Πώς και πότε να ελέγξετε και να επισκευάσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα;

Η παρουσία ενός συστήματος εξαερισμού σε κτίρια κατοικιών, κατά κανόνα, θυμάται μόνο όταν υπάρχουν πολύ εμφανή σημάδια παραβίασης της εργασίας του. Εν τω μεταξύ, το δικαίωμα πλήρεις λειτουργία των δομών και του εξοπλισμού, την παροχή φρέσκου εισροή αέρα και εκροής των αποβλήτων - αυτό είναι ένα ερώτημα δεν είναι μόνο η άνεση των ενοίκων, αλλά και την υγεία τους, καθώς χρησιμοποιούνται συσκευές αερίου οικιακής χρήσης, είναι επίσης ασφαλές. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, και κατά διαστήματα να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού, και να υπενθυμίσει στους οργανισμούς που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν σε τακτική βάση από τις αντίστοιχες διατάξεις των ρυθμιζόμενων πρόγραμμα, και εάν εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία μέτρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών είναι εξοπλισμένα με φυσικό εξαερισμό και εξαερισμό. Αυτό ισχύει για όλα τα κτίρια σε όλα τα παλαιά (προ-επαναστατική) την κατασκευή, την ανέγερση κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της ΕΣΣΔ και χτίστηκε μετά την κατάρρευση της Ένωσης, καθώς και τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μαζικών προγραμμάτων στέγασης. Ο αποδοτικός πολύπλοκος εξοπλισμός για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού μπορεί να βρεθεί μόνο στη σύγχρονη οθόνη LCD των τελευταίων χρόνων κατασκευής και ακόμη και μόνο σε εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των ελίτ κατοικιών.

Τα περισσότερα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα

Προβλήματα με τα διαμερίσματα αερισμού συνήθως προκύπτουν σε εκείνα τα σπίτια όπου το σύστημα εξαερισμού είναι φυσικό. Το σχήμα της δουλειάς της έχει ως εξής. Η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής γίνεται απευθείας από τις εγκαταστάσεις όπου είναι πιο μολυσμένη, δηλαδή από υγιεινής (τουαλέτα, μπάνιο) και κουζίνας. Είναι απομακρύνεται με αντικατάσταση αυτού από τον εξωτερικό αέρα (στο δρόμο και εν μέρει από μια είσοδο μπορούν) το οποίο εισέρχεται μέσω διαφόρων διαρροές (ρωγμές και άλλα ανοίγματα) εξωτερική φράχτες (ως επί το πλείστον με τα παράθυρα) όλων οικιακούς χώρους και θερμαινόμενο σύστημα θέρμανσης.

Ζεσταθεί έξω αέρας ανεβαίνει και σπρώχνει πιο ζεστά καυσαέρια, το οποίο βρίσκεται σε okolopotolochnom χώρο μέσω των φυσικών καναλιών εξαερισμού απορρίπτονται στην τουαλέτα, το μπάνιο και την κουζίνα. Η προκύπτουσα ώθηση εξασφαλίζει τον εξαερισμό όλων των άλλων δωματίων. Από τους αεραγωγούς του διαμερίσματος, ο αέρας εξαγωγής εισέρχεται στον κοινό θάλαμο εξάτμισης, μέσω του οποίου ανοίγει και εξέρχεται. Ένα από τα κριτήρια απόδοσης είναι ένας φυσικός αερισμός των διαμερισμάτων ποσότητα (όγκος) του αέρα που περνά μέσα από τις γρίλιες καναλιών αναρρόφησης του για 1 ώρα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για το μπάνιο και τουαλέτα αυτή η παράμετρος πρέπει να έχει τιμή όχι χαμηλότερη από 25 m 3 / h, και κουζίνα - 60 m 3 / h (όταν εγκατεστημένη ηλεκτρική αντί κουζίνα αερίου).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο φυσικός αερισμός λειτουργεί μόνο εάν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού αέρα. Ο καλύτερος φυσικός αερισμός λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, ειδικά το χειμώνα, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι αρνητικές. Και το καλοκαίρι του εξαερισμού δεν μπορεί να συμβεί σε όλα, σε κάθε περίπτωση στη ζέστη απλά δεν θα. Μετά από όλα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στο δρόμο με τον οδυνηρό καιρό είναι σχεδόν η ίδια. Και, πιο συχνά, το διαμέρισμα είναι ακόμα πιο δροσερό. Και η αρχή του φυσικού αερισμού (βλ. Παραπάνω) βασίζεται στην αντικατάσταση του εσωτερικού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό από το εξωτερικό κρύο. Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να κάνουμε συνηθισμένο αερισμό.

Και μια ακόμα σημαντική προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού. Σε διαμερίσματα πολλαπλών δωματίων απευθείας από τα δωμάτια δεν συνιστάται η αφαίρεση του αέρα (ανοίξτε τα παράθυρα για γρήγορο αερισμό του χώρου), διότι αυτό σπάει το σχηματιζόμενο μοτίβο της κατευθυνόμενης φυσικής κίνησης του αέρα.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων εξαερισμού. Το πιο σημαντικό: ο βαθμός στεγανότητας του εξωτερικού διαμερίσματος προστασίας (π.χ. τοίχους, ή μάλλον γέμιση τους: κυρίως τα παράθυρα και μερικές πόρτες) και ο άνεμος (δεν το έχουν στο εξωτερικό ή είναι, και στη συνέχεια ό, τι την ταχύτητα του). Σύμφωνα με αυτές τις δύο δείκτες οι χειρότερες συνθήκες για εξαερισμό είναι ήρεμα και, μόλις αναφέρθηκε πιο πάνω, ανοίξτε το παράθυρο ορθάνοιχτο, ή όταν είναι υψηλής ποιότητας σφραγισμένα (π.χ., σύγχρονο πλαστικό) και πλήρως κλειστή. Οι παρακάτω απαιτήσεις επιβάλλονται στους αγωγούς εξαερισμού του διαμερίσματος και των γενικών καυσαερίων. Η ταχύτητα του αέρα εξαγωγής στην πρώτη πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m / s, και στη δεύτερη - 5 m / s.

Έλεγχος του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία: μια τεχνική και ποιος είναι υπεύθυνος

Γεια σας φίλοι! Παρατηρήσατε ότι στους τοίχους και τα κεραμίδια στο μπάνιο άρχισαν να εμφανίζονται μύκητας, ότι οι δυσάρεστες οσμές που σχηματίζονται στο διαμέρισμα, δεν αφήνουν για πολύ; Εάν απαντήσετε θετικά στις ερωτήσεις που τίθενται, τότε ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Τι, ρωτάς. Απαντούμε: είναι απαραίτητο να ελέγξετε τον εξαερισμό στο κτίριο του διαμερίσματος. Διαφορετικά - όχι πολύ μακριά και για προβλήματα.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται από εμάς μαρτυρούν ότι στο σπίτι και στο διαμέρισμά σας ειδικότερα, το σύστημα εξαερισμού άρχισε να λειτουργεί ελάχιστα. Στα παραπάνω, μπορείτε ακόμα να προσθέσετε την κακή υγεία των μελών της οικογένειας, τη μυρωδιά του αποχετευτικού δικτύου στο διαμέρισμα, την υγρασία και το μακράν στεγνωτήριο.

Ένας αγώνας ή ένα φύλλο χαρτιού;

Για να βεβαιωθείτε ότι κάτι δεν συμβαίνει με το σύστημα εξαερισμού, μπορούν να γίνουν απλοί χειρισμοί. Ένας συνηθισμένος τρόπος για να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού με μια ανάμνηση αγώνα δεν θα συστήσει - είναι επικίνδυνο. Αλλά με ένα φύλλο χαρτιού είναι πραγματικά δυνατό.

Πρέπει να ανοίξουμε το παράθυρο, να φέρουμε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού και να δούμε τι συμβαίνει. Εάν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το φύλλο προσκολλάται στη σχάρα και κρατιέται στη θέση αυτή, τότε το σύστημα είναι σε καλή κατάσταση. διαφορετικά, υπάρχουν προβλήματα με τον εξαερισμό. Αληθινή, αυτή η επιλογή λειτουργεί μόνο σε κρύο καιρό, είναι απίθανο να βοηθήσει στη ζέστη.

Οι επαγγελματίες ενεργούν με νόμο

Όλα όσα λέμε αφορούν τον αυτοέλεγχο, τον οποίο μπορούν να κάνουν όλοι οι κάτοικοι του διαμερίσματος. Ωστόσο, οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν φύλλα χαρτιού, φυσικά. Για να ελέγξετε τον εξαερισμό υπάρχει ένας ειδικός εξοπλισμός και εκτελείται από κάποιον ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του συστήματος - μια εταιρεία που συμμετέχει στη σύμβαση για τη συντήρηση του σπιτιού σας.

Η εργασία αυτή ρυθμίζεται από διάφορα κανονιστικά έγγραφα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το 451ο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο αναφέρεται στους κανόνες για τη διατήρηση της κοινής ιδιοκτησίας του σπιτιού. 290ο διάταγμα, που εκδόθηκε νωρίτερα, 410ο διάταγμα, καθώς και κανόνες και κανονισμούς που εγκρίθηκαν από το διάταγμα Gosstroi.

Ποιος είναι υπεύθυνος;

Αυτά και άλλα έγγραφα περιέχουν λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εργασιών: συχνότητα επιθεωρήσεων, προθεσμίες, μεθοδολογία, υπεύθυνος, κατάλογος αναγκαίων εργασιών. Το σύστημα εξαερισμού των πολυκατοικιών αποτελεί κοινή ιδιοκτησία. Η ευθύνη επισκευής και συντήρησης κοινής ιδιοκτησίας ανατίθεται στην εταιρεία διαχείρισης.

Εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια, τότε έχει το δικαίωμα να ελέγχει και να επισκευάζει ανεξάρτητα το σύστημα εξαερισμού, αν όχι - τότε αυτό γίνεται από εξειδικευμένο οργανισμό με τον οποίο η εταιρεία διαχείρισης συνάπτει τη σύμβαση. Οι εργασίες καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, με μηνιαίες συνεισφορές για επισκευές και συντήρηση. Οι τιμές για αυτές τις υπηρεσίες αντικατοπτρίζονται στην αντίστοιχη γραμμή μιας ενιαίας απόδειξης πληρωμής των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Ένα καλό σύστημα είναι.

Τι ακριβώς χρειάζεται να ελεγχθεί για να διασφαλιστεί η κανονική λειτουργία του συστήματος; Υποχρεωτική επιθεώρηση εκτίθενται οι αγωγοί αερισμού και η δική μου - στη διαδικασία επαλήθευσης ερωτά αν υπάρχει μια δόνηση, ποιες είναι οι αιτίες της, είτε καθαρά είτε στο ορυχείο είναι φραγμένο, αν η διαρροή, οι γρίλιες εξαερισμού είναι να επισκευαστούν ανακάλυψαν πως οι ομπρέλες πάνω από τα ορυχεία και εκτροπείς.

Δεν θα σας ανεβάσουμε τεχνικούς όρους - οι ίδιοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι πρέπει να ελέγξουν και πώς να εξασφαλίσουν την αξιόπιστη λειτουργία του εξαερισμού στο κτίριο των πολυκατοικιών. Επιπλέον, για την αποτυχία εκτέλεσης αυτού του έργου θα πληρώσουν πρόστιμα (μέχρι 50.000 ρούβλια) - οι δραστηριότητες των εταιρειών ελέγχονται από την κρατική επιθεώρηση και την εισαγγελική αρχή.

Το καλοκαίρι και ο χειμώνας είναι η πιο κατάλληλη στιγμή

Περισσότερο ενδιαφέρον για τους κατοίκους των σπιτιών θα είναι η πληροφόρηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να διεξάγονται οι επιθεωρήσεις. Το διάταγμα Gosstroy είπε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο. Είναι αλήθεια ότι αφορά σπίτια όπου, εκτός από τις σόμπες αερίου, υπάρχουν κανάλια αερισμού και καπνού. Ωστόσο, σε συνηθισμένα διαμερίσματα με σόμπα αερίου το κάνετε αυτό λίγο λιγότερο, δύο φορές το χρόνο. Η πιο κατάλληλη στιγμή είναι το χειμώνα και το καλοκαίρι. Οι όροι αυτοί πρέπει να προσδιορίζονται στη σύμβαση.

Αν κάτι είναι λάθος

Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον εξαερισμό στο διαμέρισμά σας, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε έναν μη προγραμματισμένο έλεγχο - να γράψετε μια κατάλληλη εφαρμογή, η οποία πρέπει να απαντηθεί εντός των αυστηρά καθορισμένων προθεσμιών. Καλύτερα αν πρόκειται για συλλογική έκκληση - μέλη της οικογένειας ή γείτονες.

Πλαστικά παράθυρα: πρέπει να ενεργήσετε

Στα σύγχρονα πολυκατοικίες λειτουργεί κυρίως το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ορισμένα νέα σπίτια είναι εξοπλισμένα με μηχανικό σύστημα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί φυσικός αερισμός. Ήταν καλά σχεδιασμένο και παρέσχε μια κανονική παροχή καθαρού αέρα στα διαμερίσματα.

Ωστόσο, σήμερα έχουν εισέλθει νέες τεχνολογίες στη ζωή μας, οι οποίες δεν έχουν πάντοτε θετική επίδραση σε παλαιότερα εγκατεστημένα συστήματα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για πλαστικά παράθυρα. Ο καθαρός αέρας είναι πολύ πιο δύσκολο να διεισδύσει στα διαμερίσματά μας - εκτός από τα παράθυρα.

Για να βελτιωθεί ο εξαερισμός στο διαμέρισμα, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν διάφορες προσαρμογές. Αποκτήστε πλαστικά παράθυρα με μικρό αερισμό, εγκαταστήστε μηχανικά συστήματα στο μπάνιο και την τουαλέτα, εγκαταστήστε ένα μεμονωμένο σύστημα που δεν εξαρτάται από τους κρημνούς στο σπίτι. Οι κατασκευαστές παράγουν διαφορετικό εξοπλισμό σε διαφορετικές τιμές και με διαφορετική λειτουργικότητα.

Ελπίζουμε ότι μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, ξέρετε τώρα πώς να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού, ποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος για το έργο και σύμφωνα με τα ρυθμιστικά έγγραφα, πώς να βελτιώσετε το σύστημα στο διαμέρισμά σας. Εάν οι πληροφορίες σας έχουν καταστεί χρήσιμες, θα χαρούμε να ακούσουμε τη γνώμη σας. Ελάτε στην ιστοσελίδα μας, αφήστε σχόλια.

