Χαρακτηριστικά φυσικού αερισμού

Έχοντας αποφασίσει να ξεκινήσει την κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι απαραίτητο να φροντίσει για τη μέγιστη προστασία της από τις βλαβερές συνέπειες της υγρασίας. Τέτοια έργα περιλαμβάνουν στεγανωτικά και μονωτικά μέτρα. Είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για τον αερισμό του δωματίου. Ο απλούστερος και φθηνότερος τρόπος είναι ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Πρέπει να παρέχεται φυσικός αερισμός κατά τη φάση κατασκευής του σπιτιού

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και της εγκατάστασης του εξαερισμού καθορίζονται από τις απαιτήσεις του SNIP, οι οποίες επιτρέπουν την παροχή άνετων και ασφαλών συνθηκών λειτουργίας του ίδιου του κτιρίου, καθώς και των υλικών από τα οποία κατασκευάζεται.

Γιατί ο φυσικός αερισμός είναι τόσο δημοφιλής;

Η χρήση του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία είναι ένας φτηνός τρόπος για την παροχή αερισμού οικιστικών και μη οικιστικών χώρων. Εκτελείται με τη βοήθεια έλξης, η οποία διαμορφώνεται λόγω απλών φυσικών νόμων. Η επίδραση των καιρικών συνθηκών επηρεάζεται από τους καιρικές συνθήκες: τη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο, την ατμοσφαιρική πίεση, την αιολική ενέργεια κλπ. Δεν εφαρμόζονται πρόσθετες διατάξεις και μηχανισμοί σε ένα τέτοιο σύστημα, δεδομένου ότι οποιαδήποτε τέτοια προσθήκη οδηγεί σε τεχνητό αερισμό.

Για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα από ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι δύσκολο. Όπως είναι γνωστό από το σχολικό μάθημα της φυσικής, ανάλογα με τη θερμοκρασία του, ο αέρας εξαπλώνεται μέσω των διατιθέμενων επιπέδων δωματίου. Παρακάτω - κρύες ροές, και πάνω - ζεστό. Και ο φυσικός εξαερισμός πραγματοποιείται με αυτό το διαχωρισμό που λαμβάνεται υπόψη. Κατά την εγκατάσταση μεμονωμένων εκρηκτικών, διαύλων ή οπών, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Στην κορυφή του δωματίου, στον τοίχο ή στην οροφή, έχετε κουκούλες που αφαιρούν ζεστό αέρα από το δωμάτιο. Και κάτω, πραγματοποιείται η εγκατάσταση της εισόδου ή του αγωγού αέρα. Απομένει μόνο να κατανοήσουμε πώς να το κάνουμε σωστά και ποιες απαιτήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Φυσικός αερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού

Βασικοί τύποι φυσικού αερισμού

Ο παθητικός αερισμός (είναι επίσης φυσικός) λειτουργεί σε ένα απλό σχήμα κίνησης των αέριων μαζών, από τον αέρα τροφοδοσίας στον αγωγό εξαγωγής. Δηλαδή, αυτή η διαδικασία είναι αερισμός. Παρά τη μονότονη λειτουργία, τέτοια συστήματα μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές:

 • με τη μέθοδο της ανταλλαγής αέρα ·
 • με τη λειτουργικότητα.
 • από τον όγκο του αέρα που εξυπηρετεί το σύστημα.
 • σχετικά με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με φυσικές δυνάμεις ή με πρόσθετες συσκευές. Η ταχύτητα του αέρα που εξέρχεται από το σπίτι εξαρτάται από το αν οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς. Αλλά, αξίζει να γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος αερισμός προσφοράς δεν είναι πια φυσικός. Η εφαρμογή του ανεμιστήρα το συνδέει με έναν τεχνητό τύπο.

Ο φυσικός αερισμός καθορίζεται από τρεις τύπους συστημάτων: παροχή αέρα, εξαγωγή και παροχή αέρα (διαχωρισμός ανάλογα με τη λειτουργικότητα). Αυτά ή άλλα συστήματα είναι κατάλληλα, τόσο για μικρά δωμάτια, όσο και για ολόκληρα σπίτια. Επιπλέον, ο φυσικός αερισμός χρησιμοποιείται για τη συντήρηση πολυώροφων κτιρίων.

Μια εποικοδομητική λύση μπορεί να διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε εγχώριο πολυκατοικία. Σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε όροφο, στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην κουζίνα, οι αγωγοί εξαερισμού συνδέονται, συνδέονται με έναν κοινό άξονα. Αυτό το σύστημα εξάτμισης λειτουργεί από παθητικές αέριες μάζες που λαμβάνονται από το δρόμο μέσω των παραθύρων.

Επιπλέον, οι ειδικοί εντοπίζουν και τους τύπους του φυσικού αερισμού, που διαφέρουν στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους. Μόνο δύο από αυτούς τους τύπους είναι ο οργανωμένος φυσικός αερισμός και ο ανοργάνωτος αερισμός. Κατά την πρώτη, ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων διαύλων και ανοιγμάτων. Στο δεύτερο - ο εξαερισμός του σπιτιού πραγματοποιείται με την κίνηση των ροών του αέρα μέσω των ανοιχτών παραθύρων και των θυρών.

Αρχή λειτουργίας φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Οι βασικές απαιτήσεις για τον φυσικό εξαερισμό αφορούν τη διαφορά στις κλιματολογικές και μικροκλιματικές συνθήκες εκτός και εντός του κτιρίου. Ιδιαίτερα επηρεασμένη από την ατμοσφαιρική πίεση και τη θερμοκρασία του αέρα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ φυσικού και τεχνητού αερισμού. Το αναγκαστικό σύστημα παρέχει την απαραίτητη ταχύτητα κίνησης του αέρα λόγω ειδικού εξοπλισμού. Η παθητική ανταλλαγή αέρα είναι η ίδια, λειτουργεί μόνο από φυσικές συνθήκες.

Οποιοδήποτε σύστημα φυσικού αερισμού, λειτουργεί σε βάρος των φυσικών νόμων, χωρίς την οποία είναι αδύνατο ο υπολογισμός και η εγκατάστασή του. Αφού αποφασίσετε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση αγωγών ή αγωγών εισαγωγής ή εξαγωγής αέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από το κρύο, επομένως συσσωρεύεται κάτω από την οροφή του δωματίου.
 • ο κρύος αέρας εγκαταλείπεται.
 • τα κρύα ρεύματα μετατοπίζονται θερμό.

Εκτός από τη γνώση του τρόπου λειτουργίας του αερισμού, είναι απαραίτητο να κατανοηθεί ο σχεδιασμός του ίδιου του συστήματος. Εκτός από τις φυσικές δυνάμεις, η ταχύτητα και η ώθηση μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος των δομικών στοιχείων και τη θέση τους.

Με τη βοήθεια της παθητικής ανταλλαγής αέρα, είναι δυνατό να παρασχεθεί χώρος με φρέσκο ​​δροσερό αέρα για οποιαδήποτε περιοχή. Το κύριο πράγμα είναι να γίνει ο σωστός υπολογισμός και εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου συστήματος. Εν μέρει η λειτουργία του φυσικού αερισμού εξαρτάται από την περιοχή των αγωγών και των επιμέρους διαύλων. Επιπλέον, ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους ξοδεύει λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από οποιονδήποτε άλλο τύπο.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού παθητικού αερισμού

Ο φυσικός ανοργάνωτος αερισμός δεν απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα σχεδιασμού, καθώς αντί για συσκευές αερισμού, τα παράθυρα και οι πόρτες διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο στην εργασία. Αλλά, ένα τέτοιο σύστημα είναι αναποτελεσματικό, ειδικά για ένα κτίριο κατοικιών. Ένα συνηθισμένο σπίτι ή πολυκατοικία απαιτεί ένα μοναδικό ισχυρό σύστημα που θα παρέχει την απαραίτητη συναλλαγματική ισοτιμία για όλα τα οικιστικά και μη οικιστικά διαμερίσματα και τα δωμάτια τους.

Ο εξαερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού απαιτεί γνώση ορισμένων σχεδιαστικών χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης ολόκληρου του συστήματος. Περιλαμβάνουν:

 1. Η φυσική κίνηση του αέρα, που ονομάζεται έλξη, θα είναι ισχυρότερη αν ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετηθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα πάνω από την οροφή του κτιρίου.
 2. Η ταχύτητα του αέρα που τραβιέται από τις κουκούλες θα είναι ταχύτερη αν όλα τα κανάλια έχουν την ίδια διατομή. Επιπλέον, πρέπει να είναι ομαλή και καθαρή.
 3. Τα κανάλια και οι σχάρες για την αφαίρεση των μαζών του αέρα εξάτμισης τοποθετούνται σε απόσταση 10-15 cm από την οροφή.
 4. Οι αγωγοί εξαγωγής είναι διατεταγμένοι κάθετα. Η επιτρεπόμενη απόκλιση κατά την εγκατάσταση είναι 32 μοίρες.
 5. Το τμήμα εισόδου του εξαερισμού εγκαθίσταται στον τοίχο σε απόσταση 10-15 cm από το δάπεδο. Το εξωτερικό τμήμα του αγωγού αέρα βρίσκεται κάθετα και το άκρο του προστατεύεται από τα συντρίμμια, τα πουλιά και τις βροχοπτώσεις με ειδικές ομπρέλες και γρίλιες.
 6. Τα δομικά στοιχεία των συστημάτων μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την παρουσία στο ιδιωτικό σπίτι του τζακιού, του δεύτερου λουτρού, καθώς και του μεγάλου αριθμού χωρισμάτων μεταξύ των δωματίων. Επηρεάζει τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς και τον αριθμό των εσωτερικών θυρών.

Ο εξαερισμός σε διώροφο σπίτι έχει επίσης τα δικά του χαρακτηριστικά. Η θέση και το μέγεθος των αγωγών εξαερισμού σε τέτοια κτίρια μπορεί να έχουν διαφορετικές επιλογές. Πολύ συχνά, για τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, είναι απαραίτητο να οργανωθούν ξεχωριστές γραμμές εξαερισμού, οι οποίες μεταφέρονται σε έναν κοινό άξονα ή έναν σωλήνα στη σοφίτα του κτιρίου. Οι ροές αέρα εξαερισμού με ένα τέτοιο σχέδιο, θα εγκαταλείψουν γρήγορα το σπίτι, χωρίς να κινούνται και να μην αναμειγνύονται σε χωριστά δωμάτια.

Είναι πολύ δύσκολο να λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά από μόνος σας. Είναι καλύτερο να λάβετε τη βοήθεια ειδικών. Πολύ συχνά, ένας οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης για συστήματα εξαερισμού εμπλέκεται επίσης στο σχεδιασμό τους.

Πολλοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι ακόμη και ο πιο αποτελεσματικός φυσικός αερισμός δεν μπορεί να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητά του με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Το τμήμα τροφοδοσίας ενός τέτοιου συστήματος παραμένει αμετάβλητο. Οι αλλαγές επηρεάζουν μόνο τις κουκούλες. Οποιαδήποτε φορτωτική ή ανεμιστήρας καναλιών ενισχύει την πρόσφυση αρκετές φορές. Αλλά, στις εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών πολυώροφα, η χρήση τέτοιων συστημάτων δεν εφαρμόζεται. Παρέχονται από μηχανικές κουκούλες μόνο ξεχωριστά δωμάτια - μπάνια, κουζίνες και τουαλέτες. Ο υπόλοιπος χώρος διαβίωσης εξυπηρετείται από ένα παθητικό σύστημα εναλλαγής αέρα.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης φυσικού αερισμού

Η συσκευή φυσικού αερισμού ενός πολυώροφου κτιρίου χαρακτηρίζεται από ένα διακλαδισμένο σύστημα καναλιών, το οποίο βρίσκεται κάτω από την οροφή στο μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται συχνά σε υψηλή υγρασία και απαιτούν την αποτελεσματική αφαίρεση τους. Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από ειδικούς ανεμιστήρες, οι οποίοι ενισχύουν την ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο.

Όμως, η κατασκευή κατοικιών συνεπάγεται την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Ο εξαερισμός στο σπίτι αποτελεί υποχρεωτικό και υπεύθυνο μέρος ολόκληρης της κατασκευής κατοικιών. Αν ο ιδιοκτήτης του θέτει το ερώτημα πώς να δημιουργήσει ένα τέτοιο φυσικό σύστημα, τότε θα πρέπει να αναλάβει το σημαντικότερο συμβάν - σχεδιασμό. Μετά τους υπολογισμούς, μπορείτε να πάρετε την ίδια την εγκατάσταση. Θα απαιτήσει:

 • υλικά του συστήματος εξαερισμού (σωλήνες, γρίλιες, πλέγμα, αποσβεστήρας, θερμαντήρας).
 • ηλεκτρικά εργαλεία - ένα διάτρητο ή τρυπάνι, καθώς και ένα κατσαβίδι.
 • ένα συνηθισμένο σύνολο εργαλείων - κατσαβίδια, ένα μαχαίρι, ένα παζλ και κατσαβίδια.
 • στεγανωτικό και αφρό συναρμολόγησης.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού είναι απλή:

 • Σε ένα από τα δωμάτια, γίνεται τρύπα εισροής. Ένας σωλήνας είναι εγκατεστημένος σε αυτό, και στερεώνονται με ένα αφρώδες υλικό.
 • Στο εσωτερικό της εισόδου αέρα τοποθετείται μια διακοσμητική σχάρα, η οποία είναι στερεωμένη με ειδικό συνδετήρα ή στεγανωτικό. Το τμήμα της οδού του σωλήνα είναι κάθετο.
 • Η εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης πραγματοποιείται σύμφωνα με τους διαθέσιμους υπολογισμούς. Οι αεραγωγοί βρίσκονται κάθετα και καλύπτονται με διακοσμητικές γρίλιες. Αποφύγετε πολλές στροφές σωλήνων και προβληματικών περιοχών.
 • Οι αγωγοί αερισμού λαμβάνονται στη σοφίτα και από εκεί - ένας σωλήνας εξάτμισης στην οροφή.

Δεν είναι σκόπιμο να φτιάξετε μια είσοδο και μια καμινάδα σε ένα δωμάτιο. Είναι καλύτερο να τα εγκαταστήσετε στα αντίθετα άκρα της κατοικίας, έτσι ώστε οι μάζες του αέρα να αλληλεπιδρούν με κάθε εγκατεστημένο καπό. Επιπλέον, η εισροή αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο μέσα από τις οπές στους τοίχους, αλλά και μέσω ειδικών αεραγωγών στο πάτωμα. Χρησιμοποιούνται στην περίπτωση υπάρχοντος συστήματος αερισμού θεμελίων.

Μερικοί ιδιοκτήτες σπιτιού βελτιώνουν το σύστημα αερισμού τους εγκαθιστώντας μια πρόσθετη βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο σε περίπτωση αναποτελεσματικότητας του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Πολύ συχνά, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Συνεπώς, μια συσκευή όπως μια βαλβίδα παροχής είναι απαραίτητη σε τέτοιες συνθήκες.

Συμβουλές από ειδικούς

Ο φυσικός αερισμός κατοικιών είναι δυνατός με τον σωστό υπολογισμό της διατομής των διαύλων σε σχέση με την περιοχή του δωματίου. Το κύριο πράγμα είναι να εξασφαλιστεί ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα για σαλόνια - 3 κυβικά μέτρα. μέτρο ανά ώρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. μέτρο του χώρου. Αλλά, οι αριθμητικές τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το μέγεθός του. Στα μπάνια, τις τουαλέτες και τις κουζίνες, η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία είναι 45 κουτ. μέτρα / ώρα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ποικιλία των ίδιων των κτηρίων. Σε μερικά σπίτια, το πάχος των τοίχων μπορεί να φτάσει τα 50 cm ή περισσότερο. Σύμφωνα με τα πρότυπα SNIP, σε τέτοιες κατοικίες, πρέπει να γίνει με τη βοήθεια διαφόρων καναλιών με την ίδια διατομή. Η καλωδίωση τους γίνεται καλύτερα στο κέντρο του σπιτιού.

Ο αγωγός εξαγωγής θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο στην περίπτωση του κατάλληλου μήκους του. Το ελάχιστο μέγεθος είναι 60 εκατοστά. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν να είναι αρκετά μακρύς. Το κύριο πράγμα είναι ότι ανυψώνεται πάνω από την "κορυφογραμμή" της οροφής κατά 50-70 εκ. Και για να έχουμε μια καλή ροή αέρα, είναι απαραίτητο να απαλλάξουμε τα χωρίσματα των δωματίων από τη στεγανότητα. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να σηκώσετε τις πόρτες. Για να εξασφαλιστεί ο καλός αερισμός, αρκεί ένα κενό 1,5-2,5 cm από το φύλλο πόρτας στο πάτωμα.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός: μια λεπτομερής και κατανοητή περιγραφή

Με τη μέθοδο της επαγωγής της ανταλλαγής αέρα, οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο.

Το φυσικό σχήμα είναι σχετικά απλούστερο, αλλά και λιγότερο παραγωγικό. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμα για μια ποικιλία κτιρίων - από πολυκατοικίες έως κελάρια ή υπόστεγα.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, του τι αποτελείται και εξετάζει και άλλες αποχρώσεις της συσκευής του.

Τι είναι ο φυσικός αερισμός: η αρχή της εργασίας γενικά

Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής:

 • ο ζεστός αέρας τείνει πάντα προς τα πάνω.
 • ο αέρας πάντα θα "πάει" εκεί που η πίεση είναι χαμηλότερη.
 • πιο κοντά στην επιφάνεια - η πίεση είναι υψηλότερη, μακριά από την επιφάνεια - η πίεση είναι χαμηλότερη.

Για να οργανώσετε μια τέτοια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο - πρέπει να εξασφαλίσετε μια διαφορά πίεσης. Αυτό γίνεται έτσι:

 1. Μεταξύ του δρόμου και του δωματίου δημιουργούνται «τρύπες»: μπορεί να είναι παράθυρα ή βαλβίδες εισαγωγής, σε μη κατοικημένες περιοχές - απλά ανοίγματα. Αυτά είναι τα σημεία εισροής αέρα.
 2. Από το δωμάτιο μέχρι τον αγωγό εξαγωγής αφαιρείται. Το άνοιγμά του θα είναι υψηλότερο από το σημείο εισροής. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το άνοιγμα στον σωλήνα η πίεση θα είναι χαμηλότερη από ό, τι στο σημείο εισροής. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας τείνει να περάσει από το σημείο εισροής (δηλαδή, από το δρόμο) στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής.
 3. Τα σημεία εισροής βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από το σωλήνα εξατμίσεως - ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο. Ανάμεσα τους δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια (κλειστές πόρτες).

Αυτό είναι προκαλούν κυκλοφορία αέρα χωρίς ανεμιστήρες (δεν έχει σημασία - εξάτμιση ή τροφοδοσία).

Οπτικά για την αρχή της εργασίας (βίντεο)

Τι καθορίζει την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα;

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα αέρα (απόδοση του συστήματος εξαερισμού) αυτού του τύπου:

 1. Ταχύτητα ανέμου. Όσο ισχυρότερος ο άνεμος φυσά - τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, και τόσο καλύτερα θα αναρροφά αέρα από το δωμάτιο. Και το αντίστροφο: εάν ο καιρός είναι αθόρυβος, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται.
 2. Ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Όσο υψηλότερη είναι η επιφάνεια, τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση, που σημαίνει ότι τόσο καλύτερα θα ρέει ο αέρας από το δωμάτιο μέσω του σωλήνα εξάτμισης.
 3. Θερμοκρασία στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους (τόσο ψυχρότερος στο δρόμο και θερμότερο μέσα), τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Επομένως, το χειμώνα, ο εξαερισμός λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι - ο φυσικός αερισμός μπορεί γενικά να σταματήσει.

Από την επίδραση της εποχής και του καιρού (βίντεο)

Πώς τρέχει ο αέρας γύρω από το δωμάτιο το χειμώνα; (+ βίντεο)

Στο παρελθόν, εξετάσαμε την αρχή του συστήματος γενικά. Τώρα ας δούμε λεπτομέρειες.

Το μικροκλίμα στο δωμάτιο θα επηρεαστεί επίσης από το πόσο γρήγορα και σε ποια κατεύθυνση θα μετακινηθεί η ροή αέρα γύρω από το δωμάτιο. Θα εξετάσουμε δύο επιλογές - στην πρώτη, η μπαταρία θέρμανσης βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, στη δεύτερη - κοντά στον τοίχο (όχι αμέσως κάτω από το παράθυρο, αλλά σε απόσταση).

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παράθυρο:

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον ζεστό αέρα, πέφτει χαμηλότερα όπου θερμαίνεται από την μπαταρία και αναμιγνύεται με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.
 3. Η ανάμικτη ροή αέρα, που έχει ήδη μια άνετη θερμοκρασία, περνά μέσα από το δωμάτιο, αποδίδοντας κάποια θερμότητα στις γύρω επιφάνειες: τοίχους, έπιπλα.

Έτσι, η κρύα ροή θα ζεσταθεί αμέσως, και δεν θα περάσει μέσα από το δωμάτιο κατά μήκος του δαπέδου, δημιουργώντας δυσφορία.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται μακριά από το παράθυρο (κοντά στον τοίχο):

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον θερμό αέρα, πέφτει κάτω, στην επιφάνεια του δαπέδου.
 3. Δεδομένου ότι η πηγή θερμότητας δίπλα στο παράθυρο δεν είναι - η ροή του κρύου συνεχίζει να μετακινείται γύρω από το δωμάτιο, στη μπαταρία. Καθώς κινείται, αναμιγνύεται σταδιακά με τον θερμότερο εσωτερικό αέρα και τελικά φθάνει στη μπαταρία, όπου θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλότερα.

Έτσι, το κρύο ρεύμα δεν θερμαίνεται αμέσως στην είσοδο από το δρόμο, αλλά πολύ αργότερα. Εξαιτίας αυτού, το κάτω μέρος του δωματίου από το παράθυρο και από την μπαταρία αποδειχθεί κρύο - εξαιτίας του δυσάρεστου αυτού προβλήματος και διακόπτεται ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας.

Ποια είναι η διαφορά από το αναγκαστικό σύστημα;

Η κύρια διαφορά είναι σύντομη: σε ένα φυσικό σύστημα, οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ροής αέρα, αλλά σε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιούνται.

Ο τεχνητός (αναγκαστικός, μηχανικός) εξαερισμός είναι πιο σύγχρονος, πιο παραγωγικός, σταθερός και αξιόπιστος. Ο λόγος είναι ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες - ακόμα και αν η θερμοκρασία ή η πίεση αλλάζει στο δρόμο, είναι πάντα δυνατό να αλλάξει η ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής προσθέτοντας ή μειώνοντας την ποσότητα αέρα που ανατινάσσεται.

Στο αναγκαστικό σύστημα, η παροχή ή / και η αφαίρεση (σε αυτή τη φωτογραφία) του αέρα παράγεται από έναν ανεμιστήρα

Το υποχρεωτικό σύστημα χρησιμοποιείται όταν είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας ορισμένος όγκος ανταλλαγής αέρα και αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στο ακριβές εύρος:

 • σε χώρους παραγωγής ·
 • σε γραφεία ·
 • σε αποθήκες.
 • σε μέρη με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων (εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αθλητικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, αίθουσες συναυλιών κλπ.) ·
 • σε χώρους με υψηλή υγρασία (πισίνες, αποθήκες λαχανικών, συγκροτήματα παραγωγής με αυξημένη θερμότητα ή / και υγρασία).
 • σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ή / και εκρηκτικές ουσίες στον αέρα (συγκροτήματα παραγωγής, σταθμοί συγκόλλησης, βαφεία, καταστήματα επίπλων).

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσική ανταλλαγή αέρα για τα κτίρια αυτά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν η περιοχή του δωματίου είναι μικρή.

Κατάλογος στοιχείων που εμπλέκονται στην φυσική ανταλλαγή αέρα

Στο σχήμα της φυσικής ανταλλαγής αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Δεν υπάρχουν ειδικές υποδοχές, τρύπες, διαρροές. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σε παλιά ξύλινα παράθυρα, ή σε παλιά ξύλινα σπίτια.
 2. Ειδικά δημιουργημένα ανοίγματα: εκρήξεις, παραθυρόφυλλα. Κατασκευάζονται σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις.
 3. Το παράθυρο. Ανοιχτό φύλλο, ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο, υποδοχή στον τρόπο μικροεπεξεργασίας.
 4. Βαλβίδα αέρα παροχής. Μπορεί να είναι είτε τοίχος (τοποθετημένος σε τοίχο) είτε παράθυρο (τοποθετημένος σε φύλλο παραθύρου). Επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει ακόμη και όταν κλείσει το παράθυρο.
 5. Αγωγοί (στην πραγματικότητα - σωλήνες που μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, έχουν διαφορετική διάμετρο και σχήμα του τμήματος). Μέσω αυτών μπορεί να ρέει αέρας (τόσο από το δρόμο όσο και από το εξωτερικό). Για την εισροή δεν είναι πάντα και δεν είναι απαραίτητο. Από τους σωλήνες είναι κατασκευασμένοι οι αγωγοί εξαγωγής.
 6. Στον άξονα εξαερισμού. Συχνά είναι κτισμένο σε πολυώροφα κτίρια. Στην πραγματικότητα - ένας μεγάλος σωλήνας εξαγωγής με μεγάλη διάμετρο, ο οποίος εκτείνεται από τον πρώτο στον τελευταίο όροφο και εξέρχεται από την οροφή. Σε κάθε διαμέρισμα σε κάθε όροφο - υπάρχουν ανοίγματα που μπαίνουν στον αερισμό (γίνονται στις κουζίνες και στα μπάνια).
 7. Д умоходы (εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι). Επιπλέον, μέσω αυτών ο καπνός δίνεται μακριά με την καύση καυσίμων, μπορούν να παίξουν το ρόλο μιας καμινάδας.
 8. Deflectors. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βυθίσματος στο σωλήνα εξάτμισης / καμινάδα.
 9. Γρίλια εξαερισμού. Καλύψτε τα ανοίγματα των αεραγωγών και των βαλβίδων τροφοδοσίας (τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικούς χώρους). Εκτελέστε μια διακοσμητική λειτουργία και προστατέψτε το κανάλι από το να πάρει διαφορετικά συντρίμμια, πουλιά, έντομα. Μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος, σχήμα, υλικό (πλαστικό, μέταλλο), περιοχή (συνολική περιοχή του πλέγματος και περιοχή του ζωντανού τμήματος).
 10. Ανεμοστάτες. Το ανάλογο του ventrashet διαφέρει ανάλογα με την αρχή λειτουργίας και εμφάνισης.
 11. Βαλβίδες ροής στο φύλλο της πόρτας (ή σχισμές κάτω από την πόρτα). Είναι απαραίτητο να μπορεί ο εσωτερικός αέρας να περάσει από το σημείο εισροής στην εξαγωγή, ακόμη και αν οι πόρτες είναι καλά κλειστές.
 12. Βαλβίδα ελέγχου. Μπορεί να τοποθετηθεί σε αεραγωγούς για να αποφευχθεί η διέλευση του αέρα προς λάθος κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό τίθεται σε αναγκαστικά συστήματα, αλλά σε φυσικά συστήματα χρησιμοποιείται σπάνια.

Από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω: η βαλβίδα του παραθύρου, η βαλβίδα τοίχου, η μάσκα. Κάτω: ανηφόρα, πτώση στο θεμέλιο, εκτροπέας

Όλα τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα για χρήση: ορισμένα συστήματα (μικρό μέγεθος) μπορούν να κάνουν με ένα μικρότερο σετ.

Είδη φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Με όρους, τα συστήματα αυτά μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με 2 κριτήρια:

 1. Με τη μέθοδο της συσκευής (εκτέλεση): κανάλι ή μη κανάλι.
 2. Με "πρόθεση": ανοργάνωτη ή οργανωμένη.

Τώρα εξετάστε τις απόψεις λίγο περισσότερο.

Η συσκευή του συστήματος χωρίς κανάλια δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση αεραγωγών - η ροή αέρα πραγματοποιείται μέσω παραθύρων ή βαλβίδων και η αφαίρεση - μέσω των ανοιγμάτων του άξονα εξαερισμού. Πρόγραμμα καναλιών - απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών (στους τοίχους ή / και τις οροφές).

Ένα ανοργάνωτο σύστημα είναι μια φυσιολογική επιχείρηση για παλιές ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερα ξύλινες. Η εισροή αέρα γίνεται μέσα από διαρροές και ρωγμές στους τοίχους και αφαίρεση - μέσω της καμινάδας του κλιβάνου. Οργανωμένο σχέδιο - σχεδιάζεται και διευθετείται σκόπιμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος

Τώρα ας δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού:

 1. Η φτηνή εγκατάσταση. Και τα στοιχεία του συστήματος και η εγκατάστασή τους είναι σχετικά φθηνότερα από τα στοιχεία των υποχρεωτικών συστημάτων.
 2. Φτηνότητα της υπηρεσίας. Σε τέτοια συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος από τη λειτουργία του εξοπλισμού. Όχι οπαδούς - τίποτα δεν κάνει θόρυβο
 1. Δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού του αέρα κανονικά. Για να περάσει η ροή του αέρα μέσω του στοιχείου φίλτρου, πρέπει να υπάρχει μια σταθερά μεγάλη ώση, η οποία δεν υπάρχει στο φυσικό σύστημα.
 2. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης του συστήματος. Ακόμη και αν ανοίξετε τα παράθυρά σας γύρω από το σπίτι - αυτό δεν μπορεί πάντα να επηρεάσει τον εξαερισμό.
 3. Εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Την ίδια ημέρα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό - από καλό (για παράδειγμα - εάν φυσάει ο άνεμος) και σχεδόν στο μηδέν, σε έναν ήρεμο και άνεμο καιρό. Το ίδιο ισχύει για την εποχή του χρόνου: το χειμώνα, ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια, και το καλοκαίρι, αντίθετα, σχεδόν δεν λειτουργεί.
 4. Μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις εισόδους αέρα, μπορεί να ακουστεί θόρυβος και η σκόνη και οσμές από το δρόμο μπορούν επίσης να διεισδύσουν.

Για ποια κτίρια και χώρους είναι κατάλληλο;

Η διευθέτηση τέτοιων συστημάτων είναι συναφής στις ακόλουθες περιοχές και περιοχές:

 • σε περιοχές με εύκρατο και δροσερό κλίμα (εάν το κλίμα είναι ζεστό - τότε το φυσικό βύθισμα δημιουργείται χειρότερα).
 • εάν δεν υπάρχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια γύρω από τον άνεμο (αν υπάρχουν ψηλά κτίρια ή ένας "τοίχος" ψηλών δέντρων γύρω από το διώροφο κτίριο, τότε δεν θα υπάρχει κανονική έλξη στον αεραγωγό του).

Κατά προσέγγιση σχέδιο φυσικού αερισμού

Συνήθως ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται σε τέτοια κτίρια και χώρους:

 1. Πολυώροφα πολυκατοικίες. Σε αυτά, το φυσικό σύστημα συχνά συμπληρώνεται με κουζίνες και τουαλέτες - κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.
 2. Καλοκαιρινές κατοικίες, μικρές κατοικίες.
 3. Χαμηλό κτίριο μη οικιστικά κτίρια: υπόστεγα, γκαράζ, αχυρώνες, τουαλέτες.
 4. Μη οικιστικές εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές κατοικίες: κελάρια, σοφίτες, λεβητοστάσια.
 5. Μικρές βιομηχανικές / αποθήκες / χώρους εργασίας και κτίρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζουν υψηλή υγρασία και δεν απελευθερώνουν εκρηκτικές ή επικίνδυνες ουσίες στον άνθρωπο.
 6. Μικρά κτηνοτροφικά κτίρια, τα οποία περιέχουν κατοικίδια ζώα: κοτόπουλα κοτόπουλου, καλαμάρια, χοίρους.

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε ένα διαμέρισμα (πολυκατοικία)

Ας δούμε σύντομα πώς λειτουργεί το ventsistma σε ένα διαμέρισμα σε ένα πολυκατοικία.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω ανοιχτών παραθύρων και / ή βαλβίδων τροφοδοσίας. Το εκχύλισμα εκτελείται μέσω του άξονα εξαερισμού, οι τρύπες του οποίου βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και σε κάθε μπάνιο (μπάνιο, τουαλέτα).

Από το παράθυρο προς την τρύπα, η ροή αέρα περνά μέσα από τις αίθουσες μέσω των ανοιχτών θυρών ή (αν είναι κλειστές) μέσα από τις ρωγμές κάτω από αυτές ή τις γρίλιες.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Το σχέδιο του συστήματος φυσικού αερισμού σε ιδιωτικά σπίτια είναι ελαφρώς διαφορετικό από το διαμέρισμα. Η εισροή πραγματοποιείται επίσης μέσω παραθύρων και / ή βαλβίδων. Αλλά οι αγωγοί εξαερισμού σε σπίτια είναι σπάνια (εκτός από το ότι αυτό το κτίριο είναι αρκετά ορόφους και με ένα κελάρι).

Συνήθως, ο αέρας αφαιρείται μέσω:

 1. Καμινάδα φούρνου - εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι.
 2. Εξάτμιση σωλήνα, που τρέχει από την κουζίνα και μπάνιο στο δρόμο. Τις περισσότερες φορές αποσύρεται από το δωμάτιο μέσω του τοίχου (οριζόντια), και στη συνέχεια γυρίζει και περνά προς τα πάνω, προς την οροφή.

Υπολογισμός της ποσότητας αέρα

Ο υπολογισμός είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του συστήματος:

 1. Αριθμός εισόδων αέρα.
 2. Η χωρητικότητα των βαλβίδων εισαγωγής (όπως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο).

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις καθιερωμένες προδιαγραφές από διαφορετικά κανονιστικά έγγραφα:

 1. ABOK - πρότυπα τεχνικών υλικών για θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση και ψύξη, μικροκλίμα κτιρίων.
 2. Το SNiP (συντομευμένο από τους "κανονισμούς και τους κανονισμούς κατασκευής") είναι το σύστημα των κανονιστικών εγγράφων που υιοθετεί η ΕΣΣΔ, τα οποία τυποποιούν τις απαιτήσεις για διάφορα κτίρια.

Οι κανόνες ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δίνονται στο ABOK-1-2002. Το παρόν έγγραφο καθορίζει τις απαιτήσεις αυτές:

Ποσότητα αέρα, m³ / h για 1 άτομο

3 για κάθε 1 m² (αν η επιφάνεια του δωματίου είναι μικρότερη από 20 m²)

30 (μέσος όρος για 1 ενήλικα ενοικιαστή)

50, αν το συνδυασμένο μπάνιο

25 - ξεχωριστό για μπάνιο και τουαλέτα

Πολλαπλασιασμός - 1 όγκος ανά ώρα

90 - αν το φούρνο αερίου

60 - εάν η κουζίνα είναι ηλεκτρική

Τώρα θα αναφέρουμε τους κανόνες από το SNiP. Τα δεδομένα από τα έγγραφα χρησιμοποιούνται:

 • SP 55.13330.2011, προς SNiP 31-02-2001 "Μονοκατοικίες";
 • SP 60.13330.2012 έως SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • С П 54.13330.2011 προς SNIP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Κατοικία, με μόνιμη εύρεση ανθρώπων

Τουλάχιστον 1 ένταση ανά ώρα

- (δεν είναι τυποποιημένη, πρέπει να παρέχει την καθορισμένη εισροή)

Κατοικημένη περιοχή κάτω των 20μ²

3 m³ / h για κάθε 1 m², για 1 άτομο

Κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται

0,2 όγκου ανά ώρα

Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα

Κουζίνα με φούρνο αερίου

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Δωμάτιο με λέβητα / φούρνο στερεών καυσίμων

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Μπάνιο (μπανιέρα, τουαλέτα)

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένα πρότυπα είναι εν μέρει διαφορετικά μεταξύ τους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν μεγαλύτερο δείκτη, και γενικά - να σχεδιάσετε την απόδοση με περιθώριο.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες αυτές απαιτήσεις ισχύουν όχι μόνο για τα φυσικά συστήματα - είναι τα ίδια για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λεπτομερέστερες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό (βίντεο)

Κανόνες για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Εάν αποφασίσετε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας - αξίζει να εξεταστούν τέτοιοι κανόνες και συστάσεις:

 1. Τοποθετήστε τον άξονα εξαερισμού (αν είναι) δεν βρίσκεται στην άκρη του κτιρίου, αλλά ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού (όπως στα πολυώροφα κτίρια). Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα είναι πάντα ζεστός και το χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα πέφτει σε αυτό και ο αέρας στο δρόμο θα είναι μεγαλύτερος - και το βύθισμα θα είναι καλύτερο.
 2. Εάν ο αγωγός εξάτμισης τρέχει κατά μήκος του δρόμου (για παράδειγμα - αποσύρεται από τον τοίχο αμέσως στον πρώτο όροφο και έπειτα ανεβαίνει) - συνιστάται η μόνωση του.
 3. Η εσωτερική επιφάνεια του ανοίγματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ομαλή. Οποιαδήποτε τραχύτητα είναι ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα, λόγω του οποίου η ώθηση μπορεί να μειωθεί.
 4. Βεβαιωθείτε ότι ούτε μέσα στον αγωγό εξαγωγής ούτε στο επάνω μέρος του υπήρχαν κάποια άσχημα στοιχεία συγκράτησης (για παράδειγμα - ένα σύρμα κολλήματος ή ένα χαλαρό μεταλλικό φύλλο). Με μια ισχυρή έλξη, αυτό μπορεί να γίνει πηγή θορύβου, που θα ακουστεί στο σπίτι.
 5. Αν επιλέξετε μεταξύ κυματοειδούς και άκαμπτου αγωγού. Κυματοειδές - εύκολο στη συναρμολόγηση, αλλά λόγω της επιφάνειας με ραβδώσεις στο εσωτερικό αυτού του καναλιού δημιουργείται περισσότερος θόρυβος και η ώθηση σε αυτή είναι μικρότερη. Ένα άκαμπτο κανάλι είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθεί, αλλά χάρη σε μια λεία επιφάνεια, ο αέρας δεν δημιουργεί θόρυβο και περνάει πιο γρήγορα (το καλύτερο είναι το ρεύμα).
 6. Αν επιλέξετε το τμήμα του αγωγού. Ορθογωνικός δίαυλος - καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, αλλά λόγω των γωνιών η ώση σε αυτό είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι στον γύρο. Στρογγυλό κανάλι - παίρνει λίγο περισσότερο χώρο, αλλά είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε και η ώθηση σε αυτό είναι υψηλότερη.
 7. Μην επιτρέπετε αιχμηρές αλλαγές στη διάμετρο. Εάν ο αγωγός θα αποτελείται από τμήματα διαφόρων διαμέτρων - η μετάβαση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι ομαλή, υπό γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 °.
 8. Στην κορυφή κάθε σωλήνα εξαγωγής είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ο εκτροπέας. Αυτό το προϊόν θα καλύψει τον αεραγωγό από το να πάρει βροχή και χιόνι, από τα έντομα, το χνούδι λεύκας και άλλα πιθανά συντρίμμια, και επιπλέον θα αυξήσει εν μέρει το σχέδιο.
 9. Θυμηθείτε ότι ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια εισροή. Εάν κάνετε σωστά τον αγωγό εξαγωγής, αλλά παράλληλα εγκαθιστάτε σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και μην φροντίζετε για την άφιξη του καθαρού αέρα - δεν θα υπάρξει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είτε τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, είτε να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες εισαγωγής.
 10. Το σημείο εξάτμισης (δηλαδή το άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής) πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάτω από την οροφή.
 11. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αεραγωγός, τόσο το καλύτερο. Εξ όψεως, κάθε στροφή επιδεινώνει την ώθηση κατά περίπου 10%. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς περιστροφές - ει δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται ομαλά, χωρίς ορθές γωνίες.

Θυμηθείτε: το φυσικό σύστημα απέχει πολύ από το ιδανικό, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τους κανόνες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αναγκαστική συσκευή, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να είναι μια κουκούλα κουζίνας στην κουζίνα, μια κουκούλα στο μπάνιο, ή στον αγωγό. Μην τα απαρτίζετε απαραιτήτως όλη την ώρα, αλλά μόνο σε περίπτωση - να αξίζει ακριβώς αυτό.

Συντήρηση και καθαρισμός

Η χρήση συστημάτων εξαερισμού με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη μόλυνση τους με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια.

Βρώμικος και καθαρός αγωγός εξαερισμού

Για να καταλάβουμε ότι το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί και να καθαριστεί - είναι δυνατό από το επιδεινωμένο βύθισμα. Αν ξεκινήσατε να αισθάνεστε ότι ο αέρας στο σπίτι είναι γεμάτος, οι οσμές απομακρύνονται πιο αργά, η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται - μια σαφής ένδειξη ότι ο εξαερισμός έχει γίνει χειρότερος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε:

 1. Καθαρίστε τις συσκευές τροφοδοσίας (βαλβίδες). Μπορούν να εμποδίσει τόσο στο εσωτερικό (στο περίβλημα, στο φίλτρο, εάν υπάρχει) και εκτός (διαφορετικά υπολείμματα μπορεί να συλλέξει στις εξωτερικές πλέγματα: φύλλα, σκόνες, ιστούς αράχνης).
 2. Καθαρίστε τις σχάρες εξαερισμού των ανοιγμάτων εξαγωγής. Ιδιαίτερα γρήγορα μπορούν να πάρουν βρώμικα στην κουζίνα, όπου ο αέρας από την κουζίνα, με λεπτά σωματίδια λίπους, έρχεται σε αυτούς.
 3. Αν πρόκειται για πολυώροφο σπίτι: εκτιμήστε οπτικά την κατάσταση του άξονα εξαερισμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε την σχάρα και χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να επιθεωρήσετε το κανάλι στο εσωτερικό, αν είναι δυνατόν. Εάν το ορυχείο είναι κατεστραμμένο ή φραγμένο, δεν θα μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας: πρέπει να καλέσετε την Υπηρεσία Στέγασης (ή τον οργανισμό που απαντά στην κατάσταση αερισμού του σπιτιού σας).
 4. Εάν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία: καθαρίστε τον άξονα εξαερισμού (ή τον αγωγό εξαγωγής, αν είναι στη θέση του ορυχείου) ή / και την καπνοδόχο, εάν υπάρχει.

Σε νέα σπίτια, τα προβλήματα αερισμού μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά χρόνια αργότερα. Σε πολυκατοικίες, που χτίστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία - που είναι αρκετά κοινό: λόγω της απροσεξίας των φορέων λήψης αποφάσεων, εξαιτίας βλάβης στο ορυχείο εξαιτίας της λάθος ενέργειες των ενοικιαστών, διαμερίσματα, τα οποία τοποθετούνται μαζί σας σε μια μετώπη.

Περισσότερα για τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστά.

Πώς να ελέγξετε την απόδοση του άξονα εξαερισμού;

Για να κατανοήσετε πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (μια χαρτοπετσέτα θα το κάνει).

Για να ελέγξετε, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο / παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να ανοίξετε τις πόρτες - έτσι ώστε η ροή αέρα να περνά εύκολα από το παράθυρο στην κουζίνα. Το χαρτί πρέπει να φέρεται στο πλέγμα, το οποίο καλύπτει τον εξαερισμό. Αν "κολλήσει" στην σχάρα, ή θα είναι αξιοπρόσεκτα έλξη - υπάρχει έλξη, και καλό. Αν προσελκύεται ασθενώς - υπάρχει έλξη, αλλά αδύναμη. Εάν το χαρτί δεν κινείται, δεν υπάρχει έλξη καθόλου ή είναι πολύ αδύναμο.

Πώς είναι ο σωστός φυσικός αερισμός στο σπίτι;

Στις κατοικημένες περιοχές είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα άνετο καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας και υψηλή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα. Ο ποιοτικός αερισμός στο σπίτι είναι απαραίτητος, από την ορθότητα της οργάνωσής του εξαρτάται η κατάσταση των κατοίκων και η υγεία τους. Πρώτα απ 'όλα, αυτό ισχύει για χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο όπου πραγματοποιείται το μαγείρεμα και η αυξημένη υγρασία.

Περιεχόμενα

Οι παράμετροι ποιότητας του αέρα στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις επιβλαβών ουσιών καθορίζονται από τα κατασκευαστικά και υγειονομικά-επιδημιολογικά πρότυπα. Η απομάκρυνση των προσμείξεων και η εισροή καθαρού αέρα σε αυτούς τους χώρους είναι δυνατή μόνο μέσω κενών και διαρροών σε παράθυρα και πόρτες. Αυτό σαφώς δεν αρκεί, ειδικά στην περίπτωση της χρήσης σύγχρονων παράθυρων και θυρών με διπλά τζάμια με παρεμβύσματα.

Στο στάδιο της προετοιμασίας για την κατασκευή κατοικίας, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα. Το έργο εξαερισμού ιδιωτικού σπιτιού αποτελεί μέρος του κτιριακού έργου και αναπτύσσεται ταυτόχρονα με αυτό. Οι υπολογισμοί γίνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 41-01-20-10 και άλλα κανονιστικά έγγραφα. Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα: φυσικά και μηχανικά. Για τα κτίρια κατοικιών εφαρμόζεται συνήθως η πρώτη επιλογή ή ένας συνδυασμός αυτών.

Είδη εξαερισμού: φυσικά και αναγκαστικά και τα χαρακτηριστικά τους

την αρχή του φυσικού αερισμού

Το καθήκον των συστημάτων εναλλαγής αέρα είναι να αντικαταστήσουν μέρος της ατμόσφαιρας στο δωμάτιο. Μπορεί να οργανωθεί με διάφορους τρόπους: το άνοιγμα του παραθύρου θα οδηγήσει σε μια φυσική ροή αέρα από το δωμάτιο και την παραλαβή του ίδιου ποσού από το εξωτερικό. Έτσι λειτουργεί ο απλούστερος μη αεραγωγός. Στις εγκαταστάσεις μιας μεγάλης περιοχής, αυτή η επιλογή δεν είναι δυνατή και χρησιμοποιούνται άλλα συστήματα εδώ.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής παρέχει την παρουσία ανεμιστήρων και αγωγών. Μέσω αυτών από ορισμένες ζώνες, ο αέρας λαμβάνεται από τις γειτονικές ζώνες και απελευθερώνεται έξω από τη δομή. Αυτό προκαλεί μείωση της πίεσης στον κλειστό όγκο και της εισροής της ίδιας ποσότητας από την ατμόσφαιρα. Εκτός από τη βασική λειτουργία, το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται συνήθως τόσο για θέρμανση όσο και για κλιματισμό.

Σε ένα σπίτι διαμερισμάτων ένα τέτοιο σύστημα δεν εφαρμόζεται για διάφορους λόγους. Πρώτα απ 'όλα, ο εξοπλισμός και η τοποθέτησή του έχουν ένα αρκετά υψηλό κόστος. Οι αεραγωγοί και οι εξοπλισμοί καταλαμβάνουν αρκετά μεγάλο όγκο και για την τοποθέτησή τους διατίθεται χωριστό δωμάτιο. Οι ανεμιστήρες λειτουργούν ηλεκτρικά και απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια για να εξασφαλίσουν τη συνεχή λειτουργία τους.

Σε οικιστικά κτίρια, το σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι συνήθως οργανωμένο ως εξής:

Στα μπάνια και στις κουζίνες, υπάρχουν κουκούλες που έχουν τραβηχτεί στην οροφή ή έξω από τον τοίχο.

Τα πτερύγια εξαερισμού είναι τοποθετημένα στο κάτω μέρος των θυρών ή υπάρχει αρκετό διάκενο για την ελεύθερη κίνηση του αέρα.

Η εκχύλιση οφείλεται στο σχηματισμό κενού στο κανάλι από τη φυσική κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα. Σε περίπτωση ανεπαρκούς εναλλαγής αέρα, είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμιστήρων με αυτόματη ή χειροκίνητη ενεργοποίηση. Συνδυασμένα συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται συχνά στα μπάνια για την εξασφάλιση αξιόπιστης αφαίρεσης οσμών.

Οργάνωση φυσικού αερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Το απλούστερο σύστημα εξαερισμού χωρίς κανάλια υπάρχει σε οποιοδήποτε κτίριο, ειδικά αν υπάρχουν παράθυρα ανοίγματος. Αυτή η έκδοση του συστήματος ανταλλαγής αέρα βρίσκεται κυρίως σε κτίρια παλαιών κατασκευών. Ο εξοπλισμός των σύγχρονων κατοικιών και εξοχικών κατοικιών εξασφαλίζει την ύπαρξη καναλιών καυσαερίων στις κουζίνες και στα μπάνια. Τα υπόλοιπα δωμάτια αερίζονται με φυσικό τρόπο.

Το σύστημα θα πρέπει να παρέχει επαρκή ποσότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτή η παράμετρος είναι ένας ποσοτικός δείκτης της ενημέρωσης της ατμόσφαιρας στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου. Υπολογίζεται ως εξής: Η ροή αέρα μέσω του αγωγού εξαγωγής διαιρείται με τον όγκο του δωματίου. Για οικιακούς χώρους, αυτή η τιμή καθορίζεται από ειδικούς κανονισμούς και πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 μονάδες.

Η ταχύτητα της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται άμεσα από την περιοχή του αγωγού και ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες. Το κύριο είναι η παρουσία και η δύναμη του ανέμου, καθώς και η θέση του καναλιού σε σχέση με αυτά. Η μέγιστη απόδοση παρέχεται από συστήματα εξαερισμού, τα κανάλια εξαγωγής των οποίων είναι εγκατεστημένα πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Σε αυτή την περίπτωση, η απόρριψη εξαρτάται αποκλειστικά από την παρουσία και τη δύναμη του ανέμου, αλλά όχι από την κατεύθυνση του.

Το τμήμα τροφοδοσίας του συστήματος ανταλλαγής αέρα στο κτίριο

Η ροή επαρκούς αέρα στα δωμάτια συμβαίνει κυρίως μέσα από τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων τη στιγμή που είναι ανοιχτά. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, και βαλβίδες διείσδυσης εγκαθίστανται σε πολυκατοικίες σύγχρονης κατασκευής. Αυτές οι συσκευές είναι τοποθετημένες στους τοίχους, συνήθως πίσω από τα θερμαντικά σώματα, έτσι ώστε ο εξωτερικός αέρας να εισέλθει στο δωμάτιο αρκετά ζεστό.

Αυτός ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι παρέχει καλύτερες συνθήκες ανταλλαγής αέρα, αλλά αυξάνει επίσης την κατανάλωση θερμικής ενέργειας. Το σύστημα θέρμανσης εξαναγκάζεται να θερμαίνει συνεχώς τον κρύο εξωτερικό αέρα. Ταυτόχρονα, ο θερμός αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο μέσω του απορροφητήρα. Η ορθολογική χρήση της θερμικής ενέργειας είναι δυνατή με τη χρήση ειδικών συσκευών μεσοδιαστήματα ψύξης.

Σύστημα εξαγωγής αέρα στην αίθουσα

Η αφαίρεση του αέρα από ξεχωριστούς χώρους πραγματοποιείται μέσω ειδικών αγωγών εξαερισμού. Οδηγούνται προς τα έξω μέσω ενός τοίχου ή οροφής και λειτουργούν με φυσική μεταφορά. Ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία είναι εξοπλισμένος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής. Κρυμμένα κανάλια αέρα είναι διατεταγμένα στην τοιχοποιία του τοίχου, αν επιτρέπεται από το πάχος τους. Αν δεν είναι αρκετό, τότε γίνεται ειδική μονωμένη επέκταση στον τοίχο.

Χρήσιμη συμβουλή: αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του αγωγού εξαγωγής τούβλων, πιθανώς λόγω της χρήσης ενθέτων κασσίτερου ή πολυμερούς. Ο κατακόρυφος άξονας του αγωγού εξαγωγής καλύπτεται υποχρεωτικά με μεταλλικό κάλυμμα για την αποφυγή εισόδου νερού ή χιονιού.

Ο άξονας εξαερισμού είναι υποχρεωτικός εγκατεστημένος στις εγκαταστάσεις ενός οικιακού λέβητα ή σε ένα δωμάτιο όπου εγκαθίστανται συσκευές αερίου των συστημάτων θέρμανσης. Συνιστάται να συνδεθείτε με τους αεραγωγούς και τους απορροφητήρες πάνω από αέριο ή ηλεκτρικές κουζίνες. Αυτό θα απομακρύνει αποτελεσματικά τους υδρατμούς και τους ατμούς του πετρελαίου από το δωμάτιο.

Στοιχεία του συστήματος εξαερισμού

Οι οικιστικές κατοικίες είναι υποχρεωτικά εξοπλισμένες με ειδικό εξοπλισμό για την ανταλλαγή αέρα. Αποτελούνται από δύο κύρια μέρη: εξάτμιση και τροφοδοσία, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει ένα ορισμένο σύνολο στοιχείων. Σύστημα σύγχρονης εναλλαγής καναλιών παρέχει μια ειδική βαλβίδα που τοποθετείται στον τοίχο στο κάτω μέρος του ανοίγματος του παραθύρου.

Για την ελεύθερη κίνηση του αέρα μεταξύ των χώρων αφήνεται ένα κενό τουλάχιστον 20 mm μεταξύ του κάτω άκρου της πόρτας και της πόρτας. Μια άλλη επιλογή είναι η κοπή ενός ανοίγματος σε καμβά που καλύπτεται με διακοσμητικές πλαστικές ή μεταλλικές σχάρες. Μια τέτοια τεχνική λύση χρησιμοποιείται συνήθως στις πόρτες των λουτρών από ένα προφίλ πολυμερούς ή αλουμινίου.

Το τμήμα εξάτμισης του συστήματος ανταλλαγής αέρα αντιπροσωπεύεται από οπές αερισμού στο πάνω μέρος του τοίχου της κουζίνας ή του μπάνιου. Το άνοιγμα κλείνει από διακοσμητικό πλέγμα. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξάτμισης, η αρχή του οποίου συμβαίνει κυρίως όταν ο φωτισμός είναι ενεργοποιημένος στο μπάνιο. Η απελευθέρωση του αέρα στην ατμόσφαιρα γίνεται συνήθως μέσω ενός συστήματος αεραγωγών που τοποθετούνται στον τοίχο ή τοποθετούνται ξεχωριστά.

Ο ελεύθερος χώρος μεταξύ των οροφών και της ψευδοροφής είναι το καλύτερο μέρος για την τοποθέτηση των καναλιών. Η κατάσταση αυτή λαμβάνεται υπόψη από τους κατασκευαστές κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Η κρυφή μέθοδος εγκατάστασης είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για μεγάλα μεγέθη ενός μπάνιου ή ενός μπάνιου, επιτρέποντας την οργάνωση αρκετών σημείων εισαγωγής αέρα και τη μεταφορά του στον άξονα εξαερισμού.

Το ποιοτικό σύστημα εξαερισμού του σπιτιού παρέχει το κατάλληλο επίπεδο άνεσης σε όλους τους χώρους διαβίωσης. Ένα υγιές μικροκλίμα και σύνθεση της ατμόσφαιρας είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία, διότι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο σπίτι μας.

Ένα σύντομο βίντεο σχετικά με τη συσκευή αερισμού στο σπίτι:

Ποιος είναι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο

Ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για χώρους με διάφορους σκοπούς. Χωρίς αυτό, ο αέρας, κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, θα επηρεάσει δυσμενώς τη γενική κατάσταση και την ευημερία ενός ατόμου. Η έλλειψη ανταλλαγής αερίων στις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι γεμάτη με πιο σοβαρές συνέπειες: την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, την οξεία δηλητηρίαση.

Έννοια του αερισμού των χώρων

Το βασικό σύστημα, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη βάση όλων των άλλων, είναι ο φυσικός αερισμός. Πριν, για να το εξετάσουμε, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι ο εξαερισμός. Αυτή είναι η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα, στην οποία ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, εισέρχεται στο δωμάτιο και ξοδεύεται - αφαιρείται από αυτό. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα που αντιστοιχεί στα υγειονομικά πρότυπα μπορεί να διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις. Οι κτιριακοί κώδικες 2.08.01-89 "Οικιστικά κτίρια" προβλέπουν τον εξοπλισμό των κτιρίων κατοικιών με εξαερισμό με ορισμένες παραμέτρους αέρα και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, να εξουδετερώνει τα επιβλαβή αέρια και την υπερβολική υγρασία.

Είναι όμως προφανές ότι πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες συνθήκες για τον εξαερισμό. Οι αιτίες της κίνησης των αέριων μαζών είναι:

 • Η διαφορά θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Μηχανικά κίνητρα.
 • Βαρυτικές δυνάμεις.

Τι είναι φυσικός αερισμός;

Το πιο προσιτό, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των υγειονομικών προτύπων - φυσικό αερισμό. Για την εφαρμογή του, είναι απαραίτητο να εισέλθει ανεπιφύλακτα στον χώρο ο χώρος, μετατοπίζοντας το κορεσμένο διοξείδιο του άνθρακα πέρα ​​από αυτό. Η αρχή του φυσικού αερισμού βασίζεται σε φυσικούς νόμους. Έτσι, η ροή έρχεται μέσα από τις τρύπες, τα παράθυρα, τις πόρτες, και ξοδεύεται, ανεβαίνει και βυθίζεται στις τρύπες εξαερισμού στο μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Πλεονεκτήματα της φυσικής ανταλλαγής αέρα

 • Ελάχιστο πρόγραμμα εργασίας. Έτσι, σε πολυκατοικίες - αυτά είναι πλέγματα εξαερισμού ενσωματωμένα σε ειδικές τρύπες. Για ιδιωτικές κατοικίες - το ίδιο πλέγμα, και επιπλέον, ένα σωλήνα εξαερισμού με μια άκρη, αγωγοί αέρα. Ωστόσο, όλες αυτές οι συσκευές είναι τοποθετημένες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πολύ σπάνια η εγκατάσταση πραγματοποιείται επιπλέον.
 • Οικονομικό, καθώς δεν υπάρχει εξοπλισμός.
 • Η αυτοσυναρμολόγηση είναι δυνατή.
 • Δεν εξαρτάται από την παρουσία τάσης στο δίκτυο.

Ωστόσο, το σύστημα έχει μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να θυμόμαστε κατά την εγκατάστασή του:

 • Για σωστή λειτουργία, οι μάζες του αέρα πρέπει να κινούνται ελεύθερα.
 • Η βάση της εργασίας είναι η διαφορά θερμοκρασίας, η οποία είναι δυνατή μόνο κατά την κρύα εποχή. Αυτό μειώνει σημαντικά την περίοδο λειτουργίας της ανταλλαγής αέρα.

Μετακίνηση των ρευμάτων αέρα

Για να βεβαιωθείτε ότι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο λειτουργεί σωστά, θα κατανοήσουμε τους λόγους για πιθανά εμπόδια προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη συσκευή. Έτσι, ο εξαερισμός πρέπει να μετατοπίσει έναν ορισμένο όγκο αέρα, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​από το δρόμο. Είναι σαφές ότι ο αέρας στο δρόμο και στο εσωτερικό του δωματίου έχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία τους, καθώς και την κίνηση των αέριων μαζών - την ένταση και την κατεύθυνση.

Για το κλασικό σχήμα της κίνησης των αέριων μαζών απαιτείται συμβατική θέρμανση μπαταριών, η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερο από το 90% των ιδιωτικών κατοικιών και των διαμερισμάτων που βρίσκονται κάτω από το παράθυρο. Ο αέρας που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του παραθύρου ψύχεται περισσότερο από αυτόν που έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες. Τα ρεύματα ψυχρού αέρα έχουν υψηλή πυκνότητα, επομένως είναι βαρύτερα από τον θερμό αέρα, κι έτσι βιάζονται. Εδώ μαζεύονται από τη θερμότητα από την μπαταρία, αναμιγνύονται και η ήδη θερμαινόμενη ροή κυκλοφορεί στην αίθουσα, δίνοντας μέρος της θερμότητας, των δομικών στοιχείων, των τοίχων, των επίπλων.

Μετά από ψύξη, κατεβαίνει και αντικαθιστά μέρος του εκκενωμένου αέρα που σχηματίζεται κάτω από την μπαταρία. Σε αυτήν την κυκλοφορία δεν υπάρχουν πιέσεις πίεσης, αλλά οι βαρυτικές δυνάμεις δημιουργούν μια σταθερή κυκλική ροή μέσα στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Δεν αφήνει κρύο αέρα στο πάτωμα. Η πιο δυσάρεστη ζώνη είναι ο χώρος όπου αναμιγνύονται διαφορετικές ροές θερμοκρασίας, και το υπόλοιπο δωμάτιο βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη άνεσης.

Εάν η μπαταρία θέρμανσης δεν βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, αλλά απέναντι από τον αντίθετο τοίχο, η κίνηση των ροών αέρα θα είναι διαφορετική. Έτσι, τα ρεύματα αέρα που έρχονται σε επαφή με το παράθυρο, κατεβαίνουν, όπου δεν υπάρχει θέρμανση, απλώνονται κατά μήκος του δαπέδου και, περνώντας μέσα από το δωμάτιο, μετακινούνται στην μπαταρία. Θέρμανση από αυτό, ο αέρας ανεβαίνει και συνεχίζει την κίνηση του ήδη στην κορυφή. Όπως και στο κλασικό σχήμα, σχηματίζεται ένας κυκλικός κύκλος. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το καθεστώς θερμοκρασίας είναι εντελώς σπασμένο, η ζώνη της δυσφορίας είναι σημαντικά αυξημένη. Τα κρύα ρεύματα ψύχουν το πάτωμα, το περπάτημα σε αυτό γίνεται δυσάρεστο. Μια σαφής διαφορά μεταξύ των ροών του αέρα, αυξάνει την ταχύτητα της κίνησης τους.

Μερικές φορές μια τέτοια κατάσταση αναπτύσσεται και σε μια σωστή διάταξη των παραθύρων και των θερμαντικών σωμάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη δύναμη και το μέγεθος, για παράδειγμα, αν ένα παράθυρο είναι η μπαταρία καλύπτεται μόνο από ένα τρίτο μέρος της, σε μέρη όπου δεν υπάρχει ανάμιξη του θερμού και ψυχρού αέρα, θα προκύψουν ζώνη επικράτηση του κρύου ροών, σέρνεται στο πάτωμα. Για να διορθώσετε αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε δύο μπαταρίες ή μία μακρά.

Σημαντικό! Συνιστάται η τοποθέτηση καλοριφέρ μόνο κάτω από το παράθυρο στο δωμάτιο όπου βρίσκονται τα παιδιά! Ένα άλλο σχέδιο της θέσης των συσκευών θέρμανσης οδηγεί σε κρυολογήματα λόγω του συνεχώς κρύου δαπέδου. Εάν δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα σωστής εγκατάστασης του καλοριφέρ - ένα τέτοιο δωμάτιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδικό δωμάτιο ή υπνοδωμάτιο.

Σε ένα δωμάτιο με πανοραμικά παράθυρα, συμβαίνει παρόμοια κατάσταση. Βασικά, οι μπαταρίες είναι εγκατεστημένες και στις δύο πλευρές των παραθύρων. Ο ψυχρός αέρας βγαίνει προς τα κάτω, προς το πάτωμα, μετακινώντας σε μια άλλη συσκευή θέρμανσης ή μέσω της πόρτας, δημιουργώντας ένα βύθισμα σε ένα άλλο δωμάτιο. Επιπλέον, τα παράθυρα είναι υψωμένα και αυτό δείχνει ότι το δωμάτιο έχει υψηλή υγρασία. Αυτό μπορεί να διορθωθεί από μια θερμική κουρτίνα, αλλά αυτό είναι ήδη ένα στοιχείο του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Λειτουργία φυσικού αερισμού

Στην ψυχρή εποχή, το φυσικό σύστημα αερισμού λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ο ζεστός αέρας πάντα ανεβαίνει, οπότε αν υπάρχουν δύο όροφοι σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τότε το ανώτερο είναι θερμότερο. Το σύστημα εξαερισμού δημιουργεί καλή πρόσφυση λόγω της διαφοράς στα ύψη και της σαφώς κατευθυνόμενης δυναμικής κίνησης των μαζών θερμού αέρα προς τα πάνω. Το Ventkanal έχει ένα τμήμα του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το κτίριο (πάνω από την οροφή) και ο κρύος αέρας προσπαθεί να την ακολουθήσει, προχωρήσει.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αντίστροφη έλξη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ένας μεγάλος όγκος θερμού αέρα κινείται προς τα πάνω. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής, να εγκατασταθούν όλοι οι αεραγωγοί και αγωγοί στο εσωτερικό του κτιρίου.

Προσοχή παρακαλώ! Ένα άλλο πράγμα που είναι σε θέση να αποτρέψει την κατάλληλη φυσική ανταλλαγή αέρα - κατά την εγκατάσταση των περβάζων μπλοκάρει εντελώς τη μπαταρία θέρμανσης ή να εγκαταστήσετε ένα διακοσμητικό πλέγμα σε αυτό. Αυτό εμποδίζει την κανονική κίνηση των μαζών του θερμού αέρα, που δεν μπορούν να θερμάνουν σωστά τον κρύο αέρα από το παράθυρο.

Το καλοκαίρι το φυσικό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Πάνω απ 'όλα, η οροφή θερμαίνεται. Έτσι, σε θερμοκρασία αέρα 28-30 ° C, θερμαίνεται στους 55-75 ° C. Ο χώρος κάτω από την οροφή έχει χαμηλότερη θερμοκρασία (περίπου 38-43 ° C). Στο ισόγειο του σπιτιού υπάρχει αρκετά άνετη θερμοκρασία - έως 25 ° C, στον δεύτερο όροφο είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη και πρακτικά ίση με τη θερμοκρασία του δρόμου. Οι συνθήκες θερμοκρασίας στις οποίες το σπίτι είναι πιο δροσερό από ό, τι στο δρόμο, δεν συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της φυσικής ανταλλαγής αέρα. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι δυνατό να ανοίξουν παράθυρα για εξαερισμό, δημιουργώντας έτσι αυξημένη πίεση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι σε ένα μέρος όπου ο άνεμος εισέρχεται στο δωμάτιο δημιουργείται αυξημένη πίεση. Στο ίδιο μέρος όπου το αφήνει - μειώνεται.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αέρας κινείται κατά μήκος της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης (σχεδόν σε ευθεία γραμμή). Ως εκ τούτου, για να "προκαλέσει" τον εξαερισμό για να λειτουργήσει, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μέσω εξαερισμού, ανοίγοντας τα παράθυρα από όλες τις πλευρές του σπιτιού. Εάν ο μηχανικός αερισμός δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο κατασκευής, αλλά θεωρείται μόνο ο φυσικός αερισμός, τότε πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας "κωφός" τοίχος στο κτίριο. Όλα τα δωμάτια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με παράθυρα, όπως τουαλέτα και μπάνιο.

Φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: πώς να το κάνετε

Τα εποχιακά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τον φυσικό εξαερισμό. Οι ροές αέρα μέσα στο σπίτι σε ζεστό καλοκαίρι και τις χειμερινές κρύες μέρες είναι σημαντικά διαφορετικές. Αν δώσετε προσοχή στις αιτίες των μαζών του αέρα, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα ποιος φυσικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία είναι: πώς να το κάνετε και να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο μικροκλίμα. Η πηγή της κίνησης του αέρα είναι η δύναμη της βαρύτητας, η διαφορά πίεσης και η μηχανική παρακίνηση άλλων φυσικών φαινομένων. Τρεις αντικειμενικοί δείκτες κάνουν τον κύριο καιρό στο σπίτι.

Ανάγκη για ιδιωτική κατοικία

Κάθε χρόνο ο αριθμός των κατασκευαστικών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες για τον υπολογισμό και την εγκατάσταση φυσικού αερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες μειώνεται. Το σημείο εστίασης κατευθύνεται στη συσκευή τεχνητού, εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του φυσικού τρόπου ζωής σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Ο φυσικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής, αλλά υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στο λειτουργικό σύστημα:

 • Ένα επαγγελματικά εγκατεστημένο σύστημα φυσικού αερισμού, συνολικά, αντιμετωπίζει το κύριο έργο του.
 • Με τη βοήθεια ενός αγωγού αερισμού σχηματίζεται ένα απαλό και ευχάριστο μικροκλίμα.
 • Λόγω της κυκλοφορίας του αέρα δημιουργούνται κανονικές συνθήκες διαβίωσης. Οι κανονικές συνθήκες είναι η κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία, καθαρότητα του αέρα.
 • Ο εξαερισμός χρησιμοποιεί τρεις κύριους τύπους μεταφοράς θερμότητας: τη μεταφορά κατά τη μεταφορά υγρών και αερίων, ακτινοβολούμενη με τη βοήθεια των ακτίνων θερμότητας και τη μεταφορά θερμότητας σε άμεση επαφή.

Η θερμική ενέργεια που αφαιρούν τα τείχη δεν εξέρχεται. Ως εκ τούτου, είναι θερμό το χειμώνα και το κρύο το καλοκαίρι. Ολόκληρη η περιοχή του δωματίου λειτουργεί για να θερμάνει γρήγορα τον αέρα το χειμώνα, και το καλοκαίρι το βράδυ για να κρυώσει και να κρατήσει τη θερμοκρασία όλη την ημέρα. Υπάρχει μια διαδικασία λόγω της μεταφοράς θερμότητας.

Εάν οι τοίχοι θερμαίνονται καλά, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, αισθάνονται άνετες συνθήκες. Λειτουργεί υπέρυθρη ακτινοβολούμενη θερμότητα που προέρχεται από τους τοίχους. Με την εντατική αντικατάσταση του αέρα μαζί με τον φυσικό εξαερισμό, το ίδιο το σπίτι συσσωρεύει θερμότητα.

Ο φυσικός εξαερισμός εξαρτάται από την εποχικότητα και την ημερήσια διαφορά θερμοκρασίας. Όμως, στο σύνολό της, το σύστημα, περισσότερο από το, δικαιολογείται σε τούβλα, ξύλινα σπίτια, σπίτια από σκυρόδεμα, σκυρόδεμα αφρού και αεριωμένο σκυρόδεμα.

Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις κατοικίες η λειτουργία ενός φυσικού ανακτητή είναι ήδη ενσωματωμένη, όπου η θερμότητα συσσωρεύεται μόνη της. Η θερμότητα εξάγεται από τον αέρα εξαγωγής, περνώντας από τους διαδρόμους. Οι τοίχοι, το πάτωμα και η οροφή απορροφούν τη θερμότητα, σε αντάλλαγμα δίνουν καθαρό αέρα. Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί αρμονικά για να δημιουργήσει ένα μικροκλίμα στο σπίτι.

Στα σύγχρονα κτίρια με τον τύπο θερμικής, ισοπτικής, σκελετού, σκυροδέματος από πολυστυρένιο μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσικός αερισμός, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματικός. Ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να αντικαταστήσει μόνο τον αέρα, αλλά δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμότητα και την υγρασία.

Το σχήμα και η αρχή λειτουργίας του φυσικού συστήματος εξαερισμού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του

Η αρχή της λειτουργίας είναι ένα απλό σχέδιο: ο αέρας διεισδύει στο δωμάτιο θερμαίνει (ψύχεται) εξαντλείται στο δρόμο. Η φυσική κυκλοφορία της μάζας αέρα χρησιμοποιείται στο φυσικό σύστημα αερισμού.

Μέσω των καναλιών που παρέχονται στη φάση κατασκευής, υπάρχει κίνηση αέρα - ο χώρος αερίζεται. Δεν παρέχουμε εισροή αέρα, μιλάμε για την ιδεολογία του συστήματος εξαερισμού είναι δύσκολη.

Σχέδιο φυσικού αερισμού εξαναγκασμένου αέρα σε ιδιωτική κατοικία

Εάν υπάρχει επαρκής ροή αέρα στο δωμάτιο, η χρησιμοποιημένη σύνθεση αφαιρείται μέσω των ανοιγμάτων εξαγωγής του φυσικού αερισμού από τη ζώνη με τη μεγαλύτερη ρύπανση: κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα.

Τα πραγματικά κτίρια έχουν μια σφιχτή περίμετρο του σπιτιού:

 • Οι σύγχρονες πόρτες αντιστοιχούν στο κανονιστικό πλαίσιο.
 • Πλαστικά παράθυρα έχουν πάει πολύ μακριά από τα χέρια και τα παραθυρόφυλλα κλπ.

Το σωστό σύστημα αερισμού πληροί την υποχρεωτική κατάσταση: προοδευτική ισορροπημένη εισροή και εκροή αέρα. Η σφικτότητα δεν επιτρέπει στο φυσικό σύστημα εξαερισμού να λειτουργεί τέλεια. Αν όλα είναι φραγμένα, η διαδικασία έχει σπάσει.

Υπάρχουν ενδείξεις ανεπαρκούς αερισμού του δωματίου:

 • Ομαλοποίηση των παραθύρων.
 • Λιπαρή πλάκα στους τοίχους της κουζίνας.
 • Μύκητας στους τοίχους στην κουζίνα και το μπάνιο?
 • Υψηλή υγρασία σε σχέση με το φυσικό υπόβαθρο το χειμώνα.

Μέσα από το σύστημα του φυσικού αερισμού ξένες οσμές μπορούν να διεισδύσουν. Ο λόγος έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση δύο τύπων εξαερισμού. Μερικές φορές βάζετε ένα αναγκαστικό βύθισμα στην κουζίνα, όπου υπάρχει ήδη φυσικός αερισμός.

Εισάγεται στο κανάλι, προοριζόμενο μόνο για φυσικό εξαερισμό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει υπερβολική κατανάλωση αέρα. Η κίνηση υπερβαίνει τα πρότυπα σε δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες φορές. Αυτός ο αέρας αναζητά τα πλησιέστερα μέρη για να πραγματοποιήσει τις δυνατότητές του. Οι κάτοικοι στο σπίτι τους αισθάνονται όλη την παλέτα των μυρωδιών, τα οποία μεταδίδονται στους επάνω ορόφους. Ένα τέτοιο εκχύλισμα καταστρέφει όλο τον φυσικό εξαερισμό.

Η βασική απαίτηση για την εγκατάσταση των αεραγωγών είναι ότι είναι κατασκευασμένα σε εσωτερικούς τοίχους, έτσι ώστε η δομή να είναι πάντα ζεστή. Ο τυποποιημένος σχεδιασμός ενός χώρου κατοικίας συνίσταται στην οργάνωση της πρόσληψης αέρα εξαγωγής μέσω ενός λουτρού, ενός λουτρού, μιας κουζίνας.

Ο δίαυλος φυσικού εξαερισμού είναι εγκατεστημένος με την οροφή, μπορεί να είναι λίγο ψηλότερος. Η απόκλιση επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες σε γωνία 15 ° από την κορυφογραμμή προς τον αγωγό αερισμού.

Η ώθηση εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 1. Το ύψος της θέσης. Όσο υψηλότερο είναι το φυσικό κανάλι εξαερισμού, τόσο ισχυρότερη είναι η ώθηση.
 2. Διαφορική πυκνότητα αέρα, η οποία εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα και έξω από το δωμάτιο. Για παράδειγμα, στο δρόμο το χειμώνα -30 ◦ C, και στο δωμάτιο +26 ◦ C, τότε η ώθηση θα είναι η μέγιστη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο ενεργή είναι η κίνηση του αέρα στο κανάλι. Το καλοκαίρι, στην ίδια θερμοκρασία αέρα στον δρόμο και στο δωμάτιο, η ώθηση απουσιάζει ή λειτουργεί σαν εισροή.
 3. Ο σωλήνας Flyvarok θα πρέπει να εγκατασταθεί στην προς τα πίσω πλευρά, για να διοχετευτεί από τον αέρα από όλες τις πλευρές. Εάν ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος κάτω, στη συνέχεια, από τη μία πλευρά θα φυσάει, στην άλλη στέγη δεν θα αφήσει τον άνεμο χτυπήσει τον αγωγό εξαερισμού.

Όταν ο αέρας διέρχεται από την κορυφή του σωλήνα, υπάρχει αποπληθωρισμός και ο αέρας από τον αγωγό εξαερισμού συλλαμβάνεται ακόμη πιο έντονα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας και όσο ισχυρότερο είναι ο άνεμος στο δρόμο, τόσο αποτελεσματικότερο είναι το φυσικό σύστημα εξαερισμού.

Καθαρίστε, αλλά ο κρύος αέρας εισέρχεται στο σπίτι. Έχει υψηλή πυκνότητα, επομένως τείνει να πέσει κάτω. Ταυτόχρονα, τα θερμαντικά σώματα δημιουργούν ροές θερμού αέρα. Στη ζώνη συσκέψεων των δύο ρευμάτων δημιουργείται μια ταραχώδης κίνηση της αμοιβαίας ανταλλαγής αέριων μαζών.

Ο εξαγόμενος αέρας, ο οποίος περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, είναι βαρύτερος από αυτόν που προέρχεται από το δρόμο. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει πυκνότητα 20% περισσότερο από τον κανονικό αέρα. Ως εκ τούτου, ο πιο βρώμικος αέρας βρίσκεται στην κάτω ζώνη. Στην κορυφή, καθαρότερος και θερμότερος αέρας.

Πλεονεκτήματα:

 • Η εγκατάσταση δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
 • Απλή εγκατάσταση, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας?
 • Η λειτουργία και η περαιτέρω συντήρηση δεν είναι επίσης δύσκολη.
 • Λειτουργεί με φυσικό τρόπο, χωρίς επιπλέον κόστος.
 • Η αγορά και η εργασία είναι πολύ φθηνότερα από τα υποχρεωτικά συστήματος εξαερισμού.

Μειονεκτήματα:

 • Στην ίδια θερμοκρασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε καιρικές συνθήκες, ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει.
 • Εάν η μέρα είναι καυτή το καλοκαίρι και από το βράδυ ο αέρας στο δρόμο αρχίζει να κρυώνει, ο εξαερισμός μπορεί να έχει αντίστροφη ώθηση

Ο καθαρός αέρας δεν θα ληφθεί, αλλά θα εμφανιστεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Αλλά αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που οι αγωγοί εξαερισμού είναι κατασκευασμένα από ένα σύστημα ταχείας αντίδρασης για σύγχρονα κτίρια, ιδίως όταν δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να αποθηκεύσει θερμικής ενέργειας. Αυτό δείχνει ότι η θερμότητα του καναλιού δεν είναι αρκετή για να θερμάνει τον αέρα και να δημιουργήσει ένα ρεύμα στην καπνοδόχο, έτσι ώστε ο αέρας να βγει.

Υπολογισμός της ελάχιστης απαιτούμενης εισροής αέρα

Ο υπολογισμός γίνεται με τρεις βασικούς τρόπους: περιοχή, πολλαπλότητα, υγειονομικοί κανόνες.

Η τιμή που απαντά στην ερώτηση, πόσες φορές μέσα σε 60 λεπτά. στο δωμάτιο υπήρχε μια ανταλλαγή αέρα, η πολλαπλότητα λαμβάνεται υπόψη. Εξαρτάται από το μέγεθος (ένταση) του δωματίου. Αν εντός μιας ώρας φρέσκου αέρα εισέλθει ένας όγκος ολόκληρου του σπιτιού, η πολλαπλότητα είναι μία.

Κατ 'αρχάς, ο συνολικός όγκος του σπιτιού υπολογίζεται, κατόπιν ο όγκος του αέρα. Το ύψος, το μήκος και το πλάτος πολλαπλασιάζονται. Ο όγκος καθορίζεται από τον τύπο: L = n · V

 • L είναι ο όγκος του αέρα.
 • n τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.
 • V όγκος του δωματίου.

Ο όγκος εισροής και εκροής πρέπει να είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής

Για κάθε άτομο ο μέσος όρος είναι 20-30 κυβικά μέτρα αέρα. Σε περίπτωση σκληρής δουλειάς - 50 κύβους. Επικεντρωθείτε, πρώτα απ 'όλα, στον αριθμό των ατόμων στο σπίτι και στις ανάγκες τους. Πολλοί αποκρούουν την ένταση του δωματίου.

Η απλή λογική έρχεται σε σύγκρουση με τη φυσική της ζωής: ένα μεγάλο δωμάτιο απαιτεί λιγότερο εξαερισμό από ένα μικρό. Όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερο είναι ο όγκος του αέρα.

Αν η εξοχική κατοικία είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος, αλλά ζουν μόνο 4-5-7 άτομα, δεν έχει νόημα να βάζεις τους τεράστιους αγωγούς εξαερισμού που προσφέρει το Σοβιετικό SNiP. Τα τελευταία 40 χρόνια, τα ποσοστά αερισμού δεν έχουν αναθεωρηθεί ή αλλάξει

50 m 3 αέρα ανά ώρα είναι απαραίτητο για το άτομο στο δωμάτιο. Αν είναι συνεχώς. Ο μισός αριθμός περιστασιακών επισκεπτών. Προστίθενται δύο τιμές: 50 m 3 +25 m 3 = 75 m 3

Εάν δεν υπάρχει εισροή, δεν μπορείτε να πάρετε τον αέρα εξαγωγής. Για να πάρει, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να τροφοδοτηθεί στο δωμάτιο. Η δύναμη έλξης εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο, τη θερμοκρασία έξω από το δωμάτιο και την κατακόρυφη τομή (το ύψος της στήλης).

Στην ίδια διατομή, αλλά σε διαφορετικά ύψη η ίδια ταχύτητα σε ορισμένες περιπτώσεις περνάει, σε άλλες δεν υπάρχει. Αν η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία είναι ίδια, η πίεση ώσης θα είναι μηδενική.

Η δύναμη πρόσφυσης στον φυσικό αεραγωγό υπολογίζεται με τον τύπο:

 • P ελκτική δύναμη;
 • ρv εσωτερική πυκνότητα αέρα μέσα στο δωμάτιο.
 • ρn εξωτερική πυκνότητα αέρα έξω από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο.
 • g = 9,80665 m / s² επιτάχυνση της βαρύτητας.
 • h το ύψος του στύλου.

Για να βρείτε την εσωτερική πυκνότητα, είναι απαραίτητο:

 • t ◦ Cv εσωτερική θερμοκρασία;
 • Τιμή αναφοράς 353 m 3 / h.
 • Τιμή αναφοράς 274 m 3 / h της εκτιμώμενης ροής αέρα

Για να βρείτε την εξωτερική πυκνότητα, είναι απαραίτητο:

 • ρn= 353: (274 m 3 / h - t ◦ Cn), όπου t ◦ Cn- Η θερμοκρασία στο δρόμο.

Αποσυναρμολογούμε τη συσκευή του φυσικού συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα εξαρτήματα

φυσικό σύστημα εξαερισμού αποτελείται από μία κατακόρυφη-mounted ή βοηθητικά κανάλια με ανοίγματα κλειστά περσίδων, προκατασκευασμένες οριζόντιες αγωγούς και τον άξονα εξαγωγής.

Για κάθε πάτωμα του κτιρίου, η σχεδιαστική πίεση βαρύτητας είναι χαρακτηριστική. Εξαρτάται από την απόσταση του κέντρου των πτερυγίων καυσαερίων κάθετα στην κορυφή του άξονα. Η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί στις εγκαταστάσεις του ισογείου του κτιρίου.

Βαλβίδες παροχής αέρα στους τοίχους του δωματίου

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας βοηθούν στη διάσωση του σπιτιού από διαρροές και φέρνουν φρέσκο ​​αέρα χωρίς θόρυβο, σκόνη, σε ήρεμο περιβάλλον σε μια άνετη θερμοκρασία. Λειτουργεί αποτελεσματικά παρουσία τεντώματος. Εάν η μόνωση θορύβου στο διαμέρισμα είναι σημαντική, επιλέγονται συσκευές τοίχου. Καλύπτουν καλύτερα τους εξωτερικούς ήχους. Αφαιρεί την ακαθαρσία και την υπερβολική υγρασία. Η ροή του αέρα ρυθμίζεται από την κίνηση του αποσβεστήρα. Στο δωμάτιο, ο καθαρός αέρας αναμιγνύεται με ζεστό αέρα και θερμαίνεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια.

  • Η βαλβίδα εγκαθίσταται σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από το δάπεδο με την κατεύθυνση της εξόδου αέρα προς τα πάνω.
  • Πριν από την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία των αγωγών αερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο. Χωρίς τη λειτουργία των καναλιών εξαγωγής, οι βαλβίδες δεν θα λειτουργούν.
  • Ένας ψηφιακός ανιχνευτής ελέγχει τους τοίχους για καλωδίωση και κρυμμένα εξαρτήματα.
  • Το σώμα βαλβίδας εφαρμόζεται στον τοίχο, η σήμανση γίνεται.
  • Για να αποφύγετε τη σκόνη κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, μια τσάντα είναι κολλημένη στον τοίχο. Χοντρά σκουπίδια θα χυθούν σε αυτό.
  • Μια ηλεκτρική σκούπα εγκαθίσταται πάνω από το παράθυρο για να αναρροφήσει λεπτή σκόνη.
  • Στο τρύπημα εισάγεται κορώνα, στον τοίχο γίνεται μια τρύπα με βάθος 7-10 cm.
 • Μετρήστε το πάχος του τοίχου, σημειώστε την καταιγίδα. Σε αυτό το σημάδι είναι απαραίτητο να πάμε βαθύτερα στον τοίχο.
 • Ο τοίχος είναι διάτρητος, χωρίς να φτάνει στο τέλος μερικά εκατοστά:
 • Το κενό από την οπή απομακρύνει την υπερβολική σκόνη.
 • Περαιτέρω, μια κορώνα διαμαντιού χρησιμοποιείται για να αποφεύγονται οι ακατέργαστες μάρκες από το εξωτερικό.
 • Η σφράγιση εισάγεται στην τελική οπή, αφήνοντας μια περίσταση περίπου 8 mm από το επίπεδο του τοίχου:
 • Εσωτερικά έβαλαν το τηλέφωνο. Πρέπει να φτάσει στο τέλος του τοίχου από το εξωτερικό. Από την πλευρά του δρόμου βάλτε στη σχάρα με ακουστικό γείσο από το κιτ. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ασφάλιση.
 • Μέσα στο δωμάτιο, το σώμα της βαλβίδας εφαρμόζεται με το πάτημα της μόνωσης, έτσι ώστε ο σωλήνας να βρίσκεται στο κέντρο της οπής στο περίβλημα.
 • Η κατασκευή είναι ισοπεδωμένη, τα σημάδια γίνονται για στερέωση.
 • Τέσσερα τρύπες στη συνέχεια τρυπημένα. Τοποθετήστε τους πείρους, το σώμα της βαλβίδας είναι στερεωμένο στον τοίχο.
 • Στο εσωτερικό του σιγαστήρα με φίλτρο έχει εγκατασταθεί. Από πάνω τελείωσε η βαλβίδα είναι κλειστή με ένα καπάκι.

Η διαδικασία εγκατάστασης διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Σχετικά με τον αερισμό με ανοιχτά παράθυρα μπορείτε να ξεχάσετε.

Βαλβίδες παροχής στα παράθυρα

Τρία προβλήματα λύνουν τέλεια: τα δωμάτια αερίζονται, τα παράθυρα δεν είναι πλέον ομίχλη και τα ρεύματα δεν δημιουργούνται. Κατά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων, το δωμάτιο είναι σφραγισμένο. Ο αέρας περιορίζεται, αρχίζει να εμφανίζεται συμπύκνωση. Με τον καιρό, μπορεί να σχηματιστεί ένας μύκητας. Εάν χρειάζεστε όγκο στο δωμάτιο, η βαλβίδα επιλέγεται πιο ισχυρή από την ισχύ ή βάλτε δύο βαλβίδες.

Ο κύριος σκοπός - χωρίς το άνοιγμα του παραθύρου μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο. Ανάλογα με το μοντέλο για μερικούς, το λάστιχο στεγανοποίησης κόβεται, ενώ για άλλους είναι απαραίτητο να τρυπήσετε οπές στο πλαίσιο του παραθύρου. Για παράδειγμα, το δημοφιλές μοντέλο Air-box. Το κιτ περιλαμβάνει:

Πρώτον, ο αέρας πρέπει να πάει προς τα πάνω για να παρακάμψει το πλαίσιο και το φύλλο με ειδική σφραγίδα. Στη συνέχεια, ο αέρας μέσω της βαλβίδας εισέρχεται στο σπίτι. Το νερό δεν εισέρχεται στο δωμάτιο και, συνεπώς, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη το χειμώνα. Ένα μέρος τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο, το άλλο είναι έξω. Η βαλβίδα μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε παράθυρο. Το σύστημα είναι απλό, μπορείτε να κλειδώσετε τη βαλβίδα με ένα κατσαβίδι και ένα κατσαβίδι. Στο άνω οριζόντιο πλαίσιο είναι προσαρτημένο ελαστική ταινία, πραγματοποιούνται μετρήσεις και βιδώνονται πάνω στο φύλλο. Στο πλαίσιο, η λωρίδα από ελαστικό κόβεται και τοποθετείται η ελαστική ταινία από το κιτ.

Εάν απαιτείται καθαρός αέρας, η βαλβίδα ανοίγει προς τα δεξιά και ρυθμίζεται ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν ανοίγετε και κλείνετε το παράθυρο, η βαλβίδα δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρα αριστερή θέση, διαφορετικά μπορεί να καταστραφεί. Συγχρόνως, αυτός ο σχεδιασμός λύνει το πρόβλημα του υλικού παραθύρων. Ο ψυχρός καθαρός αέρας προέρχεται μόνο από τη βαλβίδα.

Κανάλια εξαερισμού μεταξύ των δωματίων

Οι αεραγωγοί συνδυάζονται σε έναν άξονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άξονας χρησιμεύει ως αεραγωγός. Αν ένα τζάκι είναι εγκατεστημένο στο σπίτι, είναι το ίδιο καυσαερίων. Το τζάκι διαθέτει καμινάδα με διαφορά ύψους. Χτυπάει αέρα, κατά τη διάρκεια της εργασίας εμφανίζει καπνό και καπνούς. Σε κατάσταση μη λειτουργίας, εάν δεν μπλοκαριστεί, αφαιρεί τον αέρα από το σπίτι.

Τα κανάλια, κατά πρώτο λόγο, χρειάζονται για υγρά εγκαταστάσεις: κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, σάουνα, πισίνα. Απαιτούμενο χαρακτηριστικό για το υπόγειο, το λεβητοστάσιο, το γκαράζ. Στον χώρο του λέβητα, το κανάλι εκτελεί μια διπλή λειτουργία: εκκενώνει τον αέρα και εξασφαλίζει την απόσυρση του αγωγού καυσαερίων των προϊόντων καύσης αποβλήτων.

Μια ανθεκτική κατασκευή οδηγεί ένα συνεχές κανάλι σε ένα σήμα πάνω από την οροφή, παρέχοντας ανταλλαγή αέρα. Στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο θα πρέπει να υπάρχουν οι αεραγωγοί τους. Η εισαγωγή αέρα πρέπει να είναι επαρκής για τη λειτουργία και των δύο καναλιών. Εάν εντοπίσετε τη δομή σε λάθος ύψος, δεν θα υπάρξει φυσική έλξη. Συνεπώς, κανένας εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει.

Δεν μπορείτε να φτιάξετε το ύψος του αγωγού εξαερισμού, με βάση τις καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές λύσεις και τις λύσεις χωροταξικού σχεδιασμού. Δεν απαιτείται πρόσθετος ανεμιστήρας και άλλες μηχανικές συσκευές.

Η θέση του καναλιού σε ένα εξοχικό σπίτι είναι ένας από τους τοίχους ενός υγρού δωματίου, ο οποίος πρέπει να αερίζεται. Για μια μικρή οικογένεια, μία, το πολύ, δύο είναι αρκετή. Στοιχεία από όλες τις εγκαταστάσεις θα ομαδοποιηθούν στον κύριο άξονα.

Εγκαταστήστε καλύτερα έξω από τον φέροντα τοίχο. Διαφορετικά, οι εργασίες θα συνδέονται με τεχνολογικές δυσκολίες. Το πιο σημαντικό, ένα σωστά εγκατεστημένο κανάλι είναι απρόσκοπτο στην επιφάνεια. Δεν έρχεται σε επαφή με τις δοκούς στέγης και άλλα πιθανά εμπόδια στην οροφή. Καμία δομή δεν θα πρέπει να αγγίζει το κανάλι ή να το φτάνει σε επαφή.

Η διακόσμηση ολοκληρώνεται με το πιο διαφορετικό στυλ: από ωραίες ομπρέλες έως γαλβανισμένες, κεραμικές, ξύλινες φιγούρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κανάλι δεν παραμένει εκτεθειμένο σε βροχή και άλλες βροχοπτώσεις.

Στοιχεία συστήματος εξάτμισης

 • Louvers

Στα ανοίγματα εξαερισμού οικιστικών και δημόσιων κτιρίων εγκαθίστανται πλέγματα για ρύθμιση της ποσότητας καυσαερίων ή του αέρα τροφοδοσίας.

Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλέγματα με κινητά φτερά αποτελούνται από ένα πλαίσιο, μια σταθερή σχάρα και κάθετες βαλβίδες-φτερά. Οι βαλβίδες τοποθετούνται πίσω από την σχάρα, κινούνται από ένα καλώδιο. Μπορεί να έχει ποικιλία καλλιτεχνικού σχεδιασμού.

Η συσκευή στο σωλήνα εξαερισμού, επιτρέποντας την επιτάχυνση της ροής και τη δημιουργία πρόσφυσης στην καμινάδα. Λειτουργεί από την αιολική ενέργεια για να δημιουργήσει κενό στο επίπεδο εξαγωγής αέρα από τον άξονα της εξάτμισης ή τον αγωγό εξαγωγής. Τα μοντέλα εκτελούνται με διάφορες μορφές: στενές, περιστροφικές, με σχισμές και άλλες.

Υπάρχουν εκτροπείς, οι οποίοι δημιουργούν κενό επιταχύνοντας τον αέρα από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οπουδήποτε φυσάει ο άνεμος, δημιουργείται μια ώθηση.

Έχει ανεμόπτερο, ανεβαίνει στον άνεμο. Όταν αλλάξει ο άνεμος, ο ενισχυτής αλλάζει αμέσως την κατεύθυνση. Το μοντέλο δεν δονείται ακόμη και με έναν άνεμο τυφώνα. Πράξεις όπως μια ομπρέλα, σηκώνοντας τον άνεμο. Λυθεί το ζήτημαsy, εάν:

 1. Κακή αερισμός.
 2. Τραυματισμός;
 3. Εκτόξευση λεβήτων
 4. Η εμφάνιση ανάστροφης έλξης στις καμινάδες.

Συμβουλές έμπειρων τεχνιτών

 • Η τυπική κατασκευή στέγης είναι μια σοφίτα (όχι σοφίτα)

Η σοφίτα δεν είναι μόνο μια πρόσθετη απομόνωση μεταξύ του δρόμου και της οροφής του επάνω ορόφου, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα που λειτουργεί για φυσικό εξαερισμό. Και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Σε μια ζεστή μέρα, η επιφάνεια της οροφής θερμαίνεται μέχρι τους +50 ° C. Στα κανάλια που διέρχονται από τη σοφίτα, παράγεται θέρμανση. Αυτό δημιουργεί πρόσθετη πρόσφυση. Το χειμώνα, σε θερμοκρασία -25 ° C, στη σοφίτα διατηρείται μια θετική θερμοκρασία της τάξης των + 10 ° C. Επίσης έχει ευεργετική επίδραση στη θέρμανση του αγωγού εξαερισμού και στη δημιουργία πρόσθετης έλξης.

 • Συμπλήρωμα φυσικού αερισμού

Στα καθιστικά στο κάτω μέρος της πόρτας συνιστάται να αφήνετε ένα μικρό κενό 20-25 mm. Είτε εισέρχονται τρεις μικρές αεριζόμενες γρίλιες, έτσι ώστε ο καθαρός, ζεστός αέρας να ανεβαίνει, και βρώμικο και κρύο αναρριχείται κάτω από την πόρτα και φεύγει.

Σε δωμάτια που παρουσιάζουν υπερβολική θερμότητα, οσμές, υγρασία, σχάρες εξαερισμού τοποθετούνται κάτω από την οροφή. Σε υψηλές οροφές τριών μέτρων - ένα μέτρο κάτω, έτσι ώστε το πάνω μέρος να παραμείνει μια ζώνη συσσώρευσης θερμότητας, αφού υπάρχει ένα πλεόνασμα. Τα ψηλά ταβάνια σε μια ιδιωτική κατοικία συλλέγουν φυσικά θερμότητα και καθαρό αέρα.

Αλλά το καθήκον του φυσικού αερισμού είναι να πάρει όχι μόνο τον δαπανηρό (γκρίζο) αέρα, αλλά και την υπερβολική υγρασία στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο. Για τους σκοπούς αυτούς, ένα ειδικό ορθογώνιο τρίψιμο κόβει το φύλλο της πόρτας.

Πώς μπορώ να ελέγξω τη λειτουργία του εξαερισμού;

 1. Ανοίξτε το παράθυρο, το παράθυρο ή την πόρτα, εξασφαλίστε ροή αέρα.
 2. Φέρτε ένα αναμμένο ταιριάζει στο άνοιγμα.

Κατά την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, η φλόγα εκτρέπεται προς το στόμιο εξάτμισης.

Εάν η καπνοδόχος βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο, μπορεί να καταψυχθεί και να διογκωθεί από τον άνεμο. Όλοι οι αεραγωγοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι μόνο σε εσωτερικούς τοίχους.

Πριν επιλέξετε και εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, ρωτήστε τον εαυτό σας την ερώτηση, έχετε φυσική πηγή καθαρού αέρα; Εάν η απάντηση είναι ναι, μπορείτε να σκεφτείτε για την εγκατάσταση του φυσικού αερισμού. Θα αντιμετωπίσει το πεπρωμένο της και το σπίτι θα έχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και ένα άνετο μικροκλίμα. Το 90% της υγείας και της ενέργειας εξαρτάται από τον αέρα που αναπνέουμε.