Εξαερισμός στο λουτρό: η σωστή συσκευή στα τελικά παραδείγματα

Πολλοί προγραμματιστές αρχής συχνά ρωτούν: Είναι ο εξαερισμός που απαιτείται στο μπάνιο; Γιατί να αφήσουμε στον κρύο αέρα, αν τόσο πολύ δυνάμεις και υλικά δαπανήθηκαν για τη θέρμανση του; Από τη μια πλευρά, αυτό είναι ένα παράδοξο, και από την άλλη - μια αναγκαιότητα, και για να κατανοήσουμε αυτό το ζήτημα, πρέπει να σταθμίσετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα (αν υπάρχουν), την εγκατάσταση εξαερισμού στο ατμόλουτρο.

Αυτό που απειλεί την έλλειψη εξαερισμού στο μπάνιο

Στην αρχαιότητα, όταν δεν υπήρχε τίποτα για τον αερισμό, στη Ρωσία λουτρά, όπως τα σπίτια, έγιναν χωρίς τρύπες αερισμού. Αλλά υπάρχει μια εξήγηση για αυτό. Δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκαν κορμούς υλικού δομικών υλικών. Το χαμηλότερο στέμμα των κορμών έγινε ελεύθερο, γεγονός που επέτρεψε να ρέει καθαρός αέρας μέσα από τις ρωγμές του κορμού. Η θερμοκρασία στη θερμότητα ρυθμίστηκε ανοίγοντας την πόρτα εισόδου. Εδώ είναι ο απλούστερος, αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικός αερισμός του λουτρού, που χρησιμοποιούν οι πρόγονοί μας.

Στη σύγχρονη κατασκευή χρησιμοποιούνται εντελώς διαφορετικά υλικά και η προσέγγιση για την ανέγερση κτιρίων είναι κάπως διαφορετική. Αλλά αν ακόμα δεν σκέφτεστε να τοποθετήσετε το σύστημα εξαερισμού κατά την οικοδόμηση ενός λουτρού, οι συνέπειες αυτού δεν θα σας κρατήσουν περιμένοντας, δηλαδή:

 • Ταχεία φθορά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση και την θέρμανση των λουτρών. Χωρίς σωστό αερισμό της σάουνας, μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αλλάξει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και το δάπεδο και, ενδεχομένως, μια θερμάστρα. Η θερμοκρασία και οι σταγόνες υγρασίας, που είναι ο αναπόφευκτος δίδυμος σύντροφος, είναι μια καταστροφική δύναμη που καταστρέφει τα υλικά σε 3-5 χρόνια.
 • Η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής. Αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα στο ατμόλουτρο χωρίς αερισμό, καθώς η υγρασία και η ζέστη είναι ένα εξαιρετικό μικροκλίμα για την εμφάνιση μούχλας και μυκήτων. Είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του μούχλας και της μούχλας σε ένα τέτοιο δωμάτιο, αφού απαγορεύεται αυστηρά η χρήση χημικών σε ένα λουτρό. Δεν είναι εύκολο να βλάψετε, αλλά θανατηφόρα.
 • Δηλητηριώδης αέρας στο ατμόλουτρο. Πρώτα απ 'όλα, χωρίς την κατάλληλη ανταλλαγή αέρα, το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αυξηθεί απότομα στο ατμόλουτρο. Πιθανότατα, κανείς δεν πρέπει να πει σε κανέναν τι θα συμβεί σε ένα άτομο αν η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται κατά τουλάχιστον 0,1%. Σε όλα τα άλλα, και η υψηλή θερμοκρασία του αέρα στο ατμόλουτρο, το οποίο είναι γεμάτο με εξατμισμένο ιδρώτα από το σώμα σας. Λοιπόν, γενικά, για οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Τα παραπάνω επιχειρήματα αρκούν για να κατανοήσουμε το αξίωμα: ο αερισμός στο ατμόλουτρο ενός λουτρού δεν είναι μόνο απαραίτητος, αλλά ζωτικός.

Τι θα πρέπει να είναι ο εξαερισμός στο μπάνιο

Κατά κανόνα, ο αερισμός του χώρου ατμού περιορίζεται σε δύο ή τρεις οπές εξαερισμού της επιθυμητής διατομής. Μια τροφοδοσία, και τα υπόλοιπα για να χτυπήσετε τον "εξαντλημένο" αέρα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για μια άνετη κατάσταση υγείας, η κυκλοφορία του αέρα σε ένα τέτοιο δωμάτιο δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 5 φορές. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο όγκος αέρα στην ατμόλουτρο πρέπει να ανταλλάσσεται πέντε φορές σε 1 ώρα. Υπάρχουν αρκετές αποχρώσεις που είναι υποχρεωτικές για την εγκατάσταση οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού.

 • Σχετικά με τη θέση και το μέγεθος των οπών αερισμού στο λουτρό, πρέπει να σκεφτείτε ακόμα και στο στάδιο της κατασκευής του, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να κάνετε τρύπες στο τελειωμένο ατμόλουτρο.
 • Οι διαστάσεις του ανοίγματος παροχής και εξαγωγής πρέπει να συμπίπτουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαστάσεις της κουκούλας μπορεί να είναι μεγαλύτερες από την εισροή.
 • Τα ανοίγματα εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες. Αυτό θα επιτρέψει τη ρύθμιση της έντασης της κυκλοφορίας του αέρα και όταν ο ατμός θερμαίνεται και μπορεί να κλείσει για ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας.
 • Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η διατομή των αεραγωγών εξαερισμού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διατομή τους εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον όγκο του ατμού. Σε 1 m3 όγκου θα πρέπει να υπάρχει 24 cm2 εξαερισμού.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Η συσκευή του συστήματος εξαερισμού σε μια αίθουσα μπάνιου

Έχουμε ήδη μιλήσει πολύ για το είδος του εξαερισμού. Για το λουτρό ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και ο αερισμός σε αυτό μπορεί να είναι:

 • Φυσικά. Με αυτόν τον τύπο εξαερισμού, η κυκλοφορία των αέριων μαζών δημιουργείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μεταξύ της ροής αέρα και των καυσαερίων. Η καλή κυκλοφορία των ροών αέρα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σωστή τοποθέτηση των οπών εξαερισμού: η εισροή είναι κάτω, και η εξάτμιση στην κορυφή του δωματίου. Όπως είναι γνωστό από τα μαθήματα της σχολής στη φυσική, ο θερμός αέρας ανεβαίνει και ο κρύος πηγαίνει κάτω, οπότε αυτή η συσκευή αερισμού στο λουτρό δεν θα είναι πολύ βολική, όσον αφορά την προθέρμανση του.
 • Συνδυασμένη. Αυτή η μέθοδος εξαερισμού προϋποθέτει την παρουσία μιας οπής φυσικού αερισμού και ενός ανοίγματος, με τον ανεμιστήρα εγκατεστημένο σε αυτό. Η εισροή θα είναι μηχανική ή εξάτμιση - όλα εξαρτώνται από το κύκλωμα που έχετε επιλέξει.
 • Μηχανική. Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού ελέγχει ανεξάρτητα την πρόσληψη αέριων μαζών και την εξαγωγή τους, τη θερμοκρασία και την υγρασία, χρησιμοποιώντας αυτοματοποίηση. Από την άποψη της άνεσης, είναι στην πρώτη θέση, αλλά οι τιμές - σε λουτρά ένα τέτοιο σύστημα είναι πρακτικά δεν χρησιμοποιείται λόγω της πολυπλοκότητας της εγκατάστασης, και το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, το σχεδιασμό και τη συντήρηση.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Παραδείγματα έτοιμων σκευών αερισμού

Υπάρχουν πολλά προγράμματα λειτουργίας για τον αερισμό στο λουτρό, το οποίο εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία του αέρα, αν και το δωμάτιο δεν ψύχεται.

 1. Το άνοιγμα εισόδου πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του δαπέδου, πίσω από τη σόμπα, και τα ανοίγματα εξάτμισης - στην οροφή, αλλά στον αντίθετο τοίχο από την εισροή. Χάρη σε αυτή τη διάταξη, ο εισερχόμενος, ψυχρότερος αέρας θα εισέλθει στο ατμόλουτρο και αμέσως θα θερμανθεί με μια σόμπα. Στη συνέχεια, ανεβαίνει στο ανώτατο όριο, κάμπτεται γύρω από αυτό και πέφτει λίγο για να βγει από την έξοδο εξαγωγής.
 2. Εάν ο φούρνος σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπάνιο λειτουργεί συνεχώς, μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή την επιλογή, όπου το άνοιγμα της προσφοράς είναι 30 cm από το έδαφος, στην απέναντι πλευρά του κλιβάνου και τέφρα λάκκο και καμινάδα θα παίξει το ρόλο του σχεδίου.
 3. Εάν το λουτρό σας έχει αεριζόμενα δάπεδα, μπορείτε να κάνετε μια εισροή πίσω από το φούρνο, σε ύψος 20-30 cm από το πάτωμα. Ο ψυχρός αέρας θα ρέει στο ατμόλουτρο, θα θερμαίνεται από τη σόμπα και θα ανυψώνεται. Οι μακρύτερες μάζες θα κατέλθουν, θα περάσουν από τον αερισμό στο πάτωμα και θα οδηγηθούν έξω από το δωμάτιο.

Και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές για την τοποθέτηση της εισροής και της εξάτμισης χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα εξαγωγής.

 1. Η τρύπα εισροής είναι 30 cm από το δάπεδο - πίσω από τη σόμπα και ο απορροφητήρας βρίσκεται στον αντίθετο τοίχο 20 cm από το δάπεδο. Μία απόχρωση: ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στην κουκούλα, ο οποίος θα δημιουργήσει κυκλοφορία αέρα.
 2. Το άνοιγμα εισόδου και εξαγωγής βρίσκεται σε ένα τοίχο, αλλά μόνο ένα - στην κορυφή και το άλλο - στο κάτω μέρος. Η τροφοδοσία, που απέχει 30 cm από το πάτωμα, είναι εξοπλισμένη με ανεμιστήρα προκαθορισμένης ισχύος.
 3. Η είσοδος εγκαθίσταται πίσω από τη σόμπα, σε ύψος 30 cm από το δάπεδο και εξοπλισμένη με ανεμιστήρα. Η οπή εξαγωγής είναι κατασκευασμένη στον αντίθετο τοίχο 20 cm από το δάπεδο. Ο ανατινασμένος αέρας θερμαίνεται από τη σόμπα και θερμαίνει ομοιόμορφα ολόκληρο το χαμάμ. Μετά από αυτό, ψύχεται κάτω, πηγαίνει κάτω, όπου βγαίνει από την κουκούλα.

