Σκοπός και τύποι ανεμιστήρων

Δομικά ο ανεμιστήρας αποτελείται από τον ηλεκτροκινητήρα, στον στροφέα του οποίου προσαρτάται μια συγκεκριμένη μορφή της λεπίδας (λεπίδα). Περιστρέφονται από τον δρομέα και απορρίπτουν τον αέρα όταν συγκρούονται με αυτά. Η ταχύτητα, το σχήμα και το μέγεθος των λεπίδων εξαρτώνται από την κατεύθυνση και την ισχύ με την οποία αφαιρείται ο αέρας. Πρόσφατα, έχουν εμφανιστεί οι οπαδοί bezlopastnye οικιακής χρήσης, αλλά περισσότερο για αυτό θα μάθετε στο τέλος του άρθρου.

Σκοπός των οπαδών

Κυκλοφορία αέρα στον χώρο παρέχουν 2 συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Μην το συγχέετε με το φυσικό σε διαμερίσματα και σπίτια, στα οποία δεν υπάρχουν οπαδοί. Η πρόσληψη καθαρού αέρα αντλεί φρέσκο ​​φρέσκο ​​αέρα και τον μεταφέρει μέσα από τους αεραγωγούς μέσα στο δωμάτιο, και ο αέρας εξάγει, αντίθετα, αφαιρεί τον αέρα με οσμές και βλαβερές ουσίες έξω από το κτίριο.
Επιπλέον Οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται ευρέως για την εμφύσηση ψύξης ή θέρμανσης σε συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης. Στην τεχνολογία των νοικοκυριών και των υπολογιστών, οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για την ψύξη των ψυκτικών καλοριφέρ σε διάφορα θερμαινόμενα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Τύποι οπαδών

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας και τον τύπο κατασκευής, οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε 4 ομάδες:

 1. Αξονικοί (αξονικοί) ανεμιστήρες, στην οποία οι λεπίδες ή οι "λεπίδες" μετακινούν τον αέρα κατά μήκος του άξονα περιστροφής τους. Λόγω της απλότητας της κατασκευής και του σχεδιασμού, οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι οι πιο συνηθισμένοι, ειδικά στην καθημερινή ζωή. Τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται ως ψύκτες για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, εγχώριες ανεμιστήρα ψύξης, καθώς και αυτές χρησιμοποιούνται σε ορυχείο ανεμιστήρες, καπνό και t. D. Λόγω της χαμηλής αντίστασης του ανεμιστήρα κινούμενο ρεύμα αέρα και μικρές απώλειες από την τριβή του αέρα κατά την αξονική αποδοτικότητα lopatki- οι οπαδοί είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς των ακτινικών οπαδών.
 2. Φυγοκεντρικοί (ακτινικοί) ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία, επειδή αντέχουν εύκολα στην υπερφόρτωση της κατανάλωσης αέρα. Ο αέρας αναρροφάται διαμέσου της εισόδου στο εσωτερικό του ρότορα όπου παίρνει μια περιστροφική κίνηση και με φυγόκεντρη δύναμη που δημιουργείται από τις ελικοειδείς λεπίδες σχηματίζουν αέρα να κατευθύνεται σε μία σπείρα περίβλημα εξόδου που μοιάζει με σαλιγκάρι. Σε φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, η ροή αέρα εξόδου είναι πάντοτε σε ορθή γωνία με τη ροή εισόδου.
 3. Διαγώνιοι οπαδοί συνδυάζουν εποικοδομητικά τα στοιχεία των δύο πρώτων ειδών. Εισόδου κινείται ροή αέρα κατά την αξονική διεύθυνση, ομοίως όπως στα αξονικούς ανεμιστήρες, αλλά στη συνέχεια τα πτερύγια της πτερωτής εκτρέπεται κατά μία γωνία 45 μοιρών, με τον τρόπο αυτό επιταχύνοντας περαιτέρω το ρεύμα αέρος από τη φυγόκεντρο δύναμη, καθώς και από φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Διαγώνια ανεμιστήρες σε σύγκριση με σταθεί ακτινική και αξονική συμπαγές και το χαμηλό επίπεδο θορύβου, και επιπλέον η αποτελεσματικότητά τους φτάνει το 80%.
 4. Φίλοι Bezlopastnye για οικιακή χρήση εμφανίστηκε στην πώληση μόνο πρόσφατα. Αμέσως μετά την εμφάνισή τους, πωλήθηκαν σε τιμή αρκετών εκατοντάδων δολαρίων, αλλά σήμερα οι κατασκευαστές τους προσφέρουν σε τιμή 2.300 ρωσικά ρούβλια. Απλά προσέξτε και μην αγοράσετε ένα ψεύτικο! Σε αντίθεση με τους τύπους ανεμιστήρων που περιγράφηκαν παραπάνω, οι bezlopas λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Στη βάση της συσκευής υπάρχει ένας στρόβιλος που παρέχει ροή αέρα μέσα από στενές εγκοπές σε ένα οβάλ ή στρογγυλό σκελετό στο οποίο, χάρη στην εφαρμογή της τεχνολογίας "πολλαπλασιαστή αέρα", ενισχύεται 15-20 φορές. Μέσω του πλαισίου και περνάει από την κύρια ροή αέρα, και επιπλέον, χάρη στο αεροδυναμικό αποτέλεσμα, επιπλέον εξωτερικές μάζες τραβιούνται στο εξωτερικό του πλαισίου της συσκευής. Η ταχύτητα του στροβίλου ρυθμίζεται, στην έξοδο της σχισμής, η ταχύτητα ροής αέρα μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 90 km / h, η οποία άμεσα συνεπάγεται την κίνηση του περιβάλλοντος αέρα.

Το κύριο μειονέκτημα του ανεμιστήρα bezlopastnogo το υψηλό επίπεδο του θορύβου, αλλά για ένα πολύ όμορφο μοντέλο με ένα τηλεχειριστήριο, και της αποτελεσματικότητας (η κατανάλωση ενέργειας είναι 20% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα συμβατικά μοντέλα) και η χρήση της ασφάλειας (δεν υπάρχουν έξω από κινούμενα μέρη) σε bladeless ανεμιστήρα στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι οπαδοί του σπιτιού είναι διαφορετικοί το μέγεθος, τις επιδόσεις, τις επιδόσεις και τη λειτουργικότητα. Κατά την εκτέλεση, υπάρχουν: επιφάνεια εργασίας, δάπεδο, οροφή και κανάλι για εγκατάσταση στον άξονα ή το κανάλι εξαερισμού. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής ενός ανεμιστήρα για οικιακές ανάγκες θα μάθετε από το επόμενο άρθρο.

Τύποι ανεμιστήρων: ταξινόμηση, σκοπός και αρχή της λειτουργίας τους

Ο ανεμιστήρας είναι η βάση κάθε τεχνητού συστήματος εξαερισμού. Η συσκευή χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή ζωή και είναι απαραίτητη σε πολλές σφαίρες της ανθρώπινης ζωής. Κατά τον προγραμματισμό της αγοράς εξοπλισμού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τι είδους ανεμιστήρες είναι, να μάθετε για τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, τις αρχές λειτουργίας και τον προσδιορισμό κάθε μονάδας.

Οι πληροφορίες θα υποδεικνύουν τις κατευθύνσεις προτεραιότητας για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου.

Ταξινόμηση των ανεμιστήρων κατά κύριες παραμέτρους

Ανεμιστήρες - μηχανικές συσκευές σχεδιασμένες να μετακινούν, να τροφοδοτούν ή να αναρροφούν μάζες αέρα και αερίου. Η κυκλοφορία του αέρα οφείλεται στη διαφορά πίεσης μεταξύ του αγωγού εισόδου και εξόδου της μονάδας διαχείρισης αέρα.

Οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται παντού. Τα όργανα είναι απαραίτητα για τη διευθέτηση του συγκροτήματος παροχής και εξάτμισης του κτιρίου, την εμφύσηση των στοιχείων εργασίας σε κλιματιστικά και συσκευές θέρμανσης.

Η γενική ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού βασίζεται σε διαφορετικές παραμέτρους. Μεταξύ των βασικών κριτηρίων ταξινόμησης είναι τα εξής:

 • το σχεδιασμό και τη λειτουργία της συσκευής ·
 • το σκοπό και τις συνθήκες λειτουργίας του ανεμιστήρα.
 • μέθοδος εγκατάστασης.
 • μεθόδους σύνδεσης της συσκευής με τον ηλεκτροκινητήρα.
 • τεχνικά χαρακτηριστικά: ο βαθμός προστασίας IP, η δημιουργούμενη πίεση, η κατανάλωση ενέργειας, η ταχύτητα, η απόδοση και το επίπεδο ακουστικής πίεσης.

Σύμφωνα με τον τύπο κατασκευής, διακρίνονται πέντε τροποποιήσεις των ανεμιστήρων: αξονική, φυγοκεντρική, διαγώνια, διαμετρική και bezlopastnye.

Με βάση τις συνθήκες λειτουργίας, οι ακόλουθοι τύποι μηχανών φυσικού αερίου είναι διαιρεμένοι:

 • συσκευές γενικής χρήσης.
 • φίλοι ειδικού σκοπού.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει συσσωματώματα σχεδιασμένα να λειτουργούν με ρεύματα αέριου και αδρανούς αερίου, η θερμοκρασία των οποίων δεν υπερβαίνει τους + 50 ° С. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει ειδικό εξοπλισμό: ανθεκτικό στη θερμότητα, ανθεκτικό στις εκρήξεις, στη σκόνη, στη διάβρωση και στην αφαίρεση καπνού.

Με τη μέθοδο εγκατάστασης διακρίνετε:

 • Standard - η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε ένα στήριγμα.
 • εγκατάσταση στέγης στην οροφή του κτιρίου.
 • Channel - βρίσκονται μέσα στον αγωγό εξαερισμού.
 • Πολυζωνικά μοντέλα σχεδιασμένα για σύνδεση με διάφορα κανάλια αέρα.

Οι ηλεκτροκινητήρες χρησιμοποιούνται ως κινητήρια μονάδα για τη μονάδα αερισμού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύζευξης του κινητήρα με τον πτερωτή:

 • άμεση σύνδεση
 • Μετάδοση τραπεζοειδούς ιμάντα.
 • βαθμιαία σύζευξη.

Μετά τον προσδιορισμό του κατάλληλου τύπου ανεμιστήρα, επιλέγεται ένα μοντέλο με τα βέλτιστα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η αρχή της λειτουργίας των διαφόρων τύπων συσκευών

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή ενός ανεμιστήρα είναι η αρχή του σχεδιασμού και λειτουργίας του. Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και οι τεχνικές αποχρώσεις καθορίζουν την αποδοτικότητα της συσκευής, το επίπεδο θορύβου, την οικονομία λειτουργίας και τη δυνατότητα χρήσης της υπό ορισμένες συνθήκες.

Αξονικό σύνολο - κλασικός ανεμιστήρας

Ο αξονικός (αξονικός) ανεμιστήρας χρησιμοποιείται ευρέως σε οικιακούς απορροφητήρες μπάνιου, σε σύνθετα συστήματα εξάτμισης, ως στοιχείο ψύξης διαφορετικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών, καθώς και σε αεροδυναμικές σήραγγες και αερόσακους στον τομέα των αερομεταφορών.

Ο σχεδιασμός των μοντέλων χαρακτηρίζεται από απλότητα εκτέλεσης και μικρές διαστάσεις. Τα κύρια στοιχεία: ένα κυλινδρικό σώμα, ένας τροχός με λεπίδες και ένας οδηγός. Η εσωτερική διάμετρος του κυλίνδρου πρέπει να εξασφαλίζει ανεμπόδιστη περιστροφή της πτερωτής. Το διάστημα μεταξύ των λεπίδων και του σώματος περιορίζεται στο 1,5% του μήκους της περιστρεφόμενης λεπίδας.

Αρχή λειτουργίας: οι περιστρεφόμενες λεπίδες συγκρατούν τον αέρα και τον σπρώχνουν κατά μήκος του άξονα της πτερωτής. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση ροής αέρα στην ακτινική κατεύθυνση. Η παραγωγικότητα του εξοπλισμού ρυθμίζεται με την περιστροφή των λεπίδων.

Διακεκριμένα χαρακτηριστικά των αξονικών μοντέλων:

 • δεν χρειάζονται μεγάλη επιφάνεια για εγκατάσταση.
 • οικονομική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ·
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου ·
 • απλότητα λειτουργίας και επισκευής.
 • χαμηλό κόστος.

Τα πλεονεκτήματα της εργασίας και της χρήσης των αξονικών ανεμιστήρων τους έχουν καταστήσει ευρέως δημοφιλή στην καθημερινή ζωή. Μαζικά χρησιμοποιούμενα μοντέλα αμαξώματος για ψύξη ηλεκτρικών συσκευών και φορητών αξονικών συσσωματωμάτων με σχάρες.

Φυγόκεντρο μοντέλο - ισχύς και υψηλή ισχύς

Οι φυγοκεντρικοί (ακτινικοί) ανεμιστήρες είναι εξαιρετικά αποδοτικοί - οι μονάδες είναι σε θέση να παράγουν υψηλές πιέσεις και να λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες. Ο σχεδιασμός του εξοπλισμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία.

Στέγαση. Το περίβλημα του διαχύτη είναι κατασκευασμένο από μεταλλικό φύλλο που είναι συγκολλημένο ή συγκολλημένο. Το κοίλο σώμα έχει σπειροειδές σχήμα του κοχλία, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ακροφύσιο αναρρόφησης και εκκένωσης. Για την ενίσχυση, το περίβλημα ενισχύεται με πτερύγια ή εγκάρσιες λωρίδες.

Πτερωτή. Ο ρότορας λεπίδων αποτελείται από δύο δίσκους, λεπίδες και πλήμνη. Ο σχεδιασμός του τροχού καθορίζει τις συνθήκες χρήσης του ανεμιστήρα:

 • ασύμμετρη μεταφορά ροών με στερεά συστατικά.
 • Μονής δίσκος - μετατόπιση των μέσων αέρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε στερεά κλάσματα.
 • δύο δίσκους - κυκλοφορία καθαρών αέριων μαζών σε διαφορετικό εύρος πιέσεων.
 • τριών δίσκων - παρέχοντας δύο πλευρές αναρρόφησης.

Ο τροχός συνδέεται με τον άξονα μέσω των πλήμνων. Οι λεπίδες στερεώνονται στους δίσκους και στους κόμβους.

Λεπίδες. Η απόδοση και η απόδοση της μονάδας στο σύνολό της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σχήμα των λεπίδων:

 • αεροδυναμική πτέρυγα - παρέχει αθόρυβη λειτουργία, καλό δείκτη απόδοσης, σταθερότητα της συσκευής σε υψηλές θερμοκρασίες,
 • καμπύλη πίσω - να αποτρέψει τη συσσώρευση σκόνης μέσα στον ανεμιστήρα, κατάλληλο για λειτουργία σε περιβάλλον υψηλής καταπίεσης.
 • καμπύλες προς τα εμπρός - οι ανεμιστήρες με "εμπρόσθια" πλευρά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με μεγάλο όγκο αέρα και υψηλής πίεσης, είναι ανθεκτικοί στη διάβρωση.
 • ακτινικές - εγκαταστάσεις συμπαγών διαστάσεων με μέτρια απόδοση, οι οδηγοί ρότορα επεξεργάζονται με προστατευτική σύνθεση έναντι διάβρωσης.

Σε τροχούς με "οπίσθια" πτερύγια η διαφορά στατικής και πλήρους πίεσης δεν είναι μεγάλη, συνεπώς το επίπεδο απόδοσης τους είναι υψηλό. Η απόδοση της εργασίας φθάνει το 80%.

Σε φυγοκεντρικές εγκαταστάσεις, ο αέρας εισέρχεται στην αξονική κατεύθυνση, ωθείται έξω - στην ακτινική κατεύθυνση. Οι μάζες αέρα υπό τη δράση των φυγόκεντρων δυνάμεων κινούνται σε ένα κυλινδρικό σώμα. Η όλη διαδικασία μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:

 1. Όταν περιστρέφεται ο τροχός, ο αέρας μεταξύ του χώρου των λεπίδων βγαίνει στην άκρη του δρομέα.
 2. Ως συνέπεια, σχηματίζεται μια ζώνη με χαμηλή πίεση στο κέντρο του τροχού. Αυτό οδηγεί στην απορρόφηση των αέριων μαζών από το εξωτερικό.
 3. Στο κέντρο του θαλάμου, ο αέρας ρέει την κατεύθυνση αλλαγής από αξονική σε ακτινική, εισερχόμενη στα διαμερίσματα μεταξύ των λεπίδων.
 4. Λόγω της ταχείας περιστροφής, οι αέριες μάζες βυθίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα του κελύφους.
 5. Κινητική ενέργεια εν μέρει μετασχηματίζεται στην ενέργεια της συμπίεσης και ταχύτητα των μειώσεων αέρα - στο εσωτερικό της «σαλιγκάρι» πηγαίνει ογκομετρική ροή αέρα και μία υπερβολική πίεση.
 6. Η αέρια μάζα εισέρχεται στον αγωγό διακλάδωσης, εισέρχεται στον αγωγό και στη συνέχεια - στη ζώνη εργασίας.

Οι φυγοκεντρικές μονάδες χρησιμοποιούνται σε συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής μεγάλων εγκαταστάσεων, συνεργείων, εμπορικών κέντρων και κτιρίων όπου απαιτείται συνεχής ισχυρός αερισμός.

Διαγώνιος - συνδυασμός αξονικού και ακτινικού ανεμιστήρα

Το διαγώνιο μοντέλο είναι μια σύνθεση δύο τύπων ανεμιστήρων: αξονική και φυγοκεντρική. συσκευή στροφείο έχει ένα ειδικό σχήμα - δομή πτερωτή μοιάζει με το τύμπανο συσκευή σε μια ακτινική ανεμιστήρα. Οι λεπίδες της πτερωτής είναι παράλληλες προς τον άξονα περιστροφής.

Οι συνδυασμένοι ανεμιστήρες έχουν κυλινδρικό σώμα και μοιάζουν περισσότερο με αξονικά μοντέλα. Ωστόσο, η αρχή της εργασίας τους είναι διαφορετική λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της πτερωτής. Ο αέρας αρχικά κινείται κατά μήκος του άξονα και στη συνέχεια αλλάζει την κατεύθυνση του κατά 45 °.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός μικτού ανεμιστήρα είναι η επίτευξη συμβιβαστικών τιμών μεταξύ των χαρακτηριστικών θορύβου, της απόδοσης και των διαστάσεων της συσκευής.

Τις περισσότερες φορές, φυγοκεντρικά-αξονικά συσσωματώματα χρησιμοποιούνται σε μικρά και μεσαίου μεγέθους συστήματα εξαερισμού με μεγάλους αεραγωγούς. Χρησιμοποιούνται ως συστήματα εξάτμισης και τροφοδοτικά σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα παροχής.

Εφαρμογή εφαπτόμενη - ομοιομορφία ροής αέρα

Ο εφαπτόμενος (διαμετρικός) ανεμιστήρας αποτελείται από ένα επιμηκυμένο σώμα εξοπλισμένο με ένα διαχύτη και ένα σωλήνα διακλάδωσης και έναν πτερωτή τύμπανο με κεκλιμένες λεπίδες. Ο αέρας μετακινείται δύο φορές κάθετα στον άξονα περιστροφής του κυλίνδρου.

Χαρακτηριστικά διαμετρικών οργάνων:

 • υψηλές αεροδυναμικές παράμετροι.
 • ικανότητα παροχής μιας ομοιόμορφης ροής ·
 • δυνατότητα περιστροφής του ανεμιστήρα, επιλογή της κατεύθυνσης της ροής του αέρα.
 • ήσυχη λειτουργία.
 • υψηλή απόδοση - έως 60-70%.

Πεδίο εφαρμογής: δημιουργία κουρτινών αέρα, ανεμιστήρων και χρήση σε χωριστά συστήματα.

Blade ανεμιστήρας - πρωτοποριακή τεχνολογία

Οικιακές οπαδούς bezlopastnye δεν πολύ καιρό πριν εμφανίστηκε στην εγχώρια αγορά των συστημάτων εξαερισμού. Η αρχή της λειτουργίας τους διαφέρει ριζικά από τις τροποποιήσεις που εξετάστηκαν παραπάνω.

 • ένα στρογγυλό ή οβάλ σχήματος πλαίσιο σχεδιασμένο να τραβά και να εκβάλλει μάζες αέρα.
 • Η βάση για τη στερέωση του πλαισίου.
 • μίνι-στροβίλων, τοποθετημένος στη βάση του ανεμιστήρα.
 • κινητήρα.

Ο πρωτοποριακός ανεμιστήρας ασχολείται με την αρχή αυτή:

 1. Μετά την ενεργοποίηση του κινητήρα, ενεργοποιείται ο στρόβιλος.
 2. Περιστρέφοντας, ο στρόβιλος αντλεί αέρα μέσα από τις διατρήσεις του κελύφους βάσης.
 3. ο αέρας επιταχύνεται από την αναταραχή 15 φορές μέσα και έξω μέσω των σχισμών εξόδου, που βρίσκεται στην περίμετρο του πλαισίου.

Ο αέρας ρέει γύρω από την επιφάνεια του δακτυλίου και βιασύνη προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μοντέλα, οι ανεμιστήρες χωρίς λεπίδες έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • ομαλή ρύθμιση της έντασης της ροής του αέρα.
 • ευκολία και απόλυτη ασφάλεια χρήσης.
 • Αλλάξτε την κατεύθυνση του αέρα ρυθμίζοντας τη θέση του δακτυλίου.
 • αποτελεσματικότητα της εργασίας - η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά 20% μικρότερη σε σχέση με τα αξονικά μοντέλα.

Τα κύρια μειονεκτήματα της συσκευής: υψηλό κόστος και υψηλό επίπεδο θορύβου.

Τα χαρακτηριστικά των συσκευών εξαρτώνται από τις συνθήκες λειτουργίας

Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι συνθήκες για τη χρήση του. Για χρήση σε επιθετικό περιβάλλον έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες εγκαταστάσεις.

Μονάδες για χρήση σε κανονικές συνθήκες

Οι ανεμιστήρες γενικής χρήσης είναι κατασκευασμένοι από ανθρακούχο χάλυβα. Οι συσκευές επιτρέπονται για εγκατάσταση κάτω από τις υποχρεωτικές συνθήκες λειτουργίας:

 • η περιεκτικότητα σε σκόνη στον αέρα για ακτινικά συσσωματώματα δεν είναι μεγαλύτερη από 0,01 g / m3, για αξονικές συσκευές - μέχρι 0,01 g / m3.
 • θερμοκρασία μέσου εργασίας - έως + 50 ° С.
 • την απουσία χημικώς επιθετικών, εκρηκτικών συστατικών, ινών και κολλώδινων σωματιδίων στον αέρα.

Το μέσο αερίου-αέρα δεν πρέπει να προκαλεί επιταχυνόμενες διαβρωτικές διεργασίες, ο επιτρεπτός ρυθμός καταστροφής μετάλλων είναι 0,1 mm ανά έτος. Εάν η θερμοκρασία λειτουργίας αυξηθεί πάνω από την οριακή τιμή, το έργο του κινητήρα, το οποίο βρίσκεται συνήθως στη ροή των μεταφερόμενων μαζών αέρα, επιδεινώνεται.

υπόδειγμα χρησιμότητας χρησιμοποιείται σε συστήματα θέρμανσης αέρα και ο εξαερισμός του κοινού, κατοικίες και βιομηχανικά κτίρια, καθώς και άλλα είδη υγιεινής σκοπούς.

Συστήματα εξαερισμού ειδικού σκοπού

Οι οπαδοί ειδικού σκοπού χωρίζονται σε πέντε ομάδες:

 • σκόνη.
 • Ανθεκτικό στη θερμότητα.
 • αντιεκρηκτική προστασία
 • αντιδιαβρωτική;
 • Κατασβέση καπνού.

συσσωματώματα σκόνης που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αέριες μάζες σκόνης και βρωμιάς σωματίδια: ρινίσματα ξύλου και μετάλλου, σκωρίας συγκόλλησης, απόβλητα σιτηρών. Η ροή αέρα, που διέρχεται από τους σωλήνες διακλάδωσης, αλλάζει την κατεύθυνσή του από αξονική σε ακτινική. Λόγω της φυγόκεντρης δύναμης, αλλάζει και η ταχύτητα της ροής του αέρα.

Οι ανεμιστήρες ακτινικής σκόνης χαμηλής ισχύος εγκαθίστανται σε οχήματα που μεταφέρουν σκευάσματα δημητριακών. Οι συσκευές υψηλής πίεσης χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργαστήρια παραγωγής.

Οι θερμοσταθερές μονάδες είναι σχεδιασμένες να κινούν αέρα, η θερμοκρασία του οποίου υπερβαίνει τους +80 ° C. Λόγω των σοβαρών συνθηκών λειτουργίας, οι ανεμιστήρες πρέπει να έχουν ειδικά χαρακτηριστικά:

 • τη θερμική μόνωση του ηλεκτροκινητήρα και την απομάκρυνσή του πέρα ​​από τα όρια της ροής του αέρα.
 • υψηλό επίπεδο προστασίας κινητήρα - IP44 και υψηλότερο.
 • Κατασκευή δομικών στοιχείων από ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά (ανθεκτικό στη θερμότητα πολυαμίδιο, κράμα αλουμινίου, ανοξείδωτο ή ανθρακούχο χάλυβα).
 • ευρύ φάσμα θερμοκρασιών λειτουργίας.

Οι ανεμιστήρες ανθεκτικοί στη θερμότητα χρησιμοποιούνται στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού των λουτρών και των σάουνων, στην αφαίρεση του αέρα εξαγωγής υψηλής θερμοκρασίας από το τζάκι ή τη σόμπα, στην αφαίρεση των προϊόντων καύσης από τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Ο εξοπλισμός εξαερισμού με αντιεκρηκτική προστασία είναι σχεδιασμένος για την απομάκρυνση των εκρηκτικών μιγμάτων αερίων. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει συνθέσεις στις οποίες η ανάφλεξη του παραμικρού σωματιδίου ανάβει ολόκληρο τον εναπομένοντα όγκο αερίου.

Οι απαιτήσεις για την προστασία από εκρήξεις ηλεκτρικού εξοπλισμού ρυθμίζονται από τις οδηγίες ATEX EC. Ανάλογα με τον βαθμό έκρηξης των ζωνών, μπορούν να προστατευθούν τα συστήματα εξαερισμού:

 • χαλαζία ή λάδι πλήρωσης των κελυφών των αγώγιμων μερών?
 • σφραγιστική ένωση - πολυμερές υλικό.
 • αντιεκρηκτικές επιχρίσματα.

Το υλικό των πολλαπλών εισόδων, των πτερυγίων, το σώμα είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, κράματα αλουμινίου και ομάδες ανόμοιων υλικών: ανοξείδωτος χάλυβας-ορείχαλκος, χαλκός, ηλεκτρικά αγώγιμο πλαστικό.

Οι διαβρωτικοί ανεμιστήρες έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν επιθετικά μη εκρηκτικά μείγματα αέριου αερίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε σκόνη, καθώς και την απουσία ινωδών και κολλώδους συστατικών.

Υλικά κατασκευής των στοιχείων της συσκευής: κράματα τιτανίου, πολυπροπυλένιο, viniplast. Προαιρετικά, τα στοιχεία εργασίας ψεκάζονται με αντιδιαβρωτική επίστρωση - ανθεκτική στη διάβρωση χάλυβα 08X13 ή κράμα τιτανίου.

Το πεδίο εφαρμογής των οπαδών "αντι-σκουριάς":

 • σιδηρούχα μεταλλουργία.
 • τεχνολογικές γραμμές για την παραγωγή ανόργανων λιπασμάτων ·
 • παραγωγή άνθρακα ·
 • παροχή αέρα στους λέβητες με σύνθεση βρασμού.
 • οργάνωση κυκλοφορίας υδρατμών με προσμείξεις φαινόλης, αλκαλίων και υδρόθειου,
 • εγκαταστάσεις παραγωγής οπτάνθρακα.

Οι ανεμιστήρες εξάτμισης καπνού είναι ισχυρές πυρίμαχες εγκαταστάσεις ενσωματωμένες στο σύστημα εξαερισμού του κτιρίου και εργάζονται για την εκτόνωση καπνού από το δωμάτιο. Οι μονάδες υπόκεινται σε υψηλές τεχνικές απαιτήσεις.

Πεδίο εφαρμογής - συστήματα εξαερισμού καπνού-καπνού για κτίρια διαφόρων χρήσεων. Οι "εξαντλητές καπνού" εγκαθίστανται στην οροφή των χώρων με τη βοήθεια μιας φλάντζας στερέωσης και συνδέονται με τους αγωγούς εξαγωγής καπνού.

Ανάλογα με τον σχεδιασμό του ανεμιστήρα, οι εκπομπές καπνού δύο ή τεσσάρων πλευρών μπορούν να γίνουν στην οριζόντια ή κατακόρυφη κατεύθυνση. Προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας των μονάδων στον τρόπο γενικού αερισμού του σπιτιού.

Τύποι ανεμιστήρων σύμφωνα με τη μέθοδο εγκατάστασης

Όπως υποδείχθηκε παραπάνω, οι μέθοδοι εξαερισμού χωρίζονται σε 4 ομάδες σύμφωνα με τη μέθοδο στερέωσης: πρότυπο, οροφή, κανάλι και πολυ ζώνη.

Οι συμβατικοί ανεμιστήρες, κατά κανόνα, είναι έτοιμοι με ένα πλαίσιο στήριξης ή ένα στήριγμα. Η εγκατάστασή τους δεν δημιουργεί δυσκολίες.

Μονάδες στέγης εγκαθίστανται στην οροφή του κτιρίου και λειτουργούν ως τελικός σύνδεσμος στο σύστημα εξαερισμού του κτιρίου. Αυτοί οι οπαδοί εκτίθενται σε αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες (βροχή, χιόνι, ριπές), έτσι ώστε να είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά ισχυρά υλικά. Σχεδόν όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με προστατευτικό κώνο, το οποίο εμποδίζει το κλείσιμο της θήκης.

Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα οροφής λαμβάνετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εγκαταστάσεων που είναι εξοπλισμένες. Για παράδειγμα, για ένα νηπιαγωγείο, ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο, επιλέγεται ένα μοντέλο με χαμηλό επίπεδο θορύβου. Για το τμήμα παραγωγής, προτεραιότητα θα είναι η ικανότητα του εξοπλισμού.

Οι αεραγωγοί τοποθετούνται στους αγωγούς εξαερισμού και αντλούν και φουσκώνουν αέρα μέσω του συστήματος αγωγών. Ο σχεδιασμός των ανεμιστήρων διαύλου είναι συνήθως διαγώνιος ή ακτινικός τύπος, σπανιότερα - αξονικός.

Η επιλογή της συσκευής πραγματοποιείται σε σχέση με τη μορφή του αγωγού. Οι μονάδες για στρογγυλά, τετράγωνα και ορθογώνια άξονες παράγονται.

Οι μονάδες εξαερισμού Multizone είναι εξοπλισμένες με ένα περίβλημα που επιτρέπει τη σύνδεση πολλών αγωγών αναρρόφησης που προέρχονται από διαφορετικές ζώνες. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις όπου απαιτείται να εξοπλιστεί η κουκούλα σε διαφορετικούς χώρους και ο αγωγός εξαγωγής είναι μόνο ένας.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η απλούστευση της λειτουργίας. Η συντήρηση είναι απαραίτητη, όχι αρκετοί οπαδοί.

Ποικιλίες των μοντέλων αερισμού των νοικοκυριών

Οι ανεμιστήρες οικιακής χρήσεως ταξινομούνται επιπρόσθετα στον τόπο εγκατάστασης.

Παράθυρο. Η συσκευή είναι τοποθετημένη σε παράθυρο ή τοίχο κοντά στο παράθυρο, δεν υπάρχει αγωγός αέρα. Αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται κυρίως σε δημόσιους φορείς: καφετέριες, κομμωτήρια κλπ. Η απλή τοποθέτηση στα εγκατεστημένα παράθυρα από PVC είναι προβληματική.

Κουζίνα. Τα ζευγάρια παραγωγής και διάφορες μυρωδιές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο ανεμιστήρας τοποθετείται απευθείας στην κουκούλα. Με βάση το σχεδιασμό διακρίνεται επίπεδη, θόλος και ενσωματωμένες κουκούλες. Οι ανεμιστήρες κουζίνας πρέπει να είναι ανθεκτικοί στη θερμότητα και να έχουν εξωτερικό προστατευτικό πλέγμα.

Ο εξοπλισμός για μπάνιο. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού της τουαλέτας και του μπάνιου, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες τοίχου και οροφής. Οι συμπαγείς μονάδες είναι οικονομικές και εύκολο να εγκατασταθούν.

Ανεξάρτητα από τον τύπο ανεμιστήρα που επιλέξατε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επισήμανση της συσκευής, δηλαδή στον βαθμό προστασίας IP. Το πρότυπο IP χαρακτηρίζει την προστασία του εξοπλισμού σε ένα μη επιθετικό περιβάλλον.

Το επίπεδο προστασίας από την είσοδο υγρασίας μέσα στο σώμα υποδεικνύεται από το δεύτερο ψηφίο της σήμανσης.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αρχή λειτουργίας και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του fanless ανεμιστήρα:

Η συσκευή του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα VCUN:

Σχεδιασμός ανεμιστήρα κυκλικού αγωγού:

Η απόδοση μοντέλου και τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων μας επιτρέπουν να επιλέγουμε τον καλύτερο εξοπλισμό τόσο για οικιακές όσο και για βιομηχανικές εφαρμογές. Ο σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού βελτιώνεται διαρκώς, προσαρμόζοντας τις ανάγκες των πελατών.

Σκοπός και εφαρμογή των οπαδών

Πώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας

Ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει τον τροχό από αμνημονεύτων χρόνων. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι λειτουργίες του τροχού έχουν επεκταθεί και έχει χρησιμοποιηθεί με κάποιες βελτιώσεις στους μύλους. Έτσι υπήρχαν και πτερωτές. Ένα ρεύμα νερού ή ανέμου περιστρέφει την πτερωτή και στη συνέχεια περιστρέφονται οι μύλοι. Έτσι υπήρχαν και πτερωτές.

Η πίεση του νερού ή του ανέμου που πιέστηκε στις λεπίδες και αυτή η δύναμη μεταφέρθηκε για να περιστρέψει τους μυλόπετρες. Αλλά με την εμφάνιση των κινητήρων έγινε δυνατή η χρήση της πτερωτής με το ακριβώς αντίθετο. Ο κινητήρας θέτει σε κίνηση έναν τροχό με λεπίδες, οι οποίες με την πίεση τους σε νερό ή αέρα δημιούργησαν μια ροή της απαραίτητης δύναμης. Υπήρχαν έλικες σε αεροσκάφη και έλικες στο νερό. Και όλες οι ποικιλίες πτερωτών που περιστρέφονται σε αέριο μέσο, ​​έχουν λάβει τη γενική ονομασία "ανεμιστήρα".

Οι ανεμιστήρες δημιουργούν ροή αέρα ή αερίου σύμφωνα με το σχεδιασμό τους. Αν οι λεπίδες ρίξουν αέρα ή αέριο κατά μήκος του άξονα περιστροφής, ένας τέτοιος ανεμιστήρας ονομάζεται αξονικός, αν είναι μακριά από τον άξονα περιστροφής είναι φυγοκεντρικός. Ανάλογα με τον σχεδιασμό των λεπίδων, ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας μπορεί να είναι είτε ακτινικός είτε εφαπτόμενος.

 • Στον ακτινικό σχεδιασμό, οι λεπίδες στερεώνονται σε ένα περιστρεφόμενο δίσκο μεταξύ του κέντρου του δίσκου και των άκρων του.
 • Στο εφαπτομενικό σχέδιο, τα πτερύγια στερεώνονται σε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο κατά μήκος της πλευρικής επιφάνειας.

Χρήση στην αεροπορία

Στην αεροπορία, οι ανεμιστήρες είναι μέρος των κινητήρων αεροσκαφών και χρησιμοποιούνται για να αποκτήσουν τη δύναμη έλξης που οδηγεί το αεροσκάφος. Το όνομά του είναι μια "βίδα αέρα". Για να αυξήσετε την πρόσφυση, χρησιμοποιήστε δύο βίδες που περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οι διπλές βίδες χρησιμοποιούνται επίσης σε ελικόπτερα, καθώς αντισταθμίζονται αμοιβαία από τη ροπή τους.

Αν ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί μεγάλη πίεση, ονομάζεται συμπιεστής. Στην αεροπλοΐα, οι συμπιεστές χρησιμοποιούνται σε κινητήρες με στροβιλοκινητήρες για την παραγωγή ρεύματος αερίου υψηλής ταχύτητας, το οποίο είναι σημαντικά ανώτερο σε ισχύ και ταχύτητα στη ροή που δημιουργείται από την έλικα. Θεωρητικά, μια έλικα αέρα μπορεί να κάνει το ίδιο, αλλά τότε η ταχύτητα περιστροφής θα αποδειχθεί καταστροφική γι 'αυτήν.

Οι κινητήρες στροβιλοκινητήρων συμπιεστών μπορούν επίσης να είναι αξονικοί και φυγοκεντρικοί. Για να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός ροής εξερχόμενου αερίου, χρησιμοποιείται ένας αξονικός συμπιεστής, για την επίτευξη μίας υψηλότερης πίεσης στον κινητήρα, ενός φυγοκεντρικού συμπιεστή. Οι κινητήρες αεροσκαφών με βίδα αέρα είναι οικονομικότεροι και οι κινητήρες με στροβιλοκινητήρες είναι πιο αποδοτικοί. Αλλά και οι δύο βασίζονται σε έναν ανεμιστήρα.

Χρήση στην καθημερινή ζωή

Στην καθημερινή ζωή ο ανεμιστήρας χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία άνετων συνθηκών στο σπίτι. Είναι μια σημαντική λεπτομέρεια κάθε κλιματιστικού, καθώς φυσά τον αέρα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας του κλιματιστικού. Για χρήση σε ζεστό καιρό σε μεγάλο αριθμό ανεμιστήρων κατασκευάζονται από όλα τα είδη σχεδίων - δαπέδου, τοίχου, οροφής. Σχεδόν όλοι τους γίνονται ως αξονικοί ανεμιστήρες. Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι πολύ βολικός για την επίτευξη μιας κατευθυνόμενης ροής αέρα διαφορετικής ταχύτητας και δύναμης.

Πολλοί ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με τη λειτουργία της πορείας της ροής του αέρα. Αυτό αποφεύγει την επίδραση ενός βυθίσματος και είναι πολύ πιο άνετο στη χρήση. Για λόγους ασφαλείας, λεπίδες ανεμιστήρα

 • ή είναι κατασκευασμένα από μαλακό υλικό,
 • ή καλύπτεται με μια σχάρα.

Οι ηλεκτροκινητήρες σε αυτές επιτρέπουν τη λήψη πολλών ταχυτήτων περιστροφής.

Χρήση στην παραγωγή και σε διάφορους εξοπλισμούς

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής είναι αδιανόητες χωρίς τους οπαδούς. Εκτός από τη δημιουργία μικροκλίματος σε κτίρια γραφείων, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος πολλών τεχνολογικών διαδικασιών, παρέχοντας, μαζί με τη ροή αέρα ή αερίου, μεταφορά κονιοποιημένων καυσίμων, καπνού και αερολυμάτων. Τα πιο κοινά στην παραγωγή είναι οι εφαπτόμενες κατασκευές. Είναι καλύτερα από άλλα σε συνδυασμό με καμινάδες και σωλήνες και πιο ήσυχη δουλειά.

Πολύ ευρέως χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες, που ονομάζονται ψύκτες, σε διάφορες συσκευές για τοπική ψύξη. Κάθε αυτοκίνητο έχει ψυγείο για την ψύξη του κινητήρα, κάθε επιτραπέζιο υπολογιστή και οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν τουλάχιστον ένα ψυγείο. Και ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του υπολογιστή είναι η επιβράδυνση της περιστροφής του ψυγείου λόγω κακής φροντίδας γι 'αυτό. Αποδεικνύεται υπερθέρμανση και ως αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του υπολογιστή. Αυτό μαρτυρεί τον σημαντικό ρόλο των ψυκτών στην υγιή λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλου εξοπλισμού.

Τα σχέδια των ανεμιστήρων συνεχίζουν να βελτιώνονται. Το σχήμα των λεπίδων, ο αριθμός τους, η ταχύτητα περιστροφής, ο θόρυβος, η απόδοση και άλλες παράμετροι επιτρέπουν τη δημιουργία νέων μοντέλων για όλες τις ανάγκες. Έγινε μέρος του πολιτισμού. Όχι όμως πολύ καιρό πριν, τα μοναδικά τους σχέδια ήταν οπαδοί κυρίων και ανεμιστήρες του γηπέδου...

Πώς είναι τοποθετημένος ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας και μια επισκόπηση των κατασκευαστών

Με την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα, οι περισσότερες από τις τεχνολογικές διαδικασίες απαιτούσαν την οργάνωση του εφοδιασμού με αέρα. Η οικιακή σφαίρα δεν έγινε εξαίρεση. Ο πιο διαδεδομένος ήταν ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση πολλών συστημάτων κλιματισμού, εξαερισμού και θέρμανσης. Καθώς φαίνονται οι φυγόκεντροι οπαδοί και σε ποια αρχή λειτουργούν, σήμερα θα μιλήσουμε.

Τι είναι αυτό και τι χρειάζεται ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας;

Αρχή λειτουργίας και συσκευής

Η αρχή της λειτουργίας του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα έχει ως εξής: αέρας αναρροφάται μέσα στην είσοδο της συσκευής πέφτει μέσα στον χώρο μεταξύ των λεπίδων φτερωτή να περιστρέφεται σε ένα σπειροειδές, και τη φυγόκεντρο δύναμη κινείται προς την έξοδο.

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας αποτελείται από έναν τροχό με λεπίδες, ένα σπειροειδές περίβλημα και ένα πλαίσιο με άξονα και έδρανα. Για να τεθεί σε λειτουργία ο ανεμιστήρας, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρικό μοτέρ.

Προειδοποίηση: Ο αριθμός και το σχήμα των λεπίδων εξαρτάται από το σκοπό της συσκευής.

Κριτικές: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όπως δείχνει η πρακτική, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες διαφέρουν από άλλους τύπους συσκευών, κυρίως από δείκτες υψηλής απόδοσης, οι οποίοι επιτρέπουν στη συσκευή να αντιμετωπίσει γρήγορη και υψηλής ποιότητας ψύξη με αέρα σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Επιπλέον, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες είναι απόλυτα ασφαλείς και ο εκπεμπόμενος αέρας κατευθύνεται προς τα κάτω, γεγονός που καθιστά τη χρήση της συσκευής στην παραγωγή πιο βολική.

Ταυτόχρονα, ο λόγος τιμής-ποιότητας καθιστά δυνατή τη χρήση φυγοκεντρικών ανεμιστήρων και στην καθημερινή ζωή και η ποικιλία των μοντέλων θα επιτρέψει την επιλογή συσκευής για ατομικές ανάγκες και εσωτερικό σχεδιασμό.

Ποιος ανεμιστήρας είναι καλύτερος φυγοκεντρικός ή αξονικός;

Για να διαπιστώσετε ποιος ανεμιστήρας είναι καλύτερος, εξετάστε τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση φυγοκεντρικών και αξονικών ανεμιστήρων:

 • Αεροδυναμική. Οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι πιο κατάλληλοι για εγκατάσταση σε σύστημα με χαμηλή πίεση και αυξημένη ροή αέρα. Η λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής είναι δυνατή χωρίς σύστημα αγωγών. Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες είναι επίσης πιο κατάλληλη για συστήματα εξαερισμού, όπου υψηλότερο κεφαλή πίεσης απαιτεί λιγότερη κατανάλωση αέρα. Η παρουσία του δικτύου αγωγών ταυτόχρονα κατ 'ανάγκην, αλλά ο ανεμιστήρας θα πρέπει να επιλέγεται όχι μόνο από την απαιτούμενη ροή του αέρα, αλλά επίσης και από την αεροδυναμική οπισθέλκουσα της και την απαιτούμενη πίεση στο σύστημα εξαερισμού, με το οποίο είναι συνδεδεμένο.
 • Επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες είναι πιο προσαρμοσμένοι για να λειτουργούν με αυξημένη μόλυνση και επιθετικά περιβάλλοντα λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα από κράματα αλουμινίου και είναι εξοπλισμένα με ηλεκτροκινητήρες με προστασία από εκρήξεις. Όσον αφορά το επίπεδο προστασίας από τους σπινθήρες, τέτοιες συσκευές ανήκουν σε συσκευές με αυξημένο επίπεδο προστασίας. Η μείωση της επίδρασης των ρύπων στον ανεμιστήρα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συμπερίληψη φίλτρου ακριβώς μπροστά από τον ανεμιστήρα στο δίκτυο. Έτσι, οι αξονικοί ανεμιστήρες τοποθετούνται απευθείας σε παράθυρα ή άλλα ανοίγματα. Επίσης, για εργασία με πολύ σκονισμένο περιβάλλον, υπάρχει μια ειδική σειρά "ανεμιστήρων" σκόνης.
 • Θερμοκρασία αέρα. Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες είναι σε θέση να αντέχουν σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τους ανεμιστήρες αξονικού τύπου. Μια τέτοια αντίσταση στις θερμοκρασίες καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των φυγοκεντρικών συσκευών.
 • Έλεγχος ροής αέρα. Για να εξασφαλιστεί υψηλή απόδοση του ανεμιστήρα υπό συνθήκες μεταβλητών φορτίων, η πλέον κατάλληλη επιλογή είναι ένας αξονικός ανεμιστήρας. Οι φυγοκεντρικές συσκευές, με τη σειρά τους, έχουν σχεδιαστεί περισσότερο για χρήση στη βιομηχανία, επειδή λόγω του σχεδιασμού των περιστροφικών λεπίδων του ανεμιστήρα είναι σε θέση να αντέξουν την υπερφόρτωση της κατανάλωσης αέρα.
 • Διαστάσεις της συσκευής. Οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι μικρού μεγέθους και λιγότερο απαιτητικοί από τις συνθήκες εγκατάστασης. Επιπλέον, οι αξονικές συσκευές μπορούν να λειτουργούν σε οποιαδήποτε θέση. Στην περίπτωση των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία απαιτούν τη διάταξη της θέσης στην οποία θα τοποθετηθεί η συσκευή.
 • Τροφοδοσία ρεύματος. Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες έχουν μεγάλη ροπή αδράνειας και για την εκτόξευσή τους, σε σύγκριση με τους αξονικούς ανεμιστήρες, απαιτούνται περισσότερα ρεύματα, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη χρήσης καλωδίων μεγαλύτερης διατομής.
 • Επίπεδο ηχητικής πίεσης. Και οι δύο τύποι ανεμιστήρων παράγουν σημαντικό θόρυβο κατά τη λειτουργία, με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες που κυριαρχούν στην περιοχή χαμηλών συχνοτήτων και οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι γενικά θορυβώδης στις μεσαίες συχνότητες.

Τύποι και τεχνικά χαρακτηριστικά

Εξόρυξη

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες εξαγωγής προορίζονται για χρήση στα συστήματα εξάτμισης βιομηχανικών και οικιακών χώρων. Αυτός ο τύπος συσκευής χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των αέριων μαζών, η θερμοκρασία των οποίων δεν υπερβαίνει τους 55 βαθμούς.

Ο ανεμιστήρας εξαγωγής είναι τοποθετημένος στο εξωτερικό του τοίχου του κτιρίου και συνδέεται με τον αγωγό αέρα. Συνήθως, αυτός ο τύπος συσκευής χρησιμοποιείται σε καταστήματα δημόσιας τροφοδοσίας και χώρους διαβίωσης.

Ρόταρυ

Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε φυγοκεντρικού ανεμιστήρα προϋποθέτει την παρουσία ενός στροφείου (πτερωτής) με λεπίδες, ένα σπειροειδές περίβλημα και ένα κρεβάτι. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρότορας είναι τοποθετημένος στον άξονα, ο οποίος, με τη σειρά του, είναι εγκατεστημένος στα έδρανα του πλαισίου.

Ο ρότορας ενός τέτοιου ανεμιστήρα αποτελείται από δύο δίσκους, μεταξύ των οποίων τοποθετούνται λεπίδες. Ο αριθμός τους μπορεί να κυμαίνεται από 6 έως 36 τεμάχια.

Ακτινο-φυγοκεντρική

Οι κύριες λειτουργίες των ακτινωτών φυγοκεντρικών ανεμιστήρων είναι η μεταφορά των ρευμάτων αέρα, ο καθαρισμός και η ρύθμιση της υγρασίας του αέρα, και αυτή είναι η δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος για διαμονή στο δωμάτιο.

Διαχωρίστε τους ανεμιστήρες προς την κατεύθυνση της ροής του αέρα (εξάτμιση και διμερής αναρρόφηση), το μέγεθος της πίεσης του αέρα (χαμηλό, μεσαίο και υψηλό επίπεδο) και την κατεύθυνση περιστροφής (αριστερά και δεξιά).

Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας μικρού μεγέθους

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες μικρού μεγέθους με διάμετρο στροφέα μικρότερο από 200 χιλιοστά είναι, κατά κανόνα, ενσωματωμένοι ανεμιστήρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε σταθερές όσο και σε κινητές μηχανές και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Η κίνηση των ανεμιστήρων μικρού μεγέθους πραγματοποιείται βασικά από κινητήρες μικρού μεγέθους υψηλής ταχύτητας.

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες υψηλής πίεσης

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες υψηλής πίεσης προορίζονται για τη μεταφορά αέριων μαζών και μιγμάτων αερίων, των οποίων η επιθετικότητα έναντι των χαλύβων άνθρακα δεν υπερβαίνει την επιθετικότητα των μαζών αέρα με θερμοκρασία +80 μοίρες. Σε αυτή την περίπτωση, τα μέσα εργασίας δεν πρέπει να περιέχουν σκόνη ή άλλα στερεά σωματίδια σε όγκο μεγαλύτερο από 100 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται για την παροχή αέρα σε συστήματα σταθερού εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς και για άλλους σκοπούς υγειονομικού και τεχνικού χαρακτήρα.

Μέση πίεση

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες μέσης πίεσης χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μέτριου όγκου αέρα με επαρκώς υψηλή αντίσταση στη συσκευή. Οι ανεμιστήρες αυτοί χρησιμοποιούνται σε σταθερά συστήματα αερισμού και κλιματισμού τόσο των βιομηχανικών κτιρίων όσο και των οικιστικών και δημόσιων χώρων.

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες με μεσαία πίεση για εργασία με περιβάλλον με χαμηλή σκόνη. Η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση αιωρούμενης σκόνης στη μάζα του αέρα είναι 100 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο. Η παρουσία κολλώδους ή ινώδους υλικού, καθώς και εκρηκτικών ουσιών στο περιβάλλον εργασίας δεν είναι επιτρεπτή. Η χημική δραστηριότητα του μέσου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει την ανάλογη τιμή του αέρα στη θερμοκρασία του +80 βαθμούς. Ταυτόχρονα, για συσκευές με ανθεκτικό στη θερμότητα σχεδιασμό, το ανώτατο όριο θερμοκρασίας είναι + 200 μοίρες.

Χαμηλή πίεση

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης προορίζονται για τη μετακίνηση μη εκρηκτικών αερίων με χαμηλή αντίσταση της συσκευής. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται κυρίως σε εργοστάσια παραγωγής, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα κλιματικά συστήματα δημόσιων και οικιστικών κτιρίων. Αυτός ο εξοπλισμός υπολογίζεται για τη μεταφορά μη εκρηκτικών μέσων εργασίας αερίου τύπου με μέτρια σκόνη και θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +80 βαθμούς.

Κανάλι

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες καναλιών χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού γενικής χρήσης, στην πολιτικού μηχανικού και στη βιομηχανία.

Ένας τέτοιος ανεμιστήρας λειτουργεί σε ένα διάγραμμα ροής, διαθέτει πτερωτή και μια ειδική πολλαπλή εισαγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, το προϊόν μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα ολοκληρωμένο σύστημα μείωσης θορύβου.

Σαλιγκάρι

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες "Ulitka" έλαβαν ένα τέτοιο όνομα λόγω των χαρακτηριστικών του σχεδιασμού, καθώς το εξωτερικό μοιάζει με περιστρεφόμενη σπείρα.

Βιομηχανικοί φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες: κατασκευαστές και δημοφιλή μοντέλα

Παρακάτω εξετάζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών μοντέλων βιομηχανικών φυγοκεντρικών ανεμιστήρων:

 • κανάλι φυγοκεντρικού ανεμιστήρα "SHUFT CFK 315 MAX":
  • χώρα προέλευσης: Νορβηγία ·
  • Επίπεδο ηχητικής πίεσης: από 51 έως 69 dB.
  • θερμοκρασία μέσου εργασίας: από -20 έως +45 μοίρες.
  • κατανάλωση ισχύος: 0,39 kW.
  • Κατά προσέγγιση κόστος: 9 χιλιάδες ρούβλια.
 • κανάλι φυγοκεντρικού ανεμιστήρα "SHUFT CFK 200 VIM":
  • χώρα προέλευσης: Νορβηγία ·
  • επίπεδο ηχητικής πίεσης: από 52 έως 71 dB.
  • θερμοκρασία μέσου εργασίας: από -20 έως +60 μοίρες.
  • κατανάλωση ισχύος: 0,15 kW.
  • περίπου κόστος: 6 χιλιάδες ρούβλια.
 • φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες καυσαερίων της σειράς "STELS 100":
  • Χώρα προέλευσης: Ρωσία.
  • Επίπεδο ηχητικής πίεσης: 56 dB.
  • θερμοκρασία μέσου εργασίας: έως +40 μοίρες.
  • κατανάλωση ισχύος: 0,058 kW.
  • Κατά προσέγγιση κόστος: 5 χιλιάδες ρούβλια.

Ποιος κατασκευαστής και τύπος είναι καλύτερο να επιλέξει;

Κατά την επιλογή φυγοκεντρικού ανεμιστήρα, πρέπει να προσέχετε όχι μόνο τις τεχνικές παραμέτρους αλλά και τις προβλεπόμενες συνθήκες λειτουργίας. Για παράδειγμα, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες τυποποιημένου σχεδιασμού προορίζονται για κινούμενο αέρα, η θερμοκρασία του οποίου δεν υπερβαίνει τους +80 βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, το μέσο εργασίας δεν πρέπει να περιέχει κολλώδεις ή διαβρωτικές ουσίες και η περιεκτικότητα σε στερεές ακαθαρσίες και σκόνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο. Ταυτόχρονα, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες εξειδικευμένου σχεδιασμού μπορούν να λειτουργούν με πολύ σκονισμένα και εκρηκτικά περιβάλλοντα.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα είναι η απόδοσή του - ένας δείκτης που χαρακτηρίζει την ποσότητα αέρα που μπορεί να μετακινήσει η συσκευή για μια καθορισμένη μονάδα χρόνου. Κατά τον υπολογισμό ενός τέτοιου δείκτη, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ακαθαρσίες ή οι απώλειες αέρα στους αεραγωγούς.

Το κόστος των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων καθορίζεται από διάφορους παράγοντες: τον τύπο εξοπλισμού, την ισχύ και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας.

Επί του παρόντος, οι τιμές για τους φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες των νοικοκυριών αρχίζουν από χίλια ρούβλια, ενώ το κόστος των βιομηχανικών φυγοκεντρικών συσκευών μπορεί να φθάσει ακόμη και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ρούβλια. Επομένως, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, το ακριβές κόστος της μονάδας πρέπει να προσδιορίζεται απευθείας από τον πωλητή.

Πού να αγοράσετε έναν φυγόκεντρο ανεμιστήρα;

Στη Μόσχα

Στη Μόσχα, μπορείτε να αγοράσετε φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες σε εταιρείες όπως:

 • "Κλιματική περίοδος":
  • διεύθυνση: Μόσχα, Annenskiy proezd, σπίτι 1, κτίριο 19, γραφείο 4?
  • τοποθεσία: http://www.climatseason.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (495) 925-75-44.
 • Mosklim:
  • διεύθυνση: Μόσχα, Bolshaya Cheremushkinskaya δρόμο, 34, γραφείο 237?
  • site: http://mos-clim.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (495) 103-41-35.
 • "Radonezh":
  • διεύθυνση: Μόσχα, Baumanskaya street, 58;
  • site: https://vpk-radoneg.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (499) 504-91-44.
 • "Intario":
  • διεύθυνση: Μόσχα, 1η οδός Dubrovskaya, σπίτι 13, κτίριο 4?
  • site: http://intario.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (495) 278-02-03.
 • Lefty:
  • διεύθυνση: Μόσχα, αυτοκινητόδρομος Kashirskoye, σπίτι 19, κτίριο 2?
  • site: https://ppk-levsha.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (495) 763-54-99.

Στην Αγία Πετρούπολη

Στην Αγία Πετρούπολη, οι ακόλουθοι οργανισμοί ασχολούνται με την εφαρμογή φυγοκεντρικών ανεμιστήρων:

 • Rowen:
  • διεύθυνση: πόλη της Αγίας Πετρούπολης, Lane Umansky, σπίτι 68, κτίριο 1, επιστολή Α, γραφείο 101?
  • site: https://spb.rowen.ru/;
  • τηλέφωνο: +7 (812) 401-44-41.
 • "Μηχανικός Κλίμα":
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, οδός Smolenskaya, 33, γραφείο 204,
  • τοποθεσία: http://www.inklimat.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (812) 337-20-54.
 • «Εργοστάσιο»:
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, Bolshevikov Avenue, σπίτι 52, κτίριο 9?
  • site: http://ventilator.spb.ru/;
  • τηλέφωνο: +7 (812) 331-00-97.
 • "Bastion":
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, Chelieva Lane, 7Α, επιστολή L,
  • τοποθεσία: http://www.vent-bast.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (812) 640-93-00.
 • Teplomash:
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, επανάσταση αυτοκινητόδρομου, σπίτι 90?
  • site: http://www.teplomash.ru;
  • τηλέφωνο: +7 (812) 301-99-40.

Έτσι, η εγκατάσταση ενός φυγοκεντρικού ανεμιστήρα είναι ένας αποτελεσματικός και προσιτός τρόπος αφαίρεσης των μέσων εργασίας από τις εγκαταστάσεις και η ποικιλία των μοντέλων σας επιτρέπει να επιλέξετε τη συσκευή σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες.

Παραλλαγές και εφαρμογές αξονικών ανεμιστήρων

Είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να βρούμε ένα διαμέρισμα, το εργοστάσιο ή την αποθήκη, η οποία δεν θα χρησιμοποιήσει τους οπαδούς. Με τη βοήθειά τους απορροφητήρας καταργεί τις περιττές οσμές στο θάλαμο ξήρανσης είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη κυκλοφορία ζεστού αέρα σε οικιακές συσκευές που λειτουργούν σύστημα ψύξης, ένα κανονικό μικροκλίμα διατηρείται στο λουτρό. Πιο συχνά στην καθημερινή ζωή και στη βιομηχανία υπάρχει ένας αξονικός ανεμιστήρας.

Χαρακτηριστικά της δομής και της αρχής της λειτουργίας

Για να κατανοήσετε τη σημείωση στο κουτί, πρέπει να εξετάσετε τη δομή της συσκευής. Ο αξονικός (αξονικός) ανεμιστήρας αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • πτερωτή (βίδα και λεπίδες);
 • άξονα, επί του οποίου στερεώνεται η πτερωτή.
 • κέλυφος, συνήθως στρογγυλεμένο.
 • ηλεκτρικό μοτέρ, κινώντας τον άξονα με ένα πτερωτή τοποθετημένο επάνω του.

Δεν υπάρχουν σαφείς παράμετροι για το μέγεθος των λεπίδων. Το μήκος τους μπορεί να είναι μερικές δεκάδες εκατοστά, αν πρόκειται για έναν αξονικό ανεμιστήρα δαπέδου ή τοίχου για οικιακή χρήση και μέχρι και μερικά μέτρα για βιομηχανικά μοντέλα. Τις περισσότερες φορές στην καθημερινή ζωή και τη βιομηχανία χρησιμοποιούν αξονικούς ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης.

Η αρχή της λειτουργίας της διάταξης εξαερισμού είναι απλή:

 1. Ένας κινητήρας που είναι στερεωμένος στον άξονα μεταδίδει την περιστροφική ενέργεια στον άξονα.
 2. Οι στροφές του άξονα με τον πτερωτή που είναι στερεωμένες σε αυτό αντιστοιχούν στον αριθμό των στροφών που παράγει ο κινητήρας.
 3. Λόγω του γεγονότος ότι τα πτερύγια της συσκευής είναι στερεωμένα στην απαιτούμενη γωνία, κατά τη λειτουργία της συσκευής ο αέρας κινείται κατά μήκος του άξονα.

Τεχνικά θέματα

Ελαφρά υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του πτερωτή. Μπορεί να είναι:

 • πλαστικό;
 • ντουραλίνη ·
 • αλουμίνιο.
 • για την απόσταξη αέρα διαβρωτικών μέσων - από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η χρήση ελαφρών υλικών οφείλεται στο γεγονός ότι η περιστροφή των πτερυγίων δεν απαιτεί ισχυρό κινητήρα. Ακόμη και σε φυσητήρες βιομηχανικού αέρα, σπάνια χρησιμοποιούνται κινητήρες ισχύος άνω των 800 W..

Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής εξαρτώνται από:

 • κατεύθυνση περιστροφής του άξονα (αριστερά ή δεξιά).
 • αριθμός πτερυγίων λεπίδας.
 • μορφές πτερυγίων πτερυγίων (κυρτωμένες ή επίπεδες).
 • ισχύος του εγκατεστημένου κινητήρα.
 • το μέγεθος της διάταξης στροφέα σε διάμετρο.
 • το σχήμα του σώματος (συνήθως το σώμα έχει σχήμα κυλίνδρου).
 • τεχνικές προστασίας για τη μείωση των τραυματισμών: γρίλιες ή περσίδες.

Μερικές φορές φυγοκεντρικοί και αξονικοί ανεμιστήρες είναι συγκεχυμένοι, πιστεύοντας ότι είναι οι ίδιοι, αλλά η διαφορά μεταξύ αυτών των συσκευών ενίσχυσης ροής αέρα είναι μεγάλη. Διαφέρουν ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας.

Ποικιλίες αξονικών (αξονικών) διατάξεων εξαερισμού

Υπάρχουν διαφορετικές συσκευές για διαφορετικές παραμέτρους:

 • κατά λειτουργία:
 1. Ο τοίχος. Η τοποθέτηση αυτών γίνεται μέσα στους άξονες εξαερισμού ή στην έξοδο πίσω από τη γρίλια του ανοίγματος. Για να αυξηθεί η απόδοση ψύξης, συχνά εγκαθίσταται ένας διαχύτης, χάρη στην οποία αυξάνεται η αεροδυναμική των αξονικών ανεμιστήρων.
 2. Οροφή, όταν η περιστροφή της πτερωτής τοποθετημένη σε έναν μακρύ άξονα κάτω από την οροφή, παρέχει κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο.
 3. Rooftops. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει όλα τα αξονικά όργανα που είναι εγκατεστημένα στην οροφή, συμπεριλαμβανομένων των αξονικών ανεμιστήρων της αφαίρεσης καπνού.
 4. Τα παράθυρα συνήθως εγκαθίστανται στο παράθυρο και λειτουργούν με βάση την αρχή του μίνι κλιματισμού και ο πίνακας τοίχου που παρέχεται στην κατασκευή διευκολύνει την εγκατάσταση του προϊόντος στο άνοιγμα του παραθύρου. Η αεροδυναμική των αξονικών ανεμιστήρων επιτρέπει, χωρίς περιττή ενέργεια, τη χρήση μηχανισμών παραθύρων για να γεμίσει το δωμάτιο με φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα.
 5. Το πάτωμα. Αυτές περιλαμβάνουν τις περισσότερες οικιακές συσκευές για ψύξη ή θέρμανση (θερμαντήρες δαπέδου με μια συμπαγή συσκευή για υπερχρονισμό θερμό αέρα).
 6. Νοικοκυριό. Αυτά περιλαμβάνουν τους ψύκτες της μονάδας συστήματος υπολογιστών, την ψύξη του κινητήρα του αυτοκινήτου, την παροχή ζεστού αέρα στο στεγνωτήριο.
 7. Περίπτωση. Αυτά τα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για να ψύχουν ηλεκτρικές συσκευές ή για να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αέρα σε ένα μικρό δωμάτιο, χαρακτηρίζονται από χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χαμηλό θόρυβο.
 8. Με πλέγμα. Η χρήση μιας συσκευής εξαερισμού με σχάρες είναι πολύ βολική: η παρουσία μιας σχάρας επιτρέπει τη συναρμολόγηση οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας παράγει ελαφρύ θόρυβο.
 9. Με το τοίχωμα. Λόγω της παρουσίας του πίνακα, η συσκευή εξαερισμού είναι κατάλληλη για τοποθέτηση σε τοίχο ή παράθυρο, χρησιμοποιούνται συχνότερα για την ενίσχυση της ροής του αέρα.
 10. Εξάντληση. Μοντέλα αυτού του τύπου πιπιλίζουν ενεργά στον καθαρό αέρα, αλλά φυσούν πιο αδύναμα. Η μερική επίλυση αυτού του προβλήματος βοηθά στην εγκατάσταση του διαχύτη.
 11. Ένεση. Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από καλή εμφύσηση και αδύναμη απορρόφηση της μάζας παροχής.
 • σχετικά με τα χαρακτηριστικά της δομής της υπόθεσης:
 1. Περίπτωση. Αυτά τα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για να ψύχουν ηλεκτρικές συσκευές ή για να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αέρα σε ένα μικρό δωμάτιο, χαρακτηρίζονται από χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χαμηλό θόρυβο.
 2. Με πλέγμα. Η χρήση μιας συσκευής εξαερισμού με σχάρες είναι πολύ βολική: η παρουσία μιας σχάρας επιτρέπει τη συναρμολόγηση οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας παράγει ελαφρύ θόρυβο.
 3. Με το τοίχωμα. Λόγω της παρουσίας του πίνακα, η συσκευή εξαερισμού είναι κατάλληλη για τοποθέτηση σε τοίχο ή παράθυρο, χρησιμοποιούνται συχνότερα για την ενίσχυση της ροής του αέρα.
 • με τη μέθοδο της κίνησης των μέσων:
 1. Εάν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί αυξημένη κυκλοφορία, συνιστάται η εγκατάσταση αξονικών ανεμιστήρων και των δύο τύπων ή είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός μοντέλου με αναστρέψιμο εξαερισμό.
 • με τη μέθοδο λειτουργίας και τη φύση των μεταφερόμενων μέσων:
 1. Γενικός σκοπός. Χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση με αερομεταφερόμενη μέθοδο περιβαλλόντων χωρίς σκόνη που έχουν θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 80 ° C. Αυτές περιλαμβάνουν όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή.
 2. Ανθεκτικό στη διάβρωση. Είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και άλλες αντιδιαβρωτικές ενώσεις.
 3. Ανθεκτική στη θερμότητα. Για την κατασκευή τους, χρησιμοποιείται ανοξείδωτος χάλυβας και τα ανάλογα του, ικανά να αντέχουν θερμοκρασίες μέχρι 200 ​​° C.
 4. Αντιεκρηκτική προστασία. Εγκαθίστανται σε αγωγό αγωγών. Με τη βοήθεια συσκευών εξαερισμού με προστασία από εκρήξεις μεταφέρονται εκρηκτικές ατμόσφαιρες.
 5. Αφαίρεση καπνού. Οι άξονες ανεμιστήρες καπνού είναι εξοπλισμένοι με θερμικές αντοχές και αντιδιαβρωτικές ιδιότητες.

Πλεονεκτήματα των αξονικών μοντέλων

Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζουν τη διανομή των αξονικών συσκευών εξαερισμού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Σχεδόν κανένας θόρυβος. Η χαμηλή στάθμη θορύβου παρέχεται από τη δομή των λεπίδων, η οποία κατά τη διάρκεια της περιστροφής οδηγεί τον αέρα τροφοδοσίας σχεδόν χωρίς θόρυβο.
 2. Βολική μικρή θήκη, μερικές φορές εξοπλισμένη με πάνελ. Η παρουσία του πίνακα διευκολύνει την εγκατάσταση σε εξαερισμό ή ανοίγματα παραθύρων.
 3. Ευκολία χρήσης. Ακόμα και αν το μοντέλο είναι αυτόματη, η εφαρμογή του δεν είναι δύσκολη. Η εγκατάσταση αυτόματων προγραμμάτων δεν είναι δύσκολη.
 4. Απλότητα επισκευής. Όλα τα ανταλλακτικά για επισκευή είναι φθηνά και η επισκευή, λόγω της απλότητας κατασκευής, είναι απλή.
 5. Δύναμη και φθηνότητα. Λόγω της απλότητας του σχεδιασμού, σπανίως καταρρέουν, τα ανταλλακτικά είναι φτηνά, η επισκευή είναι απλή.
 6. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Μια μικρή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στη δομή των πτερυγίων λεπίδων.
 7. Η ικανότητα να επηρεάζει αυτόματα ή χειροκίνητα την ταχύτητα και την κατεύθυνση περιστροφής της βίδας. Οι παράμετροι περιστροφής ρυθμίζονται από τις στροφές του κινητήρα.
 8. Η απόδοση δεν αλλάζει όταν τοποθετείται σε οποιαδήποτε θέση.
 9. Προστατευτικές παράμετροι που προστατεύουν από τραυματισμούς. Ορισμένες συσκευές είναι εξοπλισμένες με προστατευτικές γρίλιες ή περσίδες. Χάρη στις προστατευτικές συσκευές, αποτρέπονται οι τραυματισμοί από παιδιά.

Οι προστατευτικές περσίδες, επιπλέον, αποτρέπουν τη διείσδυση σκόνης στο μηχανισμό και συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας ζημιάς. Οι περσίδες, ανάλογα με το μοντέλο, έχουν διαφορετικούς βαθμούς ανοίγματος. Ορισμένες περσίδες αποσύρονται εντελώς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ενώ άλλες αλλάζουν τη θέση των φυλλαδίων.

Τα μοντέλα αξονικών ανεμιστήρων μπορούν να οδηγήσουν μεγάλες μάζες αέρα με οικονομική κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με χαμηλό επίπεδο θορύβου, επιτρέπει την εγκατάσταση σε οικιακούς και βιομηχανικούς χώρους.

Μερικά παραδείγματα εφαρμογής

Χωρίς αερισμό δεν υπάρχει πουθενά. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα όπου η λειτουργία άλλων συσκευών είναι αδύνατη χωρίς αερισμό:

 • σε πλοία (θαλάσσια και γλυκά ύδατα) ·
 • στο διαμέρισμα (ειδικά στην κουζίνα και στο μπάνιο)?
 • σε θαλάμους ξήρανσης διαφόρων τύπων.

Συσκευές εξαερισμού πλοίων

Στις βάρκες και στα πλοία εγκαταστήστε ανεμιστήρες από τρεις τύπους:

 1. Φουσκωτό. Αυτοί οι ανεμιστήρες πλοίων χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη για έγχυση αέρα στο δωμάτιο, συχνά εξοπλισμένο με ένα διαχύτη. Χωρίς τις φουσκωτές συσκευές του πλοίου, είναι αδύνατο να λειτουργήσει πλήρως ο λέβητας, να τροφοδοτηθεί με οξυγόνο ο λέβητας και να ψυχθούν τα μέρη που έχουν υπερθερμανθεί.
 2. Εξάντληση. Αυτές οι διατάξεις αξονικού πλοίου είναι ικανές με βηματοδότη, να απομακρύνουν αέρα από τα όργανα. Με τη βοήθεια των αξονικών μοντέλων των καυσαερίων, είναι δυνατόν να καθαρίζονται γρήγορα τα δωμάτια από τον καπνό και τις επιβλαβείς εκπομπές.
 3. Ένεση (ανέμους). Οι άνεμοι του πλοίου προορίζονται για την αναγκαστική κυκλοφορία των αέριων μαζών χωρίς το σχέδιο και την αντικατάστασή τους.

Αερισμός του διαμερίσματος

Το διαμέρισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό πλήρες αερισμό στην κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα.

 1. Στην κουζίνα, ο ανεμιστήρας εξαγωγής είναι πάντα εγκατεστημένος στην κουκούλα, επιπλέον είναι επιθυμητό να εγκατασταθεί στην έξοδο του εξαερισμού του αγωγού, και οι δύο ανεμιστήρες για παροχή αέρα λειτουργούν σχεδόν χωρίς θόρυβο.
 2. Στην τουαλέτα, η κουκούλα είναι τοποθετημένη στην έξοδο του εξαερισμού του αγωγού και βοηθά στην απομάκρυνση των οσμών.
 3. Για ένα μπάνιο, η επιλογή του συστήματος εξαερισμού είναι πιο δύσκολη λόγω της υψηλής υγρασίας. Δεν υπάρχει αρκετό μόνο για να εγκαταστήσετε την κουκούλα για αερισμό αγωγών, χρειάζεστε μια πρόσθετη εγκατάσταση πυκνωτών.

Εξαερισμός θαλάμων ξήρανσης

Ειδικοί θάλαμοι ξήρανσης χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή και την παραγωγή. Με τη βοήθεια των θαλάμων ξήρανσης, μπορείτε:

 • να στεγνώνουν τα ρούχα.
 • παρασκευή αποξηραμένων φρούτων.
 • για τη μείωση της περιεκτικότητας σε υγρασία του ξύλου.

Οι θάλαμοι στεγνώματος είναι σε θέση να στεγνώσουν γρήγορα, αλλά για αποδοτικότητα χρειάζεστε:

 • την παρουσία πυκνωτών.
 • Ο ανεμιστήρας, ο οποίος κατανέμει τον αέρα τροφοδοσίας μέσω του συστήματος θέρμανσης ομοιόμορφα πάνω από το θάλαμο ξήρανσης.

Με πλήρη αερισμό και ομοιόμορφη κατανομή παροχής φρέσκου αέρα, ο θάλαμος ξήρανσης θα λειτουργεί αποτελεσματικά με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Μια σύντομη επισκόπηση των διαφόρων εκδόσεων αξονικών ανεμιστήρων σας επιτρέπει να προσδιορίσετε ποια συσκευή είναι η καλύτερη από πλευράς μεγέθους, κατανάλωσης ενέργειας και απόδοσης, ανάλογα με την προβλεπόμενη εφαρμογή.