Το πρόγραμμα υπολογισμού των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού και υποστήριξης σύμφωνα με το VNIIPO KVM-Smoke

Οι ειδικοί της LLC "Production Association KVM" για την εξυπηρέτησή σας έχουν αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα για τον υπολογισμό του εξαερισμού καπνού εξαγωγής καυσαερίων KVM-Smoke με βάση τις μεθοδολογικές οδηγίες του VNIEPO για το 2013. λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του SP 7.131300.2013.

Εάν έχετε ήδη άδεια, για να χρησιμοποιήσετε τη νέα έκδοση, πρέπει να περάσετε ξανά τη διαδικασία εγγραφής. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει:

 • διαδρόμους και αίθουσες δίπλα στην αίθουσα καύσης ·
 • από αίθουσες διαφορετικών σκοπών.
 • από αίθρια σε περίπτωση πυρκαγιάς που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γκαλερί.
 • από κλειστά υπόγειους και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

2. Υπολογισμός συστημάτων εξαερισμού:

 • στο κλιμακοστάσιο του υπερυψωμένου τμήματος.
 • στο κλιμακοστάσιο του υπόγειου τμήματος.
 • στο φρεάτιο του ανελκυστήρα πάνω από το έδαφος.
 • στον άξονα του ανελκυστήρα του υπόγειου τμήματος.

Το πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν.

Το πρόγραμμα μπορεί να ληφθεί ως εξής:

 1. Κατεβάστε το πρόγραμμα και εγκαταστήστε το.
 2. Μετά την εγκατάσταση, το πρόγραμμα θα ζητήσει άδεια. Η άδεια εκδίδεται ΔΩΡΕΑΝ.
 3. Για να λάβετε μια άδεια είναι απαραίτητο να εγγραφείτε (στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος το κουμπί "Άδεια", στη συνέχεια "Φόρμα Παραγγελίας" - συμπληρώστε (παρακαλώ σημειώστε! Το όνομα της εταιρείας εγγράφεται χωρίς εισαγωγικά), αποθηκεύστε το αρχείο). αποθηκευμένο αρχείο αίτησης που αποστέλλεται στο mail [email protected]
  Αν έχετε ήδη άδεια, πρέπει να υποβάλλετε εκ νέου αίτηση για τη χρήση της νέας έκδοσης.
 4. Λόγω της μεγάλης ροής όσων επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια, το αίτημά σας θα υποβληθεί σε επεξεργασία εντός μερικών ημερών.
 5. Ο ειδικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα σας εκδώσει άδεια.


Ο χρόνος για την απόκτηση άδειας μπορεί να είναι έως και 7 ημέρες σε σχέση με μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Αν σε μια εβδομάδα δεν σας έρχονται σε επαφή οι ειδικοί μας, καλέστε τον εαυτό σας, ίσως το αίτημά σας δεν πέρασε.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα υπολογισμού είναι ένα νέο προϊόν, θα είμαστε πολύ ευγνώμονες αν αφήσετε τις επιθυμίες σας, σχόλια, σχόλια και ευχαριστίες σε ένα ειδικό γραμματοκιβώτιο.

Norm P.B.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

καυσαερίων

καυσαερίων

Γεια σε όλους τους αναγνώστες του Blog και των συνεργατών μας στο κατάστημα! Με πολλά αιτήματα, σήμερα, σας προσφέρουμε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε το πρόγραμμα, το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το κόστος και την πολυπλοκότητα της οργάνωσης του συστήματος απομάκρυνσης καπνού στη μονάδα σας. Είναι αυτονόητο ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα υπολογισμού του συστήματος απομάκρυνσης καπνού δεν θα σας δώσει το αποτέλεσμα της θέσης του κόστους των υλικών και του εξοπλισμού και των εργασιών εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία. Φυσικά όχι. Ωστόσο, το προτεινόμενο πρόγραμμα υπολογισμού του συστήματος απομάκρυνσης καπνού θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε τις παρακάτω λειτουργίες:

1. να υπολογίζει ανεξάρτητα, εισάγοντας τα αρχικά δεδομένα των διαστάσεων και του προορισμού του δωματίου ή των διαστάσεων του ανοίγματος της διαδρομής εκκένωσης, τέτοιες καθοριστικές θέσεις όπως ο ρυθμός ροής καπνού ή αέρα σε kg / ώρα ή m3 / ώρα.

2. Προσδιορίστε την εκτιμώμενη επιφάνεια των φύλλων πόρτας για τα φυσικά καυσαέρια με φυσική μέθοδο αφαίρεσης καπνού.

3. Προσδιορίστε τη ροή του αέρα για την παροχή της πύλης στον προθάλαμο, τον φρεάτιο του ανελκυστήρα ή μια μη μολυσμένη σκάλα, κατά την οργάνωση ενός συστήματος back-up

Επιπλέον όλα είναι απλά. Μετά τα αποτελέσματα των υπολογισμών που αναφέρονται, μπορείτε να επικοινωνώντας με τον τιμοκατάλογο και κατάλογο πώληση της εταιρείας του εξοπλισμού εξαερισμού, χωρίς προβλήματα, ξέρετε το κόστος του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτούνται για την οργάνωση του συστήματος πυροπροστασίας σας. Ιδιαίτερα πολύτιμη αυτό το πρόγραμμα είναι ο υπολογισμός των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού θα είναι για τους μηχανικούς, τεχνικούς και μηχανικούς σχεδιασμού που είναι κυριολεκτικά «στο γόνατο», με την παρουσία των τιμοκαταλόγων και των καταλόγων της εταιρείας-παραγωγούς, σε 10-15 λεπτά, θα είναι σε θέση να υπολογίσει και να αναφέρουν τον ιδιοκτήτη του αντικειμένου της τιμής αγοράς του θέματος και ενδεχομένως να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αφαίρεσης καπνού ή ένα back-up με αέρα.

Λίγα λόγια για το prog..... Το πρόγραμμα για τον υπολογισμό του συστήματος απομάκρυνσης καπνού παρουσιάζεται σε μορφή Excel. Το παράθυρο ανοίγματος χωρίζεται σε σελίδες με καρτέλες γεμάτες με ανεξάρτητα προγράμματα υπολογισμού.

Η σύνθεση των καρτελών έχει ως εξής:

1. Η ζώνη καπνού. Σε αυτήν την καρτέλα, υπολογίζεται η συνολική επιφάνεια των πτερυγίων καπνού, όταν ο καπνός απορρίπτεται φυσικά.

2. Η ζώνη. Αυτή η καρτέλα υπολογίζει την κατανάλωση καπνού για διαφορετικές θερμοκρασίες από μια περιοχή πυρκαγιάς ή καπνού μέχρι 1600 m2 σύμφωνα με το SNiP 2.04.05-91.

3. Trans. Σε αυτήν την καρτέλα, ο υπολογισμός του κόστους καπνού για το όφελος

4. Κορ. Σε αυτήν την καρτέλα, ο υπολογισμός της κατανάλωσης καπνού και αέρα από το διάδρομο βάσει των διαστάσεων της πόρτας εκκένωσης.

5. Υπάρχει ένα φράγμα. Υπολογισμός του αέρα για τροφοδοσία στην πύλη φανός σε m3 / h, κατά την οργάνωση του συστήματος τροφοδοσίας αέρα στην πύλη ανατροπής.

6. LC "A". Υπολογισμός εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στον κόμβο "A" για 2 ανελκυστήρες.

7. LC "B". Υπολογισμός εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στον κόμβο "B" για 2 ανελκυστήρες.

8. LK "B". Υπολογισμός εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στον κόμβο "B" για 2 ανελκυστήρες.

9. LC "G". Υπολογισμός του εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στο "G"

10. "Β" από τους αγώνες. Υπολογισμός της ροής του υπαίθριου αέρα μέσω του κόμβου "B", για 2 ανελκυστήρες με σχισμή

11. Προστασία των θυρών. Κατανάλωση καπνού από τις συνθήκες προστασίας των θυρών εξόδων έκτακτης ανάγκης (σε P περισσότερο από 12 μέτρα)

12. Πλήρωση με καπνό. Υπολογισμός του χρόνου πλήρωσης του δωματίου με καπνό και υπολογισμός του χρόνου εκκένωσης από τον προστατευόμενο χώρο

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να περιγράψουμε με ακρίβεια πώς το πρόγραμμα υπολογίζει τα απαιτούμενα δεδομένα των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού. Είναι απλό - ξεκινήστε τα αρχικά δεδομένα στα παράθυρα πηγής του προγράμματος και δείτε το αποτέλεσμα στα αποτελέσματα. Αυτό είναι όλο. Μπορείτε να κάνετε λήψη του προγράμματος κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο για τον υπολογισμό του συστήματος αφαίρεσης καπνού. Αυτό είναι ένα αρχείο PAP, αποσυσκευασία και λήψη του αρχείου Excel. Χρησιμοποιήστε το για υγεία και δωρεάν.

Αυτό ολοκληρώνει το άρθρο "πρόγραμμα για τον υπολογισμό του συστήματος καυσαερίων καπνού". Θα ήμουν χαρούμενος αν σε αυτό το άρθρο μάθατε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό σας. Αντιγράψτε το άρθρο για δημοσίευση σε άλλους πόρους στο Διαδίκτυο Εξουσιοδοτώ μόνο εάν διατηρηθούν όλοι οι ακόλουθοι σύνδεσμοι προς τον ιστότοπό μας, σας προτείνω να διαβάσετε άλλα άρθρα του ιστολογίου μας στους συνδέσμους:

Πεδίο εφαρμογής και μέθοδοι επιλογής των συστημάτων αφαίρεσης καπνού

Ο εξαερισμός κατά του καπνίσματος αποτελεί μέρος της πυρασφάλειας των κτιρίων. Η έγκαιρη απομάκρυνση του καπνού επιτρέπει στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν μια επικίνδυνη περιοχή, παρέχει μερικά λεπτά που σώζουν ζωές. Εκφορτώνει προϊόντα καύσης εκτός του κτιρίου, καθαρίζει τις κύριες εξόδους και τις εξόδους έκτακτης ανάγκης από τον καπνό. Σε μεγάλα πολυώροφα κτίρια, ο υπολογισμός του εξαερισμού καπνού πραγματοποιείται σε μπλοκ: το συγκρότημα χωρίζεται σε διάφορα διαμερίσματα, ένα σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης έχει σχεδιαστεί για κάθε ένα.

Γενικές διατάξεις

Στην αρχή της επισκόπησής μας, θα δώσουμε μερικές έννοιες που χρησιμοποιούνται σε έργα και τεχνικές προδιαγραφές για συστήματα καπνού:

 1. Η αφαίρεση καπνού είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν ένα κτίριο καύσης.
 2. Η ζώνη καπνού είναι μια περίμετρος με επιφάνεια που δεν υπερβαίνει τα 3.000 m 2. Στο πρώτο στάδιο της καύσης, αφαιρείται ένας επαρκής όγκος καπνού για την ασφαλή εκκένωση των ανθρώπων.
 3. Συσκευή λήψης καπνού - μέσα από αυτό τα προϊόντα καύσης αφαιρούνται στον εξαερισμό ή έξω. Είναι κατασκευασμένα από μέταλλο υψηλής σκλήρυνσης.
 4. Ένα μείγμα πυροπροστασίας είναι ένας συνδυασμός σκόνης και καύσης αέρα υπό πίεση μικρότερη από 5 kPa.
 5. Η δεξαμενή καπνού είναι μια θέση καύσης, περιφραγμένη από όλες τις πλευρές με κουρτίνες αέρα. Υπολογίζεται σε ύψος 2.500 mm από το δάπεδο.
 6. Η βαλβίδα της καθυστέρησης της φωτιάς - είναι τοποθετημένη σε κοινόχρηστες γραμμές αέρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, αποτρέπει την εξάπλωση καπνού, εμποδίζοντας την ελεύθερη ανταλλαγή αέρα μεταξύ των χώρων.
 7. Απομάκρυνση των προϊόντων καύσης με φυσικό τρόπο - εξόρυξη χωρίς μηχανικό κίνητρο λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας εκτός και εντός του κτιρίου.
 8. Η απομάκρυνση των προϊόντων καύσης με μηχανικά μέσα είναι η ίδια, αλλά με τη βοήθεια ανεμιστήρων. Βασίζεται στον υπολογισμό της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα.
 9. Πίνακας ελέγχου - χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των παραμέτρων του συστήματος εξάτμισης καπνού.

Κανονιστικές απαιτήσεις

Η καταπολέμηση της ρύπανσης από τον καπνό είναι μια σύνθετη άσκηση που αποτελείται από θεωρητικά και πρακτικά μέρη, με τη λειτουργία της να απομακρύνει τον καπνό από τις διαδρομές εκκένωσης, καθώς και ολόκληρο το κτίριο. Το έργο του συγκροτήματος στοχεύει στη διάσωση ανθρώπων, τη βελτίωση των συνθηκών για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών απωλειών.

Όλες οι απαιτήσεις για την προστασία από τον καπνό περιγράφονται λεπτομερώς στην κανονιστική τεκμηρίωση. Αυτό SNIP 21-01-97 * "Πυρασφάλεια των κτιρίων και των κατασκευών"? SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός". Πολλές χρήσιμες πληροφορίες παρουσιάζονται στον "Υπολογισμό του ορισμού των κύριων παραμέτρων του εξαερισμού χωρίς καπνό των κτιρίων: μέθοδος, συστάσεις προς το SP 7.13130.2013". Μόσχα: VNIIPO, 2013.

Διάταξη των στοιχείων του συστήματος

Ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του κτιρίου, το σύστημα κατά του καπνού μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Αυτόματο σύστημα αφαίρεσης καπνού από όλους τους χώρους ή τους διαδρόμους.
 2. Σύστημα απελευθέρωσης υπολειμματικών προϊόντων καύσης και αερίων μετά τον εντοπισμό της πηγής.
 3. Τοπικές εγκαταστάσεις που παρέχουν πλήρη κάθαρση των σκαλοπατιών.
 4. Παροχή αέρα σε σκάλες, άξονες ανύψωσης, αίθουσες.

Απομάκρυνση των προϊόντων της καύσης πραγματοποιείται από τους δύο τύπους εγκαταστάσεων: υπαίθριους χώρους με τους επισκέπτες, όπου υπάρχουν παράθυρα και τις πόρτες, αλλά δεν υπάρχουν ειδικά ανοίγματα για την απομάκρυνση του καπνού? κλειστούς άξονες ανελκυστήρων, σκάλες, χωρίς φυσική πηγή φωτός, αλλά με ειδικά ανοίγματα.

Μηχανισμοί καπνίζουν για διάφορους λόγους δεν μπορούν να προβλεφθούν στο έργο: μια χειμερινή ώρα για αυτό εκκένωση από το απώτατο / υψηλότερο σημείο του κτιρίου πρέπει να είναι μικρότερη από τη διευθέτηση του χρόνου του σε ύψος 2500 mm από το δάπεδο (εργασίας ή καθιστικό).

Εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, στη συνέχεια, με σχεδιασμένο μηχανισμό εξαερισμού της - περιλαμβάνεται μετά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς.

Στα οικιστικά κτίρια και στα κτίρια, οι λύσεις χωροταξικού σχεδιασμού σχεδιάζονται κατά τρόπο που να επιταχύνει τη διαδικασία της σωτηρίας των ανθρώπων και να εξασφαλίσει το έργο της υπηρεσίας διάσωσης. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, υπάρχουν πολλά βασικά κυκλώματα για τη συσκευή των μη καπνιστών κλιμακοστασίων:

 • H1 - έξοδος μέσω του διαδρόμου με σύστημα καυσαερίων.
 • H2 - άμεση παροχή αέρα. Προλαμβάνει τον καπνό.
 • H3 - η έξοδος είναι εξοπλισμένη με μια πύλη tambour με ανεξάρτητη υποστήριξη.

Για να σώσετε ανθρώπους, οι εγκαταστάσεις που αρχίζουν να λειτουργούν στο πρώτο στάδιο της πυρκαγιάς είναι αποτελεσματικές, όταν όλες οι διαδρομές διαφυγής είναι ανοικτές. Τα ακόλουθα στοιχεία εγκαθίστανται στα κτίρια:

 • Αφαίρεση καπνού από τους κωφούς διαδρόμους χωρίς φυσικό φως, καθώς και εξωτερικά κτίρια.
 • Για αντικείμενα με ύψος μεγαλύτερο από 28 μέτρα, παρέχεται ένα σύστημα για την αφαίρεση καπνού από διαδρόμους και αίθουσες, καθώς και για την παροχή αέρα στους κλιμακοστάσιους, στους άξονες ανύψωσης και στους εκκεντροφόρους.
 • Εγκαταστάσεις αυτοματοποιημένης προστασίας υπόγειων τμημάτων οικιστικών κτιρίων, καθώς και αεροπορικής υποστήριξης για τάφοι.

Οι υπολογισμοί λαμβάνουν υπόψη την ένταση και τον όγκο της εξέλιξης του καπνού, εξαρτώνται από το στάδιο της καύσης, την περιοχή πυρκαγιάς και τα υλικά εξωτερικών και εσωτερικών τελειωμάτων. Επίσης, οι σχεδιαστές δίνουν προσοχή στην υπολογισμένη πυκνότητα και τοξικότητα των προϊόντων καύσης. Για παράδειγμα, η καύση πλαστικής επένδυσης σε χώρους γραφείων συνδέεται με την απελευθέρωση επικίνδυνου αερίου σε τεράστιους όγκους.

Ορισμός παραμέτρων συστήματος

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού κατά του καπνού, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν δύο μεθόδους παροχής αποδεκτών συνθηκών εκκένωσης:

 1. Δημιουργία ζώνης χωρίς καπνό στο κάτω μέρος του δωματίου.
 2. Η συσκευή απομάκρυνσης καπνού από τις διαδρομές εκκένωσης και τις γειτονικές, φωτιές εγκαταστάσεις.

Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από δύο κύριες παραμέτρους:

 • P - η περίμετρος της ζώνης που καλύπτεται από τη φωτιά, στο πρώτο στάδιο της εξάπλωσης της φωτιάς.
 • Y - ύψος από το δάπεδο έως το επίπεδο καπνού. Η αποκαλούμενη "ζώνη της ζωής".

Παρέχοντας μια μη καπνιστή περιοχή στο κάτω μέρος του δωματίου

Η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιείται όταν η περίμετρος φωτιάς στην αρχική φάση δεν υπερβαίνει τα 12 000 mm και το ύψος της καπνισμένης περιοχής είναι μικρότερο από 4 000 mm. Για παράδειγμα, καπνίστε από μια σόμπα ή άλλη τοπική πηγή. Βασίζεται στη διαφορά ισορροπίας: αφενός, ο όγκος καπνού που προέρχεται από την πηγή καύσης στον χώρο μεταξύ της οροφής και του δαπέδου, από την άλλη - ο όγκος των προϊόντων καύσης που αφαιρούνται μέσω του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ο όγκος του αέρα που αφαιρείται με εξαερισμό με φυσικό κίνητρο ή μηχανικά πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το δυναμικό που είναι δυνατό από την καύση. Στη συνέχεια, υπάρχει ελεύθερη ζώνη μεταξύ του δαπέδου και της οροφής, το ύψος του οποίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2500 mm.

Εξασφάλιση της μη καπνιστότητας των οδών εκκένωσης και των παρακείμενων χώρων

Η προσέγγιση ισχύει όταν η περίμετρος της φωτιάς υπερβαίνει τα 12 000 mm. Δηλαδή, το πυροσβεστικό κέντρο απεριόριστου μεγέθους, και να δημιουργήσει ένα στρώμα καθαρού αέρα μεταξύ του δαπέδου και της οροφής είναι αδύνατο. Στη συνέχεια δημιουργούνται ζώνες εντελώς απαλλαγμένες από καπνό. Μπορούν να είναι διάδρομοι εκκένωσης, σκάλες και πορείες, κρουνούς τάφρους, άξονες ανύψωσης.

Η διαδικασία υπολογισμού βασίζεται στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του εισερχόμενου αέρα και του αέρα που αφαιρείται. Τοποθετούνται ισχυροί ανιχνευτές καπνού ή η είσοδος / έξοδος μπλοκάρεται από τις κουρτίνες.

Υπολογισμός των παραμέτρων για τον αερισμό των κλιμακοστασίων

Για ακριβή υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη η εσωτερική πίεση. Μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του κτιρίου:

 • Σκάλες στο υπερυψωμένο τμήμα του κτιρίου που δεν έχουν επικοινωνία δαπέδου με την κύρια κατασκευή.
 • Σκάλες στο υπερυψωμένο τμήμα του κτιρίου, με έξοδο σε κάθε όροφο.
 • Σκάλες στο υπόγειο τμήμα του κτιρίου. Σύμφωνα με τους κανόνες, είναι εξοπλισμένα με μια πρόσθετη έξοδο, απομονωμένη από την κύρια αίθουσα, στο επίπεδο του πρώτου ορόφου.

Στη συνέχεια προσδιορίζεται ο όγκος του αέρα που εξέρχεται από τα δομικά ανοίγματα. Σε αυτούς τους υπολογισμούς, χρησιμοποιείται μια πολύπλοκη μαθηματική εξάρτηση, έτσι οι αρμόδιοι σχεδιαστές χρησιμοποιούν προγράμματα υπολογιστών, τα οποία διευκολύνουν σημαντικά τον υπολογισμό.

Μεγάλη σημασία έχει η διαφορά πίεσης μεταξύ των ορόφων: αν είναι μεγαλύτερη από 150 Pa, τότε η σκάλα διαιρείται σε ζώνες, το καθένα - με το σύστημα προστασίας από καπνό. Για κάθε ζώνη υπάρχει διαρρύθμιση παροχής αέρα διανομής. Εάν η πίεση ύψους μεταβληθεί ασήμαντα, προτιμάται η κεντρική τροφοδοσία από πάνω.

Σύστημα καπνού ενός πολυώροφου κτιρίου

Προστασία κατά της εξάπλωσης του καπνού σε πολυώροφα κτίρια - μια προβληματική περιοχή για τους σχεδιαστές: Οι ρωσικές κανόνες και τα πρότυπα έχουν αναπτυχθεί για την πυροπροστασία των κτιρίων, ύψος μικρότερο από 75 μέτρα, έτσι και τώρα οι ειδικοί πρέπει να προσαρμόσουν τις ξεπερασμένες κανόνες για τη σύγχρονη τεχνικά έργα. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα επιτυχημένη σε αυτή την μη κερδοσκοπική ένωση μηχανικών (ABOK).

Άξονας ανύψωσης

Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκκενώσει τους ανθρώπους, τότε ο ανελκυστήρας υποδεικνύεται από ένα ειδικό σημάδι - δείχνει τη δυνατότητα του μηχανισμού να λειτουργεί σε μια ανώμαλη κατάσταση.

Για τα κτίρια μέχρι 7-9 ορόφους, η παροχή αέρα στον άξονα του ανελκυστήρα πραγματοποιείται από έναν ανεμιστήρα σε ένα σύστημα από πάνω προς τα κάτω, αυτή είναι η παραδοσιακή μέθοδος αφαίρεσης καπνού λόγω της ισορροπίας πίεσης. Αλλά δεν ισχύει για πολυώροφα κτίρια. Το ορυχείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πλήρης κάλυψη, αλλά στη συνέχεια οι ανελκυστήρες μετά τον συναγερμό είναι απενεργοποιημένοι.

Στο σύστημα απομάκρυνσης καπνού ενός πολυώροφου κτιρίου, 20-25 ορόφων, εφαρμόζεται μια άλλη προσέγγιση: ένας ανεμιστήρας δεν θα αντιμετωπίσει το έργο εξισορρόπησης των πιέσεων ή τη δημιουργία ανέμων που είναι απαράδεκτες στην ταχύτητα του ανέμου. Ως εκ τούτου, οι μηχανικοί συνέχισαν τη διαίρεση του ορυχείου σε κατακόρυφα τμήματα, κάθε ένα από τα οποία καθιερώνει ένα αυτόνομο σύστημα.

Σκάλες

Το σύστημα απομάκρυνσης καπνού στα κλιμακοστάσια εξαρτάται από τον αριθμό των ορόφων: για τα κτήρια έως 7-9 ορόφους χρησιμοποιείται κλασικό, όταν σε κάθε όροφο υπάρχουν εγκατεστημένοι εκτροπείς συνδεδεμένοι σε μία κάθετη γραμμή. Στην απόσταση μηχανής του χώρου ανελκυστήρα, είναι τοποθετημένος ένας ανεμιστήρας, ο οποίος ενεργοποιείται όταν ενεργοποιούνται οι αισθητήρες.

Στα πολυώροφα κτίρια, οι σχεδιαστές πήγαν με διαφορετικό τρόπο: χρησιμοποιούν κλιμακοστάσια τρίτου τύπου χωρίς καπνό, είναι εφοδιασμένα με εκκένωση φράγματος με εντατική υποστήριξη αέρα. Ακριβώς ο υπολογισμός των παραμέτρων των ανεμιστήρων για το τύμπανο στις ομοσπονδιακές προδιαγραφές και κανόνες (NP) δεν είναι.

Στην πράξη, οι μηχανικοί επιλέγουν τη μέθοδο που βασίζεται στον όγκο του δωματίου και στο μήκος των αεραγωγών. Σε πολυώροφα κτίρια, όπου υπάρχουν πολλές πύλες ταμπών, χρησιμοποιείται ένα σχήμα από διάφορες συσκευές τροφοδοσίας: οι απώλειες πίεσης μέσω των σχισμών στους αεραγωγούς εξαερισμού μειώνονται και η χωρητικότητα σχεδιασμού μειώνεται.

Ας συνοψίσουμε τα αποτελέσματα

Το αυτόνομο σύστημα αφαίρεσης καπνού είναι εγκατεστημένο με μία ζωή εξοικονόμησης. Είτε πρόκειται για εμπορικό κέντρο είτε για πολυκατοικία, η εκκένωση των επισκεπτών πρέπει να περάσει γρήγορα και με ελάχιστες απώλειες. Το έργο των υπηρεσιών διάσωσης εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα της σηματοδότησης και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πυρόσβεσης.

Η εταιρεία "Mega.ru" θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων στον τομέα της σχεδίασης συστημάτων για την αυτόματη αφαίρεση καπνού. Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, καθώς και για επαγγελματικές συμβουλές, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο και άλλα κανάλια επικοινωνίας που αναφέρονται στη σελίδα "Επαφές".

Παράδειγμα υπολογισμού καυσαερίων με τη μέθοδο του 2013

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Μέρος 4

Αυτή η δημοσίευση έχει κατασκευαστεί με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, και περιέχει παρατηρήσεις σχετικά με τα κύρια σημεία SP 7.13130.2013 «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού. Απαιτήσεις πυρασφάλειας,» SP 154.13130.2013 «Built-in υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Απαιτήσεις πυρασφάλειας» και άλλα πραγματωθούν κανονιστικά έγγραφα στην πυρκαγιά ασφάλεια.

Ερωτήσεις ζητήθηκαν από ειδικούς στις εκδηλώσεις του NP "ABOK" (webinar και master classes "Νέες κανονιστικές απαιτήσεις για την πυρασφάλεια κατοικιών και δημόσιων κτιρίων"). Απαντώντας σε ερωτήσεις ήταν ο BBKolchev, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντοχής στη Φωτιά των Δομικών Έργων και του Μηχανικού Εξοπλισμού των Κτιρίων του VNIIPO EMERCOM της Ρωσίας.

Η σημασία του θέματος, ο προσανατολισμός προς την πρακτική εφαρμογή των πληροφοριών, καθώς και η κατάλληλη μορφή καθιστούν αυτή την έκδοση αναντικατάστατη για τους ειδικούς.

Πρόλογος

Η δημοσίευση συνεχίζει την ίδια σειρά των πρακτικών συστάσεων που δημοσιεύθηκαν το 2010-2012 και προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον στους αναγνώστες. Η δημοσίευση είναι κατασκευασμένο με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, και περιέχει παρατηρήσεις σχετικά με τα κύρια σημεία SP 7.13130.2013 «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού. Απαιτήσεις πυρασφάλειας,» SP 154.13130.2013 «Built-in υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Απαιτήσεις πυρασφάλειας» και άλλα πραγματωθούν κανονιστικά έγγραφα σχετικά με την πυρασφάλεια.

Ερωτήσεις ζητήθηκαν από ειδικούς στις εκδηλώσεις του NP "ABOK" (webinar και master classes "Νέες κανονιστικές απαιτήσεις για την πυρασφάλεια κατοικιών και δημόσιων κτιρίων"). Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον B.Kolchev, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντοχής στη Φωτιά των Δομικών Έργων και του Μηχανικού Εξοπλισμού των Κτιρίων του VNIIPO EMERCOM της Ρωσίας.

Ο συντάκτης των απαντήσεων στις ερωτήσεις δεν έχει καμία σχέση με τα διαφημιστικά υλικά που δημοσιεύθηκαν στη δημοσίευση.

Η σημασία του θέματος, ο προσανατολισμός προς την πρακτική εφαρμογή των πληροφοριών, καθώς και η κατάλληλη μορφή καθιστούν αυτή την έκδοση αναντικατάστατη για τους ειδικούς. Ταυτόχρονα, η προτεινόμενη συλλογή δεν αποτελεί κανονιστικό έγγραφο. Οι ερωτήσεις αφορούν ειδικά σχέδια και οι απαντήσεις έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Γενικά Θέματα

Η ερώτησή σας

Κατά τη διάσπαση ενός κτιρίου μιας τάξης λειτουργικού κινδύνου πυρκαγιάς σε οριζόντια διαμερίσματα πυρκαγιάς (από τα δάπεδα), επιτρέπεται η σύνδεσή τους με κοινές κλίμακες και ανελκυστήρες; Εάν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Απάντηση

Η SNIP 21-01-97 * «Πυρασφάλεια των κτιρίων και κατασκευών», η οποία ήταν σε ισχύ μέχρι την έκδοση του ομοσπονδιακού νόμου της 22 Ιουλίου 2008 N 123-FZ «τεχνικοί κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας», αναφέρεται ότι τα μέρη των κτιρίων των διαφόρων λειτουργικών Οι προορισμοί κατά τον διαχωρισμό τους με φράγματα πυρκαϊάς πρέπει να έχουν ξεχωριστές εξόδους εκκένωσης. Το ίδιο ισχύει για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η απαίτηση αυτή μεταφέρθηκε στο ομοσπονδιακό νόμο Ν 123-FZ, αλλά με την έκδοση του ομοσπονδιακού νόμου της 10, Ιουλίου του 2012 Ν 117-FZ «σχετικά με τροποποιήσεις του ομοσπονδιακού νόμου» τεχνικοί κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας «έχει αφαιρεθεί και είναι τώρα πουθενά περιέχεται. Η νέα έκδοση της κοινής επιχείρησης 1,13130, η οποία τώρα βρίσκεται στο στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης, θα πρέπει να δείτε ένα αρχείο με το μέρος του κτιρίου των διαφόρων λειτουργικών σκοπούς, που χωρίζονται από τα εμπόδια φωτιά, πρέπει να έχει ξεχωριστές εξόδους κινδύνου. Στην περίπτωση αυτή, όσον αφορά ορισμένους τύπους κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων, όπως κινηματογράφοι, οι κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις της ειδικής διάταξης των εξόδων κινδύνου είναι αυτή τη στιγμή. Επομένως, κατά το σχεδιασμό, δώστε προσοχή σε αυτό.

Η ερώτησή σας

Ποια είναι τα κανονιστικά έγγραφα που πρέπει να καθοδηγηθούν στο σχεδιασμό της είσοδος στην κατασκευή σε συνδυασμό με την κατάργηση του άρθρου 67 του ομοσπονδιακού νόμου της 22ας Ιουλίου 2008 N 123-FZ "Τεχνικοί κανονισμοί για τις απαιτήσεις πυρασφάλειας";

Απάντηση

Η νέα έκδοση του SP 4.13130.2013 «συστήματα πυροπροστασίας. Η μείωση της εξάπλωσης της φωτιάς για την προστασία του φακού. Οι απαιτήσεις για το σχεδιασμό χώρου και σχεδιαστικές λύσεις» εμφανίστηκε τμήμα 8, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις απαιτήσεις για δρόμους και εισόδους.

Η ερώτησή σας

Πώς ρυθμίζεται η τοποθέτηση ζωνών σε πραγματικές καταστάσεις πυρκαγιάς; Πώς να καθοδηγηθείτε από έναν τεχνολόγο;

Απάντηση

Αρχικά, η χωροθέτηση πραγματοποιείται μέσω διαμερισμάτων πυρκαγιάς, καθώς αποτελούν αυτόνομα τμήματα του κτιρίου. Ο κανόνας είναι κατασκευασμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε η φωτιά να μην θεωρείται ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα τμήματα πυρκαϊάς, με μια σπάνια εξαίρεση, για παράδειγμα, εάν το κτίριο είναι αρκετά μεγάλο.

Αν μια πυρκαγιά εμφανίζεται στην εξαερισμού διάδρομο, προστατευμένο σύστημα καπνό εξάτμισης, αρχίζει να λειτουργεί το σύστημα του διαδρόμου - εξαγωγής και προμήθειας - η οποία προβλέπει αποζημίωση, και περιελάμβανε ένα σύστημα με βεντιλατέρ καπνού, η οποία παρέχει αέρα για να nezadymlyaemuyu σκάλα και ασανσέρ άξονες επικοινωνεί με έναν διάδρομο.

Εάν πρόκειται για ένα δωμάτιο και ένα σύστημα που προστατεύει αυτή την προϋπόθεση, τότε αυτό το σύστημα πρέπει να κερδίσει. Εάν το δωμάτιο έχει πρόσβαση στο διάδρομο, προστατεύεται από το σύστημα, τότε το σύστημα στο διάδρομο είναι ενεργοποιημένο. Και περαιτέρω κατά μήκος των οδών εκκένωσης, εάν περιέχουν συστήματα ανεφοδιασμού χωρίς καπνό τροφοδοσίας, δηλ. συστήματα στις σκάλες, περιλαμβάνονται οι άξονες ανύψωσης.

Δεν έχει νόημα να τρέχετε ταυτόχρονα όλα τα συστήματα αερισμού καπνού εξάτμισης του χώρου πυρκαγιάς. Το σύστημα τίθεται σε λειτουργία μόνο στο δωμάτιο όπου συνέβη η πυρκαγιά, εάν υπάρχει ένας τέτοιος χώρος με σύστημα και στον διάδρομο που βρίσκεται στις διαδρομές εκκένωσης από αυτό το δωμάτιο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το ερώτημα, φυσικά, μπορεί να απαντηθεί με τη μορφή ενός συγκεκριμένου έργου, ενός συγκεκριμένου θέματος και ενός συγκεκριμένου κτιρίου.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε τον εξαερισμό τροφοδοσίας για γενικό εξαερισμό ως εξαερισμό καπνού;

Απάντηση

Μπορείτε. Ακολουθήστε τις διατάξεις του τμήματος 7 του SP 7.13130.2013 και σχεδιασμένα συνδυασμένα συστήματα.

Η ερώτησή σας

Εάν υπάρχει ένας αποσβεστήρας πυρκαγιάς σε κάθε ανιχνευτή καπνού, είναι δυνατόν να μην εγκαταστήσετε τη βαλβίδα στον ανεμιστήρα;

Απάντηση

Ναι. Ωστόσο, δεν έχει νόημα να βάλουμε μια βαλβίδα σε κάθε ανιχνευτή καπνού αν αυτές οι συσκευές λειτουργούν σε μια κοινή ζώνη καπνού. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μία βαλβίδα στη θέση συναρμολόγησης στη θέση σύνδεσης με τον κάθετο συλλέκτη.

Η ερώτησή σας

Τι διακρίνει το πυροσβεστικό τμήμα από το χώρο πυρκαγιάς; Ολόκληρο το κτίριο του νηπιαγωγείου έχει ένα χώρο φωτιά (σημάδια 0.000 και +3.300), ενώ το υπόγειο χωρίζεται σε δύο πυροσβεστικές μονάδες. Πρέπει να εκτελείται γενικός αερισμός για διαφορετικά διαμερίσματα;

Απάντηση

Το SP 7.13130.2013 απαιτεί την παροχή ανεξάρτητων συστημάτων προστασίας από καπνό για διαφορετικά διαμερίσματα πυρκαγιάς του κτιρίου. Στις ενότητες αυτού του εγγράφου δεν λέει. Από πού προέρχεται η ανάγκη διαμέρισης; Ο ομοσπονδιακός νόμος της 22ας Ιουλίου 2008 N 123-FZ «τεχνικοί κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας» έχει ένα ρεκόρ της συνολικής έκτασης των ανοιγμάτων στη φωτιά εμπόδια που χωρίζουν το κτίριο σε φωτιά διαμερίσματα που δεν υπερβαίνει το 25% της περιοχής του φράγματος πυρός. Συχνά, ειδικά σε εμπορικά κέντρα, σε κτίρια που περιέχουν αίθρια, περάσματα, είναι αδύνατο να εκπληρωθεί αυτή η απαίτηση. Ως εκ τούτου, οι προγραμματιστές των ειδικών τεχνικών προδιαγραφών (CTS) πηγαίνετε στο κόλπο, την περαιτέρω διαίρεση του κτιρίου μέσα σε ένα διαμέρισμα πυρκαγιάς στο τμήμα φωτιά, κατά την οποία όλα τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών που προβλέπονται για το διαμέρισμα φωτιά, αλλά συμμορφώνονται με τις διατάξεις του ομοσπονδιακού νόμου Ν 123-FZ ότι η συνολική έκταση τα ανοίγματα στα φράγματα πυρκαϊάς, που χωρίζουν το κτίριο σε διαμερίσματα πυρκαϊάς, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 25% της περιοχής του φράγματος πυρκαγιάς.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί η απουσία αερισμού προστασίας από τον καπνό υπολογίζοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς;

Απάντηση

Η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των υπολογιζόμενων τιμών κινδύνου πυρκαγιάς σε κτίρια, κατασκευές και δομές διαφόρων κατηγοριών λειτουργικών πυρκαγιών το 2012 προκάλεσε αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής περιορισμού στο πεδίο εφαρμογής του εγγράφου. Συγκεκριμένα, η μεθοδολογία έχει παύσει να εφαρμόζεται στις πολυκατοικίες (F.1.3), στα νηπιαγωγεία και στα ιατρικά νοσοκομεία (F.1.1). Σε σχέση με αυτό, τι συνέβη; Δεν υπάρχουν αρκετά στατιστικά στοιχεία σχετικά με το χρόνο καθυστέρησης για την έναρξη της εκκένωσης. Οι μελέτες αυτές διεξάγονται μόνο και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που θα μπορούσαν να προσδιοριστούν στα κανονιστικά έγγραφα. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι είναι δυνατό να αποφασιστεί εάν θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις της ΚΕ ή να δικαιολογηθεί η υποχώρηση με τον υπολογισμό του κινδύνου, όχι για όλα τα κτίρια. Όσον αφορά τους Φ.1.3 και Φ.1.1, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί επιτρέπεται να ληφθεί υπόψη η παρουσία του συστήματος εξαερισμού καπνού κατά ένα συντελεστή 0,8 μόνο αν το σύστημα είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των εγγράφων πυρασφάλειας, ιδίως ΚΕ 7.13130.2013. Εάν δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του εγγράφου, είναι απαραίτητο να οριστεί σε 0. Το γεγονός είναι ότι όταν καθοδηγούνται διαδικασία για τον καθορισμό των τιμών του κινδύνου πυρκαγιάς σε κτίρια, κατασκευή και τις δομές των διαφόρων κατηγοριών των λειτουργικών κινδύνων πυρκαγιάς, δεν μπορείτε να προβάλει το μόνο μέρος του συστήματος εξαερισμού καπνού, έτσι θα πρέπει είτε να 100% για να σχεδιάσετε συστήματα στο SP 7.13130.2013, ή να μην τα κάνετε καθόλου, γιατί σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βάλετε ένα συντελεστή 0.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να εξοπλιστούν με μηχανισμό αυτόματου ανοίγματος για να αντισταθμιστεί η εκκένωση καπνού των εξόδων εκκένωσης;

Απάντηση

Θεωρητικά είναι δυνατόν, αλλά νομικά είναι απίθανο να λειτουργήσει. Μια τέτοια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις άλλων κανονισμών που απαιτούν, κατά κανόνα, να παραμένουν κλειστές οι πόρτες εξόδων έκτακτης ανάγκης. Ειδικά όταν πρόκειται για εξόδους, μπλοκαρισμένες από πυροστεγείς θύρες, οι οποίες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με συσκευές αυτόματου κλεισίματος.

Η ερώτησή σας

Θέλουμε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία των καυσαερίων. Ποιος και πώς πρέπει να κάνω αυτό; Ανάλογα με τον τύπο του καύσιμου υλικού, ελήφθησαν διάφορες θερμοκρασίες: 300, 450 και 600 ° C.

Απάντηση

Πίσω στο SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" προέκυψε η απαίτηση ότι πρέπει να καθοριστούν οι παράμετροι των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της γεωμετρίας του χώρου και της χωρητικότητας της φωτιάς. Συνεπώς, οι αριθμοί 300, 450 και 600 ° C καταργήθηκαν πριν από 10 χρόνια.

Ο υπολογισμός πρέπει να είναι σύμφωνος με τις τρέχουσες μεθόδους. Ένα από αυτά συνιστάται για εφαρμογή του SP 7.13130.2013, οι συγγραφείς του άλλου είναι NP "ABOK". Και οι δύο αυτές μέθοδοι επιτρέπουν τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του στρώματος καπνού στο δωμάτιο, δηλ. θερμοκρασία στην είσοδο στην πρόσληψη καπνού.

Η ερώτησή σας

Υπάρχουν υπάρχοντα πρότυπα που επιτρέπουν τη χρήση στροβιλοσυμπιεστών για συστήματα συναγερμού καπνού μη καπνού σε χώρους στάθμευσης;

Απάντηση

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες παράγουν ανεμιστήρες inkjet για την προστασία των χώρων στάθμευσης που εγκαθίστανται κάτω από το ανώτατο όριο του προστατευόμενου δωματίου και λειτουργούν χωρίς σύνδεση με τους αεραγωγούς. Οι ρωσικές κανονιστικές απαιτήσεις δεν καθορίζουν ένα τέτοιο σύστημα προστασίας από καπνό. Επομένως, αν θεωρείτε απαραίτητο να παρέχετε προστασία με αυτόν τον τρόπο, θα χρειαστεί να αναπτύξετε ένα STU για το σχεδιασμό συστημάτων πυροπροστασίας.

Πλέον των συστημάτων εξαερισμού χωρίς καπνό είναι ότι το άνω μέρος του όγκου απελευθερώνεται από τα μεγάλα και επαρκώς μεγάλα κανάλια. Υπάρχουν περισσότερα μειονεκτήματα. Πρώτον, η λειτουργία του συστήματος αυτού είναι αποτελεσματική μόνο εάν το ανώτατο όριο δωμάτιο είναι λεία, απαλλαγμένη από διάφορα συστήματα μηχανικής, ιδίως για τους αγωγούς δείκτες εξόδους κινδύνου και άλλα σήματα που τοποθετούνται είτε στο υπόγειο πάρκινγκ. Δεύτερον, δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει το σύστημα παρουσία γεφυρών. Τρίτον, το δεδομένο σύστημα, πιθανώς, δεν θα λειτουργήσει άσχημα μόνο για ανοικτούς χώρους στάθμευσης, δηλ. χωρίς εξωτερικές δομές εγκλεισμού. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον κλιματικά συστήματα που θα λαμβάνουν υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου και θα αντιστρέψουν την ώθηση των ανεμιστήρων. Και για κλειστές θέσεις στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου χώρου στάθμευσης, σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα της καύσης θα πρέπει να οδηγηθούν στη συσκευή εισαγωγής καπνού. Τέταρτον, το σύστημα, λόγω του γεγονότος που αφαιρείται δεν είναι πλέον συμπυκνώνεται καπνό και ένα ορισμένο μείγμα αερίων πρέπει να έχει μια τεράστια ικανότητα - σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 100.000 έως 300.000-400.000 m³ / h.

Η ερώτησή σας

Πώς πρέπει να απενεργοποιείται αυτόματα ή χειροκίνητα το σύστημα εξαερισμού καπνού; Με ποιο σήμα ή από ποιον;

Απάντηση

Τα κανονιστικά έγγραφα δεν ρυθμίζουν την αυτόματη απενεργοποίηση του συστήματος πυροπροστασίας. Απενεργοποιείται χειροκίνητα από την εντολή του πυροσβεστήρα. Λαμβάνει την κατάλληλη απόφαση μετά την εκκαθάριση του πυροσβεστικού κέντρου, δηλ. το σύστημα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι λειτουργεί για καθορισμένο χρόνο - 2 ώρες, 1 ώρα, 30 λεπτά - ανάλογα με τις απαιτήσεις των ισχυόντων κανονιστικών εγγράφων.

Η ερώτησή σας

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη μέθοδο υπολογισμού που ορίζονται στο εγχειρίδιο 4.91 «προστασία του καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς» στο SNIP 2.04.05-91 * «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού», για να καθοριστεί η ποσότητα καπνού για βιομηχανικές εγκαταστάσεις;

Απάντηση

Δεν μπορείτε. Επιστροφή στο απόκομμα 41-01-2003 «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού» καταργήθηκε σύνδεσμο προς αυτή τη μέθοδο υπολογισμού και το ρεκόρ είναι ότι ο καθορισμός των απαιτούμενων παραμέτρων των συστημάτων εξαερισμού καπνού εξάτμισης πρέπει να εξετάσει το είδος του φορτίου πυρκαγιάς. Όλες οι ουσίες έχουν διαφορετικές τιμές θερμότητας καύσης, ρυθμό καύσης μάζας και ταχύτητα διάδοσης φλόγας, έτσι ώστε η ισχύς της μεταφορικής στήλης να διαφέρει σημαντικά. Και με τις ίδιες γεωμετρικές παραμέτρους των εγκαταστάσεων παραγωγής, στο ίδιο βήμα της ρύθμισης των ψεκαστήρων, θα αποκτηθούν εντελώς διαφορετικές δαπάνες. Για παράδειγμα, στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στην κατηγορία Β1 ή Β2 πυρκαγιάς επικίνδυνο χώρο του 9 m σε 3x3 βήμα m καταιονισμού και κατά την καύση διαφόρων ροής υλικών των προϊόντων καύσης πρέπει να αφαιρεθεί σύστημα εξαερισμού καπνού εξάτμισης, θα είναι από έως 60.000-70.000 25.000-30.000 m / h.

Η ερώτησή σας

Η περιοχή του χώρου φωτιάς του χώρου στάθμευσης είναι 10.000 μ. Η περιοχή της ζώνης καπνού είναι 3000 μ. Πρέπει να υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά συστήματα αφαίρεσης καπνού για αυτό το διαμέρισμα πυρός;

Απάντηση

Ακριβώς σωστά. Προκειμένου να προστατευθεί το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των 10000 μέτρων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν τέσσερα ανεξάρτητα συστήματα. Αν οι ζώνες καπνού είναι διαρθρωτικά χωρισμένες, επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται μόνο το σύστημα στη ζώνη όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά και δύο ζώνες καπνού, αν συμβεί πυρκαγιά στα όρια των διαμερισμάτων πυρκαγιάς. Εάν μια τέτοια διαίρεση είναι υπό όρους, τότε ξεκινήστε και τα τέσσερα συστήματα αυτού του χώρου πυρκαγιάς του χώρου στάθμευσης.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να εξεταστεί το σύστημα αερισμού κατά της καπνιστικής πίεσης σύμφωνα με το MDS 41-1.99 "Συστάσεις για την προστασία από καπνό σε περίπτωση πυρκαγιάς (στο SNiP 2.04.05-91 *)" ή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι; Εάν ναι, ποιες;

Απάντηση

Η διαδικασία υπολογισμού που περιέχεται στο MDS 41-1.99 δεν πληροί τις απαιτήσεις των ισχυόντων κανονιστικών εγγράφων. Και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των παραμέτρων των συστημάτων εξαερισμού καπνού στα σύγχρονα κτίρια. Υπάρχει μια νέα μέθοδος VNIIPO στην έκδοση του 2013, υπάρχει μια μέθοδος NP "ABOK". Επιλέξτε ποιο σας αρέσει καλύτερα.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατή η χρήση ενός φράγματος ταμπούρ στο φρεάτιο του ανελκυστήρα ως ζώνη πληθυσμιακών ομάδων χαμηλής κινητικότητας (MGN);

Απάντηση

Η απόφαση αυτή είναι δημοφιλής και συμφωνήθηκε επανειλημμένα από τα όργανα εμπειρογνωμοσύνης. Η λύση αυτή έχει πλεονεκτήματα. Το κύριο πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι κάθε μία από τις διατάξεις του άρθρου 90, μέρος 15 του ομοσπονδιακού νόμου της 22, Ιούλ, 2008 N 123-FZ «τεχνικοί κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας»: φωτιά-ασφαλή ζώνη θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τους ανελκυστήρες για τη μεταφορά πυροσβεστικές υπηρεσίες ή στα κλιμακοστάσια του κτιρίου. Με ποιες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν; Το πρώτο είναι η θέρμανση. Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι αυτοί οι ανελκυστήρες θα πρέπει αρχικά να παρέχουν μεταφορά των πυροσβεστικών τμημάτων. Εάν οι άνθρωποι είναι τοποθετημένοι σε αυτές τις αίθουσες ανελκυστήρων, θα περιορίσουν την πρόσβαση των πυροσβεστών στο πάτωμα. Εάν οι αίθουσες ανελκυστήρων αναπτύσσονται στην περιοχή, έχουν θύλακες και ενδεχομένως εξυπηρετούν τέτοιες ομάδες πολιτών, τότε αυτή η απόφαση είναι επιτρεπτή.

Η ερώτησή σας

Πώς να υπολογίσετε τις πύλες στην είσοδο των travolators;

Απάντηση

Ο υπολογισμός εκτελείται όπως για μια συμβατική πύλη πύλης.

Η ερώτησή σας

Πώς να υπολογίζετε τη δύναμη του πυροσβεστικού κέντρου για τους διαδρόμους πολυκατοικιών κατοικιών; Πού μπορούν να ληφθούν αυτά τα δεδομένα κατά τον υπολογισμό των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού;

Απάντηση

Αν ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μέθοδο που αναπτύχθηκε από την VNIIPO, η ισχύς της φωτιάς στον διάδρομο δεν υπολογίζεται. Στο διάδρομο δεν μπορεί να συμβεί πυρκαγιά. Υπάρχουν ορισμένοι αυστηροί περιορισμοί στο φινίρισμα των καύσιμων υλικών και στην παρουσία εύφλεκτων ειδών εσωτερικού και επίπλων. Ο διάδρομος μπορεί να καπνίσει μόνο επειδή έχει συμβεί πυρκαγιά στο δωμάτιο δίπλα σε αυτόν τον διάδρομο. Και πώς να υπολογίσει τη δύναμη της φωτιάς στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης, από την οποία μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση σε αυτόν τον διάδρομο, με τη μεθοδολογία του VNIIPO σαφώς διατυπωθεί.

Η ερώτησή σας

Γιατί, όταν χρησιμοποιείτε συστήματα απομάκρυνσης καπνού με φυσικά κίνητρα, χρειάζεστε μια εποικοδομητική κατανομή των ζωνών καπνού;

Απάντηση

Ο λόγος είναι ότι εάν η εσωτερική περιοχή 5000, 7000, 10000 m προβλεπόμενο φυσικό σύστημα τύπου με έλξη και προσομοιωμένο στρώμα εξάπλωση καπνού σε όλη την περιοχή ανώτατο όριο, η μέση θερμοκρασία του στρώματος καπνοδόχου θα είναι στους 30-40 ° C. Ένα σύστημα με φυσικό κίνητρο ώθησης δεν θα λειτουργήσει στην περίπτωση αυτή. Ως εκ τούτου, η δεξαμενή απαιτεί μία ορισμένη καπναγωγού σχετικά μικρή περιοχή (3000 m) στην οποία ο καπνός θα συσσωρεύονται και με την διατήρηση της αυξημένη θερμοκρασία υποχρεούται να παρακολουθήσει τη βαρυτική πτώση πίεσης, παρέχοντας επαρκή προστασία καπνό αποτελεσματικότητα.

Η ερώτησή σας

Πότε πρέπει να αναπτυχθεί το STS; Χρειάζεται STS εάν η εγκατάσταση πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις;

Απάντηση

Στον ομοσπονδιακό νόμο αριθ. 123-FZ της 22ας Ιουλίου 2008, οι "Τεχνικοί κανονισμοί για τις απαιτήσεις πυρασφάλειας" περιγράφουν σαφώς τα κριτήρια για την ανάπτυξη του STS.

Η ερώτησή σας

Συγκρότημα κατοικιών, υπόγειο πάρκινγκ. Οι ανελκυστήρες του οικιστικού τμήματος του κτιρίου κατεβαίνουν προς - τον 1ο, 2ο όροφο του χώρου στάθμευσης με αερόστατο στο υπερυψωμένο και υπόγειο τμήμα του φρεατίου του ανελκυστήρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς στο κατοικημένο τμήμα του κτιρίου, η υποστήριξη αέρα θα πρέπει να πραγματοποιείται στα υπεράνω και υπόγεια μέρη του φρεατίου του ανελκυστήρα ή μόνο στο πάνω μέρος του εδάφους; Και, κατά συνέπεια, σε περίπτωση πυρκαγιάς στο χώρο στάθμευσης, θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο το στήριγμα στο κάτω μέρος του φρεατίου του ανελκυστήρα ή και τα δύο στηρίγματα;

Απάντηση

Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παροχή αέρα από τα δύο συστήματα, ανεξάρτητα από το πάτωμα της φωτιάς.

Η ερώτησή σας

Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν αρμοί διαστολής του αεραγωγού του συστήματος προστασίας από καπνό;

Απάντηση

Για συστήματα ανεφοδιασμού δεν απαιτείται εξαερισμός χωρίς καπνό, και για συστήματα εξαερισμού καπνού εξάτμισης με θερμοκρασία των κινούμενων αερίων που υπερβαίνει τους 100 ° C, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί.

Η ερώτησή σας

Επιτρέπεται η ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο μέσω των αυτόματων ανοιγμάτων;

Απάντηση

Ναι, δεν υπάρχουν τέτοιες απαγορεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε σαφώς ότι το κάτω μέρος του δωματίου είναι το τμήμα που βρίσκεται κάτω από τη στρώση καπνού. Δεν είναι απαραίτητο κυριολεκτικά να καταλάβει ότι βρίσκεται σε ύψος 0,3 m. Σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς δείχνει σαφώς ότι η στενότερη η συσκευή έχει ληφθεί στο στρώμα καπνοδόχου τροφοδοσίας αέρα, τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του αέρα θα πρέπει να είναι σε τρύπα vozduhopritochnom.

Η ερώτησή σας

Είναι οι ανελκυστήρες των καταστημάτων και των εστιατορίων ανελκυστήρες;

Απάντηση

Από τη σκοπιά της εξάπλωσης του καπνού, δεν υπάρχει διαφορά σε τι είδους ανελκυστήρες ανήκουν στην οποία η παρουσία ενός ορυχείου είναι σημαντική. Εάν το ορυχείο είναι, τότε είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η προστασία του.

Ερωτήσεις σχετικά με το SP 7.13130.2013 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός - Απαιτήσεις για την πυρασφάλεια"

Η ερώτησή σας

Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί το αυτόματο άνοιγμα των παραθύρων σε ένα δωμάτιο με μαζική διαμονή ατόμων;

Απάντηση

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ανάγκη παροχής αυτόματου ανοίγματος παραθύρων. Αρκεί να δοθεί η δυνατότητα χειροκίνητου ανοίγματος.

Η ερώτησή σας

Σε SNIP 2.04.05-91 * «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού» ήταν ο περιορισμός του αριθμού των χώρων που εξυπηρετούνται από ένα σύστημα απομάκρυνσης καπνού: για το διάδρομο - όχι περισσότερο από δύο dymopriemnikov σε έναν όροφο (ρήτρα 5.5)? για χώρους - όχι περισσότερες από τέσσερις αίθουσες (ζώνες καπνού) σε κάθε όροφο (σημείο 5.10). Στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις, δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται περισσότερα δωμάτια στο πάτωμα;

Απάντηση

Ναι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί. Ο αριθμός των κλάδων από το σύστημα και, αντίστοιχα, ο αριθμός των διαδρόμων που συνδέονται με τέτοια συστήματα ή εγκαταστάσεις δεν είναι τυποποιημένος. Ταυτόχρονα, τα SP 7.13130.2013 και SP 154.13130.2013 περιέχουν απαιτήσεις για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων για κάθε ζώνη καπνού, δηλ. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κοινών συστημάτων για δύο ή περισσότερες ζώνες καπνού με επιφάνεια που δεν υπερβαίνει τα 3000 m. Σε άλλες περιπτώσεις, εάν το δωμάτιο μικρότερη περιοχή, όπως πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης 1000 m, είναι επιτρεπτή ακόμη τέσσερις ή πέντε κτίρια που συνδέονται με ένα σύστημα και επιτρέπουν μόνο στο τμήμα του κτιρίου, στην αίθουσα όπου συνέβη η πυρκαγιά.

Η ερώτησή σας

Ποια συστήματα θα πρέπει να σχεδιαστεί σε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με μια φωτιά σε σκόνη - συναγερμός καπνού ή ένα σύστημα που θα ενεργοποιηθεί μετά την τρικλοποδιά πυρκαγιάς με σκόνη; Ή χρειάζεστε και τα δύο;

Απάντηση

Νωρίτερα στα κανονιστικά έγγραφα δεν υπήρχε αναφορά σε υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Και, δυστυχώς, στο σχεδιασμό των νέων κτιρίων και την ανακαίνιση των υφιστάμενων υπήρξε ένα κύμα κερδοσκοπίας που σχετίζονται με τη χρήση των συστημάτων πυρόσβεσης σπονδυλωτή πυρκαγιάς με σκόνη, αντί των συστημάτων εξαερισμού καπνού. Τα συστήματα πυρόσβεσης με πυρόσβεση δεν παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες για την εκκένωση των ατόμων και μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ορατότητα του δωματίου. Επιπλέον, είναι δυνατό να δηλητηριαστεί με τέτοιες ενώσεις. Ως εκ τούτου, η νέα έκδοση εισήγαγε μια διευκρίνιση "εκτός από χώρους στάθμευσης."

Δεν θα έπρεπε να είναι p.7.13 SP 7.13130.2013 καταλάβει, ώστε να έχετε τη σωστή επιλογή για την προστασία του συστήματος εξάτμισης εξαερισμού καπνού δωμάτιο ή να θέσει το σύστημα πυρόσβεσης σκόνης. Αυτό το στοιχείο λέει μια διαφορετική ιστορία: αν η υπόθεση της SP 5.13130.2009 «.. εγκατάστασης συστημάτων πυροπροστασίας πυρκαγιάς σύστημα συναγερμού, αυτόματη κανόνες πυρόσβεσης και τους κανόνες του σχεδιασμού» πρέπει να προστατεύονται εγκατάσταση πυρόσβεσης σε σκόνη, τότε οι εγκαταστάσεις που καλύπτονται από το άρθρο 7.3 και SP 7.13130.2013 δεν προστατεύεται από ένα σύστημα εισαγωγής και εξαερισμού καπνού. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες προδιαγραφές, τότε κατά την επιλογή του τύπου αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τεχνική ανάλυση της δυνατότητας χρήσης ενός συγκεκριμένου συστήματος (SP 5.13130.2009). Ως εκ τούτου, εάν η ΚΕ 7.13130.2013 αναγκαίο να προβλεφθεί ένα σύστημα αερισμού καπνό εξάτμισης, επιλέγοντας τον τύπο του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας. Ωστόσο, στο SP 7.13130.2013 υπάρχουν εξαιρέσεις για αρκετούς χώρους στάθμευσης. Για παράδειγμα, μηχανικά, δηλ. όπως όπου παρέχεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού.

Η ερώτησή σας

Μπορώ να χρησιμοποιήσω γαλβανισμένους αεραγωγούς για συστήματα προστασίας από καπνό;

Απάντηση

Φυσικά μπορείτε. Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, είναι απαραίτητο να ζητηθεί μια τεχνολογική ρύθμιση για μια επίστρωση επιβράδυνσης πυρκαγιάς για αεραγωγούς. Στον κανονισμό θα πρέπει να γράφεται αν αυτή η σύνθεση μπορεί να εφαρμοστεί στην γαλβανισμένη επιφάνεια όσον αφορά την πρόσφυση. Το γεγονός ότι τα εγκαύματα γαλβανισμού δεν είναι παρά ένας μύθος.

Η ερώτησή σας

Πώς να υπολογίσετε το σύστημα με βεντιλατέρ για να αντισταθμίσει τον εξαερισμό καπνού των καυσαερίων από την αίθουσα, όπου, αντίστοιχα, δεν πύλες ταμπούρ; Σε ποιο ύψος χρειάζεστε αέρα;

Απάντηση

Σύμφωνα με το SP 7.13130.2013, η ανισορροπία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Ο υπολογισμός, βεβαίως, βασίζεται στην ισορροπία μάζας. Πόσα κιλά ανά δευτερόλεπτο αφαιρείτε, όσο πολλά κιλά ανά δευτερόλεπτο με συντελεστή 0,7 τροφοδοτούνται στη βάση του δωματίου. Το κάτω μέρος του δωματίου - είναι όλα μέρος της, η οποία είναι κατώτερη από τις προβλέψεις όρια του στρώματος καπνού, έχει οριστεί στον προσδιορισμό των παραμέτρων των συστημάτων εξαερισμού καπνού εξάτμισης.

Η ερώτησή σας

Πρέπει να λάβω υπόψη την κατανάλωση αέρα της πύλης ταμπούρ και του κλιμακοστασίου κατά τον υπολογισμό της αφαίρεσης καπνού σε χώρους στάθμευσης ή σε νέα μεγάλα συγκροτήματα αγορών και ψυχαγωγίας;

Απάντηση

Ναι, πρέπει να εξετάσετε αν χρειάζεστε αυτόν τον υπολογισμό ακρίβειας. Αλλά να θυμάστε ότι οι πόρτες φωτιά έχουν συνήθως τη σφράγιση αυτή τη συσκευή αυτόματου κλεισίματος βεράντα και στην κανονική λειτουργία, μέχρι την εμφάνιση της πυρκαγιάς, είναι στην κλειστή θέση.

Η ερώτησή σας

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την πίεση στο διάδρομο ασφαλείας αν εισέλθουν πολλές πόρτες;

Απάντηση

Εάν εισέλθουν αρκετοί χώροι στο διάδρομο, θα πρέπει να επιλέγεται το πιο εύφλεκτο, δηλ. τότε το δωμάτιο στο οποίο η μεγαλύτερη δύναμη της φωτιάς στη μεταφορική στήλη. Στον τομέα ανοιχτή πόρτα των χώρων που πρέπει να υπολογίζεται και τον εξαερισμό καπνού παραμέτρων του συστήματος συλλέκτη με τη λήξη της ταχύτητας του αέρα τροφοδοσίας 1,5 m / s στην ανοιχτή πόρτα.

Η ερώτησή σας

Εάν ο εξαεριστήρας του εξαερισμού καπνού εξατμίσεων για τα δωμάτια Α, Β, Β1 αφαιρείται από το δωμάτιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνήθη έκδοση;

Απάντηση

Αν το δωμάτιο ανήκει στις κατηγορίες Β1, Β2, Β3 ή Β4, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες με το συνήθη σχεδιασμό. Εάν στις κατηγορίες Α ή Β, τότε είναι αδύνατο. Έτσι, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να έχουν δύο πιστοποιητικά: το πιστοποιητικό συμμόρφωσης και το πιστοποιητικό ότι ο ανεμιστήρας είναι αποδεκτός να εγκατασταθεί σε χώρους μιας κατηγορίας και.

Η ερώτησή σας

Πώς να υπολογίσει την πίεση στους διαδρόμους της ασφάλειας, αν η φωτιά συμβαίνει σε ένα από τα δωμάτια; Για παράδειγμα, ο διάδρομος γειτνιάζει με ένα κατάστημα όπως το "Auchan".

Απάντηση

Ένα μεγάλο κατάστημα διαθέτει πολλές εξόδους σε αυτόν τον διάδρομο. Ο υπολογισμός πρέπει να γίνεται από την κατάσταση μιας ανοιχτής πόρτας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι άλλες θύρες εξέρχονται από αυτόν τον διάδρομο.

Η ερώτησή σας

Το υπόγειο του κτιρίου διαμερισμάτων χωρίζεται σε δύο διαμερίσματα. Ανεξάρτητα από την περιοχή αυτών των διαμερισμάτων, είναι δυνατόν να προταθεί η εγκατάσταση σε κάθε διαμέρισμα τουλάχιστον δύο παραθύρων για την αφαίρεση καπνού;

Απάντηση

Σύμφωνα με το SP 7.13130.2013 στα πολυώροφα κτίρια, είναι απαραίτητο να παρέχονται συστήματα με μηχανικό κίνητρο της ώσης. Ως εκ τούτου, αν τα παράθυρα ταξινομούνται ως συσκευές εξαερισμού καπνού συστήματα εξαερισμού, δεν μπορείτε.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να κλείσετε τον αποσβεστήρα πυρκαγιάς με διακοσμητικές γρίλιες; Από ποια υλικά μπορούν να γίνουν σχάρες;

Απάντηση

Οι διακοσμητικές γρίλιες μπορούν να κλείσουν. Πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μη εύφλεκτα υλικά. Κατά τον υπολογισμό του συστήματος, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αεροδυναμική αντίσταση ενός τέτοιου πλέγματος.

Η ερώτησή σας

Σε κλασικά κτίρια κατοικιών, ένα σύστημα εξαερισμού από τις κουζίνες και τα μπάνια παρέχεται ως ξεχωριστό κανάλι και συχνά μαζί - ο κορμός από τις κουζίνες με δορυφόρους και ο κορμός των λουτρών με τους δορυφόρους τους. Πρέπει ο κύριος κορμός να θεωρηθεί ως αγωγός διέλευσης για όλους τους επόμενους ορόφους και να καλύπτεται με επιβραδυντικό πυρκαγιάς EI 30;

Απάντηση

Ναι. Συχνά υπάρχει μια ερώτηση, εάν είναι απαραίτητο να παρέχεται μια κλειδαριά αέρα σε πυρασφαλή εκτέλεση; Εάν παρέχεται κανάλι (όχι ομαδική, αλλά μεμονωμένη), τότε το airlock πρέπει να είναι ανθεκτικό στη φωτιά, καθώς και ο ίδιος ο αγωγός εξαερισμού στον οποίο είναι συνδεδεμένος, επειδή η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή της βαλβίδας.

Η ερώτησή σας

Εάν δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό άξονα για την αντιστάθμιση της τροφοδοσίας, τότε ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που πρέπει να κάνετε στην είσοδο αέρα;

Απάντηση

Σε ξένα ρυθμιστικά έγγραφα, κατά κανόνα, η ταχύτητα στην έξοδο από το σύστημα παροχής αέρα του συστήματος εξαερισμού του φρέσκου αέρα, η οποία εξασφαλίζει την αντιστάθμιση του αφαιρεθέντος όγκου προϊόντων καύσης, περιορίζεται σε 1,0-1,5 m / s. Προβλέπονται επίσης ορισμένα τεχνικά μέτρα για τη δυνατότητα αύξησης αυτής της αξίας. Αυτό αυξάνει την απόσταση μεταξύ της εισόδου αέρα και του ορίου της στρώσης καπνού λόγω σχεδιαστικών λύσεων. Στη χώρα μας, τέτοιες λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα, επειδή αυτό θα περιπλέξει σοβαρά την πρακτική σχεδιασμού. Ως εκ τούτου, συνιστάται να τροφοδοτείται αέρας στο κάτω μέρος του δωματίου, δηλ. E. στο τμήμα που βρίσκεται κάτω από το όριο της στρώσης καπνού και τηρούν την ελάχιστη ταχύτητα τουλάχιστον σε επίπεδο 5-6 m / s για όλους τους τύπους χώρων, εκτός από χώρους στάθμευσης. Σε χώρους στάθμευσης, εισάγεται περιορισμός 1 m / s.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατή η εγκατάσταση αεραγωγών και αεραγωγών σε έναν άξονα;

Απάντηση

Ναι, είναι δυνατόν, εάν πληρούνται οι απαιτήσεις των ορίων πυραντίστασης των αεραγωγών των συστημάτων προστασίας από καπνό.

Η ερώτησή σας

Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν βαλβίδες στο επίπεδο κάθε ορόφου σε κεκλιμένη ράμπα που να ενώνει δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης;

Απάντηση

Όχι, όχι, γιατί Η στρώση καπνού θα σχηματιστεί στην κορυφή της ράμπας. Ως εκ τούτου, η βαλβίδα πρέπει να εγκατασταθεί στο πάνω μέρος της ράμπας.

Η ερώτησή σας

Οι αεραγωγοί της κατηγορίας P έχουν όριο αντοχής στην πυρκαγιά του EI 15 ή πρέπει να καλύπτονται με πυροπροστασία;

Απάντηση

Πρώτον, δεν είναι κλάση ΙΙ, αλλά κατηγορία στεγανότητας Β. Δεύτερον, ένας μη προστατευμένος αγωγός χάλυβα δεν έχει όριο αντοχής στη φωτιά.

Και ας καταστρέψουμε μερικούς ακόμα μύθους:

- Υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν γαλβανισμένοι αεραγωγοί. Μπορείτε να τα εφαρμόσετε. Απλά κοιτάξτε το συγκεκριμένο επιβραδυντικό πυρκαγιάς για επικάλυψη επικάλυψης στην γαλβανισμένη επιφάνεια.

- Πολλοί πιστεύουν ότι επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο συγκολλημένοι αεραγωγοί. Δεν είναι αλήθεια. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πτυσσόμενοι αγωγοί με σπειροειδείς κλειδαριές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργούν ακόμη καλύτερα από τις συγκολλημένες.

- Πιστεύεται ότι το πάχος του χάλυβα πρέπει να είναι 1,2 mm. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συμβαίνει. Στην κοινοπραξία 7.13130.2013, 0,8 mm είναι σαφής. Το μόνο πράγμα που καθορίζετε τους μεταλλικούς αγωγούς στο έργο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο GOST για την έλαση μετάλλων και μία από αυτές επιτρέπει μια απόκλιση από το ονομαστικό πάχος ± 0,1 mm. Δηλαδή, εάν παραγγείλετε αγωγοί αέρα από φύλλο χάλυβα πάχους 0,8 mm, μπορείτε να πάρετε 0,7 mm, οπότε είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς και να έχετε ένα πάχος 0,9 mm.

Η ερώτησή σας

Όσον αφορά τις σκάλες κύτταρα τύπου Η2, κατά τη γνώμη σας, είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν η φωτιά σε ολόκληρη όροφο του κτιρίου και την ίδια στιγμή οι άνθρωποι φεύγουν στο κλιμακοστάσιο;

Απάντηση

Εάν εννοείται ότι στις κλίμακες τύπου Η2 όλες οι πόρτες θα ανοίγουν ταυτόχρονα, τότε η αποτελεσματικότητα του συστήματος αερισμού εισπνοής καπνού, που προστατεύει αυτή τη σκάλα, πιθανότατα θα είναι μηδενική.

Η ερώτησή σας

Σε ποιο ύψος πρέπει να πέσει η οθόνη στο γκαράζ στη ζώνη καπνού;

Απάντηση

Μέχρι το υπολογισμένο όριο της στρώσης καπνού. Εάν το ύψος της ζώνης χωρίς καπνό είναι 2,5 m, τότε η οθόνη πρέπει να χαμηλώσει σε ύψος 2,5 m.

Η ερώτησή σας

Η αποζημίωση για την απομάκρυνση καπνού βοηθά στη διάδοση της φωτιάς στο χώρο στάθμευσης, επειδή στην πραγματικότητα πρόκειται για την παροχή οξυγόνου στη ζώνη καύσης;

Απάντηση

Το καθήκον των συστημάτων εξαερισμού καπνού δεν είναι να εξαλείφουν τη φωτιά, αλλά να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την εκκένωση των ανθρώπων. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι, ελλείψει συστημάτων αερισμού εξαναγκασμένου αέρα και καπνού στο δωμάτιο, η μέση θερμοκρασία όγκου είναι αρκετά υψηλή. Ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνεται από 500-600 έως 1000 ° C. Όταν λειτουργεί το σύστημα παροχής αερισμού και εξαερισμού καπνού, η θερμοκρασία στο δωμάτιο μειώνεται σημαντικά. Σημειώστε επίσης ότι η θερμοκρασία έχει υψηλότερες τιμές στο πάνω μέρος του δωματίου, στην ίδια στρώση καπνού που είναι πάνω από το ύψος του μέσου ατόμου. Δηλαδή, ένα άτομο έχει την ευκαιρία να εκκενώσει ήσυχα.

Από την άποψη αυτή, τα οφέλη του συστήματος ανεφοδιασμού και εξαερισμού καπνού εξαγωγής είναι πολύ μεγαλύτερα από τη βλάβη που προκαλείται από αυτό. Για να εντοπίσετε ή να σβήσετε μια πυρκαγιά είναι ήδη το καθήκον των συστημάτων αυτόματης πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να θέσει τον καπνό αγωγό διέλευσης από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μέσω του διαδρόμου εκκένωσης, προστατεύονται τέλμα;

Απάντηση

Η τοποθέτηση του αεραγωγού στο σύστημα εξαερισμού καπνού επιτρέπεται, ακόμη και μέσω άλλων διαμερισμάτων πυρκαγιάς, εάν είναι κτίρια βαθμού πυρκαγιάς Ι και ΙΙ. Είναι όμως απαραίτητο να ορίσετε ένα κατάλληλο όριο αντοχής στη φωτιά. Εάν ο διάδρομος βρίσκεται σε άλλο χώρο πυρκαγιάς, τότε το όριο αντοχής στη φωτιά των συστημάτων εξαερισμού καπνού πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 λεπτά.

Η ερώτησή σας

Σχεδιάζουμε ένα πολυώροφο ξενοδοχείο. Για την τοποθέτηση των αγωγών παρέχεται ένας άξονας με κατακόρυφο συλλέκτη για έναν αριθμό. Στον κλάδο από τον άξονα και την είσοδο στο δωμάτιο, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση βαλβίδας αντεπιστροφής. Ο πελάτης προτείνει την εγκατάσταση μιας κανονικά ανοιχτής βαλβίδας στην οροφή. Επιτρέπεται μια τέτοια λύση;

Απάντηση

Τα κανονιστικά έγγραφα δεν απαγορεύουν μια τέτοια επιλογή εγκατάστασης βαλβίδων, δηλ. Όταν η βαλβίδα δεν καλύπτεται από την είσοδο αέρα ή το άνοιγμα εισαγωγής αέρα από μόνη της, αλλά από κάθε παρενθετική επικάλυψη. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να παρέχεται πρόσβαση στη βαλβίδα για υπηρεσία.

Η ερώτησή σας

Σε απαιτήσεις p.6.10g απαριθμούνται για την εγκατάσταση της φωτιάς κανονικά ανοικτές βαλβίδες :. «Σε κάθε διέλευση αμέσως πριν από τη συλλογή κλαδιά αγωγού πλησιέστερου προς συστήματα ανεμιστήρες εξυπηρετούν ομάδα Βελτίωση (εκτός αποθηκών) μία από τις κατηγορίες Α, Β, Β1, Β2 ή Β3 της συνολικής έκτασης όχι περισσότερο από 300 μέτρα μέσα σε ένα μόνο όροφο με πρόσβαση σε ένα κοινό διάδρομο. " Και επιπλέον, σε p.6.10d, μιλάμε για τη φωτιά κανονικά ανοικτές βαλβίδες για συστήματα γενικού εξαερισμού αγωγό λεωφορείο. Το ερώτημα είναι: εξηγήστε τις θέσεις εγκατάστασης αυτών των βαλβίδων.

Απάντηση

Στο SP 7.13130.2013 γράφεται ότι η βαλβίδα πρέπει να εγκατασταθεί στη θέση σύνδεσης του οριζόντιου κλάδου στον αγωγό συλλογής. Επιπλέον, ο κανόνας δεν απαγορεύει την εγκατάσταση της βαλβίδας σε οριζόντιο κλάδο σε σχέση με τη θέση σύνδεσης με τον αγωγό συλλογής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να παρέχεται αντίσταση στη φωτιά του τμήματος αγωγού από το πτερύγιο της βαλβίδας στο σημείο σύνδεσης στον αγωγό συλλογής. Όσον αφορά τη βαλβίδα που αφαιρείται από το σημείο σύνδεσης με τον προκατασκευασμένο αγωγό, δεν έχει σημασία.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή που τέθηκε σε ισχύ με GOST R 53301-2009 «βαλβίδες εξαερισμού φωτιά. Μέθοδος δοκιμής πυρός». Επιπλέον, SP 7.13130.2013 εμφανίστηκε απαιτήσεις που διέπουν την ανάγκη να ελέγξει τις δοκιμές πυρκαγιάς φραγμάτων πυρός στο πλαίσιο της πιστοποίησης των διαφορετικών διάγραμμα εγκατάστασης. Επομένως, προτού βάλετε τις βαλβίδες ενός συγκεκριμένου κατασκευαστή, θα πρέπει να ζητήσετε πιστοποιητικό συμμόρφωσης. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί, σε οποιαδήποτε σχέδια εγκατάστασης διεξήχθησαν δοκιμές βολής της βαλβίδας: η θερμική ενέργεια από την πλευρά του ενεργοποιητή, με την πιθανή θερμική επίδραση και στις δύο πλευρές της βαλβίδας, ή επί πλέον, η θερμική επίδραση στη βαλβίδα όταν εγκαθίσταται έξω από το περικλείει κτίριο κατασκευών. Αν ο κατασκευαστής επιτρέπει την εγκατάσταση βαλβίδας εντός του πιστοποιητικού, τότε μπορείτε να το βάλετε έξω από την ενσωματωμένη δομή κατασκευής.

Η ερώτησή σας

Επιτρέπεται η χρήση ορυχείων από τούβλα ή μονολιθικά σώματα χωρίς να έχουν προσανατολισμό σε ύψος ορυχείου μικρότερο από 50 μέτρα;

Απάντηση

Ναι, πράγματι, με μήκος μικρότερο από 50 μέτρα, επιτρέπεται η χρήση ορυχείων κατασκευής σε τούβλο και μονολιθική κατασκευή χωρίς πρόσθετη εσωτερική επένδυση. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι απαιτήσεις της παραγράφου 6.13 σχετικά με τις αλλαγές στην περιοχή ροής και την παρουσία τοπικών προεξοχών. Επιπλέον, στις JV 60.13330.2012 και JV 7.13130.2013 υπήρχαν απαιτήσεις για αεροστεγανότητα των αγωγών. Μαθήματα εξοικειωμένα με ρώσους ειδικούς καταργήθηκαν, αντί αυτών, εμφανίστηκαν ευρωπαϊκές τάξεις στενότητας. Αν κάνουμε έναν απλό υπολογισμό από την εμπειρική σχέση που εκπροσωπούνται στο SP 60.13330.2012, θα δει ότι σε γενικές γραμμές οι απαιτήσεις για τη σφράγιση αγωγών μέχρι και 15-20%, ανάλογα με τη διαφορά πίεσης κατά μήκος του τοιχώματος του αγωγού.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να κρεμάσετε τον αεραγωγό του συστήματος προστασίας από τον καπνό στην εγκάρσια διαδρομή ή χρειάζεστε ειδικές ανάρτηση;

Απάντηση

Επί του παρόντος, ένα νέα αναθεώρηση GOST 53299, η οποία δεν θα πρέπει να στηριχτούν όγκος του θαλάμου όπτησης περάτωση αγωγό τμήμα μήκους 4,5 m τμήμα 900h600 mm και να κρέμεται από συγκροτήματα ανάρτησης. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνικές λύσεις για την πυροπροστασία αυτών των μενταγιόν, τις οποίες ο αιτών θα παράσχει για το πιστοποιητικό. Αυτή τη στιγμή στο p.6.13 SP 7.13130.2013 ρυθμιζόμενη υποχρέωση παροχής hardpoints πυραντίστασης για την απώλεια της φέρουσας ικανότητας της αξίας του χρόνου όχι μικρότερη από ό, τι προβλέπεται για τον αγωγό.

Η ερώτησή σας

Υπάρχουν αρκετές μονάδες πυρκαγιάς στο κτίριο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ένα από αυτά, πρέπει να απενεργοποιηθεί το σύστημα γενικού αερισμού σε ολόκληρο το κτίριο ή μόνο στο χώρο της φωτιάς;

Απάντηση

Είναι ελάχιστο απαραίτητο να αποσυνδεθείτε σε ένα χώρο πυρκαγιάς, γιατί εάν λειτουργείτε με την κλασική κατανόηση του χώρου πυρκαγιάς, είναι ένα απομονωμένο τμήμα του κτιρίου. Ταυτόχρονα, συνιστάται η αποσύνδεση όλων των ηλεκτρικών δεκτών των συστημάτων, εκτός από τους ηλεκτρικούς δέκτες των συστημάτων προστασίας από καπνό.

Η ερώτησή σας

Πόσο σωστά υπολογίζεται η αφαίρεση καπνού από διώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης, εάν και τα δύο δάπεδα βρίσκονται σε ένα χώρο φωτιάς; Ο υπολογισμός πραγματοποιείται εάν η φωτιά βρίσκεται σε έναν όροφο ή σε δύο ορόφους ταυτόχρονα; Είναι δυνατή η σύνδεση δύο ορόφων στάθμευσης σε ένα ορυχείο απομάκρυνσης καπνού; Η έκταση του καθενός δεν υπερβαίνει τα 3000 μ.

Απάντηση

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγράφου 7.1 κατά το σχεδιασμό συστημάτων συναγερμού καπνού, είναι απαραίτητο να ληφθεί η πιθανότητα πυρκαγιάς στο ίδιο δωμάτιο στον ίδιο όροφο του κτιρίου. Η ταυτόχρονη λειτουργία του συστήματος σε δύο ορόφους, ακόμη και αν βρίσκεται σε ένα χώρο φωτιάς του κτιρίου, δεν λαμβάνεται υπόψη. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και αν η πυρκαγιά έλαβε χώρα στους χαμηλότερους ορόφους του χώρου στάθμευσης, δηλαδή ένα πλήρες σύνολο μέτρων πυρόσβεσης, το καθήκον του οποίου είναι να αποκλείσει τη δυνατότητα διάδοσης της φωτιάς στον υπερκείμενο όροφο.

Είναι δυνατή η "εγκατάσταση" δύο ορόφων σε ένα σύστημα; Ναι, φυσικά, ένα σύστημα σχεδιάζεται με το πάτωμα με το πάτωμα εάν υπάρχουν δύο ορόφους υπόγειου χώρου στάθμευσης στο κοινό χώρο πυρκαγιάς. Το κανονιστικό έγγραφο δεν επιτρέπεται γενικά συστήματα μονάδας για τις δύο περιοχές του χώρου καύσης φωτιά, όταν μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά στην περιοχή άνω των 3000 m, και καμία αναφορά για την απαγόρευση των συσκευών κοινά συστήματα για την προστασία οργάνωση Συγκρότημα κατοικιών καπνού.

Η ερώτησή σας

Πρέπει τα παράθυρα ή άλλα ανοίγματα σε εξωτερικούς περιφράξεις να είναι εφοδιασμένα με αυτόματους ενεργοποιητές για άνοιγμα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή είναι δυνατό να ανοίξουν με το χέρι;

Απάντηση

Στο πλαίσιο της κοινοπραξίας 7.13130.2009 έγινε προσπάθεια να εξοπλιστούν τα ανοίγματα των παραθύρων που παρέχουν φυσικό αερισμό των χώρων σε περίπτωση πυρκαγιάς, αυτομάτως και τηλεχειριζόμενες κινήσεις.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το SP 7.13130.2013, αυτόματο άνοιγμα των περιγραφέντων ανοιγμάτων παραθύρων δεν απαιτείται κανονικά. Απαιτείται μόνο το χειροκίνητο άνοιγμα τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί της VNIIPO επικοινωνούν αρκετά στενά με την επιθεώρηση του Gospozhnadzor. Και ίσως στο εγγύς μέλλον, η επιθεώρηση θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη διαθεσιμότητα στην κατάσταση λειτουργίας των μηχανισμών περιστροφικών μοχλών των θραυσμάτων παραθύρων που εμπλέκονται στον φυσικό εξαερισμό.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα παραβίασης αυτής της απαίτησης. Στα παιδικά προσχολικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ιατρικά νοσοκομεία των παιδιών, η υπηρεσία λειτουργίας συχνά αποσυναρμολογεί όλους τους μηχανισμούς περιστροφής, οδηγώντας έτσι στην αδυναμία φυσικού αερισμού των χώρων.

Η ερώτησή σας

Σε ορισμένα ενσωματωμένα δημόσια κτίρια μιας συγκεκριμένης περιοχής σε κτίρια κατοικιών που έχουν έξοδο απευθείας προς τα έξω, το SP 7.13130.2013 δεν παρέχει αφαίρεση καπνού. Αναφέρεται στους διαδρόμους αυτών των χώρων;

Απάντηση

Ναι, οι απαιτήσεις για τέτοιους διαδρόμους είναι.

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα με το σημείο 7.2 επιτρέπεται να προεξέχουν μέσα από την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης γειτονικών διαδρόμων καπνιστές έκταση 200 m βιομηχανικών κατηγορίες Β1, Β2, Β3, καθώς και για την αποθήκευση και τη χρησιμοποίηση των καυσίμων ουσιών και υλικών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να γίνει υπολογισμός της απομάκρυνσης του καπνού από τον διάδρομο από ένα παρακείμενο χώρο;

Απάντηση

Όχι, δεν είναι. Στις οδηγίες του VNIIPO υποδεικνύεται ο τρόπος καθορισμού των παραμέτρων του συστήματος προστασίας από τον καπνό που προστατεύει τον εσωτερικό διάδρομο.

Η ερώτησή σας

Ο χώρος αποθήκευσης χωρίς φυσικό αερισμό και χωρίς αυτόματη πυρόσβεση νερού κάτω των 200 μέτρων έχει πρόσβαση στον διάδρομο με εξαερισμό χωρίς καπνό. Υπάρχει κάποια προστασία καπνού σε ένα τέτοιο δωμάτιο;

Απάντηση

Στο σημείο 7.2 αναφέρεται ότι επιτρέπεται ο σχεδιασμός της απομάκρυνσης των προϊόντων καύσης διαμέσου γειτονικών διαδρόμων στις εγκαταστάσεις μέχρι 200 ​​m. Δεν πρόκειται για την παρουσία ή την απουσία συστημάτων πυρόσβεσης. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι εξοπλισμένοι με συστήματα, μπορούν να προστατευθούν μέσω ενός παρακείμενου διαδρόμου.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατόν να συνδυαστούν εγκαταστάσεις κατηγοριών B1, B2, B3 σε ένα σύστημα;

Απάντηση

Επιτρέπεται. Τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να προστατευθούν με κοινά συστήματα εξαερισμού καπνού.

Η ερώτησή σας

Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ένα σύστημα προστασίας από καπνό για μια υπόγεια διάβαση πεζών με μήκος 100 m;

Απάντηση

Εάν η διαβάθμιση πεζών δεν περιέχει καύσιμο φορτίο, τότε δεν έχει νόημα να παρέχεται ένα τέτοιο σύστημα. Αλλά, κατά κανόνα, στις υπόγειες διαβάσεις πεζών υπάρχουν ενσωματωμένοι χώροι, για παράδειγμα, για την αποθήκευση οικιακού εξοπλισμού, για εμπόριο κλπ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα σύστημα συναγερμού καπνού.

Η ερώτησή σας

Είναι καπνός που προέρχεται από μικρά καταστήματα με φυσικό αερισμό όταν τα τοποθετείτε στα δάπεδα του υπογείου και βγαίνει απευθείας στο δρόμο;

Απάντηση

Η έννοια του "μικρού" όχι, υπάρχει η έννοια των 800 μ. Υπάρχει ένας ρυθμιστικός περιορισμός στην τοποθέτηση εμπορικών χώρων στα δάπεδα του υπογείου. Επομένως, δώστε προσοχή στο κατά πόσον είναι απαραίτητο να κάνετε τη STU κάτω από το υπό εξέταση κτίριο. Και σε αυτά τα STS, μπορείτε επιπλέον να ορίσετε την αναγκαιότητα ή την απουσία της ανάγκης για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Εάν οι εγκαταστάσεις πληρούν τις απαιτήσεις, υπό τον όρο ότι επικοινωνούνται με διάδρομο προστατευμένο από συστήματα προστασίας από καπνό ή ότι η αποθήκη έχει άμεση διέξοδο προς τα έξω, δεν είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η απομάκρυνση των προϊόντων καύσης.

Η ερώτησή σας

Το ύψος του κτιρίου είναι 28 μ. Από τι είναι;

Απάντηση

Θεωρείται από το επίπεδο των μετακινήσεων πυροσβεστικού εξοπλισμού. Αυτή η τιμή σχετίζεται με τον εξοπλισμό των μονάδων πυρκαγιάς με τα προωθητήρια. Κατά συνέπεια, 28 m - είναι η απόσταση από το κατώτερο άκρο του πάνω μέρος του παραθύρου του ανοίγματος κτιρίου, μη συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού όροφος, σύμφωνα με τους όρους της ανάγκης για πρόσβαση στο εξωτερικό του προσωπικού τμήμα του κτιρίου φωτιά για την παροχή πυροσβεστικών μέσων για τη διάσωση των θυμάτων.

Η ερώτησή σας

Σχολιάστε, παρακαλώ, με περισσότερες λεπτομέρειες p.7.2zh.

Απάντηση

Το σημείο αυτού του σημείου είναι ότι πρέπει να προσδιοριστεί, σύμφωνα με το τμήμα 8, ο χώρος που εξετάζεται με ή χωρίς φυσικό εξαερισμό. Αν το δωμάτιο δεν έχει φυσικό εξαερισμό, τότε με απαρίθμηση καθορίσετε αν εμπίπτει σε ένα από τα σημάδια για την ανάγκη για προστασία κατά του καπνού. Μην ξεχνάτε ότι, ανεξάρτητα από το αν τα ανοίγματα των παραθύρων, εξασφαλίζοντας φυσικό αερισμό του, ανεξάρτητα από την έκταση του χώρου που υπάγεται στο σύστημα προστασίας των εξαερισμού καπνού εξάτμισης, αν αναφέρεται σε nezadymlyaemoy σκάλα.

Η ερώτησή σας

Τι ορισμός του όρου «δωμάτιο με μαζική παρουσία των ανθρώπων,» να χρησιμοποιήσει στο σχεδιασμό των συστημάτων μηχανολογίας (SNIP 41-01-2003, 118.13330.2012 SP, SP 7.13130.2013, κανόνες του καθεστώτος φωτιάς);

Απάντηση

SNIP 41-01-2003 «HVAC» δεν είναι ενεργή. Το 2012, υπήρχε πραγματωθούν έκδοση αυτού του εγγράφου - SP 60.13330.2012. JV 118.13330.2012 «Δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις. Η ενημερωμένη έκδοση του SNIP 31/06/2009» που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και γι 'αυτό έχει συμπεριληφθεί ο ορισμός διαφέρει από αυτή που χρησιμοποιείται στους κανόνες των συνθηκών πυρασφάλειας δεν είναι σαφείς.

Στην JV 7.13130.2013 ο ορισμός αυτού του όρου καταργήθηκε (με σκοπό την εξάλειψη των αντιφάσεων) και η έννοια του όρου εξηγείται στην παράγραφο 7.2.2.

Σε αυτή την περίπτωση, σημειώστε ότι σε ορισμένες νομικά έγγραφα χρησιμοποίησαν το συνολικό εμβαδόν των χώρων, και στην κοινοπραξία 7.13130.2013 - μόνο «καθαρό» εμβαδόν του δαπέδου. Κατά τη γνώμη μας, σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μια πιο αντικειμενική εικόνα. Θα δώσω ένα παράδειγμα. περιοχή κινηματογράφου, υποθέτουμε 200 μ με τον αριθμό των εδρών 198. Αν 200 m διαιρείται με 198, μπορείτε να πάρετε μια πυκνότητα μικρότερη από ένα άτομο ανά 1 m του ακαθάριστου επιφάνεια, ενώ από τεχνική άποψη αυτό το δωμάτιο δεν θα ισχύει για δωμάτια με μαζική παρουσία των ανθρώπων. Παρόλο που είναι σαφές ότι η εκκένωση από ένα τέτοιο δωμάτιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Περίπου η ίδια κατάσταση με τις εμπορικές αίθουσες των καταστημάτων, με βιβλιοθήκες και άλλα δωμάτια, όπου συγκεντρώνονται το εσωτερικό, τα έπιπλα κλπ. Συνεπώς, εάν είναι απαραίτητο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η "καθαρή" περιοχή, δηλ. επιφάνεια δαπέδου μείον την προβολή των επίπλων και των εσωτερικών αντικειμένων.

Ταυτόχρονα, δεν αξίζει τον κόπο να "σπρώχνει" αυτόν τον ορισμό σε άλλα κανονιστικά έγγραφα, επειδή λειτουργεί μόνο για την εφαρμογή των κανονιστικών εγγράφων που εξασφαλίζουν την εφαρμογή του ομοσπονδιακού νόμου της 22ας Ιουλίου 2008 N 123-FZ "Τεχνικοί κανονισμοί για τις απαιτήσεις πυρασφάλειας."

Η ερώτησή σας

Στο πάτωμα υπάρχει δημόσιο κτίριο με επιφάνεια άνω των 50 μ., Αλλά λιγότερο από 800 μ. Χρειάζεται να κάνω αερισμό καπνού;

Απάντηση

Αν το δωμάτιο βρίσκεται στο κάτω ισόγειο ενός κτιρίου κατοικιών, δηλαδή. είναι ενσωματωμένο ή ενσωματωμένο και πληροί τις απαιτήσεις της παραγράφου 7.3 e, τότε δεν χρειάζεται προστασία. Αν πρόκειται για δημόσια υπόθεση, η οποία βρίσκεται, για παράδειγμα, στον 2ο, 3ο όροφο, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι χώροι.

Η ερώτησή σας

Το p.7.3e επεκτείνεται στις εμπορικές αίθουσες των καταστημάτων;

Απάντηση

Ναι, αυτό το στοιχείο ισχύει για τις αίθουσες συναλλαγών των καταστημάτων.

Η ερώτησή σας

Πώς εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του σημείου 7.4 της μέγιστης διαφορικής πίεσης στις κλειστές πόρτες των εξόδων εκκένωσης που δεν υπερβαίνει τα 150 Pa; Η διαδικασία υπολογισμού λαμβάνει υπόψη την επίδραση μόνο του αερισμού του καπνού με φρέσκο ​​αέρα. Με ποια μέθοδο υπολογίζεται η πίεση στην πόρτα με τη συνδυασμένη δράση των συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής; Πώς να καθορίσετε την πίεση στην πόρτα αν υπάρχει μόνο ένα σύστημα εξάτμισης καπνού;

Απάντηση

Η χρήση των συστημάτων εξαερισμού καπνού εξάτμισης, Συστήματα παροχής δεν αντισταθμίζεται αερισμός καπνός δεν επιτρέπεται. Είναι απαραίτητο να παρέχεται μια αντισταθμιστική παροχή εξωτερικού αέρα στη βάση του δωματίου. Έτσι, η πτώση πίεσης στο δωμάτιο πρέπει να είναι περίπου μηδέν. Και, κατά συνέπεια, μόνο, σύμφωνα με την οποία μία πτώση πίεσης δημιουργείται στην πόρτα, - ένα σύστημα αέρα, καπνίζουν εξαερισμού, η οποία προμηθεύει εξωτερικού αέρα μέσα στον όγκο προστατεύεται - κλειδαριές, ένα κλιμακοστάσιο, κ.λπ. Ως εκ τούτου, οι υπολογισθείσες εξαρτήσεις στην διαδικασία της μέτρησης διαφορικής πίεσης, σε. Η πόρτα, η οποία σχηματίζεται ως αποτέλεσμα μόνο της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού καπνού εξάτμισης, δεν υπάρχει ως τέτοια.

Η ερώτησή σας

Σύστημα απομάκρυνσης καπνού από χώρο στάθμευσης 3000 μ. Τρεις βαλβίδες εξαγωγής καπνού (μία ανά 1000 m). Αλλά επίδομα 4.91 «προστασία του καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς» στο SNIP 2.04.05-91 * «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού» θεωρείται ένα αναμμένο φωτιά σε ένα αυτοκίνητο. Μια βαλβίδα ανοίγει από τη δεξαμενή καπνού. Πόσο καλά τώρα; Ανοίξτε και τις τρεις βαλβίδες ταυτόχρονα, αφού αυτή είναι μια ζώνη καπνού; Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί χρειαζόμαστε βαλβίδες καπνού τότε;

Απάντηση

Φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα όλους τους ανιχνευτές καπνού στη ζώνη καπνού. Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί έβαλα τρεις βαλβίδες. Είναι πιο λογικό να οριστεί μία βαλβίδα στο αθροιστικό σωληνάριο, και να μπλοκάρει τη συσκευή τρία μπαρ dymopriemnyh.

Εάν η ζώνη καπνού είναι δομημένα περιφραγμένη, εκτελέστε όλες τις βαλβίδες καπνού αυτού του συστήματος, πιο συγκεκριμένα όλους τους ανιχνευτές καπνού στη ζώνη αυτή. Εάν η ζώνη καπνού δεν είναι περιφραγμένη και η περιοχή στάθμευσης είναι μεγαλύτερη από 3000 μέτρα, για παράδειγμα 6000 μέτρα, τότε θα πρέπει να υπάρχουν δύο συστήματα και θα πρέπει να ξεκινήσουν και τα δύο συστήματα με όλα τα δοχεία καπνού.

Η ερώτησή σας

Σε πολυώροφα κτίρια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συστήματα εξάτμισης με μηχανική ώθηση. Εάν υπάρχουν παράθυρα, πρέπει να κάνω μηχανική αφαίρεση καπνού;

Απάντηση

Αν το δωμάτιο εμπίπτει στον ορισμό του "χώρου χωρίς φυσικό εξαερισμό", θα πρέπει να κατασκευαστούν μηχανικά συστήματα. Εάν ο αριθμός των ανοιγμάτων παραθύρων είναι επαρκής για τον φυσικό εξαερισμό, τότε τα μηχανικά συστήματα δεν το κάνουν.

Η ερώτησή σας

Τι είναι οι βαλβίδες ελέγχου με ενεργοποιητές, ποια είναι η αρχή της λειτουργίας τους και πού παράγονται;

Απάντηση

Στην JV 7.13130.2013 εγκαταλείφθηκε η κλασική κατανόηση του όρου "βαλβίδα ελέγχου". Ο λόγος είναι ότι οποιοδήποτε στοιχείο που λειτουργεί ως μέρος του συστήματος προστασίας από τον καπνό εκτίθεται σε θερμικές επιδράσεις. Από την άποψη αυτή, κάθε στοιχείο της απόδοσης του συστήματος θα πρέπει να ελέγχεται με καύση δοκιμή πλήρους κλίμακας, επιβεβαιώνοντας ότι η παραμόρφωση ή η καταστροφή ενός τέτοιου στοιχείου δεν θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία του όλου συστήματος κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Η παρουσία ενός κατεστραμμένου στοιχείου που εισάγει πρόσθετη αντίσταση μπορεί να "μετατοπίσει" το σημείο λειτουργίας του ανεμιστήρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μικρότερη απόδοση του συστήματος.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατή η χρήση μονωμένων βαλβίδων αέρα στο σύστημα εξαερισμού καπνού εξαγωγής με ηλεκτρική θέρμανση;

Απάντηση

Ναι, πιθανώς εάν ο σχεδιασμός μιας τέτοιας βαλβίδας πληροί τις απαιτήσεις για κανονικά κλειστές βαλβίδες.

Η ερώτησή σας

Κατά τη χρήση αερισμού γενικής ανταλλαγής για την αφαίρεση του αερίου μετά από πυρκαγιά απαιτείται τουλάχιστον τετραπλή εναλλαγή αέρα. Τι γίνεται αν το κόστος εργασίας είναι μικρότερο; Να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα με την απαραίτητη παροχή; Είναι δυνατή η χρήση εξαερισμού γενικής ανταλλαγής για την απομάκρυνση αερίων εάν έχει μια κοινή πολλαπλή εξαγωγής με άλλα συστήματα κοινής ανταλλαγής καυσαερίων με βαλβίδες ελέγχου;

Απάντηση

Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα για την απομάκρυνση του αερίου από το δωμάτιο, εξοπλισμένο με την εγκατάσταση της φωτιάς αερίου - εξακολουθεί να μην είναι το γενικό σύστημα εξαερισμού και του καπνού σύστημα εξαερισμού. Δεύτερον, τα συστήματα γενικής ανταλλαγής και εξαερισμού καπνού μπορούν να συνδυαστούν λειτουργικά. Και τρίτον, όταν συνδυάζεται συστήματα πρέπει να ανασταλεί για να συμμορφωθούν με την ιεραρχία του συστήματος πρέπει να εξασφαλίζει ότι η απαιτούμενη ροή στη φωτιά, και αν είναι αρκετά, τότε θα ορίσετε μια λειτουργία που εξυπηρετούν τη γενική λειτουργία ανταλλαγής.

Όσον αφορά αυτό το τμήμα της ερώτησης, εάν το σύστημα έχει μια κοινή πολλαπλή εξαγωγής με άλλα συστήματα κοινής ανταλλαγής καυσαερίων με βαλβίδες ελέγχου. Μερικές φορές επιτρέπεται ο συνδυασμός των συνολικών εκπομπών καπνού και γενικών συστημάτων εξαερισμού (βλέπε απαιτήσεις του SP 7.13130.2013). Εάν πληρούνται οι απαιτήσεις αυτού του κανονιστικού εγγράφου, τότε είναι δυνατή η σύνδεση των καναλιών του συστήματος πρόληψης καπνού με τα τμήματα εξαγωγής των γενικών συστημάτων εξαερισμού.

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα παροχή p.7.14b εξωτερικού αέρα φρέσκο ​​αέρα στα συστήματα εξαερισμού καπνού πυρκαγιάς θα πρέπει να παρέχουν, σε φρεάτια ασανσέρ με έναν τρόπο «μονάδες μεταφοράς φωτιά», ανεξάρτητα από τον προορισμό, την εναέρια ύψος και το βάθος του υπόγειου μέρους των κτιρίων και η παρουσία σε αυτές nezadymlyaemyh κλιμακοστάσια, παρέχοντας ξεχωριστά συστήματα, σύμφωνα με GOST P 53296-2009 «Εγκατάσταση ανελκυστήρες για τους πυροσβέστες σε κτίρια και κατασκευές. απαιτήσεις πυρασφάλειας.» Το ερώτημα είναι? Οι βαλβίδες εγκαθίστανται μόνο στα υπόγεια, όπως Μόνο ο άξονας γίνεται με εναέρια τέλμα;

Απάντηση

Ναι, αυτό είναι σωστό. Σύμφωνα με GOST R 53296-2009, και άλλα κανονιστικά έγγραφα για τα φρεάτια ανελκυστήρων, εξασφαλίζοντας το σύνδεσμο πάνω και κάτω από το έδαφος ορόφους του κτιρίου, στο υπόγειο τμήμα της ανάγκης να προβλεφθούν κλειδαριές αέρα ή άρση λόμπι με αέρα υπερπίεση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Για να εξαιρέσετε εξαερισμού της συσκευής αυτόνομα συστήματα Ολομέλεια καπνό, τη διασφάλιση της προστασίας των λόμπι ασανσέρ στο ισόγειο και ορόφους υπόγειο επέτρεψε να οργανώσει τρύπα vozduhoperetochnye πάνω από την πόρτα του ανοίγματος ορυχείου, επικαλύπτοντας το κλαπέτο απομόνωσης πυρός, η οποία ανοίγει μόνο στο πάτωμα μιας πυρκαγιάς, εάν αυτό συμβεί.

Η ερώτησή σας

Δύο φραγκοστάφυρα μπροστά από τους ανελκυστήρες στο χώρο στάθμευσης. Η παροχή αέρα πρέπει να γίνεται από διαφορετικά συστήματα ή από ένα;

Απάντηση

Δεν μπορεί να γίνει κατηγορηματικά από ένα σύστημα, διαφορετικά η έννοια χάνεται. Η τρέχουσα έκδοση του GOST R 53296-2009 «Εγκατάσταση ανελκυστήρες για τους πυροσβέστες σε κτίρια και κατασκευές. Απαιτήσεις πυρασφάλειας» επιτρέπει την υποβολή στην χρήση αίθουσας του ανελκυστήρα δεν είναι ένα αυτόνομο σύστημα, και τρύπα vozduhoperetochnoe, που καλύπτει το κλαπέτο απομόνωσης πυρός. Όταν ο αέρας τροφοδοτείται απευθείας στον άξονα του ανελκυστήρα, εισρέει στην εσωτερική αίθουσα ανελκυστήρα. Μια προθάλαμο προς τον εξωτερικό αέρα πύλης πρέπει να τροφοδοτούνται σε ένα ανεξάρτητο σύστημα ρυθμό παρέχοντας μια ταχύτητα εξώθησης μέσα από την ανοιχτή πόρτα προθάλαμο-κλειδαριά δεν είναι μικρότερη από 1,3 m / s.

Η ερώτησή σας

Από το διάδρομο πάνω από 15 μέτρα χωρίς φυσικό φωτισμό του νηπιαγωγείου γίνεται εξαερισμός καπνού εξαγωγής. Χρειάζεται να εκτελέσω εξαναγκασμένο εξαερισμό καπνού;

Απάντηση

Ναι, φυσικά. Ο διάδρομος άνω των 15 μέτρων χωρίς φυσικό αερισμό στο νηπιαγωγείο δεν διαφέρει από τους παρόμοιους διαδρόμους σε κτίρια άλλων λειτουργικών σκοπών.

Η ερώτησή σας

Ποια εποικοδομητική λύση θα πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιείται για την αντιστάθμιση των όγκο απομακρύνεται προϊόντα της καύσης από τους διαδρόμους πάτωμα: αυτόματο άνοιγμα της πόρτας η σκάλα στο διάδρομο δαπέδου και είσοδος φωτιά πόρτες της σκάλας προς τα έξω? αυτόματο άνοιγμα παράθυρων από το διάδρομο προς τα έξω (εάν υπάρχει). εγκατάσταση δύο βαλβίδων (καπνού και φωτιάς) στον τοίχο της σκάλας δίπλα στον διάδρομο · συσκευή για κάθε πάτωμα του καναλιού τροφοδοσίας (βαλβίδα) με φυσικό κίνητρο. η εγκατάσταση ενός ενιαίου συστήματος τροφοδοσίας με μηχανικό κίνητρο με την εγκατάσταση κανονικά κλειστών βαλβίδων πυρκαϊάς σε κάθε όροφο;

Απάντηση

Είναι δυνατή η εφαρμογή όλων αυτών των επιλογών. Πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες συνθήκες. σκάλες πόρτες πρέπει να σφραγιστούν στη συσκευή καμάρες και αυτόματο κλείσιμο, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς και καπνού κατά την εξάτμιση του συστήματος αερισμού δεν επιτρέπεται να εξετάσει αποδείξεις ανοίγματα των θυρών ανοιχτό. Επιτρέπεται να λαμβάνεται υπόψη μόνο η διείσδυση του αέρα μέσω της διαρροής κλειστών θυρών. Για αντιστάθμιση, είναι επίσης δυνατή η παροχή θραυσμάτων παραθύρου, αλλά μόνο εκείνα τα μέρη αυτών που βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου. Κάτω από το κάτω μέρος του δωματίου εννοείται ολόκληρο το τμήμα που βρίσκεται κάτω από τη στρώση καπνού.

Η ερώτησή σας

Μπορεί η παροχή αέρα στην πύλη πύλης του κλιμακοστασίου με την πόρτα ανοιχτή να υπολογιστεί ως αντισταθμιστικός τροφοδότης;

Απάντηση

Όχι, δεν μπορεί. Τα φράγματα των μπαρούλα εμποδίζονται από τις πυροστεγείς θύρες και ένα αναπόσπαστο τμήμα μιας τέτοιας πόρτας είναι ο μηχανισμός που κλείνει πάντα την πόρτα στην κλειστή θέση. Κατά την λειτουργία ενός κτιρίου, κατά κανόνα, κανείς δεν χρησιμοποιεί σκάλες, αλλά χρησιμοποιεί ανελκυστήρες. Επομένως, η πόρτα είναι κλειστή. Εάν ξεκινήσει πυρκαγιά, η πόρτα θα κλείσει και η πτώση πίεσης πιθανόν να υπερβεί τις μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές. Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να ληφθεί υπόψη μόνο η διείσδυση μέσω διαρροών.

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα εφοδιασμού p.7.14n εξωτερικού αέρα φρέσκο ​​αέρα στα συστήματα εξαερισμού φωτιάς καπνού θα πρέπει να παρέχονται στην πλατφόρμα στις εξόδους των πυλών σε ομάδες πίεσης των nezadymlyaemyh κυττάρων Η2 τύπου σκάλας επικοινωνεί με τους ορόφους πάνω από το έδαφος των κτιρίων για διάφορους σκοπούς. Χρειάζεται να εγκαταστήσω τις πύλες σε κάθε όροφο; Σε ποια περίπτωση υπάρχει μια διάταξη ενός τύπου σκάλας H2 με μια πύλη με ταμπούρα, όπου είναι προδιαγεγραμμένη;

Απάντηση

Οι φράχτες των φανών δεν είναι εγκατεστημένοι σε κάθε όροφο του κτιρίου, αλλά μόνο στον 1ο όροφο, δηλ. Στο πάτωμα, εξοπλισμένο με την έξοδο από το κτίριο έξω. Οι απαιτήσεις αυτές μεταφέρονται από p.6.1.40 SP 1.13130.2009, όπου καταγράφεται ότι οι είσοδοι σε nezadymlyaemye κλιμακοστάσια πρέπει να παρέχεται στα πρώτα λόμπι όροφο με κλειδαριές αέρα με υπερπίεση αέρα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η ερώτησή σας

Είτε είναι απαραίτητο για την παροχή αέρα στο ασανσέρ πύλη πλατφόρμα με υπόγειο στον 1ο όροφο του κτιρίου για άλλους σκοπούς;

Απάντηση

Ναι, είναι απαραίτητο, ακόμη και αν ο ανελκυστήρας παρέχει επικοινωνία μόνο σε ένα υπόγειο όροφο και έχει στάση στο υπερυψωμένο δάπεδο.

Η ερώτησή σας

Τι σημαίνει η φράση "ασφαλείς περιοχές";

Απάντηση

Αυτό αναφέρεται στον όγκο της πυρκαγιάς που είναι εποικοδομητικά κλειστός από φράγματα πυρκαϊάς, στα οποία πρέπει να παρέχεται αέρας.

Η ερώτησή σας

Σε υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων που κατασκευάζονται για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηνύματα από τα μέρη του κτιρίου για άλλους σκοπούς σε ανελκυστήρες σκάλας που συνδέει τους ορόφους του πάρκινγκ στο λόμπι. Με την είσοδο του κτιρίου σε όλα τα επίπεδα των ορόφων στάθμευσης ταμπούρ τύπου συσκευής πρώτη πύλη είναι εφοδιασμένη με υπερπίεση αέρα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Εάν είναι απαραίτητο, παρέχει μια λειτουργική σύνδεση του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, εκτός από τις κλειδαριές της συσκευής, σε όλα τα επίπεδα των υπόγειων ορόφων στάθμευσης πρέπει να παρέχεται η υπερπίεση αέρα του όγκου των κοινών κλιμακοστάσια και φρεάτια ανελκυστήρων του κτιρίου. Πόσες πύλες θα πρέπει να παρέχονται μπροστά από τέτοιους ανελκυστήρες - δύο ή ένα; Αν δύο, τότε πώς είναι ο υπολογισμός του εξωτερικού αέρα στο τέλμα στο πρώτο τύμπανο-πύλη προς το ασανσέρ άμεσα με την πόρτα κλειστή, το δεύτερο - σε ανοικτή ή με κάποιο άλλο τρόπο; Αν το ασανσέρ επιβατών δεν λειτουργεί σε περίπτωση πυρκαγιάς, γιατί ο υπολογισμός γίνεται με τις πόρτες ανοιχτές ταμπούρ πύλη σύμφωνα p.7.15;

Απάντηση

Προηγουμένως, τα κανονιστικά έγγραφα δεν επέτρεπαν την εγκατάσταση κοινών ανελκυστήρων στα κτίρια που συνδέουν το υπόγειο και το υπερυψωμένο δάπεδο.

Η σύγχρονη κατασκευή υπαγορεύει ορισμένες συνθήκες, και επί του παρόντος επιτρέπονται γενικοί ανελκυστήρες. Την ίδια στιγμή, όπως τα αντισταθμιστικά μέτρα που είναι αναγκαία για την παροχή κλειδαριές αέρα στο επίπεδο των υπόγειων, υπόγεια και ισόγεια ή λόμπι ανελκυστήρα, εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις για κλειδαριές αέρα. Επιπλέον, οι κανονισμοί επιβάλλουν μια σειρά από αυξημένες απαιτήσεις σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων όσον αφορά την αντοχή στη φωτιά των δομικών κατασκευών, τα όρια της αντοχής στη φωτιά των αγωγών εξαερισμού και άλλα μηχανολογικού εξοπλισμού, τα έξοδα για τους πυροσβέστες, κλπ Από την άποψη αυτή, υπήρχε ένα πρόσθετο γεγονός -.. Η ανάγκη για διπλό κλείδωμα. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη αντίφαση μεταξύ της κοινοπραξίας και της κοινοπραξίας 154.13130.2013 7.13130.2013 (το πρώτο έγγραφο που απαιτεί μόνο ένα κλειδαριές συσκευή, η δεύτερη - δύο), στην περίπτωση αυτή, κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο για τη διεξαγωγή πιο αυστηρή απαίτηση, δηλαδή, πρότυπα της κοινοπραξίας 7.13130.2013.

Πώς να υπολογίσετε; Η ποσότητα αέρα που τροφοδοτείται στην αίθουσα του ανελκυστήρα, δηλ. στην κοντινή ένταση προς τον άξονα του ανελκυστήρα, υπολογίζεται για διαρροή μέσω κλειστών θυρών. Σε εξωτερικούς προθάλαμους, ο ρυθμός ροής αέρα βασίζεται στην προϋπόθεση ότι η πόρτα (ή το μεγάλο φύλλο πόρτας) είναι ανοιχτή και η ταχύτητα του αέρα μέσω αυτής είναι τουλάχιστον 1,3 m / s.

Τα συστήματα που παρέχουν προστασία για τις παραπάνω αίθουσες ανελκυστήρα και μια πύλη με ταμπούρο πρέπει να σχεδιάζονται χωριστά. Στο GOST R 53296-2009 «Εγκατάσταση ανελκυστήρες για τους πυροσβέστες σε κτίρια και κατασκευές. Απαιτήσεις πυρασφάλειας» είναι η παραδοχή ότι η αίθουσα ασανσέρ δεν μπορεί να προστατεύσει ένα ενιαίο σύστημα, και να εγκαταστήσετε το κλαπέτο απομονώσεως πυρός στον περίκλειστο χώρο του φρεατίου ανελκυστήρα και έτσι παρέχουν τη ροή του αέρα στο αίθουσα ασανσέρ.

Η ερώτησή σας

Η τροφοδοσία αέρα στις πύλες του προθάλαμου στην είσοδο του υπόγειου ορόφου προς τον ελκυστήρα θα πρέπει να υπολογίζεται στην ανοιχτή πόρτα;

Απάντηση

Όχι, εκτός αν εννοείς το υπόγειο, όπου οι κυλιόμενες σκάλες είναι διαδρομές εκκένωσης. Στα παραδοσιακά κτίρια, οι διαδρομές και οι κυλιόμενες σκάλες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως οδοί εκκένωσης, με εξαίρεση τις αποφάσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της STU. Συνεπώς, η πύλη πύλης, η οποία λειτουργεί στην είσοδο ενός τέτοιου ελκυστήρα, υπολογίζεται για διαρροές με κλειστές πόρτες.

Η ερώτησή σας

Εάν προβλέψουμε διπλές πύλες ταμπούρ σε ανελκυστήρες σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, τότε θεωρούνται στην ανοιχτή πόρτα;

Απάντηση

Λίγο λάθος. Η εσωτερική αίθουσα ανελκυστήρα, η οποία γειτνιάζει απευθείας με τον άξονα του ανελκυστήρα, υπολογίζεται στην κλειστή πόρτα και η εξωτερική πύλη του αναβατήρα - στην ανοικτή πόρτα.

Η ερώτησή σας

Πώς μπορείτε να καθορίσετε σωστά την κατανάλωση αέρα για τις πύλες μπαλόνι με τρεις πόρτες ή περισσότερο;

Απάντηση

Αυτή είναι μια ερώτηση για τους αρχιτέκτονες. Ο σχεδιαστής θα πρέπει να γνωρίζει ποιες πόρτες θα ανοίξουν κατά την εκκένωση. Συνεπώς, μείον μία πόρτα πρέπει να υπολογίζει το έργο μιας πύλης tambour. Στην κλασική έκδοση, εάν έχει είσοδο και έξοδο, τότε μία ανοιχτή πόρτα. Ας υποθέσουμε, δύο εισόδους και μία έξοδο - σε δύο ανοιχτές πόρτες. Η τρίτη πόρτα μπορεί να μην βρίσκεται στις διαδρομές εκκένωσης, αλλά να συνδέεται με άλλο δωμάτιο, και τότε η εκκένωση δεν θα γίνει. Σε αυτή την περίπτωση, η πόρτα θα κλείσει κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Επομένως, παρά την ύπαρξη τριών θυρών, η ροή του αέρα θα πρέπει να υπολογίζεται σε μία ανοιχτή πόρτα, με δυνατότητα διείσδυσης μέσω κλειστών θυρών.

Η ερώτησή σας

Εάν η ράμπα είναι μια διαδρομή εκκένωσης και απαιτείται να παράσχει μια πύλη πυρκαγιάς, είναι δυνατόν να μετρήσετε το πίσω ύδωρ στην πύλη φανός σύμφωνα με το μέγεθος της ανοικτής πύλης;

Απάντηση

Ναι, ακριβώς αυτό γίνεται. Εάν η ράμπα χρησιμοποιείται ως μία από τις διαδρομές εκκένωσης (επιτρέπουν τα κανονιστικά έγγραφα), τότε πρέπει να υπάρχει μια πύλη ταλάντωσης είτε στην πύλη είτε δίπλα της. Σε αυτή την περίπτωση, η ροή θα πρέπει να υπολογίζεται στην ανοικτή πύλη. Στην ίδια ράμπα η πόρτα είναι κλειστή, επειδή σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα αυτοκίνητα δεν κινούνται.

Η ερώτησή σας

Ποιοι είναι οι κανόνες για την καταμέτρηση του οπισθίου ύδατος στο διάδρομο εκκένωσης;

Απάντηση

Η ρήτρα 7.15g περιέχει απαιτήσεις για τις αρχικές παραμέτρους, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να σχεδιαστεί το σύστημα συναγερμού καπνού των διαδρόμων εκκένωσης, εάν ένας τέτοιος διάδρομος πληροί τη λειτουργία ενός διαδρόμου ασφαλείας ή μιας ασφαλούς ζώνης. Σε αυτό το σημείο δηλώνεται σαφώς η κατάσταση στην οποία πρέπει να υπολογιστεί το σύστημα: "Η παροχή αέρα στις ασφαλείς περιοχές θα πρέπει να πραγματοποιείται από τον υπολογισμό της ανάγκης διασφάλισης του ρυθμού ροής αέρα μέσω μιας ανοικτής πόρτας του προστατευόμενου χώρου τουλάχιστον 1,5 m / s."

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα με την παράγραφο 7.17 για συστήματα τροφοδοσίας με εξαερισμό καπνού θα πρέπει να παρέχονται φυσικά κλειστές βαλβίδες αποφυγής πυρκαγιάς στα κανάλια παροχής αέρα στις πύλες ποταμών με όρια αντοχής στη φωτιά. Υπάρχουν μόνο πύλες; Ή η απαίτηση ισχύει για όλα τα συστήματα εξαερισμού καπνού τροφοδοσίας, τα οποία παρατίθενται περαιτέρω κατά την ανάγνωση της ίδιας κοινοπραξίας;

Απάντηση

Πρόκειται για τις πύλες ταμπούρ. Στην περίπτωση αυτή, το έγγραφο περιέχει παραπομπή στην παράγραφο 7.14β. Πρόκειται για υπονόμους που βρίσκονται σε υπόγειους ορόφους, οι οποίοι παρέχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GOST R 53296-2009 "Εγκατάσταση ανελκυστήρων για πυροσβέστες σε κτίρια και κατασκευές." Απαιτήσεις πυρασφάλειας. "

Η ερώτησή σας

Πρέπει να τοποθετηθεί μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Ποιο θα πρέπει να είναι το όριο αντοχής στη φωτιά για τη βαλβίδα επιστροφής του ανεμιστήρα φρέσκου αέρα όταν παρέχεται αέρας στους ανελκυστήρες;

Απάντηση

Τα συστήματα εξαερισμού καπνού τροφοδοσίας, που παρέχουν προστασία ανελκυστήρων, έχουν σχεδιαστεί με δύο όρια αντοχής στη φωτιά. ΕΙ 30, αν πρόκειται για ανελκυστήρες φορτίου-επιβατών και EI 120, αν πρόκειται για ανελκυστήρες για τη μεταφορά πυροσβεστικών τμημάτων. Σε περίπτωση που οι ανελκυστήρες βρίσκονται εκτός του χώρου εξυπηρέτησης του χώρου πυρκαϊάς, το όριο αντοχής στη φωτιά του συστήματος πρέπει να αυξηθεί στο EI 150. Επομένως, η αντίσταση στη φωτιά της βαλβίδας ελέγχου πρέπει να πληροί τα απαιτούμενα όρια αντοχής στη φωτιά των ανελκυστήρων.

Η ερώτησή σας

Παρακαλούμε να σχολιάσετε τη ρήτρα 7.17e.

Απάντηση

Εάν μια ζώνη ασφαλείας προβάλλεται στο κτίριο, δηλ. ζώνη για την υποδοχή των ομάδων πληθυσμού χαμηλής κινητικότητας, ο αέρας που τροφοδοτείται σε αυτό πρέπει να θερμαίνεται. Είναι προφανές ότι είναι τεχνικά δύσκολο να θερμανθεί ο αέρας, ο οποίος παρέχεται βάσει των προϋποθέσεων για παροχή ταχύτητας 1,5 m / s μέσω του φύλλου ανοικτής πόρτας. Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Όταν οι άνθρωποι τοποθετούνται σε ένα πυρίμαχο περιοχή και πόρτες αυτής της ζώνης περνούν στην κλειστή θέση, είναι σκόπιμο να ενεργοποιήσετε το σύστημα σε χαμηλή ροή, όπως ως ένα ξεχωριστό αγωγό εξαερισμού. Όταν οι πόρτες είναι ανοικτές, οι δύο ανεμιστήρες θα λειτουργούν με χαμηλή ροή και υψηλή. Σε αυτή την περίπτωση, ο όγκος του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο από την κατάσταση διείσδυσης μέσω της διαρροής της κλειστής θύρας θα θερμανθεί. Επιπλέον, είναι δυνατή η θέρμανση του εσωτερικού αέρα με συσκευές ηλεκτρικής θέρμανσης με επανακυκλοφορία.

Η ερώτησή σας

Για συστήματα τροφοδοσίας θα πρέπει να παρέχεται αερισμός καπνού για τον αέρα θέρμανσης που τροφοδοτείται στην ασφαλή περιοχή. Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να θερμανθεί ο αέρας;

Απάντηση

Ο αέρας πρέπει να θερμανθεί μέχρι τη θερμοκρασία που έχει οριστεί για τους χώρους δαπέδου στους οποίους βρίσκεται η ασφαλής περιοχή, αλλά όχι μικρότερη από 5 ° C.

Η ερώτησή σας

Πώς αισθάνεστε για τη δυνατότητα συνδυασμού εξαερισμού καπνού με γενική ανταλλαγή; Τι επιτρέπεται; Τι συστήνετε ή δεν συστήνετε;

Απάντηση

Τα κανονιστικά έγγραφα επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση του αριθμού των συστημάτων λόγω της λειτουργικής ευθυγράμμισης τους. Επιτρέπεται η οργάνωση συστήματος συναγερμού καπνού, το οποίο σε κανονική λειτουργία λειτουργεί ως γενικό σύστημα εξαερισμού. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι, πρώτα απ 'όλα, το σύστημα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για συστήματα προστασίας από καπνό: από την κατάσταση τοποθέτησης των ανεμιστήρων σε ξεχωριστούς θαλάμους εξαερισμού, πυραντίστασης αεραγωγών κλπ. Μην εγκαθιστάτε εύκαμπτα ένθετα καυσίμων υλικών.

Η ερώτησή σας

Το σύστημα αφαίρεσης καπνού χρησιμοποιείται για γενικό αερισμό, δηλ. λειτουργεί συνεχώς. Πρέπει να εγκαταστήσω βαλβίδες πυρόσβεσης ή βαλβίδες εξαγωγής καπνού; Ή είναι δυνατόν να μην τεθεί τίποτα;

Απάντηση

Εάν το σύστημα παρέχεται πλήρως για την προστασία των χώρων, δεν είναι σκόπιμο να τοποθετηθούν οι βαλβίδες. Εάν χρησιμοποιείται μόνο ένα μέρος του συστήματος, τότε το τμήμα που αποσυνδέεται σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια κανονικά ανοιχτή βαλβίδα αποτροπής πυρκαγιάς.

Η ερώτησή σας

Ποιος είναι ο αλγόριθμος για την ενεργοποίηση όλων των στοιχείων της πυροπροστασίας του κτιρίου, από τη στιγμή της έναρξης της φωτιάς έως τη στιγμή της πλήρους διακοπής της;

Απάντηση

Τα κανονιστικά έγγραφα δεν το ορίζουν. Δείχνουν την ακολουθία των ενεργειών για την ενεργοποίηση των συστημάτων κατά την εγγραφή πυρκαγιάς με την εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης ή με την εγκατάσταση συναγερμού πυρκαγιάς. Προφανώς, δεν υπάρχει αλγόριθμος ως τέτοιος. Για οποιαδήποτε πυρκαγιά στην πυροσβεστική υπηρεσία αφήνει τον διευθυντή πυρόσβεσης. Η ευθύνη για την ακολουθία ενεργειών για το αντικείμενο βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε αυτό, ή να μην στείλει μια μονάδα να χρησιμοποιήσει ή να μην χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες για τη μεταφορά πυροσβεστικές υπηρεσίες, είτε να μην εφαρμόσει οποιαδήποτε εργαλεία μηχανικής. Μετά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς, μετά από επιθεώρηση και πιθανή πρόσθετη διαρροή της πυρκαγιάς, ο διευθυντής κατάσβεσης πυρκαγιάς πρέπει να δώσει οδηγίες για να σταματήσει τα συστήματα μηχανικής αν είναι ακόμα σε κατάσταση λειτουργίας.

Η ερώτησή σας

Θα ήθελα να λάβω διευκρινίσεις σχετικά με την απαίτηση: "Δεν επιτρέπεται η χρήση αυτόματων συσκευών τερματισμού λειτουργίας στα κυκλώματα τροφοδοσίας των ενεργοποιητών συναγερμού καπνού". Τι σημαίνει αυτές οι συσκευές;

Απάντηση

Αυτή είναι η μέγιστη θερμική προστασία. Ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκε αυτό το στοιχείο είναι απλός. Παρόμοιες απαιτήσεις έχουν εργαστεί και εργάζονται στα συναφή συστήματα μηχανικής. Για παράδειγμα, σε μια κοινοπραξία 5.13130.2009 «συστήματα πυροπροστασίας. Εγκατάσταση πυρανίχνευσης, αυτόματης κατάσβεσης. Οι κανόνες και οι κανόνες του σχεδιασμού» είναι μια απαίτηση για αντλίες συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης. Το γεγονός είναι ότι συχνά το σημείο λειτουργίας του ανεμιστήρα σε μια πραγματική κατάσταση μετατοπίζεται από το σημείο σχεδιασμού στο οποίο σχεδιάστηκε το σύστημα. Ρεύματα αυξηθεί, και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της λειτουργίας (συνήθως 5-7 λεπτά), το σύστημα είναι απενεργοποιημένο, σπάζοντας έτσι την προστασία καπνό του κτιρίου.

Σε p.7.22 SP 7.13130.2013 αυτό είναι ότι, εφόσον ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετηθεί στο θάλαμο αερισμού που διαθέτει την απαιτούμενη αντίσταση στη φωτιά που περικλείει δομές κτιρίου και η πόρτα της εισόδου παρέχεται μέσα από τη φωτιά, η ανάφλεξη της διάταξης κινητήρα φυσητήρα δεν είναι κρίσιμη. Καλύτερα αφήστε τον ανεμιστήρα να λειτουργήσει μέχρι το τελευταίο, αντί να σβήσετε σε πρώιμο στάδιο.

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα p.7.22 δυνατότητα μετατροπείς συχνότητας στη σύνθεση των ανεμιστήρων, καπνίζουν συστήματα εξαερισμού πρέπει να καθορίζεται βάσει των δοκιμών, σύμφωνα με GOST R 53.302 έως 2009 «Εξοπλισμός για την προστασία του καπνού των κτιρίων και κατασκευών. Ανεμιστήρες. Μέθοδος δοκιμής της Φωτιάς.» Ωστόσο, δεν υπάρχουν απαιτήσεις για τους μετατροπείς συχνότητας σε αυτό το έγγραφο. Ποιος είναι ο κανόνας που πρέπει να καθοδηγηθείτε;

Απάντηση

Ας δούμε γιατί η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται ως μέρος των οπαδών. Χρησιμοποιείται σε αξονικούς, οροφής και ακτινικούς ανεμιστήρες που λειτουργούν σύμφωνα με το σχέδιο όπου ο κινητήρας βρίσκεται στον ίδιο άξονα με τον πτερωτή. Οποιοσδήποτε κινητήρας, ειδικά στους αξονικούς ανεμιστήρες και τους ανεμιστήρες οροφής, βρίσκεται συνήθως σε μετακινούμενο ρεύμα αερίου. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ψύξη. Με σπάνιες εξαιρέσεις, η ψύξη δεν αναγκάζεται με τη χρήση πρόσθετων ανεμιστήρων, αλλά με τη βοήθεια των πτερωτών που είναι εγκατεστημένα στο πίσω μέρος του κινητήρα. Στην περίπτωση χρήσης μετατροπέων συχνότητας για τη μείωση της ταχύτητας περιστροφής της πτερωτής, η ένταση της εμφύσησης του κινητήρα μειώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία.

Εάν οι κατασκευαστές θεωρούν ότι είναι απαραίτητο ή δυνατό να παρασχεθούν μετατροπείς συχνότητας ως μέρος των ανεμιστήρων τους, τότε κατά τη διάρκεια της πιστοποίησής τους είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί η λειτουργικότητα αυτού του ανεμιστήρα μαζί με τον μετατροπέα συχνότητας. Αυτό το προϊόν δεν πιστοποιείται ξεχωριστά σύμφωνα με το GOST R 53302-2009. Απλά στο πρωτόκολλο των νέων δοκιμών και στο πιστοποιητικό θα υπάρξει εγγραφή στο μέλλον ότι ο ανεμιστήρας είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με αυτό το GOST.

Η ερώτησή σας

Σε ποιο ύψος πρέπει να βρίσκεται το κάτω άκρο του ανοίγματος παραθύρου;

Απάντηση

Η ρήτρα 8.5 της θέσης είναι έγκυρη μόνο αν δεν θέλετε να κάνετε υπολογισμούς και διάδρομο έχει ύψος τουλάχιστον 2,5 m. Στη συνέχεια, το άνω άκρο του ανοίγματος του παραθύρου θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος τουλάχιστον 2,5 m, και το κάτω άκρο τουλάχιστον πρέπει να είναι στο ανώτερο κομμάτι της πόρτας.

Εάν ο διάδρομος είναι χαμηλότερου ύψους ή δεν μπορείτε να δώσετε τους υπόλοιπους δείκτες, η απόφασή σας θα πρέπει να δικαιολογείται με υπολογισμούς. Η διαδικασία υπολογισμού δίνεται ειδικότερα στο SP 7.13130.2013 - υπολογισμός της έκτασης της πρόσληψης καπνού των συστημάτων με φυσικό κίνητρο όταν το άνοιγμα εκτόξευσης βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου.

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα με το σ.8.5, το παράθυρο έχει ακτίνα 30 μ. Είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί ένα τέτοιο άνοιγμα παραθύρου στη μέση του διαδρόμου, δηλ. ακτίνα 15 m;

Απάντηση

Όχι, δεν μπορεί να μιλήσουμε για την ακτίνα της ομιλίας. Υπολογίστε ότι αυτή η ακτίνα δεν είναι απαραίτητη. Ένα άνοιγμα παραθύρου μπορεί να τοποθετηθεί στο τελικό σημείο ενός προστατευμένου διαδρόμου, δηλ. σε μία από τις ακραίες επιφάνειές του, έχοντας εκπληρώσει τις ελάχιστες απαιτήσεις της παραγράφου 8.5.

Η ερώτησή σας

Υπάρχουν διαφορές στην περιοχή των ανοιγμάτων παραθύρων για την αφαίρεση καπνού στο υπόγειο και τα τεχνικά δάπεδα των κτιρίων με διαφορετικούς λειτουργικούς κινδύνους πυρκαγιάς;

Απάντηση

Δεν υπάρχουν διαφορές, αν ισχύει η διάταξη του Τμήματος 8.

Η ερώτησή σας

Κατά την κατασκευή των ανοιγμάτων των αναβατόρων με στήριγμα, θα πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου. Είναι δυνατή η χρήση εφεδρικού αντίκτυπου στις πύλες των μπαρών για να αντισταθμιστεί ο όγκος των προϊόντων πυρκαγιάς που έχουν αφαιρεθεί στους χώρους στάθμευσης; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι πύλες σε χώρους στάθμευσης για να αντισταθμιστούν τα προϊόντα καύσης που έχουν αφαιρεθεί;

Απάντηση

Ναι, όλες οι καταχωρημένες δραστηριότητες είναι επιτρεπτές. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η απόφασή σας δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της παραγράφου 6.3.2 του SP 154.13130.2013, η οποία ρυθμίζει την ταχύτητα ροής αέρα που δεν υπερβαίνει το 1,0 m / s.

Η αναφερθείσα πρέπει να τηρούνται αξία και κατά το άνοιγμα της πύλης, και κατά τη διάρκεια ανοίγματα vozduhoperetochnyh εγκατάσταση υπερκαλύφθηκαν φραγμάτων πυρός, και ούτω καθεξής. Σε αυτή την περίπτωση είναι σκόπιμο να παράσχει ένα κατανεμημένο ροής αέρα και τη χρήση του συστήματος γενικού εξαερισμού.

Η ρήτρα 6.3.2 είναι μάλλον περίπλοκη για την εφαρμογή, στην επόμενη έκδοση αυτού του ΠΔ θα διευκρινιστούν οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου: υπό ποιες προϋποθέσεις είναι απαραίτητο να τηρηθεί και για ποιους όχι.

Σε ξένα ρυθμιστικά έγγραφα, εμφανίζεται μια ταχύτητα 1,0 m / s, αλλά απαιτείται μόνο αν παρέχεται κοντά στο κατώτερο όριο του στρώματος καπνού. Στη συνέχεια, για να αποκλειστεί η ανάμειξη των στρωμάτων αέρα και καπνού, η ταχύτητα είναι περιορισμένη. Εάν το κατακόρυφο επίπεδο της δεξαμενής καπνού ή της οπής εισόδου αέρα βρίσκεται στο δάπεδο του προστατευμένου χώρου από τις εισόδους αέρα, η ταχύτητα μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι με κινητικότητα αέρα άνω των 5-6 m / s, οι άνθρωποι μπορούν να πανικοβληθούν. Με άλλα λόγια, εάν η ταχύτητα στο άνοιγμα είναι μεγαλύτερη από 6 m / s, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εκκενωθούν άνθρωποι σε κατάσταση πανικού σε αυτό το άνοιγμα. Ως εκ τούτου, συνιστάται να περιορίζετε την ταχύτητα αέρα της εισαγωγής αέρα προσαγωγής σε τιμή που δεν υπερβαίνει τα 5-6 m / s.

Η ερώτησή σας

Εάν χρησιμοποιούνται παράθυρα για την αντιστάθμιση της προστασίας από καπνό, πρέπει να οδηγούνται με τον κινητήρα σύμφωνα με την παράγραφο 8.8;

Απάντηση

Ακριβώς σωστά. Εάν μιλάτε για δωμάτιο με φυσικό εξαερισμό κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, αυτά τα παράθυρα πρέπει να έχουν μόνο χειροκίνητη κίνηση. Εάν το άνοιγμα παραθύρου χρησιμοποιείται για την αντιστάθμιση της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού καπνού εξαγωγής, πρέπει να υπάρχουν αυτόματες μονάδες δίσκου για αυτό το παράθυρο.

Η ερώτησή σας

Είναι δυνατή η κατασκευή ενός αγωγού αερίου διαμετακόμισης μέσω της αίθουσας ανελκυστήρα για έναν αντισταθμιστικό τροφοδότη;

Απάντηση

Μέσα από το ορυχείο του ανελκυστήρα φορτίου και επιβατών; Αν ναι, τότε δεν υπάρχουν απαγορεύσεις.

Η ερώτησή σας

Υπάρχει μια κανονιστική αιτιολόγηση για την ανάγκη να αντισταθμιστεί ο καπνός από τους διαδρόμους; Στην παράγραφο 8.8 υπάρχει απαίτηση αποζημίωσης μόνο των χώρων.

Απάντηση

Ναι, υπάρχει. Η κανονιστική αιτιολόγηση είναι η εξής: να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του εξαερισμού καπνού καυσαερίων.

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα με την παράγραφο 5.4.16 του SP 2.13130.2012 "Συστήματα πυροπροστασίας: Διασφάλιση της πυρασφάλειας προστατευτικών αντικειμένων" στους εξωτερικούς τοίχους των κλιμακοστασίων τύπου H1, είναι απαραίτητο να υπάρχουν ανοίγματα παραθύρων σε κάθε όροφο. Σύμφωνα με τις τυποποιημένες λύσεις των κλιμακοστασίων του τύπου H1 του παραρτήματος Ζ του SP 7.13130.2013, δεν παρέχεται η διάταξη των ανοιγμάτων παραθύρων. Είναι αυτή η αντίφαση; Είναι δυνατή η αντικατάσταση της συσκευής ανοίγματος εξωτερικών συστημάτων με την τοποθέτηση διαφανών θυρών;

Απάντηση

Σε αυτό το παράρτημα, εξετάζεται μόνο η διάταξη της μετάβασης μέσω της εξωτερικής ζώνης αέρα και όχι η σκάλα κλιμακοστάσιο στην πρόσοψη του κτιρίου.

Οι ημιδιαφανείς πόρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ημιδιαφανή στοιχεία με επιφάνεια όχι μικρότερη από 1,2 m / sq. M.

Ερωτήσεις σχετικά με το SP 154.13130.2013 "Ενσωματωμένοι υπόγειοι χώροι στάθμευσης - Απαιτήσεις πυρασφάλειας"

Η ερώτησή σας

Πρέπει να φτιάξω ανελκυστήρες για τη μεταφορά πυροσβεστικών τμημάτων σε χώρους στάθμευσης με λιγότερους από τρεις υπόγειους ορόφους;

Απάντηση

Ο ομοσπονδιακός νόμος της 22ας Ιουλίου 2008 N 123-FZ «τεχνικοί κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας» ήταν το άρθρο 90, μέρος 15, σύμφωνα με την οποία πρέπει να παρέχονται οι ανελκυστήρες για τη μεταφορά πυροσβεστικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, για υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων με μια σειρά από υπόγειους ορόφους και δύο περισσότερα. Επί του παρόντος, ο ομοσπονδιακός νόμος των 10, Ιουλ, 2012 N 117-FZ «σχετικά με τροποποιήσεις του ομοσπονδιακού νόμου» τεχνικοί κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας «αυτό το στοιχείο ακυρώνεται. Το θέμα αυτό ρυθμίζεται p.5.2.11 154.13130.2013 κοινοπραξία, η οποία απαιτεί την παροχή τέτοιους ανελκυστήρες σε κτίρια με ενσωματωμένο υπόγειο χώρο στάθμευσης με τον αριθμό των ορόφων τρία ή περισσότερα.

Απαντώντας απευθείας στην ερώτηση, είναι απαραίτητο να πούμε ότι προς το παρόν δεν θα πρέπει να προβλεφθούν οι χώροι στάθμευσης με τον αριθμό των υπόγειων ορόφων κάτω από τρεις ανελκυστήρες για τη μεταφορά των πυροσβεστικών μονάδων. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το άρθρο 89 μέρος 15 του ομοσπονδιακού νόμου N 123-FZ στην έκδοση του ομοσπονδιακού νόμου αριθ. 117-FZ, που υποχρεώνει να εξασφαλίσει τη διάσωση ομάδων πληθυσμού χαμηλής κινητικότητας. Ειδικότερα, με τη χρήση ανελκυστήρων που πληρούν τις απαιτήσεις της πυρασφάλειας, που εγκαθίστανται για ανελκυστήρες, οι οποίοι παρέχουν τη μεταφορά των πυροσβεστικών τμημάτων κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Η ερώτησή σας

Στο σημείο 6.3.3 δηλώνεται ότι όλα τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να κινούνται μηχανικά με έλξη. Γιατί η χρήση ενός ανοίγματος της πύλης ως εισροή αέρα είναι παραβίαση;

Απάντηση

Ναι, πράγματι, υπάρχει ένα τέτοιο ρεκόρ. Κατά τη γνώμη μου, είναι λανθασμένη. Στην πλησιέστερη έκδοση αυτού του εγγράφου, θα διευκρινιστεί ότι η πύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιστάθμιση.

Η ερώτησή σας

Ποια είναι η ζώνη καπνού και ποιο μέγεθος μπορεί να είναι ο χώρος της φωτιάς σε ένα ενιαίο όροφο;

Απάντηση

Η περιοχή του χώρου φωτιάς για υπόγειο χώρο στάθμευσης ρυθμίζεται από το SP 154.13130.2013. Παραπέμπει στην παράγραφο 5.2.3 του SP 2.13130.2012 "Συστήματα πυροπροστασίας. Παροχή πυρασφάλειας εγκαταστάσεων προστασίας".

Καπνοδόχοι ζώνη είναι μέρος του δωματίου προστατευόμενο αυτόνομης εξαερισμού καπνό συστήματα εξάτμισης, δομικά απομονώθηκαν από τον όγκο του χώρου στο άνω τμήμα των συστημάτων εφαρμογής με ένα φυσικό τύπο (SP 7.13130.2013).

Ερωτήσεις σχετικά με το SP 1.13130.2009 "Συστήματα πυροπροστασίας: οδοί εκκένωσης και εξόδους"

Η ερώτησή σας

Υπάρχει ένα συγκρότημα αγορών και ψυχαγωγίας. Στους διαδρόμους υπάρχουν ανοιχτά καφέ, κλπ. Επιθεωρητής του Υπουργείου Επείγουσας Μέτρα απαίτησε να αντικαταστήσει όλα τα υλικά αυτών των περίπτερα, μικρά κτίρια με μη καύσιμα. Και δεν είναι ικανοποιημένος με τις δραστηριότητες του ψεκασμού στους διαδρόμους της περιοχής. Απαιτεί μόνο γυαλί και μέταλλο. Υπάρχουν νομικές απαιτήσεις για αυτά τα υλικά για μικρές μορφές ενοικιαζόμενων ακινήτων;

Απάντηση

Το ερώτημα είναι ελαφρώς άσχετο με τον εξαερισμό. Ωστόσο, αφορά κάθε σχεδιαστή έμμεσα. Εάν υπάρχουν πολυλειτουργικοί χώροι (διάδρομοι, αίθρια) στο κτίριο, απαιτούνται δύο υπολογισμοί. Ο πρώτος υπολογισμός είναι η εμφάνιση πυρκαγιάς στο παρακείμενο εμπορικό δάπεδο με την απελευθέρωση προϊόντων καύσης στον όγκο αυτού του περάσματος. Ο δεύτερος υπολογισμός είναι το καύσιμο φορτίο στο κάτω μέρος της διόδου (πάγκοι, κιόσκια), δηλ. πυρκαγιά στο περίπτερο. Στη συνέχεια συγκρίνετε τους αριθμούς και πάρτε το μεγάλο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ρωσικά ρυθμιστικά έγγραφα για διαβάσεις και αίθρια. Ως εκ τούτου, κατά το σχεδιασμό κτιρίων με χώρους πολλαπλών φωτισμών, υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθεί ένα STU για το σχεδιασμό συστημάτων πυροπροστασίας. Και το ερώτημα με περίπτερα θα πρέπει να διευθετηθεί μέσα στα πλαίσια αυτών των STS.

Η ερώτησή σας

Σύμφωνα με την παράγραφο 9.4.2, εάν είναι απαραίτητο, τα μηνύματα στάθμευσης με όλους τους ορόφους ενός κτιρίου άλλου σκοπού θα πρέπει να παρέχουν προστασία από καπνό κοινών κλιμακοστασίων αυτού του κτιρίου. Ποιος τύπος κλιμακοστασίου πρέπει να είναι - H2 ή H3;

Απάντηση

Αρχικά, για υπόγειους χώρους στάθμευσης, μη κερδοφόρα, κατά τη γνώμη μου, δίνεται προτίμηση στις μη τραυματισμένες σκάλες όπως η H3. Αυτή προγραμματιστές κατάσταση SP αιτιολογείται από το γεγονός ότι η πύλη προθάλαμος έχει δύο συνεχόμενες πόρτες πυρκαγιάς, στην οποία περίπτωση η πιθανότητα αστοχίας του όγκου προστασίας καπνού καπνού κλιμακοστάσιο χαμηλότερα από τη συσκευή τύπου σκάλας nezadymlyaemoy κύτταρα Η2. Ωστόσο, η ανάλυση των ρυθμιστικών έγγραφα δείχνουν ότι το μόνο είδος nezadymlyaemoy σκάλα, η οποία δικαιολογείται προτίμηση όσον αφορά την αξιοπιστία - είναι nezadymlyaemaya τύπου σκάλας Η1, δηλαδή, μια σκάλα που δεν εξαρτάται από την απόδοση οποιωνδήποτε μηχανικών συστημάτων. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για υπόγειο δάπεδο κτιρίων, συνεπώς, είναι αδύνατο να παρασχεθούν κλιμακοστάσια χωρίς καπνό τύπου H1. Επομένως, στην περίπτωση αυτή, το επίπεδο προστασίας των μη θερμαινόμενων κλιμακοστασίων H2 ή H3 είναι ισοδύναμο, το οποίο περιγράφεται στο τμήμα 8 του SP 7.13130.2013. Η επιλογή πρέπει να βασίζεται σε μελέτη σκοπιμότητας.

Ερωτήσεις σχετικά με την JV 60.13330.2012 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" Ενημερωμένη έκδοση του SNiP 41-01-2003 "

Η ερώτησή σας

Σε ποια βάση καθορίζεται η μόνιμη ή προσωρινή διαμονή των ανθρώπων;

Απάντηση

Στην παράγραφο 3.26 αναφέρεται ότι ένα δωμάτιο στο οποίο οι άνθρωποι είναι συνεχώς τουλάχιστον 2 ώρες ή 6 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα δωμάτιο με μόνιμη παραμονή των ανθρώπων. Αυτή η παράμετρος πρέπει να καθορίζεται στην εργασία σχεδιασμού. Εάν καταγραφεί στην ανάθεση μελέτης ότι οι εγκαταστάσεις κατοικούνται προσωρινά από ανθρώπους, τότε είναι απαραίτητο να αποδειχθεί με κάποιο τρόπο η εμπειρία, καθώς και στα σώματα των Stroynadzor, Gospozhnadzor,

Η ερώτησή σας

10.10 Σύμφωνα με την απόσταση μεταξύ των ανοιγμάτων εξώθησης που βρίσκονται σε διαφορετικά διαμερίσματα πυρκαγιάς θα πρέπει να είναι: α) σύμφωνα razd.10 SP 60.13330.2012, αλλά όχι λιγότερο από 3 m οριζόντια και κάθετα - για τη γενική συστήματα εξαερισμού? β) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SP 7.13130.2013 - για συστήματα προστασίας από καπνό. Το ερώτημα είναι πώς να ερμηνεύσει αυτή τη ρήτρα; Είναι απαραίτητο να εκτελούνται εκπομπές συστημάτων που εξυπηρετούν διαφορετικά διαμερίσματα πυρκαγιάς στα 3 m; Ή μήπως η απαίτηση αυτή ισχύει μόνο για τα ανοίγματα στις εξωτερικές δομές εγκλεισμού των διαφόρων διαμερισμάτων πυρκαγιάς και σε κάθε άνοιγμα είναι δυνατό να συνοψίσουμε τις εκπομπές συστημάτων από διαφορετικά διαμερίσματα πυροπροστασίας;

Απάντηση

Δεν αντιπροσωπεύω πραγματικά την τεχνική εφαρμογή αυτής της λύσης. Αλλά θα προσπαθήσω να σχολιάσω. Στην JV 60.13330.2012 τα πάντα είναι σαφώς γραμμένα: για γενικά συστήματα εξαερισμού που εξυπηρετούν διαφορετικά διαμερίσματα πυρκαγιάς, θα πρέπει να παρέχονται ξεχωριστές εκπομπές σε απόσταση όχι μικρότερη από 3 μέτρα.

Στο SP 7.13130.2013 υποδεικνύεται σαφώς η απόσταση από την εκπομπή συστημάτων στα ανοίγματα εισαγωγής αέρα των συστημάτων ανεφοδιασμού χωρίς καπνό τροφοδοσίας, στα ανοίγματα εισαγωγής αέρα των κοντινών κτιρίων για άλλους σκοπούς. Επιπλέον, στο παρόν έγγραφο αναφέρεται ότι τα συστήματα ανεφοδιασμού και εξαερισμού καπνού πρέπει να είναι αυτόνομα για κάθε τμήμα πυρκαγιάς του κτιρίου. Ως εκ τούτου, οι εκπομπές για τα συστήματα συναγερμού καπνού των διαφόρων διαμερισμάτων πυρκαϊάς πρέπει να είναι ξεχωριστά. Ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις για την τοποθέτηση των σημείων εκπομπής σε απόσταση 3 μέτρων το ένα από το άλλο, που καθορίζεται στην JV 60.13330.2012, δεν λειτουργούν όσον αφορά τα συστήματα προστασίας από καπνό. Η απόσταση αυτή μπορεί να μη ληφθεί υπόψη, αλλά οι εκπομπές πρέπει να είναι ξεχωριστές.

Ερωτήσεις σχετικά με τις μεθοδολογικές συστάσεις "Εκτιμώμενος προσδιορισμός των κύριων παραμέτρων προστασίας των καπνών από κτίρια" (VNIIPO)

Η ερώτησή σας

Πώς να υπολογίσετε το σύστημα απομάκρυνσης καπνού για κρεβατοκάμαρες σύμφωνα με τη μέθοδο VNIIPO;

Απάντηση

Ο υπολογισμός έχει ως εξής. Πρώτα απ 'όλα, καθορίζετε εάν υπάρχει ένα σύστημα πυρόσβεσης στο υπνοδωμάτιο. Εάν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει λόγος να καθορίσετε την περιοχή της φωτιάς. Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με το βήμα της τοποθέτησης των ψεκαστήρων, πάρτε την περιοχή της φωτιάς. Στη συνέχεια, σκεφτείτε να τοποθετήσετε ένα φορτίο πυρκαγιάς σε αυτήν την περιοχή Εάν δεν μπορείτε να καθορίσετε, επιτρέπεται να την αποδεχθεί σύμφωνα με τις τεχνικές παράρτημα VNIIPO ανάλογα με το βαθμό της αντίστασης στη φωτιά ενός κτιρίου ή μια πιο συγκεκριμένη, ανάλογα με τα υλικά που μπορεί να είναι σε αυτό. Εάν έχετε ένα συνδυασμό τέτοιων υλικών, με εφαρμογή στη μέθοδο αυτή είναι δυνατό να ληφθεί η μέση τιμή του φορτίου φωτιάς και η μέση τιμή του ρυθμού καύσης μάζας. Έχοντας αυτές τις αξίες, παίρνετε τη δύναμη της φωτιάς στη μεταφορική στήλη, η οποία σχηματίζεται σε αυτή την περιοχή, εντοπισμένη από το σύστημα πυρόσβεσης νερού. Έχοντας λάβει τη μαζική ροή της μεταφορικής στήλης και τη θερμοκρασία της μεταφορικής στήλης, προσδιορίστε τη μέση θερμοκρασία της στρώσης καπνού από την περιοχή του δωματίου. Περαιτέρω, με τη μέση θερμοκρασία της στρώσης καπνού, τη ροή μάζας του συστήματος, προσδιορίζεται η αντίσταση του δικτύου και το σημείο λειτουργίας του ανεμιστήρα.

Αν δεν υπάρχει εγκατάσταση πυρόσβεσης νερού στην κρεβατοκάμαρα, η ελεύθερη ανάπτυξη πυρκαγιάς θεωρείται εάν εμφανίζεται στο κεντρικό τμήμα της αίθουσας. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ώρα άφιξης των πυροσβεστικών τμημάτων και την παροχή μέσων πυρόσβεσης για τον εντοπισμό της πυρκαγιάς. Η κανονιστική απαίτηση για την άφιξη της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Κατά συνέπεια, καθορίστε τη γραμμική μέση ταχύτητα διάδοσης της φλόγας, την περιοχή (ακτίνα) του πυροσβεστικού κέντρου. Ο αλγόριθμος για τον προσδιορισμό της περιοχής βλέπε παραπάνω.

Η ερώτησή σας

Πώς εγγυάται η συμμόρφωση με το σημείο 4.4 όσον αφορά το εύρος ανεκτής ανισορροπίας 30%;

Παράδειγμα:

Αρχικά δεδομένα. Ο διάδρομος έχει μήκος 58 μ., Στα άκρα του οποίου υπάρχουν σκάλες τύπου H2 (2 τεμάχια). Το πλάτος του μεγαλύτερου φύλλου κάθε μιας από τις πόρτες στο κλιμακοστάσιο είναι 0,9 μ. Ο αριθμός των εκκενώσεων μέσω μιας πόρτας είναι 25 άτομα ή περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ροή αέρα σχεδιασμού στο σύστημα καπνού για να διατηρηθεί μια ανισορροπία εντός των ορίων των τυποποιημένων τιμών;

Υπολογισμός. Η ποσότητα καπνού που αφαιρείται από το διάδρομο είναι 4,35 kg / s.

Η ροή μάζας αέρα μέσω της πόρτας της σκάλας προς το διάδρομο είναι 4,99 kg / s.

Ανισορροπία (σε σχέση με το σχέδιο):

Απάντηση

Υπάρχει ένα σφάλμα σε αυτές τις εξαρτήσεις. Για κάποιο λόγο που να λαμβάνει υπόψη τη ροή του αέρα που έρχεται από τις δύο σκάλες στο διάδρομο, αν και σε αυτό το παράδειγμα, μια σκάλα είναι αποκλεισμένη οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια πυρκαγιά κοντά στην έξοδο κινδύνου της σκάλας. Και οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε αυτό. Για την ισορροπία, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού τροφοδοσίας, παρέχοντας αντιστάθμιση, και όχι αυτά που παρέχουν συστήματα εξαερισμού που τροφοδοτούν αέρα σε κλιμακοστάσια. Στο πάτωμα με πυρκαγιά, οι πόρτες στις σκάλες είναι κλειστές λόγω της αυτόματης κλεισίματος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παρέχεται αέρας για αποζημίωση από ένα ξεχωριστό σύστημα, ενώ επιτρέπεται να παρέχει ανισορροπία 30%.