Ιδιωτικό σύστημα αερισμού του σπιτιού σε ερωτήσεις και απαντήσεις των μελών του φόρουμ

Κατά την οικοδόμηση ιδιωτικών κατοικιών, πολλοί προγραμματιστές αναρωτιούνται εάν χρειάζεται εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι και πώς εκτελείται. Ο προσδιορισμός με όλα αυτά τα σημεία είναι απαραίτητο στο στάδιο του σχεδιασμού στέγασης, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω αλλοιώσεις και διάφορα αρνητικά φαινόμενα. Ως εκ τούτου, θα γνωρίσουμε περαιτέρω όλα τα είδη και τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού σε ιδιωτικά σπίτια, και θα εξετάσουμε επίσης τι είναι γενικά απαραίτητο.

Σύστημα εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Γιατί ο εξαερισμός σε ιδιωτικά σπίτια

Δεν είναι μυστικό ότι ο εξαερισμός είναι το κλειδί για μια άνετη διαμονή σε εσωτερικούς χώρους. Μετά από όλα, παρέχει μια εκροή παλαιού αέρα και μια εισροή φρέσκων, τόσο αναγκαίων για την ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο, σε ιδιωτικές κατοικίες πριν από λίγο καιρό το σύστημα εξαερισμού με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δεν αποδίδουν εξίσου καλά την εισροή και την εκροή του αέρα έγινε με φυσικό τρόπο μέσα από τις ρωγμές στα ξύλινα παράθυρα και τις πόρτες. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν δομικά υλικά που "αναπνέουν" από μόνοι τους.

Στην εποχή μας στην κατασκευή των σπιτιών, κατά κανόνα, η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιείται, κυρίως, που σφραγίζονται πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια, μόνωση εκτελέσει αεροστεγής μόνωση και ούτω καθεξής. Ως αποτέλεσμα, η δομή λαμβάνει την απόλυτη αεροστεγές.

Στην περίπτωση αυτή, η οργάνωση του εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι απλώς απαραίτητη, διαφορετικά η έλλειψη ανταλλαγής αέρα θα επηρεάσει την ευημερία των κατοίκων. Επιπλέον, ένα αυξημένο επίπεδο υγρασίας θα οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας στους τοίχους, που όχι μόνο θα καταστρέψει το φινίρισμα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ιδιωτική κατοικία με διάφορους τρόπους:

Κάθε τύπος αερισμού έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Για παράδειγμα, εάν ένα εξοχικό σπίτι βρίσκεται σε ένα μέρος όπου είναι καθαρός και αρωματικός αέρας, τότε είναι ακατάλληλο να εγκαταστήσετε ένα αναγκαστικό σύστημα, το οποίο, μεταξύ άλλων, φιλτράρει τις μάζες του αέρα προσαγωγής.

Εάν το σπίτι βρίσκεται στην πόλη, τότε καθαρισμός του αέρα είναι απαραίτητη, επειδή σχεδόν κανείς δεν θα θελήσει να αναπνεύσει καυσαέρια ή βιομηχανικά απόβλητα. Αλλά πώς να καθορίσετε ποιο αερισμό είναι καλύτερο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση.

Στη φωτογραφία υπάρχει αεραγωγός σε ιδιωτικό σπίτι

Φυσικός εξαερισμός

Ο φυσικός αερισμός είναι μια εξαιρετική επιλογή αν το σπίτι πληροί τις ακόλουθες υποχρεωτικές απαιτήσεις:

 1. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, βρίσκεται στην περιοχή με πραγματικά καθαρό αέρα.
 2. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από τα παρακάτω δομικά υλικά:
  • ξύλο ·
  • κυψελοειδές σκυρόδεμα (μπλοκ αφρού-αερίου);
  • στρώμα σκωρίας ·
  • τούβλα κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι επίσης το φθηνότερο, καθώς δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα για εξοπλισμό, η τιμή του οποίου μπορεί να είναι πολύ υψηλή.

Επιπλέον, έχει κάποια άλλα πλεονεκτήματα:

 • Η λειτουργία δεν απαιτεί πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Το σπίτι θα γεμίσει τον φυσικό υπαίθριο αέρα με όλες τις γεύσεις του.
 • Με ένα σωστά εφαρμοσμένο σχήμα, είναι δυνατό να ρυθμιστεί η ένταση της ανταλλαγής αέρα.

Ως εκ τούτου, σε ιδιωτικές κατοικίες, όπου είναι δυνατόν, εγκαταστήστε συστήματα με φυσική ανταλλαγή αέρα. Ο σχεδιασμός τέτοιων συστημάτων είναι εξαιρετικά απλός - η εξαγωγή γίνεται μέσω των αγωγών αερισμού προς τα έξω. Κατά κανόνα, ο αγωγός διέρχεται από την οροφή.

Η εισροή αέρα γίνεται μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας, οι οποίες τοποθετούνται στους τοίχους. Εάν είναι απαραίτητο, αυτές οι συσκευές μπορούν να αποκλειστούν εντελώς.

Συμβουλές! Ελέγξτε την απόδοση του εξαερισμού με ένα ταιριάζει ή έναν αναπτήρα τσιγάρων. Για να το κάνετε αυτό, φέρτε ένα φως στο αγωγό εξαερισμού. Με το καλό ρεύμα, το φως πρέπει να μετατοπιστεί στον αγωγό εξαερισμού.

Σχέδιο - εξαερισμός σε διώροφο ιδιωτικό σπίτι

Προμήθεια και εξάτμιση

Το αναγκαστικό σύστημα είναι το πιο αποτελεσματικό.

Επομένως, είναι λογικό να εκτελέσετε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Εάν ο εξωτερικός αέρας είναι βρώμικος.
 2. Εάν οι τοίχοι είναι μονωμένοι με αεροστεγή υλικά ή είναι κατασκευασμένοι από τα ακόλουθα υλικά:
  • διογκωμένο σκυρόδεμα πολυστυρολίου ·
  • πάνελ σάντουιτς.
  • πάνελ κενού;
  • MDM πάνελ, κλπ.

Πρέπει να πω ότι η συσκευή εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά περίπλοκη. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ροή του αέρα σε όλα τα δωμάτια, ειδικά στα υπόλοιπα δωμάτια και στον ύπνο, καθώς και στην κουζίνα.

Θύρα εξάτμισης στο μπάνιο

Οι αγωγοί εξαγωγής, κατά κανόνα, συνδέονται με μη οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως:

Η εξαγωγή του αέρα από άλλους χώρους διεξάγεται με φυσικό τρόπο, μέσα από τις ρωγμές στις εσωτερικές πόρτες. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό σύστημα σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την κυκλοφορία του αέρα.

Ο ακριβός εξοπλισμός μπορεί να υποστηρίξει ορισμένους τρόπους λειτουργίας ακόμη και σε αυτόματο τρόπο, χάρη στις ηλεκτρονικές συσκευές και τους ενσωματωμένους αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Τα εξαρτήματα για τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία περιλαμβάνουν, κατά κανόνα, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ανεμιστήρες - Σπρώξτε με καθαρό αέρα καθαρό αέρα στο σύστημα και αφαιρέστε το παλιό.
 • Φίλτρα - παρέχουν καθαρισμό αέρα. Επειδή ο βαθμός καθαρισμού μπορεί να είναι διαφορετικός, οι συσκευές αυτές επιλέγονται ξεχωριστά. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα φίλτρα είναι εγκατεστημένα όχι μόνο στα κανάλια τροφοδοσίας, αλλά και στους αγωγούς εξαγωγής, για την προστασία τους από το φράξιμο.
 • Αγωγοί - κανάλια μέσω των οποίων παρέχεται καθαρός αέρας και αποσυρθεί το παλιό. Συνήθως, για αυτή τη χρήση χάλυβα ή πλαστικούς σωλήνες.
 • Θερμαντήρες - παρέχουν θέρμανση εισερχόμενων ροών, η οποία εξοικονομεί θερμότητα το χειμώνα, καθώς το δωμάτιο δεν ψύχεται κατά τον αερισμό.

Ο απλούστερος τρόπος είναι ο εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή με ειδικές εγκαταστάσεις. Αυτές οι συσκευές περιέχουν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, έτσι ώστε η εγκατάσταση του εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία μειώνεται σε αγωγούς και την εγκατάσταση μιας μονάδας αέρα.

Η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση με έναν ανακτητή, ο οποίος παρέχει θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας λόγω της θερμότητας του αέρα εξαγωγής. Αυτή η έκδοση της συσκευής είναι το πιο οικονομικό το χειμώνα.

Συμβουλές! Για την αποφυγή συμπύκνωσης στον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία, οι αγωγοί αέρα στη σοφίτα πρέπει να είναι μονωμένοι.

Εξάτμιση εξαγωγής με ανεμιστήρα

Μικτά συστήματα

Σε μικτά συστήματα, η εξαναγκασμένη εξάτμιση είναι συχνά συμπλήρωμα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, αν μια κουζίνα μαγειρέματος εγκαθίσταται στην κουζίνα, μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από αυτό ένας καυσαερίων, ο οποίος θα τραβά τα προϊόντα καύσης, τις εκπομπές ατμού και γράσου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτελούν ένα γενικό καταναγκαστικό σχέδιο. Η απλούστερη εκδοχή της εκτέλεσης είναι μια σχάρα αερισμού με ανεμιστήρα. Αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν υπάρχει έλλειψη έλξης στο σύστημα.

Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα τέτοιων ανεμιστήρων μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτόματα όταν η θερμοκρασία ή η υγρασία στο δωμάτιο αυξηθεί. Εάν είναι απαραίτητο, η εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής με τα δικά της χέρια δεν θα είναι δύσκολη για κάθε αρχηγό του σπιτιού.

Κουκούλα στην κουζίνα

Αυτόνομος εξαερισμός

Συχνά, η κατασκευή του σπιτιού γίνεται με λιτότητα. Στην περίπτωση αυτή, πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης του συστήματος εξαερισμού, εκτελούνται από τους ίδιους τους πλοιάρχους.

Από μόνο του, η συναρμολόγηση όλων των στοιχείων δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Ωστόσο, πριν εγκαταστήσετε τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία, πρέπει να κάνετε ένα αρμόδιο έργο.

Ο σωστός και αποτελεσματικός αερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν έχει προηγουμένως υπολογιστεί.

Λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Η ένταση του δωματίου.
 • Αριθμός ατόμων που ζουν στο σπίτι.
 • Η παρουσία φούρνων και άλλων συσκευών που παίρνουν οξυγόνο ή μολύνουν τον αέρα.

Φυσικά, πριν υπολογίσετε τον εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να διαβάσετε μια δέσμη λογοτεχνίας, να μελετήσετε παραδείγματα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι και να κάνετε ένα έργο από όλους τους κανόνες σας.

