Τυπικά σχέδια και κανόνες για τη σύνταξη συστήματος εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Σε κτίρια πολυκατοικιών, η ύπαρξη συστήματος εξαερισμού με φυσικό κίνητρο για κυκλοφορία αέρα αποτελεί προϋπόθεση, χωρίς την οποία δεν θα τίθεται σε λειτουργία το οικιστικό ακίνητο.

Ωστόσο, στις ιδιωτικές κατασκευές, η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα συχνά θυμάται μόνο με την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών και μυκητιακών μούχλας στους τοίχους. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία.

Γιατί το κτίριο χρειάζεται εξαερισμό;

Η χρήση σύγχρονων υλικών και διαφόρων εξωτερικών δομών εγκλεισμού του εξοχικού σπιτιού / κατοικίας εμποδίζει τη φυσική ανταλλαγή αέρα μεταξύ των δωματίων και του δρόμου και μερικές φορές το εμποδίζει τελείως. Χάρη στην εσωτερική και εξωτερική μόνωση, τοποθετημένα πλαστικά παράθυρα, τα κτίρια είναι αεροστεγή.

Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της εξοικονόμησης θερμότητας και ενέργειας, αλλά παρεμποδίζουν έντονα την εισροή καθαρού αέρα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η τυπική κατάσταση, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα κυκλοφορίας του αέρα.

Το κτίριο που απαιτείται εξαερισμός στο μπάνιο, υπνοδωμάτιο, σαλόνι και κουζίνα τρέφονται τακτικά φρέσκο ​​αέρα από μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις πόρτες, και με τη βοήθεια ειδικών συσκευών - διαχύτες και διαχύτες αέρα.

Η συνεχής ροή του αέρα στο σπίτι θα προσφέρει άνετες συνθήκες για τη μακροχρόνια διαμονή των ανθρώπων και τη συντήρηση των φυτών, καθώς και για την πλήρη λειτουργία όλων των τεχνικών συστημάτων.

Ο εξαερισμός είναι επίσης απαραίτητος για τη διατήρηση των βέλτιστων περιβαλλοντικών παραμέτρων για την ασφαλή λειτουργία διαφόρων δομικών κατασκευών, ξύλινων επίπλων και εσωτερικών αντικειμένων.

Η κυκλοφορία των ροών αέρα πρέπει να οργανώνεται όχι μόνο σε καθιστικούς χώρους, αλλά και σε χώρους για οικιακούς και τεχνικούς σκοπούς - μπάνιο και μπάνια, στην κουζίνα, στο λεβητοστάσιο και στο υπόγειο.

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού συμβάλλει στην ταχεία απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και θερμότητας. Μαζί με τον αέρα εξαγωγής, επιβλαβείς μικροοργανισμοί, συσσωρευμένες ακαθαρσίες και σκόνη απομακρύνονται ταυτόχρονα από τις εγκαταστάσεις.

Γι 'αυτό είναι σημαντικό στο στάδιο του σχεδιασμού ενός σπιτιού κατοικία να σκεφτεί πάνω από όλα τα στοιχεία των δικτύων μηχανικής: εξαερισμού στην κουζίνα για να κάνουν πιο ισχυρό από τα άλλα δωμάτια, επιλέξετε τα σωστά λειτουργικά στοιχεία του συστήματος εξαερισμού να παρέχει το βέλτιστο επίπεδο του οξυγόνου στα εσωτερικά δωμάτια.

Μέθοδοι διοργάνωσης ανταλλαγής αέρα στο σπίτι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών - από το περιοδικό βραχυπρόθεσμο άνοιγμα θυρών και παραθύρων έως την εγκατάσταση πολυλειτουργικών συστημάτων για την προετοιμασία και την παροχή καθαρού αέρα σε κάθε δωμάτιο.

Από την άποψη του αερισμού, μια υγιής και άνετη ατμόσφαιρα στο σπίτι σχηματίζεται όχι μόνο από τη σύνθεση του αέρα. Ο σημαντικός ρόλος της διαδραματίζει η θερμοκρασία, η ομοιομορφία της διανομής και η κινητικότητα.

Η άφιξη του ψυχρού αέρα μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή ροή της μεταφοράς, την οποία ο άνθρωπος θα αντιληφθεί ως ένα δυσάρεστο σχέδιο. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας, το δωμάτιο θα είναι άβολο.

Το πιο απλό ήταν το σύστημα εξαερισμού στην κουζίνα του ξύλινου εξοχικού σπιτιού. Οι ασφάλιστες πόρτες και τα παράθυρα μπλοκ συνέβαλαν στη συνεχή κυκλοφορία των ροών του αέρα στο σπίτι.

Όλες αυτές οι μέθοδοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα σε μικρά μονόχωρα κτίρια. Υπάρχει αρκετός φυσικός αερισμός εκεί. Αλλά αν μιλάμε για μεγάλα και ευρύχωρα ιδιωτικά σπίτια, τότε χωρίς την προσθήκη κεντρικών κλιματιστικών και ανεμιστήρων δεν μπορεί να κάνει.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις των προδιαγραφών υγιεινής και υγιεινής, η ικανότητα εξαερισμού κάθε τύπου πρέπει να είναι:

 • 3 m 3 ανά ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο τετραγωνικών για σαλόνια.
 • 25 m 3 για ξεχωριστές μονάδες υγιεινής.
 • 50 m 3 για υδραυλικά.

Η ποσότητα του φρέσκου αέρα που πρέπει να παρέχεται σε διαφορετικούς χώρους εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες - τον αριθμό των ανθρώπων, τη φύση και τη συχνότητα των εργασιών, τη συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών.

Σε οικιακά κτίρια εισάγονται 35 m 3 αέρα ανά ενήλικα, για παιδιά κάτω των 10 ετών λαμβάνουν 15-20 m 3 ανά ώρα, παιδιά ελαφρώς μεγαλύτερα - 25 m 3.

Το σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού με τήρηση αυτών των παραμέτρων θα εγγυάται τακτική σταθερή εισροή καθαρού αέρα και άνετη διαβίωση σε ιδιωτική κατοικία.

Τα συστήματα εναλλαγής αέρα είναι τριών τύπων:

 • φυσικό - με φυσική ώθηση στην κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα,
 • μηχανικό - με αναγκαστική είσοδο και εξαγωγή αέρα ·
 • σε συνδυασμό - με μερική εφαρμογή μηχανικού σχεδίου και φυσικής πρόσληψης μάζας φρέσκου αέρα.

Το σπίτι πρέπει να οργανώσει μια συνεχή αυτόματη παροχή καθαρού αέρα. Μόνο η ένταση της εισροής και της αφαίρεσης μπορεί να αλλάξει.

Από την άλλη όμως, οι μηχανισμοί επιβολής της νομοθεσίας απλοποιούν σε μεγάλο βαθμό τον αερισμό κατοικιών και βοηθητικών χώρων.

Φυσικός εξαερισμός στο σπίτι

Για την οργάνωση της φυσικής ανταλλαγής αέρα, χρησιμοποιείται η έννοια των κάθετων αγωγών εξαερισμού. Το ένα άκρο τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο και το άλλο τοποθετείται ελαφρώς πάνω από την οροφή του κτιρίου.

Δεδομένου ότι η θερμοκρασία του αέρα στο σπίτι είναι συνήθως διαφορετική από το δρόμο, τα θερμά ρεύματα αυξάνονται σταδιακά μέσω του αγωγού της κουκούλας. Το φρέσκο ​​κομμάτι εισέρχεται στα δωμάτια από έξω μέσω θυρίδων και θυρών.

Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων ενός τέτοιου συστήματος είναι η απλότητα και το ελάχιστο κόστος για τη ρύθμιση, ο κορεσμός δωματίων με φυσικό αέρα, η ανεξαρτησία από τον ηλεκτρισμό.

Υπάρχουν όμως σημαντικά μειονεκτήματα. Έτσι, ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό κτίριο θα λειτουργήσει μόνο μέχρι η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο να υπερβεί το σημάδι των 12 βαθμών Κελσίου. Σε υψηλές τιμές, η κουκούλα δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως.

Με την πρώτη ματιά, αυτή η κατάσταση φαίνεται ιδανική για το χειμώνα, αλλά υπάρχει ένα ελάττωμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Με σημαντική διαφορά στις θερμοκρασίες του δρόμου και του εσωτερικού αέρα, το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί πιο γρήγορα. Όλη η θερμότητα με κυριολεκτική έννοια θα είναι ελεύθερη να πετάξει έξω στον σωλήνα.

Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των σπιτιών και των ιδιωτικών κατοικιών για θέρμανση ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια από τις κανονικές κλιματολογικές συνθήκες.

Για την οργάνωση ενός συστήματος εξαερισμού αυτού του τύπου, ξεχωριστοί αγωγοί-αγωγοί εγκαθίστανται από κάθε βοηθητικό χώρο στον κοινό άξονα. Από την κουζίνα πρέπει να τοποθετήσετε δύο κανάλια - το ένα από τη σχάρα καυσαερίων κάτω από την οροφή, και το άλλο από την κουκούλα κουζίνας.

Και είναι ακόμα απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους χώρους που βρίσκονται εντελώς / εν μέρει κάτω από το επίπεδο του εδάφους στο σπίτι. Συσσωρεύουν τοξικό ραδόνιο. Για να μειωθεί η ποσότητα του επικίνδυνου αερίου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ένας ισχυρός αγωγός εξαγωγής.

Επιπλέον, πρέπει να φροντίσετε για την αξιόπιστη στεγάνωση του υπόγειου χώρου. Μετά από όλα, ακόμη και το πιο αποτελεσματικό σύστημα παροχής και εξαγωγής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, αν στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού ή εξοχικού σπιτιού θα είναι πάντα υγρό.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της επίδρασης του συστήματος ανταλλαγής αέρα με φυσικό κίνητρο:

 • Τοποθετήστε μια ειδική βαλβίδα στην είσοδο του καναλιού.
 • για την τοποθέτηση σχάρων με βαλβίδες στα κανάλια εισροής και εκροής.
 • χρησιμοποιήστε τον εκτροπέα.

Εξοπλισμένο με μια αυτόματη βαλβίδα, αντιδρά ακόμα και σε μια μικρή αλλαγή στην υγρασία του αέρα. Τοποθετείται στην είσοδο του αγωγού μέσα στο κτίριο. Όταν αυξάνεται η υγρασία στο δωμάτιο, το αυτόματο ρελέ σβήνει και η εσωτερική βαλβίδα ανοίγει το κανάλι περισσότερο.

Σε περίπτωση μείωσης της απόδοσης, η συσκευή κλείνει την είσοδο. Ένας αισθητήρας είναι ένας αισθητήρας που συλλαμβάνει σήματα από το περιβάλλον. Είναι εγκατεστημένο έξω από το σπίτι.

Το χειμώνα, η βαλβίδα πρέπει να καλύπτεται επιπλέον. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την είσοδο ψυχρού αέρα στο κτίριο κατοικιών. Ωστόσο, η εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής δεν καλύπτει όλες τις ελλείψεις του φυσικού αερισμού.

Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι η εγκατάσταση δικτύων με βαλβίδες στα κανάλια εισροής και απομάκρυνση των αέριων μαζών. Μπορείτε να τα διαχειριστείτε μόνο μη αυτόματα. Η θέση της βαλβίδας πρέπει να ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά την εποχή, εάν αλλάξει η εξωτερική θερμοκρασία.

Η ενίσχυση του βυθίσματος στα κατακόρυφα κανάλια εξάτμισης μπορεί να προωθηθεί και από τον άνεμο. Για να χρησιμοποιήσετε φυσική δύναμη στο πάνω μέρος του σωλήνα, τοποθετείται ένας εκτροπέας - μια ειδική συσκευή που προστατεύει τον αγωγό αέρα από τα συντρίμμια και τα ιζήματα και επίσης αυξάνει την πρόσφυση.

Από τον εκτροπέα, μία ροή αέρα εκτοξεύεται σε δύο ή και περισσότερες με διαφορετικές ταχύτητες. Δημιουργεί ένα κενό, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την πτώση πίεσης στον αγωγό. Ως αποτέλεσμα, ο αγωγός εξάγει καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Ιδιαιτερότητες αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Εάν ο φυσικός εξαερισμός δεν παρέχει πλήρη ανανέωση αέρα, ένα ισχυρό σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι εγκατεστημένο σε μια ιδιωτική κατοικία.

Βοηθά στην εξισορρόπηση των ροών αέρα που κυκλοφορούν συνεχώς μεταξύ των χώρων και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτός ο εξαερισμός εξασφαλίζει σταθερή παροχή καθαρού καθαρού αέρα και απομάκρυνση του μολυσμένου εξωτερικού χώρου.

Περιγραφή της δυνατότητας μηχανικού εξαερισμού

Οι σύγχρονες πολυλειτουργικές μονάδες για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής κάνουν τη μέγιστη δυνατή χρήση της ενέργειας των παρεχόμενων ρευμάτων αέρα και την μετατρέπουν σε θερμότητα.

Τέτοια συστήματα παράγουν βαθύ καθαρισμό του καθαρού αέρα, πλήρως φιλτράροντας από σκόνη, διάφορα αλλεργιογόνα, βακτήρια και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Η πρόσθετη επεξεργασία δημιουργείται με τη χρήση εξοπλισμού φιλτραρίσματος, απορροφητικών θορύβου υψηλής απόδοσης, συσκευών ιονισμού και ενυδάτωσης, μερικές φορές με συσκευές αρωματισμού.

Τα λειτουργικά στοιχεία του συστήματος με εξαναγκασμένη διέγερση της ανταλλαγής αέρα είναι τα φίλτρα και οι συσκευές ανάκτησης, οι ανεμιστήρες, οι εξαγνιστές, οι συσκευές ελέγχου και, άμεσα, η μονάδα εξαερισμού.

Τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά στοιχεία καθιστούν δυνατή την επιλεκτική ρύθμιση των βέλτιστων τρόπων λειτουργίας του συστήματος από άποψη θερμοκρασίας και υγρασίας, με την πάροδο του χρόνου. Σημαντική απλοποίηση της λειτουργίας των τηλεχειριστηρίων και των έξυπνων ελεγκτών.

Μηχανικός αερισμός βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού των δυσάρεστων οσμών στην κουζίνα, εμποδίζει την εμφάνιση υγρασία και τον πολλαπλασιασμό μούχλα πολύχρωμα, λύνει το πρόβλημα των σταθερή υγρασία στο μπάνιο και συμπύκνωμα επί της επιφανείας των ενδοδαπέδια θέρμανση, διπλά τζάμια και των πλαισίων θυρών.

Τα σύγχρονα πολυλειτουργικά συστήματα εξαερισμού με εξαναγκασμένα κίνητρα συνδυάζονται συχνά με έξυπνα συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης. Τέτοια μέτρα βελτιστοποιούν τη λειτουργία του εξοπλισμού όλων των εγκατεστημένων συστημάτων μηχανικής στο σπίτι, επιτρέπουν την οργάνωση ενός φιλικού προς το χρήστη τηλεχειρισμού του εξοπλισμού μέσω του Διαδικτύου.

Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Σε σχέδια με ανάκτηση θερμότητας για την ανταλλαγή αέρα στο κτίριο υπάρχει σταθερή εγκατάσταση τροφοδοσίας και εξάτμισης. Ο αέρας από το περιβάλλον εισέρχεται στο σύστημα, μετά από τον οποίο το φίλτρο καθαρίζεται από τη σκόνη, τη μόλυνση και αποστέλλεται για την κύρια θέρμανση στον ανακτηστή.

Μέχρι την απαιτούμενη θερμοκρασία, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται σε έναν ηλεκτρικό / θερμοσίφωνα και μέσω ενός στερεού αγωγού εξαερισμού από γαλβανισμένο χάλυβα διανέμονται σε όλο το σπίτι.

Το σύστημα με ανάκτηση θερμότητας θα παρέχει υψηλής ποιότητας αέρα στο κτίριο κατοικιών όλο το χρόνο. Σε χαμηλές ταχύτητες ανεμιστήρων λειτουργίας, οι στάσιμες εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής λειτουργούν σχεδόν σιωπηλά.

Ο αυτοματισμός παρέχει την ευελιξία για τον έλεγχο της λειτουργίας του εξοπλισμού: ρύθμιση της ροής του αέρα, ρύθμιση άνετης θερμοκρασίας, αλλαγή ταχύτητας ροής αέρα.

Η συντήρηση μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι η τακτική αντικατάσταση των φίλτρων. Τα νέα στοιχεία για τον καθαρισμό του αέρα από τη σκόνη συνιστώνται να αντικαθίστανται μία φορά το ένα τέταρτο.

Σύστημα χωρίς ανάκτηση θερμότητας

Για να οργανωθεί ένας λειτουργικός εξαερισμός ανεφοδιασμού και εξάτμισης χωρίς συσκευή ανάκτησης αέρα, χρησιμοποιούνται πολλά συστήματα εξάτμισης και κεντρική μονάδα τροφοδοσίας. Ο αέρας του δρόμου θερμαίνεται ή ψύχεται, κατόπιν καθαρίζεται στο φίλτρο και στη συνέχεια διανέμεται μέσω του δικτύου των καναλιών μέσα από τα καθιστικά.

Η αφαίρεση των εξαντλημένων μάζων βαρέος αέρος πραγματοποιείται με κουκούλες στις εγκαταστάσεις οικονομικών και τεχνικών σκοπών. Τα συστήματα αυτά είναι εν μέρει φυσικά και εν μέρει υποχρεωτικά. Λειτουργούν λόγω φυσικού ρεύματος και χάρη στους ανεμιστήρες καναλιών.

Τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής χωρίς ανάκτηση θερμότητας παρέχουν θέρμανση και καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα, αλλά καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για τη συνεχή επεξεργασία των ροών του αέρα.

Συνδυασμένος τύπος συστήματος

Ο συνδυασμένος εξαερισμός πραγματοποιείται κυρίως με τη μορφή ενός συστήματος με φυσική εισροή και μηχανική, δηλαδή εξαναγκασμένη, εξαγωγή μάζας αποβλήτων.

Στα δωμάτια, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται μέσω των βαλβίδων λόγω του κενού που δημιουργείται από τους ανεμιστήρες εξάτμισης. Ταυτόχρονα, η προθέρμανση των μαζών αέρος τροφοδοσίας δεν πραγματοποιείται. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα αν εγκαταστήσετε ένα σωστά επιλεγμένο στοιχείο θέρμανσης κάτω από τη βαλβίδα - ένα ανοικτό ψυγείο.

Η μηχανική εξάτμιση σε ένα ιδιωτικό σπίτι εκτελείται από οπαδούς, συνήθως καναλιού. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές, αλλά μερικές φορές αρκετές, και μία.

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική κυκλοφορία των ροών του αέρα, οι ανεμιστήρες εξαγωγής πρέπει να λειτουργούν χωρίς να σταματούν. Προκειμένου να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι, οι ελεγκτές ταχύτητας με αυτόματο / χειροκίνητο έλεγχο συνδέονται με το σύστημα.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το συνδυασμένο εξαερισμό ως λειτουργικό, σχετικά φθηνό και εύκολο στη λειτουργία. Δεν χρειάζεται αρκετός χώρος για τον εντοπισμό του συναφούς εξοπλισμού. Επιπλέον, όλα τα λειτουργικά στοιχεία απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.

Μεταξύ των ελλείψεων του τύπου συνδυασμένου συστήματος είναι η έλλειψη φιλτραρίσματος και θέρμανσης του καθαρού αέρα, καθώς και οι ελάχιστες τιμές ανταλλαγής αέρα.

Κανόνες σύνταξης του εξαερισμού

Η πλήρης λειτουργία του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από τον ακριβή υπολογισμό των τεχνικών παραμέτρων και από ένα καλά σχεδιασμένο ρεύμα ροής αέρα στο σπίτι.

Η ανάπτυξη της διάταξης του εξοπλισμού και η διανομή των σωλήνων καθιστά δυνατή την τοποθέτηση των καναλιών για την εξαγωγή του ζεστού αέρα στο έργο. Επιπλέον, θα είναι βολικό να ρυθμίζετε το ύψος των οροφών στα δωμάτια, λαμβάνοντας υπόψη τον επιπλέον χώρο για την τοποθέτηση των εξερχόμενων σωλήνων.

Εάν πραγματοποιήσετε την εγκατάσταση αερισμού κατά την ανακατασκευή / ανακατασκευή του κτιρίου, είναι απαραίτητο να κάμπτετε ειδικά τους τοίχους κάτω από τους αεραγωγούς εξαερισμού ή να εγκαταστήσετε μαζικούς παρακείμενους άξονες που δεν φαίνονται αισθητικά ευχάριστοι.

Στο στάδιο του σχεδιασμού της μηχανικής, τα συστήματα ανταλλαγής αέρα καθορίζουν τις βασικές τεχνικές λύσεις:

 • ένας τρόπος διανομής των ροών του αέρα στο σπίτι.
 • Τύπος ατράκτων εξαερισμού και εξατμίσεων.
 • διαθέσιμη συσκευή φιλτραρίσματος.

Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού, η διήθηση δεν λαμβάνεται υπόψη, δεδομένου ότι η συμβολή στην κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα είναι αμελητέα.

Η ποιότητα του αέρα στις κατοικίες και τα δωμάτια χρησιμότητας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Κατά την ανάπτυξη του έργου εξαερισμού, πέραν των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της ιδιωτικής δομής, λαμβάνονται υπόψη διάφορα γενικά αποδεκτά πρότυπα και αντικειμενικοί δείκτες. Επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραματίζουν οι προσωπικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του σπιτιού και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.

Ο σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

 1. Στο αρχικό στάδιο βρίσκονται οι όροι αναφοράς.
 2. Το δεύτερο βήμα είναι να επιλέξετε τη βέλτιστη έννοια της ανταλλαγής αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία.
 3. Το επόμενο στάδιο είναι η ανάπτυξη ενός κυκλώματος με τον υπολογισμό της στάθμης που δημιουργείται από τον εξαερισμό, τον θόρυβο, τον υπολογισμό της διατομής και την επιλογή των αγωγών με τις απαιτούμενες παραμέτρους.
 4. Ακολουθεί η προετοιμασία του σχεδίου για έγκριση από τον πελάτη.
 5. Το τελικό στάδιο είναι ο τελικός σχεδιασμός και η παράδοση του τελικού σχεδίου εξαερισμού.

Είναι απαραίτητο να εξαιρούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να αποσυναρμολογούνται τμήματα δομικών κατασκευών ή διακοσμητικών τελειωμάτων για εργασίες επισκευής ή περιοδική επιθεώρηση του εξοπλισμού. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε φίλτρα, θερμαντήρες, ανεμιστήρες και άλλα εξαρτήματα του συστήματος σε ένα ειδικό τεχνικό χώρο.

Αυτό θα λύσει επίσης το πρόβλημα της οργάνωσης μιας αποτελεσματικής μόνωσης του θορύβου μιας μονάδας επεξεργασίας αέρα.

Εάν δεν ακολουθήσετε τα πρότυπα και αναπτύξετε μια ατομική έννοια του εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο εργοτάξιο, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια σταθερή παροχή καθαρού αέρα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και την εξαγωγή μολυσμένων.

Κατά την ανάπτυξη του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί προσοχή σε ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • Ο όγκος των μαζών καυσαερίων και παροχής αέρα πρέπει να είναι ισορροπημένος.
 • Φρέσκος και καθαρός αέρας σερβίρεται μόνο στα σαλόνια, και ξοδεύεται - αφαιρείται από τα βοηθητικά δωμάτια.
 • Δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός των εκχυλισμάτων από την κουζίνα και το μπάνιο σε έναν αγωγό εξαερισμού.
 • Η ταχύτητα ροής αέρα στους σωλήνες εξαγωγής και στους κύριους αγωγούς δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 m / s. Στην έξοδο από το δίκτυο, το μέγιστο ποσοστό είναι 3 m / s.
 • Οι άξονες εξαερισμού που περνούν κατά μήκος του δρόμου πρέπει να είναι μονωμένοι με μονωτικά υλικά πάχους όχι μικρότερου από 5 cm.

Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή ενός βασικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Ένας καλά σχεδιασμένος αερισμός αυτού του τύπου θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παροχή καθαρού αέρα και το φιλτράρισμα του εσωτερικού αέρα.

Η σωστή προσέγγιση στη συσκευή κυκλοφορίας των αέριων μαζών θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού και άνετου μικροκλίματος στο σπίτι.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Το βίντεο εξηγεί γιατί είναι απαραίτητος ο εξαερισμός σε κάθε ιδιωτικό σπίτι και γιατί δεν πρέπει να επιτρέπεται η ανάμιξη των ροών παροχής και εξόδου αέρα:

Αυτό το βίντεο δείχνει με σαφήνεια πώς να οργανώσει σωστά την εισροή και την εκκένωση του αέρα στο φυσικό σύστημα αερισμού ενός εξοχικού σπιτιού:

Βίντεο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής επαρκούς χωρητικότητας με ανάκτηση θερμότητας χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του συστήματος επαγγελματικού αέρα του γερμανικού κατασκευαστή FRANKISCHE:

Έχοντας μελετήσει τις αρχές λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού, είναι αρκετά ρεαλιστικό να οργανώσουμε σωστά την ανταλλαγή αέρα σε ένα μικρό μονοόροφο κτίριο. Ωστόσο, ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση του εξαερισμού σε ευρύχωρα εξοχικά σπίτια είναι προτιμότερο να ανατεθούν σε επαγγελματίες. Μετά από όλα, το εγκατεστημένο σύστημα δεν πρέπει μόνο να λειτουργήσει, αλλά και να αντιμετωπίσει τις προγραμματισμένες εργασίες.

Ο κατάλληλα εξοπλισμένος αερισμός θα λύσει τα προβλήματα του αέρα που στέκεται και μια δυσάρεστη αίσθηση μούσμουλα σε μια ιδιωτική κατοικία.

Cafe αερισμός

Διεύθυνση: Ρωσία, Μόσχα, st. Stavropol, 38/2.

Αριθμός ορόφων: 2 ορόφους.

Συνολική έκταση: περίπου 760 m 2.

Για να εξοπλίσουμε το εστιατόριο και την πιτσαρία στον πρώτο και δεύτερο όροφο του διοικητικού κτιρίου, αναπτύξαμε ένα γενικό σχέδιο αερισμού για αίθουσες φαγητού και τεχνολογικό αερισμό για την κουζίνα. Ο σχεδιασμός διεξήχθη σύμφωνα με τα ακόλουθα κανονιστικά έγγραφα: JV 60.13330.2012, JV 7.13130.2013, JV 131.13330.2012. Το έργο παραλήφθηκε θετική γνώμη Κρατική Ειδικότητα της Μόσχας.

Το σύστημα αερισμού και κλιματισμού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την αντιστάθμιση θερμότητας και υγρασίας από τον εξοπλισμό. Η τιμή συναλλάγματος για κάθε δωμάτιο υπολογίστηκε. Για τα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης εφαρμόστηκε ανάκτηση θερμότητας. Ο νεοσύστατος εξοπλισμός τοποθετήθηκε στην προβολή θάλαμοι εξαερισμού. Ο εξοπλισμός που πρόκειται να εγκατασταθεί έχει ελεγχθεί για συμμόρφωση με την επιτρεπόμενη επίπτωση θορύβου.

Το σχέδιο του καφέ εξαερισμού στη Μόσχα Το σύστημα κλιματισμού σχεδιάστηκε επίσης με εσωτερικές μονάδες οροφής κασέτας. Το σύστημα αποστράγγισης από τις εσωτερικές μονάδες αποβάλλεται με βαρύτητα, συνδέεται με τις χοάνες σταγόνες σύμφωνα με το έργο παροχής νερού της καφετέριας.

Για την ηλεκτρική τροφοδοσία των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού του εστιατορίου δόθηκε έργο για την ανακατασκευή των ηλεκτρικών συστημάτων των ενοικιαζόμενων χώρων.

Υπολογίστε το κόστος ανάπτυξης ενός έργου για το καφέ εξαερισμού στο τμήμα COST DESIGN.

Η εταιρεία μας παρέχει εγγύηση για όλα τα είδη των έργων σχεδιασμού και εγκατάστασης.

Πώς να σχεδιάσετε ένα σύστημα αερισμού;

Ο εξαερισμός χρησιμεύει στη δημιουργία ανταλλαγής αέριων μαζών μέσα στο δωμάτιο με το περιβάλλον, προκειμένου να απομακρυνθούν οι εξάτμιση από το δωμάτιο, οι δυσάρεστες οσμές, η ρύπανση, το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του άνθρακα κλπ. Εάν για μικρούς χώρους μάλλον απλό φυσικό αερισμό, στη συνέχεια για μεγάλα συγκροτήματα με μία πλειάδα μεμονωμένων συστήματος αερισμού δωμάτιο μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη και εκτεταμένη, με πολλές αναγκαστική συσκευές εκκένωσης, καθαρισμού, θέρμανση και κλιματισμό. Για τέτοιου είδους πολύπλοκα συστήματα εξαερισμού απαιτείται κατάλληλος σχεδιασμός αερισμού.

Ο σχεδιασμός δεν είναι εύκολος αλλά σημαντικό

Ο φυσικός ονομάζεται εξαερισμός, στον οποίο διεξάγεται η κυκλοφορία και η ανταλλαγή αέρα, σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, χωρίς την εγκατάσταση πρόσθετων μέσων, τα οποία προσδίδουν έντονη κίνηση αέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φυσικά συστήματα εξαερισμού δεν απαιτούν σχεδιασμό και σχεδιασμό. Για παράδειγμα, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πρότυπα υγιεινής, το έργο εξαερισμού περιλαμβάνεται στο τυποποιημένο έργο και τοποθετείται κατά τη φάση κατασκευής.

Η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται μέσω ενός συνόλου αγωγών εξαερισμού και ο εξαερισμός εξαντλείται, οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν, καταρχάς, την απομάκρυνση καπνών και αερίων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αεριοποιημένες κατοικίες. Η εισροή καθαρού αέρα από το εξωτερικό ρυθμίζεται από τους ίδιους τους ενοικιαστές. Εξάτμιση έξοδο αέρα άξονα εξαερισμού είναι διατεταγμένος στην κουζίνα, επειδή, πρώτον, ότι δεν υπάρχει η κύρια πηγή των οσμών, ατμών και αερίων, και, δεύτερον, χαρακτηριστικό δωματίου πυρετός κουζίνα διεγείρει περαιτέρω ρεύμα αέρα. Επίσης, οι οπές εξαγωγής είναι αναγκαστικά τοποθετημένες στο μπάνιο και στην τουαλέτα ή σε ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Μεγάλο συγκρότημα αγωγών εξαερισμού

Στις περισσότερες περιπτώσεις, για διαμερίσματα πολυκατοικιών, ο εξαερισμός που θέτουν οι οικοδόμοι είναι αρκετός. Μικρές πιθανές βελτιώσεις, που έγιναν κατά την επισκευή του διαμερίσματος, συνδέονται κατά κανόνα με την τοποθέτηση στον εξαερισμό των ανεμιστήρων διαφορετικών σχεδίων για ροή αέρα. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση πρόσθετων σωλήνων εξαερισμού για να τραβήξετε την κουκούλα στη σόμπα, σε περίπτωση αλλαγής της θέσης της. Για μια τέτοια απλή εργασία, δεν απαιτείται βαθιά σχεδίαση αερισμού.

Ένα άλλο πράγμα - το σύστημα παροχής και εξαγωγής εξαερισμού για πολύπλοκα, πολυλειτουργικά δωμάτια μιας μεγάλης περιοχής, η οποία, ειδικότερα, είναι ένα μεγάλο ιδιωτικό σπίτι. Στην περίπτωση αυτή, ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός. Η πρακτική δείχνει ότι με ένα συνολικό εμβαδόν δαπέδου 1000 m 2 ή περισσότερο, ο αποτελεσματικός φυσικός αερισμός καθίσταται πρακτικά αδύνατος ακόμη και το καλοκαίρι, με πλήρως ανοιχτά παράθυρα. Τι μπορούμε να πούμε για το χειμώνα, όταν λειτουργεί το καθεστώς της αυξημένης εξοικονόμησης θερμότητας. Με τέτοιες περιοχές, ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι αναπόφευκτα.

Σύνταξη

Ο σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να γίνει ανεξάρτητα (αν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες) ή να δώσετε οδηγίες στους κατάλληλους ειδικούς. Είναι επιθυμητό, ​​εάν ο αερισμός του βυθίσματος καταρρεύσει πριν ξεκινήσει η κατασκευή, ως μέρος της συνολικής μελέτης για την κατασκευή του σπιτιού στο σύνολό του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατόν να διαθέσουν ένα ξεχωριστό δωμάτιο κάτω από το θάλαμο, να υπολογίσει εκ των προτέρων το βέλτιστο τόπο Ducting και «τοποθέτηση σε» εσωτερικό με ειδική εκ των προτέρων παρέχονται κόγχες στην οροφή και τους τοίχους. Διαφορετικά, η κάλυψη των αγωγών με ψευδοροφές και ψεύτικους τοίχους θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του οικιστικού χώρου των χώρων.

Το έργο καταρτίζεται πριν από την έναρξη της κατασκευής

σχεδιασμός εξαερισμού ξεκινά με την προδιαγραφή απαιτήσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των ξεχωριστών δωματίων, εμβαδόν, τη σχετική θέση της (αρχιτεκτονική του κτιρίου), η λειτουργία κάθε μιας από τις εγκαταστάσεις, τον αριθμό και τη θέση των αντικειμένων, δημιουργώντας πρόσθετη επιβάρυνση για εξαερισμό - σόμπες, τζάκια, μπάνια, κλπ.

Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η εγκατάσταση ενός συνδυασμού του συστήματος εξαερισμού με συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης αέρα.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι επαρκής, αλλά τα μέσα δεν "πετάνε στον αγωγό" απαιτείται μια σοβαρή και ισορροπημένη προσέγγιση για τον υπολογισμό της χωρητικότητας του συστήματος εξαερισμού.

Υπολογισμός έργου

Η ισχύς εξαερισμού εκφράζεται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα (m 3 / h) και δείχνει πόση ποσότητα αέρα μπορεί να περάσει από ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού ανά μονάδα χρόνου. Αυτή η τιμή εξαρτάται από δύο παραμέτρους - τον απαιτούμενο ρυθμό αερισμού του όγκου και ο μέγιστος αριθμός των επιβαινόντων σε ένα δωμάτιο που εξυπηρετείται από το σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού, ανθρώπους, καθώς και το είδος των δραστηριοτήτων τους. Ο σχεδιασμός εξαερισμού απαιτεί υπολογισμό ισχύος ανάλογα με τις δύο παραμέτρους, μετά από την οποία επιλέγεται μεγαλύτερη τιμή.

Ισχυρό σύστημα εξαερισμού

Η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα είναι μια αδιάστατη ποσότητα που δείχνει πόσες φορές μια ώρα υπάρχει μια πλήρης ανταλλαγή αέρα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Οι κανόνες και οι κανόνες κατασκευής (SNiP) προβλέπουν διαφορετικά ποσοστά ανταλλαγής αέρα για εγκαταστάσεις διαφόρων λειτουργικών σκοπών. Για οικιακούς χώρους σύμφωνα με το SNiP, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 1, αλλά όχι μικρότερη από 30 m 3 ανά άτομο ανά ώρα. Για τις κουζίνες και τις τουαλέτες, το ποσοστό ανταλλαγής αέρα είναι 1,5, αλλά όχι λιγότερο από 60 m 3 ανά άτομο ανά ώρα. Η απαιτούμενη ισχύς εξαερισμού, ανάλογα με την ισοτιμία αέρα, υπολογίζεται από τον τύπο

L - απαραίτητη ισχύς εξαερισμού. n - κανονιστική πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. V - η ένταση του δωματίου, ίση με την επιφάνεια του δωματίου, πολλαπλασιασμένη με το ύψος της οροφής.

Ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, η απαιτούμενη ισχύς εξαερισμού υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο

N - ο μέγιστος αριθμός ατόμων στο δωμάτιο. LΝ- την τυποποιημένη ωριαία πρόσληψη αέρα από κάθε άτομο, ανάλογα με τον λειτουργικό σκοπό του δωματίου (που συνεπάγεται την κατάλληλη κατοχή ατόμων στο δωμάτιο).

Το SNiP 41-01-2003 παρέχει τις ακόλουθες τιμές του LΝ:

Μεγαλύτερη ευελιξία για να αξιολογήσει τον όγκο του αέρα που απαιτείται, και ως εκ τούτου την ικανότητα αερισμού, αφήστε τα πρότυπα καταρτίζονται από διάφορους δημόσιους και επαγγελματική διεθνές και ομοσπονδιακούς οργανισμούς, όπως AVOK, της ASHRAE και άλλων. Τα πρότυπα που έχουν καταρτίσει έχουν χαρακτήρα αναφοράς και σύστασης, δεν περιλαμβάνονται κατ 'ανάγκη στο σχέδιο αερισμού, αλλά η χρησιμότητά τους για τη βελτίωση της σχεδίασης και της αποδοτικότητας της εγκατάστασης δεν μπορεί να υπερκεραστεί.

Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα, που καταρτίζονται από μη κρατικές επαγγελματικές οργανώσεις

Συνήθως η απαιτούμενη χωρητικότητα του συστήματος εξαερισμού είναι στην περιοχή: 100-500 m 2 / h για διαμερίσματα. 1000-2500 m 2 / h για ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες. 1000-15000 m 2 / h για την παραγωγή, την αποθήκευση και τις διοικητικές εγκαταστάσεις.

Όταν η απαιτούμενη ισχύς έως 1000 m 2 / h ή περισσότερο, το πρόγραμμα παρέχει ένα ξεχωριστό χώρο - την ολομέλεια, που έκανε την εγκατάσταση του βασικού εξοπλισμού, καθώς και αυτόματη μπλοκ, το οποίο θα είναι σε θέση να διαχειριστεί το σύνολο του συστήματος, σύμφωνα με το που προβλέπεται στο πρόγραμμα. Ο θάλαμος εξαερισμού πρέπει να συμμορφώνεται με τις ακόλουθες παραμέτρους: θετική θερμοκρασία ανά πάσα στιγμή του έτους, επαρκή μόνωση με θόρυβο, επαρκή παροχή ρεύματος. Αν ένας θερμαντήρας νερού χρησιμοποιείται ως στοιχείο θέρμανσης που είναι ενσωματωμένο στο σύστημα εξαερισμού θέρμανσης αέρα, είναι επίσης απαραίτητο να τροφοδοτηθεί νερό και να εγκατασταθεί η στεγάνωση του χώρου.

Κατά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής κατοικιών, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μόνωση από θόρυβο. Το επίπεδο θορύβου, το οποίο είναι ελάχιστα αισθητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύχτα μπορεί να φαίνεται αρκετά απαράδεκτο.

Σύμφωνα με την υπολογιζόμενη χωρητικότητα, επιλέγεται ο εξοπλισμός του συστήματος εξαερισμού, το μήκος και η διατομή των αεραγωγών. Σε περίπτωση θέρμανσης με αέρα, οι αεραγωγοί πρέπει να έχουν ένα στρώμα θερμομόνωσης.

Το κόστος σχεδιασμού του εξαερισμού θα εξαρτηθεί άμεσα από την πολυπλοκότητα της τεχνικής ανάθεσης.

Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης τεχνικών προδιαγραφών, ένα γενικό σχέδιο του σπιτιού εφαρμόζει το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού (εάν το σύστημα εξαερισμού έχει σχεδιαστεί πριν από την έναρξη της κατασκευής). Ή, σε περίπτωση που αναπτύσσεται σύστημα εξαερισμού για ένα τελειωμένο σπίτι, συντάσσεται ξεχωριστό σχέδιο του συστήματος εξαερισμού της εξοχικής κατοικίας.

Παράδειγμα σχεδίου του συστήματος εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας

Στο τέλος του σχεδιασμού, προετοιμάζεται ένας προϋπολογισμός - το συνολικό κόστος του έργου αερισμού και το πρόγραμμα περαιτέρω εργασιών. Μετά το πέρας της φάσης σχεδιασμού, αρχίζει η εγκατάσταση εξαερισμού.

Η κατάρτιση ενός σχεδίου σχεδίου για το σύστημα εξαερισμού είναι ένα κρίσιμο στάδιο, το οποίο είναι το κλειδί για ολόκληρη την κατασκευή. Είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε ειδικούς.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα

Υπάρχουν δύο τρόποι εξαιτίας αυτής της κατάστασης:

1. Εξαερισμός εγγυάται άριστη υγεία.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο χωριό έχουν καλύτερη υγεία από τους κατοίκους της Μόσχας; Δεν υπάρχουν φυσικά φορτία ή φαγητό εδώ: πολλοί σύγχρονοι Μοσχοβίτες επισκέπτονται το γυμναστήριο και τηρούν μια υγιεινή διατροφή. Το περιβάλλον και το οικοσύστημα δεν είναι επίσης πολύ σημαντικά - υπάρχουν παντού τάσεις και χημικές ουσίες. Το όλο πρόβλημα στην πείνα με οξυγόνο!

Θα φαινόταν, τόσο λεπτό, αλλά πόσο αλλάζει τη ζωή σας. Και όλα αυτά επειδή ένας σύγχρονος κάτοικος, τόσο μεγάλος όσο και μικρός, δεν ξοδεύει περισσότερο από μία ώρα την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατί σε μια εξοχική κατοικία μπορείτε να μείνετε για μέρες στο τέλος;

Πρότυπα για τον εξαερισμό και τον κλιματισμό στο διαμέρισμα

Εξαγωγή από βοηθητικούς χώρους, ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κάτω από τους εξής όγκους:

 • Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m3 / ώρα
 • Κουζίνα με σόμπα - 90 m3 / ώρα
 • Μπάνιο, ντους, τουαλέτα - 25 m3 / ώρα
 • Συνδυασμένο μπάνιο - 50 m3 / ώρα
 • Αποθήκη, ντουλάπα - 25 m3 / ώρα
Η θερμοκρασία του αέρα στο διαμέρισμα ρυθμίζεται από το GOST 30494-96 "Κατοικίες και δημόσια κτίρια. Παράμετροι μικροκλίματος σε χώρους »

Εξαερισμός διαμερίσματα - επιλογές συστήματος

Υπάρχουν τρία βασικά σχέδια για την οργάνωση ενός συστήματος εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα:

Μηχανικός ανεφοδιασμός και εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση

Τα σύγχρονα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής για τα διαμερίσματα λειτουργούν, κατά κανόνα, ήσυχα, ειδικά σε μειωμένες ταχύτητες ανεμιστήρων.

Δομικά, το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης του διαμερίσματος μπορεί να είναι δαπέδου ή κάτω από την οροφή. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένας από αυτούς είναι τοποθετημένος στο πάτωμα, όπως ένα ντουλάπι ή ντουλάπι αποκτάται, και το δεύτερο τοποθετείται κάτω από την οροφή. Εκτός από την ίδια την εγκατάσταση, είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετήσετε τα στοιχεία αερισμού: βαλβίδες, εξασθενητές ήχου, εύκαμπτα ένθετα, αεραγωγούς και ούτω καθεξής. Ως αποτέλεσμα, γενικά, επιτυγχάνεται ένας αρκετά μεγάλος μηχανικός σχεδιασμός.

Εργαστήριο αερισμού

στενή εξειδίκευση = υψηλή απόδοση χαμηλή τιμή

 • Σχετικά με εμάς
 • Είδη εργασίας
 • Αντικείμενα
 • Πρακτική
 • Αναφορές
 • Άρθρα

Έργο αερισμού του διαμερίσματος

Τα διαμερίσματα είναι διαφορετικά. Ευτυχείς ιδιοκτήτες ρετιρέ πολλαπλών επιπέδων, φυσικά, χρειάζονται εξαερισμό; αλλά μπορώ να το γράψω ξεχωριστά.

Τώρα για τα απλά διαμερίσματα. Τέτοια διαμερίσματα, κατά κανόνα, είναι τυπικά, έτσι μπορεί να θεωρηθεί ότι τυπικά ερωτήματα προκύπτουν πριν από τους ιδιοκτήτες τους. Ένας από αυτούς: έλλειψη διαθέσιμου εξαερισμού.

Ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Το τυπικό περίβλημα παρέχει φυσικό εξαερισμό. Σε ένα σωστά κατασκευασμένο κτίριο λειτουργεί. Σύμφωνα με τις μετρήσεις μου, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες; επάνω όροφο, πλαστικά παράθυρα; Συνήθως κοστίζει 10-30 m 3 / ώρα από το μπάνιο, μπάνιο και κουζίνα με κλειστά παράθυρα. Αυτό είναι λιγότερο από το κανονικό, αλλά η φυσική εξάτμιση είναι αθόρυβη και ελεύθερη να λειτουργήσει. Αν η ανταλλαγή αέρα δεν είναι αρκετή, μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο.

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με δυσάρεστο εξαερισμό. Συχνά αυτό οφείλεται στην εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων. Η διαπερατότητα του αέρα τους είναι ασήμαντη και ακόμη και χθες ο άνθρωπος, ικανοποιημένος με τον εξαερισμό, είχε συνολικά 70-150 κύβους έξω από το διαμέρισμα με κλειστά παράθυρα, παρέμεινε στα 30 m 3 / ώρα και παρατήρησε τη διαφορά.

Ή, ας πούμε, ένα άτομο έζησε σε ένα χωριό, ή σε ένα καλά αεριζόμενο διαμέρισμα. Ή ο πληθυσμός του διαμερίσματος έχει αυξηθεί, αλλά υπάρχουν λίγοι λόγοι. Ο ανεπαρκής αερισμός είναι αισθητός.

Τώρα, με την έλευση των διαθέσιμων αισθητήρων διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να μετρηθεί ανεπαρκής εξαερισμός. Ο πρώτος δείκτης; Περιεκτικότητα σε CO2 στον εξωτερικό αέρα. Διάβασα ότι υπάρχουν μέρη με εξωτερική συγκέντρωση έως 2000 ppm, αλλά ο εξαερισμός δεν θα βοηθήσει. Συνήθως έξω στις πόλεις 400-500 ppm.

Ιδανικό αν το δωμάτιο είναι μικρότερο από 600 ppm. Επειδή οι συγκεντρώσεις από 600 έως 800 ppm έχουν ήδη παρατηρηθεί από ορισμένους ως ιδιαίτερα δυσμενείς. Οι συγκεντρώσεις άνω των 1000 ppm είναι επιβλαβείς όταν οι άνθρωποι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν παρατηρούν ενόχληση, επομένως είναι απαράδεκτες.

Περίεργος μπορεί να υπολογίσει ποια ανταλλαγή αέρα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση 600 μέσα στο 500 έξω; με γνωστές απορρίψεις από ένα άτομο.

Εδώ δεν θεωρώ περιπτώσεις ελαττωμάτων φυσικού αερισμού; μερικά από αυτά μπορούν να διορθωθούν.

Έτσι, ο εξαερισμός δεν είναι αρκετός. Τι πρέπει να κάνω;

Πώς να διορθώσετε έναν κακό εξαερισμό διαμερίσματος;

Δικαστής με την εταιρεία διαχείρισης πριν από τη νίκη, νικήσει τους γείτονες-παραβάτες, και άλλες μη τεχνικές επιλογές, δεν θα εξετάσω.

Τεχνικές λύσεις: εξάλειψη ελαττωμάτων, εγκατάσταση βαλβίδων τροφοδοσίας, εγκατάσταση αυτόνομων μονάδων (π.χ. αναπνευστήρες); μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν απαιτούν ένα έργο.

Ο σχεδιασμός εξαερισμού γίνεται για συστήματα καναλιών. Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από μονάδα ανεμιστήρα ή αέρα και δίκτυο διανομής αέρα.

Επαγγελματικά έργα

Αυτό το έργο; πολύ χαρτί, συμφιλίωση,; για ένα συνηθισμένο διαμέρισμα δεν είναι απαραίτητο. Ακόμη και οι καλές οργανώσεις εκτελούν τέτοια έργα σε μια πολύ απλουστευμένη μορφή.

Ένας επαγγελματίας σχεδιαστής είναι πιθανό να πραγματοποιήσει ακόμη και υπολογισμούς, ο εξοπλισμός είναι γνωστός εκ των προτέρων, οι απώλειες δικτύου μπορούν να εκτιμηθούν μεγαλύτερες.

Έτσι, όταν παραγγέλνετε ένα σχέδιο αερισμού διαμερίσματος, δεν χρειάζεται να φοβάστε νέους και αρχάριους σχεδιαστές; απλά επειδή φοβούνται να κάνουν κάποιο λάθος, πιθανότατα θα υπολογίσουν τα πάντα, έχοντας προκαταρκτικά μελετήσει την ερώτηση.

Τώρα το δίκτυο διαθέτει χώρους πολιτικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστές. Αναλυτικά, δεν κατάλαβα, αλλά το είδος της μεσαίας βιομηχανικής ποιότητας που δίνουν; έτσι το ερώτημα είναι μόνο σε τιμή.

Αυτοτελή έργα

Ακόμα και το πιο απελπισμένο samodelschik πιθανότατα δεν θα κάνει αερισμό τυχαία; τουλάχιστον κάντε ένα σχέδιο. Αυτό είναι επίσης ένα έργο.

Για το έργο αερισμού στο δικό του διαμέρισμα τυπικό είναι αρκετό σύνολο των πιο βασικών γνώσεων:

 • γενική κατανόηση των αρχών της ανταλλαγής αερίων ·
 • συνειδητοποίηση της σημασίας της καταπολέμησης του θορύβου ·
 • βάσεις αεροδυναμικής.

Φυσικά, ένας νοικοκύρης πάντα έχει τον κίνδυνο να κάνει ένα ηλίθιο λάθος.

Μόλις έχουμε έναν καλό ταμπελάκι στο εργοστάσιο χωρίς ένα έργο που θα κάνει έναν εξατομικευμένο εξαερισμό σε ένα γειτονικό εργοστάσιο. Ένα μικρό σύστημα, όλα είναι σωστά; ανεμιστήρα, απεριόριστο δίκτυο, ομπρέλα.

Ενσωματωμένο; buzzing, εργασίας, τράβηγμα - ?? και η σκόνη από κάτω από την ομπρέλα μύγες. Έρχεται στο εργοστάσιό μας για να το καταλάβει. Δεν δίστασε να βρει τον λόγο.

Ήταν κρύο υλικό στο τραπέζι; και η ομπρέλα είναι κατάλληλη μόνο αν υπάρχει μία προς τα πάνω συνεκτική ροή κατά την επεξεργασία θερμού υλικού.

Συμβαίνει, όπως όλα είναι σωστά, αλλά το χάσμα στις βασικές γνώσεις δεν λειτουργεί.

Εγώ είμαι ότι όταν σχεδιάζετε τον εαυτό σας τον αερισμό για το σπίτι, όπως και σε κάθε άλλη άγνωστη δουλειά, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τα πάντα.

Μειονεκτήματα των έργων αερισμού διαμερισμάτων

Ελάχιστα έξοδα

Σε πολλές περιοχές, τα άρθρα σχετικά με τον εξαερισμό των διαμερισμάτων αρχίζουν με τις λέξεις: θα πρέπει να λάβετε έξοδα σύμφωνα με SN, SNiP, GOST κ.λπ. Η ίδια λογική μοιράζεται και πολλοί σχεδιαστές. Τι μπορώ να πω;

Πολύ λίγοι κανονισμοί εισάγουν την έννοια της ποιότητας του αέρα, ένας από τους οποίους συνιστά ανταλλαγή αέρα ανά άτομο από τουλάχιστον 18 κυβικά μέτρα ανά ώρα σε ποιότητα 72 κυβικών μέτρων. Η διαφορά, όπως βλέπετε, είναι σημαντική.

Τα περισσότερα πρότυπα αποσκοπούν στην ελάχιστη επιτρεπτή ανταλλαγή αέρα. Για τα ξένα πρότυπα, αυτό σημαίνει ότι το 80% των τυποποιημένων δοκιμαστών είναι ικανοποιημένοι με αυτόν τον εξαερισμό. Κάθε πέμπτος δολοφόνος δεν είναι ικανοποιημένος με τέτοιους κανόνες.

Θέλετε, έχοντας περάσει στον εξαερισμό, να είστε δυσαρεστημένοι με τη δοκιμή του εξαερισμού στο δικό σας διαμέρισμα; Σθεναρά αμφιβάλλω.

Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι η κανονιστική ανταλλαγή αερίων στα μπάνια και τις ντουζιέρες είναι υπερτιμημένη, οι κανόνες αυτοί είναι πιο κατάλληλοι για δημόσιους χώρους.

Αν ο εξαερισμός γίνει για εσάς, τότε η ροή πρέπει να γίνει είτε με αποθεματικό και τη δυνατότητα ρύθμισης σε ένα ευρύ φάσμα, είτε μόνο για εσάς.

Με περιθώριο είναι απλό: σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 200 κύβους ανά άτομο, αλλά λιγότερα από 50 θα προκαλέσουν σίγουρα τη δυσαρέσκεια κάποιου.

Όσον αφορά την εξατομικευμένη ανταλλαγή αέρα, ο αισθητήρας διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει το επίπεδο άνεσης για εσάς, ώστε να μην πληρώνει υπερβολικά το απόθεμα.

Μη έγκυρη επιλογή των στοιχείων

κατά την παραγγελία έργων

Οι περισσότερες εταιρείες εξαερισμού διαθέτουν κατάλογο προτιμητέων προμηθευτών. Αν αποτελείται από τον ίδιο κατασκευαστή; τότε ποια είναι η επιλογή; Ο ίδιος κατάλογος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον σχεδιαστή.

Ο εξοπλισμός ποιότητας θεωρητικά είναι ακριβότερος από τον εξοπλισμό χαμηλής ποιότητας. Αλλά σχεδόν μάταια μπορεί να πουλήσει και κάθε ανοησία. Λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν μπορείτε να πιστέψετε και otzovikam; την επόμενη μέθοδο εκβιασμού από την αρχή.

Στα σχέδια του αερισμού του διαμερίσματος μερικές φορές υπάρχουν βαλβίδες στραγγαλισμού, ή οι ακριβές επιλογές τους, βαλβίδες ίριδας. Σε συνηθισμένα δίκτυα διαμερισμάτων, δεν χρειάζονται, απλά κάνουν θόρυβο,; Αν θέλετε να ρυθμίσετε την παροχή μέσω των διακλαδώσεων, εκτελείται από μόνιμα ένθετα, διαφράγματα.

στην αυτοπεποίθηση

Συναντήθηκα με τους αυτοεξυπηρετούμενους που αγόραζαν VTs στην ανώτερη κλίμακα τιμών. Είναι θαυμάσιο, δεν με ενοχλεί ο εαυτός μου, αλλά αν οι δυνατότητες του εξοπλισμού χρησιμοποιούνται στο 10%, τότε είναι επίσης λάθος.

Η φτηνότερη pritochka αποτελείται από τρία συστατικά: έναν ανεμιστήρα, έναν θερμαντήρα και ένα φίλτρο. Συγκρίνετε την τιμή τους με την τιμή μιας εγκατάστασης monoblock, στην οποία χρησιμοποιούνται μόνο αυτές οι τρεις συσκευές.

Ηχομονωτικό περίβλημα; Υπάρχει αρκετή θερμομόνωση και καουτσούκ στην αγορά για να απομονώσετε τον ανεμιστήρα καλύτερα από κάθε περίπτωση; Δεν μιλάω για ειδικά, επομένως, πιο ακριβά ηχομονωτικά υλικά.

Τα τελευταία χρόνια, μόνο μια άξια καινοτομία εμφανίστηκε στη μαζική αγορά; κινητήρες ηλεκτρονικής μεταγωγής (ΕΕ). Δικαιολογούν την τιμή τους.

Ακατάλληλες τεχνικές λύσεις (ανάκτηση)

όταν παραγγέλνετε ένα έργο

Ανακουφιστής; είναι υπέροχο. Αλλά αυτόματα η τιμή αυξάνεται κάθε πέντε έως δέκα (δεν πιστεύω ακριβώς, έτσι υπάρχουν επιλογές). Ο όγκος των αεραγωγών διπλασιάζεται. Προσθέστε τα λειτουργικά κόστη και πολλά προβλήματα του παγετού του χειμώνα, των ανισοτήτων των συστατικών πόρων κ.λπ.

Και τι σε αντάλλαγμα; Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας; Ναι, αλλά η περίοδος αποπληρωμής είναι δέκα χρόνια. Η εγκατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο πολύ.

Προσωπικά, αμφιβάλλω για την ανάγκη ανάκτησης σε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα. Αυτή η λύση απευθύνεται σε μεγάλες περιοχές. Αλλά αυτή είναι η επιλογή σας. Δεδομένου ότι η εγκατάσταση με συσκευή ανάκτησης απαιτεί ορισμένες συνθήκες λειτουργίας, είναι προτιμότερο να σχεδιάζεται ο εξαερισμός από τον ειδικό. Είναι εύκολο να κάνετε λάθη που είναι δύσκολο να διορθωθούν.

Οι σχεδιαστές επιλέγουν αποκαταστάτες και για το λόγο ότι είναι πιο ακριβά.

Φυσικά, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον αερισμό στο σπίτι με την ανάκτηση; είναι ευτυχισμένοι, επειδή είναι τουλάχιστον φιλικοί προς το περιβάλλον, καθώς η σωστή απόδοση δεν είναι χειρότερη από τον συμβατικό εξαερισμό, οικονομικά κ.λπ. Αλλά αυτό δεν είναι 2-3 δωμάτιο hruschovki.

Σε γενικές γραμμές, εγώ προσωπικά μου αρέσουν συστήματα με ανακύκλωση. Με μια μικρή εξαίρεση, οι επαγγελματίες σχεδιαστές δεν τις χρησιμοποιούν, με την προϋπόθεση ότι είναι απαραίτητη η παροχή εξωτερικού αέρα. Έτσι είναι έτσι, αλλά μπορώ μέσω της ανακύκλωσης να περιορίσει την ικανότητα του θερμαντήρα σε 2 kW, και το σύστημα, αν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιηθεί ως θέρμανση αέρα.

Αλλά αυτό είναι επίσης μια λύση για σχετικά μεγάλους όγκους.

Λύσεις προτύπων (κακός σχεδιασμός)

Η επιλογή των τυποποιημένων διανομέων αέρα, για παράδειγμα, των πλυντηρίων πιάτων, δεν σταματά να εκπλήσσει. Για τους σχεδιαστές αυτό είναι μια συνήθεια. Ακόμη και αν δεν υπολογίζουν την κατανομή του αέρα και όταν σχεδιάζουν τον εξαερισμό των διαμερισμάτων, αυτό συμβαίνει, βάζουν τους τυπικούς διανομείς αέρα.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι νοικοκυρές το κάνουν αυτό. Ίσως πιστεύουν ότι ο διανομέας αέρα σημαίνει πολλά; Μερικές φορές ναι, αλλά ο αερισμός του σπιτιού; όχι στην περίπτωση. Για να διανεμηθεί ο αέρας χωρίς έναν τυπικό διανομέα αέρα, αρκεί να γνωρίζουμε ότι ένα ρεύμα προέρχεται από την εισροή και ο αέρας προέρχεται από τον περιβάλλοντα χώρο στον εκχυτήρα, χωρίς πίδακα.

Η έξοδος της εισροής κρύβεται πίσω από την κουρτίνα, στην ανακούφιση της ψευδοροφής, περιστασιακά στην κάτω ζώνη. Το κουκούλα είναι καλύτερα τοποθετημένο στην κορυφή; σε πλαφονιέρες γύρω από τους πολυελαίους, στην ανακούφιση από την οροφή, είναι δυνατόν στις αποβάθρες των θυρών.

Το καλύτερο από όλα, όταν ο εξαερισμός και άλλα στοιχεία μηχανικού εξοπλισμού είναι αόρατοι. Και δεν είναι πιο ακριβό και ακόμη φθηνότερο από το να χρησιμοποιείτε τους κανονικούς διανομείς αέρα, ιδιαίτερα φτηνούς, για να φτιάξετε το εσωτερικό του σπιτιού σας σαν δημόσιες τουαλέτες, γραφεία κλπ.

Τυπικά έργα αερισμού διαμερισμάτων

Ένας μεγάλος αριθμός πρότυπων διαμερισμάτων υποδηλώνει ότι υπάρχουν τυπικά έργα αερισμού. Νομίζω ότι έχουν όλες τις εταιρείες αερισμού, αλλά στο δίκτυο στην πρώτη θέση γνώρισα την εταιρεία RFK CLIMATE. Ίσως δεν έχουν την καλύτερη επιλογή, αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιθυμία να προχωρήσουμε περισσότερο.

Η εμπειρία μου από την έρευνα στο δίκτυο δείχνει ότι μια άξια επιλογή είναι στα πρώτα 50 αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Yandex, αλλά σχεδόν ποτέ δεν είναι στην πρώτη θέση.

Στο Google, συχνά στην πρώτη δεκάδα.

Είναι επαρκείς οι πληροφορίες; βασικές λύσεις για τυποποιημένα διαμερίσματα.

Και αυτές είναι κανονικές λύσεις. Για διαμερίσματα ενός και δύο δωματίων (P-44M) είναι δύσκολο να βρούμε κάτι διαφορετικό. Ventu-εγκατάσταση έξω, το δίκτυο είναι όσο το δυνατόν συντομότερο. Στο διαμέρισμα τριών δωματίων υπάρχουν επιλογές.

Λαμβάνοντας αυτές τις λύσεις ως βάση, μπορείτε να αναλάβετε κινδύνους, να αντικαταστήσετε την εγκατάσταση με αυτοσυναρμολόγηση ή απλά φθηνότερα και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Φυσικά, η εταιρεία επεξεργασίας παραμένει μοντάζ, ακόμη και όταν κάνει μια καλή πράξη. Μιλώ για τη δυνατότητα μεταβλητής ροής (VAV). Πρόκειται για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ή δύο υπνοδωματίων; Είναι αστείο.

Καταλαβαίνω ένα διαμέρισμα δέκα δωματίων με μόνιμη παρουσία δύο ή τριών ανθρώπων. Στη συνέχεια, το σύστημα VAV θα εξοικονομήσει 5-10% της ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως; και έπειτα, αν όλα είναι σωστά. Αλλά στην κλίμακα των τυποποιημένων διαμερισμάτων, δεν αξίζει να μιλάμε για τα οφέλη του VAV. Τότε ο ανακτητής είναι καλύτερος.

Συμπεράσματα

Για ένα διαμέρισμα χρειάζεστε ένα πρόγραμμα εξαερισμού, το οποίο γίνεται με πλήρη σεβασμό των συμφερόντων σας; επομένως πρώτα απ 'όλα ο ιδιοκτήτης του μελλοντικού εξαερισμού πρέπει να γνωρίζει τα αιτήματά του και να τα διατυπώσει ενώπιον του σχεδιαστή.

Εάν ο αερισμός είναι αυτο-κατασκευασμένος; τότε το έργο μπορεί να γίνει μόνος σας, πρέπει να το κάνετε με προσοχή, να περάσετε χρόνο, να καταλάβετε πρώτα απ 'όλα τον εαυτό σας.

Κατά την προετοιμασία του ιστότοπου, εξέτασα αρκετές συζητήσεις στο Διαδίκτυο. Η συλλογιστική των αυτοαπασχολούμενων μπορεί να ληφθεί υπόψη, αλλά μόνο ως γνώμη τους, με βάση την εγκατάσταση και τη λειτουργία μιας εγκατάστασης.

Οι επαγγελματίες σχεδιαστές έχουν γνώση της θεωρίας,; που είναι μια συγκεντρωμένη πρακτική; αλλά δεν είναι για τον εαυτό τους, δεν θα τοποθετηθούν και θα λειτουργούν.

Οι ανεπάρκειες του αερισμού στις επιδόσεις των οργανισμών συναρμολόγησης γράφονται παραπάνω.

Συστάσεις

Δεν σχεδιάζω εξαερισμό. Ναι, έχω κάποιους γνωστούς σχεδιαστές, αλλά είναι πάντα απασχολημένοι με το σχεδιασμό του εξαερισμού των πυρηνικών σταθμών ή κάτι τέτοιο.

Έχω έναν γνωστό σχεδιαστή στη συνταξιοδότηση, ζει στη Λετονία, δεν υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, ίσως θα κάνει ένα έργο για ένα διαμέρισμα, υπάρχει περισσότερος που ζει σε ένα μικρό αρχοντικό. Αλλά δεν θα είναι ελεύθερη.

Επιπλέον, ακόμη και οι πλέον σεβαστοί από εμένα και σίγουρα αρμόδιοι συνάδελφοι σχεδιασμού δεν συμμερίζονται πάντα τις απόψεις μου.

Υπάρχουν αρκετές ενότητες για αυτο-οικοδόμους στην περιοχή

Φωτογραφικό άλμπουμ

Γενική άποψη της εγκατάστασης, τοποθέτηση στο μπαλκόνι

Μπαλκόνι

Τα μαύρα καλύμματα είναι κλειστά για την έναρξη λειτουργίας του δικτύου

Σπιτικό σχέδιο αερισμού στο διαμέρισμα. Τρισδιάστατο! Ένα κανονικό έργο στην αξονομετρία με τους υπολογισμούς ήταν επίσης, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες, όχι χειρότερο από τις επαγγελματικές.

Μη προβλεπόμενος αερισμός

(ή εξαπατημένες ελπίδες)

Κάθε έμπειρος σχεδιαστής μπορεί να σχεδιάσει ένα σχέδιο ενός απλού συστήματος εξαερισμού χωρίς υπολογισμούς, ταυτόχρονα - και σύμφωνα με αυτό το σχέδιο μπορεί να γίνει. Η απόκλιση από την απαιτούμενη παραγωγικότητα θα είναι εντός ± (10-20)%. Εάν ο σχεδιαστής είναι προσεκτικός, η απόκλιση θα είναι μέχρι + 20%. Η εγγύηση του αποτελέσματος είναι ειδική γνώση και εμπειρία.

Εξωτερικά, και με τη μορφή ενός έργου, τα απλά συστήματα εξαερισμού φαίνονται σαφή και συχνά προσπαθούν να το κάνουν μόνοι τους. Αν το έργο είναι εκεί, τότε παρεμβαίνει σε αυτό, ο ανεμιστήρας αντικαθίσταται από ένα φθηνότερο, οι αεραγωγοί είναι πιο χαριτωμένοι πλαστικοί, κλπ.

Πιο συχνά το αποτέλεσμα είναι κακό.

Από την άλλη πλευρά εξαερισμού; αυτός δεν είναι ο κόσμος. Όλες οι πληροφορίες και ο εξοπλισμός είναι διαθέσιμα και, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να δημιουργήσετε ανεξάρτητα ένα αρκετά περίπλοκο, θα ήθελα να πω, ένα πλήρες σύστημα εξαερισμού για ένα εξοχικό σπίτι, παραδείγματα των οποίων είναι.

Φυσικά, ένα τέτοιο επίτευγμα θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για τον έλεγχο του θέματος, δοκιμασία και λάθος, ενδεχομένως δαπανηρή.

Με τα χέρια σας

Ο σωστός εξαερισμός είναι μια από τις βασικές υγειονομικές απαιτήσεις για τις κατοικίες. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια, μπορεί να αντιμετωπίσετε την εμφάνιση μούχλας ή μύκητα στα δωμάτια και οι κάτοικοι ενδέχεται να αρχίσουν να υποφέρουν από αλλεργίες και απλά να αισθάνονται άσχημα για την έλλειψη πρόσβασης στον καθαρό αέρα. Θα επικεντρωθούμε στη φυσική έκδοση του εξαερισμού στο σπίτι και θα καταλάβουμε πώς μπορείτε να υλοποιήσετε αυτό το έργο μόνοι σας. Η εξόρυξη του σπιτιού με τα δικά σας χέρια δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, αν εκτελέσετε την εργασία αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες και μην ξεχάσετε μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες.

Σημαντικές απαιτήσεις για φυσικό εξαερισμό

Η κουκούλα στο σπίτι πρέπει να παρέχει τα εξής:

 • Συνεχής πρόσβαση καθαρού αέρα από το δρόμο προς το σπίτι.
 • Γρήγορη απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από την κουζίνα ή το μπάνιο τους.
 • Αποτροπή της έντονης ψύξης του αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 • Απουσία βυθισμάτων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε και το πιο σημαντικό πράγμα: η κουκούλα πρέπει να σχεδιαστεί και να γίνει ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του ίδιου του σπιτιού, αφού είναι προβληματικό ή απλά αδύνατο να γίνει κανονικός αερισμός σε ήδη ολοκληρωμένα κτίρια. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η εξάντληση εκ των προτέρων.

Το έργο

Όπως αναφέρθηκε ήδη, θα εξετάσουμε την επιλογή του φυσικού αερισμού, αφού για τα μικρά σπίτια το αναγκαστικό σύστημα είναι απλώς απρόσφορο και πολύ δαπανηρό στο κόστος. απορροφητήρα στο σπίτι με τα χέρια του, ένα διάγραμμα του οποίου φαίνεται παρακάτω, πρέπει να συμμορφώνονται με τον αέρα περίπου 3 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Αν πάρετε το μέσο όρο της ζώνης του σπιτιού, για παράδειγμα, 100 τετραγωνικών μέτρων, από τους υπολογισμούς έχουμε ένα κανόνα περίπου 300 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Αυτό αντιστοιχεί στον αγωγό mm μέγεθος 250h400 (δ 350 mm), είναι ακριβώς από τέτοιους παράγοντες πρέπει να καθοδηγείται στην προετοιμασία του σχεδίου.

Δίνουμε προσεγγιστικούς υπολογισμούς, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη αρκετούς άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι. Μπορείτε να κάνετε ακριβείς υπολογισμούς από έναν ειδικό ή από τον εαυτό σας να μελετάτε τα έγγραφα προφίλ του SNiP. Στο δίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό και ειδικούς αριθμομηχανές για υπολογισμούς, και θα στραφούμε στην άμεση διαδικασία για την κατασκευή ενός συστήματος εξαερισμού.

Προετοιμασία του

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο αερισμός πρέπει να γίνεται κατά τη φάση κατασκευής του σπιτιού. Παρακάτω θα σας πούμε πώς να φτιάξετε μια απλή κουκούλα σε ένα ήδη κατασκευασμένο κτίριο, αλλά το συνολικό σύστημα εξαερισμού πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ακριβώς στο αρχικό στάδιο κατασκευής.

Οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες είναι να καθαριστούν οι θέσεις που επιλέχθηκαν για το σύστημα εξαερισμού. Δώστε προσοχή στη διαθεσιμότητα ευκαιριών για ελεύθερη στερέωση, καθώς και στην απουσία ελαττωμάτων που θα επηρεάσουν τη θέση των μονάδων εξαερισμού της κουκούλας.

Τοποθέτηση

Ξεκινάμε την εγκατάσταση αεραγωγών. Συνιστούμε τη χρήση κυκλικών κυματοειδών σωλήνων, οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι από τους ίδιους σε λειτουργία, από, παραδείγματος χάριν, άκαμπτη κατασκευή αλουμινίου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Πρώτον, οι αυλακώσεις μπορούν να κοπούν εύκολα και να διαμορφωθούν σε αυτό, και δεύτερον, ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού δεν θα "βουηθεί" από κραδασμούς σε υψηλή έλξη. Αυτό, θα συμφωνήσετε, είναι ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα υπέρ της πρώτης επιλογής.

Οι αεραγωγοί είναι στερεωμένοι σε τοίχους ή οροφή με σφιγκτήρες. Η στερέωση πρέπει να γίνεται σε βήματα περίπου 50 cm, τα οποία θα σώσει το σύστημα από περιττές κραδασμούς και θα προσθέσει την αξιοπιστία του. Στην ιδανική περίπτωση, οι σωλήνες εξαερισμού είναι κρυμμένοι στο διάμεσο χώρο, αλλά εάν ο σχεδιασμός του σπιτιού σας δεν παρέχει μια τέτοια επιλογή, οι σωλήνες μπορούν να ρυθμιστούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβονται από το μελλοντικό ψευδοροφή. Διαφορετικά, οι σωλήνες μπορούν να τοποθετηθούν στη σοφίτα.

Κατ 'αρχήν, τίποτα δεν περίπλοκο στην εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού. Το μόνο πράγμα - συμβουλεύουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο γυρίζοντας τους σωλήνες. Αυτό μειώνει σημαντικά το επίπεδο αερισμού. Επίσης, αν θέλετε να συνδέσετε σωλήνες διαφορετικών τμημάτων, δεν χρειάζεται να κάνετε αιχμηρές μεταβάσεις μεταξύ τους. Προσπαθήστε να κάνετε τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Στο τέλος κάθε σωλήνα εξαερισμού, βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν εκτροπέα. Αυτό θα καταστήσει αδύνατη την είσοδο στο σύστημα νερού, ρύπων, μεγάλων εντόμων κλπ. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, ο εκτροπέας συμβάλλει στην αύξηση της ώσης, δημιουργώντας μια ζώνη χαμηλής πίεσης.

Ένα τέτοιο σύστημα φυσικού αερισμού, φυσικά, δεν είναι χωρίς ελαττώματα. Ο πρώτος και κύριος από αυτούς είναι η έλλειψη εγγυημένης ανταλλαγής αέρα σε οποιονδήποτε καιρό έξω. Αλλά η απλότητα και η φθηνότητα ενός τέτοιου έργου επισκιάζει όλες τις ελλείψεις.

Ας δούμε τώρα πώς η κουκούλα της κουζίνας είναι κατασκευασμένη σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα δικά της χέρια, το σχήμα του οποίου θα είναι πολύ πιο απλό από την προηγούμενη έκδοση.

Κουζίνα

Κουκούλες κουζίνας - σχεδόν απαραίτητο. Είναι αυτό το δωμάτιο που χρειάζεται ειδικό αερισμό, οπότε θα αναγκαστούμε να εγκαταστήσουμε την κουκούλα εδώ. Απλά σημειώστε ότι για κουκούλες κουζίνας θα εγκαταστήσουμε έναν ξεχωριστό αγωγό αέρα ο οποίος δεν θα συνδεθεί με υπάρχοντες σωλήνες για να αποτρέψει την εξάπλωση των μυρωδιών από την κουζίνα σε όλο το σπίτι.

Η εργασία αρχίζει με την εγκατάσταση των λεγόμενων "κροτίδων". Αυτό το στοιχείο είναι μια ειδική βαλβίδα, η οποία λειτουργεί στη ροή αέρα μόνο προς μία κατεύθυνση, δηλαδή "κατά την απελευθέρωση". Είναι καλύτερο να αγοράσετε μια έτοιμη εργοστασιακή παραλλαγή, δεδομένου ότι αυτό το μέρος είναι πολύ περίπλοκο για αυτοπαραγωγή.

Οπότε, δοκιμάστε το "κλείστρο" στην εξαεριστήρα και, αν χρειαστεί, κόψτε την περίσσεια. Με τη βοήθεια ενός μολυβιού περιγράφουμε τα όρια του στερέωσης τόσο του εσωτερικού μέρους όσο και του τοίχου (όπου θα είναι και η στερέωση).

Μετά από αυτό, δουλεύουμε με το περίβλημα στο οποίο θα βρίσκεται η κουκούλα μας. Αφαιρούμε τα ράφια και κόβουμε τρύπες για τον σωλήνα εξαερισμού. Μπορείτε να κάνετε τρύπες όχι με ακριβή διάμετρο (όπως σωλήνα), αλλά λίγο λιγότερο - η αυλάκωση επιτρέπει κάποια σφάλματα. Στο επάνω μέρος του ντουλαπιού κόψτε την τρύπα κάτω από το "cracker". Εδώ είναι απαραίτητο να δουλέψετε με μεγαλύτερη ακρίβεια, αν και τα σφάλματα μπορούν να διορθωθούν ανά πάσα στιγμή από το συνηθισμένο σφραγιστικό σιλικόνης.

Τώρα τοποθετούμε την αυλάκωση με ένα σωλήνα διακλάδωσης. Για τη στερέωση χρησιμοποιούμε σφιγκτήρες και το μανίκι της κουκούλας είναι στερεωμένο στο περίβλημα με συνηθισμένες βίδες. Περάστε προσεκτικά το σωλήνα στις εγκοπές του ντουλαπιού και στερεώστε το. Έτσι, πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο που να συνδέει τον σωλήνα εξαερισμού με την έξοδο στο σύστημα εξαερισμού της κουζίνας και απευθείας στον χώρο πάνω από την πλάκα.

Αν δεν μπορείτε να δώσετε ένα ντουλάπι πάνω από τη σόμπα, απλά το αντικαταστήστε με μια συνηθισμένη ορθογώνια ξύλινη δομή. Για να δούμε, φυσικά, δεν θα είναι τόσο όμορφο, αλλά μπορείτε ακόμα να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ίδια η κουκούλα, φυσικά, πρέπει να αναγκαστεί - η επιλογή του εργοστασίου. Κατά την αγορά, καθοδηγείται από τις διαστάσεις του γραφείου σας. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες για κάθε μοντέλο. Μην ξεχάσετε να τηρήσετε τους κανόνες της ηλεκτρικής ασφάλειας.

Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε μια κουκούλα για την κουζίνα με τη μορφή ενός αυτοδημιούργητου βάση και την μονάδα παραγωγής του εργοστασίου. Δώστε προσοχή στο σφίξιμο των συνδετήρων - κενών δεν θα πρέπει να είναι, επειδή ζεστός αέρας θα ρέει πίσω στην εξάτμιση και ρωγμές μπορεί να φράξουν από γράσο πάνω στην πλάκα των μαγειρευμένων φαγητών.

Μπάνιο

Δεν υπάρχει ανάγκη κατασκευής περιττών κατασκευών για το σχεδιασμό ενός μπάνιου. Απλά αγοράστε ένα συμβατικό ανεμιστήρα εξαγωγής και συνδέστε το σε μια ηλεκτρική πρίζα που παρέχει ισχύ για φωτισμό στην τουαλέτα ή στο μπάνιο.

Φροντίζουν πολύ εύκολα τις κουκούλες: περίπου δύο φορές το χρόνο το σύστημα πρέπει να καθαρίζεται. Για γενικό αερισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα με ένα μακρύ και εύκαμπτο ακροφύσιο. Έτσι, είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από συσσώρευση σκόνης και έντομα που προσκολλώνται στα τοιχώματα των σωλήνων, τα οποία σε συνδυασμό με το λίπος συχνά δημιουργούν προβλήματα.

Όσο για τις κουκούλες στην κουζίνα, οι σωληνώσεις πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από την καύση, που αναγκαστικά θα εμφανίζονται εκεί. Οι θέσεις των αρμών που χύσατε σφραγιστικά σιλικόνης, κόβονται εύκολα, μετά από τα οποία μπορείτε να έχετε ελεύθερη πρόσβαση στους σωλήνες. Χρησιμοποιήστε συμβατικά απορρυπαντικά για καθαρισμό, αλλά μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος διαλύτη - αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την κατάσταση των σωλήνων. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αντικαταστήσετε εύκολα το αποτυχημένο στοιχείο. Τα αξεσουάρ είναι αρκετά ανέξοδη και είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν.

Τώρα ξέρετε πώς να κάνετε μια κουκούλα στο σπίτι με τα χέρια σας. Ελπίζουμε ότι το υλικό ήταν χρήσιμο για εσάς.