Πώς να κάνετε έναν κόμβο διέλευσης εξαερισμού μέσα από την οροφή: ρύθμιση της διείσδυσης στέγης

Βάλτε το σωλήνα στην οροφή - αυτό το έργο με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Αλλά στην πράξη, η συναρμολόγηση του αγωγού εξαερισμού μέσω της οροφής θα πρέπει να διεξάγεται πολύ προσεκτικά και σύμφωνα με όλες τις τεχνικές απαιτήσεις.

Μόνο με αυτή την προϋπόθεση, η ακεραιότητα της πίτας στέγης θα συντηρηθεί σωστά και ο αερισμός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Απαιτήσεις για το πέρασμα

Φυσικά, σε ένα μέρος όπου ο εξαερισμός ή οποιοσδήποτε άλλος αγωγός διέρχεται από την οροφή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επαρκής στεγανότητα ώστε να αποφευχθεί η είσοδος υγρασίας στο κτίριο. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή δεν πρέπει να εμποδίζει την πτώση της βροχής από την επιφάνεια της οροφής. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ύπαρξη αξιόπιστης θερμομόνωσης.

Από πάνω, ο σωλήνας πρέπει να προστατεύεται από τη διείσδυση υγρασίας μέσω ενός εκτροπέα. Το μήκος του σωλήνα εξαερισμού υπόκειται σε ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν επαρκή πρόσφυση εντός της δομής, αν και δεν είναι τόσο αυστηρές όσο οι κανόνες για τις καμινάδες.

Συχνά, ο εξαερισμός μέσω εξαερισμού παρέχεται με βίαιο τρόπο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος επίσης εγκαθίσταται κοντά στη διασταύρωση. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει επίσης να προστατεύεται αξιόπιστα από τις βροχοπτώσεις και άλλους φυσικούς παράγοντες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γειώσετε τη συσκευή.

Η ακατάλληλη εγκατάσταση αυτής της μονάδας συχνά προκαλεί κακή αφαίρεση των αποθέσεων από την επιφάνεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη βλάβη του υλικού κατασκευής σκεπής. Πολλά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το κανάλι εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων, εάν πηγαίνει στην οροφή κατά μήκος της ράμπας.

Πολύ καλύτερα αν ο κόμβος βρίσκεται κατά μήκος της ράμπας, έτσι θα δημιουργήσει λιγότερα εμπόδια για τη ροή του νερού. Μια βέλτιστη θέση είναι η θέση μιας μεγάλης διασταύρωσης κατά μήκος της κορυφογραμμής. Αυτή η επιλογή εξαλείφει την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων στοιχείων που μειώνουν την αντίσταση του σωλήνα εξαερισμού στη συλλογή των βροχοπτώσεων.

Ένα σοβαρό λάθος στην τοποθέτηση είναι η θέση όπου η μπροστινή ποδιά τοποθετείται κάτω από το φύλλο οροφής. Ποδιά - ένα σχέδιο που παρέχει μια στενή τοποθέτηση της οροφής στους τοίχους του σωλήνα. Εάν το κάτω μέρος της ποδιάς τεθεί κάτω από τη στέγη, το νερό θα στραγγίσει στο κενό, πέφτοντας στο κέικ στέγης και έπειτα στον αττικό χώρο.

Η απουσία θερμομονωτικής στρώσης συμβάλλει στην εμφάνιση διαφοράς θερμοκρασίας, η οποία συμβάλλει στον σχηματισμό συμπυκνώματος στην επιφάνεια των σωλήνων εξαερισμού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο δομικό υλικό, σχηματισμό μούχλας, οξείδια, σκουριασμένη πλάκα και τα παρόμοια.

Στα παλιά κανάλια εξαερισμού υπάρχει συνήθως μια αποκαλούμενη "βίδρα" - πάχυνση, η οποία επιτρέπει στον θερμαινόμενο αέρα να κρυώσει λίγο πριν βγεί στην οροφή. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και των επικοινωνιών στέγης θα είναι μικρότερη, πράγμα που θα μειώσει την πιθανότητα συμπύκνωσης.

Στα σύγχρονα σπίτια, χρησιμοποιούνται ποδιά, μέσω των οποίων ένα κενό μεταξύ του σωλήνα και της οροφής κλείνεται εντελώς ερμητικά. Τμήματα για την εγκατάσταση των ποδιού διαμορφώνονται με τη βοήθεια ενός Βουλγάρου. Η θέρμανση των μεταλλικών και πλαστικών σωλήνων μπορεί να γίνει με ορυκτοβάμβακα ή άλλο κατάλληλο υλικό.

Μερικές φορές για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο ή μεταλλικό κιβώτιο. Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να εξετάσετε αμέσως την επιλογή της διευθέτησης της διόδου μέσα από την οροφή. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένας σωλήνας με ορθογώνια ή τετράγωνη διατομή είναι πολύ πιο εύκολο να τραβηχτεί από μια στρογγυλή δομή.

Για να εξασφαλιστεί επαρκώς στενή συνεκτικότητα του σωλήνα εξαερισμού στο υλικό κατασκευής στέγης, χρησιμοποιείται συνήθως ένα τετράγωνο χιτώνιο, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή του σωλήνα. Μπορείτε να εξαερώσετε τον εξαερισμό πάνω από την οροφή σχεδόν σε οποιοδήποτε βολικό ύψος. Δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για την πυρασφάλεια εδώ.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα επαρκές μήκος της δομής έτσι ώστε το συγκρότημα διέλευσης να είναι σταθερά συνδεδεμένο με όλα τα στοιχεία της οροφής. Προσέξτε την απόσταση μεταξύ της άκρης του σωλήνα και του εκτροπέα που είναι τοποθετημένη πάνω από αυτό. Πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε οι μάζες του αέρα που διέρχονται από τον αγωγό εξαερισμού να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Εργασίες σε σκληρές στέγες

Για την διευθέτηση του κόμβου διέλευση του αγωγού εξαερισμού μέσω της στέγης, τα επικαλυμμένα άκαμπτα υλικά στέγης (κεραμίδια, Επικαλύψεις στεγών, καταστρώματα, κ.λπ.) χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο sandbox σχεδιασμό τύπου γεμίζεται με μονωτικό υλικό. Θα πρέπει να εκτελεστεί μια μικρή φλάντζα για να προστατεύσει τη θερμομόνωση από την επαφή με την υγρασία που έχει πέσει απευθείας στον αγωγό.

Γύρω από το μεταλλικό ορθογώνιο χιτώνιο είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν τέσσερα τμήματα της ποδιάς, τα οποία θα καλύψουν τελικά τη γραμμή στήριξης του σωλήνα στην οροφή από όλες τις πλευρές. Εγκαταστήστε πρώτα το κατώτατο τμήμα, στη συνέχεια τοποθετήστε την πλευρά και, στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε το στοιχείο ποδιάς πάνω. Το οριζόντιο τμήμα της λεπτομέρειας του ποδιού, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα υπόλοιπα, πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Τα υπόλοιπα, θ. πλευρικά και πυθμένα, τοποθετημένα πάνω από την οροφή.

Μια γραβάτα ονομάζεται μακρά υδρορροή, η οποία πρέπει να προβλέπεται από μια κατασκευή στέγης. Πολύ συχνά, όταν εγκαθιστάτε ένα συγκρότημα αεραγωγού, είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς ένα τέτοιο στοιχείο. Για να αποσαφηνιστεί αυτό το σημείο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο μηχανικό.

Η ποδιά μπορεί να αγοραστεί έτοιμη, αλλά είναι εύκολο να το κάνετε αυτό τον εαυτό σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα κασσίτερο με επικάλυψη ψευδαργύρου με πάχος 0,5 mm. Δεν είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείτε παχύτερο υλικό κατασκευής στέγης, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να λυγίσει για να δώσει το απαραίτητο σχήμα.

Αλλά δεν πρέπει να ληφθούν λεπτά φύλλα για τους σκοπούς αυτούς, επειδή δεν έχουν επαρκή αξιοπιστία. Το μέγεθος της ποδιάς πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του κύματος υλικού που χρησιμοποιείται για την οροφή. Για τη συναρμολόγηση της διασταύρωσης κάτω από το μεταλλικό πλακίδιο, το κατακόρυφο τμήμα της ποδιάς κατασκευάζεται ως δύο κύματα στέγης και το οριζόντιο τμήμα κατασκευάζεται από τριπλό μήκος κύματος.

Αυτές οι διαστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια αρκετά μεγάλη προσέγγιση της ποδιάς στο οριζόντιο επίπεδο του σωλήνα και στο κεκλιμένο επίπεδο της επικάλυψης, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τυχαίων πιτσιλιών κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Οι ποδιές συναρμολογούνται επίσης με την επικάλυψη του άνω τοποθετημένου στοιχείου στο κάτω μέρος. Βέλτιστη είναι η επικάλυψη στοιχείων ίσου με το πλάτος ενός από αυτά, αλλά αυτή η θέση δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Έτσι, η επικάλυψη των κορυφαίων και πλευρικών στοιχείων της ποδιάς θα κρύβεται κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης, είναι δύσκολο να εγκατασταθούν τα μέρη στη σωστή θέση. Αλλά με την εφαρμογή των κάτω και πλευρικών τμημάτων της ποδιάς, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, συνιστάται να αντέχουν με ακρίβεια τις απαιτούμενες διαστάσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, το μέγεθος των λεπτομερειών της ποδιάς μετά την εγκατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας ψαλίδια για μέταλλο. Η φλάντζα πρέπει να εκτελείται μόνο για τα επάνω και πλευρικά στοιχεία. Για την κατώτερη τέτοια ρύθμιση δεν είναι απαραίτητη, επειδή η υγρασία από αυτή πέφτει στην κλίση της στέγης και, ενδεχομένως, στην ισοπαλία.

Αυτό το στοιχείο μπορεί να εγκατασταθεί στην κορυφή της οροφής για να βελτιστοποιηθεί η αφαίρεση της υγρασίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, στο κάτω μέρος της ποδιάς, κάντε μια μικρή καμπή στην κατεύθυνση της ισοπαλίας. Επιπλέον, χρειάζεστε μια κάτω φλάντζα. Εάν δεν προβλέπεται τοποθέτηση ζεύξης στο σχέδιο, τότε δεν απαιτείται η κάτω φλάντζα στην ποδιά, αλλά η έξοδος για υγρασία πρέπει να γίνει μεγαλύτερη.

Διευθέτηση της μετάβασης σε μια μαλακή οροφή

Οι κατασκευές στέγης κάτω από τη μαλακή οροφή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζονται στη σειρά τοποθέτησης του περάσματος εξαερισμού. Τα πατίνια σε μια τέτοια στέγη συνήθως εκτελούνται με μια μικρή κλίση. Η οροφή χαμηλής οροφής καλύπτεται συχνά με μαλακά υλικά.

Αν και η στέγη θεωρείται χαμηλής ποιότητας, εξακολουθεί να έχει κάποια ελάχιστη κλίση. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση μιας μετάβασης αερισμού, θα πρέπει να μάθετε σε ποια πλευρά της οροφής η οροφή έχει κλίση. Εάν σε μια σκληρή οροφή ο κόμβος του περάσματος είναι εγκατεστημένος πριν από την έναρξη της κατασκευής της στέγης, τότε σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο πρώτα να εκτελέσετε την κύλιση της κύριας περιοχής του τάπητα στεγών.

Στη συνέχεια, κάντε μια θερμική μονάδα και τοποθετήστε υλικά θερμομόνωσης. Περαιτέρω ενέργειες εξαρτώνται από το σχήμα της μονάδας διείσδυσης στέγης. Για ένα στοιχείο με κυκλική διατομή θα χρειαστεί να εγκατασταθούν μόνο δύο τμήματα, αλλά ο τετράγωνος κόμβος διαμόρφωσης συναρμολογείται χρησιμοποιώντας τέσσερα στοιχεία.

Αντί για άκαμπτες ποδιές, οι οποίες περιγράφηκαν παραπάνω, εδώ χρειάζεστε τα κομμάτια του συγκολλημένου υλικού στέγης. Τοποθετούνται στην οροφή και στον κόμβο του περάσματος. Η διαδικασία της στερέωσης αρχίζει από κάτω, στη συνέχεια - από τη μέση έως τις άκρες, τότε το πάνω μέρος της επένδυσης είναι στερεωμένο.

Τα μεμονωμένα στοιχεία εγκαθίστανται με παρόμοιο τρόπο: πρώτα τα χαμηλότερα, τότε τα πλαϊνά, ολοκληρώνουν την εγκατάσταση, τοποθετώντας την επάνω επένδυση. Φυσικά, όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα πρέπει να έχουν κάποια επικάλυψη, αλλά οι απαιτήσεις για τις διαστάσεις του δεν είναι τόσο αυστηρές όσο όταν εγκαθίστανται ένα πέρασμα για ένα άκαμπτο υλικό στέγης.

Η χαμηλή κλίση της κλίσης δεν δημιουργεί μια γρήγορη ροή υγρασίας, θα αποστραγγιστεί σταδιακά, έτσι δεν απαιτείται σημαντική επικάλυψη σε αυτή την κατάσταση. Αλλά ο χαμηλός ρυθμός ροής των χειμερινών βροχοπτώσεων που κατεβαίνουν στην οροφή μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα. Σε σημεία σύνδεσης, το υλικό στέγης μπορεί να απολεπιστεί κατά την παρατεταμένη επαφή με την υγρασία.

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της εγκατάστασης της εύκαμπτης οροφής, ώστε να τηρούνται επακριβώς όλες οι απαιτήσεις της τεχνολογίας τοποθέτησης. Με απλά λόγια, το φύλλο οροφής θα πρέπει να θερμαίνεται σωστά και να πιέζεται σταθερά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του χειροκρότημα ή να εφαρμόσετε έναν ειδικό κύλινδρο για την έλαση βότσαλα.

Σκουπίστε το φύλλο με ένα γάντι, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε μια δερμάτινη γλωττίδα. Ο κύλινδρος είναι πιο κατάλληλος για εργασίες σε λεπτά υλικά στέγης. Εάν χρησιμοποιείται ένα έλασμα, η εγκατάσταση ενός μεγάλου συγκροτήματος εκτελείται συνήθως με επενδύσεις δύο στρωμάτων.

Για ένα μικρό στοιχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα στρώμα. Το γύρο μικρού διαμέτρου γίνεται με δύο μεγάλες επικαλύψεις με οριζόντια λυγισμένη "φούστα". Πρώτα, τοποθετήστε το κάτω στοιχείο, στη συνέχεια - το επάνω. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, το φύλλο θερμαινόμενου υλικού πρέπει να τραβηχτεί ελαφρώς για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη κάλυψη της επικοινωνίας εξαερισμού και η απαραίτητη επικάλυψη.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης τυπικού σχεδιασμού

Οι μονάδες διείσδυσης των επικοινωνιών εξαερισμού της βιομηχανικής παραγωγής κατασκευάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GOST-15150. Πιστεύεται ότι η θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του σωλήνα επικοινωνίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 80 βαθμούς, και η υγρασία της ροής πρέπει να είναι εντός 60%.

Για τον υπολογισμό του κόμβου του περάσματος πρέπει να ληφθούν υπόψη δείκτες όπως η γωνία κλίσης της κλίσης και η απόσταση από το στοιχείο στην κορυφογραμμή της οροφής. Ένας τυπικός κόμβος κόμβου μπορεί να εκτελεστεί στις ακόλουθες παραλλαγές:

 • με ή χωρίς δακτύλιο συμπυκνώματος.
 • με μια ζεστή ή συμβατική βαλβίδα ή χωρίς βαλβίδα.
 • με χειροκίνητο ή μηχανικό έλεγχο της βαλβίδας.
 • με ή χωρίς προστασία από σπινθήρες κ.λπ.

Οι αναφερόμενες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια μηχανική βαλβίδα αν το σύστημα είναι σταθερό και δεν χρειάζεται σταθερή ρύθμιση. Είναι επίσης δυνατή η κατασκευή μιας μονάδας γεώτρησης κατόπιν αιτήματος.

Οι κατασκευές αυτού του τύπου κατασκευάζονται από πολυμερή, από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5-0,8 mm και από μαύρο χάλυβα 1,5-2 mm. Το τμήμα της τελικής διασταύρωσης μπορεί να είναι στρογγυλό, οβάλ, τετράγωνο ή ορθογώνιο. Το μοντέλο σκυροδέματος επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο του υλικού στεγών και τις παραμέτρους του σωλήνα εξαερισμού.

Αν και οι κόμβοι της διέλευσης της ξένης παραγωγής είναι συνήθως υψηλής ποιότητας, δεν είναι πάντοτε προσαρμοσμένοι στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, οπότε δεν θα βλάψει να μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις των εγχώριων κατασκευαστών. Έχουν συνήθως επισημανθεί ως εξής:

 • τα γράμματα UE με δείκτη από 1 έως 10 δείχνουν το σχέδιο χωρίς δακτύλιο συμπυκνωτή και βαλβίδα.
 • οι δείκτες από 2 έως 10 υποδεικνύουν συσκευές με χειροκίνητη βαλβίδα, δεν υπάρχει δακτύλιος.
 • ο χαρακτηρισμός του UE αποδίδεται σε συσκευές με ειδική πλατφόρμα για τον ενεργοποιητή της βαλβίδας, η οποία παρέχεται από το σχέδιο.

Στο πλήρες σετ έτοιμων μοντέλων σημείων σύνδεσης υπάρχουν ενσωματωμένες βίδες και περικόχλια που είναι προσαρτημένα σε ξύλινες κατασκευές, γυαλί οπλισμένου σκυροδέματος που προορίζονται για εγκατάσταση. Για τη θερμομόνωση, χρησιμοποιείται ορυκτός μαλλιά, ο οποίος συνιστάται να προστατεύεται με ένα στρώμα από υαλοβάμβακα.

Εάν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια μονάδα αερισμού με βαλβίδα ασφαλείας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο ακροφύσιο που προορίζεται για αυτό. Μια βαλβίδα πρέπει να είναι προσαρτημένη στην κάτω φλάντζα αυτού του στοιχείου. Η άνω φλάντζα έχει σχεδιαστεί για να σταθεροποιεί τη θέση του αγωγού. Ως συνδετήρες για τιράντες χρησιμοποιείτε σφιγκτήρες και αγκύλες.

Προκειμένου να προστατευθεί περαιτέρω ο αγωγός αερισμού από την υγρασία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ποδιά. Ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων συγκολλάται στο ακροφύσιο. Είναι σχεδιασμένο για να απομακρύνει την υγρασία από τις μάζες του αέρα που περνούν μέσα από τον αγωγό εξαερισμού. Για να ελέγξετε τη βαλβίδα, χρησιμοποιήστε μια μηχανική μονάδα, η οποία πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα ράφι σχεδιασμένο για αυτό.

Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να εγκατασταθεί δίπλα στον δακτύλιο συλλογής συμπυκνωμάτων για να διατηρηθεί η ακεραιότητα όλων των στοιχείων διείσδυσης. Τυπικά μοντέλα μονάδων είναι συνήθως τοποθετημένα πριν από την έναρξη των εργασιών στέγης: πρώτα εγκαταστήστε τους αγωγούς αέρα του συστήματος εξαερισμού, στη συνέχεια περάστε, και η στέγη τοποθετείται μετά από αυτό.

Συνιστάται να σφραγίζονται όλες οι αρθρώσεις στο τέλος της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τόπων όπου τα στοιχεία της μονάδας γειτνιάζουν με τη στέγη. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει:

 • Καθαρίστε την επιφάνεια του σωλήνα και της οροφής από μόλυνση.
 • σφραγίστε το κατώτερο τμήμα του αγωγού και το παρακείμενο τμήμα της οροφής με λεπτό χαρτί.
 • γεμίστε τις τρύπες με μια ένωση σφράγισης.

Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία της διείσδυσης της υγρασίας και θα δημιουργήσουν πρόσθετη θερμομόνωση της δομής.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ο κύλινδρος, που δείχνει την εγκατάσταση του συγκροτήματος διόδου αεραγωγού μέσω του συστήματος στέγης, επιτρέπει να πάρει μια ιδέα των χαρακτηριστικών αυτού του τύπου εργασίας:

Η εγκατάσταση αυτού του σημαντικού στοιχείου δεν είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πρέπει να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις της τεχνολογίας εγκατάστασης για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρασίας στην επιφάνεια της στέγης και τη διείσδυση της κάτω από την επικάλυψη.

Διάταξη κόμβων για διέλευση μέσω του εξαερισμού στέγης

Κατά την κατασκευή κτιρίων και σπιτιών, αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά η τάξη και ο σχεδιασμός του εξαερισμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από τους χώρους και την εισροή καθαρού αέρα. Ο σχεδιασμός των σωλήνων εξαερισμού συνεπάγεται την έξοδο του σωλήνα προς το δρόμο μέσω της οροφής. Το όριο του αεραγωγού και της οροφής ονομάζεται συνήθως κόμβος του περάσματος. Μπορεί να είναι διαφορετικά εξοπλισμένο σε σχέση με το εγκατεστημένο σύστημα αφαίρεσης αέρα. Ένα αδιαμφισβήτητα τοποθετημένο σύστημα αεραγωγού μέσω της οροφής είναι υπεύθυνο για την απουσία διείσδυσης υγρασίας στο εσωτερικό του και για δυσκολίες στη λειτουργία του εξαερισμού.

Έννοια και τύποι

Η συσκευή για τη διέλευση του σωλήνα εξαερισμού είναι ένα τμήμα στην περιοχή της οροφής όπου ο αγωγός αέρα εξέρχεται. Κατά την εγκατάσταση είναι απαραίτητο να σπάσει τα στοιχεία στήριξης μιας στέγης, ένα υλικό στέγης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παρέχεται μια αξιόπιστη προστασία από τις επιπτώσεις του νερού.

Όσον αφορά τη δομή της οροφής και την υπάρχουσα έκδοση του συστήματος εξαερισμού, οι οπές των σωλήνων μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορα σχήματα:

Μπορείτε να διαφοροποιήσετε αυτήν τη λίστα με άλλους γεωμετρικούς τύπους.

Το τμήμα της διόδου περιλαμβάνει τη χρήση διεισδύσεων για την αποστράγγιση των σωλήνων. Κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες:

 • Βαλβίδα ή εμφάνιση χωρίς βαλβίδες. Η συσκευή με τη βαλβίδα έχει ένα κλείστρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κλείσιμο της βρύσης. Οι διατάξεις βαλβίδων χρησιμοποιούνται σε στέγες των χώρων, για τις οποίες είναι χαρακτηριστική η ασυνέπεια της λειτουργίας του εξαερισμού. Πολύτιμες συσκευές τοποθετούνται στις στέγες των ιδιωτικών ειδών. Είναι πολύ φθηνότερα.
 • Με ή χωρίς μόνωση. Οι συσκευές με μόνωση χαρακτηρίζονται από την παρουσία θερμομονωτικής στρώσης, η οποία μπορεί να κατασκευαστεί από γυάλινο μαλλί ή βασάλτη. Αυτή η στρώση επιτρέπει τη μείωση της διαφοράς θερμοκρασίας από το εσωτερικό και το εξωτερικό του δωματίου, γεγονός που επηρεάζει τη μείωση του συμπυκνώματος. Οι μονωμένες μετακινήσεις χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που θέλετε να ρυθμίσετε το κανάλι αέρα σε μεγάλη απόσταση από την κορυφογραμμή. Η μονωμένη θέα χρησιμοποιείται για περιοχές με εύκρατο κλίμα και για συστήματα εξαερισμού, γεγονός που υποδηλώνει στέγαση κοντά στην κορυφογραμμή.
 • Αυτόματη και μηχανική. Αυτές οι συσκευές διαφέρουν ως προς τον τύπο ελέγχου. Μηχανική σημαίνει εξοπλισμό με ένα καλώδιο για την εκτέλεση της ρύθμισης της κίνησης του αέρα. Οι αυτόματες διεισδύσεις λειτουργούν υπό τον έλεγχο ηλεκτρονικών ελεγκτών.

Το συγκρότημα διόδου εξαερισμού έχει διαφορετική διάταξη σε σύγκριση με τον σωλήνα εξαγωγής καπνού. Για τον εξοπλισμό καμινάδας είναι απαραίτητο να υπάρχει γύρω από το σωλήνα η παρουσία υλικών που δεν υφίστανται καύση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία στον σωλήνα φτάνει τους 800 ° C περίπου. Ο σωλήνας εξαερισμού δεν συνεπάγεται την κατασκευή πυρίμαχων υλικών λόγω του γεγονότος ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σωλήνα είναι περίπου ίδια με εκείνη του δωματίου.

Τύποι σήμανσης

Επί του παρόντος, διατίθενται 11 τύποι μονάδων εξαερισμού για διαφορετικούς τύπους υλικών στεγών. Οι κόμβοι του περάσματος για μη τυποποιημένες διατάξεις αεραγωγών είναι γνωστοί. Επισημαίνονται οι συνδυασμοί κατασκευής, αλφαβητικοί και αριθμητικοί συνδυασμοί. Χαρακτηρίζουν την παρουσία ορισμένων στοιχείων:

 • Ο χαρακτηρισμός UE δηλώνει το όνομα - τον κόμβο του περάσματος.
 • Ο συνδυασμός του UP 1 και η παρουσία του αριθμού 01-10 σημαίνει το κανονικό μέγεθος των μονάδων που δεν είναι εξοπλισμένες με βαλβίδα και δίσκο συμπυκνωμάτων.
 • Ο συνδυασμός του UP 2 και η παρουσία του αριθμού 01-10 σημαίνει το τυπικό μέγεθος των μονάδων με τη βαλβίδα, αλλά με τον δακτύλιο συμπυκνωμάτων που λείπει.
 • Ο συνδυασμός UP 3 και 11-20 δείχνει τα τυποποιημένα μεγέθη των μονάδων που διαθέτουν βαλβίδα και δακτύλιο συμπυκνωμάτων.

Κατά την επιλογή του τύπου κόμβου, θα πρέπει να εστιάσετε στις κλιματολογικές συνθήκες λειτουργίας, στην εγκατάσταση του αεριστήρα, στην κατασκευή, στον τύπο του υλικού κατασκευής στέγης.

Συναρμολόγηση και ρύθμιση των κόμβων διέλευσης

Το πέρασμα μέσω του εξαερισμού της στέγης είναι εξοπλισμένο αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός σχεδίου εναλλαγής αέρα του κτιρίου. Κατά τον εξοπλισμό χρειάζεστε εργαλεία και προσαρμογές:

 • διείσδυση ·
 • ένα στοιχείο στεγανοποίησης που αποτελείται από καουτσούκ ή σιλικόνη.
 • στεγανωτικό σιλικόνης.
 • κατσαβίδι?
 • τρυπάνι?
 • βίδες.

Η συναρμολόγηση του συνήθους κόμβου πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

 • Προσδιορίστε την περιοχή απομάκρυνσης των αγωγών αέρα. Σύμφωνα με τα απαιτούμενα πρότυπα, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται αεραγωγοί εξαγωγής μεταξύ των δοκών και της πλησιέστερης απόστασης από την κορυφογραμμή.
 • Η τρύπα σημειώνεται. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δείκτη ή μοτίβο χαρτονιού. Το μέγεθος της οπής πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο του αγωγού κατά 20-30 mm.
 • Κόψτε την τρύπα. Στην επισημασμένη τομή γίνεται άνοιγμα, υποθέτοντας την αφαίρεση του μονωτικού και ατμο-μονωτικού υλικού της οροφής. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα εξαρτήματα και το στρώμα στεγανοποίησης. Η μεταλλική στέγη περιλαμβάνει τη χρήση ενός τρυπανιού, ενός κοπτικού και ψαλιδιού για μέταλλο. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, πρώτα τρυπώνετε τις τρύπες και μετά κόβεται ένας κύκλος.
 • Εγκατάσταση βάδισης οροφής. Βρίσκεται σε ένα σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής. Στον σωλήνα τοποθετούνται στρώματα από μονωτικό υλικό υδρατμών και ατμών, τα οποία προσκολλώνται στην ταινία ή το στεγανωτικό. Η χρήση ενός ελαστικού στεγανοποιητικού υλικού επιτρέπει την στενή στερέωση της διείσδυσης στην οροφή. Στην περίπτωση μιας στέρεης οροφής, η στερέωση παρέχεται με βίδες. Και αν η οροφή έχει μαλακή επικάλυψη, τότε το στοιχείο στεγανοποίησης είναι κολλημένο με ένα σφραγιστικό.
 • Τοποθετώντας μια προστατευτική ομπρέλα στο τιμόνι για να αποτρέψετε τη διείσδυση βροχής, πτηνών, συντριμμιών στο σωλήνα.

Εάν ο κόμβος διέλευσης είναι σωστά τοποθετημένος, δεν υπάρχουν κοιλότητες γύρω του. Υπό την παρουσία τέτοιων κοιλοτήτων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, είναι δυνατόν να σχηματιστεί μια τσέπη χιόνι, η οποία συμβάλλει στη διείσδυση του αποψυγμένου νερού κάτω από την οροφή.

Συστάσεις για εγκατάσταση σε διαφορετικούς τύπους στέγης

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση μιας τυποποιημένης μονάδας είναι αδύνατη, καθώς ο αγωγός πρέπει να εγκατασταθεί πάνω από την επιφάνεια ή να χρησιμοποιηθεί μια οροφή με μια προφίλ. Συνιστάται η χρήση πρόσθετων συσκευών σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • Ένας μεταλλικός δακτύλιος με ένα τμήμα στήριξης, το οποίο αναλαμβάνει μια βοηθητική οπή κάτω από αυτό. Η στεγανοποίηση τοποθετείται κάτω από το στήριγμα και η ελαστική στεγανοποίηση θα είναι κάτω από την οροφή.
 • Οι μεγάλοι αεραγωγοί τροφοδοτούνται με ένα βοηθητικό κάλυμμα κατασκευασμένο από ένα υλικό που έχει τις ιδιότητες αντοχής στο νερό.
 • Οι μεγάλοι σωλήνες με μεγάλο βάρος ενισχύουν τις προεκτάσεις από καλώδιο ή σύρμα ή υποστηρίγματα.
 • Εάν υπάρχει μια κατασκευή της στέγης από σκυρόδεμα, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν πλάκες από σκυρόδεμα με ήδη κατασκευασμένες οπές για το σωλήνα στις περιοχές για την τοποθέτηση της διείσδυσης.
 • Απαιτεί πρόσθετη σφράγιση των κόμβων διέλευσης με την παρουσία μεταλλικής οροφής. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να εφαρμόσετε μια επίστρωση αλουμινίου για να κλείσετε τους αρμούς με την οροφή.

Διαφορετικοί τύποι καλύμματος οροφής προτείνουν ένα ξεχωριστό σχέδιο για τη διευθέτηση του κακού πέρατος. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές επιλογές για την τοποθέτηση του αγωγού.

Κατά τον εξαερισμό του συστήματος εξαερισμού στο δρόμο, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ψάχνουν για την απάντηση στην ερώτηση - ποιο είναι το πέρασμα στον αερισμό και πώς να το εξοπλίσει. Μετά από όλα, η σωστή τοποθεσία και η ενίσχυση αυτού του ιστότοπου θα αποφύγουν πολλά προβλήματα στο μέλλον.

Πώς να οργανώσετε τον εξαερισμό υψηλής ποιότητας της οροφής;

Ο εξαερισμός της στέγης είναι απαραίτητη συνιστώσα κάθε ιδιωτικής κατοικίας. Κάθε ιδιοκτήτης ενός εξοχικού σπιτιού θα πρέπει να γνωρίζει πώς να οργανώνει αερισμό υψηλής ποιότητας της οροφής για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της δομής.

Από πού προέρχεται η υγρασία;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το πού μπορεί να σχηματιστεί υγρασία σε ένα σχεδόν σφραγισμένο σύστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πάντα ένα μικρό ποσοστό υγρασίας στις μάζες του αέρα. Εάν υπάρχει αυξημένη υγρασία, η οποία συμβαίνει σε ομίχλες, βροχή ή σε θερμαινόμενους χώρους, η περιεκτικότητα σε υγρασία αυξάνεται αισθητά.

Κάποια υγρασία μπορεί να διεισδύσει μέσα από το φράγμα υδρατμών, το αφρώδες σκυρόδεμα ή την τοιχοποιία. Είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα κενό μεταξύ των στρωμάτων. Ο υδρατμός εξαιτίας της επίδρασης των αλλαγών της θερμοκρασίας θα εγκατασταθεί στην ψυχρή επιφάνεια και θα διεισδύσει μέσα στο υλικό για μόνωση. Λόγω αυτών των διαδικασιών, η κατασκευή ξύλου αρχίζει να επιδεινώνεται, οπότε ο εξαερισμός της στέγης πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένος ώστε να ελαχιστοποιεί τις ζημιές.

Συσκευή

Υπάρχουν διάφορα στοιχεία στο σύστημα στέγης:

 • Τρύπες, που βρίσκονται κάτω από το θόλο της οροφής. Είναι συνήθως κλειστά με γρίλιες σοφίτας, οι οποίες παρέχουν προστασία κατά της κατάποσης εντόμων, τρωκτικών και πτηνών. Επίσης παρόμοιες οπές βρίσκονται κατά μήκος της κορυφογραμμής. Τα μέρη επιτρέπουν στις μάζες του αέρα να κυκλοφορούν κάτω από την οροφή. Οι τρύπες κάτω από την προεξοχή μπορούν να αντικατασταθούν από μια αρχειοθήκη, στην οποία υπάρχουν μικρά κενά.
 • Τα παράθυρα του Dormer. Βρίσκονται στο αέτωμα και χρησιμοποιούνται ως εξαεριστικά στοιχεία για τη σοφίτα.
 • Έξοδος εξαερισμού. Αυτό το κομμάτι σωλήνα χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του αγωγού εξαγωγής από το γενικό σύστημα αερισμού ή τον εξαερισμό της σοφίτας.
 • Αεριστήρες. Άλλα ονόματα για τα στοιχεία είναι ένας εκτροπέας, ένα flyvark. Βυθίζονται στην οροφή δίπλα στην κορυφογραμμή. Τα εξαρτήματα σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε αέρα από κάτω από την οροφή, εκτελώντας μια παρόμοια λειτουργία με μια τρύπα κάτω από την κορυφογραμμή. Εξαερωτές εφαρμόζεται όταν το χιόνι στην οροφή από 3 cm, οπότε η μύτη κάτω από την οπή εξαερισμού κορυφογραμμή.

Υπάρχουν δύο τύποι αερισμού:

 • σημείο.
 • γραμμική ή συνεχής (που βρίσκεται σε όλο το μήκος της ράμπας ή της πατινάζ).

Επίσης, οι αεριστήρες μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Υπάρχουν προϊόντα που βρίσκονται στην κορυφογραμμή ή στην ράμπα. Τα στοιχεία μπορούν να έχουν τη μορφή "μύκητα" ή έρπητα ζωστήρα. Οι συσκευές μπορούν να κατασκευαστούν από ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά προς το παρόν οι διακυμάνσεις από πολυπροπυλένιο είναι σε ζήτηση. Έχουν μια προσιτή τιμή και εφιστούν την προσοχή στην ποικιλομορφία στο χρωματικό σχήμα.

Το πολυπροπυλένιο χαρακτηρίζεται από επαρκές επίπεδο αντοχής ώστε να αντέχει το βάρος ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, οι εργασίες επισκευής στην οροφή μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς φόβο.

Στους αεριστήρες υπάρχουν αντικαταστάσιμα στοιχεία, τα οποία ονομάζονται διείσδυση. Μια τέτοια κατασκευή θα πρέπει να επιλέγεται με βάση το υλικό που χρησιμοποιείται κάτω από την οροφή.

Μέθοδοι εξαερισμού των οροφών

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές των μηχανισμών με τους οποίους πραγματοποιείται αερισμός οροφής σε εξοχικές κατοικίες:

 • αερισμός των πατίνων στην οροφή, που αποτελείται από δύο πατίνια.
 • εξαερισμός των στεκαριών και της καμινάδας.
 • ανεμιστήρα στέγης του δείγματος καυσαερίων.
 • μεμονωμένα εξαρτήματα με ανοίγματα για εξαερισμό.
 • πατίνια, εξοπλισμένα με ειδικό σχεδιασμό.
 • κενά για τον εξαερισμό, που προβλέπονται για την εγκατάσταση υλικού στέγης?
 • τα παράθυρα στα σοκάκια.

Για κάθε υλικό υπάρχουν διαφορετικά σχέδια, τα οποία πρέπει να διαβαστούν πριν από την αγορά.

Hip

Κατά την τοποθέτηση της στέγης του ισχίου, πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο εξαερισμός πρέπει να είναι φυσικός. Ο σχεδιασμός υποδηλώνει ότι οι αέριες μάζες που διεισδύουν στην οροφή θα βγουν στην περιοχή της κορυφογραμμής.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα παρμπρίζ στο γείσο. Εάν το δέρμα είναι κατασκευασμένο από ξύλο, θα πρέπει να υπάρχουν εγκοπές μεταξύ των σανίδων. Οι επαγγελματίες συστήνουν τη χρήση ενός έτοιμου διάτρητου πλαστικού, το οποίο ονομάζεται σκελετός. Εάν το συνδετικό υλικό είναι έτοιμο πριν από τον εξαερισμό, θα πρέπει να κόψετε το άνοιγμα μέσα στο οποίο εισάγονται οι γρίλιες για το σύστημα τροφοδοσίας.

Οι σχάρες πρέπει να έχουν διάμετρο 5 εκ. Ένα λεπτό πλέγμα τοποθετείται πάνω από τα προϊόντα, το οποίο χρησιμοποιείται ως κάλυμμα κατά της εισόδου ξένων αντικειμένων.

Πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ των σχάρων που δεν υπερβαίνει τα 0,8 μέτρα.

Μάνστερντ

Το σύστημα στέγης του σοφίτα θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένο με εξαερισμό. Οι αγωγοί αερισμού πάνω από τη σοφίτα έχουν μεγάλη σημασία. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατό να ρυθμιστεί το καθεστώς θερμοκρασίας μέσα στην κατοικία. Το κατώτερο τμήμα της οροφής να είναι πλησίον της οροφής, έτσι ώστε η κυκλοφορία της μάζας αέρα κατά μήκος των εσωτερικών επιφανειών δρα ως βοηθητικό θερμική μόνωση.

Για τις στέγες mansard, έχουν αναπτυχθεί ειδικά συστήματα εξαερισμού για να επιτρέψουν τη διαφυγή υγρού ή θερμού αέρα προς τα έξω. Χρησιμοποιούνται παραλλαγές του φυσικού αερισμού: οι ροές του θερμού αέρα εξαναγκάζονται από τις ψυχρές, οι οποίες ανεβαίνουν από κάτω.

Ο εξαερισμός στην σοφίτα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • μεμβράνη ή μεμβράνη φραγμού ατμών ·
 • μονωτικό υλικό, που βρίσκεται μεταξύ των δοκών.
 • κιβώτια ·
 • ένα πλέγμα από ξύλινα ράβδους ή ράφια.
 • ένα στρώμα στεγάνωσης?
 • υλικό για την οροφή.

Με τη βοήθεια διάχυτης μεμβράνης, η συμπύκνωση μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. Λόγω ειδικού ιστού μεμβράνης, η υγρασία δεν διεισδύει από τον χώρο διαβίωσης του δωματίου στο κάτω μέρος της οροφής. Μαζί με αυτό, κάτω από την οροφή υπάρχει ένα τμήμα κατά μήκος του οποίου οι μάζες του αέρα μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Το στρώμα στεγανοποίησης εξαλείφει την υγρασία.

Απαιτεί επίσης την εμφάνιση ρωγμών στο γείσο. Είναι απαραίτητα για να εισέλθει ο αέρας στην οροφή και να βγει στην περιοχή της κορυφογραμμής. Τα ανώτερα ανοίγματα θα πρέπει να τοποθετούνται μεταξύ του στρώματος στεγάνωσης και του υλικού κατασκευής σκεπής. Το σύνολο του νερού που θα προέλθει από το εξωτερικό, θα εξατμιστεί μέσω του διαμορφωμένου εξαερισμού. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου εξασφαλίζεται ποιοτικός αερισμός των δομών που στηρίζουν την οροφή.

Η κάτω κουκούλα βρίσκεται μεταξύ του στρώματος στεγάνωσης και ενός θερμαντήρα. Με τη βοήθειά του, γίνεται εξάτμιση του νερού, το οποίο πέφτει στο μονωτικό υλικό από κάτω.

Κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού κάτω από τη σοφίτα, πρέπει να φροντίσετε τη μόνωση.

Αποτελείται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Η μεμβράνη μόνωσης πρέπει να τοποθετηθεί στα δοκάρια, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένα κενό. Βεβαιωθείτε ότι η απόσταση δεν ξεπερνά τα 120 cm Για να αποφύγετε την εισροή συμπυκνωμάτων στις ξύλινες δοκούς, η μεμβράνη πρέπει να τοποθετηθεί με μια χαλάρωση δύο εκατοστών. Η στερέωση γίνεται με συρραπτικό και καρφιά με φαρδύ καπό.
 • Κατά την τοποθέτηση της μεμβράνης, πρέπει να παρατηρήσετε επικάλυψη 15 cm. Αυτή η περιοχή είναι σφραγισμένη με κολλητική ταινία.
 • Μεταξύ της θερμάστρας και της στεγανοποίησης πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 4 εκ. Η μεμβράνη τυλίγεται πάνω σε δοκάρια και στερεώνεται με ράγες με καρφιά.
 • Η κατασκευή της αντίθετης ράβδου είναι μία ράβδος τοποθετημένη σε απόσταση 15 cm η μία από την άλλη.
 • Δίπλα στην κορυφογραμμή, μεταξύ της μόνωσης και του άξονα των διαύλων κάτω από την εκκένωση πρέπει να υπάρχει απόσταση 5 cm.
 • Οι χώροι στους οποίους οι σωλήνες εισέρχονται στο κέικ στέγης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με σωστή επεξεργασία. Η ταινία σε αυτά τα μέρη πρέπει να κοπεί σε σχήμα κολοβωμένου τριγώνου. Με αυτή τη δράση, σχηματίζεται μια βαλβίδα, η οποία στερεώνεται στα τοιχώματα του σωλήνα μέσω στεγανωτικών.
 • Η εγκατάσταση του φράγματος υδρατμών πραγματοποιείται σε τάση. Το χαμηλότερο κενό δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, μεταξύ του κιβωτίου και της μεμβράνης, πρέπει να υπάρχει ένα ανώτερο προϊόν.
 • Για να εξασφαλίσετε την προστασία της οροφής από τον ατμό που ανεβαίνει από το καθιστικό, χρησιμοποιήστε αφράτες μεμβράνες, στερεωμένες στον θερμαντήρα με μια ομαλή πλευρά προς τα μέσα. Τα σωματίδια νερού παραμένουν σε μικρά πετρώματα και δεν σχηματίζονται σε λακκούβες. Ένα τέτοιο εμπόδιο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μονωμένης οροφής και ξύλου.
 • Στην οροφή της στέγης, οι εκτροπείς πρέπει να τοποθετούνται σε βήματα των 100 τετραγωνικών μέτρων μέτρα. Αυτό το σχήμα σας επιτρέπει να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία με τη μέγιστη απόδοση. Με την παρουσία του απότομες κοιλάδες και επικλινή πατίνια εκτροπέα οροφής πρέπει να τοποθετηθεί στην κοιλάδα οροφής και κορυφογραμμή πόλο στον τομέα των ενώσεων μόνωσης.

Ένα τρέξιμο

Μια μονόχωρη οροφή βρίσκεται συνήθως πάνω από βεράντα ή βεράντα. Αυτά τα τμήματα δεν απαιτούν την εγκατάσταση μιας εγκατάστασης εξαερισμού. Εάν υπάρχει μια τέτοια στέγη πάνω από τον χώρο διαβίωσης, η διάταξη εξαερισμού είναι απλή. Δεν απαιτεί την παρουσία αεριστών ή ειδικών πατίνων. Αρκεί η σωστή συναρμολόγηση της ίδιας της οροφής.

Για να δημιουργηθεί αερισμός, θα πρέπει να αφήσετε ελεύθερο χώρο κάτω από την οροφή, όπου οι μάζες του αέρα μπορούν να αναμιχθούν ήσυχα. Η κυκλοφορία θα μεταφερθεί από κάτω προς τα πάνω.

Μεταξύ της θερμομόνωσης και της στεγανοποίησης πρέπει να υπάρχει κενό. Πολλοί χρήστες δημιουργούν επιπλέον τρύπες που βρίσκονται στον τοίχο με στροφές. Οι προεξοχές στέγης πρέπει να ράβονται με διάτρητο σοφίτα. Κατά την εγκατάσταση των σανίδων πρέπει να αφήνετε μικρά κενά μεταξύ των σανίδων, επιτρέπεται η εγκατάσταση πινάκων εξαερισμού. Ο εξαερισμός των μονόχωρων οροφών βρίσκεται σε κλίση 5-20 μοίρες.

Από μαλακό βότσαλο

Κατά την τοποθέτηση μαλακών πλακιδίων, αφήστε ένα κενό για εξαερισμό.

Για να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη κυκλοφορία αέρα, πρέπει να τηρηθούν πρόσθετες συνθήκες, οι οποίες έχουν ως εξής:

 • Μεταξύ του μονωτικού υλικού και της βάσης της οροφής πρέπει να τοποθετηθεί πάχος δοκού 50 mm.
 • Στο κάτω τμήμα της ράμπας παρέχονται σχισμές εξαερισμού, μέσω των οποίων παρέχεται καθαρός αέρας.
 • Στην κουκούλα πρέπει να υπάρχουν προϊόντα ράχης ή αεριστήρες.
 • Η τοποθέτηση του κλουβιού γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν δάκρυα.
 • Το πάχος της ράβδου καθορίζει το ύψος του στρώματος αέρα. Η επιλογή της ράβδου εξαρτάται από το μήκος και την κλίση της ράμπας.

Για να αυξήσετε την απόδοση του εξαερισμού, απαιτείται εγκατάσταση αεριστήρων. Με τη βοήθειά τους, ο εξαναγκασμένος αερισμός δημιουργείται για τη μαλακή οροφή. Στον αεριστήρα υπάρχει πάντα μειωμένη πίεση, οπότε η ώθηση δεν θα χαθεί.

Σχέδιο εξοπλισμού από αεριστήρες:

 • Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο βήμα 12 μέτρων μεταξύ των στοιχείων.
 • Η εγκατάσταση είναι στην υψηλότερη θέση. Βεβαιωθείτε ότι η τοποθεσία είναι ομαλή.
 • Για μια νεόκτιστη οροφή, οι αεριστήρες τοποθετούνται στον αρμό της μόνωσης.
 • Όταν εγκαθιστάτε στοιχεία κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε σε χώρους όπου η οροφή είναι πρησμένη.
 • Η τρύπα κάτω από το weathervane πρέπει να υπερβαίνει τη διάμετρο του σωλήνα κατά μερικά εκατοστά.
 • Η σταθεροποίηση του αεριστήρα γίνεται με τη βοήθεια αγκυρίων ή πείρων.
 • Οι αρθρώσεις υφίστανται επεξεργασία με σφραγιστικά ή με ειδική ταινία.

Μεταλλικά πλακίδια

Όταν δημιουργείτε αερισμό για μια μεταλλική οροφή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Να παρέχει συνεχή αερισμό, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μεταξύ του υλικού για στέγες και μονωμένα διάκενο των 5 cm. Προκειμένου να εξαλειφθούν διαβροχή του ξύλου κάτω από το άλογο χρειάζεται να περικλείουν το σφράγισμα.
 • Η περιοχή των ρωγμών για εξαερισμό κοντά στις μαρκίζες πρέπει να συμπίπτει με την περιοχή του αέρα της κορυφογραμμής. Η συνολική επιφάνεια του αέρα είναι 1% της επιφάνειας της οροφής.
 • Ως βάση για τον εξαερισμό χρησιμοποιούνται σωλήνες και εξαερισμού. Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να έχουν ύψος 50 εκ. Το βήμα μεταξύ των σωλήνων είναι 60 τ.μ. μέτρα.
 • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σωλήνες από πλαστικό τους, καθώς διαφέρουν σε μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν ξεχωρίζουν από το γενικό στυλ της δομής.
 • Εάν περιοχή όπου η διάταξη εξαερισμού γίνεται, υπάρχουν άφθονες χιονοπτώσεις απαιτούν την εγκατάσταση μήκος σωλήνα 65 εκ. Αν το σπίτι έχει μια ρηχή δίρριχτη στέγη, πάνω από 6 m, απαιτούν αντέρεισμα εξαερισμού, των οποίων το ύψος είναι 40 cm.
 • Ο εξαερισμός της ράχης παρέχεται από την σανίδα κορυφογραμμής, η οποία χωρίζει την οροφή σε δύο πλαγιές.
 • Χρησιμοποιείται επίσης φυσικό βύθισμα. Η ποιοτική εργασία πραγματοποιείται με τον σωστό υπολογισμό του αριθμού των ανοιγμάτων εξαερισμού.

Αναδιπλωμένο

Το σύστημα αερισμού για την οριζόντια οροφή πρέπει να είναι πιο ισχυρό από τις απλές δομές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το επίπεδο της στέγης είναι στεγανό.

Ο αλγόριθμος της διάταξης εξαερισμού:

 • Στα πόδια των οδοστρωμάτων, τοποθετείται το υλικό φραγής ατμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μίας μεμβράνης μονωτικού ατμού για αυτούς τους σκοπούς.
 • Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της μονάδας ελέγχου. Είναι απαραίτητο να αφήσετε κενά κατά την εγκατάσταση. Το βήμα θα πρέπει να είναι ελάχιστο ή να μην υπάρχει καθόλου.
 • Ένα βοηθητικό στρώμα στεγάνωσης τοποθετείται στο κιβώτιο.

Με τη βοήθεια αυτών των μέτρων, είναι δυνατό να δημιουργηθεί εξαερισμός υψηλής ποιότητας για την οριζόντια οροφή.

Επικαλυμμένο με κυματοειδές χαρτόνι

Στην οροφή του κυματοειδούς χαρτονιού απαιτείται φυσικός αερισμός. Στην περιοχή όπου βρίσκεται η προεξοχή γείσο, οι μάζες του αέρα πέφτουν κάτω από το κατάστρωμα και σπεύδουν ελεύθερα μέχρι την κορυφογραμμή. Ο αέρας εξαερίζεται από ένα πατίνι ισχίου. Εάν το μήκος της κορυφογραμμής δεν υπερβαίνει τα 10 μέτρα, το μόλυβδο περνά μέσα από το άκρο.

Ο εξαερισμός κάτω από το κατάστρωμα πραγματοποιείται με την τοποθέτηση των πτερυγίων στο στρώμα στεγάνωσης. Ο κάτω δίσκος πρέπει να είναι κατά 50% παχύτερος από τους άλλους.

Η στεγανοποίηση δεν πρέπει να φτάνει στην κορυφογραμμή, έτσι ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να βγουν ελεύθερα από κάτω από την οροφή. Η διείσδυση του νερού αποκλείεται λόγω συμπίεσης στην κορυφογραμμή.

Συνέπειες από εγκατάσταση κακής ποιότητας

Μην αγνοείτε τους κανόνες που ισχύουν για τον εξαερισμό της στέγης. Αν αγνοήσετε τους κανόνες της ρύθμισης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ανεπιθύμητες διαδικασίες που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρο το κτίριο.

Από τα σαλόνια κάτω από τη στέγη έρχεται ζεστός αέρας. Στο δρόμο, η οροφή επηρεάζεται από τις ψυχρές μάζες του αέρα. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας κάτω από τη στέγη, αρχίζει να συσσωρεύεται συμπύκνωση, η οποία αφαιρείται μόνο με αερισμό. Εάν δεν παρέχεται το άνοιγμα, το συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί στη σοφίτα, καταστρέφοντας την οροφή.

Οι στέγες από σκυρόδεμα είναι λιγότερο επιρρεπείς στο συμπύκνωμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ένας επιζήμιος μύκητας στην επιφάνεια τους, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο σώμα.

Ανεπιθύμητη απόσυρση στην οροφή του αέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μαλακή οροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μαλακά υλικά στεγών τοποθετούνται στη βάση του σκυροδέματος ή του στερεού κιβωτίου. Η παρουσία υπερβολικής υγρασίας, η οποία διεισδύει από το εσωτερικό, θα προκαλέσει το ξεχωριστό υλικό. Στο μέλλον, η στέγη θα διαρρεύσει.

Οι σιδερένιες οροφές μπορούν να διαβρωθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξασθένιση των προστατευτικών χαρακτηριστικών της οροφής. Η απόσπαση σκληρού υλικού από τη στέγη μπορεί να τραυματίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Κοινά σφάλματα

Πριν εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στην οροφή, θα πρέπει να μελετήσετε κοινά λάθη που συχνά επιτρέπουν οι αρχάριοι.

Κατάλογος κοινών σφαλμάτων στη διάταξη εξαερισμού της στέγης:

 • παραμέληση των κανόνων του SNiP.
 • επιλογή ακατάλληλων συστημάτων εξαερισμού ·
 • ασύμμετρη διάταξη αγωγών αερισμού.
 • εσφαλμένος υπολογισμός της ικανότητας εξαερισμού ·
 • παραμέληση υπολογισμού θερμικού ισοζυγίου.
 • σφάλματα στην εγκατάσταση.

Επίσης, τα κενά στη χρήση του υλικού για τη μόνωση υδρατμών και ατμών είναι κοινά. Σφάλματα κατά την εφαρμογή στεγάνωσης ή φράγματος ατμών οφείλονται στο γεγονός ότι οι χρήστες συγχέουν το σκοπό των υλικών.

Εάν συγχέουμε το σκοπό των προϊόντων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένα προβλήματα:

 • Χρησιμοποιήστε αντί για στεγανοποίηση ταινία φραγμού ατμών. Το φράγμα ατμών μπορεί να αποκλείσει εντελώς τη διείσδυση της υγρασίας. Εάν τοποθετηθεί πάνω από το μονωτικό υλικό, η υγρασία που παραμένει θα παραμείνει στη μόνωση. Μετά από λίγο, το μονωτικό υλικό θα σταματήσει να εκπληρώνει τα καθήκοντα και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες θερμότητας.
 • Χρησιμοποιήστε αντί για ταινία στεγανοποίησης με φράγμα υδρατμών. Το υλικό στεγάνωσης έχει ειδικές ιδιότητες: η μία πλευρά του προϊόντος αερίζεται, η άλλη είναι αδιάβροχη. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνει κάτω από την οροφή με τέτοιο τρόπο ώστε η αναπνέουσα πλευρά να είναι δίπλα στο μονωτικό υλικό. Μεταξύ των στρωμάτων πρέπει να υπάρχει μια έξοδος, η οποία χρησιμεύει ως αεραγωγός. Με αυτή τη μέθοδο, η υγρασία διεισδύει, και αν συγχέετε τα υλικά, υγρασία θα εγκατασταθεί στην ταινία.

Αν βάζετε την αδιαβροχοποίηση αντίθετα, το υγρό θα εισέλθει στον θερμαντήρα, παραμένοντας μέσα του. Στο τέλος, το σχέδιο της οροφής γίνεται άχρηστο.

Μερικοί χρήστες κάνουν λάθη στον αριθμό των στρώσεων εξαερισμού, που απαιτούνται για την κατασκευή ενός συγκεκριμένου υλικού στέγης. Για παράδειγμα, η πίσω πλευρά του μετάλλου δεν μεταφέρει την επαφή με το συμπύκνωμα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα διάκενο αερισμού μεταξύ του υλικού στεγών και του στρώματος στεγάνωσης.

Για να εξοπλιστεί το κενό εξαερισμού, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κιβώτιο όχι συμπαγούς τύπου, αλλά μιας ράβδου. Πρέπει να υπάρχουν χώροι για την κυκλοφορία του αέρα. Εάν το υγρό διεισδύσει κάτω από την οροφή από έξω, λόγω αυτού του στρώματος, θα εξαλειφθεί μέσω του πατινιού.

Το πλέγμα μαζί με το πλέγμα ελέγχου σχηματίζουν ένα στρώμα αέρα, που επαρκεί για την έξοδο συσσώρευσης συμπυκνώματος έξω. Ως στεγανοποίηση, χρησιμοποιούνται ειδικά αντι-συμπυκνωτικά φιλμ που δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση ατμών από το μονωτικό στρώμα κάτω από την οροφή.

Για να εξασφαλιστεί η διαφυγή υγρασίας από τη θερμομόνωση, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δεύτερο στρώμα εξαερισμού με ένα μαξιλάρι αέρα, το οποίο θα τοποθετηθεί μεταξύ του μονωτικού στρώματος και του φιλμ αντι-συμπύκνωσης. Μην στοιβάζετε διάχυτες μεμβράνες με υπερδιήθηση, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να παραλείπουν τον ατμό κάτω από την οροφή. Για τα μεταλλικά πλακίδια, τέτοιες ενέργειες είναι γεμάτες με διάβρωση.

Εγκατάσταση του UP: τι να εξετάσει;

Για να εξοπλίσετε το UE σε ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια του, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με τις συστάσεις των ειδικών και να τηρήσετε όλους τους κανόνες. Η σωστά εξοπλισμένη μονάδα UE σας επιτρέπει να εξαιρέσετε τα κοινά λάθη που επηρεάζουν τη λειτουργία του εξαερισμού.

Η κατασκευή της οροφής, στην οποία υπάρχει ένα ενσωματωμένο υΕ που επιτρέπει την έξοδο των καναλιών εξαερισμού, ονομάζεται διείσδυση στέγης. Το συγκρότημα διέλευσης στερεώνεται στην οροφή με τιράντες, οι οποίοι στερεώνονται με τη βοήθεια σφιγκτήρων και βραχιόνων. Ο σωλήνας διακλάδωσης UE πρέπει να συνδεθεί με τη φλάντζα, χρησιμοποιώντας το ως στήριγμα στερεωμένο στο τζάμι σκυροδέματος. Η τοποθέτηση του γυαλιού πραγματοποιείται με τη βοήθεια αγκυρίων. Συνήθως μια "ποδιά" τοποθετείται στην υΕ, η οποία προστατεύει τις αρθρώσεις από τη διείσδυση υγρού.

Εάν η έξοδος του αεραγωγού είναι διατεταγμένη σε μαλακή οροφή, είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Το UE είναι κατασκευασμένο από χάλυβα ψευδάργυρο και ορυκτό μαλλί, το οποίο ενεργεί ως θερμομονωτικό υλικό.
 • Μέσα, θα πρέπει να εγκατασταθούν εκτροπείς ή ομπρέλες, οι οποίες θα παρέχουν προστασία από την είσοδο νερού.
 • Αν υπάρχει ανεμιστήρας στο UPS, το εσωτερικό του πρέπει να είναι κατασκευασμένο από διάτρητο χάλυβα.
 • Η παροχή ρεύματος πρέπει να τοποθετείται σε πλαστικά περιβλήματα. Η συσκευή εξαερισμού μέσω της οροφής θα πραγματοποιήσει απορρόφηση θορύβου.
 • Για τις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα στη θέση της UE, απαιτείται τοποθέτηση πλακών σκυροδέματος, στις οποίες θα προετοιμαστούν οπές αερισμού. Εάν οι διαστάσεις των οπών δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δηλωμένες απαιτήσεις ασφαλείας για τις πλάκες, η στέγη με τους αεραγωγούς θα πρέπει να οργανώνεται σε μονολιθικό σκυρόδεμα.
 • Αν η εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη σε μεταλλική οροφή, απαιτούνται μεταλλικά δοχεία. Η διείσδυση στην οροφή, μέσω της οποίας αφαιρούνται οι παραδοσιακοί αεραγωγοί, πρέπει να έχει ορθογώνιο UP. Για δομές με μεγάλη επιφάνεια, καθώς και για στέγες από κυματοειδές χαρτόνι, η θέση της εξόδου εξαερισμού πρέπει να υπολογίζεται στο στάδιο της δημιουργίας της οροφής.

Ο κόμβος πρόσβασης, εξοπλισμένος με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, λειτουργεί ως αεριστήρας.

Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ποτήρι.

Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τα ακόλουθα δεδομένα:

 • γωνία της κλίσης της στέγης.
 • η απόσταση που υπάρχει μεταξύ του τόπου εγκατάστασης και της κορυφογραμμής.
 • πάχος της οροφής και κυματοειδές χαρτόνι?
 • υλικό από το οποίο κατασκευάζεται η οροφή ·
 • τις διαστάσεις των χώρων κάτω από την οροφή ·
 • μονάδες εξαερισμού.

Στη διάταξη πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι κόμβοι διέλευσης εφοδιασμένοι με ελεγχόμενη βαλβίδα πρέπει να έχουν ένα μηχανισμό υπεύθυνο για το άνοιγμα και το κλείσιμο του στοιχείου. Τέτοιες συσκευές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως αεριστήρες υψηλής ποιότητας και έχουν χειροκίνητο έλεγχο.

Ο διακόπτης μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο λειτουργίες: "ανοιχτό", "κλειστό".

Η συσκευή αυτού του UE αποτελείται από πολλά μέρη:

 • από ένα πανί?
 • καλώδιο ρύθμισης;
 • αντίβαρα ·
 • τομέα ελέγχου.

Ειδικά χαρακτηριστικά της μονάδας ελέγχου καυσαερίων

Για τα σπίτια στα οποία υπάρχει σόμπα θέρμανση ή τζάκια, θα είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα UE για την κατασκευή σωλήνων και μια καμινάδα. Τέτοιες δομές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες: κατά την εγκατάσταση μιας καμινάδας, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν βοηθητικά δοκάρια στη σοφίτα έτσι ώστε οι μάζες χιόνι να μην συσσωρεύονται στο κανάλι καπνοδόχου.

Εγκατάσταση μονάδων αεραγωγού μέσω της οροφής

Μονάδες εξαερισμού στην οροφή

Κάθε κτίριο υπό κατασκευή πρέπει να είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού, ο κύριος σκοπός της οποίας είναι η απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα και της εξωτερικής εισροής. Ο εξαερισμός της οροφής από το μέταλλο και τα επικολλητά φύλλα πρέπει να έχει τις ίδιες λειτουργίες και να χρησιμεύει ως αεριστήρας. Οι αγωγοί εξαερισμού συνήθως λαμβάνονται από την οροφή του κτιρίου, σχηματίζοντας μια δομική μονάδα στα σημεία όπου η οροφή συνδέεται με την οροφή. Ένας τέτοιος κόμβος αναφέρεται ως μονάδα αερισμού ή κόμβος διέλευσης (UP). Ο κόμβος πρόσβασης είναι τοποθετημένος στην οροφή και για κάθε σχέδιο εξαερισμού της οροφής ή του αγωγού έχει το δικό του σχέδιο και τα στοιχεία του. Επιπλέον, το UW λειτουργεί ως αεριστήρας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυσικά και εξαναγκασμένα συστήματα εξάτμισης αέρα.

Τύποι διαδρόμων οροφής

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές ποικιλίες μονάδων αερισμού, οι οποίες μπορούν να επιλεγούν για τον σχεδιασμό των αεραγωγών. Οι βιομηχανικοί χώροι του χωρίου είναι:

 • άνεργος?
 • με βαλβίδα εξαγωγής αέρα.
 • εξοπλισμένο με μηχανισμό ελέγχου βαλβίδων.
 • με πρόσθετη μόνωση.

Μονάδες στέγης στην οροφή

βαλβίδες αέρα εξαγωγής, οι οποίες εκτελούν το ρόλο του αεριστήρα, και των μηχανισμών ελέγχου της βαλβίδας (χειροκίνητο ή αυτόματο) συναρμολογείται επί των συστημάτων εξαερισμού με λειτουργία μεταβλητής εξόδου αέρα.

Κόμβος διέλευσης από την οροφή

Ποικιλίες των κόμβων της διόδου υπάρχουν ανάλογα με τον τύπο και το σχεδιασμό της οροφής και, επίσης, με τον τύπο του κυματοειδούς χαρτονιού. Σύμφωνα με το σχήμα των στοιχείων αγωγών, οι κόμβοι του διαδρόμου διακρίνονται:

 • τετράγωνο τμήμα.
 • ωοειδές τμήμα.
 • κυκλική διατομή.
 • ορθογώνιο τμήμα.

Ομαλή διέλευση αερισμού μέσω της οροφής

Η κύρια προβολή του UE μοιάζει με σωλήνα που εισέρχεται στην οπή στην οροφή ραφής για την έξοδο των αεραγωγών. Το UE τοποθετείται είτε στην ίδια τη στέγη είτε σε γυαλί από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Τετράγωνες και ορθογώνιες μονάδες αερισμού στην οροφή

Χαρακτηριστικά της εγχώριας παραγωγής

UP για αγωγοί εξαερισμού πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με GOST 15150. Αυτό το έγγραφο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για το μέγεθος των UP και τα στοιχεία διακένου κατά την εγκατάσταση στην οροφή.

Διαστάσεις του κόμβου πρόσβασης

Η βιομηχανική σειριακή παραγωγή διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και μορφές της UE. Οι κύριες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για τις μονάδες εξαερισμού και τα στοιχεία είναι οι εξής:

 • το συγκρότημα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από μέταλλο με πάχος τουλάχιστον 1,19 mm.
 • η διάμετρος του OC του κυκλικού τμήματος πρέπει να είναι μεταξύ 10 και 12,5 cm.
 • οι κόμβοι με ορθογώνιο τμήμα δεν έχουν περιορισμούς μεγέθους.
 • η μονάδα πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με αντιδιαβρωτική επικάλυψη.
 • το μέγεθος του δακτυλίου υποστήριξης πρέπει να υπερβαίνει τη διάμετρο του ακροφυσίου κατά 30-40 cm.
 • το συνολικό μήκος της δομής δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνει τα 100 cm (η βαλβίδα δεν λαμβάνεται υπόψη) ·

Μονάδα διέλευσης αγωγού οροφής

Δεδομένου ότι το σύστημα αερισμού λειτουργεί ως αεριστήρας, ο τύπος της εγκατάστασης πρέπει να υπολογιστεί και να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι του δωματίου πριν από την επιλογή του τύπου του UPS:

 • επίπεδο υγρασίας ·
 • βαθμό μόλυνσης αερίου ·
 • πιθανές χαμηλότερες και υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας στο κτίριο.
 • περιεχόμενο σκόνης και άλλα.

Σκοπός και εγκατάσταση της διάταξης διέλευσης του συστήματος εξαερισμού

Σημειώνοντας UP

Σήμερα, η βιομηχανία παράγει έντεκα τύπους τύπων ανεμιστήρων, συμπεριλαμβανομένου του εξαερισμού της στέγης ραφών και του κυματοειδούς χαρτονιού. Για τα αρχικά σχέδια των συστημάτων εξαερισμού και αερισμού, κατασκευάζονται μη τυποποιημένες εκδόσεις του UE.

Τύποι στοιχείων εξαερισμού

Τα τυπικά σχέδια κόμβων επισημαίνονται με αλφαβητικούς και αριθμητικούς ορισμούς που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία τους:

 • Ο αλφαβητικός συνδυασμός PN υποδηλώνει τον κόμβο διέλευσης.
 • Οι αριθμοί 1 και περαιτέρω 01-10 προσδιορίζουν τα τυπικά μεγέθη μονάδων χωρίς δακτύλιο συμπύκνωσης και βαλβίδα (για παράδειγμα, UP1-01).
 • Οι αριθμοί 2 και περαιτέρω 01-10 υποδηλώνουν τις τυπικές διαστάσεις των μονάδων με τη βαλβίδα, αλλά χωρίς δακτύλιο συμπυκνώματος (για παράδειγμα, UP2-01).
 • Τα σχήματα 3 και 11-20 δείχνουν τα τυπικά μεγέθη μονάδων εξοπλισμένων με βαλβίδα και δακτύλιο συμπυκνώματος (για παράδειγμα, UP3-22).

Σημαντικό!

Η επιλογή των μονάδων εξαερισμού για εξαερισμό σε αυτήν ή εκείνη την απόδοση πραγματοποιείται από τους σχεδιαστές.

Ο τύπος του PM σχετίζεται άμεσα με το περιβαλλοντικό κλίμα, την ανάγκη εγκατάστασης αεριστήρα, την κατασκευή της οροφής και του κυματοειδούς χαρτονιού.

Κομβικά περάσματα στην οροφή του σπιτιού

Τοποθέτηση UP

Ο σχεδιασμός της οροφής με ενσωματωμένο υΕ για την έξοδο του αεραγωγού συχνά ονομάζεται διείσδυση στέγης. Το συγκρότημα διόδου είναι στερεωμένο στην οροφή με τη βοήθεια βραχιόνων σταθερών με βραχίονες και σφιγκτήρες. Ο σωλήνας διακλάδωσης UE, συνδέεται με μια φλάντζα, ως στήριγμα στερεωμένο πάνω σε ένα γυαλί από σκυρόδεμα με μια στερέωση με άγκυρα. Συχνά κατασκευάζεται "φούστα" πάνω στη στέγασή του, προστατεύοντας τους αρμούς από την είσοδο νερού.

Εγκατάσταση διείσδυσης στέγης

Η έξοδος αεραγωγού εξαερισμού και αερισμός μαλακής οροφής (σε αντίθεση με το δίπλωμα) έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά στην εγκατάσταση του UPS. Είναι κατασκευασμένο από χάλυβα γαλβανισμένο φύλλο με ορυκτό μαλλί, το οποίο χρησιμεύει ως θερμομονωτικό. Στο εσωτερικό τοποθετούνται οι εκτροπείς (επίσης γαλβανισμού) ή οι ομπρέλες, οι οποίες προστατεύουν από την εισχώρηση υγρασίας.

Συμβουλές!

Αν υπάρχει ανεμιστήρας στο UPS, συνιστάται το εσωτερικό τμήμα να είναι κατασκευασμένο από διάτρητο φύλλο χάλυβα.

Τοποθετήστε το τροφοδοτικό σε πλαστικά καλύμματα. Ο σχεδιασμός της μονάδας εξαερισμού στην οροφή της οροφής σε αυτή την έκδοση θα πραγματοποιήσει λειτουργία απορρόφησης θορύβου.

Αεραγωγοί εξαερισμού μέσω της μαλακής οροφής

Για τις δομές οροφής από οπλισμένο σκυρόδεμα, στα σημεία διείσδυσης εγκαθίστανται πλάκες από σκυρόδεμα με έτοιμες οπές για αεραγωγούς. Όταν το μέγεθος μιας τέτοιας οπής δεν μπορεί να παράσχει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για την αξιοπιστία της πλάκας, η έξοδος στέγης και αερισμού πρέπει να είναι κατασκευασμένη από μονολιθικό σκυρόδεμα.

Εγκατάσταση της εξαγωγής αερισμού στην οροφή

Βαλβίδα ελέγχου με ρυθμιζόμενη βαλβίδα

Σε αντίθεση με το UE, τοποθετημένο σε κύπελλα από οπλισμένο σκυρόδεμα και στερεωμένο με άγκυρα, στη στέγη με μεταλλική κατασκευή, τα γυαλιά πρέπει να είναι μεταλλικά. Η διείσδυση της στέγης για την έξοδο των τυπικών αγωγών εξαερισμού έχει κατά κανόνα ορθογώνιο UP. Σε περιπτώσεις όπου τα κτίρια έχουν μεγάλες περιοχές στέγης και κυματοειδές δάπεδο, οι θέσεις της εξόδου αερισμού πρέπει να υπολογίζονται στο στάδιο της δημιουργίας του έργου.

Κόμβοι διέλευσης από τη στέγη του μετάλλου

Το συγκρότημα διέλευσης με ρυθμιζόμενες βαλβίδες που χρησιμεύουν ως αεριστήρας εγκαθίσταται επίσης στα γυαλιά και ο υπολογισμός πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Γωνία κλίσης της οροφής.
 • Απόσταση από τον τόπο εγκατάστασης στην κορυφογραμμή.
 • Το πάχος της οροφής και κυματοειδές.
 • Υλικό της στέγης.
 • Παράμετροι των χώρων κάτω των οροφών.

Διαδρόμους εξαερισμού με αεριστήρα

Σημαντικό!

Ένα συγκρότημα διέλευσης εξοπλισμένο με ελεγχόμενη βαλβίδα πρέπει να διαθέτει μηχανισμό που ανοίγει και κλείνει τη βαλβίδα.

Αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν ως ικανοί αεριστήρες και συχνά έχουν χειροκίνητο έλεγχο και ο διακόπτης λειτουργίας έχει δύο θέσεις - "κλειστό", "ανοιχτό". Ο σχεδιασμός αυτού του UE περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 • υφασμένο πανί?
 • καλώδιο ελέγχου
 • αντίβαρα ·
 • τομέα διαχείρισης.

Σχέδιο του συγκροτήματος διόδου με μονωμένη βαλβίδα

Κόμβοι διέλευσης καπνοδόχων

Για τα σπίτια με θέρμανση κλιβάνου ή τζάκια στις φέρουσες στέγες του κυματοειδούς χαρτονιού, κατασκευάζονται οι κόμβοι διέλευσης για την κατασκευή σωλήνων και καπνοδόχων. Τέτοια σχέδια έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, όταν η καμινάδα συσκευή, δημιουργεί πρόσθετα κατασκευή σοφίτα σύστημα δένω στην κορυφή κανάλι καμινάδα δεν σχηματίζεται τσέπες χιονιού.

Τύποι κόμβων διέλευσης καπνοδόχων

Επιπρόσθετη ενίσχυση δοκών και κυματοειδούς χαρτονιού είναι επίσης απαραίτητη σε περιπτώσεις διείσδυσης στέγης μέσω της κορυφογραμμής στέγης. Αυτό το σχέδιο καθιστά δύσκολη την εγκατάσταση στέγης στέγης στον αττικό χώρο.

Οι κόμβοι της καμινάδας διέρχονται από την κορυφογραμμή της οροφής

Σημαντικό!

Η UE για τις καμινάδες απαιτεί αυστηρή τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας, ειδικά για ξύλινες κατασκευές στέγης.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά αντιφλεγμονώδη υλικά για να αποφύγετε τη θέρμανση και την ανάφλεξη της οροφής. Επίσης, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα πρότυπα SNiP για τα ρυθμιστικά κενά μεταξύ του σωλήνα και του ξύλινου στοιχείου στο UE.

Σχέδιο τοποθέτησης της καμινάδας στην οροφή

Ένας κοινός σχεδιασμός του UE για προστασία από τη θέρμανση από την καμινάδα μοιάζει με κουτί γύρω από το σωλήνα. Το κουτί είναι γεμάτο με μη εύφλεκτα υλικά όπως το γυάλινο μαλλί.

Εγκατάσταση αγωγού καπνοδόχου

Πάνω από τις καμινάδες είναι σχεδιασμένες ειδικές ομπρέλες για την πρόληψη της βροχής και τη μείωση του ανέμου που φυσά στον φεγγίτη της οροφής. Επειδή η σφράγιση του συνδέσμου στεγανοποίησης ραφής και η ποδιά γύρω από την καπνοδόχο μπορεί να σπάσει, δεν συνιστάται η τοποθέτηση του υΕ στην κοιλάδα.