Η διαδικασία σύνδεσης του ανεμιστήρα με την τροφοδοσία του υπολογιστή - οδηγίες και εντοπισμός του ψυγείου

Η λειτουργία των περισσότερων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του Η / Υ συνοδεύεται από αυξημένη απελευθέρωση θερμότητας. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος ψύξης είναι η ενεργή (αναγκαστική, ανεμιστήρας). Αλλά όλοι γνωρίζουν πώς να συνδέσουν σωστά το ψυγείο με το BS του υπολογιστή; Εδώ με αυτό λεπτομερώς και να καταλάβει.

Κατ 'αρχήν, η εργασία είναι απλή - απλά πρέπει να εγκαταστήσετε το ψυγείο στη θέση του και να συνδέσετε τα καλώδια συγκεκριμένου χρώματος στις απαραίτητες επαφές της μονάδας τροφοδοσίας του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως διάφορες αποχρώσεις, ανεξάρτητα από τις οποίες δεν μπορεί να γίνει η σωστή σύνδεση.

Πρώτον, πωλούνται ανεμιστήρες υπολογιστών με διαφορετικά σχέδια συνδετήρων. Μπορούν να έχουν από 2 έως 4 επαφές. Αλλά υπάρχουν πάντα τέσσερα συμπεράσματα για την τροφοδοσία του υπολογιστή στον οποίο γίνεται η σύνδεση.

Δεύτερον, τα δροσερά καλώδια μπορούν να έχουν μία από τις δύο επιλογές χρωματισμού.

Τρίτον, οι επεξεργαστές σημειωματάριων απαιτούν ειδικό καθεστώς θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, οι οπαδοί τους ενεργοποιούνται μόνο περιοδικά, όπως είναι απαραίτητο. Είναι διαφορετικό στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Το καθήκον του ψυγείου είναι να παρέχει συνεχή ψύξη των ηλεκτρονικών τους, δηλαδή είναι για τη συνεχή λειτουργία του. Και εδώ έρχεται ήδη στο προσκήνιο ένας δείκτης όπως ο "θορυβώδης" του ανεμιστήρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επιθυμητό να μειωθεί ακόμη και ελαφρά η ονομαστική τάση του ψυγείου (στάνταρ +12 V). Από την απόδοση ψύξης της μονάδας συστήματος αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά, αλλά η άνεση του χρήστη θα εξασφαλιστεί.

Διαδικασία σύνδεσης

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή

Η απλή απενεργοποίηση του υπολογιστή με το κουμπί δεν είναι η καλύτερη λύση. Πρέπει να απομονωθεί εντελώς από το ρεύμα, δηλαδή τραβήξτε το φις από την πρίζα ή βάλτε το διακόπτη του φίλτρου δικτύου στη θέση "off".

Κλείστε το ψυγείο στη θέση του

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το πλευρικό κάλυμμα, να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα στον προοριζόμενο για αυτό χώρο και να το στερεώσετε με τα μπουλόνια. Είναι απαραίτητο να προσέξετε την ένδειξη κατεύθυνσης της περιστροφής της πτερωτής (βέλος στο άκρο του ψυγείου). Ανάλογα με τον τρόπο που βρίσκεται ο ανεμιστήρας, η ροή αέρα μπορεί να κατευθύνεται τόσο προς το εσωτερικό του υπολογιστή (απόσυρση) όσο και προς αυτό. Και αυτό επηρεάζει άμεσα την απόδοση ψύξης των ηλεκτρονικών συστημάτων της μονάδας συστήματος. Για να μην γίνει λάθος, είναι επιθυμητό να αντικατασταθεί το ψυγείο "ένα προς ένα", επομένως δεν είναι επιθυμητό να αφαιρεθεί το ελαττωματικό πριν να αποκτηθεί ένα νέο.

Σύνδεση στο τροφοδοτικό

Ο συγγραφέας δεν γνωρίζει ποιος ανεμιστήρας θα εγκαταστήσει ο αναγνώστης αντί του αποτυχημένου. Αυτό μπορεί να είναι ένα δεύτερο χέρι από άλλο υπολογιστή ή να αγοράσει, αλλά όλα έρχονται σε διάφορες τροποποιήσεις. Συνεπώς, εξετάζονται μόνο οι πιθανές επιλογές.

Η εικόνα δείχνει την έξοδο των ψυκτικών συνδέσεων ανάλογα με τον αριθμό των επαφών. Εάν ο αριθμός τους δεν συμπίπτει με τις εξόδους του PSU του υπολογιστή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε προσαρμογείς. Σε παρένθεση - η ένδειξη χρώματος των αγωγών στη δεύτερη έκδοση.

Σήμανση καλωδίων

 • +12 V-Cr (W).
 • -12 V - πάντα μαύρο.
 • Η γραμμή ταχομέτρου είναι ZHL (Zel).
 • Ο έλεγχος ταχύτητας είναι μπλε.

Υποδοχή τροφοδοσίας υπολογιστή
Συνδέστε το συνδετήρα του ψυγείου

Ορισμένα άρθρα δίνουν συστάσεις για την αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής της πτερωτής με τη βοήθεια του περιορισμού των αντιστάσεων. Η ισχύς τους είναι περίπου 1,2 - 2 W και οι διαστάσεις είναι κατάλληλες. Ήδη - δεν είναι αρκετά βολικό. Γενικά, αυτό είναι κατανοητό. Αλλά εδώ με ποια κριτήρια για να επιλέξετε την αξία της αντίστασης, εάν ο χρήστης με el / τεχνολογία στην καλύτερη περίπτωση μόνο για να "εσείς"; Και στη χειρότερη περίπτωση - με κάθε τρόπο.

Ο συγγραφέας συμβουλεύει να μην πειραματιστεί και, αν το επιθυμεί, να συμπεριλάβει μια δίοδο στο κύκλωμα. Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα παρέχει σίγουρα μια ορισμένη πτώση τάσης της τάξεως των 0,6 έως 0,85 βολτ. Εάν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο την βαθμολογία, μπορείτε να χρησιμοποιείτε με συνέπεια 2 έως 3 ημιαγωγούς. Για να το κάνετε αυτό, δεν χρειάζεται να κάνετε υπολογισμούς μηχανικής ή να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Η σωστή ψύξη του υπολογιστή

Επιλογή πρόσθετων οπαδών.

Εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων.


Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτού του τύπου ψύξης είναι ότι όλος ο θερμαινόμενος αέρας περνά μέσα από την παροχή ρεύματος, ενώ το θερμαίνει ακόμη περισσότερο. Και γι 'αυτό και η τροφοδοσία για τέτοιους υπολογιστές σπάει πιο συχνά. Επίσης, όλο τον ψυχρό αέρα απορροφάται όχι ελεγχόμενο, αλλά από όλες τις ρωγμές του περιβλήματος, γεγονός που μειώνει μόνο την απόδοση της ανταλλαγής θερμότητας. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η αραίωση του αέρα που λαμβάνεται με αυτόν τον τύπο ψύξης, ο οποίος οδηγεί στη συσσώρευση σκόνης μέσα στο κέλυφος. Αλλά ακόμα, είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από μια εσφαλμένη εγκατάσταση πρόσθετων οπαδών.


Το μεγαλύτερο μέρος του θερμού αέρα από τη μητρική πλακέτα, τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τους σκληρούς δίσκους περνάει από έναν επιπλέον ανεμιστήρα. Και η παροχή ρεύματος θερμαίνεται πολύ λιγότερο. Επίσης, η συνολική ροή του κινούμενου αέρα αυξάνεται. Αλλά η αραιότητα αυξάνεται, έτσι η σκόνη θα συσσωρευτεί ακόμη περισσότερο.


Ο ανεμιστήρας πρέπει να εγκατασταθεί απέναντι στους σκληρούς δίσκους. Και θα ήταν πιο σωστό να γράψω ότι οι σκληροί δίσκοι πρέπει να τοποθετούνται απέναντι από τον ανεμιστήρα. Ο ψυχρός εισερχόμενος αέρας θα τα φυσήσει αμέσως. Αυτή η εγκατάσταση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη. Παρέχεται κατευθυνόμενη ροή αέρα. Μειώνει το κενό μέσα στον υπολογιστή - η σκόνη δεν καθυστερεί. Όταν τροφοδοτείτε επιπλέον ψυγεία από τη μητρική πλακέτα, ο συνολικός θόρυβος μειώνεται, καθώς μειώνεται η ταχύτητα του ανεμιστήρα.


Παρέχεται μια ισχυρή σταθερή ροή αέρα και κατεύθυνσης. Η μονάδα τροφοδοσίας λειτουργεί χωρίς υπερθέρμανση, καθώς ο θερμός αέρας εκκενώνεται από τον ανεμιστήρα που είναι εγκατεστημένος κάτω από αυτόν. Εάν έχει εγκατασταθεί τροφοδοτικό με ανεμιστήρα μεταβλητής ταχύτητας, ο συνολικός θόρυβος μειώνεται αισθητά και, το πιο σημαντικό, η πίεση στο εσωτερικό του περιβλήματος είναι ισοσκελισμένη. Η σκόνη δεν θα εγκατασταθεί.

Εσφαλμένη εγκατάσταση ανεμιστήρων.


Ο μπροστινός ανεμιστήρας προσπαθεί να «χαμηλώσει» τον ζεστό αέρα έναντι της φυσικής οριζόντιας ανύψωσης, να εργάζεται υπό αυξημένο φορτίο και να δημιουργεί κενό στο περίβλημα.


Σε αυτή την περίπτωση, η επίδραση του εισερχόμενου κρύου αέρα γίνεται αισθητή μόνο για τους σκληρούς δίσκους, καθώς πέφτει στην αντίθετη ροή από τον πίσω ανεμιστήρα. Δημιουργείται υπερπίεση στο εσωτερικό του περιβλήματος, γεγονός που περιπλέκει τη λειτουργία πρόσθετων ανεμιστήρων.


Εντός της περίπτωσης, η χαμηλή πίεση αέρα, όλοι οι ανεμιστήρες του αμαξώματος και στο εσωτερικό της μονάδας ισχύος λειτουργούν υπό αντίστροφη πίεση αναρρόφησης. Δεν υπάρχει αρκετή κίνηση αέρα στον αέρα και, κατά συνέπεια, όλα τα εξαρτήματα λειτουργούν υπερθέρμανσης.

Σχεδιάζουμε ένα σύστημα ψύξης υπολογιστή

Αυτό το άρθρο συνοψίζει την εμπειρία του συγγραφέα στο σχεδιασμό αποτελεσματικών και χαμηλών θορύβων συστημάτων ψύξης αέρα για υπολογιστές. Εξετάζονται οι κύριες αρχές της οικοδόμησης ενός συστήματος ψύξης, τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών στον τομέα αυτό και ορισμένες πρακτικές συστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα υλικά που αναφέρονται εδώ, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σύστημα ψύξης για τις δικές σας ανάγκες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Εισαγωγή

Δεν είναι μυστικό ότι η υψηλή ταχύτητα των σύγχρονων υπολογιστών έχει την τιμή της: καταναλώνουν τεράστια δύναμη, η οποία διαχέεται με τη μορφή θερμότητας. Οι κύριοι θραυστήρες - ο κεντρικός επεξεργαστής, ο επεξεργαστής γραφικών - απαιτούν τα δικά τους συστήματα ψύξης. πέρασαν εκείνες τις στιγμές που αυτά τα τσιπ ήταν ικανοποιημένα με ένα μικρό ψυγείο. Η νέα μονάδα συστήματος είναι εξοπλισμένη με αρκετούς ανεμιστήρες: τουλάχιστον ένας στην παροχή ρεύματος, ο ένας ψύχει τον επεξεργαστή, μια μικρή σοβαρή κάρτα οθόνης είναι εξοπλισμένη με δικό της ανεμιστήρα. Στην θήκη του υπολογιστή έχουν εγκατασταθεί αρκετοί ανεμιστήρες, υπάρχουν ακόμη μητρικές με ενεργά chipset chipset ψύξης. 30 ° C, 40 ° C, 50 ° C, 60 ° C... Συνειδητοποιούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του επεξεργαστή, του τσιπ της κάρτας γραφικών και άλλων στοιχείων του υπολογιστή. Μερικοί σύγχρονοι σκληροί δίσκοι θερμαίνονται επίσης σε αισθητές θερμοκρασίες.

Οι περισσότεροι υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με ψύξη με την αρχή της ελαχιστοποίησης του κόστους: ένας, δύο ανεμιστήρες θορυβώδους θήκης είναι εγκατεστημένοι, ο επεξεργαστής είναι εφοδιασμένος με ένα κανονικό σύστημα ψύξης. Αυτή η προσέγγιση έχει το δικαίωμα στη ζωή: η ψύξη αποκτάται αρκετά, φτηνή, αλλά πολύ θορυβώδης. Πώς να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητα, μειώνοντας παράλληλα το επίπεδο θορύβου;

Υπάρχει άλλο άκρο; πολύπλοκες τεχνικές λύσεις: ψύξη υγρών (συνήθως νερού), ψύξη freon, ειδική θήκη υπολογιστή από αλουμίνιο που διαχέει τη θερμότητα σε όλη την επιφάνεια της (στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως ψυγείο). Για ορισμένες εργασίες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τέτοιες λύσεις: για παράδειγμα, για ένα στούντιο ηχογράφησης, όπου ο υπολογιστής πρέπει να είναι εντελώς αθόρυβος. Για συνηθισμένη χρήση στο σπίτι και στο γραφείο, αυτά τα εξειδικευμένα συστήματα είναι πάρα πολύ ακριβά: οι τιμές τους ξεκινούν από εκατοντάδες δολάρια και υψηλότερα. Τέτοιες επιλογές είναι πολύ εξωτικές σήμερα και δεν θα εξεταστούν στο πλαίσιο αυτού του άρθρου: θα περιοριστούμε στα κλασικά σχέδια ψύξης αέρα. Γενικές αρχές

Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ψύξης. Κατανοώντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας συστήματος, θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική για την τροποποίηση του συστήματος ψύξης.

Φυσική ψύξης

Όλα τα συστήματα ψύξης χρησιμοποιούν τη γενική αρχή της δράσης: τη μεταφορά θερμότητας από ένα θερμότερο σώμα (ψυχρό αντικείμενο) σε ένα λιγότερο καυτό (σύστημα ψύξης). Με τη σταθερή θέρμανση του ψυχρού αντικειμένου, αργά ή γρήγορα το σύστημα ψύξης θα ζεσταθεί, η θερμοκρασία του θα είναι ίση με τη θερμοκρασία του ψυχρού αντικειμένου, η μεταφορά θερμότητας θα σταματήσει; αυτό θα προκαλέσει υπερθέρμανση. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η παροχή μιας ψυχρής ουσίας ικανής να ψύχει το ίδιο το σύστημα ψύξης. Μια τέτοια ουσία καλείται συνήθως ψυκτικό (ψυκτικό). Το άρθρο ασχολείται με συστήματα ψύξης αέρα, δηλαδή, ο αέρας είναι το ψυκτικό. Υποθέτουμε αυτό γύρω από τον υπολογιστή υπάρχει μια απεριόριστη παροχή ψυχρού αέρα: είναι αυτή η υπόθεση αληθής αν ο όγκος δωματίου στον οποίο είναι εγκατεστημένος ένας ή περισσότεροι υπολογιστές είναι αρκετά μεγάλος; Ο αέρας στο δωμάτιο δεν θερμαίνεται σημαντικά με τη βοήθεια υπολογιστών. Ένα τυπικό δωμάτιο σε πολυκατοικία ή γραφείο ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις.
Προσοχή! Αυτή η υπόθεση θα είναι λανθασμένη κατά το σχεδιασμό μιας ψύξης χώρου διακομιστή: μια μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού που συλλέγεται σε μικρό όγκο απαιτεί επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας. Η πρώτη: η θερμική αγωγιμότητα, η ικανότητα μιας ουσίας να παράγει θερμότητα μέσα στον όγκο της. σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο μόνο να δημιουργηθεί μια φυσική επαφή ενός συγκεκριμένου όγκου ύλης με ένα ψυχρό αντικείμενο. Από τις διαθέσιμες ουσίες, η καλύτερη αγωγιμότητα θερμότητας κατέχει τα μέταλλα, τα θερμαντικά σώματα και οι εναλλάκτες θερμότητας των συστημάτων ψύξης απλά κατασκευάζονται από αυτά. Μεταξύ των μετάλλων, το ασήμι είναι ο καλύτερος αγωγός για τη θερμότητα, από λιγότερο ακριβό - χαλκό, κατόπιν αλουμίνιο. κατά κανόνα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θερμαντικά σώματα χαλκού έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Ο αέρας, παρεμπιπτόντως, έχει πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα (χάρη σε αυτό, οι τσάντες παραθύρων στα σπίτια μας διατηρούν τη θερμότητα). Ο δεύτερος μηχανισμός: η συμπιεστική ανταλλαγή θερμότητας με το ψυκτικό μέσο, ​​συνδέεται με τη φυσική μεταφορά του ψυκτικού μέσου. για αποτελεσματική ψύξη είναι απαραίτητο να οργανωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Συγκεκριμένα, δεν συνιστάται η εγκατάσταση του υπολογιστή σε κωφό, κλειστό συρτάρι του τραπεζιού. Είναι επίσης κακό εάν ο υπολογιστής είναι εγκατεστημένος δίπλα στο ψυγείο. Ο τρίτος μηχανισμός: η θερμική ακτινοβολία, το μέγεθος της είναι αμελητέο στις εξεταζόμενες διεργασίες.

Για να οργανωθεί η μεταφορά θερμότητας στο ψυκτικό υγρό, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την θερμική επαφή του συστήματος ψύξης με αέρα. Για το σκοπό αυτό, διάφορα θερμαντικά σώματα (Αγγλικά: ψύκτρα). Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή θερμικής επαφής, τόσο περισσότερη θερμότητα μεταφέρεται. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την αύξηση της επιφάνειας του ψυγείου. Η πρώτη: αύξηση της περιοχής των άκρων, διατηρώντας ταυτόχρονα το μέγεθος του ψυγείου. τα πτερύγια είναι πιο πυκνά, τα ίδια τα άκρα; πιο λεπτή. Η μεταφορά θερμότητας σε ένα τέτοιο θερμαντικό σώμα βελτιώνεται, αλλά η υδραυλική αντίστασή του αυξάνεται: είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί περισσότερη πίεση για την άντληση μέσω του ψυγείου ενός δεδομένου όγκου αέρα. Η δεύτερη μέθοδος: αύξηση των γεωμετρικών διαστάσεων του ψυγείου, η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή στην διαδικασία της ανταλλαγής θερμότητας μεγαλύτερου όγκου αέρα και μειώνει επίσης την υδραυλική αντίσταση του ψυγείου. Έτσι προτιμούνται τα θερμαντικά σώματα μεγάλων διαστάσεων.

Η αντίστροφη πλευρά του νομίσματος: κόστος και θόρυβος

Φαίνεται ότι, ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, ακολουθεί ένα απλό συμπέρασμα: πρέπει να πάρουμε περισσότερα θερμαντικά σώματα και να οργανώσουμε την ροή του αέρα πιο ισχυρή - και ολόκληρη την επιστήμη! Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιο σημαντικοί παράγοντες: το κόστος του συστήματος ψύξης και ο θόρυβος που δημιουργεί κατά τη λειτουργία. Το κόστος των συστημάτων ψύξης αυξάνεται με την αύξηση του μεγέθους των θερμαντικών σωμάτων που χρησιμοποιούνται: η μεταλλική χωρητικότητα και η πολυπλοκότητα της επεξεργασίας αυξάνονται. Λόγω του υψηλότερου κόστους, τα καλοριφέρ χαλκού χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο συχνά από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Σε υπολογιστές χαμηλού κόστους, συνήθως εγκαθίστανται ένας ή δύο ανεμιστήρες χαμηλού κόστους και υψηλής ταχύτητας. Αντιμετωπίζουν την ψύξη, αλλά δημιουργούν πολύ θόρυβο. Αλλά η άνεση του χρήστη καθορίζεται από το χαμηλό θόρυβο.

Έτσι, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση Σχεδιάστε ένα σύστημα ψύξης επαρκούς απόδοσης, ενώ ελαχιστοποιείτε τον θόρυβο από τη λειτουργία και το κόστος του. Ψύξη επεξεργαστών και κάρτες γραφικών

CPU και επεξεργαστή γραφικών; τις πιο ισχυρές πηγές θερμότητας μέσα σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Πολλά διαφορετικά σχέδια συστήματος ψύξης έχουν αναπτυχθεί για αυτά τα εξαρτήματα, μια ποικιλία σχεδιαστικών λύσεων είναι καταπληκτική. Η ταξινόμηση, η περιγραφή και η σύγκριση αυτών των ψυγείων είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου: ανατρέξτε στις σχετικές ενότητες δημοφιλών ιστότοπων που σχετίζονται με υπολογιστή: iXBT.com, Overclockers.ru και άλλα. Περιορίζουμε τους εαυτούς μας σε γενικές συστάσεις.

Συνήθως, ένας σημαντικός παράγοντας περιορισμού στην επιλογή ενός ψυγείου για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών είναι το μέγεθος του προϋπολογισμού: τα υψηλής απόδοσης και τα ήσυχα συστήματα ψύξης δεν είναι πολύ ακριβά. Από ό, τι ειπώθηκε στο κεφάλαιο σχετικά με τις αρχές της ψύξης, προκύπτει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε συστήματα ψύξης με μέγιστα μεγάλους ψύκτες θερμότητας, κατά προτίμηση χαλκό. Λόγω του υψηλού κόστους του χαλκού, χρησιμοποιείται συχνά ένα συνδυασμένο σχήμα: ένας πυρήνας χαλκού, που συμπιέζεται σε ένα ψυγείο αλουμινίου. Ο χαλκός βοηθά στη διανομή της θερμότητας πιο αποτελεσματικά. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ψύξης χαμηλής ταχύτητας: λειτουργούν πιο αθόρυβοι. Για να διατηρηθεί μια αποδεκτή απόδοση, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες μεγάλου μεγέθους (έως και 120 mm). Έτσι, για παράδειγμα, ο ψύκτης CPU Zalman CNPS7700-AlCu μοιάζει με:

Συχνά για να οικοδομήσουμε μια μεγάλη χρήση καλοριφέρ σωλήνες θέρμανσης (Αγγλικά: σωλήνα θέρμανσης); ερμητικά κλειστούς και ειδικά διατεταγμένους μεταλλικούς σωλήνες (συνήθως χαλκός). Είναι πολύ αποτελεσματικοί στη μεταφορά θερμότητας από το ένα άκρο στο άλλο: έτσι, ακόμη και οι μακρύτερες ακμές του μεγάλου θερμαντήρα λειτουργούν αποτελεσματικά στην ψύξη. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει ένας δημοφιλής ψύκτης Scythe Ninja:

Για την ψύξη σύγχρονων επεξεργαστών γραφικών χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι: μεγάλα θερμαντικά σώματα, πυρήνες ψυκτικού συστήματος χαλκού ή θερμαντικά σώματα από χαλκό, σωλήνες θερμότητας για μεταφορά θερμότητας σε επιπρόσθετα θερμαντικά σώματα:

Οι συστάσεις για την επιλογή εδώ είναι οι ίδιες: χρησιμοποιήστε αργούς και μεγάλους ανεμιστήρες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα θερμαντικά σώματα. Έτσι, για παράδειγμα, τα δημοφιλή συστήματα ψύξης των τηλεοπτικών καρτών Zalman VF700 και Zalman VF900 μοιάζουν με:

Συνήθως, οι ανεμιστήρες ψύξης των καρτών βίντεο αναμιγνύουν μόνο τον αέρα μέσα στη μονάδα συστήματος, η οποία δεν είναι πολύ αποτελεσματική, από την άποψη της ψύξης ολόκληρου του υπολογιστή. Μόνο πρόσφατα, τα συστήματα ψύξης άρχισαν να χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης που αφαιρούν ζεστό αέρα από το κέλυφος: το πρώτο έγινε το Arctic Cooling Silencer και, παρομοίως, το IceQ από το σήμα HIS:

Αυτά τα συστήματα ψύξης εγκαθίστανται στις πιο ισχυρές σύγχρονες κάρτες γραφικών (nVidia GeForce 8800, ATI x1800XT και παλαιότερα). Αυτός ο σχεδιασμός είναι συχνά πιο δικαιολογημένος, από την άποψη της σωστής οργάνωσης των ροών αέρα μέσα στην περίπτωση του υπολογιστή από τα παραδοσιακά συστήματα. Οργάνωση των ροών του αέρα

Σύγχρονα πρότυπα κατασκευής των κτιρίων των υπολογιστών, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση και τη μέθοδο για την κατασκευή ενός συστήματος ψύξης. Επειδή ακόμη και με τα συστήματα που βασίζονται σε Intel Pentium II, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 1997 έτους, ο υπολογιστής υλοποιείται τεχνολογία ψύξης μέσω-αέρα ροή κατευθύνεται από το εμπρόσθιο προς το οπίσθιο τοίχωμα περιβλήματος (πρόσθετος αέρας ψύξης αναρροφάται διαμέσου του τοιχώματος αριστερά):

Ενδιαφέρον για λεπτομέρειες, αναφέρομαι στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προτύπου ATX.

Τουλάχιστον ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην τροφοδοσία του υπολογιστή (πολλά σύγχρονα μοντέλα έχουν δύο ανεμιστήρες, που επιτρέπουν να μειωθεί σημαντικά η ταχύτητα περιστροφής του καθενός και συνεπώς ο θόρυβος κατά τη λειτουργία). Οπουδήποτε μέσα στη θήκη του υπολογιστή μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τον κανόνα: στο μπροστινό και στο αριστερό πλευρικό τοίχωμα εισάγεται αέρας μέσα στο περίβλημα, στο πίσω τοίχωμα εκκενώνεται ζεστός αέρας. Είναι επίσης απαραίτητο να επαληθευθεί ότι η ροή του θερμού αέρα από το πίσω μέρος του υπολογιστή δεν εισέρχεται κατ 'ευθείαν στην εισδοχή αέρα στο αριστερό τοίχωμα του υπολογιστή (αυτό συμβαίνει σε ορισμένες θέσεις σε σχέση προς τα τοιχώματα του πλαισίου του δωματίου και έπιπλα). Τι είδους ανεμιστήρες πρέπει να εγκαταστήσετε εξαρτάται κυρίως από τη διαθεσιμότητα κατάλληλων εξαρτημάτων στους τοίχους του περιβλήματος. Ο θόρυβος του ανεμιστήρα καθορίζεται κυρίως από την ταχύτητα του (cm. Partition ανεμιστήρας στάθμη θορύβου), συνιστάται η χρήση ενός βραδεία (ήσυχη) αμμοβολή. Με ίσες διαστάσεις τοποθέτησης και ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων στο πίσω τοίχωμα του σώματος υποκειμενικά θορύβου κάπως μικρότερο μπροστά: πρώτον, είναι πιο μακριά από τον χρήστη, και, δεύτερον, η πίσω κελύφους είναι σχεδόν διαφανή μάσκα, ενώ το μέτωπο - μια ποικιλία από διακοσμητικά στοιχεία. Συχνά ο θόρυβος δημιουργείται λόγω στοιχείο περίθλασης μπροστά ροή του αέρα και αν ο όγκος ροής του αέρα πραγματοποιείται υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, στο μπροστινό μέρος των σχηματιζόμενων περίπτωση που ο υπολογιστής δίνη τυρβώδεις ροές που δημιουργούν χαρακτηριστικό θόρυβο (σφύριγμα μοιάζει μια ηλεκτρική σκούπα, αλλά πολύ πιο ήσυχο).

Επιλογή θήκη υπολογιστών

Πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για υπολογιστές στην αγορά σήμερα, αντιστοιχεί σε μία από τις εκδόσεις του ATX, συμπεριλαμβανομένης της εκ μέρους της ψύξης. Οι φθηνότερες περιπτώσεις δεν είναι εξοπλισμένες είτε με μονάδα τροφοδοσίας ρεύματος είτε με πρόσθετα εξαρτήματα. Οι ακριβότερες περιπτώσεις είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες για την ψύξη της θήκης, λιγότερο συχνά προσαρμογείς για τη σύνδεση ανεμιστήρων με διάφορους τρόπους? μερικές φορές ειδικές ελεγκτής εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, η οποία επιτρέπει να ρυθμιστεί ομαλά η ταχύτητα περιστροφής του ενός ή περισσοτέρων ανεμιστήρων, ανάλογα με τις βασικές μονάδες της θερμοκρασίας (βλ. π.χ.. Κριτικές κύτη iXBT ιστοσελίδα). Η τροφοδοσία ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, καθώς πολλοί πελάτες προτιμούν να επιλέγουν ανεξάρτητα το PSU. Μεταξύ άλλων επιλογών για πρόσθετο εξοπλισμό αξίζει να σημειωθεί η ειδική στερέωση των πλευρικών τοίχων, των σκληρών δίσκων, των οπτικών δίσκων, των καρτών επέκτασης, οι οποίες σας επιτρέπουν να συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή χωρίς κατσαβίδι. φίλτρα σκόνης που εμποδίζουν την είσοδο βρωμιάς στον υπολογιστή μέσω των οπών εξαερισμού. διάφορα ακροφύσια για την κατεύθυνση των ροών του αέρα μέσα στο περίβλημα. Ας εξερευνήσουμε τον ανεμιστήρα

Για τη μεταφορά αέρα σε συστήματα ψύξης, οπαδούς (Αγγλικά: ανεμιστήρα).

Συσκευή ανεμιστήρα

Ο ανεμιστήρας αποτελείται από ένα σώμα (συνήθως με τη μορφή πλαισίου), έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν πτερωτή στερεωμένο με έδρανα στον ίδιο άξονα με τον κινητήρα:

Η αξιοπιστία του ανεμιστήρα εξαρτάται από το είδος των εγκατεστημένων ρουλεμάν. Οι κατασκευαστές δηλώνουν αυτό το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ αποτυχιών (ο αριθμός των ετών προκύπτει από τον υπολογισμό της εργασίας σε όλο το εικοσιτετράωρο):

Πώς να οργανώσετε σωστά την ψύξη σε έναν υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών

Αυτό το άρθρο είναι μια συνέχεια της σειράς των υλικών εξοικείωσης σχετικά με τη συναρμολόγηση των συστημάτων μπλοκ. Αν θυμάστε, πέρυσι δημοσιεύθηκε η βήμα προς βήμα οδηγία "Πώς να συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή", η οποία περιγράφει λεπτομερώς όλα τα βασικά σημεία για τη δημιουργία και τον έλεγχο ενός υπολογιστή. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, οι αποχρώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη συναρμολόγηση της μονάδας συστήματος. Ειδικότερα, η σωστή εγκατάσταση των ανεμιστήρων στο περίβλημα θα αυξήσει την αποδοτικότητα όλων των συστημάτων ψύξης, καθώς και θα μειώσει τη θέρμανση των κύριων εξαρτημάτων του υπολογιστή. Αυτό το ζήτημα εξετάζεται περαιτέρω στο άρθρο.

Προειδοποιώ αμέσως ότι το πείραμα διεξήχθη με βάση ένα τυπικό συγκρότημα που χρησιμοποιεί τη μητρική πλακέτα ATX και την περίπτωση του τύπου Midi-Tower. Παρουσιάστηκε στο άρθρο θεωρείται ότι είναι η πιο κοινή επιλογή, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπολογιστές είναι διαφορετικά, αλλά λόγω του συστήματος με το ίδιο επίπεδο απόδοσης μπορούν να συγκεντρωθούν δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη διαμόρφωση. Δικαστή για τον εαυτό σας: η περίπτωση του υπολογιστή, ακόμη και μέσα στην ίδια μορφή παράγοντας έχουν διαφορετική ένταση και ο αριθμός των θέσεων για την εγκατάσταση των οπαδών, ακόμα και βίντεο με την ίδια GPU που συναρμολογούνται στις τυπωμένες πλακέτες κυκλωμάτων που έχουν διαφορετικά μήκη και είναι εξοπλισμένα με ψυγεία με διαφορετικό αριθμό σωλήνων θερμότητας και τους οπαδούς. Παρόλα αυτά, το μικρό μας πείραμα θα καταστήσει δυνατή την εξαγωγή συμπερασμάτων.

⇡ # Σύγχρονη μονάδα συστήματος

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε έναν μεγάλο αριθμό άρθρων σχετικά με την οργάνωση της μονάδας συστήματος ψύξης, αλλά πολλά από αυτά είναι γραμμένα σε εκείνες τις ημέρες, όταν η τυπική (τυπική, κλασική και ούτω καθεξής), οι υπολογιστές θεωρούνταν παροχή εναέρια δύναμη και πολλά καλάθια 3,5- και συσκευές 5,25 ιντσών. Λοιπόν, πρόσφατα τα πρότυπα έχουν αλλάξει αισθητά. Το γεγονός αυτό φαίνεται καθαρά στο άρθρο «Ένας υπολογιστής που μπορείτε να συλλέξετε, αλλά εξέφρασε τη λύπη του τα χρήματα - καλύτερη στέγαση, PSU και ψύξης το 2017». Τάσεις, αν δεν συγχέουν, για μετατροπή του Πύργου-πρότυπο κτίρια άρχισαν να εντοπιστεί ήδη από το 2014, αλλά τώρα έχουν γίνει ένα μαζικό φαινόμενο.

Παράδειγμα συναρμολόγησης στο Thermaltake Versa N27

Έτσι, η θήκη για υπολογιστή με κάθισμα για την τοποθέτηση της μονάδας τροφοδοσίας στο άνω μέρος το 2018 μπορεί να ονομαστεί με ασφάλεια μια περιέργεια. Συνήθως τέτοιες συσκευές βρίσκονται στην περιοχή τιμών μέχρι 2 000 ρούβλια. Στις περισσότερες άλλες πύργους, το PSU συνδέεται από κάτω, εκτός από πρόσφατα, είναι εντελώς κρυμμένο πίσω από το διακοσμητικό αποσβεστήρα. Υπάρχει επίσης, κάτω από την αυτοσχέδια κουρτίνα, μερικές φορές βάζουμε ένα καλάθι για σκληρούς δίσκους. Για παράδειγμα, στις τελευταίες πέντε κριτικές τη στιγμή που γράψατε ένα άρθρο στον ιστότοπό μας, αυτά τα μοντέλα εξετάστηκαν.

Κατά τη γνώμη μου, κατά τους πρώτους κατασκευαστές περίβλημα να το πράξουν με βάση την αισθητική, επειδή η χρήση των γείσα, κρύβοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα αχρησιμοποίητα καλώδια και το σκληρό δίσκο, αν υπάρχει ένα παράθυρο στο πλευρικό τοίχωμα καθιστά το σύστημα πολύ καλύτερο. Εκτός από το PC με το περίβλημα μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα μη-modular τροφοδοτικό, όπως αχρησιμοποίητα καλώδια δεν επηρεάζει την εμφάνιση. Και η κουρτίνα διαχωρίζει σαφώς την τροφοδοσία από τα υπόλοιπα εξαρτήματα, γεγονός που, με τη σειρά της, έχει καλή επίδραση στην ψύξη της. Όπως μπορείτε να δείτε, βλέπουμε συμπαγή πλεονεκτήματα.

Παράδειγμα συναρμολόγησης στη συσκευασία Thermaltake Core X31

Διαστάσεις Πύργος-σώματος άλλαξε πρόσφατα ελαφρώς, όμως, χωρίς αμφιβολία, η εσωτερική «αναδιάρθρωση» πυροδοτήθηκε συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των προτεραιοτήτων του χρήστη. Οι άνθρωποι ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούν οπτικούς δίσκους και συνεπώς δεν χρειάζονται διαμερίσματα 5,25 ιντσών στην περίπτωση. Στα μπλοκ του συστήματος εγκαθίστανται ολοένα και περισσότερο συμπαγείς μονάδες SSD - ο τύπος SS M.2 δεν χρειάζεται καλαθάκια. Με δεδομένη την μεγάλη δημοτικότητα των online υπηρεσιών και αποθήκευση σύννεφο δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα μεγάλο αριθμό των σκληρών δίσκων, έτσι ώστε ένα ή δύο σκληρούς δίσκους είναι δυνατόν να στερεώσετε στον τοίχο φούστα του περιβλήματος. Τέλος, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σιδήρου παράγουν φωτεινά, εντυπωσιακά στοιχεία με φωτισμό. Η τάση αυτή μπορεί να μην αρέσει, μπορεί να ερεθίσει και να εξοργίσουν, αλλά όλο και περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν τα κτίρια πιο πολύχρωμα πρωτότυπα σχέδια με ένα παράθυρο από την πλευρά του τοίχου.

Όλα τα παραπάνω σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των νέων "κλασσικών" επιτρέπουν, πρώτον, να τοποθετούνται επακριβώς σύρματα και βρόχοι, γεγονός που προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο περίβλημα και λιγότερη συσσώρευση σκόνης. Δεύτερον, η έλλειψη καλαθιών για συσκευές 3,5 και 5,25 ιντσών αυξάνει τον ελεύθερο χώρο μέσα στη θήκη. Για τον ίδιο λόγο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερους οπαδούς που θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτά είναι ακριβώς αυτά που παρατηρούνται στις σύγχρονες συσκευές, καθώς ακόμα και στα πλαίσια των μίνι-πύργων που υποστηρίζουν την εγκατάσταση μόνο μίνι-ITX μητρών, μπορείτε να στερεώσετε τουλάχιστον δύο ανεμιστήρες 120 mm στον μπροστινό πίνακα. Οι περιπτώσεις μεσαίου πύργου και πλήρους πύργου σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε τρεις, μερικές φορές τέσσερις ανεμιστήρες στον μπροστινό πίνακα και τον ίδιο αριθμό στον επάνω τοίχο.

Πρωτότυπη απεικόνιση της κίνησης των ρευμάτων αέρα στον σύγχρονο Πύργο-στέγαση

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει τη συναρμολόγηση στο θερμοστοιχείο Thermaltake Core X31. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τρεις ανεμιστήρες (120 και 140 mm) μπροστά, τρεις ανεμιστήρες από την κορυφή, έναν από κάτω και έναν από πίσω. Επομένως, ο συλλέκτης μπορεί να ελέγξει πλήρως τις ροές αέρα που παρατηρούνται στη μονάδα συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραδοσιακά στοιχεία της εγκατάστασης και η τυπική θέση του περιβλήματος (πάνω στο τραπέζι δίπλα στην οθόνη και ο χρήστης? Κάτω από το τραπέζι) γίνεται δεκτό ότι οι ανεμιστήρες τοποθετούνται στο μπροστινό και κάτω πάνελ, πιπιλίζουν αέρα, και «Carlson», τοποθετημένο στην κορυφή και πίσω τοιχώματα, φυσητό αυτό. Η παραπάνω εικόνα είναι πρωτόγονη, διότι, στην πραγματικότητα, οι επιλογές εισαγωγής και εμφύσησης αέρα στα κύτη μπορούν να είναι μάζες. Έτσι, η ροή του «γλιστρήσει» μέσα από τις οπές στο βύσμα PCI Express, με την τοποθέτηση στον τοίχο φούστα και μέσω ενός μικροσκοπικού διακένου στις αρθρώσεις συνδεδεμένες πλάκες.

Θέρμανση των εξαρτημάτων στην περίπτωση απουσία ανεμιστήρων

Για μεγαλύτερη σαφήνεια, θα δώσω μερικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα βιομηχανικό θερμικό σύστημα απεικόνισης. Είναι σαφές ότι, ελλείψει ανεμιστήρων κύτους, ο θερμός αέρας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού όγκου του κελύφους. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ψύκτη επεξεργαστή τύπου πύργου, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει εμφύσηση. Ένας τεράστιος ρόλος παίζει εδώ ο συνολικός όγκος του Thermaltake Core X31, καθώς σε μια πιο συμπαγή περίπτωση οι θερμοκρασίες θα ήταν αισθητά υψηλότερες - αυτό είναι ένα προφανές γεγονός.

Με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα ανεμιστήρα στον μπροστινό πίνακα και ενός ανεμιστήρα που φυσά στα πίσω συστήματα ψύξης του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών γίνεται πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση των άμεσων καθηκόντων του. Έτσι, το υποσύστημα ισχύος του επιταχυντή γραφικών είναι πλέον ψυχρότερο κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα της μονάδας έγιναν αισθητά πιο άνετα.

Θέρμανση των εξαρτημάτων σε περίπτωση που λειτουργούν όλοι οι ανεμιστήρες

Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι αρκετό για να δηλώσει το προφανές: κάθε σύστημα παιχνιδιών στην περίπτωση του Πύργου πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρες. Απομένει μόνο να προσδιοριστεί ο σωστός αριθμός αυτών, καθώς και να κατανοηθεί η σωστή διάταξη αυτών των στοιχείων του Η / Υ. Από τότε θα ασχοληθούμε περαιτέρω.

# Ιστορικό ενός υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα πειράματα διεξήχθησαν με μια τυπική μονάδα συστήματος τυχερών παιχνιδιών, συναρμολογημένη στην περίπτωση του διαμορφωτή Midi-Tower. Η χρήση άλλων συσκευών μπορεί να επηρεάσει - και είμαι σίγουρος ότι θα επηρεάσει - τα τελικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις - ελαφρώς, σε άλλες - καρδιακά. Όπως γράφω, θα προσπαθήσω να επισημάνω ορισμένα σημεία, βασισμένα, εν μέρει, στη δική μου εμπειρία.

Για να πραγματοποιήσω αυτό το πείραμα, γύρισα στη MSI και τη Thermaltake για βοήθεια, που έδωσαν ευγενικά μερικά από τα εξαρτήματα για τη δοκιμή. Το σύστημα έχει ως εξής:

 • Ο κεντρικός επεξεργαστής Intel Core i7-8700K, 6 πυρήνες και 12 ροές, 3.7 (4.7) GHz.
 • Thermaltake Frio Silent 12.
 • Λειτουργική μνήμη Corsair CMK16GX4M2A2666C16, 16 GB, DDR4-2666.
 • Μητρική πλακέτα MSI Z370 GAMING M5.
 • Συσσωρευτές Western Digital WD10EFRX, Western Digital WDS100T1B0A και ομαδική ομάδα T-FORCE CARDEA.
 • Η κάρτα γραφικών MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO, 11 GB GDDR5X.
 • Thermaltake Core X31.
 • Θερμικοί ανεμιστήρες Thermaltake Riing Plus 12 RGB ανεμιστήρας καυστήρα TT Premium Edition, δύο σετ τριών τεμαχίων.
 • Τροφοδοσία Thermaltake Smart Pro RGB 750W Bronze, 750 W.

Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μία από τις παραλλαγές της συνέλευσης, την οποία καλώ το μέγιστο. Αυτό, καθώς και άλλα συστήματα, θεωρούνται στον τίτλο "Υπολογιστής του Μήνα".

Intel Core i7-8700K

Μια σημαντική "λεπτομέρεια" της μονάδας συστήματος ήταν ο κεντρικός επεξεργαστής Core i7-8700K. Μια λεπτομερής ανασκόπηση αυτού του έξι πυρήνα είναι εδώ, οπότε δεν θα το επαναλάβω ξανά. Σημειώνω μόνο ότι η ψύξη της ναυαρχίδας της πλατφόρμας LGA1151-v2 αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τους πιο αποδοτικούς ψύκτες και τα συστήματα ψύξης υγρών.

Το σύστημα εγκατέστησε 16 GB τυπικής μνήμης RAM DDR4-2666. Λειτουργικό σύστημα Τα Windows 10 καταγράφηκαν σε μονάδα SSD Western Digital WDS100T1B0A. Με μια επισκόπηση αυτού του SSD μπορείτε να γνωρίσετε εδώ.

MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO

Το MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι εφοδιασμένο με ψύκτη TRI-FROZR με τρεις ανεμιστήρες TORX 2.0. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτές οι πτερωτές δημιουργούν μια 22% ισχυρότερη ροή αέρα ενώ παραμένουν ουσιαστικά σιωπηλοί. Η χαμηλή ένταση, όπως λέγεται στην επίσημη τοποθεσία του MSI, παρέχεται, μεταξύ άλλων, με τη χρήση ρουλεμάν δύο ράβδων. Σημειώνω ότι το ψυγείο του συστήματος ψύξης αποτελείται από έξι μαζικούς σωλήνες θερμότητας και τα πτερύγιά του είναι κατασκευασμένα με τη μορφή κυμάτων. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο σχεδιασμός αυτός αυξάνει τη συνολική περιοχή σκέδασης κατά 10%. Το ψυγείο έρχεται σε επαφή και με τα στοιχεία του υποσυστήματος ισχύος. Οι μάρκες MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO ψύχονται επιπλέον από μια ειδική πλάκα.

Οι ανεμιστήρες επιταχυντών αρχίζουν να περιστρέφονται μόνο όταν η θερμοκρασία του τσιπ φθάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου. Σε έναν ανοιχτό πάγκο, η μέγιστη θερμοκρασία της GPU ήταν μόνο 67 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, οι ανεμιστήρες του συστήματος ψύξης ήταν ανεστραμμένοι σε μέγιστο 47% - περίπου 1.250 rpm. Η πραγματική συχνότητα GPU στην κατάσταση προεπιλογής διατηρείται σταθερά στα 1962 MHz. Όπως μπορείτε να δείτε, το MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO έχει αξιοπρεπή εργοστάσιο overclocking.

Ο προσαρμογέας είναι εξοπλισμένος με ένα μαζικό backplane, το οποίο αυξάνει την ακαμψία της δομής. Η πίσω πλευρά της κάρτας γραφικών διαθέτει ταινία σε σχήμα L με ενσωματωμένο φωτισμό LED Mystic Light. Ο χρήστης με τη βοήθεια της εφαρμογής με το ίδιο όνομα μπορεί ξεχωριστά να ρυθμίσει τρεις ζώνες φωτεινότητας. Επιπλέον, οι οπαδοί είναι πλαισιωμένοι από δύο σειρές συμμετρικών φώτων με τη μορφή νυχιών δράκων.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING Χ ΤΡΙΟ έχει τρεις τρόπους λειτουργίας: Silent Mode - 1480 (1582) MHz και 11016 MHz μνήμης πυρήνα? Λειτουργία παιχνιδιών - 1544 (1657) για τον πυρήνα και 11016 MHz για μνήμη. Λειτουργία OC - 1569 (1683) MHz για τον πυρήνα και 11124 MHz για μνήμη. Από προεπιλογή, η λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιείται για την κάρτα γραφικών.

Με το επίπεδο απόδοσης του GeForce GTX 1080 Ti μπορείτε να εξοικειωθείτε με αυτό το άρθρο. Και στον ιστότοπό μας έγινε ανασκόπηση του MSI GeForce GTX 1080 Ti Lightning Z. Αυτός ο προσαρμογέας γραφικών είναι επίσης εξοπλισμένος με σύστημα ψύξης TRI-FROZR.

MSI Z370 ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ M5

Στην καρδιά της συναρμολόγησης είναι η μητρική πλακέτα MSI Z370 GAMING M5 μορφή ATX. Πρόκειται για μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της κάρτας MSI Z270 GAMING M5, η οποία αναθεωρήθηκε στην ιστοσελίδα μας την περασμένη άνοιξη. Η συσκευή είναι ιδανική για overclocking K-επεξεργαστές Coffee Lake, καθώς ο μετατροπέας ισχύος με ψηφιακό έλεγχο Digitall Power αποτελείται από πέντε διπλές φάσεις που εφαρμόζονται σε ένα σχήμα 4 + 1. Τέσσερα κανάλια είναι υπεύθυνα για την εργασία της CPU, μια άλλη για τα ενσωματωμένα γραφικά.

Όλα τα εξαρτήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συμμορφώνεται με την Στρατιωτική Class 6 - αυτό ισχύει τόσο για τις βασικές τιτανίου πηνία και πυκνωτές Σκούρο ΚΓΠ με όχι λιγότερο από δέκα χρόνια υπηρεσίας, καθώς και ενεργειακά αποδοτικές πηνία Σκούρο Choke. Και DIMM υποδοχές για τη μνήμη και PEG-θύρες για κάρτες γραφικών ντυμένοι με επιμεταλλωμένο περίβλημα χάλυβα πανοπλία, αλλά έχουν επιπλέον σημείο συγκόλλησης στην πίσω πλευρά του σκάφους. πρόσθετες διαδρομές μόνωση, και κάθε στρώμα κανάλι μνήμης διαλύεται σε ένα PCB που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, επιτρέπει μια πιο «καθαρό» σήμα, και να αυξήσει την σταθερότητα της επιτάχυνσης που εφαρμόζεται για να DDR4 μονάδες μνήμης RAM.

Από τις χρήσιμες, σημειώνω την παρουσία δύο υποδοχών M.2 ταυτόχρονα, οι οποίες υποστηρίζουν την εγκατάσταση μονάδων PCI Express και SATA 6 Gb / s. Μέχρι 110 mm SSD μπορεί να εγκατασταθεί στην επάνω θύρα, μέχρι 80 mm στην κάτω θύρα. Η δεύτερη θύρα είναι επιπρόσθετα εξοπλισμένη με μεταλλικό ψυγείο M.2 Shield, το οποίο έρχεται σε επαφή με τη συσκευή αποθήκευσης με θερμική επένδυση.

Για ενσύρματη σύνδεση στο MSI Z370 GAMING M5 αντιστοιχεί σε ελεγκτή gigabit Killer E2500, και για τον ήχο - τσιπ Realtek 1220. Sound οδού ενίσχυσης ήχου 4 έλαβαν πυκνωτές Chemi-Con συζευγμένο ενισχυτή ακουστικών με εμπέδηση 600 ohms, το μπροστινό αφιερωμένη ήχου και επιστρώθηκαν ήχου υποδοχές. Όλα τα εξαρτήματα της ζώνης ήχου απομονώνονται από τα άλλα στοιχεία της πλακέτας μέσω μιας αγώγιμης ταινίας με φωτισμό.

Η μητρική πλακέτα μπροστινού φωτισμού Mystic Light υποστηρίζει 16,8 εκατομμύρια χρώματα και λειτουργεί σε 17 λειτουργίες. Μπορείτε να συνδέσετε μια RGB-κορδέλα στη μητρική πλακέτα, ο αντίστοιχος σύνδεσμος 4 ακίδων είναι συγκολλημένος στο κάτω μέρος του πίνακα. Παρεμπιπτόντως, στο πλήρες σετ με τη συσκευή υπάρχει ένα καλώδιο προέκτασης 800 mm με διαχωριστή για τη σύνδεση μιας επιπλέον ταινίας LED.

Η πλακέτα είναι εξοπλισμένη με έξι ακροδέκτες 4 ακίδων για τη σύνδεση των ανεμιστήρων. Ο συνολικός αριθμός επιλέγεται με τον καλύτερο τρόπο, η τοποθεσία είναι η ίδια. Port PUMP_FAN, unsoldered δίπλα στο DIMM, υποστηρίζει τη σύνδεση των πτερωτών ή αντλία με ένα ρεύμα 2 Α Θέση και πάλι μεγάλη επιτυχία, αφού αυτό για να συνδέσετε μια αντλία και από LSS χωρίς επιτήρηση, και του συστήματος της συνήθειας που συλλέγονται με το χέρι. Το σύστημα διαχειρίζεται με άψογη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των "carlsons" με 3 ακίδων. Η συχνότητα ρυθμίζεται τόσο από τον αριθμό περιστροφών ανά λεπτό όσο και από τάση. Είναι δυνατό να σταματήσετε εντελώς τους ανεμιστήρες.

Τέλος, σημειώνω δύο πιο χρήσιμα "μάρκες" MSI Z370 GAMING M5. Η πρώτη είναι η παρουσία σήματος σήματος POST. Το δεύτερο είναι το LED EZ Debug, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην υποδοχή PUMP_FAN. Δείχνει σε ποιο στάδιο ξεκινάει το σύστημα: στο στάδιο της αρχικοποίησης του επεξεργαστή, της μνήμης RAM, της κάρτας γραφικών ή της μονάδας δίσκου.

Πώς να συνδέσετε το ψυγείο στο τροφοδοτικό; Συνδέστε το συνδετήρα του ψυγείου.

Ψυγείο - αυτό δεν είναι μόνο ένα ψυγείο, αλλά και μια ροή αέρα. Σήμερα θα συζητήσουμε το θέμα - πώς να συνδέσετε το ψυγείο στο τροφοδοτικό άμεσα. Οι εφαρμογές μπορούν να είναι μαζικές, αλλά κυρίως οπαδούς από τα συστήματα ψύξης του υπολογιστή χρησιμοποιούνται ως "ανεμογεννήτριες" σε μία ή την άλλη μορφή. Κάποιος να τους χρησιμοποιεί ως ένα αγαπημένο φυσάει ο καιρός είναι ζεστός, κάποια βγήκε στον αέρα τοπικό σταθμό εργασίας από τον καπνό κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης... Η δημοτικότητα της χρήσης των ψυκτών (τους οπαδούς τους) για «απόκοσμη» προβλήματα μπορεί να εξηγηθεί από τη σχετική φτήνια και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης. Προσωπικά, έχω δει ένα παράδειγμα της χρήσης τους αερισμού σε μικρά δωμάτια, μπάνιο,... Αν δεν ξέρετε - πώς να συνδέσετε το ψυγείο στο τροφοδοτικό, τότε κάτω από την περικοπή θα βρείτε μια λεπτομερή οδηγία αυτής της πολύ απλής διαδικασίας.

Μια μικρή απόκλιση - όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για τις ανάγκες σας, προσέξτε την κατανάλωση ισχύος του ψυγείου, τη "αντοχή" του και τη μορφή του πτερωτή. Από αυτές τις παραμέτρους εξαρτάται η ποσότητα του αντληθέντος αέρα και το επίπεδο θορύβου που δημιουργούν οι λεπίδες. Θυμηθείτε ότι οι οπαδοί έχουν συνήθως τυποποιημένα μεγέθη, από τα οποία σήμερα είναι τα πιο δημοφιλή Ψύκτες 80mm και 120mm.

Δώστε προσοχή ψυγείου. Συνήθως έχει 3 ή 4 επαφές. Προηγουμένως, συνδέονταν μέσω ενός διαχωριστή σε ένα μεγάλο molex, τώρα δεν κάθε μονάδα συστήματος συναντά ακόμη συσκευές με τέτοιο molex. Παρεμπιπτόντως, ορισμένοι τεχνίτες, που λάτρευαν υπολογιστές modding, τους έδειξαν αποτελεσματικά με τη βοήθεια ενσωματωμένων φωτεινών LED. Έχουν σύγχρονους ψύκτες Οι σύνδεσμοι έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος, όπου πρώτη επαφή αριθμημένο και είναι "μείον", το δεύτερο "συν", το τρίτο μεταδίδει δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής, και το τέταρτο ελέγχει την ταχύτητα περιστροφής.

Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε μια πομπή εκδοχή ενός αυτόνομα κατασκευασμένου "φυσητήρα" από ένα συμβατικό ψυγείο και Μπαταρίες τύπου CRONA (με τους οπαδούς ενός μικρού μεγέθους). Εάν υπάρχει μια πρίζα κοντά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παλιό μονάδα τροφοδοσίας υπολογιστή (πώς να τρέξετε το PSU με ένα κλιπ χαρτιού) ή ένα φορτιστή από το φορητό υπολογιστή, αν είναι διαθέσιμος και είναι κατάλληλος για την τάση τροφοδοσίας 8-12 volts. Οι ιδέες και οι ανάγκες μπορούν να είναι μαζικές και, ελπίζω, δεν θα έχετε προβλήματα με την εφαρμογή τους συνδέοντας το ψυγείο με ένα βολικό μοντέρνο συνδετήρα.

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι διαχωριστές Molexes που βρίσκονται στα χέρια του modder.

Ιστοσελίδα για χρήστες προσωπικών υπολογιστών

Επισκόπηση υπολογιστών »Μονάδα συστήματος

Η σωστή ψύξη της μονάδας συστήματος

Δεν είναι μυστικό ότι όταν λειτουργεί ο υπολογιστής, όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματά του θερμαίνονται. Ορισμένα στοιχεία θερμαίνονται πολύ αισθητά. Ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών, οι βόρειες και νότιες γέφυρες της μητρικής πλακέτας είναι τα πιο θερμά στοιχεία της μονάδας συστήματος. Η υπερθέρμανση είναι γενικά επικίνδυνη και οδηγεί σε έκτακτη διακοπή λειτουργίας του υπολογιστή.

Ως εκ τούτου, το κύριο πρόβλημα ολόκληρου του ηλεκτρονικού μέρους της τεχνολογίας των υπολογιστών είναι η σωστή ψύξη και η αποτελεσματική αφαίρεση της θερμότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών, τόσο βιομηχανικών όσο και οικιακών, για την αφαίρεση θερμότητας χρησιμοποιείται ψύξη αέρα. Η δημοτικότητά του οφείλεται στην απλότητα και τη φθηνότητα του. Η αρχή αυτού του τύπου ψύξης έχει ως εξής. Όλη η θερμότητα από τα θερμαινόμενα στοιχεία δίνεται στον περιβάλλοντα αέρα και ο θερμός αέρας με τη σειρά του, με τη βοήθεια των ανεμιστήρων, αφαιρείται από το πλαίσιο της μονάδας συστήματος. Για να αυξηθεί η απόδοση μεταφοράς θερμότητας και ψύξης, τα πιο θερμαινόμενα εξαρτήματα τροφοδοτούνται με καλοριφέρ χαλκού ή αλουμινίου με ανεμιστήρες τοποθετημένους επάνω τους.

Επιλογή πρόσθετων οπαδών.


Πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε επιπλέον οπαδούς, μελετήστε προσεκτικά τον υπολογιστή σας. Ανοίξτε το κάλυμμα του περιβλήματος, μετρήστε και μάθετε τα μεγέθη των θέσεων εγκατάστασης για επιπλέον ψυγεία περιπτώσεων. Κοιτάξτε προσεκτικά τη μητρική πλακέτα - ποιες συνδέσεις για τη σύνδεση επιπλέον ανεμιστήρων σε αυτό είναι διαθέσιμες.

Εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων.


Ας δούμε τα βασικά σημεία της σωστής εγκατάστασης των ανεμιστήρων για τις περισσότερες μονάδες συστήματος. Εδώ δίνουμε συμβουλές για τυποποιημένες περιπτώσεις, καθώς η μη τυποποιημένη διάταξη των οπαδών είναι τόσο διαφορετική ώστε είναι περιττή η περιγραφή τους - όλα ξεχωριστά. Επιπλέον, σε μη τυποποιημένες περιπτώσεις, οι διαστάσεις των ανεμιστήρων μπορούν να φθάσουν σε διάμετρο 30 cm.


Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτού του τύπου ψύξης είναι ότι όλος ο θερμαινόμενος αέρας περνά μέσα από την παροχή ρεύματος, ενώ το θερμαίνει ακόμη περισσότερο. Και γι 'αυτό και η τροφοδοσία για τέτοιους υπολογιστές σπάει πιο συχνά. Επίσης, όλο τον ψυχρό αέρα απορροφάται όχι ελεγχόμενο, αλλά από όλες τις ρωγμές του περιβλήματος, γεγονός που μειώνει μόνο την απόδοση της ανταλλαγής θερμότητας. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η αραίωση του αέρα που λαμβάνεται με αυτόν τον τύπο ψύξης, ο οποίος οδηγεί στη συσσώρευση σκόνης μέσα στο κέλυφος. Αλλά ακόμα, είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από μια εσφαλμένη εγκατάσταση πρόσθετων οπαδών.


Το μεγαλύτερο μέρος του θερμού αέρα από τη μητρική πλακέτα, τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τους σκληρούς δίσκους περνάει από έναν επιπλέον ανεμιστήρα. Και η παροχή ρεύματος θερμαίνεται πολύ λιγότερο. Επίσης, η συνολική ροή του κινούμενου αέρα αυξάνεται. Αλλά η αραιότητα αυξάνεται, έτσι η σκόνη θα συσσωρευτεί ακόμη περισσότερο.


Ο ανεμιστήρας πρέπει να εγκατασταθεί απέναντι στους σκληρούς δίσκους. Και θα ήταν πιο σωστό να γράψω ότι οι σκληροί δίσκοι πρέπει να τοποθετούνται απέναντι από τον ανεμιστήρα. Ο ψυχρός εισερχόμενος αέρας θα τα φυσήσει αμέσως. Αυτή η εγκατάσταση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη. Παρέχεται κατευθυνόμενη ροή αέρα. Μειώνει το κενό μέσα στον υπολογιστή - η σκόνη δεν καθυστερεί. Όταν τροφοδοτείτε επιπλέον ψυγεία από τη μητρική πλακέτα, ο συνολικός θόρυβος μειώνεται, καθώς μειώνεται η ταχύτητα του ανεμιστήρα.


Παρέχεται μια ισχυρή σταθερή ροή αέρα και κατεύθυνσης. Η μονάδα τροφοδοσίας λειτουργεί χωρίς υπερθέρμανση, καθώς ο θερμός αέρας εκκενώνεται από τον ανεμιστήρα που είναι εγκατεστημένος κάτω από αυτόν. Εάν έχει εγκατασταθεί τροφοδοτικό με ανεμιστήρα μεταβλητής ταχύτητας, ο συνολικός θόρυβος μειώνεται αισθητά και, το πιο σημαντικό, η πίεση στο εσωτερικό του περιβλήματος είναι ισοσκελισμένη. Η σκόνη δεν θα εγκατασταθεί.

Εσφαλμένη εγκατάσταση ανεμιστήρων.


Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα απαράδεκτης εγκατάστασης πρόσθετων ψυγείων στην περίπτωση PC.


Ο μπροστινός ανεμιστήρας προσπαθεί να «χαμηλώσει» τον ζεστό αέρα έναντι της φυσικής οριζόντιας ανύψωσης, να εργάζεται υπό αυξημένο φορτίο και να δημιουργεί κενό στο περίβλημα.


Σε αυτή την περίπτωση, η επίδραση του εισερχόμενου κρύου αέρα γίνεται αισθητή μόνο για τους σκληρούς δίσκους, καθώς πέφτει στην αντίθετη ροή από τον πίσω ανεμιστήρα. Δημιουργείται υπερπίεση στο εσωτερικό του περιβλήματος, γεγονός που περιπλέκει τη λειτουργία πρόσθετων ανεμιστήρων.


Εντός της περίπτωσης, η χαμηλή πίεση αέρα, όλοι οι ανεμιστήρες του αμαξώματος και στο εσωτερικό της μονάδας ισχύος λειτουργούν υπό αντίστροφη πίεση αναρρόφησης. Δεν υπάρχει αρκετή κίνηση αέρα στον αέρα και, κατά συνέπεια, όλα τα εξαρτήματα λειτουργούν υπερθέρμανσης.

Εγκατάσταση και σύνδεση ανεμιστήρων υπολογιστών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-13

Συνεχίζουμε το θέμα της ψύξης της μονάδας συστήματος και σήμερα θα εξετάσουμε πώς να εγκαταστήσετε ή να αντικαταστήσετε τον ανεμιστήρα της θήκης.

Επίσης, θα εξετάσουμε τους τρόπους σύνδεσης των ανεμιστήρων, τόσο των συστημάτων ψύξης του κύτους όσο και των συστημάτων επεξεργασίας.

Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα προσέξτε την κατεύθυνση της ροής αέρα - συνήθως υποδεικνύεται με βέλη στο περίβλημα του ανεμιστήρα.

Αν ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος της θήκης, πρέπει να εκτοξεύσετε αέρα από το περίβλημα. Εάν ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος στο μπροστινό μέρος του περιβλήματος, πρέπει να τροφοδοτεί αέρα στο περίβλημα.

Για παράδειγμα εγκατάστασης, καθώς και μεθόδους σύνδεσης, ανατρέξτε στο παρακάτω μικρό βίντεο:

P.S. Εάν σας άρεσε το μάθημα, μοιραστείτε το με τους φίλους σας σε κοινωνικό επίπεδο. δικτύων.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψύξη του υπολογιστή;

Δώστε προσοχή στο video course "Αθόρυβο PC":

Το μάθημα βίντεο "Silent PC" είναι ένας λεπτομερής οδηγός για την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Αφού ολοκληρώσετε αυτό το μάθημα, θα ξέρετε τα πάντα για τα συστήματα ψύξης και έτσι θα είστε σε θέση να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα - ο υπολογιστής θα ψύχεται αποτελεσματικά και θα λειτουργεί πολύ ήσυχα. Μάθετε περισσότερα

Computer76

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΛΙΓΑ

Συσκευή ψυγείου συσκευής.

Η ψυκτική συσκευή ή πώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας ανεμιστήρα;

Το άρθρο περιγράφει την αρχή λειτουργίας και τη συσκευή ενός ανεμιστήρα υπολογιστή / φορητού υπολογιστή. Δεν θα έλεγα ότι το περιεχόμενο του άρθρου θα είναι ζωτικής σημασίας για τους χρήστες, αλλά μια μικρή τάξη master στη συσκευή πλήρωσης του προγράμματος-ψηφιακού φίλου σας δεν θα βλάψει κανέναν.

Έτσι, υπάρχει ένας υπολογιστής - αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίσης ένα σύστημα ψύξης για ορισμένα εξαρτήματα. Συμπεριλαμβανομένης της ενεργής, η οποία συνεπάγεται μια σειρά συσκευών για την εξαναγκασμένη αφαίρεση θερμότητας. Έτσι, τουλάχιστον μερικοί θορυβώδεις οπαδοί στον υπολογιστή είναι εγγυημένοι. Ποιοι τύποι ανεμιστήρων φυσούν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι, ξέρετε από το άρθρο Ψυγείο: βασικές έννοιες. Τώρα μιλάμε για την πλήρωσή του.

Το ψυγείο αποσυναρμολογείται.

Οι περισσότεροι θαυμαστές μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ελεγχθούν. Αφαιρέστε την επικολλημένη ετικέτα από την πλευρά των καλωδίων, ανοίγοντας την πρόσβαση στο πλαστικό / λαστιχένιο βύσμα, το οποίο εξάγουμε:

πλαστικό ή μέταλλο Μοχλός semiring οποιοδήποτε αντικείμενο με ένα αιχμηρό άκρο (χαρτικά μαχαίρι, κατσαβίδι ώρα επίπεδη σχισμή, κλπ) και αφαιρέστε από τον άξονα. Το μάτι ανοίγει τον κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί από ένα συνεχές ρεύμα με μια αρχή χωρίς ψήκτρες. Στη πλαστική βάση του δρομέα με ένα πτερωτή, ένας μαγνήτης από όλο το μέταλλο είναι στερεωμένος γύρω από τον άξονα και ένα μαγνητικό πηνίο πάνω σε έναν στάτορα. Όταν η τάση εφαρμόζεται στον στάτορα, ο άξονας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται. Τάση τάσης - 12 Volts:

το άκρο του κατσαβιδιού κολλημένο στο μαγνητικό κύκλωμα από όλο το μέταλλο

Δεν είδα τους μηχανισμούς βούρτσας για το ψυγείο. Υπάρχει η υποψία ότι όλοι αυτοί οι ανεμιστήρες έχουν έναν μηχανισμό περιστροφής χωρίς ψήκτρες: είναι, τελικά, αξιοπιστία, οικονομία, χαμηλό θόρυβο και δυνατότητα ρύθμισης. Αλλά πριν μεταβείτε στο ηλεκτρικό σύστημα, θυμόμαστε ότι οι ψύκτες είναι πολλών τύπων σύμφωνα με την αρχή της σύνδεσης:

Αλλά θυμηθείτε. Εάν, για παράδειγμα, σας ενδιαφέρει ο αισθητήρας που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του, ο ψύκτης είναι πιθανό να πρέπει να θυσιάζεται. Σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές είναι ανίκανες.

Ψυγική συσκευή 2 ακίδων

Το απλούστερο ψυγείο με δύο καλώδια. Το πιο συχνό χρώμα είναι μαύρο και κόκκινο. Μαύρο - εργασία "μείον" το διοικητικό συμβούλιο, κόκκινο - ισχύς 12 V. Του, το ψυγείο, ο σκοπός - να φυσήξει ότι υπάρχουν δυνάμεις με την αρχή της «ενεργοποίησης και απενεργοποίησης»:

 • οι ρόλοι δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που προκαλεί την περιστροφή του δρομέα μέσα στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τον μαγνήτη
 • Ο αισθητήρας Hall αξιολογεί την περιστροφή (θέση) του δρομέα.

Ορισμένες από αυτές τις μονάδες ψύξης είναι ακόμα διαθέσιμες με έναν τετραπολικό πώμα molex, που σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε απευθείας από το τροφοδοτικό.

Η συσκευή ενός ψυγείου 3 ακίδων

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος φυσητήρα. Αν είστε εξοικειωμένοι με καλώδια μείον και 12 βολτ, τότε υπάρχει μια τρίτη καλωδίωση "tacho". Τοποθετείται απευθείας στο πόδι του αισθητήρα και το κύκλωμα μοιάζει με αυτό:

Ναι, μια φορά ήταν μια πραγματική καινοτομία - η παρακολούθηση της ταχύτητας του μηχανήματος. Ήταν επίσης χρήσιμο για τους χρήστες υπολογιστών. Και εδώ, με το χρώμα των καλωδίων, αρχίζει μια διαφωνία, στην οποία, ωστόσο, υπάρχουν τάσεις. Σχεδόν πάντα είχα ψύκτες με τέτοιο χρώμα καλωδίων στον συνδετήρα:

Συσκευή ψύξης 4 ακίδων

Η πιο σύγχρονη έκδοση. Εδώ, η ταχύτητα περιστροφής δεν μπορεί μόνο να διαβαστεί αλλά και να αλλάξει. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας ώθησης από τη μητρική πλακέτα. Θεωρητικά μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι ψύκτες, αλλά ο εκπρόσωπος είναι σε θέση πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να επιστρέψει στο στροφόμετρο (3-pin για να είναι σωματικά σε θέση, επειδή ο αισθητήρας και ο ελεγκτής κάθονται σε ισχύ υποκατάστημα) λειτουργία. Εάν ενεργοποιήσετε ένα σήμα στον αισθητήρα και στο ταχο, απλά θα βγουν παράλληλα και η διαδικασία ρύθμισης και ανάγνωσης θα είναι λανθασμένη. Έτσι, μόνο 4 ακίδες κάτω από τα σήματα "αυτόνομο":

Το pinout των ψυκτικών συνδέσεων μπορεί επίσης να ποικίλει:

Το σήμα ελέγχου της ταχύτητας από τη μητρική πλακέτα, συνήθως 5 V, είναι παλλόμενου χαρακτήρα. διαφορετικά κάθεται στο κύτος.

Επιχειρήσεις

Ιατρική

Αθλητισμός

Τεχνολογία

Χόμπι

 • Υπολογιστές
  • Υπολογιστές
  • Νέα
  • Laptop Reviews
  • Ανασκόπηση στοιχείων
  • Περιφερειακά υπολογιστών
  • Κριτικές παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Ανασκοπήσεις προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Κατάλογος άρθρων
  • Κατάλογος εμπορευμάτων
  • Κονσόλες παιχνιδιών
  • Φορητοί υπολογιστές
  • Όλα σχετικά με τους ιούς υπολογιστών
  • Προσωπικοί υπολογιστές
  • Ταμπλέτες
  • Συσκευές εισόδου
  • Δίκτυα και επικοινωνίες
  • IPTV
  • Έξυπνα gadgets
 • Ανασκόπηση στοιχείων
  • Ανασκόπηση στοιχείων
  • Σκληροί δίσκοι
  • Πληκτρολόγια
  • Οθόνες
  • Επεξεργαστές
  • Κάρτες βίντεο
  • Ελεγκτές παιχνιδιών
  • Shells
  • Ψύκτες και συστήματα ψύξης
  • Λειτουργική μνήμη
  • Τηλεοπτικοί δέκτες
  • Τροφοδοτικά
  • Κάρτες ήχου
 • Ψύκτες και συστήματα ψύξης

Επικεφαλίδες

Η συσκευή και η αρχή λειτουργίας της ψύξης αέρα της μονάδας συστήματος του υπολογιστή

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το τι είναι οι λεπτές αποχρώσεις και τις αποχρώσεις του συστήματος ψύξης, αξίζει να σημειωθεί μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές για την περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού ψύξης ως ολοκληρωμένο (ενιαίο) σύστημα που υποστηρίζει τη σταθερότητα του υπολογιστή σας.

Έτσι, όλες οι περιπτώσεις μπλοκ συστήματος υπολογιστή συναρμολογούνται από τους κατασκευαστές σύμφωνα με ένα ενιαίο πρότυπο (το λεγόμενο πρότυπο ATX). Με μια ευρύτερη έννοια, αυτό το πρότυπο είναι υπεύθυνο για ολόκληρο τον υπολογιστή (συμπεριλαμβανομένων ξεχωριστών εξαρτημάτων: pinout των συνδέσεων ισχύος, μεγέθη μητρικής πλακέτας κλπ.). Ενδιαφερόμαστε μόνο για τις αρχές και τη διαδικασία για την τοποθέτηση τεχνολογικών οπών και ανεμιστήρων στη μονάδα συστήματος. Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία 1, ο αέρας στη μονάδα συστήματος κινείται πάντα σε μια αυστηρά καθορισμένη κατεύθυνση, δηλ. από το μπροστινό μέρος έως τον πίσω τοίχο (φωτογραφία 1).

Αυτό είναι για την εξασφάλιση της κίνησης του αέρα στη μονάδα συστήματος απλά συναντήστε τους ανεμιστήρες (που ονομάζονται επίσης "ψύκτες").

Κατανομή ψυκτών στη μονάδα συστήματος

Το ψυγείο στο μπροστινό μέρος της μονάδας συστήματος χρησιμεύει για την έγχυση αέρα στο εσωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την εγκατάσταση ανεμιστήρων πρέπει να δώσουν προσοχή στο γεγονός, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί τον αέρα, γιατί αν ενεργοποιήσετε το ψυγείο από το άλλο μέρος, θα φυσήξει και να μην κλιμακωθεί τον αέρα (ορισμένοι κατασκευαστές ειδική βέλος στην πλευρά του ανεμιστήρα δείχνει την κατεύθυνση της ροής του αέρα κατά τη λειτουργία της ). Εικόνα 2.

Ένα ψυγείο στο πλευρικό τοίχωμα δεν είναι υποχρεωτικό χαρακτηριστικό, αλλά εάν είναι παρόν, είναι επίσης υπεύθυνο για την έγχυση αέρα στη μονάδα συστήματος.

Όσο για την κίνηση του αέρα μέσω των κατώτερων και ανώτερων τμημάτων του μπλοκ, κατά κανόνα υπάρχουν ειδικές τεχνολογικές οπές μέσω των οποίων περνά και ο αέρας. Ανάλογα με το σχεδιασμό της μονάδας και την πλήρωσή της (τοποθέτηση εξαρτημάτων και συγκροτημάτων, προεξοχή καλωδίων κ.λπ.) μέσω αυτών των ανοιγμάτων, ο αέρας εισέρχεται ή απομακρύνεται με φυσικό τρόπο.

Ένας ανεμιστήρας που βρίσκεται στο πίσω τοίχωμα του περιβλήματος αποκρίνεται στην έξοδο αέρα από τη μονάδα. Και αυτός ο τόπος δεν επιλέγεται τυχαία. Θυμηθείτε επίσης ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει πάντα; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το ψυγείο βρίσκεται στην κορυφή της μονάδας συστήματος. Με την ευκαιρία, αξίζει να σημειωθεί ότι μια καλή μονάδα του συστήματος παροχής ρεύματος στο κάτω μέρος (όπως στη φωτογραφία 1), και απαλλαγή του ψυγείου - στο πάνω μέρος (δηλαδή, στον τόπο όπου οι περισσότερες από τις τυπικές μονάδες εγκατεστημένο σύστημα παροχής ρεύματος).

Σημείωση: Πολλοί χρήστες προτιμούν να εγκαταστήσουν επιπλέον ανεμιστήρες στο άνω κάλυμμα του περιβλήματος για έγχυση αέρα μέσα. Ως αποτέλεσμα, μειώνουν μόνο την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ψύξης.

Πώς να επιλέξετε το σωστό ψυγείο

Για μονάδες συστήματος, υπάρχουν τρία πιο κοινά μεγέθη ανεμιστήρων:

 1. 80x80x25 mm
 2. 92x92x25 mm
 3. 120x120x25 mm

Όλα αυτά διαφορετικού τύπου (τύπος των ρουλεμάν χρησιμοποιούνται), και να εγκατασταθεί απόψεις των κινητήρων: παρέχουν διαφορετική ταχύτητα στροφείου (έτσι καταναλώνουν ένα διαφορετικό ρεύμα). Επιπλέον, οι οπαδοί έχουν διαφορετική χρήσιμη επιφάνεια των λεπίδων. Ήδη από την ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του ανεμιστήρα και το μέγεθος εξαρτάται από την απόδοσή του, δηλαδή στατική πίεση (δηλαδή, έγχυση μέσα σε ένα κλειστό σύστημα υπό πίεση) και ο μέγιστος όγκος του αέρα που αντλείται ανά μονάδα χρόνου. Ο όγκος του αέρα μεταφέρεται χαρακτηρίζεται ως CFM (κυβικά πόδια ανά λεπτό), και την ταχύτητα περιστροφής - RPM (περιστρέφεται ανά λεπτό).

Κατά την επιλογή των ανεμιστήρων, προσέξτε το μέγεθος του πτερωτή (δηλ. Τη διαμετρική περιοχή μέσω της οποίας περιστρέφονται τα πτερύγια). Μετά από όλα, με την ίδια ταχύτητα περιστροφής, είναι πιο αποδοτικό ένα ψυγείο με μια μεγαλύτερη επιφάνεια του πτερωτή, με άλλα λόγια μεγαλύτερο μέγεθος. Επιπλέον, ένας τέτοιος ανεμιστήρας είναι λιγότερο θορυβώδης, δεδομένου ότι μπορεί να λειτουργεί σε χαμηλότερες στροφές (και ο όγκος είναι ο ίδιος). Μια φωτογραφία 3.

Σημείωση: εάν το πίσω μέρος του ανεμιστήρα ψύξης εργάζεται σκληρότερα (δηλ έχει μια υψηλότερη ταχύτητα περιστροφής από τον ανεμιστήρα στο εμπρός και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μικρότερο σε μέγεθος), το ούτως αντλείται μέσω του συστήματος είναι πολύ μεγαλύτερο όγκο αέρα. Έτσι, η ψύξη είναι πιο αποτελεσματική.

Ψυγείο και ψήκτρα για τον επεξεργαστή

Όσον αφορά τις απαιτήσεις για θερμαντικά σώματα για τον επεξεργαστή, αξίζει να επιλέξετε θερμαντικά σώματα από χαλκό ή με πυρήνα από χαλκό. Εάν είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα ψυγείο σε σωλήνες θερμότητας, τότε ένα τέτοιο σύστημα ψύξης θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό, αφού σε αυτά τα θερμαντικά στοιχεία η απομάκρυνση θερμότητας γίνεται μέσω σωλήνων θέρμανσης στις πιο απομακρυσμένες πλευρές.

Γενικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα της ψύξης του επεξεργαστή είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Έτσι, αν το καλοριφέρ έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα (βάση του θερμαίνεται γρηγορότερα από τα άκρα των νευρώσεων του) ή εάν έχει υψηλή υδραυλική αντίσταση (δηλ, πιο πυκνό καλοριφέρ πτερύγιο απαιτεί μεγαλύτερη πίεση για την άντληση αέρα διαμέσου αυτού), τότε μόνο ένα από αυτά τα προβλήματα αυξάνεται δεν μπορείτε να αποφασίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Η γνώμη, τόσο πιο γρήγορα το ψυγείο περιστρέφεται, τόσο το καλύτερο - δεν είναι αλήθεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση μοιάζει με αυτή (φωτογραφία 4): ένα ψυγείο σε σωλήνες θερμότητας με δύο ψύκτες από Venom.

Εάν διαθέτετε μόνο μια συσκευασμένη έκδοση του ψυγείου (από το αγγλικό κουτί, δηλαδή κουτί, στάνταρ, εργοστάσιο), μην απελπίζεστε. Θυμηθείτε ότι η σωστή οργάνωση της ροής αέρα μέσα στο περίβλημα θα αντιμετωπίσει απόλυτα την ψύξη ολόκληρου του συστήματος.

Όσον αφορά τον ανεμιστήρα για το ψυγείο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ψύκτης πρέπει να ταιριάζει με τις διαστάσεις του ψυγείου. Δεν υπάρχει κανένα σημείο στο κουτί του ψυγείου από την AMD σμιλεύει θαύμα 120x120 mm, καθώς δεν χρειάζεται να φυσήξει τον εαυτό του ψυγείου, δηλαδή, να φυσήξει αέρας μέσα από τα πτερύγια ψύξης που θα συμφωνήσετε, είναι αδύνατο για μη συμμόρφωση του ψυγείου μέγεθος (περιοχή της πτερωτής) και ένα θερμαντικό σώμα (επιφάνεια διατομής των άκρων της).

Σημαντική είναι η επιλογή του τύπου ρουλεμάν του πικάπ. Έτσι, τα ρουλεμάν είναι τα πιο ανθεκτικά και τα πιο ήσυχα, αλλά τα ολισθαίνοντα έδρανα είναι λιγότερο ανθεκτικά, αλλά ταυτόχρονα έχουν χαμηλότερο κόστος.

Το ερώτημα, με ποια ταχύτητα θα έπρεπε να περιστρέφεται το ψυγείο, είναι μάλλον ασήμαντο. Το γεγονός είναι ότι όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα περιστροφής τόσο πιο έντονη είναι η ροή του αέρα. Και όμως είναι δύσκολο να πούμε αν αυτή η ροή είναι επαρκής για τον επεξεργαστή αυτή τη στιγμή, μέχρι να γνωρίζετε την τρέχουσα θερμοκρασία του πυρήνα. Με άλλα λόγια, η θερμοκρασία πρέπει να παρακολουθείται και, ανάλογα με το φορτίο, η ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου μπορεί να ρυθμιστεί. Κάντε το με το χέρι (αν δεν είστε ανεμιστήρας overclocking), δεν υπάρχει λόγος. Οι μητρικές έχουν ρυθμίσει μακρά την ταχύτητα περιστροφής των ψυκτών αυτόματα.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η μέγιστη ταχύτητα του ανεμιστήρα. Οι σύγχρονοι ψύκτες υποστηρίζουν μέγιστη ταχύτητα περιστροφής 2000 έως 8000 σ.α.λ. Αλλά η συνήθης τιμή (shtannoe) για τους κουτιού ψυγείων Intel είναι στην περιοχή από 3000 έως 4000 rpm.

Καλοριφέρ για μητρική πλακέτα

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία της μητρικής κάρτας υπόκεινται επίσης σε ψύξη. Παραδείγματος χάριν, οι κατασκευαστές εγκαθιστούν ένα έτοιμο σύνολο καλοριφέρ στη νότια και τη βόρεια γέφυρα, καθώς και μια ομάδα τρανζίστορ ισχύος (φωτογραφία 5).

Μια τέτοια λύση, προφανώς, αυξάνει σημαντικά την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ψύξης στο σύνολό του. Μετά από όλα, είναι ευκολότερο να εκτρέπεται η διάσπαρτη θερμότητα ακόμη και από μια ασθενή ροή αέρα.

Πώς μειώνει την απόδοση της ψύξης η κάρτα γραφικών;

Πολύ περίεργα, αλλά η κάρτα γραφικών, παρά το γεγονός ότι έχει το δικό της σύστημα ψύξης, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το υπόλοιπο σύστημα ψύξης της μονάδας συστήματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αφαίρεση του σώματος από τον επεξεργαστή γραφικών, το σύστημα ψύξης το ρίχνει μέσα στη μονάδα συστήματος. Και μερικοί αναμειγνύουν ακόμα και τον αέρα μέσα στο περίβλημα του υπολογιστή. Επιπλέον, εξαιτίας της μεγάλης επιφάνειας της κάρτας γραφικών, ο εσωτερικός όγκος της μονάδας συστήματος διαιρείται στο μισό, γεγονός που εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση του αέρα (φωτογραφία 6). Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, συνιστάται η τοποθέτηση επιπλέον ανεμιστήρα στο πλευρικό τοίχωμα του περιβλήματος.