Πίσω σχέδιο αερισμού - τι πρέπει να κάνετε αν φυσάει στο διαμέρισμα;

Η αντίστροφη έλξη στον εξαερισμό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το σύστημα. Ο κύριος στόχος αυτού του συστήματος είναι να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αέριων μαζών στο διαμέρισμα, καθώς και την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και ο αέρας επιστρέφει στο διαμέρισμα αντί να βγεί από το διαμέρισμα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο, καθώς και αρκετές πιθανές λύσεις στο πρόβλημα.

Μπορούν να εντοπιστούν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν την αιτία της εμφάνισης της αντίστροφης ώσης. Για αρχάριους, αυτή είναι η στεγανότητα του δωματίου. Για κανονική κυκλοφορία, ο αέρας πρέπει να κινείται ελεύθερα μεταξύ του συστήματος εξαερισμού και των παραθύρων. Ωστόσο, τα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα εμποδίζουν αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι είναι αδιαπέραστα από τον αέρα. Φυσικά, για να διατηρηθεί η θερμότητα στο διαμέρισμα αυτό επηρεάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά για εργασίες εξαερισμού. το σύστημα δεν είναι το πιο θετικό πράγμα.

Η ελεύθερη κυκλοφορία αέρα μεταξύ του συστήματος εξαερισμού και των παραθύρων αποτελεί τη βάση για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού

Υπό κανονικές συνθήκες, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και βγαίνει προς τα έξω, και στη θέση του δημιουργείται κρύος αέρας. Στην περίπτωση ενός πλήρως σφραγισμένου δωματίου, παρατηρείται διαταραχή σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι ο λόγος για την εμφάνιση μιας περιοχής με μειωμένη πίεση. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, φέρνοντας όλα τα σκουπίδια και τη σκόνη πίσω στο διαμέρισμα. Η αιτία μπορεί επίσης να είναι λάθος διατομεακές διαστάσεις του καναλιού. Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η ένταση του αεραγωγού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον ίδιο τον εξαερισμό. Η ανεπαρκώς μεγάλη διατομή του σωλήνα οδηγεί στη δημιουργία υψηλών θερμοκρασιών και, κατά συνέπεια, στην περιοχή της αραιωμένης πίεσης στο δωμάτιο, κατ 'αναλογία με την προηγούμενη περίπτωση.

Στο στάδιο της κατασκευής μιας δομής, τα σχέδια κλιμακοστασίου μπορούν να εκτυπωθούν λανθασμένα, πράγμα που αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα. Ο χώρος που διατίθεται για τις κλίμακες είναι γενικά ένας τεράστιος κατακόρυφος αγωγός στον οποίο υπάρχει επίσης μια σταθερή κίνηση των αέριων μαζών. Ο εσφαλμένος σχεδιασμός σκαλοπατιών προκαλεί διακοπή στην κυκλοφορία των ρευμάτων. Ειδικά το ζήτημα αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι καμπύλες και οι σπειροειδείς κλιμακοστασές έχουν μικρότερη επιρροή στη σωστή λειτουργία του εξαερισμού από τις άμεσες.

Φυσικά, αυτό δεν είναι ο ολόκληρος κατάλογος των πιθανών αιτιών του φαινομένου, στο οποίο φυσάει από το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παράγοντες όπως:

 • Ο άνεμος φυσάει για μια ορισμένη κατεύθυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Η απουσία διαχωρισμού σε μεγάλα δωμάτια μπορεί να είναι η αιτία των ρευμάτων.
 • Παρουσία αιθάλης, χιονιού, φωλιές πουλιών και άλλων συντριμμιών στον αγωγό εξαερισμού.
 • Λανθασμένη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης ή των ανεμιστήρων.

Για τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού απαιτείται ένας σωληνωτός καυστήρας. Ιδιαίτερα η παρουσία της επηρεάζει στην περίπτωση της τοποθεσίας κοντά στη σόμπα ή το τζάκι. Μέχρι σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε ισχυρά μοντέλα που μπορούν να αντλούν αρκετές χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.

Σωστά τοποθετημένη κουκούλα

Σε ιδιωτικές κατοικίες, τέτοιες συσκευές είναι απλά αναντικατάστατες, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί για διαμερίσματα πολυκατοικιών, όπου εγκαθίστανται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι η εκτόξευση τεράστιων όγκων αέρα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτού του τμήματος του αέρα σε γειτονικές διαμερίσματα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε παλιά σπίτια, όπου οι αγωγοί εξαερισμού είναι μάλλον στενοί και με την πάροδο του χρόνου σχηματίζονται υπερβολικές μπλοκαρίσματα.

Μερικές φορές κρύος αέρας εισχωρεί στο διαμέρισμα με ισχυρές ριπές του ανέμου, το οποίο είναι φυσικό και επιτρεπτό. Για να επιβιώσει για το λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητο, όσο καιρό οι κυκλοφορίες των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως σήμα για τον έλεγχο για την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων. Η απλούστερη επιλογή είναι μια εξέταση. Για να γίνει αυτό, αρκεί να καλέσετε ειδικούς στο σπίτι, οι οποίοι θα εκτελέσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ελέγξτε τα αποτελέσματα με τα δεδομένα που καθορίζονται στα κανονιστικά έγγραφα.

Ο εμπειρογνώμονας θα πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων ελέγχοντας τα εγκατεστημένα όργανα και την ποιότητα της εγκατάστασης αεραγωγού

Φυσικά, αυτή είναι μια υπηρεσία που πληρώνεται, αλλά μπορείτε να αναμένετε ότι θα εντοπιστούν όλες οι ελλείψεις όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς και συστάσεις για την εξάλειψή τους. Ο ίδιος ο πλοίαρχος μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα αν ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ενδοσκοπίων βίντεο, για την ταχεία εύρεση προβληματικών θέσεων στο σύστημα εξαερισμού.

Ο ίδιος ο έλεγχος περιλαμβάνει τρία κύρια βήματα:

 1. 1. Έλεγχος σχεδιασμού και κανονιστικών εγγράφων σχετικών με το σύστημα εξαερισμού. Ο Δάσκαλος δίνει προσοχή στη σωστή χρήση του εξοπλισμού, στη σωστή σχεδίαση του συστήματος εξαερισμού, καθώς και στη συμμόρφωση με όλους τους κανόνες, τα πρότυπα κατασκευής και τους κυβερνητικούς κανονισμούς.
 2. 2. Έλεγχος της ορθότητας των εγκατεστημένων οργάνων, καθώς και της ποιότητας εγκατάστασης του αεραγωγού και των διαφόρων εξαρτημάτων του αεραγωγού.
 3. 3. Ταυτοποίηση προβληματικών περιοχών. Στο ίδιο στάδιο ελέγχονται οι παράμετροι της εκροής αέριων μαζών και δεικτών, που καθορίζονται από κανονιστικές πράξεις και κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού.

Εάν το κύριο πρόβλημα της παραγωγής αέρα είναι η στεγανότητα του χώρου, τότε η βαλβίδα του παραθύρου εισόδου μπορεί να γίνει η λύση. Η εγκατάσταση αυτής της συσκευής θα παρέχει καθαρό αέρα ακόμα και όταν οι πλαστικές πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλειστά. Η βαλβίδα είναι ρυθμιζόμενη, γεγονός που καθιστά δυνατή την ανεξάρτητη ρύθμιση της βαλβίδας. Η εγκατάσταση δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας για την εξάλειψη των προβλημάτων αερισμού είναι πολύ δημοφιλείς. Στην αγορά εμφανίστηκαν ακόμα μοντέλα, ενσωματωμένα στον τοίχο.

Μερικές φορές το πρόβλημα της ώθησης επιστροφής μπορεί να επιλυθεί από τη βαλβίδα του παραθύρου εισόδου

Ο σχεδιασμός αυτού του μοντέλου προβλέπει μια ειδική αγκαθωτό και στις δύο πλευρές του σωλήνα διακλάδωσης που διέρχεται από τον τοίχο. Υπάρχει επίσης ένα ισχυρό φίλτρο, που δεν επιτρέπει τη διέλευση της σκόνης και των συντριμμιών. Λόγω της παρουσίας σχάρων, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τη βαλβίδα ανά πάσα στιγμή. Οι ειδικοί συστήνουν την εγκατάσταση αυτής της συσκευής δίπλα στο παράθυρο, το οποίο θα παρέχει θέρμανση του αέρα. Φυσικά, σε τοίχο μοντέλο έχει υψηλό κόστος, ωστόσο, η εγκατάστασή του θα λύσει πλήρως το πρόβλημα με το σύστημα εξαερισμού και τη διείσδυση του κρύου αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ροή του αέρα εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Διαφορετικά, μπορείτε να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους. Έτσι, τα κανάλια μπορούν απλώς να μολυνθούν. Στο σπίτι του, ο καθαρισμός πραγματοποιείται όσο το δυνατόν απλούστερα, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα ορυχεία. Σκουπίδια, κατά κανόνα, τα πιο ποικίλα - είναι σκόνη, αιθάλη, φωλιές πουλιών και ακόμη και τα υπολείμματα των κολλημένων πτηνών ή άλλων μικρών ζώων. Το χειμώνα μπορούν να σχηματιστούν εκρήξεις από πάγο, οι οποίες απαιτούνται περιοδικά για καθαρισμό.