Ωστόσο, δεν έχει νόημα να ξοδεύετε ένα τεράστιο μέρος του χρόνου σας, επειδή ένας ειδικός μπορεί να κάνει αυτό το έργο πολύ πιο γρήγορα, εκτός από αυτό θα βοηθήσει να επιλέξετε το βέλτιστο και διαθέσιμο σχήμα σε αυτή ή εκείνη την περίπτωση.

Αγωγοί εξαερισμού με εγκατάσταση ανάκτησης

Δώστε προσοχή! Είναι καλύτερο να δουλέψουμε το έργο ακόμα και πριν την κατασκευή του σπιτιού, αφού οι αεραγωγοί συχνά τοποθετούνται στο στάδιο της ανέγερσης τοίχων.

Αφού το κύκλωμα είναι έτοιμο, η εγκατάσταση δεν είναι δύσκολη. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε την καλωδίωση των αεραγωγών, αν δεν είχαν τοποθετηθεί κατά την τοποθέτηση των τοίχων.

Κατά κανόνα, οι αγωγοί αέρα συνδέονται μεταξύ τους με τη βοήθεια σφιγκτήρων. Επιπλέον, υπάρχουν σφιγκτήρες που επιτρέπουν τη στερέωση των αγωγών εξαερισμού στους τοίχους ή ακόμα και στην οροφή.

Όταν χρησιμοποιείτε ειδικό εξοπλισμό, η διαδικασία εγκατάστασης περιέχει τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο κιτ. Είναι αλήθεια ότι μερικά εξελιγμένα μοντέλα με ηλεκτρονικό έλεγχο απαιτούν σφάλμα, τα οποία πρέπει να εκτελούνται από ειδικούς.

Εδώ, ίσως, και όλους τους κύριους τύπους και χαρακτηριστικά της διάταξης του εξαερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες.

Συμπέρασμα

Ο εξαερισμός σε σύγχρονα ιδιωτικά σπίτια αποτελεί προϋπόθεση για άνετη και ασφαλή διαβίωση. Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για την εφαρμογή του συστήματος, η επιλογή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ίδιου του σπιτιού, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις οικονομικές δυνατότητες των ιδιοκτητών.

Από το βίντεο σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να υποβρύξετε ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Χρειάζεται να αερίζω σε ιδιωτικό σπίτι;

Εξαερισμός σε εξοχική κατοικία πρέπει να είστε βέβαιοι! Απομένει μόνο να αποφασιστεί - τι είδους αερισμός πρέπει να εγκατασταθεί στο εξοχικό σπίτι;

Πληροφορίες υπέρ του φυσικού αερισμού

Σε εξοχικές κατοικίες, ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός στις ακόλουθες εγκαταστάσεις: μονάδες υγιεινής, μπάνια, κουζίνες, λεβητοστάσια. Για το σκοπό αυτό, ο φυσικός εξαερισμός είναι αρκετός. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται έντονα από την εξωτερική θερμοκρασία και τη δύναμη του ανέμου. Για την εξάλειψη αυτής της εξάρτησης συνιστάται η χρήση μηχανικού εξαερισμού με τη βοήθεια ανεμιστήρων καναλιών χαμηλού θορύβου αυτού του τύπου VILPE, του οποίου η εργασία μπορεί να αποκλειστεί με τη συμπερίληψη του φωτισμού. Ο εξαερισμός σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται ανοίγοντας τα παράθυρα.

Μην ξεχνάτε τον φυσικό εξαερισμό των υπονόμων σε μια εξοχική κατοικία, η οποία πρέπει να έχει ξεχωριστές εξόδους στην οροφή.

Από τις αρχές του 2000. Στην Ευρώπη, υπάρχει μια σημαντική τάση στην κατασκευή μεμονωμένων κατοικιών - η μετάβαση από τον μηχανικό ανεφοδιασμό και εξαερισμό σε φυσικό ή υβριδικό (φυσικό-μηχανικό). Αυτό οφείλεται στα αποτελέσματα των διεξαγόμενων μελετών. Αποδεικνύεται ότι ο μηχανικός αερισμός επιδεινώνει σημαντικά τη σύνθεση ιονικού αέρα του αέρα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Οι εξοχικές κατοικίες είναι συνήθως χτισμένες σε οικολογικά καθαρές αγροτικές περιοχές, όπου το επίπεδο των αρνητικά φορτισμένων ιόντων (ανιόντων) είναι κοντά στο βέλτιστο = περίπου 1500 ανιόντα ανά 1 cm3. Τέτοιες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη με μεγάλη κίνηση, μολυσμένο και σκονισμένο αέρα. το κάπνισμα, η χρήση συνθετικών ρούχων και υφασμάτων, τα σύγχρονα υλικά κατασκευής και τελικής επεξεργασίας, τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού σε κτίρια γραφείων και κατοικιών - όλα αυτά πρακτικά δεν αφήνουν αρνητικά ιόντα για μια υγιή ανθρώπινη ζωή = 0-100 ανιόντα ανά 1 cm 3. Ο Ρώσος επιστήμονας Chizhevsky A.L. πειραματικά απέδειξε ότι τα ανιόντα έχουν ευεργετική επίδραση στην ευημερία και την υγεία ενός ατόμου και παρατείνουν τη ζωή του και η απουσία τους ή η χαμηλή τους συγκέντρωση δημιουργούν το έδαφος για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Η συγκέντρωση των ανιόντων σε διαφορετικούς τόπους διαμονής:

Κάνετε εξαερισμό σε ιδιωτικό σπίτι;

Πριν από μερικά χρόνια, ο πελάτης μου ενός μεγάλου ιδιωτικού σπιτιού στο Martemianovo ρώτησε την ερώτηση: "Alexei, όταν χρειάζεστε εξαναγκασμένο εξαερισμό και όταν δεν μπορείτε να το κάνετε;" Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να αερίζεστε σωστά σε μια ιδιωτική κατοικία.

Με τα χρόνια των εργασιών δεν μου ζητήθηκε αυτή η ερώτηση. Άρχισα να καλώ τους συναδέλφους, η απάντηση ήταν απλή:

Δεν μου άρεσε καθόλου μια τέτοια απάντηση. Πρέπει να υπάρχουν μερικοί αντικειμενικοί παράγοντες. Και άρχισα να ψάχνω. Βρήκα και μοιραστώ μαζί σας αντικειμενικά μια απάντηση στον τρόπο επιλογής του σωστού εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι.
Ας εξετάσουμε δύο προσεγγίσεις: κανονιστικό και πρακτικό.

Νομοθετική προσέγγιση.
Τι λένε το GOST και το SNIP. Υπολογισμός του εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Η κανονιστική προσέγγιση δεν λέει τίποτα χρήσιμο. Όπως έχω επανειλημμένα γράψει πρότυπα (GOSTs, SNiPy, SanPin) είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Αλλά θα σας πω κάτι ενδιαφέρον.

Δύο πρότυπα - για τα σπίτια (SP 55.13330.2016), και τα διαμερίσματα (CU 54.13330.2016) λένε σχεδόν το ίδιο πράγμα. Εάν ζουν λίγοι άνθρωποι (δηλαδή πάνω από 20 m 2 ανά άτομο), το 35% του αέρα στο δωμάτιο πρέπει να ενημερωθεί σε 1 ώρα. (πολλαπλάσια του 0,35). Δηλαδή περίπου μία φορά κάθε 3 ώρες ο αέρας σε όλα τα καθιστικά πρέπει να αλλάξει εντελώς. Αφαιρέθηκε το "παλιό", κυνηγημένος "νέος". Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όλος ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ενημερωθεί σε 1 ώρα. (ένα πολλαπλάσιο εάν σε ένα δωμάτιο έρχονται σπάνια (ένα ντουλάπι, προσροχή) - 20% του αέρα για 1 ώρα (ras.0.2)

Παίρνουμε ένα βύσμα: σύμφωνα με τα πρότυπα, το 35% -100% του αέρα ανά ώρα πρέπει να ενημερώνεται στα σαλόνια. Και σε τεχνικά δωμάτια - 20% του αέρα για 1 ώρα.

Τα υγειονομικά πρότυπα (CаНпиН 2.1.2.2645-10) μιλούν μόνο για παράθυρα και παράθυρα για χώρους αερισμού. για την εισροή αέρα στο σπίτι με φυσική κυκλοφορία δεν υπάρχει καμία ένδειξη μηχανικού εξαναγκασμού εξαερισμού στο εξοχικό σπίτι.

Εδώ αρχίζει το πιο ενδιαφέρον.

Αντοχή σε λεπτομέρειες: στους βασικούς κανονισμούς για το σχεδιασμό του εξαερισμού (60 p.7.1.9 SP) λέει απλά ότι σε επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, κ.λπ.) επιτρέπεται να κάνουν μηχανικό αερισμό, και να κάνουμε αερισμό μέσω παραθύρων, αν 1 εργαζόμενος υπερβαίνει τα 13 m 2.

Επίσης στο SP 54 (για τη στέγαση) υπάρχει η παρατήρηση ότι ο ελάχιστος όγκος αέρα ανά άτομο είναι 30 m 3 / h σε 1 ώρα. Εάν μεταφράζετε σε απλή γλώσσα, τότε για μια άνετη διαμονή ενός ατόμου απαιτείται τουλάχιστον 10 m 2 της περιοχής του δωματίου.

Από τους κανόνες που ακολουθεί άμεσα, αν για 1 άτομο σε ένα καθιστικό υπάρχουν από 10 έως 20 m 2 - Δεν υπάρχει ανάγκη στην οργάνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Παροχή αερισμού μπορεί να είναι ένας απλός αερισμός των χώρων.
Εάν 1 άτομο πέσει κάτω από 10 m 2 - NEED μηχανικό εξαερισμό.

Για παράδειγμα, για να κάνετε χωρίς εξαναγκασμένο αερισμό στην κρεβατοκάμαρα, η περιοχή του δωματίου για 2 άτομα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 m 2, και για μια άνετη διαμονή - 40 m 2.

Αν το δωμάτιο είναι μικρότερο, πείτε 17 m 2 για 2 άτομα - θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί κανονικός αερισμός με το αερισμό μόνο. Αυτή η κατάσταση με τις εγκαταστάσεις συμβαίνει συχνά όταν ο αερισμός του εξοχικού σπιτιού σχεδιάζεται 150 m 2. Οι αρχιτέκτονες εξοικονομούν μεγάλο χώρο και τελικά είναι αδύνατο να αερίζεται το υπνοδωμάτιο με φυσικό εξαερισμό.

Υπολογισμοί:

Το αν ο εξαερισμός είναι απαραίτητος στην ιδιωτική κατοικία ή όχι αποδεικνύεται καλύτερα από τον υπολογισμό. Η μικρότερη μονάδα τροφοδοσίας, η οποία είναι διαθέσιμη από τους κατασκευαστές, είναι σε θέση να παρέχει περιοχή εξοχικό σπίτι από 250 έως 350 m 2. (ανάλογα με την αρχιτεκτονική) με 3-4 υπνοδωμάτια. Ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ακριβός και έχουμε υπολογίσει τα σύνορα όταν ο εξοπλισμός είναι κερδοφόρος και όταν δεν είναι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, δεν είναι σκόπιμο να εξοπλιστεί ένα μηχανικό σύστημα εξαερισμού σε κατοικίες μικρότερες από 400 m 2.

Πρακτική προσέγγιση.
Εφοδιασμός και εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι

Η κανονιστική προσέγγιση είναι πολύ κατηγορηματική και δεν λαμβάνει υπόψη τους σχετικούς παράγοντες, τα ατομικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και τον ιδιοκτήτη του.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορεί να εξοπλιστεί με ολόκληρο το κτίριο, και χωριστά πατώματα και χώρους:

 • διατηρημένο υπόγειο, υπόγειο με υγρό χώρο, σάουνα και αίθουσα χαλάρωσης.
 • δωμάτιο (για πάρτι και αργίες)
 • Πισίνες, σάουνες και άλλες υγρές περιοχές (περίπου τον εξαερισμό της πισίνας διαβάστε στο άρθρο μου)
 • γκαράζ και μπάνιο (εξαερισμός).

Εφαρμογή Ο εξαερισμός αυτός μπορεί να δικαιολογηθεί από τη λειτουργία του συστήματος:

 • Αφαιρεί αποτελεσματικά τις μυρωδιές των τροφίμων, των ζώων και του καπνίσματος.
 • με εξοπλισμό φίλτρων HEPA - παγίδευση γύρης και προστασία από αλλεργίες (πολυώνη).
 • θέρμανση αέρα το χειμώνα - προστατεύει από τα σχέδια.
 • υγρασία - δημιουργεί άνετες συνθήκες το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι υπερβολικός.
 • δεν χρειάζεται να τρέξετε γύρω από τα δάπεδα ανοιχτά / κλείστε το παράθυρο.

Μαζί με αυτό, πρέπει να θυμάστε τα μειονεκτήματα:

1) Μεγάλες διαστάσεις φυτών και αγωγών. Θα υπάρχει ψευδοροφή ή τοπικά ανώτατα όρια του ανώτατου ορίου (

300mm) στις περιοχές των αεροφόρων οδών.Όσον αφορά τους τύπους και τα μεγέθη του εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι, έγραψα το εδώ.

2) Θέρμανση του αέρα το χειμώνα (ηλεκτρικό ή νερό από το λέβητα). Ηλεκτρική θέρμανση - καταναλώνει περίπου 7 kW ηλεκτρικής ενέργειας.

Από αυτό ακολουθεί:

Εξοπλισμός εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Στη ρωσική αγορά, υπάρχουν διάφοροι κατασκευαστές: NED, Remak, Titan, Vesa, Vozduhotekhnika και άλλοι. Αλλά όλα αυτά ΔΕΝ είναι κατάλληλο για ιδιωτικές κατοικίες λόγω του μεγέθους τους, επειδή τέτοιες εγκαταστάσεις δεν χωρούν σε κανένα σπίτι.

Συστήνω εταιρείες που ειδικεύονται σε μικρές εγκαταστάσεις:

- "VENTMACHINE" - Η εταιρεία διαθέτει την πιο συμπαγή και όχι ακριβή εγκατάσταση "Kolibri", Μόνο 3 τυποποιημένα μεγέθη. Ενσωματωμένος αυτοματισμός. Το ύψος τοποθέτησης είναι μόνο 280mm. (

133.000 ρούβλια)
- "SHUFT" - Ρυθμίσεις UniMAX. Το ύψος είναι 300mm. Φθηνότερο και απλούστερο. Η αυτοματοποίηση διατίθεται ξεχωριστά. (

105.000 ρούβλια. με κιτ αυτοματισμού)
- "Electrolux" - Ρυθμίσεις "EPVS". Το ύψος είναι 310-395mm. Πρακτικά ένα πλήρες ανάλογο του "SHUFT". (

Ο εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι είναι φυσικός ή αναγκασμένος;

Περισσότερα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

Πώς να σιγουρευτείτε ότι το σπίτι ήταν φρέσκο, ζεστό και στεγνό, χωρίς ρεύματα και σκόνη;

Σε ιδιωτικές κατοικίες, ένα ευρέως διαδεδομένο σύστημα φυσικού αερισμού, στο οποίο η κίνηση του αέρα οφείλεται στη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο και στο δρόμο. Η δημοτικότητα του φυσικού αερισμού εξηγείται από την απλότητα του σχεδιασμού του συστήματος και τη φθηνότητα του.

Κατά κανόνα, απλή και φθηνή - δεν είναι η πιο αποτελεσματική και κερδοφόρα. Σε χώρες όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους και εξετάζουν το κόστος της στέγασης, Σε ιδιωτικές κατοικίες, διάφορα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα.

Σε ιδιωτικά σπίτια τα ακόλουθα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 • Αναγκασμένος εξαερισμού, όταν εξαναγκάζεται η απομάκρυνση του αέρα από τις εγκαταστάσεις του σπιτιού, και η ροή του αέρα από το δρόμο συμβαίνει φυσικά, μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας.
 • Αναγκασμένος συνδυασμένο εξαερισμό και εξαερισμό εισόδου, όπου και η εισροή και η απομάκρυνση του αέρα στις εγκαταστάσεις του σπιτιού γίνεται με βίαιο τρόπο.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός μπορεί να είναι τοπικός (κατανεμημένος) ή συγκεντρωμένος. Στο τοπικό σύστημα εξαερισμού ηλεκτρικοί ανεμιστήρες εγκαθίστανται σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, όπου χρειάζεται. Στο κεντρικό σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού Οι ανεμιστήρες είναι στην ίδια μονάδα εξαερισμού, η οποία συνδέεται με τα δωμάτια του σπιτιού από τους αγωγούς.

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία - χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία είναι ένα κάθετο κανάλι που ξεκινά σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο και καταλήγει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.

Η ανοδική κίνηση του αέρα λαμβάνει χώρα μέσα από τα κανάλια υπό τη δράση δυνάμεων (ώσης), τη διαφορά θερμοκρασίας που προκαλείται από την είσοδο αέρα και κανάλι εξόδου. Ο ζεστός αέρας στο δωμάτιο είναι ευκολότερος από το κρύο έξω.

Το ρεύμα στο κανάλι εξαερισμού επηρεάζεται επίσης από τον άνεμο, που μπορεί να ενισχύσει και να μειώσει την πρόσφυση. Η δύναμη ώθησης εξαρτάται επίσης από άλλους παράγοντες: το ύψος και τις διατομές του αγωγού εξαερισμού, η παρουσία στροφών και συστολών, η θερμομόνωση του καναλιού,

Το σχέδιο αερισμού των χώρων σε πολυώροφο ιδιωτικό σπίτι

Σύμφωνα με τους κανόνες κατασκευής, ο φυσικός αγωγός αερισμού πρέπει να παρέχει κανονική ανταλλαγή αέρα σε εξωτερική θερμοκρασία +5 o C, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση του ανέμου.

Το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι υψηλότερη από αυτό, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται. Η κυκλοφορία του αέρα μέσω των φυσικών αγωγών εξαερισμού σταματά σχεδόν ολοκληρωτικά σε θερμοκρασία εξωτερικού αέρα πάνω από +15 o C.

Το χειμώνα, όσο πιο κρύο είναι στο δρόμο, τόσο ισχυρότερη είναι η ώθηση και τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια θερμότητας με τον αέρα να φεύγει για το δρόμο. Απώλεια θερμότητας το χειμώνα μέσω του συστήματος φυσικού αερισμού, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσει το 40% όλων των θερμότητας απώλειες σπίτι.

Στους επάνω ορόφους ενός ιδιωτικού σπιτιού Είναι επίσης συχνά απαραίτητο να οργανωθούν επιπλέον κανάλια φυσικού εξαερισμού από χώρους διαβίωσης για την παροχή της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα.

Στα σοφίτα δωμάτια Φυσικός αερισμός, κατά κανόνα, δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα λόγω έλλειψης έλξης σε αεραγωγούς χαμηλού ύψους εξαερισμού.

Πρότυπα φυσικού αερισμού

Ρώσοι κανόνες κατασκευής SP 55.13330.2011 "Κατοικίες διαμερισμάτων", σημείο 8.4. απαιτούν:

Ελάχιστη απόδοση του συστήματος αερισμού στο σπίτι σε λειτουργία υπηρεσία θα πρέπει να καθορίζεται από τον υπολογισμό τουλάχιστον μια ενιαία ανταλλαγή του όγκου αέρα για μια ώρα σε δωμάτια με μόνιμη παραμονή των ανθρώπων. Από την κουζίνα στη λειτουργία συντήρησης, τουλάχιστον 60 m3 αέρα ανά ώρα, από το λουτρό, την τουαλέτα - 25 m3 αέρα ανά ώρα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα σε άλλους χώρους, καθώς και σε όλους τους αεριζόμενους χώρους που δεν λειτουργούν, πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,2 όγκος δωματίου ανά ώρα.

Εγκαταστάσεις με μόνιμη διαμονή ατόμων - αυτό είναι ένα δωμάτιο στο οποίο οι άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν για τουλάχιστον 2 ώρες συνεχώς ή 6 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Για λόγους σύγκρισης, θα αναφερθώ στις απαιτήσεις απόδοσης για τον εξαερισμό σε πολυκατοικία, τουλάχιστον:

Πίνακας από το SP 54.13330.2011 "Κατοικίες διαμερισμάτων"

Για τις συνθήκες σχεδιασμού πρέπει να παρέχεται η συναλλαγματική ισοτιμία που ορίζεται στα πρότυπα: εξωτερική θερμοκρασία +5 o C, και την θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα κατά την ψυχρή περίοδο του έτους, (για τις κατοικίες +22 o C ).

Η είσοδος εξωτερικού αέρα στις εγκαταστάσεις πρέπει να παρέχεται μέσω ειδικών διατάξεων τροφοδοσίας σε εξωτερικούς τοίχους ή παράθυρα.

Για διαμερίσματα και χώρους στους οποίους, σε εξωτερική θερμοκρασία +5 ° С δεν εξασφαλίζεται η αφαίρεση της κανονικοποιημένης ροής αέρα, θα πρέπει να παρέχεται μηχανικός εξαερισμός.

Θα πρέπει επίσης να παρέχεται μηχανικός αερισμός με μερική χρήση των φυσικών συστημάτων αερισμού για την αφαίρεση ή εισροή αέρα (μικτού αέρα) σε περιόδους του έτους, όταν οι παράμετροι του κλίματος και της ποιότητας του αέρα δεν μπορεί να είναι εφοδιασμένες με φυσικό εξαερισμό.

Για παράδειγμα, σε εξωτερική θερμοκρασία πάνω από +5 ο C, η απόδοση των φυσικών αεραγωγών μειώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, επιτρέπεται σε δωμάτια με παράθυρα να αυξάνεται η ανταλλαγή αέρα ανοίγοντας παράθυρα, παράθυρα και τραβέρσες. Σε δωμάτια χωρίς παράθυρα πρέπει να παρέχεται μηχανικός εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Το σύστημα φυσικού αερισμού σε ιδιωτική κατοικία λειτουργεί ως εξής

Ο κύριος σκοπός αυτού του εξαερισμού είναι η απομάκρυνση των προϊόντων καύσης αερίου, υγρασίας και οσμών από την κουζίνα και τα μπάνια. Τα σαλόνια σε ένα τέτοιο σύστημα δεν αερίζονται επαρκώς. Στα δωμάτια για εξαερισμό, θα πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα.

Στην περίπτωση της χρήσης σύγχρονων ερμητικών κατασκευών παραθύρων στο σπίτι, Για την παροχή καθαρού αέρα πρέπει να τοποθετούνται ειδικές βαλβίδες εισαγωγής στους εξωτερικούς τοίχους των δωματίων ή στα παράθυρα.

Συχνά οι βαλβίδες τροφοδοσίας δεν υπάρχουν ούτε σε καινούργια σπίτια. Για εισροή αέρα Είναι απαραίτητο να διατηρούνται αδιάκοπα τα φύλλα των παραθύρων, στην καλύτερη περίπτωση, εγκαθιστώντας για το σκοπό αυτό τα εξαρτήματα "μικροέγχυσης" στα παράθυρα. (Πρώτα επιλέγουμε και πληρώνουμε χρήματα για σφραγισμένα παράθυρα με διάφορα επίπεδα σφραγίδων για προστασία από το κρύο, το θόρυβο και τη σκόνη, και στη συνέχεια να τα κρατάνε σταθερά ανοιχτά!

Είναι επίσης συχνά δυνατό να δούμε πώς είναι σφραγισμένες πόρτες εγκατεστημένες στις εγκαταστάσεις του σπιτιού, χωρίς ένα κενό στο δάπεδο ή άλλο άνοιγμα για τη διέλευση του αέρα. Η τοποθέτηση αεροστεγμένων θυρών εμποδίζει τη φυσική κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των δωματίων του σπιτιού.

Πολλοί δεν υποψιάζονται ούτε καν την ανάγκη Εξασφαλίστε σταθερή ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια και κυκλοφορία αέρα μεταξύ των δωματίων. Εγκαθιστώντας πλαστικά παράθυρα και αεροστεγείς πόρτες και ζωντανεύοντας σε ένα βουλωμένο, με συμπύκνωση και μούχλα. Και στον αέρα των εγκαταστάσεων μια αυξημένη συγκέντρωση των θανατηφόρων αερίων - ραδιενεργό ραδόνιο και ύπουλη φορμαλδεΰδη.

Μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού

Όλα αυτά τα ανοικτά παράθυρα, παραθυρόφυλλα μισάνοιχτη, ρωγμές στα παράθυρα, βαλβίδες, τρύπες στους εξωτερικούς τοίχους και τα παράθυρα, τα σχέδια αιτία, αποτελούν πηγή σκόνη του δρόμου, αλλεργιογόνες φυτά γύρη, τα έντομα και το θόρυβο του δρόμου.

Το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού στα σπίτια μας είναι η έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης της ποσότητας αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τις εγκαταστάσεις.

Ως αποτέλεσμα, συχνά το σπίτι είναι βουλωμένο, η υγρασία του αέρα είναι υψηλή, το συμπύκνωμα πέφτει στα παράθυρα και σε άλλα μέρη, υπάρχει ένας μύκητας και μούχλα. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι ο εξαερισμός δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του - να αφαιρεθεί, να διατεθεί στους χώρους του αέρα, τη ρύπανση και την υπερβολική υγρασία. Η ποσότητα του αέρα που εξέρχεται από τον εξαερισμό είναι σαφώς ανεπαρκής.

Σε άλλα σπίτια το χειμώνα πιο συχνά, αντίθετα, ο αέρας είναι πολύ ξηρός με σχετική υγρασία μικρότερη από 30% (υγρασία άνεσης 40-60%). Αυτό σημαίνει ότι πολύς αέρας ρέει μέσω του εξαερισμού. Με την είσοδο στο σπίτι, ο παγωμένος ξηρός αέρας δεν έχει χρόνο να κορεστεί με υγρασία και αμέσως αφήνει για τον αγωγό εξαερισμού. Και η θερμότητα πηγαίνει μακριά με τον αέρα. Παίρνουμε δυσφορία του μικροκλίματος των εγκαταστάσεων και απώλεια θερμότητας.

Το καλοκαίρι, το βύθισμα στο κανάλι φυσικού αερισμού μειώνεται, μέχρι να σταματήσει εντελώς η κίνηση του αέρα στο κανάλι. Τα δωμάτια σε αυτή την περίπτωση αερίζονται, ανοίγοντας τα παράθυρα. Άλλα δωμάτια χωρίς παράθυρα, για παράδειγμα, ένα μπάνιο, μια τουαλέτα, μια ντουλάπα με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να αεριστούν. Σε τέτοια Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες παραμένουν χωρίς αερισμό το καλοκαίρι, συσσωρεύουν εύκολα και γρήγορα υγρό αέρα, και στη συνέχεια φαίνεται, μυρωδιά, μύκητες και μούχλα.

Πώς να βελτιώσετε την απόδοση του φυσικού αερισμού

Το έργο του φυσικού αερισμού μπορεί να γίνει πιο οικονομικό, εάν υπάρχει μια αυτόματη βαλβίδα στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού, που ελέγχεται από έναν αισθητήρα υγρασίας. Ο βαθμός ανοίγματος της βαλβίδας θα εξαρτάται από την υγρασία στο δωμάτιο - όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο πιο ανοίγει η βαλβίδα.

Στα δωμάτια βαλβίδες εισαγωγής που ελέγχονται από τον αισθητήρα εξωτερικής θερμοκρασίας. Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, η πυκνότητα του αέρα αυξάνεται και η βαλβίδα πρέπει να καλύπτεται για να αποφευχθεί η είσοδος υπερβολικού ψυχρού αέρα στο δωμάτιο.

Η αυτοματοποίηση των βαλβίδων θα μειώσει τις απώλειες θερμότητας με εξαερισμό που αφήνει αέρα κατά 20-30%, και η συνολική απώλεια θερμότητας στο σπίτι κατά 7-10%.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια τοπική αυτοματοποίηση της λειτουργίας κάθε μεμονωμένης βαλβίδας δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις ελλείψεις του φυσικού συστήματος εξαερισμού στο σπίτι. Η εγκατάσταση αυτόματων βαλβίδων θα βελτιώσει ελαφρώς τη λειτουργία του εξαερισμού, ειδικά το χειμώνα.

Τουλάχιστον, είναι δυνατή η εγκατάσταση ρυθμιζόμενων σχάρων και βαλβίδων στους αγωγούς εισαγωγής και εξαγωγής και προσαρμόστε τα χειροκίνητα, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Το χειμώνα, το κάλυμμα και με την εκκίνηση των πτερυγίων εξαγωγής θερμότητας και των βαλβίδων τροφοδοσίας ανοίγουν τελείως.

Σε σύγκριση με τη βαλβίδα τροφοδοσίας, ο εξαερισμός έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Ο όγκος του αέρα που προέρχεται από το δρόμο περιορίζεται μόνο από τη δύναμη του ανεμιστήρα.
 • Δημιουργία θετικής πίεσης στην αίθουσα, όπου τα σπίτια και διαμερίσματα με κακή λειτουργία του αγωγού εξαερισμού αυξάνει αναπνέει και αποκλείονται αναρρόφηση μολυσμένου αέρα από τις γειτονικές δωμάτια και το κελάρι.
 • Μειώστε την εξάρτηση του έργου του φυσικού αερισμού από τους κλιματικούς παράγοντες.
 • Είναι δυνατό να καθαριστεί προσεκτικά ο αέρας από τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα και τις οσμές ως αποτέλεσμα της χρήσης πιο αποτελεσματικών φίλτρων με υψηλή αεροδυναμική αντίσταση.
 • Παρέχετε καλύτερη προστασία στο σπίτι από το θόρυβο του δρόμου.

Οι ανεμιστήρες που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κλιματισμού, θερμαινόμενο αέρα, ειδικά φίλτρα ονομάζονται συχνά αεράκια.

Στην πώληση υπάρχουν φτηνές ηλεκτρονικές συσκευές για οικιακή χρήση, οι οποίες μετρούν την υγρασία του αέρα. Κρεμάστε μια τέτοια συσκευή στον τοίχο και ρυθμίστε τη διακίνηση των αγωγών εξαερισμού, εστιάζοντας στις ενδείξεις της συσκευής. Διατηρήστε τη βέλτιστη υγρασία στους χώρους διαβίωσης 40-60%.

Ελέγξτε την παρουσία και τις διαστάσεις των αεραγωγών για να μετακινήσετε αέρα ανάμεσα στα δωμάτια του σπιτιού. Η περιοχή της οπής υπερχείλισης για την έξοδο αέρα από το καθιστικό πρέπει να είναι τουλάχιστον 200cm2. Συνήθως, υπάρχει ένα κενό μεταξύ της άκρης της πόρτας και του δαπέδου σε ένα δωμάτιο 2-3 μέτρα ύψοςcm.

Άνοιγμα υπερχείλισης για τον αέρα στην κουζίνα, μπάνιο ή σε άλλο δωμάτιο εξοπλισμένο με αγωγό εξαγωγής αερισμού, θα πρέπει να είναι επιφάνεια τουλάχιστον 800cm2. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε μια μάσκα εξαερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας ή στο εσωτερικό τοίχωμα του δωματίου.

Μετακινώντας από το δωμάτιο στο δωμάτιο με τον αγωγό εξαερισμού, ο αέρας πρέπει να περάσει όχι περισσότερες από δύο οπές υπερχείλισης (δύο πόρτες).

Οι αγωγοί εξαερισμού που διέρχονται από τον μη θερμαινόμενο χώρο (σοφίτα) πρέπει να είναι μονωμένοι. Η ταχεία ψύξη του αέρα στο κανάλι μειώνει το ρεύμα και οδηγεί σε συμπύκνωση από τον αέρα που αφαιρείται. Η διαδρομή του φυσικού αγωγού αερισμού δεν πρέπει να έχει οριζόντια τμήματα, τα οποία επίσης μειώνουν το βύθισμα.

Ανεμιστήρας εξαερισμού σε φυσικό αεραγωγό

Για να βελτιωθεί η λειτουργία του φυσικού αερισμού, εγκαθίστανται κουκούλες κουζίνας, καθώς και ηλεκτρικοί ανεμιστήρες στην είσοδο των καναλιών εξαέρωσης. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι κατάλληλοι μόνο για βραχυπρόθεσμο και εντατικό αερισμό των χώρων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σημαντικών εκπομπών υγρασίας και ρύπων. Οι ανεμιστήρες είναι θορυβώδεις, η απόδοσή τους και συνεπώς η κατανάλωση ενέργειας υπερβαίνουν τις τιμές που είναι απαραίτητες για τον συνεχή αερισμό.

Μια παρόμοια κατάσταση είναι όταν η κουκούλα κουζίνας πάνω από τη σόμπα συνδέεται με το μοναδικό φυσικό κανάλι εξαερισμού στην κουζίνα.

Τα φίλτρα, οι βαλβίδες και ο ανεμιστήρας στην κουκούλα καλύπτουν σχεδόν το φυσικό βύθισμα στον αγωγό αερισμού. Η κουζίνα με τον απορροφητήρα απενεργοποιημένη παραμένει χωρίς εξαερισμό, πράγμα που επιδεινώνει την ανταλλαγή αέρα σε όλο το σπίτι.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, στον αγωγό μεταξύ του φυσικού αεραγωγού και της κουκούλας Συνιστάται να τοποθετείτε ένα μπλουζάκι με μια βαλβίδα ελέγχου στον πλευρικό κλάδο. Όταν η κουκούλα δεν λειτουργεί, ανοίγει η βαλβίδα ελέγχου, επιτρέποντας τον ελεύθερο αέρα από την περιοχή της κουζίνας στον αγωγό αερισμού.

Όταν ενεργοποιείτε την κουκούλα στο δρόμο εκτοξεύεται πολύ ζεστός αέρας με μοναδικό σκοπό - να αφαιρέσετε τις μυρωδιές και άλλες μολυσματικές ουσίες που σχηματίζονται πάνω από τη σόμπα.

Για να αποφύγετε την απώλεια θερμότητας, συνιστάται να εγκαταστήσετε μια ομπρέλα εξοπλισμένη με ανεμιστήρα, φίλτρα και απορροφητές οσμών για τον καθαρισμό του αέρα πάνω από την κουζίνα. Μετά τη διήθηση, ο αέρας, απομακρυνόμενος από οσμές και ρύπους, επιστρέφεται στο δωμάτιο. Μια τέτοια ομπρέλα ονομάζεται συχνά καπελάκι φιλτραρίσματος με επανακυκλοφορία. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εξοικονόμηση από το χαμηλότερο κόστος θέρμανσης είναι κάπως ισοσκελισμένη, λόγω της ανάγκης για περιοδική αντικατάσταση των φίλτρων στην κουκούλα.

Διαθέσιμο προς πώληση ανεμιστήρες που ελέγχονται από αισθητήρα υγρασίας. Ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται όταν φτάσει ένα συγκεκριμένο κατώφλι υγρασίας στο δωμάτιο και σβήνει όταν πέσει. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων στο φυσικό σύστημα εξαερισμού διατηρούνται ακόμη και όταν εργάζεστε με τον αισθητήρα υγρασίας.

Η εργασία του ανεμιστήρα σε κάθε περίπτωση οδηγεί μόνο σε αύξηση της ώσης στον αγωγό εξαερισμού και σε μείωση της υγρασίας στο δωμάτιο. Αλλά δεν είναι σε θέση να περιορίσει τις φυσικές επιθυμίες, αποτρέποντας την υπερβολική ξηρότητα του αέρα και τις απώλειες θερμότητας το χειμώνα.

Επιπλέον, στο φυσικό σύστημα εξαερισμού, διάφορα στοιχεία που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού λειτουργούν από κοινού: βαλβίδες εισαγωγής, αγωγούς εξαγωγής, σχάρες ροής μεταξύ των χώρων.

Η ένταξη ενός ανεμιστήρα σε ένα από τα κανάλια συχνά οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας άλλων στοιχείων του συστήματος. Για παράδειγμα, οι βαλβίδες τροφοδοσίας στο σπίτι συχνά δεν μπορούν να χάσουν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για τη λειτουργία του ανεμιστήρα. Ως αποτέλεσμα, όταν ο απορροφητήρας είναι ενεργοποιημένος στην κουζίνα, το ρεύμα στο κανάλι καυσαερίων στο μπάνιο είναι κεκλιμένο - ο αέρας από το δρόμο αρχίζει να ρέει μέσα στο σπίτι μέσω του καναλιού εξαγωγής στο μπάνιο.

Ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ένα σύστημα:

 • απλή και ανέξοδη εγκατάσταση.
 • δεν διαθέτει μηχανισμούς που απαιτούν ηλεκτρική κίνηση.
 • αξιόπιστο, δεν σπάει.
 • πολύ φτηνές σε λειτουργία - οι δαπάνες σχετίζονται μόνο με την ανάγκη περιοδικών επιθεωρήσεων και καθαρισμού των αεραγωγών.
 • Μην δημιουργείτε θόρυβο.
 • η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες - τις περισσότερες φορές ο αερισμός δεν λειτουργεί σε βέλτιστο τρόπο.
 • έχει περιορισμένη ικανότητα να προσαρμόζει τις επιδόσεις του, μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανταλλαγής αέρα ·
 • Το χειμώνα, η λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού οδηγεί σε σημαντικές απώλειες θερμότητας.
 • το καλοκαίρι το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός των χώρων είναι δυνατή μόνο μέσω ανοιχτών παραθύρων, παραθύρων?
 • δεν υπάρχει δυνατότητα παρασκευής αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο - διήθηση, θέρμανση ή ψύξη, αλλαγές στην υγρασία,
 • δεν παρέχει την αναγκαία άνεση (αέρα) - ότι είναι η αιτία της έλλειψης αέρα, υγρασίας (μύκητες, μούχλα), καθώς και σχεδίων, καθώς και μια πηγή της σκόνης του δρόμου (γύρη) και τα έντομα μειώνει την ηχομόνωση των χώρων.

Εξαερισμός των επάνω ορόφων ενός πολυώροφου ιδιωτικού σπιτιού

Σε πολυώροφο σπίτι, όπως και σε μεγάλο αγωγό εξαερισμού, υπάρχει ένα φυσικό βύθισμα, κάτω από το οποίο ο αέρας από τον πρώτο όροφο βυθίζει τον αυλό των σκαλοπατιών, στους επάνω ορόφους.

Εάν δεν λάβετε μέτρα, τότε στους επάνω ορόφους του σπιτιού θα έχουμε πάντα τακτοποίηση και υψηλή υγρασία, και στο σπίτι υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των ορόφων.

Υπάρχουν δύο επιλογές για τη συσκευή φυσικού αερισμού των επάνω ορόφων του σπιτιού.

Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι

Είναι ενδιαφέρον ότι παραδοσιακά για τη Ρωσία τα σπίτια με τοίχους από κορμούς ή δοκούς δεν διαθέτουν ειδικές συσκευές αερισμού. Ο εξαερισμός των χώρων σε αυτές τις κατοικίες οφείλεται στην ανεξέλεγκτη διαπερατότητα των τοίχων ("αναπνευστικοί τοίχοι"), στις οροφές και στα παράθυρα, καθώς επίσης και ως αποτέλεσμα της κίνησης του αέρα μέσω της καμινάδας κατά τη θέρμανση του κλιβάνου.

Κατά το σχεδιασμό της σύγχρονης ξύλινο σπίτι πιο συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους σφράγισης - μηχανής προφίλ ζευγάρωμα επιφάνειες των κορμών και των διοικητικών συμβουλίων, στεγανωτικά υλικά για ραφές mezhventsovogo, ατμού-απόδειξη και τον άνεμο φίλμ στην οροφή, σφραγισμένα παράθυρα. Τα τείχη του σπιτιού είναι επενδυμένα και μονωμένα, επεξεργάστηκαν με διάφορες δηλητηριώδεις ενώσεις.

Στα δωμάτια του σπιτιού, κατά κανόνα, δεν υπάρχουν φούρνοι.

Το σύστημα εξαερισμού σε τέτοιες σύγχρονες ξύλινες κατοικίες είναι απλά απαραίτητο.

Εξαερισμός των χώρων και των κυλικείων

Στο δωμάτιο του μανδύα, ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να αερίζεται. Χωρίς εξαερισμό, το δωμάτιο θα μυρίζει, η υγρασία θα αυξηθεί και η συμπύκνωση, ο μύκητας και η μούχλα μπορεί να εμφανιστούν στους τοίχους.

Το σχέδιο φυσικού αερισμού αυτών των εγκαταστάσεων πρέπει Για να αποκλείσετε τη ροή του αέρα από το ντουλάπι ή το ντουλάπι στο καθιστικό.

Εάν οι πόρτες αυτών των δωματίων βγαίνουν στον διάδρομο, στην αίθουσα ή στην κουζίνα, τότε οι χώροι αερίζονται με τον ίδιο τρόπο που αερίζονται τα σαλόνια του σπιτιού. Για να εισάγετε φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο, στο παράθυρο (εάν υπάρχει) ή στον τοίχο, τοποθετήστε τη βαλβίδα τροφοδοσίας. Στην πόρτα του σαλονιού, τα ντουλάπια αφήνουν μια σχισμή κάτω, μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου, ή κάνουν μια άλλη δίοδο αέρα, για παράδειγμα, εισάγεται μια σχάρα αερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας.

Ο φρέσκος αέρας εισέρχεται στο καμαρίνι ή αποθηκευτικό χώρο μέσω της βαλβίδας τροφοδοσίας, και στη συνέχεια περνά μέσα από την τρύπα στην πόρτα στο διάδρομο, και στη συνέχεια αποστέλλεται στον αγωγό εξαγωγής αέρα κουζίνας στο φυσικό αερισμό του σπιτιού.

Μεταξύ της ντουλάπας ή της αποθήκης και του δωματίου όπου υπάρχει φυσικός αεραγωγός πρέπει να είναι πάνω από δύο πόρτες.

Αν η πόρτα βεστιάριο έξω στο σαλόνι, η πρόταση αέρα εξαερισμού καμαρίνι πρέπει να διατάσσονται προς την αντίθετη κατεύθυνση - από το καθιστικό μέσα από μια τρύπα στην πόρτα, στο εξαερισμού αποδυτήρια. Σε αυτή την έκδοση Το ντουλάπι είναι εξοπλισμένο με φυσικό αεραγωγό.

Φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: συμβουλή μας

Ας μιλήσουμε για το πώς να κάνετε φυσικό αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία στο στάδιο του σχεδιασμού. Και επίσης να μιλήσουμε για τον τρόπο εκσυγχρονισμού του εξαερισμού στο ήδη κτισμένο σπίτι: με τη βοήθεια των εκτροπέων, των καυσαερίων και των ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ.

Πώς είναι ο φυσικός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία

Η ανταλλαγή αέρα παρέχεται με βύθισμα στο σύστημα αγωγών καυσαερίων. Αρχίζουν στα δωμάτια (συνήθως στην κουζίνα και στο μπάνιο, στα πιο "βρώμικα" δωμάτια του σπιτιού). Περαιτέρω οι αγωγοί ανεβαίνουν, στη σοφίτα και από εκεί στην οροφή.

Σε αυτούς τους αεραγωγούς, δημιουργείται αέρας. Λόγω αυτού, ο εξαγόμενος αέρας από το σπίτι βγαίνει στο δρόμο. Και για να τον αντικαταστήσει στο σπίτι έρχεται καθαρός αέρας - μέσα από τα παράθυρα, τις πόρτες, τις διαρροές στους τοίχους και τα παράθυρα με διπλά τζάμια.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαγωγής λόγω δύο απλών νόμων της φυσικής:

 • Ο θερμός αέρας τείνει προς τα πάνω
 • Ο αέρας τείνει εκεί όπου η πίεση είναι χαμηλότερη

Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσφυση στους αγωγούς:

 • Διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ καυσαερίων και εξωτερικού αέρα
  Το χειμώνα το βύθισμα είναι ισχυρότερο, επειδή ο ζεστός εσωτερικός αέρας τείνει μέχρι τους αγωγούς εξαγωγής. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας, έλξη μηδενικού σημείου - και η αλλαγή αέρα πρακτικά σταματά.
 • Κάθετη απόσταση μεταξύ δωματίου και οροφής
  Στην κορυφή, η πίεση είναι χαμηλότερη από την επιφάνεια της γης. Επομένως, όσο υψηλότερο είναι το κανάλι καυσαερίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση της πίεσης. Έτσι, και η έλξη είναι ισχυρότερη.
 • Ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου
  Ο άνεμος εμφανίζεται όταν η ατμοσφαιρική πίεση κατανέμεται ανομοιόμορφα. Εάν υπάρχει μια ζώνη αυξημένης πίεσης κοντά στα παράθυρα και υπάρχει μια ζώνη χαμηλής πίεσης στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, ο αέρας θα εισέλθει εύκολα στο σπίτι και θα βγει εύκολα έξω.

Ούτε ο άνεμος, ούτε η πίεση, ούτε η θερμοκρασία έξω από το παράθυρο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό είναι το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού - η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

Αλλά υπάρχουν πολλά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε φυσικό αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια σας. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού, άλλα - ακόμη και σε ένα κτίριο με καθαρή επισκευή.

Ο σωστός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία με δικά σας χέρια: σύστημα, τύποι, συσκευή και υπολογισμός

Ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι είναι ένα όνειρο για πολλές οικογένειες. Αλλά για να είναι το κτίριο άνετο για τη ζωή, είναι απαραίτητο, ακόμα και στο στάδιο του σχεδιασμού, να παρέχονται όλες οι απαραίτητες επικοινωνίες σε αυτό. Ένα από αυτά είναι εξαερισμός.

Το προσαρμοσμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα στο σπίτι θα παρέχει:

 • παροχή οξυγόνου στις εγκαταστάσεις.
 • την προστασία των δωματίων από την υγρασία, την εμφάνιση μούχλας, μύκητες?
 • άνετο σπίτι και βέλτιστες συνθήκες υγιεινής για την ανθρώπινη ζωή.

Ποια δωμάτια χρειάζονται αερισμό

Για την κανονική ζωή, ένα άτομο χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η εισροή του πρέπει να παρέχεται σε σαλόνια, όπως ένα υπνοδωμάτιο, ένα καθιστικό, ένα νηπιαγωγείο. Στη διαρκή ανάγκη κυκλοφορίας και χώρους γραφείων στο σπίτι (μπάνιο, κουζίνα). Συχνά υπάρχει υψηλή υγρασία, συσσώρευση οσμών που πρέπει να αφαιρεθούν. Ο εξαερισμός αυτών των χώρων θα μειώσει τον σχηματισμό σκόνης, βρωμιάς, σχηματισμού υπερβολικής ζιζανίων, συμπύκνωσης, διάδοσης επιβλαβών μικροοργανισμών, μούχλας.

Σύστημα εξαερισμού, μέθοδοι οργάνωσης

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ανταλλαγής αέρα σε κτίρια κατοικιών:

 • φυσικά (φυσικά)?
 • μηχανική (αναγκαστική).

Η ιδιαιτερότητα της ρύθμισης και η αρχή του φυσικού αερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας

Η φυσική ανταλλαγή αέρα σε κτίρια κατοικιών βασίζεται στη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το σπίτι, καθώς και στην επίδραση του ανέμου στο κτίριο. Πώς λειτουργεί;

Η θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις του σπιτιού είναι υψηλότερη από το εξωτερικό, οπότε το οξυγόνο εκεί έχει μια ελαφρύτερη δομή. Λόγω αυτού, ανεβαίνει τα ορυχεία και βγαίνει έξω. Στην αίθουσα υπάρχει ένα κενό, το οποίο βοηθά στη σύσφιξη της φρέσκιας ροής από το δρόμο μέσω των ανοιγμάτων στις εγκλειστικές δομές του σπιτιού. Οι εισερχόμενες μάζες έχουν μια βαριά δομή, έτσι βρίσκονται στο κάτω μέρος των εγκαταστάσεων. Κάτω από την επιρροή τους, ο ελαφρύς ζεστός αέρας αναγκάζεται να βγει από τα δωμάτια.

Ο άνεμος επιταχύνει την κυκλοφορία των αέριων μαζών. Με την αύξηση της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το εξοχικό σπίτι, η ταχύτητα του ανέμου, η προσφορά φρεσκάδας στο σπίτι αυξάνεται. Προηγουμένως, τα σημεία απόδειξής του χρησίμευαν ως διαρροές παραθύρων, θυρών, πορωδών τοίχων. Αλλά τα σύγχρονα συστήματα μόνωσης, καθώς και τα πλαστικά παράθυρα έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την απώλεια θερμότητας στο σπίτι, έτσι δεν υπάρχουν σχισμές παροχής αέρα σε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων τοποθετημένων στα παράθυρα ή στους τοίχους του κτιρίου.

Το αναλωμένο οξυγόνο εισέρχεται στα ανοίγματα των κάθετων αγωγών εξαερισμού του σπιτιού που βρίσκεται στην κουζίνα, το μπάνιο και οδηγούνται έξω. Η ανανέωση γίνεται φρέσκια λόγω του αερισμού (άνοιγμα παραθύρων, πόρτες, τραβέρσες).

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος

Η φυσική ανταλλαγή αέρα στο σπίτι έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • οικονομία. Η κίνηση των ροών αέρα πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση πρόσθετου εξοπλισμού.
 • χωρίς ατυχήματα. Ο σχεδιασμός εξαερισμού είναι εξαιρετικά απλός, δεν εξαρτάται από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν απαιτεί τακτική συντήρηση.
 • ήσυχη λειτουργία.
 • Η δυνατότητα συνδυασμού με συστήματα φιλτραρίσματος και κλιματισμού.

Το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η αδύναμη ανταλλαγή αέρα, η οποία οδηγεί στον σχηματισμό συμπύκνωσης, τη συσσώρευση δυσάρεστων οσμών, την εμφάνιση μούχλας, μύκητα. Αυτό απειλεί όχι μόνο τη σταδιακή καταστροφή του σπιτιού, αλλά και την υγεία των ανθρώπων που ζουν σ 'αυτό.

Το φυσικό σύστημα αερισμού δεν επιτρέπει τη ρύθμιση της ποσότητας αέρα που αφαιρείται και παραδίδεται στις εγκαταστάσεις. Το επεξεργασμένο ρεύμα είτε δεν έχει χρόνο να εμφανιστεί έξω, είτε αφαιρείται πολύ γρήγορα, παρέχοντας απώλεια θερμότητας στο σπίτι. Το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία μέσα και έξω από το σπίτι είναι σχεδόν η ίδια, η έλξη εξαφανίζεται και η κίνηση του αέρα στο σύστημα σταματά. Ως εκ τούτου, η φυσική κυκλοφορία στη σύγχρονη κατασκευή των σπιτιών είναι πρακτικά δεν χρησιμοποιείται. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μηχανικό σύστημα.

Αναγκαστικός εξαερισμός - χαρακτηριστικά, ποικιλίες

Αυτό είναι ένα τεχνητά οργανωμένο σύστημα, η κίνηση του οξυγόνου στην οποία πραγματοποιείται μέσω της προσέλκυσης συσκευών έγχυσης (ανεμιστήρες, αντλίες, συμπιεστές). Λειτουργεί σε ιδιωτικές κατοικίες όπου δεν παρέχεται φυσικός εξαερισμός ή δεν λειτουργεί. Πλεονεκτήματα της μηχανικής οργάνωσης:

 • λειτουργεί ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες (πίεση, θερμοκρασία, άνεμος).
 • σας επιτρέπει να προετοιμάσετε τον αέρα που τροφοδοτείται στις εγκαταστάσεις σε μια άνετη κατάσταση (θερμότητα / δροσιά, ενυδάτωση / αποστράγγιση, καθαρό).

Μειονεκτήματα του αναγκαστικού συστήματος αρχοντικών:

 • σημαντικές δαπάνες για τη διευθέτηση του συστήματος, αγορά εξοπλισμού, πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας,
 • ανάγκη για τακτική συντήρηση.

Η μηχανική ανταλλαγή αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους. Υπάρχει εξαερισμός:

 • εισροή - προβλέπει την εξαναγκασμένη παράδοση έξω?
 • Εξάτμιση - αφαιρεί μηχανικά την επεξεργασμένη ροή από τις εγκαταστάσεις.
 • Προμήθεια και εξάτμιση - η εισροή και η προσφορά στο σπίτι οργανώνονται τεχνητά.

Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι

Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά τον αέρα εξαγωγής στο σπίτι φρέσκο. Αποτελείται από:

 • μια είσοδο αέρα.
 • συσκευές θέρμανσης και ψύξης ·
 • φίλτρα καθαρισμού.
 • συσκευές που τροφοδοτούν τον αέρα στις εγκαταστάσεις ·
 • συσκευές απορρόφησης θορύβου.

Μέσω της βαλβίδας αέρα, ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο σύστημα, υποβάλλεται σε κάποια επεξεργασία, φιλτράρεται και διανέμεται μέσα από τις εγκαταστάσεις του σπιτιού με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Μέσα στα δωμάτια, αντικαθιστά το ρεύμα των καυσαερίων. Ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να ψυχθεί περαιτέρω ή να θερμανθεί.

Τα συστήματα εξαερισμού του αέρα τροφοδοσίας είναι:

 • κανάλι - η κυκλοφορία του αέρα γίνεται μέσω σωλήνων.
 • μη-κανάλι - η ροή τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο μέσα από τρύπες στους τοίχους, τα παράθυρα.

Με τη μέθοδο της συσκευής διακρίνεται:

 • συστήματα εξαερισμού που αποτελούνται από ξεχωριστές μονάδες συνδεδεμένες με έναν μόνο αγωγό.
 • monoblock - όλες οι συσκευές συναρμολογούνται σε μία συμπαγή συσκευασία.

Οι μονάδες εφοδιασμού έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας και του όγκου του παρεχόμενου οξυγόνου.
 • συμπαγείς διαστάσεις.
 • λειτουργικότητα (διαθέτουν πρόσθετες συσκευές για τον καθαρισμό, τη θέρμανση, την ψύξη του παρεχόμενου αέρα).
 • απλότητα εγκατάστασης, συντήρηση.

Μπορούν να εντοπιστούν περιβάλλοντα μειονεκτημάτων αυτού του τύπου εξαερισμού:

 • θόρυβο. Κατά τη λειτουργία, οι μονάδες του συστήματος παράγουν ήχους, οπότε είναι απαραίτητο να παράσχει ένα ηχητικό εξασθενητή, για να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό μακριά από τα σαλόνια του σπιτιού.
 • την ανάγκη για μια θέση για την εγκατάσταση όλων των στοιχείων της (κατά την εγκατάσταση ενός τηλεφωνικού συστήματος θα είναι απαραίτητη)?
 • ανάγκη για τακτική συντήρηση.

Εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία

Με τη διάταξη αυτού του συστήματος, καθαρό αέρα εισέρχεται στα δωμάτια μέσω παραθύρων, θυρών, ειδικών βαλβίδων και ο εξαντλημένος αέρας εξαντλείται μέσω ανεμιστήρων εξαγωγής. Αυτές οι συσκευές είναι εγκατεστημένες στα πιο προβληματικά σημεία του σπιτιού (στην κουζίνα, το μπάνιο), είναι τύπου τοίχου και καναλιού.

Πλεονεκτήματα αυτής της εγκατάστασης:

 • έλεγχος του όγκου του εκκενωθέντος αέρα.
 • ανεξαρτησία από τις περιβαλλοντικές συνθήκες ·
 • απλότητα εγκατάστασης.

Μεταξύ των ελλείψεων του συστήματος:

 • έλλειψη ελέγχου της ποσότητας αέρα που παρέχεται στο σπίτι.
 • δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού, ηλεκτρικής ενέργειας,
 • ανάγκη για τακτική συντήρηση.

Εξαερισμός με τη βοήθεια μονάδων αερισμού

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία με μεταλλικά πλαστικά παράθυρα, τελειωμένα με μοντέρνα μονωτικά υλικά; Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε ένα σύστημα ποιότητας που σας επιτρέπει να τροφοδοτείτε φρέσκο ​​και να αφαιρέσετε τον αέρα σε αυτόματο τρόπο λειτουργίας. Επίλυση αυτού του προβλήματος συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Προβλέπουν την οργάνωση δύο παράλληλων ροών:

 • για την εκκένωση του αέρα εξαγωγής.
 • να τρώνε φρέσκα.

Αυτές οι ρυθμίσεις σάς επιτρέπουν να ρυθμίζετε τον όγκο των ροών παραγωγής και τροφοδοσίας, επιτρέποντάς σας να διατηρείτε το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στις εγκαταστάσεις του σπιτιού. Τα κύρια στοιχεία του συστήματος παροχής και εξαγωγής:

 • αεραγωγών - προορίζονται για την παροχή και την παραγωγή μάζας αέρα. Συγκροτούν δύο παράλληλους σωλήνες, αποτελούμενοι από σωλήνες και μορφοποιημένα προϊόντα (ρόδες, περιστροφικά στοιχεία). Οι αεραγωγοί διαφέρουν σε σχήμα (στρογγυλό, ορθογώνιο), επιφάνεια διατομής, ακαμψία (από αλουμινόχαρτο, γαλβανισμένο έλασμα, πλαστικό).
 • Ανεμιστήρας - παρέχει την πίεση στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία και την εκκένωση του αέρα. Μπορεί να τοποθετηθεί στην οροφή του κτιρίου, απευθείας στον αγωγό, ή σε ειδική στήριξη.
 • σχάρα εισαγωγής αέρα - μέσω αυτών εισέρχεται αέρας από το δρόμο στο κανάλι παροχής. Επίσης, αυτά τα στοιχεία προστατεύουν το σύστημα από ξένα αντικείμενα, τρωκτικά, πουλιά, κατακρήμνιση.
 • Βαλβίδα αέρα - εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στο σύστημα όταν είναι απενεργοποιημένος. Μπορεί να λειτουργήσει στην ηλεκτρική μονάδα, σε αυτόματο τρόπο, και επίσης να είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρική θέρμανση, η οποία προστατεύει την κατάψυξη των φυλλαδίων.
 • φίλτρα - προστατεύστε τους αεριζόμενους χώρους και το ίδιο το σύστημα από έντομα, σκόνη, άλλα μικρά σωματίδια. Απαιτούν τακτικό καθαρισμό (συνιστάται 1 φορά / μήνα).
 • ο θερμαντήρας αέρα - θερμαίνει τον αέρα που τροφοδοτείται στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Αυτή η συσκευή είναι νερό (κατάλληλο για μεγάλες κατοικίες) και ηλεκτρική (που χρησιμοποιείται σε μικρά σπίτια)?
 • σιγαστήρες θορύβου - αποτρέπουν την εξάπλωση του ήχου από τα εργαλεία εργασίας μέσω του συστήματος σωλήνων. Είναι κυλινδρικά, κυλινδρικά, κυλινδρικά, κυψελοειδή. Μέσα σε αυτά, ο αέρας διέρχεται μέσω ειδικών φραγμών (διατρυπημένα κανάλια, σωλήνες ή πλάκες), με αποτέλεσμα η έντασή του να μειώνεται. Η εγκατάσταση του σιγαστήρα δεν είναι πάντα υποχρεωτική. Μερικές φορές, για να μειωθεί η ένταση των ήχων στο σύστημα, αρκεί να μειωθεί η ταχύτητα της εγκατάστασης, για να εξασφαλιστεί η ηχομόνωση των ανεμιστήρων.
 • φράκτες και διανομείς αέρα. Το πρώτο χρησιμεύει για τη ροή της ροής στο σύστημα, το δεύτερο - για ομοιόμορφη διασπορά γύρω από το δωμάτιο. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται με τη μορφή πλεγμάτων και διαχυτών στρογγυλής, ορθογώνιας μορφής. Τοποθετούνται στους τοίχους ή στην οροφή του δωματίου.
 • σύστημα ελέγχου. Μπορεί να είναι μηχανική (αντιπροσωπεύεται από διακόπτη) ή αυτόματη (η λειτουργία ελέγχεται από το τηλεχειριστήριο). Τα κυριότερα στοιχεία του είναι τα θερμο- και υδροστατικά, τα μανόμετρα.
 • σύστημα ασφαλείας - αντιπροσωπεύεται από ένα σύνολο πρόσθετων διατάξεων που προστατεύουν τα στοιχεία εξαερισμού από υπερθέρμανση, από υπερτάσεις τάσης.

Ένα βελτιωμένο μοντέλο εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής είναι ένα σύστημα ανάκτησης τύπου. Εξασφαλίζει την αποτελεσματική κυκλοφορία στο σπίτι χωρίς απώλεια θερμότητας. Αυτό το σύστημα ανεμιστήρων είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανάκτησης, που επιτρέπει τη μείωση του κόστους θέρμανσης του αέρα που προέρχεται από το δρόμο. Ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των ανακυκλωμένων ρευμάτων που εκτρέπονται από το σπίτι. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και ενεργειακά αποδοτικός τρόπος για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε κτίρια κατοικιών, αν και τα πιο δαπανηρά.

Αερισμός αερίου σε ιδιωτική κατοικία

Η παρουσία συσκευών αερίου στο σπίτι απαιτεί υψηλές απαιτήσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στις εγκαταστάσεις. Η διατάραξη της ώσης μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από προϊόντα καύσης.

Για την κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων αερίου απαιτείται οξυγόνο. Αν δεν είναι αρκετό, ο αέρας στο δωμάτιο είναι αποφορτισμένος. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει μια αντίστροφη ώση, και αντί της καμινάδας, τα προϊόντα καύσης πέφτουν στον περιβάλλοντα χώρο. Μπορούν να προκαλέσουν κακουχία, σοβαρούς πονοκεφάλους, απώλεια συνείδησης από ένα άτομο και ακόμη και πλήρη διακοπή της αναπνοής.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό ενός λέβητα αερίου

Η ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο με συσκευή θέρμανσης φυσικού αερίου θα πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες τεχνικές απαιτήσεις:

 • σε μία καμινάδα δεν υπάρχουν περισσότερες από δύο μονάδες αερίου.
 • Τα προϊόντα καύσης πρέπει να εισέρχονται στην καπνοδόχο από διαφορετικά επίπεδα (από απόσταση μεγαλύτερη των 50 cm). Με μια τροφοδοσία ενός επιπέδου στο κανάλι, τοποθετείται μια τομή του ίδιου ύψους.
 • Για να αποφευχθεί η διαρροή αιθάλης και μονοξειδίου του άνθρακα στις εγκαταστάσεις του σπιτιού, πρέπει να σφραγιστεί το σύστημα αερισμού του λέβητα. Οι αρμοί και οι ραφές είναι κατεργασμένες με υλικό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
 • όλα τα στοιχεία του συστήματος ανταλλαγής πρέπει να είναι θερμικά μονωμένα για την πρόληψη της πυρκαγιάς.

Ο εξαερισμός του λέβητα κατασκευάζεται από τον υπολογισμό: εκροή αέρα = ανταλλαγή αέρα x 3.

Παροχή αέρα = εκροή + όγκος οξυγόνου που απαιτείται για τη διαδικασία καύσης.

Τρόποι εξαερισμού του λέβητα αερίου

Η ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ο εξοπλισμός αερίου μπορεί να οργανωθεί με τη βοήθεια:

 • φυσικό και μηχανικό αερισμό, με βάση την πρόσφυση. Η φυσική κυκλοφορία είναι αποτέλεσμα της πτώσης πίεσης μέσα στο σπίτι και στο δρόμο. Με τον μηχανικό εξαερισμό, ο ανεμιστήρας σχηματίζει ένα βύθισμα.
 • τροφοδοσίας, εξάτμισης ή συνδυασμένου συστήματος εξαερισμού, οργανωμένου σύμφωνα με το σκοπό. Ο αέρας που εξαναγκάζεται στο δωμάτιο αναγκάζεται, πιέζει το εξερχόμενο ρεύμα, ωθεί το έξω. Επίσης, το οξυγόνο μπορεί να παρέχεται στο λέβητα με φυσικό τρόπο, και μηχανικές οθόνες. Οργανώστε εξαερισμού δωματίου αυτόματο συνδυασμένο (σύστημα αναγκαστική αέρα) επιτρέπουν, λειτουργούν αποτελεσματικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες, επειδή η παροχή και η απομάκρυνση από αυτό εκτελείται μηχανικά?
 • κανάλι ή κανάλι (ανάλογα με το σχεδιασμό του εξοχικού σπιτιού). Στην πρώτη περίπτωση, ο λέβητας συνδέεται με ανοίγματα με άλλο χώρο, από όπου εξέρχεται η αναλωμένη ροή στον αγωγό αέρα. Στη δεύτερη περίπτωση, τοποθετείται ένα περίπλοκο σύστημα σωλήνων, εξασφαλίζοντας την ανταλλαγή σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Συμβουλή: Για να βελτιωθεί ο φυσικός αερισμός του λέβητα αερίου, είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος θα εξασφαλίζει την κίνηση των αέριων μαζών ελλείψει έλξης.

Οι κλειστές συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι εφοδιασμένες με έναν αγωγό εξαερισμού (διπλής). Στον εσωτερικό σωλήνα του, εκτελείται η έξοδος των προϊόντων καύσης, και εξωτερικά - τροφοδοτείται καθαρός αέρας στον καυστήρα.

Εάν ένας λέβητας αερίου με θάλαμο καύσης ανοικτού τύπου είναι εγκατεστημένος στο σπίτι, πρέπει να είναι:

 • Τοποθετήστε ένα σωλήνα για την απομάκρυνση του μονοξειδίου του άνθρακα στο δρόμο.
 • να οργανώσει ένα κοινό σύστημα ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • για να ρυθμίσετε την παροχή οξυγόνου στον λέβητα.

Στη σημείωση: το οξυγόνο μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο από το δρόμο μέσα από τις ρωγμές και τα κενά στα παράθυρα και τις πόρτες. Εάν το δωμάτιο κλείσει σφιχτά, θα είναι απαραίτητο να οργανωθεί η τροφοδοσία με φρέσκο ​​αέρα με αναγκαστική μέθοδο.

Ο κατάλληλος εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία

Η οργάνωση της ανταλλαγής οξυγόνου θα εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο σπίτι, την υγεία των κατοίκων της και την ασφάλεια της ίδιας της δομής. Πώς να το εξοπλίσουμε σωστά;

Κανόνες και κανόνες για τον αερισμό στο σπίτι

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης για ένα άτομο σε ένα εξοχικό σπίτι, είναι απαραίτητο να εισέρχονται σε καθεμία από αυτές για 1 ώρα 60 m3 οξυγόνου (τουλάχιστον 20 m 3). Η άνετη υγρασία του αέρα κάνει το 50% και η ταχύτητα της ανταλλαγής του - 0,5 m / s.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το σωστό σχεδιασμό του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα για χώρους διαφορετικών σκοπών. Για το μπάνιο, αυτός ο δείκτης είναι 50 m 3, ένα κοινό μπάνιο - 25 m 3, κουζίνα - 90 m 3. Όχι μόνο τα γραφεία, αλλά και τα καθιστικά, τα βοηθητικά δωμάτια πρέπει να αερίζονται. Για να διαμορφώσετε μια υπολογισμένη κουκούλα, πρέπει να συνοψίσετε την ανταλλαγή αέρα σε κάθε διαμέρισμα του σπιτιού. Είναι επιθυμητό ο πραγματικός εξαερισμός να υπερβαίνει τα ελάχιστα πρότυπα.

Σχεδιάζοντας ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα στο σπίτι

Η ανάπτυξη ενός έργου αερισμού του σπιτιού περιλαμβάνει:

 • μια επιλογή εξοπλισμού.
 • την εκπόνηση σχεδίου για τη διαρρύθμιση των επικοινωνιών, λαμβάνοντας υπόψη αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά, υγειονομικά, οικονομικά κριτήρια.

Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα αντιμετωπίσει την παροχή και απομάκρυνση του αέρα, εντός του εκτιμώμενου όγκου που υπολογίζεται για το σπίτι. Το έργο δεν πρέπει μόνο να διασφαλίζει τον αδιάκοπο αερισμό των χώρων, αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δομικά στοιχεία (κόμβους, θαλάμους). Αυτό είναι απαραίτητο για γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων και τακτική συντήρηση.

Για να λειτουργήσει σωστά η κυκλοφορία, είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό. Θα πρέπει να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να καταστρέφουν την αρχιτεκτονική του σπιτιού, οπότε είναι καλύτερο να εξασφαλιστεί η τοποθέτησή τους με κρυφό τρόπο.

Κατά τον σχεδιασμό ενός εξοχικού εξαερισμού είναι σημαντικό το σύστημα να συμμορφώνεται με τα υγειονομικά και επιδημιολογικά πρότυπα. Δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίσει την παροχή / αφαίρεση των μαζών του αέρα, αλλά και να λειτουργήσει όσο πιο ήσυχα γίνεται. Μην ξεχνάτε την οικονομία του συστήματος. Αλλά η επιθυμία για μείωση του κόστους της εγκατάστασής του δεν πρέπει να αντανακλά την ποιότητα της εγκατάστασης. Ο κύριος στόχος του σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη της καλύτερης παραλλαγής του εξαερισμού στο σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Η σύνταξη ενός έργου από έναν ανάδοχο αρχίζει με τη δημιουργία μιας τεχνικής εργασίας. Όλα τα κριτήρια τίθενται σε αυτό, σύμφωνα με τα οποία το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί, τις επιθυμίες του πελάτη.

Υπολογισμός του εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Η λειτουργία του συστήματος εξαρτάται από το αν ο όγκος του παρεχόμενου και εκκενωμένου αέρα αντιστοιχεί στις συνθήκες του σπιτιού. Αυτό μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας ειδικούς τύπους. Η βάση του σχεδίου είναι το σπίτι, το οποίο δείχνει το σκοπό και την έκταση κάθε δωματίου.

Αρχικά υπολογίστε τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα - μια ένδειξη που καθορίζει πόσες φορές σε 1 ώρα στο δωμάτιο ο αέρας θα αλλάξει εντελώς. Για τις περισσότερες κατοικίες, μπορεί να είναι ενιαία, για κουζίνες, μπάνια, λεβητοστάσια - 2-3 φορές. Επίσης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι άνθρωποι που ζουν στο σπίτι.

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα υπολογίζεται από τον τύπο: L (χωρητικότητα της μονάδας αερισμού, m3 / h) = n (το ποσοστό πολλαπλότητας για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο) * V (ένταση δωματίου).

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι, πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο: L = Ν (αριθμός κατοίκων)* L (ο αέρας που προορίζεται για ένα άτομο είναι ο κανόνας). Όταν εκτελείτε σωματικές ασκήσεις, ένα άτομο χρειάζεται ανανέωση αέρα - 30 m 3 / h, σε ηρεμία - 20 m 3 / h.

Λάβετε υπόψη: έχοντας υπολογίσει την ανταλλαγή αέρα με πολλαπλότητα και τον αριθμό των ενοικιαστών, καθοδηγούνται από τη μεγαλύτερη από αυτές τις τιμές.

Επιλογή εξοπλισμού

Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται οι κύριες ρυθμίσεις συστήματος:

 • ισχύ, παραγωγικότητα.
 • πίεση εργασίας ·
 • επίπεδο θορύβου.

Η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων εξαρτάται άμεσα από τη διατομή τους, καθώς και τη δύναμη του ανεμιστήρα. Αλλά πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι αεραγωγοί έχουν μια συγκεκριμένη αντίσταση, η οποία μειώνει την ικανότητα της μονάδας επεξεργασίας αέρα.

Να σημειωθεί: η απόδοση του συστήματος εξαερισμού του εξοχικού σπιτιού πρέπει να είναι στην περιοχή των 1000-3000 m 3 / h.

Στο στάδιο της ανάπτυξης της μελέτης σκοπιμότητας προσδιορίζεται ο τύπος, η ποσότητα και η ισχύς των στοιχείων του συστήματος, η προετοιμασία της προσωρινής αξίας του, οι προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση. Μετά από αυτό, καταρτίζεται ένα έργο εργασίας, βασισμένο σε πολύ ακριβείς υπολογισμούς της ανταλλαγής αέρα, απελευθέρωσης θερμότητας ενός συγκεκριμένου σπιτιού. Οι συσκευές και οι διανομείς αέρα σε αυτό επιλέγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες παραμέτρους.

Το σχέδιο εξαερισμού ενός συνηθισμένου σπιτιού

Το δίκτυο διανομής αέρα αποτελείται από σωλήνες, διαμορφωμένα προϊόντα (περιστροφικά στοιχεία, διαχωριστές, προσαρμοστές), συσκευές διανομής (διαχύτες, σχάρες). Στη βάση του, μπορείτε να καθορίσετε:

 • η πίεση λειτουργίας του ανεμιστήρα εξαρτάται από τις τεχνικές παραμέτρους της μονάδας, τον τύπο και τη διάμετρο των αεραγωγών, τον αριθμό των περιστροφικών και συνδετικών στοιχείων και τους διανομείς αέρα που χρησιμοποιούνται. Όσο μακρύτερα ο κύριος και οι περισσότεροι διαφορετικοί σύνδεσμοι, στροφές, προσαρμοστές σε αυτό, τόσο μεγαλύτερη πίεση πρέπει να δημιουργήσει ο ανεμιστήρας.
 • ταχύτητα μετακίνησης των αέριων μαζών - εξαρτάται από τη διάμετρο του δικτύου. Για οικιστικά κτίρια είναι 2,5-4 m / s.
 • το επίπεδο θορύβου εξαρτάται από την διατομή του δικτύου και την ταχύτητα μετακίνησης του αέρα μέσω αυτών. Η ήσυχη εργασία του συστήματος εξαερισμού θα παρέχει σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Εάν δεν μπορείτε να τα εγκαταστήσετε, χρησιμοποιήστε κορμούς 160-250 mm, εξοπλισμένες με πλέγματα διανομής 20x20 ή 20x30 cm.

Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο (GOST 21.602-2003), όλα τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού πρέπει να εμφανίζονται στο διάγραμμα. Υποδεικνύονται με ορισμένα σύμβολα και υπογράφονται.

Διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού

Το έγγραφο αυτό περιέχει επίσης παραπομπές σε άλλες κανονιστικές πράξεις που ρυθμίζουν τη γραφική παράσταση της κατεύθυνσης του αέρα στο σύστημα εξαερισμού, τα συστατικά του στοιχεία (ανεμιστήρες, σωλήνες).

Για να ζήσετε σε ένα εξοχικό σπίτι ήταν άνετο και ασφαλές για ένα άτομο, είναι απαραίτητο να οργανώσει τον εξαερισμό του. Αυτό δεν θα εξασφαλίσει μόνο ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, αλλά θα επεκτείνει επίσης την διάρκεια λειτουργίας του ίδιου του κτιρίου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυθμίσεων ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου συστήματος εξαρτάται από την περιοχή, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του σπιτιού, τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν, τον προϋπολογισμό. Για να διασφαλιστεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, ο σχεδιασμός και η εγκατάστασή του πρέπει να ανατεθούν καλύτερα σε επαγγελματίες με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.