Επιλογή και εγκατάσταση ανεμιστήρα οροφής στο μπάνιο

Το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα έχει την ίδια θεμελιώδη σημασία με τη θέρμανση ή την παροχή νερού. Ταυτόχρονα, η κουκούλα οροφής στο μπάνιο είναι εξίσου σημαντική και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα στο σπίτι. Για να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε σωστά έναν ανεμιστήρα εξάτμισης, πρέπει να κατανοήσετε την ταξινόμηση, τα κριτήρια επιλογής και να γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία της εγκατάστασής του.

Γιατί να χρησιμοποιείτε εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η αυξημένη υγρασία διακρίνει το μπάνιο από άλλους χώρους του σπιτιού και ταυτόχρονα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη λειτουργία και την αναπαραγωγή παθογόνων βακτηρίων και μικροοργανισμών. Ως εκ τούτου, παρά την αφθονία των προϊόντων καθαρισμού, η κύρια αιτία της σήψης και της μούχλας μπορεί να εξαλειφθεί μόνο από μια σωστά επιλεγμένη συσκευή εξάτμισης. Θα βοηθήσει επίσης στην επίτευξη της βέλτιστης θερμοκρασίας και υγρασίας στο δωμάτιο και θα εξαλείψει τη συνεχή παρουσία μιας δυσάρεστης οσμής, η οποία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική ενός συνδυασμένου μπάνιου με τουαλέτα. Ο απορροφητήρας για το μπάνιο εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

 • δημιουργία ανταλλαγής αέρα ·
 • εμπόδιο στην εξάπλωση επιβλαβών για την υγεία μικροοργανισμών ·
 • τη διατήρηση ενός βέλτιστου μικροκλίματος.

Φυσικό εκχύλισμα

Αυτός ο τύπος εξαερισμού λειτουργεί δι 'απομακρύνσεως του παλιού αέρα μέσω του άξονα. Συνήθως, αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την κατασκευή ενός κτιρίου πολυκατοικιών. Αλλά για την αποτελεσματική λειτουργία του απαιτεί μια συνεχή ροή του αέρα μέσω ειδικών ανοιγμάτων στην πόρτα του μπάνιου.

Αναγκαστικό σχέδιο

Εγκαθίσταται στις περιπτώσεις που ο φυσικός μηχανισμός ανταλλαγής αέρα είναι ελαττωματικός ή ανεπαρκώς αποτελεσματικός. Δημιουργείται λόγω της χρήσης ειδικών συσκευών - ενσωματωμένων ανεμιστήρων.

Το υποχρεωτικό βύθισμα συνιστάται για εγκατάσταση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • όταν υπάρχει σκουριά σε σωλήνες ή μεταλλικά προϊόντα.
 • Αν υπάρχει συμπύκνωση στα παράθυρα, τα αντικείμενα και τα παράθυρα του μόνιμου.
 • όταν εμφανίζονται μαύρες κηλίδες, σήψη ή μούχλα στις επιφάνειες.

Ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ικανός να μειώσει σημαντικά το επίπεδο υγρασίας, αλλά επίσης να επηρεάσει θετικά τη διάρκεια ζωής των οικιακών συσκευών, την κατάσταση των οροφών και των τοίχων μετά από επισκευές.

Απαιτήσεις για ανεμιστήρες εξαγωγής

Οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού βασίζονται στην ασφάλεια και την αποδοτική λειτουργία, επομένως δεν συνιστάται να παραμεληθούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Παραθέτουμε τους βασικούς κανόνες:

 1. Το επίπεδο θορύβου για τον εξοπλισμό εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο σε ένα κτίριο διαμερισμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 dB. Το μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με ακουστικές οικιακές συσκευές.
 2. Για να εξασφαλιστεί το μέγιστο επίπεδο ώσης στο κανάλι, ο καπό της οροφής βρίσκεται απέναντι από την πόρτα εισόδου, από όπου αντλεί φρέσκο ​​αέρα.
 3. Η συσκευή πρέπει να εγκατασταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τους ηλεκτρικούς μηχανισμούς θέρμανσης, επειδή μπορεί να αντέξει τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας έως και 50 μοίρες. Όταν ανεβαίνει σε κρίσιμο επίπεδο, ο ανεμιστήρας σπάει.
 4. Η ισχύς, η απόδοση και η κατανάλωση ενέργειας της συσκευής εξαρτώνται από την ένταση του δωματίου και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού.
 5. Ο άξονας του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι καθαρός. Τα πρότυπα για την εγκατάσταση και την απόδοση των συστημάτων εξαερισμού καθορίζονται στο SNiP 41-01-2003. Αυτό το έγγραφο περιγράφει τη μέγιστη επιτρεπτή στάθμη σκόνης στον αγωγό εξαερισμού και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα.

Ποιο από αυτά θα επιλέξετε

Πριν από την αγορά ενός συγκεκριμένου μοντέλου του ανεμιστήρα, ο αγοραστής θα πρέπει να εξοικειωθεί με την ταξινόμηση του εξοπλισμού για το μπάνιο.

Ανάλογα με την τεχνική συσκευή, οι ανεμιστήρες εξαγωγής είναι:

 1. Αξονική. Αυτή η μονάδα διαθέτει κινητήρα με εξωτερικό στροφείο. Στον άξονα του ηλεκτροκινητήρα υπάρχει μια πτερωτή με λεπίδες. Για τη βελτίωση των αεροδυναμικών ιδιοτήτων στην είσοδο του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος ο συλλέκτης. Τέτοιες συσκευές είναι κατάλληλες για το μπάνιο, που χαρακτηρίζονται από μέση απόδοση και χαμηλή ισχύ.
 2. Radial (φυγοκεντρική). Διακρίνονται από την παρουσία ειδικού δακτυλίου, στο οποίο στερεώνονται οι λεπίδες. Ο αέρας σε τέτοιες συσκευές αναρροφάται από μπροστά, αλλά βγαίνει από την πλευρά, υπό γωνία 90 °. Αυτοί οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για μεγάλα δωμάτια με όγκο πάνω από 12 κύβους και με απόσταση από το σημείο εισόδου έως τον αγωγό αερισμού 2 μέτρων.

Ανάλογα με τη μέθοδο εγκατάστασης, οι συσκευές εξάτμισης χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • τοίχο?
 • ανώτατο όριο.
 • τοίχο-οροφή?
 • κανάλι (τροποποίηση, η οποία εγκαθίσταται στη ρήξη του αγωγού εξαερισμού για την εξυπηρέτηση αρκετών δωματίων).

Κριτήρια επιλογής

Ο ανεμιστήρας εξαγωγής, όπως και κάθε οικιακή συσκευή, πρέπει να επιλέγεται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Το σώμα αυτών των συσκευών είναι συνήθως κατασκευασμένο από πλαστικό με ελάχιστες λειτουργίες απόδειξη υγρασίας. Το σχήμα και η εμφάνιση του πλέγματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σχέδιο. Εξετάστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επιλογή του ανεμιστήρα οροφής:

Παραγωγικότητα. Το κύριο κριτήριο για το οποίο εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα στην αίθουσα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιλογή γίνεται με βάση την περιοχή του μπάνιου και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, που προδιαγράφεται στα υγειονομικά πρότυπα. Για τις τουαλέτες κυμαίνεται από 6 έως 8 όγκους ανά ώρα, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα.

Ο υπολογισμός γίνεται χρησιμοποιώντας τον τύπο: A × B = C, όπου A είναι ο όγκος του δωματίου (ύψος πολλαπλασιασμένος με τις διαστάσεις), B είναι η πολλαπλότητα και C είναι η απαιτούμενη παραγωγικότητα.

Ένα παράδειγμα. Η περιοχή του λουτρού είναι 2,2 * 2,5 * 2,7 m, όταν πολλαπλασιάζονται τα στοιχεία αυτά 14,85 m3 (15 m σε στρογγυλοποίηση). Για μια οικογένεια 4 ατόμων η πολλαπλότητα θα είναι 8. Έτσι, 15 × 8 = 120 κύβος / ώρα - ένας αποτελεσματικός ανεμιστήρας θα πρέπει να έχει ικανότητα εναλλαγής αέρα όχι μικρότερη από αυτήν την παράμετρο.

Επίπεδο θορύβου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα. Αξίζει να προσανατολιστείτε κατά τη λειτουργία της συσκευής - εάν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο θόρυβος μπορεί να παραμείνει εντός 30-35 dB. Για το τέντωμα οροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι προτιμότερο να αναζητήσετε ακτινικά μοντέλα στα 20-25 dB, επειδή τα αξονικά όργανα παράγουν δυνατούς ήχους λόγω των κραδασμών του κινητήρα.

Ο θόρυβος μπορεί επίσης να μεταφέρει αγωγούς όταν κινούνται πάνω του με αέρα, οπότε κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση πλαστικών ή ηχομονωτικών υλικών.

Ασφάλεια. Για το μπάνιο είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν ειδικό ανεμιστήρα με πρόσθετη προστασία από την υγρασία. Τέτοιες συσκευές εξάτμισης είναι χαμηλής τάσης και μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά ακόμη και σε υψηλή υγρασία στο δωμάτιο. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η κουκούλα δεν μπορεί να συνδεθεί σε μια κανονική πρίζα. Αυτές οι πληροφορίες θα εμφανίζονται στη συσκευασία της συσκευής και στις οδηγίες λειτουργίας. Το συνηθισμένο μοντέλο, στο οποίο εισέρχεται νερό, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά, επομένως δεν είναι σκόπιμο να αναλάβετε κινδύνους.

Κατανάλωση ισχύος. Κατά την εγκατάσταση μιας συσκευής υψηλής ισχύος, ο ιδιοκτήτης της κατοικίας θα πρέπει να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιο οικονομικοί αξονικοί ανεμιστήρες - λόγω της υψηλής απόδοσης τους, με χαμηλό κόστος είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Οι ακτινικές διατάξεις εξάτμισης είναι επωφελείς μόνο για δωμάτια με μεγάλη έκταση.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά. Η ενσωματωμένη λειτουργικότητα είναι σημαντική από την άποψη της λειτουργίας της συσκευής. Στα μοντέρνα μοντέλα υπάρχουν πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων μπορείτε να σημειώσετε τα εξής:

 • ανιχνευτής κίνησης για αυτόματη εναλλαγή;
 • χρονοδιακόπτη και τη δυνατότητα ρύθμισης του χρόνου εργασίας ·
 • αισθητήρα υγρασίας;
 • παρουσία της βαλβίδας εξαερισμού επιστροφής.
 • τρόπους περιστροφής των λεπίδων.

Εξαγωγή στο μπάνιο: κανόνες επιλογής και χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία. Ο ατμός συμπυκνώνεται στην οροφή και στους τοίχους, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μύκητα και μούχλα. Για να αποφευχθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στα ζητήματα αερισμού και επιλογής ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Η κουκούλα ποιότητας στο μπάνιο θα πρέπει να παρέχεται από φρέσκο ​​αέρα 25 m 3 / h για ξεχωριστό δωμάτιο, από 50 m 3 σε περίπτωση συνδυασμένου μπάνιου.

Τύποι ανεμιστήρων εξαγωγής

Σύγχρονοι κουκούλες που προορίζονται για τοποθέτηση στο μπάνιο, χωριστά χωρισμένα σε 2 τύπους: απλά και αυτόματα. Διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά το σχεδιασμό, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών και το κόστος.

Ο απλός εξοπλισμός είναι ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο οποίος βρίσκεται σε σωληνωτό πλαστικό περίβλημα. Μπορεί να είναι δύο ειδών - ενσωματωμένο ή αυτόνομο.

Ένας δημοφιλής τρόπος για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή είναι πατώντας το διακόπτη που παρέχει φωτισμό στο μπάνιο. Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από το μπάνιο το μολυσμένο αέρα που εμφανίζεται όταν το άτομο βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ο αυτόματος εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της συσκευής.

Οι κουκούλες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες λειτουργίες:

 • off timer?
 • αισθητήρες υγρασίας.
 • έγχρωμο φωτισμό.

Ο ανεμιστήρας ανάβει όταν ξεπεραστεί η επιτρεπτή τιμή υγρασίας. Μόλις αυτή η παράμετρος επανέλθει σε κανονική κατάσταση, η συσκευή απενεργοποιείται.

Τα αυτόματα προϊόντα μπορούν να εξοπλιστούν με άλλες λειτουργίες. Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού οριοθετεί το δρόμο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην υποστούν βλάβη από ανεμιστήρα με ρυθμιζόμενο διαχύτη.

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα ελέγχου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη για τους κατοίκους διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια για να προστατευθούν από τις μυρωδιές του γειτονικού μπάνιου.

Ο σύγχρονος απορροφητήρας, σχεδιασμένος για εγκατάσταση στο μπάνιο, έχει μια υποχρεωτική αρχή δράσης. Η συσκευή αποτελείται από έναν ανεμιστήρα και έναν αγωγό αέρα συνδεδεμένο με τον αγωγό εξαερισμού του κτιρίου.

Για να επιλέξετε τη βέλτιστη κουκούλα, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του μπάνιου και την ποικιλία των υπαρχόντων συστημάτων εξαερισμού. Οι συσκευές μπορεί να διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, την αρχή λειτουργίας, την ισχύ και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε κλειστό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικός ή εξαναγκασμένος εξαερισμός. Η πρώτη επιλογή δεν απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που εκτελεί ορισμένες λειτουργίες.

Η δεύτερη αφορά τη χρήση ανεμιστήρων, θερμαντικών συσκευών, κινητήρων, συσκευών ψύξης αέρα και άλλων πρόσθετων συσκευών.

Φυσική επιλογή ανανέωσης αέρα

Οι ροές αέρα αναμιγνύονται και στη συνέχεια μετατοπίζονται λόγω διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας και πίεσης. Μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερη κυκλοφορία ανοίγοντας ελαφρά την πόρτα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση κάποιο μέρος του υγρού αέρα θα παραμείνει στο δωμάτιο.

Σε πολυώροφα κτίρια, ο άξονας εξαερισμού εξυπηρετεί όλα τα διαμερίσματα στην οροφή. Η είσοδος σε αυτό κλείνει με σχάρα και η αποτελεσματικότητα καθαρισμού εξαρτάται από τη γενική κατάσταση. Στα κτίρια εκτός πόλης, οι αγωγοί εξαερισμού αφαιρούνται κατά τη φάση κατασκευής.

Κατά την εγκατάσταση μιας φυσικής κουκούλας πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 1. Η σχάρα στο μπάνιο / μπάνιο πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου - στον τοίχο ή στην οροφή.
 2. Η εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων πρέπει να είναι απόλυτα ομαλή.
 3. Οι προβολές και οι περιστροφές του αγωγού μειώνουν την απόδοση της κυκλοφορίας κατά 5%.

Ο φυσικός αερισμός δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικός, γι 'αυτό και σπάνια χρησιμοποιείται σε πολυκατοικίες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε προαστιακά κτίρια που χρησιμοποιούνται για εποχική διαβίωση, για παράδειγμα, ως dacha.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένου εξαερισμού

Στο μπάνιο, χρησιμοποιείται συχνότερα η μηχανική εκκένωση του αέρα εξαγωγής με τη χρήση μηχανικών συσκευών. Μπορεί να είναι μια φορτωτική ή ένας ανεμιστήρας καναλιών. Ενεργοποιείται εάν είναι απαραίτητο και δημιουργεί πρόσφυση.

Σε ιδιωτικά κτίρια, εγκαθίστανται συχνά κανάλια, τα οποία εξάγουν την εξαντλημένη ροή αέρα μέσω της σοφίτας του σπιτιού. Ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να αντλεί αποτελεσματικά μολυσμένο αέρα, και φρέσκο ​​μπορεί να μπει στο μπάνιο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας.

Τύποι ανεμιστήρων για κλειστούς χώρους

Υπάρχουν 2 τύποι εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται σε μπάνια, τουαλέτες και συνδυασμένα μπάνια. Αυτές είναι οι αξονικές και ακτινικές διατάξεις εξάτμισης. Τα τελευταία ονομάζονται επίσης φυγοκεντρικά.

Οι αξονικές συσκευές είναι ένας άξονας στον οποίο έχει τοποθετηθεί μια κλασική πτερωτή. Τα πτερύγιά του γίνονται υπό γωνία. Όταν περιστρέφεται ο άξονας, εισέρχεται ροή αέρα. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας χρησιμοποιείται εάν η πίεση που δημιουργείται από αυτό είναι επαρκής για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα.

Σε ακτινωτές συσκευές η ροή του αέρα τραβιέται στο κέντρο, μετά από την οποία βρίσκεται στο περίβλημα με λεπίδες. Λόγω της θέσης τους στο κεντρικό τμήμα υπάρχει ένα κενό, και φυγόκεντρη δύναμη ωθεί τη μάζα αέρα προς τα άκρα του σώματος που μπορούν να εξαχθούν διαμέσου του σωλήνα αποστράγγισης στο ventkanal.

Τα πιο απαιτητικά μοντέλα εναέριας κυκλοφορίας - λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ήσυχα, είναι σε θέση να εκκενώσουν όγκους που δεν μπορούν να είναι αξονικοί.

Με τον βαθμό πληρότητας, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες αρχής λειτουργίας χωρίζονται σε βασικές και με πρόσθετες επιλογές. Το δεύτερο μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόματη λειτουργία.

Βασικές παράμετροι της κουκούλας για μπάνιο

Η ιδιαιτερότητα του μπάνιου ώθησε τους κατασκευαστές να παράγουν συσκευές προσαρμοσμένες σε χώρους με υψηλή υγρασία. Το περίβλημα του ανεμιστήρα, που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό, πρέπει να σφραγιστεί. Ο εσωτερικός σχεδιασμός του εξοπλισμού προστατεύεται αξιόπιστα από όλες τις πλευρές με τη δράση υγρού ατμού.

Προσοχή στα χαρακτηριστικά της συσκευής

Για τους καταναλωτές, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών. Δηλώνεται με IP και αποτελείται από δύο ψηφία. Η τιμή του πρώτου μπορεί να είναι από 0 έως 6 και υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας από τη διείσδυση ακαθαρσιών.

Ο δεύτερος αριθμός προσδιορίζει το επίπεδο προστασίας από την υγρασία. Για να χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο μπάνιο, η ένδειξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.

Η ισχύς και η παραγωγικότητα είναι στενά αλληλένδετες. Όσο υψηλότερη είναι η πρώτη ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δεύτερη. Μπορείτε να ανακαλύψετε τον δείκτη απόδοσης πολλαπλασιάζοντας τα footage του μπάνιου με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι.

Εάν ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, η ισχύς του μπορεί να είναι κατά 10% υψηλότερη από την υπολογιζόμενη. Τα πιο δημοφιλή είναι οικονομικά και σχεδόν αθόρυβα συσκευές, που καταναλώνουν από 7 έως 20 watt.

Όταν λειτουργούν συσκευές με μεγάλο συντελεστή ισχύος, υπάρχει ένα ρεύμα στο δωμάτιο, εκτός αυτού, δεν μπορεί να πάρει αρκετά ζεστό.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τις λεπίδες της συσκευής που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία. Είναι πολύ πιο ήσυχο από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε την κουκούλα κουζίνας. Ο κανόνας, αποδεκτός για τον εκχυτήρα, είναι ένας ήχος 30 dB ή χαμηλότερος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο αντιλαμβάνεται όλους τους ήχους πάνω από 35 dB, ως δυσάρεστο και ενοχλητικό.

Χρονοδιακόπτης, υγροστάτης, βαλβίδα ελέγχου

Οι τυπικές συσκευές εξαερισμού του μπάνιου ελέγχονται μηχανικά ή λειτουργούν σε αργή, σταθερή λειτουργία. Ένας χρονοδιακόπτης είναι μια πρόσθετη συσκευή που σας επιτρέπει να μισο αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Αφού το άτομο έφυγε από το μπάνιο, ο ανεμιστήρας, χάρη στον χρονοδιακόπτη, συνεχίζει να εκκενώνει τον αέρα εξαγωγής για αρκετό καιρό. Όταν τελειώσει, απενεργοποιείται.

Η παρουσία αισθητήρα υγρασίας είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο. Το υγρόμετρο θεωρείται η καλύτερη μέθοδος ελέγχου, καθώς σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κατώφλι υγρασίας από 40 έως 100%, οπότε ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα. Μαζί χρησιμοποιείται η υγρασία και ο χρονοδιακόπτης σπάνια. Κανονικά, ένας αισθητήρας υγρασίας δεν απαιτεί χρονοδιακόπτη.

Όταν εξοπλίζετε τον εξαερισμό σε μια εξοχική κατοικία, πρέπει να μετρήσετε την τρύπα στο μπάνιο ή στο μπάνιο, που θα καθορίσει τη διάμετρο του αγωγού. Το πρότυπο μέγεθος προσγείωσης της κουκούλας είναι από 100 έως 130 mm. Εάν είναι απαραίτητο, η τρύπα στον τοίχο του μπάνιου μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας ένα puncher.

Η βαλβίδα ελέγχου είναι μια μικρή και απλή συσκευή που δεν επιτρέπει τη διείσδυση δυσάρεστων μυρωδιών από τους γείτονες στο έδαφος του διαμερίσματός σας. Είναι πρακτικά απαραίτητο σε αστικά λουτρά και μπάνια συνδεδεμένα σε κοινό αγωγό εξαερισμού.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο, θα πρέπει να επιλέξετε την κουκούλα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι ικανότητές του, οι οποίες είναι η ικανότητα οδήγησης ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα. Αυτό το σχήμα εξαρτάται από τη διάμετρο της συσκευής.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν συσκευές με διατομή σωλήνων 80, 100, 120, 150 mm. Για τον Χρουστσόφ η βέλτιστη διάμετρος θα είναι 80 mm ή 100 mm. Σε νέα κτίρια διαμερίσματα έχουν μια βελτιωμένη διάταξη, είναι καλύτερα να μείνετε σε ένα τμήμα των 120 mm.

Εξίσου σημαντική είναι η εμφάνιση. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν κουκούλες με ένα αντικαταστάσιμο εξωτερικό πάνελ. Οι ανεμιστήρες Elicent, Electrolux, Ballu, Timberk και άλλα εμπορικά σήματα έρχονται σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.

Μια ελκυστική και κομψή συσκευή μπορεί να γίνει ένα έντονο στοιχείο του εσωτερικού χώρου ή να το χωρέσει έτσι ώστε να μην αγγίζει τα μάτια σας.

Κατά την επιλογή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ηλεκτρική ενέργεια - ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Για να αποφύγετε προβλήματα με την καλωδίωση, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός προϊόντος σχεδιασμένου για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι περιττό να ελέγχετε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής - οι περιττοί και δυσάρεστοι ήχοι παίζουν το ρόλο του ερεθίσματος της ακοής. Όταν ένας ανεμιστήρας ποιότητας στο μπάνιο λειτουργεί, είναι σχεδόν σιωπηλός.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στη δύναμη και την αξιοπιστία της συσκευής. Ένας μικρός αριθμός εταιρειών που ειδικεύονται στην κατασκευή ανεμιστήρων μπάνιου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργήσουν για αρκετά χρόνια. Η υψηλή ποιότητα υποδεικνύεται από την περίοδο εγγύησης από τον κατασκευαστή. Αν είναι λιγότερο από 1 έτος, η συσκευή αυτή είναι προτιμότερο να μην αγοράσει.

Προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα εξαγωγής

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί ο αγωγός εξαερισμού, υποβάλλοντας ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στην είσοδο. Η φλόγα πρέπει να λυγίσει υπό γωνία προς την κατεύθυνση της σχάρας.

Εάν η διάμετρος της οπής μεγαλύτερης τμήματος ανεμιστήρα ventkanala, τότε είναι δυνατόν να εισαχθεί ένα πλαστικό ή κυματοειδή σωλήνα του επιθυμητού διάμετρο και να σφραγίσει τα κενά με αφρό, κόψτε την περίσσεια διαλύματος κοφτερό μαχαίρι μετά τη ρύθμιση.

Στην περίπτωση αυτή, η οπή στην είσοδο του άξονα έχει μικρότερη διάμετρο, διογκώνεται με διάτρητο.

Επιλέγοντας το καλύτερο σχέδιο σύνδεσης

Πριν εγκαταστήσετε οποιοδήποτε μοντέλο του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο, θα πρέπει να καθορίσετε πώς θα συνδεθεί με την πηγή ενέργειας.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας:

 1. Ο διακόπτης βρίσκεται στο σώμα της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί με το κουμπί ή τη δαντέλα στο σώμα.
 2. Συνδέστε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη. Πριν από το μπάνιο ρυθμίσετε το διακόπτη, στο οποίο ένα από τα πλήκτρα ενεργοποιεί τον εξαερισμό, και το δεύτερο - το φωτισμό.
 3. Αυτόματη ενεργοποίηση του ανεμιστήρα από τον αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Αρχίζει να λειτουργεί αν η επιτρεπτή στάθμη υγρασίας υπερβεί ή κινηθεί.
 4. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διακόπτη φωτισμού. Μπορεί να εξοπλιστεί με χρονοδιακόπτη και να συνδεθεί παράλληλα με το φωτιστικό. Ανάβει ταυτόχρονα με το φωτισμό και απενεργοποιείται όταν η φωτεινή ένδειξη σβήνει.

Ο τελευταίος τρόπος σύνδεσης της συσκευής είναι λιγότερο απαιτητικός, επειδή οι ενοικιαστές διαμερισμάτων πηγαίνουν συχνά στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα για να πλύνουν γρήγορα τα χέρια τους, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να πλύνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κουκούλα που περιλαμβάνεται θα απορρίψει μάταια την ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθετήστε την καλωδίωση για καλύτερο κάτω από το κεραμίδι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να συγκαλύψετε το καλώδιο με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών κουτιών.

Η σειρά των εργασιών εγκατάστασης

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε τις οδηγίες που περιγράφουν τη λεπτομερή διαδικασία εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το επιλεγμένο μοντέλο της κουκούλας τοποθετείται στο μπάνιο ή στο μπάνιο.

Οι ενέργειες εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά:

 1. Αρχικά, αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα και εφαρμόστε όλα τα καρφιά στην επιφάνεια του τοίχου με υγρά καρφιά, σιλικόνη ή κόλλα πολυμερούς. Αυτά τα υλικά θα παρέχουν ισχυρή στερέωση ενός σχετικά ελαφρού πλαστικού.
 2. Εισάγουμε τη συσκευή έτσι ώστε το τμήμα εργασίας μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται εντελώς στον τοίχο. Πιέστε σταθερά το σημείο προσάρτησης για αρκετά λεπτά.
 3. Βάζουμε ένα δίχτυ κουνουπιών, το οποίο δεν θα επιτρέψει σε διαφορετικά έντομα και μικρά κομμάτια να εισέλθουν στο δωμάτιο.
 4. Συνδέστε το μπροστινό κάλυμμα με τις βίδες που περιλαμβάνονται στο κιτ. αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται στην τελευταία στροφή.

Κατά τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος σε ένα δωμάτιο, δεν πρέπει να υπάρχουν ανοικτά καλώδια χωρίς μόνωση. Τοποθετούνται σε εσοχές σε εσοχή, χρησιμοποιώντας ένα κυματοειδές περίβλημα.

Πολλοί χρήστες συνδέουν τους ανεμιστήρες μέσω ενός ζεύγους επαφών με το διακόπτη φώτων. Ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί σε φάση.

Για ευκολία, όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο μέλλον, μπορείτε να βάλετε ένα ξεχωριστό πλήκτρο για να ενεργοποιήσετε την κουκούλα. Εάν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε μόνο το κουμπί ελέγχου φωτός. τότε ο χρόνος στο δωμάτιο δεν θα επισκιάζεται από το χτύπημα των περιστρεφόμενων λεπίδων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Video # 1 πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό και να οργανώσετε τα πάντα σωστά:

Βίντεο # 2 γιατί χρειαζόμαστε μια κουκούλα για το μπάνιο και πώς να το εγκαταστήσετε:

Το εκχύλισμα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο και να εξαλείφετε τις οσμές που εισχωρούν στο δωμάτιο. Αυτό είναι σε ζήτηση και φθηνό εξοπλισμό, το οποίο είναι εύκολο να εγκατασταθεί. Δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων παράγονται από τους παραγωγούς Ballu, Timberk, Elicent, Electrolux και άλλους.

Παρά το γεγονός ότι τα έργα εγκατάστασης δεν θα απαιτήσουν μεγάλη προσπάθεια, χρήματα και χρόνο, η συσκευή θα γίνει ένας απαραίτητος βοηθός στον αγώνα για τον καθαρό αέρα και το άνετο μικροκλίμα.

Τι να κάνετε με την κουκούλα στο μπάνιο με μια οροφή τέντωμα

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από πολλά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η κανονική χρήση αυτού του δωματίου είναι αδύνατη χωρίς την εγκατάσταση ενός ποιοτικού συστήματος εξαερισμού. Η υπερβολική υγρασία και η υψηλότερη θερμοκρασία από ό, τι στα οικιακά μέρη του διαμερίσματος καθιστούν απαραίτητη την οργάνωση της ελεύθερης κυκλοφορίας του αέρα. Ως εκ τούτου, να γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά του πώς να εγκαταστήσετε την κουκούλα στην οροφή τέντωμα στο μπάνιο είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες για τη χρήση του δωματίου.

Γενική περιγραφή και τύποι κουκούλας

Πρώτον, θα πρέπει να αποφασίσετε για το θέμα της εξέτασης. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για το γεγονός ότι η κουκούλα θεωρείται ένα ειδικό σχέδιο, ο κύριος σκοπός του οποίου είναι να οργανώσει την απαραίτητη κυκλοφορία αέρα στην αίθουσα. Με βάση τα χαρακτηριστικά της τεχνολογικής συσκευής και τη διαδικασία εγκατάστασης, το σύστημα εξαερισμού μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριους τύπους:

 • Φυσικό εκχύλισμα
 • Τεχνητές κουκούλες

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για το γεγονός ότι το σύστημα δεν διαθέτει σύστημα αναγκαστικής κυκλοφορίας στο μπάνιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός στην οροφή τεντώματος στο μπάνιο οργανώνεται μέσω τακτικών αεραγωγών που προβλέπονται από το πλαίσιο του κτιρίου. Μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος είναι να εξασφαλιστεί μια κανονική ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Το πρόβλημα είναι ότι η οροφή τεντώματος είναι ένας ιστός πολυμερούς που εκτείνεται σε κάποια απόσταση από την επιφάνεια στήριξης και μετά την εγκατάσταση ο χώρος μεταξύ αυτών των επιφανειών είναι σχεδόν εντελώς ερμητικός. Ως εκ τούτου, ως αποτέλεσμα της θερμοκρασιακής διαφοράς και της περίσσειας υγρασίας που συνοδεύει τη λειτουργία του δωματίου, είναι εύκολο να σχηματιστεί συμπύκνωμα νερού και ως εκ τούτου ένας μύκητας. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επαρκής κυκλοφορία αέρα στο χώρο μεταξύ της οροφής και της βάσης.

Στη δεύτερη περίπτωση, εγκαθίσταται ένα ξεχωριστό σύστημα μετακίνησης αέρα στο μπάνιο, το οποίο λειτουργεί χάρη στην εγκατάσταση ειδικών στοιχείων φράχτη, τα οποία περιλαμβάνουν ανεμιστήρες που αντλούν αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η κυκλοφορία σχηματίζεται δυναμικά και σε μεγαλύτερο όγκο, οπότε η κύρια κατάσταση που εγγυάται τη λειτουργία του συστήματος είναι η στεγανότητα όλων των αρθρώσεων. Σε περίπτωση τοποθέτησης ψευδοροφών, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι οι σωλήνες εξαγωγής πρέπει να στερεώνονται σταθερά στην οροφή. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η μετάδοση του μικροβυθίσματος στον ιστό.

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Έτσι, εάν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε την κουκούλα στο μπάνιο, τότε θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εργασία θα πρέπει να διεξάγεται ανάλογα με τον τύπο αερισμού οροφής που επιλέξατε.

Φυσικό εκχύλισμα

Στην περίπτωση αυτή, η σειρά των ενεργειών θα είναι η εξής:

 • Πρώτον, είναι απαραίτητο να διανεμηθούν σωστά οι μελλοντικές οπές εξαερισμού στην επιφάνεια. Κατά κανόνα, θα είναι πιο σκόπιμο να τα τοποθετήσετε στην περίμετρο της περιοχής. Αυτό θα επιτρέψει την πληρέστερη κάλυψη ολόκληρου του χώρου μεταξύ των αεροπλάνων και, ως εκ τούτου, θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο υγρασίας.
 • Στα σημεία που σημειώθηκαν προηγουμένως, οι ειδικοί δακτύλιοι ασφάλισης είναι κολλημένοι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιστού στο σημείο της κοπής.
 • Αφού σκληρύνει η κόλλα, μέσα στον δακτύλιο, ο καμβάς κόβεται κατά μήκος της περιμέτρου και εισάγεται ένα διακοσμητικό πλέγμα. Παρόμοιες ενέργειες εκτελούνται σε όλα τα σημεία που ορίζονται παραπάνω.

Με τον ίδιο τρόπο, εγκαθίσταται φωτισμός spot. Ως αποτέλεσμα της εργασίας, η επιφάνεια θα παραμείνει ομοιογενής, αλλά η κυκλοφορία του αέρα θα είναι σε επαρκές επίπεδο. Εάν υπάρχει καλή ροή αέρα στο μπάνιο, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Αναγκαστικό σχέδιο

Εάν, ωστόσο, ως σύστημα αερισμού έχει επιλεγεί εξαναγκασμένος ή τεχνητός εξαερισμός, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η εργασία πρέπει να γίνει πριν την εγκατάσταση της οροφής τεντώματος.

Πρώτον, υπολογίζεται και εγκαθίσταται το ίδιο το σύστημα. Υπολογίστε τη θέση των οπών στερέωσης για την εγκατάσταση των σωλήνων εξάτμισης, καθώς και να τοποθετήσετε τους ίδιους τους αγωγούς. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ισχυρή τους σύνδεση με την επιφάνεια εδράνου. Διαφορετικά, οι δονήσεις από τον κινητήρα θα μεταδοθούν μέσω των σωλήνων στον καμβά, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την αισθητική πλευρά του θέματος.

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, ο ιστός είναι τεντωμένος - η περίμετρος σημειώνεται, οι μπαγκέτες στερέωσης τοποθετούνται και ο ιστός είναι τεντωμένος. Περαιτέρω, παρόμοια με τον αλγόριθμο που περιγράφηκε παραπάνω, οι δακτύλιοι είναι προσκολλημένοι και τα διακοσμητικά πλέγματα είναι εγκατεστημένα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η συνολική αισθητική της οροφής του τεντώματος, ως μια ενιαία επιφάνεια υποφέρει, εάν οι κουκούλες είναι εγκατεστημένες, αυτό το καθήκον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη και χωρίς πρόβλημα λειτουργία του δωματίου.

Γράφτηκε πολύ και ξεφύγει. Στην πραγματικότητα, όλα είναι πολύ πιο πεζή. Πρώτα απ 'όλα δεν αναζητούν καμία μόνωση από το υπόλοιπο του κενού όγκου της υγρής δωμάτια. Όποια και να επιλέξετε, δεν είναι ο τύπος του διακοσμητικό κάλυμμα οροφής ανάμεσα σε αυτόν και τον κεντρικό οροφή θα συμπυκνωθεί πάντα την υγρασία και την εξεύρεση δεν υπάρχει τρόπος για να διεισδύσει το δομικό υλικό για να πέσει σαν σταγονίδια ρέει κάτω από τα τείχη μέσω μικρών διαρροών (π.χ. μέσω των καλωδίων που εκτείνονται σε κενό χώρο της οροφής). Ο ευκολότερος τρόπος είναι να προσεγγίσει το χώρο ανώτατο όριο ως ένα ενιαίο όγκο αεριζόμενο. Δηλαδή. Δεν χρειάζεται να ΟΜΟΕΙΔΕΣΤΕ αυτή την ένταση, αλλά να την διαθέσετε με ανταλλαγή αέρα. Δεν έχει σημασία τι είδος έχετε το σύστημα εξαερισμού των υγρών περιοχών (φυσικό ή αναγκαστική), είναι σημαντικό να-να είναι μεταξύ των βασικών και διακοσμητικά οροφής κυκλοφορεί το ίδιο με τις παραμέτρους του περιβάλλον (υγρασία, θερμοκρασία). Αυτό γίνεται με τη χρήση των μπανάλ διακοσμητικές γρίλιες εξαερισμού, συνήθως τοποθετούνται στις γωνίες του καλύμματος οροφής διαγώνια. Εάν η γυψοσανίδα οροφής ή του σκάφους ίνα γύψου, στη συνέχεια, μόλις συνετρίβη τακτική διάμετρο πλέγμα των 60-100mm, και για ψευδοροφές έχουν παρόμοια φωτός πλέγμα με ένα ειδικό termokoltsom (πρώτη κολλημένα στο δαχτυλίδι ταβάνι, στη συνέχεια, μετά την κόλληση στην εσωτερική περιοχή αποκόπτεται και ο δακτύλιος έχει φθαρεί τρίψιμο διδασκαλίας είναι στο κουτί ή ζητήστε από τον πωλητή). Για τη ροή του αέρα είναι επαρκής κενό κάτω από την πόρτα σε μια-δυο εκατοστά (του αέρα πρέπει να έρθει από κάπου!), Και η κουκούλα μπορεί να αναγκαστεί μέσω ειδικών ανεμιστήρων απαγωγής με αισθητήρες υγρασίας. Είναι πολύ ήσυχα, περιλαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες και πολύ οικονομικό, δεν αξιοποιείται στο μπάνιο δεν μπορεί να αλλάξει λόγω της υγρασίας είναι κάτω από το καθορισμένο όριο και θα ενεργοποιείται όταν η αίθουσα θα γεμίσει με ατμό. Για μικρά μεγέθη γειτονικών λουτρών επαρκή ένα με ένα κοινό κανάλι για αυτές τις εγκαταστάσεις. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι σε εσοχή downlights ψύξη του κυκλοφορούντος αέρα.

Το κλίμα

Ο ανεπαρκώς εγκατεστημένος εξαερισμός στο μπάνιο οδηγεί στο σχηματισμό μύκητας και μούχλας στο δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες του μπάνιου λαμβάνουν χαλασμένα υλικά διακόσμησης και αισθητικά ελκυστική εμφάνιση του δωματίου. Ως εκ τούτου, η σωστή οργάνωση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς να κάνει αερισμό στο μπάνιο θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Εξαερισμός στο μπάνιο: απαιτήσεις και λειτουργίες

Η διαδικασία εγκατάστασης αερισμού στο μπάνιο, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να ελέγχει το ήδη υπάρχον σύστημα εξαερισμού για λειτουργικότητα. Η σωστή εναλλαγή του αέρα στο δωμάτιο είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για το φινίρισμα των τοίχων και τη διατήρηση της ελκυστικότητάς τους, αλλά κυρίως για την ανθρώπινη υγεία. Δεδομένου ότι ένα σωστά οργανωμένο μικροκλίμα συμβάλλει στη βελτίωση της γενικής κατάστασης και της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτό.

Μπάνιο - ένα κλειστό δωμάτιο, το οποίο είναι υπό περιοδική έκθεση σε υγρασία, η οποία απαιτεί μια αναπόφευκτη αφαίρεση. Για να ελέγξετε το υπάρχον σύστημα για σωστή λειτουργία, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τη φωτιά σε κανονική αντιστοίχιση και να την φέρετε στην σχάρα του αγωγού εξαερισμού. Εάν η φλόγα σβήσει, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά, αλλιώς πρέπει να ρυθμιστεί. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει με ένα μικρό κομμάτι χαρτιού. Εάν το χαρτί, κοντά στο πλέγμα, κολλά σε αυτό, τότε το σύστημα είναι σε καλή κατάσταση. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος εξαερισμού, πρώτα απ 'όλα πρέπει να καθαρίσετε τους υπάρχοντες ανεμιστήρες και τους αεραγωγούς.

Για τη σωστή οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο, πρέπει να προσέξετε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής της απαιτούμενης χωρητικότητας. Πριν από την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξάτμισης, σας συνιστούμε να κάνετε τα παρακάτω για να βελτιώσετε το υπάρχον σύστημα εξαερισμού:

1. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στον αγωγό αερισμού.

2. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην επιφάνεια του άξονα της εξάτμισης που βρίσκεται στην οροφή.

3. Είναι δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαέρωσης στο παράθυρο.

4. Για να βελτιωθεί η θέρμανση στο μπάνιο και για να αφαιρεθεί η υπερβολική υγρασία, τοποθετούνται θερμαντήρες πετσετών, συστήματα δαπέδου με ζεστό νερό ή συμβατικά θερμαντικά σώματα.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Σε σχέση με την ανταλλαγή αέρα, ο εξαερισμός στο μπάνιο είναι:

Η πρώτη επιλογή αφορά την αφαίρεση και κυκλοφορία του αέρα με φυσικά μέσα. Για αυτό, χρησιμοποιούνται πόρτες, ανοιχτά παράθυρα. Ο αέρας μετακινείται από το μπάνιο στο δρόμο μέσω μιας διαφοράς πίεσης. Η διακοπή του φυσικού αερισμού διευκολύνεται από τα βελτιωμένα παράθυρα με διπλά τζάμια, τα οποία έχουν μεγάλη αεροστεγανότητα. Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, συνιστάται να αγοράσετε παράθυρα και πόρτες με εξαρτήματα για μικροκυκλοφορία.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο τεχνητός αερισμός, ο οποίος δημιουργείται με την εγκατάσταση ανεμιστήρα στο μπάνιο για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αέρα. Η κύρια λειτουργία αυτού του συστήματος είναι η εκκένωση του αέρα, δηλαδή η τράβηξή του στο δρόμο και ο νέος αέρας εισέρχεται στο μπάνιο από το επόμενο δωμάτιο. Με τη βοήθεια ενός συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού, μπορείτε να απαλλαγείτε όχι μόνο από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο, αλλά και από τη δυσάρεστη οσμή στο δωμάτιο.

Σε σχέση με τον σκοπό του εξαερισμού, συμβαίνει:

Η πρώτη επιλογή αφορά τον εξαερισμό των αεραγωγών. Ο δεύτερος τύπος εξαερισμού βασίζεται στην εξασφάλιση της ροής νέου αέρα μέσα στο δωμάτιο, μέσω του οποίου δημιουργείται υψηλή πίεση στον αέρα, η οποία αποστραγγίζει τον παλιό αέρα μέσω αγωγών εξαερισμού.

Η συνδυασμένη επιλογή περιλαμβάνει τη χρήση των δύο πρώτων τύπων εξαερισμού σε ένα δωμάτιο.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, ο εξαερισμός στο μπάνιο είναι:

Με τη βοήθεια εξαερισμού τύπου αγωγού, καθαρίζονται οι αίθουσες που απαιτούν έντονο καθαρισμό αέρα από υψηλή υγρασία, ατμό ή ξένες οσμές.

Η έκδοση χωρίς εξαερισμό του εξαερισμού προϋποθέτει ότι καλύπτεται με ανοίγματα τοίχων που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο δωμάτιο.

Πώς να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού για λειτουργικότητα

Σας προσφέρουμε να διαβάσετε τις οδηγίες για τον έλεγχο του εξαερισμού στο μπάνιο:

1. Ανοίξτε το παράθυρο και τις πόρτες στο μπάνιο.

2. Πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού, με τη μορφή μιας χαρτοπετσέτας.

3. Εγκαταστήστε την στην υπάρχουσα υποδοχή.

4. Εάν το φύλλο είναι καλά συγκρατημένο στην επιφάνεια του, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Διαφορετικά, αφαιρέστε τον ανεμιστήρα και ελέγξτε τον αγωγό εξαερισμού για συντρίμμια ή άλλα αντικείμενα.

Αντί για μια χαρτοπετσέτα, χρησιμοποιήστε ταιριάζει, αναπτήρες ή κεριά. Πρέπει να αποφεύγουν υπό γωνία προς τον άξονα. Δεν συνιστάται η διεξαγωγή δοκιμής σε μια πολύ ζεστή μέρα, καθώς ο αέρας αυτή τη στιγμή είναι πολύ βαρύς και ακόμη και ένα λειτουργικό σύστημα δεν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα.

Για να μάθετε για την ανάγκη να δημιουργήσετε κόγχες μικροαερισμού σε πόρτες ή παράθυρα, θα πρέπει να επαναλάβετε τις παραπάνω ενέργειες με κλειστά παράθυρα και παράθυρα.

Ελλείψει ροής αέρα, στο παράθυρο ή τις πόρτες τοποθετούνται μικρές γρίλιες.

Συμβουλή: Ακόμα και αν φυσικού αερισμού λειτουργεί άψογα, συνιστάται να εγκαταστήσετε και μηχανικού εξαερισμού στο μπάνιο, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία για την απόσυρση της υγρασίας από το δωμάτιο, και θα συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκευών.

Εξαερισμός στο μπάνιο με τα χέρια σας: η επιλογή ενός ανεμιστήρα

Σε σχέση με τη μέθοδο εγκατάστασης, οι ανεμιστήρες είναι:

 • κανάλι - εγκατεστημένο σε συστήματα αεραγωγών.
 • ακτινική - τοποθετημένη στο τμήμα εξόδου των συστημάτων αέρα, διαφορετικό αισθητικά ελκυστικό σώμα.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, οι οπαδοί είναι:

 • αξονική;
 • διαμετρική.
 • φυγόκεντρο;
 • αξονική-φυγοκεντρική.

Η πρώτη έκδοση του ανεμιστήρα συνεπάγεται την έγχυση αξονικής ροής με τη βοήθεια λεπίδων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία πίεσης μεγαλύτερης από 40 Pa. Αυτός ο τύπος ανεμιστήρων είναι κατάλληλος για εγκατάσταση σε σύστημα χωρίς κανάλια.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των αξονικών ανεμιστήρων είναι:

 • προσιτό κόστος ·
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • υψηλή απόδοση.

Μεταξύ των ελλείψεων σημείωσε υψηλή παραγωγή θορύβου, χαμηλή πίεση.

Η δεύτερη έκδοση του ανεμιστήρα διαφέρει από την παρουσία του στροφείου με τη μορφή τυμπάνου. Ωστόσο, τέτοιοι οπαδοί δεν έχουν υψηλή απόδοση.

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας διαθέτει σπειροειδές περίβλημα που συμβάλλει στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων, αλλά ταυτόχρονα παράγει αρκετό θόρυβο.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που σημειώνουμε:

 • υψηλό κόστος.
 • εγκατάσταση σε κανάλια μήκους μεγαλύτερου από 500 cm.
 • υψηλή ισχύ?
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου.

Οι τύποι φυγοκεντρικών αξονικών ανεμιστήρων διακρίνονται από τις μικρές διαστάσεις τους, τον μικρό θόρυβο και την εξαιρετική απόδοση.

Η αγορά ενός ανεμιστήρα είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δώσετε προσοχή στη δύναμή της. Ο βέλτιστος δείκτης ισχύος για ένα τυπικό μπάνιο είναι η αξία εκατό κύβων σε 60 λεπτά.

Ωστόσο, αυτός ο δείκτης είναι μέσος όρος. Κατά την επιλογή της ενέργειας, θα πρέπει να καθοδηγείται από τέτοιους παράγοντες:

 • αριθμός ατόμων που ζουν στο σπίτι.
 • το μέγεθος του δωματίου.
 • ο αριθμός των παραθύρων και των θυρών στο μπάνιο και το μέγεθός τους,
 • παρουσία πρόσθετου φυσικού αερισμού.
 • συχνότητα χρήσης του μπάνιου.

Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας είναι το επίπεδο θορύβου που αναπαράγει ο ανεμιστήρας. Ο πιο άνετος δείκτης είναι σαράντα ντεσιμπέλ.

Υπάρχουν ανεμιστήρες με πρόσθετες λειτουργίες με τη μορφή χρονοδιακόπτη, αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση. Αν υπάρχουν διαθέσιμα πρόσθετα χρήματα, είναι δυνατή η αγορά τους, καθώς η χρήση ενός τέτοιου ανεμιστήρα προσφέρει μέγιστη άνεση.

Hydrostat - μια συσκευή που είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του ανεμιστήρα σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο.

Ορισμένοι τύποι ανεμιστήρων είναι εξοπλισμένοι με ειδική προστασία από τη διείσδυση της υγρασίας, η οποία έχει την ονομασία IP, η τιμή του αριθμού μετά τη σήμανση εξαρτάται από την αντίσταση στην υγρασία της συσκευής.

Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρα κοντά σε ντους ή μπάνιο, συνιστάται να επιλέξετε τη συσκευή με την υψηλότερη κατηγορία προστασίας. Το περίβλημα ενός τέτοιου ανεμιστήρα παρέχει αξιόπιστη προστασία του κινητήρα από την υγρασία, βελτιώνοντας έτσι τη διάρκεια χρήσης του ανεμιστήρα.

Το σχέδιο αερισμού στο μπάνιο, η τοποθέτησή του

Τις περισσότερες φορές, οι αεραγωγοί είναι χτισμένοι σε τοίχους ή οροφή. Εάν δεν υπάρχουν αεραγωγοί, πρέπει πρώτα να τα εγκαταστήσετε, για να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα.

Συστάσεις για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο:

 • εγκαταστήστε την κουκούλα με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται απέναντι από την πόρτα, έτσι θα είναι δυνατό να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο, διαφορετικά, οι ροές του αέρα θα κινούνται πολύ αργά.
 • περαιτέρω δράσεις θα πρέπει να στοχεύουν στον καθαρισμό του υφιστάμενου αεραγωγού από τα συντρίμμια ·
 • υπό την παρουσία πολύ στενό μια τρύπα, να φροντίζει για οπής διάτρησης επέκτασης του αν, αντιθέτως, είναι αρκετά μεγάλη, τότε θα πρέπει να εγκατασταθεί εξοπλισμός του πλαστικού σωλήνα αποχέτευσης που είναι στερεωμένο εκεί με τη βοήθεια τσιμέντου?
 • για το κλείσιμο των κοιλοτήτων στον σωλήνα, αρκεί να χρησιμοποιηθεί αφρός συναρμολόγησης.
 • θυμηθείτε ότι η κουκούλα βαθαίνει στην τρύπα εντελώς, στον τοίχο υπάρχει μόνο η σχάρα πίσω από την οποία κρύβεται?
 • για την τοποθέτηση της κουκούλας με βίδες, πείρους ή υλικά με βάση το σφραγιστικό, η τελευταία επιλογή - η πιο επιτυχημένη, καθώς μπορεί να ακυρώσει τις δονήσεις που προκύπτουν κατά τη λειτουργία της συσκευής.
 • η κουκούλα πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο, επομένως, ένα ειδικό καλώδιο είναι συνδεδεμένο με αυτό, την κατεύθυνση παροχής ενέργειας?
 • Είναι δυνατή η κατασκευή αυτόματης κουκούλας, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ανάφλεξης του φωτός.

Εξαερισμός στο μπάνιο σε ένα ιδιωτικό σπίτι: εργάζονται στο χώρο κάτω από το ανώτατο όριο

Εάν το ανώτατο όριο στο μπάνιο αναστέλλεται ή τελικά επιχρίσματα που χρησιμοποιούνται τελειώματα πάνελ, οροφές και άλλα υλικά, σε συνέπεια της οποίας χώρου underceiling έχει αυξηθεί, συνιστάται να εξοπλίσει τον αερισμό στο δωμάτιο επισκευή.

Εάν το άνοιγμα εξαερισμού βρίσκεται κάτω από την ψευδοροφή, πρέπει να τοποθετηθεί μια μικρή τρύπα στην περιοχή της οροφής, με μια σχάρα στερεωμένη σε αυτήν, μέσω της οποίας η υγρασία από την περιοχή αυτή θα αφαιρεθεί μέσα στο δωμάτιο.

Εάν υπάρχει αερισμός στο χώρο της οροφής, για να οργανωθεί η κυκλοφορία αέρα μεταξύ της κύριας οροφής και του υλικού που κρεμάται ή τεντώνει, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διευθέτηση πολλών πλεγμάτων που θα απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία.

Επιπλέον, η τοποθέτηση μιας μικρής σχισμής, ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της πόρτας, είναι ευπρόσδεκτη, θα συμβάλει στη βελτίωση του φυσικού αερισμού και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της οροφής.

Συμβουλή: Κάποιοι ιδιοκτήτες μπάνιου αφαιρούν κατώφλια για να βελτιώσουν τον εξαερισμό Δεν συνιστάται αυτό κατηγορηματικά, επειδή είναι το όριο που προστατεύει τα άλλα δωμάτια από το νερό, με την εμφάνιση δυσλειτουργιών που οδηγούν σε πλημμύρα.

Λάβετε υπόψη ότι οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού χρειάζεται προσεκτική συντήρηση, ο ανεμιστήρας και η γρίλια του απαιτούν συχνή πλύση, καθώς συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα σκόνης στην επιφάνεια. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας στη λειτουργία του ανεμιστήρα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει διάβρωση εξαιτίας της υψηλής υγρασίας.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα σε ένα μπάνιο και τρόπους για τη διευθέτηση του

Για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο στο διαμέρισμα δεν απαιτείται για την κατασκευή αεραγωγών, δεδομένου ότι είναι απαραίτητα παρόντες σε αυτό.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα, στην περίπτωση αυτή, προϋποθέτει μόνο την εγκατάσταση της συσκευής στην επιφάνεια του αγωγού.

Εάν υπάρχει κανάλι στην τουαλέτα, μεταξύ της οποίας και του μπάνιου υπάρχει ένας τοίχος, θα πρέπει να δημιουργηθούν μία ή δύο τρύπες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον αέρα να κυκλοφορήσει ομοιόμορφα.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα συστήματα εξαερισμού χαρακτηρίζονται από την παρουσία ειδικών κινήσεων που παρέχουν φυσικό και υποχρεωτικό αερισμό. Αυτή η επιλογή είναι η πλέον κατάλληλη, επειδή χαρακτηρίζεται από καλή απόδοση.

Εάν δεν υπάρχει κανένας αγωγός εξαερισμού στο δωμάτιο, πρέπει να προσέξετε να το φέρετε σε ένα ειδικό κουτί στο οποίο θα τοποθετηθεί η κουκούλα.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, οι αεραγωγοί είναι:

 • από πλαστικό - έχουν κυκλική ή ορθογώνια διατομή, χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγή θορύβου, μεταφέρουν αέρα και είναι εύκολο να εγκατασταθούν.
 • Τα κυματοειδή κιβώτια είναι δύο τύπων: σκληρά ή μαλακά, χρησιμοποιούνται με μικρή απόσταση μεταξύ του αγωγού αερισμού ή του μπάνιου.

Αφού εγκαταστήσετε το κουτί σε αυτό, ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος και ελέγχεται για λειτουργικότητα.

Εξαερισμός στην οροφή - χαρακτηριστικά εγκατάστασης στο μπάνιο

Μπάνιο περισσότερο από άλλα δωμάτια του διαμερίσματος, χρειάζεται ένα καθιερωμένο σύστημα εξαερισμού, φυσικό ή αναγκαστική ανταλλαγή αέρα. Η κακή κυκλοφορία του αέρα σίγουρα θα επηρεάσει το συνολικό μικροκλίμα του χώρου διαβίωσης.

Εσωτερικό μπάνιο

Χαρακτηριστικά μπάνιου

Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο με ξεχωριστό μικροπεριβάλλον. Εδώ, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται συνεχώς, κυρίως θερμότερος αδρανής αέρας. Όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην εμφάνιση σε κρυμμένα μέρη μούχλας, μύκητα, εμφάνιση άλλων μικροοργανισμών.

Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν τις απαιτήσεις για έπιπλα, υλικά διακόσμησης, ηλεκτρικό εξοπλισμό που έχουν εγκατασταθεί ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο:

 1. Αντοχή σε υψηλή υγρασία.
 2. προστασία από την άμεση και ενδεχομένως μακρά έκθεση στο νερό.
 3. αντοχή στο νερό ή, αντίστροφα, υγροσκοπικότητα.
 4. αντοχή στην εμφάνιση μούχλας.
 5. αντισηπτικές ιδιότητες.

Τι συμβαίνει εάν ο εξαερισμός στο μπάνιο δεν λειτουργεί;

Συχνά συμβαίνει ότι για ορισμένους λόγους, ο εξαερισμός για το μπάνιο δεν έχει εγκατασταθεί, δεν υπάρχει φυσική εισροή αέρα ή λίγο οργανωμένη. Αυτό, κατά κανόνα, οδηγεί σε θλιβερές συνέπειες:

 • Η συμπύκνωση συσσωρεύεται στους τοίχους, στην οροφή, ειδικά μετά από μεγάλη χρήση ζεστού νερού. Αυτό αυξάνει περαιτέρω το ποσοστό υγρασίας, η υγρασία σταματά.
 • Κατά συνέπεια - υπάρχει ένα μαύρο καλούπι, ένας μύκητας, ο οποίος δεν είναι τόσο ακίνδυνος όσο φαίνεται αρχικά.
 • Καταστρέφονται από αρμούς μούχλας μεταξύ των πλακιδίων, οι σχισμές της ψευδοροφής, οι οποίες σε εύθετο χρόνο θα πρέπει να αντικατασταθούν.
 • Λόγω της υγρασίας για περισσότερο από το συνηθισμένο, τα βρεγμένα στοιχεία στεγνώνουν.
 • Ο υγρός, ζεστός αέρας δεν αφήνει το μπάνιο.
 • Τα έπιπλα χειροτερεύουν σταδιακά.
Με ανεπαρκή εξαερισμό στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων στο μπάνιο θα είναι μουχλιασμένο

Αποφύγετε τα προβλήματα που αναφέρονται θα επιτρέψουν την εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού του μπάνιου: μέσα στους αγωγούς ή άλλους σωλήνες εισάγεται ένας ανεμιστήρας, συνδεδεμένος στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Στο στάδιο της λήψης απόφασης σχετικά με την πρόσθετη ανταλλαγή αέρα, εξετάζονται τα εξής:

 1. μοντέλο ανεμιστήρα, λειτουργικότητα;
 2. όπου ακριβώς θα εγκατασταθεί η κουκούλα, εάν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν επιπλέον επικοινωνίες γι 'αυτό.
 3. όπου πρέπει να τοποθετήσετε κιβώτια επικοινωνίας εάν είναι απαραίτητο.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να δείτε το υλικό στις κουκούλες του μπάνιου >>>

Επιλογή ανεμιστήρα

Ο ανεμιστήρας εξάτμισης θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν καλό αερισμό του μπάνιου. Τέτοιες συσκευές είναι διαθέσιμες, εύκολο στην εγκατάσταση, η σειρά είναι τόσο διαφορετική ώστε να μπορεί να επιλεγεί για οποιαδήποτε εσωτερικά και δομικά χαρακτηριστικά του δωματίου.

Ενσωματωμένος ανεμιστήρας για εξαγωγή

Όταν επιλέγετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανεμιστήρα, συνιστάται να καθορίζετε εκ των προτέρων ποιες παράμετροι πρέπει να πληροί η συσκευή:

 • Χαρακτηριστικά σχεδιασμού.
 • Αντοχή στην υγρασία.
 • Ισχύς.
 • Επίπεδο θορύβου.
 • Βαλβίδα ελέγχου.
 • Πρόσθετες λειτουργίες (χρονοδιακόπτης, αισθητήρες κίνησης, υγρασία, πίνακας ελέγχου, οθόνη).

Είδη δομών οροφής

Οι απορροφητήρες εγκαθίστανται ελεύθερα τόσο στις εξόδους των αγωγών εξαερισμού μέσα στον τοίχο όσο και στα ανοίγματα οροφής των πρόσθετων αγωγών. Με τοποθέτηση σε τοίχο, όλα είναι απλά: ο μηχανισμός εγκαθίσταται στο άνοιγμα του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος παρέχεται ακόμη και κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Στην περίπτωση τοποθέτησης οροφής υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις που προκύπτουν λόγω των χαρακτηριστικών σχεδιασμού των ίδιων των οροφών.

Τις περισσότερες φορές για εξοπλισμό οροφής επιλέξτε επιλογές:

 • τεντωμένο ύφασμα από ταινίες πολυβινυλοχλωριδίου (PVC), υφαντικές ύλες.
 • δομή ράφι από μέταλλο, αλουμίνιο, μερικές φορές ράγες fiberglass?
 • ψευδοροφή από πλαστικές πλάκες.

Κάθε μία από αυτές τις επιλογές έχει ορισμένα χαρακτηριστικά εγκατάστασης συσκευών εξαερισμού. Επιπλέον, οι δομές οροφής συνιστώνται επίσης να είναι εξοπλισμένες με ένα ξεχωριστό σύστημα ανταλλαγής αέρα. Ο χώρος μεταξύ των κύριων και των ψευδοροφών απαιτεί έναν σταθερό, καλά οργανωμένο αερισμό όχι λιγότερο από το ίδιο το μπάνιο.

Γενικοί κανόνες για την οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας στο μπάνιο

 • Η κυκλοφορία των ροών του αέρα μέσα στο διαμέρισμα πρέπει να είναι καλά καθιερωμένη.
 • Οι εισόδους αερισμού, οι εξόδους πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν ψηλότερα.
 • Για να εξασφαλιστεί ο καλός αερισμός του χώρου, οι έξοδοι εξαερισμού τοποθετούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από την είσοδο φρέσκου αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η ροή αέρα θα καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο την περιοχή του δωματίου πριν βγείτε από τον άξονα εξαερισμού.
 • Όσον αφορά την κυκλοφορία του αέρα πάνω από το ανώτατο όριο, οι γρίλιες αέρα, οι διαχύτες τοποθετημένα σε αντίθετες γωνίες του δωματίου με τον εισερχόμενο αέρα μέσα στο μέγιστο εξάπλωση της underceiling όγκου.
 • Συνιστάται να τοποθετείτε τον απορροφητήρα μακριά από τον τόπο όπου θα εκτεθεί στην άμεση είσοδο νερού στον μηχανισμό.
 • Εάν είναι δυνατόν, κάντε την καλωδίωση για την κουκούλα κρυμμένη, κρατήστε μέσα στους τοίχους, πάνω από τη δομή της οροφής. Αν η εγκατάσταση του ανεμιστήρα πραγματοποιείται μετά από επισκευή, κλείστε τουλάχιστον τα καλώδια με ένα πλαστικό κουτί για να αποφύγετε το νερό να πέσει πάνω τους.

Ανταλλαγή αέρα στην οροφή του μπάνιου στο μπάνιο

Rack οροφή είναι ένα δημοφιλές σχέδιο που χρησιμοποιείται για ένα μπάνιο. Έχει τέτοια αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα όπως ευκολία αυτο-εγκατάστασης, ευκολία στη χρήση, αντοχή στη διάβρωση, απλό σχεδιασμό, σαφές σχέδιο εγκατάστασης. Η δομή του ικριώματος μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί αν υπάρχει ανάγκη για εργασίες εγκατάστασης.

Οροφή οροφής με εξαναγκασμένο εξαερισμό

Παραλλαγές εξαερισμού της οροφής του ράφι στο μπάνιο:

 1. Μέσω της ενσωμάτωσης των πινάκων αερισμού, διαχυτήρες. Οι πλάκες ραφιών με έτοιμες οπές στερέωσης κατασκευάζονται.
 2. Εξαερισμός στην οροφή του ράφι με έτοιμες διάτρητες ράγες.

Διάγραμμα εγκατάστασης

Η διάταξη του συστήματος εξαερισμού στο ταβάνι είναι απλή και γίνεται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση της ίδιας της δομής:

 • Καθορίστε τη θέση της οροφής στο μπάνιο, όπου θα τοποθετηθούν οι σχάρες εξαερισμού.
 • Οι πίνακες ραφιών επισημαίνονται και μετά κόβονται οπές της απαιτούμενης διαμέτρου. Εδώ είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες δεν πέφτουν πάνω στα ρουλεμάν ρουλεμάν.
 • Οι πλέγματα εξαερισμού, ο διαχύτης εγκαθίστανται και, στη συνέχεια, στερεώνονται στις σανίδες με τα υγρά καρφιά, τα στοιχεία στερέωσης.

Εάν χρησιμοποιούνται διάτρητοι πίνακες, η εγκατάσταση είναι πολύ απλούστερη. Αυτά τα ράφια εγκαθίστανται σε διαφορετικές (αντίθετες) πλευρές της οροφής, εξασφαλίζοντας έτσι φυσική κυκλοφορία αέρα πάνω και κάτω από την οροφή του μπάνιου.

Εάν η δομή του σχάρου είναι εγκατεστημένη κάτω από τον αγωγό εξαερισμού, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής. Το σχέδιο δράσης έχει ως εξής:

 • Η πρόσοψη του ανεμιστήρα εξαγωγής αφαιρείται.
 • Μέσα στους πίνακες κόβεται μία τρύπα για το μηχανισμό, τους συνδετήρες.
 • Από τον αγωγό εξαερισμού πάνω από την ψευδοροφή, στον χώρο εγκατάστασης τοποθετείται αγωγός αέρα (πλαστικό ή κυματοειδές).
 • Ο μηχανισμός του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της οροφής.
 • Ο αγωγός συνδέεται με τον ανεμιστήρα.
 • Ο μπροστινός πίνακας είναι τοποθετημένος.

Εξαερισμός ψευδοροφής από πλαστικές πλάκες

Ένα άλλο παράδειγμα δημοσιονομικού τρόπου για να φτιάξετε το ανώτατο όριο του μπάνιου είναι η κατασκευή πλαστικών πάνελ. Ακριβώς όπως το ράφι και το γρανάζι, η πλαστική οροφή είναι ελαφριά, εύκολη στην εγκατάσταση, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Απόλυτα ανθεκτικό στην υγρασία, αρκετά ανθεκτικό, αισθητικά ελκυστικό. Είναι πολύ δημοφιλές λόγω της αποδεκτής αναλογίας τιμής-ποιότητας.

Τα πλαστικά πάνελ τοποθετούνται σφιχτά το ένα στο άλλο, οι ραφές δεν είναι τόσο αισθητές. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ένας μύκητας μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ των αρθρώσεων. Αυτό συμβαίνει όταν το μπάνιο είναι ανεπαρκώς αεριζόμενο, η συμπύκνωση συλλέγεται συνεχώς, η υγρασία δεν διαβρώνεται. Επιπλέον, η υπερβολική υγρασία συμβάλλει στην εμφάνιση σκουριάς στο μεταλλικό πλαίσιο της αναρτημένης δομής. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση σκουριάς, μούχλας, μύκητας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να βελτιώσουν τον εξαερισμό του ίδιου του μπάνιου, καθώς και να οργανώσουν χώρο αερισμού κάτω από την οροφή, όπου μπορεί επίσης να συσσωρευτεί συμπύκνωση.

Η οροφή στο μπάνιο είναι από πλαστικές πλάκες με κουκούλα

Όπως και στο ράφι, στην πλαστική κατασκευή αρκεί να εγκατασταθούν πλέγματα εξαερισμού σε αντίθετες πλευρές, έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα, εξαιρουμένου του σχηματισμού μούχλας.

Μια συσκευή εξάτμισης εγκαθίσταται στο άνοιγμα του μπάνιου για τη βελτίωση της συνολικής ανταλλαγής αέρα του χώρου. Όταν κατεβάζετε την πλαστική δομή κάτω από την έξοδο αερισμού, η κουκούλα είναι στερεωμένη στο εσωτερικό της οροφής.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού είναι η ίδια με αυτή που περιγράφεται παραπάνω στην περίπτωση μιας δομής ράφι. Η μόνη διαφορά είναι το γεγονός ότι η πλαστική οροφή, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί εντελώς. Και οι διάτρητοι πλαστικοί πίνακες δεν παράγονται από τους κατασκευαστές.

Εξαερισμός σε τεντωμένο ανώτατο όριο στο μπάνιο

Stretch σχέδια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για το μπάνιο. Προσφέρουν ενδιαφέρον σχέδιο, ποικιλία συνδυασμών χρωμάτων. Δίνουν στο εσωτερικό του λουτρού ελαφρότητα, κομψότητα, οπτικά αυξήσει τον όγκο ενός μικρού δωματίου.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η πλήρης στενότητα. Το τεντωμένο πλαστικό δεν μπορεί να περάσει νερό, το οποίο είναι χρήσιμο όταν πλημμυρίζει τους γείτονες από πάνω. Αλλά δεν υπάρχει εξαερισμός κάτω από το φύλλο τάνυσης. Μετά την εγκατάσταση, το συμπύκνωμα θα συλλεχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί μούχλα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι λόγω της διαφοράς πίεσης κάτω από και πάνω από τον καμβά, θα ταλαντεύεται όταν ανοίγει η πόρτα και όταν ο αέρας είναι ζεστός μπορεί να χαλαρώσει. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την εγκατάσταση ενός χώρου οροφής εξαερισμού.

Τεντωμένη οροφή με κουκούλα

Η κατασκευή τέντωμα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, επηρεάζοντας το σχέδιο της εγκατάστασης αερισμού. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 • Τοποθετήστε τις απαραίτητες επικοινωνίες, ασφαλίστε τις με ασφάλεια.
 • Σφίξτε τον καμβά.
 • Καθορίστε τη θέση των πλεγμάτων εξαερισμού.
 • Ασφαλίστε το δακτύλιο πέλματος με κόλλα όπου σχεδιάζεται η τρύπα για τη σχάρα.
 • Όταν ο δακτύλιος συγκρατείται με ασφάλεια στον καμβά, αφαιρείται το περίσσευμα του υλικού.
 • Μέσα στην προκύπτουσα οπή είναι στερεωμένη η μάσκα εξαερισμού.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στην οροφή τεντώματος στο μπάνιο είναι στερεωμένος σε μια προπαρασκευασμένη πλατφόρμα, καθώς η κουκούλα είναι πολύ βαρύ για το φορείο. Διαφορετικά, το σχέδιο εγκατάστασης του ανεμιστήρα κάτω από την οροφή ψεκασμού αντιγράφεται, όπως περιγράφεται παραπάνω.