Πώς να κάνετε τον ίδιο αερισμό με τα δικά σας χέρια

Η χρήση νέων δομικών υλικών και τεχνολογιών έχει κάνει τα σπίτια μας πολύ πιο ζεστά, αλλά περιορίζει τη ροή καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις. Μετά την αγορά ενός σπιτιού ή διαμερίσματος, εγκαθιστούμε παραδοσιακά νέα πλαστικά παράθυρα, αντί να απομονώσουμε εντελώς τον εαυτό μας από το δρόμο. Αφού κάνατε χρήσιμα μέτρα για τη θέρμανση του σπιτιού, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει καθαρό αέρα. Είναι πολύ πιθανό να οργανωθεί ο αερισμός του εφοδιασμού από τα χέρια του ατόμου, θα πρέπει να μελετήσετε την ερώτηση και να επιλέξετε πώς να το κάνετε.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε κτίρια κατοικιών;

Ο εξαερισμός και ο εξαερισμός είναι δύο τύπων:

 1. Με φυσική ώθηση. Για το τράβηγμα και την εισροή, χρησιμοποιείται το φαινόμενο της μεταφοράς, όταν ο θερμασμένος αέρας, με μικρότερη μάζα, ανεβαίνει προς τα πάνω.
 2. Με τεχνητό (μηχανικό) κίνητρο. Κινούμενος αέρας παρέχεται από τους ανεμιστήρες.

Τα περισσότερα από τα πολυκατοικίες και τα ιδιωτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με φυσική κουκούλα. Για αυτό, χρησιμοποιούνται κατακόρυφα κανάλια, οι είσοδοι των οποίων βρίσκονται στα δωμάτια του μπάνιου και στην κουζίνα με τη μορφή δικτύων που είναι εγκατεστημένα κάτω από την οροφή. Οι έξοδοι βρίσκονται στην οροφή του κτιρίου. Η διαφορά στα ύψη και η διαφορά στις θερμοκρασίες του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα προκαλούν έλξη στο κανάλι, γεγονός που δημιουργεί κενό στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός φυσικού αερίου στην περίπτωση αυτή παρέχεται μέσω διαρροών ή ειδικών εγκοπών σε ξύλινα παράθυρα.

Νέα παράθυρα και στεγανές πόρτες εισόδου σφραγίζουν το διαμέρισμα, εμποδίζοντας την πρόσβαση στον καθαρό αέρα από το εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία του αερισμού τροφοδοσίας αλλάζει, επειδή οι μάζες αέρα αρχίζουν να ρέουν στην κουζίνα ή το μπάνιο από άλλες εγκαταστάσεις. Ένα νέο ζυγό αέρα είναι εγκατεστημένο στο σπίτι με μια μικρή αρνητική πίεση. Συχνά συμβαίνει ότι ως αποτέλεσμα, ένας κατακόρυφος άξονας μεγαλύτερης διατομής (συνήθως κουζίνας) ανατρέπει την ώθηση ενός μικρότερου καναλιού στην τουαλέτα και από εκεί ένα ρεύμα ψυχρού ρεύματος αρχίζει να ρέει το χειμώνα. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό σε ισχυρούς ανέμους, το αποτέλεσμα του αυξάνει το ρεύμα και το μπάνιο γίνεται πολύ κρύο.

Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού πιστεύουν ότι η συσκευή εξαερισμού πρέπει να εγκαταστήσει έναν αξονικό ανεμιστήρα αντί της γρίλιας του άξονα της εξατμίσεως. Ελλείψει εισροής από το δρόμο, οι οπαδοί του μπάνιου και του καναπέ κουζίνας εναλλάξ κλίση το βύθισμα του άλλου άξονα, απορροφώντας τις μάζες αέρα από τη στέγη μέσα από αυτό. Ο υποκατάστατος αερισμός σχηματίζεται, με τον τυχαίο αέρα να εισέρχεται τυχαία ο μη επεξεργασμένος (και ο χειμώνας κρύος) αέρας. Με την ταυτόχρονη λειτουργία των οπαδών, δεν υπάρχει καμία εισροή από το δρόμο καθόλου, αλλά λόγω της αίσθησης που δημιουργείται στο διαμέρισμα, μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες οσμές από τους γείτονες.

Για αναφορά: η διάταξη κατακόρυφων θαλάμων καυσαερίων προβλέπει μόνο μία είσοδο σε ένα διαμέρισμα και μία έξοδο στην οροφή. Η γνώμη ότι αρκετά διαμερίσματα συνδέονται με το ορυχείο είναι λανθασμένη, υπάρχει ένα ξεχωριστό κανάλι για κάθε δωμάτιο της κουζίνας και του μπάνιου.

Οι ξένες μυρωδιές διεισδύουν όχι μέσω των αγωγών εξαερισμού, αλλά μέσω των διόδων των σωλήνων αερίου ή θέρμανσης. Η ακραία περίπτωση - ένας από τους γείτονες, παραβιάζοντας όλα τα πρότυπα, έκανε μια τρύπα από το μπάνιο του στο εξόρυγμα. Σε ιδιωτικές κατοικίες δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο και η έλλειψη εισροής δεν είναι τόσο αισθητή, καθώς ο όγκος των χώρων είναι μεγαλύτερος. Αλλά οι διαδικασίες συνεχίζονται παρομοίως και οι παράμετροι του εσωτερικού μικροκλίματος δεν είναι καλύτερες.

Συμπέρασμα: Η συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να εκτελείται σε οποιοδήποτε κτίριο στο οποίο ζουν ή εργάζονται οι άνθρωποι. Χωρίς την εισροή, ο απορροφητήρας δεν θα λειτουργήσει.

Τρόποι για να οργανώσετε μια εισροή στο διαμέρισμα

Εάν το σπίτι διαθέτει μεταλλικά πλαστικά παράθυρα με εξαερισμό, μπορείτε να κάνετε τον αερισμό εισόδου με τον απλούστερο τρόπο:

 1. Ανοίγοντας το φύλλο, μπορείτε να δείτε δύο σφραγίδες από καουτσούκ, που τοποθετούνται κατά μήκος του περιγράμματος του κιβωτίου παραθύρων. Στο κάτω μέρος, με ένα μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά το τμήμα του εξωτερικού στεγανοποιητικού με μήκος μέχρι 50 mm, όχι περισσότερο. Για αυτό, το καουτσούκ κόβεται και από τις δύο πλευρές και αφαιρείται. Δεν πρέπει να ρίχνεται μακριά, έτσι ώστε να μπορεί πάντα να επιστραφεί.
 2. Στο επάνω μέρος του πλαισίου, περιστρέψτε και αφαιρέστε το εσωτερικό τμήμα στεγανοποίησης του ίδιου μήκους. Κλείστε το φύλλο.

Βίντεο σε θέμα


Η αρχή της λειτουργίας είναι η εξής: μέσω της κάτω σχισμής, ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο χώρο μεταξύ του πλαισίου του παραθύρου και του πλαισίου, οριοθετημένη στις πλευρές με δύο παρεμβύσματα. Όταν θερμαίνεται, ανεβαίνει και φεύγει από τη δεύτερη υποδοχή στην εσωτερική σφράγιση. Ελήφθη αρχικός αερισμός, λόγω του οποίου οι άξονες καυσαερίων θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η συσκευή εισροής μπορεί επίσης να εγκατασταθεί με άλλο τρόπο - για να αγοράσει μια βαλβίδα παροχής που κόβει στη δομή του παραθύρου. Η αρχή της λειτουργίας του είναι η ίδια, μόνο η βίδωμα της βαλβίδας γίνεται από το εσωτερικό στο ανώτερο τμήμα του προφίλ του πλαισίου. Εξωτερικά, κόβεται μια αυλάκωση στο κάτω μέρος του πλαισίου. Το τελευταίο δεν έλαβε βρόχινο νερό ή χιόνι, πάνω από το ατρακτοποιημένο αλεξήλιο. Βάλτε τη βαλβίδα τροφοδοσίας με τα δικά σας χέρια δεν θα είναι δύσκολη, η σειρά εγκατάστασης δίνεται στις οδηγίες του προϊόντος.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν τα μειονεκτήματά τους:

 • Ο αέρας μπαίνει στο σπίτι τυχαία, μερικές φορές απλά από τον άνεμο.
 • πηγαίνοντας από την είσοδο στην έξοδο, ο αέρας δεν είναι αρκετά ζεστός.
 • δεν υπάρχει καθαρισμός, σκόνη και αέρια από το δρόμο πέφτουν απευθείας στο δωμάτιο.

Η χρήση τοπικών μονάδων αερισμού θα εξασφαλίσει τη σωστή διάταξη εξαερισμού στο διαμέρισμα. Η μονάδα είναι μια συσκευή στην οποία υπάρχει ένας αξονικός ανεμιστήρας, ένα φίλτρο καθαρισμού αέρα και ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας. Για να επιλέξετε τη μονάδα παροχής αέρα για απόδοση, πρέπει να υπολογίσετε τη ροή αέρα.

Αν το διαμέρισμα δεν έχει ανεμιστήρες εξάτμισης, τότε ο υπολογισμός βασίζεται στον όγκο του δωματίου. Για σαλόνια, διαδρόμους και υπνοδωμάτια, πρέπει να παρέχετε μια πλήρη ανταλλαγή αέρα 1 φορά την ώρα, αυτό ονομάζεται πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Δηλαδή, ένας χώρος ύψους 3 έως 4 μέτρων 2,7 m έχει όγκο 32,4 m 3 και απαιτεί την ίδια ποσότητα αέρα ανά ώρα. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής για την κουζίνα είναι ίση με 1,5-2 ανάλογα με τον αριθμό των καυστήρων της πλάκας. Για κοινό μπάνιο, καταναλώνεται στην τουαλέτα κατανάλωση 50 m 3 / h και 25 m 3 / h στο μπάνιο.

Οι τοπικές μονάδες τροφοδοσίας είναι δύο τύπων: τοίχου και αναρτήθηκε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση εξαερισμού με φρέσκο ​​αέρα θα απαιτήσει μια οπή στο εξωτερικό τοίχωμα του δωματίου. Η διάμετρος της τρύπας εξαρτάται από τον τύπο της μονάδας παροχής αέρα και την χωρητικότητά της, για τη διάτρηση, χρειάζεστε ένα τρυπάνι με τρυπάνι δακτυλίου για σκυρόδεμα. Ο χώρος εγκατάστασης επιλέγεται κατά την κρίση σας, αλλά είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τη συσκευή σε ύψος που δεν απέχει περισσότερο από 1,5 μ. Από το πάτωμα. Οι μονάδες που είναι ενσωματωμένες στον τοίχο θα πρέπει να τοποθετούνται πιο κοντά στο παράθυρο, καθώς το στοιχείο φίλτρου αντικαθίσταται από το εξωτερικό.

Προμήθεια αέρα σε ιδιωτικό σπίτι

Ότι στο εξοχικό σπίτι λειτουργεί ο εξαερισμός τροφοδοσίας, όλες οι παραπάνω μέθοδοι είναι κατάλληλες. Εξαίρεση - σπίτια μεσαίου και μεγάλου μεγέθους ή σπίτια στα οποία χρησιμοποιείται λέβητας για θέρμανση, ο οποίος παίρνει τον αέρα για καύση από τις εγκαταστάσεις. Εδώ είναι ένα ζήτημα των μεγάλων δαπανών του αέρα, οι τοπικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να το παράσχουν. Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί και να εγκατασταθεί ο εξαερισμός τροφοδοσίας, ο οποίος θα παρέχει αέριες μάζες σε όλους τους χώρους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται σταθεροί σταθμοί εφοδιασμού.

Τα σχέδια και οι τρόποι τοποθέτησης εξοπλισμού και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα είναι μεγάλος. Το πιο απλό από αυτά περιλαμβάνει μια συσκευή εισροής στον κεντρικό διάδρομο ή στο διάδρομο. Χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι η αίθουσα επικοινωνεί με σχεδόν όλους τους χώρους, μπορεί να τροφοδοτηθεί με θερμαινόμενο και καθαρό αέρα, ο οποίος θα διανεμηθεί σε όλα τα δωμάτια του κτιρίου. Αλλά πρώτα πρέπει να υπολογίσετε τη ροή των αέριων μαζών για την εισροή. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο που περιγράφεται παραπάνω, αλλά με το αποτέλεσμα που προκύπτει, πρέπει να προσθέσετε τη ροή αέρα για το λέβητα. Εάν το σπίτι έχει έναν τοπικό ανεμιστήρα εξάτμισης, τότε ο υπολογισμός της απόδοσής τους.

Συνοψίζοντας όλες τις δαπάνες, μπορείτε να επιλέξετε εξοπλισμό. Η ερώτηση επιλύεται με δύο τρόπους:

 1. Αγοράστε ξεχωριστή συσκευή ανεμιστήρα, φίλτρου, θερμαντήρα και αυτοματισμού και συλλέξτε τον εξαερισμό σε ξεχωριστό χώρο.
 2. Για να αγοράσετε μια έτοιμη μονάδα τροφοδοσίας στο συγκρότημα, τότε η συσκευή εξαερισμού θα αποτελείται από την τοποθέτηση και την εγκατάσταση αεραγωγών.

Το συγκρότημα εγκατάστασης είναι ένα συμπαγές μονωμένο μονοκόμματο, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται όλος ο εξοπλισμός για την επεξεργασία των μαζών του αέρα. Το προϊόν μπορεί να αναρτηθεί στην οροφή, να κρυφτεί κάτω από γυψοσανίδα ή να τοποθετηθεί στο δρόμο. Αυτός ο εξαερισμός τροφοδοσίας είναι πιο ακριβός, αλλά θα εξοικονομήσει χώρο στο σπίτι και πολύ τον χρόνο σας, καθώς η συσκευή ανταλλαγής αέρα με τη βοήθεια ξεχωριστών στοιχείων απαιτεί ορισμένες δεξιότητες και γνώσεις.

Θα πρέπει να εγκαταστήσετε, να συνδέσετε και να συνδέσετε αυτά τα στοιχεία με το σύστημα θέρμανσης ή το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, για να εξασφαλίσετε την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα τροφοδοσίας. Τυπικά, για τέτοια συστήματα διατίθεται ειδικό δωμάτιο ή μέρος άλλου τεχνικού χώρου, οπότε θα χρειαστεί να τοποθετηθούν αεραγωγοί εκεί για να παραδοθεί ο αέρας όπου είναι απαραίτητο.

Συμπέρασμα

Για να μην ξοδεύετε μάταια τα χρήματά σας, συνιστάται να συμμετέχετε ειδικοί-σχεδιαστές για να οργανώνετε την ανταλλαγή αέρα σε μια εξοχική κατοικία, να υπολογίζουν σωστά όλες τις παραμέτρους και να βοηθούν στην επιλογή της σωστής μονάδας αερισμού. Ο φυσικός εξαερισμός με φρέσκο ​​αέρα, κατασκευασμένος από τα δικά του χέρια, έχει σημασία για ένα διαμέρισμα, σε ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι δεν θα είναι αρκετό.

Αερισμός με τα χέρια

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα για την παροχή κατοικιών και μη οικιστικών χώρων. Χωρίς μια ποιοτικά οργανωμένη ανταλλαγή αέρα για άνετη λειτουργία των χώρων, κανείς δεν μπορεί να το ονειρευτεί. Αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι οι αγωγοί αέρα παροχής.

Αερισμός με τα χέρια

Αυτά τα στοιχεία είναι υπεύθυνα για την παροχή φρέσκου οξυγόνου. Με τη ρύθμιση του εξαερισμού φυσικού και αναγκαστικού εφοδιασμού μπορείτε να χειριστείτε τον εαυτό σας. Διαβάστε τις προτεινόμενες συστάσεις και πηγαίνετε στη δουλειά.

Αερισμός με τα χέρια

Περιεχόμενα των οδηγιών βήμα προς βήμα:

Πού πρέπει να τοποθετήσω την είσοδο αέρα;

Το άνοιγμα εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται στον τοίχο απέναντι από τον τοίχο με την κουκούλα.

Οι παρακάτω θέσεις είναι κατάλληλες για την τοποθέτηση του αγωγού τροφοδοσίας:

 • κάτω από το παράθυρο?
 • στον τοίχο δίπλα στο παράθυρο.
 • στο πλαίσιο παραθύρου.

Πλαστικά παράθυρα σύγχρονου σχεδιασμού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρχικά εξοπλισμένα με βαλβίδα αερισμού εξαναγκασμένου αέρα με φίλτρο και αποσβεστήρα. Αυτή η διαμόρφωση καθιστά τη λειτουργία της βαλβίδας ρυθμιζόμενη και μέγιστη βολική.

Μια τρύπα για ροή αέρα μπορεί να γίνει στον τοίχο. Αλλά αν στην περιοχή της κατοικίας σας η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά πολύ το μηδενικό σημάδι, ο πάγος θα ρέει μέσα στο δωμάτιο μέσω αυτού του καναλιού. Εξαιτίας αυτού, στον τοίχο θα εμφανιστεί συμπύκνωση ή ακόμα και παγετός.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, τα συστήματα αερισμού είναι εξοπλισμένα με ειδικά θερμαντικά σώματα.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα

Το πιο βέλτιστο μέρος για την τοποθέτηση της εισόδου αέρα είναι ο χώρος κάτω από το περβάζι. Κατά τη διαδικασία χρήσης αυτού του εξαερισμού, δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες. Στην είσοδο του δωματίου, ο αέρας θα θερμαίνεται επαρκώς από τη θερμότητα του ψυγείου, πράγμα που σας επιτρέπει να διακόψετε την εγκατάσταση πρόσθετων θερμαντήρων.

Οι βαλβίδες εξαερισμού μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την επιλογή του εντύπου. Επιλέξτε μια βαλβίδα που θα εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε πιο άνετα.

Ρύθμιση για τον εξοπλισμό του εξαερισμού

 1. Κλεοπάτρα.
 2. Κλειδιά.
 3. Κλειδαράς.
 4. Punch.
 5. Κατσαβίδι.
 6. Κλειδί Ratchet.
 7. Σφιγκτήρες.

Το κιτ για την εγκατάσταση μπορεί να συμπληρωθεί και να μειωθεί, ανάλογα με τη μέθοδο τοποθέτησης του εξαερισμού. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να προσανατολιστείς ήδη.

Εγχειρίδιο για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού εξαερισμού

Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων του φυσικού εξαερισμού του φυσικού αερίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανεμιστήρες χωρίς μεταβλητότητα και οι άλλες ηλεκτρικές συσκευές στη σύνθεση ενός τέτοιου συστήματος δεν περιλαμβάνονται.

Το πρώτο βήμα. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας στην επιφάνεια του τοίχου κάτω από το παράθυρο. Σημειώστε τη θέση της εισόδου αέρα χρησιμοποιώντας ένα μαρκαδόρο ή ένα μολύβι.

Με ένα εργαλείο διάτρησης ή άλλο κατάλληλο εργαλείο, κάντε μια διαμπερή οπή σύμφωνα με τα σημάδια

Το δεύτερο βήμα. Με ένα εργαλείο διάτρησης ή άλλο κατάλληλο εργαλείο, κάντε μια διαμπερή οπή σύμφωνα με τα σημάδια. Για τα περισσότερα δωμάτια αρκεί η διάμετρος του ανοίγματος τροφοδοσίας να είναι 60 mm. Το κανάλι γίνεται με κλίση 5-7 μοιρών προς το δρόμο.

Τρύπα από την πλευρά του δρόμου

Το τρίτο βήμα. Τοποθετήστε τον θερμαντήρα και τον αγωγό αέρα στο προετοιμασμένο κανάλι. Σφραγίστε τα κενά γύρω από το σωλήνα με θερμομονωτικό υλικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί για ένα θερμαντήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφρό συναρμολόγησης.

Το τέταρτο βήμα. Σύρετε το σώμα της βαλβίδας εξαέρωσης έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αεραγωγό. Σημειώστε τις θέσεις των συνδετήρων. Τρυπήστε τις οπές στα σημάδια και βιδώστε το σώμα της βαλβίδας με βίδες.

Σωλήνας και μόνωση

Πέμπτο βήμα. Τοποθετήστε τον απορροφητήρα ήχου μέσα στο περίβλημα. Συνήθως αυτό το στοιχείο υπάρχει στη διαμόρφωση της βαλβίδας.

Αερισμός κάτω από το παράθυρο

Αερισμός κάτω από το παράθυρο

Τοποθετήστε τη μόνωση μέσα στη θήκη

Το έκτο βήμα. Τοποθετήστε το μπροστινό κάλυμμα στην εγκατεστημένη οπή. Στο εξωτερικό μέρος της οπής εξαερισμού, τοποθετήστε ένα προστατευτικό πλέγμα (μάσκα).

Βαλβίδα στην πλευρά του δρόμου

Η εγκατάσταση της βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας έχει ολοκληρωθεί. Ο αριθμός των καναλιών αυτών θα πρέπει να επιλέγεται ξεχωριστά ανάλογα με τον όγκο του εξυπηρετούμενου δωματίου. Για περισσότερη ευκολία, μπορείτε να αγοράσετε ένα μοντέλο βαλβίδας με μια βαλβίδα - είναι μια πολύ φιλική προς το χρήστη λύση που σας επιτρέπει να ανοίξετε και να κλείσετε τον εξαερισμό εάν είναι απαραίτητο.

Διάταξη εξαναγκασμένου εξαερισμού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυνατότητα φυσικού εξαερισμού του αέρα δεν επαρκεί για την παροχή της απαραίτητης ανταλλαγής αέρα. Ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Σχέδιο σύνδεσης του εξοπλισμού εξαναγκασμού εξαερισμού

Κύρια χαρακτηριστικά

Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών ενός τέτοιου συστήματος, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση της παρουσίας ανεμιστήρων, λόγω της οποίας εισάγεται αέρας. Το σύστημα απαιτεί σύνδεση με ηλεκτρισμό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού αερίου, δηλαδή:

 • εγκαταστάσεις για τη συντήρηση ενός δωματίου.
 • εγκαταστάσεις συντήρησης ολόκληρου του σπιτιού.
 • ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αεραγωγούς, ανεμιστήρες, διάφορα φίλτρα, απορροφητήρες θορύβου, συσκευές ανάκτησης και άλλα πρόσθετα στοιχεία.

Υπάρχουν δύο επιλογές για παροχή αέρα:

 • κατευθείαν από τους οπαδούς.
 • στο σύστημα αεραγωγών.

Εάν η δεύτερη επιλογή είναι πιο κατάλληλη για την περίπτωση σας, το σύστημα πρέπει να είναι επιπλέον εξοπλισμένο με πλαστικούς ή ανοξείδωτους αεραγωγούς. Το τέλος κάθε αγωγού κλείνεται από ένα πλέγμα.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Εάν θέλετε, μπορείτε να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού με μέσα αυτοματοποίησης, για παράδειγμα, με αισθητήρα θερμοκρασίας. Στη σύγχρονη αγορά υπάρχει μια μεγάλη επιλογή αυτοματισμού που θα σας επιτρέψει να εξοπλίσετε το πιο αποδοτικό και βολικό σύστημα αερισμού.

Για την τοποθέτηση σε ιδιωτική κατοικία, είναι πιο λογικό να επιλέξετε ένα σύστημα εξαερισμού τύπου συναρμολόγησης. Ένα τέτοιο συγκρότημα βρίσκεται στη σοφίτα ή σε ένα άλλο άνετο δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι ανεμιστήρες κάνουν πολύ θόρυβο.

Ένα εκτεταμένο δίκτυο αεραγωγών συνδέεται με τη διάταξη, μέσω του οποίου εισέρχεται αέρας στα δωμάτια του σπιτιού.

Η εγκατάσταση εξαερισμού πρέπει να συμπληρώνεται με φίλτρα. Εάν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε διάφορα είδη απολυμαντικών, υγραντικών και άλλων παρόμοιων στοιχείων.

Οι αγωγοί με ορθογώνια (τετράγωνα) και στρογγυλά προφίλ διατίθενται προς πώληση. Τα στρογγυλά μοντέλα είναι προτιμότερα, επειδή δεν έχουν μεγάλες αεροδυναμικές απώλειες. Από τα υλικά, προτιμούν το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη στεγανότητα, το σύστημα εξαερισμού είναι εξοπλισμένο με φλάντζες και σφραγίδες.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, πράγμα που καθιστά ένα τέτοιο σύστημα πολύ πιο αποτελεσματικό από το ανάλογο του με ένα φυσικό κίνητρο.

Συστήματα εξαερισμού, συστήματα εξαερισμού

Τοποθέτηση

Παραδοσιακά, οι βαλβίδες τροφοδοσίας τοποθετούνται στους τοίχους. Οι έτοιμες τρύπες είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες κατάλληλης χωρητικότητας (που επιλέγονται με βάση την ποσότητα του χώρου που εξυπηρετείται).

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξωτερικού εξαερισμού

Το πρώτο βήμα. Προετοιμάστε μια τρύπα για τον αγωγό στον εξωτερικό τοίχο. Κάνετε τα πάντα ακριβώς όπως και στην περίπτωση της τοποθέτησης φυσικού αερισμού εξαερισμού. Η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι η τρύπα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος.

Το δεύτερο βήμα. Εισάγετε τον αγωγό παροχής αέρα μέσα στην οπή.

Συστήματα εξαερισμού, συστήματα εξαερισμού

Το τρίτο βήμα. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στον εγκατεστημένο αγωγό του αγωγού.

Το τέταρτο βήμα. Από το εξωτερικό, κλείστε το εξοπλισμένο κανάλι με μια προστατευτική μάσκα.

Από το εξωτερικό, κλείστε το εξοπλισμένο κανάλι με μια προστατευτική μάσκα

Πέμπτο βήμα. Τοποθετήστε τη συσκευή με φίλτρο, θερμαντήρα αέρα και απορροφητήρα θορύβου στο εσωτερικό του τοίχου. Εάν είναι απαραίτητο, εγκαταστήστε πρόσθετες συσκευές. Ενεργοποιήστε όλα τα ηλεκτρονικά και ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος.

Ελέγξτε τον εξαερισμό μετά την εγκατάσταση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αερισμού τροφοδοσίας, ελέγξτε την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, παρόμοιες επαληθεύσεις πρέπει να διεξάγονται τακτικά κατά τη λειτουργία του συστήματος. Η συνιστώμενη συχνότητα είναι τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.

Ο έλεγχος είναι εξαιρετικά απλός. Κλείστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα σε εσωτερικό χώρο, πάρτε ένα φύλλο από τυχόν χαλαρό χαρτί και φέρετε το στο άνοιγμα εξαερισμού εισόδου. Εάν το φύλλο θα αποκλίνει σημαντικά από τον αγωγό εξαερισμού, ή ακόμα και να μετακινηθεί, το σύστημά σας λειτουργεί σωστά ακόμα και με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Ελέγξτε τον εξαερισμό μετά την εγκατάσταση

Σε περίπτωση που το φύλλο δεν αντιδρά με κανέναν τρόπο, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα. Εάν το χαρτί δεν αποκλίνει μετά από αυτό, ο αγωγός εξαερισμού είναι πολύ πιθανό να είναι φραγμένος και χρειάζεται καθαρισμό.

Αν το χαρτί αποκλίνει όταν ανοίγουν οι πόρτες και οι γόμφοι, αλλά δεν αντιδρά όταν είναι κλειστό, ο αέρας δεν επαρκεί. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη να οργανωθεί ο εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Έτσι, με την εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα. Χρειάζεται μόνο να εκτιμήσετε τους όγκους και τα χαρακτηριστικά των χώρων σας, να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο συστήματος εξαερισμού και να εκτελέσετε την εγκατάσταση όλων των απαραίτητων στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες που έχετε λάβει. Ακολουθήστε τις συστάσεις και όλα θα αποδειχθούν.

Το κλίμα

Για τον αερισμό και τη συστηματική παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο πρέπει να σκεφτείτε κατά το στάδιο του σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα για την παροχή κατοικιών ή μη οικιστικών χώρων. Εάν το σύστημα ανταλλαγής αέρα δεν είναι σωστά εξοπλισμένο, δεν είναι δυνατή η άνετη παραμονή ή λειτουργία. Το σύστημα εξαερισμού οποιασδήποτε παραλλαγής έχει ενσωματωμένα τμήματα των αγωγών αέρα δομής - τροφοδοσίας. Είναι υπεύθυνοι για την παροχή καθαρού αέρα. Για να κανονιστεί η φυσική ή αναγκαστική παροχή αερισμού είναι δυνατή και από μόνη της, θα εξετάσουμε πώς να το κάνουμε στην πράξη.

Πίνακας περιεχομένων:

Ειδικά χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας

Αυτό το σύστημα αερισμού περιέχει σημαντικές διαφορές από τα συστήματα κλιματισμού. Ο εξοπλισμός όχι μόνο ψύχει τον αέρα, αλλά και κορεσμεί το δωμάτιο με καθαρό, εμπλουτισμένο με οξυγόνο αέρα. Το σύστημα χρησιμοποιεί εξωτερικό αέρα, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά. Επομένως, είναι φυσικό η εγκατάσταση ανεφοδιασμού να κοστίζει μια τάξη μεγέθους πιο ακριβή και απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά αυτό αποδίδει με το πλεονέκτημα και την αποδοτικότητα του συστήματος.

Ο καθυστερημένος αέρας αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη διάθεση, τη συναισθηματική κατάσταση, αλλά και για την υγεία. Ως εκ τούτου, συνιστάται να φροντίζετε για τη ρύθμιση του συστήματος. Το σύστημα τροφοδοσίας είναι ένας από τους τύπους μηχανικού εξαερισμού, όταν ο νωπός αέρας ωθείται στο δωμάτιο. Οι εξαντλημένες μάζες αέρα εκκενώνονται προς τα έξω μέσω συστήματος εξαερισμού.

Το σύστημα αερισμού εισόδου αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • ανεμιστήρες τροφοδοσίας - παρέχουν ροή αέρα
 • Μειωτήρας ήχου - η συσκευή μειώνει το θόρυβο, το οποίο γίνεται από την εγκατάσταση.
 • θερμοσίφωνας - τη χειμερινή περίοδο ο θερμαινόμενος αέρας θερμαίνεται, ανάλογα με τον τόπο θέρμανσης, διακρίνονται δύο είδη θέρμανσης: ηλεκτρικό και νερό,
 • γρίλιες εισαγωγής αέρα - ένα ειδικό φίλτρο που εμποδίζει την είσοδο βρώμικων στοιχείων από το εξωτερικό προς το δωμάτιο.
 • φίλτρο για βαθύ καθαρισμό - καθαρίζει τις μάζες αέρα επιβλαβών ακαθαρσιών.
 • Βαλβίδες - όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο, μην αφήνετε αέρα από το εξωτερικό για να μπείτε στο δωμάτιο.
 • Οι αεραγωγοί είναι κανάλια μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας.

Σε ένα μικρό δωμάτιο μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα monoblock, είναι οικονομικό, υπερμεγέθη και καλά αερίζεται το χώρο. Αυτή η εγκατάσταση δεν δημιουργεί θόρυβο, είναι εύκολο να τοποθετηθεί σε μικρές γωνίες του δωματίου. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού δεν απαιτεί πολύπλοκο σχεδιασμό, αναδιάρθρωση. Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος, την παραγωγική ικανότητα και τον κατασκευαστή και ποικίλλει σε ένα ευρύ φάσμα τιμών. Η πιο συνηθισμένη βαλβίδα παράθυρου και ανεμιστήρας τροφοδοσίας αέρα. Η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στην κορυφή του πλαισίου και ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό του τοίχου του κτιρίου. Η τροφοδοσία και η αφαίρεση του αέρα διεξάγεται με μια αναγκαστική μέθοδο.

Χαρακτηριστικά της λειτουργίας του εξαερισμού τροφοδοσίας

Οι κανόνες λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού βασίζονται στην αναγκαστική κυκλοφορία του αέρα. Για αυτό, χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας, ο οποίος παρέχει μάζες αέρα στο δωμάτιο. Η είσοδος στο σύστημα εξαερισμού πρέπει να πραγματοποιείται από καθαρό χώρο, χωρίς υπερβολική υγρασία, και από αέρια. Ως εκ τούτου, τα μπάνια, τα ντους, οι τουαλέτες δεν μπορούν να εξοπλιστούν με τέτοιες συσκευές. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, το οποίο παρέχει πλήρως εισροή καθαρού αέρα και απομάκρυνση του χρησιμοποιημένου "ξερά" αέρα.

Από το δρόμο προς το δωμάτιο καθαρός αέρας δεν πέφτει αμέσως, αλλά με διάφορους τρόπους, όπου υπάρχει καθαρισμός των μαζών από τη σκόνη, τα επιβλαβή αέρια και τη βρωμιά. Η σχάρα και τα φίλτρα αέρα σας επιτρέπουν να αναπνέετε καθαρό αέρα. Εκτός από τις επιβλαβείς ακαθαρσίες, ο αέρας καθαρίζεται από μικρόβια, ιούς και παθογόνα βακτήρια. Εάν είναι επιθυμητό, ​​το σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να υγραίνει τις μάζες του αέρα. Ο εξαερισμός Pritchnaya δεν προκαλεί μόνο την κυκλοφορία του αέρα, αλλά και βελτιώνει την ποιότητά του, αλλάζει τις ιδιότητές του.

Μειονεκτήματα των συστημάτων εξαερισμού της έκδοσης τροφοδοσίας

Και παρόλο που ο εξαερισμός προσφοράς έχει πολλά πλεονεκτήματα, αξίζει να επισημανθούν οι αδυναμίες του στη διάταξη μεγάλου διαστήματος αερισμού:

 • δυσκολία εγκατάστασης κατά την εγκατάσταση σε μια ήδη χτισμένη κατοικία, όχι από το μηδέν.
 • Δεν είναι πάντα δυνατό να βρεθεί αρκετός χώρος για εγκατάσταση, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος.
 • εξοπλισμός εκπέμπει δυνατούς θορύβους και κραδασμούς, θα πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα του ηχομόνωσης, υπάρχουν πολλά σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, αλλά και στην αναγέννηση της ηχομόνωσης, ωφέλιμη επιφάνεια θα πρέπει να καταλαμβάνεται περισσότερο?
 • είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το τελικό κτίριο με αεραγωγούς, να δημιουργήσει ένα αρμόδιο έργο?
 • πρόσθετο κόστος υλικού απαιτείται όταν εγκατασταθεί το σύστημα.

Φαίνεται ότι όλα είναι πολύ απλά - έκανε μια τρύπα, έτοιμη πηγή καθαρού αέρα. Στην πράξη, όλα είναι εντελώς διαφορετικά. Από τη μία πλευρά, η εξωτερική θερμοκρασία είναι σχεδόν όλο το χρόνο από ευχάριστη και υπάρχει ακόμα ένας ολόκληρος κατάλογος προβλημάτων:

 • οι μάζες αέρα χωρίς ειδική θέρμανση δεν είναι πολύ άνετες, ακόμη και αν το εξωτερικό δεν είναι κρύο, για να αποφευχθεί η αναστάτωση, τοποθετούνται στοιχεία θέρμανσης.
 • Χωρίς τη χρήση φίλτρων, το δωμάτιο θα γεμίσει με βρώμικο και σκονισμένο αέρα.
 • εάν η τρύπα στον τοίχο δεν είναι εξοπλισμένη με ηχομονωτικά υλικά, η παραμονή στο δωμάτιο θα δηλητηριαστεί από εξωτερικούς ήχους δρόμου.
 • οι μάζες του αέρα από το δρόμο αλλάζουν διαρκώς το επίπεδο υγρασίας, επομένως ο έλεγχος της υγρασίας είναι υποχρεωτικός, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει τους δείκτες σε άνετους.
 • είναι αδύνατο να εγκαταλείψετε την εγκατάσταση χωρίς θερμομόνωση - οι εξωτερικές σταγόνες αέρα προκαλούν συμπύκνωση, ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες.

Καμία από τις περιγραφείσες στιγμές δεν μπορεί να παραμεληθεί, διαφορετικά η ιδέα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του διαμερίσματος θα τελειώσει με την αντίστροφη διαδικασία.

Τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός εξαναγκασμένου εξαερισμού (βαλβίδας) με τα χέρια τους

Για ένα μικρό δωμάτιο δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε ένα πολύπλοκο σύστημα, είναι δυνατόν να δημιουργήσετε μια βαλβίδα παροχής για μικρά χρήματα με το δικό σας χέρι. Για να φτιάξετε ένα σπιτικό αναπνευστήρα, θα χρειαστείτε:

 • πλαστικό σωλήνα?
 • σχάρα;
 • θερμαντήρας?
 • φίλτρο;
 • βαλβίδα ·
 • απομονωτής θορύβου.

Το μήκος του πλαστικού σωλήνα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το πάχος των τοίχων. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πάχος του τοίχου, θα πρέπει να αποθηκεύσετε ένα μέτρο πλαστικού σωλήνα και να κόψετε το απαιτούμενο μέγεθος κατά μήκος του δρόμου. Η διάμετρος πρέπει να είναι μέσα σε εκατόν εκατόν είκοσι χιλιοστά. Δεν απαιτείται μεγαλύτερη διάμετρος, καθώς θα υπάρξουν δυσκολίες στη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα, προκαλώντας ένα μικροκλίμα.

Η μάσκα απαιτείται για εξωτερική σύνδεση με το σωλήνα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία του συστήματος από το να πάρει τα συντρίμμια. Η μορφή του πλέγματος είναι αυθαίρετη, δεν έχει σημασία. Αλλά το μέγεθος πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τη διάμετρο του σωλήνα.

Ένας θερμαντήρας είναι απαραίτητο μέρος της βαλβίδας παροχής. Η μόνωση του σωλήνα πρέπει να ταιριάζει με τη διάμετρο του σωλήνα. Το μέσο πάχος της μόνωσης είναι περίπου είκοσι χιλιοστά.

Το φίλτρο εγκαθίσταται μέσα στη βαλβίδα. Το κύριο καθήκον του στοιχείου είναι η διατήρηση επιβλαβών σωματιδίων σκόνης, γύρης, αιθάλης και παρόμοιων ουσιών. Ένα σπιτικό φίλτρο μπορεί να κατασκευαστεί από πολυφωτό ή από κομμάτι αφρώδες ελαστικό.

Δεν είναι δυνατό να κατασκευάσετε το σώμα της βαλβίδας με το χέρι, γι 'αυτό το λόγο συνιστάται να αγοράσετε το τμήμα κεφαλής εξαερισμού. Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος από το εσωτερικό του δωματίου. Μια εναλλακτική λύση για τη ρύθμιση του εισερχόμενου αέρα μπορεί να είναι μια σχάρα αερισμού εξοπλισμένη με ρυθμιζόμενα παντζούρια.

Είναι δυνατό να γίνει ανεξάρτητος εξαερισμός σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, ακόμη και σε έναν αρχάριο αρχάριου.

Πού είναι ο πιο λογικός χώρος για τον εξαερισμό του εφοδιασμού;

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού εγκαθιστούν εξαερισμό στα υπάρχοντά τους. Χάρη σε αυτό το σύστημα εξαερισμού, μπορείτε να αποφύγετε την ανάγκη συνεχούς ανοίγματος και κλεισίματος των παραθύρων. Αυτό επιλύεται όχι μόνο από το ζήτημα της διατήρησης της λειτουργικότητας του υλικού παραθύρων, αλλά και από το πρόβλημα του εξωτερικού θορύβου, της σκόνης και των επιβλαβών ακαθαρσιών. Η λειτουργία της βαλβίδας ρυθμίζεται, επιτρέποντας έτσι στο σύστημα να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Η εγκατάσταση της συσκευής μέσα μπορεί να κρύβεται από κουρτίνες. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη βαλβίδα κοντά στις μπαταρίες. Σε αυτή την περίπτωση, οι μάζες του αέρα θα θερμαίνονται. Η εγκατάσταση στην κορυφή θα επιτρέψει την ανάμειξη των ροών του αέρα.

Εάν πρόκειται για εξαερισμό του συνόλου του σπιτιού ή του διαμερίσματος, είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα έργο. Η διάταξη πρέπει να υποδεικνύει τη θέση της PU, των αεραγωγών, των σχάρων. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη ροή του αέρα, την κατεύθυνση της κίνησης των αέριων μαζών, για να αποφύγετε τα λάθη. Το εσφαλμένο σύστημα σκέψης μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των δυσάρεστων οσμών από την κουζίνα, το μπάνιο σε όλο το δωμάτιο. Απαιτείται προσεκτικός υπολογισμός της χωρητικότητας θέρμανσης, λαμβάνει υπόψη τον βαθμό θέρμανσης του σπιτιού, τον καιρό σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Πώς να συναρμολογήσετε τον αερισμό τροφοδοσίας με το δικό σας εγχειρίδιο και οδηγίες

Για να κάνετε τον εαυτό σας το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας (βαλβίδα τροφοδοσίας), πρέπει να αποθηκεύσετε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία.

Πρώτα μια τρύπα είναι διάτρητη στον τοίχο, είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε με μια κλίση προς τα κάτω, διαφορετικά το δωμάτιο αρχίζει να γεμίζει με εξωτερική υγρασία, βροχοπτώσεις. Η συνιστώμενη διάμετρος των οπών δεν είναι μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι χιλιοστά. Πολύ συχνά, η τρύπα στον τοίχο γίνεται μισή. Ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας στο δωμάτιο δεν πήρε τη σκόνη "αντίστροφη έλξη", θα πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο.

Στην τρύπα πρέπει να εισάγετε ένα σωλήνα, τραβήξτε το έξω, μέσα στο σωλήνα προεξέχει όχι περισσότερο από δέκα χιλιοστά.

Ο ελεύθερος χώρος μεταξύ του σωλήνα και του τοίχου πρέπει να εκτοξευθεί με αφρό συναρμολόγησης. Το κουτί συνδέεται χρησιμοποιώντας πείρους. Στο κουτί, πρέπει να τοποθετήσετε το υλικό που λειτουργεί ως απομονωτής θορύβου. Η εξωτερική πλευρά της βαλβίδας κλείνει από το μπροστινό κάλυμμα. Όλα, η εγκατάσταση της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία δεν απαιτεί πολύ χρόνο και δεν είναι πολύ περίπλοκη, απαιτώντας πρόσθετες εξειδικευμένες γνώσεις.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να εξοπλιστεί ο εξαερισμός τροφοδοσίας σε κάθε δωμάτιο, αυτό θα αποφύγει τις επιπλοκές και το μεγάλο κόστος υλικού κατά την εγκατάσταση ενός σταθερού συστήματος εξαερισμού.

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού αερίου με τα χέρια του σε χωριστά δωμάτια

Εάν κάποια δωμάτια μπορούν να κάνουν χωρίς συστήματα εξαερισμού, τότε μπάνια, μπάνια ή κουζίνες χρειάζονται αυτό το είδος κατασκευής. Εδώ μπορείτε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες εξαγωγής, οι οποίοι λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά. Για να καθορίσετε τη δύναμη του ανεμιστήρα, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση του δωματίου με έναν συγκεκριμένο αριθμό: επτά για μια τουαλέτα, δέκα για μια κουζίνα.

Για την τουαλέτα είναι δυνατό να εξοπλιστεί ένα σύστημα εξαερισμού που ξεκινάει όταν ανάβει η λυχνία ή με χρονοδιακόπτη. Για την κουζίνα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού με πλέγμα.

Ο εξαερισμός σε αυτές τις αίθουσες βοηθά να ξεχάσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανεπαρκή κυκλοφορία του αέρα.

Ελέγξτε το σύστημα αερισμού με τα χέρια σας

Ελέγξτε τη λειτουργία του σταθερού συστήματος εξαερισμού χρησιμοποιώντας χαρτί. Βρίσκεται σε απόσταση πέντε εκατοστών από την κουκούλα, το φύλλο πρέπει να κλίνει προς το άνοιγμα. Δεν συνιστάται αυστηρά η εξακρίβωση της ποιότητας του εξαερισμού με χρήση σπίρτων ή άλλης πηγής φωτιάς. Μπορεί να συσσωρευτούν εύφλεκτα αέρια στο σύστημα εξαερισμού. Αυτό θα αποτελέσει απειλή για την ακεραιότητα της ζωής και της περιουσίας.

Όσον αφορά το σύστημα παροχής αέρα που είναι εφοδιασμένο με βαλβίδα αέρα παροχής, είναι δυνατόν να ελεγχθεί η απόδοση της λειτουργίας του με τον ακόλουθο τρόπο.

Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα, θα πρέπει να ελέγξετε αν θα λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Σε αυτή την περίπτωση, η δοκιμή πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας πυρκαγιάς ή ενός αναπτήρα τσιγάρων. Κατά την κανονική λειτουργία, η φλόγα θα τραβηχτεί στη μέση του δωματίου, αν ο αερισμός είναι σπασμένος, η ώθηση θα αντιστραφεί.

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό εάν ο καιρός είναι ζεστός έξω. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι χαρτί και εφαρμόστε στη μάσκα. Εάν προσελκύσει τη μονάδα, τότε το σύστημα λειτουργεί κανονικά.

Εάν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ένα σύστημα αερισμού προσφοράς σε όλο το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε εμπλακεί στο έργο των ειδικών μηχανικών. Αυτό το έργο απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό. Αλλά ο εξαερισμός σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει εύκολα από μόνο του. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, πώς να κάνετε τον εαυτό σας τον εφοδιασμό με τον εαυτό σας, παρακολουθήστε το βίντεο. Αναφέρονται λεπτομερώς οι κύριες αποχρώσεις της εγκατάστασης του συστήματος:

Πώς να οργανώσει τον αερισμό τροφοδοσίας στο διαμέρισμα με τα χέρια τους

Ο καθαρός και καθαρός αέρας στο σπίτι ή στο διαμέρισμα είναι η εγγύηση για την υγεία και την άνετη διαμονή όλων των κατοίκων. Παροχή τέτοιων συνθηκών μπορεί να παρέχει εξαερισμό, προσαρμοσμένο να καθαρίζει το χώρο διαβίωσης από δυσάρεστες και επιβλαβείς οσμές και σωματίδια σκόνης. Πρόκειται για μία από τις πιο απλές και πιο φιλικές προς το χρήστη συσκευές. Ο εξαερισμός Pribochnaya με τα χέρια του είναι εξοπλισμένος αρκετά εύκολα, πράγμα που αποτελεί σαφές πλεονέκτημα της συσκευής.

Πρόκειται για ένα απλό σύστημα σωλήνων με εξωτερικές εισόδους και εξόδους στο δρόμο. Ο αγωγός παροχής αέρα συναρμολογείται σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σχέδιο. Σοβαρές δυσκολίες στην ανέγερση εδώ. Στο μέλλον, μια τέτοια συσκευή θα εξυπηρετείται γρήγορα και βολικά. Κάθε ιδιοκτήτης του σπιτιού μπορεί ανεξάρτητα να το εγκαταστήσει και να το χρησιμοποιήσει στην καθημερινή ζωή, ρυθμίζοντας την εισροή καθαρού αέρα.

Ανάγκη εγκατάστασης εξαναγκασμένου εξαερισμού

Μερικοί ντόπιοι πιστεύουν: εάν υπάρχουν παράθυρα και η δυνατότητα να ανοίξουν τα παράθυρα, γιατί να κανονίσει τον εξοπλισμό εξαερισμού; Είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο να καθαρίσετε τον αέρα στο διαμέρισμα. Στην πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται ότι ο φυσικός εξαερισμός δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε αυτό το καθήκον και ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία αερίων μαζών. Το σπίτι καταλήγει δυσάρεστες μυρωδιές που προέρχονται από την κουζίνα και το μπάνιο, δημιουργεί υγρασία ή ξηρότητα, και ένα άτομο αρχίζει να αισθάνεται δυσφορία.

Ακολουθώντας τη μόδα και τη διαφήμιση των κατασκευαστών πλαστικών παραθύρων, πολλοί από εμάς τους εγκαταστήσετε στο διαμέρισμα. Χάρη σε αυτό δημιουργείται μια σφραγίδα χώρου και ένα εμπόδιο στην ελεύθερη φυσική ανταλλαγή αέρα. Μέσα στο δωμάτιο σχηματίζεται μια βαριά ατμόσφαιρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα του καθαρισμού του αέρα το χειμώνα. Ο εξαερισμός μέσω παραθύρων προκαλεί διαρροή θερμότητας, ρεύματα. Εάν δεν ανοίξετε τα παράθυρα και αποφύγετε τον αερισμό, ο αέρας στα δωμάτια στεγνώνει, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου. Αυτό προκαλεί μια κακή κατάσταση υγείας στους ανθρώπους.

Αποφύγετε όλα αυτά τα προβλήματα που επιτρέπουν τον εξαναγκασμό εξαερισμού, που δημιουργείται από τα χέρια σας. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

 • Τοποθετήστε ανεμιστήρες στο παράθυρο ή σε μια ειδικά κατασκευασμένη τρύπα στον τοίχο.
 • για την τοποθέτηση ενός αγωγού τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα.
 • Τοποθετήστε το σύστημα των εισόδων αέρα (βαλβίδες).

Τώρα το πιο δημοφιλές είναι ο εξαερισμός του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής, που οδηγείται από μηχανικές συσκευές.

Εφοδιασμός ή εξαγωγή και εξαερισμός εισόδου: τι είναι καλύτερο

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, ο αέρας τροφοδοσίας και ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρακτικά δεν διαφέρουν με κανέναν τρόπο.

Η θέα εισόδου είναι η απλούστερη και σχετίζεται με τον φυσικό καθαρισμό του αέρα μέσω ενός συστήματος σωλήνων και ανοιγμάτων που βρίσκονται σε διαφορετικές επιφάνειες. Σε αυτό, η κυκλοφορία του αέρα συμβαίνει φυσικά, ακολουθώντας τους νόμους της φυσικής. Ένα πλήρες σύνολο εξαρτημάτων μπορεί να συνοδεύεται από ένα στοιχείο θέρμανσης ή ψύξης.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πιο περίπλοκου συστήματος σωλήνων που εκτελείται σε όλο το σπίτι. Ένας αγωγός είναι εγκατεστημένος στο δρόμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της εισροής αέριων μαζών, την ψύξη τους στη θερινή θερμότητα και τη θέρμανση το χειμώνα. Σε ένα τέτοιο σύστημα υπάρχουν λαμπτήρες υπεριωδών ακτίνων, οι οποίοι συμβάλλουν στην απολύμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο. Εδώ υπάρχει ένα φίλτρο ιστών που κρατά σωματίδια σκόνης, καμένα και άλλα εγκλείσματα που συσσωρεύονται στο εξωτερικό περιβάλλον.

Και τα δύο συστήματα είναι εύκολα συναρμολογημένα από προκατασκευασμένα εξαρτήματα, κατασκευασμένα στο εργοστάσιο ή από οποιαδήποτε εύχρηστα εργαλεία. Ωστόσο, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι αποτελεσματικότερος. Όταν λειτουργεί, διεξάγονται διαδικασίες που παρέχουν πρόσθετη άνεση δωματίου:

 • θέρμανση ή ψύξη του αέρα.
 • τον καθαρισμό και την απολύμανση.
 • υγρασία και ιονισμό.

Τα σύγχρονα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής έχουν λειτουργία ανάκτησης. Εκτελείται από μια ειδική συσκευή - ένα κιβώτιο - με καλοριφέρ και κορδέλες μέσα. Ο αέρας που φεύγει από το δωμάτιο "αφήνει" θερμότητα σε αυτό, που επιστρέφει στο διαμέρισμα ή το σπίτι. Ο ανακτητής εγκαθίσταται στην έξοδο. Το καλοκαίρι απομακρύνεται ή βυθίζεται έτσι ώστε ο αέρας στο δωμάτιο να μην υπερθερμαίνεται.

Η εγκατάσταση αυτής της συσκευής επιτρέπει την εξοικονόμηση σημαντικής θερμικής ενέργειας. Αξίζει να το κοστίσει, και τα οφέλη από τη χρήση του είναι μεγάλη.

Τα συστήματα τροφοδοσίας, τροφοδοσίας και εξαγωγής έχουν φυσική και μηχανική κίνηση για τους ανεμιστήρες που βρίσκονται στην είσοδο και την έξοδο των αεραγωγών. Η μηχανική ενεργοποίηση της συσκευής επιτρέπει σημαντική αύξηση της ταχύτητας ροής του αέρα και πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασής τους. Με μια καλή ισχύ ανεμιστήρα σε 2-3 ώρες, μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να καθαρίσει και να αναζωογονήσει μια σημαντική περιοχή.

Τα βασικά στάδια της συσκευής του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για να κάνετε τον πρακτικό αερισμό στο σπίτι ή στο διαμέρισμα, είναι σημαντικό να διεξάγετε κατάλληλες προκαταρκτικές εργασίες. Αποτελείται από πολλά σημεία.

Εκτέλεση υπολογισμών. Για ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι υπό κατασκευή, το σύστημα εξαερισμού μπορεί να σχεδιαστεί μαζί με ένα γενικό σχέδιο. Για μια τελική κατασκευή και ένα διαμέρισμα σε ένα ψηλό κτίριο, δημιουργείται ένας αυτόνομος αγωγός λαμβάνοντας υπόψη την έκταση όλων των δωματίων και κάθε δωματίου ξεχωριστά. Όλοι οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον τύπο στον οποίο χρησιμοποιούνται οι τιμές που απαιτούνται για τη βέλτιστη κυκλοφορία των αέριων μαζών. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τη συνολική χωρητικότητα και την ικανότητα του συστήματος παροχής ·
 • ισχύ εξόδου ανεμιστήρα;
 • ταχύτητα εισόδου αέρα.
 • μέγιστο επίπεδο θορύβου από τη συσκευή.
 • τη διάμετρο των οπών τροφοδοσίας, τις διαστάσεις και το μήκος των σωλήνων.
 • την κατανάλωση ενέργειας και κατανάλωσης πρόσθετων συσκευών (θερμαντήρας αέρα, συσκευή ανάκτησης κλπ.).

Κατά τους υπολογισμούς, λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές που καθορίζονται από το SANPiN.

Με βάση τους πραγματοποιημένους υπολογισμούς, καταρτίζεται λεπτομερής διάταξη όλων των στοιχείων της συσκευής.

Στη συνέχεια, η επιλογή των εξαρτημάτων από τα υπολείμματα των δομικών υλικών και την αγορά στοιχείων που λείπουν.

Τώρα κατέστη δυνατή η αγορά έτοιμων συσκευών εξαερισμού για τον ανεφοδιασμό αέρα και τον τύπο τροφοδοσίας-εξάτμισης. Σε διαφορετικούς κατασκευαστές είναι διαφορετικοί. Αλλά γιατί ξοδεύετε επιπλέον χρήματα εάν κάθε άνθρωπος είναι σε θέση να τοποθετήσει ένα τέτοιο σύστημα στο σπίτι από μόνο του. Ο αερισμός προσφοράς και εξάτμισης με τα χέρια τους δημιουργείται περισσότερο και λίγο πιο περίπλοκος. Είναι πολύ πιο εύκολο να εξοπλιστεί κανείς με έναν συμβατικό αγωγό ροής.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού από τα χέρια του

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου μπορεί να συνδεθεί στο κοινό σύστημα αεραγωγών οικίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να ελέγξετε την κατάσταση του με έναν απλό τρόπο. Ο φορητός υπολογιστής εφαρμόζεται στον εξαερισμό. Αν το χαρτί είναι δίπλα του και κρατηθεί, υπάρχει έλξη και ο αγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σε περίπτωση που τα κανάλια είναι φραγμένα και φραγμένα, μπορείτε να τα καθαρίσετε. Αλλά σε ένα μεγάλο σπίτι μπορεί να είναι προβληματική. Στη συνέχεια, ο εξαερισμός εισαγωγής δημιουργείται με τη βοήθεια βαλβίδων. Αγοράζονται στο κατάστημα. Πόσα τέτοια στοιχεία χρειάζονται εξαρτάται από το μέγεθος και τη συνολική έκταση του χώρου. Οι βαλβίδες έρχονται σε διαφορετικές ικανότητες.

Τα πιο απλά μοντέλα αυτών των συσκευών περιλαμβάνουν εσωτερική μονάδα, προστατευτική μάσκα και σωλήνα σύνδεσης. Συνήθως τοποθετούνται πάνω από την μπαταρία για ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας.

 • Στο επιλεγμένο σημείο, πραγματοποιείται η κύρια σήμανση: το περίγραμμα της διάταξης βαλβίδας περιστρέφεται.
 • Εάν αγοράστηκε σε συναρμολογημένη μορφή, τότε είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσετε και να απελευθερώσετε την θήκη.
 • Χρησιμοποιώντας ένα διάτρητο στον εξωτερικό τοίχο, δημιουργήστε μια διαμπερή οπή, προσπαθώντας να αντέξετε μια γωνία κλίσης όχι μεγαλύτερη από 7 μοίρες.
 • Ένας σωλήνας καλυμμένος με μονωτικό υλικό εισάγεται μέσα του. Θα πρέπει να είναι αόρατο από το εξωτερικό και από το εσωτερικό να προεξέχει κατά 1 cm.
 • Στα σημεία στερέωσης του σωλήνα στον τοίχο, ανοίγουν οπές για τα καρφιά.
 • Τοποθετούν το σώμα της βαλβίδας τροφοδοσίας, το οποίο προσκολλάται επιπλέον από το μονωτικό στρώμα του σωλήνα.
 • Όταν η βάση της συσκευής είναι στερεωμένη με ασφάλεια, τα μέρη που έχουν εισαχθεί μέσα σε αυτήν και τα οποία αφαιρέθηκαν κατά την αποσυναρμολόγηση.
 • Έξω, η σχάρα είναι τοποθετημένη.
 • Στη συνέχεια, ελέγξτε τη λειτουργία της βαλβίδας παροχής, ανοίγοντας και κλείνοντας τη βαλβίδα.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσετε και να καθαρίσετε τη βαλβίδα δύο φορές το χρόνο από σκόνη και σκόνη που το φράζουν μέσα από τις ρωγμές της σχάρας.

Εγκατάσταση καθαρού αέρα στο διαμέρισμα είναι ένας απλός και αξιόπιστος τρόπος για να βελτιωθεί ο αέρας και να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα.

Τι είναι ο εξαναγκασμένος εξαερισμός και πώς να τον εξοπλίσει σωστά

Ο εξαερισμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό των χώρων διαβίωσης. Επιδιώκοντας τη διατήρηση της θερμότητας, τα σπίτια και τα διαμερίσματα στερούνται ακόμη μικροσκοπικά ανοίγματα για καθαρό αέρα.

Η καλύτερη λύση για το πρόβλημα μπορεί να είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας.

Η αρχή της λειτουργίας του τύπου παροχής αερισμού

Η καλή ανταλλαγή αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών είναι απλά απαραίτητη. Δεν είναι πάντα δυνατό να οργανωθεί ένας αποτελεσματικός αερισμός του σπιτιού με φυσικό τρόπο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο εξαναγκασμός εξαερισμού θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές για κατοικίες.

Η υπερβολική σφράγιση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των σύγχρονων διαμερισμάτων. Παντού εγκαθιστούν πλαστικά παράθυρα, τα οποία, σε αντίθεση με τα ξύλινα, δεν επιτρέπουν εντελώς να περάσουν οι μάζες αέρα. Αυτό ισχύει για τις πόρτες εισόδου, οι οποίες στο κλειστό μπλοκ κατάσταση και το κρύο, και τη σκόνη, και τον θόρυβο, και καθαρό αέρα.

Ο τεχνητός, άλλως μηχανικός, αερισμός τροφοδοσίας είναι ένα σύστημα μέσων μέσω του οποίου εξαναγκάζεται η αναγκαία ποσότητα καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ταυτόχρονα, η ροή του αέρα θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία και φιλτράρεται για να απομακρυνθούν πιθανές μολυσματικές ουσίες.

Εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού αερίου

Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι ένα απαραίτητο, αλλά ανεπαρκές, στοιχείο του συστήματος εξαερισμού με τεχνητό κίνητρο για τη μετακίνηση των αέριων μαζών.

Εάν μια τέτοια συσκευή είναι ενσωματωμένη σε έναν τοίχο ή, για παράδειγμα, σε ένα παράθυρο, θα παρέχει την απαραίτητη εισροή, αλλά η ποιότητα αυτού του αέρα θα είναι πολύ μακριά από το επιθυμητό. Η ροή που δεν παρέχεται πάντα εξωτερικά έχει αποδεκτή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η θερμοκρασία του αέρα που μετακινείται στο δωμάτιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 μοίρες. Για να διαμορφώσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους, χρειάζεστε μια συσκευή θέρμανσης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προστατεύεται το περίβλημα από ακαθαρσίες και σκόνη, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό μαζί με τις εντατικά εισερχόμενες μάζες αέρα. Επομένως, τέτοια συστήματα συμπληρώνονται απαραιτήτως με φίλτρα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το αυτόματο σύστημα ελέγχου. Χωρίς τέτοιο έλεγχο, η συσκευή μπορεί να υπερθερμανθεί, πράγμα που θα οδηγήσει σε βλάβες, πυρκαγιές ή άλλα προβλήματα.

Τέλος, απαιτείται ένα σύστημα ακύρωσης θορύβου, το οποίο διεισδύει από το δρόμο και εκπέμπεται από τη συσκευή. Έτσι, κάθε εξαερισμός πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τα ακόλουθα στοιχεία:

 • ανεμιστήρας;
 • θερμαντήρας?
 • φίλτρο;
 • Αυτόματο σύστημα ελέγχου.
 • σύστημα απορρόφησης θορύβου.

Φυσικά, μια τέτοια συσκευή μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδόσεις. Για παράδειγμα, για τα μεγάλα κτίρια, το σύστημα εξαερισμού υλοποιείται ως ξεχωριστός χώρος - ένας θάλαμος εξαερισμού.

Αυτά είναι τα λεγόμενα σύνθετα συστήματα αερισμού. Για να τα δημιουργήσετε, επιλέξτε τα μεμονωμένα στοιχεία και εγκαταστήστε τα στο χώρο που διατίθεται.

Είδη εγκαταστάσεων για ιδιωτικές κατοικίες

Μόνο ένας μηχανικός με τα κατάλληλα προσόντα θα είναι σε θέση να συλλέξει μια τέτοια συσκευή από μόνη της, αφού ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και η προσαρμογή της λειτουργίας αυτών των μονάδων απαιτούν ειδικές γνώσεις.

Επιπλέον, είναι μια αρκετά δυσκίνητη δομή, η οποία δεν είναι κατάλληλη για ιδιωτικά νοικοκυριά. Για ιδιωτική κατασκευή κατοικιών, παρέχονται και άλλες δυνατότητες εξαερισμού - μονάδες αερισμού μονομπλοκ και συστήματα εξαερισμού αγωγών.

Ο τύπος # 1 είναι μια ενιαία έκδοση του εξοπλισμού

Για τα διαμερίσματα, τα κτίρια γραφείων, τα ιδιωτικά σπίτια χαμηλής ανόδου, τις συμπαγείς αποθήκες και ακόμη και για τα μικρά καταστήματα παραγωγής, χρησιμοποιούνται μονάδες επεξεργασίας αέρα που έχουν κατασκευαστεί με τη μορφή μονομπλοκ.

Πρόκειται για μια συμπαγή μονάδα, στην οποία όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ήδη συναρμολογηθεί και εγκατασταθεί. Σε σύγκριση με το σύστημα κλήσης, το μονομπλόκ τροφοδοσίας καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο.

Τέτοιες συσκευές χαρακτηρίζονται από καλή ηχομόνωση, εγκαθίστανται στο μπαλκόνι και, ελλείψει τέτοιας δυνατότητας - ακριβώς στο δωμάτιο. Η εγκατάσταση και η ρύθμιση της λειτουργίας των μονάδων κλιματισμού είναι εξαιρετικά απλοποιημένη, απλά πρέπει να τοποθετηθεί και να ενεργοποιηθεί.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των μονάδων σημειώνουν ότι με όλες τις προσπάθειες των κατασκευαστών να μειώσουν το επίπεδο θορύβου, δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί πλήρως αυτό το πρόβλημα.

Το φαινόμενο θορύβου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο. Από αυτή την άποψη, η ατομική PU εκπέμπει τόσο θόρυβο όσο το οικιακό κλιματιστικό.

Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια συσκευή με επιλογές για λήψη εξωτερικού αέρα μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς μια μεμονωμένη PU. Τέτοιες εγκαταστάσεις δεν λειτουργούσαν ιδιαίτερα καλά σε μια χώρα με σκληρό κλίμα.

Όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα πέσει κάτω από 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ο ανακτητής (συσκευή θέρμανσης αέρα) μπορεί να καλυφθεί με πάγο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ατομική μονάδα τροφοδοσίας, η οποία έχει χωρητικότητα περίπου 100 κυβικά μέτρα. m ανά ώρα, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μόνο ένα δωμάτιο, παρά ολόκληρο το σπίτι ή το διαμέρισμα.

Ως εκ τούτου, για τον κανονικό αερισμό ολόκληρου του χώρου διαβίωσης, είναι απαραίτητο να αγοράσετε όσες μονάδες κλιματισμού χρειάζονται εξαερισμό.

Από τη μία πλευρά, είναι βολικό, καθώς εξαλείφει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας εργασίες για την τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού σε όλο το σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, τίθεται το ζήτημα του κόστους εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού, διότι τα μεμονωμένα PUs δεν είναι φτηνά.

Αν το πρόβλημα του αερισμού του δωματίου προέκυψε μετά την κατασκευή και την τελική ολοκλήρωση των χώρων, είναι πιθανό ότι το κόστος πολλών τέτοιων εγκαταστάσεων θα είναι μικρότερο από την αλλαγή ολόκληρου του κτιρίου.

Εάν οι αγωγοί εξαερισμού σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, θα ήταν φθηνότερο και ευκολότερο να εφαρμοστεί ένα σύστημα αερισμού αγωγών.

Η εγκατάσταση και η συναρμολόγηση ενός συμπαγούς συστήματος εξαερισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς προβλήματα. Ας εξετάσουμε τη διαδικασία εξαερισμού με αναπνευστήρα - μια συσκευή που καθαρίζει και προθερμαίνει τον αέρα πριν εισέλθει στο δωμάτιο.

Συστήματα εξαερισμού τύπου αγωγού τύπου # 2

Η παραλλαγή καναλιού είναι ένα συγκρότημα αγωγών που περνούν από όλα τα δωμάτια. Παρόμοιες συσκευές εισροής monoblock βρίσκονται στην είσοδο του συστήματος.

Οι αέριες μάζες που επεξεργάζονται από την εγκατάσταση μετακινούνται μέσω των καναλιών και εισέρχονται στο δωμάτιο μέσα από τις γρίλιες εισαγωγής αέρα.

Για την εξαγωγή του αέρα εξαγωγής, σχεδιάζονται αεραγωγοί εξαερισμού και σχετικές σχάρες.

Έτσι, για τον αερισμό ολόκληρου του διαμερίσματος ή του σπιτιού, χρειάζεται μόνο μία εγκατάσταση της κατάλληλης χωρητικότητας.

Οι αγωγοί του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας τοποθετούνται συνήθως στο χώρο κάτω από την οροφή, ώστε να μην χαλάσουν το εσωτερικό με περιττές λεπτομέρειες. Αλλά οι γρίλιες εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται απευθείας στην οροφή ή το τοίχωμα του δωματίου.

Η παραγωγικότητα των μονάδων αγωγών για διαμερίσματα συνήθως κυμαίνεται από 200 έως 500 κυβικά μέτρα. m ανά ώρα.

Συνήθως για ένα διαμέρισμα από ένα ή δύο δωμάτια πάρτε μια συσκευή χωρητικότητας 200-350 κυβικών μέτρων. m ανά ώρα, και για διαμέρισμα τριών ή περισσότερων δωματίων, είναι κατάλληλο ένα σύνολο 350-500 κυβικών μέτρων. m ανά ώρα.

Για ένα εξοχικό σπίτι ή γραφείο θα χρειαστείτε μια πιο ισχυρή επιλογή - περίπου 2000-3000 cu. m ανά ώρα. Η ακριβής παραγωγικότητα υπολογίζεται με ειδικούς τύπους.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μέγιστη χωρητικότητα που δηλώνεται από τον κατασκευαστή στην πράξη δεν θα πραγματοποιηθεί. Η πραγματική παραγωγικότητα της PU εξαρτάται από το επίπεδο αντοχής του δικτύου.

Προσδιορίστε την πραγματική απόδοση της συσκευής, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου συστήματος καναλιών, χρησιμοποιώντας ένα γράφημα του χαρακτηριστικού εξαερισμού. Βρίσκεται συνήθως στο τεχνικό διαβατήριο του προϊόντος.

Ένας σημαντικός παράγοντας στον υπολογισμό των συστημάτων αερισμού είναι η στατική πίεση. Εξαρτάται από το συνολικό μήκος των αγωγών εξαερισμού, καθώς και από τον αριθμό των φίλτρων που έχουν εγκατασταθεί επιπρόσθετα.

Για τα διαμερίσματα χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις με στατιστική πίεση στην περιοχή των 400-500 Pa.

Στοιχεία και παράμετροι του συστήματος εξαερισμού

Ας δούμε πιο προσεκτικά τα στοιχεία του εξοπλισμού εξαερισμού, χωρίς τα οποία δεν θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο. Και εξετάστε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και τις σημαντικές παραμέτρους της ίδιας της εγκατάστασης.

№1 - συσκευή για θέρμανση αέρα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό πρέπει να θερμαίνεται το χειμώνα. Για ένα διαμέρισμα είναι συνήθως αρκετό θερμαντήρα χωρητικότητα 3-5 kW.

Για το σπίτι ή το εξοχικό σπίτι θα πρέπει να εκτελέσει μια σειρά ειδικών υπολογισμών. Αυτό λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, καθώς και τη δύναμη της ίδιας της εγκατάστασης.

Είναι σημαντικό να συνδέσετε το φορτίο στο δίκτυο τροφοδοσίας ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού με την πραγματική κατάσταση του δικτύου. Αν το φορτίο στο ρεύμα είναι υπερβολικό, μπορεί να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού προτιμούν να επιλέγουν μια μονάδα τροφοδοσίας με λιγότερο ισχυρό θερμαντήρα.

Η λύση αυτή είναι γεμάτη με τα ακόλουθα προβλήματα: κατά την έναρξη του σοβαρού κρύου καιρού, ο αέρας δεν θα έχει χρόνο για να ζεσταθεί στην απαιτούμενη θερμοκρασία, και τα δωμάτια θα λάβουν ψυχρή ροή.

Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο δεν είναι δύσκολο - απλά πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των ταχυτήτων του ανεμιστήρα.

Οι μάζες αέρα θα έρθουν πιο αργά, αλλά θα έχουν χρόνο να ζεσταθούν. Είναι εξαιρετικά άβολο να εκτελέσετε αυτή τη χειροκίνητη ρύθμιση.

Εάν πρέπει να αγοράσετε ένα PU με θερμαντήρα χαμηλής ισχύος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι εφοδιασμένη με αυτόματο έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο.

№2 - ακουστική ισχύς του εξοπλισμού

Για να μάθετε ποιος είναι ο εξαερισμός του καναλιού, πρέπει να λάβετε υπόψη τις πληροφορίες που καθορίζουν το φαινόμενο θορύβου της συσκευής.

Υπάρχουν τρεις δείκτες ακουστικής ισχύος PU:

Ο θόρυβος "στην είσοδο" χαρακτηρίζει το ηχητικό εφέ, το οποίο θα εκδοθεί από την εγκατάσταση στην αρχή του συστήματος. Δεν επηρεάζει συνήθως την άνεση του σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στον θόρυβο "στην έξοδο", δηλ. σε εκείνους τους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι σχάρες εξαερισμού.

Αν αυτή η ένδειξη είναι πολύ μεγάλη, κατά την εγκατάσταση στο σύστημα θα πρέπει να συμπεριλάβετε ένα επιπλέον στοιχείο - απορροφητή θορύβου. Για να επιτευχθεί επαρκής αποτελεσματικότητα, το μήκος αυτού του στοιχείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 cm.

Ο θόρυβος "στο σώμα" δηλώνει ακουστική επίδραση σε άμεση γειτνίαση με τη μονάδα τροφοδοσίας, η οποία είναι εγκατεστημένη και συνδεδεμένη στο σύστημα και συσκευές απορρόφησης θορύβου. Αυτός ο δείκτης δεν είναι πολύ σημαντικός εάν η PU είναι εγκατεστημένη εκτός του κτιρίου.

Αλλά αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και η συσκευή σχεδιάζεται να τοποθετηθεί απευθείας στο κτίριο, είναι απαραίτητο να προτιμάτε τη συσκευή με την ελάχιστη τιμή της ακουστικής ισχύος "στην περίπτωση".

Εκτός από την ακουστική πίεση, η οποία αναφέρεται στην τεχνική τεκμηρίωση ως LwA, οι κατασκευαστές λειτουργούν με βάση την έννοια της στάθμης ηχητικής πίεσης (που ονομάζεται LpA).

Μη συγχέετε αυτές τις δύο έννοιες, ειδικά συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών μοντέλων. Είναι καλύτερα να εστιάσετε στην LwA, δεδομένου ότι τα δεδομένα LpA είναι συνήθως κάπως χαμηλότερα.

№3 - συστήματα αυτόματου ελέγχου

Ο αυτοματισμός για την κανονική λειτουργία της μονάδας είναι απλά απαραίτητος. Ακόμα και οι απλούστερες εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με συσκευές για αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγχυμένου αέρα και της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Η κατάσταση του οργάνου και οι τρέχουσες ρυθμίσεις εμφανίζονται στην οθόνη με τον πίνακα ελέγχου.

Περισσότερη "προηγμένη" αυτοματοποίηση σας επιτρέπει να ορίσετε τις ρυθμίσεις για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να μειωθεί η θερμοκρασία και η ταχύτητα του ανεμιστήρα για τη νυχτερινή περίοδο, όταν όλος ο ύπνος και η ανάγκη για καθαρό αέρα δεν είναι τόσο υψηλό.

Ξεχωριστά, μπορείτε να ορίσετε τη λειτουργία για τη διάρκεια της ημέρας τις καθημερινές, όταν δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι.

Για βολικό έλεγχο της μονάδας αερισμού, συνιστάται η επιλογή συσκευής με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • ο αριθμός των ταχυτήτων του ανεμιστήρα δεν είναι μικρότερος από πέντε.
 • Διαθεσιμότητα ρολογιού σε πραγματικό χρόνο.
 • εξοικονόμηση και εκκίνηση των ρυθμίσεων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος έκτακτης ανάγκης.
 • έλεγχος του επιπέδου μόλυνσης των φίλτρων ·
 • τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα smartphone.
 • μήνυμα σχετικά με την παρουσία και τη φύση των δυσλειτουργιών.

Η ένδειξη της κατάστασης των φίλτρων δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι πολύ επιθυμητή. Εάν αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη, τα στοιχεία φίλτρου καθαρίζονται ή αντικαθίστανται μετά από ορισμένο χρόνο που συνιστά ο κατασκευαστής.

Όμως οι συνθήκες λειτουργίας είναι διαφορετικές, ως αποτέλεσμα, η μόλυνση μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα από την καθορισμένη περίοδο. Η παρακολούθηση της κατάστασης των φίλτρων θα τους επιτρέψει να αντικατασταθούν εγκαίρως ή να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Επιλογή χαρακτηριστικών θέσης και εγκατάστασης

Πριν από την εγκατάσταση του εξαερισμού του αγωγού, ένα σχέδιο συστήματος. Πρέπει να υποδεικνύει τον τόπο εγκατάστασης της ίδιας της PU, τη θέση των αεραγωγών, τις γρίλιες εξαερισμού κ.λπ.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση των ροών του αέρα. Ο τόπος παραλαβής των μαζών του καθαρού αέρα πρέπει να είναι καταλύματα, όπως καθιστικό, μελέτη, υπνοδωμάτιο κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα, δυσάρεστες οσμές από το μπάνιο ή την κουζίνα δεν θα εισέλθουν στα σαλόνια, αλλά θα αφαιρεθούν αμέσως μέσω των πλεγμάτων εξαγωγής. Οι ροές του αέρα μπορούν να διασταυρώνονται μεταξύ τους, να αντανακλούν από την επιφάνεια των επίπλων κλπ.

Είναι καλύτερα να σκεφτείτε εκ των προτέρων αυτές τις στιγμές, έτσι ώστε η τροχιά της ροής του αέρα να είναι μέγιστη αποτελεσματική.

Το χειμώνα, η θερμοκρασία θέρμανσης του αέρα που προέρχεται από το δρόμο πρέπει να συσχετίζεται με την ποσότητα θερμότητας στο δωμάτιο. Εάν το σπίτι θερμαίνεται καλά, η θέρμανση του αέρα μπορεί να παραμείνει σε ελάχιστο επίπεδο.

Αν όμως η χωρητικότητα του συστήματος θέρμανσης είναι για κάποιο λόγο ανεπαρκής, ο εγχυμένος αέρας πρέπει να θερμανθεί πιο δυνατά.

Κατά την επιλογή μιας μονάδας επεξεργασίας αέρα, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί η αγορά και η εγκατάσταση πρόσθετων φίλτρων. Συνήθως, αυτές οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με φίλτρα κατηγορίας G4, τα οποία είναι ικανά να αντέχουν σε σχετικά μεγάλη ρύπανση.

Εάν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να απαλλαγείτε από λεπτή σκόνη, θα χρειαστείτε έναν ακόμη κόμβο φιλτραρίσματος, για παράδειγμα, της κλάσης F7. Εγκαθίσταται στο σύστημα μετά την εγκατάσταση.

Εάν η μονάδα κλιματισμού δεν είναι εξοπλισμένη με φίλτρα λεπτού στρώματος, τότε αγοράζονται ξεχωριστά.

Ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού για κάποιο λόγο αρνήθηκαν να εγκαταστήσουν τέτοια στοιχεία, συνιστάται στο σύστημα να προσφερθεί χώρος σε περίπτωση που η εγκατάσταση αυτή είναι απαραίτητη αργότερα.

Η PU πρέπει να είναι εγκατεστημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμη για τακτική συντήρηση και περιοδικές επισκευές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη θέση της επίστρωσης επιθεώρησης, μέσω της οποίας αντικαθίσταται τα φίλτρα. Η καταπακτή πρέπει να ανοίγει ελεύθερα, αφήνοντας αρκετό χώρο για να χειριστεί τα στοιχεία φίλτρου.

Κατά την εγκατάσταση της PU, είναι απαραίτητο να τρυπήσετε τον εξωτερικό τοίχο. Η διάτρηση για τέτοια εργασία συνήθως δεν είναι κατάλληλη, η εργασία γίνεται με ένα τρυπάνι με διαμάντι με συνεχή ψύξη με νερό.

Για να μην προκληθεί βλάβη στην εσωτερική διακόσμηση του δωματίου, είναι καλύτερο να εκτελέσετε τη διάτρηση έξω.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αυτό το βίντεο καταδεικνύει με σαφήνεια τη συσκευή και την αρχή του αποτελέσματος του αερισμού τροφοδοσίας, καθώς και τη διαφορά του από τον φυσικό εξαερισμό των χώρων:

Εδώ μπορείτε να δείτε την επισκόπηση της μονάδας κλιματισμού "Eko-φρεσκάδα":

Ο εξαερισμός Pribochnaya είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παρέχετε στο σπίτι σας φρέσκο ​​αέρα και να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα σε αυτό. Όλες οι προσπάθειες και οι δαπάνες για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος θα αποπληρωθούν πλήρως, αφού η υγεία όλων των ενοικιαστών εξαρτάται από τον κατάλληλο αερισμό.