Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Πετρελαίου και Αερίου

Η βαλβίδα αντεπιστροφής επιτρέπει στο υγρό να ρέει μέσω της σωληνώσεως προς μία κατεύθυνση και να εμποδίζει - προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο κάθε συστήματος παροχής νερού, θέρμανσης, αποχέτευσης και βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας. Χρησιμοποιείται επίσης σε συστήματα πρόληψης διαρροών για πλυντήρια και πλυντήρια πιάτων. Οι συσκευές κλειδώματος έχουν μια ποικιλία σχεδίων, καθένα από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματα και το πεδίο εφαρμογής της. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι το κλείστρο ανοίγει όταν επιτευχθεί κάποια πίεση και κλείνει όταν η πίεση πέσει κάτω από την καθορισμένη τιμή.

Τι περιλαμβάνει η βαλβίδα ελέγχου νερού για την αντλία και πώς λειτουργεί;

Η βαλβίδα αντεπιστροφής για το νερό αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

 • στέγαση ·
 • κύλινδρος - κινητό εκτελεστικό σώμα, το οποίο με τη σειρά του συναρμολογείται από ένα πιεστήριο, πλάκες καρούλι και ένα ελαστικό παρέμβυσμα μεταξύ τους.
 • ένα παρέμβυσμα στεγανοποίησης.
 • Ελατήρια (εκτός από συσκευές ανύψωσης τύπου βαρύτητας).

Η συσκευή της βαλβίδας ελέγχου για το νερό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της.

Το σώμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από ορείχαλκο - αυτό το υλικό δεν είναι επιρρεπές σε διάβρωση και στη δράση των χημικά ενεργών ουσιών που περιέχονται στο νερό με τη μορφή ενός διαλύματος, είναι ανθεκτικό και ανθεκτικό.

Μερικές φορές στην εξωτερική πλευρά εφαρμόζεται επίστρωση χρωμίου ή νικελίου με την γαλβανική μέθοδο. Μέρη του καρουλιού είναι επίσης κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή ανθεκτικό πλαστικό. Το παρέμβυσμα της βαλβίδας ελέγχου ύδατος είναι συνήθως καουτσούκ ή σιλικόνη. Και, τέλος, το ελατήριο κατασκευάζεται από ανοξείδωτο χάλυβα με υψηλό συντελεστή ελαστικότητας.

Πώς λειτουργεί η βαλβίδα ελέγχου

Η αρχή της λειτουργίας των διαφόρων τύπων βαλβίδων ελέγχου

Η αρχή της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι ότι ο ολισθητήρας κινείται κατά μήκος του ωστήρα (ράβδος) και μπορεί να καταλάβει την ακραία θέση στο θάλαμο καρουλιών. Η κεφαλή νερού στην πρόσθια κατεύθυνση συμπιέζει το ελατήριο και πιέζει τις πλάκες στην ανοικτή θέση. Το νερό διέρχεται από το μπουλόνι. Εάν το κεφάλι πέσει, το ελατήριο πιέζει τις πλάκες και το παρέμβυσμα μεταξύ τους στη σέλα και το κλείνει.
Η αρχή λειτουργίας μιας βαλβίδας αντεπιστροφής του τύπου ανύψωσης είναι σχεδόν η ίδια, μόνο ο ρόλος του ελατηρίου παίζεται από το βάρος της βαλβίδας ολίσθησης και τη δύναμη έλξης.

Τύποι βαλβίδων ελέγχου

Ανάλογα με τον τύπο του στοιχείου ασφάλισης, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων ελέγχου:

 • Τύπος ανύψωσης. Η πλάκα της βαλβίδας ελέγχου δίσκου κινείται πάνω και κάτω. Μετά την παράδοση της πίεσης στην κατεύθυνση εργασίας, η βαλβίδα ανοίγει και όταν η κεφαλή πέσει ή η κατεύθυνση του υγρού αλλάξει, κλείνει κάτω από τη δράση ενός ελατηρίου ή του ίδιου του βάρους.
 • Περιστρέψτε. Η βαλβίδα αντεπιστροφής είναι ένα πτερύγιο που περιστρέφεται και ανοίγει κάτω από την πίεση του υγρού και κλείνεται από τη δύναμη του ελατηρίου όταν πέφτει η κεφαλή.
 • Sharovoy. Η ροή καλύπτεται από μια σφαίρα που πιέζεται στην έδρα βαλβίδας με ένα ελατήριο επιστροφής. Η κεφαλή του υγρού πιέζει τη σφαίρα από τη σέλα, ανοίγοντας το πέρασμα του νερού.
 • Τύπος γκοφρέτας. Μπορεί να είναι κατασκευή δίσκος ανύψωσης είναι παρόμοια, αλλά οι πλάκα κινείται κατά μήκος του άξονα ροής και κυνόδοντας αποσβεστήρα αποτελείται από δύο πτερύγια, πτυσσόμενα προς το άλλο. Ο δικτυωτός σχεδιασμός έχει ελάχιστη αντίσταση στη ροή στην ανοιχτή μορφή.

Σύμφωνα με το υλικό κατασκευής, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων αντεπιστροφής:

 • Ορείχαλκος - ανθεκτικό και ανθεκτικό στη φθορά, που χρησιμοποιείται συχνότερα στην καθημερινή ζωή.
 • Χυτοσίδηρος - φθηνός, αλλά επιρρεπής στη σκουριά, χρησιμοποιείται μόνο σε σωλήνες κορμού.
 • Ανοξείδωτο - το πιο υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο, αλλά και το πιο ακριβό. Χρησιμοποιούνται στα πιο σημαντικά συστήματα.

Ανάλογα με τη μέθοδο σύνδεσης της βαλβίδας επιστροφής νερού, διακρίνονται τα εξής:

 • Η σύζευξη - βαλβίδα για το νερό περιλαμβάνεται στη ρήξη του σωλήνα χρησιμοποιώντας δύο σπειρωτές συνδέσεις. Τα πιο συνηθισμένα στα οικιακά συστήματα.
 • Φλάντζες - Η βαλβίδα διακοπής συνδέεται με συνδέσεις φλάντζας. Χρησιμοποιείται κυρίως για συσκευές κατασκευασμένες από χυτοσίδηρο σε σωλήνες μεγάλων διαστάσεων.
 • Τύπος γκοφρέτας - η βαλβίδα ελέγχου τοποθετείται ανάμεσα σε δύο φλάντζες, οι οποίες σφίγγονται από ακίδες. Χρησιμοποιείται επίσης σε αγωγούς αγωγών.

Βαλβίδα ελέγχου ζεύξης

Τοποθεσίες για την εγκατάσταση βαλβίδων

Στα συστήματα οικιακής ύδρευσης και θέρμανσης υπάρχουν πολλά σημεία όπου απαιτείται η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής:

 • Στην είσοδο του διαμερίσματος από μια κεντρική παροχή ζεστού νερού.
 • Μετά το μετρητή για να το προστατεύσετε από ένα σφυρί νερού.
 • Πριν από τον σταθμό άντλησης του μεμονωμένου συστήματος παροχής νερού - για να αποφευχθεί η διαρροή νερού από τους σωλήνες μετά την απενεργοποίηση της τάσης.
 • Στο τέλος του εύκαμπτου σωλήνα εισαγωγής νερού, χαμηλώστε στο πηγάδι ή στη γεώτρηση ή μετά από την υποβρύχια αντλία - για να αποφύγετε τη διαρροή του νερού όταν η αντλία σταματήσει.
 • Στην είσοδο ενός ηλεκτρικού ή αερίου θερμοσίφωνα - για να αποφευχθεί η εμφάνιση θερμασμένου και διογκωμένου νερού στο ψυχρό κύριο.
 • Στο σύστημα προστασίας από διαρροές πλυντηρίων και πλυντηρίων πιάτων.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τόποι εγκατάστασης. Εάν είναι απαραίτητο, μια τέτοια βαλβίδα για το νερό εγκαθίσταται σε όλα τα σημεία όπου είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ροή του νερού αυστηρά σε μία κατεύθυνση.

Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Για να επιλέξετε μια βαλβίδα ελέγχου που θα λειτουργεί μακρά και αξιόπιστα σε αρμονία με άλλα στοιχεία του συστήματος παροχής νερού ή θέρμανσης, θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

 • Διορισμός. Ο τύπος της επιλεγμένης συσκευής πρέπει να ταιριάζει με αυτό. Για παράδειγμα, οι βαλβίδες του τύπου που ανύψωσης της βαρυτικής δράσης μπορεί να εγκατασταθεί σε μια αυστηρά προκαθορισμένη θέση σχεδιασμού, έτσι ώστε η ράβδος εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κάθετη προς την επιφάνεια του εδάφους.
 • Τρόπος σύνδεσης. Επιλέγεται ταυτόχρονα με το σχεδιασμό των συνδετήρων στις οποίες θα προσαρτηθεί η βαλβίδα, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση περιττών προσαρμογέων. Για οικιακά συστήματα χρησιμοποιούνται συνήθως συζεύξεις.
 • Το μέγεθος. Πρέπει να ταιριάζει με ακρίβεια με τη διάμετρο του αγωγού. Η χρήση πύλης μικρότερου διαμέτρου συνδεδεμένου μέσω προσαρμογέων θα μειώσει την αξιοπιστία του σχεδιασμού και θα δημιουργήσει αυξημένη αντίσταση στη ροή.
 • Υλικό. Για τα καυτά υγρά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ορείχαλκο ή ανοξείδωτο, καθώς το πολυπροπυλένιο σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει σημαντικά τον πόρο.

Είναι δύσκολο για έναν αρχάριο αρχάριο να λάβει υπόψη όλες τις αποχρώσεις, έτσι σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο μηχανικό.

Βαλβίδες διαφορετικών τύπων

Η επιλογή και η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής για το νερό εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού της. Η βαλβίδα νερού μπορεί να ανήκει στους ακόλουθους τύπους:

Το ελατήριο επιστροφής βαλβίδων муфтовый

Το σώμα της συσκευής είναι δύο κυλίνδρους, ενώνονται με μια βιδωτή σύνδεση. Το τύμπανο αποτελείται από ένα πλαστικό ωστήριο, ένα ζευγάρι πλακών και ένα ελαστικό παρέμβυσμα. Η κανονική θέση του κλείστρου κλείνει, όταν το υγρό αντλήσει και φτάσει σε μια καθορισμένη τιμή, πιέζει το ελατήριο και η βαλβίδα ανοίγει πάνω στο νερό. Όταν το κεφάλι πέσει, το ελατήριο επιστρέφει τη βαλβίδα στη θέση της, κλείνοντας το μπουλόνι.

Περιστροφικό πέταλο

Το τύμπανο σε αυτή την έκδοση δεν είναι αξονικό, αλλά περιστρεφόμενο και ο άξονας βρίσκεται πάνω από τον αυλό του κλείστρου. Όταν εφαρμόζεται η πίεση υγρού, πιέζει το πτερύγιο και η βαλβίδα ανοίγει. Όταν πέσει το κεφάλι, ο αποσβεστήρας χαμηλώνει με βαρύτητα ή με ένα ελατήριο επιστροφής και κλείνει το κενό. Κατά την εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής, είναι σημαντικό να τηρείτε την ένδειξη "κορυφή" και τη μέγιστη δυνατή κλίση, όπως ορίζεται στην τεκμηρίωση. Σε μεγάλες συσκευές, όταν επιστρέφει το πτερύγιο, εμφανίζεται ένα ισχυρό κτύπημα στη σέλα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σφυρί νερού και ακόμη και στην αποτυχία της συσκευής. Για να αποφευχθεί αυτό, ο σχεδιασμός πρέπει να περιπλέξει και να προσθέσει στοιχεία απόσβεσης. Ο σχεδιασμός επιτρέπει τη δημιουργία παραθυρόφυλλων μεγάλων διαμέτρων, οι οποίοι δεν είναι πολύ ευαίσθητοι στην παρουσία αιωρήματος και άλλων εγκλεισμάτων στο υγρό.

Το σφαιρικό μοντέλο

Ο τρόπος λειτουργίας και η συσκευή είναι πολύ παρόμοια με την βαλβίδα ελατηρίου δίσκου. Ο ρόλος του τεμαχίου κλειδώματος παίζεται από μια μπάλα που πιέζεται στο κάθισμα από ένα ελατήριο. Χρησιμοποιείται κυρίως για σωλήνες μικρής διαμέτρου, στα οικιακά συστήματα υγιεινής. Μια τέτοια βαλβίδα ελέγχου επιστροφής με μια ίση εγκάρσια διατομή έχει μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις από τη βαλβίδα τύπου δίσκου.

Προϊόν τύπου ανύψωσης

Η άτρακτος καρουλιού στην περίπτωση αυτή τοποθετείται κατακόρυφα, κάτω από την πίεση του νερού, το καρούλι ανεβαίνει, ανοίγοντας το μπουλόνι. Όταν το κεφάλι πέσει, το στέλεχος πέφτει και η βαλβίδα κλείνει. Η εγκατάσταση τέτοιων συσκευών υπόκειται σε περιορισμό - μπορεί να σχεδιαστεί μόνο σε οριζόντια τοποθετημένους αγωγούς. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα τέτοιων σχεδίων είναι η δυνατότητα επισκευής του καρουλιού χωρίς να αφαιρεθεί ολόκληρο το σώμα. Μείον είναι οι αυξημένες απαιτήσεις για την καθαρότητα του υγρού.

Βαλβίδες ελέγχου για υποβρύχιες αντλίες

Για την οργάνωση της αδιάκοπης παροχής νερού σε ιδιωτικές κατοικίες με τη χρήση υποβρύχιων αντλιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου αμέσως πίσω από την αντλία. Αυτό θα αποτρέψει την εκροή του νερού πίσω στο φρεάτιο όταν η αντλία είναι απενεργοποιημένη και θα εξαλείψει την ανάγκη επαναπλήρωσης του συστήματος κάθε φορά με νερό.

Βαλβίδα ελέγχου για υποβρύχιες αντλίες

Με πηγάδι μεγάλης εμβέλειας, με επαρκή διάμετρο του αγωγού και με την απόσταση του φρέατος από το σπίτι, μπορεί να είναι περίπου δεκάδες λίτρα νερού. Σε πολλά μοντέλα υποβρύχιων αντλιών, μια τέτοια βαλβίδα εγκαθίσταται στο εργοστάσιο. Αν δεν είναι, τότε, κατά κανόνα, επιλέγεται μια ορειχάλκινη συσκευή με αξονική κίνηση του καρουλιού και ένα ελατήριο επιστροφής. Ο αυλός της πύλης δεν πρέπει να είναι μικρότερος από την εσωτερική διάμετρο του αγωγού, έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόσθετη αντίσταση στη ροή.

Κανόνες για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής

Δεν αρκεί να κατανοήσουμε τη βέλτιστη επιλογή του μοντέλου της συσκευής, είναι επίσης απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σωστά.

Η εσφαλμένη τοποθέτηση του κλείστρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για επισκευή ή αντικατάσταση, πράγμα που μπορεί να είναι ένα πολύ επίπονο έργο, ειδικά αν είναι εγκατεστημένο στο πηγάδι.

 • Εάν το σώμα τραβηχτεί ή βγει από το βέλος, τότε πρέπει να εγκατασταθεί με ένα βέλος προς τα πάνω, ακόμα κι αν υπάρχει ένα ελατήριο επιστροφής.
 • Εάν το βάθος του φρέατος ή του φρέατος (ακριβέστερα, η απόσταση από τον καθρέφτη νερού) είναι μικρό, τότε η βαλβίδα ελέγχου επιστροφής τοποθετείται απευθείας στην είσοδο της κεφαλής πίεσης.
 • Στην περίπτωση που το βάθος του φρέατος είναι μεγαλύτερο από 8 m, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τη συσκευή στην είσοδο νερού, προσθέτοντάς την με ένα μηχανικό τραχύ φίλτρο.
 • Όταν χρησιμοποιείτε μια υποβρύχια αντλία, πρέπει να τοποθετηθεί ο μπουλόνι στην έξοδο του.
 • Σε μεγάλη απόσταση από το πηγάδι, είναι καλύτερα να τοποθετήσετε δύο παντζούρια - στην έξοδο της συσκευής πίεσης και στην είσοδο του σπιτιού.

Σχέδιο εγκατάστασης αντλιοστασίου με βαλβίδα αντεπιστροφής

Για το λόγο αυτό, πριν από την έναρξη της εγκατάστασης, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη όλων των επιλογών, είναι απαραίτητο να παρουσιάσετε το σχέδιο παροχής νερού ή του συστήματος θέρμανσης σε έναν ειδικευμένο και έμπειρο μηχανικό υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Πώς να εγκαταστήσετε βαλβίδες ελέγχου για αντλιοστάσια

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για συνεργασία με τον σταθμό άντλησης θα πρέπει να επιλέγεται κατά τη φάση σχεδιασμού του έργου. Σε ορισμένα μοντέλα αντλιών περιλαμβάνονται τέτοια συστήματα κλεισίματος, ενώ για άλλους υπάρχουν αρκετοί κανόνες:

 • Για τις αντλίες τύπου κενού (αναρρόφηση), η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στην έξοδο της αντλίας, στον συσσωρευτή.
 • Σε μεγάλο βάθος του φρέατος και σε μεγάλη απόσταση από το πηγάδι στην επιφάνεια, πρέπει να εγκατασταθεί μια πρόσθετη συσκευή στην εισαγωγή νερού.
 • Για τις αντλίες πίεσης, οι οποίες χαμηλώνονται στο φρεάτιο, ο κοχλίας τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης πρέπει να τηρείται αυστηρά η κατεύθυνση ροής που υποδεικνύεται στο περίβλημα και όλες οι συνδέσεις πρέπει να σφραγίζονται προσεκτικά.

Αν βρείτε κάποιο σφάλμα, επιλέξτε το τμήμα κειμένου και κάντε κλικ στο κουμπί Ctrl + Enter.

Σχεδίαση και σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Στη συσκευή των σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης και ύδρευσης χρησιμοποιούνται συχνά βαλβίδες ελέγχου. Αυτές οι συσκευές είναι βαλβίδες διακοπής και επιτρέπουν στους αγωγούς να λειτουργούν κανονικά. Ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι να εξασφαλίσει την κίνηση νερού / υγρού σε μια δεδομένη κατεύθυνση, μη επιτρέποντάς της να αντιστραφεί.

Σχέδιο της βαλβίδας ελέγχου φλαντζών: 1 - σώμα, 2 - μπουλόνι, 3 - κάλυμμα, 4 - δίσκος, 5 - ελατήριο, 6 - φλάντζα, 7 - σέλα.

Εφαρμογή της βαλβίδας

Εφόσον απαιτείται βαλβίδα αντεπιστροφής για να επιτρέπεται η ροή υγρού σε μία καθορισμένη πλευρά, πρέπει να επισημαίνεται κατεύθυνση στην επιφάνεια της, προς την οποία θα ρέει νερό.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις όπου ο σκοπός αυτής της συσκευής είναι πολύ σημαντικός. Σε πολυώροφα σπίτια, στα οποία υπάρχουν πολλά διαμερίσματα, το νερό παρέχεται ξεχωριστά. Τα ψυχρά και καυτά υγρά κινούνται κάθε ένα κατά μήκος των σηραγγών τους. Σε διαφορετικούς σωλήνες, η κεφαλή του υγρού μπορεί να είναι διαφορετική και να διαφέρει σε αρκετές περιπτώσεις.

Εφαρμογή βαλβίδας αντεπιστροφής.

Κατά τη διαδικασία ανοίγματος της βρύσης, τα ζεστά και κρύα υγρά αναμειγνύονται. Ο ένας από αυτούς, του οποίου η πίεση θα είναι μεγαλύτερη, θα αναγκάσει το νερό με λιγότερη πίεση πίσω στον κύριο αγωγό. Αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι θα υπάρξει μια αντίστροφη ροή, η οποία μπορεί να συμβεί ακόμη και στην άνοδο του.

Παρόμοια κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί εάν έχει εγκατασταθεί η βαλβίδα αντιπιέσεως. Θα πρέπει να εγκαθίσταται μετά από μετρητές νερού, η παρουσία των οποίων είναι υποχρεωτική απαίτηση των φορέων παροχής πόρων.

Επίσης, παρόμοιες βαλβίδες πρέπει απαραίτητα να εγκαθίστανται σε περίπτωση χρήσης διαφόρων θερμαντήρων αποθήκευσης (θερμοσίφωνες, λέβητες κ.λπ.). Πρέπει να τοποθετηθεί στο τμήμα του σωλήνα όπου παρέχεται κρύο νερό.

Ο λόγος είναι ότι η χωρητικότητα τέτοιων θερμοσίφωνων είναι γεμάτη με κρύο νερό, το οποίο κατά τη διαδικασία θα θερμανθεί και η πίεση του θα αυξηθεί. Συνεπώς, έχοντας υψηλότερη πίεση, το θερμό νερό θα τείνει να επιστρέψει στον σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή βαλβίδας ελέγχου δεν επιτρέπει αυτό να συμβεί.

Αυτές οι βαλβίδες είναι σκόπιμο για χρήση σε ιδιωτικές κατοικίες με το σύστημα θέρμανσης, εφόσον είναι δυνατόν να διαιρέσει τη ροή της θέρμανσης για διάφορα κυκλώματα (θερμαντικά σώματα, λέβητα, ενδοδαπέδια θέρμανση), καθένα από τα οποία θα έχουν εσωτερική πίεση του. Η βαλβίδα θα εξαλείψει την κίνηση του ρευστού στην αντίθετη κατεύθυνση και θα αποτρέψει την εμφάνιση υδραυλικής πρόσκρουσης στα τοιχώματα των σωλήνων.

Τύποι συσκευών

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές βαλβίδες νερού που δεν επιτρέπουν να ρέει νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υποδιαιρούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • ανά τύπο κατασκευής.
 • κατά είδος υλικού κατασκευής ·
 • από τις διαστάσεις του κελύφους.

Το σχέδιο σχεδιασμού του συνδυασμένου φίλτρου της βαλβίδας αντεπιστροφής.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι δυνατή η ταξινόμηση των βαλβίδων και ο τύπος του σκοπού τους. Από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού διακρίνεται ο τύπος σφαιρών, ο ανυψωτήρας, ο δίσκος και οι ανυψωτικοί περιστροφικοί μηχανισμοί. Οι πρώτοι έχουν στο μηχανισμό τους μια μπάλα από μέταλλο, που πιέζεται με ένα ελατήριο. Τέτοιες βαλβίδες έχουν επαρκώς αξιόπιστο μηχανισμό, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε σωλήνες μικρής διαμέτρου.

Οι βαλβίδες ολίσθησης έχουν παρόμοια διάταξη με βαλβίδα διακοπής. Μόνο έχουν μια βαλβίδα στο σύστημα, η οποία είναι ελαφρώς ελατηριωτή. Σε περίπτωση που υπάρχει αντίστροφη εκροή υγρού, η πίεση του θα πιέσει τη βαλβίδα ολίσθησης. Αυτό θα κλειδώσει τα κανάλια εξόδου του μηχανισμού.

Οι μηχανισμοί ανύψωσης-περιστροφής έχουν στο σχέδιό τους ένα κάλυμμα που είναι στερεωμένο στον άξονα και, αν χρειαστεί, χτυπάει. Αν η ροή του ρευστού φτάσει στην επιθυμητή πλευρά, το καπάκι ανοίγει και επιτρέπει τη ροή. Επειδή το καπάκι έχει μικρή αντίσταση, τότε τέτοιες συσκευές εγκαθίστανται σε οριζόντια θέση. Αλλά το πλεονέκτημα των διατάξεων ανύψωσης και κλίσης είναι η διαθεσιμότητα ειδικού καλύμματος στο σώμα τους, το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχονται.

Οι διατάξεις δίσκου της αντίστροφης ενέργειας είναι εφοδιασμένες με μηχανισμό ασφάλισης με τη μορφή δίσκου με ράβδο πάνω στο ελατήριο. Αν η πίεση του νερού είναι μικρή, ο δίσκος θα βρίσκεται στην ελεύθερη θέση και θα περάσει την απαραίτητη ροή στα κανάλια. Η κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα προκαλέσει την πίεση της στη σέλα, η οποία θα εμποδίσει το κανάλι εξόδου.

Οι περισσότερες βαλβίδες διακοπής είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο ή ορείχαλκο. Το καλύτερο υλικό στην σχέση τιμής-ποιότητας είναι ο ορείχαλκος. Σε οικιακές συνθήκες, συνιστάται η χρήση βαλβίδας διακοπής από αυτό το υλικό.

Με την ευκολία σχεδιασμού του, οι βαλβίδες ελέγχου εμποδίζουν σοβαρές και δαπανηρές βλάβες.

Η χρήση τους είναι απλά απαραίτητη στα σύγχρονα συστήματα ύδρευσης.

Σκοπός και τύποι βαλβίδων ελέγχου

Συχνά όταν τρέχετε ένα σωλήνα νερού ή ένα σύστημα αποχέτευσης, πρέπει να αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν, στα ίδια κανάλια, το περιεχόμενό τους αρχίζει να ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτού του δυσάρεστου φαινομένου είναι η αποκαλούμενη απόφραξη. Στα σπίτια εκτός πόλης, η εμφάνισή του στα συστήματα αποχέτευσης μπορεί να συσχετιστεί με την υπερχείλιση μιας σηπτικής δεξαμενής ή πηγάδι.

Για την προστασία από αυτό το φαινόμενο, εγκαθίσταται μια ειδική βαλβίδα στα κανάλια ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να αποτραπεί αποτελεσματικά η αντίστροφη ροή λυμάτων ή υδατικών μέσων. Οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται επίσης σε αντλιοστάσια για να εξασφαλιστεί σταθερή πίεση νερού στο σύστημα.

Διορισμός

Είναι απαραίτητο να μάθουμε να διακρίνουμε τους τύπους των συσκευών κλειδώματος που είναι εγκατεστημένες στις πλωτές οδούς και τα λύματα για να κατανοήσουμε γιατί απαιτείται μία ή άλλη συσκευή.

Στην αντλία, η βαλβίδα αποτρέπει την αντίστροφη ροή του υγρού όταν λειτουργεί η συσκευή (τύπος πυθμένα) και αποτρέπει την πτώση πίεσης στο σύστημα παροχής νερού (τύπος αγωγού).

Στους μετρητές νερού, τοποθετούνται βαλβίδες αντεπιστροφής για την αποφυγή κύλισης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο σύστημα παροχής νερού, εγκαταστήστε παρόμοιες συσκευές για να αποφύγετε την ανάμιξη ζεστού και κρύου νερού.

Ο κύριος σκοπός της βαλβίδας αποχέτευσης είναι να εμποδίσει την αντίστροφη ροή των καταβόθρων υγρών που σχηματίζονται λόγω υπερχείλισης του συλλέκτη (φρεάτιο ή σηπτική δεξαμενή). Η κύρια σφαίρα της εφαρμογής της είναι διαμερίσματα που βρίσκονται στους χαμηλότερους ορόφους κατοικιών κατοικιών πόλης. Σε αυτά τα σημεία, οι περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο του αποχετευτικού συστήματος εισέρχεται στην τουαλέτα είναι αρκετά συχνές. Αυτό συμβαίνει λόγω της συμφόρησης που σχηματίστηκε στην περιοχή των στοιχείων του αγωγού στο υπόγειο, τοποθετημένη οριζόντια.

Πρόκειται για την αποφυγή της οπισθοδρόμησης και απαιτεί την εγκατάσταση μιας βαλβίδας στην αποχέτευση. Με τη βοήθεια ειδικής συσκευής αποκλεισμού θα είναι δυνατή η αποκοπή της ροής επιστροφής των λυμάτων και η εξασφάλιση της δυνατότητας της αξιόπιστης μείωσης.

Γενικά, τέτοιες διατάξεις βαλβίδων τοποθετούνται οπουδήποτε απαιτείται για να διασφαλιστεί ροή ρευστού μόνο σε μία κατεύθυνση.

Αρχή λειτουργίας

Ο σχεδιασμός της βαλβίδας αντεπιστροφής, καθώς και η αρχή της λειτουργίας της, μπορούν να αναπαρασταθούν ως εξής:

 • Ενσωματωμένη βαλβίδα αποσβεστήρα βρίσκεται κανονικά στην κάτω θέση και κλείνει μια υπάρχουσα θέση στον αγωγό, λόγω αυτής εγκεφαλικό επεισόδιο επικάλυψη για αντίστροφη νερό τροφοδοσίας ή άλλο υγρό?
 • όταν το υγρό ρέει στην άμεση (σωστή) κατεύθυνση, αυτό το πτερύγιο ανεβαίνει ή κινείται ελαφρά προς τα πλάγια, αποκαλύπτοντας μια εύκολη δίοδο.
 • ως αποτέλεσμα, η ροή του νερού ρέει σε μια προκαθορισμένη κατεύθυνση, μετά την οποία ο αποσβεστήρας κλείνει ξανά τον αυλό.
 • προς την αντίθετη κατεύθυνση, ο αποσβεστήρας δεν ανοίγει.

Ομοίως, ο μηχανισμός λειτουργεί σε ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις σε περίπτωση που σημειώθηκαν σοβαρά τεχνικά λάθη κατά την εγκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος. Αλλά ακόμα και αν εγκατασταθεί απολύτως σωστά - η εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου στη σωστή θέση του σωλήνα θα φέρει ένα συγκεκριμένο όφελος.

Τύποι συστημάτων βαλβίδων

Οι γνωστοί τύποι βαλβίδων αντεπιστροφής διακρίνονται κυρίως στις μορφές και τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της μεμβράνης που χρησιμοποιείται εκεί. Σύμφωνα με αυτό το χαρακτηριστικό, όλα τα προϊόντα χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • περιστροφικά (ονομάζονται επίσης πέταλα).
 • βαλβίδες ανύψωσης;
 • δίσκο και μπάλα.

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μοντέλων βαλβίδων, που διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, τον σκοπό και το μέγεθος. Έτσι, οι βαλβίδες εισαγωγής είναι εφοδιασμένες με φίλτρο οθόνης και τοποθετούνται μπροστά από την αντλία σε κάθετο τμήμα. Οι ευρέως διανεμημένες βαλβίδες φλάντζας χωρίζονται επίσης σε βαλβίδες δίσκου δίθυρων και ελατηρίων.

Ορισμένα μοντέλα προβλέπουν τη δυνατότητα χειροκίνητου κλεισίματος, υπάρχουν σχέδια με πύλη ανοίγματος. Από την άποψη του νοικοκυριού, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι συσκευές που εγκαθίστανται σε συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Όσον αφορά τις αντλίες, πολλές από αυτές πωλούνται με ήδη ενσωματωμένες βαλβίδες.

Ρόταρυ

Στα προϊόντα ασφαλείας του περιστρεφόμενου τύπου υπάρχει ειδική στρογγυλή μεμβράνη με ενσωματωμένο ελατήριο. Εάν η ροή του νερού ή των ακαθαρσιών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση - περιστρέφεται γύρω από τον άξονα και δεν παρεμβαίνει στη ροή. Παρουσιάζοντας τον παραμικρό παλμό κίνησης προς την αντίθετη κατεύθυνση, η πλάκα πιέζεται σφιχτά επί της στεφάνης μέσα στη βαλβίδα, εξασφαλίζοντας έτσι μια αξιόπιστη σφράγιση του κύριου καναλιού. Συσκευές αυτού του τύπου εγκαθίστανται συχνά μετά από μετρητές νερού.

Σημαντικό! Σε ορισμένα μοντέλα προϊόντων μεμβράνης μπορεί να παρασχεθεί ένα άλλο χειροκίνητο κλείστρο. Το κανάλι επικαλύπτεται με ένα κουμπί στο σώμα της βαλβίδας.

Σε σχέση με το χαρακτηριστικό σχήμα των μεμβρανών των βαλβίδων διακοπής, οι εμπειρογνώμονες μερικές φορές τους αποκαλούν λοβούς. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το χαρακτηριστικό κτύπημα που κάνει η μεμβράνη κατά την αντίστροφη λειτουργία, ορισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν τον όρο "zahlopka".

Όσον αφορά τις διαστάσεις του, η διάταξη περιστροφικού τύπου είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη διάμετρο των σωλήνων στους οποίους είναι συνήθως εγκατεστημένος. Για να ρυθμίσετε αυτή τη διαφορά στον αγωγό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε έναν ειδικό προσαρμογέα που να έχει ένα στενό και επεκτεινόμενο τμήμα. Ωστόσο, αυτά τα μέρη δημιουργούν τον πιθανό κίνδυνο για το σχηματισμό ανεπιθύμητων παρεμποδίσεων.

Από αυτή την άποψη, για την εξάλειψη έγκαιρα η τοπική απόφραξη στο ανώτερο τμήμα του σώματος τέτοιων αντικειμένων παρέχει ένα ειδικό αφαιρούμενο κάλυμμα, το οποίο μετά την απομάκρυνση μπορεί να λυθεί εύκολα συσσωρευμένη βρωμιά.

Τύπος ανύψωσης

Η κατηγορία ανύψωσης των βαλβίδων ελέγχου αποχέτευσης ονομάζεται επειδή οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τα απόβλητα ρέουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το ίδιο το στοιχείο εμπλοκής αυξάνεται αυστηρά προς τα πάνω. Όταν εισέλθει υγρό αποχέτευσης, πιέζει το βάρος του στην πλάκα που κλείνει στην κανονική κατάσταση, ενώ το ελατήριο στη βαλβίδα συμπιέζεται και ανυψώνεται προς τα πάνω.

Εάν δεν υπάρχουν αποχετεύσεις, το ελατήριο αυτόματα απελευθερώνεται και πάλι κλείνει το προηγουμένως ανοιχτό πέρασμα. Όταν ένα υγρό απόβλητο τρίτων εισέρχεται στο κανάλι, αποδεικνύεται ότι είναι ασφαλώς μπλοκαρισμένο από ένα ανυψωμένο πτερύγιο, το οποίο παρέχεται από μια ειδική μορφή του σώματος της βαλβίδας.

Το σχέδιο εγκατάστασης μιας βαλβίδας αποχέτευσης τύπου ανύψωσης εξηγεί καλά την επίδρασή της.

Όσον αφορά τις παραμέτρους λειτουργίας του, αυτός ο τύπος μηχανισμού βαλβίδων είναι πιο αξιόπιστος από όλους τους άλλους. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού του είναι τέτοιες ώστε οι εσωτερικοί χώροι να είναι περιοδικά βουλωμένοι με βρωμιά και να χρειάζονται συνεχή συντήρηση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε το κάλυμμα από τη συσκευή που είναι στερεωμένη στις τέσσερις βίδες, και στη συνέχεια να καθαρίσετε τον εσωτερικό μηχανισμό ή να τον αντικαταστήσετε εντελώς.

Sharovoy

Ένας άλλος γνωστός τύπος μηχανισμών κλειδώματος αντιπροσωπεύεται από βαλβίδες ελέγχου σφαιρών στις οποίες εφαρμόζεται η αρχή της σφαίρας ασφάλισης. Ένας σημαντικός ρόλος στη λειτουργία αυτών των συσκευών διαδραματίζει η ακρίβεια κατασκευής των εσωτερικών σωμάτων του σώματος, στις αυλακώσεις των οποίων κινείται το σφαιρικό στοιχείο ασφάλισης.

Στο άνω μέρος του σώματος υπάρχει μια στρογγυλή διαμόρφωση γωνίας, μέσω της οποίας η σφαίρα μπορεί να κυλήσει στην κόγχη, αφήνοντας ένα πέρασμα ελεύθερης ροής.

Η γωνία συστολής είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε η σφαίρα μπλοκαρίσματος να τυλίγεται μέσα σε αυτήν υπό την άμεση πίεση των αποχετεύσεων και να αφήνει τελείως ελεύθερο το πέρασμα. Όταν η πίεση εξισορροπείται και στις δύο πλευρές, ολισθαίνει πίσω στο πέρασμα και κλείνει.

Δώστε προσοχή! Το μειονέκτημα αυτής της ενσωμάτωσης είναι η πιθανότητα ροής νερού στα σημεία διασταύρωσης, τα οποία δεν είναι πάντοτε ιδανικά.

Ωστόσο, παρόμοιες βαλβίδες είναι αρκετά αποδοτικές και μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατασκευή φλαντζών

Ο φλαντζωτός τύπος μηχανισμών βαλβίδων είναι ελκυστικός στο ότι έχει μικρές διαστάσεις και είναι πολύ βολικό για εγκατάσταση. Είναι κατασκευασμένο με τη μορφή κοίλου επιμήκους κυλίνδρου με περιστροφικό αποσβεστήρα ειδικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε αυτό. Το διαμέρισμα αποτελείται από δύο ίσα μισά, χωρισμένα από έναν κεντρικό άξονα και μοιάζει με μια πλάκα που στερεώνεται από ένα ελατήριο στον τοίχο του περιβλήματος.

Σημαντικό! Παρά ορισμένα πλεονεκτήματα, δεν συνιστάται η τοποθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου στα κανάλια αποχέτευσης. Ο κύριος σκοπός του είναι να εργάζεται σε δίκτυο ύδρευσης.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της βαλβίδας αντίστροφης φλάντζας είναι η δυσκολία πρόσβασης στους εσωτερικούς κόμβους, οι οποίοι μπορούν να αποσυναρμολογηθούν μόνο μετά την αποσυναρμολόγηση της σύνδεσης.

Υλικά

Τα κελύφη των βαλβίδων ελέγχου στα δίκτυα ύδρευσης συχνά κατασκευάζονται από μέταλλα διαφόρων κλάσεων ή από τα κράματά τους, και συγκεκριμένα:

 • Κράματα χάλυβα (συμπεριλαμβανομένων των ανοξείδωτων και κραματοποιημένων ποικιλιών).
 • με βάση το χυτοσίδηρο.
 • από διάφορα κράματα χαλκού (χαλκό και ορείχαλκο).
 • ιδιαίτερα ισχυρό τιτάνιο.

Όσον αφορά τα μέλη σφραγίσεως παρέχοντας στεγανοποίησης επαφή ενάντια στην έδρα της βαλβίδας σωρεύσεως κλείστρου του μηχανισμού βαλβίδας ελέγχου, για την παρασκευή τους εφαρμόζονται είτε συμβατικά ελαστικά ή ανθεκτικό στην τριβή PTFE.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μοντέλα για συστήματα αποχέτευσης είναι συνήθως κατασκευασμένα από PVC ή απλό σίδερο. Η πρώτη από αυτές τις επιλογές είναι προτιμότερη όταν οι σωλήνες στο διαμέρισμα είναι επίσης πλαστικό, οπότε το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να επιλέξετε το μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα σε μέγεθος.

Διαδικασία εγκατάστασης και εγκατάστασης

Για να απαντηθεί το ερώτημα, στο οποίο είναι εγκατεστημένη η βαλβίδα, πρέπει να δώσουν προσοχή στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του και τη διαθεσιμότητα του ελεύθερου χώρου για την υποτιθέμενη θέση σύνδεσης της θήκης. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη όχι ευαίσθητη στιγμή, λόγω απενεργοποίηση όλων των πρόσβαση η μετώπη (αυτό ισχύει και για την περίπτωση που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου για το άνοιγμα της βαλβίδας του δικτύου ύδρευσης).

Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη συμβιβασμού του ζητήματος με τους γείτονες, συνιστάται η τοποθέτηση της συσκευής βαλβίδας στο νερό αμέσως μετά την πολλαπλή βαλβίδων. Το κύριο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εγκατάσταση είναι η κατεύθυνση της κανονικής κίνησης των αποχετεύσεων, η οποία συνήθως υποδεικνύεται από ένα βέλος στην πλευρά του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, η βαλβίδα είναι στερεωμένη στον σωλήνα σε τέτοια θέση ώστε το βέλος να συμπίπτει με την κατεύθυνση της φυσικής ροής των αποβλήτων.

Άλλα χαρακτηριστικά εγκατάστασης μιας βαλβίδας αντεπιστροφής μπορούν να περιγραφούν ως εξής.

Πρώτον, η εγκατάσταση μιας πλαστικής βαλβίδας αντεπιστροφής πραγματοποιείται σύμφωνα με το κλασσικό σχέδιο, το οποίο προϋποθέτει τη χρήση μιας πρότυπης υποδοχής και φλάντζας για αυτούς τους σκοπούς. Το τμήμα εργασίας ενός τέτοιου σωλήνα συνδέεται με την βαλβίδα με την βαλβίδα και η θέση του συνδέσμου για την αξιοπιστία υφίσταται επιπλέον επεξεργασία με σιλικόνη.

Δεύτερον, για την εγκατάσταση προϊόντων από χυτοσίδηρο, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά κόμμεα στεγανοποίησης, συμπληρωμένα με μπουλόνια που σφίγγουν με ασφάλεια τις συναρμολογημένες μεταλλικές πλάκες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επίσης στην αγορά τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με ένα διανομέα υποδοχών, σχεδιασμένα για μια παραδοσιακή επιγονατίδα με ταυτόχρονη σφράγιση της ραφής που σχηματίζεται.

Δώστε προσοχή! Είναι σαφές ότι το κόστος αυτών των προϊόντων θα είναι λίγο ακριβότερο, αλλά η αξιοπιστία του έργου τους αυξάνεται σημαντικά.

Κατά την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου για τις καθορισμένες συνθήκες της βαλβίδας αντεπιστροφής, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία στο σώμα ενός ειδικού καλύμματος που παρέχει πρόσβαση στα εσωτερικά μέρη.

Κατά την εγκατάσταση, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη μια σημαντική λεπτομέρεια, όπως είναι η θέση της οπής ελέγχου. Για ευκολία στη συντήρηση, θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, επιτρέποντας, εάν είναι απαραίτητο, τον έλεγχο του εσωτερικού μηχανισμού ή τον έλεγχο καθαρισμού του.

Σκοπός των βαλβίδων ελέγχου, η διάταξη και η λειτουργία τους

Ερωτήσεις για μηχανικούς

1. Τι πρέπει να γνωρίζει και να μπορεί να κάνει ένας μηχανικός αντλίας τεχνολογίας;

Μηχανικός των τεχνολογικών αντλιών ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ:

ü Τεχνολογική διαδικασία και σχέδιο του αντλιοστασίου, τεχνολογική εγκατάσταση, πάρκο εμπορευμάτων και αγρόκτημα πατάτας.

ü Η συσκευή, αρχή λειτουργίας και κανόνες λειτουργίας για ογκομετρικές και δυναμικές αντλίες διαφόρων συστημάτων.

ü Διαρρύθμιση και διάταξη αγωγών με βαλβίδες διακοπής, φρεάτια και όργανα, τη σειρά ελέγχου των βαλβίδων.

ü Κανόνες για την εκκίνηση και τον τερματισμό του εξοπλισμού του σταθμού άντλησης, οδηγίες για την απενεργοποίηση έκτακτης ανάγκης του εξοπλισμού.

ü Τρόποι εξάλειψης των δυσλειτουργιών στην εργασία του εξοπλισμού, εντολή και κανόνες εκκαθάρισης των βλαβών.

ü Ιδιότητες αντληθέντων προϊόντων

ü Σκοπός και εφαρμογή οργάνων, ρυθμιστών, μηχανισμών και συστημάτων σηματοδότησης.

ü Βασικά στοιχεία της ηλεκτρολογίας, της μηχανικής και του υδραυλικού συστήματος.

ü Κλειδαράς.

ü Κανόνες για την τεχνική λειτουργία του ηλεκτρικού εξοπλισμού και σχέδιο για την παροχή αντλητικής ισχύος.

ü Εγκατάσταση συστήματος γείωσης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. πίνακες και συσκευές εκκίνησης.

ü Επιτρεπτή θερμοκρασία θέρμανσης και φόρτιση ηλεκτρικών κινητήρων και ηλεκτρικών συσκευών.

ü Η διαδικασία τήρησης αρχείων για τη λειτουργία του εξοπλισμού των αντλιοστασίων, τη διαδικασία διατήρησης του "Αρχείου καταγραφής λειτουργίας αντλίας".

ü Κανονισμοί ασφάλειας εργασίας, απαιτήσεις βιομηχανικής ασφάλειας, μέτρα πυρασφάλειας και ευθύνη για την παραβίαση τους.

ü Κανόνες προσωπικής υγιεινής και βιομηχανικής αποχέτευσης.

ü Οδηγίες παραγωγής (εργασίας) και εσωτερικούς κανονισμούς στην επιχείρηση.

ü Οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία του προσωπικού σύμφωνα με το υποβρύχιο.

Σερβίρετε αντλιοστάσιο ü για την άντληση και την προετοιμασία των πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και αποθήκες μεταφοράς αντλίες με συνολική χωρητικότητα των 500 m3 / h - 3 λεπτά και το συνολικό χωρητικότητας εκφόρτισης των 500 m3 / h έως 1000 m3 / h - 4-ου ψηφίο.

Σερβίρετε ü ηλεκτρικές αντλίες σε συνδυασμό με τη συνολική χωρητικότητα έως και 500 kW - 3 λεπτά και το συνολικό χωρητικότητας εκφόρτισης των 500 έως 3000 kW-4-th bit στους σταθμούς αντλήσεως και τη διαδικασία φυτά αγωγών κορμό και αποθήκες μεταφοράς.

ü Έλεγχος οργάνων για:

q α) το φορτίο του κινητήρα,

q β) πίεση λειτουργίας στις αντλίες και στον αγωγό,

q γ) λειτουργία συστημάτων λίπανσης, ψύξης και εξαερισμού.

ü Ελέγξτε τη λειτουργία συσκευών αυτοματισμού, διανομέων και θυρών κλειδώματος.

ü Εκκινήστε και σταματήστε τους κινητήρες.

✓ Ελέγξτε τα παραμύθια στα ρουλεμάν της αντλίας.

ü Να επιβλέπει τη λειτουργία του εξοπλισμού.

✓ Διατηρήστε μονάδες ψύξης αέρα.

ü Κατασκευάστε συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού που πρόκειται να επισκευαστεί και αποφύγετε τη διαρροή του αντληθέντος υγρού.

ü Εργασίες υδραυλικών εγκαταστάσεων

ü Για να διατηρήσετε μια εγγραφή στο ημερολόγιο για τη λογιστική του έργου του αντλιοστασίου, την κατανάλωση λιπαντικών και ανταλλακτικών.

ü Οργάνωση και διατήρηση ενός χώρου εργασίας σωστά, οικονομική χρήση καυσίμων, ενέργειας, υλικών και εργαλείων.

ü Τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας, τα μέτρα πυροπροστασίας και τους εσωτερικούς κανονισμούς.

Σκοπός των βαλβίδων ελέγχου, η διάταξη και η λειτουργία τους

Βαλβίδα αντεπιστροφής - ένα είδος προστατευτικών βαλβίδων σωληνώσεων, που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν αλλαγές στην κατεύθυνση ροής του μέσου στο σύστημα επεξεργασίας. Οι βαλβίδες ελέγχου περνούν από το μέσον προς μία κατεύθυνση και εμποδίζουν την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ ενεργούν αυτόματα και είναι ένας άμεσος βραχίονας (μαζί με βαλβίδες ασφαλείας και ρυθμιστές πίεσης άμεσης δράσης). Χρησιμοποιώντας αντίστροφη βαλβίδες προστατεύονται άλλος εξοπλισμός, σωληνώσεις, αντλίες και τα δοχεία πίεσης, και επίσης μπορεί να περιορίσει ουσιαστικά τη ροή του ρευστού εργασίας από το σύστημα όταν το τμήμα θραύσης του.

Η σημασία της λειτουργίας αυτών των συσκευών είναι ότι επιτελούν το έργο τους όπως στην κανονική λειτουργία, για παράδειγμα στην περίπτωση του συνδυασμού των γραμμών ροής των πολλών αντλιών σε ένα, το καθένα από αυτά έχει οριστεί, μία ή περισσότερες βαλβίδες αντεπιστροφής για προστασία της αντλίας πίεσης σε λειτουργία άλλες, και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως κατά τη διάρκεια της πίεσης έκτακτης ανάγκης πέσει σε ένα από τα τμήματα του σωλήνα, για να το γειτονικό πίεση είναι ακόμα παρούσα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό της αντίστροφης τρέχουσα προστασία, απαράδεκτο για την κανονική λειτουργία σύστημα και επικίνδυνο για τον εξοπλισμό του.

Οι κύριοι τύποι βαλβίδων ελέγχου ελέγχει πραγματικά βαλβίδες και να επιστρέψει βαλβίδες, η κύρια διαφορά μεταξύ τους - σε μία δομή πύλης (ένα στοιχείο επικαλύπτει το μέσο ροής, που κάθεται στο κάθισμα), κατά την πρώτη αυτή διεξάγεται με τη μορφή καρουλιού, η δεύτερη - με τη μορφή ενός κυκλικού δίσκου, η οποία συχνά αναφέρεται ως απόφραξη.

Οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται συνήθως σε οριζόντια τμήματα των αγωγών και τα παντζούρια - τόσο σε οριζόντια όσο και σε κατακόρυφα τμήματα. Με βαλβίδες αντεπιστροφής κατεύθυνση ροής μέσου εργασίας βασικά εκτελείται σινεμπλόκ (κατεύθυνση της ροής σε αυτά δεν αλλάζει), αλλά υπάρχουν υπό γωνία (η κατεύθυνση ροής μεταβάλλεται από 90 °), και οι βαλβίδες επιστροφής - ακριβώς δακτυλίου

Η συσκευή της βαλβίδας επιστροφής (ανύψωσης) (εικόνα 1)

Σε περίπτωση απουσίας της ροής διαμέσου της μπομπίνας βαλβίδας σε αντίστροφη υπό την επίδραση του δικού του βάρους ή άλλες συσκευές (π.χ. ελατήρια) είναι στην «κλειστή» θέση, δηλαδή η βαλβίδα είναι στο σώμα του καθίσματος. Όταν συμβαίνει ροή, η πύλη, κάτω από τη δράση της ενέργειας, ανοίγει το πέρασμα μέσα από τη σέλα. Για να αλλάξει η ροή του μέσου προς την αντίθετη κατεύθυνση, πρέπει να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή, ο ρυθμός ροής καθίσταται μηδενικός, η πύλη επιστρέφει στην αρχική κλειστή θέση και η πίεση στην πίσω πλευρά πιέζει τη βαλβίδα ολίσθησης εμποδίζοντας την εμφάνιση της πίσω ροής του μέσου. Έτσι, η λειτουργία του οπλισμού επιστροφής εμφανίζεται κάτω από τη δράση του ίδιου του μέσου και είναι πλήρως αυτόματη.

Η συσκευή πύλης επιστροφής (περιστροφική βαλβίδα ελέγχου) (εικόνα 2)

Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη βαλβίδων ελέγχου, στις πίσω πύλες, ο άξονας της σέλας συμπίπτει με την κατεύθυνση ροής του μέσου δια μέσου της πύλης. Η σέλα, ελλείψει ροής διαμέσου αυτής, καλύπτεται από έναν συμπλέκτη, ο οποίος είναι στερεωμένος στον άξονα που βρίσκεται πάνω από τον άξονα της διόδου. Κάτω από τη δράση του μέσου, ο χειροκρότημα στρέφεται σε κάποια γωνία, ανοίγοντας το πέρασμα σε αυτό, όταν η ροή του σφυριού σταματάει κάτω από το βάρος του, πέφτει πάνω στη σέλα. Σε βαλβίδες με μεγαλύτερες διαμέτρους έτσι υπάρχει ένας πυροβολισμός clacks της σέλας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πύλη εξόδου με τον χρόνο της παραγγελίας και υπάρχει πιθανότητα σφυρί νερού στο σύστημα όταν η συσκευή ενεργοποιείται. Από την άποψη αυτή, τα πίσω παντζούρια χωρίζονται σε:

q απλά - με διάμετρο μέχρι 400 mm, όπου τα φαινόμενα πρόσκρουσης δεν έχουν σοβαρή επίδραση στο κλείστρο και το σύστημα

q bezudarnye - με ειδικές συσκευές που καθιστούν την φύτευση του clapper στη σέλα πιο λεία και μαλακή. Ως τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται υδραυλικοί αποσβεστήρες και φορτία που εγκαθίστανται απευθείας στη βαλβίδα ή με μοχλό. Ένα σημαντικό μειονέκτημα των μη συμπιεσμένων δομών είναι η αδυναμία εγκατάστασής τους σε οποιαδήποτε τμήματα του αγωγού, εκτός από τις οριζόντιες.

Ελέγξτε την βαλβίδα

Είστε εδώ

Σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Η βαλβίδα αντεπιστροφής έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη ροή του ρευστού εργασίας να ρέει ελεύθερα προς μία κατεύθυνση και να το επικαλύπτει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ως στοιχείο ασφάλισης σε αυτές τις βαλβίδες, χρησιμοποιείται μια μπάλα ή κωνική πύλη που αλληλεπιδρά με το κάθισμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαρροή ρευστού.

Σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Η βαλβίδα αντεπιστροφής έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη ροή του ρευστού εργασίας να ρέει ελεύθερα προς μία κατεύθυνση και να το επικαλύπτει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ως στοιχείο ασφάλισης σε αυτές τις βαλβίδες, χρησιμοποιείται μια μπάλα ή κωνική πύλη που αλληλεπιδρά με το κάθισμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαρροή ρευστού.

Η συσκευή της βαλβίδας επιστροφής

Η διάταξη βαλβίδων ελέγχου παρουσιάζεται στο σχήμα 1.

Υ γραμμική βαλβίδα επιστροφής (Εικ.1 α) ένα περίβλημα 1 που έχει ένα εξαγωνικό σχήμα είναι διατεταγμένα κλείστρου 2, ένα ελατήριο 3, η ροδέλα στήριξης 4 και δακτύλιο συγκράτησης 5. Όταν το ρευστό να διασχίσει ανοίγματα σύνδεσης «Α» αυτή πιέζει το http κλείστρου: // www. promarmatura.ua/zatvory-diskovye από το κάθισμα και μέσω της σχισμής που σχηματίζεται πύλη και την ακμή της οπής στο περίβλημα, και μια ακτινική διάτρηση «Β» και της κεντρικής οπής στο σώμα της βαλβίδας φθάνει στην έξοδο «Β». Όταν η παροχή του υγρού στην οπή ρεύμα «Β» είναι παγιδευμένος.

βαλβίδα ελέγχου μονάδα εκτέλεσης πισινό (Σχήμα 1 β) Η βαλβίδα εκκένωσης είναι σε γωνία 90 μοιρών ως προς τον άξονα του κλείστρου, και οι δύο συνδετικούς οπές εμφανίζονται στο κάτω επίπεδο τοποθέτησης.

Βαλβίδα ενσωματωμένα απόδοση (στο Σχήμα 1) περιλαμβάνει ένα χιτώνιο 1, ένα κλείστρο 2, ένα ελατήριο 3, το δακτύλιο 4 και η φλάντζα 5. Το χιτώνιο και το χιτώνιο τοποθετείται στην υποδοχή, το οποίο τρέχει στο τμήμα περιβλήματος, το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι βαλβίδας. Η στεγανοποίηση στην εξωτερική επιφάνεια του χιτωνίου και του χιτωνίου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ελαστικών δακτυλίων κυκλικής διατομής και πλαστικών προστατευτικών δακτυλίων.

Λειτουργία της βαλβίδας αντεπιστροφής

Η λειτουργία της βαλβίδας ελέγχου έχει ως εξής, με παροχή ρευστού προς το άνοιγμα «Α» του κλείστρου βαλβίδας ανυψώνεται πάνω από το κάθισμα, ξεπερνώντας τη δύναμη του ελατηρίου επαναφοράς. Διαφορική υγρό πίεσης στη βαλβίδα εξαρτάται από τη ροή ρευστού διαμέσου, και η πίεση στην οποία ανοίγει η βαλβίδα, την αποζημίωση μηχανική κατεργασία μέσω της ίδιας ελάχιστη ροή εξαρτάται μόνο από τη δύναμη του ελατηρίου και είναι από 0,05 έως 0,3 MPa (0,5 έως 3 kgf / cm2).

Η βαλβίδα χωρίς ελατήριο έχει πίεση ανοίγματος ίση με το μηδέν, καλά, μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα έτσι ώστε το κλείστρο να βρίσκεται κατακόρυφα και να κλείνει με το δικό του βάρος. Οι βαλβίδες αντεπιστροφής χρησιμοποιούνται συνήθως ως βαλβίδες εφεδρικής ρύθμισης εγκατεστημένες σε μια γραμμή αποχέτευσης για να δημιουργήσουν μια μικρή υπερπίεση σε αυτό.

Βαλβίδα αντεπιστροφής - συσκευή και σκοπός

Η βαλβίδα αντεπιστροφής έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την παροχή νερού ή τη θέρμανση από την αφύγρανση. Ο σχεδιασμός της βαλβίδας ελέγχου επιτρέπει να μην περάσει νερό στην αντίθετη κατεύθυνση. Η πλάκα-μεμβράνη κάτω από την πίεση του νερού στο σωλήνα νερού σχηματίζει ένα κενό μέσω του οποίου το νερό ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε περίπτωση μείωσης πίεσης ή διακοπής νερού, η ίδια πλάκα αποκλείει το νερό, δηλαδή το νερό ρέει μόνο με έναν τρόπο. Αυτή η πολύ χρήσιμη ιδιότητα μιας βαλβίδας αντεπιστροφής χρησιμοποιείται σε συστήματα θέρμανσης και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Πού χρησιμοποιείται η βαλβίδα ελέγχου;

 1. Η εγκατάσταση ενός θερμοσίφωνα, δεν είναι αναγκαίο να τεθεί μια βαλβίδα ελέγχου σε μια υποβρύχια σωλήνα, ενώ σε περίπτωση αποσύνδεσης της δεξαμενής θερμοσίφωνα παραμένουν πλήρεις και το νερό δεν θα διαφύγει πίσω στο νερό.
 2. Στο σύστημα θέρμανσης ενός ιδιωτικού σπιτιού, μια βαλβίδα αντεπιστροφής θα επιτρέψει στο σύστημα να παραμείνει γεμάτο με ψυκτικό (νερό) ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ή διακοπής της αντλίας κυκλοφορίας ή διαρροών.
 3. Στο ιδιωτικό σύστημα σωληνώσεων νερού, η βαλβίδα ελέγχου που είναι εγκατεστημένη μπροστά από την αντλία διατηρεί το σύστημα γεμάτο με νερό όταν η αντλία είναι απενεργοποιημένη.

Όπως μπορεί να φανεί από τα παραδείγματα, πρέπει να τοποθετηθεί μια βαλβίδα αντεπιστροφής, όπου το νερό πρέπει να ρέει προς μία κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, κατά την αντικατάσταση ενός συστήματος ύδρευσης, οι υδραυλικοί μας εγκαθιστούν μια βαλβίδα ελέγχου μετά από ένα χοντρό φίλτρο, στην είσοδο του συστήματος ή μετά από ένα μετρητή νερού.

Σχεδιασμός της βαλβίδας ελέγχου

Η βαλβίδα αντεπιστροφής διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, συμβατικά μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με τον μηχανισμό ασφάλισης:

 1. Μεμβράνη - ως βαλβίδα χρησιμοποιείται μια μεμβράνη στην οποία πιέζεται το ελατήριο.
 2. Η σφαιρική βαλβίδα είναι κλειδωμένη με μεταλλική ή κεραμική σφαίρα
 3. Κωνικό - ως μηχανισμός ασφάλισης χρησιμοποιείται ένας κώνος ο οποίος φορτώνεται με ένα ελατήριο
 4. Περιστροφική βαλβίδα ελέγχου - ένα κλείστρο με ελατήριο χρησιμοποιείται ως μηχανισμός ασφάλισης

Συχνά ο μηχανισμός ασφάλισης είναι εφοδιασμένος με μια βίδα ρύθμισης, η οποία ρυθμίζει την πίεση ανοίγματος της βαλβίδας.

 • Η βαλβίδα ελέγχου είναι πολύ απαιτητική για την ποιότητα του νερού, επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει ένα χοντρό φίλτρο μπροστά από τη βαλβίδα.
 • Η τοποθέτηση της βαλβίδας ελέγχου μειώνει ελαφρώς την πίεση στο σύστημα.

Σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Δύο στοιχεία είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης.

 • Ένα από αυτά είναι η παροχή νερού, η οποία χρησιμεύει για τη σύνδεση των εγκαταστάσεων υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα μεταλλικών, μεταλλικών πλαστικών σωλήνων ή εύκαμπτης παροχής ύδατος (τύποι).
 • Το δεύτερο στοιχείο είναι η βαλβίδα αντεπιστροφής. Ο μόνος σκοπός της βαλβίδας ελέγχου είναι να αποφευχθεί η δυνατότητα αντίστροφης μετακίνησης νερού στο σύστημα όταν σταματήσει η αντλία, διαρροή, διαφορική πίεση και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το εύρος της βαλβίδας ελέγχου είναι αρκετά ευρύ.

Χρησιμοποιείται σε συστήματα που αντλούν νερό από διάφορες πηγές (φρεάτια, πηγάδια) χρησιμοποιώντας αντλίες. Απολύτως απαραίτητη, αυτή η συσκευή βρίσκεται σε συστήματα αποχέτευσης, όπου εξαλείφει την επαναλαμβανόμενη κίνηση υγρών παρουσία παρασίτων και ατυχημάτων.

Η αρχή της λειτουργίας οποιασδήποτε βαλβίδας, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, είναι ότι κλείνει το κανάλι όταν αλλάζει η πίεση. Στην περίπτωση αυτή, η βαλβίδα μπορεί να μπλοκάρει το κανάλι υπό την επίδραση εξωτερικής δύναμης ή του ίδιου του βάρους. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 • Βαλβίδα με ελατήριο. Είναι εξοπλισμένο με ένα ελατήριο, το οποίο δημιουργεί μια δύναμη προς την κατεύθυνση αντίθετη από την κίνηση του υγρού. Όταν μειώνεται η ροή, η βαλβίδα κλείνει αυτόματα το κανάλι.
 • Βαλβίδα με μηχανισμό φορτίου μοχλού. Για το κλείσιμο χρησιμοποιείται ένα φορτίο που οδηγεί τη βαλβίδα όταν πέσει η πίεση.
 • Βαλβίδα χωρίς ελατήριο. Αυτός ο τύπος είναι μια βαλβίδα αντεπιστροφής, το στοιχείο ασφάλισης είναι μια σφαίρα κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο ή ειδικές ενώσεις πολυμερούς (σφαιρική βαλβίδα). Όταν πέσει η πίεση, κλείνει το κανάλι κάτω από τη δράση της βαρύτητας.

Με τη σειρά τους, τα συστήματα ασφάλισης με μηχανισμό ελατηρίου επικάλυψης διαύλου αντιπροσωπεύονται από μια μεγάλη ποικιλία κατασκευών, που διαφέρουν στη διάταξη του στοιχείου ασφάλισης.

 • Περιστροφική βαλβίδα. Το στοιχείο εργασίας του είναι ένας δίσκος που περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα που βρίσκεται έξω από το κανάλι κατά μήκος του οποίου κινείται η ροή του νερού.

Αυτός ο τύπος διάταξης ασφάλισης μπορεί να έχει μηχανισμό ελατηρίου ή μοχλού.

 • Βαλβίδα δύο φύλλων. Το κανάλι είναι κλειδωμένο με δύο πτερύγια τοποθετημένα στον άξονα στη μέση του καναλιού. Κατά κανόνα, φορτίζονται με ελατήρια και χρησιμοποιούνται σε σωλήνες με μεγάλη διατομή.
 • Βαλβίδα δίσκου. Το κλείδωμα του καναλιού σε αυτή την κατασκευή λαμβάνει χώρα μέσω ενός δίσκου ο οποίος είναι κάθετος στο επίπεδο της ροής του νερού. Η επικάλυψη συμβαίνει λόγω της κίνησης του κατά μήκος του δικού του άξονα.
 • Βαλβίδα ανύψωσης. Έχει μηχανισμό ελατηρίου, ο οποίος ανοίγει υπό την πίεση της ανερχόμενης ροής. Όταν η κίνηση επιστροφής παραμένει κλειστή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης των διατάξεων ασφάλισης στο σύστημα παροχής νερού. Μπορούν να αποτελούν μέρος του συνδέσμου, φλάντζας ή να στερεώνονται μεταξύ των φλαντζών (φλάντζες, φλάντζες, φλάντζες).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής του τύπου ανύψωσης, καθώς και η βαλβίδα που ενεργοποιείται από το δικό της βάρος, είναι να κλειδώνει αποκλειστικά κατακόρυφα κανάλια. Ενώ οι υπόλοιπες κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οριζόντια και κάθετα τμήματα.

Τύποι βαλβίδων ελέγχου και εγκατάσταση τους

Βαλβίδα αντεπιστροφής - αυτό το είδος της βαλβίδας που προστατεύει μια ποικιλία εξοπλισμού, σωληνώσεις, αντλίες και δοχεία υπό πίεση της αλλαγής της κατεύθυνσης ροής στο σύστημα διαδικασία, και επίσης περιορίζει τη ροή του ρευστού από το σύστημα όταν η μερική καταστροφή του τμήματος αγωγού.

