Εξαερισμός κελαριών σε ιδιωτικό σπίτι

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι: κανόνες και σχέδια διαρρύθμισης

Τα υπόγεια και τα υπόγεια εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Προηγουμένως, φυτεύτηκαν φυτικές αποθήκες, εντοπίστηκαν επικοινωνίες. Τώρα τα υπόγεια έχουν ανατεθεί και άλλες λειτουργίες, από γκαράζ έως γυμναστήρια και ακόμη και από γραφεία.

Σε κάθε περίπτωση, μηχανικός αερισμός στο υπόγειο του κτιρίου - μια νόμιμη ανάγκη, που υπαγορεύεται από την ανάγκη για συστηματική παροχή καθαρού αέρα για την αντικατάσταση των ωρών εργασίας.

Κάθε κελάρι έχει τον δικό του εξαερισμό

Η αναγκαστική αποθήκη λαχανικών που βρίσκεται κάτω από το ιδιωτικό σπίτι αναγκάζεται, δηλ. δεν απαιτείται μηχανικός αερισμός.

Αποθηκευμένοι το χειμώνα, τα λαχανικά στο κελάρι δεν μπορούν να αερίζονται με φυσικές μεθόδους. Θα παγώσουν απλά - ο παγετός στο δρόμο [/ caption]

Σύμφωνα με το σχεδιασμό προδιαγραφές για την αποθήκευση φυτικών ΝΤΡ APC 1.10.12.001-02, εξαερισμό, για παράδειγμα, πατάτα και η ρίζα θα πρέπει να είναι στο ποσό των 50-70 m 3 / h ανά τόνο λαχανικών. Και τους χειμερινούς μήνες, η ένταση του εξαερισμού πρέπει να κοπεί στο μισό, έτσι ώστε να μην παγώσει τις ρίζες. Δηλαδή. στην κρύα εποχή, ο εξαερισμός του κελαριού πρέπει να είναι σε μορφή 0,3-0,5 όγκου αέρα του δωματίου ανά ώρα.

Η ανάγκη για εξαναγκασμένο εξαερισμό στο κελάρι συμβαίνει εάν το σχέδιο με φυσική ροή αέρα δεν λειτουργεί. Ωστόσο, θα είναι επίσης απαραίτητο να αφαιρεθούν οι πηγές αφύγρανσης του νερού.

Υγρασία στο υπόγειο

Η δίψα και η υγρασία είναι συχνά προβλήματα των κελαριών. Το πρώτο πρόβλημα οφείλεται στην ανεπαρκή ανταλλαγή αέρα. Το υπόγειο είναι θαμμένο 2,5-2,8 μ. Στο έδαφος, οι τοίχοι του κατασκευάζονται με μέγιστη υγρασία και αεροστεγανότητα. Και ο φυσικός εξαερισμός, που εκπροσωπείται από κατακόρυφα οικιακά κανάλια, σε πολλά κελάρια και κελάρια λείπει.

Σημαντική υγρασία αέρα στο υπόγειο προκαλεί αδύναμη στεγάνωση των τοίχων. Ο δεύτερος λόγος είναι οι φθαρμένοι αγωγοί, οι οποίοι τεντώνονται μέσα από τις αποθήκες του υπογείου. Και το συμπύκνωμα επάνω τους αναβάλλεται ανεξάρτητα από την ακεραιότητα των σωλήνων και τη στεγανότητα των αποσπώμενων συνδέσεων.

Το πρόβλημα της υπερβολικής υγρασίας πρέπει να επιλυθεί πριν από την ανάπτυξη του έργου και την κατασκευή του συστήματος εξαερισμού υπογείου. Είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί ή να βελτιωθεί η στεγανότητα των τειχών του κελάριου, να σφραγιστούν οι αγωγοί και να σφραγιστούν με μόνωση. Το τελευταίο μέτρο θα απαλλάξει την επίδραση του συμπυκνώματος στο υλικό του σωλήνα. Κατόπιν προσδιορίζονται οι ανάγκες εξαερισμού του κελαριού.

Θερμομόνωση σωλήνων από συμπύκνωμα

Σταγόνες νερού εμφανίζονται μόνο στην επιφάνεια των οικιακών αγωγών, κατά μήκος των οποίων υπάρχει ψυχρό υγρό (πόσιμο νερό και λύματα). Η υγρασία που υπάρχει στην εσωτερική ατμόσφαιρα συμπυκνώνεται στους ψυχρούς σωλήνες λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας και του αέρα. Όσο ψυχρότεροι είναι οι σωλήνες, τόσο πιο κορεσμένο είναι ο αέρας, τόσο πιο δραστική είναι η διαδικασία συμπύκνωσης νερού.

Η διαφορά στην θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας των σωλήνων κρύου νερού σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνήθως μικρή. Μετά από όλα, με σπάνια κατανάλωση των νοικοκυριών κρύο νερό έχει την κίνησή του διαμέσου των σωλήνων, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο σπίτι ατμόσφαιρα και ο αγωγός είναι σχεδόν εξισώνεται. Αλλά σε ένα πολυώροφο κτίριο, οικιστικό ή γραφείο, το κρύο νερό χρησιμοποιείται σχεδόν συνεχώς και ο σωλήνας είναι συνεχώς κρύος.

Ο απλούστερος τρόπος αντιμετώπισης του συμπυκνώματος στους σωλήνες είναι η εξίσωση των θερμοκρασιών των σωλήνων και της ατμόσφαιρας. Είναι απαραίτητο να κλείσετε τον ψυχρό αγωγό με υλικό μονωτικού ατμού και θερμότητας σε όλο το μήκος του. Το συμπύκνωμα συλλέγεται σε ψυχρό σωλήνα, ανεξάρτητα από το τι είναι φτιαγμένο. Πολυμερή, σιδηρούχα μέταλλα, χυτοσίδηρο ή χαλκό - δεν έχει σημασία. Απομονώστε όλους τους σωλήνες των "κρύων" επικοινωνιών!

Για να αποφευχθεί η επαφή του ψυχρού σωλήνα με αέρα, θα επιτρέπεται ένας σωληνοειδής θερμικός μονωτήρας από αφρώδες LDPE. Το τοίχωμα του θερμομονωτικού "σωλήνα" δεν είναι μικρότερο από 30 mm. Η διάμετρος της σωληνωτής μόνωσης επιλέγεται λίγο περισσότερο από αυτή της σωληνώσεως που μονώνεται από την ατμοσφαιρική υγρασία. Για να τοποθετήσετε μια θερμάστρα είναι απλή - να κόψει κατά μήκος, μετά από αυτό να σφίξετε ένα σωλήνα σε αυτό.

Αμέσως μετά ο αγωγός μονωτής τερματισμού πρέπει να περατωθεί στο επάνω μέρος του ενισχυμένου ταινία για σωλήνες. Για μέγιστη θερμομόνωση και μεγαλύτερη απόλαυση, πραγματοποιείται περιτύλιξη με αλουμινόχαρτο. Οι βαλβίδες διακοπής και τα δύσκολα κυρτά τμήματα του ψυχρού αγωγού, τα οποία δεν μπορούν να κλείσουν με σωληνωτή μόνωση, τυλίγονται με ταινία σε διάφορα στρώματα.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα στο υπόγειο

Πριν αναζητήσετε εξοπλισμό εξαερισμού και σχεδιάσετε τη θέση των αγωγών εξαερισμού στο υπόγειο, πρέπει να προσδιορίσετε την ανάγκη για ανταλλαγή αέρα. Σε απλουστευμένη μορφή, δηλ. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή περιεκτικότητα σε βλαβερές ουσίες στην ατμόσφαιρα του υπογείου, η ανταλλαγή αέρα σε αυτό υπολογίζεται από τον τύπο:

 • L - εκτιμώμενη απαίτηση ανταλλαγής αέρα, m 3 / h.
 • Vpodv - όγκος του υπογείου, m 3,
 • Κσ - την ελάχιστη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, 1 / h (βλ. παρακάτω).

Η ληφθείσα τιμή της ανταλλαγής αέρα θα επιτρέψει να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά ισχύος του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού του υπογείου.

Ωστόσο, ο υπολογισμός του τύπου απαιτεί δεδομένα σχετικά με τον όγκο αέρα του δωματίου και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Η πρώτη παράμετρος υπολογίζεται ως εξής:

 • A είναι το μήκος του υπογείου.
 • Β - πλάτος του υπογείου.
 • H είναι το ύψος του υπογείου.

Για να προσδιοριστεί ο όγκος ενός δωματίου σε κυβικά μέτρα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων του πλάτους, του μήκους και του ύψους του μετατρέπονται σε μέτρα. Για παράδειγμα, για υπόγειο πλάτους 5 μ., Μήκους 20 μ. Και ύψους 2,7 μ., Ο όγκος θα είναι 5 • 20 • 2,7 = 270 m 3.

Για τα ευρύχωρα υπόγεια, η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία Kσ καθορίζεται από τον υπολογισμό των αναγκών ενός προσώπου σε νωπό αέρα για μία ώρα. Ο πίνακας δείχνει τις κανονιστικές ανάγκες του ανθρώπου για την ανταλλαγή αέρα, ανάλογα με τη χρήση αυτού του δωματίου.

Επίσης, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να υπολογιστεί από τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να είναι (για παράδειγμα, να εργαστούν) στο υπόγειο:

 • Lανθρώπους - ποσοστό ανταλλαγής αέρα για ένα άτομο, m 3 / h • άτομο,
 • Νl - Εκτιμώμενος αριθμός ατόμων στο υπόγειο.

Τα πρότυπα εγκρίνουν τις ανάγκες των ατόμων με αέρα 20-25 m 3 / h με αδύναμη σωματική δραστηριότητα, στα 45 m 3 / h όταν κάνουν απλή σωματική εργασία και σε 60 m 3 / h με υψηλή φυσική άσκηση.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα λαμβάνοντας υπόψη τη θερμότητα και την υγρασία

Εάν είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η ανταλλαγή αέρα λαμβάνοντας υπόψη την εξάλειψη της πλεονάζουσας θερμότητας, ο τύπος χρησιμοποιείται:

 • p - πυκνότητα αέρα (σε t 20 o C ισούται με 1.205 kg / m 3).
 • Γσ - Θερμοκρασία του αέρα (σε t 20 o C ισούται με 1.005 kJ / (kg • K)).
 • Q - ο όγκος της θερμότητας που παράγεται στο υπόγειο, kW;
 • tτο - τη θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται από το δωμάτιο, o C;
 • tn - θερμοκρασία αέρα παροχής, о С.

Η ανάγκη λήψης υπόψη της θερμότητας, που έχει εξαλειφθεί κατά τον αερισμό, είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί μια συγκεκριμένη ισορροπία θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα του κελάριου.

Ταυτόχρονα με την αφαίρεση του αέρα στον αέρα διαδικασία αφαιρεθεί η υγρασία Dedicated εκεί διάφορα αντικείμενα που περιέχουν νερό (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων όντων). Ο τύπος για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με την απαλλαγή από την υγρασία:

 • D - ποσότητα υγρασίας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αέρα, g / h.
 • δτο - την περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα που αφαιρείται, g νερού / kg αέρα,
 • δn - περιεκτικότητα σε υγρασία στον καθαρό αέρα, g νερού / kg αέρα,
 • p είναι η πυκνότητα του αέρα (σε t 20 o C είναι 1.205 kg / m 3).

Η ανταλλαγή αέρα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης υγρασίας, υπολογίζεται για αντικείμενα υψηλής υγρασίας (για παράδειγμα, πισίνες). Επίσης, η κατανομή της υγρασίας λαμβάνεται υπόψη για τις περιοχές υπογείου που επισκέπτονται οι άνθρωποι για σωματική άσκηση (για παράδειγμα, γυμναστήριο).

Η σταθερά υψηλή υγρασία θα περιπλέξει σημαντικά το έργο του εξαναγκασμένου εξαερισμού του υπογείου. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τον εξαερισμό με φίλτρα για τη συλλογή συμπυκνωμένης υγρασίας.

Υπολογισμός των παραμέτρων του αεραγωγού

Έχοντας τα δεδομένα σχετικά με τον όγκο αέρα εξαερισμού, προχωράμε στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των αγωγών. Απαιτείται άλλη παράμετρος - ο ρυθμός άντλησης αέρα μέσω του αγωγού εξαερισμού. Όσο πιο γρήγορα εκτοξεύεται η ροή του αέρα, τόσο λιγότεροι ογκομετρικοί αεραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αλλά και ο θόρυβος του συστήματος και η αντίσταση του δικτύου θα αυξηθούν. Είναι βέλτιστο να αντλείται αέρας με ταχύτητα 3-4 m / s ή λιγότερο.

Εάν το εσωτερικό του κελαριού επιτρέπει τη χρήση κυκλικών αγωγών, είναι πιο επικερδές να τα εφαρμόσετε. Επιπλέον, είναι εύκολο να συναρμολογηθεί ένα δίκτυο αεραγωγών από κυκλικούς αγωγούς, επειδή είναι ευέλικτα.

Εδώ είναι ένας τύπος που σας επιτρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του αγωγού με τη διατομή του:

 • SSt. - Η εκτιμώμενη επιφάνεια του τμήματος του αγωγού εξαερισμού (αγωγός), cm 2.
 • L - ροή αέρα κατά τη διάρκεια της άντλησης μέσω του αγωγού, m 3 / h;
 • V - ταχύτητα με την οποία ο αέρας μετακινείται μέσω του αγωγού, m / s.
 • 2,778 - η τιμή του συντελεστή που επιτρέπει την εναρμόνιση των ανομοιογενών παραμέτρων στον τύπο (εκατοστόμετρα και μέτρα, δευτερόλεπτα και ώρες).

Η περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού είναι πιο βολική για τον υπολογισμό σε cm2. Σε άλλες μονάδες μέτρησης, αυτή η παράμετρος του συστήματος εξαερισμού είναι δύσκολο να αντιληφθεί.

Ωστόσο, ο προσδιορισμός της υπολογιζόμενης περιοχής του τμήματος του αγωγού εξαερισμού δεν θα επιτρέψει τη σωστή επιλογή της διατομής του αγωγού, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψη το σχήμα τους. Υπολογίστε την απαιτούμενη επιφάνεια του αγωγού σύμφωνα με την διατομή του με τους ακόλουθους τύπους:

Για στρογγυλά αγωγούς:

S = 3,14 • D 2/400

Για ορθογώνια αγωγούς:

S = A • B / 100

Σε αυτούς τους τύπους:

 • S είναι η πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής του σωλήνα εξαερισμού, cm 2.
 • D είναι η διάμετρος του στρογγυλού αγωγού, mm.
 • 3,14 - η τιμή του αριθμού π (pi);
 • Α και Β - το ύψος και το πλάτος του αεραγωγού ορθογωνικής διατομής, mm.

Εάν το κανάλι των αεραγωγών είναι ένα, τότε η πραγματική επιφάνεια διατομής υπολογίζεται μόνο γι 'αυτό. Εάν, από την άλλη πλευρά, δημιουργούνται υποκαταστήματα από την κύρια γραμμή, τότε αυτή η παράμετρος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε «κλάδο».

Υπολογισμός της αντίστασης του δικτύου εξαερισμού

Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα κίνησης του αέρα στον αγωγό αερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση στην κίνηση των αέριων μαζών στο σύστημα εξαερισμού. Αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο ονομάζεται "απώλεια πίεσης".

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να αναπτύξει πίεση αέρα που να μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίσταση του δικτύου διανομής αέρα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ροή αέρα στο σύστημα εξαερισμού.

Η ταχύτητα του αέρα που κινείται μέσω των αεραγωγών καθορίζεται από τον τύπο:

V = L / (3600S)

 • V είναι η ταχύτητα σχεδιασμού της άντλησης μάζας αέρα, m 3 / h.
 • S - διατομή του αγωγού αγωγών, m 2.
 • L - απαιτούμενη ροή αέρα, m 3 / h.

Επιλογή του βέλτιστου μοντέλου για τον ανεμιστήρα του συστήματος εξαερισμού θα πρέπει να γίνει με τη σύγκριση δύο παραμέτρους - στατική πίεση που αναπτύσσεται από το σύστημα εξαερισμού και της υπολογισμένης απώλεια πίεσης στο σύστημα.

Οι απώλειες πίεσης στο εκτεταμένο συγκρότημα εξαερισμού μιας σύνθετης αρχιτεκτονικής προσδιορίζονται με αθροιστικά την αντίσταση στην κίνηση του αέρα στις κυρτές τομές και τα στοιχεία σύνθεσής του:

 • στη βαλβίδα ελέγχου.
 • σε σιγαστήρες.
 • σε διαχύτες.
 • σε λεπτά φίλτρα.
 • σε άλλο εξοπλισμό.

Ανεξάρτητα, δεν υπάρχει λόγος να υπολογιστεί η απώλεια πίεσης σε κάθε τέτοιο "εμπόδιο". Αρκεί να χρησιμοποιηθούν διαγράμματα πτώσης πίεσης για την κατανάλωση αέρα, που προσφέρονται από τους κατασκευαστές αεραγωγών και σχετικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού ενός απλουστευμένου σχεδιασμού (χωρίς στοιχεία δακτυλογράφησης) επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται τυπικές τιμές απώλειας πίεσης. Για παράδειγμα, σε υπόγεια με επιφάνεια 50-150 m 2, οι απώλειες αντίστασης αέρα θα είναι περίπου 70-100 Ρα.

Επιλογή ανεμιστήρα εξαγωγής

Για να καθορίσετε την επιλογή του εξαερισμού, πρέπει να γνωρίζετε την απαιτούμενη απόδοση του συστήματος εξαερισμού και την αντίσταση των αεραγωγών. Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του κελάριου, αρκεί ένας μόνο ανεμιστήρας που είναι ενσωματωμένος στον αγωγό εξαγωγής.

Ο αγωγός παροχής αέρα, κατά κανόνα, δεν χρειάζεται μονάδα αερισμού. Μία μικρή διαφορά πίεσης μεταξύ των σημείων τροφοδοσίας αέρα και της εισαγωγής του που παρέχεται από τη λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής επαρκεί.

Απαιτείται ένα μοντέλο ανεμιστήρα, του οποίου η απόδοση είναι λίγο (7-12%) υψηλότερη από την υπολογιζόμενη. Ελέγξτε την καταλληλότητα της μονάδας διαχείρισης αέρα σύμφωνα με το γράφημα της εξάρτησης της ικανότητας από την απώλεια πίεσης.

Εάν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα πολύ πιο ισχυρό και πολύ αδύναμο σύστημα εξαερισμού - η προτεραιότητα παραμένει για ένα ισχυρό μοντέλο. Ωστόσο, θα πρέπει να μειωθεί κάπως η απόδοσή του. Η βελτιστοποίηση ενός υπερβολικά ισχυρού ανεμιστήρα εξάτμισης επιτυγχάνεται με τέτοιο τρόπο:

 • Τοποθετήστε τη βαλβίδα στραγγαλισμού ζυγοστάθμισης, ότι μπορείτε να το «στραγγίξετε». Η ροή αέρα κατά τη μερική επικάλυψη του αγωγού εξαγωγής θα μειωθεί, ωστόσο ο ανεμιστήρας θα πρέπει να λειτουργεί με αυξημένο φορτίο.
 • Συμπεριλάβετε την ventustanovku να δουλεύει σε μικρές και μεσαίες ταχύτητες. Αυτό είναι εφικτό αν η μονάδα υποστηρίζει προσαρμογές ταχύτητας 5-8 ή ομαλή επιτάχυνση. Αλλά δεν υπάρχει υποστήριξη για λειτουργίες πολλαπλών ταχυτήτων σε μοντέλα φτηνών ανεμιστήρων, έχουν μέγιστα 3 στάδια ελέγχου ταχύτητας. Και για μια σωστή ρύθμιση της απόδοσης των τριών ταχυτήτων δεν είναι αρκετό.
 • Μειώστε τη μέγιστη απόδοση του συστήματος εξαγωγής στο ελάχιστο. Αυτό είναι εφικτό αν ο αυτόματος ανεμιστήρας μπορεί να ελέγξει τη μέγιστη ταχύτητα του.

Φυσικά, μπορεί κανείς να αγνοήσει την υπερβολικά υψηλή ικανότητα εξαερισμού. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να πληρώνετε υπερβολικά για ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, αφού ο εκχυλιστής θα είναι πολύ ενεργός για να τραβήξει θερμότητα από το δωμάτιο.

Σχέδιο αεραγωγών αερισμού υπογείου

Ο δίαυλος τροφοδοσίας βρίσκεται πίσω από την πρόσοψη του υπογείου, είναι διατεταγμένος με φράχτη ματιών. Το αντίστροφο του συμπέρασμα, μέσω του οποίου εισέρχεται ο αέρας, πέφτει στο πάτωμα σε απόσταση μισού μέτρου από το τελευταίο. Για να ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος, το κανάλι τροφοδοσίας πρέπει να είναι μονωμένο από το εξωτερικό, ειδικά το τμήμα του "δρόμου".

Η εισαγωγή αέρα του απορροφητήρα βρίσκεται στην οροφή, στο άκρο του δωματίου απέναντι από το σημείο του ανοίγματος εισόδου αέρα. Για να τοποθετήσετε τις τρύπες της κουκούλας και του καναλιού τροφοδοσίας στη μία πλευρά του υπογείου και στο ίδιο επίπεδο είναι άσκοπη.

Δεδομένου ότι τα πρότυπα κατασκευής κατοικιών δεν επιτρέπουν τη χρήση κατακόρυφων διαύλων φυσικού σχεδίου για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού, είναι αδύνατον να εξαπλωθούν αγωγοί πάνω τους. Συμβαίνει όταν είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι αγωγοί εισαγωγής και εξαγωγής για την εισαγωγή και εκφόρτωση του αέρα σε διαφορετικές πλευρές του κελαριού (υπάρχει μόνο ένας τοίχος πρόσοψης). Στη συνέχεια, πρέπει να αραιώσετε τα σημεία εισαγωγής και εκκένωσης αέρα κάθετα κατά 3 μέτρα ή περισσότερο.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αυτό το βίντεο δείχνει σαφώς σημεία ανεπαρκούς εξαερισμού του υπογείου. Τα κανάλια ανεφοδιασμού και η ανταλλαγή καυσαερίων σε αυτό το κελάρι είναι όπως είναι, αλλά ο αέρας δεν περνά μέσα από αυτά. Υπάρχουν όλα τα προβλήματα του υπογείου - υγρασία, ζεστός αέρας και άφθονη συμπύκνωση κατά μήκος των εγκλεισμένων δομών:

Το παρακάτω βίντεο δείχνει μια πρακτική λύση για την εξαναγκασμό του κελαριού με ένα ψυγείο από έναν Η / Υ και μια ηλιακή μπαταρία. Σημειώστε την πρωτοτυπία αυτού του προγράμματος εξαερισμού. Για ένα κελάρι, όπως μια "αποθήκη λαχανικών", μια τέτοια πραγματοποίηση της ανταλλαγής αέρα είναι αρκετά αποδεκτή:

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η πλήρης μείωση της υγρασίας στο υπόγειο χωρίς τη θερμομόνωση των "ψυχρών" αγωγών, παρουσιάζουμε ένα βίντεο σχετικά με την εφαρμογή σωληνωτής μόνωσης. Σημειώστε ότι με τον τεχνικό χαρακτηρισμό του υπογείου, η πλήρης περιέλιξη ενός θερμικά μονωμένου σωλήνα με ενισχυμένη ταινία είναι λογική - γι 'αυτό είναι πιο αξιόπιστη:

Το "άστεγο" κελάρι είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε επιθυμητό προορισμό. Είναι απαραίτητο μόνο να επιλυθεί το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα σε αυτό και να εξαλειφθούν οι πηγές υγρασίας. Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο του υπογείου του κτιρίου δεν πρέπει να είναι ένα υγρό, μούχλα. Εξάλλου, τα τείχη της αποτελούν το θεμέλιο της δομής, της οποίας η καταστροφή είναι απαράδεκτη.

Πώς να οργανωθεί ο υποχρεωτικός αερισμός του κελαριού

Η αποθήκευση προϊόντων συνδέεται στενά με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Με την αύξηση του, ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας, μπορεί να σχηματιστεί παγετός ή συμπύκνωμα.

Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υγρασία, έλεγχος της ανταλλαγής αέρα σε χώρους που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά συστήματα εξαερισμού. Ο φυσικός αερισμός χαρακτηρίζεται από την απλότητα κατασκευής και την έλλειψη ενεργειακού κόστους, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να παρέχει τις βέλτιστες παραμέτρους ανταλλαγής αέρα.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι έχει μια πιο σύνθετη συσκευή και εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα παρέχει τους απαραίτητους δείκτες υγρασίας του αέρα και την ταχύτητα κυκλοφορίας του ανά πάσα στιγμή του έτους.

Η χρήση των αίθουσων αερισμού που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους περισσότερο από 2 μέτρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απουσία μούχλας, μούχλα μυρωδιά. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων στο κελάρι, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Η υγρασία των χώρων που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 90%.
 • η θερμοκρασία του αέρα στην καλοκαιρινή σεζόν θα πρέπει να είναι αισθητά χαμηλότερη από την κορυφή.
 • η ανταλλαγή αέρα παρέχεται από ένα φυσικό σύστημα κυκλοφορίας αέρα ή σύστημα εξαγωγής αέρα.

Εκτός από τις παραπάνω συνθήκες, η παρακολούθηση της υγρασίας του κελάριου ή ενός δωματίου τύπου κελάρις θα εξαλείψει την πιθανότητα βραχυκυκλώματος της ηλεκτρικής καλωδίωσης και της εμφάνισης πυρκαγιάς.

Αρχές εξαναγκασμένου εξαερισμού

Αυτός ο τύπος εξαερισμού παρέχει αναγκαστική έγχυση και απομάκρυνση του αέρα από τις εγκαταστάσεις του τύπου υπογείου, για τις οποίες χρησιμοποιείται ανεμιστήρας. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πάνω από το επίπεδο του εδάφους και στο κελάρι είναι σχεδόν το ίδιο. Ανάλογα με την ένταση του χώρου και λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες, χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής αέρα ή μερικοί, ενώ ο δεύτερος τοποθετείται στον αγωγό εισαγωγής αέρα. Προκειμένου να εγκατασταθούν σωστά οι συσκευές που παρέχουν την εισροή ή τον εξαγόμενο αέρα για το κελάρι, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένες από τις αρχές που εκτίθενται παρακάτω.

Όταν εγκαθιστάτε μια συσκευή που εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αέρα, είναι απαραίτητο να αποφεύγετε παρεμβολές από τον φυσικό εξαερισμό του χώρου, για τον οποίο η διάμετρος του αγωγού εξαγωγής αέρα είναι κάπως μεγαλύτερη από την τιμή σχεδιασμού.

Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής αέρα από την πλευρά του κελάριού με τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη λειτουργία του να δημιουργείται μια αναρρόφηση των μαζών αέρα. Η ιδανική περίπτωση είναι η δημιουργία ενός φαινομένου κενού, στο οποίο η συμπερίληψη μιας συσκευής για την εξάλειψη του ζεστού αέρα συμπίπτει με την εισροή καθαρού αέρα μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας, που βρίσκεται για να καλύψει έναν μεγαλύτερο όγκο του δωματίου κατά μήκος της διαγώνιας.

Κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή της ηλεκτρικής κίνησης, πρέπει να χρησιμοποιείται με μετασχηματιστές τάσης και ηλεκτρικές όχι μεγαλύτερη από 36 V. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποθήκες ανήκουν σε μια ομάδα χώρους με υψηλή υγρασία, λόγω της οποίας σε περίπτωση παραβίασης της σύστασης ηλεκτροπληξίας σε περίπτωση βλάβης στον ανεμιστήρα.

Κανόνες για την εγκατάσταση αγωγών παροχής και εξαγωγής

Για τον αερισμό ολόκληρου του χώρου, ο εξαναγκασμένος αερισμός του κελάριου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ακόλουθες αρχές σωστής εγκατάστασης αεραγωγών.

Ο αγωγός αέρα τροφοδοσίας είναι ένα σύστημα πολλών σωλήνων και αγκώνες με γωνία 90 °, τοποθετημένο έτσι ώστε να παρέχεται μία προεξοχή πάνω από την επιφάνεια μέσα σε 30-40 cm. Το κατώτερο άκρο του σωλήνα δεν θα πρέπει να φθάσουν στην επιφάνεια του δαπέδου υπογείου σε δύο πόδια, το υπόλοιπο του σωλήνα στερεώνεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το μήκος με τη βοήθεια των σφιγκτήρων και των βιδών.

Ως σωλήνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεμάχια από γαλβανισμένο φύλλο ή PVC, τα οποία παρέχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της ανταλλαγής αέρα με μικρή μάζα και συγκριτική ευκολία εγκατάστασης.

διαμέτρου σωλήνων εξαρτάται από τον χώρο κελάρι, αλλά υπάρχουν βάσιμες ειδικοί σύσταση που λένε ότι δεν υπάρχουν αγωγοί επαρκή διάμετρο άνω των 40 τ.μ. να διασφαλιστεί η πλήρης αέρα για μισή ώρα για το δωμάτιο είναι 12 εκατοστά.

Ο σωλήνας ή κάτω από την επιφάνεια του καλύμματος μπορεί να τοποθετηθεί έξω από ανεμιστήρα για ένεση αέρα, ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται σε περίπτωση μιας ασθενούς ώσης εσωτερικό αέρα που σχετίζεται με την εσφαλμένη θέση ή την εγκατάσταση του σωλήνα.

Ο αγωγός του αγωγού αέρος τροφοδοσίας που προεξέχει πάνω από το επίπεδο του εδάφους κλείνει με ένα πλέγμα, με μικρές οπές, το μέγεθος του οποίου αποκλείει την είσοδο σε ζωντανούς οργανισμούς. Μια καλύπτρα τοποθετείται πάνω από το πλέγμα, για να προστατεύσει το σύστημα από τις βροχοπτώσεις.

Ο σωλήνας τροφοδοσίας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με στοιχεία φιλτραρίσματος, τα οποία εξασφαλίζουν τον καθαρισμό του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο.

Για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση του αέρα, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα όσον αφορά την ισχύ, επειδή η κυκλοφορία του αέρα είναι πολύ γρήγορη, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, μπορεί να συνταχθεί.

Επιπλέον, ο ζεστός αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό θα αφαιρεθεί για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει χρόνο για να ομαλοποιήσει το μικροκλίμα του δωματίου. Επιλέγοντας τον ανεμιστήρα της απαιτούμενης ενέργειας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το μήκος του αγωγού, την απώλεια κατά μήκος του καναλιού, την περιοχή του δωματίου.

Η βασική τιμή της απώλειας πίεσης ανά τετραγωνικό μέτρο του καναλιού αέρα είναι 2 κυβικά μέτρα ανά ώρα από ένα m². Η απαιτούμενη χωρητικότητα του ανεμιστήρα είναι το προϊόν των απωλειών ανά όγκο του εξαεριζόμενου δωματίου. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες κατά μήκος και ανάλογα με τη διάμετρο των σωλήνων, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα με περιθώριο απόδοσης.

Μέρος του αγωγού εξαγωγής, που βρίσκεται στο κελάρι, είναι σταθερό σε απόσταση τουλάχιστον ενάμιση μέτρα από το επίπεδο του δαπέδου, πρέπει να περιέχει σύστημα συλλογής και αποστράγγισης συμπυκνωμάτων και ανεμιστήρα που αντλεί τον αέρα.

Ο σωλήνας εξόδου του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να είναι τοποθετημένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε το άνω άκρο του να προεξέχει πάνω από το επίπεδο της οροφής κατά μισό μέτρο. Εάν υπάρχει ένας φούρνος στο σπίτι, η εγκατάσταση του αγωγού εξαγωγής είναι πολύ απλοποιημένη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος, το προεξέχον τμήμα του σωλήνα πρέπει να είναι μονωμένο ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο του έτους.

Η έξοδος του αγωγού εξαγωγής αέρα, όπως και στην είσοδο, πρέπει να καλύπτεται με πλέγμα και κουκούλα.

Συμπέρασμα

Η διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων στο κελάρι είναι στενά συνδεδεμένη με το μικροκλίμα μέσα σε αυτό. Τα συστήματα αερισμού τροφοδοσίας και εξαερισμού ή συνδυασμός αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κυκλοφορία των μαζών αέρα. Οι περιγραφόμενοι τύποι συσκευών των συστημάτων εξαερισμού δεν αποτελούν δόγμα και ο αποδοτικός οικοδεσπότης, με λίγη εφευρετικότητα, μπορεί να χρησιμοποιήσει την αιολική ενέργεια ως οδηγό για το σύστημα εξαερισμού.

Μια άλλη επιλογή για τον εκσυγχρονισμό είναι η εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων ελέγχου πάνω στο μικροκλίμα του υπογείου. Εν πάση περιπτώσει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σωστή οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια με περιορισμένη πρόσβαση σε αέρα όχι μόνο θα διασφαλίζει την ασφάλεια των προμηθειών αλλά και θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του κτιρίου.