Γκαράζ εξαερισμό από τα χέρια του: τα είδη, τα σχέδια, τους κανόνες της ρύθμισης

Ο ανεπαρκής ή αναποτελεσματικός αερισμός του γκαράζ συμβάλλει στον σχηματισμό συμπύκνωσης στις μονάδες του αυτοκινήτου. Τα καυσαέρια και η εξάτμιση των υγρών εργασίας καθιστούν την ατμόσφαιρα του γκαράζ μη ασφαλής για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Εξετάστε πώς να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού του γκαράζ για τη λειτουργία του με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο γκαράζ

Την αυγή του ενθουσιασμού των αυτοκινήτων, τα αυτοκίνητα χρειάζονταν ένα περιφραγμένο καταφύγιο για συντηρητική συντήρηση. Αργότερα, τα αυτοκίνητα έγιναν μια αξία που απαιτεί προστασία από κλοπή - ένα αξιόπιστο γκαράζ με περίμετρο προστατευμένο από διείσδυση. Η εμπειρία των προηγούμενων γενεών των ιδιοκτητών αυτοκινήτων απαιτεί να προστατεύσει το αυτοκίνητο, να το αποθηκεύσετε στο κιβώτιο γκαράζ.

Αλλά το γκαράζ είναι καλό αν έχει εξαερισμό. Φτάνοντας στο πάρκινγκ μετά από ένα ταξίδι πολλών χιλιομέτρων σε βροχερά και χιονισμένα μονοπάτια, το αυτοκίνητο φέρνει μαζί του την υγρασία.

Το δωμάτιο για το αυτοκίνητο είναι παραδοσιακά μικρό, η υγρασία γρήγορα κορεσίζει την ατμόσφαιρα του. Και αν ο όγκος του υγρού αέρα στο γκαράζ δεν αλλάζει 6 φορές την ώρα (καλύτερα από 10 φορές), τότε το αυτοκίνητο σίγουρα θα σκουριάσει.

Το SNiP 21-02-99 θέτει τη χειμερινή θερμοκρασία αποθήκευσης του μηχανήματος σε ποσότητα +5 ° C, εάν το κουτί θερμαίνεται. Παρεμπιπτόντως, αυτό το SNiP επιτρέπει επίσης να μην θερμαίνονται οι χώροι του γκαράζ.

Άνετα για τη θερμοκρασία του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου (για παράδειγμα, +15 ° C) στο χειμερινό γκαράζ είναι "άβολα" για το αυτοκίνητο λόγω της τήξης του πάγου και του χιονιού. Είναι πιο ορθολογικό να τηρείτε τους κανονιστικούς κανονισμούς 5 o C.

Το πρότυπο ανταλλαγής αέρα στο γκαράζ είναι ρυθμισμένο σύμφωνα με το ONTP 01-91 σε όγκο από 150 m 3 / h για κάθε θέση αυτοκινήτου. Εξωτερικά, η εργασία είναι απλή - για να καθορίσετε τη διάμετρο των αεραγωγών, βάλτε μία στην εισροή, η δεύτερη στην κουκούλα και ενημερώστε την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, στο ψυχρό κλίμα της Ρωσίας, το σύστημα παροχής και εξαγωγής σε κλειστό χώρο στάθμευσης πρέπει να σχεδιαστεί πιο στενά.

Συνθήκες εργασίας του φυσικού αερισμού

Για να λειτουργήσει ο αυτοδύναμος αερισμός στο γκαράζ, το κύκλωμα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον όγκο των αλλαγών του αέρα, τις εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας και την αύξηση του ανέμου. Ο φυσικός αερισμός του κιβωτίου αυτοκινήτου εξαρτάται άμεσα από:

 • διαφορά θερμοκρασίας αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Η ατμόσφαιρα του γκαράζ πρέπει να είναι θερμότερη και ως εκ τούτου ελαφρύτερη από τον εξωτερικό αέρα. Στη συνέχεια, βαρύς και καθαρός αέρας θα διεισδύσει στο γκαράζ μέσω του αγωγού παροχής αέρα με βαρύτητα, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τον λιγότερο πυκνό όγκο της εσωτερικής ατμόσφαιρας.
 • διαφορά πίεσης μεταξύ των κατακόρυφων εισροών και των θέσεων εξάτμισης. Είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από 3 μέτρα μεταξύ της εισαγωγής αέρα τροφοδοσίας και της εξόδου αέρα εξαγωγής.
 • την πίεση της κινούμενης μάζας αέρα (άνεμος). Στην εμπνευσμένη πλευρά του γκαράζ, ρυθμίζεται μια αυξημένη πίεση και από την προς τα πίσω πλευρά δημιουργείται μια μειωμένη πίεση. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον αγωγό παροχής αέρα στην πλευρά της επικρατούσας κατεύθυνσης του ανέμου.

Η παραβίαση αυτών των συνθηκών θα οδηγήσει σε πλήρη αναποτελεσματικότητα του φυσικού σχεδιασμού. Επομένως, το χειμώνα είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί υψηλότερη θερμοκρασία στο κιβώτιο του αυτοκινήτου σε σχέση με το δρόμο και να μειωθεί η ανταλλαγή αέρα, ρυθμίζοντας τον βαθμό ανοίγματος των αεραγωγών.

Το καλοκαίρι, απαιτείται να ανοίξετε εντελώς τους αγωγούς εισαγωγής και εξαγωγής, κάνοντας ένα στοίχημα για το ανέβασμα.

Υπολογισμός του εξαερισμού του ανεφοδιασμού και της εξαγωγής

Η κύρια παράμετρος της ανταλλαγής αέρα είναι η πολλαπλότητα της, δηλ. αριθμός πλήρων αλλαγών στον όγκο της ατμόσφαιρας στο γκαράζ από τον "δρόμο" αέρα.

Γνωρίζοντας την κανονικοποιημένη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής αέρα (6-10 φορές) και τον εσωτερικό όγκο του κιβωτίου αυτοκινήτου, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την κατανάλωση αέρα ανά ώρα:

L = n • Vr

 • L - ροή αέρα ανά ώρα, m 3 / h,
 • n - την αριθμητική τιμή του προτύπου για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα,
 • Vr - Ο όγκος αέρα του γκαράζ, m 3.

Για να προσδιορίσετε την ποσότητα αέρα που περικλείεται από το γκαράζ, είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσετε τις εσωτερικές διαστάσεις του πλάτους, του μήκους και του ύψους. Για παράδειγμα, ένα κιβώτιο πλάτους 4 μ., Μήκους 6 και ύψους 2,7 μ. Έχει Vr = 4 • 6 • 2,7 = 64,8 m 3. Όταν επιλέγετε, για παράδειγμα, επτά φορές την ανταλλαγή αέρα ανά ώρα, αυτό το γκαράζ θα απαιτήσει L = 7 • 64,8 = 453,6 m 3.

Για την επιλογή του τμήματος των αγωγών της εισροής και της εξάτμισης, η προκύπτουσα τιμή του L πρέπει να στρογγυλεύεται προς τα πάνω, επιτυγχάνοντας την πολλαπλότητα του κατά 5.

Επομένως, η τιμή ροής αέρα που λαμβάνεται κατά τον υπολογισμό μας πρέπει να αυξηθεί στα 455 m 3, αυτός ο αριθμός διαιρείται με 5 χωρίς υπόλοιπο - 455: 5 = 91.

Εξετάζουμε την εικόνα του διαγράμματος διαμέτρου των αεραγωγών και επιλέγουμε την κατάλληλη παράμετρο. Δεδομένου ότι η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αεραγωγούς είναι περίπου 0,5-1 m / s, για το "κατά προσέγγιση" γκαράζ που υπολογίστηκε παραπάνω, είναι αναγκαίοι οι αγωγοί στρογγυλού αέρα με διάμετρο 500 mm. Ή προφίλ, με εσωτερικό τμήμα 450x500 mm.

Για να βελτιώσετε την εισροή αέρα, μπορείτε να εγκαταστήσετε σε ύψος έως και μισό μέτρο από το δάπεδο του γκαράζ, όχι από τον αγωγό-αγωγό, αλλά από την είσοδο αέρα της σχάρας. Και η διατομή του πρέπει να είναι δύο φορές ή τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του σωλήνα εξάτμισης. Ο εξαερισμός θα βελτιωθεί, αλλά το χειμώνα το κιβώτιο του αυτοκινήτου θα παγώσει.

Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η σχάρα τροφοδοσίας και η κουκούλα με συρόμενα ή αφαιρούμενα καλύμματα, τα οποία επιτρέπουν τη μείωση της διατομής της εισαγωγής αέρα εάν είναι απαραίτητο.

Δίνουμε προσοχή στην ακολουθία μερικής επικάλυψης των ανοιγμάτων καυσαερίων και τροφοδοσίας - πρώτα στην εισροή, στη συνέχεια στην εξάτμιση.

Είναι σημαντικό η διατομή του σωλήνα εξαγωγής να μην είναι μεγαλύτερη από το τμήμα της εισαγωγής φρέσκου αέρα - η απόρριψη θα συμβεί. Επομένως, όταν ο αγωγός τροφοδοσίας είναι μερικώς κλειστός, η διατομή του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να μειωθεί.

Ο αγωγός εξαγωγής πρέπει να αφαιρείται αυστηρά κάθετα και τουλάχιστον 500 mm πάνω από το επίπεδο της οροφής του γκαράζ.

Πάνω από την οροφή του τένοντα, η κουκούλα πρέπει να ανυψωθεί σε ύψος που αντιστοιχεί στην εγγύτητα της κορυφογραμμής στέγης (δείτε το διάγραμμα στην εικόνα).

Αν στο φρεάτιο του γκαράζ έχει εγκατασταθεί ένας σταθμός επιθεώρησης για την πραγματοποίηση επισκευών και ένα κελάρι για την αποθήκευση τροφίμων, θα πρέπει να εγκατασταθούν χωριστοί αγωγοί εισροής και εκροής για τον αερισμό υπόγειων χώρων.

Δηλαδή. Απαιτείται ένας ανεξάρτητος αγωγός για την παροχή αέρα στο κελάρι και ο δεύτερος, κατακόρυφος - στην κουκούλα.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την απόδοση ενός φυσικού καλύμματος γκαράζ;

Χωρίς τη χρήση μηχανικών εργαλείων για την ενίσχυση της ανταλλαγής αέρα, μπορείτε να πετύχετε μια σταθερή ανακαίνιση της ατμόσφαιρας στο χώρο του γκαράζ με δύο τρόπους - θερμαίνοντας το σωλήνα εξαγωγής και τοποθετώντας έναν εκτροπέα πάνω του.

Ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τις μάζες ψυχρού αέρα που εισέρχονται μέσω της εισαγωγής αέρα εισαγωγής. Προσβλέποντας στο υψηλότερο σημείο, εξέρχεται μέσω του εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον καθαρό αέρα έξω - η πίεση των εσωτερικών (στο γκαράζ) και εξωτερικών (στο δρόμο) ατμόσφαιρα πρέπει να εξισωθεί.

Για να βελτιώσετε τη θέρμανση του αέρα στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας μέσα στο κρύο γκαράζ, πρέπει να βάψετε το κανάλι καυσαερίων μαύρο. Ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα των αγωγών απορροφούν τη μέγιστη ποσότητα ηλιακής ενέργειας και θερμαίνουν τον αέρα μέσα στο κανάλι, προτρέποντάς τον να κινηθεί πιο έντονα.

Κατά τον σχεδιασμό του φυσικού αερισμού, λαμβάνοντας υπόψη το μαύρο χρώμα, μην πραγματοποιείτε τη θερμομόνωση του αγωγού αερισμού. Ωστόσο, για τη μέθοδο "θέρμανσης με λαμπτήρα πυρακτώσεως" είναι εξαιρετικά απαραίτητο να μονώσετε τον αγωγό εξαγωγής για να το μονώσετε.

Από το φθινόπωρο γίνεται κρύο στο γκαράζ. Για ένα αυτοκίνητο αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής - πολύ κακό.

Εάν ο καυτός κινητήρας την πρώτη ώρα μετά την άφιξη στο κουτί εξακολουθεί να χρησιμεύει ως πηγή θερμότητας για τον αέρα, τότε μετά από μερικές ώρες σε ένα μη θερμαινόμενο γκαράζ, θα καθοριστεί θερμοκρασία σχεδόν ίση με τη θερμοκρασία του δρόμου. Ο φυσικός αερισμός θα σταματήσει να λειτουργεί.

Για να διατηρηθεί η ανταλλαγή αέρα και να αποφευχθεί το πάγωμα του καναλιού καυσαερίων (το συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί σε αυτό) η συνηθισμένη λάμπα πυρακτώσεως 40-watt θα επιτρέψει.

Αρκεί να κρεμάσετε την κασέτα κάτω από το άνοιγμα του καναλιού κάθετης κλήρωσης και να την αφήσετε. Η θερμότητα που παράγεται από τη λάμπα είναι αρκετή για να μετακινήσει τον αέρα με ταχύτητα 0,2-0,4 m / s.

Και ο αγωγός αγωγών πρέπει να είναι τυλιγμένος με θερμομονωτικό υλικό και να βεβαιωθείτε ότι ο θερμαντήρας δεν λαμβάνει υγρασία. Η θερμότητα από τον λαμπτήρα πυράκτωσης είναι λίγο, για όλο το μήκος του σωλήνα εξάτμισης ίσως δεν είναι αρκετό και ο αέρας θα κρυώσει γρήγορα.

Λάβετε υπόψη ότι η χρήση λαμπτήρων φθορισμού ή λαμπτήρων LED για τη βελτίωση της ανταλλαγής αέρα δεν είναι ευνοϊκή - παράγουν σημαντικά λιγότερη θερμική ενέργεια. Μόνο οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι κατάλληλοι.

Deflector για σύστημα εξαερισμού γκαράζ

Αυτή η συσκευή συμβάλλει στην αύξηση του ελκτικού έλξης στο 20% χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε μηχανικών συσκευών - λόγω του σχηματισμού μιας ζώνης χαμηλής πίεσης στην κεφαλή του αγωγού.

Βάσει του νόμου Bernoulli, οι εκτροπείς αλλάζουν την κίνηση των ροών του αέρα λόγω του σχεδιασμού τους (διατομή).

Ο άνεμος αναγκάζεται να καμπυλωθεί γύρω από το λυγισμένο σώμα του εκτροπέα, ο οποίος οδηγεί στο σχηματισμό μικροσκοπικών ζωνών σχετικού κενού, που προκαλούν την κίνηση της μάζας αέρα στον σωλήνα προς τα πάνω.

Ο σχεδιασμός του εκτροπέα εξαερισμού (από το παράδειγμα του έργου TsAGI, βλέπε εικόνα) αποτελείται από:

 • διαχύτη (γυαλί), το οποίο έχει το σχήμα ενός κόλουρου κωνικού σωλήνα. Βάζει ένα στενό πρόσωπο στην καμινάδα. Προωθεί τη διαφορά στην πίεση του αέρα και την αυξημένη ώθηση.
 • καπάκι (ομπρέλα), η οποία προστατεύει το κανάλι των αεραγωγών από τη διείσδυση πτητικών συντριμμιών και την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση.
 • εξωτερική θήκη, με κυλινδρικό σχήμα. Δημιουργεί ζώνες χαμηλής πίεσης διαχωρίζοντας τη ροή του ανέμου.

Ο τύπος του εκτροπέα TsAGI χρησιμοποιείται ευρέως για να ενισχύσει το φυσικό ρεύμα σωλήνων εξαερισμού στη Ρωσία. Μαζί με αυτό είναι γνωστά περιστροφικά, δίσκου, πτερύγια και εκτροπείς σχήματος Η.

Με την ευκαιρία, τα οικιακά εκχυλίσματα του φυσικού αερισμού είναι ιδιαίτερα συχνά εξοπλισμένα με τον εκτροπέα Grigorovich.

Η αποτελεσματικότητα των διαφραγμάτων εξάτμισης οποιουδήποτε σχεδίου σχετίζεται άμεσα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (παρουσία αέρα). Δηλαδή. με έναν ισχυρό αέρα, αυτή η συσκευή αναπτύσσει μέγιστη πρόσφυση στο σύστημα του φυσικού αερισμού, και σε ηρεμία δεν λειτουργεί καθόλου.

Ο εκτροπέας είναι ικανός όχι μόνο να βελτιώσει την πρόσφυση αλλά και να εμποδίσει την «απόφραξη» του σωλήνα εξάτμισης σε ισχυρούς ανέμους, για να ξεπεράσει ποιος φυσικός εξαερισμός χαμηλού ρεύματος δεν μπορεί.

Επιπλέον, το σύστημα εξαερισμού εξοπλισμένο με συσκευή εκτροπής είναι το πλέον προστατευμένο από την ανατροπή της ώσης.

Εφιστούμε την προσοχή στην ανάγκη ανύψωσης της κεφαλής της κουκούλας, εξοπλισμένης με έναν εκτροπέα, πάνω από το επίπεδο της οροφής κατά μισό μέτρο ή περισσότερο. Εφαρμόζονται επίσης οι συνθήκες τοποθέτησης στο τμήμα της εγγύτητας της κορυφογραμμής στέγης, που εξετάζεται στο ανωτέρω σχήμα.

Συνδυασμένος αερισμός του κιβωτίου αυτοκινήτου

Το πλεονέκτημα του συνδυασμού του φυσικού αερισμού με ένα μηχανισμό χαμηλής ισχύος εξασφαλίζει την ανανέωση της ατμόσφαιρας του γκαράζ σε κάθε καιρό.

Ούτε η θερμότητα του αέρα και του καλοκαιριού δεν εξασθενεί την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συμπλέγματος τροφοδοσίας και καυσαερίων.

Το σχέδιο συνδυασμένου εξαερισμού είναι παρόμοιο με την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος ανταλλαγής αέρα. Η ίδια θέση των αγωγών παροχής και εξαγωγής αέρα, η ίδια διατομή των αγωγών αέρα και ο εκτροπέας στο άνω άκρο του αγωγού εξαγωγής χρησιμοποιούνται.

Μία διαφορά είναι η τοποθέτηση ενός αξονικού ή φυγοκεντρικού ανεμιστήρα στην κοιλότητα του αγωγού εξαγωγής.

Η χωρητικότητα της μονάδας αερισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 W, αυτό αρκεί. Για την εγκατάσταση απαιτείται ανεμιστήρας στο μονωμένο τμήμα του αγωγού, διαφορετικά θα λάβει συμπύκνωμα.

Για να ελέγξετε τη λειτουργία ενός τέτοιου ανεμιστήρα, είναι χρήσιμο ένας ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης ενσωματωμένος στον προσαρμογέα ανάμεσα στην ηλεκτρική πρίζα και το φις τροφοδοσίας της συσκευής εξαγωγής.

Για να κρατάτε συνεχώς τον ανεμιστήρα εξαγωγής δεν είναι κερδοφόρος λόγω της κατανάλωσης ενέργειας και δεν υπάρχει ανάγκη. Επιπλέον, το χειμώνα, ο συνδυασμένος αερισμός του γκαράζ θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός και θα σκληρύνει το κουτί.

Ο προσαρμογέας με χρονοδιακόπτη θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε τη συχνότητα και τη διάρκεια του ανεμιστήρα για 24 ώρες και λίγες μέρες νωρίτερα.

Σημειώστε ότι όταν επιλέγετε μια επαρκώς ισχυρή φυγόκεντρη εγκατάσταση για εξαερισμό, μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη διατομή για τον αγωγό εξαγωγής. Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή της διατομής του αγωγού αέρα εξαρτάται από την ταχύτητα ροής του αέρα.

Με ανεπαρκή εσωτερική διάμετρο, η κουκούλα θα κάνει δυνατά θόρυβο και δεν τραβάει τον αέρα σωστά.

Μηχανικός αερισμός του γκαράζ

Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι είναι ανεξάρτητο από φυσικούς παράγοντες. Υπάρχουν δύο βασικά μειονεκτήματα: εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. επαρκώς υψηλό κόστος. Η ροή του αέρα και η αφαίρεση του όγκου του εξαντλημένου αέρα πραγματοποιείται με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

Σε κιβώτια αυτοκινήτων εγκαθίστανται τα ακόλουθα συστήματα μηχανικής εξαερισμού:

 • Modular. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής συναρμολογείται από πολλές ανεξάρτητες μονάδες που παρέχουν έγχυση και προετοιμασία καθαρού αέρα, καθώς και την απομάκρυνση της μολυσμένης ατμόσφαιρας. Αυτές οι λειτουργικές μονάδες λειτουργούν ανεξάρτητα, επειδή είναι απαραίτητοι οι αισθητήρες ελέγχου κοινού ελέγχου λειτουργίας τους.
 • Monoblock. Κάθε τέτοια μονάδα είναι μια ολοκληρωμένη μηχανική συσκευή εξαερισμού, είναι υπεύθυνη για την εισροή και την εξάτμιση ταυτόχρονα. Μεταξύ των ανεμιστήρων με μονοκόμματα, τα μοντέλα που διαθέτουν ανακλαστικές πλάκες θεωρούνται οικονομικά. Η ανάκτηση επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.

Ο μηχανικός εξαερισμός Monoblock είναι ευκολότερος στην εγκατάσταση με την προετοιμασία μίας μόνο τρύπας στον τοίχο του γκαράζ. Ωστόσο, το συγκρότημα παροχής αέρα, συμπληρωμένο με τις απαραίτητες μονάδες, είναι πιο αποτελεσματικό.

Ο καθαρός αέρας διηθείται πριν εισέλθει στους αγωγούς αέρα και, κατά την ψυχρή περίοδο, θερμαίνεται. Η τροφοδοσία του στο γκαράζ γίνεται μέσω αγωγών αέρα μέσα από τις γρίλιες που γίνονται στο πάτωμα ή σε τοίχους σχεδόν επίπεδες με το δάπεδο, αλλά και στους τοίχους του κοιλώματος επιθεώρησης.

Η εισαγωγή του αέρα εξαγωγής λαμβάνει χώρα μέσω μιας καμινάδας, στο κανάλι της οποίας εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας επαρκούς ισχύος. Σε μεγάλες δεξαμενές, που έχουν σχεδιαστεί για διάφορα μηχανήματα, η κουκούλα μπορεί να εκτελεστεί αποτελεσματικότερα μέσω αγωγών αέρα και μέσω συστήματος εξαερισμού αγωγών.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ένα αποτελεσματικό σύστημα φυσικού αερισμού σε πραγματικό γκαράζ με υπόγειο:

Πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαγωγής πάνω από το γκαράζ για να σταματήσετε τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων και παγετού:

Τα μηχανικά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής χρησιμοποιούνται σε χώρους θερμαινόμενου γκαράζ. Για τα μη θερμαινόμενα autoboxes, το σύμπλεγμα φυσικού αερισμού είναι πιο κατάλληλο. Τα υπόγεια γκαράζ μπορούν να αερίζονται μόνο με μηχανικό αερισμό με την εισαγωγή στο σύστημα ελέγχου τους ελεγκτές μονοξειδίου του άνθρακα.

Απλός αερισμός του γκαράζ

Πρότυπο κατασκευής γκαράζ περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα σύστημα εξαερισμού στο οποίο ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο διεξάγεται μέσω του φυσικού αερισμού. Είναι κατανοητό ότι η απόδοση και η πίεση σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικά κατώτερη συστήματα αναγκάστηκε αερισμού χρησιμοποιώντας φυσητήρες και τους οπαδούς, αλλά φυσικό αερισμό του γκαράζ έχει ανεκτίμητη ποιότητα - σχεδόν εκατό τοις εκατό αξιόπιστη και σταθερή λειτουργία όταν έχει σχεδιαστεί σωστά.

Αρχή λειτουργίας και σχέδιο φυσικού αερισμού

Το σύστημα αέρα χωρίς τη χρήση των ειδών αναμνηστική ανεμιστήρας των συσκευών που βασίζονται στην αρχή του μπαλονιού - θερμό αέρα που εκτοξεύεται από το δωμάτιο ή το υπόγειο γκαράζ λόγω υδροστατική πίεση της ψυχρότερες και βαρέων στήλη εξωτερικού αέρα. Η διαφορά στην πυκνότητα και το ειδικό βάρος του κρύου και του θερμού αέρα είναι πολύ μικρή, αλλά αρκεί να παρέχεται φυσική ανταλλαγή αέρα με μια πολλαπλότητα 3-4 μέτρων ανά ώρα.

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι εγγενές σε ορισμένες "εγγενείς" ατέλειες:

 • Χαμηλή παραγωγικότητα σε ένα τυποποιημένο γκαράζ, ελαφρά αυξανόμενη κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής και μειούμενη στο ελάχιστο στη θερινή θερμότητα.
 • Υψηλή ευαισθησία σε κάθε είδους στροφές με αναλγητική εξισορρόπηση των ροών αέρα μέσα στο γκαράζ.
 • Η ανάγκη για προσεκτική επιλογή των παραμέτρων των αγωγών και των σημείων τοποθέτησης των παραθύρων εισόδου και του σωλήνα εξάτμισης.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και στη θερμότητα που θερμαίνει, η φυσική κίνηση του αέρα μέσω των αγωγών των αεραγωγών δεν παύει να είναι μηδενική. Σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, υπάρχει πάντα μια οριζόντια κίνηση του αέρα, στη θερμότητα ή ένας σοβαρός παγετός είναι λεπτός, αλλά είναι, τόσο φυσικό αερισμό, σε αντίθεση με τα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού, ποτέ δεν πεθαίνει στο τέλος.

Αυτή η απόδοση σαφώς δεν επαρκεί για την πλήρη εξαερισμό του γκαράζ, αλλά είναι ακόμα καλύτερο από το να σταματήσει εντελώς η κίνηση του αέρα στα συστήματα εξαερισμού, για παράδειγμα, όταν διακοπεί η τροφοδοσία ή ο κινητήρας καεί.

Πώς να κάνετε αποτελεσματικό φυσικό αερισμό

Για να διασφαλιστεί ότι το φυσικό σύστημα ανταλλαγής αερίων πληροί τις ελάχιστες υγειονομικές απαιτήσεις για το γκαράζ, κατά τον σχεδιασμό και την τοποθέτησή του πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από την επιφάνεια της γης, η αποκοπή του σωλήνα εξάτμισης να βρίσκεται στο μέγιστο ύψος. Ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρχουν αρκετές έξοδοι, και ο σωλήνας κουκούλας για το γκαράζ είναι μόνο ένας, για το υπόγειο είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε το δικό του σωλήνα εξάτμισης?
 2. Για να μειωθεί ο αριθμός των στάσιμων ζωνών και να εξασφαλιστεί η μέγιστη ροή γύρω από τη μεταφορά που είναι αποθηκευμένη στο γκαράζ, τα παράθυρα εισαγωγής αέρα πρέπει να κατασκευάζονται στη μέγιστη οριζόντια απόσταση από τον αγωγό εξαγωγής.
 3. Για να εξασφαλιστεί ο αερισμός ενός δωματίου 15 τετραγωνικών μέτρων με κανονική ταχύτητα εναλλαγής αέρα 4 έως 5 φορές την ώρα, απαιτείται σωλήνας εξάτμισης 100 mm. Με την αύξηση της επιφάνειας του γκαράζ με κάθε επιπλέον τετραγωνικό μέτρο, η διάμετρος του σωλήνα αυξάνεται κατά 10 mm.

Επιπλέον, ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε για ένα τυπικό ύψος αποκοπής ενός σωλήνα εξαερισμού σε ύψος 3000 mm από το έδαφος. Ένας σωλήνας για εξαερισμό σε γκαράζ, που έχει ανυψωθεί σε ύψος 5 μ., Θα παρουσιάσει απόδοση κατά 40% μεγαλύτερη από τη συνολική απόδοση δύο σωλήνων ύψους 3 μ.

Η αύξηση της διαμέτρου του αγωγού εξαγωγής από την υπολογιζόμενη τιμή δεν οδηγεί πάντοτε σε αύξηση της ώσης. Η μείωση της διαμέτρου καθιστά τη φυσική εργασία εξαερισμού πιο σταθερή, αλλά μειώνει την παραγωγικότητα. Η βέλτιστη τιμή της φυσικής ικανότητας εξαερισμού μπορεί να ληφθεί από τους υπολογισμούς που δίνονται. Σε αυτή την περίπτωση, οι διαστάσεις των παραθύρων εισαγωγής πρέπει να αντιστοιχούν στη διάμετρο της κουκούλας.

Χαρακτηριστικά της διάταξης και της συσκευής φυσικού αερισμού του γκαράζ

Η πιο απλή έκδοση της κατασκευής ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού απεικονίζεται στο διάγραμμα.

Για την πρόσληψη φυσικού εξαερισμού εξωτερικού αέρα, ψυχρού και βαρύ, χρησιμοποιούνται δύο εισόδους αέρα με διάμετρο ίση με τη διάμετρο του σωλήνα εξάτμισης. Λόγω του γεγονότος ότι η είσοδος στο σύστημα εξαερισμού βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό ύψος, μόνο 10- 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος, κομμένα τα παράθυρα συχνά κλείνει μία διάτρητη χαλύβδινη πλάκα, για την αποτροπή πιθανών διείσδυση στα γκαράζ έντομα και τρωκτικά. Λόγω της γρίλιας, η χρήσιμη επιφάνεια των παραθύρων εισαγωγής μειώνεται κατά το ήμισυ, οπότε πρέπει να εγκαταστήσετε δύο παράθυρα.

Εάν ένα αυτοκίνητο ή άλλο όχημα είναι αποθηκευμένο στο γκαράζ, συχνά τα φυσικά παράθυρα αερισμού είναι κατασκευασμένα με τη μορφή αεραγωγών αερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας γκαράζ. Ο εξαερισμός βρίσκεται στον οπίσθιο τοίχο με τη μορφή δύο σωλήνων υποδοχής μικρής διαμέτρου, περίπου 50-70 mm. Το παράθυρο παραλαβής ενός από τους σωλήνες είναι εγκατεστημένο κοντά στην οροφή, το δεύτερο σε ύψος 60-70 cm πάνω από το πάτωμα. Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που αναρροφάται από τον φυσικό εξαερισμό του γκαράζ θα χωριστεί σε δύο ρεύματα. Το τρίτο μέρος της μάζας του αέρα θα ρέει κάτω από το αυτοκίνητο, θα θερμαίνεται και θα αναρροφάται από το κάτω τμήμα του συστήματος εξάτμισης. Τα δύο τρίτα της ροής θα ρέουν γύρω από το αυτοκίνητο στην εξωτερική επιφάνεια και θα αναρροφούνται από έναν αγωγό εξαγωγής οροφής.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης του γκαράζ έχει την ευκαιρία να κρατήσει το αυτοκίνητό του σε άριστη κατάσταση χωρίς τη χρήση δαπανηρού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξάτμισης. Εάν θέλετε, απλά συλλέξτε το φυσικό αερισμό του γκαράζ με τα δικά σας χέρια.

Κατασκευή φυσικού αερισμού για το γκαράζ

Για να κάνετε τα χέρια σας το σύστημα της φυσικής ανταλλαγής αέρα του γκαράζ, είναι απαραίτητο να κάνετε δύο απλά πράγματα. Αρχικά, χρησιμοποιήστε ένα κυλινδρικό τρυπάνι για να κόψετε μια τρύπα στον τοίχο, με διάμετρο 120 mm. Εάν οι τοίχοι είναι ενισχυμένοι με ενίσχυση, είναι ευκολότερο να δημιουργηθεί ένας φράκτης με τη μορφή μιας σχισμής ή μερικές τρύπες μικρότερης διαμέτρου. Η περικοπή βρίσκεται σε υψόμετρο 20 cm πάνω από το κολόβωμα του θεμελίου γκαράζ. Η τομή του παραθύρου παραλαβής σφίγγεται με λεπτό χάλυβα ή σχάρα σε ποντίκια και αρουραίους και δεν ήταν δυνατό να αναζητηθεί καταφύγιο στο γκαράζ.

Πολύ πιο περίπλοκη είναι η εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής. Πρώτα απ 'όλα, απαιτείται αμίαντος ή πλαστικός σωλήνας διαμέτρου 100 mm. Μην χρησιμοποιείτε ατσάλινα, χυτοσίδηρο ή κασσιτεροπολτούς σωλήνες αλουμινίου για εξαγωγή. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αμιάντο-τσιμέντο ή fiberglass, στη χειρότερη περίπτωση, ένα συνηθισμένο πλαστικό σωλήνα αποχέτευσης, ενισχυμένο με μια περιέλιξη σε αφρό πολυουρεθάνης αφρού. Ξεχάστε το μέταλλο και πετάξτε το έξω από το κεφάλι σας. Σε έναν χαλύβδινο σωλήνα, ο αέρας δροσίζει πολύ γρήγορα και το βύθισμα πέφτει σχεδόν διπλάσιο. Το χειμώνα, είναι εύκολο να τραβήξετε αντίστροφα ή να φυσήξετε όταν ο ψυχρός αέρας μπαίνει μέσα στο δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαγωγής.

Για να εγκαταστήσετε την κουκούλα, επιλέξτε μια θέση στην κορυφή του γκαράζ, διασχίζοντας το δωμάτιο διαγώνια. Η τρύπα για την κουκούλα κόβεται προσεκτικά με αρκετά κυλινδρικά τρυπάνια στο σκυρόδεμα. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, αλλά όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανατροπής κάτω από τις ριπές του ανέμου ή λόγω των πτηνών, που μπορούν να καθίσουν για ώρες στο ζεστό προστατευτικό κάλυμμα του συστήματος εξαερισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καπάκι είναι γεμάτο με αιχμηρά καρφιά ή βίδες. Η βάση του σωλήνα είναι ενισχυμένη με ακροφύσιο κατασκευασμένο από αφρό και υλικό στέγης.

Στο τέλος, το βύθισμα στον αγωγό εξαγωγής ελέγχεται με ένα μικρό αυτοσχέδιο φακό ή καπνό τσιγάρου.

Για την κανονική λειτουργία, ο χώρος γκαράζ φυσικού αερισμού μεταξύ του σωλήνα τροφοδοσίας και το παράθυρο της εξάτμισης δεν πρέπει γεμάτα ντουλάπια, ράφια, τυχόν αντικείμενα που εμποδίζουν την κίνηση των ρευμάτων αέρα. Εάν πρέπει να παρέχει μια έξοδο τοπικό αέρα γκαράζ, π.χ., μια επιφάνεια εργασίας ή πάγκο, όταν η εργασία συγκόλλησης που εκτελούνται σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δρομολογούνται από το προαιρετικό σωλήνα εξαγωγής αέρα στο τόπο εργασίας.

Για ένα κελάρι συνήθως ορίζεται σύστημα εισροής, όπου το παράθυρο εισαγωγής τοποθετούνται σε ύψος από 40 έως 80 cm, ενώ ο εξωτερικός αέρας κατευθύνεται μέσα στο υπόγειο στο συμπληρωματικό κανάλι, που κατασκευάζονται από το ίδιο λυμάτων, χάλυβα ή αμιαντοτσιμέντο σωλήνα. Για την απομάκρυνση του αέρα, γίνεται και εγκαθίσταται ένα κανάλι καυσαερίων με διάμετρο 60-70 mm.

Συμπέρασμα

Η παρουσία ενός υπογείου με την αποθήκευση λαχανικών επηρεάζει την κατάσταση του αυτοκινήτου που αποθηκεύεται στο γκαράζ με τον πιο αρνητικό τρόπο. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν είτε ξεχωριστή είσοδο στο υπόγειο, είτε εξοπλίζουν το γκαράζ με εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα. Λόγω της ασθενούς πρόσφυσης, ο φυσικός αερισμός απαιτεί τακτικό καθαρισμό των αγωγών και των αγωγών. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, οι φυσικοί αεραγωγοί καίγονται από έναν φακό από μια διπλωμένη εφημερίδα για να αφαιρέσουν ένα τεράστιο ποσό αράχνης και συντρίμμια που συσσωρεύονται το καλοκαίρι.

Πώς να κάνετε φυσικό και εξαναγκασμένο εξαερισμό στο γκαράζ

Το περιβάλλον αέρα του κάθε χώρου στάθμευσης είναι κορεσμένο με υγρασία και επιβλαβείς ατμούς από αποθηκευμένα αυτοκίνητα υγρά και έλαια. Κατά τη συγκόλληση και άλλες εργασίες επισκευής δημιουργούνται πρόσθετες πηγές ρύπανσης. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο γκαράζ λύνει τα αναφερόμενα προβλήματα - μειώνει το επίπεδο υγρασίας και απομακρύνει τον υπερβολικό ατμό, αντικαθιστώντας τον με καθαρό εξωτερικό αέρα. Το καθήκον του λάτρη του αυτοκινήτου είναι να οργανώσει τη σωστή ανταλλαγή αέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.

Τυπικό σχήμα φυσικού αερισμού

Πρώτα απ 'όλα, εξετάστε τη συσκευή εξαερισμού στην πιο κοινή έκδοση:

 • γκαράζ - μέταλλο ή πέτρα χωρίς κελάρι και κοιλάδα παρατήρησης.
 • τρόπος χρήσης - περιοδικά (κατά μέσο όρο ο ιδιοκτήτης μένει στο δωμάτιο όχι περισσότερο από 1-2 ώρες την ημέρα).
 • Η δομή χρησιμοποιείται για στάθμευση ενός οχήματος, αποθήκευση ορισμένων αποθεμάτων υγρών αυτοκινήτων και εκτέλεση μικρών επισκευών.

Αμέσως θα αναλύσω το ερώτημα κατά πόσον απαιτείται ένα σύστημα εξαναγκασμένης εξάτμισης και τροφοδοσίας σε ένα τέτοιο δωμάτιο. Η απάντηση είναι: αν το γκαράζ δεν μετατραπεί σε εργαστήριο, τότε η φυσική εκχύλιση με εισροή είναι επαρκής για την απομάκρυνση της υγρασίας και των αερίων.

Η τοπική αναρρόφηση με έναν ανεμιστήρα θα σας βοηθήσει να πιάσετε τον καπνό από τη συγκόλληση

Όταν απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός:

 1. Το χειμώνα ο οικοδεσπότης λειτουργεί ως συγκολλητής.
 2. Ο ιδιοκτήτης ασχολείται συνεχώς με την επισκευή ή τη βαφή αυτοκινήτων.
 3. Στο γκαράζ χρησιμοποιούνται συχνά υγρά με επιβλαβείς πτητικούς ατμούς, για παράδειγμα, έπιπλα και κόλλα από καουτσούκ, ακετόνη, αλκοόλ και ούτω καθεξής.

Σημαντική απόχρωση. Η εξάτμιση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εισροή, ανεξάρτητα από τη δύναμη ωθήσεως στο κάθετο κανάλι εξόδου. Εάν δεν προβλέπετε ροή αέρα από το δρόμο, ακόμη και ένας μηχανικός ανεμιστήρας δεν μπορεί να πετάξει υδρατμούς - η πτερωτή θα αναμίξει τον αέρα σε ένα μέρος.

Το απλούστερο σύστημα ανταλλαγής αέρα με φυσικά κίνητρα

Ας εξηγήσουμε πώς να φτιάξετε τον δικό σας αερισμό στο γκαράζ χωρίς το υπόγειο σας:

 1. Για να επιλέξετε σωστά τη διατομή των αγωγών και των ανοιγμάτων τοίχου, υπολογίστε την ποσότητα αέρα. Η διαδικασία παρουσιάζεται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 2. Στον μπροστινό τοίχο του γκαράζ στις πλευρές της πύλης, εισάγετε τις εκτιμώμενες τρύπες. Η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε τις επενδύσεις κατά την κατασκευή ενός κτιρίου. Το ύψος των ανοιγμάτων πάνω από το έδαφος είναι 20-50 cm (έτσι ώστε ο άνεμος να φυσάει λιγότερη σκόνη).
 3. Εγκαταστήστε στις οπές των εξωτερικών πλεγμάτων και από μέσα εισάγετε πύλες ή πόρτες. Ο στόχος είναι να περιοριστεί και να ρυθμιστεί η ροή του αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 4. Μεγιστοποιήστε όλους τους προθάλαμους των θυρών, από όπου ο αέρας μπορεί να ξεφύγει ανεξέλεγκτα, το χειμώνα κρεμάει μια κουρτίνα από μέσα. Εξαίρεση αποτελεί η θωρακισμένη πόρτα, τοποθετημένη κοντά στο άνοιγμα.
 5. Στην επικάλυψη στον απέναντι τοίχο, τρυπήστε μια οπή και βγάλτε ένα κατακόρυφο κανάλι από αμιαντοτσιμέντο ή σωλήνα αποχέτευσης ύψους 2 μέτρων. Καλύψτε το κεφάλι της βροχής με μια ομπρέλα.
Ποικιλίες χρησιμοποιημένων ομπρελών (στη μέση) και εκτροπέων

Συμβούλιο. Εάν, λόγω αντικειμενικών λόγων, δεν είναι δυνατή η αύξηση της αποκοπής του σωλήνα κατά 2 m, τοποθετήστε τον εκτροπέα αντί της κουκούλας, πράγμα που ενισχύει την πρόσφυση λόγω του ανέμου (που φαίνεται στη φωτογραφία).

Το σχήμα λειτουργεί απλά: λόγω της διαφοράς στην εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία, καθώς και της διαφοράς ύψους μεταξύ των άκρων του σωλήνα εξαγωγής, δημιουργείται ένα φυσικό έλκος που παρασύρει τον αέρα του γκαράζ. Η πίεση στο εσωτερικό του δωματίου πέφτει, το κενό προκαλεί την απορρόφηση της μάζας αέρα μέσω των πτερυγίων του συστήματος τροφοδοσίας.

Σχέδιο ροής στο σχέδιο

Ανταλλαγή αέρα στο λάκκο

Το χαντάκι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιθεωρεί το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, απαιτεί εξαερισμό. Ο λόγος - η υγρασία, που διεισδύει από το έδαφος μέσα από το τούβλο ή σκυρόδεμα τοίχους, καθώς και το νερό που εκρέει από το μηχάνημα. Εάν η κορυφή του λάκκου δεν καλύπτεται από σανίδες, το παραπάνω σχέδιο είναι κατάλληλο, δεν υπάρχει τίποτα να τελειώσει:

 1. Λόγω της υψηλότερης πυκνότητας και του βάρους της, η ψυχρή ροή τείνει να πέσει κάτω, εκτοπίζοντας τις μάζες του θερμού αέρα. Μέρος του αέρα από τις οπές τροφοδοσίας μετακινείται στο κάτω μέρος της τάφρου.
 2. Ανάμειξη με τον εσωτερικό αέρα, η εισροή θερμαίνεται και γίνεται πιο ελαφριά. Μετατοπίζεται προς τα πάνω από το επόμενο τμήμα του μείγματος ψυχρού αέρα.
 3. Μέσα στη ζώνη δράσης της κουκούλας, ο αέρας παρασύρεται από το κάθετο κανάλι και προς τα έξω. Η αρχή του εξαερισμού απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Το λάκκο αερίζεται με επιτυχία, αν δεν καλύπτεται με σανίδες

Στην πράξη, η κατάσταση παρατηρείται συχνότερα: ο λάκκος εμποδίζεται από τις σανίδες, η υγρασία δεν αφαιρείται από αυτό και πέφτει στο εσωτερικό των ασπίδων. Το δέντρο σαπίζει, οι γωνίες σιδήρου του πλαισίου της τάφρου αμβλύνουν τη διάβρωση.

Η σωστή λύση στο πρόβλημα - η τοποθέτηση μιας στρώσης κάτω από τον υπόγειο αέρα αεραγωγού της επιθυμητής διαμέτρου, που οδηγεί από το λάκκο στο δρόμο. Πραγματοποιήστε 2 εκδόσεις της συσκευής εξαερισμού στο λάκκο:

 • ο σωλήνας συνδέεται με το άνοιγμα του τοίχου εισόδου και πέφτει σε ύψος 15-20 cm από το κάτω μέρος της τάφρου.
 • Ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής τοποθετείται από το λάκκο κάτω από το δάπεδο και ανεβαίνει κατακόρυφα στην οροφή.
Διεξάγετε έναν σωλήνα τροφοδοσίας στο λάκκο - τον πιο προσιτό τρόπο για να οργανώσετε τον αερισμό

Στην πρώτη περίπτωση, τροφοδοτούμε κατευθείαν τη φρεσκαρίδα, στη δεύτερη - απορροφούμε τον υγρό αέρα. Η προκύπτουσα ροή μεταφοράς θα προκαλέσει τη διαρροή των μαζών αέρα μέσω των ρωγμών μεταξύ των σανίδων. Και οι δύο επιλογές είναι εξίσου εφικτές. Συνήθως είναι πιο βολικό να οργανωθεί μια εισροή - ο λάκκος είναι πάντα διατεταγμένος πιο κοντά στην πύλη και την είσοδο.

Σημείωση: Δεν είναι εύκολο να φτιάξετε έναν πρόσθετο αγωγό αέρα όταν πλημμυρίσει η επίστρωση - θα χρειαστεί να χτυπήσετε σκυρόδεμα και να σκάψετε μια τάφρο. Είναι ευκολότερο να ανοίξει ένα λάκκο, και το καλοκαίρι για να στεγνώσει ξύλινες ασπίδες. Αλλά στο στάδιο της κατασκευής ενός γκαράζ είναι προτιμότερο να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί εκ των προτέρων ο σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού.

Πλαστικοί εσωτερικοί σωλήνες αποχέτευσης - η πιο πρακτική λύση για τη συσκευή φυσικής ανταλλαγής αέρα στο φρεάτιο επισκευής. Είναι φθηνά και έχουν ελάχιστη αεροδυναμική αντοχή, επιπλέον ευκολία - χρήση έτοιμων αγκώνων και δοντιών.

Στο σχέδιο είναι προφανές ότι σε αυτό το σχήμα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν 2 σχάρες τροφοδοσίας που τοποθετούνται στην πρόσοψη του κτιρίου

Οργανώνουμε τον αερισμό του κελαριού του γκαράζ

Για παράδειγμα, πάρτε ένα γκαράζ μήκους 6 μ. Με ξεχωριστό υπόγειο 2 x 3 μ. Και ένα λάκκο επιθεώρησης. Είναι σημαντικό να τηρούμε μια προϋπόθεση: ο αέρας της αίθουσας του γκαράζ και η τάφρος δεν πρέπει να διεισδύουν στην αποθήκη λαχανικών, όπως δείχνουν τα σχέδια ορισμένων πόρων του Διαδικτύου.

Σύσταση. Τοποθετήστε στο κελάρι χωριστούς αγωγούς αερισμού, που δεν συνδέονται με άλλους χώρους.

Πώς να εξαγάγετε σωστά από το υπόγειο στο γκαράζ:

 1. Μέσω της επικάλυψης, εισάγετε στην υπόγεια αποθήκευση 2 κάθετους αγωγούς - τροφοδοσία και εξάτμιση.
 2. Εισάγετε το σωλήνα έγχυσης σε ύψος 10-20 cm πάνω από το πάτωμα, το δεύτερο άκρο στο δρόμο στη μικρότερη διαδρομή.
 3. Το κανάλι καυσαερίων ξεκινάει κάτω από το ανώτατο όριο του κελάριου, διέρχεται από το κιβώτιο του αυτοκινήτου και ανεβαίνει πάνω από την οροφή (ύψος 1,5-2 m).
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση του σωλήνα μεταφοράς από την κοιλότητα επιθεώρησης στο κελάρι λαχανικών, θα πρέπει να παρέχεται μόνο φρέσκος αέρας

Συμβούλιο. Το τμήμα διαμετακόμισης του κατακόρυφου σωλήνα, που διασχίζει το γκαράζ, πρέπει να είναι μονωμένο. Διαφορετικά, ο θερμαινόμενος και υγρός αέρας του υπογείου θα απελευθερώσει το συμπύκνωμα από την επαφή με τους ψυχρούς τοίχους. Δεν θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα - η υγρασία που αφαιρείται αποστραγγίζει το νερό πίσω στην αποθήκευση.

Τοποθετήστε τους αεραγωγούς από τους ίδιους γκρίζους πλαστικούς σωλήνες με στεγανοποιητικούς δακτυλίους από καουτσούκ στα στόμια. Μια εναλλακτική λύση είναι ο αμίαντος-τσιμέντο, αλλά είναι πιο δύσκολο να το θέσω εξαιτίας του βάρους και της έλλειψης εξαρτημάτων εργοστασίου.

Ο αγωγός παροχής αέρα εισάγεται στο υπόγειο με δύο τρόπους:

 • Περάστε τον αγωγό εξαερισμού μέσα από την οροφή του υπογείου στο κουτί, γυρίστε με το γόνατο και βγείτε έξω από τον τοίχο (ύψος 200-500 mm από το επίπεδο του εδάφους).
 • αμέσως περνώντας από το τοίχωμα του υπογείου, ανοίξτε και οδηγήστε κατακόρυφα το σωλήνα στο δρόμο μέσω των τυφλών.
Έτσι φαίνεται η ροή του αέρα στο κιβώτιο και το κελάρι (κάτοψη)

Η δεύτερη επιλογή θα είναι φθηνότερη εάν τοποθετήσετε τον αγωγό αέρα στην κατασκευή, όταν δεν υπάρχει τυφλός χώρος γύρω από το κτίριο. Στο τελειωμένο γκαράζ, είναι καλύτερα να πραγματοποιήσετε την πρώτη μέθοδο - γεμίστε προσεκτικά τον τοίχο με επικάλυψη και τοποθετήστε τον αγωγό αερισμού εισόδου με τα χέρια σας.

Μην ξεχάσετε να θερμάνετε το άνω τμήμα που διασχίζει το κιβώτιο, αλλιώς θα "ιδρώσει" από έξω. Ένα παράδειγμα της ρύθμισης του σύνθετου αερισμού του γκαράζ, δείτε το βίντεο:

Σχετικά με την αναγκαστική εξάντληση

Η τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα σε ένα κοινό σωλήνα εξάτμισης δεν έχει νόημα για τρεις λόγους:

 • η αποτελεσματική επιλογή και η εκκένωση του αέρα γίνεται μόνο με τη μονάδα ενεργοποιημένη.
 • απουσία του ξενιστή, η πτερωτή του ανεμιστήρα αποσυνδεδεμένου καλύπτει τουλάχιστον το 50% του τμήματος του αγωγού εξαερισμού, η απομάκρυνση της υγρασίας επιβραδύνεται φυσικά.
 • καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.

Εάν μετατρέψατε το γκαράζ σε συνεργείο, υπάρχει λόγος να δημιουργήσετε μια τοπική συσκευή εξαγωγής αποτελούμενη από απορροφητήρα, ανεμιστήρα αγωγών και αεραγωγό με βαλβίδα ελέγχου. Η κουκούλα κατασκευάζεται από αυτοσχέδια υλικά (φύλλο μετάλλου 0,3-0,5 mm), το κανάλι αέρα - από σωλήνες αποχέτευσης Ø110 mm.

Η βαλβίδα πετάλου και ο ανεμιστήρας του τύπου καναλιού επιλέγονται για την εσωτερική διάμετρο του καναλιού εξαερισμού - 10 εκ. Δίνουμε διάφορες συμβουλές εγκατάστασης:

 1. Η ομπρέλα τοποθετείται πάνω από την πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (συνήθως ένας πάγκος εργασίας). Οι διαστάσεις του καλύμματος είναι 20 cm μεγαλύτερες από τις μέγιστες διαστάσεις της πηγή, η γωνία ανοίγματος δεν είναι μεγαλύτερη από 60 °.
 2. Προσπαθήστε να κρεμάσετε την ομπρέλα σε ελάχιστη απόσταση από τις επιβλαβείς εκπομπές, λαμβάνοντας υπόψη την ευκολία της εργασίας.
 3. Προγραμματίστε τη συντομότερη διαδρομή για τον αεραγωγό από τον πάγκο εργασίας στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου.
 4. Η βαλβίδα και το παρέμβλημα του ανεμιστήρα μέσα στην υποδοχή, το προφυλακτικό υλικό στεγανοποίησης (κατάλληλη επιλογή - αφρώδες ελαστικό). Τρυπήστε μια τρύπα στον τοίχο εξαερισμού και τοποθετήστε το καλώδιο τροφοδοσίας.
 5. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής βρίσκεται στην έξοδο του αγωγού, ο ανεμιστήρας - μέσα στην αίθουσα. Έξω, ο αγωγός αέρα προστατεύεται από μια σχάρα με ένα πλέγμα, για να εμποδίζει το δρόμο για τα έντομα και τα τρωκτικά.
Εγκατάσταση του υπερσυμπιεστή καναλιών μέσα στον πλαστικό σωλήνα d110 mm

Βοήθεια. Οι συστάσεις δεν είναι κατάλληλες για ένα γκαράζ που μετατρέπεται σε θάλαμο βαφής, όπου η πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατανέμεται σε όλο το κουτί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πλήρης εξαναγκασμός εξαερισμού παρέχεται με τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα, όπως γίνεται στους βιομηχανικούς χώρους.

Μην ξεχνάτε την ανάγκη εισροής - αφού ο ανεμιστήρας ανοίξει πλήρως τη γρίλια του εισερχόμενου αέρα. Διαφορετικά, η μονάδα λειτουργίας απλά ανατρέπει το βύθισμα στον πλησιέστερο αγωγό εξαγωγής.

Με μια μικρή μάζα ομπρέλας, το τελευταίο τμήμα του αγωγού μπορεί να γίνει περιστροφικό, το οποίο σας επιτρέπει να μετακινήσετε γρήγορα την κουκούλα σε ένα γειτονικό τραπέζι. Δείτε το βίντεο στο επόμενο βίντεο:

Καμινάδα φούρνου ως στοιχείο του συστήματος εξαερισμού

Δεδομένου ότι το χειμώνα πολλοί αυτοκινητιστές θερμαίνουν συνεργεία με σόμπες ξύλου και λαδιού, στην οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα σημεία:

 1. Ένας λέβητας ή μια σόμπα απαιτεί αέρα που καταναλώνεται για καύση καυσίμων. Ο θερμαντήρας παίρνει απευθείας από το δωμάτιο, κατά συνέπεια, πρέπει να φροντίσετε για την αναπλήρωση - για να εξασφαλιστεί η εισροή από το εξωτερικό.
 2. Ο σωστά τοποθετημένος σόμπα φούρνου είναι μια καλή κουκούλα, που εργάζεται συνεχώς, ακόμη και με τη φλόγα που σβήνει στον φούρνο.
 3. Από το προηγούμενο σημείο προκύπτει ότι: ο σωλήνας καμινάδας αντικαθιστά εύκολα τον αγωγό εξαερισμού, οπότε δεν έχει νόημα η συλλογή ξεχωριστής κουκούλας. Μια προϋπόθεση: Αφού σβήσετε τον φούρνο και βγείτε από το κιβώτιο, ανοίξτε πλήρως τον αποσβεστήρα - τον ρυθμιστή βυθίσματος, για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα.

Η καμινάδα του φούρνου με έναν ανοικτό ρυθμιστή βυθίσματος είναι σε θέση να αφαιρέσει επαρκή ποσότητα αέρα

Πληροφορίες για εξέταση. Συχνά, οι ιδιοκτήτες των γκαράζ και των ιδιωτικών κατοικιών υποβαθμίζονται στον εξαερισμό. Το επιχείρημα: μαζί με τη μάζα αέρα που πρόκειται να αφαιρεθεί, το κτίριο χάνει θερμότητα. Απαντούμε: ο αριθμός των απωλειών εξαρτάται άμεσα από την εισροή - πόσο αέρα θα επιτρέπεται μέσα στην σχάρα, τόσο πολύ εξάτμιση θα δώσει στο δρόμο. Συμπέρασμα: ρυθμίστε την διατομή των ανοιγμάτων εισόδου με τις πόρτες και τις πύλες. Ιδανική επιλογή - εγκατάσταση βαλβίδας τροφοδοσίας αέρα.

Η ρυθμισμένη βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας είναι ενσωματωμένη στον εξωτερικό τοίχο

Υπολογισμός του όγκου των αεραγωγών και των διαύλων καναλιών

Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοκινητιστών δεν ενδιαφέρεται για τους υπολογισμούς - μελέτησε τα σχέδια στο Διαδίκτυο, παρακολούθησε το βίντεο και τοποθετούσε τους αγωγούς αέρα από τους σωλήνες αποχέτευσης Ø100 mm. Αν θέλετε να εμβαθύνετε και να υπολογίσετε τις παραμέτρους του συστήματος αερισμού του γκαράζ, προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τις απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων:

 1. Η ανταλλαγή αέρα εντός των κιβωτίων ρυθμίζεται από το περιφερειακό έγγραφο MGSN 5.01-01 "Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων". Η παράγραφος 3.17 αναφέρει ότι η ελάχιστη ροή αέρα ανά μηχανή θεωρείται ότι είναι 150 m³ / h ή προβλέπεται διπλή ανανέωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.
 2. Οι τομεακές προδιαγραφές VSN 01-89 πρότειναν την ακόλουθη απαίτηση για τους λάκκους επιθεώρησης: ο λόγος έλξης από την τάφρο πρέπει να είναι 10.
 3. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για την αποθήκευση των λαχανικών προδιαγράφονται στη ρήτρα 8. 1. 4 του εγγράφου NTP-APK 1.10.12.001-02. Ο όγκος εισροής και εκχυλίσματος είναι 3,5 m³ / h για κάθε 100 kg πατάτας και 7,5 m³ / h για 100 kg άλλων λαχανικών.

Βοήθεια. Ο αριθμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών αέρα δείχνει πόσες φορές εντός 1 ώρας η εισροή ενημερώνει το περιβάλλον αέρα στον όγκο του κιβωτίου.

Ο ευκολότερος τρόπος υπολογισμού του υπολογισμού είναι να χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα του γκαράζ που φαίνεται στα σχέδια. Καθορίζουμε πρώτα την εσωτερική ένταση του δωματίου - 95 m³, τάπητες (6.6 m³) και κελάρια (12 m³). Ο περαιτέρω υπολογισμός πραγματοποιείται ως εξής:

 1. Σύμφωνα με το MGSN 5.01-01 πολλαπλασιάζουμε τον όγκο του κουτιού με πολλαπλότητα 2, επιτυγχάνουμε ροή αέρα 95 x 2 = 190 m³ / h. Ο αριθμός πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για 1 μηχανή 150 m³ / h.
 2. Η πολλαπλότητα ανταλλαγής στο λάκκο υποτίθεται ότι είναι 10, η ποσότητα του αέρα είναι 6,6 x 10 = 66 m³ / h.
 3. Ας υποθέσουμε ότι στο υπόγειο αποθηκεύονται 400 κιλά πατάτες και 200 ​​κιλά άλλων λαχανικών. Θεωρούμε ότι η κατανάλωση αέρα εξαερισμού: 3,5 x 4 + 7,5 x 2 = 29 m³ / h.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Δέκα φορές στην τάφρο θα πρέπει να πιάνεται με τη συνεχή συντήρηση των εργασιών επισκευής από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου (όπως σε μια υπηρεσία αυτοκινήτων). Υπό κανονικές συνθήκες, αρκεί η διπλή ενημέρωση του περιβάλλοντος αέρα: 6.6 x 2 = 13.2 m³ / h.

Γνωρίζοντας το κόστος σε κάθε διαμέρισμα του γκαράζ, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί η διατομή των αγωγών εισροής και εξαγωγής σύμφωνα με τον τύπο:

 • F - διατομή διαύλου σε τετραγωνικά μέτρα.
 • L - όγκος εισροής (ρυθμός ροής), m³ / h.
 • ʋ - Ταχύτητα ροής αέρα σε σωλήνες και σχάρες, με φυσική εκχύλιση συνιστάται η λήψη 1 m / s.

Για ένα τυπικό γκαράζ, όπου το χαντάκι χρησιμοποιείται περιοδικά, συμπεριλαμβάνουμε στον υπολογισμό το ελάχιστο κόστος 150 και 13,2 m³ / h. Συγκεντρώστε αυτές τις τιμές και προσδιορίστε την διατομή του αγωγού αερισμού: F = 163,2 / 3600 x 1 = 0,045 m². Χρησιμοποιώντας τον τύπο της περιοχής του κύκλου, μάθετε τη διάμετρο του σωλήνα αέρα - 240 mm. Με μικρό τέντωμα επιτρέπονται δύο πλαστικοί σωλήνες Ø110 mm.

Παράδειγμα: ένα πλέγμα 230 x 230 διαστάσεων καταλαμβάνει 0.053 τετραγωνικά μέτρα. m, και το ζωντανό του τμήμα είναι μόνο 0,02 τετράγωνα

Το σχήμα 0,045 m² δείχνει επίσης την απαιτούμενη ζωντανή (εγκάρσια διατομή) σχάρα παροχής, η οποία είναι μικρότερη από τις πραγματικές διαστάσεις του προϊόντος κατά περίπου 50%. Έτσι, πάρτε την περιοχή της διατομής 0,045 x 2 = 0,09 m² και ανακαλύψτε τις διαστάσεις - 0,3 x 0,3 m ή 300 x 300 mm. Αυτή η μάσκα είναι πολύ μεγάλη, είναι καλύτερα να δημιουργήσετε δύο ανοίγματα στον τοίχο και να τοποθετήσετε δύο πλέγματα με διαστάσεις όχι μικρότερες από 150 x 300 mm.

Το μέγεθος των αεραγωγών υπογείων θεωρείται ο ίδιος τρόπος: F = 29/3600 x 1 = 0.008 m². Η διάμετρος του σωλήνα θα είναι 0,1 m ή 100 mm. Σχετικά με τις αποχρώσεις της επεξεργασίας και της μετάβασης μέσω της επικάλυψης, δείτε στο βίντεο:

Συμπέρασμα

Παραδείγματα της θέσης των αγωγών εξαερισμού εισόδου και εξόδου μέσα στο γκαράζ δεν είναι αξίωμα. Σκεφτείτε προσεκτικά τον εξαερισμό σας και βάλτε τους σωλήνες σε κατάλληλα σημεία για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των στροφών. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε την κατάσταση: η εισροή κατευθύνεται στην κατώτερη ζώνη του δωματίου και ο απορροφητήρας οργανώνεται από την κορυφή.

Εξαερισμός στο γκαράζ με τα δικά σας χέρια: ένα σχέδιο και σωστή υλοποίηση του έργου

Η δημιουργία άνετων συνθηκών για τον ιδιοκτήτη και η ευνοϊκή - για μακροχρόνια αποθήκευση δαπανηρών οχημάτων, θα προσφέρει ένα αξιόπιστο και μελετημένο σύστημα εξαερισμού. Θα δημιουργήσει επαρκή εισροή καθαρού αέρα με ταυτόχρονη απομάκρυνση δυσάρεστων και επιβλαβών ακαθαρσιών. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ποιο ποιοτικό αερισμό είναι στα χέρια γκαράζ. Το σύστημα εναλλαγής αέρα επιλέγεται με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις, τις γενικές παραμέτρους της δομής, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους σημαντικούς παράγοντες, τους οποίους θα συζητήσουμε παρακάτω.

Διαβάστε στο άρθρο:

Χρειάζεστε αερισμό στο γκαράζ;

Παρά την προφανή απάντηση, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ο κατάλογος των καθηκόντων που θα βοηθήσουν στην επίλυση του αντίστοιχου μηχανικού συστήματος:

 1. Μαζί με το αυτοκίνητο, η υγρασία εισέρχεται στο δωμάτιο. Ο επαρκώς ισχυρός αερισμός για το γκαράζ επιταχύνει την απομάκρυνσή του, αποτρέποντας την εμφάνιση και ανάπτυξη διεργασιών διάβρωσης.
 2. Ταυτόχρονα με τη ροή του αέρα από την ατμόσφαιρα του δωματίου, αφαιρούνται τα καυσαέρια, άλλες δυσάρεστες και επικίνδυνες για τις χημικές ενώσεις του ανθρώπου.
 3. Εξαλείψτε τις συνθήκες που είναι ευνοϊκές για τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων σε έπιπλα, εργαλεία, μέρη δομικών κατασκευών.
 4. Σε ορισμένες καιρικές συνθήκες, μια εισροή καθαρού αέρα βοηθά στη διατήρηση άνετων συνθηκών θερμοκρασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μηχανικές, χημικές και οργανικές μολυσματικές ουσίες εκπέμπονται προς τα έξω. Αυτό απλοποιεί τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση φρούτων και άλλων προϊόντων διατροφής.

Δεδομένων των αποτελεσματικών προστατευτικών ιδιοτήτων, οι οικονομικές επενδύσεις σε ένα τέτοιο σύστημα είναι οικονομικά βιώσιμες. Ελλείψει αρνητικών επιπτώσεων, τα εργαλεία και άλλα ακριβά προϊόντα διατηρούν τα καταναλωτικά τους χαρακτηριστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψογη κατάσταση. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η μείωση του κόστους διατήρησης καλών υγειονομικών και υγειονομικών συνθηκών.

Αποτελεσματικός αερισμός στο γκαράζ με δικά σας χέρια: διάγραμμα, φωτογραφία, σχόλια

Για να αποκλείσετε λανθασμένες ενέργειες και δαπάνες για τη διεξαγωγή πειραμάτων, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα ισχύοντα πρότυπα. Βασίζονται σε σύγχρονες θεματικές γνώσεις, επιστημονικά πειράματα και επαγγελματικές εξετάσεις. Για να δημιουργήσετε τον σωστό αερισμό στο γκαράζ, είναι απαραίτητο να αλλάξετε τον αέρα εντελώς σε μια ώρα από 4 έως 6 φορές. Στα εσωτερικά πρότυπα, προτείνεται να ληφθούν 180 m3 για έναν απλοποιημένο υπολογισμό. για ένα αυτοκίνητο. Σε ξένες χώρες - από 360 έως 400 κυβικά μέτρα.

Τα παραπάνω δεδομένα αντικαθίστανται μερικές φορές από την αναλογία: 1,5 cm διάμετρο σωλήνα ανά τετραγωνικό μέτρο. τετραγωνικό μέτρο. Αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το ύψος του δωματίου, την παραγωγικότητα της οδού εξαγωγής. Ωστόσο, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατεύθυνσης του ανέμου και της θερμοκρασίας στο δρόμο. Επομένως, μια τέτοια τεχνική υπολογισμού μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που αναφέρονται παρακάτω για μεμονωμένα στοιχεία του συστήματος.

Όταν μελετάτε το πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό σας στο γκαράζ, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις ακόλουθες αποχρώσεις:

 1. Η δυσκολία της αυτοαναπαραγωγής των εργασιών συναρμολόγησης και κατασκευής.
 2. Τεκμηρίωση του έργου και κατάλογο μελλοντικών αγορών.
 3. Το αρχικό κόστος και το κόστος κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας.
 4. Ανθεκτικότητα της επιλεγμένης επιλογής, ανάγκη για υποχρεωτική εφαρμογή διαδικασιών συνήθειας συντήρησης.

Πώς να λύσετε προβλήματα με ελάχιστο κόστος, χρησιμοποιώντας φυσικό αερισμό στο γκαράζ

Το κύριο πλεονέκτημα των μηχανικών συστημάτων αυτής της κατηγορίας είναι η αυτονομία. Δεν χρειάζεται να συνδεθούν με πηγή ενέργειας. Η απουσία κινήσεων, συσκευών ελέγχου, διακοπτών και καλωδίωσης μειώνει το κόστος του έργου. Η συγκριτική απλότητα αυξάνει αυτόματα το επίπεδο αξιοπιστίας. Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα είναι η αδυναμία αύξησης της έντασης της ανταλλαγής αέρα εάν είναι απαραίτητο.

Σχεδιάζοντας ένα απλό σύστημα φυσικού αερισμού στο γκαράζ με τα χέρια σας

Αυτές οι εξηγήσεις θα βοηθήσουν στην κατανόηση των σημαντικών χαρακτηριστικών αυτού του έργου:

 1. Για μια έκταση 20 τετραγωνικών μέτρων. έχουν επιλεγεί τα ελάχιστα μεγέθη οπών, έτσι ώστε να είναι απλούστερο να επιλέγονται προϊόντα από το φάσμα των μοντέλων. Εάν μια τέτοια λύση δεν εξασφαλίζει αποτελεσματική κυκλοφορία αέρα, δύο συστήματα αερισμού γκαράζ μπορούν να εγκατασταθούν με τα δικά τους χέρια από τυποποιημένους σωλήνες (100-150 mm).
 2. Οι οπές τρυπιούνται με ένα διατρητικό εργαλείο. Τα ακροφύσια επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη την σκληρότητα του υλικού και το πάχος των τοίχων.
 3. Η είσοδος (4) γίνεται σε ύψος 100-200 mm από το επίπεδο της τελικής επένδυσης δαπέδου. Έξοδος (3) - στην ίδια απόσταση από την οροφή.
 4. Όσο υψηλότερο είναι το ύψος (1), τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση του συστήματος. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι η εξαιρετικά δυσκίνητη κατασκευή θα πρέπει να ενισχυθεί για να προστατευτεί από ισχυρές ριπές ανέμου. Οι ειδικοί συστήνουν την τοποθέτηση του ανώτερου τμήματος του σωλήνα πάνω από την κορυφογραμμή στέγης για 20-30 cm.
 5. Ο εκτροπέας (2) του κατάλληλου μεγέθους αγοράζεται στο κατάστημα. Αυτό το προϊόν επιταχύνει τη ροή του αέρα, εμποδίζει την εισροή ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων στις σωληνώσεις.
 6. Η σύνδεση μεμονωμένων εξαρτημάτων και η σφράγιση συνδέσμων μπορεί να γίνει με τη χρήση στεγανοποιητικού. Επιλέξτε τη σύνθεση που προορίζεται για λειτουργία στην κατάλληλη περιοχή θερμοκρασιών.
Η προστασία από τα τρωκτικά και τα έντομα θα παρέχει μια ειδική μάσκα Η συσκευή φυσικού αερισμού στο γκαράζ με μια βαλβίδα αντεπιστροφής

Αυτή η φθηνή συσκευή εμποδίζει τη διείσδυση ψυχρού αέρα από το σωλήνα εξόδου το χειμώνα. Αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται όταν ένας αγωγός αερισμού είναι συνδεδεμένος σε αρκετούς χώρους.

Σχεδίαση φυσικού αερισμού στο γκαράζ με υπόγειο δύο επιπέδων

Ο καθαρός αέρας τροφοδοτείται από το σωλήνα στο χαμηλότερο σημείο του αντικειμένου. Εκτός από την επιλογή που φαίνεται στο σχήμα, μπορείτε να κάνετε επιπλέον έξοδο. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ισότητα των διατομών των διόδων των διαδρομών τροφοδοσίας και εξαγωγής. Για την καλύτερη εξαερισμό ολόκληρης της έντασης του δωματίου, οι οπές δεν είναι εγκατεστημένες στον ίδιο άξονα.

Ευρείες δυνατότητες εξαναγκασμένου εξαερισμού στο γκαράζ

Το μεγάλο μήκος και η περίπλοκη διαμόρφωση του καναλιού του αγωγού αυξάνουν την απώλεια πίεσης. Μερικές φορές χρειάζεται να αυξήσετε την πίεση, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να επεκταθούν οι τεχνολογικές τρύπες.Με τη βοήθεια ειδικών τραπεζιών και τύπων, εξειδικευμένοι ειδικοί πραγματοποιούν ακριβή υπολογισμό του εξαερισμού του συνεργείου για εργασία σε δύσκολες συνθήκες. Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται χρησιμοποιούνται για την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού.

Η δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού στο γκαράζ με τα δικά σας χέρια σας επιτρέπει να επιλύσετε με επιτυχία τα ακόλουθα προβλήματα:

 1. Αποτελεσματική τροφοδοσία και απομάκρυνση του αέρα παρουσία τσάι, φίλτρα, άλλα πρόσθετα εξαρτήματα του συστήματος που δημιουργούν εμπόδια.
 2. Ακριβής απόδοση δοσολογίας. Χρήση βέλτιστων τρόπων λειτουργίας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
 3. Προ-μόλυνση με διάφορες τεχνολογίες φιλτραρίσματος.
 4. Αύξηση της θερμοκρασίας του εισερχόμενου αέρα με χρήση θερμαντικών στοιχείων.
 5. Συντήρηση καθορισμένων από τον χρήστη συνθηκών άνεσης με χρήση κλιματιστικών, άλλου κλιματικού εξοπλισμού, αισθητήρων.
Με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό στο υπόγειο του γκαράζ, μπορείτε να διατηρήσετε με μεγάλη ακρίβεια το επιθυμητό καθεστώς υγρασίας και θερμοκρασίας

Η θέρμανση και η ψύξη του αέρα, άλλες αναφερθείσες εργασίες συνοδεύονται από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την επιλογή αυτής της επιλογής, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το σχετικά υψηλό κόστος, η πολυπλοκότητα της συντήρησης, της επισκευής.

Συνδυασμένα συστήματα εξαερισμού

Σε έργα αυτού του τύπου χρησιμοποιείται φυσική εισροή καθαρού αέρα. Για την προσωρινή αύξηση της παραγωγικότητας - εγκαταστήστε την τεχνολογία εξαερισμού στον αγωγό της κουκούλας. Αυτή η λύση είναι φθηνότερη σε σύγκριση με σύνθετες τεχνολογίες. Αλλά με τη βοήθειά του μπορείτε να έχετε καλά αποτελέσματα εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σύνθετους αεραγωγούς.

Η ρύπανση απομακρύνεται γρήγορα εάν υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού και εξαγωγής στο γκαράζ

Αυτός ο εξοπλισμός καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε καλώδια, προστασία από επιταχύνσεις τάσης και υπερθέρμανση κινητήρα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο συνδυασμένος αερισμός με τα χέρια τους μπορεί να συμπληρωθεί με αισθητήρες κίνησης, χρονοδιακόπτες. Είναι χρήσιμα για την αυτοματοποίηση της εκκίνησης του συστήματος όταν το αυτοκίνητο εισέρχεται, σβήνοντας μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ένας ισχυρός ανεμιστήρας καναλιών θα παρέχει εντατική πρόσληψη αέρα από μακρινά μέρη του ακινήτου

Βίντεο εξαερισμού στο γκαράζ, ένα παράδειγμα δοκιμής του παραγωγικού εξοπλισμού σε πραγματικές συνθήκες

Ποιοτικός αερισμός στο γκαράζ: σχέδιο, υπολογισμός και συσκευή

Σε αυτό το τμήμα, οι δημοφιλείς λύσεις μηχανικής και κατασκευής έχουν μελετηθεί λεπτομερώς. Η προετοιμασία αρχίζει με τον καθορισμό των παραμέτρων της τεχνικής ανάθεσης. Είναι ευκολότερο να δουλέψετε με μια ανεξάρτητη κατασκευή, χωρίς υπόγειο και υπόγειο. Εάν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποθήκευση ενός αυτοκινήτου, θα αρκεί η εφαρμογή της απλούστερης τεχνικής. Πώς να υπολογίσετε τον εξαερισμό στο γκαράζ, που συζητήσαμε παραπάνω. Με έκταση 12 τετραγωνικών μέτρων. και ένα τυπικό ύψος οροφής (όχι μεγαλύτερο από 2,7 m), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας κυκλικός αγωγός αέρα με διάμετρο 18 cm (12 * 1,5).

Κατάλληλος τυποποιημένος σωλήνας πολυμερούς για το σύστημα αποχέτευσης

Καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται, η πολυπλοκότητα του αερισμού του γκαράζ αυξάνεται. Πώς να δημιουργήσετε σωστά ένα σύστημα για τον εξοπλισμό ενός ποιοτικού θαλάμου ψεκασμού, μπορείτε να το μάθετε μόνο επικοινωνώντας με έμπειρους επαγγελματίες. Αλλά για την επίλυση εγχώριων προβλημάτων αρκεί η χρήση των συστάσεων αυτού του άρθρου.

Οι ακόλουθοι παράγοντες περιπλέκουν την εργασία:

 • βαθύ υπόγειο?
 • μεγάλη ή πολύπλοκη διαδρομή προσαγωγής / εκκένωσης αέρα.
 • ο συνδυασμός διαφόρων καναλιών.
 • γειτονιά με καθιστικό ·
 • κακή σφράγιση του δωματίου.
 • την οργάνωση χώρων αποθήκευσης αποθεμάτων τροφίμων ·
 • παρουσία στα κανάλια θερμαντήρων, φίλτρα, άλλο πρόσθετο εξοπλισμό.

Το σχέδιο λειτουργίας του αερισμού του υπογείου στο γκαράζ μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση προτύπων σχεδίασης

Στη συνέχεια, στο σχήμα, σημειώνονται όλες οι σημαντικές διαστάσεις. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας λίστας μελλοντικών αγορών. Εκτός από τις βασικές λεπτομέρειες, είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται μέσα, εργαλεία, ακροφύσια και αναλώσιμα.

Πώς να δημιουργήσετε αερισμό χωρίς λάθη στο γκαράζ: σωστή αποθήκευση των τροφίμων

Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η πιθανότητα επαφής με δυνητικά επικίνδυνους ρύπους. Για το σκοπό αυτό εγκαθίστανται χωριστοί αγωγοί εισαγωγής και εξαγωγής.

Ένα παράδειγμα ακατάλληλου σχεδίου σε ένα κελάρι του γκαράζ: εγκαθίστανται σε ένα επίπεδο δύο σωλήνες, δεν υπάρχουν βαλβίδες αντεπιστροφής και μάνδαλοι. Η καταπακτή στο κελάρι μπορεί να αγοραστεί στο κατάστημα ή να κατασκευαστεί ανεξάρτητα

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη στεγανότητα της δομής όταν είναι κλειστή. Για να απλοποιήσετε τη συντήρηση ενός βέλτιστου ζυγού θερμότητας, καλή μόνωση θα έρθει σε πρακτικό.

Σε αυτό το βίντεο, ο συγγραφέας του έργου μιλά για το πώς να κάνει σωστά τον αερισμό στο κελάρι του γκαράζ:

Τέτοια σχέδια δημιουργούνται με χοντρά τοιχώματα, τα οποία ενισχύονται από ενισχυτικά. Έχουν ολοκληρωθεί με ράφια, σκάλες, καταπακτή, λάμπες, εσωτερικό μέρος του συστήματος εξαερισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εξωτερικά κανάλια θα πρέπει να δημιουργηθούν ανεξάρτητα.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο γκαράζ με υπόγειο τεχνικού σκοπού

Το έργο αυτό προϋποθέτει χαμηλότερες απαιτήσεις σε σύγκριση με τις μεθόδους αποθήκευσης των αποθεμάτων τροφίμων. Αλλά τα ακριβή κριτήρια καθορίζονται μεμονωμένα. Κατά κανόνα, η κύρια εστίαση είναι στην ομαλοποίηση του επιπέδου υγρασίας. Το καθεστώς θερμοκρασίας στην περίπτωση αυτή είναι λιγότερο σημαντικό.

Πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο του γκαράζ, που φαίνεται στο σχήμα

Εδώ, για τον αερισμό των υπερυψωμένων τμημάτων της κατασκευής, στους τοίχους τοποθετούνται τούβλα με διαμπερείς οπές. Ο απαραίτητος αριθμός τέτοιων στοιχείων δεν είναι δύσκολο να υπολογιστεί σύμφωνα με τις παραπάνω αναλογίες, λαμβανομένων υπόψη των παραμέτρων συγκεκριμένων δομικών υλικών.

Για την παροχή απευθείας στο τμήμα του υπογείου και την έξοδο αέρα από αυτό παρέχονται χωριστοί σωλήνες. Τοποθετούνται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου. Ράφια και άλλα μεγάλα αντικείμενα τοποθετούνται έτσι ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην κίνηση των ρευμάτων μπροστά από τις οπές εξαερισμού.

Πρόγραμμα εξαερισμού του υπόγειου στο γκαράζ, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο κτίριο του διαμερίσματος

Βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό χρησιμεύει για να αποφευχθεί η είσοδος διαφόρων οσμών στο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είδους συσκευή είναι, πώς λειτουργεί και πόσο δύσκολο είναι να το εγκαταστήσετε στο σπίτι σας.

Το τμήμα τροφοδοσίας εδώ δεν διαφέρει από τις τυποποιημένες λύσεις. Και ο αγωγός εξαγωγής θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα. Περνά μέσα από διάφορους ορόφους, μέσα στις θερμαινόμενες εγκαταστάσεις του κτιρίου. Οι σταγόνες θερμοκρασίας συμβάλλουν στο σχηματισμό συμπυκνώματος. Για να μειώσετε την ένταση αυτής της διαδικασίας, συνιστάται η μόνωση του άνω τμήματος του αγωγού. Η απομόνωση γίνεται καλύτερα από διογκωμένο πολυστυρένιο, άλλα υλικά που δεν καταστρέφουν την υγρασία. Τοποθετείται κάτω μια βρύση, μέσω της οποίας αποστραγγίζεται το συσσωρευμένο υγρό.

Ένα μεγάλο ύψος του καναλιού εξόδου αυτού του εξαερισμού του γκαράζ με ένα υπόγειο μπορεί να επιδεινώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Για να αποφύγετε την πτώση του κρύου αέρα, μπορεί να εγκατασταθεί μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Ωστόσο, αυτή η συσκευή δεν παρέχει ροή στην επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτή η εργασία επιλύεται με την εγκατάσταση ανεμιστήρα. Η δεύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως στον σωλήνα, ο οποίος θα χρησιμεύει ως θερμαντήρας χαμηλής ισχύος.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο υπόγειο του γκαράζ, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια καλή αεροστεγανότητα του μπλοκ εισόδου. Ένα μεγάλο δωμάτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την αποθήκευση των πραγμάτων

Το υπόγειο είναι κατάλληλο για τη δημιουργία γραφείου, αίθουσα χαλάρωσης, σάουνα. Η σύνθεση του μηχανικού εξοπλισμού θα εξαρτηθεί από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Το πιο δύσκολο να οργανωθεί η εισροή και την απομάκρυνση του αέρα στο μπάνιο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αεραγωγοί δεν μπορούν να συνδυαστούν με καμινάδες.

Για τον έλεγχο και τον αυτοματισμό χρησιμοποιήστε εξειδικευμένες μονάδες ελέγχου

Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο του γκαράζ πρέπει να μελετηθεί σε συνδυασμό με τη λειτουργία άλλων συστημάτων (θέρμανση, κλιματισμός, ηλεκτρική ενέργεια). Αυτό θα επιτρέψει να συντονιστεί το έργο τους, για να αποκλειστούν οι αμοιβαίες αρνητικές επιρροές.

Εγκατάσταση του συστήματος παρουσία ενός λάκκου

Σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να ανοίξετε τη σκυρόδεμα, δημιουργώντας τρύπες στους τοίχους και στην οροφή. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να εκτελούνται προσεκτικά, ώστε να μην διαταράσσεται η ακεραιότητα της δομής. Ένα σχέδιο ηλεκτρικών και άλλων επικοινωνιών που είναι εγκατεστημένο μέσα στις κατασκευές είναι χρήσιμο.

Πώς να κάνετε τον αερισμό στο φρεάτιο επιθεώρησης του γκαράζ - που υποδεικνύεται σε αυτό το διάγραμμα

Υπάρχει ένα επιπλέον κανάλι (1), το οποίο παρέχει αέρα στο υπόγειο. Δύο κουκούλες (3, 4) παρέχουν καλή απόδοση, ποιοτικό αερισμό όλων των τμημάτων της δομής. Απαιτείται ένας ειδικός σωλήνας (2), καθώς σε κανονική λειτουργία ο λάκκος κλείνει με μια πλατφόρμα στην κορυφή για ασφάλεια. Θα εξασφαλίσει καλό εξαερισμό του κοιλώματος επιθεώρησης.

Η πρόσληψη καθαρού αέρα μπορεί να γίνει με κοπή τέτοιων σχάρων στο φύλλο της πόρτας

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν εξοπλίζετε τον εξαερισμό ενός μεταλλικού γκαράζ

Αν προετοιμάσετε εκ των προτέρων μια βάση από σκυρόδεμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε τη μεταλλική δομή με γερανό μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, θα εμφανιστούν γρήγορα ελλείψεις. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη καλής μόνωσης, η οποία εντείνει την εμφάνιση μέσα στο συμπύκνωμα. Η εξάτμιση του νερού προκαλεί την ανάπτυξη καταστροφικών διεργασιών διάβρωσης. Αυτές οι αρνητικές διαδικασίες εμποδίζονται από την παροχή καθαρού αέρα.

Ο φυσικός αερισμός στο μεταλλικό γκαράζ δημιουργεί κενά μεταξύ των επιμέρους στοιχείων της δομής. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τρυπήστε τρύπες στον τοίχο με διάμετρο 8-12 εκατοστά. Καλύπτονται με αστάρι και βαφή, προστατεύοντάς τα από τη διάβρωση. Εγκαταστήστε τις διακοσμητικές γρίλιες. Οι θέσεις εγκατάστασης επιλέγονται όσο το δυνατόν περισσότερο από τις διατάξεις ασφάλισης προκειμένου να παρεμποδίσουν τις παράνομες ενέργειες των εισβολέων.

Να βελτιωθεί ο εξαερισμός στο σιδερένιο γκαράζ χρησιμοποιώντας μια ποικιλία συστημάτων επιβολής. Όπως και στα προηγούμενα παραδείγματα, μπορεί να συμπληρωθεί με θερμαντήρες, φίλτρα, συσκευές ρύθμισης και ελέγχου. Κατά την εγκατάσταση ενός κοιλώματος προβολής, τα κελάρια χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επιλογή του εξοπλισμού επεξεργασίας, των υλικών και των εξαρτημάτων για τον αερισμό του χώρου στάθμευσης

Κατά την επιλογή, θα πρέπει να προτιμώνται μοντέλα προσαρμοσμένα στην αυξημένη υγρασία.

Η αυτοματοποίηση του ανεμιστήρα για εξαγωγή στο γκαράζ μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικών σετ

Για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορες συσκευές τροφοδοσίας / αποσύνδεσης σύμφωνα με τον αλγόριθμο που ορίζει ο χρήστης.

Μια τέτοια τεχνική μπορεί να καθαρίσει γρήγορα ένα μεγάλο γκαράζ από μολυσμένο αέρα. Αυτός ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας είναι κατάλληλος για εξωτερική χρήση

Αν χρησιμοποιείτε αυτήν τη λύση, μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο.

Ο ανεμιστήρας εξαγωγής για το γκαράζ μπορεί να εγκατασταθεί στη βέλτιστη θέση, ως μέρος του σχεδιασμού του καναλιού. Για να δημιουργηθεί αυτό το σχέδιο, ο συγγραφέας χρησιμοποίησε ατομική παραγγελία σε εξειδικευμένο εργαστήριο

Το γαλβανισμένο φύλλο είναι καλά προστατευμένο από τις καιρικές επιδράσεις. Είναι κατάλληλο για την κατασκευή προϊόντων με μοναδικά μεγέθη και σχήματα χωρίς επιπλέον κόστος. Επιπλέον πλεονεκτήματα είναι: ελαφρύ βάρος, εύκολη εγκατάσταση, καλή εμφάνιση.

Αυτή η λίστα παραθέτει τα στοιχεία του συστήματος που διατηρούν άνετες συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου:

 • οροφή (1) πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος,
 • τοίχοι από τούβλα (3, 5).
 • το κανάλι εισόδου (2).
 • ένα λέβητα θέρμανσης στερεών καυσίμων (6) με μια καμινάδα (4).
 • γυαλί (7) - εδώ πραγματοποιείται προθέρμανση του αέρα για το τμήμα αερισμού του συστήματος.
 • φίλτρο (8);
 • τον θερμαντήρα (9) με ενσωματωμένους ηλεκτρικούς θερμαντήρες.
 • ανεμιστήρα (10) του τύπου καναλιού.
 • (11), το οποίο παρέχει την παροχή ζεστού αέρα στο κέντρο ενός μεγάλου δωματίου.
 • gon (12), που εκτελεί παρόμοιες λειτουργίες στο τέλος του καναλιού.