Υγρασία αέρα

Προηγουμένως, όλοι ζούσαμε στον ποταμό Amur. Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι το χειμώνα η θερμοκρασία διατηρείται συνήθως γύρω στους -30 και ακόμα και -45 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, είναι σχετικά εύκολο να μεταφερθεί. Ή ίσως ήμασταν απλώς συνηθισμένοι σε αυτό. Και ενώ σπούδαζα στο ινστιτούτο, κάποτε περνούσα χειμερινές διακοπές για να επισκεφτώ έναν συμμαθητή από το Ντόνετσκ. Και το πρώτο πράγμα που με χτύπησε ήταν το τρελό κρύο. Αλλά η θερμοκρασία ήταν μόνο περίπου -18 βαθμούς Κελσίου. Για την αμηχανία μου, μου απάντησαν ότι "η υγρασία είναι υψηλή".

Υγρασία - τι είναι;

Όχι, θυμήθηκα ότι δίδαξα κάτι στο σχολείο. Αλλά έπρεπε να μάθω τα πάντα ξανά.) Αποδείχθηκε ότι η υγρασία του αέρα ονομάζεται το ποσοστό του νερού που μοιάζει με ατμό σε αυτό. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης δείκτη, διότι αν είναι ανεπαρκής, είναι πολύ δυσάρεστες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της λιποθυμίας και της πνιγμού. Το επίπεδο υγρασίας είναι πολύ διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή. Το πιο άνετο για ένα άτομο θεωρείται ότι είναι ένα επίπεδο που δεν υπερβαίνει το 45% το χειμώνα και το 60% το καλοκαίρι.

Πώς η υγρασία επηρεάζει την αίσθηση της θερμοκρασίας

Οι δείκτες χειμώνα άνετης υγρασίας είναι πάντα χαμηλότεροι. Επειδή έχει αισθητή επίδραση στην αντίληψη της θερμοκρασίας. Έτσι, όσο πιο υγρασία, τόσο πιο κρύο θα φαίνεται. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι το νερό αυξάνει έναν τέτοιο δείκτη όπως η θερμική χωρητικότητα του αέρα. Δηλαδή, η ικανότητα της γύρω ατμόσφαιρας να απορροφά θερμότητα. Έτσι αποδεικνύεται ότι ο περισσότερο υγρός αέρας χρειάζεται περισσότερη θερμότητα και το άτομο ως αποτέλεσμα είναι πιο κρύο.

Πώς να υπολογίσετε μόνοι σας την υγρασία

Και τώρα το πιο ενδιαφέρον. Ας προσπαθήσουμε να μάθετε την υγρασία στο σπίτι ή στο διαμέρισμά σας:

 • πάρτε ένα συνηθισμένο θερμόμετρο δωμάτιο με κάθετη κλίμακα.
 • μετρήστε τη θερμοκρασία (για παράδειγμα, 22 ° C).
 • απορροφήστε την πετσέτα και τυλίξτε την με την άκρη του πυθμένα του θερμομέτρου.
 • μετά από 20-15 λεπτά, σημειώστε τη νέα ένδειξη (26 ° C).
 • αφαιρέστε τη διαφορά θερμοκρασίας (4 ° C).
 • και τώρα χρησιμοποιήστε τα δεδομένα στον παρακάτω πίνακα (22 κάθετα και 4 οριζόντια δίνουν 68% υγρασία, η οποία είναι υψηλότερη από την κανονική).

Με αυτό τον απλό τρόπο μπορείτε να μάθετε εάν η υγρασία στο δωμάτιο είναι άνετη.

Πολλοί παραπονούνται ότι ο χειμώνας στο διαμέρισμα είναι πολύ κρύο, αλλά εγώ, ευτυχώς, αντίθετα, η μπαταρία δεν μπορεί να αγγίξει. Αλλά λόγω αυτού, ο αέρας γίνεται πολύ ξηρός. Μας βοηθάει καλά ένας υγραντήρας αέρα. Αλλά στη φύση, η υγρασία του αέρα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Τι είναι η υγρασία του αέρα;

Αξιολογώντας το κλίμα οποιασδήποτε περιοχής, κοιτάξτε όχι μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία. Εξαρτάται από αυτό, πόσο υψηλό θα είναι το επίπεδο σύννεφων σε αυτή την περιοχή και πόσες βροχοπτώσεις θα πέσουν.

Πού εμφανίζεται η υγρασία στον αέρα; Τα περισσότερα από αυτά εισέρχονται στις μάζες του αέρα χάρη στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Όταν το νερό από την επιφάνεια τους εξατμιστεί, ο υδρατμός εξαπλώνεται σε διαφορετικά σημεία. Λοιπόν, ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε στη συνέχεια τις βροχοπτώσεις. Το χειμώνα, ο ατμός μετατρέπεται σε χιόνι, και η πτώση ή η άνοιξη πέφτει με τη μορφή βροχής.

Η υγρασία του αέρα μπορεί να είναι δύο τύπων: απόλυτη και σχετική. Η πρώτη επιλογή είναι η ποσότητα του υδρατμού που είναι σε μια μονάδα αέρα. Συνήθως, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε γραμμάρια ανά 1 m3 αέρα. Ο δεύτερος τύπος είναι η σχετική υγρασία του αέρα. Είναι ο λόγος της πραγματικής ποσότητας υδρατμών με την πιθανή μέγιστη στάθμη στον αέρα.

Εξάρτηση του επιπέδου υγρασίας από φυσικούς παράγοντες

Σε διαφορετικές πόλεις ή περιοχές, το επίπεδο υγρασίας στον αέρα μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν αυτό:

 • κλιματικές συνθήκες ·
 • καιρός;
 • ατμοσφαιρική πίεση.
 • ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο πιο υγρός αέρας παρατηρείται στην περιοχή των τροπικών και παράκτιων περιοχών. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλη ποσότητα βροχής και επίσης σε μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση, η σχετική υγρασία αυξάνεται σημαντικά. Ο δείκτης του εκφράζεται επίσης σε ποσοστιαίες μονάδες. Σε αυτή την περίοδο, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 95%.

Επιπλέον, ο δείκτης υγρασίας σχετίζεται στενά με τον ανθρώπινο παράγοντα. Λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μεγάλης ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα στις μεγάλες πόλεις, υπάρχει συνήθως πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα.

Από την οποία εξαρτάται η σχετική υγρασία του αέρα

Δημοσιεύθηκε στις admin 02/07/2018

1. Σχετική υγρασία

Υπάρχουν πολλά ανοικτά νερά στη Γη, από την επιφάνεια των οποίων εξατμίζεται το νερό: οι ωκεανοί και οι θάλασσες καταλαμβάνουν περίπου το 80% της επιφάνειας της Γης. Συνεπώς, στον αέρα υπάρχει πάντοτε υδρατμοί.

Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, επειδή η γραμμομοριακή μάζα νερού (18 * 10-3 kg mol-1) είναι μικρότερη από τη γραμμομοριακή μάζα αζώτου και οξυγόνου, εκ των οποίων συνίσταται κυρίως ο αέρας. Συνεπώς, ο υδρατμός αυξάνεται. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται, επειδή στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας η πίεση είναι χαμηλότερη από την επιφάνεια της Γης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί περίπου αδιαβατική, διότι κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα, η ανταλλαγή θερμότητας ατμού με τον περιβάλλοντα αέρα δεν έχει χρόνο να συμβεί.

? 1. Εξηγήστε γιατί ο ατμός ψύχεται.

Όπως θα δούμε αργότερα, όταν ψύχεται σε μια ορισμένη θερμοκρασία, η οποία ονομάζεται σημείο δρόσου, ο υδρατμός αρχίζει να συμπυκνώνεται, συγκεντρώνοντας σε μικροσκοπικά σταγονίδια νερού. Έτσι σχηματίζονται σύννεφα.

Δεν πέφτουν επειδή ανεβαίνουν στα ρεύματα αύξουσας ροής αέρα, όπως τα κρεμαστά ανεμόπτερα (Εικόνα 45.1). Αλλά όταν τα σταγονίδια στα σύννεφα γίνονται πολύ μεγάλα, αρχίζουν να πέφτουν: βροχή (Εικόνα 45.2).

Η περιεκτικότητα του ατμού στον αέρα συχνά χαρακτηρίζεται από την πίεση που θα ασκούσε εάν δεν υπήρχαν άλλα αέρια. Ονομάζεται μερική πίεση των υδρατμών. ("Μερική" στα Λατινικά σημαίνει "μερική").

Αισθανόμαστε άνετα όταν η πίεση των υδρατμών σε θερμοκρασία δωματίου (20 ° C) είναι περίπου 1,2 kPa.

? 2. Ποιο ποσοστό (σε ποσοστά) είναι η υποδεικνυόμενη πίεση από την κορεσμένη τάση ατμών στην ίδια θερμοκρασία;
Μια υπόδειξη. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα των τιμών κορεσμένων ατμών για διαφορετικές τιμές θερμοκρασίας. Δόθηκε στο προηγούμενο τμήμα. Δίνουμε εδώ έναν πιο λεπτομερή πίνακα.

Βρήκατε τώρα τη σχετική υγρασία του αέρα. Δίνουμε τον ορισμό του.

Η σχετική υγρασία του αέρα φ είναι το ποσοστό της μερικής πίεσης p του υδρατμού εκπεφρασμένο ως ποσοστό της κορεσμένης τάσης ατμών p στην ίδια θερμοκρασία:

Άνετες συνθήκες για τον άνθρωπο αντιστοιχούν σε σχετική υγρασία 50-60%. Εάν η σχετική υγρασία είναι σημαντικά μικρότερη, ο αέρας μας φαίνεται ξηρός, και αν είναι πιο υγρός. Όταν η σχετική υγρασία προσεγγίσει το 100%, ο αέρας γίνεται αντιληπτός ως ακατέργαστος. Οι λακκούβες δεν στεγνώνουν, επειδή οι διαδικασίες εξάτμισης του νερού και συμπύκνωσης του ατμού αντισταθμίζουν το ένα το άλλο.

Έτσι, η σχετική υγρασία του αέρα κρίνεται από το πόσο κοντά στον κορεσμό είναι οι υδρατμοί στον αέρα.

Εάν ο αέρας με έναν ακόρεστο υδρατμό συμπιεστεί ισοθερμικά, τόσο η πίεση του αέρα όσο και η πίεση των ακόρεστων ατμών θα αυξηθούν. Αλλά η πίεση των υδρατμών θα αυξηθεί μόνο μέχρι να κορεστεί!

Με περαιτέρω μείωση του όγκου, η πίεση του αέρα θα συνεχίσει να αυξάνεται και η πίεση των υδρατμών θα είναι σταθερή - θα παραμείνει ίση με την κορεσμένη τάση ατμών σε δεδομένη θερμοκρασία. Η περίσσεια του ατμού συμπυκνώνεται, δηλαδή μετατρέπεται σε νερό.

? 3. Στο δοχείο κάτω από το έμβολο υπάρχει αέρας, η σχετική υγρασία του οποίου είναι 50%. Ο αρχικός όγκος κάτω από το έμβολο είναι 6 λίτρα, η θερμοκρασία του αέρα είναι 20 ºC. Ο αέρας αρχίζει να συμπιέζεται ισοθερμικά. Ας υποθέσουμε ότι ο όγκος του νερού που σχηματίζεται από τον ατμό μπορεί να παραμεληθεί σε σύγκριση με τον όγκο του αέρα και του ατμού.
α) Ποια είναι η σχετική υγρασία του αέρα, όταν ο όγκος κάτω από το έμβολο γίνεται 4 λίτρα;
(β) Σε ποιο όγκο κάτω από το έμβολο ο ατμός θα γίνει κορεσμένος;
γ) Ποια είναι η αρχική μάζα του ατμού;
δ) Πόσες φορές μειώνεται η μάζα του ατμού όταν ο όγκος κάτω από το έμβολο είναι ίσος με 1 λίτρο;
ε) Πόσο νερό θα συμπυκνωθεί;

2. Πώς εξαρτάται η σχετική υγρασία από τη θερμοκρασία;

Ας δούμε πώς ο αριθμητής και ο παρονομαστής στον τύπο (1), που καθορίζει τη σχετική υγρασία του αέρα, αλλάζουν με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Ο αριθμητής είναι η πίεση των ακόρεστων υδρατμών. Είναι άμεσα ανάλογη με την απόλυτη θερμοκρασία (υπενθυμίζουμε ότι ο υδρατμός περιγράφεται καλά από την εξίσωση της κατάστασης ενός ιδανικού αερίου).

? 4. Πόσο αυξάνεται η πίεση του ακόρεστου ατμού με την αύξηση της θερμοκρασίας από 0 ° C σε 40 ° C;

Τώρα ας δούμε πώς αλλάζουν την κορεσμένη τάση ατμών στον παρονομαστή ταυτόχρονα.

? 5. Πόσες φορές η πίεση κορεσμένου ατμού αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από 0 ° C σε 40 ° C;

Τα αποτελέσματα της εκτέλεσης αυτών των εργασιών δείχνουν ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες ο ατμός πίεση αυξάνεται ταχύτερα από την πίεση του ακόρεστου ατμού, ως εκ τούτου, ορίζεται από τον τύπο (1), η σχετική υγρασία μειώνεται γρήγορα με την αύξηση της θερμοκρασίας. Κατά συνέπεια, όταν μειώνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται η σχετική υγρασία. Παρακάτω θα το εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Όταν εκτελείται η επόμενη εργασία, η ιδανική εξίσωση αερίων και ο παραπάνω πίνακας θα σας βοηθήσουν.

? 6. Στους 20 ° C, η σχετική υγρασία του αέρα ήταν 100%. Η θερμοκρασία του αέρα αυξήθηκε στους 40 ° C και η μάζα του υδρατμού παρέμεινε αμετάβλητη.
α) Ποια ήταν η αρχική πίεση των υδρατμών;
β) Ποια είναι η τελική πίεση των υδρατμών;
γ) Ποια είναι η κορεσμένη τάση ατμών στους 40 ° C;
δ) Ποια είναι η σχετική υγρασία του αέρα στην τελική κατάσταση;
ε) Πώς θα γίνει αντιληπτός αυτός ο αέρας από τον άνθρωπο: Πόσο στεγνό ή πόσο υγρό;

? 7. Σε μια υγρή μέρα φθινοπώρου, η θερμοκρασία στο δρόμο είναι 0 ° C. Η θερμοκρασία δωματίου είναι 20 º C, η σχετική υγρασία είναι 50%.
α) Πού είναι η μερική πίεση των υδρατμών: σε ένα δωμάτιο ή στο δρόμο;
(β) Με ποιον τρόπο θα φύγουν οι υδρατμοί, αν ανοίξετε το παράθυρο, στο δωμάτιο ή στο δωμάτιο;
γ) Ποια θα ήταν η σχετική υγρασία στο δωμάτιο αν η μερική πίεση των υδρατμών στο δωμάτιο ήταν ίση με τη μερική πίεση των υδρατμών από το εξωτερικό;

? 8. Τα υγρά αντικείμενα συνήθως είναι βαρύτερα από το ξηρό: έτσι, ένα μούσκεμα είναι βαρύτερο από το ξηρό και το ακατέργαστο ξύλο είναι βαρύτερο από τα ξηρά. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το βάρος της υγρασίας που περιέχεται σε αυτό προστίθεται στο βάρος του σώματος. Και με τον αέρα η κατάσταση είναι αντίθετη: ο υγρός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ξηρό! Πώς μπορώ να το εξηγήσω αυτό;

3. Το σημείο δρόσου

Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία του αέρα αυξάνεται (αν και η μάζα του υδρατμού στον αέρα δεν αλλάζει ταυτόχρονα).
Όταν η σχετική υγρασία του αέρα φτάσει το 100%, ο υδρατμός καθίσταται κορεσμένος.. (. Υπό ειδικές συνθήκες είναι δυνατόν να ληφθεί ένα υπερκορεσμένο ατμό χρήση του σε ένα θάλαμο νέφους για την ανίχνευση ιχνών (τροχιές) των στοιχειωδών επιταχυντές σωματιδίων) Κατά την περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας του ατμού αρχίζει συμπύκνωσης: δημιουργία πάχνης. Επομένως, η θερμοκρασία στην οποία οι υδρατμοί αυτοί καθίστανται κορεσμένοι ονομάζεται σημείο δρόσου για αυτόν τον ατμό.

? 9. Εξηγήστε γιατί η δροσιά (Εικόνα 45.3) πέφτει συνήθως στις προ-πρωινές ώρες.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα εύρεσης του σημείου δρόσου για τον αέρα μιας συγκεκριμένης θερμοκρασίας με δεδομένη υγρασία. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε τον ακόλουθο πίνακα.

? 10. Ένας άνδρας με γυαλιά μπήκε στο κατάστημα από το δρόμο και βρήκε τα γυαλιά του θολό. Θα υποθέσουμε ότι η θερμοκρασία των γυαλιών και το στρώμα αέρα που τους συνοδεύει είναι ίσο με τη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο. Η θερμοκρασία του αέρα στην αποθήκη είναι 20 ° C, η σχετική υγρασία είναι 60%.
α) Είναι κορεσμένοι οι υδρατμοί στο στρώμα του αέρα δίπλα στα γυαλιά;
β) Ποια είναι η μερική πίεση των υδρατμών στο κατάστημα;
γ) Σε ποια θερμοκρασία είναι η τάση υδρατμών ίση με την κορεσμένη τάση ατμών;
δ) Ποια είναι η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο;

? 11. Στον διαφανή κύλινδρο κάτω από το έμβολο υπάρχει αέρας με σχετική υγρασία 21%. Η αρχική θερμοκρασία του αέρα είναι 60 ° C.
α) Σε ποια θερμοκρασία είναι απαραίτητη η ψύξη του αέρα σε σταθερή ένταση, έτσι ώστε η δροσιά να πέσει στον κύλινδρο;
β) Πόσες φορές πρέπει να μειωθεί ο όγκος του αέρα σε σταθερή θερμοκρασία έτσι ώστε η δροσιά να πέσει στον κύλινδρο;
γ) Ο αέρας συμπιέζεται πρώτα ισοθερμικώς και στη συνέχεια ψύχεται σε σταθερό όγκο. Η ανάδευση άρχισε όταν η θερμοκρασία του αέρα έπεσε στους 20 ° C. Πόσες φορές μειώνεται ο όγκος του αέρα σε σχέση με την αρχική τιμή;

? 12. Γιατί είναι πιο δύσκολη η αντοχή στη θερμότητα σε υψηλή υγρασία;

4. Μέτρηση υγρασίας

Η υγρασία μετράται συχνά από ένα ψυχρόμετρο (Εικόνα 45.4). (Από την ελληνική «psihros» - το κρύο, αυτό το όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι η ένδειξη υγρού θερμόμετρου είναι χαμηλότερη από αυτή ενός ξηρού.) Αποτελείται από ξηρά και υγρά θερμόμετρα.

Η ένδειξη υγρού θερμόμετρου είναι χαμηλότερη από αυτή ενός ξηρού, διότι κατά την εξάτμιση το υγρό ψύχεται. Όσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία του αέρα, τόσο πιο έντονη είναι η εξάτμιση.

? 13. Ποιο θερμόμετρο στο Σχήμα 45.4 βρίσκεται στα αριστερά;

Έτσι, σύμφωνα με τις ενδείξεις των θερμομέτρων, μπορείτε να καθορίσετε τη σχετική υγρασία του αέρα. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε ένα ψυχομετρικό τραπέζι, το οποίο τοποθετείται συχνά στο ίδιο το ψυχομετρικό.

Για τον προσδιορισμό της σχετικής υγρασίας αέρα, είναι απαραίτητο:
- λαμβάνουν μετρήσεις θερμόμετρου (στην περίπτωση αυτή 33 ° C και 23 ° C),
- να βρει στον πίνακα μια γραμμή που αντιστοιχεί στις μετρήσεις ξηρού θερμόμετρου και μια στήλη που αντιστοιχεί στη διαφορά στις μετρήσεις του θερμομέτρου (Σχήμα 45.5).
- Στη διασταύρωση της σειράς και της στήλης, διαβάστε την τιμή της σχετικής υγρασίας του αέρα.

? 14. Χρησιμοποιώντας τον ψυχομετρικό πίνακα (Εικ. 45.5), προσδιορίστε σε ποιες μετρήσεις θερμόμετρου η σχετική υγρασία αέρα είναι 50%.

Πρόσθετες ερωτήσεις και εργασίες

15. Σε θερμοκήπιο με όγκο 100 m3, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί σχετική υγρασία τουλάχιστον 60%. Νωρίς το πρωί, σε θερμοκρασία 15 ° C, η οσμή πέφτει στο θερμοκήπιο. Η θερμοκρασία την ημέρα αυξήθηκε σε 30 º C στο θερμοκήπιο.
α) Ποια είναι η μερική πίεση των υδρατμών στο θερμοκήπιο στους 15 ° C;
β) Ποια είναι η μάζα του υδρατμού στο θερμοκήπιο σε αυτή τη θερμοκρασία;
γ) Ποια είναι η ελάχιστη επιτρεπόμενη μερική πίεση των υδρατμών στο θερμοκήπιο στους 30 ° C;
δ) Ποια είναι η μάζα του υδρατμού στο θερμοκήπιο;
ε) Ποια μάζα νερού θα πρέπει να εξατμιστεί στο θερμοκήπιο προκειμένου να διατηρηθεί η απαραίτητη σχετική υγρασία σε αυτό;

16. Στο ψυχρόμετρο, και τα δύο θερμόμετρα δείχνουν την ίδια θερμοκρασία. Ποια είναι η σχετική υγρασία του αέρα; Εξηγήστε την απάντησή σας.

Η λέξη Υγρασία

Η λέξη "Υγρασία" στο λεξικό "Dal"

f. υγρό εν γένει: φλέγμα, υγρασία; νερό. Wologa, λάδι, λάδι, λίπος. Χωρίς υγρασία και θερμότητα, δεν υπάρχει βλάστηση, καμία ζωή.

Σε τι εξαρτάται η υγρασία του αέρα;

Στον αέρα είναι τώρα ομιχλώδης υγρασία. Υγρό, ποτισμένο, υγρό, υγρό, υγρό, υγρά. Υγρό καλοκαίρι. Υγρά λιβάδια, δάχτυλα, αέρας. Υγρό μέρος. Υγρασία g. υγρασία, υγρασία, πτύελα, υγρή κατάσταση. Βρέξτε το υγρό, νερό, νερό ή νερό. Μετρητής υγρασίας m.

υγρόμετρο, ένα κέλυφος που δείχνει το βαθμό υγρασίας.

Ο Λόγος της Υγρασίας στο Λεξικό της Ozhegova

ΝΕΡΟ, και, καλά. Η υγρασία, το νερό, που περιέχεται σε τι-n. Ο αέρας είναι κορεσμένος με υγρασία.

Ο Λόγος της Υγρασίας στο Λεξικό του Εφραίμ

Στρες: υγρασία

 1. Το υγρό, το νερό ή οι ατμοί του περιέχονται σε οτιδήποτε

Η λέξη "Υγρασία" στο λεξικό από τον Vasmer Max

από tsslav., Wed. art.-slav. Υγρασία (Supr.). Δείτε τη βόλγα.

Η λέξη "υγρασία" στο λεξικό. Ushakov

Υγρασία, υγρασία, πληθυντικός. όχι, · συζύγους. (· Βιβλίο.). Υγρασία, νερό, εξάτμιση. Τα φυτά απαιτούν μεγάλη υγρασία. Ο αέρας είναι κορεσμένος με υγρασία.

Word Moisture στο λεξικό των συνωνύμων

αλκοόλ, νερό, πτύελα, υγρασία, υγρό, υγρασία, πρώτες ύλες

Word Moisture στο λεξικό των συνωνύμων 4

νερό, φλέγμα, υγρασία

Η λέξη Υγρασία στο λεξικό Ένα πλήρες υπόβαθρο για το Α.

Το ψυχρόμετρο του Αυγούστου αποτελείται από δύο θερμόμετρα υδραργύρου, τοποθετημένα σε τρίποδο ή τοποθετημένα σε μια κοινή θήκη.

Η σφαίρα ενός θερμόμετρου τυλίγεται σε ένα λεπτό υφασμάτινο πανί, πέφτει σε ένα ποτήρι με απεσταγμένο νερό.

Όταν χρησιμοποιείται το Ψυχρόμετρο Αυγούστου, ο υπολογισμός της απόλυτης υγρασίας πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον τύπο Rainier:
Α = f-a (t-t1) Η,
όπου Α είναι η απόλυτη υγρασία. f είναι η μέγιστη τάση υδρατμών στη θερμοκρασία ενός υγρού θερμόμετρου (βλ.

Πίνακας 2). α - ψυχομετρικός συντελεστής, t - θερμοκρασία ξηρού θερμόμετρου, t1 - θερμοκρασία υγρού θερμόμετρου. H είναι η βαρομετρική πίεση κατά τη στιγμή του προσδιορισμού.

Αν ο αέρας είναι εντελώς ακίνητος, τότε a = 0,00128. Παρουσία ασθενούς κίνησης αέρα (0,4 m / s) a = 0,001. Η μέγιστη και η σχετική υγρασία υπολογίζονται, όπως αναφέρεται στην σελ.

Απόλυτη και σχετική υγρασία. Σημείο δρόσου

Απόλυτη υγρασία αέρα

Στο σύστημα SI, η μονάδα μέτρησης απόλυτης υγρασίας

Η υγρασία είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος του περιβάλλοντος. Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης καταλαμβάνεται από το νερό (τον Παγκόσμιο Ωκεανό), από την επιφάνεια του οποίου εμφανίζεται συνεχώς η εξάτμιση. Σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, η ένταση αυτής της διαδικασίας είναι διαφορετική. Εξαρτάται από τη μέση ημερήσια θερμοκρασία, την παρουσία ανέμων και άλλους παράγοντες. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία σχηματισμού ατμού νερού είναι πιο έντονη από τη συμπύκνωσή του και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αντίστροφα.

Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά ενεργά στις αλλαγές της υγρασίας του αέρα. Για παράδειγμα, η διαδικασία εφίδρωσης είναι στενά συνδεδεμένη με τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Υψηλή υγρασία, η εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνεια του δέρματος αντισταθμίζεται πρακτικά από τις διαδικασίες της συμπύκνωσης της και παραβιάζεται η αφαίρεση της θερμότητας από το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε παραβιάσεις της θερμορύθμισης. σε χαμηλή υγρασία, η εξάτμιση της υγρασίας επικρατεί στις διεργασίες συμπύκνωσης και το σώμα χάνει πολύ υγρό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Επιπλέον, η έννοια της υγρασίας είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για την εκτίμηση των καιρικών συνθηκών, που όλοι γνωρίζουν από τις καιρικές προβλέψεις.

Η απόλυτη υγρασία του αέρα δίνει μια ιδέα για τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα του νερού στον αέρα κατά μάζα, αλλά αυτή η τιμή είναι ακατάλληλη από την άποψη της επιδεκτικότητας της υγρασίας σε ζωντανούς οργανισμούς. Ένα άτομο δεν αισθάνεται τη μάζα του νερού στον αέρα, αλλά το περιεχόμενό του σε σχέση με τη μέγιστη δυνατή τιμή. Για να περιγράψουμε την αντίδραση των ζωντανών οργανισμών στις μεταβολές της περιεκτικότητας των υδρατμών στον αέρα, εισάγεται η έννοια της σχετικής υγρασίας.

Σχετική υγρασία αέρα

όπου η πυκνότητα των υδρατμών στον αέρα (απόλυτη υγρασία)? πυκνότητα κορεσμένων υδρατμών σε δεδομένη θερμοκρασία.

Σημείο δρόσου

Γνωρίζοντας τη θερμοκρασία του σημείου δρόσου, μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα σχετικά με τη σχετική υγρασία του αέρα. Αν η θερμοκρασία του σημείου δρόσου είναι κοντά στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα, τότε η υγρασία είναι υψηλή (σε σύμπτωση θερμοκρασιών σχηματίζεται η ομίχλη). Αντίθετα, εάν οι τιμές του σημείου δρόσου και της θερμοκρασίας του αέρα κατά τη διάρκεια της μέτρησης αποκλίνουν έντονα, τότε μπορούμε να μιλάμε για χαμηλή περιεκτικότητα ατμοσφαιρικού ατμού.

Όταν ένα πράγμα εισέρχεται σε ένα ζεστό δωμάτιο από τον παγετό, ο αέρας πάνω από αυτό ψύχεται, κορεσμένο με υδρατμούς, και τα σταγονίδια νερού συμπυκνώνονται στα πράγματα. Στο μέλλον, το πράγμα θερμαίνεται μέχρι τη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο και όλο το συμπύκνωμα εξατμίζεται.

Ένα άλλο, όχι λιγότερο εξοικειωμένο παράδειγμα είναι η απόχυση των παραθύρων στο σπίτι. Πολλοί έχουν συμπύκνωση στα παράθυρα το χειμώνα. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζεται από δύο παράγοντες - υγρασία και θερμοκρασία. Εάν έχει εγκατασταθεί ένα κανονικό παράθυρο με διπλά τζάμια και η μόνωση έχει εκτελεστεί σωστά και υπάρχει συμπύκνωση, σημαίνει ότι το δωμάτιο έχει υψηλή υγρασία. ενδεχομένως ανεπαρκής αερισμός ή εξάτμιση.

Σε τι εξαρτάται η υγρασία του αέρα;

Σε τι εξαρτάται η υγρασία του αέρα;

Η απόλυτη υγρασία (δηλαδή, πόσο νερό σε γραμμάρια περιέχεται σε ένα κυβικό μέτρο αέρα) εξαρτάται από το πόσο νερό έχει εξατμιστεί. Και η σχετική υγρασία του αέρα (με την ίδια απόλυτη υγρασία) εξαρτάται και από τη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μικρότερη είναι η σχετική υγρασία (σε σταθερή απόλυτη τιμή).

Προφανώς, η υγρασία του αέρα μπορεί να εξαρτάται από την βροχόπτωση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί βροχή, βροχή, χαλάζι και ακόμα και χιόνι. Στην περίπτωση αυτή, η υγρασία είναι συνήθως υψηλότερη από το συνηθισμένο. Όπως πιθανώς παρατηρήθηκε σε ξηρό καιρό και η υγρασία του αέρα είναι εντελώς ασήμαντη. Και μόλις περάσει μια καλή βροχή, ο δείκτης αυτός αυξάνεται ταυτόχρονα.

Μόλις περάσει η βροχή

Έτσι, η υγρασία θα συγκαταλέγεται

Στο μανίκι, στα μάτια, στο πόδι,

Και θέλω ένα παιχνίδι σαν αυτό

δάκρυα για χαρά

γλίστρησε κάτω το απαλό μάγουλο μου

εκεί, στον ποταμό, στον ποταμό.

  1. Η σχετική υγρασία του αέρα εξαρτάται κυρίως από την ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο, τόσο περισσότερο είναι η ανταλλαγή αέρα, τόσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία κατά την ψυχρή περίοδο. Διατηρώντας φυσικά μια άνετη θερμοκρασία.
  2. Η σχετική υγρασία του αέρα στο δωμάτιο εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, όσο χαμηλότερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα, τόσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία στο δωμάτιο, με σταθερή θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε υγρασία.
  3. Η σχετική υγρασία του αέρα είναι κατσαρωμένη από την υγρασία και τη συσσώρευση υγρασίας στο διαμέρισμα, αναπνέοντας τους ανθρώπους και το σπίτι. ζώα, ξήρανση ρούχων, βραστό νερό, κλπ.
 • Υγρασία αέρα

  «Φυσική - 10 τάξη »

  Θυμηθείτε ποιο ατμό είναι και ποιες είναι οι κύριες ιδιότητες του.
  Είναι δυνατόν να θεωρηθεί ο αέρας ως αέριο;
  Είναι οι νόμοι του ιδανικού αερίου εφαρμόσιμοι στον αέρα;

  Το νερό καταλαμβάνει περίπου το 70,8% της επιφάνειας του πλανήτη. Οι ζωντανοί οργανισμοί περιέχουν 50 έως 99,7% νερό. Εικονιστικά μιλώντας, οι ζωντανοί οργανισμοί είναι ζωντανό νερό. Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν περίπου 13-15 χιλιάδες km3 νερού με τη μορφή σταγόνων, κρυστάλλων χιονιού και υδρατμών. Οι ατμοσφαιρικοί υδρατμοί επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα της Γης.

  Υδρατμοί στην ατμόσφαιρα.

  Οι υδρατμοί στον αέρα, παρά την τεράστια επιφάνεια των ωκεανών, των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών, δεν είναι πάντοτε κορεσμένοι. Η κίνηση των αέριων μαζών οδηγεί στο γεγονός ότι σε ορισμένα μέρη του πλανήτη μας αυτή τη στιγμή η εξάτμιση του νερού επικρατεί έναντι της συμπύκνωσης, ενώ σε άλλες, αντίθετα, επικρατεί συμπύκνωση. Αλλά στον αέρα υπάρχει σχεδόν πάντα μια ορισμένη ποσότητα υδρατμών.

  Η περιεκτικότητα υδρατμών στον αέρα, δηλ. Η περιεκτικότητά του σε υγρασία, μπορεί να χαρακτηρίζεται από διάφορες ποσότητες.

  Η πυκνότητα του υδρατμού στον αέρα καλείται απόλυτη υγρασία.

  Η απόλυτη υγρασία εκφράζεται συνεπώς σε χιλιόγραμμα ανά κυβικό μέτρο (kg / m 3).

  Η μερική πίεση των υδρατμών.

  Ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι ένα μίγμα διαφόρων αερίων και υδρατμών. Κάθε ένα από τα αέρια συμβάλλει στη συνολική πίεση που παράγεται από τον αέρα στα σώματα του.

  Η πίεση που θα μπορούσε να παράγει υδρατμούς, εάν απουσίαζαν όλα τα άλλα αέρια, ονομάζεται τη μερική πίεση των υδρατμών.

  Η μερική πίεση του υδρατμού θεωρείται ως ένας από τους δείκτες της υγρασίας του αέρα. Εκφράζεται σε μονάδες πίεσης - pascal ή χιλιοστόμετρα υδραργύρου.

  Δεδομένου ότι ο αέρας είναι μείγμα αερίων, η ατμοσφαιρική πίεση καθορίζεται από το άθροισμα των μερικών πιέσεων όλων των συστατικών του ξηρού αέρα (οξυγόνο, άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ.) και υδρατμούς.

  Σχετική υγρασία.

  Η μερική πίεση του υδρατμού και η απόλυτη υγρασία δεν μπορεί ακόμη να κρίνεται ως προς το πόσο κοντά είναι ο ατμός νερού στον κορεσμό σε αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή, η ένταση της εξάτμισης του νερού και η απώλεια υγρασίας από ζωντανούς οργανισμούς εξαρτώνται από αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εισάγεται μια τιμή που δείχνει πόσο υδρατμούς σε μια δεδομένη θερμοκρασία είναι κοντά στον κορεσμό, σχετική υγρασία.

  Σχετική υγρασία αέρα η αναλογία της μερικής πίεσης ρ του υδρατμού που περιέχεται στον αέρα σε μια δεδομένη θερμοκρασία στην πίεση ρn. n κορεσμένο ατμό στην ίδια θερμοκρασία, εκφραζόμενο ως ποσοστό:

  Η σχετική υγρασία του αέρα είναι συνήθως μικρότερη από 100%.

  Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται, η μερική πίεση του υδρατμού στον αέρα μπορεί να γίνει ίση με την κορεσμένη τάση ατμών. Ο ατμός αρχίζει να συμπυκνώνεται και η δροσιά πέφτει.

  Η θερμοκρασία στην οποία γίνεται ο κορεσμός του υδρατμού καλείται σημείο δρόσου.

  Μέσω του σημείου δρόσου, μπορεί να προσδιοριστεί η σχετική υγρασία του αέρα.

  Ψυχρόμετρο.

  Η υγρασία μετράται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών. Θα μιλήσουμε για έναν από αυτούς - ψυχρόμετρο.

  Το ψυχρόμετρο αποτελείται από δύο θερμόμετρα (Εικόνα 11.4). Η δεξαμενή ενός από αυτά παραμένει ξηρή και δείχνει τη θερμοκρασία του αέρα. Η δεξαμενή του άλλου περιβάλλεται από μια λωρίδα υφάσματος, το τέλος της οποίας κατεβαίνει στο νερό. Το νερό εξατμίζεται και χάρη σε αυτό το θερμόμετρο ψύχεται. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία, τόσο λιγότερο έντονη εξάτμιση και η θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο που περιβάλλεται από ένα υγρό πανί είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία που υποδεικνύεται από ένα ξηρό θερμόμετρο.

  Σε σχετική υγρασία 100%, το νερό δεν θα εξατμιστεί καθόλου και οι μετρήσεις και των δύο θερμόμετρων θα είναι οι ίδιες. Με τη διαφορά στη θερμοκρασία αυτών των θερμόμετρων με τη βοήθεια ειδικών τραπεζιών είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η υγρασία του αέρα.

  Η τιμή της υγρασίας.

  Από την υγρασία εξαρτάται η ένταση της εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος. Και η εξάτμιση της υγρασίας έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σταθερή. Στα διαστημικά οχήματα, η σχετική υγρασία του αέρα (40-60%) είναι πιο ευνοϊκή για τον άνθρωπο.

  Τι νομίζετε, υπό ποιους όρους η δροσιά πέφτει; Γιατί δεν υπάρχει δροσιά στο γρασίδι πριν από μια βροχερή μέρα το βράδυ;

  Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την υγρασία στη μετεωρολογία - σε σχέση με την πρόβλεψη του καιρού. Αν και η σχετική ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα είναι σχετικά μικρή (περίπου 1%), ο ρόλος της στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα είναι σημαντικός. Η συμπύκνωση υδρατμών οδηγεί στον σχηματισμό σύννεφων και την επακόλουθη κατακρήμνιση. Σε αυτή την περίπτωση, απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Αντίστροφα, η εξάτμιση του νερού συνοδεύεται από απορρόφηση θερμότητας.

  Στην ύφανση, τη ζαχαροπλαστική και άλλες βιομηχανίες για την κανονική ροή της διαδικασίας, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας.

  Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε το καθεστώς υγρασίας στην παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και συσκευών στη νανοτεχνολογία.

  Η τήρηση έργων τέχνης και βιβλίων απαιτεί τη διατήρηση της υγρασίας στο απαιτούμενο επίπεδο. Με καμβά υψηλής υγρασίας στους τοίχους μπορεί να κρεμάσει, πράγμα που θα οδηγήσει σε βλάβη στο στρώμα βαφής. Ως εκ τούτου, στα μουσεία στους τοίχους μπορείτε να δείτε ψυχρόμετρα.

  Πηγή: "Φυσική - Βαθμός 10", 2014, βιβλίο Μυακίσεφ, Μπουκόφτσεφ, Σωτσίκι

  Βασικές αρχές θερμοδυναμικής. Θερμικά φαινόμενα - Φυσική, βιβλίο για τη 10η τάξη - Κλασική φυσική

  Αρχείο / σημειώσεις διαλέξεων με ημερομηνία 04.04.12 - αντίγραφο / ΥΓΡΑΣΙΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ 10

  ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ. ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ.

  ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.

  Η ατμόσφαιρα είναι το αέριο περίβλημα της Γης, αποτελούμενο κυρίως από άζωτο (πάνω από 75%), οξυγόνο (ελαφρώς μικρότερο από 15%) και άλλα αέρια. Περίπου το 1% της ατμόσφαιρας είναι υδρατμοί. Από πού προέρχεται από την ατμόσφαιρα;

  Ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της γης καταλαμβάνεται από τις θάλασσες και τους ωκεανούς, από την επιφάνεια των οποίων η εξάτμιση του νερού συνεχώς εμφανίζεται σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Η απελευθέρωση του νερού συμβαίνει επίσης με την αναπνοή ζωντανών οργανισμών.

  Αέρας που περιέχει υδρατμούς καλείται υγρό.

  Η ποσότητα του υδρατμού που περιέχεται στον αέρα εξαρτάται από τον καιρό, την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, τη διεξαγωγή των τεχνολογικών διαδικασιών παραγωγής, την ασφάλεια των εκθεμάτων στο μουσείο, την ασφάλεια των αποθεμάτων σιτηρών. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τον βαθμό υγρασίας και την ικανότητα να το αλλάξετε, εάν είναι απαραίτητο, στην αίθουσα.

  Απόλυτη υγρασία ο αέρας είναι η ποσότητα υδρατμών που περιέχεται σε 1 m3 αέρα (η πυκνότητα υδρατμού).

  m είναι η μάζα υδρατμών, V είναι ο όγκος του αέρα στον οποίο περιέχονται υδρατμοί. P είναι η μερική πίεση υδρατμών, μ είναι η γραμμομοριακή μάζα υδρατμών και Τ είναι η θερμοκρασία του.

  Δεδομένου ότι η πυκνότητα είναι ανάλογη προς την πίεση, η απόλυτη υγρασία μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί από τη μερική πίεση του υδρατμού.

  Ο βαθμός υγρασίας ή ξηρότητας του αέρα επηρεάζει όχι μόνο την ποσότητα υδρατμού που περιέχεται σε αυτό, αλλά και τη θερμοκρασία του αέρα. Ακόμη και αν η ποσότητα του υδρατμού είναι ίδια, σε χαμηλότερη θερμοκρασία ο αέρας θα φαίνεται πιο υγρός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα υγρό συναίσθημα εμφανίζεται σε ένα κρύο δωμάτιο.

  Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σε υψηλότερη θερμοκρασία στον αέρα μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μέγιστη ποσότητα υδρατμών και μέγιστη ποσότητα υδρατμών Ο αέρας περιέχεται στην περίπτωση που ο ατμός είναι πλούσιος. Ως εκ τούτου, μέγιστη ποσότητα υδρατμών, το οποίο μπορεί να περιοριστεί σε 1 m 3 αέρα σε δεδομένη θερμοκρασία, καλείται πυκνότητα κορεσμένων ατμών σε δεδομένη θερμοκρασία.

  Η εξάρτηση της πυκνότητας και της μερικής πίεσης των κορεσμένων ατμών στη θερμοκρασία μπορεί να βρεθεί σε φυσικούς πίνακες.

  Δεδομένης αυτής της εξάρτησης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πιο αντικειμενικό χαρακτηριστικό της υγρασίας αέρα είναι σχετική υγρασία.

  Σχετική υγρασία είναι ο λόγος απόλυτης υγρασίας αέρα προς την ποσότητα ατμού που είναι απαραίτητος για την κορεσμό 1 m 3 αέρα σε δεδομένη θερμοκρασία.

  ρ είναι η πυκνότητα ατμών, ρ0 - την πυκνότητα κορεσμένων ατμών σε δεδομένη θερμοκρασία και φ είναι η σχετική υγρασία του αέρα σε δεδομένη θερμοκρασία.

  Η σχετική υγρασία μπορεί επίσης να προσδιοριστεί μέσω της μερικής τάσης ατμών

  P είναι η μερική πίεση του ατμού, P0 - τη μερική πίεση κορεσμένων ατμών σε δεδομένη θερμοκρασία και φ είναι η σχετική υγρασία αέρα σε δεδομένη θερμοκρασία.

  Όταν ο αέρας που περιέχει υδρατμούς, το ισοβαρικών ψύξη, στη συνέχεια, σε μια ορισμένη θερμοκρασία υδρατμών γίνεται κορεσμένη, καθώς η θερμοκρασία μειώνει την μέγιστη δυνατή πυκνότητα των υδρατμών στον αέρα σε μια δεδομένη θερμοκρασία μειώνεται, δηλ η πυκνότητα του κορεσμένου ατμού μειώνεται. Με περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας, η περίσσεια υδρατμού αρχίζει να συμπυκνώνεται.

  Θερμοκρασία, στην οποία ο δεδομένος υδρατμός που περιέχεται στον αέρα γίνεται κορεσμένος, καλείται σημείο δρόσου.

  Αυτό το όνομα συνδέεται με το φαινόμενο που παρατηρείται στη φύση - με δροσιά. Η πτώση της δροσιάς εξηγείται ως εξής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο αέρας, το έδαφος και το νερό σε διάφορες δεξαμενές ζεσταίνουν. Συνεπώς, υπάρχει έντονη εξάτμιση νερού από την επιφάνεια των δεξαμενών και του εδάφους. Ο υδρατμός που περιέχεται στον αέρα, στις ημερήσιες θερμοκρασίες, είναι ακόρεστος. Τη νύχτα και ειδικά το πρωί, η θερμοκρασία του αέρα και η επιφάνεια της γης μειώνονται, ο υδρατμός καθίσταται κορεσμένος και τα πλεονάσματα υδρατμών συμπυκνώνονται σε διάφορες επιφάνειες.

  Δρ είναι η περίσσεια υγρασίας που απελευθερώνεται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το σημείο δρόσου.

  Η ίδια φύση έχει μια ομίχλη. Ομίχλη - αυτά είναι τα μικρότερα σταγονίδια νερού που σχηματίζονται από τη συμπύκνωση του ατμού, αλλά όχι στην επιφάνεια της γης, αλλά στον αέρα. Τα σταγονίδια είναι τόσο μικρά και ελαφρά που μπορούν να διατηρηθούν στον αέρα σε κατάσταση αναστολής. Σε αυτά τα σταγονίδια, εμφανίζεται σκέδαση των ακτίνων φωτός και ο αέρας γίνεται αδιαφανής, δηλαδή Ε. Ε. η ορατότητα είναι δύσκολη.

  Με την ταχεία ψύξη του αέρα, ο ατμός, που γίνεται κορεσμένος, μπορεί να παρακάμψει την υγρή φάση, αμέσως να μεταφερθεί σε ένα στερεό. Αυτό εξηγεί την εμφάνιση των δέντρων του παγετού. Μερικές ενδιαφέρουσες οπτικά φαινόμενα στον ουρανό (π.χ., αλο) που προκαλείται από το πέρασμα του ηλιακού ή σεληνιακού ακτίνες μέσω cirrus που αποτελείται από μικροσκοπικά κρύσταλλα πάγου.

  5. Όργανα μέτρησης της υγρασίας.

  Τα πιο απλά όργανα για τον προσδιορισμό της υγρασίας είναι τα υγρόμετρα διαφόρων σχεδίων (συμπύκνωση, φιλμ, μαλλιά) και ψυχρόμετρο.

  Αρχή λειτουργίας Υγρόμετρο συμπύκνωσης με βάση τη μέτρηση του σημείου δρόσου και τον προσδιορισμό της απόλυτης υγρασίας στο δωμάτιο. Γνωρίζοντας τη θερμοκρασία στο δωμάτιο και την πυκνότητα των κορεσμένων ατμών που αντιστοιχούν σε μια δεδομένη θερμοκρασία, βρίσκουμε τη σχετική υγρασία του αέρα.

  Δράση υγράμετρα φιλμ και μαλλιών συνδέεται με μια αλλαγή στις ελαστικές ιδιότητες των βιολογικών υλικών. Με την αύξηση της υγρασίας, η ελαστικότητά τους μειώνεται και το φιλμ ή τα μαλλιά τεντώνουν για μεγαλύτερο μήκος.

  Ψυχρόμετρο αποτελείται από δύο θερμόμετρα, σε ένα από τα οποία η δεξαμενή με αλκοόλη είναι τυλιγμένη με ένα υγρό πανί. Δεδομένου ότι ο ιστός συνεχώς εξάτμιση της υγρασίας και, κατά συνέπεια, η αφαίρεση της θερμότητας, η θερμοκρασία που δείχνει αυτό το θερμόμετρο θα είναι πάντα μικρότερη. Ο λιγότερο υγρός αέρας στο δωμάτιο, τόσο περισσότερη εξάτμιση είναι πιο έντονη, το θερμόμετρο με την υγρή δεξαμενή ψύχεται περισσότερο και δείχνει χαμηλότερη θερμοκρασία. Με τη διαφορά της θερμοκρασίας των ξηρών και υγρών θερμόμετρων, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο ψυχομετρικό πίνακα, καθορίστε τη σχετική υγρασία του αέρα σε αυτό το δωμάτιο.

  Σχετική υγρασία αέρα

  Σχετική υγρασία - ο λόγος της μερικής πίεσης υδρατμών στο αέριο (κυρίως στον αέρα) προς την πίεση ισορροπίας κορεσμένων ατμών σε δεδομένη θερμοκρασία.

  Περιεχόμενα

  Απόλυτη υγρασία

  Η απόλυτη υγρασία είναι η ποσότητα υγρασίας (σε γραμμάρια) που περιέχεται σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.

  Σχετική υγρασία

  Ο ισοδύναμος ορισμός είναι ο λόγος του κλάσματος μάζας του υδρατμού στον αέρα προς το μέγιστο δυνατό σε δεδομένη θερμοκρασία. Μετρούμενο σε ποσοστό και καθορίζεται από τον τύπο:

  όπου: - η σχετική υγρασία του εν λόγω μείγματος (αέρας), - μερική πίεση των υδρατμών στο μείγμα, - πίεση ισορροπίας κορεσμένου ατμού.

  Η πίεση κορεσμένων υδρατμών αυξάνεται έντονα με την αύξηση της θερμοκρασίας (βλ. Γράφημα). Ως εκ τούτου, όταν ισοβαρικών (δηλ, σε σταθερή πίεση) αέρα ψύξεως με σταθερή συγκέντρωση των ατμών έρχεται ένα σημείο (σημείο δρόσου), όταν ατμός είναι κορεσμένη. Σε αυτή την περίπτωση, ο "επιπλέον" ατμός συμπυκνώνεται με τη μορφή ομίχλης ή κρυστάλλων πάγου. διεργασίες κορεσμό και συμπύκνωσης ατμού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσική της ατμόσφαιρας: διεργασίες σχηματισμού και ο σχηματισμός της ατμοσφαιρικής μέτωπα σύννεφο στο σημαντικό τμήμα καθορίζεται από τις διεργασίες κορεσμού και συμπύκνωση, τη θερμότητα που απελευθερώνεται κατά τη συμπύκνωση της ατμοσφαιρικής ενέργειας υδρατμών μηχανισμός παρέχει την εμφάνιση και την ανάπτυξη των τροπικών κυκλώνων (τυφώνες).

  Αξιολόγηση της σχετικής υγρασίας

  Η σχετική υγρασία του μίγματος ύδατος-αέρα μπορεί να εκτιμηθεί εάν η θερμοκρασία του είναι γνωστή (Τ) και τη θερμοκρασία σημείου δρόσου (Τδ). Πότε Τ και Τδ εκφράζονται σε βαθμούς Κελσίου, τότε η έκφραση είναι αληθής:


  όπου υπολογίζεται η μερική πίεση των υδρατμών στο μείγμα εσ :


  και την πίεση υγρού ατμού του νερού στο μείγμα σε εκτιμώμενη θερμοκρασία εs :

  Ο κορεσμένος υδρατμός

  Ελλείψει κέντρων συμπύκνωσης, μπορεί να σχηματιστεί μια υπερκορεσμένη κατάσταση όταν μειωθεί η θερμοκρασία, δηλαδή η σχετική υγρασία υπερβαίνει το 100%. Όπως πυρήνες συμπύκνωσης μπορεί να ενεργεί ιόντα ή σωματίδια αεροζόλ, ήτοι με συμπύκνωση υπερκορεσμένων ιόντων ατμών που σχηματίζονται όταν ένα φορτισμένο σωματίδιο μέσα σε ένα τέτοιο ζεύγος της αρχής του θαλάμου και διάχυσης θαλάμους σύννεφο δράση: τα σταγονίδια νερού συμπύκνωσης επί των προκυπτόντων ιόντα σχηματίζουν ένα ορατό σημάδι (κομματιού) φορτισμένη σωματίδια.

  Ένα άλλο παράδειγμα συμπύκνωσης υπέρυθρων υδρατμών είναι τα ίχνη αναστροφής των αεροπλάνων που προκύπτουν από τη συμπύκνωση υπερκορεσμένων υδρατμών στα σωματίδια αιθάλης των καυσαερίων του κινητήρα.

  Μέσα και μέθοδοι ελέγχου

  Για τον προσδιορισμό της υγρασίας των χρησιμοποιούμενων από τον αέρα οργάνων, τα οποία ονομάζονται ψυχομετρικά και υγρόμετρα. Το ψυχρόμετρο Augustus αποτελείται από δύο θερμόμετρα - ξηρά και υγρά. Ένα υγρό θερμόμετρο δείχνει μια θερμοκρασία χαμηλότερη από μια ξηρή. η δεξαμενή του είναι τυλιγμένη σε ένα ύφασμα υγραμένο με νερό, το οποίο, με την εξάτμιση, το ψύχει. Η ένταση της εξάτμισης εξαρτάται από τη σχετική υγρασία του αέρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία των ξηρών και υγρών θερμόμετρων, η σχετική υγρασία του αέρα καθορίζεται από τους ψυχομετρικούς πίνακες. Πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως αισθητήρες αναπόσπαστο υγρασίας (τυπικά απόδοση τάσης) με βάση την ιδιότητα ορισμένων πολυμερών να αλλάξουν ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους (όπως διηλεκτρική σταθερά μέτρια) υπό τη δράση του ατμού αερομεταφερόμενων νερού. Για την επαλήθευση των οργάνων μέτρησης της υγρασίας, χρησιμοποιούνται ειδικές εγκαταστάσεις - υγροστάτες.

  Σημασία

  Η σχετική υγρασία του αέρα αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό δείκτη του περιβάλλοντος. Σε υπερβολικά χαμηλή ή πολύ υψηλή υγρασία, παρατηρείται ταχεία κόπωση του ατόμου, υποβάθμιση της αντίληψης και της μνήμης. Τα τρόφιμα, τα οικοδομικά υλικά και ακόμη και πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα αυστηρά καθορισμένο εύρος σχετικής υγρασίας. Πολλές τεχνολογικές διαδικασίες είναι δυνατές μόνο με αυστηρό έλεγχο της περιεκτικότητας σε υδρατμούς στον αέρα του χώρου παραγωγής.

  Η υγρασία στο δωμάτιο μπορεί να αλλάξει.

  Οι υγραντήρες χρησιμοποιούνται για την αύξηση της υγρασίας.

  Οι λειτουργίες αφυγραντικής (αφύγρανσης) αέρα πραγματοποιούνται στα περισσότερα κλιματιστικά και με τη μορφή ξεχωριστών συσκευών - αφυγραντικών.

  Αναφορές

  1. ↑ Perry, R.H. και Green, D.W., Perry's Chemical Engineers 'Handbook (7th Edition),

  Ίδρυμα Wikimedia. 2010.

  Παρακολουθήστε τι είναι "Σχετική υγρασία του αέρα" σε άλλα λεξικά:

  Σχετική υγρασία αέρα - τον λόγο της ελαστικότητας του υδρατμού, δηλαδή της μερικής πίεσης του υδρατμού που περιέχεται στον αέρα, στην ελαστικότητα κορεσμένων ατμών στην ίδια θερμοκρασία. Εκφράζεται σε ποσοστό, μετρούμενο με ψυχρόμετρα και υγρόμετρα. Άνετο σχετικό...... Ναυτικό λεξικό

  Σχετική υγρασία αέρα - 1.7. Σχετική υγρασία αέρα% Πηγή: TSN 23 338 2002: Ενέργεια... Γλωσσάριο όρων κανονιστικής και τεχνικής τεκμηρίωσης

  σχετική υγρασία - η κατάσταση του καθεστώτος μέτρησης της θερμοκρασίας και η μέτρηση της πίεσης του αέρα στην ατμόσφαιρα. πριμ. priedas (ai) Grafinis formatas atiktikmenys: angl. σχετική υγρασία λόγω καιρού vok. σχετικό Luftfeuchtigkeit, f rus. σχετική υγρασία του αέρα,...... Penkiakalbis aiškinamasis metrologijos terminų žodynas

  σχετική υγρασία - oro drėgnis statusas Τ sritis Standartizacija ir metrologija apibrėžtis Ore esančių vandens Garu ir sočiųjų vandens Garu slėgių toje pačioje temperatūroje dalmuo, išreikštas procentais. atitikmenys: angl. σχετική υγρασία λόγω καιρού vok. σε σχέση...... Penkiakalbis aiškinamasis metrologijos terminų žodynas

  σχετική υγρασία - santykinis oro drėgnis statusas Τ sritis chemija apibrėžtis Ore esančių vandens Garu ir sočiųjų vandens Garu slėgių toje pačioje temperatūroje santykis (%). atitikmenys: angl. σχετική υγρασία της Ρωσίας. σχετική υγρασία... Chemijos terminų aiškinamasis žodynas

  σχετική υγρασία - oro drėgnis (visos oro masės atžvilgiu) statusas Τ sritis fizika atitikmenys: angl. σχετική υγρασία του αέρα. σχετική υγρασία λόγω καιρού vok. σχετικό Luftfeuchte, f; σχετικό Luftfeuchtigkeit, f rus. σχετική υγρασία αέρα, franc.... Fizikos terminų žodynas

  σχετική υγρασία - santykinė oro drėgmė (sočiųjų Garu atžvilgiu) statusas Τ sritis fizika atitikmenys: angl. σχετική υγρασία αέρα vok. σχετικό Luftfeuchtigkeit, f rus. σχετική υγρασία, franc. υγρασία σχετική με την ατμόσφαιρα,... Φιζικώς τελειωτικά

  σχετική υγρασία - santykinis oro drėgnis statusas Τ sritis ekologija ir aplinkotyra apibrėžtis Ore esančių vandens Garu ir sočiųjų vandens Garu slėgių toje pačioje temperatūroje dalmuo, išreikštas procentais. atitikmenys: angl. σχετική υγρασία αέρα vok. σχετικό...... Ekologijos terminų aiškinamasis žodynas

  σχετική υγρασία - santykinis oro drėgnis statusas Τ sritis Energetika apibrėžtis Ore esančių vandens Garu ir sočiųjų vandens Garu slėgių toje pačioje temperatūroje dalmuo, išreikštas procentais. atitikmenys: angl. σχετική υγρασία αέρα vok. σε σχέση...... Aiškinamasis šiluminės ir branduolinės Technikos terminų žodynas

  ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ - δείτε την υγρασία του αέρα... Γεωργικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό