Συναρμολόγηση και εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού

Με τη βοήθεια του συστήματος εξαερισμού, ο χρησιμοποιούμενος αέρας, οι ατμοί και οι δυσάρεστες μυρωδιές εκτρέπονται από κάθε δωμάτιο του κτιρίου κατοικιών και παρέχεται επίσης αερισμός. Η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού βοηθά στη δημιουργία ενός κανονικού μικροκλίματος στο δωμάτιο και δεν μετατρέπει ένα διαμέρισμα ή σπίτι σε ένα φραγμένο θερμοσκληρυνόμενο.

Σύστημα εξαερισμού

Η επιλογή του συστήματος εξαρτάται από το σκοπό και τα χαρακτηριστικά της δομής. Ο σχεδιασμός και ο τρόπος τοποθέτησης επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη. Τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής ανήκει στις δημοφιλείς επιλογές. Κατάλληλο για τις συνήθεις περιοχές κατοικίας και παραγωγής. Παρέχει πολλούς βαθμούς διήθησης, αποτρέποντας την εισχώρηση οσμών και ροών σκόνης από το δρόμο.
 2. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας παρέχει την έξοδο της τροφοδοσίας και του φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο. Σχεδιασμένο για σαλόνια.
 3. Το σύστημα εξάτμισης περιλαμβάνει ισχυρούς ανεμιστήρες, η ισχύς των οποίων επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο χώρου και τις διαστάσεις του. Εγκαθίστανται στο μπάνιο, στην κουζίνα, στα κελάρια, στις σάουνες και στο σάουνα. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα στους υγρούς και ζεστούς χώρους του σπιτιού.

Για να εξισορροπήσετε το εσωτερικό μικροκλίμα, χρησιμοποιήστε πρόσθετες συσκευές και συσκευές. Το συνδυασμένο σύστημα παρέχει αποτελεσματική αντικατάσταση του αέρα. Η ιδέα υποδηλώνει:

 1. Συνδυάζοντας τον κλιματισμό και τον εξαερισμό. Ταυτόχρονα, αφαιρεί ρυπασμένα ρεύματα, αφήνει καθαρό αέρα και χαμηλώνει τη θερμοκρασία του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού ψύξης.
 2. Συνδυασμός θέρμανσης και εξαερισμού. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ανακτητή που διέρχεται από δύο αντίθετες ροές. Ο νέος αέρας θερμαίνεται με ειδική γεννήτρια.

Προμελέτη

Πριν από την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού, υπολογίζεται το μήκος των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής, υπολογίζεται η διάμετρος των συλλεκτών και προσδιορίζεται η ισχύς του ανεμιστήρα. Η τελευταία παράμετρος επιλέγεται πολλαπλασιάζοντας την ένταση του δωματίου κατά 12. Για να υπολογίσετε την χωρητικότητα, η επιφάνεια δαπέδου πολλαπλασιάζεται επί 3.

Η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαρτάται από τον ποιοτικό σχεδιασμό και την επιλογή του τύπου του εξοπλισμού. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα και η αναλογία των υπολογισμένων παραμέτρων στη διάταξη του χώρου. Κατά το σχεδιασμό, λάβετε υπόψη ότι οι αγωγοί βρίσκονται στην πάνω ζώνη κοντά στην οροφή.

Χρηματοοικονομικές επενδύσεις

Ο σχεδιασμός, ο υπολογισμός και η εγκατάσταση των συστημάτων αερισμού περιλαμβάνει το κόστος των κεφαλαίων. Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που χρησιμοποιούνται κατά την επιλογή του εξοπλισμού και την εγκατάσταση του συστήματος. Οι ιδιοκτήτες αποθηκεύουν με την αυτο-εκτέλεση μερικά απλά βήματα στο έργο, έτσι ώστε να μην πληρώνουν για τις υπηρεσίες των πλοιάρχων. Το συνολικό ποσό των δαπανών εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις:

 • επιφάνεια δαπέδου των δωματίων.
 • λειτουργικότητα μεμονωμένων δωματίων.
 • αριθμός κατοίκων ·
 • η θέση των τοίχων του σπιτιού στις πλευρές του κόσμου.
 • τον αριθμό των παραθύρων και τα τετράγωνα τους.

Για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού χρησιμοποιούν εξοπλισμό και υλικά, η τιμή των οποίων επηρεάζει το άθροισμα της τελικής εκτίμησης της εργασίας. Τέτοιες μονάδες, συσκευές και προϊόντα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα:

 1. Τα αρθρωτά κανάλια για τη διέλευση του αέρα είναι γαλβανισμένα ή πλαστικά. Οι συλλέκτες πωλούνται σε στρογγυλά ή τετράγωνα τμήματα. Η σύνδεση και οι στροφές γίνονται χρησιμοποιώντας στοιχεία παρόμοιου υλικού.
 2. Τα σχάρες για την προστασία της εισόδου στο κουτί παράγουν μια ποικιλία τύπων. Τα σχάρες χάλυβα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, το κύριο υλικό είναι πλαστικό. Το μέγεθος επιλέγεται ξεχωριστά και ο αρχικός σχεδιασμός χρησιμοποιείται ανάλογα με το εσωτερικό.
 3. Οι υπερσυμπιεστές ή οι κουκούλες χρησιμοποιούνται σε αναγκαστικά συστήματα. Είναι ανεμιστήρες τύπου περιστροφικού ή λοβού για να εξασφαλίσουν τη ροή των ρευμάτων.
 4. Οι θερμαντήρες ή οι θερμαντήρες εγκαθίστανται σε συστήματα κλιματισμού για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του αέρα και να δημιουργήσουν άνεση.
 5. Οι συσκευές ανάκτησης τοποθετούνται σε αναγκαστικές εκδόσεις. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο θερμός αέρας που εξέρχεται από το πέρασμα θερμαίνει εν μέρει τα νέα εισερχόμενα ρεύματα. Ένας εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στη μείωση του κόστους, αλλά ο παγωμένος αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό απαιτεί πρόσθετη θέρμανση.
 6. Φίλτρα για παροχή αέρα κασέτας.
 7. Ο θόρυβος συλλέγει για να μειώσει τα ντεσιμπέλ από έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί.
 8. Υλικό, μεντεσέδες για στερέωση, στερέωσης, αφρός συναρμολόγησης.

Απαιτήσεις του καλύμματος

Σε δωμάτια με υψηλή υγρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση, το μικροκλίμα πρέπει να αλλάξει πλήρως. Συχνά η ανταλλαγή αέρα παρέχεται από την αναγκαστική κυκλοφορία μέσω εκχυλισμάτων. Απαιτήσεις λειτουργικότητας:

 • καλύπτει το χώρο πάνω από την πλάκα χωρίς να επικαλύπτει την είσοδο στο κοινό κανάλι στην κορυφή του τοίχου.
 • η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία του ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα γίνεται με το συνδυασμό του κουμπιού του διακόπτη εξαγωγής και του φωτισμού.
 • ότι ο αέρας ρέει από την τουαλέτα ή το λουτρό δεν αναμειγνύονται σε ένα κοινό κιβώτιο και δεν εισέρχονται σε άλλους χώρους, οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται στις εισόδους.
 • για τους ανεμιστήρες του μπάνιου παρέχονται, περικλείονται σε ακρυλικό ή πολυπροπυλενικό περίβλημα, το οποίο προστατεύει τη συσκευή από την υγρασία.

Χαρακτηριστικά της βαλβίδας αντεπιστροφής

Ο σχεδιασμός, παρά την φαινομενική του απλότητα, εκτελεί μια χρήσιμη δράση. Στον άξονα τοποθετούνται περιστρεφόμενες λεπίδες, οι οποίες περνούν τον πίδακα μόνο στην εξερχόμενη κατεύθυνση. Η βαλβίδα αποτρέπει τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Μερικές φορές η αντίστροφη έλξη συμβαίνει για τους ακόλουθους λόγους:

 • Οι πολλαπλές εξαερισμού έχουν μη-ερμητικά τμήματα στην έκταση.
 • τα κανάλια είναι φραγμένα.
 • Ο απορροφητήρας βρίσκεται χαμηλά ή στο τοίχωμα απέναντι από το πλέγμα του παρακείμενου δωματίου.
 • στην ιδιωτική κατοικία με σόμπα ενισχύεται η καύση.
 • στο επόμενο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου υπάρχει ένα ισχυρό εκχύλισμα.
 • στο περίβλημα εγκατασταθεί αρκετές κουκούλες, η εργασία των οποίων δεν είναι συντονισμένη, λόγω αυτού υπάρχει μια ανομοιογενής πίεση του αέρα.

Καθαρισμός του αέρα σε ένα σπίτι από τούβλα

Τα κανάλια παρέχονται μαζί με την ανέγερση τοίχων, το πάχος των οποίων πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 380 mm. Εάν το κτίριο είναι ήδη κατασκευασμένο, χρησιμοποιούνται αρθρωτά κάθετα και οριζόντια πλαίσια. Ανάλογα με το σχεδιασμό του σπιτιού παρέχονται 1-3 κανάλια. Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε ένα κτίριο με τοίχους από τούβλα:

 • η διατομή της διόδου είναι 130x130 mm.
 • Η είσοδος από το δωμάτιο πραγματοποιείται κάτω από την οροφή.
 • Το συμπέρασμα για την οροφή γίνεται με τη βοήθεια ενός κατακόρυφου σωλήνα που ανεβαίνει 0,5 μέτρα πάνω από την οροφή.
 • το πάχος των τοιχωμάτων των καναλιών στην τοιχοποιία είναι τουλάχιστον 2,5 τούβλα για αργή ψύξη του ρεύματος.
 • Ο κάθετος αγωγός βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου.
 • προκειμένου να αυξηθεί η διαπερατότητα του αέρα, στα φύλλα των θυρών πραγματοποιούνται διαδερμικές διόδους (οπές) ή αφήνεται ένα ανοιχτό κενό στο κάτω μέρος.

Απαλλαγή από οικιακά κτίρια

Σε βοηθητικούς χώρους που δεν θερμαίνονται, η εγκατάσταση εξαερισμού εξαερισμού σπάνια γίνεται. Το σύστημα παρέχεται στους χώρους αποθήκευσης προϊόντων που αυξάνουν την υγρασία του αέρα και στα συνεργεία με καυσαέρια. Στο φουρνάκι εγκαταστήστε ανεμιστήρες ή παράθυρα για την ανταλλαγή αέρα.

Στο κελάρι κάνουν ένα σύστημα παροχής και εξάτμισης με φυσική απέκκριση. Η διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό παρέχει την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα. Στο γκαράζ, ο φυσικός εξαερισμός δεν εξασφαλίζει πάντα την απομάκρυνση των καυσαερίων και της υγρασίας που παραμένουν στο αυτοκίνητο αφού έρχονται από το δρόμο. Παρέχεται ένα επιπλέον καταναγκαστικό βύθισμα, το οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες.

Εγκατάσταση καναλιών και αναγκαστικών συσκευών

Τα δωμάτια είναι σπάνια διατεταγμένα με φυσικό αερισμό, συνδυάζονται με κλιματισμό ή θέρμανση αέρα. Εσωτερικά κανάλια ή κρεμαστά συλλέκτες είναι χτισμένα στους χώρους της τουαλέτας, του μπάνιου, της κουζίνας και του ντουλαπιού. Σε ένα σπίτι με εγκατεστημένα παράθυρα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο (κατασκευασμένο από αλουμίνιο ή μεταλλικό πλαστικό) δεν υπάρχει φυσική ανταλλαγή αέρα, έτσι η εισροή και η απόσυρση των ρευμάτων αναγκάζεται. Παρέχονται βασικά συστήματα αεροπορικής μετάδοσης:

 • ο αερισμός πραγματοποιείται μέσω παραθύρων, οπών και ρωγμών στα μπλοκ των θυρών και, ελλείψει αυτών, ο αέρας αναγκάζεται βίαια.
 • η απόσυρση πραγματοποιείται μέσω ειδικών αεραγωγών με τη βοήθεια ανεμιστήρων και εκχυλισμάτων.
 • Η υπηρεσία, τα βρεγμένα και τα ζεστά δωμάτια είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστό κανάλι.

Στάδια εργασίας

Παρά την ποικιλία των συστημάτων και των δομών, όλες οι εργασίες στα κανάλια συσκευών αναλύονται σε ορισμένα στάδια. Μερικοί από αυτούς ιδιοκτήτες εκτελούν ανεξάρτητα, και για άλλους προσκαλούν ειδικούς. Η κατασκευή των καναλιών πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο:

 1. Προκαταρκτικός υπολογισμός της συνολικής ισχύος, προσδιορισμός του όγκου των υλικών και της εργασίας.
 2. Εγκατάσταση οριζόντιων συλλεκτών και τοποθέτηση κάθετων ακροδεκτών στην οροφή από γαλβανισμένο ατσάλι. Για αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικοί σφιγκτήρες και στοιχεία στήριξης. Τα εξωτερικά μέρη της κοιλίας είναι μονωμένα με ειδικά υλικά. Οι είσοδοι εισόδου κατασκευάζονται σε ύψος 0,5 μ. Από την επιφάνεια δαπέδου, εξάτμιση - 15-25 cm κάτω από την οροφή.
 3. Για να κάνετε μια είσοδο, τρυπήστε μια τρύπα περισσότερο από τους σωλήνες αερισμού, εισάγετε ένα στοιχείο μέσα σε αυτό και στερεώστε το με σφιγκτήρες. Γεμίστε τα υπόλοιπα κενά με αφρό.
 4. Διακοσμητικές γρίλιες συνδέονται στις εξόδους. Για να διασφαλίσετε ότι το δωμάτιο δεν ψύχεται από την ψυχρή παροχή εξωτερικού αέρα, τοποθετήστε τον ανακτητή ή τις πηγές θέρμανσης. Η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα επιταχύνεται από τους ανεμιστήρες.

Εγκατάσταση εξοπλισμού

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής στο μπάνιο, επειδή απαιτεί μερική αποσυναρμολόγηση του τελικού στρώματος. Η ηλεκτρική σύνδεση μπορεί να παρέχεται εκ των προτέρων ή να πραγματοποιείται μαζί με τη συναρμολόγηση του ανεμιστήρα. Τα καλώδια τοποθετούνται κάτω από το φινίρισμα ή περιβάλλονται από εξωτερικά πλαστικά κουτιά.

Προκαθαρίστε την τρύπα στον άξονα από τους ιστούς αράχνης και τη σκόνη. Το μοντέλο επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ, την αθόρυβη λειτουργία, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Για να εγκαταστήσετε τη συσκευή δημιουργήστε ένα πλαίσιο με τη μορφή ενός πλαισίου, είναι συνδεδεμένο με τους τοίχους του ορυχείου. Το υλικό γι 'αυτό είναι συνήθως ένα δέντρο. Οι διαστάσεις του πλαισίου αντιστοιχούν στις εξωτερικές διαστάσεις του συγκροτήματος ανεμιστήρα.

Μετά την προεγκατάσταση της μονάδας στην οπή με πλαίσιο, οι ακροδέκτες της είναι τοποθετημένοι στα ηλεκτρικά καλώδια. Αφού ελέγξετε τη λειτουργικότητα, ο εξοπλισμός είναι στερεωμένος στο πλαίσιο. Στη συνέχεια βάζουν ένα διακοσμητικό πλέγμα. Η σύνδεση του ανεμιστήρα με την ηλεκτρική ενέργεια και τη δρομολόγηση καλωδίων συνήθως εμπιστεύονται ειδικοί, δεδομένου ότι συγκεκριμένες εργασίες απαιτούν συγκεκριμένες γνώσεις. Οι διακόπτες οργάνων μπορούν να είναι:

 • εγχειρίδιο, που βρίσκεται απευθείας στη συσκευή, η συμπερίληψη γίνεται μετά την είσοδο στο δωμάτιο?
 • σε ένα ξεχωριστό κουμπί του διακόπτη πριν μπείτε στο μπάνιο.
 • με την ταυτόχρονη εκκίνηση του ανεμιστήρα και του φωτός.
 • με τη ρύθμιση του ανεμιστήρα με ειδικούς αισθητήρες ή χρονόμετρα.

Ποια επιλογή σύνδεσης επιλέξτε, καθορίστε πότε αγοράζετε. Μερικές φορές στον ανεμιστήρα υπάρχει ένα κουμπί αλλαγής ή ένα κορδόνι. Αυτό προκαλεί πολλές ενόχληση, καθώς ο ανεμιστήρας μπορεί να βρίσκεται ψηλά πάνω από το ανώτατο όριο. Για να αποφευχθούν δυσάρεστες στιγμές, η χειροκίνητη ένταξη του καλωδίου αντικαθίσταται με ένα καλώδιο και συνδέεται με ένα κοινό σύστημα τροφοδοσίας.

Ο συνδυασμός του ανεμιστήρα με τον φωτισμό δεν είναι πάντα βολικός. Σε κάποιο βαθμό, αυτό εξοικονομεί ηλεκτρισμό, επειδή ο εξαερισμός και ο φωτισμός αποσυνδέονται ταυτόχρονα. Αλλά η ενεργοποίηση της συσκευής κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης στο μπάνιο δεν αρκεί για να καθαρίσει τον αέρα.

Για τον απόλυτο αερισμό, πρέπει να αφήσετε τον ανεμιστήρα, και με το φως, που οδηγεί σε πρόσθετα οικονομικά έξοδα.

Οικονομικό από αυτή την άποψη είναι η χρήση ενός χρονοδιακόπτη. Συνήθως περιλαμβάνεται για 15-25 λεπτά. Ως αποτέλεσμα, το δωμάτιο θα αερίζεται χωρίς υπερβολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ορισμένα μοντέλα του ανεμιστήρα, οι σχεδιαστές βάζουν αισθητήρες για τον έλεγχο της υγρασίας. Οι μονάδες ενεργοποιούν αυτόματα τον ανεμιστήρα για εξαερισμό και σβήνουν με την επαναφορά των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του αέρα.

Εάν το μέγεθος της αίθουσας είναι μη τυποποιημένο (μεγάλο), τότε απαιτείται πρόσθετος απορροφητήρας. Για να γίνει αυτό, μια άλλη τρύπα γίνεται στον άξονα κάτω από το περίβλημα του ανεμιστήρα. Η εργασία αυτή συντονίζεται με το γραφείο αερισμού, το οποίο δέχεται τις αλλαγές που έγιναν.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα είναι μια πολύπλοκη λειτουργία. Αν δεν υπάρχουν ειδικές δεξιότητες, τότε είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε αυτούς τους εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Στα παλιά πολυκατοικίες, υπάρχει βασικά ένα σύστημα εξαερισμού, οργανωμένο σύμφωνα με τα σοβιετικά πρότυπα. Μέχρι σήμερα, οι επιλογές αυτές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Κατά κανόνα, τα συστήματα αυτά είναι όσο το δυνατόν πιο απλά. Η κυκλοφορία του αέρα σε αυτά συμβαίνει λόγω των ανεμιστήρων που είναι εγκατεστημένοι στην κουζίνα και στο μπάνιο. Σήμερα, τα νέα συστήματα εξαερισμού και αναρρόφησης έχουν αντικαταστήσει τις παρωχημένες δομές. Σήμερα θα τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Τι είναι αυτό και γιατί χρειάζεται;

Πριν προχωρήσουμε στην εξοικείωση με τις ιδιαιτερότητες του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι και τι προορίζεται. Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής αναφέρεται στους τύπους αερισμού, που χαρακτηρίζονται από μια ισορροπημένη εναλλαγή εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Συνήθως, τέτοια συστήματα εγκαθίστανται σε σπίτια, διαμερίσματα, καθώς και σε χώρους γραφείων και παραγωγής. Ο εξαερισμός αυτός σχεδιάζεται σύμφωνα με τις ανάγκες συγκεκριμένων δωματίων.

Η έλλειψη ενός κανονικού συστήματος εξαερισμού μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την κατάσταση του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει καλά οργανωμένη ανταλλαγή αέρα στο σαλόνι, αυτό οφείλεται σε ανεπαρκώς πυκνά πλαίσια παραθύρων, παράθυρα και άλλα παρόμοια ανοίγματα.

Εάν στην κατοικία εγκατασταθούν πλαστικά παράθυρα διπλού υαλοπίνακα υψηλής ποιότητας, ο εξαερισμός από αυτό μπορεί να υποφέρει σημαντικά. Τα χρησιμοποιημένα ζευγάρια σε τέτοιες συνθήκες θα παραμείνουν στο δωμάτιο.

Για το λόγο αυτό, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι ιδιαίτερα απαραίτητος για τη διευθέτηση διαμερισμάτων με εγκατεστημένα πλαστικά παράθυρα. Φυσικά, αυτά τα σχέδια προστατεύουν τους ανθρώπους από τον θόρυβο του δρόμου και τη σκόνη, ωστόσο, και ο φρέσκος αέρας εμποδίζεται από το δρόμο. Για το μικροκλίμα στο διαμέρισμα ήταν ασφαλές και καθαρό, θα πρέπει να τοποθετήσετε έναν εξαερισμό ποιότητας. Χάρη σε ένα τέτοιο σύστημα θα είναι δυνατό να γίνει χωρίς συνεχή αερισμό ανοίγοντας τα τηγάνια εξαερισμού.

Επιπλέον, σε κατοικημένες περιοχές δεν πρόκειται να βαδίζουν τα σχέδια, λόγω των οποίων το νοικοκυριό μπορεί να αρρωστήσει. Επίσης, σε ένα σπίτι με καλό εξαερισμό, το καλούπι δεν θα ξεκινήσει. Τέτοια συστήματα είναι ιδιαίτερα απαραίτητα όταν τα κατοικίδια ζώα ζουν στο σπίτι. Απόβλητα από τη ζωή τους εκπέμπουν συχνά δυσάρεστες οσμές, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να αποκρύψουν. Χάρη στον καλό εξαερισμό, αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεχαστεί.

Αρχή της λειτουργίας του συστήματος

Για να κατανοήσουμε την αρχή του αερισμού εξαερισμού, Πρέπει να εξεταστούν από ποια στοιχεία συνίσταται.

 • Υπάρχει ένα στοιχείο στο σύστημα, όπως μια βαλβίδα τροφοδοσίας. Η παρουσία του στο σύστημα είναι απαραίτητη, ώστε ο αέρας να εισέρχεται στο σύστημα μόνο τη στιγμή που είναι ενεργοποιημένη. Η βαλβίδα μπορεί να αυτοματοποιηθεί ανοίγοντας τη στιγμή της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης κατά τη διάρκεια της απενεργοποίησης της συσκευής.
 • Επίσης στο σύστημα υπάρχει ένα ειδικό φίλτρο σχεδιασμένο για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και άλλους ρύπους. Η ποιότητα του καθαρισμού του αέρα θα εξαρτηθεί από τα φίλτρα που υπάρχουν στο σύστημα.
 • Ο θερμαντήρας στο σύστημα εξαερισμού έχει σχεδιαστεί για να θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Αυτό το στοιχείο είναι νερό και ηλεκτρικό.
 • Ο ανεμιστήρας παίζει το ρόλο του κύριου στοιχείου. Είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για τη ροή του αέρα από το εξωτερικό προς το υπάρχον δωμάτιο. Αυτό οφείλεται στην πίεση που σχηματίζει ο ανεμιστήρας.
 • Υπάρχει ανάγκη για εξομάλυνση του θορύβου σε ένα τέτοιο σύστημα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το επίπεδο θορύβου, το οποίο δημιουργεί μια συσκευή εξαερισμού.

Έτσι, η αρχή λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας είναι η μεταφορά καθαρού και θερμού αέρα λόγω της αναγκαστικής έγχυσης. Ο αέρας που πηγαίνει κατευθείαν στην ειδική βαλβίδα, υφίσταται κάποια επεξεργασία, ξεπερνώντας το φίλτρο. Όσο για τη θερμοκρασία του εγχυμένου αέρα, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μπορεί και να θερμανθεί και να ψυχθεί. Οι ιδιότητες του εισερχόμενου αέρα μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών.

Χάρη σε αυτή την αρχή λειτουργίας, τα συστήματα αερισμού προσφοράς είναι τόσο δημοφιλή. Εγκαθίστανται όχι μόνο σε διαμερίσματα, αλλά και σε πολυκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, όπου οι βέλτιστες συνθήκες πρέπει να διατηρούνται συνεχώς. Η υψηλή πίεση που εμφανίζεται λόγω της λειτουργίας του εξαερισμού τροφοδοσίας, καθώς ωθεί τον ήδη εξαντλημένο αέρα να εγκαταλείψει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η παραγωγή πραγματοποιείται μέσω ειδικών ορυχείων, καθώς και ρωγμών, που συνήθως υπάρχουν στις δομές των παραθύρων και των παραθύρων. Συνεπώς, ο μολυσμένος αέρας εγκαταλείπει φυσιολογικά το δωμάτιο.

Ποικιλίες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαερισμού. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά δομής και λειτουργίας. Θα τα γνωρίσουμε.

Με την κυκλοφορία

Όλα τα συστήματα τροφοδοσίας διαφέρουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο κυκλοφορίας.

Υπάρχουν τέτοιες παραλλαγές:

 • με φυσική κυκλοφορία.
 • αναγκαστική (ή μηχανική) κυκλοφορία ·
 • σε συνδυασμό.

Στα περισσότερα σύγχρονα κτίρια διαμερισμάτων, είναι απλώς φυσική κυκλοφορία αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας εισέρχεται στο κτίριο από το δρόμο μόνο του, χωρίς παρεμβολές από το εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, η ένεση δεν χρησιμοποιείται. Κατά κανόνα, ταυτόχρονα, ο αέρας διεισδύει σε σπίτια με διάφορες ρωγμές στα παράθυρα και τις πόρτες. Φεύγει, περνώντας από την κουκούλα. Οι τρύπες του βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο αέρας δεν φεύγει από το καθιστικό, περνώντας μέσα από αυτά τα ανοίγματα. Στη συνέχεια μπαίνει κατευθείαν στον άξονα εξαερισμού, ανεβαίνει και το ρίχνει στη στέγη. Η κυκλοφορία οφείλεται σε διαφορές θερμοκρασίας, καθώς και διαφορές στην πίεση εντός και εκτός της κατοικίας.

Το κύριο πλεονέκτημα μιας τέτοιας κυκλοφορίας είναι ότι είναι διαθέσιμο. Για τη ρύθμισή του δεν χρειάζεται να ξοδεύουν πολλά χρήματα και ενέργεια. Φυσικά, ο φυσικός αερισμός έχει τα δικά του μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, συχνά αποτυγχάνει. Τα ερμητικά πλαστικά παράθυρα, τοποθετημένα στη θέση του ξύλου, μπορούν να οδηγήσουν στο γεγονός ότι η παροχή αέρα είναι ανεπαρκής. Εξαιτίας αυτού, το σπίτι θα είναι βουλωμένο και δεν είναι πολύ άνετο. Επιπλέον, εάν ο απορροφητήρας είναι φραγμένος, ένας δυσάρεστος μούχλος αέρας θα κρατηθεί συνεχώς στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός του σπιτιού με φυσικό εξαερισμό μπορεί να είναι μόνο ένας προσιτός τρόπος - ανοίγοντας το παράθυρο. Αλλά εδώ πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι μόνο η άφιξη του καθαρού αέρα, αλλά και ο υπερβολικός θόρυβος, η σκόνη και η βρωμιά από το δρόμο.

Για την εξάλειψη αυτών των μειονεκτημάτων, ο φυσικός αερισμός πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο σύστημα ή να συμπληρωθεί με μηχανικό σύστημα. Πιο πρακτικός εξαναγκασμένος αερισμός είναι ένα σύστημα στο οποίο ο αέρας τροφοδοτείται συνεχώς σε μια κατοικία ανεξάρτητα από τον καιρό που στέκεται στο δρόμο. Ο αέρας εισάγεται στην κατοικία με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή άλλης συσκευής που είναι διαθέσιμη στο σύστημα. Ο εξαερισμός του αναγκαστικού τύπου καθιστά δυνατή τη ρύθμιση του ρυθμού εισροής, "προσαρμόζοντας" τη λειτουργία του σε ορισμένες ανάγκες για ανταλλαγή αέρα.

Υπάρχουν επίσης ειδικές συνδυασμένες επιλογές. Είναι πιο προσιτά και πιο πρακτικά στην εφαρμογή. Το παρόμοιο σύστημα λειτουργεί λόγω της εισαγωγής καθαρού αέρα μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας που βρίσκονται σε κουφώματα και θυρίδες. Η λειτουργία του αέρα απομακρύνεται από τα καθιστικά με τη λειτουργία των ανεμιστήρων εξαγωγής.

Εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο κρύος αέρας θα διεισδύσει στην κατοικία κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, υπάρχει μια αίσθηση στην εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής κάτω από θερμαντικά σώματα ή ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.

Με αυτή τη λύση, η δροσερή ροή θα αναμειχθεί με ζεστό αέρα, σχηματίζοντας τη βέλτιστη θερμοκρασία στο περιβάλλον περιβάλλον. Οι ανεμιστήρες εξαγωγής σε συνδυασμένες εκδόσεις λειτουργούν πάντα. Το απόγευμα, όταν στο διαμέρισμα οποιουδήποτε από τους ενοικιαστές εκεί, επιτρέπεται η μείωση της ταχύτητας στο ελάχιστο.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των συνδυασμένων συστημάτων είναι:

 • η έλλειψη τεχνικά σύνθετων τμημάτων που αποτυγχάνουν γρήγορα, πράγμα που υποδηλώνει την υψηλή αξιοπιστία αυτών των δομών ·
 • κανονικές διαστάσεις, λόγω του οποίου ο εξαερισμός δεν συσσωρεύεται στον διαθέσιμο χώρο.
 • δεν υπάρχει ανάγκη για δαπανηρή συντήρηση.
 • σταθερή ανταλλαγή αέρα σε οποιαδήποτε εποχή.

Το μειονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι ότι στις βαλβίδες τροφοδοσίας τους δεν υπάρχει πρόσθετη λειτουργικότητα με τη μορφή θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα, καθώς και ένα ειδικό φίλτρο για τον καθαρισμό του. Επιπλέον, η εναλλαγή αέρα των συνδυασμένων επιλογών είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των άλλων μοντέλων.

Κανάλι, χωρίς κανάλια

Τα συστήματα αγωγών τοποθετούνται και εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή κατά τη διάρκεια σημαντικών επισκευών. Συνήθως είναι υπεύθυνοι για την ταυτόχρονη εισροή και εξαγωγή του αέρα. Στον εξαερισμό αυτού του τύπου, υπάρχει μια κεντρική μονάδα υπεύθυνη για την επεξεργασία αέρα, καθώς και σωλήνες που είναι υπεύθυνοι για την αφαίρεση του αέρα. Συνήθως περνούν κάτω από την οροφή, ακολουθώντας από το κεντρικό μπλοκ. Φυσικά, για την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς αρκετός ελεύθερος χώρος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα καναλιών σήμερα δεν μπορούν να καλούνται σε ζήτηση στις συνθήκες των αστικών διαμερισμάτων, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πολύ μέτριες διαστάσεις. Ναι, και το ύψος της οροφής σε τέτοια σπίτια δεν είναι κατάλληλα, δεδομένου ότι σπάνια υπερβαίνει το σήμα των 3 m Όσο για το σύστημα εξαερισμού κανάλι χωρίς -. Έχει ένα πιο μικρό μέγεθος, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα στις συνθήκες του μέσου διαμέρισμα της πόλης ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Για το λόγο αυτό, τα σχέδια είναι πιο κοινά και δημοφιλή.

Σύμφωνα με το λειτουργικό

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους στα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, πολλά από αυτά συμπληρώνονται από μια ποικιλία χρήσιμων στοιχείων. Θα τα γνωρίσουμε. Για παράδειγμα, τα συστήματα εξαερισμού κατασκευάζονται σήμερα, συμπληρωμένα με θέρμανση. Αυτές οι επιλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν το παράθυρο είναι κρύο. Εάν δεν υπάρχει τέτοια λειτουργία στο υπάρχον σύστημα, μάλλον ψυχρός αέρας θα εισέλθει στο σαλόνι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε καταρροϊκές ασθένειες του νοικοκυριού.

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των συστημάτων είναι η διήθηση. Τέτοιες παραλλαγές εξαερισμού μπορούν να έχουν ποικίλα φίλτρα. Αυτό μπορεί να είναι όχι μόνο τυποποιημένες επιλογές στο δίκτυο, αλλά και στοιχεία υψηλής απόδοσης που έχουν μια πονηρή ύφανση λεπτών ινών. Μπορούν επίσης να υπάρχουν ειδικά φίλτρα άνθρακα. Τα μέρη αυτά είναι υπεύθυνα για τη συγκράτηση επιβλαβών αερίων και δυσάρεστων οσμών.

Αυτο-εγκατάσταση

Για πολλούς χρήστες φαίνεται ότι η ανεξάρτητη εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού εφοδιασμού είναι μια πολύ εντατική διαδικασία εργασίας, την οποία μπορεί να χειριστεί μόνο ένας έμπειρος πλοίαρχος. Στην πραγματικότητα, όλη η εργασία δεν θα είναι δύσκολη. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Το κυριότερο είναι να ενεργείς σύμφωνα με την ηγεσία και να κάνεις τα πάντα πολύ προσεκτικά. Ας υπολογίσουμε πώς να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Για να εγκαταστήσετε ένα απλό σύστημα εξαερισμού, οι ιδιοκτήτες μπορούν να πάρουν όχι περισσότερο από 3 ημέρες. Εάν επιλέξετε μια πολύπλοκη εγκατάσταση, τότε αυτό θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Τα στοιχεία του συστήματος στο διαμέρισμα:

 • ανεμιστήρας;
 • βαλβίδα ·
 • φίλτρα;
 • αεραγωγούς ·
 • εξαρτήματα θέρμανσης.
 • αισθητήρες πίεσης;
 • σφιγκτήρες ·
 • θερμορυθμιστές.

Το χαλύβδινο πλαίσιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο στον τοίχο με βίδες, είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα στερέωσης. Η εγκατάσταση του κλιματισμού σε ένα διαμέρισμα πόλης είναι πολύ παρόμοια με τη συλλογή διαφορετικών τμημάτων του σχεδιαστή. Προηγουμένως (πριν από τη γενική χρήση των παραθύρων από PVC), ο φρέσκος αέρας εισχώρησε στους χώρους διαβίωσης μόνο μέσω σχισμών παραθύρων και τοίχων. Έτσι, λειτουργούσε ο φυσικός αερισμός, για τον οποίο δεν απαιτούνταν πολύπλοκες εργασίες εγκατάστασης. Τα ανοιχτά παράθυρα ενίσχυαν μόνο την κυκλοφορία του αέρα, αλλά αυτό το μέτρο, φυσικά, ήταν προσωρινό. Γι 'αυτό μια ανεξάρτητη εγκατάσταση ενός συστήματος με φίλτρα είναι τόσο απαιτητική σήμερα.

Για ανεξάρτητη εργασία, θα χρειαστείτε εργαλεία όπως γροθιά, κατσαβίδια και μαχαίρι.

Από τα υλικά που χρειάζεστε για να αποθηκεύσετε:

 • το κύριο φίλτρο αέρα.
 • ο κύριος ανεμιστήρας?
 • σωλήνες αποχέτευσης από πλαστικό ·
 • πλαστικό δοχείο.

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό φίλτρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έκδοση κορμού, στην οποία η διάμετρος του σωλήνα είναι 100 mm. Τα εμπορεύματα αυτά μπορούν να βρεθούν σε εξειδικευμένα καταστήματα σε τμήματα όπου πωλούνται στοιχεία απαραίτητα για τη συναρμολόγηση του εξαερισμού. Όσον αφορά τον ανεμιστήρα, στην ποιότητά του επιτρέπεται η τροφοδοσία μιας συσκευής κορμού με χωρητικότητα 150 κυβικών μέτρων. m / ώρα. Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τους οπαδούς που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε την εγκατάσταση της βαλβίδας αέρα, έτσι ώστε το φίλτρο να λειτουργεί μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση. Μερικές φορές οι βαλβίδες είναι αρχικά ενσωματωμένες στους ανεμιστήρες.

Τώρα πρέπει να εγκαταστήσετε μια μονάδα φιλτραρίσματος. Για παράδειγμα, ένα τσιμεντένιο πάτωμα στο μπαλκόνι θα πρέπει να κάνει μια τρύπα που οδηγεί προς τα έξω, και στη συνέχεια να οδηγήσει την έξοδο αέρα σωλήνων αποχέτευσης από πλαστικό με διάμετρο 50 mm και έναν προσαρμογέα με ένα 50 έως 100 mm. Ένα συστατικό περίβλημα του φίλτρου αφήνεται να κλείσει το διακοσμητικό πλαστικό, συνδέονται με τον τοίχο ένα ζευγάρι των γωνιών, και στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μαξιλάρι από καουτσούκ, προκειμένου να μειωθούν τα φορτία κραδασμών, και στη συνέχεια να καθορίσει το ίδιο το φίλτρο. Για να παρεμποδίσετε τη λεπτή σκόνη, πρέπει να βάλετε ένα φίλτρο νερού. Επίσης, είναι δυνατή η χρήση δοχείου γεμάτου με νερό. Με αυτή την ιδιότητα, πρέπει να κατευθύνετε τη ροή αέρα από τον ανεμιστήρα. Το καλοκαίρι, αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει καλά, αλλά το χειμώνα ένα τέτοιο αυτο-κατασκευασμένο φίλτρο δεν θα λειτουργήσει πια.

Στο ρόλο του υφάσματος για το φίλτρο επιτρέπεται η χρήση φίλτρου ειδικά σχεδιασμένου για εκχυλίσματα κουζίνας. Έτσι, από μια λωρίδα προκύπτει περίπου 3 μικρά φίλτρα.

Για να είναι πιο βολικό να κόψετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πρότυπα από πυκνότερα υλικά όπως το χαρτόνι. Σε αυτή την εγκατάσταση μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες. Εάν έχετε κάνει τα πάντα σωστά, ο εξαερισμός τροφοδοσίας θα σας κρατήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί μόνο να αλλάξετε το ύφασμα φίλτρου από καιρό σε καιρό.

Κριτικές εμπειρογνωμόνων

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού ποιότητας σε ένα διαμέρισμα πόλης θα δημιουργήσει μια υγιή ατμόσφαιρα. Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι δυνατή η ανεξάρτητη εγκατάσταση τέτοιων κατασκευών, με αναφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι δεν είναι μόνο πρακτικά αλλά και κερδοφόρα.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να εγκαταστήσετε στον ανεφοδιασμό διαμέρισμα καλή ποιότητα, αν τα παράθυρα της κατοικίας συσσωρεύεται συνεχώς το συμπύκνωμα, και σε ζεστό καιρό είναι πολύ ζεστό. Η εγκατάσταση ενός σωστά επιλεγμένου συστήματος θα εξαλείψει τέτοια δυσάρεστα προβλήματα.

Κρίνοντας από τις απόψεις των επαγγελματιών, τέτοια συστήματα εξαερισμού είναι πολύ συναφή και καλά εδραιωμένα. Είναι απαραίτητο μόνο προσεκτικά να προσεγγίσετε την επιλογή και την εγκατάστασή τους. Αν μιλάμε για περίπλοκο σχεδιασμό μεγάλων διαστάσεων, τότε είναι προτιμότερο να μην αναλαμβάνουμε κινδύνους, αλλά να στραφούμε σε έμπειρους τεχνίτες εγκατάστασης.

Χρήσιμες συμβουλές

Από την έλλειψη ποιότητας εξαερισμού στο σπίτι μπορεί να δείξει όχι μόνο συσσωρεύονται σε διαφορετικές επιφάνειες συμπυκνωμάτων, αλλά και η στάση των δυσάρεστων οσμών. Σε ένα καλά διατηρημένο διαμέρισμα για πολύ καιρό παραμένουν όλες οι γεύσεις που συνοδεύουν ένα άτομο καθ 'όλη τη ζωή. Εάν παρατηρήσετε ένα τέτοιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την ανάγκη να εγκαταστήσετε έναν καλό εξαερισμό.

Ο αερισμός στο σαλόνι μπορεί να είναι όχι μόνο μηχανικός αλλά και αυτόματος. Στη δεύτερη περίπτωση, τοποθετείται ένα ειδικό σερβοκίνηση στο φύλλο του πτυσσόμενου παραθύρου. Αυτή η συσκευή έχει προγραμματιστεί για να ανοίξει το τραβέρσα λόγω των καθορισμένων χρονικών διαστημάτων ή συμπληρώνεται από έναν ειδικό αισθητήρα καιρού. Ένας τέτοιος μηχανισμός ανταποκρίνεται σε αλλαγές στο επίπεδο της υγρασίας και της ατμόσφαιρας στο σύνολό της. Για παράδειγμα, σε συνθήκες ισχυρής βροχής, χιονιού ή ανέμου, θα λειτουργήσει ένας τέτοιος αισθητήρας, μετά τον οποίο το παράθυρο θα κλείσει.

Οι βαλβίδες εισαγωγής στο τοίχωμα θεωρούνται οι πιο παραγωγικές, ωστόσο, είναι καλύτερο να εγκατασταθούν σε καθιστικά αρκετά μεγάλης έκτασης. Παράθυρα με τους ίδιους παραποτάμους είναι κατάλληλοι για μικρά δωμάτια.

Λάβετε υπόψη - αν χρησιμοποιείτε πρόσθετα εξαρτήματα εξαερισμού, τότε η εισροή, καθώς και η ταχύτητά του, θα μειωθούν σημαντικά.

Αφού έχετε εγκαταστήσει στον αερισμό του διαμερίσματός σας με φίλτρα, δεν πρέπει να ξεχάσετε την έγκαιρη συντήρηση τέτοιων συσκευών. Επιπλέον, παρόμοια σχέδια απαιτούν την περιοδική αντικατάσταση στοιχείων φίλτρου. Μην παραμελούν τέτοιες διαδικασίες, διότι χάρη σε αυτές το σύστημα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και δεν θα προκαλέσει περιττά προβλήματα.

Αποκτήστε μόνο συστήματα εξαερισμού υψηλής ποιότητας κατασκευασμένα από γνωστούς κατασκευαστές. Τα πιο δημοφιλή είναι η Mitsubishi Electric, η Electrolux και η Ballu Machine, προσφέροντας στους πελάτες υψηλής ποιότητας προϊόντα με διάφορες τροποποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων των πολύ καλά μελετημένων, αλλά φθηνών συστημάτων split). Τα προϊόντα αυτών των παγκοσμίως γνωστών εμπορικών σημάτων είναι δοκιμασμένα σε χρόνο και έχουν λαμπρή φήμη.

Μεταξύ των μηχανικών ανεμιστήρων που υπάρχουν στη σύγχρονη αγορά, μοντέλα με βασικά φίλτρα και φίλτρα ξυλάνθρακα, καθώς και θέρμανση αέρα, εμφανίζονται καλύτερα. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν την ιδανική λύση για όσους ζουν σε ψυχρά κλίματα. Οι εγκαταστάσεις αερισμού και οι ανεμιστήρες συνιστώνται να βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια (όσο το δυνατόν περισσότερο από τα καθιστικά).

Είδη εξαερισμού και ταξινόμησή τους

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα κύρια συστήματα μηχανικής των σύγχρονων κτιρίων. Αν σε κτίρια κατοικιών δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο απαιτείται από τον κανόνα, στα δημόσια και βιομηχανικά κτίρια σχεδιάζεται και διευθετείται σχεδόν παντού. Ποιοι είναι οι τύποι εξαερισμού, πώς είναι η ταξινόμηση αυτών των συστημάτων και πώς διαφέρουν; Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες

Σκοπός και τύποι εξαερισμού

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού διατίθενται σε διαφορετικούς τύπους και, ανάλογα με το σκοπό τους, χωρίζονται σε διάφορες υποομάδες. Η διαίρεση αυτή διεξάγεται σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους: την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα, τη μέθοδο κίνησης των μαζών του αέρα, την εξυπηρετούμενη περιοχή.

Ποιος είναι ο εξαερισμός στα δωμάτια προς την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα; Σύμφωνα με αυτή την παράμετρο, τα συστήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες:

Υπάρχει ακόμα εξαερισμός και η ταξινόμησή του από τον παράγοντα που προκαλεί την κίνηση του αέρα. Σε αυτήν την παράμετρο χωρίζονται σε:

 • με φυσικά κίνητρα (φυσικά).
 • με μηχανικά κίνητρα (μηχανικά, αναγκαστικά).

Υπάρχει επίσης ένας διαχωρισμός του εξαερισμού και οι τύποι των οποίων ποικίλλουν, ανάλογα με την περιοχή που εξυπηρετείται. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε:

Όλοι οι τύποι συστημάτων αερισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωριστά και μαζί στο ίδιο κτίριο ή ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, τα συστήματα μπορούν να ταξινομηθούν σε κανάλια και σε κανάλια, ανάλογα με το αν οι αγωγοί τους χρησιμοποιούνται ή οι αγωγοί μετακινούνται μέσω ανοιγμάτων σε τοίχους ή ανεμιστήρες χωρίς συνδεδεμένους αγωγούς.

Θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα όλους τους τύπους και υποτύπους των συστημάτων εξαερισμού του δωματίου, πώς διαφέρουν και ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Φυσικός εξαερισμός

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φυσικός αερισμός είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες των σύγχρονων συστημάτων. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χώρου σημαίνει ότι ο αέρας οδηγείται από φυσικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή είναι η διαφορά στην πίεση μεταξύ του εσωτερικού όγκου και της εξωτερικής ατμόσφαιρας. Για να λειτουργήσει είναι απαραίτητο η πίεση στο δρόμο να είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι μέσα στο δωμάτιο. Εάν συμβαίνει ένας τέτοιος παράγοντας, η κίνηση του αέρα ξεκινάει από ειδικά σχεδιασμένους αγωγούς εξαερισμού.

Ένα ζωντανό παράδειγμα τέτοιου εξαερισμού είναι η εγκατάσταση αγωγών εξαγωγής στους τοίχους πολυώροφων και ιδιωτικών κατοικιών. Ο κύριος θετικός παράγοντας της χρήσης του φυσικού αερισμού είναι η φθηνότητα. Για αυτό, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε ακριβό εξοπλισμό και να οργανώνετε τη σύνδεση με την ηλεκτρική ενέργεια. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει από μόνη της. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν και αρνητικές πτυχές της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος. Πρώτα απ 'όλα, αυτή η εξάρτηση από τις παραμέτρους της ατμόσφαιρας.

Η κίνηση του αέρα στα φυσικά κανάλια συμβαίνει μόνο με αρνητική διαφορά πίεσης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν στιγμές που η πίεση μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις ισοπεδώνεται. Στη συνέχεια σταματά η ανταλλαγή αέρα ή και αντίστροφα, υπάρχει αντίστροφη ώση. Ένα πολύ ισχυρό φυσικό σύστημα αντιδρά στις βροχοπτώσεις και τις καιρικές συνθήκες. Εάν, σε παγωμένο ηλιόλουστο καιρό, το βύθισμα μπορεί να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από το υπολογιζόμενο, το φθινόπωρο σε μια βροχερή μέρα μπορεί να υπάρξει μια κίνηση εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Μηχανικός αερισμός

Λαμβάνοντας υπόψη τους άλλους τύπους συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούν τη μέθοδο μεταφοράς αέρα, θα σταματήσουμε στο αναγκαστικό δίκτυο. Σε αυτό, σε αντίθεση με τη φυσική, για την κίνηση του αέρα, χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια. Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με βίαιο τρόπο υπό την επίδραση των μονάδων εξαερισμού: ανεμιστήρες, συστήματα αέρος και εξάτμισης.

Το κύριο στοιχείο οδήγησης ενός τέτοιου συστήματος είναι ένας ανεμιστήρας. Αυτή η συσκευή, η οποία αποτελείται από ένα σώμα και μια πτερωτή διαφορετικών τύπων, καθώς και έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας οδηγεί την πτερωτή, η οποία έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνει ροές αέρα και να τις μετακινεί από την εισαγωγή του ανεμιστήρα στην εξάτμιση.

Οι ανεμιστήρες γενικά ταξινομούνται σε δύο μεγάλους τύπους:

Στην αξονική κίνηση του αέρα διέρχεται μέσω της πτερωτής κάθετα στις λεπίδες. Σε φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, ο αέρας κινείται παράλληλα με τη λεπίδα, σαν να κάμπτεται γύρω από αυτό.

Εκτός από τον ανεμιστήρα, το αναγκαστικό σύστημα μπορεί να αποτελείται από πρόσθετα στοιχεία. Πρώτα απ 'όλα, αυτό ισχύει για συστήματα καναλιών, καθώς σε αυτά μεταφέρεται αέρας μέσω ενός δικτύου συνδεδεμένων αγωγών (άκαμπτων και εύκαμπτων), υπάρχει ανάγκη χρήσης βαλβίδων, ρυθμιστών ροής αέρα, καθώς και άλλων στοιχείων:

 • φίλτρα καθαρισμού καθαρού αέρα ή καυσαερίων από σκόνη και ρύπους.
 • εξασθενητές θορύβου για τη μείωση των επιπέδων κραδασμών και θορύβου ·
 • θερμαντήρες: νερό ή ηλεκτρικές μονάδες για θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.
 • σχάρες, διαχυτήρες, ανεμοστάτες και άλλες συσκευές διανομής ροής.

Χρησιμοποιείται επίσης μεγάλος αριθμός πρόσθετων υλικών και υλικών εγκατάστασης. Συμπεριλαμβανομένων θερμαντήρων, σφιγκτήρων και ρυθμιστών θερμοκρασίας και ισχύος ανεμιστήρων.

Συστήματα τροφοδοσίας

Όπως μπορεί να φανεί από τον τίτλο, τέτοιοι τύποι συστημάτων εξαερισμού, ως αέρας τροφοδοσίας, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν εξωτερικό αέρα μέσα στο δωμάτιο. Είναι φυσικά και μηχανικά. Τα μηχανικά συστήματα είναι τα πιο συνηθισμένα, καθώς σας επιτρέπουν να ελέγχετε με ακρίβεια τον όγκο του παρεχόμενου αέρα και τα χαρακτηριστικά του.

Τα συστήματα φυσικού εφοδιασμού χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά και κυρίως για μη ελεγχόμενη παροχή αέρα. Δηλαδή, μαζί τους υπάρχει ένα σύστημα εξάτμισης που λειτουργεί σύμφωνα με τις παραμέτρους σχεδιασμού, και η ροή αέρα οργανώνεται μέσα από τις σχισμές στα παράθυρα, ειδικές οπές ή πλέγματα με φυσικό τρόπο λόγω της διαφοράς πίεσης.

Επιπλέον, το σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να λειτουργεί ζεύγος με την εξάτμιση ως φυσικό και μηχανικό τύπο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και τα δύο συστήματα λειτουργούν αλληλένδετα, καθώς ο όγκος του παρεχόμενου αέρα και του αέρα εξαγωγής πρέπει να είναι ο ίδιος.

Συστήματα εξάτμισης

Αυτοί οι τύποι συστημάτων εξαερισμού, όπως ο εξαερισμός, είναι σχεδιασμένοι για να αφαιρούν αέρα από το δωμάτιο ή μέρος του. Είναι μηχανικά και φυσικά. Εάν τα φυσικά συστήματα τροφοδοσίας δεν είναι ευρέως διανεμημένα, τότε οι επιλογές εξάτμισης τους χρησιμοποιούνται πολύ καιρό και αποτελεσματικά.

Στη στέγαση, ο κύριος σκοπός των συστημάτων εξάτμισης είναι η απομάκρυνση των αποβλήτων ανθρώπινων και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων. Πρώτον, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζεται από την αναπνοή. Και σχηματίζεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε υδρατμούς, καθώς και μολυσμένο αέρα από τα μπάνια και τις κουζίνες. Στη βιομηχανία, ο εξαερισμός είναι σχεδιασμένος σε μεγάλο βαθμό για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Εφοδιασμός και εξαερισμός με ανάκτηση

Ξεχωριστά είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για συστήματα με ανάκτηση. Είναι σχεδιασμένα για να εξοικονομούν ενέργεια ενώ εργάζεστε. Εάν η παροχή και εξαγωγής ξεχωριστά διατεταγμένες κυρίως χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς και συγκροτήματα, όπως οι τύποι των συστημάτων εξαερισμού, διαχείρισης αέρα δύο χρησιμοποιούνται αναγεννητική για μία μονάδα, η οποία κινείται τόσο την εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα.

Η τοποθέτηση δύο κλαδιών σε μία συσκευή είναι απαραίτητη για να διασταυρωθούν τα ρεύματα αέρα. Στη διασταύρωση χρησιμοποιείται ένας ανακτητής, χάρη στον οποίο η θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής μεταφέρεται στον αέρα τροφοδοσίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βοηθάει να εξοικονομήσετε έως και 80% της θερμότητας και να την επιστρέψετε στο δωμάτιο, αντί να το ρίξετε έξω.

Υπάρχουν κυρίως 2 τύποι ανακτητών - είναι διασταυρούμενος (πλάκα) και περιστροφικός.

Γενικός και τοπικός αερισμός

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τέτοιοι τύποι συστημάτων εξαερισμού, ως γενική ανταλλαγή, εργάζονται για ολόκληρο το δωμάτιο. Είναι διατεταγμένα έτσι ώστε να παρέχουν μια ορισμένη ποσότητα καθαρού αέρα και να αφαιρούνται μολυσμένα από ολόκληρο τον όγκο του δωματίου. Είναι τόσο άνετα (για την ανθρώπινη ζωή) όσο και παραγωγή - παρέχουν τις παραμέτρους της παραγωγικής διαδικασίας.

Αντίθετα, τα τοπικά ή τα τοπικά συστήματα λειτουργούν σε έναν τόπο ή σε μια συγκεκριμένη ζώνη. Διατίθενται για την τοπική παροχή καθαρού αέρα στον χώρο εργασίας ή για την απομάκρυνση των μολυσμένων από τον τόπο της εμφάνισής του. Για παράδειγμα, σε μια θέση συγκόλλησης ή πάνω από μια κουζίνα.

Αποτελέσματα

Ο σκοπός και η ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού, που συζητήσαμε παραπάνω, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για αυτό το μηχανολογικό δίκτυο. Εξάλλου, η σωστή επιλογή των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού θα συμβάλει στη διασφάλιση των σωστών χαρακτηριστικών του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας ή στον οικιστικό χώρο και θα εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους για τη λειτουργία ολόκληρου του δικτύου.

Ο εξαερισμός παρέχει και εξαγωγή αναφέρεται

Τα συστήματα τροφοδοσίας έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν καθαρό αέρα στις εγκαταστάσεις με αντάλλαγμα μολυσμένο αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασίες όπως καθαρισμός, θέρμανση, υγρασία και τα παρόμοια.

Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από:

 • είσοδο αέρα
 • θερμαντήρα
 • ψυγείο
 • φίλτρα καθαρισμού
 • τροφοδοσία αέρα στο δωμάτιο

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει μονάδες διαχείρισης αέρα που χρησιμοποιούν 100% εισροή εξωτερικού αέρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για βιομηχανικούς σκοπούς (χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις) όσο και για οικιακούς σκοπούς (εξαερισμός διαμερισμάτων).

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Μηχανικός αερισμός

Φυσικός εξαερισμός.

Σε αντίθεση με τα συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού και κλιματισμού, το κύριο πλεονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η οικονομία, δεδομένου ότι το σύστημα δεν περιλαμβάνει τον ενεργειακό εξοπλισμό εξαερισμού και τη φυσικότητα του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο. Τα λιγότερο σημαντικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι η συμπαγεια, δεδομένου ότι το σύστημα δεν γεμίζει την περιοχή και η φτηνότητα δεν απαιτεί μεγάλη εγκατάσταση και συντήρηση.

Κανάλι και αερισμός χωρίς κανάλια

Τοπικός αερισμός

Ο τοπικός ή εντοπισμός εξαερισμού απομακρύνει επιβλαβείς ουσίες από το δωμάτιο απευθείας στον τόπο όπου συμβαίνει η μεγαλύτερη συσσώρευση.

Είδη συστημάτων εξαερισμού: τροφοδοσία, εξάτμιση και άλλα

Ο εξαερισμός είναι ένας συνδυασμός μέτρων και συσκευών που χρησιμοποιούνται στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα για να εξασφαλιστεί μια δεδομένη κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα σε χώρους και χώρους εργασίας σύμφωνα με το SNiP (Κατασκευαστικά Πρότυπα).

Τα συστήματα εξαερισμού διασφαλίζουν τη διατήρηση των επιτρεπόμενων μετεωρολογικών παραμέτρων σε χώρους για διάφορους σκοπούς.

Με όλη την ποικιλομορφία των συστημάτων εξαερισμού, λόγω του διορισμού των χώρων, της φύσης της τεχνολογικής διαδικασίας, του τύπου των επιβλαβών εκπομπών κ.λπ., μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Με τη μέθοδο δημιουργίας πίεσης για την κίνηση του αέρα: με φυσικό και τεχνητό (μηχανικό) κίνητρο.
 • Με ραντεβού: προμήθεια και εξάτμιση.
 • Στην περιοχή εξυπηρέτησης: τοπική και γενική ανταλλαγή.
 • Με σχεδιασμό: κανάλι και μη κανάλι.

Φυσικός εξαερισμός.

Η κίνηση του αέρα στα συστήματα φυσικού αερισμού συμβαίνει:

 • λόγω της διαφοράς στις θερμοκρασίες του εξωτερικού (ατμοσφαιρικού) αέρα και του αέρα στο δωμάτιο, του λεγόμενου αερισμού.
 • λόγω της διαφοράς πίεσης «στήλη του αέρα» μεταξύ του κατώτερου επιπέδου (χώρους εξυπηρέτησης) και ένα ανώτερο στρώμα - μια συσκευή εξάτμισης (εκτροπής) τοποθετούνται στην οροφή του κτιρίου?
 • ως αποτέλεσμα της λεγόμενης πίεσης ανέμου.

Ο αερισμός χρησιμοποιείται σε καταστήματα με σημαντική αποδέσμευση θερμότητας εάν η συγκέντρωση σκόνης και επιβλαβών αερίων στον καθαρό αέρα δεν υπερβαίνει το 30% του μέγιστου επιτρεπτού χώρου εργασίας. Ο αερισμός δεν χρησιμοποιείται εάν, υπό τις συνθήκες της τεχνολογίας παραγωγής, απαιτείται προεπεξεργασία του αέρα τροφοδοσίας ή εάν η εισροή εξωτερικού αέρα προκαλεί σχηματισμό ομίχλης ή συμπυκνωμάτων.

Σε δωμάτια με μεγάλη περίσσεια θερμότητας, ο αέρας είναι πάντα πιο ζεστός από το εξωτερικό. Ο βαρύτερος υπαίθριος αέρας που εισέρχεται στο κτίριο μετατοπίζει λιγότερο πυκνό ζεστό αέρα από αυτό.

Ταυτόχρονα, στον περιορισμένο χώρο του δωματίου, υπάρχει κυκλοφορία αέρα, που προκαλείται από μια πηγή θερμότητας, παρόμοια με αυτή που προκαλείται από τον ανεμιστήρα.

Σε φυσικά συστήματα εξαερισμού κατά την οποία η κίνηση του αέρα δημιουργείται από τη διαφορά στη στήλη της πίεσης του αέρα, την ελάχιστη διαφορά ύψους μεταξύ του επιπέδου εισόδου αέρα του χώρου και την απαλλαγή της μέσω του εκτροπέα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 3 m. Σε αυτήν την περίπτωση, η συνιστώμενη μήκος των οριζοντίων τμημάτων του αγωγού δεν πρέπει να είναι περισσότερο 3 m, και η ταχύτητα του αέρα στους αγωγούς - δεν υπερβαίνει το 1 m / s. Ο αντίκτυπος της πίεσης του ανέμου εκφράζεται στο γεγονός ότι στην προσήνεμη (άνεμος προσανατολισμό) πλευρά του κτιρίου διαμορφώνεται υψηλή, και στην υπήνεμη πλευρά, και μερικές φορές στην οροφή, - η μειωμένη πίεση (κενό).

Εάν υπάρχουν ανοίγματα, τότε αέρα προσήνεμα μέσα στο δωμάτιο, και σχετικά με το ξηρανθέν σε κτίριο φράχτη - βγαίνει έξω από αυτό, και η ταχύτητα του αέρος στα ανοίγματα εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου, φυσώντας το κτίριο, και ως εκ τούτου οι ποσότητες που προκύπτουν διαφορές πίεσης.

Τα συστήματα φυσικού αερισμού είναι απλά και δεν απαιτούν περίπλοκο ακριβά εξοπλισμό και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η εξάρτηση της απόδοσης αυτών των συστημάτων στις μεταβλητές (θερμοκρασία αέρα, κατεύθυνση ανέμου και ταχύτητα), καθώς και η μικρή διαθέσιμη πίεση, δεν τους επιτρέπουν να επιλύσουν όλες τις πολύπλοκες και ποικίλες εργασίες στον τομέα του εξαερισμού.

Μηχανικός αερισμός.

Στα μηχανικά συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται συσκευές και συσκευές (ανεμιστήρες, ηλεκτρικοί κινητήρες, θερμαντήρες αέρα, συλλέκτες σκόνης, αυτοματισμοί κλπ.) Που επιτρέπουν στον αέρα να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την εργασία τους μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο. Τέτοια συστήματα μπορούν να παρέχουν και να αφαιρούν αέρα από τις τοπικές περιοχές του δωματίου στην απαιτούμενη ποσότητα, ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας υπόκειται σε διάφορους τύπους επεξεργασίας (καθαρισμός, θέρμανση, υγρασία κλπ.), Κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο σε συστήματα με φυσικό κίνητρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πράξη, συχνά αποκαλούμενος λεγόμενος μικτός εξαερισμός, δηλ. Τόσο φυσικός όσο και μηχανικός εξαερισμός.

Σε κάθε συγκεκριμένο έργο, καθορίζεται ποιος τύπος εξαερισμού είναι καλύτερο από άποψη υγιεινής και υγιεινής και οικονομικά και τεχνικά πιο ορθολογικός.

Ανεμιστήρας τροφοδοσίας.

Τα συστήματα παροχής αέρα χρησιμεύουν για την παροχή καθαρού αέρα σε αεριζόμενα δωμάτια αντί για απομακρυσμένα. Ο αέρας τροφοδοσίας στις απαιτούμενες περιπτώσεις υπόκειται σε ειδική επεξεργασία (καθαρισμός, θέρμανση, υγρασία κλπ.).

Εξαερισμός εξαγωγής.

Ο εξαερισμός αφαιρεί τον μολυσμένο ή θερμαινόμενο αέρα από το δωμάτιο (κατάστημα, περίβλημα).

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής παρέχονται στο δωμάτιο. Η απόδοσή τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, λαμβανομένης υπόψη της πιθανότητας εισόδου αέρα σε παρακείμενες αίθουσες ή από παρακείμενες εγκαταστάσεις. Στις εγκαταστάσεις, μπορεί να παρέχεται μόνο μία εξάτμιση ή μόνο ένα σύστημα τροφοδοσίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας εισέρχεται σε αυτό το δωμάτιο από έξω ή από παρακείμενους χώρους μέσω ειδικών ανοιγμάτων ή απομακρύνεται από το δωμάτιο αυτό έξω ή ρέει σε παρακείμενους χώρους.

Τόσο ο εξαερισμός όσο και ο εξαερισμός μπορούν να τοποθετηθούν στο χώρο εργασίας (τοπικά) ή για ολόκληρο το δωμάτιο (γενική ανταλλαγή).

Τοπικός αερισμός.

Τέτοιες τοπικές εξαερισμός ονομάζεται στο οποίο αέρας παρέχεται σε ορισμένους χώρους (τοπική αέρα παροχής) και ο μολυσμένος αέρας αφαιρείται μόνο από το σχηματισμό των επιβλαβών ιζημάτων χώρους (τοπικό σύστημα εξαερισμού).

Τοπικός εξαερισμός.

Στον τοπικό αερισμό τροφοδοσίας υπάρχουν ντους αέρα (συμπυκνωμένη ροή αέρα με αυξημένη ταχύτητα). Πρέπει να παρέχουν καθαρό αέρα σε μόνιμους χώρους εργασίας, να μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος στην περιοχή τους και να εκτοξεύουν εργαζόμενους που εκτίθενται σε έντονη ακτινοβολία θερμότητας.

Για τις τοπικές αέρα εξαερισμού είναι οάσεις - περιοχές των χώρων, που διαχωρίζεται από το υπόλοιπο του δωματίου με το κινητό χωρίσματα ύψος 2-2,5 m, στο οποίο ο αέρας εμφυσάται σε μία χαμηλότερη θερμοκρασία.

Τοπική αναγκαστικός αερισμός χρησιμοποιείται επίσης στη μορφή των κουρτινών αέρα (πύλη, κλίβανοι και ούτω καθεξής.), Τα οποία παρέχονται με τα διαφράγματα αέρα ή αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα. Ο τοπικός αερισμός απαιτεί λιγότερες δαπάνες από τον κοινό αερισμό. Σε περιοχές παραγωγής κατά την κατανομή των κινδύνων (.. φυσικό αέριο, νερό, θερμότητα, κλπ) χρησιμοποιείται γενικά ένα μικτό σύστημα εξαερισμού - κοινά για την εξάλειψη των κινδύνων σε όλο τον όγκο των εγκαταστάσεων και των τοπικών (τοπική αντλίες και εισροή) για τις θέσεις εργασίας υπηρεσία.

Τοπικός εξαερισμός.

Ο τοπικός εξαερισμός χρησιμοποιείται όταν οι θέσεις βλαβών στο δωμάτιο εντοπίζονται και είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους σε όλους τους χώρους.

Ο τοπικός εξαερισμός στις εγκαταστάσεις παραγωγής εξασφαλίζει τη συλλογή και την απομάκρυνση των επιβλαβών εκπομπών: αέρια, καπνό, σκόνη και μερικώς απελευθερωμένο από θερμικό εξοπλισμό. Για την εξάλειψη των κινδύνων χρησιμοποιείται τοπική αναρρόφηση (καταφύγια με τη μορφή ντουλαπιών, ομπρέλες, αναρρόφηση αέρα, κουρτίνες αέρα, καταφύγια υπό μορφή περιβλήματος σε εργαλειομηχανές κ.λπ.).

Οι βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν είναι:

 • Όπου είναι δυνατόν, ο χώρος σχηματισμού των επιβλαβών εκπομπών πρέπει να καλύπτεται πλήρως.
 • Ο σχεδιασμός της τοπικής εξάντλησης πρέπει να είναι τέτοιος ώστε η αναρρόφηση να μην παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία και δεν μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας.
 • Η επιβλαβής απόρριψη πρέπει να αφαιρεθεί από τον τόπο σχηματισμού τους προς την κατεύθυνση της φυσικής τους κίνησης (τα καυτά αέρια και οι ατμοί πρέπει να αφαιρεθούν προς τα επάνω, τα κρύα βαρύτατα αέρια και η σκόνη προς τα κάτω).

Τα σχέδια τοπικής αναρρόφησης χωρίζονται κατά κανόνα σε τρεις ομάδες:

 • Μισό άνοιγμα αναρρόφησης (κουκούλες εξάτμισης, ομπρέλες). Οι όγκοι αέρα προσδιορίζονται με υπολογισμό.
 • Ανοιχτός τύπος (πλευρική αναρρόφηση). Η απομάκρυνση των επιβλαβών εκπομπών επιτυγχάνεται μόνο με μεγάλους όγκους αναρρόφησης αέρα

Τα κύρια στοιχεία ενός τέτοιου συστήματος είναι τοπικές αντλίες - καταφύγιο (ΜΟ), το δίκτυο αγωγού αναρροφήσεως (CS), έναν ανεμιστήρα (V) του φυγοκεντρικού ή αξονικού τύπου, HS - άξονα καυσαερίων.

Κατά την εγκατάσταση του τοπικού εξαερισμού για τη σύλληψη σκόνης, ο αέρας που έχει αφαιρεθεί από το κατάστημα πρέπει να καθαριστεί εκ των προτέρων πριν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Τα πιο περίπλοκα συστήματα εξαγωγής είναι εκείνα στα οποία ο πολύ υψηλός βαθμός καθαρισμού του αέρα από τη σκόνη παρέχεται με την εγκατάσταση δύο ή ακόμα και τριών συλλεκτών σκόνης (φίλτρα) σε σειρά.

Τα τοπικά συστήματα εξάτμισης είναι, κατά κανόνα, πολύ αποτελεσματικά, δεδομένου ότι επιτρέπουν την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών απευθείας από τον τόπο του σχηματισμού ή της απομόνωσής τους, χωρίς να τους επιτρέπουν να εξαπλωθούν στο δωμάτιο. Λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών (ατμών, αερίων, σκόνης), είναι συνήθως εφικτή η επίτευξη καλής υγιεινής και υγιεινής επίδρασης με την απομάκρυνση μικρού όγκου αέρα.

Ωστόσο, τα τοπικά συστήματα δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εξαερισμός. Δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν όλες οι επιβλαβείς εκπομπές από αυτά τα συστήματα. Για παράδειγμα, όταν οι επιβλαβείς εκπομπές διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση ή όγκο. η παροχή αέρα σε ξεχωριστές περιοχές του δωματίου δεν μπορεί να παράσχει τις απαραίτητες συνθήκες για το περιβάλλον του αέρα, το ίδιο πράγμα, εάν η εργασία πραγματοποιείται σε ολόκληρη την περιοχή του δωματίου ή η φύση του συνδέεται με κίνηση κ.λπ.

Τα γενικά συστήματα εξαερισμού - τροφοδοτικά και καυσαερίων, είναι σχεδιασμένα για αερισμό στο δωμάτιο ως σύνολο ή σε μεγάλο μέρος του.

Τα συστήματα εξάτμισης γενικής ανταλλαγής απομακρύνουν σχετικά ομοιόμορφα τον αέρα από το σύνολο των εγκαταστημένων χώρων και τα κοινά συστήματα παροχής αέρα τροφοδοτούν αέρα και το διανέμουν σε όλο τον όγκο του εξαεριζόμενου χώρου.

Γενικός αερισμός ανταλλαγής.

αερισμός Αραίωση διατάσσεται για αφομοίωση υπερβολική θερμότητα και την υγρασία, αραιώνοντας επιβλαβείς συγκεντρώσεις των αερίων και ατμών δεν απομακρύνθηκε και obshcheobmennoj τοπικό εξαερισμό, και να παράσχει την υπολογισμένη υγιεινής και χωρίς ανθρώπινη αναπνοή στην περιοχή εργασίας.

Εάν το ισοζύγιο θερμότητας είναι αρνητικό, δηλ. Σε περίπτωση έλλειψης θερμότητας, ο αερισμός γενικής ανταλλαγής εφοδιάζεται με μηχανικό κίνητρο και με θέρμανση ολόκληρου του όγκου του αέρα τροφοδοσίας. Κατά κανόνα, πριν ξεκινήσετε τον αέρα, καθαρίζεται από σκόνη.

Όταν οι βλαβερές εκπομπές εισέρχονται στον αέρα του συνεργείου, η ποσότητα του καθαρού αέρα πρέπει να αντισταθμίζει εντελώς τη γενική ανταλλαγή και τον τοπικό εξαερισμό.

Γενικός εξαερισμός.

Ο απλούστερος τύπος γενικού εξαερισμού είναι ένας ξεχωριστός ανεμιστήρας (συνήθως αξονικός τύπος) με ηλεκτρικό μοτέρ σε έναν άξονα που βρίσκεται σε παράθυρο ή σε άνοιγμα τοίχου. Μια τέτοια εγκατάσταση αφαιρεί αέρα από την περιοχή του δωματίου που βρίσκεται πιο κοντά στον ανεμιστήρα, κάνοντας μόνο μια γενική ανταλλαγή αέρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγκατάσταση διαθέτει έναν εκτεταμένο αγωγό εξαγωγής. Εάν το μήκος του αγωγού εξαγωγής υπερβαίνει τα 30-40 m και, αντίστοιχα, η απώλεια πίεσης στο δίκτυο είναι μεγαλύτερη από 30-40 kg / m2, τοποθετείται ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας αντί του αξονικού ανεμιστήρα.

Όταν οι βλαβερές εκπομπές στο κατάστημα είναι βαρέα αέρια ή σκόνη και δεν υπάρχει θερμότητα από τον εξοπλισμό, οι αγωγοί εξάτμισης τοποθετούνται κατά μήκος του δαπέδου του καταστήματος ή κατασκευάζονται με τη μορφή υπόγειων διαύλων.

Σε βιομηχανικά κτίρια όπου υπάρχουν ποικίλες επιβλαβείς εκκενώσεως (θερμότητα, υγρασία, αέρια, ατμούς, σκόνες και ούτω καθεξής. Ν) και την παράδοση τους στο δωμάτιο συμβαίνει σε διάφορες συνθήκες (συγκέντρωση, διασπείρεται σε διάφορα επίπεδα και ούτω καθεξής. Π), Συχνά Είναι αδύνατο να γίνει με οποιοδήποτε σύστημα, για παράδειγμα, τοπική ή γενική ανταλλαγή.

Σε αυτούς τους χώρους, για την απομάκρυνση επιβλαβών εκπομπών που δεν μπορούν να εντοπιστούν και εισέλθουν στον αέρα των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιούνται συστήματα εξάτμισης γενικής ανταλλαγής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις εγκαταστάσεις παραγωγής, μαζί με μηχανικά συστήματα εξαερισμού, χρησιμοποιούνται συστήματα με φυσικά κίνητρα, για παράδειγμα συστήματα αερισμού.

Κανάλι και αερισμός χωρίς κανάλια.

Συστήματα εξαερισμού έχουν μια διακλαδισμένη δίκτυο αγωγού να κινηθεί αέρα (κανάλι) ή τα κανάλια (αγωγοί) μπορεί να απουσιάζει, π.χ., κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον τοίχο, μια οροφή, με φυσικό αερισμό και ούτω καθεξής. δ. (σύστημα ductless).

Έτσι, οποιοδήποτε σύστημα αερισμού μπορεί να χαρακτηριστεί από τα παραπάνω τέσσερα χαρακτηριστικά: από το σκοπό, την περιοχή εξυπηρέτησης, τη μέθοδο ανάμιξης αέρα και το σχεδιασμό.

Τα συστήματα εξαερισμού περιλαμβάνουν ομάδες του πιο ποικίλου εξοπλισμού:

 • Ανεμιστήρες.
  • αξονικοί ανεμιστήρες.
  • ακτινικοί ανεμιστήρες
  • διαμετρικούς ανεμιστήρες.
 • Μονάδες ανεμιστήρων.
  • κανάλι.
  • στέγη.
 • Εγκατάσταση αερισμού:
  • εφοδιασμού ·
  • εξάτμιση ·
  • τροφοδοσίας και εξάτμισης.
 • Κουρτίνες με αέρα-θερμότητα.
 • Ηχητικά εξασθενητικά.
 • Φίλτρα αέρα.
 • Θερμοσίφωνες:
  • ηλεκτρικό?
  • νερό.
 • Αγωγοί:
  • μέταλλο?
  • μεταλλικά πλαστικά?
  • μη μεταλλικά.
  • ευέλικτη και ημι-ευέλικτη.
 • Συσκευές διακοπής και ελέγχου:
  • βαλβίδες αέρα.
  • διάφραγμα;
  • βαλβίδες ελέγχου.
 • Διανομείς αέρα και διατάξεις ελέγχου για την αφαίρεση αέρα:
  • σχάρα;
  • συσκευές διανομής αέρα με σχισμές.
  • plafonds;
  • ακροφύσια με εγχυτήρες.
  • διάτρητα πάνελ.
 • Θερμομόνωση.

Καταχωρήθηκε στις: 01/05/2009 | Προβολές προφίλ:

Περισσότερα από τη βιβλιοθήκη μας

Εάν έχετε το σπίτι ή τη γη σας όπου πρόκειται να χτίσετε ένα σπίτι, τότε η κύρια προσοχή συνήθως αποδίδεται στην εμφάνιση, το εσωτερικό, χρώμα βαφής, κεραμίδια και ούτω καθεξής. Και, δυστυχώς, τελευταία από όλα σας.

Ο μετατροπέας (μετατροπέας συχνότητας) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ισχύος του συμπιεστή σε μερικά κλιματιστικά. Τι είναι ένα κλιματιστικό μετατροπέα "Inverter" που χρησιμοποιεί inverter;

Τα σύγχρονα εξοχικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με αξιόπιστα και υψηλής απόδοσης συστήματα εξαερισμού, το κόστος των οποίων είναι συχνά αρκετά υψηλό. Ποιος είναι ο λόγος για τέτοιες δαπάνες; Τι είδους σύστημα αερισμού.