Εξαερισμός σε εξοχική κατοικία

Έχοντας αποφασίσει να ξεκινήσει την κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι απαραίτητο να φροντίσει για τη μέγιστη προστασία της από τις βλαβερές συνέπειες της υγρασίας. Τέτοια έργα περιλαμβάνουν στεγανωτικά και μονωτικά μέτρα. Είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για τον αερισμό του δωματίου. Ο απλούστερος και φθηνότερος τρόπος είναι ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Πρέπει να παρέχεται φυσικός αερισμός κατά τη φάση κατασκευής του σπιτιού

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και της εγκατάστασης του εξαερισμού καθορίζονται από τις απαιτήσεις του SNIP, οι οποίες επιτρέπουν την παροχή άνετων και ασφαλών συνθηκών λειτουργίας του ίδιου του κτιρίου, καθώς και των υλικών από τα οποία κατασκευάζεται.

Γιατί ο φυσικός αερισμός είναι τόσο δημοφιλής;

Η χρήση του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία είναι ένας φτηνός τρόπος για την παροχή αερισμού οικιστικών και μη οικιστικών χώρων. Εκτελείται με τη βοήθεια έλξης, η οποία διαμορφώνεται λόγω απλών φυσικών νόμων. Η επίδραση των καιρικών συνθηκών επηρεάζεται από τους καιρικές συνθήκες: τη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο, την ατμοσφαιρική πίεση, την αιολική ενέργεια κλπ. Δεν εφαρμόζονται πρόσθετες διατάξεις και μηχανισμοί σε ένα τέτοιο σύστημα, δεδομένου ότι οποιαδήποτε τέτοια προσθήκη οδηγεί σε τεχνητό αερισμό.

Για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα από ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι δύσκολο. Όπως είναι γνωστό από το σχολικό μάθημα της φυσικής, ανάλογα με τη θερμοκρασία του, ο αέρας εξαπλώνεται μέσω των διατιθέμενων επιπέδων δωματίου. Παρακάτω - κρύες ροές, και πάνω - ζεστό. Και ο φυσικός εξαερισμός πραγματοποιείται με αυτό το διαχωρισμό που λαμβάνεται υπόψη. Κατά την εγκατάσταση μεμονωμένων εκρηκτικών, διαύλων ή οπών, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Στην κορυφή του δωματίου, στον τοίχο ή στην οροφή, έχετε κουκούλες που αφαιρούν ζεστό αέρα από το δωμάτιο. Και κάτω, πραγματοποιείται η εγκατάσταση της εισόδου ή του αγωγού αέρα. Απομένει μόνο να κατανοήσουμε πώς να το κάνουμε σωστά και ποιες απαιτήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Φυσικός αερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού

Βασικοί τύποι φυσικού αερισμού

Ο παθητικός αερισμός (είναι επίσης φυσικός) λειτουργεί σε ένα απλό σχήμα κίνησης των αέριων μαζών, από τον αέρα τροφοδοσίας στον αγωγό εξαγωγής. Δηλαδή, αυτή η διαδικασία είναι αερισμός. Παρά τη μονότονη λειτουργία, τέτοια συστήματα μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές:

 • με τη μέθοδο της ανταλλαγής αέρα ·
 • με τη λειτουργικότητα.
 • από τον όγκο του αέρα που εξυπηρετεί το σύστημα.
 • σχετικά με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με φυσικές δυνάμεις ή με πρόσθετες συσκευές. Η ταχύτητα του αέρα που εξέρχεται από το σπίτι εξαρτάται από το αν οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς. Αλλά, αξίζει να γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος αερισμός προσφοράς δεν είναι πια φυσικός. Η εφαρμογή του ανεμιστήρα το συνδέει με έναν τεχνητό τύπο.

Ο φυσικός αερισμός καθορίζεται από τρεις τύπους συστημάτων: παροχή αέρα, εξαγωγή και παροχή αέρα (διαχωρισμός ανάλογα με τη λειτουργικότητα). Αυτά ή άλλα συστήματα είναι κατάλληλα, τόσο για μικρά δωμάτια, όσο και για ολόκληρα σπίτια. Επιπλέον, ο φυσικός αερισμός χρησιμοποιείται για τη συντήρηση πολυώροφων κτιρίων.

Μια εποικοδομητική λύση μπορεί να διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε εγχώριο πολυκατοικία. Σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε όροφο, στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην κουζίνα, οι αγωγοί εξαερισμού συνδέονται, συνδέονται με έναν κοινό άξονα. Αυτό το σύστημα εξάτμισης λειτουργεί από παθητικές αέριες μάζες που λαμβάνονται από το δρόμο μέσω των παραθύρων.

Επιπλέον, οι ειδικοί εντοπίζουν και τους τύπους του φυσικού αερισμού, που διαφέρουν στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους. Μόνο δύο από αυτούς τους τύπους είναι ο οργανωμένος φυσικός αερισμός και ο ανοργάνωτος αερισμός. Κατά την πρώτη, ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων διαύλων και ανοιγμάτων. Στο δεύτερο - ο εξαερισμός του σπιτιού πραγματοποιείται με την κίνηση των ροών του αέρα μέσω των ανοιχτών παραθύρων και των θυρών.

Αρχή λειτουργίας φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Οι βασικές απαιτήσεις για τον φυσικό εξαερισμό αφορούν τη διαφορά στις κλιματολογικές και μικροκλιματικές συνθήκες εκτός και εντός του κτιρίου. Ιδιαίτερα επηρεασμένη από την ατμοσφαιρική πίεση και τη θερμοκρασία του αέρα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ φυσικού και τεχνητού αερισμού. Το αναγκαστικό σύστημα παρέχει την απαραίτητη ταχύτητα κίνησης του αέρα λόγω ειδικού εξοπλισμού. Η παθητική ανταλλαγή αέρα είναι η ίδια, λειτουργεί μόνο από φυσικές συνθήκες.

Οποιοδήποτε σύστημα φυσικού αερισμού, λειτουργεί σε βάρος των φυσικών νόμων, χωρίς την οποία είναι αδύνατο ο υπολογισμός και η εγκατάστασή του. Αφού αποφασίσετε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση αγωγών ή αγωγών εισαγωγής ή εξαγωγής αέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από το κρύο, επομένως συσσωρεύεται κάτω από την οροφή του δωματίου.
 • ο κρύος αέρας εγκαταλείπεται.
 • τα κρύα ρεύματα μετατοπίζονται θερμό.

Εκτός από τη γνώση του τρόπου λειτουργίας του αερισμού, είναι απαραίτητο να κατανοηθεί ο σχεδιασμός του ίδιου του συστήματος. Εκτός από τις φυσικές δυνάμεις, η ταχύτητα και η ώθηση μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος των δομικών στοιχείων και τη θέση τους.

Με τη βοήθεια της παθητικής ανταλλαγής αέρα, είναι δυνατό να παρασχεθεί χώρος με φρέσκο ​​δροσερό αέρα για οποιαδήποτε περιοχή. Το κύριο πράγμα είναι να γίνει ο σωστός υπολογισμός και εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου συστήματος. Εν μέρει η λειτουργία του φυσικού αερισμού εξαρτάται από την περιοχή των αγωγών και των επιμέρους διαύλων. Επιπλέον, ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους ξοδεύει λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από οποιονδήποτε άλλο τύπο.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού παθητικού αερισμού

Ο φυσικός ανοργάνωτος αερισμός δεν απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα σχεδιασμού, καθώς αντί για συσκευές αερισμού, τα παράθυρα και οι πόρτες διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο στην εργασία. Αλλά, ένα τέτοιο σύστημα είναι αναποτελεσματικό, ειδικά για ένα κτίριο κατοικιών. Ένα συνηθισμένο σπίτι ή πολυκατοικία απαιτεί ένα μοναδικό ισχυρό σύστημα που θα παρέχει την απαραίτητη συναλλαγματική ισοτιμία για όλα τα οικιστικά και μη οικιστικά διαμερίσματα και τα δωμάτια τους.

Ο εξαερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού απαιτεί γνώση ορισμένων σχεδιαστικών χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης ολόκληρου του συστήματος. Περιλαμβάνουν:

 1. Η φυσική κίνηση του αέρα, που ονομάζεται έλξη, θα είναι ισχυρότερη αν ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετηθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα πάνω από την οροφή του κτιρίου.
 2. Η ταχύτητα του αέρα που τραβιέται από τις κουκούλες θα είναι ταχύτερη αν όλα τα κανάλια έχουν την ίδια διατομή. Επιπλέον, πρέπει να είναι ομαλή και καθαρή.
 3. Τα κανάλια και οι σχάρες για την αφαίρεση των μαζών του αέρα εξάτμισης τοποθετούνται σε απόσταση 10-15 cm από την οροφή.
 4. Οι αγωγοί εξαγωγής είναι διατεταγμένοι κάθετα. Η επιτρεπόμενη απόκλιση κατά την εγκατάσταση είναι 32 μοίρες.
 5. Το τμήμα εισόδου του εξαερισμού εγκαθίσταται στον τοίχο σε απόσταση 10-15 cm από το δάπεδο. Το εξωτερικό τμήμα του αγωγού αέρα βρίσκεται κάθετα και το άκρο του προστατεύεται από τα συντρίμμια, τα πουλιά και τις βροχοπτώσεις με ειδικές ομπρέλες και γρίλιες.
 6. Τα δομικά στοιχεία των συστημάτων μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την παρουσία στο ιδιωτικό σπίτι του τζακιού, του δεύτερου λουτρού, καθώς και του μεγάλου αριθμού χωρισμάτων μεταξύ των δωματίων. Επηρεάζει τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς και τον αριθμό των εσωτερικών θυρών.

Ο εξαερισμός σε διώροφο σπίτι έχει επίσης τα δικά του χαρακτηριστικά. Η θέση και το μέγεθος των αγωγών εξαερισμού σε τέτοια κτίρια μπορεί να έχουν διαφορετικές επιλογές. Πολύ συχνά, για τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, είναι απαραίτητο να οργανωθούν ξεχωριστές γραμμές εξαερισμού, οι οποίες μεταφέρονται σε έναν κοινό άξονα ή έναν σωλήνα στη σοφίτα του κτιρίου. Οι ροές αέρα εξαερισμού με ένα τέτοιο σχέδιο, θα εγκαταλείψουν γρήγορα το σπίτι, χωρίς να κινούνται και να μην αναμειγνύονται σε χωριστά δωμάτια.

Είναι πολύ δύσκολο να λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά από μόνος σας. Είναι καλύτερο να λάβετε τη βοήθεια ειδικών. Πολύ συχνά, ένας οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης για συστήματα εξαερισμού εμπλέκεται επίσης στο σχεδιασμό τους.

Πολλοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι ακόμη και ο πιο αποτελεσματικός φυσικός αερισμός δεν μπορεί να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητά του με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Το τμήμα τροφοδοσίας ενός τέτοιου συστήματος παραμένει αμετάβλητο. Οι αλλαγές επηρεάζουν μόνο τις κουκούλες. Οποιαδήποτε φορτωτική ή ανεμιστήρας καναλιών ενισχύει την πρόσφυση αρκετές φορές. Αλλά, στις εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών πολυώροφα, η χρήση τέτοιων συστημάτων δεν εφαρμόζεται. Παρέχονται από μηχανικές κουκούλες μόνο ξεχωριστά δωμάτια - μπάνια, κουζίνες και τουαλέτες. Ο υπόλοιπος χώρος διαβίωσης εξυπηρετείται από ένα παθητικό σύστημα εναλλαγής αέρα.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης φυσικού αερισμού

Η συσκευή φυσικού αερισμού ενός πολυώροφου κτιρίου χαρακτηρίζεται από ένα διακλαδισμένο σύστημα καναλιών, το οποίο βρίσκεται κάτω από την οροφή στο μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται συχνά σε υψηλή υγρασία και απαιτούν την αποτελεσματική αφαίρεση τους. Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από ειδικούς ανεμιστήρες, οι οποίοι ενισχύουν την ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο.

Όμως, η κατασκευή κατοικιών συνεπάγεται την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Ο εξαερισμός στο σπίτι αποτελεί υποχρεωτικό και υπεύθυνο μέρος ολόκληρης της κατασκευής κατοικιών. Αν ο ιδιοκτήτης του θέτει το ερώτημα πώς να δημιουργήσει ένα τέτοιο φυσικό σύστημα, τότε θα πρέπει να αναλάβει το σημαντικότερο συμβάν - σχεδιασμό. Μετά τους υπολογισμούς, μπορείτε να πάρετε την ίδια την εγκατάσταση. Θα απαιτήσει:

 • υλικά του συστήματος εξαερισμού (σωλήνες, γρίλιες, πλέγμα, αποσβεστήρας, θερμαντήρας).
 • ηλεκτρικά εργαλεία - ένα διάτρητο ή τρυπάνι, καθώς και ένα κατσαβίδι.
 • ένα συνηθισμένο σύνολο εργαλείων - κατσαβίδια, ένα μαχαίρι, ένα παζλ και κατσαβίδια.
 • στεγανωτικό και αφρό συναρμολόγησης.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού είναι απλή:

 • Σε ένα από τα δωμάτια, γίνεται τρύπα εισροής. Ένας σωλήνας είναι εγκατεστημένος σε αυτό, και στερεώνονται με ένα αφρώδες υλικό.
 • Στο εσωτερικό της εισόδου αέρα τοποθετείται μια διακοσμητική σχάρα, η οποία είναι στερεωμένη με ειδικό συνδετήρα ή στεγανωτικό. Το τμήμα της οδού του σωλήνα είναι κάθετο.
 • Η εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης πραγματοποιείται σύμφωνα με τους διαθέσιμους υπολογισμούς. Οι αεραγωγοί βρίσκονται κάθετα και καλύπτονται με διακοσμητικές γρίλιες. Αποφύγετε πολλές στροφές σωλήνων και προβληματικών περιοχών.
 • Οι αγωγοί αερισμού λαμβάνονται στη σοφίτα και από εκεί - ένας σωλήνας εξάτμισης στην οροφή.

Δεν είναι σκόπιμο να φτιάξετε μια είσοδο και μια καμινάδα σε ένα δωμάτιο. Είναι καλύτερο να τα εγκαταστήσετε στα αντίθετα άκρα της κατοικίας, έτσι ώστε οι μάζες του αέρα να αλληλεπιδρούν με κάθε εγκατεστημένο καπό. Επιπλέον, η εισροή αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο μέσα από τις οπές στους τοίχους, αλλά και μέσω ειδικών αεραγωγών στο πάτωμα. Χρησιμοποιούνται στην περίπτωση υπάρχοντος συστήματος αερισμού θεμελίων.

Μερικοί ιδιοκτήτες σπιτιού βελτιώνουν το σύστημα αερισμού τους εγκαθιστώντας μια πρόσθετη βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο σε περίπτωση αναποτελεσματικότητας του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Πολύ συχνά, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Συνεπώς, μια συσκευή όπως μια βαλβίδα παροχής είναι απαραίτητη σε τέτοιες συνθήκες.

Συμβουλές από ειδικούς

Ο φυσικός αερισμός κατοικιών είναι δυνατός με τον σωστό υπολογισμό της διατομής των διαύλων σε σχέση με την περιοχή του δωματίου. Το κύριο πράγμα είναι να εξασφαλιστεί ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα για σαλόνια - 3 κυβικά μέτρα. μέτρο ανά ώρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. μέτρο του χώρου. Αλλά, οι αριθμητικές τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το μέγεθός του. Στα μπάνια, τις τουαλέτες και τις κουζίνες, η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία είναι 45 κουτ. μέτρα / ώρα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ποικιλία των ίδιων των κτηρίων. Σε μερικά σπίτια, το πάχος των τοίχων μπορεί να φτάσει τα 50 cm ή περισσότερο. Σύμφωνα με τα πρότυπα SNIP, σε τέτοιες κατοικίες, πρέπει να γίνει με τη βοήθεια διαφόρων καναλιών με την ίδια διατομή. Η καλωδίωση τους γίνεται καλύτερα στο κέντρο του σπιτιού.

Ο αγωγός εξαγωγής θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο στην περίπτωση του κατάλληλου μήκους του. Το ελάχιστο μέγεθος είναι 60 εκατοστά. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν να είναι αρκετά μακρύς. Το κύριο πράγμα είναι ότι ανυψώνεται πάνω από την "κορυφογραμμή" της οροφής κατά 50-70 εκ. Και για να έχουμε μια καλή ροή αέρα, είναι απαραίτητο να απαλλάξουμε τα χωρίσματα των δωματίων από τη στεγανότητα. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να σηκώσετε τις πόρτες. Για να εξασφαλιστεί ο καλός αερισμός, αρκεί ένα κενό 1,5-2,5 cm από το φύλλο πόρτας στο πάτωμα.

Πώς καλύτερα να αερίσετε μια εξοχική κατοικία

Ας ξεκινήσουμε με μια γραφική σύγκριση: οι κανόνες προστασίας της εργασίας γράφονται με αίμα και οι απαιτήσεις του SNiP για την ανταλλαγή αέρα μέσα σε κτίρια κατοικιών είναι μαύρα καλούπια. Είναι ο μύκητας που σχηματίζεται στις γωνίες των δωματίων, δείχνει ένα αυξημένο περιεχόμενο υγρασίας συν την έλλειψη καθαρού αέρα. Σκοπός της δημοσίευσης είναι να σας πει πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα υγιές μικροκλίμα σε μια κατοικία ή να διορθώσετε ένα υπάρχον πρόβλημα με τα χέρια σας.

Τρεις τύποι συστημάτων εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί ο κανονικός αερισμός των χώρων, πρέπει να κατανοήσετε την ουσία του έργου και να γνωρίσετε τα τεχνικά μέσα που βοηθούν στην επίλυσή του. Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα έχει δύο λόγους - την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής και την παροχή καθαρού μείγματος από το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα των καθιστικών μολύνεται από πολλά προϊόντα της ανθρώπινης ζωής:

 • υδρατμούς που απελευθερώνονται κατά την αναπνοή και κατά το μαγείρεμα.
 • διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις σε μικρές ποσότητες ·
 • μια ποικιλία από δυσάρεστες οσμές.

Βοήθεια. Για να δημιουργηθεί υπερβολική υγρασία αρκεί να πυροδοτήσετε μια σόμπα αερίου, δεν είναι απαραίτητο να βράσετε νερό. Τα προϊόντα καύσης μεθανίου είναι διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Ο πρώτος δημιουργεί μια αίσθηση ζωντάνιας, ο δεύτερος κορεσμεί το ευάερο περιβάλλον της κουζίνας.

Υπάρχουν 3 τύποι γενικών συστημάτων εξαερισμού για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:

 1. Φυσικά.
 2. Συνδυασμένη.
 3. Απαιτείται με μηχανικά κίνητρα.

Πριν από την εξέταση της αρχής της λειτουργίας κάθε προγράμματος, θα ακούσουμε έναν σημαντικό κανόνα: δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα απόσπασμα χωρίς παροχή εισροής και αντίστροφα. Ο αέρας που πρέπει να αφαιρεθεί πρέπει να αντικατασταθεί από εξωτερικό, διαφορετικά η απόδοση του εξαερισμού θα μειωθεί στο μηδέν.

Συγκριτικό παράδειγμα. Φανταστείτε μια αντλία που αντλεί νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Όταν η πίεση στη δεξαμενή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, η κίνηση του ρευστού θα σταματήσει ανεξάρτητα από την ισχύ του κινητήρα και την ταχύτητα του κινητήρα. Η πτερωτή θα αναμίξει το νερό σε ένα μέρος. Η άντληση (ή η αναρρόφηση) του αέρα σε κλειστό χώρο θα δώσει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η αρχή του φυσικού σχεδίου

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί εις βάρος του φυσικού βυθίσματος, το οποίο συμβαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό και προκαλεί τον αέρα να κινείται κατά μήκος του καναλιού από κάτω προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από τι εξαρτάται η έλξη:

 1. Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση στο κατώτερο και ανώτερο τμήμα του σωλήνα. Όσο υψηλότερος είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση πίεσης και η ισχύς ώσης.
 2. Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και δρόμου. Το κρύο ρεύμα μετατοπίζει τον θερμαινόμενο και ελαφρύτερο αέρα χώρου, ο οποίος προκαλεί την τελευταία να πάει στην ανώτερη ζώνη του δωματίου και έπειτα στον θάλαμο εξαγωγής.
 3. Βαθμός κορεσμού με υγρασία. Παραδόξως, στην ίδια θερμοκρασία, το μείγμα με αέρα κορεσμένο αέρα γίνεται ελαφρύτερο από τον ξηρό αέρα και επίσης ανεβαίνει.
Εάν ανοίξετε την πόρτα του μπαλκονιού σε ένα διαμέρισμα με ανεπαρκή αερισμό, σχηματίζεται υγρό κούμπωμα στην οροφή λόγω της συμπύκνωσης υγρασίας

Βοήθεια. Το σχετικό μοριακό βάρος του υδρατμού είναι 18 μονάδες, αέρα - 29. Συνεπώς, όταν υγραίνεται, το μίγμα αερίων γίνεται ελαφρύτερο. Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο στην φωτογραφία που παρουσιάζεται.

Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ακολουθούμενη από μια αλλαγή στη δύναμη έλξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλοκαίρι ο φυσικός εκχυλιστής λειτουργεί χειρότερα - η διαφορά θερμοκρασίας είναι μικρή. Μία παράμετρος παραμένει αμετάβλητη: ύψος καναλιού και διαφορά πίεσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού είναι ο φθηνότερος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα μέσα σε εξοχικό σπίτι. Το φυσικό βύθισμα χρησιμοποιείται επίσης στα περισσότερα πολυκατοικίες: ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται μέσω ειδικών βαλβίδων, η εξάτμιση παράγεται μέσω κατακόρυφων αξόνων που τρέχουν μέσα στους τοίχους.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Συνδυασμένη ανταλλαγή αέρα

Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός αερισμός στο σπίτι ενισχύεται από την τοποθέτηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων σε ορισμένα σημεία. Πρακτική 2 επιλογές:

 • ο εξωτερικός αέρας τροφοδοτείται από μηχανοκίνητες μονάδες εισροής, η εκροή γίνεται μέσω κατακόρυφου διαύλου.
 • ένας ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης τοποθετείται στον άξονα της εξάτμισης, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων με έξοδο στον τοίχο.
Μια συμβατική βαλβίδα τοίχου παρέχει αέρα χωρίς ανεμιστήρα

Ένα ζωντανό παράδειγμα μιας συνδυασμένης έκδοσης είναι ένας ανεμιστήρας που έχει εγκατασταθεί στην τουαλέτα ή μια κουκούλα κουζίνας. Το πρώτο απομακρύνει γρήγορα τις δυσάρεστες οσμές, το δεύτερο απορροφά τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η μηχανισμένη εισροή παρέχεται από τοπικές μονάδες ενσωματωμένες στο πάχος του τοίχου (οι λεγόμενοι αναπνευστήρες). Η μονάδα φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα, ενώ θερμαίνεται σε κρύο με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Ο όγκος τροφοδοσίας και ο βαθμός θέρμανσης ρυθμίζονται χειροκίνητα ή αυτόματα.

Ο συνδυασμένος εξαερισμός χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλους τους τύπους ιδιωτικών κατοικιών - τούβλο, πλαίσιο, κατασκευασμένο από αεριωμένο σκυρόδεμα και πάνελ SIP. Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, τότε η αντιστάθμιση της θερμότητας που αφαιρείται με τον αέρα βρίσκεται στο σύστημα θέρμανσης του ψυγείου.

Η συσκευή αναπνευστήρα - μια τοπική μονάδα παροχής αέρα

Αναγκαστικός εξαερισμός του κτιρίου

Η αρχή της δράσης της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα είναι απλή - η εξάτμιση και η εισροή παρέχεται από μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού, που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχέδια και οι επιλογές για τον εξαερισμό αυτό είναι αρκετά, εδώ είναι μερικά κοινά παραδείγματα:

 1. Η εισροή πραγματοποιείται με αναπνευστήρες εγκατεστημένους σε όλους τους χώρους. Στη σοφίτα υπάρχει ένας κοινός ανεμιστήρας εξαγωγής που συλλέγει τον αέρα εξαγωγής των χώρων και τον απομακρύνει έξω.
 2. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει μια ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ένα σύστημα ανάκτησης, ενσωματωμένο στον εξωτερικό τοίχο.
 3. Μια κοινή εγκατάσταση είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή αέρα - το κεντρικό κλιματιστικό. Η μονάδα καθαρίζει, υγραίνει, θερμαίνει και ψύχει την εισροή, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή του έτους. Η κατανομή και η εξαγωγή του αέρα εκτελείται από ένα δίκτυο αγωγών εξαερισμού. Η λειτουργία ανάκτησης είναι επίσης παρούσα.
 4. Το μικροκλίμα μέσα στην κατοικία υποστηρίζεται από πηνία ανεμιστήρων - τοπικούς θερμαντήρες με λειτουργία θέρμανσης / ψύξης. Οι εναλλάκτες θερμότητας τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το λέβητα αερίου και το ψυκτικό από το ψυκτικό συγκρότημα (ένα είδος ψυγείου).
Το απλούστερο σχέδιο της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Επεξήγηση. Η ανάκτηση είναι η διαδικασία επιλογής της θερμικής ενέργειας από τον αέρα εξαγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της εισροής. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ο ανακτητής, όπου τα αντίθετα ρεύματα τέμνονται, αλλά δεν αναμιγνύονται.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μηχανικών συστημάτων εξαερισμού είναι ο συνδυασμός εξαερισμού με θέρμανση αέρα. Ποια είναι η χρήση της δαπάνης χρημάτων, για να πραγματοποιήσετε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του κυκλώματος του ψυγείου, όταν είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον παρεχόμενο αέρα; Η σωστή λύση είναι να φέρει τη θερμοκρασία εισροής στους 30-50 ° C και έτσι να αντισταθμίζει την απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων και να μην παρέχει καθόλου μπαταρίες και θερμά δάπεδα.

Το σχήμα της κίνησης των αντίθετων ροών στον επανακτήτη

Ποια επιλογή είναι καλύτερη

Εάν θέλετε να εξοπλίσετε το δικό σας σπίτι με τα χέρια σας, προτείνουμε να προτιμάτε τα δύο πρώτα συστήματα - φυσικά και συνδυασμένα. Επιχειρήματα υπέρ αυτών των επιλογών:

 1. Αποδεκτά οικονομικά έξοδα για εγκατάσταση και λειτουργία.
 2. Η ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμιστήρες καυσαερίων συνδυασμένων συστημάτων λειτουργούν περιοδικά και καταναλώνουν ποσότητα 100-200 W / h. Οι μονάδες αερισμού με θέρμανση θα πάρουν περισσότερα - περίπου 500 βατ ανά δωμάτιο.
 3. Ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα είναι αρκετά ικανός να παρέχει μια κανονιστική ανταλλαγή αέρα σε κτίριο ενός και δύο ορόφων, ειδικά μέσα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.
 4. Δεν είναι αναγκαίο να κατανέμεται ο χρήσιμος όγκος του κτιρίου για την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού και την τοποθέτηση αεραγωγών.
 5. Δεν υπάρχει ανάγκη συντήρησης των μονάδων, ετήσιος καθαρισμός φίλτρων και αεραγωγών.

Ένα σημαντικό σημείο. Η συσκευή του πλήρως μηχανοποιημένου γενικού αερισμού απαιτεί προσεκτική προσέγγιση - υπολογισμούς, σχεδιασμό και εξειδικευμένη εγκατάσταση. Χωρίς προγραμματιστές με εξειδικευμένη εκπαίδευση και αρμόδιους ερμηνευτές, δεν θα είναι δυνατή η διαχείριση.

Η τελευταία απόχρωση: αν δεν υπήρχε αρχικά εξαναγκασμένος αερισμός στο σπίτι, θα ήταν δύσκολο να διατεθεί χώρος για την τοποθέτηση αεραγωγών. Θα χρειαστεί να υπερέχετε και να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού κάτω από το πάτωμα ή σε ξύλινες οροφές, για να περάσετε από τα δωμάτια. Επιπλέον, μέρος του οικιστικού χώρου θα καταλαμβάνεται από τον εξοπλισμό, όπως εξηγεί ο ειδικός στο βίντεο:

Κάνουμε τον εξαερισμό σωστά

Με την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα προτείνουμε να βασιστεί ένα σύστημα με ένα φυσικό κίνητρο ως το φθηνότερο και πιο διαδεδομένο. Αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη για όλους τους τύπους κτισμάτων - λουτρά, υπόστεγα, κοτόπουλα, κελάρια κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Συζητήσεις για το γεγονός ότι ο φυσικός εξαερισμός αντλεί πολύ πολύτιμη θερμότητα από το σπίτι δεν είναι αληθινές ιστορίες πωλητών διαφόρων ειδών εξοπλισμού. Εάν δεν υπάρχουν ρωγμές στο σπίτι για τη διέλευση του εξωτερικού αέρα, η εξάτμιση θα αφαιρεθεί ακριβώς όπως η εισροή θα επιτρέψει, όπως γράψαμε παραπάνω.

Πριν κάνετε τον αερισμό, πρέπει να μάθετε τον όγκο του αέρα στην παροχή και να υπολογίσετε την ολική ανταλλαγή αέρα. Οι απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων, της μεθοδολογίας και του αλγορίθμου των υπολογισμών είναι ένα μεγάλο θέμα του ξεχωριστού μας άρθρου.

Ως ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σχέδιο και τη διάταξη ορόφων σπίτι, παρίσταται εκεί ένα μοτίβο της κυκλοφορίας των ροών αέρα, τη θέση των συσκευών τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες:

 • θα πρέπει να οργανώνεται εξωτερικός παραπόταμος σε όλους τους χώρους εκτός από τους διαδρόμους και το μπάνιο.
 • η κατεύθυνση των ροών μέσα στο σπίτι - από τα καθιστικά σε μια πιο μολυσμένη κουζίνα και μπάνιο?
 • Το μπλοκ των αεραγωγών είναι κατασκευασμένο στο διαχωριστικό μεταξύ του μπάνιου και της κουζίνας ή συνδέεται με τον εξωτερικό τοίχο.
 • Το ύψος της ανύψωσης των σωλήνων καθορίζεται από τον υπολογισμό, ένα ελάχιστο για ένα μονοκατοικία είναι 3 μέτρα.
 • για την τουαλέτα, την κουζίνα και τα τοπικά μηχανοποιημένα εκχυλίσματα χωρίζονται ξεχωριστά ορυχεία, έτσι ώστε οι μυρωδιές να μην ρέουν στα γειτονικά δωμάτια.
 • Περνώντας μέσα από την κρύα σοφίτα, τα κατακόρυφα κανάλια των πλαστικών σωλήνων είναι απαραίτητα μονωμένα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παλεψετε το συμπύκνωμα.
Σύγχρονος τρόπος γρήγορης θερμομόνωσης πλαστικών σωλήνων - ψεκασμός αφρού πολυουρεθάνης Polynor

Σημαντικές προδιαγραφές. Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε διώροφη κατοικία μοιάζει παρόμοιο. Καθώς δεν υπάρχει χώρος κουζίνας, υπάρχει ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής στο μπάνιο ή σε άλλο σημείο.

Τώρα ας δούμε πιο προσεκτικά την οργάνωση των ροών για κάθε δωμάτιο.

Καθιστικό: υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, σαλόνι

Σε περιοχές αναψυχής με μόνιμη κατοικία ενοικιαστών, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια υγιής ατμόσφαιρα - να οργανωθεί η παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό με τους εξής τρόπους:

 • Τοποθετήστε μια βαλβίδα παροχής αέρα τύπου Aereco στο προφίλ παραθύρου.
 • Τοποθετήστε την αεριζόμενη ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο.
 • εγκαταστήστε αναπνευστήρα με ανεμιστήρα και πρόσθετο αεριωθούμενο πίδακα.

Βοήθεια. Σε πολυώροφο σπίτια από την Σοβιετική Ένωση, παρέχεται ένα ιδιαίτερο χάσμα εφοδιασμού από κάτω από το παράθυρο. Κατά τη διαδικασία αντικατάστασης των ξύλινων παραθύρων με πλαστικούς εγκαταστάτες, το προβλεπόμενο άνοιγμα είναι κλειστό. Χωρίς την εισροή, ο κάθετος άξονας ναρκών δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός του διαμερίσματος δεν λειτουργεί. Εξ ου και η αυξημένη υγρασία, ο μύκητας και άλλα γούρια.

Οποιαδήποτε βαλβίδα πρέπει να τοποθετηθεί σε ύψος περίπου 2 μ. Από το πάτωμα. Η ροή της μεταφοράς από τα θερμαντικά σώματα αναμιγνύει και θερμαίνει την ψυχρή εισροή. Το εκχύλισμα είναι μια σχισμή ύψους 15-20 mm, αριστερά κάτω από την εσωτερική πόρτα.

Ο αέρας αναρροφάται από το άνοιγμα υπό την επίδραση του κενού που δημιουργείται από την κουκούλα της κουζίνας και της τουαλέτας. Μετακινώντας με χαμηλή ταχύτητα (0,1-0,2 m / s), η μάζα αέρα εξέρχεται από το διάδρομο και βγαίνει προς το στόμιο της σχάρας καυσαερίων.

Συμβούλιο. Οι σημερινές εσωτερικές πόρτες συχνά ταιριάζουν άνετα στη βεράντα, χωρίς να αφήνουν το μείγμα αέρα στον διάδρομο. Αγοράστε φύλλα πόρτας με ενσωματωμένο πλέγμα ή εγκαταστήστε μόνοι σας.

Παραλλαγές ενσωματωμένων φλαντζών εξαερισμού

Κουζίνα-τραπεζαρία

Η ατμόσφαιρα αυτού του δωματίου είναι μολυσμένη με προϊόντα καύσης αερίου, υπερβολική υγρασία και εκκρίματα από ανθρώπους που έρχονται με τον αέρα άλλων δωματίων. Ο εξαερισμός πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Υπάρχουν δύο σημεία εισροής - μια σχισμή από το κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας και μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο (προφίλ παραθύρου).
 2. Στην ιδανική περίπτωση, 2 οριζόντιοι σωλήνες είναι χτισμένοι στην οροφή, για γενικούς αεραγωγούς και κουκούλες κουζίνας. Στη συνέχεια το λίπος και η αιθάλη δεν θα φράξουν το κύριο κανάλι.
 3. Οι γρίλιες εισαγωγής αέρα τοποθετούνται κάτω από την οροφή.
 4. Η συσκευή ενός ορυχείου εξάτμισης επαρκούς διαμέτρου επιτρέπεται.
 5. Το κανάλι πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο από την πλευρά της κουζίνας. Δεν μπορείτε να τρέξετε τον αέρα από την τουαλέτα - η μυρωδιά θα εισχωρήσει στην τραπεζαρία.

Σημείωση: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP, ο χώρος απαιτεί μία μόνο εναλλαγή αέρα συν 100 m³ / h σε αεράκι ή 60 m³ / h για ηλεκτρικό. Γι 'αυτό πρέπει να οργανώσετε 2 παραποτάμους.

Η μηχανική κουκούλα κουζίνας δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον άξονα - με τον ανεμιστήρα σβηστό, το τμήμα του καναλιού εμποδίζεται από φίλτρα λίπους και πτερωτή. Χρησιμοποιήστε το μπλουζάκι και τη βαλβίδα ελέγχου, όπως προτείνει ο ιδιοκτήτης σπιτιού στο βίντεο:

Μπάνιο - τουαλέτα και μπάνιο

Το πρότυπο σχέδιο εξαερισμού ενός υγρού δωματίου είναι απλό:

 1. Ο αέρας από το διάδρομο μπαίνει στο μπάνιο κάτω από την μπροστινή πόρτα.
 2. Ανάμιξη με το υγρό περιβάλλον του μπάνιου, γίνεται ευκολότερη και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο.
 3. Κάτω από την επίδραση της έλξης στη σχάρα που βρίσκεται στην πάνω ζώνη, ο αέρας αργά μεταφέρεται μακριά από το κανάλι καυσαερίων και εκτοξεύεται προς τα έξω.
Σχέδιο ανταλλαγής αέρα του κτιρίου σε ένα τμήμα

Για να απομακρυνθεί γρήγορα η υγρασία από την τουαλέτα και μια δυσάρεστη οσμή, επιτρέπεται η ενσωμάτωση ενός αξονικού ανεμιστήρα στο άνοιγμα του άξονα. Μια προϋπόθεση: η πτερωτή πτώσης της μονάδας δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή στη ροή του αέρα, διαφορετικά η απόδοση του αερισμού θα μειωθεί. Χρησιμοποιήστε έναν προσαρμογέα με πρόσθετη μάσκα ή τσάι με βαλβίδα ελέγχου.

Λεβητοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις

Για την κανονική λειτουργία οποιουδήποτε λέβητα, εκτός του ηλεκτρικού, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα αέρα που καταναλώνεται για καύση. Ο ακριβής όγκος ή οι ειδικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό του ανεμιστήρα καθορίζονται πάντα στις οδηγίες λειτουργίας της γεννήτριας θερμότητας.

Το μίγμα αέρα τροφοδοτείται στο χώρο του λέβητα μέσω της πόρτας, του απορροφητήρα - από ένα ξεχωριστό κατακόρυφο κανάλι. Η μάσκα βρίσκεται στην επάνω ζώνη του κλιβάνου, δεν πρέπει να εγκατασταθούν πρόσθετοι ανεμιστήρες.

Σημαντική απόχρωση. Η καμινάδα ενός λέβητα στερεού καυσίμου ή αερίου λειτουργεί ως ισχυρή κουκούλα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσης. Εάν ο κλίβανος είναι χτισμένος μέσα στο εξοχικό σπίτι, το ρεύμα της καμινάδας θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος του αέρα από τα σαλόνια του ισογείου. Ως εκ τούτου, είναι επιθυμητό να εξοπλίζονται οι κεφαλές των σωλήνων με εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν την ώση.

Συστάσεις για ανταλλαγή αέρα στους υπόλοιπους χώρους:

 1. Ο διάδρομος και το διάδρομο αερίζονται από τις ροές διέλευσης προς την κουζίνα και το μπάνιο.
 2. Οι εγκαταστάσεις του λουτρού αερίζονται ως εξής: ο καθαρός καθαρός αέρας εισέρχεται στην αίθουσα αναμονής, από εκεί τροφοδοτείται στο ατμόλουτρο. Το άνοιγμα εισόδου στο ατμόλουτρο βρίσκεται δίπλα στον κλίβανο, το καυσαέριο - στην κάτω ζώνη του απέναντι τοίχου.

Επιλογές εξαερισμού για μπάνια

 • Τρόποι αερισμού του γκαράζ και του υπόγειου χώρου, ορίσαμε ως ξεχωριστό οδηγό.
 • Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί αγωγοί εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται από σωλήνες από πλαστικό ή κασσίτερο με διάμετρο σχεδιασμού. Οι αεραγωγοί, τοποθετημένοι σε μια κρύα σοφίτα, είναι απαραίτητα μονωμένοι.

  Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε πλαστικούς σωλήνες για εσωτερική αποχέτευση, αλλά εξετάστε μια απόχρωση: το γκρι πολυπροπυλένιο μπορεί να καεί ανεξάρτητα. Τα κανάλια αερισμού του PVC είναι κατασκευασμένα από αποσπώμενο πλαστικό. Δείτε το βίντεο για λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση.

  Συμπέρασμα

  Αναλύοντας τους τρόπους αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού, δεν αναφέραμε την πηγή της πρόσθετης εισροής - διείσδυση. Το φαινόμενο της διείσδυσης του αέρα μέσω μικρών ρωγμών σε περιφράξεις είναι σχεδόν απουσιάζει στα σύγχρονα σπίτια ή ελαχιστοποιείται λόγω νέων παραθύρων και σφραγίδων προθηκών θυρών. Το να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα μέσω των μικρότερων πόρων δεν έχει νόημα, αφού ο όγκος τους είναι εξαιρετικά μικρός.

  Παθητικός αερισμός στο σπίτι

  Άνετος αερισμός για παθητικό σπίτι

  Αρχή άνετο αερισμό στα διαμερίσματα: ο αέρας εξαγωγής (καφέ χρώμα) απομακρύνεται τακτικά από τις πιο μολυσμένες εγκαταστάσεις. Ο καθαρός αέρας (μπλε χρώμα) τροφοδοτείται στα σπίτια. Ο καλός αέρας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την υγεία και την άνετη διαβίωση των κατοίκων.

  Αυτό είναι ακριβώς πώς λειτουργεί αντιστάθμισης εναλλάκτη θερμότητας: ο αέρας εξαγωγής (κόκκινο χρώμα) ρέει μέσα από το κανάλι και δίνει θερμότητα στην άνω και κάτω πλάκα του εναλλάκτη θερμότητας. Βγαίνει ψύξη και ονομάζεται αέρας που αφαιρείται (πορτοκαλί χρώμα). Στην άλλη πλευρά της πλάκας, ο καθαρός αέρας ρέει μέσα από τα υπόλοιπα κανάλια. Απορροφά θερμότητα (από τα γειτονικά κανάλια), θερμαίνεται και μετακινείται σε καθιστικούς χώρους. Ονομάζεται φρέσκο ​​(ελαφρύ τυρκουάζ χρώμα). Λόγω της αρχής της αντίθετης ροής, η διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να αποκλειστεί κατά σχεδόν 100%.

  Με την ανάκτηση θερμότητας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας γίνονται λιγότερο δαπανηρά, έχουν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Φρέσκος αέρας εισέρχεται πάντα στο σπίτι. Δεν υπάρχει ανάγκη συνεχούς εξαναγκασμού εξαερισμού. Αυτό λειτουργεί όχι μόνο στο παθητικό σπίτι, αλλά και σε όλα τα κτίρια.

  Πώς είναι η υγρασία του αέρα και ο εξαερισμός στο δωμάτιο που σχετίζονται μεταξύ τους; Εδώ θα βρείτε μια εξήγηση.

  Ο κύριος στόχος κάθε κτιριακού έργου είναι να δημιουργηθεί ένα υγιές και άνετο μικροκλίμα για τους κατοίκους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ποιότητα του αέρα. Η καλή ποιότητα του αέρα μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν υπάρχει σταθερή αντικατάσταση του "εξαντλημένου" αέρα με φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα. Ο συμβατικός αερισμός δύο φορές την ημέρα δεν αρκεί για αυτό (γιατί;)

  Ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά μόνο εάν ο μολυσμένος αέρας εκτρέπεται συνεχώς από την κουζίνα, το μπάνιο, την τουαλέτα και άλλα (που προορίζονται για το σκοπό αυτό) εγκαταστάσεις. Ο καθαρός αέρας μεταφέρεται στο σαλόνι, στον παιδικό σταθμό, στην αίθουσα εργασίας (στούντιο) και στην κρεβατοκάμαρα. Αυτή η αρχή φαίνεται στο σχήμα στα αριστερά.

  Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται εξίσου καθαρός αέρας όπως απαιτείται για την άνετη διαβίωση και την υγεία του ενοικιαστή. Το σαλόνι λαμβάνει μόνο φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα, αντί για ανακυκλοσμένο αέρα. Λόγω αυτού, παρατηρούνται υψηλοί δείκτες υγιεινής.

  Σε γενικές γραμμές, ο εξαερισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσω ενός απλού συστήματος εξαερισμού και ενός αεραγωγού με φρέσκο ​​αέρα. Μέσα από την πλαφονιέρα, τα δωμάτια λαμβάνουν φρέσκο ​​(κρύο) εξωτερικό αέρα στην απαιτούμενη ποσότητα. Σε ένα παθητικό σπίτι, ένας τέτοιος αερισμός θα οδηγούσε σε αυξημένες απώλειες θερμότητας, επειδή δεν υπάρχει επιστροφή θερμότητας από τον αέρα εξαγωγής. Το ισοζύγιο ενέργειας θα μπορούσε να ισοπεδωθεί μόνο αυξάνοντας το φορτίο θέρμανσης.

  Στην Κεντρική Ευρώπη, είναι δυνατή η θέρμανση και ο αερισμός σε παθητικά σπίτια μόνο με τη βοήθεια υψηλής απόδοσης ανάκτησης θερμότητας (ή επιπλέον με τη βοήθεια ενός συμπαγούς συστήματος θέρμανσης χαμηλής ισχύος). Χάρη σε αυτό το σύστημα εξαερισμού, η θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής επιστρέφει πίσω και μεταφέρεται στον αέρα τροφοδοσίας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, χωρίς να αναμειγνύεται η ροή του αέρα. Η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων υψηλής απόδοσης ανακουφιστών φθάνει σήμερα από 75 έως 95%. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτυγχάνονται μέσω εναλλάκτη θερμότητας με αντίθετο ρεύμα και ειδικών ενεργειακά αποδοτικών ανεμιστήρων (με λεγόμενους κινητήρες EC με υψηλή απόδοση). Ως εκ τούτου, η θερμότητα επιστροφής είναι 8:15 φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση ισχύος των ανεμιστήρων.

  Πολύ αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού, σχεδιασμένα ειδικά για παθητικά σπίτια, έχουν αποδειχθεί στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιρίων. Αυξάνουν την ποιότητα του αέρα, εγγυώνται πλήρη προστασία από τη δημιουργία μούχλας και συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

  Μια πρόσθετη συμβολή στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μονάδας εξαερισμού έχει ένα εναλλάκτες θερμότητας εδάφους. Το έδαφος σε ένα ορισμένο βάθος το χειμώνα έχει ένα μέσο θερμότερο, και το καλοκαίρι μια ψυχρότερη θερμοκρασία από τον αέρα του περιβάλλοντος. Ο νωπός καθαρός αέρας μπορεί να θερμανθεί ή να ψυχθεί στο πάχος του εδάφους. Είναι δυνατόν, είτε άμεσα μέσω των διόδων αέρα (ανταλλαγές αέρα ενέργεια με τα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας εδάφους) είτε έμμεσα, μέσω ενός υδραυλικού συστήματος (προεπένδυση εναλλάκτης θερμότητας περιλαμβάνει ένα κλειστό βρόχο με το υγρό παράγοντα, π.χ., γλυκόλη ή άλμη. Το εξωτερικό αέρα διέρχεται πρώτα μέσα από αυτό, και στη συνέχεια μέσα από πλάκα ανάκτησης).

  Στις εξειδικευμένες εκθέσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο διασκέψεων για παθητικά σπίτια, μπορεί κανείς να δει τον εξοπλισμό εξαερισμού για παθητικά σπίτια: εξαιρετικά αποδοτικό κλιματισμού, που λειτουργούν πολύ ήσυχα και μπορούν να εγκατασταθούν απευθείας στα διαμερίσματα.

  Συμπαγείς μονάδες αερισμού Συνδυάστε τις καλύτερες ποιότητες των μονάδων αερισμού που είναι σχεδιασμένες για παθητικές κατοικίες.

  Αυτή η σελίδα προετοιμάστηκε χάρη στην υποστήριξη πληροφοριών του Ινστιτούτου του παθητικού σπιτιού στο Darmstadt (Passivhaus Institut Darmstadt) και με βάση τα υλικά του συντάκτη του άρθρου του Wolfgang Feist (Wolfgang Feist).

  Εξαερισμός σε παθητικό σπίτι

  Η τυπική παθητική κατοικία συνεπάγεται υψηλό επίπεδο στεγανότητας του κτιρίου για τη μείωση της απώλειας θερμότητας μέσω του εξωτερικού κελύφους του σπιτιού. Από την άποψη αυτή, είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθούν άνετες συνθήκες για την παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας φυσικό αερισμό. Επιπλέον, η παραδοσιακή μέθοδος εξαερισμού οδηγεί σε σημαντική αύξηση της απώλειας θερμότητας. Η θερμότητα που εξέρχεται από το σπίτι με τέτοιο εξαερισμό μπορεί να είναι μέχρι και το 50% της συνολικής απώλειας θερμότητας στο σπίτι.

  Εξαερισμός σε παθητικό σπίτι είναι μια από τις βασικές αρχές της άνεσης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο νέος αέρας πρέπει να εισέρχεται στο κτίριο, σύμφωνα με το πρότυπο παθητικής κατοικίας, σε όγκο τουλάχιστον 30 m3 / h ανά άτομο. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρείτε το βέλτιστο επίπεδο άνεσης και υγρασίας στο σπίτι. Για να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις αυτές σε παθητικά σπίτια, μια αποτελεσματική υποχρεωτική σύστημα εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα.

  Το κύριο στοιχείο της μονάδας αέρα είναι ένας ανακτητής. Ο ανακτητής είναι ένας υψηλής απόδοσης εναλλάκτης θερμότητας με ανεμιστήρες.

  Αρχή λειτουργίας της μονάδας ανάκτησης

  Ο αέρας ψυχρής τροφοδοσίας θερμαίνεται στον εναλλάκτη θερμότητας λόγω του θερμού "εξαντλημένου" αέρα από το δωμάτιο. Η απόδοση τέτοιων εναλλακτών θερμότητας μπορεί να φτάσει το 92%. Για ένα παθητικό σπίτι, η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής θερμότητας του ανακτητή πρέπει να είναι τουλάχιστον 80%.

  Αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού σε παθητικές κατοικίες είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας εδάφους. Ο εναλλάκτης θερμότητας είναι ένας πλαστικός σωλήνας τοποθετημένος στο έδαφος σε βάθος 1,5-2 m. Πριν εισέλθει στον ανακτητή, ο αέρας εξαερισμού περνάει μέσα από το σωλήνα και προθερμαίνεται.

  Εναλλάκτης θερμότητας εδάφους με ανάκτηση θερμότητας

  Το μήκος του σωλήνα πρέπει να υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και σε θερμοκρασία -22 ° C στο δρόμο, η θερμοκρασία του αέρα του ανακτητή που τροφοδοτείται στον εναλλάκτη θερμότητας να είναι τουλάχιστον 0 ° C. Έτσι αποφεύγεται η κατάψυξη του ανακτητή. Συνήθως το μήκος του εναλλάκτη θερμότητας επιλέγεται μέσα σε 30-50 μ.

  Εγκατάσταση εναλλάκτη θερμότητας εδάφους

  Το καλοκαίρι, ο εναλλάκτης θερμότητας μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας από 35 ° C σε 20 ° C. Αυτό θα σας επιτρέψει επίσης να εξοικονομήσετε ενέργεια από το σύστημα κλιματισμού. Κατά την εκτός εποχής περίοδο, ο εναλλάκτης θερμότητας μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, καθώς επίσης να ψύξει τον αέρα που παρέχεται για εξαερισμό. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, είναι δυνατό να τροφοδοτηθεί καθαρός αέρας απευθείας παρακάμπτοντας τον εναλλάκτη θερμότητας.

  Φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: συμβουλή μας

  Ας μιλήσουμε για το πώς να κάνετε φυσικό αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία στο στάδιο του σχεδιασμού. Και επίσης να μιλήσουμε για τον τρόπο εκσυγχρονισμού του εξαερισμού στο ήδη κτισμένο σπίτι: με τη βοήθεια των εκτροπέων, των καυσαερίων και των ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ.

  Πώς είναι ο φυσικός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία

  Η ανταλλαγή αέρα παρέχεται με βύθισμα στο σύστημα αγωγών καυσαερίων. Αρχίζουν στα δωμάτια (συνήθως στην κουζίνα και στο μπάνιο, στα πιο "βρώμικα" δωμάτια του σπιτιού). Περαιτέρω οι αγωγοί ανεβαίνουν, στη σοφίτα και από εκεί στην οροφή.

  Σε αυτούς τους αεραγωγούς, δημιουργείται αέρας. Λόγω αυτού, ο εξαγόμενος αέρας από το σπίτι βγαίνει στο δρόμο. Και για να τον αντικαταστήσει στο σπίτι έρχεται καθαρός αέρας - μέσα από τα παράθυρα, τις πόρτες, τις διαρροές στους τοίχους και τα παράθυρα με διπλά τζάμια.

  Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαγωγής λόγω δύο απλών νόμων της φυσικής:

  • Ο θερμός αέρας τείνει προς τα πάνω
  • Ο αέρας τείνει εκεί όπου η πίεση είναι χαμηλότερη

  Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσφυση στους αγωγούς:

  • Διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ καυσαερίων και εξωτερικού αέρα
   Το χειμώνα το βύθισμα είναι ισχυρότερο, επειδή ο ζεστός εσωτερικός αέρας τείνει μέχρι τους αγωγούς εξαγωγής. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας, έλξη μηδενικού σημείου - και η αλλαγή αέρα πρακτικά σταματά.
  • Κάθετη απόσταση μεταξύ δωματίου και οροφής
   Στην κορυφή, η πίεση είναι χαμηλότερη από την επιφάνεια της γης. Επομένως, όσο υψηλότερο είναι το κανάλι καυσαερίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση της πίεσης. Έτσι, και η έλξη είναι ισχυρότερη.
  • Ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου
   Ο άνεμος εμφανίζεται όταν η ατμοσφαιρική πίεση κατανέμεται ανομοιόμορφα. Εάν υπάρχει μια ζώνη αυξημένης πίεσης κοντά στα παράθυρα και υπάρχει μια ζώνη χαμηλής πίεσης στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, ο αέρας θα εισέλθει εύκολα στο σπίτι και θα βγει εύκολα έξω.

  Ούτε ο άνεμος, ούτε η πίεση, ούτε η θερμοκρασία έξω από το παράθυρο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό είναι το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού - η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

  Αλλά υπάρχουν πολλά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε φυσικό αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια σας. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού, άλλα - ακόμη και σε ένα κτίριο με καθαρή επισκευή.

  Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι: εκχύλισμα και εισροή αέρα με τα χέρια σας

  Κάποιος πιστεύει ότι η ικανότητα διεκπεραίωσης θα είναι αρκετό ξύλο για τον αερισμό του σπιτιού, λέγοντας ότι οι πρόγονοί μας ζούσαν σε ξύλινες καλύβες χτίστηκαν και όχι τα συστήματα εξαερισμού. Εδώ είναι απλώς κατασκευή και τώρα - δύο μεγάλες διαφορές. Κανείς δεν ακολούθησε τη στεγανότητα των αγροτικών σπιτιών - ο άνεμος εισχώρησε στα δωμάτια από όλες τις ρωγμές.

  Τώρα οι οικοδόμοι δεν επιτρέπουν τα ρεύματα και τις απώλειες θερμότητας. Πρώτον, εξοπλίζουν τους τοίχους με υδρομασάζ, ατμό και θερμομόνωση. Δεύτερον, τα ξύλινα σπίτια είναι συχνά κατασκευασμένα από κολλημένη ξυλεία, η οποία δεν αφήνει αέρα μέσα από τα στρώματα της κόλλας. Τρίτον, τα κενά μεταξύ των δοκών καλύπτονται με σφραγιστικό, το ξύλο επεξεργάζεται με βερνίκια και εμποτισμό. Ως αποτέλεσμα, το κτίριο είναι σαν ένα θερμός - χωρίς αερισμό είναι ζεστό, ζεστό και άβολο.

  Χωρίς εξαερισμό, η δυσφορία αντιμετωπίζεται όχι μόνο από τους ενοικιαστές, αλλά και από το ίδιο το δέντρο. Ανάλογα με το
  η υγρασία του αέρα, οι ξύλινες κατασκευές τελικά μαραίνονται και ρωγμές ή, αντιστρόφως, απορροφούν την υγρασία και διογκώνονται. Στους τοίχους φαίνεται μύκητας, μούχλα? το δέντρο σαπίζει και αποσυντίθεται. Ο ποιοτικός αερισμός θα βοηθήσει στη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου υγρασίας.

  Πώς να εγκαταστήσετε τον αερισμό σε ένα ξύλινο σπίτι

  Βήμα 1: Σχεδιάστε ένα σχέδιο

  Αναπτύξτε ένα σύστημα εξαερισμού. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο: χωρίς ένα κατανοητό και σωστό σχήμα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην σας ταιριάζει. Ο εξαερισμός θα είναι είτε ανεπαρκής είτε άβολος.

  Σχεδιάζοντας το σχέδιο, πρέπει να εξετάσετε τέσσερα πράγματα: τον τύπο του εξοπλισμού, τον αριθμό των ενοικιαστών στο σπίτι, την έκταση όλων των δωματίων και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Ας μιλήσουμε για τους τύπους εξαερισμού αργότερα, και τώρα για τις άλλες πτυχές.

  Πρότυπα ανταλλαγής αέρα για ένα ξύλινο σπίτι τα εξής:

  • για κατοικίες (σαλόνι, κρεβατοκάμαρα) - τουλάχιστον 30 m3 / ώρα ανά άτομο.
  • για κουζίνα με φούρνο αερίου - 60 m3 / h, με ηλεκτρικό - 50 m3 / h. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να αυξηθεί στα 180 m3 / h.
  • για ξεχωριστό μπάνιο και τουαλέτα - 25 m3 / h, για συνδυασμένο μπάνιο - 50 m3 / h.
  • για τεχνικά δωμάτια, αποθήκες και βεστιάκια - 15 m3 / h.

  Για το σύνολο του σπιτιού, χωρίς να υπολογίζετε την κουζίνα, τα μπάνια και τα μπαλκόνια, συνήθως λαμβάνετε την τιμή των 3 m3 / h για κάθε τετραγωνικό μέτρο της περιοχής του εξοχικού σπιτιού.

  Εάν δεν γνωρίζετε πώς να κάνετε ένα παρόμοιο σχέδιο και να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία σχεδιαστή.

  Βήμα 2: Τοποθετήστε τον ίδιο τον εξαερισμό

  Το πιο σημαντικό πράγμα για την οργάνωση ενός συστήματος εξαερισμού είναι η εγκατάσταση αεραγωγών. Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό, μέταλλα και πολυμερή υλικά. Από το σχεδιασμό, είναι δύο τύπων:

  Ενσωματωμένο (με άλλα λόγια - άξονες εξαερισμού). Εγκαθίστανται μέσα στους τοίχους κατά τη φάση κατασκευής.

  Εξωτερικά. Αυτά είναι αιωρούμενα ή συνημμένα κιβώτια που είναι τοποθετημένα σε τοίχο ή κάτω από την οροφή. Στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιούνται συχνότερα από τις ενσωματωμένες.

  Συνήθως, για ένα οικιστικό ξύλινο σπίτι που συνιστάται να αγοράσει πλαστικούς σωλήνες κυκλικής διατομής με διάμετρο 15-25 εκ. Είναι βολικό στην εγκατάσταση, ο αέρας κινείται γρήγορα πάνω τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του αγωγού, τόσο περισσότερος αέρας θα περάσει.

  Στο εσωτερικό τους, οι αεραγωγοί πρέπει να είναι ομαλοί, έτσι ώστε η ροή του αέρα να είναι ανεμπόδιστη και να μην συλλέγεται σκόνη στους τοίχους. Δεν πρέπει να υπάρχει στένωση στις αρθρώσεις, αλλά αν δεν μπορούν να αποφευχθούν, τότε τα κάνετε ομαλά. Συνιστάται να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές και περιστροφές στους αεραγωγούς - εξαρτάται από αυτό η δύναμη έλξης.

  Τα κανάλια εισόδου πρέπει να καλύπτονται με διακοσμητικά σχάρες.

  Μην ξεχνάτε να φροντίζετε για τη μόνωση του θορύβου του συστήματος - είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ, αφρώδες πολυαιθυλένιο ή fiberglass. Το συνιστώμενο επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 30 dB.

  Εάν χρειάζεστε μόνο μια κουκούλα, εγκαταστήστε έναν αεραγωγό. Εάν θέλετε ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, εκτελέστε δύο ανεξάρτητους αεραγωγούς: ο ένας θα δεχθεί καθαρό αέρα και ο άλλος θα αφήσει τον χρησιμοποιημένο αέρα. Υπάρχει μια άλλη επιλογή - κάθε δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με ατομικό αγωγό.

  Προσέχετε κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού ώστε να μην καταστρέψετε την καλωδίωση, τους σωλήνες θέρμανσης και την παροχή νερού.

  Βήμα 3: Δοκιμάστε το σύστημα

  Για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα σε ένα ξύλινο σπίτι, υπάρχει ένα ανεμόμετρο. Αυτό είναι ένα όργανο που μετρά την ταχύτητα της κίνησης των αερίων. Η τιμή ενός οικιακού ανεμόμετρου αρχίζει στα 1.500 ρούβλια.

  Αν θέλετε να κάνετε με αυτοσχέδια μέσα, πάρτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα κομμάτι χαρτί και το φέρετε στη μάσκα της οπής εξαγωγής. Όταν η κουκούλα στον τοίχο λειτουργεί, ένα φύλλο ή χαρτοπετσέτα θα τραβηχτεί στο στόμα του καναλιού.

  Μην ελέγχετε την απόδοση των αγωγών εξαερισμού με ταιριάζει, κερί ή αναπτήρα - υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

  Όταν χειρίζεστε τον εξοπλισμό, προσέξτε εάν υπάρχει υγρασία στα παράθυρα, μούχλα ή υγρασία στους τοίχους. Εκτελέστε τακτική συντήρηση του συστήματος.

  Τώρα ας μιλήσουμε για τους τύπους εξαερισμού.

  Παθητικός (φυσικός) αερισμός σε ξύλινο σπίτι

  Αυτός ο τύπος εξαερισμού σημαίνει ότι ο αέρας μετακινείται από το δρόμο προς το σπίτι με φυσικό τρόπο. Η εισροή πραγματοποιείται μέσω ανοιχτών παραθύρων ή θυρών και αγωγών εκροής. Η κίνηση του αέρα επηρεάζεται από τις φυσικές συνθήκες:

  • Διαφορά θερμοκρασίας. Ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από τον ζεστό αέρα, οπότε ο δρόμος κρυώνει, "πετάει" μέσα από το παράθυρο, παραμένει στο δωμάτιο και ο θερμός καυσαερίων ανεβαίνει προς τα επάνω στον αγωγό εξαγωγής.
  • Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση. Η πίεση στην επιφάνεια της γης είναι υψηλότερη από ό, τι στην οροφή. Ο αέρας μόλις μετακινείται από τη ζώνη αυξημένης πίεσης στη ζώνη της χαμηλωμένης, επομένως τείνει κατά μήκος του αεραγωγού προς τα πάνω. Όσο πιο ψηλά ρυθμίζουμε το τέλος του αγωγού εξαγωγής, τόσο ισχυρότερη είναι η πτώση πίεσης και τόσο πιο εντατική είναι η ανταλλαγή αέρα.
  • Ταχύτητα ανέμου - αυξάνει τη δύναμη πρόσφυσης.

  Για τον παθητικό αερισμό συνιστάται η τοποθέτηση ξεχωριστού αγωγού εξαερισμού σε κάθε δωμάτιο. Εάν εγκαταστήσετε μόνο ένα κανάλι, τότε υπό την επίδραση του ανάστροφου βυθίσματος, ο εξαγόμενος αέρας με όλες τις δυσάρεστες οσμές μπορεί να επιστρέψει στα δωμάτια.

  Είναι επιθυμητό να εξοπλιστούν τα κανάλια με βαλβίδες ή ένα βύσμα - ελέγχουν την ταχύτητα ροής του αέρα.