Πώς να κάνετε έναν κόμβο διέλευσης εξαερισμού μέσα από την οροφή: ρύθμιση της διείσδυσης στέγης

Βάλτε το σωλήνα στην οροφή - αυτό το έργο με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Αλλά στην πράξη, η συναρμολόγηση του αγωγού εξαερισμού μέσω της οροφής θα πρέπει να διεξάγεται πολύ προσεκτικά και σύμφωνα με όλες τις τεχνικές απαιτήσεις.

Μόνο με αυτή την προϋπόθεση, η ακεραιότητα της πίτας στέγης θα συντηρηθεί σωστά και ο αερισμός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Απαιτήσεις για το πέρασμα

Φυσικά, σε ένα μέρος όπου ο εξαερισμός ή οποιοσδήποτε άλλος αγωγός διέρχεται από την οροφή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επαρκής στεγανότητα ώστε να αποφευχθεί η είσοδος υγρασίας στο κτίριο. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή δεν πρέπει να εμποδίζει την πτώση της βροχής από την επιφάνεια της οροφής. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ύπαρξη αξιόπιστης θερμομόνωσης.

Από πάνω, ο σωλήνας πρέπει να προστατεύεται από τη διείσδυση υγρασίας μέσω ενός εκτροπέα. Το μήκος του σωλήνα εξαερισμού υπόκειται σε ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν επαρκή πρόσφυση εντός της δομής, αν και δεν είναι τόσο αυστηρές όσο οι κανόνες για τις καμινάδες.

Συχνά, ο εξαερισμός μέσω εξαερισμού παρέχεται με βίαιο τρόπο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος επίσης εγκαθίσταται κοντά στη διασταύρωση. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει επίσης να προστατεύεται αξιόπιστα από τις βροχοπτώσεις και άλλους φυσικούς παράγοντες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γειώσετε τη συσκευή.

Η ακατάλληλη εγκατάσταση αυτής της μονάδας συχνά προκαλεί κακή αφαίρεση των αποθέσεων από την επιφάνεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη βλάβη του υλικού κατασκευής σκεπής. Πολλά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το κανάλι εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων, εάν πηγαίνει στην οροφή κατά μήκος της ράμπας.

Πολύ καλύτερα αν ο κόμβος βρίσκεται κατά μήκος της ράμπας, έτσι θα δημιουργήσει λιγότερα εμπόδια για τη ροή του νερού. Μια βέλτιστη θέση είναι η θέση μιας μεγάλης διασταύρωσης κατά μήκος της κορυφογραμμής. Αυτή η επιλογή εξαλείφει την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων στοιχείων που μειώνουν την αντίσταση του σωλήνα εξαερισμού στη συλλογή των βροχοπτώσεων.

Ένα σοβαρό λάθος στην τοποθέτηση είναι η θέση όπου η μπροστινή ποδιά τοποθετείται κάτω από το φύλλο οροφής. Ποδιά - ένα σχέδιο που παρέχει μια στενή τοποθέτηση της οροφής στους τοίχους του σωλήνα. Εάν το κάτω μέρος της ποδιάς τεθεί κάτω από τη στέγη, το νερό θα στραγγίσει στο κενό, πέφτοντας στο κέικ στέγης και έπειτα στον αττικό χώρο.

Η απουσία θερμομονωτικής στρώσης συμβάλλει στην εμφάνιση διαφοράς θερμοκρασίας, η οποία συμβάλλει στον σχηματισμό συμπυκνώματος στην επιφάνεια των σωλήνων εξαερισμού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο δομικό υλικό, σχηματισμό μούχλας, οξείδια, σκουριασμένη πλάκα και τα παρόμοια.

Στα παλιά κανάλια εξαερισμού υπάρχει συνήθως μια αποκαλούμενη "βίδρα" - πάχυνση, η οποία επιτρέπει στον θερμαινόμενο αέρα να κρυώσει λίγο πριν βγεί στην οροφή. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και των επικοινωνιών στέγης θα είναι μικρότερη, πράγμα που θα μειώσει την πιθανότητα συμπύκνωσης.

Στα σύγχρονα σπίτια, χρησιμοποιούνται ποδιά, μέσω των οποίων ένα κενό μεταξύ του σωλήνα και της οροφής κλείνεται εντελώς ερμητικά. Τμήματα για την εγκατάσταση των ποδιού διαμορφώνονται με τη βοήθεια ενός Βουλγάρου. Η θέρμανση των μεταλλικών και πλαστικών σωλήνων μπορεί να γίνει με ορυκτοβάμβακα ή άλλο κατάλληλο υλικό.

Μερικές φορές για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο ή μεταλλικό κιβώτιο. Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να εξετάσετε αμέσως την επιλογή της διευθέτησης της διόδου μέσα από την οροφή. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένας σωλήνας με ορθογώνια ή τετράγωνη διατομή είναι πολύ πιο εύκολο να τραβηχτεί από μια στρογγυλή δομή.

Για να εξασφαλιστεί επαρκώς στενή συνεκτικότητα του σωλήνα εξαερισμού στο υλικό κατασκευής στέγης, χρησιμοποιείται συνήθως ένα τετράγωνο χιτώνιο, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή του σωλήνα. Μπορείτε να εξαερώσετε τον εξαερισμό πάνω από την οροφή σχεδόν σε οποιοδήποτε βολικό ύψος. Δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για την πυρασφάλεια εδώ.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα επαρκές μήκος της δομής έτσι ώστε το συγκρότημα διέλευσης να είναι σταθερά συνδεδεμένο με όλα τα στοιχεία της οροφής. Προσέξτε την απόσταση μεταξύ της άκρης του σωλήνα και του εκτροπέα που είναι τοποθετημένη πάνω από αυτό. Πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε οι μάζες του αέρα που διέρχονται από τον αγωγό εξαερισμού να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Εργασίες σε σκληρές στέγες

Για την διευθέτηση του κόμβου διέλευση του αγωγού εξαερισμού μέσω της στέγης, τα επικαλυμμένα άκαμπτα υλικά στέγης (κεραμίδια, Επικαλύψεις στεγών, καταστρώματα, κ.λπ.) χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο sandbox σχεδιασμό τύπου γεμίζεται με μονωτικό υλικό. Θα πρέπει να εκτελεστεί μια μικρή φλάντζα για να προστατεύσει τη θερμομόνωση από την επαφή με την υγρασία που έχει πέσει απευθείας στον αγωγό.

Γύρω από το μεταλλικό ορθογώνιο χιτώνιο είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν τέσσερα τμήματα της ποδιάς, τα οποία θα καλύψουν τελικά τη γραμμή στήριξης του σωλήνα στην οροφή από όλες τις πλευρές. Εγκαταστήστε πρώτα το κατώτατο τμήμα, στη συνέχεια τοποθετήστε την πλευρά και, στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε το στοιχείο ποδιάς πάνω. Το οριζόντιο τμήμα της λεπτομέρειας του ποδιού, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα υπόλοιπα, πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Τα υπόλοιπα, θ. πλευρικά και πυθμένα, τοποθετημένα πάνω από την οροφή.

Μια γραβάτα ονομάζεται μακρά υδρορροή, η οποία πρέπει να προβλέπεται από μια κατασκευή στέγης. Πολύ συχνά, όταν εγκαθιστάτε ένα συγκρότημα αεραγωγού, είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς ένα τέτοιο στοιχείο. Για να αποσαφηνιστεί αυτό το σημείο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο μηχανικό.

Η ποδιά μπορεί να αγοραστεί έτοιμη, αλλά είναι εύκολο να το κάνετε αυτό τον εαυτό σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα κασσίτερο με επικάλυψη ψευδαργύρου με πάχος 0,5 mm. Δεν είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείτε παχύτερο υλικό κατασκευής στέγης, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να λυγίσει για να δώσει το απαραίτητο σχήμα.

Αλλά δεν πρέπει να ληφθούν λεπτά φύλλα για τους σκοπούς αυτούς, επειδή δεν έχουν επαρκή αξιοπιστία. Το μέγεθος της ποδιάς πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του κύματος υλικού που χρησιμοποιείται για την οροφή. Για τη συναρμολόγηση της διασταύρωσης κάτω από το μεταλλικό πλακίδιο, το κατακόρυφο τμήμα της ποδιάς κατασκευάζεται ως δύο κύματα στέγης και το οριζόντιο τμήμα κατασκευάζεται από τριπλό μήκος κύματος.

Αυτές οι διαστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια αρκετά μεγάλη προσέγγιση της ποδιάς στο οριζόντιο επίπεδο του σωλήνα και στο κεκλιμένο επίπεδο της επικάλυψης, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τυχαίων πιτσιλιών κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Οι ποδιές συναρμολογούνται επίσης με την επικάλυψη του άνω τοποθετημένου στοιχείου στο κάτω μέρος. Βέλτιστη είναι η επικάλυψη στοιχείων ίσου με το πλάτος ενός από αυτά, αλλά αυτή η θέση δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Έτσι, η επικάλυψη των κορυφαίων και πλευρικών στοιχείων της ποδιάς θα κρύβεται κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης, είναι δύσκολο να εγκατασταθούν τα μέρη στη σωστή θέση. Αλλά με την εφαρμογή των κάτω και πλευρικών τμημάτων της ποδιάς, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, συνιστάται να αντέχουν με ακρίβεια τις απαιτούμενες διαστάσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, το μέγεθος των λεπτομερειών της ποδιάς μετά την εγκατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας ψαλίδια για μέταλλο. Η φλάντζα πρέπει να εκτελείται μόνο για τα επάνω και πλευρικά στοιχεία. Για την κατώτερη τέτοια ρύθμιση δεν είναι απαραίτητη, επειδή η υγρασία από αυτή πέφτει στην κλίση της στέγης και, ενδεχομένως, στην ισοπαλία.

Αυτό το στοιχείο μπορεί να εγκατασταθεί στην κορυφή της οροφής για να βελτιστοποιηθεί η αφαίρεση της υγρασίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, στο κάτω μέρος της ποδιάς, κάντε μια μικρή καμπή στην κατεύθυνση της ισοπαλίας. Επιπλέον, χρειάζεστε μια κάτω φλάντζα. Εάν δεν προβλέπεται τοποθέτηση ζεύξης στο σχέδιο, τότε δεν απαιτείται η κάτω φλάντζα στην ποδιά, αλλά η έξοδος για υγρασία πρέπει να γίνει μεγαλύτερη.

Διευθέτηση της μετάβασης σε μια μαλακή οροφή

Οι κατασκευές στέγης κάτω από τη μαλακή οροφή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζονται στη σειρά τοποθέτησης του περάσματος εξαερισμού. Τα πατίνια σε μια τέτοια στέγη συνήθως εκτελούνται με μια μικρή κλίση. Η οροφή χαμηλής οροφής καλύπτεται συχνά με μαλακά υλικά.

Αν και η στέγη θεωρείται χαμηλής ποιότητας, εξακολουθεί να έχει κάποια ελάχιστη κλίση. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση μιας μετάβασης αερισμού, θα πρέπει να μάθετε σε ποια πλευρά της οροφής η οροφή έχει κλίση. Εάν σε μια σκληρή οροφή ο κόμβος του περάσματος είναι εγκατεστημένος πριν από την έναρξη της κατασκευής της στέγης, τότε σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο πρώτα να εκτελέσετε την κύλιση της κύριας περιοχής του τάπητα στεγών.

Στη συνέχεια, κάντε μια θερμική μονάδα και τοποθετήστε υλικά θερμομόνωσης. Περαιτέρω ενέργειες εξαρτώνται από το σχήμα της μονάδας διείσδυσης στέγης. Για ένα στοιχείο με κυκλική διατομή θα χρειαστεί να εγκατασταθούν μόνο δύο τμήματα, αλλά ο τετράγωνος κόμβος διαμόρφωσης συναρμολογείται χρησιμοποιώντας τέσσερα στοιχεία.

Αντί για άκαμπτες ποδιές, οι οποίες περιγράφηκαν παραπάνω, εδώ χρειάζεστε τα κομμάτια του συγκολλημένου υλικού στέγης. Τοποθετούνται στην οροφή και στον κόμβο του περάσματος. Η διαδικασία της στερέωσης αρχίζει από κάτω, στη συνέχεια - από τη μέση έως τις άκρες, τότε το πάνω μέρος της επένδυσης είναι στερεωμένο.

Τα μεμονωμένα στοιχεία εγκαθίστανται με παρόμοιο τρόπο: πρώτα τα χαμηλότερα, τότε τα πλαϊνά, ολοκληρώνουν την εγκατάσταση, τοποθετώντας την επάνω επένδυση. Φυσικά, όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα πρέπει να έχουν κάποια επικάλυψη, αλλά οι απαιτήσεις για τις διαστάσεις του δεν είναι τόσο αυστηρές όσο όταν εγκαθίστανται ένα πέρασμα για ένα άκαμπτο υλικό στέγης.

Η χαμηλή κλίση της κλίσης δεν δημιουργεί μια γρήγορη ροή υγρασίας, θα αποστραγγιστεί σταδιακά, έτσι δεν απαιτείται σημαντική επικάλυψη σε αυτή την κατάσταση. Αλλά ο χαμηλός ρυθμός ροής των χειμερινών βροχοπτώσεων που κατεβαίνουν στην οροφή μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα. Σε σημεία σύνδεσης, το υλικό στέγης μπορεί να απολεπιστεί κατά την παρατεταμένη επαφή με την υγρασία.

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της εγκατάστασης της εύκαμπτης οροφής, ώστε να τηρούνται επακριβώς όλες οι απαιτήσεις της τεχνολογίας τοποθέτησης. Με απλά λόγια, το φύλλο οροφής θα πρέπει να θερμαίνεται σωστά και να πιέζεται σταθερά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του χειροκρότημα ή να εφαρμόσετε έναν ειδικό κύλινδρο για την έλαση βότσαλα.

Σκουπίστε το φύλλο με ένα γάντι, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε μια δερμάτινη γλωττίδα. Ο κύλινδρος είναι πιο κατάλληλος για εργασίες σε λεπτά υλικά στέγης. Εάν χρησιμοποιείται ένα έλασμα, η εγκατάσταση ενός μεγάλου συγκροτήματος εκτελείται συνήθως με επενδύσεις δύο στρωμάτων.

Για ένα μικρό στοιχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα στρώμα. Το γύρο μικρού διαμέτρου γίνεται με δύο μεγάλες επικαλύψεις με οριζόντια λυγισμένη "φούστα". Πρώτα, τοποθετήστε το κάτω στοιχείο, στη συνέχεια - το επάνω. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, το φύλλο θερμαινόμενου υλικού πρέπει να τραβηχτεί ελαφρώς για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη κάλυψη της επικοινωνίας εξαερισμού και η απαραίτητη επικάλυψη.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης τυπικού σχεδιασμού

Οι μονάδες διείσδυσης των επικοινωνιών εξαερισμού της βιομηχανικής παραγωγής κατασκευάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GOST-15150. Πιστεύεται ότι η θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του σωλήνα επικοινωνίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 80 βαθμούς, και η υγρασία της ροής πρέπει να είναι εντός 60%.

Για τον υπολογισμό του κόμβου του περάσματος πρέπει να ληφθούν υπόψη δείκτες όπως η γωνία κλίσης της κλίσης και η απόσταση από το στοιχείο στην κορυφογραμμή της οροφής. Ένας τυπικός κόμβος κόμβου μπορεί να εκτελεστεί στις ακόλουθες παραλλαγές:

 • με ή χωρίς δακτύλιο συμπυκνώματος.
 • με μια ζεστή ή συμβατική βαλβίδα ή χωρίς βαλβίδα.
 • με χειροκίνητο ή μηχανικό έλεγχο της βαλβίδας.
 • με ή χωρίς προστασία από σπινθήρες κ.λπ.

Οι αναφερόμενες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια μηχανική βαλβίδα αν το σύστημα είναι σταθερό και δεν χρειάζεται σταθερή ρύθμιση. Είναι επίσης δυνατή η κατασκευή μιας μονάδας γεώτρησης κατόπιν αιτήματος.

Οι κατασκευές αυτού του τύπου κατασκευάζονται από πολυμερή, από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5-0,8 mm και από μαύρο χάλυβα 1,5-2 mm. Το τμήμα της τελικής διασταύρωσης μπορεί να είναι στρογγυλό, οβάλ, τετράγωνο ή ορθογώνιο. Το μοντέλο σκυροδέματος επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο του υλικού στεγών και τις παραμέτρους του σωλήνα εξαερισμού.

Αν και οι κόμβοι της διέλευσης της ξένης παραγωγής είναι συνήθως υψηλής ποιότητας, δεν είναι πάντοτε προσαρμοσμένοι στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, οπότε δεν θα βλάψει να μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις των εγχώριων κατασκευαστών. Έχουν συνήθως επισημανθεί ως εξής:

 • τα γράμματα UE με δείκτη από 1 έως 10 δείχνουν το σχέδιο χωρίς δακτύλιο συμπυκνωτή και βαλβίδα.
 • οι δείκτες από 2 έως 10 υποδεικνύουν συσκευές με χειροκίνητη βαλβίδα, δεν υπάρχει δακτύλιος.
 • ο χαρακτηρισμός του UE αποδίδεται σε συσκευές με ειδική πλατφόρμα για τον ενεργοποιητή της βαλβίδας, η οποία παρέχεται από το σχέδιο.

Στο πλήρες σετ έτοιμων μοντέλων σημείων σύνδεσης υπάρχουν ενσωματωμένες βίδες και περικόχλια που είναι προσαρτημένα σε ξύλινες κατασκευές, γυαλί οπλισμένου σκυροδέματος που προορίζονται για εγκατάσταση. Για τη θερμομόνωση, χρησιμοποιείται ορυκτός μαλλιά, ο οποίος συνιστάται να προστατεύεται με ένα στρώμα από υαλοβάμβακα.

Εάν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια μονάδα αερισμού με βαλβίδα ασφαλείας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο ακροφύσιο που προορίζεται για αυτό. Μια βαλβίδα πρέπει να είναι προσαρτημένη στην κάτω φλάντζα αυτού του στοιχείου. Η άνω φλάντζα έχει σχεδιαστεί για να σταθεροποιεί τη θέση του αγωγού. Ως συνδετήρες για τιράντες χρησιμοποιείτε σφιγκτήρες και αγκύλες.

Προκειμένου να προστατευθεί περαιτέρω ο αγωγός αερισμού από την υγρασία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ποδιά. Ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων συγκολλάται στο ακροφύσιο. Είναι σχεδιασμένο για να απομακρύνει την υγρασία από τις μάζες του αέρα που περνούν μέσα από τον αγωγό εξαερισμού. Για να ελέγξετε τη βαλβίδα, χρησιμοποιήστε μια μηχανική μονάδα, η οποία πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα ράφι σχεδιασμένο για αυτό.

Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να εγκατασταθεί δίπλα στον δακτύλιο συλλογής συμπυκνωμάτων για να διατηρηθεί η ακεραιότητα όλων των στοιχείων διείσδυσης. Τυπικά μοντέλα μονάδων είναι συνήθως τοποθετημένα πριν από την έναρξη των εργασιών στέγης: πρώτα εγκαταστήστε τους αγωγούς αέρα του συστήματος εξαερισμού, στη συνέχεια περάστε, και η στέγη τοποθετείται μετά από αυτό.

Συνιστάται να σφραγίζονται όλες οι αρθρώσεις στο τέλος της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τόπων όπου τα στοιχεία της μονάδας γειτνιάζουν με τη στέγη. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει:

 • Καθαρίστε την επιφάνεια του σωλήνα και της οροφής από μόλυνση.
 • σφραγίστε το κατώτερο τμήμα του αγωγού και το παρακείμενο τμήμα της οροφής με λεπτό χαρτί.
 • γεμίστε τις τρύπες με μια ένωση σφράγισης.

Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία της διείσδυσης της υγρασίας και θα δημιουργήσουν πρόσθετη θερμομόνωση της δομής.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ο κύλινδρος, που δείχνει την εγκατάσταση του συγκροτήματος διόδου αεραγωγού μέσω του συστήματος στέγης, επιτρέπει να πάρει μια ιδέα των χαρακτηριστικών αυτού του τύπου εργασίας:

Η εγκατάσταση αυτού του σημαντικού στοιχείου δεν είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πρέπει να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις της τεχνολογίας εγκατάστασης για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρασίας στην επιφάνεια της στέγης και τη διείσδυση της κάτω από την επικάλυψη.

Χαρακτηριστικά και εγκατάσταση της εξόδου σωλήνα εξαερισμού στην οροφή με τα χέρια σας

Κατά την οικοδόμηση ενός ιδιωτικού σπιτιού χαμηλής ανόδου, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά όλα τα μηχανικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι. Χωρίς αυτό, η έτοιμη στέγαση δεν πληροί υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα, κατάλληλη για τους ανθρώπους που ζουν.

Για το σκοπό αυτό, είναι εγκατεστημένη μια έξοδος στην οροφή

Κατά κανόνα, σε μονοήμη ή διώροφη κατοικία, οι αγωγοί εξαερισμού από καθιστικά, κουζίνες και μπάνια βγαίνουν στην οροφή.

Η κατακόρυφη έξοδος εξαερισμού, που τελειώνει με τη μορφή σωλήνα που υψώνεται πάνω από την οροφή, παρέχει μέγιστο ρεύμα αέρα. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης των εξαεριστηρίων καθιστά τον αέρα καθαρό, καθώς όλες οι οσμές - από το μπάνιο, την κουζίνα και τα καθιστικά - αφαιρούνται με τον αέρα μέσα από τον άξονα προς τα έξω.

Το φυσικό βύθισμα σχηματίζεται από τη δράση φυσικών νόμων - λόγω της διαφοράς στις πιέσεις αέρα από το εξωτερικό και μέσα στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, είναι απαραίτητη η σύναψη σωλήνων αερισμού μέσω της οροφής:

 • για την παροχή καθαρού αέρα, κορεσμένου με οξυγόνο, μέσα στο σπίτι.
 • εγκατάσταση του μέρους ανεμιστήρα του αγωγού αποχέτευσης (ο αγωγός ανεμιστήρα συνδέει τον σωλήνα αποχέτευσης με εξαερισμό για την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών).
 • ανταλλαγή αέρα στην σοφίτα ή στο σοφίτα μέρος του σπιτιού.

Σχεδιασμός των περασμάτων αερισμού

Ιδανικά, ο προγραμματισμός της διέλευσης των αεραγωγών θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά το σχεδιασμό ενός κτιρίου κατοικιών ή κατά τη διαδικασία κατασκευής, πριν κλείσει το περίγραμμα του κτιρίου (παράθυρα, πόρτες και στέγες).

Αλλά στην πράξη, είναι συχνά απαραίτητο να αναλάβουμε την ανακατασκευή των μηχανικών συστημάτων σε μια ήδη έτοιμη κατοικία και να βασιστούμε στα υπάρχοντα χαρακτηριστικά σχεδίασης και διαρρύθμισης οικιστικών και τεχνικών χώρων.

Εάν υπάρχουν ελλείψεις στη συσκευή του συστήματος, είναι γεμάτη με συσσώρευση δυσάρεστων οσμών στο δωμάτιο, αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μονοξειδίου του άνθρακα, εμφάνιση αντίστροφης ώσης κατά τη διάρκεια της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Συναρμολόγηση αγωγού αερισμού: δομικά χαρακτηριστικά

Το πέρασμα του εξαερισμού της στέγης είναι ένας μεταλλικός, πλαστικός ή συνδυασμένος αγωγός. Τοποθετείται στη διαμπερή οπή της οροφής και στερεώνεται σε μεταλλικό κύπελλο. Η οπή μετά την εγκατάσταση της μονάδας είναι σφραγισμένη και μονωμένη από την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά. Από τον πυθμένα στον κόμβο τροφοδοτείται ο αγωγός αέρα του συστήματος εξαερισμού και από πάνω τοποθετείται ένα προστατευτικό στάγδην ή εκτροπέας.

Για να εγκαταστήσετε τους αεραγωγούς, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα τελειωμένο προϊόν που προορίζεται για τον εξαερισμό της στέγης. Πρόκειται για ένα συνδυασμένο σωλήνα που αποτελείται από εσωτερικό γαλβανισμένο ατσάλινο σωλήνα και εξωτερικό στρώμα πολυπροπυλενίου. Στο κάτω μέρος του προϊόντος, το οποίο εισάγεται στον αγωγό, υπάρχει μια σφράγιση, και στο πάνω μέρος της κατασκευής υπάρχει μια κουκούλα με έναν εκτροπέα.

Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση της διάταξης διόδου αεραγωγού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • τύπος στέγης - επίπεδο, στύλος, μονόχρωμο, σύνθετο.
 • τύπος υλικού στέγης - κυματοειδές χαρτόνι, εύκαμπτο πλακίδιο, κεραμικό πλακίδιο?
 • γωνιακή κεκλιμένη οροφή.

Είναι απαραίτητο να φροντίσετε τη στεγανοποίηση και τη θέρμανση του τμήματος οροφής στο σημείο όπου είναι εγκατεστημένο το πέρασμα.

Δεδομένου ότι η ανάγκη για την εγκατάσταση στέγες σωλήνα κομμένο τεμάχιο, που περιλαμβάνει ένα εξωτερικό κέλυφος, ένα στρώμα μόνωσης και στεγάνωσης, μετά μηχανολογικό σχεδιασμό εγκατάστασης πρέπει να σφραγίζονται προσεκτικά και θερμαίνεται κόμβο. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε μέσω του σωλήνα εξαερισμού στην αίθουσα θα πάρει το καθεστώς της υγρασίας και της θερμοκρασίας έχει σπάσει στο εσωτερικό του κτιρίου.

Βασικές απαιτήσεις για τον κόμβο του περάσματος:

 • οι μηχανικές δομές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κατακόρυφες, χωρίς να στροβιλίζονται, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό.
 • είναι προτιμότερο να μην συνδυάζονται πολλές διαβάσεις εξαερισμού σε ένα και για κάθε τμήμα του δωματίου (κουκούλα κουζίνας, αποθήκη υπονόμων, κατοικίες, σοφίτα) για να γίνει ξεχωριστή κάθετη δίοδος στην οροφή.
 • ιδανικά οι έξοδοι εξαερισμού πρέπει να διέρχονται από την κορυφογραμμή στέγης στο κέντρο της δομής ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε αυτήν.
 • για τη διευθέτηση των αεραγωγών, είναι απαραίτητο να επιλέξετε προϊόντα υψηλής ποιότητας που εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη κίνηση αέρα και αεροστεγανότητα.

Σημαντικό! Εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού μέσα από την οροφή ή κοντά στην οροφή - η βέλτιστη λύση για στέγαστρο, ανεπεξέργαστο σύστημα κεραμιδιών με ακτίνα κορυφογραμμής.

Το κύριο στοιχείο του συγκροτήματος διόδου αερισμού είναι η έξοδος - ένα εξειδικευμένο κομμάτι με τη μορφή ενός σωλήνα διακλάδωσης που έχει μια επίπεδη βάση που αντιστοιχεί στο υλικό και τη μορφή της οροφής. Για διαφορετικά συστήματα μηχανικής αερισμού, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι προϊόντων με μορφή σχήματος: την έξοδο για το σχέδιο, την αποχέτευση και το στοιχείο διόδου για σωλήνες.

Ξεχωριστά σε καταστήματα κατασκευών υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την διπλωμένη και μαλακή οροφή, για κυματοειδές χαρτόνι, μέταλλο, καθώς και για γενική παραγωγή. Τα περισσότερα διαμορφωμένα προϊόντα αντιστοιχούν στη γεωμετρία των υλικών στεγών, εξασφαλίζοντας έτσι μια αξιόπιστη σφράγιση του συγκροτήματος όταν τοποθετείται στην οροφή.

Συστάσεις εγκατάστασης

Τοποθετήστε την έξοδο εξαερισμού στην οροφή με τα χέρια σας είναι εύκολη. Είναι απαραίτητο να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά και να εκτελούμε το έργο σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σχέδιο και σε μια ορισμένη σειρά.

Επιλογή της θέσης του σωλήνα

Η τοποθέτηση της εξόδου σωλήνα στην οροφή πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ελάχιστη κλίση ή καμπή.

Στην ιδανική περίπτωση, ο σωλήνας πρέπει να τοποθετηθεί αυστηρά πάνω από τον εσωτερικό σωλήνα ανόδου του αγωγού εξαερισμού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό για οποιονδήποτε λόγο, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί ένας εύκαμπτος κυματοειδής σωλήνας για τη σύνδεση των συγκροτημάτων.

Ύψος σωλήνα

Το μέγεθος του σωλήνα πάνω από την οροφή υποδεικνύεται από το SNiP:

 • Κατά την εγκατάσταση της εξαγωγής εξαερισμού κοντά στην καμινάδα, το ύψος της θα πρέπει να είναι ίσο με αυτό.
 • Σε επίπεδη οροφή, το ύψος του σωλήνα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τη διάμετρο του, αλλά σε απόσταση 50 cm.
 • Για μια κεκλιμένη οροφή, η απόσταση της εξόδου εξαερισμού από την κορυφογραμμή έχει σημασία: αν ο σωλήνας βρίσκεται πάνω από 1,5 μέτρα, το ύψος του πρέπει να είναι 50 cm ή περισσότερο.
 • Με μεγάλη απόσταση από τη μονάδα εξαερισμού από την κορυφογραμμή στέγης (από 3 μέτρα και περισσότερο) είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε μια φανταστική γραμμή από την κορυφή της οροφής κατά μήκος της οροφής προς τα κάτω. Η άκρη του σωλήνα πρέπει να αγγίζει την υπό όρους γραμμή διασταύρωσης από την κορυφογραμμή στον ορίζοντα.

Προαιρετικές συσκευές

Για να αυξηθεί η απόδοση του εξαερισμού στην οροφή, είναι εγκατεστημένα πρόσθετα στοιχεία. Χρησιμεύουν στη δημιουργία μιας περιοχής χαμηλής πίεσης, καθώς και στην προστασία από τις βροχοπτώσεις και την ατμοσφαιρική υγρασία:

 • Τα πτερύγια είναι ειδικά μεταλλικά ή πλαστικά ακροφύσια που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή εισόδου βροχής και τήξης νερού στο σωλήνα.
 • Οι αεριστήρες - χρησιμεύουν για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μεταξύ του στρώματος θερμομόνωσης της οροφής και του εξωτερικού καλύμματος.
 • Οι εκτροπείς είναι ειδικά ακροφύσια που αραιώνουν το αέρα στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα λόγω της δράσης του ανέμου. Χάρη σε αυτές, δημιουργείται μια περιοχή χαμηλής πίεσης, η οποία ενισχύει την πρόσφυση.

Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κατά την έξοδο από την έξοδο

Κατά την εγκατάσταση, είναι σημαντικό να εξεταστούν διάφοροι παράγοντες. Το σχήμα της οροφής είναι σημαντικό, το οποίο μπορεί να είναι στάσιμο και επίπεδο.

Στην πρώτη περίπτωση, οι μηχανικοί προτείνουν να ρυθμιστεί η έξοδος αερισμού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή. Αυτό θα εξασφαλίσει μια ζεστή θέρμανση του εσωτερικού του σωλήνα εξαερισμού, και το εξωτερικό μέρος θα είναι πιο ανθεκτικό στην πίεση του ανέμου και του χιονιού το χειμώνα.

Για μια επίπεδη οροφή, η γεωμετρία του ανοίγματος ανύψωσης έρχεται στο προσκήνιο: θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σωλήνα εξάτμισης της οροφής, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Το ύψος του άξονα εξαερισμού πάνω από την οροφή έχει επίσης αξία: αν ο σωλήνας δεν είναι αρκετά ψηλός, η δύναμη πρόσφυσης θα είναι πολύ μικρή και ο αερισμός δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο υπερβολικά υψηλός σωλήνας μειώνει επίσης την πρόσφυση, επειδή Ο σχεδιασμός μπορεί να υποστεί ισχυρές ριπές ανέμου, επομένως απαιτείται πρόσθετη στερέωση.

Δώστε προσοχή! Σε μια κεκλιμένη στέγη συνιστάται να ρυθμίζετε την έξοδο σωλήνα σε ύψος 50 cm, σε επίπεδη οροφή - από 30 έως 50 cm.

Πώς να τοποθετήσετε σωστά το άνοιγμα

Η εγκατάσταση της εξόδου αερισμού απαιτεί την κοπή της οπής στην οροφή σύμφωνα με μια προκαθορισμένη διάταξη των εξόδων. Η ακολουθία των ενεργειών σε ένα παράδειγμα της δίρριχτη στέγη φυλλοποίηση με την εγκατάσταση των εξόδους εξαερισμού κοντά στην κορυφογραμμή:

 1. Μια σήμανση που αντιστοιχεί στη διάμετρο της εξόδου πραγματοποιείται στη θέση της προβλεπόμενης εξόδου του σωλήνα.
 2. Ένα ειδικό εργαλείο στην οροφή κόβει μια τρύπα, πρώτα στο εξωτερικό κάλυμμα, στη συνέχεια στο στρώμα μόνωσης και μόνωσης.
 3. Το παρέμβυσμα σφραγίζεται χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφραγιστικό.
 4. Ένα παρέμβυσμα τοποθετείται πάνω από το παρέμβυσμα, το οποίο είναι στερεωμένο στην οροφή με βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
 5. Μετά την εγκατάσταση του στοιχείου διόδου, ένας αγωγός του αγωγού είναι σταθερός, στερεωμένος με βίδες.

Σημαντικό! Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος αυστηρά κάθετα, αν είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας το επίπεδο του κτιρίου. Από τη σοφίτα πλευρά, είναι απαραίτητο να σφραγίσει την έξοδο του αγωγού στην οροφή προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή βροχής και το νερό τήξης μέσα στο δωμάτιο.

Κόμβος διέλευσης αερισμού μέσω της οροφής

Χωρίς εξαερισμό, είναι αδύνατο να υπάρχει ένα άνετο χόμπι μέσα στο κτίριο ή να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες εργασίας για ένα άτομο και ως εκ τούτου πρέπει να μελετηθεί και να προγραμματιστεί στο στάδιο του σχεδιασμού οποιουδήποτε κτιρίου. Συνήθως οι αεραγωγοί οδηγούνται κατευθείαν μέσα από την οροφή, αλλά πώς να κάνουν την οροφή μετά από τέτοιους χειρισμούς αποτρέπουν διαρροές και αφήνουν τους ιδιοκτήτες να πέφτουν; Γι 'αυτό είναι σημαντικό να τοποθετήσετε το συγκρότημα του αγωγού αερισμού μέσα από τη στέγη σωστά και με όλες τις απαιτήσεις.

Κόμβος διέλευσης αερισμού μέσω της οροφής

Αεραγωγοί εξαερισμού μέσω της μαλακής οροφής

Τι είναι αυτό και γιατί χρειάζεται;

Ο κόμβος του διαδρόμου (ή συντομογραφία UE) εξαερισμού εγκαθίσταται στην οροφή και μπορεί να έχει διαφορετικό, αν και από πολλές απόψεις παρόμοιο σχεδιασμό για διαφορετικά μοντέλα. Χρησιμεύει ως αεριστήρας και χρησιμοποιείται τόσο για αναγκαστική όσο και για φυσική μεταφορά μολυσμένου αέρα από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο.

Σχηματική αναπαράσταση των κόμβων του περάσματος διαμέσου της οροφής

Για τη σημείωση! Η θερμοκρασία του αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα κανονιστικά έγγραφα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 80 βαθμούς, την υγρασία - 60%. Το μίγμα αερίου-αέρα πρέπει να είναι χημικά αδρανές. Είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου και η χρήση συστημάτων εξαερισμού, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται σχεδόν πάντοτε στην οροφή.

Μονάδες εξαερισμού στην οροφή

Οι κόμβοι του περάσματος μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικά δοχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα ή απευθείας πάνω στο υλικό στεγών. Το μέγεθος και το σχήμα τους επηρεάζεται σημαντικά από τον τύπο της στέγης, το πάχος και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της πίτας στέγης, το ίδιο το σύστημα εξαερισμού. Και η επιλογή του τελευταίου εξαρτάται από τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν εντός των εγκαταστημένων χώρων - λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός υγρασίας, η σκόνη, η μόλυνση του αερίου κ.λπ.

Το γυαλί τοποθέτησης (η μονάδα διέλευσης) στον άξονα τετραγωνικής διατομής για τους ανεμιστήρες των VKRS-DU και VKRV-DU

Η κατασκευή των κόμβων διέλευσης γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της GOST 15150. Οι κύριες απαιτήσεις για το UE είναι οι εξής:

 • Το πάχος του μετάλλου από το οποίο κατασκευάζεται είναι τουλάχιστον 1,9 mm.
 • η διάμετρος του στρογγυλού μέρους του στοιχείου είναι 10-12,5 εκ. Εάν η UE έχει τετραγωνικό τμήμα, οι διαστάσεις μπορεί να είναι οποιεσδήποτε.
 • Η επιφάνεια πρέπει να υποστεί επεξεργασία με αντιδιαβρωτικά μέσα - συνήθως αστάρι GF-021.
 • το μέγεθος του δακτυλίου στήριξης πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο των ακροφυσίων.
 • Το μέγιστο μήκος ολόκληρης της δομής του συγκροτήματος διόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 m χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βαλβίδα για την ηλεκτρική κίνηση.

Διαστάσεις του κόμβου πρόσβασης

Τέτοιες διεισδύσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για μόνιμα εμπλεκόμενα συστήματα εξαερισμού

GOST 15150. Μηχανές, συσκευές και άλλα τεχνικά προϊόντα. Παραστάσεις για διαφορετικές κλιματολογικές περιοχές. Κατηγορίες, συνθήκες λειτουργίας, αποθήκευσης και μεταφοράς σε σχέση με τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων. Αρχείο για λήψη (κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να ανοίξετε το αρχείο PDF σε νέο παράθυρο).

Δομή της μονάδας και του ίδιου του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένας σωλήνας που βοηθά στην αφαίρεση του θερμού ή μολυσμένου αέρα από το εσωτερικό του κτιρίου στο δρόμο. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις παραγωγής, απαιτεί αυξημένη κυκλοφορία αέρα, η οποία δημιουργείται συνδέοντας ένα ειδικό ανεμιστήρα με το σύστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο, τόσο πιο σύνθετο και ισχυρό θα είναι το σύστημα εξαερισμού.

Το συγκρότημα εξαερισμού διέρχονται μέσω της στέγης - ένας σχεδιασμός που επιτρέπει όχι μόνο την έξοδο του βρώμικου αέρα προς τα έξω, αλλά επίσης να παρέχει αξιόπιστη στεγανοποίηση της οροφής και το προστατεύουν από μπουν στην καθίζηση χώρο της στέγης. Κάθε μονάδα δίοδος περιλαμβάνει μία οπή του επιθυμητού διάμετρος στην κορυφή, μέσα στο οποίο το χιτώνιο, η οποία είναι τοποθετημένη σε ένα ειδικό γυαλί σκυρόδεμα, τοποθετημένα στην οροφή. Το UE είναι στερεωμένο σε αυτό λόγω αγκύρων. Στις στέγες της μεταλλικής στερέωσης γίνεται με την ίδια αρχή, αλλά αντί να είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρό γυαλί χρησιμοποιείται ένα παρόμοιο μέταλλο.

Η πεζοπορία μέσα από την οροφή

Ο δακτύλιος στήριξης, ο οποίος περιλαμβάνεται επίσης στη δομή του συγκροτήματος διόδου, θα εξασφαλίσει αξιόπιστη στήριξη της κατασκευής στην επιφάνεια της οροφής. Οι φλάντζες σύνδεσης θα σας βοηθήσουν να το φτιάξετε καλύτερα - το κατώτερο είναι τοποθετημένο στον αεραγωγό, το πάνω μέρος χρησιμεύει ως στήριγμα για την ομπρέλα εξαερισμού, η οποία προστατεύει το σωλήνα διακλάδωσης από την καθίζηση. Επίσης υπάρχει ένας ειδικός δακτύλιος μέσα στον σωλήνα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αφαίρεση του συμπυκνώματος.

Στάδια εγκατάστασης ενός εύκαμπτου συγκροτήματος διόδου

Τύποι UP

Στην πώληση υπάρχουν μεγάλοι τύποι κόμβων διέλευσης. Διαφέρουν στο σχεδιασμό τους και σε άλλες παραμέτρους.

Στρογγυλό διάδρομο

Πίνακας. Τύποι κόμβων του περάσματος.

Διάταξη κόμβων για διέλευση μέσω του εξαερισμού στέγης

Κατά την κατασκευή κτιρίων και σπιτιών, αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά η τάξη και ο σχεδιασμός του εξαερισμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από τους χώρους και την εισροή καθαρού αέρα. Ο σχεδιασμός των σωλήνων εξαερισμού συνεπάγεται την έξοδο του σωλήνα προς το δρόμο μέσω της οροφής. Το όριο του αεραγωγού και της οροφής ονομάζεται συνήθως κόμβος του περάσματος. Μπορεί να είναι διαφορετικά εξοπλισμένο σε σχέση με το εγκατεστημένο σύστημα αφαίρεσης αέρα. Ένα αδιαμφισβήτητα τοποθετημένο σύστημα αεραγωγού μέσω της οροφής είναι υπεύθυνο για την απουσία διείσδυσης υγρασίας στο εσωτερικό του και για δυσκολίες στη λειτουργία του εξαερισμού.

Έννοια και τύποι

Η συσκευή για τη διέλευση του σωλήνα εξαερισμού είναι ένα τμήμα στην περιοχή της οροφής όπου ο αγωγός αέρα εξέρχεται. Κατά την εγκατάσταση είναι απαραίτητο να σπάσει τα στοιχεία στήριξης μιας στέγης, ένα υλικό στέγης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παρέχεται μια αξιόπιστη προστασία από τις επιπτώσεις του νερού.

Όσον αφορά τη δομή της οροφής και την υπάρχουσα έκδοση του συστήματος εξαερισμού, οι οπές των σωλήνων μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορα σχήματα:

Μπορείτε να διαφοροποιήσετε αυτήν τη λίστα με άλλους γεωμετρικούς τύπους.

Το τμήμα της διόδου περιλαμβάνει τη χρήση διεισδύσεων για την αποστράγγιση των σωλήνων. Κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες:

 • Βαλβίδα ή εμφάνιση χωρίς βαλβίδες. Η συσκευή με τη βαλβίδα έχει ένα κλείστρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κλείσιμο της βρύσης. Οι διατάξεις βαλβίδων χρησιμοποιούνται σε στέγες των χώρων, για τις οποίες είναι χαρακτηριστική η ασυνέπεια της λειτουργίας του εξαερισμού. Πολύτιμες συσκευές τοποθετούνται στις στέγες των ιδιωτικών ειδών. Είναι πολύ φθηνότερα.
 • Με ή χωρίς μόνωση. Οι συσκευές με μόνωση χαρακτηρίζονται από την παρουσία θερμομονωτικής στρώσης, η οποία μπορεί να κατασκευαστεί από γυάλινο μαλλί ή βασάλτη. Αυτή η στρώση επιτρέπει τη μείωση της διαφοράς θερμοκρασίας από το εσωτερικό και το εξωτερικό του δωματίου, γεγονός που επηρεάζει τη μείωση του συμπυκνώματος. Οι μονωμένες μετακινήσεις χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που θέλετε να ρυθμίσετε το κανάλι αέρα σε μεγάλη απόσταση από την κορυφογραμμή. Η μονωμένη θέα χρησιμοποιείται για περιοχές με εύκρατο κλίμα και για συστήματα εξαερισμού, γεγονός που υποδηλώνει στέγαση κοντά στην κορυφογραμμή.
 • Αυτόματη και μηχανική. Αυτές οι συσκευές διαφέρουν ως προς τον τύπο ελέγχου. Μηχανική σημαίνει εξοπλισμό με ένα καλώδιο για την εκτέλεση της ρύθμισης της κίνησης του αέρα. Οι αυτόματες διεισδύσεις λειτουργούν υπό τον έλεγχο ηλεκτρονικών ελεγκτών.

Το συγκρότημα διόδου εξαερισμού έχει διαφορετική διάταξη σε σύγκριση με τον σωλήνα εξαγωγής καπνού. Για τον εξοπλισμό καμινάδας είναι απαραίτητο να υπάρχει γύρω από το σωλήνα η παρουσία υλικών που δεν υφίστανται καύση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία στον σωλήνα φτάνει τους 800 ° C περίπου. Ο σωλήνας εξαερισμού δεν συνεπάγεται την κατασκευή πυρίμαχων υλικών λόγω του γεγονότος ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σωλήνα είναι περίπου ίδια με εκείνη του δωματίου.

Τύποι σήμανσης

Επί του παρόντος, διατίθενται 11 τύποι μονάδων εξαερισμού για διαφορετικούς τύπους υλικών στεγών. Οι κόμβοι του περάσματος για μη τυποποιημένες διατάξεις αεραγωγών είναι γνωστοί. Επισημαίνονται οι συνδυασμοί κατασκευής, αλφαβητικοί και αριθμητικοί συνδυασμοί. Χαρακτηρίζουν την παρουσία ορισμένων στοιχείων:

 • Ο χαρακτηρισμός UE δηλώνει το όνομα - τον κόμβο του περάσματος.
 • Ο συνδυασμός του UP 1 και η παρουσία του αριθμού 01-10 σημαίνει το κανονικό μέγεθος των μονάδων που δεν είναι εξοπλισμένες με βαλβίδα και δίσκο συμπυκνωμάτων.
 • Ο συνδυασμός του UP 2 και η παρουσία του αριθμού 01-10 σημαίνει το τυπικό μέγεθος των μονάδων με τη βαλβίδα, αλλά με τον δακτύλιο συμπυκνωμάτων που λείπει.
 • Ο συνδυασμός UP 3 και 11-20 δείχνει τα τυποποιημένα μεγέθη των μονάδων που διαθέτουν βαλβίδα και δακτύλιο συμπυκνωμάτων.

Κατά την επιλογή του τύπου κόμβου, θα πρέπει να εστιάσετε στις κλιματολογικές συνθήκες λειτουργίας, στην εγκατάσταση του αεριστήρα, στην κατασκευή, στον τύπο του υλικού κατασκευής στέγης.

Συναρμολόγηση και ρύθμιση των κόμβων διέλευσης

Το πέρασμα μέσω του εξαερισμού της στέγης είναι εξοπλισμένο αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός σχεδίου εναλλαγής αέρα του κτιρίου. Κατά τον εξοπλισμό χρειάζεστε εργαλεία και προσαρμογές:

 • διείσδυση ·
 • ένα στοιχείο στεγανοποίησης που αποτελείται από καουτσούκ ή σιλικόνη.
 • στεγανωτικό σιλικόνης.
 • κατσαβίδι?
 • τρυπάνι?
 • βίδες.

Η συναρμολόγηση του συνήθους κόμβου πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

 • Προσδιορίστε την περιοχή απομάκρυνσης των αγωγών αέρα. Σύμφωνα με τα απαιτούμενα πρότυπα, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται αεραγωγοί εξαγωγής μεταξύ των δοκών και της πλησιέστερης απόστασης από την κορυφογραμμή.
 • Η τρύπα σημειώνεται. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δείκτη ή μοτίβο χαρτονιού. Το μέγεθος της οπής πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο του αγωγού κατά 20-30 mm.
 • Κόψτε την τρύπα. Στην επισημασμένη τομή γίνεται άνοιγμα, υποθέτοντας την αφαίρεση του μονωτικού και ατμο-μονωτικού υλικού της οροφής. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα εξαρτήματα και το στρώμα στεγανοποίησης. Η μεταλλική στέγη περιλαμβάνει τη χρήση ενός τρυπανιού, ενός κοπτικού και ψαλιδιού για μέταλλο. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, πρώτα τρυπώνετε τις τρύπες και μετά κόβεται ένας κύκλος.
 • Εγκατάσταση βάδισης οροφής. Βρίσκεται σε ένα σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής. Στον σωλήνα τοποθετούνται στρώματα από μονωτικό υλικό υδρατμών και ατμών, τα οποία προσκολλώνται στην ταινία ή το στεγανωτικό. Η χρήση ενός ελαστικού στεγανοποιητικού υλικού επιτρέπει την στενή στερέωση της διείσδυσης στην οροφή. Στην περίπτωση μιας στέρεης οροφής, η στερέωση παρέχεται με βίδες. Και αν η οροφή έχει μαλακή επικάλυψη, τότε το στοιχείο στεγανοποίησης είναι κολλημένο με ένα σφραγιστικό.
 • Τοποθετώντας μια προστατευτική ομπρέλα στο τιμόνι για να αποτρέψετε τη διείσδυση βροχής, πτηνών, συντριμμιών στο σωλήνα.

Εάν ο κόμβος διέλευσης είναι σωστά τοποθετημένος, δεν υπάρχουν κοιλότητες γύρω του. Υπό την παρουσία τέτοιων κοιλοτήτων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, είναι δυνατόν να σχηματιστεί μια τσέπη χιόνι, η οποία συμβάλλει στη διείσδυση του αποψυγμένου νερού κάτω από την οροφή.

Συστάσεις για εγκατάσταση σε διαφορετικούς τύπους στέγης

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση μιας τυποποιημένης μονάδας είναι αδύνατη, καθώς ο αγωγός πρέπει να εγκατασταθεί πάνω από την επιφάνεια ή να χρησιμοποιηθεί μια οροφή με μια προφίλ. Συνιστάται η χρήση πρόσθετων συσκευών σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • Ένας μεταλλικός δακτύλιος με ένα τμήμα στήριξης, το οποίο αναλαμβάνει μια βοηθητική οπή κάτω από αυτό. Η στεγανοποίηση τοποθετείται κάτω από το στήριγμα και η ελαστική στεγανοποίηση θα είναι κάτω από την οροφή.
 • Οι μεγάλοι αεραγωγοί τροφοδοτούνται με ένα βοηθητικό κάλυμμα κατασκευασμένο από ένα υλικό που έχει τις ιδιότητες αντοχής στο νερό.
 • Οι μεγάλοι σωλήνες με μεγάλο βάρος ενισχύουν τις προεκτάσεις από καλώδιο ή σύρμα ή υποστηρίγματα.
 • Εάν υπάρχει μια κατασκευή της στέγης από σκυρόδεμα, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν πλάκες από σκυρόδεμα με ήδη κατασκευασμένες οπές για το σωλήνα στις περιοχές για την τοποθέτηση της διείσδυσης.
 • Απαιτεί πρόσθετη σφράγιση των κόμβων διέλευσης με την παρουσία μεταλλικής οροφής. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να εφαρμόσετε μια επίστρωση αλουμινίου για να κλείσετε τους αρμούς με την οροφή.

Διαφορετικοί τύποι καλύμματος οροφής προτείνουν ένα ξεχωριστό σχέδιο για τη διευθέτηση του κακού πέρατος. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές επιλογές για την τοποθέτηση του αγωγού.

Κατά τον εξαερισμό του συστήματος εξαερισμού στο δρόμο, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ψάχνουν για την απάντηση στην ερώτηση - ποιο είναι το πέρασμα στον αερισμό και πώς να το εξοπλίσει. Μετά από όλα, η σωστή τοποθεσία και η ενίσχυση αυτού του ιστότοπου θα αποφύγουν πολλά προβλήματα στο μέλλον.

Περάστε μέσω του εξαερισμού της οροφής

Διέλευση εξαερισμού μέσω της οροφής: τύποι, εγκατάσταση

Οι εύρυθμα προσαρμοσμένες μονάδες εξαερισμού σε σημεία διέλευσης μέσω της οροφής θα παρέχουν στην οροφή πρόσθετη αξιοπιστία και θα επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής. Λόγω της πληθώρας των θετικών λειτουργιών, το σύστημα κυκλοφορίας του αέρα στο σπίτι δεν είναι μόνο ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά ένα ζωτικό στοιχείο.

Ο ζεστός αέρας σχηματίζεται σε κατοικημένες εγκαταστάσεις για διάφορους λόγους. Από τη φύση του, υψώνεται μέσα από τα καλύμματα, στα δωμάτια πάνω ή στο δρόμο. Το μεγαλύτερο μέρος του θερμού αέρα σχηματίζεται, φυσικά, κατά την περίοδο θέρμανσης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσουμε σωστά το σύστημα και τις μονάδες εξαερισμού, ειδικότερα, ότι ο αέρας κυκλοφορεί στο σπίτι και ότι μόνο ο επεξεργασμένος εξέρχεται.

Ο τρόπος εξαερισμού στην οροφή και η διέλευση από την οροφή είναι από τα καυσαέρια και άλλα κανάλια κυκλοφορίας του αέρα στο κτίριο.

Κόμβοι εξαερισμού στέγης

Η αναγκαστική έξοδος του ανακυκλωμένου αέρα από το κτίριο είναι το βασικό καθήκον της στέγης του ανακυκλωμένου αέρα. Η σωστή εγκατάσταση αυτού του συστήματος πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με το GOST-15150. Δείχνει τα δεδομένα σχετικά με την απόσταση της διόδου εξαερισμού στην άκρη της πλάκας και τις τυπικές παραμέτρους των ανοιγμάτων στις πλάκες. Οι κόμβοι του διαδρόμου είναι κατάλληλοι για την παραγωγή καμινάδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κτίρια με πυρκαγιές που λειτουργούν σε καυσόξυλα - τζάκι, σόμπα κ.λπ.

Ο εξαερισμός της στέγης εξαρτάται από τους αγωγούς εξαγωγής και τον τύπο της οροφής. Είναι χωρισμένο σε διάφορους τύπους μορφών:

Οι κόμβοι διέλευσης αερισμού είναι οπές στην επικάλυψη οροφής. Είναι εγκατεστημένοι σωλήνες εξαερισμού αλουμινίου, σχεδιασμένοι ειδικά για τοποθέτηση στην οροφή. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση σωλήνων αλουμινίου πάχους 1 mm. Αλλά τα μεγέθη εξαερισμού είναι διαφορετικά, ωστόσο, για να πάρει μια μεμονωμένη παραλλαγή δεν θα είναι δύσκολη.

Τα συστήματα εξαερισμού με μεταλλικούς σωλήνες είναι:

Για να επιλέξετε τους δεξιούς κόμβους του περάσματος διαμέσου της στέγης, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • επίπεδο υγρασίας ·
 • όγκου εκπομπών αερίων ·
 • οριακές διαφορές στη θερμοκρασία του αέρα.
 • ο βαθμός συσσώρευσης και ο σχηματισμός σκόνης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες από τις αποχρώσεις:

 • γωνία κλίσης της οροφής.
 • απόσταση μεταξύ της κορυφογραμμής και της διείσδυσης.
 • υλικά από τα οποία δημιουργείται η οροφή ·
 • την περιοχή του δωματίου ακριβώς κάτω από την οροφή.

Στο υλικό από οπλισμένο σκυρόδεμα, οι κόμβοι της διόδου μέσω της οροφής στερεώνονται με τη βοήθεια μανδάλων αγκύρωσης. Τα ίδια τα μπουλόνια τοποθετούνται στα "γυαλιά" κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης. Είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν πλάκες με οπές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αερισμό μέσω της οροφής. Εάν το πλάτος ανοίγματος δεν ταιριάζει με το ολοκλήρωμα ραβδώσεις ή κυψελοειδές πλάκα, στις ζώνες διέλευσης εξόφληση του τόπου από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Αν ο εξαερισμός γίνεται μέσω της οροφής με μεταλλικό κιβώτιο, η διαδικασία στερέωσης είναι παρόμοια, αλλά χρησιμοποιούνται μεταλλικά "γυαλιά".

Μια μεγάλη κατασκευή με μεγάλο αριθμό οικιστικών, βιομηχανικών ή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων απαιτεί την παροχή αεραγωγών κατά την περίοδο προγραμματισμού του κτιρίου.

Ακολουθία ενεργειών συναρμολόγησης της μονάδας μέσω της οροφής

 1. Χρησιμοποιείται σειρά και μοντέλο ειδικού δακτυλίου σφραγίδας.
 2. Το μαλακό μέρος τραβιέται στον σωλήνα.
 3. Στη βάση δίνεται ένα σχήμα σύμφωνα με την επιφάνεια της οροφής. Για το κυματοειδές χαρτόνι, η δυσκολότερη προσαρμογή της βάσης οφείλεται στην επιφάνεια της με ραβδώσεις.
 4. Κάτω από τη φλάντζα εφαρμόζεται σφραγιστικό για στεγανοποίηση.
 5. Η φλάντζα στερεώνεται στη βάση με βίδες.

Σχετικά με τους αεραγωγούς

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • χωρίς βαλβίδες.
 • με βαλβίδες.
 • με θερμομόνωση.
 • χωρίς θερμομόνωση.
 • με ελεγκτή που παρακολουθεί τη θέση των βαλβίδων.

Συστήματα με χειροκίνητο έλεγχο χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις όταν το σύστημα δεν χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση των τρόπων λειτουργίας. Αυτή η μέθοδος ελέγχου του συστήματος εξαερισμού αποτελείται από:

Ο ηλεκτρικός μηχανισμός μονού περιστροφής ελέγχει τη λειτουργία της βαλβίδας - κλείνει και ανοίγει. Η ίδια η βαλβίδα είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,8 mm.

Οι κόμβοι μέσω μιας μαλακής οροφής είναι τοποθετημένοι με βάση γαλβανισμένο ατσάλι, το οποίο εγκαθίσταται μαζί με ένα στρώμα θερμομόνωσης. Το θερμό υλικό δεν πρέπει να είναι λεπτότερο από 5 cm, το ορυκτό μαλλί είναι το καλύτερο για αυτό. Αργότερα θα είναι δυνατή η τοποθέτηση ειδικών εκτροπέων σε θερμομονωτικό μηχανισμό - μια αεροδυναμική συσκευή που συνδέεται στην κορυφή ενός εξαερισμού ή καμινάδας. Έχει σχεδιαστεί για να διαλύσει τη ροή του εξαντλημένου ανακυκλωμένου αέρα. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των πτερυγίων εξαερισμού, οι πλαστικοί σωλήνες από πλαστικό, μέσω των οποίων διέρχεται η ηλεκτρική καλωδίωση, οδηγούνται μέσα.

Ο σωστά εξοπλισμένος χώρος θα λειτουργήσει μακρυά και ακόμα και θα καταστείλει εξωτερικό θόρυβο.

Διαβάστε επίσης σχετικά με το θέμα:

Ένας κόμβος μέσω της οροφής: επιλογές για τη συσκευή

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος σχεδόν οποιασδήποτε δομής, είτε πρόκειται για οικιστικές, βιομηχανικές ή οικιακές δομές. Χάρη στον καλό εξαερισμό, ο αέρας στις εγκαταστάσεις του κτιρίου θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει, σε ένα κανονικό ρυθμό, ο οποίος είναι σίγουρα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Αλλά για να τοποθετήσετε ένα καλό σύστημα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εξοπλίσετε ένα συγκρότημα περασμάτων μέσω της οροφής.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την τοποθέτησή του, καθώς η μέθοδος εγκατάστασης εξαρτάται, πρώτα απ 'όλα, από τον τύπο της συσκευής στέγης. Κάθε οροφή έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά σχεδιασμού, έτσι ώστε το διάδρομο οροφής έχει πολλά σχέδια κατασκευής σύμφωνα με τον τύπο της οροφής.

Η ανάγκη τακτοποίησης σημείων πρόσβασης

Ο κύριος στόχος, ο οποίος φέρει από μόνη της τα στοιχεία διέλευσης της οροφής είναι η απομάκρυνση του μολυσμένου και εξερχόμενου αέρα. Η κατασκευή τέτοιων στοιχείων διεξάγεται σύμφωνα με το GOST 15150, όπου οι αποστάσεις από τον κόμβο διέλευσης προς την άκρη της πλάκας προσδιορίζονται με ακρίβεια, καθώς και οι διαμέτρους των οπών που βρίσκονται στις πλάκες. Ο εξοπλισμός των κόμβων του διαδρόμου δεν είναι μόνο για τον εξαερισμό της στέγης. αλλά και για τα συστήματα καπνοδόχου σε εκείνες τις εγκαταστάσεις που είναι εξοπλισμένες με θέρμανση τζάκι ή σόμπα. Αυτή η μέθοδος της συσκευής αναφέρεται μερικές φορές ως διείσδυση στέγης.

Με βάση τον τύπο της κατασκευής οροφής και τον προβλεπόμενο εξαερισμό της, η διέλευση αγωγού μέσω της οροφής μπορεί να έχει τις ακόλουθες μορφές:

Στην εμφάνιση, οι κόμβοι μοιάζουν με ανοίγματα που γίνονται στις οροφές. Αυτές οι τρύπες είναι κατασκευασμένες από μεταλλικούς σωλήνες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην οροφή ή στο γυαλί οπλισμένου σκυροδέματος. Το πάχος του εφαρμοζόμενου υλικού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1 χιλιοστό. Οι κατασκευαστές παράγουν μια μεγάλη ποικιλία μονάδων εξαερισμού, αυτό ισχύει τόσο για το μήκος όσο και για το πάχος τους. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού, ο οποίος χρησιμεύει ως σημείο σύνδεσης του σωλήνα, μπορεί να είναι φυσικός ή εξαναγκασμένος.

Πριν αποφασίσει τελικά υπέρ αυτού ή αυτού του τύπου, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή, όπως:

 • Δείκτες υγρασίας ·
 • αναλογία αερίων ·
 • η χαμηλότερη και η υψηλότερη θερμοκρασία του αέρα μέσα στη δομή.
 • συντελεστής σκόνης κ.λπ.

Το στοιχείο διέλευσης για την οροφή είναι τοποθετημένο με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων οπλισμένου σκυροδέματος, τοποθετώντας τα σε αγκύρια, τα οποία με τη σειρά τους τοποθετούνται στα γυαλιά κατά την κατασκευή τους.

Η όλη διαδικασία εγκατάστασης εξαρτάται από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • γωνία κλίσης της κλίσης της οροφής.
 • το διάστημα από τη διείσδυση στην κορυφογραμμή στέγης.
 • πάχος της στέγης?
 • την περιοχή που έχει ο χώρος κάτω από την οροφή.

Σε περίπτωση που η βάση της επικάλυψης είναι οπλισμένο σκυρόδεμα, τότε στη θέση του μύκητα εξαερισμού στην οροφή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ειδικές πλάκες εξοπλισμένες με ήδη προετοιμασμένες τρύπες. Εάν η διάμετρος αυτής της οπής δεν συμπίπτει με την ακεραιότητα της πλάκας, τότε στην περιοχή της εγκατάστασης διείσδυσης τοποθετούνται θέσεις από σκυρόδεμα με τη μορφή μονόλιθου.

Σε αυτή την περίπτωση, η διέλευση από την οροφή με ένα ελαφρύ μεταλλικό πλαίσιο θα είναι η ίδια, αλλά τα γυαλιά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μέταλλο. Μια μεγάλη περιοχή κατασκευής, η οποία φέρει τις ίδιες λειτουργίες κατοικιών, βιομηχανικών ή πολιτικών σκοπών, απαιτεί τον υπολογισμό της θέσης των θυρών οροφής στο στάδιο του σχεδιασμού.

Εγκατάσταση εξαερισμού, λεπτομερώς στο βίντεο:

Εγκατάσταση της διόδου για την καμινάδα

Τις περισσότερες φορές η συσκευή της μονάδας διέλευσης για την καμινάδα εκτελείται στη μικρότερη απόσταση από την κορυφογραμμή στέγης. Σε αυτή την περίπτωση, το κύριο μέρος του σωλήνα καμινάδας πρέπει να βρίσκεται κάτω από τη βάση της οροφής, το οποίο προστατεύει τη δομή από τη συμπύκνωση. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη έκδοση της εγκατάστασης, στην οποία η εγκατάσταση σωλήνων εκτελείται μέσω της παγοδρομίου.

Διάταξη για στέγες καμινάδα κεκλιμένου αγωγού μπορεί να σχηματιστεί στο άνω μέρος του σωλήνα του θύλακα χιονιού, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαρροή. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν φώκιες των διόδων στέγης, αλλά και να κατασκευαστεί ένα σύστημα δοκών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσκολίες. Ωστόσο, το πέρασμα της καπνοδόχου μέσα από την οροφή έχει τα πλεονεκτήματά της, ιδίως - την ευκολία της εγκατάστασης και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής.

Ούτε μπορούμε να πάρουμε γύρω από τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, με την οργάνωση των κόμβων της καπνοδόχου περνά μέσα από την επίστρωση του ξύλου και της οροφής, η οποία θα πρέπει να παρέχουν προστασία από πιθανή πυρκαγιά λόγω υπερθέρμανσης του σωλήνα.

Η ίδια η καμινάδα συνιστάται να είναι εξοπλισμένη με ειδικές ομπρέλες για να αποτρέπεται η είσοδος της υγρασίας και του ανέμου. Ο κόμβος πρόσβασης δεν πρέπει να τοποθετηθεί στην περιοχή της κοιλάδας, καθώς υπάρχει πιθανότητα κακής στεγανοποίησης των αρμών στέγης και της ποδιάς σωλήνων. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στον σχηματισμό θυλάκων πάγου και χιόνι σε αυτό.

Η κεκλιμένη στέγη απαιτεί την κατασκευή ενός ξύλινου συστήματος ραφιών, το οποίο, όπως γίνεται σαφές, έχει τον μέγιστο βαθμό καύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να εξοπλιστούν όλα τα κενά μεταξύ του σωλήνα και των στοιχείων του ξύλου σύμφωνα με τους κανόνες κατασκευής και τους κανόνες (SNiP). Για να αποφύγετε την επαφή του θερμαινόμενου σωλήνα με εύφλεκτα υλικά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό σχέδιο. Συνήθως για αυτόν τον σκοπό στον απαραίτητο χώρο τοποθετείται ένας κόμβος διέλευσης με τη μορφή ενός ορθογωνίου. Σε εμφάνιση, μοιάζει με κουτί γεμάτο με γυάλινο μαλλί ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που είναι άφλεκτο.

Παραλλαγές της διάταξης διείσδυσης για την οροφή

Σήμερα, οι κατασκευαστές παράγουν κόμβους διέλευσης διαφόρων τύπων:

 • εξοπλισμένο με βαλβίδα.
 • χωρίς βαλβίδες.
 • εξοπλισμένο με θερμάστρα.
 • χωρίς θερμάστρα?
 • εξοπλισμένο με τεχνολογία που ελέγχει το άνοιγμα και το κλείσιμο των βαλβίδων.

Οι κόμβοι, οι οποίοι έχουν στο σχεδιασμό τους χειροκίνητο έλεγχο, είναι συνηθισμένο να εφαρμόζονται όπου δεν είναι απαραίτητη η τακτική χρήση πολλαπλών τρόπων αερισμού.

Η δομή του κόμβου με χειροκίνητο έλεγχο περιλαμβάνει:

 • υφασμένο πανί?
 • αντίβαρο;
 • σύρμα.
 • τομέα διαχείρισης.

Ένας ειδικός μηχανισμός βοηθά στον έλεγχο της βαλβίδας, η οποία ρυθμίζει τη θέση της βαλβίδας μέσω δύο κύριων εντολών - "ανοιχτή" και "κλειστή". Οι κατασκευαστές δημιουργούν διεισδύσεις στέγης χρησιμοποιώντας ένα μαύρο μεταλλικό φύλλο, το πάχος του οποίου δεν υπερβαίνει τα 2 χιλιοστά, καθώς και ένα φύλλο από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5 έως 0,8 χιλιοστά.

Η παραγωγή της μονάδας διέλευσης μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με βάση γαλβανισμένο χάλυβα μαζί με έναν θερμαντήρα, ο οποίος αντιπροσωπεύεται συχνότερα από ένα στρώμα από ορυκτοβάμβακα πάχους 50 mm. Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει μια συσκευή σε ένα σύστημα ομπρελών ή εκτροπέων, επεξεργασμένων με ψευδάργυρο. Όταν εγκαθίσταται σε ένα συγκρότημα ανεμιστήρα, η εσωτερική του διάταξη μπορεί να αντιπροσωπεύεται από διάτρητο χάλυβα και είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρικά αγώγιμους πλαστικούς σωλήνες. Με αυτή τη μέθοδο εγκατάστασης, το συγκρότημα διέλευσης θα εκτελεί επίσης μια λειτουργία ηχομόνωσης.

Σήμανση του διαδρόμου οροφής

Η σύγχρονη αγορά κατασκευών είναι έτοιμη να παράσχει 11 ονόματα κόμβων διέλευσης αερισμού με διαφορετικά μεγέθη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις της κατασκευής τους απαιτείται μια μη τυποποιημένη προσέγγιση.

Στη σήμανση των κόμβων πρόσβασης, τα κύρια σύμβολα είναι τα γράμματα "UP" και επίσης οι αριθμοί από το 1 έως το 10, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει στοιχείο που συλλέγει το συμπύκνωμα στα συγκροτήματα, καθώς και μια βαλβίδα.

Ένας αριθμός ψηφίων από 2 έως 10 δείχνει ότι η δίοδος έχει στο σχεδιασμό της βαλβίδα που λειτουργεί με χειροκίνητο έλεγχο, αλλά δεν έχει δακτύλιο συμπυκνώματος.

Οι ονομασίες "UPZ-UPZ-21" δείχνουν ότι ο κόμβος πρόσβασης είναι εξοπλισμένος με όλα τα στοιχεία: χειροκίνητο χειριστήριο, βαλβίδα, δακτύλιο συμπυκνωμάτων.

Εγκατάσταση της διόδου από την οροφή

Ο σχεδιασμός της μονάδας διόδου εξαερισμού περιλαμβάνει έναν σωλήνα διακλάδωσης που συνδέεται με τη φλάντζα στήριξης, η οποία με τη σειρά της πρέπει να στερεώνεται με ένα ποτήρι οπλισμένο σκυρόδεμα επί των αγκυρίων. Στερέωση συναρμολόγησης στην οροφή μέσω σιδεράκια τα οποία στερεώνονται με συνδετήρες, όπως σφιγκτήρες ή αγκύλες. Το σύστημα μπορεί επίσης να βασίζεται σε μια φούστα στερεώνεται στη στέγη, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να προστατεύει ενάντια σε διείσδυση υγρασίας εντός του χώρου κάτω από τη στέγη.

Τέλος πάντων, οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη σωστή συσκευή του κόμβου διέλευσης μέσω της οροφής με λεπτομερή βίντεο και φωτογραφίες ολόκληρης της διαδικασίας εγκατάστασης είναι πάντοτε δυνατή σε άλλα άρθρα αυτού του ιστότοπου. Διαβάστε επίσης: "Εγκατάσταση πάνελ σάντουιτς στέγης".

Κόμβος διέλευσης αερισμού μέσω της οροφής

Συστήματα εξαερισμού διαφόρων τύπων τοποθετούνται σε σχεδόν κάθε κτίριο ή δομή. Για την κανονική τους λειτουργία απαιτείται η απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις εκτελείται χρησιμοποιώντας την έξοδο των δομικών στοιχείων εξαερισμού στην οροφή. Για αποτελεσματική λειτουργία τόσο του συστήματος εξαερισμού όσο και της στέγης, απαιτείται η κατάλληλη εκτέλεση των κόμβων διέλευσης.

Περιγραφή και σκοπός των κόμβων διέλευσης

Μία δίοδος εξαερισμού κόμπο μέσω της στέγης (αρκετά συχνές, ενώ ένα άλλο όνομα - σκεπής διεισδυτικό) είναι μια συσκευή που εκτείνεται διαμέσου του κάλυψη στεγών και για την έξοδο του μολυσμένου αέρα. Από το πέρασμα στο χώρο εγκατάστασης εμφανίζεται διαταραχή του επένδυση οροφής, κατάλληλο για τη διεξαγωγή της εγκατάστασης πρέπει με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια. Διαφορετικά, ενδέχεται να υπάρξει παραβίαση τόσο στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού όσο και στην οροφή. Αυτό, βέβαια, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αποτυχία τους στην εργασία και την επακόλουθη δαπανηρή επισκευή ή την αντικατάσταση των επιμέρους εξαρτημάτων.

Κόμβος δίοδο εξαερισμού μέσω της στέγης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για άλλα συστήματα απεικόνισης στην οροφή του κτιρίου ή της δομής, π.χ., καμινάδα (εάν το σπίτι τζάκι ή κλίβανος) ή καπνοδόχους (εάν ένας λέβητας αερίου ή άλλο παρόμοιο εξοπλισμό). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην περίπτωση της διείσδυσης κατά καπνοδόχοι πρέπει να εξοπλιστούν με ανθεκτικά πρόσθετα φωτιά στοιχεία (π.χ., αγωγοί). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία του αέρα στους φούρνους μπορεί να φτάσει 700-800 βαθμούς, η οποία οδηγεί σε ισχυρή θέρμανση του σωλήνα.

Οι εργασίες για την τοποθέτηση διόδων στέγης πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του GOST 15150, οι οποίες περιγράφουν σαφώς όλες τις βασικές απαιτήσεις για το σχεδιασμό και τη θέση του στην οροφή.

Η έξοδος εξαερισμού στην οροφή είναι ένας σωλήνας διαφόρων προφίλ και διαστάσεων, ο οποίος εισάγεται σε μια τρύπα ειδικά κατασκευασμένη για το δάπεδο ή το κάλυμμα του κτιρίου. Ανάλογα με τον τύπο της στέγης, καθώς και τον τύπο της επικάλυψης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι διεισδύσεων στέγης.

Τύποι αεραγωγών μέσω της οροφής

Υπάρχει μεγάλος αριθμός διαφορετικών τύπων και τύπων κόμβων διέλευσης που χρησιμοποιούνται στην πράξη. Μπορούν να είναι:

 • με ή χωρίς ενσωματωμένη βαλβίδα:
  Οι διαδρομές χωρίς βαλβίδα έχουν το χαμηλότερο κόστος, έτσι χρησιμοποιούνται συχνά στην κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών. Δεν προβλέπουν τη δυνατότητα αλληλεπικάλυψης και ρύθμισης της ροής του εξερχόμενου αέρα. Δεδομένου ότι σε ιδιωτικές κατοικίες το σύστημα εξαερισμού, ως κανόνες, είναι μικρό, η χρήση των διόδων χωρίς βαλβίδες είναι πλήρως δικαιολογημένη και αποτελεσματική.
  Οι διεισδύσεις με ενσωματωμένη βαλβίδα προβλέπουν στην κατασκευή τους ένα αποσβεστήρα, ο οποίος μπορεί να κλείσει τον αγωγό εάν είναι απαραίτητο. Συχνότερα χρησιμοποιούνται για διοικητικά ή βιομηχανικά κτίρια.
 • με μόνωση και χωρίς μόνωση. Οι κόμβοι του διαδρόμου χωρίς μόνωση χρησιμοποιούνται όταν βρίσκονται κοντά στην κορυφογραμμή, καθώς και σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται από σκληρό κλίμα και χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο. Ως θερμομονωτικό υλικό σε μονωμένες διατρήσεις χρησιμοποιούνται συνήθως πλάκες από βασάλτη ή από γυψοσανίδες. Αυτός ο τύπος διαδρόμου χρησιμοποιείται όταν βρίσκεται μακριά από την κορυφογραμμή, όταν ένα σημαντικό μέρος της δομής βρίσκεται έξω, καθώς και σε περιοχές με οποιοδήποτε, ακόμη και πολύ σοβαρό κλίμα.
 • με αυτόματο και μηχανικό έλεγχο. Οι αυτόπτες κόμβοι πρόσβασης είναι εφοδιασμένοι με έναν ειδικό ελεγκτή, χάρη στον οποίο πραγματοποιείται η λειτουργία του συστήματος χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, σε αυτόματο τρόπο λειτουργίας. Ο μηχανικός έλεγχος παρέχει ένα ειδικό καλώδιο, το οποίο ρυθμίζει τον όγκο της κυκλοφορίας του αέρα. Τέτοιες διεισδύσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για μόνιμα εμπλεκόμενα συστήματα εξαερισμού.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ταξινόμησης που καθιστά δυνατή τη διάσπαση των εφαρμοσμένων κόμβων της διόδου σε ομάδες είναι ο τύπος και το προφίλ της επικάλυψης. που χρησιμοποιείται στην οροφή. Διαφορετικοί τύποι περασμάτων στέγης εμφανίζονται στην παρακάτω φωτογραφία.

Σήμανση κόμβων

Για κόμβους διείσδυσης στέγης έχει αναπτυχθεί ειδική σήμανση. Έχουν την ακόλουθη μορφή: DU * - **. UE σημαίνει το όνομα του προϊόντος - τον κόμβο του περάσματος.

Το πρώτο ψηφίο μετά τα γράμματα σημαίνει:

 • 1 - μονάδα με χειροκίνητο έλεγχο, χωρίς βαλβίδα και συμπύκνωση συλλέκτη ·
 • 2 - με χειροκίνητο μονάδα ελέγχου με ενσωματωμένη βαλβίδα και με ένα δακτύλιο (το δεύτερο και το τρίτο ψηφίο στην περιοχή από 1 έως 10) ή χωρίς ένα δακτύλιο (σχήματα εύρος ακόλουθα από 11 έως 21), συλλέγοντας το συμπύκνωμα?
 • 3 - μονάδα με αυτόματο έλεγχο, ενσωματωμένη βαλβίδα και δακτύλιο συλλογής συμπυκνωμάτων.

Το δεύτερο και το τρίτο ψηφίο σημαίνουν επίσης διαφορετικές διαμέτρους του προϊόντος.

Εγκατάσταση του συγκροτήματος διόδου

Οι κόμβοι διέλευσης συνήθως τοποθετούνται μετά την ολοκλήρωση της εργασίας για την εγκατάσταση των αγωγών μέσα στο κτίριο. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από την πλέον εγκατεστημένη διείσδυση, χρησιμοποιούνται τα παρακάτω εργαλεία και υλικά:

 • Οι σφραγίδες (σιλικόνη ή καουτσούκ) αγοράζονται συνήθως μαζί με τη μονάδα διέλευσης.
 • συνηθισμένο στεγανωτικό σιλικόνης, το οποίο είναι σχεδιασμένο για υπαίθρια εργασία.
 • αυτοκόλλητη ταινία για τη στεγανοποίηση των αρθρώσεων.
 • κατσαβίδι?
 • γαλβανισμένες βίδες στεγών.

Η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού μέσω της οροφής πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

 1. Επιλογή της θέσης της διείσδυσης μέσω της οροφής. Συνιστάται η τοποθέτηση των εξόδων του σωλήνα εξαερισμού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή της οροφής. Στην περίπτωση αυτή, η οπή θα πρέπει να τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται μεταξύ των δομών του συστήματος δοκών.
 2. Σημειώνοντας τον τόπο διέλευσης. Εκτελείται με βάση το ότι η διάμετρος της οπής είναι 2-2,5 cm μεγαλύτερη από τη διάμετρο της εγκατάστασης που πρόκειται να εγκατασταθεί. Για μεγαλύτερη ακρίβεια της σήμανσης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο από χαρτόνι ή να εφαρμόσετε τα περιγράμματα της κατασκευής με ένα δείκτη.
 3. Κόβοντας τρύπες στην οροφή και σε άλλα στρώματα που σχηματίζουν το κέικ στέγης: μόνωση, φράγμα ατμών και τα στοιχεία της μπιγέτας που πέφτουν κάτω από την τρύπα. Κατ 'αρχάς, χρησιμοποιώντας ένα συμβατικό τρυπάνι, πρέπει να κάνετε μια σειρά από μικρές τρύπες με προ-σήμανση με τη μορφή ενός κύκλου, στη συνέχεια τερματίζετε την κοπή του υλικού με ένα κοπίδι ή ψαλίδι για την κοπή μεταλλικών υλικών.
 4. Η διέλευση του συστήματος εξαερισμού μέσω της οροφής είναι τοποθετημένη στον αγωγό του αγωγού και είναι τοποθετημένη στην κορυφή του καλύμματος οροφής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να συνδυάζονται τα στρώματα του φράγματος υδρατμών και ατμών με τους αντίστοιχους χώρους κατασκευής του συγκροτήματος διόδου. Μετά από αυτό, οι αρμοί υφίστανται επεξεργασία με στεγανωτικό ή κολλητική ταινία. Για μεγαλύτερη αξιοπιστία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο υλικά.
 5. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα ειδικό ελαστικό ή στεγανωτικό σιλικόνης. το οποίο συνοδεύεται από ένα τρυπάνι. Εάν η οροφή είναι μαλακή, είναι κολλημένη με στεγανωτικό, σε περίπτωση σκληρής επίστρωσης - εγκαθίσταται σε βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
 6. Το τελικό στάδιο της εργασίας είναι η εγκατάσταση μιας ειδικής προστατευτικής ομπρέλας ή μύκητας στην κορυφή του αγωγού του αγωγού. Είναι απαραίτητο να προστατεύσετε το σύστημα εξαερισμού από το να εισχωρήσει σε συντρίμμια, βροχή ή χιόνι, καθώς και τη διευθέτηση διαφόρων πτηνών.

Η υλοποίηση της εγκατάστασης κόμβων πρόσβασης μέσω της στέγης δεν απαιτεί ειδικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, επομένως συχνά εκτελείται χωρίς τη συμμετοχή υψηλά ειδικευμένων κατασκευαστών. Ταυτόχρονα, κατά την εγκατάσταση διείσδυσης στέγης, πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά όλες οι συστάσεις για την παραγωγή των εργασιών, καθώς μια εγκατάσταση κακής ποιότητας συχνά οδηγεί σε διαρροές. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί τη μόνωση της μόνωσης και την ανάγκη για ακριβές εργασίες επισκευής στέγης.

Ένα παράδειγμα της έξοδο εξαερισμού μέσω της οροφής με την εγκατάσταση διείσδυσης οροφής εμφανίζεται στο ακόλουθο βίντεο:

Συμπέρασμα

Οι κόμβοι της διέλευσης του συστήματος εξαερισμού μέσω του καλύμματος της στέγης αποτελούν σημαντικό στοιχείο που εξασφαλίζει αξιόπιστη και ανθεκτική εργασία στον αερισμό και στην οροφή στο σύνολό της. Αν τα εγκαταστήσετε μόνοι σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις συστάσεις του άρθρου και την ακολουθία των σταδίων εκτέλεσης όλων των απαραίτητων εργασιών.