Πώς λειτουργεί το split σύστημα;

Ποια είναι η αρχή του συστήματος διαίρεσης;

Η αρχή του συστήματος διάσπασης.

Η αρχή του κλιματιστικού (split-system) θα προσπαθήσω να εξηγήσω, ειδικά χωρίς τη χρήση ειδικών όρων θερμοδυναμικής. Ωστόσο, για να κατανοήσουμε ότι είναι απαραίτητο, θυμηθείτε (θεωρούμε δεδομένο) το αποτέλεσμα πολλών θερμοδυναμικών διαδικασιών:

 • στραγγαλισμός - η διαδικασία επέκτασης του σώματος εργασίας (εξάτμιση) με απορρόφηση της θερμικής ενέργειας και μείωση της θερμοκρασίας.
 • η συμπύκνωση είναι η διαδικασία μετατροπής του ατμού σε υγρό.
 • η συμπίεση είναι η διαδικασία μείωσης του όγκου του εργαζόμενου ρευστού με την αύξηση της πίεσης και της θερμοκρασίας.

Εντροπία S - η ποσότητα θερμικής ενέργειας που είναι κατάλληλη για την εκτέλεση της εργασίας: όσο λιγότερη ενέργεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η εντροπία.

Η ψύξη του αέρα στο δωμάτιο πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικής μονάδας ψύξης - κλιματιστικού που λειτουργεί στον αντίστροφο θερμικό κύκλο. Ο κύκλος ανάστροφης θέρμανσης, ένας τέτοιος κύκλος στον οποίο η μεταφορά θερμικής ενέργειας από ένα ψυχρότερο σώμα σε ένα θερμότερο οφείλεται στην εργασία που γίνεται. Το σώμα εργασίας στο κλιματιστικό είναι freon.

Το σχηματικό διάγραμμα του κλιματιστικού είναι στο αριστερό σχήμα και ο κύκλος εργασίας του στο διάγραμμα T-S στα δεξιά.

Και έτσι - το κλιματιστικό περιλαμβάνεται στην εργασία. Ο συμπιεστής 3 συμπιέζει τους ατμούς φρέον, αυξάνοντας τη θερμοκρασία από το T2 σε T1 (διαδικασία 3 - 4 στο διάγραμμα). Ο συμπιεσμένος και θερμαινόμενος ατμός φρέον εισέρχεται στον συμπυκνωτή 4 της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού όπου, με την παροχή θερμικής ενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα συμπυκνώνεται (διαδικασία 4-1 στο διάγραμμα). Από τον συμπυκνωτή φρέον έρχεται στη βαλβίδα στραγγαλισμού 1, μετά την οποία εξατμίζεται στον εξατμιστήρα 2 της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού (διαδικασία 1 - 2 στο διάγραμμα), με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμοκρασία του. Στον εξατμιστή, ο παραγόμενος ατμός φρέον παίρνει θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα. Στη συνέχεια, ο freon έρχεται στην αναρρόφηση του συμπιεστή (διαδικασία 2 -3 στο διάγραμμα) - ο κύκλος είναι κλειστός.

Η βαλβίδα στραγγαλισμού 1 στο κλιματιστικό είναι ένα όργανο ρύθμισης. Αλλάζοντας τη ροή του εργαζόμενου ρευστού μέσα από αυτό, είναι δυνατόν να ρυθμίσετε την ικανότητα ψύξης του κλιματιστικού.

Αυτή είναι η αρχή ενός διαχωρισμένου συστήματος.

Σύντομη περιγραφή της αρχής της λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού

Split-σύστημα που ονομάζεται χαμηλού κόστους κλιματιστικά, το οποίο περιλαμβάνει δύο στοιχεία - την εξωτερική και εσωτερική μονάδα. Ο τύπος του συστήματος εξαρτάται από τον τρόπο τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας.

Τα πιο συνηθισμένα συστήματα διάσχισης με μια μονάδα τοίχου - μπορούν να βρεθούν σε οικιστικά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια.

Γιατί το διαχωρισμένο σύστημα έχει ένα τέτοιο όνομα; Και ποιες λειτουργίες πρέπει να εκτελέσει; Θα λάβετε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις αν συνεχίσετε να διαβάζετε.

Πώς λειτουργεί το split σύστημα;

Το έργο του διαιρούμενου συστήματος βασίζεται στους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής, και συγκεκριμένα στα ακόλουθα: όταν εξατμίζεται το υγρό, τα πιο καυτά μόρια εξαφανίζονται πρώτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι, για παράδειγμα, χτύπησαν στη ζεστή σούπα, προσπαθώντας να το δροσίσουν.

Η εσωτερική μονάδα περιέχει ένα σωλήνα με υγρό βρασμού Freon. Η εξάτμιση του Freon οδηγεί σε ψύξη των δοχείων, τα οποία στην περίπτωση αυτή είναι οι σωλήνες του εναλλάκτη θερμότητας. Μέσω των ανεμιστήρων περάσουν τις μάζες του αέρα, οι οποίες ψύχονται συνεχώς.

Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν τελειώνει ο φρέον; Η συσκευή διακόπτεται; Το διαχωρισμένο σύστημα σχηματίζεται έτσι ώστε ο Φρέον να μην τελειώνει - κινείται κατά μήκος ενός κύκλου. Ένας συμπιεστής λειτουργεί, ο οποίος συμπιέζει τον ατμό και τον μεταφέρει στην εξωτερική μονάδα της συσκευής. Στην εξωτερική μονάδα, το φρέον συμπιέζεται σε υγρή κατάσταση, μετά το οποίο το φρέον τροφοδοτείται πίσω στην εσωτερική μονάδα, όπου συνεχίζει να εκτελεί τη λειτουργία του.

Αφού εξοικειωθεί με την αρχή της λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος, γίνεται σαφές ποια είναι ακριβώς τα δύο τετραγωνίδια που χρειάζονται. Οι κατασκευαστές συσκευών τοποθετούν στην εσωτερική μονάδα έναν ανεμιστήρα που επιταχύνει τη συμπίεση του βρασμού freon και στον εξωτερικό συμπυκνωτή, τον συμπιεστή και τον ανεμιστήρα - τη συσκευή, η οποία εκτελεί τη λειτουργία της αντίστροφης μετατροπής του Freon σε υγρό.

Λειτουργία του κλιματιστικού στο κρύο

Λειτουργία του κλιματιστικού για θέρμανση

Βίντεο σχετικά με τη λειτουργία του κλιματιστικού

Τι άλλο είναι εξοπλισμένο με εξωτερική μονάδα;

Στην εξωτερική μονάδα υπάρχει ένα ηλεκτρικό ρελέ, μια ποικιλία αισθητήρων και, επιπλέον, εξαρτήματα freon. Το τελευταίο στοιχείο είναι μια βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της συσκευής στη λειτουργία θέρμανσης χώρου και περιλαμβάνει έναν διακόπτη ροής - έναν σωλήνα παρόμοιο με αυτόν που βλέπετε στην πίσω πλευρά του ψυγείου. Γενικά, οι περισσότερες συσκευές ψύξης είναι διευθετημένες με αυτόν τον τρόπο.

Πλεονέκτημα των σύγχρονων συσκευών

Τα σύγχρονα διαχωριστικά συστήματα συναρμολογούνται έτσι ώστε τα πιο θορυβώδη στοιχεία να περιέχονται στην εξωτερική μονάδα, δηλαδή να βγαίνουν στο δρόμο. Χάρη σε αυτό το σχεδιαστικό χαρακτηριστικό, το σπίτι είναι πάντα ήσυχο και άνετο.

Τρόποι λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος

Το πιο κοινό σύστημα διαχωρισμού επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιεί τέσσερις λειτουργίες:

Ο τρόπος αερισμού υποθέτει ότι ο αέρας από το δωμάτιο διατρέχει τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας, μετά από τον οποίο γίνεται καθαρότερος.

Σε αυτή τη θερμότητα, την οποία συναντούμε κάθε καλοκαίρι, είναι απλά απαραίτητο να διατηρηθεί το μικροκλίμα στο σπίτι στο σωστό επίπεδο. Γι 'αυτό βιασύνη για να αγοράσετε ένα split σύστημα, μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο δεν έχει έρθει στη δική του!

Πώς λειτουργεί το split σύστημα

Η αρχή του συστήματος διάσπασης

Στον σύγχρονο κόσμο, το σύστημα κλιματισμού δεν είναι από καιρό πολυτέλεια, αλλά αντίθετα έχει γίνει οικιακή συσκευή. Λόγω της υψηλής λειτουργικότητάς του, το κλιματιστικό σύστημα δημιουργεί τις πιο ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες στην αίθουσα για την ανθρώπινη υγεία.

Τι είναι ένα split κλιματιστικό;

Το σύστημα διαίρεσης είναι μια συσκευή που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και τη διατήρηση σε κλειστό χώρο ορισμένων παραμέτρων: θερμοκρασία, καθαρότητα, υγρασία και ταχύτητα αέρα. Σε αντίθεση με συμβατικό κλιματιστικό παράθυρο αέρα, η οποία συνδυάζει τον ανεμιστήρα και το στοιχείο ψύξης μέσα σε ένα περίβλημα, και τοποθετείται απευθείας στο άνοιγμα παραθύρου, split-σύστημα αποτελείται από δύο μονάδες που πρόκειται να εγκατασταθούν εντός και εκτός των χώρων που είναι διασυνδεδεμένων σωλήνες χαλκού. Έτσι, το διαχωρισμένο σύστημα είναι ένα κλειστό κύκλωμα στο οποίο συμβαίνει συνεχώς η κυκλοφορία του Freon.

Τι είναι ένα split inverter σύστημα;

Το μη ανεστραμμένο κλιματιστικό λειτουργεί με την αρχή της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του συμπιεστή όταν η ρυθμισμένη θερμοκρασία ανεβαίνει ή χαμηλώνεται στο δωμάτιο. Και το σύστημα split inverter μειώνει αυτόματα την έξοδο ισχύος όταν φτάσει στη ρυθμισμένη θερμοκρασία χώρου και την διατηρεί χωρίς να χάσει την ισχύ.

Πώς λειτουργεί το split σύστημα;

Η αρχή της λειτουργίας οποιουδήποτε διαχωρισμένου συστήματος είναι η ικανότητα του υγρού να απορροφά θερμότητα κατά την εξάτμιση και να τον απομονώνει κατά τη στιγμή της συμπύκνωσης. Ο συμπιεστής λαμβάνει αέριο φρέον σε χαμηλή πίεση, εδώ συμπιέζεται και θερμαίνεται και εισέρχεται στον συμπυκνωτή, όπου διοχετεύεται με ψυχρό αέρα και γίνεται υγρό. Από τον συμπυκνωτή αποστέλλεται η Freon στη θερμοστατική βαλβίδα, ψύχεται και εισέρχεται στον εξατμιστή. Εδώ, λαμβάνοντας θερμότητα από τον αέρα, το freon περνάει σε αέρια κατάσταση, με αποτέλεσμα ο αέρας να ψύχεται και ο κύκλος ψύξης να ξεκινά ξανά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερικά κλιματιστικά εκτός από τη λειτουργία ψύξης του αέρα στο δωμάτιο, μπορούν επίσης να λειτουργούν σε λειτουργία θέρμανσης. Η αρχή λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος θέρμανσης βασίζεται στην ίδια διαδικασία με την ψύξη, ενώ μόνο η εξωτερική και η εσωτερική μονάδα, ως έχουν, εναλλάσσονται. Ως αποτέλεσμα, η εξάτμιση λαμβάνει χώρα στην εξωτερική μονάδα και η συμπύκνωση λαμβάνει χώρα στην εσωτερική μονάδα. Ωστόσο, η θέρμανση των χώρων με τη βοήθεια ενός διαχωρισμένου συστήματος είναι δυνατή μόνο σε θετική εξωτερική θερμοκρασία, διαφορετικά ο συμπιεστής θα σπάσει.

Ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες τοίχου

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να θερμανθεί το δωμάτιο κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής και όλοι μπορούν να επιλέξουν τη δική τους τσέπη. Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε λεπτομερέστερα τέτοιες συσκευές όπως οι τοίχοι συναρμολογημένοι ηλεκτρικοί θερμαντήρες.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα;

Παρά την πλημμύρα της αγοράς με τα συστήματα κλιματισμού, οι παλιοί ανεμιστήρες εξακολουθούν να έχουν σημασία. Η τιμή και η κινητικότητα, καθώς και μια ποικιλία ειδών, σας επιτρέπουν να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για το σπίτι. Ας μιλήσουμε για την ποικιλία των οπαδών σε αυτό το άρθρο.

Αρχική καθαριστής αέρα

Όσο επιμελώς καθαρίσαμε το διαμέρισμα ή το σπίτι, με την πάροδο του χρόνου, σκόνη και επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμοί, που συχνά προκαλούν ασθένειες, εξακολουθούν να συσσωρεύονται στο δωμάτιο. Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, βοηθήστε ειδικές συσκευές - καθαριστές αέρα οικιακής χρήσης, τις οποίες θα δούμε στο άρθρο μας.

Το νερό ρέει από το κλιματιστικό

Συχνά οι ιδιοκτήτες των κλιματιστικών αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα όταν ξαφνικά αρχίσει να στάζει νερό από την εσωτερική μονάδα του συστήματος. Το φαινόμενο δεν είναι ο κανόνας και πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία που την προκάλεσε. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις κύριες αιτίες της εμφάνισης του νερού και πώς να τις εξαλείψουμε.

Πίσω στην πλήρη έκδοση

Η συσκευή και η αρχή του κλιματιστικού

Ο κατάλογος των κύριων εξαρτημάτων και εξαρτημάτων, που αποτελείται από κάθε κλιματισμό:

 • ελέγχου και ένδειξης πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος
 • αισθητήρες θερμοκρασίας (θερμίστορ)
 • τηλεχειριστήριο
 • φίλτρα
 • ηλεκτροκινητήρες και ανεμογεννήτριες ανεμιστήρων
 • και 4 βαλβίδων
 • επαφών και ρελέ
 • θερμοστάτες
 • πυκνωτές

Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

 • Ο μπροστινός πίνακας είναι μια πλαστική σχάρα μέσω της οποίας εισέρχεται αέρας στη μονάδα. Ο πίνακας αφαιρείται εύκολα για τη συντήρηση του κλιματιστικού (φίλτρα καθαρισμού κ.λπ.)
 • Το χοντρό φίλτρο είναι ένα πλαστικό ηλεκτροστατικό πλέγμα και έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί μεγάλη σκόνη, ζωικό μαλλί κλπ. Για την κανονική λειτουργία του κλιματιστικού, το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.
 • Ο εξατμιστής είναι ένα ψυγείο στο οποίο ψυχρό φρέον θερμαίνεται και εξατμίζεται. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του ψυγείου, αντίστοιχα, ψύχεται.
 • Οριζόντια ρολά - ρυθμίστε την κατεύθυνση της ροής του αέρα κατά μήκος της κάθετης. Αυτά τα περσίδες έχουν ηλεκτρική κίνηση και η θέση τους μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, οι περσίδες μπορούν να εκτελούν αυτόματα ταλαντευτικές κινήσεις για να κατανέμουν ομοιόμορφα τη ροή αέρα μέσα από το δωμάτιο.
 • Πίνακας ενδείξεων (οθόνη) - στον μπροστινό πίνακα του κλιματιστικού υπάρχουν ενδεικτικές λυχνίες (LED) που δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού και σηματοδοτούν πιθανές δυσλειτουργίες.
 • Το λεπτό φίλτρο μπορεί να είναι διαφόρων τύπων: άνθρακας (αφαιρεί δυσάρεστες οσμές), ηλεκτροστατική (διατηρεί λεπτή σκόνη), κλπ. Η παρουσία ή η απουσία λεπτών φίλτρων δεν επηρεάζει τη λειτουργία του κλιματιστικού.
 • Ο ανεμιστήρας είναι ένας ηλεκτροκινητήρας με στρόβιλο, παρέχει εξαέρωση του εξατμιστή και έχει πολλές ταχύτητες περιστροφής.
 • Κάθετες περσίδες - χρησιμεύουν για την οριζόντια ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα. Σε οικιακά κλιματιστικά, η θέση αυτών των περσίδων μπορεί να ρυθμιστεί μόνο χειροκίνητα. Η δυνατότητα ρύθμισης από το τηλεχειριστήριο είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών υψηλής ποιότητας.
 • Δίσκος συμπυκνωμάτων - βρίσκεται κάτω από τον εξατμιστή και χρησιμεύει για τη συλλογή συμπυκνωμάτων (νερό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ψυχρού εξατμιστή). Από το δοχείο συλλογής υγρών αποστραγγίζεται το νερό μέσω του σωλήνα αποστράγγισης.
 • Η πλακέτα ελέγχου βρίσκεται συνήθως στη δεξιά πλευρά της εσωτερικής μονάδας. Στον πίνακα αυτό υπάρχει μια ηλεκτρονική μονάδα με κεντρικό μικροεπεξεργαστή.
 • Σύνδεσμοι σωλήνων - που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίσω μέρους της εσωτερικής μονάδας. Συνδέουν χάλκινους σωλήνες, συνδέοντας τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.

Η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

 • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συμπιεστές για κλιματιστικά μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Συμπιεστές.
 • Βαλβίδα τεσσάρων διαδρομών - εγκατεστημένη σε αναστρεφόμενα (θερμικά-ψυχρά) κλιματιστικά.

Διάταξη και αρχή λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος

Στη λειτουργία θέρμανσης, αυτή η βαλβίδα αλλάζει την κατεύθυνση του φρέον. Σε αυτή την περίπτωση, οι εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες αλλάζουν σε ορισμένα σημεία: η εσωτερική μονάδα λειτουργεί για θέρμανση και η εξωτερική μονάδα - για ψύξη.

 • Η πλακέτα ελέγχου εγκαθίσταται συνήθως μόνο σε μετατροπείς, συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού και κλιματιστικά τύπου κασετών ή καναλιών. Σε συμβατικά συστήματα split, όλα τα ηλεκτρονικά τοποθετούνται μόνο στην εσωτερική μονάδα.
 • Ανεμιστήρας - δημιουργεί μια ροή αέρα που φυσάει τον συμπυκνωτή. Στα μοντέλα slabochnoschnyh έχει μόνο μία ταχύτητα περιστροφής. Αυτό το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει σταθερά σε μια μικρή κλίμακα εξωτερικών θερμοκρασιών. Σε μοντέλα υψηλότερου βαθμού και της ικανότητας σχεδιαστεί για ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασίας, καθώς και σε όλες τις ημι-διαμορφωτές, ανεμιστήρας έχει 2 - 3 για σταθερές ταχύτητας περιστροφής ή απείρως ρυθμιζόμενο.
 • Ο συμπυκνωτής είναι ένα ψυγείο στο οποίο λαμβάνει χώρα ψυκτικό και συμπύκνωση. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του συμπυκνωτή, αντίστοιχα, θερμαίνεται.
 • Φρέον σύστημα φίλτρων - εγκατεστημένο μπροστά από τον συμπιεστή και το προστατεύει από τσιπ χαλκού και άλλα μικρά σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού. Φυσικά, εάν η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί με παραβίαση της τεχνολογίας και ένα μεγάλο μέρος των συντριμμιών εισέρχεται στο σύστημα, το φίλτρο δεν θα βοηθήσει.
 • Συνδέσεις σωληνώσεων - συνδέουν χάλκινους σωλήνες που συνδέουν τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.
 • Προστατευτικό κάλυμμα ταχείας αποδέσμευσης - καλύπτει τις συνδέσεις τσοκ και τον συνδετήρα ακροδεκτών που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των ηλεκτρικών καλωδίων. Σε ορισμένα μοντέλα, το προστατευτικό κάλυμμα κλείνει μόνο το σύνδεσμο του ακροδέκτη και οι συνδέσεις συνδέσεων παραμένουν έξω.
 • Αρχή λειτουργίας

  Η εργασία οποιουδήποτε κλιματιστικού βασίζεται στην ιδιότητα των υγρών να απορροφούν θερμότητα κατά την εξάτμιση και να το διαχωρίζουν κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Σκεφτείτε πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία στο σύστημα split:

  Τα κύρια συστατικά του κάθε κλιματιστικού είναι:

  • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης.
  • Πυκνωτής - καλοριφέρ που βρίσκονται στην εξωτερική μονάδα. Το όνομα αντικατοπτρίζει τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού - τη μετάβαση του φρέον από την αέρια φάση στο υγρό (συμπύκνωση).
  • Εξατμιστής - ψυγείο που βρίσκεται στην εσωτερική μονάδα. Στον εξατμιστή, το φρέον περνά από την υγρή φάση στο αέριο (εξάτμιση).
  • Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης - μειώνει την πίεση του φρέον πριν από τον εξατμιστή.
  • Ανεμιστήρες - δημιουργήστε ένα ρεύμα αέρα που φυσά τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή. Χρησιμοποιούνται για πιο εντατική εναλλαγή θερμότητας με τον περιβάλλοντα αέρα.

  Ο συμπιεστής, συμπυκνωτής, βαλβίδα εκτόνωσης και έναν εξατμιστήρα συνδέεται σε σωλήνες χαλκού και σχηματίζουν το κύκλωμα ψυκτικού μέσου, εντός του οποίου κυκλοφορεί ένα μίγμα φρέον και μια μικρή ποσότητα του ψυκτικού ελαίου. Κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, εμφανίζεται η ακόλουθη διαδικασία:

  • Ο συμπιεστής από τον εξατμιστή λαμβάνει αέριο φρέον υπό χαμηλή πίεση σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και θερμοκρασία 10 - 20 ° C.
  • Ο συμπιεστής συμπιέζει το φρέον σε πίεση 15-25 ατμοσφαιρών, ως αποτέλεσμα του οποίου το φρέον θερμαίνεται στους 70-90 ° C και εισέρχεται στον συμπυκνωτή.
  • Πυκνωτής φυσητό αέρα που έχει θερμοκρασία κάτω από τη θερμοκρασία του φρέον, ως αποτέλεσμα της φρέον ψύχει και αλλαγές από ένα αέριο σε υγρή φάση με την απελευθέρωση του επιπλέον θερμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας που διέρχεται από τον συμπυκνωτή θερμαίνεται. Στην έξοδο του συμπυκνωτή, το Freon είναι σε υγρή κατάσταση, υπό υψηλή πίεση, η θερμοκρασία φρέον είναι 10 - 20 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.
  • Φρέον από τον συμπυκνωτή εισέρχεται το ζεστό βαλβίδα θερμικής διαστολής (TEV), η οποία πραγματοποιείται σε κλιματιστικά οικιακής χρήσης με τη μορφή ενός τριχοειδούς (ένα μακρύ λεπτό σωλήνα χαλκού πληγή σε ένα έλικα). Ως αποτέλεσμα της διέλευσης από το τριχοειδές, η πίεση Freon μειώνεται σε 3-5 ατμόσφαιρες και ο Freon δροσίζει, μερικοί από τους Freon μπορούν να εξατμιστούν την ίδια στιγμή.
  • Μετά τη βαλβίδα εκτόνωσης, ένα μίγμα υγρού και αερίου Freon χαμηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας εισέρχεται στον εξατμιστή, ο οποίος διοχετεύεται με αέρα. Στον εξατμιστή ο Freon διέρχεται εντελώς σε αέρια κατάσταση, παίρνοντας θερμότητα από τον αέρα, ως αποτέλεσμα του οποίου ψύχεται ο αέρας μέσα στο δωμάτιο. Κατόπιν, το αέριο φρέον χαμηλής πίεσης εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή και επαναλαμβάνεται ολόκληρος ο κύκλος.

  Αυτή η διαδικασία βασίζεται στη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού και δεν εξαρτάται από τον τύπο, το μοντέλο ή τον κατασκευαστή του.

  Οι «ζεστό» κλιματιστικά στο κύκλωμα ψυκτικού είναι επιπλέον εγκατασταθεί τετράοδη βαλβίδα (δεν φαίνεται στο διάγραμμα) η οποία επιτρέπει ψυκτικό να αλλάξει κατεύθυνση, αλλάζοντας τον εξατμιστή και τις θέσεις του συμπυκνωτή. Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού θερμαίνει τον αέρα και η εξωτερική μονάδα το ψύχει.

  Σημειώστε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του κλιματιστικού μηχανήματος προκύπτει αν το Freon δεν έχει χρόνο να μεταφερθεί πλήρως στην αέρια κατάσταση στον εξατμιστή.

  Στη συνέχεια ένα υγρό εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή, το οποίο, σε αντίθεση με το αέριο, είναι ασυμπίεστο. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υδραυλική κρούση και ο συμπιεστής σπάει. Οι λόγοι για τους οποίους το freon μπορεί να μην έχει το χρόνο να εξατμιστεί, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί. Τα πιο κοινά - μολυσμένα φίλτρα (επιδεινούμενη έτσι εξατμιστή ψύξης αέρα και μεταφοράς θερμότητας), και το κλιματιστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (σε αυτήν την περίπτωση, η υπερψυχθέν φρέον εισέρχεται στον εξατμιστή).

  Έχετε κάποιες ερωτήσεις; Οι ειδικοί μας γνωρίζουν τις απαντήσεις:

  Θα επιλύσουμε οποιοδήποτε έργο επισκευής και συντήρησης του κλιματικού εξοπλισμού στη Μόσχα και την περιοχή.

  Έκπτωση όταν καλείτε από το Internet - 5%. Ονομάστε την κωδική λέξη: "υπηρεσία".

  Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό (split σύστημα)

  Το κλιματιστικό είναι η συσκευή ρύθμισης και συντήρησης της βέλτιστης θερμοκρασίας σε οικιακούς χώρους, εργοτάξια, σε μεταφορές και σε άλλους χώρους ανθρώπων. Τα πιο δημοφιλή είναι τα αεροσυμπιεστές κλιματισμού: και οι δύο ψύχουν τον αέρα, οπότε θερμαίνεται.

  Μονάδα κλιματισμού

  Στην καρδιά της συσκευής υπάρχει η ικανότητα να απορροφάται θερμότητα κατά την εξάτμιση και να αφαιρείται κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Ας εξετάσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς γίνεται αυτή η διαδικασία στο διαιρεμένο σύστημα.

  Σχηματικό διάγραμμα του κλιματιστικού

  Τα κύρια συστατικά αυτής της μονάδας είναι:

  • Συμπιεστής.
  • Εξατμιστικό στοιχείο.
  • Θερμοστατική βαλβίδα.
  • Ανεμιστήρες.

  Εξωτερική μονάδα

  Η σύνθεση του κλιματιστικού περιλαμβάνει μια εσωτερική και εξωτερική μονάδα, η οποία βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αυτό προκαλείται από την θορυβώδη λειτουργία του ανεμιστήρα και του συμπιεστή και από την ανεξάρτητη αφαίρεση του θερμού αέρα στην ατμόσφαιρα.

  Εξωτερική μονάδα

  Παρά την ποικιλία κλιματιστικών, η εξωτερική μονάδα τους έχει πάντα τα ίδια στοιχεία:

  1. Συμπιεστής. Είναι σε θέση να συμπιέσει τον Freon και να μεταδώσει μια συγκεκριμένη κίνηση κατά μήκος του περιγράμματος.
  2. Συμπυκνωτής στην εξωτερική μονάδα. Γυρίζει το ψυκτικό σε υγρή κατάσταση.
  3. Εξατμιστής. Το ψυγείο βρίσκεται μέσα στη συσκευή - χρησιμεύει για τη μετατροπή του Freon από την υδαρή φάση στην αέρια θέση.
  4. Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης (TRV). Η κεφαλή του ψυκτικού μέσου χαμηλώνει μέσω της συσκευής.
  5. Ανεμιστήρες. Το έργο αυτών των συσκευών είναι να φυσήξει τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή για να δημιουργήσει μια πιο έντονη εναλλαγή θερμότητας με την ατμόσφαιρα.
  6. Φίλτρα. Αυτά τα μέρη του κλιματιστικού προστατεύουν το κύκλωμα από την είσοδο ξένων σωματιδίων (βρωμιά, σκόνη)

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Στην περίπτωση λειτουργίας του κλιματιστικού στη λειτουργία έγχυσης θερμού αέρα, η εξωτερική μονάδα είναι εφοδιασμένη με τετραθέσια βαλβίδα, η οποία ελέγχεται από την εσωτερική μονάδα. Είναι υπεύθυνη για την αλλαγή των τρόπων παροχής ζεστού και κρύου αέρα.

  Εσωτερική μονάδα

  Για την παραγωγή ψυχρού αέρα εσωτερικού χώρου απαιτείται κλιματισμός εσωτερικού χώρου. Ο σχεδιασμός αυτής της μονάδας σας επιτρέπει να μεταφέρετε τον εισερχόμενο αέρα από το δρόμο και να το διανέμετε ομοιόμορφα στο δωμάτιο. Από την άποψη αυτή, τα κύρια στοιχεία της εσωτερικής συσκευής είναι:

  Ψυγείο (τον εξατμιστή). Αυτό το όνομα του δόθηκε επειδή στο στάδιο της ψύξης, η εξάτμιση Freon συμβαίνει στους σωλήνες και η αρχή της λειτουργίας του περιγράμματος βασίζεται στο φαινόμενο αυτό. Το μέγεθος αυτής της συσκευής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χωρητικότητα της μονάδας: όσο μεγαλύτερο είναι το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι ο εξατμιστής.

  Πρόκειται για μια σύμπλεξη σωλήνων με πλάκες που αυξάνουν το επίπεδο ανταλλαγής θερμότητας. Στα τριχοειδή αγγεία το ψυκτικό υγρό κινείται με μια συγκεκριμένη ταχύτητα και θερμοκρασία.

  Ανεμιστήρας (πτερωτή, άξονας). Για να ψύξετε γρήγορα το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να ωθήσετε τη ροή του αέρα μέσω του ψυχρού ψυγείου. Αυτό βοηθάει τον πτερωτή.

  Σε πολλά μοντέλα, ο εξατμιστήρας, όπως ήταν, περιγράφει τη διαμόρφωση του ανεμιστήρα, κάνοντας έτσι την εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας συμπαγή. Αυτό δημιουργεί μια αποτελεσματική κυκλοφορία των αέριων μαζών.

  Μοτέρ ανεμιστήρα. Ρυθμίζεται από ειδικό στήριγμα στο κιβώτιο της μονάδας και χρησιμεύει για την περιστροφή της πτερωτής.

  Λουτρό αποστράγγισης. Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, σχηματίζεται συμπύκνωση στο ψυγείο. Και εδώ για τη συλλογή του υπάρχει αυτός ο δίσκος. Εκτός από την υγρασία, συλλέγει σκόνη, ακαθαρσίες και άλλα ξένα σωματίδια. Ως εκ τούτου, για την καλύτερη φροντίδα του, αυτή η συσκευή είναι αφαιρούμενη.

  Κάθετες και οριζόντιες περσίδες. Αυτά τα στοιχεία κινούνται από μικρούς κινητήρες και συνδέονται κάτω από το δίσκο αποστράγγισης. Σε αυτή την περίπτωση, οι οριζόντιες κουρτίνες ρυθμίζουν τη ροή του αέρα προς τα επάνω και προς τα κάτω και κατακόρυφα - δεξιά-αριστερά.

  Δέσμη εντολών. Αυτό το τσιπ είναι ένας πίνακας, στον οποίο όλα τα σημαντικά αρχικά στοιχεία κινητήρων και αισθητήρων είναι κατάλληλα για καλώδια.

  Χοντρό φίλτρο. Μοιάζει με ένα πλέγμα από πλαστικό, στο οποίο προσκολλώνται μικρά σωματίδια σκόνης, βρωμιάς, μαλλιού. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε ένα τέτοιο φίλτρο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του κινητήρα.

  Λειτουργία κλιματισμού

  Όλα τα εξαρτήματα της μονάδας συνδέονται μεταξύ τους με χάλκινους σωλήνες και σχηματίζουν έτσι ένα κύκλωμα ψυκτικού μέσου. Στο εσωτερικό του κυκλοφορεί το φρέον με ένα μικρό κλάσμα του πετρελαίου συμπίεσης.


  Η συσκευή κλιματισμού σας επιτρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη διαδικασία:

  1. Ο συμπιεστής από το ψυγείο δέχεται ψυκτικό μέσο υπό χαμηλή πίεση σε ατμόσφαιρα 2-4 και θερμοκρασία περίπου + 15 μοίρες.
  2. Εργαζόμενος, ο συμπιεστής συμπιέζει freon σε 16 - 22 σημεία, σε αυτό το σημείο θερμαίνει μέχρι +75 - 85 βαθμούς και μπαίνει στον συμπυκνωτή.
  3. Ο εξατμιστής ψύχεται από ένα ρεύμα αέρα που έχει θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του Freon, όπου το ψυκτικό κρυώνει και μετατρέπεται από το αέριο σε υδαρή κατάσταση.
  4. Από τον συμπυκνωτή φρέον εισέρχεται στη θερμορυθμιστική βαλβίδα (στις οικιακές συσκευές μοιάζει με σπειροειδή σωλήνα).
  5. Όταν περνάει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία, η πίεση του αερίου πέφτει στα 3-5 ατμόσφαιρα και ψύχεται, ενώ ένα μέρος του εξατμίζεται.
  6. Μετά το TRV, το υγρό freon εισέρχεται στο ψυγείο, το οποίο διοχετεύεται από τη ροή του αέρα. Σε αυτό, το ψυκτικό μετατρέπεται πλήρως σε αέριο, παίρνει θερμότητα και επομένως η θερμοκρασία στο δωμάτιο μειώνεται.

  Κατόπιν το φρέον χαμηλής πίεσης μετακινείται στον συμπιεστή και όλη η εργασία του συμπιεστή, και επομένως του οικιακού κλιματιστικού, επαναλαμβάνεται και πάλι.

  Είδη κλιματιστικών

  Οι κατασκευαστές παράγουν όλα τα είδη κλιματιστικών, επενδύοντας σημαντικά ποσά στην επιχείρησή τους. Ως αποτέλεσμα, ο σύγχρονος καταναλωτής μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε μοντέλο από οποιεσδήποτε παραμέτρους.

  Κλιματιστικά, split συστήματα

  Συσκευές όπως split είναι τέλεια για μικρά δωμάτια.

  ΓΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Κατά την εγκατάσταση, οι μονάδες χωρίζονται σε κλιματιστικά δαπέδου, παράθυρου, τοίχου και οροφής.

  Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων συσκευών: τα συστήματα διαχωρισμού και τα συστήματα πολλαπλής διανομής. Οι μονάδες τοίχου τύπου split-system είναι δύο μονάδες: ένας μικρός εσωτερικός κόμβος και μια μεγάλη εξωτερική μονάδα.

  Η εξωτερική συσκευή περιέχει τις πιο θορυβώδεις συσκευές σε λειτουργία. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού διαμορφώνεται συνδυάζοντας πολλές εσωτερικές μονάδες σε μία ενιαία εξωτερική μονάδα. Αυτό σας επιτρέπει να κρατήσετε με τον καλύτερο τρόπο το σχέδιο του σπιτιού.

  Κλιματιστικά, τύπου οροφής

  Σε δωμάτια με μεγάλη έκταση, κατά κανόνα, επιλέξτε μονάδες για εγκατάσταση στην οροφή. Η αξιοπρέπειά τους είναι ότι ο ψυχρός αέρας κατανέμεται ομοιόμορφα οριζόντια σε όλη την αίθουσα, χωρίς άμεση δράση στους ανθρώπους.

  Το μαζικό κλιματιστικό που είναι τοποθετημένο στην οροφή είναι σχεδόν αόρατο και είναι απαραίτητο όταν χρειάζεστε μια τεράστια ροή αέρα για τα πιο απομακρυσμένα μέρη του δωματίου, ενώ το μήκος του τζετ σε ορισμένα μοντέλα φτάνει τα 55 μέτρα.

  Υπάρχουν επίσης κλιματιστικά οροφής καναλιών και κασετών. Σε αυτή την περίπτωση, οι πρώτες συσκευές κρυμμένα τελείως πίσω από την οροφή τεντώματος ή στο κανάλι, ενώ ο δεύτερος τύπος - οι κασέτες έχουν την εμφάνιση πλακών οροφής 600 × 600 mm.

  Σύστημα διαχωρισμού

  Παρόλο που το σύστημα αποσύνδεσης αποτελείται από εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες, σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, δεν διαφέρει από τη λειτουργία ενός κλιματιστικού οικιακού οροφής οποιουδήποτε άλλου τύπου.

  Στην περίπτωση της εξωτερικής μονάδας υπάρχει εναλλάκτης θερμότητας, ανεμιστήρας και συμπιεστής. Πρόσθετα στοιχεία του συστήματος διαχωρισμού είναι το ξηραντικό, η βαλβίδα εκτόνωσης και οι σωλήνες σύνδεσης.

  Και επίσης για τη σύνδεση της μονάδας στο δίκτυο, βρίσκονται οι απαραίτητες συσκευές εκκίνησης και παρακολούθησης.

  Βιομηχανικά κλιματιστικά

  Τέτοιες συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν περιοχές μεγαλύτερες από 350 μέτρα και ως εκ τούτου έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών, που διαφέρουν από τον εγχώριο κλιματισμό. Η συσκευή ακριβείας μπορεί να είναι διαφορετική.

  Συχνά εγκαθίστανται σε σπίτια όπου απαιτείται ιδιαίτερο μικροκλίμα για κάθε δωμάτιο - εμπορικά κέντρα, τράπεζες, ξενοδοχεία. Τα κλιματιστικά βιομηχανικά χωρίζονται στα ακόλουθα συστήματα:

  Συσκευές πολλαπλών χρήσεων. Αυτές οι μονάδες κλιματισμού VRF και VRV περιλαμβάνουν έως και 64 εσωτερικές μονάδες και έως τρεις εξωτερικές μονάδες. Συνολικά, βρίσκονται σε επικοινωνίες μήκους έως 300 μέτρων.

  Για οποιαδήποτε εσωτερική μονάδα επιτρέπεται να ρυθμίσει ξεχωριστή θερμοκρασία και να παρέχει το δικό της μικροκλίμα σε κάθε δωμάτιο. Η ακρίβεια της ρυθμισμένης θερμοκρασίας είναι μόνο 0,05 μοίρες.

  "Πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα". Οι συσκευές με αυτό το σύστημα διακρίνονται από το γεγονός ότι μέσα στο κύκλωμα δεν χρησιμοποιείται φρέον, αλλά νερό ή αντιψυκτικό. Η κεντρική μονάδα ψύξης ονομάζεται "ψύκτης" και τα στοιχεία ανταλλαγής θερμότητας ονομάζονται "πηνία ανεμιστήρων".

  Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας συναρμολόγησης είναι ότι η απόσταση μεταξύ αυτών των στοιχείων μπορεί να είναι οποιαδήποτε, καθώς το νερό ρέει μέσω συμβατικών σωλήνων.

  Κεντρικά κλιματιστικά κλιματιστικά. Αυτές οι συσκευές είναι διαφορετικές στη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή εναλλάκτες θερμότητας, ανεμιστήρες, καθαριστικά και υγραντήρες.

  Κεντρική ονομάζεται επειδή η μάζα αέρα επεξεργάζεται στο εσωτερικό μπλοκ και στη συνέχεια μέσω των σωλήνων που μετακινείται μέσω των δωματίων. Η εγκατάσταση κλιματιστικών αυτού του είδους και η πραγματοποίηση επικοινωνιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί εξωτερική πηγή ψυχρού.

  Εάν είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μονοκόμματα οροφής, τα οποία είναι ευκολότερα εγκατεστημένα.

  Βλάβες σε κλιματιστικά

  Ο σημερινός κλιματικός εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος με μια προειδοποιητική λειτουργία σχετικά με πιθανές βλάβες. Απαιτείται μόνο η αποκρυπτογράφηση των διαγνωστικών πληροφοριών.

  Η μονάδα δεν ενεργοποιείται

  Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αποτυχία του κλιματιστικού και βεβαίως κάθε χρήστης μαζί του συναντήθηκε. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται συνήθως στο ηλεκτρικό μέρος:

  • Η συσκευή δεν είναι συνδεδεμένη.
  • Ελαττωματικό τσιπ εντολών.
  • Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής μονάδας και της εσωτερικής μονάδας.
  • Ο πίνακας ελέγχου δεν λειτουργεί.
  • Ο αυτόματος διακόπτης έχει σκιστεί.
  • Εσφαλμένη μετάβαση κατά τη σηματοδότηση.

  Τέλος, η συσκευή μπορεί να αποτύχει λόγω της φθοράς των εξαρτημάτων.

  Σύστημα διαχωρισμού μετά από σύντομη εργασία

  Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης του συμπιεστή, καθώς και λόγω της αστοχίας του προστατευτικού ρελέ. Η εγκατάσταση θερμαίνεται λόγω μόλυνσης του ψυγείου στην εξωτερική μονάδα.

  Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας προληπτικός καθαρισμός της σχάρας. Επίσης, μετά το ανεφοδιασμό, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία στα κυκλώματα του ψυγείου και του συμπυκνωτή.

  Διαρροή συμπυκνωμάτων από την εσωτερική μονάδα

  Το καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες κλιματιστικών μπορούν να παρατηρήσουν την υπερχείλιση των δεξαμενών συμπυκνωμάτων. Ο λόγος μπορεί να είναι η κατάψυξη του εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι μονωμένος. Αν υπάρχει διαρροή στους αρμούς, τότε πρέπει να περιστρέψετε τα παξιμάδια. Αν ο σωλήνας αποστράγγισης είναι βουλωμένος, πρέπει επίσης να καθαριστεί.

  Το κλιματιστικό δεν λειτουργεί με πλήρη ισχύ

  Αυτή η δυσλειτουργία παρουσιάζεται κυρίως το καλοκαίρι. Η συσκευή καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας κατά τη λειτουργία, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέχει το απαραίτητο καθεστώς θερμοκρασίας. Ο λόγος εδώ καλύπτεται συχνότερα σε μολυσμένα φίλτρα αέρα.

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Λεπτές συσκευές καθαρισμού, οζονιστήρες, λαμπτήρες υπεριώδους φωτός, αν και βελτιώνουν τον αέρα, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν σημαντικά το κόστος της μονάδας.

  Μυρίζει

  Εάν αρχίσει να εμφανίζεται μια δυσάρεστη οσμή από τη συσκευή, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Σε περίπτωση καύσου, πρέπει να ελέγξετε την καλωδίωση και συνιστάται να το κάνετε στα κέντρα εξυπηρέτησης.

  Όταν η δυσωδία εκλύει υγρασία ή μούχλα, σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί μια αποικία βακτηρίων μέσα στη μονάδα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό με τη βοήθεια ενός αντιμυκητιακού φαρμάκου.

  Τα οφέλη και οι βλάβες του κλιματισμού

  Πλεονεκτήματα της συσκευής

  Το κύριο πλεονέκτημα του κλιματισμού είναι ότι δημιουργούν στο δωμάτιο ένα κατάλληλο για ένα άτομο μικροκλίμα. Αυτό αυξάνει, με τη σειρά του, την παραγωγικότητα της εργασίας, βελτιώνει τη διάθεση και την ευημερία.

  Ως εκ τούτου, το κύριο πλεονέκτημα αυτού του κλιματιστικού είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για εργασία ή αναψυχή. Το κύριο καθήκον αυτών των μονάδων είναι η μείωση της θερμοκρασίας σε ένα ζεστό χρόνο και η θέρμανση του αέρα κατά την ψυχρή περίοδο.

  Επιπλέον, η εγκατάσταση κλιματιστικών σε κέντρα εξυπηρέτησης ή σε αίθουσες διαδικτύου σας επιτρέπει να αποφύγετε πρόωρες βλάβες στον εξοπλισμό υπολογιστών λόγω υπερθέρμανσης.

  Επίσης, ορισμένα μοντέλα τέτοιων μονάδων είναι ικανά να εκτελούν διάφορες χρήσιμες λειτουργίες:

  1. Εκκαθάριση του αέρα από δυσάρεστες οσμές. Για παράδειγμα, συχνά κλιματιστικά παραθύρων τοποθετούνται στην κουζίνα και στην τουαλέτα.
  2. Υγρασία ή αφύγρανση του αέρα στο δωμάτιο.

  Μειονεκτήματα των συσκευών

  Ωστόσο, αν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στην ανθρώπινη υγεία:

  • Υπάρχει μια πιθανότητα πολλαπλασιασμού των επιβλαβών βακτηρίων σε αυτές τις συσκευές.
  • Ο κλιματικός εξοπλισμός ευνοεί την εξάπλωση των ιών.
  • Τα κλιματιστικά, που διέρχονται από τον αέρα, σκοτώνουν χρήσιμα στοιχεία σε αυτό.
  • Οι συμπιεστές δημιουργούν θόρυβο κατά τη λειτουργία.

  Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό αναφέρεται σε μύθους, και τέτοιες δηλώσεις δεν είναι αλήθεια. Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα φαινόμενα, μην χρειάζεται να βρίσκεστε κάτω από ένα κρύο ρεύμα ροής αέρα.

  Ο συστηματικός καθαρισμός της μονάδας και η προληπτική συντήρησή της θα βοηθήσουν στην αποφυγή λανθασμένης λειτουργίας της συσκευής. Και αν συμμορφώνεστε με αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες, το κλιματιστικό θα δημιουργήσει ένα ευχάριστο μικροκλίμα στο δωμάτιο, τόσο απαραίτητο για ένα άτομο για μια ευχάριστη διαμονή και γόνιμη δουλειά.

  Η αρχή του κλιματιστικού

  Η εργασία οποιουδήποτε κλιματιστικού βασίζεται στην ιδιότητα των υγρών να απορροφούν θερμότητα κατά την εξάτμιση και να το διαχωρίζουν κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Σκεφτείτε πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία στο σύστημα split:

  Τα κύρια συστατικά του κάθε κλιματιστικού είναι:

  • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης.
  • Πυκνωτής - καλοριφέρ που βρίσκονται στην εξωτερική μονάδα. Το όνομα αντικατοπτρίζει τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού - τη μετάβαση του φρέον από την αέρια φάση στο υγρό (συμπύκνωση).
  • Εξατμιστής - ψυγείο που βρίσκεται στην εσωτερική μονάδα. Στον εξατμιστή, το φρέον περνά από την υγρή φάση στο αέριο (εξάτμιση).
  • Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης - μειώνει την πίεση του φρέον πριν από τον εξατμιστή.
  • Ανεμιστήρες - δημιουργήστε ένα ρεύμα αέρα που φυσά τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή. Χρησιμοποιούνται για πιο εντατική εναλλαγή θερμότητας με τον περιβάλλοντα αέρα.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μονάδα κλιματισμού, ανατρέξτε στην επόμενη ενότητα - Σχεδιασμός κλιματιστικού.

  Ο συμπιεστής, συμπυκνωτής, βαλβίδα εκτόνωσης και έναν εξατμιστήρα συνδέεται σε σωλήνες χαλκού και σχηματίζουν το κύκλωμα ψυκτικού μέσου, εντός του οποίου κυκλοφορεί ένα μίγμα φρέον και μια μικρή ποσότητα του ψυκτικού ελαίου. Κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, εμφανίζεται η ακόλουθη διαδικασία:

  • Ο συμπιεστής από τον εξατμιστή λαμβάνει αέριο φρέον υπό χαμηλή πίεση σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και θερμοκρασία 10 - 20 ° C.
  • Ο συμπιεστής συμπιέζει το φρέον σε πίεση 15-25 ατμοσφαιρών, ως αποτέλεσμα του οποίου το φρέον θερμαίνεται στους 70-90 ° C και εισέρχεται στον συμπυκνωτή.
  • Πυκνωτής φυσητό αέρα που έχει θερμοκρασία κάτω από τη θερμοκρασία του φρέον, ως αποτέλεσμα της φρέον ψύχει και αλλαγές από ένα αέριο σε υγρή φάση με την απελευθέρωση του επιπλέον θερμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας που διέρχεται από τον συμπυκνωτή θερμαίνεται. Στην έξοδο του συμπυκνωτή, το Freon είναι σε υγρή κατάσταση, υπό υψηλή πίεση, η θερμοκρασία φρέον είναι 10 - 20 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.
  • Φρέον από τον συμπυκνωτή εισέρχεται το ζεστό βαλβίδα θερμικής διαστολής (TEV), η οποία πραγματοποιείται σε κλιματιστικά οικιακής χρήσης με τη μορφή ενός τριχοειδούς (ένα μακρύ λεπτό σωλήνα χαλκού πληγή σε ένα έλικα). Ως αποτέλεσμα της διέρχεται μέσω του τριχοειδούς πίεσης του ψυκτικού μειώνεται Σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και φρέον ψύχει ψυκτικό τμήμα μπορεί στη συνέχεια να εξατμιστεί.
  • Μετά τη βαλβίδα εκτόνωσης, ένα μίγμα υγρού και αερίου Freon χαμηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας εισέρχεται στον εξατμιστή, ο οποίος διοχετεύεται με αέρα. Στον εξατμιστή ο Freon διέρχεται εντελώς σε αέρια κατάσταση, παίρνοντας θερμότητα από τον αέρα, ως αποτέλεσμα του οποίου ψύχεται ο αέρας μέσα στο δωμάτιο. Κατόπιν, το αέριο φρέον χαμηλής πίεσης εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή και επαναλαμβάνεται ολόκληρος ο κύκλος.

  Αυτή η διαδικασία βασίζεται στη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού και δεν εξαρτάται από τον τύπο, το μοντέλο ή τον κατασκευαστή του. Οι «ζεστό» κλιματιστικά στο κύκλωμα ψυκτικού είναι επιπλέον εγκατασταθεί τετράοδη βαλβίδα (δεν φαίνεται στο διάγραμμα) η οποία επιτρέπει ψυκτικό να αλλάξει κατεύθυνση, αλλάζοντας τον εξατμιστή και τις θέσεις του συμπυκνωτή. Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού θερμαίνει τον αέρα και η εξωτερική μονάδα το ψύχει.

  Σημειώστε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του κλιματιστικού μηχανήματος προκύπτει αν το Freon δεν έχει χρόνο να μεταφερθεί πλήρως στην αέρια κατάσταση στον εξατμιστή. Στη συνέχεια ένα υγρό εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή, το οποίο, σε αντίθεση με το αέριο, είναι ασυμπίεστο. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υδραυλική κρούση και ο συμπιεστής σπάει. Οι λόγοι για τους οποίους το freon μπορεί να μην έχει το χρόνο να εξατμιστεί, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί. Τα πιο κοινά - μολυσμένα φίλτρα (επιδεινούμενη έτσι εξατμιστή ψύξης αέρα και μεταφοράς θερμότητας), και το κλιματιστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (σε αυτήν την περίπτωση, η υπερψυχθέν φρέον εισέρχεται στον εξατμιστή).

  Η αρχή λειτουργίας και η συσκευή οικιακού κλιματιστικού

  Στον σύγχρονο κόσμο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή σας χωρίς κλιματιστικό. Είναι ο καλύτερος βοηθός στη θερμότητα, και χρησιμεύει επίσης ως θερμάστρα σε ψυχρό χρονικό διάστημα. Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι η συσκευή δεν είναι περίπλοκη, αλλά έχει μια πολύ περίπλοκη συσκευή και την αρχή της λειτουργίας. Συχνά, χωρίς να γνωρίζετε αυτές τις δύο βάσεις κατά τη λειτουργία της μονάδας, οι άνθρωποι κάνουν λάθη, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην αποτυχία του κλιματιστικού. Παρακάτω θα μιλήσουμε για την αρχή λειτουργίας και την εγκατάσταση κλιματισμού.

  Μονάδα κλιματισμού

  Η μονάδα αποτελείται από δύο εξαρτήματα, το αποκαλούμενο σύστημα split: εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες. Και οι δύο μονάδες είναι διασυνδεδεμένες και δεν μπορούν να λειτουργούν μεταξύ τους. Για να κατανοήσουμε την αρχή της μονάδας, ας αρχίσουμε ίσως με ένα εξωτερικό μπλοκ. Αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το ψυγείο, το οποίο δημιουργεί ροές αέρα για να εκραγεί ο συμπυκνωτής.
  • συμπυκνωτή - που εκτελείται με τη μορφή ψυγείου στο οποίο το ψυκτικό μέσο είναι κλιματισμένο και ψύχεται.
  • συμπιεστής, ο οποίος συμπιέζει φρέον και κινείται κάτω από την πίεση κατά μήκος των κυκλωμάτων ψυκτικού μέσου.
  • μονάδα ελέγχου με τη μορφή πίνακα, αλλά σπάνια τοποθετείται στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού.
  • τετραθέσια βαλβίδα, τοποθετημένη στο μοντέλο, που έχουν τη λειτουργία της θέρμανσης. Ο σκοπός του είναι να αλλάξει η κατεύθυνση του ψυκτικού υγρού, και η εξωτερική και εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, έτσι ώστε να αλλάξουν θέσεις.
  • ένα φίλτρο του συστήματος freon, το οποίο προστατεύει από τα συντρίμμια και τα σωματίδια σκόνης.
  • Ο προστατευτικός πίνακας, ο οποίος προστατεύει το εσωτερικό της θήκης.

  Η συσκευή της εσωτερικής μονάδας ουσιαστικά δεν διαφέρει από το εξωτερικό σύστημα, ωστόσο διαθέτει ορισμένα σημαντικά διακριτικά στοιχεία:

  • Πλαστικό πάνελ, σκοπός του οποίου είναι να αφήνει αέρα μέσα στη μονάδα.
  • φίλτρα ακατέργαστου και λεπτού καθαρισμού, που αντιπροσωπεύουν ένα σύστημα που παρέχει καθαρισμό και προστασία από τα συντρίμμια και τα μεγάλα σωματίδια. Συνιστάται να καθαρίζετε τα φίλτρα τουλάχιστον δύο φορές - τρεις φορές σε έξι μήνες.
  • ο ψυγέας του χώρου είναι ήδη θερμαινόμενος ή ψυγμένος από τον αέρα και λειτουργεί τόσο στην μία όσο και στην άλλη πλευρά.
  • ένα πάνελ με ενδείξεις που ενημερώνουν για τον τρέχοντα τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού, πιθανά σφάλματα που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, καθώς και, σε ορισμένα μοντέλα, τον χρόνο και τη θερμοκρασία στο δωμάτιο.

  Κάθε ένα από τα στοιχεία της μονάδας διασυνδέεται με ένα σύστημα χάλκινων σωλήνων. Οι σωλήνες αλουμινίου χρησιμοποιούνται επίσης συχνά. Αυτοί οι σωλήνες χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία ψυκτικού μέσου (freon). Προκειμένου να προστατεύσετε τη συσκευή από την υπερθέρμανση, ανατινάζεται από τους ανεμιστήρες.

  Τι πρέπει να ξέρετε για την αρχή του κλιματιστικού

  Κλιματισμός - η συσκευή δεν είναι απλή και πολύ χυμώδης. Αν δεν ακολουθήσετε την κατάστασή του και τα σήματα του, τότε θα γίνει άχρηστη.

  Στον πυρήνα αρχή του κλιματιστικού υπάρχει φυσική, δηλαδή η αντίδραση του υγρού. Κατά τη διάρκεια της εξάτμισης, απορροφάται θερμότητα και κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης απελευθερώνεται. Κατά μία έννοια, η συσκευή είναι παρόμοια με ψυγείο, καθώς η αρχή της λειτουργίας της βασίζεται στην εξάτμιση και τη συμπύκνωση του ψυκτικού μέσου, η οποία, με την αύξηση ή τη μείωση της πίεσης και της θερμοκρασίας, αλλάζει την ιδιότητά της.

  Κατά τη διαδικασία της εξάτμισης, το φρέον απομακρύνει τη θερμότητα. Στο σχολείο της χημείας, διεξήχθησαν τέτοιου είδους πειράματα: σκούπισαν το χέρι με ένα διάλυμα που περιέχει αλκοόλ, ενώ βιώσατε κρύο. Το αλκοόλ κατά την εξάτμιση έβγαλε τη θερμότητα του σώματος. Αντίθετα, όταν η συμπύκνωση εξατμίζεται σε ένα υγρό, απελευθερώνει θερμότητα. Η θερμότητα, όπως είναι γνωστό, είναι ενέργεια, και σύμφωνα με το νόμο της διατήρησης της ενέργειας - η ενέργεια δεν εξαφανίζεται οπουδήποτε και δεν προκύπτει. Για αυτό, το κλιματιστικό έχει δύο μονάδες - εξωτερικές και εσωτερικές. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για το πώς λειτουργεί το κλιματιστικό σε ένα διαμέρισμα.

  Λειτουργία σε λειτουργία ψύξης

  Η αρχή της δράσης του κλιματιστικού σε λειτουργία ψύξης - Freon εξατμίζεται στην εσωτερική μονάδα και η συμπύκνωση λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό. Κατά τη λειτουργία σε λειτουργία θέρμανσης, η διαδικασία αντιστρέφεται. Εδώ είναι πώς συμβαίνει αυτό, η πίεση στους σωλήνες του εξατμιστή, αέριο φρέον εισέρχεται στο συμπιεστή, ο συμπιεστής συμπιέζει σε μια ορισμένη πίεση, θερμαίνοντας έτσι το αέριο σε ακόμη μεγαλύτερο κατάσταση. Μετά από αυτό, το ψυκτικό καίγεται από τον ανεμιστήρα και περνά σε υγρή κατάσταση. Ο αέρας που αναρροφάται από τον φυσητήρα θερμαίνεται ανάλογα και εξέρχεται από τη μονάδα. Περαιτέρω, σε ένα ζεστό υγρό φρέον κατάσταση και υπό πίεση φθάνει τη βαλβίδα εκτόνωσης (βαλβίδα εκτόνωσης) ή το τσοκ όπου μειώνεται η πίεση και η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού, και μέρος του εξατμίζεται. Το εξατμιζόμενο φρέον και περάσματα υγρού από το τσοκ μέσα στον εξατμιστή, όπου τελικά εξατμίζεται και απορροφά το υπόλοιπο της θερμότητας, και ο αέρας που παρέχεται από το δωμάτιο ανεμιστήρα, ψύχεται και τροφοδοτείται πίσω. Το αεριώδες ψυκτικό μέσο, ​​με τη σειρά του, επιστρέφει πίσω στην εξωτερική μονάδα. Η διαδικασία είναι κυκλική.

  Η διαδικασία θέρμανσης του διαμερίσματος κλιματισμού είναι αντίστροφη ψύξη, επομένως δεν έχει νόημα να το περιγράψουμε.

  Δεδομένου ότι το σύστημα split του κλιματιστικού μηχανήματος διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα και συμπιεστή, καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Και όπως είναι γνωστό πολλά. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζουμε ότι η μονάδα μετατρέπει σχεδόν τριπλάσια ενέργεια από ό, τι καταναλώνει η ίδια. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ως θερμαντήρας χώρου, αφού καταναλώνει μόνο ένα kW ηλεκτρικής ενέργειας και μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα που υπερβαίνει την κατανάλωσή της κατά 3-4 φορές.

  Συμπέρασμα

  Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να καταλάβετε και να κατανοήσετε ποια είναι η αρχή λειτουργίας και η συσκευή του κλιματιστικού. Επειδή, χωρίς να γνωρίζουμε πώς και πόσες ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν, μερικές φορές είναι απλώς αδύνατο να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρηθούν.

  Η συσκευή και η αρχή του κλιματιστικού

  Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας των διαφόρων κλιματιστικών είναι παρόμοια. Τα συστήματα αυτά έχουν κοινή δομή και σκοπό. Η διαφορά μεταξύ τους είναι μόνο στη θέση του συστήματος στο σπίτι και την εξωτερική μορφή της συσκευής.

  Η συσκευή των κλιματιστικών

  Όλα τα κλιματιστικά αποτελούνται από τα ακόλουθα μέρη:

  Ο συμπιεστής συμπιέζει το φρέον και τον αναγκάζει να κυκλοφορήσει στο σύστημα. Ο συμπυκνωτής χρησιμεύει για τη μετατροπή του Freon από αέριο σε υγρό. Συνήθως βρίσκεται σε εξωτερικό μπλοκ. Ο εξατμιστής, αντίθετα, αναγκάζει το υγρό Freon να μετατραπεί σε αέριο. Η δράση του είναι αντίθετη από τη λειτουργία του πυκνωτή. Ο πνιγμός χαμηλώνει την πίεση του φρέον και οι ανεμιστήρες ψύχουν το σύστημα.

  Έτσι λειτουργεί κάθε συσκευή. Η αρχή του κλιματιστικού δαπέδου δεν διαφέρει από την αρχή της λειτουργίας ενός τοίχου ή οροφής.

  Λειτουργία του συστήματος

  Λειτουργία του συστήματος κλιματισμού

  Όλα τα μέρη του κλιματιστικού (εκτός από τους ανεμιστήρες) συνδέονται μεταξύ τους μέσω λεπτών χάλκινων σωλήνων. Σε ορισμένες συσκευές, οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο. Το ψυκτικό υγρό κυκλοφορεί στο εσωτερικό του κλιματιστικού (συνήθως είναι freon). Το ψυγείο παίρνει εκείνη την αέρια, τότε υγρή μορφή. Από την υπερθέρμανση, το σύστημα προστατεύεται από ανεμιστήρες.

  Όταν ο ατμός Freon εισέρχεται στην οπή συμπίεσης, έχει θερμοκρασία περίπου 10-15 μοίρες. Η πίεση του είναι 4-5 ατμόσφαιρες. Ο συμπιεστής συμπιέζει το ψυκτικό μέσο, ​​αυξάνει την πίεση κατά 5 φορές και η θερμοκρασία του φρεονιού ανέρχεται σε 90 μοίρες.

  Ο συμπυκνωτής δέχεται πολύ ζεστό freon. Εκεί κρυώνει, απελευθερώνει θερμότητα και σταδιακά μετατρέπεται σε υγρή κατάσταση. Στη συνέχεια, ο freon περνάει από το γκάζι και εισέρχεται στον εξατμιστή. Εδώ, ο υγρός παράγοντας αναμιγνύεται με αέρια. Εξάτμιση, δημιουργεί ψύξη. Μετά από αυτό, ο Freon μπαίνει ξανά στον συμπιεστή και ο κύκλος κλείνει. Εδώ είναι ένα απλό διάγραμμα για το πώς λειτουργεί το κλιματιστικό.

  Είδη κλιματιστικών

  Υπάρχουν πολλοί τύποι κλιματιστικών, αν και οι αρχές της δράσης είναι οι ίδιες για όλους. Κατά τύπο εισαγωγής αέρα, τέτοια συστήματα μπορούν να χωριστούν υπό όρους:

  • εφοδιασμού ·
  • ανακύκλωση;
  • κλιματιστικά με λειτουργία ανάκτησης.

  Τα συστήματα ανακυκλοφορίας λειτουργούν στην εγχώρια εισαγωγής αέρα χρησιμοποιούν εξωτερικά αέριες μάζες, και ανάκτησης συστήματος χρηστική λειτουργία τόσο αυτές τις μεθόδους.

  Εκτός από αυτή τη διαφοροποίηση, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία κλιματιστικών:

  1. Monoblock - ένα σύστημα που αποτελείται από μια ενιαία μονάδα, στην οποία όλες οι λειτουργίες συνδυάζονται. Είναι πολύ απλό να λειτουργούν, να επισκευάζονται εύκολα και να εξυπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα κλιματιστικά είναι ανεπιτήδευτα. Το μόνο μείον είναι το υψηλό κόστος.
  2. Τα συστήματα διαχωρισμού αποτελούνται από δύο χωριστά τεμάχια. Ένας από αυτούς είναι τοποθετημένος έξω από το κτίριο και ο δεύτερος τοποθετείται εσωτερικά. Και τα δύο μέρη του συστήματος συνδέονται με ένα σωλήνα μέσω του οποίου κυκλοφορεί το φρέον. Ο ανεμιστήρας και ο εξατμιστής αυτού του κλιματιστικού βρίσκονται στην εσωτερική μονάδα και τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος βρίσκονται στην εξωτερική μονάδα. Μεταξύ τους, τα διαχωρισμένα συστήματα διαφέρουν ως προς το σχήμα: υπάρχουν αυτόματοι κλιματισμοί τοίχου, οροφής, τοίχου.
  3. Τα συστήματα πολλαπλών χωρισμάτων διαφέρουν επειδή έχουν πολλές εσωτερικές μονάδες και το εξωτερικό είναι ακόμα ένα. Τέτοια κλιματιστικά μπορεί επίσης να είναι δάπεδο, τοίχος ή οροφή.

  Πιθανές δυσλειτουργίες του συστήματος

  Σήμερα, για να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε επιτυχώς ένα τέτοιο σύστημα στο σπίτι ή στο γραφείο, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο συμπιεστής κλιματισμού. Αλλά για να διευθετήσετε ορισμένες πιθανές δυσλειτουργίες των συσκευών κλιματισμού είναι απαραίτητη.

  Η υδραυλική κρούση είναι η πιο συχνή αιτία της παραβίασης σε χωριστά συστήματα. Εμφανίζεται λόγω του γεγονότος ότι το ψυκτικό υγρό εισέρχεται στον συμπιεστή. Ο παράγοντας δεν έχει χρόνο να δεχτεί πλήρως την αέρια κατάσταση στον εξατμιστή.

  Η υδροδυναμική επίθεση συμβαίνει για διάφορους λόγους.

  Βασικά, αυτό συμβαίνει με φτηνά κλιματιστικά, τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά. Επομένως, στις παραμικρές θερμοκρασιακές παρατυπίες, μπορούν να παρουσιάσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Μπορεί να προκληθεί υδραυλικό κλονισμό όταν το κλιματιστικό εκκινείται σε δωμάτιο με αρνητικές θερμοκρασίες. Για ένα φθηνό σύστημα, μια θερμοκρασία μείον 10-12 βαθμούς είναι αρκετή για να σπάσει.

  Τα μολυσμένα φίλτρα προκαλούν επίσης σφυρί νερού. Πρέπει να παρακολουθήσετε κλιματιστικά. Συνιστάται η τακτική διεξαγωγή προληπτικής εξέτασης του συστήματος για την αποφυγή δαπανηρών επισκευών.

  Μια άλλη δυσλειτουργία των κλιματιστικών συνδέεται με μια διαρροή φρέον. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν οι σωλήνες δεν έχουν εγκατασταθεί σωστά. Μερικές φορές παρατηρούνται διαρροές σε φθηνά, κακώς σχεδιασμένα συστήματα. Μεταξύ των πολύ φθηνών μοντέλων κλιματιστικών, μπορεί κανείς να συναντήσει έναν εργοστασιακό γάμο όταν οι σωλήνες απλά είτε βιδωμένοι είτε αρχικά διαρρέουν. Ο προσδιορισμός της διαρροής του Freon μπορεί να γίνει οπτικά από το λειτουργικό σύστημα. Προκαλεί κατάψυξη στον πίσω τοίχο του κλιματιστικού.

  Εάν το κλιματιστικό δεν έχει εγκατασταθεί σωστά, ο αέρας και η υγρασία μπορούν να εισέλθουν στο κύκλωμα. Αυτό σύντομα θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία της συσκευής. Ο αέρας στο κύκλωμα προκαλεί συχνά βλάβες στα κλιματιστικά.

  Επομένως, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ένα split σύστημα με τη συμμετοχή επαγγελματιών, οι οποίοι δεν είναι η πρώτη φορά που θα εγκατασταθούν τέτοιες μονάδες.

  Τα οφέλη του κλιματισμού

  Το κοντίσιονερ δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας στο σπίτι και το γραφείο. Πρόσφατα, εμφανίστηκαν ακόμη πολύπλοκα συστήματα με τη λειτουργία του ιονισμού και της υγρασίας του αέρα. Έχει πολύ ευεργετική επίδραση στους ανθρώπους, αλλά με την προϋπόθεση ότι το σύστημα έχει ληφθεί μέριμνα. Επειδή τα κλιματιστικά, όπως και κάθε άλλη συσκευή, χρειάζονται καθαρισμό και τακτικές επισκευές.

  Τα φίλτρα μολυσμένων κλιματιστικών δεν είναι πιθανό να κάνουν τη δουλειά του χρήσιμη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου, λόγω ακαθάριστων διαχωριστικών συστημάτων, οι άνθρωποι ανέπτυξαν διάφορες ασθένειες. Εάν ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας συσκευής θέλει να αποκομίσει το μεγαλύτερο όφελος από αυτό, τότε πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση του κλιματιστικού.

  Βίντεο

  Κατανοήστε την αρχή του κλιματισμού θα βοηθήσει τα παρακάτω βίντεο:

  Τι είναι ένα split σύστημα: η αρχή της λειτουργίας και οι τύποι των συστημάτων κλιματισμού

  Όποιος έχει προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της ψύξης του αέρα σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα έχει τουλάχιστον μια κατά προσέγγιση ιδέα για το τι είναι ένα split σύστημα. Αυτή η έκδοση του κλιματισμού έχει αντικαταστήσει σίγουρα τα αρχαία "παράθυρα" και έχει γίνει δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια.

  Η κατανόηση των χαρακτηριστικών του συστήματος split θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το κατάλληλο μοντέλο και να οργανώσετε σωστά τη λειτουργία του.

  Η ουσία του έργου και η αρχή της δράσης

  Ο κύριος σκοπός του διαχωρισμένου συστήματος είναι η ψύξη του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η μονάδα αποτελείται από δύο μέρη. Ένας από αυτούς είναι εγκατεστημένος έξω από το δωμάτιο, και ο άλλος είναι μέσα. Για να τα συνδέσετε με ένα στενό σωλήνα, γίνεται μια τρύπα στο πάχος του τοίχου. Η αρχή της λειτουργίας των διαχωρισμένων συστημάτων είναι περίπου η ίδια με αυτή των ψυγείων.

  Το ψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα από το σωλήνα μέσα στο σύστημα απορροφά τη θερμότητα του αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, μεταφέρει την ενέργεια θερμότητας προς τα έξω και επιστρέφει στο περιβάλλον. Το κύκλωμα ψύξης του κλιματιστικού περιλαμβάνει δύο κύρια στοιχεία: έναν συμπυκνωτή και έναν εξατμιστή. Ο πρώτος από αυτούς είναι κλειστός στην εξωτερική μονάδα της συσκευής και ο τελευταίος βρίσκεται στη μονάδα που είναι εγκατεστημένος στο δωμάτιο.

  Το ψυκτικό μέσο (συνήθως ένα φρέον) μετακινείται μεταξύ συσκευών σε κλειστό βρόχο. Μέσα στο δωμάτιο θερμαίνεται κατά την απορρόφηση της θερμικής ενέργειας και γίνεται αέριο. Έτσι, ο αέρας ψύχεται όταν διέρχεται από τον εξατμιστή. Για να βελτιωθεί η ροή του αέρα σε όλο το δωμάτιο, χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας.

  Στη συνέχεια, το ψυκτικό μέσο εισέρχεται στον συμπυκνωτή. Εδώ περνά μέσα από τον συμπιεστή, και μετά δροσίζει, έρχεται σε επαφή με το ψυχρότερο αέρα του δρόμου. Το ψυκτικό υγρό και πάλι γίνεται υγρό. Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος αντιστοιχεί στη λειτουργία ενός συμβατικού ψυγείου · και εδώ επίσης χρησιμοποιείται η ικανότητα του Freon να εξατμίζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

  Μονάδα συστήματος διαχωρισμού

  Χρησιμοποιούνται ορισμένα στοιχεία για να καταστεί αποτελεσματική η διαδικασία λειτουργίας ενός τέτοιου κλιματιστικού. Η σύνθεση της εξωτερικής μονάδας περιλαμβάνει συνήθως:

  • ανεμιστήρας;
  • συμπιεστής.
  • πυκνωτής.
  • φίλτρο φρέον.
  • πίνακας ελέγχου ·
  • προστατευτικό κάλυμμα.
  • εξαρτήματα για σωλήνες χαλκού, κλπ.

  Ο ανεμιστήρας εξασφαλίζει μια συνεχή κυκλοφορία αέρα γύρω από τη μονάδα για να εξασφαλιστεί η ταχεία και σταθερή ψύξη του Freon. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στον συμπυκνωτή. Ο συμπιεστής συμπιέζει το Freon, το οποίο εξασφαλίζει τη μετάβασή του στην κατάσταση του αερίου και την κυκλοφορία μέσω του κυκλώματος ψύξης.

  Το φίλτρο καθαρίζει το φρέον από τους ρύπους που εισήλθαν στο σύστημα, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά την εγκατάσταση. Εκτός από τα στοιχεία αυτά, στην εξωτερική μονάδα μπορεί να εγκατασταθεί και μια τετραθέσια βαλβίδα, η οποία είναι απαραίτητη εάν το μοντέλο δεν παρέχει μόνο ψύξη, αλλά και θέρμανση του δωματίου το χειμώνα.

  Στα μοντέλα αναστροφέα, η μονάδα ελέγχου βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό τμήμα της συσκευής. Αλλά αν λείπει ο μετατροπέας, τα ηλεκτρονικά τοποθετούνται συνήθως στην εσωτερική μονάδα. Το μέρος αυτό αποτελείται συνήθως από:

  • προστατευτικό πλέγμα;
  • σύστημα φίλτρων.
  • ανεμιστήρας;
  • τον εξατμιστή.
  • blinds;
  • το πάνελ οθόνης.
  • τη μονάδα ελέγχου.
  • συνδετήρες και τα παρόμοια.

  Το προστατευτικό πλέγμα βρίσκεται συνήθως στον μπροστινό πίνακα. Είναι εύκολο να αφαιρεθεί ή να ανοίξει για να αποκτήσει πρόσβαση στην υπηρεσία των εσωτερικών εξαρτημάτων του κλιματιστικού. Μέσω των ανοιγμάτων αυτής της σχάρας, ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή για περαιτέρω ψύξη. Ένα χοντρό φίλτρο είναι απλώς ένα πλαστικό πλέγμα που συγκρατεί μεγάλα συντρίμμια ώστε να μην εισέρχεται στο σώμα της μονάδας.

  Τα λεπτά φίλτρα είναι ένα ελαφρώς πιο εξελιγμένο σύστημα για τη συγκράτηση λεπτών σωματιδίων σε λεπτά κλάσματα: σωματίδια σκόνης, ανεπιθύμητες οσμές, επικίνδυνα βακτήρια και τα παρόμοια. Τυπικά, η συσκευή είναι εφοδιασμένη με φίλτρο άνθρακα και ηλεκτροστατικό φίλτρο, αλλά μπορεί να εφοδιαστεί με ένα αντιβακτηριακό φυσίγγιο ή άλλα χρήσιμα φίλτρα.

  Ο ανεμιστήρας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αντλεί τον ψυχρό αέρα που διέρχεται από τον εξατμιστή. Οι κινητές περσίδες είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρική κίνηση για τη ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής ψυχρού αέρα. Ο πίνακας με τις ενδείξεις εμφανίζει την κατάσταση της συσκευής, για παράδειγμα, τη ρυθμισμένη θερμοκρασία αέρα, τον τρόπο λειτουργίας κ.λπ.

  Αυτή είναι μια γενική περιγραφή της συσκευής διαχωρισμένου συστήματος. Ο σχεδιασμός των κλιματιστικών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις πρόσθετες λειτουργίες: την παρουσία μετατροπέα, θέρμανσης κλπ. Για ένα δωμάτιο ή ένα διαμέρισμα είναι αρκετά συμβατικό κλιματισμό. Η συσκευή επιλέγεται ανάλογα με την ισχύ, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί στην περιοχή του δωματίου.

  Τύποι, τύποι, πρόσθετες λειτουργίες

  Τα σύγχρονα κλιματιστικά οικιακής χρήσης μπορούν να εξυπηρετήσουν έως 90 τετραγωνικά μέτρα. m. Αλλά αν πρόκειται για ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι ή γραφείο, είναι λογικό να σκεφτόμαστε την εγκατάσταση πιο παραγωγικών συσκευών. Το πρόβλημα της ρύθμισης τέτοιων αντικειμένων επιλύεται με τη βοήθεια συστημάτων πολλαπλών εφαρμογών ή ημι-βιομηχανικών μοντέλων.

  Το σύστημα πολλαπλών χωρισμάτων επιτρέπει την εγκατάσταση πολλών εσωτερικών μονάδων που είναι συνδεδεμένες σε μία κοινή εξωτερική μονάδα. Από οικονομική άποψη, αυτή η λύση μπορεί να είναι πιο κερδοφόρα από τη χρήση διαφόρων συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων, η όψη της πρόσοψης σαφώς ωφελεί.

  Μια εναλλακτική λύση για την επίλυση του προβλήματος της ρύθμισης ενός μεγάλου κτιρίου μπορεί να γίνει ένα σύστημα πηνίου-ανεμιστήρα. Εάν η περιοχή του γραφείου ή εξοχικό σπίτι είναι κοντά στο μέγεθος των 500 τετραγωνικών μέτρων. m ή υπερβαίνει ελαφρώς, είναι λογικό να σκεφτόμαστε τη χρήση ενός διαχωρισμένου συστήματος ημι-βιομηχανικού τύπου.

  Μια έκδοση καναλιού μιας τέτοιας συσκευής σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευή και το κανάλι που οδηγεί σε αυτήν κάτω από μια ψευδοροφή, χωρίς να παραβλάψετε την εμφάνιση του δωματίου. Αυτές οι συσκευές είναι σε θέση όχι μόνο να καθαρίζουν και να ψύχουν τον αέρα στο δωμάτιο, αλλά και να λαμβάνουν φρέσκο ​​υλικό από το εξωτερικό, πράγμα που βελτιώνει σημαντικά το μικροκλίμα.

  Τα κλιματιστικά κασέτας τοποθετούνται έτσι ώστε η σχάρα μέσω της οποίας τροφοδοτείται αέρας να γίνει μέρος της ψευδοροφής. Ο ψυχρός αέρας απλώνεται γρήγορα και ομοιόμορφα γύρω από το δωμάτιο. Σε δωμάτια σύνθετου σχήματος ή όπου δεν υπάρχει οροφή για κάποιο λόγο, εγκαθίστανται συστήματα δαπέδου και οροφής.

  Μοντέλα Inverter: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Υπάρχουν μοντέλα διαχωρισμένων συστημάτων με και χωρίς μετατροπέα. Και οι δύο παραλλαγές είναι δημοφιλείς, αλλά η διαφορά δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ο μετατροπέας είναι μια συσκευή ικανή να παρέχει ειδική τροφοδοσία για τον συμπιεστή. Το κύκλωμα του μετατροπέα πρέπει να μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε σταθερό.

  Μετά από αυτό, τα χαρακτηριστικά DC αλλάζουν για να μετατρέψουν πάλι σε εναλλασσόμενο ρεύμα, αλλά με νέες παραμέτρους και μεταφορά ισχύος στον συμπιεστή. Ως αποτέλεσμα, η χωρητικότητα του συμπιεστή θα ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση: μια άνετη θερμοκρασία, στην οποία είναι απαραίτητη η ψύξη του αέρα και οι αρχικοί δείκτες που υπάρχουν κατά την εκκίνηση του συστήματος.

  Με την παρουσία ενός μετατροπέα, το κλιματιστικό λειτουργεί συνεχώς, δεν απενεργοποιείται. Γιατί είναι; Παρά τη συνεχή λειτουργία της συσκευής, το κύκλωμα του μετατροπέα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 30% σε σύγκριση με ένα μοντέλο με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά χωρίς μετατροπέα.

  Η απουσία τακτικών κύκλων απενεργοποίησης έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του κλιματιστικού και καθιστά δυνατή τη διεύρυνση της διάρκειας ζωής του κλιματιστικού κατά ένα και μισό έως δύο φορές. Αυτό το κλιματιστικό μπορεί να παραμείνει όλη την ημέρα, χωρίς να ανησυχείτε για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

  Υψηλή απόδοση επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της απόδοσης του εναλλάκτη θερμότητας, αλλά και χάρη σε ένα σύγχρονο μικροεπεξεργαστή που ρυθμίζει τη λειτουργία της μονάδας. Πιστεύεται ότι τα διαχωρισμένα συστήματα εξοπλισμένα με ένα μετατροπέα είναι σε θέση να καθορίσουν γρήγορα τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο και στη συνέχεια να τη διατηρήσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Οι συσκευές αυτού του θορύβου παράγουν σημαντικά λιγότερα από τα μη αναστρεφόμενα ανάλογα.

  Κλιματισμός με αντλία θερμότητας

  Εάν το split σύστημα είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, το χειμώνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για τη θέρμανση του δωματίου. Ορισμένοι αγοραστές πιστεύουν εσφαλμένα ότι για το σκοπό αυτό η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρικές θερμάστρες, κάτι που είναι εντελώς αναληθές. Στην πραγματικότητα, αυτό το κλιματιστικό έχει μια βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων και ένα σύστημα ελέγχου, το οποίο καθώς ξεδιπλώνει τη διαδικασία ψύξης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Η συσκευή δεν ψύχει πλέον χώρο, αλλά δρόμο, δηλ. λειτουργεί σαν μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα. Για να κατανοήσετε πώς μπορείτε να θερμαίνετε ένα δωμάτιο με κρύο εξωτερικό αέρα, θα πρέπει να μελετήσετε τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί επίσης την ικανότητα του ψυκτικού (όλου του ίδιου freon) να θερμαίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

  Αν και ο αέρας έξω και παραμένει κρύος, περιέχει κάποια ποσότητα θερμικής ενέργειας με χαμηλό δυναμικό. Το ψυκτικό υγρό απορροφά αυτά τα ψίχουλα ενέργειας, τα συγκεντρώνει, περνά μέσα από έναν συμπιεστή που αυξάνει την πίεση και εκπέμπει αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ο αέρας ρέει και θερμαίνεται γύρω από το δωμάτιο.

  Ως αποτέλεσμα, η θέρμανση πραγματοποιείται με πολύ χαμηλό ενεργειακό κόστος. Αυτή η επιλογή θεωρείται πλεονεκτικός και ασφαλής τρόπος στέγασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος και της αντλίας θερμότητας είναι πολύ παρόμοιες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αντλία θερμότητας ενσωματωμένη στο split σύστημα, ως κύριος τρόπος για τη θέρμανση του δωματίου, είναι μάλλον μια βοηθητική επιλογή.

  Κατά την αγορά της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις συνθήκες λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Η αντλία θερμότητας είναι αποτελεσματική στα νότια γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια του ζεστού χειμώνα σε θερμοκρασίες +5... -15 μοίρες. Σε -20 θέρμανση είναι σχεδόν αδύνατο.

  Χαρακτηριστικά των κανόνων εγκατάστασης και λειτουργίας

  Η εγκατάσταση του διαχωρισμένου συστήματος είναι σχετικά εύκολη, αλλά οι άπειροι πλοίαρχοι πρέπει να αναθέσουν την αποστολή αυτή σε επαγγελματίες που είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία του ψυκτικού εξοπλισμού. Συνήθως, πρώτα εγκαταστήστε την εσωτερική και εξωτερική μονάδα, κάντε μια τρύπα στον τοίχο και συνδέστε τις συσκευές με ένα σωλήνα.

  Το πιο σημαντικό μέρος είναι η πλήρωση του συστήματος με freon. Ακόμη και αν όλα τα άλλα έργα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος εκτελείται ανεξάρτητα, αυτό το βήμα θα πρέπει να γίνει από έναν έμπειρο πλοίαρχο, η πρακτική δείχνει ότι είναι ασφαλέστερο. Η εσφαλμένη εγκατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση του κλιματιστικού, είναι επίσης η πιο κοινή αιτία διακοπών αυτού του εξοπλισμού.

  Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για την εσωτερική μονάδα. Εάν η κρύα ροή κατευθύνεται σε μια κοντινή επιφάνεια, ο εξοπλισμός δεν θα λειτουργήσει σωστά και ο ψυχρός αέρας θα εξαπλωθεί άνισα πάνω από την ένταση του χώρου. Η λειτουργία της εξωτερικής μονάδας συνήθως συνοδεύεται από συμπύκνωση.

  Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση αυτής της υγρασίας με ένα ειδικό σωλήνα, έτσι ώστε να μην ρέει νερό στον τοίχο. Εάν το διαχωριστικό σύστημα είναι σωστά τοποθετημένο, παραμένει η κανονική του λειτουργία. Συνιστάται η ρύθμιση της θερμοκρασίας ψύξης σε 21-23 μοίρες.

  Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι επίσης αποδεκτές, αλλά αυτός ο τρόπος λειτουργίας δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο στο σύστημα. Επιπλέον, η υπερβολική διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία. Η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στον ήλιο.

  Εκτός από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, υπάρχει η πιθανότητα το έντονο φως να αποτελέσει εμπόδιο στο σήμα LED. Για να αυξήσετε τον πόρο του συστήματος, είναι προτιμότερο να κλείνετε τα παράθυρα και τις πόρτες κατά τη λειτουργία του. Φυσικά, περιοδικά η κατοικία πρέπει να αερίζεται ή ένα μοντέλο που παίρνει την πρόσληψη αέρα από το δρόμο πρέπει να αγοραστεί.

  Ο εξοπλισμός πρέπει να προστατεύεται από υπερβολική θερμική ή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. Κάθε έξι μήνες, τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Ο κίνδυνος για τον εξοπλισμό είναι υπερτάσεις τάσης, εάν η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής και της πραγματικής τιμής υπερβαίνει το 15% του κανονικού.

  Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

  Μια σαφής περιγραφή των αρχών λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να βρεθεί εδώ:

  Αυτό το βίντεο περιγράφει την πρακτική εμπειρία χρήσης ενός split-system με θέρμανση:

  Η αξιοπιστία των διαχωρισμένων συστημάτων και η ευκολία λειτουργίας τους καθιστούν μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για τον κλιματισμό σε κατοικημένες περιοχές. Με σωστή εγκατάσταση και τήρηση των συνθηκών εργασίας, ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει άψογα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.