Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των πολυώροφων σπιτιών: διάταξη εξατμίσεων και εξαναγκασμένο εξαερισμό στο διαμέρισμα

Άνετη διαβίωση σε ένα επίπεδο είναι δυνατή με όλες τις επικοινωνίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή του: ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, αερισμός. Σύγχρονη κατασκευή πολυώροφου κτίρια επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την απώλεια θερμότητας, έτσι ώστε η πρόσοψη είναι επενδεδυμένα με τα ποιότητας θερμομόνωση υλικών, τα παράθυρα και οι πόρτες κατασκευάζονται ως αεροστεγές όσο το δυνατόν. Αυτό απαιτεί την οργάνωση του αερισμού των χώρων. Τι είδους σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε και πώς να το εξοπλίσετε σωστά - θα μάθετε από αυτό το άρθρο.

Γενικοί κανόνες για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Σύμφωνα με το SNIP, πρέπει να οργανώνεται ανταλλαγή αέρα σε κάθε κτίριο κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα διαμερίσματα διαθέτουν ένα σύστημα εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα από χώρους γραφείων, όπως μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Σχέδιο οργάνωσης του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Αυτά τα δωμάτια καθημερινά χρησιμοποιούνται πολλές φορές από κάθε μέλος της οικογένειας, ως αποτέλεσμα του οποίου ο αέρας σε αυτά είναι μολυσμένος, υγρασία συσσωρεύεται σε αυτό. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, αυτές οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αόρατες. Αλλά αν η ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα διαταραχθεί, αυτό φαίνεται:

 • θόλωμα παράθυρα, το σχηματισμό της συμπύκνωσης?
 • η εμφάνιση της υγρασίας σε γωνίες, μούχλα?
 • η στασιμότητα του αέρα, η εξάπλωση δυσάρεστων οσμών μέσω των χώρων.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την κατάσταση των επίπλων, τη διακόσμηση, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα είναι ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση των παθογόνων παραγόντων.

Ελέγουμε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Πόσο αποτελεσματικό είναι το διαμέρισμά σας; Μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και να στερεώσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στο άνοιγμα. Εάν αρχίσει να απορροφάει - λειτουργεί, αν όχι - στο περίβλημα υπάρχουν προβλήματα με την ανταλλαγή αέρα.

Για τη σημείωση: το τράβηγμα ελέγχεται παρομοίως, αν στην τρύπα για να παρουσιάσει την ανάμνηση αγώνα.

Μετρήστε τον αερισμό με ένα ανεμόμετρο. Αυτή η συσκευή δείχνει την ταχύτητα κίνησης του αέρα μέσω των καναλιών. Η προκύπτουσα τιμή, μαζί με την οπή εξαερισμού τμήμα ένδειξης γίνεται σε ειδικό πίνακα υπολογίζονται, και, τελικά, να μάθουν πόση αέρας περνά μέσα από το πλέγμα του 1 ανά ώρα (m3 / h).

Εργασίες αερισμού στο σπίτι, ελέγξτε

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα τυπικό διαμέρισμα

Σε όλα τα πολυώροφα σπίτια είναι οργανωμένος ο εξαερισμός του φυσικού τύπου. Στη βάση του, υπολογίζονται τα ποσοστά ανταλλαγής αέρα για τα αστικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα στο περίβλημα μέσω θυρών, ανοιγμάτων / διαρροών παραθύρων, ανοιγμένων παραθύρων και αφαιρείται - μέσω των αγωγών εξαερισμού.

Αυτή η αρχή της ανταλλαγής αέρα λειτούργησε μέχρι την εμφάνιση στην αγορά των παραθύρων από PVC εξοπλισμένα με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια και μεταλλικές πόρτες εφοδιασμένες με ελαστικές σφραγίδες. Από τη μία πλευρά, ενισχύουν τη μόνωση του διαμερίσματος, αλλά από την άλλη - εμποδίζουν τη ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια. Το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά το χειμώνα) δεν είναι πρακτικό, αφού το διαμέρισμα αφήνει θερμότητα, και έξω υπάρχει ψυχρός αέρας, σκόνη.

Το πρόβλημα του αερισμού είναι ιδιαίτερα οξύ στους τελευταίους ορόφους. Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας απομακρύνεται αποτελεσματικά από το δωμάτιο, πρέπει να διέρχεται από κάθετο κανάλι τουλάχιστον 2 m. Αυτό είναι δυνατό σε οποιονδήποτε όροφο, εκτός από τον τελευταίο (δεδομένου ότι η πατάρι είναι πάνω από αυτό).

Το αποτέλεσμα: Ο εξαερισμός και η εξαερισμός των διαμερισμάτων, με βάση τη φυσική παροχή αέρα, είναι αναποτελεσματικά στη σημερινή εποχή. Πρέπει να βελτιωθεί με τη χρήση πρόσθετων συσκευών.

Εξαερισμός και εξαερισμός των διαμερισμάτων

Πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό ενός διαμερίσματος

Προσδιορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στον υπολογισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών για διαφορετικούς χώρους. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο βέλτιστος όγκος εισροής, είναι απαραίτητο να συγκριθούν οι κανόνες αερισμού του διαμερίσματος με την περιοχή και τον αριθμό των κατοίκων. Σε 1 m 2 του περιβλήματος για 1 ώρα θα πρέπει να λάβετε 3 m 3 αέρα. Ένας ενήλικος χρειάζεται 30 m 3 αέρα για κάθε 60 λεπτά. Ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα είναι:

 • για κουζίνα με φούρνο αερίου - 90 m 3 / ώρα, με ηλεκτρικό - όχι λιγότερο από 60 m 3 / h.
 • για το μπάνιο - 25 m 3 / ώρα,
 • για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο - 50 m 3 / ώρα.

Γνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να υπολογίσουμε το απαιτούμενο εξαερισμό για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, και στη βάση αυτή να αναπτύξει ένα σχέδιο εξαερισμού, σηκώστε τον εξοπλισμό.

Τρόποι για να οργανώσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα

Υπάρχουν δύο μέθοδοι εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • φυσικό (φυσικό) τρόπο - με βάση τη χρήση έλξης, που προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από τη δομή.
 • αναγκαστική - όταν η έλξη οργανώνεται τεχνητά, μηχανικά. Μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή συνδυασμός.

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο διαμέρισμα, θα πρέπει να αναλύσετε τις παραμέτρους κάθε συστήματος.

Πώς γίνεται η μαζική κυκλοφορία με φυσικό τρόπο

Αυτός είναι ο απλούστερος, χαμηλού κόστους τρόπος να οργανωθεί ο αερισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται στα περισσότερα πολυώροφα κτίρια. Ο αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω του υαλοπίνακα, των κενών στα παράθυρα και τις πόρτες και εξέρχεται μέσω των αγωγών εξαερισμού που είναι τοποθετημένοι στους τοίχους του κτιρίου.

Όμως, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευών αποκλείουν τον σχηματισμό υποδοχών παροχής αέρα, πρέπει να εξοπλίζονται επιπλέον. Για το σκοπό αυτό, στους τοίχους ή τα παράθυρα, εγκαθίστανται ειδικές βαλβίδες, επιτρέποντας τον αέρα από το εξωτερικό. Αυτές οι συσκευές δεν καταστρέφουν την εμφάνιση της δομής και, χάρη στις οθόνες ηχομόνωσης, μην αφήνετε το θόρυβο από το δρόμο.

Τοποθετήστε βαλβίδες τροφοδοσίας στους τοίχους, στο επίπεδο των μπαταριών θέρμανσης. Προκαταρκτικά δημιουργήστε μια οπή της απαιτούμενης διαμέτρου (50-100 mm). Εισάγεται μια βαλβίδα, τα κενά μεταξύ αυτής και του τοιχώματος σφραγίζονται. Ολόκληρη η εργασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Για τη σημείωση: τοποθετώντας τις βαλβίδες εισαγωγής κοντά στα θερμαντικά σώματα, θα παράσχετε μερική θέρμανση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο.

Η κυκλοφορία των αέριων μαζών με φυσικό τρόπο

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι το χαμηλό κόστος, η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Αλλά η αποτελεσματικότητα των βαλβίδων εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργούν οι αγωγοί εξαερισμού στο σπίτι. Το σύστημα παρέχει υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα το χειμώνα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο είναι μεγάλη και η ώθηση είναι ισχυρότερη. Το καλοκαίρι και σε πτώση θερμοκρασίας κάτω των 15 ° C, η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η έλλειψη ελέγχου στον όγκο του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

Διάταξη εξαερισμού αναγκαστικού τύπου

Όταν είναι αδύνατη η εξαγωγή του αέρα εξόδου από τις εγκαταστάσεις με φυσικά μέσα, αντλείται μηχανικά. Για αυτούς τους σκοπούς, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι στους άξονες αερισμού λουτρών και κουζινών. Δημιουργούν κενό στα δωμάτια, έτσι ώστε να σφίγγονται από έξω (μέσω ανοιχτών παραθύρων ή βαλβίδων τροφοδοσίας).

Η έλλειψη ενός τέτοιου συστήματος είναι ο ανεξέλεγκτος όγκος φυσικής εισροής. Μπορεί να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα. Ότι το μέρος της θερμότητας δεν δαπανήθηκε για θέρμανση του φρέσκου αέρα, приточные η βαλβίδα εγκαθιστά κοντά σε θερμαντικά σώματα. Επίσης, ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ειδικές ηλεκτρικές θερμάστρες.

Εξαερισμός αναγκαστικού τύπου

Εισροή οργανωμένη με βίαιο τρόπο

Εάν η ποσότητα αέρα που προέρχεται από το δρόμο δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες των ενοικιαστών, μπορεί να αναγκαστεί. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές μονάδες τροφοδοσίας. Αποτελούνται από:

 • ανεμιστήρας;
 • φίλτρο;
 • βαλβίδα διακοπής.
 • θερμαντήρας αέρα;
 • ήχου εξασθένησης.

Για να εγκαταστήσετε τον εξοπλισμό στον κύριο τοίχο του κτιρίου, δημιουργήστε μια οπή που αντιστοιχεί στη διάμετρο της μονάδας τροφοδοσίας. Αφού εγκαταστήσετε το σύστημα, συνδέστε το σε μια πηγή τροφοδοσίας. Αρχίζει να τροφοδοτεί καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο και ο εξαντλημένος αέρας εξάγεται με φυσικό ρεύμα μέσω των αγωγών εξαερισμού. Για να επιτρέπεται η ροή του αέρα σε όλους τους χώρους, τοποθετούνται γρίλιες στο κάτω μέρος των εσωτερικών θυρών ή κόβονται κατά 1,5-2 cm.

Αναγκασμένος τον εξαερισμό του αέρα στο διαμέρισμα χρήσιμο επειδή ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα έρχεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο. Η εγκατάσταση λειτουργεί αθόρυβα και, χάρη στη θέρμανση της εισροής στο δωμάτιο, δεν σχηματίζεται συμπύκνωση και μούχλα. Το μειονέκτημα του συστήματος είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος αέρα. Αν οι αγωγοί εξάτμισης δεν αντεπεξέλθουν στο φορτίο ή δεν υπάρχει έλξη, ο αέρας εξαγωγής αρχίζει να παραμένει στάσιμος στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός στο διαμέρισμα

Πλήρης αναγκαστική ανταλλαγή αέρα

Για να εξασφαλιστεί η άνεση των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για την υγεία τους, χρειάζεστε μια συνεχή παροχή φρέσκου αέρα από έξω και μια τακτική απόσυρση των επεξεργασμένων μαζών. Βεβαιωθείτε ότι αυτό προορίζεται για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό και τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Με τη βοήθεια ειδικών εγκαταστάσεων, ο αέρας όχι μόνο τροφοδοτείται / εκφορτώνεται, αλλά και περνάει καθαρισμός πολλών σταδίων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αερισμού ενός διαμερίσματος είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης με ανάκτηση θερμότητας. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται από τις μάζες που απομακρύνονται, πράγμα που εξοικονομεί 70-80% της θερμότητας που θα μπορούσε να πάει σε θέρμανση. Το καλοκαίρι, η νέα ροή ψύχεται, γεγονός που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού.

Σύστημα παροχής και εξάτμισης αναγκαστικού τύπου

Ο εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή αποτελείται από:

 • αγωγοί αέρα - ένα δίκτυο σωλήνων και στοιχείων σύνδεσης, μέσω των οποίων οι μάζες εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
 • ανεμιστήρες, παρέχοντας αναγκαστική τροφοδοσία και παροχή αέρα.
 • γρίλια εισαγωγής αέρα μέσω των οποίων εισέρχεται ο εξωτερικός αέρας στο κτίριο.
 • βαλβίδα αέρα, αποτρέποντας την άφιξη των μαζών από το εξωτερικό, όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο.
 • φίλτρα που εξασφαλίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου αέρα.
 • θερμαντήρας - η συσκευή που θερμαίνει τις εισερχόμενες ροές στα δωμάτια.
 • Recuperator - ένας ειδικός κύλινδρος με πολλά κανάλια, όπου ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των αποβλήτων.
 • σιγαστήρα ·
 • Περιφράξεις και διανομείς αέρα (ventrlids);
 • σύστημα ελέγχου - μηχανικό (που αντιπροσωπεύεται από διακόπτη) ή αυτόματη (αποτελούμενη από υγρα- και θερμοστάτες, μετρητές πίεσης που αντιδρούν στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μιας συγκεκριμένης περιοχής).
 • Το σύστημα ασφαλείας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση του εξοπλισμού.

Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων επιλέγεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλα τα δωμάτια του διαμερίσματος. Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε ψευδοροφές ή ένα ξεχωριστό βοηθητικό δωμάτιο (κελάρι, μονωμένο μπαλκόνι).

Στάδια ρύθμισης του εξαερισμού ενός διαμερίσματος

Για να οργανώσετε τον εξαερισμό, χρειάζεστε:

 • να αναλύσει τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα χρήσης του στο διαμέρισμα. Αυτό θα απαιτήσει αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων. Ο ειδικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού, να δώσει συστάσεις για τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του ή να εγκαταστήσει αναγκαστικές εγκαταστάσεις, να αναλύσει τη δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων διαύλων εξαερισμού.
 • να πραγματοποιήσει υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικούς χώρους.
 • Προσδιορίστε τον τύπο του συστήματος εξαερισμού που πληροί τις προϋποθέσεις ενός συγκεκριμένου διαμερίσματος.
 • να καταρτίσει σχέδιο αερισμού, συμπεριλαμβανομένης της καλωδίωσης του δικτύου, που να δείχνει το μήκος και το τμήμα των αεραγωγών, τις θέσεις και τις διαστάσεις των εγκαταστάσεων,
 • αγορά εξοπλισμού, υλικών ·
 • εκτελέστε την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του συστήματος.

Συμβουλή: ο τύπος του συστήματος εξαερισμού, ο υπολογισμός του, η επιλογή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πρέπει να διεξάγονται από έμπειρους ειδικούς - αυτό αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα, την υγεία και την ευημερία όλων των κατοίκων.

Ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Διαρρύθμιση εξαερισμού στην κουζίνα

Η κουζίνα έχει σχεδιαστεί για το μαγείρεμα, έτσι έχει συχνά υψηλή υγρασία, συσσωρεύει μια ποικιλία από μυρωδιές. Για την εξουδετέρωση τους, παρέχεται εξάτμιση πάνω στην πλάκα. Αλλά αντιμετωπίζει τον αερισμό του δωματίου;

Χρησιμοποιώντας την κουκούλα

Ρυθμίστε την απόσυρση του χρησιμοποιημένου αέρα από την κουζίνα, χρησιμοποιώντας την κουκούλα, μπορείτε με δύο τρόπους:

 • με την αλλαγή του αέρα. Η νέα ροή εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω διαρροών ή βαλβίδων τροφοδοσίας και το ρεύμα αποβλήτων αφαιρείται από τον απορροφητήρα μέσα στον αγωγό αερισμού.
 • με τον καθαρισμό του αέρα στην κουκούλα και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κουκούλες τύπου ανακύκλωσης.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν ένα μειονέκτημα - η εξάτμιση αφαιρεί μόνο τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και κοντά, δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον χώρο της κουζίνας. Ως εκ τούτου, εκτός από την κουκούλα, στο δωμάτιο για το μαγείρεμα, θα πρέπει να οργανώσετε επιπλέον την απαλλαγή του αέρα εξαγωγής.

Άλλοι τρόποι οργάνωσης του αερισμού της κουζίνας

Οι αγωγοί εξαερισμού στα διαμερίσματα έχουν διατομή 130x130 mm, οπότε η χωρητικότητά τους είναι κατά μέσο όρο 130-180 m 3 / h (μέγιστο 300 m 3 / h). Εάν η ισχύς του καλύμματος είναι υψηλότερη, αυτό θα διαταράξει τη λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής αέρα σε όλα τα διαμερίσματα που συνδέονται με αυτό το ορυχείο (στασιμότητα αέρα, εξάπλωση οσμών).

Μπορείτε να εξοπλίσετε τον εξαερισμό της κουζίνας με φυσικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, το δωμάτιο θα πρέπει να έχει δύο αγωγούς εξαγωγής - για να εκκενώσει τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και για το υπόλοιπο δωμάτιο.

Συμβουλή: Εάν το σύστημα εξαγωγής αέρα από την κουζίνα δεν λειτουργεί φυσικά, οργανώνεται με βίαιο τρόπο, εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα στον αεραγωγό.

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της υγιούς και άνετης ζωής όλων των κατοίκων του, διατηρώντας την ακεραιότητα, το εμφανές είδος επίπλων, τις εγκαταστάσεις. Η καλά συντονισμένη εργασία των συστημάτων ανταλλαγής αέρα, κλιματισμού και θέρμανσης θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στη στέγαση με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα στον εξαερισμό ενός διαμερίσματος της πόλης

Χρειαζόμαστε φρέσκο ​​αέρα για καλή υγεία και καλός αερισμός στο διαμέρισμα θα πρέπει να εξασφαλίσει την αδιάκοπη άφιξή του. Τα σύγχρονα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με μεταλλικά πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια, τα οποία είναι απολύτως αεροστεγή και δεν επιτρέπουν την παραμικρή σχισμή όπου μπορεί να διαρρεύσει αέρας από το δρόμο. Κατά την κρύα εποχή, κανείς δεν βιάζεται να ανοίξει τα παράθυρα για αερισμό. Από πού προέρχεται λοιπόν ο καθαρός αέρας; Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητα συστήματα εξαερισμού. Εξετάστε τους τύπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέσα αστικά διαμερίσματα.

Τυπικό σύστημα εξαερισμού

Νωρίτερα, σπάνια σκεφτήκαμε ένα τέτοιο πρόβλημα όπως ο αερισμός των διαμερισμάτων μας. Όλοι είναι εξοικειωμένοι με ότι η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει φυσικά. Ο καθαρός αέρας ρέει μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και ο μολυσμένος, εξερχόμενος αέρας αφαιρείται μέσω των ανοιγμάτων εξαγωγής στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

Ωστόσο, σήμερα πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πώς να κάνουν αερισμό στο διαμέρισμα; Ο φυσικός αερισμός συχνά δεν επαρκεί για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης και άλλων ρύπων. Ως εκ τούτου, τώρα διάφορες πρόσθετες συσκευές γίνονται δημοφιλείς. Αλλά μόνο με σωστά επιλεγμένο εξοπλισμό, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο διαμέρισμα θα είναι αποτελεσματικός.

Ποιοι είναι οι τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού αυτή τη στιγμή; Σήμερα γνωρίζουμε τα ακόλουθα συστήματα:

 • Σύστημα εξαναγκασμένης εξάτμισης.
 • Σύστημα αναγκαστικής τροφοδότησης ·
 • Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής.

Πώς να καθορίσετε το ρυθμό της ανταλλαγής αέρα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα εισερχόμενου αέρα. Υπολογίστε απλώς - πρέπει να πάρετε τα κανονικά ποσοστά κυκλοφορίας του αέρα και να τα συγκρίνετε με την περιοχή του διαμερίσματος και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον τομέα.

Είναι γνωστό ότι σε 1 τετράγωνο. m θα πρέπει να είναι 3 cu. m ανά ώρα, και ανά ενήλικα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου 30 cu. m ανά ώρα.

Έτσι, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσετε την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα για το δικό σας διαμέρισμα. Και τότε μπορείτε να αρχίσετε να σχεδιάζετε ένα σχέδιο με την επιλογή του πιο κερδοφόρου τρόπου εφαρμογής του εξαερισμού και του εξοπλισμού.

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας έλξη. Παρέχει μια διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Αυτή είναι η αρχή της φυσικής ρύθμισης του αέρα. Αλλά η έλξη μπορεί να παρασχεθεί μηχανικά.

Ανταλλαγή αέρα σε ένα διαμέρισμα ως φυσική διαδικασία

Η ευκολότερη γνωστή μέθοδος εναλλαγής αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι η παροχή φυσικού φυσικού αερισμού σε αυτό. Με αυτή τη μέθοδο, η αφαίρεση του βρώμικου αέρα διεξάγεται με τη βοήθεια του φυσικού βυθίσματος, το οποίο συμβαίνει στους αγωγούς εξαερισμού. Η πρόσληψη καθαρού αέρα μέσα από τα ανοιχτά ανοίγματα εισόδου ή ειδικές συσκευές τροφοδοσίας. Προηγουμένως, ήταν μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος, αλλά σήμερα είναι ακατάλληλη λόγω της επιθυμίας μας να φράξουμε κάθε τρύπα στο σπίτι μας. Για παράδειγμα, ο φυσικός αερισμός ενός διαμερίσματος με πλαστικά παράθυρα αποκλείεται τελείως. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται σύστημα εξαερισμού.

Παρέχετε μια εισροή καθαρού αέρα σε παρόμοιες συνθήκες χρησιμοποιώντας πρόσθετες συσκευές. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια βαλβίδα ελέγχου που τροφοδοτείται με αέρα. Τέτοιες βαλβίδες είναι τοποθετημένες στις πόρτες των πλαστικών παραθύρων.

Η συσκευή διαθέτει γείσο με ανακλαστήρα ήχου, λόγω του οποίου η ηχομόνωση του πλαστικού παραθύρου δεν μειώνεται καθόλου. Η εγκατάσταση της συσκευής δεν απαιτεί πολύ χρόνο.

Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα με τα δικά του χέρια εκτελείται χρησιμοποιώντας συσκευές που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως η βαλβίδα, τοποθετώντας τις μόνο κοντά στα θερμαντικά σώματα. Για τοποθέτηση στον τοίχο, πρέπει να δημιουργήσετε μια τρύπα, η διάμετρος του μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο της βαλβίδας και μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 10 cm.

Τα πλεονεκτήματα αυτών των συσκευών είναι η εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση και η ευκολία χρήσης. Πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν οι βαλβίδες εξαερισμού θα εξαρτηθεί περισσότερο από το πόσο καλά είναι οι αγωγοί εξαγωγής. Αυτός ο τύπος αερισμού έχει αποδειχθεί ότι είναι ο καλύτερος το χειμώνα. Η αρχή της βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασίας στο δωμάτιο και στο δρόμο. Αυτό εξηγεί τη φυσική ώθηση. Στη ζεστή εποχή, η διαφορά θερμοκρασίας δεν υπερβαίνει τους 15 ° C, οπότε η πρόσφυση δεν είναι πολύ αισθητή.

Ο εξαναγκασμός και ο εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα της πόλης

Μερικές φορές χωρίς εξαναγκασμένο αερισμό στο διαμέρισμα δεν μπορεί να κάνει. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η φυσική λαχτάρα εξασθενεί.

Το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα, το οποίο βασίζεται στην εξαναγκασμένη εξαγωγή αέρα, αφαιρεί μηχανικά το καυσαέριο. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στον άξονα εξαερισμού στα μπάνια. Στην κουζίνα, μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρικές κουκούλες πάνω από τη σόμπα ή την εστία.

Οι ανεμιστήρες λειτουργίας δημιουργούν κενό στον εναέριο χώρο. Αυτό αναγκάζει τον αέρα να αναρροφάται μέσα στο δωμάτιο από τις οπές εξαερισμού ή μέσω των αεραγωγών εισαγωγής.

Κατά την κρύα εποχή είναι επίσης απαραίτητο να φροντίσετε τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Για το σκοπό αυτό, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός εισροής που περιλαμβάνει ηλεκτρικές θερμάστρες. Εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές χωρίς πρόσθετη θέρμανση, είναι προτιμότερο να τις τοποθετήσετε πάνω από τις συσκευές θέρμανσης.

Μέθοδος εξαερισμού με αναγκαστική τροφοδοσία

Αυτό το σύστημα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι λειτουργεί λόγω της εξαναγκασμένης ροής αέρα από το εξωτερικό. Για να εισέλθει ο αέρας στο δωμάτιο, παρέχονται ειδικές συσκευές. Όσο για τον αέρα εξαγωγής, θα αφαιρεθεί με φυσικό ρεύμα. Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να είναι χάρη στον εξαερισμό εξαερισμού και τα ενσωματωμένα ορυχεία σε μπάνια και κουζίνες.

Οι εγκαταστάσεις εξαερισμού με εξαναγκασμένη παροχή είναι διαφόρων τύπων. Οι διαμορφώσεις και τα μοντέλα τους μπορεί επίσης να είναι διαφορετικά. Ωστόσο, το σχηματικό διάγραμμα του συστήματος εξάτμισης εξαναγκασμένου αέρα είναι το ίδιο.

Αν η επιλογή σας είναι αερισμός στο διαμέρισμα, τότε στο τείχος θα πρέπει να κάνετε μια τρύπα. Η διάμετρος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο του ίδιου του εξοπλισμού. Επιπλέον, η μονάδα αερισμού πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο.

Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα αυτού του τύπου συσκευής μπορεί να χαρακτηριστεί σιωπηλό. Ταυτόχρονα, το δωμάτιο είναι καλά εφοδιασμένο με καθαρό αέρα της απαιτούμενης θερμοκρασίας. Και αυτή η διαδικασία δεν επηρεάζει τον καιρό έξω από το παράθυρο, ούτε την εποχή του χρόνου.

Για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος, οι πόρτες μεταξύ των χώρων πρέπει να έχουν οπές στο κάτω μέρος. Το πλάτος τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5-2 εκ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέγματα.

Πλεονεκτήματα του αερισμού του φρέσκου αέρα

Έτσι, έχουμε φτάσει στην περιγραφή του τελευταίου τύπου συστήματα εξαερισμού που είναι κατάλληλα για αστικά διαμερίσματα, αυτός είναι ο αερισμός εξαερισμού. Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα του είναι:

 1. Πλήρως μηχανοποιημένη διαδικασία εξαερισμού στον χώρο. Και η εισροή καθαρού αέρα και η απομάκρυνση των μολυσμένων, συμβαίνουν υποχρεωτικά.
 2. Με τη βοήθεια αυτών των συστημάτων, ο αέρας στο διαμέρισμα δεν μπορεί μόνο να καθαριστεί, αλλά και να θερμανθεί.
 3. Είναι δυνατή η χρήση εξοπλισμού με ανάκτηση θερμότητας. Αυτές οι συσκευές μπορούν να εξοικονομήσουν θέρμανση, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας κατά 70-80%.
 4. Ο εξοπλισμός μπορεί εύκολα να μεταμφιεστεί εγκαθιστώντας τον σε μια ψευδοροφή ή στο βοηθητικό χώρο.
 5. Αυτές οι συσκευές εξαλείφουν εντελώς μια τέτοια δυσάρεστη επίδραση όπως η αντίστροφη ώθηση, η οποία είναι δυνατή με έναν φυσικό τύπο εξαερισμού.


Προς το παρόν, ο μηχανικός αερισμός των αέριων μαζών, με βάση την παραπάνω περιγραφείσα αρχή δράσης, είναι ο πιο βολικός τρόπος για την πραγματοποίηση ανταλλαγής αέρα σε ένα διαμέρισμα. Οι συσκευές με πρόσθετη ανάκτηση μπορούν να μειώσουν το φορτίο στον κλιματισμό κατά την καυτή περίοδο. Τον χειμώνα, αντίθετα, θα διατηρήσουν τη θερμότητα και ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουν να γίνει αέρας σε κλειστούς χώρους, αντικαθιστώντας το με ένα καινούργιο. Έτσι, με τη βοήθεια των δεδομένων, η συσκευή είναι εύκολο να παρέχει άνετες συνθήκες διαβίωσης σε ένα διαμέρισμα πόλης χωρίς υπερβολικό κόστος ενέργειας.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι καμία συσκευή ή εξοπλισμός δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει, αν δεν καθαρίζεται περιοδικά. Επομένως, θα πρέπει να γίνεται κανονικός καθαρισμός του αερισμού στο διαμέρισμα μαζί με τον γενικό καθαρισμό.

Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για τον αερισμό κατοικιών, διαμερισμάτων ή εξοχικών σπιτιών

Η GC EuroCholod είναι μια επαγγελματική εταιρεία μηχανικών. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε σύνθετες λύσεις για την εγκατάσταση εσωτερικών συστημάτων μηχανικής του κτιρίου "κλειδί στο χέρι". Καλέστε: 8 (495) 745-01-41 ή στείλετε μια αίτηση.

Κανονισμοί

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 0,35 1 / h, αλλά όχι μικρότερη από 30 m³ / h · άτομο.

3μ³ / τ.μ. κατοικίας, εάν η συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος είναι μικρότερη από 20μ² / άτομο.

Για τον υπολογισμό της ροής αέρα, m³ / h, ο αριθμός των δωματίων θα πρέπει να καθορίζεται από τη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος.

Τα διαμερίσματα με αεροστεγές περίβλημα απαιτούν πρόσθετη ροή αέρα για τζάκια (σύμφωνα με το σχέδιο) και μηχανικές κουκούλες

60 m³ / h με ηλεκτρική εστία

90 m³ / h με σόμπα αερίου 4 καυστήρων

30 m³ / h με ηλεκτρική εστία

45 m³ / h με σόμπα αερίου 4 καυστήρων

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από κατοικίες 4

Μπάνιο, τουαλέτες

25 m³ / h από κάθε δωμάτιο

50 m³ / h με συνδυασμένο μπάνιο

90 m³ / h από κάθε δωμάτιο

120 m³ / h με συνδυασμένο μπάνιο

10 m³ / h από κάθε δωμάτιο

20 m³ / h με συνδυασμένο μπάνιο

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Τιμή συναλλάγματος 1 1 / ώρα

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Θέση της γεννήτριας θερμότητας (έξω από την κουζίνα)

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Σημείωση: οι κανόνες για την ανταλλαγή αέρα των κατοικιών - η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών σε υπαίθριο (ατμοσφαιρικός) αέρας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση στον αέρα των κατοικημένων περιοχών.

* Στη συνέχεια, όταν το δωμάτιο δεν χρησιμοποιείται, ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα πρέπει να μειωθεί στις ακόλουθες τιμές: στην κατοικημένη περιοχή - έως 0,2 1 / h. στην κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα, ρούχα, βεστιάριο, αποθήκη - έως 0,5 ώρες / 1.

Εκτιμώμενες παράμετροι αέρα και συχνότητα ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών (MGSN 3.01-01)

Η συναλλαγματική ισοτιμία ή η ποσότητα αέρα που αφαιρείται από το δωμάτιο

Διαμερίσματα και ξενώνες κουζίνας:

με σόμπες αερίου

όχι λιγότερο από 60 m 3 / h με πλάκες 2 καυστήρων.

τουλάχιστον 75 m 3 / h με πλάκες 3 καυστήρων,

όχι λιγότερο από 90 m 3 / h με πλάκες 4 καυστήρων.

Μηχανική παροχή και εξαγωγή, σύμφωνα με τον υπολογισμό

 1. Σε ένα από τα υπνοδωμάτια θα πρέπει να παρέχεται θερμοκρασία σχεδιασμού αέρα 22 C 0.
 2. Το νόημα στις παρενθέσεις αναφέρεται σε διαμερίσματα για ηλικιωμένους και οικογένειες με ειδικές ανάγκες (ως μέρος εξειδικευμένων οικιστικών κτιρίων και ομάδων διαμερισμάτων) σύμφωνα με την εκπόνηση σχεδίου.
 3. Η θερμοκρασία του αέρα στο μηχανοστάσιο των ανελκυστήρων κατά τη θερμή περίοδο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 ° C.
 4. Θερμοκρασία για τον υπολογισμό της θέρμανσης σε κατάσταση αναμονής.
 5. Στα δωμάτια αριθ. 17-22, οι παράμετροι σχεδιασμού του αέρα και η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα αναφέρονται για διαμερίσματα και μονοκατοικίες κατοικιών της κατηγορίας Ι.
 6. Στους γωνιακούς χώρους διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και ξενώνων, η θερμοκρασία του σχεδιασμού του αέρα θα πρέπει να λαμβάνεται στους 20 ° C πάνω από εκείνη που υποδεικνύεται στον πίνακα (αλλά όχι πάνω από 22 ° C 0).

Ο όμιλος εταιρειών EuroCholod είναι έτοιμος να εφαρμόσει πολύπλοκες λύσεις για την εγκατάσταση εσωτερικών μηχανικών συστημάτων και δικτύων κατασκευής. Παρέχουμε εγγύηση για τον εξοπλισμό που αγοράσαμε από εμάς και για όλες τις εργασίες εγκατάστασης!

Οι διευθυντές μας δωρεάν θα συμβουλευτεί Μπορείτε για οποιεσδήποτε ερωτήσεις:

Περιμένουμε την κλήση σας τηλεφωνικά: +7 (495) 745-01-41

Σχετικά με εμάς, Αναφορές, Αντικείμενα, Επαφές

Πάρτε μια εμπορική προσφορά

Πάρτε μια προσφορά για την ιδιοκτησία σας στέλνοντας μια γρήγορη αίτηση τώρα.

Εξαερισμός των προδιαγραφών SNiP του σπιτιού και απαιτήσεις για τη συσκευή

Είδη οικιστικών κτιρίων

Λαμβάνοντας υπόψη τα κτίρια κατοικιών, μπορείτε να τα διαιρέσετε σε τυπικά και ατομικά.
Τα τυπικά μοντέλα είναι πρότυπα που επιδεικνύουν έτοιμες λύσεις, όπου αναπτύσσονται τα βασικά σημεία. Χρησιμοποιούνται για μεγάλα κτίρια. Σε αυτές τις προετοιμασίες, πραγματοποιούνται μικρές προσαρμογές για τις τοπικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ο προσανατολισμός στο έδαφος ή ο τόπος σύνδεσης στα δίκτυα.

Ένα ιδιαίτερο σπίτι, με μοναδικές μορφές και προσόψεις, με προσωπικές επιθυμίες και ιδέες ονομάζεται ατομικό.

Μια διαίρεση πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.
Πολυκατοικίες ονομάζονται σπίτια που έχουν κοινό χώρο και μηχανική εκτός των ορίων του διαμερίσματος.

Εδώ, ταξινομούνται τα ξενώνες, οι κοιτώνες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Συχνά στα πολυώροφα κτίρια υπάρχουν άλλα μη οικιστικά αντικείμενα: χώροι στάθμευσης, καταστήματα λιανικής πώλησης, οργανώσεις εξυπηρέτησης και άλλοι.

Παροχή αέρα

Για να δημιουργήσετε έναν εναέριο χώρο, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις υγιεινής και τεχνολογίας, ορίστε τις απαιτούμενες πολλαπλές αλλαγές αέρα. Για έναν αριθμό δωματίων, μπορεί να βρεθεί στις καμάρες των κανόνων, για άλλους καθορίζεται από τον υπολογισμό.

Με γνώμονα την οικονομία και τη συντήρηση της αδιάλειπτης λειτουργίας, ο εξαερισμός εφαρμόζεται με φυσικό ρεύμα. Η τροφοδοσία αέρα παρέχεται από τις μονάδες τροφοδοσίας διήθηση αέρα και μέσω των διαρροών των θυρών. Η κατεύθυνση της κίνησης των μαζών αέρα οργανώνεται από παράθυρα στο μπάνιο, το μπάνιο και την κουζίνα.

Με παροχή αέρα τόσο ολόκληρο το σπίτι όσο και το διαμέρισμα ο χώρος δεν αντιμετωπίζεται μόνο από εργαζόμενους από οργανισμούς για την κατασκευή ή τη λειτουργία ενός κτιρίου, αλλά και από συνηθισμένους ενοικιαστές. Για παράδειγμα, με την πάροδο του χρόνου, η ώθηση στα κανάλια χάθηκε. Ή μετά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων, παρατηρείται εισροή από τον γενικό διάδρομο. Φυσικά, ο ενοικιαστής ψάχνει για μια λύση στο πρόβλημα. Και είναι απολύτως απαραίτητο να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή των κανόνων που ρυθμίζει αυτόν τον τομέα.

Πριν από την υλοποίηση στην πραγματικότηταΠακέτο τεκμηρίωσης σχεδίου το αντικείμενο αναγκαστικά περνά μια κατάσταση ή ανεξάρτητη εξέταση για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Gosstroy της Ρωσίας. Και μόνο μετά από ένα θετικό συμπέρασμα αναπτύσσεται ένα σύνολο λειτουργικών σχεδίων.

Ρυθμός πρόσκρουσης εξαερισμού

Κατά την κατασκευή, πληρούνται όλες οι απαιτήσεις η τεχνική εποπτεία είναι υπεύθυνη από την πλευρά του πελάτη, την εποπτεία της παραγωγής από την εκτέλεση του έργου του οργανισμού και ως συντάκτης του συγγραφέα προσελκύουν ειδικούς που ανέπτυξαν το έργο.
Για ευκολία κατανόησης, όλα τα κανονιστικά έγγραφα για συστήματα εξαερισμού πολυκατοικίας μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε δύο ομάδες:

A. Υποχρεωτικά ρυθμιστικά έγγραφα Gosstroy Ρωσία, Η κυβέρνηση της Μόσχας και η διοίκηση των θεμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα κανονιστικά έγγραφα της Υπηρεσίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας.
Η βασική λίστα.

Κωδικός κανόνων:

SP 60.13330.2012 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Ενημερωμένη έκδοση »

SNiP 41-01-2003 "είναι η κύρια για την ανάπτυξη του συστήματος αέρα του κτιρίου. Εκτός από τις βασικές γενικές απαιτήσεις, ο τύπος υπολογισμού για τον υπολογισμό του αέρα και οι απαιτήσεις για το πάχος των αγωγών.

SP 7.13130.2013 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Απαιτήσεις πυρασφάλειας "- το πρότυπο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση πυρασφάλειας.

SP 54.13330.2016 "Τα οικιστικά κτίρια είναι πολυκατοικίες. Η ενημερωμένη έκδοση του SNiP 31-01-2003 "- δεν ισχύει για μεζονέτες, οι οποίες υπόκεινται στις απαιτήσεις για το σχεδιασμό ιδιωτικών μονοκατοικιών.

СП 73.13330.2016 "Εσωτερικά υδραυλικά και τεχνικά συστήματα κτιρίων. Η ενημερωμένη έκδοση του SNiP 3.05.01-85 ". Αυτός ο κώδικας κανόνων εφαρμόζεται στις κατασκευαστικές εργασίες. Αναγράφονται τα απαραίτητα στάδια, η τεχνολογία εγκατάστασης, ο κατάλογος των τελικών τεκμηρίων σχετικά με τα αποτελέσματα των έργων.

Κρατικά πρότυπα:

GOST 30494-2011 "Οικιστικά και δημόσια κτίρια. Παράμετροι μικροκλίματος σε χώρους »

GOST 21.602-2016 "Σύστημα τεκμηρίωσης έργου για την κατασκευή. Κανόνες για την εφαρμογή των τεκμηρίων εργασίας για συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού

Υγειονομικά πρότυπα και κανόνες:

SanPiN 2.1.2.2645-10 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας"

Β. Προαιρετικό για εκτέλεση - σε αυτά είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι παραλλαγές των συστημάτων, τα χαρακτηριστικά τους και ο υπολογισμός τους. Αυτές οι συστάσεις ή οδηγίες έχουν δημιουργηθεί από τις μηχανολογικές κοινότητες. Βασίζονται σε υποχρεωτικά έγγραφα, αλλά ευρύτερα καλύπτουν τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος αέρα. Περιγράψτε τη μέθοδο υπολογισμού για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων όγκων αέρα για τους εξελισσόμενους κινδύνους. Παρέχετε μεθόδους για την επίτευξη της πιο αποτελεσματικής και σταθερής λειτουργίας των συστημάτων.

РНП "АВОК" 5.2-2012 Τεχνικές συστάσεις για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε διαμερίσματα κατοικιών.
STO NP "AVOK" 2.1-2008 "Οικιστικά και δημόσια κτίρια. Συναλλαγματικές ισοτιμίες »

Για χώρους που δεν ανήκουν στην κύρια λειτουργία του αντικειμένου, εφαρμόσουν πρόσθετα πρότυπα, κατάλληλα για το σκοπό τους.

Τα παραπάνω πρότυπα αντικατοπτρίζουν όλα τα σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού. Και με οποιαδήποτε επέμβαση στα συστήματα μετά την κατασκευή, είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγξετε τη συμμόρφωσή τους με τα τρέχοντα εξειδικευμένα πρότυπα.


Εξαερισμός σε πολυκατοικία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιωτική χαμηλή κατασκευή κατοικιών έχει εξαπλωθεί - εξοχικές κατοικίες, αρχοντικά... Κάτω από αντικείμενα αυτού του τύπου εννοούνται κατοικίες μονοκατοικίες με τον αριθμό των ορόφων πάνω από το επίπεδο της γης σήμα δεν υπερβαίνει τα τρία, ξεχωριστά ή αλληλοσυνδεδεμένα.

Όταν δημιουργούμε ένα μικροκλίμα μέσα σε ένα χαμηλότατο ιδιωτικό κτίριο, εφαρμόζουμε τον ίδιο κατάλογο προτύπων όπως παραπάνω, εκτός από το SP 54.13330.2016. Αντιθέτως, βασίζονται στη δέσμη κανόνων του SP 55.13330.2016 "Κατοικίες μονοκατοικίες". Κώδικας Κανονισμών Χρησιμοποιείται επίσης για μονοκατοικίες κατοικίας με ενσωματωμένους, προσαρμοσμένους ή ενσωματωμένους μη οικιστικούς χώρους, για δημόσιους ή βιομηχανικούς σκοπούς (βιοτεχνικούς ή γεωργικούς).

Τα ζητήματα του αερισμού του σπιτιού προκύπτουν βεβαίως ήδη στο στάδιο των σχεδίων. Συχνά ο ιδιοκτήτης αναζητά ανεξάρτητα τις αποφάσεις σχετικά με την παροχή αέρα, χωρίς να προσελκύει σχεδιαστές. Και αν ακολουθήσετε τους κανόνες σε αυτόν τον τομέα ελέγχεται λιγότερο, ο αρμόδιος και υπεύθυνος ιδιοκτήτης τους τηρεί.

Εξαερισμός αποκοπή ιδιωτική κατοικία

Κυρίως στο σπίτι τους, οι ιδιοκτήτες παρέχουν ένα περίπλοκο σύνολο χώρων που απαιτούν ειδική προσέγγιση. Ως εκ τούτου, τα πιο χρήσιμα έγγραφα αναφοράς είναι τα πιο χρήσιμα. Καλύπτουν όχι μόνο τις αρχές της δημιουργίας ενός μικροκλίματος, αλλά περιέχουν επίσης τις πολλαπλές ποσότητες ανταλλαγής αέρα για τα περισσότερα δωμάτια.

Ο εξαερισμός μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να είναι απλός και πολύπλοκος. Συχνά με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων, όπως η ανάκτηση θερμότητας. Ή ολοκληρωμένη ολοκλήρωση με συστήματα θέρμανσης. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη συμμόρφωση με το θόρυβο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα νομοθετικά πλαίσια μπορούν να υποστούν προσαρμογή. Ως εκ τούτου, προτού να εργαστείτε σε συστήματα παροχής αέρα με αντικείμενα, συνιστάται να επαληθεύσετε την εγκυρότητα των εγγράφων στο νομικό και το νομικό σύστημα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα σύμφωνα με το SNIP

Επιδιώκοντας άνετες συνθήκες εντός των γραφείων και των οικιστικών χώρων δεν μπορεί να κάνει χωρίς σωστά οργανωμένη ανταλλαγή αέρα. Με άλλα λόγια, πρέπει να υπάρχει σωστά σχεδιασμένο, ρυθμιζόμενο σύστημα εξαερισμού στο εσωτερικό τους. Για τα δωμάτια διαφορετικών σκοπών καθοδηγούνται από τη σχετική κανονιστική βιβλιογραφία, αλλά πρώτα ας εξετάσουμε ποια είναι η ανταλλαγή αέρα.

Η έννοια της ανταλλαγής αέρα

Η ανταλλαγή αέρα είναι μια ποσοτική παράμετρος που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σε κλειστούς χώρους. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια ανταλλαγή αέρα για την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας, της υγρασίας, των επιβλαβών και άλλων ουσιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αποδεκτό μικροκλίμα και η ποιότητα του αέρα στον εξυπηρετούμενο χώρο ή χώρο εργασίας. Η σωστή οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας είναι ένας από τους κύριους στόχους κατά την ανάπτυξη ενός έργου αερισμού. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα μετριέται από την πολλαπλότητα - τη σχέση του όγκου του παρεχόμενου ή αφαιρούμενου αέρα για 1 ώρα με τον όγκο του δωματίου. Η πολλαπλότητα της παροχής ή του αέρα εξαγωγής καθορίζεται από την κανονιστική βιβλιογραφία. Τώρα ας μιλήσουμε λίγο για τα SNiP, SP και GOSTs, υπαγορεύοντας τις απαραίτητες παραμέτρους για τη διατήρηση άνετων συνθηκών σε χώρους γραφείων και κατοικιών.

Πρότυπα ανταλλαγής αέρα

Επί του παρόντος, έχει δημοσιευθεί αρκετή βιβλιογραφία, θα εξετάσουμε μόνο ένα μικρό κομμάτι:

Τα σύγχρονα κτίρια έχουν υψηλά θερμικά χαρακτηριστικά, σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα για εξοικονόμηση κόστους για τη θέρμανση των χώρων, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη στεγανότητα των χώρων και στην έλλειψη φυσικού αερισμού. Και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε στασιμότητα αέρα και την αναπαραγωγή των παθογόνων μικροβίων που δεν επιτρέπονται υγειονομικά πρότυπα, και να διατηρήσει την ευημερία σε ένα αποπνικτικό δωμάτιο είναι απίθανο να πετύχει. Ως εκ τούτου, σε σύγχρονα κτίρια κατοικιών, υπάρχουν απαραίτητα βαλβίδες τροφοδοσίας στα εξωτερικά περιβλήματα με φυσικό κίνητρο, ενώ στις εγκαταστάσεις γραφείων δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς τη συσκευή μηχανικής αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες για τους ανθρώπους να παραμείνουν σε αυτά τα δωμάτια.

Διαμονή

κατοικημένη σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι: με το φυσικό εισροής και εξαερισμού? με μηχανική εισροή κίνησης και την αφαίρεση του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμένων με θέρμανση του αέρα? σε συνδυασμό με την φυσική απομάκρυνση του εισροής αέρα και μερικώς χρησιμοποιώντας μια μηχανική ανάδευση. Στο καθιστικό εισροή αέρα παρέχεται μέσω ρυθμιζόμενου casements, φεγγίτες, οπές, βαλβίδες ή άλλες συσκευές συμπεριλαμβανομένων stand-alone αποσβεστήρες τοίχο με ρυθμιζόμενο άνοιγμα. Εξαερισμού παρέχεται από κουζίνες, τουαλέτες και μπάνια. Ποσότητα εξαερισμού σαλόνια, σύμφωνα με το SP 54.13330.2016 εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν, 3 m³ / h ανά 1 m της επιφάνειας του εδάφους, εάν λιγότερα από 20 τ.μ. κοινή επίπεδη περιοχή αντιπροσωπεύει ένα άτομο και τουλάχιστον 30 m³ / ώρα ανά άτομο όταν ανά άτομο για περισσότερα από 20 μ².

Κουζίνα

Κανονική ελάχιστο κουζίνα αέρα εξοπλισμένη με μια ηλεκτρική κουζίνα, σύμφωνα με την αποδεκτή SP 54.13330.2016 60 m³ / h, στην περίπτωση των κουζίνες αερίου, θα είναι 100 m³ / h. Στην κουζίνα, παρέχεται αέρας, καθώς και στα σαλόνια. Δεδομένου ότι το μαγείρεμα παράγει ατμό, καθώς και πτητικά σωματίδια ελαίου ή άλλων λιπών, ο αέρας από την κουζίνα θα πρέπει να αφαιρείται απευθείας έξω και να μην εισέρχεται σε άλλους χώρους, μεταξύ άλλων μέσω του αεραγωγού. Προκειμένου το φυσικό βύθισμα να είναι αρκετά σταθερό, το κανάλι πρέπει να είναι σχετικά υψηλό (τουλάχιστον 5 μέτρα). Συχνά στην κουζίνα, υπάρχει ένας καυσαερίων πάνω από τη σόμπα, πράγμα που βοηθά στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της θερμότητας από το δωμάτιο. Προκειμένου να αποφευχθεί η ροή του αέρα στα διαμερίσματα που βρίσκονται πιο πάνω, κατά την κατασκευή κατασκευάζεται, κατά κανόνα, μία κλειδαριά αέρα (κάθετο τμήμα του αεραγωγού που αλλάζει την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα).

WC και ρούχα

Ο αέρας στους τομείς μπάνιο και πλυσταριό περιλαμβάνει μυρωδιές, υγρασία και εξελίχθηκε βλαπτικότητα των οικιακών χημικών ουσιών, ωστόσο, καθώς ο αέρας της κουζίνας, θα πρέπει να αφαιρεθεί χωρίς δυνατότητα πέσει έξω στα άλλα δωμάτια. Στους αγωγούς εξαγωγής αυτών των δωματίων, γίνεται και μια κλειδαριά αέρα. Από το μπάνιο, σύμφωνα με το SP 54.13330.2016, η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα θα είναι 25 m³ / h, ενώ το δωμάτιο πλυντηρίων ρούχων 90 m³ / h. Ο αέρας τροφοδοσίας σε αυτά τα δωμάτια προέρχεται από τα καθιστικά μέσω της ανοιχτής πόρτας ή μέσω των ρωγμών στην πόρτα.

Χώροι γραφείων

Η αξία της ανταλλαγής αέρα για γραφεία, διοικητικά κτίρια είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι για τα κτίρια κατοικιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα εξαερισμού πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη μεγάλη ποσότητα θερμότητας που παράγεται από πολλούς υπαλλήλους και εξοπλισμό γραφείου. Μια επαρκής ποσότητα καθαρού αέρα επηρεάζει θετικά τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και τη διαδικασία εργασίας στο σύνολό της.

Για τους απλούς γραφείο έλαβε 40 m³ / ώρα ανά εργαζόμενο αν είναι δυνατόν περιοδικά για να αερίζετε το δωμάτιο μέσα από το φύλλο παράθυρο, φεγγίτες, αεραγωγοί, ή 60 m³ / ώρα ανά εργαζόμενο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό.

Τα σύγχρονα κτίρια γραφείων δεν μπορούν να φανταστούν χωρίς ένα οργανωμένο σύστημα εξαερισμού που πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Δυνατότητα παροχής φρέσκου αέρα σε απαραίτητη ποσότητα.
 • Φιλτράρισμα, θέρμανση ή ψύξη, καθώς και εάν είναι απαραίτητο, και ύγρανση του αέρα τροφοδοσίας σε ένα άνετο περιβάλλον, πριν το τοποθετήσετε στο δωμάτιο.
 • Η συσκευή τόσο για τον εξαερισμό όσο και για τον εξαερισμό από τα γραφεία.
 • Οι μονάδες πρέπει να είναι χαμηλού θορύβου και να πληρούν τις απαιτήσεις της JV 51.13330.2011 "Προστασία από θόρυβο".
 • Η τοποθεσία είναι βολική για τη συντήρηση των μονάδων διαχείρισης αέρα.
 • Αυτόματος έλεγχος και έλεγχος με αντιστάθμιση καιρού.
 • Οικονομική κατανάλωση θερμότητας και ηλεκτρισμού.
 • Η ανάγκη να έχουν συμπαγείς διαστάσεις και, ει δυνατόν, να ταιριάζουν στο επιχειρηματικό εσωτερικό.

Κατάλληλα σχεδιασμένο ρυθμός εξαερισμού - είναι ζωτικής σημασίας σε εσωτερικούς χώρους, δηλαδή να επιτρέπει να αφαιρέσετε εξερχόμενου αέρα μολυσμένο με διάφορες τεχνικές ατμούς, σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από την ανθρώπινη μυρωδιά της κατανάλωσης του προϊόντος και των αποβλήτων, η θερμότητα από τον εξοπλισμό και τα προϊόντα, καθώς και πολλές άλλες πηγές... Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, χάρη στο έργο του εξαερισμού μπορεί να διατηρήσει τη βέλτιστη απόδοση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ένα άνετο μικροκλίμα.

Οργάνωση αερισμού διαμερισμάτων

Φρέσκα καθαρή ατμόσφαιρα δεν είναι μια ιδιοτροπία. Αυτή η απαίτηση, η οποία πρέπει να τηρείται για λόγους υγείας, ευεξίας, ζωντάνια. Προηγουμένως, το πρόβλημα της ανταλλαγής αερίων επιλύθηκε ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Στον σύγχρονο κόσμο, το σχέδιο εξαερισμού στο διαμέρισμα είναι αυτό που θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην πρώτη θέση. Μετά από όλα, λόγω της σωστής λειτουργίας και της συσκευής εξαρτάται από την ευκολία της ζωής και την έλλειψη προβλημάτων με την υγεία των ενοικιαστών.

Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού επιλέγεται το λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά το φθηνότερο σύστημα είναι φυσικό.

Σχέδιο ροής των ροών σπιτιών

Φυσική ανταλλαγή αέρα

Η οργάνωση ενός φυσικού δικτύου ανταλλαγής αερίων είναι πολύ απλή. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα σπίτι που χτίστηκε εδώ και πολύ καιρό. Η ανταλλαγή αέρα σε τέτοιες κατοικίες και σπίτια συνεπάγεται την παροχή ατμοσφαιρικών ροών μέσω φυσικών ρωγμών, θυρών και παραθύρων, μπαλκονιών και παραθύρων. Ταυτόχρονα, το σχέδιο εξαερισμού σε πολυκατοικία προϋποθέτει την απόσυρση του αναλωμένου και μολυσμένου αέρα μέσω των πτερυγίων εξαερισμού σε κανάλια. Τέτοιες γέφυρες βρίσκονται σε κάθε διαμέρισμα, και οι αγωγοί αέρα οδηγούν σε ένα ορυχείο κοινό για όλους τους ενοικιαστές. Συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα, μπάνιο ή τουαλέτα.

Ο φυσικός αερισμός σε ένα πολυώροφο κτίριο κατασκευάζεται κατά κανόνα ως εξής:

 1. Η εισροή αέρα πραγματοποιείται μέσω καθιστικών - μιας αίθουσας, ενός καθιστικού, μιας κρεβατοκάμαρας, ενός παιδικού σταθμού.
 2. Καθώς η ατμόσφαιρα λερώνεται, οι ροές μετακινούνται από κατοικημένες περιοχές μέσω διαδρόμων και αιθουσών σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις.
 3. Η έξοδος του αέρα εξαγωγής πραγματοποιείται στην κουζίνα, μπάνιο, μπάνιο.

Η κίνηση του αέρα στο σπίτι

Πρότυπα των συστημάτων εξαερισμού

Σύμφωνα με τα πρότυπα αστικής κατασκευής, καθώς και τα ισχύοντα κτίρια για την ανταλλαγή αέριων μαζών, στα οικιστικά κτίρια πολυώροφων κατοικιών, τα συστήματα οργανώνονται σύμφωνα με ορισμένες παραμέτρους.

Πρώτον, ο φυσικός αερισμός υπολογίζεται σύμφωνα με το καθεστώς θερμοκρασίας της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σπίτι. Κατά κανόνα, η διαφορά θερμοκρασίας για την οποία σχεδιάζεται το δίκτυο ανταλλαγής αέρα είναι πέντε βαθμοί.

Δεύτερον, τέτοια δίκτυα βασίζονται στη διαφορά μεταξύ των πιέσεων του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα. Αυτή η παράμετρος έχει μεγάλη σημασία, καθώς καθιστά δυνατή την πρόβλεψη της ανταλλαγής αέρος στο κύριο σύστημα απώλειας θερμότητας, καθώς και την πραγματική υπολογισμό της πολλαπλότητας ανταλλαγής σε οικιακούς και βοηθητικούς χώρους.

Γενικό σχέδιο του δικτύου εξαερισμού

Τα πρότυπα κατασκευής καθορίζουν την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα σε κατοικημένες περιοχές, που ισούται με τρία κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ανά άτομο. Μια τέτοια πολλαπλότητα του συστήματος αποτελείται από τις ακόλουθες κανονιστικές αξίες:

 1. Η ανταλλαγή του αέρα στα μπάνια είναι 25 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 2. Ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο - 25 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 3. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής στην κουζίνα είναι 60 με 90 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 4. Σε σαλόνια - 25 κυβικά μέτρα ανά ώρα για 1 άτομο.

Πρόσθετες απαιτήσεις για φυσικό εξαερισμό

Στην οργάνωση του εξαερισμού στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου σπιτιού, σύμφωνα με το φυσικό σχήμα, μερικές παράμετροι λαμβάνονται επιπλέον υπόψη. Αναφέρονται στον τύπο των παραθύρων, στην οργάνωση των τμημάτων του ίδιου του εξαερισμού, στον αγωγό ανταλλαγής αέρα, στον τύπο των χώρων και σε άλλους παράγοντες.

Παράθυρο με βαλβίδα εξαερισμού

Έτσι, σύμφωνα με αυτό το σχήμα:

 1. Ο χώρος διαβίωσης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με παράθυρα ή παράθυρα για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας αέρα που εισέρχεται στο διαμέρισμα.
 2. Τα παράθυρα, καθώς και οι έξοδοι των αξόνων εξαερισμού, πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1 μέτρο από το επίπεδο πιθανής κάλυψης χιονιού.
 3. αγωγοί εξαερισμού πρέπει να έχουν αυστηρά καθορισμένο τμήμα (150 τετραγωνικά εκατοστά για να διαχωριστεί το μπάνιο και την τουαλέτα 100 τετραγωνικά εκατοστά για συνδυασμένη μπάνιο, 100 τετραγωνικά εκατοστά για τα δωμάτια και 150 τετραγωνικά εκατοστά πιάτα....)?
 4. Η κίνηση του αέρα στην κατοικία πρέπει να πραγματοποιείται ακόμη και όταν οι εσωτερικές πόρτες είναι κλειστές.
 5. Μέσα στους αεραγωγούς απαγορεύεται η εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού τρίτων (αγωγοί αερίου, καλώδια, καλωδιώσεις).
 6. Απαγορεύεται η διέλευση αγωγών με άλλα συστήματα επικοινωνίας.

Γρίλιες εξαερισμού πόρτας

Μειονεκτήματα του φυσικού συστήματος

Το προαναφερθέν σύστημα φυσικής ανταλλαγής αέρα μιας κατοικίας έχει μια σειρά από σημαντικά ελαττώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία. Αυτές οι αδυναμίες συνδέονται με την εσωτερική διακόσμηση του ίδιου του διαμερίσματος.

Για παράδειγμα, η εγκατάσταση στο κτίριο της σφραγισμένη πλαστική παράθυρα και πόρτες θα προκαλέσει αέρα να εισέλθει εντός του χώρου κλειδώματος, ως εκ τούτου, στην υγρασία και την υγρασία, μούχλα και το ωίδιο, συμπύκνωση στα παράθυρα, ζημιά σε έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση των πυκνών εσωτερικών θυρών χωρίς γρίλιες αερισμού ή το διάκενο μεταξύ αυτών και το πάτωμα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο εξοπλισμός κουζίνας. Η σύγχρονη τεχνολογία υψηλής κουκούλες παραγωγής σε συνδυασμό με ανειδίκευτους ή αντιεπαγγελματική μόλυβδο συναρμολόγησης για να μπλοκαρίσματος φυσικό κύκλωμα αερισμού πιο ισχυρή ροή αέρα. Ως αποτέλεσμα, λιπαρό και βρώμικο αέρα, όλες τις μυρωδιές και το μονοξείδιο του άνθρακα επιστρέφουν σε σας, καθώς και σε γειτονικά διαμερίσματα.

Αποκλεισμός του φυσικού αερισμού από τον εκχυτήρα

Μηχανικός αερισμός του διαμερίσματος

Απαιτείται όταν το φυσικό σχήμα δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Από τον τίτλο γίνεται σαφές ότι ένα τέτοιο σύστημα συνδέεται με την εγκατάσταση και τη λειτουργία του εξοπλισμού τροφοδοσίας.

Αυτή η αρχή της οργάνωσης έχει δύο υποείδη. Η πρώτη περιλαμβάνει την εγκατάσταση ξεχωριστές συσκευές παροχής αέρα, όπως βαλβίδες σε κάθε διαμέρισμα. Η δεύτερη βασίζεται στον καθορισμό κοινών κεντρικής συσκευές (ανεμιστήρες) για όλο το σπίτι. Πολύ συχνά με πλήρη εξοπλισμό τροφοδοσίας εγκατασταθεί κλιματιστικά, φίλτρα, αφυγραντήρες και υγραντήρες, ανάκτησης θερμότητας και άλλες πρόσθετες συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της απώλειας των εξόδων θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας και την εγκατάσταση.

Οργάνωση του φρέσκου δικτύου αέρα σε ένα διαμέρισμα ή μια πολυκατοικία περιλαμβάνει μια σειρά από συγκεκριμένες δραστηριότητες του έργου σχεδιασμένα για να υπολογίζουν την απαραίτητη ποσότητα της προσφοράς σύνδεσμο αέρα και αγωγοί καυσαερίων μεταξύ τους, χωρίς να διαταραχθεί η φυσική διαδικασία του αερισμού, καθώς και για την εξασφάλιση επαρκούς επιλογή του σωστού εξοπλισμού για το σύστημα εξαερισμού.

Ρύθμιση συστήματος εξαερισμού

Γενικά, η συσκευή εναλλαγής αέρα, δηλ. το σύστημα αερισμού διαμερισμάτων είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός, στον οποίο εξαρτάται η αποδοτικότητα ολόκληρου του δικτύου στο σπίτι, η υγεία των ενοικιαστών και η άνετη χαρούμενη κατάσταση της υγείας τους.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό σε ένα διαμέρισμα ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Η κατασκευή οικιστικής κατοικίας στο στάδιο του σχεδιασμού προβλέπει την υποχρεωτική διαθεσιμότητα καναλιών φυσικού αερισμού. Από την άποψη της ασφάλειας, αυτό ισχύει, καταρχάς, για τα σπίτια με εγκατεστημένες συσκευές αερίου. Η εσφαλμένη κυκλοφορία ή η ανεπαρκής παροχή αέρα μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες.

Έλεγχος του εξαερισμού ως ζωτικής ανάγκης

Με τον εξαερισμό των εγκαταστάσεων κατανοεί αέρα εισαγωγής έξω από το διαμέρισμα, εξασφαλίζοντας αερισμό του, η μετατόπιση των αερίων προϊόντων της ανθρώπινης δραστηριότητας, ζώα, κλπ Εις το σύστημα εξαερισμού περιλαμβάνει συσκευές, εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας την ρύθμιση της ανταλλαγής αέρα. Σύστημα αερισμού έρχονται σε διάφορες μορφές, αλλά σε πολυώροφα κτίρια κατοικιών, κυρίως πράξεις της προσφοράς και της εξάτμισης εξαερισμού τύπου.

Η απουσία ή η αναποτελεσματική εργασία θα παρατηρηθούν αμέσως από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυώροφο κτίριο. Κύρια χαρακτηριστικά:

 • επιδείνωση της ευημερίας των πολιτών ·
 • διείσδυση των μυρωδιών από τους γείτονες.
 • σχηματισμός μούχλας, μύκητας στο μπάνιο και μπάνιο,
 • υψηλή υγρασία στους χώρους, μακράς διάρκειας μη στεγνωτήρια ρούχων,
 • η εξάπλωση των μυρωδιών από την τουαλέτα, οι κουζίνες σε όλο το διαμέρισμα.

Εάν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, ελέγχεται ο εξαερισμός. Ο κύριος στόχος της είναι η εξάλειψη των προβλημάτων που αναφέρονται, η πρόληψη ζημιών στα οικιακά αντικείμενα, τα έπιπλα. Η βασική απαίτηση είναι η δημιουργία υγιούς μικροκλίματος.

Ανάλυση της αποτελεσματικότητας του αερισμού: προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν

 • Προσδιορίστε τη συμμόρφωση (μη συμμόρφωση) του μικροκλίματος με τις υγειονομικές απαιτήσεις.
 • Η ανάλυση των εργασιών ξεχωριστά για την εισροή και την εξαγωγή δίνει μια πραγματική εικόνα της λειτουργίας των οικιακών συσκευών, συσκευών (λέβητας αερίου και πλάκας).
 • Προσδιορίζονται στις ελαττώματα διαδικασία επαλήθευσης μπορεί να είναι αιτία για τον καθαρισμό αγωγών αερισμού, διάταξη Duszniki, εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού (βαλβίδα παροχής αέρα, υπό αναγκαστική σχέδιο ανεμιστήρες, κλπ).

Προσοχή παρακαλώ! Κανονιστικά έγγραφα που ρυθμίζουν τη λειτουργία του συστήματος αερισμού, που SanPin 2.1.2.1002-00 (PDN μικροκλίματος και του αέρα εσωτερικών χώρων), εκτός από το Εγχειρίδιο SNIP 2.08.01-89 «Θέρμανση και αερισμός των κατοικιών», SNIP 31/01/2003 από συστήματα τύπου τον εξαερισμό και άλλους. Σύμφωνα με αυτούς, η τακτική άξονες ελέγχους εξαερισμού, κανάλια είναι 1 φορά το χρόνο (τουλάχιστον). Εάν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και μαγειρέματος λειτουργούν όλο το χρόνο, ελέγξτε ότι ο αερισμός πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές.

Πώς μπορώ να δοκιμάσω

Κατά την επιθεώρηση των συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης, η αντιστοιχία της ανταλλαγής αέρα με τις απαιτήσεις του έργου και τα υγειονομικά πρότυπα καθορίζεται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Σε καλή κατάσταση, σωστά σχεδιασμένοι άξονες εξαερισμού είναι κρυμμένοι οπτικά, η λειτουργία τους δεν ακούγεται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Ταίριασμα

Η επίδραση ενός αναμμένου κεριού (ταιριάζει). Μια ανυψωμένη φλόγα καύσης στη μάσκα εξαερισμού στο μπάνιο ή στην κουζίνα με τον κλειστό αγωγό θα δείχνει τη λειτουργία του εξαερισμού. Εάν η κατακόρυφη στήλη της φλόγας με το ανοιχτό παράθυρο (παράθυρο) έχει παρασυρθεί στο δωμάτιο ή παραμείνει στην ίδια θέση, τότε το σύστημα δεν λειτουργεί. Αλλά αυτή η μέθοδος είναι επικίνδυνη και δεν συνιστάται από τους υπαλλήλους του οργανισμού εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σε περίπτωση διαρροής αερίου στο σπίτι, η φωτιά ενός κεριού μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Χαρτί

Ασφαλής, αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματική επιλογή "χαρτιού". Όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό, ένα φύλλο εφημερίδας ή άλλου λεπτού χαρτιού, που είναι συνδεδεμένο με την σχάρα, πρέπει να προσκολλάται σφιχτά σε αυτό και να κρατιέται με έλξη.

Αυτές οι μέθοδοι δικαιολογούνται μόνο κατά την ψυχρή περίοδο. Στη θερμότητα, με πρακτικά τις ίδιες θερμοκρασίες έξω και μέσα στο δωμάτιο, οι νόμοι της φυσικής σχετικά με τη μετατόπιση των θερμών μαζών φωτός από τον κρύο αέρα δεν λειτουργούν. Επομένως, οργανώνεται ο συνηθισμένος αερισμός. Εάν εντοπιστούν σφάλματα στη λειτουργία εξαερισμού, λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψή τους.

Συσκευές

Μια επαγγελματική εξέταση του εξαερισμού παρέχει μια εκτίμηση του βαθμού μόλυνσης των αγωγών αερισμού δαπέδου και κοινού. Η ισχύς του ρεύματος αέρα και ο βαθμός "αναρρόφησης" που προκύπτει από τον σχηματισμό μειωμένης πίεσης ελέγχονται.

Η χρήση συσκευών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού

Η ακριβέστερη δοκιμασία του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων είναι οι οργανικές μετρήσεις. Χρησιμοποιείται ανεμόμετρο. Για προσωπική χρήση μπορείτε να αγοράσετε το απλούστερο μοντέλο. Οι εκπρόσωποι της υγειονομικής υπηρεσίας συνεργάζονται με βελτιωμένα μέσα για τον υπολογισμό της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Σε τέτοια ανεμόμετρα παρέχονται τηλεχειριστήρια και ενσωματωμένα υποσυστήματα υπολογιστών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η φυσική κίνηση του αέρα πρέπει να είναι:

 • για την κουζίνα - 60 m3 / h (χωρίς σόμπα αερίου)?
 • για μπάνιο και μπάνιο - 25 m3 / h.

Οι αναγνώσεις των ανεμομέτρων είναι η ταχύτητα κίνησης του αέρα στον αγωγό εξαερισμού. Το γνωρίζετε, καθώς και η διατομή του δικτύου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά τραπέζια για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος.

Σημαντικό! Οι μετρήσεις διεξάγονται για κάθε ορυχείο εξαγωγής και προσδιορίζονται οι αιτίες των εντοπισμένων δυσλειτουργιών κατά τη λειτουργία του εξαερισμού.

Αλγόριθμος μέτρησης

 • Ανοίγοντας το παράθυρο δημιουργείται ροή αέρα.
 • Ο αγωγός αερισμού απελευθερώνεται από την σχάρα.
 • Η πτερωτή του ανεμόμετρου που περιλαμβάνεται τοποθετείται στο κανάλι.
 • Αναγιγνώσκονται οι ενδείξεις της συσκευής.
 • Οι πραγματικές μετρήσεις συγκρίνονται με τα κανονιστικά δεδομένα.

Προσοχή παρακαλώ! Στον άξονα εξαερισμού, η ταχύτητα του αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 m / s. Στις βρύσες - όχι λιγότερο από 3 m / s.

Ποια καθήκοντα επιλύει η επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη;

Τις περισσότερες φορές η αιτία των κρυμμένων γυαλιών, ο σχηματισμός του μύκητα, η υγρασία και ο ζεστός αέρας στο δωμάτιο έγκειται στα λάθη των σχεδιαστών, κατασκευαστών. Η διόρθωσή τους είναι αδύνατη χωρίς ριζοσπαστικά μέτρα: η γενική επισκευή ή η ανακατασκευή του σπιτιού. Ανεξάρτητος έλεγχος αποκαλύπτει τα ελαττώματα των κατασκευαστών στην εγκατάσταση ορυχείων, αγωγών, κορμών και προσφέρει επίσης μέτρα για την εξάλειψή τους.

Ο έλεγχος του εξαερισμού στην εταιρεία διαχείρισης διαμερισμάτων θα πρέπει να διεξάγεται με βάση τους "κανόνες για τη συντήρηση της κοινής ιδιοκτησίας στο κτίριο διαμερισμάτων." Το έγγραφο περιέχει μια λίστα με διαδοχικά βήματα για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει:

 • την ανάλυση της χρηστικότητας του συστήματος και τη συντήρησή του ·
 • την εξάλειψη των βλαβών που προκαλούν υπερβολικά επίπεδα κραδασμών και θορύβου κατά τη λειτουργία.
 • ανάπτυξη μέτρων αποκατάστασης και επισκευής κ.λπ.

Σημαντικό! Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την τεχνική εξυπηρέτηση των αεραγωγών, επομένως υποχρεούται να διενεργεί ελέγχους συστήματος κάθε έξι μήνες (το καλοκαίρι και το χειμώνα). Ανεξάρτητα από το είδος της οργάνωσης ανταλλαγής αέρα, η συντήρηση των κτιρίων κατοικιών επιβεβαιώνεται από πράξη επαλήθευσης.

Εάν ένα κτίριο με ανεπαρκώς λειτουργικό εξαερισμό είναι ένα πολυώροφο νέο κτίριο, τότε καλύπτεται από εγγύηση (όχι μικρότερη των 5 ετών). Πρέπει να ζητήσετε από τον κύριο του έργου να διεξαγάγει μια έρευνα σχετικά με το σύστημα εξαερισμού, την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Σε περίπτωση διαφορών, πραγματοποιείται ανεξάρτητη έρευνα στο κτίριο διαμερισμάτων. Η εξέταση σας επιτρέπει να εντοπίσετε τις αιτίες της ανεπάρκειας του αερισμού, τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες κατασκευής και εγκατάστασης κατά την εγκατάσταση των αξόνων εξαερισμού. Δείχνει μια λίστα έργων για τη βελτίωση του αερισμού. Όλες οι προτάσεις τεκμηριώνονται. Γίνονται συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος σε διάφορες ζώνες του διαμερίσματος και στο σπίτι.