Σκοπός και τύποι βαλβίδων ελέγχου

Συχνά όταν τρέχετε ένα σωλήνα νερού ή ένα σύστημα αποχέτευσης, πρέπει να αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν, στα ίδια κανάλια, το περιεχόμενό τους αρχίζει να ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτού του δυσάρεστου φαινομένου είναι η αποκαλούμενη απόφραξη. Στα σπίτια εκτός πόλης, η εμφάνισή του στα συστήματα αποχέτευσης μπορεί να συσχετιστεί με την υπερχείλιση μιας σηπτικής δεξαμενής ή πηγάδι.

Για την προστασία από αυτό το φαινόμενο, εγκαθίσταται μια ειδική βαλβίδα στα κανάλια ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να αποτραπεί αποτελεσματικά η αντίστροφη ροή λυμάτων ή υδατικών μέσων. Οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται επίσης σε αντλιοστάσια για να εξασφαλιστεί σταθερή πίεση νερού στο σύστημα.

Διορισμός

Είναι απαραίτητο να μάθουμε να διακρίνουμε τους τύπους των συσκευών κλειδώματος που είναι εγκατεστημένες στις πλωτές οδούς και τα λύματα για να κατανοήσουμε γιατί απαιτείται μία ή άλλη συσκευή.

Στην αντλία, η βαλβίδα αποτρέπει την αντίστροφη ροή του υγρού όταν λειτουργεί η συσκευή (τύπος πυθμένα) και αποτρέπει την πτώση πίεσης στο σύστημα παροχής νερού (τύπος αγωγού).

Στους μετρητές νερού, τοποθετούνται βαλβίδες αντεπιστροφής για την αποφυγή κύλισης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο σύστημα παροχής νερού, εγκαταστήστε παρόμοιες συσκευές για να αποφύγετε την ανάμιξη ζεστού και κρύου νερού.

Ο κύριος σκοπός της βαλβίδας αποχέτευσης είναι να εμποδίσει την αντίστροφη ροή των καταβόθρων υγρών που σχηματίζονται λόγω υπερχείλισης του συλλέκτη (φρεάτιο ή σηπτική δεξαμενή). Η κύρια σφαίρα της εφαρμογής της είναι διαμερίσματα που βρίσκονται στους χαμηλότερους ορόφους κατοικιών κατοικιών πόλης. Σε αυτά τα σημεία, οι περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο του αποχετευτικού συστήματος εισέρχεται στην τουαλέτα είναι αρκετά συχνές. Αυτό συμβαίνει λόγω της συμφόρησης που σχηματίστηκε στην περιοχή των στοιχείων του αγωγού στο υπόγειο, τοποθετημένη οριζόντια.

Πρόκειται για την αποφυγή της οπισθοδρόμησης και απαιτεί την εγκατάσταση μιας βαλβίδας στην αποχέτευση. Με τη βοήθεια ειδικής συσκευής αποκλεισμού θα είναι δυνατή η αποκοπή της ροής επιστροφής των λυμάτων και η εξασφάλιση της δυνατότητας της αξιόπιστης μείωσης.

Γενικά, τέτοιες διατάξεις βαλβίδων τοποθετούνται οπουδήποτε απαιτείται για να διασφαλιστεί ροή ρευστού μόνο σε μία κατεύθυνση.

Αρχή λειτουργίας

Ο σχεδιασμός της βαλβίδας αντεπιστροφής, καθώς και η αρχή της λειτουργίας της, μπορούν να αναπαρασταθούν ως εξής:

 • Ενσωματωμένη βαλβίδα αποσβεστήρα βρίσκεται κανονικά στην κάτω θέση και κλείνει μια υπάρχουσα θέση στον αγωγό, λόγω αυτής εγκεφαλικό επεισόδιο επικάλυψη για αντίστροφη νερό τροφοδοσίας ή άλλο υγρό?
 • όταν το υγρό ρέει στην άμεση (σωστή) κατεύθυνση, αυτό το πτερύγιο ανεβαίνει ή κινείται ελαφρά προς τα πλάγια, αποκαλύπτοντας μια εύκολη δίοδο.
 • ως αποτέλεσμα, η ροή του νερού ρέει σε μια προκαθορισμένη κατεύθυνση, μετά την οποία ο αποσβεστήρας κλείνει ξανά τον αυλό.
 • προς την αντίθετη κατεύθυνση, ο αποσβεστήρας δεν ανοίγει.

Ομοίως, ο μηχανισμός λειτουργεί σε ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις σε περίπτωση που σημειώθηκαν σοβαρά τεχνικά λάθη κατά την εγκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος. Αλλά ακόμα και αν εγκατασταθεί απολύτως σωστά - η εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου στη σωστή θέση του σωλήνα θα φέρει ένα συγκεκριμένο όφελος.

Τύποι συστημάτων βαλβίδων

Οι γνωστοί τύποι βαλβίδων αντεπιστροφής διακρίνονται κυρίως στις μορφές και τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της μεμβράνης που χρησιμοποιείται εκεί. Σύμφωνα με αυτό το χαρακτηριστικό, όλα τα προϊόντα χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • περιστροφικά (ονομάζονται επίσης πέταλα).
 • βαλβίδες ανύψωσης;
 • δίσκο και μπάλα.

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μοντέλων βαλβίδων, που διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, τον σκοπό και το μέγεθος. Έτσι, οι βαλβίδες εισαγωγής είναι εφοδιασμένες με φίλτρο οθόνης και τοποθετούνται μπροστά από την αντλία σε κάθετο τμήμα. Οι ευρέως διανεμημένες βαλβίδες φλάντζας χωρίζονται επίσης σε βαλβίδες δίσκου δίθυρων και ελατηρίων.

Ορισμένα μοντέλα προβλέπουν τη δυνατότητα χειροκίνητου κλεισίματος, υπάρχουν σχέδια με πύλη ανοίγματος. Από την άποψη του νοικοκυριού, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι συσκευές που εγκαθίστανται σε συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Όσον αφορά τις αντλίες, πολλές από αυτές πωλούνται με ήδη ενσωματωμένες βαλβίδες.

Ρόταρυ

Στα προϊόντα ασφαλείας του περιστρεφόμενου τύπου υπάρχει ειδική στρογγυλή μεμβράνη με ενσωματωμένο ελατήριο. Εάν η ροή του νερού ή των ακαθαρσιών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση - περιστρέφεται γύρω από τον άξονα και δεν παρεμβαίνει στη ροή. Παρουσιάζοντας τον παραμικρό παλμό κίνησης προς την αντίθετη κατεύθυνση, η πλάκα πιέζεται σφιχτά επί της στεφάνης μέσα στη βαλβίδα, εξασφαλίζοντας έτσι μια αξιόπιστη σφράγιση του κύριου καναλιού. Συσκευές αυτού του τύπου εγκαθίστανται συχνά μετά από μετρητές νερού.

Σημαντικό! Σε ορισμένα μοντέλα προϊόντων μεμβράνης μπορεί να παρασχεθεί ένα άλλο χειροκίνητο κλείστρο. Το κανάλι επικαλύπτεται με ένα κουμπί στο σώμα της βαλβίδας.

Σε σχέση με το χαρακτηριστικό σχήμα των μεμβρανών των βαλβίδων διακοπής, οι εμπειρογνώμονες μερικές φορές τους αποκαλούν λοβούς. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το χαρακτηριστικό κτύπημα που κάνει η μεμβράνη κατά την αντίστροφη λειτουργία, ορισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν τον όρο "zahlopka".

Όσον αφορά τις διαστάσεις του, η διάταξη περιστροφικού τύπου είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη διάμετρο των σωλήνων στους οποίους είναι συνήθως εγκατεστημένος. Για να ρυθμίσετε αυτή τη διαφορά στον αγωγό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε έναν ειδικό προσαρμογέα που να έχει ένα στενό και επεκτεινόμενο τμήμα. Ωστόσο, αυτά τα μέρη δημιουργούν τον πιθανό κίνδυνο για το σχηματισμό ανεπιθύμητων παρεμποδίσεων.

Από αυτή την άποψη, για την εξάλειψη έγκαιρα η τοπική απόφραξη στο ανώτερο τμήμα του σώματος τέτοιων αντικειμένων παρέχει ένα ειδικό αφαιρούμενο κάλυμμα, το οποίο μετά την απομάκρυνση μπορεί να λυθεί εύκολα συσσωρευμένη βρωμιά.

Τύπος ανύψωσης

Η κατηγορία ανύψωσης των βαλβίδων ελέγχου αποχέτευσης ονομάζεται επειδή οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τα απόβλητα ρέουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το ίδιο το στοιχείο εμπλοκής αυξάνεται αυστηρά προς τα πάνω. Όταν εισέλθει υγρό αποχέτευσης, πιέζει το βάρος του στην πλάκα που κλείνει στην κανονική κατάσταση, ενώ το ελατήριο στη βαλβίδα συμπιέζεται και ανυψώνεται προς τα πάνω.

Εάν δεν υπάρχουν αποχετεύσεις, το ελατήριο αυτόματα απελευθερώνεται και πάλι κλείνει το προηγουμένως ανοιχτό πέρασμα. Όταν ένα υγρό απόβλητο τρίτων εισέρχεται στο κανάλι, αποδεικνύεται ότι είναι ασφαλώς μπλοκαρισμένο από ένα ανυψωμένο πτερύγιο, το οποίο παρέχεται από μια ειδική μορφή του σώματος της βαλβίδας.

Το σχέδιο εγκατάστασης μιας βαλβίδας αποχέτευσης τύπου ανύψωσης εξηγεί καλά την επίδρασή της.

Όσον αφορά τις παραμέτρους λειτουργίας του, αυτός ο τύπος μηχανισμού βαλβίδων είναι πιο αξιόπιστος από όλους τους άλλους. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού του είναι τέτοιες ώστε οι εσωτερικοί χώροι να είναι περιοδικά βουλωμένοι με βρωμιά και να χρειάζονται συνεχή συντήρηση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε το κάλυμμα από τη συσκευή που είναι στερεωμένη στις τέσσερις βίδες, και στη συνέχεια να καθαρίσετε τον εσωτερικό μηχανισμό ή να τον αντικαταστήσετε εντελώς.

Sharovoy

Ένας άλλος γνωστός τύπος μηχανισμών κλειδώματος αντιπροσωπεύεται από βαλβίδες ελέγχου σφαιρών στις οποίες εφαρμόζεται η αρχή της σφαίρας ασφάλισης. Ένας σημαντικός ρόλος στη λειτουργία αυτών των συσκευών διαδραματίζει η ακρίβεια κατασκευής των εσωτερικών σωμάτων του σώματος, στις αυλακώσεις των οποίων κινείται το σφαιρικό στοιχείο ασφάλισης.

Στο άνω μέρος του σώματος υπάρχει μια στρογγυλή διαμόρφωση γωνίας, μέσω της οποίας η σφαίρα μπορεί να κυλήσει στην κόγχη, αφήνοντας ένα πέρασμα ελεύθερης ροής.

Η γωνία συστολής είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε η σφαίρα μπλοκαρίσματος να τυλίγεται μέσα σε αυτήν υπό την άμεση πίεση των αποχετεύσεων και να αφήνει τελείως ελεύθερο το πέρασμα. Όταν η πίεση εξισορροπείται και στις δύο πλευρές, ολισθαίνει πίσω στο πέρασμα και κλείνει.

Δώστε προσοχή! Το μειονέκτημα αυτής της ενσωμάτωσης είναι η πιθανότητα ροής νερού στα σημεία διασταύρωσης, τα οποία δεν είναι πάντοτε ιδανικά.

Ωστόσο, παρόμοιες βαλβίδες είναι αρκετά αποδοτικές και μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατασκευή φλαντζών

Ο φλαντζωτός τύπος μηχανισμών βαλβίδων είναι ελκυστικός στο ότι έχει μικρές διαστάσεις και είναι πολύ βολικό για εγκατάσταση. Είναι κατασκευασμένο με τη μορφή κοίλου επιμήκους κυλίνδρου με περιστροφικό αποσβεστήρα ειδικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε αυτό. Το διαμέρισμα αποτελείται από δύο ίσα μισά, χωρισμένα από έναν κεντρικό άξονα και μοιάζει με μια πλάκα που στερεώνεται από ένα ελατήριο στον τοίχο του περιβλήματος.

Σημαντικό! Παρά ορισμένα πλεονεκτήματα, δεν συνιστάται η τοποθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου στα κανάλια αποχέτευσης. Ο κύριος σκοπός του είναι να εργάζεται σε δίκτυο ύδρευσης.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της βαλβίδας αντίστροφης φλάντζας είναι η δυσκολία πρόσβασης στους εσωτερικούς κόμβους, οι οποίοι μπορούν να αποσυναρμολογηθούν μόνο μετά την αποσυναρμολόγηση της σύνδεσης.

Υλικά

Τα κελύφη των βαλβίδων ελέγχου στα δίκτυα ύδρευσης συχνά κατασκευάζονται από μέταλλα διαφόρων κλάσεων ή από τα κράματά τους, και συγκεκριμένα:

 • Κράματα χάλυβα (συμπεριλαμβανομένων των ανοξείδωτων και κραματοποιημένων ποικιλιών).
 • με βάση το χυτοσίδηρο.
 • από διάφορα κράματα χαλκού (χαλκό και ορείχαλκο).
 • ιδιαίτερα ισχυρό τιτάνιο.

Όσον αφορά τα μέλη σφραγίσεως παρέχοντας στεγανοποίησης επαφή ενάντια στην έδρα της βαλβίδας σωρεύσεως κλείστρου του μηχανισμού βαλβίδας ελέγχου, για την παρασκευή τους εφαρμόζονται είτε συμβατικά ελαστικά ή ανθεκτικό στην τριβή PTFE.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μοντέλα για συστήματα αποχέτευσης είναι συνήθως κατασκευασμένα από PVC ή απλό σίδερο. Η πρώτη από αυτές τις επιλογές είναι προτιμότερη όταν οι σωλήνες στο διαμέρισμα είναι επίσης πλαστικό, οπότε το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να επιλέξετε το μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα σε μέγεθος.

Διαδικασία εγκατάστασης και εγκατάστασης

Για να απαντηθεί το ερώτημα, στο οποίο είναι εγκατεστημένη η βαλβίδα, πρέπει να δώσουν προσοχή στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του και τη διαθεσιμότητα του ελεύθερου χώρου για την υποτιθέμενη θέση σύνδεσης της θήκης. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη όχι ευαίσθητη στιγμή, λόγω απενεργοποίηση όλων των πρόσβαση η μετώπη (αυτό ισχύει και για την περίπτωση που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου για το άνοιγμα της βαλβίδας του δικτύου ύδρευσης).

Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη συμβιβασμού του ζητήματος με τους γείτονες, συνιστάται η τοποθέτηση της συσκευής βαλβίδας στο νερό αμέσως μετά την πολλαπλή βαλβίδων. Το κύριο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εγκατάσταση είναι η κατεύθυνση της κανονικής κίνησης των αποχετεύσεων, η οποία συνήθως υποδεικνύεται από ένα βέλος στην πλευρά του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, η βαλβίδα είναι στερεωμένη στον σωλήνα σε τέτοια θέση ώστε το βέλος να συμπίπτει με την κατεύθυνση της φυσικής ροής των αποβλήτων.

Άλλα χαρακτηριστικά εγκατάστασης μιας βαλβίδας αντεπιστροφής μπορούν να περιγραφούν ως εξής.

Πρώτον, η εγκατάσταση μιας πλαστικής βαλβίδας αντεπιστροφής πραγματοποιείται σύμφωνα με το κλασσικό σχέδιο, το οποίο προϋποθέτει τη χρήση μιας πρότυπης υποδοχής και φλάντζας για αυτούς τους σκοπούς. Το τμήμα εργασίας ενός τέτοιου σωλήνα συνδέεται με την βαλβίδα με την βαλβίδα και η θέση του συνδέσμου για την αξιοπιστία υφίσταται επιπλέον επεξεργασία με σιλικόνη.

Δεύτερον, για την εγκατάσταση προϊόντων από χυτοσίδηρο, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά κόμμεα στεγανοποίησης, συμπληρωμένα με μπουλόνια που σφίγγουν με ασφάλεια τις συναρμολογημένες μεταλλικές πλάκες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επίσης στην αγορά τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με ένα διανομέα υποδοχών, σχεδιασμένα για μια παραδοσιακή επιγονατίδα με ταυτόχρονη σφράγιση της ραφής που σχηματίζεται.

Δώστε προσοχή! Είναι σαφές ότι το κόστος αυτών των προϊόντων θα είναι λίγο ακριβότερο, αλλά η αξιοπιστία του έργου τους αυξάνεται σημαντικά.

Κατά την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου για τις καθορισμένες συνθήκες της βαλβίδας αντεπιστροφής, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία στο σώμα ενός ειδικού καλύμματος που παρέχει πρόσβαση στα εσωτερικά μέρη.

Κατά την εγκατάσταση, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη μια σημαντική λεπτομέρεια, όπως είναι η θέση της οπής ελέγχου. Για ευκολία στη συντήρηση, θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, επιτρέποντας, εάν είναι απαραίτητο, τον έλεγχο του εσωτερικού μηχανισμού ή τον έλεγχο καθαρισμού του.

Ελέγξτε την βαλβίδα

Είστε εδώ

Σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Η βαλβίδα αντεπιστροφής έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη ροή του ρευστού εργασίας να ρέει ελεύθερα προς μία κατεύθυνση και να το επικαλύπτει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ως στοιχείο ασφάλισης σε αυτές τις βαλβίδες, χρησιμοποιείται μια μπάλα ή κωνική πύλη που αλληλεπιδρά με το κάθισμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαρροή ρευστού.

Σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Η βαλβίδα αντεπιστροφής έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη ροή του ρευστού εργασίας να ρέει ελεύθερα προς μία κατεύθυνση και να το επικαλύπτει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ως στοιχείο ασφάλισης σε αυτές τις βαλβίδες, χρησιμοποιείται μια μπάλα ή κωνική πύλη που αλληλεπιδρά με το κάθισμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαρροή ρευστού.

Η συσκευή της βαλβίδας επιστροφής

Η διάταξη βαλβίδων ελέγχου παρουσιάζεται στο σχήμα 1.

Υ γραμμική βαλβίδα επιστροφής (Εικ.1 α) ένα περίβλημα 1 που έχει ένα εξαγωνικό σχήμα είναι διατεταγμένα κλείστρου 2, ένα ελατήριο 3, η ροδέλα στήριξης 4 και δακτύλιο συγκράτησης 5. Όταν το ρευστό να διασχίσει ανοίγματα σύνδεσης «Α» αυτή πιέζει το http κλείστρου: // www. promarmatura.ua/zatvory-diskovye από το κάθισμα και μέσω της σχισμής που σχηματίζεται πύλη και την ακμή της οπής στο περίβλημα, και μια ακτινική διάτρηση «Β» και της κεντρικής οπής στο σώμα της βαλβίδας φθάνει στην έξοδο «Β». Όταν η παροχή του υγρού στην οπή ρεύμα «Β» είναι παγιδευμένος.

βαλβίδα ελέγχου μονάδα εκτέλεσης πισινό (Σχήμα 1 β) Η βαλβίδα εκκένωσης είναι σε γωνία 90 μοιρών ως προς τον άξονα του κλείστρου, και οι δύο συνδετικούς οπές εμφανίζονται στο κάτω επίπεδο τοποθέτησης.

Βαλβίδα ενσωματωμένα απόδοση (στο Σχήμα 1) περιλαμβάνει ένα χιτώνιο 1, ένα κλείστρο 2, ένα ελατήριο 3, το δακτύλιο 4 και η φλάντζα 5. Το χιτώνιο και το χιτώνιο τοποθετείται στην υποδοχή, το οποίο τρέχει στο τμήμα περιβλήματος, το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι βαλβίδας. Η στεγανοποίηση στην εξωτερική επιφάνεια του χιτωνίου και του χιτωνίου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ελαστικών δακτυλίων κυκλικής διατομής και πλαστικών προστατευτικών δακτυλίων.

Λειτουργία της βαλβίδας αντεπιστροφής

Η λειτουργία της βαλβίδας ελέγχου έχει ως εξής, με παροχή ρευστού προς το άνοιγμα «Α» του κλείστρου βαλβίδας ανυψώνεται πάνω από το κάθισμα, ξεπερνώντας τη δύναμη του ελατηρίου επαναφοράς. Διαφορική υγρό πίεσης στη βαλβίδα εξαρτάται από τη ροή ρευστού διαμέσου, και η πίεση στην οποία ανοίγει η βαλβίδα, την αποζημίωση μηχανική κατεργασία μέσω της ίδιας ελάχιστη ροή εξαρτάται μόνο από τη δύναμη του ελατηρίου και είναι από 0,05 έως 0,3 MPa (0,5 έως 3 kgf / cm2).

Η βαλβίδα χωρίς ελατήριο έχει πίεση ανοίγματος ίση με το μηδέν, καλά, μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα έτσι ώστε το κλείστρο να βρίσκεται κατακόρυφα και να κλείνει με το δικό του βάρος. Οι βαλβίδες αντεπιστροφής χρησιμοποιούνται συνήθως ως βαλβίδες εφεδρικής ρύθμισης εγκατεστημένες σε μια γραμμή αποχέτευσης για να δημιουργήσουν μια μικρή υπερπίεση σε αυτό.

Ελέγξτε την βαλβίδα

Η βαλβίδα αντεπιστροφής επιτρέπει στο υγρό να ρέει μέσω της σωληνώσεως προς μία κατεύθυνση και να εμποδίζει - προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο κάθε συστήματος παροχής νερού, θέρμανσης, αποχέτευσης και βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας. Χρησιμοποιείται επίσης σε συστήματα πρόληψης διαρροών για πλυντήρια και πλυντήρια πιάτων. Οι συσκευές κλειδώματος έχουν μια ποικιλία σχεδίων, καθένα από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματα και το πεδίο εφαρμογής της. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι το κλείστρο ανοίγει όταν επιτευχθεί κάποια πίεση και κλείνει όταν η πίεση πέσει κάτω από την καθορισμένη τιμή.

Τι περιλαμβάνει η βαλβίδα ελέγχου νερού για την αντλία και πώς λειτουργεί;

Η βαλβίδα αντεπιστροφής για το νερό αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

 • στέγαση ·
 • κύλινδρος - κινητό εκτελεστικό σώμα, το οποίο με τη σειρά του συναρμολογείται από ένα πιεστήριο, πλάκες καρούλι και ένα ελαστικό παρέμβυσμα μεταξύ τους.
 • ένα παρέμβυσμα στεγανοποίησης.
 • Ελατήρια (εκτός από συσκευές ανύψωσης τύπου βαρύτητας).

Η συσκευή της βαλβίδας ελέγχου για το νερό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της.

Το σώμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από ορείχαλκο - αυτό το υλικό δεν είναι επιρρεπές σε διάβρωση και στη δράση των χημικά ενεργών ουσιών που περιέχονται στο νερό με τη μορφή ενός διαλύματος, είναι ανθεκτικό και ανθεκτικό.

Μερικές φορές στην εξωτερική πλευρά εφαρμόζεται επίστρωση χρωμίου ή νικελίου με την γαλβανική μέθοδο. Μέρη του καρουλιού είναι επίσης κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή ανθεκτικό πλαστικό. Το παρέμβυσμα της βαλβίδας ελέγχου ύδατος είναι συνήθως καουτσούκ ή σιλικόνη. Και, τέλος, το ελατήριο κατασκευάζεται από ανοξείδωτο χάλυβα με υψηλό συντελεστή ελαστικότητας.

Πώς λειτουργεί η βαλβίδα ελέγχου

Η αρχή της λειτουργίας των διαφόρων τύπων βαλβίδων ελέγχου

Η αρχή της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι ότι ο ολισθητήρας κινείται κατά μήκος του ωστήρα (ράβδος) και μπορεί να καταλάβει την ακραία θέση στο θάλαμο καρουλιών. Η κεφαλή νερού στην πρόσθια κατεύθυνση συμπιέζει το ελατήριο και πιέζει τις πλάκες στην ανοικτή θέση. Το νερό διέρχεται από το μπουλόνι. Εάν το κεφάλι πέσει, το ελατήριο πιέζει τις πλάκες και το παρέμβυσμα μεταξύ τους στη σέλα και το κλείνει.
Η αρχή λειτουργίας μιας βαλβίδας αντεπιστροφής του τύπου ανύψωσης είναι σχεδόν η ίδια, μόνο ο ρόλος του ελατηρίου παίζεται από το βάρος της βαλβίδας ολίσθησης και τη δύναμη έλξης.

Τύποι βαλβίδων ελέγχου

Ανάλογα με τον τύπο του στοιχείου ασφάλισης, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων ελέγχου:

 • Τύπος ανύψωσης. Η πλάκα της βαλβίδας ελέγχου δίσκου κινείται πάνω και κάτω. Μετά την παράδοση της πίεσης στην κατεύθυνση εργασίας, η βαλβίδα ανοίγει και όταν η κεφαλή πέσει ή η κατεύθυνση του υγρού αλλάξει, κλείνει κάτω από τη δράση ενός ελατηρίου ή του ίδιου του βάρους.
 • Περιστρέψτε. Η βαλβίδα αντεπιστροφής είναι ένα πτερύγιο που περιστρέφεται και ανοίγει κάτω από την πίεση του υγρού και κλείνεται από τη δύναμη του ελατηρίου όταν πέφτει η κεφαλή.
 • Sharovoy. Η ροή καλύπτεται από μια σφαίρα που πιέζεται στην έδρα βαλβίδας με ένα ελατήριο επιστροφής. Η κεφαλή του υγρού πιέζει τη σφαίρα από τη σέλα, ανοίγοντας το πέρασμα του νερού.
 • Τύπος γκοφρέτας. Μπορεί να είναι κατασκευή δίσκος ανύψωσης είναι παρόμοια, αλλά οι πλάκα κινείται κατά μήκος του άξονα ροής και κυνόδοντας αποσβεστήρα αποτελείται από δύο πτερύγια, πτυσσόμενα προς το άλλο. Ο δικτυωτός σχεδιασμός έχει ελάχιστη αντίσταση στη ροή στην ανοιχτή μορφή.

Σύμφωνα με το υλικό κατασκευής, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων αντεπιστροφής:

 • Ορείχαλκος - ανθεκτικό και ανθεκτικό στη φθορά, που χρησιμοποιείται συχνότερα στην καθημερινή ζωή.
 • Χυτοσίδηρος - φθηνός, αλλά επιρρεπής στη σκουριά, χρησιμοποιείται μόνο σε σωλήνες κορμού.
 • Ανοξείδωτο - το πιο υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο, αλλά και το πιο ακριβό. Χρησιμοποιούνται στα πιο σημαντικά συστήματα.

Ανάλογα με τη μέθοδο σύνδεσης της βαλβίδας επιστροφής νερού, διακρίνονται τα εξής:

 • Η σύζευξη - βαλβίδα για το νερό περιλαμβάνεται στη ρήξη του σωλήνα χρησιμοποιώντας δύο σπειρωτές συνδέσεις. Τα πιο συνηθισμένα στα οικιακά συστήματα.
 • Φλάντζες - Η βαλβίδα διακοπής συνδέεται με συνδέσεις φλάντζας. Χρησιμοποιείται κυρίως για συσκευές κατασκευασμένες από χυτοσίδηρο σε σωλήνες μεγάλων διαστάσεων.
 • Τύπος γκοφρέτας - η βαλβίδα ελέγχου τοποθετείται ανάμεσα σε δύο φλάντζες, οι οποίες σφίγγονται από ακίδες. Χρησιμοποιείται επίσης σε αγωγούς αγωγών.

Βαλβίδα ελέγχου ζεύξης

Τοποθεσίες για την εγκατάσταση βαλβίδων

Στα συστήματα οικιακής ύδρευσης και θέρμανσης υπάρχουν πολλά σημεία όπου απαιτείται η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής:

 • Στην είσοδο του διαμερίσματος από μια κεντρική παροχή ζεστού νερού.
 • Μετά το μετρητή για να το προστατεύσετε από ένα σφυρί νερού.
 • Πριν από τον σταθμό άντλησης του μεμονωμένου συστήματος παροχής νερού - για να αποφευχθεί η διαρροή νερού από τους σωλήνες μετά την απενεργοποίηση της τάσης.
 • Στο τέλος του εύκαμπτου σωλήνα εισαγωγής νερού, χαμηλώστε στο πηγάδι ή στη γεώτρηση ή μετά από την υποβρύχια αντλία - για να αποφύγετε τη διαρροή του νερού όταν η αντλία σταματήσει.
 • Στην είσοδο ενός ηλεκτρικού ή αερίου θερμοσίφωνα - για να αποφευχθεί η εμφάνιση θερμασμένου και διογκωμένου νερού στο ψυχρό κύριο.
 • Στο σύστημα προστασίας από διαρροές πλυντηρίων και πλυντηρίων πιάτων.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τόποι εγκατάστασης. Εάν είναι απαραίτητο, μια τέτοια βαλβίδα για το νερό εγκαθίσταται σε όλα τα σημεία όπου είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ροή του νερού αυστηρά σε μία κατεύθυνση.

Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Για να επιλέξετε μια βαλβίδα ελέγχου που θα λειτουργεί μακρά και αξιόπιστα σε αρμονία με άλλα στοιχεία του συστήματος παροχής νερού ή θέρμανσης, θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

 • Διορισμός. Ο τύπος της επιλεγμένης συσκευής πρέπει να ταιριάζει με αυτό. Για παράδειγμα, οι βαλβίδες του τύπου που ανύψωσης της βαρυτικής δράσης μπορεί να εγκατασταθεί σε μια αυστηρά προκαθορισμένη θέση σχεδιασμού, έτσι ώστε η ράβδος εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κάθετη προς την επιφάνεια του εδάφους.
 • Τρόπος σύνδεσης. Επιλέγεται ταυτόχρονα με το σχεδιασμό των συνδετήρων στις οποίες θα προσαρτηθεί η βαλβίδα, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση περιττών προσαρμογέων. Για οικιακά συστήματα χρησιμοποιούνται συνήθως συζεύξεις.
 • Το μέγεθος. Πρέπει να ταιριάζει με ακρίβεια με τη διάμετρο του αγωγού. Η χρήση πύλης μικρότερου διαμέτρου συνδεδεμένου μέσω προσαρμογέων θα μειώσει την αξιοπιστία του σχεδιασμού και θα δημιουργήσει αυξημένη αντίσταση στη ροή.
 • Υλικό. Για τα καυτά υγρά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ορείχαλκο ή ανοξείδωτο, καθώς το πολυπροπυλένιο σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει σημαντικά τον πόρο.

Είναι δύσκολο για έναν αρχάριο αρχάριο να λάβει υπόψη όλες τις αποχρώσεις, έτσι σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο μηχανικό.

Βαλβίδες διαφορετικών τύπων

Η επιλογή και η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής για το νερό εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού της. Η βαλβίδα νερού μπορεί να ανήκει στους ακόλουθους τύπους:

Το ελατήριο επιστροφής βαλβίδων муфтовый

Το σώμα της συσκευής είναι δύο κυλίνδρους, ενώνονται με μια βιδωτή σύνδεση. Το τύμπανο αποτελείται από ένα πλαστικό ωστήριο, ένα ζευγάρι πλακών και ένα ελαστικό παρέμβυσμα. Η κανονική θέση του κλείστρου κλείνει, όταν το υγρό αντλήσει και φτάσει σε μια καθορισμένη τιμή, πιέζει το ελατήριο και η βαλβίδα ανοίγει πάνω στο νερό. Όταν το κεφάλι πέσει, το ελατήριο επιστρέφει τη βαλβίδα στη θέση της, κλείνοντας το μπουλόνι.

Περιστροφικό πέταλο

Το τύμπανο σε αυτή την έκδοση δεν είναι αξονικό, αλλά περιστρεφόμενο και ο άξονας βρίσκεται πάνω από τον αυλό του κλείστρου. Όταν εφαρμόζεται η πίεση υγρού, πιέζει το πτερύγιο και η βαλβίδα ανοίγει. Όταν πέσει το κεφάλι, ο αποσβεστήρας χαμηλώνει με βαρύτητα ή με ένα ελατήριο επιστροφής και κλείνει το κενό. Κατά την εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής, είναι σημαντικό να τηρείτε την ένδειξη "κορυφή" και τη μέγιστη δυνατή κλίση, όπως ορίζεται στην τεκμηρίωση. Σε μεγάλες συσκευές, όταν επιστρέφει το πτερύγιο, εμφανίζεται ένα ισχυρό κτύπημα στη σέλα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σφυρί νερού και ακόμη και στην αποτυχία της συσκευής. Για να αποφευχθεί αυτό, ο σχεδιασμός πρέπει να περιπλέξει και να προσθέσει στοιχεία απόσβεσης. Ο σχεδιασμός επιτρέπει τη δημιουργία παραθυρόφυλλων μεγάλων διαμέτρων, οι οποίοι δεν είναι πολύ ευαίσθητοι στην παρουσία αιωρήματος και άλλων εγκλεισμάτων στο υγρό.

Το σφαιρικό μοντέλο

Ο τρόπος λειτουργίας και η συσκευή είναι πολύ παρόμοια με την βαλβίδα ελατηρίου δίσκου. Ο ρόλος του τεμαχίου κλειδώματος παίζεται από μια μπάλα που πιέζεται στο κάθισμα από ένα ελατήριο. Χρησιμοποιείται κυρίως για σωλήνες μικρής διαμέτρου, στα οικιακά συστήματα υγιεινής. Μια τέτοια βαλβίδα ελέγχου επιστροφής με μια ίση εγκάρσια διατομή έχει μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις από τη βαλβίδα τύπου δίσκου.

Προϊόν τύπου ανύψωσης

Η άτρακτος καρουλιού στην περίπτωση αυτή τοποθετείται κατακόρυφα, κάτω από την πίεση του νερού, το καρούλι ανεβαίνει, ανοίγοντας το μπουλόνι. Όταν το κεφάλι πέσει, το στέλεχος πέφτει και η βαλβίδα κλείνει. Η εγκατάσταση τέτοιων συσκευών υπόκειται σε περιορισμό - μπορεί να σχεδιαστεί μόνο σε οριζόντια τοποθετημένους αγωγούς. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα τέτοιων σχεδίων είναι η δυνατότητα επισκευής του καρουλιού χωρίς να αφαιρεθεί ολόκληρο το σώμα. Μείον είναι οι αυξημένες απαιτήσεις για την καθαρότητα του υγρού.

Βαλβίδες ελέγχου για υποβρύχιες αντλίες

Για την οργάνωση της αδιάκοπης παροχής νερού σε ιδιωτικές κατοικίες με τη χρήση υποβρύχιων αντλιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου αμέσως πίσω από την αντλία. Αυτό θα αποτρέψει την εκροή του νερού πίσω στο φρεάτιο όταν η αντλία είναι απενεργοποιημένη και θα εξαλείψει την ανάγκη επαναπλήρωσης του συστήματος κάθε φορά με νερό.

Βαλβίδα ελέγχου για υποβρύχιες αντλίες

Με πηγάδι μεγάλης εμβέλειας, με επαρκή διάμετρο του αγωγού και με την απόσταση του φρέατος από το σπίτι, μπορεί να είναι περίπου δεκάδες λίτρα νερού. Σε πολλά μοντέλα υποβρύχιων αντλιών, μια τέτοια βαλβίδα εγκαθίσταται στο εργοστάσιο. Αν δεν είναι, τότε, κατά κανόνα, επιλέγεται μια ορειχάλκινη συσκευή με αξονική κίνηση του καρουλιού και ένα ελατήριο επιστροφής. Ο αυλός της πύλης δεν πρέπει να είναι μικρότερος από την εσωτερική διάμετρο του αγωγού, έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόσθετη αντίσταση στη ροή.

Κανόνες για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής

Δεν αρκεί να κατανοήσουμε τη βέλτιστη επιλογή του μοντέλου της συσκευής, είναι επίσης απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σωστά.

Η εσφαλμένη τοποθέτηση του κλείστρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για επισκευή ή αντικατάσταση, πράγμα που μπορεί να είναι ένα πολύ επίπονο έργο, ειδικά αν είναι εγκατεστημένο στο πηγάδι.

 • Εάν το σώμα τραβηχτεί ή βγει από το βέλος, τότε πρέπει να εγκατασταθεί με ένα βέλος προς τα πάνω, ακόμα κι αν υπάρχει ένα ελατήριο επιστροφής.
 • Εάν το βάθος του φρέατος ή του φρέατος (ακριβέστερα, η απόσταση από τον καθρέφτη νερού) είναι μικρό, τότε η βαλβίδα ελέγχου επιστροφής τοποθετείται απευθείας στην είσοδο της κεφαλής πίεσης.
 • Στην περίπτωση που το βάθος του φρέατος είναι μεγαλύτερο από 8 m, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τη συσκευή στην είσοδο νερού, προσθέτοντάς την με ένα μηχανικό τραχύ φίλτρο.
 • Όταν χρησιμοποιείτε μια υποβρύχια αντλία, πρέπει να τοποθετηθεί ο μπουλόνι στην έξοδο του.
 • Σε μεγάλη απόσταση από το πηγάδι, είναι καλύτερα να τοποθετήσετε δύο παντζούρια - στην έξοδο της συσκευής πίεσης και στην είσοδο του σπιτιού.

Σχέδιο εγκατάστασης αντλιοστασίου με βαλβίδα αντεπιστροφής

Για το λόγο αυτό, πριν από την έναρξη της εγκατάστασης, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη όλων των επιλογών, είναι απαραίτητο να παρουσιάσετε το σχέδιο παροχής νερού ή του συστήματος θέρμανσης σε έναν ειδικευμένο και έμπειρο μηχανικό υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Πώς να εγκαταστήσετε βαλβίδες ελέγχου για αντλιοστάσια

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής για συνεργασία με τον σταθμό άντλησης θα πρέπει να επιλέγεται κατά τη φάση σχεδιασμού του έργου. Σε ορισμένα μοντέλα αντλιών περιλαμβάνονται τέτοια συστήματα κλεισίματος, ενώ για άλλους υπάρχουν αρκετοί κανόνες:

 • Για τις αντλίες τύπου κενού (αναρρόφηση), η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στην έξοδο της αντλίας, στον συσσωρευτή.
 • Σε μεγάλο βάθος του φρέατος και σε μεγάλη απόσταση από το πηγάδι στην επιφάνεια, πρέπει να εγκατασταθεί μια πρόσθετη συσκευή στην εισαγωγή νερού.
 • Για τις αντλίες πίεσης, οι οποίες χαμηλώνονται στο φρεάτιο, ο κοχλίας τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης πρέπει να τηρείται αυστηρά η κατεύθυνση ροής που υποδεικνύεται στο περίβλημα και όλες οι συνδέσεις πρέπει να σφραγίζονται προσεκτικά.

Αν βρείτε κάποιο σφάλμα, επιλέξτε το τμήμα κειμένου και κάντε κλικ στο κουμπί Ctrl + Enter.

Σχεδίαση και σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Στη συσκευή των σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης και ύδρευσης χρησιμοποιούνται συχνά βαλβίδες ελέγχου. Αυτές οι συσκευές είναι βαλβίδες διακοπής και επιτρέπουν στους αγωγούς να λειτουργούν κανονικά. Ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι να εξασφαλίσει την κίνηση νερού / υγρού σε μια δεδομένη κατεύθυνση, μη επιτρέποντάς της να αντιστραφεί.

Σχέδιο της βαλβίδας ελέγχου φλαντζών: 1 - σώμα, 2 - μπουλόνι, 3 - κάλυμμα, 4 - δίσκος, 5 - ελατήριο, 6 - φλάντζα, 7 - σέλα.

Εφαρμογή της βαλβίδας

Εφόσον απαιτείται βαλβίδα αντεπιστροφής για να επιτρέπεται η ροή υγρού σε μία καθορισμένη πλευρά, πρέπει να επισημαίνεται κατεύθυνση στην επιφάνεια της, προς την οποία θα ρέει νερό.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις όπου ο σκοπός αυτής της συσκευής είναι πολύ σημαντικός. Σε πολυώροφα σπίτια, στα οποία υπάρχουν πολλά διαμερίσματα, το νερό παρέχεται ξεχωριστά. Τα ψυχρά και καυτά υγρά κινούνται κάθε ένα κατά μήκος των σηραγγών τους. Σε διαφορετικούς σωλήνες, η κεφαλή του υγρού μπορεί να είναι διαφορετική και να διαφέρει σε αρκετές περιπτώσεις.

Εφαρμογή βαλβίδας αντεπιστροφής.

Κατά τη διαδικασία ανοίγματος της βρύσης, τα ζεστά και κρύα υγρά αναμειγνύονται. Ο ένας από αυτούς, του οποίου η πίεση θα είναι μεγαλύτερη, θα αναγκάσει το νερό με λιγότερη πίεση πίσω στον κύριο αγωγό. Αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι θα υπάρξει μια αντίστροφη ροή, η οποία μπορεί να συμβεί ακόμη και στην άνοδο του.

Παρόμοια κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί εάν έχει εγκατασταθεί η βαλβίδα αντιπιέσεως. Θα πρέπει να εγκαθίσταται μετά από μετρητές νερού, η παρουσία των οποίων είναι υποχρεωτική απαίτηση των φορέων παροχής πόρων.

Επίσης, παρόμοιες βαλβίδες πρέπει απαραίτητα να εγκαθίστανται σε περίπτωση χρήσης διαφόρων θερμαντήρων αποθήκευσης (θερμοσίφωνες, λέβητες κ.λπ.). Πρέπει να τοποθετηθεί στο τμήμα του σωλήνα όπου παρέχεται κρύο νερό.

Ο λόγος είναι ότι η χωρητικότητα τέτοιων θερμοσίφωνων είναι γεμάτη με κρύο νερό, το οποίο κατά τη διαδικασία θα θερμανθεί και η πίεση του θα αυξηθεί. Συνεπώς, έχοντας υψηλότερη πίεση, το θερμό νερό θα τείνει να επιστρέψει στον σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή βαλβίδας ελέγχου δεν επιτρέπει αυτό να συμβεί.

Αυτές οι βαλβίδες είναι σκόπιμο για χρήση σε ιδιωτικές κατοικίες με το σύστημα θέρμανσης, εφόσον είναι δυνατόν να διαιρέσει τη ροή της θέρμανσης για διάφορα κυκλώματα (θερμαντικά σώματα, λέβητα, ενδοδαπέδια θέρμανση), καθένα από τα οποία θα έχουν εσωτερική πίεση του. Η βαλβίδα θα εξαλείψει την κίνηση του ρευστού στην αντίθετη κατεύθυνση και θα αποτρέψει την εμφάνιση υδραυλικής πρόσκρουσης στα τοιχώματα των σωλήνων.

Τύποι συσκευών

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές βαλβίδες νερού που δεν επιτρέπουν να ρέει νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υποδιαιρούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • ανά τύπο κατασκευής.
 • κατά είδος υλικού κατασκευής ·
 • από τις διαστάσεις του κελύφους.

Το σχέδιο σχεδιασμού του συνδυασμένου φίλτρου της βαλβίδας αντεπιστροφής.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι δυνατή η ταξινόμηση των βαλβίδων και ο τύπος του σκοπού τους. Από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού διακρίνεται ο τύπος σφαιρών, ο ανυψωτήρας, ο δίσκος και οι ανυψωτικοί περιστροφικοί μηχανισμοί. Οι πρώτοι έχουν στο μηχανισμό τους μια μπάλα από μέταλλο, που πιέζεται με ένα ελατήριο. Τέτοιες βαλβίδες έχουν επαρκώς αξιόπιστο μηχανισμό, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε σωλήνες μικρής διαμέτρου.

Οι βαλβίδες ολίσθησης έχουν παρόμοια διάταξη με βαλβίδα διακοπής. Μόνο έχουν μια βαλβίδα στο σύστημα, η οποία είναι ελαφρώς ελατηριωτή. Σε περίπτωση που υπάρχει αντίστροφη εκροή υγρού, η πίεση του θα πιέσει τη βαλβίδα ολίσθησης. Αυτό θα κλειδώσει τα κανάλια εξόδου του μηχανισμού.

Οι μηχανισμοί ανύψωσης-περιστροφής έχουν στο σχέδιό τους ένα κάλυμμα που είναι στερεωμένο στον άξονα και, αν χρειαστεί, χτυπάει. Αν η ροή του ρευστού φτάσει στην επιθυμητή πλευρά, το καπάκι ανοίγει και επιτρέπει τη ροή. Επειδή το καπάκι έχει μικρή αντίσταση, τότε τέτοιες συσκευές εγκαθίστανται σε οριζόντια θέση. Αλλά το πλεονέκτημα των διατάξεων ανύψωσης και κλίσης είναι η διαθεσιμότητα ειδικού καλύμματος στο σώμα τους, το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχονται.

Οι διατάξεις δίσκου της αντίστροφης ενέργειας είναι εφοδιασμένες με μηχανισμό ασφάλισης με τη μορφή δίσκου με ράβδο πάνω στο ελατήριο. Αν η πίεση του νερού είναι μικρή, ο δίσκος θα βρίσκεται στην ελεύθερη θέση και θα περάσει την απαραίτητη ροή στα κανάλια. Η κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα προκαλέσει την πίεση της στη σέλα, η οποία θα εμποδίσει το κανάλι εξόδου.

Οι περισσότερες βαλβίδες διακοπής είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο ή ορείχαλκο. Το καλύτερο υλικό στην σχέση τιμής-ποιότητας είναι ο ορείχαλκος. Σε οικιακές συνθήκες, συνιστάται η χρήση βαλβίδας διακοπής από αυτό το υλικό.

Με την ευκολία σχεδιασμού του, οι βαλβίδες ελέγχου εμποδίζουν σοβαρές και δαπανηρές βλάβες.

Η χρήση τους είναι απλά απαραίτητη στα σύγχρονα συστήματα ύδρευσης.

Βαλβίδα ελέγχου νερού για την αντλία: σκοπός και λειτουργία

Αυτόματες πύλες με απομακρυσμένο άνοιγμα: τύποι δομών
Θέρμανση νερού από ιδιωτική κατοικία με δικά της χέρια, σχέδιο κατασκευών

Η βαλβίδα αντεπιστροφής είναι ένα υποχρεωτικό στοιχείο του εξοπλισμού των αυτόνομων αντλιοστασίων, το οποίο εξασφαλίζει μια σταθερή κατεύθυνση κίνησης του μέσου. Μια βαλβίδα ελέγχου για το νερό της αντλίας αποσυνδέει το τμήμα του αγωγού, την αντλία ή άλλο εξοπλισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η συσκευή λειτουργεί αυτόματα από την ενέργεια του μέσου εργασίας και είναι ένας οπλισμός άμεσης δράσης.

Απαιτείται βαλβίδα αντεπιστροφής για την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος παροχής νερού

Σκοπός και αρχή της λειτουργίας της βαλβίδας αντεπιστροφής στο νερό

Ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι να προστατεύσει το σύστημα παροχής νερού από κρίσιμες αλλαγές στις παραμέτρους ροής. Η αποστράγγιση του νερού στο φρεάτιο ή το πηγάδι, όταν η αντλία σταματήσει, οδηγεί στην αντίστροφη εκτύλιξη της πτερωτής και στην αποτυχία της μονάδας.

Ο ενεργοποιητής βαλβίδας εμποδίζει την επιστροφή νερού, προστατεύει το σύστημα σωληνώσεων και τον εξοπλισμό υγιεινής από υδραυλικά πλήγματα. Η ελατηριωτή ερμητική βαλβίδα της βαλβίδας επιστροφής νερού διατηρεί τη γέμιση των σωλήνων, βελτιώνει την απόδοση των υποβρύχιων αντλιών και των αντλιών αυτόματης εκκίνησης.

Η αρχή της λειτουργίας των διαφόρων τύπων βαλβίδων ελέγχου

Ο σχεδιασμός και το υλικό για την εφαρμογή προστατευτικών εξαρτημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για αυτόνομα συστήματα υδροδότησης, λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες κανονιστικές απαιτήσεις. Οι προδιαγραφές (ονομαστική πίεση, πίεση λειτουργίας, δοκιμή και πίεση κλεισίματος, διάμετρος σύνδεσης, χωρητικότητα υπό όρους, κλάση διαρροής) καθορίζονται από τον κατασκευαστή στο τεχνικό δελτίο των προϊόντων.

Η συμβατική βαλβίδα ελέγχου των ελατηρίων για οικιακή χρήση είναι 15-50 mm. Οι συμπαγείς διατάξεις προστασίας παρέχουν υψηλή απόδοση, λειτουργική αξιοπιστία, χαμηλό επίπεδο θορύβου στη θέση εργασίας.

Βαλβίδα αντεπιστροφής με πλαστικό κλείσιμο, κατασκευαστής ITAP

Η συσκευή των βαλβίδων της πίεσης επιστροφής νερού

Το υλικό για τη σφράγιση των στοιχείων του προκατασκευασμένου περιβλήματος είναι ορείχαλκος. Ένα κράμα ανθεκτικό σε διαβρωτικές ουσίες (οξυγόνο, ανόργανα άλατα, θείο, μαγγάνιο, ενώσεις σιδήρου και οργανικές pr.), Οι οποίες είναι μέσα στο νερό σε διαλυμένη μορφή ή σε αναστολή. Η εξωτερική επιφάνεια του προϊόντος είναι επιμεταλλωμένη (επινικελωμένη).

Τα μέρη του μπιλιέ είναι κατασκευασμένα από κράμα χαλκού με ψευδάργυρο ή πολυμερές υψηλής αντοχής. Το υλικό της φλάντζας μεταξύ των δίσκων ασφάλισης είναι καουτσούκ ή σιλικόνη. Το ελατήριο είναι κατασκευασμένο από ειδικό ανοξείδωτο χάλυβα.

Συσκευή πολυπροπυλένιο με ελατήριο βαλβίδας ελέγχου: 1 - σώμα, 2 - Σωλήνας 3 - σημείο BS σπείρωμα 4 - ράβδο με την πλάκα βαλβίδας ολίσθησης, 5 - ροδέλα καρούλι 6 - ελατήριο 7 - στεγανοποίησης πώματος δακτυλίου

Γενικά χαρακτηριστικά σχεδίασης των βαλβίδων αντεπιστροφής ελατηρίων:

 • Σύνθετο σώμα (στοιχεία συζευκτήρα με εσωτερικό σπείρωμα στην είσοδο και στην έξοδο, θάλαμο καλαμιού).
 • το σώμα εργασίας - ένα κινητό καρούλι που αποτελείται από μια ράβδο, δύο κύλινδροι και ένα σφραγισμένο φλαντζωτό παρεμβύσματος.
 • ο ενεργοποιητής ασφάλισης είναι ένα ελατήριο που βρίσκεται ανάμεσα στις πλάκες βαλβίδων και το κάθισμα (περιοριστής στο σώμα του σώματος).

Το μέλος εργασίας της βαλβίδας ελέγχου εκτελεί παλινδρομικές κινήσεις στο θάλαμο καρουλιού. Οι πλάκες γλιστρούν στο στέλεχος της μπομπίνας. Η ροή κατανέμεται σε ένα κανάλι που έχει σταθερή διατομή. Το νερό ξεπλένει ομοιόμορφα το όργανο ασφάλισης από όλες τις πλευρές.

Εάν η κεφαλή ροής υπερβαίνει την αντίσταση του ελατηρίου, το κινητό τμήμα της βαλβίδας ανοίγει το διάκενο για τη διέλευση του νερού στην καθορισμένη κατεύθυνση. Όταν η περίσσεια πίεσης εξισορροπείται πριν και μετά την προστατευτική διάταξη ή αν η καθορισμένη πίεση ξεπεραστεί μετά τη βαλβίδα, το ελατήριο μετακινεί τους δίσκους στο κάθισμα.

Για την εγκατάσταση αυτόματης παροχής νερού, βαλβίδα ελέγχου, σφαιρική βαλβίδα, μανόμετρο, εξαρτήματα και άλλα εξαρτήματα

Το ελατήριο επιστροφής βαλβίδων муфтовый

Το αποσυναρμολογούμενο κυλινδρικό σώμα αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία έχουν μια σπειρωτή σύνδεση. Το ολισθαίνον καρούλι είναι διαμορφωμένο από πλαστική ράβδο, ανώτερη και κατώτερη πλάκα ορείχαλκου. Τα στοιχεία στεγανοποίησης διαχωρίζονται με σφραγισμένο παρέμβυσμα. Η τάση του χαλύβδινου ελατηρίου εξουδετερώνει την κεφαλή της ροής μέσω του μηχανισμού καρουλιών του καρουλιού.

Η βαλβίδα επιστροφής βαλβίδων muφτόβый, με ορειχάλκινη μπομπίνα

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της συσκευής της βαλβίδας αντεπιστροφής για το νερό, με το σφαιρικό σχήμα του θαλάμου καρουλιού, είναι μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τα εξαρτήματα παραδοσιακού σχήματος.

μια συσκευή ελατηρίου βαλβίδα ελέγχου με ορείχαλκο καρούλι 1 και 2 - επινικελωμένο ορείχαλκο σώμα 3 - ένα κινούμενο καρούλι, 4 - ελατήριο 5 - πλάκες έμβολο ορείχαλκου 6 - EPDM φλάντζα

Συνδυασμένη βαλβίδα ελέγχου ελατηρίου με αποστράγγιση και εξαερισμό

Το θηλυκό σπείρωμα για τον εξαεριστήρα εγκαθίσταται στο σώμα, πάνω από τη ζώνη υποδοχής του θαλάμου καρουλιού. Ο αέρας διοχετεύεται με τη βοήθεια του γερανού Mayevsky.

Ο κλάδος αποστράγγισης με εσωτερικό σπείρωμα και πώμα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του σώματος, στην έξοδο της βαλβίδας ελέγχου.

Με κάθετη εγκατάσταση, η συσκευή επιτρέπει την αποστράγγιση του νερού μετά τη βαλβίδα και την αφαίρεση των βυσμάτων αέρα από τον αγωγό στο κλείστρο. Όταν η συνδυασμένη μονάδα είναι εγκατεστημένη οριζόντια, ο εξαεριστήρας χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση ενός μετρητή πίεσης.

Η συνδυασμένη βαλβίδα ελέγχου μειώνει τον αριθμό συνδέσεων τοποθέτησης, μειώνει τη συνολική υδραυλική αντίσταση της βαλβίδας, αυξάνει την αξιοπιστία του συστήματος, διευκολύνει την εγκατάσταση και τη συντήρηση του συστήματος.

Βαλβίδα αντεπιστροφής με αποχέτευση και εξαερισμό

Αντίστροφη βαλβίδα ελατηρίου με περίβλημα από πολυπροπυλένιο

Οι βαλβίδες αντεπιστροφής στο περίβλημα προπυλενίου χρησιμοποιούνται για συστήματα ύδρευσης από σωλήνες προπυλενίου. Εξωτερικά, το εξάρτημα μοιάζει με έναν λοξό αγκώνα. Προστατευτικά εξαρτήματα από προπυλένιο συνδέονται με τον αγωγό με τη μέθοδο της συγκόλλησης με πολυπύρηνα υλικά. Για ευκολία συντήρησης της μη διαχωρίσιμης σύνδεσης, η σέλα και ο μηχανισμός μανδάλωσης ασφάλισης απομακρύνονται από το κάθετο επίπεδο του θαλάμου καρουλιού. Η δομική θέση επιτρέπει τον μηχανισμό ασφάλισης της βαλβίδας για καθαρισμό και επισκευή, χωρίς να διαταράσσεται η ακεραιότητα του σώματος και του συστήματος.

Στους κύριους αγωγούς κεντρικής παροχής ύδατος χρησιμοποιούν βαλβίδες αντεπιστροφής, πλάκας, ταλάντευσης, σφαιρών και φλαντζών. Για τη σύνδεση βαλβίδων μεγάλης διαμέτρου χρησιμοποιείτε φλάντζες και συνδέσμους μεταξύ των συνδέσμων στις ράβδους. Για την εγκατάσταση βαλβίδων αντεπιστροφής στη σωλήνωση σωλήνων προπυλενίου, χρησιμοποιείται θερμική συγκόλληση επαφής.

Βαλβίδα ελέγχου ελατηρίου από πολυπροπυλένιο

Κανόνες για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής στο νερό

Οι προστατευτικές βαλβίδες χρησιμοποιούνται σε αυτόνομα συστήματα παροχής νερού, εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης σε πολυκατοικίες, με ξεχωριστή κεντρική παροχή ψυχρού και ζεστού νερού. Οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετημένα πάνω στην επιφάνεια αναρρόφησης και αντλία κάτω από την επιφάνεια με τους μετρητές νερού, λέβητες, θερμαντήρες νερού χωρητική.

Οι βαλβίδες πίεσης επιστροφής νερού ελατηρίου δεν έχουν επιφάνειες τριβής, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε θέση (κάθετα, οριζόντια ή λοξά). Το βέλος στο σώμα του προϊόντος υποδεικνύει την κατεύθυνση κίνησης του μέσου, ο φορέας του πρέπει να συμπίπτει με τη θέση τοποθέτησης του προστατευτικού οπλισμού.

Η συσκευή χρειάζεται τακτική συντήρηση. Τοποθετήστε τη βαλβίδα ελέγχου σε ένα μέρος που είναι προσβάσιμο για καθαρισμό, επιθεώρηση, επισκευή ή αντικατάσταση.

Στο σώμα της βαλβίδας υπάρχει ένα βέλος που υποδεικνύει την κατεύθυνση της κίνησης του νερού

Βαλβίδα ελέγχου για το νερό της αντλίας ή του σταθμού αντλίας

Για τους σταθμούς άντλησης, η βαλβίδα ελέγχου είναι υποχρεωτικό στοιχείο, ωστόσο, το προστατευτικό κλείστρο δεν περιλαμβάνεται στο κιτ προ-αποστολής της οικιακής εγκατάστασης. Όταν αγοράζετε μια βαλβίδα αντεπιστροφής, προσέξτε τις διαστάσεις σύνδεσης της συσκευής.

Βαλβίδες ελέγχου για υποβρύχιες αντλίες

Εάν ο προστατευτικός οπλισμός είναι εγκατεστημένος στη γραμμή αναρρόφησης του αγωγού, τότε η διάμετρος του πρέπει να συμπίπτει με τη διάμετρο του σωλήνα. Κατά την εγκατάσταση της βαλβίδας στον σωλήνα αναρρόφησης της υποβρύχιας αντλίας, οι διαστάσεις των εξαρτημάτων πρέπει να εξασφαλίζουν τη στεγανότητα της σύνδεσης.

Αυτοματοποιημένο σετ με βαλβίδα ελέγχου για υποβρύχια αντλία

Οι κατασκευαστές προστατευτικών εξαρτημάτων έχουν φροντίσει να εγκαταστήσουν μια βαλβίδα ελέγχου στην αντλία:

 • Πριν τη βαλβίδα ελέγχου της αντλίας νερού, συνιστάται η εγκατάσταση φίλτρων χονδρής μηχανικής καθαρισμού.
 • Τα μοντέρνα μοντέλα των αντλιών βαθιάς και σωστής είναι εξοπλισμένα με προστατευτικές βαλβίδες άμεσης δράσης στο στάδιο ανάπτυξης του εξοπλισμού.
 • είναι απαραίτητη ειδική προστασία για μια βαλβίδα αντεπιστροφής λήψης για μια αντλία απόρριψης, η οποία είναι εγκατεστημένη στη γραμμή αναρρόφησης από μια δεξαμενή πηγάδιου, πηγάδιου ή ανοικτού χώρου. Ένα πλέγμα ή ένας διάτρητος κλωβός από ανοξείδωτο χάλυβα συνδέεται με μια βαλβίδα αντεπιστροφής με σπείρωμα.

Βαλβίδες ελέγχου για αντλιοστάσια

Μία βαλβίδα αντεπιστροφής για έναν σταθμό αντλίας επιφανείας εκτελεί τις ίδιες λειτουργίες με μία προστατευτική διάταξη για μια μονάδα κάτωθεν. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η συσκευή είναι εγκατεστημένη στο ακροφύσιο αναρρόφησης ενός αυτόματου συμπιεστή πίεσης.

Βαλβίδα αντεπιστροφής με φίλτρο οθόνης για τον σταθμό αντλίας

Ελέγξτε βαλβίδα για το νερό με το χέρι

Η συναρμολόγηση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής από τα δικά της χέρια είναι θεωρητικά δυνατή. Ένα σύνολο εξαρτημάτων αγοράζεται στο υδραυλικό τμήμα της πλησιέστερης αποθήκης οικιακών αξεσουάρ.

Για να εφαρμόσετε δημιουργικές ιδέες, θα χρειαστείτε:

 • Τ-τεμάχιο με εσωτερικό σπείρωμα (σώμα βαλβίδας ελέγχου).
 • συμπλέκτη με εξωτερικό σπείρωμα (σχηματίζει σέλα για τον κοχλία).
 • χαλύβδινο ελατήριο επαρκούς ακαμψίας, κατάλληλης διαμέτρου και μήκους (για ελεύθερη κίνηση στροφών στο εσωτερικό του ΤΕ).
 • χαλύβδινη σφαίρα, η διάμετρος της οποίας είναι ελαφρώς μικρότερη από την υπό όρους διέλευση του ΤΕ.
 • τυφλό πώμα - διακοπή ελατηρίου ("μπαμπάς")?
 • στεγανοποιητικό υλικό με βιδωτή σύνδεση (phum, λινάρι).
 • σύνολο κλειδιών υγιεινής.

Η ροή νερού εισέρχεται από την πλευρά του συνδέσμου και αλλάζει κατεύθυνση στην έξοδο υπό γωνία 90 °.

Σχέδιο συναρμολόγησης μιας βαλβίδας αντεπιστροφής από τα χέρια κάποιου

Η δυσκολία της αυτόματης συναρμολόγησης της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι στην επιλογή του ενεργοποιητή και των εξαρτημάτων. Εάν η στεγανότητα των αρθρώσεων θα προσφέρει εμπειρία και δεξιότητες στην παραγωγή υδραυλικών εγκαταστάσεων, η ποιότητα των εξαρτημάτων είναι δύσκολο να διασφαλιστεί.

Για τον ενεργοποιητή της βαλβίδας ελέγχου εργοστασίου χρησιμοποιείται ένας ειδικός χάλυβας ελατηρίου. Η κίνηση των δίσκων ασφάλισης με ελατήριο αναπαράγει την ράβδο οδήγησης. Τα υλικά για την κατασκευή βαλβίδων είναι συμβατά στη διαδικασία λειτουργίας του εξοπλισμού. Οι τεχνικές παράμετροι των προϊόντων πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στα γενικά αποδεκτά κανονιστικά έγγραφα. Ο κατασκευαστής παρέχει εγγύηση για τα προϊόντα.

Διαστάσεις και αρχή λειτουργίας της βαλβίδας ελέγχου ελατηρίου ζεύξης: 1 και 2 - περίβλημα. 3 - ένα ελατήριο. 4 - πλαστικό στέλεχος. 5 - το σφραγιστικό. 6 - η πλάκα κορυφής. 7 - η πλάκα πυθμένα. Α - 34,5-79 mm. B - 46-80,5 mm. G-1 / 2-2;

Τιμή της βαλβίδας ελέγχου για το νερό για την αντλία

Οι τιμές για τα υπάρχοντα εξαρτήματα προστασίας εξαρτώνται από το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή, τη διακίνηση (διάμετρος) και τη δομική τροποποίηση της βαλβίδας. Το κόστος της κύριας βαλβίδας υπερβαίνει τις τιμές των οικιακών συσκευών σε δεκάδες φορές.

Συγκριτικός πίνακας τιμών των βαλβίδων ελέγχου για το νερό από διαφορετικούς κατασκευαστές:

Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Πετρελαίου και Αερίου

Σκοπός - βαλβίδα ελέγχου

Ο σκοπός των βαλβίδων αντεπιστροφής είναι να προστατεύσουν τον αγωγό από τη ροή επιστροφής, ο οποίος μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσει συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Οι βαλβίδες ελέγχου μπορούν να ανυψωθούν ή να γυριστούν. [1]

Ο σκοπός της βαλβίδας ελέγχου είναι να επιτρέπει τη διέλευση του νερού μόνο σε μία κατεύθυνση και να κλείνει αυτόματα σε περίπτωση ανάστροφης ροής. [3]

Ο σκοπός της βαλβίδας ελέγχου 7, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι να αποτρέψει την αντίστροφη ροή συμπυκνώματος από το ma-i 2 στο δοχείο. Και, σταμάτησε - (ήταν σε επισκευή, και τα άλλα έργα Β, οι βαλβίδες των 5 ή 6 g της πρώτης συσκευής παρέμειναν ανοικτές κατά λάθος.

Σκοπός της βαλβίδας ελέγχου 7 - στις 8 και εμποδίζει την βαλβίδα από μία υδραυλική αντλία 9 και ο πείρος να εξαλείψει τη ροή αντίστροφης ρευστού από τον αγωγό πίεσης μέσα στο δοχείο 1 σε περίπτωση ξαφνική διακοπή της αντλίας. Η βαλβίδα 6 έχει σχεδιαστεί για να σταματά την παροχή υγρού από το χώρο εργασίας στη συσκευή 5 ενώ η αντλία λειτουργεί. Εάν υπάρχει ανάγκη επισκευής της αντλίας, η βαλβίδα 10 είναι κλειστή έτσι ώστε να μην αποστραγγίζεται το υγρό από τη γραμμή αναρρόφησης. [6]

Ο σκοπός των βαλβίδων αντεπιστροφής είναι να προστατεύσουν τα συστήματα αγωγών από την αντίστροφη ροή, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. [8]

Ο αγωγός G έχει γερανούς 28, 29, 11, 30, 31, 32, 39, βαλβίδες αντεπιστροφής 33, 34 και δοκιμαστική βρύση 35, Ο σκοπός των βαλβίδων ελέγχου είναι σαφής από τις προηγούμενες εξηγήσεις. [9]

Στην πρώτη περίπτωση είναι τοποθετημένη σε ένα από τους αγωγούς που συνδέουν το διανομέα rehhodovoy-ζευγάρι με τους κύριους αγωγούς, και δεύτερον - στον αγωγό, looped βαλβίδα που λειτουργεί με σωληνοειδές. Ο σκοπός της βαλβίδας ελέγχου είναι ότι μεταφέρει το λιπαντικό μόνο σε μία κατεύθυνση. [10]

Οι αντλίες είναι εξοπλισμένες με γραμμή παράκαμψης με βαλβίδα αντεπιστροφής. βαλβίδα ελέγχου Προορισμός - για να περάσει το νερό στα σπίτια - ένα δίκτυο όταν η αντλία δεν λειτουργεί (σε επαρκή πίεση στο αστικό δίκτυο) και να προλαμβάνεται η ελευθέρωσή του στο εξωτερικό δίκτυο της αντλίας. [11]

Η βαλβίδα αντεπιστροφής ανοίγεται προς μία κατεύθυνση από τη ροή του υγρού που κινείται διαμέσου της σωληνώσεως και, στην αντίθετη κατεύθυνση της κίνησης, κλείνει. Ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι να αποτρέψει τη ροή του υγρού ή του αερίου στην αντίθετη κατεύθυνση. [12]

Για να περάσουν νερό στο σύστημα τροφοδοσίας νερού οικίας υπό την επίδραση της υπάρχουσας κεφαλής, οι αντλίες τοποθετούνται στη γραμμή παράκαμψης με μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι να αφήσει το νερό στο οικιακό δίκτυο όταν η αντλία δεν λειτουργεί και να την αποτρέψει από το να εισέλθει στο δίκτυο αστικών οδών όταν λειτουργεί. Για να κλείσετε την αντλία, οι σωλήνες αναρρόφησης και πίεσης είναι εξοπλισμένοι με βαλβίδες. [13]

Με την πίεση του ατμού που γεμίζει την παγίδα ατμού, τα περιεχόμενα του πλωτήρα αναγκάζονται στη γραμμή συμπυκνώματος. Ο πλωτήρας μετά την απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους του συμπυκνώματος από αυτό επιπλέει, κλείνοντας τη βαλβίδα και ο κύκλος εργασίας ξεκινά ξανά. Στο πώμα της παγίδας ατμού υπάρχει μια βαλβίδα αντεπιστροφής και μια βαλβίδα παράκαμψης. Ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής είναι να αποφευχθεί η ροή συμπυκνωμάτων από τη μία παγίδα στην άλλη εάν δύο ή περισσότερες βαλβίδες αποστράγγισης συμπυκνωμάτων αποστέλλονται στον κοινό αγωγό. [15]

Σκοπός της βαλβίδας ελέγχου

Δύο στοιχεία είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης.

 • Ένα από αυτά είναι η παροχή νερού, η οποία χρησιμεύει για τη σύνδεση των εγκαταστάσεων υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα μεταλλικών, μεταλλικών πλαστικών σωλήνων ή εύκαμπτης παροχής ύδατος (τύποι).
 • Το δεύτερο στοιχείο είναι η βαλβίδα αντεπιστροφής. Ο μόνος σκοπός της βαλβίδας ελέγχου είναι να αποφευχθεί η δυνατότητα αντίστροφης μετακίνησης νερού στο σύστημα όταν σταματήσει η αντλία, διαρροή, διαφορική πίεση και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το εύρος της βαλβίδας ελέγχου είναι αρκετά ευρύ.

Χρησιμοποιείται σε συστήματα που αντλούν νερό από διάφορες πηγές (φρεάτια, πηγάδια) χρησιμοποιώντας αντλίες. Απολύτως απαραίτητη, αυτή η συσκευή βρίσκεται σε συστήματα αποχέτευσης, όπου εξαλείφει την επαναλαμβανόμενη κίνηση υγρών παρουσία παρασίτων και ατυχημάτων.

Η αρχή της λειτουργίας οποιασδήποτε βαλβίδας, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, είναι ότι κλείνει το κανάλι όταν αλλάζει η πίεση. Στην περίπτωση αυτή, η βαλβίδα μπορεί να μπλοκάρει το κανάλι υπό την επίδραση εξωτερικής δύναμης ή του ίδιου του βάρους. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 • Βαλβίδα με ελατήριο. Είναι εξοπλισμένο με ένα ελατήριο, το οποίο δημιουργεί μια δύναμη προς την κατεύθυνση αντίθετη από την κίνηση του υγρού. Όταν μειώνεται η ροή, η βαλβίδα κλείνει αυτόματα το κανάλι.
 • Βαλβίδα με μηχανισμό φορτίου μοχλού. Για το κλείσιμο χρησιμοποιείται ένα φορτίο που οδηγεί τη βαλβίδα όταν πέσει η πίεση.
 • Βαλβίδα χωρίς ελατήριο. Αυτός ο τύπος είναι μια βαλβίδα αντεπιστροφής, το στοιχείο ασφάλισης είναι μια σφαίρα κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο ή ειδικές ενώσεις πολυμερούς (σφαιρική βαλβίδα). Όταν πέσει η πίεση, κλείνει το κανάλι κάτω από τη δράση της βαρύτητας.

Με τη σειρά τους, τα συστήματα ασφάλισης με μηχανισμό ελατηρίου επικάλυψης διαύλου αντιπροσωπεύονται από μια μεγάλη ποικιλία κατασκευών, που διαφέρουν στη διάταξη του στοιχείου ασφάλισης.

 • Περιστροφική βαλβίδα. Το στοιχείο εργασίας του είναι ένας δίσκος που περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα που βρίσκεται έξω από το κανάλι κατά μήκος του οποίου κινείται η ροή του νερού.

Αυτός ο τύπος διάταξης ασφάλισης μπορεί να έχει μηχανισμό ελατηρίου ή μοχλού.

 • Βαλβίδα δύο φύλλων. Το κανάλι είναι κλειδωμένο με δύο πτερύγια τοποθετημένα στον άξονα στη μέση του καναλιού. Κατά κανόνα, φορτίζονται με ελατήρια και χρησιμοποιούνται σε σωλήνες με μεγάλη διατομή.
 • Βαλβίδα δίσκου. Το κλείδωμα του καναλιού σε αυτή την κατασκευή λαμβάνει χώρα μέσω ενός δίσκου ο οποίος είναι κάθετος στο επίπεδο της ροής του νερού. Η επικάλυψη συμβαίνει λόγω της κίνησης του κατά μήκος του δικού του άξονα.
 • Βαλβίδα ανύψωσης. Έχει μηχανισμό ελατηρίου, ο οποίος ανοίγει υπό την πίεση της ανερχόμενης ροής. Όταν η κίνηση επιστροφής παραμένει κλειστή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης των διατάξεων ασφάλισης στο σύστημα παροχής νερού. Μπορούν να αποτελούν μέρος του συνδέσμου, φλάντζας ή να στερεώνονται μεταξύ των φλαντζών (φλάντζες, φλάντζες, φλάντζες).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκοπός της βαλβίδας αντεπιστροφής του τύπου ανύψωσης, καθώς και η βαλβίδα που ενεργοποιείται από το δικό της βάρος, είναι να κλειδώνει αποκλειστικά κατακόρυφα κανάλια. Ενώ οι υπόλοιπες κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οριζόντια και κάθετα τμήματα.

Πώς να επιλέξετε μια βαλβίδα ελέγχου και να εγκαταστήσετε σε ένα σύστημα θέρμανσης

Για τη συντήρηση και την κανονική λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης χρησιμοποιούνται διάφορες βαλβίδες διακοπής - χειροκίνητα και αυτόματα. Ο σκοπός του άρθρου είναι να διευκρινίσει γιατί απαιτείται μια βαλβίδα ελέγχου για τη θέρμανση, πώς να το επιλέξετε και να το εγκαταστήσετε σωστά. Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι το πρόβλημα: το στοιχείο αυτό χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένους χώρους και οι αναλφάβητοι υδραυλικοί το βάζουν οπουδήποτε. Μερικές φορές υπάρχει μια αντίθετη κατάσταση: οι βαλβίδες απουσιάζουν στο σχέδιο, το οποίο απαιτεί τη σύνδεση 2-3 περιγραμμάτων χωρίς χτένα. Προτείνουμε να εξετάσετε τους τύπους και το πεδίο εφαρμογής αυτών των προϊόντων.

Τύποι στοιχείων ασφάλισης

Κάθε βαλβίδα αντεπιστροφής (παρωχημένο όνομα - μη επιστρεφόμενο) εκτελεί μια απλή εργασία - δεν επιτρέπει τη ροή του ψυκτικού μέσου να αλλάζει κατεύθυνση, περνώντας το υγρό μόνο με έναν τρόπο. Στα σχήματα θέρμανσης νερού, αυτή η λειτουργία δεν είναι πάντοτε απαραίτητη και εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Στα συστήματα θέρμανσης ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι τύποι βαλβίδων επιστροφής:

Για αναφορά. Στη βιομηχανική παραγωγή και τη σφαίρα ύδρευσης υπάρχουν και άλλα είδη προϊόντων - δίθυρα, ανύψωση και δίσκος, που χρησιμοποιούνται ως στοιχεία δικτύου σε μεγάλους αγωγούς. Στην ιδιωτική κατασκευή κατοικιών, δεν χρησιμοποιείται τέτοιος οπλισμός.

Βιομηχανικά μοντέλα εγκαθίστανται σε μεγάλους λέβητες και εγκαταστάσεις παραγωγής

Θα αναλύσουμε ξεχωριστά τη συσκευή και την αρχή λειτουργίας κάθε τύπου βαλβίδας. Στο μέλλον, αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιο προϊόν είναι καλύτερο να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε σε ένα συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης.

Οι βαλβίδες πτερυγίων

Το στοιχείο, κατασκευασμένο από ορείχαλκο ή από ανοξείδωτο χάλυβα, αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • το σώμα με τη μορφή ενός ΤΕ με ένα ξεβιδωμένο άνω βύσμα (για συντήρηση)?
 • το κλείστρο δίσκου στερεωμένο στον άξονα μέσω ενός μοχλού περιστροφής.
 • κάθισμα με σφραγίδα, όπου ο δίσκος βρίσκεται σε κλειστή θέση.

Σημείωση: Υπάρχουν 2 εκδόσεις των προϊόντων - με ελεύθερο ή ελατηριωτό πέταλο. Στη δεύτερη περίπτωση, το φύλλο κλείνει βίαια με ελατήριο, έτσι ώστε το μάνδαλο να δρα σε όρθια θέση.

Η γενική διάταξη της βαλβίδας ελέγχου πτερυγίου παρουσιάζεται στο λεπτομερές σχέδιο. Η αρχή λειτουργίας του στοιχείου είναι η εξής: το ψυκτικό που κινείται κατά την κατεύθυνση που υποδεικνύεται εκτρέπει τον δίσκο ασφάλισης και περνά ελεύθερα κατά μήκος του σωλήνα. Όταν η κατεύθυνση ροής του νερού αλλάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, το κλείστρο κλείνει αυτόματα και κλείνει τη δίοδο υπό βαρύτητα (ή ελατήριο).

Τυπικός σχεδιασμός με πύλη βαρύτητας

Για αναφορά. Λόγω της αρχής της δράσης του προϊόντος έλαβε διάφορες ονομασίες - βαρυτική, περιστροφική, "κροτίδες".

Ας δούμε τα σημαντικά χαρακτηριστικά των βαλβίδων ελέγχου πτερυγίων που είναι εγκατεστημένα στα συστήματα θέρμανσης των ιδιωτικών κατοικιών:

 • η διάμετρος της εσωτερικής διόδου είναι από 15 έως 50 mm (1 / 2-2 ίντσες).
 • η μέγιστη πίεση λειτουργίας είναι 16 bar.
 • χαμηλή υδραυλική αντίσταση.
 • Υπάρχει μια βίδα στο πλάι για την αποσυναρμολόγηση και τη ρύθμιση του άξονα του διαφράγματος.
 • Η έκδοση βαρύτητας χωρίς ελατήριο μπορεί να λειτουργεί μόνο σε οριζόντια θέση.

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία της περιστροφικής βαλβίδας περιγράφονται λεπτομερώς στο βίντεο:

Προϊόντα τύπου δίσκου

Η αρχή λειτουργίας της βαλβίδας ελέγχου τύπου δίσκου είναι ξεκάθαρη από τη σχεδίασή της που φαίνεται στο σχέδιο:

 1. Μέσα στο κυλινδρικό σώμα ορειχάλκου υπάρχει μια πλατφόρμα με μια στρογγυλή οπή - μια σέλα.
 2. Στην άλλη πλευρά του τμήματος, υπάρχει ένα διαμέρισμα με άνοιγμα στο κέντρο.
 3. Στην οπή του χωρίσματος εισάγεται μια ράβδος με μια βαλβίδα ανατροπής στο τέλος, εξοπλισμένη με μια σφράγιση.
 4. Μεταξύ του διαμερίσματος και της "πλάκας" είναι εγκατεστημένο ένα ελατήριο, πιέζοντας το δίσκο στη σέλα.

Το νερό που ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση ξεπερνά την ελαστικότητα του ελατηρίου, ανοίγει το μπουλόνι και κινείται. Στην αντίθετη κατεύθυνση, η ροή είναι αδύνατη - η ροή κλείνει αμέσως. Ποιες ιδιότητες της βαλβίδας ελέγχου είναι σημαντικές για τα συστήματα θέρμανσης:

 • Η ικανότητα να λειτουργεί σε οποιοδήποτε προσανατολισμό του σώματος στο διάστημα.
 • πίεση λειτουργίας - όχι μικρότερη από 10 bar, διαμέτρους DN15 - DN100 (εσωτερική).
 • τύπος σύνδεσης - μανίκι (εσωτερικό σπείρωμα σωλήνων).
 • το προϊόν δημιουργεί αυξημένη αντίσταση στη ροή του υγρού.
 • Η σφραγίδα χάνει τη στεγανότητά της σε περίπτωση σκληρών σωματιδίων όπως η άμμος.
Στα μηχανολογικά δίκτυα ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων, βαλβίδες με συνδέσμους

Για αναφορά. Υπάρχουν περισσότερες συμπαγείς εκδοχές βαλβίδων αντίστροφης ελατηρίου που είναι εγκατεστημένες μεταξύ των φλαντζών. Η μείωση του μεγέθους είναι χρήσιμη κατά την εγκατάσταση των σωληνώσεων των λεβήτων σε κλειστούς κλιβάνους.

Οι κλειδαριές Belleville χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην παροχή νερού, για παράδειγμα, μαζί με υποβρύχιες αντλίες. Η βαλβίδα δεν επιτρέπει στο νερό από τους αγωγούς να στραγγίσει πίσω στο πηγάδι ή στο πηγάδι.

Σφαιρικές βαλβίδες

Πρόκειται για βαλβίδα ελέγχου του απλούστερου σχεδιασμού, σύμφωνα με την ακόλουθη αρχή:

 1. Μέσα στο κυλινδρικό σώμα ορείχαλκου τοποθετείται μια σφαίρα από καουτσούκ, σπανιότερα - από αλουμίνιο.
 2. Για να πηδήσει προς τα έξω, η μπάλα εμποδίζεται από δύο διαφράγματα με οπές που γίνονται στις άκρες.
 3. Η ροή του μέσου μεταφοράς θερμότητος πιέζει την λαστιχένια σφαίρα έναντι του διαχωριστικού που είναι εφοδιασμένο με νευρώσεις από το εσωτερικό. Τα τελευταία αποτελούν ένα κενό όπου η ροή του νερού ρέει ελεύθερα.
 4. Η πορεία του ψυκτικού μέσου προς την αντίθετη κατεύθυνση πιέζει τη σφαίρα στον δεύτερο βραχίονα - τη σέλα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νεύρα, το σώμα της σφαίρας κλείνει εντελώς το άνοιγμα.

Χαρακτηριστικά της βαλβίδας ελέγχου μπάλας - χαμηλή τιμή, χαμηλή υδραυλική αντίσταση και εργασία χωρίς ελατήρια σε οποιαδήποτε θέση, αν και είναι προτιμότερη από κάθετη. Το μειονέκτημα είναι η απώλεια της στεγανότητας όταν η πίεση αυξάνεται στα 6-7 bar, κάτι που δεν συμβαίνει στα ατομικά δίκτυα θέρμανσης.

Για αναφορά. Οι σφαιροειδείς βαλβίδες σχήματος σφαίρας, που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, χρησιμοποιούνται ευρέως στα συστήματα αποχέτευσης. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η επιστροφή λυμάτων στα υδραυλικά.

Για να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά στην πύλη μπάλα, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Σχέδια σύνδεσης

Πριν επιλέξετε τον τύπο της βαλβίδας ελέγχου, μάθετε ποιος είναι ο σκοπός αυτού του στοιχείου στο σύστημα θέρμανσης. Ας απλουστεύσουμε την εργασία και προτείνουμε επιλογές για τη χρήση πύλης επιστροφής:

 1. Οι βαλβίδες τοποθετούνται σε ξεχωριστά κυκλώματα του κλειστού κυκλώματος, εξοπλισμένα με αντλίες κυκλοφορίας. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η εμφάνιση παρασιτικών ροών που επηρεάζουν τη λειτουργία των κλάδων θέρμανσης ή συνδέονται παράλληλα με τους λέβητες.
 2. Όταν εγκαθίσταται στην παράκαμψη παράλληλα με την αντλία, το στοιχείο βοηθά το σύστημα να μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία φυσικής κυκλοφορίας όταν η παροχή ρεύματος ξαφνικά σβήσει.
 3. Η κοπή του αγωγού μακιγιάζ επιτρέπει την αποφυγή της εκκένωσης του δικτύου θέρμανσης σε διάφορες καταστάσεις.

Μια σημαντική σύσταση. Μην ακούτε τους "ειδικούς" και μην βάζετε μια βαλβίδα ελατηρίου μπροστά από μία αντλία κυκλοφορίας σε ένα συμβατικό σύστημα ενός κυκλώματος. Διαβεβαιώσεις ότι με αυτό τον τρόπο θα σώσετε τη μονάδα άντλησης από το νερό που σφυρίζει και άλλες παραληρητικές ιδέες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Σχέδιο σύνδεσης 2 πηγών θερμότητας με τη χρήση πύλης επιστροφής

Ως παράδειγμα της σωστής εγκατάστασης βαλβίδων ελέγχου, παρουσιάζουμε ένα σχέδιο για την κοινή σύνδεση ενός στερεού καυσίμου και ενός ηλεκτρικού λέβητα. Στην περίπτωση διακοπής μιας από τις αντλίες, ο δεύτερος αναστέλλει αναπόφευκτα το ψυκτικό με παρασιτική ροή κατά μήκος ενός μικρού κύκλου. Χωρίς βαλβίδες διακοπής είναι απαραίτητη εδώ.

Σημείωση: Μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να προκύψει όταν συνδέετε ένα δίκτυο καλοριφέρ και έναν έμμεσο λέβητα θέρμανσης με ξεχωριστή αντλία χωρίς πολλαπλή διανομής, υδροπτερύγιο ή δεξαμενή απομόνωσης.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι τυπικό για συστήματα βαρύτητας με φυσική κυκλοφορία νερού, μετατραπεί σε εργασία με αντλία. Ο κύριος τρόπος λειτουργίας είναι αναγκασμένος, αλλά όταν το φως είναι απενεργοποιημένο, η μονάδα στην παράκαμψη σταματά και σταματά να πιέζει το τμήμα ενεργοποιητή της βαλβίδας ελέγχου που είναι ενσωματωμένο στην ευθεία γραμμή. Στη συνέχεια, η μεταφορά της ροής νερού στην κύρια γραμμή θα συνεχιστεί μέχρις ότου τροφοδοτηθεί ηλεκτρική ενέργεια.

Η επιλογή και η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής δεν είναι υποχρεωτική, αλλά μπορεί να σας εξοικονομήσει από απροσδόκητα προβλήματα. Ένα πραγματικό παράδειγμα από την πρακτική: ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αυξήσει την πίεση στο σύστημα θέρμανσης και άνοιξε τη βρύση στο λεβητοστάσιο. Δεδομένου ότι την εποχή εκείνη η επιχείρηση του καναλιού νερού επισκευάστηκε το δίκτυο και εμπόδισε την παροχή ύδατος, το ψυκτικό μέσο μεταβίβασε κρύο νερό και εν μέρει εισήλθε στον αγωγό. Αντί για επαναφόρτιση, το άδειασμα εξήλθε, ως αποτέλεσμα, η πίεση έπεσε και ο λέβητας αερίου σταμάτησε.

Τοποθετήστε σωστά τη βαλβίδα

Για να μην κάνει λάθη κατά την επιλογή και την εγκατάσταση μιας βαλβίδας ελέγχου στην επιθυμητή θέση του συστήματος θέρμανσης, να ακούσετε τις απλές οδηγίες:

 1. Για να αποφύγετε τις παρασιτικές ροές σε γειτονικούς κλάδους, βάλτε τα προϊόντα με πέταλο ή πλάκα. Το πρώτο είναι προτιμότερο, δεδομένου ότι δεν δημιουργούν αυξημένη υδραυλική αντίσταση.
 2. Στο συγκρότημα παράκαμψης του συστήματος βαρύτητας, χρησιμοποιήστε σφαιρική βαλβίδα με πρακτικά μηδενική αντίσταση.
 3. Για να αναπληρώσετε, αγοράστε ένα προϊόν με βαλβίδα, σχεδιασμένη για υψηλή πίεση.

Τα προϊόντα με περιστρεφόμενη βαλβίδα βαρύτητας τοποθετούνται πάντα οριζόντια με ένα πώμα προς τα πάνω

 • Η βαλβίδα πεταλίων τύπου βαρύτητας είναι πάντα τοποθετημένη οριζόντια. Και η κεφαλή του παξιμαδιού υπηρεσίας πρέπει να στέκεται κατακόρυφα, διαφορετικά ο μπουλόνι δεν θα κλείσει και θα περάσει το ψυκτικό μέσο προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 • Μην αγοράζετε προϊόντα σε περίβλημα από χυτοσίδηρο. Είναι βαρύτερα και λιγότερο αξιόπιστα στην εργασία.
 • Η ορθότητα της εγκατάστασης ελέγχεται στο βέλος στο σώμα του προϊόντος, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση της ροής του νερού.
 • Δεν μπορείτε να βάλετε ένα ελατηριωτό οπλισμό σε ένα κύκλωμα με φυσική κυκλοφορία - η ροή βαρύτητας θα σταματήσει λόγω της υψηλής αντίστασης.
 • Οι πόρτες των ζωνών και των πετάλων χρειάζονται περιοδική συντήρηση και καθαρισμό. Εάν τα στερεά σωματίδια ή οι αποθέσεις εισέλθουν στο σφραγιστικό του καθίσματος, η βαλβίδα αντεπιστροφής θα χάσει τη στεγανότητα της. Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι η αφαίρεση του στοιχείου και η εμφύσηση των παρακείμενων επιφανειών με έναν συμπιεστή.

  Συμπέρασμα

  Σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια μικρής περιοχής, που θερμαίνονται μόνο με καλοριφέρ, δεν θα χρειαστούν βαλβίδες ελέγχου. Εκτός από το να κόψω ένα στοιχείο στη γραμμή του μακιγιάζ. Όταν το κύκλωμα περιπλέκεται με την προσθήκη ενός κυλίνδρου ζεστού νερού, θερμού δαπέδου ή ενός δεύτερου λέβητα, φροντίστε να εξετάσετε τον τρόπο αποσύνδεσης των κυκλωμάτων. Αν δεν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε ένα πιστόλι ή μια δεξαμενή απομόνωσης, τοποθετήστε μια κατάλληλη βαλβίδα διακοπής.