Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα

Το καθήκον της οργάνωσης της κανονικής ανταλλαγής αερίων και του εξαερισμού σε πολυκατοικίες είναι απλό και περίπλοκο. Απλό - επειδή ένα σημαντικό ύψος του κτιρίου σας επιτρέπει να έχετε ένα καλό επίπεδο έλξης, δύσκολο - επειδή το σύστημα εξαερισμού πρέπει να παρέχει τον βέλτιστο συντελεστή αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο. Για μια κατοικία με πάνελ, με πρακτικά μηδενική διαπερατότητα ατμών στους τοίχους, ακόμη και μια μικρή επιδείνωση της ποιότητας της λειτουργίας του αερισμού επηρεάζει άμεσα την ευημερία των κατοίκων.

Πώς είναι ο εξαερισμός στην κατοικία του πίνακα

Ο σύγχρονος παθητικός αερισμός στην κατοικία του πίνακα δεν είναι πολύ διαφορετικός από εκείνους που χρησιμοποιούνται 50-60 χρόνια πριν:

 • Το σχέδιο αερισμού με την οργάνωση της αιμορραγίας αέρα από τα διαμερίσματα σε ένα ενιαίο πηγάδι εξαερισμού. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται συχνότερα σε πολυώροφα κτίρια με ύψος δαπέδου τουλάχιστον εννέα.
 • Σύστημα με σύνδεση μεμονωμένων εξόδων εξαερισμού από τα διαμερίσματα στην οροφή του συλλέκτη ή στο σοφίτα.
 • Το σχέδιο με την παραγωγή των μεμονωμένων σωλήνων καυσαερίων για κάθε διαμέρισμα στην οροφή του κτιρίου, τέτοια συστήματα είναι τυπικά για τα παλιά πενταόροφη σπίτια "Χρουστσόφ".

Οι σύγχρονες εργασίες αερισμού σε ζευγμένα ή κατασκευασμένα κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο μολυσμένος αέρας από το διαμέρισμα στην κατοικία των πάνελ αφαιρείται από τις τρεις περιοχές υγιεινής, κάθε ζώνη είναι εξοπλισμένη με τον αγωγό αέρα - από την κουζίνα, από το μπάνιο και το λουτρό, και τον αερισμό του κεντρικού χώρου του διαμερίσματος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφόρων σχημάτων αερισμού δομών πλαισίων

Το πρώτο σε πολυώροφα κτίρια ήταν το σύστημα πολλαπλών καναλιών εξαερισμού. Και ενώ τα σπίτια χτίστηκαν από τούβλα, η συσκευή εξαερισμού ικανοποιούσε απόλυτα σε αποδεκτό επίπεδο την ανάγκη για ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα του κτιρίου των 5 ορόφων. Επιπλέον, οι πολυάριθμες ρωγμές και χαλαρότητα στο πλαίσιο των παραθύρων και των θυρών δημιούργησαν μια κανονική ροή νερού και αέρα, η οποία εξασφαλίζει σταθερά χαρακτηριστικά του σωλήνα εξαγωγής.

Με την εμφάνιση συγκεκριμένων σπιτιών στις κατασκευές των πάνελ, εμφανίστηκαν αρκετά πρόσθετα προβλήματα:

 1. Το πολυκαναλικό σχέδιο ήταν υπερβολικά δυσκίνητο και πήρε ένα μεγάλο μέρος χώρου μέσα στο κτίριο. Για τα κτίρια άνω των 5 ορόφων, αυτό το σύστημα αερισμού έγινε ολοένα και πιο βαρύ και δυσκίνητο.
 2. Σύστημα επιδόσεων πολλαπλών καναλιών ήταν ανεπαρκής για τη σωστή ευθυγράμμιση του φρέσκου αέρα σε όλο το διαμέρισμα στο σπίτι πάνελ, στην αποτελεσματικότητα κουζίνα και μπάνιο εξαερισμού ήταν ελάχιστες, αλλά σε μια κατοικημένη περιοχή της δουλειάς της ήταν υπερβολική, συχνά συνοδεύεται από την αντίστροφη ροή ισχύος του μολυσμένου αέρα από την υπηρεσία σε σαλόνια.
 3. Σε ένα απλό σύστημα πολλαπλών καναλιών, δεν υπήρχαν μέσα ρύθμισης και εξισορρόπησης της παραγωγικότητας των αγωγών, ανεξάρτητα από το πάτωμα της κατοικίας του πίνακα. Κατά κανόνα, οι χαμηλότεροι όροφοι αερίζονταν πολύ καλύτερα από τους επάνω ορόφους.

Για πληροφορίες! Αυτή η κατανομή της αποτελεσματικότητας εισαγωγής αέρα που οδήγησαν στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές των πρώτο και δεύτερο όροφο ήταν υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την απώλεια θερμότητας το χειμώνα, και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στους επάνω ορόφους κινδύνευε να λάβετε δηλητηρίαση οφείλεται σε κακή απομάκρυνση των αερίων καύσης στην κουζίνα.

Εξαερισμός σε ένα κτήριο με εννέα ορόφους

Για ένα μοντέρνο πολυώροφο κτίριο με εννέα ορόφους, λύθηκαν προβλήματα με την οργάνωση του κανονικά λειτουργούντος εξαερισμού με μια εύκολη λύση. Αντί για την τοποθέτηση ξεχωριστών αγωγών εξαερισμού σε μεγάλο βαθμό για κάθε διαμέρισμα ενός κτιρίου με 9 ορόφους, οι ειδικοί κατασκευάστηκαν ένας άξονας εξαερισμού μεγάλης διαμέτρου.

Σήμερα, το σχέδιο εξαερισμού σε ένα σπίτι από 9 ορόφους χρησιμοποιεί ένα κύριο κύριο αγωγό με μικρούς αγωγούς που συνδέονται με αυτό ξεχωριστά από κάθε διαμέρισμα. Ο συλλογικός συλλέκτης στη στέγη ήταν εξοπλισμένος με έναν εκτροπέα, ενισχύοντας την πρόσφυση σε καιρό με αέρα. Στις πρώτες εκδόσεις του συστήματος εξαερισμού, η έξοδος από τον άξονα εξαερισμού ήταν εξοπλισμένη με μια ειδική αυτόματη σχάρα με σχισμές, η οποία καθιστά δυνατή τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας αέρα στον κεντρικό αγωγό εξαερισμού.

Αργότερα εγκαταλείφθηκε και οι δύο ανώτεροι όροφοι του σπιτιού πάνελ άρχισαν να είναι εξοπλισμένοι με τον παλιό τρόπο - με ατομική έξοδο αεραγωγών στην οροφή. Έτσι, εξασφαλίστηκε η σταθερή λειτουργία του κύριου σωλήνα και η στάθμη εξαερισμού στους επάνω ορόφους ήταν εξαιρετική. Επιπλέον, ατομικά συμπεράσματα από κάθε διαμέρισμα άρχισαν να συνδέονται όχι άμεσα, αλλά πάνω, - μέσω δύο ή τριών ορόφων. Ένας μικρός και στενός ατομικός αεραγωγός μήκους πέντε έως επτά μέτρων ήταν αρκετός για να βελτιώσει σημαντικά τον εξαερισμό στο διαμέρισμα του σπιτιού του πίνακα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της κατοικίας του πίνακα

Μεταξύ των κύριων μειονεκτημάτων του παραπάνω συστήματος αφαίρεσης αέρα στην κατοικία του πίνακα, τα πιο δυσάρεστα είναι:

 • Σοβαρή μείωση της απόδοσης των συσκευών παθητικού εξαερισμού στη θερμότητα, ακόμη και τη νύχτα ή τον καιρό ·
 • Πιθανή ροή εξαερισμού απομάκρυνε τις οσμές και τα αέρια από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Τις περισσότερες φορές, η αιτία αυτού του αποτελέσματος μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα ηλεκτρικό σύστημα ανεμιστήρων εγκατεστημένο από κάποιον από τους ενοικιαστές στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο όλοι οι ενοικιαστές να δημιουργήσουν ένα ενεργό σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού με μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Διαφορετικά, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της κουκούλας στο διαμέρισμά σας, δημιουργείτε έτσι τις προϋποθέσεις αλλαγής της κατεύθυνσης της κίνησης του αέρα στα χαμηλότερα πατώματα.
 • Πτώση στην απόδοση του κύριου άξονα εξαερισμού λόγω της απότομης αύξησης των εναποθέσεων σκόνης, διαφόρων τύπων ρύπων στα εσωτερικά τοιχώματα των αγωγών. Οι εναποθέσεις σκόνης στα τοιχώματα των ορυχείων μόνο 0,5 cm μπορούν να μειώσουν την απόδοση της λειτουργίας τους στο 20%.

Ένας από τους λόγους για τη συσσώρευση ρύπων και σκόνης στους αεραγωγούς είναι η απουσία στοιχειωδών συστημάτων φιλτραρίσματος που επιβραδύνουν την εξάτμιση των λιπών και των προϊόντων καύσης αερίου.

Σύγχρονα συστήματα εξαερισμού για το σπίτι των πάνελ

Χαμηλή απόδοση και μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες αναγκάζονται όλο και περισσότερο στο σχεδιασμό και την κατασκευή των οργανώσεων να εγκαταλείψουν τη χρήση των παθητικών συστημάτων αερισμού υπέρ μιας πιο ευέλικτων και αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης αέρα με την αρχή αναγκαστική εξαερισμού. De facto, έχουν γίνει το πρότυπο για πολυώροφα σπίτια, κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα.

Εκτός από τη δημιουργία άνετων συνθηκών διαβίωσης στο σπίτι των πάνελ με τη βοήθεια συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, τέτοιες συσκευές επιτρέπουν την αποτελεσματική εξοικονόμηση θερμότητας και τη μείωση του κόστους θέρμανσης των χώρων.

Τις περισσότερες φορές το σύστημα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή αέρα κτίριο πάνελ στο επίπεδο των 2-3 ορόφους μετά τον καθαρισμό και ύγρανση αξονικούς ανεμιστήρες αντλείται ροές αέρα κατά μήκος των εξωτερικών τους αγωγούς εξαερισμού στο πάτωμα ενός σπιτιού πάνελ. Παράλληλα, το κύκλωμα εξάτμισης εγκαθίσταται, εγκαθίσταται στην οροφή και λαμβάνει θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής.

Συμπέρασμα

Οι περισσότερες από τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενεργή έκδοση εξαερισμού και ανταλλαγής αέρα. Επιπλέον, τα σχέδια αυτά απαιτούν σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις οποίες η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων στο προκατασκευασμένης κατοικίας δεν πρόκειται gotovy.V αυτές τις συνθήκες για τη βελτίωση της λειτουργίας του κυκλώματος μπορεί να είναι τακτική συντήρηση και τον καθαρισμό των φρεατίων εξαερισμού και εθνικές οδούς, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε δύο χρόνια. Επιπλέον, είναι δυνατή η εγκατάσταση σύγχρονων κυκλωμάτων εκτροπής ικανών να αυξήσουν τη λειτουργία των συσκευών εξάτμισης κατά 10-15% ακόμη και το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα

Ο εξαερισμός σε μια κατοικία είναι μια υποχρεωτική απαίτηση των υγειονομικών προδιαγραφών. Το σύστημα εξαερισμού τοποθετείται στο στάδιο του σχεδιασμού της κατασκευής. Ο εξαερισμός στα σπίτια των παλαιών κτιρίων και των σύγχρονων πολυκατοικιών διαφέρει ελάχιστα στο σχέδιο.

Μια υποχρεωτική απαίτηση των υγειονομικών κανόνων είναι η συσκευή αερισμού στην κατοικία του πίνακα

Η σημασία του εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο πίνακα

Τα σπίτια με ψηλά πατώματα κατασκευάστηκαν για αιώνες, είναι ισχυρά και αξιόπιστα, αλλά δεν στερούνται ελλείψεων. Οι κάτοικοι επικρίνουν τα διαμερίσματα με χαμηλή ηχομόνωση και υγρασία στις γωνίες.

Τα σπίτια σε 9 ορόφους είναι πλήρως πυκνοκατοικημένα. Σε κάθε διαμέρισμα, ετοιμάζετε καθημερινά το δείπνο, πλένετε τα πιάτα, το πάτωμα, κάνετε μπάνιο, χτενίζετε τα μαλλιά τους, μερικά κατοικίδια ζώα. Οι δυσάρεστες μυρωδιές και η υγρασία θα φτάσουν απαραιτήτως στους γείτονες, αν όχι για το σύστημα αερισμού στο σπίτι.

Ο φυσικός αερισμός παρέχεται από τους μηχανικούς κατά την προετοιμασία του έργου ενός κτιρίου κατοικιών. Δημιουργείται ένα κοινό σύστημα που συνδέεται με κάθε διαμέρισμα. Για τον γενικό εξαερισμό έχετε μια έξοδο δωματίου με υψηλή υγρασία - μπάνιο, κουζίνα.

Η δωρεάν ανταλλαγή αέρα διατηρεί μια υγιή κατάσταση ολόκληρου του κτιρίου και κάθε ξεχωριστού χώρου διαβίωσης.

Απαιτήσεις για τον αγωγό ενός σπιτιού πίνακα

Το σύστημα αγωγών στην κατασκευή πάνελ 5 ή 9 ορόφων έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία του αέρα σε όλα τα κατοικημένα τμήματα και διαμερίσματα. Τυπικά, τα προβλήματα στη λειτουργία των αεραγωγών γίνονται αισθητά από τους κατοίκους του ορόφου.

Το σύστημα εξαερισμού ενός διαμερίσματος πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις:

 1. Παροχή σταθερής και συνεχούς κυκλοφορίας αέρα.
 2. Απουσία επιρροής στους δείκτες θερμοκρασίας μέσα σε μια κατοικία.
 3. Απουσία βυθισμάτων.
 4. Η κυκλοφορία στην κουζίνα πρέπει να πραγματοποιείται με ταχύτητα 60 κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα, στο μπάνιο, 25 κυβικά μέτρα την ώρα.
 5. Η κυκλοφορία σε χώρους διαβίωσης πρέπει να είναι ίση με 0,2 του συνολικού όγκου δωματίου.

Οι παραπάνω απαιτήσεις λαμβάνονται υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τον σχεδιασμό του αγωγού σε σπίτια φτιαγμένα από πλαίσια ή μπλοκ.

Η ανακατασκευή του αερισμού στο μέλλον δεν θα λειτουργήσει. Αν έρθει σε χαλάρωση, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Τα περισσότερα από τα προβλήματα έγκεινται στην απόφραξη των καναλιών, τη ζημία στον εξοπλισμό. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα στα διαμερίσματα θα βοηθήσει τις συσκευές του τεχνητού εξαερισμού.

Σχέδια της διάταξης εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο

Για να οργανωθεί ο φυσικός αερισμός σε σπίτια (5 και 9 ορόφων), χρησιμοποιήθηκαν αρκετά πρότυπα σχέδια. Παρόμοια σχέδια εφαρμόζονται σήμερα από τους μηχανικούς.

Για τη ρύθμιση του φυσικού αερισμού στην κατοικία του πίνακα, πολλά τυπικά σχήματα

 1. Το σύστημα συλλογής μάζας αέρα από όλα τα διαμερίσματα σε ένα πηγάδι.
 2. Σχέδιο που συνδέει τους αεραγωγούς κάθε διαμερίσματος στη σοφίτα.
 3. Το σύστημα εξαερισμού των αεραγωγών από κάθε διαμέρισμα στο δρόμο μέσω της οροφής.

Το πρώτο και το δεύτερο - το σύστημα εξαερισμού σε μια κατοικία με πάνελ 9 ορόφων. Στα πενταόροφα κτίρια και τα σπίτια από τούβλα εφαρμόζεται ένα τρίτο σχέδιο.

Στα σύγχρονα κτίρια, η πρόσληψη αέρα πραγματοποιείται σε τρεις υγειονομικές ζώνες (μπάνιο, κουζίνα, σαλόνια). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συστήματα συζευγμένων ή κατασκευασμένων αεραγωγών.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε σπίτια των πάνελ

Το πρώτο σχέδιο εξαερισμού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή - πολλαπλών καναλιών. Είναι ιδανικό για σπίτια από τούβλα και επένδυση σε 5 ορόφους. Η κανονική εναλλαγή αέρα προσέφερε επίσης σχισμές στα πλαίσια παραθύρων και ανωμαλίες του οικοδομικού υλικού.

Για τα σπίτια με εννέα ορόφους, το πολυκαναλικό σύστημα ήταν αναποτελεσματικό. Είναι δυσκίνητη και πήρε ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού χώρου του κτιρίου. Η απόδοση του συστήματος δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την κανονική κυκλοφορία στα διαμερίσματα. Η ενασχόληση στους κάτω ορόφους πραγματοποιήθηκε πολύ έντονα, το χειμώνα η θερμοκρασία μειώθηκε σημαντικά. Οι κάτοικοι των επάνω ορόφων δεν μπορούσαν να απαλλαγούν από τη μυρωδιά και τη σκόνη στα δωμάτια.

Ο σχεδιασμός του γενικού άξονα εξαερισμού βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος, στο οποίο ανατέθηκαν τα κανάλια από κάθε διαμέρισμα. Το ορυχείο τελειώνει με έναν συλλέκτη στην οροφή. Είναι εξοπλισμένο με έναν εκτροπέα για την ενίσχυση της πρόσφυσης κατά τη διάρκεια του ανέμου. Μερικές φορές οι δύο επάνω όροφοι ενός εννεαόροφου σπιτιού δεν συνδέονται με έναν κοινό άξονα εξαερισμού. Για αυτούς, είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστά κανάλια με σύνδεση με την οροφή.

Μειονεκτήματα του αερισμού στην κατοικία του πίνακα

Είναι σπάνιο να δημιουργηθεί ένα ιδανικό παθητικό σύστημα εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο. Αυτό απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό και κόστος.

Ο εξαερισμός στις κατοικίες των πάνελ έχει τα βασικά μειονεκτήματα της λειτουργίας:

 1. Σε ζεστό καιρό, με ισχυρό αέρα και τη νύχτα, η απόδοση του εξαερισμού μειώνεται απότομα.
 2. Η συσσώρευση σκόνης και λάσπης στους τοίχους του ορυχείου επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.
 3. Ο βρώμικος αέρας ρέει από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Αυτό συμβαίνει εάν κάποιος από τους γείτονες εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα κουζίνας ή ένα ανεμιστήρα λουτρών στο κανάλι των αεραγωγών χωρίς βαλβίδα ελέγχου.

Η ανακατασκευή του εξαερισμού στο παλιό σπίτι θα κοστίσει στους ενοικιαστές ένα στρογγυλό άθροισμα. Είναι ευκολότερο να διατηρηθεί η εργασία του με τακτικό καθαρισμό.

Ανακατασκευή του εξαερισμού στο παλιό σπίτι θα κοστίσει τους ενοικιαστές σε ένα αξιοπρεπές ποσό

Μηχανικό σύστημα εξαερισμού

Ο παθητικός αερισμός λειτουργεί λόγω της πτώσης πίεσης στην είσοδο και την έξοδο των αγωγών εξαερισμού. Η ενεργή εισροή και η αφαίρεση του αέρα πραγματοποιείται με ειδικές συσκευές.

Εάν το έργο του φυσικού αερισμού του σπιτιού δεν είναι αρκετό για μια κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εν λόγω εξοπλισμό:

 • τη βαλβίδα εισροής αέρα.
 • ανεμιστήρα εξαγωγής ·
 • απορροφητήρα για την κουζίνα.

Ο εξοπλισμός εξάτμισης λειτουργεί σε συνδυασμό με το κοινό σύστημα. Οι ανεμιστήρες και οι κουκούλες ενσωματώνονται σε κανάλια για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Λειτουργούν από το ηλεκτρικό δίκτυο, οπότε μπορεί να ρυθμιστεί ο χρόνος καθαρισμού. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας τοποθετούνται στους τοίχους.

Οι ανεμιστήρες είναι απολύτως απαραίτητοι στο μπάνιο και την τουαλέτα του γωνιακού διαμερίσματος ενός σπιτιού. Πολύ συχνά οι κάτοικοι των γωνιακών διαμερισμάτων παραπονιούνται για την υγρασία και τον σχηματισμό μυκήτων.

Ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες εξαγωγής μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Πρόκειται για τοίχο, οροφή και παράθυρο. Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εξαερισμού, η κίνηση των λεπίδων επιταχύνει την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα και της υγρασίας από το δωμάτιο.

Το μέγεθος και το σχήμα του ανεμιστήρα επιλέγονται για τις παραμέτρους εξαερισμού. Η ισχύς εξαρτάται από τις ανάγκες. Για ένα μεγάλο δωμάτιο χρειάζεστε ισχυρούς οπαδούς. Για το μπάνιο και την τουαλέτα υπάρχουν κατάλληλες συσκευές μέσης ισχύος.

Ο ανεμιστήρας τρέχει από το δίκτυο, οπότε πρέπει να εξασφαλίσετε σταθερή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Στο μπάνιο δεν είναι σκόπιμο να αφήνετε τον εξοπλισμό σε κατάσταση λειτουργίας όλο το εικοσιτετράωρο. Μπορείτε να βάλετε έναν ανεμιστήρα που θα ανάψει με το φως στο δωμάτιο.

Κουκούλες κουζίνας

Αφαιρέστε από τα προϊόντα καύσης της κουζίνας του αέρα, τις σταγόνες λίπους, τις μυρωδιές των τροφίμων βοηθήστε να εξαγάγετε. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του μηχανικού αερισμού στο διαμέρισμα. Το απόσπασμα λειτουργεί από ηλεκτρισμό.

Το εκχύλισμα της κουζίνας βοηθά στην απομάκρυνση οσμών από το δωμάτιο

 1. Ενεργός. Απευθείας τραβήξτε αέρα στον δρόμο ή στον άξονα εξαερισμού.
 2. Παθητική. Καθαρίστε τον αέρα με ένα σύστημα φίλτρου και εκφορτώστε το μέσα στο δωμάτιο. Το σύστημα αερισμού δεν είναι συνδεδεμένο.

Κατά την εγκατάσταση της κουκούλας στον αεραγωγό, απαγορεύεται ο εξαερισμός ψησταριάς στην κουζίνα. Μονάδες με υψηλή ισχύ μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του ορυχείου, θα πρέπει να εμφανίζονται καλύτερα στο δρόμο.

Τα φίλτρα στην παθητική εξαγωγή είναι διαφόρων τύπων. Μερικοί λιπών, άλλοι απορροφούν οσμές. Για να αλλάξετε φίλτρα είναι απαραίτητο, ανάλογα με την ένταση χρήσης της μονάδας.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Ο εξαναγκασμένος εξαναγκασμός εξαερισμού πραγματοποιείται μέσω των βαλβίδων. Μέσω αυτών πραγματοποιείται μια τακτική μέτρια εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Υπάρχουν βαλβίδες στις οποίες μπορείτε να εγκαταστήσετε φίλτρα, συσκευές θέρμανσης ή ψύξης αέρα.

Υπάρχουν δύο τύποι καναλιών εισαγωγής αέρα:

 1. Τοποθετείται στον τοίχο. Είναι πιο συχνά σωληνοειδή.
 2. Τοποθετείται στην υποδοχή του πλαστικού παραθύρου. Το κενό για τη βαλβίδα παρέχεται κατά την κατασκευή της πλαστικής δομής.

Η βαλβίδα τοίχου μπορεί να εγκατασταθεί ανεξάρτητα. Οι μονάδες παραθύρων συναρμολογούνται μόνο από ειδικούς. Η απόδοση της βαλβίδας τοίχου είναι μεγαλύτερη.

Εξαερισμός σύγχρονων πάνελ και κουφωμάτων

Το σύστημα εξαερισμού των νέων κτιρίων βελτιώνεται από τους μηχανικούς και σχεδόν στερείται των ελαττωμάτων των αεραγωγών των παλαιών κατοικιών.

Τώρα ο παθητικός αερισμός ουσιαστικά δεν έχει κατασκευαστεί. Χρησιμοποιήστε ένα εύκαμπτο σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με συσκευές για μηχανικό αερισμό. Ο σύγχρονος αερισμός σας επιτρέπει να διατηρείτε τη βέλτιστη θερμοκρασία σε καθιστικούς χώρους, όχι κρύο το χειμώνα, όχι ζεστό το καλοκαίρι.

Πώς είναι ο εξαερισμός του νέου τύπου:

 1. Ο αέρας λαμβάνεται από τον 2ο και 3ο όροφο.
 2. Αξονική ανεμιστήρα μάζα αέρα αντλείται σε όλους τους ορόφους του σπιτιού.
 3. Το σύστημα εξάτμισης είναι τοποθετημένο στην οροφή. Παίρνει θερμότητα μακριά από τον αέρα εξαγωγής.

Ένας νέος τύπος συστήματος εξαερισμού στοχεύει επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι είναι δυνατή η ρύθμιση της λειτουργίας του εξοπλισμού ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο εξαερισμός σε πολυώροφη κατοικία σε εννέα ορόφους παλαιού κτιρίου χρειάζεται τακτικό καθαρισμό. Μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την εργασία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει με τα χέρια τους. Η βελτίωση της λειτουργίας του εξαερισμού μπορεί να γίνει με πρόσθετο εξοπλισμό.

Πώς είναι ο εξαερισμός στην κατοικία του πίνακα

Ο αέρας είναι ζωτικός για ένα άτομο. Με την κακή ποιότητα του διαμερίσματος, η ευημερία επιδεινώνεται απότομα και μειώνεται η αναπηρία. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσετε τον αέρα στο δωμάτιο, για να εξασφαλίσετε τη ροή των φρέσκων ρευμάτων. Και αντιμετωπίζοντας αυτό, φυσικά, τον εξαερισμό, που παρέχεται σε κάθε κατοικία διαμέρισμα.

Ποια πρότυπα λένε

Σύμφωνα με τα SNiPs, οι δείκτες ανταλλαγής αέρα για τις εγκαταστάσεις στο διαμέρισμα καθορίζονται:

 • Κουζίνα επιφάνεια 90 m3 / ώρα?
 • Τουαλέτα - 50 m3 / ώρα.
 • Μπάνιο και συνδυασμένο μπάνιο με αυτό - 25 m3 / ώρα.
 • Σαλόνια - 3m3 / ώρα ανά 1 m2.

Χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού σε κτίρια πολυκατοικιών

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τριπλασιάζεται ο αερισμός στην κατοικία του πίνακα, υπάρχει επίσης μια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Κάθε μπάνιο και τουαλέτα διαθέτει ξεχωριστό ορυχείο, το λεγόμενο overclocking. Αυτό το στοιχείο εξαερισμού του διαμερίσματος συνδέεται με τον κοινό άξονα, με τη βοήθεια του οποίου απορρίπτεται ο βρώμικος αέρας από το δωμάτιο. Ο αγωγός αερισμού κουζίνας είναι ο κύριος αγωγός. Ο εξαερισμός μπορεί να έχει στρογγυλή διάμετρο 150 mm και ορθογώνια άξονες.

Σημαντικό! Κατά την εγκατάσταση των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα, μην τα κάνετε πολύ σφιχτά. Η παρουσία "σχισμών" θα εξασφαλίσει την είσοδο καθαρού αέρα.

Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα ενός σπιτιού

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού γίνεται λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες του κτιρίου:

 • αριθμός ορόφων στο σπίτι και σε ποιο από αυτά βρίσκεται το διαμέρισμα;
 • η παρουσία των μεταφορών και του θορύβου τρίτων ·
 • ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συμβουλές! Για σπίτια σε χώρους ύπνου όπου επίπεδα θορύβου κάτω των 50 dB μπορούν να εξοπλιστούν με φυσικό εξαερισμό. Αλλά για να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον σε κτίρια όπου ο εξωτερικός θόρυβος υπερβαίνει τα 50 dB, εμφανίζεται ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα.

Επιλέξτε από 3 πιθανά σχέδια

Φυσικά

Ο μολυσμένος αέρας απομακρύνεται από τις εγκαταστάσεις με μια φυσική μέθοδο: η ώθηση που δημιουργείται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό του διαμερίσματος και στο δρόμο, ωθεί τις μάζες του αέρα και τις εξάγει μέσω των αεραγωγών. Φρέσκος αέρας έρχεται από ανοιχτά παράθυρα, την παρουσία στεγανών τοίχων, παραθύρων και θυρών.

Μηχανική

Κατά την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, εισάγεται και αερίζεται αέρας με τον εγκατεστημένο εξοπλισμό - ανεμιστήρες.

Συνδυασμένη

Παρέχει συνδυασμό εξαερισμού και ανταλλαγής αέρα. Δηλαδή, οι οπαδοί αναμιγνύουν καθαρό αέρα στα ήδη ανακυκλωμένα. Για να εξασφαλιστεί μια τέτοια διαδικασία, ένας αγωγός αέρα τροφοδοτείται από το εξωτερικό του ανεμιστήρα, τοποθετείται ένα φίλτρο. Ο "εξαντλημένος" αέρας εξαερώνεται μέσω των ατράκτων εξαερισμού με φυσικό τρόπο.

Συμβουλές! Για την εγκατάσταση συνδυασμένου εξαερισμού, η εξαιρετική επιλογή εγκατάστασης είναι ανεμιστήρες τύπου καναλιού, όπως το SolerPalau TD Silent 350/125.

Όταν είναι απαραίτητο να αλλάξει το φυσικό σύστημα σε υποχρεωτικό

Ο εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα ενός σπιτιού, όταν κατοικείται, είναι φυσικός: ο φρέσκος αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω του αναπνευστήρα και των θυρών και αποσύρεται στο δρόμο με τη βοήθεια του κύριου άξονα. Εξαίρεση είναι ο εξαερισμός των επάνω ορόφων. Και συμβαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον καθαρισμό του αέρα. Στη συνέχεια εγκαθίστανται επιπλέον ανεμιστήρες. Ο εξαερισμός σε ένα σπίτι με 9 ορόφους στον τελευταίο όροφο γίνεται με τη βοήθεια μεμονωμένων ορυχείων, χωρίς σύνδεση με το κύριο κανάλι.

Σημαντικό! Κατά την τοποθέτηση του διαμερίσματος, οι άνθρωποι επικεντρώνονται και περιττή σφράγιση για χάρη των σύγχρονων τάσεων ενεργειακής απόδοσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο φυσικός αερισμός δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες του. Ο εξαερισμός πρέπει να μετατραπεί σε εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Ο απορροφητήρας κουζίνας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα

Κατά την εγκατάσταση επιπλέον αερισμού στην κουζίνα, δηλαδή, τα αποσπάσματα πρέπει να καθοδηγούνται από SNiP 41-01-2003. Μπορείτε να εγκαταστήσετε διαφορετικούς τύπους κουκούλας:

 • Αναρτημένα, τα οποία είναι τοποθετημένα ακριβώς επάνω από τη σόμπα αερίου. Αυτά τα μοντέλα "πιάζουν" τον αέρα εξαγωγής και το μεταφέρουν σε ένα μεμονωμένο ορυχείο.
 • Ενσωματωμένα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε ειδικό κρεμαστό ντουλάπι. Ορισμένα μοντέλα αυτού του τύπου κουκούλας έχουν συρόμενα πλαίσια, εξαιτίας των οποίων αυξάνεται η περιοχή συλλήψεως.
 • Ο θόλος. Αυτός ο τύπος κουκούλας εγκαθίσταται ακριβώς πάνω από τη σόμπα και έχει πιο μοντέρνο βλέμμα.

Κάθε κουκούλα είναι εξοπλισμένο με ένα φίλτρο. Για να διατηρηθεί η φρεσκάδα στην κουζίνα, είναι απαραίτητο να αντικαταστήσετε τα φίλτρα λίπους πολλαπλών στρώσεων εγκαίρως. Η κουκούλα είναι τοποθετημένη με βραχίονες ή βίδες, και μπορεί επίσης να διακοσμηθεί με κρεμαστό ντουλάπι αν το επιθυμείτε. Στο τοίχωμα υπάρχει μια υποδοχή για την τροφοδοσία ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών στην κουζίνα

Εγκαταστήστε την κουκούλα χωρίς την παρουσία πρόσθετων αεραγωγών δεν θα λειτουργήσει. Για την τοποθέτησή τους απαιτούνται σωλήνες. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται κυματοειδείς αγωγοί αέρα ή πλαστικά κανάλια. Εάν συνδέσετε την κουκούλα στο κύριο σύστημα εξαερισμού, η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα μειώνεται αρκετές φορές.

Σημαντικές παράμετροι των αεραγωγών

 • Η διάμετρος του αγωγού πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο του αγωγού εξαγωγής ή να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Η μικρότερη διάμετρος του σωλήνα θα οδηγήσει σε πρόσθετο φορτίο στον κινητήρα και στο σχηματισμό εξωτερικού θορύβου.
 • Ο αριθμός των καμπυλών στο σωλήνα πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση του αγωγού με περιοχές όπου η γωνία κλίσης είναι 90 μοίρες.
 • Το μήκος του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι μικρότερο από 3 μέτρα.

Σημαντικό! Η κουκούλα κουζίνας είναι επιπλέον αερισμός και δεν καταλαμβάνει το κύριο κανάλι. Χρησιμοποιείται ως στοιχείο σύνθετου αερισμού.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης για την εγκατάσταση της κουκούλας πάνω από την εστία, αξίζει να εξεταστεί η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο αντικειμένων, ανάλογα με τον τύπο της πλάκας.

Εγκατάσταση ανεμιστήρα στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Η συσκευή αερισμού στην κατοικία του πίνακα παρέχει την εγκατάσταση ενός επιπλέον ανεμιστήρα στο μπάνιο και την τουαλέτα. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η εισροή του μέσω των εγκοπών της πόρτας και η ποσότητα του απομακρυσμένου και εισερχόμενου αέρα πρέπει να είναι η ίδια.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 8 φορές / ώρα, δηλαδή ο αέρας σε μια ώρα πρέπει να αλλάξει στο δωμάτιο εντελώς με οκτώ φορές. Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο, αξίζει να ακολουθήσετε:

 • ικανότητα εξοπλισμού ·
 • παρουσία θορύβου που προέρχεται από τη συσκευή.
 • σχεδιασμό και χρωματισμό.
 • διαθέσιμες πρόσθετες λειτουργίες.

Συμβουλές! Για το μπάνιο και την τουαλέτα σήμερα μπορείτε να αγοράσετε σιωπηλές οπαδούς με προστασία από χρονοδιακόπτη και υγρασία, όπως το Maico ECA 100 ipro, το SolerPalau SILENT-100 CRZ DESIGN ECOWATT. Αυτός ο εξοπλισμός δεν διαθέτει περισσότερο από 35 dB θορύβου, ο οποίος είναι αδύνατος για ακρόαση.

Η πνευματική σωτηρία - το έργο του πνιγμού

Σύμφωνα με τον Κώδικα Στέγασης, η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των επικοινωνιών σε πολυκατοικίες. Σε αυτή την υπηρεσία θα πρέπει να γυρίσετε για να ελέγξετε την εξαεριστική είσοδο ενός κοινού συστήματος εξαερισμού και να το καθαρίσετε. Η σωστή συντήρηση των φρεατίων αερισμού συμβάλλει στη λειτουργικότητά τους. Η ανακατασκευή του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα του κτιρίου υψηλόβαθμων κτιρίων πραγματοποιείται μόνο μετά από τη συναίνεση των ενοικιαστών και των αδειών στα κρατικά ιδρύματα.

Εξαερισμός σε ένα σπίτι - συσκευή και χαρακτηριστικά

Για μια άνετη διαμονή, ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού παίζει ίσως ακόμα μεγαλύτερο ρόλο από τα οικοδομικά υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το σπίτι. Και, για διαφορετικούς τύπους κτιρίων, χρησιμοποιήστε διαφορετικά σχήματα αερισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τη συσκευή εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα, τους τύπους των πιο κοινών κυκλωμάτων και τα χαρακτηριστικά τους.

Σύστημα εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα

Βασικές απαιτήσεις για το έργο αερισμού

Στα σχέδια των συστημάτων εξαερισμού για τα σπίτια των πάνελ υπάρχουν αρκετά αυστηρές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, εκτός από τον υπολογισμό της απόδοσης, οι μηχανικοί πρέπει να αποτρέπουν την εξάπλωση της φωτιάς μέσω του αγωγού σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και την άφθονη διείσδυση μαζών ψυχρού αέρα στο δωμάτιο το χειμώνα.

Επιπλέον, κατά τον υπολογισμό των συστημάτων λαμβάνονται δεόντως υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Αριθμός ορόφων στο κτίριο.
 • Διαχωρισμός του αέρα από τους "βρώμικους" χώρους (κουζίνες) και καθαρό.
 • Επίπεδο ρύπανσης του περιβάλλοντος.
 • Κατηγορία δομής.
 • Το επίπεδο εξωτερικού θορύβου.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των σχεδίων που εμπλέκονται επαγγελματίες. Επιπλέον, για την εξασφάλιση των απαραίτητων χαρακτηριστικών, οικοδόμοι κατά τη διάρκεια της ρύθμισης του εξαερισμού χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα φίλτρα, πυρίμαχα υλικά και άλλα σύγχρονα εξαρτήματα.

Η θέση του αγωγού εξαερισμού σε διαμέρισμα πάνελ

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε σπίτια των πάνελ

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Για σήμερα στις κατοικίες των πάνελ χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • Απαιτείται η εξαναγκασμένη αφαίρεση του παλαιού αέρα, η ροή του αέρα είναι φυσική.
 • Ο αέρας τροφοδοσίας αντλείται από τον ανεμιστήρα και η αφαίρεση των παλαιών αέριων μαζών εκτελείται φυσικά.

Στη φωτογραφία - τη συσκευή του άξονα εξαερισμού

Σύγχρονα συστήματα εξαερισμού

Στη σύγχρονη κατασκευή, τα συστήματα φυσικού αερισμού δεν είναι σχεδόν βρεθούν. Η μεγαλύτερη κατανομή έγινε από το σύστημα εξαερισμού. Όλα τα κανάλια αυτού του εξαερισμού είναι δομικά ενωμένα με έναν μόνο άξονα.

Σε χαμηλού ύψους κτίρια, οι αγωγοί εξαερισμού συνδέονται στη σοφίτα με τη βοήθεια ενός μεγάλου συλλέκτη. Στα σύγχρονα πολυώροφα κτίρια συνιστάται η χρήση επιταχυντικών δορυφορικών ορυχείων που συνδέονται με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο μέσω του δαπέδου. Για να διευκολυνθεί η κατανόηση του τρόπου τοποθέτησης του άξονα εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα, θα δούμε κάτω από το σχήμα του.

Σχέδιο της διάταξης του άξονα εξαερισμού και σύνδεση των δορυφορικών ορυχείων με αυτό

Δώστε προσοχή! Η εξαίρεση σε αυτό το σχέδιο είναι συχνά τα τελευταία δύο ορόφους, τα κανάλια εξαγωγής των οποίων εξέρχονται απευθείας προς το εξωτερικό, δηλ. χωρίς σύνδεση με έναν κοινό ανερχόμενο σταθμό.

Η εξαγωγή του αέρα από τις εγκαταστάσεις πραγματοποιείται μέσω οπών εξαερισμού που βρίσκονται κάτω από την οροφή των χώρων υγιεινής:

Δώστε προσοχή! Από το δάπεδο μέχρι την έξοδο του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα.

Όσον αφορά την εισροή αέριων μαζών, τότε για κάθε σύστημα εξαερισμού στο πάνελ τα σπίτια έχουν το δικό τους ειδικό σχήμα.

Ειδικότερα, πολλά εξαρτώνται από την παρουσία ή την απουσία προθέρμανσης της ροής του αέρα:

 • Εάν οι ροές του αέρα δεν θερμαίνονται πριν από την παράδοση, η καλύτερη λύση είναι να εισέλθετε από πάνω, πράγμα που θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάμειξης κρύου αέρα με ζεστό αέρα στο δωμάτιο.
 • Αν ο αέρας θερμαίνεται, είναι επιθυμητό να τον τροφοδοτήσετε πάνω από τον εξοπλισμό θέρμανσης ή απευθείας από αυτόν.

Το πιο συνηθισμένο σχέδιο εξαερισμού σε ένα σπίτι των 9 ορόφων

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μέθοδο διανομής αέρα, δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού χρησιμοποιούνται στις κατοικίες των πάνελ:

 • Ανακατεύοντας - Ο αέρας τροφοδοσίας αέρα υψηλής ταχύτητας τραβιέται στον περιβάλλοντα αέρα με έγχυση, ο οποίος στη συνέχεια αναμιγνύεται με τον παλιό αέρα. Έτσι, αποκτάται ένα σχετικά ομοιόμορφο πεδίο των ταχυτήτων και των θερμοκρασιών των αέριων μαζών σε όλο τον όγκο του δωματίου.

Οι διανομείς αέρα βρίσκονται σε αυτή την περίπτωση στους τοίχους κάτω από την οροφή ή στην οροφή, εάν είναι τεχνικά εφικτό.

 • Μετατοπίσεις - οι μάζες του αέρα τροφοδοτούνται σταδιακά σε χαμηλή ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο παλιός αέρας να αντικαθίσταται από έναν καινούριο.

Οι πιο βέλτιστες σε σπίτια πάνελ θεωρούνται συστήματα ανάμειξης, ειδικά αν η μόνωση των τοίχων χρησιμοποιείται ατμόσφαιρα αεροστεγή υλικά.

Αντιμετώπιση του αερισμού στις κατοικίες των πάνελ

Καταρχάς, πρέπει να ειπωθεί ότι οι ενοικιαστές πολυώροφων κτιρίων έχουν απαγορευτεί από τη δική τους εγκατάσταση τεχνικών επικοινωνιών ή καθαρισμού του ορυχείου. Εάν ο κλιματισμός και η ανταλλαγή αέρα δεν λειτουργούν, μπορείτε να αποσυναρμολογήσετε τη σχάρα αερισμού και να καθαρίσετε τη γύρω περιοχή, για παράδειγμα, με μια ηλεκτρική σκούπα.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών μέσω των κατάλληλων υπηρεσιών. Ωστόσο, τα προβλήματα με τον εξαερισμό μπορούν να συσχετιστούν όχι μόνο με τη δυσλειτουργία του. Για παράδειγμα, μερικές φορές μπορείτε να έχετε δυσάρεστες οσμές και να ομίξετε τα παράθυρα ακόμα και με ένα λειτουργικό σύστημα.

Η λύση αυτού του προβλήματος μπορεί να είναι ένας συχνότερος αερισμός του χώρου ή η εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού εξαερισμού. Συγκεκριμένα, μια εξαιρετική λύση είναι η εγκατάσταση μιας βαλβίδας παροχής αερισμού αερισμού. Κατά κανόνα, τοποθετούνται στους χώρους μεταξύ των μπαταριών.

Το σχέδιο εγκατάστασης της φουσκωτής βαλβίδας

Οι οδηγίες εγκατάστασης για αυτές τις βαλβίδες είναι αρκετά απλές, ωστόσο, για να εκτελέσετε αυτό το έργο, θα χρειαστεί ειδικός εξοπλισμός για τη διάτρηση του τοίχου. Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να εγκαταστήσετε μια εξωτερική μάσκα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αναθέσετε την εργασία σε ειδικούς.

Για την πώληση σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων βαλβίδων που διαφέρουν ως εξής:

 • Διάμετρος.
 • Παρουσία φίλτρων.
 • Διαθεσιμότητα συστημάτων ελέγχου της θερμοκρασίας κ.λπ.

Από τον αριθμό των λειτουργιών της συσκευής θα εξαρτηθεί από την τιμή της. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση ακόμα και της απλούστερης βαλβίδας θα παρέχει μια επιπλέον εισροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Συμπέρασμα

Η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα στις κατοικίες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ενοικιαστών. Επομένως, για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα μόνο μηχανικά αναγκαστικά κυκλώματα. Επιπλέον, όλα τα έργα των συστημάτων εξαερισμού αναπτύσσονται από ειδικούς για κάθε κατοικία.

Από το βίντεο σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να υποβρύξετε ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Η συσκευή και τα προβλήματα του εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Σχετικά με το πώς έχει γίνει η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια, θα εξαρτηθεί η σύνθεση του αέρα και η υγεία των κατοίκων που ζουν εκεί.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη και ζεστή. Αλλά όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες ή την άγνοια, παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ποιοι παράγοντες παραβιάζουν την εργασία του και ποια προβλήματα οδηγούν σε αυτό.

Κριτήρια επιλογής, τύποι και στοιχεία εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Η παρουσία ορισμένων στοιχείων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του συστήματος. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, θα περιέχει τέτοια υποχρεωτικά στοιχεία:

 • αεραγωγών ·
 • τον άξονα εξαερισμού.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα είναι απαραίτητα ανεφοδιασμός-εξάτμιση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρέχεται όχι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια απόδειξη στον ίδιο τόμο.

Ανάλογα με τον τύπο των κινήτρων για την έναρξη της έλξης, τα συστήματα αυτά συνήθως χωρίζονται σε:

 • φυσικό - το σχέδιο εμφανίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο.
 • συνδυασμός - η εξαγωγή ή η έγχυση γίνεται ηλεκτρομηχανικά.
 • το τράβηγμα και η έγχυση γίνεται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

Εάν ένα πολυώροφο σπίτι χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό κατοικιών - η ύπαρξη ενός εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Οι απαιτήσεις για τη διευθέτηση του είναι απλές και ενοποιημένες για όλα τα κτίρια:

 • σφίξιμο.
 • η χωρητικότητα αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο όγκο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • πυρασφάλεια.

Επίσης, ανάλογα με το σχήμα ανταλλαγής αέρα, το σύστημα μπορεί να είναι υπό ανάδευση ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος είναι χαρακτηριστική για τους αδιαπέραστους τοίχους με φράγμα ατμών. Η εισροή περνά μέσα από τις οπές εξαερισμού και διάφορες ρωγμές. Λόγω της σχετικά υψηλής αρχικής ταχύτητας, ο δρόμος φρέσκο ​​αναμιγνύεται με τον μολυσμένο αέρα. Εάν η ροή δεν είναι σωστά οργανωμένη, θα είναι δύσκολο να τραβήξετε τον αέρα που είναι μολυσμένος με ακαθαρσίες με αυτόν τον τρόπο.

Για να επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, όλοι οι παράγοντες, όπως:

 • αριθμός ορόφων;
 • θέση σε σχέση με άλλες δομές.
 • το επίπεδο του εξωτερικού θορύβου ·
 • ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Για σπίτια με θέση εντός του τετάρτου και θόρυβο μέχρι 51 dBA, συνιστάται η εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου. Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο ή εάν η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη από 51 dBA, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το σύστημα τροφοδοσίας και είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί διήθηση.

Σύνθεση στοιχείων εξαερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

Η θέση της εισαγωγής αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένη σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ο εξαερισμός στο κτίριο διαμερισμάτων. Εάν ο θερμός αέρας δεν θερμαίνεται στο υπό εξέταση σύστημα, πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του δωματίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάμιξή του με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.

Για να διεισδύσει στον αέρα υπό την επίδραση των συσκευών θέρμανσης που είναι εγκατεστημένες στο διαμέρισμα, η είσοδος πραγματοποιείται κοντά σε αυτές τις συσκευές.

Όταν η θέρμανση πραγματοποιείται απευθείας στους υπερσυμπιεστές, η παροχή είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος του δωματίου.

Παρά το είδος του συστήματος, η εισροή εμφανίζεται μόνο στα σαλόνια, και η κουκούλα στην κουζίνα και το μπάνιο. Η τρύπα για την κουκούλα είναι τοποθετημένη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο υποθέτει ότι δεν υπάρχει κίνηση αέρα από τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στους χώρους διαμονής.

Τα κανάλια Ventkanals διαφορετικών δωματίων με φυσική εξαγωγή μολυσμένου αέρα συνιστώνται να είναι ξεχωριστά, εξαιρουμένων των συγκροτημάτων ενός επιπέδου. Εάν μια τέτοια επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κτίριο πολλαπλών μονάδων, είναι απαραίτητο να παρέχονται οι μεμονωμένοι σωλήνες σε έναν κατακόρυφο άξονα.

Συνεργάζονται με ένα τέτοιο ορυχείο, μία φορά σε δύο ορόφους. Ο εξαερισμός στον τελευταίο όροφο εμφανίζεται ξεχωριστά, δεν συνιστάται η σύνδεσή του με το ορυχείο.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης και λειτουργίας σε σπίτια των πάνελ

Αν μιλάμε για μια τέτοια διαδεδομένη μορφή σπιτιών, τότε η ανταλλαγή αέρα είναι διατεταγμένη σε φυσική βάση. Το σύστημα είναι το ίδιο και στα παλιά σπίτια από τούβλα, καθώς και σε νέα κτίρια χαμηλού προϋπολογισμού. Η αναρρόφηση του εξωτερικού αέρα συμβαίνει μέσω των ρωγμών και των διαρροών στα παλαιά πλαίσια ή μέσω των ειδικών οπών που παρέχονται στο σύγχρονο πλαστικό.

Η ανάσυρση σε αυτά συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σταθερής έλξης, που υπάρχει μέσα στο κανάλι του αεραγωγού εξαερισμού, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή εισέρχεται στο αττικό χώρο. Ο αέρας του δρόμου, βγαίνοντας από τα παράθυρα, περνώντας μέσα από τα παράθυρα, χάρη στην τράβηγμα του καναλιού, τείνει στη θύρα εξάτμισης στο μπάνιο ή στην κουκούλα της κουζίνας. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας, περνώντας από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, μετατοπίζει σταδιακά το μολυσμένο στο δρόμο.

Η διαδικασία αερισμού από το παράδειγμα ενός τυπικού έργου

Το πιο συνηθισμένο έργο είναι ένα εννιά ορόφων σπίτι. Η αρχή της λειτουργίας της κουκούλας είναι η ίδια για αυτούς. Ο αέρας από το δρόμο, μέσω παραθύρων και ρωγμών, μπαίνει στο διαμέρισμα. Η εξόρυξη πραγματοποιείται μέσω δορυφορικών δορυφορικών καναλιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο κύριος σωλήνας τροφοδοτείται ένα, σπάνια αρκετά κανάλια από την κουκούλα. Αυτά τα κανάλια συνδέονται με τον κύριο άξονα μέσω δύο ορόφων. Αυτά τα ορυχεία είναι δυσκίνητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένο με ένα σπίτι μεγάλης κλίμακας.

Αυτό το σχέδιο ενός σπιτιού 9 ορόφων προϋποθέτει την παρουσία μιας ζεστής σοφίτας. Ο κλάδος με 8 και 9 ορόφους πηγαίνει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, παρακάμπτοντας το κοινό κανάλι. Το σχέδιο για ένα 9όροφο κτίριο σχεδιάστηκε με βάση τη συνολική απουσία ανέμου και τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα +5.

Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αερισμός σε τέτοια σπίτια δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν απαιτεί καθόλου συντήρηση και τα σφάλματα παρουσιάζονται σπάνια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αεραγωγοί είχαν βουλώσει με οικοδομικά υλικά κατά την ανέγερση του σπιτιού. Μια τέτοια έκπληξη επηρέασε αργότερα την ποιότητα της κουκούλας. Τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του ορυχείου απαιτείται μία φορά κάθε 5-6 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επισκευής, πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν το δρόμο προς τη ροή του αέρα σε κάποιο μέρος. Πιστεύουν εν αγνοία τους ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κουκούλα, αλλά η διαδικασία ανανέωσης του αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολη ή τελείωσε τελείως.

Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που οδηγούν σε παρεμβολές και δυσλειτουργία στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

 • εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων.
 • εσωτερικές πόρτες με σφραγίδα.
 • εγκατάσταση διαφόρων ανεμιστήρων στην κουκούλα.

Για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του φυσικού βυθίσματος εξαερισμού, απαγορεύεται η διευθέτηση τυχόν δυσκολιών για την εισροή και την εκροή αέρα. Για τα πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εισόδων ή η εγκατάσταση εξωτερικής εισροής ξεχωριστά. Οι πόρτες μεταξύ των δωματίων είναι εξοπλισμένες με πλέγματα στο κάτω μέρος. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής δεν πρέπει να επικαλύπτεται από τους ανεμιστήρες.

Πιθανές επιλογές εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Ο σύγχρονος αερισμός στην κατοικία των πάνελ είναι εξοπλισμένος με μονή σωλήνες εξαγωγής. Από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από κάθε όροφο μέχρι την οροφή πηγαίνει το δικό του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης ξένων οσμών και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί ομοιόμορφα και αξιόπιστα.

Μια άλλη καλή επιλογή, όταν όλα τα κάθετα κανάλια έρχονται σε έναν κοινό οριζόντιο συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Ο αέρας από αυτό βγαίνει μέσω ενός κοινού σωλήνα.

Ο πιο ασταθής τρόπος μπορεί να ονομαστεί η επιλογή, όταν ένα μικρό δορυφορικό κανάλι από κάθε διαμέρισμα εισέρχεται στο γενικό ventshahtu. Αυτό το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ είναι πολύ φθηνότερο στη ρύθμιση και αυξάνει τον ζωτικό χώρο, αλλά συνεχώς φέρνει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Το πιο κοινό είναι η ροή των διαφορετικών μυρωδιών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

Η καλύτερη παραλλαγή του εξαερισμού είναι τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα νέα κτίρια, εκτός από τα χαμηλού κόστους. Η παροχή ενός τέτοιου συστήματος βρίσκεται στο υπόγειο ή στην πλευρά του κεντρικού κτιρίου. Παρέχει φιλτραρισμένο και θερμαινόμενο ή ψυχρό αέρα σε όλα τα δωμάτια και τα δωμάτια. Στην οροφή, με τη σειρά του, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια σχεδιαστική χωρητικότητα με τον αέρα τροφοδοσίας. Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μολυσμένο μείγμα από τα διαμερίσματα μέσω εκχυλισμάτων.

Αυτό είναι ένα από τα πρωτόγονα κυκλώματα της συσκευής. Πιο περίπλοκο, το οποίο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο, είναι εξοπλισμένο με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι συσκευές ανάκτησης είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να απομακρύνετε τη θερμότητα ή το κρύο από τον εξαγόμενο αέρα και να τον δώσετε σε έναν αέρα τροφοδοσίας.

Συστάσεις για τον αερισμό

Η συνέπεια της εγκατάστασης σύγχρονων σφραγισμένων παραθύρων και θυρών είναι η μη ικανοποιητική απόδοση των στοιχείων εξαερισμού και η μη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του SNiP. Λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να εισέλθουν στην απαραίτητη ποσότητα αέρα για να κρατήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμη και στο κρύο. Ελλείψει αποτελεσματικής εργασίας του εκχυλίσματος, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται, ο κορεσμός του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται και το οξυγόνο μειώνεται. Σε ένα τέτοιο μικροκλίμα του δωματίου, όταν η υγρασία είναι πάνω από την κανονική, το καλούπι και διάφοροι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλά. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο.

Η διέξοδος είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Θα εξαλείψει τα προβλήματα ανανέωσης του αέρα και η χρήση του συστήματος ανάκτησης σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο μικροκλίμα και καθαρό αέρα με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.