Εξαερισμός της πισίνας. Ηλεκτρονικός υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού της πισίνας.

Τα συστήματα εξαερισμού διαμερισμάτων και εξοχικών σπιτιών, τα οποία εξετάσαμε στο προηγούμενο τμήμα, έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα άνετο μικροκλίμα. Εάν δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι, τότε ο εξαερισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί. Με τον αερισμό της πισίνας, η κατάσταση είναι διαφορετική: δεν δημιουργεί μόνο άνεση, αλλά προστατεύει επίσης το φινίρισμα και τα δομικά στοιχεία του δωματίου από τη διάβρωση και το καλούπι, τα οποία μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πισίνα είναι πάντα οργανωμένη από ένα ξεχωριστό σύστημα αερισμού, το οποίο λειτουργεί σε σταθερή κατάσταση, ελέγχει και διατηρεί τις παραμέτρους του αέρα σε ένα δεδομένο επίπεδο. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τις κύριες παραμέτρους του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του χώρου της πισίνας, καθώς και για την ειδική λειτουργία των εξειδικευμένων συστημάτων εξαερισμού.

Ηλεκτρονικός υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας

Με τη βοήθεια μιας αριθμομηχανής μπορείτε να κάνετε έναν ηλεκτρονικό υπολογισμό του εξαερισμού της πισίνας και να πάρετε τα δεδομένα για μια ανεξάρτητη επιλογή του συστήματος εξαερισμού. Ο υπολογιστής βασίζεται στις συστάσεις του ABOK 7.5-2012 "Παροχή μικροκλίματος και εξοικονόμησης ενέργειας σε εσωτερικές πισίνες. Πρότυπα σχεδίασης ». Οι τιμές που λαμβάνονται με αυτή τη μέθοδο είναι κοντά στις τιμές που υπολογίζονται από μια άλλη δημοφιλή μέθοδο VDI 2089, αλλά οι συστάσεις του ABOK λαμβάνουν περισσότερο υπόψη την επίδραση των υδατορευμάτων.

Παράμετροι αέρα

Το σύστημα αερισμού πρέπει να διατηρεί τις συνθήκες του εσωτερικού αέρα του μέσου:

 • Θερμοκρασία. Από αυτό εξαρτάται όχι μόνο η άνεση των ανθρώπων, αλλά και ο ρυθμός εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού. Ως εκ τούτου, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ελαφρώς (στους 1-2 ° C) υψηλότερη από τη θερμοκρασία του νερού (εάν το νερό είναι θερμότερο από τον αέρα, η εξάτμιση της υγρασίας ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό). Για τις ιδιωτικές πισίνες, οι συνιστώμενες θερμοκρασίες αέρα και νερού είναι 30 ° C και 28 ° C, αντίστοιχα. Για να θερμανθεί ο αέρας τροφοδοσίας σε μια προκαθορισμένη θερμοκρασία, τα φθηνά συστήματα Ramjet χρησιμοποιούν νερό ή ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Οι εγκαταστάσεις παροχής και της εξάτμισης για την εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του θερμαντήρα μπορεί να εγκατασταθεί ανακτητών θερμότητα εκτελείται συνήθως βασίζονται σε εναλλάκτες θερμότητας πλάκας και αντλίες θερμότητας (ανακτητών θερμαινόμενο αέρα τροφοδοσίας από τη θερμότητα του εξερχόμενου αέρα). Εάν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα μπορεί να υπερβεί τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα εξαερισμού με λειτουργία ψύξης.
 • Υγρασία. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους του αέρα, που επηρεάζει την ασφάλεια των τελειωμάτων και των δομικών στοιχείων του χώρου της πισίνας. Εάν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υγρασία του αέρα υπερβεί το ασφαλές επίπεδο, τα δομικά στοιχεία ενδέχεται να καταστούν άχρηστα - σκουριά και μούχλα λόγω του σχηματισμού συμπύκνωσης. Επομένως, κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών, για να μειωθεί η εξάτμιση από έναν καθρέφτη νερού, συνιστάται η κάλυψη της επιφάνειας της πισίνας με μια μεμβράνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο να ελέγχεται και να ελέγχεται η σχετική, και όχι η απόλυτη υγρασία (περιεκτικότητα σε υγρασία). Η σχετική υγρασία σε σταθερή περιεκτικότητα σε υγρασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία, συνεπώς η μείωση της θερμοκρασίας κατά 1 ° C οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας κατά 3,5%. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για τη μείωση της υγρασίας του αέρα:
  • Η αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα, δηλαδή την παροχή υπαίθριου αέρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και την απομάκρυνση υγρού αέρα από το δωμάτιο. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά το χειμώνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα. Καλοκαίρι στην κεντρική αφομοίωση Ρωσία υγρασίας εξωτερικού αέρα είναι επίσης δυνατή, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο ζεστό και βροχερό καιρό, η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα μπορεί να είναι υψηλότερη από τις εγχώριες, και στη συνέχεια, αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει.
  • Ξήρανση συμπυκνώματος στην επιφάνεια του εξατμιστή. Με αυτή την αρχή, λειτουργούν στεγνωτήρες για πισίνες. Ο αφυγραντήρας αέρα μπορεί να κατασκευαστεί με τη μορφή ξεχωριστής μονάδας ή να ενσωματωθεί στο σύστημα εξαερισμού. Σημειώστε ότι το όνομα του αφυγραντήρα για τη μονάδα αυτή δεν είναι ακριβές. Το πιο σωστό θα είναι ένα γενικότερο όνομα: ψυκτική μηχανή ή ψυκτικό κύκλωμα, δεδομένου ότι η μονάδα αυτή όχι μόνο μειώνει την υγρασία, αλλά μεταφέρει επίσης θερμότητα από τον αέρα εξάτμισης και τροφοδοτικού αέρος (αντλία θερμότητας), και όταν η κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού μέσου μπορεί να ψύχει τον αέρα τροφοδοσίας.
  Η υγρασία στο χώρο της πισίνας θα πρέπει να διατηρείται στο 40-65%, ενώ στη ζεστή περίοδο του έτους επιτρέπεται υψηλότερη υγρασία, καθώς δεν υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες στο δωμάτιο, στις οποίες είναι δυνατή η συμπύκνωση της υγρασίας. Προχωρώντας από αυτό, οι συνιστώμενες τιμές για τη σχετική υγρασία αέρα: το καλοκαίρι έως και 55%, το χειμώνα έως και 45%.
 • Ποσότητα καθαρού αέρα. Ο ελάχιστος όγκος του παρεχόμενου φρέσκου αέρα καθορίζεται από πρότυπα υγιεινής (80 m³ / h ανά άτομο) και από την ανάγκη να αφομοιώνεται η υγρασία από τον αέρα (χωρίς αφυγραντήρα συμπυκνωμένου αέρα). Το καλοκαίρι ο όγκος του παρεχόμενου αέρα είναι συνήθως υψηλότερος από τον χειμώνα, διότι στη θερμή περίοδο η διαφορά στην περιεκτικότητα σε υγρασία του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα είναι χαμηλότερη.
 • Η αναλογία παροχής και εξαγωγής αέρα. Στην πισίνα συνιστάται η διατήρηση μικρής απόρριψης (ο ρυθμός ροής του αέρα εξάτμισης πρέπει να είναι 10-15% υψηλότερος από τον αέρα τροφοδοσίας). Αυτό εμποδίζει την εξάπλωση υγρού αέρα και οσμών από την πισίνα σε άλλους χώρους.
 • Κινητικότητα του αέρα. Σε αντίθεση με τους χώρους όπου ο εξαερισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί για λίγο στην αίθουσα πισίνα σταθερή κινητικότητα αέρα θα πρέπει να παρέχεται με βάση 6-πλάσια ανταλλαγή αέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε ακίνητο αέρα, ακόμη και σε φυσιολογικό μέσο υγρασία κοντά ψυχρές επιφάνειες σχηματίζονται ζώνες στασιμότητας, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το σημείο δρόσου και της συμπύκνωσης είναι η απώλεια. Για να αποφευχθεί αυτό, ο αέρας πρέπει να αναμειγνύεται συνεχώς. Το χειμώνα αφομοίωση υγρασία δεν απαιτείται συνήθως μία ποσότητα του εξωτερικού αέρα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κινητικότητα της μονάδας εξαερισμού που χρησιμοποιείται με τον θάλαμο ανάμιξης (κατά την οποία η εξωτερική και εσωτερική αέρας αναμειγνύονται σε μία προκαθορισμένη αναλογία και τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο). Σημειώστε, επίσης, ότι η επιλογή της ρύθμισης διαχυτών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ροή του αέρα πρέπει να περάσουν μαζί τις κρύες επιφάνειες (συνήθως κατακόρυφα κατά μήκος του παραθύρου), αλλά στην περιοχή κολύμβησης θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια, δεδομένου ότι δημιουργεί όχι μόνο δυσφορία για την ομάδα των επισκεπτών, αλλά και σημαντικά εντείνει την εξάτμιση της υγρασίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παραμέτρους του ατμοσφαιρικού αέρα και τους κανόνες για το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού στην πισίνα, μπορείτε να βρείτε στις συστάσεις του ABOK 7.5-2012 που αναφέρονται ήδη.

