Το κλίμα

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του κελαριού, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί σωστός αερισμός σε αυτό. Ένα καλά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού θα σας βοηθήσει να ομαλοποιήσετε την ανταλλαγή αέρα, να ανακουφίσετε την υπερβολική υγρασία και να κάνετε το δωμάτιο κατάλληλο για την τοποθέτηση προϊόντων και τη συντήρηση. Σχετικά με τον τρόπο αερισμού στο κελάρι, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Οι βασικές απαιτήσεις για την εργασία σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού του κελάριου

Οι περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες είναι εξοπλισμένες με υπόγειο. Αυτό το δωμάτιο προσφέρει στους ιδιοκτήτες του μια επιπλέον χρήσιμη περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως αποθήκη, σάουνα, αίθουσα εργασίας, μελέτη, γυμναστήριο ή αίθουσα χαλάρωσης. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το υπόγειο ως κελάρι - ένα μέρος για την αποθήκευση τροφίμων. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να βγαίνετε στο δρόμο, προκειμένου να αποκτήσετε το απαραίτητο φαγητό στο κρύο του χειμώνα.

Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το κελάρι, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή:

1. Έλλειψη φωτός.

Η απουσία παράθυρων στο κελάρι είναι υποχρεωτική, και η συμπερίληψη του ηλεκτρικού φωτισμού θα πρέπει να είναι περιοδική, μόνο κατά την παρουσία των ανθρώπων σε αυτό.

2. Ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας.

Για τον εξοπλισμό κελάρια, χρησιμοποιούνται υπόγεια, τα οποία πρέπει να έρχονται σε επαφή με έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

3. Παρουσία φρέσκου, καθαρού αέρα.

Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στην οργάνωση ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού κελάρι.

4. Υγρασία αέρα.

Το κελάρι θα πρέπει να έχει υγρασία περίπου ενενήντα τοις εκατό, αυτός ο παράγοντας εξαρτάται από σωστά οργανωμένο εξαερισμό.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του κελάριου είναι η ύπαρξη συστήματος εξαερισμού. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο κελάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη αερισμού συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας, οδηγεί στον σχηματισμό μύκητα και μούχλα, καθώς και στην υποβάθμιση των προϊόντων. Η παρουσία υπερβολικού εξαερισμού θα οδηγήσει στην ξήρανση των λαχανικών και των φρούτων, λόγω του ισχυρού βυθίσματος. Επομένως, ο εξοπλισμός εξαερισμού πρέπει να είναι σωστός, ώστε το κελάρι να έχει τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού: συστάσεις για τον εξοπλισμό

Για την οργάνωση του σωστού συστήματος εξαερισμού απαιτούνται δύο αγωγοί. Το πρώτο είναι για την παροχή αέρα, και το δεύτερο για τον αέρα εξαγωγής. Ως υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών, επιτρέπεται η χρήση σωλήνων από αμίαντο, PVC ή γαλβανισμένο χάλυβα ορισμένης διαμέτρου. Ο υπολογισμός της απαιτούμενης διαμέτρου βασίζεται στην αναλογία ότι ένα τετραγωνικό μέτρο απαιτεί 25 εκατοστά τετραγωνικά από το συνολικό μέγεθος του σωλήνα.

Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με τις βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση των βασικών εξαρτημάτων του συστήματος εξάτμισης:

1. Σωλήνας εξαγωγής. Βοηθά στην απομάκρυνση του στάσιμου αέρα από το δωμάτιο. Η τοποθέτησή του γίνεται σε μια από τις γωνίες του κελάριου, με το κάτω τμήμα του να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου. Η διέλευση του αεραγωγού μέσω όλων των δωματίων είναι κατακόρυφη και έπειτα ανυψώνεται πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής κατά μισό μέτρο. Για να μειωθεί η ποσότητα του συμπυκνώματος στο εσωτερικό μέρος του σωλήνα, ο αγωγός πρέπει να είναι μονωμένος. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο. Για τη διεξαγωγή εργασιών μόνωσης θα απαιτηθεί η παρουσία ενός άλλου σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου και ορυκτοβάμβακας. Ο πρώτος σωλήνας βρίσκεται στο δεύτερο και ο χώρος μεταξύ τους γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

2. Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα. Η εγκατάσταση του σωλήνα πραγματοποιείται σε μια γωνία που είναι απέναντι από το σωλήνα εξαγωγής. Το ύψος του ανοικτού άκρου του σωλήνα από το δάπεδο είναι μισό μέτρο. Αυτός ο σωλήνας διέρχεται από τμήματα δαπέδων και ανεβαίνει τριάντα εκατοστά από το δάπεδο.

Συμβουλή: Για να μην εισέλθουν τρωκτικά ή άλλα έντομα στο κελάρι, συνιστάται η τοποθέτηση ενός λεπτού πλέγματος στο πάνω μέρος του σωλήνα τροφοδοσίας.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ μεγάλη, συμβαίνουν ρεύματα και όταν υπάρχει μικρό, παρατηρείται στασιμότητα αέρα. Ως εκ τούτου, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα στους σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού και τοποθετήστε το στην οπή εξαέρωσης. Εάν το φύλλο ελαφρώς υποχωρήσει, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά. Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε μια δεξαμενή στο υπόγειο με ζεστά κάρβουνα. Αν ο καπνός εγκαταλείψει το σωλήνα εξάτμισης, το σύστημα λειτουργεί.

Συμβουλή: Για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα, δοκιμάστε να ρυθμίσετε τις προ-εγκατεστημένες βαλβίδες. Για να αυξήσετε το ρεύμα - είναι απαραίτητο να αυξήσετε το μέγεθος του σωλήνα εξαγωγής. Αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργειών, ρυθμίστε τον συνδυασμό του εξαερισμού.

Για να εγκαταστήσετε αυτόν τον τύπο αερισμού, θα πρέπει να φροντίσετε την εγκατάσταση στον αεραγωγό που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του αέρα από τον ανεμιστήρα, του οποίου η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 watt. Αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει την παρουσία καθαρού αέρα.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης του φυσικού αερισμού ενός κελάρι στο σπίτι

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, το οποίο παρέχει εξαερισμό του φρέσκου αέρα και την παράδοση των μούχλας. Αυτό το σύστημα απαιτεί την παρουσία ορυχείων, τα οποία είναι οργανωμένα με τη μορφή δύο σωλήνων:

 • παροχή αέρα
 • λειτουργία εξάτμισης.

Η εγκατάσταση των σωλήνων αυτών πραγματοποιείται στις αντίθετες πλευρές των τοίχων των κελαριών. Συνιστάται να τηρείτε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σωλήνων. Ο άξονας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος στο κάτω μέρος του τοίχου, και το καυσαέριο στο πάνω μέρος του τοίχου.

Αυτή η διάταξη σωλήνων εξηγείται από ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δείχνει ότι ο θερμός αέρας βρίσκεται στην κορυφή, αφού είναι ελαφρύτερος και ο κρύος αέρας είναι από κάτω. Ως εκ τούτου, ο καθαρός αέρας, που φτάνει από τον αγωγό τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στην κορυφή, όπου αποσύρεται μέσω ενός άξονα καυσαερίων.

Στη χειμερινή περίοδο, ο κρύος αέρας είναι ακόμα βαρύτερος, οπότε ο εξαερισμός είναι ταχύτερος. Αυτό συνδέεται με την αύξηση της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Με τη διάταξη του φυσικού συστήματος εξαερισμού, αυτή η διάταξη των ορυχείων στην αντίθετη κατεύθυνση είναι υποχρεωτική. Ο αμίαντος είναι το καλύτερο υλικό για το σωλήνα. Για τη δημιουργία απαλλαγμένου αέρα, ένας ανακλαστήρας συνδέεται με τον σωλήνα, ο οποίος επίσης βελτιώνει τον εξαερισμό. Με τη διάταξη του υπογείου, που βρίσκεται σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα, αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένων συστημάτων εξαερισμού.

Συνδυασμένος αερισμός στο κελάρι με τα χέρια σας

Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι καθολικό και κατάλληλο για δωμάτια με οποιοδήποτε μικροκλίμα. Είναι σε θέση να λειτουργεί τόσο σε ζεστό όσο και σε κρύο. Η εγκατάστασή του περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο ορυχείων, όπως και στο προηγούμενο σύστημα:

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συστήματος και της προηγούμενης έκδοσης είναι η διαφορά θερμοκρασίας που σχηματίζεται όταν ένας μικρός εξαεριστήρας είναι εγκατεστημένος στον σωλήνα αεραγωγού. Η ανταλλαγή αέρα σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται και ο εξαερισμός λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το κόστος τέτοιων ανεμιστήρων είναι προσιτό και η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη. Η αποτελεσματικότητα του έργου του υπερβαίνει το κόστος αγοράς του, έτσι στο υπόγειο με ένα συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού υπάρχει ένα υγιές μικροκλίμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση των προϊόντων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης εξαερισμού κάβας στο γκαράζ

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ατομικό γκαράζ συχνά εξοπλίζουν ένα κελάρι σε αυτό, καθώς με μικρές επενδύσεις υπάρχει ένας μάλλον ευρύχωρος χώρος αποθήκευσης των προϊόντων και διατήρησης.

Η ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού του κελαριού στο γκαράζ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι όχι μόνο τα προϊόντα της, αλλά και το αυτοκίνητο θα υποφέρουν από ακατάλληλη εγκατάσταση. Η αυξημένη υγρασία θα προκαλέσει διάβρωση και αλλοίωση όλων των εργαλείων που βρίσκονται στο γκαράζ.

Υπάρχουν δύο τύποι οργάνωσης του αερισμού του γκαράζ στο γκαράζ:

1. Το σύστημα του φυσικού αερισμού - αφαίρεση του αέρα από την αρχή της ανταλλαγής θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή και ο κρύος είναι από κάτω.

2. Σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού - εγκατάσταση υπερσυμπιεστών μηχανικού τύπου, που βοηθούν στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα αυτό είναι πιο αποτελεσματικό, αν και απαιτεί πρόσθετες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Η εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού γίνεται με την εγκατάσταση δύο σωλήνων εισαγωγής και παροχής αέρα. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ζωνών με συμφόρηση αέρα, οι σωλήνες βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την εγκατάσταση των σωλήνων εξαγωγής:

 • μέσω - της διέλευσης του σωλήνα μέσω ολόκληρου του γκαράζ και της οροφής του.
 • τοίχος - ο σωλήνας διέρχεται από το εσωτερικό του τοίχου και τραβιέται έξω.

Το μήκος του σωλήνα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το άνω τμήμα του να είναι 50-100 cm πάνω από την οροφή του γκαράζ. Το ελάχιστο μήκος του σωλήνα εξαγωγής είναι 250-300 εκ. Για να ενισχυθεί ο εξαερισμός, συνιστάται η τοποθέτηση ενός εκτροπέα στο πάνω μέρος του σωλήνα, γεγονός που αυξάνει την ένταση της κίνησης της μάζας αέρα. Επιπλέον, ο εκτροπέας θα εμποδίσει τη σκόνη και τη βρωμιά να εισέλθουν στο κελάρι.

Ο πιο αποτελεσματικός εκτροπέας είναι η διάμετρος, η οποία είναι διπλάσια από τη διάμετρο του σωλήνα. Για λόγους οικονομίας, είναι δυνατόν να κατασκευάζεται ανεξάρτητα ο εκτροπέας, από κάδο ή πλαστικό.

Η τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας συνεπάγεται την τοποθέτησή του μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο και μισό μέτρο από το ανώτατο κομμάτι και το επίπεδο του εδάφους. Το πλέγμα τοποθετείται στην άνω τομή, με μέσο ή μικρό τμήμα κυψελών.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο των σωλήνων πρέπει να γνωρίζετε την περιοχή του δωματίου. Για παράδειγμα, σε ένα κελάρι με έκταση 15 τετραγωνικών μέτρων, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με διάμετρο 22,5 εκ. Καθώς η επιφάνεια του χώρου, που μετρά ένα τετραγωνικό μέτρο, απαιτεί διάμετρο σωλήνα 1,5 εκ.

Η δυνατότητα αγοράς πλαστικών σωλήνων είναι δυνατή, δεδομένου ότι είναι φθηνότερα από τον αμίαντο, ενώ έχουν επίσης μικρό βάρος, είναι ανθεκτικά στην υγρασία, τον παγετό και τις μηχανικές βλάβες.

Αεραγωγοί από κασσίτερο - το πιο παράλογο, αν και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό, είναι εντελώς ασταθές πριν από μηχανικές βλάβες.

Η παρουσία αποσβεστήρων θα βοηθήσει στον έλεγχο του εξαερισμού. Τα πτερύγια αγοράζονται και κατασκευάζονται με το χέρι. Η μόνη απαίτηση για τα πτερύγια, το μέγεθός τους θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τον αγωγό. Συνιστάται να κλείνετε αγωγούς αέρα σε περίπτωση σοβαρού παγετού για να αποφύγετε την κατάψυξη των τροφίμων.

Κατά τον εξοπλισμό του εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας. Η σύνδεση της κουκούλας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με ειδικές ικανότητες. Διαφορετικά, είναι καλύτερο να εμπιστευθεί αυτή τη διαδικασία σε επαγγελματίες.

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του ανεμιστήρα είναι η ύπαρξη στεγανοποίησης όλων των καλωδίων. Λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, θα αποτύχει γρήγορα.

Πρόσθετες συμβουλές για την εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι

1. Για την εξασφάλιση ποιοτικού αερισμού, απαιτείται η διαθεσιμότητα τέτοιου εξοπλισμού:

 • βουλγαρικά - θα βοηθήσει στην κατασκευή αεραγωγών.
 • σφυρί - για να χτυπήσει τους τοίχους?
 • διάτρηση - για γεώτρηση.
 • λύση - για στεγανοποίηση των εγκοπών μετά την εγκατάσταση των σωλήνων.

2. Εάν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές στο κελάρι, μούχλα, μύκητες, το σύστημα εξάτμισης δεν λειτουργεί σωστά.

3. Εάν η υγρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλή, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κιβωτίου με υγρό πριονίδι ή υγρή άμμο μέσα σε αυτό.

4. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, το κελάρι πρέπει να αερίζεται καλά. Στη φθινοπωρινή εποχή είναι προτιμότερο να ανοίγετε όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες που διατίθενται στο υπόγειο προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας σε αυτό.

5. Για να απορροφήσετε υπερβολική υγρασία, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κουτιού αλατιού ή ασβέστη στο κελάρι.

6. Εάν ο κύριος σκοπός του κελαριού είναι η ασφάλεια του κρασιού σε αυτό - θα πρέπει να παρέχεται αυτόματο σύστημα ελέγχου του κλίματος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε μια ειδική τεχνική που θα ρυθμίζει τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του δωματίου.

7. Κατά την εγκατάσταση διαχωρισμένων συστημάτων στο δωμάτιο κελάρι συνιστάται να χρησιμοποιείτε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να κάνετε υπολογισμούς και να συγκρίνετε την περιοχή του δωματίου με τη δύναμη των συσκευών που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα.

8. Ένας άλλος τρόπος για να καθοριστεί η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι είναι ένας αναμμένος ταιριάζει, από το πόσο γρήγορα εξανεμίζεται, εξαρτάται η ποιότητα του εξαερισμού.

9. Παράγοντες στους οποίους εξαρτάται η ποιότητα του φυσικού αερισμού του κελαριού:

 • επίγεια είσοδος.
 • υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το πάτωμα του υπογείου.
 • ανώτατο όριο του υπογείου.
 • την παρουσία ενός καλύμματος στην οροφή.

10. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα καναλιού χαμηλής χωρητικότητας, είναι συνδεδεμένος σε ασύγχρονοι κινητήρες δύο τύπων:

Η υψηλότερη απόδοση έχει μια δεύτερη επιλογή, αν και το κόστος της είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό του σύγχρονου.

11. Εκτός από την εξασφάλιση κατάλληλου αερισμού, το υπόγειο απαιτεί σωστή στεγανοποίηση και εργασίες θερμομόνωσης. Ακόμη και στο στάδιο κατασκευής του κελάριου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εμποτισμός του δαπέδου με τη βοήθεια διεισδυτικών υλικών και μόνωσης με ορυκτοβάμβακα. Αυτά τα έργα θα βοηθήσουν να γίνει το μικροκλίμα του κελαριού ευνοϊκό για την αποθήκευση και τη συντήρηση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Πώς να οργανώσετε το αερισμό του κελαριού με τα δικά σας χέρια;

Κελάρι - υπόγειο ή ανεξάρτητη εγκατάσταση αποθήκευσης καλλιεργειών, συντήρηση, άλλα προϊόντα. Πόσο θα διατηρήσει τα προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα λαχανικά εξαρτώνται από πολλές απόψεις από την ποιότητα του αερισμού που οργανώνεται μέσα στο σύστημα. Ο αερισμός του κελαριού με τα χέρια σας είναι απλός στη συσκευή, η αρχή της δράσης, ενώ είναι πολύ σημαντική, πρέπει να σχεδιάζεται στο στάδιο της τοποθέτησής του. Σε περίπτωση που δεν παρέχεται το σύστημα αερισμού, μπορεί να τοποθετηθεί μετά την ανέγερση της δομής.

Γιατί είναι ο εξαερισμός στο κελάρι;

Χαρακτηριστικά της δομής αποθήκευσης της καλλιέργειας:

 • ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας που σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τη συγκομιδή στη ζεστή και κρύα εποχή λόγω της κατασκευής της κάτω από το επίπεδο του εδάφους?
 • έλλειψη φυσικού φωτός.
 • απαιτείται σταθερή κυκλοφορία καθαρού αέρα.
 • το επίπεδο υγρασίας είναι κατά μέσο όρο 90%.

Αυτές οι παράμετροι διατηρούνται εντός των κανονικών ορίων λόγω του εξοπλισμού αποθήκευσης με κατάλληλο σύστημα εξαερισμού. Αν ο αερισμός λειτουργεί ανεπαρκώς:

 • η συγκομιδή δεν αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (σαπίζουν, μούχλα ή λαχανικά θα είναι υπερβολικά αποξηραμένα).
 • Η συμπύκνωση συλλέγεται συνεχώς στους τοίχους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το δείκτη υγρασίας.
 • ο αέρας παραμένει στάσιμος, πράγμα που είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.
 • λόγω της συμπύκνωσης το χειμώνα, οι τοίχοι καλύπτονται από παγετό, η θερμοκρασία είναι κάτω από την κανονική (+ 1 - 4 ° C), η δομή παγώνει.

Η αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο κελάρι

Η αρχή της κυκλοφορίας της ροής αέρα μέσα στην αποθήκευση είναι πολύ απλή. Βασίζεται στη διαφορά στις θερμοκρασίες εισερχόμενης και εξερχόμενης ροής αέρα. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία εισόδου, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη ανυψώνει τη μάζα του θερμού αέρα προς τα πάνω, όπου εκκενώνεται μέσω του αγωγού εξαγωγής. Αυτή είναι η αρχή ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού, το οποίο μπορείτε να εξοπλίσετε με μια ελάχιστη επένδυση από οικονομικούς πόρους.

Ανάλογα με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της ταφικής εγκατάστασης, μπορεί να εγκατασταθεί εξαναγκασμένος εξαερισμός και εξαερισμός.

Σχέδιο εξαερισμού κελάρι

Το σύστημα εξαερισμού της αποθήκης είναι η ανταλλαγή αέρα μεταξύ δύο αγωγών εξαερισμού. Στον αγωγό τροφοδοσίας, η ροή του αέρα εγχέεται από το εξωτερικό, εισέρχεται μέσα στη δομή. Μέσω του σωλήνα εξαγωγής, ο αναλωμένος σωλήνας ανεβαίνει προς τα πάνω, εκκενώνεται έξω.

Ο αερισμός του κελαριού με δύο σωλήνες είναι σχεδόν ανεξάρτητος από τους εξωτερικούς παράγοντες της θέσης, τα κλιματικά χαρακτηριστικά. Η κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα με φυσικά μέσα ρυθμίζεται πρώτα απ 'όλα από τη σωστή διάταξη αεραγωγών.

Οι αεραγωγοί βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες της δομής σε διαφορετικά επίπεδα. Ο αέρας τροφοδοσίας βρίσκεται 200-300 mm πάνω από το επίπεδο του δαπέδου της αποθήκης, η εξαγωγή τοποθετείται κάτω από την οροφή, όχι λιγότερο από 150-200 mm από αυτό. Απομακρύνονται από τη δομή, παρέχουν περίπου 300 mm πάνω από το επίπεδο του εδάφους ή στέγη, εξάτμιση - σε ύψος όχι μικρότερο από 1,5-2 m.

Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η απαιτούμενη διάμετρος των καναλιών, είναι δυνατόν με απλοποιημένο σχήμα:

 • για 1 m² δωμάτιο καθορίζεται από 26 cm² περιοχή σωλήνα?
 • 1 cm διαμέτρου σωλήνα απαιτεί διατομή 13 cm².

Η ανώτερη έξοδος του αγωγού παροχής αέρα πρέπει να είναι κλειστή με σχάρα για να την προστατεύει από τα συντρίμμια, τη διείσδυση τρωκτικών και άλλων μικρών ζώων.

Με αυστηρά κατακόρυφη τοποθέτηση των αεραγωγών, θα πρέπει να τοποθετούνται μεταλλικές ομπρέλες ή ένας εκτροπέας στις κεφαλίδες τους για να αποφευχθεί η είσοδος ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων.

Η συσκευή αερισμού στο κελάρι. Χαρακτηριστικά

 1. Ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός μπορεί να τοποθετηθεί κατά την τοποθέτηση, αφήνοντας οπές στους τοίχους για την επακόλουθη σύνδεση του αγωγού.
 2. Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει απαραίτητα να έχουν την ίδια διάμετρο για ομοιόμορφη κατανομή των ροών του αέρα. Για πιο γρήγορη απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να εγκατασταθεί με μεγαλύτερη διάμετρο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το αντίστροφο: ο αέρας θα παραμείνει στάσιμος στο θησαυροφυλάκιο.
 3. Για να εξασφαλίσετε μεγάλη πτώση πίεσης, η κουκούλα βρίσκεται τουλάχιστον 1,5 m πάνω από την οροφή του κελάριου.
 4. Η οπή του αγωγού εξαγωγής είναι τοποθετημένη κάτω από την οροφή, έτσι ώστε ο θερμός στάσιμος αέρας να αντικατασταθεί εντελώς από φρέσκο ​​αέρα.
 5. Οι αγωγοί εξαερισμού τοποθετούνται σε αντίθετες γωνίες. Έτσι, η εισερχόμενη ροή αέρα μπορεί να περάσει από ολόκληρο το δωμάτιο πριν βγει από την κουκούλα.
 6. Ο πιο αποδοτικός σχεδιασμός είναι ένας ίσιος σωλήνας εξαερισμού. Συνιστάται να αποφεύγετε τις στροφές για τον καλύτερο αερισμό του δωματίου.
 7. Οι αεραγωγοί πρέπει απαραίτητα να έχουν την ίδια διατομή καθ 'όλο το μήκος τους.
 8. Η δοσολογία κυκλοφορίας των ροών του αέρα, διατηρώντας το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας στην εγκατάσταση αποθήκευσης, παρέχεται με τη βοήθεια αποσβεστήρων, η οποία είναι πραγματική κατά την ψυχρή περίοδο.
 9. Η χρήση του εκτροπέα αυξάνει τη δύναμη έλξης στην κουκούλα.

Υλικά

Οι πιο συνηθισμένοι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από πολυαιθυλένιο ή αμιαντοτσιμέντο. Και τα δύο αυτά υλικά είναι ανθεκτικά, μακράς διαρκείας, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.

Οι πλαστικοί σωλήνες εγκαθίστανται εύκολα, η συσκευή αερισμού μαζί τους θα είναι απλή. Το κύριο πράγμα είναι να τα συνδέσουμε ποιοτικά.

Οι μεταλλικές επιφάνειες θα εκτίθενται σε σταθερή υγρασία, θα διαβρωθούν. Ως εκ τούτου, η χρήση μεταλλικών αεραγωγών είναι ανεπιθύμητη, θα είναι βραχύβια. Είναι δυνατή η χρήση σωλήνων από ανοξείδωτο χάλυβα.

Οι αγωγοί αμιάντου είναι οι καλύτεροι για βιομηχανικούς χώρους.

Ο εξαερισμός στο κελάρι από μόνη της είναι εφικτός από σωλήνες και άλλα υλικά. Πρέπει να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά της δομής, να αντέχουν τις επιπτώσεις της υγρασίας, των βροχοπτώσεων και άλλων εξωτερικών παραγόντων.

Αναγκαστικός αερισμός του κελαριού

Λόγω των δομικών χαρακτηριστικών της επιτύμβιας κατασκευής, ο φυσικός εξαερισμός μπορεί να μην είναι επαρκής για πλήρη εναλλαγή αέρα (απουσία αιολικού αέρα σε ζεστό καιρό, αρκετές αίθουσες στην αποθήκη, μεγάλη έκταση). Πώς να κάνετε τον αερισμό στο κελάρι αποτελεσματικό;

Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πρόσθετο εξοπλισμό (ανεμιστήρες) για να αυξήσετε τη ροή του καθαρού αέρα και να αφαιρέσετε τα έξω από την αποθήκη. Αυτός ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής καυσαερίων είναι υποχρεωτικός.

Οι ανεμιστήρες στον αγωγό εξαγωγής βοηθούν στην ταχύτερη μετακίνηση του στάσιμου αέρα. Αυτό δημιουργεί ένα είδος κενού, το οποίο αυξάνει τη ροή του καθαρού αέρα.

Ένας ανεμιστήρας μπορεί επίσης να εγκατασταθεί στον αγωγό τροφοδοσίας για να αυξήσει την κυκλοφορία του αέρα μέσα στη δομή. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί στον ανεμιστήρα μια αναστρέψιμη κίνηση, στην οποία τα πτερύγια θα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πρόσθετος εξοπλισμός

Ο βοηθητικός εξοπλισμός είναι

 1. Ανεμιστήρες:
 • Αξονική (τοποθετημένη στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού).
 • (που είναι χτισμένο στη μέση του σωλήνα εξαερισμού).
 • "Οπαδοί με σαλιγκάρι" (πιο δύσκολο να εγκατασταθεί).

Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε επιπλέον εξοπλισμό εφοδιασμού / εξόρυξης:

 • αν η απόδοση των ανεμιστήρων αντιστοιχεί στον όγκο του κελαριού.
 • Αντοχή σε υψηλή υγρασία.
 • ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι εφοδιασμένος με βαλβίδα ελέγχου για την αποφυγή της ροής του κρύου στο κελάρι.
 • με πλαστικά βύσματα.
 1. Deflectors. Τοποθετούνται αντί του καπακιού στο επάνω τμήμα του διαύλου διακλάδωσης. Λόγω της αντοχής του ανέμου δημιουργείται εσωτερικά μια περιοχή χαμηλής πίεσης, αυξάνοντας την πρόσφυση.
 2. Μίνι-στρόβιλοι. Χρησιμοποιώντας την ισχύ του ανέμου, ένας εύκαμπτος άξονας μέσα στον στρόβιλο περιστρέφει τον μηχανικό ανεμιστήρα.

Εναλλαγή του κελαριού τον χειμώνα

Η χειμερινή περίοδος δεν αποτελεί εξαίρεση για τον αερισμό του χώρου των κελαριών. Για να εξασφαλίσετε ότι το δωμάτιο δεν ψύχεται κάτω από ένα αποδεκτό επίπεδο, ο αέρας τροφοδοσίας, η έξοδος θα πρέπει να ρυθμίζεται με αποσβεστήρες εγκατεστημένους μέσα στους αγωγούς αερισμού. Όσο χαμηλότερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο ισχυρότερη είναι η ώθηση.

Με την εμφάνιση σοβαρού παγετού, τα πτερύγια πρέπει να είναι εντελώς κλειστά. Τον υπόλοιπο χρόνο ρυθμίστε την εισροή και την εκροή ανάλογα με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία. Εάν είναι απαραίτητο, ζεστάνετε το κελάρι με συσκευές θέρμανσης για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία +2 - + 4 ° C. Αυτό θα αποτρέψει την κατάψυξη της αποθηκευμένης καλλιέργειας.

Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ισχυρά κρυολογήματα θα προκαλέσουν αναγκαστικά την εμφάνιση στο εσωτερικό του σωλήνα διακλάδωσης του παγετού, που θα αποτρέψει τη ροή της ροής του αέρα έξω. Οι αγωγοί συνιστώνται να καθαρίζονται καθώς συσσωρεύονται στο εσωτερικό του παγετού.

Για να αποφευχθεί η κατάψυξη του αγωγού εκκένωσης, συνιστάται η μόνωση του με θερμομονωτικό υλικό. Η κατάψυξη θα εξαλειφθεί σχεδόν πλήρως. Αλλά μπορεί να υπάρχει συσσώρευση συμπυκνωμάτων. Λύστε το πρόβλημα εγκαθιστώντας μια δεξαμενή αποστράγγισης, η οποία θα πρέπει να εκκενώνεται περιοδικά από το υγρό.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης του καθαρισμού του καλύμματος από την ολίσθηση, την ικανότητα αποστράγγισης, η βέλτιστη επιλογή θα είναι ο εξαναγκασμός εξαερισμού που είναι ενσωματωμένος στον αγωγό εξαερισμού. Θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μαζί με την εξαντλημένη ροή αέρα, η οποία θα εξαλείψει τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων μέσα στο μονωμένο κανάλι αερισμού.

Υπερβολική υγρασία

Ο ενισχυμένος εξαερισμός διευκολύνει την ταχεία ξήρανση του υγρού χώρου. Πραγματοποιείται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο πριν από τη συγκομιδή. Όλα τα κουτιά και τα κιβώτια για την αποθήκευση λαχανικών εξάγονται. Είναι επιθυμητό να τα στεγνώνετε σε άμεσο ηλιακό φως για να αποκτήσετε βακτηριοκτόνο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από υπερβολική υγρασία στο κελάρι:

 • Χρησιμοποιήστε μια υγροσκοπική ουσία. Κουτιά μαζί του τοποθετούνται μέσα στο κτίριο για αρκετές ημέρες. Το πληρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά, για παράδειγμα, μεγάλο αλάτι, ασβέστη, άμμος, κλπ. Η ουσία απορροφά εντατικά την υπερβολική υγρασία από τον αέρα, αποστραγγίζοντας έτσι το χώρο αποθήκευσης.
 • Ένας άλλος απλός, αποτελεσματικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κερί. Τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κουκούλα, που έχει προηγουμένως στερεωθεί για σταθερότητα και τοποθετείται σε μεταλλική βάση. Η θερμότητα της φλόγας αυξάνει το ρεύμα μέσα στην κουκούλα, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική εναλλαγή αέρα. Το στέγνωμα του χώρου γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Λίγες μέρες δαπανώνται, τα καμένα κεριά αντικαθίστανται περιοδικά από καινούργια.
  Η ίδια λειτουργία μπορεί να γίνει με λαμπτήρα αλκοόλ που χρησιμοποιεί υγρό ή ξηρό καύσιμο.
 • Επίσης για μερικές ημέρες μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν εγχώριο ανεμιστήρα. Είναι ανοιχτές πόρτες, οι καταπακτές ενισχύουν τη φυσική κυκλοφορία της ροής του αέρα, η οποία διευκολύνει την απομάκρυνση της συσσωρευμένης υγρασίας έξω.
 • Ακριβά, καταναλώνει ενέργεια - η χρήση ηλεκτρικών θερμαντήρων. Η ξήρανση θα διαρκέσει πολύ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο θερμαντήρας θα ανεβάσει πολύ ηλεκτρισμό. Βάλτε στο κέντρο για να θερμάνετε ομαλά ολόκληρο το διάστημα. Πιο αποτελεσματική είναι η γεννήτρια θερμότητας - η συσκευή θέρμανσης. Ταχύτερα θερμαίνει το χώρο, λόγω του τι εξοικονομεί χρόνο, και κατά συνέπεια, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ζεστός αέρας ενισχύει την πρόσφυση, η ανταλλαγή αέρα είναι πιο αποτελεσματική.
 • Τοποθετήστε ένα burzhuyu μέσα στο αποθετήριο. Συνδέστε την καμινάδα στο σωλήνα εξαγωγής. Εάν δεν υπάρχει κουκούλα, η σόμπα δεν έχει νόημα, επειδή θα καπνίσει, δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λόγω της θέρμανσης του αέρα, η αλλαγή της ροής βελτιώνεται, πράγμα που αναπόφευκτα οδηγεί σε ξήρανση των επιφανειών της αποθήκευσης λαχανικών.
 • Για να χτίσετε ένα μπρεζέρ από ένα μεταλλικό δοχείο, για παράδειγμα, ένα παλιό κάδο. Οι οπές στο κάτω μέρος είναι τρυπημένες για να βελτιώσουν την πρόσφυση, τη διαδικασία καύσης. Στο εσωτερικό τοποθετούνται καυσόξυλα (κατά προτίμηση σημύδα). Κάνοντας καύση, δίνουν τη θερμότητα στο δωμάτιο. Αυτό αυξάνει τον εξαερισμό της δομής.

Από τεχνική άποψη, η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού μέσα στο κελάρι με τα δικά του χέρια δεν αντιπροσωπεύει τίποτα περίπλοκο με τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων, ένα ελάχιστο σύνολο εργαλείων και εξαρτημάτων. Σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε στο στάδιο αποθήκευσης σελιδοδεικτών. Δικαιολογείται στις πρώτες εβδομάδες εργασίας, διατηρώντας και διατηρώντας το βέλτιστο εσωτερικό μικροκλίμα.

Φίλοι! Άλλα ενδιαφέροντα υλικά:

Ωχ! Δεν υπάρχει ακόμα υλικό ((((.Βρείτε τον ιστότοπο ακόμα!

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Εξαερισμός του κελαριού: προγράμματα εργασίας και επαγγελματικές συμβουλές

Από τους αρχαίους χρόνους, στη συνέχεια στη Ρωσία, αποφασίστηκε να αποθεματοποιηθούν τρόφιμα για το χειμώνα. Τότε δεν υπήρχαν γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων, και αν οι άνθρωποι πήγαν στο παζάρι, βρήκαν εκεί μόνο αγαθά από το γειτονικό κελάρι. Οι άνθρωποι ανέθρεψαν ναυάγια, έσκαψαν κελάρια χωρίς μηχανικά δίκτυα και στεγανοποιούν. Κατά συνέπεια, οι χώροι θερμάνθηκαν με νερό, χάθηκαν τρόφιμα. Σχετικά με τέτοιες συσκευές όπως εξαερισμό του κελαριού και η στεγανοποίηση των χώρων δεν οδήγησε. Οι άνθρωποι δεν ήταν ακόμα τόσο μορφωμένοι και αναπτυγμένοι.

Τώρα όλα είναι διαφορετικά. Η γνώση στο σχεδιασμό και την κατασκευή υπογείων επιτρέπει τη δημιουργία καλύτερων χώρων αποθήκευσης για τα προϊόντα. Κατά τον υπολογισμό και το σχεδιασμό συσκευές εξαερισμού στο κελάρι εφαρμόζονται τυποποιημένοι κανόνες και κανόνες. Σας επιτρέπουν να οργανώσετε σωστά και με σύνεση μια αίθουσα υπογείου από το εσωτερικό, παρέχετε ένα ιδανικό μικροκλίμα για την αποθήκευση λαχανικών και να αποθηκεύσετε την καλλιέργεια μέχρι το επόμενο έτος.

Αερισμός κελάρι: βασικές απαιτήσεις

Σύμφωνα με το σκοπό της τη συσκευή αερισμού των κελαριών και των κελαριών έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μετριοπαθείς και σταθερούς δείκτες υγρασίας και θερμοκρασίας αέρα. Εκτός από τον εξαερισμό, αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται από πολλούς άλλους παράγοντες.

 1. Το έδαφος είναι το έδαφος στο οποίο είναι χτισμένο το υπόγειο.
 2. Εδαφική τοποθεσία του κελάριου και μόνωση - κάτω από το κεντρικό κτίριο ή χωριστά.
 3. Η παρουσία υπογείων υδάτων και οι μέθοδοι αντιμετώπισης τους.

Επομένως, αμέσως πριν από την κατασκευή, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε όλους τους πιθανούς παράγοντες που, όταν λειτουργούν τα κτίρια, μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα του υπογείου.

Μόνο η εξέταση όλων των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του κελάριου θα συμβάλει στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου κλίματος. Αν κάτι χάνεται, τότε μην απαγχώνετε τον εξαερισμό ή μην βάλετε υπερβολικές ελπίδες σε αυτό. Αναμφισβήτητα, είναι σε θέση να στηρίξει το απαραίτητο μικροκλίμα, αλλά είναι πέρα ​​από τη δύναμή του να εξαλείψει την ύγρανση του τοίχου.

Εάν το υπόγειο έχει μια ευνοϊκή θέση, καλή υδροηλεκτρική και θερμομόνωση, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο σχεδιασμό και τη συσκευή αερισμού.

Όπως και στις περισσότερες οικιστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για γενικούς σκοπούς, αερισμού στο υπόγειο έχει μια πηγή ροής αέρα από το περιβάλλον και την εκροή υγρού, μολυσμένου διοξειδίου του άνθρακα.

Συστήματα εξαερισμού υπόγειο

Η πιο συνηθισμένη παραλλαγή της εγκατάστασης υπογείου υποδηλώνει τη θέση του κελαριού κάτω από τους κεντρικούς χώρους του ιδιωτικού σπιτιού. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούνται δύο εκδοχές της κουκούλας:

Το πρώτο χρησιμοποιείται συχνότερα. Έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη διατήρηση ενός μεγαλύτερου χώρου κελάριου.

Η συσκευή εξαερισμού δύο καναλιών

Η τεχνολογία αερισμού σε δύο σημεία εισροής και εκροής δεν έχει καμία δυσκολία στην εγκατάσταση αεραγωγών.

Ο αερισμός του κελαριού με την ιδανική ανάπτυξη της οικοδομικής διαδικασίας στο σπίτι θα πρέπει να μετριέται στην αρχή της φάσης κατασκευής. Έτσι θα κάνετε λιγότερα οικονομικά και εργατικά.

Φούρνος καθαρού αέρα.

Η συσκευή εισροής εξασφαλίζει τη ροή των αέριων μαζών από το περιβάλλον, μέσω της εισαγωγής αέρα μέσω του ανοίγματος λήψης (εκκένωσης). Ο αέρας βρίσκεται πιο συχνά στο πλευρικό τοίχωμα του κεντρικού κτιρίου - το ύψωμα πάνω από το επίπεδο της οικίας τυφλή περιοχή θα πρέπει να είναι 20-30 cm.

Το άνοιγμα στο σωλήνα κλείνει με μια σχάρα αερισμού. Εάν είναι απαραίτητο, το πλέγμα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με έναν αξονικό ανεμιστήρα. Ο αγωγός αέρα βρίσκεται μέσα από τη βάση του σπιτιού, το υπόγειο επικαλύπτεται και μπαίνει στο υπόγειο. Τρύπα εξόδου εξαερισμού τεντώστε σχεδόν στο πάτωμα κελάρι, υποχωρώντας 15-20 εκ. Λόγω αυτής της διάταξης του αγωγού εξαερισμού, δροσερός αέρας από το δρόμο εισέρχεται στον αγωγό αέρα, διέρχεται από αυτό και εισέρχεται στο κελάρι στον ίδιο όροφο. Μετά από αυτό, θερμαίνει σταδιακά και μετατοπίζει τα ανώτερα στρώματα θερμού και υγροποιημένου αέρα από το υπόγειο μέσω του αγωγού εξαγωγής.

Σύστημα εκροής μολυσμένων μαζών.

Βρίσκεται στην αντίθετη γωνία του δωματίου κελάρι, διαγώνια σε σχέση με τον σωλήνα εισροής. Η βασική αρχή είναι η ανάγκη λήψης θερμού αέρα. Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας την είσοδο του σωλήνα κάτω από την οροφή του υπογείου (10-15 cm από αυτό). Επιπλέον, το κανάλι έλξης περνάει από την οροφή του κεντρικού κτιρίου, από τη σοφίτα μέχρι την οροφή.

Ανάλογα με το σχήμα της οροφής και τον επικρατούμενο άνεμο αυξήθηκε, είναι απαραίτητο να επιτευχθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο άνεμος θα κατευθυνθεί στον προ-εκτροπέα εγκατεστημένο πάνω από τον αγωγό εξαγωγής. Ο εκτροπέας είναι απαραίτητος σε κάθε περίπτωση, καθώς προστατεύει τον αγωγό από το να πέσει σε αυτό ατμοσφαιρική βροχόπτωση. Επίσης, δημιουργεί επιπλέον μια αρνητική πίεση κάτω από το κάλυμμα, λόγω της οποίας ενισχύεται η ροή αέρα στον σωλήνα.

Όσο περισσότερο είναι ο αγωγός εξαγωγής, τόσο ισχυρότερη είναι η ροή του αέρα εμφύσησης.

Ο αγωγός εξαγωγής πρέπει να είναι εξοπλισμένος σε διάφορα στρώματα για να δημιουργηθεί η απαραίτητη μόνωση. Για το σκοπό αυτό, στο στάδιο του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στο σπίτι:

 • Τοποθετήστε ένα τούβλο ή ξύλινο φρεάτιο για το σωλήνα εξαερισμό του κελαριού.
 • επιλέξτε ένα μέρος για την τοποθέτηση ενός θερμαντήρα μεταξύ του φρέατος και του σωλήνα?
 • τυλίξτε τον ίδιο τον σωλήνα με μια ειδική μόνωση που δεν απορροφά την υγρασία.

Μονώστε τον αγωγό εξαγωγής αέρα για να αποφύγετε τη συμπύκνωση του αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου λόγω της έντονης ψύξης.

Όσον αφορά τα δύο τελευταία σημεία, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η διπλή θερμική μόνωση μπορεί να εξασφαλίσει αντίσταση στην κατάψυξη του αγωγού. Εάν η περιοχή της θέσης του σπιτιού και του υπογείου υποθέσει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, επιπλέον είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κενό αέρα μεταξύ του κύριου θερμαντήρα και του θερμαντήρα στον ίδιο τον σωλήνα. Μια τέτοια λύση θα μειώσει σημαντικά τη θερμική αγωγιμότητα του καναλιού ως σύνολο.

Αερισμός με ένα κανάλι

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η περιοχή κελάρι είναι μικρότερη από 5 τετραγωνικά μέτρα, είναι δυνατό να συνδυαστούν τα κανάλια εισροής και εκροής οξυγόνου σε έναν σωλήνα. Αυτή είναι η κύρια αρχή της λειτουργίας αυτού του συστήματος και η κύρια διαφορά από τη διάταξη των δύο καναλιών. Ο σωλήνας διαχωρίζεται από ένα διαμέρισμα, μέσω του οποίου λαμβάνονται δύο κανάλια κυκλοφορίας: το ένα για την εισροή, το δεύτερο για την κουκούλα.

Φυσική ή εξαναγκασμένη εξάτμιση;

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα πείραμα με τα ήδη διαθέσιμα φυσικά εξαερισμό στο κελάρι κάτω από το σπίτι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φέρετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στην έξοδο του καναλιού στο υπόγειο και να προσδιορίσετε, σύμφωνα με την κλίση του φύλλου, την παρουσία κίνησης των αέριων μαζών.

Το πείραμα αυτό είναι κατάλληλο για υπόγεια με εμβαδόν μέχρι 10 τ.μ. Εάν το υπόγειο είναι πάνω από 10 τετραγωνικά μέτρα, τότε, ακόμη και αν υπάρχει κίνηση οξυγόνου μέσα στο δωμάτιο, η απόδοση της φυσικής εκχύλισης μπορεί να αμφισβητηθεί.

Με ένα σχετικά μεγάλο δωμάτιο, πρέπει να αγοράσετε ένα υγρόμετρο. Αυτή η συσκευή μετρά την υγρασία του αέρα. Η παρουσία θερμόμετρου απαιτείται για οποιοδήποτε μέγεθος του υπογείου.

Για τον προσδιορισμό του βαθμού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια συσκευή που να μετρά την υγρασία του αέρα. Θα πρέπει να εγκατασταθεί περίπου 1,5 μέτρα από το πάτωμα.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί στο ίδιο το ανώτατο όριο η υγρασία θα είναι η μεγαλύτερη. Αλλά τα λαχανικά αποθηκεύονται κυρίως στο πάτωμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μετρηθεί η μέση υγρασία του δωματίου.

Σε υψηλούς δείκτες υγρομέτρου (πάνω από 85-90%), είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα αναγκαστικό συστήματα εξαερισμού στο κελάρι.

Εξαναγκαστικό (μηχανικό) σύστημα εξάτμισης

Επαναλάβετε το δικό σας αερισμό εξαερισμού στο κελάρι δεν θα είναι δύσκολο. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τους αξονικούς ανεμιστήρες μέσα στους αγωγούς. Αυτό θα αυξήσει την κυκλοφορία. Για τον αγωγό τροφοδοσίας ο ανεμιστήρας τοποθετείται στην είσοδο του προστατευτικού πλέγματος. Κατά συνέπεια, ο αγωγός εξαγωγής είναι εφοδιασμένος με ανεμιστήρα απευθείας στην είσοδο του υπογείου.

Ο εξαερισμός στο κελάρι - η τεχνολογία της δημιουργίας

Το όνειρο του κηπουρού είναι να έχει ένα ευρύχωρο και ξηρό κελάρι για την αποθήκευση λαχανικών από τον κήπο, τη συντήρηση και άλλα πράγματα οικονομικής χρήσης. Πώς τεχνολογικά σωστά να κάνετε τον αερισμό ενός κελαριού; Για να εξοπλίσετε μια καλή αποθήκη σε μια ιδιωτική κατοικία, είναι απαραίτητο να τον εξοπλίσετε με έναν εναλλάκτη αέρα και καυσαερίων. Η κατάλληλη καπνοδόχος στο κελάρι θα παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού

Η βελτιστοποίηση και η ποιότητα του εξαερισμού εξαρτάται από την ορθότητα της διάταξης. Το σχήμα της σωστής λειτουργίας του συστήματος ανταλλαγής αέρα είναι απλό. Ο χώρος στο υπόγειο παρέχει 2 αγωγούς του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Μετά από ένα, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο, εξάτμιση εκκενώνεται από το κελάρι μέσα από το άλλο.
Όταν η υπόγεια αποθήκη έχει μια μικρή περιοχή, δημιουργείται ανταλλαγή αέρα στο κελάρι με ένα σωλήνα. Αλλά η αποτελεσματικότητα ενός συστήματος με ένα κανάλι θα είναι χαμηλή.

Συστάσεις για οργάνωση

Ο σωστός εξαερισμός του κελάριου χαρακτηρίζεται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • οι μέγιστοι δείκτες επιδόσεων επιτυγχάνονται λόγω των παρεχόμενων ανυψωτικών μηχανισμών ορισμένης διαμέτρου στις οπές.
 • η ποιότητα της λειτουργίας του συστήματος καθορίζεται από τη θέση του ανοίγματος αέρα εξαγωγής και τροφοδοσίας πάνω από το υπόγειο.
 • οι τοίχοι είναι εγκατεστημένοι στους τοίχους, εάν το υπόγειο βρίσκεται κάτω από το γκαράζ ή κάτω από το σπίτι ή βγαίνουν από την οροφή εάν το κατάστημα βρίσκεται στο δρόμο.
 • όταν κατασκευάζετε την κουκούλα για το κελάρι με τα χέρια σας, πρέπει να λάβετε υπόψη το ύψος της εγκατάστασης των καναλιών εισόδου και εξόδου από το δάπεδο.
 • η διάμετρος της οπής πρέπει να είναι η ίδια σε όλα τα κανάλια. Πάρα πολύ μικρό - οδηγεί σε ατμόσφαιρα και το αντίθετο, η άφιξη μεγάλου όγκου κρύου οδηγεί στην κατάψυξη των τροφίμων.
 • η συσκευή εξαερισμού στο κελάρι σημαίνει την τοποθέτηση αναβατήρων τροφοδοσίας και εξόδου σε αντίθετες γωνίες ή τοίχους. Ανάμεσα στους σωλήνες χρειάζεστε κάποια απόσταση. Αυτή η διάταξη εξασφαλίζει τη μέγιστη διέλευση του καθαρού αέρα μέσα από το δωμάτιο, σπρώχνοντας έξω τον στάσιμο αέρα.
 • Οι οπές για την αφαίρεση του στάσιμου αέρα γίνονται κάτω από την οροφή.
 • Ο αγωγός εξαγωγής αερισμού είναι τοποθετημένος πάνω από το ανάχωμα του υπογείου. Το μήκος του, για την κανονική λειτουργία του συστήματος αγωγών, πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 cm:
 • για την οργάνωση του αερισμού του υπόγειου δικτύου, χρησιμοποιούνται σωλήνες PVC της ίδιας διαμέτρου.
 • Κατά την τοποθέτηση του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί άμεση θέση επικοινωνίας. Οι στροφές και οι στροφές καθιστούν δύσκολη τη διέλευση του αέρα.
 • για να διατηρηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο υπόγειο, συνιστάται η εγκατάσταση πτερυγίων. Κατά την κρύα εποχή, ρυθμίζουν τη ροή του ψυχρού αέρα.
 • τα τμήματα των καναλιών κυκλοφορίας του αέρα καλύπτονται από έξω από ένα πλέγμα, μανιτάρια και πρέπει να είναι μονωμένα.

Καθοδηγούμενη από τις παραπάνω συμβουλές σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού στο κελάρι, μπορείτε να επιτύχετε τον βέλτιστο αερισμό της υπόγειας αποθήκευσης.

Ποικιλίες του συστήματος ανταλλαγής αερίων εφοδιασμού και εξόδου στα υπόγεια

Ανάλογα με τη διάταξη και την περιοχή του υποβάθρου, επιλέγεται ο τύπος κουκούλας. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα στα κελάρια είναι διαφόρων τύπων.

Φυσικός αερισμός

Η μονάδα εξαγωγής στο κελάρι ανά τύπο φυσικού αερισμού βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η αποτελεσματικότητα της εργασίας εξαρτάται από τη σωστή θέση των οπών. Το κανάλι τροφοδοσίας τοποθετείται σε ύψος 25 - 30 cm από το δάπεδο και η δίοδος εξάτμισης είναι 10 - 20 cm από την οροφή.

Αναγκαστικό σύστημα

Ο σχεδιασμός της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα αποτελείται από δύο σωλήνες με ενσωματωμένους ανεμιστήρες, οι οποίοι προκαλούν κίνηση στον αέρα, δημιουργώντας ένα τεχνητό κενό στο δωμάτιο. Η χωρητικότητά τους εξαρτάται από το μέγεθος του υπογείου.

Συνδυασμένος αερισμός

Με τη δημιουργία της ανταλλαγής αέρα μέσα στο υποδάπεδο, επιλέγοντας τις κουκούλες, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Μπορεί να βρίσκεται κάτω από ένα κτίριο κατοικιών ή γκαράζ, μπορεί να βρίσκεται ξεχωριστά στο δρόμο. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη σωστή χωρητικότητα του αγωγού.

Στο υπόγειο στο σπίτι: δημιουργούμε επικοινωνίες αέρα-απόρριψης

Ο εξαερισμός στο κελάρι κάτω από το σπίτι έχει δύο σκοπούς: παρέχει την άνεση της διαβίωσης στο σπίτι και την αποθήκευση των τροφίμων σε προσιτό μέρος. Το ανεπαρκώς λειτουργικό σύστημα εξαερισμού επηρεάζει αρνητικά την άνεση της ζωής - οδηγεί στη διείσδυση του ζεστού και ζεστού αέρα στην κατοικία
Ποια πρέπει να είναι η κουκούλα για το κελάρι, έτσι ώστε οι συνθήκες αποθήκευσης είναι βέλτιστες, και η κατοικία των ιδιοκτητών - άνετα; Για να οργανώσετε τον εξαερισμό των χώρων κάτω από το κτίριο κατοικιών, χρησιμοποιήστε μια εξαναγκασμένη μέθοδο, με εγκατάσταση στην εξαεριστική είσοδο ενός σταθερού ανεμιστήρα ή φυσικής εμφάνισης.

Χαρακτηριστικά συστήματος

Ο αερισμός του κελαριού κάτω από το σπίτι έχει τις δικές του αποχρώσεις:

 • ο αγωγός τροφοδοσίας τοποθετείται μέσω των θεμελίων του κτιρίου.
 • ένας σωλήνας για πρόσληψη καθαρού αέρα δεν πρέπει να έχει πολλές στροφές, στροφές, στενώσεις και επεκτάσεις.
 • βγάζοντας τις τρύπες προς τα έξω, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι δεν καλύπτονται από βρωμιά, χιόνι.
 • για την αποφυγή συμπύκνωσης, το εξωτερικό μέρος είναι μονωμένο.
 • Ο αγκώνας τοποθετείται κατά μήκος του τοίχου.

Τις περισσότερες φορές στα σπίτια το υπόγειο είναι κτισμένο κάτω από την κουζίνα.

Υπόγειο κάτω από το γκαράζ

Η διευθέτηση του εξαερισμού του κελάριου κάτω από το γκαράζ υπονοεί την υποστήριξη του μικροκλίματος στο υπόγειο δωμάτιο για την αποθήκευση των αντικειμένων και των προϊόντων καθώς και για την πρόληψη της υγρασίας. Δομικά η κουκούλα χωρίζεται στις ακόλουθες επιλογές:

 1. Φυσικά - λόγω της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας μέσα και έξω. Η φυσική κυκλοφορία του αέρα είναι μια δημοφιλής φθηνή επιλογή. Υποθέτει την παρουσία δύο οπών με σωλήνες από μέταλλο, πλαστικό ή PVC.
 2. Τεχνητός εξαερισμός κηδείας - ο εξαερισμός αναγκάζεται μέσω εγκατεστημένων ανεμιστήρων. Η δουλειά τους ελέγχεται από ένα μονοπώλιο ελέγχου.
 3. Συνδυασμένη μέθοδος, η οποία επιτρέπει τον συνδυασμό των δύο παραπάνω τύπων.

Ο σωστά κατασκευασμένος μηχανισμός ανταλλαγής αέρα εξασφαλίζει τον αερισμό όχι μόνο του δωματίου του υπογείου, αλλά και του ίδιου του γκαράζ.

Ποια διάμετρο οπών απαιτείται για το σύστημα εξαερισμού;

Ο προσδιορισμός του απαιτούμενου μεγέθους σωληνώσεων εξασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού κελάριου. Οι επαγγελματίες σχεδιαστές εκτελούν έναν πολύπλοκο αλγόριθμο για τον υπολογισμό της διαμέτρου των σωλήνων, αλλά για μια αυτοκατασκευασμένη δομή χρησιμοποιείται μια απλοποιημένη μορφή:

 • για μια επιφάνεια υπογείου 1m², η διατομή του διαύλου είναι 26 cm². Ας πάρουμε ως παράδειγμα την υπόγεια αποθήκευση 4х3 μ.
 • υπολογίζουμε την περιοχή: S = 3x3 = 9 m ².
 • για τέτοιες διαστάσεις απαιτείται σωλήνας με διατομή: T = 9x26 = 234 cm2.
  ) = √ (234 / 3,14) = 8,6 cm
 • η διάμετρος υπολογίζεται ως Dp ≈ 17 cm = 170 mm.

Γνωρίζοντας τις απαραίτητες διαστάσεις, μπορείτε να προχωρήσετε στις επόμενες δραστηριότητες εγκατάστασης.

Εργασίες εγκατάστασης

Ο εξαερισμός στο κελάρι με τα χέρια τους δεν είναι δύσκολο. Αλλά η ορθότητα της κατασκευής του εξαρτάται από τις γνώσεις και τις δεξιότητες των ιδιοκτητών του σπιτιού. Καθοδηγούμενη από τις συμβουλές των επαγγελματιών, μπορείτε να χτίσετε ανεξάρτητα την ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο.

 1. Εάν το σύστημα εξαερισμού εγκατασταθεί στο τελικό υπόγειο, γίνεται ένα άνοιγμα στην οροφή της εξόδου αέρα.
 2. Μέσω της θέσης, ο σωλήνας εξάτμισης εγκαθίσταται και στερεώνεται κάτω από την οροφή.
 3. Από το δρόμο, το κανάλι εκροής ανεβαίνει 150 cm πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
 4. Στην αντίθετη γωνία, η εισαγωγή αέρα μέσω του τοίχου είναι τοποθετημένη και χαμηλωμένη προς τα κάτω. Βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 εκατοστών από το δάπεδο.
 5. Η θύρα εισαγωγής στην αυλή πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον αέρα τροφοδοσίας. Αυτό παρέχει φυσική έλξη.
 6. Ο εκτροπέας, ο μύκητας και το πλέγμα εγκαθίστανται σε όλα τα συμπεράσματα του συστήματος παροχής και εξόδου.

Ξήρανση του υποβάθρου

Η ξήρανση θεωρείται η απλούστερη μέθοδος αερισμού του κελαριού. Αν το δωμάτιο είναι εκτεθειμένο σε υψηλή υγρασία, τότε πρέπει να θερμανθεί.

 • για να εξασφαλιστεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, συνιστάται στο υπόγειο να ανοίξουν όλες οι πόρτες και οι καταπακτές. Το δωμάτιο στεγνώνει εντελώς και αερίζεται.
 • χρησιμοποιούνται δοχεία με υγροσκοπικές ουσίες: χλωριούχο νάτριο ή ασβέστη, που απορροφούν τέλεια την υγρασία και την υγρασία και απολυμαίνουν τον αέρα.
 • Η τοποθέτηση καυστήρα κεριού στον αγωγό εξαγωγής αυξάνει την ένταση της ώσης. Η κυκλοφορία του αέρα αυξάνεται σημαντικά και η επιβλαβής εξάτμιση εκκενώνεται από το δωμάτιο.
 • η ξήρανση του χώρου με θερμοσίφωνες, φορητές σόμπες και ηλεκτρικές θερμάστρες θεωρείται ο απλούστερος και πιο οικονομικός τρόπος.

Αρχίστε να στεγνώνετε καλύτερα το καλοκαίρι. Ο φυσικός αερισμός με ζεστό αέρα δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Μέτρα στεγανοποίησης

Η κάλυψη του υπόγειου χώρου με αδιάβροχες ενώσεις σας επιτρέπει να διατηρείτε τη βέλτιστη θερμοκρασία και τις υγρές συνθήκες μέσα.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές απομόνωσης:

 1. Για τοίχους από σκυρόδεμα, εφαρμόζονται βαθιές εμποτιστικές διατρήσεις, με τις οποίες αντιμετωπίζονται όλες οι επιφάνειες. Κάθε στρώμα εισχωρεί στο σκυρόδεμα, δημιουργώντας μια αδιάβροχη και αναπνεύσιμη επιφάνεια.
 2. ως μονωτικό υλικό, χρησιμοποιείται ruberoid. Το φύλλο τοποθετείται στην επιφάνεια επεξεργασμένη με μαστίχα.
 3. ο πηλός είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που διατηρεί επίσης την υγρασία καλά.

Εκτός από τις παραπάνω επιλογές, χρησιμοποιούνται άλλα μέσα, αλλά τα παραπάνω διακρίνονται από τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια χρήσης.

Χρήσιμες συμβουλές για εξαερισμό

Πόσο σωστός είναι ο αερισμός ενός κελαριού; Υπάρχουν μερικές συμβουλές:

 1. Το χειμώνα, η κουκούλα πρέπει να καλύπτεται καλύτερα, έτσι ώστε να μην συμβάλλει στην ισχυρή ψύξη του υπογείου. Για αυτό, χρησιμοποιούνται παλιά κουβέρτα και κουρέλια, τα οποία ταιριάζουν στο χαλύβδινο πλέγμα του οπλισμού.
 2. Η ξήρανση του κελάριου είναι επίσης επιβλαβής. Αυξήστε την υγρασία στο βέλτιστο επίπεδο χρησιμοποιώντας έναν ψεκαστήρα (νερό ψεκασμού περιστασιακά) ή κουτιά με υγρή άμμο.
 3. Η θερμοκρασία του αέρα στο υπόγειο δεν πρέπει να συμπίπτει με τη θερμοκρασία του δρόμου. Για τους βοσκότοπους σε υπόγεια αίθουσα χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εγκατεστημένους στα κανάλια του συστήματος.

Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού - μια δέσμευση για τη διατήρηση του μικροκλίματος στο υπόγειο. Ο αερισμός του κελαριού με τα δικά σας χέρια είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσετε μια ιδανική αποθήκη για τα λαχανικά και τη συντήρηση.