Σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: αρχή λειτουργίας, ποικιλίες, εγκατάσταση

Ο καθαρός καθαρός αέρας είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κανονική ανθρώπινη δραστηριότητα. Πολύ συχνά ένα ανοιχτό παράθυρο στο διαμέρισμα εκτός από τον αέρα φέρνει μαζί του πολλή σκόνη και εξάτμιση από το δρόμο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, αναπτύσσονται διάφορα συστήματα εξαερισμού, μεταξύ των οποίων το πλέον δημοφιλές σήμερα είναι το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής.

Δεν παρέχει μόνο καθαρό φυσικό αέρα σε όλα τα δωμάτια ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού, αλλά έχει και αρκετούς βαθμούς διήθησης, με αποτέλεσμα όλη η σκόνη και οι δυσάρεστες οσμές από το δρόμο να μην εισέρχονται στο δωμάτιο. Επιπλέον, ο εξαερισμός αυτός παρέχει εξαιρετική κυκλοφορία αέρα, έτσι ώστε οι μυρωδιές από την κουζίνα ή τις τουαλέτες να μην εξαπλώνονται σε όλο το διαμέρισμα, αλλά απορροφώνται αμέσως από το σύστημα εξαερισμού.

Τύποι συστημάτων παροχής και εξάτμισης

Δεδομένου ότι ο εξαερισμός δεν έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένο χώρο, οι κατασκευαστές παράγουν τα προϊόντα αυτά για διαφορετικές ανάγκες παραγωγής, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής διαιρείται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • από την αρχή της κίνησης του αέρα στο διαμέρισμα, εδώ μπορούν να είναι τόσο με τεχνητό κίνητρο, και με το φυσικό?
 • για τον άμεσο σκοπό τους, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε αέρα εξάτμισης και εξαγωγής.
 • Όσον αφορά την περιοχή εξυπηρέτησης, χωρίζονται σε τοπική χρήση και γενικά συστήματα εξαερισμού.
 • σύμφωνα με την αρχή της εκτέλεσης, μοιράζονται μη κανάλι και κανάλι.

Όσο για τα συστήματα εξαερισμού με ένα αναγκαστικό σύστημα, είναι εξοπλισμένα με διάφορους ανεμιστήρες, αυτοματισμούς και άλλα ηλεκτρονικά, τα οποία επιτρέπουν σε αναγκαστική λειτουργία να παρέχουν ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Κατά κανόνα, τέτοια συστήματα, λόγω της υψηλής ισχύος τους, μπορούν να εγκατασταθούν για να διατηρήσουν ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού. Στην περίπτωση αυτή, το μοναδικό μειονέκτημα του είναι ότι από πολύ ισχυρούς ανεμιστήρες και διάφορα ηλεκτρονικά καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τόσο για κουκούλες όσο και για ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Ένα φυσικό σύστημα αερισμού είναι ένα σύστημα αερισμού στο οποίο η κίνηση του αέρα συμβαίνει λόγω φυσικών φυσικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων:

 1. η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας, η οποία οδηγεί στην κίνηση του αέρα, καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει και το κρύο εισέρχεται στη θέση του.
 2. Διαφορική πίεση στον άξονα αερισμού ανάμεσα στον κάτω όροφο και την κορυφή.
 3. Όταν χρησιμοποιείται ανεμοπίεση, η οποία παρέχει φυσική κίνηση αέρα.

Κατά κανόνα, τα φυσικά συστήματα εξαερισμού είναι πολύ αδύναμα, γι 'αυτό και χρησιμοποιούνται για την παροχή τοπικού εξαερισμού. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως καυσαερίων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη παραγωγής κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αρχή του συστήματος παροχής και εξάτμισης

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι πολύ περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό. Σε αυτό γύρω από το σπίτι είναι ειδικά κανάλια, μέσω των οποίων ο αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο, καθώς και καθορίζονται αγωγοί εξαγωγής. Ένας ειδικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο δρόμο, ο οποίος εξασφαλίζει την εισαγωγή αέρα.

Ένας ειδικός θερμαντήρας είναι εγκατεστημένος στο ίδιο το δωμάτιο, το οποίο όχι μόνο καθαρίζει τον εξωτερικό αέρα αλλά και ανάλογα με την εποχή και την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία και μπορεί να το θερμαίνει ή να το ψύχει μέχρι το επίπεδο που υποδεικνύεται στη ρύθμιση.

Αυτό το σύστημα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχή εργασίας. Σε αυτό, ο αέρας ωθείται στο δωμάτιο από έναν ισχυρό ανεμιστήρα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια διαφορική πίεση και ο "παλαιός" αέρας, προσπαθώντας να αυτορυθμίσει αυτή την ανισορροπία, πηγαίνει στο δρόμο μέσω ειδικών αγωγών εξαγωγής.

Μιλώντας για αυτό το σύστημα, θα πρέπει να καταλάβετε σαφώς το είδος του σπιτιού που μιλάτε, καθώς η τοποθέτησή του σε ιδιωτικό σπίτι διαφέρει σημαντικά από ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό σπίτι ο ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει μεμονωμένα όλους τους απαραίτητους αεραγωγούς, ενώ σε πολυώροφο σπίτι είναι συχνά ο μόνος που παρέχει αερισμό για ολόκληρο το σπίτι. Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι δημόσια χρήση. Παρόλα αυτά, κανείς δεν απαγορεύει να εγκαταστήσει στο διαμέρισμά του ένα ατομικό σύστημα προμήθειας και εξάτμισης.

Σε αυτό το σύστημα, ο τρόπος φιλτραρίσματος του εξωτερικού αέρα είναι πολύ ενδιαφέρον. Σε αυτή την περίπτωση, τα κύρια φίλτρα φίλτρου με μια υπεριώδη λάμπα, επιπλέον, είναι επίσης δυνατό να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο σατονιών ή αφρού.

Εγκαταστήστε το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με τα χέρια σας

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα, ωστόσο, η εγκατάσταση δεν απαιτεί συγκεκριμένες ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσετε σωστά όλες τις απαραίτητες παραμέτρους, ώστε το σύστημα να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαστάσεις του διαμερίσματος ή του σπιτιού σας. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι σας ο όγκος είναι 700 κυβικά μέτρα, τότε στην περίπτωση αυτή, για να έχουμε τη μέγιστη κανονική κυκλοφορία του αέρα, η παροχή πρέπει να κυμαίνεται στα 300-400 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Εάν υπάρχει περισσότερος, θα είναι μια σημαντική υπέρβαση της ηλεκτρικής ενέργειας, εάν είναι μικρότερη, τότε το σύστημα δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

Κατά την εγκατάσταση του συστήματος, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ειδικοί εύκαμπτοι σωλήνες εξαερισμού, καθώς και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, σύμφωνα με το σχέδιο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εκείνα τα μέρη που δεν περιλαμβάνονται στη βασική διαμόρφωση, τότε η ροή αέρα θα είναι πολύ μικρότερη. Για να γίνει ο σωστός υπολογισμός, πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάμετρος των σωλήνων εξαερισμού, καθώς και η απόδοση των ανεμιστήρων που βρίσκονται στο εξωτερικό του σπιτιού.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν πρώτα να τοποθετήσουν τον κεντρικό αεραγωγό και ήδη από αυτό να κάνουν καλωδιώσεις σε όλους τους άλλους χώρους. Επιπλέον, ο κεντρικός αγωγός αέρα μπορεί επίσης να τοποθετηθεί μέσω ενός "θαλάμου", ο ρόλος του οποίου στην περίπτωση αυτή μπορεί να παίξει ένα παλιό ψυγείο, το οποίο θα παίξει το ρόλο ενός φίλτρου με μια υπεριώδη λάμπα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το φράξιμο του συστήματος, συνιστάται η εγκατάσταση συμβατικών φίλτρων αμέσως μετά τον ανεμιστήρα.

Εάν εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα σε ένα διαμέρισμα όπου υπάρχει γενικός αερισμός, τότε στην περίπτωση αυτή απλά πρέπει να είναι πυκνά συσκευασμένο με αφρό ή άλλο υλικό που θα εμποδίσει τη λειτουργία του.

Ανάλογα με αυτό που επιλέξατε, η διαμόρφωσή του μπορεί να συμβεί τόσο σε αυτόματη λειτουργία όσο και σε χειροκίνητη λειτουργία. Για παράδειγμα, όταν ρυθμίζετε χειροκίνητα το χειμώνα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση αέρα και να την απενεργοποιήσετε για το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια.

