Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Πώς υπολογίζεται ο αερισμός του χώρου παραγωγής: η αρχή του υπολογισμού της ελάχιστης αναγκαίας ανταλλαγής αέρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού

Κατά την εργασία στην παραγωγή, πρέπει να τηρούνται διαφορετικά πρότυπα, επιβάλλονται αυστηρές προϋποθέσεις στις συνθήκες εργασίας. Πολλά εξαρτώνται από τις επιχειρήσεις από τη σωστή ανταλλαγή αέρα. Ο φυσικός αερισμός δεν θα βοηθήσει στην παροχή του, επομένως είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής. Αυτό απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ελάχιστη απαιτούμενη χωρητικότητα του συστήματος εξαερισμού

Πρώτον, η ποιότητα του αερισμού επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην παραγωγή υπάρχουν οι ακόλουθες εκπομπές επιβλαβών ουσιών:

 • η θερμότητα που παράγεται από τον εξοπλισμό λειτουργίας,
 • εξάτμιση και ένα ζευγάρι βλαβερών ουσιών,
 • απελευθέρωση διαφόρων αερίων,
 • υγρασία,
 • κατανομή ατόμων (ιδρώτα, αναπνοή κ.λπ.).


Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν τουλάχιστον μερικές από αυτές τις μολυσματικές ουσίες. Υπολογίζοντας την ισχύ του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής θα πρέπει να εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 1. Απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών.
 2. Αφαίρεση υπερβολικής υγρασίας.
 3. Καθαρισμός του μολυσμένου αέρα.
 4. Απομακρυσμένη εκπομπή επιβλαβών ουσιών.
 5. Ρύθμιση θερμοκρασίας δωματίου, απορρόφηση υπερβολικής θερμότητας.
 6. Γεμίστε το δωμάτιο με καθαρό αέρα.
 7. Θέρμανση, ψύξη ή υγρασία του εισερχόμενου αέρα.

Όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούν μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας κατά τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Επομένως, κατά την εγκατάσταση, πρέπει να επιλέξετε και να υπολογίσετε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους.

Κατά το σχεδιασμό της συσκευής εξαερισμού, υπολογίστε τη ροή του αέρα με τον τύπο:

 • Το F υποδηλώνει τη συνολική επιφάνεια των ανοιγμάτων σε m 2,
 • W0 είναι η μέση ταχύτητα ανάσυρσης αέρα. Η λειτουργία αυτή εξαρτάται από τον βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη φύση των λειτουργιών που εκτελούνται.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ικανότητα εξαερισμού είναι η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Για να μειώσετε το κόστος, χρησιμοποιήστε την ανακύκλωση: ένα μέρος του καθαρισμένου αέρα θερμαίνεται και επιστρέφει στο δωμάτιο. Πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 • Εξωτερικά, πρέπει να τροφοδοτείται τουλάχιστον το 10% καθαρού αέρα, και στον εισερχόμενο αέρα επιβλαβών ακαθαρσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.
 • απαγορεύεται η χρήση ανακυκλοφορίας στο χώρο εργασίας, όπου υπάρχουν εκρηκτικές ουσίες, επιβλαβείς μικροοργανισμοί, εκπομπές στον αέρα που ανήκουν στην τάξη 1ης έως 3ης τάξης κινδύνου.

Υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής των εγκαταστάσεων παραγωγής

Προκειμένου να γίνει το έργο του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, καθορίζεται πρωτίστως η πηγή επιβλαβών ουσιών. Στη συνέχεια υπολογίζεται πόσο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την κανονική εργασία των ανθρώπων και πόσο μολυσμένος αέρας πρέπει να αφαιρεθεί από το δωμάτιο.

Κάθε ουσία έχει τη δική της συγκέντρωση και οι κανόνες του περιεχομένου τους στον αέρα είναι επίσης διαφορετικοί. Επομένως, οι υπολογισμοί γίνονται για κάθε ουσία χωριστά και τα αποτελέσματα συνοψίζονται στη συνέχεια. Για να δημιουργήσετε το σωστό ζυγό αέρα, πρέπει να λάβετε υπόψη την ποσότητα επιβλαβών ουσιών και την τοπική αναρρόφηση για να κάνετε έναν υπολογισμό και να καθορίσετε πόσο καθαρό αέρα είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν τέσσερα σχήματα ανταλλαγής αέρα για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής στην παραγωγή: από πάνω προς τα κάτω, από πάνω προς τα πάνω, από κάτω προς τα πάνω, από κάτω προς τα κάτω.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού στο χώρο παραγωγής

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στα καταστήματα ρυθμίζεται από τη νομοθεσία, τα πρότυπα καθορίζονται σε SNiP και TB. Στα περισσότερα αντικείμενα, η αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα δεν μπορεί να διαμορφωθεί μέσω φυσικού συστήματος και πρέπει να εγκατασταθεί εξοπλισμός. Είναι σημαντικό να επιτευχθούν κανονιστικοί δείκτες. Για το σκοπό αυτό εκτελείται ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης του χώρου παραγωγής.

Οι κανονισμοί προβλέπουν διάφορους τύπους ρύπανσης:

 • υπερβολική θερμότητα από την εργασία μηχανών και μηχανισμών.
 • την εξάτμιση στην οποία περιέχονται επιβλαβείς ουσίες ·
 • υπερβολική υγρασία.
 • διάφορα αέρια ·
 • ανθρώπινες εκκρίσεις.

Η διαδικασία υπολογισμού για τον αερισμό βιομηχανικών χώρων προσφέρει μια ανάλυση για κάθε είδος ρύπανσης. Τα αποτελέσματα δεν συνοψίζονται, αλλά η εργασία έχει τη μεγαλύτερη αξία. Έτσι, εάν στην παραγωγή απαιτείται ο μέγιστος όγκος για την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας, αυτός είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των τεχνικών παραμέτρων της δομής. Ας δούμε ένα παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού μιας αίθουσας παραγωγής με επιφάνεια 100 m 2.

Ανταλλαγή αέρα στην βιομηχανική περιοχή, με εμβαδόν 100 m 2

Το σύστημα εξαερισμού στην παραγωγή πρέπει να εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 1. για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών.
 2. καθαρίστε το περιβάλλον μόλυνσης.
 3. Αφαιρέστε την περίσσεια υγρασίας.
 4. για την εξάλειψη των επιβλαβών εκπομπών από το κτίριο.
 5. ρυθμίζει το καθεστώς θερμοκρασίας.
 6. για να σχηματίσουν μια εισροή καθαρής ροής.
 7. ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χώρου και τις καιρικές συνθήκες, να θερμαίνει ή να ψύχει τον εισερχόμενο αέρα.

Δεδομένου ότι κάθε λειτουργία απαιτεί πρόσθετη ισχύ από τη δομή εξαερισμού, συνεπώς, η επιλογή του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με όλους τους δείκτες που λαμβάνονται υπόψη.

Τοπική εξάτμιση

Εάν στις τεχνολογικές διαδικασίες παραγωγής σε έναν από τους τόπους υπάρχουν εκπομπές επιβλαβών ουσιών, τότε δίπλα στην πηγή, σύμφωνα με τους κανονισμούς, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τοπική εξάτμιση. Έτσι η απομάκρυνση θα είναι πιο αποτελεσματική.

Πιο συχνά αυτή η πηγή είναι οι τεχνολογικές δεξαμενές. Για τέτοιου είδους αντικείμενα, χρησιμοποιούνται ειδικές εγκαταστάσεις - αντλίες αναρρόφησης με ομπρέλες. Οι διαστάσεις και η ισχύς υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • διαστάσεις πηγής ανάλογα με το σχήμα: μήκος πλευρών (a * b) ή διάμετρος (d).
 • ταχύτητα ροής στη ζώνη προέλευσης (vv).
 • ταχύτητα αναρρόφησης της μονάδας (v3).
 • το ύψος της θέσης αναρρόφησης πάνω από τη δεξαμενή (z).

Οι πλευρές της ορθογώνιας αναρρόφησης υπολογίζονται από τον τύπο:
Α = α + 0.8z,
όπου A είναι η πλευρά αναρρόφησης, a είναι η πλευρά της δεξαμενής και z είναι η απόσταση μεταξύ της πηγής και της συσκευής.

Οι πλευρές της στρογγυλής διάταξης υπολογίζονται με τον τύπο:
D = d + 0.8z,
όπου Δ - διάμετρος της συσκευής, d - διάμετρος της πηγής, z - απόσταση μεταξύ της αναρρόφησης και της δεξαμενής.

Το εκχύλισμα έχει κατά προτίμηση τη μορφή κώνου, η γωνία του οποίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 60 βαθμούς. Εάν στο κατάστημα η ταχύτητα μάζας είναι μεγαλύτερη από 0,4 m / s, τότε η συσκευή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με ποδιά. Η ποσότητα του αέρα εξαγωγής καθορίζεται σύμφωνα με τον τύπο:
L = 3600 V * Sa,
όπου L - ροή αέρα σε m3 / h, v3 - ταχύτητα ροής στην κουκούλα, Sa - περιοχή εργασίας της αναρρόφησης.

Συνολικός εξαερισμός

Όταν γίνεται ο υπολογισμός της τοπικής εκχύλισης, πραγματοποιούνται τύποι και όγκοι μόλυνσης, είναι δυνατόν να γίνει μια μαθηματική ανάλυση του απαιτούμενου όγκου ανταλλαγής αέρα. Η απλούστερη επιλογή είναι όταν δεν υπάρχουν τεχνολογικές ακαθαρσίες στην περιοχή και λαμβάνονται υπόψη μόνο οι εκπομπές από τον άνθρωπο.

Στην περίπτωση αυτή, στόχος είναι να επιτευχθούν υγειονομικά πρότυπα και καθαρές διαδικασίες παραγωγής. Το απαιτούμενο ποσό για τους εργαζομένους υπολογίζεται με τον τύπο:
L = Ν * m,
όπου L είναι η ποσότητα αέρα σε m 3 / ώρα, N είναι ο αριθμός των εργαζομένων, m είναι ο όγκος αέρα ανά άτομο για μία ώρα. Η τελευταία παράμετρος κανονικοποιείται από το SNiP και είναι 30 m 3 / ώρα - σε ένα αεριζόμενο κατάστημα, 60 m 3 / ώρα - σε κλειστό.

Εάν υπάρχουν επιβλαβείς πηγές, τότε το καθήκον του συστήματος εξαερισμού για τη μείωση της ρύπανσης για τον περιορισμό των προτύπων (MPC). Η μαθηματική ανάλυση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον τύπο:
O = Mg (K0-Kn),
όπου O είναι η ροή του αέρα, Mv είναι η μάζα των βλαβερών ουσιών που εκλύονται στον αέρα σε 1 ώρα, K0 είναι η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών, Kp είναι ο αριθμός των προσμείξεων στην εισροή.

Το ίδιο υπολογίζεται και η εισροή ρύπων, γι 'αυτό χρησιμοποιώ τον ακόλουθο τύπο:
L = Mv / (yome-yn),
όπου το L - εισροή όγκο σε m3 / h, Mw - τιμή βάρους των επιβλαβών ουσιών που εκπέμπονται στο κατάστημα σε mg / hr ypom - ειδική συγκέντρωση ρύπων σε m3 / h, Yn - τη συγκέντρωση των ρύπων από τον αέρα τροφοδοσίας.

Ο υπολογισμός του γενικού αερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων δεν εξαρτάται από την έκτασή του, άλλοι παράγοντες είναι σημαντικοί εδώ. Η μαθηματική ανάλυση για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο είναι περίπλοκη, πρέπει να λάβει υπόψη πολλά δεδομένα και μεταβλητές, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδική βιβλιογραφία και πίνακες.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Υπολογισμός του εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων είναι σκόπιμο να ασκούν τις ολοκληρωμένες δείκτες, που εκφράζουν την ροή του εισερχόμενου αέρα ανά μονάδα όγκου ενός δωματίου, για 1 άτομο ή 1 πηγή μόλυνσης. Τα πρότυπα ορίζουν τα δικά τους πρότυπα για τις διάφορες βιομηχανίες.

Ο τύπος έχει ως εξής:
L = Vk
όπου L είναι ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας σε m 3 / h, V είναι ο όγκος του χώρου σε m 3, k είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα.
Για ένα δωμάτιο με επιφάνεια 100 m 3 και ύψος 3 m για αλλαγή αέρα 3 φορές, θα χρειαστεί: 100 * 3 * 3 + = 900 m 3 / h.

Ο υπολογισμός του εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων πραγματοποιείται μετά τον προσδιορισμό των αναγκαίων όγκων μάζας αέρα προσαγωγής. Οι παράμετροί τους θα πρέπει να είναι παρόμοιες, οπότε για ένα αντικείμενο με επιφάνεια 100 m 3 με ύψος οροφής 3 μέτρα και τριπλό ανταλλακτικό, το σύστημα εξάτμισης πρέπει να αντλεί τα ίδια 900 m 3 / ώρα.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.

Πώς υπολογίζονται οι παράμετροι των συστημάτων εξαερισμού;

Ο σχεδιασμός του αερισμού ενός οικιστικού, δημόσιου ή βιομηχανικού κτιρίου λαμβάνει χώρα σε διάφορα στάδια. Η ανταλλαγή αέρα καθορίζεται με βάση τα ρυθμιστικά δεδομένα, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και τις ατομικές επιθυμίες του πελάτη. Το πεδίο εφαρμογής του έργου εξαρτάται από τον τύπο του κτιρίου: ένα μονοκατοικία κατοικιών ή διαμερίσματος υπολογίζεται γρήγορα, με ελάχιστο αριθμό τύπων και μια εγκατάσταση παραγωγής απαιτεί σοβαρή εργασία. Η μέθοδος υπολογισμού του εξαερισμού ρυθμίζεται αυστηρά και τα αρχικά δεδομένα συνταγογραφούνται στα SNiP, GOST και SP.

Στάδια

Η επιλογή της βέλτιστης χωρητικότητας αέρα και του κόστους του συστήματος ανταλλαγής αέρα πραγματοποιείται βήμα προς βήμα. Η διαδικασία σχεδιασμού είναι πολύ σημαντική, καθώς η απόδοσή του εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του τελικού προϊόντος:

 • Προσδιορισμός του τύπου του συστήματος εξαερισμού. Ο σχεδιαστής αναλύει τα αρχικά δεδομένα. Αν θέλετε να αερίσετε ένα μικρό σαλόνι, τότε η επιλογή πέφτει στο σύστημα παροχής και εξαγωγής με φυσικό κίνητρο. Αυτό θα είναι αρκετό όταν η κατανάλωση αέρα είναι μικρή, δεν υπάρχουν επιβλαβείς ακαθαρσίες. Αν θέλετε να υπολογίσετε ένα μεγάλο ventkompleks για την εγκατάσταση ή τη δημόσια κτίρια, δίνεται προτίμηση σε μηχανικό αερισμό με τη λειτουργία των pritochki θέρμανσης / ψύξης, και αν χρειαστεί, και με τον υπολογισμό του κινδύνου.
 • Ανάλυση των εκπομπών. Περιλαμβάνει: θερμική ενέργεια από συσκευές φωτισμού και μηχανές. εξάτμιση από τα εργαλειομηχανές · (αέρια, χημικά, βαρέα μέταλλα).
 • Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα. Το καθήκον των συστημάτων εξαερισμού είναι η απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας, υγρασίας, ακαθαρσιών από το δωμάτιο με ισορροπία ή ελαφρώς διαφορετική παροχή φρέσκου αέρα. Για το σκοπό αυτό, προσδιορίζεται η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, σύμφωνα με την οποία επιλέγεται ο εξοπλισμός.
 • Επιλογή εξοπλισμού. Παράγεται σύμφωνα με τις παραμέτρους που λαμβάνονται: ο απαιτούμενος όγκος αέρα ανά εισροή / εξάτμιση. τη θερμοκρασία και την υγρασία μέσα στο δωμάτιο. την παρουσία βλαβερών εκπομπών, επιλεγμένων ventsupostanovki ή έτοιμων πολυπλεκτών. Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ο όγκος αέρα που απαιτείται για να διατηρηθεί η πολλαπλότητα σχεδιασμού. Τα φίλτρα, οι θερμαντήρες αέρα, οι ανακτητές, τα κλιματιστικά και οι υδραυλικές αντλίες αποτελούν πρόσθετες συσκευές δικτύου που παρέχουν ποιότητα αέρα.

Υπολογισμός των εκπομπών

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα και η ένταση του συστήματος εξαρτώνται από αυτές τις δύο παραμέτρους:

 • Πρότυπα, απαιτήσεις και συστάσεις που ορίζονται στο SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός", καθώς και άλλα κανονιστικά τεκμηρίωση πιο εξειδικευμένα.
 • Πραγματικές εκπομπές. Υπολογίζονται με ειδικούς τύπους για κάθε πηγή και παρατίθενται στον πίνακα:

Υπολογισμός του εξαερισμού

Εργασία, και ακόμη περισσότερο ζωντανό σε ένα δωμάτιο όπου είναι πνιγμένο ή δύσκολο να αναπνεύσει, είναι δύσκολο και δυσάρεστο. Σε αυτή την περίπτωση, για την κανονική λειτουργία του ατόμου στο δωμάτιο, οργανώνεται αερισμός. Αλλά γιατί πρέπει να το υπολογίσετε;

Αν αισθάνεστε ότι η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο πρέπει με κάποιο τρόπο σωστό, δεν είναι αρκετό φρέσκο ​​αέρα ή αερίζονται συνεχώς κουρασμένοι, να παγώσει ή να αρρωσταίνουν, θα πρέπει να σωστά και με ακρίβεια τον προσδιορισμό του εξοπλισμού που μπορεί να χειριστεί το αίτημα. Γι 'αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες και τους δείκτες εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Πώς να υπολογίσετε τον βέλτιστο εξαερισμό; Τώρα θα σας πω τα πάντα.

Υπολογισμός και πρότυπα εξαερισμού

Όπως λένε, μια καλή δουλειά είναι μια δουλειά που δεν μπορεί να δει κανείς. Έτσι μπορείτε να πείτε για τον σωστά συντονισμένο εξαερισμό. Μετά από όλα, αν το σπίτι λαμβάνει επαρκή ποσότητα φρέσκου αέρα και ακριβώς την ίδια ποσότητα των αποβλήτων, την ίδια στιγμή δίνεται, τότε ο κίνδυνος των ασθενειών βάσει της μπαγιάτικο αέρα είναι επίσης μειωμένη, η οποία είναι διπλά ευχαριστημένος γιατί οι ασθένειες αυτές συχνά γίνονται χρόνιες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο κίνδυνος της συμπύκνωσης, μούχλα ή μύκητες μειώνεται στο ελάχιστο, αφού εξαερισμού συμβάλλει σε μια μακρά ζωή στο σπίτι, ένα διαμέρισμα ή ένα δωμάτιο σε ένα πραγματικό υπολογισμό και την εγκατάσταση.

Ελέγξτε τον εξαερισμό

Εάν ο εξαερισμός στο σπίτι αξίζει ήδη, αλλά η αποτελεσματικότητα της εργασίας του είναι αμφίβολη, τότε αξίζει τον έλεγχο. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα: μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι χαρτί και να το φέρετε στη μάσκα εξαερισμού. Εάν το φύλλο αρχίσει να σφίγγεται στη σχάρα, τότε ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά. Αν όχι, τότε είναι μπλοκαρισμένο ή γεμισμένο. Αυτό συμβαίνει όταν οι γείτονες κάνουν επισκευές και εμποδίζουν τον γενικό αερισμό για να προστατευθούν από τη σκόνη και τη βρωμιά. Εάν ο λόγος είναι διαφορετικός, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις ειδικές υπηρεσίες.

Είδη εξαερισμού. Υπολογισμός του φυσικού αερισμού

Ας αρχίσουμε ίσως με φυσικό και εξαναγκασμένο εξαερισμό. Όπως είναι σαφές από τον τίτλο, ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει αερισμό και οτιδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τις συσκευές. Κατά συνέπεια, ο μηχανικός αερισμός περιλαμβάνει ανεμιστήρες, εξατμίσεις, βαλβίδες τροφοδοσίας και άλλες τεχνικές για τη δημιουργία ροής αέρα.

Ο φυσικός αερισμός είναι καλός σε μέτριο ρυθμό αυτής της ροής, που δημιουργεί άνετες συνθήκες στο δωμάτιο για ένα άτομο - ο άνεμος δεν αισθάνεται. Παρόλο που ο κατάλληλα εγκατεστημένος ποιοτικός εξαναγκασμένος εξαερισμός δεν παράγει επίσης ρεύματα. Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα: σε χαμηλό ρυθμό ροής αέρα με φυσικό εξαερισμό, απαιτείται μια ευρύτερη διατομή για την παροχή του. Κατά κανόνα, ο πιο αποτελεσματικός αερισμός εξασφαλίζεται με πλήρως ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία του αερισμού, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των κατοίκων, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Αν αερίστε το σπίτι, μερικώς ανοιχτό παράθυρο ή να ανοίξετε το παράθυρο εντελώς, σε τέτοιες αερισμό διαρκεί περίπου 30-75 λεπτά και είναι δυνατόν να παγώσει το πλαίσιο του παραθύρου, η οποία μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε συμπύκνωση και κρύος αέρας εισέρχεται σε μια μακρά χρονική περίοδο, που οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Ανοίξτε τα παράθυρα ροή αέρα μεγάλη ταχύτητα στο δωμάτιο, cross-εξαερισμού θα διαρκέσει περίπου 4-10 λεπτά, είναι ασφαλές για τα κουφώματα, αλλά με μια τέτοια εξαερισμού σχεδόν όλη τη θερμότητα στο σπίτι βγαίνει, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εσωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλό, γεγονός που αυξάνει και πάλι τον κίνδυνο της ασθένειες.

Μην ξεχάστε για την αύξηση των βαλβίδων εισαγωγής δημοτικότητα, τα οποία είναι εγκατεστημένα όχι μόνο στα παράθυρα, αλλά και στους τοίχους στο εσωτερικό των δωματίων (εισαγωγής αέρα τοίχο), εάν ο σχεδιασμός παράθυρο δεν προβλέπει τέτοιες βαλβίδες. βαλβίδα Wall παρέχει διείσδυση αέρα και είναι ένα επίμηκες σωλήνα εγκατεστημένο μέσα από το τοίχωμα, κλειστό και στις δύο πλευρές και μπαρ προσαρμογή στο εσωτερικό. Μπορεί να είναι είτε ανοιχτό είτε κλειστό, επίσης. Για λόγους ευκολίας, το εσωτερικό μιας τέτοιας βαλβίδας συνιστάται να τεθεί δίπλα στο παράθυρο, δεδομένου ότι μπορεί να κρυφτεί κάτω από το τούλι και πέρασμα της ροής του αέρα θα θερμάνει καλοριφέρ, τοποθετημένο κάτω από το περβάζι.

Για την κανονική κυκλοφορία αέρα σε όλο το διαμέρισμα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία του. Για να το κάνετε αυτό, στις εσωτερικές πόρτες βάλτε τις γρίλιες έτσι ώστε ο αέρας να κινείται ομαλά από τα συστήματα τροφοδοσίας στον αέρα εξαγωγής, περνώντας μέσα από όλο το σπίτι, μέσα από όλα τα δωμάτια. Είναι σημαντικό να θεωρήσετε ότι η σωστή είναι η ροή, στην οποία το πιο αρωματικό δωμάτιο (τουαλέτα, μπάνιο, κουζίνα) είναι το τελευταίο. Εάν δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε μια μάσκα ροής, αφήστε απλά ένα κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου, περίπου 2 εκ. Αυτό αρκεί για να επιτρέψει στον αέρα να κινείται εύκολα γύρω από το σπίτι.

Σε περιπτώσεις όπου ο φυσικός εξαερισμός δεν είναι αρκετός ή δεν υπάρχει η επιθυμία να το οργανώσει, αλλάζουν τη χρήση μηχανικού αερισμού.

Μηχανικός αερισμός

Με βάση την εκχώρηση, ο μηχανικός αερισμός διαιρείται σε:

 • εξάτμιση - απόρριψη χρησιμοποιημένου αέρα από το δωμάτιο.
 • Προμήθεια - παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο.
 • τροφοδοσία-εξάτμιση (ανακύκλωση) - και τα δύο πράγματα ταυτόχρονα.

Συνεπώς, είναι ο τρίτος τύπος συστήματος εξαερισμού που είναι ο πλέον κατάλληλος για εργασία, καθώς πραγματοποιεί πλήρη ανακύκλωση καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Οι μονάδες εκχύλισης είναι γενικά σε ζήτηση σε βιομηχανίες και στη βιομηχανία, σε γραφεία και αποθήκες, αλλά χωρίς σύστημα τροφοδοσίας, μια τέτοια εγκατάσταση λειτουργεί εξαιρετικά ανεπαρκώς.

Σε γενικές γραμμές, σε πολλά δωμάτια βάλτε απλώς ένα σύστημα αναρρόφησης ή παροχής. Αλλά σε δωμάτια με υψηλή υγρασία - κουζίνα, μπάνιο - απλά πρέπει να τοποθετήσετε το σύστημα ανακύκλωσης. Συνήθως στα σπίτια σε αυτά τα δωμάτια υπάρχει ένα εκχύλισμα, το οποίο απομακρύνει τις οσμές και την υπερβολική υγρασία στην είσοδο και η εισροή αέρα παρέχεται σε βάρος άλλων δωματίων μέσω του χώρου κάτω από τις εσωτερικές πόρτες. Ωστόσο, σε περίπτωση ανεπαρκούς αερισμού στο διαμέρισμα ή στις "κωφούς" πόρτες, η εισροή συχνά δεν επαρκεί και απαιτείται ξεχωριστός αερισμός.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού. Υπολογισμός εξαγωγής και εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα μπορεί να γίνει για συγκεκριμένες συνθήκες: υπολογισμός της απομάκρυνσης της πλεονάζουσας θερμότητας, υπολογισμός για καθαρισμό από μολυσματικούς παράγοντες και άλλους. Αλλά είναι κατασκευασμένα μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο και δεν είναι υποχρεωτικά, γιατί ο αερισμός του σπιτιού μπορεί να κάνει τα πάντα πολύ πιο εύκολο.

Πώς να υπολογίσετε τον αερισμό ενός συνηθισμένου διαμερίσματος; Για οικιακούς χώρους, οι κύριες πτυχές είναι:

 • την περιοχή του δωματίου.
 • πολλαπλότητα;
 • υγιεινής και υγιεινής.

Όλα τα απαραίτητα πρότυπα εξαερισμού για υποκατάσταση σε τύπους μπορούν να βρεθούν σε ειδικά SNiPs, GOSTs και άλλα κανονιστικά τεκμηρίωση.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού με βάση την περιοχή του δωματίου

Η ποσότητα που χαρακτηρίζει πόσες φορές σε μια ώρα ο όγκος του δωματίου είναι εντελώς γεμάτος με καθαρό αέρα και καθαρισμένος από τον χρησιμοποιούμενο, ονομάζεται πολλαπλότητα. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις, όπως προκύπτει από τον ορισμό, εξαρτάται από τον όγκο αυτού του δωματίου. Δηλαδή, αν έχει περάσει μία ώρα στο σπίτι για καθαρό αέρα ακριβώς ένας τόμος ολόκληρου του σπιτιού, τότε η πολλαπλότητα στην περίπτωση αυτή είναι ίση με μία, η οποία για οικιακούς χώρους σε σχεδόν το 100% των περιπτώσεων είναι ο κανόνας.

Υπολογισμός του εξαερισμού του χώρου με πολλαπλότητα

Για τον υπολογισμό αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο δύο αριθμοί: οι προδιαγραφές ρυθμίζουν την παροχή 3 m3 / h καθαρού αέρα ανά 1 m2 χώρου. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο είναι απολύτως άσχετος. Γνωρίζοντας το μήκος, το ύψος και το πλάτος του δωματίου, μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε την ένταση και, κατά συνέπεια, τον ρυθμό της απόδοσης αερισμού.

Ο υπολογισμός της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα βασίζεται στα εξής:

 1. Μετρώντας τον όγκο κάθε δωματίου - πολλαπλασιάστε το ύψος, το μήκος και το πλάτος αυτών των δωματίων ή μπορείτε να αντιμετωπίζετε το σπίτι ή το διαμέρισμα ως δωμάτιο χωρίς τοίχους - σε αυτή την περίπτωση, απλώς να εξετάσετε τον συνολικό όγκο του σπιτιού ή του διαμερίσματος.
 2. Υπολογισμός του απαιτούμενου όγκου αέρα για κάθε δωμάτιο με τον τύπο:

(όπου L είναι ο απαιτούμενος όγκος αέρα, n είναι ο ρυθμός εναλλαγής αέρα (καθορίζεται από το SNiPom), και V είναι ο όγκος χώρου).

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι όγκοι παροχής και εξαγωγής αέρα κατά τον υπολογισμό πρέπει να είναι ίσοι. Αν η πρώτη τιμή ήταν μεγαλύτερη από τη δεύτερη, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι ελάχιστες τιμές των καυσαερίων για τους χώρους όπου λήφθηκαν.

Υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων

Σε αυτόν τον υπολογισμό, πάλι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε δύο αριθμούς: 60 m3 / h αέρα σε άτομο που διαμένει μόνιμα σε ένα δωμάτιο και 20 m3 / h για προσωρινό άτομο. Αυτοί οι αριθμοί υπαγορεύουν τα υγειονομικά πρότυπα για οικιστικές και διοικητικές περιοχές. Δηλαδή, για ένα δωμάτιο στο οποίο ένα άτομο είναι συνεχώς και ένα άλλο προσωρινά, η ποσότητα αέρα ανά ώρα θα είναι 80 m3.

Επιλογή εξοπλισμού. Υπολογισμός του ανεμιστήρα

Αφού γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί και επιλέγονται τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, γίνονται σχέδια, δημιουργείται ένα σχέδιο και επιλέγεται ο απαραίτητος εξοπλισμός. Αμέσως αξίζει να δοθεί προσοχή στην διατομή του αγωγού - υπάρχουν δύο τύποι: στρογγυλοί και ορθογώνιοι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αναλογία των πλευρών με έναν ορθογώνιο αγωγό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3 προς 1, διότι διαφορετικά ο αερισμός θα προκαλέσει θόρυβο και δεν θα υπάρξει σχεδόν καμία έλξη σε αυτό.

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες είναι επίσης η ταχύτητα στην κύρια γραμμή - σε ίσια τμήματα τουλάχιστον 5 m / s, σε γωνίες όχι μικρότερες από 3 m / s. Εάν πρόκειται για φυσικό εξαερισμό, τότε η ταχύτητα του αυτοκινητόδρομου σε αυτή την περίπτωση είναι 1 m / h. Ο εξαερισμός πρέπει να έχει την ίδια ταχύτητα γραμμής, όπως στην πρώτη περίπτωση - 3 και 5 m / s, αντίστοιχα, στα κλαδιά και τα ευθύγραμμα τμήματα.

Αν έχετε ήδη αερισμό στο σπίτι σας, αλλά είστε δυσαρεστημένοι με αυτό ή δεν παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες, ειδικός εξοπλισμός, για παράδειγμα, αναπνευστήρας, έρχεται στη βοήθεια. Οι σύγχρονοι αναπνευστήρες έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου, έχουν τρεις βαθμούς διήθησης αέρα, έχουν υψηλή απόδοση και είναι υπεύθυνοι για τη θερμοκρασία και τη φρεσκάδα του αέρα. Το δωμάτιο μπορεί να αερίζεται ακόμη και με κλειστά παράθυρα και η χωρητικότητα του αναπνευστήρα είναι αρκετή για ακόμη πέντε άτομα σε ένα δωμάτιο.

Εάν χρησιμοποιείτε μια ανάσα, σε συνδυασμό με το σταθμό βάσης MagicAir έξυπνο σύστημα του κλίματος, θα είστε σε θέση να ελέγχει όλες τις παραμέτρους του αέρα στο δωμάτιο, ακόμη και με το smartphone, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να ελέγξει το κλίμα στο δωμάτιο και απελευθερώνει πολύ χρόνο, δεν χρειάζεται να κάνουμε υπολογισμούς, και, επιπλέον, μια εγγύηση για την επιτυχή έκβαση - 100%.