Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι

Κλιματικά συστήματα στο σπίτι

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ξύλινων κατοικιών δεν χρειάζεται πολύπλοκα συστήματα αερισμού του χώρου διαβίωσης. Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο ​​αέρα από απλό παράθυρο παραθύρου. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι μια αόρατη πηγή ζωογόνου οξυγόνου μπορεί να χρησιμεύσει ως οποιαδήποτε μικροκονία στη διασυνδεδεμένη σύνδεση των κορμών. Και το ίδιο το ξύλο είναι επαρκώς ανθεκτικό στη θερμότητα, "αναπνεύσιμο" οικοδομικό υλικό, το οποίο έχει επαρκή διαπερατότητα ατμού και δεν χρειάζεται ειδική διάταξη τεχνητών συστημάτων εξαερισμού. Ένας σημαντικός ρόλος στον εξαερισμό παίζει επίσης η παρουσία ενός κλιβάνου σε ένα ξύλινο σπίτι, μέσω του οποίου διεξάγεται επιπρόσθετα ο εξαερισμός της κατοικίας.

Αλλά ο φυσικός αερισμός του ξύλινου σπιτιού έχει την αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αερισμού ενός ξύλινου σπιτιού. Σταθερή εισροή εξωτερικού αέρα, αν και σταδιακά, αλλά επιβραδύνει το κτίριο, αυξάνοντας έτσι το κόστος ενέργειας για θέρμανση. Ναι, και να ζήσουν σε ένα δωμάτιο, καταιγίδες, απλά άβολα. Εδώ είναι επίσης απαραίτητο να προσέχουμε συνεχώς και να λαμβάνουμε δόση φρέσκου αέρα παρόμοια με τους κατοίκους σε κτίρια από άλλα οικοδομικά υλικά.

Συσκευή εξαερισμού

Το σχέδιο αερισμού ενός ξύλινου σπιτιού

Φυσικός εξαερισμός

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το φυσικό εξαερισμό σε ένα ξύλινο σπίτι - ένα από τα καλύτερα κυκλώματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι, ειδικά αν έχει προγραμματιστεί να τεθεί ένα τζάκι. Αλλά δεν αρκεί. Αν τα δωμάτια και τους διαδρόμους είναι αρκετά ικανοποιημένοι με την διείσδυση των φυσικών αέρα, των τεχνικών και των υπηρεσιών δωμάτια του σπιτιού (κουζίνα, αποδυτήρια, μπάνια, boiler) δεν είναι αρκετή, για να μην αναφέρουμε το υπόγειο και κελάρια.

Ο φυσικός αερισμός συνεπάγεται την εγκατάσταση ενός συστήματος κατακόρυφων διαύλων με την έξοδο στην κορυφογραμμή της οροφής. Συνήθως αρχίζουν στις εισηγμένες εγκαταστάσεις του σπιτιού σε κρίσιμη ανταλλαγή αέρα. Σε ένα σπίτι υψηλών (2-3), οι επάνω όροφοι είναι εξοπλισμένοι με επιπλέον κανάλια.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Η απόδοση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από τη δύναμη ώθησης, η οποία επηρεάζεται από το ύψος των καναλιών, τον αριθμό των στροφών και την παρουσία θερμομόνωσης. Τα κανάλια μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους των χώρων. Ο αγωγός εξαγωγής είναι τοποθετημένος όσο το δυνατόν ψηλότερα από την οροφή για να εξασφαλίσει επαρκή πτώση πίεσης.

Σήμερα η μέθοδος του φυσικού αερισμού είναι σε ζήτηση, επειδή είναι απλή στο σχεδιασμό και φθηνή. Αυτός ο εξαερισμός δημιουργείται στους χώρους, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας εντός και εκτός του σπιτιού, χάρη στην οποία λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αέρα.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Ένα άλλο πράγμα - μια δομή πλαίσιο με πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια, στα οποία οι τοίχοι δεν αναπνέουν. Εδώ είναι εγκατεστημένο ένα πιο αξιόπιστο, εξαναγκασμένο σύστημα εξαερισμού, το οποίο συνήθως συνδέεται με το σύστημα εξάτμισης.

Το σχέδιο του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο ανεφοδιασμός (μηχανικός) αερισμός σε ξύλινο σπίτι παρέχει:

 • Παροχή φρέσκου αέρα έξω.
 • φιλτράρισμα του παρεχόμενου αέρα και καθαρισμό του από μόλυνση.
 • θέρμανση της μάζας αέρα που διέρχεται από το κανάλι.
 • βρύση του χρησιμοποιημένου αέρα από το δωμάτιο.

Ο μηχανικός εξοπλισμός εξαερισμού μπορεί να περιλαμβάνει:

 • ένας ανεμιστήρας που τροφοδοτεί αέρα από έξω μέσω του καναλιού.
 • ηλεκτρική θερμάστρα για τη θέρμανση της κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής.
 • υγραντήρας ξηρού αέρα.
 • Καταπολεμιστής θορύβου, για να μειώσει τους κραδασμούς του ανεμιστήρα λειτουργίας στο μηδέν.
 • Φίλτρα που εμποδίζουν την εισαγωγή σκόνης στο σύστημα.

Επιπλέον, είναι δυνατό να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού με αυτόματο έλεγχο και παρακολούθηση μέσω του τηλεχειριστηρίου.

Το μπλοκ των στοιχείων του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Στοιχεία του συστήματος είναι συνήθως εγκατεστημένα στη σοφίτα στις χαμηλές πασαρέλες. Ο αγωγός αεραγωγών διεξάγεται σύμφωνα με ένα ειδικό σχέδιο, στο οποίο παρατηρείται η ελάχιστη απόσταση από τα σημεία εξαγωγής αέρα κάτω από το ανώτατο όριο κάθε χώρου του σπιτιού μέχρι το σύστημα εξαερισμού στο πάτωμα. Χρησιμοποιούνται σωληνώσεις από μέταλλο ή πλαστικό, για συνδέσεις χρησιμοποιούνται κυματοειδείς εύκαμπτοι τομείς.

Ο δίαυλος για την εισαγωγή εξωτερικού αέρα εκτελείται στο φράγμα του σπιτιού και ο κλάδος εξάγεται μέσω της οροφής. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται στο μέγιστο δυνατό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, πράγμα που μειώνει την ποσότητα σκόνης που φράζει το κανάλι.

Εξαερισμός εξαγωγής

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, ο μηχανικός εξαερισμός του αέρα είναι συνήθως συνδεδεμένος με τον εξαερισμό. Ο τελευταίος τύπος αερισμού βοηθά στην αποφυγή συμπύκνωσης της υγρασίας σε όλα τα σημαντικά στοιχεία του ξύλινου σπιτιού - την οροφή, τους τοίχους και το θεμέλιο.

Το σχέδιο εξαερισμού

Ο εξαερισμός λειτουργεί όταν:

 • Ο θερμασμένος αέρας ανεβαίνει μόνο κατακόρυφα προς τα επάνω, ενώ ο κρύος ανεβαίνει,
 • οι βαλβίδες εισαγωγής βρίσκονται κάτω από τους αγωγούς εξαγωγής.

Η τροφοδοσία με φρέσκο ​​αέρα παρέχει ένα δωμάτιο με φρέσκο ​​αέρα και εξάτμιση απομακρύνει τους παλιούς ανεμιστήρες καυσαερίων. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας από τα δωμάτια αφαιρείται βίαια, και φρέσκο ​​εισέρχεται στο σπίτι από μόνα τους.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ορισμένα πλεονεκτήματα του εξαερισμού:

 • Άνεση από τη συνεχή παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα.
 • Η οικολογική καθαρότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτό το σχέδιο, παρέχει μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι, επηρεάζοντας επίσης θετικά την κατάσταση της υγείας.
 • Εάν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές στον αέρα του σπιτιού, οι ουσίες που είναι επιβλαβείς για το σώμα, ο κίνδυνος να χτυπηθεί ελαχιστοποιείται.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι η δυνατότητα ελέγχου του αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο.

Εξαερισμός της οροφής ενός ξύλινου σπιτιού

Ο κανονικός αερισμός απαιτείται όχι μόνο στους χώρους του σπιτιού, αλλά και στην οροφή. Εάν δεν είναι, τότε στο μέλλον θα πρέπει να αναμένουν σημαντικά προβλήματα, από τη στέγη μέχρι το ανώτατο όριο. Μόνο η ελεύθερη κυκλοφορία αέρα στη σοφίτα θα σώσει το σπίτι από όλα αυτά τα προβλήματα, διατηρώντας το απαιτούμενο καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας.

Οι πρόγονοί μας εξασφάλιζαν τον εξαερισμό της στέγης των σπιτιών τους, εξοπλίζοντας τα παράθυρα των παραθύρων. Η κρύα σοφίτα αερίζεται καλά χάρη στις τρύπες στην κορυφογραμμή στο γείσο και στα μπροστινά ακουστικά παράθυρα.

Οι αεριζόμενοι αεραγωγοί και κάτω από τη στέγη γείσο σε σύγχρονα σπίτια αποτελούν το πιο αποτελεσματικό σύστημα, χρησιμοποιώντας φυσικούς θερμικούς και αιολικούς πόρους.

Για να απαλλαγεί η ροή του αέρα στα προϊόντα κορυφογραμμής στον μονωμένο σοφίτα, μεταξύ των εξωτερικών και θερμομονωτικών στρωμάτων της οροφής υπάρχει αερισμός. Είναι διατεταγμένο μεταξύ του υλικού στέγης και στεγανοποίησης με πλάτος τουλάχιστον 5 cm.

Η κουκούλα μπορεί να τοποθετηθεί όχι μόνο με τη μορφή τρυπών κορυφογραμμής, αλλά και με τη μορφή κεκλιμένων στοιχείων αερισμού εγκατεστημένα κοντά στην κορυφογραμμή.

Εξαερισμός μπάνιου

Πιστεύεται ότι το δέντρο "αναπνέει", αλλά ο κύριος λόγος δεν έγκειται σε αυτό το χρήσιμο χαρακτηριστικό του φυσικού δομικού υλικού, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί να απορροφήσει και να δώσει μακριά υγρασία. Επομένως, το θέμα της συσκευής αερισμού σε μια μονάδα μπάνιου σε μια ξύλινη κατοικία είναι πολύ σημαντική.

Ο παθητικός αερισμός επαρκεί για μια τυπική μονοκατοικία με ένα μπάνιο, αλλά σε μεγαλύτερα σπίτια θα είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού (εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής). Σε ξύλινα σπίτια, οι αεραγωγοί είναι συνήθως σχεδιασμένοι ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο, ειδικά για μπάνιο και κουζίνα. Η εξάτμιση του αέρα εξάτμισης τραβιέται επάνω τους στην οροφή.

Εδώ είναι οι κανονιστικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό στα μπάνια:

 • Η μέγιστη ταχύτητα κίνησης του αέρα σε αυτό το δωμάτιο πρέπει να είναι 0,3 m ανά δευτερόλεπτο.
 • η σχετική υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65 τοις εκατό.
 • η θερμοκρασία του αέρα το καλοκαίρι πρέπει να είναι +25 0 С, το χειμώνα ─ περίπου +18 0 С;
 • για επαρκή ανανέωση του αέρα, η εισροή / εξαγωγή πρέπει να είναι: σε μια συμβατική τουαλέτα 25, σε ένα μπάνιο - 50 κύβους / ώρα.

Για κάθε συσκευή υγιεινής είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα (m 3 / h):

 • 75 για το ντους / τζακούζι / μπάνιο,
 • 25 για το νεροχύτη / bidet,
 • 50 για την τουαλέτα.

Δεδομένου ότι οι συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων χρησιμοποιούνται σπάνια ταυτόχρονα, το σύστημα αερισμού στο μπάνιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 110 κυβικά μέτρα. ανά ώρα.

Ανεμιστήρας για μπάνιο. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας επιλέγεται σύμφωνα με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • επίπεδο θορύβου ─ όχι άνω των 40 ντεσιμπέλ ·
 • την παρουσία ρουλεμάν.
 • την απόδοση της συσκευής, ανάλογα με την κυβική χωρητικότητα του δωματίου και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα (μπάνιο ─ 8/10, μπάνιο ─ 7/8);
 • επιλογή εκκίνησης του ανεμιστήρα.
 • ένα μοντέλο ανεμιστήρα σχεδιασμένο για υψηλό επίπεδο υγρασίας.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά τη χρήση του μπάνιου ─ είναι υπερβολική υγρασία και τη θερμότητα, η συνέπεια του οποίου είναι εσωτερική μούχλα, υλικό ξύλο αρχίζει να σαπίζει, και μεταλλικά μέρη που καλύπτεται με σκουριά. Η αποκατάσταση ενός άνετου μικροκλίματος θα σας βοηθήσει να αερίσετε. Εξασφαλίζει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα, καθώς και υποστηρίζει την πιο κατάλληλη υγρασία (σχετική) και τη θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Εξαερισμός τουαλέτας

Η τουαλέτα, ειλικρινά, είναι η ισχυρότερη πηγή δυσάρεστων οσμών σε ένα ξύλινο κτίριο και εδώ απαιτείται μηχανικός αερισμός, όπως και οπουδήποτε αλλού στο σπίτι.

Το σχέδιο εγκατάστασης ενός εκχυλίσματος σε τουαλέτα

Όσον αφορά την επιλογή του ανεμιστήρα για το μπάνιο, έχουμε ήδη γράψει παραπάνω. Ας δούμε τώρα τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού τουαλέτας:

 • Για να είναι επαρκής η πρόσφυση, οι δίαυλοι τροφοδοσίας τοποθετούνται στο πάτωμα, οι αγωγοί εξαγωγής της οροφής του δωματίου.
 • Η κουκούλα είναι ιδανικά τοποθετημένη στην απέναντι πόρτα τοίχου.
 • Οι αεραγωγοί επιλέγονται με την πιο ομαλή εσωτερική επιφάνεια.
 • Τεντώνονται για κάθε δωμάτιο του σπιτιού ξεχωριστά.
 • Οι αεραγωγοί τοποθετούνται όσο το δυνατόν ευθεία, με τον ελάχιστο αριθμό ομαλών καμπυλών.

Ένα λεπτομερέστερο διάγραμμα του εξαερισμού τουαλέτας σε ένα ξύλινο σπίτι φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Πρόγραμμα εξαερισμού για ντουλάπα

Εκτός από άλλους τύπους τουαλετών, σε ένα ξύλινο σπίτι μπορείτε επίσης συχνά να βρείτε ένα μπάνιο με τη μορφή ντουλαπιού, αν δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, η τουαλέτα συνδέεται με ένα λάκκο αποβλήτων, το οποίο απαιτεί ειδική μονωτική δομή. Ο συνολικός όγκος του λάκκου υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι. Είναι αλήθεια ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η δυνατότητα πλήρωσης της συσκευής και να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στον αερισμό.

Αερισμός δαπέδου

Ο αερισμός του δαπέδου από το ξύλο επεκτείνει την περίοδο της απρόσκοπτης λειτουργίας αυτού του σημαντικού μέρους του σπιτιού. Αν ο αέρας σταματήσει, οι κύριοι εχθροί του ξύλου - μύκητες, μούχλα και συμπύκνωμα - θα το καταστρέψουν τελικά στα συντρίμμια.

Υπάρχουν δύο δημοφιλείς τύποι αερισμού δαπέδου:

 • μέσω των εισόδων αέρα,
 • μέσω των προϊόντων (απλά στο σχεδιασμό του παραθύρου, που οδηγεί από το υπόγειο μέχρι το δρόμο).

Σχέδιο αερισμού δαπέδου
1 - κάλυψη δαπέδου σανίδων. 2 - φράγμα υδρατμών. 3 - θερμομόνωση. 4 - Επικάλυψη πλακών. 5-Κράνη από ξύλο. 6 - εξαέρωση (εκκένωμα)

Οι είσοδοι αέρα είναι τοποθετημένες κάτω από τις σανίδες, με τη μορφή ενός συστήματος ανοίγματος, το οποίο δημιουργεί εναλλαγή αέρα μεταξύ των χώρων και του υπόγειου χώρου. Χάρη σε αυτό, το έδαφος κάτω από το σπίτι και το ίδρυμα δεν παγώνει.

Μερικές φορές ο αερισμός του δαπέδου ενισχύεται από την διέγερση του βυθίσματος στις οπές. Για να το κάνετε αυτό, οδηγήστε έναν σωλήνα κασσίτερου ή κόψτε τρύπες στη βάση. Για τον ίδιο σκοπό, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στη μία πλευρά του σπιτιού.

Το χειμώνα, οι οπές εξαερισμού πρέπει να είναι κλειστές. Μπορεί να παγώσει το έδαφος και τις ξύλινες κατασκευές, και με τη θέρμανση, υγρασία συμπυκνωμάτων μορφές στις εγκαταστάσεις του σπιτιού. Για να μην αναφέρουμε το κρύο πεδίο.

Μια άλλη σημαντική απόχρωση του αερισμού σε ένα ξύλινο σπίτι. Κατά την έναρξη του κρύου καιρού, τα τρωκτικά αρχίζουν να αναζητούν ζεστά κρυψώνες και κάτω από το πάτωμα γι 'αυτούς, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες. Όχι μόνο καταστρέφουν τις ξύλινες κατασκευές, φέρουν διάφορες ασθένειες. Προκειμένου να τα προστατεύσετε από το υπόγειο του σπιτιού, τοποθετούνται ψησταριές στα παράθυρα, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με ξύλινα ή πήλινα βύσματα ή τούβλα κατά τους παγετούς. Τα βύσματα εξάγονται από τις εκρήξεις με την εκκίνηση της θερμότητας μετά την τήξη του χιονιού.

Αερισμός στον τοίχο

Η αεριζόμενη πρόσοψη από ξύλο επιτρέπει την επίλυση γενικά των ακόλουθων προβλημάτων:

 • πρόσθετη θέρμανση.
 • απόκρυψη ελαττωμάτων ορατού τοιχώματος ·
 • πρόσθετη διακόσμηση της πρόσοψης.
 • ενίσχυση της δύναμης?
 • να αυξάνεται η ηχομόνωση των τοίχων.
 • απλουστεύοντας τη φροντίδα γι 'αυτούς.
 • παράταση της διάρκειας της επόμενης επισκευής και λειτουργίας του κτιρίου στο σύνολό του.

Ο τοίχος "πίτα" φαίνεται να είναι στρωμένος. Περιλαμβάνει τα ακόλουθα επίπεδα:

 • μια ξύλινη επιφάνεια τοίχου,
 • θερμαντήρας,
 • αδιάβροχη μεμβράνη,
 • κενό εξαερισμού,
 • διακοσμητικό παλτό.

Οποιοδήποτε στρώμα εκτελεί αυστηρά καθορισμένο ρόλο στην αεριζόμενη πρόσοψη, επομένως δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να διαγραφεί. Η επιλογή του συστήματος μόνωσης και εξαερισμού υπαγορεύεται από το μέγεθος των οικονομικών, κλιματικών συνθηκών της θέσης του ξύλινου σπιτιού. Στις βόρειες περιοχές, η μόνωση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε συνδυασμό με τον εξαερισμό.

