Ελέγξτε τη βαλβίδα εξαερισμού - αποσυναρμολογήστε τη συσκευή και το κάνετε μόνοι σας

Το σύστημα εξαερισμού είναι η απαραίτητη επικοινωνία για κάθε κτίριο. Αποτελείται από μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων που παρέχουν αερισμό των χώρων. Μεταξύ των σημαντικότερων λεπτομερειών του εξαερισμού, συχνά επιλέγεται μια βαλβίδα ελέγχου, εξαλείφει την πιθανότητα στροφής της ροής του αέρα στον εκχυτήρα και χάρη σε αυτό εισέρχεται φρέσκος αέρας πάντα στα δωμάτια. Ας μιλήσουμε για το σχεδιασμό και τη δημιουργία της βαλβίδας με τα χέρια μας.

Οποιαδήποτε προβλήματα στην εργασία του αερισμού στο σπίτι γίνονται γρήγορα αισθητά - εμφανίζονται δυσάρεστες μυρωδιές στο διαμέρισμα. Συνήθως αυτό οφείλεται στην αντίστροφη ώθηση, στην οποία ένα μέρος του αέρα από τον αεραγωγό επιστρέφει στο σαλόνι. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων:

 • κακή εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής ·
 • παροχή στο σύστημα ανεπαρκούς αέρα προμήθειας,
 • εγκατάσταση σε ένα από τα διαμερίσματα ενός πολυώροφου κτιρίου ενός ισχυρού συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του γενικού συστήματος εξαερισμού του σπιτιού.
 • βλάβη της βαλβίδας ελέγχου.

Η βαλβίδα ελέγχου είναι μια συσκευή της οποίας κύριο δομικό στοιχείο είναι το κλείστρο. Το κλείστρο πρέπει να ανοίγει από τη ροή του αέρα μόνο προς μία κατεύθυνση. Αν η ροή αέρα δεν κατευθύνεται από τους χώρους διαβίωσης, αλλά μέσα στους χώρους, το κλείστρο κλείνει αυτόματα. Τοποθετώντας μια βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό, προστατεύετε το διαμέρισμά σας από πιθανές δυσάρεστες οσμές, από αντίστροφη έλξη, ό, τι προκαλείται.

Ανεμιστήρας καυσαερίων με βαλβίδα διαφράγματος

Οι βαλβίδες ελέγχου για συστήματα εξαερισμού κατασκευάζονται με τη μορφή δίσκου ή πτερυγίου. Μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη και διαμόρφωση του τμήματος, τα οποία μπορεί να είναι κυκλικά, ορθογώνια ή άλλα. Τέτοιες συσκευές μπορούν να θερμανθούν ή να λειτουργήσουν χωρίς θέρμανση. Οι θερμαινόμενες συσκευές είναι κατάλληλες μόνο για εγκατάσταση σε συστήματα εξαερισμού με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, είναι καλά επειδή εξαλείφουν εντελώς τον κίνδυνο συμπύκνωσης στο σύστημα και του πάγου λόγω της κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το κύριο χαρακτηριστικό των βαλβίδων ελέγχου είναι η απόδοση. Σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα για τον κανονικό εξαερισμό του μέσου περιβλήματος στον εξαερισμό, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν βαλβίδες με παροχή 4 έως 6 m / sec. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τέτοιες συσκευές από μέταλλο και πλαστικό. Οι μεταλλικές συσκευές είναι πιο ανθεκτικές και αξιόπιστες, αλλά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους μπορούν να προκαλέσουν δυνατούς και δυσάρεστους ήχους - παλαμάκια όταν κλείσει το κλείστρο. Ένα άλλο μειονέκτημα των μεταλλικών προϊόντων είναι ότι όταν σχηματίζουν ένα συμπύκνωμα μπορούν να σκουριάζουν. Οι πλαστικές βαλβίδες, αν και όχι τόσο ανθεκτικές, είναι πλέον πιο δημοφιλείς. Είναι εντελώς χωρίς ήχο, λιγότερο δαπανηρές και δεν υπόκεινται σε διαβρωτικές διαδικασίες.

Οι βαλβίδες όχι μόνο αποτρέπουν το πίσω ρεύμα, αλλά και εμποδίζουν την είσοδο των συντριμμιών - μικρά έντομα και σκόνη - στον αερισμό.

Ο αερισμός με βαλβίδα αντεπιστροφής είναι πολύ κοινός σήμερα. Αυτά τα συστήματα κατά λειτουργικότητα είναι πολύ καλύτερα από τις επικοινωνίες, όπου η ρύθμιση της ροής αέρα ρυθμίζεται χειροκίνητα. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε βαλβίδες ελέγχου τεσσάρων διαφορετικών σχεδίων. Κάθε τύπος έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να θυμόμαστε όταν επιλέγουμε μια συσκευή στο σύστημα αερισμού του.

Ο πρώτος τύπος βαλβίδας είναι μία βαρυτική δράση με ένα πτερύγιο. Η ροή του αέρα, που εισέρχεται στο σύστημα εξαερισμού από τα δωμάτια, ενεργεί στη βαλβίδα, ανοίγει το κλείστρο και αφαιρείται στο τμήμα εξάτμισης της επικοινωνίας. Εάν δεν υπάρχει κίνηση αέρα από το διαμέρισμα, καθώς και όταν ο αέρας ρέει πίσω από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, η βαλβίδα στη βαλβίδα θα κλείσει.

Αυτός ο τύπος βαλβίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα φυσικού αερισμού. Με σωστή τοποθέτηση απαιτείται ελάχιστη ροή αέρα για να ανοίξει η βαλβίδα - η αντίσταση της βαλβίδας στο άνοιγμα είναι πολύ χαμηλή. Σύμφωνα με το σχέδιο, τέτοιες συσκευές με ένα πτερύγιο μπορούν να είναι δύο τύπων. Σε ένα από αυτά, ο άξονας στον οποίο είναι στερεωμένος ο μπουλόνι εγκαθίσταται με μετατόπιση σε σχέση με τη μέση του καναλιού αέρα, στην άλλη - υπάρχει ένα αντίβαρο στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Δεδομένου ότι τέτοιες συσκευές είναι κλειστές υπό την επίδραση της βαρύτητας, για την κανονική τους λειτουργία απαιτείται μια ιδανική ομαλή εγκατάσταση στο σύστημα. Για την τοποθέτηση αυστηρά κάθετα ή οριζόντια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο. Διαφορετικά, η βαλβίδα μπορεί να κλείσει χαλαρά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να προστατεύσει πλήρως το εσωτερικό από την ώση επιστροφής.

Κάθε ένας από τους τύπους πτερυγίων εξαερισμού είναι ελαφρώς διαφορετικός στην αρχή της λειτουργίας

Ο δεύτερος τύπος προστατευτικών συσκευών είναι τα δίθυρα με ελατήρια. Μια τέτοια βαλβίδα ονομάζεται "πεταλούδα", αφού έχει δύο κουρτίνες, διπλώνει υπό υψηλή πίεση από την πλευρά του διαμερίσματος και κλείνει με ελατήρια, ελλείψει πίεσης. Είναι πολύ πιο εύκολο να εγκαθίστανται από τα βαρυτικά - μπορούν να τοποθετηθούν στις βεντούζες σε οποιαδήποτε γωνία.

Οι βαλβίδες τύπου πεταλούδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εξαναγκασμένο εξαερισμό με εξάτμιση. Πριν από την αγορά και την εγκατάσταση της "πεταλούδας", είναι απαραίτητο να ελέγξετε την ευαισθησία των κουρτινών - την ικανότητα ανοίγματος κάτω από την χαρακτηριστική πίεση του αέρα στο σύστημα στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί η συσκευή. Σε ορισμένα σύγχρονα προϊόντα, η ευαισθησία των φυλλαδίων και των ελατηρίων μπορεί να ρυθμιστεί.

Ένας άλλος τύπος προϊόντος που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την αντίστροφη έλξη - είναι ειδικά περσίδες, τοποθετημένες στη μάσκα εξαερισμού. Οι τυφλοί εργάζονται στην αρχή της βαρύτητας, όπως οι βαλβίδες μονής καρφίτσας, η διαφορά μεταξύ τους είναι μόνο στον αριθμό και το μέγεθος των θυρών. Ένας μεγάλος αριθμός μικρών πτερυγίων σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε τέτοιες συμπαγείς συσκευές στα εξωτερικά στοιχεία του συστήματος.

Στην αγορά παρουσιάζονται τυποποιημένα τυφλά μεγέθη, που αντιστοιχούν στο μέγεθος των αγωγών για κουκούλες και ανοίγματα για φυσικό εξαερισμό. Μπορείτε να βρείτε πλέγματα με περσίδες, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ελατήρια ή μεμβράνες, αλλά τέτοια σχεδιαστικά λύματα θεωρούνται αναξιόπιστα, τα σχάρες θα λειτουργούν ανεπαρκώς σε αρνητικές θερμοκρασίες εάν εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους.

Ο πιο κοινός τύπος βαλβίδας διακοπής είναι μια εύκαμπτη μεμβράνη. Σε αυτή τη συσκευή, εγκαθίσταται μια εύκαμπτη πλάκα, η οποία μπορεί να κάμπτεται υπό την επίδραση της ροής αέρα. Εάν εγκατασταθεί σωστά, το διάφραγμα θα ανοίξει τον αγωγό εξαερισμού σε μία κατεύθυνση της ροής του αέρα και θα κλείσει στην αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν αγοράζετε μια μεμβράνη, πρέπει να λάβετε υπόψη την ποσότητα της αντίστροφης ώσης στον αγωγό εξαερισμού. Εάν υπάρχει πιθανότητα παραμόρφωσης της εύκαμπτης μεμβράνης από ρεύματα αέρα, είναι απαραίτητο να αγοράσετε μεμβράνες με επιπλέον νευρώσεις. Κατά την εγκατάσταση μιας συμβατικής μεμβράνης σε ένα σύστημα με ισχυρή "επιστροφή", ο κίνδυνος ζημιάς στη βαλβίδα και η διακοπή της κανονικής λειτουργίας της είναι μεγάλος, γεγονός που θα προκαλέσει δυσάρεστες μυρωδιές και άλλες ενδείξεις δυσλειτουργίας του εξαερισμού.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε μια βαλβίδα για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού με προστασία αντίστροφης πίεσης, μπορεί να γίνει από μόνο του. Ο ανεμιστήρας εξάτμισης που θα πρέπει να αγοράσετε στο σύστημα, αλλά θα μειώσετε σημαντικά τον συνολικό προϋπολογισμό. Για να δημιουργήσετε μια βαλβίδα θα χρειαστείτε:

 • κομμάτι τετολίθου ή πλαστικού από το μέγεθος του ανοίγματος (πάχος 4-5 mm).
 • κομμάτι λεπτού πλαστικού ή πολυαιθυλενίου ·
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • ανεμιστήρας;
 • τρυπάνι?
 • καουτσούκ μαξιλάρια?
 • κόλλα.

Από ένα κομμάτι πλαστικό πρέπει να κόψετε μια πλάκα που έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα με την οπή εξαερισμού. Αυτή θα είναι η βάση της βαλβίδας σας. Τώρα στις άκρες της βάσης πρέπει να τρυπήσετε μερικές τρύπες. Ο αριθμός των οπών προσδιορίζεται ξεχωριστά, θα πρέπει να είναι αρκετός για να στερεώσει τον πίνακα στον τοίχο και να στερεώσει τον ανεμιστήρα. Στο κέντρο της πλάκας, δημιουργήστε επίσης οπές μέσω των οποίων ο αέρας εξαγωγής θα αφαιρεθεί από το δωμάτιο. Αριθμός τρύπων που πρέπει να προσδιορίσετε μόνοι σας, σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες. Οι περισσότερες τρύπες στο κεντρικό τμήμα της πλάκας που κάνετε, τόσο περισσότερο εύρος ζώνης θα κατέχεται από την κατασκευασμένη βαλβίδα και το πιο λειτουργικό θα είναι.

Η αυτοκατευθυνόμενη βαλβίδα ελέγχου μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με αυτή που αγοράστηκε στο κατάστημα

Τώρα πρέπει να στερεώσετε την κουκούλα στην τελική βάση. Τοποθετήστε πρώτα το ελαστικό παρέμβυσμα στη θέση της σύνδεσης και μόνο στη συνέχεια στερεώστε τον ανεμιστήρα. Όσο πιο αεροστεγή θα είναι η συσκευή, τόσο καλύτερη θα είναι η λειτουργία της. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε κομμάτια καουτσούκ κάτω από τους συνδετήρες έτσι ώστε κατά τη λειτουργία ο ανεμιστήρας να δημιουργεί ελάχιστο θόρυβο και δόνηση.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί ένα πυκνό φιλμ πολυαιθυλενίου (πάχους τουλάχιστον 0,1 mm) ή ένα λεπτό φύλλο από πλαστικό. Από αυτά, θα φτιάξετε τα πτερύγια της βαλβίδας. Η μεμβράνη ή το πλαστικό πρέπει να κόβεται στο μέγεθος της βάσης και στη συνέχεια να κολλάει στην προετοιμασμένη πλάκα στο σύνολό της. Αυτά τα αυτοκατευθυνόμενα πτερύγια πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις οπές εξαερισμού. Στη συνέχεια πρέπει να κόψετε το φύλλο σε δύο ίσα μέρη. Η τομή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε πραγματικά κοφτερά εργαλεία για την κοπή, για παράδειγμα, ένα κοπτικό μαχαίρι, το οποίο είναι εύκολο να διαιρέσετε την μεμβράνη πολυαιθυλενίου σε δύο μέρη.

Η τελική βαλβίδα θα πρέπει να εγκατασταθεί στον αγωγό αερισμού και να στερεωθεί με βίδες στον τοίχο. Μεταξύ του τοίχου και της βαλβίδας θα υπάρχουν πάντα κενά, θα πρέπει να είναι προσεκτικά σφραγισμένα. Αυτό δημιουργεί μια ολοκληρωμένη βαλβίδα που ολοκληρώνεται. Κατά την εκτέλεση των εργασιών σχετικά με τις οδηγίες, θα πάρετε μια αξιοπρεπή συσκευή, σχεδόν κακή σε λειτουργικότητα με τα προϊόντα που κατασκευάζονται σε βιομηχανικές συνθήκες. Μια τέτοια αυτο-κατασκευασμένη βαλβίδα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για 2-3 χρόνια.

Θα λειτουργήσει σύμφωνα με την απλούστερη αρχή. Υπό την επίδραση της ροής αέρα από τον ανεμιστήρα, θα ανοίξουν τα αυτοκατευθυνόμενα πτερύγια, επιτρέποντας στον αέρα να αερίσει τον εσωτερικό χώρο και να αφαιρέσει τον αέρα εξαγωγής. Στην περίπτωση της αντίστροφης slam ταινία ώθηση και πλήρως ερμητικά κοντά τη διέξοδο, δηλαδή, από ventkanala στο δωμάτιό σας δεν θα πάρει οσμές και τη ρύπανση.

Ανεξάρτητα από το αν αγοράζετε βαλβίδα ελέγχου ή το κάνετε μόνοι σας για το σύστημα, αυτή η συσκευή θα αυξήσει σημαντικά τη λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού και θα προστατεύσει αξιόπιστα το σπίτι σας από αντίστροφη έλξη.

Βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό: πώς να ρυθμίσετε τον αερισμό με βαλβίδα ελέγχου για εξαγωγή

Μήπως οι μυρωδιές του φαγητού προετοιμάζονται και πάλι πίσω, αντί να εγκαταλείπουν το δωμάτιο για πάντα; Και αυτό παρά το εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού; Συμφωνώ, αυτή είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, από την οποία θέλετε να ξεφορτωθείτε το συντομότερο δυνατό. Πιθανότατα το πρόβλημα έγκειται στην εμφάνιση ανάστροφης έλξης. Αυτό είναι ένα κοινό φαινόμενο, το οποίο έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.

Θα σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα αρώματα με μια απλή και φθηνή συσκευή που δεν απαιτεί εκ νέου σχεδιασμό των υφιστάμενων αγωγών εξαερισμού ή σημαντικές οικονομικές επενδύσεις. Θα αρκεί να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου για τον εξαερισμό - θα λύσει το πρόβλημα.

Όλες οι ενέργειες μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Αλλά γι 'αυτό πρέπει να γνωρίζετε τις επιλογές σχεδιασμού για την υλοποίηση τέτοιων συσκευών, τα υπέρ και τα κατά τους, καθώς και τους κανόνες τοποθέτησης και εγκατάστασης στα συστήματα εξάτμισης. Όλες οι πληροφορίες δίνονται στο άρθρο μας. Επίσης, περιέχει χρήσιμα βίντεο κλιπ με οδηγίες βήμα προς βήμα για επεξεργασία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν σαφώς την ουσία του υλικού που παρουσιάζεται.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Για να αποφασίσετε την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής, πρέπει να διαπιστώσετε την πιθανότητα ανάστροφης έλξης στο σύστημα εξαερισμού του σπιτιού.

Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα σας επιτρέψει να σχεδιάσετε και να εφαρμόσετε σωστά την ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις.

Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού παροχής και εξαγωγής βασίζεται στο νόμο ότι ανά πάσα στιγμή ο όγκος του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από το δωμάτιο είναι ο ίδιος.

Έτσι, το βύθισμα επιστροφής στην κουκούλα προκύπτει αν η συνολική ροή σε άλλα σημεία εισόδου και εξόδου αέρα κατευθύνεται από το σπίτι. Υπάρχουν πολλοί κύριοι λόγοι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Συχνά η ανάστροφη ώθηση προκύπτει λόγω σημαντικής μείωσης ή διακοπής της ροής που εισέρχεται στα δωμάτια μέσω του εξαερισμού τροφοδοσίας.

Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της σταδιακής απόφραξης των οπών και στην περίπτωση ενός αναγκαστικού κυκλώματος, φθορά ή διάσπαση των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την κυκλοφορία του αέρα.

Επίσης, η εμφάνιση της αντίστροφης ώσης μπορεί να διευκολυνθεί από την απότομη αύξηση του όγκου του αέρα που ρέει μέσω μιας από τις διατάξεις εξαγωγής.

Για παράδειγμα, στη θέρμανση του κλιβάνου, ο θερμός αέρας με προϊόντα καύσης αφήνει έντονα μέσα από την καμινάδα. Εάν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη μέσω του αερισμού τροφοδοσίας, η κατεύθυνση ροής στα εκχυλίσματα θα αλλάξει.

Στην περίπτωση χρήσης αεραγωγού με πολλά σημεία εισαγωγής αέρα μέσα στο σπίτι, είναι δυνατό να αλλάξετε την κατεύθυνση ροής εάν ένας από αυτούς είναι εξαναγκασμένος αερισμός.

Έτσι, αν τα κουτιά από την κουζίνα και το μπάνιο είναι συνδεδεμένα σε ένα σύστημα, η ενεργοποίηση της κουκούλας θα έχει ως αποτέλεσμα την πίεση του αέρα όχι μόνο προς το δρόμο αλλά και προς το μπάνιο.

Η αλλαγή των παραμέτρων του περιβάλλοντος εκτός του διαμερίσματος ή στο σπίτι μπορεί επίσης να προκαλέσει οπισθοδρόμηση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής που σχετίζονται με την αλλαγή του εδάφους, όπως η ανέγερση ή η κατεδάφιση κοντινών δομών, είναι δυνατό να αλλάξετε την κατεύθυνση του ανέμου προς την πλευρά του σχεδίου.

Σε πολυκατοικίες, όταν χρησιμοποιείτε κοινούς αεραγωγούς εξαερισμού για εξαερισμό, είναι πιθανό ότι θα υπάρξει αντίστροφη ώθηση στο διαμέρισμα λόγω της σύνδεσης ισχυρών καυσαερίων με τους γείτονες.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παλιά σπίτια, των οποίων οι συνήθεις αεραγωγοί είναι σχεδιασμένοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα χρήσης συσκευών για εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν επί του παρόντος συνθήκες για αντίστροφη έλξη, είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αντεπιστροφής κατά την εγκατάσταση του συστήματος κυκλοφορίας αέρα.

Πιθανές τροποποιήσεις, μόλυνση του αερισμού τροφοδοσίας ή εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας μεταβλητής κατεύθυνσης της ροής αέρα.

