Εξαερισμός σε κελάρι

Ο εξαερισμός του κελάριου ή κελάριου είναι ένα σημαντικό μέρος της αρμόδιας λειτουργίας των χώρων. Χωρίς το σύστημα ανταλλαγής αέρα, η υγρασία εξαπλώνεται ενεργά, οι μορφές υπερβολικής υγρασίας. Στα κελάρια και τα κελάρια αποθηκεύονται όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και τα αποθέματα λαχανικών, φρούτων, τα οποία είναι ιδιόμορφα να "αναπνεύσουν". Η έλλειψη καθαρού αέρα και η υγρή εκροή οδηγούν πάντοτε στη συσσώρευση συμπυκνωμάτων.

Κατά την οικοδόμηση μιας βάσης και θεμελίωσης, συχνά γίνονται λάθη όσον αφορά την κατασκευή του στεγανοποιητικού στρώματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι τοίχοι μπορούν να συσσωρευτούν στη δομή τους υγρασία από το εξωτερικό, απορροφώντας το από το χώμα. Για να εξισορροπηθούν όλες οι παραπάνω παραλείψεις και ανεπιθύμητες εκδηλώσεις είναι αρκετά απλή - για να οργανωθεί ο αποτελεσματικός αερισμός του κελάριου ή του υπογείου του κτιρίου διαμερισμάτων, για παράδειγμα.

Οι βασικές απαιτήσεις για την εργασία σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού του κελάριου

Σχεδόν όλες οι σύγχρονες ιδιωτικές κατοικίες είναι χτισμένες με υπόγειο. Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους απόκτησης αρκετών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων χρήσιμου χώρου χωρίς να επηρεαστεί το κύριο περίβλημα. Εδώ είναι συνηθισμένο να εξοπλίζονται αθλητικές αίθουσες, σάουνες, κυλικεία και χώρους αποθήκευσης προϊόντων. Ακόμα και στον 21ο αιώνα, τα περισσότερα κελάρια χρησιμοποιούνται ως κελάρια.

Κατά τη ρύθμισή τους είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένες συστάσεις:

 • Το αυστηρό καθεστώς θερμοκρασίας. Το κελάρι είναι διατεταγμένο ώστε να είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε το δωμάτιο να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα της κατοικίας.
 • Έλλειψη πηγής φωτός. Αυτή η προϋπόθεση είναι υποχρεωτική. Επιτρέπεται η ένταξη του φωτισμού για μικρό χρονικό διάστημα.
 • Εισροή καθαρού οξυγόνου. Η κατάσταση είναι εύκολη στην εφαρμογή εάν ο εξαερισμός στο υπόγειο λειτουργεί ποιοτικά και αντιμετωπίζει την εκροή βρώμικου αέρα.
 • Υγραντικό καθεστώς. Το επίπεδο υγρασίας στο κελάρι δεν πρέπει να πέσει κάτω από το σημάδι 90%.

Το βασικό σημείο είναι ο ποιοτικός αερισμός του υπογείου και η διαθεσιμότητα ενός καταλλήλου συστήματος κατ 'αρχήν. Η αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα θα επιτρέψει όχι μόνο την αποθήκευση προϊόντων πολύ περισσότερο, αλλά και την εξάλειψη του κινδύνου σχηματισμού μούχλας και μύκητα, που συμβαίνει συχνά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Ο λειτουργικός αερισμός του κελαριού είναι ένα σημαντικό συστατικό απαραίτητο για τον σχηματισμό των βέλτιστων συνθηκών αποθήκευσης για λαχανικά, φρούτα και άλλα προϊόντα.

Αρχή της λειτουργίας του συστήματος

Η αρχή του συστήματος βασίζεται στους βασικούς νόμους της φυσικής. Εξετάζοντας προσεκτικά το σχέδιο εξαερισμού στο κελάρι, μπορούμε να πούμε ότι είναι διευθετημένο απλά, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστα.

Για την οργάνωση ενός πλήρους συστήματος, αρκεί να προβλεφθεί για τις αίθουσες του υπόγειου χώρου 2 τρύπες για εξαερισμό. Ένας από αυτούς είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της περίσσειας ατμών και αέρα από τις εγκαταστάσεις, και η δεύτερη - για να εξασφαλιστεί η εισροή καθαρού και φρέσκου οξυγόνου. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση, αυτό το σύστημα απαιτεί δύο σωλήνες, τροφοδοσία και εξάτμιση.

Μια σημαντική προϋπόθεση για την ποιοτική λειτουργία του εξαερισμού στο κελάρι είναι η σωστή διάταξη των αγωγών, ειδικά όσον αφορά την τοποθέτησή τους πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Δεν είναι λιγότερο σημαντικό στάδιο η εγκατάσταση σωλήνων στο βέλτιστο ύψος από το δάπεδο και η επακόλουθη αφαίρεση τους στον εξωτερικό χώρο. Οι εσφαλμένοι αεραγωγοί μπορούν να τροφοδοτούν πάρα πολύ αέρα, ο οποίος είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητος για τα φρέσκα τρόφιμα και τα λαχανικά που είναι αποθηκευμένα σε ράφια. Η υπερβολικά μικρή διάμετρος των σωλήνων δεν θα επιτρέψει τη λειτουργική αφαίρεση των ζυμωμένων μάζων αέρα από τις εγκαταστάσεις.

Σας συνιστούμε να δείτε ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί την αρχή και τη διάταξη του κελάριου

Συστάσεις για τη συσκευή εξαερισμού κελάρι

Ο σωστός αερισμός του κελαριού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, ανάπτυξη τεκμηρίωσης σχεδιασμού και μελέτη συστάσεων για εργασίες εγκατάστασης:

 • Το σύστημα ανταλλαγής αέρα για το υπόγειο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής της ίδιας της εγκατάστασης. Αυτή η προσέγγιση απλοποιεί την παροχή καναλιών στους τοίχους, όπου αργότερα θα εντοπιστούν τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού. Η θέση των σωλήνων πρέπει να αναφέρεται στην τεκμηρίωση του σχεδιασμού.
 • Οι αγωγοί για την παροχή και την εκκένωση του αέρα θα πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο, πράγμα που θα εξασφαλίζει ομοιομορφία της κυκλοφορίας του οξυγόνου γύρω από την περίμετρο του δωματίου. Αν μιλάμε για ένα ήδη έτοιμο υπόγειο, όπου είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε γρήγορα από τον ακατέργαστο αέρα, επιτρέπεται η χρήση καμινάδας με ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο. Η αντίστροφη σειρά είναι αδύνατη, διότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατακράτησης οξυγόνου, μόλυνση του κελαριού από το αέριο.
 • Οι σωληνώσεις του συστήματος εξαερισμού βρίσκονται συνήθως σε αντίθετες γωνίες του δωματίου. Η νέα ροή παίρνει λίγο χρόνο για να περάσει ολόκληρο το δωμάτιο και στη συνέχεια να το βγάλει στο δρόμο.
 • Η τρύπα του αγωγού αέρα γίνεται κάτω από την οροφή, καθώς οι θερμές μάζες σπεύδουν προς τα πάνω, γεγονός που με τη σειρά του εξασφαλίζει ότι το δωμάτιο είναι πάντα καθαρό με οξυγόνο.
 • Οι ειδικοί συστήνουν έντονα την εγκατάσταση του σωλήνα εξάτμισης σε απόσταση 1,6 μ. Πάνω από την κορυφογραμμή του κελάριου, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό επαρκούς πρόσφυσης. Όσο για τους ίδιους τους σωλήνες, η πιο κατάλληλη επιλογή είναι οι λύσεις από πλαστικό αποχέτευσης.
 • Αν το αντικείμενο βρίσκεται κάτω από γκαράζ ή πολυκατοικία, ο συνολικός αριθμός περιστροφών του συστήματος αγωγών ελαχιστοποιείται. Ιδανικός - απόλυτα ίσιος και ίσιος σωλήνας της ίδιας διάμετρος σε όλο το μήκος.
 • Στην πλευρά του δρόμου, η βάση του σωλήνα τροφοδοσίας βρίσκεται λίγο πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Ο δίαυλος εκτροπής καλύπτεται αναγκαστικά με ένα προστατευτικό πλέγμα, έτσι ώστε μικρά συντρίμμια, πτηνά και ζώα να μην εισέρχονται στο σύστημα.
 • Τοποθετημένες σε αυστηρά κάθετη θέση, οι σωλήνες απαιτούν προστασία από τις βροχοπτώσεις. Η απλούστερη μέθοδος είναι μια μεταλλική ομπρέλα, αλλά μια πιο σύνθετη, αλλά μια τάξη μεγέθους πιο λειτουργική - ένας εκτροπέας.

Σε κάθε περίπτωση, ο σωλήνας που βρίσκεται έξω πρέπει να είναι μονωμένος, πράγμα που θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο σχηματισμός συμπύκνωσης στα τοιχώματα του αγωγού κατά την κρύα εποχή.

Το σωστά οργανωμένο σύστημα εξαερισμού συμπληρώνεται με παντζούρια, μέσω των οποίων είναι δυνατή η ρύθμιση του όγκου τροφοδοσίας και εκκένωσης του αέρα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του βέλτιστου μικροκλίματος.

Ποικιλίες των συστημάτων εξαερισμού του κελάριου

Πριν κάνετε αερισμό στο κελάρι, θα πρέπει να καθορίσετε τον τύπο του συστήματος που θα είναι εξοπλισμένο στο δωμάτιο. Μπορεί να είναι είτε αναγκασμένη είτε φυσική. Η επιλογή υπέρ μιας ή άλλης επιλογής καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά της διάταξης του υπογείου, τη συνολική έκταση του.

Σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού είναι η αυτόματη παροχή και εκφόρτωση του αέρα, η οποία επιτυγχάνεται λόγω των ανεμιστήρων που βρίσκονται στους σωλήνες. Το έργο της δεν εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες του καιρού και εξωτερικών παραγόντων. Στην απλούστερη μορφή, αρκεί να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα στον αγωγό εξαγωγής. Χάρη σε αυτό το σχέδιο, ο βιομηχανικά εκκενωμένος αέρας σχηματίζεται στο δωμάτιο μέσα σε λίγα λεπτά, ο οποίος εκκενώνεται ενεργά στον εξωτερικό χώρο.

Για τα μεγάλα κελάρια με περίπλοκη αρχιτεκτονική, είναι λογικό να εγκαταστήσετε 1 ανεμιστήρα τόσο στο καυσαέριο όσο και στο κανάλι τροφοδοσίας. Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να το κάνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που μπορεί να προτείνει βέλτιστες λύσεις για συντονισμένη και ομοιόμορφη απόσυρση και παροχή οξυγόνου.

Συνιστούμε να διαβάσετε το βίντεο από το οποίο θα μάθετε σχετικά με μία από τις επιλογές για την εφαρμογή εξαναγκασμένου εξαερισμού

Εξοπλισμός φυσικού συστήματος ανταλλαγής αέρα

Η αρχή του φυσικού αερισμού βασίζεται σε φυσικούς νόμους. Η θερμοκρασία και η πίεση μέσα και έξω από το δωμάτιο είναι διαφορετικές. Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται από την κατάλληλη τοποθέτηση αεραγωγών. Η οπή εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται 10-20 cm κάτω από τη ζώνη οροφής, και ο αέρας τροφοδοσίας - 25-30 cm από το δάπεδο.

Για ένα μικρό κελάρι σε οικιστική εξοχική κατοικία αυτό είναι αρκετά αρκετό και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι καλύτερο να καταφύγουμε σε ένα αναγκαστικό σύστημα.

Σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που θα δείχνει σαφώς τη συσκευή του φυσικού αερισμού

Υπολογισμός των διαμέτρων των αγωγών εξαερισμού

Έτσι, πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο; - Το έργο που έχει πρωταρχική σημασία είναι να επιλέξετε σωλήνες της απαιτούμενης διαμέτρου. Κατά μέσο όρο, το "τετράγωνο" του κελάρι εφοδιάζεται με 26 cm 2 της περιοχής των αεραγωγών. Αν μιλάμε για ένα μικρό τετράγωνο δωμάτιο, το μέγεθος του οποίου είναι 3 x 3 m, τότε η διάμετρος του σωλήνα υπολογίζεται σε αυτή την ακολουθία.

S = 3 χ 3 = 9μ 2 - συνολική επιφάνεια υπογείου

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, ο σωλήνας θα έχει την ακόλουθη διατομή:

Τ = 9 χ 26 = 234 cm2

Η ακτίνα του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √(Τ/ n) = √(234 / 3,14) ≈ 8.6 εκατοστά

Διάμετρος σωλήνα (για εισροή):

Δn. ≈ 170 mm.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σταματήσουν την έκδοση σωλήνα με περιθώριο 15% για τον αγωγό εξαγωγής. Συνεπώς:

Δγ. = Dn. + 15% = 170 + 26 = 196 mm.

Πριν από την εγκατάσταση όλων των στοιχείων, είναι απαραίτητο να κάνετε υπολογισμούς. Μόνο σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες στο δωμάτιο.

Εγκατάσταση εξαερισμού

Αφού ολοκληρώσετε τις προετοιμασίες, μπορείτε να προχωρήσετε απευθείας στην εγκατάσταση του συστήματος. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ανεξάρτητα από το αν η ανταλλαγή αέρα είναι ζήτημα φυσικής ή υποχρεωτικής.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι:

Ο εξαερισμός στο κελάρι με τα δικά μας χέρια αρχίζει με την επιλογή του υλικού, η εγκατάσταση σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται με αμιαντούχες και πλαστικές σωληνώσεις. Στον αμίαντο δημιουργούμε δύο οπές, μία σε κάθε σωλήνα (για την τοποθέτηση πλαστικών σωλήνων σε αυτές τις οπές). Οι οπές πρέπει να είναι ίσες με τη διάμετρο των πλαστικών σωλήνων.

Για να κάνετε τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι ή ένα κατσαβίδι.

Στη συνέχεια εισάγουμε πλαστικούς σωλήνες, έναν σωλήνα για την εισροή, ο δεύτερος για την εκροή αέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Συνιστάται να αγοράσετε οβάλ πλαστικούς σωλήνες, καθώς το πλάτος του στρογγυλού σωλήνα είναι μεγαλύτερο, μειώνοντας έτσι τη δύναμη του σωλήνα αμιάντου.

Περαιτέρω κατασκευάζουμε σωλήνες. Στον κάτω σωλήνα, θα πραγματοποιηθεί η εισροή και στην επάνω, αντίστοιχα, η εκροή. Ο σωλήνας για την εκροή τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 m από το έδαφος ή την οροφή. Μια τροφοδοσία σε απόσταση 20 έως 50 cm πάνω από την επιφάνεια.

Σωλήνες από πλαστικό που βάζουμε στο δωμάτιο, ενώ ο αγωγός τροφοδοσίας στη μακρινή γωνία του υπογείου. Η απόσταση από το πάτωμα, αφήνοντας το ίδιο 20-50 cm. Σε σχέση με το σωλήνα της εξάτμισης, είναι καλύτερα να τοποθετήσετε όσο το δυνατόν ψηλότερα στο ανώτατο όριο, δεδομένου ότι υπάρχει η θερμότερη αέρα, έτσι θα είναι ευκολότερο να εξόδου.

Περαιτέρω κάνουμε τσιμεντάρισμα.

Επίσης, τσιμεντάζουμε τόσο έξω.

Αν υπάρχει αερισμός του κελάρι στο κτίριο διαμερισμάτων, είναι λογικό να συμπληρώνεται ο σωλήνας με ένα ισχυρό ανεμιστήρα, η χωρητικότητα του οποίου θα είναι επαρκής για τη διατήρηση μιας μεγάλης έκτασης.

Δεδομένου ότι ο παραπόταμος βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος, συνιστάται να καλύπτεται με μια σχάρα, έτσι ώστε να μην «χτυπάει τους καλεσμένους» να έρχονται αντιμέτωποι με τρωκτικά ή πουλιά.

Αξίζει να λάβετε υπόψη σας μερικές συστάσεις:

 • στροφές στις σωληνώσεις πρέπει να είναι ελάχιστες. Είναι επιθυμητό να μην είναι καθόλου, πράγμα που θα βελτιώσει την ανταλλαγή αέρα.
 • οι σωλήνες θα πρέπει να επιλέγονται ευθεία, χωρίς επέκταση και στένωση.
 • συνιστάται η μόνωση του σωλήνα εξάτμισης έξω από το κελάρι. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή συμπύκνωσης στο κρύο.
 • για την προστασία από τις βροχοπτώσεις είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ένας εκτροπέας.

Χρώματα που υποστηρίζουν ένα βέλτιστο μικροκλίμα

Για να διατηρηθεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα σε έναν τέτοιο κλειστό χώρο, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη σειρά ενεργειών.

 • Το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο μειώνεται λόγω του κανονικού αερισμού. Το καλοκαίρι, είναι λογικό να ανοίγονται φτερά, καταπακτές κ.λπ. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στο κελάρι, παρέχεται αερισμός.
 • Για να αυξήσετε την υγρασία, εφαρμόστε την πρακτική του ψεκασμού νερού με ένα πιστόλι ψεκασμού. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα κουτί στο δωμάτιο με υγρανθείσα άμμο ή υγρό πριονίδι.

Η αυτοματοποιημένη εγκατάσταση είναι πολύ πιο εύκολη στη διατήρηση του βέλτιστου μικροκλίματος στο διάστημα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να προσαρμοστεί αμέσως κατά την κρίση του.

Ξήρανση του κελαριού

Μια σημαντική πτυχή του εξαερισμού είναι η ξήρανση του κελάριου. Οι ειδικοί εντοπίζουν αρκετούς αποτελεσματικούς τρόπους για την εξάλειψη της υπερβολικής υγρασίας. Για να τα κάνουμε καλύτερα το καλοκαίρι, όταν δεν υπάρχουν προϊόντα, λαχανικά και φρούτα στο δωμάτιο. Οι οπές, οι οπές και τα πτερύγια ανοίγουν τελείως και ο χώρος σε αυτή τη μορφή αφήνεται για τουλάχιστον 3-4 ημέρες. (αποτελεσματική σε ζεστό, ξηρό καιρό) Επίσης, σας λέει για αρκετές επιλογές αναγκαστικής ξήρανσης.

Υγροσκοπικές ουσίες

Σε 80% των περιπτώσεων για να στεγνώσει το δωμάτιο είναι αρκετό να περιοριστεί η εγκατάσταση σε ένα κελάρι ενός κουτιού μικρού μεγέθους με μεγάλο αλάτι στο τραπέζι ή ασβέστη. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η υγροσκοπική δομή, λόγω της οποίας απορροφούν ενεργά ανεπιθύμητη υγρασία από τον περιβάλλοντα χώρο.

Εγκατάσταση οικιακού ανεμιστήρα

Οι οπαδοί της οικίας βρίσκονται σε κάθε κτίριο διαμερισμάτων. Εξαλείφουν αποτελεσματικά την υπερβολική υγρασία. Η ίδια η συσκευή βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του υπογείου και παραμένει για 3-4 ημέρες. Προηγουμένως, όλες οι καταπακτές και τα πτερύγια ανοίγουν τελείως.

Εγκατάσταση κλιβάνου-φούρνου

Με αυτή τη μέθοδο, θα είναι αρκετό για τρεις ημέρες από τον κλίβανο να στεγνώσει σωστά το κελάρι. Ο σωλήνας από τον κλίβανο συνδέεται με τον αγωγό εξαγωγής, ο οποίος προάγει μια καλή ανταλλαγή αέρα.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική θερμάστρα

Μια από τις επιλογές για ξήρανση είναι η χρήση ηλεκτρικού θερμαντήρα. Εγκατάσταση συσκευών πραγματοποιείται στη μέση του δωματίου, η οποία δίνει μια περισσότερο ή λιγότερο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Αυτή η διαδικασία δεν είναι γρήγορη και η ηλεκτρική ενέργεια για μια τριήμερη περίοδο δεν είναι σύντομη.

Εφαρμογές μιας γεννήτριας θερμότητας (όπλο)

Ο γρηγορότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το αποκαλούμενο πιστόλι θερμότητας, το οποίο δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αδιαβροχοποίηση

Αφού το κελάρι στεγνώσει τελικά, το δάπεδο και οι τοίχοι στεγανοποιούνται. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ειδικές προστατευτικές ενώσεις. Για τοίχους από σκυρόδεμα είναι βέλτιστο να χρησιμοποιηθούν εμποτισμοί με δομική διείσδυση. Εφαρμόζονται σε 3-4 στρώματα.
Η συνεκτικότητα θα κλείσει τους πόρους στη δομή της βάσης, δημιουργώντας έτσι ένα αδιάβροχο υλικό που μπορεί να "αναπνεύσει".

Το αποξηραμένο υπόγειο συχνά καλύπτεται με ένα στρώμα υλικού στέγης. Παρά τη διαθεσιμότητά του, είναι μια από τις καλύτερες συσκευές στεγανοποίησης. Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτετε το υλικό κατασκευής στέγης σε ένα απολύτως επίπεδο έδαφος. Η επιφάνεια του δαπέδου προεπεξεργάζεται με ένα στρώμα μαστίχας, πάνω στο οποίο τοποθετείται το προστατευτικό στρώμα.


Οικολογικό καθαρό και απόλυτα ασφαλές υλικό - φυσικός πηλός. Είναι καλά συνιστάται και ως στεγάνωση. Η ίδια η διαδικασία βράζει στη λεγόμενη γέμιση του υλικού. Στο πάτωμα του κελάριου υπάρχει μια στρώση από πέτρες, η οποία έχει ενισχυθεί.
Μια λύση από πηλό και άμμο (το ύψος του στρώματος από 10 έως 12 cm) φτάνει σε μια παχιά συνεκτικότητα και κατανέμεται ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του δαπέδου, παράλληλα με την πρόσκρουση της σύνθεσης ανάμεσα στις πέτρες. Το πάνω μέρος καλύπτεται από χονδροειδής άμμο - από 4 έως 6 cm. Εξαιτίας αυτού, η επιφάνεια συμπιέζεται. Το δάπεδο με στεγανωτική στεγάνωση στεγνώνει για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Η συσκευή αερισμού σε ένα κελάρι είναι ένα σημαντικό συστατικό της αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα. Είναι καλύτερα να το κάνετε στο στάδιο του σχεδιασμού του κτιρίου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αποφύγετε ένα τεράστιο αριθμό προβλημάτων.

Το κλίμα

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του κελαριού, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί σωστός αερισμός σε αυτό. Ένα καλά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού θα σας βοηθήσει να ομαλοποιήσετε την ανταλλαγή αέρα, να ανακουφίσετε την υπερβολική υγρασία και να κάνετε το δωμάτιο κατάλληλο για την τοποθέτηση προϊόντων και τη συντήρηση. Σχετικά με τον τρόπο αερισμού στο κελάρι, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Οι βασικές απαιτήσεις για την εργασία σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού του κελάριου

Οι περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες είναι εξοπλισμένες με υπόγειο. Αυτό το δωμάτιο προσφέρει στους ιδιοκτήτες του μια επιπλέον χρήσιμη περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως αποθήκη, σάουνα, αίθουσα εργασίας, μελέτη, γυμναστήριο ή αίθουσα χαλάρωσης. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το υπόγειο ως κελάρι - ένα μέρος για την αποθήκευση τροφίμων. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να βγαίνετε στο δρόμο, προκειμένου να αποκτήσετε το απαραίτητο φαγητό στο κρύο του χειμώνα.

Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το κελάρι, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή:

1. Έλλειψη φωτός.

Η απουσία παράθυρων στο κελάρι είναι υποχρεωτική, και η συμπερίληψη του ηλεκτρικού φωτισμού θα πρέπει να είναι περιοδική, μόνο κατά την παρουσία των ανθρώπων σε αυτό.

2. Ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας.

Για τον εξοπλισμό κελάρια, χρησιμοποιούνται υπόγεια, τα οποία πρέπει να έρχονται σε επαφή με έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

3. Παρουσία φρέσκου, καθαρού αέρα.

Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στην οργάνωση ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού κελάρι.

4. Υγρασία αέρα.

Το κελάρι θα πρέπει να έχει υγρασία περίπου ενενήντα τοις εκατό, αυτός ο παράγοντας εξαρτάται από σωστά οργανωμένο εξαερισμό.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του κελάριου είναι η ύπαρξη συστήματος εξαερισμού. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο κελάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη αερισμού συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας, οδηγεί στον σχηματισμό μύκητα και μούχλα, καθώς και στην υποβάθμιση των προϊόντων. Η παρουσία υπερβολικού εξαερισμού θα οδηγήσει στην ξήρανση των λαχανικών και των φρούτων, λόγω του ισχυρού βυθίσματος. Επομένως, ο εξοπλισμός εξαερισμού πρέπει να είναι σωστός, ώστε το κελάρι να έχει τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού: συστάσεις για τον εξοπλισμό

Για την οργάνωση του σωστού συστήματος εξαερισμού απαιτούνται δύο αγωγοί. Το πρώτο είναι για την παροχή αέρα, και το δεύτερο για τον αέρα εξαγωγής. Ως υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών, επιτρέπεται η χρήση σωλήνων από αμίαντο, PVC ή γαλβανισμένο χάλυβα ορισμένης διαμέτρου. Ο υπολογισμός της απαιτούμενης διαμέτρου βασίζεται στην αναλογία ότι ένα τετραγωνικό μέτρο απαιτεί 25 εκατοστά τετραγωνικά από το συνολικό μέγεθος του σωλήνα.

Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με τις βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση των βασικών εξαρτημάτων του συστήματος εξάτμισης:

1. Σωλήνας εξαγωγής. Βοηθά στην απομάκρυνση του στάσιμου αέρα από το δωμάτιο. Η τοποθέτησή του γίνεται σε μια από τις γωνίες του κελάριου, με το κάτω τμήμα του να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου. Η διέλευση του αεραγωγού μέσω όλων των δωματίων είναι κατακόρυφη και έπειτα ανυψώνεται πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής κατά μισό μέτρο. Για να μειωθεί η ποσότητα του συμπυκνώματος στο εσωτερικό μέρος του σωλήνα, ο αγωγός πρέπει να είναι μονωμένος. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο. Για τη διεξαγωγή εργασιών μόνωσης θα απαιτηθεί η παρουσία ενός άλλου σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου και ορυκτοβάμβακας. Ο πρώτος σωλήνας βρίσκεται στο δεύτερο και ο χώρος μεταξύ τους γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

2. Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα. Η εγκατάσταση του σωλήνα πραγματοποιείται σε μια γωνία που είναι απέναντι από το σωλήνα εξαγωγής. Το ύψος του ανοικτού άκρου του σωλήνα από το δάπεδο είναι μισό μέτρο. Αυτός ο σωλήνας διέρχεται από τμήματα δαπέδων και ανεβαίνει τριάντα εκατοστά από το δάπεδο.

Συμβουλή: Για να μην εισέλθουν τρωκτικά ή άλλα έντομα στο κελάρι, συνιστάται η τοποθέτηση ενός λεπτού πλέγματος στο πάνω μέρος του σωλήνα τροφοδοσίας.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ μεγάλη, συμβαίνουν ρεύματα και όταν υπάρχει μικρό, παρατηρείται στασιμότητα αέρα. Ως εκ τούτου, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα στους σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού και τοποθετήστε το στην οπή εξαέρωσης. Εάν το φύλλο ελαφρώς υποχωρήσει, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά. Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε μια δεξαμενή στο υπόγειο με ζεστά κάρβουνα. Αν ο καπνός εγκαταλείψει το σωλήνα εξάτμισης, το σύστημα λειτουργεί.

Συμβουλή: Για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα, δοκιμάστε να ρυθμίσετε τις προ-εγκατεστημένες βαλβίδες. Για να αυξήσετε το ρεύμα - είναι απαραίτητο να αυξήσετε το μέγεθος του σωλήνα εξαγωγής. Αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργειών, ρυθμίστε τον συνδυασμό του εξαερισμού.

Για να εγκαταστήσετε αυτόν τον τύπο αερισμού, θα πρέπει να φροντίσετε την εγκατάσταση στον αεραγωγό που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του αέρα από τον ανεμιστήρα, του οποίου η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 watt. Αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει την παρουσία καθαρού αέρα.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης του φυσικού αερισμού ενός κελάρι στο σπίτι

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, το οποίο παρέχει εξαερισμό του φρέσκου αέρα και την παράδοση των μούχλας. Αυτό το σύστημα απαιτεί την παρουσία ορυχείων, τα οποία είναι οργανωμένα με τη μορφή δύο σωλήνων:

 • παροχή αέρα
 • λειτουργία εξάτμισης.

Η εγκατάσταση των σωλήνων αυτών πραγματοποιείται στις αντίθετες πλευρές των τοίχων των κελαριών. Συνιστάται να τηρείτε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σωλήνων. Ο άξονας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος στο κάτω μέρος του τοίχου, και το καυσαέριο στο πάνω μέρος του τοίχου.

Αυτή η διάταξη σωλήνων εξηγείται από ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δείχνει ότι ο θερμός αέρας βρίσκεται στην κορυφή, αφού είναι ελαφρύτερος και ο κρύος αέρας είναι από κάτω. Ως εκ τούτου, ο καθαρός αέρας, που φτάνει από τον αγωγό τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στην κορυφή, όπου αποσύρεται μέσω ενός άξονα καυσαερίων.

Στη χειμερινή περίοδο, ο κρύος αέρας είναι ακόμα βαρύτερος, οπότε ο εξαερισμός είναι ταχύτερος. Αυτό συνδέεται με την αύξηση της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Με τη διάταξη του φυσικού συστήματος εξαερισμού, αυτή η διάταξη των ορυχείων στην αντίθετη κατεύθυνση είναι υποχρεωτική. Ο αμίαντος είναι το καλύτερο υλικό για το σωλήνα. Για τη δημιουργία απαλλαγμένου αέρα, ένας ανακλαστήρας συνδέεται με τον σωλήνα, ο οποίος επίσης βελτιώνει τον εξαερισμό. Με τη διάταξη του υπογείου, που βρίσκεται σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα, αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένων συστημάτων εξαερισμού.

Συνδυασμένος αερισμός στο κελάρι με τα χέρια σας

Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι καθολικό και κατάλληλο για δωμάτια με οποιοδήποτε μικροκλίμα. Είναι σε θέση να λειτουργεί τόσο σε ζεστό όσο και σε κρύο. Η εγκατάστασή του περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο ορυχείων, όπως και στο προηγούμενο σύστημα:

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συστήματος και της προηγούμενης έκδοσης είναι η διαφορά θερμοκρασίας που σχηματίζεται όταν ένας μικρός εξαεριστήρας είναι εγκατεστημένος στον σωλήνα αεραγωγού. Η ανταλλαγή αέρα σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται και ο εξαερισμός λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το κόστος τέτοιων ανεμιστήρων είναι προσιτό και η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη. Η αποτελεσματικότητα του έργου του υπερβαίνει το κόστος αγοράς του, έτσι στο υπόγειο με ένα συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού υπάρχει ένα υγιές μικροκλίμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση των προϊόντων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης εξαερισμού κάβας στο γκαράζ

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ατομικό γκαράζ συχνά εξοπλίζουν ένα κελάρι σε αυτό, καθώς με μικρές επενδύσεις υπάρχει ένας μάλλον ευρύχωρος χώρος αποθήκευσης των προϊόντων και διατήρησης.

Η ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού του κελαριού στο γκαράζ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι όχι μόνο τα προϊόντα της, αλλά και το αυτοκίνητο θα υποφέρουν από ακατάλληλη εγκατάσταση. Η αυξημένη υγρασία θα προκαλέσει διάβρωση και αλλοίωση όλων των εργαλείων που βρίσκονται στο γκαράζ.

Υπάρχουν δύο τύποι οργάνωσης του αερισμού του γκαράζ στο γκαράζ:

1. Το σύστημα του φυσικού αερισμού - αφαίρεση του αέρα από την αρχή της ανταλλαγής θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή και ο κρύος είναι από κάτω.

2. Σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού - εγκατάσταση υπερσυμπιεστών μηχανικού τύπου, που βοηθούν στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα αυτό είναι πιο αποτελεσματικό, αν και απαιτεί πρόσθετες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Η εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού γίνεται με την εγκατάσταση δύο σωλήνων εισαγωγής και παροχής αέρα. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ζωνών με συμφόρηση αέρα, οι σωλήνες βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την εγκατάσταση των σωλήνων εξαγωγής:

 • μέσω - της διέλευσης του σωλήνα μέσω ολόκληρου του γκαράζ και της οροφής του.
 • τοίχος - ο σωλήνας διέρχεται από το εσωτερικό του τοίχου και τραβιέται έξω.

Το μήκος του σωλήνα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το άνω τμήμα του να είναι 50-100 cm πάνω από την οροφή του γκαράζ. Το ελάχιστο μήκος του σωλήνα εξαγωγής είναι 250-300 εκ. Για να ενισχυθεί ο εξαερισμός, συνιστάται η τοποθέτηση ενός εκτροπέα στο πάνω μέρος του σωλήνα, γεγονός που αυξάνει την ένταση της κίνησης της μάζας αέρα. Επιπλέον, ο εκτροπέας θα εμποδίσει τη σκόνη και τη βρωμιά να εισέλθουν στο κελάρι.

Ο πιο αποτελεσματικός εκτροπέας είναι η διάμετρος, η οποία είναι διπλάσια από τη διάμετρο του σωλήνα. Για λόγους οικονομίας, είναι δυνατόν να κατασκευάζεται ανεξάρτητα ο εκτροπέας, από κάδο ή πλαστικό.

Η τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας συνεπάγεται την τοποθέτησή του μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο και μισό μέτρο από το ανώτατο κομμάτι και το επίπεδο του εδάφους. Το πλέγμα τοποθετείται στην άνω τομή, με μέσο ή μικρό τμήμα κυψελών.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο των σωλήνων πρέπει να γνωρίζετε την περιοχή του δωματίου. Για παράδειγμα, σε ένα κελάρι με έκταση 15 τετραγωνικών μέτρων, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με διάμετρο 22,5 εκ. Καθώς η επιφάνεια του χώρου, που μετρά ένα τετραγωνικό μέτρο, απαιτεί διάμετρο σωλήνα 1,5 εκ.

Η δυνατότητα αγοράς πλαστικών σωλήνων είναι δυνατή, δεδομένου ότι είναι φθηνότερα από τον αμίαντο, ενώ έχουν επίσης μικρό βάρος, είναι ανθεκτικά στην υγρασία, τον παγετό και τις μηχανικές βλάβες.

Αεραγωγοί από κασσίτερο - το πιο παράλογο, αν και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό, είναι εντελώς ασταθές πριν από μηχανικές βλάβες.

Η παρουσία αποσβεστήρων θα βοηθήσει στον έλεγχο του εξαερισμού. Τα πτερύγια αγοράζονται και κατασκευάζονται με το χέρι. Η μόνη απαίτηση για τα πτερύγια, το μέγεθός τους θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τον αγωγό. Συνιστάται να κλείνετε αγωγούς αέρα σε περίπτωση σοβαρού παγετού για να αποφύγετε την κατάψυξη των τροφίμων.

Κατά τον εξοπλισμό του εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας. Η σύνδεση της κουκούλας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με ειδικές ικανότητες. Διαφορετικά, είναι καλύτερο να εμπιστευθεί αυτή τη διαδικασία σε επαγγελματίες.

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του ανεμιστήρα είναι η ύπαρξη στεγανοποίησης όλων των καλωδίων. Λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, θα αποτύχει γρήγορα.

Πρόσθετες συμβουλές για την εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι

1. Για την εξασφάλιση ποιοτικού αερισμού, απαιτείται η διαθεσιμότητα τέτοιου εξοπλισμού:

 • βουλγαρικά - θα βοηθήσει στην κατασκευή αεραγωγών.
 • σφυρί - για να χτυπήσει τους τοίχους?
 • διάτρηση - για γεώτρηση.
 • λύση - για στεγανοποίηση των εγκοπών μετά την εγκατάσταση των σωλήνων.

2. Εάν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές στο κελάρι, μούχλα, μύκητες, το σύστημα εξάτμισης δεν λειτουργεί σωστά.

3. Εάν η υγρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλή, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κιβωτίου με υγρό πριονίδι ή υγρή άμμο μέσα σε αυτό.

4. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, το κελάρι πρέπει να αερίζεται καλά. Στη φθινοπωρινή εποχή είναι προτιμότερο να ανοίγετε όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες που διατίθενται στο υπόγειο προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας σε αυτό.

5. Για να απορροφήσετε υπερβολική υγρασία, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κουτιού αλατιού ή ασβέστη στο κελάρι.

6. Εάν ο κύριος σκοπός του κελαριού είναι η ασφάλεια του κρασιού σε αυτό - θα πρέπει να παρέχεται αυτόματο σύστημα ελέγχου του κλίματος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε μια ειδική τεχνική που θα ρυθμίζει τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του δωματίου.

7. Κατά την εγκατάσταση διαχωρισμένων συστημάτων στο δωμάτιο κελάρι συνιστάται να χρησιμοποιείτε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να κάνετε υπολογισμούς και να συγκρίνετε την περιοχή του δωματίου με τη δύναμη των συσκευών που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα.

8. Ένας άλλος τρόπος για να καθοριστεί η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι είναι ένας αναμμένος ταιριάζει, από το πόσο γρήγορα εξανεμίζεται, εξαρτάται η ποιότητα του εξαερισμού.

9. Παράγοντες στους οποίους εξαρτάται η ποιότητα του φυσικού αερισμού του κελαριού:

 • επίγεια είσοδος.
 • υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το πάτωμα του υπογείου.
 • ανώτατο όριο του υπογείου.
 • την παρουσία ενός καλύμματος στην οροφή.

10. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα καναλιού χαμηλής χωρητικότητας, είναι συνδεδεμένος σε ασύγχρονοι κινητήρες δύο τύπων:

Η υψηλότερη απόδοση έχει μια δεύτερη επιλογή, αν και το κόστος της είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό του σύγχρονου.

11. Εκτός από την εξασφάλιση κατάλληλου αερισμού, το υπόγειο απαιτεί σωστή στεγανοποίηση και εργασίες θερμομόνωσης. Ακόμη και στο στάδιο κατασκευής του κελάριου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εμποτισμός του δαπέδου με τη βοήθεια διεισδυτικών υλικών και μόνωσης με ορυκτοβάμβακα. Αυτά τα έργα θα βοηθήσουν να γίνει το μικροκλίμα του κελαριού ευνοϊκό για την αποθήκευση και τη συντήρηση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι

Ο σωστός αερισμός είναι το κλειδί για ένα καλό εσωτερικό κλίμα. Η απουσία υγρασίας, μύκητα, μούχλα και συντήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας-υγρασίας είναι ενδεικτικές της σωστής λειτουργίας του συστήματος. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατασκευή ενός κελάρι, θα πρέπει να προβλεφθούν όλες οι αποχρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά το κατάλληλο καθεστώς αποθήκευσης φρούτων, λαχανικών, κονσερβών.

Το σωστό μικροκλίμα στο δωμάτιο κελάρι

Ο καλύτερος εξαερισμός, ο οποίος δικαιολογείται από κάθε άποψη, για την κατασκευή κελάρι με φυσική ανταλλαγή αέρα. Απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται η αποθήκη:

 • Η σωστή υγρασία αέρα. Υψηλή υγρασία: τα προϊόντα επιδεινώνονται γρήγορα, τα καλούπια σχηματίζονται στο δωμάτιο. Αποφύγετε αυτό θα βοηθήσει σωστά διαρρυθμισμένη στεγάνωση.
 • Απαιτεί καθαρό αέρα και σπατάλη αποβλήτων.
 • Δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές θερμοκρασίας, για να αποφευχθεί η κατάψυξη των τροφίμων, καθώς και ο σχηματισμός υγρασίας.

Εξαερισμός στο κελάρι: η αρχή της λειτουργίας

Για την σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού παρέχονται δύο τρύπες στο κελάρι, οι οποίες αναλαμβάνουν την εισροή και εκροή αέριων μαζών. Σ 'αυτές τις τρύπες τροφοδοτούνται σωλήνες της απαιτούμενης διαμέτρου και μήκους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, ο σωστός υπολογισμός είναι πολύ σημαντικός. Η θέση τους είναι σημαντική για τη σωστή κίνηση του αέρα.

Εάν το κελάρι βρίσκεται κάτω από το κτίριο (σπίτι ή γκαράζ), οι σωλήνες βρίσκονται στους τοίχους του κτιρίου. Σε ένα ξεχωριστό κτίριο οδηγούνται έξω από το ανώτατο όριο. Είναι αδύνατο να παραδεχτούμε τη ροή μεγάλων όγκων κρύου αέρα. Ταυτόχρονα, η στάσιμη μυρωδιά του υπογείου πρέπει να απομακρύνεται συνεχώς.

Εξαερισμός στο κελάρι με τα δικά σας χέρια: βασικές προειδοποιήσεις

Ποιοι σωλήνες είναι κατάλληλοι

Δύο σωλήνες (αέρας τροφοδοσίας και εξαγωγής) κατασκευασμένοι από αμίαντο ή γαλβανισμένο σίδηρο. Τι θα πρέπει να είναι το μήκος του σωλήνα υπολογίζεται ως εξής: σωλήνας εξάτμισης εκτείνεται κατά μήκος γωνίας κελάρι, ξεκινώντας από ένα μισό μέτρα από το δάπεδο της (περίπου 20 cm κάτω από την κορυφή επίπεδο) και καταλήγει στην οροφή πάνω από την κορυφογραμμή δεν είναι μικρότερη από 0,5 m. Το σωστό ύψος επηρεάζει το επίπεδο ώσης.

Ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται στην αντίθετη γωνία από το σωλήνα εξαγωγής, σε ύψος 0,3 μ. Από το επίπεδο του δαπέδου. Η διάμετρος των σωλήνων υπολογίζεται με βάση τις τιμές που έχουν εγκριθεί από τα πρότυπα, έτσι για 1 τετραγωνικά χιλιόμετρα. m της έκτασης κελάρι - 26 τετραγωνικά μέτρα. cm της διατομής του σωλήνα.

Για παράδειγμα, η περιοχή κελάρι είναι 10 τετραγωνικά μέτρα. m, τότε χρησιμοποιώντας τον τύπο της περιοχής του κύκλου, βρίσκουμε την διατομή του σωλήνα που χρειαζόμαστε.

R = √S / π = √ (26х10) / 3,14 = 9,1 cm. Έτσι, η διατομή του απαιτούμενου σωλήνα είναι 18 cm.

Κατά τον υπολογισμό, θεωρήστε ότι εάν η υπολογιζόμενη διάμετρος είναι, για παράδειγμα, 12,8 cm, πρέπει να πάρετε μεγαλύτερη τιμή - 14.

Σημαντικό! Προκειμένου να επιτευχθεί ο κατάλληλος αερισμός του κελαριού, το τμήμα του σωλήνα εξάτμισης θα πρέπει να υπολογίζεται με συντελεστή 1,15. Δηλαδή, για ένα κελάρι των 10 τετραγωνικών μέτρων. m - 20 cm (18x1, 15), και για 5 τετραγωνικά μέτρα. m - 16 cm.

Υποχρεωτική θερμομόνωση

Η μόνωση του σωλήνα εξάτμισης στον τόπο όπου περνάει από το σοφίτα είναι υποχρεωτική για την τοποθέτησή του. Ο σωλήνας, ο οποίος εκτελεί τη λειτουργία αφαίρεσης του θερμού αέρα, σχηματίζει συμπύκνωμα στην εσωτερική του επιφάνεια στο κρύο. Παγώνει στον παγετό, μειώνει, και μερικές φορές φράζει τελείως, τον τρόπο διέλευσης του αέρα εξαγωγής. Επίσης, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τον αγωγό καυσαερίων και τροφοδοσίας με προστατευτικά που δεν επιτρέπουν στα ιζήματα να εισέρχονται στο εσωτερικό τους.

Προσοχή παρακαλώ! Ρυθμίστε την ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια αποσβεστήρων, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στους σωλήνες. Χάρη σε τέτοιες συσκευές, είναι δυνατό να αλλάξει η ένταση των εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών.

Εξαερισμός από σανίδες

Για μικρά μεγέθη δωματίων, είναι κατάλληλο ο αερισμός σε ένα κελάρι με έναν σωλήνα. Κάνει δύο κανάλια. Είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένας σωλήνας εξαερισμού για χωριστό κελάρι από πλάκες πάχους 3-4 cm. Είναι μια κοίλη ορθογώνια δομή με πλευρές 18 cm έκαστη. Στο εσωτερικό υπάρχει διαγώνιο διαμέρισμα. Για να ρυθμίσετε την εισροή και την εκροή του αέρα, κάθε κανάλι έχει μια μανδάλωση.

Σημαντικό! Οι σωλήνες παροχής και εξαγωγής δεν πρέπει να βρίσκονται σε ένα επίπεδο. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τον αερισμό ενός σωλήνα.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι στο σπίτι;

Για τη συσκευή αυτού του εξαερισμού είναι απαραίτητο να τηρηθεί η υποχρεωτική κατάσταση - δεν πρέπει να διαταράσσει την άνεση των κατοίκων του σπιτιού με τις μυρωδιές που υπάρχουν στο κελάρι. Αυτό το γεγονός μπορεί να σημαίνει ότι ο εξαερισμός του κελαριού δεν λειτουργεί σωστά.

Η συσκευή αερισμού στο κελάρι κάτω από το σπίτι πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση σωλήνων και τις διαστάσεις τους, ανάλογα με το ύψος του κτιρίου και την περιοχή του κελάριου. Στο σπίτι μπορεί να εγκατασταθεί μόνο αερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες.

Κανόνες για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι στο σπίτι

 • σωλήνα Εξαερισμός «περιλαμβάνεται» στο οριζόντιο τμήμα της θεμελίωσης, το οποίο είναι διατεταγμένο πάνω από το έδαφος. Μετά την είσοδο στην αίθουσα, ο σωλήνας γυρίζει 90 ° και εισέρχεται απ 'ευθείας προς τα κάτω μέσα στο κελάρι χωρίς να φθάσει στο δάπεδο του 0.2-0.5 μ. Εξοπλισμός εξαερισμού σωλήνα εισροής δεν πρέπει να έχει πολλές στροφές και η διάμετρος της σε ολόκληρο τον αγωγό πρέπει να είναι ίση.
 • Η είσοδος στον παραπόταμο, που βρίσκεται χαμηλά από τη γη, μπορεί να καλυφθεί με χιόνι το χειμώνα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να καθαρίσετε τα θραύσματα (αν υπάρχουν). Επίσης, πρέπει να κλείσει με ένα πλέγμα, μέσω του οποίου δεν μπορούν να εισέλθουν τρωκτικά και πτηνά.
 • Ο εξαερισμός του κελαριού σε ένα ιδιωτικό σπίτι περνά μέσα από τον τοίχο, κατά μήκος της κουζίνας ή σε ένα ειδικό κανάλι.
 • Είναι λογικό να κανονίσετε ένα δωμάτιο κελάρι κάτω από την κουζίνα, έτσι οι αεραγωγοί θα ενωθούν.
 • Εάν πρόκειται να χτίσει ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο, πραγματοποιώντας το διορισμό ενός κελάρι, μπορεί να είναι εξαναγκασμένος εξαερισμός. Για να γίνει αυτό, προσθέστε στον ανεμιστήρα καυσαερίων το σχέδιο, το οποίο δεν θα επιτρέψει την παραμονή σε στάσιμο αέρα.

Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης αερισμού στο κελάρι και όλων των συνοδευτικών εργασιών, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί, εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία. Η αποτελεσματικότητα του έργου μπορεί να ελεγχθεί με τακτική αντιστοίχιση. Για αυτό πρέπει απλά να το φως. Όπως είναι γνωστό, από τη φυσική του σχολείου, η καύση διατηρείται με οξυγόνο, εάν ο αέρας είναι κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, τότε η καύση είναι αδύναμη ή απούσα. Ως εκ τούτου, ένας αναμμένος και φωτισμένος αγώνας δείχνει την παρουσία οξυγόνου στον αέρα και μια καλή εργασία του συστήματος, εξαφανισμένη - ότι ο εξαερισμός "δεν τραβά".

Καθορίστε τι η υγρασία στο κελάρι μπορεί να είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος - ένα "ποτήρι με νερό". Ρίξτε κρύο νερό στο ποτήρι για να το κάνετε θολό. Αφού στέκεστε για κάποιο διάστημα στο κελάρι, η υγρασία θα εξατμιστεί από το γυαλί - ο εξαερισμός θα αντιμετωπίσει αυτόν τον δείκτη. Εάν τα τοιχώματα του γυάλιου συμπυκνώματος ρέουν σε στάγματα - το μικροκλίμα του κελάριου δεν πληροί τις απαιτήσεις. Από την υγρασία, μπορείτε να απαλλαγείτε από αλλαγές στο έργο του συστήματος εξαερισμού. Μια προληπτική συντήρηση είναι η ζωγραφική των τοίχων με ασβέστιο σβέσης. Επίσης, μπορείτε να κρατάτε συνεχώς έναν κάδο ασβέστη στο υπόγειο που απορροφά τέλεια την υγρασία.

Προκειμένου ο εξαερισμός κελάρι στο σπίτι να λειτουργεί σωστά και να πληρούν όλες τις απαιτήσεις, δεν μπορούμε να παραμελήσουμε ένα τέτοιο στάδιο ως σχέδιο. Μετά από όλα, ένα σύστημα που λειτουργεί εσφαλμένα δεν θα συμβάλλει στη διατήρηση των προϊόντων, αλλά, αντίθετα, θα τους χαλάσει, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν μύκητες μούχλας.

Πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι. Χρήσιμες συστάσεις

Πώς να φτιάξετε τον πιο παραγωγικό εξαερισμό στο κελάρι ή στο κελάρι σας και να αποθηκεύσετε την καλλιέργεια μέχρι το επόμενο έτος; Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο εδώ. Απλώς πρέπει να υπολογίσετε και να αποκτήσετε με ακρίβεια τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία.

Ξηρό κελάρι: κάντε τον σωστό αερισμό

Για να ξεκινήσετε το ντουλάπι:

 1. Το καθαρίζουμε καλά και το στεγνώνουμε.
 2. Όλα τα ράφια πρέπει να αποσυναρμολογηθούν, να μεταφερθούν.
 3. Πλύνετε καλά και στεγνώστε στον ήλιο.

Απολύμανση, σύνθεση:

 • ατελής κάδος με κρύο νερό.
 • περίπου τρία κιλά άσβεστος.
 • 50 g βιτριόλης.

Αφαιρέστε τα παράσιτα, τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν μαζί με φρούτα και λαχανικά. Καταβιβάζονται 9 m3 του κελαριού:

 1. Τρία κιλά ασβέστη.
 2. Βάλτε σε κάποια χωρητικότητα και ρίξτε κρύο νερό.
 3. Αμέσως είναι απαραίτητο να αφήσετε το κελάρι και να το σφραγίσετε σφραγισμένο.
 4. Η επανειλημμένη θεραπεία πρέπει να γίνεται σε μια εβδομάδα.

Για ένα κελάρι, με συνολική επιφάνεια (μέχρι 10 m2) για την ανταλλαγή αέρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν:

 • δύο σωλήνες: τμήμα 14 Χ 14 cm.
 • αλλά μπορείτε να εφαρμόσετε ένα: η διατομή δεν είναι μικρότερη από 16 cm.

Όταν το κελάρι στο γκαράζ

Ο σωστός εξαερισμός στο γκαράζ πρέπει:

 1. Εξασφαλίστε συνεχή ροή καθαρού αέρα.
 2. Εξάγετε όλους τους καπνούς, μυρωδιές και υγρασία.
 3. Προειδοποιήστε τη δημιουργία συμπύκνωσης και, ως εκ τούτου, βλάψτε τις διατάξεις και το αυτοκίνητο.

Τώρα υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • Η φυσική ανταλλαγή αέρα στο χώρο του γκαράζ οφείλεται μόνο στη θερμική μεταφορά (ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και το κρύο έρχεται από το δρόμο). Αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι πιο δημοφιλής και γενικά διαθέσιμος. Αλλά εντελώς ακατάλληλο: τεράστιες περιοχές, το καλοκαίρι, παγωμένες μέρες του χειμώνα.
 • Απαιτείται η εγκατάσταση ανεμιστήρα. Ένα τέτοιο σύστημα αερισμού είναι πιο παραγωγικό, αλλά θα απαιτήσει: υποχρεωτική ηλεκτρική ενέργεια, απαραίτητο κόστος υλικών.

Οι κανόνες για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού περιλαμβάνουν:

 • ένας σωλήνας για να εξασφαλιστεί μια άμεση ροή αέρα.
 • ένα άλλο για την παραγωγή.

Το κύριο πράγμα είναι να κανονίσουμε σωλήνες σε διαφορετικές γωνίες. Και μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπους:

 1. Σωλήνας για να περάσει από το πάτωμα, τη στέγη του γκαράζ.
 2. Εκκενώστε (μέσω οποιουδήποτε τοίχου του κελάριου), στη συνέχεια - σε κατακόρυφη θέση προς τα πάνω, κατά μήκος ολόκληρου του τείχους του γκαράζ.

Απαιτείται μόνο να πληρούνται αρκετοί όροι:

 • Ο σωστός σωλήνας εξόδου πρέπει να είναι: υψηλότερος από το επίπεδο του γκαράζ (περισσότερο από ένα μέτρο).
 • Το συνολικό μήκος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να είναι: τουλάχιστον τρία μέτρα.
 • Ρυθμίστε τον εκτροπέα (για να αυξήσετε την ώση) στον επάνω λοβό.

Διαρρύθμιση της εισόδου:

 • πλησιάζοντας προς τα κάτω (35-55 cm).
 • από το δάπεδο μέχρι την οροφή (1,7-2,0).

Το κύριο πράγμα:

 1. Επιλέξτε ένα μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας.
 2. Εκτελέστε όλους τους κανόνες στεγάνωσης, τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.

Όταν το κελάρι στο σπίτι

Το σύστημα εξαερισμού του κελάριου εγγυάται:

 • Καλές συνθήκες για την εξοικονόμηση αποθεμάτων.
 • Η εύρεση ατόμων στο σπίτι θα παραμείνει άνετα.

Εάν ο εξαερισμός δεν είναι σωστός:

 • Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του σπιτιού.
 • Η δυσωδία και η υγρασία θα εξαπλωθούν.
 • Αυτό θα πρέπει να αναπνεύσει.

Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Αναγκαστική μεθοδολογία: περιλαμβάνει μια σταθερή συσκευή - έναν ανεμιστήρα. Αυτό είναι ιδανικό για τεράστιες περιοχές. Τοποθετείται σε μια καμινάδα.

Στη συνέχεια, μέσα από ολόκληρο το υπόγειο του σπιτιού (φυσικά, αν είναι). Και μια απαραίτητη προϋπόθεση:

 • ο σωλήνας πρέπει να είναι με τον ελάχιστο αριθμό στροφών και στροφές.
 • όσο το δυνατόν συντομότερη.
 • κατά προτίμηση χωρίς προεκτάσεις και συστολές.

Απαιτήσεις για το κελάρι

Τα ερωτήματα είναι κατανοητά και είναι εφικτά:

 1. Συνολικό σκοτάδι: το κελάρι δεν έχει παράθυρα και το ηλεκτρικό φως είναι μόνο όταν οι άνθρωποι είναι εκεί.
 2. Χαμηλή θερμοκρασία: το κελάρι βρίσκεται στο υπόγειο.
 3. Φρέσκος αέρας: παρέχεται από το σχηματισμό αερισμού εξαναγκασμένου αέρα.
 4. Σχετική υγρασία αέρα: δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80%.

Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες τα προϊόντα θα διατηρηθούν.

Γιατί είναι σημαντικό ο εξαερισμός στο κελάρι;

Σημαντικό για:

 • Παρατεταμένη αποθήκευση των προμηθειών. Και χωρίς εξαερισμό, ο αέρας γίνεται πρώτος και μούχλα. Αυτό θα οδηγήσει σε γρήγορη αποσύνθεση του καρπού.
 • Όταν το σύστημα εξαερισμού είναι υπερβολικό, θα προκύψει το ακόλουθο πρόβλημα: αρχίζουν να σχηματίζονται ρεύματα, τα οποία θα οδηγήσουν γρήγορα στην αποξήρανση λαχανικών και φρούτων.

Συσκευή εξαερισμού στο υπόγειο

Ο εξαερισμός είναι δύσκολος και μόνο οι ειδικοί μπορούν να το κάνουν. Αλλά υπάρχει μια αρκετά απλή και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Η πιο απλή έκδοση:

 1. Χτυπήστε τρύπες στο υπόγειο: μέσω του οποίου ο καθαρός αέρας θα έρθει στο υπόγειο.
 2. Είναι απαραίτητο να σπάσουν μέσα τους, σε απέναντι τοίχους.
 3. Οι τρύπες είναι καλύτερο να κάνουν πιο άμεσα, και να είστε βέβαιος να κλείσει τα δίχτυα από τα ποντίκια. Αλλά ο εξαερισμός αυτός δεν είναι πολύ αποτελεσματικός.

Η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε τον εξαερισμό χρησιμοποιώντας σωληνώσεις. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε:

 • τα σωστά εργαλεία.
 • 2 σωλήνες με διάμετρο 10-13 cm.
 • Συσκευή αποστράγγισης συμπυκνωμάτων.
 • για το σωλήνα τροφοδοσίας ·
 • ένα γείσο για το σχέδιο.
 • οποιαδήποτε μόνωση.

Εργασίες για τη ρύθμιση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: ο σωλήνας τροφοδοσίας, θα χρησιμεύσει για την παροχή στο υπόγειο, καθαρό αέρα. Η μία πλευρά του σωλήνα πρέπει να προεξέχει σε απόσταση (50-55 cm) πάνω από το επίπεδο ολόκληρου του δαπέδου.

Ο δεύτερος οδηγείται έξω από το υπόγειο του υπογείου. Και τοποθετήστε με απόσταση (περίπου πενήντα εκατοστά) πάνω από το έδαφος και καλύψτε με ένα πλέγμα. Η τρύπα του σωλήνα εξάτμισης είναι κάτω από την οροφή, και πρέπει να το βγάλετε έξω από όλες τις κατασκευές στην οροφή.

Αυτό το κομμάτι σωλήνα, το οποίο, θα παραμείνει στο δρόμο, μονώνει. Ο σωλήνας πρέπει να τοποθετηθεί (πάνω από μισό μέτρο) πάνω από την οροφή του σπιτιού. Είναι απαραίτητο να καλύπτεται το άνοιγμα με ένα προστατευτικό κάλυμμα έτσι ώστε η βροχόπτωση να μην φράσσεται σε αυτό με τη μορφή χιονιού, βροχής.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας και φεύγει από την εξάτμιση. Οι σωλήνες είναι σε αντίθετες πλευρές του υπογείου και επομένως η κίνηση του αέρα είναι εγγυημένη. Ένα τέτοιο σύστημα είναι σκόπιμο να εγκατασταθεί σε μια περιοχή μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m.

Από μέσα - εξάτμιση (αέρα αναρρόφησης), και εξωτερικά χτυπάει τον αέρα μέσα. Οι ανεμιστήρες πρέπει να είναι ταυτόχρονα ενεργοποιημένοι. Για να επιλέξετε τον πιο κατάλληλο ανεμιστήρα πρέπει να εξετάσετε το μέγεθος του υπόγειου.

Και για να επιλέξετε την απαιτούμενη χωρητικότητα, ο σύμβουλος πωλήσεων θα βοηθήσει πάντα. Συνήθως ο ανεμιστήρας εισάγει τρύπες στο κανάλι και στη συνέχεια σταθεροποιείται.

Κάνοντας αυτό θα είναι εύκολο επειδή οι κατασκευαστές απλοποιούν το έργο, παράγοντας οπαδούς που:

 • Τοποθετούνται σε περιβλήματα από κασσίτερο και έχουν κυματοειδείς άκρες.
 • εξοπλισμένο με στηρίγματα για στερέωση.

Ορισμένα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρα υγρασίας και συνδέονται μόνο όταν η υγρασία υπερβεί την καθορισμένη τιμή. Όλα αυτά θα εξοικονομήσουν ενέργεια.

Δημιουργία αγωγού παροχής και εξαγωγής αέρα

Αν το δωμάτιο είναι μικρό, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρύτερη συσκευή.

Η κύρια διαφορά είναι:

 • Ο αέρας παραδίδεται και αποβάλλεται μόνο με μία μόνο συσκευή (έναν σωλήνα). Η παροχή αέρα και καυσαερίων (με μικρό όγκο) θα παρέχεται από έναν μόνο σωλήνα.

Όταν το κελάρι βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους, είναι μια εξαιρετική επιλογή: είσοδος αέρα με ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά αέρα με πλέγματα (από τρωκτικά). Ο αέρας είναι μια μικρή έξοδος ή ένα παράθυρο στον τοίχο του υπογείου ή στο θεμέλιο.

Δημιουργία συνδυασμένου συστήματος εξαερισμού

Αυτό το σχήμα χρησιμοποιείται, αν είναι απαραίτητο, πολύ γρήγορα για να στεγνώσει το υπόγειο. Εάν εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στον αγωγό παροχής αέρα, τότε η ανταλλαγή αέρα θα επιταχυνθεί, μέχρι τις απαραίτητες παραμέτρους.

Εάν το υπόγειο είναι πολύ υγρό, τότε η αυξημένη έγχυση αέρα (με τα πτερύγια ανοιχτά) θα επιτρέψει, να στεγνώσει πολύ γρήγορα.

Αυτοματοποιημένο σύστημα

Αν θέλετε να έχετε αμετάβλητους δείκτες: θερμοκρασία, υγρασία. Έτσι, πρέπει να εφαρμόσουμε κλιματικές συσκευές υψηλής ποιότητας. Και πίσω από αυτό, θα πρέπει να στραφούν σε ειδικούς. Θα βρουν καλό εξοπλισμό και θα βάλουν το σύστημα Split.

Χρήση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Είναι απαραίτητο αν χρησιμοποιείτε το υπόγειο για να μην αποθηκεύετε αποθέματα, αλλά για να ξεκουραστείτε. Αν η συσκευή είναι σε ορισμένες ημέρες, θα υπάρξει εμπόδιο στην ανταλλαγή αέρα. Έπειτα, υπάρχει ανάγκη στην ανακατασκευή της εξόδου εξαγωγής με τη βοήθεια του ανεμιστήρα.

Ελέγξτε τη λειτουργία του εξαερισμού

Για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού, ίσως ως εξής:

 1. Πάρτε ένα λεπτό χαρτί και συνδέστε το (το σύστημα εξαερισμού). Αν κινείται λίγο, τότε όλα είναι καλά.
 2. Ένα μικρό δοχείο κατεβαίνει στο κελάρι, με ζεστά κάρβουνα και παρατηρείται. Εάν ο αερισμός είναι κακός, θα εμφανιστεί:
 • υγρασία;
 • βαριά οσμή?
 • συμπύκνωμα στους τοίχους.
 • δεν αποκλείει την εμφάνιση μούχλας.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας

 • Για να βελτιώσετε τον αερισμό (ανταλλαγή αέρα), πρέπει: να ρυθμίσετε τις βαλβίδες.
 • Για να αυξήσετε την πρόσφυση: είναι προτιμότερο να αυξήσετε το σωλήνα εξαγωγής (προσθήκη).

Θα εκσφενδονίσει έξω τον μουρμουρημένο αέρα, εξαιτίας του οποίου θα αρχίσει να σχηματίζεται η αραίωση. Και μια νέα ροή θα είναι ελεύθερη να εισέλθει στο κελάρι.

Το ποιοτικά τοποθετημένο σύστημα εξαερισμού θα συμβάλει στην: ομαλοποίηση της ανταλλαγής αέρα. Και θα μπορέσετε να μετατρέψετε το κελάρι σας σε δωμάτιο κατάλληλο για αποθήκευση χειμερινών προμηθειών ή σε άλλη λειτουργική περιοχή: εργαστήριο, γυμναστήριο, σάουνα, λεβητοστάσιο κλπ.