Εγκατάσταση και σύνδεση ανεμιστήρα στο μπάνιο

Κατά τη διαδικασία της τοποθέτησης ενός λουτρού είναι σημαντικό να οργανωθεί σωστά μια ποιοτική ανταλλαγή αέρα, η οποία να εξηγείται εύκολα με συγκεκριμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και κατά το στάδιο της επισκευής ή κατασκευή του σπιτιού είναι που αερισμού που παρέχει καθαρό αέρα και εμφανίζει το ένα που είναι γεμάτη με υγρασία και ατμό.

Απαιτήσεις εξαερισμού του μπάνιου

Ορισμένες απαιτούμενες απαιτήσεις και προδιαγραφές της διάταξης για τη διάθεση του αέρα εξαγωγής προδιαγράφονται σε νομοθετικό επίπεδο στους κτιριακούς κανονισμούς και κανονισμούς για το 2003.

Με βάση αυτό το έγγραφο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί τεχνητός αερισμός στο δωμάτιο εάν, λόγω της συσσώρευσης βρώμικου αέρα, δεν τηρείται το SanPin.

Τα οριακά χαρακτηριστικά του περιεχομένου της σκόνης και των επικίνδυνων ουσιών στον αέρα αναφέρονται σε σειρά υγειονομικών και επιδημιολογικών κανόνων. Εάν δίνετε προσοχή στους δείκτες διοξειδίου του άνθρακα, το μέγιστο. επιτρεπτή συγκέντρωση στο χωριό είναι 600 mg / m3, σε μια μικρή πόλη - 200 mg / m3 περισσότερο και στις μεγάλες πόλεις - 400 mg / m3 μεγαλύτερο από τον πρώτο δείκτη. Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα - 28 m3 / h. Αυτός ο αριθμός υπολογίζεται για ένα άτομο.

Η σωστή θέση του εξαερισμού στα πρότυπα δεν έχει καθοριστεί, είναι καλύτερα ότι ήταν ισχυρή και δούλεψε σαν ρολόι.

Προετοιμάστε τον τοίχο, δημιουργήστε ένα άνοιγμα

Η συσκευή για την εξάλειψη του εξαγόμενου αέρα τοποθετείται στον τοίχο, για να δέχεται ροή καθαρού αέρα. Υπάρχουν δύο τύποι εξαερισμού τοίχου - κλασικά και μηχανικά.

Ο φυσικός αερισμός του τοίχου στον τοίχο δημιουργείται χρησιμοποιώντας μια βαλβίδα τροφοδοσίας. Ο μηχανισμός της δουλειάς του ανταποκρίνεται πλήρως στο άνοιγμα του παραθύρου: σύμφωνα με την ιδέα, απλά δημιουργείτε μια άλλη διαμπερή οπή για εισαγωγή αέρα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορείτε να ελέγξετε τον όγκο του.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης βαλβίδα παροχής πρέπει να δώσουν προσοχή σε μια σειρά από κλιματικά χαρακτηριστικά: στην περιοχή με μια παρατεταμένη κρύο του χειμώνα (σχεδόν όλα Ρωσικά) βαλβίδα τοίχο μπορεί να παγώσει και να οδηγήσει στο πάγωμα των τοίχων.

Ένα μηχανικό σύστημα σημαίνει μια συσκευή με ανεμιστήρες που παρέχουν βίαια εξωτερικό, καθαρό αέρα.

Πριν από την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τον τοίχο και να εκτελέσετε διάφορες άλλες προπαρασκευαστικές εργασίες. Αρχικά, η διάμετρος της κουκούλας πρέπει να ταιριάζει με τη διάμετρο του άξονα. Εάν το παράθυρο εξαερισμού ήταν μεγαλύτερο, τότε είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα πλαστικό σωλήνα ή αυλάκωση. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθετα κενά σφραγίζονται με αφρώδες υλικό.

Για να λειτουργήσει ένα μηχανικό σύστημα αερισμού όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, δεν αρκεί να αγοράσετε μόνο ένα ισχυρό καπό. Είναι εξίσου σημαντικό να πραγματοποιηθεί η σωστή εγκατάσταση. Δεδομένου ότι η συσκευή χρησιμοποιείται για να εξαλείψει τη ροή του θερμού αέρα, η ιδανική λύση είναι να το εγκαταστήσετε στην κορυφή του τοίχου απέναντι από την πόρτα.

Εάν σχεδιάζετε να επισκευάσετε το μπάνιο, τότε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, πραγματοποιήστε διάγνωση του αεραγωγού. Ελέγξτε την έλξη: για αυτό, στηρίξτε ένα κομμάτι απλού χαρτιού, αναμμένο αγώνα με το ορυχείο. Αν η φωτιά ή το χαρτί κατευθύνεται προς τον εξαερισμό, αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι.


Εάν δεν γνωρίζετε πώς να δημιουργήσετε ένα εξαερισμό ή να το καθαρίσετε σωστά, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Το κόστος της κλήσης του πλοιάρχου εξαρτάται από τη φύση του έργου που εκτελείται και διαβάζει από 500 ρούβλια.

Σύνδεση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο δίκτυο

Αν δίνετε προσοχή στο συνηθισμένο διαμέρισμα σε ένα καινούργιο σπίτι, τότε σε όλες τις περιπτώσεις ο κλασικός εξαερισμός δεν αρκεί για να απομακρύνει την υπερβολική υγρασία από το δωμάτιο. Η μόνη εξαίρεση είναι ένα ιδιωτικό σπίτι όπου το μπάνιο διαθέτει παράθυρο.
Αλλά κατά την εγκατάσταση της συσκευής για την αφαίρεση του αέρα εξάτμισης προκύπτει το ερώτημα: πόσο καιρό θα πρέπει να λειτουργήσει; Κατά κανόνα, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το συνδέουν με το διακόπτη φώτων.

Αλλά, όπως έδειξε η πρακτική, αυτό δεν αρκεί.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στη σύνδεση του συστήματος σε ξεχωριστό διακόπτη. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης μπορεί να ξεχάσει να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τη συσκευή. Ως εκ τούτου, η ιδανική και βέλτιστη λύση θα είναι η εγκατάσταση μιας εγκατάστασης με αισθητήρα υγρασίας. Μια τέτοια συσκευή λειτουργεί αυτόματα και ανεξάρτητα ελέγχει το ποσοστό υγρασίας στο μπάνιο.

Πού μπορώ να φτιάξω φαγητό για τον ανεμιστήρα; Η κατανάλωση αυτής της συσκευής είναι ασήμαντη, οπότε δεν θα είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια ξεχωριστή ηλεκτρική γραμμή. Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο πλησιέστερο κιβώτιο διασταύρωσης και αν δεν είναι διαθέσιμο, τραβήξτε μια γραμμή από οποιαδήποτε έξοδο που βρίσκεται στο μπάνιο.

Η κουκούλα στην τουαλέτα μπορεί να συνδεθεί σε διακόπτη δύο κουμπιών. Πατώντας ένα κουμπί θα ανάψει το φως και το άλλο - το σύστημα εξαερισμού. Το σχήμα σύνδεσης είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό, τι στις κλασικές εκδόσεις.
Η φάση από το σύστημα διανομής έρχεται στο διακόπτη, τότε περνά μέσα από μερικές συμβάσεις και πηγαίνει πίσω στο φωτιστικό και το σύστημα εξαερισμού. "Μηδέν και γείωση", που δεν βρίσκονται στο διάγραμμα, πηγαίνετε στο φως και στον ανεμιστήρα απευθείας από το κουτί διασταύρωσης. Για να συνδέσετε το σύστημα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα άλλο καλώδιο από το διακόπτη στον διανομέα και μόνο στη συνέχεια στον ανεμιστήρα. Η δουλειά δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται.

Σχέδιο σύνδεσης μέσω διακόπτη φωτισμού

Για τη σύνδεση της συσκευής εξαερισμού είναι κατάλληλο το απλούστερο σχέδιο ταυτόχρονης ενεργοποίησης του συστήματος με το φωτισμό του μπάνιου.

Από το κουτί διακλάδωσης έως το σημείο τοποθέτησης, θα πρέπει να κατασκευάζονται καλύμματα, στα οποία τοποθετείται ένα σύρμα δύο συρμάτων, το οποίο καθορίζεται από τη λύση. Τα άκρα των συρμάτων εξέρχονται στο σύστημα διανομής και μέσα στην οπή κάτω από τον διακόπτη.

Μετά την εγκατάσταση του διακόπτη, πραγματοποιήστε αυτές τις συνδέσεις στο κιβώτιο διασταύρωσης:

 • Ο μηδενικός αγωγός από την παροχή ρεύματος συνδέεται με τον ίδιο πυρήνα στον ανεμιστήρα.
 • Ο αγωγός φάσης από την παροχή ρεύματος συνδέεται στον πυρήνα, ο οποίος πηγαίνει στην επαφή εισόδου του διακόπτη.
 • Η φλέβα φάσης του ανεμιστήρα συνδέεται με τον πυρήνα του σύρματος, που προέρχεται από την έξοδο του διακόπτη.
 • Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να εκτελέσετε πρόσθετη εγκατάσταση καλωδίων, το κύριο πράγμα είναι να εγκαταστήσετε σωστά το φωτιστικό και να κατανοήσετε τον μηχανισμό του κουτιού σύνδεσης.

Σύνδεση συσκευής με χρονοδιακόπτη


Αυτό το σύστημα είναι αρκετές φορές ακριβότερο, αλλά είναι ιδανικό για χρήση στο μπάνιο. Η συσκευή ανάβει ταυτόχρονα με τη φωτεινή ένδειξη και απενεργοποιείται ξεχωριστά από αυτήν με καθυστέρηση αρκετών λεπτών ή και ωρών (η τιμή ρυθμίζεται αυτόματα). Το σύστημα θα λειτουργήσει στο μπάνιο, και θα αφαιρέσει την υγρασία ακόμη και μετά την έξοδο από το δωμάτιο. Με την πάροδο του χρόνου, θα απενεργοποιηθεί αυτόματα μετά από τα καθορισμένα λεπτά.

Για να συνδέσετε τη συσκευή, πρέπει να λάβετε 4 καλώδια. Στην επαφή Α - η άμεση φάση θα προέλθει από το σύστημα διανομής, στην Am - τη φάση μέσω του διακόπτη. Στο Η, μηδέν, και ο αγωγός γείωσης είναι συνδεδεμένος με μια επαφή γείωσης.

Πώς να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο;

Αν έχετε φωτισμό οροφής, εξετάστε την επιλογή τοποθέτησης σε τοίχο.

Στον τοίχο

 • Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε πρώτα το μπροστινό κάλυμμα.
 • Στις περιοχές επαφής του ανεμιστήρα και του τοίχου, εφαρμόστε μια λεπτή σφαίρα κόλλας πολυμερούς, σιλικόνης ή υγρών νυχιών.
 • Όλες οι παραπάνω μέθοδοι σύνδεσης είναι ιδανικές, επειδή οι συσκευές για τον καθαρισμό και την κυκλοφορία αέρα είναι κατασκευασμένες από πλαστικό και συνεπώς έχουν μικρές διαστάσεις και βάρος. Ως εκ τούτου, η υγρή κόλλα ή τα καρφιά είναι αρκετή.
 • Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε το στοιχείο εργασίας του (ηλεκτροκινητήρας και κύλινδρος με λεπίδες) να βρίσκεται πλήρως στον τοίχο.
 • Πιέστε σταθερά το σώμα του συστήματος έτσι ώστε η βάση συγκόλλησης να έχει χρόνο να καταλάβει.
 • Εκτελέστε μια ειδική εγκατάσταση ματιών. Χάρη σε αυτό το στοιχείο θα προστατεύσετε το σύστημα από τη διείσδυση εντόμων και εντόμων.
 • Στερεώστε το κύριο κάλυμμα χρησιμοποιώντας βίδες ή πείρους με αυτοκόλλητη τομή, οι οποίες παρέχονται μαζί με το κιτ.
 • Το τελευταίο στάδιο είναι η τοποθέτηση καλωδίων και η σύνδεση των συστημάτων εξαερισμού στο δίκτυο.

Στο ανώτατο όριο

Το σχέδιο εγκατάστασης του συστήματος εξαερισμού στην οροφή είναι απλό και πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση της δομής. Εξετάστε την τοποθέτηση της οροφής του συρταριού και του συστήματος εξαερισμού.

 • Αποφασίστε πού θα τοποθετηθούν τα ράφια.
 • Στα πλαίσια, επισημάνετε και κόψτε τις τρύπες των καθορισμένων διαστάσεων. Εδώ αξίζει να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή δεν πέφτει πάνω στους ρουλεμάν ρουλεμάν.
 • Τοποθετήστε τις σχάρες εξαερισμού και το διαχύτη και, στη συνέχεια, συνδέστε όλα τα μέρη με υγρά καρφιά.
 • Όταν χρησιμοποιείτε διάτρητα πάνελ, η εγκατάσταση είναι πολύ απλοποιημένη. Τέτοια ράφια είναι τοποθετημένα σε αντίθετες πλευρές της οροφής, εξασφαλίζοντας έτσι μια φυσική κυκλοφορία αέρα πάνω και κάτω από την οροφή στο μπάνιο.


Εάν περνάει η εγκατάσταση της ράβδου, κάτω από τον αγωγό εξαερισμού, χρησιμοποιείται ανεμιστήρας-εξάτμιση.

Το σχέδιο δράσης θα είναι το ακόλουθο:

 • Η πρόσοψη του καλύμματος ανεμιστήρα αφαιρείται.
 • Στον πίνακα, γίνεται ένα άνοιγμα για τους συνδετήρες και το μηχανισμό.
 • Από το σύστημα εξαερισμού, πάνω από την ψευδοροφή, εγκαθίσταται ένας αγωγός αέρα (από πλαστικό ή κυματοειδές) στον χώρο εγκατάστασης.
 • Ο μηχανισμός εξαερισμού τοποθετείται στην οροφή.
 • Ο αγωγός συνδέεται με τον ανεμιστήρα.
 • Ο κύριος πίνακας είναι συνδεδεμένος.

Κατάλληλη τοποθέτηση των καλωδίων

Η καλωδίωση στο μπάνιο σύμφωνα με τα κλασικά θα πρέπει να γίνεται από τέτοια συστήματα: φάση, μηδέν και έδαφος. Σε παλαιότερα συστήματα, με διπλή καλωδίωση, το καλώδιο κατευθύνθηκε προς το σύστημα διανομής στην προσγείωση. Η νέα ηλεκτρική καλωδίωση περιέχει ήδη ένα τρίτο σύστημα: γείωση.

Πού να πάτε και πόσο θα εγκαταστήσει ο ανεμιστήρας το έργο των πλοίαρχων;

Το κόστος των υπηρεσιών του πλοιάρχου εξαρτάται από το έργο που εκτελείται. Στην πρωτεύουσα και στην πόλη του Neva, οι τιμές αρχίζουν από 500 ρούβλια και περισσότερο.

Στη Μόσχα

 1. Επισκευαστική εταιρεία Brigadir ул. Blokhin, δ. 9, από. 505. Τηλ: (812) 300-20-20.
 2. Profi.ru ул. Σχεδιαστής αεροσκαφών Mikoyan, 12, τηλ. +7 (495) 540-46-03.
 3. Κάνετε 123100, Ρωσία, Μόσχα, Τ.Θ. 27. τηλ.: 8 (499) 648 10 83.

Στην Αγία Πετρούπολη

 1. Λεωφόρος Πόλη-Μόσχα Μόσχα, σπίτι 79. τηλέφωνο: +7 (812) 908-05-34 · +7 (911) 198-98-64.
 2. LLC "Άνεση στο σπίτι" στην οδό Kronstadt, 17. τηλ.: +7 (981) 870-02-04.
 3. Ηλεκτρολόγος ул. Χυτοσίδηρος, 40. Κοντά στο μετρό. τηλ.: +7 (812) 981-94-06.

Ο εξαερισμός είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σύστημα οποιουδήποτε μπάνιου. Εάν εγκατασταθεί σωστά, θα έχετε τη βέλτιστη κυκλοφορία αέρα και θα δημιουργήσετε ένα ιδανικό μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο μέσω του διακόπτη φωτισμού

Για να εγκαταστήσετε σωστά μια συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο, πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά των κύριων τύπων ανεμιστήρων και να έχετε τις δεξιότητες κατασκευαστή και ηλεκτρολόγου. Προκειμένου να εκτελεστεί ποιοτικά η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα και ενός διακόπτη, πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο και να εγκριθεί μια σειρά ενεργειών, διαφορετικά οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τις υπηρεσίες.

Πλεονεκτήματα εγκατάστασης ανεμιστήρα

Το πρώτο σημάδι της ανάγκης να εγκαταστήσετε μια συσκευή εξαναγκασμού εξαερισμού στο μπάνιο - την εμφάνιση συμπύκνωσης, μύκητες ή μούχλα στις επιφάνειες του δωματίου. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν πηγή επιδείνωσης της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε ένα διαμέρισμα.

Εγκατάσταση του κουκούλα έχει θετική επίδραση επί της σερβιέτας κατάσταση του μπάνιου. Όταν το σχέδιο πραγματοποιείται κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο: εξαφάνιση κακοσμίας υγρασία ανασταλεί νέα εμφάνιση σκουριάς επί των μεταλλικών επιφανειών, σταματά την ανάπτυξη μούχλας, εξαφανίζεται υγρή επικάλυψη σε ένα κεραμίδι και καθρέφτες. Τρέχουσα μοντέλα των οπαδών δεν δημιουργούν υπερβολικό θόρυβο, έχουν μικρές διαστάσεις και την αισθητική εμφάνιση.

