Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία

Το μυστικό όνειρο πολλών συμπατριωτών μας είναι ένα όμορφο εξοχικό σπίτι. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να προβλεφθούν όλες οι λεπτομέρειες, ιδιαίτερα οι επικοινωνιακές λύσεις του μελλοντικού κτιρίου. Και λίγοι γνωρίζουν πώς να κάνουν τον αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άνετο να ζουν ανά πάσα στιγμή του χρόνου.

Το σωστά οργανωμένο σύστημα εισροής και εκροής αέριων μαζών σε κατοικημένους χώρους είναι σε θέση να παρέχει:

 • πρόσθετη προστασία των χώρων από σπόρια μυκήτων και μούχλας, υγρασία,
 • κυκλοφορία οξυγόνου σε κάθε δωμάτιο.
 • άνετες συνθήκες εργασίας και αναψυχής στο σπίτι.

Ποια δωμάτια χρειάζονται εξαερισμό;

Χωρίς πρόσβαση στον καθαρό αέρα, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά. Σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, η παροχή οξυγόνου είναι απαραίτητη πρώτα απ 'όλα στο παιδικό δωμάτιο, στο υπνοδωμάτιο και στο σαλόνι. Μην αγνοείτε την κουζίνα και το μπάνιο. Σε αυτούς τους μικρούς χώρους καθορίζεται συχνά από υψηλή συγκέντρωση υγρασίας, καθώς και χαρακτηριστικές οσμές (οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι πολύ ευχάριστες), οι οποίες απαιτούν εκτροπή στο εξωτερικό περιβάλλον.

Δώστε προσοχή! Ορθή εφαρμογή της συσκευής αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι εξαλείφει την πιθανότητα βρωμιά, τη συσσώρευση σκόνης, συμπύκνωση, μπούκωμα, και δεν θα επιτρέψει μούχλα και τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να εξαπλωθεί σχετικά με τη στέγαση.

Εφαρμογή του συστήματος ανταλλαγής αερίων

Παραδοσιακά, οι ειδικοί εντοπίζουν δύο τύπους εφαρμογής του συστήματος ανταλλαγής αέρα σε κτίρια κατοικιών:

 • φυσικό?
 • μηχανική (αναγκαστική);
 • ανάμεικτα (ο πρώτος τύπος συμπληρώνεται από μια συσκευή αναγκαστικής εκτόξευσης).

Από τεχνική άποψη, το σύστημα αερισμού ενός σπιτιού κατατάσσεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • λειτουργικό σκοπό.
 • τη μέθοδο μετακίνησης των αέριων μαζών (κανάλι, μη κανάλι).
 • τη συσκευή που οδηγεί τον αέρα.

Αλλά, πώς να μην κάνουμε κάποιο λάθος στην επιλογή; Τι αερισμός του εξοχικού σπιτιού παρέχει άνετες συνθήκες για όσους ζουν σε αυτό; Σημειώστε ότι κάθε επιλογή έχει τόσο προφανή "πλούσια" όσο και προφανή "μείγματα". Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος της ερώτησης, αξίζει να τα εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Φυσική ανταλλαγή αέρα σε ιδιωτική κατοικία

Ο φυσικός αερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων οφείλεται στη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο. Η όλη διαδικασία βασίζεται σε φυσικούς νόμους και δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση. Η ουσία του είναι ως εξής:

 1. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία του αέρα στο κλειστό δωμάτιο είναι υψηλότερη από το εξωτερικό, ο αέρας γίνεται ελαφρύς. Λόγω αυτού μέσω του ανοίγματος, κινείται προς το δρόμο.
 2. Μέσα στο δωμάτιο, σχηματίζεται μια μερικώς αραιωμένη μάζα, συμβάλλοντας στην εισροή φρέσκου οξυγόνου μέσω μικρών ανοιγμάτων που βρίσκονται στη δομή του αντικειμένου.
 3. Οι εισερχόμενες μάζες είναι πιο βαριές στη δομή. Βρίσκονται στο κάτω μέρος των χώρων, έτσι ώστε ο αερισμός του δαπέδου σε μια ιδιωτική κατοικία είναι τόσο σημαντικό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος ανταλλαγής αέρα.

Δώστε προσοχή! Με την αύξηση της θερμοκρασίας, η ανταλλαγή μέσω του τοίχου είναι ταχύτερη, ειδικά αν συμπληρώνεται από τον άνεμο.

Τα σύγχρονα κτίρια κατοικιών είναι ουσιαστικά απαλλαγμένα από ρωγμές και μικρές τρύπες, οπότε το φυσικό σύστημα αερισμού σε ιδιωτικό σπίτι, κατά κανόνα, δεν λειτουργεί. Η εισροή είναι δυνατή μόνο μέσω μικρών βαλβίδων ενσωματωμένων σε τοίχους και παράθυρα.

Οφέλη από το σύστημα:

 • Απουσία καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η εποικοδομητική απλότητα εξαλείφει τις παραμικρές βλάβες ή βλάβες.
 • Οικονομικό. Ο εξαερισμός σε μια εξοχική κατοικία είναι αυτόματα, δεν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός (και με αυτό το οικονομικό κόστος).
 • Ευελιξία. Η συσκευή συμπληρώνεται άψογα με λύσεις κλιματισμού και φιλτραρίσματος.
 • Ασύμμετρος.

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας δεν είναι σε θέση να παρέχει αναγκαστική ροή αέρα, που μερικές φορές αυξάνει τον κίνδυνο μυκήτων, μούχλας και δυσάρεστων οσμών. Τέτοιοι "γείτονες" όχι μόνο καταστρέφουν την κατασκευή, αλλά και βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα δεν χρησιμοποιούνται ουσιαστικά. Εξαερισμός εξοχικό σπίτι αναγκαστικός τρόπος είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

Αναγκαστικό σύστημα εξαερισμού

Ένα μηχανικό σύστημα με το οποίο οι μάζες του αέρα τίθενται σε κίνηση με μια τεχνητή μέθοδο - χάρη στις συσκευές έγχυσης (συμπιεστές, αντλίες, ανεμιστήρες). Αυτός ο εξαερισμός στο εξοχικό σπίτι είναι πολύ προτιμότερος. Η αναγκαστική οργάνωση της αεροπορικής ανταλλαγής έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Το οξυγόνο μπορεί να υγραίνεται εκ των προτέρων, θερμαίνεται, δημιουργώντας έτσι ένα άνετο περιβάλλον.
 2. Ο εξαερισμός του εξοχικού σπιτιού είναι αυτόνομος και δεν εξαρτάται από το περιβάλλον.

Όσον αφορά τις ελλείψεις, είναι προφανείς:

 • για την οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό, υλοποίηση στο στάδιο του σχεδιασμού, κόστος ηλεκτρικής ενέργειας,
 • τακτική συντήρηση κατά τη λειτουργία.

Ο μηχανικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Οι ειδικοί διακρίνουν τους ακόλουθους τύπους:

 • Εξάτμιση - ο "παλιός" αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο με τις κατάλληλες μηχανικές λύσεις.
 • παροχή αέρα - ένα ιδιωτικό σπίτι είναι κορεσμένο με τον αέρα από το δρόμο με υποχρεωτικό τρόπο?
 • Εφοδιασμός και εξαγωγή - η παροχή και η αφαίρεση των αέριων μαζών γίνεται μηχανικά.

Αν πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπίτι από τούβλα ή εξοχικό σπίτι, καλό είναι να εξετάσετε μια παραλλαγή μικτού τύπου. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός αναγκαστικών και φυσικών συστημάτων.

Αρμόδιος οργανισμός αερισμού στην προαστιακή κατοικία

Έτσι, πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό στο σπίτι και είναι δυνατόν να πραγματοποιήσετε όλες τις δραστηριότητες με τα χέρια σας; Μια αρμόδια οργάνωση της διαδικασίας εναλλαγής αέρα θα βελτιώσει το μικροκλίμα στον οικιστικό χώρο και θα διατηρήσει επίσης όλες τις δομές ακεραιότητας. Ανεξάρτητα από το δωμάτιο, η συσκευή εξαερισμού στην ιδιωτική κατοικία με τα δικά της χέρια πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 • καθορισμός της ποσότητας καθαρού αέρα που απαιτείται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα αποδεκτά υγειονομικά πρότυπα ·
 • για τον υπολογισμό της διαμέτρου και του μεγέθους της διατομής για το σύστημα αγωγών - αυτή η τιμή θα καθορίσει την ατμόσφαιρα στον οικιστικό χώρο.
 • επιλέξτε το καλύτερο σύστημα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι (προσεκτικά σταθμίζοντας όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός)?
 • να προετοιμάσει ένα σχέδιο για τους αεραγωγούς (μια αρμόδια προσέγγιση θα εξασφαλίσει αποτελεσματική εργασία) ·
 • για τον προσδιορισμό του τόπου στον οποίο θα εγκατασταθεί ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία.
 • το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση των ζωνών κάτω από την εισροή και απογείωση των αέριων μαζών.
 • για την κατασκευή του ίδιου του συστήματος για διαμέρισμα πολυκατοικίας.

Προσδιορίστε με το βέλτιστο σύστημα

Οι επαγγελματίες εστιάζουν στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός του εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι γίνεται δεκτός για να ξεκινήσει ακόμα και στο στάδιο της προετοιμασίας τεκμηρίωσης για μελλοντική στέγαση. Το ποιοτικό κριτήριο ενός σύγχρονου έργου είναι η διαθεσιμότητα όλων των επικοινωνιών που είναι απαραίτητες για μια άνετη ζωή των ανθρώπων. Και σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία καθαρού αέρα αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της εναρμόνισης του περιβάλλοντος χώρου.

Δώστε προσοχή! Είναι σημαντικό όχι μόνο ο ίδιος ο εξαερισμός στο σπίτι, αλλά και η ταχύτητα κίνησης του ίδιου του οξυγόνου.

Πολλοί ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών δεν εκτελούν προκαταρκτικούς υπολογισμούς, και εξοπλίζουν το περίβλημα με ισχυρά μηχανικά συστήματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι οπαδοί μπορούν να ψύξουν βίαια τον εσωτερικό χώρο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία πρέπει να είναι φυσική, εάν δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ανταλλαγή αέρα. Λόγω της φυσικής του φύσης, εγγυάται ένα φυσικό καθεστώς υγρασίας για όλους όσους βρίσκονται μέσα στα όρια του ζωτικού χώρου.

Ο σωστός εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα δικά του χέρια δημιουργείται με βάση ένα δεδομένο πρότυπο της ογκομετρικής ταχύτητας του αέρα. Εάν πρόκειται για μηχανική λύση, η αντίστοιχη τιμή μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 5 m 3 / h. Το φυσικό σύστημα παρέχει μια πορεία μέχρι 1 m 3 / ώρα. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι αν η κατοικία έχει ένα υπόγειο, τότε χωρίς ένα αναγκαστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει.

Δώστε προσοχή! Για να περάσετε 300 m 3 / ώρα καθαρού αέρα, απαιτείται κανάλι διαστάσεων 250x400 mm, που αντιστοιχεί στο πρότυπο d 350 mm. Ωστόσο, αν εξοπλίσετε ένα μηχανικό σύστημα, μπορείτε να σταματήσετε στο κανάλι 160x200 mm ή d 200 mm.

Το παρακάτω βίντεο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του συστήματος εξαερισμού στην εξοχική κατοικία:

Εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία: υπολογισμένα δεδομένα

Ο εξαερισμός της ιδιωτικής κατοικίας βασίζεται σε προσεκτικούς υπολογισμούς. Οι καθοριστικοί παράγοντες για την προσέγγιση αυτή είναι:

 • την περιοχή του αντικειμένου.
 • αριθμός μόνιμων κατοίκων ·
 • τον όγκο του αέρα σε κάθε δωμάτιο.

Συμβουλή! Οι επαγγελματίες συνιστάται ιδιαίτερα να λαμβάνουν υπόψη όλες τις οικιακές συσκευές και τις τεχνικές συσκευές που λειτουργούν στα σαλόνια, καθώς απορροφούν ενεργά καθαρό αέρα.

Εγκατάσταση αερισμού στο εξοχικό σπίτι είναι δυνατή μόνο εάν ληφθούν υπόψη όλοι οι παραπάνω παράγοντες. Για έναν ικανό υπολογισμό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά πίνακες και διαγράμματα. Ο πιο απλός τρόπος για να εξοπλίσετε την κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια είναι να κάνετε υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή ενός συγκεκριμένου αντικειμένου.

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνότερα για οικιστικά αντικείμενα. Σύμφωνα με τους κανόνες για τέτοιες εγκαταστάσεις για κάθε "τετράγωνο" θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m 3 / ώρα καθαρού αέρα και αυτό δεν είναι σεβαστό στους ανθρώπους. Για να υπολογίσετε αυτήν την τιμή, είναι απαραίτητο να παράγετε τον κανόνα αέρα στην περιοχή του αντικειμένου.

Παράδειγμα:! Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία με έκταση 90 τετραγώνων; Η τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας αέρα καθορίζεται με τον ακόλουθο τύπο: 90x3 = 270 m3 / h. Αυτό θα είναι αρκετό για έναν ζωτικό χώρο.

Το κανάλι εξαερισμού και το τμήμα του

Υπολογίζοντας το βέλτιστο επίπεδο ανταλλαγής οξυγόνου, επιλέγουν το καλύτερο σύστημα αερισμού σε ιδιωτική κατοικία προς πώληση από τα χέρια τους, υπολογίζουν τα κανάλια αερισμού. Ανεξάρτητα από το πού σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα, σε υποπεδίο ή σε ζώνη οροφής, υπάρχουν μόνο 2 τύποι αγωγών με άκαμπτη δομή - στρογγυλή και ορθογώνια.

Για ορθογώνια διαλύματα, αυτή η τιμή αντιστοιχεί σε 3: 1. Εγκαθιστώντας μια μηχανική κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία για να παρέχει μια μέση τιμή συναλλαγής αέρα 5 m / s, αν μιλάμε για κλαδιά - όχι περισσότερο από 3 m / s. Στο φυσικό σύστημα, αυτή η τιμή δεν υπερβαίνει το 1 m / s.

Από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλαστικών σωλήνων για τον εξαερισμό μπορεί να βρεθεί στο άρθρο: Πλαστικοί σωλήνες για εξαερισμό

Για να οργανώσετε αποτελεσματικό αερισμό σε ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια, πρέπει να προσδιορίσετε την βέλτιστη διατομή του καναλιού. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό διάγραμμα, το οποίο λαμβάνει υπόψη την κατανάλωση των μαζών αέρα και την ταχύτητα της διέλευσής τους. Πριν κάνετε τον αερισμό στο σπίτι, πραγματοποιήστε δραστηριότητες εγκατάστασης, σημειώστε ότι η τυπική τιμή της ανταλλαγής αέρα είναι 360 m 3 / h για συστήματα αναγκαστικού τύπου. Ως εκ τούτου, η βέλτιστη τιμή για τους αεραγωγούς είναι d200 mm ή 160 x 200 mm.

Οι πλαστικοί αγωγοί είναι ορθογώνιοι στο παρακάτω βίντεο

Σκεπτόμενοι πώς να κάνουν τον αερισμό στο σπίτι, πολλοί από τους συμπατριώτες μας ξεχνούν ότι έχουν μεταλλικά πλαστικά παράθυρα στο περίβλημα τους, των οποίων η κατασκευή είναι απολύτως αεροστεγής. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στο πλαίσιο των μεταλλικών πλαστικών λύσεων να υπάρχουν βαλβίδες τροφοδοσίας, μέσω των οποίων θα εισρέει αέριες μάζες στον εσωτερικό χώρο.

Δώστε προσοχή! Αν δεν υπάρχει τρύπα στα παράθυρα, μπορεί να γίνει στον τοίχο. Πρόκειται για ένα τυποποιημένο ακροφύσιο, το οποίο έχει στρογγυλό σχήμα, το οποίο τοποθετείται στην οπή που γίνεται. Και στις δύο πλευρές καλύπτεται με προστατευτικές μεταλλικές μάσκες με μικρή διατομή.

Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας πραγματοποιείται με παρόμοιο τρόπο. Αρκεί να ακολουθήσετε απλές συστάσεις και να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα εντός του οικιστικού χώρου δεν θα είναι δύσκολο. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, κάθε άτομο θα αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Πώς καλύτερα να αερίσετε μια εξοχική κατοικία

Ας ξεκινήσουμε με μια γραφική σύγκριση: οι κανόνες προστασίας της εργασίας γράφονται με αίμα και οι απαιτήσεις του SNiP για την ανταλλαγή αέρα μέσα σε κτίρια κατοικιών είναι μαύρα καλούπια. Είναι ο μύκητας που σχηματίζεται στις γωνίες των δωματίων, δείχνει ένα αυξημένο περιεχόμενο υγρασίας συν την έλλειψη καθαρού αέρα. Σκοπός της δημοσίευσης είναι να σας πει πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα υγιές μικροκλίμα σε μια κατοικία ή να διορθώσετε ένα υπάρχον πρόβλημα με τα χέρια σας.

Τρεις τύποι συστημάτων εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί ο κανονικός αερισμός των χώρων, πρέπει να κατανοήσετε την ουσία του έργου και να γνωρίσετε τα τεχνικά μέσα που βοηθούν στην επίλυσή του. Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα έχει δύο λόγους - την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής και την παροχή καθαρού μείγματος από το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα των καθιστικών μολύνεται από πολλά προϊόντα της ανθρώπινης ζωής:

 • υδρατμούς που απελευθερώνονται κατά την αναπνοή και κατά το μαγείρεμα.
 • διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις σε μικρές ποσότητες ·
 • μια ποικιλία από δυσάρεστες οσμές.

Βοήθεια. Για να δημιουργηθεί υπερβολική υγρασία αρκεί να πυροδοτήσετε μια σόμπα αερίου, δεν είναι απαραίτητο να βράσετε νερό. Τα προϊόντα καύσης μεθανίου είναι διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Ο πρώτος δημιουργεί μια αίσθηση ζωντάνιας, ο δεύτερος κορεσμεί το ευάερο περιβάλλον της κουζίνας.

Υπάρχουν 3 τύποι γενικών συστημάτων εξαερισμού για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:

 1. Φυσικά.
 2. Συνδυασμένη.
 3. Απαιτείται με μηχανικά κίνητρα.

Πριν από την εξέταση της αρχής της λειτουργίας κάθε προγράμματος, θα ακούσουμε έναν σημαντικό κανόνα: δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα απόσπασμα χωρίς παροχή εισροής και αντίστροφα. Ο αέρας που πρέπει να αφαιρεθεί πρέπει να αντικατασταθεί από εξωτερικό, διαφορετικά η απόδοση του εξαερισμού θα μειωθεί στο μηδέν.

Συγκριτικό παράδειγμα. Φανταστείτε μια αντλία που αντλεί νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Όταν η πίεση στη δεξαμενή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, η κίνηση του ρευστού θα σταματήσει ανεξάρτητα από την ισχύ του κινητήρα και την ταχύτητα του κινητήρα. Η πτερωτή θα αναμίξει το νερό σε ένα μέρος. Η άντληση (ή η αναρρόφηση) του αέρα σε κλειστό χώρο θα δώσει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η αρχή του φυσικού σχεδίου

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί εις βάρος του φυσικού βυθίσματος, το οποίο συμβαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό και προκαλεί τον αέρα να κινείται κατά μήκος του καναλιού από κάτω προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από τι εξαρτάται η έλξη:

 1. Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση στο κατώτερο και ανώτερο τμήμα του σωλήνα. Όσο υψηλότερος είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση πίεσης και η ισχύς ώσης.
 2. Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και δρόμου. Το κρύο ρεύμα μετατοπίζει τον θερμαινόμενο και ελαφρύτερο αέρα χώρου, ο οποίος προκαλεί την τελευταία να πάει στην ανώτερη ζώνη του δωματίου και έπειτα στον θάλαμο εξαγωγής.
 3. Βαθμός κορεσμού με υγρασία. Παραδόξως, στην ίδια θερμοκρασία, το μείγμα με αέρα κορεσμένο αέρα γίνεται ελαφρύτερο από τον ξηρό αέρα και επίσης ανεβαίνει.
Εάν ανοίξετε την πόρτα του μπαλκονιού σε ένα διαμέρισμα με ανεπαρκή αερισμό, σχηματίζεται υγρό κούμπωμα στην οροφή λόγω της συμπύκνωσης υγρασίας

Βοήθεια. Το σχετικό μοριακό βάρος του υδρατμού είναι 18 μονάδες, αέρα - 29. Συνεπώς, όταν υγραίνεται, το μίγμα αερίων γίνεται ελαφρύτερο. Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο στην φωτογραφία που παρουσιάζεται.

Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ακολουθούμενη από μια αλλαγή στη δύναμη έλξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλοκαίρι ο φυσικός εκχυλιστής λειτουργεί χειρότερα - η διαφορά θερμοκρασίας είναι μικρή. Μία παράμετρος παραμένει αμετάβλητη: ύψος καναλιού και διαφορά πίεσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού είναι ο φθηνότερος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα μέσα σε εξοχικό σπίτι. Το φυσικό βύθισμα χρησιμοποιείται επίσης στα περισσότερα πολυκατοικίες: ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται μέσω ειδικών βαλβίδων, η εξάτμιση παράγεται μέσω κατακόρυφων αξόνων που τρέχουν μέσα στους τοίχους.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Συνδυασμένη ανταλλαγή αέρα

Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός αερισμός στο σπίτι ενισχύεται από την τοποθέτηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων σε ορισμένα σημεία. Πρακτική 2 επιλογές:

 • ο εξωτερικός αέρας τροφοδοτείται από μηχανοκίνητες μονάδες εισροής, η εκροή γίνεται μέσω κατακόρυφου διαύλου.
 • ένας ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης τοποθετείται στον άξονα της εξάτμισης, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων με έξοδο στον τοίχο.
Μια συμβατική βαλβίδα τοίχου παρέχει αέρα χωρίς ανεμιστήρα

Ένα ζωντανό παράδειγμα μιας συνδυασμένης έκδοσης είναι ένας ανεμιστήρας που έχει εγκατασταθεί στην τουαλέτα ή μια κουκούλα κουζίνας. Το πρώτο απομακρύνει γρήγορα τις δυσάρεστες οσμές, το δεύτερο απορροφά τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η μηχανισμένη εισροή παρέχεται από τοπικές μονάδες ενσωματωμένες στο πάχος του τοίχου (οι λεγόμενοι αναπνευστήρες). Η μονάδα φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα, ενώ θερμαίνεται σε κρύο με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Ο όγκος τροφοδοσίας και ο βαθμός θέρμανσης ρυθμίζονται χειροκίνητα ή αυτόματα.

Ο συνδυασμένος εξαερισμός χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλους τους τύπους ιδιωτικών κατοικιών - τούβλο, πλαίσιο, κατασκευασμένο από αεριωμένο σκυρόδεμα και πάνελ SIP. Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, τότε η αντιστάθμιση της θερμότητας που αφαιρείται με τον αέρα βρίσκεται στο σύστημα θέρμανσης του ψυγείου.

Η συσκευή αναπνευστήρα - μια τοπική μονάδα παροχής αέρα

Αναγκαστικός εξαερισμός του κτιρίου

Η αρχή της δράσης της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα είναι απλή - η εξάτμιση και η εισροή παρέχεται από μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού, που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχέδια και οι επιλογές για τον εξαερισμό αυτό είναι αρκετά, εδώ είναι μερικά κοινά παραδείγματα:

 1. Η εισροή πραγματοποιείται με αναπνευστήρες εγκατεστημένους σε όλους τους χώρους. Στη σοφίτα υπάρχει ένας κοινός ανεμιστήρας εξαγωγής που συλλέγει τον αέρα εξαγωγής των χώρων και τον απομακρύνει έξω.
 2. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει μια ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ένα σύστημα ανάκτησης, ενσωματωμένο στον εξωτερικό τοίχο.
 3. Μια κοινή εγκατάσταση είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή αέρα - το κεντρικό κλιματιστικό. Η μονάδα καθαρίζει, υγραίνει, θερμαίνει και ψύχει την εισροή, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή του έτους. Η κατανομή και η εξαγωγή του αέρα εκτελείται από ένα δίκτυο αγωγών εξαερισμού. Η λειτουργία ανάκτησης είναι επίσης παρούσα.
 4. Το μικροκλίμα μέσα στην κατοικία υποστηρίζεται από πηνία ανεμιστήρων - τοπικούς θερμαντήρες με λειτουργία θέρμανσης / ψύξης. Οι εναλλάκτες θερμότητας τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το λέβητα αερίου και το ψυκτικό από το ψυκτικό συγκρότημα (ένα είδος ψυγείου).
Το απλούστερο σχέδιο της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Επεξήγηση. Η ανάκτηση είναι η διαδικασία επιλογής της θερμικής ενέργειας από τον αέρα εξαγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της εισροής. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ο ανακτητής, όπου τα αντίθετα ρεύματα τέμνονται, αλλά δεν αναμιγνύονται.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μηχανικών συστημάτων εξαερισμού είναι ο συνδυασμός εξαερισμού με θέρμανση αέρα. Ποια είναι η χρήση της δαπάνης χρημάτων, για να πραγματοποιήσετε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του κυκλώματος του ψυγείου, όταν είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον παρεχόμενο αέρα; Η σωστή λύση είναι να φέρει τη θερμοκρασία εισροής στους 30-50 ° C και έτσι να αντισταθμίζει την απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων και να μην παρέχει καθόλου μπαταρίες και θερμά δάπεδα.

Το σχήμα της κίνησης των αντίθετων ροών στον επανακτήτη

Ποια επιλογή είναι καλύτερη

Εάν θέλετε να εξοπλίσετε το δικό σας σπίτι με τα χέρια σας, προτείνουμε να προτιμάτε τα δύο πρώτα συστήματα - φυσικά και συνδυασμένα. Επιχειρήματα υπέρ αυτών των επιλογών:

 1. Αποδεκτά οικονομικά έξοδα για εγκατάσταση και λειτουργία.
 2. Η ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμιστήρες καυσαερίων συνδυασμένων συστημάτων λειτουργούν περιοδικά και καταναλώνουν ποσότητα 100-200 W / h. Οι μονάδες αερισμού με θέρμανση θα πάρουν περισσότερα - περίπου 500 βατ ανά δωμάτιο.
 3. Ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα είναι αρκετά ικανός να παρέχει μια κανονιστική ανταλλαγή αέρα σε κτίριο ενός και δύο ορόφων, ειδικά μέσα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.
 4. Δεν είναι αναγκαίο να κατανέμεται ο χρήσιμος όγκος του κτιρίου για την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού και την τοποθέτηση αεραγωγών.
 5. Δεν υπάρχει ανάγκη συντήρησης των μονάδων, ετήσιος καθαρισμός φίλτρων και αεραγωγών.

Ένα σημαντικό σημείο. Η συσκευή του πλήρως μηχανοποιημένου γενικού αερισμού απαιτεί προσεκτική προσέγγιση - υπολογισμούς, σχεδιασμό και εξειδικευμένη εγκατάσταση. Χωρίς προγραμματιστές με εξειδικευμένη εκπαίδευση και αρμόδιους ερμηνευτές, δεν θα είναι δυνατή η διαχείριση.

Η τελευταία απόχρωση: αν δεν υπήρχε αρχικά εξαναγκασμένος αερισμός στο σπίτι, θα ήταν δύσκολο να διατεθεί χώρος για την τοποθέτηση αεραγωγών. Θα χρειαστεί να υπερέχετε και να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού κάτω από το πάτωμα ή σε ξύλινες οροφές, για να περάσετε από τα δωμάτια. Επιπλέον, μέρος του οικιστικού χώρου θα καταλαμβάνεται από τον εξοπλισμό, όπως εξηγεί ο ειδικός στο βίντεο:

Κάνουμε τον εξαερισμό σωστά

Με την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα προτείνουμε να βασιστεί ένα σύστημα με ένα φυσικό κίνητρο ως το φθηνότερο και πιο διαδεδομένο. Αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη για όλους τους τύπους κτισμάτων - λουτρά, υπόστεγα, κοτόπουλα, κελάρια κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Συζητήσεις για το γεγονός ότι ο φυσικός εξαερισμός αντλεί πολύ πολύτιμη θερμότητα από το σπίτι δεν είναι αληθινές ιστορίες πωλητών διαφόρων ειδών εξοπλισμού. Εάν δεν υπάρχουν ρωγμές στο σπίτι για τη διέλευση του εξωτερικού αέρα, η εξάτμιση θα αφαιρεθεί ακριβώς όπως η εισροή θα επιτρέψει, όπως γράψαμε παραπάνω.

Πριν κάνετε τον αερισμό, πρέπει να μάθετε τον όγκο του αέρα στην παροχή και να υπολογίσετε την ολική ανταλλαγή αέρα. Οι απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων, της μεθοδολογίας και του αλγορίθμου των υπολογισμών είναι ένα μεγάλο θέμα του ξεχωριστού μας άρθρου.

Ως ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σχέδιο και τη διάταξη ορόφων σπίτι, παρίσταται εκεί ένα μοτίβο της κυκλοφορίας των ροών αέρα, τη θέση των συσκευών τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες:

 • θα πρέπει να οργανώνεται εξωτερικός παραπόταμος σε όλους τους χώρους εκτός από τους διαδρόμους και το μπάνιο.
 • η κατεύθυνση των ροών μέσα στο σπίτι - από τα καθιστικά σε μια πιο μολυσμένη κουζίνα και μπάνιο?
 • Το μπλοκ των αεραγωγών είναι κατασκευασμένο στο διαχωριστικό μεταξύ του μπάνιου και της κουζίνας ή συνδέεται με τον εξωτερικό τοίχο.
 • Το ύψος της ανύψωσης των σωλήνων καθορίζεται από τον υπολογισμό, ένα ελάχιστο για ένα μονοκατοικία είναι 3 μέτρα.
 • για την τουαλέτα, την κουζίνα και τα τοπικά μηχανοποιημένα εκχυλίσματα χωρίζονται ξεχωριστά ορυχεία, έτσι ώστε οι μυρωδιές να μην ρέουν στα γειτονικά δωμάτια.
 • Περνώντας μέσα από την κρύα σοφίτα, τα κατακόρυφα κανάλια των πλαστικών σωλήνων είναι απαραίτητα μονωμένα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παλεψετε το συμπύκνωμα.
Σύγχρονος τρόπος γρήγορης θερμομόνωσης πλαστικών σωλήνων - ψεκασμός αφρού πολυουρεθάνης Polynor

Σημαντικές προδιαγραφές. Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε διώροφη κατοικία μοιάζει παρόμοιο. Καθώς δεν υπάρχει χώρος κουζίνας, υπάρχει ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής στο μπάνιο ή σε άλλο σημείο.

Τώρα ας δούμε πιο προσεκτικά την οργάνωση των ροών για κάθε δωμάτιο.

Καθιστικό: υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, σαλόνι

Σε περιοχές αναψυχής με μόνιμη κατοικία ενοικιαστών, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια υγιής ατμόσφαιρα - να οργανωθεί η παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό με τους εξής τρόπους:

 • Τοποθετήστε μια βαλβίδα παροχής αέρα τύπου Aereco στο προφίλ παραθύρου.
 • Τοποθετήστε την αεριζόμενη ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο.
 • εγκαταστήστε αναπνευστήρα με ανεμιστήρα και πρόσθετο αεριωθούμενο πίδακα.

Βοήθεια. Σε πολυώροφο σπίτια από την Σοβιετική Ένωση, παρέχεται ένα ιδιαίτερο χάσμα εφοδιασμού από κάτω από το παράθυρο. Κατά τη διαδικασία αντικατάστασης των ξύλινων παραθύρων με πλαστικούς εγκαταστάτες, το προβλεπόμενο άνοιγμα είναι κλειστό. Χωρίς την εισροή, ο κάθετος άξονας ναρκών δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός του διαμερίσματος δεν λειτουργεί. Εξ ου και η αυξημένη υγρασία, ο μύκητας και άλλα γούρια.

Οποιαδήποτε βαλβίδα πρέπει να τοποθετηθεί σε ύψος περίπου 2 μ. Από το πάτωμα. Η ροή της μεταφοράς από τα θερμαντικά σώματα αναμιγνύει και θερμαίνει την ψυχρή εισροή. Το εκχύλισμα είναι μια σχισμή ύψους 15-20 mm, αριστερά κάτω από την εσωτερική πόρτα.

Ο αέρας αναρροφάται από το άνοιγμα υπό την επίδραση του κενού που δημιουργείται από την κουκούλα της κουζίνας και της τουαλέτας. Μετακινώντας με χαμηλή ταχύτητα (0,1-0,2 m / s), η μάζα αέρα εξέρχεται από το διάδρομο και βγαίνει προς το στόμιο της σχάρας καυσαερίων.

Συμβούλιο. Οι σημερινές εσωτερικές πόρτες συχνά ταιριάζουν άνετα στη βεράντα, χωρίς να αφήνουν το μείγμα αέρα στον διάδρομο. Αγοράστε φύλλα πόρτας με ενσωματωμένο πλέγμα ή εγκαταστήστε μόνοι σας.

Παραλλαγές ενσωματωμένων φλαντζών εξαερισμού

Κουζίνα-τραπεζαρία

Η ατμόσφαιρα αυτού του δωματίου είναι μολυσμένη με προϊόντα καύσης αερίου, υπερβολική υγρασία και εκκρίματα από ανθρώπους που έρχονται με τον αέρα άλλων δωματίων. Ο εξαερισμός πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Υπάρχουν δύο σημεία εισροής - μια σχισμή από το κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας και μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο (προφίλ παραθύρου).
 2. Στην ιδανική περίπτωση, 2 οριζόντιοι σωλήνες είναι χτισμένοι στην οροφή, για γενικούς αεραγωγούς και κουκούλες κουζίνας. Στη συνέχεια το λίπος και η αιθάλη δεν θα φράξουν το κύριο κανάλι.
 3. Οι γρίλιες εισαγωγής αέρα τοποθετούνται κάτω από την οροφή.
 4. Η συσκευή ενός ορυχείου εξάτμισης επαρκούς διαμέτρου επιτρέπεται.
 5. Το κανάλι πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο από την πλευρά της κουζίνας. Δεν μπορείτε να τρέξετε τον αέρα από την τουαλέτα - η μυρωδιά θα εισχωρήσει στην τραπεζαρία.

Σημείωση: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP, ο χώρος απαιτεί μία μόνο εναλλαγή αέρα συν 100 m³ / h σε αεράκι ή 60 m³ / h για ηλεκτρικό. Γι 'αυτό πρέπει να οργανώσετε 2 παραποτάμους.

Η μηχανική κουκούλα κουζίνας δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον άξονα - με τον ανεμιστήρα σβηστό, το τμήμα του καναλιού εμποδίζεται από φίλτρα λίπους και πτερωτή. Χρησιμοποιήστε το μπλουζάκι και τη βαλβίδα ελέγχου, όπως προτείνει ο ιδιοκτήτης σπιτιού στο βίντεο:

Μπάνιο - τουαλέτα και μπάνιο

Το πρότυπο σχέδιο εξαερισμού ενός υγρού δωματίου είναι απλό:

 1. Ο αέρας από το διάδρομο μπαίνει στο μπάνιο κάτω από την μπροστινή πόρτα.
 2. Ανάμιξη με το υγρό περιβάλλον του μπάνιου, γίνεται ευκολότερη και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο.
 3. Κάτω από την επίδραση της έλξης στη σχάρα που βρίσκεται στην πάνω ζώνη, ο αέρας αργά μεταφέρεται μακριά από το κανάλι καυσαερίων και εκτοξεύεται προς τα έξω.
Σχέδιο ανταλλαγής αέρα του κτιρίου σε ένα τμήμα

Για να απομακρυνθεί γρήγορα η υγρασία από την τουαλέτα και μια δυσάρεστη οσμή, επιτρέπεται η ενσωμάτωση ενός αξονικού ανεμιστήρα στο άνοιγμα του άξονα. Μια προϋπόθεση: η πτερωτή πτώσης της μονάδας δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή στη ροή του αέρα, διαφορετικά η απόδοση του αερισμού θα μειωθεί. Χρησιμοποιήστε έναν προσαρμογέα με πρόσθετη μάσκα ή τσάι με βαλβίδα ελέγχου.

Λεβητοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις

Για την κανονική λειτουργία οποιουδήποτε λέβητα, εκτός του ηλεκτρικού, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα αέρα που καταναλώνεται για καύση. Ο ακριβής όγκος ή οι ειδικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό του ανεμιστήρα καθορίζονται πάντα στις οδηγίες λειτουργίας της γεννήτριας θερμότητας.

Το μίγμα αέρα τροφοδοτείται στο χώρο του λέβητα μέσω της πόρτας, του απορροφητήρα - από ένα ξεχωριστό κατακόρυφο κανάλι. Η μάσκα βρίσκεται στην επάνω ζώνη του κλιβάνου, δεν πρέπει να εγκατασταθούν πρόσθετοι ανεμιστήρες.

Σημαντική απόχρωση. Η καμινάδα ενός λέβητα στερεού καυσίμου ή αερίου λειτουργεί ως ισχυρή κουκούλα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσης. Εάν ο κλίβανος είναι χτισμένος μέσα στο εξοχικό σπίτι, το ρεύμα της καμινάδας θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος του αέρα από τα σαλόνια του ισογείου. Ως εκ τούτου, είναι επιθυμητό να εξοπλίζονται οι κεφαλές των σωλήνων με εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν την ώση.

Συστάσεις για ανταλλαγή αέρα στους υπόλοιπους χώρους:

 1. Ο διάδρομος και το διάδρομο αερίζονται από τις ροές διέλευσης προς την κουζίνα και το μπάνιο.
 2. Οι εγκαταστάσεις του λουτρού αερίζονται ως εξής: ο καθαρός καθαρός αέρας εισέρχεται στην αίθουσα αναμονής, από εκεί τροφοδοτείται στο ατμόλουτρο. Το άνοιγμα εισόδου στο ατμόλουτρο βρίσκεται δίπλα στον κλίβανο, το καυσαέριο - στην κάτω ζώνη του απέναντι τοίχου.

Επιλογές εξαερισμού για μπάνια

 • Τρόποι αερισμού του γκαράζ και του υπόγειου χώρου, ορίσαμε ως ξεχωριστό οδηγό.
 • Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί αγωγοί εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται από σωλήνες από πλαστικό ή κασσίτερο με διάμετρο σχεδιασμού. Οι αεραγωγοί, τοποθετημένοι σε μια κρύα σοφίτα, είναι απαραίτητα μονωμένοι.

  Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε πλαστικούς σωλήνες για εσωτερική αποχέτευση, αλλά εξετάστε μια απόχρωση: το γκρι πολυπροπυλένιο μπορεί να καεί ανεξάρτητα. Τα κανάλια αερισμού του PVC είναι κατασκευασμένα από αποσπώμενο πλαστικό. Δείτε το βίντεο για λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση.

  Συμπέρασμα

  Αναλύοντας τους τρόπους αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού, δεν αναφέραμε την πηγή της πρόσθετης εισροής - διείσδυση. Το φαινόμενο της διείσδυσης του αέρα μέσω μικρών ρωγμών σε περιφράξεις είναι σχεδόν απουσιάζει στα σύγχρονα σπίτια ή ελαχιστοποιείται λόγω νέων παραθύρων και σφραγίδων προθηκών θυρών. Το να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα μέσω των μικρότερων πόρων δεν έχει νόημα, αφού ο όγκος τους είναι εξαιρετικά μικρός.

  Ο εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι είναι φυσικός ή αναγκασμένος;

  Περισσότερα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

  Πώς να σιγουρευτείτε ότι το σπίτι ήταν φρέσκο, ζεστό και στεγνό, χωρίς ρεύματα και σκόνη;

  Σε ιδιωτικές κατοικίες, ένα ευρέως διαδεδομένο σύστημα φυσικού αερισμού, στο οποίο η κίνηση του αέρα οφείλεται στη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο και στο δρόμο. Η δημοτικότητα του φυσικού αερισμού εξηγείται από την απλότητα του σχεδιασμού του συστήματος και τη φθηνότητα του.

  Κατά κανόνα, απλή και φθηνή - δεν είναι η πιο αποτελεσματική και κερδοφόρα. Σε χώρες όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους και εξετάζουν το κόστος της στέγασης, Σε ιδιωτικές κατοικίες, διάφορα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα.

  Σε ιδιωτικά σπίτια τα ακόλουθα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού:

  • Αναγκασμένος εξαερισμού, όταν εξαναγκάζεται η απομάκρυνση του αέρα από τις εγκαταστάσεις του σπιτιού, και η ροή του αέρα από το δρόμο συμβαίνει φυσικά, μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας.
  • Αναγκασμένος συνδυασμένο εξαερισμό και εξαερισμό εισόδου, όπου και η εισροή και η απομάκρυνση του αέρα στις εγκαταστάσεις του σπιτιού γίνεται με βίαιο τρόπο.

  Ο αναγκαστικός εξαερισμός μπορεί να είναι τοπικός (κατανεμημένος) ή συγκεντρωμένος. Στο τοπικό σύστημα εξαερισμού ηλεκτρικοί ανεμιστήρες εγκαθίστανται σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, όπου χρειάζεται. Στο κεντρικό σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού Οι ανεμιστήρες είναι στην ίδια μονάδα εξαερισμού, η οποία συνδέεται με τα δωμάτια του σπιτιού από τους αγωγούς.

  Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία - χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα

  Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία είναι ένα κάθετο κανάλι που ξεκινά σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο και καταλήγει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.

  Η ανοδική κίνηση του αέρα λαμβάνει χώρα μέσα από τα κανάλια υπό τη δράση δυνάμεων (ώσης), τη διαφορά θερμοκρασίας που προκαλείται από την είσοδο αέρα και κανάλι εξόδου. Ο ζεστός αέρας στο δωμάτιο είναι ευκολότερος από το κρύο έξω.

  Το ρεύμα στο κανάλι εξαερισμού επηρεάζεται επίσης από τον άνεμο, που μπορεί να ενισχύσει και να μειώσει την πρόσφυση. Η δύναμη ώθησης εξαρτάται επίσης από άλλους παράγοντες: το ύψος και τις διατομές του αγωγού εξαερισμού, η παρουσία στροφών και συστολών, η θερμομόνωση του καναλιού,

  Το σχέδιο αερισμού των χώρων σε πολυώροφο ιδιωτικό σπίτι

  Σύμφωνα με τους κανόνες κατασκευής, ο φυσικός αγωγός αερισμού πρέπει να παρέχει κανονική ανταλλαγή αέρα σε εξωτερική θερμοκρασία +5 o C, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση του ανέμου.

  Το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι υψηλότερη από αυτό, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται. Η κυκλοφορία του αέρα μέσω των φυσικών αγωγών εξαερισμού σταματά σχεδόν ολοκληρωτικά σε θερμοκρασία εξωτερικού αέρα πάνω από +15 o C.

  Το χειμώνα, όσο πιο κρύο είναι στο δρόμο, τόσο ισχυρότερη είναι η ώθηση και τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια θερμότητας με τον αέρα να φεύγει για το δρόμο. Απώλεια θερμότητας το χειμώνα μέσω του συστήματος φυσικού αερισμού, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσει το 40% όλων των θερμότητας απώλειες σπίτι.

  Στους επάνω ορόφους ενός ιδιωτικού σπιτιού Είναι επίσης συχνά απαραίτητο να οργανωθούν επιπλέον κανάλια φυσικού εξαερισμού από χώρους διαβίωσης για την παροχή της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα.

  Στα σοφίτα δωμάτια Φυσικός αερισμός, κατά κανόνα, δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα λόγω έλλειψης έλξης σε αεραγωγούς χαμηλού ύψους εξαερισμού.

  Πρότυπα φυσικού αερισμού

  Ρώσοι κανόνες κατασκευής SP 55.13330.2011 "Κατοικίες διαμερισμάτων", σημείο 8.4. απαιτούν:

  Ελάχιστη απόδοση του συστήματος αερισμού στο σπίτι σε λειτουργία υπηρεσία θα πρέπει να καθορίζεται από τον υπολογισμό τουλάχιστον μια ενιαία ανταλλαγή του όγκου αέρα για μια ώρα σε δωμάτια με μόνιμη παραμονή των ανθρώπων. Από την κουζίνα στη λειτουργία συντήρησης, τουλάχιστον 60 m3 αέρα ανά ώρα, από το λουτρό, την τουαλέτα - 25 m3 αέρα ανά ώρα.

  Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα σε άλλους χώρους, καθώς και σε όλους τους αεριζόμενους χώρους που δεν λειτουργούν, πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,2 όγκος δωματίου ανά ώρα.

  Εγκαταστάσεις με μόνιμη διαμονή ατόμων - αυτό είναι ένα δωμάτιο στο οποίο οι άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν για τουλάχιστον 2 ώρες συνεχώς ή 6 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας

  Για λόγους σύγκρισης, θα αναφερθώ στις απαιτήσεις απόδοσης για τον εξαερισμό σε πολυκατοικία, τουλάχιστον:

  Πίνακας από το SP 54.13330.2011 "Κατοικίες διαμερισμάτων"

  Για τις συνθήκες σχεδιασμού πρέπει να παρέχεται η συναλλαγματική ισοτιμία που ορίζεται στα πρότυπα: εξωτερική θερμοκρασία +5 o C, και την θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα κατά την ψυχρή περίοδο του έτους, (για τις κατοικίες +22 o C ).

  Η είσοδος εξωτερικού αέρα στις εγκαταστάσεις πρέπει να παρέχεται μέσω ειδικών διατάξεων τροφοδοσίας σε εξωτερικούς τοίχους ή παράθυρα.

  Για διαμερίσματα και χώρους στους οποίους, σε εξωτερική θερμοκρασία +5 ° С δεν εξασφαλίζεται η αφαίρεση της κανονικοποιημένης ροής αέρα, θα πρέπει να παρέχεται μηχανικός εξαερισμός.

  Θα πρέπει επίσης να παρέχεται μηχανικός αερισμός με μερική χρήση των φυσικών συστημάτων αερισμού για την αφαίρεση ή εισροή αέρα (μικτού αέρα) σε περιόδους του έτους, όταν οι παράμετροι του κλίματος και της ποιότητας του αέρα δεν μπορεί να είναι εφοδιασμένες με φυσικό εξαερισμό.

  Για παράδειγμα, σε εξωτερική θερμοκρασία πάνω από +5 ο C, η απόδοση των φυσικών αεραγωγών μειώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, επιτρέπεται σε δωμάτια με παράθυρα να αυξάνεται η ανταλλαγή αέρα ανοίγοντας παράθυρα, παράθυρα και τραβέρσες. Σε δωμάτια χωρίς παράθυρα πρέπει να παρέχεται μηχανικός εξαναγκασμένος εξαερισμός.

  Το σύστημα φυσικού αερισμού σε ιδιωτική κατοικία λειτουργεί ως εξής

  Ο κύριος σκοπός αυτού του εξαερισμού είναι η απομάκρυνση των προϊόντων καύσης αερίου, υγρασίας και οσμών από την κουζίνα και τα μπάνια. Τα σαλόνια σε ένα τέτοιο σύστημα δεν αερίζονται επαρκώς. Στα δωμάτια για εξαερισμό, θα πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα.

  Στην περίπτωση της χρήσης σύγχρονων ερμητικών κατασκευών παραθύρων στο σπίτι, Για την παροχή καθαρού αέρα πρέπει να τοποθετούνται ειδικές βαλβίδες εισαγωγής στους εξωτερικούς τοίχους των δωματίων ή στα παράθυρα.

  Συχνά οι βαλβίδες τροφοδοσίας δεν υπάρχουν ούτε σε καινούργια σπίτια. Για εισροή αέρα Είναι απαραίτητο να διατηρούνται αδιάκοπα τα φύλλα των παραθύρων, στην καλύτερη περίπτωση, εγκαθιστώντας για το σκοπό αυτό τα εξαρτήματα "μικροέγχυσης" στα παράθυρα. (Πρώτα επιλέγουμε και πληρώνουμε χρήματα για σφραγισμένα παράθυρα με διάφορα επίπεδα σφραγίδων για προστασία από το κρύο, το θόρυβο και τη σκόνη, και στη συνέχεια να τα κρατάνε σταθερά ανοιχτά!

  Είναι επίσης συχνά δυνατό να δούμε πώς είναι σφραγισμένες πόρτες εγκατεστημένες στις εγκαταστάσεις του σπιτιού, χωρίς ένα κενό στο δάπεδο ή άλλο άνοιγμα για τη διέλευση του αέρα. Η τοποθέτηση αεροστεγμένων θυρών εμποδίζει τη φυσική κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των δωματίων του σπιτιού.

  Πολλοί δεν υποψιάζονται ούτε καν την ανάγκη Εξασφαλίστε σταθερή ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια και κυκλοφορία αέρα μεταξύ των δωματίων. Εγκαθιστώντας πλαστικά παράθυρα και αεροστεγείς πόρτες και ζωντανεύοντας σε ένα βουλωμένο, με συμπύκνωση και μούχλα. Και στον αέρα των εγκαταστάσεων μια αυξημένη συγκέντρωση των θανατηφόρων αερίων - ραδιενεργό ραδόνιο και ύπουλη φορμαλδεΰδη.

  Μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού

  Όλα αυτά τα ανοικτά παράθυρα, παραθυρόφυλλα μισάνοιχτη, ρωγμές στα παράθυρα, βαλβίδες, τρύπες στους εξωτερικούς τοίχους και τα παράθυρα, τα σχέδια αιτία, αποτελούν πηγή σκόνη του δρόμου, αλλεργιογόνες φυτά γύρη, τα έντομα και το θόρυβο του δρόμου.

  Το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού στα σπίτια μας είναι η έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης της ποσότητας αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τις εγκαταστάσεις.

  Ως αποτέλεσμα, συχνά το σπίτι είναι βουλωμένο, η υγρασία του αέρα είναι υψηλή, το συμπύκνωμα πέφτει στα παράθυρα και σε άλλα μέρη, υπάρχει ένας μύκητας και μούχλα. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι ο εξαερισμός δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του - να αφαιρεθεί, να διατεθεί στους χώρους του αέρα, τη ρύπανση και την υπερβολική υγρασία. Η ποσότητα του αέρα που εξέρχεται από τον εξαερισμό είναι σαφώς ανεπαρκής.

  Σε άλλα σπίτια το χειμώνα πιο συχνά, αντίθετα, ο αέρας είναι πολύ ξηρός με σχετική υγρασία μικρότερη από 30% (υγρασία άνεσης 40-60%). Αυτό σημαίνει ότι πολύς αέρας ρέει μέσω του εξαερισμού. Με την είσοδο στο σπίτι, ο παγωμένος ξηρός αέρας δεν έχει χρόνο να κορεστεί με υγρασία και αμέσως αφήνει για τον αγωγό εξαερισμού. Και η θερμότητα πηγαίνει μακριά με τον αέρα. Παίρνουμε δυσφορία του μικροκλίματος των εγκαταστάσεων και απώλεια θερμότητας.

  Το καλοκαίρι, το βύθισμα στο κανάλι φυσικού αερισμού μειώνεται, μέχρι να σταματήσει εντελώς η κίνηση του αέρα στο κανάλι. Τα δωμάτια σε αυτή την περίπτωση αερίζονται, ανοίγοντας τα παράθυρα. Άλλα δωμάτια χωρίς παράθυρα, για παράδειγμα, ένα μπάνιο, μια τουαλέτα, μια ντουλάπα με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να αεριστούν. Σε τέτοια Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες παραμένουν χωρίς αερισμό το καλοκαίρι, συσσωρεύουν εύκολα και γρήγορα υγρό αέρα, και στη συνέχεια φαίνεται, μυρωδιά, μύκητες και μούχλα.

  Πώς να βελτιώσετε την απόδοση του φυσικού αερισμού

  Το έργο του φυσικού αερισμού μπορεί να γίνει πιο οικονομικό, εάν υπάρχει μια αυτόματη βαλβίδα στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού, που ελέγχεται από έναν αισθητήρα υγρασίας. Ο βαθμός ανοίγματος της βαλβίδας θα εξαρτάται από την υγρασία στο δωμάτιο - όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο πιο ανοίγει η βαλβίδα.

  Στα δωμάτια βαλβίδες εισαγωγής που ελέγχονται από τον αισθητήρα εξωτερικής θερμοκρασίας. Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, η πυκνότητα του αέρα αυξάνεται και η βαλβίδα πρέπει να καλύπτεται για να αποφευχθεί η είσοδος υπερβολικού ψυχρού αέρα στο δωμάτιο.

  Η αυτοματοποίηση των βαλβίδων θα μειώσει τις απώλειες θερμότητας με εξαερισμό που αφήνει αέρα κατά 20-30%, και η συνολική απώλεια θερμότητας στο σπίτι κατά 7-10%.

  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια τοπική αυτοματοποίηση της λειτουργίας κάθε μεμονωμένης βαλβίδας δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις ελλείψεις του φυσικού συστήματος εξαερισμού στο σπίτι. Η εγκατάσταση αυτόματων βαλβίδων θα βελτιώσει ελαφρώς τη λειτουργία του εξαερισμού, ειδικά το χειμώνα.

  Τουλάχιστον, είναι δυνατή η εγκατάσταση ρυθμιζόμενων σχάρων και βαλβίδων στους αγωγούς εισαγωγής και εξαγωγής και προσαρμόστε τα χειροκίνητα, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Το χειμώνα, το κάλυμμα και με την εκκίνηση των πτερυγίων εξαγωγής θερμότητας και των βαλβίδων τροφοδοσίας ανοίγουν τελείως.

  Σε σύγκριση με τη βαλβίδα τροφοδοσίας, ο εξαερισμός έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Ο όγκος του αέρα που προέρχεται από το δρόμο περιορίζεται μόνο από τη δύναμη του ανεμιστήρα.
  • Δημιουργία θετικής πίεσης στην αίθουσα, όπου τα σπίτια και διαμερίσματα με κακή λειτουργία του αγωγού εξαερισμού αυξάνει αναπνέει και αποκλείονται αναρρόφηση μολυσμένου αέρα από τις γειτονικές δωμάτια και το κελάρι.
  • Μειώστε την εξάρτηση του έργου του φυσικού αερισμού από τους κλιματικούς παράγοντες.
  • Είναι δυνατό να καθαριστεί προσεκτικά ο αέρας από τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα και τις οσμές ως αποτέλεσμα της χρήσης πιο αποτελεσματικών φίλτρων με υψηλή αεροδυναμική αντίσταση.
  • Παρέχετε καλύτερη προστασία στο σπίτι από το θόρυβο του δρόμου.

  Οι ανεμιστήρες που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κλιματισμού, θερμαινόμενο αέρα, ειδικά φίλτρα ονομάζονται συχνά αεράκια.

  Στην πώληση υπάρχουν φτηνές ηλεκτρονικές συσκευές για οικιακή χρήση, οι οποίες μετρούν την υγρασία του αέρα. Κρεμάστε μια τέτοια συσκευή στον τοίχο και ρυθμίστε τη διακίνηση των αγωγών εξαερισμού, εστιάζοντας στις ενδείξεις της συσκευής. Διατηρήστε τη βέλτιστη υγρασία στους χώρους διαβίωσης 40-60%.

  Ελέγξτε την παρουσία και τις διαστάσεις των αεραγωγών για να μετακινήσετε αέρα ανάμεσα στα δωμάτια του σπιτιού. Η περιοχή της οπής υπερχείλισης για την έξοδο αέρα από το καθιστικό πρέπει να είναι τουλάχιστον 200cm2. Συνήθως, υπάρχει ένα κενό μεταξύ της άκρης της πόρτας και του δαπέδου σε ένα δωμάτιο 2-3 μέτρα ύψοςcm.

  Άνοιγμα υπερχείλισης για τον αέρα στην κουζίνα, μπάνιο ή σε άλλο δωμάτιο εξοπλισμένο με αγωγό εξαγωγής αερισμού, θα πρέπει να είναι επιφάνεια τουλάχιστον 800cm2. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε μια μάσκα εξαερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας ή στο εσωτερικό τοίχωμα του δωματίου.

  Μετακινώντας από το δωμάτιο στο δωμάτιο με τον αγωγό εξαερισμού, ο αέρας πρέπει να περάσει όχι περισσότερες από δύο οπές υπερχείλισης (δύο πόρτες).

  Οι αγωγοί εξαερισμού που διέρχονται από τον μη θερμαινόμενο χώρο (σοφίτα) πρέπει να είναι μονωμένοι. Η ταχεία ψύξη του αέρα στο κανάλι μειώνει το ρεύμα και οδηγεί σε συμπύκνωση από τον αέρα που αφαιρείται. Η διαδρομή του φυσικού αγωγού αερισμού δεν πρέπει να έχει οριζόντια τμήματα, τα οποία επίσης μειώνουν το βύθισμα.

  Ανεμιστήρας εξαερισμού σε φυσικό αεραγωγό

  Για να βελτιωθεί η λειτουργία του φυσικού αερισμού, εγκαθίστανται κουκούλες κουζίνας, καθώς και ηλεκτρικοί ανεμιστήρες στην είσοδο των καναλιών εξαέρωσης. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι κατάλληλοι μόνο για βραχυπρόθεσμο και εντατικό αερισμό των χώρων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σημαντικών εκπομπών υγρασίας και ρύπων. Οι ανεμιστήρες είναι θορυβώδεις, η απόδοσή τους και συνεπώς η κατανάλωση ενέργειας υπερβαίνουν τις τιμές που είναι απαραίτητες για τον συνεχή αερισμό.

  Μια παρόμοια κατάσταση είναι όταν η κουκούλα κουζίνας πάνω από τη σόμπα συνδέεται με το μοναδικό φυσικό κανάλι εξαερισμού στην κουζίνα.

  Τα φίλτρα, οι βαλβίδες και ο ανεμιστήρας στην κουκούλα καλύπτουν σχεδόν το φυσικό βύθισμα στον αγωγό αερισμού. Η κουζίνα με τον απορροφητήρα απενεργοποιημένη παραμένει χωρίς εξαερισμό, πράγμα που επιδεινώνει την ανταλλαγή αέρα σε όλο το σπίτι.

  Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, στον αγωγό μεταξύ του φυσικού αεραγωγού και της κουκούλας Συνιστάται να τοποθετείτε ένα μπλουζάκι με μια βαλβίδα ελέγχου στον πλευρικό κλάδο. Όταν η κουκούλα δεν λειτουργεί, ανοίγει η βαλβίδα ελέγχου, επιτρέποντας τον ελεύθερο αέρα από την περιοχή της κουζίνας στον αγωγό αερισμού.

  Όταν ενεργοποιείτε την κουκούλα στο δρόμο εκτοξεύεται πολύ ζεστός αέρας με μοναδικό σκοπό - να αφαιρέσετε τις μυρωδιές και άλλες μολυσματικές ουσίες που σχηματίζονται πάνω από τη σόμπα.

  Για να αποφύγετε την απώλεια θερμότητας, συνιστάται να εγκαταστήσετε μια ομπρέλα εξοπλισμένη με ανεμιστήρα, φίλτρα και απορροφητές οσμών για τον καθαρισμό του αέρα πάνω από την κουζίνα. Μετά τη διήθηση, ο αέρας, απομακρυνόμενος από οσμές και ρύπους, επιστρέφεται στο δωμάτιο. Μια τέτοια ομπρέλα ονομάζεται συχνά καπελάκι φιλτραρίσματος με επανακυκλοφορία. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εξοικονόμηση από το χαμηλότερο κόστος θέρμανσης είναι κάπως ισοσκελισμένη, λόγω της ανάγκης για περιοδική αντικατάσταση των φίλτρων στην κουκούλα.

  Διαθέσιμο προς πώληση ανεμιστήρες που ελέγχονται από αισθητήρα υγρασίας. Ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται όταν φτάσει ένα συγκεκριμένο κατώφλι υγρασίας στο δωμάτιο και σβήνει όταν πέσει. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων στο φυσικό σύστημα εξαερισμού διατηρούνται ακόμη και όταν εργάζεστε με τον αισθητήρα υγρασίας.

  Η εργασία του ανεμιστήρα σε κάθε περίπτωση οδηγεί μόνο σε αύξηση της ώσης στον αγωγό εξαερισμού και σε μείωση της υγρασίας στο δωμάτιο. Αλλά δεν είναι σε θέση να περιορίσει τις φυσικές επιθυμίες, αποτρέποντας την υπερβολική ξηρότητα του αέρα και τις απώλειες θερμότητας το χειμώνα.

  Επιπλέον, στο φυσικό σύστημα εξαερισμού, διάφορα στοιχεία που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού λειτουργούν από κοινού: βαλβίδες εισαγωγής, αγωγούς εξαγωγής, σχάρες ροής μεταξύ των χώρων.

  Η ένταξη ενός ανεμιστήρα σε ένα από τα κανάλια συχνά οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας άλλων στοιχείων του συστήματος. Για παράδειγμα, οι βαλβίδες τροφοδοσίας στο σπίτι συχνά δεν μπορούν να χάσουν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για τη λειτουργία του ανεμιστήρα. Ως αποτέλεσμα, όταν ο απορροφητήρας είναι ενεργοποιημένος στην κουζίνα, το ρεύμα στο κανάλι καυσαερίων στο μπάνιο είναι κεκλιμένο - ο αέρας από το δρόμο αρχίζει να ρέει μέσα στο σπίτι μέσω του καναλιού εξαγωγής στο μπάνιο.

  Ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ένα σύστημα:

  • απλή και ανέξοδη εγκατάσταση.
  • δεν διαθέτει μηχανισμούς που απαιτούν ηλεκτρική κίνηση.
  • αξιόπιστο, δεν σπάει.
  • πολύ φτηνές σε λειτουργία - οι δαπάνες σχετίζονται μόνο με την ανάγκη περιοδικών επιθεωρήσεων και καθαρισμού των αεραγωγών.
  • Μην δημιουργείτε θόρυβο.
  • η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες - τις περισσότερες φορές ο αερισμός δεν λειτουργεί σε βέλτιστο τρόπο.
  • έχει περιορισμένη ικανότητα να προσαρμόζει τις επιδόσεις του, μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανταλλαγής αέρα ·
  • Το χειμώνα, η λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού οδηγεί σε σημαντικές απώλειες θερμότητας.
  • το καλοκαίρι το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός των χώρων είναι δυνατή μόνο μέσω ανοιχτών παραθύρων, παραθύρων?
  • δεν υπάρχει δυνατότητα παρασκευής αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο - διήθηση, θέρμανση ή ψύξη, αλλαγές στην υγρασία,
  • δεν παρέχει την αναγκαία άνεση (αέρα) - ότι είναι η αιτία της έλλειψης αέρα, υγρασίας (μύκητες, μούχλα), καθώς και σχεδίων, καθώς και μια πηγή της σκόνης του δρόμου (γύρη) και τα έντομα μειώνει την ηχομόνωση των χώρων.

  Εξαερισμός των επάνω ορόφων ενός πολυώροφου ιδιωτικού σπιτιού

  Σε πολυώροφο σπίτι, όπως και σε μεγάλο αγωγό εξαερισμού, υπάρχει ένα φυσικό βύθισμα, κάτω από το οποίο ο αέρας από τον πρώτο όροφο βυθίζει τον αυλό των σκαλοπατιών, στους επάνω ορόφους.

  Εάν δεν λάβετε μέτρα, τότε στους επάνω ορόφους του σπιτιού θα έχουμε πάντα τακτοποίηση και υψηλή υγρασία, και στο σπίτι υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των ορόφων.

  Υπάρχουν δύο επιλογές για τη συσκευή φυσικού αερισμού των επάνω ορόφων του σπιτιού.

  Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι

  Είναι ενδιαφέρον ότι παραδοσιακά για τη Ρωσία τα σπίτια με τοίχους από κορμούς ή δοκούς δεν διαθέτουν ειδικές συσκευές αερισμού. Ο εξαερισμός των χώρων σε αυτές τις κατοικίες οφείλεται στην ανεξέλεγκτη διαπερατότητα των τοίχων ("αναπνευστικοί τοίχοι"), στις οροφές και στα παράθυρα, καθώς επίσης και ως αποτέλεσμα της κίνησης του αέρα μέσω της καμινάδας κατά τη θέρμανση του κλιβάνου.

  Κατά το σχεδιασμό της σύγχρονης ξύλινο σπίτι πιο συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους σφράγισης - μηχανής προφίλ ζευγάρωμα επιφάνειες των κορμών και των διοικητικών συμβουλίων, στεγανωτικά υλικά για ραφές mezhventsovogo, ατμού-απόδειξη και τον άνεμο φίλμ στην οροφή, σφραγισμένα παράθυρα. Τα τείχη του σπιτιού είναι επενδυμένα και μονωμένα, επεξεργάστηκαν με διάφορες δηλητηριώδεις ενώσεις.

  Στα δωμάτια του σπιτιού, κατά κανόνα, δεν υπάρχουν φούρνοι.

  Το σύστημα εξαερισμού σε τέτοιες σύγχρονες ξύλινες κατοικίες είναι απλά απαραίτητο.

  Εξαερισμός των χώρων και των κυλικείων

  Στο δωμάτιο του μανδύα, ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να αερίζεται. Χωρίς εξαερισμό, το δωμάτιο θα μυρίζει, η υγρασία θα αυξηθεί και η συμπύκνωση, ο μύκητας και η μούχλα μπορεί να εμφανιστούν στους τοίχους.

  Το σχέδιο φυσικού αερισμού αυτών των εγκαταστάσεων πρέπει Για να αποκλείσετε τη ροή του αέρα από το ντουλάπι ή το ντουλάπι στο καθιστικό.

  Εάν οι πόρτες αυτών των δωματίων βγαίνουν στον διάδρομο, στην αίθουσα ή στην κουζίνα, τότε οι χώροι αερίζονται με τον ίδιο τρόπο που αερίζονται τα σαλόνια του σπιτιού. Για να εισάγετε φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο, στο παράθυρο (εάν υπάρχει) ή στον τοίχο, τοποθετήστε τη βαλβίδα τροφοδοσίας. Στην πόρτα του σαλονιού, τα ντουλάπια αφήνουν μια σχισμή κάτω, μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου, ή κάνουν μια άλλη δίοδο αέρα, για παράδειγμα, εισάγεται μια σχάρα αερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας.

  Ο φρέσκος αέρας εισέρχεται στο καμαρίνι ή αποθηκευτικό χώρο μέσω της βαλβίδας τροφοδοσίας, και στη συνέχεια περνά μέσα από την τρύπα στην πόρτα στο διάδρομο, και στη συνέχεια αποστέλλεται στον αγωγό εξαγωγής αέρα κουζίνας στο φυσικό αερισμό του σπιτιού.

  Μεταξύ της ντουλάπας ή της αποθήκης και του δωματίου όπου υπάρχει φυσικός αεραγωγός πρέπει να είναι πάνω από δύο πόρτες.

  Αν η πόρτα βεστιάριο έξω στο σαλόνι, η πρόταση αέρα εξαερισμού καμαρίνι πρέπει να διατάσσονται προς την αντίθετη κατεύθυνση - από το καθιστικό μέσα από μια τρύπα στην πόρτα, στο εξαερισμού αποδυτήρια. Σε αυτή την έκδοση Το ντουλάπι είναι εξοπλισμένο με φυσικό αεραγωγό.

  Αερισμός με τα χέρια σε μια ιδιωτική κατοικία: ένα σχέδιο, λεπτομέρειες, συστάσεις

  Το σωστά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού - μια υπόσχεση άνετης διαβίωσης στο σπίτι. Ο καθαρός αέρας, η βέλτιστη υγρασία και η απουσία δυσάρεστων οσμών είναι τα κύρια καθήκοντά της. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον τρόπο εγκατάστασης του συστήματος με τα χέρια μας. Ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ένα σχέδιο που είναι ιδανικά κατάλληλο για κάθε δωμάτιο, και οι συστάσεις των επαγγελματιών - όλα αυτά στο υλικό μας.

  Διαβάστε στο άρθρο:

  Γιατί χρειαζόμαστε συστήματα εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι;

  Για όσους εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αν χρειάζεται εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι, ας δώσουμε ένα απλό παράδειγμα. Ο αέρας, κατάλληλος για αναπνοή, περιέχει περίπου 60% οξυγόνο. Τα υπόλοιπα 40 είναι αέρια που είτε δεν έχουν επίδραση στο σώμα, είτε το βλάπτουν. Το σώμα μας καταναλώνει οξυγόνο από τον αέρα και επιστρέφει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

  Επιπλέον, σε ένα δωμάτιο με ανεπαρκή κυκλοφορία αέρα, τα επιβλαβή βακτήρια και οι ιοί πολλαπλασιάζονται.

  Πολλοί γονείς, που υπερβολικά ζαλίζουν τα παιδιά και κλείνουν όλα τα παράθυρα και τα παράθυρα, δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το παιδί τους είναι πάντοτε άρρωστο. Η απάντηση είναι απλή - στην άσχημη ατμόσφαιρα ενός ερμητικού δωματίου, οι παθογόνοι αισθάνονται οι ίδιοι εξαιρετικά και επιτυχώς επιτίθενται στο θήραμά τους. Παίρνουν από μόνοι τους τα μικρότερα σωματίδια σκόνης που εισέρχονται χωρίς εμπόδια στους ιστούς των πνευμόνων και του ρινοφάρυγγα, εγκαθίστανται εκεί, προκαλώντας βήχα και μόνιμη ρινική καταρροή.

  Μερικές φορές η ασθένεια παίρνει μια χρόνια μορφή. Αλλά για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων θα βοηθήσει να οργανωθεί ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι, και ολόκληρη η κατασκευή θα κοστίσει πολύ λιγότερο από ένα πλήρες σύνολο φαρμάκων για τη θεραπεία των μελών της οικογένειας.

  Εκτός από τη βλάβη στον άνθρωπο, η στεγανότητα των χώρων προκαλεί ζημιά στην ίδια τη δομή. Η έλλειψη φυσιολογικής ανταλλαγής αέρα οδηγεί στην ανάπτυξη μούχλας και μύκητα, στην καταστροφή όλων των φυσικών υλικών τελειώματος και τοίχων. Η υπερβολική υγρασία επηρεάζει το γύψο, το οποίο δημιουργεί ρωγμές και νιφάδες από τη βάση. Τα έργα εξαερισμού για ιδιωτικές κατοικίες παρέχουν τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε δωματίου και δημιουργούν το απαραίτητο μικροκλίμα στο μπάνιο, την κουζίνα, το λεβητοστάσιο και τα καθιστικά.

  Είδη συστημάτων εξαερισμού

  Σύμφωνα με τη βασική αρχή της λειτουργίας, τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε τρεις τύπους:

  Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τις αρχές της διευθέτησης καθενός από αυτά τα συστήματα.

  Η συσκευή φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία

  Η εγκατάσταση φυσικού αερισμού σε ιδιωτική κατοικία με τα δικά της χέρια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής τοίχων, οι άξονες εξαερισμού τοποθετούνται ή οι σωλήνες στερεώνονται αν το σπίτι δεν είναι κατασκευασμένο από τούβλα. Το σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά λόγω της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το κτίριο. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του συστήματος:

  Για τη φυσική ανταλλαγή αέρα, η διάμετρος του αγωγού πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 εκατοστά. Οι οπές για την εγκατάσταση βρίσκονται κάτω από την οροφή.

  Ένα κατά προσέγγιση σχέδιο φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι:

  Το βέλτιστο θεωρείται ως επιλογή στην οποία στο εσωτερικό του κεντρικού τοιχώματος υπάρχει ένας κοινός αγωγός αέρα στον οποίο συνδέονται τα κανάλια εξαερισμού από όλα τα δωμάτια.

  Ένα άλλο σημαντικό σημείο - ο σωλήνας κουκούλας πρέπει να είναι επαρκώς μονωμένος. Εάν είναι κατασκευασμένο από τούβλα - τότε το συνιστώμενο πάχος της τοιχοποιίας είναι δυόμισι τούβλα. Οι κουκούλες από μέταλλο και πλαστικό είναι μονωμένες με ορυκτοβάμβακα. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην δροσιστεί ο αεραγωγός στις παγωμένες ημέρες και συνεχίζει αποτελεσματικά τη δουλειά του.

  Το ύψος του αγωγού εξαερισμού επιλέγεται σε σχέση με το ύψος της κορυφογραμμής. Για να καθορίσετε τις διαστάσεις του σωλήνα, πρέπει να σχεδιάσετε μια οριζόντια γραμμή από την κορυφογραμμή και, στη συνέχεια, μια άλλη ευθεία με ανύψωση 10 μοιρών. Το ανώτερο σημείο και είναι η επιθυμητή τιμή.

  Χαρακτηριστικά του εξαναγκασμένου εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία

  Ο εξοπλισμός για αναγκαστική ανταλλαγή αέρα τοποθετείται στις περισσότερες περιπτώσεις στη σοφίτα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες εγκαθίστανται εξαναγκασμένος εξαερισμός στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού. Συνήθως, είναι εγκατεστημένη μια ισχυρή συσκευή, η οποία θα παρέχει εξάτμιση σε ολόκληρο το σύστημα ή θα τοποθετεί τους ανεμιστήρες σε κάθε αγωγό αέρα. Η εισροή φρέσκιας ατμόσφαιρας σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται μέσω παραθύρων και παραθύρων.

  Το σύστημα χρειάζεται πρόσθετο εξοπλισμό:

  • Προστατευτικά πλέγματα και δίχτυα από έντομα και τρωκτικά.
  • φίλτρα που εμποδίζουν τη σκόνη, τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.
  • Βαλβίδες ελέγχου για τις ροές ψυχρού αέρα.
  • ανεμιστήρες εξαγωγής ·
  • υλικό που απορροφά τους κραδασμούς και τους ήχους.
  • θερμαντήρες αέρα (που λειτουργούν το χειμώνα)?
  • αεραγωγούς ·
  • μονάδες αυτοματισμού για τη διαχείριση του συστήματος.

  Για να αποκτήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα, το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για το σπίτι σας. Εδώ είναι μερικές πιθανές επιλογές:

  Η κύρια απαίτηση για τη διευθέτηση του εξαναγκασμένου εξαερισμού: οι μάζες του αέρα πρέπει να κινούνται από χώρους διαβίωσης (δωμάτια) σε μη κατοικημένες (κουζίνα, μπάνιο).

  Το σχέδιο του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι

  Τύποι συστημάτων και τα σχήματα τους

  Το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί. Αυτή η εργασία απαιτεί ειδικές γνώσεις και κατανόηση της σωστής τοποθέτησης αεραγωγών, ανακτητών και ανεμιστήρων. Από τον σωστό σχεδιασμό εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα.

  Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι:

  • στην αλυσίδα των αεραγωγών, οι μη οικιστικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι οι τελευταίες.
  • ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να βρίσκεται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.
  • Οι διαστάσεις των αγωγών υπολογίζονται χρησιμοποιώντας ειδικούς τύπους.
  • οι αεραγωγοί πρέπει να είναι προσεκτικά ζεστοί και ηχομονωμένοι, διαφορετικά ο άνεμος θα φουσκώνει στο σπίτι.

  Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: η αρχή της λειτουργίας και το σχέδιο

  Το σύστημα ανταλλαγής αέρα τροφοδοσίας περιλαμβάνει διάφορα εξαρτήματα: αγωγό αέρα, αξεσουάρ και απευθείας τον θάλαμο τροφοδοσίας. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι σχετικά μικρές και ο εξαερισμός αυτός δεν θα χαλάσει την εξωτερική και εσωτερική εμφάνιση του σπιτιού.

  Δείγμα του σχεδίου εξαερισμού του φρέσκου αέρα

  Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Συνήθως σε μια ιδιοκτησία εξοχικής κατοικίας υπάρχουν πολλά κοινά δωμάτια με ειδικές λειτουργίες. Σε αντίθεση με ένα διαμέρισμα της πόλης, στεγάζει ένα λεβητοστάσιο, ένα κελάρι, μια κατοικημένη σοφίτα, μια πισίνα ή μια σάουνα, και άλλα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τους ιδιοκτήτες. Σε αυτούς τους χώρους, διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία, και συνδυάστε τα με ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα δεν είναι εύκολο.

  Για το λόγο αυτό υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις στον αέρα τροφοδοσίας στο σπίτι:

  1. Πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να εξυπηρετήσει ολόκληρο το σπίτι.
  2. Ένα εκτεταμένο σύστημα πρέπει να προβλέπει τα χαρακτηριστικά των διαφόρων δωματίων.
  3. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να έχει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ή χειρωνακτικού ελέγχου της ανταλλαγής αέρα.
  4. Το σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εποχιακές αλλαγές θερμοκρασίας και το χειμώνα για να θερμάνει το σπίτι, και το καλοκαίρι - για να κρυώσει.

  Βάλτε βαλβίδα στον τοίχο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τους τύπους κατασκευών, την αρχή λειτουργίας, τον τρόπο επιλογής θέσης για εγκατάσταση, τον τρόπο με τον οποίο θα εγκαταστήσετε σωστά τη συσκευή, τις χρήσιμες συμβουλές και τις συστάσεις των ειδικών.

  Οι αρχές του εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία και βίντεο οδηγίες για την εγκατάσταση κουκούλες

  Ο αέρας εκχύλισης χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του αέρα εξαγωγής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα τοποθετήσετε σε χώρους όπου οι οσμές εξαπλώνονται ενεργά και επικρατεί μια ανθυγιεινή ατμόσφαιρα - στην κουζίνα, στο χώρο του λέβητα, στο μπάνιο. Για την εξαναγκασμένη αφαίρεση των αέριων μαζών, θα χρειαστεί ένας μάλλον ισχυρός ανεμιστήρας και μια κουκούλα κατευθυνόμενη προς το δρόμο.

  Μια κουκούλα μπορεί να εγκατασταθεί για μέγιστο αριθμό δύο θερμαντικών σωμάτων, αλλά οι εκπρόσωποι των οργανισμών παρακολούθησης ενδέχεται να σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε ξεχωριστές καμινάδες για κάθε συσκευή. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό, γιατί αφορά την ασφάλειά σας.

  Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό της καμινάδας χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα με βαλβίδα ελέγχου και σωλήνα αμιαντοτσιμέντου, ανθεκτικός στη φωτιά. Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε μεταλλικούς σωλήνες.

  Χρώματα εξαναγκασμένου εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι

  Πιστεύεται ότι αυτή η αρχή της ανταλλαγής αέρα είναι η πιο παραγωγική. Η απομάκρυνση των μαζών αέριων αποβλήτων και η έγχυση νέων μολύνσεων πραγματοποιείται ταυτόχρονα.

  Υπάρχουν δύο σχέδια εξαναγκασμένου εξαερισμού. Στην πρώτη περίπτωση, δύο αγωγοί εγκαθίστανται απλά σε ένα δωμάτιο κάτω από την οροφή. Μέσα από μια τρύπα εισέρχεται αέρας, μέσω άλλου - αυτό συμπεραίνεται. Και οι δύο διαδικασίες συμβαίνουν με τη βοήθεια των οπαδών. Στη δεύτερη περίπτωση, η ροή παροχής βρίσκεται στον πυθμένα του τοίχου. Ο ανεμιστήρας αντλεί φρέσκο ​​αέρα και η εξάτμιση φυσάει μέσω της οροφής του ιδρώτα του αγωγού με φυσικό τρόπο. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το σύστημα σε σπίτια με μη κανονικά υψηλά ανώτατα όρια.

  Εστιάζουμε σε κάθε δωμάτιο - τι χρειάζεται για τον αερισμό;

  Όπως ήδη αναφέρθηκε, σε ένα ιδιωτικό σπίτι υπάρχουν πολλά δωμάτια με διαφορετικούς σκοπούς. Τα χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού. Ας εξετάσουμε κάθε περίπτωση με περισσότερες λεπτομέρειες.

  Διαβάστε παρακάτω, πώς να επιλέξετε μια κουκούλα στην κουζίνα. Η συμβουλή των επαγγελματιών και η παρεχόμενη επισκόπηση των μοντέλων θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το σωστό μοντέλο.

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κουκούλα των 60 cm ενσωματωμένο ντουλάπι (εξαιρετική επιλογή για μια μικρή κουζίνα) διαβάστε εδώ.

  Εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία στην κουζίνα: κύριος απαγωγέας

  Η κουζίνα είναι ένα ζεστό κατάστημα, στο οποίο υπάρχει πάντα πολύ ατμός, θερμότητα, καπνός και μυρωδιές. Εάν ένα εορταστικό δείπνο είναι έτοιμο για τους επισκέπτες ή ο φούρνος είναι σε πλήρη χωρητικότητα, δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα να αναπνεύσει.

  Δεν είναι δύσκολο να εξοπλιστεί ο εξαερισμός στην κουζίνα. Ακολουθούν μερικές συστάσεις από τους επαγγελματίες:

  1. Το σώμα της κουκούλας είναι καλύτερα να επιλέξει από αλουμίνιο.
  2. Τα φίλτρα στη συσκευή πάνω από την πλάκα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το χρόνο.
  3. Είναι καλύτερα να επιλέξετε μια συσκευή με ανεμιστήρα μεταβλητής ταχύτητας. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση διαφορετικών μεθόδων καθαρισμού του αέρα ανάλογα με τη μόλυνση του.
  4. Περιοδικά, ελέγξτε την απόδοση του αγωγού εξαερισμού με ένα καυστήρα ή ένα κομμάτι χαρτί. Εάν η φλόγα τραβηχτεί προς τα μέσα ή το χαρτί κολλήσει στη σχάρα, ο εξαερισμός είναι φυσιολογικός.
  5. Για μεγάλες κουζίνες με επιφάνεια άνω των 15 τετραγωνικών μέτρων υπάρχουν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής.
  Για να βοηθήσει την οικοδέσποινα θα έρθει μια κουκούλα κουζίνας, η οποία θα εξαλείψει όλες τις δυσάρεστες στιγμές και να εξασφαλίσει μια φρέσκια ατμόσφαιρα

  Οδηγίες βίντεο σχετικά με τον σωστό τρόπο εγκατάστασης της κουκούλας πάνω από τη σόμπα:

  Εγκατάσταση εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο

  Η ατμόσφαιρα του μπάνιου και της τουαλέτας είναι γεμάτη από βακτήρια και μικρόβια, τα οποία, συσσωρεύοντας σε ένα μικρό χώρο, προσβάλλουν όχι μόνο το ανθρώπινο σώμα, αλλά και τα τελικά υλικά. Μετά τη λήψη ενός τοίχου μπάνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν υγρό, και απουσία της ποιότητας κουκούλα στην τουαλέτα είναι μια αφόρητη μυρωδιά.

  Μια αρμόδια ανταλλαγή αέρα μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του μπάνιου

  Για τον εξοπλισμό του αερισμού του μπάνιου θα χρειαστείτε:

  • Ο άξονας εξαερισμού που πηγαίνει στην οροφή. Το Ventkanal πρέπει να είναι ίσιο και επίπεδο, μόνο αυτό το σχήμα θα επιτρέψει την απρόσκοπτη κίνηση των ροών του αέρα. Το βέλτιστο μέγεθος είναι από ένα έως δύο μέτρα.
  • μια εξωτερική μάσκα με κεκλιμένες γρίλιες, η οποία προστατεύει το κανάλι από την ατμοσφαιρική υγρασία.
  • εσωτερική μάσκα με ρυθμιζόμενο πτερύγιο.

  Σημαντικά σημεία στην εγκατάσταση του εξαερισμού στην τουαλέτα ενός ιδιωτικού σπιτιού:

  1. Για εγκατάσταση χρησιμοποιήστε συσκευές χαμηλού θορύβου με μέγιστη τιμή 30 ντεσιμπέλ.
  2. Το Ventkanal τοποθετείται απέναντι από την μπροστινή πόρτα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται το μέγιστο ρεύμα και η σωστή διανομή καθαρού αέρα.
  3. Όλος ο εξοπλισμός των αεραγωγών βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τις συσκευές θέρμανσης. Τα υλικά αερισμού δεν μπορούν να αντέξουν τις θερμοκρασίες πάνω από πενήντα μοίρες, μόνο αν δεν είναι μια εξειδικευμένη συσκευή για λουτρά και σάουνες.
  4. Η ισχύς της συσκευής εξαερισμού επιλέγεται ανάλογα με την ένταση χρήσης και τις διαστάσεις του χώρου.
  5. Στο μπάνιο είναι δικαιολογημένο να εγκατασταθούν αισθητήρες για κίνηση και υγρασία αέρα, χρονοδιακόπτες για ανεμιστήρες.

  Εξαερισμός στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας: σημαντικά σημεία

  Όλοι οι ιδιοκτήτες των προαστιακών κατοικιών ενδιαφέρονται για το ερώτημα: πώς να κάνει αερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού; Στο υποπεδίο ενός εξοχικού σπιτιού μπορεί να βρεθεί ένα εργαστήριο, πλυντήριο, λεβητοστάσιο. Στο υπόγειο, πολλές νοικοκυρές διατηρούν το σπίτι κονσερβοποιημένα τρόφιμα και λαχανικά για το χειμώνα.

  Η ασφάλεια των αποθεμάτων επηρεάζεται άμεσα από το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων

  Η υγρασία προκαλεί την ανάπτυξη μούχλας και την καταστροφή των τοίχων του υπογείου και του υπογείου.Προκειμένου να δημιουργηθεί μια φυσιολογική ατμόσφαιρα στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η εμφάνιση φυσαλίδων ή αεραγωγών κατά την τοποθέτηση της θεμελίωσης του σπιτιού. Βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του καπακιού. Εάν μέσα στο υπόγειο υπάρχουν χωρίσματα, η είσοδος πρέπει να βρίσκεται μέσα σε αυτά. Produhi έχουν την οροφή του υπογείου, σε απόσταση 20-30 cm από την επιφάνεια του εδάφους και να είστε βέβαιος να παρέχει τις μπάρες των τρωκτικών, τα άλλα αποθέματα για το χειμώνα δεν προορίζεται να παραμείνει πριν από το σερβίρισμα.

  Η περιοχή του αέρα είναι εύκολο να υπολογιστεί, διαιρώντας την επιφάνεια του υπογείου με 400. Η συνιστώμενη διάμετρος μιας οπής είναι 12 εκατοστά. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η αποτελεσματικότητα του έργου τους θα εξαρτηθεί άμεσα από τους ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, έτσι ώστε να τοποθετηθούν ανάλογα. Επιπλέον, κατά τον σχεδιασμό των ανεμιστήρων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά των υπόγειων υδάτων, οι εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις.

  Σημαντικό για τον αερισμό του χώρου του λέβητα

  Τα κύρια καθήκοντα του εξαερισμού για ένα λέβητα φυσικού αερίου σε μια ιδιωτική κατοικία:

  • ρύθμιση του επιπέδου του μονοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη και αν το ποσοστό της ξεπερνά το 0,2% - απειλεί με σοβαρές συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα μέχρι να σταματήσει η αναπνοή.
  • εμποδίζουν την εμφάνιση ανάστροφης έλξης, στην οποία τα προϊόντα καύσης εισέρχονται στο δωμάτιο.
  • Παροχή χώρου απαραίτητου για την αναπνοή οξυγόνου. Επιπλέον, το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του λέβητα, επειδή με την παρουσία του είναι δυνατές οι διεργασίες καύσης.

  Η εγκατάσταση με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς πρέπει να είναι εξοπλισμένη μόνο με σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα. Ο φυσικός εξαερισμός εδώ δεν είναι κατάλληλος λόγω της χαμηλής απόδοσης.

  Η ιδανική επιλογή είναι να συνδυάσετε ενεργά και παθητικά συστήματα. Σε μια κατάσταση, εάν ξαφνικά δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι, το φυσικό βύθισμα θα αποτρέψει τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο

  Για να λειτουργήσει ο θερμαντήρας σε κανονική λειτουργία, είναι απαραίτητη μια τριπλή αλλαγή στην ατμόσφαιρα στο δωμάτιο ανά ώρα. Κάθε καμινάδα είναι εξοπλισμένη με δύο τρύπες. Ο ανώτερος είναι για εκκένωση αερίου, ο κατώτερος για περιοδικό καθαρισμό από αιθάλη και αιθάλη.

  Όλα τα στοιχεία της καμινάδας είναι κατασκευασμένα από πυρίμαχα υλικά. Για να αυξήσετε τον συντελεστή απόδοσης της συσκευής στους λέβητες δαπέδου, τοποθετήστε μια καλοκαιρινή καμινάδα με δύο αγωγούς αέρα.

  Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει στο παράθυρο του συστήματος αερισμού το παράθυρο του λέβητα με παράθυρο. Ο εθελοντικός εξαερισμός μπορεί να είναι χρήσιμος ανά πάσα στιγμή

  Η σωστή οργάνωση των αεραγωγών στη σοφίτα

  Η ανεμπόδιστη ανταλλαγή αέρα εμποδίζει τον σχηματισμό συμπύκνωσης κάτω από την οροφή. Αυτό θα διευρύνει την περίοδο λειτουργίας του και θα σας απαλλάξει από την ανάγκη μόνιμων επισκευών. Το χειμώνα, η οροφή δεν θα καλύπτεται με γλάσο, και το καλοκαίρι ένας καλός αερισμός δεν θα επιτρέψει να πάρει πολύ ζεστό από τις ακτίνες του ήλιου.

  Για να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό της σοφίτας σε μια ιδιωτική κατοικία, χρησιμοποιήστε διάτρητους προβολείς. Φαίνονται τακτοποιημένα και διακοσμητικά και, επιπλέον, μην χάσετε έντομα. Εκτός από αυτά τα στοιχεία, χρησιμοποιούνται αεριστήρες στέγης και αερισμένα παγοπέδιλα.

  Για το διάκενο εξαερισμού, το πάχος του καφασιού είναι επαρκές, συνήθως δεν υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά

  Στα πιο δύσκολα μέρη της οροφής με περίπλοκο γεωμετρικό σχήμα, χρησιμοποιήστε συσκευές αερισμού σημείων.

  Μερικές συμβουλές από τους αρχιτέκτονες στέγης:

  • ο εξαερισμός στο πάτωμα πρέπει να προστατεύεται από τη σκόνη, απορροφά γρήγορα την υγρασία και επηρεάζει δυσμενώς τη μόνωση της οροφής.
  • όλα τα στόμια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με προστασία από τα πτηνά, τα έντομα και τα πεσμένα φύλλα.
  • Το Ventkanaly πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος σε όλο το μήκος. Οποιαδήποτε στένωση θα επηρεάσει δυσμενώς την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
  • με μήκος στέγης άνω των 10 μέτρων, συνιστάται η χρήση χώρου εξαερισμού υπό την οροφή.
  Σχέδιο αερισμού στέγης

  Πώς να φτιάξετε αγωγούς αερισμού για λύματα και βόθρους

  Πολλοί πιστεύουν ότι το κύριο καθήκον του αερισμού ενός βόθρου σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι απλώς η εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών. Αυτό ισχύει μόνο εν μέρει. Η σωστή ανταλλαγή αέρα προωθεί την ταχεία αποσύνθεση των αποβλήτων και μειώνει την πίεση των τοπικών αποχετευτικών αγωγών στον αγωγό. Η περίσσεια μεθανίου, προϊόν οργανικής αποσύνθεσης, μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

  Για να απομακρύνετε τα καυσαέρια στη σωστή θέση, εγκαθίστανται μεγάλοι ανυψωτήρες. Εγκαθίστανται όχι μόνο στην τουαλέτα dacha, αλλά και σε αυτόνομο σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων - σε σηπτικές δεξαμενές και σε κλειστές δεξαμενές.

  Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ανυψωτήρα πάνω από την οροφή, χρησιμοποιήστε βαλβίδες εξαερισμού που ανοίγουν καθώς εξαντλείται η ατμόσφαιρα. Το Ventkanal για τα λύματα μπορεί να είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, για τους συμβατικούς αυτούς σωλήνες αποχέτευσης.

  Παράδειγμα του συστήματος εξαερισμού αποχέτευσης σε ιδιωτικό σπίτι

  Ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο και το υπόβαθρο

  Έχουμε ήδη μιλήσει για το πώς να δημιουργήσουμε την ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο. Και τι γίνεται με τον αερισμό του υπόγειου χώρου σε ένα ιδιωτικό σπίτι χωρίς υπόγειο; Στην πραγματικότητα, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα. Θα προστατεύσει τις υστερήσεις του δαπέδου από την σήψη και θα αποτρέψει τη συσσώρευση επιβλαβών αερίων και θα βρεθεί κάτω από το πάτωμα.

  Για να αερίσετε το υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού, χρησιμοποιήστε τα ίδια φρεάτια με προστατευτικές γρίλιες. Τοποθετούνται όταν το θεμέλιο χύνεται σε αντίθετες πλευρές. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε αμιαντοτσιμέντο ή πλαστικούς σωλήνες. Κατά τη στιγμή της πλήρωσης, είναι γεμάτα με άμμο, έτσι ώστε να μην παραμορφώνονται, και η λύση δεν εισέρχεται στο εσωτερικό.

  Πώς να αερίζετε την πισίνα

  Η πισίνα είναι ένας ειδικός χώρος στον οποίο θα υπάρχει υψηλή υγρασία και θερμοκρασία. Αυτές οι συνθήκες υπαγορεύουν ειδικές απαιτήσεις για τον αερισμό της πισίνας σε μια ιδιωτική κατοικία. Μόνο κατάλληλα οργανωμένη ανταλλαγή αέρα εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα, που θα πρέπει να δοκιμάσει το κλίμα αυτού του δωματίου. Αν δεν σταματήσετε την ανάπτυξή του, οι διαμάχες θα προκαλέσουν ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες του σπιτιού και όλα τα τελικά υλικά θα καταστραφούν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας.

  Για την πισίνα, η βέλτιστη επιλογή θα είναι το σύστημα παροχής και εξάτμισης, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ξεχωριστά από το γενικό σύστημα εξαερισμού του σπιτιού. Για να αποφευχθεί η υπερβολική υγρασία στο σύστημα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε έναν αφυγραντήρα

  Σε ένα δωμάτιο με πισίνα δεν πρέπει να υπάρχει βύθισμα, είναι σημαντικό για μια άνετη διαμονή σε αυτό. Η πισίνα είναι μία από τις πιο δύσκολες τοποθεσίες για το σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αναθέσουμε την ανάπτυξη ενός προγράμματος εξαερισμού στους ειδικούς.

  Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι: υπολογισμοί και βήμα-βήμα εγκατάσταση

  Για τον υπολογισμό του εξαερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες, θα απαιτηθούν κάποιες βασικές τιμές. Αυτές είναι οι παράμετροι κάθε δωματίου, οι σκοποί και τα πρότυπα απόδοσης για φυσική και αναγκαστική εναλλαγή αέρα.

  Κανόνες παθητικού αερισμού

  Τα Ventkanaly για παθητική ανταλλαγή αέρα βρίσκονται κάθετα και πηγαίνουν από κάθε δωμάτιο στην οροφή. Σε ένα κτίριο κατοικιών, η ατμόσφαιρα πρέπει να ανανεώνεται πλήρως κάθε ώρα.

  Για παράδειγμα: Το σπίτι διαθέτει τρία δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο και λεβητοστάσιο. Υπολογίζουμε την παραγωγικότητα για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το σκοπό και την περιοχή του:

  • κουζίνα -90 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
  • ένα μπάνιο - 50 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
  • λεβητοστάσιο - 70 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
  • παιδικό δωμάτιο - 40 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
  • σαλόνι - 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
  • υπνοδωμάτιο - 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

  Συνολικά - 430 κυβικά μέτρα ανά ώρα για ολόκληρο το σπίτι. Ως εκ τούτου, για την επιτυχή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού απαιτείται εγκατάσταση που μπορεί να ελέγξει αυτή την ποσότητα αέρα. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια μονάδα ή να διαιρέσετε την παροχή ρεύματος στις ανάγκες κάθε δωματίου και να τοποθετήσετε την εγκατάσταση χωριστά.

  Ένα παράδειγμα για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία στο παρακάτω βίντεο:

  Πριν αποφασίσετε πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα ιδιωτικό σπίτι, διαβάστε τους Κανονισμούς SNiP 31.02.2001 και ABOK 2.1.2008. Προτείνουν τη χρήση του ποσοστού ανταλλαγής αέρα για τον υπολογισμό. Οι δείκτες σε αυτά τα έγγραφα είναι κάπως διαφορετικοί, οπότε για τον αυτο-υπολογισμό είναι προτιμότερο να επιλέξετε υψηλότερη τιμή.

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους, ανάλογα με την ειδική κατασκευή του κτιρίου

  1. Εάν το σύστημα εναλλαγής αέρα είναι ενσωματωμένο σε ένα, το σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία θα πρέπει να παρέχει την κίνηση του αέρα από "καθαρά" δωμάτια σε "βρώμικα". Αυτό είναι από σαλόνια σε μπάνιο, λεβητοστάσιο και κουζίνα.
  2. Οι βαλβίδες παροχής βρίσκονται σε κάθε δωμάτιο, όπου δεν υπάρχει κουκούλα.
  3. Εάν το κτίριο έχει δύο ή περισσότερα ορόφους - οι αεραγωγοί τοποθετούνται σύμφωνα με τις βασικές αρχές.
  4. Για το σόμπα, το υπόγειο, το θεμέλιο, ο φυσικός αερισμός ρυθμίζεται μέσω του αέρα.
  5. Τα κανάλια εξαγωγής του παθητικού αερισμού τοποθετούνται αυστηρά κατακόρυφα.
  6. Για ομοιόμορφη έλξη, τα κανάλια εξαγωγής πρέπει να έχουν το ίδιο μήκος χωρίς στενώσεις και επεκτάσεις.

  Για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θερμότητας, οι αγωγοί εξαερισμού είναι καλά μονωμένοι, ειδικά στα σημεία όπου εξέρχονται στο δρόμο.

  Εγκατάσταση εξαερισμού στο σπίτι με τα χέρια τους

  Στη διαδικασία της εργασίας μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Το κύριο πρόβλημα είναι το βάρος του εξοπλισμού για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Μερικές φορές ένας πλοίαρχος δεν μπορεί να σηκώσει και να εγκαταστήσει τη μονάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίζετε εκ των προτέρων τον βοηθό και τον μηχανισμό ανύψωσης φορτίου, ο οποίος θα διευκολύνει την εργασία. Μπορείτε να εκτελέσετε μια βήμα-βήμα συναρμολόγηση της μονάδας. Τα συγκροτήματα της δομής συναρμολογούνται στο έδαφος και στη συνέχεια εγκαθίστανται σύμφωνα με το σχέδιο. Ο εξαερισμός εφοδιασμού και εξαγωγής είναι εγκατεστημένος με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

  Συγκεκριμένα, για τοίχους από τούβλα θα απαιτηθεί διάτρηση με λέιζερ. Μπορείτε βεβαίως να το κάνετε χωρίς αυτό, αλλά η κοίλανση ενός τοίχου από τούβλα με τρυπάνι και σμίλη είναι μια μακρά και κουραστική εργασία

  Στο σκελετό, η εργασία είναι πολύ απλούστερη. Η τοποθέτηση του αερισμού τροφοδοσίας με τα χέρια σας θα απαιτεί μόνο τη χρήση μιας σκάλας, ενός τρυπανιού και ενός πριονιού.

  Χαρακτηριστικά των εργασιών εγκατάστασης

  Αν υπάρχει εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία μέσω τοίχων από τούβλα, είναι προτιμότερο να εγκατασταθούν αγωγοί εξαερισμού στη διαδικασία κατασκευής και, στη συνέχεια, να μην ασχοληθεί με εργατική και δαπανηρή διάτρηση. Χρησιμοποιήστε στη διαδικασία τοποθέτησης μοτίβων από χαρτόνι ή ξύλο, έτσι ώστε όλοι οι αγωγοί να έχουν την ίδια διατομή. Το εσωτερικό μέρος του αγωγού είναι κατασκευασμένο από συμπαγές τούβλο, σφραγίζοντας προσεκτικά όλες τις αρθρώσεις.

  Για να εξαγάγετε την έξοδο εξαερισμού στην οροφή μιας ιδιωτικής κατοικίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμιαντοτσιμέντο. Συνενώνονται με έναν αγωγό εξαερισμού στον τοίχο και στερεώνονται προσεκτικά, τσιμεντάνοντας ολόκληρη τη δομή.

  Και, φυσικά, μην ξεχνάτε στη διαδικασία της δουλειάς για τη δική σας ασφάλεια:

  • Μην εργάζεστε στην οροφή σε παγωμένες και βροχερές καιρικές συνθήκες.
  • Με κλίση οροφής άνω των 20 μοιρών, χρησιμοποιήστε ασφάλιση.
  • όταν τρυπάτε τοίχους, χρησιμοποιήστε έναν κρυφό αισθητήρα καλωδίωσης.
  • Όταν εργάζεστε με παζλ, χρησιμοποιήστε προστατευτικό γυαλιά και γάντια.

  Πώς να επιλέξετε σωλήνες για εξαερισμό

  Κατά την επιλογή σωλήνων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές απαιτήσεις:

  • μέγεθος διατομής.
  • αντοχή στη θερμότητα.
  • σφίξιμο.
  • τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

  Οι στρογγυλοί σωλήνες είναι εύκολα προσβάσιμο υλικό με καλή αεροδυναμική. Τις περισσότερες φορές, ο εξαερισμός γίνεται σε ιδιωτική κατοικία από σωλήνες αποχέτευσης. Οι αεραγωγοί με τετράγωνες και ορθογώνιες διατομές είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν ανεξάρτητα από ένα φύλλο από ανοξείδωτο χάλυβα. Τέτοιες σωλήνες για τον αερισμό σε ιδιωτικές κατοικίες είναι ευκολότερο να εγκατασταθούν υπό ορθή γωνία και κάτω από το ανώτατο όριο.

  Τώρα για το υλικό των σωλήνων. Οι αγωγοί από γαλβανισμένο χάλυβα είναι ανθεκτικοί στη διάβρωση και τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι κατάλληλος για σχεδίαση σε ένα "ζεστό" δωμάτιο - λεβητοστάσιο και κουζίνα. Ένας πλαστικός σωλήνας εξαερισμού για την εξάτμιση είναι η φθηνότερη επιλογή, η οποία είναι ιδανική για βρεγμένους χώρους.

  Ανακουφιστής για ιδιωτική κατοικία. Το άρθρο αναλυτικά ματιά γιατί υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας, το πεδίο εφαρμογής, τα οφέλη, οι τύποι του συστήματος, ο σχεδιασμός της διαδικασίας κατασκευής με τα χέρια τους και χρήσιμες συμβουλές.

  Βήμα-βήμα οδηγίες για την εγκατάσταση ενός ανακτητή για τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία

  Έτσι, διαπιστώσαμε ότι πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση του αερισμού στο σπίτι με τα χέρια σας, θα πρέπει να κάνετε λεπτομερείς υπολογισμούς, να αγοράσετε εξοπλισμό και να προετοιμάσετε τα απαραίτητα εργαλεία για την εγκατάσταση. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με τη χρήση ανασχηματιστή εγκαθίσταται σε κάθε δωμάτιο χωριστά. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συσκευή και τα πλεονεκτήματά της μπορείτε να βρείτε στην ειδική έκδοσή μας και θα σας παρέχουμε οδηγίες βήμα προς βήμα σχετικά με τον τρόπο αερισμού του σπιτιού χρησιμοποιώντας έναν ανακτητή: