Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των πολυώροφων σπιτιών: διάταξη εξατμίσεων και εξαναγκασμένο εξαερισμό στο διαμέρισμα

Άνετη διαβίωση σε ένα επίπεδο είναι δυνατή με όλες τις επικοινωνίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή του: ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, αερισμός. Σύγχρονη κατασκευή πολυώροφου κτίρια επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την απώλεια θερμότητας, έτσι ώστε η πρόσοψη είναι επενδεδυμένα με τα ποιότητας θερμομόνωση υλικών, τα παράθυρα και οι πόρτες κατασκευάζονται ως αεροστεγές όσο το δυνατόν. Αυτό απαιτεί την οργάνωση του αερισμού των χώρων. Τι είδους σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε και πώς να το εξοπλίσετε σωστά - θα μάθετε από αυτό το άρθρο.

Γενικοί κανόνες για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Σύμφωνα με το SNIP, πρέπει να οργανώνεται ανταλλαγή αέρα σε κάθε κτίριο κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα διαμερίσματα διαθέτουν ένα σύστημα εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα από χώρους γραφείων, όπως μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Σχέδιο οργάνωσης του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Αυτά τα δωμάτια καθημερινά χρησιμοποιούνται πολλές φορές από κάθε μέλος της οικογένειας, ως αποτέλεσμα του οποίου ο αέρας σε αυτά είναι μολυσμένος, υγρασία συσσωρεύεται σε αυτό. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, αυτές οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αόρατες. Αλλά αν η ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα διαταραχθεί, αυτό φαίνεται:

 • θόλωμα παράθυρα, το σχηματισμό της συμπύκνωσης?
 • η εμφάνιση της υγρασίας σε γωνίες, μούχλα?
 • η στασιμότητα του αέρα, η εξάπλωση δυσάρεστων οσμών μέσω των χώρων.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την κατάσταση των επίπλων, τη διακόσμηση, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα είναι ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση των παθογόνων παραγόντων.

Ελέγουμε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Πόσο αποτελεσματικό είναι το διαμέρισμά σας; Μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και να στερεώσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στο άνοιγμα. Εάν αρχίσει να απορροφάει - λειτουργεί, αν όχι - στο περίβλημα υπάρχουν προβλήματα με την ανταλλαγή αέρα.

Για τη σημείωση: το τράβηγμα ελέγχεται παρομοίως, αν στην τρύπα για να παρουσιάσει την ανάμνηση αγώνα.

Μετρήστε τον αερισμό με ένα ανεμόμετρο. Αυτή η συσκευή δείχνει την ταχύτητα κίνησης του αέρα μέσω των καναλιών. Η προκύπτουσα τιμή, μαζί με την οπή εξαερισμού τμήμα ένδειξης γίνεται σε ειδικό πίνακα υπολογίζονται, και, τελικά, να μάθουν πόση αέρας περνά μέσα από το πλέγμα του 1 ανά ώρα (m3 / h).

Εργασίες αερισμού στο σπίτι, ελέγξτε

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα τυπικό διαμέρισμα

Σε όλα τα πολυώροφα σπίτια είναι οργανωμένος ο εξαερισμός του φυσικού τύπου. Στη βάση του, υπολογίζονται τα ποσοστά ανταλλαγής αέρα για τα αστικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα στο περίβλημα μέσω θυρών, ανοιγμάτων / διαρροών παραθύρων, ανοιγμένων παραθύρων και αφαιρείται - μέσω των αγωγών εξαερισμού.

Αυτή η αρχή της ανταλλαγής αέρα λειτούργησε μέχρι την εμφάνιση στην αγορά των παραθύρων από PVC εξοπλισμένα με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια και μεταλλικές πόρτες εφοδιασμένες με ελαστικές σφραγίδες. Από τη μία πλευρά, ενισχύουν τη μόνωση του διαμερίσματος, αλλά από την άλλη - εμποδίζουν τη ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια. Το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά το χειμώνα) δεν είναι πρακτικό, αφού το διαμέρισμα αφήνει θερμότητα, και έξω υπάρχει ψυχρός αέρας, σκόνη.

Το πρόβλημα του αερισμού είναι ιδιαίτερα οξύ στους τελευταίους ορόφους. Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας απομακρύνεται αποτελεσματικά από το δωμάτιο, πρέπει να διέρχεται από κάθετο κανάλι τουλάχιστον 2 m. Αυτό είναι δυνατό σε οποιονδήποτε όροφο, εκτός από τον τελευταίο (δεδομένου ότι η πατάρι είναι πάνω από αυτό).

Το αποτέλεσμα: Ο εξαερισμός και η εξαερισμός των διαμερισμάτων, με βάση τη φυσική παροχή αέρα, είναι αναποτελεσματικά στη σημερινή εποχή. Πρέπει να βελτιωθεί με τη χρήση πρόσθετων συσκευών.

Εξαερισμός και εξαερισμός των διαμερισμάτων

Πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό ενός διαμερίσματος

Προσδιορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στον υπολογισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών για διαφορετικούς χώρους. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο βέλτιστος όγκος εισροής, είναι απαραίτητο να συγκριθούν οι κανόνες αερισμού του διαμερίσματος με την περιοχή και τον αριθμό των κατοίκων. Σε 1 m 2 του περιβλήματος για 1 ώρα θα πρέπει να λάβετε 3 m 3 αέρα. Ένας ενήλικος χρειάζεται 30 m 3 αέρα για κάθε 60 λεπτά. Ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα είναι:

 • για κουζίνα με φούρνο αερίου - 90 m 3 / ώρα, με ηλεκτρικό - όχι λιγότερο από 60 m 3 / h.
 • για το μπάνιο - 25 m 3 / ώρα,
 • για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο - 50 m 3 / ώρα.

Γνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να υπολογίσουμε το απαιτούμενο εξαερισμό για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, και στη βάση αυτή να αναπτύξει ένα σχέδιο εξαερισμού, σηκώστε τον εξοπλισμό.

Τρόποι για να οργανώσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα

Υπάρχουν δύο μέθοδοι εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • φυσικό (φυσικό) τρόπο - με βάση τη χρήση έλξης, που προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από τη δομή.
 • αναγκαστική - όταν η έλξη οργανώνεται τεχνητά, μηχανικά. Μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή συνδυασμός.

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο διαμέρισμα, θα πρέπει να αναλύσετε τις παραμέτρους κάθε συστήματος.

Πώς γίνεται η μαζική κυκλοφορία με φυσικό τρόπο

Αυτός είναι ο απλούστερος, χαμηλού κόστους τρόπος να οργανωθεί ο αερισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται στα περισσότερα πολυώροφα κτίρια. Ο αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω του υαλοπίνακα, των κενών στα παράθυρα και τις πόρτες και εξέρχεται μέσω των αγωγών εξαερισμού που είναι τοποθετημένοι στους τοίχους του κτιρίου.

Όμως, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευών αποκλείουν τον σχηματισμό υποδοχών παροχής αέρα, πρέπει να εξοπλίζονται επιπλέον. Για το σκοπό αυτό, στους τοίχους ή τα παράθυρα, εγκαθίστανται ειδικές βαλβίδες, επιτρέποντας τον αέρα από το εξωτερικό. Αυτές οι συσκευές δεν καταστρέφουν την εμφάνιση της δομής και, χάρη στις οθόνες ηχομόνωσης, μην αφήνετε το θόρυβο από το δρόμο.

Τοποθετήστε βαλβίδες τροφοδοσίας στους τοίχους, στο επίπεδο των μπαταριών θέρμανσης. Προκαταρκτικά δημιουργήστε μια οπή της απαιτούμενης διαμέτρου (50-100 mm). Εισάγεται μια βαλβίδα, τα κενά μεταξύ αυτής και του τοιχώματος σφραγίζονται. Ολόκληρη η εργασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Για τη σημείωση: τοποθετώντας τις βαλβίδες εισαγωγής κοντά στα θερμαντικά σώματα, θα παράσχετε μερική θέρμανση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο.

Η κυκλοφορία των αέριων μαζών με φυσικό τρόπο

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι το χαμηλό κόστος, η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Αλλά η αποτελεσματικότητα των βαλβίδων εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργούν οι αγωγοί εξαερισμού στο σπίτι. Το σύστημα παρέχει υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα το χειμώνα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο είναι μεγάλη και η ώθηση είναι ισχυρότερη. Το καλοκαίρι και σε πτώση θερμοκρασίας κάτω των 15 ° C, η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η έλλειψη ελέγχου στον όγκο του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

Διάταξη εξαερισμού αναγκαστικού τύπου

Όταν είναι αδύνατη η εξαγωγή του αέρα εξόδου από τις εγκαταστάσεις με φυσικά μέσα, αντλείται μηχανικά. Για αυτούς τους σκοπούς, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι στους άξονες αερισμού λουτρών και κουζινών. Δημιουργούν κενό στα δωμάτια, έτσι ώστε να σφίγγονται από έξω (μέσω ανοιχτών παραθύρων ή βαλβίδων τροφοδοσίας).

Η έλλειψη ενός τέτοιου συστήματος είναι ο ανεξέλεγκτος όγκος φυσικής εισροής. Μπορεί να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα. Ότι το μέρος της θερμότητας δεν δαπανήθηκε για θέρμανση του φρέσκου αέρα, приточные η βαλβίδα εγκαθιστά κοντά σε θερμαντικά σώματα. Επίσης, ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ειδικές ηλεκτρικές θερμάστρες.

Εξαερισμός αναγκαστικού τύπου

Εισροή οργανωμένη με βίαιο τρόπο

Εάν η ποσότητα αέρα που προέρχεται από το δρόμο δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες των ενοικιαστών, μπορεί να αναγκαστεί. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές μονάδες τροφοδοσίας. Αποτελούνται από:

 • ανεμιστήρας;
 • φίλτρο;
 • βαλβίδα διακοπής.
 • θερμαντήρας αέρα;
 • ήχου εξασθένησης.

Για να εγκαταστήσετε τον εξοπλισμό στον κύριο τοίχο του κτιρίου, δημιουργήστε μια οπή που αντιστοιχεί στη διάμετρο της μονάδας τροφοδοσίας. Αφού εγκαταστήσετε το σύστημα, συνδέστε το σε μια πηγή τροφοδοσίας. Αρχίζει να τροφοδοτεί καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο και ο εξαντλημένος αέρας εξάγεται με φυσικό ρεύμα μέσω των αγωγών εξαερισμού. Για να επιτρέπεται η ροή του αέρα σε όλους τους χώρους, τοποθετούνται γρίλιες στο κάτω μέρος των εσωτερικών θυρών ή κόβονται κατά 1,5-2 cm.

Αναγκασμένος τον εξαερισμό του αέρα στο διαμέρισμα χρήσιμο επειδή ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα έρχεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο. Η εγκατάσταση λειτουργεί αθόρυβα και, χάρη στη θέρμανση της εισροής στο δωμάτιο, δεν σχηματίζεται συμπύκνωση και μούχλα. Το μειονέκτημα του συστήματος είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος αέρα. Αν οι αγωγοί εξάτμισης δεν αντεπεξέλθουν στο φορτίο ή δεν υπάρχει έλξη, ο αέρας εξαγωγής αρχίζει να παραμένει στάσιμος στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός στο διαμέρισμα

Πλήρης αναγκαστική ανταλλαγή αέρα

Για να εξασφαλιστεί η άνεση των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για την υγεία τους, χρειάζεστε μια συνεχή παροχή φρέσκου αέρα από έξω και μια τακτική απόσυρση των επεξεργασμένων μαζών. Βεβαιωθείτε ότι αυτό προορίζεται για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό και τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Με τη βοήθεια ειδικών εγκαταστάσεων, ο αέρας όχι μόνο τροφοδοτείται / εκφορτώνεται, αλλά και περνάει καθαρισμός πολλών σταδίων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αερισμού ενός διαμερίσματος είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης με ανάκτηση θερμότητας. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται από τις μάζες που απομακρύνονται, πράγμα που εξοικονομεί 70-80% της θερμότητας που θα μπορούσε να πάει σε θέρμανση. Το καλοκαίρι, η νέα ροή ψύχεται, γεγονός που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού.

Σύστημα παροχής και εξάτμισης αναγκαστικού τύπου

Ο εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή αποτελείται από:

 • αγωγοί αέρα - ένα δίκτυο σωλήνων και στοιχείων σύνδεσης, μέσω των οποίων οι μάζες εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
 • ανεμιστήρες, παρέχοντας αναγκαστική τροφοδοσία και παροχή αέρα.
 • γρίλια εισαγωγής αέρα μέσω των οποίων εισέρχεται ο εξωτερικός αέρας στο κτίριο.
 • βαλβίδα αέρα, αποτρέποντας την άφιξη των μαζών από το εξωτερικό, όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο.
 • φίλτρα που εξασφαλίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου αέρα.
 • θερμαντήρας - η συσκευή που θερμαίνει τις εισερχόμενες ροές στα δωμάτια.
 • Recuperator - ένας ειδικός κύλινδρος με πολλά κανάλια, όπου ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των αποβλήτων.
 • σιγαστήρα ·
 • Περιφράξεις και διανομείς αέρα (ventrlids);
 • σύστημα ελέγχου - μηχανικό (που αντιπροσωπεύεται από διακόπτη) ή αυτόματη (αποτελούμενη από υγρα- και θερμοστάτες, μετρητές πίεσης που αντιδρούν στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μιας συγκεκριμένης περιοχής).
 • Το σύστημα ασφαλείας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση του εξοπλισμού.

Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων επιλέγεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλα τα δωμάτια του διαμερίσματος. Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε ψευδοροφές ή ένα ξεχωριστό βοηθητικό δωμάτιο (κελάρι, μονωμένο μπαλκόνι).

Στάδια ρύθμισης του εξαερισμού ενός διαμερίσματος

Για να οργανώσετε τον εξαερισμό, χρειάζεστε:

 • να αναλύσει τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα χρήσης του στο διαμέρισμα. Αυτό θα απαιτήσει αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων. Ο ειδικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού, να δώσει συστάσεις για τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του ή να εγκαταστήσει αναγκαστικές εγκαταστάσεις, να αναλύσει τη δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων διαύλων εξαερισμού.
 • να πραγματοποιήσει υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικούς χώρους.
 • Προσδιορίστε τον τύπο του συστήματος εξαερισμού που πληροί τις προϋποθέσεις ενός συγκεκριμένου διαμερίσματος.
 • να καταρτίσει σχέδιο αερισμού, συμπεριλαμβανομένης της καλωδίωσης του δικτύου, που να δείχνει το μήκος και το τμήμα των αεραγωγών, τις θέσεις και τις διαστάσεις των εγκαταστάσεων,
 • αγορά εξοπλισμού, υλικών ·
 • εκτελέστε την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του συστήματος.

Συμβουλή: ο τύπος του συστήματος εξαερισμού, ο υπολογισμός του, η επιλογή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πρέπει να διεξάγονται από έμπειρους ειδικούς - αυτό αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα, την υγεία και την ευημερία όλων των κατοίκων.

Ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Διαρρύθμιση εξαερισμού στην κουζίνα

Η κουζίνα έχει σχεδιαστεί για το μαγείρεμα, έτσι έχει συχνά υψηλή υγρασία, συσσωρεύει μια ποικιλία από μυρωδιές. Για την εξουδετέρωση τους, παρέχεται εξάτμιση πάνω στην πλάκα. Αλλά αντιμετωπίζει τον αερισμό του δωματίου;

Χρησιμοποιώντας την κουκούλα

Ρυθμίστε την απόσυρση του χρησιμοποιημένου αέρα από την κουζίνα, χρησιμοποιώντας την κουκούλα, μπορείτε με δύο τρόπους:

 • με την αλλαγή του αέρα. Η νέα ροή εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω διαρροών ή βαλβίδων τροφοδοσίας και το ρεύμα αποβλήτων αφαιρείται από τον απορροφητήρα μέσα στον αγωγό αερισμού.
 • με τον καθαρισμό του αέρα στην κουκούλα και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κουκούλες τύπου ανακύκλωσης.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν ένα μειονέκτημα - η εξάτμιση αφαιρεί μόνο τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και κοντά, δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον χώρο της κουζίνας. Ως εκ τούτου, εκτός από την κουκούλα, στο δωμάτιο για το μαγείρεμα, θα πρέπει να οργανώσετε επιπλέον την απαλλαγή του αέρα εξαγωγής.

Άλλοι τρόποι οργάνωσης του αερισμού της κουζίνας

Οι αγωγοί εξαερισμού στα διαμερίσματα έχουν διατομή 130x130 mm, οπότε η χωρητικότητά τους είναι κατά μέσο όρο 130-180 m 3 / h (μέγιστο 300 m 3 / h). Εάν η ισχύς του καλύμματος είναι υψηλότερη, αυτό θα διαταράξει τη λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής αέρα σε όλα τα διαμερίσματα που συνδέονται με αυτό το ορυχείο (στασιμότητα αέρα, εξάπλωση οσμών).

Μπορείτε να εξοπλίσετε τον εξαερισμό της κουζίνας με φυσικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, το δωμάτιο θα πρέπει να έχει δύο αγωγούς εξαγωγής - για να εκκενώσει τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και για το υπόλοιπο δωμάτιο.

Συμβουλή: Εάν το σύστημα εξαγωγής αέρα από την κουζίνα δεν λειτουργεί φυσικά, οργανώνεται με βίαιο τρόπο, εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα στον αεραγωγό.

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της υγιούς και άνετης ζωής όλων των κατοίκων του, διατηρώντας την ακεραιότητα, το εμφανές είδος επίπλων, τις εγκαταστάσεις. Η καλά συντονισμένη εργασία των συστημάτων ανταλλαγής αέρα, κλιματισμού και θέρμανσης θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στη στέγαση με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας: μια επισκόπηση των τεχνικών λεπτομερειών της διάταξης του συστήματος εξαερισμού

Ανεξάρτητα από το αν ο εξαερισμός στο διαμέρισμα έχει πραγματοποιηθεί με τα δικά τους χέρια ή με τη βοήθεια ειδικών, θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούς εσωτερικού μικροκλίματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο όγκο αέρα και να εκτελέσετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Κανονιστικές απαιτήσεις για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Δεδομένου ότι η ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, έχει διεξαχθεί επιστημονική έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων παραμέτρων της, τα αποτελέσματα των οποίων αντικατοπτρίζονται στις κανονιστικές πράξεις.

Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τους κανόνες της οργάνωσης των κατοικιών αερισμού, είναι μια κοινοπραξία 54.13330.2016 «κατοικίες πολυκατοικίες», απόκομμα πραγματωθούν αναθεώρησης 31/01/2003.

Ελάχιστη ποσότητα ανταλλαγής αέρα σε χώρους διαβίωσης

Η ελάχιστη ένταση αέρα για διαφορετικούς τύπους δωματίων μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στον Πίνακα 9.1. SP 54.13330.2016.

Κατά τον υπολογισμό, δεν μπορείτε απλά να συνοψίσετε τα στοιχεία. Σαλόνι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αέρα για να κατανοήσουμε τη ροή του αέρα από το εξωτερικό και την εκροή του στην κουζίνα, μπάνιο, κλπ, και τεχνικές εγκαταστάσεις - ένα παραπόταμο του σαλόνια και την παραγωγή έξω από το διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν χωριστά οι αναγκαίοι όγκοι εισροής και καυσαερίων ώστε να ληφθεί ως αποτέλεσμα η μέγιστη τιμή αυτών των δύο ποσοτήτων.

Υπάρχει μια απόχρωση εδώ. Ο σχεδιαστής ενός κτιρίου πολυκατοικιών απαιτείται για τον υπολογισμό της τιμής εισροής για τον υπολογισμό του ισοζυγίου θερμότητας και της τιμής της κουκούλας - για τον υπολογισμό των παραμέτρων των μονάδων αερισμού. Οι κάτοικοι των ίδιων διαμερισμάτων έχουν το δικαίωμα στη δική τους διακριτική ευχέρεια να πραγματοποιήσουν αερισμό χαμηλότερης χωρητικότητας, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει.

Ο αυτο-προσδιορισμός του όγκου της ανταλλαγής αέρα με καλή ακρίβεια είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Με φυσική κυκλοφορία αέρα, πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους δείκτες:

 • υπερβολική υγρασία στον αέρα (μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα υγρόμετρο) εκφράζεται από την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους και την οροφή καθώς και τα θολωμένο τζάμια των παραθύρων το χειμώνα?
 • η έλλειψη οξυγόνου ή περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα (μπορεί να μετρηθεί με αναλυτή αερίου) εκφράζεται στη δυσκολία αναπνοής όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο διαμέρισμα.

Αν τέτοια αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το διαμέρισμα, αυτό σημαίνει έλλειψη γενικού αερισμού εξαερισμού ή εξαγωγής. Εάν εμφανίζονται σε ξεχωριστούς χώρους, τότε αυτό υποδεικνύει τοπικά προβλήματα της ανταλλαγής αέρα που σχετίζονται με τον σχηματισμό ζωνών στασιμότητας του αέρα.

Παροχή κυκλοφορίας αέρα

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9.6 και 9.7 του SP 54.13330.2016, η είσοδος εξωτερικού αέρα πρέπει να παρέχεται στους χώρους καθιστικού και κουζίνας και η απομάκρυνση από τις κουζίνες, τα μπάνια και τις τουαλέτες. Είναι απαράδεκτο να πάρει αέρα από τεχνικούς χώρους σε άλλα μέρη του διαμερίσματος. Πρέπει να οδηγηθεί απευθείας στον άξονα εξαερισμού.

Έτσι, είναι εύκολο να καταρτιστεί ένα σχέδιο αεροπορικής κίνησης, ανάλογα με τη διάταξη του διαμερίσματος, όταν η άφιξή του από έξω θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των παραθύρων και η εκροή πραγματοποιείται στις εξόδους των φρεατίων εξαερισμού.

Η κίνηση του αέρα μεταξύ των δωματίων του διαμερίσματος θα πρέπει να γίνεται με κλειστές πόρτες. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • εγκατάσταση ειδικών οπών εξαερισμού, οι οποίες είναι συνήθεις τρύπες στην πόρτα, καλυμμένες με ειδικά διακοσμητικά στοιχεία.
 • χρήση του πλαισίου της πόρτας χωρίς κατώφλι, το οποίο σας επιτρέπει να αφήσετε ένα κενό ύψους 5-10 mm μεταξύ του δαπέδου και της κλειστής πόρτας.
 • οι ιδιοκτήτες οικιακών γατών συχνά αναγκάζονται να εγκαταστήσουν την καταπακτή στις εσωτερικές πόρτες, οι οποίες εκτελούν επίσης τις λειτουργίες του εξαερισμού.

Η διαδικασία για την οργάνωση του εξαερισμού σε μασίφ ξύλο, μοριοσανίδες ή MDF πόρτες είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι ή ένα τρακτέρ για να κόψετε τα ανοίγματα στα οποία θα τοποθετηθούν ειδικοί δακτύλιοι πάνω στην κόλλα. Ή μπορείτε να κάνετε ένα παράθυρο και να το κλείσετε με μια διακοσμητική μάσκα, την οποία πρέπει να συνδέσετε στην πόρτα των βιδών.

Είναι πολύ δύσκολο να κόψετε τις οπές εξαερισμού σε πλαστική ή γυάλινη πόρτα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε μια ικανότητα και ένα ειδικό εργαλείο, διαφορετικά ο κίνδυνος ζημιάς στην πόρτα είναι μεγάλος και υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.

Δημιουργία συνθηκών για τη λειτουργία της κουκούλας

Με κακή ανταλλαγή αέρα, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα θετικό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Επομένως, σε κάθε σπίτι παρέχονται ειδικοί άξονες εξαερισμού για την εκροή αέρα από τα διαμερίσματα προς τα έξω. Οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εξαερισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.

Ελέγξτε την απόδοση του άξονα εξαερισμού

Η εισροή καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη, και την αφαίρεση - με τη βοήθεια μιας ή δύο τρύπες που οδηγούν στους αεραγωγούς. Ως εκ τούτου, η δύναμη της ροής μέσω αυτών είναι ευκολότερο να κρίνει την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε ένα φύλλο συνηθισμένου χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού κλείνοντας εντελώς.

Με κανονική ροή αέρα, το χαρτί θα συγκρατηθεί στη θύρα εξαγωγής. Διαφορετικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα.

Για να μάθετε την κύρια αιτία της κακής έλξης, ανοίξτε το παράθυρο ή την μπροστινή πόρτα που βρίσκεται πλησιέστερα στην οπή και επανατοποθετήστε το φύλλο στη σχάρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές:

 • εάν το χαρτί "κολλάει" στη σχάρα, τότε σημαίνει ανεπαρκής ροή αέρα με κλειστά παράθυρα.
 • αν η ροή είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να κρατήσει το χαρτί, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον άξονα εξαερισμού ή στον κλάδο που οδηγεί σε αυτό.

Εάν η έλλειψη ανταλλαγής αέρα προέκυψε λόγω προβλημάτων με τον άξονα εξαερισμού, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό διαχείρισης που είναι υπεύθυνος για την πολυκατοικία.

Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει πολλές συμβουλές για τον καθαρισμό του ορυχείου από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό για τους εξής λόγους:

 • σε ένα μολυσμένο ορυχείο πολλή σκόνη, μούχλα και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, έτσι οι εργασίες καθαρισμού του πραγματοποιούνται σε ειδικό εξοπλισμό.
 • ακόμη και αν μπορείτε να εντοπίσετε ένα μπλοκάρισμα, δεν μπορεί να καθαριστεί με στεγνωτήρα μαλλιών ή ηλεκτρική σκούπα και αν προσπαθήσετε να σπάσετε ένα εμπόδιο, μπορείτε να βλάψετε το κιβώτιο του άξονα.
 • στο ορυχείο μπορούν να ζουν αρουραίοι, αράχνες, σφήκες και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, συγκρούσεις με τις οποίες για ένα άτομο μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα?
 • η μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή της διαμόρφωσης των ορυχείων (για παράδειγμα, επέκταση ή αφαίρεση της εξόδου) αποτελεί διοικητικό αδίκημα.

Ο οργανισμός διαχείρισης υποχρεούται να παρακολουθεί την κατάσταση του εξαερισμού και να εξαλείφει αμέσως τα προβλήματα που προκύπτουν. Το ορυχείο είναι ιδιόκτητο σπίτι, επομένως όλα τα έργα πρέπει να εκτελούνται σε βάρος των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Διάταξη των ανοιγμάτων εξαγωγής

Οι οπές που οδηγούν στον άξονα εξαερισμού κλείνουν με ειδικές πλαστικές γρίλιες, οι οποίες έχουν διακοσμητικό και λειτουργικό σκοπό. Συνήθως, οι πείροι εισάγονται στο χώρο εγκατάστασης και στη συνέχεια η δομή είναι στερεωμένη σε βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Όταν πλακιδίσετε τον τοίχο με πλακάκι, μπορείτε να κολλήσετε το πλέγμα φωτισμού με στεγανωτικό σιλικόνης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιών κεραμιδιών.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς ταχύτητας εκροής αέρα με φυσική κυκλοφορία, αποκτάται και εγκαθίσταται μια σχάρα με ενσωματωμένο ανεμιστήρα του τύπου (λεπτού) πτερυγίου. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής στον τοίχο πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή. Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην ισχύ, το επίπεδο θορύβου και τη συμμόρφωση με το τμήμα του αγωγού εξαγωγής.

Εάν ο εξαεριστήρας πρέπει να είναι πλακιδίων, είναι προτιμότερο να ρίξετε το καλώδιο τροφοδοσίας εκ των προτέρων, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Διαφορετικά, τότε θα είναι απαραίτητη η εφαρμογή της εξωτερικής καλωδίωσης του καλωδίου τροφοδοσίας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή λειτουργία ανεμιστήρα, ένας ξεχωριστός διακόπτης είναι εγκατεστημένος γι 'αυτό. Για τα μπάνια, το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα με το δίκτυο είναι δημοφιλές, όταν είναι ενεργοποιημένο μαζί με τη λάμπα. Υπάρχουν επίσης πιο περίπλοκες παραλλαγές, όταν η συμπερίληψη γίνεται με χρονοδιακόπτη ή με τις ενδείξεις αισθητήρων υγρασίας.

Σε οποιοδήποτε άνοιγμα που οδηγεί στον άξονα εξαερισμού, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Προστατεύει το δωμάτιο από το να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα και να πάρει αέρα από το ορυχείο, το οποίο συχνά δεν πληροί τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα. Η αντίστροφη ροή μπορεί να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

 • σταδιακή μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού μεταλλείων ως αποτέλεσμα της απόφραξης ·
 • μια απότομη μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού του ορυχείου ως αποτέλεσμα της εισόδου ξένων υλικών.
 • αύξηση της ροής αέρα από γειτονικά διαμερίσματα.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπορεί να εγκατασταθεί ξεχωριστά, αλλά είναι ευκολότερο να την αγοράσετε με ανεμιστήρα και μάσκα.

Οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα

Οι νεώτερες τεχνολογίες κατασκευής κατοικιών, καθώς και η ενεργός χρήση πλαστικών παραθύρων, προστατεύουν αξιόπιστα τη σύγχρονη κατοικία από το πάγωμα και τα ρεύματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καθαρού αέρα, η ροή του οποίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Ανεφοδιασμός εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα και να παραγγείλετε μια έτοιμη λύση από τους ειδικούς.

Μείωση της στεγανότητας των παραθύρων

Σε παλαιότερα σπίτια, η ροή του αέρα στα δωμάτια συμβαίνει κυρίως μέσω ρωγμών στα πλαίσια παραθύρων. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους δημιουργίας επαρκούς εξαερισμού είναι η οργάνωση της διέλευσης του αέρα μέσα από τα στοιχεία των πλαστικών παραθύρων και των μπαλκονόπορτων. Για τα παράθυρα, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαέρωσης για τον αερισμό τροφοδοσίας κατά την εγκατάσταση της μονάδας παραθύρου.

Η εγκατάσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας διαπραγματεύεται στο στάδιο της παραγγελίας. Αν το παράθυρο είναι ήδη εγκατεστημένο, τότε είναι δυνατόν να εισαγάγετε τον εαυτό σας μια συσκευή διέλευσης αέρα, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι μάλλον έντονη και συγκεκριμένη για το λόγο αυτό, γιατί είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε επαγγελματίες.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μέθοδοι για τη μείωση της σφράγισης του παραθύρου με βάση τη μερική αφαίρεση της σφραγίδας:

 • Κάνετε μέρος του σφραγίσματος αφαιρούμενο, έτσι ώστε σε ισχυρούς ανέμους μπορείτε να το βάλετε πίσω.
 • Στο κάτω μέρος της εξωτερικής πλευράς του παραθύρου και στην κορυφή από το εσωτερικό, αφαιρέστε μικρά κομμάτια του στεγανωτικού υλικού (μήκους 5-7 cm). Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση αέρα μεταξύ του πλαισίου και του κουτιού παραθύρου, θα ζεσταθεί και θα μπει μέσα στο δωμάτιο.

Ωστόσο, αυτά είναι ακραία μέτρα: δεν μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, της κατάψυξης σε πάγο και της εξόδου του μηχανισμού για τον καθορισμό της θέσης του παραθύρου εκτός λειτουργίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού τοίχου

Από την άποψη της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού και της ευκολίας αυτο-εγκατάστασης, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εισαγωγής στο τοίχωμα. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα τροφοδοσίας του εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση της βαλβίδας τοίχου έχει ως εξής:

 1. Στον τοίχο είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια τρύπα με μια μικρή κλίση προς τα έξω. Για τους τοίχους από τούβλα είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο τρυπάνι, αλλά για τις κατοικίες των πάνελ θα χρειαστεί να εφαρμόσετε τη διαδικασία διάτρησης διαμαντιών. Είναι επιθυμητή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με δακτύλιο απορροής.
 2. Εισάγετε τον αγωγό και ποιοτικά εκτελείτε τη θερμομόνωση του, διαφορετικά είναι δυνατή η κατάψυξη της βαλβίδας. Ως υλικό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτό μαλλί και αφρός στερεώσεως.
 3. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας, σημειώστε τα σημεία στερέωσης, τρυπήστε τις οπές και τοποθετήστε τα βύσματα. Αφού τοποθετήσετε τη θήκη, βιδώστε τον στον τοίχο.

Τέλος, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια εξωτερική μάσκα. Εδώ είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Κατά την επιλογή της θέσης της βαλβίδας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • την ευκολία και την ασφάλεια εγκατάστασης εξωτερικής μάσκας για διαμερίσματα που δεν βρίσκονται στον πρώτο όροφο.
 • Σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής κεφαλής βαλβίδας από τη θέση σχεδίασης του χώρου.
 • Η δυνατότητα θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα από σταθερές συσκευές θέρμανσης.

Ως εκ τούτου, το πιο δημοφιλές μέρος για την εγκατάσταση της βαλβίδας είναι ο χώρος μεταξύ του παραθύρου και της μπαταρίας θέρμανσης.

Για πιο εντατική παροχή αέρα, χρησιμοποιούνται βαλβίδες με ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Ωστόσο, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν κάποιο θόρυβο, ιδιαίτερα ακουστικό τη νύχτα.

Εκτός από τον φυσητήρα που διαθέτει ανεμιστήρα, μπορεί να συνδεθεί ένας υγραντήρας και ένας θερμαντήρας για να διατηρηθούν οι παράμετροι ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να εισαχθούν σωστά στο σχεδιασμό του δωματίου, αφού ολόκληρο το σχέδιο θα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από το κεφάλι μιας συνηθισμένης συσκευής.

Εγκατάσταση συστημάτων αγωγών για ανταλλαγή αέρα

Όταν εγκαθιστάτε συστήματα εξαερισμού αγωγών ή κουκούλα κουζίνας χρησιμοποιήστε ειδικά κιβώτια ή εύκαμπτες κυματοειδείς σωλήνες. Απαιτούνται επίσης για να μεταφερθεί ο αέρας από τα τεχνικά δωμάτια στην απομακρυσμένη είσοδο στον άξονα εξαερισμού. Είναι δυνατή η εργασία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αεραγωγού από μόνος του.

Βασικοί κανόνες σχεδιασμού αεραγωγών

Για τα διαμερίσματα δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μεταλλικών αγωγών αερισμού σχεδιασμένων για να περνούν τη ροή του αέρα σε υψηλές ταχύτητες και για λειτουργία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα πλαστικά κουτιά τοποθετούνται απλά και προσαρμόζονται εύκολα στο σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου. Μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις που διαφέρουν ως προς το χρώμα, την εγκάρσια διατομή, τη μορφή, τη μέθοδο σύνδεσης των τμημάτων και τη μέθοδο στερέωσης σε τοίχους και οροφή.

Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού διαμορφωμένων στοιχείων καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός αγωγού αερισμού οποιασδήποτε γεωμετρίας. Η επιλογή μεταξύ κυκλικής και ορθογώνιας διατομής δεν είναι τεχνικά θέμα αρχής. Η τομή πρέπει να επιλέγεται κατά τρόπον ώστε η ταχύτητα ροής να μην υπερβαίνει τα 2 m / s. Διαφορετικά, υπάρχει θόρυβος στο κανάλι και η ανυψωτική αντίσταση θα οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση του εξοπλισμού.

Κατά το σχεδιασμό της γεωμετρίας του αγωγού, είναι επιθυμητό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των στροφών, των συστολών και των μεταβάσεων που αυξάνουν την αεροδυναμική αντοχή στη ροή, δημιουργούν θόρυβο και συσσωρεύουν αποθέσεις λίπους και σκόνης.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πλαστικών κουτιών

Τα πλαστικά μέρη του αγωγού εξαερισμού είναι ελαφρά σε βάρος, επομένως δεν απαιτούνται ειδικές ενέργειες για τη σταθεροποίησή τους. Ανάλογα με τη θέση της τοποθεσίας τους, η εγκατάσταση έχει ως εξής:

 • Μέσα στα ντουλάπια, τα στοιχεία στερεώνονται με σφιγκτήρες στους τοίχους του ντουλαπιού. Σε σημεία διέλευσης από τοίχους και χωρίσματα, εισάγονται αφρώδη ή αφρώδη ένθετα για την αποφυγή του κροταλίσματος κατά τη λειτουργία του συστήματος.
 • Πάνω από τα ερμάρια, τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με τη βοήθεια κάποιων υποδοχών και βιδών.
 • Στον τοίχο και την οροφή, η κατασκευή είναι σταθερή χρησιμοποιώντας ειδικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν για οποιοδήποτε τύπο καναλιού. Η απόσταση μεταξύ των συνδετήρων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 μέτρο.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα κρύβεται πίσω από την τάση ή την ψευδοροφή, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του με τη μέγιστη δυνατή ισχύ της ροής αέρα. Τα εντοπισμένα προβλήματα είναι πιο εύκολο να εξαλειφθούν αμέσως, ενώ η πρόσβαση στο σύστημα δεν είναι δύσκολη.

Έχοντας λεπτύνει τις αρθρώσεις των στοιχείων με στεγανοποιητικό σιλικόνης, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πρόσθετη εγγύηση της πυκνότητας των αρμών στη δομή. Για τους σκοπούς αυτούς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα κόλλας ή "υγρών καρφιών", επειδή στο μέλλον θα είναι πρακτικά αδύνατο να αποσυναρμολογήσετε το σύστημα για τη συντήρηση ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

Εάν η αποσυμπίεση έχει συμβεί και για να την εξουδετερώσετε, δεν είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση του αγωγού, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τυλίξετε τον προβληματικό σύνδεσμο με μία αυτοκόλλητη ταινία κάτω από το χρώμα των διαμορφωμένων στοιχείων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Όλα τα στάδια εγκατάστασης της απλούστερης βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου:

Διαδικασία αερισμού μέσω εσωτερικών θυρών:

Συνδυασμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού με τσάι και βαλβίδα ελέγχου:

Ο έλεγχος της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα και οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε πολύπλοκο εξοπλισμό ή να εκτελέσετε εργασίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Εξαερισμός και εξαερισμός του περιβλήματος

Οποιαδήποτε σύγχρονη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών, είναι χτισμένη λαμβάνοντας υπόψη την ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας σε αυτό. Όταν χρησιμοποιείτε θερμομονωτικά υλικά υψηλής ποιότητας και κατάλληλες τεχνολογίες κτιρίων, το πρόβλημα επιλύεται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα κάπως απροσδόκητο πρόβλημα: μετά από όλα, ένα καλά μονωμένο δωμάτιο αποδεικνύεται πρακτικά αεροστεγές και μη αεριζόμενο! Και άνετη διαβίωση σε ένα τέτοιο δωμάτιο χωρίς ένα σωστά οργανωμένο σύστημα εξαερισμού είναι απλά αδύνατο.

Η ανάγκη για αερισμό στο σπίτι

Οι κανόνες για την οργάνωση της ανταλλαγής αερίων σε πολυκατοικίες καθορίζονται από τα σχετικά τμήματα του SNiP. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διασφαλίζει την απρόσκοπτη αντικατάσταση του αέρα σε όλες τις βοηθητικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις του κτιρίου - μπάνια, τουαλέτες, συνδυασμένα μπάνια και κουζίνες.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην αυξημένη υγρασία της ατμόσφαιρας σε αυτούς τους χώρους αλλά και στην σχεδόν σταθερή παρουσία ενός ατόμου μέσα σε αυτά, που οδηγεί στη μόλυνση των αέριων μαζών - ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό είναι αυτό το άτομο. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η υψηλή συγκέντρωση υγρασίας σε αυτήν, λόγω της απουσίας της ανταλλαγής αέρα αρκετά γρήγορα, οδηγούν σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες:

 • τον σχηματισμό συμπύκνωσης στα παράθυρα και τον σχηματισμό ομίχλης.
 • η εμφάνιση της υγρασίας και της μούχλας.
 • η εξάπλωση μιας δυσάρεστης μυρωδιάς μούστου.
 • ζημιά και καταστροφή όλων των αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τέτοια ατμόσφαιρα.
 • γρήγορος πολλαπλασιασμός των παθογόνων παραγόντων ·
 • κακή υγεία των ανθρώπων στην αίθουσα.

Αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού

Σύμφωνα με τους ίδιους κωδικούς κτίριο, αερισμός σε διαμερίσματα πρέπει να είναι φυσικό εφοδιασμού και τρόπος εξάτμισης: στη θέση του εξερχόμενου μέσω του θερμαινόμενου αέρα διαμέσου των αγωγών εξαερισμού διατίθεται σε πόρτες και παράθυρα, ανοίγματα, διαρροές, ανοιχτά παράθυρα και άλλες «φυσικές στόμιο» του κτιρίου πηγαίνει έξω στον καθαρό αέρα. Παρά το γεγονός ότι στις σύγχρονες μεταλλικές πόρτες και παράθυρα πλαστικό, όπως διαρροές δεν θα πρέπει να είναι κατ 'αρχήν - σε περίπτωση που ένα προϊόν θεωρείται ότι είναι ένα γάμο...

Το άνοιγμα των παραθύρων μπορεί να βοηθήσει λίγο στη ζεστή εποχή, αλλά το χειμώνα δεν είναι απλά πρακτικό - πολύ κρύο αέρα "τραβά" από το δρόμο αντί για άνετο ζεστό. Το δεύτερο μειονέκτημα ενός ανοιχτού παραθύρου είναι η είσοδος σκόνης στο δωμάτιο και ακόμη και ο καθαρός χώρος.

Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού και του εξαερισμού μειώνεται στο ελάχιστο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι για την κανονική λειτουργία του, το ύψος του αγωγού εξαερισμού (στην πραγματικότητα, ο αγωγός εξαγωγής) πάνω από το άνοιγμα εξαερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα. η κατάσταση για τον τελευταίο όροφο είναι δύσκολο να εκπληρωθεί, ειδικά αν δεν υπάρχει χώρος στον αττικό χώρο.

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας (και συγκράτηση θερμότητας - συμπεριλαμβανομένων) οδήγησε σε μια παράδοξη κατάσταση λίγο: χωρίς τη χρήση πρόσθετων, το σχέδιο ενίσχυσης της συσκευής και των εξαρτημάτων αερισμού φυσικού τύπου σε μοντέρνα διαμερίσματα έγινε εντελώς αναποτελεσματικό!

Εργασίες αερισμού στο σπίτι

Οργάνωση αερισμού διαμερισμάτων

Ο συγκεκριμένος τύπος συστήματος εξαερισμού επιλέγεται με βάση τις υπάρχουσες τιμές ανταλλαγής αέρα ανάλογα με το σκοπό του αεριζόμενου δωματίου, τον όγκο του και τον αριθμό των κατοίκων. Μέχρι σήμερα έχουν καθοριστεί τα ακόλουθα βασικά πρότυπα:

 • για κάθε τετραγωνικό μέτρο του περιβλήματος πρέπει να ρέει τουλάχιστον 3 κυβικά μέτρα "αέρα" ανά ώρα.
 • Για έναν ενήλικα ένα άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 30 κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά ώρα.
 • για κουζίνες με ηλεκτρική σόμπα, ο κανόνας διπλασιάζεται (60 m3 / h), όταν χρησιμοποιούν σόμπες αερίου - τρεις φορές.
 • για ένα μπάνιο αρκεί να αντικατασταθούν 25 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.
 • σε τουαλέτες και συνδυασμένα μπάνια, ο όγκος της αντικατεστημένης ατμόσφαιρας πρέπει να είναι περισσότερο - περίπου 50 "κύβοι" για μια ώρα.

Είδη εξαερισμού

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν μόνο δύο μέθοδοι εξαερισμού: φυσικές και αναγκαστικές.

Στην πρώτη περίπτωση, η έλξη συμβαίνει φυσικά για την κυκλοφορία των αέριων μαζών λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου. Ο αέρας μετακινείται από το δωμάτιο στο δρόμο.

Αναγκαστικός αερισμός δημιουργείται τεχνητά μέσω της χρήσης του ηλεκτρικού ή ανεμιστήρας - στην περίπτωση αυτή την κατεύθυνση κίνησης του αέρα μπορεί να είναι οποιοδήποτε, όπως του περιβλήματος στο εξωτερικό (εξερχόμενος αέρας), και από το δρόμο στους χώρους (εισροή εξαερισμό). Επιπλέον, αυτά τα δύο συστήματα εξαερισμού - εξάτμιση και αέρας τροφοδοσίας - συνδυάζονται σχετικά απλά σε μια συνδυασμένη εγκατάσταση. Μάθετε για νέες καινοτομίες στα συστήματα εξαερισμού.

Βελτίωση του φυσικού αερισμού

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού, ο οποίος δεν απαιτεί οικονομικό κόστος και κατασκευαστικές εργασίες, είναι ο αερισμός των διαμερισμάτων. Ταυτόχρονα, ο αέρας που διέρχεται από τους ανοιγόμενους αεραγωγούς και τα κενά ή τα κενά στα κουφώματα θυρών ή παραθύρων αφαιρούνται μέσω των αγωγών αερισμού στους τοίχους του πολυώροφου κτιρίου.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντοτε αποδεκτή - ειδικά σε σύγχρονες, πρακτικά σφραγισμένες κατοικίες, όπου αποκλείεται η "μη εξουσιοδοτημένη" ροή αέρα από το δρόμο προς το σπίτι. Η διέξοδος είναι η τοποθέτηση (τοποθέτηση) στα τοιχώματα των ειδικών βαλβίδων εισαγωγής με ρυθμιζόμενη διάμετρο ανοίγματος και αλεξήνεμα.

Τέτοιες βαλβίδες είναι τοποθετημένες στο επίπεδο των θερμαντικών σωμάτων και, λόγω των μέτριων διαστάσεων τους (περίπου 10 cm σε διάμετρο), ταιριάζουν τέλεια σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Συνιστάται να εξοπλίζονται με ειδικές συσκευές θέρμανσης ή τουλάχιστον να εγκαθίστανται κοντά στις συσκευές θέρμανσης - αυτό θα εξασφαλίσει τουλάχιστον μερική θέρμανση του ψυχρού αέρα που προέρχεται από το δρόμο.

Δυστυχώς, για όλη την απλότητα και την ταχύτητα εγκατάστασής του, ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων καναλιών εξαέρωσης. Στην ψυχρή εποχή, όταν η διαφορά μεταξύ ψυχρού δρόμου και ζεστού εσωτερικού αέρα είναι αρκετές δεκάδες βαθμούς, ένα τέτοιο σύστημα παρέχει μια εντελώς ποιοτική ανταλλαγή αέρα. Το καλοκαίρι, ο βαθμός απόδοσης του είναι ελάχιστος...

Επιπλέον, με τον φυσικό εξαερισμό δεν είναι δυνατόν να ελέγχεται και να ρυθμίζεται ο όγκος του μεταφερόμενου αέρα. Κατά συνέπεια - το μικροκλίμα σε ένα διαμέρισμα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς ή ακόμα και εξωπραγματικό.

Εφαρμογή μονάδων διαχείρισης αέρα

Εάν δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί φυσικά ο αέρας, πρέπει να αντληθεί μηχανικά με τη βοήθεια ανεμιστήρων καναλιών ενσωματωμένων σε αγωγούς αερισμού. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, είναι αδύνατο να υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος του όγκου εισροής. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα δεν θα είναι αρκετό...

Εξαερισμός αναγκαστικού τύπου

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν μονάδες διαχείρισης αέρα, τοποθετημένες στον κύριο τοίχο του κτιρίου και αποτελούμενες από τις ακόλουθες μονάδες:

 • ανεμιστήρα στο περίβλημα.
 • αντικαταστάσιμο φίλτρο.
 • συσκευές θέρμανσης εισερχόμενου αέρα.
 • βαλβίδα διακοπής.

Μία τέτοια διάταξη έχει ένα σχέδιο που αποκλείει τον σχηματισμό ενός αυξημένου επιπέδου θορύβου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και τοποθετείται στην οπή της αντίστοιχης διαμέτρου διάτρητης στο τοίχωμα του κτιρίου. Αφού συνδεθεί με την παροχή ρεύματος, η μονάδα αερισμού αρχίζει να ωθεί καθαρό αέρα στο διαμέρισμα που εξυπηρετείται, το παλιό εξάγεται μέσω των αγωγών εξαερισμού με φυσικό ή "ανεμιστήρα" τρόπο. Ταυτόχρονα, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των ατμοσφαιρικών ροών, οι κατώτερες ζώνες των εσωτερικών θυρών είναι δικτυωμένες ή τουλάχιστον κομμένες κατά 1... 2 cm.

Συσκευή στο διαμέρισμά σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού καθιστά δυνατή την παροχή όλο το χρόνο στη ροή του θερμού δωματίου (εάν η εστία σύστημα) του φρέσκου αέρα, αποκλείοντας το σχηματισμό της συμπύκνωσης και της ανάπτυξης μούχλας στέγαση. Αλλά το πρόβλημα είναι ο έλεγχος του όγκου της παραγωγής εξερχόμενου αέρα από αεραγωγούς σε επίπεδο νοικοκυριού, με περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, σχεδόν unremovable - και σε κακή πρόσφυση στους αγωγούς εξαερισμού μπορεί να σχηματιστεί στις εσωτερικές περιοχές της στάσιμη, ατμόσφαιρα «sportoy».

Το μέγιστο αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού

σύστημα εξαερισμού, απαλλαγμένο από όλα τα προαναφερθέντα μειονεκτήματα - αναγεννητικές αναγκαστική διαχείρισης αέρα «κουκούλα», η οποία παρέχει μια σταθερή παροχή μέσα στο δωμάτιο φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα και από την άποψη της αντίστοιχης εξόδου του μαζών αέρα εξαγωγής. Επιπλέον, με τη χρήση επιπρόσθετων στοιχείων, ο αέρας που διέρχεται μέσω του συστήματος υποβάλλεται επίσης σε πολυβάθμιο καθαρισμό.

Αναγκαστικός εξαερισμός με ανάκτηση - το σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση. Αποτελείται από μεγάλο αριθμό κόμβων και στοιχείων, τα κυριότερα από τα οποία είναι:

 • αγωγοί αέρα - σωλήνες που συνδέονται με το δίκτυο, μέσω των οποίων εκτελείται αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών ·
 • ανεμιστήρες που εξασφαλίζουν την κίνηση των ροών του αέρα ·
 • εισροές αέρα ·
 • βαλβίδες αέρα που εμποδίζουν τη διείσδυση μαζών εξωτερικού αέρα στις εγκαταστάσεις με το σύστημα εξαερισμού απενεργοποιημένο.
 • στοιχεία φιλτραρίσματος.
 • θέρμανση θερμαντήρες αέρα?
 • ανακτητές;
 • συσκευές ακύρωσης θορύβου ·
 • αεραγωγών και αεραγωγών εισαγωγής αέρα ·
 • στοιχεία αυτόματης προστασίας από υπερθέρμανση ·
 • συστήματα ελέγχου και αισθητήρες και ρυθμιστές που καθορίζουν τη λειτουργία του...

Η αρχή της ανάκτησης ενέργειας (που χρησιμοποιείται στη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος) επιτρέπει, όταν θερμαίνεται ο εισερχόμενος αέρας από το δρόμο με μάζες αέρα, να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 70... 80% το χειμώνα!

Σύστημα παροχής και εξάτμισης αναγκαστικού τύπου

Στάδια της συσκευής εξαερισμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού αρχίζει με μια συνολική ανάλυση της καταλληλότητας και της αναγκαιότητας χρήσης του στο διαμέρισμα. Ταυτόχρονα, καθορίζεται η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος, η δυνατότητα βελτίωσής του ή η ανάγκη για πλήρη μεταφορά σε "βίαιο", ελέγχεται η δυνατότητα κατασκευής πρόσθετων καναλιών εξαερισμού.

Ο υπολογισμός του βέλτιστου συστήματος ανταλλαγής αέρα πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. με βάση όλα τα δεδομένα που έχουν ληφθεί, επιλέγεται ο τύπος του συστήματος εξαερισμού για το διαμέρισμα. Ταυτοχρόνως, καταρτίζεται ένα σχέδιο αερισμού, στο οποίο αναφέρονται όλες οι βασικές τεχνικές παράμετροι του συστήματος προβολής:

 • ίχνη αεραγωγών ·
 • ακριβή μήκη και τμήματα αγωγών.
 • θέση όλων των σχετικών εγκαταστάσεων εξαερισμού ·
 • την ακριβή θέση των χρησιμοποιούμενων συσκευών τερματισμού λειτουργίας ·
 • συνολικές διαστάσεις των εγκαταστάσεων.
 • το όνομα και τις ποσότητες των απαιτούμενων υλικών.

Το αποτέλεσμα πρέπει να διασφαλίζεται, όλες οι εργασίες τόσο στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού πρέπει να γίνεται από έμπειρους επαγγελματίες - μόνο εξαερισμού στο διαμέρισμα θα είναι αποτελεσματική, και το κλίμα δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία!

Ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Εξαερισμός της κουζίνας

Η συσκευή αερισμού στην κουζίνα περιπλέκεται από την ανάγκη όχι μόνο να μειωθεί η υγρασία του αέρα, αλλά και να καθαριστεί από διάφορες οσμές. Σε κάποιο βαθμό τα καθήκοντα αυτά αντιμετωπίζονται από τις κουκούλες κουζίνας που είναι εγκατεστημένες πάνω από τη σόμπα - αλλά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό...

Η οργάνωση μέσω εξαερισμού με εξαναγκασμένο εξαερισμό είναι αναποτελεσματική - ο ανεμιστήρας που είναι εγκατεστημένος σε αυτή τη συσκευή οικιακής χρήσης είναι χαμηλής ισχύος και είναι ικανός να "αντλήσει" μέσα του έναν πολύ μικρό όγκο αέρα. Οι κουκούλες είναι αρκετά αρκετά για να αφαιρέσετε τον ατμό ακριβώς πάνω από τη σόμπα - αλλά μόνο. Ακόμα και οι συσκευές τύπου ανακύκλωσης, στις οποίες ο "παγιδευμένος" αέρας καθαρίζεται μέσω του συστήματος φίλτρου, δεν αποθηκεύονται ακόμη και στην αίθουσα - η έξοδος τέτοιων εκχυλισμάτων είναι πολύ μικρή για ολόκληρο τον όγκο της κουζίνας.

Ο αποτελεσματικός αερισμός στις κουζίνες είναι δυνατός μόνο με τη δημιουργία ενός πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος εξαερισμού. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χωρητικότητα των αγωγών εξαερισμού που είναι ενσωματωμένα στους τοίχους των αεραγωγών, λόγω της μικρής τους διατομής (13x13 cm), είναι χαμηλή και δεν υπερβαίνει τα 300 κυβικά μέτρα. m ανά ώρα (συνήθως δεν φθάνει σχεδόν τα 160 κυβικά μέτρα / ώρα...). Η αυτοεγκατάσταση του ίδιου πολύ ισχυρού "αναγκαστικού" θα διαταράξει τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού ολόκληρου του κτιρίου διαμερίσματος...

Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί ανεξάρτητα η λειτουργία της φυσικής εξόδου αέρα από την κουζίνα είναι να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα αγωγού μικρής χωρητικότητας στον υπάρχοντα αγωγό εξαερισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό καθιστά δυνατή, με ελάχιστο οικονομικό και εργατικό κόστος, τη δημιουργία ενός εντελώς αποδεκτού μικροκλίματος στην αίθουσα.

Ελέγξτε τη λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού

Ένας τραχός, αλλά γρήγορος έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού που διατίθεται στο διαμέρισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα συμβατικό κομμάτι χαρτιού ή ένα ανάμικτο αγώνα. Εάν ανοίξετε έναν από τους διαθέσιμους εξαερισμούς (οποιοδήποτε) και φέρετε το χαρτί στο άνοιγμα του αγωγού εξαερισμού - με περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικό εξαερισμό, θα πρέπει να "προσκολληθεί" στη σχάρα. Η φλόγα του αγώνα πρέπει να τραβηχτεί μέσα στο κανάλι.

Πιο ακριβής καθορισμός της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού μπορεί να είναι χρησιμοποιώντας ένα ανεμόμετρο - μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να καθορίσει την ταχύτητα της ροής του αέρα. Με βάση τη μαρτυρία του και τη γνώση της διατομής του αγωγού εξαερισμού, μπορεί κανείς να υπολογίσει τον όγκο αέρα που διέρχεται από το κανάλι ανά ώρα. Όμως, δυστυχώς, η διαθεσιμότητα αυτής της μεθόδου είναι πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη.

Το κλίμα

Η σωστή λειτουργία του αερισμού στο σπίτι μπορεί να μην θυμίζει τον εαυτό του για χρόνια. Ωστόσο, οι παραμικρές διαταραχές αυτού του συστήματος εμφανίζονται άμεσα στην ποιότητα του αέρα στα διαμερίσματα - τα παράθυρα γίνονται ομιχλώδη, ο μούχλα εμφανίζεται στους τοίχους και οι μυρωδιές από την κουζίνα ή το μπάνιο διαδίδονται σε όλα τα δωμάτια. Πώς να οργανώσετε ο ίδιος την ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα και να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού; Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αυτά τα θέματα.

Πώς είναι το σύστημα εξαερισμού των πολυκατοικιών

Το σύστημα εξαερισμού σε ιδιωτικά και πολυκατοικίες είναι εξίσου σημαντικό με τη θέρμανση, την ηλεκτρική ενέργεια και το τρεχούμενο νερό. Η αποτελεσματική λειτουργία αυτών των στοιχείων αποτελεί εγγύηση άνετης διαβίωσης. Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη και μάλλον σύνθετη έννοια. Επομένως, πριν ξεκινήσετε την οργάνωση της, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη δομή και την αρχή λειτουργίας της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κάτοικοι των διαμερισμάτων δεν σκέφτονται τον εξοπλισμό του εξαερισμού - αυτό είναι το μέλημα του έργου. Κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής εγκαθίστανται αεραγωγοί και διάδρομοι που εκτείνονται στο λουτρό και την κουζίνα. Η άφιξη του φρέσκου και η απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής συμβαίνει φυσιολογικά - μέσα από ένα "βύθισμα" μέσα από ένα ελαφρώς ανοιγμένο παράθυρο, πόρτα ή παράθυρο.

Φυσική ανταλλαγή αέρα: σχέδιο αερισμού στο διαμέρισμα

Ο φυσικός αερισμός έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • αυτονομία - η ανταλλαγή αέρα δεν εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια.
 • χαμηλό κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης.
 • δημιουργία φυσικών συνθηκών ευνοϊκών για την ανθρώπινη υγεία.

Τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος περιλαμβάνουν την εξάρτηση της λειτουργίας από τις καιρικές συνθήκες:

 • ένας ισχυρός άνεμος προκαλεί την ώθηση επιστροφής και από τον αεραγωγό "σκουπίδια" μπορεί να πετάξει από το δρόμο?
 • Για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού, η κατάσταση πρέπει να πληρείται - η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι υψηλότερη από ό, τι στην οδό.

Η χρήση στην κατασκευή του σπιτιού, «μη-αναπνοής» υλικά, ερμητική εγκατάσταση, παράθυρα μόνωση θορύβου και οι πόρτες έχουν αρνητική επίδραση στην αερισμού στο διαμέρισμα. Ο φυσικός αερισμός δεν εκτελεί πλήρως τα καθήκοντά της και δεν υπάρχει η ανάγκη χρήσης πρόσθετων συσκευών.

Εναλλακτική λύση για τον φυσικό εξαερισμό - διάταξη συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης και αναγκαστικής τροφοδοσίας.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα: φωτογραφία

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο διαμέρισμα βασίζεται στη λειτουργία ανεμιστήρων, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική αφαίρεση των μαζών αέριων αποβλήτων. Οι συσκευές τοποθετούνται στους άξονες αερισμού του μπάνιου / κουζίνας.

Η ιδιαιτερότητα του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα είναι η παροχή αέρα μέσω της εγκατεστημένης συσκευής εισροής (βαλβίδα) και η απομάκρυνση από το φυσικό ρεύμα.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Πρότυπα ανταλλαγής αέρα

Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρότυπα, ο εξαερισμός θεωρείται επαρκής εάν σε κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ο αέρας εξαγωγής αντικαθίσταται εντελώς από φρέσκο ​​αέρα για 30 λεπτά.

Είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η βέλτιστη ποσότητα αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε τους καθιερωμένους κανόνες της οργάνωσης του συστήματος εξαερισμού με την περιοχή του διαμερίσματος και τον αριθμό των κατοίκων.

Για 1 τετραγωνικό μέτρο της περιοχής, η ροή εναλλαγής αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 κυβικά μέτρα ανά ώρα, και για 1 μισθωτή - 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα

Βάσει των προδιαγραφών που περιγράφονται, θα είναι δυνατό να υπολογιστεί η ανταλλαγή αέρα για μια συγκεκριμένη περίπτωση και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για τον εξαερισμό του διαμερίσματος.

Έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού

Αρχικά, σε πολυώροφα κτίρια, ο αγωγός εξαερισμού βρίσκεται σε κάθε διαμέρισμα από έναν μόνο αγωγό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ωστόσο, μερικές φορές η ισχύς του υπάρχοντος συστήματος δεν επαρκεί για ένα κανονικό επίπεδο ανταλλαγής αέρα.

Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού και καταλήξτε στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα μπορεί να είναι ανεξάρτητη. Μέθοδοι επαλήθευσης:

 1. Σε οποιοδήποτε δωμάτιο ανοίξτε το παράθυρο. Στη σχάρα του περάσματος εξαερισμού στην κουζίνα / μπάνιο, φέρτε ένα φύλλο χαρτιού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα). Αν το χαρτί κρατιέται, ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά. Σε περίπτωση πτώσης της σερβιέτας, το σύστημα "αέρα" πρέπει να καθαριστεί ή να ανακατασκευαστεί.
 2. Φωτίστε ένα κερί ή ένα ταιριάζει με τον εξαερισμό. Η ενεργή κίνηση της φλόγας δείχνει την κατάσταση λειτουργίας του εξαερισμού. Εάν η κατεύθυνση του φωτός δεν αλλάξει - οι αεραγωγοί πρέπει να καθαριστούν.

Σημαντικό! Αυτές οι μέθοδοι δεν συνιστώνται σε ζεστό καιρό όταν η ανταλλαγή αέρα είναι ελάχιστη

Παραλλαγές της διευθέτησης του εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια του

Εγκατάσταση εξαερισμού στο διαμέρισμα: σύστημα αναγκαστικής τροφοδοσίας και εξαγωγής

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους:

 • μονόκλωνη εγκατάσταση?
 • πληκτρολογώντας το σύστημα.

Στο συγκρότημα monoblock, όλα τα στοιχεία συναρμολογούνται σε ένα ενιαίο κύτος, εξοπλισμένο με καλή ηχομόνωση. Υπάρχουν μονοκόμματα τύπου τροφοδοσίας-εξάτμισης και παροχής αέρα. Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι ιδανικό για διαμερίσματα, καθώς είναι ήσυχο και συμπαγές.

Το σύμπλεγμα monoblock μπορεί επιπλέον να είναι εφοδιασμένο με φίλτρο, υγραντήρα αέρα και συσκευή ανάκτησης. Μέσω του ανακτητή περνάει ο αγωγός καυσαερίων και τροφοδοσίας αέρα. Χάρη στη συσκευή, ο καυσαερίων θερμαίνει τις εισερχόμενες ροές - αυτό επιτρέπει τη μείωση του κόστους θέρμανσης του δωματίου.

Συμβούλιο. Pribochnaya εξαερισμός στο διαμέρισμα με διήθηση παρέχει μια εισροή καθαρό, καθαρό αέρα. Η συσκευή φίλτρου επιλέγεται με βάση την ποιότητα του αέρα εισαγωγής

Ο αερισμός συναρμολογείται από ξεχωριστά μέρη. Συνήθως περιλαμβάνει:

 • ανεμιστήρες εισόδου / εξάτμισης.
 • εναλλάκτη θερμότητας ·
 • Φίλτρο αέρα τροφοδοσίας / εξαγωγής.
 • σύστημα αυτοματισμού.
 • μια θερμάστρα?
 • υγραντήρα / αφυγραντήρα / απολυμαντικό αέρα και άλλες συσκευές.

Υπό την προϋπόθεση ότι η ισχύς είναι χαμηλή, η εγκατάσταση εξαερισμού στο διαμέρισμα σύμφωνα με το σχέδιο ρύθμισης μπορεί να γίνει κάτω από ψευδοροφές. Η τοποθέτηση ενός πιο ισχυρού συστήματος απαιτεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο είναι δύσκολο σε ένα διαμέρισμα.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού

Συνιστάται να ανατεθεί η επιλογή του μεγέθους του τμήματος του αγωγού σε ειδικό. Ωστόσο, με μεγάλη επιθυμία να κάνετε αυτό το έργο μόνοι σας.

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος του αγωγού:

 1. Κατανάλωση αέρα τροφοδοσίας / εξαγωγής ανά μονάδα χρόνου.
 2. Μέθοδος διέλευσης. Η τιμή της παραμέτρου κυμαίνεται από 1,5 έως 8 m / s.
 3. Υλικό του αεραγωγού. Το πιο συχνά αυτό το στοιχείο είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα, αλλά υπάρχουν συστήματα με αγωγούς αέρα κατασκευασμένους από πλαστικό, ανοξείδωτο / μαύρο χάλυβα.

Ο μαύρος χάλυβας έχει μια τραχιά επιφάνεια, η οποία αυξάνει την αντίσταση στη ροή του αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό απαιτεί αύξηση της διαμέτρου του καναλιού παροχής

Οι αγωγοί σωλήνων είναι στρογγυλοί, ωοειδείς ή ορθογώνιοι. Οι διαστάσεις τους καθορίζονται με την αντίστοιχη τιμή διαμέτρου.

Η διαδικασία υπολογισμού των διαστάσεων των αγωγών:

 1. Προσδιορίστε την ποσότητα της εξάτμισης ή του αέρα τροφοδοσίας με τον τύπο: L = V * K, όπου L - η απαιτούμενη τιμή της ροής αέρα. V είναι ο όγκος του δωματίου. K - ο αριθμός των ενημερώσεων αέρα ανά ώρα. Για παράδειγμα, σε διαμέρισμα 65 τ.μ. και ύψος οροφής 2,5 m, ο βέλτιστος ρυθμός ροής αέρα είναι (65 * 2,5) / 2 = 81,25 m3 / h.
 2. Υπολογίστε τον αγωγό εξαερισμού χρησιμοποιώντας τον τύπο: S = L / (W * 3600), όπου W = 1 m / s και η τιμή 3600 χρησιμοποιείται για τη μονάδα χρόνου. Έτσι, S = 81.25 / 3600 = 0.02257 sq. M.
 3. Μεταφράστε αυτήν την τιμή στην τιμή της ακτίνας χρησιμοποιώντας τον τύπο: R = √S / π. Σύμφωνα με το παράδειγμα, η ακτίνα του αγωγού θα είναι: √0.02257 / 3.4 = 0.085 m ή 8.5 cm.
 4. Η διάμετρος πρέπει να ληφθεί με στρογγυλοποίηση στη μεγαλύτερη πλευρά - περίπου 20 cm.

Συμβούλιο. Κατά την επιλογή σωλήνα μη τυποποιημένου τμήματος (ορθογώνιο / τετράγωνο) οι διαστάσεις του θα πρέπει να είναι περίπου 18 * 18 cm (σύμφωνα με τις συνθήκες του παραδείγματος)

Συστάσεις για την εγκατάσταση αεραγωγών

Η στερέωση των αεραγωγών πραγματοποιείται με ειδικούς σφιγκτήρες. Η ακολουθία εγκατάστασης του αγωγού μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:

 1. Προσδιορίστε το ύψος της στερέωσης του σωλήνα.
 2. Τοποθετήστε τον πρώτο αγωγό αέρα στην προβλεπόμενη οπή - συνήθως κάτω από την οροφή. Είναι απίθανο να κάνετε αυτό το άνοιγμα μόνος σας. Μπορείτε να καταφύγετε στη βοήθεια των εταιρειών γεώτρησης διαμαντιών.
 3. Κοντά στον τοίχο για να στερεώσετε τον αγωγό αέρα. Τρίψτε τον σωλήνα και ελέγξτε την ομαλότητα της διάταξης.
 4. Στο ανώτατο όριο, τρυπήστε μια τρύπα και στερεώστε το ένα άκρο του ζυγού.
 5. Εκτελέστε μια ακόμα τρύπα στην οροφή και στερεώστε τη δεύτερη άκρη του ζυγού, έτσι ώστε ο αγωγός να είναι οριζόντιος.
 6. Απομακρύνετε την απόσταση από το σφιγκτήρα 1,5-2 m και στερεώστε επιπλέον τον αγωγό. Ο προκατασκευασμένος αγωγός πρέπει να ασφαλίζεται στις θέσεις της αρχής και του τέλους κάθε τμήματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενωμένες τομές - στερεώνονται με βίδες.

Οι οριζόντιοι αγωγοί πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με ανεμιστήρες. Η επιλογή της θέσης και της δύναμης του ανεμιστήρα είναι καλύτερα να ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ανακατασκευή του συστήματος εξαερισμού: εγκατάσταση μιας βαλβίδας παροχής και συσκευής εξαγωγής

Ανεξάρτητα, θα γίνει εξαερισμός στο διαμέρισμα, αποτελούμενο από βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας και συσκευή εξάτμισης - ανεμιστήρα. Η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στον τοίχο, συνήθως στο διάστημα ανάμεσα στο περβάζι και την μπαταρία. Μέσω του ενσωματωμένου ανοίγματος ο αέρας του δρόμου φτάνει, λίγο ζεσταμένος λόγω της εγγύτητας της μπαταρίας, και μεταφέρεται περαιτέρω στο δωμάτιο.

Η σειρά τοποθέτησης της βαλβίδας παροχής:

 1. Στον τοίχο, τρυπήστε μια τρύπα περίπου 6-7 εκατοστών σε διάμετρο κάτω από μια μικρή κλίση (5 °) προς το δρόμο.
 2. Τοποθετήστε τον αγωγό αέρα και τον θερμαντήρα στην οπή. Θερμική μόνωση έτσι ώστε να μην υπάρχουν ρωγμές γύρω από το σωλήνα.
 3. Στον αεραγωγό, τοποθετήστε το σώμα της βαλβίδας και σημειώστε τα σημεία στερέωσης.
 4. Τρυπήστε τα σημάδια της οπής, τοποθετήστε τους πείρους, στερεώστε το σώμα και βιδώστε τον στον τοίχο.
 5. Στην περίπτωση αυτή, τοποθετήστε τον απορροφητήρα και καλύψτε το μπροστινό κάλυμμα της βαλβίδας.
 6. Πάνω από τον τοίχο του σωλήνα, τοποθετήστε την εξωτερική μάσκα.

Για να βελτιώσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξαγωγής. Κατά την επιλογή και την εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες:

 1. Η ισχύς του ανεμιστήρα για το μπάνιο είναι επταπλάσια του όγκου του δωματίου, για την κουζίνα - η περιοχή του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιαστεί με 10.
 2. Στο μπάνιο είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε μια συσκευή που αντιδρά στην αύξηση της υγρασίας.
 3. Για την τουαλέτα η μονάδα με χρονοδιακόπτη είναι κατάλληλη. Μετά την εκκίνηση μετά από μια ορισμένη χρονική περίοδο, ο ανεμιστήρας θα σβήσει.
 4. Στην κουζίνα, είναι επιθυμητό να επιλέξετε ένα μοντέλο με ένα λεπτό πλέγμα - αυτό θα προστατεύει το δωμάτιο από τα συντρίμμια και τα έντομα.
 5. Ο ανεμιστήρας εξαγωγής του μπάνιου μπορεί να συνδεθεί στον διακόπτη. Η συσκευή θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την ένταξη του φωτός στο μπάνιο.

Η εγκατάσταση της κουκούλας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Αρκεί να τοποθετήσετε το σώμα στον τοίχο χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη τομή.

Συμβούλιο. Η βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού διευκολύνεται από τα κενά μεταξύ του δαπέδου και των εσωτερικών θυρών. Το βέλτιστο μέγεθος των εγκοπών είναι 1-1,5 cm

Βελτιωμένη ανταλλαγή αέρα - καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Εάν το σπίτι είναι χτισμένο εδώ και πολύ καιρό, είναι πιθανό ότι τα προβλήματα στη λειτουργία του εξαερισμού σχετίζονται με τη μόλυνση του αγωγού. Για να καθαρίσετε τις διαβάσεις, πρέπει να στραφείτε προς τη διοίκηση στέγασης και να καλέσετε τους κατάλληλους ειδικούς - δεν θα είναι δυνατή η πλήρης επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του διαμερίσματός σας μπορείτε να καθαρίσετε μια μεγάλη βούρτσα συνδεδεμένη σε ένα λεπτό χάλυβα ή εύκαμπτο καλώδιο. Η σπιτική κατασκευή θα πρέπει να ακολουθείται από μια ορατή οπή. Μικρή μόλυνση αφαιρείται και χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα με ένα μακρύ σωλήνα.

Σημαντικό! Κατά τον καθαρισμό του αεραγωγού, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Συχνά, όταν σε αυτά τα κλίτη εγκατασταθούν οι φωλιές τους σφήκες και ποντίκια