Τι είναι ένα split σύστημα: η αρχή της λειτουργίας και οι τύποι των συστημάτων κλιματισμού

Όποιος έχει προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της ψύξης του αέρα σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα έχει τουλάχιστον μια κατά προσέγγιση ιδέα για το τι είναι ένα split σύστημα. Αυτή η έκδοση του κλιματισμού έχει αντικαταστήσει σίγουρα τα αρχαία "παράθυρα" και έχει γίνει δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια.

Η κατανόηση των χαρακτηριστικών του συστήματος split θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το κατάλληλο μοντέλο και να οργανώσετε σωστά τη λειτουργία του.

Η ουσία του έργου και η αρχή της δράσης

Ο κύριος σκοπός του διαχωρισμένου συστήματος είναι η ψύξη του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η μονάδα αποτελείται από δύο μέρη. Ένας από αυτούς είναι εγκατεστημένος έξω από το δωμάτιο, και ο άλλος είναι μέσα. Για να τα συνδέσετε με ένα στενό σωλήνα, γίνεται μια τρύπα στο πάχος του τοίχου. Η αρχή της λειτουργίας των διαχωρισμένων συστημάτων είναι περίπου η ίδια με αυτή των ψυγείων.

Το ψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα από το σωλήνα μέσα στο σύστημα απορροφά τη θερμότητα του αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, μεταφέρει την ενέργεια θερμότητας προς τα έξω και επιστρέφει στο περιβάλλον. Το κύκλωμα ψύξης του κλιματιστικού περιλαμβάνει δύο κύρια στοιχεία: έναν συμπυκνωτή και έναν εξατμιστή. Ο πρώτος από αυτούς είναι κλειστός στην εξωτερική μονάδα της συσκευής και ο τελευταίος βρίσκεται στη μονάδα που είναι εγκατεστημένος στο δωμάτιο.

Το ψυκτικό μέσο (συνήθως ένα φρέον) μετακινείται μεταξύ συσκευών σε κλειστό βρόχο. Μέσα στο δωμάτιο θερμαίνεται κατά την απορρόφηση της θερμικής ενέργειας και γίνεται αέριο. Έτσι, ο αέρας ψύχεται όταν διέρχεται από τον εξατμιστή. Για να βελτιωθεί η ροή του αέρα σε όλο το δωμάτιο, χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας.

Στη συνέχεια, το ψυκτικό μέσο εισέρχεται στον συμπυκνωτή. Εδώ περνά μέσα από τον συμπιεστή, και μετά δροσίζει, έρχεται σε επαφή με το ψυχρότερο αέρα του δρόμου. Το ψυκτικό υγρό και πάλι γίνεται υγρό. Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος αντιστοιχεί στη λειτουργία ενός συμβατικού ψυγείου · και εδώ επίσης χρησιμοποιείται η ικανότητα του Freon να εξατμίζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μονάδα συστήματος διαχωρισμού

Χρησιμοποιούνται ορισμένα στοιχεία για να καταστεί αποτελεσματική η διαδικασία λειτουργίας ενός τέτοιου κλιματιστικού. Η σύνθεση της εξωτερικής μονάδας περιλαμβάνει συνήθως:

 • ανεμιστήρας;
 • συμπιεστής.
 • πυκνωτής.
 • φίλτρο φρέον.
 • πίνακας ελέγχου ·
 • προστατευτικό κάλυμμα.
 • εξαρτήματα για σωλήνες χαλκού, κλπ.

Ο ανεμιστήρας εξασφαλίζει μια συνεχή κυκλοφορία αέρα γύρω από τη μονάδα για να εξασφαλιστεί η ταχεία και σταθερή ψύξη του Freon. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στον συμπυκνωτή. Ο συμπιεστής συμπιέζει το Freon, το οποίο εξασφαλίζει τη μετάβασή του στην κατάσταση του αερίου και την κυκλοφορία μέσω του κυκλώματος ψύξης.

Το φίλτρο καθαρίζει το φρέον από τους ρύπους που εισήλθαν στο σύστημα, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά την εγκατάσταση. Εκτός από τα στοιχεία αυτά, στην εξωτερική μονάδα μπορεί να εγκατασταθεί και μια τετραθέσια βαλβίδα, η οποία είναι απαραίτητη εάν το μοντέλο δεν παρέχει μόνο ψύξη, αλλά και θέρμανση του δωματίου το χειμώνα.

Στα μοντέλα αναστροφέα, η μονάδα ελέγχου βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό τμήμα της συσκευής. Αλλά αν λείπει ο μετατροπέας, τα ηλεκτρονικά τοποθετούνται συνήθως στην εσωτερική μονάδα. Το μέρος αυτό αποτελείται συνήθως από:

 • προστατευτικό πλέγμα;
 • σύστημα φίλτρων.
 • ανεμιστήρας;
 • τον εξατμιστή.
 • blinds;
 • το πάνελ οθόνης.
 • τη μονάδα ελέγχου.
 • συνδετήρες και τα παρόμοια.

Το προστατευτικό πλέγμα βρίσκεται συνήθως στον μπροστινό πίνακα. Είναι εύκολο να αφαιρεθεί ή να ανοίξει για να αποκτήσει πρόσβαση στην υπηρεσία των εσωτερικών εξαρτημάτων του κλιματιστικού. Μέσω των ανοιγμάτων αυτής της σχάρας, ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή για περαιτέρω ψύξη. Ένα χοντρό φίλτρο είναι απλώς ένα πλαστικό πλέγμα που συγκρατεί μεγάλα συντρίμμια ώστε να μην εισέρχεται στο σώμα της μονάδας.

Τα λεπτά φίλτρα είναι ένα ελαφρώς πιο εξελιγμένο σύστημα για τη συγκράτηση λεπτών σωματιδίων σε λεπτά κλάσματα: σωματίδια σκόνης, ανεπιθύμητες οσμές, επικίνδυνα βακτήρια και τα παρόμοια. Τυπικά, η συσκευή είναι εφοδιασμένη με φίλτρο άνθρακα και ηλεκτροστατικό φίλτρο, αλλά μπορεί να εφοδιαστεί με ένα αντιβακτηριακό φυσίγγιο ή άλλα χρήσιμα φίλτρα.

Ο ανεμιστήρας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αντλεί τον ψυχρό αέρα που διέρχεται από τον εξατμιστή. Οι κινητές περσίδες είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρική κίνηση για τη ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής ψυχρού αέρα. Ο πίνακας με τις ενδείξεις εμφανίζει την κατάσταση της συσκευής, για παράδειγμα, τη ρυθμισμένη θερμοκρασία αέρα, τον τρόπο λειτουργίας κ.λπ.

Αυτή είναι μια γενική περιγραφή της συσκευής διαχωρισμένου συστήματος. Ο σχεδιασμός των κλιματιστικών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις πρόσθετες λειτουργίες: την παρουσία μετατροπέα, θέρμανσης κλπ. Για ένα δωμάτιο ή ένα διαμέρισμα είναι αρκετά συμβατικό κλιματισμό. Η συσκευή επιλέγεται ανάλογα με την ισχύ, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί στην περιοχή του δωματίου.

Τύποι, τύποι, πρόσθετες λειτουργίες

Τα σύγχρονα κλιματιστικά οικιακής χρήσης μπορούν να εξυπηρετήσουν έως 90 τετραγωνικά μέτρα. m. Αλλά αν πρόκειται για ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι ή γραφείο, είναι λογικό να σκεφτόμαστε την εγκατάσταση πιο παραγωγικών συσκευών. Το πρόβλημα της ρύθμισης τέτοιων αντικειμένων επιλύεται με τη βοήθεια συστημάτων πολλαπλών εφαρμογών ή ημι-βιομηχανικών μοντέλων.

Το σύστημα πολλαπλών χωρισμάτων επιτρέπει την εγκατάσταση πολλών εσωτερικών μονάδων που είναι συνδεδεμένες σε μία κοινή εξωτερική μονάδα. Από οικονομική άποψη, αυτή η λύση μπορεί να είναι πιο κερδοφόρα από τη χρήση διαφόρων συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων, η όψη της πρόσοψης σαφώς ωφελεί.

Μια εναλλακτική λύση για την επίλυση του προβλήματος της ρύθμισης ενός μεγάλου κτιρίου μπορεί να γίνει ένα σύστημα πηνίου-ανεμιστήρα. Εάν η περιοχή του γραφείου ή εξοχικό σπίτι είναι κοντά στο μέγεθος των 500 τετραγωνικών μέτρων. m ή υπερβαίνει ελαφρώς, είναι λογικό να σκεφτόμαστε τη χρήση ενός διαχωρισμένου συστήματος ημι-βιομηχανικού τύπου.

Μια έκδοση καναλιού μιας τέτοιας συσκευής σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευή και το κανάλι που οδηγεί σε αυτήν κάτω από μια ψευδοροφή, χωρίς να παραβλάψετε την εμφάνιση του δωματίου. Αυτές οι συσκευές είναι σε θέση όχι μόνο να καθαρίζουν και να ψύχουν τον αέρα στο δωμάτιο, αλλά και να λαμβάνουν φρέσκο ​​υλικό από το εξωτερικό, πράγμα που βελτιώνει σημαντικά το μικροκλίμα.

Τα κλιματιστικά κασέτας τοποθετούνται έτσι ώστε η σχάρα μέσω της οποίας τροφοδοτείται αέρας να γίνει μέρος της ψευδοροφής. Ο ψυχρός αέρας απλώνεται γρήγορα και ομοιόμορφα γύρω από το δωμάτιο. Σε δωμάτια σύνθετου σχήματος ή όπου δεν υπάρχει οροφή για κάποιο λόγο, εγκαθίστανται συστήματα δαπέδου και οροφής.

Μοντέλα Inverter: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν μοντέλα διαχωρισμένων συστημάτων με και χωρίς μετατροπέα. Και οι δύο παραλλαγές είναι δημοφιλείς, αλλά η διαφορά δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ο μετατροπέας είναι μια συσκευή ικανή να παρέχει ειδική τροφοδοσία για τον συμπιεστή. Το κύκλωμα του μετατροπέα πρέπει να μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε σταθερό.

Μετά από αυτό, τα χαρακτηριστικά DC αλλάζουν για να μετατρέψουν πάλι σε εναλλασσόμενο ρεύμα, αλλά με νέες παραμέτρους και μεταφορά ισχύος στον συμπιεστή. Ως αποτέλεσμα, η χωρητικότητα του συμπιεστή θα ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση: μια άνετη θερμοκρασία, στην οποία είναι απαραίτητη η ψύξη του αέρα και οι αρχικοί δείκτες που υπάρχουν κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Με την παρουσία ενός μετατροπέα, το κλιματιστικό λειτουργεί συνεχώς, δεν απενεργοποιείται. Γιατί είναι; Παρά τη συνεχή λειτουργία της συσκευής, το κύκλωμα του μετατροπέα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 30% σε σύγκριση με ένα μοντέλο με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά χωρίς μετατροπέα.

Η απουσία τακτικών κύκλων απενεργοποίησης έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του κλιματιστικού και καθιστά δυνατή τη διεύρυνση της διάρκειας ζωής του κλιματιστικού κατά ένα και μισό έως δύο φορές. Αυτό το κλιματιστικό μπορεί να παραμείνει όλη την ημέρα, χωρίς να ανησυχείτε για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Υψηλή απόδοση επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της απόδοσης του εναλλάκτη θερμότητας, αλλά και χάρη σε ένα σύγχρονο μικροεπεξεργαστή που ρυθμίζει τη λειτουργία της μονάδας. Πιστεύεται ότι τα διαχωρισμένα συστήματα εξοπλισμένα με ένα μετατροπέα είναι σε θέση να καθορίσουν γρήγορα τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο και στη συνέχεια να τη διατηρήσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Οι συσκευές αυτού του θορύβου παράγουν σημαντικά λιγότερα από τα μη αναστρεφόμενα ανάλογα.

Κλιματισμός με αντλία θερμότητας

Εάν το split σύστημα είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, το χειμώνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για τη θέρμανση του δωματίου. Ορισμένοι αγοραστές πιστεύουν εσφαλμένα ότι για το σκοπό αυτό η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρικές θερμάστρες, κάτι που είναι εντελώς αναληθές. Στην πραγματικότητα, αυτό το κλιματιστικό έχει μια βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων και ένα σύστημα ελέγχου, το οποίο καθώς ξεδιπλώνει τη διαδικασία ψύξης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η συσκευή δεν ψύχει πλέον χώρο, αλλά δρόμο, δηλ. λειτουργεί σαν μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα. Για να κατανοήσετε πώς μπορείτε να θερμαίνετε ένα δωμάτιο με κρύο εξωτερικό αέρα, θα πρέπει να μελετήσετε τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί επίσης την ικανότητα του ψυκτικού (όλου του ίδιου freon) να θερμαίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν και ο αέρας έξω και παραμένει κρύος, περιέχει κάποια ποσότητα θερμικής ενέργειας με χαμηλό δυναμικό. Το ψυκτικό υγρό απορροφά αυτά τα ψίχουλα ενέργειας, τα συγκεντρώνει, περνά μέσα από έναν συμπιεστή που αυξάνει την πίεση και εκπέμπει αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ο αέρας ρέει και θερμαίνεται γύρω από το δωμάτιο.

Ως αποτέλεσμα, η θέρμανση πραγματοποιείται με πολύ χαμηλό ενεργειακό κόστος. Αυτή η επιλογή θεωρείται πλεονεκτικός και ασφαλής τρόπος στέγασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος και της αντλίας θερμότητας είναι πολύ παρόμοιες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αντλία θερμότητας ενσωματωμένη στο split σύστημα, ως κύριος τρόπος για τη θέρμανση του δωματίου, είναι μάλλον μια βοηθητική επιλογή.

Κατά την αγορά της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις συνθήκες λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Η αντλία θερμότητας είναι αποτελεσματική στα νότια γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια του ζεστού χειμώνα σε θερμοκρασίες +5... -15 μοίρες. Σε -20 θέρμανση είναι σχεδόν αδύνατο.

Χαρακτηριστικά των κανόνων εγκατάστασης και λειτουργίας

Η εγκατάσταση του διαχωρισμένου συστήματος είναι σχετικά εύκολη, αλλά οι άπειροι πλοίαρχοι πρέπει να αναθέσουν την αποστολή αυτή σε επαγγελματίες που είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία του ψυκτικού εξοπλισμού. Συνήθως, πρώτα εγκαταστήστε την εσωτερική και εξωτερική μονάδα, κάντε μια τρύπα στον τοίχο και συνδέστε τις συσκευές με ένα σωλήνα.

Το πιο σημαντικό μέρος είναι η πλήρωση του συστήματος με freon. Ακόμη και αν όλα τα άλλα έργα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος εκτελείται ανεξάρτητα, αυτό το βήμα θα πρέπει να γίνει από έναν έμπειρο πλοίαρχο, η πρακτική δείχνει ότι είναι ασφαλέστερο. Η εσφαλμένη εγκατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση του κλιματιστικού, είναι επίσης η πιο κοινή αιτία διακοπών αυτού του εξοπλισμού.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για την εσωτερική μονάδα. Εάν η κρύα ροή κατευθύνεται σε μια κοντινή επιφάνεια, ο εξοπλισμός δεν θα λειτουργήσει σωστά και ο ψυχρός αέρας θα εξαπλωθεί άνισα πάνω από την ένταση του χώρου. Η λειτουργία της εξωτερικής μονάδας συνήθως συνοδεύεται από συμπύκνωση.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση αυτής της υγρασίας με ένα ειδικό σωλήνα, έτσι ώστε να μην ρέει νερό στον τοίχο. Εάν το διαχωριστικό σύστημα είναι σωστά τοποθετημένο, παραμένει η κανονική του λειτουργία. Συνιστάται η ρύθμιση της θερμοκρασίας ψύξης σε 21-23 μοίρες.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι επίσης αποδεκτές, αλλά αυτός ο τρόπος λειτουργίας δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο στο σύστημα. Επιπλέον, η υπερβολική διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία. Η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στον ήλιο.

Εκτός από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, υπάρχει η πιθανότητα το έντονο φως να αποτελέσει εμπόδιο στο σήμα LED. Για να αυξήσετε τον πόρο του συστήματος, είναι προτιμότερο να κλείνετε τα παράθυρα και τις πόρτες κατά τη λειτουργία του. Φυσικά, περιοδικά η κατοικία πρέπει να αερίζεται ή ένα μοντέλο που παίρνει την πρόσληψη αέρα από το δρόμο πρέπει να αγοραστεί.

Ο εξοπλισμός πρέπει να προστατεύεται από υπερβολική θερμική ή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. Κάθε έξι μήνες, τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Ο κίνδυνος για τον εξοπλισμό είναι υπερτάσεις τάσης, εάν η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής και της πραγματικής τιμής υπερβαίνει το 15% του κανονικού.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Μια σαφής περιγραφή των αρχών λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να βρεθεί εδώ:

Αυτό το βίντεο περιγράφει την πρακτική εμπειρία χρήσης ενός split-system με θέρμανση:

Η αξιοπιστία των διαχωρισμένων συστημάτων και η ευκολία λειτουργίας τους καθιστούν μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για τον κλιματισμό σε κατοικημένες περιοχές. Με σωστή εγκατάσταση και τήρηση των συνθηκών εργασίας, ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει άψογα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διάταξη και αρχή λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν το σπίτι ή τις μονάδες εργασίας για την ψύξη του αέρα σε δωμάτια - κλιματιστικά. Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πώς λειτουργούν. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει τη δομή και τη λειτουργία του διαχωρισμένου συστήματος, το οποίο είναι το πιο κοινό στην καθημερινή μας ζωή.

Η συσκευή του οικιακού κλιματιστικού

Σύγχρονη διάσπαση - το σύστημα χωρίζεται σε δύο μέρη - το εξωτερικό και το εσωτερικό μπλοκ. Ο καθένας εκτελεί τη λειτουργία του και περιέχει ένα σύνολο σχετικού εξοπλισμού. Εντός της εξωτερικής μονάδας υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας - ένας συμπυκνωτής, ένας ανεμιστήρας που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αέρα μέσω αυτού και ένας συμπιεστής - ένας υπερσυμπιεστής. Από τα μικρότερα αλλά όχι λιγότερο σημαντικά λειτουργικά στοιχεία θα πρέπει να διατίθεται ένα ξηραντικό, μια βαλβίδα εκτόνωσης και σωλήνες σύνδεσης χαλκού. Επιπλέον, η συσκευή αυτής της μονάδας παρέχει ενέργεια από το δίκτυο, για την οποία διαθέτει τα απαραίτητα ηλεκτρικά εξαρτήματα, καθώς και αυτοματοποίηση.

Σημείωση: Στην περίπτωση που ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία του συστήματος διαχωρισμού για θέρμανση, στην εξωτερική μονάδα είναι επίσης εγκατεστημένη μια πρόσθετη τετραθέσια βαλβίδα με ηλεκτρική κίνηση, θερμαντήρα συμπιεστή και ρυθμιστή συμπύκνωσης πίεσης.

Στο εσωτερικό του κλιματιστικού, εκτός από το περίβλημα, υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας - ένας εξατμιστήρας με φυγοκεντρικό ανεμιστήρα, στοιχεία φίλτρου, περσίδες ροής αέρα και δίσκο συλλογής συμπυκνωμάτων. Μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας τοποθετούνται 2 γραμμές για το ψυκτικό υγρό, ένας σωλήνας με μεγάλη διάμετρο, κινούνται με τη μορφή αερίου, με μικρότερο - σε υγρή κατάσταση. Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει τη συσκευή του διαχωρισμένου συστήματος με τα βασικά στοιχεία:

1 - ο συμπιεστής. 2 - βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων για τη μεταγωγή των τρόπων λειτουργίας «χειμώνας-καλοκαίρι». 3 - το ηλεκτρονικό μπλοκ. 4 - αξονικός ανεμιστήρας. 5 - εναλλάκτης θερμότητας - συμπυκνωτής. 6 - γραμμές ψυκτικού μέσου. 7 - φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. 8 - εναλλάκτης θερμότητας - εξατμιστής. 9 - χοντρό φίλτρο. 10 - λεπτό φίλτρο.

Αρχή λειτουργίας

Διαίρεση - το σύστημα, όπως κάθε ψυκτική μηχανή, είναι πολύ αποτελεσματικό. Για παράδειγμα: ένα ψυγείο που καταναλώνει ηλεκτρική ισχύ 1 kW έχει χωρητικότητα ψύξης περίπου 3 kW. Παράλληλα, δεν παραβιάζονται οι νόμοι διατήρησης ενέργειας και η αποδοτικότητα της εγκατάστασης δεν είναι 300%, όπως θα σκεφτόταν κανείς.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αρχή του κλιματιστικού δεν είναι στην παραγωγή ψυχρού, αλλά στη μεταφορά της θερμικής ενέργειας από το ένα μέρος στο άλλο μέσω ενός ψυκτικού που ονομάζεται υγρό εργασίας.

Ως μέσο εργασίας χρησιμοποιείται φρέον, του οποίου το σημείο βρασμού είναι σχεδόν 100 ° C κάτω από την ίδια τιμή για το νερό. Το τέχνασμα είναι ότι για την εξάτμιση κάθε υγρό πρέπει να δέχεται μεγάλη ποσότητα θερμικής ενέργειας, το σώμα εργασίας του και να απομακρύνεται από τον αέρα δωματίου στον εξατμιστή. Στη φυσική, αυτή η ενέργεια ονομάζεται η ειδική θερμότητα εξάτμισης.

Το φρέον εξατμίζεται στο εσωτερικό μπλοκ μέσω σωλήνα μεγάλης διαμέτρου εισέρχεται στον συμπιεστή, ο οποίος δημιουργεί πίεση στο διαχωρισμένο σύστημα και περαιτέρω στον εναλλάκτη θερμότητας-συμπυκνωτή. Το σώμα εργασίας, υπό πίεση, συμπυκνώνεται έντονα σε αυτό όταν έρχεται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, απελευθερώνοντας την απορροφούμενη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Μόνο τώρα αυτό ονομάζεται η ειδική θερμότητα συμπύκνωσης, με μια σταθερή ποσότητα Freon στο σύστημα, η αξία της είναι ίση με την κατανάλωση ενέργειας εξάτμισης. Πώς περιγράφεται η διαδικασία, δείχνει το σχήμα του συστήματος διαχωρισμού του κλιματιστικού:

Αφού διέλθει στην υγρή φάση, το ψυκτικό μέσο διέρχεται μέσω του ξηραντικού για να διαχωρίσει την υγρασία και εισέρχεται στη βαλβίδα εκτόνωσης. Εδώ, λόγω της απότομης αύξησης του μεγέθους του καναλιού (ακροφύσιο), η πίεση μειώνεται και το υγρό εργασίας επιστρέφει ξανά στον εξατμιστή μετά από ένα άλλο τμήμα θερμότητας.

Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός που καταναλώνει σημαντική ισχύ, δύο ανεμιστήρες και ένας συμπιεστής μπορεί να δει στο διάγραμμα, οι υπόλοιπες πηγές κατανάλωσης ενέργειας είναι αμελητέες. Δηλαδή, το kW της ηλεκτρικής ενέργειας που δίνεται στο Παράδειγμα 1 χρησιμοποιείται μόνο για την περιστροφή των αξόνων του ανεμιστήρα και του συμπιεστή, ενώ το υπόλοιπο έργο γίνεται με φρέον.

Όλες οι άλλες λειτουργίες βρίσκονται πίσω από τα συστήματα αυτοματισμού. Όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία χώρου, ο αισθητήρας στέλνει ένα σήμα στη μονάδα ελέγχου, η οποία σταματά τον συμπιεστή και τους ανεμιστήρες, η διαδικασία σταματά. Ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται και ο αισθητήρας ξεκινά ξανά την εκκίνηση του ψυγείου, αυτή η κυκλική λειτουργία είναι συνεχής. Ταυτόχρονα, τα split συστήματα inverter, των οποίων ο σχεδιασμός είναι ελαφρώς διαφορετικός από αυτόν των συμβατικών κλιματιστικών, δεν σταματούν τη διαδικασία. Τέτοιες μονάδες χαρακτηρίζονται από ομαλή αλλαγή θερμοκρασίας και αθόρυβη λειτουργία του συμπιεστή.

Σημείωση: Σε διαδικασίες έντασης ανταλλαγής θερμότητας, η υγρασία που περιέχεται στον αέρα πέφτει στις άκρες του εξατμιστή και του συμπυκνωτή και ο σχεδιασμός του κλιματιστικού μηχανήματος παρέχει μια μπανιέρα και ένα σύστημα σωληνώσεων για τη συλλογή και την εκφόρτωσή του.

Για εναλλαγή εγκατάσταση στην κατάσταση θέρμανσης αέρα είναι ενεργοποιημένη κατεύθυνση της κίνησης του σώματος εργασίας, όπου οι εναλλάκτες θερμότητας στην αλλαγή των λειτουργιών, γίνεται ο εξατμιστής και ο εξωτερικός θερμότητα επιλέγει από το περιβάλλον, και τα εσωτερικά λειτουργεί ως συμπυκνωτής, μεταφέροντας εκείνη την ενέργεια μέσα στο δωμάτιο. Για να αναδιανείμετε τις ροές στο κύκλωμα, εισάγεται μια τετραθέσια βαλβίδα έτσι ώστε να μην χρειάζεται να είστε πιο σοφός με τον συμπιεστή.

Συμπέρασμα
Το σύστημα διαχωρισμού, όπως και άλλες μηχανές ψύξης, είναι πολύ οικονομικό λόγω της αποτελεσματικότητας της εργασίας του. Γι 'αυτό και έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα για τη δημιουργία άνετων συνθηκών σε κτίρια για διάφορους σκοπούς.

Πώς λειτουργεί το split σύστημα;

Ποια είναι η αρχή του συστήματος διαίρεσης;

Η αρχή του συστήματος διάσπασης.

Η αρχή του κλιματιστικού (split-system) θα προσπαθήσω να εξηγήσω, ειδικά χωρίς τη χρήση ειδικών όρων θερμοδυναμικής. Ωστόσο, για να κατανοήσουμε ότι είναι απαραίτητο, θυμηθείτε (θεωρούμε δεδομένο) το αποτέλεσμα πολλών θερμοδυναμικών διαδικασιών:

 • στραγγαλισμός - η διαδικασία επέκτασης του σώματος εργασίας (εξάτμιση) με απορρόφηση της θερμικής ενέργειας και μείωση της θερμοκρασίας.
 • η συμπύκνωση είναι η διαδικασία μετατροπής του ατμού σε υγρό.
 • η συμπίεση είναι η διαδικασία μείωσης του όγκου του εργαζόμενου ρευστού με την αύξηση της πίεσης και της θερμοκρασίας.

Εντροπία S - η ποσότητα θερμικής ενέργειας που είναι κατάλληλη για την εκτέλεση της εργασίας: όσο λιγότερη ενέργεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η εντροπία.

Η ψύξη του αέρα στο δωμάτιο πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικής μονάδας ψύξης - κλιματιστικού που λειτουργεί στον αντίστροφο θερμικό κύκλο. Ο κύκλος ανάστροφης θέρμανσης, ένας τέτοιος κύκλος στον οποίο η μεταφορά θερμικής ενέργειας από ένα ψυχρότερο σώμα σε ένα θερμότερο οφείλεται στην εργασία που γίνεται. Το σώμα εργασίας στο κλιματιστικό είναι freon.

Το σχηματικό διάγραμμα του κλιματιστικού είναι στο αριστερό σχήμα και ο κύκλος εργασίας του στο διάγραμμα T-S στα δεξιά.

Και έτσι - το κλιματιστικό περιλαμβάνεται στην εργασία. Ο συμπιεστής 3 συμπιέζει τους ατμούς φρέον, αυξάνοντας τη θερμοκρασία από το T2 σε T1 (διαδικασία 3 - 4 στο διάγραμμα). Ο συμπιεσμένος και θερμαινόμενος ατμός φρέον εισέρχεται στον συμπυκνωτή 4 της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού όπου, με την παροχή θερμικής ενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα συμπυκνώνεται (διαδικασία 4-1 στο διάγραμμα). Από τον συμπυκνωτή φρέον έρχεται στη βαλβίδα στραγγαλισμού 1, μετά την οποία εξατμίζεται στον εξατμιστήρα 2 της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού (διαδικασία 1 - 2 στο διάγραμμα), με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμοκρασία του. Στον εξατμιστή, ο παραγόμενος ατμός φρέον παίρνει θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα. Στη συνέχεια, ο freon έρχεται στην αναρρόφηση του συμπιεστή (διαδικασία 2 -3 στο διάγραμμα) - ο κύκλος είναι κλειστός.

Η βαλβίδα στραγγαλισμού 1 στο κλιματιστικό είναι ένα όργανο ρύθμισης. Αλλάζοντας τη ροή του εργαζόμενου ρευστού μέσα από αυτό, είναι δυνατόν να ρυθμίσετε την ικανότητα ψύξης του κλιματιστικού.

Αυτή είναι η αρχή ενός διαχωρισμένου συστήματος.

Διαχωριστικά συστήματα: η αρχή λειτουργίας, οι τύποι, τα κριτήρια επιλογής, τα στάδια εγκατάστασης

Με την προσέγγιση της θερινής περιόδου, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να αγοράσουν εξοπλισμό κλιματισμού. Μια επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα split σύστημα. Η αρχή της λειτουργίας του εξοπλισμού, οι λειτουργικές και οι υπάρχουσες ποικιλίες θα συζητηθούν στο άρθρο.

Αρχή της λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος

Το σύστημα διαχωρισμού αναφέρεται στον τύπο του εξοπλισμού που παρέχει κλιματισμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας συσκευής που περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες. Το περίβλημα της εξωτερικής μονάδας (συμπιεστής-συμπυκνωτής) στερεώνεται στον τοίχο έξω από τις εγκαταστάσεις. Ο σχεδιασμός του αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

• πηνία επέκτασης (τριχοειδής σωλήνας).

Η περίπτωση της εσωτερικής μονάδας (εξάτμιση) είναι στερεωμένη στον τοίχο, κάτω από την οροφή ή στην κατασκευή μιας ψευδοροφής. Οι κύριες λειτουργικές μονάδες είναι:

Και τα δύο κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με αυτοκινητόδρομο Freon και ηλεκτρικό καλώδιο. Ο σωλήνας αποστράγγισης παρέχεται από την εσωτερική μονάδα.

Η αρχή της λειτουργίας του διαιρούμενου συστήματος βασίζεται στην αλληλεπίδραση δύο μονάδων: του εξωτερικού, του αέρα συμπύκνωσης και του εσωτερικού, εξερχόμενου φρέον. Όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό για να θερμάνετε το δωμάτιο, αλλάζει η λειτουργικότητα των μπλοκ (το εξωτερικό τμήμα εξατμίζει το φρέον, το εσωτερικό μέρος συμπυκνώνει τη ροή τροφοδοσίας).

Βασική λειτουργικότητα

Κάθε μοντέλο έχει ένα σύνολο λειτουργιών, οπότε όταν επιλέγετε ένα κλιματιστικό, θα πρέπει να τα διαβάσετε προσεκτικά. Η άνεση κατά τη λειτουργία παρέχεται από τις ακόλουθες τεχνικές δυνατότητες:

• Αυτόνομη λειτουργία λειτουργίας.

• θέρμανση (σε ορισμένα μοντέλα).

• αφύγρανση και καθαρισμός του αέρα.

• Αλλάξτε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα.

• ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα.

• λειτουργία νύχτας (η επαναφορά πραγματοποιείται αυτόματα).

Είδη χωρισμένων συστημάτων

Τα συστήματα διαχωρισμού διατίθενται σε διαφορετικούς τύπους.

• Μοντέλα τοποθετημένα σε τοίχο - είναι συνήθως εγκατεστημένα σε διαμερίσματα και σπίτια, καθώς και σε μικρούς χώρους γραφείων.

• Αγωγός κλιματιστικά χρησιμοποιούνται για την ψύξη μεγάλων διαμερισμάτων. Η ροή αέρα ανακατευθύνεται ταυτόχρονα σε αρκετούς χώρους (μέχρι 5) χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σωλήνων τοποθετημένο στο χώρο της οροφής.

• Ο τύπος κασέτας έχει σχεδιαστεί για κλιματισμό σε μεγάλες αίθουσες και αίθουσες. Η εγκατάσταση των επικοινωνιών πραγματοποιείται στο χώρο μεταξύ της οροφής και της δομής της οροφής. Η ψύξη πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 4 κατευθύνσεις.

• Τα κλιματιστικά οροφής και οροφής είναι κατάλληλα για ευρύχωρα δωμάτια όπου δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα εγκατάστασης άλλων τύπων εξοπλισμού. Συχνότερα τοποθετούνται σε κτίρια με μεγάλη επιφάνεια υαλοπινάκων και με μεγάλο αριθμό θυρών. Η ψυχρή ροή διακόπτει αποτελεσματικά τις θερμές μάζες που διαπερνούν τους δρόμους. Το χειμώνα, η συσκευή χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του δωματίου και τη δημιουργία θερμικής κουρτίνας από την πλευρά των μεγάλων παραθύρων και θυρών.

• Τα κλιματιστικά της Colon είναι κατάλληλα για χρήση σε δημόσιους χώρους: μουσεία, κινηματογράφους, ξενοδοχεία κλπ. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η ταχεία ψύξη μιας μεγάλης περιοχής. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι το μέγεθος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαχωρισμένων συστημάτων

Η δημοτικότητα των διαχωρισμένων συστημάτων καθορίζεται από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

• Η εξωτερική μονάδα στην οποία βρίσκεται ο συμπιεστής βρίσκεται εξωτερικά, η οποία παρέχει απομόνωση από τον εξερχόμενο θόρυβο.

• μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων με διαφορετικές ομάδες λειτουργιών, καθιστά δυνατή την επιλογή της καταλληλότερης παραλλαγής του εξοπλισμού.

• Λακωνικός σχεδιασμός της εσωτερικής μονάδας που ταιριάζει σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.

• δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση νυχτερινής λειτουργίας.

Αγοράζοντας ένα κλιματιστικό, αξίζει να εξεταστούν οι ελλείψεις του. Στα διαχωρισμένα συστήματα, ο τόπος σύνδεσης των μπλοκ είναι περιορισμένος. Η απόσταση μεταξύ των δύο κτιρίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5-10 μέτρα. Και για τα σχέδια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το προηγούμενο πρόβλημα έχει εξαλειφθεί με τον εξοπλισμό του εξοπλισμού με έναν πολύ ευαίσθητο αισθητήρα κίνησης.

Σύστημα πολλαπλών διαιρέσεων

Αυτός ο τύπος κλιματισμού λειτουργεί με την αρχή των διαχωρισμένων συστημάτων, αλλά μπορούν να συνδεθούν έως και 8 εσωτερικές μονάδες σε μία εξωτερική μονάδα αντί σε μία. Αυτό καθιστά δυνατή την εξοικονόμηση για την αγορά εξοπλισμού για ένα μεγάλο ιδιωτικό σπίτι.

Το εξωτερικό τμήμα έχει μία μεγάλη χωρητικότητα, μπορεί να συνδεθεί διαφορετικούς τύπους εσωτερικών μονάδων: τοίχου, οροφής, κασέτα, κλπ Τέτοια μαλακτικά είναι ικανά να ρυθμίζουν το μικροκλίμα σε ένα κτίριο, μια έκταση 680 m2.. Το σύστημα πολλαπλών διαιρέσεων συναρμολογείται από ειδικευμένους υπαλλήλους.

Κριτήρια για την επιλογή ενός διαχωρισμένου συστήματος

Για να διευκολυνθεί η επιλογή ενός κατάλληλου μοντέλου κλιματισμού θα βοηθήσει στην κατάλληλη προετοιμασία, κατά τη διαδικασία της οποίας λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι σημαντικοί παράγοντες:

• η αναλογία της ισχύος του εξοπλισμού και της επιφάνειας του δωματίου (10 m2 απαιτείται για 1 kW σε ύψος οροφής 2.2-2.7 m).

• Ψύξη μόνο με σκοπό ή σε συνδυασμό με θέρμανση.

• Διαθεσιμότητα συσκευών εκπομπής θερμότητας στο δωμάτιο (απαιτούν αύξηση της ισχύος κατά 30%).

• τον αριθμό στοιχείων φίλτρου και τη σειρά αντικατάστασης (συντήρηση).

Αφού επιλέξετε την κατάλληλη επιλογή, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά την υπόθεση για παραμόρφωση. Συνιστάται επίσης να ελέγξετε τον εξοπλισμό και να καθορίσετε τα αναλώσιμα που χρειάζονται για την εγκατάσταση του συστήματος διαχωρισμού. Συμπερασματικά, ελέγχεται η ορθότητα της συμπλήρωσης της κάρτας εγγύησης και άλλων εγγράφων.

Στάδια εγκατάστασης

Η εγκατάσταση αυτού του τύπου κλιματισμού θεωρείται δύσκολη λόγω της παρουσίας δύο μονάδων. Εάν δεν υπάρχει καμία γνώση σχετικά με την εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων, είναι καλύτερο να αναθέσετε την εργασία σε επαγγελματίες.

Η όλη διαδικασία χωρίζεται σε στάδια που εκτελούνται σε αυτήν την ακολουθία.

1. Ο εξοπλισμός είναι αποσυσκευασμένος, ο εξοπλισμός ελέγχεται. Εξετάζεται η οδηγία που συνοδεύει το κλιματιστικό. Στα σημεία εγκατάστασης, ο κατασκευαστής επισημαίνει τις σημαντικές στιγμές και τα χαρακτηριστικά της προσάρτησης ορισμένων στοιχείων.

2. Στο δωμάτιο, ορίζεται ένας τοίχος, στον οποίο σχεδιάζεται να σταθεροποιηθεί ένα μπλοκ από το εξωτερικό. Αναλύεται ο τύπος των υλικών από τα οποία κατασκευάζεται το κτίριο.

3. Στην προβλεπόμενη θέση του τοίχου, γίνονται οπές για επικοινωνία.

4. Από την πλευρά της πρόσοψης, πρώτα τοποθετούνται ειδικές βραχίονες, μετά τις οποίες τοποθετείται πάνω τους μία εξωτερική μονάδα.

5. Η στερέωση της εσωτερικής μονάδας πραγματοποιείται σε εσωτερικούς χώρους σε απόσταση από την εξωτερική συσκευή, η οποία δεν υπερβαίνει τα 10 m (ο δείκτης περιορισμού ορίζεται στην οδηγία).

6. Δύο μπλοκ συνδέονται μέσω αυτοκινητόδρομου Freon με ερμητική σύνδεση με τις εισόδους στο κέλυφος.

7. Ηλεκτρική καλωδίωση.

8. Ελέγξτε την εκκίνηση του κλιματιστικού και ελέγξτε τις λειτουργίες που δηλώνει ο κατασκευαστής.

Ο εγγυητής της ποιοτικής εργασίας είναι ο τόπος αγοράς του εξοπλισμού και η φήμη του κατασκευαστή.

Η αρχή του κλιματιστικού

Η εργασία οποιουδήποτε κλιματιστικού βασίζεται στην ιδιότητα των υγρών να απορροφούν θερμότητα κατά την εξάτμιση και να το διαχωρίζουν κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Σκεφτείτε πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία στο σύστημα split:

Τα κύρια συστατικά του κάθε κλιματιστικού είναι:

 • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης.
 • Πυκνωτής - καλοριφέρ που βρίσκονται στην εξωτερική μονάδα. Το όνομα αντικατοπτρίζει τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού - τη μετάβαση του φρέον από την αέρια φάση στο υγρό (συμπύκνωση).
 • Εξατμιστής - ψυγείο που βρίσκεται στην εσωτερική μονάδα. Στον εξατμιστή, το φρέον περνά από την υγρή φάση στο αέριο (εξάτμιση).
 • Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης - μειώνει την πίεση του φρέον πριν από τον εξατμιστή.
 • Ανεμιστήρες - δημιουργήστε ένα ρεύμα αέρα που φυσά τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή. Χρησιμοποιούνται για πιο εντατική εναλλαγή θερμότητας με τον περιβάλλοντα αέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μονάδα κλιματισμού, ανατρέξτε στην επόμενη ενότητα - Σχεδιασμός κλιματιστικού.

Ο συμπιεστής, συμπυκνωτής, βαλβίδα εκτόνωσης και έναν εξατμιστήρα συνδέεται σε σωλήνες χαλκού και σχηματίζουν το κύκλωμα ψυκτικού μέσου, εντός του οποίου κυκλοφορεί ένα μίγμα φρέον και μια μικρή ποσότητα του ψυκτικού ελαίου. Κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, εμφανίζεται η ακόλουθη διαδικασία:

 • Ο συμπιεστής από τον εξατμιστή λαμβάνει αέριο φρέον υπό χαμηλή πίεση σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και θερμοκρασία 10 - 20 ° C.
 • Ο συμπιεστής συμπιέζει το φρέον σε πίεση 15-25 ατμοσφαιρών, ως αποτέλεσμα του οποίου το φρέον θερμαίνεται στους 70-90 ° C και εισέρχεται στον συμπυκνωτή.
 • Πυκνωτής φυσητό αέρα που έχει θερμοκρασία κάτω από τη θερμοκρασία του φρέον, ως αποτέλεσμα της φρέον ψύχει και αλλαγές από ένα αέριο σε υγρή φάση με την απελευθέρωση του επιπλέον θερμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας που διέρχεται από τον συμπυκνωτή θερμαίνεται. Στην έξοδο του συμπυκνωτή, το Freon είναι σε υγρή κατάσταση, υπό υψηλή πίεση, η θερμοκρασία φρέον είναι 10 - 20 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.
 • Φρέον από τον συμπυκνωτή εισέρχεται το ζεστό βαλβίδα θερμικής διαστολής (TEV), η οποία πραγματοποιείται σε κλιματιστικά οικιακής χρήσης με τη μορφή ενός τριχοειδούς (ένα μακρύ λεπτό σωλήνα χαλκού πληγή σε ένα έλικα). Ως αποτέλεσμα της διέρχεται μέσω του τριχοειδούς πίεσης του ψυκτικού μειώνεται Σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και φρέον ψύχει ψυκτικό τμήμα μπορεί στη συνέχεια να εξατμιστεί.
 • Μετά τη βαλβίδα εκτόνωσης, ένα μίγμα υγρού και αερίου Freon χαμηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας εισέρχεται στον εξατμιστή, ο οποίος διοχετεύεται με αέρα. Στον εξατμιστή ο Freon διέρχεται εντελώς σε αέρια κατάσταση, παίρνοντας θερμότητα από τον αέρα, ως αποτέλεσμα του οποίου ψύχεται ο αέρας μέσα στο δωμάτιο. Κατόπιν, το αέριο φρέον χαμηλής πίεσης εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή και επαναλαμβάνεται ολόκληρος ο κύκλος.

Αυτή η διαδικασία βασίζεται στη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού και δεν εξαρτάται από τον τύπο, το μοντέλο ή τον κατασκευαστή του. Οι «ζεστό» κλιματιστικά στο κύκλωμα ψυκτικού είναι επιπλέον εγκατασταθεί τετράοδη βαλβίδα (δεν φαίνεται στο διάγραμμα) η οποία επιτρέπει ψυκτικό να αλλάξει κατεύθυνση, αλλάζοντας τον εξατμιστή και τις θέσεις του συμπυκνωτή. Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού θερμαίνει τον αέρα και η εξωτερική μονάδα το ψύχει.

Σημειώστε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του κλιματιστικού μηχανήματος προκύπτει αν το Freon δεν έχει χρόνο να μεταφερθεί πλήρως στην αέρια κατάσταση στον εξατμιστή. Στη συνέχεια ένα υγρό εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή, το οποίο, σε αντίθεση με το αέριο, είναι ασυμπίεστο. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υδραυλική κρούση και ο συμπιεστής σπάει. Οι λόγοι για τους οποίους το freon μπορεί να μην έχει το χρόνο να εξατμιστεί, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί. Τα πιο κοινά - μολυσμένα φίλτρα (επιδεινούμενη έτσι εξατμιστή ψύξης αέρα και μεταφοράς θερμότητας), και το κλιματιστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (σε αυτήν την περίπτωση, η υπερψυχθέν φρέον εισέρχεται στον εξατμιστή).

Η αρχή του συστήματος διάσπασης

Στον σύγχρονο κόσμο, το σύστημα κλιματισμού δεν είναι από καιρό πολυτέλεια, αλλά αντίθετα έχει γίνει οικιακή συσκευή. Λόγω της υψηλής λειτουργικότητάς του, το κλιματιστικό σύστημα δημιουργεί τις πιο ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες στην αίθουσα για την ανθρώπινη υγεία.

Τι είναι ένα split κλιματιστικό;

Το σύστημα διαίρεσης είναι μια συσκευή που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και τη διατήρηση σε κλειστό χώρο ορισμένων παραμέτρων: θερμοκρασία, καθαρότητα, υγρασία και ταχύτητα αέρα. Σε αντίθεση με συμβατικό κλιματιστικό παράθυρο αέρα, η οποία συνδυάζει τον ανεμιστήρα και το στοιχείο ψύξης μέσα σε ένα περίβλημα, και τοποθετείται απευθείας στο άνοιγμα παραθύρου, split-σύστημα αποτελείται από δύο μονάδες που πρόκειται να εγκατασταθούν εντός και εκτός των χώρων που είναι διασυνδεδεμένων σωλήνες χαλκού. Έτσι, το διαχωρισμένο σύστημα είναι ένα κλειστό κύκλωμα στο οποίο συμβαίνει συνεχώς η κυκλοφορία του Freon.

Τι είναι ένα split inverter σύστημα;

Το μη ανεστραμμένο κλιματιστικό λειτουργεί με την αρχή της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του συμπιεστή όταν η ρυθμισμένη θερμοκρασία ανεβαίνει ή χαμηλώνεται στο δωμάτιο. Και το σύστημα split inverter μειώνει αυτόματα την έξοδο ισχύος όταν φτάσει στη ρυθμισμένη θερμοκρασία χώρου και την διατηρεί χωρίς να χάσει την ισχύ.

Πώς λειτουργεί το split σύστημα;

Η αρχή της λειτουργίας οποιουδήποτε διαχωρισμένου συστήματος είναι η ικανότητα του υγρού να απορροφά θερμότητα κατά την εξάτμιση και να τον απομονώνει κατά τη στιγμή της συμπύκνωσης. Ο συμπιεστής λαμβάνει αέριο φρέον σε χαμηλή πίεση, εδώ συμπιέζεται και θερμαίνεται και εισέρχεται στον συμπυκνωτή, όπου διοχετεύεται με ψυχρό αέρα και γίνεται υγρό. Από τον συμπυκνωτή αποστέλλεται η Freon στη θερμοστατική βαλβίδα, ψύχεται και εισέρχεται στον εξατμιστή. Εδώ, λαμβάνοντας θερμότητα από τον αέρα, το freon περνάει σε αέρια κατάσταση, με αποτέλεσμα ο αέρας να ψύχεται και ο κύκλος ψύξης να ξεκινά ξανά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερικά κλιματιστικά εκτός από τη λειτουργία ψύξης του αέρα στο δωμάτιο, μπορούν επίσης να λειτουργούν σε λειτουργία θέρμανσης. Η αρχή λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος θέρμανσης βασίζεται στην ίδια διαδικασία με την ψύξη, ενώ μόνο η εξωτερική και η εσωτερική μονάδα, ως έχουν, εναλλάσσονται. Ως αποτέλεσμα, η εξάτμιση λαμβάνει χώρα στην εξωτερική μονάδα και η συμπύκνωση λαμβάνει χώρα στην εσωτερική μονάδα. Ωστόσο, η θέρμανση των χώρων με τη βοήθεια ενός διαχωρισμένου συστήματος είναι δυνατή μόνο σε θετική εξωτερική θερμοκρασία, διαφορετικά ο συμπιεστής θα σπάσει.

Μονάδα κλιματισμού και αρχή λειτουργίας

Τι περιλαμβάνει το τυπικό σύστημα διαίρεσης; Κατά κανόνα, μέσα του υπάρχει ένας κλειστός βρόχος, κατά μήκος του οποίου κινείται το ψυκτικό υγρό. Που ρέει μέσα στο κύκλωμα, το ψυκτικό υγρό απορροφά τη θερμότητα σε ένα μέρος για να το χωρίσει στο άλλο. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ειδικούς σωλήνες - εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι κατασκευάζονται από χαλκό και περιέχουν εγκάρσια χωρίσματα από αλουμίνιο. Για την ταχύτερη ροή των διεργασιών, εισάγεται αέρας στους εναλλάκτες θερμότητας, με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων.

Με βάση το όνομα των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον εναλλάκτη θερμότητας, ένας από αυτούς συνήθως ονομάζεται συμπυκνωτής και ο άλλος ονομάζεται εξατμιστήρας. Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί ως θερμαντήρας ως συμπυκνωτής, το κλιματιστικό λειτουργεί εσωτερικού εξατμιστή (μέρος του κλιματιστικού, που βρίσκεται στο δωμάτιο), και όταν εργάζεστε "στο κρύο" - τα πάντα συμβαίνουν αντίστροφα. Αυτό είναι αρχή του κλιματιστικού, αλλά ποιο είναι το σημείο;

Το ίδιο το κρύο δεν είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν, αλλά μόνο ένα παράγωγο της μεταφοράς θερμότητας με τη βοήθεια ψυκτικού μέσου. Αυτή η διαδικασία στη βιβλιογραφία ονομάζεται "αντλία θερμότητας". Χάρη σε αυτόν η απόδοση του κλιματιστικού επιτυγχάνεται τρεις φορές υψηλότερα, από την κατανάλωση ενέργειας. Με την πρώτη ματιά αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση: Απόδοση 300% - είναι δυνατόν; Τι είναι ψυκτικό και πώς μπορεί να μεταφερθεί από ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 20 μοίρες, έξω, όπου η θερμοκρασία είναι διπλάσια;

Αποδεικνύεται ότι όλα είναι πολύ απλούστερα από αυτά που μπορεί κανείς να φανταστεί. Η μεταφορά της θερμοκρασίας εξαρτάται άμεσα από την πίεση και δεν συμβαίνει γραμμικά, αλλά μονοτονικά. Έτσι, κατά τη μεταφορά, η τιμή πίεσης γίνεται υψηλότερη από τη θερμοκρασία μετάβασης φάσης. Ένα ζέον ψυκτικό αλλάζει κατάσταση από υγρό σε ατμό και αρχίζει να απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος, η απαραίτητη πίεση δημιουργείται σε αυτήν την περίπτωση σε έναν εναλλάκτη θερμότητας στον οποίο η θερμοκρασία μετάβασης φάσης είναι κάτω του περιβάλλοντος. Στην αντίστροφη διαδικασία, το ψυκτικό μέσο δίνει τη θερμότητά του στον αέρα και η θερμοκρασία μετάβασης αυξάνεται.

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια στη λειτουργία του κλιματιστικού είναι κλειστός βρόχος, για να δημιουργήσετε τα οποία χρειάζεστε τουλάχιστον δύο στοιχεία: ο συμπιεστής - για να αυξήσετε την πίεση συμπύκνωσης και το γκάζι - για να το μειώσετε. Ο πρώτος από αυτούς είναι εγκατεστημένος ακριβώς μπροστά από τον συμπυκνωτή και ο δεύτερος πριν από τον εξατμιστή.

Γενικά, υπάρχουν πέντε στοιχεία υποχρεωτικά σε κλιματιστικά οποιουδήποτε τύπου: κλειστός βρόχος, εξωτερικός και εσωτερικός εναλλάκτης θερμότητας, συμπιεστής και συσκευή στραγγαλισμού. Είναι το κύριο συστατικό τόσο του απλούστερου όσο και του πιο πολύπλοκου συστήματος διάσπασης.

Σήμερα, για μια πλήρως λειτουργική λειτουργία του κλιματιστικού, προστίθεται στο κύκλωμα μια τετραθέσια βαλβίδα, λόγω της οποίας μπορεί να παράγει τόσο θερμότητα όσο και κρύο. Ένα τέτοιο διαχωριστικό σύστημα ονομάστηκε "κλιματισμό με αντίστροφη πορεία", Μια πρόσθετη λειτουργία της οποίας ήταν η μεταφορά θερμότητας από το δωμάτιο στο δρόμο και πίσω.

Τεχνολογίες και λειτουργίες των διαχωρισμένων συστημάτων

Η αρχή του συστήματος διάσπασης.

Η αρχή λειτουργίας όλων των κλιματιστικών, συμπεριλαμβανομένων διαιρούμενων συστημάτων βασίζονται σε υγρό ακίνητο (στην προκειμένη περίπτωση Φρέον) για να απορροφούν θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια βρασμού και εκπέμπουν θερμότητα στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Σε μια ψυκτική μηχανή, το freon αλλάζει συνεχώς την κατάσταση αερίου / υγρού σε διαδικασίες βρασμού / συμπύκνωσης. Το διαχωρισμένο σύστημα αποτελείται από δύο μπλοκ εξωτερικού και εσωτερικού συνδεδεμένους μεταξύ τους με χάλκινους σωλήνες και αντιπροσωπεύει έναν κλειστό βρόχο στον οποίο κυκλοφορεί το φρέον. Η εξωτερική μονάδα (συμπιεστή-συμπυκνωτής) βρίσκεται στο δρόμο. Στην περίπτωση της εξωτερικής μονάδας υπάρχουν: συμπιεστής, συμπυκνωτής, αξονικός ανεμιστήρας και σύστημα προστασίας και ελέγχου. Ο συμπιεστής κυκλοφορεί ψυκτικό μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων και συμπίεση ατμών ψυκτικού για επακόλουθη συμπύκνωση, τον ανεμιστήρα συμπυκνωτή και παροχή συμπύκνωσης ατμών φρέον. Εσωτερική (εξατμιστικής) μονάδα στερεωμένη σε εσωτερικούς χώρους στη μονάδα περίβλημα εσωτερική διατεταγμένη: βαλβίδα εκτόνωσης και έναν τριχοειδή σωλήνα, έναν εξατμιστήρα, έναν ανεμιστήρα, ένα δοχείο αποστράγγισης, και τον πίνακα ελέγχου. Η εκτονωτική βαλβίδα χρησιμεύει για να μειώσει την πίεση στον εξατμιστή βράζει (εξατμίζεται) φρέον, ο ανεμιστήρας κυκλοφορεί τον αέρα, μία λεκάνη αποστράγγισης για τη συλλογή και απομάκρυνση της υγρασίας συμπυκνώνεται στην ψυχρή επιφάνεια του εξατμιστήρα.

Ισχύς που καταναλώνεται από το κλιματιστικό.

Η κατανάλωση ενέργειας συγχέεται μερικές φορές με την ικανότητα ψύξης. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση της ικανότητας κλιματισμού είναι περίπου τρεις φορές μικρότερη ισχύ ψύξης, δηλαδή, Κλιματιστικό 2,5 kW καταναλώνει μόνο περίπου 800 watts. Ως εκ τούτου, τα οικιακά κλιματιστικά, κατά κανόνα, μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια κανονική έξοδο, χωρίς να φοβούνται τα «χτυπημένα» αυτόματα μηχανήματα. Παράδοξο σε αυτό - το γεγονός ότι η βάση της ψύξης κύκλο ψύξης βασίζεται στην ιδιότητα του φρέον να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία και πίεση, και τις ιδιότητες του ρευστού να απορροφά θερμότητα σε αναρροή και αφήστε το κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Αλλά οι κύριες κόστος ενέργειας βρίσκονται στο δίσκο του συμπιεστή, το οποίο κυκλοφορεί ψυκτικό και τη συμπίεση του (πίεση) για περαιτέρω συμπύκνωση.

Λειτουργία του κλιματιστικού για θέρμανση (λειτουργία σε λειτουργία αντλίας θερμότητας).

Τα κλιματιστικά μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους: μπορεί κανείς να κρυώσει μόνο τον αέρα (μόνο κρύο), άλλοι μπορούν να λειτουργήσουν τόσο για ψύξη όσο και για θέρμανση εσωτερικού αέρα (ψυχρή θερμότητα ή αντλία θερμότητας). Μοντέλα με τη δυνατότητα θέρμανσης του αέρα κοστίζουν 10 έως 15% πιο ακριβά, αλλά στην εκτός εποχής (το φθινόπωρο και την άνοιξη) μπορεί να αντικαταστήσει τον θερμαντήρα.

Τίτλος αντλία θερμότητας δίνεται όχι τυχαία. Δείχνει ότι το κλιματιστικό δεν θερμαίνει τον αέρα με ηλεκτρική σπείρα ή ΔΕΔ, όπως ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα, αλλά με θερμότητα που λαμβάνεται από τον εξωτερικό αέρα (θερμότητα αντλείται από το δρόμο προς το δωμάτιο). Έτσι, στη λειτουργία θέρμανσης, γίνεται η ίδια διαδικασία όπως και στην κατάσταση ψύξης, αλλά μόνο οι εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες του κλιματιστικού, αλλάζουν θέσεις. Κατά συνέπεια, στην κατάσταση θέρμανσης, όπως και στη λειτουργία ψύξης, η κατανάλωση ισχύος είναι 3 έως 4 φορές χαμηλότερη από την ισχύ θέρμανσης, δηλαδή για 1 kW κατανάλωσης ενέργειας, το κλιματιστικό εκπέμπει θερμότητα 3 έως 4 kW.

Λάβετε υπόψη ότι όλα τα κλιματιστικά με αντλία θερμότητας μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο σε θετικές εξωτερικές θερμοκρασίες, οπότε είναι δύσκολο να ζεσταθεί με κλιματιστικό το χειμώνα.

Κλιματιστικό μετατροπέα.

Το κλιματιστικό σύστημα χωρίς τον μετατροπέα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή των κύκλων ON / OFF του συμπιεστή, όταν η ρυθμισμένη θερμοκρασία χώρου αυξάνεται / χαμηλώνει. Το κλιματιστικό με τον μετατροπέα μετατρέπει την εναλλασσόμενη τάση παροχής σε μια σταθερά (αυτή η διαδικασία ονομάζεται αναστροφή), η οποία επιτρέπει την ομαλή αλλαγή της ταχύτητας του συμπιεστή και επομένως τη ρύθμιση της ισχύος του κλιματιστικού. Λόγω αυτής της τεχνικής λύσης, το κλιματιστικό μετατροπέα έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του συμβατικού: χωρίς ρεύματα εκκίνησης, αντίστοιχα λιγότερη φθορά εξαρτημάτων και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. χαμηλότερο επίπεδο θορύβου της εξωτερικής μονάδας. ακριβέστερη συντήρηση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας (έως 40%). μεγαλύτερη αντοχή στις εξωτερικές θερμοκρασίες. Στους καταλόγους για συστήματα διαχωρισμού σε αναστροφέα δεν αναφέρεται καμιά τιμή ισχύος αλλά το εύρος στο οποίο μπορεί να ποικίλει. Όσο πιο ευρεία είναι αυτή η περιοχή, τόσο πιο ακριβής θα είναι η κλιματιστική συσκευή inverter να διατηρεί τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Επομένως, όταν επιλέγετε ένα split inverter σύστημα, πρέπει να δίνεται προσοχή όχι μόνο στην ονομαστική ισχύ, αλλά και στην αναλογία της μέγιστης ισχύος στο ελάχιστο - όσο περισσότερο αυτή η τιμή, τόσο καλύτερα.

Η στάθμη θορύβου του κλιματιστικού.

Εάν πρόκειται να εγκαταστήσετε κλιματισμό στην κρεβατοκάμαρα ή εάν ένα παράθυρο από νευρικούς γείτονες βρίσκεται δίπλα στην εξωτερική μονάδα, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο επίπεδο θορύβου του κλιματιστικού που αγοράσατε. Η στάθμη θορύβου μετράται σε Decibels (dB) - σχετική μονάδα, που δείχνει πόσες φορές ένας ήχος είναι πιο δυνατός από τον άλλο. Για 0dB έλαβε όριο ακουστικότητα (σημείωση που ακούγεται στο επίπεδο μικρότερο από 25 dB είναι στην πραγματικότητα δεν ακούγεται). Επίπεδο ψίθυρος - 25 - 30 dB, ο θόρυβος σε κτίριο γραφείων, καθώς και ο όγκος της κανονικής συνομιλίας, που αντιστοιχούν στο 35 - 45 dB, και ο θόρυβος από ένα πολυσύχναστο δρόμο ή δυνατά μιλάμε - 50 - 70 dB.

Για τα περισσότερα κλιματιστικά οικιακής χρήσης, το επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδας κυμαίνεται από 26 - 36 dB, η εξωτερική μονάδα - 38 - 54 dB. Μπορεί να φανεί ότι ο θόρυβος της εσωτερικής μονάδας δεν υπερβαίνει το επίπεδο θορύβου του χώρου γραφείων. Ως εκ τούτου, προσοχή στο επίπεδο θορύβου του κλιματιστικού έχει νόημα εάν σχεδιάζετε να το εγκαταστήσετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο (υπνοδωμάτιο, ιδιωτικό γραφείο, κλπ.).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κλιματιστικά μηχανήματα μπορούν να αποτελέσουν πηγή όχι μόνο μονότονου θορύβου που δημιουργείται από τη ροή του αέρα, αλλά και μερικούς άλλους ήχους - ρωγμές, σφύριγμα, γουργούρισμα, κρότωνες. Συνήθως, αυτοί οι θόρυβοι είναι αισθητοί μόνο σε πλήρη σιωπή, αλλά μπορούν να παρεμβαίνουν σε έναν ήσυχο ύπνο, διότι ξαφνικά οι ήχοι που αναδύονται ξαφνικά ερεθίζουν πολύ περισσότερο από τον μονότονο θόρυβο. Αυτοί οι ήχοι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Η ρωγμή εμφανίζεται όταν τα πλαστικά μέρη του σώματος διογκώνονται και συστέλλονται λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας τους. Το χύμα και το fizz μπορούν να χαλαρώσουν όταν ανάβουν και σβήνουν τον συμπιεστή. Και εμφανίζονται κλικ όταν αλλάζετε ρελέ που ελέγχουν τη λειτουργία του ανεμιστήρα, του συμπιεστή και άλλων εξαρτημάτων του κλιματιστικού. Από όλους αυτούς τους θορύβους, η ρωγμή της θήκης προκαλεί τη μεγαλύτερη ενόχληση - τέτοιοι ήχοι μπορούν ακόμη και να ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας. Αναγνωρίστε ότι η εσωτερική μονάδα "σκασίματος" μπορεί να είναι από φθηνό πλαστικό, το οποίο σε εμφάνιση και αφή είναι σημαντικά διαφορετικό από το πλαστικό, από το οποίο κατασκευάζονται κλιματιστικά υψηλής ποιότητας. Τα κλιματιστικά του Inverter εκπέμπουν συνήθως λιγότερους εξωτερικούς θορύβους, καθώς δεν προκαλούν απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και ταξίδια αναμετάδοσης που σχετίζονται με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συμπιεστή.

Σε γενικές γραμμές, κατά κανόνα, τα πιο "προηγμένα" και ακριβά κλιματιστικά είναι ταυτόχρονα τα πιο ήσυχα.

Η δυνατότητα εξαερισμού (καθαρός αέρας).

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι οποιοδήποτε κλιματιστικό δεν μπορεί μόνο να κρυώσει, αλλά και να αερίσει τον αέρα στο δωμάτιο. Αυτό δεν συμβαίνει, ο κύριος σκοπός του κλιματιστικού είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας, η ψύξη (αφυγραντικότητα) και η θέρμανση, αποκλειστικά η ανακύκλωση του αέρα. Η λειτουργία "εξαερισμού", η οποία περιγράφεται στο εγχειρίδιο του κλιματιστικού, σημαίνει ότι σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας λειτουργεί μόνο ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συμπιεστής. Στα κλιματιστικά τύπου καναλιών και στο τμήμα των κλιματιστικών τύπου κασέτας, είναι δυνατόν να προβλεφθεί η πρόσμιξη ενός μέρους του αέρα τροφοδοσίας στη κύρια ροή επανακυκλοφορίας. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται μονάδα αερισμού, η οποία θα παρέχει καθαρό αέρα στη μονάδα κλιματισμού, αφού προηγουμένως έχει καθαρίσει τη σκόνη και έχει θερμανθεί τουλάχιστον στους +10 ° C.

Αν τα παράθυρα του διαμερίσματός σας, εξοχική κατοικία ή γραφείο είναι εγκατεστημένα διπλά τζάμια, στη συνέχεια, για να δημιουργήσετε ένα άνετο κλίμα απαιτεί όχι μόνο (ή όχι τόσο) κλιματισμό, αλλά και ένα σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού.

Οι κύριες λειτουργίες των καταναλωτών του κλιματιστικού.

Σε όλες τις κατηγορίες τιμών, μπορείτε να βρείτε κλιματιστικά που έχουν παρόμοιο σύνολο λειτουργιών και τρόπων λειτουργίας.

Οι βασικές λειτουργίες του κλιματιστικού:

 • Ψύξη και Θέρμανση. Οι βασικοί τρόποι λειτουργίας του κλιματιστικού, που χρησιμοποιούνται για την ψύξη και τη θέρμανση των χώρων.
 • Εξαερισμός. Ο τρόπος λειτουργίας, στον οποίο λειτουργεί μόνο ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας, χωρίς ενεργοποίηση του συμπιεστή. Χρησιμοποιείται για την ομοιόμορφη κατανομή του αέρα σε όλο το δωμάτιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, π.χ., το χειμώνα, όταν θερμό αέρα από τους θερμαντήρες και ένα κεντρικό πάνελ θέρμανσης συσσωρευτεί κοντά στην οροφή και το δάπεδο παραμένει κρύο.
 • Αυτόματη λειτουργία. Σε αυτή τη λειτουργία, το κλιματιστικό ελέγχει από μόνο του την επιλογή του τρόπου λειτουργίας (ψύξη, θέρμανση ή εξαερισμός) για να διατηρήσει τη θερμοκρασία που έχει ο χρήστης στο τηλεχειριστήριο.
 • Ξήρανση. Στη λειτουργία αφύγρανσης, το κλιματιστικό μειώνει την υγρασία του αέρα. Σε γενικές γραμμές, η αφυγρανση συνοδεύει πάντα την ψύξη του. Ο ζεστός αέρας έρχεται σε επαφή με τον κρύο εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, με αποτέλεσμα την συμπύκνωση της υγρασίας στον εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος αποστραγγίζεται μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Με την ίδια αρχή, όλοι οι σύγχρονοι αφυγραντήρες αέρα λειτουργούν. Ως εκ τούτου, κατά τον τρόπο αφυγραντήσεως, το κλιματιστικό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως στην κατάσταση ψύξης, μόνο η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται κατά περισσότερο από 1 ° C.
 • Καθαρισμός αέρα. Για να καθαρίσετε τον αέρα, τοποθετήστε ένα ή περισσότερα φίλτρα μπροστά από τον εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας. Το κύριο φίλτρο κλιματιστικού έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει τον αέρα από μεγάλη σκόνη (λεγόμενη, χοντρό φίλτρο). Αυτό το φίλτρο είναι ένα συνηθισμένο λεπτό πλέγμα και προστατεύει όχι τόσο τους επιβάτες του κλιματιζόμενου δωματίου ως το εσωτερικό του κλιματιστικού. Για να καθαρίσετε αυτό το φίλτρο, αρκεί να το πλύνετε σε ζεστό νερό. Πρόσθετα φίλτρα (τα αποκαλούμενα, φίλτρα πρόστιμο) έχουν σχεδιαστεί για τον καθαρισμό του αέρα μικρών σωματιδίων σκόνης, καπνού, γύρης φυτών. Τα συστήματα διαχωρισμού μπορούν να εξοπλιστούν με διαφορετικά φίλτρα - άνθρακα (αφαιρεί δυσάρεστες οσμές),ηλεκτροστατική (συγκρατεί μικρά σωματίδια) και άλλα.
 • Ρύθμιση της θερμοκρασίας. Για τους τρόπους ψύξης και θέρμανσης, είναι δυνατό να ελέγχεται η θερμοκρασία του αέρα με ακρίβεια 1 ° C στην περιοχή από 16-18 έως 30 ° C. Συνήθως, ο αισθητήρας θερμοκρασίας εγκαθίσταται στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, αλλά ορισμένα μοντέλα διαθέτουν έναν πρόσθετο αισθητήρα ενσωματωμένο στο τηλεχειριστήριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης επιλέγει σε ποιο σημείο θα πραγματοποιηθεί η μέτρηση της θερμοκρασίας.
 • Ταχύτητα ανεμιστήρα. Ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας μπορεί να περιστρέφεται με διαφορετικές ταχύτητες, αλλάζοντας αντίστοιχα την ποσότητα αέρα που διέρχεται από την εσωτερική μονάδα (αυτή η παράμετρος ονομάζεται Παραγωγικότητα και μετράται σε m³ / h). Συνήθως ο ανεμιστήρας έχει από 3 έως 4 σταθερές ταχύτητες συν αυτόματη λειτουργία. Στην αυτόματη λειτουργία, η ταχύτητα του ανεμιστήρα επιλέγεται με βάση την τρέχουσα και τη ρυθμισμένη θερμοκρασία - όσο περισσότερο διαφέρει η τρέχουσα θερμοκρασία από τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα.
 • Κατεύθυνση ροής αέρα. Η κατεύθυνση της ροής αέρα που παράγεται από την εσωτερική μονάδα μπορεί να ρυθμιστεί κατακόρυφα μέσω οριζόντιων πλακών (περσίδες) που έχουν 5 έως 7 σταθερές θέσεις. Σε λειτουργία ψύξης, η ροή συνήθως κατευθύνεται οριζόντια κατά μήκος της οροφής, έτσι ώστε ο ψυχρός αέρας να μην φτάνει στους ανθρώπους. Στην ίδια λειτουργία θέρμανσης, η ροή αέρα κατευθύνεται προς τα κάτω, καθώς ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο αέρα και ανεβαίνει προς τα πάνω. Επιπλέον, τα blinds μπορούν να στρέφονται αυτόματα προς τα πάνω και προς τα κάτω, κατανέμοντας ομοιόμορφα τη ροή του αέρα μέσα από το δωμάτιο. Σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών με χωρητικότητα άνω των 5 kW υπάρχουν αυτόματες κάθετες περσίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα στην οριζόντια κατεύθυνση.
 • Χρονοδιακόπτης ενεργοποίησης / απενεργοποίησης. Με τη βοήθεια ενός χρονιστή 24 ωρών, μπορείτε να ρυθμίσετε την ώρα για την αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του κλιματιστικού, για παράδειγμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό μια ώρα πριν επιστρέψετε από την εργασία.
 • Νυχτερινή λειτουργία. Μετά την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας, το κλιματιστικό σύστημα ρυθμίζει την ελάχιστη ταχύτητα του ανεμιστήρα (για τη μείωση του θορύβου) και σταδιακά αυξάνει (σε ​​κατάσταση ψύξης) ή χαμηλώνει (σε ​​θέρμανση) τη θερμοκρασία κατά 2 έως 3 βαθμούς για αρκετές ώρες. Πιστεύεται ότι τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας είναι βέλτιστες για ύπνο. Μετά από 7 ώρες, η συσκευή κλιματισμού απενεργοποιείται.

Τύπος φρέον.

Το φρέον είναι ένα ψυκτικό μέσο, ​​δηλαδή μια ουσία που μεταφέρει τη θερμότητα από την εσωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος προς το εξωτερικό. Οι φρέονες (που ονομάζονται επίσης χλωροφθοράνθρακες) είναι ένα μείγμα μεθάνιου και αιθανίου, στο οποίο τα άτομα υδρογόνου αντικαθίστανται από άτομα φθορίου και χλωρίου. Όλα τα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις οικιακές συσκευές είναι άφλεκτα και αβλαβή για τους ανθρώπους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι freon, που διαφέρουν σε χημικούς τύπους και φυσικές ιδιότητες. Σε κλιματιστικά και ψυγεία χρησιμοποιούνται συχνά οι φρέονες R-12, R-22, R-134a, R-407C, R-410A και κάποιες άλλες.

Προηγουμένως, σχεδόν όλα τα οικιακά κλιματιστικά που προμηθεύτηκαν από τη Ρωσία εργάζονταν στο ψυκτικό R-22, το οποίο ήταν χαμηλής τιμής και ήταν εύκολο στη χρήση. Ωστόσο, το 2000-2003, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που περιορίζει τη χρήση του φρέον R-22. Προκλήθηκε από το γεγονός ότι πολλά φρεόνια, συμπεριλαμβανομένου του R-22, καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Για τη μέτρηση του «κινδύνου» φρέον εισήχθη κλίμακα, όπου η μονάδα ψηφίστηκε δυναμικό καταστροφής του όζοντος της φρέον R-13, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών ψυγείων. Το δυναμικό του freon R-22 είναι 0,05 και τα νέα freons R-407C και R-410A φιλικά προς το όζον είναι μηδενικά. Ως εκ τούτου, μέχρι τώρα οι περισσότεροι κατασκευαστές που προσανατολίζονται προς την ευρωπαϊκή αγορά έχουν αναγκαστεί να στραφούν στην παραγωγή κλιματιστικών με φιλικές προς το όζον φρέονες R-407C και R-410A.

Αυτή τη στιγμή στη Μόσχα μπορείτε να αγοράσετε κλιματιστικά που χρησιμοποιούν και τα δύο νέα φρέον (κυρίως R-407C, R-410A) και το "κλασικό" R-22. Ωστόσο, όλα τα νέα μοντέλα γνωστών εμπορικών σημάτων χρησιμοποιούν νέους φρέονες φιλικούς προς το όζον.

Απόσταση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων του κλιματιστικού.

Η απόσταση μεταξύ των υπαίθριων και των εσωτερικών μονάδων στα διαχωρισμένα συστήματα είναι περιορισμένη. Στα συστήματα, την οικονομία και την επιχειρηματική τάξη - είναι 10-15 μέτρα. Σε διαχωριστικά συστήματα, η πολυτέλεια είναι 20-25 μέτρα. Σε συστήματα ημι-βιομηχανικής σειράς, με ισχύ 10 kW, η απόσταση μεταξύ των μπλοκ μπορεί να φτάσει τα 50 μέτρα. Επίσης, υπάρχει μια περιορισμένη διαφορά ύψους μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων - συνήθως 7-10 μέτρα. Οι μέγιστες αποστάσεις μεταξύ των μονάδων πρέπει να αποφεύγονται επειδή η απόδοση του κλιματιστικού μειώνεται και το φορτίο στον συμπιεστή αυξάνεται.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην απόσταση μεταξύ των εξωτερικών και των εσωτερικών μονάδων είναι το σύστημα VRV πολλαπλών ζωνών. Σε αυτές, η απόσταση και η διαφορά ύψους μεταξύ της εξωτερικής και της πλέον απομακρυσμένης εσωτερικής μονάδας μπορεί να φτάσει τα 150 μέτρα και 50 μέτρα, αντίστοιχα. Για παράδειγμα, αυτό σας επιτρέπει να τοποθετήσετε μια εξωτερική μονάδα στην οροφή, παρέχοντας τις εσωτερικές μονάδες που βρίσκονται σε διάφορους ορόφους με ψυκτικό μέσο.

Η επίδραση της εξωτερικής θερμοκρασίας στη λειτουργία του κλιματιστικού.

Επιλέγοντας σωστά την χωρητικότητα, το κλιματιστικό μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο από +18 ° C έως + 30 ° C. Σε αυτή την περίπτωση, η καθοριστική τιμή για τη λειτουργία του κλιματιστικού είναι η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα. Το εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο.

Για λειτουργία ψύξης: το κάτω όριο είναι από -5 ° C έως + 18 ° C για διάφορα μοντέλα, το ανώτερο όριο είναι περίπου + 43 ° C.

Για λειτουργία θέρμανσης: το κάτω όριο είναι από -5 ° C έως + 5 ° C για διάφορα μοντέλα, το ανώτατο όριο είναι περίπου + 21 ° C.

Ουσιαστική μεταβολή στην κατώτατου ορίου θερμοκρασίας είναι έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κλιματιστικού σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασίας απαιτείται για επιπλέον αισθητήρες και την πολυπλοκότητα του κυκλώματος κλιματισμού, η οποία αυξάνει το κόστος του. Αν σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό για ψύξη σε εξωτερική θερμοκρασία κάτω από + 15 ° C, σας συνιστούμε να προσέχετε το εύρος λειτουργίας του επιλεγμένου μοντέλου. Το εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας αναφέρεται πάντα στους τεχνικούς καταλόγους ή στο εγχειρίδιο χρήσης. Η λειτουργία του κλιματιστικού σε θερμοκρασία κάτω από την επιτρεπτή οδηγούν σε ασταθή λειτουργία και κρυοπαγήματα εσωτερική νεροχύτη μονάδα θερμότητας, οπότε το κλιματιστικό μπορεί να στάζει με νερό.

Η διαφορά μεταξύ των κλιματιστικών συσκευών της πρώτης και τρίτης ομάδας εκδηλώνεται στο εύρος λειτουργίας των εξωτερικών θερμοκρασιών - η σταθερή λειτουργία σε θερμοκρασία -5 ° C έως + 40 ° C είναι δυνατή μόνο με ένα υψηλής ποιότητας και δαπανηρό σύστημα ελέγχου. Τα περισσότερα κλιματιστικά δεν έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία σε εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω των -5 ° C.

Εάν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από -5 ° C, τότε δεν συνιστάται αυστηρά η ενεργοποίηση του κλιματιστικού. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλάζουν οι φυσικές ιδιότητες του φρέον και του συμπιεστή. Ως αποτέλεσμα, κατά την εκκίνηση, ο ψυχρός συμπιεστής μπορεί να μπλοκάρει και θα πρέπει να αλλάξει. Αλλά ακόμα και σε περίπτωση επιτυχημένης εκκίνησης, η φθορά του συμπιεστή θα είναι σημαντικά υψηλότερη από την επιτρεπόμενη. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του κλιματιστικού το χειμώνα θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αποτυχία του συμπιεστή μέσα σε 2-3 χρόνια.

Πρόσθετες συσκευές.

Χειμερινό σετ.

Το χειμερινό κιτ επιτρέπει στο κλιματιστικό να λειτουργεί στη λειτουργία ψύξης σε θερμοκρασία εξωτερικής μονάδας έως -30 ° C. Το χειμερινό κιτ για το κλιματιστικό αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία: θερμαντήρα αποστράγγισης, θερμαντήρα στροφαλοθαλάμου συμπιεστή, ελεγκτή ταχύτητας ανεμιστήρα εξωτερικής μονάδας, ανάλογα με την πίεση συμπύκνωσης του κυκλώματος ψύξης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το χειμερινό σετ δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του κλιματιστικού για θέρμανση, επιτρέπει στο κλιματιστικό να λειτουργεί μόνο σε λειτουργία ψύξης.

Ο κλιματισμός με κιτ χειμώνα μπορεί να είναι χρήσιμος σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, για να βελτιωθεί η αξιοπιστία του κλιματιστικού. Σε αυτή την περίπτωση, εξοπλίστε οποιοδήποτε διαχωριστικό σύστημα με χειμερινό κιτ, αυτό θα επιτρέψει στο κλιματιστικό να ενεργοποιηθεί "κρύο" σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του έτους, χωρίς φόβο για αποτυχία του συμπιεστή. Δεύτερον, ένα κλιματιστικό με ενσωματωμένο χειμερινό σετ είναι απαραίτητο για χώρους τύπου server, όπου είναι απαραίτητο να διατηρείται θερμοκρασία 20-25 ° C με υψηλές εκπομπές θερμότητας, καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Ως κλιματιστικό για το διακομιστή, το κλιματιστικό με την εργοστασιακή εγκατάσταση του κιτ χειμώνα είναι το καλύτερο.

Στραγγίστε την αντλία.

Κατά τη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού, σχηματίζεται νερό στην επιφάνεια του εξατμιστή (εναλλάκτης θερμότητας της εσωτερικής μονάδας). Συμπυκνώνεται κατά την ψύξη του αέρα που διέρχεται από τον εξατμιστή και ρέει μέσα στο δίσκο κάτω από τον εξατμιστή. Από το δίσκο αποστράγγισης, το νερό αποστραγγίζεται μέσω του σωλήνα αποστράγγισης στο δρόμο ή στο σύστημα αποχέτευσης. Η θυρίδα αποστράγγισης αποστράγγισης πρέπει να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της παλέτας και ο αγωγός αποστράγγισης πρέπει να τοποθετείται με κλίση έτσι ώστε το νερό να μπορεί να ρέει ελεύθερα από το κλιματιστικό με τη δράση της βαρύτητας.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αποστράγγιση αποστράγγισης πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από το επίπεδο της παλέτας, για παράδειγμα, κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού στο υπόγειο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια αντλία αποστράγγισης που μπορεί να ανεβάσει το νερό σε ένα ορισμένο ύψος. Δομικά, η αντλία είναι σχεδιασμένη με τη μορφή ενός μικρού ορθογώνιου μπλοκ στο οποίο βρίσκεται η αντλία και μια μικροσκοπική δεξαμενή με αισθητήρα νερού. Όταν η δεξαμενή γεμίσει με νερό, ο αισθητήρας ενεργοποιεί την αντλία, το νερό αντλείται έξω, μετά το οποίο η αντλία σβήνει και ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά. Η εγκατάσταση της αντλίας όχι μόνο οδηγεί σε αύξηση του κόστους του κλιματιστικού, αλλά και σε αισθητή αύξηση του επιπέδου θορύβου. Ως εκ τούτου, σε διαμερίσματα είναι επιθυμητό να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια αντλία αποστράγγισης.

Προστατευτικό προστατευτικό κάλυμμα.

Μερικές φορές κατά την εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας του διαχωρισμένου συστήματος επάνω από αυτό, τοποθετείται μια μεταλλική προσωπίδα. Το κύριο καθήκον του προστατευτικού καλύμματος είναι να προστατεύει την εξωτερική μονάδα από την πτώση των κροσσών και του χιονιού κατά τον καθαρισμό της οροφής.

Προστατευτικό κουτί (προστατευτική μάσκα).

Για την προστασία της εξωτερικής μονάδας από βανδαλισμούς ή κλοπές έχει εγκατασταθεί ένα προστατευτικό κουτί ή μια μάσκα. Αυτό το κιβώτιο είναι ορθογώνιο πλαίσιο, καλυμμένο με μεταλλικό χονδρό πλέγμα και καλύπτοντας την εξωτερική μονάδα από όλες τις πλευρές εκτός από τον πυθμένα (η πρόσβαση από κάτω είναι απαραίτητη για εξυπηρέτηση). Η προστασία αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη σε εύκολα προσπελάσιμο σημείο - σε χαμηλό υψόμετρο, σε στέγη κ.λπ.