Σημαντικό!
Για να υπολογίσετε την ισχύ του ανεμιστήρα, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση του ατμού με την πολλαπλότητα της ροής αέρα. Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι 2 μ 3 μ. Η έκτασή του είναι 6 μ2. Ύψος οροφής 2 μ. Σύνολο: 6 x 2 = 12 m3. Τώρα πολλαπλασιάζουμε τα 12 m3 με τη συνιστώμενη πολλαπλότητα της κυκλοφορίας αέρα 5 και λαμβάνουμε 60 m3 / hr της εξόδου ανεμιστήρα για το ατμόλουτρο μας.

Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα στη διάταξη εξαερισμού στο λουτρό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη, εκείνοι που αποφάσισαν να κάνουν τον αερισμό του λουτρού με τα δικά τους χέρια, είναι η θέση των εξόδων της εισροής και της εξάτμισης στο ίδιο επίπεδο. Από μια τέτοια ρύθμιση, εκτός από ένα σχέδιο, δεν θα έχει νόημα. Εάν χρησιμοποιήσατε αυτή τη διάταξη των οπών εξαερισμού, τότε η εισροή πρέπει να γίνεται πίσω από το φούρνο και να είναι εξοπλισμένη με ανεμιστήρα και την έξοδο, στο ίδιο επίπεδο, αλλά στον απέναντι τοίχο.

Ένα άλλο λάθος των αρχάριων οικοδόμων είναι ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να σφραγίσουν το μπάνιο όσο το δυνατόν περισσότερο από το να πάρουν αέρα σε αυτό, να κάνουν μικρά παράθυρα και να ξεχάσουν τη διάταξη εξαερισμού των δαπέδων. Ναι, ένα τέτοιο ατμόλουτρο θα θερμανθεί πολύ γρήγορα, αλλά θα είναι αδύνατο να ακολουθήσετε διαδικασίες υγείας σε αυτό.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές αδυναμίες και είναι απλώς αδύνατο να μετράτε όλα αυτά, αλλά, τηρώντας ορισμένους κανόνες, μπορείτε να φτιάξετε ένα ονειρεμένο λουτρό με τα χέρια σας χωρίς το πρόσθετο κόστος για τη διόρθωση λαθών.

Ο σωστός εξαερισμός στο μπάνιο: τονίζει

Ο ποιοτικός αερισμός στο λουτρό προσφέρει άνετη βολή. Όσο πιο υπεύθυνη είναι η προσέγγιση της δημιουργίας της, τόσο λιγότερη δυσκολία και περισσότερα οφέλη που προσφέρει. Κατά την κατασκευή συστημάτων κυκλοφορίας αέρα, πρέπει να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες για τη δημιουργία τους.

Χρειάζεστε αερισμό στη σάουνα και τη σάουνα;

Για να προσδιορίσετε την τιμή του εξαερισμού στο λουτρό πρέπει να γνωρίζει το σκοπό της:

 1. Γρήγορη προθέρμανση του δωματίου, ομοιόμορφη εξάπλωση θερμότητας. Εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης.
 2. Συνεχής ανανέωση αέρα κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Αυτό είναι απαραίτητο για την άνεση και την υγεία των παραθεριστών.
 3. Γρήγορη απόσυρση υγρού αέρα. Εφαρμογή υποχρεωτικής ξήρανσης των χώρων.
 4. Αποθηκεύστε το κτίριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μην εμφανίζετε μύκητες ή μούχλα. Τα αντικείμενα δεν παραμορφώνονται, δεν αλλάζουν χρώμα κάτω από την επίδραση της υγρασίας.

Το σωστό σύστημα εξαερισμού στα λουτρά

Στα λουτρά των φυσικών κορμών κάθε κοπή οπών για να εξασφαλιστεί ότι ο εξαερισμός θεωρείται περιττός. Οι κάτω χείλους των τοίχων τοποθετούνται με την τοποθέτηση οπών μέσω των οποίων περνάει μια μέτρια ποσότητα καθαρού αέρα. Εάν υπάρχει ένας θερμαντήρας σόμπας, στον οποίο το δοχείο είναι ταυτόχρονα σχεδιασμένο για να εκκενώνει τον αέρα έξω, μπορείτε να το περιορίσετε στην παρουσία. Αφήστε τον αέρα μέσα από την ανοιχτή πόρτα, αρκετές σχισμές 5-7 mm.

Ο εξαερισμός σχεδιάζεται για την τακτική πρόσληψη καθαρού αέρα στη σάουνα, την εκροή ψυχρού και υγρού. Για ροή καθαρού αέρα ανάγκη να κατασκευαστεί εξαερισμός. Εάν δεν είναι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παράθυρα και τις πόρτες. Απορροφητήρας συμβαίνει μέσω ειδικών οπών, κλίβανος πηγάδι τέφρας, μεγάλη αξία στην καμινάδα εκροής έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ζεύγος. Αυτό κατέστη δυνατό τον πλήρη έλεγχο του αερισμού, οι οπές είναι εξοπλισμένα με παντζούρια, προσαρμόζοντας ότι μπορεί να σταματήσει ή να συνεχίσετε την είσοδο και την έξοδο του αέρα.

Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος συστημάτων εξαερισμού:

 1. Για τις οπές εισόδου και εξόδου που βρίσκονται απέναντι από το άλλο, χρησιμοποιείται ένα επίπεδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλή τοποθέτηση της εισόδου βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να ενεργοποιηθεί η ανταλλαγή αέρα, είναι εγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένας αγωγός αέρα ή ένας εκτροπέας. Μην τοποθετείτε τρύπες με ακριβή αντιστοίχιση ανάλογα με το επίπεδο. Ως αποτέλεσμα της ταχείας απελευθέρωσης του αέρα, μπορεί να σχηματιστούν συστάδες ψυχρού κάτω και θερμό στο υπόλοιπο μπάνιο.
 2. Οι ροές αέρα που κατευθύνονται από τη συσκευή λειτουργίας για εξαερισμό μειώνουν την πίεση μέσα στον αγωγό. Ο εξαγόμενος αέρας εξέρχεται λόγω της μείωσης της πίεσης μέσα στο λουτρό. Προκειμένου να αυξηθεί ξανά η πίεση, εισάγεται φρέσκος αέρας.
 3. Στόμια μπορούν να διαταχθούν έτσι ώστε: η εισροή απέχουν μεταξύ τους κατά 30 cm από το δάπεδο που βρίσκεται απέναντι από την έξοδο δεν φτάνει την οροφή 30 εκατοστά φρέσκο ​​αέρα μία φορά θερμαίνεται από τον φούρνο, αυξάνεται σταδιακά εγκαταλείπουν το δωμάτιο..

Για να διασφαλιστεί ένας συνεχής έλεγχος της ταχύτητας και της έντασης του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, δημιουργούνται αποσβεστήρες. Συνιστάται να τα κάνετε αναδιπλούμενα, ανοίγοντάς τα ελαφρά στην απαιτούμενη απόσταση. Το μήκος του αγωγού καθορίζεται από το μέγεθος του λουτρού, καθώς και από τον μέγιστο όγκο του εισερχόμενου αέρα.

Όταν το δωμάτιο θερμαίνεται μόνο με προθερμασμένο φούρνο, πρέπει να καλύπτονται όλα τα ανοίγματα. Όταν η θερμοκρασία είναι η βέλτιστη για να αιωρείται, τα μάνδαλα ανοίγουν ελαφρά, ρυθμίζονται αμέσως έτσι ώστε η ανταλλαγή αέρα να μην αλλάζει τη θερμοκρασία χώρου. Τόσο τα ανοίγματα τροφοδοσίας όσο και τα ανοίγματα εξόδου πρέπει να έχουν έναν περίπου συνδετήρα. Ότι η εισροή καθαρού αέρα έγινε ισχυρότερη, είναι δυνατό να αυξηθεί ένα μικρό άνοιγμα.

Και εδώ είναι ένα άρθρο σχετικά με την οικοδόμηση ενός λουτρού αφρού μπλοκ με τα χέρια σας.

Εξαερισμός σε ρωσικό λουτρό

Σε μια κλασική λουτρό που δημιουργήθηκε στο ρωσικό μοντέλο, Δεν δημιουργούνται ειδικές οπές, επομένως, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να γίνεται με πιο φυσικό τρόπο. Συνήθως, ο καθαρός αέρας χρησιμοποιείται για τον κανονικό αερισμό. Μπορείτε να ανοίξετε ελαφρά την πόρτα που οδηγεί στο δρόμο και το αντίθετο παράθυρο σε αυτό. Μερικές φορές αναγκαστική εξάντληση χρησιμοποιείται με την πόρτα ανοιχτή. Για να ξεφορτωθείτε καλύτερα τη συσσώρευση υγρασίας, είναι σκόπιμο να σκουπιστούν τα φύλλα από τη σκούπα. Οι πάγκοι και άλλα ξύλινα αντικείμενα μπορούν να στεγνώσουν με ισχυρή ενυδάτωση, μερικές φορές εφαρμόζονται από φύλλα φύλλων. Αυτές οι διαδικασίες δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός βαρύ ζευγάρι, θα οδηγήσει από το δωμάτιο δυσάρεστες οσμές, προϊόντα της αποσύνθεσης.

Μετά το toga καθώς το λουτρό αερίζεται και στεγνώνει, πρέπει να αρχίσετε το μαγείρεμα ατμού. Για αυτό, μικρές μερίδες ρίχνουν νερό στις πέτρες. Ο παρασκευασμένος ατμός ανεβαίνει γρήγορα και παραμένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ήδη ζεστό ήδη στην κορυφή και ότι ο πυθμένας είναι ακόμα δροσερός. Με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μπορείτε να περιμένετε μέχρι να πέσει ο ατμός ή να χρησιμοποιήσετε τις τεχνητές μεθόδους για να το χαμηλώσετε.

Αρκεί να εργάζονται σκούπες που δημιουργούν μια κίνηση στο ατμόλουτρο, ο αέρας αμέσως αναμιγνύεται. Ένα σκούπισμα μιας πετσέτας ή μιας σκούπας πρέπει να μεταφέρεται πιο κοντά στην οροφή.

Στο ατμόλουτρο

Σε κλασικά συστήματα εξαερισμού λουτρών εισροή αέρα στο ατμόλουτρο του πυθμένα. Η τρύπα είναι συνήθως κάτω από μισό μέτρο από το πάτωμα. Η κουκούλα μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στην οροφή με τον εξοπλισμό της οπής στον απέναντι τοίχο. Η ρύθμιση της υγρασίας και της θερμότητας του αέρα πραγματοποιείται με την επέκταση ή το κλείσιμο των βαλβίδων.

Η καλύτερη επιλογή, ειδικά για ένα μικρό ατμόλουτρο, είναι να δημιουργήσετε μια έξοδο αέρα τροφοδοσίας δίπλα στο φούρνο. Αυτό είναι απαραίτητο για την άμεση θέρμανση του εισερχόμενου καθαρού αέρα. Αυτή η διάταξη δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό ισχυρών ρευμάτων, βοηθά στην αποφυγή μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας σε διάφορα μέρη του ατμού. Η θερμότητα από το χαμάμ δεν μπορεί να βγει μόνο στο δρόμο, αλλά μεταφέρθηκε και σε άλλες εγκαταστάσεις για την υψηλής ποιότητας θέρμανση τους.

Ο κατάλληλος αερισμός λειτουργεί με χρήση καθαρού αέρα κάτω από το κιβώτιο. Οι μάζες αέρα εξέρχονται από τη συσκευή μέσω του άνω ανοίγματος. Ο ατμός θερμαίνεται αρκετά ομοιόμορφα, μέχρι ο θερμός αέρας να φτάσει στο κάτω μέρος του κιβωτίου. Ο ζεστός αέρας θα μετατοπίσει σταδιακά το ψυχρότερο, παρέχοντας προθέρμανση πριν εγκαταλείψει το δωμάτιο. Ο ατμός θερμαίνεται ταυτόχρονα και στεγνώνει.

Στο dressing room του λουτρού

Ο αγωγός εξαερισμού συνδέεται απευθείας με το κιβώτιο, η διάμετρος του οποίου υπερβαίνει κατά κανόνα την καμινάδα όχι περισσότερο από 20%. Με τέτοιες παραμέτρους, το οξυγόνο γεμίζει το δωμάτιο, αλλά δεν βγαίνει από αυτό. Η ροή του αέρα από το υπόγειο δεν είναι απαραίτητη.

Οι τοίχοι της σόμπας, αν είναι στο σαλόνι, θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο πάτωμα. Τα ράφια δεν τοποθετούνται απαραιτήτως σε μια αυστηρά οριζόντια θέση. Είναι σε θέση να επιβραδύνουν την αύξηση της θερμότητας στην οροφή. Για καλύτερη απορρόφηση του θερμού αέρα είναι προτιμότερο να εξοπλιστεί ο φούρνος με αρκετές καμινάδες.

Και αυτό το άρθρο λέει για τα ράφια για το μπάνιο.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ο εξαερισμός στο λουτρό με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων πραγματοποιείται, Εάν είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί καλή κυκλοφορία αέρα με φυσικά μέσα. Οι ανεμιστήρες μπορούν να εγκατασταθούν και στις θύρες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Επιταχύνουν την κίνηση των αέριων μαζών, παρέχοντας χώρο με καθαρό αέρα, απομακρύνοντας γρήγορα το υγρό.

Εξαερισμός εξαγωγής

Ο σχεδιασμός αυτού του εξαερισμού είναι πάντα διαθέσιμος ανεμιστήρα εξάτμισης. Για την κυκλοφορία του αέρα, πρέπει επίσης να κατασκευαστεί ένας αέρας τροφοδοσίας. Μερικές φορές για την άφιξη του φρέσκου αέρα χρησιμοποιήστε τις ρωγμές στους τοίχους, ανοίξτε ελαφρά τα παράθυρα ή τις πόρτες. Το πλεονέκτημα του εξαερισμού είναι η μείωση της πίεσης στο λουτρό. Η ενέργεια πρέπει να αντισταθμίζεται από μια συνεχή ροή αέρα από το εξωτερικό.

Ο εξαερισμός με ένα ισχυρό απορροφητήρα απομακρύνει τέλεια τα επιβλαβή αέρια, τον υγρό αέρα με μια δυσάρεστη οσμή. Είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού όχι μόνο στο ατμόλουτρο, αλλά και στα ντους, τα δωμάτια καθαρισμού, τα τμήματα με πισίνα ή στα μπάνια. Συνήθως το βασικό σύστημα εξαερισμού περιλαμβάνει ανεμιστήρα και κουτί. Εάν η συσκευή είναι πολύ θορυβώδης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σιγαστήρα.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Εγκατεστημένο στην αρχή της εξάτμισης, ωστόσο ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετηθεί στην είσοδο. Όταν ενεργοποιείται το σύστημα εξαερισμού, αυξάνεται η πίεση του δωματίου, η οποία θα πρέπει να αντισταθμίζεται εγκαίρως από την έξοδο αέρα μέσω της κουκούλας ή τα κενά στους τοίχους, το δάπεδο, την οροφή, μέσω των παραθύρων, της πόρτας.

Οι ανεμιστήρες τροφοδοσίας δεν θεωρούνται άνετοι αν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα, παρέχουν παγωμένο αέρα, ο οποίος θα πρέπει να θερμαίνεται περαιτέρω με προεγκατεστημένους θερμαντήρες αέρα. Εάν είναι απαραίτητο να καθαρίσετε μια μεγάλη ποσότητα εισερχόμενου αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Συνδυασμός τεχνητής εισροής και εξάτμισης ο αέρας είναι συχνά εξοπλισμένος με ανακτητές, σιγαστήρες, φίλτρα. Οι πρόσθετες συσκευές παρέχουν άνεση κατά την παραμονή τους στο μπάνιο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σταθερή και καλή κυκλοφορία αέρα. Για να μην νοιάζεται για τον εξαερισμό, είναι δυνατό να το εξοπλίσετε με μια αυτόματη μονάδα ελέγχου.

Η δημιουργία του σχεδιασμού του τεχνητού αερισμού προσφοράς και εξαγωγής προκαλεί συχνά δυσκολίες. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλους τους χώρους του λουτρού στο στάδιο του σχεδιασμού του. Η ποσότητα του αέρα εξαγωγής πρέπει να ταιριάζει με τον εισερχόμενο αέρα. Μερικές φορές οι ροές αέρα δεν είναι ειδικά ισορροπημένες. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση υπερβολικής υγρασίας ή δυσάρεστη οσμή από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, μειώνει τεχνητά την πίεση. Για το σκοπό αυτό, η εξαγωγή είναι εγκατεστημένη με μεγαλύτερη ένταση από ό, τι στους άλλους χώρους.

Και αυτό το άρθρο λέει για τις πέτρες για λουτρά και σάουνες.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα σε ένα μπάνιο - Σχεδιασμός και εγκατάσταση του εξαερισμού

Ο ατμός χρησιμοποιείται στο λουτρό πιο έντονα, διότι αυξάνει συνεχώς το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Για να διασφαλίσετε ότι ο αέρας σε αυτό το δωμάτιο δεν παραμένει στάσιμος και οι επιφάνειες δεν αναπτύσσονται μύκητες και μούχλα, πρέπει να προσέξετε να εξασφαλίσετε καλό εξαερισμό. Σε αυτό το άρθρο, λεπτομέρεια, με φωτογραφίες και υλικό βίντεο, θα μιλήσουμε για το πώς να κάνει το απόσπασμα στο μπάνιο με διαδικασίες μπάνιο δεν ήταν μόνο χρήσιμη αλλά και ευχάριστη.

Γιατί είναι ένα εκχύλισμα σε ένα λουτρό

Σε παραδοσιακές ξύλινες καμπίνες, κατανεμημένες στα χωριά και προοριζόμενες για δικές τους ανάγκες, κατά κανόνα, δεν έγιναν ανοίγματα εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι ένα τέτοιο λουτρό αερίζεται φυσικά μέσα από τις ρωγμές στην πόρτα, τα παράθυρα ή το πάτωμα και δεν χρησιμοποιείται πολύ έντονα.

Αλλά στην περίπτωση των μεγάλων δωματίων, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από τούβλα, πρέπει να φροντίσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του ατμού.

Η κουκούλα εξυπηρετεί για τέτοιους σκοπούς:

 • αντικατάσταση του αέρα μέσα στο ατμόλουτρο και απόσυρση διοξειδίου του άνθρακα, ειδικά εάν η σάουνα χρησιμοποιείται αρκετές φορές στη σειρά.
 • στεγνώνοντας το δωμάτιο, αφαιρώντας την υπερβολική υγρασία, έτσι ώστε να μην σχηματίζεται μούχλα, και δεν εμφανίζεται μούχλα.
 • η σωστή κυκλοφορία του θερμού αέρα μέσα στο ατμόλουτρο, η οποία εμποδίζει τη στασιμότητα.

Εάν κάνετε την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο με τα χέρια σας, προσπαθήστε να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα όπως:

 • μείωση της θερμοκρασίας κατά τη χρήση του ατμού.
 • λανθασμένη κατανομή του αέρα - σύμφωνα με τους κανόνες, το ψυχρότερο στρώμα αέρα βρίσκεται στο κάτω μέρος.
 • συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και καθαρού αέρα.

Ο σχεδιασμός της κουκούλας στο ατμόλουτρο

Το σχέδιο της κουκούλας στο λουτρό αναπτύσσεται στο στάδιο της διάταξης του ατμού. Σύμφωνα με αυτό, ο εξαερισμός εγκαθίσταται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής. Αλλά στο τέλος της κατασκευής των λουτρών mount κουκούλα στο διπλό με τα χέρια τους θα είναι αρκετά δύσκολο, διότι η ανάγκη να prodelyvat επιπλέον τρύπα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον τοίχο.

Το σχέδιο αερισμού στο ατμόλουτρο με τα χέρια του έχει ως εξής:

 1. Στο κάτω μέρος του λουτρού, στον τοίχο ή στο δάπεδο, έχετε μια τρύπα για καθαρό αέρα.
 2. Στην αντίθετη πλευρά του ατμού στο πάνω μέρος των τοίχων, όπου συλλέγεται ο θερμός αέρας, βγάζετε μια έξοδο. Ωστόσο, πολύ κοντά στην οροφή δεν πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε η σάουνα να μην κρυώσει πολύ γρήγορα.

Πολύ συχνά στο ατμόλουτρο, είναι τοποθετημένα δύο παράθυρα εξάτμισης, το ένα πάνω από το άλλο σε απόσταση 1 m, τα οποία συνδέουν με ένα κυματοειδές σωλήνα. Έτσι, είναι δυνατόν να ελέγχεται η εκροή αέρα από το λουτρό. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της θέρμανσης του φούρνου στο ατμόλουτρο, αφήστε τα παράθυρα εισόδου και κάτω ανοίγματα να ανοίξουν. Και όταν χρειάζεται να στεγνώσετε το ατμόλουτρο, ανοίξτε τους αποσβεστήρες και στο επάνω παράθυρο εξαερισμού.

Μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα του πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα λουτρό μπορεί να είναι η εγκατάσταση ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού. Αναγκάζει τον αέρα να κυκλοφορήσει δυναμικά στο δωμάτιο και μερικά αναβαθμισμένα μοντέλα, εάν είναι απαραίτητο, ανοίγουν οι ίδιοι τα κενά εξαερισμού και η θέση τους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπλέον, οι μηχανικοί σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τις ατέλειες του φυσικού αερισμού του ατμού.

Υπάρχουν μερικά πρότυπα σχέδια για την οργάνωση της κουκούλας στο μπάνιο με τα χέρια τους. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στη θέση των παραθύρων εξαερισμού.

Πώς να κάνετε αερισμό στο ατμόλουτρο

Μεταξύ των τρόπων με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε μια κουκούλα στο μπάνιο με τα χέρια σας, προτείνουμε να εξετάσετε τις πιο αποδεκτές επιλογές για να κάνετε στο σπίτι τις φυσικές και τεχνητές εξαερισμού.

Επιλογή 1

Αυτή είναι η πιο κοινή μέθοδος αερισμού, η οποία παρέχει μία είσοδο και δύο ανοίγματα εξόδου. Στα 30 εκατοστά από το πάτωμα ακριβώς πίσω από τη σόμπα στον τοίχο κάνουν μια είσοδο. Τα παράθυρα εξόδου συνδέονται με ξύλινο κουτί με ενσωματωμένο κυματοειδές σωλήνα μήκους 1 m και εξοπλισμένο με βύσματα. Επιπλέον, γρίλιες τοποθετούνται στα παράθυρα εξαερισμού για να αποτρέψουν την είσοδο εντόμων ή τρωκτικών στο λουτρό.

Αυτός ο τύπος εξαερισμού χρησιμοποιείται συχνότερα για μικρά ιδιωτικά λουτρά.

Επιλογή 2

Οι διαδρομές εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν στο ίδιο επίπεδο. Αυτή η έκδοση του εξαερισμού περιλαμβάνει την κατασκευή μιας εισόδου 30 cm από το δάπεδο πίσω από τη σόμπα. Και το παράθυρο εξάτμισης πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα που τραβά έξω το διοξείδιο του άνθρακα.

Επιλογή 3

Σύμφωνα με αυτό το σχήμα, δύο τρύπες κόβονται μέσα από το ατμόλουτρο. Η είσοδος κόβεται σε απόσταση 0,5 m πάνω από τη σόμπα και η έξοδος εξαερισμού βρίσκεται στο κάτω μέρος, 20 cm από το δάπεδο. Για εμφύσηση εξαναγκασμένου αέρα, εγκαταστήστε ανεμιστήρα.

Επιλογή 4

Εάν λουτρά σχεδιασμός παρέχει μόνο ένα τοίχωμα το οποίο πηγαίνει απευθείας στο δρόμο, τότε το κύκλωμα αναλαμβάνει συσκευή αερισμού δύο διόδους τοποθετημένα σε ένα τοίχωμα απέναντι από τον κλίβανο. Στο κάτω παράθυρο 30 cm από το δάπεδο έρχεται φρέσκο ​​δροσερό αέρα, η οποία, βυθίζοντας σε έναν κλίβανο και θερμαίνεται σταδιακά ανεβαίνει και εξέρχεται διαμέσου της θύρας εξόδου προς τα έξω. Η οπή εξάτμισης βρίσκεται 30 cm από την οροφή και τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα σε αυτό για καλή κυκλοφορία αέρα.

Επιλογή 5

καθεστώς εξαερισμός πάτωμα είναι χρήσιμη στο λουτρό, αν το ζεύγος είναι διευθετημένο ξύλινο πάτωμα με ανοίγματα μεταξύ των σανίδων και τον υπόγειο. Σε αυτή την περίπτωση, ένα παράθυρο για ροή αέρα τοποθετείται πίσω από τον κλίβανο. Καθώς ο αέρας ψύξης χαμηλώνεται κάτω και έξω διαμέσου της σχισμής στο υπόγειο, και από εκεί - προς τα έξω μέσω του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της πρίζα συζευγμένο στο σωλήνα για τον εξαερισμό της στέγης.

Επιλογή 6

Τέλος, ο αγωγός εξαερισμού για την εκκένωση του αέρα εξαγωγής μπορεί να είναι μια κοιλότητα τέφρας στο φούρνο, εάν βρίσκεται σε ένα ατμόλουτρο. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να εξασφαλιστεί η ροή του αέρα, κόβοντας μέσα στον τοίχο μπροστά από τον κλίβανο ένα ειδικό κενό.

Μέθοδος τοποθέτησης της κουκούλας

Η σωστή οργάνωση της κουκούλας στο μπάνιο προϋποθέτει την τήρηση ορισμένων αρχών:

 • στο λουτρό που είναι προσαρτημένο στο σπίτι, ο αέρας πρέπει να ρέει προς την κατεύθυνση από τα καθιστικά έως το ατμόλουτρο.
 • Η εξαεριστήρας για την έξοδο αέρα πρέπει να συνδέεται με ένα σωλήνα που εξέρχεται προς τα έξω πάνω από την οροφή του λουτρού.
 • κάτω από το ανώτατο όριο για να εξοπλίσει το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν συνιστάται, έτσι ώστε το σχέδιο δεν εμπίπτει στους ανθρώπους που ανεβαίνουν.

Έτσι, εάν εξετάσουμε τη διαδικασία της συσκευής εξαερισμού στο σύνολό της, περιλαμβάνει διάφορα στάδια:

 • Κατ 'αρχάς, τοποθετήστε τις θέσεις για τις διόδους εξαερισμού και τα κομμένα ανοίγματα με διάμετρο 10-20 cm.
 • Περαιτέρω στα παράθυρα τοποθετούνται μεταλλικά, ξύλινα ή πλαστικά κουτιά.
 • Εάν είναι απαραίτητο, ένας αναπνευστήρας για αναγκαστική εμφύσηση συναρμολογείται στη θυρίδα εξάτμισης. Και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός για τα λουτρά πρέπει να είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και, με την κατηγορία ασφαλείας IP-44 (διαβάστε επίσης: «Ποια είναι η ανάγκη για ένα καλώδιο ανθεκτικό θερμοκρασία λουτρού και πώς να το εγκαταστήσετε»).
 • Κλείστε τα σχάρες αερισμού και τα βύσματα.
 • Ένας σωλήνας συνδέεται στην έξοδο και βγαίνει στην οροφή.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο αέρας δεν πρέπει μόνο να ενημερώνεται, αλλά να κυκλοφορεί ελεύθερα πάνω από το πάτωμα. Για το σκοπό αυτό, στην οροφή του λουτρού στους αντίθετους τοίχους κόβονται μικρά παράθυρα με ράβδους για προστασία από τα τρωκτικά.

Παρατηρώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να αναλάβετε με ασφάλεια τη διάταξη της κουκούλας στο λουτρό έτσι ώστε η παραμονή στο ατμόλουτρο να φέρει μόνο ευχαρίστηση.

Χρειάζεστε πραγματικά αερισμό στη θέρμη;

Το δικό του λουτρό είναι το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού και κάτοικος του καλοκαιριού. Μετά από μια δύσκολη μέρα, είναι ωραίο να χαλαρώσετε, να βελτιώσετε το σώμα σας. Αλλά είναι δυνατή μόνο εάν παρατηρηθούν οι κανονικές συνθήκες στο λουτρό. Στις θερμές θα πρέπει να υπάρχει μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία, ένα ορισμένο επίπεδο υγρασίας, δεν πρέπει να υπάρχουν ρεύματα. Η περίσσεια εσωτερικού διοξειδίου του άνθρακα και η έλλειψη υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία. Χρειάζεστε αερισμό στο μπάνιο και το ατμόλουτρο; Για να διατηρηθεί η βέλτιστη κίνηση του ζεστού και καθαρού αέρα, είναι απλά απαραίτητο.

Πρόγραμμα εξαερισμού για ατμόλουτρο σε λουτρό.

Η ανάγκη για εξαερισμό

Φανταστείτε μια εικόνα: στο ατμόλουτρο υπάρχουν 2-3 άτομα με σκούπες. Χαίρονται με χαρά, αναπνέουν, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το αέριο αναμιγνύεται με ζεστό αέρα και ατμό. Είναι όλο και πιο δύσκολο να αναπνεύσει, αλλά δεν υπάρχει καθαρός αέρας. Για να το καταπιείτε, πρέπει να βγείτε από το ατμόλουτρο. Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για αυτό; Τι πρέπει να κάνουμε, ότι σε ένα ατμόλουτρο υπήρχαν άνετες συνθήκες;

Παραλλαγές του εξαερισμού στο ατμόλουτρο.

Τέτοιες συνθήκες καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ενός σωστά εκτελούμενου αερισμού στο ατμόλουτρο. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματική κυκλοφορία των ροών αέρα από τη σόμπα και από το εξωτερικό, καθώς και μέσα από ειδικές οπές. Τις περισσότερες φορές, το σύστημα εξαερισμού βασίζεται στην αρχή της φυσικής φρέσκιας εισροής και απόσυρσης από τον χώρο κορεσμένο με ατμούς, τον αέρα εξαγωγής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα ξύλινα κτίρια, καθώς η περίσσεια υγρού αέρα οδηγεί σε ταχεία φθορά των τοίχων της κατασκευής.

Για τον εξοπλισμό εξαερισμού σε ατμόλουτρο με μικρή επιφάνεια, δεν απαιτείται ειδικός ακριβός εξοπλισμός. Σε περίπτωση που 10-12 άτομα φιλοξενούνται ελεύθερα στο ατμόλουτρο και οι τοίχοι του μπάνιου είναι κατασκευασμένοι από τούβλα, πρέπει να εγκατασταθεί ένας ανεμιστήρας εξαγωγής ή μια βαλβίδα παροχής. Ο εξαερισμός του φρέσκου αέρα είναι σε θέση να ρυθμίζει στην αυτόματη λειτουργία την κυκλοφορία του αέρα, την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα. Τα κύρια σημάδια της ανάγκης για συσκευή αερισμού στο χώρο της τουαλέτας και του ατμού είναι:

 • η εμφάνιση συμπύκνωσης στην επιφάνεια της οροφής και των τοίχων.
 • συχνά μια δυσάρεστη οσμή?
 • μύκητες και μούχλα σε ξύλινους τοίχους.

Εκτός από τον έλεγχο της πρόσφυσης στο ατμόλουτρο είναι πολύ απλό: πρέπει να πάρετε ένα καυστήρα αγώνα ή μια λωρίδα λεπτού χαρτιού και να τα φέρετε στο παράθυρο εξαερισμού. Αν το χαρτί ή η φλόγα του αγώνα παραμείνει ακίνητο, τότε πρέπει να καθαρίσετε το σύστημα εξαερισμού ή να εγκαταστήσετε συσκευές που αυξάνουν την αποδοτικότητα του συστήματος. Για τη στήλη αερίου που είναι εγκατεστημένη στον θερμοστάτη, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ένας ειδικός αγωγός εξαερισμού. Ελέγξτε την ύπαρξη έλξης με καυστήρα αγώνα, αν υπάρχει στήλη αερίου, απαγορεύεται αυστηρά. Η παραμικρή διαρροή αερίου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Αποκτήστε τον ανεμιστήρα σε μια ειδική έκδοση. Ένα τέτοιο είδος, ικανό να αντέχει 130 και ακόμη και 180 ° C, είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά. Λειτουργεί από οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο και καταναλώνει από 18 Watt. Στα καταστήματα μπορείτε να επιλέξετε τους οπαδούς διαφορετικών διαμέτρων.

Διάταξη συστήματος εξαερισμού

Κατά την τοποθέτηση του αερισμού σε μια θερμά, πρέπει να τηρούνται αρκετές αρχές:

Εικόνα 1 Τα παράθυρα για ροή αέρα είναι εξοπλισμένα με πτερύγια.

 1. Ο αέρας που εισέρχεται από το εξωτερικό δεν πρέπει να επηρεάζει τη συνολική θερμοκρασία του ατμού.
 2. Πιο κοντά στο πάτωμα πρέπει να τοποθετηθεί ένα ψυχρότερο στρώμα αέρα, στο μεσαίο στρώμα θα πρέπει να είναι άνετο για τη θερμοκρασία του σώματος, στην οροφή αέρα έχει την υψηλότερη θερμοκρασία.
 3. Ο αέρας, κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διαδικασία αναπνοής ατμού, πρέπει να αφαιρεθεί έγκαιρα από το δωμάτιο του ατμού.

Κατά τον αερισμό σε ατμόλουτρο πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες συνθήκες: η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο του ατμού πρέπει να είναι ίση με την ποσότητα του θερμού αέρα που έχει αποβληθεί. Τα παράθυρα εισροής και εκροής πρέπει να βρίσκονται στα σωστά σημεία.

Μια οπή για καθαρό αέρα βρίσκεται στο κάτω μέρος του τοίχου σε ύψος από το δάπεδο έως 40-50 εκ. Το παράθυρο εξάτμισης είναι εξοπλισμένο στην κορυφή του απέναντι τοίχου, πιο κοντά στην οροφή. Αυτά τα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες ή πτερύγια, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της ροής του καθαρού αέρα και της εκροής αέρα εξαγωγής (εικόνα Νο. 1). Έξω, πρέπει να κλείσουν το δίχτυ κουνουπιών.

Ο κλίβανος εγκαθίσταται τόσο στο ατμόλουτρο όσο και στο επόμενο δωμάτιο, όπου μπορεί να υπάρχει ένα πλυντήριο, ένας χώρος για ανάπαυση ή ένας προθάλαμος. Σε κάθε περίπτωση, ο θερμαντήρας είναι εγκατεστημένος μόνο στο ατμόλουτρο. Συνιστάται να τοποθετείται μια τρύπα για καθαρό αέρα δίπλα στον θερμαντήρα. Αυτή η διάταξη εξασφαλίζει γρήγορη προθέρμανση του εισερχόμενου αέρα, μειώνει την απώλεια θερμότητας.

Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες στο ατμόλουτρο θα φέρουν μια πλήρη και υγιή ξεκούραση για το σώμα και την ψυχή, θα αποκαταστήσουν τη δύναμη. Ο αερισμός του λουτρού και η γρήγορη αποστράγγιση των εγκαταστάσεών του θα απαλλάξουν τους ιδιοκτήτες από τις ανησυχίες για την καταπολέμηση των μύκητων και της μούχλας.

Στοιχεία φυσικού αερισμού μπορεί να είναι:

Παραλλαγή του συστήματος εξαερισμού.

 1. Μικρές ρωγμές στην πόρτα. Εάν ο φούρνος βρίσκεται στην πόρτα εισόδου, ο αέρας που διεισδύει στα κενά αυτά θα ζεσταθεί γρήγορα.
 2. Ο αέρας εξαγωγής ρέει μέσω της εξόδου του κλιβάνου μέσα στον σωλήνα. Όταν ανοίγετε και την πόρτα, το δωμάτιο αερίζεται λόγω της πρόσληψης καθαρού αέρα.

Σε ένα λουτρό με τοίχους από τούβλα χρειάζονται τρύπες περίπου 20x20 cm, μέσα στις οποίες εισάγονται πλαστικά ή μεταλλικά κομμάτια σωλήνων και αφρίζοντάς τα. Συνενώνουν σωλήνες από άλλα δωμάτια στο μπάνιο. Εάν είναι απαραίτητο, υπάρχει ένας πρόσθετος ανεμιστήρας στον σωλήνα για την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής.

Υπάρχει ένας κανόνας με τον οποίο καθορίζεται η περιοχή του παραθύρου εξαερισμού. Για κάθε κυβικό μέτρο όγκου ατμού πρέπει να υπάρχει 25 cm² επιφάνειας παραθύρου. Μια πιθανή έκδοση του συστήματος εξαερισμού φαίνεται στο σχήμα 2. Οι οπές εισόδου και εξόδου μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία (εικόνα 3).

Εξοπλισμός εξαερισμού στη σάουνα

Εικόνα αριθ. 3. Θέση των οπών αερισμού στο λουτρό

Μια επίσκεψη σάουνας θεωρείται εξαιρετική διαδικασία για την προαγωγή της υγείας. Στη ζεστή ατμόσφαιρα της σάουνας, υπάρχει διέγερση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα, η κόπωση αφαιρείται. Αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν συνιστώνται για άτομα με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και αιμοφόρα αγγεία.

Είναι καλύτερο να έχετε μια σάουνα στην ακτή της δεξαμενής. Αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι πάντα εφικτή. Μπορείτε να κανονίσετε μια σάουνα στο μπάνιο μιας μεγάλης περιοχής. Απαιτείται εξαερισμός και ντους. Το εσωτερικό φινίρισμα είναι φτιαγμένο από ελάτη ή ασβέστη επένδυση. Η σόμπα πρέπει να έχει τοίχο από τούβλα. Η οπή αερισμού εισόδου 10x10 cm βρίσκεται πίσω από τη σόμπα, η έξοδος - στην ίδια την οροφή. Οι διαστάσεις της εξόδου δεν μπορούν να είναι μικρότερες από την είσοδο. Για τη ρύθμιση της ροής αέρα, είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες.

Ενώ υπάρχει θέρμανση του αέρα στη θέρμη, τα μάνδαλα είναι στην κλειστή θέση. Έτσι ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα. Κατά την υιοθέτηση των ζευγαρωμένων διαδικασιών, τα πτερύγια ανοίγουν ελαφρώς. Κάθε ώρα, η ανανέωση αέρα στο ατμόλουτρο πρέπει να γίνει τουλάχιστον 3 φορές. Μετά από όλο τον ατμό, και τα δύο ανοίγματα πρέπει να ανοίξουν πλήρως για να αερίσουν το δωμάτιο.

Σφάλματα κατά τη χρήση του εξαερισμού

Η επιλογή του εξαερισμού, όπου η ροή του αέρα συμβαίνει στο επίπεδο ενός ξαπλωμένου ατόμου.

 1. Τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου βρίσκονται σε κοινό επίπεδο μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, το πάτωμα θα είναι πάντα κρύο, στο πάνω μισό του ατμού - είναι ζεστό.
 2. Αν και τα δύο ανοίγματα παραμείνουν ανοικτά, το ατμόλουτρο θα θερμανθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Αν και οι δύο οπές βρίσκονται στο κάτω μέρος και ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δεν υπάρχει, το δωμάτιο ατμού θα μετατραπεί σε πτερύγιο αερίου.
 4. Εάν δεν υπάρχει αερισμός, η διάρκεια ζωής της σάουνας και του ατμού θα μειωθεί σε 5 χρόνια. Στις εγκαταστάσεις θα υπάρξει μια σταθερή δυσάρεστη οσμή, ειδικά σε μια ξύλινη δομή. Μια αυξημένη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα θα δημιουργηθεί στο δωμάτιο. Αυτός ο ανθυγιεινός αέρας είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο σώμα.

Το σωστά τοποθετημένο σύστημα εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι καθαρό και υγιεινό.

Δεν θα μυρίσει ιδρώτα και μούχλα. Οι διαδικασίες ζευγαρώματος σε αυτή την περίπτωση θα φέρουν ευχαρίστηση και μεγάλο όφελος. Ο ποιοτικός αερισμός επιτρέπει στον ατμό να ζεσταθεί πολύ πιο γρήγορα, εξοικονομώντας χρόνο και καύσιμα. Βοηθά να απαλλαγούμε από πολλά μελλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την επισκευή του εσωτερικού περιβλήματος.

Χρειάζεστε μια κουκούλα στο μπάνιο; Πώς να το κάνετε σωστά με τα χέρια σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ατμού και του χώρου πλύσης; Τι μπορώ να μην ασχοληθώ;

Ο ιστότοπός μας έχει ήδη μια μεγάλη εικόνα της συσκευής για τον εξαερισμό του μπάνιου, οπότε τώρα αξίζει να μιλάμε για την κουκούλα στο μπάνιο: για το πώς είναι διευθετημένο, πώς λειτουργεί και πώς να το κάνετε μόνοι σας.

Απόσπασμα στο μπάνιο: ανάλογα με το είδος του λουτρού

Τα λουτρά είναι κατασκευασμένα από μια ποικιλία υλικών, καθένα από τα οποία έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αυτό επηρεάζει τα συστήματα εξαερισμού, τα οποία έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση. Θα μιλήσουμε για τις διαφορές τους όσον αφορά την οργάνωση παρακάτω.

Κουκούλα στη σάουνα

Μια σάουνα ή ένα φινλανδικό λουτρό διαφέρει από ένα ρωσικό με μια μικρή ποσότητα ατμού (αυτό είναι σχεδόν ένα στεγνό λουτρό) και μια υψηλή θερμοκρασία (η οποία μπορεί να φτάσει τους 130 βαθμούς!). Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη σάουνα υπάρχει ένας σαφής κανόνας σχετικά με τον αερισμό: ο αέρας πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον 6-8 φορές την ώρα. Και αυτό απαιτεί καλή έλεγχο της ροής του αέρα, αντικαθιστώντας τον αέρα εξαγωγής φρέσκο ​​λιγότερο από κάθε 10 λεπτά.

Η ιδανική επιλογή για σάουνα, όπως ήδη αναφέρθηκε σε άλλο άρθρο, θα είναι ο αερισμός του basta (τύπου μεταφοράς). Εν ολίγοις, επαναλαμβάνουμε ότι λειτουργεί με την αρχή ενός "γυαλιού ανάστροφου χρώματος":

 • αέρα, στέκεται διαγώνια από τον κλίβανο, παίρνει τον αέρα δαπέδου.
 • τον οδηγεί μέσα από την οροφή (τοίχος)?
 • κάτω, δίπλα στη σόμπα είναι μια θύρα εφοδιασμού μέσω της οποίας εισέρχεται φρέσκος αέρας.
 • Ο κλίβανος θερμαίνει τον κορεσμένο με οξυγόνο αέρα, ανεβαίνει και κατανέμεται κατά μήκος της σάουνας.

Η ρύθμιση ροής πραγματοποιείται με τη βοήθεια αποσβεστήρων που ρυθμίζουν το άνοιγμα του αγωγού και το άνοιγμα του αέρα τροφοδοσίας. Ένα σημαντικό σημείο στην περίπτωση αυτή είναι η συνεχής λειτουργία του κλιβάνου, επειδή εκτελεί τη λειτουργία της "αντλίας".

Και ακόμα και αν η κουκούλα στη σάουνα γίνει σύμφωνα με ένα άλλο σχέδιο, η εργασία θα παραμείνει η ίδια:

 • διαχειρίσιμο συχνό ανταλλαγή αέρα.
 • καλό θέρμανση φθάνουν φρέσκο ​​αέρα?
 • απαράδεκτο ταχέως ρεύματα αέρα (περισσότερο από 0,3 m / s), δηλ. σχέδια.

Σε ένα λουτρό από κορμούς

Το πλαίσιο εφευρέθηκε πολύ πριν από την ίδρυση των νόμων της φυσικής, στους οποίους βασίζεται ο φυσικός αερισμός. Ωστόσο, οι οικοδόμοι των σπιτιών λουτρών από την κούτσουρα χρησιμοποίησαν ενεργά αυτούς τους νόμους, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες του λουτρού να μην πνιγούν στη διαδικασία της έκρηξης και το λουτρό ήταν για δεκαετίες. (Φυσικά, η κουκούλα σε μια ξύλινη καμπίνα Δεν θα την σώσει από μια φωτιά, αλλά από τη σήψη - μπορεί.) Η εισροή αέρα παρέχεται εις βάρος των κατώτερων ζαντών, οι οποίες σκόπιμα τοποθετήθηκαν ελεύθερα, δηλαδή, είχαν ρωγμές μέσω των οποίων ο φρέσκος αέρας "τεντώθηκε". Επιπλέον, η πόρτα στο ατμόλουτρο από κάτω έμεινε χαλαρά στο πάτωμα.

Ανάλογα με το πώς ακριβώς θερμάνθηκε το λουτρό από το κούτσουρο - "μαύρο" ή "λευκό" - εξαρτάται από το πού πέρασε ο αναλωμένος αέρας.

 • Στο θερμαινόμενο "σε μαύρο" λουτρό, η σόμπα δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια της έκρηξης, έτσι για την εκροή χρησιμοποιήθηκε ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια πόρτα.
 • Σε λιωμένο "υπόλευκο" λουτρό η εκροή πραγματοποιήθηκε μέσω καμινάδας. Η σόμπα εργάστηκε ταυτόχρονα.

Κατ 'αρχήν, τίποτα δεν εμποδίζει τον αερισμό του ξύλινου σπιτιού με τον παραδοσιακό τρόπο σήμερα. Αλλά είναι απαραίτητο να αποφασιστεί γρήγορα, ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής. Επειδή πρέπει να τεθεί ήδη πιο σύγχρονη λύση στο σχέδιο. Εναλλακτικά, είναι δυνατό να γροθιάσετε τα ανοίγματα (τροφοδοσία και καυσαέρωση) απευθείας στο δρόμο και να τα δώσετε με βύσματα ή πτερύγια. Κάποιος είναι δίπλα στον φυσητήρα, ο δεύτερος είναι πάνω από το ανώτερο ράφι στην παρακείμενη ή αντίθετη πλευρά. Ή να κάνετε δύο τρύπες εξάτμισης - μία πάνω, η άλλη κάτω από το επάνω ράφι. Μια άλλη επιλογή - να φτιάξετε τις περσίδες στο κάτω μέρος της πόρτας του ατμού και την οπή εξαγωγής - κάτω από την οροφή του ντους.

Σε ένα λουτρό από μπλοκ αφρού

Το λουτρό Penoblochnaya δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα ότι ο αερισμός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό του λουτρού. Έτσι είναι ευκολότερο από το να νικήσουμε τους τελειωμένους τοίχους. Για να εξασφαλιστεί η λουτρού από κυψελοειδές σκυρόδεμα κυκλοφορία επαρκή αέρα, η οποία θα ανακουφίσει τη δομή από υπερβολική υγρασία, είναι απαραίτητο κατά τη στιγμή της πλήρωσης του ιδρύματος ξυλοτύπου lay αποκόμματα των σωλήνων, η οποία στη συνέχεια γίνονται οι τρύπες αέρα.

Για το μπάνιο, το οποίο δεν είναι στην κοιλάδα και περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κτίρια, μόνο δύο τρύπες αέρα στις αντίθετες πλευρές, αλλιώς δεν 4. Μην ξεχάστε για το διάκενο μεταξύ του τοίχου και μόνωση.

Η οροφή θα πρέπει επίσης να αερίζεται, να λαμβάνει εισροή από τις μαρκίζες της οροφής και να δίνει αέρα μέσα από το ανυψωμένο άλογο. Στις εγκαταστάσεις, τα ανοίγματα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με ένα από τα πρότυπα σχήματα.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς φυσικού αερισμού για την κουκούλα με ένα λουτρό από αφρώδες μπλοκ, συνιστάται η τοποθέτηση των ανεμιστήρων.

Απόσπασμα για το μπάνιο: σε ποιο διαμέρισμα;

Αφήνοντας κατά μέρος το έχουν ήδη συζητηθεί σε άλλα άρθρα σχετικά με τα θέματα των τειχών εξαερισμού, θεμέλιο και την οροφή, είναι χώροι - χαμάμ, το πλύσιμο, αποδυτήρια και αίθουσα χαλάρωσης - όπου είναι απαραίτητο για να οργανώσει την κυκλοφορία του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα πρότυπα σχετικά με τον εξαερισμό σε κάθε ένα από αυτά και τις ιδιαιτερότητες του σχεδίου της κουκούλας. Αλλά για τα πάντα.

Εκχυλίστε το ατμόλουτρο

Για κουκούλες ατμού στο ατμόλουτρο - μια υπόσχεση ότι θα βγουν από εκεί ζωντανοί και υγιείς.

Ο τρόπος αερισμού του ατμού μπορεί να είναι φυσικός (λόγω των φυσικών νόμων) ή αναγκασμένος (λόγω των ανεμιστήρων). Οι τρύπες μπορούν να οδηγήσουν στο δρόμο, τους αεραγωγούς και τα γειτονικά δωμάτια. Στις οπές εξαερισμού τοποθετούνται είτε περσίδες ή πτερύγια. Η ροή αέρα μπορεί να διευθετηθεί μέσω του πυθμένα της πόρτας του ατμομηχανή, που είναι 3 cm από το δάπεδο ή από τις περσίδες στο κάτω μέρος του φύλλου πόρτας.

Σύμφωνα με τις «Οδηγίες για τον σχεδιασμό λουτρά και σύμπλοκα λουτρό-βελτίωση», την πολλαπλότητα των ατμού ανά ώρα αέρος, εφοδιασμένο με σύστημα εξαερισμού, πρέπει να είναι όχι μικρότερη από 5 όγκους του χώρου.

Με τα χέρια σας θα πρέπει να κάνετε μόνο ένα κιβώτιο. Όλα τα υπόλοιπα (κυματοειδείς, βαλβίδες, μάνδαλα, αποσβεστήρες) πωλούνται. Οι ανεμιστήρες (εάν είναι απαραίτητο) διαφέρουν ως προς τη διάμετρο και την ισχύ. Για αυτόματο έλεγχο του εξαναγκασμένου εξαερισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ρελέ. Οι οπές στον τοίχο είτε παραμένουν κατά την κατασκευή είτε διεισδύουν στο ήδη κατασκευασμένο μπάνιο.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε πώς οι βιοτέχνες έφτιαξαν ένα κιβώτιο για να τραβήξουν τον εξαερισμό από τον τύπο "basta" από τις σανίδες:

Στο πλύσιμο

Σύμφωνα με τις ήδη αναφερθείσες προδιαγραφές, κυκλοφορία του αέρα στο πλύσιμο ανά ώρα θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 8 όγκους χώρος για εξαερισμό και 9 - για εξάτμιση. Αυτό σημαίνει:

 • ότι οι διαστάσεις της οπής εξάτμισης θα είναι περισσότερο από εφοδιασμού ·
 • είτε εξάτμισης δύο σε ένα εφοδιασμού ·
 • ή βάλτε την κουκούλα αναπνευστήρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εντατική ανταλλαγή αέρα, η οποία έχει σχεδιαστεί κυρίως για γρήγορη αφυδάτωση. Κατά τη διαδικασία πλύσης δεν απαιτείται, επομένως ρυθμίζεται από πτερύγια.

Με την ευκαιρία, τρύπες εισροής μπορούν να γίνουν στην αίθουσα αναμονής ή χώρο ανάπαυσης, και εξάτμιση - στο δωμάτιο πλύσης. Αυτό θα επιτρέψει σε δύο δωμάτια να αερίζονται ταυτόχρονα. Ομοίως, η κουκούλα γίνεται στο μπάνιο και αναγκάζεται να δημιουργήσει χαμηλή πίεση. Στη συνέχεια, ο αέρας θα τραβηχτεί από τα γειτονικά δωμάτια και θα περάσει από την εξαναγκασμένη εξάτμιση. Έτσι, τα δωμάτια συνδέονται μέσα από τρύπες, οι οποίες από τη μία πλευρά θα τροφοδοτούνται, και από την άλλη - εξάτμιση.

Τα εξαρτήματα του καλύμματος στο λουτρό πλύσης δεν διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται στο ατμόλουτρο.

Πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα λουτρό

Αυτό έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές και αξίζει να επαναληφθεί: Το κόστος του εξαερισμού θα αυξηθεί πολλές φορές αν γίνει αργά, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, η αρχή της δημιουργίας αερισμού στο λουτρό παραμένει αμετάβλητη: είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες για την εισροή και την εκροή αέρα από τις εγκαταστάσεις. Έτσι, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα μπάνιο με τα χέρια σας ή με τα χέρια των επαγγελματιών.

Κουκούλα: σχέδιο

Τα σχέδια είναι πολυάριθμα, αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσει την αρχή του εξαερισμού. Τα πιο συνηθισμένα σχήματα είναι ο εξαερισμός του ατμού, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρον είναι το σχέδιο για ολόκληρο το λουτρό, με εξηγήσεις.

Κοιτάξτε το σκίτσο. Δείχνει ότι ο εξαερισμός πραγματοποιείται σε ένα δωμάτιο πλύσης, ατμόλουτρο και χώρο ανάπαυσης. Και η εισροή αέρα εκτελείται από ένα σωλήνα σε δύο σημεία, ένα από τα οποία είναι στο ατμόλουτρο, και το δεύτερο - στην αίθουσα ψυχαγωγίας. Η κουκούλα βρίσκεται στο δωμάτιο πλύσης, στο ατμόλουτρο και στο δωμάτιο ανάπαυσης. Περιγράφουμε όλες τις συσκευές αερισμού σε κάθε δωμάτιο:

 1. Πλύσιμο - ένα παράθυρο από μεταλλικό πλαστικό, μια ρυθμιζόμενη κουκούλα που αντλεί αέρα μέσω ενός διαχύτη που βρίσκεται στην οροφή. Από εκεί ο αέρας φεύγει από το σωλήνα στην οροφή.
 2. Ατμόλουτρο - θερμαίνεται αναπνευστήρα, που βρίσκεται κάτω από το ράφι, ρυθμιζόμενη κουκούλα, το οποίο είναι ένα κατακόρυφο αγωγό, το άνοιγμα εισαγωγής 150 cm² το οποίο είναι κάτω από το ράφι, και η έξοδος του σωλήνα πραγματοποιείται κοντά στο ανώτατο όριο. Ένα από τα κανάλια της ρυθμιζόμενης εισροής κοντά στη σόμπα, μια διατομή 150 cm2.
 3. Ξεκούραση - ρυθμιζόμενη κουκούλα, η οποία είναι ένας αγωγός με διατομή 150 cm², το ύψος των ανοιγμάτων εισαγωγής 30-40 cm από το δάπεδο μέσω του σωλήνα εξόδου στο εξωτερικό κοντά στην οροφή. Ρυθμιζόμενη εισροή μέσω του δεύτερου καναλιού με μια έξοδο κοντά στη φούρνο του κλιβάνου.

Με τα χέρια μου: πώς να το κάνω σωστά

Η εξόρυξη στο λουτρό με τα δικά τους χέρια δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι απαραίτητο να προσεγγίζουμε με σύνεση και σιγουριά τις επιχειρήσεις. Για να σχεδιάσετε ανεξάρτητα μια κουκούλα, πρέπει να επιλέξετε ένα σχέδιο και να προετοιμάσετε τα υλικά σύμφωνα με αυτό. Είναι επίσης απαραίτητο να υπολογιστεί η διατομή των σωλήνων εξαερισμού.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του χώρου και του παράγοντα συχνότητας (τον αριθμό των φορών που πρέπει να ενημερωθεί ανά ώρα στον αέρα) - είναι οι κανονισμοί. Στην κύρια ταχύτητα αγωγοί δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 m / s, στους κλάδους - 3 m / s, στο δωμάτιο ατμού - 2 m / s, φυσικό εξαερισμό - 1 m / s. Περαιτέρω στον πίνακα βρίσκουμε την τιμή του τμήματος του σωλήνα, που πλησιάζει περισσότερο τον απαιτούμενο όγκο σε μια δεδομένη ταχύτητα.

Γνωρίζοντας τη διατομή είναι κυματοειδές ή παρασκευή του αντίστοιχου διάμετρο του σωλήνα, το οποίο στο ένα άκρο είναι στερεωμένα στο δωμάτιο στο επιθυμητό ύψος σύμφωνα με το σχήμα, και άλλοι - βρίσκονται στην οδό. Για στερέωση, χρησιμοποιούνται βίδες αυτοεπιπεδώματος, μεταλλική κόλλα και αφρός συναρμολόγησης. Οι οπές είναι εφοδιασμένες με ρολά στο δωμάτιο, με γρίλιες στην έξοδο. Με τον τρόπο, ο εξαερισμός πρέπει να καθαρίζεται μία φορά το χρόνο.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε το μικρό βίντεο, το οποίο δείχνει τον εξαερισμό σε ένα μπάνιο:

+++
Λοιπόν, τώρα ξέρετε ακριβώς πώς να σχεδιάσετε σωστά μια κουκούλα στο μπάνιο για να σώσει τον εαυτό σας, το νοικοκυριό και τους επισκέπτες από ασφυξία στο μπάνιο. Απομένει να εφαρμοστούν σωστά οι πληροφορίες.

Μπορεί να είναι απαραίτητο από το τμήμα αερισμού για λουτρά:

Εξαερισμός στο μπάνιο - τεχνολογία, χαρακτηριστικά, σύστημα συσκευών

Εξαερισμού στο μπάνιο - μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτική οργάνωση, στο κτίριο σάουνα θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα. Η σωστή συσκευή εξαερισμού θα επιτρέπουν στους ανθρώπους για την προστασία έναντι του μονοξειδίου του άνθρακα με θέρμανση σόμπα, εξασφαλίζουν μια άνετη διαμονή στο ατμόλουτρο, οικονομική χρήση των καυσίμων, ομοιόμορφα διανέμει τη ροή του αέρα, και επίσης για την προστασία των τοιχωμάτων του ξύλινου δομής των βαρύς και σήψη.

Περιεχόμενα

Οι αρχές του αερισμού στο λουτρό ↑

Στο λουτρό χρησιμοποιείται συνήθως ο εξαερισμός και ο εξαερισμός (μικτός) αερισμός, δηλαδή η διοχέτευση και η εξάτμιση του αέρα.

Για να το κάνετε αυτό:

 • ανοίγματα εισαγωγής (εισόδους), μέσω των οποίων εισέρχεται καθαρός αέρας στο δωμάτιο ατμού και, εάν είναι απαραίτητο, εγκατάσταση (ανεμιστήρας, σωλήνας εξαερισμού). Επίσης, ο αέρας μπορεί να ρέει μέσα από τα παράθυρα, τις μισάνοιχτες πόρτες.
 • καυσαερίων (έξοδος) διαμέσου του οποίου ο θερμός αέρας από το δωμάτιο μειώνεται, και / ή της εγκατάστασης (αέρας μπορεί να εγκαταλείψει μέσω κλιβάνου πηγάδι τέφρας - την οπή κάτω από τον κλίβανο (θάλαμο καύσης) προσαρμοσμένο να αυξήσει ώσης).

Υπάρχουν πολλοί τρόποι οργάνωσης των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής, καθώς και διαφορετικά σχήματα, αλλά για την οργάνωση του πιο αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού, αξίζει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες αρχές:

 1. Οι τρύπες του αέρα τροφοδοσίας είναι καλύτερα τοποθετημένες στο κάτω μέρος του δωματίου, πιο κοντά στον θερμαντήρα σόμπα (έτσι ώστε ο αέρας να θερμαίνεται γρηγορότερα).
 2. Οι οπές εξαγωγής θα πρέπει να βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της τροφοδοσίας, μπορείτε να τοποθετήσετε σε 2 θέσεις - μία πάνω, η άλλη κάτω. Αυτό γίνεται για τον καλύτερο έλεγχο της ροής του αέρα.
 3. Όσο υψηλότερο είναι το άνοιγμα εξαγωγής, τόσο ισχυρότερη είναι η ώση. Όσο χαμηλότερο είναι, το βύθισμα είναι ασθενέστερο, οπότε στη δεύτερη περίπτωση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού.
 4. Για ελεγχόμενη παράδοση και εξαγωγή αέρα από το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ειδικοί αποσβεστήρες (πόρτες) στα ανοίγματα εξάτμισης και στη συνέχεια να ανοίξουν και να κλείσουν.
 5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο θα πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον 2-3 φορές την ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του λουτρού. Για παράδειγμα, ο εξαερισμός ενός ρωσικού λουτρού γίνεται συνήθως με απλό αερισμό.

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Αλλά όχι πάντα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η θέση του φούρνου κλιβάνου - στο εσωτερικό του ατμού ή σε ένα παρακείμενο χώρο (λόγω της σήραγγας του κλιβάνου). Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε πώς ο αερισμός είναι τοποθετημένος στο λουτρό, ακολουθώντας αυτά τα 2 σημαντικά κριτήρια.

Εάν ο κλίβανος σε ένα παρακείμενο δωμάτιο ↑

Εξετάστε την τεχνολογία εγκατάστασης εξαερισμού λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κλίβανος είναι μεταλλικός, θα είναι επενδεδυμένοι με ένα τούβλο με διάκενο 5 cm μεταξύ του και του μετάλλου. Για ένα ρωσικό ατμόλουτρο, αυτός ο τύπος καμίνου είναι ο πιο βέλτιστος.

Έτσι, ο κλίβανος τέθηκε σε ένα παρακείμενο δωμάτιο χρησιμοποιώντας μια σήραγγα κλιβάνου. Αυτή είναι η πιο κοινή επιλογή, καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • δεν υπάρχει θραύσματα στο ατμόλουτρο.
 • Οι πόρτες στο ατμόλουτρο δεν ανοίγουν για άλλη μια φορά.
 • μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα μεγάλο γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα στην πόρτα του κλιβάνου και να θαυμάσετε τη φωτιά.

Στη συνέχεια, η τεχνολογία έχει ως εξής:

1. δια θερμάνσεως σήραγγα Brick obkladyvaetsya (χάσμα - 0,5 cm -. 1 εκατοστά θα στοιβάζονται μαλακό μαλλί βασάλτη, t στη θερμική παραμόρφωση διαστολής είναι δυνατόν και την επακόλουθη καταστροφή της σήραγγας ή τοιχοποιία..), Και στη συνέχεια - το ίδιο το καμίνι.

2. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας είναι κατασκευασμένα. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 τρόπους:

 • Κάτω από το δάπεδο από το δρόμο για τη διεξαγωγή ενός αγωγού αερισμού 120% της διαμέτρου της καμινάδας. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το από το μεταλλικό φύλλο προθέρμανσης, το οποίο προστατεύει το δάπεδο από την ανάφλεξη (σε περίπτωση που τα κάρβουνα πέσουν έξω από τον κλίβανο). Στο κανάλι από το εξωτερικό και το εσωτερικό, τοποθετήστε τις γρίλιες εξαερισμού.
 • Η δεύτερη μέθοδος διαφέρει από την πρώτη μόνο κατά το ότι η είσοδος του αγωγού αερισμού είναι δάπεδο. Στα υπόλοιπα - όλα τα ίδια: για να οδηγήσετε από το δρόμο, αφαιρέστε από το φύλλο προ-καύσης και βάλτε ventrashki.

3. Ο απορροφητήρας είναι κατασκευασμένος (στον αντίθετο τοίχο και καλύτερα διαγωνίως από τις εισόδους αέρα). Για να γίνει αυτό, ένα κιβώτιο αερισμού 20 cm-30 cm πάνω από το επίπεδο του δαπέδου είναι εγκατεστημένο κάθετα, το οποίο οδηγείται στο δρόμο κάτω από την οροφή μέσα από τον τοίχο. Το κουτί μπορεί να ραμμένο με επένδυση.

Σημαντικό! Η περιοχή του αέρα τροφοδοσίας πρέπει να είναι ίση με την περιοχή της εξάτμισης. Διαφορετικά, μπορεί να σχηματιστεί ένα ρεύμα, με αποτέλεσμα ο όγκος του καθαρού αέρα να μειώνεται αμετάβλητα.

Κατάσταση: φούρνος μέσα στο ατμόλουτρο ↑

Μπορούν να υπάρχουν 2 επιλογές:

1. Εάν υπάρχει θερμαντήρας σόμπα στο ατμόλουτρο, και ο αέρας, αντίστοιχα, εισέρχεται στο λουτρό τέφρας του, το πρόβλημα του αερισμού λύεται αυτόματα. Ο καθαρός αέρας εισάγεται μέσω της ελαφρώς ανοικτής πόρτας, αφήνοντας ένα κενό περίπου 5 mm. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη, αν η φωτιά στον κλίβανο κρατιέται συνεχώς, πράγμα που εξασφαλίζει τη λειτουργία του τασάκι.

2. Σε μαύρα λουτρά (όπου δεν υπάρχει σόμπα), καθώς και όταν υπάρχει φούρνος βραχείας λειτουργίας, απαιτείται πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την οργάνωση ενός συστήματος εξαερισμού.

Προτείνουμε να οργανώσετε τα πάντα χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία:

 1. Ένα ειδικό βάθρο είναι χτισμένο πάνω στο οποίο η σόμπα θα σταθεί. Θα σας επιτρέψει να φέρετε τους αεραγωγούς στον φούρνο. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε 3 σειρές από τούβλα (στην άκρη) από τον τοίχο, όπου υπάρχει μια τρύπα για τον αερισμό τροφοδοσίας. Η πρώτη σειρά τούβλων τοποθετείται κοντά στον τοίχο, η δεύτερη στην άκρη και η τρίτη στη μέση. Κάνετε μια τοιχοποιία ύψους 24 εκατοστών σε μια πλίνθο και στη συνέχεια επικαλύπτεται με ένα τούβλο. Αλλά το τελευταίο ζευγάρι τούβλων δεν τοποθετείται στον τόπο όπου θα βρίσκεται ο φούρνος. Αυτό γίνεται με την προσδοκία ότι εκτοξεύεται από το κουτί.
 2. Το άκρο είναι πιόνι.
 3. Το δεύτερο πλαίσιο, στο τέλος θέλετε να τοποθετήσετε την πόρτα του φούρνου τέφρα-pit έρχεται στο τέλος της. Κάτω από την πόρτα είναι να βάλεις κάτι, αλλιώς θα τριφτεί συνεχώς στο πάτωμα.
 4. Θα πρέπει να αποδειχθεί έτσι ώστε το πρώτο κανάλι δοχείου να κοιτάζει προς τα πάνω κάτω από τον κλίβανο και το δεύτερο με την πόρτα στο ατμόλουτρο.
 5. Στον τοίχο, που είναι δίπλα στο δωμάτιο ανάπαυσης, γίνονται δύο κανάλια για τις πόρτες στο επίπεδο όπου περνά η τοιχοποιία. Η απόσταση μετράται με ένα μέτρο ταινιών έτσι ώστε οι πόρτες των 12 cm να μην φτάνουν στην κορυφή του πουκάμισου τούβλο. Μπορούν να ανοίγουν και να θερμαίνονται αν είναι απαραίτητο.
 6. Μια σόμπα τοποθετείται στο βάθρο. Μπορείτε να το βάλετε σε μεταλλικές πλάκες ή σε μια γωνία για την ομοιόμορφη κατανομή του φορτίου στην περιοχή του κουτιού.
 7. Ο κλίβανος είναι τούβλο, αφήνοντας μια οπή για το πέρασμα του καναλιού καυσίμου. Gap πρέπει να παραμείνει μεταξύ των τούβλων φούρνο και 1-2 cm, τα οποία θα αργότερα κλείνεται με μη εύφλεκτο υλικό.
 8. Στη συνέχεια, τοποθετείται μια τούβλο που διαθέτει 2 θύρες (θύρες).
 9. Ο εξαερισμός είναι τοποθετημένος με τον ίδιο τρόπο όπως σε ένα λουτρό με φούρνο έξω από το ατμόλουτρο.

Ρύθμιση κατά τη χρήση ↑

Δεν είναι αρκετό να σχεδιάσετε έναν εξαερισμό μπάνιου, είναι σημαντικό να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Στη συνέχεια θα εξεταστούν οι γενικές αρχές του εξαερισμού και ειδικών, που ισχύουν για χαμάμ μας με ένα βάθρο.

Γενικές αρχές ρύθμισης ↑

 1. Όταν ο κλίβανος αρχίζει να θερμαίνεται, πρέπει να καλύπτεται όλο το άνοιγμα (τόσο εξάτμιση όσο και τροφοδοσία).
 2. Αφού περιμένετε να φτάσει η προγραμματισμένη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ατμού, ρυθμίστε τις οπές εξαερισμού με τη βοήθεια βιδών (πόρτες).
 3. Αν κατά τη διαδικασία του λουτρού υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η ποσότητα του καθαρού αέρα τροφοδοσίας, είναι απαραίτητο να ανοίξετε ελαφρά την οπή εισροής.
 4. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να ανοίξετε όλες τις πόρτες για να βεβαιωθείτε ότι ο ατμός είναι καλά αεριζόμενος

Τα καθεστώτα θερμοκρασίας και οι συνθήκες υγρασίας ατμομηχανών καθορίζονται συχνά από τα μάτια, εστιάζοντας στις δικές τους αισθήσεις. Αλλά αυτή η προσέγγιση συχνά δεν επιτρέπει μια αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης, γιατί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της αντίληψης του ατόμου. Για να γνωρίζετε με βεβαιότητα, σε ποιες διαδικασίες λουτρού θερμοκρασίας και υγρασίας εκτελούνται, εγκαταστήστε τα όργανα:

 1. Για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε ατμόλουτρο χρησιμοποιείται συνήθως ένα θερμόμετρο (αλκοόλ ή ηλεκτρισμός, αλλά όχι υδράργυρος). Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό θερμόμετρο, τότε σε μια ατμόλουτρο θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα θερμοστοιχείο, και ο δείκτης θα πρέπει να αφαιρεθεί σε ένα δωμάτιο ανάπαυσης ή ένα δωμάτιο γκαρνταρόμπα.
 2. Το επίπεδο υγρασίας στο ατμόλουτρο μετράται με μια συσκευή που ονομάζεται υγρόμετρο. Αυτή η συσκευή στο λουτρό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό στο ατμόλουτρο του απαιτούμενου ισχυρού ή ξηρού αέρα.

Ρύθμιση του συστήματος με τον κλίβανο στο ατμόλουτρο ↑

Πάνω περιγράφηκε λεπτομερώς πώς να κάνει τον αερισμό στη σάουνα με ένα καυστήρα μέσα στο ατμόλουτρο, η διαδικασία για τη δημιουργία της πασαρέλας, η εκτέλεση των καναλιών-διαύλων έχει αποσυντεθεί σε βήματα. Ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος, επομένως οι αρχές αερισμού εδώ θα είναι ειδικές:

 1. Όταν ενεργοποιείται ο κλίβανος, ο αέρας βαθμιαία θερμαίνεται και εξέρχεται στις ανώτερες πόρτες.
 2. Κρατάμε τις κάτω πόρτες ανοιχτές όταν ανοίγουμε τον θερμαντήρα και περιμένουμε να ζεσταθεί ο κλίβανος.
 3. Στη συνέχεια, καλύπτουμε τις κάτω πόρτες, ο φούρνος λειτουργεί μόνο με ανοικτές καταπακτές στο επάνω μέρος.
 4. Τη στιγμή της αιώρησης, υπάρχει μόνο μια ανοιχτή πόρτα, που βρίσκεται στο κουτί, η οποία είναι απαραίτητη για την εισροή αέρα, που απαιτείται για την καύση.
 5. Αφού αιωρούνται, όλα πρέπει να αερίζονται επαρκώς.

Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Ο ψυχρός αέρας μέσω του κουτιού έρχεται κάτω από τη σόμπα, θερμαίνεται και εξέρχεται από τις πάνω πόρτες. Έτσι, το ατμόλουτρο γεμίζει με ζεστό αέρα. Θα πρέπει να γεμίσει σχεδόν μέχρι το κάτω μέρος του κιβωτίου. Μετά από αυτό, ο πιο δροσερός αέρας, που μετατοπίζεται από το θερμότερο, αρχίζει να ρέει στο δρόμο, θερμαίνοντας τα πάντα στο δρόμο.

Βίντεο: συσκευή αερισμού λουτρού ↑

Η σάουνα χρειάζεται εξαερισμό; Φαίνεται ότι μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, κανείς δεν θα δημιουργήσει μια τέτοια ερώτηση. Μετά από όλα, η απάντηση είναι προφανής: φυσικά, είναι απαραίτητο. Μόνο εδώ μπορεί να οργανωθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη θέση του φούρνου, τον τύπο του λουτρού και τις προσωπικές προτιμήσεις σας.