Πρότυπα για τον αερισμό των χώρων διαβίωσης

Η GC EuroCholod είναι μια επαγγελματική εταιρεία μηχανικών. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε σύνθετες λύσεις για την εγκατάσταση εσωτερικών συστημάτων μηχανικής του κτιρίου "κλειδί στο χέρι". Καλέστε: 8 (495) 745-01-41 ή στείλετε μια αίτηση.

Κανονισμοί

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 0,35 1 / h, αλλά όχι μικρότερη από 30 m³ / h · άτομο.

3μ³ / τ.μ. κατοικίας, εάν η συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος είναι μικρότερη από 20μ² / άτομο.

Για τον υπολογισμό της ροής αέρα, m³ / h, ο αριθμός των δωματίων θα πρέπει να καθορίζεται από τη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος.

Τα διαμερίσματα με αεροστεγές περίβλημα απαιτούν πρόσθετη ροή αέρα για τζάκια (σύμφωνα με το σχέδιο) και μηχανικές κουκούλες

60 m³ / h με ηλεκτρική εστία

90 m³ / h με σόμπα αερίου 4 καυστήρων

30 m³ / h με ηλεκτρική εστία

45 m³ / h με σόμπα αερίου 4 καυστήρων

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από κατοικίες 4

Μπάνιο, τουαλέτες

25 m³ / h από κάθε δωμάτιο

50 m³ / h με συνδυασμένο μπάνιο

90 m³ / h από κάθε δωμάτιο

120 m³ / h με συνδυασμένο μπάνιο

10 m³ / h από κάθε δωμάτιο

20 m³ / h με συνδυασμένο μπάνιο

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Τιμή συναλλάγματος 1 1 / ώρα

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Θέση της γεννήτριας θερμότητας (έξω από την κουζίνα)

Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από οικιακούς χώρους

Σημείωση: οι κανόνες για την ανταλλαγή αέρα των κατοικιών - η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών σε υπαίθριο (ατμοσφαιρικός) αέρας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση στον αέρα των κατοικημένων περιοχών.

* Στη συνέχεια, όταν το δωμάτιο δεν χρησιμοποιείται, ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα πρέπει να μειωθεί στις ακόλουθες τιμές: στην κατοικημένη περιοχή - έως 0,2 1 / h. στην κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα, ρούχα, βεστιάριο, αποθήκη - έως 0,5 ώρες / 1.

Εκτιμώμενες παράμετροι αέρα και συχνότητα ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών (MGSN 3.01-01)

Η συναλλαγματική ισοτιμία ή η ποσότητα αέρα που αφαιρείται από το δωμάτιο

Διαμερίσματα και ξενώνες κουζίνας:

με σόμπες αερίου

όχι λιγότερο από 60 m 3 / h με πλάκες 2 καυστήρων.

τουλάχιστον 75 m 3 / h με πλάκες 3 καυστήρων,

όχι λιγότερο από 90 m 3 / h με πλάκες 4 καυστήρων.

Μηχανική παροχή και εξαγωγή, σύμφωνα με τον υπολογισμό

 1. Σε ένα από τα υπνοδωμάτια θα πρέπει να παρέχεται θερμοκρασία σχεδιασμού αέρα 22 C 0.
 2. Το νόημα στις παρενθέσεις αναφέρεται σε διαμερίσματα για ηλικιωμένους και οικογένειες με ειδικές ανάγκες (ως μέρος εξειδικευμένων οικιστικών κτιρίων και ομάδων διαμερισμάτων) σύμφωνα με την εκπόνηση σχεδίου.
 3. Η θερμοκρασία του αέρα στο μηχανοστάσιο των ανελκυστήρων κατά τη θερμή περίοδο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 ° C.
 4. Θερμοκρασία για τον υπολογισμό της θέρμανσης σε κατάσταση αναμονής.
 5. Στα δωμάτια αριθ. 17-22, οι παράμετροι σχεδιασμού του αέρα και η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα αναφέρονται για διαμερίσματα και μονοκατοικίες κατοικιών της κατηγορίας Ι.
 6. Στους γωνιακούς χώρους διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και ξενώνων, η θερμοκρασία του σχεδιασμού του αέρα θα πρέπει να λαμβάνεται στους 20 ° C πάνω από εκείνη που υποδεικνύεται στον πίνακα (αλλά όχι πάνω από 22 ° C 0).

Ο όμιλος εταιρειών EuroCholod είναι έτοιμος να εφαρμόσει πολύπλοκες λύσεις για την εγκατάσταση εσωτερικών μηχανικών συστημάτων και δικτύων κατασκευής. Παρέχουμε εγγύηση για τον εξοπλισμό που αγοράσαμε από εμάς και για όλες τις εργασίες εγκατάστασης!

Οι διευθυντές μας δωρεάν θα συμβουλευτεί Μπορείτε για οποιεσδήποτε ερωτήσεις:

Περιμένουμε την κλήση σας τηλεφωνικά: +7 (495) 745-01-41

Σχετικά με εμάς, Αναφορές, Αντικείμενα, Επαφές

Πάρτε μια εμπορική προσφορά

Πάρτε μια προσφορά για την ιδιοκτησία σας στέλνοντας μια γρήγορη αίτηση τώρα.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.

Οι προδιαγραφές εξαερισμού των χώρων - οικιστικών, γραφείων, βιομηχανικών

Υγειονομικοί κανόνες για τον αερισμό των χώρων - πρότυπα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη πολλοί διάφοροι παράγοντες, για να πραγματοποιηθούν οι υπολογισμοί. Αλλά όποια αίθουσα κατασκευάζετε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εξαερισμό.

Κανόνες για την ανταλλαγή αέρα ή τον εξαερισμό σαφώς διευκρινισμένο στον Κώδικα Κανονισμών SP 60.13330.2012 "SNiP 41-01-2003. Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Αυτό το σύνολο κανόνων πρέπει να ακολουθείται κατά τη δημιουργία ενός έργου οποιουδήποτε κτιρίου και της κατασκευής του.

Το σωστό σύστημα κυκλοφορίας του αέρα θα σας εξοικονομήσει από την υγρασία και την ταλαιπωρία. Επιπλέον, η ανταλλαγή αέρα σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή του τύπου ανταλλαγής αέρα είναι καλύτερο να γίνει στο στάδιο του σχεδιασμού.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ανταλλαγής αέρα

 1. Φυσικός αερισμός των κτιρίων. Με αυτή τη μορφή, οι αέριες μάζες κινούνται με οργανωμένο και ανοργάνωτο τρόπο. Η παροχή ή ο ανοργάνωτος αερισμός πραγματοποιείται μέσω των φυσικών ανοιγμάτων της δομής: διάφορες σχισμές, παράθυρα και παράθυρα. Ένα οργανωμένο σύστημα εξαερισμού αντιπροσωπεύει ειδικές βαλβίδες εξαγωγής εγκατεστημένες σε κτίρια.
 2. Αναγκαστικός εξαερισμός. Αυτός ο τύπος ανταλλαγής αέρα χρησιμοποιείται σε δωμάτια με καλή σφράγιση. Για αυτόν τον τύπο είναι η τυπική εφαρμογή εξειδικευμένων μηχανισμών - ανεμιστήρων, αναστηλωτών.
 3. Συνδυασμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα. Αυτός ο τύπος αερισμού συνεπάγεται συνδυασμό δύο τύπων. Η παρουσία φυσικής πρόσληψης αέριων μαζών στο κτίριο και αναγκαστική.

Για διάφορους τύπους δομών, έχει θεσπιστεί η νομοθεσία μας υγειονομικά πρότυπα τον αερισμό των χώρων.

Πρότυπα αερισμού για χώρους διαβίωσης

Για να διασφαλιστεί ότι σε μια οικιστική κατοικία ο αέρας ήταν υψηλής ποιότητας και σε επαρκή όγκο, είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από κανόνες, από το νόμο. Εξάλλου, η ποιότητα του αέρα εξαρτάται άμεσα από την ανθρώπινη υγεία. Καθορίζεται μια συγκεκριμένη τιμή για κάθε συγκεκριμένο κτίριο κατοικιών.

Κατά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα σε κτίρια κατοικιών εφαρμόζεται η μέθοδος των ειδικών κανόνων κυκλοφορίας των αέριων μαζών. Συνίσταται στη συνεκτίμηση των φορτίων υγιεινής και ανθρώπινης κατανάλωσης. Λαμβάνει επίσης υπόψη την ύπαρξη ισορροπίας μάζας αέρα προσαγωγής με έξοδο. Οι ροές αέρα πρέπει να κινούνται από ένα δωμάτιο με την καλύτερη ροή αέρα σε κτίρια όπου η ποιότητα του αέρα είναι χαμηλότερη.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν σωστά οι αναγκαίοι υπολογισμοί, πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο ποσότητες - η συνολική επιφάνεια του κτιρίου κατοικιών και το ποσοστό ανταλλαγής αέρα για κάθε άτομο, που βρίσκεται σε αυτό το κτίριο. Πρώτον, έχει οριστεί η πρώτη τιμή. Για το σκοπό αυτό, η πολλαπλότητα της κυκλοφορίας αέρα ανά ώρα πολλαπλασιάζεται με τον συνολικό όγκο του δωματίου.

Η πρώτη τιμή είναι σταθερή και ίση με 0,35. Κατόπιν υπολογίζεται ο ρυθμός εξαερισμού των κατοίκων. Κατά τον υπολογισμό για δωμάτια με συνολική έκταση λιγότερο από 20 τ.μ. ανά άτομο είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσετε το χώρο διαβίωσης κατά συντελεστή ίσο με 3.

Και για οικιστικά κτίρια συνολικής έκτασης άνω των 20 τ.μ. ανά άτομο θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των κατοίκων με την τυπική αξία της ανταλλαγής αέρα ανά άτομο, το οποίο είναι 60. Μετά τους υπολογισμούς, είναι απαραίτητο να παράγει αέρα εξαγωγής σε επιπλέον δωμάτια, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο τους (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, αποδυτήρια). Κάθε τύπος έχει τον δικό του κανόνα. Μετά από αυτό, λαμβάνεται υπόψη το μέγιστο αποτέλεσμα.

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να παρέχει ένα περιβάλλον αέρα υψηλής ποιότητας. Σε κτίρια κατοικιών, η κυκλοφορία αέρα μεταξύ διαμερισμάτων είναι απαράδεκτη, ανάμεσα στην κουζίνα ή την τουαλέτα και τα καθιστικά. Απαιτούμενη διαθεσιμότητα αυτόνομου αερισμού. Ο εξαερισμός αποχέτευσης πρέπει να προεξέχει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή της επίπεδης οροφής σε ύψος τουλάχιστον 1 μ. Η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κανόνα.

Κανόνες εξαερισμού σε χώρους γραφείων

Σε γενικές γραμμές, το γραφείο είναι μια βιομηχανική δομή, με ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε αυτό. Κανονικά, η παρουσία του 30-40 κυβικά μέτρα αέρα ποιότητας ανά άτομο. Για ένα συγκεκριμένο είδος γραφείου, μια διαφορετική τιμή είναι σταθερή. Για το δωμάτιο και το γραφείο εργασίας είναι 60 κυβικά μέτρα ανά άτομο, για την υποδοχή και μια συνάντηση - 40 κυβικά μέτρα, για τα διαβουλευτική αίθουσες - 30, το ποσοστό εξαερισμού για τους διαδρόμους και τις αίθουσες είναι 11 κυβικά μέτρα, για τουαλέτες -75 και εσωτερική καπνίσματος όπως norma100.

Οι κανόνες υγιεινής για τα γραφεία καθορίζουν το ποσοστό της υγρασίας του αέρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Σε θερμοκρασία 25 μοίρες, η υγρασία δεν μπορεί να είναι πάνω από 70 τοις εκατό, σε 26 μοίρες - 65, και σε 27 δεν υπερβαίνει το 60 τοις εκατό.

Κανόνες εξαερισμού σε βιομηχανικούς χώρους

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής είναι χώροι για εξειδικευμένους σκοπούς. Το SniP ορίζει τους κανόνες της διέγερσης για βιομηχανικά κτίρια με βάση τον αριθμό των τοξικών στοιχείων. Η ποιότητα του αέρα σε τέτοιες κατασκευές επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες - μεγάλη ποσότητα σκόνης, υπερβολική υγρασία, ειδικούς δείκτες θερμοκρασίας, χημικές επιδράσεις.

Για την καθιέρωση προτύπων εξαερισμού σε κτίρια παραγωγής, είναι απαραίτητο για να αρχίσετε να υπολογίζετε τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Αυτή είναι μια πινακοποιημένη τιμή. Έτσι, ο πολλαπλασιασμός πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τη συνολική έκταση και το ύψος της παραπάνω κατασκευής.

Έτσι, για να δημιουργηθεί ο σωστός αερισμός των κτιρίων παραγωγής, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτής της παραγωγής. Δηλαδή, η ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται, υγρών ή συμπυκνωμάτων, βλαβερών ουσιών, διαχωρισμού από εξοπλισμό, επικοινωνιών και εξαρτημάτων.

Για εγκαταστάσεις παραγωγής, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, πρέπει να υπάρχει ένας εργαζόμενος ανά εργαζόμενο τουλάχιστον 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα, εάν η έκταση κτιρίου είναι μικρότερη από 20 κυβικά μέτρα. Με συνολική επιφάνεια άνω των 20 κυβικών μέτρων ανά άτομο, δεν πρέπει να υπάρχουν 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Και σε κτίρια χωρίς φυσικό εξαερισμό τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα ανά άτομο.

Κανόνες αερισμού στις αποθήκες

Αποθήκες - κτίρια σχεδιασμένα για την αποθήκευση ορισμένων αγαθών, αγαθών. Και οι όροι αποθήκευσης του περιεχομένου της αποθήκης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από από το μικροκλίμα του - τη θερμοκρασία, την κινητικότητα και την υγρασία του αέρα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του περιεχομένου της αποθήκης, χρησιμοποιούνται συνδυασμένα και εξαναγκασμένα συστήματα εξαερισμού. Ο εξαερισμός στην αποθήκη πρέπει να αντικαταστήσει πλήρως τον αέρα σε μια ώρα - αυτή είναι η πολλαπλότητα ενός.

Για τις αποθήκες στις οποίες αποθηκεύονται βενζίνη, κηροζίνη, έλαια και πτητικές ουσίες και το προσωπικό είναι προσωρινά, η πολλαπλότητα είναι 1,5-2, αν είναι σταθερή - 2,5-5. Αποθήκες με μπουκάλια με υγροποιημένα αέρια και νιτρο-βερνίκια - 0,5, ενώ είναι προσωρινά σε αυτό οι άνθρωποι. Στις αποθήκες για την αποθήκευση εύφλεκτων υγρών, η πολλαπλότητα για προσωρινά άτομα είναι 4-5, προσωρινή - 9-10. Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης δηλητηριωδών ουσιών, η ωριαία πολλαπλότητα είναι 5, ενώ βρίσκεται προσωρινά.

Πρόλογος

Οι βασικοί δείκτες της θερμικής άνεσης των χώρων είναι η σύνθεση και η καθαρότητα των παραμέτρων του αέρα (ποιότητα του αέρα) και του μικροκλίματος που παρέχονται από τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού.

Η ποιότητα του αέρα στην αίθουσα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ποιότητα του εξωτερικού αέρα? Η παρουσία πηγών ρύπανσης στο δωμάτιο, η ισχύς και η θέση αυτών των πηγών. τη μέθοδο και το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού, τις μεθόδους διαχείρισης και την ποιότητα λειτουργίας αυτού του συστήματος και τα παρόμοια.

Ο αέρας στο δωμάτιο δεν πρέπει να περιέχει ρύπους σε συγκεντρώσεις που είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ή προκαλούν δυσφορία. Τέτοια μόλυνση περιλαμβάνει: διάφορα αέρια, ατμούς, μικροοργανισμούς, καπνό τσιγάρου και μερικά αεροζόλ, για παράδειγμα σκόνη. Οι ρύποι μπορούν να εισέλθουν σε χώρους μαζί με τον εξωτερικό αέρα τροφοδοσίας, από πηγές ρυπογόνων ουσιών σε ένα δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ζωτικής σημασίας δραστηριότητας ανθρώπων, τεχνολογικών διαδικασιών, επίπλων, χαλιών, οικοδομικών και διακοσμητικών υλικών.

Ισχύοντα πρότυπα ποιότητας του αέρα σήμερα (41-01-2003 SNP, SNP βιομηχανία, BCH και CH, έγγραφα κατάσταση υγιεινής και επιδημιολογικών RF επιτήρησης (ADJ μία από τις αξιώσεις 1 -.. 13)) περιέχουν ελλιπή και μερικές φορές ασυνεπής δεδομένων.

Υπάρχει ένας αριθμός των ξένων προτύπων, ευρωπαϊκές και αμερικανικές (παράρτημα 1, οι παράγραφοι 4 -.. 17) σχετικά με την ποιότητα του αέρα, συμπεριλαμβανομένης της ASHRAE πρότυπο (American Association of θέρμανσης, ψύξης, αερισμού και κλιματισμού), που αναπτύχθηκε το 1999 (adj. 1, σκέψη 14).

Η ανάπτυξη αυτού του προτύπου χρησιμοποίησε εσωτερικούς και ξένους κανονισμούς. Ως πρωτότυπο, το πρότυπο ASHRAE 62-1999 "Εξαερισμός για αποδεκτή ποιότητα εσωτερικού αέρα" χρησιμοποιήθηκε ως το πληρέστερο και αντικατοπτρίζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας στον τομέα της ποιότητας του αέρα.

Το πρότυπο προτείνει δύο μεθόδους για τον υπολογισμό των ελάχιστων συναλλαγματικών ισοτιμιών, επαρκείς για την παροχή αέρα στο δωμάτιο με αποδεκτή ποιότητα:

- μέθοδοι που βασίζονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές των αερισμού, εγχώριων ανάλογο το οποίο είναι ο υπολογισμός του αέρα τροφοδοσίας ρέει ένα κανονικοποιημένη αναλογία και ειδικής κατανάλωσης (ADJ Μ 41-01-2003 SNP, SNP βιομηχανία, BCH και CH.)?

- μέθοδος βασιζόμενη στον υπολογισμό των επιτρεπτών συγκεντρώσεων ρύπων, των οποίων το εσωτερικό αναλογικό είναι ο υπολογισμός της κατανάλωσης ζεστού αέρα από τη μάζα επιβλαβών ουσιών (παράρτημα L SNiP 41-01-2003).

Σύμφωνα με το πρότυπο, γίνεται προσπάθεια εναρμόνισης των εσωτερικών κανόνων και προτύπων του πρότυπου ASHRAE 62-1999.

Η εφαρμογή των κανόνων του προτύπου δεν υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα στις εγκαταστάσεις και δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα κανονιστικά έγγραφα. Το πρότυπο επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της αξίας της ανταλλαγής αέρα στον εξωτερικό αέρα στις εγκαταστάσεις, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες χρήσης.

Στη δεύτερη έκδοση του προτύπου διευκρινίζονται οι κανόνες για την ελάχιστη ανταλλαγή αέρα στους χώρους των κτιρίων κατοικιών κατά τις περιόδους κατά τις οποίες δεν χρησιμοποιούνται τα κτίρια. οι κανόνες ελάχιστης ανταλλαγής αέρα σε δημόσια κτίρια παρουσιάζονται με πιο βολική μορφή. οι τιμές των μέγιστων επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων (MPC) ραδιενεργών αερίων (ραδόνιο, θόριο) δίδονται. οι ανακρίβειες που υπάρχουν στην πρώτη έκδοση καταργήθηκαν.

Το πρότυπο προορίζεται για μηχανικούς που σχεδιάζουν και λειτουργούν συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

1. Πεδίο εφαρμογής

1.1. Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις ελάχιστες τιμές εναλλαγής αέρα για τον εξωτερικό αέρα (προδιαγραφές κατανάλωσης υπαίθριου αέρα) που εξασφαλίζουν την απαιτούμενη καθαριότητα (ποιότητα) αέρα στα δωμάτια που εξυπηρετούνται και την ελάχιστη δυνατή αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Οι ελάχιστες συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν υπολογίζονται.

1.2. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ποιότητα του αέρα στους χώρους, ανεξάρτητα από το σύστημα εξαερισμού που υιοθετείται και το σύστημα εναλλαγής αέρα.

1.3. Αυτό το πρότυπο ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις που μπορούν να καταλαμβάνουν οι άνθρωποι σε οικιστικά και δημόσια κτίρια, με εξαίρεση τους χώρους για τους οποίους άλλα κανονιστικά έγγραφα ή ειδικοί όροι απαιτούν περισσότερη ανταλλαγή αέρα από εκείνη που ορίζεται στο παρόν πρότυπο.

1.4. Το πρότυπο αυτό εφαρμόζεται σε όλους τους χώρους, όπου οι παράμετροι του κλίματος που παρέχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GOST 30494-96, SNIP 31.01.2003 «Οικοδομικά πολυκατοικίες», SNIP 2.08.02-89 * «Δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις», SNIP 31- 05-2003 «Δημόσιο κτίριο διοικητικό σκοπό,» MGSN 3.01-01 «Οικιστικά κτίρια».

1.5. Αυτό το πρότυπο αντιμετωπίζει τις χημικές, φυσικές και βιολογικές προσμείξεις που εισέρχονται, αναδύονται ή σχηματίζονται στο δωμάτιο και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα.

1.6. Το πρότυπο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τέτοιους παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη της ποιότητας του αέρα από ένα άτομο, όπως:

- άγνωστοι και ανεξερεύνητοι μολυντές.

- η διαφορά στην ευαισθησία διαφορετικών ανθρώπων, το ψυχολογικό στρες, κλπ.

1.7. Το πρότυπο προσφέρει δύο μεθόδους για τον υπολογισμό των ελάχιστων συναλλαγματικών ισοτιμιών, επαρκείς για την παροχή αέρα στο δωμάτιο με αποδεκτή ποιότητα:

1.7.1. Μέθοδος που βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες ανταλλαγής αέρα.

Η απαιτούμενη ποιότητα αέρα παρέχεται παρέχοντας ένα ορισμένο ποσό εξωτερικού αέρα στο δωμάτιο, ανάλογα με το σκοπό του δωματίου και τον τρόπο λειτουργίας του. Η μέθοδος αυτή συνιστάται να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αξίας της ανταλλαγής αέρα σε χώρους στους οποίους, κατά κανόνα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σκοπό, το μέγεθος και τη φύση των ρύπων που εισέρχονται στο δωμάτιο κατά τη λειτουργία.

1.7.2. Μέθοδος που βασίζεται στον υπολογισμό των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων ρύπων.

Η απαιτούμενη ποιότητα αέρα παρέχεται παρέχοντας ένα ορισμένο ποσό εξωτερικού αέρα στο δωμάτιο, ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση των ρύπων στο δωμάτιο. Αυτή η μέθοδος συνιστάται να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της τιμής ανταλλαγής αέρα σε χώρους που μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία ή / και τον τρόπο λειτουργίας τους κατά τη λειτουργία, στις οποίες μπορεί να υπάρχουν ή εμφανίζονται έντονες πηγές ρύπων κ.ο.κ.

Στην τεκμηρίωση του σχεδιασμού θα πρέπει να αναφέρεται ποια από τις μεθόδους χρησιμοποιείται στον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα.

2. Κανονιστικές αναφορές

Οι κανονιστικές παραπομπές δίδονται στην app. 1.

3. Όροι και ορισμοί

Οι όροι και οι ορισμοί, οι οποίοι αναφέρονται στο κείμενο, παρατίθενται στο προσάρτημα. 2.

4. Γενικές τεχνικές απαιτήσεις

4.1. Το ελάχιστο απαραίτητο αέρα επαρκή για τη διατήρηση χώρων εξυπηρετούνται περιοχές απαιτούμενη ποιότητα του αέρα, το σύστημα θα πρέπει να παρέχει φυσικό ή μηχανικό αερισμό (κλιματισμού) από την εξωτερική εισαγωγής αέρα και την απομάκρυνση των ρύπων του αέρα εξομοιώνονται καπνιστές.

4.2. Η απαιτούμενη ποιότητα αέρα στις περιοχές εξυπηρέτησης των χώρων θα πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους τους τρόπους χρήσης των χώρων και στους αντίστοιχους τρόπους λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού.

4.3. Η παροχή εξωτερικού αέρα στην αίθουσα δεν είναι απαραίτητη εάν δεν χρησιμοποιείται το δωμάτιο και δεν υπάρχουν πηγές ρύπανσης που να μην σχετίζονται με την παρουσία ανθρώπων και τις δραστηριότητές τους (π.χ. ρύπανση από οικοδομικά υλικά, έπιπλα κλπ.).

4.4. Το σύστημα οργάνωσης της εναέριας κυκλοφορίας στις εγκαταστάσεις θα πρέπει να διασφαλίζει τη διανομή καθαρού αέρα, η οποία αποκλείει τη ροή του μέσω περιοχών με υψηλή ρύπανση σε περιοχές με μικρότερη ρύπανση.

4.5. Οι χώροι εξοπλισμένοι με συστήματα εξάτμισης (κουζίνες, μπάνια, τουαλέτες, χώρους καπνίσματος κλπ.) Για να αντισταθμίσουν τον αέρα εξαγωγής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αέρα που διοχετεύεται μέσω των παρακείμενων δωματίων. Η ποιότητα του καθαρού αέρα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του πίνακα. 1.

4.6. Οι σταθερές τοπικές πηγές επιβλαβών εκπομπών πρέπει, κατά κανόνα, να είναι εφοδιασμένες με τοπικές αντλίες αναρρόφησης.

4.7. Η εκτίμηση της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις θα πρέπει να λαμβάνεται ως μεγάλο μέρος του κόστους τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα σε κάθε τρόπο χρήσης των χώρων.

4.8. Οι συσκευές λήψης εκπομπών εξωτερικού αέρα και καυσαερίων πρέπει να τοποθετούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 41-01-2003.

4.9. Τα υλικά και η κατασκευή των αεραγωγών και των θαλάμων αερισμού πρέπει να ελαχιστοποιούν τις συνθήκες που προάγουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση μικροοργανισμών μέσω του συστήματος εξαερισμού. Ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του SNiP 41-01-2003.

5. Μέθοδοι προσδιορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών

5.1. Μέθοδος που βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες ανταλλαγής αέρα.

Η μεθοδολογία αυτή καθορίζει:

- επιτρεπόμενη ποιότητα υπαίθριου αέρα, που καθορίζεται από την τιμή MPC ρύπων στον εξωτερικό αέρα.

- μεθόδους αντιμετώπισης του υπαίθριου αέρα, εάν είναι απαραίτητο ·

- κανόνες ειδικής εναέριας κυκλοφορίας στις εγκαταστάσεις κατοικιών και δημόσιων κτιρίων ·

- τρόπους λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού (κλιματισμού) υπό μεταβλητά φορτία ή / και με περιοδική χρήση των εγκαταστάσεων.

5.1.1. Η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον εξωτερικό (ατμοσφαιρικό) αέρα που χρησιμοποιείται για τον αερισμό (κλιματισμό) δεν πρέπει να υπερβαίνει την MPC στον αέρα των κατοικημένων περιοχών.

Οι τιμές της MPC των ρύπων που απαντώνται συχνότερα στον ατμοσφαιρικό αέρα παρουσιάζονται στον Πίνακα. 1.

Στην κοινή παρουσία αρκετών επιβλαβών ουσιών στον ατμοσφαιρικό αέρα με το άθροισμα της δράσης, το άθροισμα των σχετικών συγκεντρώσεών τους, που υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1:

Εδώ Γi - συγκέντρωση i -ο ρύπος στον εξωτερικό αέρα, mg / m 3.

5.1.2. Εάν το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπερβαίνει τα επίπεδα που αναφέρονται στον πίνακα. 1, είναι απαραίτητο να το καθαρίσετε.

Στις περιπτώσεις όπου οι υπάρχουσες τεχνολογίες καθαρισμού δεν επιτρέπουν την εξασφάλιση της απαιτούμενης καθαρότητας του εξωτερικού αέρα, επιτρέπεται βραχυπρόθεσμα (για παράδειγμα, κατά τις ώρες αιχμής στους δρόμους) να μειώνεται η ποσότητα του εξωτερικού αέρα.

Μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση ρύπων στον αέρα των οικισμών