Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Το κλίμα

Υπόγειο - αυτό είναι ένα μέρος που φιλοξενεί τη χρήση με διάφορους τρόπους: σε ορισμένες μπορεί να εφαρμοστεί ως αποθήκη για τα φυτικά προϊόντα, πρίσματα, άλλοι - κατασκευή για την καλλιέργεια των μυκήτων και των φυτών, ενώ άλλοι απλά προσθέστε περιττά πράγματα εκεί. Αλλά αν στο υπόγειο σπάσει εξαερισμού, τα αποθηκευμένα προϊόντα διατροφής θα υπάρξει επικίνδυνη, εκτός αυτού, θα επιδεινωθεί ραγδαία, και τα ζωντανά φυτά σε γενικές γραμμές δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν εκεί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καθιερωθούν υψηλής ποιότητας εξαερισμού στο υπόγειο δωμάτιο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, υπό την δύναμη να κάνουν και οι πλοίαρχοι δεν έχουν στην περίπτωση των πρακτικών δεξιοτήτων.

Πίνακας περιεχομένων:

Η συσκευή εξαερισμού ενός κελάριου. Συστάσεις

Ένα καλό σύστημα εξαερισμού - είναι αυτή που παρέχει συνεχή βρόχο κυκλοφορία του αέρα, έτσι προτού να πάτε στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση του θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με μερικές από τις συστάσεις των έμπειρων επαγγελματιών που θα κάνουν την ποιότητα εξαερισμού στο υπόγειο με τα χέρια του.

1. Συμπεριλάβετε εξοπλισμό εξαερισμού στο έργο πριν από την κατασκευή.

2. Κατά την επιλογή σωλήνων, προσέξτε τη διάμετρο τους, πρέπει να συμπίπτουν όλα, έτσι ώστε η εισροή και η εκροή να είναι ομοιόμορφα. Για δωμάτια με υψηλή υγρασία, αγοράστε ένα υλικό με ευρύτερες οπές για να επιταχύνετε τη φυσική διαδικασία της κυκλοφοριακής διαδικασίας. Θυμηθείτε ότι το υπόγειο στο οποίο αποθηκεύονται τα λαχανικά, τα φρούτα και τα παρασκευάσματα θα επηρεαστεί αρνητικά από την επιλογή σωλήνων με διαφορετικές διαμέτρους, ειδικά αν το τμήμα καυσαερίων τροφοδοτεί ήδη αέρα.

3. Μην τοποθετείτε οποιεσδήποτε τρύπες εξαερισμού δίπλα στην άλλη, αυτό δεν επιτρέπει ποιοτικό αερισμό της δομής. Η βέλτιστη τοποθέτηση τους θα είναι απέναντι από τις γωνίες ή τους τοίχους του δωματίου. Ο καθαρός αέρας δεν πρέπει να εισέρχεται μόνο στο υπόγειο δωμάτιο, πρέπει να περάσει εντελώς μέσα από αυτό και να μετατοπίσει το στάσιμο.

4. Για το σύστημα εξαερισμού σε μικρά κτίρια κατάλληλο συμβατικό πλαστικό, σωλήνες αποχέτευσης. Αξιόπιστη και απολύτως δημοσιονομική επιλογή.

5. Το καλοκαίρι, τα μονωτικά υλικά από φρεάτια και αγωγούς αέρα απομακρύνονται χωρίς διακοπή.

6. Μην ξεχνάτε την εγκατάσταση των αποσβεστήρων, χωρίς αυτές να διαταράσσεται η διαδικασία εξαερισμού και, εάν είναι απαραίτητο, δεν θα είναι δυνατή η προσαρμογή τους, ειδικά όσον αφορά τη μετάβαση από χειμώνα σε καλοκαίρι και αντίστροφα.

7. Εξοπλίστε το υπόγειο με δύο πόρτες, ένα στερεό, το άλλο πλέγμα. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας μέσα στη δομή.

8. Κατά την εγκατάσταση των σωλήνων τροφοδοσίας, αποφύγετε τις στροφές που προκαλούν μόλυνση και διαταραγμένη κυκλοφορία αέρα.

Δεδομένων αυτών των απαιτήσεων, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποφύγουν παγκόσμια προβλήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα του αερισμού του υπογείου.

Σκοπός του εξαερισμού στο υπόγειο του γκαράζ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμφανίζονται όταν το σύστημα εξαερισμού υπόγειου είναι οργανωμένο ή μη σωστά. Αυτό ισχύει για χώρους γκαράζ, κάτω από τους οποίους υπάρχουν υπόγεια κτίρια. Ας δούμε λοιπόν διάφορους λόγους που θα εξηγήσουν γιατί η ανταλλαγή αερίων σε τέτοιες κατασκευές είναι τόσο σημαντική. Πρώτον, το χειμώνα εκδηλώνεται ενεργά επίδραση συμπύκνωσης λόγω για τη θέρμανση του αέρα, η οποία ανεβαίνει προς τα πάνω και προκαλεί την εμφάνιση της υγρασίας στο γκαράζ που είναι συνήθως η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλο εξοπλισμό. Είναι γεμάτη με γρήγορο σχηματισμό σκουριάς, εμφάνιση μούχλας και σήψη στους τοίχους κ.λπ.

Δεύτερον, η εμφάνιση συμπυκνωμάτων επηρεάζει δυσμενώς τα λαχανικά και τα φρούτα, καθώς και τα τεμάχια από αυτά, τα οποία αποθηκεύονται τόσο συχνά στο γκαράζ. Η συντήρησή τους διευκολύνεται από το βέλτιστο εσωτερικό κλίμα, το οποίο, με την επίδραση του συμπυκνώματος, είναι πρακτικά αδύνατο χωρίς εξαερισμό.

Τρίτον, το γκαράζ είναι ένας τόπος εργασίας με πετρέλαιο, βενζίνη και άλλες ουσίες που εξατμίζονται όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και επηρεάζει δυσμενώς το ανθρώπινο σώμα. Όλοι οι καυσαερίων κ.λπ. οι αναθυμιάσεις μπορούν να παρασχεθούν μόνο με τη σωστή εγκατάσταση και οργάνωση των ροών αέρα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό στο γκαράζ και το υπόγειο κάτω από αυτό να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα εξαερισμού για να εξασφαλιστεί μια σταθερή εισροή και εκροή αέρα.

Πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο του γκαράζ. Σε ποιο σύστημα αερισμού πρέπει να επιλέξετε

Χωρίς ένα υψηλής ποιότητας υπόγειο εξαερισμού σύντομα επιβραδύνει, οι τοίχοι θα αναπαραχθούν μούχλα και μύκητες, και τότε θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως. Για αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα δεν είχαν συνειδητοποιήσει, κατά την κατασκευή του γκαράζ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο δωμάτιο, λαμβάνει υπόψη όλα τα πρότυπα και τους κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού, το οποίο μπορεί να είναι τόσο φυσικά όσο και αναγκαστική. Οι συνδυασμένες παραλλαγές είναι σπάνιες. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις ποικιλίες, δείτε τον πίνακα.

Εξετάστε την απλούστερη έκδοση της οργάνωσης του φυσικού αερισμού στο υπόγειο του γκαράζ. Μπορεί να ενεργοποιηθεί με δύο μεθόδους: το πρώτο είναι να τραβήξει τον αγωγό έξω από το δάπεδο, την οροφή και την οροφή του κτιρίου. η δεύτερη υποδηλώνει την απόσυρση του συστήματος μέσω του τοίχου του υπογείου, ενώ το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξαερισμού είναι τοποθετημένο οριζόντια και έπειτα ήδη υψώνεται κάθετα χωριστά από το κτίριο του γκαράζ.

Σύμφωνα με την πρακτική, που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε σωλήνα, με μέση διάμετρο, σημαντικό να μην υπολογίσει σωστά με το μήκος του, γιατί στην τελική έκδοση του αγωγού πρέπει να είναι μισό μέτρο - ένα μέτρο υψηλότερο από το υψηλότερο σημείο της οροφής του γκαράζ. Επιπλέον, για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ιδιοκτήτη εξαερισμού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μήκος του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να κυμαίνεται στο επίπεδο των τριών μέτρων, θα είναι αρκετό για την καλή εκροή και εισροή φρέσκου αέρα. Για να αυξήσετε την ένταση του φυσικού πρακτικών εξαερισμού συνιστούμε την εγκατάσταση ενός ειδικού εκτροπής, αεροδυναμική συσκευή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ροή κενού και προστατεύει το κελάρι της διείσδυσης της σκόνης και διαφόρων καταθέσεις.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό στο υπόγειο. Ποιες είναι οι αποχρώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης

Φυσικά, το σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα κατά την ανέγερση ενός υπογείου, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όταν είναι τοποθετημένο σε μια τελική δομή. Στην πρώτη περίπτωση, οι κατασκευαστές έχουν την ευκαιρία να κρύψουν τον αγωγό εξαγωγής στο έδαφος και να αφήσουν μια τρύπα στο τούβλο κάτω από τον ίδιο τον σωλήνα. Εάν δεν βγήκε αρχικά, τότε γίνεται μια τρύπα στο ανώτατο όριο του κελαριού, όπου τοποθετείται η κουκούλα. Είναι πολύ σημαντικό να στερεώνεται ασφαλώς τόσο έξω όσο και μέσα στη βάση. Αν το υπόγειο βρίσκεται υπό οικιστικό, ιδιωτικό σπίτι, τότε η έξοδος σωλήνων είναι οργανωμένη σε επίπεδο με κοινό διάδρομο εξαερισμού του κτιρίου.

Ένα δεύτερο άνοιγμα για αέρα τροφοδοσίας πρέπει να τοποθετείται στην άλλη πλευρά του υπογείου, ένα κτίριο κατοικιών, σύμφωνα με τους κανόνες η έξοδος λαμβάνεται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, ο ίδιος ο σωλήνας στο εσωτερικό των υπόγειες εγκαταστάσεις είναι στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε απόσταση 30-50 cm από τη βάση. Για να είναι σε θέση να διατηρήσει μια βέλτιστη μικροκλίμα στο κελάρι και τη διαχείρισή του στον αέρα κάνει μια ειδική τρύπα για το αμορτισέρ, εάν είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, το χειμώνα, λόγω του συμπυκνώματος που συλλέγεται στον σωλήνα εμφανίζεται παγετός, έτσι πρέπει να το μονώσετε. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από ύφασμα, θερμομονωτικά υλικά διαφορετικής φύσης κλπ. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, οι οπές πρέπει να είναι εξοπλισμένες με σχάρες, αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία από τα τρωκτικά και τα πουλιά. Για να δοκιμάσετε τη λειτουργικότητα του κατασκευασμένου φυσικού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε ένα φύλλο χαρτιού, μεταφέρεται στον αγωγό. Αν αρχίσει να κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί πλήρως.

Όποια και αν είναι το υπόγειο, αλλά θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά, να παρακολουθεί την υγρασία στο δωμάτιο, ειδικά για τα μικρά κτίρια. Από τον ιδιοκτήτη απαιτείται κανονικός αερισμός, και είναι ακόμη καλύτερο να εγκαταστήσετε μια δικτυωτή πόρτα. Σύμφωνα με τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων, στο υπόγειο είναι καλύτερα να τοποθετήσετε ένα δοχείο αλατιού ή ασβέστη, αυτά τα υλικά απορροφούν την υγρασία καλά και απολυμαίνουν το χώρο.

Πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο του σπιτιού. Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης του εξαναγκασμένου εξαερισμού από τα χέρια του

Για πληροφορίες σχετικά με το πώς να τοποθετήσετε μια αναγκαστική εξαερισμού υπόγειο δωμάτιο γράφοντας πολλούς ειδικούς όλων επιμένουν στην εφαρμογή της κατά το αρχικό στάδιο της κατασκευής, προκειμένου να απαλλαγούμε από το επιπλέον βάρος. Ζεστό, απάνεμη καιρικές συνθήκες, ακόμα και τη νύχτα δεν προαναγγέλλουν το κρύο - αυτό είναι μια άμεση ένδειξη του γεγονότος ότι στο υπόγειο, δεν πρέπει να κυριαρχούν στο φυσικό και μηχανικό αερισμό, που μπορεί να γίνει με τα χέρια τους με βάση τις διάφορες προηγουμένως δοκιμασμένες μεθόδους. Το κύκλωμα της συσκευής αυτής βασίζεται σε ένα μηχανικό εφοδιασμό του εξωτερικού αέρα ο οποίος, πριν από την είσοδο στο υπόγειο δωμάτιο περνάει επεξεργασίας φίλτρου και αποκτά βέλτιστη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, ο αέρας διαδικασία που είναι μέσα, τράβηξε μέσα εξαερισμού έξω, πράγμα που σημαίνει ότι η κυκλοφορία δεν έχει σταματήσει για μια στιγμή.

Για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού, ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να δαπανήσει έναν μικρό προϋπολογισμό για την αγορά τέτοιων υλικών, όπως:

 • διαχυτήρες;
 • εισροές αέρα ·
 • υπερσυμπιεστές;
 • αγωγοί εξαερισμού κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση δεν θα πάρει τόσο πολύ χρόνο όσο φαίνεται, αυτό θα πρέπει να είναι μόνο ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά το επίπεδο της υγρασίας του υπογείου, και, κατά συνέπεια, και το κράτος, που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Για την αξιοπιστία, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν οικιακό ηλεκτρολόγο για να εγκαταστήσετε ασφάλειες, προκειμένου να εξουδετερώσετε πιθανές βραχυκυκλώματα ή βλάβες στο περίβλημα.

Έτσι, για ένα μεσαίο κελάρι, κατά κανόνα, ένας ανεμιστήρας αγοράζεται, για κτίρια μεγάλου μεγέθους θα χρειαστούν δύο. Σύμφωνα με τη διάταξη, μία από τις συσκευές είναι εγκατεστημένη στη θέση του αγωγού εξαγωγής, στον εσωτερικό αυλό, καθώς αυτό θα ενισχύσει την κουκούλα. Όλος ο εξοπλισμός εξαερισμού αρχίζει να λειτουργεί μετά την ενεργοποίηση, παρέχονται ειδικοί διακόπτες ή μοχλοί για αυτό. Όταν ο εξοπλισμός είναι σε λειτουργία, ο αέρας αρχίζει να αναχωρεί και το ελάττωμά του αντισταθμίζεται από το κανάλι παροχής. Ο συνολικός χώρος απαιτεί μεγαλύτερο όγκο αέρα, ώστε να εγκατασταθεί ένας δεύτερος ανεμιστήρας, μέσω του οποίου η εισροή και η εκροή είναι ισορροπημένες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αερισμού, ανατρέξτε στο βίντεο:

Πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι

Ο σωστός αερισμός είναι το κλειδί για ένα καλό εσωτερικό κλίμα. Η απουσία υγρασίας, μύκητα, μούχλα και συντήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας-υγρασίας είναι ενδεικτικές της σωστής λειτουργίας του συστήματος. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατασκευή ενός κελάρι, θα πρέπει να προβλεφθούν όλες οι αποχρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά το κατάλληλο καθεστώς αποθήκευσης φρούτων, λαχανικών, κονσερβών.

Το σωστό μικροκλίμα στο δωμάτιο κελάρι

Ο καλύτερος εξαερισμός, ο οποίος δικαιολογείται από κάθε άποψη, για την κατασκευή κελάρι με φυσική ανταλλαγή αέρα. Απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται η αποθήκη:

 • Η σωστή υγρασία αέρα. Υψηλή υγρασία: τα προϊόντα επιδεινώνονται γρήγορα, τα καλούπια σχηματίζονται στο δωμάτιο. Αποφύγετε αυτό θα βοηθήσει σωστά διαρρυθμισμένη στεγάνωση.
 • Απαιτεί καθαρό αέρα και σπατάλη αποβλήτων.
 • Δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές θερμοκρασίας, για να αποφευχθεί η κατάψυξη των τροφίμων, καθώς και ο σχηματισμός υγρασίας.

Εξαερισμός στο κελάρι: η αρχή της λειτουργίας

Για την σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού παρέχονται δύο τρύπες στο κελάρι, οι οποίες αναλαμβάνουν την εισροή και εκροή αέριων μαζών. Σ 'αυτές τις τρύπες τροφοδοτούνται σωλήνες της απαιτούμενης διαμέτρου και μήκους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, ο σωστός υπολογισμός είναι πολύ σημαντικός. Η θέση τους είναι σημαντική για τη σωστή κίνηση του αέρα.

Εάν το κελάρι βρίσκεται κάτω από το κτίριο (σπίτι ή γκαράζ), οι σωλήνες βρίσκονται στους τοίχους του κτιρίου. Σε ένα ξεχωριστό κτίριο οδηγούνται έξω από το ανώτατο όριο. Είναι αδύνατο να παραδεχτούμε τη ροή μεγάλων όγκων κρύου αέρα. Ταυτόχρονα, η στάσιμη μυρωδιά του υπογείου πρέπει να απομακρύνεται συνεχώς.

Εξαερισμός στο κελάρι με τα δικά σας χέρια: βασικές προειδοποιήσεις

Ποιοι σωλήνες είναι κατάλληλοι

Δύο σωλήνες (αέρας τροφοδοσίας και εξαγωγής) κατασκευασμένοι από αμίαντο ή γαλβανισμένο σίδηρο. Τι θα πρέπει να είναι το μήκος του σωλήνα υπολογίζεται ως εξής: σωλήνας εξάτμισης εκτείνεται κατά μήκος γωνίας κελάρι, ξεκινώντας από ένα μισό μέτρα από το δάπεδο της (περίπου 20 cm κάτω από την κορυφή επίπεδο) και καταλήγει στην οροφή πάνω από την κορυφογραμμή δεν είναι μικρότερη από 0,5 m. Το σωστό ύψος επηρεάζει το επίπεδο ώσης.

Ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται στην αντίθετη γωνία από το σωλήνα εξαγωγής, σε ύψος 0,3 μ. Από το επίπεδο του δαπέδου. Η διάμετρος των σωλήνων υπολογίζεται με βάση τις τιμές που έχουν εγκριθεί από τα πρότυπα, έτσι για 1 τετραγωνικά χιλιόμετρα. m της έκτασης κελάρι - 26 τετραγωνικά μέτρα. cm της διατομής του σωλήνα.

Για παράδειγμα, η περιοχή κελάρι είναι 10 τετραγωνικά μέτρα. m, τότε χρησιμοποιώντας τον τύπο της περιοχής του κύκλου, βρίσκουμε την διατομή του σωλήνα που χρειαζόμαστε.

R = √S / π = √ (26х10) / 3,14 = 9,1 cm. Έτσι, η διατομή του απαιτούμενου σωλήνα είναι 18 cm.

Κατά τον υπολογισμό, θεωρήστε ότι εάν η υπολογιζόμενη διάμετρος είναι, για παράδειγμα, 12,8 cm, πρέπει να πάρετε μεγαλύτερη τιμή - 14.

Σημαντικό! Προκειμένου να επιτευχθεί ο κατάλληλος αερισμός του κελαριού, το τμήμα του σωλήνα εξάτμισης θα πρέπει να υπολογίζεται με συντελεστή 1,15. Δηλαδή, για ένα κελάρι των 10 τετραγωνικών μέτρων. m - 20 cm (18x1, 15), και για 5 τετραγωνικά μέτρα. m - 16 cm.

Υποχρεωτική θερμομόνωση

Η μόνωση του σωλήνα εξάτμισης στον τόπο όπου περνάει από το σοφίτα είναι υποχρεωτική για την τοποθέτησή του. Ο σωλήνας, ο οποίος εκτελεί τη λειτουργία αφαίρεσης του θερμού αέρα, σχηματίζει συμπύκνωμα στην εσωτερική του επιφάνεια στο κρύο. Παγώνει στον παγετό, μειώνει, και μερικές φορές φράζει τελείως, τον τρόπο διέλευσης του αέρα εξαγωγής. Επίσης, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τον αγωγό καυσαερίων και τροφοδοσίας με προστατευτικά που δεν επιτρέπουν στα ιζήματα να εισέρχονται στο εσωτερικό τους.

Προσοχή παρακαλώ! Ρυθμίστε την ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια αποσβεστήρων, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στους σωλήνες. Χάρη σε τέτοιες συσκευές, είναι δυνατό να αλλάξει η ένταση των εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών.

Εξαερισμός από σανίδες

Για μικρά μεγέθη δωματίων, είναι κατάλληλο ο αερισμός σε ένα κελάρι με έναν σωλήνα. Κάνει δύο κανάλια. Είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένας σωλήνας εξαερισμού για χωριστό κελάρι από πλάκες πάχους 3-4 cm. Είναι μια κοίλη ορθογώνια δομή με πλευρές 18 cm έκαστη. Στο εσωτερικό υπάρχει διαγώνιο διαμέρισμα. Για να ρυθμίσετε την εισροή και την εκροή του αέρα, κάθε κανάλι έχει μια μανδάλωση.

Σημαντικό! Οι σωλήνες παροχής και εξαγωγής δεν πρέπει να βρίσκονται σε ένα επίπεδο. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τον αερισμό ενός σωλήνα.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι στο σπίτι;

Για τη συσκευή αυτού του εξαερισμού είναι απαραίτητο να τηρηθεί η υποχρεωτική κατάσταση - δεν πρέπει να διαταράσσει την άνεση των κατοίκων του σπιτιού με τις μυρωδιές που υπάρχουν στο κελάρι. Αυτό το γεγονός μπορεί να σημαίνει ότι ο εξαερισμός του κελαριού δεν λειτουργεί σωστά.

Η συσκευή αερισμού στο κελάρι κάτω από το σπίτι πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση σωλήνων και τις διαστάσεις τους, ανάλογα με το ύψος του κτιρίου και την περιοχή του κελάριου. Στο σπίτι μπορεί να εγκατασταθεί μόνο αερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες.

Κανόνες για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι στο σπίτι

 • σωλήνα Εξαερισμός «περιλαμβάνεται» στο οριζόντιο τμήμα της θεμελίωσης, το οποίο είναι διατεταγμένο πάνω από το έδαφος. Μετά την είσοδο στην αίθουσα, ο σωλήνας γυρίζει 90 ° και εισέρχεται απ 'ευθείας προς τα κάτω μέσα στο κελάρι χωρίς να φθάσει στο δάπεδο του 0.2-0.5 μ. Εξοπλισμός εξαερισμού σωλήνα εισροής δεν πρέπει να έχει πολλές στροφές και η διάμετρος της σε ολόκληρο τον αγωγό πρέπει να είναι ίση.
 • Η είσοδος στον παραπόταμο, που βρίσκεται χαμηλά από τη γη, μπορεί να καλυφθεί με χιόνι το χειμώνα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να καθαρίσετε τα θραύσματα (αν υπάρχουν). Επίσης, πρέπει να κλείσει με ένα πλέγμα, μέσω του οποίου δεν μπορούν να εισέλθουν τρωκτικά και πτηνά.
 • Ο εξαερισμός του κελαριού σε ένα ιδιωτικό σπίτι περνά μέσα από τον τοίχο, κατά μήκος της κουζίνας ή σε ένα ειδικό κανάλι.
 • Είναι λογικό να κανονίσετε ένα δωμάτιο κελάρι κάτω από την κουζίνα, έτσι οι αεραγωγοί θα ενωθούν.
 • Εάν πρόκειται να χτίσει ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο, πραγματοποιώντας το διορισμό ενός κελάρι, μπορεί να είναι εξαναγκασμένος εξαερισμός. Για να γίνει αυτό, προσθέστε στον ανεμιστήρα καυσαερίων το σχέδιο, το οποίο δεν θα επιτρέψει την παραμονή σε στάσιμο αέρα.

Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης αερισμού στο κελάρι και όλων των συνοδευτικών εργασιών, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί, εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία. Η αποτελεσματικότητα του έργου μπορεί να ελεγχθεί με τακτική αντιστοίχιση. Για αυτό πρέπει απλά να το φως. Όπως είναι γνωστό, από τη φυσική του σχολείου, η καύση διατηρείται με οξυγόνο, εάν ο αέρας είναι κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, τότε η καύση είναι αδύναμη ή απούσα. Ως εκ τούτου, ένας αναμμένος και φωτισμένος αγώνας δείχνει την παρουσία οξυγόνου στον αέρα και μια καλή εργασία του συστήματος, εξαφανισμένη - ότι ο εξαερισμός "δεν τραβά".

Καθορίστε τι η υγρασία στο κελάρι μπορεί να είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος - ένα "ποτήρι με νερό". Ρίξτε κρύο νερό στο ποτήρι για να το κάνετε θολό. Αφού στέκεστε για κάποιο διάστημα στο κελάρι, η υγρασία θα εξατμιστεί από το γυαλί - ο εξαερισμός θα αντιμετωπίσει αυτόν τον δείκτη. Εάν τα τοιχώματα του γυάλιου συμπυκνώματος ρέουν σε στάγματα - το μικροκλίμα του κελάριου δεν πληροί τις απαιτήσεις. Από την υγρασία, μπορείτε να απαλλαγείτε από αλλαγές στο έργο του συστήματος εξαερισμού. Μια προληπτική συντήρηση είναι η ζωγραφική των τοίχων με ασβέστιο σβέσης. Επίσης, μπορείτε να κρατάτε συνεχώς έναν κάδο ασβέστη στο υπόγειο που απορροφά τέλεια την υγρασία.

Προκειμένου ο εξαερισμός κελάρι στο σπίτι να λειτουργεί σωστά και να πληρούν όλες τις απαιτήσεις, δεν μπορούμε να παραμελήσουμε ένα τέτοιο στάδιο ως σχέδιο. Μετά από όλα, ένα σύστημα που λειτουργεί εσφαλμένα δεν θα συμβάλλει στη διατήρηση των προϊόντων, αλλά, αντίθετα, θα τους χαλάσει, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν μύκητες μούχλας.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Τρόποι για την οργάνωση εξαερισμού υψηλής ποιότητας στο υπόγειο

Παράθυρα αερισμού στο υπόγειο

Ο εξαερισμός του υπόγειου χώρου απαιτείται πολύ συχνά. Για παράδειγμα, για να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε μια γκαράζ, πρέπει να τηρείτε ένα ορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Το κελάρι του εξοχικού σπιτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάουνα, αίθουσα μπιλιάρδου, χώρος για αθλητικά παιχνίδια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν συζητείται καν το ζήτημα του αερισμού. Προκειμένου να φροντίσει για τον έγκαιρο αερισμό των χώρων, ο εξοπλισμός που τοποθετείται στην αίθουσα του υπογείου, και ειδικότερα το σύστημα θέρμανσης, είναι επίσης υποχρεωμένος.

Είδη εξαερισμού

Τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους. Ο πρώτος τύπος είναι ο φυσικός εξαερισμός. Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση των ροών αέρα συμβαίνει αυθόρμητα, υπό την επίδραση των φυσικών δυνάμεων της φύσης. Δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, χρησιμοποιούνται μόνο η διαφορά θερμοκρασίας, πίεσης και δύναμης του ανέμου.

Φυσικός εξαερισμός υπογείου

Ο δεύτερος τύπος εξαερισμού αναγκάζεται. Το κύριο στοιχείο του είναι ο ανεμιστήρας, μέσω του οποίου κινείται ο αέρας. Τα συστήματα εξαναγκασμένης εξαερισμού διαθέτουν χώρους μεγάλης έκτασης και χώρους μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων.

Εξοπλισμός εξαερισμού του κελαριού

Σχέδιο εξαερισμού κελάρι

Η πιο απλή έκδοση του φυσικού αερισμού

Η απλούστερη εκδοχή του αερισμού του υπόγειου δωματίου είναι ο εξαερισμός, ο οποίος λειτουργεί με τη βοήθεια απλών καυσαερίων, οπών στο θεμέλιο ή στο υπόγειο του κτιρίου.

Ο αέρας στο υπόγειο

Σημαντικό!

Συνιστάται μόνο να προβλεφθεί ο αέρας εκ των προτέρων, ακόμη και πριν από την κατασκευή του κτιρίου, είτε πρόκειται για γκαράζ, εξοχική κατοικία ή εξοχικό σπίτι.

Διαφορετικά, πρέπει να χτυπήσετε τρύπες στους τοίχους, που είναι αρκετά επίπονη. Η μέθοδος διάτρησης διαμαντιών είναι κατάλληλη για τη δημιουργία τακτοποιημένων, όμορφων προϊόντων.

Η οργάνωση του φυσικού αερισμού με τη βοήθεια του κλιματισμού στο αρχικό στάδιο της κατασκευής

Για να διασφαλιστεί ότι ο υγρός βροχερός καιρός δεν προσθέτει υγρασία στο υπόγειο, οι εκρήξεις θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 30 cm από το έδαφος. Η διάμετρος των οπών επιλέγεται από το εύρος των 125-225 cm, όσο μεγαλύτερο είναι το υπόγειο, τόσο περισσότερο πρέπει να υπάρχει έκρηξη.

Ο αέρας στην βάση χρησιμεύει για την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα κάτω από το πάτωμα

Οι οπές εξαερισμού πρέπει να κλείνουν με σχάρες στο πλάι του δρόμου. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η διείσδυση στο υπόγειο διαφόρων ζωντανών πλάσματα - ποντίκια, αρουραίοι, γάτες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο ανεμιστήρας με βαλβίδες. Θα επιτρέψουν τη ρύθμιση της ροής του αέρα - την αύξηση του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τη μείωση (ή τελική διακοπή) το χειμώνα, όταν υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το υπόγειο.

Υπόγειο με πλέγμα

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι το ελάχιστο κόστος χρηματοδότησης και εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν πιο αποτελεσματικά συστήματα που βασίζονται στη χρήση των νόμων της φύσης και δεν απαιτούν την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Οι βασικές αρχές είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος αερισμός

Φυσικός αερισμός με σωλήνες

Μια πιο αποτελεσματική επιλογή φυσικού αερισμού επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση δύο αγωγών (αεραγωγών) - τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Υπόγειο με σωλήνα

Θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του υπογείου, εξασφαλίζοντας έτσι τον πληρέστερο αερισμό. Κατά την εγκατάσταση σωλήνων, πρέπει να προσπαθήσετε να τηρήσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • ο σωλήνας εισαγωγής, το κατώτερο άκρο του, πρέπει να ανέλθει σε 20-50 cm πάνω από το δάπεδο.
 • άνω - προεξέχουν πάνω από το έδαφος σε 0,5-1 m?
 • ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να έχει μήκος 2,5-3 m, αυτό θα παρέχει τη διαφορά θερμοκρασίας που είναι απαραίτητη για την κίνηση των ρευμάτων αέρα.
 • το άνω άκρο του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να είναι πάνω από την οροφή ή την πατινάζ κατά 40-50 cm.
 • Το κατώτερο άνοιγμα του σωλήνα εξάτμισης βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του υπογείου.

Παράδειγμα συσκευής εκκένωσης σε δωμάτιο υπογείου

Συμβουλές!
Αν ο αγωγός εξαγωγής είναι τοποθετημένος κοντά στα στοιχεία θέρμανσης, αυτό θα αυξήσει το ρεύμα αέρα, βελτιώνοντας έτσι τον εξαερισμό.

Η θερμομόνωση της κορυφής του σωλήνα εξάτμισης θα προωθήσει επίσης την εντατική κίνηση των αέριων μαζών.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Μια χρήσιμη προσθήκη στο σύστημα παροχής και εξάτμισης του φυσικού αερισμού είναι ο εκτροπέας, λόγω του οποίου ενισχύεται το ρεύμα αέρα. Ο εκτροπέας είναι εγκατεστημένος στην άνω άκρη του σωλήνα εξαγωγής. Η ενίσχυση της ώσης θα συμβεί με κάθε ριπή του ανέμου: ο άνεμος φυσάει από τη μία πλευρά του εκτροπέα, με αποτέλεσμα από την άλλη πλευρά να υπάρχει αραίωση, μια περιοχή χαμηλής πίεσης. Αυτό διεγείρει την έξοδο αέρα επάνω στον σωλήνα.

Σωλήνας εξάτμισης με εκτροπέα

Ποιες σωλήνες να χρησιμοποιήσετε;

Πριν αρχίσετε να εξοπλίζετε το υπόγειο με αερισμό, θα πρέπει να καταρτίσετε το σχέδιό του. Ακόμη και ένα απλό σχηματικό σχέδιο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε με ακρίβεια το μήκος των σωλήνων και την ακριβή τους θέση.

Σχέδιο αερισμού στο υπόγειο στο γκαράζ

Όσο για το υλικό σωλήνων, χρησιμοποιείται συχνά μέταλλο, αλλά η τοποθέτησή τους μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα και η αναπόφευκτη συμπύκνωση τελικά θα οδηγήσει σε σκουριά. Για αυτοεγκατάσταση, οι σωλήνες PVC είναι εξαιρετικοί. Είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση μόνοι σας, καλύτερη σφραγίδα, μη σκουριά. Επιπλέον, για πλαστικούς σωλήνες, υπάρχουν πολλά πρόσθετα εξαρτήματα που απλοποιούν την εγκατάσταση, - διάφορους προσαρμογείς, γωνίες κ.λπ. Για να αποστραγγίσετε το συσσωρευμένο συμπύκνωμα, τοποθετήστε μια ειδική βρύση.

Πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού

Απλοποιημένες επιλογές

Εάν το υπόγειο είναι μικρό σε όγκο, ο απλοποιημένος σχεδιασμός της προηγούμενης έκδοσης του εξαερισμού μπορεί να είναι σημαντικός. Ένας αγωγός αέρα είναι κατασκευασμένος από ξύλο με ένα διαχωριστικό, στο οποίο βρίσκονται και τα δύο κανάλια - τόσο τροφοδοσία όσο και εξάτμιση. Επειδή τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου σε ένα τέτοιο σύστημα είναι κοντά το ένα στο άλλο, ένας μικρός χώρος θα αερίζεται.

Συμβουλές!

Για να επεκταθούν οι δυνατότητες αυτού του σχεδιασμού, μπορεί να συμπληρωθεί, για παράδειγμα, με ένα στόμιο που θα οδηγήσει το άνοιγμα του καναλιού τροφοδοσίας σε ένα άλλο τμήμα του υπογείου.

Απλοποιημένο σύστημα εξαερισμού υπογείου

Μια άλλη επιλογή απλούστευσης του σχεδίου εξαερισμού είναι να αποκλειστεί το κανάλι τροφοδοσίας. Με την παρουσία μόνο μιας θυρίδας εξάτμισης, ο αέρας θα ρέει στο υπόγειο μέσω των σχισμών και των διαρροών. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αρκεί.

Φυσικός αερισμός στο υπόγειο

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ακόμα και η πιο επιτυχημένη έκδοση του φυσικού αερισμού δεν εγγυάται σταθερή ροή καθαρού αέρα στο υπόγειο καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Ο λόγος για αυτό είναι η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Η σταθερότητα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ανεμιστήρας (οι ανεμιστήρες) μπορούν απλά να προστεθούν σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα αερισμού.

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού

Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας εγκατεστημένος στον αγωγό τροφοδοσίας θα βελτιώσει σημαντικά την ανταλλαγή αέρα με το πτερύγιο ανοιχτό. Εάν αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, σε μια μεγάλη περιοχή, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα και στην κουκούλα.

Αναγκαστικός αερισμός του υπογείου

Αναγκαστικό εκχύλισμα από το κελάρι

Βελτιώσεις στον τεχνητό εξαερισμό

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού σπάνια περιορίζεται στους απλούς ανεμιστήρες. Πολύ βολικό είναι ένα σύστημα που αναλύει την υγρασία και τη θερμοκρασία στο δωμάτιο και περιλαμβάνει αερισμό μόνο εάν είναι απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο στο υπόγειο διατηρείται σταθερό "κλίμα" με βέλτιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μια άλλη κοινή επιλογή για τον αυτόματο αερισμό είναι η περιοδική ενεργοποίηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων. Η συχνότητα μεταγωγής μπορεί να ποικίλει, για παράδειγμα, ανάλογα με την ώρα του έτους.

Συσκευή για τον αερισμό του κελαριού

Εκτός από τους ανεμιστήρες, οι οποίοι παρέχουν έγκαιρο αερισμό στο υπόγειο, το σύστημα μπορεί να συμπληρωθεί με ένα θερμαντήρα. Κατά κανόνα χρησιμοποιείται ένας θερμαντήρας. Τον χειμώνα, οι παγωμένες ροές αέρα θα θερμαίνονται, αυτό θα επιτρέψει τον πλήρη αερισμό καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρόγραμμα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε φίλτρα αέρα ή ένα σύστημα φίλτρων. Εάν ο αέρας που προέρχεται από το δρόμο είναι συχνά μολυσμένος (σκόνη, βιομηχανικές εκπομπές κ.λπ.), τότε για να αποφευχθεί η μόλυνση των χώρων, φιλτράρεται ο αέρας. Επίσης υπάρχουν συστήματα με κλιματιστικά και υγραντήρες, με τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια δεν θα χαλάσουν το κλίμα στις εγκαταστάσεις.

Σύστημα εξαναγκασμένου εξαναγκασμένου αέρα και εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Ο εξαερισμός ενός μεγάλου υπογείου (άνω των 50 τ.μ.), το οποίο είναι μέρος μιας εξοχικής κατοικίας, έχει νόημα σε ένα συγκρότημα με τον αερισμό ολόκληρου του σπιτιού. Δηλαδή, το γενικό σύστημα αερισμού του σπιτιού πρέπει να περιλαμβάνει το υποσύστημα αερισμού υπογείου.

Συμβουλές!
Εγκατάσταση και διαμόρφωση του εξοπλισμού σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να ανατεθεί σε ειδικούς.

Εξαερισμός και εξάτμιση ενός ξύλινου εξοχικού σπιτιού

Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό στο υπόγειο: επιλογές και υπολογισμούς

Το υπόγειο είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σύγχρονης ιδιωτικής κατοικίας ή εξοχικής κατοικίας. Χρησιμεύει για την στέγαση των επικοινωνιών των συστημάτων θέρμανσης και ύδρευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνεργείο γκαράζ, εργαστηρίου ή λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση, το υπόγειο πρέπει να διατηρεί ένα προκαθορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Η υγρασία επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων, οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας, καταστρέφει τους τοίχους του σπιτιού και επηρεάζει αρνητικά άλλα αντικείμενα. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει στο σωστά εξοπλισμένο υπόγειο αερισμού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Παρατηρούμε τις θετικές πτυχές της χρήσης συστημάτων εξαερισμού στο υπόγειο και το υπόγειο:

 • Άνετο μικροκλίμα στο σπίτι, Δεν υπάρχει αίσθηση υγρασίας στον πρώτο όροφο.
 • Δυνατότητα να εξοπλίσει ένα ντουλάπι, στην οποία διατηρείται μια σταθερή θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα.
 • Η διάρκεια ζωής των φέροντων κατασκευών αυξάνεται διαμέρισμα ή κελάρι, ειδικά εάν είναι κατασκευασμένα από ξύλο.
 • Η λειτουργία του εξοπλισμού αερίου και θέρμανσης δεν είναι δυνατή σε μη αεριζόμενη αίθουσα για λόγους ασφαλείας.
 • Σε ένα ξηρό υπόγειο, δεν θα υπάρχει ποτέ ένα σπόριο μούχλας, προκαλώντας αλλεργίες, αλλεργίες και άσθμα.

Όλοι οι τύποι εξαερισμού χωρίζονται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με το σκοπό του, την πολυπλοκότητα της ρύθμισης και την αρχή της λειτουργίας. Αλλά η αρχή της δράσης οποιουδήποτε από αυτούς θα βασίζεται στους νόμους της φυσικής για την κίνηση των αέριων μαζών. Ο ψυχρός αέρας πέφτει και ο θερμός αέρας ανεβαίνει.

Φυσικός εξαερισμός

Το απλούστερο σύστημα πτώσεων στο ίδρυμα ή στο υπόγειο. Είναι χτισμένο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού και αντιπροσωπεύει μικρά ανοίγματα στο πάνω μέρος του υπογείου.

Εάν το υπόγειο που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του εδάφους, η περιοχή καθίζησης κουκούλα μέσω πλαστικό ή αμιαντοτσιμέντο σωλήνες με διάμετρο 10-15 cm. Προέρχονται από την επιφάνεια σε ύψος 30 cm και καλύπτονται με πλέγματα συντρίμμια και τα τρωκτικά. Αυτή η μέθοδος είναι φυσική και εξαρτάται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του δρόμου, της δύναμης του ανέμου, της υγρασίας.

Κατά τον υπολογισμό της χωρητικότητάς του λαμβάνεται το 1/400 της συνολικής έκτασης του υπογείου - έτσι έχουμε την συνολική έκταση όλων των εκρήξεων.

Οι οπές θα πρέπει να βρίσκονται στην προς τα πίσω πλευρά, το λιγότερο επιρρεπές σε βροχοπτώσεις. Τα σπίτια με σύνθετη μορφή θεμελίωσης και βρίσκονται σε χαμηλές περιοχές μπορεί να έχουν μέχρι μία τρύπα για κάθε 3-4 μέτρα. Τα πώματα κλείνονται με ράβδους στο εξωτερικό.

Αυτή η ανέξοδη επιλογή είναι κατάλληλη για τον αερισμό των γκαράζ και των μη κατοικημένων υπόγειων χώρων ή ως πρόσθετο μέσο στο βασικό σύστημα αερισμού.

Φυσικός εξαερισμός

Τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Για σωστή λειτουργία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε δύο σωλήνες για εξαερισμό και η μονάδα τροφοδοσίας και εξαερισμού φαίνεται έτσι.

 • Ο πρώτος σωλήνας βρίσκεται κάτω από την οροφή του υπογείου και έχει σχεδιαστεί για εκροή θερμού αέρα. Ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κατά προτίμηση στο επίπεδο της ράχης της οροφής. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί καλή πρόσφυση. Μέρος του σωλήνα, ο οποίος βρίσκεται στον ανοιχτό αέρα, πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι μονωμένος ώστε να αποφεύγεται ο παγετός το χειμώνα και να καλύπτεται με γείσο από τη βροχή.
 • Ο δεύτερος σωλήνας για καθαρό αέρα βρίσκεται σε ύψος 30-40 εκατοστά από το επίπεδο του δαπέδου, και η είσοδό του βρίσκεται στο δρόμο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος και καλύπτεται με ένα πλέγμα. Η κυκλοφορία θα συμβεί λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του αέρα του δρόμου και του υπογείου. Το πιο αποτελεσματικό σύστημα θα λειτουργήσει με τον διαχωρισμό των καναλιών τροφοδοσίας σε διαφορετικές πλευρές του υπογείου.

Αναγκασμένος

Χρησιμοποιείται εάν ο φυσικός εξαερισμός του φρέσκου αέρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή δεν υπάρχει φυσική δυνατότητα χρήσης του. Συνήθως χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Περιοχή του υπογείου από 40 μ2 ή διαθέτει αρκετά δωμάτια απομονωμένα μεταξύ τους.
 • Υψηλή υγρασία όταν το συμπύκνωμα στον αγωγό εξαγωγής καταψύχεται το χειμώνα και επιδεινώνει τη ροή του αέρα.
 • Η αρχιτεκτονική του σπιτιού δεν προβλέπει υψηλές σωληνώσεις εξαερισμού.
 • Στο υπόγειο είναι εξοπλισμένο με σάουνα, καφετέρια, γυμναστήριο, εργαστήριο ή άλλο πηγή δυσάρεστων οσμών.

Η συσκευή εξαναγκασμένης παροχής και εξαερισμού έχει ένα σύστημα καναλιών και ανεμιστήρων που οδηγούν τον αέρα.

Η βασική προϋπόθεση είναι να κάνει τον αέρα να κυκλοφορεί συνεχώς, που παρέχεται από την σύγχρονη λειτουργία των ανεμιστήρων εξαγωγής και τροφοδοσίας. Ο αριθμός τους υπολογίζεται ανάλογα με τον όγκο του κελάριου ή του κελάριου και την χωρητικότητα των αεραγωγών.

Συλλέγουμε το αφυγραντήρα με τα χέρια μας: το σχέδιο και την αρχή λειτουργίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας

Για το δάπεδο του υπογείου, όπου σχεδιάζεται μόνιμη κατοικία, δεν είναι αρκετό να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού. Το δωμάτιο είναι απαραίτητα μονωμένο και η στεγανοποίησή του γίνεται. Το ζήτημα της θέρμανσης και της θέρμανσης επιλύεται επίσης.

Όλο και περισσότερο, τέτοια συστήματα κατασκευάζονται στην παροχή και την εξάτμιση με ανάκτηση θερμότητας.

Στο σωλήνα εξάτμισης είναι ήδη καλά θερμαινόμενος αέρας και για να μην ρίξει κανείς στην ατμόσφαιρα ήδη έτοιμες θερμίδες διοχετεύουν αέρα μέσω ειδικού κεραμικού ανακτητή. Όταν θερμαίνεται, εκπέμπει θερμότητα στον καθαρό αέρα. Τα ρεύματα αέρα δεν διασταυρώνονται. Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συσκευής είναι 50-90%, ανάλογα με το σχεδιασμό του εναλλάκτη θερμότητας. Όλοι οι θερμαντήρες είναι πολύ αξιόπιστοι, δεν χρειάζονται πρόσθετη συντήρηση και μπορούν να λειτουργήσουν για δεκαετίες.

Είναι εξοπλισμένο με διαχωριστές υγρασίας, φίλτρα σκόνης, αισθητήρες που ελέγχουν την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα. Για οικιακούς χώρους, οι δείκτες αυτοί κυμαίνονται από 50-65% σχετική υγρασία και 18-220C. Τέτοια συστήματα βρίσκονται συχνότερα σε «έξυπνα σπίτια» και η εγκατάσταση τους είναι περίπλοκη και πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες.

Διάταξη εξαναγκασμένου εξαερισμού

Θα συζητήσουμε τώρα πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνετε αερισμό στο κελάρι ή στο υπόγειο του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής ή να αναγκαστεί.

Πρώτον, θα υπολογίσουμε.

Σε 1 m2 επιφάνεια θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 25 cm2 της διατομής του αγωγού.

Με αύξηση της οροφής ή της υγρασίας, η διάμετρος του αγωγού αυξάνεται. Το ξύλινο κιβώτιο μπορεί να χωριστεί σε δύο ημίσεια για τον αερισμό και τον εξαερισμό, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε πλαστικούς σωλήνες ή μεταλλικά κυματοειδή κουτιά.

Ο αερισμός εισαγωγής και εξαγωγής μπορεί να συμπληρωθεί με έναν εκτροπέα στην οροφή του σπιτιού. Θα δημιουργήσει πρόσθετο κενό στο σωλήνα και θα βελτιώσει την απόδοση του θερμού αέρα.

Το διαχειριζόμενο αναγκαστικό σύστημα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό με συγκρίσιμο κόστος εργασίας. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε ειδικούς ανεμιστήρες καναλιών, οι οποίοι λειτουργούν με τάση 36 V. Το χαρακτηριστικό αυτό σχετίζεται με την κατηγορία όλων των υπογείων δωματίων που επιτρέπουν τη χρήση μόνο τέτοιων ρευμάτων.

Ως εκ τούτου, ένας μετασχηματιστής εγκαθίσταται στον ηλεκτρικό πίνακα, μειώνοντας την τάση από 220 V σε 36 V. Και η καλωδίωση τοποθετείται απαραίτητα στα καλωδιακά κανάλια. Αυτοί και άλλοι κανόνες μπορούν να βρεθούν στην SNiP 41-01-2003 θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός.

Για μικρά δωμάτια, μόνο ένας τέτοιος ανεμιστήρας θα είναι επαρκής για τον εύκαμπτο σωλήνα. Η εισροή καθαρού αέρα θα οφείλεται σε αραίωση στο υπόγειο. Αλλά η απόδοση του συστήματος θα είναι πολύ υψηλότερη εάν εγκαταστήσετε μια δεύτερη αντλία τροφοδοσίας και συνδυάσετε την εργασία τους σε έναν πίνακα ελέγχου.

Τώρα στην πώληση είναι δυνατόν να συναντήσετε τους προγραμματιζόμενους πίνακες ελέγχου με αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας και οι ανεμιστήρες καναλιών είναι διαθέσιμοι σε όλα τα μεγέθη και είναι συμβατοί με σχεδόν όλους τους αγωγούς εξαερισμού. Για την ευκολία έχουν ήδη κατασκευαστεί στην περίπτωση, έχουν μια προστατευτική μάσκα και αντικαταστάσιμα φίλτρα.

Σαν σωλήνες για κουτιά αερισμού σε δικά τους σπίτια προτιμάται η χρήση PVC. Είναι αρκετά δυνατά και αρκετά ελαφρά ώστε να τα προσαρμόζουν σε τοίχους και οροφές με συμβατικούς πείρους. Δεν φοβούνται τις αλλαγές υγρασίας και θερμοκρασίας και το κόστος είναι χαμηλότερο από τις κατασκευές από χάλυβα.

Λειτουργική δοκιμή

Καθορίστε ότι η κυκλοφορία του αέρα είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φλόγα κάδου αλκοόλ ή ένα κερί ή να επισυνάψετε ένα φύλλο χαρτιού στο άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής. Μια καλή κουκούλα θα κρατήσει το φύλλο με ασφάλεια. Μην βλάπτετε το θερμόμετρο που είναι τοποθετημένο κοντά στον αγωγό παροχής αέρα.

Σχετικά με τον ανεπαρκή αερισμό του υπόγειου χώρου, το γκαράζ λέει τέτοια σημάδια:

 • Η εμφάνιση συμπυκνώματος στους τοίχους, και η υγρασία υπερβαίνει το 95%. Η μέγιστη επιτρεπτή υγρασία για την αποθήκευση των ακατέργαστων τεμαχίων και τη συγκομιδή είναι 85-90% σε θερμοκρασία 3-40 ° C. Για τους χώρους κατοικίας, οι γκαράζ, δείκτες υγρασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40-50%?
 • Μύκητες και μυκητιασικοί σχηματισμοί σε τοίχους και οροφή.
 • Δυσάρεστη οσμή στο δωμάτιο και στον βαρύ ασταθή αέρα.
 • Αυστηρή μεταβολή της θερμοκρασίας μιλήστε για λάθος διάταξη εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής ή σφάλματα στον υπολογισμό της διατομής του καναλιού.
 • Σε θερμές καιρικές συνθήκες η συμπύκνωση μπορεί να μην είναι αξιοσημείωτη, αλλά το χειμώνα τα τείχη θα καλύπτονται με άφθονο πάγο.
 • Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσσωρευτεί στο κελάρι με λαχανικά. Μπορείτε να το προσδιορίσετε με ένα κερί που πεθαίνει ή με ένα αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ανοίξετε όλους τους αποσβεστήρες και να αερίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να κατεβαίνετε στο δωμάτιο χωρίς μέσα προστασίας.

Εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: επιλογή και εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής - λεπτομερές άρθρο.

Η εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική, εάν μαζί με αυτήν να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση του μικροκλίματος:

 • Περιοδικός αερισμός με το άνοιγμα όλων των θυρών και καταπακτών. Ειδικά αυτή η απαίτηση αφορά τους ιδιοκτήτες των κελαριών. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό το καλοκαίρι, και από το κελάρι για να πάρετε όλα τα ξύλινα αντικείμενα?
 • Επεξεργαστείτε τακτικά τους τοίχους ασβέστη ή ειδικές συνθέσεις. Θα προστατεύσουν από την εμφάνιση μούχλας και δυσάρεστη οσμή στο δωμάτιο. Μια προσεγγιστική συνταγή για μια τέτοια σύνθεση: 3 κιλά ασβέστη και 50 γραμμάρια θειικού χαλκού ανά κάδο νερού.
 • Με υπερβολική υγρασία στον αέρα μπορείτε να πολεμήσετε με ένα κιβώτιο άμμου, πριονίδι, αλάτι, ασβέστη. Περιοδικά το κουτί παίρνει και στεγνώσει προσεκτικά στον ήλιο. Στο κελάρι μπορείτε να αφήσετε το μάνδαλο ξεκλειδωμένο και να το καλύψετε με παλιά κουβέρτα ή στρώματα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα.
 • Η εγκατάσταση μιας πρόσθετης πηγής θερμότητας (μικρή σόμπα, βραστήρα, θερμάστρα, λάμπα) ή απλά ένα καίγοντας κερί βοηθά.
 • Εκτελέστε ένα υπόγειο στεγάνωσης ή κελάρια με ασφαλτικές συνθέσεις.
 • Τοποθετήστε ρυθμιζόμενους αποσβεστήρες τόσο για τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και για τον εξαερισμό. Με τη βοήθειά τους θα είναι δυνατόν να αποκλειστούν τα σχέδια και η κατάψυξη του υπόγειου χώρου το χειμώνα.
 • Εάν το κελάρι βρίσκεται στο γκαράζ, τότε το σύστημα εξαερισμού πρέπει να είναι ξεχωριστό. Η αυξημένη υγρασία του κελαριού λαχανικών αντενδείκνυται στο αυτοκίνητο.
 • Τοποθετήστε έναν κανονικό ανεμιστήρα στο σπίτι.

Πόσο κοστίζει ο εξαερισμός;

Η παροχή ενός καλού μικροκλίματος στο υπόγειο είναι ανέξοδη. Απλές επιλογές μπορούν να γίνουν από απόβλητα κατασκευών και αυτοσχέδια υλικά, πιο σύνθετα θα απαιτήσουν πρόσθετες επενδύσεις.

Το κόστος ολόκληρου του συστήματος θα επηρεαστεί από τέτοιους παράγοντες:

 • Η περιοχή του υπογείου και το ύψος ολόκληρης της δομής. Με αυτές τις παραμέτρους υπολογίζεται ο αριθμός και το μέγεθος των αεραγωγών, οι οποίοι θα αποτελούν σημαντικό μέρος του συνόλου του έργου.
 • Υλικό αεραγωγών. Το PVC - είναι φθηνότερο, αλλά έχει περιορισμούς στο μέγεθος και τη μέγιστη διάμετρο του σωλήνα. Ο γαλβανισμένος ατσάλι είναι πιο αξιόπιστος και επιτρέπει τον εξαερισμό οποιουδήποτε βαθμού πολυπλοκότητας και διαμόρφωσης, αλλά είναι πολύ πιο ακριβό, βαρύτερο και μπορεί να απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.
 • Βαθμός αυτοματισμού (απλό κόστος ανεμιστήρα καναλιών από 2000 ρούβλια, αλλαγή από 1400 ρούβλια)?
 • Η παρουσία πολύπλοκων και δαπανηρών πρόσθετων συσκευών - συστήματα διαχωρισμού, ανακτητές, αφυγραντήρες, υγρόμετρα και αισθητήρες (το κόστος ενός τέτοιου συστήματος "κλειδωμένο στο χέρι" μπορεί να υπερβαίνει τα 100 χιλιάδες ρούβλια).

Ο εξαερισμός στο υπόγειο είναι σημαντικός τόσο για την ασφάλεια των αποθηκευμένων προϊόντων όσο και για την καλή διαβίωση ολόκληρου του σπιτιού. Οι πιο απλές εκδόσεις μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα ή να τοποθετηθούν στο στάδιο της κατασκευής. Οι πιο περίπλοκοι τύποι εξαερισμού απαιτούν ειδικές δεξιότητες και εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα αυτό πρέπει να είναι πάντα serviceable και να εξυπηρετείται εγκαίρως.