Έλεγχος των αγωγών εξαερισμού στο κτίριο του διαμερίσματος

Τα κατασκευαστικά και υγειονομικά πρότυπα απαιτούν τη συσκευή εξαερισμού υψηλής απόδοσης για πολυκατοικίες. Παραδοσιακά, τα πολυκατοικιακά κτίρια είναι εξοπλισμένα με φυσικό τύπο ανταλλαγής αερίων εφοδιασμού και εξαγωγής. Η βάση του συστήματος εξαερισμού είναι τα κανάλια, τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία ενός δικτύου κουκούλας από όλους τους χώρους του κτιρίου διαμερισμάτων. Για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τους αγωγούς αερισμού στο κτίριο του διαμερίσματος, οι οποίοι εκτελούνται σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα.

Ο τύπος πάνελ κατοικιών είναι πιο εξοπλισμένος με φυσική ανταλλαγή αέρα.

Η εισροή συμβαίνει μέσω της διαρροής των παραθύρων και των ανοιγμάτων των θυρών, των παραθύρων. Τα νεότερα αεροστεγή παράθυρα απαιτούν την εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής, χρήση μικροκυκλοφορίας παραθύρων, γρίλιες πόρτας ή κάθαρση εσωτερικών θυρών με δάπεδο.

Η κουκούλα παράγεται μέσα από τις γρίλιες αερισμού κουζίνες, λουτρά, τουαλέτες σε κοινά ορυχεία, ενώνοντας τις πόρτες των διαμερισμάτων. Για πιο σύγχρονα κτίρια χρησιμοποιούνται συχνά συνδυασμένα συστήματα ανταλλαγής αέρα. Στους επάνω ορόφους εγκαθίστανται ανεμιστήρες εξαγωγής, οι οποίοι επιτρέπουν την εντατικοποίηση της ανταλλαγής αέρα και την αντιστάθμιση του ανεπαρκούς ύψους του αγωγού εξαγωγής.

Το ύψος της κουκούλας για τη δημιουργία ενός φυσιολογικού φυσικού βυθίσματος πρέπει να υπερβαίνει τα δύο μέτρα.

Διαγράμματα λύσεων εξαερισμού για ένα κτίριο διαμερισμάτων

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι αγωγοί εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων είναι διευθετημένοι - το σχέδιο υλοποιείται με τις ακόλουθες επιλογές:

 • ένα σύστημα μάζας με έξοδο από διαμερίσματα μέσω δορυφορικών αγωγών σε έναν κοινό κατακόρυφο άξονα.
 • οι μεμονωμένοι αγωγοί εξάτμισης στην οροφή του κάθε διαμερίσματος μπορούν να οργανωθούν για τα χαμηλά κτίρια, ένα μικρό αριθμό διαμερισμάτων?
 • την κατακόρυφη έξοδο από τα διαμερίσματα στον οριζόντιο συλλέκτη στη σοφίτα και την τοποθέτηση στην οροφή.
 • Έξοδο από τα διαμερίσματα στην μόνωση σοφίτα, παίζοντας το ρόλο του συλλέκτη, και εξάτμιση από τη σοφίτα στην οροφή?
 • τα πιο πρόσφατα σχέδια εξαναγκασμένου εξαερισμού με εξωτερική λήψη αέρα και φίλτρα, εγκατάσταση τροφοδοσίας, δίκτυο εξαερισμού που καλύπτει όλους τους χώρους, εξάτμιση στην οροφή.

Για τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια από τούβλα, η σχάρα εξαερισμού της κουζίνας ανοίγει κατευθείαν στον αγωγό εξαγωγής και το πλέγμα τουαλέτας και μπάνιου εντάσσεται στο μεταλλικό κουτί με μεταλλικό κουτί. Για πολυώροφα κτίρια, η σύνδεση με τον θάλαμο εξαγωγής γίνεται μέσω δορυφορικών καναλιών.

Για τα πολυώροφα κτίρια απαιτείται εξαερισμός του συστήματος αποχέτευσης σε ένα κτίριο διαμερισμάτων σύμφωνα με τα ακόλουθα συστήματα:

 1. άμεσο εξαερισμό ενός κεντρικού κατακόρυφου αγωγού διαρροής, που αποσύρεται στο τεχνικό δάπεδο με παροχή αέρα μέσα στην ανώτερη ζώνη του σωλήνα.
 2. διάταξη παράλληλη με την ανύψωση ενός ειδικού αγωγού εξαερισμού λυμάτων με την ενοποίηση των διαμορφωμένων στοιχείων σε κάθε όροφο.

Το μειονέκτημα της πρώτης επιλογής είναι ο κίνδυνος πιθανής εξώθησης της σφραγίδας νερού.

Σύγχρονοι αεραγωγοί στο κτίριο διαμερισμάτων είναι κατασκευασμένοι από τούβλα, σκυρόδεμα, μεταλλικά ή πλαστικά κουτιά, κεραμικά.

Παρακολούθηση των καναλιών εξαερισμού

Η περιοδική και συστηματική συντήρηση των αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονική ανταλλαγή αέρα.

Για την απόφραξη τους οδηγεί στη συσσώρευση συντριμμιών, σκόνης, πουλιών, εντόμων, τρωκτικών. Η μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση των κατοίκων, η αναδιοργάνωση διαμερισμάτων μπορεί να εμποδίσει ή να περιορίσει τα κανάλια. Η λειτουργία του αερισμού επηρεάζεται δυσμενώς από τη σύνδεση ισχυρών εκχυλισμάτων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μια έρευνα σχετικά με τους αεραγωγούς σε ένα κτίριο διαμερισμάτων μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς οργανισμούς με άδεια.

Ο πελάτης της επιταγής είναι ο οργανισμός που λειτουργεί το κτίριο ή ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Ο κύριος έλεγχος πραγματοποιείται από τον πελάτη πριν τεθεί σε λειτουργία το κτίριο. Περαιτέρω έλεγχοι πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και μία φορά κάθε 90 ημέρες με αγωγούς εξαερισμού κατασκευασμένους από τούβλα και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για κανάλια άλλων υλικών. Η επαλήθευση πραγματοποιείται επίσης μετά από κάθε επιδιόρθωση του δικτύου εξαερισμού.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα: οι κανόνες για τον έλεγχο των αεραγωγών

Σε αστικές συνθήκες, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η έλλειψη φρέσκου αέρα απειλεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα, υποβαθμίζοντας την ευημερία.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό τη συνεχή παρουσία ξένων μυρωδιών, μούχλας, υγρασίας, μούχλας στις γωνίες; Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, δεν θα φέρει την κατάσταση στο άκρο.

Ελέγξτε το βύθισμα στις οπές εξαερισμού

Ας θα μειώσει αρκετές λωρίδες από λεπτό χαρτί, μήκος 20 cm, πλάτος 2-3 cm και να αρθεί ένα προς ένα σε μια έξοδο εξαερισμού διατίθεται σε διαμέρισμα σε απόσταση 5-7 cm. Σε κανονική λειτουργία των άκρων ταινίας εξαερισμού πρέπει να αγγίξει την άκρη του εξαερισμού, αλλά δεν εμπλακούν σε αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι η λωρίδα χαρτιού προς τον εξαερισμό προσελκύεται δύσκολα, δεν αποκλίνει καθόλου ή αποκλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο εξαερισμός είναι αναμφισβήτητα κακός, αλλά είναι απαραίτητο να μάθετε τι συμβαίνει - είτε οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι είτε δεν υπάρχει εισροή αέρα. Ανοίξτε την πόρτα και το παράθυρο, επαναλάβετε το πείραμα με ένα χαρτί. Εάν αυτή τη φορά τραβιέται η ταινία στην οπή - ο άξονας εξαερισμού είναι εντάξει, διαφορετικά είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του.

Το ίδιο μπορεί να ελεγχθεί από τη φλόγα ενός αγώνα, έναν αναπτήρα τσιγάρων ή ένα κερί, με καπνό τσιγάρου, αλλά αυτό είναι απογοητευτικό. Η πιθανότητα διαρροής αερίου και η συσσώρευσή του στον άξονα εξαερισμού είναι μικρή, αλλά ένα κομμάτι του τοίχου που έχει σπάσει στους γείτονες είναι το ελάχιστο των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο εξαερισμός δεν ελέγχεται μόνο με το κριτήριο "είναι / όχι", αλλά επίσης μετρά την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στον αεραγωγό με ένα ανεμόμετρο. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 • διορθώνουμε τις ενδείξεις της συσκευής.
 • Το αποτέλεσμα της μέτρησης και το μέγεθος της διάμετρος της σχάρας εξαερισμού εγγράφονται στον παρακάτω τύπο.
 • παίρνουμε πόσα αέρα περάσαμε από το σύστημα εξαερισμού (κυβικά m / ώρα).

Τύπος υπολογισμού:

Q = V * S * 3600

 • Q είναι ο όγκος του αέρα στον κύβο. m / ώρα.
 • V - ταχύτητα ροής αέρα σε m / s (μετρημένο ανεμόμετρο).
 • S είναι η επιφάνεια διατομής του ανοίγματος εξαερισμού σε m 2 (μετρούμενη με ένα μέτρο ταινιών).

Το πρότυπο για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα είναι 60 cu. m / ώρα, για μπάνιο - 25 κυβικά μέτρα. m / ώρα. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφορά θερμοκρασίας τουλάχιστον 13-15 ° C (για παράδειγμα, εκτός + 7 ° C, και στο διαμέρισμα + 21 ° C). Η εξωτερική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 5-7 ° C. Με τη θέρμανση, ο εξαερισμός γίνεται χειρότερος, ο έλεγχος θα είναι αναξιόπιστος. Όσο περισσότερο ο αέρας θερμαίνεται έξω, τόσο μεγαλύτερο είναι το σφάλμα μέτρησης.

Αν το θερμόμετρο στο διαμέρισμα παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα, και στο δρόμο εκείνη την στιγμή ένα μείον, ο εσωτερικός αέρας βγαίνει από το δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαερισμού προς τα πάνω, επειδή είναι ελαφρύτερο και θερμότερο. Αλλά με την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, η ώθηση στο κανάλι εξασθενεί. Όταν σε ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 22 ° C, και έξω από τα παράθυρα - + 32 ° C, ο λιγότερο θερμαινόμενος εσωτερικός αέρας παραμένει κάτω και δεν μπαίνει στον αγωγό αερισμού.

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ακόμη και ο απόλυτα ασφαλής αερισμός σταματά να αντιμετωπίζει ή να γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν είναι η βάση για να θεωρηθεί ότι είναι ελαττωματικό. Στα πολυκατοικία μας, ο εξαερισμός είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση. Λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.

Αιτίες έλλειψης ροής αέρα

Έτσι ελέγξτε ράβδο έδειξε ότι οι δίοδοι αέρα είναι δωρεάν, και ο αέρας στη στάσιμη διαμέρισμα, την κουζίνα και την δυσωδία, χειρότερα, γεύση ντύσιμο δεν είναι ξεπερασμένο. Το θέμα είναι ότι ο αερισμός των περισσότερων από τα διαμερίσματα μας αρχικά προοριζόταν για παροχή φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο μέσα από τα παλιά ξύλινη πόρτα και το σχεδιασμό παράθυρο χάρη gapping φτερά, την παρουσία των ρωγμών.

Και τώρα χρησιμοποιούνται τελείως διαφορετικά οικοδομικά υλικά με υψηλή πυκνότητα, διάφορες μόνωση, σφραγιστικά και επίσης πλαστικά παράθυρα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα σπίτια μας ζεστά με προστασία από τη διείσδυση έξω από το θόρυβο και το κρύο, και τελικά εμποδίζουμε τη ροή του αέρα. Τα πλαστικά παράθυρα και οι πόρτες εισόδου από μέταλλο φράζουν έτσι το δωμάτιο που μετατρέπεται σε σφραγισμένο.

Ο αέρας δεν περνάει, το ρεύμα στα ανοίγματα αερισμού απουσιάζει. Είναι ιδιαίτερα κακό το χειμώνα, όταν τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά ακόμη και για τον αερισμό, έτσι ώστε να μην χαλαρώσουν τα δωμάτια. Αλλά το πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Αρκεί να ανοίξει λίγο το παράθυρο και ο αέρας θα αρχίσει να ρέει στη διαμορφωμένη υποδοχή. Θα περπατήσει γύρω από το διαμέρισμα και θα φτάσει τις τρύπες εξαερισμού, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα και το μπάνιο.

Δυστυχώς, το χειμώνα, εάν αερίζουμε τα σπίτια μας, τότε με άλλο τρόπο. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα ταυτόχρονα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αέρας είναι εντελώς ανανεωμένος, το διαμέρισμα δεν έχει χρόνο για να κρυώσει, αλλά ο εξαερισμός εξακολουθεί να μην λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει.

Και τι γίνεται με το καλοκαίρι; Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα είναι καλύτερο, αφού το χειμώνα ο φυσικός αερισμός προκαλεί τη λειτουργία της θερμοκρασίας (εσωτερική και εξωτερική) και όταν αυτές οι θερμοκρασίες ισοπεδώνονται από το καλοκαίρι, σταματά η κίνηση των ροών του αέρα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στους αεραγωγούς

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η παρεμπόδιση των αεραγωγών. Αφαιρούμε την σχάρα από το παράθυρο εξαερισμού και εξετάζουμε το. Τα σκουπίδια που βρίσκονται σε απόσταση μπορούν να χυθούν ή να υποβληθούν σε ηλεκτρική σκούπα. Είναι τεχνικά δύσκολο να εξαχθούν τα σκουπίδια απευθείας από τον άξονα εξαερισμού και τέτοιες ανεξάρτητες ενέργειες απαγορεύονται για ιδιώτες.

Εάν υποψιαστεί η παρεμπόδιση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να καλείται από τους ειδικούς της εταιρείας διαχείρισης στο οπλοστάσιο των οποίων είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά όργανα και εργαλεία.

Υπάρχουν πολλά απόβλητα κατασκευών στα σκουπίδια. Οι αδίστακτοι οικοδόμοι, που ασχολούνται με την επισκευή και την ανάπλαση, συχνά σκόπιμα ρίχνουν τα απόβλητα του φρεατίου εξαερισμού, χωρίς να ενοχλούνται με την απομάκρυνσή του στην αυλή.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικαλυπτόμενος αγωγός εξαερισμού. Ο προσδιορισμός τέτοιων παραβιάσεων θα πρέπει επίσης να αφορά την εταιρεία διαχείρισης. Αλλά χωρίς αυτό, με κάθε επόμενο έτος λειτουργίας, λάσπη στα τοιχώματα στενεύει τον αυλό του αεραγωγού, η έλξη εξασθενεί. Η σκόνη εγκαθίσταται στο σύστημα εξαερισμού, σχηματίζει ιστό. Από πάνω, το φύλλωμα πετάει στον άξονα, τα πτηνά πέφτουν σε αυτό.