Επιλογή του συστήματος εξαερισμού της πισίνας

Για τον αερισμό της πισίνας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία μονάδες εξαερισμού διαφορετικών τύπων, το κόστος των οποίων μπορεί να διαφέρει μερικές φορές. Η απλούστερη και φθηνότερη επιλογή είναι μια συμβατική μονάδα αερισμού και ένας ανεμιστήρας εξάτμισης συγχρονισμένος με αυτήν. Μειωμένη υγρασία γίνεται αυτόνομο ρεύμα αέρα (το καλοκαίρι αφομοίωση υγρασία του εξωτερικού αέρα δεν είναι πάντα εφικτό). Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα για την επιφάνεια του νερού της πισίνας 20 τ.μ. απαιτούμενη ροή αέρα σε 600-800 m³ / h, πράγμα που σημαίνει κατανάλωση περίπου 13 kWh το χειμώνα. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας αρκετές φορές επιτρέπουν σύγχρονα εξειδικευμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής, αλλά αυτό το σύστημα εξαερισμού θα κοστίσει περισσότερο. Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν παρέχουν μόνο πολυβάθμιο σύστημα ανάκτησης (αντλία θερμότητας αρκετές καταρράκτες πλάκα θερμότητας + / ξηραντήρα αέρα), αλλά επίσης για να αλλάξει τη διαμόρφωση ευέλικτο σύστημα σύμφωνα με τις παραμέτρους εξωτερικό αέρα και τον επιλεγμένο τρόπο λειτουργίας. Ακόμη και με σχετικά χαμηλά τιμολόγια για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια κόστος ιδιοκτησίας (αρχικό κόστος συν λειτουργίας) σύγχρονο σύστημα εξαερισμού είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το σύστημα άμεσης ροής με χαμηλό κόστος. Σημειώστε ότι η τιμή της μονάδας διαχείρισης αέρα μπορεί να αυξηθεί λόγω των πρόσθετων λειτουργιών, όπως είναι ο αέρας ή θέρμανση νερού ψύξης στην υπερβολική ζέστη πισίνα παράγεται κατά τη λειτουργία του ψυκτικού συγκροτήματος σε λειτουργία αφύγρανσης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω συμβατικά συστήματα εξαερισμού για να αερίσω την πισίνα; Αν πρόκειται για σύστημα τροφοδοσίας, στο οποίο έρχεται μόνο ο εξωτερικός αέρας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά. Ωστόσο, οι μονάδες διαχείρισης αέρα και μονάδες εξαερισμού και ένα θάλαμο ανάμειξης πρέπει να έχει μια προστασία από τη διάβρωση των εναλλακτών θερμότητας, δεδομένου ότι η μεταφορά των θερμό και υγρό αέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των μη επεξεργασμένων μεταλλικών επιφανειών. Για παράδειγμα, ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ένα αδρανές υλικό όπως πολυπροπυλένιο, αν συμβατικό εναλλάκτη θερμότητας χρησιμοποιείται από αλουμίνιο, είναι, όπως και το υπόλοιπο των εναλλακτών θερμότητας (θερμοσίφωνας, εξατμιστής, συμπυκνωτής) θα πρέπει να έχουν μια ειδική προστασία από τη διάβρωση.

Λειτουργίες λειτουργίας της μονάδας αερισμού

Στα σύγχρονα εξειδικευμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης με σύστημα ψηφιακού αυτοματισμού, όλες οι λειτουργίες ρυθμίζονται μία φορά κατά τη θέση σε λειτουργία. Ο χρήστης δεν θα χρειάζεται πλέον να αλλάξει κάτι στις ρυθμίσεις του συστήματος: για τον έλεγχο αυτό θα είναι αρκετό για να αλλάξετε τη λειτουργία και κατάσταση αναμονής (αυτό μπορεί να γίνει τόσο με την κονσόλα και να χρησιμοποιήσετε ένα συμβατικό διακόπτη για το σκοπό αυτό).

Εάν η πισίνα χρησιμοποιείται για την εξαερισμού εξαερισμού με απλοποιημένο σύστημα αυτοματισμού ή το μοντέλο δεν έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό, ο χρήστης πρέπει να ελέγχει την ταχύτητα του ανεμιστήρα και τον τρόπο λειτουργίας της θέρμανσης, ρυθμίστε την υγρασία, ανάλογα με την εποχή, για να αλλάξετε άλλες ρυθμίσεις. Και ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού που οφείλεται σε μη-βέλτιστες ρυθμίσεις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτρέψει να διατηρήσει ένα άνετο περιβάλλον με το χαμηλότερο δυνατό κατανάλωση ενέργειας.

Ειδικά μοντέλα συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής για τις πισίνες λειτουργούν σε δύο κύριες λειτουργίες:

 • Λειτουργία λειτουργίας (μπορεί επίσης να καλείται λειτουργία ημέρας). Σε αυτή τη λειτουργία, η μονάδα αερισμού λειτουργεί κατά τη λειτουργία της πισίνας, όταν υπάρχουν άτομα στο δωμάτιο, ενώ το δωμάτιο τροφοδοτείται συνεχώς με προκαθορισμένο ποσό εξωτερικού αέρα (όχι χαμηλότερο από τον υγειονομικό κανόνα). Η αφυδάτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα όσο και με μια συνδυασμένη μέθοδο (αφομοίωση + συμπύκνωση ξηράνσεως αέρα). Στη δεύτερη περίπτωση, η κατανάλωση ισχύος θα είναι χαμηλότερη.
 • Κατάσταση αναμονής (μπορεί επίσης να ονομάζεται λειτουργία νύχτας). Σε αυτή τη λειτουργία, ο αναπνευστήρας λειτουργεί απουσία ανθρώπων στο δωμάτιο. Έξω ο αέρας παρέχεται μέσα στο δωμάτιο, εργοστάσιο εξαερισμού λειτουργεί με τρόπο επανακυκλοφορίας (αυτό εξοικονομεί ενέργεια χωρίς σπατάλη στην εξωτερική θέρμανση του αέρα). Αυτοματοποίηση ενώ παρακολουθεί συνεχώς την υγρασία του αέρα και κατά τη διάρκεια της ανύψωσης του πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο περιλαμβάνει ένα κύκλωμα ψυκτικού μέσου για τη συμπύκνωση αφύγρανση του συμπιεστή (εάν η σύνθεση είναι ένα αποξηραντικό AHU) ή παίρνει το εξωτερικό αέρα για αφομοίωση της υγρασίας (εάν δεν ξηραντικό). Η μονάδα διαχείρισης αέρα μπορεί να προσαρμοστεί λειτουργία αερισμού σε κατάσταση αναμονής - μία φορά την ημέρα σε ένα δωμάτιο για ένα μικρό χρονικό διάστημα φρέσκο ​​αέρα είναι ότι δεν υπάρχει καμία συσσωρευμένη οσμές.

Ορισμένα μοντέλα έχουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης εργασία. Εάν υπάρχει δυσλειτουργία του ενσωματωμένου ή αυτόνομου αφυγραντήρα και η υγρασία του αέρα ανεβαίνει πάνω από την κρίσιμη στάθμη, αυξάνεται η παροχή υπαίθριου αέρα για την αφομοίωση της υγρασίας.

Λεπτομερέστερα με τον τρόπο λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού μπορείτε να βρείτε στην τεκμηρίωση στους χώρους των κατασκευαστών.

Παραλλαγές τεχνικών λύσεων για τον εξαερισμό της πισίνας

Πάνω από τα παραπάνω έχουμε περιγράψει εν συντομία τις διαφορές μεταξύ συμβατικών συστημάτων εξαερισμού και εξειδικευμένων μοντέλων σχεδιασμένων για την οργάνωση του εξαερισμού της πισίνας. Τώρα θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τις πρακτικές τεχνικές λύσεις με βάση διάφορες συσκευές.

1. Εγκατάσταση τροφοδοσίας και εξαγωγής, αυτόνομο στεγνωτήρα αέρα.

Αυτή είναι μια από τις πιο απλές και φθηνές επιλογές. Οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής διατηρούνται στο δωμάτιο με την απαραίτητη πρόσληψη καθαρού αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και παρέχουν επίσης την απαραίτητη απαλλαγή. Υγρασία υποστηρίζονται μεμονωμένα (αυτόνομη) τοιχώματος αποξηραντικό, το οποίο παρέχει επίσης την αναγκαία κινητικότητα αέρα: ανεμιστήρας στεγνωτήριο λειτουργεί συνεχώς και ο συμπιεστής ενεργοποιείται από μία εντολή από ένα υγροστάτη, όταν η υγρασία του αέρα υπερβαίνει μία προκαθορισμένη τιμή. Σε κατάσταση αναμονής, ο εξαερισμός δεν είναι απαραίτητος και πρέπει να απενεργοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας.

Εάν στην περιοχή όπου βρίσκεται η πισίνα, η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τη θερμοκρασία δωματίου, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα τροφοδοσίας με ψύκτη Freon που λειτουργεί σε συνδυασμό με την KKB.

Το πλεονέκτημα της εξεταζόμενης επιλογής είναι μόνο η δυνατότητα χρήσης του ευρέως διαδεδομένου μη εξειδικευμένου εξοπλισμού. Έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • Έλλειψη ελέγχου: οι παράμετροι πρέπει να ρυθμίζονται σε δύο ανεξάρτητα συστήματα (αερισμός και αποξηραντικό).
 • Ο τοίχος εγκατεστημένος αφυγραντήρας που βρίσκεται στην περιοχή της πισίνας υποβαθμίζει το σχεδιασμό του χώρου και παράγει ισχυρό θόρυβο όταν λειτουργεί ο συμπιεστής.
 • Προβλήματα με την οργάνωση μιας ομοιόμορφης κατανομής αέρα πάνω από την πισίνα, επειδή η κινητικότητα του αέρα παρέχεται από μια ροή που εξέρχεται από ένα σημείο (ο τοίχος δεν επιτρέπει τη σύνδεση αεραγωγών σε αυτό για διανομή ροής αέρα).
 • Υψηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω έλλειψης ανάκτησης θερμότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση των αφύγραντων στον τοίχο, η υγρασία μειώθηκε μόνο με την αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα: στις λεκάνες, το σύστημα που περιγράφηκε εδώ χρησιμοποιήθηκε μόνο χωρίς αφυγραντήρα. Ένα σοβαρό μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος ήταν η ανάγκη παροχής αεροπορικής κινητικότητας με καθαρό αέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κολοσσιαίες απώλειες ενέργειας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου του έτους. Εάν μειώσετε τη χωρητικότητα της μονάδας τροφοδοσίας στο πρότυπο υγιεινής, τότε ο κίνδυνος συμπύκνωσης στα παράθυρα και στις γωνίες του δωματίου, όπου ο αέρας είναι κακώς αναμειγμένος, είναι μεγάλος. Παρακάτω, στον πίνακα με τα αποτελέσματα των υπολογισμών κατανάλωσης ενέργειας, η επιλογή χωρίς αποξηραντικό δίδεται στον αριθμό 0 για να αποδειχθεί η οικονομική αναποτελεσματικότητα μιας τέτοιας λύσης.

Είναι δυνατόν να γίνει χωρίς ένα ακριβό αφυγραντήρα, εάν οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν δυνατή την αφομοίωση της υγρασίας με καθαρό αέρα; Ναι, για αυτό αρκεί να χρησιμοποιείτε μια μονάδα τροφοδοσίας με ένα θάλαμο ανάμειξης, όπως στην επόμενη έκδοση.

2. Μονάδα τροφοδοσίας με θάλαμο ανάμειξης, σύστημα εξάτμισης, αυτόνομο στεγνωτήρα αέρα.

Αν είναι εξοπλισμένα με θάλαμο εγκατάσταση εφοδιασμού ανάμιξης, όπου θα αναμιγνύονται μία προκαθορισμένη αναλογία και αέρα ανακυκλοφορίας, ο αέρας που απαιτείται από την κινητικότητα μπορεί να εφοδιάζεται με ένα σύστημα εξαερισμού, ένα αποξηραντικό είναι απαραίτητο μόνο για να μειωθεί η υγρασία το καλοκαίρι, όταν η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα γίνεται πάρα πολύ υψηλή. Έτσι πήραμε απαλλαγούμε από τα προβλήματα με ομοιόμορφη κατανομή αέρα: ένα μείγμα φρέσκου και ανακυκλωμένου αέρα τροφοδοτείται μέσω διανομέων που βρίσκονται σε όλο το δωμάτιο.

Εάν δεν υπάρχουν περιόδους στην περιοχή όπου βρίσκεται η πισίνα (ή είναι πολύ σύντομες), όταν η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα δεν επιτρέπει τη μείωση της υγρασίας του αέρα με αφομοίωση, ο αφυγραντήρας αέρα δεν μπορεί να εγκατασταθεί. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος του συστήματος. Και εκείνες τις μέρες, όταν είναι πολύ ζεστό και υγρό στο δρόμο, απλά μην χρησιμοποιείτε την πισίνα (η επιφάνεια του νερού πρέπει να καλύπτεται με μια μεμβράνη για να μειωθεί η εξάτμιση της υγρασίας).

3. Στεγνωτήριο καναλιών με προσθήκη καθαρού αέρα, σύστημα εξάτμισης.

Ο λόγος για τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα των δύο πρώτων επιλογών ήταν η χρήση ενός αυτόνομου αφυγραντήρα αέρα. Εάν αντί αυτού εγκαταστήσετε έναν καυστήρα καναλιών με έναν θερμαντήρα και τη δυνατότητα ανάμειξης με καθαρό αέρα, τότε μπορείτε να αρνηθείτε από την μονάδα παροχής αέρα: όλη η επεξεργασία καθαρού αέρα θα πραγματοποιηθεί στον αφυγραντήρα του καναλιού. Αυτή η επιλογή μπορεί ήδη να συνιστάται για χρήση σε μικρές ιδιωτικές πισίνες, διότι με κόστος είναι περίπου η ίδια με τις δύο πρώτες επιλογές, αλλά στερείται όλων των ελλείψεων τους, εκτός από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας, η οποία παραμένει ακριβώς η ίδια. Πράγματι, ολόκληρο το σύστημα ελέγχεται από ένα τηλεχειριστήριο και ο θόρυβος από τον εξοπλισμό δεν θα ακουστεί αν το ξηραντικό βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο.

4. DU με αποξηραντικό / αντλία θερμότητας.

Αν συνδυάσουμε το αποξηραντικό κανάλι από την προηγούμενη εφαρμογή με την εγκατάσταση καυσαερίων, παίρνουμε τη μονάδα διαχείρισης αέρα με ένα αποξηραντικό, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αντλία θερμότητας, δίνοντας περίπου 3-πλάσια αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η δυνατότητα εμφανίζεται όταν ο συμπυκνωτής συμπυκνωτή τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής και ο εξατμιστής στον αγωγό τροφοδοσίας. Το ρεύμα θερμού αέρα θερμαίνει τον συμπυκνωτή, ο συμπιεστής μεταφέρει θερμότητα στον εξατμιστή, ο οποίος θερμαίνει τον αέρα τροφοδοσίας. Αποστράγγιση ενώ εξακολουθεί να εργάζεται: κατά τη διάρκεια της ψύξεως του υγρού αέρα στο συμπύκνωσης εξατμιστή λαμβάνει χώρα (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της ψυκτικής μηχανής μπορεί να βρεθεί στο τμήμα Αρχή του κλιματιστικού)

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η χρήση μιας μονάδας για την επεξεργασία τόσο της ροής τροφοδοσίας όσο και της ροής καυσαερίων. Αυτό όχι μόνο απλοποιεί τη στάθμιση των ταχυτήτων του εφοδιασμού και ανεμιστήρα εξάτμισης για να διατηρήσει την επιθυμητή κενού, αλλά επίσης επιτρέπει την ευελιξία να αλλάξει τις λειτουργίες όλων των συστατικών για μέγιστη άνεση και την ενεργειακή απόδοση. Στην PVU, η δυνατότητα ελέγχου του σεναρίου πραγματοποιείται συνήθως όταν η αλλαγή των τρόπων λειτουργίας εκτελείται από το χρονοδιακόπτη, υποστηρίζονται οι έλεγχοι αερισμού, κλιμακωτής λειτουργίας και άλλοι τρόποι λειτουργίας. Επιπλέον, είναι προαιρετικά δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ψυκτική μηχανή για την ψύξη του αέρα τροφοδοσίας.

5. SSP με αναρρόφηση και αποξηραντική / αντλία θερμότητας.

Η προηγούμενη έκδοση είναι σχεδόν ιδανική, αλλά μια αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του αέρα, η οποία απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Και στις περισσότερες περιοχές της Ρωσίας είναι πιο επικερδές να θερμαίνεται περισσότερο φυσικό αέριο παρά ηλεκτρική ενέργεια. Αν, για ένα ορισμένο ποσό της θερμότητας κατά τη χρήση ένας λέβητας αερίου πρέπει να καταβληθεί 3-4 φορές λιγότερο από ό, τι όταν χρησιμοποιείται μία ηλεκτρική θερμάστρα, το πλεονέκτημα αντλία θερμότητας χάνεται και τη θέρμανση του αέρα για να καταστεί οικονομικά αποδοτική θερμοσίφωνα (αντλία θερμότητας δημιουργεί θερμότητα από 2 έως 5 φορές μεγαλύτερο η ακριβής τιμή εξαρτάται από τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό και τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα - όσο χαμηλότερη είναι, τόσο μικρότερη είναι η COP). Σε αυτή την περίπτωση, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα PVU με εναλλάκτη θερμότητας πλάκας, το οποίο εξοικονομεί θερμότητα και δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Ο συμπιεστής αφυγραντήρα ενεργοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγρασία ή να ψυχθεί.

Σημειώστε ότι εάν η πισίνα βρίσκεται σε περιοχή με κρύο κλίμα, όπου είναι εφικτή η αποτελεσματική αποστράγγιση του αέρα το καλοκαίρι με αφομοίωση της υγρασίας, δεν χρειάζεται το ξηραντικό και μπορεί να εγκαταλειφθεί για να μειωθεί το κόστος του συστήματος. Στη συνέχεια, η χρήση ενός εξειδικευμένου SST με μια συσκευή ανάκτησης πλάκας χωρίς αφυγραντήρα θα είναι βέλτιστη.

Τα εξειδικευμένα SOP είναι συνήθως εξοπλισμένα με όλους τους απαραίτητους αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, που τους επιτρέπει να διατηρούν τις καθορισμένες παραμέτρους του αέρα με μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης, δεν μπορούμε να περιγράψουμε λεπτομερώς όλες τις δυνατότητες του SWP για τις ομάδες, αλλά αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στην τεκμηρίωση στους ιστότοπους των κατασκευαστών.

Βασικά στοιχεία για τον αποτελεσματικό εξαερισμό της πισίνας

Κατά την κατασκευή πισίνων, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στον αερισμό των αιθουσών, αφού πρόκειται για μη οικιστικές εγκαταστάσεις. Αλλά οι συνέπειες της παραμέλησης αυτού του γεγονότος μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων. Στην αίθουσα πισίνας, υπάρχει υψηλή υγρασία. Λόγω της συσσώρευσής του, σχηματίζεται μούχλα στο δωμάτιο, ένας μύκητας. Ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, επειδή προκαλούν μολυσματικές και αλλεργικές ασθένειες. Η συσσώρευση του συμπυκνώματος επηρεάζει επίσης την κατάσταση του δωματίου - ο μύκητας βλάπτει το φινίρισμα και ακόμη και τους τοίχους, οδηγώντας στη σταδιακή καταστροφή του κτιρίου.

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και της οργάνωσης της ανταλλαγής αέρα στην πισίνα

Εξαερισμός της πισίνας έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει την υπερβολική υγρασία, να εξασφαλίσει την παροχή καθαρού αέρα, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για τους επισκέπτες. Η διάταξή του διαφέρει ριζικά από το σύστημα ανταλλαγής αέρα στο σπίτι / διαμέρισμα. Ο αερισμός του σπιτιού πρέπει:

 • Εξασφάλιση της παροχής ποιοτικού αέρα στις εγκαταστάσεις.
 • Για να συναγάγετε τα εκπληκτικά ρεύματα έξω.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα στην πισίνα

Ο κύριος σκοπός του συστήματος ανταλλαγής αέρα εσωτερικής πισίνας είναι η διατήρηση της σχετικής υγρασίας του εσωτερικού περιβάλλοντος μέσα στα καθιερωμένα πρότυπα. Επιπλέον, πρέπει να οργανωθεί η παροχή καθαρού αέρα και η απόρριψη αποβλήτων.

