Πίσω σχέδιο αερισμού - τι πρέπει να κάνετε αν φυσάει στο διαμέρισμα;

Η αντίστροφη έλξη στον εξαερισμό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το σύστημα. Ο κύριος στόχος αυτού του συστήματος είναι να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αέριων μαζών στο διαμέρισμα, καθώς και την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και ο αέρας επιστρέφει στο διαμέρισμα αντί να βγεί από το διαμέρισμα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο, καθώς και αρκετές πιθανές λύσεις στο πρόβλημα.

Μπορούν να εντοπιστούν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν την αιτία της εμφάνισης της αντίστροφης ώσης. Για αρχάριους, αυτή είναι η στεγανότητα του δωματίου. Για κανονική κυκλοφορία, ο αέρας πρέπει να κινείται ελεύθερα μεταξύ του συστήματος εξαερισμού και των παραθύρων. Ωστόσο, τα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα εμποδίζουν αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι είναι αδιαπέραστα από τον αέρα. Φυσικά, για να διατηρηθεί η θερμότητα στο διαμέρισμα αυτό επηρεάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά για εργασίες εξαερισμού. το σύστημα δεν είναι το πιο θετικό πράγμα.

Η ελεύθερη κυκλοφορία αέρα μεταξύ του συστήματος εξαερισμού και των παραθύρων αποτελεί τη βάση για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού

Υπό κανονικές συνθήκες, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και βγαίνει προς τα έξω, και στη θέση του δημιουργείται κρύος αέρας. Στην περίπτωση ενός πλήρως σφραγισμένου δωματίου, παρατηρείται διαταραχή σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι ο λόγος για την εμφάνιση μιας περιοχής με μειωμένη πίεση. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, φέρνοντας όλα τα σκουπίδια και τη σκόνη πίσω στο διαμέρισμα. Η αιτία μπορεί επίσης να είναι λάθος διατομεακές διαστάσεις του καναλιού. Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η ένταση του αεραγωγού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον ίδιο τον εξαερισμό. Η ανεπαρκώς μεγάλη διατομή του σωλήνα οδηγεί στη δημιουργία υψηλών θερμοκρασιών και, κατά συνέπεια, στην περιοχή της αραιωμένης πίεσης στο δωμάτιο, κατ 'αναλογία με την προηγούμενη περίπτωση.

Στο στάδιο της κατασκευής μιας δομής, τα σχέδια κλιμακοστασίου μπορούν να εκτυπωθούν λανθασμένα, πράγμα που αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα. Ο χώρος που διατίθεται για τις κλίμακες είναι γενικά ένας τεράστιος κατακόρυφος αγωγός στον οποίο υπάρχει επίσης μια σταθερή κίνηση των αέριων μαζών. Ο εσφαλμένος σχεδιασμός σκαλοπατιών προκαλεί διακοπή στην κυκλοφορία των ρευμάτων. Ειδικά το ζήτημα αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι καμπύλες και οι σπειροειδείς κλιμακοστασές έχουν μικρότερη επιρροή στη σωστή λειτουργία του εξαερισμού από τις άμεσες.

Φυσικά, αυτό δεν είναι ο ολόκληρος κατάλογος των πιθανών αιτιών του φαινομένου, στο οποίο φυσάει από το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παράγοντες όπως:

 • Ο άνεμος φυσάει για μια ορισμένη κατεύθυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Η απουσία διαχωρισμού σε μεγάλα δωμάτια μπορεί να είναι η αιτία των ρευμάτων.
 • Παρουσία αιθάλης, χιονιού, φωλιές πουλιών και άλλων συντριμμιών στον αγωγό εξαερισμού.
 • Λανθασμένη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης ή των ανεμιστήρων.

Για τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού απαιτείται ένας σωληνωτός καυστήρας. Ιδιαίτερα η παρουσία της επηρεάζει στην περίπτωση της τοποθεσίας κοντά στη σόμπα ή το τζάκι. Μέχρι σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε ισχυρά μοντέλα που μπορούν να αντλούν αρκετές χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.

Σωστά τοποθετημένη κουκούλα

Σε ιδιωτικές κατοικίες, τέτοιες συσκευές είναι απλά αναντικατάστατες, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί για διαμερίσματα πολυκατοικιών, όπου εγκαθίστανται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι η εκτόξευση τεράστιων όγκων αέρα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτού του τμήματος του αέρα σε γειτονικές διαμερίσματα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε παλιά σπίτια, όπου οι αγωγοί εξαερισμού είναι μάλλον στενοί και με την πάροδο του χρόνου σχηματίζονται υπερβολικές μπλοκαρίσματα.

Μερικές φορές κρύος αέρας εισχωρεί στο διαμέρισμα με ισχυρές ριπές του ανέμου, το οποίο είναι φυσικό και επιτρεπτό. Για να επιβιώσει για το λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητο, όσο καιρό οι κυκλοφορίες των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως σήμα για τον έλεγχο για την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων. Η απλούστερη επιλογή είναι μια εξέταση. Για να γίνει αυτό, αρκεί να καλέσετε ειδικούς στο σπίτι, οι οποίοι θα εκτελέσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ελέγξτε τα αποτελέσματα με τα δεδομένα που καθορίζονται στα κανονιστικά έγγραφα.

Ο εμπειρογνώμονας θα πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων ελέγχοντας τα εγκατεστημένα όργανα και την ποιότητα της εγκατάστασης αεραγωγού

Φυσικά, αυτή είναι μια υπηρεσία που πληρώνεται, αλλά μπορείτε να αναμένετε ότι θα εντοπιστούν όλες οι ελλείψεις όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς και συστάσεις για την εξάλειψή τους. Ο ίδιος ο πλοίαρχος μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα αν ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ενδοσκοπίων βίντεο, για την ταχεία εύρεση προβληματικών θέσεων στο σύστημα εξαερισμού.

Ο ίδιος ο έλεγχος περιλαμβάνει τρία κύρια βήματα:

 1. 1. Έλεγχος σχεδιασμού και κανονιστικών εγγράφων σχετικών με το σύστημα εξαερισμού. Ο Δάσκαλος δίνει προσοχή στη σωστή χρήση του εξοπλισμού, στη σωστή σχεδίαση του συστήματος εξαερισμού, καθώς και στη συμμόρφωση με όλους τους κανόνες, τα πρότυπα κατασκευής και τους κυβερνητικούς κανονισμούς.
 2. 2. Έλεγχος της ορθότητας των εγκατεστημένων οργάνων, καθώς και της ποιότητας εγκατάστασης του αεραγωγού και των διαφόρων εξαρτημάτων του αεραγωγού.
 3. 3. Ταυτοποίηση προβληματικών περιοχών. Στο ίδιο στάδιο ελέγχονται οι παράμετροι της εκροής αέριων μαζών και δεικτών, που καθορίζονται από κανονιστικές πράξεις και κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού.

Εάν το κύριο πρόβλημα της παραγωγής αέρα είναι η στεγανότητα του χώρου, τότε η βαλβίδα του παραθύρου εισόδου μπορεί να γίνει η λύση. Η εγκατάσταση αυτής της συσκευής θα παρέχει καθαρό αέρα ακόμα και όταν οι πλαστικές πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλειστά. Η βαλβίδα είναι ρυθμιζόμενη, γεγονός που καθιστά δυνατή την ανεξάρτητη ρύθμιση της βαλβίδας. Η εγκατάσταση δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας για την εξάλειψη των προβλημάτων αερισμού είναι πολύ δημοφιλείς. Στην αγορά εμφανίστηκαν ακόμα μοντέλα, ενσωματωμένα στον τοίχο.

Μερικές φορές το πρόβλημα της ώθησης επιστροφής μπορεί να επιλυθεί από τη βαλβίδα του παραθύρου εισόδου

Ο σχεδιασμός αυτού του μοντέλου προβλέπει μια ειδική αγκαθωτό και στις δύο πλευρές του σωλήνα διακλάδωσης που διέρχεται από τον τοίχο. Υπάρχει επίσης ένα ισχυρό φίλτρο, που δεν επιτρέπει τη διέλευση της σκόνης και των συντριμμιών. Λόγω της παρουσίας σχάρων, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τη βαλβίδα ανά πάσα στιγμή. Οι ειδικοί συστήνουν την εγκατάσταση αυτής της συσκευής δίπλα στο παράθυρο, το οποίο θα παρέχει θέρμανση του αέρα. Φυσικά, σε τοίχο μοντέλο έχει υψηλό κόστος, ωστόσο, η εγκατάστασή του θα λύσει πλήρως το πρόβλημα με το σύστημα εξαερισμού και τη διείσδυση του κρύου αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ροή του αέρα εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Διαφορετικά, μπορείτε να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους. Έτσι, τα κανάλια μπορούν απλώς να μολυνθούν. Στο σπίτι του, ο καθαρισμός πραγματοποιείται όσο το δυνατόν απλούστερα, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα ορυχεία. Σκουπίδια, κατά κανόνα, τα πιο ποικίλα - είναι σκόνη, αιθάλη, φωλιές πουλιών και ακόμη και τα υπολείμματα των κολλημένων πτηνών ή άλλων μικρών ζώων. Το χειμώνα μπορούν να σχηματιστούν εκρήξεις από πάγο, οι οποίες απαιτούνται περιοδικά για καθαρισμό.