Το κόστος των έτοιμων συσκευών είναι χαμηλό και η εισαγωγή μιας βαλβίδας σε ήδη λειτουργούντες αεραγωγούς είναι ένα δύσκολο έργο.

Τύποι σχεδιασμού βαλβίδων ελέγχου

Σε σχέση με την ευρεία χρήση των διατάξεων εξάτμισης, η χρήση του χειροκίνητου ελέγχου για τον έλεγχο της ροής του αέρα δεν είναι πλέον σημαντική.

Υπάρχουν τέσσερις θεμελιωδώς διαφορετικοί τρόποι αυτόματης παρεμπόδισης της πρόωσης στο σύστημα εξαερισμού. Κάθε ένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του τύπου της συσκευής.

Τύπος # 1 - δράση βαρύτητας ενός φύλλου

Ένα ρεύμα που κατευθύνεται από το δωμάτιο ασκεί πίεση στο πτερύγιο της βαλβίδας και ανοίγει για να επιτρέψει τη διέλευση του αέρα. Εάν δεν υπάρχει κίνηση ή υπάρχει αντίστροφη ώθηση της πίεσης, η βαλβίδα δεν θα κλείσει και, υπό βαρύτητα, θα κλείσει.

Με τη σωστή εγκατάσταση, η βαλβίδα ελέγχου βαρύτητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φυσικό αερισμό, καθώς η αντοχή ανοίγματος του φύλλου είναι ασήμαντη.

Υπάρχουν δύο τρόποι υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού:

 • αξονική μετατόπιση, επί του οποίου είναι στερεωμένο το φύλλο, σε σχέση με τη μέση του τμήματος αγωγού του αγωγού.
 • παρουσία ενός αντίβαρου, που βρίσκονται μέσα ή έξω από τη συσκευή.

Δεδομένου ότι η αρχή του κλεισίματος του φύλλου βασίζεται στη δράση της βαρύτητας, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί η βαλβίδα, ανάλογα με τον σχεδιασμό, αυστηρά οριζόντια ή κάθετα χρησιμοποιώντας το επίπεδο.

Διαφορετικά, είναι δυνατό ή ελλιπές κλείσιμο ή σημαντική ροή αέρα στο σύστημα εξαερισμού θα είναι απαραίτητη για το άνοιγμα του φύλλου, ειδικά αν χρησιμοποιείτε αντίβαρο.

Τύπος # 2 - διπλό ελατήριο

Η βαλβίδα πεταλούδας που δεν επιστρέφει είναι εξοπλισμένη με δύο κουρτίνες που διπλώνουν υπό πίεση από τη δεξιά πλευρά και χτυπάνε με ελατήρια σε περίπτωση που δεν υπάρχει.

Δεδομένου ότι η διαδικασία κλεισίματος δεν εξαρτάται από τη δράση της βαρύτητας, μια τέτοια συσκευή, σε αντίθεση με τον βαρυτικό τύπο, μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε γωνία.

Συνήθως, αυτή η επιλογή λειτουργεί κανονικά μόνο με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό που χρησιμοποιεί εξάτμιση.

Πριν αγοράσετε μια βαλβίδα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την ευαισθησία των παραθυρόφυλλων για το άνοιγμα στο χαρακτηριστικό πίεσης αέρα του αεραγωγού στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί.

Ορισμένες σύγχρονες συσκευές όπως "πεταλούδα" μπορούν να ρυθμιστούν με τη δύναμη των ελατηρίων.

Πληκτρολογήστε # 3 - περσίδες στην μάσκα εξαερισμού

Η μάσκα που κλείνει την έξοδο στο δρόμο ή στον άξονα εξαερισμού είναι συχνά εξοπλισμένη με μια βαλβίδα που μοιάζει με παραθυρόφυλλα σε παράθυρο. Η αρχή της δράσης της είναι βαρυτική, ανάλογη με την έκδοση ενός φύλλου.

Η χρήση πολλαπλών φυλλαδίων αντί για ένα οφείλεται στη συμπαγή λειτουργία της συσκευής στην ανοιχτή θέση, η οποία σχετίζεται με εξωτερικά στοιχεία του συστήματος.

Οι διαστάσεις των σχάρων σχεδιάζονται για τις τυπικές παραμέτρους των αγωγών αερισμού για τα εκχυλίσματα και τις οπές αέρα για τους τοίχους.

Η βαλβίδα για την αποφυγή της αντίστροφης πρόσφυσης μπορεί να τοποθετηθεί σε ολόκληρη την σχάρα ή μόνο στο άνοιγμα για φυσικό εξαερισμό.

Στην πώληση υπάρχουν πλέγματα με βαλβίδα αντεπιστροφής άλλων σχεδιαστικών λύσεων. Ωστόσο, οι επιλογές με μεμβράνη ή η χρήση ελατηρίων θα έχουν σοβαρά προβλήματα απόδοσης σε αρνητικές θερμοκρασίες.

Επομένως, για ένα πλέγμα δρόμου είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια συσκευή με τύπους κλείστρου "blinds".

Τύπος # 4 - εύκαμπτη μεμβράνη

Η αρχή της βαλβίδας ελέγχου μεμβράνης βασίζεται στην ικανότητα της ροής να αλλάζει τη θέση της εύκαμπτης πλάκας.

Η τοποθέτησή του επιτρέπει ένα άνοιγμα του ανοίγματος εξαερισμού για μία κατεύθυνση της κίνησης του αέρα, και για ένα άλλο - το κλείσιμο του, στενά δίπλα στην περίμετρο.

Στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος παραμόρφωσης της μεμβράνης από μια ισχυρή οπίσθια κίνηση, απαιτούνται πρόσθετες νευρώσεις, στις οποίες θα ηρεμήσει κατά το κλείσιμο του ανοίγματος.

πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό το γεγονός, όταν η απόκτηση της βαλβίδας διαφράγματος είναι κατά τα άλλα πιθανή στρέβλωση και σχηματισμό κενού επακόλουθη πτερύγια, σύμφωνα με την οποία η μερική μετάδοση θα συμβεί αντίστροφη συσκευή ροή αέρα.

Χαρακτηριστικά του αυτο-κατασκευασμένο

Λόγω του χαμηλού κόστους των βαλβίδων ελέγχου, η ανεξάρτητη κατασκευή της συσκευής έχει σημασία μόνο όταν χρησιμοποιείτε μια μάσκα εξαερισμού ή έναν αγωγό αγωγών με μη τυπικές γεωμετρικές παραμέτρους.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι συχνά φθηνότερο και ταχύτερο για να γίνει μια βαλβίδα για αυτό παρά για τη μετάβαση σε ένα τυποποιημένο σχήμα και μέγεθος.

Ο απλούστερος τρόπος είναι να φτιάξετε μια μεμβράνη ή μία βαλβίδα. Ως φύλλο χρησιμοποιείται ένα άκαμπτο υλικό, για παράδειγμα μια πλαστική ή μεταλλική πλάκα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ακόλουθα σημεία:

 • το στήριγμα της πλάκας επί των τοιχωμάτων του σώματος της βαλβίδας ή της προεξοχής ασφάλισης για την αποτροπή του σχηματισμού ενός κενού και της διόδου του αέρα.
 • Η εξάλειψη του χτυπήματος της πλάκας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση συχνών αλλαγών στην κατεύθυνση της κίνησης του αέρα.

Για μια βαλβίδα μεμβράνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φύλλο από παχύ χαρτί ή ένα φύλλο λεβάν, μεγαλύτερο από την οπή εξαερισμού.

Με ένα ισχυρό οπίσθιο τράβηγμα, προκειμένου να αποφευχθεί η παραμόρφωση του υλικού της μεμβράνης, είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί μια σχάρα στην οποία θα αναπαυθεί.

Κανόνες τοποθέτησης και εγκατάστασης

Για συστήματα οποιασδήποτε διαμόρφωσης, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε τη διάταξη των βαλβίδων με τέτοιο τρόπο ώστε η ώση επιστροφής να εμποδίζεται με οποιοδήποτε συνδυασμό ανεμιστήρων και κουκούλες που περιλαμβάνονται. Η ποιότητα του εξαερισμού εξαρτάται από τη σωστή εγκατάσταση των ίδιων των συσκευών.

Η θέση της βαλβίδας στο σύστημα εξαερισμού

Αν το σύστημα εξατμίσεως έχει ένα ενιαίο χώρο εισαγωγής αέρα, η οποία αγωγό εξαερισμού έρχεται στον άξονα ή στο δρόμο, προκειμένου να αποτραπεί ανάστροφη ώση αρκεί για να αποδείξει στον αγωγό μια ενιαία βαλβίδα.

Εάν η τοπολογία του συστήματος είναι πιο περίπλοκη λόγω της παρουσίας αρκετών κουτιών ή ανοιγμάτων για φυσικό εξαερισμό, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κανόνες για την τοποθέτηση βαλβίδων ελέγχου:

 1. Για κάθε κλάδο που συνδέει το σημείο εισαγωγής αέρα και τον κύριο αγωγό, τοποθετείται μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η ανακατεύθυνση του αέρα προς την κουκούλα όταν δεν είναι ενεργοποιημένη.
 2. Συνήθως, μια άλλη συσκευή είναι εγκατεστημένη στην έξοδο του συστήματος εξαερισμού. Στην ιδανική περίπτωση, με πλήρη αεροστεγανότητα του καναλιού, αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά η πρακτική δείχνει την εγκυρότητα της τοποθέτησης της βαλβίδας σε αυτό το μέρος.

Κατά κανόνα, η βαλβίδα ελέγχου τοποθετείται σε μέρη με την πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά από προσκολλημένες σκόνες σκόνης και λίπους, διαφορετικά δεν θα υπάρξει πλήρες κλείσιμο των αποσβεστήρων με αντίστροφη πρόσφυση.

Κατά την προσομοίωση του αγωγού, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κατασκευαστής μπορεί να εγκαταστήσει μια βαλβίδα αντεπιστροφής στον ανεμιστήρα ή τον απαγωγέα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξεχωριστή προστασία αντίστροφης ώσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εγκατάσταση της βαλβίδας κοντά στην είσοδο του ορυχείου των πολυκατοικιών.

Το σύστημα γενικού αερισμού είναι μια κοιλότητα προστατευμένη από το άμεσο ηλιακό φως με θετική θερμοκρασία, στην οποία εισέρχεται περιοδικά υγρός αέρας, το οποίο είναι ένα ιδανικό μέσο για την αναπαραγωγή διαφόρων ειδών μικροοργανισμών.

Επίσης συχνά κατοικούνται από έντομα, πτηνά και τρωκτικά.

Ο αέρας σε τέτοια ορυχεία σπάνια πληροί τις υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις κατοικίες.

Ως εκ τούτου, ακόμη και στην περίπτωση της κανονικής επεξεργασίας αποχέτευσης των αξόνων εξαερισμού, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η δυνατότητα αντίστροφης έλξης και η είσοδος αέρα από αυτό μέσα στο διαμέρισμα.

Χρώματα εγκατάστασης και συντήρησης

Για τη δημιουργία του αερισμού του σπιτιού, χρησιμοποιούνται κυκλικοί ή ορθογώνιοι αεραγωγοί με τυπικές διαστάσεις. Για αυτούς, υπάρχουν έτοιμες λύσεις που περιέχουν μια βαλβίδα ελέγχου που μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε στο σύστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εγκατάστασης θα είναι παρόμοια με τη σύνδεση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου εξαερισμού.

Εάν υπάρχει ανάγκη για εναλλακτική λειτουργία του φυσικού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού, υπάρχουν δύο τυπικές λύσεις για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου, η οποία καθιστά δυνατή:

 • εγκατάσταση της αντλίας κοντά στην σχάρα εξαερισμού, με την εγκατάσταση της βαλβίδας στην κάμψη για φυσικό αερισμό.
 • αγορά ειδικού σχεδιασμού με δύο οπές και για τους δύο τύπους εξαερισμού.

Η τοποθέτηση μιας τέτοιας σχάρας μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας βίδες αυτοκαθαρισμού ή υγρά νύχια.

Η πρώτη μέθοδος είναι προτιμότερη, αφού η ανάλυση του συστήματος εξαερισμού για τον καθαρισμό, την επισκευή ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του γίνεται ευκολότερα πρώτα απ 'όλα με την αφαίρεση της σχάρας.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση μιας σχάρας από το εσωτερικό του δωματίου, τότε η άρθρωση της σχάρας και του τοίχου πρέπει να σφραγιστεί προσεκτικά.

Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζονται στα πλέγματα των δρόμων, που είναι εξοπλισμένα με περσίδες, είναι η κατάψυξη και το πάγωμα των φύλλων στον παγετό. Ο αέρας που προέρχεται από το μπάνιο, την τουαλέτα ή την κουζίνα, κορεσμένο με υγρασία, το οποίο παγώνει σε αρνητικές θερμοκρασίες.

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν δύο προβλήματα:

 • οι πόρτες δεν κλείνουν την οπή εξαερισμού, ως αποτέλεσμα, στην περίπτωση της αντίστροφης ώσης, ο αέρας διεισδύει στο δωμάτιο, αν και σε μικρότερο όγκο από ό, τι χωρίς καμία προστασία.
 • υπάρχει σημαντική μείωση της διατομής, με αποτέλεσμα τη μειωμένη χωρητικότητα του συστήματος, η οποία μειώνει τη ροή του αέρα και αυξάνει το φορτίο στους ανεμιστήρες και τις κουκούλες κουζίνας.

Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά την παρουσία πάγου στην σχάρα και να την αφαιρέσετε. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία μηχανικά, αλλά υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο περίβλημα και στις περσίδες, εάν είναι κατασκευασμένες από πλαστικό.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ένα άκαμπτο πλέγμα από μέταλλο από το εξωτερικό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τοποθέτηση της βαλβίδας σε πλέγμα εξαερισμού τυπικού μεγέθους:

Ο τρόπος εγκατάστασης της βαλβίδας για εναλλακτική λειτουργία εξαναγκασμένου και φυσικού αερισμού:

Κατασκευή βαλβίδας διαφράγματος:

Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στο σύστημα εξαγωγής αέρα θα εξασφαλίσει μια συνήθη λειτουργία εξαερισμού, θα εξαλείψει την αντίστροφη κίνηση της ροής του αέρα, θα εξαλείψει τις επιβλαβείς οσμές και τις τοξικές πτητικές ενώσεις. Εγκαταστήστε τη συσκευή με τα χέρια σας, αν αγοράσετε μια έτοιμη δομή που αντιστοιχεί στο τμήμα του κουτιού εξαερισμού στο σπίτι.

Βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό: χαρακτηριστικά του είδους και της εγκατάστασης

Στο διαμέρισμα δεν είχε πάρει οσμές από το εξωτερικό (από το δρόμο, από τους γείτονες), φυσικού αερισμού είναι συχνά δεν είναι αρκετό. Η βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό είναι μια συσκευή που ελέγχει τη ροή αέρα αυξάνοντας ή μειώνοντας το άνοιγμα για τη διέλευσή του. Λόγω η επίπεδη κουκούλα βαλβίδα δεν διεισδύει μέσα από το καπνό του τσιγάρου, κουζίνα μυρωδιές των γειτόνων, το κρύο αέρα από έξω, καθώς και έντομα, σκόνη και άλλα. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στο φυσικό και στο σύστημα εξαερισμού.

Βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό: χαρακτηριστικά του είδους και της εγκατάστασης

Τεχνικές προδιαγραφές

 • Τμήμα: στρογγυλό ή ορθογώνιο.
 • Διάμετρος: από 100 mm έως 1250 mm (στρογγυλή).
 • Μήκος: από 7 mm έως 72 mm.
 • Ύψος, Πλάτος: από 100 mm έως 1000 mm (ορθογώνια).
 • Με υλικό: μέταλλο και πλαστικό.
 • Σύμφωνα με τη μορφή: στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο.
 • Με την εγκατάσταση: κάθετη και οριζόντια.
 • Ανά τύπο κατασκευής: πεταλούδα, πλέγμα, πέταλο, προμήθεια.
 • Μέσω της διοίκησης: ενεργή, παθητική.

Ας εξετάσουμε κάθε είδος με περισσότερες λεπτομέρειες.

 • Ορθογώνιο
  Εάν ο αγωγός εξαερισμού στο τμήμα είναι ορθογώνιος, χρειάζεται βαλβίδα ελέγχου ακριβώς αυτού του σχήματος.
 • Πλαστικά
  Βαλβίδες από πλαστικό αγοράζονται πλέον συχνότερα από ό, τι από μέταλλο. Οι πλαστικές συσκευές είναι αθόρυβες: κλείσιμο ή άνοιγμα, οι λεπίδες δεν προκαλούν θόρυβο. Αλλά το πλαστικό δεν είναι κατάλληλο για όλα τα συστήματα εξαερισμού. Δείτε επίσης την επισκόπηση των πλαστικών αγωγών για συστήματα εξαερισμού.

Εμφάνιση πλαστικής βαλβίδας ελέγχου για εξαερισμό

Μάθετε πώς να προσαρμόζετε ευέλικτους αεραγωγούς σε αυτό το άρθρο.

Ελέγξτε βαλβίδες για διαφορετικούς τύπους εξαερισμού

Ο τύπος αερισμού μπορεί να είναι φυσικός και εξάτμιση (αναγκασμένος). Για τον φυσικό εξαερισμό του χώρου απαιτείται μόνο ένας άξονας εξαερισμού. Για αναγκαστική - συσκευή εξάτμισης ή εξαερισμού. Και τα δύο συστήματα εξαερισμού δεν εγγυώνται αντίστροφη έλξη. Η εγγύηση της απουσίας του είναι μια βαλβίδα ανάστροφης εξαερισμού.

Τύποι βαλβίδων ελέγχου για διαφορετικούς τύπους εξαερισμού

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αεραγωγού υπάρχουν 2 τύποι βαλβίδων ελέγχου: με κατακόρυφο πτερύγιο και με οριζόντιο πτερύγιο. Η επιλογή εξαρτάται από την κατεύθυνση στην οποία ο αέρας μετακινείται στον άξονα.

 • Για φυσικό αερισμό
  Όταν επιλέγετε βαλβίδα ελέγχου για φυσικό εξαερισμό, αξίζει να τραβήξετε τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο ευαίσθητη στις αλλαγές της ροής του αέρα. Ο φυσικός αερισμός δεν δημιουργεί ισχυρό ρεύμα. Κανονικά, η βαλβίδα τοποθετείται ταυτόχρονα με την κουκούλα.

Μια από τις ποικιλίες της βαλβίδας για τον φυσικό εξαερισμό

Εγκατάσταση βαλβίδας αντεπιστροφής για εξαερισμό

Εγκατάσταση των βαλβίδων αντεπιστροφής διαθέσιμες για τα τμήματα εκείνα του αγωγού, όπου ο ρυθμός ροής αέρα του τουλάχιστον 6 οριζοντίως, και καθέτως τουλάχιστον 4 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό: 120 φωτογραφίες εφαρμογών, συσκευή συσκευής και τύποι μοντέλων

Το πρόβλημα με πολλά συστήματα εξαερισμού είναι η αδυναμία παροχής κανονικού αερισμού στο διαμέρισμα. Ο κύριος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα ρεύμα αέρα από το δωμάτιο στο δρόμο. Η κακή εξάτμιση μπορεί να δημιουργήσει πρόσφυση προς τα πίσω. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια δυσάρεστη μυρωδιά, ειδικά είναι αισθητή στο μπάνιο. Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου για τον εξαερισμό θα βοηθήσει στην εξάλειψη ενός δυσάρεστου φαινομένου.

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής είναι μια συσκευή με μηχανικά στοιχεία που δεν επιτρέπουν στον αέρα να κινείται μέσω του αερισμού προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτόματη εργασία είναι το κύριο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής λειτουργεί σε οποιοδήποτε σύστημα αερισμού. Λειτουργεί με μηχανική και φυσική έλξη. Προστατεύει τον αγωγό εξαερισμού από το να πάρει έντομα, σκόνη και αποτρέπει τη διαμόρφωση των ρευμάτων.

Τύποι βαλβίδων στη βαλβίδα εξαερισμού

Η βαλβίδα είναι το κύριο συστατικό οποιασδήποτε βαλβίδας. Ρυθμίζει την κίνηση του αέρα στον εξαερισμό. Στις βαλβίδες ελέγχου υπάρχουν δύο τύποι κλείστρου. Ένας από αυτούς έχει παρόμοιο σχήμα με το καρούλι, και ο άλλος έχει σχήμα δίσκου.

Αυτά τα δύο παντζούρια χρησιμοποιούνται σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα. Από αυτές, χρησιμοποιείται μόνο ο τύπος δίσκου του κλείστρου στις βαλβίδες εξαερισμού. Οι τύποι των βαλβίδων ελέγχου για εξαερισμό ποικίλουν στον αριθμό των φυλλαδίων και στο εξωτερικό σχήμα. Τα παντζούρια τους είναι σταθερά στον άξονα οριζόντια. Ο αριθμός των πτερυγίων μπορεί να φτάσει έως και δύο κομμάτια.

Η διατομή μιας κυκλικής και ορθογώνιας βαλβίδας έχει διαφορετική διάμετρο. Η χωρητικότητα είναι επίσης διαφορετικής έντασης. Είναι το κύριο κριτήριο κατά την επιλογή μιας βαλβίδας. Ανάλογα με το σύστημα εξαερισμού, μπορείτε να επιλέξετε μια πλαστική ή μεταλλική βαλβίδα.

Η πραγματική ικανότητα ροής της βαλβίδας είναι 4-6 m / s, ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται συχνά στην καθημερινή ζωή. Όταν εργάζεστε, δεν προκαλεί θόρυβο. Η τοποθέτησή του δεν είναι τόσο περίπλοκη, ώστε να μπορείτε να το τοποθετήσετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε με την κουκούλα.

Όλες οι στρογγυλές και ορθογώνιες βαλβίδες αντεπιστροφής μπορούν να θερμανθούν. Η θέρμανση και ο ηλεκτροκινητήρας δεν επιτρέπουν τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό του εξαερισμού και το πλαίσιο του δεν θα καλύπτεται από πάγο κατά τους παγετούς.

Στοιχεία της βαλβίδας αντεπιστροφής

Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η βαλβίδα αντεπιστροφής, πρέπει να κατανοήσετε τον σχεδιασμό της. Αποτελείται από ένα δίσκο θραύσης που συνδέεται με τον άξονα, ο οποίος του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα. Για να επιτρέψετε στη βαλβίδα να κλείσει τον εξαερισμό μετά τη διακοπή του κινητήρα, είναι εγκατεστημένο ένα στέλεχος.

Ένα δημοφιλές μοντέλο της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι ο τύπος "πεταλούδας". Στο κέντρο του τμήματος, ένας άξονας είναι σταθερός, πάνω στον οποίο συγκρατούνται οι κοχλίες των εξαρτημάτων - δύο λεπίδες. Έχουν κλείσει τη βαλβίδα μετά τη διακοπή του ανεμιστήρα. Ορισμένοι τύποι είναι εφοδιασμένοι με σφραγίδες ηχομόνωσης.

Μια βαλβίδα τύπου "τυφλού" είναι επίσης αποτελεσματική. Ο αριθμός των λεπίδων έχει πολλές φορές περισσότερο. Συνδέονται με τους οριζόντιους άξονες.

Δημοσιονομική έκδοση της βαλβίδας εξαγωγής

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να έχετε αυτοσχέδια υλικά, μπορείτε να φτιάξετε μια βαλβίδα ελέγχου για τον εξαερισμό από τον εαυτό σας. Ως βάση μπορείτε να πάρετε ένα παχύ πλαστικό. Για να εξασφαλιστεί η επικάλυψη της οπής εξαγωγής, στερεώνεται μια λεπτή πλάκα. Σε αυτό, κόβεται μια τρύπα για τον ανεμιστήρα. Τρυπήστε τρύπες για τοποθέτηση στον τοίχο και για τον ανεμιστήρα.

Για μια άνετη προσαρμογή του ανεμιστήρα στη βάση, χρησιμοποιείται μια φλάντζα. Με αυτό, όλο τον εξαναγκασμένο αέρα από τον ανεμιστήρα θα πάει στον εξαερισμό.

Η βάση της σχάρας καλύπτεται με ένα λεπτό πλέγμα, έτσι ώστε να εμποδίζεται ολόκληρη η τρύπα. Τότε τα έντομα δεν μπορούν να μπουν μέσα στο σπίτι. Ένα τέτοιο πλέγμα, με την πάροδο του χρόνου, θα βουλώσει με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια. Πρέπει να αντικατασταθεί ή να καθαριστεί από ακαθαρσίες.

Για τις πόρτες είναι κατάλληλο το παχύ πολυαιθυλένιο. Θα πρέπει να είναι ομαλή και ομαλή σε όλες τις πλευρές. Η πλήρης στεγανότητα της οπής στη βάση δεν θα δημιουργήσει αντίστροφη έλξη.

Είναι καλύτερα να περιορίζεται σε δύο φύλλα. Πρέπει να τοποθετηθούν με συγκολλητική ταινία παράλληλα με τις άκρες. Το διάκενο μεταξύ του τοίχου και της αυτοκατευθυνόμενης βαλβίδας εξαγωγής πρέπει να αφαιρεθεί με κολλητική ταινία διπλής όψης.

Μια τέτοια συσκευή, με την κατάλληλη φροντίδα, θα διαρκέσει πολύ καιρό και θα απαλλάξει τις δυσάρεστες μυρωδιές των λυμάτων.

Για οπτική επιθεώρηση, μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες των βαλβίδων αντεπιστροφής για εξαερισμό. Η σωστή επιλογή δεν είναι εύκολη. Η βαλβίδα στη βαλβίδα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητη και να αντιδρά με την παραμικρή κίνηση του αέρα.

Εάν το διαμέρισμα αντιμετωπίζει προβλήματα έλξης, είναι προτιμότερο να συνδυάσετε τη βαλβίδα ελέγχου με συσκευές εξαναγκασμού εξαερισμού. Οι γρίλιες εξαερισμού θα σας βοηθήσουν να κάνετε την κατασκευή αόρατη.

Βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό: ένας απλός τρόπος για να γίνει ο αέρας στο δωμάτιο πιο καθαρό

Ένα παράδειγμα για το πώς φαίνεται η μηχανική βαλβίδα μετά την εμφάνιση και λειτουργία του ανεμιστήρα

Νιώθεις παράξενες μυρωδιές από την είσοδο και δεν ξέρεις πώς να λύσεις αυτό το πρόβλημα; Αποδεικνύεται ότι αρκεί η τοποθέτηση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής για εξαερισμό και η ξένη οσμή μπορεί να ξεχαστεί. Θα μιλήσω για το τι αντιπροσωπεύει αυτή η συσκευή, για το πώς λειτουργεί και για το αν μπορεί να γίνει χωρίς αυτό. Στο τέλος, μπορείτε να αποφασίσετε εάν πρέπει να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαερισμού ή όχι, και αν εγκαταστήσετε, τι είδους τροποποίηση για να την επιλέξετε.

Λόγοι εγκατάστασης

Τα ανοίγματα του διαμερίσματος συνδέονται με έναν αεραγωγό, ο οποίος είναι κοινός για τα μισά διαμερίσματα στην είσοδο. Ως εκ τούτου, αργά ή γρήγορα, μέρος των δυσάρεστων οσμών από γείτονες από κάτω διαπερνά μέσω του εξαερισμού στο διαμέρισμα.

Ο τακτικός καθαρισμός των αγωγών είναι σημαντικός για τον φυσικό εξαερισμό, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ένταση ώσης προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο τακτικός καθαρισμός των αγωγών είναι σημαντικός για τον φυσικό εξαερισμό, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ένταση ώσης προς τη σωστή κατεύθυνση

Η αιτία του προβλήματος μπορεί να βρεθεί στον αρχικά ανεπαρκή σχεδιασμό των αεραγωγών αερισμού ή στην απόφραξη τους για πολλά χρόνια λειτουργίας χωρίς τακτικό καθαρισμό. Πώς να αντιμετωπίσετε τις οσμές εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τους αεραγωγούς; Το πρόβλημα επιλύεται με την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής.

Ένα παράδειγμα της συνδυασμένης λειτουργίας ενός εξαερισμού και ενός απορροφητήρα για μια κουζίνα

Όπως και κάθε βαλβίδα - αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στον αέρα να περάσει στη μία πλευρά και να μην περάσει μέσα στο άλλο. Στην περίπτωσή μας, η συσκευή περνά ελεύθερα μολυσμένο αέρα από το δωμάτιο προς τα έξω και εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό του άξονα. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ένας τέτοιος αποσβεστήρας εμποδίζει τον σχηματισμό της αντίστροφης ώσης και εξαλείφει τη διείσδυση ψυχρού αέρα από το δρόμο.

Ποικιλίες ανά τύπο αυτοματισμού

Η εισαγωγή αέρα από το εξωτερικό ρυθμίζεται με το χέρι. Για να σταματήσετε την πρόσβαση των οσμών στο δωμάτιο, είναι απαραίτητο, όπως στη φωτογραφία, να γυρίσετε τα ελάσματα ή το δίσκο και, συνεπώς, να κλείσετε τις διαμπερείς οπές.

Λόγω των χαρακτηριστικών ελέγχου, η οδηγία για τη χρήση σχάρων και διαχυτών δεν εμποδίζει εντελώς τη διείσδυση οσμών στο δωμάτιο. Δηλαδή, μόλις αισθανθείτε ότι οι μυρωδιές διεισδύουν, πρέπει να πάτε στην οπή και να κλείσετε τα κενά.

Υπάρχουν πολλά κοινά σχέδια, αλλά όλα αυτά έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: δεν επιτρέπουν στον αέρα να ρέει και στις δύο κατευθύνσεις. Για να πάρει τον αέρα από μέσα προς τα έξω, η ροή πρέπει να είναι αρκετά δυνατή ώστε να εκτρέψει το πτερύγιο. Δεν υπάρχει τέτοιο βύθισμα στην έξοδο του διαμερίσματος, ειδικά εάν η εγκατάσταση εξαερισμού δεν έχει καθαριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιώντας μια βαλβίδα αντεπιστροφής με αυτόματο έλεγχο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι μυρωδιές δεν εισχωρούν στο δωμάτιο.

Ποια είναι η βαλβίδα ελέγχου για τον εξαερισμό και για ποιο λόγο;

Δεν είναι μυστικό ότι ο εξαερισμός στα διαμερίσματα χρησιμεύει για να αφαιρέσετε διάφορες οσμές. Αλλά μερικές φορές συμβαίνει ότι μέσω της μέσα στο σπίτι διεισδύει ο καπνός από τους γείτονες ή κάτι παρόμοιο. Επιπλέον, σε ρεύματα ή ισχυρό άνεμο, αντί να αντλείται εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει ως παραπόταμος. Πώς λοιπόν να απαλλαγείτε από αυτά τα προβλήματα; Η λύση μπορεί να είναι μια βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό, η οποία θα εμποδίσει την είσοδο διαφόρων οσμών στο σπίτι. Τώρα ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι, πώς λειτουργεί και πόσο δύσκολο είναι να το εγκαταστήσετε στο σπίτι σας.

Διαβάστε στο άρθρο:

Βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό - τι χρειάζεται και πώς λειτουργεί

Η ουσία αυτής της συσκευής είναι αυτή: ενώ στην ανοικτή θέση, η βαλβίδα αφήνει τον αέρα έξω από το δωμάτιο ελεύθερα έξω. Αλλά την ίδια στιγμή, αξίζει τη ροή να βιαστούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, η συσκευή ενεργοποιείται, εμποδίζοντας το δρόμο μέσα. Η ουσία του έργου του είναι πολύ απλή. Το πέταλο βρίσκεται στο εσωτερικό, έτσι ώστε η ροή να μπορεί να περάσει σε μία από τις κατευθύνσεις. Σε περίπτωση επιστροφής, ο ίδιος ο αέρας κλείνει το μονοπάτι του μετατρέποντας αυτό το πέταλο στον σωλήνα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα τέτοιων συσκευών είναι η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας της ροής αέρα που διέρχεται από αυτήν. Αλλά το κύριο πράγμα για το οποίο μια βαλβίδα αντεπιστροφής είναι απαραίτητη για τον εξαερισμό είναι, φυσικά, να αποφευχθεί η ροή του ψυχρού αέρα μέσω των ορυχείων στο διαμέρισμα. Αν και πολλοί υποτιμούν την ανάγκη του. Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα. Στο επόμενο διαμέρισμα υπάρχει διαρροή αερίου. Και ενώ ο αέρας από την πίσω τους έλξη έρχεται σε σας. Και παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο, ουσιαστικά, είναι σήμερα παντού φυσικό, όχι υγροποιημένο, δεν έχει μυρωδιά. Είναι απίθανο να υπάρξει κάποιος που θέλει να μπει σε μια παρόμοια κατάσταση.

Και τώρα, έχοντας κατανοήσει τη λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής, τι χρειάζεται και πώς λειτουργεί, έχει νόημα να αλλάζετε τους τύπους και τους τύπους που αντιπροσωπεύει ο κατασκευαστής στα ράφια των καταστημάτων.

Ποια είδη βαλβίδων ελέγχου είναι διαθέσιμα για εξαερισμό;

Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι με κάθετο πτερύγιο ή με οριζόντιο πτερύγιο. Επιλέξτε μια κατάλληλη βαλβίδα αέρα για τον αερισμό που θα πρέπει να βασίζεται στην κατεύθυνση των ροών στον άξονα. Εάν η επιλογή είναι λάθος, μπορεί να μην λειτουργήσει όταν είναι απαραίτητο. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα πέταλα είναι επίσης διαφορετικά. Οι βαλβίδες αντεπιστροφής θεωρούνται πιο ανθεκτικές, των οποίων η απόσβεση είναι κατασκευασμένη από μέταλλο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοιες συσκευές έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες. Αν και όσο παράλογο ακούγεται, για όλη τη δημοτικότητά τους, πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι είναι και τι είναι για. Αλλά στην πραγματικότητα μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, όπως η εγκατάσταση μιας τέτοιας βαλβίδας πύλης για εξαερισμό, δεν παραμένει καν. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε ένα διαμέρισμα στους πρώτους ορόφους των παλιών σπιτιών, όπου το υπόγειο τραβά υγρό και έτσι οι τοίχοι καλύπτονται περιοδικά με μύκητες. Ή τους επάνω ορόφους με διαρροές στέγης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εξαναγκασμένος αερισμός με την αδυναμία εισροής και μπορεί να βοηθήσει. Φυσικά, η οροφή δεν θα σταματήσει να διαρρέει από αυτό, αλλά η υγρασία στο δωμάτιο θα μειωθεί αρκετές φορές.

Λοιπόν, αξίζει να εξεταστούν τα είδη των συσκευών που παρουσιάζονται στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων.

Υπάρχοντες τύποι βαλβίδων για τον εξαερισμό και τα χαρακτηριστικά τους

Υπάρχουν τρεις τύποι τέτοιων συσκευών:

Τώρα θα τα σταματήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Βαλβίδα αντεπιστροφής τύπου μεμβράνης

Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται συχνότερα σε διαμερίσματα με φυσικό εξαερισμό. Το γεγονός είναι ότι η μεμβράνη σε αυτό είναι αρκετά ευέλικτη και ακόμη και ένα μικρό φυσικό ρεύμα είναι ικανό να διεισδύσει μέσα από αυτό, με την αψίδα των πετάλων. Στην αντίθετη κατεύθυνση, η μεμβράνη δεν επιτρέπει την διέλευση του αέρα, εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργία της βαλβίδας αντίστροφης μεμβράνης.

Συσκευή τύπου μεμβράνης με δικά της χέρια

Η βαλβίδα ελέγχου πτερυγίων και τα χαρακτηριστικά της

Ένα παρόμοιο σχέδιο μοιάζει με τυφλό, των οποίων οι πλάκες ανοίγουν κάτω από φυσική ροή αέρα ή με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Επίσης αρκετά κοινό είδος, το οποίο χρησιμοποιείται σε διαμερίσματα. Η δημοτικότητα των βαλβίδων ελέγχου για τον εξαερισμό του τύπου πέταλου κερδίστηκε χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις (μπορούν να εγκατασταθούν αντί της μάσκας αερισμού).

Βαλβίδα πεταλούδας, δομή και αρχή λειτουργίας

Το λιγότερο κοινός τύπος, του οποίου η αρχή λειτουργίας διαφέρει λίγο από την μεμβράνη, με τη μόνη διαφορά ότι ως φράγμα αντίστροφη βαλβίδα πεταλούδα προεξέχουν δύο λοβούς ημικυκλικό ή ορθογώνιο σχήμα, ο κοινός άξονας σταθερό στη μέση. Υπό την επίδραση της ροής του αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ανοίγουν. Χρησιμοποιούνται κυρίως στον εξαναγκασμένο εξαερισμό, αν και, όπως και άλλοι τύποι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φυσικά, αν και λιγότερο συχνά. Το γεγονός είναι ότι οι μεταλλικοί λοβοί δεν συστέλλονται με μια ασθενή ροή, και επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περάσει ο αέρας.

Έτσι μοιάζει με εξαναγκασμένο αερισμό στο εσωτερικό

Σχετικό άρθρο:

Βάλτε βαλβίδα στον τοίχο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τους τύπους κατασκευών, την αρχή λειτουργίας, τον τρόπο επιλογής θέσης για εγκατάσταση, τον τρόπο με τον οποίο θα εγκαταστήσετε σωστά τη συσκευή, τις χρήσιμες συμβουλές και τις συστάσεις των ειδικών.

Επίσης, αυτοί οι τρεις τύποι βαλβίδων ελέγχου μπορούν να έχουν αυτόματο, μηχανικό ή ηλεκτρονικό έλεγχο. Αυτές οι συσκευές θα ελέγχονται είτε με μικροελεγκτή και με αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είτε με τηλεχειρισμό στις σωστές στιγμές.

Η δυνατότητα χρήσης βαλβίδων ελέγχου στον εξαερισμό της κουζίνας

Πιθανώς, οι πιο διαδεδομένες ήταν παρόμοιες συσκευές στις κουζίνες των ρωσικών διαμερισμάτων. Είναι πολύ βολικό όταν η βαλβίδα είναι εγκατεστημένη, για παράδειγμα, σε μια ενσωματωμένη κουκούλα. Μετά από όλα, εάν κατά τη λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής αντλεί καπνός από την επιφάνεια μαγειρέματος από έναν ανεμιστήρα, στην ανοικτή θέση μέσω Μπορεί κάλλιστα πτώση μυρίζει βίαια εξωθεί το καπό, τρέχει από τους γείτονες. Και αυτό, βλέπετε, δεν είναι πολύ ευχάριστο. Αυτό είναι στην περίπτωση αυτή, η βαλβίδα ελέγχου στην κουκούλα για την κουζίνα και θα είναι σωστό.

Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος στην κουζίνα από την ενσωματωμένη κουκούλα

Είναι σημαντικό ότι ακόμη και με μια τέτοια συσκευή ανταλλαγής αέρα, πρέπει να σκεφτείτε την επικάλυψη. Μετά από όλα, εκτός από την κουκούλα πάνω από τη σόμπα, αφήνεται μια ακόμα τρύπα για εξαερισμό στην κουζίνα, η βαλβίδα ελέγχου στην οποία επίσης δεν θα είναι περιττή. Με μια τέτοια διάταξη, η πλέον κατάλληλη είναι η εγκατάσταση μιας πεταλούδας στην κουκούλα και μιας μεμβράνης ή ενός τύπου πετάλου στον φυσικό εξαερισμό.

Χρειάζομαι βαλβίδα ελέγχου στο μπάνιο;

Εδώ, και οι διαφωνίες πρέπει να προκύψουν, πρέπει να είναι αναμφισβήτητα αναγκαίες. Μετά από όλα, δεν είναι πολύ ευχάριστο, όταν, κάτω από το ντους, αισθάνεστε ξαφνικά το ξέφρενο του ψυχρού αέρα. Και η υγρασία σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι αρκετή για να επιτρέψει τη διείσδυση επιπλέον υγρασίας από τους γείτονες. Και αν και για τον εξαερισμό στις βαλβίδες ελέγχου του μπάνιου δεν είναι πανάκεια, όμως ο κύριος αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό, κρατούν ψηλά.

Στο μπάνιο, μια τέτοια συσκευή είναι απλά απαραίτητη

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού και τα υπέρ και τα κατά της

Είναι πολύ βολικό όταν, όταν υπάρχει κάποια μυρωδιά στην κουζίνα ή υγρασία στο μπάνιο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα, ο οποίος αφαιρεί γρήγορα τον ανεπιθύμητο αέρα από το δωμάτιο. Συχνά, παρόμοιες συσκευές εγκαθίστανται σε παράθυρα ή παράθυρα. Και όμως, εκτός από τις θετικές ιδιότητες, έχουν επίσης αρνητικό, όπως η ανάγκη να τους προμηθεύσουμε ηλεκτρισμό.

Και μια τέτοια συσκευή με οπίσθιο φωτισμό θα φαίνεται κομψή στο ταβάνι

Και παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να γίνει χωρίς εξαναγκασμένο αερισμό και έχουν ήδη αναφερθεί νωρίτερα. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι συσκευές που απαιτούν σύνδεση μπορεί να είναι τόσο σταθερές όσο και κινητές. Και αν επιλέξετε ανεμιστήρα με ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου απευθείας στο μέγεθος του παραθύρου, τότε μπορείτε να τον ορίσετε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Τον υπόλοιπο χρόνο θα καθαρίσει. Για αυτές τις συσκευές, δεν χρειάζεστε ειδική σύνδεση. για μια στιγμή μπορούν να τροφοδοτηθούν μέσω ενός καλωδίου επέκτασης.

Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τέτοιες συσκευές για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν.

Σε συνδυασμό με τη βαλβίδα ανεμιστήρα είναι αρκετά δημοφιλής στους αγοραστές

Πώς αλληλεπιδρά η βαλβίδα ελέγχου με τον ανεμιστήρα

Όταν εγκαθιστάτε τον ανεμιστήρα στο παράθυρο του δωματίου, είναι δυνατό να αερίζεται πιο γρήγορα. Όταν εφαρμόζεται η τάση, οι λεπίδες αρχίζουν να περιστρέφονται, αντλώντας αέρα από το δωμάτιο και ανοίγοντας τα πέταλα της βαλβίδας. Λοιπόν, όταν απενεργοποιήσετε τη βαλβίδα κλείνει, εμποδίζοντας την πρόσβαση του κρύου αέρα του δρόμου στο διαμέρισμα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η ουσία της συσκευής είναι στοιχειώδης.

Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας με μηχανική κίνηση, όταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, με το χέρι, μπορεί να το κλείσει ή να το ανοίξει. Στην πραγματικότητα, αυτή η αρχή είναι ότι η βαλβίδα αντεπιστροφής στην κουκούλα με τον ανεμιστήρα λειτουργεί. Η διαφορά είναι μόνο στη θέση - οριζόντια ή κάθετη.

Πεταλούδα σε κουκούλα

Μάσκα εξαερισμού με βαλβίδα ελέγχου: πώς να το εγκαταστήσετε

Μια τέτοια συσκευή είναι πολύ βολική όχι μόνο για χρήση, αλλά και για εγκατάσταση. Το γεγονός είναι ότι δεν θα απαιτηθούν ειδικές δεξιότητες για την εγκατάστασή του, καθώς και ένα εξειδικευμένο εργαλείο. Αρκεί να αποσυναρμολογήσετε την παλιά σχάρα και στη θέση της να εγκαταστήσετε μια νέα, εξοπλισμένη με μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

Στην πραγματικότητα, εργάζεται ως τυφλός, αναπτύσσεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, τη συσκευή και ρυθμίζει τη ροή του αέρα. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας σχάρας αερισμού εξοπλισμένης με μια βαλβίδα αντεπιστροφής, οι ξένες οσμές αποκόπτονται, καθώς και ο κρύος υπαίθριος αέρας. Όσο για την αγορά τέτοιων συσκευών, δεν υπάρχουν προβλήματα με αυτό. Και το κόστος των πινάκων εξαερισμού με μια βαλβίδα είναι αρκετά αποδεκτό αυτές τις μέρες.

Εγκατάσταση από το μηδέν. Με τέτοιο εξαερισμό είναι αδύνατο να γίνει χωρίς βαλβίδα

Τ-τεμάχια για κουκούλα και μεθόδους εφαρμογής τους

Δεν είναι μυστικό ότι όταν εγκαθιστάτε την ενσωματωμένη κουκούλα, χρειάζεστε ένα μπλουζάκι, το οποίο θα σας επιτρέψει να συνδέσετε τον εξοπλισμό στο σύστημα εξαερισμού και να αφήσετε μια φυσική ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Στην εποχή μας, παράγονται αρκετά και διάφορες τροποποιήσεις. Οι τόκοι οφείλονται μόνο σε τσιπ για κουκούλες με βαλβίδες ελέγχου, ενώ ο αριθμός τους μπορεί να είναι διαφορετικός.

Συνήθως δύο βαλβίδες αντεπιστροφής είναι ενσωματωμένες - για κουκούλες και για φυσικό αερισμό, αλλά μερικές φορές εγκαθιστούν μια βαλβίδα ασφαλείας - σε έναν κοινό σωλήνα. Σε γενικές γραμμές, οι δίοδοι με βαλβίδες ελέγχου για εξαερισμό δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά. Πιστεύεται ότι ένας αποσβεστήρας αέρα στην είσοδο είναι αρκετός. Αλλά εδώ, φυσικά, η γεύση και το χρώμα.

Εμφάνιση του tee για εξαερισμό

Εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής για την κουκούλα κουζίνας

Ακριβώς μια τέτοια διάταξη του φράγματος αέρα είναι η πιο κοινή. Λοιπόν, αυτό είναι φυσικό, γιατί η τοποθέτηση μιας βαλβίδας ελέγχου για την εξάτμιση είναι πολύ φθηνότερη από την αγορά ενός μπλουζάκι με δύο ή τρία. Επιπλέον, πιο συχνά, στις σύγχρονες συσκευές για τον εξαναγκασμό εξαερισμού έχουν ήδη εγκατασταθεί παρόμοιες συσκευές. Και αν μια συμβατική κουκούλα με μια βαλβίδα ελέγχου παλαιού τύπου εξακολουθεί να μπορεί να περάσει πίσω μια μικρή ποσότητα αέρα, τότε τα νεότερα μοντέλα στερούνται τέτοιας «πληγής».

Βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό

Συχνά, είναι στο δικό σας διαμέρισμα, πρέπει να μυρίσετε καπνό τσιγάρων ή άλλα προϊόντα της ζωής. Αυτό συμβαίνει, πρώτα απ 'όλα, λόγω της αντίστροφης ώσης του εξαερισμού. Η μυρωδιά, μαζί με τη ροή του αέρα, διεισδύει στο διαμέρισμά σας από τα γειτονικά. Για να προστατεύσετε το σπίτι από τις ανεπιθύμητες οσμές, δημιουργήστε μια βαλβίδα ελέγχου για τον αερισμό. Δεν προστατεύει μόνο το διαμέρισμα από αντίστροφη ροή, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική κυκλοφορία του αέρα.

Επιλέγοντας και εγκαθιστώντας μια τέτοια δομή, αξίζει να μάθετε για τα χαρακτηριστικά και τη συσκευή της. Επίσης, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τους τύπους προϊόντων. Για να μην δαπανηθείτε σε έτοιμα μοντέλα, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε μια βαλβίδα ελέγχου από τον εαυτό σας. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει, αλλά και θα εγκαταστήσει ένα βοηθητικό τμήμα σύμφωνα με τις διαστάσεις του αγωγού.

Συσκευή και ταξινόμηση

Η συσκευή αποτελείται από λεπίδες και ράβδο. Το περιστρεφόμενο τμήμα δεν επιτρέπει στις μάζες αέρα να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και η ροή κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση. Κατά την αλλαγή της κατεύθυνσης των μαζών αέρα, το κινούμενο τμήμα της συσκευής εμποδίζεται.

Η συσκευή διαθέτει μια πρόσθετη λειτουργία που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη ροή του εισερχόμενου αέρα. Αυτό οφείλεται στην προσαρμογή του τμήματος.

Οι δομές προϊόντων ταξινομούνται σύμφωνα με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Συσκευή. Υπάρχουν βαλβίδες όπως ένα πέταλο, ένα πλέγμα και μια πεταλούδα. Συχνά υπάρχουν συσκευές μεμβράνης. Έχει το σχέδιο μιας λεπτής μεμβράνης που συνδέεται με το πάνω τοίχωμα του εξαερισμού όταν αλλάζει η ροή αέρα. Χρησιμοποιούνται σε συστήματα φυσικού αερισμού. Οι δικλείδες βαλβίδων λειτουργούν με την αρχή των περσίδων: η ροή του αέρα τους ανοίγει μόνο προς μία κατεύθυνση. Τοποθετούνται και στις δύο πλευρές του εξαερισμού. Τα έντυπα είναι πιο δημοφιλή λόγω της αξίας τους. Εξαιτίας αυτού, στην αγορά μπορεί να βρεθεί μια τεράστια ποικιλία υλικών και σχεδιασμός βαλβίδων πλέγματος. Οι συσκευές τύπου πεταλούδας έχουν δύο κινούμενες λεπίδες στο ελατήριο στο κέντρο. Η συσκευή των πετάλων είναι πολύ παρόμοια με τη μεμβράνη, αλλά στην περίπτωση αυτή η κουρτίνα είναι άκαμπτη. Συνδέεται με τη ράβδο και, ανάλογα με την πλευρά του ρεύματος, αποκρύπτει ή ανοίγει τον άξονα.
 • Υλικό. Οι βαλβίδες ελέγχου για τον αερισμό είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ή χάλυβα με επίστρωση ψευδαργύρου. Το πρώτο βρίσκεται συχνότερα στα διαμερίσματα λόγω χαμηλού κόστους και απλής εγκατάστασης.
 • Τύπος διαχείρισης. Υπάρχουν μηχανικές και ηλεκτρικές συσκευές. Τα πρώτα είναι πολύ φθηνότερα. Ένας μοχλός ή αποσβεστήρας προβλέπεται για την οδήγηση του τμήματος οδήγησης. Οι ηλεκτρικές συσκευές αποτελούν μέρος του συνόλου του συστήματος εξαερισμού, συνήθως αυτόματη. Ρυθμίζουν τη ροή του αέρα, ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας και άλλους δείκτες.
 • Μέθοδος εγκατάστασης. Τα προϊόντα εγκαθίστανται τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα. Η θέση εξαρτάται από τη διάταξη του άξονα εξαερισμού.
 • Μορφή. Παραδοσιακά, οι συσκευές είναι κατασκευασμένες από κυκλική και ορθογώνια διατομή. Η επιλογή μίας ή της άλλης μορφής εξαρτάται άμεσα από τη διάταξη των σωλήνων του ορυχείου. Οι τυπικές διαμέτρους είναι 10, 15 και 12 cm. Για παραγωγικούς σκοπούς, χρησιμοποιούνται διατάξεις με διατομή 20 cm.
 • Εύρος ζώνης. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για αερισμό μπορεί να περάσει διαφορετική ποσότητα αέρα, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της λεπίδας.

Χρήση

Σε οποιοδήποτε σύστημα αερισμού μπορεί να προκύψει αντίστροφη ώση. Επομένως, οι βαλβίδες χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους κατασκευών.

Σε κτίρια που είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό φυσικού τύπου, είναι διατεταγμένα κανάλια από σωλήνες. Για αυτούς, οι βαλβίδες που είναι ευαίσθητες στις ελάχιστες αλλαγές στη ροή του αέρα είναι οι βέλτιστες. Η εγκατάσταση της συσκευής πραγματοποιείται ταυτόχρονα με ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού.

Ο συνηθισμένος χώρος της συσκευής για αντίστροφη εναλλαγή αέρα σε δωμάτια με φυσικό εξαερισμό είναι οι εσωτερικοί τοίχοι. Οι συσκευές τοποθετούνται σε σημεία κοντά ή πάνω από την πόρτα.

Οι συσκευές αερισμού είναι ένα κινούμενο μέρος και μια σχάρα - μέσα από αυτό μέσα στο δωμάτιο μπαίνει ο υπαίθριος αέρας. Ο αέρας του δρόμου καθαρίζεται από ένα φίλτρο, μετά τον οποίο θερμαίνεται και εισέρχεται στο δωμάτιο. Σε δωμάτια με τέτοιο εξαερισμό, δεν υπάρχει ανάγκη για αερισμό τρίτων μέσω των παραθύρων. Είναι πολύ βολικό για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων με πλαστικά παράθυρα.

Είδη μπάνιου

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό εγκατεστημένη στο μπάνιο εμποδίζει τη διείσδυση οσμών από την κουζίνα. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την απόσυρση του μολυσμένου αέρα της κουζίνας τους.

Για την κανονική ανταλλαγή αέρα, στη σχάρα τοποθετείται μια βαλβίδα ελέγχου με οπές. Σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε τη ροή αέρα της κουζίνας τους χωρίς να σχεδιάσετε. Υπάρχουν μοντέλα που βγάζουν τον εξαντλημένο αέρα αμέσως στο δρόμο. Στην πίσω πλευρά του καναλιού βάλτε μια βαλβίδα ελέγχου - για να προστατεύσετε από τη διείσδυση κρύου από το δρόμο.

Συχνά, λόγω του καπνίσματος γείτονες στην τουαλέτα ή το μπάνιο είναι η μυρωδιά του καπνού του τσιγάρου. Η συνεχής επαφή με την υγρασία στο μπάνιο προωθεί την αναπαραγωγή μούχλας και μυκήτων. Συχνά σε τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχει μούχλα μυρωδιά. Αυτά τα φαινόμενα οφείλονται σε ακατάλληλο εξαερισμό. Μια ποιοτική βαλβίδα παροχής αέρα θα σας εξοικονομήσει από τέτοια προβλήματα.

Πώς να επιλέξετε

Πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε μια βαλβίδα, πρέπει να ξέρετε για τα παρακάτω χαρακτηριστικά αυτής της συσκευής:

 • Οι ευαίσθητες συσκευές είναι οι καλύτερες για τα σπίτια με φυσικό εξαερισμό. Ενεργοποιούνται ακόμη και με την παραμικρή ροή αέρα. Ωστόσο, τα συστήματα με ανεμιστήρα εξάτμισης και σχάρα θεωρούνται πιο αποτελεσματικά.
 • Το μέγεθος του άξονα εξαερισμού, του ανεμιστήρα και της βαλβίδας ελέγχου πρέπει να ταιριάζει. Για ένα σύστημα με σωλήνες διαμέτρου 10 cm, η βαλβίδα πρέπει να έχει τις ίδιες παραμέτρους. Είναι καλύτερο να αγοράσετε μια πιο ισχυρή συσκευή, θα πρέπει να προωθήσει την κίνηση των λεπίδων της συσκευής ακόμη και με μικρά ρεύματα αέρα.
 • Για να εγκαταστήσετε δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος - επιλέξτε το σχήμα της βαλβίδας, η οποία συμπίπτει με το σχήμα των σωλήνων του άξονα. Το μέγεθος του εξαερισμού κανονικοποιείται από την GOST, επομένως οι βαλβίδες έχουν τυπικές παραμέτρους. Η συσκευή με διάμετρο 10 cm θεωρείται η πιο δημοφιλής.
 • Η θερμοκρασία δωματίου παίζει σημαντικό ρόλο. Ορισμένες βαλβίδες είναι σχεδιασμένες μόνο για εσωτερική λειτουργία. Όταν έρχονται σε επαφή με χαμηλές θερμοκρασίες, δεν εκτελούν τις λειτουργίες τους.

Εγκατάσταση βαλβίδας από τα χέρια σας

Για τη σωστή εγκατάσταση της συσκευής, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε πού πρέπει να τοποθετηθεί. Το πλέγμα τοποθετείται στην είσοδο ή την έξοδο του αγωγού εξαερισμού. Με αυτό, είναι εγκατεστημένη μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή. Για να το κάνετε αυτό, απλά χρησιμοποιήστε ένα υγρό καρφί ή βίδες με αυτοκόλλητο. Η σχάρα τοποθετείται στον τοίχο όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.

Κατά την εγκατάσταση της βαλβίδας πίσω από τον ανεμιστήρα, αφαιρέστε πρώτα τον ανεμιστήρα. Μετά από αυτό, ο ακόλουθος αλγόριθμος των ενεργειών εκτελείται:

 • Κατ 'αρχάς, η βαλβίδα τοποθετείται στον άξονα και γίνονται σήματα πάνω σε αυτήν για τις οπές για στερέωση.
 • Στη συνέχεια, δημιουργούνται τρύπες στη συσκευή.
 • Το προϊόν τοποθετείται στον άξονα εξαερισμού και τα σημάδια είναι ήδη κατασκευασμένα στους τοίχους - μέσα από τις οπές που έγιναν στη βαλβίδα.
 • Στους τοίχους γίνονται τρύπες για γόμφους.
 • Τοποθετείται η βαλβίδα αντεπιστροφής.

Μόλις εγκατασταθεί η βαλβίδα αντεπιστροφής, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα πίσω. Εάν όλες οι διαδικασίες εκτελούνται σωστά, ο εξαγόμενος αέρας δεν θα εισέλθει ξανά στο δωμάτιο.

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για τον εξαερισμό είναι μια πρακτική και απλή συσκευή που συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα υγιές εσωτερικό κλίμα.

Πώς να σχεδιάσετε μια βαλβίδα ελέγχου

Για την κατασκευή μιας βαλβίδας αντεπιστροφής θα χρειαστεί να αγοράσετε μια σχάρα, μια ταινία πολυμερούς και συνδετήρες. Επίσης, για να δημιουργήσετε μια συσκευή, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα στεγανοποιητικό. Η πιο απλή έκδοση του σχεδιασμού είναι μια βαλβίδα μεμβράνης. Είναι εύκολο να κατασκευάσεις με τα χέρια σου.

Η κατασκευή της βαλβίδας ελέγχου πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

 • Μετρήστε τις διαστάσεις της οπής αερισμού και στη συνέχεια κόψτε τη σχάρα. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το άνοιγμα 2 cm σε μέγεθος.
 • Με την παρουσία πλαστικού κάτω από το τεμάχιο εργασίας, η σχάρα μπορεί να γίνει με ένα αρχείο.
 • Η επιφάνεια του θα πρέπει να είναι ομαλή. Αυτό εξασφαλίζει στενή εφαρμογή των μεμβρανών.
 • Για να στερεώσετε τα 2 τετράγωνα της μεμβράνης από τις δύο πλευρές του πλέγματος, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα στεγανωτικό.
 • Τρυπήστε τρύπες στην σχάρα - θα τοποθετηθούν αργότερα συνδετήρες.
 • Τοποθετήστε τη σχάρα στην οπή και βιδώστε την.

Μια τέτοια συσκευή θα λειτουργήσει αποτελεσματικά τόσο στην περίπτωση αερισμού του φυσικού όσο και του αναγκαστικού τύπου. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αν υπάρχει κάποια προβλήματα με τον εξαερισμό. Αυτό θα κρατήσει τον χώρο καθαρό αέρα, εξαλείφοντας την εμφάνιση των δυσάρεστων οσμών.

Πόσο είναι οι τελικές δομές

Μεταξύ των πιο προσιτών είναι δυνατή η κατανομή των ζαρωμένων μοντέλων. Τα προϊόντα αυτά προορίζονται για στρογγυλά αγωγούς. Κοστίζουν από 200 έως 900 ρούβλια. Η τιμή των διαφορετικών μοντέλων εξαρτάται από το επιλεγμένο μέγεθος. Η ελάχιστη διατομή των δομών αυτών είναι 10 cm.

Σπάνια μπορείτε να βρείτε βαλβίδες ορθογωνίου σχήματος. Η τιμή για αυτό είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι για τα προϊόντα στρογγυλά. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε πλαίσια των 30x15 cm μεταξύ των περσίδων πετάλων, μπορείτε να συναντήσετε μοντέλα αξίας 2 - 3,5 χιλιάδων ρούβλια.

Συμπεράσματα

Η βαλβίδα ελέγχου δεν μπορεί να ονομαστεί το σημαντικότερο στοιχείο του συστήματος εξαερισμού. Συχνά λειτουργεί τόσο καλά ότι δεν υπάρχουν καθόλου προβλήματα. Ωστόσο, αν εμφανιστούν τέτοιες καταστάσεις όπως ο άνεμος φυσάει, η εμφάνιση ξένων μυρωδιών από το δρόμο κλπ. - η βαλβίδα ελέγχου μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε δαπανηρά σχέδια, μπορείτε να δημιουργήσετε μια απλή συσκευή μόνοι σας. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σχήμα των αγωγών και τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης.