Πλαστικές κουκούλες για κουκούλες: αναθεώρηση των ειδών + κανόνες εγκατάστασης

Συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού υπάρχουν σε σχεδόν κάθε διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι. Αποτελούνται από μια συσκευή εισαγωγής αέρα και έναν αγωγό για το σχέδιο, ο οποίος μπορεί να είναι κατασκευασμένος από διαφορετικά υλικά.

Η πλαστική έκδοση χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της οικονομίας, της αντοχής και της ευκολίας εγκατάστασης, η οποία μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Κύριες παράμετροι των υφιστάμενων συστημάτων

Για την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού που χρησιμοποιεί το καπό, πρέπει να υπολογίσετε σωστά τις παραμέτρους του αγωγού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για οικιακούς σκοπούς, μπορείτε να παραλάβετε πλαστικά κουτιά τυπικών σχημάτων και μεγεθών.

Κανόνες για την επιλογή του τμήματος του αγωγού

Η κύρια παράμετρος του κουτιού εξαερισμού είναι το εσωτερικό του τμήμα. Η ταχύτητα ροής κατά μήκος του καναλιού εξαρτάται από αυτό και από την ισχύ έλξης. Η διατομή επιλέγεται με βάση τη μέγιστη ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει.

Τα κανονικά έγγραφα που ρυθμίζουν την ταχύτητα των πλαστικών αγωγών οικιακής χρήσης δεν είναι διαθέσιμα, επομένως, καθοδηγούνται από τιμές πρακτικά επαληθευμένες στην πράξη, ίσες με 3-7 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Το μέγεθος του τμήματος του αγωγού λαμβάνεται ίσο ή ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του αγωγού του αγωγού εξαγωγής, το μέγεθος του οποίου υποδεικνύεται στο διαβατήριο της διάταξης.

Εάν δεν προγραμματίζεται η κανονική λειτουργία της μέγιστης λειτουργίας, τότε σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται η αναλογική μείωση του τμήματος του κουτιού εξαερισμού σε σχέση με το μέγεθος του ανοίγματος εξόδου.

Έτσι, αν S - την περιοχή του τμήματος αγωγού του αγωγού εξαγωγής, Ν - την ένταση του μεταφερόμενου αέρα στη μέγιστη λειτουργία της συσκευής, Μ - την ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει στον προγραμματισμένο τρόπο λειτουργίας, τότε η απαιτούμενη διατομή του κουτιού υπολογίζεται από τον τύπο:

P = S * (Μ / Ν)

Η ανεπαρκής τιμή του τμήματος του κουτιού οδηγεί σε σημαντικές ταχύτητες αέρα, αύξηση της δύναμης τριβής και ως εκ τούτου στις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις:

 • υπάρχει αύξηση του φορτίου στους μηχανισμούς εξαερισμού της κουκούλας, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της διάρκειας ζωής της συσκευής και επιπλέον κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 • λόγω της αύξησης της αντίστασης υπάρχει μείωση της μέγιστης χωρητικότητας, η οποία μειώνει την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.
 • ως αποτέλεσμα της εμφάνισης αεροδυναμικών επιδράσεων στον αγωγό αερισμού, το επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία αυξάνεται.
 • υπάρχει μια αύξηση της πίεσης του αέρα από το εσωτερικό στα στοιχεία του συστήματος, καθώς και η εμφάνιση κραδασμών, η οποία απαιτεί πιο αξιόπιστη σύνδεση και σφράγιση.

Εάν το τμήμα του κιβωτίου είναι περισσότερο από αναγκαίο, αυτό δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού, αλλά θα οδηγήσει σε περιττές οικονομικές δαπάνες.

Επιπλέον, οι αεραγωγοί αερισμού και άλλες μονάδες μεγάλου μεγέθους είναι πιο δύσκολο να εγκατασταθούν και να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό των χώρων.

Είδη μορφών και μεγέθη δείγματος

Οι πλαστικοί αεραγωγοί έχουν στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα. Η περιφέρεια έχει την ελάχιστη περίμετρο σε σύγκριση με άλλα γεωμετρικά σχήματα με την ίδια περιοχή.

Διαστάσεις του αγωγού εξαερισμού

Τα κιβώτια εξαερισμού είναι κατασκευασμένα από μέταλλο (γαλβανισμένο, αλουμίνιο) ή πλαστικό (πολυπροπυλένιο, PVC, πολυαιθυλένιο). Οι αγωγοί εξαερισμού έχουν κυκλικό σχήμα και ορθογώνιο.

Πιθανές διαστάσεις του αεραγωγού:

Κοινές διαστάσεις (διαμέτρους) πλαστικών διαύλων με κυκλική διατομή:

 • 80 (mm), επιφάνεια εγκάρσιας διατομής 5030 (mm).
 • 100 (mm), η διατομή είναι 7850 (mm).
 • 125 (mm), επιφάνεια διατομής 12270 (mm).
 • 150 (mm), επιφάνεια διατομής 17670 (mm).
 • το πάχος του τοιχώματος του κιβωτίου είναι 1,5 (mm).

Κοινές διαστάσεις πλαστικών διαύλων με ορθογώνια διατομή σε μορφή "μήκος / πλάτος":

 • 110χ55 (mm), επιφάνεια διατομής 6050 (mm).
 • 120x60 (mm), η διατομή είναι 7200 (mm).
 • 204x60 (mm), εμβαδόν διατομής 12240 (mm).
 • το πάχος του τοιχώματος του κιβωτίου είναι 1,5 (mm).

Τυπικές παράμετροι:

Οι διαστάσεις του τμήματος σωλήνα επιλέγονται με βάση το γεγονός ότι η κατά προσέγγιση ταχύτητα κίνησης στην κοιλότητα του αέρα είναι από 3 έως 7 (m / s).

 • από τη διάμετρο του τμήματος 100 (mm) έως τις διαστάσεις 110 x 55 (mm).
 • από τη διάμετρο του τμήματος 100 (mm) έως τις διαστάσεις 120 x 60 (mm).
 • από τη διάμετρο του τμήματος 125 (mm) έως τις διαστάσεις 204 x 60 (mm).

Σημαντικό: μεταλλικά κιβώτια κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανόνες των VSN 353-86, GOST 14918-80, GOST 19904-90.

Υπολογιστής για τον υπολογισμό και την επιλογή των εξαρτημάτων του συστήματος εξαερισμού

Ο Υπολογιστής σας επιτρέπει να υπολογίσετε τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού με τη μέθοδο που περιγράφεται στην ενότητα Υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να ορίσετε:

 • Απόδοση του συστήματος που εξυπηρετεί έως 4 δωμάτια.
 • Διαστάσεις των αεραγωγών και των δικτύων διανομής αέρα.
 • Αντίσταση του αεροπορικού δικτύου.
 • Η ισχύς του θερμαντήρα αέρα και το εκτιμώμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (με τη χρήση ηλεκτρικού θερμαντήρα).

Το παράδειγμα υπολογισμού που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή.

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή

Σε αυτό το παράδειγμα, παρουσιάζουμε τον τρόπο υπολογισμού του αερισμού προσφοράς για ένα διαμέρισμα 3 δωματίων, στο οποίο ζει μια οικογένεια τριών ατόμων (δύο ενήλικες και ένα παιδί). Το απόγευμα, συγγενείς έρχονται μερικές φορές σε τους, έτσι στο σαλόνι μπορεί να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι 5 άτομα. Το ύψος των οροφών του διαμερίσματος είναι 2,8 μέτρα. Παράμετροι δωματίου:

Τα ποσοστά κατανάλωσης για μια κρεβατοκάμαρα και ένα παιδί καθορίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του SNiP - 60 m³ / h ανά άτομο. Για το σαλόνι θα περιοριστούμε στα 30 m³ / h, καθώς πολλοί άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο είναι σπάνιοι. Σύμφωνα με το SNiP, αυτή η ροή αέρα είναι επιτρεπτή για χώρους με φυσικό εξαερισμό (μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο για αερισμό). Αν θέσουμε την κατανάλωση αέρα για το σαλόνι σε 60 m³ / h ανά άτομο, τότε η απαιτούμενη χωρητικότητα για αυτό το δωμάτιο θα είναι 300 m³ / h. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση αυτού του ποσού αέρα θα ήταν πολύ υψηλό, γι 'αυτό κάναμε συμβιβασμό μεταξύ άνεσης και οικονομίας. Για να υπολογίσουμε την ανταλλαγή αέρα με πολλαπλότητα για όλους τους χώρους, επιλέγουμε μια άνετη διπλή εναλλαγή αέρα.

Ο κύριος αγωγός θα είναι ορθογώνιος άκαμπτος, κλάδοι - εύκαμπτοι με θόρυβο (αυτός ο συνδυασμός τύπων αεραγωγών δεν είναι ο συνηθέστερος, αλλά το επιλέξαμε για σκοπούς επίδειξης). Για τον περαιτέρω καθαρισμό του αέρα τροφοδοσίας, θα εγκατασταθεί λεπτό φίλτρο EU5 με σκόνη άνθρακα (θα υπολογίσουμε την αντίσταση του δικτύου με μολυσμένα φίλτρα). Οι ταχύτητες αέρα στους αεραγωγούς και το επιτρεπτό επίπεδο θορύβου στα πλέγματα θα παραμείνουν οι ίδιες με τις συνιστώμενες τιμές, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί από προεπιλογή.

Αρχίζουμε τον υπολογισμό δημιουργώντας ένα διάγραμμα του δικτύου διανομής αέρα. Αυτό το κύκλωμα θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε το μήκος των αγωγών και τον αριθμό των στροφών που μπορεί να είναι τόσο στα οριζόντια όσο και στα κατακόρυφα επίπεδα (πρέπει να μετρήσουμε όλες τις στροφές σε ορθές γωνίες). Έτσι, το σχέδιό μας:

Η αντίσταση του δικτύου διανομής αέρα είναι ίση με την αντίσταση του μεγαλύτερου τμήματος. Αυτό το τμήμα μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: τον κύριο αγωγό και τον μεγαλύτερο κλάδο. Αν έχετε δύο κλάδους με το ίδιο μήκος, πρέπει να προσδιορίσετε ποια είναι η μεγαλύτερη αντίσταση. Για να γίνει αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αντίσταση μιας στροφής είναι ίση με την αντίσταση των 2,5 μέτρων του αγωγού, τότε η μεγαλύτερη αντίσταση θα έχει ένα κλάδο της οποίας η τιμή (2,5 * αριθμός στροφών + μήκος αγωγού) είναι μέγιστη. Η διάκριση δύο τμημάτων από τη διαδρομή είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε έναν διαφορετικό τύπο αεραγωγών και διαφορετικές ταχύτητες αέρα για το κύριο τμήμα και τους κλάδους.

Στο σύστημα μας, οι βαλβίδες εξισορρόπησης εγκαθίστανται σε όλους τους κλάδους, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε τη ροή του αέρα σε κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το σχέδιο. Η αντοχή τους (στην ανοιχτή κατάσταση) έχει ήδη ληφθεί υπόψη, καθώς πρόκειται για ένα τυποποιημένο στοιχείο του συστήματος εξαερισμού.

Το μήκος του κύριου αγωγού (από μια διακλάδωση προς την γρίλια εισόδου στην αίθουσα № 1) - 15 μέτρα, σε αυτή η περιοχή έχει 4 γυρίζει σε ορθή γωνία. Το μήκος της εγκατάστασης τροφοδοσίας και του φίλτρου αέρα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη (η αντοχή τους θα εξεταστεί ξεχωριστά), και η αντίσταση του σιγαστήρα μπορεί να ληφθεί ως η αντίσταση του αγωγού αέρα του ίδιου μήκους, δηλαδή, ακριβώς μετρούν ένα μέρος της του κύριου αγωγού. Το μήκος του μακρύτερου υποκατάστημα είναι 7 μέτρων, έχει τρεις ορθές γωνίες (ένα - σε κλάδους θέση - ένα στον αεραγωγό και ένα - στον προσαρμογέα). Έτσι, ζητήσαμε από όλα τα απαραίτητα δεδομένα εισόδου και μπορεί τώρα να προχωρήσει με τους υπολογισμούς (screenshot). Τα αποτελέσματα υπολογισμού παρουσιάζονται σε πίνακα:

Αποτελέσματα του υπολογισμού

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.

Όλα για τους ορθογώνιους αγωγούς: τύπους, χαρακτηριστικά τοποθέτησης και ποια είναι καλύτερα να επιλέξουν;

Καλή ώρα της ημέρας, αγαπητέ αναγνώστη! Για να εξασφαλιστεί φυσιολογικά επίπεδα εξαερισμού και υγρασίας σε μια κατοικημένη ή χώρους γραφείων με σφραγισμένα παράθυρα και πόρτες εισόδου, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να χτίσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού στο σαλόνι και απορροφητήρα. Αλλά τι γίνεται αν οι στρογγυλοί σωλήνες εξαερισμού καταστρέψουν ολόκληρο το εσωτερικό; Φυσικά, χρησιμοποιήστε αγωγούς ορθογώνιο ή τετράγωνο, που φαίνονται πιο αρμονικά σε ορατά σημεία.

Τι κάνουν οι ορθογώνιοι αεραγωγοί;

Οι επίπεδοι αγωγοί συνδέονται στενότερα με την επιφάνεια από τα προϊόντα στρογγυλής διατομής, έχουν μεγάλο αριθμό επιλογών μεγέθους και υψηλή απόδοση. Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά: μέταλλο, υαλοβάμβακα, μέταλλο-πλαστικό και πλαστικό.

Μεταλλικοί αγωγοί

Οι μεταλλικοί αγωγοί, με ένα τυπικό μήκος 125 mm, ενώνονται σε ένα ενιαίο σχέδιο χρησιμοποιώντας φλάντζες.

Ένας τύπος σύνδεσης χωρίς δισκία είναι επίσης εφικτός, όταν τα τμήματα του σωλήνα στερεώνονται μαζί με μια ταινία από μεταλλικές ράγες και μεταλλικές λωρίδες λεπτού τοιχώματος. Οι μεταλλικοί αγωγοί χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συστημάτων εξαερισμού, καμινάδων, κουκούλες σε διαμερίσματα, γραφεία, εγκαταστάσεις παραγωγής οποιουδήποτε αριθμού ορόφων. Για την κατασκευή τους, χρησιμοποιούνται κυρίως:

 • πάχος γαλβανισμένου χάλυβα 0,55 - 1,2 mm.
 • πάχος ανοξείδωτου χάλυβα 0,5 - 0,8 mm.
 • χάλυβας χαμηλού κράματος ·
 • κράμα αλουμινίου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης μεταλλικών προϊόντων

Οι ορθογώνιοι μεταλλικοί αγωγοί έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • πυρασφάλεια. Οι μεταλλικοί αγωγοί ανήκουν στην 0η τάξη αντοχής στη φωτιά.
 • δυσκαμψία του δακτυλίου. Φτάνει στη μέγιστη τιμή στους αεραγωγούς από μέταλλο. Επομένως, τα συστήματα αερισμού με μέταλλο έχουν υψηλή δομική αντοχή, είναι σε θέση να αντέχουν σε σημαντικό επίπεδο εσωτερικής πίεσης.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • χρησιμοποιώντας ένα μικρό αριθμό συνδετήρων κατά τη συναρμολόγηση.
 • υψηλή ολκιμότητα, επομένως τα κανάλια διατηρούν την ακεραιότητά τους όχι μόνο υπό στατικό αλλά και δυναμικό φορτίο. Ορισμένοι τύποι μεταλλικών αγωγών (εύκαμπτοι) μπορούν να κάμπτονται σε οποιαδήποτε γωνία χωρίς τη χρήση εξαρτημάτων.
 • η δυνατότητα χρήσης στοιχείων ζευγαρώματος ή ενίσχυσης μη τυποποιημένων διαστάσεων, που πραγματοποιούνται ανεξάρτητα.

Τα μειονεκτήματα των μεταλλικών αγωγών είναι:

 • επιλεκτική αντίσταση του υλικού στη διάβρωση, έχει μόνο προϊόντα αλουμινίου ή ανοξείδωτο χάλυβα. Τα κανάλια από συνηθισμένο χάλυβα απαιτούν πρόσθετη προστασία των επιφανειών από τις συνέπειες της συμπύκνωσης από ένα στρώμα πολυμερούς ή ψευδαργύρου.
 • συγκριτικά μεγάλο βάρος. Για να στερεώσετε τις βαριές μεταλλικές κατασκευές, χρειάζεται ακριβό υλικό που μπορεί να κρατήσει το βάρος τους.
 • υψηλό κόστος παραγωγής μεταλλικών κατασκευών.

Πλαστικοί αγωγοί

Για την κατασκευή αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιήστε μια ολόκληρη ομάδα υλικών με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες απόδοσης:

 • πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Τα προϊόντα από PVC μπορούν να λειτουργούν σε θερμοκρασία από -30 ° C έως + 70 ° C. Για αυτούς, τα μη θερμασμένα δωμάτια δεν φοβούνται.
 • φθοριοπλαστικό (PVDF). Ισχύει για ανθεκτικά στα οξέα υλικά με θερμοκρασία λειτουργίας από -40 ° C έως + 140 ° C.
 • πολυπροπυλενίου (ΡΡ). Ανθεκτικό σε οξέα, αλκάλια, οργανική ύλη και άλλες χημικές ενώσεις.
 • πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (HDPE). Χαρακτηρίζονται από αυξημένη ολκιμότητα, επομένως πιο ανθεκτική στις μηχανικές παραμορφώσεις, αλλά φοβούνται τις αρνητικές θερμοκρασίες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης πλαστικών προϊόντων

Ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων των πλαστικών σωλήνων με ορθογώνια διατομή περιλαμβάνει:

 • ιδανική σφίξιμο, καθώς η τεχνολογία της κατασκευής τους δεν προβλέπει την ύπαρξη ραφών.
 • υψηλό επίπεδο αντοχής και ελαστικότητας.
 • αντίσταση στην επιθετική δράση των δραστικών ουσιών.
 • απόλυτη αντοχή στη διάβρωση.
 • λεία εσωτερικά τοιχώματα, δημιουργώντας μια ελάχιστη αντίσταση στη ροή του αέρα. Δεν συσσωρεύει σκόνη και συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς του.
 • αντοχή στις μηχανικές παραμορφώσεις και μεταβολές της θερμοκρασίας.
 • ευρεία επιλογή μεγεθών προφίλ και πάχους τοιχώματος.
 • οικολογική καθαριότητα. Ως μέρος των πρώτων υλών από τους οποίους κατασκευάζονται πλαστικοί αγωγοί, δεν υπάρχουν τοξικές ουσίες, επομένως δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τους για αερισμό στα αποθέματα κατοικιών, στα εκπαιδευτικά και ιατρικά ιδρύματα.
 • Αντοχή σε υψηλή υγρασία.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο κατασκευαστής εγγυάται την απρόσκοπτη χρήση των αγωγών από πλαστικό για 50 χρόνια ή περισσότερο. Ιδιαίτερα υπεύθυνα μέρη των συστημάτων εξαερισμού κατασκευάζονται από τροποποιημένους τύπους πλαστικού με βελτιωμένα φυσικά χαρακτηριστικά.
 • ελαφρύ βάρος. Για τη στερέωση ελαφρών δομών από πλαστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φθηνό υλικό, το βάρος τους είναι ικανό να συγκρατεί δάπεδα οποιουδήποτε τύπου.
 • υψηλή κατασκευαστική και συντηρησιμότητα. Τα πλαστικά προϊόντα κόβονται εύκολα, το κομμάτι έχει ομαλές άκρες με ένα μικρό αριθμό γρέζων. Για τη σύνδεση των εξαρτημάτων χρησιμοποιούνται τα τυπικά στοιχεία στερέωσης με την ίδια αρχή ασφάλισης, τα οποία μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν κατά την επισκευή. Η συγκόλληση μέσω ρωγμών πραγματοποιείται χωρίς διακοπή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού με απλές συσκευές θέρμανσης.
 • απλότητα της φροντίδας. Για τον καθαρισμό πλαστικών σωλήνων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό. Κατά την αλλαγή του εσωτερικού χώρου, τα προϊόντα αυτά μπορούν να βαφτούν σε οποιοδήποτε χρώμα.

Τα μειονεκτήματα των πλαστικών αγωγών είναι:

 • χαμηλή δομική αντοχή. Τα προϊόντα από πλαστικό φοβούνται μηχανικά πλήγματα, ικανά να αντέχουν μόνο σε μικρά στατικά φορτία.
 • χαμηλή αντίσταση στη φωτιά. Λόγω του κινδύνου ανάφλεξης λόγω ανοικτής φωτιάς, επιτρέπεται η χρήση πλαστικών συστημάτων εξαερισμού σε χαμηλή κατασκευή κατοικιών και σε χαμηλά κτίρια παραγωγής, τα οποία έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις για αντοχή στη φωτιά υλικών.

Ποια είναι καλύτερα;

Εάν χρειάζεστε ένα φθηνό σύστημα εξαερισμού ή τη γρήγορη συναρμολόγησή του, πρέπει να επιλέξετε πλαστικούς αγωγούς. Απλά μην ξεχνάτε τους περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων και τη δομική αντοχή.

Ισχυρότερα μεταλλικά κιβώτια μπορούν να εγκατασταθούν σε κτίρια οποιουδήποτε σκοπού και μεγέθους, αλλά για να διαρκέσουν πολύ, θα απαιτηθούν επιπλέον έξοδα για την προστασία από τη διάβρωση και την αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων από το σύστημα.

Διαστάσεις τμημάτων

Οι τυπικές διατομικές διαστάσεις των ορθογώνιων αγωγών είναι οι εξής:

Υπολογισμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού των χώρων

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα εξαερισμού στο σπίτι, είναι απαραίτητο να κάνετε υπολογισμούς κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του. Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο τη χρήση εξοπλισμού με βέλτιστη ισχύ, αλλά και την εξοικονόμηση στο σύστημα, διατηρώντας πλήρως όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους. Ο υπολογισμός του εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με ορισμένες παραμέτρους, ενώ εντελώς διαφορετικοί τύποι χρησιμοποιούνται για φυσικά και αναγκαστικά συστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι δεν απαιτείται πάντοτε υποχρεωτικό σύστημα. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα της πόλης υπάρχει αρκετή φυσική ανταλλαγή αέρα, αλλά με ορισμένες απαιτήσεις και κανόνες.

Συστατικά του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού.

Υπολογισμός του μεγέθους των αεραγωγών

Για τον υπολογισμό της αερισμό του χώρου, να καθορίσει ποια θα είναι η τομή του σωλήνα, ο όγκος του αέρα που περνά διαμέσου των αγωγών και ο ρυθμός ροής. Αυτές οι υπολογισμοί είναι σημαντική, καθώς το παραμικρό λάθος να οδηγήσει σε κακή ανταλλαγής αέρα, ολόκληρο το θόρυβο του συστήματος κλιματισμού ή μεγάλες υπερβάσεις των κονδυλίων για την εγκατάσταση, την ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία του εξοπλισμού, το οποίο παρέχει εξαερισμό.

Για να υπολογίσετε τον εξαερισμό του δωματίου, για να μάθετε την περιοχή του καναλιού των αεραγωγών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο:

Sc = L * 2.778 / V, όπου:

Διάγραμμα του συστήματος εξαγωγής αερισμού.

 • Sc είναι η εκτιμώμενη περιοχή καναλιού.
 • L - η τιμή της ροής του αέρα μέσω του καναλιού.
 • V - τιμή της ταχύτητας του αέρα που διέρχεται από το κανάλι των αεραγωγών.
 • 2.778 - ο ειδικός συντελεστής που απαιτείται για να ταιριάζει με τις διαστάσεις είναι οι ώρες και τα δευτερόλεπτα, οι μετρητές και τα εκατοστά που χρησιμοποιούνται όταν συμπεριλαμβάνονται δεδομένα στον τύπο.

Για να μάθετε ποια θα είναι η πραγματική περιοχή του σωλήνα αεραγωγού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν τύπο που βασίζεται στον τύπο του καναλιού. Για έναν στρογγυλό σωλήνα, ο τύπος είναι: S = π * D² / 400, όπου:

 • S είναι ο αριθμός για την πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής.
 • D είναι ο αριθμός για τη διάμετρο του καναλιού.
 • π είναι μια σταθερά ίση με 3.14.

Για σωλήνες ορθογωνικής μορφής, ο τύπος S = A * B / 100, όπου:

 • S είναι η τιμή για την πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας τομής:
 • Α, Β είναι το μήκος των πλευρών του ορθογωνίου.

Περιοχή και ροή συμμόρφωσης

Η συσκευή των κιβωτίων αερισμού.

Πώς να υπολογίσετε τον ίδιο τον εξαερισμό; Τα παρακάτω δεδομένα θα βοηθήσουν:

Η διάμετρος του σωλήνα είναι 100 mm, αντιστοιχεί σε ορθογώνιο αγωγό 80 * 90 mm, 63 * 125 mm, 63 * 140 mm. Οι περιοχές των ορθογωνικών καναλιών είναι 72, 79, 88 cm2. αντιστοίχως. Η ταχύτητα ροής αέρα μπορεί να είναι διαφορετική, συνήθως χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες τιμές: 2, 3, 4, 5, 6 m / s. Στην περίπτωση αυτή, η ροή αέρα στον ορθογώνιο αγωγό είναι:

 • όταν οδηγείτε στα 2 m / s - 52-63 m³ / h.
 • όταν οδηγείτε στα 3 m / s - 78-95 m³ / h.
 • όταν οδηγείτε στα 4 m / s - 104-127 m³ / h.
 • σε ταχύτητα 5 m / s - 130-159 m³ / h.
 • με ταχύτητα 6 m / s - 156-190 m³ / h.

Εάν υπολογισμός αερισμός διεξάγεται για ένα κυκλικό κανάλι με διάμετρο 160 mm, που στη συνέχεια θα ταιριάζει ορθογώνιο αγωγούς 100 * 200 χιλιοστά, 90 * 250 χιλιοστά εμβαδόν διατομής των 200 cm² και 225 cm², αντίστοιχα. Για την τέλεια αεριζόμενο χώρο, είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις ακόλουθες δαπάνες σε ορισμένες ταχύτητες η κίνηση των αερίων μαζών:

Το σχέδιο του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

 • με ταχύτητα 2 m / s - 162-184 m³ / h.
 • με ταχύτητα 3 m / s - 243-276 m³ / h.
 • όταν οδηγείτε στα 4 m / s - 324-369 m³ / h.
 • όταν οδηγείτε στα 5 m / s - 405-461 m³ / h.
 • όταν οδηγείτε στα 6 m / s - 486-553 m³ / h.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού του εξαερισμού λύνεται πολύ απλά, είναι μόνο απαραίτητο να καθοριστεί αν υπάρχει ανάγκη χρήσης θερμαντήρα.

Υπολογισμοί για τον θερμαντήρα αέρα

Ο θερμαντήρας είναι ένας εξοπλισμός σχεδιασμένος για τον κλιματισμό ενός δωματίου με μάζες θερμού αέρα. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα πιο άνετο περιβάλλον κατά την ψυχρή περίοδο. Οι θερμαντήρες χρησιμοποιούνται στο αναγκαστικό σύστημα κλιματισμού. Ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού, είναι σημαντικό να υπολογιστεί η χωρητικότητα του εξοπλισμού. Αυτό γίνεται με βάση την απόδοση του συστήματος, τη διαφορά μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο. Οι δύο τελευταίες τιμές προσδιορίζονται σύμφωνα με το SNiP. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο χώρος πρέπει να δέχεται αέρα, η θερμοκρασία του οποίου δεν είναι μικρότερη από +18 ° C.

Σχέδιο ανακυκλοφορίας εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Η διαφορά μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών συνθηκών καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική ζώνη. Κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης, ο θερμαντήρας αέρα παρέχει θέρμανση αέρα μέχρι τους 40 ° C για να αντισταθμίσει τη διαφορά μεταξύ της θερμής εσωτερικής και εξωτερικής ροής ψύχους.

Για να υπολογίσετε τον εξοπλισμό που απαιτείται για τον αερισμό του δωματίου, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο:

 • I είναι ο αριθμός για το μέγιστο ρεύμα που καταναλώνεται από τον εξοπλισμό.
 • P - ισχύς της συσκευής που απαιτείται για το δωμάτιο.
 • U - τάση για την τροφοδοσία του θερμαντήρα αέρα.

Εάν το φορτίο είναι μικρότερο από αυτό που απαιτείται, τότε η συσκευή θα πρέπει να επιλεγεί όχι τόσο ισχυρή. Η θερμοκρασία στην οποία μπορεί να θερμανθεί ο θερμαντήρας αέρα υπολογίζεται από τον ακόλουθο τύπο:

ΔΤ = 2,98 * P / L, όπου:

Πίνακας συγκριτικών χαρακτηριστικών του φυσικού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

 • ΔT είναι ο αριθμός διαφορών θερμοκρασίας αέρα που παρατηρείται στην είσοδο και την έξοδο του συστήματος κλιματισμού.
 • P είναι η ισχύς της συσκευής.
 • L είναι η αξία της απόδοσης του εξοπλισμού.

Σε ένα κτίριο κατοικιών (για διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια) ο θερμαντήρας αέρα μπορεί να έχει ισχύ 1-5 kW, αλλά για χρήση γραφείου η τιμή είναι μεγαλύτερη - είναι 5-50 kW. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικοί θερμαντήρες, ο εξοπλισμός συνδέεται με θέρμανση νερού, ο οποίος εξοικονομεί ενέργεια.

Υπολογισμός του συστήματος φυσικών καναλιών

Ο υπολογισμός του τύπου φυσικού αεραγωγού μειώνεται στον προσδιορισμό της διατομής του σωλήνα αεραγωγού. Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ποια αντίσταση παρατηρείται όταν περνούν οι μάζες του αέρα.

Ο υπολογισμός του φυσικού εξαερισμού του τύπου καναλιού αρχίζει με τον προσδιορισμό της απώλειας πίεσης αέρα.

Τύποι για τον αεροδυναμικό υπολογισμό των συστημάτων φυσικού αερισμού.

Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται από R (απώλειες τριβής) και Z (τοπική αντίσταση) για ένα ορισμένο μήκος του οικοπέδου:

Η διατομή του σωλήνα αεραγωγού προσδιορίζεται από τον τύπο:

F = L / (3600 * V), όπου:

 • V είναι η ταχύτητα της μάζας του αέρα.
 • L είναι ο ρυθμός ροής.

Η απώλεια πίεσης προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σε ειδικά νομαγράμματα που χρησιμοποιούνται για κυκλικούς σωλήνες αεραγωγών. Στην περίπτωση ορθογωνικής διατομής, πρέπει επίσης να είναι γνωστή η διάμετρος του κυκλικού αγωγού (ισοδύναμου με ορθογώνιο) που αντιστοιχεί σε αυτές. Για το σκοπό αυτό ισχύει ο ακόλουθος τύπος:

dE = 2 a b / (a ​​+ b),

όπου a, b είναι οι τιμές των πλευρών ενός ορθογώνιου σωλήνα.

Διαφορετικοί σωλήνες αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους. Η απώλεια πίεσης στο φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι συνήθως περίπου 90%. Για να ξεπεραστεί η αντίσταση, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το μέγεθος τέτοιων απωλειών, για τις οποίες χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

 • Σx είναι το άθροισμα όλων των συντελεστών οπισθέλκουσας που εμφανίζονται σε κάθε μεμονωμένο τμήμα των αγωγών των αεραγωγών.
 • v2ρ / 2 - η τιμή της δυναμικής πίεσης, η οποία καθορίζεται μόνο από το νομογραμμα.

Ο υπολογισμός του κλιματισμού για οποιοδήποτε δωμάτιο είναι ένα σημαντικό στάδιο που δεν μπορεί να παραμεληθεί. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, αλλά και για τον φυσικό εξαερισμό, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται πιο συχνά. Ο υπολογισμός του συστήματος περιλαμβάνει όχι μόνο τον προσδιορισμό της διαμέτρου των σωλήνων αλλά και τη βελτίωση της αντίστασης και της πίεσης.

Υπολογισμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών αγωγών σε απευθείας σύνδεση

Αριθμομηχανή

Η αριθμομηχανή της περιοχής των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων σας επιτρέπει να υπολογίσετε τις προδιαγραφές για κάθε χώρο παραγωγής ή εγκατάσταση. Διαθέσιμοι στρογγυλοί και ορθογώνιοι αεραγωγοί από γαλβανισμένο και μαύρο χάλυβα, καθώς και διάφορα διαμορφωμένα προϊόντα.

Υπολογίστε το κόστος και συλλέξτε τις προδιαγραφές με δύο τρόπους:

 • χρησιμοποιώντας μόνο την επιφάνεια.
 • χρησιμοποιώντας όλες τις μεταβλητές κάνοντας κλικ στο "Γνωρίζω τις διαστάσεις του στοιχείου".

Χρησιμοποιώντας την επιφάνεια

Ανάλογα με το υλικό, το πάχος, την εγκάρσια διατομή και την περιοχή, ο υπολογιστής θα υπολογίσει το κόστος μονάδας ανά m2.

Χρησιμοποιώντας όλες τις μεταβλητές, κάνοντας κλικ στο κουμπί "Γνωρίζω το μέγεθος του στοιχείου"

Ανάλογα με το υλικό, το πάχος, το τμήμα και τις πρόσθετες παραμέτρους του στοιχείου (ύψος, πλάτος, μήκος κλπ.), Ο υπολογιστής θα υπολογίσει με ακρίβεια το κόστος κάθε επιμέρους στοιχείου.

Χρησιμοποιήστε το κουμπί "Υπολογισμός" - για να προσθέσετε αρκετά διαφορετικά στοιχεία στις προδιαγραφές. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις προδιαγραφές ή να τις στείλετε στον εαυτό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών και των εξαρτημάτων: σχεδιάζουμε ένα σύστημα αερισμού

Ο εξαερισμός της κατοικίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, υποστηρίζοντας το μικροκλίμα που είναι απαραίτητο για ένα άτομο. Το πόσο σωστά έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί, εξαρτάται από την υγεία όσων ζουν στο σπίτι. Ωστόσο, όχι μόνο το έργο έχει σημασία. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογιστούν σωστά οι παράμετροι των αεραγωγών. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια τέτοια εργασία όπως ο υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων, που είναι απαραίτητο για τη σωστή ανταλλαγή αέρα ενός διαμερίσματος ή μιας ιδιωτικής κατοικίας. Θα μάθουμε πώς να υπολογίζουμε την ταχύτητα του αέρα στα ορυχεία, τι επηρεάζει αυτή την παράμετρο και επίσης θα αναλύσουμε ποια προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακριβέστερους υπολογισμούς.

Διαβάστε στο άρθρο:

Για ποιο λόγο υπολογίζεται η περιοχή των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων

Ο σωστός σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού είναι μόνο η μισή μάχη. Εάν κάνετε λάθος στον υπολογισμό του τετραγώνου των αγωγών, μπορείτε να πάρετε το αντίθετο αποτέλεσμα: υπάρχει ένα ιδανικό σχέδιο, αλλά δεν υπάρχει εκροή ή εισροή αέρα. Τέτοιες λανθασμένες εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις θα έχουν υψηλή υγρασία, η οποία θα οδηγήσει στην εμφάνιση μύκητα, μούχλα και δυσάρεστη οσμή.

Δεδομένα που απαιτούνται για τον υπολογισμό των παραμέτρων του αγωγού

Η περιοχή των αεραγωγών μπορεί να υπολογιστεί σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους. Μπορεί να είναι:

 • Υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα (SanPiN);
 • αριθμός ατόμων που ζουν.
 • περιοχή των εγκαταστάσεων.

Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται για ολόκληρη τη συνολική κατοικία και για κάθε δωμάτιο ειδικότερα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους τύπους, οι οποίοι σίγουρα θα εξετάσουμε στο σημερινό άρθρο, ωστόσο, ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μια ειδική ηλεκτρονική αριθμομηχανή για την επιφάνεια των αεραγωγών. Περιέχει ήδη όλους τους απαραίτητους αλγορίθμους και τύπους. Ένα άλλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η απουσία ενός ανθρώπινου παράγοντα - δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι ο υπολογισμός θα έρθει μέσα.

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του αγωγού χρησιμοποιώντας τύπους

Για να εκτελέσετε σωστά όλους τους υπολογισμούς, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την διατομή των διαμορφωμένων προϊόντων. Μπορούν να είναι:

 • με τη μορφή τετραγώνου ή ορθογωνίου:
 • στρογγυλό (λιγότερο συχνά ωοειδές).

Ας εξετάσουμε ποιους τύπους ισχύουν για διάφορους υπολογισμούς. Ας ξεκινήσουμε με τετράγωνα ή ορθογώνια προϊόντα.

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του αγωγού μιας ορθογώνιας ενότητας: τύποι και αποκωδικοποίηση σημείωσης

Ο τύπος της περιοχής των αεραγωγών που είναι απαραίτητος για τη σωστή συσκευή αερισμού είναι αρκετά απλός:

S = A × B, όπου

 • S- επιφάνεια, m².
 • Α - πλάτος του κιβωτίου, m,
 • Στο - ύψος, m.

Με ένα στρογγυλό αγωγό μια διαφορετική κατάσταση.

Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από πολλές λεπτομέρειες, καθεμία από τις οποίες πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς

Υπολογισμός της περιοχής του κυκλικού αγωγού: οι αποχρώσεις των υπολογισμών

Οι στρογγυλοί αγωγοί εξαερισμού έχουν καλύτερη απόδοση - ο αέρας δεν συναντά εμπόδια στο δρόμο του. Επιπλέον, η συναρμολόγηση των στρογγυλών τμημάτων είναι πολύ ευκολότερη από ό, τι τετράγωνο ή ορθογώνιο. Οι υπολογισμοί περιοχής εκτελούνται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

S = π × D 2/4, όπου:

 • S- επιφάνεια, m².
 • π - σταθερή τιμή 3,14.
 • Δ - διάμετρος, m.

Πλαστικοί αγωγοί αερισμού.Στο άρθρο, θα εξετάσουμε τα είδη και τα μεγέθη των προϊόντων, πώς να υπολογίσει τον αγωγό αέρα για την περιοχή του δωματίου και άλλες παραμέτρους, τα μυστικά της εγκατάστασης.

Ο υπολογισμός των διαμορφωμένων τμημάτων των αεραγωγών - πώς παράγεται και τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη

Οι υπολογισμοί της περιοχής των εξαρτημάτων των αεραγωγών χωρίς ειδικό πρόγραμμα μπορούν να γίνουν μόνο από έμπειρους μηχανικούς σχεδιασμού. Σήμερα, ολόκληρα τμήματα διαφόρων ιδρυμάτων εργάζονται για τη βελτίωση των προγραμμάτων αριθμομηχανής ικανά να υπολογίζουν την περιοχή των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων μέχρι ένα χιλιοστό, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμικρές αλλαγές στις γωνίες των στροφών και άλλων αποχρώσεων.

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλά παρόμοια προγράμματα που μπορούν να εκτελέσουν υπολογισμούς με ελάχιστα λάθη. Και παρόμοιοι αριθμομηχανές βγαίνουν σχεδόν καθημερινά. Επιτρέπουν όχι μόνο να υπολογίζουν τις απαραίτητες παραμέτρους, αλλά και να σαρώνουν όλες τις λεπτομέρειες του αγωγού. Πολλοί θα ρωτήσουν - για ποιο λόγο; Σε αυτήν την εποχή υψηλής τεχνολογίας, υπάρχει μια τέτοια καινοτομία, όπως ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής. Σε αυτό από τον υπολογιστή μας στείλουμε ένα σκούπισμα του εξαερισμού μας και ως αποτέλεσμα έχουμε ιδανικά ρυθμισμένα κανάλια εξαερισμού με τις απαραίτητες παραμέτρους.

Διαμορφωμένα τμήματα αγωγών - μπορεί να είναι διαφορετικά

Η έκδοση Seti.guru προσφέρει στον αναγνωρισμένο αναγνώστη τη δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής αριθμομηχανής για τον υπολογισμό της περιοχής των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων. Το μόνο που απαιτείται από το χρήστη είναι να εισάγετε τις απαιτούμενες παραμέτρους σωστά στα κατάλληλα πεδία και να κάνετε κλικ στο κουμπί Υπολογισμός. Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα εκτελεστεί για εσάς.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή του αγωγού σε τετραγωνικά μέτρα

Ένα σφάλμα στον υπολογισμό αυτής της παραμέτρου του συστήματος εξαερισμού μπορεί να είναι θανατηφόρο. Μία μείωση του απαιτούμενου δείκτη θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση της πίεσης στα ορυχεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ξένη φωνή, η οποία είναι αρκετά ενοχλητική. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός πρέπει να γίνεται προσεκτικά, χωρίς να παραλείπονται οι παραμικρές λεπτομέρειες, χωρίς στρογγυλοποίηση των αριθμών. Ο υπολογισμός των τετραγωνικών μέτρων γίνεται με τον τύπο:

S = L × k / w, όπου

 • S - επιφάνεια εγκάρσιας διατομής, m².
 • L - κατανάλωση αέρα, m³ / h,
 • k- την ταχύτητα με την οποία κινείται η ροή του αέρα, m / s.
 • w- ο συντελεστής υπολογισμού, ο οποίος είναι 2.778.
Το σχέδιο αερισμού προσφοράς - αυτό με την παρουσία ορισμένων γνώσεων μπορεί να γίνει με τα χέρια του

Υπολογισμός της ταχύτητας του αέρα στον αγωγό: πώς να το κάνετε

Για αυτούς τους υπολογισμούς, χρησιμοποιούμε τον τύπο:

w = L / 3600 Χ, όπου

 • L - κατανάλωση αέρα, m³ / ώρα,
 • S- το τμήμα του αεραγωγού, m².

Ωστόσο, αξίζει επίσης να γνωρίζουμε την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους. Με απλά λόγια, αυτή είναι η ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει από 1 m 3 ανά ώρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους υπάρχοντες πίνακες, αλλά τα δεδομένα σε αυτά είναι κατά μέσο όρο, έτσι οι ανεξάρτητοι υπολογισμοί από τον τύπο θα είναι πολύ ακριβέστεροι. Για τον υπολογισμό είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τον όγκο του δωματίου σε m 3 (W) και τον υπολογισμένο όγκο αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα σε μια ώρα (V). Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:Ν = V / W.

Ακόμα 20 με 25 χρόνια πριν, τα σχέδια ήταν τέτοια - τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν μπορούσαν παρά να ονειρευτούν

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για τον υπολογισμό της απαιτούμενης διατομής του αγωγού

Πώς να υπολογίσετε την απώλεια πίεσης αέρα σε ίσια τμήματα

Για να υπολογίσετε αυτήν την παράμετρο, εφαρμόζεται ένας τύπος που είναι λίγο πιο πολύπλοκος από τους προηγούμενους:

P = R × L + Ei × V2 × Y / 2, όπου:

 • P- πίεση αέρα στον αγωγό.
 • R - απώλεια πίεσης στην τριβή στον αγωγό,
 • L - το μήκος του άξονα εξαερισμού ·
 • Ei- το άθροισμα των απωλειών πίεσης για την τοπική αντίσταση (στροφές, μεταβάσεις, κλαδιά κ.λπ.) ·
 • V - ταχύτητα αέρα στο σύστημα αερισμού,
 • Y - πυκνότητα των αέριων μαζών κατά μήκος του καναλιού.
Όσο μικρότερη είναι η απόδοση του φυσικού αερισμού, τόσο χειρότερη είναι η ανταλλαγή αέρα

Αερισμός με τα χέρια σε ιδιωτικό σπίτι.Τι χρειάζεται, τύπους συστημάτων και οδηγίες για τη σωστή εγκατάστασή τους, τις αποχρώσεις του εξαερισμού των διαφόρων δωματίων, τις συστάσεις των επαγγελματιών - όλα αυτά στο υλικό μας.

Αντίσταση του δικτύου αγωγών και των υπολογισμών του

Μην περιμένετε να υπολογίσετε μόνοι σας την αντίσταση του δικτύου. Αυτή η εργασία είναι δυνατή μόνο με τα προγράμματα. Είναι επίσης απίθανο να βρεθεί ένας κατάλληλος, πολύ ακριβής υπολογισμός στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει η επιθυμία για ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τα γραφεία σχεδιασμού.

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες εδώ. Η αντίσταση δημιουργεί όχι μόνο τις γωνίες του κλάδου. Η τετράγωνη ή ορθογώνια διατομή αυξάνει επίσης την αντίσταση του αέρα. Αυτή η παράμετρος καθορίζει την απόδοση που πρέπει να έχει ένας ανεμιστήρας για αναγκαστική κυκλοφορία αέρα.

Πώς να υπολογίσετε την ποσότητα των υλικών για τον αγωγό και τα εξαρτήματα

Δεν έχει νόημα ο υπολογισμός της ποσότητας των υλικών με το χέρι - χρειάζεται πολύς χρόνος και είναι πολύ εύκολο να κάνετε λάθη κατά την καταμέτρηση. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά προγράμματα που θα το κάνουν για εσάς σε αυτόματη λειτουργία. Αρκεί μόνο να φορτώσετε το έργο. Ορισμένα παρόμοια προγράμματα μπορούν να υπολογίσουν τον αριθμό των διαμορφωμένων εξαρτημάτων, ακόμη και σύμφωνα με τα πρωταρχικά δεδομένα.

Έτσι, το πρόγραμμα υπολογιστή αποσυνθέτει το έργο και μετρά τον αριθμό των διαμορφωμένων στοιχείων

Ο θερμαντήρας στο δίκτυο: τι είναι για, και πώς να υπολογίσει την ισχύ του

Εάν σχεδιάζεται να παρέχει αερισμό, τότε το χειμώνα, χωρίς θέρμανση ο αέρας δεν μπορεί να κάνει. Τα σύγχρονα συστήματα σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε την απόδοση του ανεμιστήρα, που βοηθάει στην κρύα εποχή. Pritochki μειωμένη δύναμη, μπορούμε να επιτύχουμε όχι μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα μικρότερο ανεμιστήρα, αλλά ο αέρας, αργά διέρχεται από το καλοριφέρ, θα είναι πιο ζεστά. Ωστόσο, ο υπολογισμός της θερμοκρασίας θέρμανσης του εξωτερικού αέρα εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Παράγονται με τον τύπο:

ΔΤ = 2,98 χ Ρ / Ι, όπου:

 • P - Κατανάλωση ισχύος του θερμαντήρα, η οποία θα πρέπει να αυξήσει τη θερμοκρασία του αέρα από το δρόμο στους 18 ° C (W).
 • L - Η χωρητικότητα του ανεμιστήρα (m 3 / h).

Συνοψίζοντας

Ο σχεδιασμός και η επακόλουθη εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και δεν είναι πάντοτε εφικτή μόνος σας. Τέτοιες εργασίες απαιτούν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Φυσικά, σήμερα υπάρχουν πολλά προγράμματα που βοηθούν στη σχεδίαση των αεραγωγών, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη μηχανική σκέψη. Η καλύτερη επιλογή είναι να αναθέσετε όλες τις εργασίες, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε πραγματικούς επαγγελματίες. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι σήμερα τα γραφεία σχεδιασμού έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, οι εργαζόμενοι στο οποίο είναι εντελώς άγνωστοι με τη μηχανική. Αν και παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλες βιομηχανίες. Για το λόγο αυτό, προτού εμπιστευτείτε οποιαδήποτε εταιρεία να αναπτύξει ένα πρόγραμμα συστήματος αερισμού για το σπίτι σας, προσπαθήστε να το μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην ιδανική περίπτωση, θα επικοινωνήσει με τους πελάτες τους, τα σπίτια των οποίων είναι ήδη κατοικήσιμα. Μόνο στην περίπτωση αυτή μπορεί κανείς να ελπίζει για το αποτέλεσμα που περιμένετε.

Μόνο το σωστά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σύστημα εξαερισμού θα σας επιτρέψει να ζήσετε στο σπίτι με άνεση