Τι είναι απαραίτητο για την εγκατάσταση του αναγκαστικού σχεδίου

Για να διαπιστώσετε αν απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός στο μπάνιο, αναλύστε την κατάσταση φυσικού αερισμού που κατασκευάστηκε κατά την κατασκευή του σπιτιού. Για να ελέγξετε την κουκούλα, αφαιρέστε το διακοσμητικό πλαίσιο από τον άξονα εξαερισμού και αφαιρέστε τα συσσωρευμένα απόβλητα από τον αγωγό αερισμού, ο οποίος συνήθως βρίσκεται κοντά στο ταβάνι. Στη συνέχεια, φέρτε ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στο αγωγό εξαερισμού. Εάν η φλόγα δεν αποκλίνει προς την πλευρά ή αποκλίνει μόνο ελαφρώς, αποφασίζεται η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού βυθίσματος.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η εισροή καθαρού αέρα στο μπάνιο. Συνήθως η κυκλοφορία του αέρα οργανώνεται μέσα από ένα μικρό κενό κάτω από την πόρτα στο μπάνιο. Επομένως, όταν το κουτί της πόρτας είναι εγκατεστημένο, το κατώφλι στο μπάνιο δεν είναι τοποθετημένο.

Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο, πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Η συσκευή πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις συνθήκες στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί. Ο ανεμιστήρας πρέπει να έχει επαρκή χωρητικότητα ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα καθαρού αέρα. Σημαντικοί παράγοντες κατά την αγορά της συσκευής θα είναι η τιμή, ο σχεδιασμός, το επίπεδο θορύβου.

Επιλογές σύνδεσης κουκούλας

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τον τρόπο σύνδεσης του ανεμιστήρα στο μπάνιο με το διακόπτη. Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι καλύτερα να οργανωθούν στο στάδιο της κατασκευής ή των μεγάλων επισκευών. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα καλώδια θα κρύβονται κάτω από το γύψο ή το κεραμίδι, και η εμφάνιση του μπάνιου δεν θα επηρεαστεί. Μπορείτε βεβαίως να κανονίσετε την εγκατάσταση της κουκούλας και μετά την επισκευή, αλλά στην περίπτωση αυτή ο σχεδιασμός θα χαλάσει από την εγκατάσταση του αγωγού για τα καλώδια τροφοδοσίας του ανεμιστήρα.

Εφαρμόστε τις ακόλουθες επιλογές για τη σύνδεση της κουκούλας:

 1. Ο ανεμιστήρας συνδέεται παράλληλα με τον φωτισμό του μπάνιου. Σε αυτήν την περίπτωση, η συσκευή θα ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα με το φωτισμό. Η κουκούλα θα λειτουργήσει μέχρι να σβήσει η λυχνία. Πλεονέκτημα της μεθόδου: εύκολη εγκατάσταση, χαμηλό κόστος εκτέλεσης. Το κύριο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από το έργο του φωτισμού. Για βέλτιστο αερισμό θα είναι απαραίτητο να αφήσετε το φωτισμό ενεργοποιημένο και αυτό συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα για την ηλεκτρική ενέργεια. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου θα είναι η παρουσία ενός μόνιμου βυθίσματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ατόμου που είναι εκεί.
 2. Γενικά, η κουκούλα συνδέεται μέσω ενός ξεχωριστού διακόπτη (με ένα ή δύο πλήκτρα). Ένα τέτοιο σχέδιο έχει ένα προφανές πλεονέκτημα - δεν θα υπάρχει ενέργεια που δαπανάται για άχρηστο φωτισμό και ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει μόνο εάν είναι απαραίτητο. Ο διακόπτης δύο κουμπιών χρησιμοποιείται όταν χρησιμοποιείτε συσκευή εξαερισμού σε συνδυασμό με φωτισμό, όταν ένα κουμπί ενεργοποιεί τον απορροφητήρα και ο άλλος ένας λαμπτήρας. Σε ένα μείον του σχεδίου είναι δυνατόν να μεταφέρουμε λίγο περισσότερο έξοδο από ένα καλώδιο, από ό, τι στην πρώτη παραλλαγή.
 3. Οι πιο σύγχρονες κουκούλες περιλαμβάνουν αισθητήρα κίνησης, αισθητήρα υγρασίας, χρονοδιακόπτη ύπνου. Ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη διαφορετικό από τους ακροδέκτες μηδέν και φάσης διαθέτει έναν ακροδέκτη για τη σύνδεση του καλωδίου σήματος. Το καλώδιο σήματος συνδέεται συνήθως στη γραμμή φωτισμού. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας μπορεί να ξεκινήσει, για παράδειγμα, μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού και την καθορισμένη χρονική περίοδο. Ο ανεμιστήρας μπορεί να συνδεθεί μέσω ενός διακόπτη με οποιοδήποτε αριθμό πλήκτρων.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον αγωγό εξαερισμού

Πριν από την τελική εγκατάσταση του ανεμιστήρα πρέπει να είναι προ-ορίσει μια θέση για να συνδέσετε ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Η τοποθέτηση των καλωδίων πραγματοποιείται στο shtroba από το κουτί διακλάδωσης. Στη συνέχεια, συνδέστε τα καλώδια στον αναπνευστήρα σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες τερματικά σύμβολα. Ουδέτερος αγωγός είναι συνδεδεμένος με το τερματικό ονομασία Ν, αγωγό φάσης που συνδέεται με τον ακροδέκτη L. Αν ο χρονοδιακόπτης ανεμιστήρα, αγωγό σήματος είναι συνδεδεμένο με το αντίστοιχο ακροδέκτη.

Πριν εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο κανάλι, αφαιρέστε τον διακοσμητικό πίνακα. Εάν ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος στον τοίχο με βίδες, πρώτα τρυπήστε τις οπές για τα πείρους. Η στερέωση της συσκευής εξαερισμού στον τοίχο πραγματοποιείται βιδώνοντας τις βίδες στο πείρο. Ο πείρος πρέπει πρώτα να εισαχθεί στις τρύπες. Εάν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση του ανεμιστήρα στις βίδες, η εγκατάσταση πραγματοποιείται με ειδική κόλλα ή σφραγιστικό. Μετά την αξιόπιστη εγκατάσταση του ανεμιστήρα, είναι εγκατεστημένο ένα διακοσμητικό πάνελ.

Τοποθέτηση του διακόπτη για σχεδίαση

Πρέπει να τοποθετηθεί ένα καλώδιο δύο ή τριών πυρήνων στο σημείο εγκατάστασης του διακόπτη, ανάλογα με τον τύπο του διακόπτη που χρησιμοποιείται. Όταν χρησιμοποιείτε τοίχους από γυψοσανίδα, τα σύρματα τοποθετούνται σε κυματοειδή σωλήνα. Τα άκρα του καλωδίου θα πρέπει να τοποθετούνται με μικρό περιθώριο στο κιβώτιο διακλάδωσης και στο διαμέρισμα διακόπτη. Το καλώδιο παραμένει για περαιτέρω χειρισμό όταν συνδέετε τους πυρήνες.

Πριν συνδέσετε τους πυρήνες καλωδίων στον διακόπτη, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα πλήκτρα και το περίβλημα. Ο διακόπτης ενός κλειδιού έχει δύο ακροδέκτες: ο ένας χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του κεντρικού αγωγού του δικτύου και ο δεύτερος για τη σύνδεση της εξόδου φάσης της συσκευής εξαερισμού.

Ο διακόπτης δύο πλήκτρων έχει τρεις ακροδέκτες επαφής. Οι δύο πρώτες έχουν την ίδια λειτουργία και ο τρίτος ακροδέκτης χρησιμοποιείται για τη σύνδεση της συσκευής φωτισμού. Με διακόπτη δύο κουμπιών, ο ανεμιστήρας εξαγωγής και η συσκευή φωτισμού στο μπάνιο μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα.

Καλωδίωση στο κιβώτιο διασταύρωσης

Η σύνδεση των συρμάτων στο κουτί διακλάδωσης είναι η πιο κρίσιμη στιγμή, απαιτώντας δράση με αυξημένη προσοχή. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την εναλλαγή καλωδίων στο κουτί διακλάδωσης, ανάλογα με τους τύπους των διακοπτών και των ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται.

Τα βασικά σχήματα σύνδεσης του ανεμιστήρα με τον διακόπτη είναι τα εξής:

 • όταν η κουκούλα ενεργοποιείται ταυτόχρονα με το φωτισμό.
 • όταν χρησιμοποιείτε ξεχωριστό διακόπτη εξαγωγής.
 • όταν χρησιμοποιείτε διακόπτη δύο κουμπιών.
 • όταν χρησιμοποιείτε μια κουκούλα με ένα χρονοδιακόπτη.

Για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με πρέπει να συνδεθούν στο σύρμα κιβώτιο συνδέσεων μηδέν ανεμιστήρα στον ουδέτερο δίκτυο σύρματος και η φάση του σύρματος ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένο με το σύρμα φάση από το διακόπτη στη συσκευή φωτισμού τα φώτα.

Όταν χρησιμοποιείτε ξεχωριστό διακόπτη για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα, πρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη εναλλαγή καλωδίων:

 1. Το μηδέν σύρμα της συσκευής εξαερισμού πρέπει να συνδεθεί στο ουδέτερο καλώδιο του δικτύου.
 2. Το καλώδιο φάσης του καλύμματος συνδέεται στο καλώδιο φάσης που προέρχεται από το διακόπτη.
 3. Ο αγωγός φάσης του δικτύου πρέπει να συνδεθεί στον ακροδέκτη εισόδου του διακόπτη.

Αν ένας διακόπτης δύο θέσεων χρησιμοποιείται ως συσκευή μεταγωγής, πρέπει να εκτελεστούν οι ακόλουθες ενέργειες:

 1. Το μηδέν καλώδιο από τον αναπνευστήρα πρέπει να συνδεθεί στον αγωγό τροφοδοσίας μηδέν.
 2. Το καλώδιο φάσης που προέρχεται από τον απορροφητήρα πρέπει να συνδεθεί με έναν αγωγό φάσης που προέρχεται από έναν από τους δύο ακροδέκτες εξόδου του διακόπτη.
 3. Το καλώδιο φάσης του δικτύου πρέπει να συνδεθεί στον ακροδέκτη εισόδου του διακόπτη δύο διακοπτών.
 4. Το δεύτερο τερματικό εξόδου χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του φωτιστικού.

Όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, η εναλλαγή σύρματος πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τα καλώδια φωτισμού του μπάνιου. Διαδικασία:

 1. Το ουδέτερο καλώδιο του δικτύου πρέπει να συνδεθεί με τις μηδενικές φλέβες του ανεμιστήρα και της συσκευής φωτισμού.
 2. Το καλώδιο φάσης του δικτύου συνδέεται στον ακροδέκτη εισόδου του διακόπτη και στον αγωγό φάσης του ανεμιστήρα.
 3. Το καλώδιο από τον ακροδέκτη εξόδου του διακόπτη πρέπει να συνδεθεί μαζί με τον αγωγό φάσης της συσκευής φωτισμού και το καλώδιο σήματος της κουκούλας.

Το καλώδιο τροφοδοσίας φάσης πρέπει κατ 'ανάγκη να προστατεύεται από ένα διακόπτη κυκλώματος, ο οποίος, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να αποσυνδέει αξιόπιστα ολόκληρο το κύκλωμα τροφοδοσίας ρεύματος. Η διατομή του καλωδίου υπολογίζεται με βάση το φορτίο που χρησιμοποιείται. Αφού κάνετε όλη τη δουλειά, πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία κάθε συσκευής στο μπάνιο.

Εγκαταστήστε τον εξαερισμό για μικρό χρονικό διάστημα, οι περισσότερες φορές δαπανώνται για προπαρασκευαστικές εργασίες. Ο χρόνος και τα χρήματα που δαπανώνται για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα είναι περισσότερο από την αποπληρωμή από την υγεία των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα.

Διάταξη επιλογής, εγκατάστασης και καλωδίωσης του ανεμιστήρα ERA 4S ET με χρονοδιακόπτη στο μπάνιο

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας "Ηλεκτρολόγος σημειώνει".

Επί του παρόντος, ολοκληρώνομαι με επιτυχία τις επισκευές στο μπάνιο μου.

Σχετικά με τα στάδια επισκευής, δεν θα σας πω στο πλαίσιο αυτού του ιστότοπου, αλλά θα μοιραστώ το ηλεκτρικό έργο με ευχαρίστηση, αν και στις επόμενες δημοσιεύσεις μου.

Μην το χάσετε - το έντυπο εγγραφής βρίσκεται στη δεξιά στήλη του ιστότοπου.

Και σήμερα, για την προσοχή σας, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα άρθρο σχετικά με την επιλογή, εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο.

Η τοποθέτηση του μπάνιου αναφέρεται σε δωμάτιο με αυξημένο κίνδυνο, δηλ. η σχετική υγρασία του αέρα υπερβαίνει το 60% (PUE, 1.1.13). Υγρασία προωθεί εμφάνιση των καλουπιών και μύκητες και διάφορα έντομα, αράχνες και σφάλματα (χιλιόποδα, σφάλματα χάπι, diplura κλπ) αποφλοίωση και ζημιά σε έπιπλα, επιταχύνει σκούριασμα των μεταλλικών δομών, κλπ

Από αυτή την άποψη, για να μειωθεί η υγρασία του δωματίου, καθώς και για να αφαιρεθούν διάφορες δυσάρεστες οσμές, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα ανεμιστήρα εξαγωγής, δεδομένου ότι ένας φυσικός εξαερισμός σαφώς δεν αρκεί.

Φυσικά, προτού εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής, πρέπει να ελέγξετε το ρεύμα του άξονα εξαερισμού. Προσωπικά, ελέγχω αυτό χρησιμοποιώντας τυπικές μεθόδους - ταιριάζει ή ένα φύλλο χαρτιού.

Με κανονικό αερισμό, η φλόγα πρέπει να αποφεύγεται προς τον άξονα. Ομοίως, με ένα φύλλο χαρτιού - πρέπει να στραφεί στο ορυχείο.

Εάν το ορυχείο είναι φραγμένο και δεν λειτουργεί σωστά, τότε πρέπει να καλέσετε ειδικές υπηρεσίες για να το καθαρίσετε. Εδώ, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο

Έχω επιλέξει τον ανεμιστήρα για το μπάνιο σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια.

1. Παραγωγικότητα

Σύμφωνα με το SNIP 31-01-2003 «Κτίρια κατοικιών», πίνακας 9.1., Η ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 (m3 / h), δηλ. Για μια ώρα από το μπάνιο πρέπει να αντληθούν τουλάχιστον 25 (κυβικά μέτρα) αέρα. Συνεπώς, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να επιλέγεται με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή την τιμή και, εκτός από κάποιο περιθώριο - δεν θα είναι χειρότερο ακριβώς επειδή οι κανόνες που δίνονται στο SNiPe είναι ελάχιστοι.

2. Θόρυβος

Το δεύτερο κριτήριο για την επιλογή ανεμιστήρα είναι ο θόρυβος.

Από καιρό είναι γνωστό σε όλους ότι ένα αυξημένο επίπεδο θορύβου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει βλαπτική επίδραση σε ένα άτομο.

Το αυτί μας αντιλαμβάνεται τους ήχους με συχνότητα που κυμαίνεται από 20 (Hz) έως 20.000 (Hz). Για τη μέτρηση της στάθμης θορύβου, το πιο ενδιαφέρον είναι το εύρος από 45 (Hz) έως 11000 (Hz), δηλ. εκτίμηση του θορύβου εκτελείται από μια ειδική συσκευή για ηχόμετρο 8 μεσαία περιοχή: 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Hz). Έτσι, οι κανόνες 2.1.2.2645-10 SanPiN «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια κατοικιών και χώρων», παράγραφος 6.1., Παράρτημα 3, υπάρχουν απαιτήσεις για τα πρότυπα θορύβου από εξωτερικές πηγές, που είναι ο ανεμιστήρας εξάτμισης.

Αποδεικνύεται ότι το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα που λειτουργούν στη διάρκεια της ημέρας (από 7-00 έως 23-00) θα πρέπει να είναι στην κλίμακα 23-58 (dB) και το βράδυ (23-00 έως 7-00) στην περιοχή 13- 50 (dB) σε μεσαίες συχνότητες 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Ηζ).

Από την εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι ανεμιστήρες με επίπεδο θορύβου μέχρι 35-40 (dB) είναι αρκετά αποδεκτοί για εγκατάσταση και δεν δημιουργούν δυσφορία.

3. Κατασκευή

Ο σχεδιασμός του ανεμιστήρα σχετίζεται άμεσα με τη θέση της εγκατάστασής του και τις διαστάσεις των αξόνων εξαερισμού.

Ο αγωγός του άξονα εξαερισμού περνά στη γωνία του λουτρού. Έχω ήδη καλύψει τους τοίχους με γυψοσανίδες ανθεκτικές στην υγρασία και κόψω μια οπή στο φρεάτιο στον τοίχο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 mm.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστώ έναν τοίχο ανεμιστήρα τοίχου με διάμετρο φλάντζας όχι περισσότερο από 100 (mm).

Κατά την εκτέλεση, οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε: αξονική, φυγοκεντρική, καλοριφέρ, κανάλι, οροφή κλπ. Πηγαίνετε στις λεπτομέρειες των διαφορών και των εφαρμογών τους, δεν θα, αυτό μπορεί να διαβαστεί σε άλλους εξειδικευμένους δικτυακούς τόπους.

Η επιλογή του σταμάτησα στον αξονικό ανεμιστήρα, tk. Είναι εύκολο να εγκατασταθούν, να έχουν καλή απόδοση και λογικό κόστος.

4. Κλάση προστασίας

Στο άρθρο μου σχετικά με την εγκατάσταση πριζών στο μπάνιο, μίλησα λεπτομερώς για τις ζώνες στις οποίες χωρίζεται αυτό το δωμάτιο. Σας συνιστούμε να πάτε σε αυτόν τον σύνδεσμο και να διαβάσετε περισσότερα για αυτά.

Για το μπάνιο μου μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ντους με ένα δίσκο ντους, αλλά χωρίς ένα σταθερό διαμέρισμα.

Θα εξηγήσω ότι στη γωνία θα υπάρχει μπάνιο, και στον τοίχο - ένα ντους από ένα τροπικό ντους. Λίγο ακόμα θα υπάρχει νεροχύτης.

Ο ανεμιστήρας θα διατάσσεται στην απέναντι τοίχο σε απόσταση 1,5 (m) από την άκρη του λουτρού, και 0.75 (m) από την άκρη του κελύφους, εν τούτοις είναι εφαρμόζεται στην τρίτη ζώνη. Από αυτή την άποψη, ο βαθμός προστασίας του περιβλήματος του ανεμιστήρα δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από το IPX1, και ακόμη καλύτερο IPX4.

5. Πρόσθετες λειτουργίες

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με πολλές χρήσιμες και μερικές φορές άχρηστες λειτουργίες αυτοματισμού, όπως για παράδειγμα ο ενσωματωμένος ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης, ο αισθητήρας υγρασίας, ο αισθητήρας κίνησης, ο φωτομετρητής, το τηλεχειριστήριο.

Εγώ αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει το πιο εύκολο ανεμιστήρα, αλλά σκέφτηκα την ευκολία, την άνεση και την οικονομία αποφάσισε ότι ο έλεγχος του ανεμιστήρα θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω ενός χρονοδιακόπτη, έτσι άρχισε να ψάχνει για μοντέλα με ηλεκτρονικά χρονόμετρα.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμό και τιμές. Εδώ είναι τα πιο κοινά μοντέλα: Αθόρυβο (αθόρυβο), Electrolux EAF, Decor.

Ως εκ τούτου, η επιλογή, σταμάτησα σε ένα αξονικό ανεμιστήρα εξάτμισης ERA 4S ET από τη ρωσική κατασκευαστή «Εποχή» (το παλιό «Ekovent»).

Συσκευασία και εμφάνιση.

Η τιμή της ERA 4S ET κατά τη στιγμή της γραφής ήταν 947 ρούβλια, η οποία κατ 'αρχήν έγινε πλεονέκτημα κατά την επιλογή της, δηλ. σε μια πολύ λογική και προσιτή τιμή (όχι τη διαφήμιση), πήρα τις επιδόσεις που χρειαζόμουν, ακόμα και με τις πρόσθετες λειτουργίες που χρειαζόμουν.

Η εταιρεία "Era" έχει ήδη διατεθεί στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρέχει εγγύηση για το προϊόν της για 5 χρόνια, η οποία δεν μπορεί παρά να χαίρεται.

Στην εμφάνιση, δεν έχω κανένα παράπονο - είναι ένα εντελώς κλασικό σχέδιο.

Επεξήγηση του ERA 4S ET:

 • 4 - σειρά
 • S - παρουσία προστατευτικού δικτυώματος από έντομα
 • ET - διαθεσιμότητα ηλεκτρονικού χρονοδιακόπτη

Προδιαγραφές ERA 4S ET:

 • η τάση δικτύου είναι 220-240 (V)
 • κατανάλωση ενέργειας 14 (W)
 • παραγωγικότητα 97 (m3 / h)
 • επίπεδο θορύβου 35 (dB)
 • διάμετρος φλάντζας 100 (mm)
 • με μία ταχύτητα
 • τάξη προστασίας IP24
 • βάρος 500 (g)

Παρεμπιπτόντως, το επίπεδο θορύβου αυτού του ανεμιστήρα είναι αρκετά αποδεκτό. Είχα κάπως εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα με επίπεδο θορύβου 45 (dB) - έτσι ήταν πολύ καλά "ακουστό".

Αυτό το μοντέλο ανεμιστήρα έχει έναν κινητήρα σε ρουλεμάν που προστατεύεται από την υπερθέρμανση των περιελίξεων, δηλ. Όταν η θερμοκρασία των περιελίξεων του κινητήρα ξεπεραστεί, ο ανεμιστήρας σβήνει αυτόματα.

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Όπως είπα, στον τοίχο διάτρησα μια έξοδο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 (mm). Υπάρχει επίσης ένα καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5) στο κυματοειδές σωλήνα από το διακόπτη.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής και πραγματοποιείται σε αυτή την ίδια τρύπα.

Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες με αυτοκόλλητες βίδες, οι οποίες συνοδεύονται από πείρους.

Αλλά αποφάσισα να το εγκαταστήσω όχι σε βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση, αλλά στο σφραγιστικό σιλικόνης υγιεινής "Germent" από την εταιρεία "Moment", tk. Δεν ήθελα να γυρίσω και πάλι ένα νέο κεραμίδι, και εκτός από 4 μέρη, αλλά ξαφνικά θα έσπαγε, θα λείανση ή κάτι άλλο θα συνέβαινε.

Έχω ήδη κάνει αυτό με αντικείμενα πολλές φορές - είναι πολύ σφιχτό, κανείς δεν παραπονέθηκε για τους πελάτες.

Γι 'αυτό, ξεβιδώστε μια μικρή βίδα από την πλευρά του ανεμιστήρα και αφαιρέστε το διακοσμητικό μπροστινό πλαίσιο.

Η περίσσεια αυλακώσεων πρέπει να αποκοπεί και το καλώδιο στον άξονα πρέπει να μετακινηθεί προς τα πλάγια έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στη ροή του αέρα.

Εφαρμόστε τον ανεμιστήρα στην τρυπητή οπή και ξεκινήστε το καλώδιο τροφοδοσίας. Με την ευκαιρία, δεν είχα χρησιμοποιήσει μια ειδικά σχεδιασμένη τρύπα για είσοδο καλωδίου, επειδή δεν μου ταιριάζει. Έπρεπε να βάζω μια ξεχωριστή οπή στο περίβλημα του ανεμιστήρα στην απαιτούμενη θέση.

Τοποθετούμε το στεγανοποιητικό υλικό γύρω από την περίμετρο της οπής εξαερισμού, εφαρμόζουμε τον ανεμιστήρα, ελέγξουμε το επίπεδο της θέσης του, το πιέζουμε στην επιφάνεια και αφήνουμε το σφραγιστικό να στερεοποιηθεί. Για να στερεώσετε τον ανεμιστήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ταινία βαφής.

Μετά από περίπου 2-3 ​​ώρες το στεγανωτικό θα στερεοποιηθεί.

Το επόμενο στάδιο θα συνδέει τον ανεμιστήρα με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Περνάμε στα πιο ενδιαφέροντα. Έτσι, για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη είχαμε ένα 3-καλώδιο VVG καλώδιο (3x1.5) που. Μια τέτοια διατομή θα επαρκεί, τόσο για την τροφοδοσία του φωτισμού όσο και για τον ανεμιστήρα, επειδή Η ισχύς του τελευταίου είναι μόνο 14 (W). Δείτε τον πίνακα για την επιλογή διατομών αγωγών και καλωδίων.

Είπα ήδη ότι αρχικά ήθελα να αγοράσω τον απλούστερο ανεμιστήρα χωρίς πρόσθετες λειτουργίες, που ελέγχονται από ένα ξεχωριστό κλειδί διακόπτη, αλλά κατά τη διαδικασία αναζήτησης έχω αλλάξει γνώμη για τον ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη.

Το γεγονός είναι ότι για τη σύνδεση ενός συμβατικού ανεμιστήρα χρειάζεστε ένα καλώδιο τριών πυρήνων, δηλ. ο ανεμιστήρας πρέπει να τροφοδοτείται με μια φάση από το διακόπτη, μηδέν και γείωση. Για να γίνει αυτό, έβαλα επίσης ένα καλώδιο 3 συρμάτων από το διακόπτη στο σημείο εγκατάστασης του ανεμιστήρα.

Έτσι φαίνεται το διάγραμμα σύνδεσης ανεμιστήρα μέσω του διακόπτη δύο πλήκτρων. Ένα κουμπί ενεργοποιεί τον φωτισμό και το άλλο - τον ανεμιστήρα. Πολύ βολικό: ανεξάρτητα από το φωτισμό, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα.

Και εδώ είναι το διάγραμμα σύνδεσης για τον ανεμιστήρα με ένα διακόπτη ενός κουμπιού. Σε αυτό το σχήμα, όταν ο φωτισμός είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας θα ανάψει ταυτόχρονα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο, αυτό το σχήμα δεν είναι πολύ βολικό, καθώς ο ανεμιστήρας θα σβήσει μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού, χωρίς να αερίζεται ανάλογα το δωμάτιο.

Κατ 'επιλογήν, μετά την έξοδο από το μπάνιο, αφήστε το φωτισμό και ο ανεμιστήρας να ανάψει για λίγο, αλλά το κύριο πράγμα είναι να μην ξεχάσετε να τα απενεργοποιήσετε αργότερα, διαφορετικά δεν μπορείτε να αυξήσετε τις κιλοβατώρες ανά μήνα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη στο "σωστό", απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων: φάση, μηδέν, γείωση και ελεγχόμενη φάση από τον διακόπτη. Κατ 'αρχήν, το περίβλημα του ανεμιστήρα κατασκευασμένο από πλαστικό και δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο με το έδαφος, και ένας τρίτος αγωγός (PE) στο καλώδιο μπορώ να χρησιμοποιήσω για άλλους σκοπούς, και να ελέγχει το χρονόμετρο.

Σχέδιο που συνδέει έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη μέσω ενός διακόπτη δύο κουμπιών.

Για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερή τάση 220 (V) στους ακροδέκτες L-N και ο χρονοδιακόπτης εκτελείται από τη φάση που παρέχεται από τον διακόπτη στον ακροδέκτη "T".

Μετά τη σύνδεση, τοποθετήστε το διακοσμητικό κάλυμμα πίσω με ένα αντι-κουνουπιέρα και στρίψτε τη βίδα στερέωσης.

Κατά την εγκατάσταση της ηλεκτρικής καλωδίωσης, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα κουτιά διακλάδωσης στο ελάχιστο, και οι αποσυνδέσεις θα πρέπει να διεξάγονται απευθείας στα βαθιά podzroetniki. Θα γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο σχετικά με αυτό.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε τα ακόλουθα.

Από την ασπίδα διαμερίσματος στο κουτί διακόπτη υπάρχει το καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5).

Το χρωματικό σήμα είναι στάνταρ: λευκό, μπλε και κίτρινο-πράσινο χρώμα.

Το λευκό καλώδιο συνδέεται στο κοινό τερματικό του διακόπτη (κόκκινο σχέδιο χρωμάτων). Το μπλε σύρμα συνδέεται σε ένα δοχείο με μηδενικές γραμμές για τον ανεμιστήρα και τον φωτισμό και το κίτρινο-πράσινο σύρμα συνδέεται με τον προστατευτικό αγωγό της γραμμής φωτισμού. Για να συνδέσω τους πυρήνες, χρησιμοποίησα τα τερματικά Wago. Πάνω απ 'όλα, μου αρέσουν τα τερματικά της σειράς 222, αλλά έχουν σχετικά μεγάλες διαστάσεις, οπότε χρησιμοποιώ τις σειρές 773 και 2273 σε μια διαφανή θήκη για να συνδέσω τα καλώδια με τα υποθαλάσσια. Τα τελευταία έχουν μικρότερες διαστάσεις και τοποθετούνται χωρίς προβλήματα στο podrozetniki.

Χρησιμοποιώ ακροδέκτες Wago μόνο σε κυκλώματα χαμηλού ρεύματος κατά τη σύνδεση φωτιστικών, αισθητήρων, ανεμιστήρων κλπ. Στο ίδιο κύκλωμα ισχύος, χρησιμοποιώ άλλους τρόπους σύνδεσης των καλωδίων, για παράδειγμα, μανίκια.

Το εξερχόμενο καλώδιο στον ανεμιστήρα συνδέεται ως εξής:

 • Λευκός αγωγός (σύμφωνα με το κόκκινο χρώμα) - στο κοινό τερματικό του διακόπτη
 • μπλε αγωγός - το μηδέν συνδέεται με το μηδέν του καλωδίου τροφοδοσίας
 • κίτρινο-πράσινο φλέβα (κίτρινο σχήμα) - σε μία από τις εξόδους του διακόπτη

Έτσι, με ένα πλήκτρο θα ενεργοποιήσω τον φωτισμό, και το άλλο - θα ελέγξω τον χρονοδιακόπτη του ανεμιστήρα.

Στον ίδιο τον ανεμιστήρα, το καλώδιο συνδέεται ως εξής:

 • άσπρος αγωγός (σχήμα κόκκινου χρώματος) - ακροδέκτης "L"
 • μπλε καλώδιο - ακροδέκτης "N"
 • κίτρινο-πράσινο (κίτρινο σχήμα) - μεσαίο τερματικό "T"

Ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη μπορεί επίσης να συνδεθεί μέσω ενός διακόπτη με ένα κουμπί.

Μετά τη σύνδεση, ελέγξουμε τη λειτουργία του. Ναι, παρεμπιπτόντως, όταν λειτουργεί ο ανεμιστήρας, η μπλε ένδειξη "Δίκτυο" είναι αναμμένη.

Η αρχή λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET

Και τώρα στραφούμε στην αρχή του ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη ERA 4S ET.

Ο ανεμιστήρας ERA 4S ET έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Οι τρόποι αλλαγής πραγματοποιούνται αλλάζοντας το jumper (jumper) στην ηλεκτρονική πλακέτα.

Για λόγους σαφήνειας, έχω συντάξει ένα κύκλωμα για τη σύνδεση ενός ανεμιστήρα με ένα χρονόμετρο μέσω ενός διακόπτη ενός πλήκτρου.

1. Η λειτουργία "τουαλέτας"

Στη λειτουργία "τουαλέτας", ο βραχυκυκλωτήρας είναι εγκατεστημένος ως εξής:

Ο αλγόριθμος έχει ως εξής. Όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Αφού ο διακόπτης είναι απενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί για λίγο, ο οποίος ρυθμίζεται από το κουμπί "Χρόνος" που έχει ρυθμιστεί απευθείας πάνω στην πλακέτα. Ο χρόνος μπορεί να ρυθμιστεί με ένα κατσαβίδι στο εύρος από 15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά, αν και πολύ, πολύ "με το μάτι".

Ας υποθέσουμε ότι θέτουμε χρόνο περίπου 5 λεπτών. Έτσι, μετά την απενεργοποίηση του διακόπτη με κλειδί, ο ανεμιστήρας θα συνεχίσει να λειτουργεί για άλλα 5 λεπτά, ενώ ο καιρός θα είναι ήδη απουσία σας. Πολύ βολικό. Ας υποθέσουμε ότι πήγατε στην τουαλέτα ή πήρατε ντους, στη συνέχεια άφησα το μπάνιο και ο ανεμιστήρας συνεχίζει να "καθαρίζει" τον αέρα για άλλα 5 λεπτά αφού φύγετε.

2. Η λειτουργία "Μπάνιο"

Στη λειτουργία "Μπάνιο", ο βραχυκυκλωτήρας ρυθμίζεται ως εξής:

Σε αυτή τη λειτουργία, ο ανεμιστήρας λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Η έννοια αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ότι ο θόρυβος του ανεμιστήρα και τα ρεύματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του δεν παρεμβαίνουν όταν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο.

Αλγόριθμος λειτουργίας: όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας δεν θα λειτουργήσει. Εάν το κλειδί έχει τεθεί σε λειτουργία για περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα, αν είναι απενεργοποιημένο, ο ανεμιστήρας θα ανάψει για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τον έλεγχο "Time" (15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά). Εάν εισέλθετε στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα), ο ανεμιστήρας δεν θα ενεργοποιηθεί όταν το κλειδί είναι απενεργοποιημένο.

Ίσως, για μένα, ο πρώτος τρόπος "Τουαλέτα" είναι πιο κατάλληλος, επομένως θα το αφήσω. Ο χρόνος θα ρυθμιστεί ήδη σε λειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET, δείτε το βίντεο:

Στο τέλος αυτού του άρθρου, συνιστώ να εξοικειωθείτε με μια πολύ λεπτομερή και σαφή έκθεση σχετικά με την εγκατάσταση καλωδίων στο μπάνιο.

Πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο + πώς να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ένας από τους τρόπους διασφάλισης ενός άνετου μικροκλίματος σε ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης. Οι απλούστερες συσκευές - ανεμιστήρες - τελικά αποδείχθηκαν ότι αντικαταστάθηκαν από χωριστά συστήματα και κλιματιστικά, αλλά παρέμειναν σχετικές στο μπάνιο ή το μπάνιο.

Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό και αφαίρεση αέρα.

Οι λόγοι για την εγκατάσταση ενός εγχώριου ανεμιστήρα

Το υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στο σπίτι βρίσκεται στο μπάνιο ή σε ένα συνδυασμένο μπάνιο - όπου το νερό είναι ενεργά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικρά μεγέθη δωματίων, τα χαρακτηριστικά επένδυσης τοίχων, η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα αποτελούν επιπλέον παράγοντες στους οποίους η υψηλή υγρασία γίνεται το πιο επικίνδυνο.

Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μύκητα και μύκητες - δυσάρεστοι μικροοργανισμοί που σχηματίζουν αποικίες και είναι ισχυρά αλλεργιογόνα.

Η εμφάνιση μαύρων κουκίδων στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων ή το συμπύκνωμα δεν έχουν χρόνο για να στεγνώσουν πάνω στα κάτοπτρα, είδη υγιεινής και σωλήνες - τα πρώτα σημάδια ότι το σύστημα φυσικού αερισμού είναι σπασμένο. Ο λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη καθαρού αέρα μέσα από τα ανοίγματα παραθύρων (κουφώματα, τραβέρσες, ειδικές οπές κάτω από το παράθυρο).

Σε μια ιδιωτική κατοικία, προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη ρύθμιση αεραγωγών ή βαλβίδων τροφοδοσίας στους τοίχους.

Η απλούστερη λύση που επιτρέπει την υποχρεωτική κυκλοφορία αέρα στο μπάνιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν ελκυστικό λακωνικό σχεδιασμό και άνετο έλεγχο, έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου και απόδοση, επαρκή για να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχει εμπειρία της συσκευής καλωδίωσης, μπορείτε να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα μόνοι σας.

Κριτήρια για την επιλογή του σωστού εξοπλισμού

Για να αγοράσετε έναν καλό ανεμιστήρα, μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ και να μάθετε όλα τα μυστικά από τον πωλητή-σύμβουλο. Ωστόσο, η ελπίδα για ειλικρινείς και αξιόπιστες πληροφορίες δεν αξίζει 100%, δεδομένου ότι ένα από τα καθήκοντα του πωλητή είναι συχνά η πώληση παλαιών ή ακριβότερων προϊόντων. Είναι καλύτερα να αντισταθούμε και να μελετήσουμε προκαταρκτικά τις σημαντικές πτυχές της επερχόμενης αγοράς.

Τύποι ανεμιστήρων οικιακής χρήσης

Σε αντίθεση με τις μονάδες παραγωγής, οι οικιακές συσκευές είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν μικρότερη ισχύ και φαίνονται λιγότερο βιομηχανικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σταθεροί μηχανισμοί εξαερισμού που είναι ενσωματωμένοι στον τοίχο ή στην οροφή (τα κινητά φορητά συστήματα χρησιμοποιούνται σε εργοτάξια, εργαστήρια κλπ.).

Μέσω της εισαγωγής αέρα και του σχεδιασμού, οι εγχώριοι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Αξονική, τοποθετημένη σε κυλινδρικό σώμα και εξοπλισμένη με λεπίδες, πιάνοντας και προωθώντας τον αέρα παράλληλα προς τον άξονα.
 • Radial, χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα από την αξονική εκδοχή σε ακτινική καθώς περνά μέσα από την πτερωτή της συσκευής.

Ο πρώτος τύπος είναι σε ζήτηση πολύ πιο συχνά λόγω της απλότητας του σχεδιασμού και της εγκατάστασης σε ένα οικιστικό περιβάλλον.

Στη θέση και τον τρόπο εγκατάστασης, διακρίνονται επίσης δύο ομάδες:

 • Επικάλυψη, με τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα, τοποθετημένο στην οπή εξαερισμού (πιο συχνά στον τοίχο κάτω από την οροφή).
 • κανάλι, πιο ισχυρό και ήσυχο, που τοποθετούνται μέσα στους αγωγούς.

Για ένα διαμέρισμα της πόλης μόνο η πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλη, και για τις ιδιωτικές κατοικίες υπάρχουν επιλογές.

Συχνά, όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο, εστιάζουν αποκλειστικά στο σχεδιασμό. Η εμφάνιση είναι σημαντική, αλλά χωρίς κατάλληλες τεχνικές ιδιότητες, η συσκευή δεν θα αντιμετωπίσει την εργασία που της έχει ανατεθεί. Εξετάστε τις παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών για το μπάνιο

Ο ανεμιστήρας έχει πολύ λιγότερες αποχρώσεις από ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο, ωστόσο για μια άνετη διαμονή είναι σημαντικό κάθε χαρακτηριστικό:

 • Η απόδοση της συσκευής, αντανακλώντας την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • επίπεδο θορύβου ·
 • ασφάλεια (προστασία από την υγρασία).

Η απόδοση αναφέρεται πάντοτε στην τεχνική περιγραφή της συσκευής. Οι μέσοι αριθμοί είναι της τάξης των 50-250 m³ / h.

Οι δείκτες του παραγόμενου θορύβου κυμαίνονται από 25 έως 50 dB. Όσο χαμηλότερη είναι η ένταση του θορύβου, τόσο πιο ήσυχη λειτουργεί ο ανεμιστήρας, αντίστοιχα, η πιο ήσυχη είναι η κατάσταση στο σπίτι. Ιδανικές είναι οι παράμετροι των 25-30 dB. Είναι υποχρεωτικές εάν η συσκευή λειτουργεί σε νυχτερινή λειτουργία. Ανατρέξτε προσεκτικά στην επιλογή ισχυρών μοντέλων, στα οποία η στάθμη θορύβου φτάνει στο μέγιστο.

Ο ανεμιστήρας αναφέρεται σε ηλεκτρικές συσκευές, οπότε ο βαθμός προστασίας είναι επίσης σημαντικός. Για το μπάνιο είναι κατάλληλος εξοπλισμός με σήμανση IP 44 και IP 45.

Υπολογισμός της παραγωγικότητας από τον τύπο

Βρείτε την παραγωγικότητα της συσκευής είναι απλή - αναφέρεται στο διαβατήριο, αλλά πώς να καθορίσετε εάν ένας ανεμιστήρας με τέτοια χαρακτηριστικά είναι κατάλληλος για το μπάνιο σας; Μια από τις λύσεις είναι να κάνετε υπολογισμούς χρησιμοποιώντας έτοιμους τύπους. Και πρώτα πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να μάθετε τη βέλτιστη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό του όγκου είναι γνωστός από το σχολείο:

V = a x b x h

(το μήκος πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το πλάτος, τότε το αποτέλεσμα που λαμβάνεται - από το ύψος)

Για παράδειγμα, το μήκος του μπάνιου - 2 m, πλάτος - 1, 8 m, ύψος - 2, 5 m. Όσο πολλαπλασιάζουμε, έχουμε όγκο 9 m³.

Επιπλέον, θα απαιτηθούν οι παράμετροι της συναλλαγματικής ισοτιμίας για το μπάνιο.

Με την οικοδόμηση κώδικες για μια οικογένεια 1-3 ατόμων πολλαπλότητα (ποσότητα φρέσκου αλλαγές αέρα την ώρα) είναι ίσο με 6 αν διαμένουν πάνω από 3 - 8. Πολλαπλασιασμός το προκύπτον όγκος των 9 m³ έως 8, απόκτηση 72 m³ / h. Επομένως, κατά την αγορά της συσκευής, δώστε προσοχή σε δείγματα με χωρητικότητα 75 m³ / h ή ελαφρώς υψηλότερα.

Σύγχρονες πρόσθετες συσκευές

Οι απλούστερες τροποποιήσεις, εξοπλισμένες με θορυβώδη περιστρεφόμενη βίδα και με μια δυσάρεστη μέθοδο ελέγχου, είναι κάτι παρελθόν. Σήμερα, οι ανεμιστήρες του μπάνιου είναι εξοπλισμένοι με συσκευές που επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους και ακόμη και σας επιτρέπουν να προγραμματίσετε τη διαδικασία ανταλλαγής αέρα. Ας εξετάσουμε κάποιες βελτιώσεις:

 • Βαλβίδα ελέγχου. Αυτό είναι ένα ειδικό αυτόματο κλείστρο, το οποίο εμποδίζει τον αέρα εξαγωγής να επιστρέψει στο δωμάτιο. Μόλις ο ανεμιστήρας κλείσει, το κλείστρο κλείνει.
 • Αισθητήρας κίνησης. Τεχνική προσαρμογή, αντίδραση στην εμφάνιση του ανθρώπου. Η εφαρμογή του δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη, καθώς τα σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ένα άτομο βρίσκεται στο μπάνιο δεν είναι αρκετά για να τον αέρα.
 • Αισθητήρας υγρασίας. Η συσκευή ρυθμίζει αυτόματα την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SanPiN (5179-90), η υγρασία στο δωμάτιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60-65%. Αν ο αριθμός είναι υψηλότερος - ενεργοποιείται η υδροστατική μονάδα και αρχίζει ο ανεμιστήρας.
 • Το χρονόμετρο. Συσκευή που σας επιτρέπει να καθυστερείτε τον ανεμιστήρα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι ο αισθητήρας κίνησης έχει ενεργοποιήσει ή πατήσατε το κουμπί απενεργοποίησης φωτός - και ακριβώς 15 (30, 45) λεπτά ο ανεμιστήρας ανάβει.

Πρόσθετη λειτουργία "εξαερισμός" - η δυνατότητα συνεχούς συντήρησης του μπάνιου ως άνετου μικροκλίματος. Η συσκευή λειτουργεί πάντοτε σε χαμηλή ταχύτητα, αλλά εάν είναι απαραίτητο, ενεργοποιείται με πλήρη ισχύ.

Η σύνδεση αρκετών ηλεκτρικών συσκευών σε ένα μόνο δίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για εξοπλισμό κουκούλας.

Σχέδια σύνδεσης ανεμιστήρων στο μπάνιο

Η δυνατότητα χρήσης διαφόρων τρόπων ενεργοποίησης και ρύθμισης του ανεμιστήρα τοποθετείται πριν από την επιλογή του επιθυμητού κυκλώματος. Κατά τη σύνδεση είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, την παρουσία πρόσθετων συσκευών και τις συστάσεις του κατασκευαστή. Το πιο απλό σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα με ενσωματωμένη συσκευή on / off.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πώς μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Η διαδικασία ελέγχου γίνεται ευκολότερη, αλλά θα χρειαστεί να τοποθετήσετε μερικά πρόσθετα καλώδια.

Η ρύθμιση του χρονοδιακόπτη περιπλέκει κάπως τη διαδικασία σύνδεσης: απαιτείται ακόμα ένα πρόσθετο καλώδιο φάσης.

Το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα μαζί με τον φωτισμό είναι βολικό από την άποψη του ελέγχου, αλλά είναι αναποτελεσματικό. Αποδεικνύεται ότι το δωμάτιο αερίζεται μόνο κατά την περίοδο αυτή, ενώ η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη. Αυτό οδηγεί είτε σε ατελές αερισμό είτε σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Μια πιο πρακτική επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα διακόπτη δύο κουμπιών.

Πριν από την επιλογή του σχεδίου, προσδιορίστε εάν υπάρχει η πιθανότητα σβέσης και τοποθέτησης επιπλέον ηλεκτρικών καλωδίων.

Οδηγίες εγκατάστασης για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη

Για αυτόματη συναρμολόγηση, σας συνιστούμε να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα οροφής που συνδέεται με την έξοδο εξαερισμού. Πριν από την εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τη συνοδευτική τεχνική τεκμηρίωση. Ο χρονοδιακόπτης δεν χρειάζεται να αγοράζεται ξεχωριστά, συνήθως παρέχεται στο σετ μαζί με τα διαγράμματα και τις οδηγίες εγκατάστασης.

Παρόμοια μοντέλα - Era, CATA, Migliore, VENTS, VULKAN.

Ελέγξτε τις συνθήκες εγκατάστασης

Για την εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει αέρας στο ορυχείο ώθηση obschedomovoy (ή αγωγός του ένα ιδιωτικό σπίτι), αντιστοιχεί στην τρύπα στον τοίχο για τον καθορισμό του επέλεξε το μοντέλο, αν το διάγραμμα συνδεσμολογίας.

Στα σπίτια του παλιού κτιρίου, τρύπες εξαερισμού βρίσκονται στα μπάνια, τα μπάνια και τις κουζίνες. Συνήθως βρίσκονται ψηλά κάτω από την οροφή και έχουν την ίδια διάμετρο (σχήμα). Ωστόσο, μετά από μια γενική επισκευή όταν ανέγερση πρόσθετων τοίχους, χωρίσματα και ψευδοροφές, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης τοποθέτησης του ανεμιστήρα, αλλά με την πρόσθετη μονάδα διαύλου, όλα οδηγούν στην ίδια οπή.

Εάν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία εγκατάστασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προετοιμάστε εκ των προτέρων τα εργαλεία και τα υλικά που ενδέχεται να απαιτούνται για την εγκατάσταση:

 • ρουλέτα, μολύβι, gon;
 • διάτρητης τοίχου για τοίχους.
 • κατσαβίδι, σφυρί, πένσες.
 • στεγανωτικά ή υγρά καρφιά (εάν είναι απαραίτητο).
 • συνδετήρες (πείροι, βιδωτές βίδες).

Όταν επιλέγετε ένα κύκλωμα με διακόπτη ως συσκευή ελέγχου, πρέπει να το αγοράσετε καθώς και ένα ηλεκτρικό καλώδιο.

Σημαντικές αποχρώσεις της καλωδίωσης

Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος για πρώτη φορά, ετοιμαστείτε για τις εργασίες κατασκευής που απαιτούνται για την καλωδίωση του ηλεκτρικού καλωδίου. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε την πλαστική οροφή, να κάνετε τρύπες στην τάση, να σπάσετε τους τοίχους και να αποσυναρμολογήσετε το κεραμίδι.

Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο ή ακριβό, μπορείτε να επιλέξετε έναν απλούστερο τρόπο - εξωτερική τοποθέτηση συρμάτων στα καλωδιακά κανάλια. Δεν είναι τόσο αισθητικά ευχάριστο, αλλά γρήγορο και φθηνό.

Απαιτήσεις για καλώδια και πρίζες:

 • Η διατομή του καλωδίου πρέπει να αντιστοιχεί στο φορτίο.
 • Είναι αδύνατο να τοποθετήσετε καλώδια σε μεταλλική θήκη.
 • όλα τα καλώδια πρέπει να είναι απομονωμένα.
 • τάξη προστασίας των υποδοχών - όχι χαμηλότερη από IP 44,
 • Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένα προστατευτικό κλείσιμο ή γείωση.

Απαγορεύεται αυστηρά η γείωση των συρμάτων μέσω σωλήνων θέρμανσης ή αποχέτευσης.

Συναρμολόγηση ανεμιστήρα και σύνδεση χρονοδιακόπτη

Η συναρμολόγηση της συσκευής συμβαίνει συνήθως μαζί με την εγκατάσταση, καθώς το περίβλημα είναι πρώτα σταθερό, τότε τα καλώδια είναι συνδεδεμένα και ήδη στο άκρο το διακοσμητικό πάνελ είναι μανδαλωμένο.

Χρησιμοποιώντας το πίσω τοίχωμα της θήκης, το οποίο θα στερεωθεί απευθείας στον τοίχο, θα κάνουμε σημάνσεις.

Όταν το τμήμα εργασίας του ανεμιστήρα στερεώνεται σταθερά στον τοίχο, συνδέουμε τα καλώδια και τα συνδέουμε στα τερματικά της συσκευής.

Εάν δεν υπάρχουν άλλες συσκευές, εγκαταστήστε το διακοσμητικό κάλυμμα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής με χρονοδιακόπτη, πρέπει να επιλέξετε ένα από τα κυκλώματα. Στην ιδανική περίπτωση, εάν ο ανεμιστήρας είναι επίσης συνδεδεμένος με ένα διακόπτη, απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων. Ο πυρήνας, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για τη γείωση, τροφοδοτείται σε χρονοδιακόπτη.

Μετά την εγκατάσταση όλων των συσκευών και συσκευών, πρέπει να ελέγξετε για να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα. Μαζί με αυτό, ο χρονοδιακόπτης είναι συνήθως ρυθμισμένος - το χρονικό διάστημα είναι ρυθμισμένο, μετά από το οποίο η κουκούλα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Οδηγίες βίντεο για την εγκατάσταση του πιο απλού μοντέλου:

Λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση κουκούλας με βαλβίδα αντεπιστροφής σε ιδιωτική κατοικία:

Οι οδηγίες του κατασκευαστή του σιωπηλού μοντέλου Silent 100:

Εγκατάσταση του διακόπτη για τον ανεμιστήρα:

Όπως μπορείτε να δείτε, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας εξαερισμό μόνοι σας, χωρίς τη συμμετοχή ηλεκτρολόγων, επαγγελματιών, αλλά με αρκετές συνθήκες. Για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα (απλό, με χρονοδιακόπτη ή διακόπτη), είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα, να μελετήσετε προσεκτικά το σχεδιασμό της συσκευής και να λάβετε υπόψη τα τεχνικά και υγειονομικά πρότυπα κατά την εγκατάσταση.