Τι και για ποια είναι η αντίσταση στη φωτιά των αεραγωγών;

Η επίστρωση επιβράδυνσης πυρκαγιάς χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εισόδου πυρκαγιάς στο σύστημα εξαερισμού και την επακόλουθη εξάπλωση των προϊόντων καύσης μέσω του κτιρίου.

Ο εξαερισμός, εμπλέκοντας οποιοδήποτε κτίριο (από ένα μικρό διαμέρισμα σε ένα τεράστιο εργοστάσιο), μπορεί να διαχέει τα προϊόντα καύσης μέσα σε λίγα λεπτά, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Για να βοηθηθεί ο εντοπισμός της πηγής ανάφλεξης, χρησιμοποιούνται συστήματα επιβράδυνσης πυρκαγιάς των αεραγωγών.

Ποιους χώρους χρειάζονται πρώτα προστασία;

Οι χώροι στους οποίους είναι απολύτως απαραίτητη η εγκατάσταση πυροπροστασίας αγωγών είναι, καταρχάς:

 1. Αποθήκες καυσίμων-λιπαντικών και πολύ εύφλεκτων υλικών.
 2. Χώροι μεγάλης συγκέντρωσης ατόμων: κτίρια γραφείων, επιχειρηματικά κέντρα, κατοικίες διαμερισμάτων, εμπορικά κέντρα.
 3. Κτίρια με υψηλές θερμοκρασίες: λουτρά, σάουνες, λεβητοστάσια.

Το σύστημα εξαερισμού, το οποίο διοχετεύει αέρα μέσω των δαπέδων, έχει διάφορους χώρους με βαλβίδες και είναι επικαλυμμένο με υλικά πυρόσβεσης. Έτσι επιτυγχάνεται η απομόνωση κάθε επιμέρους χώρου.

Απαιτείται κάλυψη με μονωτικά υλικά σωλήνες εξαερισμού, συστήματα κλιματισμού και αφαίρεσης καπνού. Οι τελευταίες γίνονται για να αφαιρέσουν τον καπνό από το κτίριο, έτσι χρειάζονται αυξημένη προστασία.

Γιατί αγωγούς πυρασφαλείας;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, η μεγαλύτερη ζημιά στους ανθρώπους προκαλείται από τον καπνό, όχι από τη φωτιά.

Δεδομένου ότι ο κλιματισμός και ο εξαερισμός αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε δωματίου, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, καθώς εξαπλώνουν γρήγορα τον καπνό. Η πυροπροστασία των ανεμιστήρων σχεδιάζεται κυρίως για να καθυστερήσει ο χρόνος εισόδου των προϊόντων καύσης στον εξαερισμό.

Ο δεύτερος στόχος είναι να απομονώσει τη φωτιά έτσι ώστε να «ασφυκτιά» χωρίς να πάρει το απαραίτητο οξυγόνο. Η τρίτη είναι η αφαίρεση καπνού, η αφαίρεση των εύφλεκτων αερίων από το δωμάτιο.

Το υλικό που καλύπτει τους αγωγούς αερισμού από το εξωτερικό, κατά τον αφρισμό, αφρούς, δημιουργώντας έτσι πρόσθετη θερμομόνωση. Πυρίμαχο γύψο, εμποτισμός για επιστρώσεις υφασμάτων, ειδική βαφή είναι διαδεδομένη. Αυτά τα υλικά έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από υλικά φωτιάς, τα οποία τείνουν να ανάψουν εύκολα και να εκπέμπουν τοξικά αέρια.

Κανόνες και πρότυπα για τη λειτουργία αγωγών πυροπροστασίας

Ο κώδικας κανόνων που θεσπίστηκε με τη νομοθετική πράξη του SP 7.13130 ​​από το 2013 για την τεχνολογία πυρασφάλειας ρυθμίζει τις ενέργειες για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού.

Όταν τοποθετούνται συστήματα εξαερισμού, επιτρέπονται μόνο μη εύφλεκτα μονωτικά υλικά και υλικά επίστρωσης κατηγορίας "Α". Μέσα σε ένα χώρο πυρκαγιάς, είναι δυνατή η χρήση υλικών κατηγορίας "Β" επιβραδυντικής φλόγας. "B1" - επιτρέπεται η χρήση ημιαφωτιστικών υλικών σε αγωγούς που δεν περνούν:

 • μέσω οροφών (συμπεριλαμβανομένου του κρεμαστού) και των τοίχων.
 • σε διαδρόμους και οδούς εκκένωσης.

Σύστημα εξαερισμού με πυροπροστασία

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, το σύστημα εξαερισμού εκτός από την επίστρωση επιβράδυνσης πυρκαγιάς πρέπει να έχει: κλείστρες αέρα, βαλβίδες πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα για την πυρασφάλεια, η πυροπροστασία πρέπει να αντέχει στη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χρόνου εκκένωσης. Για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, υπολογίζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα υλικά πρέπει να πιστοποιούνται σύμφωνα με το όριο αντοχής στη φωτιά. Η αντίσταση στη φωτιά της κατασκευής καθορίζεται από το χρόνο από την έναρξη της υπερβολικής θέρμανσης μέχρι τη στιγμή της καταστροφής της επιφάνειας. Το υλικό για την πυροπροστασία πρέπει να αντέχει σε θερμοκρασία μέχρι 1000º, δεδομένης της μέσης θερμοκρασίας φωτιάς σε ένα δωμάτιο των 850º.

Χρησιμοποιώντας perlitofosfogelevyh φύλλο, αμίαντο gipsovolokonnyh, γύψος, πλάκες βασάλτη ειδική προθεσμία ψεκασμού και επιβραδυντικό φλόγας χρώματος αυξάνει την αντίσταση στη φωτιά έως 240 λεπτά. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτή τη φορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 150 λεπτά.

Μέθοδοι και υλικά για προστασία

Τώρα θα καταλάβουμε ποια μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πυροπροστασία:

 1. Προστασία βασάλτη.
 2. Πυρίμαχο χρώμα.
 3. Το ψεκασμένο υλικό.

Παρακάτω, εξετάζουμε κάθε επιλογή λεπτομερέστερα.

Πυροπροστασία Balzate των αεραγωγών

Βασάλτης - ουσία ηφαιστειακής προέλευσης, η οποία περιλαμβάνει ακαθαρσίες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και 47% διοξειδίου του πυριτίου. Είναι χάρη στην πυριτία ότι βασάλτης χρησιμοποιείται ευρέως ως επιβραδυντικό φλόγας. Όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το υλικό δεν χάνει το σχήμα του, τις ιδιότητες του στερεού και δεν εκπέμπει επικίνδυνες ουσίες.

Η βασιλική ίνα, η οποία απομονώνει τους σωλήνες από τις πυρκαγιές, δημιουργείται από τον αρχικό βράχο χωρίς τη συμμετοχή ξένων προσθέτων που μειώνουν τις φυσικές ιδιότητες.

Ενσωματωμένο βασάλτο υλικό και βαφή πυροπροστασίας

Τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα εμπορικά σήματα είναι:

 1. Rockwool (ενσύρματο ματ). Υδροφοβικές θερμομονωτικές πλάκες, ελαφρές και άκαμπτες, παράγονται σε κυλίνδρους. Το μέγεθος ενός ρολού: 800x600x50 mm.
 2. Pro-Vent. Διαστάσεις ρολού: 10000x1000-1200x20-80. Υπάρχουν επιλογές για μονόπλευρη επένδυση: φύλλο αλουμινίου, ενισχυμένο φύλλο, γυαλί, βασάλτη, ύφασμα πυριτίου, μεταλλικό πλέγμα.
 3. TIZOL. Διαστάσεις ρολού: 1000-1200х500-600х40-200. Πλαστικοποιημένο με υαλοβάμβακα και φύλλο αλουμινίου. Η μέση τιμή είναι από 326 ρούβλια ανά τετραγωνικό μέτρο.
 4. Bison. Το μέγεθος του ρολού: 6000x1000x20-80. Το υλικό μπορεί να είναι επενδεδυμένο με βασάλτη, πυρίτιο, γυαλί, φύλλο αλουμινίου, μεταλλικό πλέγμα. Η τιμή είναι από 200 ρούβλια / m².
 5. ICF. Το μέγιστο μήκος του ρολού είναι 31000x1000-1500x5-20. Το υλικό έχει επίστρωση αλουμινίου. Η τιμή είναι από 320 ρούβλια / τ.μ.

Πλεονεκτήματα της χρήσης πυροπροστασίας βασάλτη:

 • συγκριτική φτηνότητα.
 • υψηλό επίπεδο προστασίας ·
 • μη τοξικότητα.
 • αθέμιτο.

Το κύριο μειονέκτημα - πρόσθετη απαίτηση πρόσδεσης. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται μεταλλικά στηρίγματα για αυτό, τα οποία καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες, από τα οποία η μόνωση απλά πέφτει από τον αγωγό αερισμού. Είναι πολύ αξιόπιστο να κολλάτε ρολά προστασίας από βασάλτη σε πυρίμαχα συγκολλητικά συστατικά.

Μεταξύ άλλων μειονεκτημάτων: η συγκριτική δυσκολία εγκατάστασης, η στάθμιση της δομής.

Βασικός πυροσβεστικός πυροσβεστικός έλεγχος του αεραγωγού

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 1. Προετοιμασία της επιφάνειας. Απογύμνωση, ισοπέδωση, ξήρανση, αφαίρεση σκουριάς, ανομοιομορφία.
 2. Εφαρμογή κόλλας. Ένα στρώμα επαρκεί για την αντοχή στη φωτιά σε 30-150 λεπτά, γιατί απαιτείται το δεύτερο στρώμα.
 3. Το υλικό είναι κολλημένο με λωρίδες. Η κατανάλωση υλικών ανά 1 m² είναι 1,1 m². Κατά την εγκατάσταση της διπλής προστασίας, τα στρώματα έρχονται με μετατόπιση των αρμών σε σχέση μεταξύ τους και η παροχή είναι 2.05 m².
 4. Αν δεν χρησιμοποιηθεί κόλλα, το ρολό ξετυλίγεται σε ολόκληρη την επιφάνεια του σωλήνα και στερεώνεται με μεταλλικούς συνδετήρες.

Σε κυλίνδρους βασάλτη, το όριο αντοχής στη φωτιά είναι 180 λεπτά σε πάχος 70 mm. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία και αντίστροφα. Οι παραλλαγές με το φύλλο αυξάνουν την αντίσταση της θερμικής ενέργειας. Η εφαρμογή σε συνδυασμό με βαφή ή ψεκασμό παρέχει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη προστασία.

Εφαρμογή ρολλών βασαλτικής προστασίας από πυρκαγιά (βίντεο)

Πυρίμαχο χρώμα

Κατά τη διάρκεια ισχυρής θέρμανσης, όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες περίπου 100º, αυτό το χρώμα αφρίζει, σχηματίζοντας νέα στρώματα πυροπροστασίας άνθρακα και πρόσθετη μόνωση.

 1. Θερμικός φραγμός. Η κατανάλωση βαφής για ελάχιστη προστασία 45 λεπτών - από 0,95 kg / m², ανάλογα με το πάχος της μεταλλικής δομής (όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος του αγωγού, τόσο μικρότερο είναι το χρώμα).
 2. Cedar-Met-Β. Ο μέσος ρυθμός ροής είναι 1 kg / m².
 3. Ecofire. Μέση κατανάλωση: 1,11 kg / m².
 4. KROZ. Μέση κατανάλωση: 1,37 kg / m².

Πλεονεκτήματα της επιβραδυντικής πυρκαγιάς:

 • ευκολία εφαρμογής ·
 • γρήγορη επισκευή μετά από πυρκαγιά.
 • το σχέδιο δεν γίνεται βαρύτερο.

Το πρώτο αρνητικό - για το πάχος και την ακεραιότητα της επικάλυψης θα πρέπει να παρακολουθείται ασταμάτητα, καθώς το χρώμα τελικά νιφάδες, πέφτει, ρέει προς τα κάτω. Τα χρώματα με βάση το νερό μπορεί να μην έχουν χρόνο για αφρισμό, εάν η φωτιά είναι με βάση τον άνθρακα (εάν η θερμοκρασία αυξηθεί απότομα τα πρώτα πέντε λεπτά). Σε αυτή την περίπτωση, το χρώμα είναι αναποτελεσματικό και είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του τύπου πυρκαγιάς εκ των προτέρων.

Μια βαφή με βάση το νερό εφαρμόζεται με ψεκασμό ή βούρτσισμα. Παρέχει προστασία για 120 λεπτά με πάχος 0,8 mm. Όσο μεγαλύτερη είναι η επίστρωση χρώματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της τελικής πυραντίστασης.

Όσο περισσότερη βαφή εφαρμόζεται στην επιφάνεια, τόσο πιο συχνά πρέπει να ελέγχεται και να ελέγχεται για ακεραιότητα.

Αποτέλεσμα της χρήσης επιβραδυντικών πυρκαγιάς για ξύλο (βίντεο)

Το πυροσβεστικό υλικό που ψεκάζεται

Σύνθεση που εφαρμόζεται με ψεκασμό για επιφανειακή πυροπροστασία. Είναι κατασκευασμένο από ορυκτές μικροϊνες, ανόργανα συνδετικά μέσα και πρόσθετα με πολύ υψηλή αντίσταση στη φωτιά (2-3 ώρες).

 • δεν υπάρχει ανάγκη για προπαρασκευαστικές εργασίες.
 • καλή σύζευξη με την επιφάνεια.
 • ο ψεκασμός μπορεί να βαφτεί, να καλύπτεται με ένα επιπλέον στρώμα προστασίας.
 • η πιο ανθεκτική μέθοδος (το στρώμα μπορεί να παραμείνει αποτελεσματικό μέχρι 50 χρόνια).
 • απελευθέρωση τοξικών ουσιών ·
 • υψηλό κόστος.
 • Ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιείται με όλες τις προφυλάξεις και σε προστατευτικό κοστούμι.

Το ψεκασμένο υλικό επιβραδύνσεως πυρκαγιάς είναι ένα μείγμα το οποίο κοκκοποιείται στην δεξαμενή πυροκροτητή και εφαρμόζεται στην επιφάνεια με ένα πίδακα αέρα.

Από πίδακες νερού το μίγμα διαβρέχεται, γεγονός που του επιτρέπει να καλύπτει ομοιόμορφα το μέταλλο, το ξύλο, το σκυρόδεμα και οποιαδήποτε άλλη δομή. Για ένα στάδιο ψεκασμού, το πάχος του πυρίμαχου στρώματος σχηματίζεται μέχρι 20 mm. Σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας, 8 mm επαρκούν για 30 λεπτά τελικής αντοχής στη φωτιά και ένα στρώμα πάχους 25 mm για 180 λεπτά.

Μόνωση πυρασφαλείας αεραγωγών

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ. Κλήση +7 (495) 222-14-33

διπλής στρώσης πυρίμαχο σύστημα θερμομόνωσης

Αυτό το σύστημα μόνωσης πυράντοχες δύο στρωμάτων έχει ως στόχο να διέλθει μέσω του τοιχώματος των καύσιμων υλικών του καπνοδόχους θέρμανσης, για τη μόνωση των δεξαμενών για την αποθήκευση καυσίμων, καθώς και αγωγών για τα συστήματα ζεστού νερού θέρμανσης και. Αποτελεσματικά εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων μηχανικής από την εξάπλωση της φωτιάς, απολαμβάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα των συστημάτων θερμομόνωσης με σκληρυμένες προστατευτική επίστρωση που είναι ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Πυρίμαχη επικάλυψη αεραγωγών

Fire καπνό προστασίας αγωγού - ένα υποχρεωτικό συστατικό του κατάλληλα εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού, το οποίο αλλιώς είναι ένα ενεργό διανομέας του καπνού και φωτιάς. Κατά το σχηματισμό του φράγματος επιβραδυντικό φλόγας για να αποτελέσει ένα δύσκολο πρόβλημα διαμόρφωση αγωγού των αγωγών αερισμού και προκαλείται από το δυσπρόσιτα σημεία. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να παρέχεται μακροχρόνια αντίσταση στην πυρκαγιά σχεδιασμού, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες.

Κανόνες επιλογής υλικού

αγωγού Fire-αέρα δημιουργεί ένα εμπόδιο στη φωτιά, για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του σωλήνα καμινάδα, εμποδίζει την εξάπλωση του καταρράκτη του μονοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους χώρους του κτιρίου, σας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σε μια δύσκολη κατάσταση.

Κατά τον σχεδιασμό της πυροπροστασίας του αγωγού, πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη η αντίσταση στη φωτιά του σχεδιασμού του συστήματος καυσαερίων. Παραδοσιακά, εάν το SNiP παρέχει πυροπροστασία του αγωγού εξαερισμού, πρέπει να χρησιμοποιηθεί χάλυβας πάχους τουλάχιστον 0,8 χιλιοστών για την κατασκευή του.

Αλλά αυτό προσφέρει ένα χαμηλό σχεδιασμό πυρασφάλειας - περίπου 15 λεπτά. Ανυψώστε το όριο αντοχής στη φωτιά (ο χρόνος για τον οποίο τα μεταλλικά στοιχεία χάνουν τη θερμομόνωση και την πυκνότητα, παραμορφώνουν και καίγονται) με μη εύφλεκτα υλικά.

Και η επιλογή της επίστρωσης επιβράδυνσης πυρκαγιάς για τους αεραγωγούς καθορίζεται από τις συνθήκες λειτουργίας και το εύρος των σωλήνων καυσαερίων καπνού. Για το σύστημα εξαερισμού μιας επιχείρησης ελαφριάς βιομηχανίας και ενός παρόμοιου στοιχείου της εγκατάστασης ανθρακωρυχείων, η ίδια σύνθεση πυροστεγούς θερμομόνωσης δεν θα λειτουργήσει.

Όταν επισημαίνεται, η πυροπροστασία ορίζεται ως ΕΙ. Μετά από αυτό το αναγνωριστικό ακολουθεί ο αριθμός (από 15 έως 150), ίσος με το όριο της αντοχής στη φωτιά του προϊόντος.

Σύμφωνα με τη ρήτρα 8.10 του SNiP, το όριο αντοχής στη φωτιά των συστημάτων διαμετακόμισης, διαμετακόμισης και απλού καπνού πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 λεπτά.
Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη μόνωση:

Τύποι και χαρακτηριστικά των υφιστάμενων θερμικών μονωτήρων

Για τη θερμομόνωση των αεραγωγών επιλέγονται ηχομονωτικά υλικά ανθεκτικά στις δονήσεις. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού: είναι πολύ θορυβώδη και δονείται κατά τη λειτουργία.

Υπάρχουν τα ακόλουθα μέσα πρόληψης των μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς που σχετίζονται με τους αεραγωγούς:

 • πυρίμαχη θερμομόνωση (ψάθες, πλάκες βερμικουλίτη, φύλλα ορυκτών ινών, βασικές αυτοκόλλητες ίνες, φύλλα αλουμινίου). Για να τοποθετήσετε αυτά τα υλικά, χρησιμοποιήστε βίδες, καρφίτσες, ροδέλες, σύρμα.
 • βασική ίνα, η οποία εφαρμόζεται με ψεκασμό.
 • προστασία από παχιά στρώση (μαστίχα, γύψο, πάστες φωσφορικών από υγρό γυαλί, ίνες ορυκτών ή αμιάντου και νεφελίνη). Διαλύματα γύψου, τσιμέντου και αμιαντοτσιμέντου εφαρμόζονται στο στρώμα από χάλυβα με διάμετρο έως 1 εκατοστό. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου: με υψηλή υγρασία και σημαντικές μεταβολές θερμοκρασίας, το προστατευτικό στρώμα ρωγμάει και θρυμματίζεται. Αλλά αυτή η μέθοδος παρέχει αποτελεσματική πυροπροστασία αγωγών με χαμηλό κόστος εφαρμοζόμενων υλικών.
 • εποικοδομητική συνδυασμένη προστασία (κοινή εφαρμογή μαστίχας και μη εύφλεκτων μη εύφλεκτων υλικών με βασικές ίνες). Σε αυτή την περίπτωση, η επιφάνεια των αεραγωγών καλύπτεται με μια συγκολλητική ένωση από ανόργανα στοιχεία, και στη συνέχεια καλύπτεται με ένα πανί υφάσματος.
 • προστασία από λεπτό στρώμα (διογκωτικά χρώματα, βερνίκια, σμάλτα σε νερό ή οργανική βάση). Η προστατευτική τους δράση βασίζεται στο σχηματισμό υπό την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών ενός ειδικού στρώματος άνθρακα, το οποίο έχει θερμομονωτικές ιδιότητες. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου: το υψηλό κόστος ορισμένων αποτελεσματικών επιβραδυντικών πυρκαγιάς.

