Σύστημα κλιματισμού VRV: επιλογή για συγκροτήματα γραφείων και εμπορικά κέντρα

Το κλασικό κλιματικό συγκρότημα αποτελείται εποικοδομητικά από δύο μπλοκ: εξωτερικό - συμπυκνωτή και εσωτερική - εξάτμιση. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού μπορεί να αντέξει μέχρι και 4 συσκευές εξάτμισης. Και το μήκος των γραμμών Freon σε αυτά αφήνει πολύ επιθυμητό, ​​το μέγιστο 25 μ. Με απώλεια παραγωγικότητας έως και 30%. Όλα αυτά περιορίζουν τη χρήση τους σε μεγάλα κτίρια ή εξοχικές κατοικίες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 4 δωμάτια που χρειάζονται κλιματισμό. Και για να εγκαταστήσετε πολλά πολυ-κλιματιστικά είναι εξαιρετικά ασύμφορη οικονομικά, και να κρεμάσει την πρόσοψη του κτιρίου με διάφορα μπλοκ συμπιεστή δεν είναι πολύ καλή, από την άποψη του σχεδιασμού.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων κλιματισμού VRV και VRF

Όλα αυτά τα μειονεκτήματα στερούνται κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών. Πολλοί ενδιαφέρονται για το τι σημαίνει το σύστημα VRV. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ένα όνομα, αλλά μια σύντμηση, η οποία σε κυριολεκτική μετάφραση διαβάζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου".

Το VRF είναι επίσης συντομογραφία και αναφέρεται ως "ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου". Ακόμη και από μια κατανοητή μετάφραση είναι σαφές ότι πρόκειται για πανομοιότυπα συστήματα. Απλά, όταν το τέλος του περασμένου αιώνα εφευρέθηκε σύστημα VRV, η συντομογραφία αμέσως κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έτσι ώστε άλλες εταιρείες, οι οποίες άρχισαν να παράγουν τα ίδια τα συστήματα ελέγχου του κλίματος, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό όνομα που δεν αλλάζει τα γεγονότα.

Στα κλασικά κλιματικά σύμπλοκα από το μπλοκ του συμπιεστή τοποθετείται η κύρια προς εξάτμιση. Το ίδιο συμβαίνει και στα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού: από ένα δομοστοιχείο συμπιεστή του κλιματιστικού περνάει το κύριο σε κάθε μονάδα εξάτμισης.

Τα σύμπλοκα VRV και VRF διαθέτουν έναν αυτοκινητόδρομο freon, από τον οποίο συνδέεται με όλες τις συσκευές εξαερισμού, και μπορούν να είναι μέχρι και 64, με 3 εξωτερικές μονάδες πυκνωτών. Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής μονάδας πυκνωτή μπλοκ και σύστημα VRV μπορεί να είναι 150 m, και η διαφορά μεταξύ του συμπιεστή και εσωτερικών βαθμίδων εξατμιστήρα κατακόρυφα, επιτρέπει μέχρι 90 m.

Χάρη σε τέτοιους δείκτες, ένα τέτοιο σύστημα κλιματισμού μπορεί να καλύψει την ανάγκη για ένα ευνοϊκό μικροκλίμα ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου. Και η μονάδα συμπυκνωτή μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν οπουδήποτε, τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο υπόγειο του. Η τελευταία φορά που ασκείται είναι η τοποθέτησή του σε ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται έξω από το κτίριο. Το μήκος της γραμμής Freon το επιτρέπει.

Η κύρια και πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό των συστημάτων του κλίματος είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης τους στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού του κτιρίου, κάτω από την καθοδήγηση του υπολογιστή. Η εταιρεία Daikin έχει ήδη αναπτύξει κάτι παρόμοιο με το διάσημο όνομα HI-VRV. Με την ευκαιρία - εκείνη που εφευρέθηκε το πρώτο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία προσφέρει ένα τέτοιο συγκρότημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως και 265 διαχειριζόμενες εσωτερικές μονάδες τόσο για τον αερισμό όσο και για τον κλιματισμό.

Έλεγχος θερμοκρασίας σε συγκροτήματα κλιματισμού VRV και VRF

Μπορείτε να διαχειριστείτε εσωτερικές μονάδες με τρεις τρόπους:

 • Από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου.
 • Με ασύρματες "κινητές" συσκευές.
 • Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ειδικό λογισμικό συνδεδεμένο στο σύστημα κλιματισμού.

Λόγω της συνεχούς παρακολούθησης των δεικτών θερμοκρασίας, η τροφοδοσία ψυκτικού μέσου αλλάζει αυτόματα, διατηρώντας έτσι ένα σταθερό άνετο περιβάλλον, χωρίς νεκρές ζώνες και διαφορές. Τέτοια σύμπλοκα υποστηρίζουν συγκεκριμένες τιμές, με ακρίβεια ± 0,5 ° C.

Το έργο των συγκροτημάτων VRV και VRF το χειμώνα

Όπως γνωρίζετε, τα κλιματιστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή. Και τα πιο σύγχρονα συστήματα κλιματισμού δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, λόγω του γεγονότος ότι τα συστήματα VRF πολλαπλών ζωνών έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και χρησιμοποιούνται σε χώρες όπου σχεδόν όλο το χρόνο σήμα γύρο θερμόμετρο δεν περνούν πάνω από + 10, την ολοκλήρωση των μονάδων συμπιεστή έχει γίνει, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσει τις επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών στο συμπυκνωτή, η οποία είναι η πιο Η "απαλή" θέση αυτών των κλιματικών συστημάτων. Η αναθεώρηση ονομάστηκε VRV-house.

Αλλαγή άγγιξε τον ελεγκτή, η οποία τώρα επιπλέον εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, και εξαλείφει πλήρως την πτώση της πίεσης συμπύκνωσης που είναι κοινές σε τέτοια κλιματικές σύμπλοκα με τη λειτουργία τους σε ακατάλληλες εύρος θερμοκρασίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών των κλιματικών συστημάτων

 1. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τέτοιου κλιματικού συνόλου είναι η ευκολία εγκατάστασης. Λόγω του μικρού βάρους των εσωτερικών μονάδων και μιας κοινής γραμμής Freon, μόνο λίγοι ειδικοί μπορούν να το εγκαταστήσουν στο κτίριο, το οποίο μπορούν να διατηρήσουν ακόμη και μικρές εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
 2. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου δωματίου, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να συνδεθούν σε εσωτερικές, διαφορετικές μεθόδους απόδοσης και εγκατάστασης.
 3. Μέχρι σήμερα, διάφορες εταιρείες παράγουν εσωτερικές μονάδες VRV ή VRF. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικές εσωτερικές μονάδες που μπορούν να επιλεγούν με βάση την αρχιτεκτονική ή τους εσωτερικούς τους χώρους.
 4. Τέτοια κλιματικά συγκροτήματα θεωρούνται τα πιο οικονομικά, λόγω της δυνατότητας ατομικού ελέγχου κάθε εσωτερικής μονάδας. Η θέρμανση (ψύξη) θα γίνεται αποκλειστικά στα δωμάτια όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει σχεδιαστεί για χρήση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σχετικά με τις αδυναμίες αυτής της τεχνικής, μπορείτε να πείτε το μόνο πράγμα: αξίζει τον κόπο. Και με όλη την οικονομία και την απλότητα στην εγκατάσταση, το κόστος ενός τετραγωνικού μέτρου αυτού του κλιματικού συνόλου είναι περίπου 250 cu, και υπολογίζεται για μια περιοχή από 500 έως 1500 cu.. Γι 'αυτό είναι τόσο σπάνιο να βρεθεί καν σε μεγάλα διαμερίσματα. Οι κύριοι καταναλωτές της είναι οι χώροι παραγωγής, τα μεγάλα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα και τα υπεραγορές, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Βέβαια, βρίσκονται σε εξοχικές κατοικίες, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια εξαίρεση από τον κανόνα.

Συμβουλή:
Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του VRV και VRF κλιματισμού δεν είναι το πιο δύσκολο, και η εγκατάσταση μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους από έναν ιδιωτικό οργανισμό, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα για την αγορά, το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξοπλισμού για να χειριστεί μόνο σε επαγγελματίες.

Πλεονεκτήματα του συστήματος vrf

Κατά τη διάρκεια της μελέτης των τύπων κλιματιστικών, αναρωτήθηκα ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός συμβατικού συστήματος μονοδιάστατου split, ενός συστήματος πολλαπλών διαχωρισμού και ενός συστήματος VRF. Και για αυτούς και για άλλους, υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Εξετάστε το συνηθισμένο μονοπυρηνικό σύστημα. Η ουσία της χρήσης της, όπως και κάθε οικιακού κλιματιστικού, είναι να παρέχει άνετες συνθήκες σε ένα δωμάτιο για τη διαμονή ενός ατόμου. Αποτελείται από μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα. Ο σωστός συνδυασμός - αυτός ο τύπος κλιματιστικού χωρίς προβλήματα θα παρέχει τις απαιτούμενες συνθήκες θερμοκρασίας για μια άνετη διαμονή ενός ατόμου. Στην αγορά σε ένα ευρύ φάσμα παρουσιάζονται ως αντιστροφέας, και πιο απλό, που εργάζονται μόνο για την ψύξη κλιματιστικά (και ως εκ τούτου φθηνά). Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα σε αυτά για να παρέχουν τις απαιτούμενες συνθήκες θερμοκρασίας όχι μόνο σε ένα δωμάτιο, αλλά θα απαιτούνται αρκετά κλιματιστικά. Και γι 'αυτό είναι απαραίτητο να θυσιάσετε την εμφάνιση της πρόσοψης του κτιρίου τοποθετώντας αρκετές εξωτερικές μονάδες. Επίσης, δεν είναι πάντα δυνατή η τοποθέτηση αρκετών εξωτερικών μπλοκ στην πρόσοψη του κτιρίου.

Τα συστήματα πολλαπλών σπαστών είναι ένας συνδυασμός μιας εξωτερικής μονάδας με αρκετές εσωτερικές μονάδες. Βοηθούν στην επίλυση ορισμένων από τα παραπάνω προβλήματα. Η χωρητικότητα ψύξης των υπαίθριων μονάδων πολυδιάστατων συστημάτων μπορεί να κυμαίνεται από πέντε έως είκοσι πέντε κιλοβάτ. Σε μία εξωτερική μονάδα είναι δυνατή η σύνδεση από 2 έως 9 εσωτερικές μονάδες διαφόρων δυνατοτήτων και διαφόρων τύπων (κανάλι, κασέτα, τοίχος). Κάθε εσωτερική μονάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να σβήσει, πράγμα που δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία των άλλων εσωτερικών μονάδων. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας σε κάθε δωμάτιο. Η αγορά παρουσιάζει επίσης απλά μοντέλα που λειτουργούν μόνο για ψύξη και σύνθετα συστήματα inverter (τα πιο προοδευτικά συστήματα, τα οποία εξοικονομούν σημαντικά ενέργεια και δίνουν όλο το σύστημα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής).

Τα συστήματα πολλαπλών διαμερισμάτων δημιουργούνται, βασικά, με βάση μονοπλήρεις συστήματα και, ως εκ τούτου, διαφέρουν στην ίδια ευρεία ποικιλία μοντέλων. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν στη συλλογή τους τυποποιημένα σύνολα συστημάτων πολλαπλών χωρισμάτων με δύο έως τέσσερις ποικιλίες.

Το κόστος εγκατάστασης συστημάτων πολλαπλών διαχωρισμού, συνήθως πάνω από το κόστος εγκατάστασης πολλών μονοπλήρων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο μήκος των αγωγών (το κόστος των εργασιών εγκατάστασης, επίσης, υπολογίζεται με βάση το μήκος του εγκατεστημένου freonoprovod).

Υπάρχουν επίσης μονο-ζωνικά συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού, είναι ένα είδος συμβατικού συστήματος πολλαπλών διαχωρισμού. Οι εσωτερικές μονάδες σε αυτό το σύστημα λειτουργούν συγχρόνως. Οι απαιτούμενες παράμετροι θερμοκρασίας ρυθμίζονται στον πίνακα ελέγχου της κύριας μονάδας, η οποία ελέγχει τη λειτουργία των υπόλοιπων εσωτερικών μονάδων του συστήματος (μονάδες σκλάβου). Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μονοζωνικό σύστημα είναι μια αποτελεσματικότερη και φθηνότερη λύση στο πρόβλημα της κλιματισμού σε μεγάλους χώρους.

Μαζί με όλα τα πλεονεκτήματα του, τα συστήματα διαίρεσης και πολλαπλών διαχωρισμού έχουν μειονεκτήματα που περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες εφαρμογής τους. Πρώτον, πρόκειται για ένα μικρό μήκος επικοινωνιών διασύνδεσης, συνήθως δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα, αν και σε τέτοιο μήκος είναι δυνατόν να αποφευχθεί μια αισθητή μείωση της ισχύος του κλιματιστικού. Δεύτερον, πρόκειται για έναν αυστηρά περιορισμένο αριθμό εσωτερικών μονάδων, συνήθως δύο έως τεσσάρων.

Η κορυφή της ανάπτυξης των πολυδιάστατων συστημάτων μέχρι σήμερα είναι Συστήματα VRV. Αυτές οι συσκευές χαρακτηρίζονται από σύγχρονα συστήματα ελέγχου, την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, ικανά να λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα φορτίων.

Το ίδιο το όνομα «Variable ψυκτικού όγκου» (VRV) στα αγγλικά η λέξη σημαίνει «μεταβλητού όγκου ψυκτικού» και αντικατοπτρίζει τη βασική διαφορά μεταξύ αυτών των συστημάτων από άλλα συστήματα κλιματισμού - εφαρμογή του γενικού συστήματος των αγωγών. Στο σύστημα VRV σε κάθε εσωτερική μονάδα είναι εξοπλισμένη με μια ηλεκτρονική βαλβίδα εκτόνωσης που ρυθμίζει την ποσότητα του ψυκτικού μέσου που παρέχεται από μία κοινή freonoprovodov διαδρομή ανάλογα με το θερμικό φορτίο σε αυτή τη μονάδα. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα VRV διατηρεί απρόσκοπτα τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, χωρίς αλλαγές, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά κλιματιστικά, που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του αέρα του χώρου με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της λειτουργίας του συμπιεστή.

Όνομα VRV - ένα σήμα κατατεθέν της Daikin, αλλά να αναφερθώ σε παρόμοια συστήματα από άλλους κατασκευαστές όνομα «Variable ψυκτικού Flow» (VRF) επιλέχθηκε, που σημαίνει «μεταβλητής ροής ψυκτικού μέσου», η οποία είναι η ίδια σε σημασία με την VRV. Η διαφορά μεταξύ των συστημάτων VRF από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν είναι σημαντικές και καθορίζεται από τον αριθμό των συνδεδεμένων εξωτερικών μονάδων, μέγιστο μήκος διαδρομής, την ευκολία της λειτουργίας, η αξιοπιστία του συστήματος ως συνόλου, και η ζωή.

Προς τα πλεονεκτήματα VRF-συστήματα Αποδόθηκε το γεγονός ότι η μέγιστη απόσταση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων (το μήκος του φρέον) είναι 100 μέτρα. Η διαφορά ύψους μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων είναι 50 μέτρα. Χάρη στην οποία έγινε δυνατή η εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος, στη στέγη ή στο υπόγειο. Επίσης, VRF-συστήματα Με μεγαλύτερη ακρίβεια, διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία δωματίου από ένα συμβατικό κλιματιστικό.

Για τα μειονεκτήματα, το γεγονός ότι το κόστος VRF-συστήματα είναι αρκετά υψηλό. Χρησιμοποιήστε το στο διαμέρισμα - δεν είναι κατάλληλο.

Ας συνοψίσουμε. Για να διατηρηθεί μια άνετη θερμοκρασία στο ίδιο δωμάτιο, είναι αρκετά αρκετό και το συνηθισμένο κλιματισμό μονοκόμματων. Εάν οι καθορισμένες παραμέτρους θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται σε ένα μικρό κτίριο (κατά κανόνα, μπορεί να είναι κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, κ.λπ.), καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα πολλαπλών μονάδων, είναι εύκολο να αντιμετωπίσει με το έργο της. Για τα ίδια καθήκοντα σε γραφεία, σε μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία, VRF-σύστημα. Όλα εξαρτώνται από το πού θέλετε να διατηρείτε άνετες παραμέτρους θερμοκρασίας και, με βάση αυτό, επιλέξτε το απαιτούμενο κλιματιστικό. Δεδομένου ότι η αγορά των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι αρκετά μεγάλη, δεν θα είναι δύσκολο να επιλέξετε το πιο προτιμητέο (στο κόστος, ανάλογα με το σχέδιο κ.λπ.).

Το άρθρο προετοιμάστηκε
Μηχανικός PTO GC "Cool Wind"
Ivkin Pavel

Συστήματα κλιματισμού VRF και VRV. Συστήματα Multizone

Σήμερα, ο κύριος στόχος των κατασκευαστικών εταιρειών είναι να παρέχουν μέγιστη άνεση με ελάχιστο κόστος. Η λύση στο ζήτημα αυτό είναι η μείωση του κόστους, η οποία δεν αποτελεί διέξοδο από την κατάσταση, ούτε η βελτιστοποίηση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Χάρη στα συστήματα πολλαπλών ζωνών, αυτό το θέμα γίνεται ευκολότερο να λυθεί. Τα συστήματα κερδίζουν δημοτικότητα και συνάφεια.


Σύστημα Multizone

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένα σύστημα που αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα και από πολλές εσωτερικές. Ο απαιτούμενος αριθμός εσωτερικών μονάδων εγκαθίσταται στις εγκαταστάσεις και η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη στο υπόγειο, το τεχνικό δάπεδο ή την οροφή. Τα μπλοκ συνδέονται μέσω ενός κοινού αγωγού.

Σύστημα κλιματισμού VRF

Η ροή VRF (μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου) είναι μια "εναλλασσόμενη ροή ψυκτικού μέσου", που σημαίνει ένα κοινό σύστημα δύο ή τριών σωληνώσεων του αγωγού.

Σύστημα VRF δύο σωλήνων

Ταυτόχρονη λειτουργία όλων των εσωτερικών μονάδων για θέρμανση ή ψύξη. Επίσης στον δεύτερο σωλήνα το ψυκτικό μπορεί να τροφοδοτηθεί από την εξωτερική μονάδα τόσο στην κατάσταση του υγρού (ψυχρή παραγωγή) όσο και στην αέρια μορφή (παραγωγή θερμότητας).

Σύστημα VRF τριών σωλήνων

Ένας σωλήνας - η ουσία εργασίας προέρχεται από τις εσωτερικές μονάδες προς τα έξω. Για την επιστροφή του φρέον σε συστήματα τριών σωλήνων, δίνονται δύο σωλήνες στις εσωτερικές μονάδες, το καθένα έρχεται με τη μορφή αερίου και το άλλο με τη μορφή υγρού. Επομένως, είναι δυνατό να εργαστείτε ανεξάρτητα από τις εσωτερικές μονάδες σε διαφορετικούς τρόπους.

Πλεονεκτήματα των συστημάτων VRF έναντι των συμβατικών συστημάτων διάσχισης:

 1. Το μήκος της διαδρομής. Ο συμπιεστής είναι ικανός να αντλεί φρέον σε απόσταση μέχρι 300 m με διαφορά ύψους 30-35 m.
 2. Μια εξωτερική μονάδα - αρκετές εσωτερικές. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι η δυνατότητα σύνδεσης μεγάλου αριθμού εσωτερικών μονάδων σε μία μόνο εξωτερική μονάδα.
 3. Μεταβλητός αριθμός εσωτερικών μονάδων. Στην περίπτωση ενός νέου δωματίου στο κτίριο, μπορείτε να αγοράσετε μια επιπλέον εσωτερική μονάδα και, συνδέοντας μέσω ενός μικροεπεξεργαστή, θα βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο με τις άλλες μονάδες.
 4. Διάφοροι τύποι εσωτερικών μονάδων. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δωματίου, επιλέγεται ένας κατάλληλος τύπος εσωτερικής μονάδας - κασέτα, κανάλι, οροφή ή τοίχος. Θα διατηρήσει το απαραίτητο μικροκλίμα σε εσωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από άλλους.
 5. Μεγάλη απόδοση. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τον αέρα σε μεγάλους χώρους των οποίων το εμβαδόν είναι 150-500 m 2.
 6. Αυτόματος έλεγχος. Στις εσωτερικές μονάδες, στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου υπάρχει μια θερμοστατική βαλβίδα, η οποία εξασφαλίζει την παροχή της σωστής ποσότητας ψυκτικού μέσου. Ο αυτοματισμός καθορίζει το πόσο ψυκτικό πρέπει να τροφοδοτείται σε μια συγκεκριμένη εσωτερική μονάδα που λειτουργεί σε μεμονωμένες συνθήκες θερμοκρασίας για να αποφευχθεί η άσκοπη κατανάλωση της εργασίας ουσίας.
 7. Αξιοπιστία. Ο κατασκευαστής υπόσχεται αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος για 25-30 χρόνια σε σύγκριση με συμβατικά κλιματιστικά με διάρκεια ζωής 7 χρόνια.
 8. Η δυνατότητα αποστολής υψηλής ποιότητας. Το σύνολο του συστήματος μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε, για παράδειγμα, όλα τα κλιματιστικά να αρχίσουν τις εργασίες τους μισή ώρα πριν από την άφιξη των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ή την επιστροφή των ιδιοκτητών στο σπίτι.
 9. Ποικιλία διαχείρισης. Είναι δυνατό να ελέγξετε ξεχωριστά τον πίνακα απευθείας από την εσωτερική μονάδα στο δωμάτιο ή από κεντρικό κεντρικό έλεγχο ολόκληρου του συστήματος.
 10. Εργαστείτε σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η τεχνολογία Multizone μπορεί να λειτουργήσει υπό πολύ αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας. Το επιτρεπτό όριο θερμοκρασίας είναι -50 ° C, ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το μοντέλο του εξοπλισμού.
 11. Υψηλή απόδοση (συντελεστής απόδοσης). Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των απλών κλιματιστικών inverter, Μόνο μία εξωτερική μονάδα χρειάζεται συντήρηση.
 12. Ακρίβεια ρυθμίσεων θερμοκρασίας έως ± 0,5 ˚ C.
 13. Ασφάλεια έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση αποσύνδεσης μιας εσωτερικής μονάδας, ολόκληρο το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί.
 14. Φάσμα χρήσης πολυζωνικών συστημάτων. Πολυώροφα κτίρια κατοικιών, γραφεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα...


Μειονεκτήματα συστημάτων VRF

 1. Υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά.
 2. Πολυπλοκότητα του υπολογισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ικανή κατασκευή του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους του δωματίου και να κατανοήσουμε σωστά τους στόχους του. Οι εσφαλμένοι υπολογισμοί σε αυτά τα στάδια μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες: απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένη απόδοση του εξοπλισμού.
 3. Η επιλογή μιας επιχείρησης από όλα τα στοιχεία του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα είναι πολύ έξυπνο, για κανονική λειτουργία είναι επιθυμητό να παράγεται εντελώς από μία επιχείρηση, επειδή όλα τα μέρη έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα που πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 4. Κίνδυνος διαρροής ψυκτικού μέσου σε περίπτωση βλάβης του αγωγού. Το σύστημα στην περίπτωση αυτή θα παύσει να λειτουργεί λόγω μιας βλάβης.
 5. Πολύπλοκη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία. Όπως κάθε άλλος εξοπλισμός, ο εξοπλισμός αυτός απαιτεί περιοδική συντήρηση και προγραμματισμένη επιθεώρηση. Κάθε εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται αυστηρά από τους υπαλλήλους του κέντρου εξυπηρέτησης. η εργασία με αυτόν τον εξοπλισμό είναι περίπλοκη και συγκεκριμένη. Η μη συμμόρφωση με τις συστάσεις συνεπάγεται κατανομή και αποτυχία σε ολόκληρο το σύστημα.
 6. Αποσύνδεση. Σε περίπτωση βλάβης εξωτερικού μπλοκ, ολόκληρο το σύστημα θα απενεργοποιηθεί.


Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

 1. Συνδυασμός του συστήματος VRF με το σύστημα εξαερισμού.
 2. Το σύστημα VRF είναι πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα μπορεί να έχει διάφορα εξωτερικά μπλοκ. Σε περίπτωση αποσύνδεσης ενός από αυτά, η κατανομή του φορτίου θα βρίσκεται σε άλλα μπλοκ.
 3. Η ισχύς εξόδου των εσωτερικών μονάδων κυμαίνεται μεταξύ 2-18 kW και επιλέγεται ξεχωριστά για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.
 4. Το σύστημα είναι ένα ευφυές δίκτυο με μια κοινή διαδρομή καλωδίων φρέον.
 5. Η σωληνώση του αγωγού με το ψυκτικό είναι το πιο δύσκολο μέρος της τοποθέτησης του συστήματος VRF. Ακόμη και η εγκατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων δεν είναι τόσο επίπονη, αν και απαιτούνται ειδικοί για τις εγκαταστάσεις τους.

Χαρακτηριστικά συστημάτων συναρμολόγησης VRF

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό των συστημάτων VRF της γραμμής φρένων είναι η διαδικασία συγκόλλησης χαλκοσωλήνων. Η συγκόλληση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας άζωτο. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια συγκόλληση στο εσωτερικό του σωλήνα υπό πίεση σκανδάλη αζώτου που λαμβάνεται έτσι να αποφεύγεται η ρύπανση και την κλιμάκωση επί της εσωτερικής επιφάνειας του σωλήνα, το οποίο με τη σειρά του να καταστρέψει το πρώτο σωλήνα και δεύτερον είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το συμπιεστή.


Η σύνδεση των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων πραγματοποιείται συλλογικά. Διακλάδωση σωλήνων για διανομή ψυκτικού πραγματοποιείται είτε με τη χρήση της μία ή περισσότερες δεξαμενές με μία είσοδο και πολλαπλές εξόδους, ή χρησιμοποιώντας rifnetov - είδος Tees-διαχωριστές για χαλκοσωλήνα. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν οριζόντια.


Μετά συγκόλληση σωλήνωσης πρέπει να ελέγχουν τη στεγανότητα του κυκλώματος ψύξης. Αυτό μπορεί να γίνει με βρόχο του συστήματος και έγχυση αζώτου υπό υψηλή πίεση. Το σύστημα είναι σε αυτή την κατάσταση για δύο εβδομάδες. Η διάσπαση μπορεί να ανιχνευθεί παρουσία σφυρίγματος στο σύστημα και με πτώση της πίεσης του αζώτου.

Η αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων από τις εσωτερικές μονάδες απαιτεί την εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται αγωγούς αποστράγγισης. Η αποστράγγιση αποχέτευσης είναι δυνατή στο υπάρχον σύστημα αποχέτευσης ή στο σύστημα αποχέτευσης καταιγίδων.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας είναι αποδεκτή τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο επίπεδο του εδάφους. Για την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας πρέπει να προετοιμάσει την ιστοσελίδα του ιδρύματος με τα χαρακτηριστικά των κραδασμών.

VRF και VRV - ποια είναι η διαφορά;

Γενικά, σύμφωνα με την έννοια του VRF, το σύστημα εννοείται ως μια κατασκευή που παρέχει ένα τέτοιο σχέδιο ρύθμισης. Εξοπλισμός αυτής της κατηγορίας παράγεται από τη Mitsubishi Electric, τη Mitsubishi Heavy Industries, την Toshiba, τη Sanyo, τη Fujitsu General και άλλους. Ωστόσο, το όνομα του συγγραφέα αυτής της εξέλιξης ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία DAIKIN. Το 1982 καθόρισε το όνομά της για το προϊόν της - VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου). Σε μετάφραση - "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου". Στο μέλλον, άλλες επιχειρήσεις παρήγαγαν ακριβώς αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά με τη συντομογραφία VRF. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των ονομάτων.

Υπολογισμός και επιλογή συστημάτων VRF εξοπλισμού

Στο σχεδιασμό του συστήματος VRF χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

Οι βασικοί νόμοι των φυσικών επιστημών είναι ο νόμος της διατήρησης της μάζας και της ενέργειας. Το σύστημα VRF ανταλλάσσει ροές αέρα με το περιβάλλον χώρου και το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου.

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Από αυτό προκύπτει ότι, για να αυξηθεί η θερμική ενέργεια, είναι απαραίτητο να γίνει μηχανική εργασία, που λαμβάνεται από τη συμπίεση του συμπιεστή.


Υπολογισμός της ισχύος των εσωτερικών μονάδων

Ο υπολογισμός της ισχύος μπορεί να γίνει με την υπόθεση ότι η ισχύς των εσωτερικών μονάδων Qέξω θα είναι ίση με την ποσότητα ψυχρού αέρα που μεταφέρεται στον εναλλάκτη θερμότητας. Ας υπολογίσουμε αυτόν τον όγκο αέρα:

k - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, W / (m 2 ˚С).

F - επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας, m 2 ·

tνн1 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην είσοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tνн2 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην έξοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tfr - θερμοκρασία βρασμού του φρέον, ˚є.

k * F - σταθερή τιμή, ανάλογα με τις ιδιότητες του υλικού του συγκροτήματος και τις διαστάσεις του,

tfr - θερμοκρασία, η οποία είναι σταθερή και υποστηρίζεται από την αυτοματοποίηση του συστήματος VRF.

Επίσης, η μονάδα ισχύος είναι η εσωτερική ικανότητα του ψυκτικού ψύξεως που εισέρχεται στη μονάδα:

Gfr - Κατανάλωση φρεονών στην εσωτερική μονάδα, kg / s.

qfr - θερμότητα μετάβασης φάσης 1 kg Freon, W / kg.

Από τον τύπο 1, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ισχύς της εσωτερικής μονάδας εξαρτάται, πρώτα από όλα, από τη θερμοκρασία του αέρα στην είσοδο tνн1. Από τον τύπο 2 - ότι η θερμοκρασία εξαρτάται από την κατανάλωση φρέον που εισέρχεται στη μονάδα. Με την κατάσταση της θερμοδυναμικής ισορροπίας - πόση ενέργεια έπεσε στην εσωτερική μονάδα, το ίδιο θα απομακρυνθεί από αυτήν. Συνεπώς, οι εξισώσεις 1 και 2 μπορούν να εξισωθούν:

Η χωρητικότητα της μονάδας μπορεί να αυξηθεί αυξάνοντας την παροχή του ψυκτικού Gfr με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη. Όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο μειωθεί, η ισχύς της μονάδας θα πέσει απότομα.


Υπολογισμός της ισχύος των εξωτερικών μονάδων

Κατά τον υπολογισμό της ισχύος των εξωτερικών μονάδων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη χωρητικότητα ψύξης των εσωτερικών μονάδων. Σύμφωνα με τον τύπο, μπορούμε να προσδιορίσουμε την ισχύ της εξωτερικής μονάδας.

Από την κατανάλωση φρεονίου Gfr και kΎδρα - το υδραυλικό χαρακτηριστικό του δικτύου εξαρτάται από την πτώση πίεσης στο σύστημα:

Με τον έλεγχο αυτών των χαρακτηριστικών, το αυτόματο σύστημα VRF διατηρεί την απαιτούμενη πίεση στην είσοδο και την έξοδο της εξωτερικής μονάδας.

Εάν το κανονικό μήκος της διαδρομής είναι ίσο με 7,5 μέτρα, η αύξηση σε kΎδρα. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια μείωση της ροής του ψυκτικού μέσου, και ως εκ τούτου να μειώσει την μονάδα ισχύος.

Πρόγραμμα αλλαγών πίεσης κατά τη διάρκεια της παροχής και επιστροφής του Freon


Η επιλογή του τμήματος των αγωγών γίνεται από ειδικούς με βάση τους πίνακες, την επιλογή των διαμέτρων των διατομών σωλήνων - λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες των εσωτερικών μονάδων του συστήματος.

Η επιλογή των αντανακλαστικών (ο διαχωριστής γραμμών Freon) και των συλλεκτών (η συσκευή συλλογής) βασίζεται στην απόδοση των εσωτερικών μονάδων και του επιλεγμένου διαμετρικού τμήματος του αγωγού.

Σφάλματα στο σχεδιασμό του συστήματος VRF

Υποεκτίμηση της απόδοσης της εσωτερικής μονάδας. Η επιλογή των εσωτερικών μονάδων παρέχεται υπό κανονικές συνθήκες. Τα δεδομένα που δίδονται, στα οποία επιλέγεται το μπλοκ, προϋποθέτουν συνθήκες αέρα για την Ιαπωνία. Η εσωτερική θερμοκρασία του αέρα σε ξηρό θερμόμετρο είναι 27 ° C, η σχετική υγρασία είναι 50%. Για τη Ρωσία, η ίδια θερμοκρασία είναι 20-22 ˚ C, σχετική υγρασία 30-60%.

Κατακόρυφη διάταξη εξωτερικών μονάδων. Η οριζόντια διάταξη των μπλοκ είναι προτιμότερη λόγω του γεγονότος ότι για μεγάλες διαφορές στο υψόμετρο το Freon ως φορέας ενέργειας δεν είναι μόνο ένα υγρό, αλλά και ένα αέριο. Συνεπώς, με ένα σημαντικό μήκος του σωλήνα ελεύθερου τροχού κατά μήκος του ύψους, μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία ανομοιόμορφης παροχής ψυκτικού μέσου στις μονάδες. Εξαιτίας αυτού, η ικανότητα ψύξης των χαμηλότερων εσωτερικών μονάδων θα είναι καλύτερη σε βάρος των ανώτερων.

Συνδυασμός σωλήνων freon σε ένα δίκτυο. Σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού μέσου, είναι δυνατό να το εισάγετε σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους, δηλαδή, στους αεραγωγούς του ατόμου. Το Freon R410A δεν είναι τοξικό, αλλά όταν είναι 15 λεπτά ένα πρόσωπο σε μια γεμάτη ζώνη freon, πνιγμού και θανάτου είναι δυνατά.

Τα χαρακτηριστικά θορύβου των μπλοκ δεν λαμβάνονται υπόψη. Όταν επιλέγετε την ισχύ των εσωτερικών μονάδων, ο πελάτης μπορεί να ξεχάσει το επίπεδο θορύβου που προέρχεται από τη μονάδα. Τα χαρακτηριστικά θορύβου έχουν επίσης τους δικούς τους κανόνες και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μερικό φορτίο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Κατά την αρχική σχεδίαση, υπολογίζεται ότι το αρχικό σύνολο εσωτερικών μονάδων είναι 100% φορτίο του δικτύου. Αλλά μετά από λίγο υπάρχει η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των μονάδων στο δωμάτιο, αλλά τα χαρακτηριστικά των εξωτερικών μονάδων δεν είναι πλέον σχεδιασμένα για να παρέχουν ένα τέτοιο ποσό.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή ενός μηχανικού κλιματισμού

Πλεονεκτήματα του συστήματος VRV

Συστήματα VRV Multizone έχουν τα ακόλουθα κύρια πλεονεκτήματα:

 • ευκολία σχεδίασης. Οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν και εγκατάσταση συστημάτων VRV, να αναπτύξουν τα δικά τους κελύφη λογισμικού για το σχεδιασμό και την προσομοίωση του μελλοντικού εγκατεστημένου συστήματος VRV σε ένα κτίριο.

Όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα και την οικονομία, παρέχονται, όπως ειπώθηκε προηγουμένως με την προσέγγιση του μετατροπέα, για τους συμπιεστές. Η πλειοψηφία των εξοπλισμών συμπιεστών που χρησιμοποιούνται από συστήματα πολλαπλών ζωνών έχουν ελάχιστες τιμές ηλεκτρομαγνητικού και ακουστικού θορύβου. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγική ικανότητα του συμπιεστή αντιστοιχεί ουσιαστικά στη συνολική ψυκτική ικανότητα όλων των εσωτερικών μονάδων που λειτουργούν ταυτοχρόνως. Εάν η ονομαστική συνολική χωρητικότητα των εσωτερικών μονάδων είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική απόδοση δομοστοιχείο κατά 30%, τότε το σύστημα ελέγχου αυτόνομα αναδιανομή ισχύος έτσι ώστε εκείνα τα τμήματα τα οποία είναι ήδη σε λειτουργία, θα διατηρήσει τις παραμέτρους του κλίματος στο ίδιο επίπεδο, ακόμα και μειώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητά τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τη στιγμή της έναρξης της εσωτερικής μονάδας, και να διατηρήσει δεν είναι πολύ απαιτούμενη ισχύ τις απαραίτητες μικροκλίμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα, χάρη στην οποία είναι απαραίτητο να σταματήσει η επιλογή για τα συστήματα κλιματισμού δεδομένων - αυτονομία τους. Η ανεξαρτησία και η αυτοδιοικούμενη VRF σύστημα / VRV εξαλείφει την ανάγκη για συνεχή συντήρηση και επισκευές, οι οποίες απαιτούν υψηλή εξειδίκευση των υπηρεσιών.

Η δυνατότητα κλιμάκωσης του συστήματος σε περίπτωση επανασχεδιασμού ενός δωματίου ή η συμπερίληψη νέων χώρων επιτρέπει τη σημαντική επέκταση των οριζόντων της χρήσης του συστήματος. Ακόμη και από οικονομική άποψη, μια αλλαγή στη διαμόρφωση του συστήματος κλιματισμού VRV είναι ευεργετική: εάν δεν είναι δυνατό να αγοράσετε αμέσως ένα πλήρες σύνολο εσωτερικών μονάδων για κάθε δωμάτιο, τότε αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όσον αφορά τη χρηματοοικονομική φερεγγυότητα.

Επιλέξτε και αναλύστε το VRF ή το ψυκτικό συγκρότημα

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας κλιματισμού οδήγησε στην παράλληλη ύπαρξη δύο τελείως διαφορετικών, αλλά λειτουργικά παρόμοιων συστημάτων: "ανεμιστήρες ψυκτικού ανεμιστήρα" και VRF. Η εφαρμογή τους επιλύει σχεδόν τα ίδια καθήκοντα, οπότε μόνο η πλήρης κατανόηση των χαρακτηριστικών χαρακτηριστικών καθιστά δυνατή την επιλογή της βέλτιστης λύσης για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο σκοπός κάθε συστήματος κλιματισμού είναι να παρέχει άνετες κλιματολογικές συνθήκες στους χρήστες του. Επομένως, η προτεραιότητα της επιλογής μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τα ακριβή συγκριτικά δεδομένα κάθε συσκευής.

Γενική κατανόηση συστημάτων ψύξης και VRF

Το ψυκτικό συγκρότημα είναι μια συσκευή για την ψύξη ενός υγρού. Ως ψυκτικό υγρό, χρησιμοποιείται νερό ή αντιψυκτικό υγρό, το οποίο αντλείται μέσω του αγωγού σε εναλλάκτες θερμότητας αέρα που ονομάζονται πηνία ανεμιστήρων.

Στο σύστημα VRF, το ψυκτικό υγρό είναι freon, το οποίο εισέρχεται στα μπλοκ αναδιανομής ανάλογα με τις ανάγκες. Ένα σύστημα VRF πολλαπλών ζωνών αποτελείται από μία ή περισσότερες εξωτερικές μονάδες και έναν διαφορετικό αριθμό εσωτερικών μονάδων που συνδέονται με ένα δίκτυο αγωγών. Εξωτερικές μονάδες εγκαθίστανται είτε στην οροφή είτε σε οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο μέρος. Το ψυκτικό μέσο κυκλοφορεί μέσω των σωλήνων και ψύχει τις εσωτερικές μονάδες.

Σχεδιασμός εργασιών

Οι εργασίες σχεδίασης για το σύστημα πηνίων ψύξης-ανεμιστήρα είναι πιο πολύπλοκες και απαιτούν αυξημένη προσοχή. Επιλέγοντας αυτό το σύστημα, ο πελάτης εξαρτάται απόλυτα από τις δεξιότητες των ειδικών. Σε αυτό το στάδιο, είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί σωστά το υδραυλικό σύστημα, να πάρει τις μονάδες αυτοματισμού και ελέγχου και στις περισσότερες περιπτώσεις από διάφορους κατασκευαστές.

Είναι σχετικά πιο εύκολο να σχεδιάσετε ένα σύστημα VRF. Η σύγχρονη αγορά κλιματισμού προσφέρει έτοιμες λύσεις από έναν κατασκευαστή, που αποτελείται από εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες, συστήματα ελέγχου. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά προγράμματα από κατασκευαστές, η χρήση των οποίων απλοποιεί τη διαδικασία σχεδιασμού.

Οικονομικά Έξοδα

Η αρχική εγκατάσταση ενός συστήματος πηνίου ψυκτικού-ανεμιστήρα απαιτεί λιγότερες δαπάνες. Η εγκατάσταση ενός VRF συστήματος πολλαπλών ζωνών με κόστος θα είναι πολύ πιο ακριβό. Ωστόσο, για την ενεργειακή απόδοση και την άνεση του κλίματος, το VRF μπορεί να ονομαστεί ένα από τα επιτεύγματα των τεχνολογιών του κλίματος.

Το οικονομικό κόστος εγκατάστασης του συστήματος εξαρτάται από το μέγεθος της εγκατάστασης κλιματισμού. Εάν απαιτείται η ισχύς ψύξης να μην ξεπερνά τα 400 kW, τότε είναι πιο αποδοτικό να τοποθετήσετε το σύστημα VRF λιγότερο, αν υπερβαίνει τα 400 kW, τότε - το ψυκτικό συγκρότημα.

Κατασκευαστικοί δείκτες

Πλεονεκτήματα του VRF:

 • τα εσωτερικά μπλοκ μπορούν να επιλεγούν από διάφορους τύπους και χωρητικότητες: μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοίχοι με υψηλό τοίχωμα, κασέτες, κρυμμένοι, κανάλια και άλλα, πράγμα που προσφέρει πλεονέκτημα όταν συνδυάζει το σύστημα κλιματισμού με το εσωτερικό σχέδιο.
 • σχετικά μικρά μεγέθη εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων.

Μειονεκτήματα του VRF:

 • ένα σύστημα υψηλής ισχύος απαιτεί σημαντικό χώρο για την εγκατάσταση εξωτερικών μονάδων.
 • Σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού μέσου, το σύστημα μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για τους χρήστες.
 • Υπάρχει περιορισμός στο μήκος των γραμμών Freon και η διαφορά ύψους μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος πηνίου-ανεμιστήρα:

 • αξιόπιστη τεχνολογία, δοκιμασμένο χρονικά.
 • τη δυνατότητα κατασκευής ενός μακρού και διακλαδικού δικτύου αγωγών ·
 • για την κατασκευή δικτύου αγωγών χρησιμοποιούνται φτηνοί χάλυβες, μεταλλικοί ή πολυπροπυλενικοί σωλήνες, στο σύστημα VRF - πιο ακριβό χαλκό,
 • Δεν υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στη θέση των εσωτερικών μονάδων.
 • Το σύστημα δεν είναι επικίνδυνο για τους χρήστες, καθώς το ψυκτικό υγρό είναι νερό.

Μειονεκτήματα του συστήματος ανεμιστήρων ψυκτικού-ανεμιστήρα:

 • απαιτεί περισσότερο χώρο για την υποδοχή εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων.
 • υψηλός αριθμός εσωτερικών στοιχείων των στοιχείων.
 • η συντήρηση του συστήματος συνεπάγεται ένα σταθερό προσωπικό για το πλύσιμο υδραυλικών συστημάτων και εναλλάκτες θερμότητας, τον καθαρισμό των φίλτρων, τον έλεγχο της λειτουργίας των αντλιών και ούτω καθεξής.

Λειτουργικά και τεχνολογικά κριτήρια

Πλεονεκτήματα του VRF:

 • η πραγματική ισχύς των μονάδων εσωτερικής διανομής του συστήματος πολλαπλών ζωνών VRF είναι υψηλότερη από αυτή της μονάδας πηνίου ανεμιστήρα ψυκτικού συγκροτήματος.
 • Το σύστημα VRF έχει την καλύτερη απόδοση σε σχέση με την ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα.
 • ακριβέστερη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγρασίας.
 • το επίπεδο θορύβου των εσωτερικών μονάδων του συστήματος πολλαπλών ζωνών VRF είναι χαμηλότερο από το επίπεδο θορύβου των πηνίων ανεμιστήρα με την ίδια ικανότητα ψύξης.
 • ικανότητα εργασίας σε θερμοκρασίες έως -15 ° C.
 • Οι εσωτερικές μονάδες μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, τόσο στη λειτουργία ψύξης όσο και στη λειτουργία θέρμανσης.

Το ψυκτικό συγκρότημα είναι ένα πιο αδρανειακό σύστημα. Συνιστάται να το εγκαταστήσετε σε εκείνους τους χώρους όπου χρειάζεται πολύ κρύο: σούπερ μάρκετ, τεράστιες αίθουσες συναλλαγών, κέντρα επεξεργασίας δεδομένων.

Ενεργειακά κριτήρια

Λόγω της απουσίας ενδιάμεσων διαδικασιών μεταφοράς θερμότητας, αντλιών κυκλοφορίας και ψυχρών απωλειών, η ενεργειακή απόδοση του συστήματος VRF είναι υψηλότερη από την ψύξη.

Τι να επιλέξετε;

Με βάση τα ανωτέρω επιχειρήματα, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι για εμπορικές αίθουσες με έκταση άνω των 600 τ.μ., είναι πιο λογικό να εγκαταστήσετε ένα σύστημα πηνίων ψυκτικού ανεμιστήρα. Μαζί με τον άλλο εξοπλισμό, θα παρέχει την εγκατάσταση με κρύο το καλοκαίρι, ζεστό το χειμώνα και καθαρό αέρα καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Για αντικείμενα με πολλές εγκαταστάσεις (γραφεία, εστιατόρια κ.λπ.), όπου υπάρχει συνεχής ανάγκη για ξεχωριστό έλεγχο της θερμοκρασίας, συνιστάται η εγκατάσταση ενός VRF συστήματος πολλαπλών ζωνών.

Η επιλογή παραμένει πάντα για τον πελάτη. Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή απόφαση.

Ψυκτικό ή VRF; Συγκριτική ανάλυση των συστημάτων κλιματισμού

Η κύρια διαφορά στην κατασκευή συστημάτων VRF και «πηνίο ψύκτη ανεμιστήρα» είναι μια μέθοδος μεταφοράς θερμότητας. Στο σύστημα πολλαπλών ζωνών συμβαίνει επεξεργαστεί απευθείας το ψυκτικό εξάτμιση στους εναλλάκτες θερμότητας των εσωτερικών μονάδων, ενώ στο πρώτο σύστημα ψυκτικού συγκροτήματος ψύχει το ψυκτικό (υγρό) το οποίο στη συνέχεια κυκλοφορεί μέσω των εσωτερικών μονάδων.

Έτσι, στην πρώτη παραλλαγή δεν υπάρχουν ενδιάμεσες διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας, οι οποίες επηρεάζουν θετικά τους δείκτες ενεργειακής απόδοσης. Η αρνητική πτυχή είναι ότι στην πολλαπλών ζωνών συστήματα είναι αυστηρά περιορισμένο μήκος των αυτοκινητοδρόμων και η διαφορά ύψους μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων, ενώ στον ψύκτη, αυτές οι παράμετροι εξαρτώνται από το επιλεγμένο εξοπλισμό άντλησης που είναι σχεδόν απεριόριστη.

Από την άποψη αυτή, το πηνίο σύστημα ψύκτη-ανεμιστήρα εμφανίζεται το πλεονέκτημα ενός υψηλού συντελεστή μη γραμμικότητας στο φορτίο όταν ένα σημαντικό μέρος των κερδών θερμότητας είναι η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω των φεγγίτες, όπως η μονάδα που συνήθως διατίθεται στο ολόκληρο το κτίριο. Στην περίπτωση αυτή, η συνολική ισχύς του ψυκτικού συγκροτήματος θα είναι μικρότερη από τη συνολική ισχύ των εξωτερικών μονάδων του συστήματος VRF.

Ο ψύκτης αντίθετη κατάσταση: η μονάδα ψύξης δεν είναι συνδεδεμένη με το πηνίο ανεμιστήρα και επιλέγει τις επιδόσεις του σχετικά με την θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού (νερού) που εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας. Ρύθμιση της ικανότητας του συμπιεστή, στις περισσότερες ταχύτητας ψύκτες, η οποία οδηγεί σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του ψυκτικού μέσου και ως εκ τούτου η υπέρβαση του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου ότι η παραγωγικότητα επιλέγεται μικρότερη ακρίβεια και με μεγαλύτερη αδράνεια.


Η τρίτη διαφορά είναι το επίπεδο άνεσης του τελικού χρήστη όταν χρησιμοποιεί συστήματα κλιματισμού που βασίζονται στον ψύκτη ή στον VRF. Το πηνίο ανεμιστήρα είναι μια αρκετά απλή συσκευή, χωρίς κανένα προοδευτικό σύστημα ελέγχου. Συνήθως, η χωρητικότητα του πηνίου του ανεμιστήρα ρυθμίζεται από μια βαλβίδα στο ψυκτικό μέσο (νερό), η οποία έχει 2 θέσεις: πλήρως ανοικτή και πλήρως κλειστή. Αυτός ο τρόπος ρύθμισης οδηγεί αναπόφευκτα σε διακύμανση της θερμοκρασίας μέσα στο δωμάτιο, ειδικά όταν είναι μερικώς φορτωμένη.

Στα συστήματα κλιματισμού εσωτερικών μονάδων πολυζωνικού εγκατασταθεί αισθητήρες θερμοκρασίας και μια ηλεκτρονική βαλβίδα εκτόνωσης που ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού διαμέσου του εξατμιστή σε ένα ευρύ φάσμα και με υψηλή προσθήκη tochnostyu.Bolee, ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου, η εσωτερική μονάδα αυτόματης συνεχώς προσαρμόζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα, η οποία επιτρέπει μια πολύ διατηρούν με ακρίβεια τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Επίσης, στο VRF είναι πολύ απλό να οργανωθεί η αποστολή και η κεντρική διαχείριση των συστημάτων, επειδή αυτά τα στοιχεία συνδέονται με μια υπάρχουσα γραμμή επικοινωνίας. Συνήθως, οι εσωτερικές μονάδες έχουν επίσης χαμηλότερη στάθμη ηχητικής πίεσης από τα πηνία ανεμιστήρων. Έτσι, η προτεραιότητα της εφαρμογής σε αυτή ή αυτή την περίπτωση εξαρτάται περισσότερο από τις ανάγκες του πελάτη, δεδομένου ότι στο τέλος, και τα δύο συστήματα εκτελούν το καθήκον διατήρησης των παραμέτρων θερμοκρασίας στο δωμάτιο, απλώς το κάνετε με διαφορετική ακρίβεια και επίπεδο άνεσης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του συστήματος πολλαπλών ζωνών VRF

Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος πολλαπλών ζωνών VRF, αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Οφέλη

 1. Υψηλή ενεργειακή απόδοση.
 2. Ακριβής συντήρηση της θερμοκρασίας που θέτει ο χρήστης, αυτόματη ομαλή ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας ανάλογα με το φορτίο.
 3. Υψηλή αξιοπιστία, περιστροφή συμπιεστών και πολλά συστήματα σε μεγάλη έκταση.
 4. Χαμηλότερη στάθμη ηχητικής πίεσης τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών μονάδων.
 5. Βολικές λύσεις για αποστολή και κεντρικό έλεγχο.
 6. Ο ελάχιστος αριθμός υπολογισμών σχεδιασμού και μια σχετικά απλή εγκατάσταση.
 7. Σχετική ευκολία συντήρησης και λειτουργίας.
 8. Η δυνατότητα να εργάζονται για τη θέρμανση των χώρων χωρίς να αυξάνεται το κόστος και η πολυπλοκότητα του συστήματος.

Μειονεκτήματα

 • Υψηλό κόστος.
 • Η ανάγκη διακοπής του συστήματος σε περίπτωση αλλαγής της διαμόρφωσης των εσωτερικών μονάδων και το υψηλό κόστος αυτής της λειτουργίας.
 • Περιορισμός των διαδρομών και των διαφορών ύψους μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων.
 • Μεγαλύτερη συνολική ικανότητα ψύξης των συστημάτων από το πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα, η οποία στη συνέχεια μειώνεται στο απαιτούμενο επίπεδο (υψηλό κόστος).

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του πηνίου ψύξης-ανεμιστήρα πολλαπλών ζωνών

Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος πολλαπλών ζωνών ψυκτικού ανεμιστήρα, αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος VRV

Η συνεχής ανάπτυξη της κλιματικής τεχνολογίας για κατοικίες και μη οικιστικά κτίρια έχει οδηγήσει στην εμφάνιση εξοπλισμού που έχει την ονομασία "ВРВ". Αυτή η συντομογραφία από το αγγλικό «Volume Variable Refregerant Volume» σημαίνει - το μεταβλητό φορτίο ενός ψυκτικού υγρού. Έτσι ποιο είναι το σημείο χρήσης μιας τέτοιας συσκευής; Το σύστημα κλιματισμού VRV είναι κλιματικός εξοπλισμός που προορίζεται για την εξυπηρέτηση μεγάλων χώρων, οικιστικών και οικιακών κτιρίων. Αυτό που διακρίνει τέτοιες συσκευές από τα συμβατικά διαχωριστικά συστήματα είναι η εγκατάστασή τους και η τιμή όχι μόνο για την αγορά του κλιματιστικού αλλά και για τη συντήρησή του.

Τα συστήματα VRV είναι κατάλληλα για μεγάλες και μικρές περιοχές

Εξοπλισμός συσκευής VRV

Το σύστημα VRV από την αρχή λειτουργίας του σχεδόν δεν διαφέρει από το σύνολο του συνηθισμένου συστήματος split. Όπως και σε συμβατικό κλιματιστικό, ο εξοπλισμός πολλαπλών ζωνών βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Τα κλιματιστικά VRV διαφέρουν μόνο επειδή ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων μπορεί να είναι αρκετά. Πιο συχνά, δεν είναι ούτε μπλοκ, αλλά ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με το δίκτυο. Έτσι, στην εξωτερική μονάδα της συσκευής, υπάρχουν αρκετοί εξατμιστές ανά πυκνωτή.

Σε ένα συνηθισμένο σύστημα διαχωρισμού, το μπλοκ του δρόμου είναι πάντα συμπαγές και δεν είναι δυνατά σε λειτουργία. Και το σύστημα VRV δεν παρατηρεί τέτοια χαρακτηριστικά. Ο εξοπλισμός αυτού του είδους είναι ισχυρός, απορροφώντας δέκα κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για 1 ώρα εργασίας. Παρέχεται επίσης μεγάλη ροή θερμότητας από τον ανεμιστήρα. Ακόμα και ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών εργασίας είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των dB, ακόμη και τον πιο ισχυρό οικιακό εξοπλισμό. Επομένως, το σύστημα κλιματισμού VRV ή μάλλον η εξωτερική του μονάδα είναι εγκατεστημένο σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από την περίμετρο του κτιρίου.

Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Αυτά μπορεί να είναι: κασέτα, πάτωμα, αρθρωτό, κλπ. Εφαρμόζοντας αυτή ή εκείνη την επιλογή για το δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το ποσό του χώρου κάτω από το κλιματιστικό. Συχνά, η ζήτηση χρησιμοποιείται για συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτό σχεδόν δεν καταλαμβάνει χώρο και γίνεται με τη μορφή μιας συσκευής παρακέντηση. Αλλά όχι όλα είναι τόσο απλά, κάτω από την καθαρή εμφάνιση του εξοπλισμού κάτω από την οροφή, ένας τρισδιάστατος μηχανισμός είναι κρυμμένος. Και η ίδια η εθνική οδός με το ψυκτικό υγρό - απλώνεται, όπως ένα αράχνης στο κτίριο ή ένα ξεχωριστό πάτωμα.

Τα συστήματα VRV απορροφούν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας

Πλεονεκτήματα εγκατάστασης εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που έχει πολλά πλεονεκτήματα και σχεδόν καθόλου ελλείψεις. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν:

 • Δυνατότητα συντήρησης πολυώροφου κτιρίου με διάφορα εξωτερικά τεμάχια.
 • Εγκατάσταση συστημάτων VRV. Οι λεπτές διαδρομές με το ψυκτικό μέσο διανέμονται ευκολότερα και για μεμονωμένες περιοχές του χώρου, σε σύγκριση με τον εξαερισμό του καναλιού, ο οποίος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος.
 • Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν εξοπλίζετε ένα πολυώροφο κτίριο με τον απαιτούμενο αριθμό συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων, τότε η κατανάλωση ενέργειας θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από τη χρήση εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών.
 • Έλεγχος πολλαπλών λειτουργιών ενός κλιματιστικού. Έτσι, κάθε ξεχωριστή εσωτερική μονάδα μπορεί να ρυθμίσει τις δικές της ξεχωριστές τιμές λειτουργίας και θερμοκρασίας, οι οποίες θα διαφέρουν από άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην εξωτερική μονάδα.
 • Κρατήστε τον κλιματισμό. Εάν υπάρξει βλάβη μιας εσωτερικής μονάδας που έχει ληφθεί, η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος κλιματισμού δεν θα επηρεαστεί. Και η αποτυχημένη ενότητα θα αναπαραχθεί από άλλη συσκευή που περιλαμβάνεται.

Η δυνατότητα σύνδεσης νέων πελατών. Η επέκταση του συστήματος κλιματισμού είναι δυνατή με την πρόσθετη σύνδεση ενός ή περισσοτέρων αυτοκινητοδρόμων.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών δεν έχει σχεδόν καμία ανεπάρκεια. Το μόνο πράγμα που μπορεί να ενοχλήσει τον ιδιοκτήτη αυτού του εξοπλισμού είναι η τιμή.

Αυτά τα κλιματιστικά είναι πολύ ακριβά. Ακόμη και η αγορά συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων για την εξυπηρέτηση του αναγκαίου εδάφους θα είναι κάποτε φθηνότερη.

Η εγκατάσταση των συστημάτων VRV είναι απλούστερη από τον συμβατικό εξαερισμό καναλιών

Σχεδιασμός συστημάτων VRV

Ο σχεδιασμός του συστήματος κλιματισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα προπαρασκευαστικά στάδια πριν από την αγορά του εξοπλισμού. Με τέτοια γεγονότα είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά πόσο θα χρειαστεί η σωληναγωγός για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η συσκευή. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό:

 • μικροκλίμακα δείκτες.
 • παράμετροι θερμικών φορτίων.
 • επιθυμητές παραμέτρους αλλαγής θερμοκρασίας.

Είναι δύσκολο να εκτελείτε τέτοιες ενέργειες μόνοι σας, και μερικές φορές είναι αδύνατο λόγω της ανάγκης για εξειδικευμένο εξοπλισμό. Έτσι, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ειδικά προγράμματα, οι ειδικοί θα πρέπει να υπολογίζουν:

 • τη βέλτιστη θερμική κατάσταση.
 • κατανάλωση ενέργειας.
 • απαραίτητη ισχύ των επιμέρους ενοτήτων.

Αλλά τέτοια έργα μπορούν να απλοποιηθούν. Οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις που εγκαθιστούν κλιματιστικά με ψυκτικό μέσο κυκλοφορίας VRV συχνά έχουν ήδη σχεδιάσει έργα και έχουν σχετική τεκμηρίωση πιστοποιημένη από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι, η εγκατάσταση των VRV συστημάτων είναι ταχύτερη.

Ο υπολογισμός της αποτελεσματικότητας του συστήματος πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Το όλο σύστημα εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες εξωτερικές μονάδες. Έτσι, τα μοντέρνα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν μέχρι και 40 κορμούς. Αλλά αυτό δεν είναι το όριο των δυνατοτήτων αυτού του εξοπλισμού. Οι κατασκευαστές εταιρειών κλιματιστικού εξοπλισμού κάνουν συνεχώς προσαρμογές στα κατασκευασμένα μοντέλα τους. Έτσι, μερικές από τις πιο ακριβές συσκευές έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το έργο πάνω από 90 σημείων ταυτόχρονα.

Όπως το κόστος του κλιματισμού, η τοποθέτησή του είναι επίσης δαπανηρή. Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη σύνδεση του εξοπλισμού. Αυτές οι δραστηριότητες διαχειρίζονται μόνο ειδικοί.

Η εγκατάσταση πρέπει να είναι χωρίς σφάλματα. Η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης ενός κλιματιστικού είναι ακριβώς στην πολύπλοκη δομή του δικτύου. Και ξεχωριστά, συνδέοντας μια μονάδα με μια εξωτερική μονάδα, τίποτα το ιδιαίτερο δεν διαφέρει από την εγκατάσταση ενός διαχωρισμένου συστήματος διαμερίσματος.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας της συσκευής

Η σωστή εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας είναι επίσης σημαντική. Ο ήχος του κινητήρα και του ανεμιστήρα δεν πρέπει να ακουστεί εσωτερικά. Επομένως, τέτοια συστήματα συχνά απομακρύνονται από την περίμετρο του κτιρίου κατά 10-30 μέτρα. Όσο πιο ισχυρό είναι το μοντέλο, τόσο περισσότερο θα τοποθετηθεί η μονάδα. Για αρκετά κανάλια της εθνικής οδού, αρκεί 7-10 μέτρα. Εκτός από την ταλαιπωρία του ήχου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μήκος της διαδρομής χαλκού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30-40 μέτρα. Υπάρχει μια άλλη επιλογή - η στέγη του κτιρίου. Μια τέτοια διάταξη του κλιματιστικού δεν θα φέρει καμία δυσφορία στους χρήστες του εξοπλισμού. Έτσι, το μόνο μειονέκτημα είναι η δυσκολία της στερέωσης στην οροφή του ίδιου του εξοπλισμού.

Η οροφή του κτιρίου δεν είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση του κλιματιστικού. Μερικές φορές η αρχιτεκτονική δομή της οροφής δεν επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλου και βαρύ εξοπλισμού. Εάν χρησιμοποιείτε ένα ισχυρό μεταλλικό πλαίσιο, τότε μπορείτε να το κρεμάσετε σαν μια κανονική εξωτερική μονάδα. Η θέση του εξοπλισμού στον τοίχο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος, αλλά μερικές φορές είναι διαθέσιμος μόνο. Η θέση κάτω από το εξωτερικό μπλοκ καθορίζεται πάντοτε με βάση διάφορους παράγοντες, όπως:

 • δομικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κτιρίου (τοίχοι και στέγες) ·
 • παρουσία ελεύθερης ιδιωτικοποιημένης περιοχής κοντά στο κτίριο.
 • διαθεσιμότητα κοντά στην προγραμματισμένη θέση των οικιστικών κτιρίων και την απόσταση από αυτά.

Η επιλογή ενός χώρου για ένα εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV είναι καλύτερα να ανατεθεί σε ειδικούς. Αυτοί οι άνθρωποι, συχνά αντιμετωπίζουν τις μακρές τους δραστηριότητες με την επίλυση τέτοιων ζητημάτων, οπότε η γνώμη τους θα είναι η πιο σημαντική.

Οι ογκώδεις εξωτερικές μονάδες είναι κατάλληλα τοποθετημένες στην οροφή

Χρωματικές αποχρώσεις των συστημάτων VRV

Η συσκευή κλιματιστικών VRV απαιτεί τακτική συντήρηση. Αυτές οι δραστηριότητες είναι σημαντικές για την υψηλής ποιότητας και αποδοτική λειτουργία του εξοπλισμού. Επίσης, η διάρκεια ζωής του κλιματιστικού θα αυξηθεί. Επίσης, η εξυπηρέτηση μετά την πώληση, η οποία πραγματοποιείται τακτικά, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ανεξάρτητα, χωρίς κάποια εμπειρία τέτοιων έργων και ειδικού εξοπλισμού - οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιηθούν.

Η ίδια η έννοια, η συντήρηση του κλιματισμού, περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων διαφορετικής φύσης δραστηριοτήτων. Συχνά απαιτεί:

 • αντικατάσταση και αναπλήρωση αναλωσίμων.
 • έλεγχος της KKB.
 • επαλήθευση ηλεκτρονικού εξοπλισμού ·
 • καθαρισμός των ενθέτων φίλτρων.
 • έλεγχος της απόδοσης της θέρμανσης ή ψύξης του δωματίου.
 • βαθμονόμηση σημαντικών τμημάτων της εξωτερικής μονάδας.
 • ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος αποστράγγισης.

Εάν τα κλιματικά συστήματα είναι εφοδιασμένα με ειδικό πίνακα ελέγχου (γραφείο ή υπολογιστή), τότε οι ειδικοί μπορούν να εξετάσουν τη λειτουργία του κλιματιστικού για την ύπαρξη βλαβών και σφαλμάτων στη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Αυτός ο «εγκέφαλος» της συσκευής VRV σάς επιτρέπει να ελέγχετε τη λειτουργία κάθε επιμέρους εξοπλισμού. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μόνο ειδικό λογισμικό. Με ένα τέτοιο πίνακα ελέγχου, η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού δεν θα είναι δύσκολη. Ακόμη και για τον χρήστη.

Όλα τα στοιχεία του συστήματος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα συστήματα πολλαπλών ζωνών

Σύμφωνα με τα τεχνολογικά πρότυπα, τα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχουν ξεχωριστά τμήματα - 1-3. Κάθε τέτοιος εξοπλισμός αποτελεί βελτίωση της πρώτης τροποποίησης. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών είναι ο VRV II. Η δεύτερη τροποποίηση έχει πιο οικονομικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το VRV I. Η ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς κλιματιστικών συστημάτων επηρέασε τη δημιουργία 11 παραλλαγών του σχηματικού συμπλέγματος της συσκευής. Αυτές οι εργασίες στο ψυκτικό "Freon R410A" και να δώσει μέχρι 135 kW της δύναμης. Και ο αριθμός των παραγόμενων τροποποιήσεων άλλης χωρητικότητας είναι πάνω από 50. Αυτό που είναι σημαντικό, η λειτουργία κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην ψύξη με αέρα. Ακόμη και συστήματα νερού χρησιμοποιούνται για τη VRV δεύτερης γενιάς. Έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συστημάτων αέρα - την ικανότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η τρίτη γενιά του VRV δεν είναι λιγότερο γνωστή για τα χαρακτηριστικά του. Με αυτό το σύστημα κλιματισμού ο εξοπλισμός μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και όταν η εξωτερική μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 165 μέτρων από το ίδιο το κτίριο. Και για ένα τέτοιο μηχανισμό οδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 20 εθνικές οδοί.

Ο εξοπλισμός VRV χρησιμοποιείται όχι μόνο σε κλιματολογικές συσκευές. Η ενεργός ανάπτυξη και η δημοτικότητα αυτού του συστήματος έχει επηρεάσει τη δημιουργία ειδικών δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένων ουσιών. Είναι πολύ παρόμοια με τους συμβατικούς κυλίνδρους, αλλά διαφέρουν επακριβώς στο τεχνικό τους στοιχείο. Επίσης κάτω από την επίδραση ήταν οι δεξαμενές επέκτασης, από τις οποίες ορισμένοι κατασκευαστές κατασκευάζουν υδραυλικούς συσσωρευτές για το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Συνήθως, τέτοιες συσκευές χρησιμεύουν για τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου Freon σε κλειστά συστήματα.