Σχέδιο εξαερισμού για τον τοίχο της αεριζόμενης πρόσοψης

Το σχέδιο αερισμού ενός σύγχρονου ξύλινου σπιτιού

Εγκατάσταση εξαερισμού σε ξύλινο σπίτι με τα χέρια τους: για να μάθετε αν είναι δυνατό να κανονίσετε ένα κατάλληλο σύστημα εξαερισμού σε ένα ξύλινο σπίτι μόνοι σας, μεταβείτε στην υπερσύνδεση για να δείτε τις πληροφορίες του βίντεο.

Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι ως εγγύηση για ένα ιδανικό μικροκλίμα

Οποιοδήποτε ιδιωτικό σπίτι χρειάζεται αποτελεσματικό, καλά εξοπλισμένο εξαερισμό. Αυτή η δήλωση ισχύει για ξύλινα κτίρια κατοικιών. Θα καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να τους προσφέρουμε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα χωρίς υπερβολικά οικονομικά κόστη, αλλά και να επεκτείνουμε τη ζωή των κατοικιών από ξύλο.

Η κατοικία, κατασκευασμένη από ξύλο, σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε την ηρεμία και την άνεση. Σε τέτοια κτίρια κυριολεκτικά φυσικά αισθάνονται τη θετική ενέργεια της Μητέρας Φύσης, γεμίζουν με τις μυρωδιές του δάσους και τη φρεσκάδα. Σχεδόν κάθε άτομο έχει ακούσει ότι τα ξύλινα κτίρια αναπνέουν. Συχνά οι άνθρωποι είναι βέβαιοι ότι αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο σπίτι. Και αυτό, φυσικά, είναι λανθασμένο. Η ουσία είναι ότι οι αναπνευστικές κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες τεχνολογίες δεν μπορούν να καλούνται.

Οποιοσδήποτε προγραμματιστής θέλει να δημιουργήσει ένα σπίτι στο οποίο δεν υπάρχουν απολύτως καθόλου ρεύματα και η θερμότητα αποθηκεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών, που κυμαίνονται από την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων που δεν επιτρέπουν την είσοδο αέρα στις εγκαταστάσεις και τελειώνει με την επεξεργασία όλων των γωνιών και αρμών κατασκευής με ειδικές ενώσεις και σφραγιστικά. Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών, το σπίτι γίνεται σαν ένα σφιχτά κλειδωμένο κιβώτιο. Είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτό. Είναι σαφές ότι υπό τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για οποιαδήποτε αναπνοή ξύλου.

Εάν το κτίριο δεν δέχεται σταθερή εισροή αέρα, παρατηρείται στασιμότητα. Το σπίτι γίνεται δύσκολο να αναπνεύσει, καθώς το μικροκλίμα του αφήνει πολύ επιθυμητό. Ο αιωρούμενος αέρας καθίσταται η αιτία της εμφάνισης διαφόρων μικροοργανισμών, η ανάπτυξη αλλεργικών εκδηλώσεων στο νοικοκυριό. Οι άνθρωποι χειροτερεύουν τη γενική υγεία. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η ελπίδα για αναπνοή δεν είναι απαραίτητη. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος - η οργάνωση αποτελεσματικού αερισμού του σπιτιού σας. Τέτοια εργασία μπορεί να ανατεθεί σε ειδικούς. Αλλά είναι καλύτερο να το κάνετε μόνοι σας. Αυτή η επιχείρηση, πιστέψτε με, δεν είναι τόσο δύσκολη, αν κατανοήσετε τα κύρια χαρακτηριστικά της διάταξης των διαφόρων συστημάτων εξαερισμού.

Στα σπίτια που μας ενδιαφέρουν, μπορούμε να οργανώσουμε τον αναγκαστικό, φυσικό, εξαναγκασμένο εξαερισμό. Το τελευταίο είδος συστημάτων μπορεί να οργανωθεί με τη χρήση της ανάκτησης (θέρμανση του εισερχόμενου αέρα) ή χωρίς αυτό. Θα περιγράψουμε λεπτομερώς όλες αυτές τις επιλογές εξαερισμού και θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για την αυτοεγκατάσταση τους. Αλλά καταρχάς θα κατανοήσουμε τους βασικούς κανόνες σχεδιασμού τέτοιων συστημάτων.

Ιδανικά, όλες οι παράμετροι αερισμού πρέπει να υπολογίζονται από ειδικούς. Χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία για να καθορίσουν την ένταση της κίνησης της ροής του αέρα μέσα από το σπίτι, και επίσης να λάβουν υπόψη:

 • αριθμός ατόμων που διαμένουν μόνιμα στη δομή ·
 • γεωμετρικές παράμετροι των χώρων, όπως μπάνιο, κελάρι, μπάνιο,
 • χαρακτηριστικά του κάθε δωματίου.

Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, ο απαιτούμενος δείκτης ανταλλαγής αέρα υπολογίζεται για κάθε δωμάτιο και το σπίτι ως σύνολο. Και αυτό σας επιτρέπει ήδη να υπολογίσετε με ακρίβεια την απόδοση όλων των συστημάτων και των επιμέρους τμημάτων τους.

Εάν ο υπολογισμός γίνεται ανεξάρτητα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κανόνες για τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα. Αυτά ορίζονται στο SNiP. Θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Μόνο στην περίπτωση αυτή, ο εξαερισμός, χτισμένος σε ξύλινο σπίτι, θα εξασφαλίσει ένα άνετο μικροκλίμα σε αυτό. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για διαφορετικούς χώρους αναφέρονται παρακάτω:

 • τουαλέτα - 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • κουζίνα - 50 (αν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρική κουζίνα) και 70 (σόμπα αερίου)?
 • κατοικίες - 15?
 • καθιστικά - 30;
 • μπάνιο - 50.

Αφού προσδιοριστούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές παράμετροι του συστήματος, είναι δυνατόν να αρχίσετε να σχεδιάζετε ένα σχέδιο για την τοποθέτηση αεραγωγών, τη διάταξη αεραγωγών, την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού.

Το φυσικό σύστημα είναι η πιο απλή έκδοση της διάταξης εξαερισμού. Παρόμοια εργασία μπορεί να παράγει οποιοδήποτε master home. Με τον φυσικό εξαερισμό, η κίνηση των ροών του αέρα συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι ο θερμασμένος αέρας βγαίνει προς τα πάνω. Η κίνησή του οργανώνεται από ειδικά κατασκευασμένα κατακόρυφα κανάλια. Τα τελευταία πρέπει να καλύπτονται με βύσματα ή να είναι εφοδιασμένα με βαλβίδες, οι οποίες ενδεχομένως να ρυθμίζουν την ένταση της ανταλλαγής αέρα.

Οι ρυθμίσεις για την οργάνωση του φυσικού αερισμού αρχίζουν πάντα με ένα κελάρι. Ο αέρας από το δρόμο πρέπει πρώτα να πέσει σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ιδρύματος, παράγει υπολείμματα - μικρά ανοίγματα. Κατά κανόνα, εγκαθίστανται κάτω από κάθε τοίχο του σπιτιού. Οι αέριοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παροχή φρέσκου αέρα από μόνοι τους. Επομένως, στο επίπεδο βάσης, θα πρέπει να εξοπλιστεί ένας πρόσθετος δίαυλος παροχής. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να το κάνουν στον βόρειο τοίχο. Είναι συνεχώς δροσερό ψύχος, που βελτιώνει σημαντικά την πρόσφυση ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού.

Εάν το σπίτι του ξύλου είναι μικρό, αρκεί να οργανώσετε μόνο ένα κανάλι τροφοδοσίας. Για μεγάλα κτίρια μπορούν να γίνουν πολλά. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η ποιοτική κυκλοφορία του αέρα είναι εύκολο να επιτευχθεί με άλλο τρόπο - αφήνοντας καθ 'ύψος 1,5-2 εκατοστά καθ' όλα, χωρίς εξαίρεση, εσωτερικές πόρτες στην κατοικία. Μέσα από αυτές οι φρέσκες ροές θα εξαπλωθούν σε όλο το σπίτι.

Κάτω από τα ανώτατα όρια όλων των δωματίων θα εγκαταστήσουμε αγωγούς εξαγωγής. Μέσω αυτών, ο εξαγόμενος αέρας θα αποβληθεί. Οι έξοδοι αυτών των καναλιών είναι τοποθετημένες όσο το δυνατόν ψηλότερα πάνω από τη γραμμή στέγης του ξύλινου σπιτιού. Και οι τρύπες μέσα στα δωμάτια καλύπτονται με διακοσμητικές γρίλιες. Η επιλογή αυτών των προϊόντων είναι τεράστια. Η επιλογή κατάλληλων γρίλλων για το εσωτερικό εσωτερικό θα είναι εύκολη.

Σε κάθε δωμάτιο και περίβλημα πρέπει να τοποθετηθεί ένας ξεχωριστός αγωγός εξαερισμού.

Ορισμένοι τεχνίτες κάνουν μόνο μια τρύπα στην οροφή. Σε αυτό, χάνουν το μοναδικό κανάλι και πιστεύουν ότι έκαναν τα πάντα σωστά. Κατά τον πρώτο δυνατό αέρα, οι κούρβινες θα καταλάβουν πόσο λάθος είναι. Στο κανάλι κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας μπορεί να σχηματιστεί ώθηση επιστροφής. Αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι τα "αρώματα" από το μπάνιο διεισδύουν σε όλα τα δωμάτια χωρίς εξαίρεση (το ορυχείο είναι ένα). Μερικές μέρες που ζουν σε ένα τέτοιο σπίτι θα αναγκάσουν τον πειραματιστή να επανασχεδιάσει ολόκληρο το σύστημα, όπως απαιτείται, και όχι όπως σας αρέσει.

Ventshahts σε μεγάλα ξύλινα σπίτια είναι συνήθως κατασκευασμένα από τούβλα. Σε πιο μετριοπαθείς κατοικίες επιτρέπεται η συναρμολόγηση διαύλων από τελικά πλαστικά ή χαλύβδινα τεμάχια. Μαρόκι μαζί τους τουλάχιστον. Και το πιο σημαντικό, έχουν μια λεία εσωτερική επιφάνεια που προάγει την καλή πρόσφυση.

Ο φυσικός αερισμός δεν λειτουργεί σωστά το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη έλξης στα κανάλια (οι θερμοκρασίες στο άνω και κάτω σημείο τους θα είναι οι ίδιες). Σε τέτοιες καταστάσεις θα είναι απαραίτητο να ανοίγετε πιο συχνά τις πόρτες και τα παράθυρα σε μια κατοικία και να το αερίζετε. Ένα ακόμη πράγμα. Εάν το σπίτι έχει μια σοφίτα (κατοικία), θα πρέπει επίσης να οργανώσει αερισμό σύμφωνα με το σχέδιο που ήδη περιγράφεται από εμάς.

Εάν ο φυσικός αερισμός δεν εξασφαλίζει μικροκλίμα υψηλής ποιότητας στο σπίτι, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ελάχιστο κόστος. Αρκεί να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες που εργάζονται στο δίκτυο τροφοδοσίας στους αγωγούς εξαερισμού. Αυξάνουν σημαντικά το δυναμικό της καπνοδόχου και κάνουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι φρέσκια και ευχάριστη. Οι ανεμιστήρες τοποθετούνται πιο συχνά:

 • σε τουαλέτες.
 • μπάνια.

Η εγκατάσταση της ηλεκτρικής συσκευής πραγματοποιείται απευθείας στο στόμιο του άξονα εξαγωγής. Συνιστάται να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη φωτισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή θα ξεκινήσει όταν η λάμπα είναι ανοιχτή και θα σβήσει όταν το φωτιστικό είναι απενεργοποιημένο.

Ο ανεμιστήρας επιλέγεται αυστηρά κατά μήκος του τμήματος του καναλιού. Δίνουμε προσοχή στην εξουσία του. Εάν δεν είναι αρκετό, το όφελος από τον ανεμιστήρα αποδεικνύεται μηδενικό, θα πρέπει να αλλάξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιπλέον, πρέπει να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε έναν άλλο ανεμιστήρα που θα αντλεί αέρα στον άξονα από το δρόμο.

Απορροφητήρας εξοπλισμένος με ανεμιστήρα, φυσικό εξαερισμό - αυτή είναι μια οικονομική έκδοση των συστημάτων ανταλλαγής αέρα. Είναι απλά τοποθετημένα και δεν απαιτούν, στην πραγματικότητα, καμία τακτική συντήρηση. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους αφήνει συνήθως πολύ επιθυμητό. Ένας πραγματικά καλός εξαερισμός του κτιρίου κατοικιών από ξύλο εγγυάται μόνο εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Εκτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες:

 1. 1. Στείλει καθαρό αέρα στα δωμάτια.
 2. 2. Εκκενώνει τον μολυσμένο (εξαντλημένο) αέρα από το σπίτι.
 3. 3. Εκτελεί θέρμανση της μάζας αέρα που εισέρχεται στην κατοικία.
 4. 4. Καθαρίζει το ρεύμα που προέρχεται από το δρόμο, από τη σκόνη και τα φιλτράρει περαιτέρω.

Ο εξαερισμός με φρέσκο ​​αέρα εγγυάται τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλες τις περιοχές του σπιτιού, από τη σοφίτα έως το θεμέλιο. Αποτελείται από πολλά ξεχωριστά στοιχεία. Η παροχή αέρα παρέχεται από έναν ειδικό ανεμιστήρα (ονομάζεται ανεμιστήρας αγωγών), θέρμανση με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Οι δονήσεις που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού καταστέλλονται από τον μειωτήρα θορύβου. Ο θερμός και ξηρός αέρας που εισέρχεται στο σπίτι κατά τη θερινή ώρα είναι κορεσμένος με ενυδατική κρέμα. Επίσης, το σύστημα έχει απαραιτήτως φίλτρα που συγκρατούν τη σκόνη, επιτρέποντάς του να διεισδύσει στην κατοικία.

Είναι πολύ βολικό να αγοράσετε ένα πλήρες σύνολο εξοπλισμού τροφοδοσίας και εξάτμισης. Αυτά τα σύνολα παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Τα προϊόντα τους διαφέρουν τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την τιμή. Συμβουλευτείτε τους συμβούλους του καταστήματος, όπου αγοράζετε εξοπλισμό, για να βρείτε το κατάλληλο κιτ. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αγοράσουν μονάδες επεξεργασίας αέρα εξοπλισμένες με αυτόματες συσκευές ελέγχου και παρακολούθησης. Είναι ακριβότερα από τα συμβατικά συστήματα. Αλλά είναι απόλυτα ασφαλείς στη λειτουργία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα ξύλινο σπίτι που έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο πυρασφάλειας.

Το σύστημα και οι κανόνες για την τοποθέτηση ενός συγκεκριμένου συνόλου αναφέρονται στις οδηγίες του. Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, ακολουθούμε απλώς τις διατάξεις του εγχειριδίου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Πρέπει να προκύψουν σοβαρά προβλήματα. Σίγουρα δεν θα είναι, εάν λάβουμε υπόψη τις ακόλουθες συστάσεις:

 1. 1. Εγκαταστήστε τους αεραγωγούς κάτω από την οροφή, κρύψτε τις στις οροφές, ώστε να μην χαλάσετε το εσωτερικό του δωματίου.
 2. 2. Οι μονάδες που εισέρχονται στο σύστημα εναλλαγής αέρα είναι εγκατεστημένες σε μικρό ύψος. Αυτό θα προστατεύει τα δάπεδα από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και σοβαρών κραδασμών.
 3. 3. Το σύστημα τροφοδοσίας συναρμολογείται χρησιμοποιώντας πλαστικούς ή μεταλλικούς αγωγούς. Μεταξύ τους, τα μεμονωμένα τμήματα τους μπορούν να ενωθούν με κυματοειδείς εύκαμπτους σωλήνες. Σημαντικό! Χρησιμοποιούμε αεραγωγούς της ίδιας διατομής. Η χρήση προϊόντων διαφόρων διαμέτρων απαγορεύεται. Στα τμήματα των αρθρώσεων τους, θα παρατηρηθεί ισχυρή αναστολή του αέρα. Αυτό θα μειώσει την ώθηση.
 4. 4. Η έξοδος για τον μολυσμένο αέρα τοποθετείται στην οροφή και ο άξονας για την πρόσληψη καθαρού αέρα βρίσκεται στο αέτωμα του κτιρίου κατοικιών.

Και το τελευταίο. Η διάταξη των αεραγωγών πρέπει να είναι σωστή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η απόσταση μεταξύ της μονάδας κλιματισμού που είναι εγκατεστημένη στη σοφίτα και των χώρων εξαγωγής αέρα σε κάθε δωμάτιο είναι ελάχιστη. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και άψογα.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών εγκατάστασης και τη σύνδεση του ηλεκτρικού εξοπλισμού, εάν υπάρχει στο σύστημα, πρέπει να ελέγξετε την ποιότητά του. Το ανεμόμετρο, μια ειδική συσκευή μέτρησης, θα δώσει ένα ακριβές αποτέλεσμα. Είναι σαφές ότι ένας απλός εγχώριος τεχνίτης δεν έχει ένα τέτοιο εργαλείο. Δεν έχει σημασία. Χρησιμοποιούμε αυτοσχέδια μέσα.

Ανοίξτε το παράθυρο στο παράθυρο ή στο κανάλι τροφοδοσίας. Πάρτε μια μικρή ταινία χαρτοπετσέτας (το λεπτότερο θα είναι, τόσο το καλύτερο). Φέρνουμε αυτό το κομμάτι στο άνοιγμα εξαγωγής (στο διακοσμητικό πλέγμα). Εάν η λωρίδα χαρτιού αρχίσει να φτάνει στο στόμιο του άξονα εξαερισμού, έχουμε κάνει τα πάντα σωστά. Το σύστημα λειτουργεί κανονικά. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα αναμμένο κερί για έλεγχο. Μια τέτοια τεχνική επιτρέπεται μόνο για την ανάλυση των νέων συστημάτων εξαερισμού. Εάν φέρετε ένα κερί σε ένα παλιό ορυχείο, το οποίο έχει συσσωρεύσει πολλούς ιστούς αράχνης και σκόνης κατά τα έτη λειτουργίας, η πιθανότητα πυρκαγιάς στο κανάλι είναι υψηλή. Είναι καλύτερα να μην παίρνεις πιθανότητες.

Τέλος, προσθέτουμε ότι πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Εδώ δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Απλά κοιτάξτε, μην υγράνετε τους τοίχους στο ξύλινο σπίτι, δεν εμφανίζεται στις γωνίες του μούχλα, δεν σχηματίζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα συμπύκνωση στα παράθυρα. Αν παρατηρήσουμε τουλάχιστον ένα από αυτά τα φαινόμενα, εκτελούμε αμέσως έναν προληπτικό καθαρισμό του συστήματος. Με αυτή την απλή κατάσταση αερισμού στο σπίτι, θα λειτουργεί για δεκαετίες, δίνοντας σε όλα τα νοικοκυριά ένα εξαιρετικό μικροκλίμα και έναν αισιόδοξο τρόπο ζωής.

Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό σε ένα ξύλινο σπίτι: βρείτε κατάλληλα και αξιόπιστα στοιχεία του συστήματος και υπολογίστε την ελάχιστη απαιτούμενη ισχύ

Σε οποιοδήποτε οικιστικό χώρο χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού. Βοηθάει να κάνετε το σπίτι σας ακόμα πιο άνετο. Ο εξαερισμός σε ένα ξύλινο σπίτι είναι εξίσου απαραίτητο, όπως σε κάθε άλλο. Η συσκευή της έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Απαιτείται εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι;

Συχνά μπορείτε να ακούσετε την έκφραση ότι τα ξύλινα κτίρια «αναπνέουν» και δεν χρειάζονται ειδικό αερισμό. Αέρα και έτσι εισέρχεται μέσα από τις ρωγμές μεταξύ των κορμών, στα παράθυρα. Ίσως, φυσικά, ήταν πριν.

Αλλά αυτή τη στιγμή τα σπίτια χτίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κυκλοφορία αέρα σε αυτά. Οι οικοδόμοι προσπαθούν να τις καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο υψηλής ποιότητας, πράγμα που σημαίνει - για να αποφύγετε τα ρεύματα, τις ρωγμές, για να κρατάτε τη θερμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι εγκατεστημένα ερμητικά, όλες οι αρθρώσεις και τα κενά αντιμετωπίζονται με ειδικά σφραγιστικά. Αυτό, φυσικά, είναι καλό, αλλά το σπίτι είναι εντελώς κλειστό για καθαρό αέρα. Ναι, και ο εξαντλημένος αέρας πρέπει να πάει κάπου. Επομένως, το σύστημα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό ξύλινο σπίτι είναι απολύτως απαραίτητο.

Διάφοροι λόγοι για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού:

 • Το ξύλο έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία. Ελλείψει ρύθμισης της υγρασίας, θα σβήσει γρήγορα και θα αποσυντεθεί. Επίσης, η υγρασία είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μύκητα και μούχλα.
 • Το ξύλο περνάει καλύτερα από το αέρα, για παράδειγμα, από σκυρόδεμα. Αλλά η αλλαγή του αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις χωρίς ειδική οργάνωση δεν συμβαίνει.
 • Διατηρήστε ισορροπία θερμοκρασίας. Με τη βοήθεια του εξαερισμού, ο χρησιμοποιούμενος αέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του δωματίου.
 • Διοξείδιο του άνθρακα, εξελισσόμενη υγρασία και θερμότητα δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το ξύλο. Αυτό απαιτεί κυκλοφορία αέρα.

Βασικοί κανόνες και απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού στο σπίτι σας, πρέπει πρώτα να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς για να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις. Η απόδοση του εξαερισμού πρέπει να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα. Ακόμη και αν κάνετε την εγκατάσταση του συστήματος μόνοι σας, υπάρχουν υγειονομικά πρότυπα που πρέπει να τηρούνται. Διαφορετικά, η διαμονή στο σπίτι δεν θα είναι άνετη και οι δυνάμεις και τα οικονομικά απλά θα χαθούν.

Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για διάφορες εγκαταστάσεις του σπιτιού:

Εξόρυξη σε ξύλινο σπίτι: είδη, χαρακτηριστικά, μυστικά εγκατάστασης

Η κουκούλα στο ξύλινο σπίτι παρέχει καθαρισμό του αέρα από οσμές, σκόνη και προστατεύει τη δομή από μούχλα και διάβρωση. Με μια μικρή περιοχή κτιρίου, μπορείτε, φυσικά, να κάνετε με σωλήνες καμινάδας ή σόμπα, καθώς και ρωγμές στους τοίχους. Αλλά αυτές δεν είναι οι καλύτερες επιλογές: υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμων ρευμάτων, ο σχηματισμός μούχλας στις επιφάνειες και ακόμη και οι διαρροές. Η βέλτιστη λύση θα είναι η μέτρηση της παροχής και φιλτραρίσματος του αέρα μέσω αγωγών αέρα, καπνοδόχων, κουκούλα κουζίνας.

Τύποι κουκούλες σε ένα ξύλινο σπίτι: οι αποχρώσεις της εργασίας

Στη σύγχρονη κατασκευή, υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαερισμού για ξύλινα σπίτια:

 • αναγκαστικό σύστημα.
 • φυσική κυκλοφορία αέρα.
 • συνδυασμένο σύστημα.

Το σύστημα εξαναγκασμού αέρα είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρες, αντλίες, κλιματιστικά και δύο αεραγωγούς. Ένα - τροφοδοσία, το δεύτερο - εξάτμιση.

Το συνολικό μήκος του συστήματος για σωστή λειτουργία πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 μέτρα.

Χάρη στην παρουσία ισχυρών αντλιών, ο φρέσκος αέρας αντλείται και ο στάσιμος αέρας αφαιρείται από το υπόγειο, τα δωμάτια στην κουζίνα και το μπάνιο. Η έξοδος γίνεται μέσω των πλεγμάτων στις πλαγιές των οροφών. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το σύστημα να λειτουργεί για θέρμανση.

Η φυσική κυκλοφορία είναι η απλούστερη και πιο απαιτητική μέθοδος. Η εξαγωγή σε ένα ξύλινο σπίτι μέσα από έναν τοίχο γίνεται με τη βοήθεια βαλβίδων, σχάρων και αεραγωγών. Συλλέγει τυχαία ή αντλεί αέρα.

Ο συνδυασμός εξαερισμού συνδυάζει και τις δύο μεθόδους και συνδυάζει τις αρχές λειτουργίας του φυσικού συστήματος και του συστήματος τροφοδοσίας.

Πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα ξύλινο σπίτι: συμβουλές και κανόνες εγκατάστασης

Το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από το έργο. Ο υπολογισμός του αριθμού των βαλβίδων, το μήκος και η διαμόρφωση των καναλιών, η χωρητικότητα των αγωγών αναφέρεται στις προδιαγραφές και στα σκίτσα. Για τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να τηρείτε τους κανόνες που έχουν ως εξής:

 • Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ιδρύματος του σπιτιού, είναι απαραίτητο να προετοιμάσει τα αποθέματα.

Αξιοθέατα - τρύπες στη βάση του σπιτιού, αριστερά για να δημιουργηθεί φυσικός αερισμός.

 • Όταν επιλέγετε έναν τοίχο για παροχή αέρα, εξετάστε την ταχύτητα του ανέμου και την πιο ψυχρή πλευρά.
 • Για περαιτέρω διόρθωση της ροής του αέρα, οι αεραγωγοί στην είσοδο μπορούν να εξοπλιστούν με βύσματα, περσίδες ή αυτόματο έλεγχο.
 • Κατά την τοποθέτηση του απορροφητήρα σε ξύλινο σπίτι με τα χέρια του, τα εξωτερικά μέρη των αγωγών πρέπει να είναι μονωμένα, το εσωτερικό μέρος των αγωγών για καλή πρόσφυση θα πρέπει να επιλέγεται από λείες ύλες.
 • Το Ventkanaly μπορεί να κατασκευαστεί από οποιοδήποτε φύλλο υλικού (κόντρα πλακέ, κασσίτερο, ανοξείδωτο χάλυβα). Οι συνδέσεις των ευθύγραμμων τμημάτων μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας ένα κυματοειδές σωλήνα.
 • Η εισαγωγή αέρα είναι βέλτιστη για να παράγει από το υψηλότερο σημάδι του σπιτιού - το αέτωμα.

Τύποι κουζίνα κουκούλες για ξύλινο σπίτι

Η πρώτη θέση στην χρήση του βρώμικου αέρα καταλαμβάνεται από μια κουκούλα κουζίνας. Τα κύρια χαρακτηριστικά κατά την επιλογή του εξοπλισμού: τύπος, διαστάσεις, απόδοση και τρόποι λειτουργίας.

Ανάλογα με τη διαμόρφωση, τη μέθοδο σύνδεσης και τον σκοπό, ο απορροφητήρας μπορεί να είναι:

 • Αναρτήθηκε. Μια κλασική επιλογή πάνω από την εστία. Το κύριο πλεονέκτημα του εξοπλισμού είναι η διαθεσιμότητα και μια ευρεία επιλογή κατά την αγορά. Μειονεκτήματα - δεν είναι πάντα υψηλή αποτελεσματικότητα της εργασίας, η ανάγκη για την περιοδική αντικατάσταση των φίλτρων άνθρακα.
 • Ενσωματωμένο. Είναι εγκατεστημένο σε έπιπλα κουζίνας. Συνήθως σε ένα πλήρες σετ 2 κινητήρων και παγίδα λίπους. Παρέχει εξαερισμό εφοδιασμού, δεν διαφέρει πολύ από τη λειτουργικότητα από άλλα είδη.
 • Ο θόλος. Τοποθετείται κάτω από την οροφή.

Με επιλογές για είδη συνδετήρων, οι κουκούλες είναι: τοίχος, γωνία ή νησί. Επιλέγονται ανάλογα με την περιοχή.

Όταν αποφασίζετε ποια κουκούλα κουζίνας πρέπει να εγκαταστήσετε σε ένα ξύλινο σπίτι, δώστε προσοχή σε διάφορους παράγοντες. Η τιμή είναι μια συνάρτηση ή ο χρήστης αποφασίζει. Το κύριο πράγμα είναι να εξετάσουμε την ποιότητα του μοντέλου. Μετά από όλα, η κουκούλα δεν είναι μόνο φίλτρο, αλλά και υγεία και ασφάλεια.

Πώς να κάνετε σωστά μια κουκούλα σε ένα ξύλινο σπίτι από μόνος σας

Σε μια αγροτική δομή, υπάρχει σπάνια μια ventshahta, έτσι ώστε να μπορείτε να φτιάξετε μια κουκούλα κουζίνας σε ένα ξύλινο σπίτι τον εαυτό σας.

 • Η απλούστερη επιλογή είναι να φτιάξετε μια τρύπα στον τοίχο και να αφαιρέσετε από τον τοίχο κυματοειδείς ή PVC σωλήνες.
 • Η οπή εξαερισμού πρέπει να τρυπηθεί πάνω από τον εξοπλισμό εξαγωγής.
 • Το ύψος της κουκούλας πάνω από την πλάκα πρέπει να είναι 70 cm.
 • Οι τοίχοι και η οροφή δίπλα στη σόμπα πρέπει να είναι μονωμένοι.
 • Οι στρογγυλοί σωλήνες δημιουργούν τη μικρότερη αντίσταση και θεωρούνται οι βολικότερες στην εγκατάσταση.

Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι, χαρακτηριστικά της συσκευής

Οι τοίχοι των κτιρίων από φυσικό ξύλο διατηρούν τις δασικές γεύσεις τους, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση σε ένα άτομο. Ο αποτελεσματικός αερισμός στο σπίτι της δοκού, δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για μια πλήρη ξεκούραση.

Στα παλιά κτίρια από φυσικό ξύλο, οι ροές του αέρα μετακινούνταν από τη θερμότητα που δημιουργούσαν οι φούρνοι. Φυσικός εξαερισμός στο ξύλινο σπίτι δόθηκε λόγω της παρουσίας ρωγμών.

Η ανάγκη για αερισμό σε κτίρια από τις δοκούς

Τα σύγχρονα κτίρια ξύλου διαφέρουν από αυτά που ανεγέρθηκαν νωρίτερα από την απουσία κενών μεταξύ των αρθρώσεων στους τοίχους. Πρώτα απ 'όλα οι κατασκευαστές φροντίζουν για τη διατήρηση της θερμότητας και την πρόληψη των ρευμάτων.

Χρειάζεστε εξαερισμό σε ξύλινο σπίτι; Αυτή η ερώτηση υποβάλλεται συχνά από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτιρίων. Χωρίς την εισροή καθαρού αέρα παρατηρείται στασιμότητα των ροών του αέρα στο χώρο της κατοικίας. Τα ξύλινα κτίρια χρειάζονται εξοπλισμό εξαερισμού.

Η επιλογή ενός κατάλληλου συστήματος (αναγκαστικού ή φυσικού τύπου) πραγματοποιείται από τους ιδιοκτήτες, αφού γνωρίζουν καλύτερα τις ειδικές συνθήκες διαμονής στο σπίτι τους.

Η συσκευή αερισμού σε ξύλινα σπίτια

Για να εξοπλιστείτε με επιτυχία τον εξαερισμό σε ένα ξύλινο σπίτι μόνος σας, πρέπει να αποκτήσετε τα συνήθη εργαλεία για υδραυλικά και ξυλουργικά. Οι δραστηριότητες εγκατάστασης αποτελούνται από τα εξής στάδια:

 1. Σχεδιασμός.
 2. Διάταξη των αεραγωγών.
 3. Εγκατάσταση αγωγών σύμφωνα με το σχέδιο.
 4. Έλεγχος συστήματος για λειτουργικότητα.
 5. Αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία εντοπίστηκαν.

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού

Από την αρχή αρχίζει να αναπτύσσεται το σχέδιο εγκατάστασης εξαερισμού σε ξύλινο σπίτι με τα χέρια του. Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών οικοδόμησης και λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των δωματίων.

Διατήρηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις κύριες εγκαταστάσεις:

 • κουζίνα με σόμπα - 70 m3 / ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 50 m3 / ώρα.
 • μπάνιο - 50 m3 / ώρα.
 • καθιστικό - 30 m3 / ώρα.
 • μπάνιο - 30 m3 / ώρα.
 • βοηθητικό δωμάτιο - 15 m3 / ώρα.

Η ποιοτική εγκατάσταση του εξαερισμού απαιτεί την παρουσία ενός ακριβούς, δικαιολογημένου έργου.

Σε αυτό το στάδιο, απαιτείται η σωστή διάταξη της διάταξης των στοιχείων του συστήματος. Για να εκτελέσετε μια υπεύθυνη εργασία, μπορείτε να προσκαλέσετε έναν επαγγελματία σχεδιαστή.

Εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου

Με τον φυσικό εξαερισμό, οι θερμότερες μάζες ανεβαίνουν προς τα πάνω μέσα από ειδικά κανάλια που βρίσκονται κάθετα. Πώς να κάνετε τον εαυτό σας αερισμό; Ο εξοπλισμός του συστήματος φυσικής δράσης είναι το φθηνότερο, αλλά αποτελεσματικό έργο, το οποίο είναι εύκολο να εκτελεστεί μόνοι σας.

Το συγκρότημα έργων αρχίζει με τις εγκαταστάσεις του υπογείου, καθώς υπάρχει μια εισροή φρέσκου εξωτερικού αέρα.

Για να εξασφαλιστεί καλύτερο ρεύμα, παρέχεται φρέσκος αέρας από τη βόρεια πλευρά. Η είσοδος στο κανάλι τροφοδοσίας γίνεται στο επίπεδο του δαπέδου του υπογείου.

Η συσκευή των καναλιών εξαγωγής

Πλήρης φυσικός αερισμός σε ξύλινο σπίτι με τα χέρια τους μέσα στις εγκαταστάσεις παρέχεται από τις υποδοχές που έχουν απομείνει ειδικά κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, ίση με 1,5-2 cm ή με την εγκατάσταση πινάκων αερισμού πόρτας. Ζεστός αέρας αποστέλλεται αυθαίρετα στους αγωγούς εξαγωγής. Σε κάθε δωμάτιο στην οροφή απαιτείται να εξοπλιστεί η είσοδος του καναλιού.

Οι αγωγοί εξαγωγής πρέπει να τοποθετούνται πάνω από την οροφή. Οι αγωγοί αεραγωγών διέλευσης είναι εξοπλισμένοι με ειδικά βύσματα ή βαλβίδες για τη ρύθμιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας αέρα.

Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της αντίστροφης πρόσφυσης παρουσία ισχυρών ριπών ανέμου, ο αερισμός σε ξύλινο σπίτι συνεπάγεται την εγκατάσταση ξεχωριστών αγωγών εξαερισμού για κάθε δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι η κουζίνα, το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τα δικά του κανάλια, έτσι ώστε δυσάρεστες οσμές να μην διεισδύουν στα σπίτια. Ο οικιστικός όροφος Mansard είναι εξοπλισμένος με τα ίδια κανάλια για έναν πλήρη αερισμό. Οι πισίνες που δεν προορίζονται για κατοίκηση αερίζονται μέσω των οπών που είναι κατασκευασμένες στην οροφή.

Η δύναμη πρόσφυσης στο σύστημα εξαερισμού ενός ξύλινου σπιτιού

Ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό ξύλινο σπίτι και η έλξη του εξαρτάται όχι μόνο από τον άνεμο αλλά και από άλλους παράγοντες:

 1. Σωλήνας εξαερισμού εξόδου πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.
 2. Η διατομή του εσωτερικού μέρους του καναλιού.
 3. Ο αριθμός των στροφών και των στροφών.
 4. Ποιότητα του συστήματος θερμομόνωσης.

Το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τον ελάχιστο αριθμό εμποδίων με τη μορφή: τραχύτητας, στροφές, συστολές κλπ.

Σε μια καυτή περίοδο σε μια κούτσουρο, η τιμή της δύναμης πρόσφυσης προσεγγίζει το μηδέν λόγω μιας ελαφρά διαφοράς θερμοκρασίας στα κατώτερα και ανώτερα στρώματα του αεραγωγού. Σε τέτοιες συνθήκες, η καλύτερη λύση για τον αερισμό του δωματίου θα είναι η χρήση εξαναγκασμένου εξαερισμού ή απλά το άνοιγμα των παραθύρων.

Υλικά για τους άξονες εξαερισμού

Τα μικρά ξύλινα σπίτια δεν χρειάζονται φινίρισμα από τούβλα επειδή η επιφάνεια του εσωτερικού καναλιού θα έχει περιττή τραχύτητα, όπου η σκόνη αρχίζει να συσσωρεύεται. Σε μια ιδιωτική κατοικία με μικρές διαστάσεις συνιστάται η χρήση μπλοκ από κανάλια από λείο μέταλλο ή πλαστικό.

Εξαερισμός αναγκαστικού τύπου

Με τη φυσική κίνηση του αέρα, η εσωτερική ατμόσφαιρα του δωματίου δεν έχει πάντα χρόνο για ανανέωση. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού συχνά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο εξαερισμός σε ένα ξύλινο σπίτι.

Η κουκούλα στο ξύλινο σπίτι θα βελτιωθεί εάν εγκαταστήσετε αυτή τη συσκευή πριν μπείτε στον αγωγό εξαγωγής στο δωμάτιο όπου θα πρέπει να αυξήσετε την τιμή του αέρα (μπάνιο, κουζίνα).

Απαιτήσεις ανεμιστήρων:

 1. Οι διαστάσεις του ανεμιστήρα πρέπει να αντιστοιχούν στη διάμετρο του αγωγού για εύκολη εγκατάσταση
 2. Η ισχύς της συσκευής πρέπει να επαρκεί για να εξασφαλίσει αποτελεσματικό αερισμό

Εάν υπάρχει έλλειψη ισχύος ανεμιστήρα, έχει εγκατασταθεί μια πρόσθετη συσκευή άντλησης πίεσης.

Ο συνδυασμός εξαναγκασμένων εκχυλισμάτων διαφόρων δωματίων σε έναν αεραγωγό δεν συνιστάται για τους ίδιους λόγους όπως για τον φυσικό εξαερισμό.

Εγκατάσταση εξαερισμού σε καμπίνες ντους

Για να βελτιωθεί η κίνηση των αέριων μαζών στο μπάνιο ή στο ντους, οι πόρτες είναι κρεμασμένες με χαμηλότερη απόσταση περίπου πέντε εκατοστών, και για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιείται και εξαναγκασμένος εξαερισμός. Ο εξαερισμός του ντους στο ξύλινο σπίτι είναι εγκατεστημένο τόσο πάνω από την οροφή όσο και στην ύπαιθρο. Αν το δωμάτιο αερίζεται απευθείας, το σύστημα ανάβει αφού το άτομο αποχωρήσει από το περίπτερο για να αποφύγει να κρυώσει.

Εγκατάσταση εξαερισμού σε ξύλινο σπίτι

Για να ενισχυθεί η κουκούλα σε ένα ιδιωτικό σπίτι, χρησιμοποιείται ενισχυμένος εξαερισμός. Με τη βοήθεια αυτού του συστήματος, πραγματοποιείται η πιο αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα σε όλα τα δωμάτια τόσο στην κατοικημένη περιοχή, στα υπόγεια όσο και στη σοφίτα.

Ο εξαερισμός Pribochnaya στο ξυλουργείο εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • πρόσληψη εξωτερικού αέρα.
 • απομάκρυνση σκόνης με φιλτράρισμα αέρα.
 • θέρμανση των εισερχόμενων αέριων μαζών.
 • απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής από τις εγκαταστάσεις.

Ανεμιστήρας αερισμού τροφοδοσίας

Το δίκτυο εμπορίας διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού εξαερισμού για σπίτια από φυσικό ξύλο. Για να κάνετε τη σωστή επιλογή, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς πριν αγοράσετε τον εξαερισμό.

Ένα πλήρες σύνολο εξοπλισμού αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Ανεμιστήρας, ενσωματωμένος στο κανάλι.
 2. Ηλεκτρική θερμάστρα για θέρμανση κρύου αέρα χειμώνα.
 3. Συσκευή για την υγρασία των ρευμάτων ξηρού αέρα.
 4. Ανεμιστήρας αποσβεστήρα κραδασμών.
 5. Ένα σύνολο φίλτρων για τον καθαρισμό του αέρα.

Το σύγχρονο σύστημα εξαερισμού στο ξύλινο σπίτι είναι εξοπλισμένο με αυτόματο εξοπλισμό για εύκολη παρακολούθηση και έλεγχο.

Θέση του εξοπλισμού διανομής

Η αττική αίθουσα ενός ιδιωτικού σπιτιού είναι ο πλέον προτιμώμενος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβλαβείς επιδράσεις των δονήσεων στις ενδοεπιπεδικές επικαλύψεις, οι μονάδες εργασίας τοποθετούνται σε ειδικές χαμηλές βάσεις. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, οι αεραγωγοί στερεώνονται κάτω από την οροφή και μέσα στα δάπεδα.

Έλεγχος της απόδοσης του συστήματος

Κάθε ξύλινο σπίτι, λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του χρησιμοποιούμενου δομικού υλικού, υποχρεώνει προσεκτικά να προσεγγίσει την ποιότητα της διαρρύθμισης οποιωνδήποτε συστημάτων εξαερισμού σε κτίρια κατοικιών και γραφείων. Ανεξάρτητα από τον τύπο αερισμού που είναι εγκατεστημένο στο κούτσουρο, η λειτουργία του πρέπει να είναι αποτελεσματική.

Ο καθορισμένος ποιοτικός έλεγχος του συστήματος πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής συσκευής - ανεμόμετρου. Ο εξαερισμός του ξύλινου σπιτιού μπορεί επίσης να ελεγχθεί με τη βοήθεια αυτοσχέδιων οικιακών συσκευών. Η χαρτοπετσέτα, που οδηγείται στην τρύπα εξάτμισης κάτω από την οροφή, πρέπει να βυθιστεί στην σχάρα.

Η συσκευή αερισμού σε ξύλινο σπίτι δεν είναι μια δύσκολη άσκηση. Το πιο υπεύθυνο και δύσκολο στάδιο είναι ο σχεδιασμός του συστήματος και ο υπολογισμός των απαραίτητων στοιχείων. Συνιστάται η εκτέλεση των εργασιών αυτών με τη βοήθεια ειδικών.

Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι: εκχύλισμα και εισροή αέρα με τα χέρια σας

Κάποιος πιστεύει ότι η ικανότητα διεκπεραίωσης θα είναι αρκετό ξύλο για τον αερισμό του σπιτιού, λέγοντας ότι οι πρόγονοί μας ζούσαν σε ξύλινες καλύβες χτίστηκαν και όχι τα συστήματα εξαερισμού. Εδώ είναι απλώς κατασκευή και τώρα - δύο μεγάλες διαφορές. Κανείς δεν ακολούθησε τη στεγανότητα των αγροτικών σπιτιών - ο άνεμος εισχώρησε στα δωμάτια από όλες τις ρωγμές.

Τώρα οι οικοδόμοι δεν επιτρέπουν τα ρεύματα και τις απώλειες θερμότητας. Πρώτον, εξοπλίζουν τους τοίχους με υδρομασάζ, ατμό και θερμομόνωση. Δεύτερον, τα ξύλινα σπίτια είναι συχνά κατασκευασμένα από κολλημένη ξυλεία, η οποία δεν αφήνει αέρα μέσα από τα στρώματα της κόλλας. Τρίτον, τα κενά μεταξύ των δοκών καλύπτονται με σφραγιστικό, το ξύλο επεξεργάζεται με βερνίκια και εμποτισμό. Ως αποτέλεσμα, το κτίριο είναι σαν ένα θερμός - χωρίς αερισμό είναι ζεστό, ζεστό και άβολο.

Χωρίς εξαερισμό, η δυσφορία αντιμετωπίζεται όχι μόνο από τους ενοικιαστές, αλλά και από το ίδιο το δέντρο. Ανάλογα με το
η υγρασία του αέρα, οι ξύλινες κατασκευές τελικά μαραίνονται και ρωγμές ή, αντιστρόφως, απορροφούν την υγρασία και διογκώνονται. Στους τοίχους φαίνεται μύκητας, μούχλα? το δέντρο σαπίζει και αποσυντίθεται. Ο ποιοτικός αερισμός θα βοηθήσει στη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου υγρασίας.

Πώς να εγκαταστήσετε τον αερισμό σε ένα ξύλινο σπίτι

Βήμα 1: Σχεδιάστε ένα σχέδιο

Αναπτύξτε ένα σύστημα εξαερισμού. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο: χωρίς ένα κατανοητό και σωστό σχήμα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην σας ταιριάζει. Ο εξαερισμός θα είναι είτε ανεπαρκής είτε άβολος.

Σχεδιάζοντας το σχέδιο, πρέπει να εξετάσετε τέσσερα πράγματα: τον τύπο του εξοπλισμού, τον αριθμό των ενοικιαστών στο σπίτι, την έκταση όλων των δωματίων και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Ας μιλήσουμε για τους τύπους εξαερισμού αργότερα, και τώρα για τις άλλες πτυχές.

Πρότυπα ανταλλαγής αέρα για ένα ξύλινο σπίτι τα εξής:

 • για κατοικίες (σαλόνι, κρεβατοκάμαρα) - τουλάχιστον 30 m3 / ώρα ανά άτομο.
 • για κουζίνα με φούρνο αερίου - 60 m3 / h, με ηλεκτρικό - 50 m3 / h. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να αυξηθεί στα 180 m3 / h.
 • για ξεχωριστό μπάνιο και τουαλέτα - 25 m3 / h, για συνδυασμένο μπάνιο - 50 m3 / h.
 • για τεχνικά δωμάτια, αποθήκες και βεστιάκια - 15 m3 / h.

Για το σύνολο του σπιτιού, χωρίς να υπολογίζετε την κουζίνα, τα μπάνια και τα μπαλκόνια, συνήθως λαμβάνετε την τιμή των 3 m3 / h για κάθε τετραγωνικό μέτρο της περιοχής του εξοχικού σπιτιού.

Εάν δεν γνωρίζετε πώς να κάνετε ένα παρόμοιο σχέδιο και να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία σχεδιαστή.

Βήμα 2: Τοποθετήστε τον ίδιο τον εξαερισμό

Το πιο σημαντικό πράγμα για την οργάνωση ενός συστήματος εξαερισμού είναι η εγκατάσταση αεραγωγών. Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό, μέταλλα και πολυμερή υλικά. Από το σχεδιασμό, είναι δύο τύπων:

Ενσωματωμένο (με άλλα λόγια - άξονες εξαερισμού). Εγκαθίστανται μέσα στους τοίχους κατά τη φάση κατασκευής.

Εξωτερικά. Αυτά είναι αιωρούμενα ή συνημμένα κιβώτια που είναι τοποθετημένα σε τοίχο ή κάτω από την οροφή. Στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιούνται συχνότερα από τις ενσωματωμένες.

Συνήθως, για ένα οικιστικό ξύλινο σπίτι που συνιστάται να αγοράσει πλαστικούς σωλήνες κυκλικής διατομής με διάμετρο 15-25 εκ. Είναι βολικό στην εγκατάσταση, ο αέρας κινείται γρήγορα πάνω τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του αγωγού, τόσο περισσότερος αέρας θα περάσει.

Στο εσωτερικό τους, οι αεραγωγοί πρέπει να είναι ομαλοί, έτσι ώστε η ροή του αέρα να είναι ανεμπόδιστη και να μην συλλέγεται σκόνη στους τοίχους. Δεν πρέπει να υπάρχει στένωση στις αρθρώσεις, αλλά αν δεν μπορούν να αποφευχθούν, τότε τα κάνετε ομαλά. Συνιστάται να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές και περιστροφές στους αεραγωγούς - εξαρτάται από αυτό η δύναμη έλξης.

Τα κανάλια εισόδου πρέπει να καλύπτονται με διακοσμητικά σχάρες.

Μην ξεχνάτε να φροντίζετε για τη μόνωση του θορύβου του συστήματος - είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ, αφρώδες πολυαιθυλένιο ή fiberglass. Το συνιστώμενο επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 30 dB.

Εάν χρειάζεστε μόνο μια κουκούλα, εγκαταστήστε έναν αεραγωγό. Εάν θέλετε ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, εκτελέστε δύο ανεξάρτητους αεραγωγούς: ο ένας θα δεχθεί καθαρό αέρα και ο άλλος θα αφήσει τον χρησιμοποιημένο αέρα. Υπάρχει μια άλλη επιλογή - κάθε δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με ατομικό αγωγό.

Προσέχετε κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού ώστε να μην καταστρέψετε την καλωδίωση, τους σωλήνες θέρμανσης και την παροχή νερού.

Βήμα 3: Δοκιμάστε το σύστημα

Για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα σε ένα ξύλινο σπίτι, υπάρχει ένα ανεμόμετρο. Αυτό είναι ένα όργανο που μετρά την ταχύτητα της κίνησης των αερίων. Η τιμή ενός οικιακού ανεμόμετρου αρχίζει στα 1.500 ρούβλια.

Αν θέλετε να κάνετε με αυτοσχέδια μέσα, πάρτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα κομμάτι χαρτί και το φέρετε στη μάσκα της οπής εξαγωγής. Όταν η κουκούλα στον τοίχο λειτουργεί, ένα φύλλο ή χαρτοπετσέτα θα τραβηχτεί στο στόμα του καναλιού.

Μην ελέγχετε την απόδοση των αγωγών εξαερισμού με ταιριάζει, κερί ή αναπτήρα - υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Όταν χειρίζεστε τον εξοπλισμό, προσέξτε εάν υπάρχει υγρασία στα παράθυρα, μούχλα ή υγρασία στους τοίχους. Εκτελέστε τακτική συντήρηση του συστήματος.

Τώρα ας μιλήσουμε για τους τύπους εξαερισμού.

Παθητικός (φυσικός) αερισμός σε ξύλινο σπίτι

Αυτός ο τύπος εξαερισμού σημαίνει ότι ο αέρας μετακινείται από το δρόμο προς το σπίτι με φυσικό τρόπο. Η εισροή πραγματοποιείται μέσω ανοιχτών παραθύρων ή θυρών και αγωγών εκροής. Η κίνηση του αέρα επηρεάζεται από τις φυσικές συνθήκες:

 • Διαφορά θερμοκρασίας. Ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από τον ζεστό αέρα, οπότε ο δρόμος κρυώνει, "πετάει" μέσα από το παράθυρο, παραμένει στο δωμάτιο και ο θερμός καυσαερίων ανεβαίνει προς τα επάνω στον αγωγό εξαγωγής.
 • Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση. Η πίεση στην επιφάνεια της γης είναι υψηλότερη από ό, τι στην οροφή. Ο αέρας μόλις μετακινείται από τη ζώνη αυξημένης πίεσης στη ζώνη της χαμηλωμένης, επομένως τείνει κατά μήκος του αεραγωγού προς τα πάνω. Όσο πιο ψηλά ρυθμίζουμε το τέλος του αγωγού εξαγωγής, τόσο ισχυρότερη είναι η πτώση πίεσης και τόσο πιο εντατική είναι η ανταλλαγή αέρα.
 • Ταχύτητα ανέμου - αυξάνει τη δύναμη πρόσφυσης.

Για τον παθητικό αερισμό συνιστάται η τοποθέτηση ξεχωριστού αγωγού εξαερισμού σε κάθε δωμάτιο. Εάν εγκαταστήσετε μόνο ένα κανάλι, τότε υπό την επίδραση του ανάστροφου βυθίσματος, ο εξαγόμενος αέρας με όλες τις δυσάρεστες οσμές μπορεί να επιστρέψει στα δωμάτια.

Είναι επιθυμητό να εξοπλιστούν τα κανάλια με βαλβίδες ή ένα βύσμα - ελέγχουν την ταχύτητα ροής του αέρα.

Οι λεπτές αποχρώσεις του αερισμού ενός ξύλινου σπιτιού

Το κύριο πλεονέκτημα ενός ξύλινου σπιτιού είναι η διαπερατότητα του αέρα και η ικανότητα να "αναπνέει". Δεδομένου ότι το δέντρο όχι μόνο αφήνει τον αέρα μέσα από τους πόρους του, αλλά και το καθαρίζει, το ξύλινο σπίτι από τη φύση είναι εξοπλισμένο με φυσικό εξαερισμό. Ωστόσο, για τεχνικούς χώρους, μπάνια και λουτρά, αυτή η μέθοδος είναι απαράδεκτη.

Γενικά, χρησιμοποιείται ως βοηθητικό, αφού ο εξαερισμός οφείλεται σε ανοιχτούς αγωγούς εξαερισμού, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης και ελέγχου της ανταλλαγής αέρα. Επίσης ένα μειονέκτημα - διαρροή θερμότητας, εισροή σκόνης και εμφάνιση ρεύματος. Το χειμώνα, το βύθισμα, το οποίο πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς σε υψόμετρο, είναι μεγαλύτερο από το καλοκαίρι και είναι σε θέση να αφαιρέσει υγρό αέρα. Ωστόσο, στη θερμότητα, υγρασία αυξάνεται, η οποία επηρεάζει άσχημα το δέντρο. Συχνά τα παράθυρα εμφανίζονται συμπύκνωση, μούχλα ή μύκητες.

Το σχέδιο εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού φυσικού τύπου είναι διατεταγμένο ως εξής: Τα κάθετα κανάλια τοποθετούνται από ένα αεριζόμενο δωμάτιο έως την κορυφογραμμή της οροφής. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, παράγεται δύναμη στην είσοδο και έξοδο, αντλώντας ζεστό αέρα από το δωμάτιο. Η έλξη επηρεάζεται επίσης από τον άνεμο. Η αντοχή του εξαρτάται από την διατομή, το ύψος του καναλιού, την παρουσία περιοχών και περιστροφών.

Φρέσκος αέρας διεισδύει μέσα από τα ανοίγματα των θυρών, η διαρροή των παραθύρων, φτάνει στην κουζίνα και εξέρχεται μέσω του αγωγού αερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα οδηγεί στο γεγονός ότι το καλοκαίρι η ανταλλαγή αέρα δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στα υγειονομικά πρότυπα, ενώ το χειμώνα οι απώλειες θερμότητας μπορεί να είναι το 40% όλων των θερμικών απωλειών. Τα σαλόνια δεν είναι καλά αεριζόμενα. Ο κύριος σκοπός του φυσικού αερισμού είναι η απομάκρυνση της υγρασίας, των οσμών και των προϊόντων καύσης αερίου.

Ως μέθοδος βελτίωσης του συστήματος - εγκατάσταση κουκούλες κουζίνας και ηλεκτρικά ανεμιστήρες στα κανάλια εισόδου.

Ο αναγκαστικός αερισμός ενός ξύλινου σπιτιού είναι πιο αποτελεσματικός από έναν φυσικό. Η βάση είναι μια μονάδα εξοπλισμένη με φίλτρα, αναρρόφηση και ανεμιστήρες. Δύο αγωγοί συνδέονται με αυτό. Μέσα από την κουκούλα, ο παλιός αέρας μπαίνει στον εκτροπέα στην οροφή και η είσοδος αέρα αντλείται φρέσκια από το δρόμο, οδηγεί τη μονάδα αερισμού και στη συνέχεια μέσα στα δωμάτια.

Το χειμώνα, στον εναλλάκτη θερμότητας υπάρχουν κρύες και θερμές ροές. Ο εξωτερικός αέρας θερμαίνεται. Η μονάδα ανάκτησης είναι το πιο ακριβό στοιχείο, αλλά δικαιολογείται από την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση, επιτρέποντάς σας να εξοικονομήσετε μέχρι και 25%.

Μειονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 • υψηλό επίπεδο θορύβου ή πρόσθετο κόστος για σιγαστήρες ·
 • υποχρεωτική παρουσία εναλλάκτη θερμότητας ·
 • μεγάλη τιμή?
 • έλλειψη απαιτούμενου όγκου καθαρού αέρα.
 • την εμφάνιση των ρευμάτων με ισχυρή ισχύ ανεμιστήρα.

Με την προσθήκη του θερμαντήρα αέρα το σύστημα μετατρέπεται σε σύστημα τροφοδοσίας-εξάτμισης.

Ο συνδυασμένος αερισμός στο σπίτι μπορεί να θεωρηθεί ως συμβίωση φυσικών και αναγκαστικών. Σας επιτρέπει να ξεφουσκώστε το τέντωμα και να ρυθμίσετε τη ροή, αν είναι απαραίτητο. Ο σχεδιασμός παρέχει μια αναγκαστική εισροή, και στον εκχυτήρα - ένα μηχανικό. Σας επιτρέπει να κρατάτε τη θερμότητα στο δωμάτιο. Το κύριο πλεονέκτημα είναι το κόστος του, το οποίο είναι χαμηλότερο από τους παραπάνω τύπους. Επειδή δεν υπάρχουν κινητήρες στις μονάδες τροφοδοσίας, μειώνεται το επίπεδο θορύβου.

Συχνά ένα συνδυασμένο εκχύλισμα τοποθετείται μεταξύ των ορόφων και κάτω από το πάτωμα. Είναι προτιμότερο να το σχεδιάσετε στην αρχή της κατασκευής προκειμένου να δημιουργήσετε δίοδοι ή ειδικά κιβώτια.

Το κόστος των συσκευών κλιματισμού σε ένα ξύλινο σπίτι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • όγκος του παρεχόμενου αέρα.
 • ο σκοπός του αερισμού.
 • τον τύπο και τη σύνθεση του συστήματος ·
 • ιδιαιτερότητα των χώρων ·
 • χαρακτηριστικό των χρησιμοποιημένων προϊόντων και υλικών.

Η τιμή σχεδιασμού υπολογίζεται ξεχωριστά.

Μέσες τιμές για διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού