ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΣ

παροχή συστημάτων φωτισμού

Φωτισμός του νηπιαγωγείου

Ο ποιοτικός φωτισμός του νηπιαγωγείου περιλαμβάνεται στην κύρια ομάδα υποχρεωτικών κρατικών απαιτήσεων για τα προσχολικά ιδρύματα, μαζί με τους κανόνες κατασκευής, τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής. Ταυτόχρονα, τα πρότυπα φωτισμού πρέπει να τηρούνται όχι μόνο εντός των χώρων (ομάδες, παιχνίδια), αλλά και στο κοντινό έδαφος και στις σκάλες. Επιπλέον, ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης και η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νύχτας οργανώνονται. Εκτός από τους κανόνες που περιγράφονται στα SNiP και SanPin, επιβάλλονται επιπρόσθετες απαιτήσεις για ενεργειακή απόδοση στην κάλυψη των νηπιαγωγείων.

Κατά τη σύνταξη του έργου, οι υπάλληλοι της εταιρείας SYNERGY OF LIGHT λαμβάνουν πάντοτε υπόψη όλες τις αναφερόμενες πτυχές. Το αποτέλεσμα του σχεδιασμού είναι η κατασκευή ενός συστήματος φωτισμού - από τη μέτρηση του διαθέσιμου φωτισμού και τον υπολογισμό της απαιτούμενης ποσότητας φωτός μέχρι την τοποθέτηση, την εκκίνηση και την αποσφαλμάτωση του συνόλου του εξοπλισμού. Χάρη σε μια ευρεία επιλογή σύγχρονου εξοπλισμού LED φωτισμού και πολυετή εμπειρία των υπαλλήλων μας, είναι δυνατό να παρέχουμε μια αποτελεσματική λύση στα καθήκοντα που έχουν τεθεί για την κάλυψη των προσχολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την ακατάλληλη οργάνωση φωτισμού στο νηπιαγωγείο:

 • όραση (τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες)
 • την εμφάνιση διαταραχών στην ψυχή. Οι πιο κοινές εκδηλώσεις ερεθισμού και επιθετικότητας, επιπλέον, συχνά κραυγάζουν και κοιμούνται χειρότερα
 • Μειωμένη δραστηριότητα και επιδείνωση της γενικής υγείας
 • αυξημένους τραυματισμούς

  Πρότυπα φωτισμού του SanPin για τις κλειστές εγκαταστάσεις ενός νηπιαγωγείου (ομάδες, αίθουσες παιχνιδιών, υπνοδωμάτια):

 • 400 lux για ομάδες, αίθουσες συναρμολόγησης, αίθουσες τυχερών παιχνιδιών (μέγιστος συντελεστής κυματομορφής 10%)
 • 200 lx για διαδρόμους, αποδυτήρια, ιατρείο (μέγιστη αναλογία κυματομορφής 15%)
 • 150 lux για υπνοδωμάτια (μέγιστος συντελεστής κυματισμού 15%)

  Σε περίπτωση που το νηπιαγωγείο είναι εξοπλισμένο με πισίνα, σας συνιστούμε να διαβάσετε ξεχωριστά το άρθρο σχετικά με τον φωτισμό της πισίνας. Επίσης, σε ξεχωριστό άρθρο, λαμβάνεται υπόψη η κάλυψη των αθλητικών αιθουσών.

  Πρότυπα φωτισμού SanPin για εξωτερικό φωτισμό (μέτρια οριζόντια φωτεινότητα στο επίπεδο του εδάφους):

 • 1 lux μονοπάτια πεζοπορίας
 • 2 lux εσωτερικούς χώρους εξυπηρέτησης και πυρκαγιάς, πεζοδρόμια, εισόδους, χώρους στάθμευσης
 • 4 lux μεταβατικά σοκάκια και δρόμους, μονοπάτια ποδηλάτων
 • 10 lux Φυσική κουλτούρα (αθλητικά) και άλλες παιδικές χαρές για παιδιά

  Απαιτήσεις για παιδικό σταθμό εξωτερικού φωτισμού:

 • δημιουργώντας ομοιόμορφο φωτισμό που μπορεί να φωτίσει ολόκληρη την επικράτεια του χώρου παιχνιδιού.
 • η παρουσία μιας υψηλής κατηγορίας αντοχής στο νερό (όχι μικρότερη από 54 IP).
 • αυξημένη προστασία των στρώσεων λάσπης και σκόνης ·
 • πρόσθετη προστασία από βλάβες στο μηχανικό σχέδιο, που μπορεί να προκαλέσουν και παιδιά και καιρικές συνθήκες (ισχυρός άνεμος, χαλάζι, χιόνι, κλαδιά που πέφτουν, κλπ.).

  Κατά κανόνα, ο φωτισμός LED (led), ο οποίος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πηγές φωτός, χρησιμοποιείται για να φωτίζει τα προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα:

 • Ένα ευρύ φάσμα φωτός, συμπεριλαμβανομένων επιλογών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό.
 • Σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας - η ενεργειακή απόδοση των LED μειώνει το ενεργειακό κόστος 2-3 φορές.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής - 10-15 χρόνια.
 • Ένας ποιοτικός οδηγός δίνει αντίσταση στις ξαφνικές αλλαγές στην τάση του ηλεκτρικού δικτύου.
 • Ένας οδηγός υψηλής ποιότητας αφαιρεί παλμούς χαμηλής συχνότητας ακτινοβολίας, ως εκ τούτου δίνει λιγότερη πίεση στα μάτια, αυξάνει την αποτελεσματικότητα, δεν προκαλεί ερεθισμό.
 • Απόλυτη περιβαλλοντική ασφάλεια.

  Το "SYNERGY OF LIGHT" προσφέρει το ακόλουθο σχήμα εργασίας:

 • Αναχώρηση του ειδικού στο αντικείμενο
 • Μέτρηση φωτισμού και σχετικοί υπολογισμοί
 • Σύνταξη διαφόρων εμπορικών προσφορών σε διαφορετική κατηγορία τιμών με εξαντλητική σύγκριση
 • Σύνταξη του τελικού σχεδίου
 • Προπαρασκευαστικές εργασίες (εάν είναι αναγκαίο)
 • Κατασκευαστικές εργασίες: εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων και εξοπλισμού.
 • Δοκιμή και εκκίνηση του συστήματος φωτισμού

  Οι ειδικοί της εταιρείας "SYNERGY OF LIGHT" είναι έτοιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες όχι μόνο για την υλοποίηση του έργου "με το κλειδί στο χέρι" αλλά και να εκτελούν χωριστά, μέρος του έργου, για παράδειγμα στον υπολογισμό, τη μέτρηση ή την εγκατάσταση. Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται να εκτελείτε υπηρεσίες, αλλά υπάρχει μόνο ανάγκη αγοράς εξοπλισμού φωτισμού, στην εταιρεία μας μπορείτε πάντα να αγοράσετε λάμπες και λάμπες στις καλύτερες τιμές.
  Η εταιρεία "SYNERGY OF LIGHT" βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά η γεωγραφία των υλοποιούμενων έργων δεν περιορίζεται στην Αγία Πετρούπολη και την περιοχή του Λένινγκραντ αλλά εξαπλώνεται σε όλη τη Ρωσία.

  Το "SYNERGY OF LIGHT" είναι μια νέα δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία που ενώνει μια ομάδα επαγγελματιών στον τομέα του φωτισμού βιομηχανικών και γραφείων.

  Στόχος της εταιρείας: να προσφέρει στον πελάτη την πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση στον εξοπλισμό αποδεδειγμένων προμηθευτών, η οποία επιτρέπει την αποφυγή ενοχλήσεων και θραύσεων κατά τη λειτουργία του συστήματος. Οι κύριες δραστηριότητες είναι η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φωτισμού, καθώς και οι διαβουλεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας δομής φωτισμού με την αύξηση της αποδοτικότητας και της οικονομίας της.

  Rospotrebnadzor: Επεξήγηση της δυνατότητας χρήσης φωτισμού LED σε σχολεία και νηπιαγωγεία

  Η Rospotrebnadzor συνέταξε επιστολή εξήγησης αριθ. 01 / 6110-17-32 της 17ης Μαΐου 2017 σχετικά με τη χρήση του φωτισμού LED. Το αρχικό γράμμα μπορεί να μεταφορτωθεί από τη σύνδεση.

  Παρακάτω είναι το πλήρες κείμενο του γράμματος (η τολμηρή όψη τονίζεται από την εκδοτική πύλη).

  "Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας στον τομέα της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και της Ανθρώπινης Πρόνοιας, σε σχέση με τις εισερχόμενες εκκλήσεις των οικονομικών φορέων για τη χρήση του φωτισμού LED στις εκθέσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

  Επί του παρόντος, στους υφιστάμενους υγειονομικούς κανονισμούς και πρότυπα Δεν υπάρχουν απαιτήσεις που απαγορεύουν τη χρήση φωτισμού LED σε οικιστικά, δημόσια κτίρια, οργανισμούς γενικής εκπαίδευσης και ιδρύματα πρωτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και στην παραγωγή.

  Υγειονομικοί κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.2.1 / 2.1.1.1278-03 "Απαιτήσεις υγιεινής για φυσικό, τεχνητό και συνδυασμένο φωτισμό οικιστικών και δημόσιων κτιρίων" σύμφωνα με την παράγραφο 1.3. εκτείνεται σε αναμενόμενα, ανακατασκευασμένα και υπάρχοντα οικιστικά και δημόσια κτίρια και σύμφωνα με την παράγραφο 3.1.5. καθιστούν τις απαιτήσεις υγιεινής για συσκευές φωτισμού για γενικό και τοπικό φωτισμό, που προορίζονται για χρήση με LED.

  Υγειονομικοί κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.4.2.2821-10 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες και την οργάνωση της κατάρτισης στα γενικά εκπαιδευτικά ιδρύματα" στην παράγραφο 7.2.2. επιτρέπουν τη χρήση των LED σε γενικά συστήματα φωτισμού, τα οποία παρέχονται από τα φώτα οροφής. Στη ρήτρα 7.2.5, υποδεικνύονται οι συνθήκες για την τοποθέτηση φωτιστικών με LED.

  Υγειονομικής και επιδημιολογικής κανονισμό σύμφωνα με τον κανονισμό σχετικά με τις κρατικές υγιεινής-επιδημιολογικές κανόνες, που εγκρίθηκε με το διάταγμα του RF κυβέρνηση της 24.07.2000 αριθμό 554 περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ενιαίων απαιτήσεων για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση των υγειονομικών κανόνων, τον έλεγχο της συμπεριφοράς της επιστημονικής έρευνας για την κρατική υγειονομική και επιδημιολογική ρύθμιση, ανάπτυξη, εξέταση, έγκριση, εισαγωγή και δημοσίευση ιατρού κανόνες s.

  Αυτό το εύρος εργασιών πραγματοποιήθηκε κατά τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο των πηγών φωτισμού LED στην υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας. Η επιστημονική εργασία πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2011- 2012 στο ομόσπονδο κράτος αυτόνομο ίδρυμα «Εθνικό Επιστημονικό και Πρακτική Κέντρο Παιδιών Υγείας,» Υπουργείο Ρωσία Υγεία και επιβεβαίωσε τη χρήση των LED πηγών φωτός σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

  Βάσει των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, έγιναν τροποποιήσεις στο SanPiN αρ. 2.4.2.2821-10 σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία στις 25.12.2013, επιτρέποντας τη χρήση των LED σε σχολεία.

  Υγιεινής-επιδημιολογικές κανόνες και νόρμες SanPiN 2.4.3.1186- 03 «υγειονομικές απαιτήσεις για την οργάνωση uchebnoproizvodstvennogo διαδικασία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης» στην παράγραφο. 2.4.2.3 επιτρέπει τη χρήση των διαφόρων λαμπτήρων που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά φωτισμού και σχέδια. Δεν απαιτούνται απαιτήσεις για τον τύπο πηγής φωτός, καθώς και η απαγόρευση της χρήσης των LED.

  Υγειονομικοί κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.2.4.3359-16 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τους φυσικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας" επίσης Δεν περιέχει περιορισμούς στη χρήση των LED σε χώρους εργασίας.

  Με αυτόν τον τρόπο, σήμερα, η υγειονομική νομοθεσία περιορίζει τη χρήση των πηγών φωτισμού LED στην οργάνωση συστημάτων τεχνητού φωτισμού μόνο στις εγκαταστάσεις των παιδικών προσχολικών ιδρυμάτων ".

  Η πύλη EnergoSovet.Ru επανειλημμένα έθεσε το θέμα της δυνατότητας χρήσης λαμπτήρων LED σε σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Δείτε την επικεφαλίδα "Ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός" και τους παρακάτω συνδέσμους.

  Ποιοι κανόνες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το φωτισμό του νηπιαγωγείου

  Όλοι γνωρίζουν ότι ο φωτισμός μέσα και έξω από το δωμάτιο έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία. Ταυτόχρονα, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι στα παιδιά. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκονται σε χώρους όπου παρατηρούνται όλες οι προδιαγραφές φωτισμού. Και ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό αφορά τα προσχολικά ιδρύματα - νηπιαγωγεία.

  Στο σημερινό άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε όλες τις βασικές πτυχές που είναι σημαντικές για τη σωστή οργάνωση του φωτισμού στο νηπιαγωγείο.

  Ο ρόλος του φωτισμού των προσχολικών ιδρυμάτων

  Τα παιδικά προσχολικά ιδρύματα έχουν σχεδιαστεί για την πλήρη ανάπτυξη και ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και για την κοινωνικοποίησή τους. Τα ιδρύματα αυτά έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις ασφαλείας, επειδή το σώμα του παιδιού είναι πολύ ευαίσθητα σε περιβαλλοντικές συνθήκες, και δεν είναι ακόμη σε θέση να αντισταθούν επαρκώς την αρνητική της επίδραση οφείλεται στην ανωριμότητα της ικανότητας προσαρμογής τους. Συνεχίζοντας, το νηπιαγωγείο έχει αρκετές σημαντικές απαιτήσεις για την οργάνωση εσωτερικών χώρων:

  • ασφάλεια των δωματίων.
  • την υγιεινή των χώρων.
  • συμμόρφωση με τους κανόνες κατασκευής ·
  • υψηλής ποιότητας φωτισμό.

  Φωτισμός στην ομάδα κήπων

  Ένα από τα βασικά σημεία προετοιμασίας ενός προσχολικού κτιρίου για την υποδοχή των παιδιών είναι η σωστή οργάνωση του συστήματος φωτισμού.

  Δώστε προσοχή! Τα πρότυπα φωτισμού για τα ιδρύματα προσχολικής ηλικίας πρέπει να γίνονται σεβαστά όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στην κοντινή περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των κλιμακοστασίων (σε πολυώροφα κτίρια).

  Ο εσφαλμένος φωτισμός στο νηπιαγωγείο μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες αρνητικές συνέπειες:

  • επιδείνωση της όρασης ·
  • την εμφάνιση διαταραχών στην ψυχή. Πιο συχνά τα παιδιά γίνονται ερεθιστικά, επιθετικά και ανυπακοή. Επιπλέον, συχνά κλαίνε και κοιμούνται χειρότερα.
  • μειωμένη δραστηριότητα ·
  • επιδείνωση της γενικής υγείας ·
  • αυξημένους τραυματισμούς. Σε περίπτωση κακής φωτισμού, τα παιδιά ενδέχεται να μην παρατηρήσουν τα παιχνίδια που έχουν διασκορπιστεί γύρω από το δωμάτιο, να βγουν επάνω τους, να σκοντάψουν, κλπ.

  Αυτά τα φαινόμενα θα παρατηρηθούν σε οποιοδήποτε λάθος επίπεδο φωτισμού.
  Όπως βλέπουμε, το κλειδί για την επιτυχή και κανονική ανάπτυξη των παιδιών είναι ο ποιοτικός φωτισμός. Το ίδιο ισχύει και για τις εορταστικές εκδηλώσεις του νηπιαγωγείου. Οι αίθουσες συναρμολόγησης έχουν επίσης τα δικά τους πρότυπα για την οργάνωση κατάλληλου φωτισμού σε αυτά.
  Το επίπεδο φωτισμού για διαφορετικούς τύπους χώρων ορίζεται αυστηρά από υγειονομικούς κανόνες και κανόνες. Η υγειονομική και επιδημιολογική υπηρεσία παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών των προτύπων.

  Ρυθμιστικά έγγραφα σχετικά με τον φωτισμό των προσχολικών ιδρυμάτων

  Μέχρι σήμερα, το επίπεδο φωτισμού για διάφορους τύπους κατασκευών (σπίτια, βιομηχανικά καταστήματα και εκπαιδευτικά ιδρύματα) ρυθμίζεται από την σχετική τεκμηρίωση. Επομένως, η εγκατάσταση οποιουδήποτε συστήματος φωτισμού (εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου) πραγματοποιείται μόνο με βάση υπάρχοντα πρότυπα.

  Δώστε προσοχή! Μέχρι σήμερα, οι κανόνες του επιπέδου φωτισμού είναι διαφορετικοί και πρέπει να προσδιορίζονται ξεχωριστά για κάθε συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτά τα πρότυπα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εξασφαλίζουν ότι το σύστημα φωτισμού είναι οργανωμένο όσο το δυνατόν πιο σωστά.

  Ωστόσο, για τα ιδρύματα προσχολικής αγωγής, όπως και για άλλες εγκαταστάσεις, οι κανόνες ορίζονται στα ακόλουθα έγγραφα:

  • SNiP. Το έγγραφο αυτό είναι το κύριο και αντιπροσωπεύει "κτίριο κανόνων και κανόνων". Θα πρέπει να βασίζεται στην κατασκευή κτιρίων για διαφορετικούς σκοπούς. Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνολο κανονιστικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες εκτελεστικές αρχές για τον κατασκευαστικό τομέα. Στο SNiP υπάρχουν τμήματα όπως γενικές διατάξεις, εκτιμήσεις και κανόνες, πρότυπα σχεδιασμού, καθώς και κανόνες για την παραγωγή και την παραλαβή των έργων. Εδώ προδιαγράφονται τα πρότυπα για το επίπεδο φωτισμού για οικιστικά και μη οικιστικά κτίρια.

  Πρότυπα SNiP για τον κήπο

  Πρότυπα SanPin (παράδειγμα)

  • SanPin. Αυτή η πρόσθετη τεκμηρίωση, η οποία περιέχει τους κανόνες που είναι υποχρεωτικοί για εγγραφή κατά την οργάνωση του συστήματος φωτισμού σε νηπιαγωγεία. Το SanPin είναι "κανόνες και κανόνες υγιεινής". Ξεχωριστά αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες του SanPin πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο έργο με το SNIP. Οι κανόνες της SanPin καλύπτουν τους τομείς σχεδιασμού και λειτουργίας κτιρίων και επιχειρήσεων υπό κατασκευή.

  Δώστε προσοχή! Το SanPin είναι ένα εκτεταμένο κανονιστικό πλαίσιο που καλύπτει διάφορες περιοχές.

  Εκτός από τα παραπάνω έγγραφα (απόκομμα και SanPiN) πρόσθετες ρυθμίσεις, των οποίων οι κανόνες αυτοί θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη για την κατασκευή των κτιρίων μπορεί να υπάρχουν διάφορες χρήσεις σε κάθε περιοχή της χώρας. Για παράδειγμα, η Μόσχα έχει MGSN, η οποία σημαίνει "Πρότυπα Κτίριο της Μόσχας". Αυτοί οι κανόνες θεωρούνται έγκυροι στο έδαφος της Μόσχας. Σε αυτή την περίπτωση, το MGSN μπορεί να θεωρηθεί ως βελτίωση και προσθήκη στις SNiP και SanPin. Αυτοί οι κανονισμοί ισχύουν για την κατασκευή και το σχεδιασμό διαφόρων πολυλειτουργικών συγκροτημάτων και κτιρίων.

  Απαιτήσεις για φωτισμό σε ιδρύματα προσχολικής ηλικίας

  Για να οργανώσετε σωστά το φωτισμό σε οποιοδήποτε δωμάτιο ή στο δρόμο, όχι μόνο ο φωτισμός του νηπιαγωγείου, αλλά και το παρακείμενο έδαφος, πρέπει να γνωρίζετε τα κύρια σημεία.
  Η φωτεινότητα είναι μια ποσότητα φωτός που ισούται με την αναλογία της ροής φωτός προς μια συγκεκριμένη μικρή περιοχή της επιφάνειας προς την περιοχή της. Μετράται σε lux.

  Οπτική επίδειξη της σουίτας

  Η σουίτα είναι ένας αυλός διαιρούμενος με ένα τετραγωνικό μέτρο. Είναι ένας δείκτης στον οποίο τα μη οικιστικά και οικιστικά κτίρια πρέπει να είναι ίσα. Για αυτόν, υπάρχουν κανόνες διεθνούς και εγχώριας τάξης, οι οποίοι καθορίζονται στη σχετική τεκμηρίωση (SNiP, SanPin κ.λπ.).

  Επισημαίνοντας το νηπιαγωγείο το βράδυ

  Το επίπεδο φωτισμού μπορεί να αναφέρεται τόσο σε μια συγκεκριμένη ζώνη (περιοχή, για παράδειγμα, σε μια σκάλα) όσο και σε ολόκληρη την αίθουσα. Σημειώστε ότι οι κανόνες καθορίζονται σε σχέση με την επιφάνεια του χώρου εργασίας. Αυτή η έννοια περιλαμβάνει τόσο το φύλο όσο και μια σκάλα ή μια παιδική χαρά.

  Δώστε προσοχή! Κάθε δωμάτιο του νηπιαγωγείου έχει τα δικά του πρότυπα. Διαφέρουν για δωμάτια, αίθουσες, κλιμακοστάσια, παιδικές χαρές κ.λπ.

  Ταυτόχρονα, υπάρχουν κανόνες για μια εξειδικευμένη έκδοση φωτισμού. Αυτό περιλαμβάνει το εξωτερικό σύστημα ασφαλείας του τύπου ασφαλείας, το οποίο λειτουργεί το βράδυ στο νηπιαγωγείο.

  Επιπλέον, απαιτείται φωτισμός έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέψει στα παιδιά και το προσωπικό του νηπιαγωγείου να εγκαταλείψουν το κτίριο γρήγορα και με ασφάλεια.
  Ξεχωριστά αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό των νηπιαγωγείων ένα ιδιαίτερο μέρος καταλαμβάνεται από τον φωτισμό των παιδικών χαρών, όπου οι εκπαιδευτικοί βγάζουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Ο εξωτερικός φωτισμός τέτοιων χώρων και ολόκληρης της επικράτειας που ανήκει στο ίδρυμα υπόκειται επίσης στους σχετικούς κανόνες και απαιτήσεις (για το SNIP και το SanPin), ιδίως τη νύχτα. Το ίδιο ισχύει για το κλιμακοστάσιο, τόσο έξω όσο και μέσα στο κτίριο.

  Τι πρέπει να είναι ο φυσικός / τεχνητός φωτισμός

  Το πιο προτιμώμενο για όραση είναι ο φυσικός φωτισμός του δωματίου. Ως εκ τούτου, το ποντάρισμα γίνεται όταν ο φωτισμός οργανώνεται σε νηπιαγωγεία. Ωστόσο, ο τεχνητός φωτισμός καταλαμβάνει επίσης μία από τις κεντρικές θέσεις που συνδυάζει με το φυσικό, συμπληρώνει ή αντικαθιστά.
  Ο συνδυασμός φυσικού και τεχνητού φωτισμού θα χρειαστεί σε διαφορετικές καταστάσεις:

  • συννεφιασμένη μέρα.
  • παρουσία πυκνής βλάστησης κοντά στα παράθυρα του πρώτου ορόφου.
  • μικρή ημέρα φωτός (χειμώνας, νωρίς την άνοιξη / αργά το φθινόπωρο);
  • Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του δωματίου, όταν τα ανοίγματα παραθύρων δεν μπορούν να δώσουν το απαιτούμενο επίπεδο φωτισμού.

  Στην κανονιστική τεκμηρίωση (SNiP και SanPin) οι απαιτήσεις της εφαπτομένης έχουν ως εξής:

  • Όλες οι ζώνες των παιδιών (αίθουσες παιχνιδιών, υπνοδωμάτια κ.λπ.) πρέπει να έχουν τον μέγιστο δυνατό φυσικό φωτισμό.

  Φυσικές ομάδες φωτισμού

  • η απουσία του επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα δωμάτια. Αυτά είναι τουαλέτες, οστρακοειδή, ντους, καθώς και τουαλέτες στο γυμναστήριο και παρόμοιες εγκαταστάσεις για το προσωπικό.

  Δώστε προσοχή! Στον φυσικό φωτισμό, δεν χρειάζονται αποθήκες και ραδιοφωνικοί κόμβοι, αποθήκες απολυμαντικών, κλπ.

  • σχεδιάζοντας αναγκαστικά το αριστερό πλευρικό φωτισμό. Ο προβολέας δεξιόστροφης προβολής προβάλλεται με βάθος μεγαλύτερο από 6 μ. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η καθοδήγηση της κύριας φωτεινής ροής πίσω από τους μαθητές.
  • στις εγκαταστάσεις που συνδέονται με την εκπαίδευση στην εργασία (για παράδειγμα, αίθουσες αθλητισμού και συναρμολόγησης), χρησιμοποιείται πλευρική φυσική και συνδυασμένη (πλευρική και άνω) φωτισμός διπλής όψης.

  Δώστε προσοχή! Όσον αφορά τον φυσικό φωτισμό, εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αξία του συντελεστή φυσικού φωτισμού ή του ΚΕΟ.

  Η βέλτιστη τιμή του KEO για αίθουσες διδασκαλίας είναι 1,5% (με πλευρικό φυσικό φωτισμό).

  Τεχνητό φωτισμό του χώρου παιχνιδιού

  Για να δημιουργηθεί τεχνητός φωτισμός σε νηπιαγωγεία, επιτρέπονται φωτιστικά με το κατάλληλο GOST. Στην περίπτωση αυτή, τα χρησιμοποιούμενα φωτιστικά πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του τόπου λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, για τη φωτισμό μιας σκάλας ή των παιδικών χαρών, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φωτιστικά οδού με ενισχυμένο σχεδιασμό γάστρας και ο φωτισμός χώρου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με συνηθισμένα φωτιστικά εσωτερικού χώρου.

  Πρόσθετες απαιτήσεις για φωτισμό των χώρων των προσχολικών εγκαταστάσεων

  Όλα τα ανοίγματα παραθύρων του νηπιαγωγείου πρέπει να είναι εξοπλισμένα με:

  • Ρυθμιζόμενες κουρτίνες σε τύπους περσίδων.
  • υφασμάτινες κουρτίνες. Αυτό που είναι σημαντικό - τα ανοιχτά χρώματα, σε συνδυασμό με τον φωτεινό σχεδιασμό του δωματίου και των επίπλων. Θα πρέπει να τοποθετούνται στους φραγμούς όταν δεν χρειάζονται.

  Δώστε προσοχή! Στα παιδικά ιδρύματα δεν συνιστάται η χρήση κουρτίνες από φιλμ πολυβινυλοχλωριδίου.

  Επιπλέον, η απόδοση φωτισμού μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το εσωτερικό φινίρισμα. Έτσι, οι ματ επιφάνειες μπορούν να δημιουργήσουν έναν συγκεκριμένο συντελεστή αντανάκλασης. Ταυτόχρονα, ο συντελεστής αυτός θα είναι διαφορετικός για διαφορετικές επιφάνειες:

  • για το ανώτατο όριο θα είναι στην περιοχή 0,7 - 0,8.
  • για το πάτωμα - 0,3 - 0,5;
  • για τοίχους - 0,5 - 0,6.

  Εσωτερική φινίρισμα των ομάδων στον κήπο

  Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ανακλαστικότητα των επιφανειών στο εσωτερικό του νηπιαγωγείου, είναι απαραίτητο να λειτουργούν με τα σωστά χρώματα:

  • για έπιπλα (για παράδειγμα, γραφεία, τραπέζια και ντουλάπια) είναι απαραίτητο να επιλέξετε χρώματα ενός φυσικού δέντρου ή να προτιμήσετε ανοιχτόχρωμες πράσινες αποχρώσεις.
  • για τους τοίχους των τάξεων θα ταιριάζουν σε τέτοιες αποχρώσεις και χρώματα όπως το μπλε, το ροζ, το πράσινο, το μπεζ και το κίτρινο.
  • Για τις πόρτες και τα πλαίσια παραθύρων, πρέπει να επιλέξετε ελαφρά χρώματα. Η καλύτερη λύση είναι το λευκό χρώμα.
  • Οι πίνακες τάξης και άλλες επιφάνειες που προορίζονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς πρέπει να έχουν σκούρο καφέ ή σκούρο πράσινο χρώμα.

  Με αυτό το χρωματικό σχήμα, σε οποιαδήποτε προϋπόθεση ενός προσχολικού ιδρύματος θα είναι δυνατή η ποιοτική οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η επίτευξη ενός αποδεκτού φωτισμού όλων των δωματίων.

  Διοργάνωση τεχνητού φωτισμού στο εσωτερικό των προσχολικών ιδρυμάτων

  Οι σημαντικότεροι δείκτες στην οργάνωση του συστήματος φωτισμού στο νηπιαγωγείο είναι δύο κριτήρια:

  • ένδειξη δυσφορίας ·
  • ελαφρύ συντελεστή κυμάτωσης.

  Λαμπτήρας φθορισμού LETS

  Η επιλογή των συσκευών φωτισμού για τη δημιουργία της βέλτιστης φωτεινής ροής βασίζεται στις συστάσεις του SNiP και του SanPiN. Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση για τα νηπιαγωγεία, πρέπει να επιλέξετε φωτιστικά φθορισμού όπου οι παρακάτω τύποι λαμπτήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές φωτός:

  • LB - μια πηγή λευκού φωτός.
  • LHB - μια πηγή ροής ψυχρού φωτός (λευκό).
  • LEC - πηγή φυσικού φωτός, η οποία έχει βελτιωμένη απόδοση χρώματος.

  Σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται από τα κανονιστικά έγγραφα, επιτρέπεται η χρήση λαμπτήρων πυρακτώσεως. Αλλά εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι για τέτοιες πηγές φωτός οι κανόνες φωτισμού θα πρέπει να μειωθούν κατά δύο βήματα.

  Δώστε προσοχή! Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείτε λαμπτήρες φθορισμού και λαμπτήρες πυρακτώσεως σε ένα δωμάτιο.

  Σήμερα, οι σύγχρονες πηγές φωτισμού καθίστανται σε μεγάλη ζήτηση - οι λαμπτήρες LED. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για φωτισμό εσωτερικού χώρου ενός νηπιαγωγείου.

  LED οπίσθιο φωτισμό στον κήπο

  Ωστόσο, να θυμάστε ότι οι κανόνες που αναφέρονται στα κανονιστικά έγγραφα δεν έχουν σχεδιαστεί σε αυτές τις νέες φωτεινές πηγές. Επομένως, πριν να τα εγκαταστήσετε, θα πρέπει να το συντονίσετε με τις τοπικές αρχές της Υγειονομικής και Επιδημιολογικής Εποπτείας του Κράτους.
  Η τοποθέτηση φανών στις εγκαταστάσεις των προσχολικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι η εξής: τα φωτιστικά με λαμπτήρες φθορισμού πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα στον τοίχο φως. Η απόσταση από τον τοίχο (εξωτερική) πρέπει να είναι 1,2 μ. Και από μέσα - 1,5 μ.
  Για τάξεις φωτισμό συνιστάται η χρήση ενός συστήματος με λαμπτήρες φθορισμού διαφορετικών τύπων (LP028-2h40, LS002-2h40, LP0022h40, DSP 5-2h40, LP034-4 × 36).

  Δώστε προσοχή! Επιτρέπεται η χρήση άλλων τύπων εξοπλισμού φωτισμού, αλλά θα πρέπει να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά φωτισμού με λαμπτήρες φθορισμού και παρόμοιο σχέδιο.

  Τέτοια εξαρτήματα θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από την σανίδα, ελαφρώς πάνω από την άνω άκρη τους, καθώς και σε 0,6 m και 0,3 m στο πλάι.

  Απαιτήσεις για συσκευές φωτισμού για εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό

  Ο σωστός οργανωμένος φωτισμός ενός νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιείται από τους λαμπτήρες που θα είναι:

  • έχουν μικρές διαστάσεις.
  • δημιουργούν μια ποιοτική φωτεινή ροή που δίνει τη δυνατότητα να διακρίνονται σαφώς ακόμη και μικρά αντικείμενα. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα μάτια των παιδιών θα παραμείνουν σε ένα άνετο φως γι 'αυτούς.
  • δίνουν ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο φως που είναι σε θέση να προστατεύει τα μάτια των παιδιών από την έντονη φωτεινότητα του λαμπτήρα.

  Φωτισμός στην ομάδα κήπων

  • Η παρουσία μιας καλής προστασίας των συσκευών φωτισμού από μηχανικές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

  Επιπλέον, μια άλλη σημαντική πτυχή της επιλογής τόσο της φωτεινής πηγής όσο και των διατάξεων φωτισμού είναι η ενεργειακή απόδοση όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Εξαιτίας αυτού, σήμερα όλο και περισσότερα ιδρύματα προσχολικής ηλικίας αλλάζουν τον φωτισμό LED, ο οποίος προς το παρόν αναγνωρίζεται ως ο πιο οικονομικός. Ταυτόχρονα, ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις σχετικά με τη δημιουργούμενη ροή φωτός.
  Υπάρχουν βασικές απαιτήσεις για τις συσκευές φωτισμού που χρησιμοποιούνται για τη φωτισμό της εξωτερικής σκάλας και των παιδικών χαρών, καθώς και για την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον κήπο.
  Εδώ, οι λαμπτήρες επιβάλλονται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

  • δημιουργώντας ομοιόμορφο φωτισμό που μπορεί να φωτίσει ολόκληρη την επικράτεια του χώρου παιχνιδιού.
  • η παρουσία μιας υψηλής κατηγορίας αντοχής στο νερό (όχι μικρότερη από 54 IP).
  • αυξημένη προστασία των στρώσεων λάσπης και σκόνης ·
  • πρόσθετη προστασία από βλάβες στο μηχανικό σχέδιο, που μπορεί να προκαλέσουν και παιδιά και καιρικές συνθήκες (ισχυρός άνεμος, χαλάζι, χιόνι, κλαδιά που πέφτουν, κλπ.).

  Εξωτερικός φωτισμός κήπου

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην οργάνωση του εξωτερικού φωτισμού θα πρέπει να είναι η ίδια προσοχή που κατά τη δημιουργία φωτισμού για το εσωτερικό του νηπιαγωγείου.

  Οργάνωση φωτισμού στις παιδικές χαρές των κήπων

  Όπως κάθε σύστημα φωτισμού, ο φωτισμός της γειτονικής επικράτειας των νηπιαγωγείων και των παιδικών χαρών πρέπει να προγραμματιστεί στο στάδιο του έργου. Εξάλλου, μετά την κατασκευή του κτιρίου και της διευθέτησης του παρακείμενου εδάφους, είναι ήδη προβληματική η πραγματοποίηση αλλαγών στο σύστημα φωτισμού.
  Εδώ, όπως και μέσα στο κτίριο, υπάρχουν δύο τύποι φωτισμού:

  • φυσικό (βασικό). Για βέλτιστο επίπεδο φυσικού φωτισμού, οι περιοχές παιχνιδιού βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους με ελάχιστη σκίαση. Ο φυσικός φωτισμός εδώ θα πρέπει επίσης να πληροί τα πρότυπα ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτοί οι κανόνες προδιαγράφονται στο SanPiN. Ηλιοφάνεια εδώ - από 3 ώρες (όχι λιγότερο) για το 50% της περιοχής του χώρου.

  Δώστε προσοχή! Για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, τα παιδιά πρέπει να φορούν καπέλο για μια βόλτα. Επίσης γύρω από κάθε περιοχή υπάρχει ένα ανάλογο κιόσκι με πάγκους.

  Παιδική χαρά στον κήπο

  • τεχνητό φωτισμό. Είναι οργανωμένη με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντα πρέπει να βασίζεται στους κανόνες που καθορίζονται στα κανονιστικά έγγραφα.

  Για τον τεχνητό φωτισμό των παιδικών χαρών θα πρέπει να καθοδηγούνται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

  • οριζόντιο μέσο φωτισμό (ESR). Αυτός ο δείκτης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 lux.
  • η αναλογία του ελάχιστου φωτισμού με τη μέση τιμή του (Em / Ec). Αυτή η παράμετρος είναι 0,3 (τουλάχιστον).

  Για να υπολογίσετε το επίπεδο φωτισμού της παιδικής χαράς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα Light-in-Night Road (προγραμματιστής - "BL GROUP"). Ο υπολογισμός εδώ είναι εξαιρετικά απλός: στα πεδία πρέπει απλά να καθορίσετε τις απαραίτητες παραμέτρους και το πρόγραμμα θα κάνει όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς.
  Για να φωτίζουν τις παιδικές χαρές, τα φώτα LED χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σήμερα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικό αντι-βανδάλικο και αδιάβροχο περίβλημα. Παρά το γεγονός ότι τα φωτιστικά φθορισμού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εδώ.

  Συμπέρασμα

  Η σωστή οργάνωση του έργου των προσχολικών ιδρυμάτων είναι το κλειδί για την επιτυχή ανατροφή και ανάπτυξη του παιδιού. Ένα σωστά επιλεγμένο σύστημα φωτισμού του δρόμου και του εσωτερικού φωτισμού δεν θα προκαλέσει έμμεση βλάβη στο αυξανόμενο σώμα των παιδιών, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν αρμονικά και σωστά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καθοδηγείται από τους κανόνες που υπάρχουν σε αυτή την κατάσταση, προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά η απόδοσή τους σε ένα συγκεκριμένο ίδρυμα.

  SanPin για νηπιαγωγεία με αλλαγές το 2018

  Προκειμένου να εξασφαλιστεί σε κάθε παιδί οι κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και ανατροφής, καθώς και η εξασφάλιση προσωπικής ασφάλειας κατά τη διαμονή σε προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχουν αναπτυχθεί γενικοί κανόνες που είναι υποχρεωτικοί για κάθε νηπιαγωγείο. Αυτές οι απαιτήσεις το 2018 θεσπίζονται από υγειονομικά-επιδημιολογικά ιδρύματα και τεκμηριώνονται σε ένα έγγραφο που ονομάζεται SanPin.

  Προσοχή παρακαλώ! Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μπορείτε να συμβουλευτείτε δωρεάν έναν δικηγόρο στο κάτω μέρος της οθόνης ή καλέστε: +7 (499) 938-51-29 Μόσχα; +7 (812) 467-30-52 Αγία Πετρούπολη; +7 (800) 350-83-47 Δωρεάν κλήση για ολόκληρη τη Ρωσία.

  Τι είναι το SanPin;

  Αυτό το σύνολο προτύπων είναι ένας κατάλογος βασικών απαιτήσεων που ισχύουν για όλα τα ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα που εμπλέκονται στην ανατροφή και την εκπαίδευση παιδιών. Δηλαδή, σε αυτή την ομάδα των οργανώσεων δεν υπάρχουν μόνο νηπιαγωγεία, αλλά και προσχολικά κέντρα ανάπτυξης, κύκλοι τέχνης και άλλοι.

  Η δράση SanPin το 2018 δεν ισχύει για τους κήπους κατοικίας, οι οποίοι οργανώνονται από γονείς ανεξάρτητα και διαμορφώνονται σε πολυώροφα σπίτια και οικιστικά συγκροτήματα.

  Επιπλέον, το κείμενο του εγγράφου περιέχει συστάσεις που δεν χρειάζεται να τηρηθούν. Αλλά συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος σε ομάδες και επίσης βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της διδακτικής διαδικασίας στα νηπιαγωγεία.

  Τώρα υπάρχει μια έκδοση του εγγράφου SanPin για νηπιαγωγεία, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2013, αλλά με συνοδευτικές αλλαγές, μερικές από τις οποίες επικυρώθηκαν το 2017 και το 2018.

  Κατεβάστε το SanPiN για το νηπιαγωγείο το 2018 μπορείτε εδώ.

  Οι τελευταίες καινοτομίες στο SanPin για νηπιαγωγεία

  Τα ινστιτούτα υγειονομικής επιδημιολογίας εκτελούν τακτικά εργασίες για τη βελτίωση της λειτουργίας των προσχολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τέτοιες δραστηριότητες στοχεύουν στη βελτίωση της ασφάλειας των παιδιών, καθώς και στη βελτίωση της εκμάθησης και της ανάπτυξης των παιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα έκδοση του SanPin υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές.

  Πίνακας 1 "Οι κυριότερες αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ για το SanPin για νηπιαγωγεία το 2018"

  Επιπλέον, μέχρι το 2018, έγιναν τροποποιήσεις στην SanPin για νηπιαγωγεία σχετικά με τα έπιπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Τώρα κάθε παιδί πρέπει να έχει ένα προσωπικό σύνολο βασικών αξεσουάρ επίπλων. Και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε κουκέτες.

  Ποσοστά διατροφής το 2018

  Κάθε προϊόν που θα σερβίρεται στο τραπέζι από μαθητές νηπιαγωγείων πρέπει να έχει ένα έγγραφο άδειας που πιστοποιεί την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων σύμφωνα με το SanPin το 2018. Επιπλέον, ξεχωριστή κατηγορία προτύπων είναι οι κανόνες αποθήκευσης των συστατικών και η σειρά παρασκευής τους.

  Το μενού των πιάτων διαμορφώνεται με βάση τις βασικές ανάγκες του οργανισμού του παιδιού, οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή φυσιολογική ανάπτυξη. Τι σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών.

  Πίνακας 2 "Διατροφική αξία τροφίμων"

  Προβλέπονται ορισμένες διαφορές για τους μαθητές που συμμετέχουν σε συνδυασμένο θηλασμό, δηλαδή με συνδυασμό μαστού και συμπληρωματικής διατροφής.

  Δεν υπάρχουν ομοιόμορφες απαιτήσεις για το σχεδιασμό του μενού SanPin για νηπιαγωγεία το 2018, καθώς η ανάγκη κατανάλωσης διαφορετικών προϊόντων συνδέεται με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Αλλά το πρόγραμμα γεύματος βασίζεται στο χρονοδιάγραμμα της ημέρας στο νηπιαγωγείο. Με 24ωρη διαμονή σε προσχολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ορίζεται:

  Αν ο χρόνος στον κήπο δεν είναι μεγαλύτερος από 8 ώρες, τότε πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν τέσσερα γεύματα. Και είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε χρονικά διαστήματα που δύσκολα μπορούν να υπερβούν 4 ώρες.

  Τεχνολογικοί χάρτες πιάτων σε νηπιαγωγεία

  Η διατροφή των νηπίων στα νηπιαγωγεία δίδεται ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι τα προϊόντα αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Έτσι, το εκπαιδευτικό ίδρυμα το 2018 αναλαμβάνει τέτοια καθήκοντα:

  • επιλέγοντας έναν αξιόπιστο προμηθευτή.
  • την τήρηση των κανόνων παράδοσης ·
  • έλεγχο της εκφόρτωσης και της ποιότητας συσκευασίας των προϊόντων ·
  • συμμόρφωση με τα πρότυπα για την αποθήκευση των πρώτων υλών τροφίμων ·
  • τήρηση συνταγών μαγειρέματος.
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

  Κάθε έτοιμο στοιχείο μενού πρέπει να διαθέτει τεχνολογικό χάρτη. Πρόκειται για ένα έγγραφο που αντικατοπτρίζει τις κύριες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία μαγειρέματος, καθώς και τη θρεπτική του αξία.

  Η έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • το όνομα του πιάτου.
  • τον αριθμό συνταγής που χρησιμοποιείται στο παρασκεύασμα.
  • την πηγή όπου λήφθηκε η συνταγή.
  • το βάρος και τον κατάλογο των εξερχόμενων προϊόντων ·
  • την τελική μάζα του παρασκευασμένου πιάτου ·
  • την ποσότητα υδατανθράκων, θερμίδων, λιπών, πρωτεϊνών και βιταμίνης C σε μία δόση.
  Για πληροφορίες:

  Τέτοια έγγραφα συστηματοποιούνται και παρέχονται ως αναφορά στην Υγειονομική και Επιδημιολογική Υπηρεσία.

  Απαιτήσεις για το έδαφος του νηπιαγωγείου

  Στο SanPin το 2018, εφαρμόζονται αυστηρά οι κανονισμοί, σύμφωνα με τους οποίους επιλέγονται οικόπεδα για την κατασκευή ενός προσχολικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Τα κυριότερα είναι:

  • θέση εντός του συγκροτήματος κατοικιών ή στον χώρο ύπνου.
  • απουσία βιομηχανικών επιχειρήσεων κοντά ·
  • το επίπεδο θορύβου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κανόνα.
  • μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του αέρα ·
  • Η δυνατότητα φυσικού φωτισμού παιδικών χαρών στον καθαρό αέρα.
  Προσοχή

  Στις περιοχές του Άπω Βορρά απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός για την προστασία του τόπου από τον άνεμο και το χιόνι.

  Μια από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για το σχεδιασμό μιας αυλής ενός νηπιαγωγείου στο SanPin το 2018 είναι ένας επαρκής αριθμός χώρων πρασίνου. Έτσι, το ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο δένδρων και θάμνων στην περιοχή είναι το ένα πέμπτο της συνολικής έκτασης της περιοχής, η οποία δεν συμμετέχει στην ανάπτυξη.

  Συνήθως, αυτές οι φυτεύσεις χρησιμοποιούνται για να χωρίσουν περιοχές παιχνιδιού ή τοποθετούνται κατά μήκος της περιμέτρου της αυλής κατά μήκος του φράχτη, η παρουσία του οποίου είναι επίσης υποχρεωτική. Απαγορεύεται αυστηρά η καλλιέργεια φρούτων ή δηλητηριωδών φυτών στην επικράτεια.

  Επιπλέον, το 2018 υπάρχουν ξεχωριστές απαιτήσεις για την SanPin για το σχεδιασμό παιδικών χαρών για νηπιαγωγεία. Τα κυριότερα είναι:

  Όσον αφορά την καθαριότητα, το χειμώνα είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το χιόνι στα οικόπεδα. Το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι ζεστός, θα πρέπει να το πότισμα της βλάστησης τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ο καθαρισμός του χώρου πραγματοποιείται το πρωί και το βράδυ (πριν και μετά την αναχώρηση των μαθητών, αντίστοιχα).

  Η σειρά της ημέρας και η ώρα του έργου του φροντιστή

  Η είσοδος παιδιών στο νηπιαγωγείο πραγματοποιείται προσωπικά από εκπαιδευτικό ή ιατρικό προσωπικό. Αυτή η ανάγκη σχετίζεται με την πρόληψη της εισαγωγής παιδιών με οποιεσδήποτε μολυσματικές ή μολυσματικές ασθένειες. Εάν ένας εργαζόμενος στον κήπο υποψιάζεται μια ανεπαρκή κατάσταση υγείας, το παιδί δεν επιτρέπεται να σπουδάσει.

  Όσον αφορά την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το υπόλοιπο καθεστώς, τα περισσότερα πρότυπα είναι συνιστώμενα. Τα κυριότερα είναι:

  • μια συνεχής περίοδος δραστηριότητας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 6 ώρες σε ομάδες με παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών.
  • είναι επιθυμητό οι εξωτερικοί περίπατοι να διαρκούν τρεις έως τέσσερις ώρες την ημέρα.
  • Δεν συνιστάται η οδήγηση των μαθητών στο δρόμο σε θερμοκρασία μικρότερη από 15 μοίρες.
  • Είναι επιθυμητό να χωριστεί ο χρόνος των πεζοδρομίων σε δύο περιόδους.
  • ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής των παιδιών στο νηπιαγωγείο, ο αριθμός των γευμάτων και η διαθεσιμότητα της ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καθορισμένοι.
  • η διάρκεια του ύπνου του μεσημεριανού διαφέρει μέσα σε 2-3 ώρες, ανάλογα με την ηλικία του μαθητή.
  Πρόσθετες πληροφορίες

  Το 2018, η SanPin κατέγραψε επιπλέον τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών συναντήσεων για παιδιά, τα οποία εξαρτώνται από την ηλικία των μικρών παιδιών. Υποχρεωτικός υπολογισμός και του γενικού εκπαιδευτικού χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της εφάπαξ συνεχούς δραστηριότητας.

  Πόσα παιδιά μπορεί να βρίσκονται στην ομάδα SanPin;

  Τα περισσότερα από τα υιοθετημένα πρότυπα βασίζονται στην ηλικία των μικρών παιδιών και είναι συνηθισμένο να γίνεται διάκριση μεταξύ δύο κατηγοριών προσχολικών παιδιών:

  • παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών ·
  • μετά από τρία χρόνια.
  Προσοχή

  Επίσης, το 2018, λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές σωματικές και πνευματικές ικανότητες των μικρών παιδιών. Από αυτά τα χαρακτηριστικά εξαρτάται ο επιτρεπτός αριθμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε μια ομάδα παιδικών σταθμών.

  Πίνακας 3: "Κατηγορίες παιδιών και μέγιστος αριθμός μαθητών στην ομάδα"

  Ο πίνακας περιέχει πληροφορίες μόνο για τις συνδυασμένες ομάδες και τις ομάδες αποζημίωσης (οι δραστηριότητες των οποίων σχετίζονται με την ανατροφή παιδιών με ψυχικές ή σωματικές διαταραχές). Όσον αφορά τις ομάδες μόνο με υγιή μωρά, ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος των εγκαταστάσεων και τις δυνατότητες για την οργάνωση μιας αποτελεσματικής διαδικασίας εκμάθησης.

  Συνθήκες θερμοκρασίας

  Ο έλεγχος για τον σχηματισμό άνετων συνθηκών για ανάπαυση και ανάπτυξη παιδιών στηρίζεται στους ώμους των εκπαιδευτικών που θα πρέπει να παρακολουθούν τον σωστό καθαρισμό και την προετοιμασία παιδικών και υπνοδωματίων για την υποδοχή των παιδιών. Έτσι, εκτός από τη συμμόρφωση με το καθεστώς θερμοκρασίας, είναι απαραίτητο να ελέγχεται η υγρασία και ο αερισμός των χώρων.

  Σύμφωνα με το SanPin, όλοι οι χώροι στους οποίους τα παιδιά παίζουν, εξασκούν ή χαλαρώνουν υπόκεινται σε αερισμό. Και η διαδικασία διεξάγεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

  • τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για μέγιστο διάστημα 30 λεπτών με το σχηματισμό ενός βυθίσματος, αλλά απουσία παιδιών.
  • τελειώνει μισή ώρα πριν από την άφιξη των μαθητών.
  • μονόπλευρη παρουσία παιδιών και μόνο σε ζεστό, ξηρό καιρό.

  Η υγρασία στους χώρους του νηπιαγωγείου στο SanPin το 2018 δεν πρέπει να υπερβεί το 60% και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, επιτρέπονται οι ακόλουθες οριακές τιμές:

  • παιχνίδι μέσα στα όρια των 21-24, το πιο βέλτιστο - 24 μοίρες?
  • ο ύπνος ποικίλλει από 18 έως 22, αλλά το καλύτερο από όλα - 22.
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

  Μια μικρή απόκλιση από τα καθορισμένα πρότυπα επιτρέπεται, αλλά μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης των δεικτών. Η υπέρβαση των μέγιστων επιτρεπόμενων ψηφίων απαγορεύεται αυστηρά.

  Ανάπτυξη παιδιών

  Το νηπιαγωγείο είναι το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού, επομένως είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί μια σωστή προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών. Έτσι, σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες του SanPin το 2018, η καθημερινή ρουτίνα σε ένα προσχολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να περιλαμβάνει τέτοιες δραστηριότητες:

  • γυμναστική στις εγκαταστάσεις της ομάδας (θα πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον δύο φορές και η διάρκεια των ασκήσεων εξαρτάται από την ηλικία των μικρών παιδιών και θα πρέπει να διαφέρει μέσα σε 5-15 λεπτά).
  • σωματική δραστηριότητα στην ύπαιθρο (η οποία περιλαμβάνει επίσης αθλητικά παιχνίδια) ·
  • Παιχνίδια ρόλων σε ομάδες που απαιτούν ενεργό συμμετοχή.
  • κολύμπι (εάν υπάρχουν πισίνες στο νηπιαγωγείο)?
  • εκπαιδευτικές συνεδριάσεις (η διάρκεια μιας δραστηριότητας ανάπτυξης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες δραστηριότητες) ·
  • Φυσικές ασκήσεις (περιλαμβάνουν αρκετές απλές ασκήσεις).

  Όσον αφορά τα μαθήματα διδασκαλίας, περιλαμβάνουν:

  • εξοικείωση με αριθμούς και γράμματα.
  • τάξεις τέχνης.
  • μουσική και χορογραφία.
  • μοντελοποίηση πλαστελίνης.
  • Κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων από φυσικά υλικά.
  • την ανάπτυξη της λογικής και της μνήμης.

  Από τον δάσκαλο απαιτείται να είναι σε θέση να διανέμει σωστά όλα τα είδη απασχόλησης, ώστε να δίνεται εξίσου προσοχή σε όλους τους τύπους δραστηριότητας.

  Κατάλογος απορρυπαντικών και απολυμαντικών

  Η τήρηση της τάξης σε ομάδες αποτελεί μία από τις κύριες κατευθύνσεις, η οποία εποπτεύεται από την Υγειονομική και Επιδημιολογική Υπηρεσία το 2018 στα νηπιαγωγεία, ειδικά κατά την περίοδο της ευρείας διάδοσης των διαφόρων λοιμώξεων. Έτσι, ως απορρυπαντικό χρησιμοποιημένο διάλυμα σαπουνιού-σόδας, εάν είναι απαραίτητο να παρέχεται πρόσθετη απολύμανση. Επιτρέπεται η χρήση απορρυπαντικών, αλλά μόνο εκείνων που δεν προκαλούν βλάβη στην υγεία.

  Τις περισσότερες φορές, για τον καθαρισμό και το πλύσιμο παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται σαπούνι μωρών. Εφαρμόζεται:

  • για το πλύσιμο των δαπέδων.
  • όταν καθαρίζετε τις λαβές, τα τραπέζια και τις καρέκλες των θυρών.
  • κατά την πλύση των παραθύρων.
  • σε περιπτώσεις πλύσης ρούχων και παιχνιδιών.

  Επιπλέον, τα κενά αέρα και πλύσης χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό χαλιών, στρώσεων και μαξιλαριών.

  Για την απολύμανση των χώρων χρησιμοποιούνται βακτηριοκτόνοι λαμπτήρες. Ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας είναι το σιδέρωμα με ζεστό σίδερο.

  Πίνακας αριθ. 4 "Κατάλογος απορρυπαντικών και απολυμαντικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα"

  SanPin για νηπιαγωγεία 2013 (τρέχον)

  ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΣ - Εκτός από την ανάγνωση αυτού του εγγράφου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο περιοδικό με μια ερώτηση, η απάντηση στην οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε για σας με ειδικούς στον τομέα αυτό και να τις δημοσιεύσετε στις σελίδες του δικτυακού τόπου. Γράψτε μας ερωτήσεις σχετικά με τις υγειονομικές προδιαγραφές στο νηπιαγωγείο στο [email protected]

  Χρησιμοποιήστε την ειδική φόρμα που βρίσκεται στην κεντρική σελίδα του ιστότοπου.

  30 Ιουλίου 2013, ισχύουν νέοι υγειονομικοί και επιδημιολογικοί κανόνες και κανονισμοί για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που εφαρμόζουν προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης. Δίνουμε το πλήρες κείμενο του εγγράφου.

  Υγειονομικοί-επιδημιολογικοί κανόνες και κανονισμοί
  SanPiN 2.4.1.3049-13 για νηπιαγωγεία

  I. Γενικές διατάξεις και πεδίο εφαρμογής

  1.1. Οι κανόνες και οι κανονισμοί (στο εξής - υγειονομικούς κανόνες) υγιεινής-επιδημιολογικής με στόχο την προστασία της υγείας των παιδιών στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της ανάπτυξης και της προώθησης, τη φροντίδα και την επίβλεψη στην προσχολική εκπαιδευτικούς οργανισμούς, καθώς και στην υλοποίηση των υπηρεσιών για την ανάπτυξη των παιδιών (κέντρα ανάπτυξης) στην προσχολική οργανισμούς, ανεξάρτητα από τον τύπο, οργανωτικών, νομικών μορφών και των μορφών ιδιοκτησίας.

  1.2. Αυτοί οι κανόνες υγιεινής θεσπίζουν υγειονομικές επιδημιολογικές απαιτήσεις για:

  • τις συνθήκες τοποθέτησης των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών,
  • τον εξοπλισμό και τη συντήρηση της περιοχής,
  • τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τη συντήρησή τους,
  • φυσικό και τεχνητό φωτισμό των χώρων,
  • θέρμανση και εξαερισμό,
  • υδροδότηση και αποχέτευση,
  • catering,
  • υποδοχή παιδιών σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς,
  • οργάνωση του καθεστώτος της ημέρας,
  • οργάνωση της φυσικής αγωγής,
  • προσωπική υγιεινή του προσωπικού.

  Μαζί με τις υποχρεωτικές απαιτήσεις, οι υγειονομικοί κανόνες περιέχουν συστάσεις1 για τη δημιουργία των πλέον ευνοϊκών και βέλτιστων συνθηκών για τη συντήρηση και ανατροφή των παιδιών με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της υγείας τους.

  1.3. οργανισμούς προσχολικής εκπαίδευσης που λειτουργεί στη λειτουργία της βραχείας παραμονής (έως 5 ώρες την ημέρα), η μείωση της ημέρας (8-10 ώρες παραμονής), πλήρη ημέρα (10,5 έως 12 ωρών παραμονής), εκτεταμένη ημερών (13-14 ώρες παραμονής) και 24ωρη διαμονή των παιδιών.

  Αυτοί οι κανόνες υγιεινής δεν ισχύουν για οικογενειακές ομάδες που βρίσκονται σε κατοικημένα διαμερίσματα (κατοικίες).

  1.4. Αυτοί οι υγειονομικοί κανόνες δεσμευτικές για όλους τους πολίτες, νομικά πρόσωπα και μεμονωμένους επιχειρηματίες, των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή, τη λειτουργία των αντικειμένων της προσχολικής εκπαιδευτικούς οργανισμούς που ασχολούνται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και προσχολικής ηλικίας οργανώσεις παρέχουν υπηρεσίες για την ανάπτυξη των παιδιών (στο εξής: - προσχολικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί).

  1.5. Αυτοί οι κανόνες υγιεινής δεν ισχύουν για τις εγκαταστάσεις κατά τη φάση σχεδιασμού, κατασκευής, ανακατασκευής και ανάθεσης κατά την έναρξη ισχύος των εν λόγω υγειονομικών κανονισμών.

  Προηγουμένως κατασκευασμένα προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν σύμφωνα με το έργο για το οποίο κατασκευάστηκαν.

  1.6. Η λειτουργία της προσχολικής εκπαιδευτικούς οργανισμούς που εφαρμόζουν το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, που πραγματοποιούνται με την παρουσία συμπέρασμα, επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση της με υγειονομικούς κανονισμούς και τους παρόντες υγειονομικών κανονισμών που εκδίδονται από την αρχή που είναι εξουσιοδοτημένη από το ομοσπονδιακό κράτος υγειονομικής και επιδημιολογικής επιτήρησης και η ομοσπονδιακή εποπτεία της πολιτείας στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών για τους σκοπούς της αδειοδότησης εκπαιδευτική δραστηριότητα.

  1.7. Η παρακολούθηση της εφαρμογής του παρόντος υγειονομικών κανονισμών σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, η άδεια ομοσπονδιακό σώμα της εκτελεστικής αρχής που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και την εφαρμογή του ομοσπονδιακού κράτους υγειονομικής και επιδημιολογικής επιτήρησης και η ομοσπονδιακή εποπτεία της πολιτείας στον τομέα της προστασίας του potrebiteley2 δικαιωμάτων].

  1.8. Τα παιδιά κάτω των 2 μηνών έως 7 ετών γίνονται δεκτά στην προσχολική οργάνωση. Επιλογή των ενδεχόμενων (μικτή) ομάδα μικτής ηλικίας θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα διοργάνωσης σε λειτουργία της από την ημέρα που αντιστοιχεί στις ανατομικές και φυσιολογικά χαρακτηριστικά του κάθε ηλικιακή ομάδα.

  1.9. Αριθμός των παιδιών σε ομάδες της προσχολικής εκπαιδευτικό ίδρυμα της γενικής αναπτυξιακής προσανατολισμού καθορίζεται με βάση τον υπολογισμό της ομάδας περιοχής (παιχνίδι) χώρο - για τους νέους ομάδες (μέχρι 3 ετών) δεν είναι μικρότερη από 2,5 τετραγωνικό μέτρο για 1 παιδί για παιδιά προσχολικής (3-7 έτη) - τουλάχιστον 2,0 μέτρα τετράγωνο για ένα παιδί, που βρίσκεται στην ομάδα.

  1.10. Η ποσότητα και η αναλογία των ηλικιακών ομάδων στην προσχολική εκπαιδευτικό ίδρυμα της αντιστάθμισης τύπου, που πραγματοποιούνται με ειδική διόρθωση των ελλείψεων στη φυσική και (ή) πνευματική ανάπτυξη, καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών.

  1.11. Ο συνιστώμενος αριθμός παιδιών στις ομάδες αποζημίωσης για παιδιά κάτω των 3 ετών και άνω των τριών ετών, αντίστοιχα, δεν πρέπει να υπερβαίνει:

  • για παιδιά με σοβαρές διαταραχές του λόγου - 6 και 10 παιδιά.
  • για παιδιά με φωνητικές φωνητικές διαταραχές ομιλίας ηλικίας άνω των 3 ετών - 12 παιδιά.
  • για τα κωφά παιδιά - 6 παιδιά και για τις δύο ηλικιακές ομάδες.
  • για τα παιδιά με προβλήματα ακοής - 6 και 8 παιδιά.
  • για τα τυφλά παιδιά - 6 παιδιά και για τις δύο ηλικιακές ομάδες.
  • για παιδιά με προβλήματα όρασης, για παιδιά με αμβλυωπία, στραβισμό - 6 και 10 παιδιά.
  • για παιδιά με μυοσκελετικές διαταραχές - 6 και 8 παιδιά.
  • για παιδιά με ψυχική καθυστέρηση - 6 και 10 παιδιά.
  • για παιδιά με νοητική υστέρηση - 6 και 10 παιδιά.
  • για παιδιά με νοητική καθυστέρηση μέτρια, σοβαρή στην ηλικία άνω των 3 ετών - 8 παιδιά.
  • για παιδιά με αυτισμό μόνο σε ηλικία άνω των 3 ετών - 5 παιδιά.
  • για παιδιά με σύνθετο ελάττωμα (με συνδυασμό 2 ή περισσότερων ανεπαρκειών στη σωματική και / ή ψυχική ανάπτυξη) - 5 παιδιά και για τις δύο ηλικιακές ομάδες.
  • για παιδιά με άλλες αναπηρίες - 10 και 15 παιδιά. Επιτρέπεται να οργανώσει διαφορετικές ηλικίες (μικτή) ομάδα των παιδιών στην προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιστάθμιση κατεύθυνση εξετάζει το ενδεχόμενο διοργάνωσης τους στην καθημερινή ρουτίνα, τα αντίστοιχα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε ηλικιακής ομάδας.

  1.12. Στην προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα, ομάδες εστίασης προσλήψεων σε συνδυασμό, την εφαρμογή της κοινής εκπαίδευσης των υγιών παιδιών και παιδιών με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών.

  Συνιστώμενος αριθμός παιδιών σε ομάδες συνδυασμένου προσανατολισμού:

  α) μέχρι 3 έτη - όχι περισσότερα από 10 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και 3 παιδιών με αναπηρία,

  • όχι περισσότερο από 10 παιδιά, των οποίων το πολύ 3 παιδιά κωφά ή τυφλά παιδιά, ή παιδιά με διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος, ή τα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση, σοβαρή, ή τα παιδιά με πολύπλοκες ελαττώματα?
  • όχι περισσότερο από 15 παιδιά, των οποίων το πολύ 4 άτομα με προβλήματα όρασης και (ή) παιδιά με αμβλυωπία και (ή) ένα στραβισμός, ή τα παιδιά με προβλήματα ακοής, ή παιδιά με σοβαρές διαταραχές της ομιλίας, ή παιδιά με ήπια νοητική καθυστέρηση?
  • όχι περισσότερα από 17 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων όχι περισσότερο από 5 παιδιά με νοητική καθυστέρηση.

  II. Απαιτήσεις για την τοποθέτηση προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών

  2.1. Κτίριο της προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές εντός της επικράτειας εκτός των υγειονομικών ζωνών προστασίας των επιχειρήσεων, τα κτίρια και άλλα αντικείμενα και τις αποστάσεις, παρέχοντας κανονιστικές επίπεδα θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για κατοικημένες περιοχές και ρυθμιστικά επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας και φυσικού φωτισμού και παιδικές χαρές.

  2.2. Στις περιοχές του Άπω Βορρά παρέχεται προστασία από τον άνεμο και το χιόνι για τα εδάφη των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών.

  III. Απαιτήσεις για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση των περιοχών των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών

  3.1. Το έδαφος ενός προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης κατά μήκος της περιμέτρου συνιστάται να είναι περιφραγμένο με φράχτη και μια λωρίδα πράσινων φυτειών. Ο τοπικός σχεδιασμός με δέντρα και θάμνους διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες.

  Το έδαφος συνιστάται να φυτέψει σε ποσοστό 50% της έκτασης χωρίς κτίρια. Για την Άπω Βόρεια, καθώς και στις πόλεις στις συνθήκες που επικρατούν (πυκνό) αστικών εξωραϊσμού επιτρέπεται να μειωθεί στο 20% του χώρου χωρίς ανάπτυξη.

  Οι πράσινες φυτείες χρησιμοποιούνται για να διαχωρίσουν τις ομάδες ομάδας από το άλλο και να διαχωρίσουν τις ομάδες ομάδας από την οικονομική ζώνη.

  Όταν το εξωραϊσμό του εδάφους δεν φυτεύεται φρούτα που φέρουν δέντρα και θάμνους, δηλητηριώδη και ακανθώδη φυτά.

  Κατά το σχεδιασμό προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών, διατίθεται χώρος για αναπηρικά καροτσάκια και έλκηθρα, προστατευόμενος από θόλο από βροχοπτώσεις.

  3.2. Τα πλημμυρικά και καταιγίσια ύδατα εκτρέπονται από την επικράτεια του εκπαιδευτικού ιδρύματος προσχολικής ηλικίας για την πρόληψη της πλημμύρας και της μόλυνσης παιδικών χαρών για παιδιά.

  3.3. Το έδαφος της προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης πρέπει να διαθέτει εξωτερικό ηλεκτρικό φωτισμό. Το επίπεδο τεχνητού φωτισμού κατά την παραμονή των παιδιών στο έδαφος πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 lux στο επίπεδο του εδάφους τη νύχτα.

  3.4. Τα επίπεδα θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην επικράτεια των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά επίπεδα που καθορίζονται για την επικράτεια των κτιρίων κατοικιών.

  3.5. Στο έδαφος του προσχολικού εκπαιδευτικού οργανισμού διακρίνονται το παιχνίδι και οι οικονομικές ζώνες.

  3.6. περιοχή Ζώνη παιχνίδι περιλαμβάνει μια ομάδα μαξιλάρι - ξεχωριστά για κάθε ομάδα (προτείνεται επιτόκιο στη ζώνη του όχι λιγότερο από 7,0 τετραγωνικά μέτρα ανά παιδί για βρέφη και μικρά παιδιά (μέχρι 3 ετών) και όχι μικρότερη από 9,0 τ.μ... 1 παιδί προσχολικής ηλικίας (από 3 έως 7 ετών) και αθλητικό πεδίο (ένα ή περισσότερα).

  Στο μακρινό Βορρά, και στις πόλεις στις τρέχουσες συνθήκες μείωσης (πυκνό) αστική περιοχή επιτρέπεται παιδικές χαρές στο 20% με την επιφύλαξη της αρχής του ομίλου και παρέχοντας μόνωση κάλυψη των αναγκών των παιδιών στην κίνηση και την αντίστοιχη ανάπτυξη.

  Στις συνθήκες της αναπτυγμένης (πυκνής) αστικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την οργάνωση των περιπάτων, επιτρέπεται η χρήση συνδυασμένων ομάδων ομάδων.

  Για τους προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και περίθαλψης με τρόπο λειτουργίας άνω των 5 ωρών την ημέρα, πρέπει να παρέχονται εξοπλισμένοι χώροι για περιπάτους για παιδιά και φυσική αγωγή.

  Για περιπάτους μπορεί να χρησιμοποιηθεί έδαφος τετραγώνων, πάρκων και άλλων περιοχών, προσαρμοσμένα για περπάτημα των παιδιών και φυσική αγωγή.

  3.7. Η διάρκεια της απομόνωσης των χώρων ομαδικής και φυσικής αγωγής των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών καθορίζεται σύμφωνα με τις υγειονομικές απαιτήσεις για την ηλιοπροστασία των οικιστικών και δημόσιων κτιρίων και εδαφών.

  3.8. Η κάλυψη των ομαδικών πλατφορμών και της ζώνης φυσικής καλλιέργειας πρέπει να είναι βότανα, με συμπαγές έδαφος, χωρίς σκόνη ή από υλικά που δεν έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στον άνθρωπο.

  3.9. Για να προστατεύσετε τα παιδιά από τον ήλιο και τις βροχοπτώσεις στην επικράτεια κάθε πλατφόρμα ομάδας, δημιουργήστε μια περιοχή σκιά κουβούκλιο τουλάχιστον 1 τετραγωνικό μέτρο. m ανά παιδί. Για ομάδες κάτω των 15 ατόμων, η περιοχή του σκιερού θόλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 τετραγωνικά μέτρα. m.

  Επιτρέπεται η τοποθέτηση πτυσσόμενων τέντες και κιόσκι στον παραλιακό δρόμο για χρήση στην καυτή περίοδο.

  3.10. Τα τέντες σκιών συνιστώνται να είναι εξοπλισμένα με ξύλινα δάπεδα (ή άλλα οικοδομικά υλικά που είναι αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία) σε απόσταση τουλάχιστον 15 cm από το έδαφος.

  3.10.1. Τα καταφύγια σκιών για παιδιά νηπιακής και νεαρής ηλικίας και προσχολικής ηλικίας στις κλιματολογικές περιοχές I, II, III προστατεύονται από τρεις πλευρές, το ύψος του περιβόλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 m.

  3.10.2. Συνιστάται σε κλιματικές υποπεριοχές IA, IB, IG αντί σε σκιερά τέντες για τον εξοπλισμό θερμαινόμενων διαδρόμων τουλάχιστον 2 τετραγωνικών μέτρων m ανά παιδί με την παροχή αερισμού στις βεράντες.

  3.10.3. Τέντες ή βεράντες χαρά για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών έχουν τη δυνατότητα να συνδέσετε στο κτίριο της προσχολικής εκπαιδευτικούς οργανισμούς και χρησιμοποιείται ως βεράντα για να οργανώσετε περιπάτους ή τον ύπνο. Τα σκιερά στέγαστρα (βόλτες με τα πόδια), που είναι προσαρτημένα σε κτίρια, δεν πρέπει να καλύπτουν τους χώρους των ομαδικών κυττάρων και να μειώνουν τον φυσικό φωτισμό.

  3.11. Για την αποθήκευση παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται στην επικράτεια προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών, αναπηρικών αμαξιδίων, έλκηθρων, ποδηλάτων, σκι, υπάρχει ένα ειδικό μέρος.

  3.12. Οι παιδικές χαρές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις για παιδιά είναι εξοπλισμένες με τα παλιότερα χαρακτηριστικά τους.

  Ο εξοπλισμός παιχνιδιού πρέπει να αντιστοιχεί στην ηλικία των παιδιών και να είναι κατασκευασμένος από υλικά που δεν έχουν επιβλαβές αποτέλεσμα σε ένα άτομο.

  3.13. Στους νεόκτιστους προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς συνιστάται η διάθεση αθλητικών χώρων (ένα ή περισσότερα) για παιδιά, ανάλογα με την ικανότητα των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών και του προγράμματος αθλητικών δραστηριοτήτων.

  3.14. Για την κλιματολογική περιοχή III κοντά στους αθλητικούς χώρους επιτρέπεται να οργανώνονται ανοιχτές πισίνες για παιδιά.

  3.15. Κάθε χρόνο, την άνοιξη, πραγματοποιείται πλήρης αλλαγή άμμου στις παιδικές χαρές. Η νέα εισαγόμενη άμμος πρέπει να συμμορφώνεται με υγειονομικά πρότυπα για παρασιτολογικά, μικροβιολογικά, υγειονομικά, χημικά, ακτινολογικά δείγματα. Οι αμμοθίνες σε απουσία παιδιών πρέπει να είναι κλειστές για να αποφεύγεται η μόλυνση από την άμμο (καπάκια, πολυμερείς μεμβράνες ή άλλες προστατευτικές διατάξεις). Κατά την ανίχνευση παθογόνων παρασιτικών ασθενειών, εμφανίζεται μια εξαιρετική αλλαγή της άμμου.

  3.16. Η οικονομική ζώνη πρέπει να βρίσκεται στην είσοδο των εγκαταστάσεων παραγωγής της τραπεζαρίας και να έχει ανεξάρτητη είσοδο.

  Στις συνθήκες της υπάρχουσας (πυκνής) αστικής ανάπτυξης, υπάρχει έλλειψη ανεξάρτητης εισόδου από το δρόμο.

  Σε περίπτωση αδυναμίας εξοπλισμού ανεξάρτητης εισόδου στο έδαφος της οικονομικής ζώνης, η πρόσβαση του μηχανοκίνητου οχήματος στον οικονομικό χώρο διεξάγεται κατά τη διάρκεια της απουσίας παιδιών στο προσχολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

  Στο έδαφος της οικονομικής ζώνης πρέπει να υπάρχουν χώροι για την ξήρανση των κλινοσκεπασμάτων και τον καθαρισμό των χαλιών.

  3.17. Στο έδαφος της οικονομικής ζώνης είναι δυνατόν να τοποθετηθεί μια αποθήκη λαχανικών.

  3.18. Στην οικονομική ζώνη υπάρχει μια περιοχή συλλογής σκουπιδιών σε απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων από το κτίριο. Σε σκληρή επιφάνεια, τοποθετούνται δοχεία με καπάκια. Η περιοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιοχή της βάσης των δοχείων. Επιτρέπεται η χρήση άλλων ειδικών κλειστών κατασκευών για τη συλλογή απορριμμάτων και απορριμμάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησής τους σε γειτονικές περιοχές του χώρου υποδοχής προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης για οικιστική ανάπτυξη.

  3.19. Η περιοχή καθαρίζεται καθημερινά: το πρωί για 1-2 ώρες πριν την άφιξη των παιδιών ή το βράδυ μετά την αναχώρηση των παιδιών.

  Σε ξηρούς και ζεστούς καιρούς, συνιστάται η παροχή νερού στο έδαφος τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

  Το χειμώνα, συνιστάται να καθαρίσετε την περιοχή του χιονιού ανάλογα με τις ανάγκες, η περιοχή επιτρέπεται να ψεκαστεί με άμμο, δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών αντιδραστηρίων.

  3.20. Τα στερεά οικιακά απορρίμματα και άλλα υπολείμματα πρέπει να καθαρίζονται σε δοχεία απορριμμάτων. Ο καθαρισμός των δοχείων απορριμμάτων πραγματοποιείται από εξειδικευμένους οργανισμούς.

  Δεν επιτρέπεται η καύση σκουπιδιών στο έδαφος ενός προσχολικού εκπαιδευτικού οργανισμού και σε άμεση γειτνίαση με αυτό.

  3.21. Εισόδους και εισόδους στο έδαφος της προσχολικής εκπαιδευτικό ίδρυμα, δρόμους, μονοπάτια με τα βοηθητικά κτίσματα στην αυλή δοχείο για τη συλλογή των απορριμμάτων που καλύπτονται με άσφαλτο, σκυρόδεμα ή άλλη σκληρή επιφάνεια.

  ΣΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ανάπτυξη παιχνιδιών σε χαμηλές τιμές σε εξειδικευμένο κατάστημα "Νηπιαγωγείο" - detsad-shop.ru.

  IV. Απαιτήσεις για το κτίριο, τους χώρους, τον εξοπλισμό και το περιεχόμενό τους

  4.1. Συνιστάται οι νεόκτιστες εγκαταστάσεις των προσχολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να βρίσκονται σε ξεχωριστό κτίριο.

  Κτίριο της προσχολικής ηλικίας εκπαιδευτικών οργανισμών μπορεί να είναι επιδαπέδια ή δίπλα σε κατοικίες, κτίρια γραφείων και δημόσιες εγκαταστάσεις (εκτός από τα διοικητικά κτίρια των βιομηχανικών επιχειρήσεων), καθώς και ενσωματωμένο σε κτίρια κατοικιών και το ενσωματωμένο και επισυνάπτεται στα σπίτια, κτίρια γραφείων δημόσιας χρήσης (εκτός από διοικητικά κτίρια βιομηχανικής επιχειρήσεις).

  Επιτρέπονται προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα στα ενσωματωμένα στα σπίτια χώρων σε ενσωματωμένο και επισυνάπτεται εγκαταστάσεις (ή εφαπτόμενες), με ξεχωριστό περιφραγμένο χώρο με ξεχωριστή είσοδο και έξοδο για τα παιδιά (είσοδος) για μηχανοκίνητα οχήματα.

  4.2. Η ικανότητα των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών καθορίζεται από το σχεδιαστικό έργο.

  4.3. Το κτίριο της προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης πρέπει να έχει αριθμό ορόφων όχι μεγαλύτερων από τρεις.

  Στους τρίτους ορόφους των προσχολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνιστάται να τοποθετούνται ομάδες για παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και επιπλέον δωμάτια για εργασία με παιδιά.

  Τα ομαδικά κελιά για παιδιά κάτω των 3 ετών βρίσκονται στον 1ο όροφο.

  Σε οικόπεδα με σύνθετο έδαφος επιτρέπεται η αύξηση του αριθμού των ορόφων σε τρεις ορόφους, με την προϋπόθεση ότι οι έξοδοι από τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο εγκαθίστανται στο επίπεδο του σημείου προγραμματισμού.

  4.4. Κατά το σχεδιασμό προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών παρέχεται το ακόλουθο σύνολο χώρων: ομαδικά κελιά (απομονωμένα δωμάτια για κάθε ομάδα παιδιών). επιπλέον δωμάτια για μαθήματα με παιδιά (αίθουσα μουσικής, γυμναστήριο, αίθουσα λογοθεραπευτών και άλλα). συνοδευτικές εγκαταστάσεις (ιατρική μονάδα, μπάρμπεκιου, πλυσταριό) · υπηρεσία-νοικοκυριό διορισμό για το προσωπικό.

  Στα υπάρχοντα κτίρια, προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα επιτρεπόμενη μεταβολή των χώρων αθλητισμού και μουσικές σκηνές κάτω η ομάδα κυττάρων με την προϋπόθεση ότι ένας από αυτούς γι 'αυτόν τη μουσική και τη φυσική αγωγή μαθήματα.

  4.5. Δεν επιτρέπεται η διαμονή σε υπόγεια και υπογείων ορόφων κτιρίων για παιδιά και ιατρικές εγκαταστάσεις.

  4.6. Τα κτίρια προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών μπορούν να έχουν διαφορετικές διαμορφώσεις, όπως: συμπαγές, μπλοκ ή περίπτερο δομή, αποτελούνται από πολλά κτίρια περίπτερο, χωριστά στέκεται ή συνδέεται μεταξύ τους με θερμαινόμενες μεταβάσεις. Οι μη θερμαινόμενες μεταβάσεις και οι γκαλερί επιτρέπονται μόνο στην κλιματική υποπεριοχή III Β.

  4.7. Κατά το σχεδιασμό προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών, το ύψος των χώρων και το σύστημα εξαερισμού πρέπει να εξασφαλίζουν παραμέτρους ανταλλαγής αέρα με υγιεινή γείωση.

  4.8. Προκειμένου να διατηρηθεί το αέριο-θερμικό καθεστώς στις εγκαταστάσεις των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών, ανάλογα με τις κλιματικές περιοχές, οι εισόδους στα κτίρια πρέπει να είναι εξοπλισμένες με ταμπούρ.

  4.9. Ογκομετρικές και σχεδιαστικές αποφάσεις των χώρων των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών πρέπει να παρέχουν προϋποθέσεις για την τήρηση της αρχής της απομόνωσης των ομάδων. Τα ομαδικά κελιά για βρέφη και μικρά παιδιά πρέπει να έχουν την δική τους είσοδο στην παιδική χαρά.

  4.10. Το κτίριο της προσχολικής εκπαιδευτικό ίδρυμα επιτρέπεται Εξοπλισμός SSO κοινή σκάλα για τις ομάδες για τα βρέφη παιδιά, βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας - όχι περισσότερο από 4 ομάδες, ανεξάρτητα από τη θέση τους στο κτίριο.

  Κατά την τοποθέτηση προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα κτίρια των κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, και συνδέονται με τα σπίτια, κτίρια γραφείων και του σκοπού επιτρέπεται εξοπλισμό δημόσια SSO στην προσχολική οργανισμούς χωρίς τη διαίρεση σε ομάδες.

  4.11. Η σύνθεση της ομάδας του κυττάρου περιλαμβάνει: Dressing (υποδοχή) (για την υποδοχή των παιδιών και την αποθήκευση των εξωτερικά ενδύματα), ομάδα (για τα παιχνίδια, τις δραστηριότητες, και τα γεύματα), υπνοδωμάτιο, αποθήκη τροφίμων (για την παρασκευή έτοιμων γευμάτων για τη διανομή και το πλύσιμο των επιτραπέζιων σκευών), τουαλέτα ( σε συνδυασμό με ένα νιπτήρα).

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ομάδα για να οργανώσετε τον ύπνο σας χρησιμοποιώντας κρεβάτια με πτυσσόμενα κρεβάτια ή πτυσσόμενα κρεβάτια με σκληρό κρεβάτι.

  Τα υπνοδωμάτια κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης των παιδιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση παιγνίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του βασικού γενικού εκπαιδευτικού προγράμματος της προσχολικής εκπαίδευσης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τηρείτε αυστηρά το καθεστώς αερισμού και υγρού καθαρισμού: στην κρεβατοκάμαρα, ο υγρός καθαρισμός πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ύπνο των παιδιών, με συνεχή αερισμό για 30 λεπτά.

  Στο σαλόνι για βρέφη και μικρά παιδιά έως και ένα έτος, υπάρχει χώρος για την απογύμνωση των γονιών και τη διατροφή των βρεφών με τις μητέρες. Ένα υπνοδωμάτιο για βρέφη και μικρά παιδιά έως ένα έτος πρέπει να διαχωρίζεται από ένα τζάμι σε δύο ζώνες: για βρέφη και μικρά παιδιά μέχρι ένα έτος.

  4.12. Οι περιοχές των χώρων που εισέρχονται στην ομάδα κυττάρων γίνονται αποδεκτές σύμφωνα με τις συνιστώμενες περιοχές των χώρων του κυτταρικού ομίλου (Πίνακας 1 του Παραρτήματος Νο. 1).

  Για νεόδμητα κτίρια της προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα βέλτιστη ομάδα περιοχή και τα υπνοδωμάτια καλούνται να πάρουν υπολογισμού του χώρου ανά παιδί (με βάση τα έπιπλα και την τοποθέτηση του) και η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα.

  4.13. Σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς για ομαδικά κελιά που βρίσκονται στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο, μπορούν να τοποθετηθούν παιδικές θυρίδες στον πρώτο όροφο.

  Οι προσχολικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί (ομάδες) πρέπει να διαθέτουν όρους για την αποξήρανση εξωτερικών ενδυμάτων και υποδημάτων.

  4.14. Για να περιορίσετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την υπερθέρμανση των χώρων αναγκαίων για την παροχή ηλιακού ελέγχου στο σχεδιασμό των κτιρίων και την εγκατάσταση των παραθύρων στα δωμάτια του Ομίλου, κρεβατοκάμαρες, μουσικής και φυσικής αγωγής δωμάτια, εγκαταστάσεις τροφοδοσίας, που αντιμετωπίζει στην αζιμούθια των 200-275 βαθμούς για τις περιοχές νότια της 60-45 ° Ν και σε αζιμούθια 91-230 μοίρες για περιοχές νότια των 45 βαθμών βόρεια.

  4.15. Ο σχεδιασμός των παραθύρων πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα διοργάνωσης του εξαερισμού των χώρων που προορίζονται για τη διαμονή των παιδιών.

  4.16. Οι υαλοπίνακες των παραθύρων πρέπει να είναι κατασκευασμένες από ένα μόνο υαλοπίνακα. Κατά την αντικατάσταση των παραθύρων, η περιοχή υαλοπινάκων πρέπει να αποθηκευτεί ή να διευρυνθεί. Η αντικατάσταση του σπασμένου γυαλιού πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως.

  4.17. Στα νεόκτιστα και ανακατασκευασμένα κτίρια των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών με αριθμό μαθητών άνω των 120 ετών συνιστάται να παρέχονται δύο αίθουσες: η μία για τη μουσική και η άλλη για τη φυσική αγωγή. Οι αίθουσες δεν πρέπει να περνούν.

  Σε νεόκτιστα και ανακατασκευασμένα κτίρια προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών με αριθμό μαθητών μέχρι 120 και υφιστάμενων κτιρίων επιτρέπεται ένα κοινό δωμάτιο μουσικής και φυσικής αγωγής.

  Αν υπάρχει μια αίθουσα στον προσχολικό εκπαιδευτικό οργανισμό, συνιστάται η χρήση εξειδικευμένου χώρου φυσικής αγωγής για υπαίθρια άσκηση.

  4.18. Για τη διεξαγωγή της σωματικής κατάρτισης στα κτίρια των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών IA, IB και IG, οι κλιματικές υποπεριοχές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν θερμαινόμενες βεράντες με τα πόδια.

  4.19. Κατά την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία της πισίνας για παιδιά σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, θα πρέπει να τηρούνται οι υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για την κατασκευή των πισίνων, τη λειτουργία τους, την ποιότητα του νερού της πισίνας και τον ποιοτικό έλεγχο.

  4.20. Κατά την εκτέλεση μαθημάτων παιδιών που χρησιμοποιούν τεχνολογία υπολογιστών, η οργάνωση και ο τρόπος μελετών πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την οργάνωση της εργασίας.

  4.21. Στους υφιστάμενους προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, η διαθεσιμότητα ιατρικών εγκαταστάσεων (ιατρική μονάδα) επιτρέπεται σύμφωνα με τα έργα για τα οποία κατασκευάστηκαν.

  4.22. Για τα νεόκτιστα προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους, ιατρική μονάδα αποτελούμενη από ιατρικά και διαδικαστικά γραφεία, παρέχεται μια τουαλέτα. Η συνιστώμενη περιοχή της ιατρικής μονάδας παρουσιάζεται στον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Νο. 1.

  Η τουαλέτα παρέχει μια θέση για την παρασκευή απολυμαντικών διαλυμάτων.

  Η ιατρική μονάδα (ιατρείο) πρέπει να έχει ξεχωριστή είσοδο από το διάδρομο.

  Για την προσωρινή απομόνωση των ασθενών, επιτρέπεται η χρήση χώρων ιατρικής μονάδας (ιατρικός ή διαδικαστικός χώρος).

  Κατά την τοποθέτηση μιας προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης (ή ομάδων) με βάση εκπαιδευτικό οργανισμό, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η ιατρική μονάδα (ή ιατρείο) αυτού του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

  Κατά την τοποθέτηση προσχολικής εκπαιδευτικό ίδρυμα (ή ομάδες) και συνδέονται με κατοικίες (ή κτίρια γραφείων και δημόσιες εγκαταστάσεις, καθώς και ενσωματωμένη στα σπίτια και ενσωματωμένο και επισυνάπτεται στα σπίτια, κτίρια γραφείων και δημόσιες εγκαταστάσεις), το οποίο δεν παρέχει ιατρικές γραφείο, επιτρέπεται στο γραφείο του επικεφαλής του εξοπλισμού εκπαίδευσης προσχολικής εκπαίδευσης για την προσωρινή απομόνωση ασθενών παιδιών, που χωρίζονται από ένα μετασχηματιστικό διαμέρισμα.

  4.23. Σε κτίρια, εκπαιδευτικούς οργανισμούς συστήσει προ-παρέχουν ένα ελάχιστο σύνολο των χώρων υπηρεσίας, εγχώρια, σύμφωνα με μια συνιστώμενη σύνθεση και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και οικιακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον πίνακα 2 Εφαρμογές N 1.

  Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ομάδων κυψελών πάνω από τις εγκαταστάσεις της κουζίνας και των ρούχων.

  4.24. Στο νεόκτιστο και ανακατασκευάστηκε αντικείμενα της προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να παρέχουν την υπηρεσία catering, που εργάζονται για τις πρώτες ύλες και ημικατεργασμένα προϊόντα, ή μπουφέ-διανομή για τη λήψη έτοιμα φαγητά και γαστρονομικές προϊόντα που προέρχονται από τις επιχειρήσεις εστίασης και διανομής τους με τις ομάδες.

  Η σύνθεση και η έκταση των χώρων της μονάδας τροφίμων (μπουφέ-διανομέας) καθορίζονται από το έργο σχεδιασμού.

  Οι λύσεις σχεδιασμού του όγκου των εγκαταστάσεων της μονάδας τροφίμων θα πρέπει να προβλέπουν μια σειρά τεχνολογικών διαδικασιών που θα εξαλείψουν τις ροές των ακατέργαστων και τελικών προϊόντων.

  Επιτρέπεται η τοποθέτηση των δωματίων της μονάδας κουζίνας στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο, υπό τον όρο ότι είναι σχεδιασμένο σε ξεχωριστό μπλοκ (κτίριο). Εγκαταστάσεις για την υποδοχή του τροφίμου, αποθήκευσης για τα λαχανικά, τα λαχανικά πρωτογενή επεξεργασία (συμπεριλαμβανομένης της πατάτας καθαρισμού), πλύνετε δοχείο απορριμμάτων και μια φωτογραφική μηχανή προβάλλονται στο ισόγειο.

  Οι αποθηκευτικοί χώροι δεν βρίσκονται υπό πλύσιμο, ντους και μονάδες υγιεινής, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής με σκάλες.

  Στο υπόγειο, τα τρόφιμα (λαχανικά, κονσερβοποιημένα προϊόντα) μπορούν να αποθηκευτούν παρέχοντας τις απαραίτητες συνθήκες αποθήκευσης που έχουν καθοριστεί από τον κατασκευαστή.

  Οι χώροι αποθήκευσης τροφίμων πρέπει να είναι αδιάβροχοι στα τρωκτικά.

  4.25. Κατά το σχεδιασμό του τμήματος τροφοδοσίας, εργάζονται σε πρώτες ύλες, συνιστάται να παρέχει τις ακόλουθες σύνολο των χώρων: ζεστό μαγαζί, μεταφορά, το κρύο κατάστημα, το κρέας και τα ψάρια κατάστημα, πρωτοβάθμια εργοστάσιο επεξεργασίας λαχανικών, πλύνετε τα σκεύη κουζίνας, αποθήκευση ξηρών προϊόντων, αποθήκευσης για τα λαχανικά, ένα δωμάτιο με εξοπλισμό αποθήκευσης ψύξης αναλώσιμα προϊόντα, εκκίνηση.

  Στο καυτό κατάστημα μπορεί να είναι ένα λειτουργικό διαχωρισμό των χώρων με τις ζώνες αποκόλλησης: η επεξεργασία των λαχανικών, κρέατος και ψαριών προϊόντων και η ζώνη των κρύα ορεκτικά, υπόκεινται σε υγιεινής-επιδημιολογικές απαιτήσεις στις τεχνολογικές διεργασίες του μαγειρέματος.

  4.26. Κατά το σχεδιασμό του τμήματος τροφοδοσίας, εργάζονται σε ημιτελή προϊόντα, συνιστάται να παρέχει τις ακόλουθες σύνολο των χώρων: εκκίνησης, κατάστημα dogotovochny, ζεστό μαγαζί, το κρύο κατάστημα, μεταφορά, χώρο αποθήκευσης για χύμα προϊόντα, χώρους με ψυκτικό εξοπλισμό για την αποθήκευση ευπαθών τροφίμων, το πλύσιμο σκευών κουζίνας. Dogotovochny, ζεστά και κρύα τμήμα μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο δωμάτιο, που χωρίζονται από ένα χώρισμα.

  Στη μονάδα τροφίμων, που εργάζονται σε ημικατεργασμένα προϊόντα, πλυμένα ή / και αποφλοιωμένα λαχανικά, θα πρέπει να φθάσουν τα ημιτελικά προϊόντα με υψηλό βαθμό ετοιμότητας (κρέας, ψάρι).

  4.27. Οι σημειώσεις μπουφέ θα πρέπει να παρέχονται αποφάσεις χώρου σχεδιασμού, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, επιτρέπει τη λήψη έτοιμα φαγητά, προϊόντα τροφίμων και τη διανομή τους στα κύτταρα της ομάδας, καθώς και ζεστά ροφήματα και ορισμένα τρόφιμα (αφέψημα από λουκάνικα, αυγά, σαλάτες, κομμένο σε φέτες έτοιμες προϊόντα). Σε αυτόματους διανομείς πρέπει να υπάρχουν συνθήκες για το πλύσιμο των χεριών.

  4.28. Κατά το σχεδιασμό ενός χώρου φαγητού στο κτίριο μιας προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης, το δωμάτιο του προσωπικού, το βεστιάριο και ο χώρος για την παρασκευή απορρυπαντικών και απολυμαντικών μπορούν να τοποθετηθούν έξω από την κουζίνα.

  Οι υπάλληλοι της κουζίνας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αίθουσες εξυπηρέτησης (δωμάτιο προσωπικού, αποδυτήρια) και χώρους υγειονομικής (ντους και τουαλέτας για το προσωπικό) χώρους προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης.

  Η κοινή αποθήκευση του εξοπλισμού συγκομιδής και η προετοιμασία των απορρυπαντικών και απολυμαντικών διαλυμάτων που προορίζονται για τη μονάδα τροφίμων και άλλες εγκαταστάσεις του προσχολικού εκπαιδευτικού οργανισμού επιτρέπονται.

  4.29. Σε προηγουμένως κατασκευασμένες εγκαταστάσεις προσχολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα μπλοκ τροφίμων μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με το έργο για το οποίο κατασκευάστηκαν.

  4.30. Κατά την οργάνωση της πλύσης των εμπορευματοκιβωτίων ανταλλαγής σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, κατανέμεται ένα ξεχωριστό δωμάτιο.

  4.31. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός τοποθετείται λαμβάνοντας υπόψη την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό για την επεξεργασία και τη συντήρησή του.

  4.32. Τα παιδικά γεύματα διοργανώνονται σε ομαδική αίθουσα. Η παράδοση τροφίμων από την κουζίνα στην ομάδα πραγματοποιείται σε ειδικά σημειωμένα δοχεία. Η σήμανση πρέπει να προβλέπει την ένταξη στην ομάδα και τον τύπο του πιάτου (πρώτο, δεύτερο, τρίτο).

  4.33. Σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς για το πλύσιμο των επιτραπέζιων σκευών, ο ντουλάπας είναι εξοπλισμένος με νιπτήρες δύο κοιλοτήτων με παροχή ζεστού και κρύου νερού. Με αποκεντρωμένη παροχή νερού, το κυλικείο παρέχεται από δοχεία πλυντηρίων πιάτων.

  4.34. Επιτρέπεται η εγκατάσταση πλυντηρίου πιάτων σε κυψελίδες ομάδας ντουλαπιών.

  4.35. Στους προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς συνιστάται ο καθαρισμός. Οι εγκαταστάσεις πλύσης και σιδερώματος πρέπει να είναι δίπλα. Οι εισροές (παράθυρα παραλαβής) για την παράδοση βρώμικων και για την παραλαβή καθαρού λινάρι πρέπει να είναι ξεχωριστές.

  4.36. Η είσοδος στο δωμάτιο πλυντηρίων δεν συνιστάται να τοποθετείται μπροστά από την είσοδο στις εγκαταστάσεις των κυψελών ομάδας.

  4.37. Ελλείψει πλυντηρίων στην προσχολική εκπαιδευτική οργάνωση, είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα κεντρικό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σε άλλα πλυντήρια.

  4.38. Κατά την οργάνωση του έργου των μικρών παιδικών ομάδων, θα πρέπει να προβλεφθούν εγκαταστάσεις για:

  • αίθουσα ή χώρο για γδύσιμο, εξοπλισμένο με ντουλάπια ή κρεμάστρες για παιδικά εξωτερικά ενδύματα και παπούτσια και ομάδες προσωπικού. Στο δωμάτιο πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για την ξήρανση ρούχων και παιδικών υποδημάτων.
  • μια ομαδική αίθουσα για τη διδασκαλία μαθημάτων, παιχνιδιών και γευμάτων για παιδιά.
  • δωμάτιο ή μέρος για μαγείρεμα, καθώς και για το πλύσιμο και την αποθήκευση επιτραπέζιων σκευών και συσκευών.
  • Παιδική τουαλέτα (με νιπτήρα) για παιδιά.

  Επιτρέπεται να εξοπλιστεί η μονάδα υγιεινής για προσωπικό στην παιδική τουαλέτα με τη μορφή χωριστού κλειστού χώρου τουαλέτας.

  τουαλέτα Τα παιδιά πρέπει να παρέχεται προσωπικά δοχεία για κάθε παιδί, είναι στην πραγματικότητα βρίσκεται σε μια ομάδα της προσχολικής εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς και για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, με προσωπικές θέσεις στην τουαλέτα, είναι κατασκευασμένα από υλικά ακίνδυνα για την υγεία των παιδιών, επιτρέποντας απορρυπαντικά χειρισμό τους και απολυμαντικά, ή καθίσματα μιας χρήσης στην τουαλέτα.

  V. Απαιτήσεις για το εσωτερικό φινίρισμα των χώρων των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών

  5.1. Τα τοιχώματα των χώρων θα πρέπει να είναι ομαλά, χωρίς σημάδια βλάβης από τον μύκητα και να έχουν τελειώματα που μπορούν να καθαριστούν με υγρή μέθοδο και να απολυμανθούν.

  Όλα τα υλικά κατασκευής και φινιρίσματος πρέπει να είναι αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και να διαθέτουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν την προέλευση, την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Είναι δυνατή η χρήση ταπετσαρίας για την εσωτερική διακόσμηση των χώρων, επιτρέποντας τον υγρό καθαρισμό και την απολύμανση.

  5.2. Τοίχοι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας, αποθήκες τροφίμων, αποθήκευσης για τα λαχανικά, ψυχρούς θαλάμους, το πλύσιμο, πλυντήριο, τουαλέτα και σιδέρωμα να καπλαμάς εφυαλωμένα πλακίδια ή άλλο ανθεκτικό στην υγρασία υλικό ακίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σε ύψος όχι μικρότερο από 1,5 m? στην προετοιμασμένη μονάδα κουζίνας, αίθουσες με μπανιέρα και ντους - σε ύψος όχι μικρότερο από 1,8 m για υγρή επεξεργασία με τη χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών.

  Το τελείωμα των εγκαταστάσεων της ιατρικής μονάδας πρέπει να συμμορφώνεται με τις υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις ιατρικές οργανώσεις.

  5.3. Στα δωμάτια που προσανατολίζονται προς τη νότια πλευρά του ορίζοντα, εφαρμόζονται υλικά τελειώματος και χρώματα μαλακών, δροσερών τόνων, στη βόρεια πλευρά - ζεστούς τόνους. Τα μεμονωμένα στοιχεία μπορούν να βαφτούν με φωτεινότερα χρώματα, αλλά όχι περισσότερο από το 25% της συνολικής επιφάνειας του δωματίου.

  5.4. Τα ανώτατα όρια σε δωμάτια με υψηλή υγρασία (αίθουσες παραγωγής κουζίνας, ντους, πλυντήρια, τουαλέτες, τουαλέτες και άλλα) είναι βαμμένα με υλικά ανθεκτικά στην υγρασία.

  5.5. Για το πάτωμα, χρησιμοποιούνται υλικά που μπορούν να υποβληθούν σε υγρή επεξεργασία, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά και απολυμαντικά διαλύματα.

  Λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες, συνιστάται η τοποθέτηση δαπέδων στους χώρους ομαδικής εστίασης στο ισόγειο να είναι μονωμένη ή / και θερμαινόμενη, με ρυθμιζόμενο καθεστώς θερμοκρασίας.

  VI. Απαιτήσεις για την τοποθέτηση εξοπλισμού στους χώρους των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών

  6.1. Ο εξοπλισμός των κύριων χώρων πρέπει να αντιστοιχεί στην ανάπτυξη και την ηλικία των παιδιών. Τα λειτουργικά μεγέθη αγορασθέντων και χρησιμοποιημένων παιδικών επίπλων για καθιστικά και τραπέζια πρέπει να πληρούν τις υποχρεωτικές απαιτήσεις που καθορίζονται από τους τεχνικούς κανονισμούς ή (και) από τα εθνικά πρότυπα.

  Τα έπιπλα και ο εξοπλισμός των παιδιών για χώρους που φθάνουν σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς πρέπει να κατασκευάζονται από υλικά που είναι αβλαβή για την υγεία των παιδιών και διαθέτουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν την προέλευση και την ασφάλειά τους.

  Οι εγκαταστάσεις προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών (ομάδων) αντισταθμιστικού τύπου εξοπλίζονται ανάλογα με την εφαρμογή ειδικής διόρθωσης αποκλίσεων στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών.

  6.2. Τα γκαρνταρόμπα είναι εξοπλισμένα με ντουλάπες για παιδικά ρούχα και προσωπικό.

  Τα ερμάρια για ρούχα και παπούτσια είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστά ράφια κυψελών για καπέλα και γάντζους για εξωτερικό ρουχισμό. Κάθε επιμέρους κελί είναι επισημασμένο.

  Στα γκαρνταρόμπα (ή σε χωριστά δωμάτια) πρέπει να υπάρχουν διατάξεις για το στέγνωμα των εξωτερικών ενδυμάτων και παπουτσιών για παιδιά.

  Στις τάφοι των νεοαποκτηθέντων αντικειμένων των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών επιτρέπεται η εγκατάσταση ραφιών για παιχνίδια που χρησιμοποιούνται για περπάτημα.

  6.3. Επιθεώρηση και το ντύσιμο (φάσκιωμα) βρέφη και μικρά παιδιά dressing room (δέκτης) είναι εξοπλισμένα με την αλλαγή τραπέζια, καρέκλες, ένα νεροχύτη για το πλύσιμο των χεριών, μια ντουλάπα των ρούχων για τις μητέρες. Ένας χώρος για το θηλασμό των παιδιών είναι εξοπλισμένος με τραπέζι και καρέκλα.

  6.4. Σε ομάδες για μικρά παιδιά, συνιστάται να εγκαταστήσετε μια ομάδα manez 6.0 x 5.0 m με ύψος 0.4 m, μια μακριά πλευρά παράλληλη με τα παράθυρα και σε απόσταση τουλάχιστον 1.0 m από αυτά στο ελαφρύ τμήμα του δωματίου. Τα παιδιά στο πάτωμα διαθέτουν ένα χώρο που περιορίζεται από ένα φράγμα. Συνιστάται η τοποθέτηση διατομών με σκάλα όχι μεγαλύτερη από 0,8 m και μήκος κλίσης 0,9 m, γέφυρες μήκους 1,5 m και πλάτους 0,4 m με ράγες ύψους 0,45 m.

  Κοντά στο ντουλάπι, συνιστάται η τοποθέτηση μεταβαλλόμενων τραπεζιών και ειδικών τραπεζιών με πολυθρόνες για τη διατροφή παιδιών 8-12 μηνών. Κοντά στο μεταβαλλόμενο τραπέζι, τοποθετείται μια δεξαμενή με καπάκι για βρώμικα ρούχα.

  6.5. Σε ομάδες για παιδιά ηλικίας 1,5 ετών και άνω, τα τραπέζια και οι καρέκλες καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών σε ομάδες. Για τα παιδιά των ανώτερων και των προπαρασκευαστικών ομάδων, συνιστάται η χρήση πινάκων με διαφορετική κλίση κάλυψης έως 30 μοίρες.

  6.6. Οι καρέκλες και τα τραπέζια πρέπει να είναι η ίδια ομάδα επίπλων και να επισημαίνονται. Η επιλογή των επίπλων για παιδιά πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα με τον Πίνακα 1.

  6.7. Οι επιφάνειες εργασίας των τραπεζιών πρέπει να έχουν ματ επίστρωση ελαφρού τόνου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επένδυση των τραπεζιών και των καρεκλών πρέπει να έχουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, να είναι ανθεκτικά στην υγρασία, τα απορρυπαντικά και τα απολυμαντικά.

  6.8. Κιμωλία σανίδες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά που έχουν υψηλή προσκόλληση στα χρησιμοποιούνται για τη γραφή υλικών, είναι καλά καθαριστεί με ένα υγρό σφουγγάρι, να είναι ανθεκτικά, έχουν ένα σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και στοχαστική ή ματ φινίρισμα.

  6.9. Όταν χρησιμοποιείτε την πλακέτα σήμανσης, το χρώμα του δείκτη πρέπει να είναι αντίθεση (μαύρο, κόκκινο, καφέ, σκοτεινοί τόνοι μπλε και πράσινου χρώματος).

  Οι εκπαιδευτικές επιτροπές που δεν έχουν τη δική τους φωταύγεια πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό.

  6.10. Στην προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούνται παιχνίδια, ακίνδυνο για την υγεία των παιδιών, να πληρούν υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις και με έγγραφα που πιστοποιούν την ασφάλεια της οποίας μπορεί να υποβληθεί σε υγρή επεξεργασία (πλύσιμο) και απολύμανση. Τα μαλακά αφρώδη και τα αφρώδη λατέξ αναδιπλωμένα παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως διδακτικά βοηθήματα.

  6.11. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ενυδρείων, ζώων, πτηνών σε ομαδικές εγκαταστάσεις.

  6.12. Στους νεόκτιστους προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς του ομίλου πρέπει να παρέχονται ξεχωριστοί υπνοδωμάτια. Τα υπνοδωμάτια είναι εξοπλισμένα με σταθερά κρεβάτια.

  Κατά το σχεδιασμό της ομάδας επιτρέπεται να παρέχει την παρουσία της ολίσθησης (μετασχηματισμένα) κατάτμηση σε ξεχωριστά κρεβάτια (υπνοδωμάτιο), τα οποία είναι εφοδιασμένα με πτυσσόμενα κρεβάτια με ένα σκληρό κρεβάτι ή Μετατρεπόμενο (συρόμενες, roll-out) ένα - κρεβάτια τριών επιπέδων.

  6.13. Οι υφιστάμενες προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα σε περίπτωση απουσίας από τα υπνοδωμάτια του έργου ή της έλλειψης διαθέσιμου χώρου στον ύπνο χώρο που επιτρέπεται να οργανώσουν τα NAP παιδιά προσχολικής ομάδες του ομίλου με τα πτυσσόμενα κρεβάτια με ένα σκληρό κρεβάτι ή μετατρέψιμα (δυνατότητα απόσυρσης, η ανάληψη) ένα - κρεβάτια τριών επιπέδων.

  Κατά τη χρήση πτυσσόμενων κλινών σε κάθε ομάδα πρέπει να παρέχεται χώρος αποθήκευσης, καθώς και για την ξεχωριστή αποθήκευση κλινοστρωμνής και σεντονιών.

  Τα κρεβάτια πρέπει να ταιριάζουν με την ανάπτυξη των παιδιών. Η τοποθέτηση των κρεβατιών πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη διέλευση των παιδιών ανάμεσα σε κρεβάτια, κρεβάτια και εξωτερικούς τοίχους, κρεβάτια και συσκευές θέρμανσης.

  6.14. Στους υφιστάμενους εκπαιδευτικούς προσχολικούς οργανισμούς, επιτρέπεται η χρήση των υπνοδωματίων που προβλέπονται από το σχέδιο, ως ομάδα ή αίθουσες διδασκαλίας για πρόσθετη εκπαίδευση.

  6.15. Τα παιδιά διαθέτουν κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, είδη προσωπικής υγιεινής. Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 3 σετ κλινοσκεπασμάτων και πετσετών, 2 σετ κάλυψης στρώματος ανά παιδί. Τα κλινοσκεπάσματα σημειώνονται ξεχωριστά για κάθε παιδί.

  6.16. Τα δωμάτια τουαλέτας χωρίζονται σε χώρο υγιεινής και χώρο υγιεινής. Στο νιπτήρα υπάρχουν νιπτήρες για παιδιά και δίσκος ντους. Οι τουαλέτες τοποθετούνται στην περιοχή της μονάδας υγιεινής.

  Στα προηγουμένως κατασκευασμένα κτίρια των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών επιτρέπεται η χρήση του χώρου τουαλέτας σύμφωνα με το σχέδιο.

  6.16.1. Τουαλέτα για βρέφη εξοπλισμένη στον ίδιο χώρο όπου το σύνολο 3 νιπτήρες με επένδυση ζεστό και κρύο νερό για παιδιά 1 τουαλέτα νεροχύτη για ερμάριο προσωπικό (rack) με κύτταρα για την αποθήκευση μεμονωμένες γλάστρες και αποστράγγισης για την επεξεργασία, μπάνιο μωρού, hardware ντουλάπα. Οι γλάστρες πρέπει να επισημαίνονται.

  Στην τουαλέτα με τους νιπτήρες, παρέχεται ζεστό και κρύο νερό, το νερό τροφοδοτείται μέσω μίκτη.

  6.16.2. Στην τουαλέτα του νεότερου νηπιαγωγείου και της μεσαίας ομάδας, 4 νιπτήρες για παιδιά και 1 νιπτήρας για ενήλικες, 4 παιδικά λεκάνες τουαλέτας τοποθετούνται στο μπάνιο.

  6.16.3. Η τουαλέτα ανώτερος και τις προπαρασκευαστικές ομάδες περιοχή τουαλέτα σύνολο νιπτήρες επένδυση με ζεστό και κρύο νερό για τα παιδιά ρυθμό 1-5 παιδιά νεροχύτη, νιπτήρα 1 για ενήλικες, λεκάνες τουαλέτας του παιδιού ή το ποσοστό των 1-5 παιδιών μπολ. Οι παιδικές λεκάνες τουαλέτας συνιστώνται να εγκαθίστανται σε κλειστές καμπίνες, το ύψος του περιβλήματος της καμπίνας είναι 1,2 μ. (Από το πάτωμα) και δεν φθάνει το επίπεδο του δαπέδου κατά 0,15 μ.

  Κατά το σχεδιασμό και την ανακατασκευή των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών στις αγροτικές περιοχές, ο εξοπλισμός για τουαλέτες και αποχωρητήρια μπορεί να καθοριστεί από ένα έργο σχεδιασμού.

  6.16.4. Κατά το σχεδιασμό και την ανακατασκευή προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών σε ανώτερες και προπαρασκευαστικές ομάδες παρέχονται χωριστές τουαλέτες (καμπίνες) για αγόρια και κορίτσια.

  6.17. Όταν τα παιδιά είναι καθημερινά, συνιστάται να εξοπλίζονται τα μπάνια για το πλύσιμο των παιδιών, εξοπλισμένα με καμπίνες ντους (μπανιέρες, παλέτες με παροχή ζεστού και κρύου νερού με μίξερ).

  6.18. Συνιστάται η εγκατάσταση νιπτήρων:

  • στο ύψος από το δάπεδο έως το πλάι της συσκευής - 0,4 μ. για παιδιά νεότερης προσχολικής ηλικίας.
  • στο ύψος από το δάπεδο στο πλάι - 0,5 μ. για παιδιά μέσης και ανώτερης ηλικίας προσχολικής ηλικίας.

  6.19. Τα τουαλέτα είναι εξοπλισμένα με παιδικά καθίσματα ή σερβιέτες κατασκευασμένες από υλικά που είναι αβλαβή για την υγεία των παιδιών, τα οποία μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με απορρυπαντικά και απολυμαντικά.

  6.20. Συνιστάται στο προσωπικό του ιδρύματος προσχολικής ηλικίας να δημιουργήσει ξεχωριστό δωμάτιο υγιεινής σε κάθε όροφο του προσχολικού εκπαιδευτικού οργανισμού με τουαλέτα και νιπτήρα.

  6.21. Στα αποδυτήρια (δίπλα στο νεροχύτη ή μπροστά τους) έχουν οριστεί κρεμάστρες για τις πετσέτες των παιδιών (ξεχωριστά για τα χέρια και τα πόδια) για τη μισθοδοσία των παιδιών, ντουλάπια των νοικοκυριών και ντουλάπες για είδη καθαρισμού. Επιτρέπεται η χρήση πετσέτες μίας χρήσης για τα παιδιά σε παιδική τουαλέτα.

  Επιτρέπεται η εγκατάσταση ντουλαπιών για τον καθαρισμό εξοπλισμού έξω από τις τουαλέτες.

  VII. Απαιτήσεις για φυσικό και τεχνητό φωτισμό των χώρων

  7.1. Τα επίπεδα φυσικού και τεχνητού φωτισμού των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών πρέπει να πληρούν τις υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για φυσικό, τεχνητό και συνδυασμένο φωτισμό κατοικιών και δημόσιων κτιρίων.

  7.2. Ο μη φυσικός φωτισμός των βασικών χώρων με ανώτερο ή συνδυασμένο φυσικό φως δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3: 1.

  7.3. Τα φωτεινά ανοίγματα στην ομάδα, τα playrooms και τα υπνοδωμάτια είναι εξοπλισμένα με ρυθμιζόμενα αντηλιακά. Ως συσκευές αντηλιακής προστασίας, κουρτίνες ή περσίδες χρησιμοποιούνται εσωτερικά, διαστρωματικά και εξωτερικά κατευθυνόμενα. Το υλικό που χρησιμοποιείται για τις περσίδες πρέπει να είναι ανθεκτικό σε υγρασία, απορρυπαντικά και απολυμαντικά διαλύματα.

  Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κουρτίνες (ή περσίδες) ελαφρών τόνων με ιδιότητες εκπομπής φωτός και εκπομπής φωτός ως αντηλιακά.

  Ο σχεδιασμός ρυθμιζόμενων αντηλιακών στην αρχική τους θέση δεν πρέπει να μειώνει την περιοχή φωτισμού του ανοίγματος παραθύρου. Η σκίαση των παραθύρων στους χώρους ύπνου επιτρέπεται μόνο κατά τον ύπνο των παιδιών, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι κουρτίνες πρέπει να απομακρύνονται για να στεγανοποιούν το δωμάτιο.

  7.4. Στον φωτισμό μονής όψης, το βάθος των ομαδικών χώρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 μέτρα.

  7.5. Δεν συνιστάται η τοποθέτηση λουλουδιών σε γλάστρες στα περβάζια παραθύρων σε ομάδες και υπνοδωμάτια.

  7.6. Κατά τη διδασκαλία μαθημάτων σε συνθήκες ανεπαρκούς φυσικού φωτισμού απαιτείται πρόσθετος τεχνητός φωτισμός.

  7.7. Οι πηγές τεχνητού φωτισμού πρέπει να παρέχουν επαρκή ομοιόμορφο φωτισμό όλων των εγκαταστάσεων. Η τοποθέτηση των φωτιστικών γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την τοποθέτηση τεχνητών πηγών φωτός για τα προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Παράρτημα αρ. 2).

  7.8. Όλες οι πηγές τεχνητού φωτός πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Οι λαμπτήρες φθοράς και καύσης αποθηκεύονται σε ξεχωριστό χώρο και απορρίπτονται σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται από τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  7.9. Ο καθαρισμός των παραθύρων και των φωτιστικών γίνεται ως μολυσμένος.

  7.10. Οι συσκευές φωτισμού στις εγκαταστάσεις για παιδιά θα πρέπει να έχουν προστατευτική ενίσχυση διάχυσης φωτός. Στις εγκαταστάσεις της κουζίνας και των πλυντηρίων ρούχων - ένα προστατευτικό οπλισμό με προστασία από τη σκόνη.

  VIII. Απαιτήσεις για θέρμανση και εξαερισμό

  8.1. Τα κτίρια των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών είναι εξοπλισμένα με συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις για θέρμανση, εξαερισμό και κλιματισμό σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις.

  Η αναθεώρηση, ο καθαρισμός και η παρακολούθηση της απόδοσης των συστημάτων εξαερισμού πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

  8.2. Μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές θέρμανσης ή θερμαντήρες με υπέρυθρη ακτινοβολία.

  8.3. Οι διατάξεις περίφραξης των συσκευών θέρμανσης πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικά που δεν έχουν επιβλαβές αποτέλεσμα για το άτομο.

  Περιφράξεις από μοριοσανίδες δεν χρησιμοποιούνται.

  8.4. Η σχετική υγρασία του αέρα στις εγκαταστάσεις με την παραμονή των παιδιών πρέπει να κυμαίνεται από 40 έως 60%, στις εγκαταστάσεις παραγωγής της κουζίνας και του χώρου μετά το πλύσιμο - όχι περισσότερο από 70%.

  8.5. Όλοι οι χώροι της προσχολικής οργάνωσης πρέπει να αερίζονται καθημερινά.

  Η διέλευση από τον αερισμό πραγματοποιείται τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε 1,5 ώρα. Σε ομαδικά δωμάτια και υπνοδωμάτια σε όλες τις κλιματικές περιοχές, εκτός από τις κλιματικές υποπεριοχές IA, IB, IG, φυσικό ή γωνιακό αερισμό. Δεν επιτρέπεται η αερισμός μέσω τουαλέτας.

  Με την παρουσία παιδιών, επιτρέπεται η μονόπλευρη αερισμός όλων των χώρων στη ζεστή εποχή.

  8.6. Η διάρκεια του εξαερισμού εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, την κατεύθυνση του ανέμου, την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Ο αερισμός πραγματοποιείται απουσία παιδιών και τελειώνει 30 λεπτά πριν προέλθουν από μια βόλτα ή μαθήματα.

  Κατά τον αερισμό, επιτρέπεται βραχυπρόθεσμη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο, αλλά όχι μεγαλύτερη από 2 έως 4 ° C.

  Στα υπνοδωμάτια, μέσω εξαερισμού πραγματοποιείται μέχρι ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  Κατά τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια των βραχιόνων ύπνου, τα παράθυρα εξαερισμού ανοίγουν στη μία πλευρά και κλείνουν για 30 λεπτά πριν από την ανύψωση.

  Κατά την κρύα εποχή, τραβέρσες, παράθυρα παραθύρων κλείνουν 10 λεπτά πριν από την ώρα για ύπνο για παιδιά.

  Στη ζεστή εποχή, ο ύπνος (ημέρα και νύχτα) οργανώνεται με ανοιχτά παράθυρα (αποφεύγοντας το βύθισμα).

  8.7. Οι τιμές της θερμοκρασίας του αέρα και Βελτιώσεις πολλαπλότητα ανταλλαγή αέρα εντός 1 αριθμητικά ώρα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την ταχύτητα της θερμοκρασίας και αερισμού του αέρα στις κύριες περιοχές της προσχολικής ηλικίας εκπαιδευτικών οργανισμών σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες (Παράρτημα Ν 3).

  8.8. Η συγκέντρωση των επιβλαβών ουσιών στον αέρα στους εσωτερικούς χώρους με συνεχή παρουσία των παιδιών (ομάδα, αίθουσες παιχνιδιών, κρεβατοκάμαρες, αίθουσες μουσικής και αθλητική εκπαίδευση και άλλοι) δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση (MPC) για τον ατμοσφαιρικό αέρα κατοικημένες περιοχές.

  8.9. Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του αέρα σε όλες τις βασικές περιοχές της παραμονής των παιδιών πραγματοποιείται με τη βοήθεια θερμόμετρων οικιακής χρήσης.

  IX. Απαιτήσεις για παροχή νερού και αποχέτευση

  9.1. Τα κτίρια των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών είναι εξοπλισμένα με συστήματα παροχής κρύου και ζεστού νερού, αποχέτευσης.

  9.2. Σε περίπτωση απουσίας της κεντρικής παροχής νερού στο χωριό (ζεστό και κρύο) στην προσχολική οργανώσεις παρέχουν ύδρευσης στο τμήμα catering, τις εγκαταστάσεις ιατρική μονάδα, πλυντηρίων ρούχων (πλυντήριο), στο μπάνιο της ομάδας των κυττάρων.

  9.3. Το νερό πρέπει να πληροί τις υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για το πόσιμο νερό.

  9.4. Παροχή ζεστού και κρύου νερού παρέχει τις εγκαταστάσεις της κουζίνας, τουαλέτα, τουαλέτα για παιδιά και το προσωπικό, πλυντήριο, πισίνα, ιατρική μονάδα. Οι νιπτήρες, νιπτήρες, ντους και βρύσες για οικιακές ανάγκες παρέχονται από αναμικτήρες.

  9.5. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζεστού νερού από το σύστημα θέρμανσης για τεχνολογικούς, οικιακούς σκοπούς.

  9.6. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, τα προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι εξοπλισμένα με εσωτερικά λύματα, εφόσον είναι εξοπλισμένα με βότσαλα ή τοπικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

  X. Απαιτήσεις για προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ομάδες για παιδιά με αναπηρίες

  10.1. Για παιδιά με αναπηρίες, παιδιά με ειδικές ανάγκες, ομάδες αντισταθμιστικών, συνδυασμένων και βελτιωτικών προσανατολισμών οργανώνονται σε προσχολικές εκπαιδευτικές οργανώσεις οποιουδήποτε είδους που παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για διοργάνωση διορθωτικών εργασιών, όπως:

  • αντισταθμίζοντας προσανατολισμό - για την ειδική διόρθωση των ελλείψεων στη σωματική και ψυχική ανάπτυξη και την προσχολική εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες (με σοβαρές διαταραχές της ομιλίας, με φωνητική-φωνολογική διαταραχή, κωφοί και βαρήκοοι, τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης, με αμβλυωπία, στραβισμός, παραβιάσεις έδρανα αλλά -dvigatelnogo συσκευή με νοητική υστέρηση, νοητική υστέρηση, αυτισμό, με ένα σύμπλοκο ελάττωμα (ένας συνδυασμός δύο ή περισσότερων ελλείψεις στη φυσική και (ή) ps ανάπτυξη τους, με άλλες περιορισμένες δυνατότητες υγείας) ·
  • προσανατολισμός βελτίωσης της υγείας - για παιδιά με φυματιώδη δηλητηρίαση, συχνά άρρωστα παιδιά και άλλες κατηγορίες παιδιών που χρειάζονται μια σειρά ειδικών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
  • συνδυασμένος προσανατολισμός - για τη διοργάνωση κοινής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης υγιών παιδιών και παιδιών με αναπηρίες.

  Η οργάνωση, το περιεχόμενο και η οργάνωση του έργου των προσχολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή / και ομάδων αντισταθμιστικού και συνδυασμένου προσανατολισμού πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αυτών των υγειονομικών κανόνων και τις απαιτήσεις του παρόντος κεφαλαίου.

  10.2. Εγκαταστάσεις στέγασης για τους μαθητές των ειδικών προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα (φυσικά ελαττώματα ανάπτυξης που εμποδίζουν την κίνηση, ο συντονισμός των κινήσεων, η αποδυνάμωση ή την έλλειψη οράματος, κλπ) πρέπει να επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση στο εσωτερικό του κτιρίου και την παιδική χαρά.

  10.3. Το έδαφος μιας ειδικής προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης θα πρέπει να έχει άνετους δρόμους πρόσβασης και προσεγγίσεις από στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών.

  Όλες οι εισόδους και προσεγγίσεις στο κτίριο στην επικράτεια της προσχολικής οργάνωσης πρέπει να είναι ασφαλτοστρωμένες ή να έχουν άλλη σκληρή επιφάνεια.

  Ένα ενιαίο συγκρότημα εκπαιδευτικών οργανισμών (νηπιαγωγείο - σχολείο) επιτρέπεται να βρίσκεται στην ίδια επικράτεια.

  10.4. Στο έδαφος της προσχολικής εκπαιδευτικό ίδρυμα για παιδιά με διαταραχές του μυοσκελετικού μονοπάτια κλίση του συστήματος και τα πεζοδρόμια δεν έδωσε πάνω από 5 βαθμούς, το πλάτος των διαδρόμων και τα πεζοδρόμια -. Όχι λιγότερο από 1,6 m στις γωνίες και κάθε 6 m, πρέπει να έχουν χώρους ανάπαυσης.

  Στο έδαφος της προσχολικής οργανώσεις για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης παιδιά το πλάτος των μονοπατιών για την ασφάλεια της κυκλοφορίας των παιδιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μέτρα και έχουν δύο όψεων φράχτη από δύο επίπεδα: ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα σε ύψος 90 cm και μια σανίδα - σε ύψος 15 cm.

  Τα αντικείμενα (δέντρα, θάμνοι, κολόνες και άλλα) που βρίσκονται στο έδαφος της προσχολικής οργάνωσης δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στο περπάτημα, το περπάτημα και το παιδί.

  Γύρω γωνίες, κοντά σε διασταυρώσεις στα κτίρια γύρω από κολόνες και άλλα εμπόδια κομμάτι θα πρέπει να έχουν ένα χοντρό δομή της επικάλυψης μια τραχιά επιφάνεια που λειτουργεί ως σήμα για να επιβραδύνει τα πόδια. Τα ασφαλτοστρωμένα μονοπάτια θα πρέπει να έχουν σχήμα καμάρας ανάλογα με το πλάτος τους (το μέσον του στίβου ανυψώνεται πάνω από τις πλευρές κατά 5-15 cm).

  10.5. Το βράδυ θα πρέπει να παρέχεται τεχνητός φωτισμός στην περιοχή για παιδιά με προβλήματα όρασης τουλάχιστον 40 lux.

  10.6. Η σύνθεση και το εμβαδόν της ομάδας των ειδικών κυττάρων της προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά με προβλήματα ακοής, όρασης, και την ευφυΐα του σχεδιασμού θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τη συνιστώμενη σύνθεση των χώρων και των περιοχών της ομάδας για την ειδική προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον Πίνακα 4 του Παραρτήματος Ν 1.

  10.7. Η σύνθεση και το εμβαδόν των κυττάρων ομάδας προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά με διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος για το σχεδιασμό πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τη συνιστώμενη σύνθεση των χώρων και των περιοχών της ομάδας για την ειδική προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον Πίνακα 4 του Παραρτήματος Ν 1.

  10.8. Οι πόρτες εισόδου στα κτίρια των προσχολικών οργανώσεων, οι εγκαταστάσεις για παιδιά στο άνοιγμα δεν πρέπει να δημιουργούν εμπόδια για τη διέλευση των παιδιών. Στις εγκαταστάσεις, η συσκευή εξωτερικών γωνιών πρέπει να αποφεύγεται και οι γωνίες να στρογγυλεύονται.

  10.9. Οι σκάλες πρέπει να διαθέτουν διπλούς χειρολισθήρες και περίφραξη με ύψος 1,8 μ. Ή συνεχή φράχτη με δίχτυ.

  Για τα παιδιά με μυοσκελετικούς τραυματισμούς, οι σκάλες είναι εξοπλισμένες με διμερείς χειρολαβές που είναι εγκατεστημένες σε δύο επίπεδα - σε υψόμετρο 0,9 μ. Και επιπλέον κάτω χειρολισθήρα σε ύψος 0,5 μ.

  Παρέχετε ανελκυστήρες, ράμπες με κλίση 1: 6. Οι ράμπες πρέπει να έχουν επίστρωση από καουτσούκ

  10.10. Οι τοίχοι των κύριων χώρων του κυττάρου του ομίλου και του εξοπλισμού θα πρέπει να βαφτούν με αδιαφανείς βαφές ελαφρών τόνων. Σε χώρους για παιδιά με προβλήματα όρασης, ο χρωματισμός των θυρών και των περιβλημάτων των θυρών, τα προεξέχοντα μέρη των κτιρίων, τα όρια των σκαλοπατιών, τα έπιπλα και ο εξοπλισμός πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με τον χρωματισμό των τοίχων.

  10.11. Όταν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό ενίσχυσης ήχου, παρέχεται ηχομόνωση οροφών και τοίχων (επικαλύψεις και οι τοίχοι πρέπει να έχουν υψηλές ιδιότητες ηχομόνωσης).

  10.12. Ομαδικές, υπνοδωμάτια, αίθουσες μουσικής για τυφλούς, άτομα με προβλήματα όρασης πρέπει να έχουν μόνο νότιο και ανατολικό προσανατολισμό στις πλευρές του ορίζοντα.

  10.13. Το επίπεδο τεχνητού φωτισμού για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης σε παιχνίδια, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αίθουσες μουσικής και αθλητισμού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 600 - 800 lux. για τα παιδιά που πάσχουν από φωτοφοβία σε τυχερά παιχνίδια, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, μουσικές και αθλητικές αίθουσες - όχι περισσότερο από 300 lux.

  10.14. Οι χώροι του ομίλου για τα παιδιά με προβλήματα όρασης και τα παιδιά με προβλήματα όρασης πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συνδυασμένο σύστημα τεχνητού φωτισμού.

  Για τη δημιουργία άνετων συνθηκών φωτισμού, τα παιδιά με φωτοφοβία πάνω από τα τραπέζια προπόνησης διαθέτουν την υποχρεωτική χωριστή ένταξη ξεχωριστών ομάδων γενικών φωτιστικών.

  Στις αίθουσες λογοθεραπείας κοντά στον καθρέφτη, τα τοπικά φωτιστικά τοποθετημένα σε τοίχο τοποθετούνται σε βραχίονες που σας επιτρέπουν να αλλάξετε τη γωνία πρόσπτωσης και το ύψος της φωτεινής πηγής.

  10.15. Τα παιδικά έπιπλα και ο εξοπλισμός των χώρων πρέπει να είναι αβλαβή για την υγεία των παιδιών και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της οργάνωσης της παιδαγωγικής διαδικασίας και των δραστηριοτήτων θεραπείας και αποκατάστασης, καθώς και την ανάπτυξη και την ηλικία των παιδιών.

  Στα ομαδικά δωμάτια για παιδιά με προβλήματα όρασης και παιδιά με ψυχική καθυστέρηση, συνιστώνται ενιαία καθολικά τραπέζια με ρυθμιζόμενες παραμέτρους, απλός και αξιόπιστος σχεδιασμός.

  Σε ομαδικές αίθουσες για παιδιά με προβλήματα ακοής (κωφά, σκληρά ακουστικά) και διαταραχές ομιλίας, συνιστάται να παρέχονται: ενιαία τραπέζια με μεμονωμένες κονσόλες (σετ μικροφώνων, ακουστικός εξοπλισμός). ένα τραπέζι για τον φροντιστή με πίνακα ελέγχου (με ενισχυτή και διακόπτη), με γραμμή χαμηλού ρεύματος στον πίνακα ελέγχου του κάθε πίνακα. Ο εξοπλισμός ακρόασης είναι τοποθετημένος σε σταθερά τραπέζια για παιδιά και εκπαιδευτή.

  Στις ομαδικές αίθουσες για παιδιά με αναπηρίες του μυοσκελετικού συστήματος παρέχονται ειδικά έπιπλα.

  10.16. Στις εγκαταστάσεις της μονάδας υγείας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (με ελλείψεις σε υλικό και (ή) ψυχολογική ανάπτυξη) πρέπει να γίνει για την οργάνωση της βελτίωσης της υγείας και προληπτικών ενεργειών και την εφαρμογή της ιατρικής και των σωφρονιστικών και αποκατάσταση εργασία.

  10.17. Στις προσχολικές εκπαιδευτικές οργανώσεις για παιδιά με μυοσκελετικές διαταραχές, η πισίνα θα πρέπει να διαθέτει μια συσκευή για τη μείωση και την αύξηση των παιδιών.

  10.18. Σε δωμάτια με λουτρά θεραπευτικού μασάζ, η τυποποιημένη θερμοκρασία αέρα είναι τουλάχιστον 30 ° C, όταν υπολογίζεται η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα τουλάχιστον 50 m3 ανά ώρα ανά παιδί.

  XI. Απαιτήσεις για την εισαγωγή παιδιών σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, το καθεστώς της ημέρας και την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας

  11.1. Η είσοδος παιδιών που εισέρχονται για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς προσχολικής ηλικίας πραγματοποιείται βάσει ιατρικού πιστοποιητικού.

  11.2. Η καθημερινή πρωινή υποδοχή των παιδιών πραγματοποιείται από φροντιστές και / ή ιατρούς που συνεντεύουν τους γονείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας των παιδιών. Σύμφωνα με τις ενδείξεις (παρουσία καταρροϊκών φαινομένων, φαινόμενα δηλητηρίασης) το παιδί υποβάλλεται σε θερμόμετρο.

  Τα αναγνωρισμένα άρρωστα παιδιά ή τα παιδιά με υποψία ασθενείας σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς δεν γίνονται αποδεκτά. τα άρρωστα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας απομονώνονται από υγιή παιδιά (προσωρινά τοποθετημένα στις εγκαταστάσεις της ιατρικής μονάδας) έως ότου φθάσουν οι γονείς ή νοσηλεύονται στην οργάνωση θεραπείας και πρόληψης με τους γονείς να ενημερώνονται.

  11.3. Μετά από αυτή την ασθένεια και την έλλειψη περισσότερο από 5 ημέρες (εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες) σε παιδιά προσχολικής ηλικίας λαμβάνουν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις μόνο με αναφορά υποδεικνύει τη διάρκεια της νόσου διάγνωση, πληροφορίες σχετικά με την απουσία επαφής με μολυσματικές ασθενείς.

  11.4. Το καθεστώς της ημέρας πρέπει να αντιστοιχεί στα ηλικιακά χαρακτηριστικά των παιδιών και να προάγει την αρμονική ανάπτυξή τους. Η μέγιστη διάρκεια της συνεχιζόμενης εγρήγορσης των παιδιών 3 έως 7 ετών είναι 5,5-6 ώρες, έως 3 έτη - σύμφωνα με ιατρικές συστάσεις.

  11.5. Η συνιστώμενη διάρκεια των ημερήσιων περιπάτων είναι 3-4 ώρες. Η διάρκεια της βόλτας καθορίζεται από την προσχολική εκπαιδευτική οργάνωση, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε θερμοκρασία αέρα κάτω από -15 ° C και ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη από 7 m / s, συνιστάται η διάρκεια της βόλτας να μειώνεται.

  11.6. Συνιστάται η οργάνωση περιπάτων 2 φορές την ημέρα: το πρώτο μισό της ημέρας και το απόγευμα - μετά από έναν ύπνο ή πριν τα παιδιά να πάνε σπίτι.

  11.7. Κατά την οργάνωση της παραμονής των παιδιών σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς (ομάδες) για περισσότερο από 5 ώρες, τα γεύματα διοργανώνονται με ένα διάστημα 3-4 ωρών και τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. κατά την οργάνωση του καθεστώτος διαμονής των παιδιών μέχρι 5 ώρες - οργανώνεται ένα μόνο γεύμα.

  Η συνολική διάρκεια του ημερήσιου ύπνου για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι 12 - 12,5 ώρες, εκ των οποίων 2 - 2,5 ώρες κατανέμονται για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παιδιά ηλικίας από 1 έως 1,5 ετών, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας διοργανώνεται δύο φορές το πρώτο και το δεύτερο μισό της ημέρας με συνολική διάρκεια έως και 3,5 ώρες. Βέλτιστη είναι η οργάνωση ενός ύπνου στον αέρα (βεράντες). Για παιδιά ηλικίας από 1,5 έως 3 ετών, ένας υπνάκο οργανώνεται μία φορά με διάρκεια τουλάχιστον 3 ωρών. Πριν πάτε για ύπνο, δεν συνιστάται η διεξαγωγή κινητών συναισθηματικών παιχνιδιών, διαδικασίες σκλήρυνσης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου των παιδιών, η παρουσία του δασκάλου (ή του βοηθού του) στην κρεβατοκάμαρα είναι υποχρεωτική.

  11.8. Η ανεξάρτητη δραστηριότητα των παιδιών 3-7 ετών (παιχνίδια, προετοιμασία για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσωπική υγιεινή) κατά τον τρόπο της ημέρας θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον 3-4 ώρες.

  11.9. Για παιδιά νεαρής ηλικίας από 1,5 έως 3 ετών, η διάρκεια της συνεχούς άμεσης εκπαιδευτικής δραστηριότητας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Επιτρέπεται η διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά το πρώτο και το δεύτερο μισό της ημέρας (για 8-10 λεπτά). Επιτρέπεται η διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην παιδική χαρά κατά τη διάρκεια μιας βόλτας.

  11.10. Συνεχής άμεσα εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών - όχι περισσότερο από 15 λεπτά, για από 4 έως 5 χρόνια - όχι περισσότερο από 20 λεπτά, από 5 έως 6 χρόνια - όχι περισσότερο από 25 λεπτά, και για παιδιά από 6 έως 7 χρόνια - όχι περισσότερο από 30 λεπτά.

  11.11. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος εκπαιδευτικού φορτίου κατά το πρώτο εξάμηνο της ημέρας στις κατώτερες και μεσαίες ομάδες δεν υπερβαίνει τα 30 και 40 λεπτά, αντίστοιχα, και στους ανώτερους και προπαρασκευαστικούς - 45 λεπτά και 1,5 ώρες αντίστοιχα. Στη μέση του χρόνου που διατίθεται για συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα, περάστε λεπτά φυσικής κουλτούρας. Διαλείμματα μεταξύ περιόδων συνεχούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας - τουλάχιστον 10 λεπτά.

  11.12. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες με παιδιά ηλικιωμένων ηλικιωμένων προσχολικής ηλικίας μπορούν να πραγματοποιηθούν το απόγευμα μετά από έναν ύπνο ημέρας. Η διάρκειά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 - 30 λεπτά την ημέρα. Στη μέση των άμεσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μιας στατικής φύσης, λαμβάνει χώρα η φυσική κουλτούρα.

  11.13. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη γνωστική δραστηριότητα και διανοητική ένταση των παιδιών πρέπει να οργανώνονται κατά το πρώτο ήμισυ της ημέρας. Προκειμένου να αποφευχθεί η κόπωση των παιδιών, συνιστάται η διεξαγωγή της φυσικής κουλτούρας, της μουσικής, του ρυθμού κλπ.

  XII. Απαιτήσεις για την οργάνωση της φυσικής αγωγής

  12.1. Η σωματική εκπαίδευση των παιδιών θα πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και της σωματικής ανάπτυξης, στην επέκταση των λειτουργικών ικανοτήτων του σώματος του παιδιού, στη δημιουργία κινητικών ικανοτήτων και στις κινητικές ιδιότητες.

  12.2. Η αγωγή με μοτέρ, οι σωματικές ασκήσεις και τα μέτρα αναρρόφησης θα πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη την υγεία, την ηλικία των παιδιών και την εποχή του χρόνου.

  Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια μορφή κινητικής δραστηριότητας: ασκήσεις το πρωί, αίθουσα φυσική αγωγή και στον αέρα, σωματική άσκηση λεπτό, υπαίθρια παιχνίδια, ο αθλητισμός ασκήσεις, ρυθμική γυμναστική, ασκήσεις στο γυμναστήριο, κολύμβηση και άλλα.

  Θα πρέπει να παρέχεται η ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας των μαθητών των 5-7 ετών, με τη μορφή οργανωμένων ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για 6-8 ώρες την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχο-φυσιολογικά χαρακτηριστικά των παιδιών, η εποχή του χρόνου και του τρόπου λειτουργίας της προσχολικής εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

  Για την εφαρμογή της κινητικής δραστηριότητας των παιδιών που χρησιμοποιείται εξοπλισμού και καταγραφή των αθλητικών αιθουσών και γηπέδων, σύμφωνα με την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού.

  12.3. Η σωματική ανάπτυξη των παιδιών του πρώτου έτους της ζωής οργανώνεται με τη μορφή ατομικών τάξεων, συμπεριλαμβανομένων των μασάζ και των γυμναστικών συμπλεγμάτων όπως ορίζεται από τον γιατρό.

  Η εφαρμογή του βασικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά του πρώτου έτους της ζωής γίνεται με κάθε παιδί ξεχωριστά σε ομαδική αίθουσα καθημερινά όχι νωρίτερα από 45 λεπτά μετά τα γεύματα.

  Η διάρκεια της συνεδρίασης με κάθε παιδί είναι 6 - 10 λεπτά.

  Ξεκινώντας από 9 μήνες, εκτός από τα γυμναστήρια και τα συγκροτήματα μασάζ, διάφορα παιχνίδια κινητής τηλεφωνίας πραγματοποιούνται με παιδιά σε ατομική βάση. Επιτρέπεται να συνδυάζουν τα παιδιά σε μικρές ομάδες (2 έως 3 παιδιά το καθένα).

  Για την εφαρμογή του βασικού εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σωματική ανάπτυξη σε επιμέρους μορφή συνιστώμενο ύψος πίνακα 72 - 75 cm, πλάτος 80 cm, μήκος 90 - 100 cm, έχοντας ένα μαλακό υλικά επικάλυψης για τη διεξαγωγή υγρή επεξεργασία και την απολύμανση? η επιφάνεια του τραπεζιού καλύπτεται με μια πάνα, η οποία αλλάζει μετά από κάθε παιδί.

  12.4. Με τα παιδιά του δεύτερου και τρίτου έτους ζωής, τα μαθήματα φυσικής αγωγής για το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτελούνται από υποομάδες 2 - 3 φορές την εβδομάδα. Με τα παιδιά του δεύτερου έτους ζωής, τα μαθήματα φυσικής αγωγής για το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγονται σε ομαδική αίθουσα με παιδιά τρίτου έτους ζωής - σε ομαδική αίθουσα ή σε γυμναστήριο.

  Ο συνιστώμενος αριθμός παιδιών στην ομάδα για τάξεις φυσικής ανάπτυξης και η διάρκειά τους, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.

  12.5. Οι τάξεις για τη φυσική ανάπτυξη του βασικού εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών οργανώνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια των τάξεων φυσικής αγωγής εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών και είναι:

  • στην νεώτερη ομάδα - 15 λεπτά,
  • στη μεσαία ομάδα - 20 λεπτά,
  • στην ανώτερη ομάδα - 25 λεπτά.,
  • στην προπαρασκευαστική ομάδα - 30 λεπτά.

  Μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά 5-7 ετών, είναι απαραίτητο να διοργανώνονται όλο το χρόνο μαθήματα σωματικής ανάπτυξης για παιδιά στην ύπαιθρο. Διενεργούνται μόνο αν δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις για τα παιδιά και η διαθεσιμότητα παιδικών αθλητικών ειδών, κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

  Στη ζεστή εποχή κάτω από ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, συνιστάται η οργάνωση άμεσων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για φυσική ανάπτυξη στην ύπαιθρο.

  12.6. Σκλήρυνση των παιδιών περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων: Ευρεία εγκαταστάσεις αερισμού, σωστά οργανωμένη βόλτα, την άσκηση, που διεξήχθη υπό το φως αθλητικά εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, το πλύσιμο με κρύο νερό και άλλα νερό, τον αέρα και τη θεραπεία ήλιο.

  Για τον εγκυμοσύνη των παιδιών, οι βασικοί φυσικοί παράγοντες (ήλιος, αέρας και νερό) χρησιμοποιούνται διαφορικά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την ετοιμότητα του προσωπικού και την υλική βάση του προσχολικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Κατά την οργάνωση της βαφής πρέπει να εφαρμόζονται βασικές αρχές υγιεινής - σταδιακά, συστηματικά, περιεκτικά και λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά του παιδιού.

  12.7. Όταν χρησιμοποιούνται παιδιά κολύμβησης, πισίνες που πληρούν τις υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις πισίνες.

  Η διάρκεια της παραμονής στην πισίνα ως συνάρτηση της ηλικίας πρέπει να είναι: στην νεαρότερη ομάδα - 15 - 20 λεπτά, στο μέσο ομάδα - 20 - 25 λεπτά, στην παλαιότερη ομάδα - 25 - 30 λεπτά, κατά την προπαρασκευαστική ομάδα - 25 - 30 λεπτά.... Για να αποφευχθεί η υποθερμία των παιδιών, η κολύμβηση στην πισίνα δεν θα πρέπει να τερματίζεται με ψυχρό φορτίο.

  Το περπάτημα των παιδιών μετά το κολύμπι στην πισίνα οργανώνεται σε λιγότερο από 50 λεπτά, προκειμένου να αποφευχθεί η υποθερμία των παιδιών.

  12.8. Όταν χρησιμοποιείτε σάουνα με σκοπό την αναρρόφηση και τη βελτίωση των παιδιών, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

  • Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στη ροή θερμότητας από τον θερμαντήρα σε παιδιά.
  • η θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή των 60-70 ° C σε σχετική υγρασία 15-10% πρέπει να διατηρείται στο θάλαμο.
  • η διάρκεια της πρώτης επίσκεψης της σάουνας στο παιδί δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 λεπτά.
  • μετά τη διαμονή στη σάουνα, το παιδί πρέπει να παρέχει ξεκούραση σε μια ειδική αίθουσα και να οργανώνει ένα καθεστώς κατανάλωσης αλκοόλ (τσάι, χυμούς, μεταλλικό νερό).

  12.9. Τα παιδιά μπορούν να επισκεφθούν την πισίνα και τη σάουνα μόνο εάν έχουν άδεια από παιδίατρο. Η παρουσία ιατρικού προσωπικού είναι υποχρεωτική κατά την κολύμβηση των παιδιών στην πισίνα και την εύρεση τους στη σάουνα.

  12.10. Για να επιτευχθεί ένας επαρκής όγκος κινητικής δραστηριότητας των παιδιών, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλες οι οργανωμένες μορφές σωματικής άσκησης με την ευρεία συμπερίληψη κινητών παιχνιδιών, αθλητικών ασκήσεων.

  Οι εργασίες για τη σωματική ανάπτυξη πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη την υγεία των παιδιών με συνεχή παρακολούθηση από τους ιατρούς.

  XIII. Απαιτήσεις για τον εξοπλισμό της κουζίνας, απογραφή, σκεύη

  13.1. Το μπάρμπεκιου της προσχολικής οργάνωσης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, εξοπλισμό ψύξης και πλύσης. Απαιτείται η λήψη ενός συνόλου εξοπλισμού για εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης σύμφωνα με το Προσάρτημα αρ. 4. Όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός και ο εξοπλισμός ψύξης πρέπει να συντηρούνται σωστά.

  13.2. Τεχνολογικός εξοπλισμός, εργαλεία, σκεύη, δοχεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά που επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα. Όλα τα μαγειρικά σκεύη και τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να φέρουν ετικέτα για ωμά και έτοιμα φαγητά. Κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού επεξεργασίας, πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα επαφής με τις πρώτες ύλες τροφίμων και τα έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα.

  13.3. Ο εξοπλισμός παραγωγής, τα εργαλεία κοπής και τα σκεύη πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

  • οι πίνακες που προορίζονται για τη μεταποίηση τροφίμων πρέπει να είναι από μέταλλο ·
  • Για να κόψετε ακατέργαστα και τελικά προϊόντα, θα πρέπει να έχετε ξεχωριστά τραπέζια κοπής, μαχαίρια και σανίδες. Για την κοπή ενός ακατέργαστου και τελικών προϊόντων χρησιμοποιούνται σανίδες σκληρού ξύλου (ή άλλα υλικά που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα υποβάλλονται σε πλύσιμο και την απολύμανση) χωρίς ελαττώματα (ρωγμές, κενά, κλπ)?
  • πίνακες και τα μαχαίρια πρέπει να φέρουν την ένδειξη: "CM" - ωμό κρέας, "SK" - πρώτες κοτόπουλα, «CP» - ωμό ψάρι, "SB" - ωμά λαχανικά, "BM" - βραστό κρέας, «BP» -varenaya ψάρια " ΣΤΟ «- μαγειρεμένα λαχανικά,» γαστρονομία «» Ρέγγα «» το Χ “- το ψωμί, η” πράσινη «?
  • τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και την αποθήκευση τροφίμων πρέπει να κατασκευάζονται από υλικά που να είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.
  • τα κομπόστα και οι φιλιέρες μαγειρεύονται από ανοξείδωτο χάλυβα. Για να βράσετε το γάλα, διαχωρίστε τα πιάτα.
  • τα μαγειρικά σκεύη, τα τραπέζια, ο εξοπλισμός, τα αποθέματα πρέπει να επισημαίνονται και να χρησιμοποιούνται για τον προορισμό τους.
  • ο αριθμός των επιτραπέζιων σκευών και συσκευών που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα πρέπει να αντιστοιχεί στο μέγεθος των παιδιών της ομάδας. Για το προσωπικό, θα πρέπει να έχετε ένα ξεχωριστό σκεύος. Τα πιάτα αποθηκεύονται σε μια ομάδα ντουλαπιών σε ράφια και (ή) ράφια.

  13.4. Κάθε ομάδα εγκαταστάσεων (παραγωγή, αποθήκευση, υγιεινή) είναι εξοπλισμένη με ξεχωριστά συστήματα εξαερισμού αερισμού και εξαγωγής με μηχανικό και φυσικό κίνητρο.

  Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος αποτελεί την πηγή εκπομπών θερμότητας και αερίων, είναι εφοδιασμένος με τοπικά συστήματα εξαερισμού στη ζώνη μέγιστης μόλυνσης.

  13.5. Τα λουτρά για την επεξεργασία εργαλείων κουζίνας, σκευών κουζίνας και εξοπλισμού παραγωγής της μονάδας κουζίνας πρέπει να παρέχονται με παροχή ζεστού και κρύου νερού μέσω μίκτη.

  13.6. Για να ξεπλύνετε τα πιάτα (συμπεριλαμβανομένης της τραπεζαρίας), χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι σωλήνες με ντους.

  13.7. Ο χώρος (χώρος) για το πλύσιμο του δοχείου ανταλλαγής είναι εξοπλισμένος με μπανιέρα ή διάδρομο με μια στεφάνη επενδεδυμένη με κεραμικά πλακίδια.

  13.8. Όλες οι τουαλέτες, οι τουαλέτες, οι τουαλέτες είναι εξοπλισμένες με νιπτήρες με παροχή ζεστού και κρύου νερού μέσω αναμικτών.

  13.9. Στο σημείο σύνδεσης κάθε λουτρού παραγωγής με το σύστημα αποχέτευσης, πρέπει να υπάρχει κενό αέρος τουλάχιστον 20 mm από την κορυφή της χοάνης υποδοχής, η οποία είναι διατεταγμένη πάνω από τις διατάξεις σιφωνίων.

  13.10. Μαγειρικά απελευθέρωση από τα υπολείμματα τροφίμων και πλένεται σε μια δεξαμενή δύο διατομή σε συμμόρφωση με τους ακόλουθους τρόπους: ένα πρώτο τμήμα βούρτσες -myte με νερό όχι χαμηλότερη από 40 ° C με την προσθήκη απορρυπαντικών? στο δεύτερο τμήμα - ξεπλύνετε με ζεστό ζεστό νερό με θερμοκρασία τουλάχιστον 65 C με έναν εύκαμπτο σωλήνα με κεφαλή ντους και στεγνώστε σε ανεστραμμένη μορφή σε ράφια ράφια, ράφια. Τα καθαρά σκεύη κουζίνας αποθηκεύονται σε ράφια σε ύψος τουλάχιστον 0,35 μ. Από το δάπεδο.

  13.11. σανίδες κοπής και μικρά ξύλινα αντικείμενα (λεπίδα αναδευτήρα, κ.λπ.) μετά από πλύση στο πρώτο λουτρό με ζεστό νερό (πάνω από 40 C) δια της προσθήκης απορρυπαντικών ξεπλύθηκε με ζεστό νερό (όχι λιγότερο από 65 C) σε ένα δεύτερο λουτρό, περιχύνετε με βραστό νερό, και στη συνέχεια ξηραίνεται σε ράφια πλέγματος ή ράφια. Οι πίνακες και τα μαχαίρια αποθηκεύονται στους σταθμούς εργασίας χωριστά σε κασέτες ή σε αναρτημένη μορφή.

  13.12. Το μεταλλικό απόθεμα μετά το πλύσιμο φρύγεται σε φούρνο. οι μηχανές μετά τη χρήση αποσυναρμολογούνται, πλένονται, ξεσκονίζονται με βραστό νερό και στεγνώνουν εντελώς.

  13.13. Τα κουζινικά και τα τσαγιέρια κατανέμονται για κάθε ομάδα σε ποσοστό τουλάχιστον ενός σετ ανά παιδί σύμφωνα με τον κατάλογο των παιδιών της ομάδας. Χρησιμοποιείται για τα παιδιά τραπεζαρία και το τσάι σκεύη (πιάτα, πιατάκια, ποτήρια) μπορεί να είναι κατασκευασμένα από πορσελάνη, πορσελάνη και μαχαιροπίρουνα (κουτάλια, πηρούνια, μαχαίρια) - από ανοξείδωτο χάλυβα. Μην χρησιμοποιείτε πιάτα με σπασμένα άκρα, ρωγμές, τσιπ, παραμορφωμένα, με χαλασμένο σμάλτο, πλαστικό και επιτραπέζια σκεύη από αλουμίνιο.

  13.14. Στο πλύσιμο και αναψυκτικά αναρτώνται οδηγίες σχετικά με τους κανόνες για το πλύσιμο των σκευών και του αποθέματος, αναφέροντας τις συγκεντρώσεις και τις ποσότητες απορρυπαντικών και απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται.

  Τα πιατικά και τα μαχαιροπήρουνα πλένονται σε λουτρά 2 θυρών, τοποθετημένα στα ντουλάπια κάθε κυψελίδας ομάδας.

  Μαχαιροπήρουνα μετά τη μηχανική απομάκρυνση υπολείμματα τροφών πλύθηκε με ολική βύθιση και απορρυπαντικά (πρώτο λουτρό) με θερμοκρασία νερού όχι χαμηλότερη από 40 ° C, ξεπλύθηκε με θερμό τρεχούμενο νερό σε μια θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από 65 ° C (δεύτερο λουτρό) μέσω του εύκαμπτου σωλήνα με το κεφάλι ντους, και ξηραίνεται σε ειδικά πλέγματα.

  Τα κύπελλα πλένονται με ζεστό νερό χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά στο πρώτο λουτρό, ξεπλένονται με θερμό τρεχούμενο νερό σε ένα δεύτερο λουτρό και ξηραίνονται.

  Μαχαιροπίρουνα μετά από μηχανικό καθαρισμό και πλύσιμο με απορρυπαντικά (πρώτο λουτρό) ξεπλυμένο με ζεστό τρεχούμενο νερό (δεύτερο λουτρό). Τα καθαρά μαχαιροπίρουνα αποθηκεύονται σε προ-πλυμένες κασέτες (διανεμητές) σε κατακόρυφη θέση με λαβές προς τα πάνω.

  Τα επιτραπέζια σκεύη για το προσωπικό πλένονται και αποθηκεύονται σε ένα κουτί ομάδας ντουλαπιών ξεχωριστά από τα επιτραπέζια σκεύη που προορίζονται για παιδιά.

  13.15. Για να απολυμάνετε τα πιάτα σε κάθε κουτί ομάδας, θα πρέπει να έχετε ένα ετικετοποιημένο δοχείο με καπάκι για να εμποτίσετε τα πιάτα σε ένα διάλυμα απολυμαντικού. Επιτρέπεται η χρήση καμπίνας ξηράς πυρκαγιάς.

  13.16. Σε ομάδες για βρέφη και μικρά παιδιά φιάλη μετά μίγματα γάλακτος πλένονται με ζεστό νερό χρησιμοποιώντας ένα περιλαίμιο και απορρυπαντικό, ξεπλύθηκε εξαντλητικά με τρεχούμενο νερό, στη συνέχεια αποστειρώνεται στους 120 C για 45 λεπτά ή βρασμένα σε νερό για 15 λεπτά και αποθηκεύονται στο σημειωμένα με κλειστή εμαγιέ πιάτα. Βούρτσα καθαρισμού μετά τη χρήση πλένεται με τρεχούμενο νερό και έβρασε για 30 λεπτά, ξηραίνεται και αποθηκεύεται σε ξηρή μορφή.

  Μετά την κατανάλωση θηλές πλένονται με νερό, εμποτισμένο με ένα διάλυμα 2% από μαγειρική σόδα για 15-20 λεπτά, πλύθηκε επανειλημμένως με νερό, έβρασαν για 3 λεπτά σε νερό, και αποθηκεύονται σε ένα επισημασμένο περιέκτη με το καπάκι κλειστό.

  13.17. Τα τραπέζια εργασίας στην κουζίνα και τα τραπέζια της ομάδας μετά από κάθε γεύμα πλένονται με ζεστό νερό, χρησιμοποιώντας τα μέσα που προορίζονται για πλύσιμο (απορρυπαντικά, πετσέτες, βούρτσες, κουρέλια κ.λπ.). Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, οι πίνακες παραγωγής για τα ακατέργαστα προϊόντα πλένονται χρησιμοποιώντας απολυμαντικά.

  Τα πλυντήρια, τα πινέλα πιάτων, τα ράφια για το σκούπισμα των τραπεζιών μετά τη χρήση πλένονται με απορρυπαντικά, ξηραίνονται και αποθηκεύονται σε ένα ειδικά σημειωμένο δοχείο.

  Δεν χρησιμοποιούνται βούρτσες που παρουσιάζουν ελαττώματα και ορατές ακαθαρσίες, καθώς και μεταλλικό μαλλί.

  13.18. Τα απόβλητα τροφίμων στη μονάδα τροφίμων και σε ομάδες συλλέγονται σε σημαδεμένους κάδους ή ειδικούς περιέκτες με καπάκια, ο καθαρισμός των οποίων πραγματοποιείται καθώς δεν γεμίζουν περισσότερο από τα 2/3 της ποσότητας. Κάθε μέρα στο τέλος των κάδων συσκευασίας ημέρα ή ειδικές ανεξαρτήτως πλήρωσης καθαρίστηκε μέσω εύκαμπτων σωλήνων αποχέτευσης πάνω από ράμπες, πλύθηκε με διάλυμα ανθρακικού νατρίου 2%, και στη συνέχεια ξεπλένεται με ζεστό νερό και ξηράνθηκε.

  13.19. Στις εγκαταστάσεις της μονάδας κουζίνας πραγματοποιείται καθημερινός καθαρισμός: πλύσιμο πατωμάτων, απομάκρυνση σκόνης και αράχνης, τριβή των καλοριφέρ, περβάζια παραθύρων, Εβδομαδιαία με τη χρήση απορρυπαντικών, το πλύσιμο των τοίχων, τα φωτιστικά, τον καθαρισμό των παραθύρων σκόνης και αιθάλης.

  Μια φορά το μήνα, είναι απαραίτητο να διεξάγεται γενικός καθαρισμός ακολουθούμενος από απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και του αποθέματος.

  13.20. Στις εγκαταστάσεις της μονάδας κουζίνας, η απολύμανση και η αποτοξίνωση διεξάγονται από εξειδικευμένους οργανισμούς.

  XIV. Απαιτήσεις για την αποθήκευση, την προετοιμασία και την πώληση τροφίμων και μαγειρικών προϊόντων

  14.1. Η εισαγωγή τροφίμων και πρώτων υλών τροφίμων σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς πραγματοποιείται με έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

  Κεντρική παροχή προϊόντων και πρώτων υλών για τροφές (από τη θρέψη των φυτών, των επιχειρήσεων σχολικής βάσης και άλλων), για να επιβεβαιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και των πρώτων υλών τροφίμων, έχει τη δυνατότητα να αναφέρει στην αποστολή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό του πιστοποιητικού του νομοσχεδίου συμμόρφωσης, της περιόδου ισχύος του, το όργανο που εξέδωσε πιστοποιητικό ή αριθμός μητρώου της δήλωσης συμμόρφωσης, ημερομηνία λήξης, το όνομα του παραγωγού ή του κατασκευαστή (προμηθευτής), εξέδωσε δήλωση, και η αρχή της zaregistrirovavsh της yi.

  Τα προϊόντα διατίθενται στη συσκευασία του κατασκευαστή (προμηθευτή).

  Τα έγγραφα που πιστοποιούν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, οι ετικέτες (ή αντίγραφα αυτών) πρέπει να διατηρηθούν μέχρι το τέλος της υλοποίησης του προϊόντος.

  Ο έλεγχος εισόδου των εισερχόμενων προϊόντων πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο. Τα αποτελέσματα του ελέγχου καταγράφονται στο περιοδικό των αλλοιώσιμων τροφίμων που έρχονται στο κουτί τροφίμων (Παράρτημα αρ. 5), το οποίο διατηρείται για ένα χρόνο.

  Τα τρόφιμα με σημάδια κακής ποιότητας καθώς και προϊόντα χωρίς συνοδευτικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ποιότητα και την ασφάλειά τους, τα οποία δεν φέρουν επισήμανση, δεν γίνονται δεκτά στην υποδοχή σε περίπτωση που η παρουσία σήμανσης προβλέπεται από τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  14.2. Τα προϊόντα διατροφής αποθηκεύονται σύμφωνα με τους όρους αποθήκευσης και τις ημερομηνίες λήξης που καθορίζονται από τον κατασκευαστή σύμφωνα με την κανονιστική και τεχνική τεκμηρίωση.

  Η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με το καθεστώς θερμοκρασίας στον εξοπλισμό ψύξης πραγματοποιείται καθημερινά, τα αποτελέσματα καταγράφονται στο ημερολόγιο ελέγχου θερμοκρασίας στον εξοπλισμό ψύξης (Παράρτημα 6), ο οποίος αποθηκεύεται για ένα έτος.

  14.3. Με την παρουσία ενός θαλάμου ψύξης, πρέπει να οριοθετούνται θέσεις αποθήκευσης για το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  14.4. Οι αποθήκες αποθήκευσης προϊόντων ξηρού χύδην εξοπλίζονται με όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

  14.5. Η αποθήκευση των προϊόντων σε θαλάμους ψύξης και κατάψυξης πραγματοποιείται σε ράφια και πάγκους στον περιέκτη του κατασκευαστή στον περιέκτη του προμηθευτή ή σε ετικέτες.

  14.6. Το γάλα αποθηκεύεται στην ίδια συσκευασία στην οποία παραλήφθηκε ή σε συσκευασία καταναλωτή.

  14.5. Το βούτυρο βούτυρο φυλάσσεται στα ράφια στην εργοστασιακή συσκευασία ή στις ράβδους, τυλιγμένο σε περγαμηνή, σε δίσκους.

  Τα μεγάλα τυριά αποθηκεύονται σε ράφια, μικρά τυριά αποθηκεύονται σε ράφια σε καταναλωτικά δοχεία.

  Κρέμα γάλακτος, τυρί cottage αποθηκεύονται σε ένα δοχείο με ένα καπάκι.

  Μην αφήνετε κουτάλια, σπάτουλα σε ένα δοχείο με ξινή κρέμα, τυρί cottage.

  Το αυγό φυλάσσεται σε κιβώτια σε podtovarnike σε ξηρούς δροσερούς χώρους (ψυγεία) ή σε κασέτες, σε ξεχωριστά ράφια, ράφια. Το μεταποιημένο αυγό φυλάσσεται σε ετικέτα στο χώρο παραγωγής.

  Grits, αλεύρι, ζυμαρικά αποθηκεύεται σε ξηρό χώρο στο εργοστάσιο (καταναλωτή) σε podtovarnikah συσκευασία ή ράφια σε απόσταση από το δάπεδο τουλάχιστον 15 cm, η απόσταση μεταξύ του τοίχου και τα προϊόντα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 cm.

  Το ψωμί σίκαλης και σίτου φυλάσσεται χωριστά σε ράφια και ντουλάπια, με ελάχιστη απόσταση ραφιού τουλάχιστον 35 cm από το δάπεδο. Οι θύρες των ντουλαπιών πρέπει να έχουν οπές εξαερισμού. Κατά τον καθαρισμό της αποθήκευσης των ψίχουλων ψίχουλα σκουπίστε με ειδικές βούρτσες, τα ράφια σκουπίζονται με ένα πανί που υγραίνεται με διάλυμα 1% τραπεζιού ξίδι.

  Οι πατάτες και τα λαχανικά ρίζας αποθηκεύονται σε ξηρό, σκοτεινό δωμάτιο. λάχανο - σε ξεχωριστά ράφια, σε κασέλες. αλατισμένα λαχανικά - σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από + 10 ° C.

  Τα φρούτα και τα βότανα φυλάσσονται σε κουτιά σε δροσερό μέρος σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 12 C. Δεν επιτρέπεται η χρήση πατάτας για την καλλιέργεια.

  Τα προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη οσμή (μπαχαρικά, ρέγγα) πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά από άλλα προϊόντα που μυρίζουν (βούτυρο, τυρί, τσάι, ζάχαρη, αλάτι και άλλα).

  14.6. Που έχουν υποστεί ζύμωση και άλλα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα φθαρτά πριν από τη διατροφή παιδιών διατηρείται κλειστή συσκευασία καταναλωτή σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 15 C 2 πραγματοποίηση C αλλά όχι περισσότερο από μία ώρα.

  14.7. Το γάλα που εισέρχεται στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς του νηπιαγωγείου σε κουτιά και βάζα, πριν από την κατανάλωση, υπόκειται σε υποχρεωτικό βρασμό όχι περισσότερο από 2 - 3 λεπτά.

  14.8. Η επεξεργασία των ακατέργαστων και βρασμένων προϊόντων πραγματοποιείται σε διαφορετικά τραπέζια χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες επισημασμένες σανίδες κοπής και μαχαίρια. Οι επισημασμένες σανίδες κοπής και μαχαίρια αποθηκεύονται σε ειδικά ράφια ή κασέτες ή χρησιμοποιώντας μαγνητικές θήκες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον τεχνολογικό πίνακα με την κατάλληλη σήμανση.

  14.9. Ο κατάλογος του τεχνολογικού εξοπλισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 μηχανισμούς αλέσεως με κρέας για ξεχωριστή προετοιμασία ακατέργαστων και τελικών προϊόντων.

  14.10. Η τροφοδοσία πραγματοποιείται με βάση τις αρχές της "απαλής θρέψης". Κατά το μαγείρεμα πιάτα θα πρέπει να τηρούνται εξοικονόμηση τεχνολογία: το μαγείρεμα, το ψήσιμο, pripuskanie, περπάτημα, stewing, στον ατμό, το μαγείρεμα στο ατμόπλοιο. Κατά το μαγείρεμα, δεν χρησιμοποιείται τηγάνισμα.

  14.11. Κατά το μαγείρεμα των τροφίμων πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή της τεχνολογίας παρασκευής των πιάτων που περιγράφεται στον τεχνολογικό χάρτη (Παράρτημα 7), καθώς και η τήρηση των υγειονομικών και επιδημιολογικών απαιτήσεων για τις τεχνολογικές διαδικασίες μαγειρέματος.

  Κοτολέτες, κομμάτια κρέατος ή ψάρι κιμά, ψάρια ψήνονται με κομμάτια σε θερμοκρασία 250-280 C για 20-25 λεπτά.

  Soufflé, τα σκεύη παρασκευάζονται από το βραστό κρέας (πουλερικά)? τα μορφοποιημένα προϊόντα από ακατέργαστο κρέας ή ψάρι ψιλοκομμένα ή ψήνονται σε σάλτσα. ψάρι (φιλέτο) βρασμένο, τεμαχισμένο, στιφάδο ή ψημένο.

  Στην κατασκευή των πιάτων μαγειρεμένο κρέας (πουλερικά, ψάρι), ή να αφήσει μαγειρεμένο κρέας (πουλερικά), με τα πρώτα πιάτα, μερίδες κρέατος υποβάλλεται σε δευτεροβάθμια θερμική επεξεργασία - σε βραστό ζωμό για 5-7 λεπτά και διατηρείται εντός αυτού σε θερμοκρασία 75 C έως διανομή όχι περισσότερο από 1 ώρα.

  Ομελέτες και κις, το οποίο περιλαμβάνει σκεύασμα αυγού που παρασκευάστηκε στο Φούρνοι, ομελέτες - για 8-10 λεπτά σε 180-200 C, ένα στρώμα που δεν υπερβαίνει τα 2,5-3 cm? κατσαρόλες - 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία 220-280 C, στρώμα όχι περισσότερο από 3-4 cm? η αποθήκευση της μάζας των αυγών πραγματοποιείται το πολύ 30 λεπτά σε θερμοκρασία 4 2 C.

  Οι τηγανίτες, τα κέικ τυριού ψήνονται σε φούρνο ή σε ντουλάπι για τηγάνισμα σε θερμοκρασία 180-200 C για 8-10 λεπτά.

  Το αυγό βράζει μετά το βραστό νερό για 10 λεπτά.

  Στην παραγωγή πατατοσακχάρου (λαχανικών) χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα φυτικής σκουπίσματος.

  Το βούτυρο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη γέμιση των γαρνιτών και άλλων πιάτων, πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία (τήξη και βράσιμο).

  Οι γαρνιτούρες από το ρύζι και τα ζυμαρικά μαγειρεύονται σε μεγάλο όγκο νερού (σε αναλογία τουλάχιστον 1: 6) χωρίς επακόλουθο πλύσιμο.

  Τα προϊόντα λουκάνικου (λουκάνικα, βραστά λουκάνικα, λουκάνικα) βράζονται (βυθίζονται σε βραστό νερό και τελειώνει η θερμική επεξεργασία μετά από 5 λεπτά βρασμού από τη στιγμή βρασμού).

  Όταν ανακατεύετε τα συστατικά που συνθέτουν τα πιάτα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία της κουζίνας, χωρίς να αγγίζετε το προϊόν με τα χέρια σας.

  14.12. Η επεξεργασία των αυγών πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος κρεάτων και ψαριών, με τη χρήση σημαντικών λουτρών και (ή) δοχείων για το σκοπό αυτό. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διάτρητα δοχεία υπό την προϋπόθεση ότι τα αυγά βυθίζονται εντελώς στο διάλυμα με την ακόλουθη σειρά: Ι - επεξεργασία σε 1-2% με θερμό διάλυμα ανθρακικού νατρίου. ΙΙ - επεξεργασία σε εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό. III - ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά, ακολουθούμενη από τοποθέτηση σε καθαρό σημαδεμένο πιάτο.

  Επιτρέπεται η χρήση άλλων απορρυπαντικών ή απολυμαντικών σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.

  14.13. Τα δημητριακά δεν πρέπει να περιέχουν ξένες ακαθαρσίες. Πριν από τη χρήση, τα δημητριακά πλένονται με τρεχούμενο νερό.

  14.14. Η καταναλωτική συσκευασία κονσερβοποιημένων προϊόντων πριν το άνοιγμα πλένεται με τρεχούμενο νερό και σκουπίζεται.

  14.15. Τα ζεστά πιάτα (σούπες, σάλτσες, ζεστά ροφήματα, δεύτερα πιάτα και πλάγια πιάτα) πρέπει να έχουν θερμοκρασία + 60... + 65C. κρύα ορεκτικά, σαλάτες, ποτά - όχι κάτω από + 15 ° C.

  Από τη στιγμή της προετοιμασίας μέχρι την απελευθέρωση του πρώτου και του δεύτερου πιάτου μπορεί να είναι στην καυτή πλάκα για όχι περισσότερο από 2 ώρες. Η αναθέρμανση των πιάτων δεν επιτρέπεται.

  14.16. Κατά την επεξεργασία λαχανικών πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

  14.16.1. Τα λαχανικά ταξινομούνται, πλένονται και καθαρίζονται. Τα ξεφλουδισμένα λαχανικά πλένονται επανειλημμένα σε τρεχούμενο πόσιμο νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά σε μικρές παρτίδες, χρησιμοποιώντας επιδόρπια, δίχτυα. Κατά την επεξεργασία του λευκού λάχανου, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα εξωτερικά φύλλα.

  Η προ-μούλιασμα των λαχανικών δεν επιτρέπεται.

  Αποφλοιωμένες πατάτες, ρίζα λαχανικά και άλλα λαχανικά, προκειμένου να αποφευχθεί η σκουρόχρωμη και η ξήρανσή τους, επιτρέπεται να αποθηκεύονται σε κρύο νερό όχι περισσότερο από 2 ώρες.

  14.16.2. Τα λαχανικά από τη συγκομιδή του περασμένου έτους (λάχανο, κρεμμύδια, ρίζες, κ.λπ.) στην περίοδο μετά την 1η Μαρτίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.

  14.16.3. Κατά το μαγείρεμα των λαχανικών, για τη διατήρηση των βιταμινών, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες: τα λαχανικά καθαρίζονται αμέσως πριν από το μαγείρεμα, τοποθετούνται μόνο σε βραστό νερό, κόβοντας τα πριν το μαγείρεμα. Φρέσκα χόρτα προστίθενται στα έτοιμα φαγητά κατά τη διάρκεια της διανομής.

  Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των βιταμινών σε πιάτα, τα λαχανικά να βράσουν σε καθαρισμένη μορφή, να καθαριστούν αμέσως πριν από το μαγείρεμα και να μαγειρευτούν σε αλατισμένο νερό (εκτός από τα τεύτλα).

  14.16.4. Λαχανικά που προορίζονται για μαγείρεμα βινεγκρέτ και σαλάτες συνιστάται να μαγειρέψουν σε φλούδα, δροσερό? καθαρίστε και κόψτε τα βραστά λαχανικά σε ένα κρύο κατάστημα ή σε ένα ζεστό κατάστημα σε ένα τραπέζι για βραστά προϊόντα.

  14.16.5. Το μαγείρεμα των λαχανικών την παραμονή της ημέρας μαγειρέματος δεν επιτρέπεται.

  14.16.6. Τα αλατισμένα λαχανικά αποθηκεύονται σε ετικέτα (μαγειρεμένα λαχανικά) στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 6 ώρες σε θερμοκρασία συν 4 2 C.

  14.16.7. Φυλλώδη λαχανικά και χόρτα, που προορίζονται για την παρασκευή ορεκτικά χωρίς μετέπειτα θερμική επεξεργασία, θα πρέπει να πλένεται καλά με τρεχούμενο νερό και να αντέχει σε διάλυμα 3% οξικού οξέος ή διάλυμα χλωριούχου νατρίου 10% επί 10 λεπτά, που ακολουθείται από ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό και ξήρανση.

  14.17. Η παραγωγή σαλατών και η σάλτσα τους πραγματοποιείται αμέσως πριν από τη διανομή.

  Μην γεμίζετε τις σαλάτες που επιτρέπεται να αποθηκεύουν πάνω από 2 ώρες σε θερμοκρασία συν 4 +/- 2 C. Οι σαλάτες είναι καρυκευμένες αμέσως πριν από τη διανομή.

  Ως σαλάτα, πρέπει να χρησιμοποιείτε φυτικό έλαιο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ξινή κρέμα και μαγιονέζα για σάλτσα σαλάτας.

  Η αποθήκευση των ντυμένων σαλατών μπορεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο 30 λεπτά σε θερμοκρασία 4 2 C.

  14.18. Τα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, πλένονται καλά στο ψυγείο (ζώνη) ή στη δευτερογενή επεξεργασία λαχανικών (ζώνες).

  14.19. Το κεφίρ, το ζυμωμένο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, το πηγμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση κατανέμονται σε κύπελλα απευθείας από συσκευασίες ή φιάλες προτού διανεμηθούν σε ομάδες κυττάρων.

  14.20. Σε ενδημικές περιοχές ιωδίου, συνιστάται η χρήση ιωδιούχου αλατιού.

  14.21. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανεπάρκεια των μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα), τα τρόφιμα που εμπλουτίζονται με μικροθρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται στη διατροφή των παιδιών.

  Η βιταμιλοποίηση των πιάτων πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας των παιδιών, υπό την επίβλεψη ιατρού και με την υποχρεωτική ενημέρωση των γονέων για τη διεξαγωγή βιταμίνωσης.

  Η τεχνολογία παρασκευής βιταμινούχων ποτών πρέπει να πληροί την τεχνολογία που καθορίζεται από τον κατασκευαστή σύμφωνα με τις οδηγίες και το πιστοποιητικό καταχώρησης του κράτους. Τα βιταμινούχα ποτά παρασκευάζονται αμέσως πριν από τη διανομή.

  Ελλείψει βιταμινούχων ποτών στη διατροφή, πραγματοποιείται τεχνητή C-βιταμίνωση. Τεχνητά C-οχύρωση στην προσχολική εκπαιδευτικούς οργανισμούς (ομάδες) διεξάγεται από τον υπολογισμό για τα παιδιά των 1 - 3 έτη - 35 mg για παιδιά 3-6 ετών - 50,0 mg ανά μερίδα.

  Οι βιταμίνες εισάγονται σε τρίτη πιάτο (κομπόστα ή ζελέ) μετά από ψύξη σε μία θερμοκρασία των 15 C (για κομπόστα) και 35 C (για jelly) άμεσα πριν από την εφαρμογή.

  Τα βιταμινούχα γεύματα δεν θερμαίνονται. Η βιταμίνωση των πιάτων πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ενός ιατρικού εργάτη (ελλείψει άλλου υπεύθυνου προσώπου).

  Τα στοιχεία σχετικά με τη βιταμίνωση των τροφίμων καταγράφονται από ιατρικό προσωπικό στο περιοδικό της τρίτης και γλυκιάς οχύρωσης των τροφίμων (Πίνακας 2 του Παραρτήματος Νο. 8), το οποίο αποθηκεύεται για ένα έτος.

  14.22. Πριν από τη διατροφή παιδιών προϊόντα παιδικές τροφές (μίγμα) θερμαίνονται σε ένα λουτρό νερού (θερμοκρασία νερού 50 C) για 5 λεπτά στο ηλεκτρικό θερμαντήρα ή το βρέφος σε μια θερμοκρασία 37 C. Παρασκευή των προϊόντων για τη διατροφή των βρεφών (προμείγματα αραίωση, instantons χυλό, θέρμανση συμπληρωματικών τροφίμων) θα πρέπει να οργανώνονται σε ένα γεμάτο κύτταρο ομάδας. Το ντουλάπι πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ψυγείο και συσκευές για τη θέρμανση των παιδικών τροφών.

  14.23. Η παράδοση έτοιμου φαγητού επιτρέπεται μόνο μετά τον έλεγχο από την επιτροπή ζυθοποιίας που αποτελείται από τουλάχιστον 3 άτομα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου καταγράφονται στο περιοδικό των έτοιμων μαγειρικών παρασκευασμάτων (Πίνακας 1 του Παραρτήματος Νο. 8).

  Το βάρος των πιάτων σερβιρίσματος πρέπει να αντιστοιχεί στην έξοδο του πιάτου που υποδεικνύεται στο μενού. Εάν παραβιάζεται η τεχνολογία μαγειρέματος, καθώς και σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας, το πιάτο επιτρέπεται να διανέμεται μόνο μετά την εξάλειψη των εντοπισμένων μαγειρικών ατελειών.

  14.24. Αμέσως μετά το μαγείρεμα, επιλέγεται ένα ημερήσιο δείγμα του τελικού προϊόντος (όλα τα έτοιμα γεύματα). Το ημερήσιο δείγμα επιλέγεται σε όγκο: τα μερίδια πιάτα - πλήρως, κρύα ορεκτικά, πρώτες μαθήματα, πιάτα και ποτά (τρίτα πιάτα) - τουλάχιστον 100 γραμμάρια. μετέπειτα δευτερεύοντα μαθήματα, bitos, κοτολέτες, λουκάνικα, σάντουιτς κ.λπ. αφήστε ολόκληρο κατά κομμάτι (στον όγκο μιας μερίδας).

  Λαμβάνονται δείγματα με αποστειρωμένο ή βραστά κουτάλια σε αποστειρωμένα ή βραστά πιάτα (κουτιά, δοχεία) με σφιχτά καπάκια, όλα τα πιάτα τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό πιάτο και αποθηκεύεται για τουλάχιστον 48 ώρες σε μία θερμοκρασία από + 2... - 6 Γ Πιάτα με ανιχνευτές σημάνθηκαν με αναφέροντας το όνομα του γεύματος και την ημερομηνία επιλογής. Έλεγχος για την ορθότητα της επιλογής και της αποθήκευσης των καθημερινών δειγμάτων πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο.

  14.25. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση και η εξάπλωση μολυσματικών και μαζικών μη μολυσματικών ασθενειών (δηλητηριάσεις), δεν επιτρέπεται:

  - χρήση των τροφίμων που αναφέρονται στο προσάρτημα 9,

  - παραγωγή στη μονάδα της διατροφής οργανώσεις προσχολικής ηλικίας τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τηγανίτες με κρέας ή τυρί, ζυμαρικά ναυτική, ζυμαρικά με ψιλοκομμένα Brawn αυγό, τηγανητό αυγό, κρύα ποτά και φρούτα φρούτα πρώτης ύλης (χωρίς θέρμανση μεταποίηση), για τηγάνισμα από ρέγγα, ζελέ, πατέ, ζελέ πιάτα (κρέας και ψάρι). okroshek και ψυχρές σούπες.

  - χρήση υπολειμμάτων από προηγούμενα γεύματα και τρόφιμα που παρασκευάστηκαν την παραμονή. τα τρόφιμα με τη λήξη της διάρκειας ζωής τους και τα εμφανή σημάδια κακής ποιότητας (αλλοίωση) · λαχανικά και φρούτα με την παρουσία μούχλας και σημάδια σήψης.

  14.26. Στους παιδικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, πρέπει να οργανωθεί ένα σωστό καθεστώς κατανάλωσης οινοπνεύματος. Το πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας σε δοχεία και εμφιαλωμένο, σε ποιότητα και ασφάλεια πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για πόσιμο νερό.

  Επιτρέπεται η χρήση βραστού πόσιμου νερού, με την προϋπόθεση ότι αποθηκεύεται για όχι περισσότερο από 3 ώρες.

  Όταν χρησιμοποιούνται εγκαταστάσεις με δοσομετρική εμφιάλωση πόσιμου νερού συσκευασμένου σε δοχείο, προβλέπεται να αντικατασταθεί η δεξαμενή όπως είναι απαραίτητο, αλλά όχι μικρότερη από την προβλεπόμενη από την περίοδο αποθήκευσης του ανοιγμένου δοχείου με νερό.

  Οι συσκευές δοσολογίας επεξεργάζονται σύμφωνα με το εγχειρίδιο λειτουργίας του κατασκευαστή (οδηγίες).

  14.27. Για μείγματα ποτών και αναπαραγωγής γαλακτοκομικά και τα στιγμιαία (instant) σιτηρά για τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για τις παιδικές τροφές ή βραστά πόσιμο νερό από το δίκτυο του νερού.

  XV. Απαιτήσεις για την κατάρτιση μενού για την τροφοδοσία παιδιών διαφορετικών ηλικιών

  15.1. Τα τρόφιμα πρέπει να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες των παιδιών στις βασικές ουσίες και την ενέργεια των τροφίμων και να μην είναι μικρότερες από τις τιμές που αναφέρονται στον πίνακα 3.

  * Οι ανάγκες των παιδιών του πρώτου έτους ζωής σε ενέργεια, λίπη, υδατάνθρακες δίδονται ως g / kg σωματικού βάρους.

  ** - απαιτήσεις για τα παιδιά του πρώτου έτους της ζωής που βρίσκονται σε τεχνητή σίτιση.

  15.2. Το φάσμα που παράγεται στη μονάδα διατροφή των έτοιμων γευμάτων και τροφίμων καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από εγκαταστάσεις, παροχή τεχνολογικών, ψυκτικό εξοπλισμό.

  Οι προσχολικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί επιτρέπουν την παράδοση έτοιμων γευμάτων από εργοστάσια τροφίμων, μονάδες διατροφής προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών, οργανισμούς γενικής εκπαίδευσης και οργανώσεις τροφοδοσίας.

  Δεν επιτρέπεται η αναγόμωση των τελικών μαγειρικών προϊόντων και πιάτων.

  15.3. Τα γεύματα πρέπει να είναι οργανωμένη σύμφωνα με μια υποδειγματική μενού που εγκρίθηκε από τους αρχηγούς της προσχολικής εκπαιδευτικό ίδρυμα, σχεδιασμένο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσιολογικές ανάγκες ενέργειας και θρεπτικών ουσιών για τα παιδιά όλων των ηλικιών και των συνιστώμενων ημερήσιων συνόλων των προϊόντων για τις υπηρεσίες τροφοδοσίας των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση (παράρτημα 10).

  Σε μία παραδειγματική μενού της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες θα πρέπει να παρέχουν 12-15% της θερμιδικής πρόσληψης, λίπος 30-32%) των υδατανθράκων και 55-58%.

  Κατά την κατάρτιση του μενού λαμβάνει υπόψη τις εθνικές και εδαφικές ιδιαιτερότητες της διατροφής και της κατάστασης της υγείας των παιδιών, και σύμφωνα με το συνιστώμενο φάσμα των βασικών προϊόντων διατροφής που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των παιδιών στην προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα (παράρτημα Ν 11).

  15.4. Κατά την κατάρτιση του μενού Δείγμα για να καθοδηγήσει την κατανομή της ενεργειακής αξίας (θερμογόνος δύναμη) της καθημερινής διατροφής του ξεχωριστό γεύμα δίνονται στον Πίνακα 4.

  Στο διάστημα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος συνιστάται ένα επιπλέον γεύμα - ένα δεύτερο πρωινό, που περιλαμβάνει ποτό ή χυμό και / ή φρέσκα φρούτα.

  15.5. Το δείγμα του μενού θα πρέπει να περιέχει πληροφορίες σύμφωνα με το Παράρτημα 12. Οι συνδέσεις με τις συνταγές για τα χρησιμοποιημένα γεύματα και τα μαγειρικά προϊόντα παρέχονται κατ 'ανάγκη σύμφωνα με τις οδηγίες για παιδικές τροφές. Τα ονόματα των πιάτων και των μαγειρικών προϊόντων που αναφέρονται στο μενού δειγματοληψίας πρέπει να αντιστοιχούν στα ονόματά τους, που αναφέρονται στις χρησιμοποιούμενες συνταγές. Δεν επιτρέπεται η επανάληψη των ίδιων τροφίμων ή μαγειρικών προϊόντων την ίδια ημέρα ή τις επόμενες δύο ημέρες.

  Η παραγωγή έτοιμων γευμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με τους τεχνολογικούς χάρτες, στους οποίους πρέπει να αντικατοπτρίζονται οι συνταγές και η τεχνολογία των παρασκευασμένων πιάτων και μαγειρικών προϊόντων. Οι τεχνολογικοί χάρτες καταρτίζονται σύμφωνα με το προσάρτημα 7.

  Η πραγματική δίαιτα πρέπει να αντιστοιχεί στο εγκεκριμένο μενού δειγμάτων.

  15.6. Το πρωινό θα πρέπει να αποτελείται από ένα ζεστό πιάτο (χυλό, κατσαρόλα, πιάτα τυριού και αυγών, κλπ.), Ένα σάντουιτς και ένα ζεστό ρόφημα. Το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ορεκτικό (σαλάτα ή a la carte λαχανικά ρέγγα με κρεμμύδια), πρώτο πιάτο (σούπα), τη δεύτερη (δευτερεύον πιάτο και ένα πιάτο κρέας, ψάρι ή πουλερικά), ΠΟΤΑ (κομπόστα φρούτων ή ζελέ). Σνακ περιλαμβάνει ένα ποτό (γάλα, γαλακτοκομικά ποτά, χυμοί, τσάι) με αρτοποιεία και προϊόντα ζαχαροπλαστικής χωρίς κρέμα, να εκδοθεί τυρί ή δημητριακά και κατσαρόλες πιάτα. Το δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει ψάρι, κρέας, λαχανικά και τυρόπηγμα, σαλάτες, βινεγκρέτες και ζεστά ροφήματα. Για το δεύτερο δείπνο συνιστάται να δώσετε ποτά από ξινόγαλα.

  Η συνολική ποσότητα γευμάτων για τα γεύματα πρέπει να είναι σύμφωνη με το παράρτημα Ν 13.

  15.7. Στην προσχολική εκπαιδευτικός οργανισμός που λειτουργεί σε λειτουργία 8 ωρών ή περισσότερο, για το μενού που πρέπει να παρέχονται για καθημερινή χρήση στη διατροφή των παιδιών: το γάλα, ποτά γάλα, το κρέας (ή ψάρι), πατάτες, λαχανικά, φρούτα, ψωμί, δημητριακά, το βούτυρο και το φυτικό έλαιο, ζάχαρη, αλάτι. Τα υπόλοιπα προϊόντα (τυρί, ξινή κρέμα, τα πουλερικά, το τυρί, αυγό, χυμούς, κλπ) που περιλαμβάνονται σε 2-3 φορές την εβδομάδα.

  Κατά την οργάνωση γευμάτων για παιδιά σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς που λειτουργούν με τη βραχυπρόθεσμη διαμονή, τα γεύματα και τα προϊόντα περιλαμβάνονται στο παραδειγματικό μενού, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας της προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης και το παιδικό διατροφικό καθεστώς.

  15.8. Ελλείψει προϊόντων για την εξασφάλιση πλήρους ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να αντικατασταθούν από ισοδύναμα προϊόντα σύμφωνα με τον πίνακα υποκατάστασης τροφίμων με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες (Παράρτημα αριθ. 14).

  Ελλείψει φρέσκων λαχανικών και φρούτων, η αντικατάστασή τους στο μενού για χυμούς, γρήγορα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι δυνατή.

  15.9. Με βάση το εγκεκριμένο μενού δειγμάτων, δημιουργείται καθημερινά μια διάταξη μενού, υποδεικνύοντας την έξοδο πιάτων για παιδιά διαφορετικής ηλικίας. Επιτρέπεται η σύνθεση (παρουσίαση) της διάταξης του μενού σε ηλεκτρονική μορφή. Συνιστάται να κάνετε μια ζήτηση μενού για τη σειρά των προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη την αποδεκτή εφοδιαστική της οργάνωσης τροφοδοσίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος προσχολικής ηλικίας.

  15.10. Οι ειδικές προσχολικής εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ομάδες για τα παιδιά με χρόνιες ασθένειες (διαβήτης, τροφικές αλλεργίες, συχνά άρρωστα παιδιά), παιδικά γεύματα θα πρέπει να οργανωθούν σύμφωνα με τις αρχές των θεραπευτικών και προληπτικών διατροφή των παιδιών με την αντίστοιχη παθολογία, με βάση τους σχετικούς κανόνες των τροφίμων και το μενού.

  15.11. Η πολλαπλότητα των γευμάτων καθορίζεται από τη στιγμή της παραμονής των παιδιών και το πρόγραμμα εργασίας του ομίλου (πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα ή πρωινό και μεσημεριανό γεύμα ή σνακ).

  Για τα παιδιά, ξεκινώντας από την ηλικία των 9 μηνών, είναι βέλτιστο να τρώτε με ένα διάστημα όχι μεγαλύτερο από 4 ώρες.

  Η διατροφή των παιδιών για ορισμένα γεύματα, ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής τους σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, παρουσιάζεται στον Πίνακα 5.

  * Με διαμονή 12 ωρών, μπορείτε να οργανώσετε ξεχωριστό σνακ το απόγευμα και ένα γεμάτο σνακ με την προσθήκη πιάτων για δείπνο.

  15.12. Η διατροφή των παιδιών του πρώτου έτους ζωής καθορίζεται ξεχωριστά σύμφωνα με τα φυσιολογικά πρότυπα που αφορούν την ηλικία και την έγκαιρη εισαγωγή όλων των ειδών συμπληρωματικών τροφίμων σύμφωνα με το σχέδιο εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών σε παιδιά του πρώτου έτους ζωής (Παράρτημα 15).

  15.12.1. Τα παιδιά που βρίσκονται σε τεχνητή σίτιση θα πρέπει να λαμβάνουν ξηρά ή υγροποιημένα μίγματα γάλακτος και συμπληρωματικά τρόφιμα ανάλογα με την ηλικία τους.

  15.12.2. Για τη διατροφή των παιδιών του πρώτου έτους ζωής χρησιμοποιούνται τα τρόφιμα βιομηχανικής παραγωγής που προορίζονται για την αντίστοιχη ηλικία και φέρουν πιστοποιητικά κρατικής εγγραφής. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προέρχονται από την κουζίνα του γαλακτοκομείου. Παιδικές τροφές που λαμβάνονται από τη γαλακτοκομική κουζίνα, αποθηκεύονται στο ψυγείο (σε ομάδες) εντός των όρων εφαρμογής.

  15.13. Για να εξασφαλιστεί η ποικιλία και η πλήρης διατροφή των παιδιών στα προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και στο σπίτι, οι γονείς ενημερώνονται για την ποικιλία τροφίμων του μωρού δημοσιεύοντας ένα καθημερινό μενού σε κάθε ομάδα κυττάρων. Το ημερήσιο μενού δείχνει το όνομα του πιάτου και τον όγκο του τμήματος, καθώς και την αντικατάσταση πιάτων για παιδιά με τροφικές αλλεργίες και σακχαρώδη διαβήτη.

  XVI. Απαιτήσεις για τη μεταφορά και τη λήψη προϊόντων διατροφής σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς

  16.1. Η μεταφορά των προϊόντων διατροφής διεξάγεται σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους και προστατεύουν τους από τη μόλυνση.

  Παράδοση των τροφίμων πραγματοποιείται από ειδική μεταφορά για τη μεταφορά των τροφίμων. Δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα μέσο μεταφοράς για τη μεταφορά διαφορετικές ομάδες τροφίμων που υπόκεινται στους μεταξύ της θεραπείας πτήσεις σερβιέτα μεταφορά με απολυμαντικά ή στην κατάσταση της χρήσης του οχήματος με ένα σώμα χωρίζεται σε απομονωμένες διαμερίσματα, ή χρησιμοποιώντας δοχεία με καπάκια για ξεχωριστή διαμονή των πρώτων υλών και τελικών τρόφιμα.

  16.2. Τα φθαρτά προϊόντα διατροφής μεταφέρονται με ψυκτική ή ισοθερμική μεταφορά εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των καθορισμένων καθεστώτων αποθήκευσης θερμοκρασίας ή σε ισοθερμικά δοχεία.

  16.3. Τα οχήματα μεταφοράς τροφίμων πρέπει να διατηρούνται καθαρά και η χρήση τους πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες που αποκλείουν τη μόλυνση και μεταβάλλουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες των προϊόντων διατροφής.

  Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, να πλένονται, να απολυμαίνονται κατά τα χρονικά διαστήματα που είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί ότι τα διαμερίσματα φορτίου των οχημάτων και των εμπορευματοκιβωτίων δεν μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης του προϊόντος.

  16.4. Τα πρόσωπα που συνοδεύουν τα τρόφιμα πρώτων υλών και των τροφίμων στην διαδρομή και να εκτελέσει τη φόρτωση και εκφόρτωσή τους, θα πρέπει να χρησιμοποιούν φόρμες (ποδιά, γάντια), για να έχει προσωπική τυποποιημένο πρότυπο ιατρικό ιστορικό με σφραγίδα σχετικά με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών δοκιμών, και μια σημείωση επαγγελματική κατάρτιση υγιεινής.

  16.5. Το απόβαρο, στο οποίο εισάγονται τα προϊόντα, πρέπει να επισημαίνεται και να χρησιμοποιείται αυστηρά για το σκοπό αυτό. Η περιστρεφόμενη πλάκα πρέπει να καθαρίζεται μετά τη χρήση, να πλένεται με νερό με 2% διάλυμα ανθρακικού νατρίου, να ζεσταίνεται με βραστό νερό, να ξηραίνεται και να αποθηκεύεται σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στη μόλυνση. Εάν δεν υπάρχει ειδικός χώρος στο προσχολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, η συσκευασία ανακύκλωσης υποβάλλεται σε επεξεργασία από τον προμηθευτή τροφίμων.

  Οι θερμοσότητες πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

  XVII. Απαιτήσεις για την υγειονομική συντήρηση των χώρων των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών

  17.1. Όλες οι εγκαταστάσεις καθαρίζονται χρησιμοποιώντας υγρή καθαριστικά όχι λιγότερο από 2 φορές την ημέρα σε ανοιχτά παράθυρα άβακα ή τα υποχρεωτικά σημεία καθαρισμού συσσωρεύσεις σκόνης (baseboards φύλων και κάτω από τα έπιπλα, περβάζια παραθύρων, καλοριφέρ, κλπ) και συχνά αποκρουστική επιφάνειες (πόμολο πόρτας, ντουλάπια, διακόπτες, σκληρά έπιπλα κ.λπ.).

  Ο υγρός καθαρισμός στα υπνοδωμάτια πραγματοποιείται μετά από νύχτα και ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε ομάδα - μετά από κάθε γεύμα.

  Ο υγρός καθαρισμός των γυμναστηρίων πραγματοποιείται μία φορά την ημέρα και μετά από κάθε συνεδρία. Ο αθλητικός εξοπλισμός σκουπίζεται καθημερινά με ένα υγρό πανί, με χαλιά - χρησιμοποιώντας σαπούνι και διάλυμα σόδας. Τα χαλιά καθαρίζονται καθημερινά χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα. Κατά τη διάρκεια του γενικού καθαρισμού του χαλιού υποβάλλεται σε υγρή επεξεργασία. Είναι δυνατή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας πλύσης. Μετά από κάθε συνεδρία, το γυμναστήριο αερίζεται για τουλάχιστον 10 λεπτά.

  17.2. Οι πίνακες στις περιοχές ομάδα πλένονται με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά από κάθε γεύμα ειδικό ύφασμα που πλένεται, ξηραίνεται και αποθηκεύεται σε ξηρή μορφή στη σημειώνονται ειδικό δοχείο με ένα καπάκι.

  Καρέκλες, αλλάζοντας τραπέζια, αρένες και λοιπό εξοπλισμό, καθώς και μουσαμάδες φόδρα, σαλιάρες μουσαμά μετά τη χρήση καθαρίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι? πανωφόρες από ύφασμα - φορούν μακριά.

  Τα παιχνίδια πλένονται σε ειδικά σημειωμένα, σημαδεμένα δοχεία.

  17.3. Για τεχνικούς σκοπούς (καθαρισμός των χώρων μιας ομάδας, μιας τουαλέτας, κλπ.), Εγκαθίσταται ξεχωριστή βρύση νερού στις αίθουσες τουαλέτας της ομάδας.

  17.4. Χαλιά με ηλεκτρική σκούπα καθημερινά και να καθαρίζονται με ένα υγρό πινέλο ή να χτυπήσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και οικονομικές ζώνες, και στη συνέχεια, καθαρίστε με ένα υγρό πινέλο. Συνιστάται μια φορά το χρόνο τα χαλιά να καθαρίζονται στεγνά.

  17.5. Ειδών υγιεινής απολυμαίνονται σε καθημερινή βάση, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση. Καθισμένος σε λεκάνες τουαλέτας, καζανάκια χειριστεί και λαβές θυρών πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο παράγοντα καθαρισμού, ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, σε καθημερινή βάση. Οι γλάστρες πλένονται μετά από κάθε χρήση με χειροπέδες ή βούρτσες και απορρυπαντικά. Τα λουτρά, οι νεροχύτες, οι τουαλέτες καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα με βούρτσες ή βούρτσες χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά και απολυμαντικά.

  17.6. Ο γενικός καθαρισμός όλων των χώρων και του εξοπλισμού πραγματοποιείται μία φορά το μήνα με τη χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών. Τα παράθυρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πλένονται καθώς είναι μολυσμένα, αλλά τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (την άνοιξη και το φθινόπωρο).

  17.7. Σε περίπτωση δυσμενούς επιδημιολογικής κατάστασης στους προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς (ομάδες), προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της λοίμωξης, διεξάγονται επιπρόσθετα μέτρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υγειονομικών κανονισμών.

  Κατά την καταγραφή περιπτώσεων μολυσματικών ασθενειών, τα μέτρα κατά της επιδημίας πραγματοποιούνται από το προσωπικό της προσχολικής εκπαιδευτικής οργάνωσης.

  17.8. Σε περίπτωση δυσμενούς επιδημιολογικής κατάστασης στους προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς (ομάδες), προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της λοίμωξης, διεξάγονται επιπρόσθετα μέτρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υγειονομικών κανονισμών.

  Κατά την καταγραφή περιστατικών μολυσματικών ασθενειών, πραγματοποιούνται υγειονομικά και αντι-επιδημικά (προληπτικά) μέτρα σύμφωνα με την υγειονομική νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  17.9. Στη ζεστή εποχή, τα παράθυρα και οι πόρτες κρέμονται. Για την καταπολέμηση των μύγες μέσα στις εγκαταστάσεις επιτρέπεται η χρήση μηχανικών μεθόδων (κολλητική ταινία, flytraps).

  17.10. Τα πτερύγια των συστημάτων εξαερισμού πρέπει να είναι ανοιχτά. θα πρέπει να καλύπτονται μόνο με μια απότομη διαφορά στις θερμοκρασίες του αέρα στους χώρους και στον εξωτερικό αέρα. Καθώς γίνονται βρώμικα καθαρίζονται από σκόνη.

  Ο καθαρισμός των αξόνων αερισμού εξαγωγής πραγματοποιείται μέχρι τη μόλυνση.

  17.11. Όλοι οι τύποι εργασιών επισκευής δεν επιτρέπεται να διεξάγονται με τη λειτουργία των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών με την παρουσία παιδιών.

  17.12. Τα αποκτηθέντα παιχνίδια (εκτός από τα μαλακά δέρματα) πριν εισέλθουν σε ομαδική πλύση με τρεχούμενο νερό (θερμοκρασία 37 ° C) με σαπούνι ή άλλο απορρυπαντικό, ακίνδυνα για την υγεία των παιδιών και μετά στεγνώσουν στον αέρα.

  Τα παιχνίδια Penolatex και τα μαλακά παιχνίδια υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  Τα παιχνίδια που δεν υπόκεινται σε υγρό χειρισμό (πλύσιμο, πλύσιμο) χρησιμοποιούνται μόνο ως διδακτικό υλικό.

  17.13. Τα παιχνίδια πλένονται καθημερινά στο τέλος της ημέρας και σε ομάδες για βρέφη και μικρά παιδιά - 2 φορές την ημέρα. Τα ρούχα κουτάβι τρίβονται με βρωμιά χρησιμοποιώντας ένα σαπούνι για το μωρό και σιδερώνονται.

  17.14. Η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων, πετσέτες γίνεται σε διαδικασία ρύπανσης, αλλά όχι λιγότερο συχνά από μία φορά την εβδομάδα. Όλα τα εσώρουχα σημειώνονται.

  Τα κλινοσκεπάσματα, εκτός από τα μαξιλάρια, σημειώνονται στην άκρη του ποδιού. Για κάθε παιδί είναι απαραίτητο να υπάρχουν τρία σετ ρούχων, συμπεριλαμβανομένων των πετσετών για το πρόσωπο και τα πόδια και δύο βάρδιες για τα καλύμματα στρώματος. Τα καθαρά σεντόνια παραδίδονται σε σακούλες και αποθηκεύονται σε ερμάρια.

  17.15. Τα σεντόνια μετά την κατανάλωση προστίθενται σε μια ειδική δεξαμενή, έναν κάδο με ένα καπάκι, ένα πετσέτα, ένα πλαστικό ή μια διπλή σακούλα. Το βρώμικο σεντόνι παραδίδεται στο δωμάτιο πλυντηρίων (ή σε ειδικό δωμάτιο). Οι σακούλες από ύφασμα σβήνουν, πετσέτα και πλαστικό - επεξεργάζονται με ζεστό διάλυμα σαπουνιού-σόδας.

  17.16. Κλινοσκεπάσματα: στρώματα, μαξιλάρια, υπνόσακους αεριζόμενο απευθείας στο δωμάτιο με τα παράθυρα ανοιχτά κατά τη διάρκεια κάθε γενικό καθαρισμό και περιοδικά σε ένα ειδικά διαμορφωμένους χώρους και οικονομικές ζώνες. Συνιστάται μία φορά το χρόνο να καθαρίζονται τα κλινοσκεπάσματα ή να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε μια αίθουσα απολύμανσης.

  17.17. παιδιά Washcloths πλύσης (basts αριθμός αντιστοιχεί στον αριθμό των παιδιών σε κάθε ομάδα) μετά τη χρήση εμποτισμένο σε ένα απολυμαντικό διάλυμα, πλύθηκε με τρεχούμενο νερό, ξηραίνονται και αποθηκεύονται σε καθαρό σακούλες ύφασμα.

  17.18. Στην προσχολική εκπαιδευτική οργάνωση πρέπει να διεξάγονται δραστηριότητες που αποκλείουν τη διείσδυση εντόμων και τρωκτικών. Εάν εντοπιστούν εντός 24 ωρών, πρέπει να οργανωθούν και να εκτελεσθούν μέτρα απολύμανσης και αποτοξίνωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις για μέτρα απολύμανσης και απαλλοτρίωσης.

  XVIII. Βασικά μέτρα υγιεινής και καταπολέμησης της επιδημίας που εκτελούνται από ιατρικό προσωπικό σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς

  18.1. Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση και η εξάπλωση λοιμωδών νόσων και δηλητηρίασης από τα τρόφιμα, οι ιατροί εργάζονται:

  • τις ιατρικές εξετάσεις των παιδιών (συμπεριλαμβανομένης της πενικιλώσεως) κατά την είσοδο σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, προκειμένου να εντοπιστούν οι ασθενείς. Σε περίπτωση ανίχνευσης παιδιών που έχουν προσβληθεί από πενικιλία, στέλνονται σπίτι για αποκατάσταση. Η είσοδος των παιδιών μετά την αποκατάσταση επιτρέπεται σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς με την παρουσία ιατρικού πιστοποιητικού για την απουσία πενικιούλης. τα αποτελέσματα της επιθεώρησης καταγράφονται σε ειδικό περιοδικό.
  • συστηματική παρατήρηση της κατάστασης της υγείας των μαθητών, ιδίως όσων έχουν αποκλίσεις στην κατάσταση της υγείας ·
  • εργασίες για την οργάνωση των προληπτικών εξετάσεων των μαθητών και την πραγματοποίηση προληπτικών εμβολιασμών ·
  • διανομή παιδιών σε ιατρικές ομάδες για τη φυσική αγωγή ·
  • ενημέρωση των επικεφαλής του ιδρύματος, εκπαιδευτικών, μεθοδολόγων για τη σωματική αγωγή σχετικά με την κατάσταση της υγείας των παιδιών, το συνιστώμενο καθεστώς για τα παιδιά με αναπηρίες στην κατάσταση της υγείας ·
  • επικοινωνία με τους φορείς τοπικής υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την περίπτωση λοιμωδών και παρασιτικών ασθενειών μεταξύ των μαθητών και του προσωπικού του ιδρύματος εντός 2 ωρών μετά τη διάγνωση ·
  • συστηματικός έλεγχος της υγειονομικής κατάστασης και του περιεχομένου του εδάφους και όλων των εγκαταστάσεων, τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής από τους μαθητές και το προσωπικό ·
  • την οργάνωση και τον έλεγχο των μέτρων πρόληψης και υγιεινής κατά των επιδημιών ·
  • εργασίες για την οργάνωση και διεξαγωγή προληπτικής και συνεχιζόμενης απολύμανσης, καθώς και έλεγχο της πληρότητας της συμπεριφοράς του ·
  • εργασία με το προσωπικό και τα παιδιά για τον σχηματισμό ενός υγιεινού τρόπου ζωής (διοργάνωση "ημερών υγείας", παιχνιδιών, κουίζ και άλλων).
  • τον ιατρικό έλεγχο της οργάνωσης της φυσικής αγωγής, την κατάσταση και το περιεχόμενο των θέσεων σωματικής άσκησης, την παρακολούθηση της ορθής διεξαγωγής των δραστηριοτήτων για τη φυσική αγωγή, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κατάσταση υγείας.
  • έλεγχο των τροφίμων και της διατροφής των παιδιών ·
  • τη διεξαγωγή ιατρικών αρχείων.

  18.2. Για να αποφευχθεί η λοιμώδης λοιμώξεων από έλμινθες (enterobiosis και hymenolepiasis) στην προσχολική εκπαιδευτικά ιδρύματα οργανώνονται και πραγματοποιούνται τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης της λοίμωξης και ιαματικές πηγές.

  18.2.1. Η ταυτοποίηση των επεμβατικών μεταδοτικών ελμινθασιών πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ενιαία εξέταση όλων των παιδιών των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών μια φορά το χρόνο.

  18.2.2. Όλες οι ανιχνεύσιμες εισβολές καταχωρούνται στο περιοδικό για μολυσματικές ασθένειες και χορηγείται φαρμακευτική θεραπεία.

  18.2.3. Κατά την ανίχνευση 20% ή και περισσότερο εισβάλλονται από pinworms μεταξύ των παιδιών, όλα τα παιδιά και οι υπάλληλοι των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών αποκαθίστανται. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται μέτρα για τον εντοπισμό των πηγών μόλυνσης με σκώληκες και την αποχέτευση τους σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες για την πρόληψη της ετεροβιοσίας.

  18.2.4. Κατά την καταγραφή περιπτώσεων ασθενειών μεταξύ παιδιών και προσωπικού προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών με μεταδοτική ελμινθίαση, προληπτικά μέτρα πραγματοποιούνται τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας των παιδιών όσο και τις επόμενες 3 ημέρες μετά το τέλος. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο:

  • καθημερινά 2 φορές (το πρωί και το βράδυ) για να πραγματοποιήσει υγρό καθαρισμό των χώρων με εφαρμογή διαλύματος σαπουνιού-σόδας.
  • διεξάγει τον καθαρισμό (καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα) ή θάλαμο διεργασίας απολύμανσης (εάν είναι αδύνατο να ακτινοβολήσει λαμπτήρες μικροβιοκτόνες για 30 λεπτά σε μία απόσταση 25 cm), χαλιά, μαλακά παιχνίδια και αφαιρέστε τους πριν την ολοκλήρωση του τελικού desinvasion?
  • εντός 3 ημερών, από την πρώτη ημέρα θεραπείας, κουβέρτες, στρώματα και μαξιλάρια σε κενό. Τα κουβέρτα και τα κλινοσκεπάσματα δεν πρέπει να αναταράσσονται σε εσωτερικούς χώρους.
  • σε ομάδες καθημερινής αλλαγής εικοσιτετράωρης διαμονής ή σίδερο ζεστό σίδερο, σεντόνια και πετσέτες.
  • να παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής από τα παιδιά και το προσωπικό (τα νύχια στα χέρια των παιδιών και του προσωπικού πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα).

  18.2.5. Για την πρόληψη της παρασιτότητας, πραγματοποιείται εργαστηριακή παρακολούθηση της ποιότητας του νερού στο λουτρό πισίνας και ταυτόχρονη επιλογή πλύσεων από περιβαλλοντικά αντικείμενα σε παρασιτολογικούς δείκτες.

  XIX. Απαιτήσεις για τη διεξαγωγή των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, την υγιεινή εκπαίδευση και κατάρτιση, την προσωπική υγιεινή του προσωπικού

  19.1. Το προσωπικό των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών είναι προκαταρκτικό, κατά την είσοδο στην απασχόληση, και περιοδικές ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία3. βεβαίωση της γνώσης αυτών των υγειονομικών κανόνων και κανόνων τουλάχιστον μία φορά σε 2 χρόνια, για το προσωπικό της μονάδας τροφίμων, καθώς και για τα άτομα που συμμετέχουν στη διανομή τροφίμων σε παιδιά - τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Το προσωπικό μη προσκεκλημένων προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενη υγειονομική εκπαίδευση και κατάρτιση με επακόλουθη επαλήθευση.

  Οι εργαζόμενοι του καταυλισμού θα πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα των προληπτικών εμβολιασμών, καθώς και με τις επιδημιολογικές ενδείξεις4.

  19.2. Κάθε εργαζόμενος της προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να έχει προσωπικό ιατρικό αρχείο, το οποίο θα πρέπει να γίνει με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων και εργαστηριακών εξετάσεων, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, μολυσματικές ασθένειες, πληροφορίες σχετικά με την κατάρτιση και την πιστοποίηση της υγιεινής μαθητείας, η πρόσβαση στην εργασία.

  Ελλείψει πληροφοριών σχετικά με τους προληπτικούς εμβολιασμούς, οι εργαζόμενοι που εισέρχονται σε προσχολικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα των προληπτικών εμβολιασμών.

  19.3. Κάθε μέρα, πριν ξεκινήσει η εργασία, διεξάγεται η επιθεώρηση των εργαζομένων που συμμετέχουν στην προετοιμασία και τη διανομή τροφίμων. Τα αποτελέσματα της εξέτασης καταγράφονται στο περιοδικό υγείας (παράρτημα αριθ. 16).

  δεν επιτρέπεται να εργάζονται στη μονάδα διατροφή και σε κύτταρα ομάδα στο άτομο καθορισμό του πίνακα με πονόλαιμο, συμπτώματα καταρροϊκής της ανώτερης αναπνευστικής οδού, τα χέρια φλυκταινώδη νόσο, νοσούντων ή υπάρχουν υποψίες ότι μολυσματικές ασθένειες.

  Εάν υπάρχουν κοψίματα και εγκαύματα στην κουζίνα, μπορεί να τους επιτραπεί να δουλέψουν αν εργάζονται με γάντια.

  19.4. Το προσωπικό των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής: έρχονται να δουλέψουν με καθαρά ρούχα και παπούτσια. αφήστε τα εξωτερικά ρούχα, τα καλύμματα και τα προσωπικά αντικείμενα στην ξεχωριστή ντουλάπα, συντομεύστε τα νύχια.

  19.5. Οι εργαζόμενοι της μονάδας τροφίμων πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδικά ενδύματα (ρόμπα, καπάκι ή μαντίλα), τουλάχιστον τρία σετ ανά άτομο. Τα ειδικά ρούχα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξεχωριστό ντουλάπι. Δεν επιτρέπεται να αποθηκεύονται στο ίδιο ντουλάπι στολές και προσωπικά αντικείμενα. Οι εργαζόμενοι της μονάδας τροφίμων δεν πρέπει να φορούν δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, να τρώνε και να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας.

  19.6. Οι καθηγητές και οι βοηθοί του δασκάλου είναι εφοδιασμένοι με φόρμες (φόρμες ελαφρού τόνου).

  19.7. Πριν εισέλθουν στην τουαλέτα, το προσωπικό πρέπει να απογειώσει το μπουρνούζι τους και να πλύνει τα χέρια τους με σαπούνι μετά την έξοδο. οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την παιδική τουαλέτα.

  19.8. Ο βοηθός φροντιστής πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνει: ποδιά, κουκούλα ή κασκόλ για τη διανομή τροφίμων, ποδιά για πλύσιμο πιάτων και ειδική (σκούρα) φόρεμα για καθαρισμό των χώρων.

  XX. Απαιτήσεις για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγιεινής

  20.1. Ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού ιδρύματος προσχολικής ηλικίας είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την πληρότητα της εφαρμογής των εν λόγω υγειονομικών κανόνων, όπως:

  • τη διαθεσιμότητα του κειμένου των εν λόγω υγειονομικών κανόνων στην οργάνωση και την προσθήκη του περιεχομένου των κανόνων στους υπαλλήλους του οργάνου ·
  • την τήρηση των απαιτήσεων των υγειονομικών κανονισμών από όλους τους υπαλλήλους του ιδρύματος ·
  • απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγιεινής ·
  • την πρόσληψη ατόμων που γίνονται δεκτά για λόγους υγείας, τα οποία έχουν υποβληθεί σε επαγγελματική υγειονομική εκπαίδευση και βεβαίωση ·
  • διαθεσιμότητα προσωπικών ιατρικών βιβλίων για κάθε εργαζόμενο ·
  • έγκαιρη διάβαση των περιοδικών ιατρικών εξετάσεων, υγειονομική εκπαίδευση και κατάρτιση από υπαλλήλους του προσχολικού εκπαιδευτικού οργανισμού,
  • οργάνωση μέτρων απολύμανσης, απολύμανσης και εξευγενισμού ·
  • εργασίες επισκευής του τεχνολογικού, ψυκτικού και άλλου εξοπλισμού του ιδρύματος.

  20.2. Το ιατρικό προσωπικό των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών πραγματοποιεί καθημερινή παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των υγειονομικών κανονισμών.

  20.3. Για παραβίαση της υγειονομικής νομοθεσίας, ο επικεφαλής των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών, καθώς και οι υπάλληλοι που παραβιάζουν τις απαιτήσεις αυτών των υγειονομικών κανόνων, φέρουν την ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  1 Συστάσεις - εθελοντικές επιδόσεις, δεν είναι υποχρεωτικές.

  2 Διάταγμα της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 30.06.2004 N 322 "Σχετικά με την έγκριση του Κανονισμού για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και της Ανθρώπινης Πρόνοιας"

  3 Τάξης του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας από 12.04.2011 Ν 302n «Με την έγκριση των καταλόγων των επιβλαβών και (ή) παράγοντες επικίνδυνα παραγωγής και έργα, σύμφωνα με το οποίο είναι μια υποχρεωτική προκαταρκτική και περιοδικών ιατρικών εξετάσεων (έρευνες), και η σειρά των υποχρεωτικών προκαταρκτικά και περιοδικές ιατρικές εξετάσεις (έρευνες ) οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με βαριά εργασία ή για εργασία σε επιβλαβείς και (ή) επικίνδυνες συνθήκες εργασίας «(Εγγεγραμμένοι Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας 21.10.2011, καταγραφή Ν 22111).

  4 Τάξης του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας από 31.01.2011 Ν 51H «Με την έγκριση του Εθνικού Πρόγραμμα Εμβολιασμών και το ημερολόγιο του προληπτικού εμβολιασμού σχετικά με τις ενδείξεις της επιδημίας» (Δημόσια εγγραφή δεν απαιτεί -. Η επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας 17.02.2011, καταγραφή N 01/8577-DC).