Εάν ζείτε σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, δεν είναι τόσο απλό. Ο καθαρισμός του συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από ειδικευμένους πλοιάρχους. Το μερίδιο των κατοίκων καθαρίζεται μόνο μέσω ηλεκτρικής σκούπας στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη μάσκα εξαερισμού. Εάν η ηλεκτρική σκούπα δεν έχει βοηθήσει, χωρίς την πρόσκληση των εμπειρογνωμόνων, θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει.

Μια άλλη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του προβλήματος είναι η τοποθέτηση βυσμάτων στον αεραγωγό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ελαττώματα στη δομή εξαερισμού, όταν, για παράδειγμα, η μάσκα βρίσκεται σε μια δίοδο. Αυτό σημαίνει ότι ένας ορισμένος αριθμός καναλιών συνδυάζονται σε ένα κοινό. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας μπορεί να κινηθεί όχι μόνο προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, απαιτούνται τα βύσματα που τοποθετούνται στην αρχή της διαδρομής εξαερισμού.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα, όπως ο παράνομος επανασχεδιασμός από τους γείτονες. Συνήθως, η εργασία αυτή διεξάγεται χωρίς συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, έτσι συχνά υπάρχουν παραβιάσεις, ειδικά εάν η ανάπλαση είναι στην κουζίνα ή το μπάνιο. Εξάλλου, αρκεί να αγγίξετε τυχαία τον κατακόρυφο, ο οποίος θα οδηγήσει στην εξάπλωση δυσάρεστων οσμών στα διαμερίσματα όλων των γειτόνων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα. Φυσικά, μπορείτε απλά να στραφούν προς τη γείτονα με την απαίτηση να επιλύσουν γρήγορα όλα, εκφοβίζονται γράφοντας καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Μην αμφιβάλλετε, σύντομα δυσάρεστες μυρωδιές θα σας ενοχλήσουν.

Πώς να καταλάβετε γιατί στον αερισμό πίσω ώθηση είναι μια κοινή αιτία

Το σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητο σε οποιοδήποτε χώρο κατοικίας, είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για ιδιωτικό σπίτι. Η παρουσία του βοηθά στην απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών, καθώς και στη διατήρηση της βέλτιστης ατμόσφαιρας μέσα. Εντούτοις, συμβαίνει κάποιο είδος δυσλειτουργίας στο σύστημα και μπορεί να παρατηρηθεί ότι ο κρύος αέρας φυσάει από τον εξαερισμό ή ακόμα και μια μυρωδιά καπνού που προέρχεται από το δρόμο ή εισέρχεται σκόνη στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια κατάσταση και πώς να διορθώσετε το πρόβλημα;

Σκοπός του εξαερισμού και των λειτουργιών του

Είναι απαραίτητο το σύστημα εξαερισμού και δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να το εγκαταστήσετε; Ναι, η παρουσία αυτού του σχεδιασμού επηρεάζει άμεσα την ευημερία και την κατάσταση των ενοικιαστών σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι. Οι άνθρωποι που βρίσκονται συνεχώς σε ένα κλειστό δωμάτιο, αναπνέουν, αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα και παίρνουν οξυγόνο, και μέσα τους υπάρχουν διάφορες οικιακές διαδικασίες - πλύσιμο, μαγείρεμα. Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στη ρύπανση του χώρου και μπορούν να μεταφέρουν τη σκόνη. Όλα αυτά αναμιγνύονται στον αέρα, σχηματίζοντας ένα κοκτέιλ, το οποίο το άτομο εισπνέει ακούσια. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι αυτό δεν συμβάλλει στην ευημερία.

Η δομή εξαερισμού βοηθά στην απομάκρυνση των δυσάρεστων μυρωδιών και της υπερβολικής υγρασίας από το δωμάτιο, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός αέρας και το οξυγόνο εισέρχονται στο εσωτερικό, τα οποία, αν είναι απαραίτητο, καθαρίζονται. Το σύστημα όχι μόνο συμβάλλει στην ευημερία των ανθρώπων αλλά επίσης βοηθά στην προστασία του ίδιου του κτιρίου από τις επιπτώσεις της υπερβολικής υγρασίας, η οποία είναι επιζήμια για τα οικοδομικά υλικά. Ως εκ τούτου, η ύπαρξη αερισμού πρέπει να είναι υποχρεωτική που παρέχεται ήδη κατά το σχεδιαστικό στάδιο του κτιρίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολυκατοικίες, όπου πολλοί κάτοικοι βρίσκονται συνεχώς σε μια μικρή περιοχή.

Γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Κανονικά, το σύστημα πρέπει να παίρνει βρώμικο αέρα από μέσα του και να εξασφαλίζει πλήρη και έγκαιρη εισροή καθαρών, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν διαφορετικές παραβιάσεις. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Πρώτον, πρέπει να καταλάβετε τις πιθανές αιτίες αυτού του φαινομένου:

 • Ίσως το πρόβλημα έγκειται στην εσφαλμένη εγκατάσταση, αν ο σωλήνας που πρέπει να βγει έξω στο δρόμο δεν είναι τοποθετημένος σωστά, σε σχέση με τα ρεύματα ανέμου. Σε αυτή την περίπτωση, ο άνεμος μπορεί απλώς να αρχίσει να φυσάει μέσα σε αυτό το σωλήνα, και ψυχρός αέρας θα πετάξει στο διαμέρισμα.
 • Μπορεί να συμβεί ότι στους αεραγωγούς αερισμού θα υπάρξει ένα είδος μπλοκαρίσματος από τον κρύο αέρα και τον ατμό, με αποτέλεσμα αυτές οι μικτές ουσίες να παρεμβάλλονται στον κανονικό αερισμό.
 • Μπορεί να διαμορφωθεί και μηχανικά εμπόδια, τα οποία ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από τη βρωμιά που μπορεί να έχει σχηματιστεί κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης χρήσης, και την απουσία του καθαρισμού, και τελειώνει με φωλιά πουλιού αν μερικά πουλιά ξαφνικά αποφάσισε να κινηθεί μέσα στο σωλήνα.
 • Αν το δωμάτιο είναι μεγάλο και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν χωρίσματα σε αυτό, τότε ο αέρας του ρέει, με άλλα λόγια, τα ρεύματα. Η παρουσία τους μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Διάφορα τεχνητά αντικείμενα και πηγές ροής αέρα επηρεάζουν επίσης την εργασία. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανεμιστήρες όσο και για τους θερμαντήρες, καθώς και για τους συμβατικούς απορροφητήρες στην κουζίνα. Τα σύγχρονα όργανα είναι αρκετά ισχυρά, οπότε το τυποποιημένο σύστημα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τέτοιες ροές αέρα.
 • Τα προκύπτοντα προβλήματα με την πρόσφυση σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να συνδεθούν με μια καμινάδα που οδηγεί στην οροφή από μια σόμπα ή τζάκι. Είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε αυτόν τον σωλήνα και να ελέγξετε την κατάστασή του για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σωστά.
 • Μερικές φορές μπορεί να είναι ότι οι δράστες των παραβιάσεων είναι πλαστικά παράθυρα, ειδικά αν είχαν εγκατασταθεί στο παλιό σπίτι αντί για ξύλινα. Το γεγονός είναι ότι αυτά τα σχέδια είναι εντελώς αεροστεγή και δεν αφήνουν αέρα μέσα. Και το σύστημα εξαερισμού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα παλιά, ξύλινα παράθυρα, με αποτέλεσμα, οι ροές του αέρα να μην είναι σωστές. Σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων για την εκροή αέρα σε νέα παράθυρα μπορεί να βοηθήσει. Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να γίνει από εταιρείες που ασχολούνται με την εγκατάσταση πλαστικών δομών.

Μερικές φορές η αιτία των διαταραχών στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων μπορεί να είναι μια λανθασμένη ανάπλαση των γειτόνων. Επομένως, εάν δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι στο διαμέρισμά σας, ίσως αξίζει να αναρωτηθείτε αν οι γείτονες έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα επισκευές που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την κατάσταση του εξαερισμού.

Πώς να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού;

Αν φυσάει αερισμός στο διαμέρισμα, τι πρέπει να κάνω; Για να βρούμε την αιτία και την περαιτέρω εξάλειψή της, είναι απαραίτητο να προσκαλέσουμε ειδικούς που θα αναλάβουν μια ολοκληρωμένη εξέταση. Οι επαγγελματίες θα ελέγξουν την κατάσταση του συστήματος και θα συγκρίνουν τα δεδομένα με αυτά που περιγράφονται στους κανονισμούς και θα δώσουν περαιτέρω συστάσεις στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ή του σπιτιού.

 • Το πρώτο στάδιο είναι η επαλήθευση της τεκμηρίωσης του σχεδίου που αφορά τις δομές αερισμού. Οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν την ορθότητα των λύσεων και τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα, τις ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης του εξοπλισμού και τη χρήση του.
 • Στη συνέχεια ελέγχεται η ποιότητα των εγκαταστάσεων εγκατάστασης - σε ποιο βαθμό αντιστοιχούν στα καθιερωμένα πρότυπα και κατά πόσον έχουν πραγματοποιηθεί σωστά εγκαίρως.
 • Μετά από αυτό ξεκινά η έρευνα για βλάβες και βλάβες, μια αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης ολόκληρου του συστήματος και της συμμόρφωσης αυτών των δεικτών με τα δεδομένα που προσδιορίστηκαν στο έργο. Για να ελέγξετε αν υπάρχουν εμπόδια μέσα στους σωλήνες, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία, για παράδειγμα, ένα ενδοσκόπιο βίντεο.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων

Ανάλογα με το γιατί φυσάει από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, εφαρμόζονται οι κατάλληλες μέθοδοι επίλυσης του προβλήματος. Για κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφορετικές ενέργειες:

 • Μερικές φορές, για να επαναφέρετε την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, πρέπει απλά να ανοίξετε όλα τα διαθέσιμα παράθυρα και να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι μια ξαφνική αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση ή μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου, ώστε να μπορεί εύκολα να λυθεί. Ο αερισμός είναι η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει αν παρατηρηθούν προβλήματα. Αν αυτό δεν βοηθήσει, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο εξαερισμός είναι προς τα πίσω και να πάρει τη βοήθεια ειδικών.
 • Αν έχετε οποιεσδήποτε παραβιάσεις άμεσα στο έργο του το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος εξαερισμού έχουν βρεθεί να διορθώσει τα προβλήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ειδική συσκευή - έναν εκτροπέα που αλλάζει την κατεύθυνση της εισερχόμενης ροής αέρα και ομαλοποιεί το σύστημα.
 • Από καιρό σε καιρό, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τα κανάλια, καθώς διάφορα σκουπίδια, βρωμιά και αιθάλη συσσωρεύονται στο εσωτερικό και τα πουλιά που έχουν αποφασίσει να φωλιάζουν μπορούν να εγκατασταθούν εκεί. Αν το πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι τα κανάλια είναι φραγμένα με βρωμιά, θα χρειαστεί να καλέσετε μια ειδική υπηρεσία, η οποία θα καθαρίσει το εμπόδιο και θα εξαλείψει την απόφραξη.
 • Σε περίπτωση που το πρόβλημα έγκειται στην ύπαρξη βυθισμάτων, περπατώντας στο δωμάτιο, βοηθήστε τον επανασχεδιασμό, ο οποίος θα δημιουργήσει με τον τρόπο του αέρα τα ρεύματα τα απαραίτητα εμπόδια. Μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον πόρτες για να εξαλείψετε τα ρεύματα.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σημαντική λεπτομέρεια στη διαδικασία της διαθέσιμης ροής του αέρα είναι η σκάλα, έτσι ώστε η εγκατάστασή του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους οικοδομικούς κανονισμούς που να μην γίνει αιτία των προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τεράστιος σωλήνας και έχει παρόμοια επίδραση στο σύστημα εξαερισμού. Ο καμπύλος σχεδιασμός έχει λιγότερη επίδραση στον εξαερισμό από την ευθεία.

Ορισμένα προβλήματα με τον εξαερισμό μπορούν να λυθούν ανεξάρτητα, και για την εξάλειψη πιο σοβαρών ελαττωμάτων, θα ζητηθούν ειδικοί. Πριν επικοινωνήσετε μαζί τους, συνιστάται, αν είναι δυνατόν, να διεξάγετε αυτοέλεγχο δοκιμάζοντας απλές μεθόδους, για παράδειγμα, αερισμό του δωματίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον έγκαιρο καθαρισμό του εξαερισμού, έτσι ώστε να μην προκαλεί προβλήματα.

Αντίστροφη βύθιση στον εξαερισμό: αιτίες και λύσεις

Από τον συντάκτη: Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες! Η παρουσία ενός συστήματος εξαερισμού είναι το κλειδί για μια άνετη διαμονή σε κάθε σπίτι. Όλοι γνωρίζουν ότι η ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα το μικροκλίμα στο σπίτι και, κατά συνέπεια, την κατάσταση υγείας των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτό. Επομένως, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να λειτουργεί σωστά και να εκτελεί πλήρως τις λειτουργίες του.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο αέρας σε ένα διαμέρισμα ή σε μια ιδιωτική κατοικία γίνεται όλο και πιο ξεχασμένος, δεν είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται οι παράξενες οσμές, αυτή είναι μια ευκαιρία να ελέγξετε επειγόντως την κατάσταση των αγωγών εξαγωγής. Πιθανότατα, αποδεικνύεται ότι ο αέρας δεν εισέρχεται σε αυτά, αλλά, αντίθετα, προέρχεται από το ορυχείο μέσα στην κατοικία. Η εμφάνιση αυτού του αποτελέσματος διευκολύνεται από ένα φαινόμενο όπως ένα αντίστροφο βύθισμα στον εξαερισμό.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Σχετικά με τη διαδικασία επαλήθευσης είναι να μιλήσουμε λεπτομερέστερα, επειδή η σωστή διάγνωση - αυτή είναι η μισή λύση στο πρόβλημα. Εάν υποπτευθείτε μια δυσλειτουργία στο σύστημα εξαερισμού, μπορείτε πρώτα να προσδιορίσετε μόνοι σας αν είναι στην πραγματικότητα το σφάλμα της.

Η επαλήθευση είναι πολύ απλή. Πάρτε ένα φύλλο λεπτού χαρτιού, μεγέθους περίπου A4 - για παράδειγμα, είναι αρκετά κατάλληλη εφημερίδα. Βάλτε το στη γρίλια και αφήστε το. Εάν το φύλλο κρατιέται στη θέση του από μόνο του, τότε το σύστημα λειτουργεί καλά. Εάν, ακόμη και χωρίς να έχεις χρόνο να αφήσεις, είδες ότι σκύβει μακριά από την τρύπα εξαερισμού, τότε μαρτυρεί το αντίστροφο ρεύμα του αέρα, το οποίο κανονικά δεν πρέπει να είναι.

Εάν δεν υπήρχε χαρτί στο χέρι, τότε η δοκιμή μπορεί να γίνει με έναν αναπτήρα ή έναν αγώνα. Φέρτε την αναμμένη φλόγα στο άνοιγμα. Αν η φωτιά τραβηχτεί στον άξονα - όλα είναι ωραία, αλλά αν είναι καμφθεί μακριά από αυτό, τότε αυτό δείχνει ένα πρόβλημα. Εκτελώντας μια τέτοια δοκιμή, να είστε πολύ προσεκτικοί, όπως πάντα αξίζει να κάνετε όταν εργάζεστε με ανοιχτή φλόγα. Αν η τρύπα εξαερισμού είναι κλειστή από μια σχάρα κατασκευασμένη από πλαστικό ή άλλο καύσιμο / τήγμα, πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί και μόνο μετά να εκτελεστεί μια δοκιμή πυρκαγιάς.

Εάν μία από αυτές τις απλές μεθόδους δοκιμής έδειξε ένα πρόβλημα, τότε το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια κλήση ενός ειδικού που θα διεξαγάγει μια διεξοδικότερη εξέταση της κατάστασης των καναλιών εξαερισμού. Πριν από την επίσκεψή του, είναι απαραίτητο να ετοιμαστεί η τεκμηρίωση του έργου, στην οποία αναφέρονται όλες οι παράμετροι του συστήματος. Η εξειδίκευση περιλαμβάνει τρία στάδια:

 • έλεγχος της ορθότητας της διάταξης του συστήματος εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, ο ειδικός θα εξετάσει την τεκμηρίωση του έργου και θα καταλάβει πώς οι πληροφορίες που καθορίζονται σε αυτό αντιστοιχούν στους κανόνες και τις απαιτήσεις ενός συγκεκριμένου σπιτιού. Αυτό ισχύει τόσο για τη διάταξη των ίδιων των καναλιών όσο και για τον εγκατεστημένο εξοπλισμό - για παράδειγμα, τον ανεμιστήρα εξαγωγής.
 • επαλήθευση της πραγματικής συμμόρφωσης. Με απλά λόγια, ο εμπειρογνώμονας θα εξετάσει κατά πόσον οι εργασίες εγκατάστασης έγιναν σωστά και αν πληρούνται πλήρως οι παράμετροι που καθορίζονται στην τεκμηρίωση σχεδιασμού.
 • έλεγχος κατάστασης συστήματος. Εάν τα παραπάνω στοιχεία είναι εντάξει, τότε ο ειδικός θα ανακαλύψει ποια είναι η αιτία του προβλήματος. Ειδικότερα, θα ελέγχει την απόδοση του εγκατεστημένου εξοπλισμού, την ακεραιότητα των στοιχείων αγωγό εξαερισμού, καθώς και το επίπεδο της μόλυνσης του ορυχείου - αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να παίρνει κάποια μεγάλα υπολείμματα από την οροφή, για παράδειγμα, φωλιές ή νεκρά πτηνά. Για αυτόν τον έλεγχο, χρησιμοποιείται ένα ενδοσκόπιο βίντεο ή άλλες ειδικές συσκευές.

Με βάση τα αποτελέσματα, ο εμπειρογνώμονας θα δώσει μια γνώμη, η οποία θα αναφέρει τις αιτίες του προβλήματος, καθώς και θα δώσει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει γι 'αυτό.

Πιθανές αιτίες του προβλήματος

Όσο για τους λόγους, είναι αρκετά για την εμφάνιση της αντίστροφης πρόσφυσης. Για παράδειγμα, μπορούν να είναι:

 • εσφαλμένη εγκατάσταση. Όταν ρυθμίζετε το σύστημα εξαερισμού, είναι σημαντικό να δώσετε αρκετές σημαντικές αποχρώσεις - συγκεκριμένα, τη θέση του εξερχόμενου σωλήνα σε σχέση με τους ανέμους. Εάν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, ο άνεμος μπορεί να φυσήξει με τον πιο συνηθισμένο τρόπο μέσα του, προκαλώντας έτσι την έξοδο αέρα μέσα στο δωμάτιο.
 • φελλό αέρα. Μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της ανάμειξης του κρύου αέρα και του ατμού. Μια τέτοια παρεμπόδιση εμποδίζει την κανονική εκροή αέριων μαζών.
 • φραγμένα κανάλια. Όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να αποκτήσουν φωλιές πουλιών ή ίδια πτηνά - για παράδειγμα, περιστέρια, που επιθυμούν να φωλιάζουν σε στέγες και σοφίτες. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ειδικοί στον καθαρισμό του εξαερισμού έβγαζαν από αυτό τεράστιες φιάλες από τσιμπημένο άχυρο και φτερά. Παραδόξως, τα σκουπίδια μπορεί να είναι οικιακά. Για παράδειγμα, αν η στέγη ενός κτιρίου διαμερισμάτων έχει ελεύθερη πρόσβαση, τότε μπορεί να υπάρχουν έφηβοι ή άλλα άτομα που θα συναντηθούν. Ως αποτέλεσμα, διάφορα αντικείμενα εμπίπτουν στον άξονα αερισμού, ο οποίος δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί. Κατά συνέπεια, όλα αυτά εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την κανονική εκροή αέρα από τις εγκαταστάσεις.
 • βυθίζει στο δωμάτιο. Αυτό είναι τυπικό, κατά πρώτο λόγο, μεγάλες κατοικίες. Εάν δεν υπάρχουν τοίχοι ή χωρίσματα σε μια μεγάλη περιοχή, σε τέτοιες συνθήκες, μπορεί να προκύψουν αρκετά δυνατά ρεύματα - δηλαδή, ρεύματα αέρα, η ισχύς των οποίων επηρεάζει δυσμενώς τους συσπειρωτήρες του συστήματος εξαερισμού.
 • παρουσία εξοπλισμού αναγκαστικής τροφοδοσίας. Πρόκειται για διαφορετικούς ανεμιστήρες και παρόμοιες συσκευές που αντλούν αέρα μέσα στο δωμάτιο. Με την υπερβολική τους χωρητικότητα, ο εξαερισμός απλά δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους εισερχόμενους όγκους αέριων μαζών. Αυτό το σημείο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αγορά του εξοπλισμού τροφοδοσίας.
 • προβλήματα με την καμινάδα. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές όταν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία. Εάν η καμινάδα είναι εκτός λειτουργίας, μπορεί να επηρεάσει την εκροή αέρα και καπνού από το δωμάτιο.
 • ανεπαρκής παροχή καθαρού αέρα. Όπως και η υπερβολικά ισχυρή παροχή αέριων μαζών, η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει τη διαδρομή των ροών. Στον σύγχρονο κόσμο, αυτός ο λόγος γίνεται όλο και πιο επείγον, καθώς πλαστικά παράθυρα έχουν εγκατασταθεί σχεδόν παντού. Προηγουμένως, τα πλαίσια παραθύρων ήταν ξύλινα. Αυτό το υλικό από μόνο του είναι ένας καλός τρόπος να αφήσει στον αέρα, και οι ρωγμές που σχηματίστηκαν με την πάροδο του χρόνου συνέβαλαν σε φρέσκα προμήθειες. Τώρα, τα ανοίγματα των παραθύρων και των μπαλκονιών είναι ερμητικά σφραγισμένα και οι μάζες του αέρα μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα μόνο όταν η πόρτα ανοίξει ή όταν αεριστεί. Φυσικά, αυτός ο όγκος δεν επαρκεί για την ανταλλαγή αέρα υψηλής ποιότητας. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η ύπαρξη ειδικής βαλβίδας ή άλλου εξοπλισμού τροφοδοσίας.
 • λάθος ανάπλαση στο επόμενο διαμέρισμα. Αν μιλάμε για κτίριο διαμερισμάτων, συμβαίνει συχνά ότι κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αναμόρφωσης, οι γείτονες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν τη λειτουργία των αεραγωγών. Εάν υπάρχουν όλες οι άλλες πιθανές αιτίες του προβλήματος που έχετε ήδη αποκλείσει, τότε αυτός ο παράγοντας πρέπει να ελεγχθεί.

Πώς να διορθώσετε την κατάσταση

Η ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται φυσικά από την αιτία του προβλήματος. Μπορείτε να λύσετε πολλά προβλήματα μόνοι σας, να διορθώσετε άλλους θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ειδικού. Οι πιο συνήθεις μέθοδοι είναι:

 • αν το πρόβλημα έγκειται στην ανεπαρκώς εντατική εισροή καθαρού αέρα, τότε μπορείτε απλά να αερίζετε το δωμάτιο τακτικά ανοίγοντας τα παράθυρα. Φυσικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, εάν όλα τα μέλη της οικογένειας δεν είναι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε τα παράθυρα δεν θα ανοίγουν τακτικά. Και αν η αυλή είναι κρύα το χειμώνα, τότε ο αερισμός θα φέρει όχι μόνο φρέσκο ​​αέρα, αλλά και παγετό, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κρυολογήματος μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι. Για να παρακάμψετε αυτές τις δυσκολίες, είναι δυνατό να εγκαταστήσετε ειδικό εξοπλισμό στα παράθυρα ή στους τοίχους - μια βαλβίδα παροχής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη ροή των αέριων μαζών και ταυτόχρονα θα αποτρέψει τη σκλήρυνση του δωματίου. Σχετικά με τον τρόπο επιλογής αυτού του εξοπλισμού και την εγκατάσταση του, μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο της πύλης μας.
 • Αν το πρόβλημα προκαλείται από λανθασμένη κίνηση ροής αέρα στο σύστημα εξαερισμού, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την αγορά και την εγκατάσταση ενός εκτροπέα. Αυτός ο εξοπλισμός είναι ειδικά σχεδιασμένος για να εξομαλύνει την κίνηση του αέρα στα κανάλια.
 • Όταν το ορυχείο γεμίσει με διάφορα σκουπίδια, η προφανής δράση - καθαρισμός - θα βοηθήσει. Εάν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία με ύψος ενός ή δύο ορόφων, τότε μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας. Το κύριο πράγμα - μην ξεχάσετε να εξασφαλίσετε τη δική σας ασφάλεια, επειδή η εργασία πραγματοποιείται στην οροφή. Αν μιλάμε για ένα κτίριο διαμερισμάτων, τότε σε αυτή την περίπτωση για την επίλυση του προβλήματος είναι απαραίτητο να προσκαλέσετε έναν ειδικό με τις απαραίτητες δεξιότητες και εξοπλισμό.
 • με την παρουσία μεγάλου αριθμού ρευμάτων στην αίθουσα, που παρεμβαίνει με το φυσιολογικό ρεύμα αέρα, θα βοηθήσει μόνο τον επανασχεδιασμό με την ανέγερση διαμερισμάτων.
 • Αν υπάρχει σκάλα σε ιδιωτικό σπίτι ή διώροφο διαμέρισμα, μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, όσο πιο άμεση είναι, τόσο μικρότερη είναι η επίδρασή της στα ρεύματα αέριων μαζών. Αυτό το σημείο πρέπει να ληφθεί υπόψη ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Αλλά αν η σκάλα είναι ήδη εκεί, και αυτό οδήγησε σε ένα πρόβλημα, τότε θα πρέπει να μεταφερθεί.

Αγαπητοί αναγνώστες, τώρα ξέρετε γιατί υπάρχει ώθηση επιστροφής και πώς μπορείτε να ελέγξετε τον εξαερισμό για την παρουσία αυτού του προβλήματος. Μετά το εντοπισμό του, είναι απαραίτητο να αναλάβει το συντομότερο δυνατό τη διόρθωση της κατάστασης. Θυμηθείτε ότι ένα ελαττωματικό σύστημα εξαερισμού δεν είναι μόνο μια ενόχληση που σχετίζεται με τον παλιό αέρα και τις δυσάρεστες οσμές.

Η έλλειψη κανονικής ανταλλαγής αέρα οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας, σχηματισμό μούχλας και ως εκ τούτου στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι. Επομένως, μην παραμελούν την έγκαιρη επίλυση αυτού του προβλήματος. Επιπλέον, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα - έτσι μπορείτε να επηρεάσετε θετικά την ατμόσφαιρα στα σπίτια τους. Καλή τύχη!

Γιατί φυσάει από τον εξαερισμό;

Δυστυχώς, το σύστημα εξαερισμού μερικές φορές λειτουργεί εσφαλμένα. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει να φυσάει από τον εξαερισμό πίσω στα σπίτια του σπιτιού. Με αυτό, ο αέρας από το ventshahti φέρνει δυσάρεστες οσμές και αισθάνεται αμέσως. Μην καθυστερείτε τη λύση αυτού του προβλήματος στο μακρύ κουτί, διότι από μόνο του δεν θα λυθεί. Ας δούμε γιατί ο αερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Φυσικός αερισμός στο σπίτι

Τι είναι αυτό το σύστημα εξαερισμού; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συγκρότημα αγωγών αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία ή ένα σύστημα ορυχείων σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, στο οποίο υπάρχει ένας κύριος ανελκυστήρας, που απλώνεται από το κελάρι μέχρι την οροφή. Είναι αυτός που δημιουργεί έλξη λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω. Και όσο περισσότερο αυτή η διαφορά, τόσο πιο εξαντλητική είναι η εξάτμιση. Προσθέτουμε κάθετη πίεση αέρα ανάλογα με τον τύπο των διατομών. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνεμος φυσάει σε μια οριζόντια κατεύθυνση σε σχέση με την ανύψωση και πίσω του αντλεί αέρα από τον εξαερισμό. Δηλαδή, η εξάντληση του αέρα από τις εγκαταστάσεις συμβαίνει φυσικά, και όχι με τη βοήθεια πρόσθετου εξοπλισμού όπως ο ανεμιστήρας.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να υπάρχει μια εισροή αέρα έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό μέσα στο σπίτι ή ένα βύθισμα δεν μειώνεται. Ως εκ τούτου, στο ίδρυμα είναι αριστερά εξαερισμού ή να κάνετε τρύπες στο πάτωμα του πρώτου ορόφου.

Αιτίες διαταραχής της κυκλοφορίας του αέρα

Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά, τότε υπάρχει ένας λόγος. Υπάρχουν πολλά, αλλά τα δύο κύρια:

 1. Δεν υπάρχει παροχή αέρα.
 2. Η θερμοκρασία μέσα στις εγκαταστάσεις είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο. Συνήθως συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν είναι ζεστό.


Αλλά ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη ροής αέρα. Συνήθως στα ευρήματα των διαμερισμάτων στον άξονα αερισμού που παράγεται από το μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα. Και η ροή του αέρα ήρθε από τα παράθυρα (διαρροές τους) και την μπροστινή πόρτα. Σήμερα, όταν εγκαθίστανται πλαστικά παράθυρα αντί για ξύλινα παράθυρα με πλήρη σφράγιση αρμών και αρμών, το πρόβλημα της εισροής έχει γίνει σοβαρό. Τις περισσότερες φορές, η αντίστροφη ώθηση οφείλεται σε αυτό. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας στις βαλβίδες τροφοδοσίας των παραθύρων.

Άλλα αίτια της βλάβης ώσης και της εμφάνισης μιας αντίστροφης ροής περιλαμβάνουν:

 • δυσλειτουργία του ίδιου του συστήματος ·
 • εγκατάσταση ανεμιστήρων αντί για πλέγματα.
 • εγκατάσταση κουκούλας, που συνδέεται με τον αγωγό αερισμού.
 • απουσία ομπρέλας στην οροφή ή καταστροφή του στόματος του καναλιού.

Αιτίες δυσλειτουργίας του εξαερισμού

Στις αιτίες της αποτυχίας μπορεί να αποδοθεί ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων. Το κύριο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όταν φυσάει από το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα - δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν το ίδιο αποτέλεσμα εμφανίστηκε σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Δηλαδή, οι δυσλειτουργίες στα δύο κτίρια μπορεί να είναι διαφορετικές, επειδή η παραβίαση της ώσης σε αυτά έχει διαφορετικές αιτίες.

Για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα εμφανίζεται πιο συχνά λόγω εγκατάσταση του ανεμιστήρα ή στα κουκούλες κουζίνα, η οποία αρχίζει να ωθήσει στο κανάλι του, και ο αέρας στο εσωτερικό του οδήγησης στον αγωγό ανόδου με την πίεση δεν έχει το χρόνο να περάσει το σύνολο της μάζας προς τα πάνω. Δηλαδή, εν μέρει, πέφτει στην γειτονική τουαλέτα ή στο κανάλι του μπάνιου. Σε αυτούς τους χώρους σχηματίζεται η αντίστροφη επίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη κατεύθυνση, αν ο ανεμιστήρας κλείσει στην κουζίνα και ενεργοποιηθεί στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επίσης με τα γειτονικά διαμερίσματα που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο.

Αυτό υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε εσφαλμένα πρόσθετες συσκευές εξάτμισης χωρίς να υπολογίσετε τη δύναμή τους. Και όσο ισχυρότερο είναι ο ανεμιστήρας, τόσο ισχυρότερη είναι η αντίστροφη ώθηση του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου.

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το λόγο αυτό, επειδή στο στάδιο του σχεδιασμού, τα κανάλια εξαερισμού δοκιμάζονται για τη διανομή των καναλιών αερισμού σε όλους τους χώρους ξεχωριστά. Δηλαδή, στην κουζίνα έχει εγκαταστήσει το δικό του ανυψωτήρα, στην τουαλέτα και το μπάνιο είναι το δικό του ξεχωριστό. Αλλά στο σπίτι μερικές φορές υπάρχει άλλο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές, οι ανελκυστήρες συνδυάζονται σε ένα ή δύο κοινά κανάλια μέσα στη σοφίτα και στη συνέχεια ένας ή δύο σωλήνες οδηγούνται έξω από το κάλυμμα της στέγης. Και εδώ στο σύστημα εξαερισμού υπάρχουν οριζόντια τμήματα. Το κύριο καθήκον του σχεδιαστή είναι να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερα αυτού του τύπου αγωγούς και να ελαχιστοποιήσει τη γωνία κλίσης των οριζόντιων τμημάτων (η μείωση θα πρέπει να είναι ελάχιστη). Δηλαδή, όσο πιο απότομη είναι αυτή η ενότητα, τόσο καλύτερη είναι η κίνηση του αέρα προς τα πάνω.

Και τρεις ακόμη λόγοι:

 1. Απουσία θερμομόνωσης. Ο ψυχρός αέρας διεισδύει στους αγωγούς αέρα το χειμώνα, όπου παγώνει και μετατρέπεται σε πάγο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο στόμα του καναλιού. Οι συνέπειες είναι η μείωση της διατομής.
 2. Η απουσία ομπρέλας, που μπορεί να οδηγήσει σε βροχόπτωση και μείωση ώσης. Αυτό διακόπτει την ανταλλαγή αέρα.
 3. Ο αερισμός στο σπίτι ήταν γεμάτος.


Έτσι, για να αφαιρέσουμε την αντίστροφη έλξη, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε γιατί εμφανίζεται.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Όπως προαναφέρθηκε, η αντίστροφη ώθηση στον εξαερισμό εμφανίζεται για δύο κύριους λόγους:

 1. Πλήρης αεροστεγανότητα των χώρων.
 2. Εγκατάσταση πρόσθετων διατάξεων εξάτμισης στους αεραγωγούς.

Όλοι οι άλλοι λόγοι είναι δευτερεύοντες, μερικοί από τους οποίους δεν δημιουργούν ώθηση επιστροφής, αλλά απλά ο εξαερισμός παύει να λειτουργεί. Με τον εξαερισμό στο διαμέρισμα είναι πιο δύσκολο, επειδή το ίδιο το σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύνολο καναλιών, συχνά από σκυρόδεμα. Από την κορυφή σε όλα τα διαμερίσματα ξεκλειδώνουν, μέσω των οποίων ο αέρας από τις εγκαταστάσεις πρέπει να αφαιρεθεί στο δρόμο. Και αν ο γείτονας στο ισόγειο εγκαταστήσει μια ισχυρή κουκούλα κουζίνας, τότε η αντίστροφη ροή των μαζών αέρα θα γίνει αισθητή όχι μόνο από αυτόν, αλλά και από γείτονες από τους κοντινούς ορόφους.

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής για άλλους λόγους, επειδή ο εξαερισμός στο διαμέρισμα διαφέρει από το σύστημα εξαερισμού της ιδιωτικής κατοικίας. Είναι εδώ ότι η εγκατάσταση των οπαδών μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αλλά μόνο είναι απαραίτητο να καθορίσετε τον τόπο εγκατάστασης για διαφορετικούς αναβατήρες.

Αυτοπροσδιορισμός ώθησης

 • Υπάρχουν δύο τρόποι:
 1. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εφαρμόσετε την παλάμη με τον εξαερισμό και σε περίπτωση καλού εξαερισμού, θα πρέπει να αισθανθείτε την κίνηση της ροής του αέρα.
 2. Συνδέστε μια σερβιέτα ή ένα φύλλο χαρτιού στη σχάρα. Αν το πρώτο κρατιέται στο δεύτερο, τότε η ώθηση είναι καλή, δεν υπάρχει αντίστροφη επίδραση.

Προβλήματα με τον εξαερισμό σε πολυκατοικίες

Τα προβλήματα με τον αερισμό συνήθως απαντώνται μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας στο σπίτι.

 1. Το τμήμα του γίνεται μικρότερο λόγω των συντριμμιών που έχουν πέσει στο εσωτερικό, των τρωκτικών και των πτηνών.
 2. Η καταστροφή των τοίχων των αεραγωγών που οφείλονται στο συμπύκνωμα.
 3. Η απουσία του κεφαλιού είναι η ατμοσφαιρική βροχόπτωση που έπεσε μέσα.


Όλα αυτά μειώνουν το βύθισμα, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στα διαμερίσματα αυξάνεται η υγρασία και οι δυσάρεστες οσμές θα γίνουν οι αιώνιοι σύντροφοι των δωματίων. Τι πρέπει να κάνω;

Επίλυση του προβλήματος με τη χρήση ανεμιστήρα

Πιθανώς, πολλοί πίστευαν ότι η συζήτηση αφορά την εγκατάσταση ανεμιστήρων στη θέση των αεραγωγών αερισμού. Κανείς δεν απαγορεύει αυτό, αν και έχει ήδη περιγραφεί παραπάνω, σε αυτό που μπορεί να οδηγήσει.

Η συζήτηση αφορά τον ανεμιστήρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο σύστημα στην οροφή. Αυτό μπορεί να είναι ένας μηχανικός εκτροπέας ή ένας περιστροφικός στρόβιλος. Και οι δύο συσκευές λειτουργούν από τον αέρα που φυσάει, έτσι σε έναν ήρεμο καιρό από αυτούς δεν έχει νόημα. Αν και, όπως δείχνει η πρακτική, η εγκατάσταση αυτών των συσκευών αυξάνει έντονα την πρόσφυση και εμποδίζει την αντίστροφη ροή.

Όσο για τους οπαδούς στις γρίλιες εξαερισμού, πρώτα απ 'όλα πρέπει να υπολογίσετε την ισχύ τους. Εξαρτάται από την διατομή των αγωγών εξαερισμού και από έναν τέτοιο δείκτη όπως η ανταλλαγή αέρα στους χώρους. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, ο δείκτης αυτός θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12-20 m³ / h, ανάλογα με τον τύπο της πλάκας και τον αριθμό των καυστήρων.

Για αυτό πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο της κουζίνας. Για παράδειγμα, η επιφάνεια του δωματίου 3x4 m σε ύψος οροφής 3 m, ο όγκος θα είναι 36 m³. Τώρα πολλαπλασιάστε την προκύπτουσα τιμή με συντελεστή 12-20. Με μια ελάχιστη τιμή, η απόδοση του ανεμιστήρα είναι 432, με το μέγιστο των 720 m³ / h.

Προληπτικά μέτρα

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην υπάρχει αντίστροφη έλξη.

 1. Κρατήστε το σύστημα εξαερισμού σε καλή κατάσταση.
 2. Μην τοποθετείτε ανεμιστήρες και κουκούλες στους αεραγωγούς. Χρησιμοποιήστε έναν απορροφητήρα ανακύκλωσης ή πάρτε την εκροή του έξω από το δωμάτιο προς το δρόμο: μέσω ενός τζαμιού τοίχου ή παραθύρου.
 3. Τοποθετήστε εκτροπείς ή περιστρεφόμενους στροβίλους στο άκρο του ανυψωτήρα.
 4. Τοποθετήστε τη ροή του αέρα στα δωμάτια με οποιονδήποτε τρόπο.
 5. Εγκαταστήστε τις εσωτερικές πόρτες που θα εμποδίσουν την κίνηση του αέρα μεταξύ των χώρων. Τα ισχυρά ρεύματα είναι επίσης η αιτία της αντίστροφης ροής.
 6. Φέρτε τον χειμώνα καθαρισμό του συστήματος εξαερισμού από το χιόνι και τον πάγο.
 7. Εκτελέστε περιοδικούς ελέγχους αερισμού.

Πίσω βύθισμα στον εξαερισμό

Το σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητα παρόν σε οποιοδήποτε πολυώροφο κτίριο. Η λειτουργία του είναι να παρέχει φρέσκο ​​αέρα και να αφαιρεί τον αναλωμένο αέρα. Αλλά μερικές φορές οι ενοικιαστές αντιμετωπίζουν το αντίθετο φαινόμενο - αντί να βγάζουν έξω, ο αέρας από τον εξαερισμό έρχεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στο δωμάτιο, φέρνοντας μαζί του μια κρύα και δυσάρεστη οσμή. Αυτό ονομάζεται αντίστροφη βύθιση στο σύστημα εξαερισμού.

Τι είναι η ώθηση έλξης και επιστροφής;

Η ώθηση είναι μια κατευθυνόμενη ροή αέρα που προκύπτει από τη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο. Οι ροές αέρα τείνουν να μετακινούνται από την περιοχή υψηλής πίεσης στην χαμηλή περιοχή. Ο γενικός αερισμός του σπιτιού στο σπίτι των διαμερισμάτων λειτουργεί σε μια παρόμοια αρχή φυσικού εφοδιασμού και εξάτμισης:

 1. Ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται, καθίσταται ευκολότερος (η πυκνότητα μειώνεται).
 2. Ο ζεστός αέρας τείνει προς τα πάνω - αναγκάζεται να εξαεριστεί.
 3. Ο ψυχρός αέρας εισέρχεται μέσα από τις ρωγμές και τις οπές στο δωμάτιο.

Ο αέρας μέσα στο δωμάτιο έχει υψηλότερη θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ορμάει προς τα πάνω. Όσο ισχυρότερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του δωματίου και όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ύψους μεταξύ της εισόδου και εξόδου των μαζών του αέρα από το διαμέρισμα, τόσο ισχυρότερη είναι η έλξη. Ως εκ τούτου, κατά κανόνα, οι κάτοικοι των άνω ορόφων γνωρίζουν πολύ καλά την έλλειψη καθαρού αέρα. Το ανάστροφο βύσμα στον εξαερισμό εμφανίζεται όταν ο αέρας εξαγωγής δεν βγαίνει έξω, αλλά επιστρέφει στο δωμάτιο.

Έλεγχος πρόσφυσης

Οι έμμεσες ενδείξεις ότι ο αερισμός λειτουργεί εσφαλμένα είναι οι εξής:

 • τα παράθυρα με υγρασία, τη συμπύκνωση στο παράθυρο, την εμφάνιση μούχλας.

 • βουλωμένος και ζεστός αέρας.
 • ξένες οσμές, προερχόμενες σαφώς από την έξοδο.
 • κρύο αέρα φυσάει από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.
 • Ελέγξτε την παρουσία έλξης και την κατεύθυνση της με ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Η απόκλιση θα υποδεικνύει την κατεύθυνση της ώσης.

  Οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση της αντίστροφης πρόσφυσης

  Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους φυσάει από τον αερισμό και το σχέδιο επιστροφής αποτελεί παραβίαση της αρχής της φυσικής ανταλλαγής αέρα, και συγκεκριμένα:

  • Τα πλαστικά παράθυρα και οι αεροστεγείς θύρες εμποδίζουν εντελώς τη φυσική πρόσβαση του αέρα στο δωμάτιο.
  • παράνομη κατεδάφιση ή αλλοίωση του θυρωρού από γείτονες ·
  • την καταστροφή της ομπρέλας στην οροφή του σπιτιού.
  • λανθασμένο σχεδιασμό ή θέση του σωλήνα στη ζώνη της σκιάς ανέμου, στην οποία διαταράσσεται η κυκλοφορία των αέριων μαζών.
  • προσωρινή αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου.
  • σκουπίδια και άλλα μηχανικά εμπόδια στον αγωγό αερισμού.
  • κατασκευαστικά λάθη που έγιναν κατά την κατασκευή του σπιτιού.

  Για τον προσδιορισμό και, στη συνέχεια, την εξάλειψη των αντίστροφη αιτίες ώθηση σε μια πολυκατοικία απαιτείται να προσελκύσει επαγγελματίες (καλύτερη ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες), η οποία θα πρέπει να προβεί σε διεξοδική ανάλυση της κατάστασης του αέρα στο σπίτι, να συγκρίνει τα στοιχεία αυτά με τους κανονισμούς, να εξαχθούν συμπεράσματα και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ο έλεγχος αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

  1. Μελέτη της τεκμηρίωσης του έργου, συμπεράσματα σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τους GOST και τα πρότυπα.
  2. Αξιολόγηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης του εξοπλισμού και της αποτελεσματικότητάς του.
  3. Εξέταση της ποιότητας των εργασιών εγκατάστασης αγωγών, αεραγωγών και άλλων τμημάτων του γενικού συστήματος αερισμού του σπιτιού.
  4. Εφαρμογή δειγματοληψίας αέρα στο διαμέρισμα.
  5. Αναζητήστε πιθανή μη εξουσιοδοτημένη επικάλυψη αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

  Τρόποι εξάλειψης της αντίστροφης πρόσφυσης

  Οι κύριοι τρόποι επαναφοράς της κανονικής λειτουργίας του εξαερισμού, που μπορεί να γίνει με τα χέρια του, είναι να εξασφαλιστεί μια φυσική ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο:

  • Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής θα βοηθήσει στην αντιστροφή του σχήματος επιστροφής.
  • Τοποθετήστε τις βαλβίδες τροφοδοσίας στο πλαστικό παράθυρο ή απευθείας στον τοίχο. Αυτοί είναι απλοί μηχανισμοί μέσω των οποίων ο αέρας θα έχει πρόσβαση ακόμη και με κλειστά παράθυρα. Η ένταση του εισερχόμενου ρεύματος μπορεί να ρυθμιστεί. Οι βαλβίδες τοίχου έχουν προστατευτικές γρίλιες που εμποδίζουν την είσοδο μεγάλων θραυσμάτων. Μπορούν να εγκατασταθούν ανεμιστήρες, πρόσθετα συστήματα φίλτρων ή θέρμανση του εισερχόμενου αέρα.
  • Αν ένα ισχυρό σύστημα εξάτμισης είναι εγκατεστημένο σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, είναι απαραίτητο να το ισορροπήσετε με ένα σύστημα τροφοδοσίας ίσης χωρητικότητας. Η ποσότητα του εκπεμπόμενου αέρα πρέπει να είναι ίση με την ένταση του εισερχόμενου αέρα.
  • Ο ένοχος της ανάστροφης πρόσφυσης μπορεί να είναι καιρικές συνθήκες: για παράδειγμα, ενίσχυση του ανέμου ή αλλαγή στην κατεύθυνση του. Κατά κανόνα, οι παράγοντες αυτοί είναι προσωρινές. Είναι απαραίτητο να περιμένουμε την αποκατάσταση των συνηθισμένων εξωτερικών συνθηκών.

  Οι πιο σοβαρές δραστηριότητες επισκευής πρέπει να διεξάγονται από εξειδικευμένους οργανισμούς:

  • Εάν η ανάστροφη πρόσφυση δημιουργείται στον εξαερισμό λόγω ισχυρών ριπών ανέμου, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε εργασίες προστασίας του στόματος του ορυχείου.
  • Όταν καταστρέφεται η δομή του ορυχείου ή του στόματός του, θα απαιτηθεί η αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατασκευών.
  • Τακτικός καθαρισμός των αεραγωγών. Για να γίνει αυτό, πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν έχει το δικαίωμα να καθαρίσει τον αγωγό αερισμού του σπιτιού από μόνος του και να διεξάγει άλλες ενέργειες μαζί του.
  • Σε μεγάλα δωμάτια χωρίς χωρίσματα και τοίχους μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ρεύματα και τα ρεύματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του γενικού συστήματος εξαερισμού. Η σκάλα του δεύτερου ορόφου μπορεί να γίνει ένα είδος σωλήνα, μέσω του οποίου η ροή θα κατέλθει στον πυθμένα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στον εξαερισμό με τη μορφή αντίστροφης πρόσφυσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να εξεταστεί η δυνατότητα ανακατασκευής των χώρων.
  • Σε ιδιωτικές κατοικίες, ένα ελαφρώς σχεδιασμένο ή εκ των υστέρων σχεδιασμένο σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει έναν σωστά σχεδιασμένο ή εγκατεστημένο αγωγό εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα για πάντα, θα πρέπει να σκεφτείτε την αναδιαμόρφωση του αγωγού εξαερισμού.

  Η σωστή λειτουργία του εξαερισμού είναι η εγγύηση ενός καλού μικροκλίματος στο σπίτι και της υγείας των ανθρώπων. Πολλές παραβιάσεις στο έργο του μπορούν να εξαλειφθούν από μόνοι τους ή δεν επιτρέπονται αρχικά. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις αρχές λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού.

  Ωστόσο, δεν είναι στην εξουσία των κατοίκων να λύσουν κοινά προβλήματα σπιτιών. Για την εξάλειψή τους, πρέπει να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες διαχείρισης που εξυπηρετούν το σπίτι σας. Κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός εξοχικού σπιτιού ή ενός σπιτιού, είναι σημαντικό να παρέχετε αμέσως το σωστό σύστημα εξαερισμού, έτσι ώστε αργότερα να μην χρειαστεί να αναδιαμορφώσετε και να εξαλείψετε τις αδυναμίες.

  Γιατί ο αερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση;

  Εάν έγιναν λάθη στο σχεδιασμό ενός οικιστικού σπιτιού, η εμφάνιση ενός τέτοιου δυσάρεστου φαινομένου σαν ένα σχέδιο επιστροφής στο αερισμό μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Το αποτέλεσμα αναπτύσσεται εάν οι άξονες και τα κανάλια χυτεύονται σε συμπαγή πλαίσια. Ο εξαερισμός διαταράσσεται και φέρνει στο πλάι του δωματίου μια ολόκληρη δέσμη δυσάρεστων οσμών. Για να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα στο διαμέρισμα, χρησιμοποιούν συνήθως ένα stub - κόβει τις ροές αέρα και τους ανακατευθύνει σε ένα κοινό ορυχείο.

  Εξέταση των συστημάτων εξαερισμού

  Για τον εντοπισμό προβλημάτων, καλούνται ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες να ελέγξουν το σύστημα αερισμού και τη συμμόρφωσή του με τις κανονιστικές πράξεις. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας συνεπάγεται τη χρήση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Οι ειδικοί πρέπει να περιγράψουν λεπτομερώς όλες τις υπάρχουσες αποκλίσεις στη λειτουργικότητα του συστήματος, να καταλήξουν σε γενικό συμπέρασμα και να δώσουν συστάσεις στον πελάτη. Η εξειδίκευση περιλαμβάνει τρία στάδια:

  1. Λεπτομερής επαλήθευση όλων των υφιστάμενων τεκμηρίων σχεδίων σχετικά με τα συστήματα αερισμού και κλιματισμού. Στο πρώτο στάδιο, οι ειδικοί θα πρέπει να αξιολογούν την ορθότητα της εφαρμογής του εξοπλισμού, τη συνάφεια της λειτουργίας του και επίσης να ελέγχουν τη συμμόρφωση των εγγράφων σχεδιασμού με τους GOST.
  2. Εξέταση εργασιών εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού. Στο επόμενο στάδιο είναι απαραίτητο να ελέγξετε προσεκτικά την ποιότητα της εγκατάστασης αεραγωγών, αγωγών και άλλου εξοπλισμού.
  3. Αναζητήστε αναλύσεις και ελλείψεις, ελέγχοντας την τρέχουσα κατάσταση. Μετά από έναν προκαταρκτικό έλεγχο, οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν την απόδοση του συστήματος γενικά.

  Κατά τον προσδιορισμό της αιτίας της διακοπής των εμπειρογνωμόνων εξαερισμού θα πρέπει να διεξάγουν μετρήσεις των συνθηκών του αέρα στο διαμέρισμα, να εντοπίσει τα σημεία μη εξουσιοδοτημένη ορόφους κανάλια φυσικό αερισμό με τη χρήση βίντεο ενδοσκόπιο, και να συγκρίνουν τις επιδόσεις με τα δεδομένα σχεδιασμού της ροής του αέρα.

  Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

  Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα μπορεί να μην λειτουργεί σωστά για πολλούς λόγους. Μερικά από αυτά μπορούν να εντοπιστούν αμέσως μετά την επιθεώρηση του τζακιού ή της σόμπας. Για να καταλάβετε γιατί η ώθηση είναι σπασμένη, πρώτα απ 'όλα πρέπει να μελετήσετε τη θέση του σωλήνα. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην πρόσβαση στην οροφή. Εάν η αρχική εξέταση δεν έχει δώσει αποτελέσματα, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλες αιτίες διαταραχών αερισμού στο διαμέρισμα.

  Τις περισσότερες φορές, ο εξαερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω λανθασμένης ροής αέρα μέσα στο δωμάτιο. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί από τα σφραγισμένα παράθυρα. Είναι κατασκευασμένα από μοντέρνους τύπους πλαστικών και διπλών υαλοπινάκων - υλικά που είναι ανθεκτικά και ανθεκτικά, αλλά δεν επιτρέπουν καθόλου αέρα. Μια εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση ξύλινων παραθύρων. Στις ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα αυτό επιλύεται με τη βοήθεια βαλβίδων τροφοδοσίας και την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού.

  Η στεγανότητα των πλαστικών παραθύρων μπορεί να προκαλέσει έλλειψη καθαρού αέρα

  Για τη σωστή λειτουργία του τζακιού ή της σόμπας απαιτείται ροή αέρα προς την κατεύθυνση του δωματίου, καθώς οι αγωγοί εξαερισμού λειτουργούν πολύ πιο ενεργά από την καμινάδα. Σε σωλήνες που έχουν μικρή διατομή, η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται ταχύτερα και βγαίνει προς τα πάνω.

  Ένας άλλος λόγος για το σχηματισμό της αντίστροφης πρόσφυσης σε ένα διαμέρισμα ή εξοχικό σπίτι μπορεί να είναι η παρουσία μιας σκάλας στο κτίριο. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τεράστιος σωλήνας που μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση των ροών του αέρα ακόμη και στους αεραγωγούς. Μια καμπύλη σκάλα επηρεάζει το σύστημα λιγότερο από μια ευθεία σκάλα.

  Ένας παράγοντας στην αποτυχία του εξαερισμού είναι η κουκούλα κουζίνας. Εάν η κουζίνα βρίσκεται κοντά στο τζάκι, είναι δυνατό να σχηματιστεί αντίστροφη ώση. Τα νεότερα μοντέλα μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1200 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα, γεγονός που οδηγεί στην κατάρρευση του δικτύου τζάκι και των σημείων εξαγωγής αέρα.

  Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για την εμφάνιση της αντίστροφης ώσης είναι:

  1. Η συγκεκριμένη θέση του σωλήνα. Εάν βρίσκεται στη ζώνη της σκιάς ανέμου που σχηματίζεται από τα προεξέχοντα μέρη του σπιτιού, μπορεί να υπάρχει παραβίαση της κυκλοφορίας του αέρα.
  2. Ο άνεμος που φυσάει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
  3. Η συσσώρευση στους αεραγωγούς αερισμού ενός μεγάλου αριθμού ψυχρού αέρα και ατμών που εμποδίζουν την κίνηση της ώσης.
  4. Κλείστε τους αεραγωγούς με χιόνι και πάγο.
  5. Η συσσώρευση των συντριμμιών, ο σχηματισμός των φωλιών των πτηνών και οι εναποθέσεις αιθάλης.
  6. Βίδες που πνέουν μέσα σε μεγάλους χώρους, χωριστά σε διαμερίσματα.
  7. Λανθασμένη λειτουργία συστημάτων εξάτμισης, εξοπλισμού συμπιεστών και ανεμιστήρων.

  Βελτιστοποίηση της ρύθμισης του αέρα

  Για να καταλάβουμε γιατί υπάρχει μια αντίστροφη έλξη, πρέπει να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία. Η διακοπή της ισορροπίας του εξαερισμού μπορεί να έχει περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική πίεση, η υγρασία, η δραστηριότητα των ρευμάτων μεταφοράς, η παρουσία ισοθερμίας και η αναστροφή.

  Ένας τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να εγκατασταθεί ένας εκτροπέας - ένας μηχανικός ανεμιστήρας που παράγει καπνό από τον άξονα καμινάδας. Ο αποσβεστήρας μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής στην καμινάδα - με αυτό ρυθμίζεται η αντίστροφη ώση. Συνήθως εγκαθίστανται στον αγωγό καπνοδόχου και στην πόρτα του φούρνου. Μερικές φορές το ερώτημα λύνεται πολύ απλά - απλά ανοίξτε τις πόρτες και αερίστε το δωμάτιο.

  Συχνά, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει εάν η σόμπα ή το τζάκι δεν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσα, μπορεί να συσσωρευτεί βαριά αέρας, η οποία εμποδίζει την κίνηση και ο καπνός μέσα από το τζάκι σφίγγει προς το δωμάτιο. Αν το φαινόμενο συμβαίνει περιοδικά, ο σταθεροποιητής του βυθίσματος για μια καμινάδα θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή του - βελτιστοποιεί την κίνηση του αέρα στον εξαερισμό. Η βαλβίδα ασφαλείας προστατεύει από τις απότομες πτώσεις πίεσης.

  Ως προληπτικό μέτρο, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε την καμινάδα από καιρού εις καιρόν και να εγκαθιστάτε ένα ειδικό τσάι για καθαρισμό. Για την επίλυση των προβλημάτων χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες λύσεις:

  1. Η αφαίρεση του σωλήνα πάνω από τη ζώνη της σκιάς του ανέμου.
  2. Επισκευάστε αν χρειάζεται δομή εξαερισμού.
  3. Δημιουργία ροής καθαρού αέρα.
  4. Διαγραφή καναλιών.
  5. Εκκαθάριση χιονιού και πάγου από κατεψυγμένες περιοχές.
  6. Αλλάξτε τη διάταξη του δωματίου, δημιουργήστε οργανωμένες ροές και τοποθετήστε τις πόρτες.

  Παραβιάσεις στον αερισμό των πολυκατοικιών

  Αντίστροφη έλξη στο διαμέρισμα οδηγεί σε θόλωση των παραθύρων, εμφάνιση υγρασίας και δυσάρεστες οσμές. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη τέτοιων επικίνδυνων ασθενειών όπως το βρογχικό άσθμα και πολλές άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

  Εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι ο εξαερισμός είναι ελαττωματικός, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το ελέγξετε. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο λίγο, πάρτε ένα φύλλο λεπτού χαρτιού και το φέρετε στη σχάρα εξαερισμού. Εάν η ροή του αέρα την έχει προσελκύσει, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αν δεν κρατάει - ο αερισμός είναι σπασμένος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αναπτήρα ή ένα αναμμένο κερί - η φλόγα πρέπει να λυγίσει προς την πλευρά. Σε ζεστό καιρό, ο αέρας γίνεται βαρύτερος, ο άνεμος δεν φυσάει, οπότε ο έλεγχος αυτή τη στιγμή δεν αξίζει τον κόπο.

  Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων δεν έχουν το δικαίωμα να καθαρίζουν τους ίδιους τους αγωγούς εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να καλέσουν ειδικούς. Οι κάτοικοι μπορούν μόνο να αφαιρέσουν τη σχάρα και να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα σκουπίδια με ηλεκτρική σκούπα. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μένει μόνο να στραφούν σε επαγγελματίες.

  Ένας από τους λόγους για την εμφάνιση αντίστροφης έλξης στο διαμέρισμα μπορεί να είναι μη εξουσιοδοτημένος επανασχεδιασμός των γειτόνων. Κατά τη διάρκεια της επισκευής, μπορούν να εμποδίσουν την ανύψωση του αερισμού και να δημιουργήσουν ένα αρνητικό μικροκλίμα και δυσάρεστες οσμές προς παρακείμενα διαμερίσματα.

  Για τη βελτίωση του εξαερισμού χρησιμοποιούνται κλιματιστικά και εξειδικευμένες βαλβίδες τροφοδοσίας. Η ισχύς υπολογίζεται με βάση το μέγεθος του διαμερίσματος. Σε περίπτωση εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να σκεφτείτε τη μόνωση του συστήματος. Η συσκευή μπορεί να κρυφτεί κάτω από το ταβάνι ή να τοποθετηθεί σε τοίχο.

  Σε πολυκατοικίες το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά στον τελευταίο όροφο. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του εξαερισμού. Για την κανονική κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητο να περάσετε τουλάχιστον δύο μέτρα προς την οροφή. Στον τελευταίο όροφο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, έτσι χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι για την απομάκρυνση της περίσσειας αέρα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργούνται ξεχωριστά κανάλια.

  Η ποιότητα του εξαερισμού εξαρτάται από την άνεση της διαβίωσης σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα. Η υπερβολική υγρασία δημιουργεί μια ανθυγιεινή ατμόσφαιρα με ζεστό αέρα. Είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο μόνοι σας. Επομένως, για να καταλάβετε γιατί ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένους ειδικούς. Θα εντοπίσουν τα αίτια της δυσλειτουργίας και θα προσφέρουν μια μεμονωμένη λύση.