Πώς να εξαλείψετε το συμπύκνωμα στην οροφή στο κελάρι ή στο υπόγειο

Σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης της αίθουσας του υπογείου γνωρίζει το πρόβλημα της συσσώρευσης υγρασίας κάτω από το ανώτατο όριο και ακολουθεί η ροή του κάτω από τους τοίχους. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει αρνητικά τις επιφάνειες από μέταλλο, σκυρόδεμα και τούβλα, προκαλώντας την εμφάνιση διάβρωσης και μυκητιακών μικροοργανισμών. Αν βρείτε συμπύκνωση στο κελάρι της οροφής, μην πανικοβληθείτε.

Υγρασία με τη μορφή σταγόνων της δροσιάς εμφανίζεται όταν η δροσερή, ζεστή, κορεσμένη με υγρασία, αέρα. Ο υπερβολικός ατμός απλώς σπρώχνεται προς τα έξω, καθισμένος πάνω σε όλα, στέκεται δίπλα στην επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία που μπορεί να διαθέτει. Υπάρχουν πολλοί απλοί και προσιτοί τρόποι για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Σχεδόν κάθε ένα από αυτά είναι διαθέσιμο για να το καταλάβει από τα χέρια του.

Οι αιτίες της συμπύκνωσης στο κελάρι

Η συνολική υγρασία του υπογείου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των προϊόντων αποθήκευσης. Περιστατικό συμπύκνωμα εκδηλώνεται με τη μορφή σταγόνων δρόσου, το οποίο κατακάθεται στα τοιχώματα και στην οροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας σταγόνες θερμοκρασία του αέρα και διαφορετικούς δείκτες της εντός και έξω από το δωμάτιο.

Πριν αφαιρέσετε το συμπύκνωμα στο υπόγειο στην οροφή, ας δούμε τους κύριους λόγους εμφάνισής του:

 • έλλειψη καλού συστήματος αερισμού ή χαμηλή απόδοση της λειτουργίας του.
 • στενή εμφάνιση υπόγειων υδάτων ·
 • χωρίς αφύγρανση μόνωσης του δωματίου.
 • ανακαλύψεις των αγωγών και των αποχετευτικών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται δίπλα στο κελάρι.
 • απουσία ή εσφαλμένη ανάπτυξη του συστήματος αποστράγγισης.

Μια άλλη κοινή αιτία, η οποία είναι χαρακτηριστική για τα παλαιά κτίρια, είναι η καταστροφή του υπογείου ή του δαπέδου του υπογείου στο δωμάτιο. Αυτό ισχύει μόνο για τα υπόγεια που βρίσκονται κάτω από το δάπεδο ενός σπιτιού, γκαράζ ή άλλου κτιρίου. Η υγρασία μπορεί να διεισδύσει μέσα από τις ρωγμές του σκυροδέματος, που συσσωρεύονται στην κοιλότητα της, σαν σφουγγάρι.

Ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός ή βελτίωση του έργου εξαερισμού

Εάν βρείτε συμπύκνωμα στο υπόγειο, ο αποτελεσματικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την εξάλειψή του είναι να εξασφαλιστεί σταθερή ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί με τα χέρια σας, χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο σύνολο εργαλείων και υλικών.

Φυσικό σύστημα εξαερισμού

Αυτό το σύστημα αναπτύσσεται πιο συχνά στο στάδιο κατασκευής του υπογείου, αλλά ο εσφαλμένος υπολογισμός και η απόφραξη των καναλιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του. Ανεξάρτητα να αναπτύξετε ένα τέτοιο έργο με τη δύναμη σχεδόν όλων και γι 'αυτό πρέπει να ακούσετε τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από αγωγούς παροχής και εξαγωγής που βρίσκονται σε αντίθετους τοίχους.
 • η διάμετρος των αγωγών εξόδου για τις κανονικές αίθουσες πρέπει να είναι μεταξύ 100-150 mm και τα κανάλια εισόδου 150-200 mm.
 • το κανάλι εξόδου πρέπει να ανέλθει πάνω από την οροφή του υπογείου, τουλάχιστον ενάμιση μέτρα και το κανάλι εισόδου 50-100 cm παραπάνω.
 • Για την προστασία από τα συντρίμμια και τα ιζήματα, ένας προστατευτικός μύκητας βρίσκεται πάνω από τα κανάλια.
 • Η χωρητικότητα εξαερισμού μπορεί να ρυθμιστεί με ειδικά ρολά.

Αναγκαστικό σύστημα εξαερισμού

Αν υπάρχει ένα ερώτημα - γιατί στην οροφή κελάρι και υγρό για να απαλλαγούμε από τη συμπύκνωση με τη χρήση απλών αγωγό βγαίνει, έρχεται με το καθεστώς ενισχύσεων με εξαναγκασμένη κυκλοφορία αέρα. αρχή λειτουργίας της ταυτίζεται με φυσικό αερισμό, μόνο το σχεδιασμό συμπληρώνονται δύο ανεμιστήρες, τα οποία είναι τοποθετημένα απευθείας στους αεραγωγούς. Για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση σε ορισμένα χρονικά διαστήματα, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος με τον αυτοματισμό.

Μόνωση τοίχων και οροφής στο κελάρι

Ένας άλλος συνήθης τρόπος για να αφαιρέσετε το συμπύκνωμα στο υπόγειο είναι να αυξήσετε την απόδοση της μόνωσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σημαίνει τόσο τη θέρμανση του δωματίου όσο και την πρόσθετη προστασία του από τις επιπτώσεις της υγρασίας.

Υδατοστεγανότητα στο υπόγειο

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την επεξεργασία τοίχων και οροφής τόσο εντός όσο και εκτός του δωματίου. Ως μονωτικό υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία υδροφορέων, καθώς και μαστίχα ρουμπιστοειδών και ασφάλτου. Όλες οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται με την πρώτη ξήρανση του υπογείου και κατά προτίμηση κατά τη ζεστή εποχή. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του τοίχου και της οροφής, προετοιμάζεται με αντιμυκητιακό διάλυμα.

Θέρμανση του κελαριού

Ο τέλειος τρόπος για να απαλλαγείτε από την ανάγκη να παρακολουθήσετε την υγρή οροφή το χειμώνα, μπορεί να γίνει ένα υπόγειο θέρμανση του υπογείου. Αυτή η διαδικασία εκτελείται συνήθως από το εσωτερικό του κτιρίου και περιλαμβάνει την τοποθέτηση θερμομονωτικών υλικών στους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή του δωματίου.

Τα υλικά που είναι εντελώς ανθεκτικά στην υγρασία πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασία. Στο κασσίτερο και στην οροφή τοποθετημένο κιβώτιο από γαλβανισμένο προφίλ, στα ανοίγματα των οποίων τοποθετούνται φύλλα αφρού. Στην κορυφή της κατασκευής υπάρχουν στρώματα από αφρό και παραφινάρες. Ως διακόσμηση χρησιμοποιούνται πλαστικά πάνελ.

Ξήρανση του κελαριού

Η εξάλειψη της υγρασίας αποτελεί προτεραιότητα για οποιαδήποτε εργασία στο μέλλον. Εάν η οροφή στο κελάρι ιδρωθεί, θα πρέπει να γίνει μια σειρά προπαρασκευαστικών μέτρων, τα οποία είναι υποχρεωτικά για περαιτέρω δράση:

 • Καθαρισμός του κελάριου από αποθηκευμένα τεμάχια εργασίας.
 • την αποσυναρμολόγηση ξύλινων ράφια και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ·
 • ξήρανση;
 • απολύμανση των εγκαταστάσεων,
 • επιφανειακή επεξεργασία με αντισηπτικά και αντιμυκητιακά διαλύματα.

Πώς να αφαιρέσετε σωστά τις σταγόνες στην οροφή στο κελάρι, τι να κάνετε με την υγρασία και πώς να αποστραγγίζετε το δωμάτιο; Ας εξετάσουμε τις βασικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εμπειρογνώμονες στην πράξη.

Στεγνωτήριο με θερμαντήρες ξύλου

Ως θερμαντήρας για τη μείωση της υγρασίας του αέρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχέδια καμίνων, όπως τα μπορτζουκ. Μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας επί τόπου, να λερωθούν με πηλό και να τοποθετήσουν τον καπνό στην οπή. Αυτή η μέθοδος, αν και αρκετά επίπονη, σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την υγρασία για αρκετές ώρες.

Εφαρμογή των αφυγραντήρων

Εάν σχηματιστεί συμπύκνωση στο κελάρι, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες συσκευές που μειώνουν την υγρασία. Λειτουργούν από ένα συνηθισμένο πλέγμα ισχύος 220 V και είναι ικανές για αρκετές ημέρες, απελευθερώνοντας εντελώς το υπόγειο σας από την υπερβολική έκθεση σε υγρασία.

Χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα

Αυτός είναι πολύ δαπανηρός εξοπλισμός, ο οποίος συνιστάται να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα, για μεγάλες εκτάσεις. Το πιστόλι θερμότητας μπορεί να στεγνώσει το υπόγειο για αρκετές ώρες, αλλά η ενοικίαση αυτού του εξοπλισμού θα είναι αρκετά ακριβό.

Στο υπόγειο στην οροφή, συμπύκνωμα: πώς να εξαλείψει;

Πόσο βολικό να έχεις ένα ιδιωτικό κελάρι! Μερικοί άνθρωποι κάνουν ένα λάκκο σε ένα γκαράζ ή έναν αχυρώνα, θέλοντας να αποθηκεύσουν φαγητό εκεί. Αλλά σχεδόν όλοι όσοι έχουν κελάρι αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα - συμπύκνωση στην οροφή. Είναι αυτό σοβαρό πρόβλημα; Ποιες είναι οι αιτίες της συμπύκνωσης; Πώς να χτίσετε ένα κελάρι σωστά έτσι ώστε να μην υπάρχει; Και τι εάν υπάρχει ήδη συμπύκνωση, και ίσως περισσότερο από ένα χρόνο;

Η συμπύκνωση στο ταβάνι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψή του.

Είναι σοβαρό το πρόβλημα;

Η συμπύκνωση στο κελάρι συμβάλλει στην εμφάνιση μούχλας, οδηγεί σε βλάβη στα τρόφιμα, βλάπτει την υγεία.

Αυτή η ερώτηση πρέπει να τεθεί μόνος σας πριν αποφασίσετε αν θα την αντιμετωπίσετε. Πόσο κακό είναι όταν σχηματίστηκε συμπύκνωση στο υπόγειο; Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Υποστηρίζουν αυτό από το γεγονός ότι το κελάρι δεν ζει, έτσι ποια είναι η διαφορά είναι υγρή ή όχι. Αλλά πόσο δικαιολογείται αυτή η άποψη; Πρώτον, στο υπόγειο που αποθηκεύετε τα προϊόντα. Και τι θα συμβεί εάν τα προϊόντα αποθηκεύονται σε ένα βάλτο; Θα χαθούν! Έτσι είναι με το κελάρι στο οποίο είναι το συμπύκνωμα. Είναι σχεδόν βάλτο. Δεύτερον, θα συνεχίσετε εκεί περιοδικά, και μερικές φορές τα παιδιά σας. Λοιπόν, όπου υπάρχει συμπύκνωση, σχηματίζεται μούχλα εκεί. Και όπου είναι το καλούπι, υπάρχουν ασθένειες της αναπνευστικής οδού. Ως εκ τούτου, ένα υγρό κελάρι βλάπτει την υγεία! Και ο τρίτος λόγος για τον οποίο το συμπύκνωμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η φυσική σας ασφάλεια. Εάν ο σχηματισμένος μύκητας αρχίσει να καταστρέφει τις ξύλινες δοκούς στην οροφή, η οποία είναι ήδη ένα μεγάλο φορτίο, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία.

Από όλα αυτά είναι προφανές ότι το συμπύκνωμα στο κελάρι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί επείγουσα λύση. Και για να την εξαλείψετε, πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους για την εμφάνισή της.

Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των δοκών στήριξης.

Οι λόγοι για την εμφάνιση συμπυκνώματος στο κελάρι είναι παρόμοιοι με αυτούς που συναντούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με πλαστικά παράθυρα. Όταν είναι παγωμένο έξω, και το σπίτι είναι ζεστό και δεν αερίζεται, τότε στα παράθυρα εμφανίζονται σταγόνες υγρασίας. Έτσι, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει συμπύκνωση στην οροφή, δύο: αερισμός και πτώση θερμοκρασίας. Επομένως, πρέπει να τα εξαλείψουμε. Για να γίνει αυτό, κάντε αερισμό και μονώστε το δωμάτιο.

Φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός

Για να είναι αερισμός, πρέπει να σχεδιάσετε μια κουκούλα στο κελάρι.

Τότε ο υγρός και υγρός αέρας θα βγει από το κελάρι, και ο φρέσκος θα εισέλθει. Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι αερισμού στο κελάρι: φυσικό και αναγκαστικό.

Φυσικός εξαερισμός

Ο φυσικός αερισμός είναι μια φθηνή και σχετικά απλή μέθοδος για την εξάλειψη της συμπύκνωσης.

Αυτή είναι μια απλή μέθοδος. Το κύριο πράγμα που χρειάζεστε είναι δύο σωλήνες με διάμετρο από 12 έως 6 m2 (όσο μεγαλύτερο είναι το κελάρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του σωλήνα). Σκοπός αυτών των σωλήνων είναι η βελτίωση της ανταλλαγής αέρα στο κελάρι. Ο πρώτος αγωγός - τροφοδοσία. Σε αυτό, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο. Τοποθετείται 30-60 cm από το δάπεδο και εκτείνεται προς τα έξω. Ο δεύτερος σωλήνας είναι εξάτμιση. Μέσα από αυτό, υγρός, ζεστός αέρας θα βγει. Είναι καλύτερα να το τοποθετήσετε σε ένα άλλο μέρος του υπογείου. Είναι τοποθετημένο κάτω από το ανώτατο όριο του κελάριου και εμφανίζεται επίσης στην οροφή. Όσο υψηλότερη είναι η παροχή του σωλήνα εξαγωγής, τόσο καλύτερα θα είναι το ρεύμα του. Επίσης, πρέπει να είναι μονωμένη. Και στους δύο σωλήνες είναι καλό να συνδέετε τα δίχτυα με τα έντομα, καθώς και τα καπάκια των κώνων από τις βροχοπτώσεις. Επιπλέον, απαιτούνται ενσωματωμένες βαλβίδες για τη ρύθμιση της ροής του αέρα, έτσι ώστε, για παράδειγμα, το χειμώνα, η ροή αέρα μπορεί να μειωθεί. Αυτή η μέθοδος αερισμού είναι φθηνή και σχετικά απλή.

 • διάτρηση και τρυπάνια για οπές διάτρησης.
 • βουλγαρία για την κοπή σωλήνων.
 • διάμετρος σωλήνα 12 cm (από οποιοδήποτε υλικό: πλαστικό, μέταλλο).
 • δίχτυ από έντομα.
 • κωνικά καλύμματα οροφής από τη βροχή και τις ενσωματωμένες βαλβίδες (που πωλούνται σε καταστήματα κατασκευών).

Αλλά όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στο δρόμο, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό είναι ο φυσικός αερισμός. Σε αυτές τις μέρες κανονικός αερισμός θα βοηθήσει. Αλλά υπάρχει μια άλλη επιλογή - εξαναγκασμένος αερισμός.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Υπάρχουν δύο επιλογές για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό: μηχανική και αυτόματη.

 • διάτρηση και τρυπάνια για οπές διάτρησης.
 • βουλγαρία για την κοπή σωλήνων.
 • διάμετρος σωλήνα 12 cm.
 • δίχτυ από έντομα.
 • καπάκια στέγης κώνου από την καθίζηση.
 • 2 ανεμιστήρες από τη διάμετρο των σωλήνων.

Θέρμανση της οροφής

Η θέρμανση της οροφής στο υπόγειο πραγματοποιείται με τη βοήθεια αφρού ή φύλλων EPPS (αφρός πολυστερίνης εξώθησης).

Συνήθως στο δωμάτιο πάνω από το κελάρι, ένα τσιμεντένιο πάτωμα που παγώνει εύκολα. Επομένως, για να αποφευχθούν αλλαγές θερμοκρασίας, είναι σημαντικό να μονώνεται το ανώτατο όριο. Αυτό δεν είναι επίσης μια δύσκολη δουλειά, και ο ιδιοκτήτης του κελαριού μπορεί να το κάνει ο ίδιος. Το κύριο υλικό που θα χρειαστεί είναι είτε ένας πυκνός αφρός είτε ένα EPS (εξώθηση αφρού πολυστερίνης). Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα υλικά απομονώνουν τέλεια κάθε δωμάτιο. Είναι πιο αξιόπιστο από το EPS λόγω της ισχυρής αντοχής του στην υγρασία.

Πριν από την εγκατάσταση του EPPS, είναι απαραίτητο να εμποτίσετε τη πλάκα από σκυρόδεμα με ένα ρολό χρησιμοποιώντας κάποια στεγανοποιητική ένωση που μπορεί να αγοραστεί στα περισσότερα καταστήματα κτιρίων. Εδώ πρέπει να εφαρμόσετε προσεκτικά αυτή τη σύνθεση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά στην οροφή. Χάρη σε αυτή τη σύνθεση, η υγρασία δεν θα διαπεράσει την οροφή από το σκυρόδεμα. Αφού στεγνώσει η πλάκα, κόψτε το EPS σε ειδική κόλλα για τον αφρό. Αυτό γίνεται με αυτό τον τρόπο: με ένα σπειροειδές σπάτουλα, εφαρμόστε κόλλα στο φύλλο και απλώστε το πάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, σπρώξτε απαλά το φύλλο προς την οροφή. Για δύναμη, την ενισχύουμε με πείρους με μεγάλα καπάκια (στα καταστήματα που ονομάζονται "ομπρέλες"). Μια τρύπα τρυπιέται μέσα από το μέσον του φύλλου EPPS και την οροφή, και η ομπρέλα είναι φραγμένη σε αυτό. Στη συνέχεια, πρέπει να κολλήσετε το πλέγμα. Είναι καλό να το κάνεις αυτό με έναν βοηθό. Για να κρατήσει το πλέγμα, και το δεύτερο για να το βάλετε στη συνηθισμένη σπάτουλα και εξακολουθεί να είναι η ίδια κόλλα για τον αφρό. Το πλέγμα είναι ελαφρύ, οπότε δεν μπορείτε να ανησυχήσετε ότι θα ξεκολλήσει και θα πέσει. Αφού στεγνώσει, μπορώ να το κόψω και πάλι με κόλλα. Έτσι, η οροφή σας θα είναι απολύτως μονωμένη και προστατευμένη από την υγρασία.

Το εργαλείο και το υλικό που θα χρειαστείτε:

 • ρολό ή βούρτσα για γέμισμα.
 • σπάτουλα σπάτουλα?
 • σπάτουλα απλή ευρεία?
 • φύλλα EPS ή αφρού.
 • πείροι "ομπρέλες".
 • ένα διάτρητο και ένα τρυπάνι με διάμετρο πείρου.
 • πλέγμα για το στόκο ·
 • συγκολλητικό για πλαστικό αφρού.

Έτσι, η εξάλειψη της συμπύκνωσης στην οροφή αποτελείται από δύο βασικά βήματα. Υπάρχουν όμως αρκετά σημαντικά σημεία που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Στο κελάρι ήταν ξηρό, πρέπει να ελέγξετε περισσότερο το δάπεδο και τους τοίχους. Όσο λιγότερη υγρασία εισέρχεται μέσω αυτών, το στεγνωτήριο θα βρίσκεται στο κελάρι. Συνεπώς, δεν θα είναι περιττό, εάν είναι δυνατόν, να μονώνεται τόσο το πάτωμα όσο και οι τοίχοι. Το δάπεδο είναι σκυρόδεμα και οι τοίχοι είναι ο ίδιος με τον τοίχο. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκούν δύο στάδια, τα οποία περιγράφονται παραπάνω.

Συμπυκνωμένο στο κελάρι. Αιτίες και λύσεις. Εξαερισμός, θερμομόνωση και αποστράγγιση

Πώς να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα στο κελάρι; Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τους λόγους για την εμφάνισή του και να βρούμε τα κατάλληλα αντίμετρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αποφάσεις που ισχύουν κατά το στάδιο της κατασκευής και κατά τη λειτουργία.

Μια γνωστή εικόνα; Στη συνέχεια, αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Αιτίες

Από πού προέρχεται το συμπύκνωμα;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι η πορεία της σχολικής φυσικής.

Μαζί με την έννοια της απόλυτης υγρασίας (η αποκαλούμενη περιεκτικότητα σε υδρατμούς σε κυβικά μέτρα αέρα σε γραμμάρια) υπάρχει σχετική υγρασία. Μετρείται σε εκατοστιαία ποσοστά και σας επιτρέπει να υπολογίσετε την αναλογία της τρέχουσας ποσότητας υδρατμών στο μέγιστο θεωρητικά δυνατό.

Γιατί τέτοιες δυσκολίες; Το γεγονός είναι ότι η ικανότητα του αέρα να διατηρεί τον πυθμένα με τη μορφή ατμού αλλάζει με αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό σχετική υγρασία επηρεάζει την ανθρώπινη αντίληψη της ατμόσφαιρας ως ξηρό ή υγρό: απολύτως ίδια ποσότητα νερού σε ένα κυβικό μέτρο αέρα στους 10 ο αέρας θα γίνει αντιληπτή ως ακατέργαστο, και στους 50 - αμφότερα υπερξηρανθεί.

Περιέργως, η υγρασία κυμαίνεται στο 60-80% και θεωρείται άνετα από τον άνθρωπο.
Στην περίπτωση αυτή, η απόλυτη τιμή της υγρασίας σε μηδενικούς βαθμούς θα είναι πολλές φορές χαμηλότερη από την έρημο της Σαχάρας στα +45 - 50 (περίπου 3 g / m3 έναντι 10-15).

Τι συμβαίνει με υδρατμούς όταν ο αέρας ψύχεται ξαφνικά; Οτιδήποτε υπερβαίνει το 100% της απόλυτης υγρασίας σε μια δεδομένη θερμοκρασία θα πέσει με τη μορφή δροσιάς - μικρές σταγόνες. Αυτή είναι η διαδικασία που παρατηρούμε στο κελάρι ή στο υπόγειο: το νερό αρχίζει να συμπυκνώνεται σε αυτή την επιφάνεια, η οποία είναι ουσιαστικά ψυχρή από τον περιβάλλοντα αέρα.

Έτσι, για τη συμπύκνωση της υγρασίας πρέπει να υπάρχουν δύο παράγοντες:

 1. Επιφάνεια, η θερμοκρασία της οποίας είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον όγκο του αέρα στο δωμάτιο.
 2. Επαρκώς υψηλή υγρασία αυτής της μάζας αέρα.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί στην επιφάνεια της φιάλης που έχει ληφθεί από το ψυγείο. Αμέσως αποκαλύπτεται με σταγονίδια νερού.

Γιατί το συμπύκνωμα στο κελάρι - το καταλάβουμε. Σε γενικές γραμμές.

Ωστόσο, η μελέτη θεματικών φόρουμ θα μας φέρει μια απροσδόκητη ανακάλυψη: η συμπύκνωση της υγρασίας στα κελάρια και τα κελάρια είναι πολύ διαφορετική.

 • Σε διαφορετικές επιφάνειες. Βυθίστε το πάτωμα και τους τοίχους του υπογείου ή την οροφή.
 • Σε διαφορετικές περιόδους του έτους. Εάν η εκτός εποχής στο κελάρι είναι συνήθως ξηρό καθόλου, με το καλοκαίρι και το χειμώνα σύγχυσης: κάποιος συμπύκνωμα εμφανίζεται μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού κορυφής, κάποιος - το αντίθετο, στους σοβαρή παγετούς.

Καθόλου. Για την επίλυση της αντίφασης, η απλή λογική θα βοηθήσει.

Η υγρασία συμπυκνώνεται στην επιφάνεια που είναι ψυχρότερη, θυμηθείτε;

Κάτω από το επίπεδο της θερμοκρασίας πήξεως του εδάφους είναι σταθερή και διατηρείται στους + 8-12 C. Για το λόγο αυτό, στην πραγματικότητα, απόδοση και μπορεί να αποθηκευτεί στο κελάρι για περισσότερο από ένα σπίτι ή αχυρώνα τοίχοι και το δάπεδο θα έχει μια θερμοκρασία του εδάφους.

Και τώρα φανταστείτε ότι το δωμάτιο τροφοδοτείται με αέρα με θερμοκρασία + 25-30 μοίρες. Εξαερισμός, από το δρόμο. Μαντέψτε τι συμβαίνει με την υγρασία όταν ψύχεται η ροή του αέρα;

Φυσικά. Καθίζει στο κρύο πάτωμα και στους τοίχους.

Η υγρασία συμπυκνώνεται στο κάτω μέρος του δωματίου, το οποίο έχει θερμοκρασία εδάφους.

Γιατί μπορεί να απορροφήσει το ανώτατο όριο;

Ναι, επειδή στο κελάρι, πάνω από το οποίο δεν υπάρχουν θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, το χειμώνα η οροφή θα είναι πολύ πιο κρύα από τον εσωτερικό αέρα. Η υπερβολική υγρασία θα συμπυκνώσει ήδη.

Σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορείτε ακόμη να δείτε παγετό στην οροφή.

Τα καλά νέα: η υγρασία του εξωτερικού αέρα λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι στο κελάρι.
Ο αερισμός του υπογείου δεν θα προκαλέσει συμπύκνωση αλλά την εξαφάνισή του.

Κίνητρα

Πρέπει ακόμη να σκεφτείτε πώς να μειώσετε την υγρασία στο κελάρι;

 • Η εμφάνιση του καλουπιού. Ο μύκητας (ή μάλλον τα σπόρια του) είναι καταστροφικός για το αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, τα προϊόντα που αποθηκεύονται στο δωμάτιο θα είναι μουχλιασμένα, χωρίς σφραγισμένη συσκευασία.
 • Η καταστροφή του δαπέδου, των τοίχων και των οροφών πάνω από το κελάρι ή το υπόγειο. Το καλούπι καταστέλλει σταδιακά ακόμη και τα ανόργανα συστατικά του σκυροδέματος. η φθορά των ξύλινων δοκών και των καταστρωμάτων δεν θα σας κάνει να περιμένετε πολύ.

Η τοιχοποιία στην φωτογραφία καταστρέφεται εν μέρει από την υγρασία και το συνοδευτικό καλούπι.

Φαίνεται ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε το warpath.

Λύσεις

Έτσι, πώς να αφαιρέσετε την υγρασία στο κελάρι;

Εξαερισμός

Ο αέρας σε οποιοδήποτε δωμάτιο θα πρέπει να ενημερώνεται. Αν το κελάρι είναι χωρισμένο από το καθιστικό με ξύλινο δάπεδο, αυτό συμβαίνει φυσικά μέσα από τις ρωγμές σε αυτό. Η συγκεκριμένη επικάλυψη απαιτεί την οργάνωση αερισμού.

Η συνολική τιμή όλων των απαραίτητων υλικών δεν θα υπερβαίνει τα 600-700 ρούβλια.

Η απλούστερη εφαρμογή περιλαμβάνει:

 • Δύο πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης. Η διάμετρος καθορίζεται από το μέγεθος του κελάριου: με μια επιφάνεια 5-6 τετραγωνικών μέτρων μπορείτε να κάνετε 50 χιλιοστά, με 20-25 τετράγωνα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε έναν σωλήνα διαμέτρου 110 χιλιοστών. Το μήκος εξαρτάται από το ύψος της οροφής και το πάχος της οροφής πάνω από αυτό. Συνήθως ένας σωλήνας 3 μέτρων είναι αρκετός με περιθώριο.
 • Δύο εκτροπείς (συχνά πωλούνται με την ονομασία "μύκητας" ή "ομπρέλα").

Ένας από τους τύπους των εκτροπέων για τα λύματα.

Μέσα από τη διάτρητη επικάλυψη οι σωλήνες περνούν από το δρόμο προς το δωμάτιο. Οι εκτροπείς εγκαθίστανται μετά την εγκατάσταση. Η λειτουργία τους είναι να προστατεύουν τον αγωγό εξαερισμού από την είσοδο των ομβρίων υδάτων.

Επιπλέον, το σχήμα του εκτροπέα παρέχει αύξηση στην ώση σε καιρικές συνθήκες.

Τα κανάλια είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά επίπεδα: ένα από αυτά φτάνει σχεδόν στο πάτωμα του κελάριου, το δεύτερο τελειώνει κάτω από την οροφή. Οι εκτροπείς, αντίστοιχα, μετά την εγκατάσταση, βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη.

Η οδηγία σχετίζεται με την ανάγκη δημιουργίας σταθερής ώθησης στους αεραγωγούς εξαερισμού:

 • μέσω του υψηλότερου από τους σωλήνες ο αέρας θα αφαιρεθεί από τον αεριζόμενο χώρο.
 • μέσω που βρίσκεται κάτω - για να φτάσει.

Σχέδιο εγκατάστασης εξαερισμού.

Σημαντικό σημείο: είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα περιορισμού της ροής του αέρα. Ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αγοράσετε ένα ζεύγος συνδέσμων και πλαστικών βυσμάτων για έναν αποχετευτικό αγωγό της κατάλληλης διαμέτρου και να τρυπήσετε μερικές μικρές οπές σε κάθε μία από αυτές. Γιατί είναι απαραίτητο αυτό;

Θυμηθείτε: εάν ο χειμώνας έρχεται από τον αέρα του δρόμου με χαμηλότερη υγρασία από ό, τι στο κελάρι, τότε το καλοκαίρι η εικόνα αντιστρέφεται. Η υπερβολική υγρασία θα πέσει με τη μορφή του ιδίου συμπυκνώματος, από το οποίο προσπαθούμε να απαλλαγούμε από. Περιορίζοντας τον εξαερισμό, μειώνουμε σημαντικά τον αριθμό του. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσουν εντελώς τα κανάλια: τα αέρια που απελευθερώνονται από το έδαφος σε υψηλή συγκέντρωση μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία και ακόμη και τη ζωή.

Τι γίνεται αν ο όγκος του κελάριου είναι πολύ μεγάλος για έναν σωλήνα εξαερισμού λογικής διαμέτρου;

 1. Τοποθετήστε διάφορα ζεύγη σωλήνων σε διαφορετικές γωνίες του δωματίου.
 2. Αυξήστε τη ροή του αέρα μέσω ενός ζεύγους αγωγών εξαερισμού τοποθετώντας έναν ανεμιστήρα αγωγών στον αγωγό εξαγωγής. Είναι στην εξάτμιση - για να αποφευχθεί η υπερψύχωσή του ή η συμπύκνωση υγρασίας στην περιέλιξη του κινητήρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα κρύο.

Ο εξαερισμός εξαναγκάζεται.

Θερμομόνωση δαπέδου

Ανάκληση: μια τυπική εικόνα στο κελάρι, το δωμάτιο πάνω από το οποίο δεν θερμαίνεται - μια κρύα οροφή με σταγονίδια συμπυκνωμάτων σε αυτό. Και τι γίνεται αν εξισώσετε τη θερμοκρασία του οροφή με τη θερμοκρασία των τοίχων και του δαπέδου;

Πώς να το κάνετε αυτό; Ασφαλής απομόνωση του δαπέδου από τους ψυχρούς δρόμους. Υπάρχουν πολλές λύσεις εδώ.

Εσωτερική μόνωση

Δομικά, μια τέτοια μόνωση είναι εντελώς πανομοιότυπη με την αφρώδη πλαστική επίστρωση, η οποία συνήθως καλύπτεται με τοίχους διαμερισμάτων. Για αύξηση της θερμοκρασίας απαιτεί σφιχτή (C-25 και υψηλότερο) αφρώδες πλαστικό ούπα ρυθμό κοιλότητος των 5 τεμαχίων ανά φύλλο, Γυαλί με πλέγμα και κεραμίδι κόλλες δύο χιλιοστών με βάση το τσιμέντο. Το ανώτατο όριο προετοιμάζεται με αντισηπτικό αστάρι.

Η σειρά εργασίας είναι συνήθως η εξής:

 1. Για κάθε φύλλο πλαστικού αφρού εφαρμόζεται σε πολλά σημεία κόλλας, μετά το οποίο το φύλλο πιέζεται πάνω στην οροφή και επιπλέον στερεώνεται με πείρους. Οι οπές κάτω από αυτές τρυπιούνται με έναν διατρητή κατευθείαν μέσω του αφρού.

Ένας από τους τρόπους εφαρμογής κόλλας.

 1. Στην επιφάνεια της τελειωμένης πλαστικής μόνωσης με μια φαρδιά σπάτουλα εφαρμόζεται λεπτή στρώση κόλλας, στην οποία πιέζεται αμέσως το γυάλινο πλέγμα. Εκτελεί μια ενισχυτική λειτουργία.
 2. Η στεγνή επιφάνεια είναι εξ ολοκλήρου λειασμένη με την ίδια κόλλα. Αν είναι απαραίτητο, είναι βαμμένο με οποιαδήποτε βαφή με βάση το νερό ή καλυμμένο με δομικό σοβά.

Θέρμανση στο ξύλινο πάτωμα

Αν υπάρχει ξύλινη οροφή πάνω από το κελάρι, η θερμομόνωση μπορεί να ενσωματωθεί μεταξύ των δοκών του. Στον ρόλο της μόνωσης είναι συνήθως το ορυκτό μαλλί. Κάνοντας αυτό το έργο με τα χέρια σας είναι κάτι παραπάνω από εύκολο. η μόνη λεπτότητα είναι το ορυκτό μαλλί στην κορυφή και ο πυθμένας τοποθετείται με στρώματα υλικού φραγμού ατμών.

Η μόνωση τοποθετείται με ταινία φραγμού ατμού.

Μονωμένη επίστρωση

Σε περίπτωση κελάριου χωρίς δομή επάνω του, η μόνωση παραμένει ακόμα στο στάδιο της κατασκευής.

Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αν στην κορυφή - ένα μη θερμαινόμενο γκαράζ με επαρκές ύψος της οροφής, η οποία μπορεί να μειωθεί κατά 12-15 εκατοστά.

 1. Στην επιφάνεια του δαπέδου ξεδιπλώνεται ένα θερμομονωτικό υλικό - πολυστερίνη με πυκνότητα C-35 ή αφρό πολυστερίνης από εξώθηση.
 2. Καλύπτεται με στεγανοποιητικό υλικό. Χρησιμοποιείται συνήθως πυκνό πολυαιθυλένιο.
 3. Βάση ύψους 3-5 εκατοστά (ανάλογα με το αναμενόμενο πάχος του σφραγίσματος) τοποθετείται οπλισμένο πλέγμα χάλυβα. Κατά κανόνα, η ενίσχυση από σύρμα πάχους 5-6 mm έχει μέγεθος ματιών 10 εκατοστά.
 4. Τέλος, ο ίδιος ο στύλος είναι διαμορφωμένος. Ένα μείγμα κονιάματος ή μίγματος τσιμέντου-άμμου χρησιμοποιείται σε αναλογία 1: 3.

Συμβουλή: για μια πιο ρευστό διάλυμα σε αυτό συχνά προστίθεται λίγο υγρό σαπούνι ή απορρυπαντικό.

Μονωμένη επίστρωση στο τμήμα.

Ξήρανση

Τι συμβαίνει εάν υπάρχει συμπύκνωση στο κελάρι και για κάποιο λόγο όλες οι παραπάνω μέθοδοι δεν είναι εφαρμόσιμες ή έχουν δείξει την αναποτελεσματικότητά τους;

Ας επιστρέψουμε στη λογική. Η υγρασία συμπυκνώνεται στην πιο κρύα επιφάνεια του δωματίου. Έτσι εισάγουμε ένα νέο παράγοντα - έναν εναλλάκτη θερμότητας με θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή της οροφής ή των τοίχων!

Πώς να το κάνετε σε πρακτικούς όρους; Η προφανής λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια ειδική συσκευή - έναν αφυγραντήρα αέρα. Αυτή είναι μια απλή αντλία θερμότητας που αντλεί ενέργεια θερμότητας από ένα ψυγείο σε άλλο. Φυσικά, στην ψυχρότερη επιφάνεια, φυσικά, η υγρασία συμπυκνώνεται αμέσως, η οποία αποστραγγίζεται μέσα στη δεξαμενή αποθήκευσης ή το σωλήνα αποστράγγισης.

Σχηματικό διάγραμμα του αφυγραντήρα.

Ωστόσο, ως αφυγραντήρας αέρα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένα συμβατικό κοντίσιονερ παραθύρων. Το παλιό BK-1500 είναι αρκετά ικανό να συλλέγει μέχρι και 15-20 λίτρα νερού την ημέρα. Το νερό διοχετεύεται στο δοχείο ή, εάν είναι δυνατόν, στο σύστημα αποχέτευσης ή στην αποστράγγιση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ας απαντήσουμε σε μερικές τυπικές ερωτήσεις που έθεσαν οι ιδιοκτήτες των κελαριών.

Ποια είναι η υγρασία στο κελάρι;

Αν αποθηκεύει κονσερβοποιημένα προϊόντα, η απάντηση είναι απλή: όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Αλλά κατά την αποθήκευση των λαχανικών η βέλτιστη περιοχή είναι 80-95%: δεν πρέπει μόνο να μούχλα, αλλά και να στεγνώσει.

Ποια θερμοκρασία θα πρέπει να βρίσκεται στο κελάρι το καλοκαίρι;

Δεν υπερβαίνει τους 12 βαθμούς. Αν στις ζεστές μέρες η στήλη του θερμόμετρου σκαρφαλώνει προς τα πάνω από αυτό το σήμα - είναι λογικό να παρακολουθήσετε τη θερμομόνωση του άνω μέρους του δωματίου.

Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία στο κελάρι το χειμώνα;

Σταθερά πάνω από το μηδέν. Ο λόγος είναι προφανής: τα δοχεία με οικιακή κονσερβοποίηση μπορεί να σπάσουν με πάγο, και η κρυστάλλωση του νερού σε φρέσκα λαχανικά της γεύσης τους, για να το θέσω ήπια, δεν θα βελτιωθεί.

Βέλτιστη αποθήκευση ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

Πόσο βαθύ είναι το κελάρι;

Ιδανικά, το ανώτατο όριο θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο κατάψυξης. Με σωστή θερμομόνωση της εισόδου, η θερμοκρασία σε αυτή θα είναι πάντα ίση με τη θερμοκρασία του εδάφους και το πρόβλημα συμπυκνώματος απλώς δεν προκύπτει.

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε ότι το υλικό σε αυτό το άρθρο θα βοηθήσει τον αναγνώστη. Το βίντεο σε αυτό το άρθρο, όπως πάντα, θα προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που συζητάμε. Καλή τύχη!

Σε ένα κελάρι στην οροφή, το συμπύκνωμα - τι πρέπει να κάνουμε;

Το κελάρι είναι ένα πολύ βολικό κτίριο - μπορεί να αποθηκεύσει τρόφιμα, να αυξήσει τα μανιτάρια ή να το χρησιμοποιήσει για άλλες ανάγκες. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες τέτοιων κατασκευών - στο ανώτατο όριο στο συμπύκνωμα κελάρι συσσωρεύεται. Πώς μπορούμε να το ξεφορτωθούμε, γιατί ο παγετός εμφανίζεται στο πάτωμα το χειμώνα και τι προκάλεσε το σχηματισμό σταγονιδίων υγρασίας στο πάτωμα, θα ανακαλύψουμε αργότερα.

Αιτίες εμφάνισης

Ο λόγος που η οροφή "βρέχεται" καλύπτεται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται "σημείο δρόσου". Το νερό, διαλυμένο στον αέρα σε λίγες σταγόνες, συλλέγεται σε μεγαλύτερες σταγόνες στα πιο ψυχρά επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο "το ανώτατο όριο" στο υπόγειο του γκαράζ συχνά ιδρώνει - είναι πολύ πιο κρύο εκεί έξω από το εξωτερικό, και δεν υπάρχει εξαερισμός ή εξαερισμός. Εξαιτίας αυτού, όλο το νερό θα συγκεντρωθεί σε σταγονίδια σε όλες τις ψυχρές επιφάνειες. Όταν προκύψει το ερώτημα: τι πρέπει να κάνετε εάν το κελάρι έχει συμπύκνωση, θα πρέπει πρώτα να μάθετε τους ακριβείς λόγους για τη δημιουργία του. Υπάρχουν μόνο δύο κύριοι λόγοι:

 • Κακή θερμομόνωση του δωματίου.
 • Έλλειψη ποιοτικής ανταλλαγής αέρα ή μάλλον - αερισμός.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λύση μπορεί να είναι η εγκατάσταση ενός καλού συστήματος αεραγωγών, επιτρέποντας τον αερισμό του κτιρίου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν αρκεί - ίσως χρειαστεί όχι μόνο ένα σύστημα αερισμού, αλλά και μόνωση, εάν στην αποθήκευση των προϊόντων σας η επιφάνεια της οροφής καλύπτεται από παγετό το χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια της επικάλυψης είναι πολύ κρύα και δεν θα είναι δυνατή η επίλυση του ζητήματος του νερού με απλό αερισμό - σχηματίζεται παγετός σε διαφορετικά επίπεδα κελάρι όταν είναι κακώς μονωμένος.

Εξαερισμός

Έχοντας κατανοήσει γιατί σχηματίζεται το συμπύκνωμα στην αποθήκη λαχανικών, είναι πιθανό να ξεκινήσει η επίλυση του προβλήματος. Σε μια κατάσταση όπου ο αέρας καθίσταται κορεσμένος με υδρατμούς λόγω της έλλειψης ανταλλαγής αέρα, το πρόβλημα επιλύεται από τη διάταξη ενός συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Θα είναι εντελώς ανεπαρκές να οργανωθεί μόνο η παροχή οξυγόνου στο δωμάτιο με έναν αεραγωγό, επειδή δεν θα είναι δυνατή η αφαίρεση του συμπυκνώματος στην οροφή μόνο με τη βοήθεια του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Χρειάζεστε ένα σύστημα που θα λειτουργεί τόσο για την τροφοδοσία όσο και για την αφαίρεση των μαζών του αέρα.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο δίαυλος τροφοδοσίας, μέσω του οποίου θα εισχωρήσει οξυγόνο στην αποθήκευση και η δεύτερη, την εξάτμιση, μέσω της οποίας θα αφήνονται οι υγρές μάζες αέρα. Η υπερβολική υγρασία θα αφαιρείται συνεχώς και το νερό στις οροφές στο κελάρι δεν θα σας ενοχλεί πια.

Θέρμανση

Για να μην αναρωτηθούμε: γιατί η οροφή το χειμώνα είναι υγρή, είναι απαραίτητο να παράγει μόνωση. Για να γίνει αυτό, είναι κατάλληλο οποιοδήποτε υλικό θέρμανσης, προσιτό και μη επιβλαβές για την υγεία. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται αφρός. Είναι φθηνό και εύκολο στην εγκατάσταση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ωστόσο, με την παρατεταμένη έκθεση στην υγρασία, ο αφρός μπορεί να υποβαθμιστεί και ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το πιο ακριβό αναλογικό - πολυστυρένιο.

Ξήρανση

Έχοντας καταλάβει γιατί τα συμπυκνώματα σχηματίζει στο πάτωμα και αποφάσισε πώς να το χειριστεί, είναι απαραίτητο να στεγνώσει το κατάστημα λαχανικών μπροστά σε όλα τα άλλα έργα. Χωρίς αυτό, δεν θα είναι δυνατό να επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα ή η πάλη ενάντια στο νερό θα διαρκέσει πολύ καιρό. Όλες οι δομές εντός αυτού του κτιρίου έχουν ήδη απορροφήσει την υγρασία και πρέπει να απορριφθούν.

Πολλοί κάνουν το λάθος να ανοίγουν απλά όλες τις πόρτες στο κτίριο και έτσι να αερίζονται. Στη θερμότητα, η επιφάνεια της οροφής στο δωμάτιο με τις πόρτες ανοικτές θα είναι σίγουρα υγρή. Η υγρασία στον ζεστό αέρα είναι πολύ υψηλή και σίγουρα θα εγκατασταθεί σε ψυχρότερες επιφάνειες μέσα στο δωμάτιο. Η ξήρανση πρέπει να γίνει έτσι ώστε να κορεσθεί με την υγρασία οι μάζες του αέρα πρέπει να εγκαταλείψουν το δωμάτιο:

  • Βάλτε το φούρνο στη φωτιά και συνεχίστε να καίει μέχρι να βγει ο υγρός αέρας, αντικαθιστώντας το με ένα στεγνωτήριο.
  • Εγκαταστήστε μέσα σε ένα συμβατικό μεταλλικό φούρνο, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή η επιλογή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία στην αποθήκευση ψύξης.
  • Χρησιμοποιήστε ένα συμβατικό αναμμένο κερί τοποθετημένο κάτω από το σωλήνα εξαγωγής. Η φλόγα καύσης συμβάλλει στην αύξηση της πρόσφυσης και στην καλύτερη ανταλλαγή αέρα. Αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη εάν ο όγκος της αποθήκης λαχανικών είναι μεγάλος, αφού είναι δυνατόν να εξαλειφθεί το συμπύκνωμα σε ένα κελάρι μεγάλης έκτασης μόνο με πιο σοβαρά μέσα που επιτρέπουν την κίνηση μεγάλων όγκων αέρα.

Δεν έχει σημασία ποια από τις επιλογές θα χρησιμοποιηθούν. Το κύριο πράγμα δεν είναι η παραγωγή τέτοιων έργων μετά την τοποθέτηση της επόμενης συγκομιδής στην αποθήκη, καθώς η διαδικασία ξήρανσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατήρησή της.

Πώς να αφαιρέσετε το συμπύκνωμα στην οροφή στο κελάρι; (22 εικόνες)

Το συμπύκνωμα στο κελάρι είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, φυσικό, αλλά όχι επιθυμητό. Για να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα, πρέπει να γνωρίζετε τους λόγους για τον σχηματισμό του και τους τρόπους εξάλειψης αυτών των παραγόντων. Ταυτόχρονα, από τις υπάρχουσες τεχνολογίες πρέπει κανείς να επιλέξει ένα που δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας και υγρασίας σε απαράδεκτες τιμές. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία και η υγρασία σε τρεις κελάρια, ένα από τα οποία χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φρέσκων λαχανικών, το δεύτερο - κονσερβοποιημένα τρόφιμα, και ένα τρίτο χρησιμοποιείται ως ένα εργαστήριο, πρέπει να είναι διαφορετικό. Επομένως, το συμπύκνωμα στην οροφή στο κελάρι πρέπει να εξαλειφθεί κατά τρόπο που να διατηρεί τη δυνατότητα χρήσης του χώρου για τον αρχικό του σκοπό.

Εξετάστε πώς να αφαιρέσετε το συμπύκνωμα από την οροφή σε μη θερμαινόμενο Το κελάρι ή το υπόγειο με μια σύνδεση με τη λειτουργικότητα του δωματίου.

Τι είναι το συμπύκνωμα;

Για να καταλάβουμε γιατί σχηματίζονται στο υπόγειο στην οροφή νερό τις σταγόνες και το συμπύκνωμα, θα λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους - απόλυτη και σχετική υγρασία του αέρα.

Απόλυτη υγρασία αέρα μετρούμενη σε g / m3, του συγγενή Σε ποσοστό.

Η ικανότητα των αέρα να συγκρατεί ένα ζευγάρι εξαρτάται από τη θερμοκρασία - το θερμότερο αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η βάρος της υγρασίας μπορεί να δεχθεί, και το αντίστροφο. Ως εκ τούτου, όταν ταχεία ψύξη του θερμού αέρα στη μέγιστη τιμή της υγρασίας είναι μειωμένη, και η περίσσεια υγρασία που περιέχεται στο αέριο να μειωθεί η θερμοκρασία πέφτει στους ψυχρές επιφάνειες, με τη μορφή σταγονιδίων ύδατος.

Οι συνθήκες που απαιτούνται για τη συμπύκνωση του νερού

Από τη διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω, προκύπτει ότι για τον σχηματισμό συμπυκνώματος σε ένα δωμάτιο είναι απαραίτητοι δύο παράγοντες:

 • παρουσία στο κελάρι των βάσεων επαφής με αέρα με επαρκώς χαμηλή θερμοκρασία επιφάνειας,
 • άφιξη στο υπόγειο ζεστού αέρα που περιέχει υγρασία.

Η απουσία αερισμού εξαγωγής συμβάλλει στη συμπύκνωση του νερού, καθώς το συμπύκνωμα εξατμίζεται από τις επιφάνειες δεν εκκενώνεται έξω και συμμετέχει σε έναν κλειστό κύκλο εξάτμισης-συμπύκνωσης-εξάτμισης.

Οι αιτίες της συμπύκνωσης στο κελάρι

Έτσι, οι σταγόνες νερού στην οροφή στο κελάρι σχηματίζονται για τους εξής λόγους:

 • απουσία μόνωσης των δομών εγκλεισμού.
 • κάθε φορά που ανοίγει η σκάφη, ένα μέρος του θερμού αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο με μια ορισμένη ποσότητα ατμού που συμπυκνώνεται σε ψυχρές βάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, η συμπύκνωση της υγρασίας στην οροφή μπορεί να συμβεί με διαφορετική ένταση, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Για παράδειγμα, εάν πάνω από ένα δωμάτιο κελάρι δεν έχει θερμανθεί, η οποία μπορεί ακόμη και να είναι το χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη από κελάρια, η προς τα κάτω ροή του ψυχρού αέρα δεν συνοδεύεται από το σχηματισμό του συμπυκνώματος. Ένα καλοκαίρι αντίθετο - συμπύκνωση υγρασίας θα έντονα, ειδικά μετά από βροχή, όταν η υγρασία παρέχεται στο κρύο κελάρι θερμού αέρα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Τρόποι εξάλειψης των αιτιών συμπύκνωσης

Σκεφτείτε πώς προειδοποιείτε ή αφαιρέστε το συμπύκνωμα στο κελάρι στο ανώτατο όριο με τη βοήθεια προληπτικών και διορθωτικών μέτρων κατά τη διαδικασία οικοδόμησης ενός σπιτιού ή τη λειτουργία ήδη υπάρχοντος υπογείου.

Θέρμανση και στεγανοποίηση των εξωτερικών δομών

Εάν η μόνωση των εξωτερικών δομών δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του σπιτιού, τότε το ιδανικό επίπεδο της οροφής της οροφής του κελάριου θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από το σημείο πήξης του εδάφους σε αυτήν την περιοχή. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ο όγκος του κτιρίου, που βρίσκεται στο παγωμένο έδαφος, που έχει ύψος τουλάχιστον 0,8 μ., Παραμένει αχρησιμοποίητος. Έτσι, η μόνωση είναι απαραίτητη.

Στην ιδανική περίπτωση, το σήμα υπόγειο θα πρέπει να είναι πάνω από το επίπεδο των υπόγειων υδάτων, που συχνά δεν είναι εφικτή χωρίς την προσκόμιση ενός μεγάλου όγκου των χωματουργικών εργασιών για τη δημιουργία του ανάχωμα. Η παρατεταμένη επαφή με το νερό χωρίς στεγανοποίηση στεγάνωση αναπόφευκτα γεμάτη με διαρροή τριχοειδή υγρασία προς τα μέσα, έτσι ώστε πλευρική επιφάνεια του Ιδρύματος και τοίχους του κτιρίου υπόγειο πρέπει να σφραγίσει το εξωτερικό της συνολικής διάταξης ενός βάθους προστατεύεται από ακαθαρσίες και καταβύθιση του νερού που υπάρχει στα ανώτερα στρώματα του εδάφους. Στεγανοποίηση λειτουργούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής daubing ασφάλτου μαστίχα ή την τοποθέτηση ενός φύλλου από μονωτικό υλικό (μόνα τους ή σε συνδυασμό με την άσφαλτο).

Εάν τα υπόγεια ύδατα είναι αλμυρά, τότε η εκχύλιση σκυροδέματος κάτω από το θεμέλιο πραγματοποιείται πάνω στην προηγουμένως διευθετημένη εξωτερική στεγανοποίηση της βάσης.

Στη βάση, επιπλέον, στη συνέχεια διαρρυθμιστεί και εσωτερική στεγάνωση για την τοποθέτηση του δαπέδου, στη βάση της ταινίας - κάτω από τα ανεγερμένα τοιχώματα.

Αφού γίνει η στεγανοποίηση, οι πλευρικοί τοίχοι είναι μονωμένοι από το εξωτερικό. Ως θερμαντήρας είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αφρό πολυστερίνης από αφρώδες υλικό (αφρώδες αφρό) - ένα υλικό με υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά αντοχής για συμπίεση. Κάτω από το επίπεδο του εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα συμβατικό αφρό, αλλά πάνω από το έδαφος επιφάνειες των τοιχωμάτων penoplex προτιμώνται, δεδομένου ότι το συνηθισμένο αφρό πολυουρεθάνης λόγω της χαμηλής σκληρότητας χρειάζεται επιπλέον προστασία από μηχανική βλάβη.

Σημαντικό! Η μόνωση από πολυστυρόλιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τις δύο πλευρές του αντισηπτικού - τα μυρμήγκια φυτεύονται ακόμη και σε τεχνητά μονωτικά υλικά και τα καταστρέφουν.

Συσκευή εξαγωγής

Ο εξοπλισμός του κελάριου με εξαερισμό είναι απαραίτητος σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο για την εκκένωση της εξάτμισης υγρασίας. Το δωμάτιο πρέπει να δέχεται αέρα για αναπνοή, και μέσω μίας μόνιμα κλειστής κελαριού, αυτό είναι αδύνατο. Προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση του δαπέδου του πρώτου ορόφου μετά την εγκατάσταση οπών στην πλάκα σκυροδέματος της οροφής για τους αεραγωγούς, ο απορροφητήρας πρέπει να τοποθετηθεί στο στάδιο κατασκευής.

Το σύστημα εξαερισμού (απορροφητήρα) του κελάριου αποτελείται από δύο σωλήνες - εξάτμιση και παροχή αέρα από το εξωτερικό. Ο εξαερισμός μπορεί να είναι φυσικός ή εξαναγκασμένος, υλικό εκτέλεσης - ατσάλινοι, πλαστικοί ή ενισχυμένοι σωλήνες από καουτσούκ.

Διάταξη για φυσικό αερισμό του υπογείου σε μια γωνία από το κελάρι οροφής εκτελείται σύμφωνα με τη διάμετρο οπής του εξαερισμού σωλήνα εκκένωσης και διαγώνια σ 'αυτό στον τοίχο ή την οροφή - το δεύτερο της ίδιας διαμέτρου, για είσοδο. Η πρώτη οπή εισάγεται εντός του σωλήνα εξατμίσεως που προεξέχει μέσα στο δωμάτιο από 10 cm, και η δεύτερη κατακόρυφα διαμέσου της οροφής ή εξόδου μέσω της εξόδου 90 deg. διαμέσου του επιτοίχια αγωγό εισαγωγής αέρα - δεν φθάνουν το επίπεδο μιας κελάρι δαπέδου 30 εκατοστά εξωτερικό αγωγοί κλεισίματος πρέπει να είναι εφοδιασμένα με πλέγματα που αποτρέπει την διείσδυση των τρωκτικών και των εκτροπέων απλούστερο σχέδιο..

Κατά την επιλογή της διαμέτρου του σωλήνα, χρησιμοποιείται ένας απλός κανόνας: κατά την εγκατάσταση του φυσικού αερισμού του υπόγειου χώρου για 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο μετρητής της περιοχής του απαιτεί 5 χιλιοστά κυκλικής διαμέτρου αγωγού. Για παράδειγμα, για ένα γκαράζ με διαστάσεις 6x4 m (24 m τετράγωνο), απαιτείται σωλήνας διαμέτρου 24x5 = 120 mm. Αν το κελάρι δεν χρησιμοποιεί συσκευές θέρμανσης για αέριο ή υγρά καύσιμα, τότε η απόκλιση στη διάμετρο του καλύμματος στα 10-15 mm δεν έχει σημασία.

Σημαντικό! Οι αγωγοί παροχής και εξαγωγής αέρα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με παντζούρια για τον έλεγχο της ταχύτητας κίνησης του αέρα μέσω του υπογείου.

Η ενέργεια αυτή τελειώνει με το γεγονός ότι ανάγκη κάνει υπό κατασκευή για να αποφευχθεί υγρό ανώτατο όριο στο υπόγειο ή κελάρι.

Σκεφτείτε πώςτους τρόπους που μπορείτε Αφαιρέστε το συμπύκνωμα στην οροφή στο κελάρι του σπιτιού που έχει ήδη χτιστεί, για να ξεχάσετε αυτό το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μόνωση των τοίχων του υπογείου του κτιρίου

Αν οι περιφραγμένες κατασκευές του κελάριου δεν ήταν μονωμένες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τότε αυτό μπορεί να γίνει αργότερα. Η περίμετρος του κτιρίου κατά μήκος των τοίχων αποσυναρμολογεί τον τυφλό και σκάβει μια τάφρο με το απαιτούμενο βάθος, η εμβάθυνση του οποίου γίνεται ομοιόμορφα σε όλο το μήκος. Το πλάτος της τάφρου πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μόνωση και εργασίες μόνωσης σε αυτό - τουλάχιστον 1 m.

Σημαντικό! Σύμφωνα με τον κανόνα ασφαλείας για τις εργασίες εκσκαφής, το τοίχωμα τάφρου με βάθος μεγαλύτερο από 1 μέτρο πρέπει να ασφαλίζεται με ασπίδες για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Οι επιφάνειες Ogolivshiesya των δομών εγκλεισμού καθαρίζονται και πλένονται από το έδαφος με μια βούρτσα και ένα πίδακα νερού. Μετά την ξήρανση των τοίχων, η μόνωση τους πραγματοποιείται, εάν είναι απαραίτητο, - προκαταρκτική στεγάνωση. Η πιο ορθολογική τεχνολογία σε αυτή την κατάσταση θα είναι η μόνωση των βάσεων με τον ψεκασμό αφρού πολυουρεθάνης.

Μετά την αποφοίτησή του από υδροηλεκτρική και θερμική μόνωση λειτουργεί τάφρο γεωυφάσματος πέπλο και καλύπτεται με χαλίκι στρωματοποιημένη σφραγίδα πάνω από συνθλίβονται πέτρα επίχωσης κανονίσει τυφλή περιοχή.

Εάν το δάπεδο στο υπόγειο δεν είναι μονωμένο, τότε ο αέρας θα είναι κρύος, και μαζί του - και το ανώτατο όριο. Κατά συνέπεια, η υγρασία που κατανέμεται μαζί με τον αέρα στο κελάρι από το ανώτερο δωμάτιο όταν ανοίξει η καταπακτή θα συμπυκνώνεται στην κρύα οροφή. Εάν το ανώτερο δωμάτιο είναι μη θερμαινόμενο, τότε το χειμώνα οι σταγόνες στο υπόγειο θα σχηματιστούν ιδιαίτερα εντατικά.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο έξοδοι που εξαρτώνται από τη λειτουργικότητα του δωματίου:

 • αν είναι απαραίτητο, κρατήστε το δωμάτιο κρύο, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η οροφή με θερμαντήρα και φράγμα ατμών (εάν είναι απαραίτητο, είναι απαραίτητο να εκτελεστεί προστασία ατμού στους τοίχους).
 • αν το κελάρι επιτρέπεται να αυξήσει τη θερμοκρασία, τότε θα πρέπει να μονώσετε το δάπεδο.

Μόνωση και μόνωση ατμού της οροφής

Κατά κανόνα, το ύψος των οροφών στο υπόγειο δεν έχει στη συσκευή της θερμομόνωσης με wireframe, γι 'αυτό είναι πλέον σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ως αφρός ένα πάχος 3-5 cm πάχους.

Σημαντικό! Η θέρμανση των ξύλινων οροφών από το εσωτερικό απαγορεύεται από το SNiP.

Το υλικό αγοράζεται σε ποσό ίσο με την επιφάνεια οροφής του δωματίου συν 10%. Στην οροφή του σκυροδέματος πραγματοποιείται η βέλτιστη τεχνολογική διάταξη των θραυσμάτων του αφρού - το συγκρότημα δεν πρέπει να περιέχει μικρά θραύσματα της μόνωσης που απαιτούν ατομική σύνδεση.

Η στερέωση φύλλων πλαστικού αφρού στην οροφή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών μυκήτων, τα οποία δεν έχουν αγκυροβοληθεί. Κάθε φύλλο μόνωσης στερεώνεται στην οροφή με πέντε μύκητες - στις γωνίες και στο κέντρο.

Πάνω από το μονωτικό συγκρότημα εκτελείται parozaschity των IZOSPAN-Β μέσω ετικεττών Λένα IZOSPAN-Κ ή συσκευή K + IZOSPAN χωρίς κενό αερισμού μεταξύ της μεμβράνης και του αφρού - αυτός ο τύπος θερμαντήρα δεν είναι υγροσκοπικό. Τοποθέτηση φράγμα υδρατμών γίνεται λεία πλευρά προς το θερμαντήρα, το εξωτερικό parozaschity στιβάδα με ογκομετρική δομή θα διευκολύνουν τη συγκράτηση του συμπυκνώματος στην επιφάνεια που ακολουθείται από εξάτμιση και εκκένωσης του ατμού από την εξάτμιση.

Αυτή η λειτουργία ελαχιστοποιεί την επίδραση του καθεστώτος θερμοκρασίας χώρου στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα και τη συμπύκνωση υγρασίας στο κελάρι.

Θέρμανση του δαπέδου

Κρύο πάτωμα μπορεί επίσης να είναι ο λόγος για τον οποίο το ανώτατο όριο στο κελάρι είναι παρούσα συμπύκνωμα. Αν τα ανώτερα δωμάτια είναι θερμαινόμενα, η μόνωση από το κελάρι όροφο είναι επίσης ένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση υγρό υπόγειο, και - στη μόνωση της οροφής, αλλά η θερμοκρασία στο υπόγειο αυξάνεται αναπόφευκτη.

Εγκατάσταση ξύλινου δαπέδου με μόνωση

Σκυρόδεμα κελάρι πάτωμα ένα στρώμα στεγανοποίησης από ασφαλτική μαστίχη με την τοποθέτηση σε υγρό επικάλυψης από δύο στρώματα πυκνά πολυαιθυλενίου με μια επικάλυψη των ζωνών στοιβάζονται ο ένας στον άλλο και στον τοίχο μέχρι 10 εκατοστά Ένα στρώμα απλώνεται κατά μήκος του χώρου, η δεύτερη -. Σταυρωτά με λίπανση εισόδου ασφαλτική μαστίχη.

Μετά την ξήρανση του μαστιχού στο πάτωμα, εγκαθίστανται ξύλινες προεξοχές εμποτισμένες με υδρόφοβη και αντισηπτική σύνθεση. Μεταξύ των κορμών, τα φύλλα του συνηθισμένου αφρού είναι πυκνά τοποθετημένα, μετά το οποίο το ξύλινο δάπεδο καλύπτεται επίσης από το ξύλο με προκαταρκτικό εμποτισμό.

Απόδοση της επένδυσης με μόνωση

Δύο στρώματα πολυαιθυλενίου τοποθετούνται σε ένα καθαρό θεμέλιο σκυροδέματος με τον τρόπο που υποδεικνύεται παραπάνω. Μετά από μία ημέρα, με την πάροδο στοιβάζονται πολυαιθυλένιο είδη φύλλων πισινό εξωθημένο πολυαιθυλένιο ή πολυστυρένιο, ραφές μεταξύ των οποίων επίσης είναι γεμάτη με την ασφαλτική μαστίχη μέσω στενού σπάτουλα. Στην κορυφή της θερμομόνωσης, τοποθετούνται δύο ακόμη στρώματα από πολυαιθυλένιο - χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία με τη μόνωση. Μετά την ξήρανση, η μαστίχα ταινία τοποθετείται στο ενισχυτικό πλέγμα από πλαστικό διαμέτρου ενίσχυση των 6-8 mm, με ένα μέγεθος πλέγματος 10x10 ή 12x12 cm. Το πλέγμα εύκολα συνδέσει ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας συμβατικά νάιλον σύρμα πλέξιμο ή ειδικές σφιγκτήρες. Υπό συνδέονται πλέγμα θέσει κραγιόνια επίπεδες πέτρες, ότι μεταξύ του οπλισμού και του φιλμ που σχηματίζεται στο διάκενο των 2-3 cm, και στη συνέχεια τη λειτουργία του διαστρωτήρα από το διάλυμα τσιμέντο-keramzite πάχους 5-7 cm, και σε μία εβδομάδα - ισοπέδωση κονιάματος από το μίγμα τσιμέντου-άμμου.

Το εντελώς ξηρό δάπεδο έχει ομοιόμορφο ανοιχτό γκρι χρώμα, αλλά η συγκέντρωση 70% του κονιάματος συσσωρεύεται περίπου μία εβδομάδα μετά την τοποθέτηση.

Συμπέρασμα

Όταν ρωτήθηκε τι να κάνει για να εξαλείψει τα σταγονίδια του συμπυκνώματος, τα οποία σχηματίζονται συνεχώς ή περιοδικά εμφανίζονται στο ταβάνι στο κελάρι, δεν υπάρχει ενιαία απάντηση - μπορεί να υπάρχουν αρκετές λύσεις. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μόνο γεγονός μπορεί να είναι αποτελεσματικό, και στην άλλη περίπτωση θα επιτύχει μόνο ένα σύνολο μέτρων. Για να αφαιρέσετε την υγρασία από το ανώτατο όριο, το οποίο δεν είναι μόνο στάζει σε όλους που βρίσκονται στο υπόγειο και χαλάει τα σκεύη, αλλά επίσης είναι επιβλαβής για τον παράγοντα της υγείας πρέπει να ξεκινήσει με οποιοδήποτε μεμονωμένο γεγονός. Η επιλογή αυτής της ενέργειας εξαρτάται από την ανάλυση της κατάστασης στο υπόγειο και έξω από τους τοίχους. Τις περισσότερες φορές, ολόκληρη η λίστα των παραπάνω έργων δεν χρειάζεται την ανάγκη - η επιτυχία επιτυγχάνεται μετά την πρώτη ή δεύτερη λειτουργία (θα πρέπει να ξεκινήσει με μια πιο απλή). Αλλά, ακόμη και αν η αλλαγή των εποχών στο υπόγειο του συμπυκνώματος σχηματίζεται και πάλι, και είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υγρασία, η οποία εμφανίζεται στο κελάρι, και ο παράγοντας του διαθέσιμου μετά από μια διαδικασία που αναπόφευκτα εξαφανιστεί οριστικά.

Συμπύκνωμα στην οροφή στο κελάρι του γκαράζ: αιτίες, επιπτώσεις και επιλογές απόρριψης

Κάθε οικογένεια χρειάζεται ένα υπόγειο στο οποίο θα μπορούσε να τοποθετήσει τη διατήρηση για το χειμώνα ή να αποθηκεύσει οποιαδήποτε προσωπικά αντικείμενα. Η κατασκευή του είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο, που περιλαμβάνει πολλές λεπτές αποχρώσεις και αποχρώσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διάφορων προβλημάτων, ικανών να επιφέρουν πολλά προβλήματα. Γι 'αυτό το συμπύκνωμα στο ταβάνι στο κελάρι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάθε χρόνο.

Συνέπειες της συμπύκνωσης και της υψηλής υγρασίας στο κελάρι

Η εμφάνιση συμπυκνώματος στην οροφή είναι συνέπεια των φυσικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο κελάρι και εξαρτώνται από τη δράση των νόμων της φυσικής. Ένας από τους κύριους λόγους εμφάνισής του είναι η αυξημένη υγρασία που προκύπτει από την αλληλεπίδραση του θερμού και του κρύου αέρα. Ταυτόχρονα, ο σχηματισμός σταγονιδίων νερού στην οροφή πραγματοποιείται μόνο όταν το σημείο δρόσου μετατοπιστεί από το εξωτερικό και βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.

Η ανέγερση του υπόγειου χώρου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τεχνικές απαιτήσεις και σύμφωνα με την τεχνολογία κατασκευών, αποτελεί εγγύηση ότι το συμπύκνωμα στο γκαράζ δεν θα εμφανιστεί και θα προκαλέσει δυσφορία στη ζωή των ανθρώπων. Η παραμικρή απόκλιση από αυτές τις αρχές συχνά δεν οδηγεί σε μετατόπιση του σημείου δρόσου και της τοποθέτησής του μέσα στους τοίχους ή ακόμα και απευθείας στην ίδια την αίθουσα.

Η αυξημένη υγρασία του κελάριου δεν είναι καθαρά αισθητικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό των ακόλουθων προβλημάτων:

 • ανάπτυξη μούχλας.
 • ενεργοποίηση της διάβρωσης, καταβροχθίζοντας όλα τα μεταλλικά μέρη με διπλασιασμένη δύναμη.
 • ζημιά και φθορά των νωπών φρούτων και λαχανικών.
 • την εμφάνιση διαφόρων εντόμων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μην εκδηλώνονται απαραίτητα μαζί, αλλά υπό την επίδραση της υψηλής υγρασίας και του θερμού αέρα, αυτή η εξέλιξη των γεγονότων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ταυτόχρονα, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα συνδυασμού σχηματισμού τους.

Η δημιουργία μούχλας, η ανάπτυξη εντόμων και η σήψη των προϊόντων δεν μπορεί να επιφέρει μόνο κάποιο κόστος υλικών, αλλά επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Επομένως, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες συνέπειες, το κελάρι πρέπει να ψυχθεί και να διαγνωσθεί πλήρως.

Οι κύριες αιτίες της συμπύκνωσης στην οροφή στο κελάρι και η περιγραφή τους

Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα μέσα στο κελάρι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στον σχηματισμό και την ανάπτυξη συμπυκνώματος, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα έχουν ιδιαίτερη σημασία:

 • απουσία εξαερισμού.
 • λανθασμένη θέση των επικοινωνιών ·
 • λάθος επιλογή ενός χώρου για να οργανώσει ένα κελάρι?
 • εποχική υποπληθυσμό από υπόγεια ύδατα.
 • παραμόρφωση του ιδρύματος.

Ο ανεπαρκής αερισμός είναι μια από τις κύριες αιτίες συμπύκνωσης στην οροφή. Για να διατηρηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο, είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια συνεχής κυκλοφορία αέρα, η οποία έχει μερική ψύξη και συμβάλλει στην απομάκρυνση διαφόρων ειδών ατμών. Με τη σειρά του, η έλλειψη αερισμού προκαλεί στασιμότητα του αέρα, δημιουργώντας άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων και την αλλοίωση των προϊόντων.

Όχι σπάνια στα κελάρια υπάρχουν διάφορες επικοινωνίες όπως οι σωλήνες παροχής νερού ή η αποστράγγιση. Είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση της υγρασίας μέσα στις εγκαταστάσεις και πιθανές διαρροές μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η θέση του κελάριου παίζει επίσης έναν τεράστιο ρόλο. Είναι καλύτερα να το καταστήσετε αυτόνομο, πράγμα που θα εξασφαλίσει την εξάλειψη τουλάχιστον ενός από τους δύο πιθανούς παράγοντες σχηματισμού συμπυκνωμάτων. Όταν το χτίζετε απευθείας κάτω από το κτίριο του γκαράζ είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος. Η κατασκευή είναι καλύτερο να πραγματοποιείται όχι κάτω από τον χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου, αφού τα καυσαέρια απολύτως δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος. Αν μιλάμε για ένα θερμαινόμενο γκαράζ, τότε η κατασκευή του θα πρέπει να βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά των μπαταριών, διαφορετικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Η πλημμύρα του υπόγειου ύδατος συμβαίνει συχνότερα κατά την απόψυξη του χιονιού, όταν τα υγρά μελιού εγκαταλείπουν το έδαφος. Με αυτή την εξέλιξη των γεγονότων, η παραβίαση του στρώματος στεγάνωσης είναι γεμάτη από πλημμύρες και την εμφάνιση συμπύκνωσης στην οροφή. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την παραμόρφωση του θεμελίου, καθώς οι παραμικρές αλλαγές στη δομή του δημιουργούν κενά για τη διείσδυση νερού στο εσωτερικό.

Επιλογές για την επίλυση του προβλήματος και των χαρακτηριστικών του

Οι παραπάνω συνθήκες είναι οι κύριοι λόγοι για το συμπύκνωμα που εμφανίζεται στο κελάρι. Για την εξάλειψή του, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση όχι μόνο των χαρακτηριστικών μόνωσης του δωματίου αλλά και στην αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα. Ανάλογα με την αιτία της υψηλής υγρασίας, αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες οδηγίες:

 • η οργάνωση εξαερισμού υψηλής ποιότητας ·
 • στεγανοποίηση θεμελίων και τοίχων.
 • δημιουργώντας ένα θερμομονωτικό στρώμα στην οροφή.

Ο αερισμός του κελαριού κατασκευάζεται σε δύο βασικές εκδόσεις: φυσική και αναγκαστική. Στην πρώτη μορφή, η κυκλοφορία των αέριων μαζών εξασφαλίζεται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο πάτωμα και κάτω από το ανώτατο όριο του δωματίου. Το σχήμα του φυσικού αερισμού βασίζεται στη χρήση δύο σωλήνων που εξασφαλίζουν τη ροή του καθαρού αέρα και την απόσυρση των χρησιμοποιημένων. Ένας αγωγός εξαερισμού τοποθετείται ακριβώς κοντά στο δάπεδο και ο δεύτερος κάτω από την οροφή.

Ο φυσικός αερισμός δείχνει καλά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα, όταν είναι κρύο έξω. Το καλοκαίρι, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται δραστικά και μπορεί να ξαναεμφανιστεί το συμπύκνωμα. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση και να δημιουργηθεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ο υποχρεωτικός αερισμός. Η αρχή της δουλειάς του είναι να χρησιμοποιήσει έναν ανεμιστήρα, ο οποίος εισάγεται σε ένα πλαστικό κιβώτιο και τοποθετείται μέσα στον αγωγό, επιταχύνοντας την κίνηση των αέριων μαζών πάνω του και παρέχοντας την απαραίτητη κυκλοφορία.

Η στεγανοποίηση του θεμελίου θα βοηθήσει στην περίπτωση που η αιτία συμπύκνωσης ήταν η στύπωση των τοίχων. Πρέπει να διεξάγεται από το εξωτερικό, καθώς η εσωτερική επεξεργασία είναι αναποτελεσματική και είναι απίθανο να σταματήσει η διείσδυση της υγρασίας. Η αρχή αυτής της επεξεργασίας είναι η εφαρμογή ειδικών υλικών ασφάλτου ή πολυμερών στην επιφάνεια των τοίχων και των θεμελίων. Αποτελούν ένα λεπτό αδιάβροχο στρώμα, παρέχοντας εξαιρετική προστασία από τη διείσδυση της υγρασίας.

Η δημιουργία μιας θερμομονωτικής στρώσης στην οροφή θα αποφύγει την αύξηση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο, εάν βρίσκεται κάτω από το θερμαινόμενο γκαράζ. Η θέρμανση της οροφής μπορεί να είναι διάφορες μέθοδοι, όπως κόλληση αφρού, ορυκτοβάμβακας ή εφαρμογή στρώματος από υγρό αφρώδες πολυστυρένιο. Όλα αυτά τα υλικά εμποδίζουν την εισροή ζεστού αέρα από την πλευρά του σπιτιού και εξομαλύνουν την ανταλλαγή θερμότητας μέσα στο κελάρι.

Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών, το κελάρι, που ψύχεται με εξαερισμό, θα έχει τα βέλτιστα χαρακτηριστικά και η εμφάνιση συμπυκνώματος σε αυτό θα παραμείνει στο μακρινό παρελθόν.

Συμπέρασμα

Το κρύο κελάρι χρησιμεύει ως το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση διαφόρων προμηθειών και συντήρησης. Ωστόσο, όχι σπάνια τα χαρακτηριστικά του χαλάζουν την εμφάνιση συμπυκνωμάτων στην οροφή, ικανά να προκαλέσουν πολλά προβλήματα και να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία. Σε αυτή τη βάση, η κατάργησή της αποτελεί έργο προτεραιότητας που απαιτεί άμεση επίλυση. Για να επιτευχθούν οι απαραίτητες παράμετροι, διεξάγονται διάφορες δραστηριότητες με σκοπό τη δημιουργία αερισμού, τη στεγάνωση των χώρων και την μόνωση της οροφής. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιτύχετε ένα θετικό αποτέλεσμα και να ξεχάσετε για πάντα την αυξημένη υγρασία του κελάριου.