Ένα κοινό σημείο για όλα τα είδη μέτρων προστασίας είναι η προσεκτική προετοιμασία της επιφάνειας των αεραγωγών.

Τα πιάτα, τα λινά, τα κονιάματα αυξάνουν την πυραντίσταση των συστημάτων εξάτμισης καπνού EI από 30 σε 150, γεγονός που είναι σημαντικό για τα κανάλια διέλευσης. Σε αυτή την περίπτωση, όσο παχύτερο είναι το στρώμα της εφαρμοσμένης σύνθεσης, τόσο καλύτερη είναι η αντοχή στη φωτιά.

Αλλά τα αναφερόμενα υλικά αυξάνουν σημαντικά τη μάζα των δομών εξαερισμού, η οποία απαιτεί την εγκατάσταση επιπλέον συνδετήρων και στηριγμάτων. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό: μερικές φορές το χάσμα μεταξύ του σωλήνα και του τοίχου ή της επικάλυψης είναι πολύ μικρό.

Οι πυρίμαχες μπογιές ενδέχεται να είναι κατώτερες από τα δομικά υλικά σε δείκτες απόδοσης, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Το κόστος εργασίας για τη διευθέτηση της πυροπροστασίας των αεραγωγών με το χρώμα είναι 5 φορές χαμηλότερο από το κόστος εργασίας για την εγκατάσταση πιάτων, λινών ή σοβάδων.

Τα επιβραδυντικά πυρκαγιάς δεν βαρύνουν τους αεραγωγούς και δίνουν στις δομές μια ελκυστική, αισθητική εμφάνιση.

Εφαρμόζονται με βούρτσα, ρολό και πιστόλι ψεκασμού. Η τελευταία επιλογή είναι προτιμότερη, διότι παρέχει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή, οικονομική δαπάνη συχνά δαπανηρού υλικού και μειώνει το κόστος εργασίας.

Ορισμένες μάρκες

Το Armotherm - το ξηρό μείγμα που δεν περιέχει αμίαντο, παρέχει αντοχή στη φωτιά 180 λεπτά.

Το DOSSOLAN 3000 είναι μια σύνθεση που αυξάνει την πυραντίσταση των αεραγωγών σε EI 180.

Firex-300 - πυρίμαχη σύνθεση για εσωτερική χρήση.

Βερνίκια επιβραδυντικά πυρκαγιάς (σε παρένθεση η μέγιστη πυραντίσταση της δομής μετά την εφαρμογή αυτής της επικάλυψης επιβραδυντή πυρόσβεσης για τους αεραγωγούς δηλώνεται):

 • Defender A (60 λεπτά).
 • Proffitex 201, Proffitex 203 (90 λεπτά).
 • Akvest-01V (60 λεπτά).
 • Αναφλεξιμότητα (90 λεπτά).
 • Iceberg OSM - πυρίμαχη επικάλυψη με βάση οργανικά συστατικά.
 • SAE-5BM - αδιάβροχο σμάλτο επιβραδυντικό φλόγας

Συστήματα πυροπροστασίας βασισμένα σε υλικά ρολού:

 • Κόψιμο batting?
 • THERMOTEX;
 • Provent - λεπτό χαλιά βασάλτη, βελονωτές μεταλλικό σύρμα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στο πιάτο το φύλλο με ή χωρίς, διάφορα πάχη είναι διαθέσιμα (πυραντίστασης ποικίλλει από 60 έως 240 λεπτά)?
 • Απομόνωση (30, 60 και 90 λεπτά).
 • Izovent 180 (180 λεπτά).
 • MBOR-5 MBOR-5F, 8F-MBOR, MBOR-10F, 16F - βασάλτη φύλλο ιστού από πολύ λεπτές ίνες χωρίς συνδετικά πάχη των 5, 8, 10, 16 χιλιοστά?
 • Bison - ognebiozaschitny πάχος υλικού των 5, 8, 20, 40, 50, 60, 80 mm, που προορίζεται για όλους τους τύπους των δωματίων, συμπεριλαμβανομένων υγρασία.

Το Bazaltin είναι ένα σύστημα δύο συστατικών από πυρίμαχες μαστίχες και πλέγματα αλουμινίου.

Τοποθέτηση στρώσεων

Στάδια εγκατάστασης πυρόσβεσης από ίνες βασάλτη:

 • απόλυτο καθαρισμό και απολίπανση της επιφάνειας του αγωγού.
 • συγκόλληση των πείρων από συσκευή παλμικής συγκόλλησης σε σωλήνα καυσαερίων για επακόλουθη στερέωση του πλέγματος.
 • κοπή πυρίμαχο υλικό. Το κατώτερο στρώμα δεν κόβεται, αλλά χρησιμοποιείται ως σύνολο. Τα υπόλοιπα στρώματα κόβονται κατά μήκος της περιφέρειας του σωλήνα, λαμβάνοντας υπόψη την επικάλυψη των 10 εκατοστών.
 • Προετοιμασία κόλλας με τη βοήθεια ενός μίξερ κατασκευής, που λειτουργεί με χαμηλή ταχύτητα.
 • επιφανειακή επεξεργασία και όλα τα στοιχεία στερέωσης με κόλλα.
 • τοποθέτηση του προετοιμασμένου υλικού στον σωλήνα εξαγωγής καπνού με εξωτερική επένδυση από φύλλο αλουμινίου ·
 • στερεώστε το ανθεκτικό σε πυρκαγιά ύφασμα με ροδέλες. Είναι απαραίτητο να προσέξετε ότι ο αριθμός των ροδέλες αντιστοιχεί στον αριθμό των ακίδων.

Μην βασίζεστε στους δικούς σας πόρους όταν διοργανώνετε πυροπροστασία αεραγωγών εφαρμόζοντας φτηνές ενώσεις αμφίβολης προέλευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα αυτού του τύπου είναι πιστοποιημένα. Πρέπει να πληρούνται οι κανονιστικές απαιτήσεις για την πυροπροστασία των δομών.

Εξαλείψτε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη φωτιά, όπου είναι πιο δύσκολη (χωρίς να ληφθεί υπόψη η βλάβη στην υγεία και το κόστος ζωής των ανθρώπων) παρά να προληφθεί η πρόληψη της πυρκαγιάς προληπτικά.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Εφαρμογές

Τα συστήματα εξαερισμού, οι αεραγωγοί και οι καμινάδες είναι ίσως οι πιο σημαντικές στην κατασκευή, καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναπνέουν, να παρέχουν σταθερή παροχή φρέσκου αέρα και να απομακρύνουν τον καπνό, τις δυσάρεστες οσμές κλπ.

Αυτή η ενότητα παρουσιάζει την πυροπροστασία των αεραγωγών και την αφαίρεση του καπνού, η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα συστήματα λειτουργούν ποιοτικά και ομαλά.

Θερμομόνωση των καπνοδόχων

Αυτή η ενότητα του καταλόγου παρουσιάζει πυρίμαχα υλικά για τη μόνωση της καπνοδόχου.

Η καμινάδα πυροπροστασίας αφενός προστατεύει το κτίριο και τους ανθρώπους από αυτό από την πυρκαγιά και αφετέρου προστατεύει την ίδια την καμινάδα, διότι χωρίς αξιόπιστη μόνωση φεύγει πολύ πιο γρήγορα.

Η μόνωση της καπνοδόχου στην οροφή ξεκινάει με τον αρμόδιο οργανωμένο σχεδιασμό της ίδιας της καμινάδας και του σωλήνα. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία στη σύνδεση του σωλήνα με την οροφή να μην υπερβαίνει τους 50 ° C. Εάν θέλετε έναν σωλήνα από τούβλα, τότε για να συμμορφωθείτε με αυτή την προϋπόθεση, θα πρέπει να το κάνετε πολύ χοντρό. Γι 'αυτό πολλοί προτιμούν μεταλλικούς σωλήνες.

Στη συνέχεια, είναι πολύ σημαντικό να καλύπτεται ολόκληρο το κουτί με μονωτικά υλικά που θα προστατεύουν από πυρκαγιά και από υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και από συμπύκνωμα και άλλες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Για προστασία, χρησιμοποιούνται υλικά όπως το επιβραδυντικό φλόγας Thermoizol, Superisol, Silka, κλπ. Είναι σημαντικό τα υλικά να μην είναι εύφλεκτα!

Η αφαίρεση καπνού υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητη όπου γίνεται θέρμανση με τη βοήθεια σόμπων ή τζακιών. Και, φυσικά, η απομόνωση της καμινάδας του μπάνιου αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχουν σάουνες και λουτρά σχεδόν σε κάθε προαστιακό χώρο σήμερα.

Μόνωση των αγωγών αέρα

Ένα άλλο σημαντικό και εκτεταμένο θέμα είναι η πυρίμαχη μόνωση των αεραγωγών. Εδώ μιλάμε για σχεδόν κάθε κτίριο, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για εστιατόριο, κέντρο γραφείων ή μουσικό κλαμπ, κλπ.

Φωτιά μόνωση των αγωγών είναι αναγκαία, διότι το σύστημα καθώς περνά μέσα από ολόκληρο το κτίριο, που συνδέει τα διάφορα δωμάτια, που σημαίνει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς και η έλλειψη μόνωσης του αγωγού μπορεί να καταστραφεί γρήγορα, που θα παίξει τραγικό ρόλο για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο.

Τα σύγχρονα υλικά πυροπροστασίας για τους αγωγούς αέρα αντιπροσωπεύονται από μια μεγάλη ομάδα σανίδων από ορυκτοβάμβακα, τα στρώματα διάτρησης, τη μόνωση ρολών και άλλα προϊόντα που μπορούν να προστατεύσουν αξιόπιστα αυτά τα συστήματα από πυρκαγιά και υψηλές θερμοκρασίες.

Κατά κανόνα, η τιμή αυτών των προϊόντων δεν είναι τόσο μεγάλη και ο βαθμός προστασίας που παρέχουν είναι απλώς ανεκτίμητος!

© 2018. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. Όλα τα δικαιώματα σε οποιοδήποτε υλικό που δημοσιεύεται στον ιστότοπο προστατεύονται σύμφωνα με τους ρωσικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Όταν χρησιμοποιείτε υλικό κειμένου στο Διαδίκτυο και όταν χρησιμοποιείτε κείμενα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, απαιτείται σύνδεση με αυτόν τον πόρο.

Πυροπροστασία αεραγωγών, συστήματα εξαερισμού και αφαίρεσης καπνού

Μέχρι σήμερα, η μονάδα μας παράγει δύο τύπους συστημάτων εξαερισμού πυρόσβεσης:

 • σύστημα πυροπροστασίας PRO-MBOR-VENT (με όριο της αντοχής στη φωτιά EI 30-180) Ενα δύο-συστατικών σύμπλοκο κατασταλτικά σύστημα που αποτελείται από μεμβρανώδους υλικού MBOR βασάλτη και επιβραδυντικό φλόγας σύνθεσης κόλλας Kleber.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των αγωγών πυροπροστασίας:

Αισθητική (δεν απαιτεί οποιεσδήποτε εξωτερικά στοιχεία στερεώσεως, πλην κολλητική αλουμίνιο ταινία για αρμούς στεγανοποίησης, το υλικό φαίνεται λεία, όμορφη) και μπορεί να τοποθετηθεί σε περιορισμένους χώρους, για παράδειγμα, αν ο αγωγός βρίσκεται κοντά στον τοίχο σε απόσταση 1-2 cm. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια συγκολλητική ουσία μπορεί να είναι με την απαραίτητη ροή απευθείας στο υλικό, τεντώστε το προκύπτον κενό μεταξύ του αγωγού και του τοιχώματος και στερεώστε το στον αγωγό.

 • υλικό PRO-VENT Teploognezaschitny (με όριο της αντοχής στη φωτιά EI 60 - 180) - teploognezaschitnoe επικάλυψης θυσανώσεως ματ λεπτότατος ινών βασάλτη (TBF) χωρίς την προσθήκη ενός συνδετικού υλικού.

Η κύρια διαφορά και το πλεονέκτημα αυτού του υλικού - Βελτιωμένες ιδιότητες θερμομόνωσης. Όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος και μεταφέρεται αέρας στον αγωγό, για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση / ψύξη του μεταφερόμενου αέρα και ο σχηματισμός συμπύκνωσης και διάβρωσης του μετάλλου, χρησιμοποιήστε καλύτερα αυτό το υλικό. Για παράδειγμα, εάν ο αγωγός τρέχει κατά μήκος του δρόμου, όπου το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -30 ° C και η θερμοκρασία στο σύστημα εξαερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον + 20 ° C.

Η μη εύφλεκτη πυροπροστασία του εξαερισμού με βάση ίνες βασάλτου επιλύει τα ακόλουθα προβλήματα:

 1. αυξάνει τη σταθερότητα των δομών σε περίπτωση πυρκαγιάς (όριο αντοχής στη φωτιά)
 2. εμποδίζει την ανάπτυξη και διάδοση πυρκαγιάς σε κτίρια και κατασκευές (απώλεια ακεραιότητας και φέρουσας ικανότητας).

Τα έδρανα βασάλτη είναι εύκαμπτα και, ως εκ τούτου, εφαρμόζουν σφιχτά στο προστατευόμενο αντικείμενο. Η εγκατάσταση της πυροπροστασίας και της θερμομόνωσης των αεραγωγών είναι απλή και πληροί όλες τις απαιτήσεις του SNiP και της πυρασφάλειας.

Τα μεγέθη των βασάλινων χαλιών έχουν πλάτος 1,2 μ. Και μήκος 6 - 20 μ. Τα καρφιά έχουν ένα επιπλέον στρώμα φύλλου, μεταλλικά πλέγματα, γυαλί, βασάλτη ή ύφασμα πυριτίας. Αυτό παρέχει στο υλικό πρόσθετη προστασία και, ταυτόχρονα, αισθητική εμφάνιση.

Ως συνδετήρας χρησιμοποιείται μεταλλικό πλέγμα, ταινία ή ταινία από χαλύβδινο σύρμα και συγκολλητικές ενώσεις που δεν είναι ευαίσθητες στη φωτιά.

Η εταιρεία "BOS" δημιουργεί ασφαλείς λύσεις, οι οποίες σήμερα εμπιστεύονται μεγάλες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία. Τα προϊόντα μας μπορούν να αγοραστούν στο Καζάν, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Nizhny Novgorod, Perm, Chelyabinsk, Νοβοσιμπίρσκ, Σαμαρά, Krasnodar, Rostov-on-Don και σε άλλες πόλεις. Ο μεγάλος όγκος παραγωγής και η σταθερή διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων στην αποθήκη μας επιτρέπουν να διατηρούμε τη βέλτιστη αναλογία ποιότητας και τιμής.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του BOS στην περιοχή σας.

Πιστοποιητικά πυρκαγιάς για αντοχή στη φωτιά των επιχρισμάτων για τους αεραγωγούς και τα συστήματα απομάκρυνσης καπνού (EI 30, EI 60, EI 90, EI 120, EI 150, EI 180)

Είδη αγωγών μόνωσης: ιδιότητες, εγκατάσταση

Τα συστήματα αερισμού και κλιματισμού είναι απαραίτητα μέσα για την άνετη ζωή ενός ατόμου σε δωμάτια με πολύπλοκη διάταξη και αρκετά μεγάλη επιφάνεια. Το κύριο πρόβλημα με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζετε τη λειτουργία των αεραγωγών είναι ο αυξημένος σχηματισμός συμπυκνωμάτων. Προκειμένου το σύστημα παροχής καθαρού αέρα να λειτουργήσει μακρά και σωστά, ο αγωγός αέρα πρέπει να είναι σωστά μονωμένος.

Η μόνωση του αγωγού είναι ένα απαραίτητο μέτρο που αυξάνει την απόδοση του συστήματος και μειώνει την απώλεια θερμότητας

Ποια είναι η θερμομόνωση των αεραγωγών που χρησιμοποιούνται;

Χάρη στην έγκαιρη μόνωση των αεραγωγών, μπορούν να επιλυθούν ταυτόχρονα μερικές σημαντικές εργασίες:

 • μείωση της απώλειας θερμότητας ·
 • την πρόληψη της πυρκαγιάς στον αγωγό και την πρόσθετη πυροπροστασία.
 • Μείωση του θορύβου που δημιουργείται όταν ο αέρας ρέει μέσω του αγωγού.
 • προστασία των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών των αγωγών αέρα από το συμπύκνωμα.

Δώστε προσοχή! Η πιο σοβαρή λειτουργία της θερμικής προστασίας των αεραγωγών μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπόδιο στο σχηματισμό συμπυκνωμάτων. Τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού, τα οποία δεν προστατεύονται από τη θερμομόνωση, καλύπτονται σχεδόν πάντοτε με συμπύκνωμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, όταν ζεστός και υγρός αέρας διέρχεται από τους αγωγούς.

Το συμπύκνωμα είναι χαλάει όχι μόνο την εμφάνιση της τελικής επεξεργασίας το εσωτερικό και γίνεται η αιτία της μούχλας και μυκήτων στους αεραγωγούς και τις γύρω επιφάνειες: μια σταγόνα νερού πέφτουν πάνω στους αγωγούς εξαερισμού έχουν μια πολύ επιθετική χημική σύνθεση, ως εκ τούτου, μπορεί να χαλάσει όλα τα μεταλλικά στοιχεία του συστήματος παροχής αέρα για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με τη θερμομόνωση, η θερμοκρασία επιφάνειας του καναλιού αέρα είναι συνεχώς πάνω από το σημείο δρόσου, έτσι δεν συμβαίνει συμπύκνωση.

Η θερμομόνωση είναι επίσης απαραίτητη για συστήματα που εξυπηρετούν τη μεταφορά ψυχρού αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται το αντίθετο πρόβλημα - τα ρεύματα κρύου αέρα θερμαίνονται από τον περιβάλλοντα αγωγό αέρα με ζεστό αέρα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος κλιματισμού και απαιτεί αύξηση των χρησιμοποιούμενων πόρων ή πρόσθετων ρυθμίσεων σχεδίασης.

Ο μονωμένος αγωγός δεν καλύπτεται με συμπύκνωμα και παράγει λιγότερο θόρυβο κατά τη λειτουργία

Η μείωση του θορύβου που παράγεται από τον αγωγό κατά τη λειτουργία μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος. Η θωράκιση θορύβου συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου των κραδασμών, γεγονός που εμποδίζει τη φθορά μεταλλικών τμημάτων του αγωγού εξαερισμού.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού;

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση των αεραγωγών, πρέπει πρώτα απ 'όλα να πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις πυρασφάλειας και υγειονομικών προδιαγραφών. Τα υλικά που συνιστώνται για τη μόνωση των αεραγωγών χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

Κλειστό πορώδες αφρώδες πολυαιθυλένιο. Το κύριο πεδίο εφαρμογής της, - απομόνωση αναγκαστική συστήματα εξαερισμού με μια μικρή περιοχή εγκάρσιας διατομής, ή τη μέση τιμή. Τυπικά αποτελείται από πολλαπλά στρώματα (δύο ή τρεις) του αφρού και αλουμινόχαρτο έχοντας ανακλαστικές ιδιότητες. Από το εσωτερικό του αφρώδους στρώματος πολυαιθυλενίου μπορεί να έχει κόλλα, τότε αυτό θα Μονωτικά κόλλα. Η παρουσία αδιάβροχη κόλλα απλοποιεί σημαντικά την εγκατάσταση θερμομονωτικού επί της επιφανείας του καναλιού αέρα, αυτοκόλλητες αφρό πολυαιθυλενίου μόνωση δεν απαιτεί σημαντική προσπάθεια κατά τη διάρκεια της στερέωσης.

Για τους δημόσιους χώρους, το πολυαιθυλένιο αφρού καλυμμένο με φύλλο αλουμινίου είναι το καλύτερο. Αυτός ο τύπος μόνωσης έχει αρκετές θετικές ιδιότητες:

 1. Δεν περιέχει τοξικές ουσίες στη σύνθεση.
 2. Εκτός από τη θερμομόνωση, διαθέτει υδραυλικά, ηχομονωτικά και ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά.
 3. Ανθεκτικό σε βιολογικές βλάβες: δεν είναι ευαίσθητο στην αλλοίωση των εντόμων και στην εμφάνιση μούχλας.

Η μόνωση πολυαιθυλενίου αφρού είναι εύκολη στη χρήση και πολύ πρακτική.

Αφρώδες τεχνητό λάστιχο. Το υλικό αυτό έχει χαμηλότερη αγοραία αξία, επομένως χρησιμοποιείται συχνότερα σε βιομηχανική κλίμακα από ότι για την απομόνωση κόμβων μικρού μήκους. Η θερμομόνωση από καουτσούκ παράγεται επίσης αυτοκόλλητα και χωρίς συγκολλητικό στρώμα, με επικάλυψη αλουμινόχαρτου και χωρίς αυτό. Το αφρώδες τεχνητό ελαστικό για μόνωση πωλείται τόσο σε ρολά όσο και σε μανίκια, έτοιμο για χρήση. Είναι αλήθεια ότι τέτοια προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού. Επίσης, οι έτοιμοι μονωτικοί σωλήνες δεν είναι διαθέσιμοι για αγωγούς μεγάλου διαμέτρου.

Θερμομόνωση από ορυκτά υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την απομόνωση καναλιών με μεγάλη διατομή. Ο ρόλος της προστατευτικής επικάλυψης μπορεί να εκτελεστεί τόσο με αλουμινόχαρτο όσο και με φιλμ πολυμερούς.

Κελύφη από διογκωμένη πολυστερίνη. Με τη βοήθεια σκληρών κελυφών, είναι δυνατό να καλύπτονται ίσια τμήματα αεραγωγών. Τα μέρη των γωνιών και της στροφής πρέπει να απομονώνονται με ρολό.

Καλό να το ξέρετε! Η χρήση θερμαντικών κυλίνδρων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, τέτοια υλικά μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε μια έτοιμη δομή. Δεύτερον, το μονωτικό στρώμα επιτυγχάνεται πολύ σφιχτά, χωρίς ραφές και αρμούς. Επίσης, τα υλικά ρολού επιτρέπουν την αφαίρεση της απαραίτητης ποσότητας ενός στρώματος, εάν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, στην επισκευή μιας διαδρομής των αεραγωγών.

Πώς είναι σωστά η μόνωση του αγωγού αέρα;

Θεωρητικά, η μόνωση των αεραγωγών μπορεί να είναι εσωτερική και εξωτερική. Ωστόσο, στην πράξη χρησιμοποιείται μόνο εξωτερική μόνωση λόγω της πολυπλοκότητας της εργασίας με τον εσωτερικό τύπο μόνωσης.

Η ποιότητα του μονωτικού στρώματος εξαρτάται από το πάχος του, σε σχέση με το καθεστώς θερμοκρασίας, την περιβαλλοντική επιθετικότητα, την υγρασία και άλλους παράγοντες. Οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς και ένας τύπος για αυτές τις μετρήσεις δίνεται στο SNIP 2.04.14-88. Δεν συνιστάται να πραγματοποιείτε ανεξάρτητα τους υπολογισμούς, δεδομένου ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από ορισμένους σημαντικούς παράγοντες.

Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, οι οποίοι απαιτούν προκαταρκτικούς υπολογισμούς

Οι απαιτήσεις που παρουσιάζονται στο SNIP ρυθμίζονται για συστήματα που χρησιμοποιούνται τόσο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όσο και σε αντικείμενα ιδιωτικής ή αστικής κατασκευής. Η θερμοκρασία των μεταφερόμενων μέσων στα περιγραφόμενα σχέδια κυμαίνεται από -180 βαθμούς έως + 600 μοίρες.

Όταν χρησιμοποιείτε μόνωση ρολού, το διάγραμμα λειτουργίας θα φαίνεται ως εξής:

 • Ο αγωγός αέρα περιελίσσεται με έναν θερμαντήρα με το απαιτούμενο πάχος.
 • Το μονωτικό στρώμα στερεώνεται με ένα εύκαμπτο καλώδιο, το οποίο εφαρμόζεται σε ίσα στάδια. Το αυτοκόλλητο στρώμα μόνωσης δεν απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση.

Κατά την μόνωση των αεραγωγών μεγάλης διαμέτρου, ο ορυκτός πάτος πρέπει να ασφαλίζεται με πείρους. Οι μεταλλικές καρφίτσες συγκολλούνται στο κανάλι των αεραγωγών, μετά την οποία τυλίγονται με ορυκτοβάμβακα. Τα Minvata πρέπει να στερεώνονται στις καρφίτσες. Το στρώμα πληγής της μόνωσης ενισχύεται επιπλέον με ροδέλες σύσφιξης, οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε πείρο. Το τελευταίο βήμα κατά τη στερέωση χρησιμοποιεί το σύρμα, όπως στο προηγούμενο βήμα.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένα κελύφη από πολυστυρένιο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των δύο μισών του προϊόντος. Στις αύλακες του κελύφους εφαρμόζεται αδιάβροχη κόλλα, συνιστάται επίσης να στερεώσετε τη μόνωση με ταινία.

Η μόνωση των αεραγωγών με ορυκτοβάμβακα απαιτεί συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας, καθώς αυτό το υλικό μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο

Χρήση μόνωσης των αγωγών αέρα

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί συνήθως συνδέουν αρκετά δωμάτια σε ένα κτίριο, τα απροστάτευτα κανάλια αέρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο μεταφοράς φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ένα από τα διαμερίσματα. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάφλεξη του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα προστατευτικό στρώμα από μονωτικά υλικά πυρίμαχων υλικών.

Για αυτόν τον τύπο μόνωσης χρησιμοποιούνται συνήθως πλάκες ή πατάκια από ορυκτοβάμβακα, καθώς και κυλίνδρους από βασιλικές ίνες. Εάν απαιτείται μόνωση αεραγωγών με τετραγωνικό τμήμα, χρησιμοποιούνται πλάκες από ορυκτοβάμβακα. Η στερέωση τους πραγματοποιείται με τη βοήθεια ροδέλων και βιδών. Τα στρώματα διάτρησης με ορυκτά μαλλιά είναι αποτελεσματικά τόσο για στρογγυλά όσο και για τετράγωνα κανάλια. Για να βελτιώσετε τις προστατευτικές ιδιότητες, συνιστάται η χρήση μονωτικών υλικών μεμβράνης. Τα χαλιά υλικοτεχνικής υποστήριξης στερεώνονται με συνηθισμένο σύρμα.

Αυτό είναι σημαντικό! Σε κάθετα τοποθετημένους αγωγούς εξαερισμού, οι οποίοι έχουν σημαντικό μήκος, η πυρίμαχη μόνωση προσαρμόζεται επιπρόσθετα και στη δομή του κτιρίου.

Επίσης, για να βελτιωθούν οι ιδιότητες πυρασφάλειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιβραδυντές πυρκαγιάς - υγρά σκευάσματα που επιβραδύνουν την ανάφλεξη του υλικού και την καύση του. Ψεκάζονται στην επιφάνεια του αγωγού ως αεροζόλ ή εφαρμόζονται με ρολό, βούρτσα.

Η επιλογή της μόνωσης πρέπει να εξαρτάται από τις απαιτήσεις για το κανάλι αέρα, αλλά είναι εντός των επιτρεπόμενων υλικών. Για ευκολία εγκατάστασης, είναι δυνατή η χρήση αυτοκόλλητης θερμομόνωσης για πρόσθετη προστασία και βελτίωση των αισθητικών ιδιοτήτων - μόνωση με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου. Πρώτα απ 'όλα, το υλικό υψηλής ποιότητας πρέπει να παρέχει πολυεπίπεδη προστασία του αγωγού, καθώς και να επεκτείνει τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος.

Μόνωση για πυροπροστασία αεραγωγών

Στις σύγχρονες κατασκευές, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον εξοπλισμό των γενικών συστημάτων εξαερισμού και εξαερισμού (καπνού). Οι διάδρομοι εξαερισμού (αεραγωγοί), οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των συστημάτων, είναι οι πιο πιθανές πηγές καπνού και φωτιάς. Για την πρόληψη της πυρκαγιάς, οι αεραγωγοί καλύπτονται με ειδικό μονωτικό στρώμα, το οποίο εμποδίζει τη διάδοση της φωτιάς.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την προστασία του συστήματος εξαερισμού από πυρκαγιά. Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση και η μηχανολογική απομόνωση. Ωστόσο, αυτές είναι δαπανηρές μέθοδοι που απαιτούν τη χρήση πρόσθετου εξοπλισμού. Επιπλέον, αυξάνουν σημαντικά το βάρος της δομής.

Φτηνές και αποτελεσματικές

Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος θερμικής μόνωσης του διαδρόμου εξαερισμού είναι η χρήση πυρίμαχων υλικών. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • πυρίμαχο κάλυμμα "Bison"?
 • Rockwool πατάκια από ορυκτό μαλλί.
 • σύστημα πυρασφάλειας Firex-300.

Αυτά τα μέσα θερμικής προστασίας είναι πολύ δημοφιλή στους καταναλωτές. Τα επιβραδυντικά πυρκαγιάς έχουν τέτοια πλεονεκτήματα όπως:

 • ευελιξία (χρησιμοποιείται για τη μόνωση όλων των τύπων αεραγωγών).
 • οικονομία ·
 • αποδοτικότητα (ικανή να αντέχει σε θερμοκρασίες άνω των 10.000 ° C).
 • αντοχή στην παραμόρφωση (δεν αλλάζουν τη δομή τους καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους)
 • απλότητα εγκατάστασης.

Οι ειδικοί στον τομέα των κατασκευών συνιστούν τη χρήση πυρίμαχων μονωτικών υλικών. Τα επιχειρήματά τους είναι πολύ πειστικά:

 • τα συστήματα πυρασφάλειας δεν εξαρτώνται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους με υψηλό επίπεδο υγρασίας.
 • τα πυρίμαχα υλικά δεν υπερφορτώνουν τη δομή στήριξης.
 • Η επίστρωση μόνωσης και τα υφάσματα από ορυκτοβάμβακα ανέχονται την επίδραση εξωτερικών παραγόντων (π.χ. κραδασμοί).
 • κατά την κατασκευή αυτών των υλικών, χρησιμοποιούνται συστατικά που είναι ασφαλή για το ανθρώπινο σώμα, τα επιβραδυντικά φλόγας δεν εκπέμπουν τοξίνες.
 • τα επιβραδυντικά πυρκαγιάς χαρακτηρίζονται από μακρά (σχεδόν απεριόριστη) περίοδο λειτουργίας.

Στην εταιρεία μας μπορείτε να αγοράσετε όλα τα υλικά που είναι απαραίτητα για τον εξοπλισμό με πυρίμαχη μόνωση των διαδρόμων εξαερισμού (αεραγωγοί).

Μόνωση αγωγών: οι τύποι και τα υλικά που χρησιμοποιούνται

Οι αεραγωγοί είναι ένα σημαντικό μέρος του συστήματος ελέγχου του κλίματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παροχή αέρα στην αίθουσα και την απόσυρσή της. Τα συστήματα αυτά είναι διαρρυθμισμένα σε κτίρια κατοικιών, αποθήκες και βιομηχανικούς χώρους, γραφεία, εμπορικά και ψυχαγωγικά συγκροτήματα. Ο κύριος σκοπός της οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού είναι να δημιουργηθεί το πιο άνετο κλίμα στις εγκαταστάσεις με ελάχιστο ενεργειακό κόστος. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι η υψηλής ποιότητας μόνωση των αεραγωγών.


Για την προστασία των αεραγωγών χρησιμοποιήστε διαφορετικούς τύπους μόνωσης - θερμικής, πυράντοχης, ηχομόνωσης, μόνωσης, αποτρέποντας το σχηματισμό συμπύκνωσης. Για κάθε τύπο μόνωσης, χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ικανά να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα.

Θερμομόνωση των αεραγωγών

Η χρήση θερμικής μόνωσης για αεραγωγούς καθιστά δυνατή τη μείωση της απώλειας θερμότητας που εξέρχεται από το δωμάτιο έξω από τον αερισμό, μειώνοντας έτσι το κόστος θέρμανσης. Η θερμομόνωση είναι τοποθετημένη σε εξωτερικά στοιχεία των συστημάτων εξαερισμού για τον περιορισμό και τον έλεγχο των θερμικών απωλειών.

Σε διάφορα μέρη των αεραγωγών, η θερμομονωτική συσκευή επιτρέπει την επίλυση των ακόλουθων εργασιών:

 • Όταν μετακινείται ο θερμός αέρας ρέει μέσω εκτεταμένων τμημάτων των συστημάτων εξαερισμού, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η θερμοκρασία τους διατηρείται σε ένα ορισμένο επίπεδο. Ο τύπος θερμικής μόνωσης και το πάχος του προσδιορίζονται με υπολογισμό της θερμικής τεχνικής με βάση τις τεχνικές συνθήκες λειτουργίας του αερισμού.
 • Η θερμομόνωση είναι επίσης απαραίτητη για τους αεραγωγούς που μεταφέρουν ψυχρό αέρα. Αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για την προστασία των ροών ψυχρού αέρα από θέρμανση με ζεστό αέρα που περιβάλλει τους αεραγωγούς. Ελλείψει θερμικής μόνωσης, η αποτελεσματικότητα του συστήματος κλιματισμού μειώνεται σημαντικά. Η σωστή ρύθμιση της θερμομόνωσης καθιστά δυνατή την επίτευξη των καθορισμένων συνθηκών θερμοκρασίας και εξασφαλίζει τη συμμόρφωση του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις.

Προκειμένου να διασφαλιστεί μόνωση κλιματικές συστήματα αγωγών χρησιμοποιηθεί επιτυχώς τους ακόλουθους τύπους θερμαντήρων: Υλικά βασάλτη ινών, υαλοβάμβακα, αφρώδες ελαστικό, αφρώδες πολυαιθυλένιο, συχνά έχει μια επικάλυψη από λεπτό φύλλο αλουμινίου, φύλλο ψάθες ορυκτοβάμβακα.

Η θερμομόνωση μπορεί να είναι τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, αλλά για να ληφθούν υπόψη οι αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής μόνωσης δεν έχει νόημα - στην πράξη, κανείς δεν μονώνει τους αγωγούς από μέσα.

Το πάχος της θερμικής μόνωσης του αγωγού καθορίζεται από το καθεστώς θερμοκρασίας, την υγρασία, την επιθετικότητα και άλλους παράγοντες του περιβάλλοντος. Μόνο εξειδικευμένοι ειδικοί θα πρέπει να υπολογίζουν το πάχος της μόνωσης. Ο τύπος υπολογισμού υποδεικνύεται στο SNiP 2.04.14-88, ο οποίος μπορεί να μεταφορτωθεί από τον παρακάτω σύνδεσμο:

SNIP 2.04.14-88 *. Θερμομόνωση εξοπλισμού και αγωγών. Λήψη.

Ένα από τα δημοφιλή μονωτικά υλικά είναι η μόνωση που αντανακλά το φύλλο. Μάθετε τα πλεονεκτήματα και τις λειτουργίες εφαρμογής του στο άρθρο μας!

Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πώς να απομονώσετε σωστά το κελάρι ή το υπόγειο.

Η συσκευή απομόνωσης των γραμμών αέρα από τη συμπύκνωση

Ένα σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού είναι ο σχηματισμός συμπυκνώματος στην επιφάνεια των αεραγωγών που μεταφέρουν ψυχρότερο αέρα από τον αέρα στο δωμάτιο.

Η συμπύκνωση στους αγωγούς, ειδικά σε χώρους με υψηλή υγρασία, προκαλεί το σχηματισμό σταγονιδίων νερού που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα δάπεδα, στους τοίχους και στις οροφές. Σταδιακά το συμπύκνωμα γίνεται λόγος για έξοδο μιας γραμμής αέρα εκτός λειτουργίας.

Η εμφάνιση του συμπυκνώματος μπορεί να αποφευχθεί χρησιμοποιώντας μία διάταξη μονωτικού στρώματος επαρκούς πάχους έτσι ώστε η θερμοκρασία της εξωτερικής επιφάνειας της μόνωσης να μην είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μίας τέτοιας μόνωσης είναι η ανάγκη για μία στρώση φραγμού επιφανειακών ατμών, σκοπός της οποίας είναι η προστασία της μόνωσης από την υγρασία. Συχνότερα, για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται μονωτικές επικαλύψεις με φύλλο αλουμινίου. Οι ίνες βασάλτη, αφρώδες ελαστικό και πολυαιθυλένιο, ίνες γυαλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση της μονωτικής στρώσης.

Όλες οι αρμούς της μονωτικής στρώσης του φύλλου πρέπει να κολληθούν προσεκτικά με κολλητική ταινία. Για πρόσθετη στερέωση της μόνωσης ρολού χρησιμοποιήστε σύρμα ή χαλύβδινη ταινία.

Μόνωση πυρασφαλείας αεραγωγών

Λόγω του γεγονότος ότι οι αγωγοί αερισμού συνδέουν διάφορους τύπους δωματίων, πρέπει απαραίτητα να προστατεύονται από ένα στρώμα από μονωτικά υλικά πυρίμαχων υλικών. Αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η καταστροφή του αγωγού από εξωτερική φωτιά σε περίπτωση πυρκαγιάς στο κτίριο.

Η πυρίμαχη μόνωση των αεραγωγών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια πετρωμάτων και πλακών διάτρησης ορυκτών ινών, κυλίνδρων από βασιλικές ίνες.

 • Οι πλάκες από ορυκτοβάμβακα χρησιμοποιούνται για αγωγούς αέρα με τετραγωνική εγκάρσια διατομή, στερεώνονται με πείρους και ροδέλες ή ειδικές βίδες κατά την εγκατάσταση.
 • Τα χαλάκια διάτρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αεραγωγούς αμφότερων των στρογγυλών και ορθογώνιων διατομών. Τα χαλιά είναι ραμμένα μαζί με σύρμα. Το μήκος του στρώματος διάτρησης για το κόψιμο επιλέγεται ανάλογα με τη διάμετρο του αγωγού. Η χρήση φύλλων αλουμινίου αυξάνει τη λειτουργικότητα του στρώματος μόνωσης και βελτιώνει την εμφάνιση του αγωγού.

Εάν οι κάθετοι αγωγοί έχουν σημαντικό μήκος, η πυρίμαχη μόνωση είναι επιπλέον στερεωμένη στην οροφή ή σε άλλες δομικές κατασκευές. Για στερέωση, χρησιμοποιήστε χαλύβδινο σύρμα ή ειδικές πλάκες από χάλυβα. Οι μέθοδοι στερέωσης μόνωσης από πυρίμαχο υλικό στα δομικά στοιχεία καθορίζονται από τους κανονισμούς κατασκευής και πυρκαϊάς.

Για την τοποθέτηση της μόνωσης των αγωγών ορθογωνικής διατομής, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι καρφιών για δομικές κατασκευές.

Εάν η απόσταση μεταξύ του αγωγού και της οροφής από πυρίμαχα υλικά είναι μικρότερη από την απαιτούμενη για το στρώμα μόνωσης, επιτρέπεται να αφήνει την ανώτερη επιφάνεια του αγωγού χωρίς μόνωση. Εάν η απόσταση αυτή είναι ίση με το πάχος του μονωτικού στρώματος, η μόνωση της άνω επιφάνειας του αγωγού μπορεί να εκτελεστεί μερικώς.

Τον τελευταίο καιρό, για την αύξηση της πυρασφάλειας των αεραγωγών, χρησιμοποιούνται επιβραδυντικά πυρκαγιάς, τα οποία έχουν παρόμοια εμφάνιση με τις ενώσεις βαφής. Εφαρμόζονται στην επιφάνεια των αεραγωγών με ένα πινέλο, ρολό, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι ψεκασμού. Σε περίπτωση πυρκαγιάς που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, η προστατευτική επικάλυψη επεκτείνεται για να σχηματίσει ένα φράγμα ανθεκτικό στη φωτιά.

Ηχομόνωση των αεραγωγών

Λεπτομέρειες των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να αποτελέσουν πηγές ανεπιθύμητου θορύβου, από τα οποία είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι αεριζόμενοι χώροι του κτιρίου. Η κύρια γεννήτρια θορύβου είναι οι λεπίδες του ανεμιστήρα λειτουργίας. Εκτός από το κύριο, υπάρχουν επιπλέον πηγές ήχων: πτερύγια, βαλβίδες, άλλοι μηχανισμοί με περιστρεφόμενα στοιχεία. Η εσωτερική αναταραχή της ροής μπορεί επίσης να δημιουργήσει θόρυβο και, επιπλέον, να προκαλέσει συντονισμένους κραδασμούς. Τέτοιες τυρβώδεις ροές εμφανίζονται σε μέρη όπου αλλάζει η κατεύθυνση και το τμήμα των αεραγωγών.

Μέρος του θορύβου και των κραδασμών μπορεί να εξαλειφθεί λόγω των ιδιοτήτων του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται ο αγωγός αέρα. Αυτή η λειτουργία εκτελείται πιο αποτελεσματικά από εύκαμπτους σωλήνες, σε αγωγούς εξαερισμού μερικώς κατασκευασμένους από πολυμερή υλικά. Ο ισχυρότερος θόρυβος και οι δονήσεις απλώνονται μέσω των μεταλλικών αγωγών. Ως εκ τούτου, με αυξημένες απαιτήσεις για το επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο, απαιτείται ηχομόνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αποδεκτή έξοδος είναι η εγκατάσταση σιγαστήρων καναλιού.

Ιδανική για την οργάνωση του στρώματος προστασίας από θόρυβο, λόγω της ινώδους δομής και της βέλτιστης πυκνότητας, είναι η χρήση μόνωσης με βάση βασάλτη ή υαλοβάμβακα.

Η μείωση του επιπέδου θορύβου μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια πλακών με ειδική επίστρωση από μη υφαντό ύφασμα από υαλοβάμβακα ή από υαλοβάμβακα. Τοποθετήστε αυτές τις πλάκες μέσα στον αγωγό, οι αρμοί καλύπτονται με μεταλλικό προφίλ.

Σύντομα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη μόνωση των αεραγωγών

Βάσει των αποτελεσμάτων της ανάλυσης της αγοράς των δομικών υλικών και της ζήτησης των καταναλωτών, είναι δυνατόν να διαχωριστούν ορισμένα δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται για το μονωτικό στρώμα αεραγωγών:

 • Για τη μόνωση αεραγωγών μικρής και μεσαίας διαμέτρου, χρησιμοποιούνται ευρέως υλικά βασισμένα σε διογκωμένο πολυαιθυλένιο, αποτελούμενα από αφρό πολυαιθυλενίου με κλειστή πορώδη δομή. Το πιο προοδευτικό είναι το αφρώδες πολυαιθυλένιο, το οποίο καλύπτεται με ένα στρώμα φύλλου αλουμινίου, το οποίο έχει ανακλαστικό αποτέλεσμα. Το υλικό αυτό είναι χημικά σταθερό, φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελεσματικό για τον ήχο, τη θερμότητα, τον ατμό και τη στεγανοποίηση. Από τη μία πλευρά, το αφρώδες PPE μπορεί να έχει ένα στρώμα από ανθεκτική στην υγρασία κόλλα, το οποίο επιτρέπει τη στερέωση της μόνωσης σε μεταλλικές επιφάνειες και άλλα υλικά. Κοινές μάρκες μονωτικού υλικού αυτής της ομάδας είναι Penofol, Izolon, Adgilin Μ, Mielterm.
 • Ένα σύγχρονο μονωτικό υλικό είναι το αφρώδες ελαστικό, το οποίο, μαζί με τη μόνωση δομικών κατασκευών, χρησιμοποιείται για την προστασία των αγωγών αέρα από την απώλεια θερμότητας. Το αφρώδες ελαστικό έχει κλειστή πορώδη δομή, έχει υψηλή αντοχή στη διάχυση υδρατμών. Για την απομόνωση των στοιχείων των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού, το καουτσούκ αφρού χρησιμοποιείται με τη μορφή σωλήνων Kaiflex EF και Kaiflex EPDM. Η επίστρωση από μόνωση από καουτσούκ μπορεί να παραχθεί με τη μορφή κυλίνδρων και φύλλων - "Kaiflex Protect". Αυτά τα υλικά μπορούν να παραχθούν σε φύλλο με αυτοκόλλητο στρώμα ή με συνδυασμό φύλλου και κολλητικής στρώσης.
 • Για τη θερμομόνωση των κλιματικών συστημάτων, το ορυκτό μαλλί χρησιμοποιείται ευρύτερα, το οποίο έχει καλά χαρακτηριστικά εξοικονόμησης θερμότητας και υψηλή αντοχή στη φωτιά. Προκειμένου να προστατευθούν οι αεραγωγοί μεγάλης διατομής, χρησιμοποιούνται πατάκια από ορυκτοβάμβακα, τα οποία παράγουν: αλουμινόχαρτο, ελασματοποιημένο, διατρυπημένο. Τα πιο γνωστά σήματα αυτού του τύπου αγωγών μόνωσης: "Paroc", "Nobasil", "Izover", "Rockwool", "Technonikol".

Όλα τα μονωτικά υλικά για αγωγούς διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους. Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ποιότητα της μόνωσης θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να παρέχει ολοκληρωμένη προστασία των αεραγωγών ώστε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ολόκληρου του συστήματος ελέγχου του κλίματος.

Σας αρέσει το άρθρο;

Πείτε στους φίλους και τους συναδέλφους σας χρησιμοποιώντας τα κουμπιά κοινωνικού δικτύου. Σας ευχαριστώ!

Μόνωση των αγωγών εξαγωγής καπνού

Κανένα κτίριο δεν είναι πλήρες χωρίς σύστημα αγωγών, αλλά σήμερα οι απαιτήσεις για τέτοια συστήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τόσο σε οικιακά όσο και σε βιομηχανικά κτίρια, το σύστημα εξαερισμού έχει ευθύνες όχι μόνο για την ανταλλαγή αέρα, αλλά και για την απομάκρυνση του καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μαζί με τον καπνό, το σύστημα εξαερισμού θα σφίγγεται και ο ζεστός αέρας, ο οποίος φυσικά θα προκαλέσει ισχυρή θέρμανση των τοίχων των αγωγών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο επόμενο δωμάτιο.

Μόνωση των αγωγών εξαγωγής καπνού

Η πυροστεγανωτική μόνωση των αγωγών εξαγωγής καπνού, εκτός από την άμεση λειτουργία της, προστατεύει τις μεταλλικές κατασκευές από το σχηματισμό συμπυκνωμάτων συνδυάζοντας το σύστημα εξαερισμού και το σύστημα απομάκρυνσης καπνού.

Η κύρια απαίτηση για μονωτικά υλικά για καπνό είναι η αντίσταση σε υψηλές θερμοκρασίες και συρρίκνωση. Τα σύγχρονα υλικά πρέπει επίσης να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μεταξύ των ειδικών, η δυνατότητα εγκατάστασης σε χώρους με περιορισμένη πρόσβαση εκτιμάται ιδιαίτερα, αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν προσοχή στη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Τύποι μόνωσης αεραγωγών

Ποιοι τύποι μόνωσης των αγωγών εξαγωγής καπνού είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν;

Αν χρειάζεστε μόνωση που καταλαμβάνει τον ελάχιστο όγκο - αυτό είναι σίγουρα ένα ειδικό χρώμα. Όταν η δράση σε υψηλή θερμοκρασία, αυξάνεται σε όγκο, μετατρέπεται σε πορώδη ανθεκτική στη θερμότητα επικάλυψη. Όταν αποφασίζουν για πιο σοβαρή προστασία, τα υλικά από ορυκτοβάμβακα ή υαλοβάμβακα είναι τα πλέον εφαρμόσιμα, τα οποία είναι επίσης κατάλληλα για εγκατάσταση λόγω της ευελιξίας τους, παρέχοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των αγωγών απαγωγής καπνού μιας ευρείας ποικιλίας διαμορφώσεων. Θα εφαρμόσουμε επίσης μια επίστρωση επίστρωσης γύψου του τύπου ορυκτής επικάλυψης. Όπου δεν μπορεί κανείς να κάνει με μια επιλογή απομόνωσης, χρησιμοποιήστε αρκετούς τύπους στο συγκρότημα.

Η ελάχιστη απαίτηση για όλους τους τύπους μόνωσης καπνού είναι η αντίσταση στην άμεση πυρκαγιά για τουλάχιστον μία ώρα, αρκεί να αντισταθμιστεί η ανοικτή φωτιά για περίπου μια ώρα και μισή. Υπάρχουν τύποι υλικών που μπορούν να αντέξουν σε καθεστώς υψηλής θερμοκρασίας έως και τέσσερις ώρες.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι όλες οι σύγχρονες μορφές του αγωγού καπνού μόνωσης πρέπει φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν μια αρκετά υψηλή αντοχή στη θερμότητα, είναι μια καλή σιγαστήρα, δεν είχε συρρίκνωση στην αλλαγή του περιβάλλοντος, τη διατήρηση των αρχικών ιδιοτήτων εντός του προβλεπόμενου ζωή του.

Είδη συστημάτων επιβράδυνσης πυρκαγιάς για αγωγούς εξαερισμού

Η πυρασφάλεια του συστήματος εξαερισμού είναι ένα υποχρεωτικό στάδιο της εγκατάστασής του. Ένας μη προστατευμένος αγωγός είναι η αιτία της εξάπλωσης πυρκαγιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η πυροπροστασία των αεραγωγών περιλαμβάνει την εφαρμογή (ή την εγκατάσταση) στην επιφάνεια των μέσων που ενισχύουν τις θερμομονωτικές ιδιότητες των σωλήνων και αποτρέπουν την τήξη του υλικού από το οποίο κατασκευάζονται.

Ποιος είναι ο ρόλος της πυροπροστασίας για αγωγούς;

 • Αυξήστε το όριο τήξης του αγωγού.
 • Αποτελεσματική αφαίρεση καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 • Αποτρέπει την εξάπλωση φωτιάς και καπνού μέσα από τα δωμάτια του κτιρίου.
 • Βοήθεια στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς: η παροχή αέρα στην αίθουσα είναι αποκλεισμένη και τα προϊόντα καύσης αφαιρούνται από αυτήν.

Βαθμός αντοχής των καυσαερίων καπνού

Ο βαθμός αντοχής των αεραγωγών σε πυρκαγιά εξαρτάται από το όριο στο οποίο ο σωλήνας χάνει τις θερμομονωτικές του ιδιότητες και αρχίζει να τήκεται. Για τους αγωγούς απαγωγής καπνού, αυτό το όριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 λεπτά. Οι πλαστικοί αγωγοί από την άποψη αυτή έχουν το χαμηλότερο περιθώριο ασφαλείας.

Σύμφωνα με το SniPam για την απομάκρυνση καπνού, χρησιμοποιούνται αγωγοί αέρα κατηγορίας P (ισχυροί) από υλικά με αναφλεξιμότητα 0 βαθμών. Το όριο αντοχής στη φωτιά στο χώρο πυρασφάλειας που εξυπηρετείται είναι EI 30. Έξω από αυτό είναι το EI 150.

Ταξινόμηση

Η ταξινόμηση των αεραγωγών για αντοχή στη φωτιά βασίζεται σε λειτουργικές απαιτήσεις γι 'αυτούς.

Αγωγός αερισμού επεξεργασμένος με υψηλό βαθμό αντοχής στη φωτιά

Ο βαθμός πυρασφάλειας του σωλήνα προσδιορίζεται στον κλίβανο. Χρησιμοποιείται μια καμπύλη πυρκαγιάς που αντικατοπτρίζει τις αλλαγές θερμοκρασίας.

 1. Θερμομόνωση (I). Ο χρόνος που απαιτείται για τη θέρμανση του εξωτερικού του αγωγού είναι μέχρι 140 βαθμούς Κελσίου.
 2. Ακεραιότητα (Ε). Ο χρόνος συντήρησης της ακεραιότητας του αγωγού σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.
 3. Φέρουσα ικανότητα (R). Πότε το στοιχείο αγωγού μπορεί να αντέξει το φορτίο που δημιουργείται από τη φωτιά.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης προσδιορίζεται σε λεπτά, δείχνοντας την αντίσταση στη φωτιά του σωλήνα.

Γιατί χρειάζονται βαλβίδες ελέγχου και πού χρησιμοποιούνται; Διαβάστε στο άρθρο: http://ventilsystem.ru/ventilyaciya/elementy/klapany/obratnyj.html

Ο δείκτης του πυρίμαχου ορίου των σωλήνων διέλευσης είναι ΕΙ 150, δηλ. 150 λεπτά.

Συστήματα πυροπροστασίας αεραγωγών

 • "Thermotex 30".
  Το σύστημα περιλαμβάνει ένα βασάλτιο υλικό (καμβά πολύ λεπτών ινών) με φύλλο από τη μια πλευρά και ανθεκτική στη θερμότητα επίστρωση στην οποία υπάρχουν χημικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία. Το όριο αντοχής στη φωτιά που παρέχεται από το σύστημα είναι από 30 έως 60 λεπτά.

Ο αγωγός είναι επικαλυμμένος, τότε είναι τυλιγμένος με βασάλτη υλικό με το φύλλο έξω και έλασης με κύλινδρο. Τα ράμματα μπορούν να κολληθούν με ταινία κατασκευής. Μετά από 24 ώρες το σύστημα στεγνώνει εντελώς.

 • Rockwool
  Η Rockwool είναι ο ηγέτης στον τομέα της παραγωγής μονωτικών υλικών στον κόσμο. Ο πετροβάμβακας, που βασίζεται στη μόνωση Rockwool, έχει όριο αντοχής στη φωτιά 240.

  Στη φωτογραφία: εγκατάσταση του συστήματος πυρασφάλειας Rockwool

  Όσο παχύτερο είναι το συγκολλητικό στρώμα στην επικάλυψη, τόσο υψηλότερο είναι το όριο αντοχής στη φωτιά. Για παράδειγμα, ένα στρώμα 1,5 χιλιοστών κόλλας είναι το όριο του EI 60. Το Izovent μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιβραδυντικό φλόγας για τους αγωγούς απαγωγής καπνού έξω από το κτίριο.

 • Fibrogaine
  Ένα ξηρό μίγμα για την πυροπροστασία αεραγωγών παράγεται από τη γαλλική εταιρεία Promat S.A.S. Η σύνθεση του μείγματος είναι ο πετροβάμβακας (μεταλλική ίνα) και το τσιμέντο Portland. EI 30 - EI 240. Η σκόνη πωλείται σε σάκους των 25 kg.

  Fibrogaine - ένα από τα καλύτερα ποιοτικά μείγματα για προστασία από τη φωτιά

  Τύπος πυρόσβεσης MBOR

  Είδη πυροπροστασίας των αγωγών εξαγωγής καπνού

  αγωγοί πυρκαγιά μπορεί να παρέχεται με δύο τρόπους: εποικοδομητικά (εγκατάσταση σε σωλήνες ψάθες των πλακών ορυκτοβάμβακα από βερμικουλίτη et αϊ.) Or daubing επιβραδυντικό φλόγας για αγωγούς (γύψο «Fibrogeyn» υγρό «FIREX» et αϊ.).

  Στα πατώματα

  Τα τμήματα αγωγών που περνούν από τα δάπεδα με λειτουργία εδράνου, σε περίπτωση βλάβης, μπορούν να προκαλέσουν την κατάρρευση των στοιχείων εδράνων.

  Ανώτατη πυροπροστασία

  Αναδίπλωση αγωγός άκαυστο υλικό :. «SOSh», Et Vent, “Fibrogeyn”, κλπ Σε σύγκριση με την εφαρμογή των Σύνθεση επιβραδυντή φλόγας καθιστά την περιτύλιξη του σωλήνα πιο ανθεκτικό σε αλλαγές της θερμοκρασίας, υψηλή υγρασία.

  Πυρίμαχο υλικό περιτυλίγματος για την προστασία του αέρα

  Πυρίμαχο χρώμα

  Οι αγωγοί διέλευσης με σκοπό την οργάνωση της πυρασφάλειας μπορούν να βαφτούν με επιβραδυντική φλόγα. Ένα τέτοιο χρώμα είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται όταν η θερμοκρασία είναι σταθερή, πάνω από το μηδέν και το επίπεδο υγρασίας δεν αλλάζει απότομα, διαφορετικά η επιβραδυντική της φωτιάς επεξεργασία των αεραγωγών μπορεί να σπάσει με το χρόνο.

  Εφαρμογή χρωμάτων επιβραδυντικών πυρκαγιάς στους αεραγωγούς

  PENOSIL Premium Fire Rated Foam - αφρός πυροπροστασίας που παράγεται από την εταιρεία "Ognesa". Η συσκευασία έχει ένα εφαρμοστή, ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία εφαρμογής αφρού. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, η πυρίμαχη βαφή μετατρέπεται επίσης σε αφρό: το πάχος του στρώματος βαφής αυξάνεται κατά αρκετές δεκάδες φορές. Χρησιμοποιείται επίσης σε αγωγούς από γαλβανισμένο χάλυβα.

  Σχεδιασμός και εγκατάσταση

  Μια τέτοια υπηρεσία, όπως η εγκατάσταση αγωγών πυροπροστασίας, προσφέρει πολλές οργανώσεις. Για παράδειγμα, GC "Πυροσβεστική" (Μόσχα, Menzhinsky St., Κτίριο 9). Σύμφωνα με το απαιτούμενο όριο αντοχής στη φωτιά, οι ειδικοί θα καθορίσουν τον τύπο της πυροστεγούς σύνθεσης, καθώς και το πάχος του στρώματός της. Η εγκατάσταση των αγωγών πυροπροστασίας δεν συνιστάται να διεξάγεται ανεξάρτητα.

  Κόστος πυροπροστασίας αεραγωγών

  • EI 60 - 224,2 - 254,29 ρούβλια (ανά τετραγωνικό μέτρο).
  • EI 120 - 309,16 - 338,66 ρούβλια.
  • EI 150 - 419,73 - 449,65 ρούβλια.
  • ΕΙ 180 - 477,90 - 493,24 ρούβλια.

  Για εγκατάσταση

  Πώς να εγκαταστήσετε εύκαμπτους αγωγούς; Λεπτομερείς οδηγίες υπάρχουν εδώ.

  Ανά m2

  Η "Πυροσβεστική Εταιρεία της Μόσχας" αναφέρει τις τιμές αυτές στον τιμοκατάλογο:
  30 λεπτά (όριο αντίστασης πυρκαγιάς) - 597 ρούβλια (ανά τετραγωνικό μέτρο).
  45 λεπτά - 655 ρούβλια.
  60 λεπτά - 729 ρούβλια.
  90 λεπτά - 880 ρούβλια.
  150 λεπτά - 997 ρούβλια.

  Το κόστος της εργασίας των ειδικών από "Systemservice" - από 135 ρούβλια ανά τετραγωνικό μέτρο.

  Πού να αγοράσετε υλικά επιβράδυνσης πυρκαγιάς;

  • "Radders-SM", διεύθυνση: st. Μάρσαλ Biryuzova, Κτίριο 1, Κτίριο 1Α, τηλ.: +7 (495) 646-83-63.
  • Εταιρεία "Ομάδα Τρόικα", διεύθυνση: 1 ος δρόμος pr-d., 4, κτίριο 1, τηλέφωνο: +7 (495) 651 91-50.
  • Εταιρεία "MOSIZOL", διεύθυνση: Ostapovsky πέρασμα, 22, με. 7. Τηλ: +7 (499) 653-83-81.
  • OOO Blocker, τη διεύθυνση: Entuziastov Boulevard, 2, ct. Μετρό Ρωμαίος, αυτά: +7 (499) 375-66-36
  • "Ognesa", διεύθυνση: st. Коммуны д.67, лит.БД, τηλ.: +7 (812) 458-04-28.
  • LLC "BZTM Piter", διεύθυνση: Επαρχία Πούσκιν, οικισμός Lesnoye, κτίριο γραφείων 1, τηλέφωνο: +7 (812) 958-90-05.
  • "Trading House" Rubezh ", τη διεύθυνση: st. Shvetsova, 41, γράμμα Α, τηλ.: 8 (812) 244-17-62.
  • "Προστασία από πυρκαγιά προσωπικού", διεύθυνση: Επίσκεψη του ποταμού Volkovki, σπίτι 9, γραφείο 11 (2ος όροφος), τηλέφωνο: +7 (812) 449-93-62.

  Βίντεο

  Όσο πιο αποτελεσματική είναι η πυροπροστασία του συστήματος εξαερισμού, τόσο πιο αργή σε περίπτωση πυρκαγιάς απλώνεται φωτιά και καπνίζει μέσα από το κτίριο. Η εξασφάλιση της πυρασφάλειας των αεραγωγών αποτελεί προϋπόθεση για την οργάνωση όλων των συστημάτων εξαερισμού.