Εάν ζείτε σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, δεν είναι τόσο απλό. Ο καθαρισμός του συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από ειδικευμένους πλοιάρχους. Το μερίδιο των κατοίκων καθαρίζεται μόνο μέσω ηλεκτρικής σκούπας στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη μάσκα εξαερισμού. Εάν η ηλεκτρική σκούπα δεν έχει βοηθήσει, χωρίς την πρόσκληση των εμπειρογνωμόνων, θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει.

Μια άλλη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του προβλήματος είναι η τοποθέτηση βυσμάτων στον αεραγωγό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ελαττώματα στη δομή εξαερισμού, όταν, για παράδειγμα, η μάσκα βρίσκεται σε μια δίοδο. Αυτό σημαίνει ότι ένας ορισμένος αριθμός καναλιών συνδυάζονται σε ένα κοινό. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας μπορεί να κινηθεί όχι μόνο προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, απαιτούνται τα βύσματα που τοποθετούνται στην αρχή της διαδρομής εξαερισμού.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα, όπως ο παράνομος επανασχεδιασμός από τους γείτονες. Συνήθως, η εργασία αυτή διεξάγεται χωρίς συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, έτσι συχνά υπάρχουν παραβιάσεις, ειδικά εάν η ανάπλαση είναι στην κουζίνα ή το μπάνιο. Εξάλλου, αρκεί να αγγίξετε τυχαία τον κατακόρυφο, ο οποίος θα οδηγήσει στην εξάπλωση δυσάρεστων οσμών στα διαμερίσματα όλων των γειτόνων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα. Φυσικά, μπορείτε απλά να στραφούν προς τη γείτονα με την απαίτηση να επιλύσουν γρήγορα όλα, εκφοβίζονται γράφοντας καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Μην αμφιβάλλετε, σύντομα δυσάρεστες μυρωδιές θα σας ενοχλήσουν.

Πίσω βύθισμα στον ιδιωτικό αερισμό του σπιτιού: γιατί ο εξαερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και πώς να το εξαλείψει

Για να δημιουργήσετε άνετες συνθήκες, απαιτείται επαρκής παροχή καθαρού αέρα. Εάν το σύστημα εναλλαγής αέρα δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να υπάρχει ένα πίσω ρεύμα στον εξαερισμό της ιδιωτικής κατοικίας, το οποίο επηρεάζει άσχημα το μικροκλίμα του.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να εξαλείψουμε τους λόγους αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Αντίστροφη έλξη συμβαίνει όταν υπάρχουν λανθασμένες υπολογισμούς στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού ή ανεπαρκώς καταρτισμένη απόδοση. Αλλά επειδή ο αέρας έχει μελετήσει σωστά τις φυσικές ιδιότητες, είναι εύκολο να εντοπίσει τα αίτια της προέλευσης του προβλήματος και να βρει τρόπους για να το εξαλείψει.

Ο νόμος της διατήρησης του όγκου στον εξαερισμό

Όταν προσομοιώνεται η ανταλλαγή αέρα για μικρούς όγκους που είναι χαρακτηριστικοί για ιδιωτικές κατοικίες, είναι δυνατόν να παραμεληθούν οι παράμετροι του αέρα όπως ο λόγος συμπίεσης και η ανομοιογενής πυκνότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο βασικός φυσικός νόμος του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: η διαφορά στον όγκο εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι μηδέν.

Ο εξαερισμός είναι τοποθετημένος στους χώρους με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρυπογόνων αερολυμάτων. Αυτό είναι ένα μπάνιο, κουζίνα και γραφείο. Μερικοί απορροφητήρες τροφοδοτούνται με ανεμιστήρες για να αυξάνουν την ένταση του αέρα εξαγωγής.

Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας εγκαθίσταται στους χώρους καθιστικού για την παροχή καθαρού αέρα στους χώρους μόνιμης διαμονής των ανθρώπων. Κατά κανόνα, αναγκάζεται να πληκτρολογήσετε με προκαθορισμένους όγκους εισερχόμενου ρεύματος. Αυτό είναι απαραίτητο για την ακριβή διατήρηση των παραμέτρων του μικροκλίματος, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και το οξυγόνο.

Έτσι, ο συνηθέστερος όγκος εισροής αέρα σε διάφορα μέρη του σπιτιού είναι σταθερός και η κατανομή του εξερχόμενου αέρα μέσα από τις οπές είναι μεταβλητή. Εάν σε κάποιο χρονικό σημείο ένα μέρος του συστήματος εξάτμισης περάσει μεγαλύτερη ροή από ό, τι προβλέπεται για νέο εξαερισμό, ο όγκος που λείπει αντισταθμίζεται μέσω των ανοιγμάτων που προορίζονται για την εκκένωση του αέρα.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, είναι απαραίτητο να εκτελεστεί το ακόλουθο σύνολο ενεργειών κατά την ανάπτυξη ενός συστήματος εξαερισμού:

 • για κάθε οπή εξαγωγής, τοποθετήστε μια βαλβίδα αντεπιστροφής για να αποτρέψετε την εισροή αέρα μέσω αυτού.
 • Για να οργανώσετε μία ή περισσότερες εισόδους αέρα φυσικού τύπου για αντιστάθμιση του όγκου που λείπει.

Η διατομή των ανοιγμάτων στις μονάδες εναποθηκεύσεως αέρα πρέπει να υπολογίζεται κατά τρόπο που να μπορεί να αντισταθμίσει συνολικά τη μέγιστη ποσότητα του ελλείποντος αέρα. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να διαθέτει βαλβίδα ελέγχου για την αποφυγή της εκροής αέρα. Αυτό είναι γεμάτο χάραξη και μπλοκάρισμα των εισροών το χειμώνα.

Ανεγνωρίσθη η ανταλλαγή αέρα με το δρόμο

Ο ρόλος του στην ισορροπία αέρα του σπιτιού γίνεται με διήθηση - ανεξέλεγκτη διέλευση του αέρα μέσα από τις ρωγμές και τις διαρροές. Εάν το φαινόμενο αυτό είναι έντονο, είναι αδύνατο να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού.

Επιπλέον, η διήθηση (φιλτράρισμα κατευθυνόμενη προς τα μέσα) επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο χωρίς επεξεργασία με φίλτρα σκόνης και χωρίς θέρμανση στην επιθυμητή θερμοκρασία το χειμώνα. Επομένως, το φαινόμενο αυτό πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς ή να ασκήσει επιρροή στη συνολική κυκλοφορία του αέρα ασήμαντη.

Τα ανοιχτά παράθυρα, τα μπαλκόνια και οι σοφίτες δημιουργούν πρόσθετη ανταλλαγή αέρα. Είναι αδύνατον να το υπολογίσουμε εκ των προτέρων, διότι η ταχύτητα και ακόμη και ο φορέας ροής εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, κυρίως την εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία, καθώς και την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου. Η μόνη λύση για την ανίχνευση της εμφάνισης της αντίστροφης ώσης στους αγωγούς μπορεί να είναι η εγκατάσταση βαλβίδων ελέγχου.

Κατά την κρύα εποχή, μια πρόσθετη καπνοδόχος λειτουργεί ως πρόσθετη κουκούλα. Σε αυτό, ο θερμός αέρας με προϊόντα καύσης βγαίνει, συμβάλλοντας σημαντικά στη συνολική αξία του όγκου της ροής των καυσαερίων.

Ο όγκος του αέρα που εξέρχεται από την καμινάδα εξαρτάται από τη χωρητικότητα του λέβητα. Για τα εργοστασιακά προϊόντα, είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς το εγχειρίδιο περιέχει πίνακες που παρουσιάζουν το ελάχιστο τμήμα της καπνοδόχου και το ρυθμό εκπομπής προϊόντων καύσης για ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Εάν ο κλίβανος ή ο λέβητας είναι κατασκευασμένος ανεξάρτητα, τότε η κατά προσέγγιση τιμή του όγκου του αέρα εξαγωγής πρέπει να ληφθεί από τον τεχνικό φάκελο μιας παρόμοιας συσκευής όσον αφορά τις παραμέτρους.

Αν θεωρήσουμε την καμινάδα ως κανάλι καυσαερίων, τότε η ιδιαιτερότητά της είναι η αδυναμία εγκατάστασης μιας βαλβίδας αντεπιστροφής σε αυτήν. Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι ένας ολοκληρωμένος αναρροφητήρας καπνού, αλλά μόνο εάν η τοποθέτησή του είναι τεχνικά εφικτή. Στη συνέχεια, η θέρμανση μπορεί να συμπεριληφθεί στο μοντέλο ως κουκούλα με ανεμιστήρα.

Για να υπολογίσετε τον αεραγωγό με την παρουσία μιας καμινάδας, είναι απαραίτητο να προσεγγίσετε υπεύθυνα. Ακόμη και μια μόνο αναστροφή της ροής μπορεί να καταστρέψει εντελώς το εσωτερικό του δωματίου. Επιπλέον, με μεγάλη φλόγα, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς και η πιθανότητα δηλητηρίασης ατόμων με προϊόντα καύσης.

Τυπικά προβλήματα στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα

Η μείωση του ρυθμού ροής σε σχέση με την υπολογιζόμενη, ακόμη και σε μία εισροή ή εκχύλισμα, οδηγεί σε ανισορροπία στην κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία άλλων συσκευών στις οποίες αντισταθμίζονται οι παράμετροι ροής, συμπεριλαμβανομένης της αντιστροφής. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξεταστούν όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου του αέρα και στη συνέχεια θα είναι δυνατό να ανακαλυφθεί γιατί λειτουργεί ο γενικός αερισμός του σπιτιού, κατευθύνοντας τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μείωση της έντασης του εισερχόμενου αέρα

Η μείωση της ταχύτητας του αέρα στον ανεμιστήρα με τον ανεμιστήρα μπορεί να προκληθεί από τους ακόλουθους λόγους:

 • Απώλεια ισχύος κινητήρα, δόνηση ανεμιστήρα και άλλα σημάδια φθοράς του εξοπλισμού. Είναι απαραίτητο να επιδιορθώσετε και να επιδιορθώσετε τις αναγνωρισμένες δυσλειτουργίες.
 • Δεν ήταν δυνατή η ρύθμιση των ρυθμίσεων συστήματος. Πρέπει να επαναρυθμίσετε το σύστημα ή να επισκευάσετε τη μονάδα ελέγχου.
 • Ρύπανση των φίλτρων. Ο συνηθέστερος λόγος για τη μείωση του αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε την επένδυση.
 • Ρύπανση των οπαδών. Ως αποτέλεσμα της προσκόλλησης ρύπων, αλλάζει η γεωμετρία των λεπίδων. Στη συνέχεια, με τον ίδιο αριθμό περιστροφών, το χαρακτηριστικό πίεσης της συσκευής μειώνεται.
 • Μειώστε το ζωντανό τμήμα του καναλιού. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του συστήματος τροφοδοσίας μέσω του οποίου διέρχεται ο αέρας: ένας σωλήνας, ένας ανακτητής, ένας θερμαντήρας κλπ. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε τον τακτικό καθαρισμό τους.
 • Μερικό ή πλήρες κλείσιμο της εξωτερικής σχάρας. Το πλέγμα φίλτρου μπορεί να φράξει με έντομα, φύλλωμα και άλλα συντρίμμια. Το χειμώνα είναι δυνατό να το σκουπίσετε με χιόνι. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχετε περιοδικά την απόδοση του.

Με τον φυσικό εξαναγκασμένο εξαερισμό, μια συχνή αιτία, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή εισροή και μερικές φορές την εμφάνιση αντίστροφης έλξης, είναι η επίδραση του εκκενωμένου αέρα από την πλευρά του δρόμου. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκύψει από την εμπνευσμένη πλευρά του κτιρίου. Μπορεί να εξαλειφθεί χρησιμοποιώντας ειδικές περιφράξεις κοντά στην είσοδο αέρα.

Ελαττωματικές κουκούλες και απομάκρυνση τους

Οι λόγοι για την κακή λειτουργία του απορροφητήρα είναι ανάλογοι με τον αέρα τροφοδοσίας. Αλλά το πιο συχνά το πρόβλημα δεν προκύπτει λόγω της μόλυνσης των φίλτρων (τα οποία δεν είναι πάντοτε εγκατεστημένα στην κουκούλα), αλλά λόγω της στένωσης του ενεργού τμήματος του αεραγωγού.

Σε αντίθεση με τον καθαρό αέρα, το απομακρυσμένο ρεύμα μεταφέρει υγρασία, ατμούς, μικρά σταγονίδια λίπους που προσκολλώνται στα τοιχώματα του αεραγωγού. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζονται σχηματισμοί στην εσωτερική πλευρά, δημιουργώντας μια αεροδυναμική αντίσταση, η οποία οδηγεί σε μείωση του όγκου του αέρα εξαγωγής. Σε αυτήν την περίπτωση, η κουκούλα μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Σε ιδιωτικές κατοικίες, ο αγωγός εξαερισμού είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να απεικονιστεί χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Είναι απαραίτητο να το κάνετε 2-3 φορές το χρόνο και, αν βρεθεί, να το καθαρίσετε ή με τη βοήθεια υπαλλήλων οργανισμών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Υπάρχουν κανόνες για την τοποθέτηση των σωλήνων εξαγωγής στην οροφή. Εάν τα αγνοήσετε, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να παρουσιαστεί αιολική πίεση, πράγμα που οδηγεί σε επιβράδυνση της ταχύτητας εξαερισμού ή ακόμα και στην ανατροπή της ώσης. Μια ένδειξη που καθορίζει αυτό το λόγο είναι μεταβλητές, όχι μόνιμα προβλήματα με την κυκλοφορία του αέρα.

Η θέση των καπνοδόχων σε σχέση με τα στοιχεία στέγης ρυθμίζεται από το άρθρο 6.6.12 του SNiP 41-01-2003 «Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός». Προβλέπεται σε αυτό το έγγραφο με βάση τους υπολογισμούς της πίεσης του ανέμου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σωλήνες εξαερισμού.

Συχνά υπάρχει μια κατάσταση κατά την οποία στην κατασκευή του σπιτιού πληρούνται όλοι οι κανόνες για την τοποθέτηση των εξαεριστηρίων, αλλά αργότερα υπήρξε μια αλλαγή στο έδαφος που οδήγησε στο σχηματισμό των αιολικών αγωγών:

 • τροποποίηση της γεωμετρίας της οροφής (συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης δορυφορικού πιάτου) ·
 • κατασκευή σε άμεση γειτνίαση με μια ψηλή δομή.
 • ένα δέντρο που καλλιεργείται κοντά του.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να μεταφέρετε την έξοδο του αγωγού εξαερισμού σε άλλη θέση, να αυξήσετε το ύψος του σωλήνα ή να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε την αιτία που δημιουργεί τη ζώνη της πίεσης του ανέμου.

Πρέπει επίσης να ελέγξετε την ποιότητα του εκτροπέα. Εάν έχει υποστεί μηχανική βλάβη ή έχει αλλάξει τη θέση του σε σχέση με τον σωλήνα λόγω κακής στερέωσης, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Σημαντικά αυξήστε την πρόσφυση αντικαθιστώντας τον συμβατικό εκτροπέα με ένα περιστροφικό.

Αντιστροφή στο σύστημα αγωγών

Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα αεραγωγών, το οποίο συνδέει διάφορα ανοίγματα εξαγωγής με έναν άξονα αερισμού, έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο. Ορισμένα σημεία μπορεί να είναι εξοπλισμένα με συσκευές αναγκαστικής εισαγωγής αέρα, όπως κουκούλα κουζίνας ή ανεμιστήρα αγωγών.

Η εμφάνιση ανάστροφης έλξης σε έναν από τους κλάδους του αγωγού μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από τα προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω με γενική εξάτμιση αλλά και από την ανακατανομή του φορέα ροής στο σύστημα αεραγωγών.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, χρησιμοποιείται η εγκατάσταση βαλβίδων ελέγχου για κάθε κλάδο του αγωγού. Αυτές οι συσκευές ρέουν τη ροή σε μία κατεύθυνση και κλείνουν την διατομή του καναλιού όταν αντιστρέφεται.

Κατά κανόνα, κατά την εγκατάσταση αγωγών, οι ειδικοί εγκαθιστούν βαλβίδες ελέγχου. Μπορεί να μην είναι στην περίπτωση πρόσθετης εισαγωγής κλαδιών, εάν η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εγκαταστήσετε μια τέτοια συσκευή. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χωρίς να ανοικοδομήσετε ολόκληρο το σύστημα αγωγών. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε:

 1. να αγοράσει μια βαλβίδα κατάλληλων διαστάσεων.
 2. Αποσυναρμολογήστε το σύστημα αεραγωγών στον τόπο όπου θα εγκατασταθεί.
 3. Κόψτε ένα κομμάτι ορθογώνιου αγωγού ή εύκαμπτου σωλήνα με το μέγεθος του μήκους της βαλβίδας.
 4. για τη συναρμολόγηση συστήματος με βαλβίδα.
 5. Ελέγξτε την στεγανότητα του.

Εάν είναι εγκατεστημένη η βαλβίδα αντεπιστροφής, αλλά υπάρχει ένα στρόβιλο επιστροφής, αυτό σημαίνει ότι η συσκευή είναι ελαττωματική.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί:

 • την εμφάνιση ενός κενού στη μεμβράνη, το φύλλο ή το κέλυφος της βαλβίδας.
 • φθορά των κινούμενων μερών, ως αποτέλεσμα των οποίων δεν υπάρχει κλείσιμο του φύλλου ή της μεμβράνης ·
 • να πάρει πυκνά συντρίμμια (για παράδειγμα, ένα κομμάτι χαρτί ή ένα μεγάλο σκαθάρι), το οποίο παρεμβαίνει στο πλήρες κλείσιμο της συσκευής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσετε μέρος του αγωγού και να αφαιρέσετε τη βαλβίδα. Αν είναι αδύνατο να το επισκευάσετε, θα πρέπει να αγοράσετε μια συσκευή των ίδιων διαστάσεων και να ξανασυναρμολογήσετε τον αγωγό αέρα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πώς να κάνετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό για να αποφύγετε το σκασίλ πίσω στις κουκούλες:

Η σωστή λειτουργία της εξάτμισης και, ιδιαίτερα, του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι το κλειδί για την έλλειψη αντίστροφης πρόσφυσης. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές και να πραγματοποιείτε μετρήσεις για το ρυθμό ροής τους.

Γιατί φυσάει από τον εξαερισμό;

Δυστυχώς, το σύστημα εξαερισμού μερικές φορές λειτουργεί εσφαλμένα. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει να φυσάει από τον εξαερισμό πίσω στα σπίτια του σπιτιού. Με αυτό, ο αέρας από το ventshahti φέρνει δυσάρεστες οσμές και αισθάνεται αμέσως. Μην καθυστερείτε τη λύση αυτού του προβλήματος στο μακρύ κουτί, διότι από μόνο του δεν θα λυθεί. Ας δούμε γιατί ο αερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Φυσικός αερισμός στο σπίτι

Τι είναι αυτό το σύστημα εξαερισμού; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συγκρότημα αγωγών αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία ή ένα σύστημα ορυχείων σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, στο οποίο υπάρχει ένας κύριος ανελκυστήρας, που απλώνεται από το κελάρι μέχρι την οροφή. Είναι αυτός που δημιουργεί έλξη λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω. Και όσο περισσότερο αυτή η διαφορά, τόσο πιο εξαντλητική είναι η εξάτμιση. Προσθέτουμε κάθετη πίεση αέρα ανάλογα με τον τύπο των διατομών. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνεμος φυσάει σε μια οριζόντια κατεύθυνση σε σχέση με την ανύψωση και πίσω του αντλεί αέρα από τον εξαερισμό. Δηλαδή, η εξάντληση του αέρα από τις εγκαταστάσεις συμβαίνει φυσικά, και όχι με τη βοήθεια πρόσθετου εξοπλισμού όπως ο ανεμιστήρας.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να υπάρχει μια εισροή αέρα έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό μέσα στο σπίτι ή ένα βύθισμα δεν μειώνεται. Ως εκ τούτου, στο ίδρυμα είναι αριστερά εξαερισμού ή να κάνετε τρύπες στο πάτωμα του πρώτου ορόφου.

Αιτίες διαταραχής της κυκλοφορίας του αέρα

Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά, τότε υπάρχει ένας λόγος. Υπάρχουν πολλά, αλλά τα δύο κύρια:

 1. Δεν υπάρχει παροχή αέρα.
 2. Η θερμοκρασία μέσα στις εγκαταστάσεις είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο. Συνήθως συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν είναι ζεστό.


Αλλά ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη ροής αέρα. Συνήθως στα ευρήματα των διαμερισμάτων στον άξονα αερισμού που παράγεται από το μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα. Και η ροή του αέρα ήρθε από τα παράθυρα (διαρροές τους) και την μπροστινή πόρτα. Σήμερα, όταν εγκαθίστανται πλαστικά παράθυρα αντί για ξύλινα παράθυρα με πλήρη σφράγιση αρμών και αρμών, το πρόβλημα της εισροής έχει γίνει σοβαρό. Τις περισσότερες φορές, η αντίστροφη ώθηση οφείλεται σε αυτό. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας στις βαλβίδες τροφοδοσίας των παραθύρων.

Άλλα αίτια της βλάβης ώσης και της εμφάνισης μιας αντίστροφης ροής περιλαμβάνουν:

 • δυσλειτουργία του ίδιου του συστήματος ·
 • εγκατάσταση ανεμιστήρων αντί για πλέγματα.
 • εγκατάσταση κουκούλας, που συνδέεται με τον αγωγό αερισμού.
 • απουσία ομπρέλας στην οροφή ή καταστροφή του στόματος του καναλιού.

Αιτίες δυσλειτουργίας του εξαερισμού

Στις αιτίες της αποτυχίας μπορεί να αποδοθεί ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων. Το κύριο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όταν φυσάει από το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα - δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν το ίδιο αποτέλεσμα εμφανίστηκε σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Δηλαδή, οι δυσλειτουργίες στα δύο κτίρια μπορεί να είναι διαφορετικές, επειδή η παραβίαση της ώσης σε αυτά έχει διαφορετικές αιτίες.

Για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα εμφανίζεται πιο συχνά λόγω εγκατάσταση του ανεμιστήρα ή στα κουκούλες κουζίνα, η οποία αρχίζει να ωθήσει στο κανάλι του, και ο αέρας στο εσωτερικό του οδήγησης στον αγωγό ανόδου με την πίεση δεν έχει το χρόνο να περάσει το σύνολο της μάζας προς τα πάνω. Δηλαδή, εν μέρει, πέφτει στην γειτονική τουαλέτα ή στο κανάλι του μπάνιου. Σε αυτούς τους χώρους σχηματίζεται η αντίστροφη επίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη κατεύθυνση, αν ο ανεμιστήρας κλείσει στην κουζίνα και ενεργοποιηθεί στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επίσης με τα γειτονικά διαμερίσματα που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο.

Αυτό υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε εσφαλμένα πρόσθετες συσκευές εξάτμισης χωρίς να υπολογίσετε τη δύναμή τους. Και όσο ισχυρότερο είναι ο ανεμιστήρας, τόσο ισχυρότερη είναι η αντίστροφη ώθηση του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου.

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το λόγο αυτό, επειδή στο στάδιο του σχεδιασμού, τα κανάλια εξαερισμού δοκιμάζονται για τη διανομή των καναλιών αερισμού σε όλους τους χώρους ξεχωριστά. Δηλαδή, στην κουζίνα έχει εγκαταστήσει το δικό του ανυψωτήρα, στην τουαλέτα και το μπάνιο είναι το δικό του ξεχωριστό. Αλλά στο σπίτι μερικές φορές υπάρχει άλλο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές, οι ανελκυστήρες συνδυάζονται σε ένα ή δύο κοινά κανάλια μέσα στη σοφίτα και στη συνέχεια ένας ή δύο σωλήνες οδηγούνται έξω από το κάλυμμα της στέγης. Και εδώ στο σύστημα εξαερισμού υπάρχουν οριζόντια τμήματα. Το κύριο καθήκον του σχεδιαστή είναι να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερα αυτού του τύπου αγωγούς και να ελαχιστοποιήσει τη γωνία κλίσης των οριζόντιων τμημάτων (η μείωση θα πρέπει να είναι ελάχιστη). Δηλαδή, όσο πιο απότομη είναι αυτή η ενότητα, τόσο καλύτερη είναι η κίνηση του αέρα προς τα πάνω.

Και τρεις ακόμη λόγοι:

 1. Απουσία θερμομόνωσης. Ο ψυχρός αέρας διεισδύει στους αγωγούς αέρα το χειμώνα, όπου παγώνει και μετατρέπεται σε πάγο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο στόμα του καναλιού. Οι συνέπειες είναι η μείωση της διατομής.
 2. Η απουσία ομπρέλας, που μπορεί να οδηγήσει σε βροχόπτωση και μείωση ώσης. Αυτό διακόπτει την ανταλλαγή αέρα.
 3. Ο αερισμός στο σπίτι ήταν γεμάτος.


Έτσι, για να αφαιρέσουμε την αντίστροφη έλξη, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε γιατί εμφανίζεται.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Όπως προαναφέρθηκε, η αντίστροφη ώθηση στον εξαερισμό εμφανίζεται για δύο κύριους λόγους:

 1. Πλήρης αεροστεγανότητα των χώρων.
 2. Εγκατάσταση πρόσθετων διατάξεων εξάτμισης στους αεραγωγούς.

Όλοι οι άλλοι λόγοι είναι δευτερεύοντες, μερικοί από τους οποίους δεν δημιουργούν ώθηση επιστροφής, αλλά απλά ο εξαερισμός παύει να λειτουργεί. Με τον εξαερισμό στο διαμέρισμα είναι πιο δύσκολο, επειδή το ίδιο το σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύνολο καναλιών, συχνά από σκυρόδεμα. Από την κορυφή σε όλα τα διαμερίσματα ξεκλειδώνουν, μέσω των οποίων ο αέρας από τις εγκαταστάσεις πρέπει να αφαιρεθεί στο δρόμο. Και αν ο γείτονας στο ισόγειο εγκαταστήσει μια ισχυρή κουκούλα κουζίνας, τότε η αντίστροφη ροή των μαζών αέρα θα γίνει αισθητή όχι μόνο από αυτόν, αλλά και από γείτονες από τους κοντινούς ορόφους.

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής για άλλους λόγους, επειδή ο εξαερισμός στο διαμέρισμα διαφέρει από το σύστημα εξαερισμού της ιδιωτικής κατοικίας. Είναι εδώ ότι η εγκατάσταση των οπαδών μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αλλά μόνο είναι απαραίτητο να καθορίσετε τον τόπο εγκατάστασης για διαφορετικούς αναβατήρες.

Αυτοπροσδιορισμός ώθησης

 • Υπάρχουν δύο τρόποι:
 1. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εφαρμόσετε την παλάμη με τον εξαερισμό και σε περίπτωση καλού εξαερισμού, θα πρέπει να αισθανθείτε την κίνηση της ροής του αέρα.
 2. Συνδέστε μια σερβιέτα ή ένα φύλλο χαρτιού στη σχάρα. Αν το πρώτο κρατιέται στο δεύτερο, τότε η ώθηση είναι καλή, δεν υπάρχει αντίστροφη επίδραση.

Προβλήματα με τον εξαερισμό σε πολυκατοικίες

Τα προβλήματα με τον αερισμό συνήθως απαντώνται μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας στο σπίτι.

 1. Το τμήμα του γίνεται μικρότερο λόγω των συντριμμιών που έχουν πέσει στο εσωτερικό, των τρωκτικών και των πτηνών.
 2. Η καταστροφή των τοίχων των αεραγωγών που οφείλονται στο συμπύκνωμα.
 3. Η απουσία του κεφαλιού είναι η ατμοσφαιρική βροχόπτωση που έπεσε μέσα.


Όλα αυτά μειώνουν το βύθισμα, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στα διαμερίσματα αυξάνεται η υγρασία και οι δυσάρεστες οσμές θα γίνουν οι αιώνιοι σύντροφοι των δωματίων. Τι πρέπει να κάνω;

Επίλυση του προβλήματος με τη χρήση ανεμιστήρα

Πιθανώς, πολλοί πίστευαν ότι η συζήτηση αφορά την εγκατάσταση ανεμιστήρων στη θέση των αεραγωγών αερισμού. Κανείς δεν απαγορεύει αυτό, αν και έχει ήδη περιγραφεί παραπάνω, σε αυτό που μπορεί να οδηγήσει.

Η συζήτηση αφορά τον ανεμιστήρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο σύστημα στην οροφή. Αυτό μπορεί να είναι ένας μηχανικός εκτροπέας ή ένας περιστροφικός στρόβιλος. Και οι δύο συσκευές λειτουργούν από τον αέρα που φυσάει, έτσι σε έναν ήρεμο καιρό από αυτούς δεν έχει νόημα. Αν και, όπως δείχνει η πρακτική, η εγκατάσταση αυτών των συσκευών αυξάνει έντονα την πρόσφυση και εμποδίζει την αντίστροφη ροή.

Όσο για τους οπαδούς στις γρίλιες εξαερισμού, πρώτα απ 'όλα πρέπει να υπολογίσετε την ισχύ τους. Εξαρτάται από την διατομή των αγωγών εξαερισμού και από έναν τέτοιο δείκτη όπως η ανταλλαγή αέρα στους χώρους. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, ο δείκτης αυτός θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12-20 m³ / h, ανάλογα με τον τύπο της πλάκας και τον αριθμό των καυστήρων.

Για αυτό πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο της κουζίνας. Για παράδειγμα, η επιφάνεια του δωματίου 3x4 m σε ύψος οροφής 3 m, ο όγκος θα είναι 36 m³. Τώρα πολλαπλασιάστε την προκύπτουσα τιμή με συντελεστή 12-20. Με μια ελάχιστη τιμή, η απόδοση του ανεμιστήρα είναι 432, με το μέγιστο των 720 m³ / h.

Προληπτικά μέτρα

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην υπάρχει αντίστροφη έλξη.

 1. Κρατήστε το σύστημα εξαερισμού σε καλή κατάσταση.
 2. Μην τοποθετείτε ανεμιστήρες και κουκούλες στους αεραγωγούς. Χρησιμοποιήστε έναν απορροφητήρα ανακύκλωσης ή πάρτε την εκροή του έξω από το δωμάτιο προς το δρόμο: μέσω ενός τζαμιού τοίχου ή παραθύρου.
 3. Τοποθετήστε εκτροπείς ή περιστρεφόμενους στροβίλους στο άκρο του ανυψωτήρα.
 4. Τοποθετήστε τη ροή του αέρα στα δωμάτια με οποιονδήποτε τρόπο.
 5. Εγκαταστήστε τις εσωτερικές πόρτες που θα εμποδίσουν την κίνηση του αέρα μεταξύ των χώρων. Τα ισχυρά ρεύματα είναι επίσης η αιτία της αντίστροφης ροής.
 6. Φέρτε τον χειμώνα καθαρισμό του συστήματος εξαερισμού από το χιόνι και τον πάγο.
 7. Εκτελέστε περιοδικούς ελέγχους αερισμού.

Γιατί η κουκούλα φυσά στην αντίθετη κατεύθυνση στο διαμέρισμα

Ο εξαερισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε σπιτιού ή διαμερίσματος που εξασφαλίζει την κανονική κυκλοφορία του αέρα και το επίπεδο υγρασίας στους χώρους, δημιουργεί άνετες συνθήκες και μικροκλίμα για τη ζωή. Λανθασμένη λειτουργία του συστήματος διακόπτει την ανταλλαγή αέρα, οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας και μύκητας στο διαμέρισμα. Επιπλέον, μια δυσάρεστη μυρωδιά από την κουζίνα και το μπάνιο, από την είσοδο και τα διαμερίσματα των γειτόνων, διαρρέει στα δωμάτια.

Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τη λειτουργία του εξαερισμού είναι η αντίστροφη ώση. Σε αυτή την περίπτωση ο απορροφητήρας δεν αντλεί αέρα, αλλά κατευθύνει το εσωτερικό του. Ως αποτέλεσμα, το διαμέρισμα έχει δυσάρεστες οσμές, στις εγκαταστάσεις θα υπάρχει παγωμένος ή κρύος αέρας, ρεύματα. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε γιατί χτυπά από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Και μαθαίνουμε τι να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού

Εάν παρατηρήσετε δυσάρεστες μυρωδιές στο διαμέρισμα, τα σταθερά ρεύματα και τα κρύα, μούχλα και μύκητες στους τοίχους ή την οροφή ενδέχεται να είναι ένα πρόβλημα στον εξαερισμό. Για να μάθετε ακριβώς, ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Συνδέστε το χαρτί στη σχάρα εξαερισμού με τη σειρά του στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην κουζίνα. Δείτε πώς συμπεριφέρεται.

Αν το χαρτί προσελκύει, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα λειτουργεί καλά. Εάν το φύλλο δεν προσελκύει και πέφτει, δεν λειτουργεί. Εάν το χαρτί πετάει από τη σχάρα εξαερισμού, παρατηρείται αντίστροφη πρόσφυση και ο εξαερισμός δεν λειτουργεί σωστά, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην περίπτωση ανάστροφης βύθισης, μολυσμένου αέρα, σκόνης και σωματιδίων σκόνης, αφαιρείται μια δυσάρεστη οσμή από την οπή. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, πρέπει να προσδιορίσετε την αιτία, η οποία διακρίνεται από πολλές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί ο αερισμός πνέει στο διαμέρισμα.

Λόγοι για πίσω τραβήξτε

 • Τα νέα πλαστικά παράθυρα παρέχουν πλήρη σφράγιση, οπότε το δωμάτιο δεν λαμβάνει ροή αέρα, η οποία είναι απαραίτητη για την πλήρη λειτουργία της κουκούλας.
 • Εσφαλμένη εγκατάσταση εξαερισμού, λανθασμένος σχεδιασμός και εσφαλμένος υπολογισμός της διατομής του καναλιού.
 • Αποκλεισμός του άξονα εξαερισμού.
 • Οι ακατάλληλες ή μη εξουσιοδοτημένες εργασίες επισκευής γειτόνων ενδέχεται να μπλοκάρουν το ορυχείο ή να διακόψουν τη λειτουργία του εξαερισμού.
 • Η ανεπαρκής θέρμανση του διαμερίσματος κατά την ψυχρή περίοδο μπορεί να διαταράξει το μικροκλίμα στο δωμάτιο και να επιδεινώσει τη λειτουργία του αερισμού.
 • Η συσσώρευση αέρα και ατμού στους αεραγωγούς, η είσοδος του χιονιού ή του πάγου.
 • Ενίσχυση της έλξης επιστροφής μπορεί να ισχυρός άνεμος, βροχή και άλλους παράγοντες της κακοκαιρίας.

Πού να πάτε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί σωστά

Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά ή φυσάει από την έξοδο, γράψτε μια αίτηση στη διοίκηση στέγασης, στη εταιρεία διαχείρισης ή στο HOA. Ο υπεύθυνος επιθεώρησης πρέπει να ελέγξει το έργο της κουκούλας, μετά την οποία συντάσσεται μια πράξη και εκδίδεται ψήφισμα. Κατά τη διεξαγωγή μιας εξέτασης.

Η τεχνογνωσία περιλαμβάνει τον έλεγχο της ορθότητας του σχεδιασμού του συστήματος και της σωστής λειτουργίας του καλύμματος, της συμμόρφωσης με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις κατασκευής. Επιπλέον, εάν είναι απαραίτητο, μετράται η ταχύτητα κίνησης του αέρα. Σε περίπτωση εντοπισμού παραβιάσεων, τα προβλήματα πρέπει να διορθωθούν εντός 45 ημερών από την ημερομηνία της απόφασης.

Αν έχετε ήδη υποβληθεί αίτηση στο γραφείο στέγασης και σας απαγορευτεί η αποδοχή της αίτησης ή η εξάλειψη των προβλημάτων, μπορείτε να καταθέσετε καταγγελία σχετικά με την εταιρεία διαχείρισης σε ανώτερες αρχές. Πώς να το κάνετε, δείτε εδώ.

Πώς να διορθώσετε προβλήματα αερισμού

 • Με εμπόδια, καθαρίστε το πέρασμα. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε τη σχάρα εξαερισμού και προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα υπολείμματα και ακαθαρσίες. Τα σκουπίδια κατασκευής, τα οποία είναι κολλημένα στο βάθος του ορυχείου, μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από έναν ειδικό.
 • Εάν τοποθετούνται πολύ σφιχτά πλαστικά παράθυρα, τοποθετήστε πρόσθετες βαλβίδες τροφοδοσίας ή τοποθετήστε παράθυρα με διπλά τζάμια με ήδη εγκατεστημένες βαλβίδες.
 • Στην τουαλέτα και στο μπάνιο, μπορείτε να τοποθετήσετε εκτροπείς ή ειδικούς μηχανικούς ανεμιστήρες με μια βαλβίδα αντεπιστροφής στην οπή εξαερισμού. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά και σωστά τη συσκευή και την απόδοση, που θα ταιριάζουν με τον τύπο του συστήματος. Η αρχή "το περισσότερο, τόσο το καλύτερο" δεν λειτουργεί εδώ.
 • Εάν το διαμέρισμα αρχίσει να φυσάει λόγω ισχυρών ανέμων, πρόσθετη προστασία εγκαθίσταται στο στόμιο των βαλβίδων ορυχείου ή οπίσθιου πτερυγίου που τοποθετούνται στα ανοίγματα.
 • Καθαρίστε τα κανάλια του πάγου και του χιονιού, λάβετε μέτρα για την εξάλειψη του υπερβολικού αέρα και του ατμού.
 • Εάν η εγκατάσταση είναι λανθασμένη, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά το σύστημα εξαερισμού.
 • Εάν το διαμέρισμα έχει ψυχρές μπαταρίες και ανεπαρκή θέρμανση, πρέπει να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι ο κανόνας της θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης δεν πρέπει να είναι μικρότερος από +18 μοίρες. Εάν δεν τηρούνται τα πρότυπα, επικοινωνήστε με την εταιρεία διαχείρισης. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο σχετικά με το πότε αρχίζει και τελειώνει η περίοδος θέρμανσης.

Εγκατάσταση καναλιών τροφοδοσίας

Βαλβίδες παροχής - μέσω οπών στον τοίχο, που πηγαίνει στο δρόμο. Δίνουν μια πρόσθετη ροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Τέτοιες βαλβίδες είναι εγκατεστημένες με δύο μάνδαλα. Αυτό σας επιτρέπει να ανοίξετε ή να κλείσετε πλήρως τις τρύπες ή να τις ανοίξετε ελαφρά. Μην ξεχνάτε τα παράθυρα με διπλά τζάμια, στο σχεδιασμό των οποίων περιλαμβάνονται ήδη οι βαλβίδες. Αυτό εξασφαλίζει ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αέρα και την αεροστεγανότητα.

Μέσα σε κάθε βαλβίδα τοποθετείται μια σχάρα, η οποία προστατεύει από τη σκόνη, τη βρωμιά και τα συντρίμμια, την υγρασία στις συσκευές και το διαμέρισμα. Και για να προστατεύσει το δωμάτιο από τον περιττό ήχο στο εσωτερικό των οπών θέστε το κιβώτιο απομόνωσης θορύβου.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε αξιόπιστες βαλβίδες, καθώς τα μοντέλα χαμηλής ποιότητας θα λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Επιπλέον, μέσω των οπών μπορεί να φυσήξει ακόμα και με την κλειδαριά κλειστή.

Για τη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος, για τον έλεγχο της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά φίλτρα καθαρισμού, ιονιστές και υγραντήρες, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ελέγχου κλιματισμού. Στη συνέχεια, θα ξεχάσετε για τα προβλήματα μικροκλίματος στο διαμέρισμα, να απαλλαγούμε μόνιμα από βακτήρια, αλλεργιογόνα, σκόνη και δυσάρεστες οσμές.

Πώς να καταλάβετε γιατί στον αερισμό πίσω ώθηση είναι μια κοινή αιτία

Το σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητο σε οποιοδήποτε χώρο κατοικίας, είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για ιδιωτικό σπίτι. Η παρουσία του βοηθά στην απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών, καθώς και στη διατήρηση της βέλτιστης ατμόσφαιρας μέσα. Εντούτοις, συμβαίνει κάποιο είδος δυσλειτουργίας στο σύστημα και μπορεί να παρατηρηθεί ότι ο κρύος αέρας φυσάει από τον εξαερισμό ή ακόμα και μια μυρωδιά καπνού που προέρχεται από το δρόμο ή εισέρχεται σκόνη στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια κατάσταση και πώς να διορθώσετε το πρόβλημα;

Σκοπός του εξαερισμού και των λειτουργιών του

Είναι απαραίτητο το σύστημα εξαερισμού και δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να το εγκαταστήσετε; Ναι, η παρουσία αυτού του σχεδιασμού επηρεάζει άμεσα την ευημερία και την κατάσταση των ενοικιαστών σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι. Οι άνθρωποι που βρίσκονται συνεχώς σε ένα κλειστό δωμάτιο, αναπνέουν, αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα και παίρνουν οξυγόνο, και μέσα τους υπάρχουν διάφορες οικιακές διαδικασίες - πλύσιμο, μαγείρεμα. Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στη ρύπανση του χώρου και μπορούν να μεταφέρουν τη σκόνη. Όλα αυτά αναμιγνύονται στον αέρα, σχηματίζοντας ένα κοκτέιλ, το οποίο το άτομο εισπνέει ακούσια. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι αυτό δεν συμβάλλει στην ευημερία.

Η δομή εξαερισμού βοηθά στην απομάκρυνση των δυσάρεστων μυρωδιών και της υπερβολικής υγρασίας από το δωμάτιο, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός αέρας και το οξυγόνο εισέρχονται στο εσωτερικό, τα οποία, αν είναι απαραίτητο, καθαρίζονται. Το σύστημα όχι μόνο συμβάλλει στην ευημερία των ανθρώπων αλλά επίσης βοηθά στην προστασία του ίδιου του κτιρίου από τις επιπτώσεις της υπερβολικής υγρασίας, η οποία είναι επιζήμια για τα οικοδομικά υλικά. Ως εκ τούτου, η ύπαρξη αερισμού πρέπει να είναι υποχρεωτική που παρέχεται ήδη κατά το σχεδιαστικό στάδιο του κτιρίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολυκατοικίες, όπου πολλοί κάτοικοι βρίσκονται συνεχώς σε μια μικρή περιοχή.

Γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Κανονικά, το σύστημα πρέπει να παίρνει βρώμικο αέρα από μέσα του και να εξασφαλίζει πλήρη και έγκαιρη εισροή καθαρών, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν διαφορετικές παραβιάσεις. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Πρώτον, πρέπει να καταλάβετε τις πιθανές αιτίες αυτού του φαινομένου:

 • Ίσως το πρόβλημα έγκειται στην εσφαλμένη εγκατάσταση, αν ο σωλήνας που πρέπει να βγει έξω στο δρόμο δεν είναι τοποθετημένος σωστά, σε σχέση με τα ρεύματα ανέμου. Σε αυτή την περίπτωση, ο άνεμος μπορεί απλώς να αρχίσει να φυσάει μέσα σε αυτό το σωλήνα, και ψυχρός αέρας θα πετάξει στο διαμέρισμα.
 • Μπορεί να συμβεί ότι στους αεραγωγούς αερισμού θα υπάρξει ένα είδος μπλοκαρίσματος από τον κρύο αέρα και τον ατμό, με αποτέλεσμα αυτές οι μικτές ουσίες να παρεμβάλλονται στον κανονικό αερισμό.
 • Μπορεί να διαμορφωθεί και μηχανικά εμπόδια, τα οποία ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από τη βρωμιά που μπορεί να έχει σχηματιστεί κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης χρήσης, και την απουσία του καθαρισμού, και τελειώνει με φωλιά πουλιού αν μερικά πουλιά ξαφνικά αποφάσισε να κινηθεί μέσα στο σωλήνα.
 • Αν το δωμάτιο είναι μεγάλο και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν χωρίσματα σε αυτό, τότε ο αέρας του ρέει, με άλλα λόγια, τα ρεύματα. Η παρουσία τους μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Διάφορα τεχνητά αντικείμενα και πηγές ροής αέρα επηρεάζουν επίσης την εργασία. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανεμιστήρες όσο και για τους θερμαντήρες, καθώς και για τους συμβατικούς απορροφητήρες στην κουζίνα. Τα σύγχρονα όργανα είναι αρκετά ισχυρά, οπότε το τυποποιημένο σύστημα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τέτοιες ροές αέρα.
 • Τα προκύπτοντα προβλήματα με την πρόσφυση σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να συνδεθούν με μια καμινάδα που οδηγεί στην οροφή από μια σόμπα ή τζάκι. Είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε αυτόν τον σωλήνα και να ελέγξετε την κατάστασή του για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σωστά.
 • Μερικές φορές μπορεί να είναι ότι οι δράστες των παραβιάσεων είναι πλαστικά παράθυρα, ειδικά αν είχαν εγκατασταθεί στο παλιό σπίτι αντί για ξύλινα. Το γεγονός είναι ότι αυτά τα σχέδια είναι εντελώς αεροστεγή και δεν αφήνουν αέρα μέσα. Και το σύστημα εξαερισμού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα παλιά, ξύλινα παράθυρα, με αποτέλεσμα, οι ροές του αέρα να μην είναι σωστές. Σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων για την εκροή αέρα σε νέα παράθυρα μπορεί να βοηθήσει. Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να γίνει από εταιρείες που ασχολούνται με την εγκατάσταση πλαστικών δομών.

Μερικές φορές η αιτία των διαταραχών στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων μπορεί να είναι μια λανθασμένη ανάπλαση των γειτόνων. Επομένως, εάν δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι στο διαμέρισμά σας, ίσως αξίζει να αναρωτηθείτε αν οι γείτονες έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα επισκευές που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την κατάσταση του εξαερισμού.

Πώς να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού;

Αν φυσάει αερισμός στο διαμέρισμα, τι πρέπει να κάνω; Για να βρούμε την αιτία και την περαιτέρω εξάλειψή της, είναι απαραίτητο να προσκαλέσουμε ειδικούς που θα αναλάβουν μια ολοκληρωμένη εξέταση. Οι επαγγελματίες θα ελέγξουν την κατάσταση του συστήματος και θα συγκρίνουν τα δεδομένα με αυτά που περιγράφονται στους κανονισμούς και θα δώσουν περαιτέρω συστάσεις στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ή του σπιτιού.

 • Το πρώτο στάδιο είναι η επαλήθευση της τεκμηρίωσης του σχεδίου που αφορά τις δομές αερισμού. Οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν την ορθότητα των λύσεων και τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα, τις ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης του εξοπλισμού και τη χρήση του.
 • Στη συνέχεια ελέγχεται η ποιότητα των εγκαταστάσεων εγκατάστασης - σε ποιο βαθμό αντιστοιχούν στα καθιερωμένα πρότυπα και κατά πόσον έχουν πραγματοποιηθεί σωστά εγκαίρως.
 • Μετά από αυτό ξεκινά η έρευνα για βλάβες και βλάβες, μια αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης ολόκληρου του συστήματος και της συμμόρφωσης αυτών των δεικτών με τα δεδομένα που προσδιορίστηκαν στο έργο. Για να ελέγξετε αν υπάρχουν εμπόδια μέσα στους σωλήνες, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία, για παράδειγμα, ένα ενδοσκόπιο βίντεο.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων

Ανάλογα με το γιατί φυσάει από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, εφαρμόζονται οι κατάλληλες μέθοδοι επίλυσης του προβλήματος. Για κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφορετικές ενέργειες:

 • Μερικές φορές, για να επαναφέρετε την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, πρέπει απλά να ανοίξετε όλα τα διαθέσιμα παράθυρα και να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι μια ξαφνική αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση ή μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου, ώστε να μπορεί εύκολα να λυθεί. Ο αερισμός είναι η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει αν παρατηρηθούν προβλήματα. Αν αυτό δεν βοηθήσει, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο εξαερισμός είναι προς τα πίσω και να πάρει τη βοήθεια ειδικών.
 • Αν έχετε οποιεσδήποτε παραβιάσεις άμεσα στο έργο του το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος εξαερισμού έχουν βρεθεί να διορθώσει τα προβλήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ειδική συσκευή - έναν εκτροπέα που αλλάζει την κατεύθυνση της εισερχόμενης ροής αέρα και ομαλοποιεί το σύστημα.
 • Από καιρό σε καιρό, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τα κανάλια, καθώς διάφορα σκουπίδια, βρωμιά και αιθάλη συσσωρεύονται στο εσωτερικό και τα πουλιά που έχουν αποφασίσει να φωλιάζουν μπορούν να εγκατασταθούν εκεί. Αν το πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι τα κανάλια είναι φραγμένα με βρωμιά, θα χρειαστεί να καλέσετε μια ειδική υπηρεσία, η οποία θα καθαρίσει το εμπόδιο και θα εξαλείψει την απόφραξη.
 • Σε περίπτωση που το πρόβλημα έγκειται στην ύπαρξη βυθισμάτων, περπατώντας στο δωμάτιο, βοηθήστε τον επανασχεδιασμό, ο οποίος θα δημιουργήσει με τον τρόπο του αέρα τα ρεύματα τα απαραίτητα εμπόδια. Μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον πόρτες για να εξαλείψετε τα ρεύματα.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σημαντική λεπτομέρεια στη διαδικασία της διαθέσιμης ροής του αέρα είναι η σκάλα, έτσι ώστε η εγκατάστασή του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους οικοδομικούς κανονισμούς που να μην γίνει αιτία των προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τεράστιος σωλήνας και έχει παρόμοια επίδραση στο σύστημα εξαερισμού. Ο καμπύλος σχεδιασμός έχει λιγότερη επίδραση στον εξαερισμό από την ευθεία.

Ορισμένα προβλήματα με τον εξαερισμό μπορούν να λυθούν ανεξάρτητα, και για την εξάλειψη πιο σοβαρών ελαττωμάτων, θα ζητηθούν ειδικοί. Πριν επικοινωνήσετε μαζί τους, συνιστάται, αν είναι δυνατόν, να διεξάγετε αυτοέλεγχο δοκιμάζοντας απλές μεθόδους, για παράδειγμα, αερισμό του δωματίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον έγκαιρο καθαρισμό του εξαερισμού, έτσι ώστε να μην προκαλεί προβλήματα.

Γιατί μειώνεται η αντίστροφη αντλία εξαερισμού;

Ο καθαρός αέρας σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την ευημερία, την ικανότητα εργασίας, την καλή ξεκούραση. Ένα σωστά λειτουργικό σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να παρέχει επαρκή ανταλλαγή αέρα, αφαιρώντας αέρια προϊόντα ανθρώπινης δραστηριότητας, δυσάρεστες οσμές. Αντ 'αυτού, ο χώρος στο διαμέρισμα είναι γεμάτος με φρέσκο, υγρό αέρα, αποτρέποντας το σχηματισμό υπερβολικής υγρασίας στις δομές του σπιτιού ή του διαμερίσματος.

Βλάβες στη λειτουργία των συστημάτων αερισμού: αιτίες

Στην πράξη, υπάρχουν παραβιάσεις της φυσικής ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα αερισμού λειτουργεί αντίστροφα, δηλ. υπάρχει ένα αντίστροφο σχέδιο εξαερισμού στο διαμέρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, αντί για καθαρό αέρα, το δωμάτιο λαμβάνει μυρωδιές από γειτονικά διαμερίσματα, καπνό, σκόνη από το δρόμο. Τέτοια προβλήματα μπορεί να συμβούν για έναν ή περισσότερους λόγους.

 • Λανθασμένη τοποθέτηση του ανοίγματος εξαγωγής στην οροφή του ανοίγματος σε σχέση με το τριαντάφυλλο ανέμου. Βρίσκεται στη ζώνη της σκιάς του ανέμου. Παραβίασε την κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα.
 • Οι αγωγοί αερισμού είναι φραγμένοι με μεγάλο όγκο ατμών, με ψυχρό αέρα, που παρεμβαίνει στη φυσική κυκλοφορία της ροής του αέρα.
 • Σταθερά ρεύματα σε δωμάτια μεγάλων περιοχών που δεν είναι χωρισμένες από διαμερίσματα.
 • Άμεση συντήρηση συστημάτων εξαερισμού, αφαίρεση αιθάλης.
 • Η εμπλοκή των καναλιών με συντρίμμια, κλαδιά, φωλιές πουλιών, πάγο και χιόνι.
 • Το έργο των αναγκαστικών συσκευών ανταλλαγής αέρα: συμπιεστής, κλιματισμός, εξαγωγή, ανεμιστήρας. Τα τεχνητά δημιουργούμενα ρεύματα διαταράσσουν τη φυσική κίνηση του φρέσκου και αφαιρούμενου αέρα.
 • Σε πολυκατοικίες, η μη εξουσιοδοτημένη ανάπλαση σε ένα διαμέρισμα μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία όλων των αγωγών εξαερισμού.
 • Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αντίστροφος αερισμός είναι οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα, οι διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης ή η αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου.
 • Μην αερίζετε (φυσικό εξαερισμό) πλαστικά παράθυρα και αεροστεγείς θύρες. Η εισροή κρύου και η αφαίρεση του θερμού αέρα σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής αναστέλλεται.
 • Δεν υπάρχει εξαναγκασμένος εξαερισμός στα διαμερίσματα των σπιτιών. Η κίνηση του αέρα συμβαίνει μέσω διαρροών στη δομή (σχισμές, οπές κλπ.). Το φυσικό βύθισμα αφαιρεί μόνο αέρα από το διαμέρισμα.

Κατανοήστε σε φυσικό επίπεδο τι μπορεί να κάνει ο ανεστραμμένος εξαερισμός αισθανόμενος ένα ρεύμα ή ένα κρύο σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο όταν φυσάει ψυχρός αέρας από τον εξαερισμό. Συχνά, οι κουκούλες οικιακής χρήσης πάνω από τη σόμπα διακόπτουν τη φυσική διαδικασία ανταλλαγής αέρα. Η υψηλή ισχύς αυξάνει την απαραίτητη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα.

Στο μπάνιο το ανάστροφο βύσμα παράγεται στον εξαερισμό του διαμερίσματος του κτιρίου διαμερισμάτων, tk. Με καλά κλειστά ανοίγματα θυρών και παραθύρων, ο αέρας αναρροφάται βίαια από μία μόνο πηγή τροφοδοσίας - εξαερισμού. Αποφύγετε στο βυθό επιστροφής του μπάνιου όταν είναι δυνατή η εξάτμιση, εάν ανοίξετε την πόρτα ή το παράθυρο, διασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία.

Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του εξαερισμού

Για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα ήταν επαρκής, θα πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα των αεραγωγών. Ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να επισυνάψετε ένα κομμάτι χαρτί ή ένα φύλλο εφημερίδας στο κανάλι που κλείνει το κανάλι με μια προ-ανοιχτή πόρτα, παράθυρο, τραβέρσα ή παράθυρο. Εάν το φύλλο προσκολλάται σε αυτό και κρατά χωρίς βοήθεια - ο αερισμός είναι αποτελεσματικός. Διαφορετικά, η αντίστροφη ροή αέρα στην κατοικία φυσά το φύλλο στο πάτωμα.

Η "δοκιμή με πυρκαγιά" συνίσταται στην εξέταση της συμπεριφοράς του κεριού ενός κεριού που καίγεται, οδηγείται στον αγωγό εξαερισμού. Η αναποτελεσματικότητα της ώθησης ή της δυσλειτουργίας του αερισμού υποδεικνύεται από την ακινησία της γλώσσας της φλόγας ή την απόκλιση της προς το δωμάτιο, αντί του πλέγματος.

Τρόποι εξάλειψης των αιτίων του αντιστρόφου εξαερισμού

Έτσι, ο κύριος λόγος για τον οποίο ο αναστροφικός εξαερισμός συμπιέζεται είναι η έλλειψη αερισμού του φρέσκου αέρα. Για να εξαλειφθεί αυτός ο παράγοντας, υπάρχουν τρεις τρόποι.

 1. Εγκατάσταση εκτροπέων που απορροφούν αέρα από τον αγωγό εξαερισμού.
 2. Η βαλβίδα εισόδου στο παράθυρο είναι μία από τις λύσεις του προβλήματος, ακόμη και στην περίπτωση κλειστών θυρών και παραθύρων. Το στοιχείο κλιματισμού είναι τοποθετημένο σε πλαστικό παράθυρο, επιτρέπει τον έλεγχο της παροχής αέρα στο διαμέρισμα. Εξωτερικά μοιάζει με ένα στρογγυλό ακροφύσιο με ένα φίλτρο, που διέρχεται από τον τοίχο και καλύπτεται με ράβδους και στις δύο πλευρές, έτσι ώστε να μην πάρει σκόνη και θραύσματα.
 3. Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού από αιθάλη, συντρίμμια, χιόνι, πάγο.

Σημαντικό! Εάν ο λόγος για την παραβίαση του σχεδιασμού και της κατασκευής των φρεατίων αερισμού, το πλέγμα τοποθετείται στη δίοδο. Στη συνέχεια οι κάθετοι αγωγοί αερισμού από αρκετούς χώρους συγκλίνουν σε έναν άξονα. Το εγκατεστημένο βύσμα στην αρχή της κύριας οπής, εμποδίζοντας τη ροή αέρα από κάτω, θα εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Για να αποφύγετε το φαινόμενο του αντιστρόφου εξαερισμού, ο αέρας που εισέρχεται στον αγωγό δεν πρέπει να διεισδύσει στο κάτω μέρος, αλλά να είναι στην κορυφή.

Προβλήματα με τον εξαερισμό σε ένα μεμονωμένο κτίριο κατοικιών

Σε ένα εξοχικό σπίτι η κύρια γεννήτρια επικίνδυνων εκπομπών είναι ένας λέβητας αερίου με ανοικτό θάλαμο καύσης. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ασφαλής λειτουργία του, είναι απαραίτητο να παρέχεται επαρκής αερισμός. Ο αναστροφικός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να προκύψει εξαιτίας παραβίασης της τεχνολογίας κατασκευής, καθώς και της ακατάλληλης εγκατάστασης του ventsite. Αυτό οφείλεται συνήθως στο σχηματισμό αγωγών εξαερισμού και αξόνων σε συμπαγή πλαίσια.

Ένας άλλος λόγος για την εμφάνιση ανάστροφης ροής αέρα είναι η έλλειψη φυσικών τρόπων διείσδυσης του αέρα από το δρόμο σε ερμητικά κλειστό χώρο. Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Στο σπίτι ή το εξοχικό σπίτι, οργανώνεται μια μηχανική (αναγκαστική) ανταλλαγή αέρα.

Σημαντικό! Για να μάθετε σε ποιο στάδιο της κατασκευής μια αποτυχία στην τεχνολογία, μόνο ένας ειδικός με ειδικό εξοπλισμό στη διάθεσή του θα είναι σε θέση να. Σηματοδοτεί πού ακριβώς αλλάζει η κατεύθυνση της ροής του αέρα. Και για να διορθώσετε τέτοια λάθη είναι μακρά και δαπανηρή.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αντιστρόφου εξαερισμού, πρέπει να εγκατασταθεί η συσκευή αερίου θέρμανσης, τηρώντας τους κανόνες:

 • Υπολογίστε και επιλέξτε έναν λέβητα με επαρκή όγκο του θαλάμου καύσης.
 • να επιλέγει, σύμφωνα με τον υπολογισμό, τη διάμετρο ροής για τα αέρια του σωλήνα διακλάδωσης εξαγωγής.
 • Η καμινάδα πρέπει να φέρεται στο επιθυμητό ύψος.
 • Στο κανάλι αεριωθούμενου αερίου δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές στις διαμέτρους (στεγανοποιημένα και διαστελλόμενα καθίσματα).

Σημαντικό! Κατά τον σχηματισμό αγωγών εξαερισμού, ο αριθμός των τμημάτων με στενή διάμετρο πρέπει να ελαχιστοποιείται. Είναι επιθυμητό να υπάρχουν λιγότερα μακρά διαμήκη τμήματα, τα γόνατα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι παράγοντες που μειώνουν τον ρυθμό της ανταλλαγής αέρα και την εμφάνιση αντιστροφής αερισμού

Ο σωστός εξωτερικός σωλήνας εξάτμισης είναι σημαντικός. Τυπικά, στο διαμέρισμα του σοφίτα, όλες οι ροές συλλέγονται σε ένα και εξέρχονται στην οροφή. Κατά την εγκατάσταση του σωλήνα λαμβάνεται υπόψη ένας αριθμός παραγόντων:

 • ο σωλήνας είναι καλυμμένος πίσω από την κορυφογραμμή της οροφής έτσι ώστε ο άνεμος να μην σβήσει στην έξοδο.
 • το κομμάτι του σωλήνα διακλάδωσης, σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, καλύπτεται με θερμική μόνωση για να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου.
 • Το προστατευτικό καπάκι από το χιόνι και τη βροχή είναι τοποθετημένο από πάνω, αλλά θα είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε έναν εκτροπέα (εκτός από την προστατευτική λειτουργία, θα αυξήσει επίσης την πρόσφυση).

Η εξάλειψη των αιτιών του αντιστρόφου εξαερισμού θα εξασφαλίσει τις συνήθεις υγειονομικές και υγειονομικές παραμέτρους του μικροκλίματος στο δωμάτιο, την ασφάλεια του σχεδιασμού και την εσωτερική πλήρωση του σπιτιού ή του διαμερίσματος, καθώς και την ασφάλεια ζωής.