Οι ζημιές που οφείλονται στη συρρίκνωση των θεμελίων, στη διάσπαση των τοίχων και σε άλλες συνέπειες της αναπόφευκτης γήρανσης του κτιρίου συμβάλλουν επίσης σε αυτό. Τα φραγμένα κανάλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εργασία.

Προγραμματισμένος έλεγχος του αερισμού των πολυκατοικιών

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί είναι κοινά για το σπίτι, τη λειτουργία τους παρέχει οργάνωση της διαχείρισης, της οποίας τα μέλη και υποχρεούνται να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού και καθαρίστε τον άξονα και στερεώστε τα με βάση την άδεια ή να κάνετε τη σωστή σύμβαση με εξειδικευμένες εταιρείες, εάν είναι απαραίτητο.

Στους κανόνες δοκιμών εξαερισμού υπάρχουν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις:

 • πόσο συχνά ελέγχονται οι αεραγωγοί εξαερισμού.
 • Η παρουσία έλξης πρέπει να ελέγχεται στα διαμερίσματα ή αρκεί να εξετάζεται μόνο ο άξονας εξαερισμού.
 • είναι η περιοδικότητα των ελέγχων εξαερισμού στα μπάνια και την κουζίνα το ίδιο;
 • είναι ο υπεύθυνος οργανισμός διαχείρισης ή είναι ο ιδιοκτήτης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ώθησης στο διαμέρισμα;

Σε πολυκατοικίες, οι έλεγχοι αεραγωγών διεξάγονται 1-2 φορές το χρόνο - αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχουν συσκευές αερίου ή χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει αέριο, ο εξαερισμός ελέγχεται δύο φορές - το καλοκαίρι και το χειμώνα. Εάν εντοπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες, απαγορεύεται η χρήση συσκευών αερίου μέχρι να εξαλειφθούν.

Ο εξαερισμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί αυθαίρετα, να επιδιορθωθεί, να βελτιωθεί. Όλες οι ενέργειες συντονίζονται με τις σχετικές υπηρεσίες.

Προβλήματα στη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένοντας άθικτος και στη συνέχεια σταματά ξαφνικά ή αρχίζει να κυνηγάει τον αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, εάν αποφύγετε όλους τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα με τον εξαερισμό δεν τελειώνουν εκεί. Θα αναλύσουμε πώς είναι οργανωμένος ο φυσικός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων με ένα κάθετο κανάλι συλλογής.

Ο κύριος άξονας εξαερισμού οδηγεί από τον πρώτο όροφο έως τη σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ατομικούς αεραγωγούς (μανίκια ή δορυφορικά κανάλια). Καθένα από αυτά από την έξοδο εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα ανεβαίνει σε ένα πάτωμα και εισάγεται στο κύριο κανάλι ελαφρώς κάτω από την ίδια ατομική διαδρομή εξαερισμού που ανήκει στο διαμέρισμα σε όροφο πάνω.

Ο αέρας από το διαμέρισμα του δορυφορικού καναλιού μετακινείται σε έναν κοινό άξονα και εκεί μετακινείται περισσότερο στη σοφίτα, και από εκεί - στο δρόμο. Αυτά τα δορυφορικά κανάλια τροφοδοτούν τη συνολική ροή και εάν ο αέρας παύσει να ρέει μέσα από αυτά, τότε ο όγκος και η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος του κύριου άξονα θα μειωθούν επίσης.

Σταματήσαμε το μανίκι σε ένα διαμέρισμα δεν θα απενεργοποιήσει όλους τους εξαερισμού στην ανύψωση στον 5ο, 9ο ή 16ο όροφο σπίτι. Όμως, τα περισσότερα διαμερίσματα πέφτουν από το γενικό σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο αδύναμα είναι. Αφού έφτασε το κρίσιμο όριο, ο εξαερισμός αρνείται: η ροή του αέρα στο επίπεδο της σοφίτας είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, κατεβαίνει και οι πρώτοι τραβιούνται πίσω από τα μανίκια των δύο τελευταίων ορόφων. Για την προστασία των άνω ορόφων από την αντίστροφη έλξη, τα επιμέρους κανάλια εξέρχονται απευθείας στην οροφή. Αλλά για να μάθετε γιατί η παροχή αέρα στον άξονα εξαερισμού μειώνεται, είναι απαραίτητο σε ξεχωριστά διαμερίσματα.

Εξετάστε μια κατοικία δύο ή τριών δωματίων, στην οποία η κουζίνα και το μπάνιο / τουαλέτα βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα, και σε συνδυασμό με αυτό, κατασκευάζονται δύο ανεξάρτητοι αεραγωγοί. Το ένα εξυπηρετεί την κουζίνα, και το άλλο - ένα μπάνιο. Αυτό το ζεύγος καναλιών τραβάει τον στάσιμο αέρα από το διαμέρισμα στο σύστημα εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​αέρα.

Μόνο η εξωτερική εισαγωγή αέρα θεωρείται σωστή. Η πανταχού παρούσα αντικατάσταση των άθικτων, αλλά αναπνευστικών πλαισίων παραθύρων σε παράθυρα με διπλά τζάμια διαταράσσει τη διαδικασία κυκλοφορίας. Ο αέρας που δεν χάνονται, το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό δεν βοηθάει, καθώς λαμβάνει χώρα εξαερισμός, η ροή αέρα πρέπει να είναι σταθερή.

Εάν η πόρτα εισόδου δεν κλείνει τόσο σφιχτά, ο αέρας μπορεί να βγει από το κλιμακοστάσιο. Στην ποιότητα, δεν είναι καλύτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο στο διαμέρισμα, αλλά η βιωσιμότητα των υποστηριγμάτων εξαερισμού. Παρόλο που χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού στο οποίο ο αέρας μετακινείται στο σπίτι - με τη μυρωδιά του καπνού (συχνά καπνός στην είσοδο), κλπ.;

Όταν δεν υπάρχει εσωτερική ροή αέρα μέσω της μπροστινής πόρτας, ένας από τους δύο αεραγωγούς που διατίθενται στο διαμέρισμα (με ισχυρότερη ώθηση) θα αρχίσει να αντλεί αέρα από το δεύτερο κανάλι. Δηλαδή. υπάρχει μια ανατροπή σε ένα κανάλι εξαερισμού σε βάρος του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - ο κακός αέρας κάποιου άλλου στο διαμέρισμα, πολλές ανεπιθύμητες οσμές και μυρωδιές.

Κανόνες εξαερισμού στα ανώτατα όρια

Επίσης το κατακόρυφο φρέαρ εξαερισμού εξόδου προς τα έξω, άλλα μηχανολογικό σχεδιασμό του συστήματος αερισμού - με ένα οριζόντιο συνδετικό αγωγό στη σοφίτα, που έχει ένα ενιαίο πρόσβαση στην οροφή και ένα μεγάλο ενδιάμεσο drives διαμερίσματος εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει η ίδια ως μια σοφίτα, από όπου ο αέρας κινείται προς τα έξω από ένα κοινό άξονα εξαερισμού.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αερισμός στα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους λειτουργεί κανονικά, ο αέρας πρέπει να ανεβαίνει τον κατακόρυφο άξονα τουλάχιστον μερικά μέτρα, αλλά αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη σοφίτα και συμβαίνουν τα εξής:

 • στο σχέδιο με ένα οριζόντιο κιβώτιο - ο αέρας από όλους τους ορόφους φτάνει στα σοκάκια και συναντά το ανώτατο όριο αυτού του κουτιού στο δρόμο. Χωρίς να γυρίζει οριζόντια, επιδιώκει να βρει άλλα περάσματα, και συχνά γίνονται οι αεραγωγοί των ανώτερων ορόφων που βρίσκονται κοντά.
 • στο σχέδιο με πρόσβαση στη σοφίτα - στα δορυφορικά κανάλια των άνω ορόφων η ροή του αέρα δεν επιταχύνεται επαρκώς για να ρεύσει στην ογκομετρική σοφίτα και η ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα επιβραδύνεται.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός αναγκάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και όλες οι μυρωδιές από τα χαμηλότερα διαμερίσματα διαπερνούν τους ενοικιαστές στην κορυφή. Δύο λύσεις στο πρόβλημα - αναβάθμιση του κουτιού σύνδεσης, εάν είναι τεχνικά εφικτό, ή διαχωρισμός των δορυφορικών καναλιών των ανώτερων ορόφων από το κιβώτιο, ζέσταμα τους και άμεση οδήγηση στο άνοιγμα του φρέατος στην οροφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στους πάνω ορόφους, και τόσο αδύναμη σχέδιο, και αν η σοφίτα έχει καεί, επίσης μπορεί να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, το μήκος δορυφορικό κανάλι της κατασκευής μέχρι την επάνω ορόφους είναι έξοδος σε υψηλότερες πατάρι και ξεδιπλώνονται σε μία κοινή άτρακτο, έτσι ώστε η ροή του αέρα από τους κάτω ορόφους γοητευμένος με ασθενέστερο άνω ρεύματα.

Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Όσο για τον κύριο άξονα εξαερισμού, οι ιδιώτες δεν μπορούν να το αγγίξουν. Εφαρμόστε μια καταγγελία σχετικά με τον ανεπαρκή εξαερισμό στην εταιρεία διαχείρισης και περιμένετε τους ειδικούς. Πριν από την άφιξή τους, είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν οι γείτονες ότι προστατεύονται από μόνα τους από πιθανές εξατμίσεις σκόνης μαύρης σκόνης από τα πλέγματα εξαερισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα κανάλια εξαερισμού, η επιτροπή εκδίδει μια πράξη με οδηγίες λειτουργίας και επισκευής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μετράται η διατομή του καναλιού, το μήκος των στενών τμημάτων, με προσοχή στην κατάσταση:

 • τοίχοι του ορυχείου (ρωγμές κ.λπ.) ·
 • σύνδεση σωλήνων διακλάδωσης ·
 • οριζόντια τμήματα.
 • εισόδους αέρα, κεφαλές, καταπακτές κ.λπ.

Για τον καθαρισμό των κινήσεων χρησιμοποιούνται βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, μηχανικές συσκευές με διάφορα ακροφύσια. Το ορυχείο φωτίζεται από προβολείς, τα εσωτερικά του επιθεωρούνται με τη βοήθεια ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερας.

Η επισκευή των αεραγωγών δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος. Τα κατεστραμμένα τμήματα του καναλιού αποκαθίστανται εγκαθιστώντας μέσα σε σωλήνες από μέταλλο ή κεραμικό, με τήξη λύσεων συγκόλλησης, πολυμερή επένδυσης.

Ο εξαερισμός από το διαμέρισμα στο ορυχείο της κοινότητας μπορεί και πρέπει να καθαριστεί ανεξάρτητα:

 • μετακινήστε τα έπιπλα, αφαιρέστε τα υπερβολικά αντικείμενα, μετακινήστε τη σκάλα στη σκιά.
 • κάτω από την οπή εξαερισμού, να κολλήσετε ένα χαρτί ή εφημερίδα στον τοίχο με ταινία βαφής, έτσι ώστε να μην ξεπλύνετε την ταπετσαρία ή το κεραμίδι από τη βρωμιά, καλύψτε το δάπεδο?
 • αφαιρέστε τη διακοσμητική μάσκα.
 • Φορέστε τα χέρια στα χέρια σας, αφαιρέστε απαλά τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τον αγωγό εξαερισμού.

Τα υπολείμματα ακαθαρσίας αφαιρέστε την ηλεκτρική σκούπα, αντικαταστήστε το προηγουμένως πλυμένο πλέγμα ή αγοράστε στη θέση του παλιού. Μετά τον καθαρισμό, ελέγξτε ξανά το σχέδιο με το παράθυρο να ανοίγει.

Μέθοδοι βελτιστοποίησης του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Αν ο αερισμός του διαμερίσματος διακόπτεται σε σχέση με την εγκατάσταση των αεροστεγανών παραθύρων με διπλά τζάμια, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αερισμού. Με τον αερισμό του καλοκαιριού, όλοι γνωρίζουμε - είναι τελείως ανοικτό πτερύγιο ή η θέση του υπό γωνία λόγω του μηχανισμού περιστροφής-κλίσης. Ο χειμώνας ονομάζεται μικρο-σχισμή, για να μπείτε σε αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γυρίσετε τη λαβή παραθύρου με το διπλωμένο πτερύγιο σε 45 μοίρες.

Μια άλλη διέξοδος είναι μέσω της χρήσης των εισόδων αέρα. Τοποθετούνται σε εξωτερικό τοίχωμα, στους αρμούς γεμισμένους με αφρώδες υλικό μεταξύ της μονάδας παραθύρου και του τοίχου, στο προφίλ παραθύρου, κάτω από το παράθυρο.

Το χειμώνα, οι βαλβίδες εξαερισμού ελαφρώς τραβούν το κρύο, αλλά στον καυτό καλοκαίρι ο αέρας δεν μπορεί να τους εισέλθει καθόλου. Επομένως, είναι λογικό να εξοπλίζονται επιπλέον οι εισόδους στους αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες εξαγωγής.

Το μπάνιο έχει να αντιμετωπίσει υψηλή υγρασία. Οι ανεμιστήρες με υγρασία ενσωματωμένοι στις οπές εξαερισμού ενεργοποιούνται μόνοι τους, αντιδρούν σε υψηλότερη υγρασία και σβήνουν όταν εξατμίζεται η εξάτμιση, ο αέρας γίνεται στεγνότερος.

Στις τουαλέτες μπορεί να εγκατασταθεί ανεμιστήρας με αισθητήρα κίνησης και χρονοδιακόπτη στο σύστημα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας αρχίζει αυτόματα να περιστρέφεται όταν κάποιος εισέρχεται και σταματά τη στιγμή που έχει οριστεί στο χρονόμετρο. Στην κουζίνα, οι οπαδοί θα επωφεληθούν από έναν αισθητήρα ποιότητας αέρα που συλλαμβάνει τον καπνό τσιγάρων και άλλες ανεπιθύμητες οσμές.

Και τελικά για τις κουκούλες κουζίνας. Η χωρητικότητά τους επαρκεί για να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του αέρα που διατίθεται στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή αέρα, η επιστροφή του αέρα από τον άξονα αερισμού του μπάνιου θα αρχίσει αναπόφευκτα. Περιορίστε τη χρήση της κουκούλας και ανοίξτε το παράθυρο όταν την ενεργοποιείτε.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τι να κάνετε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί:

Μόλις εντοπίσετε αποκλίσεις στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, λάβετε άμεσα μέτρα. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, καλέστε τους ειδικούς.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό σε ένα διαμέρισμα ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Η κατασκευή οικιστικής κατοικίας στο στάδιο του σχεδιασμού προβλέπει την υποχρεωτική διαθεσιμότητα καναλιών φυσικού αερισμού. Από την άποψη της ασφάλειας, αυτό ισχύει, καταρχάς, για τα σπίτια με εγκατεστημένες συσκευές αερίου. Η εσφαλμένη κυκλοφορία ή η ανεπαρκής παροχή αέρα μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες.

Έλεγχος του εξαερισμού ως ζωτικής ανάγκης

Με τον εξαερισμό των εγκαταστάσεων κατανοεί αέρα εισαγωγής έξω από το διαμέρισμα, εξασφαλίζοντας αερισμό του, η μετατόπιση των αερίων προϊόντων της ανθρώπινης δραστηριότητας, ζώα, κλπ Εις το σύστημα εξαερισμού περιλαμβάνει συσκευές, εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας την ρύθμιση της ανταλλαγής αέρα. Σύστημα αερισμού έρχονται σε διάφορες μορφές, αλλά σε πολυώροφα κτίρια κατοικιών, κυρίως πράξεις της προσφοράς και της εξάτμισης εξαερισμού τύπου.

Η απουσία ή η αναποτελεσματική εργασία θα παρατηρηθούν αμέσως από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυώροφο κτίριο. Κύρια χαρακτηριστικά:

 • επιδείνωση της ευημερίας των πολιτών ·
 • διείσδυση των μυρωδιών από τους γείτονες.
 • σχηματισμός μούχλας, μύκητας στο μπάνιο και μπάνιο,
 • υψηλή υγρασία στους χώρους, μακράς διάρκειας μη στεγνωτήρια ρούχων,
 • η εξάπλωση των μυρωδιών από την τουαλέτα, οι κουζίνες σε όλο το διαμέρισμα.

Εάν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, ελέγχεται ο εξαερισμός. Ο κύριος στόχος της είναι η εξάλειψη των προβλημάτων που αναφέρονται, η πρόληψη ζημιών στα οικιακά αντικείμενα, τα έπιπλα. Η βασική απαίτηση είναι η δημιουργία υγιούς μικροκλίματος.

Ανάλυση της αποτελεσματικότητας του αερισμού: προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν

 • Προσδιορίστε τη συμμόρφωση (μη συμμόρφωση) του μικροκλίματος με τις υγειονομικές απαιτήσεις.
 • Η ανάλυση των εργασιών ξεχωριστά για την εισροή και την εξαγωγή δίνει μια πραγματική εικόνα της λειτουργίας των οικιακών συσκευών, συσκευών (λέβητας αερίου και πλάκας).
 • Προσδιορίζονται στις ελαττώματα διαδικασία επαλήθευσης μπορεί να είναι αιτία για τον καθαρισμό αγωγών αερισμού, διάταξη Duszniki, εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού (βαλβίδα παροχής αέρα, υπό αναγκαστική σχέδιο ανεμιστήρες, κλπ).

Προσοχή παρακαλώ! Κανονιστικά έγγραφα που ρυθμίζουν τη λειτουργία του συστήματος αερισμού, που SanPin 2.1.2.1002-00 (PDN μικροκλίματος και του αέρα εσωτερικών χώρων), εκτός από το Εγχειρίδιο SNIP 2.08.01-89 «Θέρμανση και αερισμός των κατοικιών», SNIP 31/01/2003 από συστήματα τύπου τον εξαερισμό και άλλους. Σύμφωνα με αυτούς, η τακτική άξονες ελέγχους εξαερισμού, κανάλια είναι 1 φορά το χρόνο (τουλάχιστον). Εάν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και μαγειρέματος λειτουργούν όλο το χρόνο, ελέγξτε ότι ο αερισμός πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές.

Πώς μπορώ να δοκιμάσω

Κατά την επιθεώρηση των συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης, η αντιστοιχία της ανταλλαγής αέρα με τις απαιτήσεις του έργου και τα υγειονομικά πρότυπα καθορίζεται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Σε καλή κατάσταση, σωστά σχεδιασμένοι άξονες εξαερισμού είναι κρυμμένοι οπτικά, η λειτουργία τους δεν ακούγεται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Ταίριασμα

Η επίδραση ενός αναμμένου κεριού (ταιριάζει). Μια ανυψωμένη φλόγα καύσης στη μάσκα εξαερισμού στο μπάνιο ή στην κουζίνα με τον κλειστό αγωγό θα δείχνει τη λειτουργία του εξαερισμού. Εάν η κατακόρυφη στήλη της φλόγας με το ανοιχτό παράθυρο (παράθυρο) έχει παρασυρθεί στο δωμάτιο ή παραμείνει στην ίδια θέση, τότε το σύστημα δεν λειτουργεί. Αλλά αυτή η μέθοδος είναι επικίνδυνη και δεν συνιστάται από τους υπαλλήλους του οργανισμού εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σε περίπτωση διαρροής αερίου στο σπίτι, η φωτιά ενός κεριού μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Χαρτί

Ασφαλής, αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματική επιλογή "χαρτιού". Όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό, ένα φύλλο εφημερίδας ή άλλου λεπτού χαρτιού, που είναι συνδεδεμένο με την σχάρα, πρέπει να προσκολλάται σφιχτά σε αυτό και να κρατιέται με έλξη.

Αυτές οι μέθοδοι δικαιολογούνται μόνο κατά την ψυχρή περίοδο. Στη θερμότητα, με πρακτικά τις ίδιες θερμοκρασίες έξω και μέσα στο δωμάτιο, οι νόμοι της φυσικής σχετικά με τη μετατόπιση των θερμών μαζών φωτός από τον κρύο αέρα δεν λειτουργούν. Επομένως, οργανώνεται ο συνηθισμένος αερισμός. Εάν εντοπιστούν σφάλματα στη λειτουργία εξαερισμού, λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψή τους.

Συσκευές

Μια επαγγελματική εξέταση του εξαερισμού παρέχει μια εκτίμηση του βαθμού μόλυνσης των αγωγών αερισμού δαπέδου και κοινού. Η ισχύς του ρεύματος αέρα και ο βαθμός "αναρρόφησης" που προκύπτει από τον σχηματισμό μειωμένης πίεσης ελέγχονται.

Η χρήση συσκευών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού

Η ακριβέστερη δοκιμασία του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων είναι οι οργανικές μετρήσεις. Χρησιμοποιείται ανεμόμετρο. Για προσωπική χρήση μπορείτε να αγοράσετε το απλούστερο μοντέλο. Οι εκπρόσωποι της υγειονομικής υπηρεσίας συνεργάζονται με βελτιωμένα μέσα για τον υπολογισμό της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Σε τέτοια ανεμόμετρα παρέχονται τηλεχειριστήρια και ενσωματωμένα υποσυστήματα υπολογιστών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η φυσική κίνηση του αέρα πρέπει να είναι:

 • για την κουζίνα - 60 m3 / h (χωρίς σόμπα αερίου)?
 • για μπάνιο και μπάνιο - 25 m3 / h.

Οι αναγνώσεις των ανεμομέτρων είναι η ταχύτητα κίνησης του αέρα στον αγωγό εξαερισμού. Το γνωρίζετε, καθώς και η διατομή του δικτύου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά τραπέζια για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος.

Σημαντικό! Οι μετρήσεις διεξάγονται για κάθε ορυχείο εξαγωγής και προσδιορίζονται οι αιτίες των εντοπισμένων δυσλειτουργιών κατά τη λειτουργία του εξαερισμού.

Αλγόριθμος μέτρησης

 • Ανοίγοντας το παράθυρο δημιουργείται ροή αέρα.
 • Ο αγωγός αερισμού απελευθερώνεται από την σχάρα.
 • Η πτερωτή του ανεμόμετρου που περιλαμβάνεται τοποθετείται στο κανάλι.
 • Αναγιγνώσκονται οι ενδείξεις της συσκευής.
 • Οι πραγματικές μετρήσεις συγκρίνονται με τα κανονιστικά δεδομένα.

Προσοχή παρακαλώ! Στον άξονα εξαερισμού, η ταχύτητα του αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 m / s. Στις βρύσες - όχι λιγότερο από 3 m / s.

Ποια καθήκοντα επιλύει η επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη;

Τις περισσότερες φορές η αιτία των κρυμμένων γυαλιών, ο σχηματισμός του μύκητα, η υγρασία και ο ζεστός αέρας στο δωμάτιο έγκειται στα λάθη των σχεδιαστών, κατασκευαστών. Η διόρθωσή τους είναι αδύνατη χωρίς ριζοσπαστικά μέτρα: η γενική επισκευή ή η ανακατασκευή του σπιτιού. Ανεξάρτητος έλεγχος αποκαλύπτει τα ελαττώματα των κατασκευαστών στην εγκατάσταση ορυχείων, αγωγών, κορμών και προσφέρει επίσης μέτρα για την εξάλειψή τους.

Ο έλεγχος του εξαερισμού στην εταιρεία διαχείρισης διαμερισμάτων θα πρέπει να διεξάγεται με βάση τους "κανόνες για τη συντήρηση της κοινής ιδιοκτησίας στο κτίριο διαμερισμάτων." Το έγγραφο περιέχει μια λίστα με διαδοχικά βήματα για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει:

 • την ανάλυση της χρηστικότητας του συστήματος και τη συντήρησή του ·
 • την εξάλειψη των βλαβών που προκαλούν υπερβολικά επίπεδα κραδασμών και θορύβου κατά τη λειτουργία.
 • ανάπτυξη μέτρων αποκατάστασης και επισκευής κ.λπ.

Σημαντικό! Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την τεχνική εξυπηρέτηση των αεραγωγών, επομένως υποχρεούται να διενεργεί ελέγχους συστήματος κάθε έξι μήνες (το καλοκαίρι και το χειμώνα). Ανεξάρτητα από το είδος της οργάνωσης ανταλλαγής αέρα, η συντήρηση των κτιρίων κατοικιών επιβεβαιώνεται από πράξη επαλήθευσης.

Εάν ένα κτίριο με ανεπαρκώς λειτουργικό εξαερισμό είναι ένα πολυώροφο νέο κτίριο, τότε καλύπτεται από εγγύηση (όχι μικρότερη των 5 ετών). Πρέπει να ζητήσετε από τον κύριο του έργου να διεξαγάγει μια έρευνα σχετικά με το σύστημα εξαερισμού, την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Σε περίπτωση διαφορών, πραγματοποιείται ανεξάρτητη έρευνα στο κτίριο διαμερισμάτων. Η εξέταση σας επιτρέπει να εντοπίσετε τις αιτίες της ανεπάρκειας του αερισμού, τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες κατασκευής και εγκατάστασης κατά την εγκατάσταση των αξόνων εξαερισμού. Δείχνει μια λίστα έργων για τη βελτίωση του αερισμού. Όλες οι προτάσεις τεκμηριώνονται. Γίνονται συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος σε διάφορες ζώνες του διαμερίσματος και στο σπίτι.

Εξαερισμός σε πολυκατοικία

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στο πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού. Πριν από μερικούς αιώνες οι άνθρωποι έπρεπε να ανοίγουν παράθυρα και πόρτες για τον αερισμό των χώρων. Με την έναρξη της κατασκευής πολυώροφων κτιρίων, εμφανίστηκε ένα σύστημα εξαερισμού, χάρη στο οποίο ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαμέρισμα. Χάρη σε αυτό το σύστημα, η υπερβολική υγρασία, η θερμότητα, οι επικίνδυνες ουσίες και ο καθαρός αέρας βγαίνουν από το διαμέρισμα.

Από καιρό σε καιρό, είναι απαραίτητο να ελέγχεται ο εξαερισμός στο κτίριο του διαμερίσματος, καθώς τα προβλήματα με αυτό μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των κατοίκων.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό

Ο αέρας είναι γεμάτος με πολλούς κινδύνους, απορροφώντας όλες τις μυρωδιές και το επιβλαβές αέριο από τα κεραμίδια. Συσσωρεύει μικρά πετρώματα, σκόνη, μαλλί, επιβλαβείς μικροοργανισμούς και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθολογίες. Το μικροκλίμα των δωματίων γίνεται επικίνδυνο για την υγεία. Τα συστήματα εξαερισμού είναι μία από τις σημαντικότερες επικοινωνίες - η καλή δουλειά του είναι η εγγύηση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων.

Σημαντικό! Σύμφωνα με τους κανονισμούς του καθαρισμού ταμείο στέγασης του εξαερισμού σε πολυκατοικίες θα πρέπει να πραγματοποιείται από την εταιρεία διαχείρισης, ΕΣΟΑ ή οποιοδήποτε άλλο οργανισμό του οποίου οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τη συντήρηση ενός σπιτιού κατοικία. Επομένως, αν χρειαστεί, πρέπει να τους απευθυνθούμε, δεν μπορούν να αρνηθούν την άρνηση, αφού ο έλεγχος περιλαμβάνεται στον αριθμό των προγραμματισμένων έργων που πρέπει να εκτελέσει η εταιρεία.

Οι σωστοί και καλά σχεδιασμένοι άξονες εξαερισμού είναι αόρατοι και δεν δίνουν κανέναν ήχο κατά την εργασία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τον έλεγχο των αεραγωγών σε ένα κτίριο διαμερισμάτων.

Αυτοεξέταση των συστημάτων εξαερισμού:

 1. Είναι απαραίτητο να ανάβει ένας αγώνας ή ένας αναπτήρας και να τον φέρετε στη σχάρα του άξονα εξαγωγής. Όταν το παράθυρο είναι ανοικτό, η στήλη φλόγας θα πρέπει να στρέφεται προς την πλευρά της σχάρας. Εάν η φλόγα τείνει στο δωμάτιο ή παραμένει στην κατακόρυφη θέση, τότε η κουκούλα δεν λειτουργεί. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ επικίνδυνη και δεν συνιστάται από ειδικούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς σε αράχνης και συντρίμμια. Αυτή η μέθοδος δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε αεριοποιημένα κτίρια.
 2. Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε χαρτί. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το παράθυρο, τοποθετήστε ένα φύλλο εφημερίδας ή οποιοδήποτε άλλο λεπτό χαρτί στη σχάρα. Το φύλλο πρέπει να προσκολλάται στη σχάρα λόγω του ρεύματος αέρα.
 3. Η έρευνα χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία - ανεμόμετρα - μπορεί τόσο οι ίδιοι οι ενοικιαστές όσο και η εταιρεία διαχείρισης. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ακριβέστερο εξοπλισμό. Εκτελούνται μετρήσεις σε κάθε αγωγό καπνοδόχου και αερισμού και προσδιορίζονται οι αιτίες της δυσλειτουργίας. Λόγω μιας τέτοιας έρευνας είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο βαθμός μόλυνσης των αγωγών εξαερισμού και να ελεγχθεί η ικανότητα ανταλλαγής αέρα.


Αν εντοπιστεί δυσλειτουργία, απαιτείται εξαερισμός. καθαρίστε το σύστημα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να καθαρίσετε τον αγωγό σας ή να επικοινωνήσετε με μια ειδική υπηρεσία.

Συμπτώματα δυσλειτουργίας αερισμού

 1. Στο άνοιγμα της κουκούλας εμφανίστηκε σκόνη, αράχνης, συντρίμμια.
 2. Στη σχάρα δημιουργήθηκε μια μαύρη επίστρωση λίπους και αιθάλης (ειδικά στην κουζίνα).
 3. Η σκόνη εγκαθίσταται γρήγορα στα αντικείμενα ακόμα και μετά από υγρό καθαρισμό.
 4. Το καλοκαίρι το δωμάτιο θερμαίνεται γρηγορότερα.
 5. Πιο αδύναμα σχέδια από ό, τι πριν με ανοιχτές πόρτες.
 6. Οι μυρωδιές διεισδύουν από τους γείτονες.
 7. Η εμφάνιση μούχλας και μύκητας στην τουαλέτα και το μπάνιο.
 8. Υψηλή υγρασία.
 9. Οι μυρωδιές από την τουαλέτα και την κουζίνα διανέμονται σε όλο το διαμέρισμα.

Ο λόγος για την κακή απόδοση του εξαερισμού είναι το φράξιμο. Αυτός για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συσσωρεύεται στο ορυχείο, φράζει το πέρασμα, που δεν επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορήσει. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι οι κουκούλες από τους γείτονες. Η ποιότητα του αερισμού επηρεάζεται από τα παράθυρα. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια είναι γνωστά για την αεροστεγανότητα τους, αλλά λόγω της διακοπής της ανταλλαγής αέρα, η υγρασία αυξάνεται, οδηγώντας στην ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.

Πόσο συχνά πρέπει να διεξάγεται ο έλεγχος

Εκτός από τον φυσικό εξαερισμό, οι κατοικίες είναι εξοπλισμένες με καμινάδες. Έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν από τα προϊόντα καύσης χώρων από σόμπες αερίου, θερμοσίφωνες και τη θερμότητα που εκπέμπεται από αυτόν τον εξοπλισμό στο δρόμο. Το διάταγμα αριθ. 170 GosStroy ρυθμίζει τους κανόνες και τους κανονισμούς για τη συντήρηση και τη λειτουργία των καπνοδόχων και του εξαερισμού. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, η συχνότητα της επαλήθευσης έχει ως εξής:

 • Οι καμινάδες στο mcd ελέγχονται κάθε τρεις μήνες.
 • Όταν χρησιμοποιούνται συσκευές αερίου, πραγματοποιείται εποχιακή επιθεώρηση στην αρχή της σεζόν.
 • Έλεγχος καπνοδόχων από σκυρόδεμα ή σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο - κάθε χρόνο.
 • εξοπλισμό θέρμανσης και μαγειρέματος - άνοιξη και αρχές φθινοπώρου.
 • φρεάτια εξαερισμού - 2 φορές το χρόνο.

Ο χρόνος των επιθεωρήσεων αντικατοπτρίζεται στη σύμβαση με την εταιρεία που εξυπηρετεί το σπίτι. Τα αποτελέσματα του ελέγχου καταγράφονται σε πράξεις ενός τυποποιημένου προτύπου, καθώς και στη συντήρηση του εξαερισμού, στον καθαρισμό του από μεγάλα φράγματα κ.ο.κ. Η έγκαιρη εξέταση επιτρέπει τον εντοπισμό της ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό

Ο αερισμός και η καμινάδα περιλαμβάνονται στην κοινή ιδιοκτησία και η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη για τη λειτουργικότητα και τη συντήρησή τους. Σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζει το κυβερνητικό διάταγμα, η διάγνωση και ο καθαρισμός του εξαερισμού πραγματοποιούνται από εταιρείες που έχουν επίσημη άδεια. Οι υπάλληλοι αυτών των οργανισμών επιτρέπεται να εκτελούν ορισμένες εργασίες, για παράδειγμα: τη χρήση χημικών αντιδραστηρίων.

Σημαντικό! Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων καταβάλλουν μηνιαία για επισκευές κεφαλαίου. Ωστόσο, ο καθαρισμός αερισμού σπανίως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μεγάλων επισκευών. Ως εκ τούτου, οι ενοικιαστές απευθύνονται σε ειδικές επιχειρήσεις.

Κατά τη σύναψη συμφωνίας με μια τέτοια εταιρεία, οι ενοικιαστές λαμβάνουν:

 • αντίγραφα της άδειας για την επιθεώρηση από το Υπουργείο Επείγουσας Ανάγκης και πιστοποιητικό καθαρισμού ·
 • έκθεση ελέγχου επί ειδικού εντύπου ·
 • φωτογραφία, αντικατοπτρίζοντας τα προβλήματα του εξαερισμού.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διαχείρισης θα πρέπει να εξυπηρετεί το σύστημα εξαερισμού αρκετές φορές το χρόνο, μπορεί να μην το ελέγχει για χρόνια. Ως εκ τούτου, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για τους ίδιους τους ενοικιαστές. Μπορεί να καθαριστεί με μικρές ακαθαρσίες. Αλλά αν η βρωμιά συσσωρευτεί για αρκετά χρόνια, συνιστάται να καλέσετε ειδικούς.

Ο αυτο-καθαρισμός γίνεται όπως παρακάτω:

 1. Αφαιρέστε τις γρίλιες, καθαρίζοντάς τις καλά για να ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό.
 2. Με ένα πλέγμα σιδήρου ή μια βούρτσα, καθαρίστε τα τοιχώματα του άξονα.
 3. Σκουπίστε τις τρύπες από τα αράχνες και τα συντρίμμια.

Αν δεν έχει αλλάξει τίποτα, τότε το πρόβλημα είναι στον κοινό άξονα εξαερισμού. Μόνο επαγγελματίες μπορούν να φτάσουν σε αυτό και να το καθαρίσουν. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η αφαίρεση σκουπιδιών και σκόνης από την τρύπα είναι επικίνδυνη για την υγεία. Μέσα στους άξονες μπορεί να αναπτυχθεί μύκητας, βακτήρια, μούχλα - όλα αυτά προκαλούν αλλεργίες και άλλες σοβαρές ασθένειες. Οι επαγγελματίες προστατεύονται από αναπνευστήρες, φορώντας μάσκες και ρόμπες. Για την απολύμανση, χρησιμοποιούνται αντιδραστήρια που καταστρέφουν την παθογόνο χλωρίδα. Για τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε επαγγελματικό εξοπλισμό, που επιλέγεται με βάση την κατάσταση του αεραγωγού.

Το μικροκλίμα του διαμερίσματος και η υγεία των κατοίκων εξαρτώνται από την αποτελεσματική εργασία του αποσπάσματος. Ως εκ τούτου, να κάνει τις δοκιμές και τον καθαρισμό του προς το συμφέρον κάθε ενοικιαστή.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα: χαρακτηριστικά λειτουργίας και διαδικασία καθαρισμού

Σχετικά άρθρα

Υγειονομικές απαιτήσεις για τον αερισμό των σπιτιών (MCD) προβλέπουν για το σχεδιασμό των λειτουργικών συστημάτων που συμβάλλουν στην προμήθεια καθαρός αέρας ρέει μέσα στο σαλόνι και την απομάκρυνση των «αποβλήτων» των μαζών αέρα από το μπάνιο, τουαλέτα και κουζίνα. Σε παλαιότερα έργα, ο εξαερισμός στο κτίριο των πολυκατοικιών χτίστηκε βάσει των φυσικών καυσαερίων. Στην πιο πρόσφατη ICD χρησιμοποιεί σύστημα μηχανικού αερισμού με ισχυρό superchargers τύπου, τα οποία είναι εγκατεστημένα στη δομή της οροφής.

Η τεχνολογία δεν παραμένει ακίνητη. Ειδικά η ταχεία ανάπτυξή τους έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, το ζήτημα του καθαρισμού των αγωγών εξαερισμού σε κτίριο πολυκατοικιών παραμένει ιδιαίτερα επείγον. Η ποιότητα και η κανονικότητα αυτής της διαδικασίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την άνεση των ανθρώπων που ζουν σε ένα πολυκατοικία.

Γιατί χρειάζεται εξαερισμός σε κτίριο διαμερισμάτων

Ο όρος "εξαερισμός" δίδεται στην κανονιστική τεκμηρίωση - SNiPe 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός". Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, ο εξαερισμός είναι η ανταλλαγή ροών αέρα σε ένα δωμάτιο για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας, της θερμότητας και των επιβλαβών ουσιών. Με τη βοήθεια του εξαερισμού, καθαρίζεται ο αέρας και δημιουργείται ευνοϊκό μικροκλίμα στα δωμάτια και στην περιοχή εργασίας.

Κατεβάστε χρήσιμα δείγματα εγγράφων:

Το κύριο πράγμα τον Ιούλιο - Η ειδική επισκόπηση θα σας βοηθήσει να προσανατολίζετε σε σημαντικά γεγονότα και υποθέσεις της διαχείρισης του MCD για τον τρέχοντα μήνα.

Η λειτουργία του εξαερισμού στο κτίριο του διαμερίσματος πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή της φυσικής παροχής αέρα από το εξωτερικό του κτιρίου στα διαμερίσματα. Αυτό συμβάλλει στον αερισμό των χώρων και στην απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα. Επί του παρόντος, ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο φυσικά, αλλά και αναγκαστικά με τη βοήθεια εξοπλισμού που παρέχει ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο.

Αν δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των ανθρώπων θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις. Ο βρώμικος στάσιμος αέρας αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και άσθμα. Σε υγρά, μη αεριζόμενους χώρους, μορφές μούχλας, που διαβρώνει έπιπλα και διακοσμητικές διακοσμήσεις στις εγκαταστάσεις. Για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται στα παιδιά και οι ηλικιωμένοι να ζουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Σύστημα εξαερισμού σε συγκρότημα διαμερισμάτων:

 • παρέχει πρόσβαση σε καθαρό και καθαρό αέρα στα διαμερίσματα.
 • Εμφανίζει τον αέρα εξαγωγής μαζί με τη σκόνη και άλλες επιβλαβείς για την υγεία ουσίες.
 • ρυθμίζει το επίπεδο υγρασίας σε χώρους κατοικιών και σέρβις.

Το κριτήριο με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί ότι το σύστημα εξαερισμού ενός κτιρίου πολλαπλών μονάδων δεν λειτουργεί καλά είναι η εξάπλωση μυρωδιών από την κουζίνα σε όλο το διαμέρισμα, ακόμη και όταν το παράθυρο είναι ανοικτό. Μια μεγάλη συσσώρευση σκόνης στις γωνίες του δωματίου, στην οροφή και στη σχάρα εξαερισμού για σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει επίσης ανεπαρκή αερισμό του κτιρίου του διαμερίσματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναστάτωσης από τον ανεπαρκή αερισμό αντιμετωπίζεται από τους ενοικιαστές των επάνω ορόφων. Αυτό οφείλεται στην κακή πρόσφυση λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ του τέλους του καναλιού και του εξαερισμού σχάρα, η οποία θα πρέπει να είναι 2 μ. Πολυκατοικία αυτή η κατάσταση είναι συχνά διαταράσσεται, ειδικά αν υπάρχει ένα ζεστό πατάρι που δεν προβλέπεται από το σχεδιαστή.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων: 2 σχέδια

Η συσκευή αερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάταξη των διαμερισμάτων και του οικοδομικού υλικού. Σε κτίρια πολλαπλών μονάδων, η αρχή που χρησιμοποιείται για την οργάνωση της απόρριψης του αέρα εξόδου περιλαμβάνει τη χρήση ενός από τα δύο σχήματα.

Σχήμα 1. Ο άξονας εξαερισμού οδηγείται στη σοφίτα, όπου εισέρχεται σε ένα κιβώτιο διατεταγμένο οριζόντια

Με αυτό τον τρόπο, αρκετοί σφραγισμένοι αγωγοί, που ενώνουν μαζί, σχηματίζουν ένα κανάλι που ανεβαίνει πάνω από την οροφή. Η ουσία ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων αναλαμβάνει την προμήθεια όλων των αέριων μαζών σε ένα οριζόντιο κιβώτιο, μέσω του οποίου εισέρχονται στο κοινό κανάλι και οδηγούνται έξω. Κατά τη διάρκεια της κίνησης, μια μεγάλη μάζα ροών αέρα συγκρούεται με τα τοιχώματα του κιβωτίου, σχηματίζοντας μια περιοχή υψηλής πίεσης και στη συνέχεια μέσω της πλησιέστερης οπής βγαίνει στο δρόμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια τέτοια έξοδος αέρα είναι ο εξαερισμός του 5ου ορόφου. Οι τεχνικοί κανονισμοί ορίζουν ότι πρόκειται για γενικό άξονα εξαερισμού. Ακόμη και η βέλτιστη διατομή του οριζόντιου αγωγού εξαερισμού θα συμβάλει στην αντίστροφη ώθηση, ειδικά με χαμηλά τοποθετημένο κάλυμμα. Ο αέρας που αντανακλά το καπάκι του κιβωτίου θα μεταφέρει μυρωδιές που προέρχονται από τους κάτω ορόφους στην κουζίνα του ανώτατου ορόφου. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι.

 • Αναπτύξτε το οριζόντιο κανάλι αερισμού του κτιρίου διαμερίσματος 2,5 φορές και εγκαταστήστε ειδικά "μοσχεύματα". Όλες οι πρόσθετες εργασίες πρέπει να γίνονται μόνο από ειδικούς. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε στις τροποποιήσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες, καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα ικανή να βελτιώσει τη λειτουργία του εξαερισμού.
 • Τα κανάλια εξαερισμού του ανώτατου ορόφου φτάνουν σε κοινό ορυχείο χωριστά και καλά μονωμένα.

Οφέλη: να προετοιμάσει το σπίτι για την άφιξη του επιθεωρητή, το άρθρο έχει μια λίστα ελέγχου των προετοιμασιών για την επιθεώρηση της παρακολούθησης της πυρκαγιάς.

Ετικέτα εργαλείου: Πάρτε μια επίδειξη πρόσβασης και διαβάστε όλα τα υλικά του περιοδικού "Διαχείριση MKD" χωρίς περιορισμούς.

Σχήμα 2. Απόσυρση όλων των αγωγών αερισμού στη σοφίτα του σπιτιού

Ο εξαερισμός στην οροφή του κτιρίου διαμερισμάτων είναι εγκατεστημένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε η σοφίτα να λειτουργεί ως ενδιάμεσος θάλαμος και ο άξονας εξαερισμού αφαιρείται μέσω της οροφής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αντίστροφη βύθιση στον εξαερισμό του κτιρίου του διαμερίσματος, και στον τελευταίο όροφο είναι υπερβολικά αδύναμη. Αυτό οφείλεται στο μικρό μήκος του καναλιού (40 cm). Με μια ανοιχτή σοφίτα ή μεταξύ των τμημάτων, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση των μαζών του αέρα.

Με αυτό το σχέδιο, ο εξαερισμός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν η διάμετρος του αγωγού δεν είναι μικρότερη από 140 mm και το μήκος των καναλιών θα αυξηθεί με τη βοήθεια επιπρόσθετων σωλήνων. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να προσθέσετε 1 m σωλήνα και να κάνετε μια μικρή κλίση στο κεντρικό κανάλι. Στα σημεία διασταύρωσης, ο αγωγός είναι σφραγισμένος.

Τα σπίτια πάνω από 5 ορόφους έχουν ένα ορισμένο σχήμα της συσκευής εξαερισμού.

Τυπικός αερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων: σχέδιο του συστήματος των αεραγωγών

 • Ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται από το διαμέρισμα μέσω του πλέγματος εξαερισμού και εισέρχεται στο παρακείμενο κανάλι.
 • τότε τα δορυφορικά κανάλια μειώνονται σε ένα ενιαίο κιβώτιο.
 • περνώντας από έναν μόνο αεραγωγό, οι αέριες μάζες αποστέλλονται στη γραμμή συλλογής.
 • τα προστατευτικά κουτιά καλύπτουν όλους τους άξονες εξαερισμού του χώρου της σοφίτας του κτιρίου των διαμερισμάτων.
 • Οι εξαντλημένες μάζες αέρα εκκενώνονται προς τα έξω μέσω ενός κατακόρυφου καναλιού εξάτμισης.
 • Προγραμματισμένη και επείγουσα επισκευή του υπογείου του MCD

Τύποι αερισμού διαμερισμάτων σε συγκρότημα διαμερισμάτων

Συστήματα εναλλαγής αέρα, κατά κανόνα, χωρίζονται σε δύο κύριους τύπους:

 • τεχνητή (ή μηχανική) έκδοση του εξαερισμού (που εκτελείται με βία) ·
 • Η φυσική μέθοδος περιλαμβάνει τη ροή του αέρα μέσω των εξαρτημάτων παραθύρων ή των ανοιγμάτων τοίχων.

Σε δωμάτια με πλαστικά παράθυρα, ο φυσικός αερισμός παρέχεται μόνο με αερισμό.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι το χαμηλό κόστος (ή η έλλειψη), καθώς και η ευκολία συντήρησης. Αλλά σε σύγκριση με την τεχνητή μέθοδο εξαερισμού, έχει πολλά μειονεκτήματα, τα σημαντικότερα είναι η εξάρτηση από το περιβάλλον και η μεγάλη διάμετρος του άξονα εξαερισμού.

Για μηχανικό (ή αναγκαστικό) εξαερισμό, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός - κλιματιστικά, ανεμιστήρες, συλλέκτες σκόνης και άλλες συσκευές σχεδιασμένες να μετακινούν τις ροές αέρα σε ορισμένες αποστάσεις. Απαιτείται τεχνητή μέθοδος εξαερισμού, εάν ο φυσικός αερισμός είναι μικρός ή παρεμποδίζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Η χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων είναι πολύ πιο δαπανηρή από ό, τι η φυσική (λόγω κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συντήρησης). Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του εξαερισμού είναι η παροχή φρέσκων καθαρισμένων αέριων μαζών και η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής από τον χώρο στον απαιτούμενο όγκο. Ο αναγκαστικός αερισμός ενός κτιρίου πολυκατοικίας με τη βοήθεια σύγχρονου εξοπλισμού δεν είναι μόνο ικανός να μετακινεί τις ροές του αέρα αλλά και να εκτελεί λειτουργίες όπως ο καθαρισμός του αέρα, η θέρμανση κλπ. Ο φυσικός αερισμός περιορίζεται στην παροχή ενός κτιρίου διαμερισμάτων με καθαρό αέρα.

Με μια μηχανική μέθοδο αερισμού, ο εξαερισμός εξαερίζεται φυσικά - αναγκάζεται να εισέλθει στους αγωγούς εξαερισμού. Κατά κανόνα, τεχνητός εξαερισμός εγκαθίσταται στην κουζίνα, στο μπάνιο και στα μπάνια - όπου είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί έντονα υπερβολικά βρώμικο ή με αέρα υψηλής υγρασίας.

Για τον τεχνητό εξαερισμό χρησιμοποιήστε μια ποικιλία συσκευών που προωθούν την ανταλλαγή αέρα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού.

 1. Παροχή αέρα. Ο εξαερισμός Pribochnaya στο κτίριο του διαμερίσματος πραγματοποιείται με τεχνητά μέσα, αλλά ο αέρας εξαναγκάζεται με φυσικό τρόπο.
 2. Εκχυλίστρια. Ο εξαερισμός ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων είναι όταν η αφαίρεση του μολυσμένου αέρα διεξάγεται μηχανικά και η παροχή είναι φυσική.
 3. Μικτός εξαερισμός πραγματοποιείται μηχανικά, με τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών.

Τα συστήματα παροχής και εξαγωγής αερισμού εξυπηρετούνται και εποπτεύονται από ειδικούς. Η λειτουργία αυτού του εξοπλισμού δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Η αποτελεσματικότητα και η ευκολία της λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού εξασφαλίζουν ότι είναι πιο δημοφιλής στους καταναλωτές παρά φυσικό.

Τα συστήματα τροφοδοσίας παρέχουν φρέσκο ​​αέρα αντί για μολυσμένο αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, ο καθαρός αέρας μπορεί να καθαριστεί, να υγρανθεί, να θερμανθεί.

Οι συσκευές για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό περιλαμβάνουν:

 • σύστημα παροχής αέρα ·
 • θερμαντήρας?
 • ψύκτη;
 • φίλτρο για καθαρισμό.
 • σύστημα παροχής αέρα στον χώρο.

Τα συστήματα παροχής αέρα παρέχουν παροχή 100% υπαίθριου αέρα. Ανάλογα με τη χωρητικότητα της συσκευής, χωρίζονται σε βιομηχανικά, ημι-βιομηχανικά και οικιακά.

Ο εξοπλισμός εξαερισμού τροφοδοσίας μπορεί να ρυθμιστεί και να είναι μονόκλωνος. Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει ξεχωριστά εξαρτήματα, το κύριο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα χρήσης της συσκευής για την εξυπηρέτηση διαφορετικών αντικειμένων (αίθουσες συναλλαγών, γραφεία, διαμερίσματα). Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις της συσκευής και την ανάγκη για ακριβή υπολογισμό για την εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός Monoblock είναι εγκατεστημένος σε θόρυβο. Σε αντίθεση με τον τηλεφωνητή, τα συστήματα monoblock παράγουν λιγότερο θόρυβο, γεγονός που τους επιτρέπει να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές.

Αν δεν βρείτε τις απαιτούμενες πληροφορίες, ρωτήστε τους ειδικούς μας στο σύστημα βοήθειας "Διαχείριση MKD"

Η μονάδα τροφοδοσίας στο σύστημα αερισμού εγκαθίσταται μαζί με το σύστημα εξάτμισης, οπότε αυτό το σύστημα εξαερισμού ονομάζεται σύστημα τροφοδοσίας-εξάτμισης.

Δεδομένου ότι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο κτίριο διαμερισμάτων αποτελείται από δύο συστήματα, του επιτρέπει να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Ο εξαερισμός παροχής και εξαγωγής είναι μια συσκευή με την πιο αποτελεσματική εναλλαγή αέρα.

Οι συσκευές εξαερισμού με σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι σε θέση να λύσουν όχι μόνο το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα, αλλά και τη λειτουργία του φιλτραρίσματος, διατηρώντας το επίπεδο θερμοκρασίας και την υγρασία. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Η αποτελεσματική λειτουργία της συσκευής παρέχει ισορροπημένη απόδοση του συστήματος εξάτμισης και τροφοδοσίας, η ανισορροπία συμβάλλει στη διαμόρφωση των ρευμάτων στο δωμάτιο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι η οικονομική λειτουργία της συσκευής λόγω της θέρμανσης του αέρα τροφοδοσίας και της χρήσης της θερμότητας. Για να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας στον εναλλάκτη θερμότητας, χρησιμοποιείται καυσαερίων θερμοκρασίας χώρου, ενώ στους χώρους παραγωγής ο αέρας μπορεί να είναι πολύ θερμότερος.

Μαζί με άλλα πλεονεκτήματα του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να σημειωθεί ότι είναι δυνατόν να ρυθμιστεί το επίπεδο ατμοσφαιρικής πίεσης στο δωμάτιο σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για άτομα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές πίεσης και είναι επιρρεπή σε υπέρταση.

Οι χώροι εφαρμογής του εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης θερμότητας είναι οι χώροι γραφείων, οι πισίνες, τα σπίτια, οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι βιομηχανικοί χώροι.

Κατά την επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως:

Ποια χαρακτηριστικά είναι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων

Ένα καλά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού στο σπίτι θα πρέπει να παρέχει καλή ανταλλαγή αέρα λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα των ροών του αέρα μέσα στο κτίριο και έξω από το κτίριο που διέρχεται από τους αγωγούς αερισμού. Σε κτίρια πολυκατοικιών παρέχεται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί μηχανικά εάν είναι απαραίτητο ή κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών μεμονωμένα.

Κάθε είσοδος σε πολυώροφο κτίριο διαθέτει δικό του αγωγό εξαερισμού, ο οποίος εκτείνεται από τον κάτω έως τον επάνω όροφο με πρόσβαση στην οροφή ή στη σοφίτα. Στο κοινό κανάλι αερισμού διοχετεύονται δορυφορικά κανάλια, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα.

Από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, ο εξερχόμενος και μολυσμένος αέρας περνά μέσα από τα ανοίγματα εξαερισμού, εισέρχεται στον κοινό αγωγό εξαερισμού και οδηγείται στο δρόμο. Με την πρώτη ματιά, το σύστημα φαίνεται απλό και λειτουργικό, αλλά στο έργο του υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που εμποδίζουν την καλή ανταλλαγή αέρα.

Η παρουσία αεραγωγών εξαερισμού για την οργάνωση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Απαιτήσεις για τη συσκευή φυσικού αερισμού

 • στεγανότητα της δομής ·
 • σύμφωνα με το σχέδιο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • σύστημα πυρασφάλειας.

Το σύστημα εναλλαγής αέρα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα από τα σχήματα - με ανάμιξη αέρα ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιείται για αντικείμενα με αδιαπέρατους τοίχους και φράγμα υδρατμών, η ροή του αέρα στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται μέσω σχισμών και αεραγωγών. Η παροχή υπαίθριου αέρα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε ο εξωτερικός αέρας να αναμιγνύεται με τον χρησιμοποιούμενο αέρα. Ένα ανεπαρκώς οργανωμένο σύστημα αεραγωγών απομακρύνει ελαφρώς τον μολυσμένο αέρα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού.

Το κύριο καθήκον του φυσικού αερισμού είναι η παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο σε επαρκή όγκο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής (SNiP), ο εξαερισμός στο κτίριο των διαμερισμάτων σε κάθε δωμάτιο θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω των ανοιγμάτων με σχισμές στα ανοίγματα των παραθύρων και μέσω των ελαφρώς ανοιγμένων παραθύρων.

Ελάχιστες παράμετροι ανταλλαγής αέρα για ένα διαμέρισμα

Σαλόνια διαμερίσματα

3 m 3 / h ανά 1 m 2 διαμονής

Κουζίνα: - με ηλεκτρική κουζίνα

- Τουλάχιστον 60 m 3 / h

- Τουλάχιστον 90 m 3 / h

Συνδυασμένη τουαλέτα και μπάνιο

Ο σχεδιασμός των σύγχρονων πλαστικών παραθύρων είναι τόσο σφιχτός που σχεδόν δεν επιτρέπουν τον αέρα και τους ήχους από το δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό λόγω των καιρικών συνθηκών και για πολλούς άλλους λόγους.

Η εργασία του φυσικού αερισμού διακόπτεται για ορισμένους λόγους.

 • Επανασυγκρότηση των αγωγών εξαερισμού.

Ο εξαερισμός λειτουργεί αναποτελεσματικά λόγω της αναδιαμόρφωσης του διαμερίσματος, γεγονός που οδήγησε σε σπασμένο αγωγό εξαερισμού. Ο εκ νέου προγραμματισμός για επέκταση του χώρου διαβίωσης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αγωγό εξαερισμού και να διαταράξει το σύστημα ανταλλαγής αέρα.

 • Σκουπίδια στο αγωγό εξαερισμού.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκουπίδια εισέρχονται στον αγωγό αερισμού και εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση του αέρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές, απαγορεύεται η ανεξάρτητη επιδιόρθωση και η διείσδυση στον αγωγό εξαερισμού.

 • Λανθασμένη σύνδεση των καυσαερίων.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το σύστημα εξαερισμού είναι η σύνδεση οικιακών συστημάτων εξάτμισης με υψηλή ισχύ σε δορυφορικά κανάλια που δεν προορίζονται για το σκοπό αυτό. Στη διαδικασία εκμετάλλευσης, ένα τέτοιο εκχύλισμα σχηματίζει ένα πώμα στον αγωγό εξαερισμού και διακόπτει τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Το μειονέκτημα του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι η εξάρτηση από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος - το χειμώνα το σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα από το καλοκαίρι, ειδικά τις ζεστές μέρες. Εάν προσθέσουμε σε αυτό το μειονέκτημα τα παραπάνω, η εργασία του συνόλου του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σε τίποτα.

Ο φυσικός αερισμός έχει σχεδιαστεί για εργασία όλο το εικοσιτετράωρο, έτσι ώστε για αποτελεσματική εργασία χρειάζεται μια συνεχή ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η συμπύκνωση στα παράθυρα και στην επιφάνεια των τοίχων υποδεικνύει μια κακή παροχή εξωτερικού αέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της υγρασίας και του σχηματισμού μούχλας. Για καλή ανταλλαγή αέρα όλο το χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή αερισμού.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός στο υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Το υπόγειο στο σύστημα εξαερισμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς το ορυχείο για τη διάνοιξη και την παροχή αέρα στα διαμερίσματα ενός πολυώροφου κτιρίου αρχίζει από το ισόγειο. Για τον αερισμό του χώρου του υπογείου, παρέχεται μόνο φυσικό ρεύμα. Η αφαίρεση του υγρού και στάσιμου αέρα διεξάγεται μέσω ενός κοινού αγωγού εξαερισμού, ο οποίος διαθέτει δορυφορικά κανάλια που βγαίνουν σε κάθε διαμέρισμα.

Ο εξαερισμός για το δάπεδο του υπογείου σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι πάντα κρύος και υγρός εδώ. Η εισροή καθαρού αέρα εμποδίζει τον σχηματισμό μύκητα και μούχλας, καταστρέφοντας την επιφάνεια των τοίχων και συμβάλλοντας στην πρόωρη καταστροφή της δομής. Εκτός από τον αγωγό εξαερισμού στο υπόγειο των ανοιγμάτων παρέχονται στο τοίχωμα (ή οπές αέρα), το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το έδαφος - αυτές είναι απαραίτητες για καπάκι εξαερισμού. Ο αριθμός των οπών καθορίζεται από την περιοχή του υπογείου.

Η περιοχή για τυποποιημένα έργα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το 1/400 της περιοχής της εγκατάστασης. Όταν τοποθετείτε ένα αντικείμενο σε μια ζώνη με υψηλή περιεκτικότητα σε ραδιενεργές ουσίες, η περιοχή του αέρα μπορεί να αυξηθεί στο 1/100 της συνολικής επιφάνειας του σπιτιού. Η περιοχή μιας τρύπας (ή αέρα) στο υπόγειο κυμαίνεται από 0,5 έως 0,85 m 2. Οι οπές με μικρότερο μέγεθος - 30 x 30 cm - πρέπει να ενισχυθούν.

Στο σχέδιο ενός πολυώροφου κτιρίου, οποιαδήποτε μορφή ανοίγματος εξαερισμού είναι επιτρεπτή, μπορεί να είναι στρογγυλά ή ορθογώνια. Η σχεδίαση καθορίζεται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου.

Για να κατανείμουν ομοιόμορφα τις ροές αέρα στο υπόγειο, οι εκρήξεις κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος της περιμέτρου ολόκληρου του θεμελίου. Αυτό επιτρέπει την αποφυγή εμφύσησης των χώρων στο δωμάτιο και την αποτελεσματική εξαερισμό του πλίνθου.

Σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα από τη γωνία του αντικειμένου προς την πλησιέστερη οπή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 90 cm. Είναι επιθυμητό ο αριθμός των blowouts να είναι ομοιόμορφος και να είναι απέναντι ο ένας από τον άλλο. Για να εξασφαλιστεί ότι οι βροχοπτώσεις με τη μορφή βροχής ή χιονιού δεν πέφτουν στις οπές, τοποθετούνται τουλάχιστον 20 cm πάνω από το έδαφος. Όσο υψηλότερες θα είναι οι εκπομπές αέρα πάνω από το έδαφος, τόσο καλύτερα θα είναι ο εξαερισμός στο υπόγειο.

Εάν στο πλαίσιο του έργου η ίδρυση του σπιτιού αποτελείται από εξωτερικούς και αρκετούς εσωτερικούς τοίχους, τότε για αυτούς είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ανοίγματα εξαερισμού για καλό εξαερισμό του δαπέδου του υπογείου.

Απαγορεύεται να κλείνετε τον καθαριστήρα αέρα, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει ολόκληρη τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων. Για την προστασία από τη διείσδυση μικρών ζώων, μεταλλικά πλέγματα τοποθετούνται στα ανοίγματα των αεραγωγών.

Πώς ελέγχεται ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και σπιτιών δεν αποδίδουν μεγάλη σημασία στην καθαρότητα των αεραγωγών και μάταια. Όπως είναι γνωστό, η αιτία πολλών πυρκαγιών μπορεί να γίνει λιπαρή και ξηρή σκόνη μέσα στους αγωγούς, ο οποίος αμέσως αναφλέγεται και εξαπλώνεται με τη μορφή ασφυκτικού καπνού με δηλητηριώδεις ατμούς. Επομένως, ο καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες πρέπει να γίνεται τακτικά και σχολαστικά.

Η κίνηση των ρευμάτων αέρα στους αεραγωγούς βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από τον χώρο διαβίωσης. Σπόρια μύκητα, μούχλα, μικρόβια και διάφορα αλλεργιογόνα απομακρύνονται με φυσικό αερισμό, δεν διεισδύουν στα διαμερίσματα και δεν εξαπλώνονται σε όλα τα δωμάτια. Με ένα κακό σύστημα εξαερισμού, παραμένουν στο στρώμα σκόνης και συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναπνέουν δυνητικά επικίνδυνο αέρα στον αέρα.

Οι πινακίδες στις οποίες προσδιορίζεται ο χρόνος καθαρισμού των καναλιών αερισμού περιλαμβάνουν δείκτες όπως:

 • συσσώρευση μεγάλης ποσότητας λεπτής σκόνης και αράχνης στην επιφάνεια της σχάρας και γύρω από αυτήν.
 • η ταλαιπωρία δεν είναι εγγενής σε αυτό το δωμάτιο.
 • κάθε 12-24 ώρες επαναλαμβανόμενη ανάγκη για υγρό καθαρισμό λόγω της μεγάλης συσσώρευσης σκόνης, ειδικά στις γωνίες του δωματίου.
 • υγρασία στο δωμάτιο, υπερβολική συμπύκνωση στα παράθυρα.

Αυτές οι αδυναμίες είναι η αιτία της αδρανούς κατάστασης των αεραγωγών που οφείλονται σε φράξιμο ή βλάβη.

Οι αγωγοί καθαρισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων πρέπει να εκτελούνται τακτικά, πολύ πιο συχνά από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Η περιοδικότητα των εργασιών καθαρισμού των αεραγωγών καθορίζεται από ειδικούς μετά από επιθεώρηση των αγωγών. Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής, ο καθαρισμός τους πρέπει να εκτελείται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο - το καλοκαίρι και το χειμώνα, και η προληπτική εργασία - κάθε 3 μήνες.

Χρησιμοποιώντας τις συστάσεις των ειδικών, μπορείτε να προσδιορίσετε ανεξάρτητα την αποτελεσματικότητα των αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Αυτά τα μέτρα σας επιτρέπουν να μάθετε ποια είναι η κατάσταση του συστήματος εξαερισμού και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τον καθαρισμό των καναλιών ή την αντικατάσταση των φίλτρων.

Με τη βοήθεια μιας ανάμνησης, μπορείτε να καθορίσετε την κατάσταση των καναλιών εξαερισμού, γι 'αυτό, όλες οι ενέργειες πρέπει να εκτελεστούν με την ακόλουθη σειρά:

 1. Σε ένα από τα δωμάτια του διαμερίσματος πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο.
 2. Στον αεραγωγό που βρίσκεται στο μπάνιο ή στην κουζίνα, φέρνετε τη φλόγα ενός αναμμένου ματς ή αναπτήρων.
 3. Όσο μεγαλύτερη είναι η εκτροπή της φλόγας προς τη μάσκα εξαερισμού, τόσο καλύτερα λειτουργούν οι αεραγωγοί.

Παρακαλώ σημειώστε: Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη δοκιμή των ίδιων των καναλιών εξαερισμού, ειδικά εάν το κτίριο διαμερισμάτων είναι συνδεδεμένο με κεντρική τροφοδοσία αερίου. Ακόμα και η παραμικρή διαρροή αερίου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή έκρηξη.

Για επαλήθευση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ασφαλέστερη μέθοδο - για να μεταφέρετε στο κανάλι εξαερισμού ένα φύλλο μεγέθους Α4, έναν παπύρο ή ένα χαρτί υγείας. Η ακολουθία των ενεργειών διατηρείται με την ίδια σειρά, η καλή έλξη υποδεικνύεται από την προσέλκυση του φύλλου στον αεραγωγό.

Το αντίστροφο αποτέλεσμα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να καθαριστεί. Το έργο αυτού του είδους ανατίθεται σε ειδικούς από το Στέγαση και τις Κοινοτικές Υπηρεσίες.

Όλες οι υποχρεώσεις για την προληπτική συντήρηση και την επισκευή των αγωγών διοχετεύονται στη χρησιμότητα ή στην εταιρεία διαχείρισης. Οι εργασίες επιθεώρησης και καθαρισμού των αγωγών αερισμού εσωτερικού χώρου ρυθμίζονται με την απόφαση της Κυβέρνησης αριθ. 410 (με ημερομηνία 14 Μαΐου 2013). Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο κανόνων και συστάσεων, σύμφωνα με τους οποίους οι ειδικοί εκτελούν όλες τις δραστηριότητες.

Βάσει των καθιερωμένων κανόνων, όλα τα έργα πρόληψης και καθαρισμού θα πρέπει να εκτελούνται μόνο από ειδικούς των αδειοδοτημένων εταιρειών. Σε οικιακές εγκαταστάσεις, τα γεγονότα μπορούν να πραγματοποιηθούν απουσία ή έλλειψη έλξης. Ο έλεγχος των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιείται μετά από μεγάλες επισκευές, ειδικά εάν υπήρξε επανασχεδιασμός των χώρων.

Ελέγξτε τον εξαερισμό σε ένα πολυκατοικία και τη συχνότητά του σύμφωνα με τα κανονιστικά κείμενα

Σύμφωνα με το άρθρο 12 των κανόνων 410, η ανάλυση της κατάστασης των αγωγών εξαερισμού και των καπνοδόχων δαπανάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. όταν τίθεται σε λειτουργία το σπίτι για την αεριοποίηση και τη σύνδεση του εξοπλισμού θέρμανσης.
 2. μετά τον επανασχεδιασμό των χώρων ή την επισκευή των αεραγωγών.
 3. για τους σκοπούς της πρόληψης - για να ελέγξετε αν το σύστημα αερισμού λειτουργεί αποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά εκτελούνται μετά από ορισμένη περίοδο λειτουργίας των αεραγωγών - κάθε 3 μήνες, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και μέσα σε 7 ημέρες από την ολοκλήρωσή της.
 4. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη έλξης ή έλλειψη έλξης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
 5. κατά την εγκατάσταση, συντήρηση, μετά από επισκευή ή διάγνωση εξοπλισμού αερίου, υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Η ευθύνη για τη λειτουργικότητα και την τεχνική κατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού ανατίθεται στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τη συντήρηση της στέγασης και των κοινοτικών υπηρεσιών, στα οποία ανήκει το σύστημα αερισμού. Οι έλεγχοι για την καταλληλότητα για τη λειτουργία των καπνοδόχων και των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιούνται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4.3.12 του MDC 2-04.2004:

 1. Καμινάδες:
  • τούβλο - μία φορά σε 3 μήνες.
  • τσιμέντο αμιάντου, αγγειοπλαστική και από ανθεκτικό στη θερμότητα σκυρόδεμα - μία φορά το χρόνο.
  • φούρνοι θέρμανσης και μαγειρέματος - 3 φορές το χρόνο (πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, καθώς και την άνοιξη).
  • φούρνοι θέρμανσης και λέβητες - μία φορά το χρόνο (πριν από την περίοδο θέρμανσης).
 2. αγωγών αερισμού και χώρων, στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αερίου, - τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι).

Γιατί υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Το σωστό σύστημα λειτουργίας του φυσικού αερισμού συνεπάγεται ότι καταναλώνεται και παρέχει καθαρό αέρα σε χώρους διαμερισμάτων. Αλλά υπό την επίδραση αρνητικών παραγόντων, δημιουργείται το αντίθετο αποτέλεσμα, όταν δεν λειτουργεί ο αερισμός στο κτίριο των διαμερισμάτων, - "αντίστροφη ώθηση", στην οποία οι αεραγωγοί δεν εκπληρώνουν τη λειτουργία τους. Στην "ώθηση επιστροφής" το δωμάτιο όχι μόνο δεν αερίζεται, αλλά μολύνεται από τον αέρα εξαγωγής με δυσάρεστες οσμές από τα γειτονικά διαμερίσματα ή από το δρόμο.

Αντίστροφη έλξη στον εξαερισμό ενός διαμερίσματος σε ένα κτίριο διαμερισμάτων συμβαίνει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ο σωλήνας εξαερισμού που βγαίνει στην οροφή τοποθετείται λανθασμένα σε σχέση με τα ρεύματα αέρα, τα οποία διαταράσσουν την κυκλοφορία τους.
 • Οι αγωγοί εξαερισμού εμποδίζονται από μεγάλο όγκο ψυχρού αέρα και ατμού, ο οποίος επίσης παρεμβαίνει στην κίνηση των αέριων μαζών.
 • Υπάρχουν μηχανικά εμπόδια που δημιουργούνται από τη φυσική βροχόπτωση με τη μορφή χιονιού, πάγου ή ο σωλήνας είναι φραγμένος με συντρίμμια και αιθάλη. Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε φωλιές πουλιών στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Σε ευρύχωρα δωμάτια όπου δεν υπάρχουν χωρίσματα, δημιουργούνται ρεύματα αέρα ή ρεύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παραβίαση της εκροής αέρα εξαγωγής.
 • Τα τεχνητά δημιουργούμενα ρεύματα αέρα με τη βοήθεια μηχανικού εξοπλισμού (ανεμιστήρες, κλιματιστικά και εκχυλίσματα) δημιουργούν εμπόδια για τον φυσικό εξαερισμό του δωματίου.

Ακόμη και μια απλή κουκούλα κουζίνας μπορεί να προκαλέσει παραβίαση του φυσικού αερισμού στο σπίτι. Ο σύγχρονος μηχανικός εξοπλισμός εξαερισμού χαρακτηρίζεται από υψηλή ισχύ, η οποία δεν προβλέπεται στο κανονικό σύστημα εξαερισμού. Διαταραχή φυσικού αερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων μπορεί να γίνει λάθος ανακατασκευή των χώρων στα διαμερίσματα.

Για να προσδιοριστούν οι αιτίες της οπισθοδρόμησης, οι ειδικοί διεξάγουν διάφορα διαγνωστικά μέτρα.

 1. Ανασκοπείται η τεχνική τεκμηρίωση για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με το έργο. Μελετώντας το, οι ειδικοί εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με το πόσο καλά σχεδιάστηκε ο σχεδιασμός σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα και ελέγχουν τις συνθήκες λειτουργίας του.
 2. Η σωστή εγκατάσταση των αεραγωγών σύμφωνα με τους υγειονομικούς και τεχνικούς κανόνες επηρεάζει επίσης την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.
 3. Έλεγχος της κατάστασης του συστήματος για μια δεδομένη περίοδο. Ελέγξτε τη διαπερατότητα των αγωγών εξαερισμού, την απόδοσή τους και την παρουσία διακοπών.

Μετά τη διεξαγωγή των τυπικών διαδικασιών, οι ειδικοί θεωρούν το σύστημα εξαερισμού για την ύπαρξη επικαλυπτόμενων αγωγών εξαερισμού. Ο όγκος του αέρα υπολογίζεται, μετά τον οποίο οι δείκτες συγκρίνονται με τα δεδομένα σχεδιασμού.

Επαναφορά της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα μπορεί να γίνεται με τα ανοιχτά παράθυρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αντίστροφη ώση προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης ή της κατεύθυνσης του ανέμου.

Εάν η κακή λειτουργία των αεραγωγών οφείλεται σε άλλους λόγους, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας για την αποκατάσταση της κανονικής ροής της ροής του αέρα.

Ο περιοδικός καθαρισμός των καναλιών είναι απαραίτητος λόγω της συχνής εισόδου στο σύστημα σκουπιδιών. Κατά την πρώτη κλήση του ιδιοκτήτη σπιτιού ή της εταιρείας συντήρησης, οι ειδικοί πρέπει να έρθουν στην εγκατάσταση, να καθαρίσουν τα ορυχεία και τους αεραγωγούς.

Εάν το στρόβιλο επιστροφής στον εξαερισμό προκαλείται από τρύπες στο ίδιο το δωμάτιο, τότε συνιστάται η ανάπλαση, καθώς και η τοποθέτηση θυρών για την εξάλειψη των ρευμάτων.

Επισκευή και καθαρισμός του εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων

Οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες για τον καθαρισμό των συστημάτων εξαερισμού είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα για τη συντήρηση και τη διάγνωση του επιπέδου μόλυνσης των καναλιών. Σε συνεργασία με τέτοιες εταιρείες, δεν υπάρχουν ενοχλήσεις για τους ενοικιαστές ενός κτιρίου διαμερισμάτων κατά τον καθαρισμό των αεραγωγών. Το σετ εξοπλισμού περιλαμβάνει:

 • βιομηχανική συσκευή ηλεκτρικής σκούπας υψηλής ισχύος?
 • ηλεκτρομηχανικές συσκευές για τον καθαρισμό των καναλιών εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων.
 • συσκευές καθαρισμού διαύλων με τη βοήθεια χημικώς ενεργών παραγόντων ·
 • εργαλείο βούρτσας με πνευματική κίνηση.
 • εγκαταστάσεις φυτών ·
 • συσκευές κενού.

Για τη διατήρηση του αερισμού των εταιρειών κατασκευής διαμερισμάτων χρησιμοποιείται επίσης μια ειδική ρομποτική, η οποία είναι εξοπλισμένη με βιντεοκάμερες και βούρτσες καθαρισμού. Η χρήση αυτού ή του συνόλου του εξοπλισμού καθορίζεται κατά κύριο λόγο όχι από τον βαθμό μόλυνσης των αεραγωγών, αλλά από την απαραίτητη κατηγορία καθαρισμού.

Η απάντηση στο ερώτημα πώς καθαρίζεται ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία εξαρτάται από τον τύπο του εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου. Οι κύριες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην υπηρεσία του αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων:

 • διάγνωση του συστήματος εξαερισμού με την επακόλουθη εξάλειψη των διαπιστωμένων ελλείψεων ·
 • την πρόληψη, τη δοκιμή, τη συντήρηση, την επισκευή των στοιχείων του συστήματος (κανάλια αέρα, αυτοματισμοί κ.λπ.).

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνονται στη διαδικασία συντήρησης και αποσκοπούν στην απρόσκοπτη λειτουργία του εξαερισμού. Οι εργασίες καθαρισμού και επισκευής του εξαερισμού ενός πολυκατοικίου πραγματοποιούνται σε διάφορα στάδια. Το πρώτο βήμα είναι η επαγγελματική επαλήθευση του συστήματος, βάσει του οποίου λαμβάνεται απόφαση σχετικά με την ανάγκη για συγκεκριμένα γεγονότα. Μετά την υλοποίηση των προγραμματισμένων διαδικασιών, η ποιότητα της υλοποίησής τους καθορίζεται με την εισαγωγή δεδομένων στην τεκμηρίωση σχετικά με την κατάσταση του εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συντήρηση / επισκευή του εξαερισμού πραγματοποιείται απευθείας στο χώρο, χωρίς εργασίες αποσυναρμολόγησης. Εάν είναι απαραίτητο, τα δομικά στοιχεία του συστήματος εξαερισμού μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε καταστήματα επισκευής.

Ο κατάλογος των βασικών εργασιών που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική συντήρηση του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • Έλεγχος στοιχείων σύνδεσης, συνδετήρων και ακεραιότητας αγωγών εξαερισμού.
 • τον καθαρισμό των στοιχείων του φίλτρου και τη λίπανση των στοιχείων εργασίας,
 • έλεγχος αυτοματισμού.
 • Διαγνωστικά ηλεκτρικών καλωδίων και μηχανημάτων παρτίδων.
 • διάγνωση βαλβίδων και πτερυγίων εξαερισμού.
 • Ελέγξτε, ρυθμίστε και καθαρίστε τους ανεμιστήρες.
 • τη συντήρηση των στοιχείων θέρμανσης και ανταλλαγής θερμότητας ·
 • αντικατάσταση ελαττωματικών μονάδων και εξαρτημάτων.

Τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κτιρίου διαμερισμάτων μπορούν να περιλαμβάνουν θερμαντήρες αέρα. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν με τη χρήση φωτιάς, ζεστού νερού ή ατμού. Υπάρχουν επίσης θερμαντήρες στους οποίους χρησιμοποιούνται διαλύματα γλυκόλης. Αν υπάρχει θερμαντήρας στο κτίριο διαμερισμάτων, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείτε περιοδικά τις εργασίες πλύσης. Γι 'αυτό, οι θερμαντήρες αποσυναρμολογούνται και αποβάλλονται με ειδικά μέσα. Εάν υπάρχει διαρροή στα θερμαντικά σώματα, οι πλάκες αντικαθίστανται. Η εκτέλεση όλων των εργασιών συντήρησης αερισμού είναι ευθύνη της εταιρίας που εξυπηρετεί το κτίριο του διαμερίσματος. Ο αντισυμβαλλόμενος, ο οποίος συμμετέχει στην υλοποίησή τους, πρέπει να έχει ειδικό πιστοποιητικό για το καθιερωμένο σχέδιο.

Η διάγνωση του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • προσδιορισμός του τύπου εξαερισμού ·
 • Αξιολόγηση της κατάστασης των ορυχείων και των αγωγών αεροπορίας (ακεραιότητα, βαθμός ρύπανσης κ.λπ.) ·
 • Μέτρηση διαφορών θερμοκρασίας και ενδείξεις εσωτερικής / εξωτερικής πίεσης.
 • μέτρηση της ταχύτητας κίνησης των ροών του αέρα σε διαφορετικά τμήματα των αεραγωγών.
 • Αξιολόγηση της κατάστασης των αεραγωγών σε χώρους εισροής αέρα.
 • διάγνωση αυτοματισμού ελέγχου.
 • διάγνωση ανεμιστήρων και έλεγχος της λίπανσης τους.
 • ελέγξτε το σύστημα έκτακτης ανάγκης για το κλείσιμο του εξαερισμού.

Η διάγνωση του εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού. Η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική στο στάδιο της θέσης του συστήματος σε λειτουργία, με την υπηρεσία, καθώς και πριν από την επισκευή. Μετά τη διεξαγωγή των διαγνωστικών δραστηριοτήτων, καταρτίζεται φυλάκιση, η οποία υποδηλώνει τα συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη για επισκευές, καθαρισμό του συστήματος και την αντικατάσταση ορισμένων στοιχείων και στοιχείων. Επιπλέον, η διάγνωση του αερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων διεξάγεται επίσης μετά από μερικές εργασίες για την αξιολόγηση της ποιότητάς τους.

Ποιος πρέπει να καθαρίσει τον εξαερισμό στην πολυκατοικία; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργασίες αυτές πρέπει να διεξάγονται από ειδικούς του Ποινικού Κώδικα. Στην πράξη, αυτή η κατάσταση παραβιάζεται πολύ συχνά, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές ενός κτιρίου διαμερισμάτων να επιλύουν προβλήματα καθαυτά για τον καθαρισμό του εξαερισμού. Για να εκτελέσετε αυτές τις λειτουργίες μόνοι σας, πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

 1. Προσεκτικά αποσυναρμολογήστε το προστατευτικό πλέγμα.
 2. Καθαρίστε την επιφάνεια της σχάρας από ακαθαρσίες και σκόνη.
 3. Για να αφαιρέσετε το λίπος και άλλες αποθέσεις, η σχάρα πρέπει να τοποθετηθεί σε δοχείο με ζεστό νερό και σύνθεση απορρυπαντικού.
 4. Καθαρίστε τον αγωγό αέρα με μια ηλεκτρική σκούπα. Για να το κάνετε αυτό, ρυθμίστε τη λειτουργία σε "εμφύσηση" και διεξάγετε την επεξεργασία αεραγωγού για 5 λεπτά.
 5. Αφού καθαρίσετε το κανάλι με ηλεκτρική σκούπα, σκουπίστε το διαθέσιμο τμήμα του καναλιού με ένα υγρό πανί.
 6. Τοποθετήστε τη μάσκα εξαερισμού στη θέση της.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ένας εύκαμπτος άξονας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερίσματος ανεξάρτητα.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού αυτοεξυπηρέτησης είναι τα εξής:

 • Κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στους αεραγωγούς, απαγορεύεται η χρήση επιθετικών χημικών ενώσεων και ξένων αντικειμένων που μπορούν να κολλήσουν στο κουτί.
 • Οι σταθερές λιπαρές ακαθαρσίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν μηχανικά. Για το σκοπό αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ειδικά μέσα που χρησιμοποιούνται για εκχυλίσματα κουζίνας.
 • Η επισκευή του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερίσματος συνεπάγεται μερική αποσυναρμολόγηση του συστήματος.
 • Μετά τον καθαρισμό και την ξήρανση, τα εσωτερικά στοιχεία απολυμαίνονται με αγωγούς αέρα με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
 • Για τη διαχείριση του συστήματος διακλάδωσης αγωγών αέρα, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.
 • Επισκευή κοινής ιδιοκτησίας: τύποι, πληρωμή, συγχρηματοδότηση

Η εσφαλμένη φροντίδα και η ανεξάρτητη συντήρηση των ενοικιαστών στον εξαερισμό μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα

Τα στατιστικά στοιχεία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη χρήση εξοπλισμού αερίου στις περιοχές όπου υπάρχουν οι εταιρείες της Εταιρείας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ασφαλή χρήση του εσωτερικού εξοπλισμού αερίου (εντός διαμερίσματος).

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2012-2015. (Σχήμα 3).

Προκειμένου να επιτευχθεί μια αντικειμενική εικόνα, τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζονται με τη μορφή ειδικού συντελεστή ανά 1000 αεριοποιημένα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες. Αυτός ο δείκτης παρέχει την ευκαιρία να εντοπιστεί η τάση αύξησης ή μείωσης του αριθμού των συμβάντων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων συνδέεται με την ανευθυνότητα και την απροσεξία των ενοικιαστών πολυκατοικιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών ήταν το αποτέλεσμα της απροσεξίας και της ανευθυνότητας των ίδιων των πολιτών (Εικόνες 4, 5).

Οι λόγοι για την πλειονότητα των ατυχημάτων είναι:

 • μείωση του βυθίσματος στους αγωγούς, παρουσία πύλης στην καπνοδόχο του φούρνου - 60% των περιστατικών.
 • εκρήξεις και ανάφλεξη μείγματος αερίου-αέρα - το 27% των περιστατικών.

Κατά κανόνα, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλονται σε μη εξειδικευμένες αλλαγές στην κατασκευή του WDGO / VCGO ή σε παραμέληση των κανόνων λειτουργίας του. Επιπλέον, οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν παραβίαση της συχνότητας συντήρησης και καθαρισμού των καπνοδόχων ή των αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες και κτίρια κατοικιών.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ατελή νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό, και η έλλειψη διοικητικής ευθύνης των ατόμων για παράβαση της χρήσης των in-house (εσωτερικό διαμέρισμα) Εξοπλισμός αερίου. Ο κατάλογος αυτών των λόγων κατέχει μια ιδιαίτερη θέση την ανανέωση το 2014 της ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά των υπηρεσιών για in-house (εσωτερικό διαμέρισμα) εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου, το οποίο παρέχεται ως στοιχείο της υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα αυτό. Το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης απόφασης ήταν η εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που προσφέρουν επισκευή του εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου της πολυκατοικίας και τον καθαρισμό εξαερισμού.

 • Ποιος και πώς πρέπει να εξυπηρετείται ο εξοπλισμός αερίου στο MKD

Πόσο κοστίζει ο καθαρισμός του εξαερισμού σε πολυκατοικίες;

Η τιμή της υπηρεσίας "καθαρισμός εξαερισμού σε πολυκατοικίες" εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών παραγόντων. Αναλύοντας τις προτάσεις πολλών εταιρειών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει μέσο κόστος σε αυτόν τον τομέα. Ο σχηματισμός της αξίας επηρεάζεται από:

 • παρουσία στο σύστημα εξαερισμού του διαμερίσματος των τεχνολογικών επιθεωρήσεων και καταπακτών επιθεώρησης ·
 • επίπεδο μόλυνσης διαύλου αέρα ·
 • Δυσκολία πρόσβασης στους αεραγωγούς αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων.
 • ένα είδος υπολειμματικών προϊόντων.

Μπορείτε να μάθετε το κατά προσέγγιση κόστος των υπηρεσιών διαβάζοντας τις τιμές που παρουσιάζονται εδώ. Για εφαρμογές για συντήρηση του εξαερισμού ολόκληρου του κτιρίου διαμερισμάτων, υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις που εξαρτώνται από το μέγεθος της εργασίας.