Η αρχή της λειτουργίας της βαλβίδας ελέγχου με βάση την αλληλεπικάλυψη της αυτόματης τμήματος διόδου του σώματος ασφάλισης (π.χ., ένα πώμα ή δίσκος) υπό τη δράση του ανάστροφο ρεύμα εργασιακό περιβάλλον. Μεσαία κινείται σε μια προκαθορισμένη διεύθυνση, δημιουργεί μια πίεση ανάντη της βαλβίδας, ανυψώνοντας έτσι την πύλη δική βάρος ή με τη βοήθεια των πρόσθετων συσκευών (π.χ. ελατήρια), καθώς και τις μειώσεις της πίεσης (η πίεση εισόδου και εξόδου να εξισώνονται), - ένα σώμα ασφάλισης επικαλύπτει το στόμιο, κλείσιμο βαλβίδα. Ταυτόχρονα, το μέσο ροής από την πλευρά εξόδου της βαλβίδας ελέγχου δημιουργεί μια δύναμη στο σώμα ασφάλισης και δεν επιτρέπει στη βαλβίδα να ανοίξει.

Χρησιμοποιούνται βαλβίδες ελέγχου:
1) σε στέγαση και κοινοτικές υπηρεσίες - σε κτίρια πολυκατοικιών για παροχή ζεστού και κρύου νερού στους ανελκυστήρες,
2) στην είσοδο του κρύου νερού κατά την εγκατάσταση θερμοσίφωνων αποθήκευσης (ηλεκτρικοί λέβητες και φυσικό αέριο).
3) στις σωληνώσεις του εξοπλισμού άντλησης.
4) στη σωλήνωση της παγίδας ατμού με την υπάρχουσα αντίσταση στην γραμμή συμπύκνωσης.
5) στις σωληνώσεις του λέβητα, κ.λπ.

Ταξινόμηση των βαλβίδων ελέγχου ανάλογα με το σχεδιασμό τους.

Οι βαλβίδες ελέγχου μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με διάφορα κριτήρια: από το σχεδιασμό, από το υλικό του σκάφους και τα εσωτερικά μέρη, μέσω σύνδεσης, σε συνολικές διαστάσεις.
Ας εξετάσουμε ορισμένα παραδείγματα της ταξινόμησης των βαλβίδων ελέγχου από το σχεδιασμό.

Βαλβίδες ελέγχου μπάλας.
Το στοιχείο κλεισίματος αυτής της βαλβίδας είναι μια σφαίρα, η οποία πιέζεται πάνω στο κάθισμα από ένα ελατήριο (σχήμα 1). Ο σχεδιασμός αυτός είναι αξιόπιστος και χρησιμοποιείται κυρίως σε αγωγούς μικρής διαμέτρου στις οικιακές και κοινοτικές υπηρεσίες.

Περιστροφικές βαλβίδες ελέγχου (μερικές φορές αναφέρονται ως βάνες ανύψωσης)

Το στοιχείο ασφάλισης της περιστροφικής βαλβίδας ελέγχου κατασκευάζεται με τη μορφή ενός πτερυγίου (σχήμα 2). Με το ρεύμα που ρέει στην καθορισμένη κατεύθυνση, το πτερύγιο είναι ανοιχτό, ρέοντας μέσα από τη ροή. Σε ένα ρεύμα του περιβάλλοντος στην αντίθετη κατεύθυνση, το φύλλο χτυπά, "κάθεται" στη σέλα και μπλοκάρει τον αγωγό.

Το πλεονέκτημα των περιστροφικών βαλβίδων ελέγχου είναι η χαμηλή ευαισθησία στην περιβαλλοντική μόλυνση και η δυνατότητα λειτουργίας σε μεγαλύτερα συστήματα. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται ευρέως σε συστήματα θέρμανσης στις οικιακές και κοινοτικές υπηρεσίες.

Βαλβίδα ελέγχου ανύψωσης (ελατηρίου)

Ο σχεδιασμός των βαλβίδων ανύψωσης είναι παρόμοιος με τη βαλβίδα διακοπής (σχήμα 3). Μόνο η βαλβίδα με ελατήριο ανοίγει όχι χειροκίνητα αλλά κάτω από την πίεση της ροής μέσου. Δηλαδή, υπό την επενέργεια του μέσου πιέσεως αυξήσεις βαλβίδα ρέει ρεύμα, και όταν η πίεση - κατέρχεται επί του καθίσματος, εμποδίζοντας την κατεύθυνση αντίστροφης ροής.

Οι βαλβίδες ανύψωσης μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε οριζόντια τμήματα αγωγών, με κάθετη θέση του άξονα της βαλβίδας.
Τα πλεονεκτήματα της βαλβίδας ανάστροφης ανύψωσης είναι: η συντηρησιμότητα χωρίς πλήρη αποσυναρμολόγηση, εξασφαλίζοντας τη στεγανότητα της σέλας / μπουλόνι και τη δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορες βιομηχανίες. Μειονέκτημα είναι η ευαισθησία στη μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή των βαλβίδων.

Βαλβίδα ελέγχου δύο φύλλων

Το στοιχείο βαλβίδας διακοπής της βαλβίδας ελέγχου δύο φύλλων είναι δύο πτερύγια στερεωμένα σε έναν άξονα ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής διατομής. Με το πέρασμα του ροής σε μια δεδομένη κατεύθυνση η βαλβίδα είναι στην ανοικτή θέση, το πτερύγιο διπλωμένο (Εικ. 4), σε μεσαία πτερύγια τρέχουσες τερματισμού για να ισιώσει και να κλείσει.

Οι βαλβίδες δύο φύλλων υπόκεινται σε υψηλές απώλειες κεφαλής και δεν χρησιμοποιούνται για μολυσμένα (με μεγάλης διασποράς εγκλείσματα) μέσα. Το πλεονέκτημα αυτών των συσκευών είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους σε διάφορα σύνθετα περιβάλλοντα (για παράδειγμα, θαλασσινό νερό, προϊόντα πετρελαίου κλπ.) Επιλέγοντας το υλικό της σφραγίδας του δίσκου.

Βαλβίδα ελέγχου δίσκου, τύπος δίσκου

Το στοιχείο κλεισίματος της βαλβίδας ελέγχου δίσκου είναι ένας επίπεδος δίσκος (εικόνα 5), ο οποίος συνδέεται με μια ράβδο με ελατήριο. Στη θέση εργασίας, ο δίσκος υπό πίεση του μέσου συμπιέζεται, παρέχοντας μια ελεύθερη ροή, και όταν η πίεση χαμηλώνεται κάτω από τη δράση του ελατηρίου, πιέζεται προς τη σέλα, εμποδίζοντας την οπή ροής.

Το μικρό μέγεθος και το βάρος των βαλβίδων επιστροφής φλάντζας διευκολύνουν την τοποθέτησή τους μεταξύ των φλαντζών σε οποιαδήποτε θέση.
Διάφορες τροποποιήσεις του υλικού του σώματος της βαλβίδας, τη σφράγιση δίσκο, κλπ, τα οποία επιτρέπουν να το εφαρμόσει σε διάφορες βιομηχανίες, αλλά όχι για ιξώδη υγρά και υγρά με στερεά εγκλείσματα και ινώδη υλικά.

Εγκατάσταση και τοποθέτηση βαλβίδων αντεπιστροφής

Για τη σωστή λειτουργία των βαλβίδων ελέγχου πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες συστάσεις για την τοποθέτησή τους:
1) Το βέλος στο σώμα δείχνει την κατεύθυνση της κίνησης του μέσου εργασίας και πρέπει να συμπίπτει με αυτό.
2) Οι βαλβίδες αντεπιστροφής τύπου βαφής δεν συνιστώνται να τοποθετούνται κοντά στη φλάντζα της βαλβίδας, καθώς αυτό μπορεί να παρεμβάλλεται στο άνοιγμα του λοβού της βαλβίδας.
3) Για τη διάγνωση της βλάβης της βαλβίδας ελέγχου, συνιστάται η τοποθέτηση μετρητών πίεσης πριν και μετά από αυτήν.
4) Όταν εργάζεστε σε μολυσμένα περιβάλλοντα, πρέπει να εγκατασταθεί ένα φίλτρο πριν από τη βαλβίδα ελέγχου όλων των σχεδίων βαλβίδων, εκτός από τη σφαιρική βαλβίδα.
5) Κατά την εγκατάσταση βαλβίδων ελέγχου (αντίστοιχες δομές) σε κάθετες τομές σε συνθήκες κατιούσας ροής, υπάρχει περιορισμός διαμέτρου που δεν υπερβαίνει τα 150 mm.

Λάβετε υπόψη ότι κατά την εγκατάσταση οποιουδήποτε τύπου βαλβίδας αντεπιστροφής συνιστάται να ξεπλένετε (καθαρίστε) τις συνδέσεις αγωγών και φλάντζας. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης συνιστάται για την αποφυγή κραδασμών, καταστρέφοντας τις βαλβίδες φύλλα, τονίζει σωληνώσεις και οι στρεβλώσεις δεν ευθυγραμμίζονται λόγω τοποθετούνται εξαρτήματα σωληνώσεων. Κατά την εκκίνηση και την πτύχωση, για την αποφυγή των επιπτώσεων των υδραυλικών κλυδωνισμών, πρέπει να γίνει ομαλό κλείσιμο και άνοιγμα της βαλβίδας.

Για λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με το εύρος των βαλβίδων ελέγχου και μια κατάλληλη επιλογή των προδιαγραφόμενων εξαρτημάτων για οποιοδήποτε μηχανικό σύστημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς της εταιρείας "TechnoInzhPromStroy" με έναν βολικό τρόπο για εσάς.