Προσοχή: το καθήκον περιπλέκεται από το γεγονός ότι όλα αυτά πρέπει να διευθετηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν άνετα στην αίθουσα της πισίνας.

Σχεδιασμός ιδιωτικών πισινών, χαρακτηριστικά

Η πισίνα σε μια ιδιωτική κατοικία είναι χτισμένη σύμφωνα με ένα μεμονωμένο έργο και έχει το δικό της μοναδικό σχεδιασμό. Οι βασικές απαιτήσεις για αυτό είναι η ασφάλεια για τους ανθρώπους και τα κτίρια, η άνεση.

Κατά κανόνα, η πισίνα δίνεται ένα ξεχωριστό δωμάτιο στον πρώτο όροφο του σπιτιού. Το εμβαδόν επιφανείας του νερού κατά μέσο όρο 18-50 m 2, το βάθος -. 6,4 m γύρω από τη δεξαμενή καθιστά μετατρόχιο των 3 m κελύφους του κτιρίου προεξέχουν από τούβλα ή γυάλινους τοίχους.. Σύμφωνα με την περίμετρο του συστήματος θέρμανσης του δωματίου που.

Η πισίνα στο ιδιωτικό σπίτι σχεδιάζεται κυρίως για 2-5 άτομα. Σύμφωνα με τον τρόπο χρήσης, μπορεί να είναι μόνιμη, εποχιακή, περιοδική. Όταν η δεξαμενή δεν χρησιμοποιείται, είναι σκιασμένη.

Σχεδιασμός του αερισμού της πισίνας: λαμβάνουμε υπόψη τις κανονιστικές απαιτήσεις

Σύμφωνα με τα πρότυπα που λειτουργούν στον χώρο της CIS, η θερμοκρασία του νερού στην πισίνα του αρχοντικού πρέπει να είναι 30-32 ° C, ο αέρας στην αίθουσα - 1-2 ° C υψηλότερος. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο πρώτος δείκτης είναι τουλάχιστον 28 ° C. Η θερμοκρασία του αέρα στην αίθουσα της πισίνας πρέπει να είναι υψηλότερη από το νερό στους 2-4 ° C, αλλά όχι περισσότερο από 34 ° C. Η ευνοϊκότερη σχετική υγρασία είναι μέχρι 65%. Τουλάχιστον 80 m 3 αέρα ανά ώρα πρέπει να ρέουν σε ένα άτομο που λούζεται στο δωμάτιο. Η ταχύτητα κίνησης των ρευμάτων είναι έως 0,2 m / s. Το επιτρεπτό επίπεδο θορύβου είναι μέχρι 60 dB.

Προσοχή: Για να αποφευχθεί η στασιμότητα του αέρα στην αίθουσα, η ισχύς της μονάδας καυσαερίων πρέπει να είναι υψηλότερη από τις μονάδες αερισμού, αλλά όχι περισσότερο από το ήμισυ της πολλαπλής ανταλλαγής.

Προσδιορίστε τη βέλτιστη σχετική υγρασία της πισίνας σε ιδιωτική κατοικία

Παρόλο που οι ρωσικές ρυθμίσεις επιτρέπουν την υγρασία στο χώρο κολύμβησης στο 65%, σε ιδιωτικές κατοικίες, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στο 45-50%. Ο λόγος για αυτό είναι:

 • δυσφορία των ατόμων που διαμένουν στην πισίνα.
 • το σχηματισμό συμπύκνωσης στα παράθυρα, στους τοίχους.

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα προσανατολίζονται στην σωματική άνεση ενός ατόμου. Σύμφωνα με αυτά, το ανώτατο όριο αυτής της κατάστασης είναι υγρασία 45-50%.

Προκειμένου το σύστημα εξαερισμού να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, κατασκευάζεται λαμβάνοντας υπόψη:

 • οι διαστάσεις του δωματίου.
 • την επιφάνεια της επιφάνειας του νερού.
 • την απαιτούμενη θερμοκρασία αέρα και νερού.
 • τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν την πισίνα.
 • το ποσοστό εξάτμισης της υγρασίας. Το ζεστό νερό εξατμίζεται ταχύτερα από το κρύο νερό.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους, επιλέγει ένα συγκεκριμένο εξοπλισμό εξουσία. Εάν το σύστημα εξαερισμού οργανώνεται σωστά, επί των επιφανειών των κτιρίων θα εγκατασταθούν συμπυκνωμάτων, πράγμα που θα οδηγήσει σε σήψη των ξύλινων στοιχείων, διάβρωση του μετάλλου, η εμφάνιση μούχλας στους τοίχους.

Τρόποι για τον έλεγχο της υγρασίας στην πισίνα

Ξήρανση του αέρα

Για να απομακρυνθεί η υπερβολική υγρασία από τον αέρα στην αίθουσα της πισίνας, χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές - αφυγραντήρες. Η δράση τους βασίζεται στη συμπύκνωση υδρατμών στις ψυχόμενες επιφάνειες. Τα μεμονωμένα μοντέλα των αφυγραντήρων αέρα είναι εξοπλισμένα με συσκευές για την παροχή καθαρού αέρα από το δρόμο. Η παραγωγική τους ικανότητα είναι μικρή, αλλά αυτή η ποσότητα εισροής, σύμφωνα με τους κανόνες, αρκεί για ένα μπάνιο (80 m 3).

Με ραντεβού, οι αφυγραντήρες αέρα είναι:

 • οικιακά - συμπαγή προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση της υγρασίας από μια μικρή περιοχή. Μπορούν να εγκατασταθούν στο πάτωμα, στον τοίχο, με κρυφό τρόπο. Υπάρχουν επίσης μοντέλα καναλιών που είναι εγκατεστημένα σε αεραγωγούς, οι οποίοι παρέχουν μερικώς την εισροή μαζών (έως και 30%).
 • βιομηχανικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας ικανά να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους αέρα (για παράδειγμα, σε δημόσιες ή μεγάλες ιδιωτικές πισίνες).

Διακρίνετε συσκευές που απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία από τον αέρα:

 • Επίτοιχο στην αίθουσα της πισίνας.
 • κανάλι - τοποθετημένο μέσα σε αγωγούς.

Η επιλογή του αφυγραντήρα πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή, τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του δωματίου. Για 1 ώρα, η μονάδα πρέπει να αφήνει στον υγροποιημένο αέρα, ο οποίος βρίσκεται στο δωμάτιο, σε τριπλή ένταση.

Κυκλοφορία αέριων μαζών στη λεκάνη απορροής

Γιατί οι ξηραντές αέρα σε τοίχο σπάνια χρησιμοποιούνται σε πισίνες; Αυτό οφείλεται:

 • το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, τη συντήρησή του.
 • θόρυβο της συσκευής.
 • η επιθυμία να διατηρηθεί μια μεγάλη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο (πέρα από τον κανόνα). Αυτό θα μειώσει την περιεκτικότητα μικροπροϊόντων (για παράδειγμα, χλωρίου) σε αυτό.
 • ασυνέπειες στον σχεδιασμό του εξοπλισμού της αίθουσας.

Για το σημείωμα: οι αφυγραντήρες αέρα καναλιών δεν καταστρέφουν το σχέδιο της πισίνας, λειτουργούν σχεδόν σιωπηλά, αλλά κοστίζουν περισσότερο από τους τοίχους.

Το σύστημα αφύγρανσης στην πισίνα δεν είναι ικανό να παρέχει καθαρό αέρα και να καθαρίζει τα απόβλητα στην απαιτούμενη ποσότητα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με τον εξαερισμό παροχής και εξαγωγής.

Διαμόρφωση εισροής και εκροής αέρα στη λεκάνη με υποχρεωτικά μέσα

Η ποιοτική ανταλλαγή αέρα στο χώρο της πισίνας είναι ικανή να παρέχει σύστημα εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή. Οι δυσάρεστες μυρωδιές, οι οποίες συμβαίνουν συχνά σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή υγρασία, εξαλείφουν την απόσυρσή τους από το δωμάτιο, μια συνεχή παροχή καθαρού αέρα.

Συμβουλή: Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας στην πισίνα, συνιστάται η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού με έναν ανακτητή. Πρόκειται για μια ειδική συσκευή στην οποία η καθαρή ροή θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία λόγω της θερμότητας της εξαντλημένης μάζας αποβλήτων. Ο ανακτητής επιτρέπει έως και το 65% της θερμότητας στο δωμάτιο.

Διαμόρφωση εισροής και εκροής αέρα στη λεκάνη με υποχρεωτικά μέσα

Το σύστημα αερισμού εισαγωγής και εξαγωγής είναι αποτελεσματικό εάν:

 • παρέχει τουλάχιστον πέντε φορές την ανταλλαγή αέρα στην πισίνα.
 • η επιφάνεια της επιφάνειας του νερού είναι μικρή.
 • το αντικείμενο λειτουργεί μη εντατικά.

Αυτός ο τρόπος αερισμού δεν επιτρέπει την παροχή της απαιτούμενης υγρασίας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Το σύστημα λειτουργεί καλά το χειμώνα, όταν ο υγρός αέρας από την πισίνα αντικαθίσταται από ξηρό εξωτερικό χώρο. Αλλά το καλοκαίρι, με αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα, είναι αδύνατο να ελέγχεται η στάθμη του στο χώρο της πισίνας με τη βοήθεια εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή.

Κάνουμε υπολογισμούς

Αν η θερμοκρασία του αέρα προτύπων στη λεκάνη όλο το χρόνο πρέπει να είναι 30-34˚S και υγρασίας - όχι περισσότερο από 65%, στη συνέχεια με 1 m 3 μάζας αποβλήτων θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις εγκαταστάσεις των 20-24 γραμμαρίων νερού.

Υπολογισμένες παραμέτρους υγρού αέρα (εξαερισμός)

Ο βαθμός κορεσμού με την υγρασία του αέρα που προέρχεται από το δρόμο εξαρτάται από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα, σε παγωμένο καιρό, κάθε 1 m 3 εισροής περιέχει κατά μέσο όρο 5 g νερού. Το καλοκαίρι, η σχετική υγρασία του αέρα στο δρόμο αυξάνεται. Με ένα κυβικό μέτρο εισροής στην αίθουσα της πισίνας, παρέχονται περισσότερα από 11 g νερού.

Υπολογισμένες παραμέτρους υγρού αέρα (εξαερισμός τροφοδοσίας)

Η διαφορά μεταξύ των τιμών απόλυτης υγρασίας που παρουσιάζονται στους πίνακες είναι η ικανότητα ξήρανσης του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής που διοργανώνεται στην αίθουσα κολύμβησης.

Αναφορά: η βέλτιστη υγρασία στην αίθουσα πισίνα το χειμώνα πρέπει να είναι 55%, το καλοκαίρι - 60%.

Σύμβοση του αφυγραντήρα αέρα και μηχανική παροχή και εξαερισμό

Επειδή ούτε αφύγρανση του αέρα ούτε χρήση εξαναγκαστικών εγκαταστάσεων για την παροχή / εξαγωγή του μεμονωμένα δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην αίθουσα πισίνας, αυτά τα δύο συστήματα θα πρέπει να συνδυάζονται καλύτερα. Για το σκοπό αυτό, οι μονάδες παροχής και εξαγωγής είναι εξοπλισμένες με μια συσκευή για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας από τον αέρα. Ανάλογα με την επιφάνεια του χώρου και την επιφάνεια του νερού, μπορεί να είναι ένας τοίχος ή ένα στεγνωτήριο κασέτας.

Πλήρης αναγκαστική ανταλλαγή αέρα με την εγκατάσταση τοίχου για την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας από τον αέρα συνιστάται να εγκατασταθεί σε ιδιωτικές πισίνες, στην περιοχή του καθρέφτη νερού, στην οποία δεν υπερβαίνει τα 50 m 2. Αν αυτό το μέγεθος είναι μεγαλύτερο, χρησιμοποιείται ένας αφυγραντήρας αγωγού αέρα.

Η αερισμός της πισίνας εξαρτάται από την οργάνωση της ανταλλαγής αερίων στο δωμάτιο - την παροχή καθαρών μαζών και την απόσυρση των αποβλήτων. Για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε σωστά τους αεραγωγούς. Η παροχή καθαρού αέρα πρέπει να πραγματοποιείται στο κάτω μέρος του δωματίου και η άντληση του αναλωμένου αέρα από την κορυφή.

Σύμβοση του αφυγραντήρα αέρα και μηχανική παροχή και εξαερισμό

Το τμήμα των ατράκτων αερισμού επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλή του ανέμου, τις βαρυτικές δυνάμεις και επίσης την πίεση που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα του αέρα τροφοδοσίας στο σύστημα. Οι αγωγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με βαλβίδες αντεπιστροφής με ηλεκτροθερμία έναντι κατάψυξης, καθώς και παλέτες στις οποίες θα συλλέγεται συμπύκνωμα για μεταγενέστερη απόρριψη.

Προσοχή: όλοι οι κύριοι κόμβοι του συστήματος πρέπει να έχουν πρόσβαση.

Εγκατάσταση κλιματικών συμπλεγμάτων

Σε μεγάλες πισίνες, όπου η επιφάνεια του νερού υπερβαίνει τα 100 m 2, χρησιμοποιούνται κλιματικά συγκροτήματα για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα. Είναι ισχυρά, διαστατικά, πολυλειτουργικά φυτά ικανά να διατηρούν ένα κανονικό μικροκλίμα σε κλειστό χώρο όλο το χρόνο. Τα συμπλέγματα αυτά παρέχουν κυκλοφορία, αφύγρανση, καθαρισμό και θέρμανση του αέρα. Ο εξοπλισμός είναι μια αρθρωτή μονάδα, πλήρως έτοιμη για εγκατάσταση. Είναι σχεδιασμένα για χρήση σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς και στην επεξεργασία του αέρα, στην οποία υπάρχουν εξατμίσεις χλωρίου. Το κλιματικό συγκρότημα αποτελείται από:

 • ανεμιστήρες εισόδου και εξάτμισης.
 • ανακτητής;
 • ο αφυγραντήρας αέρα.
 • φίλτρα;
 • μια θερμάστρα?
 • βαλβίδες αέρα.
 • μονάδα ελέγχου.

Στη σημείωση: ο εξοπλισμός μπορεί να αλλάξει κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Το συγκρότημα του κλίματος λειτουργεί σε διάφορες λειτουργίες. Οι αισθητήρες ανταποκρίνονται στις αλλαγές στο περιβάλλον αέρα στα δωμάτια και το σύστημα μεταβαίνει αυτόματα στον κατάλληλο τρόπο λειτουργίας - περιλαμβάνει τον απαιτούμενο τεχνικό κόμβο. Δεδομένου ότι το συγκρότημα κλιματικών συνθηκών είναι αρκετά μεγάλο, για την τοποθέτησή του είναι απαραίτητο να διατεθεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο κοντά στην πισίνα (αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βοηθητικό δωμάτιο ή ένα υπόγειο).

Για τη σημείωση: αυτή η εγκατάσταση είναι πολύπλοκη και δαπανηρή, πληρώνει πλήρως σε 10-15 χρόνια. Αλλά το κλιματικό σύστημα σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χρήματα για εργασίες εγκατάστασης και συντήρησης.

Για να εξασφαλίσετε ότι η κολύμβηση στην πισίνα είναι άνετη και ασφαλής για όλους τους κατοίκους του σπιτιού, θα πρέπει να φροντίσετε για την ομαλοποίηση της ανταλλαγής αέρα σε αυτό το δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει με τοποθέτηση αερισμού ποιότητας και αφυγραντικού αέρα. Από τις παραπάνω μεθόδους για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στην πισίνα, θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που είναι πιο κατάλληλο για τεχνικές παραμέτρους και κόστος.

Εξαερισμός της πισίνας σε ιδιωτικό σπίτι

Σε αυτό το άρθρο θα σας πω τι είναι ο εξαερισμός της πισίνας: οι απαιτήσεις για τοίχους και παράθυρα, το μικροκλίμα της πισίνας, πόση ποσότητα αέρα χρειάζεστε για αερισμό; Θα επικεντρωθώ σε 6 συστήματα εξαερισμού και 2 τύπους αφυγραντήρων, θα εξηγήσω γιατί οι ξηραντές της πισίνας σε μια ιδιωτική κατοικία είναι σπατάλη χρημάτων; Ξεχωριστά, εξετάστε την εφαρμογή της ανάκτησης και την ανακυκλοφορία του αέρα στη λεκάνη απορροής.

Περιεχόμενα

Γιατί ο εξαερισμός σε ιδιωτικές πισίνες;

Ο αερισμός της πισίνας στον ίδιο τον εξαερισμό έχει έμμεση σχέση. Σχετικά με τον εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι, έγραψα σε αυτό το άρθρο.
Εάν σε κανονικό αερισμό το κύριο καθήκον είναι να παρέχει καθαρό αέρα για την ανθρώπινη αναπνοή, τότε ο κύριος σκοπός της λεκάνης είναι τελείως διαφορετικός. Το πρόσφατο άρθρο μου για το σχεδιασμό του εξαερισμού και άλλων αποχρώσεων.

Το σύστημα εξαερισμού στην πισίνα είναι υπεύθυνο για το 90% μόνο για ένα σκοπό - αφαιρώντας τον υγρό αέρα από το δωμάτιο, δηλ. αποστράγγιση της πισίνας. Η υγρασία είναι καταστροφική όχι μόνο για φέροντες κατασκευές, κάτι που είναι κατανοητό. Εάν γίνουν λάθη, η υγρασία συμπυκνώνεται στον εξωτερικό τοίχο, παγώνει το χειμώνα και καταστρέφει τις πισίνες σε 4-5 χρόνια. Ο τοίχος καλύπτεται απλώς με ρωγμές και καταρρέει.

Το πάχος του τοίχου και η μόνωση υπολογίζονται σύμφωνα με το "σημείο δρόσου" κατά 55% σχετική υγρασία (SP 50 "Θερμική προστασία κτιρίων", σημείο 5.7). Αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα του SP31 "Πισίνες" - η υγρασία του αέρα δεν είναι 55% και 67%, δηλαδή το "σημείο δρόσου" φθάνει πιο γρήγορα και ο θερμαντήρας στον τοίχο πρέπει να είναι τάξης μεγέθους παχύτερο από ότι στα κύρια τοιχώματα του σπιτιού.
Πολύ λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν και δεν υπάρχει χρόνος να αλλάξει ο κόσμος.

Η υπολογιζόμενη υγρασία αέρα για τον αερισμό της πισίνας μιας ιδιωτικής κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 55%. Έτσι αντισταθμίζουμε τυχόν προβλήματα με τους εξωτερικούς τοίχους, τα οποία ασφαλώς δεν μπορούν να ειπωθούν για τα παράθυρα και τα βιτρό παράθυρα.

Απαιτήσεις για παράθυρα και βιτρό παράθυρα σε πισίνες

Μόνο μία απαίτηση είναι η αντίσταση της μεταφοράς θερμότητας των παραθύρων (R) σε περισσότερο από 0,55 m 2 · ° C / W (σύμφωνα με τους κανόνες). Στην πράξη, αξίζει να αναζητήσετε παράθυρα με διπλά τζάμια με επίστρωση που αντανακλά θερμότητα (K-glass), με αντίσταση μεγαλύτερη από 0,57-0,58 m 2 · ° C / W. Οι κατασκευαστές πάντα υπερεκτιμούν τους πραγματικούς δείκτες.

Πού θα βρείτε: επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή των παραθύρων, καλέστε το παράθυρο αντίστασης (τουλάχιστον 0,57) και, αν είναι δυνατόν, ανατρέξτε στο GOST 30674-99. Δεν θα γράψω τα σημάδια των παραθύρων ειδικά, επειδή για κάθε κατασκευαστή, το ίδιο παράθυρο έχει διαφορετικό συντελεστή αντίστασης μεταφοράς θερμότητας. Απαιτήστε τουλάχιστον 0,57 και ελέγξτε το διαβατήριο του παραθύρου.

Μικροκλίμα στην περιοχή της πισίνας

Οι κανονιστικές απαιτήσεις για τις λεκάνες καθορίζονται από την JV 31 "Πισίνες" και οι συστάσεις εκδίδονται από τον RV "AVOK" 7.5-2012, στον οποίο σχεδιάζονται σύγχρονες λεκάνες. Η θερμοκρασία του νερού στη λεκάνη είναι 24-28 ° С.
Η θερμοκρασία του αέρα στη λεκάνη είναι 1-2 ° C υψηλότερη από τη θερμοκρασία του νερού (26-30 ° C), αλλά όχι περισσότερο από 35 ° С. Η υπολογιζόμενη υγρασία αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 55%.


Πόσο αέρα χρειάζεστε για να αερίσετε την πισίνα;

Η ροή αέρα για τον εξαερισμό της λεκάνης υπολογίζεται ανάλογα με την απελευθέρωση υγρασίας (δηλ. Την ποσότητα υγρασίας που απελευθερώνεται από το νερό της πισίνας).

Ο όγκος της απελευθέρωσης υγρασίας εξαρτάται από την περιοχή κατασκευής, την παρουσία ενός αφυγραντήρα, την περιοχή του μπολ (περιοχή του καθρέφτη νερού), το συντελεστή έντασης της χρήσης της λεκάνης (Δßb). Σοβαρά, η ροή του αέρα επηρεάζεται από αξιοθέατα: ολισθητήρες νερού, αντίθετο ρεύμα, μασέρ, υποβρύχιο ρεύμα, βρύσες και πηγές.

Υπολογισμός εξαερισμού της δεξαμενής 23m 2 υπό διαφορετικές συνθήκες (παράδειγμα):


Όπως μπορείτε να δείτε, το κόστος του αέρα διαφέρει ακόμη και για διαφορετικές εκδόσεις μίας πισίνας. Τι μπορούμε να πούμε για τα διαφορετικά μεγέθη του ίδιου του κύπελλου. Ως εκ τούτου, για ακριβή υπολογισμό είναι απαραίτητο να διεξαχθεί το έργο αερισμού και να μην αποθεματικό 30-45 χιλιάδες ρούβλια. Μπορείτε να παραγγείλετε ένα έργο αερισμού πισίνας στη σελίδα μου Οι υπηρεσίες.

Συστήματα εξαερισμού για ιδιωτική πισίνα

Όλα τα σχέδια για τη διατήρηση του μικροκλίματος μειώνονται σε ένα συνδυασμό αερισμού και ξηραντικού. Αυτή είναι η συνδυασμένη μέθοδος αφύγρανσης.
Υπάρχουν 6 επιλογές:

• Εγκαταστάσεις παροχής και εξαγωγής (ξεχωριστές).
• Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής (μόνο) με κανάλι παράκαμψης.
• Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής (μεμονωμένη) με συσκευή ανάκτησης.

Όλες οι 3 επιλογές συνδυάζονται με ένα αποξηραντικό και έχουμε 3 επιπλέον σχήματα:
• Εγκαταστάσεις παροχής και εξαγωγής (χωριστές) με αφυγραντήρα.
• Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής (μονό) με αγωγό παράκαμψης και ξηραντικό.
• Μονάδα τροφοδοσίας και καυσαερίων (μονό) με αναρρόφηση και ξηραντικό.

Ας καταλάβουμε, αλλά προχωρώντας μπροστά θα πω:

Στην πραγματικότητα, το σωστό σχέδιο εξαερισμού και αποστράγγισης για μια ιδιωτική πισίνα είναι μόνο ένα. Το πρώτο. Ο αφυγραντήρας στην ιδιωτική πισίνα είναι ένα ηλίθιο πράγμα. Η ανάκτηση και η παράκαμψη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μεγάλες εμπορικές δεξαμενές.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε εξοπλισμό, και όλα θα γίνουν σαφή.

Αφυγραντήρες για την πισίνα

Υπάρχουν δύο τύποι αφυγραντήρων: συμπύκνωση και προσρόφηση. Μην φοβάστε τα ονόματα, είναι εύκολο.

Συμπύκνωση Είναι ένα ψυγείο και ένας θερμαντήρας αέρα σε ένα μικρό περίβλημα.
Ο υγρός αέρας λαμβάνεται από την πισίνα και πρώτα διέρχεται από το ψυγείο. Σε αυτό, ο αέρας δροσίζει και αφήνει στους τοίχους του ψυγείου όλη την υγρασία που αποστραγγίζεται στο δίσκο και φεύγει από το αποχετευτικό δίκτυο. Ο αέρας γίνεται κρύος και ξηρός και περνώντας από το τμήμα θέρμανσης θερμαίνεται και είναι ήδη ζεστός και στεγνός πίσω στην αίθουσα της πισίνας.

Κατασκευαστικές εταιρείες: Danterm, Danvex, Hidros, NeoClima, Fairland κ.α.
Παράγονται σε τύπους τοίχων και καναλιών (εικόνες παρακάτω).

Στεγνωτήρια προσρόφησης Είναι ένας μεγάλος περιστρεφόμενος δίσκος γεμάτος με silica gel, μια ουσία που απορροφά γρήγορα την υγρασία. Ο υγρός αέρας περνάει μέσα από τα κελιά γεμάτα με σίλικα ζελ, και δίνει όλη την υγρασία, και ο ίδιος ο αέρας στεγνώνει χωρίς αλλαγή της θερμοκρασίας.

Ένας τέτοιος αφυγραντήρας είναι πολύ πιο ισχυρός από τον συνάδελφό του συμπύκνωσης και είναι πλήρως ικανός να στεγνώνει αέρα στην πισίνα μόνο, αλλά το κόστος υπερβαίνει τα 700 χιλιάδες ρούβλια.
Κατασκευαστικές εταιρείες: τα παραπάνω + Hygrotherm με τη γραμμή εξοπλισμού τους DST.

Γιατί είναι ο αφυγραντήρας στην ιδιωτική πισίνα - τα χρήματα που απορρίπτονται;

Όλα είναι αρκετά απλά, κοιτάζουμε τα τραπέζια. Πόση υγρασία απελευθερώνει η πισίνα στον τρόπο χρήσης:


Πόση υγρασία έχει το ξηραντικό Dantherm στους 30 ° C και υγρασία 55%


Από τα τραπέζια βλέπουμε:

1. Η σειρά μοντέλων των αφυγραντήρων δεν έχει σχεδιαστεί για ξήρανση στον αέρα.
Στη μικρότερη δεξαμενή των 15 τ.μ. με αποδέσμευση υγρασίας των 4,3 κιλών ανά ώρα θα χρειαστεί να τοποθετηθεί ένας μεγάλος βιομηχανικός ξηραντήρας CDP 125 σε λιανική τιμή 608.000 ρούβλια. Τα σφάλματα δεν είναι εδώ. Οι αφυγραντήρες παράγονται εξ ολοκλήρου για ένα άλλο.

2. Οι κατασκευαστές αναφέρουν την εσφαλμένη ισχύ των αφυγραντικών.
Αν κοιτάξετε τους αφυγραντήρες του Danterm, Danvex κ.λπ., θα δείτε ότι η δηλωμένη χωρητικότητα (l / ημέρα) υπολογίζεται για τον αέρα με θερμοκρασία 30 ° C και υγρασία 80% στο δωμάτιο. Έχω ήδη πει ότι η υγρασία του αέρα στη λεκάνη σύμφωνα με το SP 31 θα πρέπει να διατηρηθεί όχι περισσότερο από 55% και όχι από 80%.

Αποδεικνύεται ότι η πραγματική απόδοση του ξηραντικού είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που υποδεικνύεται στους καταλόγους. Ο κατασκευαστής μας εξαπατά.

3. Στην πισίνα, πρέπει ακόμα να φτιάξετε ένα σύστημα εξαερισμού.
Οι άνθρωποι πρέπει να αναπνέουν και να αφαιρέσουν τις μυρωδιές των αντιδραστηρίων.

Σύμφωνα με το SP 31-113-2004 "Πισίνες" η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα για 1 πλωτή 80m3 / h. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αγοράσετε ένα ακριβό αφυγραντήρα αντί του συστήματος εξαερισμού.

Πώς να αποστραγγίσετε τον αέρα στην πισίνα;

Είναι αποτελεσματική η αποστράγγιση του αέρα απλά αυξάνοντας την ένταση του αέρα που διοχετεύεται μέσω της πισίνας από το σύστημα εξαερισμού. Θα αναλύσουμε τέτοια συστήματα - υπάρχουν μόνο 3 από αυτά.

Μονάδα αερισμού με αναρρόφηση για πισίνα

Ανακούφιση (εναλλάκτης θερμότητας αέρα-αέρα) είναι ένα χαλύβδινο κιβώτιο μέσω του οποίου οι δίοδοι φρέσκου δρόμου και βρώμικου αέρα εξαγωγής περνούν διαμέσου καναλιών που χωρίζονται από λεπτό φύλλο χάλυβα. Υπάρχει μια ανταλλαγή θερμότητας, λόγω της οποίας ο κρύος αέρας του δρόμου θερμαίνεται ελαφρώς εξαιτίας της μολυσμένης εξερχόμενης.

Η κύρια λειτουργία του ανακτητή είναι η εξοικονόμηση θερμότητας, η οποία είναι απαραίτητη για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας το χειμώνα. παίρνουμε τον αέρα από το δρόμο κρύο. Η ανάκτηση θερμότητας από τον ανακτητή είναι απλά τεράστια, αλλά είναι αποτελεσματική Μόνο σε πισίνες με καθρέφτη νερού άνω των 40m2.

Για να κατανοήσετε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να στραφείτε προς τους τρόπους λειτουργίας του εξαερισμού της πισίνας. Το σύστημα εξαερισμού της πισίνας υπολογίζεται για 4 τρόπους λειτουργίας:

• Καλοκαίρι / Χειμώνας.
• Ημέρα / Νύχτα (ή κατάσταση λειτουργίας / αδράνειας)

Καλοκαίρι. Το καλοκαίρι, ο αέρας στο δρόμο είναι ζεστός και υγρός, επομένως τροφοδοτείται στην πισίνα χωρίς θέρμανση, παρακάμπτοντας τον θερμαντήρα και τον ανακτητή. Η περιεκτικότητα σε υγρασία στον εξωτερικό αέρα το καλοκαίρι είναι πολύ υψηλή - 12,8 g / kg. Επομένως, για να αφαιρεθεί η υγρασία από την πισίνα με ήδη υγρό εξωτερικό αέρα, είναι απαραίτητο να φυσήξει το δωμάτιο της πισίνας με μεγάλο όγκο αέρα, δηλ. δεν λαμβάνουν ποιότητα αλλά ποσότητα.

Χειμώνας. Η κατάσταση αντιστρέφεται. Ο αέρας στο δρόμο είναι κρύος και πρέπει να θερμαίνεται για να τροφοδοτήσει την πισίνα, αλλά αυτό είναι το κύριο πράγμα - είναι πολύ ξηρό. Η περιεκτικότητά του σε υγρασία είναι μόνο 0,39 g / kg, δηλ. στο 32 φορές ξηρότερο από τον αέρα το καλοκαίρι και επομένως η ποσότητα αυτού του αέρα για την αποστράγγιση της πισίνας χρειάζεται αρκετές φορές λιγότερες. Έτσι, για να αποστραγγίσετε τον αέρα με αερισμό σε πισίνα με επιφάνεια νερού 25m2, το καλοκαίρι χρειάζεστε περίπου 3000m3 / h αέρα, και το χειμώνα - μόνο 400 m3 / h. 7,5 φορές μικρότερη.

Η εγκατάσταση το χειμώνα απλά μειώνει την ταχύτητα. Είναι απαραίτητο να θερμανθεί μόνο 400m3 / h, και η αποδοτικότητα και η ανάκτηση του Recuperator έρχεται σε όγκους αέρα άνω των 1000m3 / h. Ένας τέτοιος όγκος αέρα για την αποστράγγιση της πισίνας το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί μόνο όταν η επιφάνεια του νερού είναι μεγαλύτερη από 40 m2.

Αξίζει να σκεφτούμε και να αγοράζουμε έναν αποταμιευτή για την πισίνα μόνο με πλαστικοποιημένες πλάκες. Θα προστατεύσουν τον ανακτητή από την υγρασία. Και η ανάκτηση της ανάκτησης έρχεται τουλάχιστον μετά από 2 χρόνια χρήσης.

Εάν θέλετε πραγματικά να εξοικονομήσετε θερμότητα στο σύστημα εξαερισμού, παρέχετε τα παραθυρόφυλλα για να κλείσετε τον καθρέφτη νερού της πισίνας κατά τις ώρες εκτός λειτουργίας. Έτσι, μπορείτε να μειώσετε την πισίνα αποδέσμευσης υγρασίας και κατά συνέπεια να μειώσετε την ένταση του αέρα και την κατανάλωση του συστήματος εξαερισμού κατά 70%.

Μονάδα αερισμού με παράκαμψη

Το κανάλι παράκαμψης ή η επανακυκλοφορία από τη λέξη "πυξίδα" είναι ένας κύκλος. Ο αέρας που αφαιρούμε απλώς αναμειγνύεται στον αέρα τροφοδοσίας. Γιατί; - Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να μου ζητηθεί μέσω τηλεφώνου, εάν παραγγείλετε τον σχεδιασμό μιας εμπορικής πισίνας με επιφάνεια καθρέφτη νερού άνω των 80 m2.

Εγκαταστάσεις παροχής και εξαγωγής (ξεχωριστές)

Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε πιο ευέλικτα την τοποθέτηση του εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού. Κάνουμε ξεχωριστές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής. Καταλαμβάνουν πολύ λιγότερους χώρους από τα συστήματα που διαθέτουν σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά δωμάτια, για παράδειγμα στη σοφίτα, στο υπόγειο και ακόμη και στην οροφή της πισίνας. Η εγκατάσταση τροφοδοσίας, που λειτουργεί σε 2 τρόπους, δίνει το καλοκαίρι 3000m3 / h, και θερμαίνει και παρέχει μόνο 400m3 / h το χειμώνα. Το σύστημα εξάτμισης εκπέμπει υγρό αέρα στο δρόμο και το καλώδιο θέρμανσης στις γρίλιες του δρόμου τους προστατεύει από το σχηματισμό των στυλό.
Αυτό είναι το απλούστερο και αποτελεσματικότερο σχέδιο εξαερισμού της πισίνας. Η αφύγρανση είναι μια τεχνολογικά πολύ ενοχλητική διαδικασία. Ο αέρας πρέπει πρώτα να ψύχεται και στη συνέχεια να θερμαίνεται.
Γιατί χρειαζόμαστε αυτό, εάν ο υγρός αέρας μπορεί απλά να πεταχτεί έξω στο δρόμο; Για τη θέρμανση 400m3 / h αέρα απαιτείται μόνο 7.5kW θερμικής ενέργειας από το λέβητα (δεν πρέπει να συγχέεται με την κατανάλωση ενέργειας) και αυτό είναι στους -25 ° C στο δρόμο.

"Εάν είστε τόσο έξυπνοι, τότε γιατί παράγετε καθόλου αφυγραντήρες αέρα; Πού χρειάζονται; "

Πρώτον, οι ίδιοι οι παραγωγοί απαντούν στην ερώτηση αυτή.
Οι αφυγραντήρες είναι αποτελεσματικοί σε δωμάτια με μικρά μπάνια, για παράδειγμα 3x3m, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών, υγρών χώρων SPA και χαμάμ, χώρους ξεκούρασης στη σάουνα.

Δεύτερον, οι βιομηχανικοί αφυγραντήρες αέρα είναι ευεργετικοί στις εμπορικές πισίνες, όπου ο καθρέφτης νερού δεν κλείνει ποτέ από σκηνές και περσίδες, η δε πισίνα είναι ανοιχτή όλο το εικοσιτετράωρο και όλο το χρόνο. Οι όγκοι αέρα για τον αερισμό σε αυτές τις πισίνες είναι πολύ μεγάλοι και οι εγκαταστάσεις εξαερισμού καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα για θέρμανση αέρα το χειμώνα. Σε τέτοιες πισίνες το βράδυ, το σύστημα εξαερισμού απενεργοποιείται για οικονομία και οι αφυγραντήρες συνεχίζουν να λειτουργούν.

Συμπεράσματα:

1. Ο αφυγραντήρας σε ιδιωτικές πισίνες είναι ηλίθιος και δαπανηρός. Δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του συστήματος εξαερισμού. Οι άνθρωποι πρέπει να αναπνεύσουν, οι μυρωδιές του χλωρίου πρέπει να αφαιρεθούν.

2. Τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής με τον ανακτητή δεν σώζουν τίποτα, επειδή Το χειμώνα, η αποστράγγιση μιας ιδιωτικής πισίνας απαιτεί 7,5 φορές λιγότερο αέρα από ό, τι το καλοκαίρι. Οι εργασίες εγκατάστασης στο ελάχιστο, οπότε ο ανακτητής είναι εντελώς αναποτελεσματικός.

3. Η πιο αποτελεσματική παραλλαγή του εξαερισμού μιας ιδιωτικής πισίνας και της αποστράγγισής της είναι οι ξεχωριστές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι ευκολότερο να ρίχνετε υγρό αέρα έξω από το να το αποστραγγίσετε.

Εφοδιασμός και εξαερισμός για την πισίνα

Μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την οργάνωση ενός άνετου μικροκλίματος στην εσωτερική πισίνα είναι το σύστημα εξαερισμού. Θα διατηρήσει την υγρασία που πληροί τα ισχύοντα πρότυπα και θα εξασφαλίσει καθαρό αέρα.

Γιατί χρειάζεστε αερισμό για την πισίνα;

Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση πρέπει να καταλάβετε ποιες λειτουργίες έχουν ανατεθεί στον εξαερισμό. Μια από τις ιδιότητες που είναι εγγενείς στο νερό είναι η εξάτμιση. Εξατμίζεται από παντού: από γυαλί, λακκούβες, θάλασσα, χωρητικότητα πισίνας. Και όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια και η θερμοκρασία του νερού, τόσο περισσότερο εξατμίζεται. Όλες αυτές οι φυσικές διαδικασίες χωρίς επαρκή εξαερισμό μπορούν να βλάψουν ένα άτομο και το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται η πισίνα.

Η άνεση για την υγεία θεωρείται υγρασία στο επίπεδο του 30-60%. Με υψηλή υγρασία 80-95% και θερμοκρασία δωματίου της πισίνας (29-31 ° C), καθίσταται δύσκολο για ένα άτομο να αναπνεύσει, υπάρχει πονοκέφαλος, κόπωση, ακόμη και η συνείδηση ​​μπορεί να είναι θολό. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος είχαν επιθέσεις. Μια συχνή παραμονή σε ένα δωμάτιο με τέτοιες παραμέτρους προκαλεί ρευματικές ασθένειες, φυματίωση, νεφρική νόσο.

Έτσι, ένα σύστημα αερισμού πισίνας είναι υποχρεωτικό, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για απορρόφηση, συμπύκνωση και αφομοίωση. Όσο πιο εντατική είναι η αλλαγή του στάσιμου αέρα στον καθαρό αέρα, τόσο πιο γρήγορη γίνεται η αφυδάτωση των αέριων μαζών.

Χαρακτηριστικά της συσκευής αερισμού στις εγκαταστάσεις των πισίνων

 • Η θερμοκρασία του αέρα και του νερού πρέπει να διαφέρει κατά μέγιστο 2 μοίρες. Έτσι, για τις πισίνες που βρίσκονται σε ιδιωτικές κατοικίες, η θερμοκρασία του νερού είναι ρυθμισμένη στους 28 ° C. Η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι 29-30 ° C. Εάν παρατηρηθεί αντίστροφη σχέση θερμοκρασίας, εμφανίζεται έντονη εξάτμιση. Επομένως, στο σύστημα αερισμού, ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται. Για μια πισίνα, η θερμοκρασία του νερού είναι 26-31 ° C, για την πισίνα σε λουτρό ζεστού νερού 35 ° C, με κρύο 15 ° C.
 • Η πιο σημαντική παράμετρος που καθορίζει το μικροκλίμα της λεκάνης, την υγρασία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αυξημένη υγρασία επηρεάζει δυσμενώς την υγεία των ανθρώπων, καθώς και τα δομικά στοιχεία, φινίρισμα του δωματίου. Υγρασία που υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο οδηγεί στο σχηματισμό συμπυκνωμάτων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου συμβάλλουν στην ανάπτυξη μυκήτων, μούχλας, σκουριάς. Η υγρασία έχει άμεση εξάρτηση από τη θερμοκρασία του αέρα, οπότε η μείωσή του κατά 1 βαθμός, αυξάνει την υγρασία κατά 3,5%.
 • Οριακές τιμές σχετικής υγρασίας για εσωτερικές πισίνες το χειμώνα - 45%. Για το καλοκαίρι, επιτρέπεται υψηλότερο ποσοστό 55%.
 • Απαιτούνται αυστηρές απαιτήσεις για την κίνηση του αέρα. Ο εξαερισμός για την πισίνα στο εξοχικό σπίτι θα πρέπει να έχει συνεχή ανταλλαγή αέρα. Δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί ημέρα ή νύχτα, ούτε σε καμία χρονική στιγμή του έτους, διαφορετικά δεν μπορεί να αποφευχθεί η συμπύκνωση. Το σύστημα θα πρέπει να διατηρεί μια ταχύτητα μάζας αέρα περίπου 20 cm ανά δευτερόλεπτο.
 • Η παρουσία χλωρίου στον αέρα θα πρέπει να διατηρείται σε επίπεδο 0,1 ml ανά 1 κυβικό μέτρο. m αέρα.

Σημαντικό! Οι απαιτήσεις εξαερισμού της πισίνας στο σπίτι περιλαμβάνουν την υποχρεωτική απορρόφηση του αέρα εξαγωγής κατά 13% περισσότερο από το φρέσκο. Αυτό εμποδίζει την εξάπλωση της υγρασίας σε άλλα δωμάτια του σπιτιού. Η υπέρβαση αυτής της τιμής οδηγεί στη διαμόρφωση των ρευμάτων.

Επιπλέον, το σύστημα εξαερισμού της πισίνας πρέπει να είναι αυτόνομο, ανεξάρτητα από τον αερισμό του ίδιου του σπιτιού. Και η σύνδεση του συστήματος σε μια αδιάλειπτη τροφοδοσία θα εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία του, ανεξάρτητα από την παρουσία τάσης στο δίκτυο.

Εφοδιασμός και εξαερισμός για την πισίνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι κατάλληλος για χώρους με υψηλή υγρασία. Αυτός ο εξαερισμός είναι ικανός να παρέχει καλή ανταλλαγή αέρα, στην οποία θα υπάρχει συνεχής παροχή καθαρού αέρα και έγκαιρη απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας.

Δημιουργώντας ένα άνετο περιβάλλον που πληροί όλες τις προδιαγραφές κατασκευής συστημάτων εξαερισμού, εσωτερική πισίνα, ενδεχομένως να χτίσει ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα, δηλαδή την εγκατάσταση του συστήματος με φρέσκο ​​αέρα, ανεμιστήρα εξάτμισης, stand alone στεγνωτήρα αέρα ή μια αναγκαστική προσφοράς και εξάτμισης εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας για τις πισίνες.

Η δομή αυτού του συστήματος με ανάκτηση περιλαμβάνει τον εν λόγω εξοπλισμό:

 • ανεμιστήρες ανεφοδιασμού και εξαγωγής ·
 • Ανακουφιστής με παράκαμψη.
 • φίλτρα εισροής και εξάτμισης.
 • ηλεκτρική θερμάστρα? μονάδα ελέγχου ·
 • δίσκο συμπύκνωσης.

Η παρουσία του Recuperator στο σχέδιο σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες θερμότητας. Οι συσκευές ανάκτησης αντιπροσωπεύονται από διάφορους τύπους. Το πιο κατάλληλο για συστήματα εξαερισμού των πισίνων είναι ο τύπος πλάκας αποκατάστασης. Είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας, μέσω του οποίου ο αέρας ρέει μέσα και έξω. Σε αυτή την περίπτωση, η εισροή θερμαίνεται από τη θερμότητα των εξερχόμενων μαζών.

Πλεονεκτήματα του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανακτητή

 • Είναι δυνατόν να ρυθμίσετε τις παραμέτρους λειτουργίας (μετάβαση από τη λειτουργία «Normal» σε «κατάσταση αναμονής» και το αντίστροφο), αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο όταν, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες αφήνουν για λίγο, και δεν υπάρχει κανείς ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος. Η γενική εγκατάσταση του συστήματος πραγματοποιείται μία φορά, κατά την έναρξη λειτουργίας.
 • Ο εξοπλισμός λειτουργεί σε ένα κοινό σύστημα, το οποίο ελέγχεται από ένα συμβατικό πίνακα ελέγχου, και όλες οι ενδείξεις μπορούν να εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή για παρακολούθηση.
 • Δεν απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό για ζεστές και κρύες εποχές.
 • Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της λειτουργίας του ανακτητή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στη συνεχή λειτουργία του συστήματος.

Υπολογισμός της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα στην πισίνα

L - ο απαιτούμενος όγκος (m3 / h) εξωτερικού αέρα

Gw είναι ο ρυθμός εξάτμισης (g / h)

r είναι η ειδική πυκνότητα αέρα (kg / m3)

Xj είναι η υγρασία της ροής του αέρα από έξω (g / kg)

Xu - υγρασία αέρα στον χώρο (g / kg)

Εξαερισμός για την πισίνα από μόνοι σας: η σειρά της εργασίας

 • Πρώτον, ξεκινάμε με την επιλογή του εξοπλισμού που θα ενσωματωθεί στο σχέδιο αερισμού.
 • Δεύτερον, υπολογίζουμε την διατομή των σωλήνων, η οποία είναι σημαντική για τη σωστή τροφοδοσία και απομάκρυνση του αέρα.
 • Τρίτον, έχουμε τους σωλήνες εισροής και εξαγωγής. Καθώς ο υγρός και ζεστός αέρας ανεβαίνει, έτσι έχουμε την κουκούλα στο ταβάνι. ροές Pipe, όλοι οι κανόνες της κατασκευής του συστήματος, πρέπει να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του δωματίου. Αλλά στην πισίνα, αυτή η θέση θα δημιουργήσει δυσφορία. Επειδή εποικοδομητικά λυθεί ως εξής: την είσοδο στην αίθουσα που βρίσκεται στο κάτω μέρος, και στη συνέχεια αντλείται επάνω μέσω του αγωγού, όπου γύρω από την περίμετρο των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σωλήνα ventreshetkami, μέσω του οποίου τροφοδοτείται φρέσκο ​​αέρα. Για ένα καλό ρυθμό ανακύκλωσης των αέριων μαζών, εγκαθίστανται μεγάλα πλέγματα.
 • Τέταρτον, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή ανταλλαγή αέρα, στον τοίχο του σωλήνα εξατμίσεως τοποθετείται ένας εκτροπέας που απορροφά τον εξαντλημένο υγρό αέρα και μέσω ειδικών καναλιών που το ρίχνουν στην ατμόσφαιρα.
 • Πέμπτον, είναι επιθυμητό να παρέχεται μια συσκευή που δεν αποτελεί μέρος του συστήματος εξαερισμού, αλλά διευκολύνει σημαντικά τη δουλειά της. Αυτά είναι ειδικές περσίδες που κλείνουν το μπολ της πισίνας όταν δεν χρησιμοποιείται. Εκτελούν πολλές χρήσιμες λειτουργίες - προστασία από μόλυνση, συντήρηση θερμότητας, εξαερισμό - μείωση της εξάτμισης και απελευθέρωση υγρασίας.

Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό, την ορθότητα των υπολογισμών, την τοποθεσία και άλλες αποχρώσεις της κατασκευής του εξαερισμού στην αίθουσα της πισίνας, μπορούν να ληφθούν από εξειδικευμένους ειδικούς. Φυσικά, όχι ο τελευταίος ρόλος θα παίξει και η τιμή, αλλά πριν από τη λήψη μιας απόφασης, πρέπει να βασιστείτε σε "μερικά βήματα μπροστά". Και στην εμφάνιση, ο δαπανηρός αερισμός με αναρρόφηση, στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται πιο οικονομικός και πιο κερδοφόρος από άλλα συστήματα.