Λίγο πριν προχωρήσετε με την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού πρέπει να είναι σε χαρτί υπολογίζουν προσεκτικά πόσο χρειάζεστε αέρα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, καθώς και για το σχεδιασμό, όπου η εισαγωγή αέρα, η παροχή αέρα από το δρόμο, και πού θα βρίσκεται το σύστημα μολύβδου-out θα είναι.

Διάταξη συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

Σύμφωνα με το όνομα, το σύστημα παροχής και εξαγωγής στη σύνθεση του έχει δύο ανεξάρτητα μέρη, τα οποία εξασφαλίζουν την κανονική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος. Έτσι, το τμήμα τροφοδοσίας του συστήματος παρέχει ροή αέρα στον χώρο, η θέρμανση του, ο καθαρισμός, αν είναι απαραίτητο, μπορεί επίσης να το ψύξει. Ο σκοπός του δεύτερου μέρους γίνεται επίσης σαφής από το όνομά του, δηλαδή εξασφαλίζει την εκροή αέρα από το δωμάτιο. Πολύ συχνά σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται απλά ένας αγωγός, αλλά μερικές φορές μπορούν να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξάτμισης.

Δεδομένου ότι το χειμώνα είναι απαραίτητο να θερμανθεί ο εισερχόμενος αέρας, χρησιμοποιείται συχνά μια περίπλοκη λύση, στην οποία χρησιμοποιείται ένας μοναδικός εναλλάκτης θερμότητας. Ονομάζεται ανάκτηση. Αυτή η μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή όπου ο αέρας εξαγωγής από το δωμάτιο θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα, αλλά δεν συμβαίνει η ανάμιξη των δύο ροών.

Τι είναι ο εξαναγκασμένος εξαερισμός και πώς να τον εξοπλίσει σωστά

Ο εξαερισμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό των χώρων διαβίωσης. Επιδιώκοντας τη διατήρηση της θερμότητας, τα σπίτια και τα διαμερίσματα στερούνται ακόμη μικροσκοπικά ανοίγματα για καθαρό αέρα.

Η καλύτερη λύση για το πρόβλημα μπορεί να είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας.

Η αρχή της λειτουργίας του τύπου παροχής αερισμού

Η καλή ανταλλαγή αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών είναι απλά απαραίτητη. Δεν είναι πάντα δυνατό να οργανωθεί ένας αποτελεσματικός αερισμός του σπιτιού με φυσικό τρόπο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο εξαναγκασμός εξαερισμού θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές για κατοικίες.

Η υπερβολική σφράγιση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των σύγχρονων διαμερισμάτων. Παντού εγκαθιστούν πλαστικά παράθυρα, τα οποία, σε αντίθεση με τα ξύλινα, δεν επιτρέπουν εντελώς να περάσουν οι μάζες αέρα. Αυτό ισχύει για τις πόρτες εισόδου, οι οποίες στο κλειστό μπλοκ κατάσταση και το κρύο, και τη σκόνη, και τον θόρυβο, και καθαρό αέρα.

Ο τεχνητός, άλλως μηχανικός, αερισμός τροφοδοσίας είναι ένα σύστημα μέσων μέσω του οποίου εξαναγκάζεται η αναγκαία ποσότητα καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ταυτόχρονα, η ροή του αέρα θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία και φιλτράρεται για να απομακρυνθούν πιθανές μολυσματικές ουσίες.

Εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού αερίου

Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι ένα απαραίτητο, αλλά ανεπαρκές, στοιχείο του συστήματος εξαερισμού με τεχνητό κίνητρο για τη μετακίνηση των αέριων μαζών.

Εάν μια τέτοια συσκευή είναι ενσωματωμένη σε έναν τοίχο ή, για παράδειγμα, σε ένα παράθυρο, θα παρέχει την απαραίτητη εισροή, αλλά η ποιότητα αυτού του αέρα θα είναι πολύ μακριά από το επιθυμητό. Η ροή που δεν παρέχεται πάντα εξωτερικά έχει αποδεκτή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η θερμοκρασία του αέρα που μετακινείται στο δωμάτιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 μοίρες. Για να διαμορφώσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους, χρειάζεστε μια συσκευή θέρμανσης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προστατεύεται το περίβλημα από ακαθαρσίες και σκόνη, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό μαζί με τις εντατικά εισερχόμενες μάζες αέρα. Επομένως, τέτοια συστήματα συμπληρώνονται απαραιτήτως με φίλτρα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το αυτόματο σύστημα ελέγχου. Χωρίς τέτοιο έλεγχο, η συσκευή μπορεί να υπερθερμανθεί, πράγμα που θα οδηγήσει σε βλάβες, πυρκαγιές ή άλλα προβλήματα.

Τέλος, απαιτείται ένα σύστημα ακύρωσης θορύβου, το οποίο διεισδύει από το δρόμο και εκπέμπεται από τη συσκευή. Έτσι, κάθε εξαερισμός πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τα ακόλουθα στοιχεία:

 • ανεμιστήρας;
 • θερμαντήρας?
 • φίλτρο;
 • Αυτόματο σύστημα ελέγχου.
 • σύστημα απορρόφησης θορύβου.

Φυσικά, μια τέτοια συσκευή μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδόσεις. Για παράδειγμα, για τα μεγάλα κτίρια, το σύστημα εξαερισμού υλοποιείται ως ξεχωριστός χώρος - ένας θάλαμος εξαερισμού.

Αυτά είναι τα λεγόμενα σύνθετα συστήματα αερισμού. Για να τα δημιουργήσετε, επιλέξτε τα μεμονωμένα στοιχεία και εγκαταστήστε τα στο χώρο που διατίθεται.

Είδη εγκαταστάσεων για ιδιωτικές κατοικίες

Μόνο ένας μηχανικός με τα κατάλληλα προσόντα θα είναι σε θέση να συλλέξει μια τέτοια συσκευή από μόνη της, αφού ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και η προσαρμογή της λειτουργίας αυτών των μονάδων απαιτούν ειδικές γνώσεις.

Επιπλέον, είναι μια αρκετά δυσκίνητη δομή, η οποία δεν είναι κατάλληλη για ιδιωτικά νοικοκυριά. Για ιδιωτική κατασκευή κατοικιών, παρέχονται και άλλες δυνατότητες εξαερισμού - μονάδες αερισμού μονομπλοκ και συστήματα εξαερισμού αγωγών.

Ο τύπος # 1 είναι μια ενιαία έκδοση του εξοπλισμού

Για τα διαμερίσματα, τα κτίρια γραφείων, τα ιδιωτικά σπίτια χαμηλής ανόδου, τις συμπαγείς αποθήκες και ακόμη και για τα μικρά καταστήματα παραγωγής, χρησιμοποιούνται μονάδες επεξεργασίας αέρα που έχουν κατασκευαστεί με τη μορφή μονομπλοκ.

Πρόκειται για μια συμπαγή μονάδα, στην οποία όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ήδη συναρμολογηθεί και εγκατασταθεί. Σε σύγκριση με το σύστημα κλήσης, το μονομπλόκ τροφοδοσίας καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο.

Τέτοιες συσκευές χαρακτηρίζονται από καλή ηχομόνωση, εγκαθίστανται στο μπαλκόνι και, ελλείψει τέτοιας δυνατότητας - ακριβώς στο δωμάτιο. Η εγκατάσταση και η ρύθμιση της λειτουργίας των μονάδων κλιματισμού είναι εξαιρετικά απλοποιημένη, απλά πρέπει να τοποθετηθεί και να ενεργοποιηθεί.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των μονάδων σημειώνουν ότι με όλες τις προσπάθειες των κατασκευαστών να μειώσουν το επίπεδο θορύβου, δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί πλήρως αυτό το πρόβλημα.

Το φαινόμενο θορύβου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο. Από αυτή την άποψη, η ατομική PU εκπέμπει τόσο θόρυβο όσο το οικιακό κλιματιστικό.

Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια συσκευή με επιλογές για λήψη εξωτερικού αέρα μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς μια μεμονωμένη PU. Τέτοιες εγκαταστάσεις δεν λειτουργούσαν ιδιαίτερα καλά σε μια χώρα με σκληρό κλίμα.

Όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα πέσει κάτω από 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ο ανακτητής (συσκευή θέρμανσης αέρα) μπορεί να καλυφθεί με πάγο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ατομική μονάδα τροφοδοσίας, η οποία έχει χωρητικότητα περίπου 100 κυβικά μέτρα. m ανά ώρα, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μόνο ένα δωμάτιο, παρά ολόκληρο το σπίτι ή το διαμέρισμα.

Ως εκ τούτου, για τον κανονικό αερισμό ολόκληρου του χώρου διαβίωσης, είναι απαραίτητο να αγοράσετε όσες μονάδες κλιματισμού χρειάζονται εξαερισμό.

