Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας: μια επισκόπηση των τεχνικών λεπτομερειών της διάταξης του συστήματος εξαερισμού

Ανεξάρτητα από το αν ο εξαερισμός στο διαμέρισμα έχει πραγματοποιηθεί με τα δικά τους χέρια ή με τη βοήθεια ειδικών, θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούς εσωτερικού μικροκλίματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο όγκο αέρα και να εκτελέσετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Κανονιστικές απαιτήσεις για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Δεδομένου ότι η ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, έχει διεξαχθεί επιστημονική έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων παραμέτρων της, τα αποτελέσματα των οποίων αντικατοπτρίζονται στις κανονιστικές πράξεις.

Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τους κανόνες της οργάνωσης των κατοικιών αερισμού, είναι μια κοινοπραξία 54.13330.2016 «κατοικίες πολυκατοικίες», απόκομμα πραγματωθούν αναθεώρησης 31/01/2003.

Ελάχιστη ποσότητα ανταλλαγής αέρα σε χώρους διαβίωσης

Η ελάχιστη ένταση αέρα για διαφορετικούς τύπους δωματίων μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στον Πίνακα 9.1. SP 54.13330.2016.

Κατά τον υπολογισμό, δεν μπορείτε απλά να συνοψίσετε τα στοιχεία. Σαλόνι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αέρα για να κατανοήσουμε τη ροή του αέρα από το εξωτερικό και την εκροή του στην κουζίνα, μπάνιο, κλπ, και τεχνικές εγκαταστάσεις - ένα παραπόταμο του σαλόνια και την παραγωγή έξω από το διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν χωριστά οι αναγκαίοι όγκοι εισροής και καυσαερίων ώστε να ληφθεί ως αποτέλεσμα η μέγιστη τιμή αυτών των δύο ποσοτήτων.

Υπάρχει μια απόχρωση εδώ. Ο σχεδιαστής ενός κτιρίου πολυκατοικιών απαιτείται για τον υπολογισμό της τιμής εισροής για τον υπολογισμό του ισοζυγίου θερμότητας και της τιμής της κουκούλας - για τον υπολογισμό των παραμέτρων των μονάδων αερισμού. Οι κάτοικοι των ίδιων διαμερισμάτων έχουν το δικαίωμα στη δική τους διακριτική ευχέρεια να πραγματοποιήσουν αερισμό χαμηλότερης χωρητικότητας, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει.

Ο αυτο-προσδιορισμός του όγκου της ανταλλαγής αέρα με καλή ακρίβεια είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Με φυσική κυκλοφορία αέρα, πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους δείκτες:

 • υπερβολική υγρασία στον αέρα (μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα υγρόμετρο) εκφράζεται από την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους και την οροφή καθώς και τα θολωμένο τζάμια των παραθύρων το χειμώνα?
 • η έλλειψη οξυγόνου ή περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα (μπορεί να μετρηθεί με αναλυτή αερίου) εκφράζεται στη δυσκολία αναπνοής όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο διαμέρισμα.

Αν τέτοια αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το διαμέρισμα, αυτό σημαίνει έλλειψη γενικού αερισμού εξαερισμού ή εξαγωγής. Εάν εμφανίζονται σε ξεχωριστούς χώρους, τότε αυτό υποδεικνύει τοπικά προβλήματα της ανταλλαγής αέρα που σχετίζονται με τον σχηματισμό ζωνών στασιμότητας του αέρα.

Παροχή κυκλοφορίας αέρα

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9.6 και 9.7 του SP 54.13330.2016, η είσοδος εξωτερικού αέρα πρέπει να παρέχεται στους χώρους καθιστικού και κουζίνας και η απομάκρυνση από τις κουζίνες, τα μπάνια και τις τουαλέτες. Είναι απαράδεκτο να πάρει αέρα από τεχνικούς χώρους σε άλλα μέρη του διαμερίσματος. Πρέπει να οδηγηθεί απευθείας στον άξονα εξαερισμού.

Έτσι, είναι εύκολο να καταρτιστεί ένα σχέδιο αεροπορικής κίνησης, ανάλογα με τη διάταξη του διαμερίσματος, όταν η άφιξή του από έξω θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των παραθύρων και η εκροή πραγματοποιείται στις εξόδους των φρεατίων εξαερισμού.

Η κίνηση του αέρα μεταξύ των δωματίων του διαμερίσματος θα πρέπει να γίνεται με κλειστές πόρτες. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • εγκατάσταση ειδικών οπών εξαερισμού, οι οποίες είναι συνήθεις τρύπες στην πόρτα, καλυμμένες με ειδικά διακοσμητικά στοιχεία.
 • χρήση του πλαισίου της πόρτας χωρίς κατώφλι, το οποίο σας επιτρέπει να αφήσετε ένα κενό ύψους 5-10 mm μεταξύ του δαπέδου και της κλειστής πόρτας.
 • οι ιδιοκτήτες οικιακών γατών συχνά αναγκάζονται να εγκαταστήσουν την καταπακτή στις εσωτερικές πόρτες, οι οποίες εκτελούν επίσης τις λειτουργίες του εξαερισμού.

Η διαδικασία για την οργάνωση του εξαερισμού σε μασίφ ξύλο, μοριοσανίδες ή MDF πόρτες είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι ή ένα τρακτέρ για να κόψετε τα ανοίγματα στα οποία θα τοποθετηθούν ειδικοί δακτύλιοι πάνω στην κόλλα. Ή μπορείτε να κάνετε ένα παράθυρο και να το κλείσετε με μια διακοσμητική μάσκα, την οποία πρέπει να συνδέσετε στην πόρτα των βιδών.

Είναι πολύ δύσκολο να κόψετε τις οπές εξαερισμού σε πλαστική ή γυάλινη πόρτα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε μια ικανότητα και ένα ειδικό εργαλείο, διαφορετικά ο κίνδυνος ζημιάς στην πόρτα είναι μεγάλος και υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.

Δημιουργία συνθηκών για τη λειτουργία της κουκούλας

Με κακή ανταλλαγή αέρα, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα θετικό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Επομένως, σε κάθε σπίτι παρέχονται ειδικοί άξονες εξαερισμού για την εκροή αέρα από τα διαμερίσματα προς τα έξω. Οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εξαερισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.

Ελέγξτε την απόδοση του άξονα εξαερισμού

Η εισροή καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη, και την αφαίρεση - με τη βοήθεια μιας ή δύο τρύπες που οδηγούν στους αεραγωγούς. Ως εκ τούτου, η δύναμη της ροής μέσω αυτών είναι ευκολότερο να κρίνει την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε ένα φύλλο συνηθισμένου χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού κλείνοντας εντελώς.

Με κανονική ροή αέρα, το χαρτί θα συγκρατηθεί στη θύρα εξαγωγής. Διαφορετικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα.

Για να μάθετε την κύρια αιτία της κακής έλξης, ανοίξτε το παράθυρο ή την μπροστινή πόρτα που βρίσκεται πλησιέστερα στην οπή και επανατοποθετήστε το φύλλο στη σχάρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές:

 • εάν το χαρτί "κολλάει" στη σχάρα, τότε σημαίνει ανεπαρκής ροή αέρα με κλειστά παράθυρα.
 • αν η ροή είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να κρατήσει το χαρτί, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον άξονα εξαερισμού ή στον κλάδο που οδηγεί σε αυτό.

Εάν η έλλειψη ανταλλαγής αέρα προέκυψε λόγω προβλημάτων με τον άξονα εξαερισμού, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό διαχείρισης που είναι υπεύθυνος για την πολυκατοικία.

Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει πολλές συμβουλές για τον καθαρισμό του ορυχείου από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό για τους εξής λόγους:

 • σε ένα μολυσμένο ορυχείο πολλή σκόνη, μούχλα και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, έτσι οι εργασίες καθαρισμού του πραγματοποιούνται σε ειδικό εξοπλισμό.
 • ακόμη και αν μπορείτε να εντοπίσετε ένα μπλοκάρισμα, δεν μπορεί να καθαριστεί με στεγνωτήρα μαλλιών ή ηλεκτρική σκούπα και αν προσπαθήσετε να σπάσετε ένα εμπόδιο, μπορείτε να βλάψετε το κιβώτιο του άξονα.
 • στο ορυχείο μπορούν να ζουν αρουραίοι, αράχνες, σφήκες και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, συγκρούσεις με τις οποίες για ένα άτομο μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα?
 • η μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή της διαμόρφωσης των ορυχείων (για παράδειγμα, επέκταση ή αφαίρεση της εξόδου) αποτελεί διοικητικό αδίκημα.

Ο οργανισμός διαχείρισης υποχρεούται να παρακολουθεί την κατάσταση του εξαερισμού και να εξαλείφει αμέσως τα προβλήματα που προκύπτουν. Το ορυχείο είναι ιδιόκτητο σπίτι, επομένως όλα τα έργα πρέπει να εκτελούνται σε βάρος των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Διάταξη των ανοιγμάτων εξαγωγής

Οι οπές που οδηγούν στον άξονα εξαερισμού κλείνουν με ειδικές πλαστικές γρίλιες, οι οποίες έχουν διακοσμητικό και λειτουργικό σκοπό. Συνήθως, οι πείροι εισάγονται στο χώρο εγκατάστασης και στη συνέχεια η δομή είναι στερεωμένη σε βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Όταν πλακιδίσετε τον τοίχο με πλακάκι, μπορείτε να κολλήσετε το πλέγμα φωτισμού με στεγανωτικό σιλικόνης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιών κεραμιδιών.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς ταχύτητας εκροής αέρα με φυσική κυκλοφορία, αποκτάται και εγκαθίσταται μια σχάρα με ενσωματωμένο ανεμιστήρα του τύπου (λεπτού) πτερυγίου. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής στον τοίχο πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή. Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην ισχύ, το επίπεδο θορύβου και τη συμμόρφωση με το τμήμα του αγωγού εξαγωγής.

Εάν ο εξαεριστήρας πρέπει να είναι πλακιδίων, είναι προτιμότερο να ρίξετε το καλώδιο τροφοδοσίας εκ των προτέρων, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Διαφορετικά, τότε θα είναι απαραίτητη η εφαρμογή της εξωτερικής καλωδίωσης του καλωδίου τροφοδοσίας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή λειτουργία ανεμιστήρα, ένας ξεχωριστός διακόπτης είναι εγκατεστημένος γι 'αυτό. Για τα μπάνια, το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα με το δίκτυο είναι δημοφιλές, όταν είναι ενεργοποιημένο μαζί με τη λάμπα. Υπάρχουν επίσης πιο περίπλοκες παραλλαγές, όταν η συμπερίληψη γίνεται με χρονοδιακόπτη ή με τις ενδείξεις αισθητήρων υγρασίας.

Σε οποιοδήποτε άνοιγμα που οδηγεί στον άξονα εξαερισμού, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Προστατεύει το δωμάτιο από το να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα και να πάρει αέρα από το ορυχείο, το οποίο συχνά δεν πληροί τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα. Η αντίστροφη ροή μπορεί να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

 • σταδιακή μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού μεταλλείων ως αποτέλεσμα της απόφραξης ·
 • μια απότομη μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού του ορυχείου ως αποτέλεσμα της εισόδου ξένων υλικών.
 • αύξηση της ροής αέρα από γειτονικά διαμερίσματα.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπορεί να εγκατασταθεί ξεχωριστά, αλλά είναι ευκολότερο να την αγοράσετε με ανεμιστήρα και μάσκα.

Οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα

Οι νεώτερες τεχνολογίες κατασκευής κατοικιών, καθώς και η ενεργός χρήση πλαστικών παραθύρων, προστατεύουν αξιόπιστα τη σύγχρονη κατοικία από το πάγωμα και τα ρεύματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καθαρού αέρα, η ροή του οποίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Ανεφοδιασμός εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα και να παραγγείλετε μια έτοιμη λύση από τους ειδικούς.

Μείωση της στεγανότητας των παραθύρων

Σε παλαιότερα σπίτια, η ροή του αέρα στα δωμάτια συμβαίνει κυρίως μέσω ρωγμών στα πλαίσια παραθύρων. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους δημιουργίας επαρκούς εξαερισμού είναι η οργάνωση της διέλευσης του αέρα μέσα από τα στοιχεία των πλαστικών παραθύρων και των μπαλκονόπορτων. Για τα παράθυρα, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαέρωσης για τον αερισμό τροφοδοσίας κατά την εγκατάσταση της μονάδας παραθύρου.

Η εγκατάσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας διαπραγματεύεται στο στάδιο της παραγγελίας. Αν το παράθυρο είναι ήδη εγκατεστημένο, τότε είναι δυνατόν να εισαγάγετε τον εαυτό σας μια συσκευή διέλευσης αέρα, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι μάλλον έντονη και συγκεκριμένη για το λόγο αυτό, γιατί είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε επαγγελματίες.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μέθοδοι για τη μείωση της σφράγισης του παραθύρου με βάση τη μερική αφαίρεση της σφραγίδας:

 • Κάνετε μέρος του σφραγίσματος αφαιρούμενο, έτσι ώστε σε ισχυρούς ανέμους μπορείτε να το βάλετε πίσω.
 • Στο κάτω μέρος της εξωτερικής πλευράς του παραθύρου και στην κορυφή από το εσωτερικό, αφαιρέστε μικρά κομμάτια του στεγανωτικού υλικού (μήκους 5-7 cm). Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση αέρα μεταξύ του πλαισίου και του κουτιού παραθύρου, θα ζεσταθεί και θα μπει μέσα στο δωμάτιο.

Ωστόσο, αυτά είναι ακραία μέτρα: δεν μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, της κατάψυξης σε πάγο και της εξόδου του μηχανισμού για τον καθορισμό της θέσης του παραθύρου εκτός λειτουργίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού τοίχου

Από την άποψη της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού και της ευκολίας αυτο-εγκατάστασης, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εισαγωγής στο τοίχωμα. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα τροφοδοσίας του εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση της βαλβίδας τοίχου έχει ως εξής:

 1. Στον τοίχο είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια τρύπα με μια μικρή κλίση προς τα έξω. Για τους τοίχους από τούβλα είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο τρυπάνι, αλλά για τις κατοικίες των πάνελ θα χρειαστεί να εφαρμόσετε τη διαδικασία διάτρησης διαμαντιών. Είναι επιθυμητή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με δακτύλιο απορροής.
 2. Εισάγετε τον αγωγό και ποιοτικά εκτελείτε τη θερμομόνωση του, διαφορετικά είναι δυνατή η κατάψυξη της βαλβίδας. Ως υλικό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτό μαλλί και αφρός στερεώσεως.
 3. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας, σημειώστε τα σημεία στερέωσης, τρυπήστε τις οπές και τοποθετήστε τα βύσματα. Αφού τοποθετήσετε τη θήκη, βιδώστε τον στον τοίχο.

Τέλος, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια εξωτερική μάσκα. Εδώ είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Κατά την επιλογή της θέσης της βαλβίδας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • την ευκολία και την ασφάλεια εγκατάστασης εξωτερικής μάσκας για διαμερίσματα που δεν βρίσκονται στον πρώτο όροφο.
 • Σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής κεφαλής βαλβίδας από τη θέση σχεδίασης του χώρου.
 • Η δυνατότητα θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα από σταθερές συσκευές θέρμανσης.

Ως εκ τούτου, το πιο δημοφιλές μέρος για την εγκατάσταση της βαλβίδας είναι ο χώρος μεταξύ του παραθύρου και της μπαταρίας θέρμανσης.

Για πιο εντατική παροχή αέρα, χρησιμοποιούνται βαλβίδες με ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Ωστόσο, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν κάποιο θόρυβο, ιδιαίτερα ακουστικό τη νύχτα.

Εκτός από τον φυσητήρα που διαθέτει ανεμιστήρα, μπορεί να συνδεθεί ένας υγραντήρας και ένας θερμαντήρας για να διατηρηθούν οι παράμετροι ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να εισαχθούν σωστά στο σχεδιασμό του δωματίου, αφού ολόκληρο το σχέδιο θα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από το κεφάλι μιας συνηθισμένης συσκευής.

Εγκατάσταση συστημάτων αγωγών για ανταλλαγή αέρα

Όταν εγκαθιστάτε συστήματα εξαερισμού αγωγών ή κουκούλα κουζίνας χρησιμοποιήστε ειδικά κιβώτια ή εύκαμπτες κυματοειδείς σωλήνες. Απαιτούνται επίσης για να μεταφερθεί ο αέρας από τα τεχνικά δωμάτια στην απομακρυσμένη είσοδο στον άξονα εξαερισμού. Είναι δυνατή η εργασία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αεραγωγού από μόνος του.

Βασικοί κανόνες σχεδιασμού αεραγωγών

Για τα διαμερίσματα δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μεταλλικών αγωγών αερισμού σχεδιασμένων για να περνούν τη ροή του αέρα σε υψηλές ταχύτητες και για λειτουργία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα πλαστικά κουτιά τοποθετούνται απλά και προσαρμόζονται εύκολα στο σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου. Μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις που διαφέρουν ως προς το χρώμα, την εγκάρσια διατομή, τη μορφή, τη μέθοδο σύνδεσης των τμημάτων και τη μέθοδο στερέωσης σε τοίχους και οροφή.

Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού διαμορφωμένων στοιχείων καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός αγωγού αερισμού οποιασδήποτε γεωμετρίας. Η επιλογή μεταξύ κυκλικής και ορθογώνιας διατομής δεν είναι τεχνικά θέμα αρχής. Η τομή πρέπει να επιλέγεται κατά τρόπον ώστε η ταχύτητα ροής να μην υπερβαίνει τα 2 m / s. Διαφορετικά, υπάρχει θόρυβος στο κανάλι και η ανυψωτική αντίσταση θα οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση του εξοπλισμού.

Κατά το σχεδιασμό της γεωμετρίας του αγωγού, είναι επιθυμητό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των στροφών, των συστολών και των μεταβάσεων που αυξάνουν την αεροδυναμική αντοχή στη ροή, δημιουργούν θόρυβο και συσσωρεύουν αποθέσεις λίπους και σκόνης.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πλαστικών κουτιών

Τα πλαστικά μέρη του αγωγού εξαερισμού είναι ελαφρά σε βάρος, επομένως δεν απαιτούνται ειδικές ενέργειες για τη σταθεροποίησή τους. Ανάλογα με τη θέση της τοποθεσίας τους, η εγκατάσταση έχει ως εξής:

 • Μέσα στα ντουλάπια, τα στοιχεία στερεώνονται με σφιγκτήρες στους τοίχους του ντουλαπιού. Σε σημεία διέλευσης από τοίχους και χωρίσματα, εισάγονται αφρώδη ή αφρώδη ένθετα για την αποφυγή του κροταλίσματος κατά τη λειτουργία του συστήματος.
 • Πάνω από τα ερμάρια, τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με τη βοήθεια κάποιων υποδοχών και βιδών.
 • Στον τοίχο και την οροφή, η κατασκευή είναι σταθερή χρησιμοποιώντας ειδικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν για οποιοδήποτε τύπο καναλιού. Η απόσταση μεταξύ των συνδετήρων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 μέτρο.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα κρύβεται πίσω από την τάση ή την ψευδοροφή, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του με τη μέγιστη δυνατή ισχύ της ροής αέρα. Τα εντοπισμένα προβλήματα είναι πιο εύκολο να εξαλειφθούν αμέσως, ενώ η πρόσβαση στο σύστημα δεν είναι δύσκολη.

Έχοντας λεπτύνει τις αρθρώσεις των στοιχείων με στεγανοποιητικό σιλικόνης, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πρόσθετη εγγύηση της πυκνότητας των αρμών στη δομή. Για τους σκοπούς αυτούς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα κόλλας ή "υγρών καρφιών", επειδή στο μέλλον θα είναι πρακτικά αδύνατο να αποσυναρμολογήσετε το σύστημα για τη συντήρηση ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

Εάν η αποσυμπίεση έχει συμβεί και για να την εξουδετερώσετε, δεν είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση του αγωγού, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τυλίξετε τον προβληματικό σύνδεσμο με μία αυτοκόλλητη ταινία κάτω από το χρώμα των διαμορφωμένων στοιχείων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Όλα τα στάδια εγκατάστασης της απλούστερης βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου:

Διαδικασία αερισμού μέσω εσωτερικών θυρών:

Συνδυασμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού με τσάι και βαλβίδα ελέγχου:

Ο έλεγχος της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα και οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε πολύπλοκο εξοπλισμό ή να εκτελέσετε εργασίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Παραλλαγές της μηχανικής κυκλοφορίας του αέρα στο δωμάτιο: όπου και για ποιο είναι το καταναγκαστικό βύθισμα που χρησιμοποιείται

Εάν δεν ζείτε σε ένα νέο κτίριο, μπορεί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της σημαντικής μείωσης του φυσικού βυθίσματος στο δωμάτιο.

Όταν ο αγωγός αερισμού στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, υπάρχει όχι μόνο απειλή για την υγεία, αλλά και ο κίνδυνος δυσλειτουργίας του εξοπλισμού αερίου.

Σε σύγχρονους χώρους εξοπλισμένους με πλαστικά παράθυρα, για να εξασφαλιστεί επαρκής ροή αέρα θα είναι δύσκολη. Ας υπολογίσουμε πώς να φτιάξετε μια αναγκαστική κουκούλα, και χάρη σε ποιους μηχανισμούς τέτοια σχέδια σας επιτρέπουν να καθαρίσετε τον αέρα στο δωμάτιο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του αναγκαστικού σχεδιασμού

Σύστημα εξάτμισης αναγκαστικού τύπου συνεπάγεται την εγκατάσταση στο δωμάτιο ενός ή περισσότερων ανεμιστήρων αντί των τυποποιημένων πλεγμάτων. Κατά τη λειτουργία, διευκολύνουν την είσοδο καθαρού αέρα από τον αγωγό και απομακρύνουν τις δυσάρεστες οσμές, τις επιβλαβείς ουσίες, την υγρασία και τη σκόνη από το δωμάτιο.

Το μηχανικό σύστημα σας επιτρέπει να καθαρίζετε τον αέρα στο δωμάτιο με μεγαλύτερη απόδοση. Πολλοί ανεμιστήρες αυτού του τύπου μπορούν να ρυθμιστούν, αλλάζοντας ανεξάρτητα την ισχύ και την ταχύτητα περιστροφής.

Τα πλεονεκτήματα του αναγκαστικού βυθίσματος είναι:

 • η δυνατότητα ταχύτερου καθαρισμού του αέρα στο δωμάτιο.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής και λειτουργία υψηλής ποιότητας ανεξάρτητα από τη φύση των καιρικών συνθηκών ή την κατάσταση των σωλήνων εξαερισμού ·
 • μια ευκαιρία αυτορρύθμιση της εκροής και της εισροής αέρα.

Δεδομένου ότι το οι οπαδοί αυτού του τύπου λειτουργούν αυτόματα, Όταν απενεργοποιείτε τον ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι, δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε σωστό αερισμό των χώρων. Επιπλέον, οπαδοί εξαναγκασμένου τύπου μπορεί να είναι αρκετά ακριβό, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προσαρμογής του εξοπλισμού και της συμπεριφοράς στο δίκτυο.

Περιοδικά, οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου συστήματος, καθώς και φίλτρων, θα πρέπει να αντικατασταθούν με καινούργια και δεν είναι πάντα δυνατό να παρατηρήσετε έγκαιρα τα ελαττώματα.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του εξαναγκασμένου εξαερισμού των σπιτιών και των διαμερισμάτων, οπότε πριν να προσδιορίσετε την αγορά, μελετήστε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της δουλειάς τους.

Χαρακτηριστικά συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού

Σήμερα, είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια λόγω πολλών μηχανισμών. Ο εξαερισμός στο σπίτι μπορεί να τροφοδοτεί και να εξάγει (πρόκειται για ενιαίες εγκαταστάσεις που δεν απαιτούν πρόσθετο εξοπλισμό), προσλήψεις, και λόγω της λειτουργίας του κλιματιστικού καναλιού.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, είναι τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής που μπορούν να εξασφαλίσουν τον καλύτερο εξαερισμό των οικιακών χώρων. Αυτό το σχέδιο είναι ένα σύστημα που αποτελείται από ένα ανεμιστήρα (με μόνωση θορύβου περίβλημα μειώνει τον όγκο εργασίας του), μονάδα αυτοματισμού, καθώς και ειδικά φίλτρα και αισθητήρες που επηρεάζουν την ποιότητα της εργασίας.

Όταν ένα τέτοιο σύστημα είναι απενεργοποιημένο, ο ψυχρός αέρας δεν εισέρχεται στο δωμάτιο, καθώς ένας ειδικός αποσβεστήρας στο περίβλημα εμποδίζει την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Χάρη στη λειτουργία των συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής, είναι δυνατόν να παρέχεται ένας πλήρης καθαρισμός του αέρα στο δωμάτιο. Ορισμένες ποικιλίες τέτοιων σχεδίων επιτρέπουν και θερμαίνουν τον αέρα εάν είναι απαραίτητο.

Το πρότυπο εξαναγκασμένο σχέδιο περιλαμβάνει έναν ανεμιστήρα, επομένως είναι ανενεργό σε δωμάτια με μεγάλες παραμέτρους. Παρ 'όλα αυτά, σε μικρούς χώρους μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει τις διαδικασίες καθαρισμού του αέρα και την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών.

Ο σύνθετος εξαερισμός παρέχει παρόμοια στοιχεία, αλλά δεν είναι τοποθετημένα σε κοινό περίβλημα. Κατά κανόνα, Ο ανεμιστήρας, τα φίλτρα και άλλα εξαρτήματα τέτοιων συστημάτων τοποθετούνται ξεχωριστά.

Η μέση ισχύς ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού μπορεί να ποικίλει σημαντικά, ξεκινώντας από 80 έως 7 χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ένας άλλος τρόπος εξαερισμού - κλιματιστικά τύπου καναλιών - δεν διαφέρουν στις υψηλές επιδόσεις. Κατά μέσο όρο, θα βοηθήσουν να καθαρίσετε περίπου το 20% του αέρα στο δωμάτιο. Πρόσθετα φίλτρα, καθώς και θερμαντικά μπλοκ θα βοηθήσουν στην επίλυση μερικών από τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη λειτουργία τους.

Είναι δυνατό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού, κατασκευάζοντας μια ελκυστική δομή και απευθείας στην περιοχή του παραθύρου. Στο προφίλ παραθύρου, βαλβίδες τροφοδοσίας είναι συνδεδεμένες, και στους ανιχνευτές ορυχείων και υγρασίας. Με αυξανόμενα επίπεδα υγρασίας, οι ενσωματωμένοι ανεμιστήρες θα ενεργοποιηθούν αυτόματα και ο αέρας στο δωμάτιο θα καθαριστεί. Μέσα από τις βαλβίδες που είναι εγκατεστημένες στα παράθυρα, ο φρέσκος αέρας θα εισέλθει στο σπίτι σας.

Δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια που να καθορίζουν ποιος τύπος καταναγκαστικού βυθίσματος βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα.

Αλλά αν θέλετε να πάρετε ένα αποτελεσματικό αποτέλεσμα - καθοδηγείται από τις ακόλουθες συστάσεις:

 • για δωμάτια 1- και 2 δωματίων υπάρχουν αρκετοί κουκούλες με παραγωγικότητα 200-300 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • σε διαμερίσματα με μεγάλο αριθμό δωματίων, η έξοδος μιας τέτοιας κουκούλας πρέπει να είναι περίπου 350-500 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • οι δείκτες στατικής πίεσης για διαμερίσματα με 2-3 δωμάτια πρέπει να υπερβαίνουν τα 400 Pa.

Αξίζει να σημειωθεί Τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων αποσπασμάτων ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό τους.

Ας μιλήσουμε για το πώς να συνδέσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού σε δωμάτια όπου αυτή η προσέγγιση θεωρείται η πιο κοινή - στο μπάνιο και στην κουζίνα.

Σύνδεση σε ένα διαμέρισμα

Κατά την εγκατάσταση ενός αναγκαστικού κουκούλα στην κουζίνα σκεφτείτε τον τρόπο τροφοδοσίας σε ένα τέτοιο σύστημα. Υπάρχουν δύο αποτελεσματικοί τρόποι: Στην πρώτη περίπτωση, γίνεται η σύνδεση απευθείας στο κιβώτιο τροφοδοσίας, στο δεύτερο - το σύστημα τροφοδοτείται μέσω μιας πρίζας.

Εάν μένετε στην πρώτη επιλογή - προγραμματίστε εκ των προτέρων την κύρια εργασία. Μόνο μετά την πραγματοποίηση των απαραίτητων επικοινωνιών, είναι δυνατή η έναρξη της στερέωσης του συστήματος και η επιλογή των μηχανισμών εξαγωγής.

Η εγκατάσταση δεν θα προκαλέσει πάρα πολύ δυσκολία: οι οπαδοί αυτού του τύπου είναι αρκετά μικρά, καθώς και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία, καθώς και σχετικά με τις δυνατότητες της στερέωσής τους μπορεί, αν χρειαστεί, να μάθουν για τους συμβούλους με περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά κανόνα, η σχάρα ανεμιστήρα στερεώνεται στον τοίχο με βίδες.

Για να εγκαταστήσετε αναγκαστική σχεδίαση στο μπάνιο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια σχάρα με ανεμιστήρα στη θύρα εξάτμισης. Είναι ήδη στο δωμάτιο, έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον τρύπες στον τοίχο. Πρέπει να παρέχεται τροφοδοσία ρεύματος στην περιοχή τοποθέτησης του ανεμιστήρα. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν τυποποιημένα μεγέθη, αλλά σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η περιοχή της τρύπας στον τοίχο δεν χρειάζεται να προσαρμοστεί στις παραμέτρους αυτού του σχεδιασμού.

Επειδή ο εξοπλισμός εξαερισμού που προορίζεται για το μπάνιο πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, επιλέξτε προσεκτικά το κατάλληλο μοντέλο. Οι ανεμιστήρες με ειδικές σήμανση IPx4 είναι κατάλληλοι για εσάς. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή εξοπλισμού με την παρουσία βαλβίδων ελέγχου, έτσι ώστε ο μολυσμένος αέρας ή δυσάρεστη οσμή από την κουζίνα και άλλες περιοχές να μην εισέρχονται στο μπάνιο.

Έλεγχος στραγγαλισμού στην καμινάδα

Το υποχρεωτικό βύθισμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του βυθίσματος στην καμινάδα. Τις περισσότερες φορές αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται σε ιδιωτικές κατοικίες: το πάχος της διατομής του σωλήνα επηρεάζει την ισχύ ωστικής.

Εάν, ωστόσο, αυξάνεται το τμήμα του σωλήνα, ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο μέσω της καμινάδας, πράγμα που θα αποτρέψει την εξάπλωση της ελεύθερης εξάτμισης των προϊόντων καύσης. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν μπορεί πάντα να είναι αποτελεσματική η ανεξάρτητη ρύθμιση της πρόσφυσης. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επηρεάζουν την ανάπτυξη ή τη μείωση της ώθησης σε αυτές τις εγκαταστάσεις και η εξαναγκασμένη εξάτμιση της καμινάδας μπορεί να βοηθήσει.

Ο σχεδιασμός που προορίζεται για την καμινάδα είναι σχεδόν ο ίδιος με τους ανεμιστήρες καυσαερίων που περιγράφονται παραπάνω. Ο ανεμιστήρας καπνού πάρα πολύ λειτουργεί με βάση την ηλεκτρική ενέργεια και αφαιρεί αυτόματα τον καπνό από το κανάλι, εντείνοντας την έλξη στο δωμάτιο.

Είστε πεπεισμένοι ότι σε πολλές περιπτώσεις η σύνδεση του αναγκαστικού σχεδίου μπορεί να είναι σχεδόν η μόνη διέξοδος από το πρόβλημα του καθαρισμού του αέρα σε ένα απομονωμένο δωμάτιο. Τέτοιες κατασκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε πολυκατοικίες.

Δεδομένου ότι η αγορά και η επαγγελματική εγκατάσταση των υποχρεωτικών συστημάτων εξάτμισης μπορεί να είναι δαπανηρή, μπορείτε να μελετήσετε ανεξάρτητα τα χαρακτηριστικά τους: προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που θα σας ενημερώσει για ορισμένες πτυχές τέτοιων έργων.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα

Υπάρχουν δύο τρόποι εξαιτίας αυτής της κατάστασης:

1. Εξαερισμός εγγυάται άριστη υγεία.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο χωριό έχουν καλύτερη υγεία από τους κατοίκους της Μόσχας; Δεν υπάρχουν φυσικά φορτία ή φαγητό εδώ: πολλοί σύγχρονοι Μοσχοβίτες επισκέπτονται το γυμναστήριο και τηρούν μια υγιεινή διατροφή. Το περιβάλλον και το οικοσύστημα δεν είναι επίσης πολύ σημαντικά - υπάρχουν παντού τάσεις και χημικές ουσίες. Το όλο πρόβλημα στην πείνα με οξυγόνο!

Θα φαινόταν, τόσο λεπτό, αλλά πόσο αλλάζει τη ζωή σας. Και όλα αυτά επειδή ένας σύγχρονος κάτοικος, τόσο μεγάλος όσο και μικρός, δεν ξοδεύει περισσότερο από μία ώρα την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατί σε μια εξοχική κατοικία μπορείτε να μείνετε για μέρες στο τέλος;

Πρότυπα για τον εξαερισμό και τον κλιματισμό στο διαμέρισμα

Εξαγωγή από βοηθητικούς χώρους, ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κάτω από τους εξής όγκους:

 • Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m3 / ώρα
 • Κουζίνα με σόμπα - 90 m3 / ώρα
 • Μπάνιο, ντους, τουαλέτα - 25 m3 / ώρα
 • Συνδυασμένο μπάνιο - 50 m3 / ώρα
 • Αποθήκη, ντουλάπα - 25 m3 / ώρα
Η θερμοκρασία του αέρα στο διαμέρισμα ρυθμίζεται από το GOST 30494-96 "Κατοικίες και δημόσια κτίρια. Παράμετροι μικροκλίματος σε χώρους »

Εξαερισμός διαμερίσματα - επιλογές συστήματος

Υπάρχουν τρία βασικά σχέδια για την οργάνωση ενός συστήματος εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα:

Μηχανικός ανεφοδιασμός και εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση

Τα σύγχρονα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής για τα διαμερίσματα λειτουργούν, κατά κανόνα, ήσυχα, ειδικά σε μειωμένες ταχύτητες ανεμιστήρων.

Δομικά, το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης του διαμερίσματος μπορεί να είναι δαπέδου ή κάτω από την οροφή. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένας από αυτούς είναι τοποθετημένος στο πάτωμα, όπως ένα ντουλάπι ή ντουλάπι αποκτάται, και το δεύτερο τοποθετείται κάτω από την οροφή. Εκτός από την ίδια την εγκατάσταση, είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετήσετε τα στοιχεία αερισμού: βαλβίδες, εξασθενητές ήχου, εύκαμπτα ένθετα, αεραγωγούς και ούτω καθεξής. Ως αποτέλεσμα, γενικά, επιτυγχάνεται ένας αρκετά μεγάλος μηχανικός σχεδιασμός.

Βελτίωση του εξαερισμού στο διαμέρισμα: έλεγχος, καθαρισμός, πρόσθετη ανταλλαγή αέρα

Στο σπίτι όλη την ώρα βουλωμένη, τα παράθυρα γίνονται θολό, το πιάτο της κουζίνας και η μυρωδιά του αποσμητικού τουαλέτας στέκονται στα δωμάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο μπάνιο, σε ένα λουτρό με κακή εξοπλισμό, αναπνέοντας με τα βράγχια, και ανοίγοντας την πόρτα - πάνω από το δωμάτιο σαν ένα κύμα ατμού θα. Παραίτησα; Θα πάει να στημόνι έπιπλα, exfoliate ταπετσαρία, βιβλία μούχλα, και εκεί και με το slosher στους τοίχους για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Και όλα χτυπάει στην υγεία. Ο λόγος είναι σαφής: ανεπαρκής αερισμός στο διαμέρισμα. Έχετε κάτι να διορθώσετε με τα χέρια σας, ή πρέπει να βρείτε χρήματα για να πληρώσετε τους δασκάλους;

Ναι, τα περισσότερα μπορούν να γίνουν στο διαμέρισμα με εξαίρετο εξαερισμό. Δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες για αυτό. Αρκετές βασικές γνώσεις των κατασκευαστικών εργασιών και η ικανότητα χειρισμού ενός απλού καθημερινού εργαλείου.

Εξετάστε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον εξαερισμό σε ένα σαλόνι, με βάση την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της εργασίας και του κόστους. Πρώτα να δείξουμε τι και πώς να κάνετε, αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει. Και στη συνέχεια να σας πω πώς να οργανώσετε τον εξαερισμό όπου δεν είναι ακόμα - σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ένα γκαράζ, στη χώρα.

Για αναφορά: ο αερισμός των χώρων διαβίωσης σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής θεωρείται επαρκής εάν παρέχονται τουλάχιστον δύο ανταλλαγές αέρα ανά ώρα σε κάθε δωμάτιο. Εάν υπάρχει ένα σχέδιο στο κρύο εποχή του έτους, όταν επαρκής ροή της θερμότητας από το σύστημα θέρμανσης στην θερμοκρασία του δωματίου πέσει κάτω από τα υγειονομικά πρότυπα (18 μοίρες), ή σημαντικά εκτός της ροής της σκόνης και των οσμών - αερισμού περιττή.

Το πρώτο στάδιο: επαλήθευση

Πριν να σκεφτείτε και να μαντέψετε πώς να κάνετε αερισμό στο διαμέρισμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η δράση ενεργεί όπως πρέπει, αλλά για κάποιο λόγο δεν αντιμετωπίζει. Και έπειτα καταλάβετε τι της λείπει για κανονική εργασία.

Κατ 'αρχάς, φέρουμε στην υπάρχουσα ζώνη εξαερισμού ταινία χαρτιού μήκους 15-20 cm και πλάτους 2-3 cm σε απόσταση 5-7 cm από την τρύπα. Το άκρο της λωρίδας θα πρέπει, αν ο εξαερισμός είναι σε καλή κατάσταση, να αγγίξει ή να κοπεί μέσω της οπής αερισμού.

Προειδοποίηση 1: Μην ελέγχετε τον εξαερισμό με φλόγα ή κερί. Ένα εύφλεκτο αέριο μπορεί να υπάρχει στον αγωγό εξαερισμού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά χωρίς σοβαρές συνέπειες (μια έκρηξη που πραγματοποιείται από ένα κομμάτι τοίχου από γείτονες, για παράδειγμα) δεν μπορεί να κάνει.

Εκτός από την σήψη σε στρώματα ανεμπόδιστου αέρα, πρόσφατα υπήρξαν περιπτώσεις μόλυνσης από τον αέρα του αερισμού από την παραδοσιακή χημική παραγωγή στο σπίτι. Αυτό αφορούσε τοξικομανείς, ερασιτέχνες-πυροτεχνήματα και άλλα ανεύθυνα θέματα.

Υποθέστε ότι το χαρτί είτε δεν αποκλίνει, είτε αποκλίνει ασθενώς. Συνεπώς, εξακολουθούμε να έχουμε ανεπαρκή εξαερισμό.

Τώρα ελέγξτε αν οι αεραγωγοί είναι σε καλή κατάσταση ή η εισροή έχει επιδεινωθεί. Ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοικτά και ελέγξτε ξανά με ένα κομμάτι χαρτί. Αρνήθηκε, έστω και σφιχτό, στο άνοιγμα - καθαρά κινήματα, πρέπει να κοιτάξετε περισσότερο. Το ρεύμα του αέρα στον εξαερισμό δεν αυξάνεται - υπάρχει ένα φράγμα κάπου, και οι οπές πρέπει να καθαριστούν.

Βίντεο: ανεξάρτητος έλεγχος των αξόνων εξαερισμού

Το δεύτερο στάδιο: καθαρισμός

Ελέγουμε κάθε πρίζα ξεχωριστά. Υπάρχει μια διαφορά στην απόρριψη ενός χαρτιού - μπλοκαρίσματος στα κιβώτια μέσα στο δωμάτιο. Αυτή δεν είναι η χειρότερη περίπτωση: φύτευση china DAB σε ένα λεπτό, εύκαμπτο συρματόσχοινο (καλύτερα) ή σύρμα αλουμινίου (σε ακραίες περιπτώσεις), και Σούρα όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια. Τα υπολείμματα των απορριμμάτων εξάγονται με ηλεκτρική σκούπα με μακρύ σωλήνα - ένα κομμάτι σωλήνα βινυλίου για άρδευση είναι κατάλληλο. Είναι αρκετά άκαμπτο και ταυτόχρονα ευέλικτο.

Δεν βοήθησε; Βρήκατε κάποια συντρίμμια; Ως εκ τούτου, το κύριο ventshod είναι ακόμα σφυρήλατο. Καθαρίζουμε το ίδιο, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα. Πιθανότατα, χρειάζεστε ένα μπαρ, ξύλινο ή μέταλλο ή ένα κομμάτι ράβδου fiberglass, το οποίο χρησιμοποιούν καλώδια, με ένα γάντζο.

Προειδοποίηση 2: Κατά τον καθαρισμό των κύριων αεραγωγών πρέπει να προσέχετε! Μπορεί να υπάρχει μια φωλιά σφήκες ή μια συστάδα άλλων επικίνδυνων πλάσματα.

πρότυπο σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Εάν ζείτε σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ο καθαρισμός του εξαερισμού είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη σπιτιού ή της οργάνωσης που είναι επιφορτισμένη με τη λειτουργία των κτιρίων και δεν μπορείτε να πάτε στην κύρια πίστα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να υποβάλετε μια αξίωση και να δώσετε μια αίτηση.

Το τρίτο στάδιο: παρέχουμε κυκλοφορία

Ας πούμε ότι υπάρχει μια φυσική κουκούλα. Πριν να αναλάβουμε την πολύ περίπλοκη δουλειά για να εξασφαλίσουμε τη ροή, θα ελέγξουμε, αλλά η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο έχει επιδεινωθεί; Και θα το βελτιώσουμε, εάν χρειαστεί.

Ο έλεγχος του εξαερισμού στο διαμέρισμα για σωστή κυκλοφορία πραγματοποιείται με το ίδιο αμετάβλητο παλιό χαρτί στο άνοιγμα, αλλά οι πόρτες και τα παράθυρα εισόδου παραμένουν κλειστά. Αλλά όλες οι πόρτες ανάμεσα στα δωμάτια ανοίγουν. Το έγγραφο έφτασε στον κανόνα; Είναι θέμα κυκλοφορίας.

Καλύτερη ανταλλαγή αέρα μεταξύ των χώρων μπορεί να γίνει, χωρίς διάτρηση των τοίχων και χωρίς εγκατάσταση βαλβίδων τροφοδοσίας (βλ. Παρακάτω). Για να γίνει αυτό, αρκεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ του πυθμένα της πόρτας και του δαπέδου 3-4 cm.

Αν δεν σας αρέσει, στο κάτω μέρος της πόρτας μπορείτε να τρυπήσετε 2-3 σειρές τρυπών με διάμετρο 8-15 mm και να τις επικαλύψετε και στις δύο πλευρές των διακοσμητικών μαξιλαριών με ένα συχνό πλέγμα. Το πλέγμα θα παραμορφώσει τους ήχους. Στο υπνοδωμάτιο των γονιών, στο μπάνιο και στην τουαλέτα, είναι καλύτερο να τρυπώνετε οπές με κλίση από το εξωτερικό προς το εσωτερικό. Εάν ένας αγαπημένος σε μια παροδική ηλικία θέλει να κοιτάξει, αφήστε τον να κοιτάξει στο πάτωμα.

Πώς να τακτοποιήσετε τέτοια προϊόντα - ένα θέμα γεύσης, αλλά το πλέγμα πρέπει να τεθεί από χάλυβα, melkoyacheisty, ανοξείδωτο. Είναι δυνατή σε 2-4 στρώματα με ένα διάστημα 2-3 mm. Αυτό θα δώσει ακόμα καλύτερη ηχομόνωση.

Τέταρτο στάδιο: δημιουργήστε μια ροή αέρα

Ένα φυσικό σύστημα ροής αέρα σε καθιστικούς χώρους - παράθυρα, σχισμές και σχισμές στις πόρτες και τα παράθυρα. Αλλά για το χειμώνα, για χάρη της θερμότητας, προσπαθήστε να κλείσετε και τα παράθυρα παραμένουν κλειστά. Οι σύγχρονες πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά τόσο σφιχτά ώστε σε ένα τέτοιο διαμέρισμα μπορείτε να πετάξετε στο διάστημα. Ως εκ τούτου, η εισροή αέρα στην κρύα εποχή είναι απαραίτητη για την παροχή πρόσθετων μέτρων.

Παλιά παράθυρα

Εάν έχετε τα παράθυρα του παλαιού τύπου, σε ξύλινα κουφώματα, μην τα κολλάτε για το χειμώνα. Ζεστάνετε τις λωρίδες του αφρώδους καουτσούκ σε κολλώδη βάση, είναι ειδικά για αυτό που είναι στην πώληση. Κατά την αγορά, βεβαιωθείτε ότι το αφρώδες ελαστικό είναι αρκετά χαλαρό, αναπνεύσιμο.

Περιμένετε, γιατί το χειμώνα; Πρέπει να σφίξετε πιο σφιχτά! Πιο πυκνά, αλλά με το μυαλό και τη γνώση της φυσικής. Ο άνεμος ή η διαφορά στη θερμοκρασία ωθεί τον αέρα μέσα από τον αφρό στο σπίτι. Στους μικρούς, ελικοειδείς πόρους, υπάρχει ένα λεγόμενο. γκάζι. Απλά, ο αέρας θερμαίνεται από την ίδια την τριβή για τον εαυτό της. Και ο τρομακτικός άνεμος που κουβαλούσε το σπίτι, τώρα μπορεί να το θερμαίνει. Όσο ισχυρότερη είναι η οργή, τόσο ισχυρότερο είναι το αποτέλεσμα του τσοκ.

Νωρίτερα, όταν δεν υπήρχε καουτσούκ από αφρώδες υλικό, για το σκοπό αυτό τοποθετήθηκαν κυλίνδρους από βαμβάκι μεταξύ των πλαισίων. Μπορούν ακόμη και να θέσει τα μικρά στοιχεία :. Snegovichkov, χριστουγεννιάτικα δέντρα, τον Άγιο Βασίλη και το Snow Maiden, κλπ Μερικοί τεχνίτες δημιουργούν τέτοιες συνθέσεις που περαστικούς στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά από τα παράθυρά τους.

Διπλά τζάμια

Τα σύγχρονα παράθυρα PVC δεν πρέπει να είναι ειδικά μονωμένα, κλείνουν ήδη πολύ στενά. Στα περισσότερα μοντέλα, εκτός από τα πολύ φτηνά, από τα οποία ακόμη και οι υπεράκτιες κινέζικες αγκαλιάζουν, παρέχεται αντί για παράθυρο μια προμήθεια ρυθμιζόμενων θυρίδων (δείτε την εικόνα στα δεξιά). Η τοποθέτηση ενός τέτοιου χάσματος στην κορυφή είναι φυσικά σωστή. Αυτό το σύστημα λειτουργεί σε κρύο καιρό, ο αέρας από τη σχισμή κατεβαίνει, αναμιγνύεται με ζεστό αέρα από την μπαταρία και η θερμοκρασία στο δωμάτιο ισοπεδώνεται.

Τα παράθυρα από PVC με την εισροή είναι σχεδιασμένα για κοινή χρήση με μοντέρνα θερμαντικά σώματα από αλουμίνιο. Όταν εργάζονται σε ένα ζευγάρι μερικές πρόσθετες ροές αέρα σε σαλόνια, πιθανότατα, δεν θα είναι απαραίτητο.

Βαλβίδες τροφοδοσίας

Σε δημόσια κτίρια, όπου πολλοί άνθρωποι πλήττουν (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) και σε κουζίνες (βλέπε σχήμα 1), όπου απελευθερώνεται πολλή θερμότητα από την κουζίνα, και όλα τα είδη εξάτμισης από τα προϊόντα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, η ροή του αέρα από τα παράθυρα μπορεί να μην είναι αρκετή. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε βαλβίδες τροφοδοσίας τοίχου.

Οι βαλβίδες παροχής είναι δύο τύπων: ευθεία άκαμπτη και γωνιακή με εύκαμπτο αγωγό (βλέπε σχήμα 2). Και αυτά και άλλα - με ρυθμιζόμενα παντζούρια (θέασεις). Μία άμεση βαλβίδα μπορεί επιπλέον να είναι εφοδιασμένη με ένα θερμαντήρα αέρα ή λαβύρινθο, στο οποίο ενεργεί το ίδιο φαινόμενο στραγγαλισμού.

Βαλβίδες γωνίας συνήθως φθηνότερα, δεν είναι εντυπωσιακά στο δωμάτιο - τοποθετούνται πάνω από τις μπαταρίες και λειτουργούν σαν σχισμές στα παράθυρα από PVC. Ο εύκαμπτος αγωγός αέρα μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο με μια κλίση προς τα κάτω, η οποία θα αποτρέψει την είσοδο υγρασίας κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας και θα μειώσει δραστικά την είσοδο σκόνης στο δωμάτιο. Η μάσκα εισαγωγής μιας τέτοιας βαλβίδας είναι ελάχιστα ορατή στον εξωτερικό τοίχο.

Ευθείες βαλβίδες Θα είναι απαραίτητο, αν σε ένα δωμάτιο άνθρωποι συμβαίνουν, μια ρέγκα σε ένα βαρέλι. Εκτός από τη μικρότερη αντίσταση στην εισροή, ενσωματώνουν εύκολα τον θερμαντήρα αέρα, το φίλτρο, τον υγραντήρα. Αλλά έχουν, εκτός από την τιμή, ένα άλλο μειονέκτημα: το εξωτερικό μέρος μιας τέτοιας βαλβίδας, η πρόσληψη αέρα είναι ένα αρκετά περίπλοκο και αξιοπρόσεχτο σχέδιο. Μπορεί να χαλάσει τον εξωτερικό σχεδιασμό του κτιρίου και να γίνει αντικείμενο βανδαλισμού.

Βίντεο: επιλογή βαλβίδας εισόδου

Το πέμπτο στάδιο: μια πρόσθετη κουκούλα

Εάν η αύξηση της εισροής δεν ήταν αρκετή για να ανανεώσει τον αέρα, τότε χρειάζεται επιπλέον αερισμός εξαερισμού στο διαμέρισμα. Η αρχή της συσκευής είναι απλή: είτε οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες άντλησης ("τράβηγμα") στις οπές εξαερισμού είτε ο ανεμιστήρας με τη μορφή τμήματος του αεραγωγού.

Η συσκευή αυτού του εξαερισμού για χώρους διαφορετικών σκοπών έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες:

  • Ο εξαερισμός στην κουζίνα θα πρέπει να σφίξει τον αέρα μέσω του κουδουνιού πάνω από τη σόμπα. Διαφορετικά, από το παιδί δεν μπορεί να ξεφορτωθεί. Πολλές οσμές κουζίνας εξαπλώνονται γρήγορα με διάχυση, οπότε η καμπάνα ("εξάτμιση") θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένη με εξουδετερωτές οσμών. Αξιόπιστη, ανθεκτική και απολύτως όχι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά ο ηλεκτρισμός καταναλώνεται από εξουδετερώσεις, υπεριώδη, με ειδικούς λαμπτήρες. Υπεριώδης από αυτές είναι αρκετές φορές λιγότερο από ό, τι από τον ήλιο στην παραλία το καλοκαίρι στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Με τα χημικά εξουδετερωτικά πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί: ακόμη και στα προϊόντα των γνωστών ευρωπαίων κατασκευαστών μερικές φορές απαντώνται καρκινογόνοι παράγοντες.
  • Ο εξαερισμός στην τουαλέτα και στο μπάνιο, για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να ενεργοποιείται ταυτόχρονα με το λαμπτήρα. Με την συχνή ενεργοποίηση / απενεργοποίηση, ο εφημέριος λαμπτήρας καίει γρήγορα, αλλά στην τουαλέτα δεν χρειάζεται, ακόμη και επιβλαβής. Είναι καλύτερα να έχετε λαμπτήρα πυρακτώσεως χαμηλής ισχύος. Τώρα δεν αμφισβητείται ότι οι άνιση, «τραχύ» οικονόμοι φάσμα αναστέλλει περισταλτική δράση του εντέρου, αλλά πολύ απαλό ζεστό φως με λεία φάσματος, αντίθετα, ενεργοποιεί. Συμπεριλάβετε τον ίδιο λαμπτήρα στην τουαλέτα και το μπάνιο σπάνια και για λίγο. Ωστόσο, εξαρτάται από το ποιος.
 • Εάν ο εξαερισμός στην τουαλέτα και το μπάνιο γίνεται με τη μορφή ενός κοινού πλαισίου με το ένα από το κύριο venthod (όπως γίνεται σε διαμερίσματα τις περισσότερες φορές), στη συνέχεια, με τους οπαδούς να μην οδήγησε εν γνώσει του αέρα εδώ και εκεί, θα πρέπει να είναι με-κροτίδες βαλβίδες. Η βαλβίδα clapboard είναι ελαφριά και περιστρέφεται ελεύθερα στον κατακόρυφο άξονα για ένα πτερύγιο 75-80 βαθμών. Κάθε τεχνίτης μπορεί να το κάνει μόνος του. Όταν φυσάει από το κουτί στο εσωτερικό του δωματίου, κλείνει το clapboard. Και το χειμώνα, δεν θα αφήσει τον κρύο αέρα μέσω του κύριου αγωγού αερισμού να απολαύσει τα δωμάτια όπου οι άνθρωποι γδύνονται.
 • Ο εξαερισμός στο μπάνιο, όπου ο αέρας είναι κορεσμένος με υγρασία, απαιτεί μια ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή του ανεμιστήρα.

Βίντεο: αερισμός στην κουζίνα και ανεμιστήρα εξαγωγής

Επιλογή ανεμιστήρα για εξάτμιση

Τέλεια από κάθε άποψη, εκτός από μία (κάτω) - τον παλιό βιομηχανικό ανεμιστήρα VN-2 της Σοβιετικής Ένωσης. Σε μέγεθος, πηγαίνει απλά στην κουκούλα διαμερισμάτων. Η ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει λίγο - 22 watt, και ο αέρας οδηγεί καλά: 2,5 κυβικά μέτρα. μ. ανά ώρα. "Unbreakable", για δεκαετίες που εργάζονται στις πιο τερατώδεις συνθήκες: στη μεταλλουργία και τα χυτήρια.

Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα του "Vėnky": λίγο θόρυβο. Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι πιο θορυβώδες από το θόρυβο: ήσυχο, με ένα μαλακό φάσμα, γιατί η υγεία δεν είναι ευαίσθητη. Όμως, δεν θα συμφωνήσουν όλοι να ακούσουν στις "υπηρεσίες" μια σκουριά πάνω τους. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε έναν σύγχρονο ανεμιστήρα χαμηλού θορύβου.

Οι "πραγματικοί" σιωπηλοί ανεμιστήρες είναι ανεμιστήρες χαμηλής ταχύτητας με λεπίδες σαν σπαθιά. Άλλα τεχνάσματα αεροδυναμικής των καταναλωτών με τη συσσώρευση σκόνης στις λεπίδες αρχίζουν να κάνουν πιο θόρυβο βιομηχανικά. Και όλοι οι σιωπηλοί οπαδοί καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από το συνηθισμένο.

Όταν αγοράζετε έναν ανεμιστήρα, δώστε προσοχή στο υλικό της θήκης, εάν είναι πλαστικό. Τα περιβλήματα από ακρυλικό και ABS (πολυισοπροπυλένιο) είναι αξιόπιστα. Τα περιβλήματα PVC άλλων πλαστικών γενικής χρήσης δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι δυνατή η επισκευή ανεμιστήρα με στρεβλωμένη θήκη.

Ο ανεμιστήρας για το μπάνιο πρέπει να αγοραστεί σε σχεδιασμό με προστασία από την υγρασία (ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι κατάλληλος για εξωτερική εγκατάσταση).

Βίντεο: ανεμιστήρας στο μπάνιο

Εισροή αέρα σε χώρους γραφείων

Οι κουζίνες, τα ντουλάπια, οι ντουλάπες, η τουαλέτα και το μπάνιο συχνά δεν έρχονται σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους. Επομένως, παρέχεται εξαερισμός σε αυτά μέσω της πόρτας, όπως περιγράφεται παραπάνω. Εάν θέλετε να τροφοδοτήσετε τον αέρα, ο αέρας δεν πρέπει να λαμβάνονται από την κουζίνα και είναι υποχρεωτικός από κάτω. Θυμηθείτε - στο εσωτερικό του κελύφους δεν υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας, και όταν παίρνετε ένα φράχτη από την οροφή, ο αέρας θα πάει από την κορυφή στην κορυφή και όπου είναι περισσότερο απαραίτητος, θα σταματήσει.

Κεντρικό σύστημα διαχωρισμού αέρα

Η αρχοντικά και ρετιρέ ασφαλίζεται ιδιοκτήτη σπιτιού είναι άνετο, διακριτικό και οικονομικό εξαναγκασμένο αερισμό κλιματισμού (διάσπαση του συστήματος). Αυτό, με τη σειρά των τμημάτων, κουτιά: κοινή εισαγωγής αέρα, ένα φίλτρο, ένα ανεμιστήρα, ένα ψυγείο / θέρμανσης κλιματιστικό διπλό αέρα, έναν υγραντήρα / αφυγραντήρα, κύριο αγωγό, ηλεκτρικές συνδέσεις, με ανοίγματα οροφής αποσβεστήρα στα δωμάτια.

Τοποθέτησε ένα τέτοιο σύστημα στην περιοχή της οροφής (στη σοφίτα ή ανάμεσα στην διακοσμητική οροφή που έχει ανασταλεί και στο ανώτατο όριο κεφαλαίου). Πρακτικά αόρατο, δεν καταστρέφει τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό σχεδιασμό. Αλλά ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση του εξαερισμού αυτού του τύπου είναι το έργο των επαγγελματιών, οπότε η τοποθέτησή του δεν θα είναι δαπανηρή. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, ο εξαερισμός αυτός απαιτεί φροντίδα, ως εκ τούτου διατάσσεται συνήθως σε εξειδικευμένες εταιρείες με υπηρεσίες συνδρομητών.

τυπικό σχέδιο οικοδόμησης ενός διαχωρισμένου συστήματος

Κατοικίες και βοηθητικά δωμάτια

Στο υπόστεγο, το κελάρι, το γκαράζ, ο εξαερισμός είναι επίσης απαραίτητος. Λιγότερο θα επιδεινωθεί και θα αποθηκευτεί το φαγητό περισσότερο, δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Ο εξαερισμός στα κτίρια είναι αρκετά πιθανό να οργανωθεί ανεξάρτητα για οποιονδήποτε οικιακό πλοίαρχο.

Ο φυσικός αερισμός με το χέρι για χώρους αυτού του είδους γίνεται όπως περιγράφεται παραπάνω: η εισροή γίνεται μέσω σχισμών ή τρυπών με ή χωρίς ρύθμιση. εξάτμιση - από κάτω από το ανώτατο όριο. Αλλά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κύριος ventshod, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί μια καμινάδα.

Σύμφωνα με το SNiP (Κανόνες και κανόνες κατασκευής), ο αερισμός των μη οικιστικών χώρων, όπου υπάρχουν τρόφιμα και καύσιμα, θα πρέπει επίσης να παρέχει τουλάχιστον 2 ανταλλαγές αέρα ανά ώρα. Αντί να υπολογίσουμε έναν σωλήνα, ο οποίος είναι πολύ περίπλοκος, μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν απλό κανόνα: διάμετρο σωλήνα 130 mm ανά 10 κυβικά μέτρα. m του όγκου του δωματίου. Εάν περισσότερα - δεν βλάπτει.

Ο αγωγός πρέπει να λαμβάνεται αμιαντοτσιμέντο ή μέταλλο. Το πλαστικό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ και να απλωθεί από τούβλα ή κοίλα μπλοκ ενοχλητικά, εκτός από το ότι τα έχετε από το εργοτάξιο και δεν έχουν πουθενά να βάλουν.

Ο σωλήνας, για την ίδια SNP, πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον 1,5 m πάνω από το υψηλότερο σημείο ή πεντ επιπέδου της στέγης και όχι λιγότερο από 60 cm πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή αέτωμα του ισχίου. Ο σωλήνας πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ένα μύκητα, κωνικό, ημισφαιρικό ή τύπου εκτοξευτήρα. Η επίπεδη "nahlobuchka" δεν είναι κατάλληλη για αεροδυναμική.

Για να γίνει η κορυφή του σωλήνα καμπυλωμένη κάτω, "χήνα", όπως, για παράδειγμα, σωλήνες εξαγωγής των γεννητριών ντίζελ, είναι αδύνατο. Χωρίς μια ισχυρή εμφύσηση στον σωλήνα, η ακίδα μπορεί να λειτουργήσει ως άδειο σιφόνι, σχηματίζεται ένα πώμα αέρα και ο αερισμός σταματά.

Όταν απαιτείται εξαναγκασμένος αερισμός στο διαμέρισμα

Διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια συνδέονται με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού που παρέχει την απομάκρυνση των μάζων αέριου αέρα στο περιβάλλον μέσω ενός καναλιού εξαγωγής.

Μια τέτοια δομή του συστήματος εξαερισμού είναι πολύ αποτελεσματική, ωστόσο, μόνο όταν πρόκειται για κτίρια νέας κατασκευής. Με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργικότητά του πέφτει και οδηγεί σε διαταραχή του μικροκλίματος στο κτίριο. Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα είναι μια διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση και επιτρέπει όχι μόνο να δημιουργηθούν οι πιο άνετες συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να σωθούν από πολλά προβλήματα.

Ροές αέρα και τύποι συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού

Τα περισσότερα κτίρια κατοικιών είναι εξοπλισμένα με φυσικά συστήματα εξαερισμού. Αποτελείται από διάφορους αγωγούς εξαγωγής, οι οποίοι συνδέονται με ένα μονό εξερχόμενο κανάλι, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος του ανυψωτήρα. Στο ρόλο των διαύλων παροχής χρησιμεύουν ως παράθυρα, πόρτες, παράθυρα και μπαλκόνια, δηλαδή όλα τα αντικείμενα μέσω των οποίων ο αέρας μπορεί να ρεύσει ελεύθερα στο διαμέρισμα.

Ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι αρκετά αποτελεσματικό και εξασφαλίζει τη δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών για τη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργικότητά του μειώνεται σταδιακά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του μικροκλίματος στο διαμέρισμα. Ο κύριος λόγος για τη μειωμένη απόδοση του συστήματος είναι η ανεπαρκής συντήρηση των επικοινωνιών, η οποία οδηγεί στην πλήρωσή τους με θραύσματα και μείωση της διαμέτρου.

Οι συνέπειες της διατάραξης της διανομής των αέριων μαζών στο διαμέρισμα ποικίλουν, κυμαίνονται από την ανάπτυξη μούχλας και τελειώνουν με την εμφάνιση ποικίλων εντόμων. Αποφύγετε αυτή την εξέλιξη θα βοηθήσει ένα καλό σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα, που έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει την υπερβολική υγρασία και την ομαλοποίηση της ανταλλαγής αέρα.

Η αρχή της λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού βασίζεται στη χρήση διαφόρων μηχανισμών που ενισχύουν τη ροή του αέρα και εξασφαλίζουν τον καθαρισμό του. Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι παρόμοιων συστημάτων που επιτρέπουν την ομαλοποίηση της αναλογίας υγρασίας και θερμικών δεικτών μέσα στο διαμέρισμα. Μοιάζουν με αυτό:

Τα παραπάνω μοντέλα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες των χώρων στον ανοικτό αέρα και να εξασφαλίσουν την πλήρη απομάκρυνση της μάζας αποβλήτων.

Υπολογισμός παραμέτρων και επιρροή τους στην επιλογή των στοιχείων του συστήματος

Η επιλογή αυτού ή του τύπου συστήματος βασίζεται στον βαθμό λειτουργικότητας του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το κριτήριο διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο. Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό των παραμέτρων του εξαναγκασμένου εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αερισμό του διαμερίσματος:

 1. την περιοχή του δωματίου.
 2. το επίπεδο στεγανότητας των παραθύρων, των θυρών και των μπαλκονιών.
 3. υφιστάμενες ροές αέρα ·
 4. Διαρρύθμιση των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Όλα αυτά τα κριτήρια πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός μοντέλου του συστήματος εξαερισμού. Ωστόσο, οι παράμετροι ανταλλαγής αέρα που αναφέρονται στην τεχνική τεκμηρίωση διαφέρουν στις τιμές τους για οικιακούς και εμπορικούς χώρους, γεγονός που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι πρέπει να είναι εφοδιασμένα με 3 κυβικά μέτρα. καθαρός αέρας ανά 1 τ.μ. περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα υπολογίζεται με βάση τις απαιτήσεις των 25 m3 / h. ανεξάρτητα από τα τετράγωνα των χώρων.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του SNiP καθιστά δυνατή τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών σε ένα διαμέρισμα και την ομαλοποίηση του μικροκλίματος. Επιπλέον, με βάση την ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών και τον όγκο τους, επιλέγονται οι κύριες παράμετροι του συστήματος, όπως η διατομή των αεραγωγών, η ισχύς και ο αριθμός των ανεμιστήρων και η καταλληλότητα της εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού.

Αναγκαστικός εξαερισμός και τα χαρακτηριστικά του

Η εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού με εξαναγκασμένη εξάτμιση συνιστάται στην περίπτωση που ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται σε κανονική λειτουργία και τα εξαντλημένα απόβλητα δεν εξαντλούνται εξ ολοκλήρου. Κατά κανόνα, οι λόγοι για αυτό είναι οι παρεμποδισμένοι αεραγωγοί εξαερισμού, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν πλήρως τις λειτουργίες που τους έχουν ανατεθεί. Ως αποτέλεσμα της διαταραχής της κυκλοφορίας, παρατηρείται στασιμότητα των αέριων μαζών, ο θερμός αέρας συσσωρεύεται κάτω από την οροφή και συμβάλλει στην εμφάνιση υγρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω της υπερβολικής πίεσης στο εσωτερικό του διαμερίσματος, ο καθαρός αέρας αναγκάζεται να επιστρέψει στο δρόμο μέσω των καναλιών τροφοδοσίας ή δεν φθάνει καθόλου.

Για τη σταθεροποίηση της κυκλοφορίας και την ομαλοποίηση του μικροκλίματος, χρησιμοποιείται η αρχή του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Βασίζεται στη χρήση πολλών ανεμιστήρων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην είσοδο των αγωγών εξαγωγής, παρέχοντας την απαραίτητη πρόσφυση. Κατά κανόνα, η τοποθέτησή τους πραγματοποιείται στις υπάρχουσες τρύπες εξαερισμού που βρίσκονται στην κουζίνα ή στο μπάνιο και συνδέονται με κοινό κανάλι.

Στην περίπτωση που ο κύριος καυσαερίων είναι τελείως φραγμένος και δεν λειτουργεί, οι οπές δημιουργούνται απευθείας στους τοίχους και εξάγονται τόσο στην είσοδο όσο και στο δρόμο. Αυτή η διάταξη πρόσθετων καναλιών επιτρέπει την εξασφάλιση κανονικής κατανομής των ροών αέρα και την εξασφάλιση ενός βέλτιστου μικροκλίματος μέσα στο διαμέρισμα. Η ισχύς των ανεμιστήρων και ο αριθμός τους επιλέγονται βάσει των υπαρχουσών εσωτερικών συνθηκών και των υπολογισμένων παραμέτρων που λήφθηκαν αρχικά.

Μοντέλα εξαερισμού και εξαγωγής και εξαερισμού

Η εγκατάσταση αερισμού τροφοδοσίας συνιστάται σε διαμετρικά αντίθετες συνθήκες, όταν η πρόσβαση στο οξυγόνο είναι περιορισμένη και ο απορροφητήρας λειτουργεί πλήρως. Μια παρόμοια κατάσταση δεν είναι επίσης ασυνήθιστη και συμβαίνει αρκετά συχνά. Ο λόγος για αυτό είναι τα νέα μεταλλικά πλαστικά παράθυρα και πόρτες, που εξασφαλίζουν 100% σφράγιση του δωματίου. Ως αποτέλεσμα, ο κρύος αέρας δεν μπορεί να εισέλθει πλήρως στο διαμέρισμα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, αλλά δεν είναι απολύτως σκόπιμο σε σχέση με τον εξαερισμό.

Για την αύξηση της κυκλοφορίας των αέριων μαζών χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες τροφοδοσίας, για την εγκατάσταση των οποίων είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικές διαμπερείς οπές που ανοίγουν απευθείας στο δρόμο. Είναι εξοπλισμένα με μια ειδική βαλβίδα παροχής ή ανεμιστήρα, η οποία αυξάνει την ταχύτητα και τον όγκο του εισερχόμενου αέρα και από την άλλη μεριά είναι εγκατεστημένες ειδικές περσίδες, οι οποίες επιτρέπουν τη ρύθμιση αυτών των παραμέτρων.

Το σύστημα παροχής και εξαγωγής του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα εγκαθίσταται με γενική παραβίαση της κατανομής των ροών αέρα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες του. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων καναλιών για την εγκατάσταση του μηχανικού εξοπλισμού και την πλήρη παρεμπόδιση των παλαιών μη λειτουργικών τρυπών.

Πρόσθετα εξαρτήματα και ο σκοπός τους

Το σύστημα του εξαναγκασμένου εξαερισμού του διαμερίσματος μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα πρόσθετα εξαρτήματα, εκτός από τους απαραίτητους ανεμιστήρες και αγωγούς. Η ένταξή τους στο γενικό σχήμα καθιστά δυνατή τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την παροχή των πιο άνετων συνθηκών διαβίωσης. Ο κατάλογός τους έχει ως εξής:

 • Γρίλια αερισμού που προστατεύουν τα κανάλια από τη διείσδυση τρωκτικών ή τη συσσώρευση σκόνης. Κατά κανόνα, εγκαθίστανται από το εξωτερικό των αγωγών και εκτελούν επίσης μια διακοσμητική λειτουργία.
 • Βαλβίδες ή περσίδες παρέχουν την ρύθμιση της ταχύτητας και του όγκου του αέρα τροφοδοσίας και, αν είναι απαραίτητο, μπορούν να τους μπλοκάρουν τελείως.
 • Οι θερμαντήρες οργανώνουν τη θέρμανση του φρέσκου αέρα το χειμώνα.
 • Τα ηχοαπορρόφηση εξαλείφουν όλους τους ξένους θορύβους που ακούγονται από την πλευρά του δρόμου ή εμφανίζονται λόγω της λειτουργίας ανεμιστήρων και άλλων μηχανισμών.
 • Τα αερόφρενα εμποδίζουν την είσοδο μικρών συντριμμιών, σκόνης και γύρης στο διαμέρισμα.
 • Μια μονάδα ελέγχου που παρακολουθεί τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης ή απενεργοποίησης ορισμένων τμημάτων του. Λειτουργεί πλήρως αυτόματα σύμφωνα με τις προκαθορισμένες παραμέτρους και απαιτεί συνεχή παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εγκατάσταση όλων αυτών των συσκευών δεν επηρεάζει απολύτως τη λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα, παρέχοντας επιπλέον άνεση στους κατοίκους του. Η εγκατάστασή τους πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αλλά δεν επηρεάζει καθόλου την κινητικότητά του.

Συμπέρασμα

Η χρήση μοντέλου εξαναγκασμένου εξαερισμού συνιστάται στην περίπτωση που το φυσικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί. Η παραβίαση της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη του αγωγού εξαγωγής ή στην υψηλή στεγανότητα των παραθύρων και των θυρών. Η επιλογή του τύπου του εξαναγκασμένου εξαερισμού βασίζεται στις διαθέσιμες παραμέτρους και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τεχνικών εγγράφων. Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων καθιστά δυνατή τη βελτιστοποίηση της κατανομής των ροών και την πλήρη εξάλειψη όλων των αρνητικών παραγόντων που σχετίζονται με τη στασιμότητα του αέρα.