Από τη μία πλευρά, είναι βολικό, καθώς εξαλείφει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας εργασίες για την τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού σε όλο το σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, τίθεται το ζήτημα του κόστους εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού, διότι τα μεμονωμένα PUs δεν είναι φτηνά.

Αν το πρόβλημα του αερισμού του δωματίου προέκυψε μετά την κατασκευή και την τελική ολοκλήρωση των χώρων, είναι πιθανό ότι το κόστος πολλών τέτοιων εγκαταστάσεων θα είναι μικρότερο από την αλλαγή ολόκληρου του κτιρίου.

Εάν οι αγωγοί εξαερισμού σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, θα ήταν φθηνότερο και ευκολότερο να εφαρμοστεί ένα σύστημα αερισμού αγωγών.

Η εγκατάσταση και η συναρμολόγηση ενός συμπαγούς συστήματος εξαερισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς προβλήματα. Ας εξετάσουμε τη διαδικασία εξαερισμού με αναπνευστήρα - μια συσκευή που καθαρίζει και προθερμαίνει τον αέρα πριν εισέλθει στο δωμάτιο.

Συστήματα εξαερισμού τύπου αγωγού τύπου # 2

Η παραλλαγή καναλιού είναι ένα συγκρότημα αγωγών που περνούν από όλα τα δωμάτια. Παρόμοιες συσκευές εισροής monoblock βρίσκονται στην είσοδο του συστήματος.

Οι αέριες μάζες που επεξεργάζονται από την εγκατάσταση μετακινούνται μέσω των καναλιών και εισέρχονται στο δωμάτιο μέσα από τις γρίλιες εισαγωγής αέρα.

Για την εξαγωγή του αέρα εξαγωγής, σχεδιάζονται αεραγωγοί εξαερισμού και σχετικές σχάρες.

Έτσι, για τον αερισμό ολόκληρου του διαμερίσματος ή του σπιτιού, χρειάζεται μόνο μία εγκατάσταση της κατάλληλης χωρητικότητας.

Οι αγωγοί του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας τοποθετούνται συνήθως στο χώρο κάτω από την οροφή, ώστε να μην χαλάσουν το εσωτερικό με περιττές λεπτομέρειες. Αλλά οι γρίλιες εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται απευθείας στην οροφή ή το τοίχωμα του δωματίου.

Η παραγωγικότητα των μονάδων αγωγών για διαμερίσματα συνήθως κυμαίνεται από 200 έως 500 κυβικά μέτρα. m ανά ώρα.

Συνήθως για ένα διαμέρισμα από ένα ή δύο δωμάτια πάρτε μια συσκευή χωρητικότητας 200-350 κυβικών μέτρων. m ανά ώρα, και για διαμέρισμα τριών ή περισσότερων δωματίων, είναι κατάλληλο ένα σύνολο 350-500 κυβικών μέτρων. m ανά ώρα.

Για ένα εξοχικό σπίτι ή γραφείο θα χρειαστείτε μια πιο ισχυρή επιλογή - περίπου 2000-3000 cu. m ανά ώρα. Η ακριβής παραγωγικότητα υπολογίζεται με ειδικούς τύπους.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μέγιστη χωρητικότητα που δηλώνεται από τον κατασκευαστή στην πράξη δεν θα πραγματοποιηθεί. Η πραγματική παραγωγικότητα της PU εξαρτάται από το επίπεδο αντοχής του δικτύου.

Προσδιορίστε την πραγματική απόδοση της συσκευής, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου συστήματος καναλιών, χρησιμοποιώντας ένα γράφημα του χαρακτηριστικού εξαερισμού. Βρίσκεται συνήθως στο τεχνικό διαβατήριο του προϊόντος.

Ένας σημαντικός παράγοντας στον υπολογισμό των συστημάτων αερισμού είναι η στατική πίεση. Εξαρτάται από το συνολικό μήκος των αγωγών εξαερισμού, καθώς και από τον αριθμό των φίλτρων που έχουν εγκατασταθεί επιπρόσθετα.

Για τα διαμερίσματα χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις με στατιστική πίεση στην περιοχή των 400-500 Pa.

Στοιχεία και παράμετροι του συστήματος εξαερισμού

Ας δούμε πιο προσεκτικά τα στοιχεία του εξοπλισμού εξαερισμού, χωρίς τα οποία δεν θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο. Και εξετάστε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και τις σημαντικές παραμέτρους της ίδιας της εγκατάστασης.

№1 - συσκευή για θέρμανση αέρα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό πρέπει να θερμαίνεται το χειμώνα. Για ένα διαμέρισμα είναι συνήθως αρκετό θερμαντήρα χωρητικότητα 3-5 kW.

Για το σπίτι ή το εξοχικό σπίτι θα πρέπει να εκτελέσει μια σειρά ειδικών υπολογισμών. Αυτό λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, καθώς και τη δύναμη της ίδιας της εγκατάστασης.

Είναι σημαντικό να συνδέσετε το φορτίο στο δίκτυο τροφοδοσίας ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού με την πραγματική κατάσταση του δικτύου. Αν το φορτίο στο ρεύμα είναι υπερβολικό, μπορεί να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού προτιμούν να επιλέγουν μια μονάδα τροφοδοσίας με λιγότερο ισχυρό θερμαντήρα.

Η λύση αυτή είναι γεμάτη με τα ακόλουθα προβλήματα: κατά την έναρξη του σοβαρού κρύου καιρού, ο αέρας δεν θα έχει χρόνο για να ζεσταθεί στην απαιτούμενη θερμοκρασία, και τα δωμάτια θα λάβουν ψυχρή ροή.

Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο δεν είναι δύσκολο - απλά πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των ταχυτήτων του ανεμιστήρα.

Οι μάζες αέρα θα έρθουν πιο αργά, αλλά θα έχουν χρόνο να ζεσταθούν. Είναι εξαιρετικά άβολο να εκτελέσετε αυτή τη χειροκίνητη ρύθμιση.

Εάν πρέπει να αγοράσετε ένα PU με θερμαντήρα χαμηλής ισχύος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι εφοδιασμένη με αυτόματο έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο.

№2 - ακουστική ισχύς του εξοπλισμού

Για να μάθετε ποιος είναι ο εξαερισμός του καναλιού, πρέπει να λάβετε υπόψη τις πληροφορίες που καθορίζουν το φαινόμενο θορύβου της συσκευής.

Υπάρχουν τρεις δείκτες ακουστικής ισχύος PU:

Ο θόρυβος "στην είσοδο" χαρακτηρίζει το ηχητικό εφέ, το οποίο θα εκδοθεί από την εγκατάσταση στην αρχή του συστήματος. Δεν επηρεάζει συνήθως την άνεση του σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στον θόρυβο "στην έξοδο", δηλ. σε εκείνους τους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι σχάρες εξαερισμού.

Αν αυτή η ένδειξη είναι πολύ μεγάλη, κατά την εγκατάσταση στο σύστημα θα πρέπει να συμπεριλάβετε ένα επιπλέον στοιχείο - απορροφητή θορύβου. Για να επιτευχθεί επαρκής αποτελεσματικότητα, το μήκος αυτού του στοιχείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 cm.

Ο θόρυβος "στο σώμα" δηλώνει ακουστική επίδραση σε άμεση γειτνίαση με τη μονάδα τροφοδοσίας, η οποία είναι εγκατεστημένη και συνδεδεμένη στο σύστημα και συσκευές απορρόφησης θορύβου. Αυτός ο δείκτης δεν είναι πολύ σημαντικός εάν η PU είναι εγκατεστημένη εκτός του κτιρίου.

Αλλά αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και η συσκευή σχεδιάζεται να τοποθετηθεί απευθείας στο κτίριο, είναι απαραίτητο να προτιμάτε τη συσκευή με την ελάχιστη τιμή της ακουστικής ισχύος "στην περίπτωση".

Εκτός από την ακουστική πίεση, η οποία αναφέρεται στην τεχνική τεκμηρίωση ως LwA, οι κατασκευαστές λειτουργούν με βάση την έννοια της στάθμης ηχητικής πίεσης (που ονομάζεται LpA).

Μη συγχέετε αυτές τις δύο έννοιες, ειδικά συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών μοντέλων. Είναι καλύτερα να εστιάσετε στην LwA, δεδομένου ότι τα δεδομένα LpA είναι συνήθως κάπως χαμηλότερα.

№3 - συστήματα αυτόματου ελέγχου

Ο αυτοματισμός για την κανονική λειτουργία της μονάδας είναι απλά απαραίτητος. Ακόμα και οι απλούστερες εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με συσκευές για αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγχυμένου αέρα και της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Η κατάσταση του οργάνου και οι τρέχουσες ρυθμίσεις εμφανίζονται στην οθόνη με τον πίνακα ελέγχου.

Περισσότερη "προηγμένη" αυτοματοποίηση σας επιτρέπει να ορίσετε τις ρυθμίσεις για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να μειωθεί η θερμοκρασία και η ταχύτητα του ανεμιστήρα για τη νυχτερινή περίοδο, όταν όλος ο ύπνος και η ανάγκη για καθαρό αέρα δεν είναι τόσο υψηλό.

Ξεχωριστά, μπορείτε να ορίσετε τη λειτουργία για τη διάρκεια της ημέρας τις καθημερινές, όταν δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι.

Για βολικό έλεγχο της μονάδας αερισμού, συνιστάται η επιλογή συσκευής με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • ο αριθμός των ταχυτήτων του ανεμιστήρα δεν είναι μικρότερος από πέντε.
 • Διαθεσιμότητα ρολογιού σε πραγματικό χρόνο.
 • εξοικονόμηση και εκκίνηση των ρυθμίσεων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος έκτακτης ανάγκης.
 • έλεγχος του επιπέδου μόλυνσης των φίλτρων ·
 • τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα smartphone.
 • μήνυμα σχετικά με την παρουσία και τη φύση των δυσλειτουργιών.

Η ένδειξη της κατάστασης των φίλτρων δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι πολύ επιθυμητή. Εάν αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη, τα στοιχεία φίλτρου καθαρίζονται ή αντικαθίστανται μετά από ορισμένο χρόνο που συνιστά ο κατασκευαστής.

Όμως οι συνθήκες λειτουργίας είναι διαφορετικές, ως αποτέλεσμα, η μόλυνση μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα από την καθορισμένη περίοδο. Η παρακολούθηση της κατάστασης των φίλτρων θα τους επιτρέψει να αντικατασταθούν εγκαίρως ή να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Επιλογή χαρακτηριστικών θέσης και εγκατάστασης

Πριν από την εγκατάσταση του εξαερισμού του αγωγού, ένα σχέδιο συστήματος. Πρέπει να υποδεικνύει τον τόπο εγκατάστασης της ίδιας της PU, τη θέση των αεραγωγών, τις γρίλιες εξαερισμού κ.λπ.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση των ροών του αέρα. Ο τόπος παραλαβής των μαζών του καθαρού αέρα πρέπει να είναι καταλύματα, όπως καθιστικό, μελέτη, υπνοδωμάτιο κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα, δυσάρεστες οσμές από το μπάνιο ή την κουζίνα δεν θα εισέλθουν στα σαλόνια, αλλά θα αφαιρεθούν αμέσως μέσω των πλεγμάτων εξαγωγής. Οι ροές του αέρα μπορούν να διασταυρώνονται μεταξύ τους, να αντανακλούν από την επιφάνεια των επίπλων κλπ.

Είναι καλύτερα να σκεφτείτε εκ των προτέρων αυτές τις στιγμές, έτσι ώστε η τροχιά της ροής του αέρα να είναι μέγιστη αποτελεσματική.

Το χειμώνα, η θερμοκρασία θέρμανσης του αέρα που προέρχεται από το δρόμο πρέπει να συσχετίζεται με την ποσότητα θερμότητας στο δωμάτιο. Εάν το σπίτι θερμαίνεται καλά, η θέρμανση του αέρα μπορεί να παραμείνει σε ελάχιστο επίπεδο.

Αν όμως η χωρητικότητα του συστήματος θέρμανσης είναι για κάποιο λόγο ανεπαρκής, ο εγχυμένος αέρας πρέπει να θερμανθεί πιο δυνατά.

Κατά την επιλογή μιας μονάδας επεξεργασίας αέρα, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί η αγορά και η εγκατάσταση πρόσθετων φίλτρων. Συνήθως, αυτές οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με φίλτρα κατηγορίας G4, τα οποία είναι ικανά να αντέχουν σε σχετικά μεγάλη ρύπανση.

Εάν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να απαλλαγείτε από λεπτή σκόνη, θα χρειαστείτε έναν ακόμη κόμβο φιλτραρίσματος, για παράδειγμα, της κλάσης F7. Εγκαθίσταται στο σύστημα μετά την εγκατάσταση.

Εάν η μονάδα κλιματισμού δεν είναι εξοπλισμένη με φίλτρα λεπτού στρώματος, τότε αγοράζονται ξεχωριστά.

Ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού για κάποιο λόγο αρνήθηκαν να εγκαταστήσουν τέτοια στοιχεία, συνιστάται στο σύστημα να προσφερθεί χώρος σε περίπτωση που η εγκατάσταση αυτή είναι απαραίτητη αργότερα.

Η PU πρέπει να είναι εγκατεστημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμη για τακτική συντήρηση και περιοδικές επισκευές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη θέση της επίστρωσης επιθεώρησης, μέσω της οποίας αντικαθίσταται τα φίλτρα. Η καταπακτή πρέπει να ανοίγει ελεύθερα, αφήνοντας αρκετό χώρο για να χειριστεί τα στοιχεία φίλτρου.

Κατά την εγκατάσταση της PU, είναι απαραίτητο να τρυπήσετε τον εξωτερικό τοίχο. Η διάτρηση για τέτοια εργασία συνήθως δεν είναι κατάλληλη, η εργασία γίνεται με ένα τρυπάνι με διαμάντι με συνεχή ψύξη με νερό.

Για να μην προκληθεί βλάβη στην εσωτερική διακόσμηση του δωματίου, είναι καλύτερο να εκτελέσετε τη διάτρηση έξω.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αυτό το βίντεο καταδεικνύει με σαφήνεια τη συσκευή και την αρχή του αποτελέσματος του αερισμού τροφοδοσίας, καθώς και τη διαφορά του από τον φυσικό εξαερισμό των χώρων:

Εδώ μπορείτε να δείτε την επισκόπηση της μονάδας κλιματισμού "Eko-φρεσκάδα":

Ο εξαερισμός Pribochnaya είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παρέχετε στο σπίτι σας φρέσκο ​​αέρα και να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα σε αυτό. Όλες οι προσπάθειες και οι δαπάνες για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος θα αποπληρωθούν πλήρως, αφού η υγεία όλων των ενοικιαστών εξαρτάται από τον κατάλληλο αερισμό.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Ο αερισμός του σπιτιού συνεπάγεται δύο αντίθετες διαδικασίες - την εισροή και την εκροή αέρα. Σε ένα κτίριο κατοικιών απαιτείται η συνεχής ανανέωση των αέριων μαζών και η υγεία όλων των κατοίκων του σπιτιού ή του διαμερίσματος εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν τόσο με την πρόσληψη καθαρού αέρα με επαρκή ποσότητα οξυγόνου όσο και με την εξαγωγή της εξαντλημένης ρυπανθείσας ροής αέρα. Ο σύγχρονος αερισμός εξαερισμού και εξαγωγής, ως σύστημα που εξασφαλίζει πλήρη κυκλοφορία αέρα, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αερισμού των χώρων διαβίωσης.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός του δωματίου είναι πολλών τύπων:

 1. Φυσικά - ο αποκαλούμενος εξαερισμός με φυσικά κίνητρα. Λειτουργεί λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο.
 2. Αναγκαστική - η εισροή και η εκροή αέριων μαζών οφείλεται σε μηχανικές συσκευές (ανεμιστήρες).
 3. Συνδυασμένη - μόνο η εισροή ή η εκροή των μαζών αέρα συμβαίνει λόγω μηχανικών διατάξεων (ανεμιστήρων).

Η αρχή του φυσικού τύπου εξαερισμού είναι η εισροή καθαρής ροής αέρα και η εκροή μολυσμένου και διοξειδίου του άνθρακα κορεσμένου αέρα χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων. Η ροή του νέου αέρα πραγματοποιείται μέσω παραθύρων, παραθύρων και ανοιχτών μπαλκονόπορτων. Εξαγωγή εξάτμισης - μέσω ventlyuky, που βρίσκεται στα μπάνια, κουζίνα και ντουλάπι.

Σε μικρές κατοικημένες περιοχές, φυσικός αερισμός είναι αρκετός. Για ένα διαμέρισμα με πολλαπλά δωμάτια ή ένα κτίριο 2- ή 3 ορόφων χώρας, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμού εφοδιασμού και εξαγωγής.

Για να καταλάβουμε αν πρέπει να τροποποιηθεί ο φυσικός αερισμός, πρέπει να προσέξουμε ορισμένους δείκτες της παρουσίας κακής ανταλλαγής αέρα και να καταλάβουμε τι πρέπει να ενισχυθεί - η εισροή ή η εκροή του αέρα. Είναι συχνά απαραίτητο να εξαναγκαστεί τόσο η πρόσληψη αέρα όσο και η εξάντληση.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το διαμέρισμα δεν λειτουργεί αρκετά καλά:

 • υψηλή υγρασία το καλοκαίρι
 • χαμηλή υγρασία τη χειμερινή περίοδο
 • στην κουζίνα, στο μπάνιο φαίνεται μούχλα στους τοίχους
 • υπάρχει μια συνεχής ταλαιπωρία
 • ο αέρας έχει μυρωδιά τροφής ή λυμάτων

Αν ανιχνευτούν τουλάχιστον αρκετοί από τους παραπάνω παράγοντες, τότε η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού είναι υποχρεωτική για αυτό το δωμάτιο. Θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από διάφορες ασθένειες των αναπνευστικών συστημάτων όλους τους ενοίκους του σπιτιού ή διαμερίσματος, η παρουσία αυξημένων επιπέδων των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα των οσμών, την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών.

Πλεονεκτήματα του συστήματος εξαναγκασμένης (μηχανικής) εισαγωγής και εξαγωγής:

 1. Ποιοτικό φιλτράρισμα αέρα.
 2. Υγρασία και ιονισμός σωματιδίων.
 3. Η διαδικασία θέρμανσης και ψύξης του αέρα.

Εξοπλισμός για σύστημα εξαερισμού

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να οργανωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ανταλλαγής αέρα σε ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό σπίτι. Διαφέρουν μεταξύ τους:

 • για την εργασία της εγκατάστασης - ανεξάρτητη εγκατάσταση ή με τη συμμετοχή εξωτερικών ειδικών.
 • σχετικά με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.
 • η αναλογία των θετικών και αρνητικών στιγμές στην αναγκαστική μονάδα εξαερισμού - να βελτιώσει την κυκλοφορία του αέρα σε όλους τους τομείς, αλλά το επιπλέον κόστος της ενέργειας, η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, το επίπεδο της αποτελεσματικότητας, κλπ?.
 • με κάλυψη - τοπικά (τοπικά) συστήματα εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή κεντρικά, με ένα σύστημα αεραγωγών συνδεδεμένο με κεντρικό εξαερισμό.

Παράθυρα και κανάλια καναλιών

Η απλούστερη λύση στο πρόβλημα της αύξησης του εξαερισμού θα είναι η χρήση ειδικών ανεμιστήρων που αντλούν και αντλούν αέρα. Υπάρχουν 2 τύποι παρόμοιων συσκευών: παράθυρο (ανεμιστήρας) και ανεμιστήρες καναλιών.

Τις περισσότερες φορές, ένας ανεμιστήρας για την αύξηση της ροής αέρα εγκαθίσταται στο άνοιγμα παραθύρου στην κουζίνα, σε μακρινά δωμάτια μιας μεγάλης περιοχής, καθώς και σε υπνοδωμάτια. Οι αγωγοί τοποθετούνται στον εξαερισμό του ήδη υπάρχοντος εξαερισμού.

Υπάρχουν μειονεκτήματα αυτού του σχεδίου εξαερισμού:

 1. Είναι δύσκολο να επιλέξετε τον ανεμιστήρα που χρειάζεστε από τη δική σας δύναμη.
 2. Το μέγεθος του ανοίγματος παραθύρων και των καυσαερίων περιορίζεται στην επιλογή της διάταξης εξαερισμού, δεδομένου ότι έχουν ήδη ένα συγκεκριμένο μέγεθος και σχήμα.
 3. Υπάρχει απειλή ότι το μηχανικό σύστημα εξαερισμού θα είναι αναποτελεσματικό και δεν θα είναι σε θέση να εξαλείψει εντελώς τις συνέπειες του ανεπαρκούς αερισμού αυτής της κατοικίας.
 4. Μην ξεχνάτε ότι ο αέρας από το δρόμο αντλείται από τη θερμοκρασία και την υγρασία που είναι διαθέσιμη προς το παρόν. Κατά συνέπεια, το χειμώνα θα είναι κρύος αέρας, και το καλοκαίρι θα είναι ζεστό. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους θέρμανσης (ψύξης) αεριζόμενο χώρο.

Μια πιο σύνθετη μέθοδος εγκατάστασης για την επίλυση του προβλήματος με τον γενικό αερισμό θα είναι η εγκατάσταση στους τοίχους που χωρίζουν τα δωμάτια από το δρόμο, τους ανεμιστήρες.

Αεραγωγοί τοίχου

Οι εξαεριστήρες, ως ειδικές συσκευές για πρόσθετη ροή αέρα, είναι πολλών τύπων:

 1. Παθητικοί ανεμιστήρες - αυξάνουν τη φυσική ροή του αέρα στα δωμάτια. Είναι μια ειδική τρύπα στον τοίχο, διακοσμημένα με παραθυρόφυλλα (έλεγχος ροής αέρα) ή μία εσχάρα (για προστασία έναντι της εισόδου του συντρίμμια μέσα στο δωμάτιο ή έντομα).
 2. Βαλβίδες - όταν κλείνετε πλήρως, μην περάσετε αέρα. Στο άνοιγμα, είναι δυνατόν να ρυθμίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δύναμη της ροής μάζας αέρα και την κίνηση αέρα στον χώρο λόγω των πλευρικών ανοιγμάτων της βαλβίδας (ο αέρας διατηρείται ζεστός και δεν δημιουργεί ρεύμα).
 3. Οι αναγκαστικοί ανεμιστήρες λειτουργούν με αναστρεφόμενους ανεμιστήρες, γεγονός που καθιστά δυνατή την οργάνωση του εξαερισμού και του εξαερισμού μόνο των καθιστικών. Μερικοί οπαδοί θα οδηγήσουν τον αέρα από το δρόμο και τα υπόλοιπα θα δουλέψουν για να βγάλουν τον χρησιμοποιούμενο αέρα. Με καλά κλειστές πόρτες μεταξύ κατοικιών και τεχνικών χώρων, αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να αποφύγετε να έχετε δυσάρεστες οσμές από την κουζίνα ή το μπάνιο μέχρι το υπόλοιπο δωμάτιο.

Το μειονέκτημα του αερισμού είναι η αδυναμία ρύθμισης της θερμοκρασίας του εισερχόμενου αέρα, ακόμη και αν βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τα θερμαντικά σώματα. Ως εκ τούτου, αξίζει να δοθεί προσοχή στην οργάνωση του εξαερισμού στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια ειδική μονάδα τροφοδοσίας.

Εγκατάσταση αναγκαστικού αέρα

Η μονάδα αερισμού είναι εγκατεστημένη σε ένα σετ με αεραγωγούς για αναγκαστική έγχυση καθαρού αέρα. Η συσκευή είναι εγκατεστημένη στο μπαλκόνι του διαμερίσματος ή στο πίσω δωμάτιο του σπιτιού. Τυπικά, η μονάδα είναι εξοπλισμένη με σύστημα φίλτρου. Το σώμα της συσκευής δεν επιτρέπει στον θόρυβο του ανεμιστήρα να διαταράσσει τους επιβαίνοντες και ο ενσωματωμένος θερμαντήρας αέρα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα. Πιο ακριβά μονάδες εξαερισμού όχι μόνο τη θερμότητα και τον καθαρισμό του αέρα, αλλά και εξοπλισμένο με ειδικό απολύμανσης και ιονιστές, η οποία είναι σημαντική για μια άνετη διαμονή. Η εκροή αέρα μπορεί να συμβεί τόσο βίαια όσο και φυσικά μέσω των θυρίδων εξαγωγής της κεντρικής εξαέρωσης.

Μια εγκατάσταση ανεμιστήρα τροφοδοσίας είναι μια σημαντική οικονομική δαπάνη. Λόγω της πρόσθετης εγκατάστασης αεραγωγών, μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στο αρχικό στάδιο κατασκευής ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επισκευής του σπιτιού. Η επιλογή της μονάδας επεξεργασίας αέρα, καθώς και η εγκατάσταση της, απαιτεί τον ακριβή υπολογισμό των ακόλουθων παραμέτρων:

 • δύναμη της ίδιας της εγκατάστασης
 • το τμήμα και το σχήμα των αεραγωγών
 • κατάλληλο σύστημα εξαερισμού του εφοδιασμού

Τα κύρια μειονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι η πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας καθώς και η δυσκολία προσαρμογής της απαιτούμενης θερμοκρασίας του εισερχόμενου αέρα, καθώς δεν έχουν όλες οι μονάδες ενσωματωμένο θερμαντήρα αέρα.
Αν θέλετε να έχετε μια συσκευή που παρέχει πλήρη έλεγχο του συνόλου της κυκλοφορίας των αερίων μαζών μέσα στο κτίριο με πολλά δωμάτια, θα πρέπει να σκεφτείτε την εγκατάσταση της προσφοράς και της εξάτμισης του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση αέρα.

Μονάδα αερισμού με λειτουργία ανάκτησης αέρα

Η εγκατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω διεξάγει καλά την ανταλλαγή αέρα, αλλά και ο ζεστός αέρας εγκαταλείπει πολύ γρήγορα τον αεριζόμενο χώρο. Το σύστημα ανάκτησης αέρα επιτρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την αρνητική στιγμή.

Η διάταξη για την ανάκτηση του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

 1. Ένα μπλοκ που συνδυάζει δύο ροές με εισερχόμενο και εξερχόμενο αέρα
 2. Θάλαμοι ανάκτησης
 3. Ανεμιστήρες για αναγκαστική κυκλοφορία δύο ρευμάτων αέρα
 4. Καθαρισμός φίλτρου στην είσοδο και στην έξοδο της μονάδας συστήματος
 5. Θερμαντήρας για επιπλέον θέρμανση του φρέσκου αέρα.

Η αρχή της κύριας μονάδας αυτού του συστήματος είναι ότι μέσα στον θάλαμο ανάκτησης λαμβάνει χώρα μια διαδικασία που σας επιτρέπει να πάρετε μέρος της θερμότητας από την ροή εξερχόμενου αέρα και να κορεστεί ο καθαρός αέρας από την είσοδο εισόδου. Σε αυτή τη διαδικασία, όλες οι μυρωδιές βγαίνουν (δηλαδή, λαμβάνεται μόνο θερμότητα). Αυτός ο μηχανισμός σάς επιτρέπει να αποθηκεύσετε σημαντικά σε θέρμανση κατοικιών, η οποία είναι σημαντική σε ιδιωτικές κατοικίες με διάφορους ορόφους.

Το σχέδιο εγκατάστασης του εξεταζόμενου συστήματος έχει διπλάσιο αριθμό αεραγωγών, δεδομένου ότι σε ορισμένους παρέχεται καθαρός αέρας και ο αέρας εξάγεται μέσω των άλλων.

Η βέλτιστη λύση για το πρόβλημα με τον γενικό αερισμό είναι η εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση αέρα. Ακόμη και το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης όλων των τμημάτων του συστήματος θα αποπληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ενεργειακό κόστος για τη θέρμανση των καθισμάτων θα μειωθεί στο μισό και ο καθαρός αέρας θα διευκολύνει την άνετη διαβίωση στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Αγοράζοντας ένα σύστημα αυτού του τύπου, είναι απαραίτητο να φροντίσει για τη διαθεσιμότητα στη δομή του αυτοματισμού συστημάτων παρακολούθησης της θερμοκρασίας και προειδοποίησης σε περίπτωση προβλημάτων με ανεμιστήρες ή φίλτρα, για πιο ανεξάρτητη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Αυτοσυναρμολόγηση του εξαερισμού: τα κύρια στάδια της εργασίας

Η τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε έχει εμπειρία εργασίας με εργαλεία. Πραγματοποιώντας την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με τα χέρια σας, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένους κανόνες και χαρακτηριστικά:

 1. Πρώτον, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε όλες τις παραμέτρους ώστε το σύστημα να ανταποκρίνεται πλήρως στο δωμάτιο (για παράδειγμα: για όγκο 350 κυβικών μέτρων, η παροχή αέρα πρέπει να εκτελείται με ρυθμό περίπου 200 κυβικά μέτρα ανά ώρα).
 2. Ο σωστός υπολογισμός εξαρτάται άμεσα:
 • της διαμέτρου των σωλήνων εξαερισμού

Έχει νόημα να τοποθετείτε ορθογώνια κανάλια εξαερισμού με αναλογία διαστάσεων 3: 1. Αυτό θα βοηθήσει πολύ να μην μειωθεί το ύψος των οροφών, αλλά να μειωθεί ο θόρυβος από την κίνηση του αέρα.

Όσο μακρύτερος είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο περισσότερο χάνονται στην αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας του αέρα.

 • απόδοση των ανεμιστήρων που έχουν εγκατασταθεί στο σύστημα

Μετά από έναν πλήρη υπολογισμό του μήκους και της διατομής όλων των καναλιών και τον συνολικό υπολογισμό της περιοχής όλων των αεριζόμενων χώρων, είναι δυνατό να επιλέξετε την εγκατάσταση με βάση τους δείκτες ισχύος στο εγχειρίδιο οδηγιών.

 1. Η εγκατάσταση ειδικών σωλήνων, όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, είναι αυστηρά σύμφωνη με το προτεινόμενο σχήμα.
 2. Οι επαγγελματίες συμβουλεύουν πρώτα απ 'όλα να πραγματοποιήσουν τον κεντρικό αεραγωγό. Στη συνέχεια, από αυτό να πραγματοποιήσει καλωδίωση σε όλα τα δωμάτια που διατίθενται στο σπίτι ή το διαμέρισμα.

Σε περίπτωση που εσείς οι ίδιοι εμπλακείτε στην εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή στη ρύθμιση της λειτουργίας του. Η ρύθμιση πραγματοποιείται με δύο τρόπους - αυτόματα ή χειροκίνητα. Εάν ενδιαφέρεστε για εξοικονόμηση ενέργειας, το χειροκίνητο είδος ρύθμισης είναι κατάλληλο εδώ.

Ποια έκδοση της συσκευής και εγκατάσταση του εξαερισμού θα επιλεγεί, εξαρτάται από τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης περίπτωσης. Σε μια περίπτωση θα υπάρχουν αρκετές παραλλαγές παραθύρων και καναλιών, στην άλλη θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αερισμού με εξαναγκασμένο αέρα και αναρρόφησης με σύστημα ανάκτησης. Το κυριότερο είναι ότι ένα βελτιωμένο ή πρόσφατα εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού ικανοποιεί πλήρως την ανάγκη για πλήρη κυκλοφορία αέρα, ως εγγύηση για ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Η λειτουργία των συστημάτων αερισμού-εξαερισμού των κτιρίων είναι η παροχή μιας συνεχούς αέρα: παροχή φρέσκου αέρα, καθαρίζονται από τη σκόνη, χνούδια και βρωμιά, και την απομάκρυνση των χρησιμοποιημένων με δυσάρεστες οσμές, επιβλαβείς ουσίες. Αυτός ο τύπος συστήματος είναι ο πιο πλήρης σε σύγκριση με χωριστά συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Η αρχή του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Η λειτουργία του συστήματος είναι η εξής. Η παροχή (καθαρός αέρας από το δρόμο) τροφοδοτείται στο σύστημα αγωγών, έχοντας περάσει από την προκαταρκτική προετοιμασία - διήθηση, θέρμανση ή ψύξη. Μετά από αυτό, κατανέμεται στον αριθμό των δωματίων σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Ταυτόχρονα, από κάθε δωμάτιο όπου παρέχεται καθαρός αέρας, αφαιρείται ο αέρας "εξάτμισης" στην ίδια ποσότητα για να εξασφαλιστεί ισορροπία πίεσης. Έτσι, υπάρχει μια "ανταλλαγή αέρα" - μια συνεχής αλλαγή του αέρα στις εγκαταστάσεις.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κτιρίου, θα πρέπει να ξέρετε τι περιλαμβάνει αυτό το σύστημα:

 1. Αγωγοί - είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή και την παροχή ροής αέρα.
  Το σχήμα των αεραγωγών, το υλικό, καθώς και οι παράμετροί τους καθορίζονται με βάση τους υπολογισμούς.

Αυτόματο κιβώτιο ελέγχου - εκτελεί τη λειτουργία της διαχείρισης του συστήματος και την αλληλεπίδραση των στοιχείων του συστήματος. Είναι υπεύθυνη για τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση συστήματος
 • ηλεκτρικό θερμαντήρα ή θερμοσίφωνα
 • έλεγχος πτερυγίων με ενεργοποιητές
 • μεταβολή των τρόπων λειτουργίας (ταχύτητα, θερμοκρασία κ.λπ.)
 • ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης του συστήματος


Ο θάλαμος αυτοματισμού του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Ο σημαντικότερος και πιο πολύπλοκος εξοπλισμός του συστήματος εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής είναι το σύστημα παροχής και εξαγωγής. Μπορεί να συνδυαστεί ή μονοπώλιο.

Προκατασκευασμένα φυτά - για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κάθε πελάτη, η παραγωγή συναρμολογεί την εγκατάσταση πολλών ξεχωριστών μονάδων με στοιχεία - μονάδα με συσκευή ανάκτησης, μονάδα ψύξης, μονάδα φιλτραρίσματος κλπ. Τέτοιες εγκαταστάσεις, κατά κανόνα, αποδίδουν μεγάλη παραγωγικότητα (από 3000 m 3 / h) και χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται η οργάνωση του εξοπλισμού για ειδικές απαιτήσεις της εγκατάστασης. Συνήθως αυτά είναι μεγάλα αντικείμενα.

Εγκαταστάσεις monobloc - υπάρχει συνήθως χαμηλή παραγωγικότητα (από 200 έως 3000 m 3 / h) και πωλούνται από το τελικό προϊόν, για το οποίο είναι απαραίτητο απλά να φέρουμε το σύστημα αεραγωγών και την παροχή ρεύματος. Χρησιμοποιούνται σε μικρά αντικείμενα, όπου η συμπαγής και το χαμηλό κόστος του συστήματος είναι σημαντικά.

Βασικές εργασίες του συστήματος εξαερισμού

Το πρόγραμμα αερισμού εξαρτάται κυρίως από την επιφάνεια του δωματίου, τον αριθμό των ανθρώπων, τη φύση των δραστηριοτήτων τους, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, τον εξοπλισμό (αν πρόκειται για αίθουσα παραγωγής ή κάτι τέτοιο). Αν μιλάμε για καθημερινές εργασίες, ο εξαερισμός πρέπει:

- να δημιουργήσει ένα κανονικό κλίμα στο χώρο εργασίας, χωρίς να δημιουργεί υπερβολικό θόρυβο

- αφαιρέστε από τις εγκαταστάσεις επιβλαβείς αέριες ουσίες, ακαθαρσίες, δυσάρεστες οσμές

- να προμηθεύετε φρέσκο ​​ή καθαρό αέρα στις εγκαταστάσεις

- να είναι εύκολο στη χρήση και να εγκατασταθεί

- Μην δημιουργείτε θόρυβο, δονήσεις, ρεύματα κλπ. κατά τη λειτουργία.

Απαιτούμενη ποσότητα καθαρού αέρα:

- για χώρους γραφείων - 60 m 3 / h ανά άτομο.

- για καθιστικά 20 m 3 / h ανά άτομο,

- θερμοκρασία ροής αέρα από 20 ± 2 ° C.

Όγκος εξαγόμενου αέρα:

- για μπάνιο ή μπάνιο 50 m 3 / h,

- για κουζίνες 10 m 3 / h ανά τετραγωνικό μέτρο.

- για χώρους εργασίας υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων.

Πρόσθετες απαιτήσεις μπορούν να βρεθούν στο SNiP 2.04.05-91 * "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός (με τις αλλαγές N 1, 2, 3)".

Ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για μια αίθουσα γραφείων, όπου ορισμένος αριθμός εργαζομένων που ασχολούνται με ψυχική εργασία είναι μόνιμα παρόντες. Χρησιμοποιήστε μόνο τροφοδοσία, ή μόνο εξαερισμός εξαερισμού είναι παράλογο, επειδή για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα, το προσωπικό θα αρχίσει να ανοίγει τα παράθυρα, μπορεί να εμφανιστεί ένα δυσάρεστο σχέδιο, ένας παράξενος θόρυβος θα εισέλθει στο δωμάτιο, η απόδοση θα μειωθεί. Είναι πιο λογικό να χρησιμοποιείτε το σύστημα παροχής και εξαγωγής, το οποίο θα δημιουργήσει το απαραίτητο μικροκλίμα.

Ο καθαρός αέρας αναρροφάται μέσα από τις σχάρες εισαγωγής αέρα και καθαρίζεται και θερμαίνεται, τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο, μολυσμένο, στο μεταξύ, τραβηγμένο μέσα από την κουκούλα προς τα έξω. Η χρήση των σιγαστήρων παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των σχεδιαστών. Ο αεραγωγός μπορεί να επιλεγεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η μάζα του αέρα να κινείται χωρίς να δημιουργείται πολύς θόρυβος, αλλά πίσω από τις συνομιλίες των συναδέλφων δεν θα ακουστεί καθόλου το έργο του θορύβου του εξοπλισμού γραφείου.


Παράδειγμα: στοΕπιλογή συστήματος εξαερισμού για το σύστημα εξαερισμού ενός διαμερίσματος

Στο παράδειγμα, ας εξετάσουμε τον εξαερισμό ενός διαμερίσματος συνολικής επιφάνειας 180-200m 2. Το διαμέρισμα αποτελείται από τα ακόλουθα δωμάτια: κουζίνα, σαλόνι, τρία σαλόνια, μπάνιο και μπάνιο. Το ύψος των οροφών σε κάθε δωμάτιο είναι το ίδιο και ίσο με 3,25 μ. Βάσει SNIP 31-01-2003 Υπολογίζουμε την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα σε κάθε διαμέρισμα του διαμερίσματος.

Αυτή η ανταλλαγή αέρα μπορεί να παρέχεται με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Επιλογή I: Χρησιμοποιήστε το PVU για την ανταλλαγή αέρα σε δωμάτια, μπάνιο και μπάνιο για την εγκατάσταση ξεχωριστών ανεμιστήρων εξαγωγής.

Επιλογή ΙΙ: Χρησιμοποιούνται στο σύστημα εξαερισμού ξεχωριστοί ανεμιστήρες ανεφοδιασμού και εξαγωγής, οι οποίοι δεν είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους (ο αέρας θερμαίνεται από έναν ηλεκτρικό θερμαντήρα αέρα), ξεχωριστοί ανεμιστήρες εξαγωγής εγκαθίστανται επίσης στο μπάνιο και το μπάνιο. Το σύστημα αγωγών στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση δεν θα έχει σημαντικές διαφορές.

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην περίπτωση της προμήθειας και εγκατάστασης της εξάτμισης σε σύγκριση με τη χρήση ανεμιστήρων ή ηλεκτρική θερμάστρα όπως μονάδα διαχείρισης αέρα παρέχει την θέρμανση του φρέσκου αέρα τροφοδοσίας 70% λόγω εναλλάκτες teploutilizatsonnyh θερμότητας, το υπόλοιπο ποσό της ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα που τροφοδοτείται στο ηλεκτρικό θερμαντήρα.


Υπολογισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο (όταν πρέπει να καεί ο αέρας) για εξαερισμό με ρυθμό ροής 300 m 3 / h.

Μέθοδος θέρμανσης αέρα

* Οι τύποι που χρησιμοποιούνται για τους υπολογισμούς

Συμπέρασμα: Από τους παραπάνω πίνακες φαίνεται ότι η χρήση μονάδων παροχής και εξαγωγής είναι οικονομικά εφικτή, σε σύγκριση με τη χρήση αυτόνομων ανεμιστήρων και ηλεκτρικού θερμαντήρα. Στην κατεύθυνση της χρήσης του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η PVU είναι μια συμπαγής και συμπαγής εγκατάσταση, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε συνθήκες περιορισμένου ελεύθερου χώρου, μειώνεται.

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού

Σε σπίτια και ιδιωτικά σπίτια υπάρχουν αρκετές βασικές επιλογές για τη συσκευή εξαερισμού.

Φυσικά - από ένα μπάνιο, μια κουζίνα και ένα λεβητοστάσιο (αυτή η αίθουσα απαιτεί σταθερή παροχή καθαρού αέρα για να διατηρηθεί η διαδικασία καύσης και να αφαιρεθεί ο αέρας με μονοξείδιο του άνθρακα).

Αναγκασμένος εξαερισμού - από το μπάνιο, την κουζίνα και φυσικά από το λεβητοστάσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ανεμιστήρας τοποθετείται σε κάθε μπάνιο ή μπάνιο, που ανάβει μαζί με το φως ή ένα ξεχωριστό πλήκτρο ή μέσω ενός ρελέ χρονικής καθυστέρησης, για να απενεργοποιηθεί μετά από λίγο μετά την απενεργοποίηση του φωτός.

Εξαναγκαστικό σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης - εάν είναι απαραίτητο ένα πλήρες σύστημα εξαερισμού για χώρους κατοικίας, έτσι ώστε το σπίτι να είναι πάντα άνετο με το εσωτερικό κλίμα, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι καταλληλότερο να χρησιμοποιείται ένα σύστημα με ανάκτηση θερμότητας, δηλ. θέρμανση του εισερχόμενου αέρα σε βάρος της αποσυρόμενης. Αυτό θα εξοικονομήσει ενέργεια, επειδή ολόκληρος ο αέρας τροφοδοσίας του σπιτιού θεωρείται αρκετά μεγάλος και η ισχύς του θερμαντήρα θα είναι ίση με το σύνολο σχεδόν της χωρητικότητας ανά κατοικία.

Αλλά με τον εξαερισμό των εστιατορίων και των καφετεριών όλα κάπως πιο δύσκολο. Ακόμη και ένα μικρό καφενείο ή εστιατόριο είναι ένα αρκετά περίπλοκο αντικείμενο όσον αφορά τον αερισμό από άποψη κανόνων και υπό την ιδιαίτερη προσοχή των φορέων ελέγχου (SES, Rospotrebnadzor κ.λπ.). Ανάλογα με τις λειτουργίες, κάθε ίδρυμα πρέπει να χωριστεί σε διάφορες ζώνες: κουζίνα, μπάνια, αίθουσα με επισκέπτες, βοηθητικά δωμάτια. Η κουζίνα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με αυτόνομο σύστημα εξάτμισης πάνω από τις πλάκες, επιπλέον του γενικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Το σύστημα διαχείρισης αέρα της αίθουσας με τους επισκέπτες παρέχει μια συνεχή ανταλλαγή αέρα, και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η ποσότητα του αέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που θέλετε να διαγράψετε, θα δημιουργήσει το λεγόμενο «φράγμα αέρα», η οποία δεν επιτρέπει να διεισδύσει μέσα στο δωμάτιο μυρίζει από την κουζίνα.

Στην περιοχή καπνίσματος (σε σχέση με τον νόμο κατά του καπνίσματος, αυτό ισχύει τώρα μόνο για τις εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατόν να καπνίζουν ναργιλέδες), αντίθετα - πρέπει να υπάρχει μια μικρή απόρριψη, έτσι ώστε ο καπνός να είναι πιο ενεργά ξεπερασμένος.

Στις αποθήκες και στις αποθήκες, το δικό του σύστημα, κατά προτίμηση αυτοματοποιημένο (για παράδειγμα, αν αποθηκεύονται τα προϊόντα, είναι βολικό να ορίσετε τις απαραίτητες παραμέτρους - θερμοκρασία και υγρασία).

Εφοδιασμός και εξαερισμός στο καφέ και το εστιατόριο


Έλεγχος του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Εάν το σύστημα χρησιμοποιεί σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης ενός κατασκευαστή, τότε διαθέτει συνήθως το δικό του τηλεχειριστήριο, το οποίο μπορεί να ελέγξει τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το σύστημα
 • απόδοση συστήματος (συνήθως 3-5 τρόποι ταχύτητας)
 • Θερμοκρασία αέρα τροφοδοσίας
 • Λειτουργία χρονοδιακόπτη (Ορισμένες ρυθμίσεις προσαρμόζονται στον τρόπο λειτουργίας που συνδέεται με το χρόνο, για παράδειγμα από Δευτέρα έως Παρασκευή λειτουργεί και το Σάββατο - Κυριακή - είναι απενεργοποιημένοι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Εάν το σύστημα δεν διαθέτει μονάδα ψύξης, τότε η θερμοκρασία μπορεί να θερμανθεί μόνο πάνω από το επίπεδο του δρόμου έως την απαιτούμενη (για την ψυχρή περίοδο του έτους). Το καλοκαίρι, συνεπώς, η θερμοκρασία ψύξης μπορεί να μειωθεί μόνο από τη θερμοκρασία της εισροής. Είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι χωρίς ψύξη, οπότε το πρόβλημα με την ψύξη απαντάται πιο συχνά με τη βοήθεια ενός συστήματος κλιματισμού.


Αυτή είναι η τυπική λειτουργία των ημι-βιομηχανικών μονάδων αερισμού. Σε πιο σύνθετα μοντέλα εγκαταστάσεων (προκατασκευασμένα) είναι δυνατό να προγραμματιστεί σχεδόν οποιαδήποτε λειτουργία είναι απαραίτητη για τον πελάτη. Για παράδειγμα, ενεργοποίηση / απενεργοποίηση αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα, υγρασίας κλπ.

Ο πίνακας ελέγχου της μονάδας PVU


Πόσο συχνά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί συντήρηση του εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής;

Για τα συνηθισμένα αντικείμενα - γραφεία, διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

. Για αντικείμενα όπως καταστήματα, εστιατόρια, αίθουσες ζωγραφικής, κλπ, όπου οι διαδικασίες συνοδεύεται από την απελευθέρωση της σκόνης, τσιπ χρωμάτων, τα λίπη από το μαγείρεμα είναι συνήθως πρόγραμμα συντήρησης συντάσσεται σε ιδιώτες - μπορεί να είναι από 4 έως 12 φορές το χρόνο.

Βασικά, η διαδικασία συντήρησης έχει ως εξής:

 • αντικατάσταση ελαττωματικών εξαρτημάτων
 • Καθαρισμός σκόνης και καθαρισμός φίλτρου
 • Καθαρισμός και ξεπλύματα σκόνης του εναλλάκτη θερμότητας
 • Ελέγξτε τις ηλεκτρικές συνδέσεις, τραβώντας τα αυτοματισμούς στον πίνακα ελέγχου
 • καθαρισμός των διαχυτών αέρα από ακαθαρσίες και σκόνη
 • Έλεγχος των φτερωτών και των κινητήρων του ανεμιστήρα (εξισορρόπηση, ρύθμιση εάν χρειάζεται)
 • Μέτρηση του συνολικού κόστους και εξισορρόπηση ολόκληρου του συστήματος


Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τη συντήρηση του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

1. Η ανάγκη για συντήρηση. Εάν ένα σύστημα καταρρεύσει ή κάποιο στοιχείο αποτύχει, είναι καλύτερα να το παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της συντήρησης, μέχρι να συμβεί κάποιο είδος συντριβής και κάτι άλλο αποτύχει. Ως εκ τούτου, κατά τον τερματισμό της παροχής του ζεστού νερού σε ένα θερμοσίφωνα, και η βαλβίδα δεν εμποδίζουν τη ροή του κρύου αέρα - θερμαντήρας με κατάψυξη και στη συνέχεια σκάσει, ότι μετά την παροχή νερού θα οδηγήσει σε πλημμύρες.

2. Κόστος εξυπηρέτησης. Διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος εξαερισμού, τον αριθμό εξοπλισμού και την πολυπλοκότητα του έργου.

3. Πρόσβαση στο σύστημα. Κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εκτελέσετε συντήρηση, οπότε πρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα μέρη που μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση.

Σε ορισμένες περιοχές, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη δημόσια τροφοδοσία, είναι απαραίτητο να απολυμάνετε το σύστημα εξαερισμού - συσσώρευση σκόνης και ακαθαρσιών στους αγωγούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. Πρώτα πρέπει να αξιολογήσετε το "βαθμό της ήττας". Στη συνέχεια, επιλέξτε τη μέθοδο καθαρισμού: μηχανικό καθαρισμό ή τη χρήση χημικών αντιδραστηρίων. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται αλκαλικά μηχανήματα, βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, φυσήγηση. στη δεύτερη - χημικές λύσεις, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κτίρια κατοικιών και βιομηχανικούς χώρους. Περαιτέρω, διεξάγεται απολύμανση, το απολυμαντικό ψεκάζεται από τον ελαστικό σωλήνα με ένα ειδικό ακροφύσιο. Αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο, μερικές φορές ο καθαρισμός είναι αρκετός, αλλά αν υπάρχουν παθογόνα βακτήρια στον εξοπλισμό - δεν υπάρχουν επιλογές. Είναι αδύνατο να διεξάγεται μόνο η απολύμανση, μόνο οι ειδικές οργανώσεις που διαθέτουν κρατική άδεια για αυτό μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό. Η απολύμανση και ο καθαρισμός απαιτούν όχι μόνο αεραγωγούς, αλλά και γρίλιες εισαγωγής αέρα, πτερύγια ανεμιστήρων, βαλβίδες.

Απολύμανση του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Διενέργεια της συντήρησης χρόνου - μια δέσμευση για σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού και την ασφάλειά σας.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το σύστημα ποιότητας σχεδιασμός και η εγκατάσταση εξαερισμού λειτουργεί ανθεκτικό και δεν ενοχλεί τον κύριό του, έτσι φυσικά, προτείνουμε ότι τόσο ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση και συντήρηση των εξειδικευμένων εταιρειών κάνουν.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή του μηχανικού για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής