Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό σε ένα διαμέρισμα ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Η κατασκευή οικιστικής κατοικίας στο στάδιο του σχεδιασμού προβλέπει την υποχρεωτική διαθεσιμότητα καναλιών φυσικού αερισμού. Από την άποψη της ασφάλειας, αυτό ισχύει, καταρχάς, για τα σπίτια με εγκατεστημένες συσκευές αερίου. Η εσφαλμένη κυκλοφορία ή η ανεπαρκής παροχή αέρα μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες.

Έλεγχος του εξαερισμού ως ζωτικής ανάγκης

Με τον εξαερισμό των εγκαταστάσεων κατανοεί αέρα εισαγωγής έξω από το διαμέρισμα, εξασφαλίζοντας αερισμό του, η μετατόπιση των αερίων προϊόντων της ανθρώπινης δραστηριότητας, ζώα, κλπ Εις το σύστημα εξαερισμού περιλαμβάνει συσκευές, εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας την ρύθμιση της ανταλλαγής αέρα. Σύστημα αερισμού έρχονται σε διάφορες μορφές, αλλά σε πολυώροφα κτίρια κατοικιών, κυρίως πράξεις της προσφοράς και της εξάτμισης εξαερισμού τύπου.

Η απουσία ή η αναποτελεσματική εργασία θα παρατηρηθούν αμέσως από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυώροφο κτίριο. Κύρια χαρακτηριστικά:

 • επιδείνωση της ευημερίας των πολιτών ·
 • διείσδυση των μυρωδιών από τους γείτονες.
 • σχηματισμός μούχλας, μύκητας στο μπάνιο και μπάνιο,
 • υψηλή υγρασία στους χώρους, μακράς διάρκειας μη στεγνωτήρια ρούχων,
 • η εξάπλωση των μυρωδιών από την τουαλέτα, οι κουζίνες σε όλο το διαμέρισμα.

Εάν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, ελέγχεται ο εξαερισμός. Ο κύριος στόχος της είναι η εξάλειψη των προβλημάτων που αναφέρονται, η πρόληψη ζημιών στα οικιακά αντικείμενα, τα έπιπλα. Η βασική απαίτηση είναι η δημιουργία υγιούς μικροκλίματος.

Ανάλυση της αποτελεσματικότητας του αερισμού: προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν

 • Προσδιορίστε τη συμμόρφωση (μη συμμόρφωση) του μικροκλίματος με τις υγειονομικές απαιτήσεις.
 • Η ανάλυση των εργασιών ξεχωριστά για την εισροή και την εξαγωγή δίνει μια πραγματική εικόνα της λειτουργίας των οικιακών συσκευών, συσκευών (λέβητας αερίου και πλάκας).
 • Προσδιορίζονται στις ελαττώματα διαδικασία επαλήθευσης μπορεί να είναι αιτία για τον καθαρισμό αγωγών αερισμού, διάταξη Duszniki, εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού (βαλβίδα παροχής αέρα, υπό αναγκαστική σχέδιο ανεμιστήρες, κλπ).

Προσοχή παρακαλώ! Κανονιστικά έγγραφα που ρυθμίζουν τη λειτουργία του συστήματος αερισμού, που SanPin 2.1.2.1002-00 (PDN μικροκλίματος και του αέρα εσωτερικών χώρων), εκτός από το Εγχειρίδιο SNIP 2.08.01-89 «Θέρμανση και αερισμός των κατοικιών», SNIP 31/01/2003 από συστήματα τύπου τον εξαερισμό και άλλους. Σύμφωνα με αυτούς, η τακτική άξονες ελέγχους εξαερισμού, κανάλια είναι 1 φορά το χρόνο (τουλάχιστον). Εάν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και μαγειρέματος λειτουργούν όλο το χρόνο, ελέγξτε ότι ο αερισμός πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές.

Πώς μπορώ να δοκιμάσω

Κατά την επιθεώρηση των συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης, η αντιστοιχία της ανταλλαγής αέρα με τις απαιτήσεις του έργου και τα υγειονομικά πρότυπα καθορίζεται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Σε καλή κατάσταση, σωστά σχεδιασμένοι άξονες εξαερισμού είναι κρυμμένοι οπτικά, η λειτουργία τους δεν ακούγεται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Ταίριασμα

Η επίδραση ενός αναμμένου κεριού (ταιριάζει). Μια ανυψωμένη φλόγα καύσης στη μάσκα εξαερισμού στο μπάνιο ή στην κουζίνα με τον κλειστό αγωγό θα δείχνει τη λειτουργία του εξαερισμού. Εάν η κατακόρυφη στήλη της φλόγας με το ανοιχτό παράθυρο (παράθυρο) έχει παρασυρθεί στο δωμάτιο ή παραμείνει στην ίδια θέση, τότε το σύστημα δεν λειτουργεί. Αλλά αυτή η μέθοδος είναι επικίνδυνη και δεν συνιστάται από τους υπαλλήλους του οργανισμού εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σε περίπτωση διαρροής αερίου στο σπίτι, η φωτιά ενός κεριού μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Χαρτί

Ασφαλής, αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματική επιλογή "χαρτιού". Όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό, ένα φύλλο εφημερίδας ή άλλου λεπτού χαρτιού, που είναι συνδεδεμένο με την σχάρα, πρέπει να προσκολλάται σφιχτά σε αυτό και να κρατιέται με έλξη.

Αυτές οι μέθοδοι δικαιολογούνται μόνο κατά την ψυχρή περίοδο. Στη θερμότητα, με πρακτικά τις ίδιες θερμοκρασίες έξω και μέσα στο δωμάτιο, οι νόμοι της φυσικής σχετικά με τη μετατόπιση των θερμών μαζών φωτός από τον κρύο αέρα δεν λειτουργούν. Επομένως, οργανώνεται ο συνηθισμένος αερισμός. Εάν εντοπιστούν σφάλματα στη λειτουργία εξαερισμού, λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψή τους.

Συσκευές

Μια επαγγελματική εξέταση του εξαερισμού παρέχει μια εκτίμηση του βαθμού μόλυνσης των αγωγών αερισμού δαπέδου και κοινού. Η ισχύς του ρεύματος αέρα και ο βαθμός "αναρρόφησης" που προκύπτει από τον σχηματισμό μειωμένης πίεσης ελέγχονται.

Η χρήση συσκευών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού

Η ακριβέστερη δοκιμασία του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων είναι οι οργανικές μετρήσεις. Χρησιμοποιείται ανεμόμετρο. Για προσωπική χρήση μπορείτε να αγοράσετε το απλούστερο μοντέλο. Οι εκπρόσωποι της υγειονομικής υπηρεσίας συνεργάζονται με βελτιωμένα μέσα για τον υπολογισμό της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Σε τέτοια ανεμόμετρα παρέχονται τηλεχειριστήρια και ενσωματωμένα υποσυστήματα υπολογιστών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η φυσική κίνηση του αέρα πρέπει να είναι:

 • για την κουζίνα - 60 m3 / h (χωρίς σόμπα αερίου)?
 • για μπάνιο και μπάνιο - 25 m3 / h.

Οι αναγνώσεις των ανεμομέτρων είναι η ταχύτητα κίνησης του αέρα στον αγωγό εξαερισμού. Το γνωρίζετε, καθώς και η διατομή του δικτύου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά τραπέζια για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος.

Σημαντικό! Οι μετρήσεις διεξάγονται για κάθε ορυχείο εξαγωγής και προσδιορίζονται οι αιτίες των εντοπισμένων δυσλειτουργιών κατά τη λειτουργία του εξαερισμού.

Αλγόριθμος μέτρησης

 • Ανοίγοντας το παράθυρο δημιουργείται ροή αέρα.
 • Ο αγωγός αερισμού απελευθερώνεται από την σχάρα.
 • Η πτερωτή του ανεμόμετρου που περιλαμβάνεται τοποθετείται στο κανάλι.
 • Αναγιγνώσκονται οι ενδείξεις της συσκευής.
 • Οι πραγματικές μετρήσεις συγκρίνονται με τα κανονιστικά δεδομένα.

Προσοχή παρακαλώ! Στον άξονα εξαερισμού, η ταχύτητα του αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 m / s. Στις βρύσες - όχι λιγότερο από 3 m / s.

Ποια καθήκοντα επιλύει η επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη;

Τις περισσότερες φορές η αιτία των κρυμμένων γυαλιών, ο σχηματισμός του μύκητα, η υγρασία και ο ζεστός αέρας στο δωμάτιο έγκειται στα λάθη των σχεδιαστών, κατασκευαστών. Η διόρθωσή τους είναι αδύνατη χωρίς ριζοσπαστικά μέτρα: η γενική επισκευή ή η ανακατασκευή του σπιτιού. Ανεξάρτητος έλεγχος αποκαλύπτει τα ελαττώματα των κατασκευαστών στην εγκατάσταση ορυχείων, αγωγών, κορμών και προσφέρει επίσης μέτρα για την εξάλειψή τους.

Ο έλεγχος του εξαερισμού στην εταιρεία διαχείρισης διαμερισμάτων θα πρέπει να διεξάγεται με βάση τους "κανόνες για τη συντήρηση της κοινής ιδιοκτησίας στο κτίριο διαμερισμάτων." Το έγγραφο περιέχει μια λίστα με διαδοχικά βήματα για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει:

 • την ανάλυση της χρηστικότητας του συστήματος και τη συντήρησή του ·
 • την εξάλειψη των βλαβών που προκαλούν υπερβολικά επίπεδα κραδασμών και θορύβου κατά τη λειτουργία.
 • ανάπτυξη μέτρων αποκατάστασης και επισκευής κ.λπ.

Σημαντικό! Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την τεχνική εξυπηρέτηση των αεραγωγών, επομένως υποχρεούται να διενεργεί ελέγχους συστήματος κάθε έξι μήνες (το καλοκαίρι και το χειμώνα). Ανεξάρτητα από το είδος της οργάνωσης ανταλλαγής αέρα, η συντήρηση των κτιρίων κατοικιών επιβεβαιώνεται από πράξη επαλήθευσης.

Εάν ένα κτίριο με ανεπαρκώς λειτουργικό εξαερισμό είναι ένα πολυώροφο νέο κτίριο, τότε καλύπτεται από εγγύηση (όχι μικρότερη των 5 ετών). Πρέπει να ζητήσετε από τον κύριο του έργου να διεξαγάγει μια έρευνα σχετικά με το σύστημα εξαερισμού, την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Σε περίπτωση διαφορών, πραγματοποιείται ανεξάρτητη έρευνα στο κτίριο διαμερισμάτων. Η εξέταση σας επιτρέπει να εντοπίσετε τις αιτίες της ανεπάρκειας του αερισμού, τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες κατασκευής και εγκατάστασης κατά την εγκατάσταση των αξόνων εξαερισμού. Δείχνει μια λίστα έργων για τη βελτίωση του αερισμού. Όλες οι προτάσεις τεκμηριώνονται. Γίνονται συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος σε διάφορες ζώνες του διαμερίσματος και στο σπίτι.

Πώς και πότε να ελέγξετε και να επισκευάσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα;

Η παρουσία ενός συστήματος εξαερισμού σε κτίρια κατοικιών, κατά κανόνα, θυμάται μόνο όταν υπάρχουν πολύ εμφανή σημάδια παραβίασης της εργασίας του. Εν τω μεταξύ, το δικαίωμα πλήρεις λειτουργία των δομών και του εξοπλισμού, την παροχή φρέσκου εισροή αέρα και εκροής των αποβλήτων - αυτό είναι ένα ερώτημα δεν είναι μόνο η άνεση των ενοίκων, αλλά και την υγεία τους, καθώς χρησιμοποιούνται συσκευές αερίου οικιακής χρήσης, είναι επίσης ασφαλές. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, και κατά διαστήματα να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού, και να υπενθυμίσει στους οργανισμούς που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν σε τακτική βάση από τις αντίστοιχες διατάξεις των ρυθμιζόμενων πρόγραμμα, και εάν εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία μέτρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών είναι εξοπλισμένα με φυσικό εξαερισμό και εξαερισμό. Αυτό ισχύει για όλα τα κτίρια σε όλα τα παλαιά (προ-επαναστατική) την κατασκευή, την ανέγερση κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της ΕΣΣΔ και χτίστηκε μετά την κατάρρευση της Ένωσης, καθώς και τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μαζικών προγραμμάτων στέγασης. Ο αποδοτικός πολύπλοκος εξοπλισμός για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού μπορεί να βρεθεί μόνο στη σύγχρονη οθόνη LCD των τελευταίων χρόνων κατασκευής και ακόμη και μόνο σε εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των ελίτ κατοικιών.

Τα περισσότερα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα

Προβλήματα με τα διαμερίσματα αερισμού συνήθως προκύπτουν σε εκείνα τα σπίτια όπου το σύστημα εξαερισμού είναι φυσικό. Το σχήμα της δουλειάς της έχει ως εξής. Η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής γίνεται απευθείας από τις εγκαταστάσεις όπου είναι πιο μολυσμένη, δηλαδή από υγιεινής (τουαλέτα, μπάνιο) και κουζίνας. Είναι απομακρύνεται με αντικατάσταση αυτού από τον εξωτερικό αέρα (στο δρόμο και εν μέρει από μια είσοδο μπορούν) το οποίο εισέρχεται μέσω διαφόρων διαρροές (ρωγμές και άλλα ανοίγματα) εξωτερική φράχτες (ως επί το πλείστον με τα παράθυρα) όλων οικιακούς χώρους και θερμαινόμενο σύστημα θέρμανσης.

Ζεσταθεί έξω αέρας ανεβαίνει και σπρώχνει πιο ζεστά καυσαέρια, το οποίο βρίσκεται σε okolopotolochnom χώρο μέσω των φυσικών καναλιών εξαερισμού απορρίπτονται στην τουαλέτα, το μπάνιο και την κουζίνα. Η προκύπτουσα ώθηση εξασφαλίζει τον εξαερισμό όλων των άλλων δωματίων. Από τους αεραγωγούς του διαμερίσματος, ο αέρας εξαγωγής εισέρχεται στον κοινό θάλαμο εξάτμισης, μέσω του οποίου ανοίγει και εξέρχεται. Ένα από τα κριτήρια απόδοσης είναι ένας φυσικός αερισμός των διαμερισμάτων ποσότητα (όγκος) του αέρα που περνά μέσα από τις γρίλιες καναλιών αναρρόφησης του για 1 ώρα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για το μπάνιο και τουαλέτα αυτή η παράμετρος πρέπει να έχει τιμή όχι χαμηλότερη από 25 m 3 / h, και κουζίνα - 60 m 3 / h (όταν εγκατεστημένη ηλεκτρική αντί κουζίνα αερίου).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο φυσικός αερισμός λειτουργεί μόνο εάν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού αέρα. Ο καλύτερος φυσικός αερισμός λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, ειδικά το χειμώνα, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι αρνητικές. Και το καλοκαίρι του εξαερισμού δεν μπορεί να συμβεί σε όλα, σε κάθε περίπτωση στη ζέστη απλά δεν θα. Μετά από όλα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στο δρόμο με τον οδυνηρό καιρό είναι σχεδόν η ίδια. Και, πιο συχνά, το διαμέρισμα είναι ακόμα πιο δροσερό. Και η αρχή του φυσικού αερισμού (βλ. Παραπάνω) βασίζεται στην αντικατάσταση του εσωτερικού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό από το εξωτερικό κρύο. Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να κάνουμε συνηθισμένο αερισμό.

Και μια ακόμα σημαντική προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού. Σε διαμερίσματα πολλαπλών δωματίων απευθείας από τα δωμάτια δεν συνιστάται η αφαίρεση του αέρα (ανοίξτε τα παράθυρα για γρήγορο αερισμό του χώρου), διότι αυτό σπάει το σχηματιζόμενο μοτίβο της κατευθυνόμενης φυσικής κίνησης του αέρα.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων εξαερισμού. Το πιο σημαντικό: ο βαθμός στεγανότητας του εξωτερικού διαμερίσματος προστασίας (π.χ. τοίχους, ή μάλλον γέμιση τους: κυρίως τα παράθυρα και μερικές πόρτες) και ο άνεμος (δεν το έχουν στο εξωτερικό ή είναι, και στη συνέχεια ό, τι την ταχύτητα του). Σύμφωνα με αυτές τις δύο δείκτες οι χειρότερες συνθήκες για εξαερισμό είναι ήρεμα και, μόλις αναφέρθηκε πιο πάνω, ανοίξτε το παράθυρο ορθάνοιχτο, ή όταν είναι υψηλής ποιότητας σφραγισμένα (π.χ., σύγχρονο πλαστικό) και πλήρως κλειστή. Οι παρακάτω απαιτήσεις επιβάλλονται στους αγωγούς εξαερισμού του διαμερίσματος και των γενικών καυσαερίων. Η ταχύτητα του αέρα εξαγωγής στην πρώτη πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m / s, και στη δεύτερη - 5 m / s.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα: οι κανόνες για τον έλεγχο των αεραγωγών

Σε αστικές συνθήκες, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η έλλειψη φρέσκου αέρα απειλεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα, υποβαθμίζοντας την ευημερία.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό τη συνεχή παρουσία ξένων μυρωδιών, μούχλας, υγρασίας, μούχλας στις γωνίες; Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, δεν θα φέρει την κατάσταση στο άκρο.

Ελέγξτε το βύθισμα στις οπές εξαερισμού

Ας θα μειώσει αρκετές λωρίδες από λεπτό χαρτί, μήκος 20 cm, πλάτος 2-3 cm και να αρθεί ένα προς ένα σε μια έξοδο εξαερισμού διατίθεται σε διαμέρισμα σε απόσταση 5-7 cm. Σε κανονική λειτουργία των άκρων ταινίας εξαερισμού πρέπει να αγγίξει την άκρη του εξαερισμού, αλλά δεν εμπλακούν σε αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι η λωρίδα χαρτιού προς τον εξαερισμό προσελκύεται δύσκολα, δεν αποκλίνει καθόλου ή αποκλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο εξαερισμός είναι αναμφισβήτητα κακός, αλλά είναι απαραίτητο να μάθετε τι συμβαίνει - είτε οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι είτε δεν υπάρχει εισροή αέρα. Ανοίξτε την πόρτα και το παράθυρο, επαναλάβετε το πείραμα με ένα χαρτί. Εάν αυτή τη φορά τραβιέται η ταινία στην οπή - ο άξονας εξαερισμού είναι εντάξει, διαφορετικά είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του.

Το ίδιο μπορεί να ελεγχθεί από τη φλόγα ενός αγώνα, έναν αναπτήρα τσιγάρων ή ένα κερί, με καπνό τσιγάρου, αλλά αυτό είναι απογοητευτικό. Η πιθανότητα διαρροής αερίου και η συσσώρευσή του στον άξονα εξαερισμού είναι μικρή, αλλά ένα κομμάτι του τοίχου που έχει σπάσει στους γείτονες είναι το ελάχιστο των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο εξαερισμός δεν ελέγχεται μόνο με το κριτήριο "είναι / όχι", αλλά επίσης μετρά την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στον αεραγωγό με ένα ανεμόμετρο. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 • διορθώνουμε τις ενδείξεις της συσκευής.
 • Το αποτέλεσμα της μέτρησης και το μέγεθος της διάμετρος της σχάρας εξαερισμού εγγράφονται στον παρακάτω τύπο.
 • παίρνουμε πόσα αέρα περάσαμε από το σύστημα εξαερισμού (κυβικά m / ώρα).

Τύπος υπολογισμού:

Q = V * S * 3600

 • Q είναι ο όγκος του αέρα στον κύβο. m / ώρα.
 • V - ταχύτητα ροής αέρα σε m / s (μετρημένο ανεμόμετρο).
 • S είναι η επιφάνεια διατομής του ανοίγματος εξαερισμού σε m 2 (μετρούμενη με ένα μέτρο ταινιών).

Το πρότυπο για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα είναι 60 cu. m / ώρα, για μπάνιο - 25 κυβικά μέτρα. m / ώρα. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφορά θερμοκρασίας τουλάχιστον 13-15 ° C (για παράδειγμα, εκτός + 7 ° C, και στο διαμέρισμα + 21 ° C). Η εξωτερική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 5-7 ° C. Με τη θέρμανση, ο εξαερισμός γίνεται χειρότερος, ο έλεγχος θα είναι αναξιόπιστος. Όσο περισσότερο ο αέρας θερμαίνεται έξω, τόσο μεγαλύτερο είναι το σφάλμα μέτρησης.

Αν το θερμόμετρο στο διαμέρισμα παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα, και στο δρόμο εκείνη την στιγμή ένα μείον, ο εσωτερικός αέρας βγαίνει από το δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαερισμού προς τα πάνω, επειδή είναι ελαφρύτερο και θερμότερο. Αλλά με την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, η ώθηση στο κανάλι εξασθενεί. Όταν σε ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 22 ° C, και έξω από τα παράθυρα - + 32 ° C, ο λιγότερο θερμαινόμενος εσωτερικός αέρας παραμένει κάτω και δεν μπαίνει στον αγωγό αερισμού.

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ακόμη και ο απόλυτα ασφαλής αερισμός σταματά να αντιμετωπίζει ή να γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν είναι η βάση για να θεωρηθεί ότι είναι ελαττωματικό. Στα πολυκατοικία μας, ο εξαερισμός είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση. Λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.

Αιτίες έλλειψης ροής αέρα

Έτσι ελέγξτε ράβδο έδειξε ότι οι δίοδοι αέρα είναι δωρεάν, και ο αέρας στη στάσιμη διαμέρισμα, την κουζίνα και την δυσωδία, χειρότερα, γεύση ντύσιμο δεν είναι ξεπερασμένο. Το θέμα είναι ότι ο αερισμός των περισσότερων από τα διαμερίσματα μας αρχικά προοριζόταν για παροχή φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο μέσα από τα παλιά ξύλινη πόρτα και το σχεδιασμό παράθυρο χάρη gapping φτερά, την παρουσία των ρωγμών.

Και τώρα χρησιμοποιούνται τελείως διαφορετικά οικοδομικά υλικά με υψηλή πυκνότητα, διάφορες μόνωση, σφραγιστικά και επίσης πλαστικά παράθυρα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα σπίτια μας ζεστά με προστασία από τη διείσδυση έξω από το θόρυβο και το κρύο, και τελικά εμποδίζουμε τη ροή του αέρα. Τα πλαστικά παράθυρα και οι πόρτες εισόδου από μέταλλο φράζουν έτσι το δωμάτιο που μετατρέπεται σε σφραγισμένο.

Ο αέρας δεν περνάει, το ρεύμα στα ανοίγματα αερισμού απουσιάζει. Είναι ιδιαίτερα κακό το χειμώνα, όταν τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά ακόμη και για τον αερισμό, έτσι ώστε να μην χαλαρώσουν τα δωμάτια. Αλλά το πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Αρκεί να ανοίξει λίγο το παράθυρο και ο αέρας θα αρχίσει να ρέει στη διαμορφωμένη υποδοχή. Θα περπατήσει γύρω από το διαμέρισμα και θα φτάσει τις τρύπες εξαερισμού, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα και το μπάνιο.

Δυστυχώς, το χειμώνα, εάν αερίζουμε τα σπίτια μας, τότε με άλλο τρόπο. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα ταυτόχρονα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αέρας είναι εντελώς ανανεωμένος, το διαμέρισμα δεν έχει χρόνο για να κρυώσει, αλλά ο εξαερισμός εξακολουθεί να μην λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει.

Και τι γίνεται με το καλοκαίρι; Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα είναι καλύτερο, αφού το χειμώνα ο φυσικός αερισμός προκαλεί τη λειτουργία της θερμοκρασίας (εσωτερική και εξωτερική) και όταν αυτές οι θερμοκρασίες ισοπεδώνονται από το καλοκαίρι, σταματά η κίνηση των ροών του αέρα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στους αεραγωγούς

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η παρεμπόδιση των αεραγωγών. Αφαιρούμε την σχάρα από το παράθυρο εξαερισμού και εξετάζουμε το. Τα σκουπίδια που βρίσκονται σε απόσταση μπορούν να χυθούν ή να υποβληθούν σε ηλεκτρική σκούπα. Είναι τεχνικά δύσκολο να εξαχθούν τα σκουπίδια απευθείας από τον άξονα εξαερισμού και τέτοιες ανεξάρτητες ενέργειες απαγορεύονται για ιδιώτες.

Εάν υποψιαστεί η παρεμπόδιση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να καλείται από τους ειδικούς της εταιρείας διαχείρισης στο οπλοστάσιο των οποίων είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά όργανα και εργαλεία.

Υπάρχουν πολλά απόβλητα κατασκευών στα σκουπίδια. Οι αδίστακτοι οικοδόμοι, που ασχολούνται με την επισκευή και την ανάπλαση, συχνά σκόπιμα ρίχνουν τα απόβλητα του φρεατίου εξαερισμού, χωρίς να ενοχλούνται με την απομάκρυνσή του στην αυλή.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικαλυπτόμενος αγωγός εξαερισμού. Ο προσδιορισμός τέτοιων παραβιάσεων θα πρέπει επίσης να αφορά την εταιρεία διαχείρισης. Αλλά χωρίς αυτό, με κάθε επόμενο έτος λειτουργίας, λάσπη στα τοιχώματα στενεύει τον αυλό του αεραγωγού, η έλξη εξασθενεί. Η σκόνη εγκαθίσταται στο σύστημα εξαερισμού, σχηματίζει ιστό. Από πάνω, το φύλλωμα πετάει στον άξονα, τα πτηνά πέφτουν σε αυτό.

Οι ζημιές που οφείλονται στη συρρίκνωση των θεμελίων, στη διάσπαση των τοίχων και σε άλλες συνέπειες της αναπόφευκτης γήρανσης του κτιρίου συμβάλλουν επίσης σε αυτό. Τα φραγμένα κανάλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εργασία.

Προγραμματισμένος έλεγχος του αερισμού των πολυκατοικιών

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί είναι κοινά για το σπίτι, τη λειτουργία τους παρέχει οργάνωση της διαχείρισης, της οποίας τα μέλη και υποχρεούνται να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού και καθαρίστε τον άξονα και στερεώστε τα με βάση την άδεια ή να κάνετε τη σωστή σύμβαση με εξειδικευμένες εταιρείες, εάν είναι απαραίτητο.

Στους κανόνες δοκιμών εξαερισμού υπάρχουν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις:

 • πόσο συχνά ελέγχονται οι αεραγωγοί εξαερισμού.
 • Η παρουσία έλξης πρέπει να ελέγχεται στα διαμερίσματα ή αρκεί να εξετάζεται μόνο ο άξονας εξαερισμού.
 • είναι η περιοδικότητα των ελέγχων εξαερισμού στα μπάνια και την κουζίνα το ίδιο;
 • είναι ο υπεύθυνος οργανισμός διαχείρισης ή είναι ο ιδιοκτήτης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ώθησης στο διαμέρισμα;

Σε πολυκατοικίες, οι έλεγχοι αεραγωγών διεξάγονται 1-2 φορές το χρόνο - αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχουν συσκευές αερίου ή χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει αέριο, ο εξαερισμός ελέγχεται δύο φορές - το καλοκαίρι και το χειμώνα. Εάν εντοπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες, απαγορεύεται η χρήση συσκευών αερίου μέχρι να εξαλειφθούν.

Ο εξαερισμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί αυθαίρετα, να επιδιορθωθεί, να βελτιωθεί. Όλες οι ενέργειες συντονίζονται με τις σχετικές υπηρεσίες.

Προβλήματα στη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένοντας άθικτος και στη συνέχεια σταματά ξαφνικά ή αρχίζει να κυνηγάει τον αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, εάν αποφύγετε όλους τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα με τον εξαερισμό δεν τελειώνουν εκεί. Θα αναλύσουμε πώς είναι οργανωμένος ο φυσικός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων με ένα κάθετο κανάλι συλλογής.

Ο κύριος άξονας εξαερισμού οδηγεί από τον πρώτο όροφο έως τη σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ατομικούς αεραγωγούς (μανίκια ή δορυφορικά κανάλια). Καθένα από αυτά από την έξοδο εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα ανεβαίνει σε ένα πάτωμα και εισάγεται στο κύριο κανάλι ελαφρώς κάτω από την ίδια ατομική διαδρομή εξαερισμού που ανήκει στο διαμέρισμα σε όροφο πάνω.

Ο αέρας από το διαμέρισμα του δορυφορικού καναλιού μετακινείται σε έναν κοινό άξονα και εκεί μετακινείται περισσότερο στη σοφίτα, και από εκεί - στο δρόμο. Αυτά τα δορυφορικά κανάλια τροφοδοτούν τη συνολική ροή και εάν ο αέρας παύσει να ρέει μέσα από αυτά, τότε ο όγκος και η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος του κύριου άξονα θα μειωθούν επίσης.

Σταματήσαμε το μανίκι σε ένα διαμέρισμα δεν θα απενεργοποιήσει όλους τους εξαερισμού στην ανύψωση στον 5ο, 9ο ή 16ο όροφο σπίτι. Όμως, τα περισσότερα διαμερίσματα πέφτουν από το γενικό σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο αδύναμα είναι. Αφού έφτασε το κρίσιμο όριο, ο εξαερισμός αρνείται: η ροή του αέρα στο επίπεδο της σοφίτας είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, κατεβαίνει και οι πρώτοι τραβιούνται πίσω από τα μανίκια των δύο τελευταίων ορόφων. Για την προστασία των άνω ορόφων από την αντίστροφη έλξη, τα επιμέρους κανάλια εξέρχονται απευθείας στην οροφή. Αλλά για να μάθετε γιατί η παροχή αέρα στον άξονα εξαερισμού μειώνεται, είναι απαραίτητο σε ξεχωριστά διαμερίσματα.

Εξετάστε μια κατοικία δύο ή τριών δωματίων, στην οποία η κουζίνα και το μπάνιο / τουαλέτα βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα, και σε συνδυασμό με αυτό, κατασκευάζονται δύο ανεξάρτητοι αεραγωγοί. Το ένα εξυπηρετεί την κουζίνα, και το άλλο - ένα μπάνιο. Αυτό το ζεύγος καναλιών τραβάει τον στάσιμο αέρα από το διαμέρισμα στο σύστημα εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​αέρα.

Μόνο η εξωτερική εισαγωγή αέρα θεωρείται σωστή. Η πανταχού παρούσα αντικατάσταση των άθικτων, αλλά αναπνευστικών πλαισίων παραθύρων σε παράθυρα με διπλά τζάμια διαταράσσει τη διαδικασία κυκλοφορίας. Ο αέρας που δεν χάνονται, το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό δεν βοηθάει, καθώς λαμβάνει χώρα εξαερισμός, η ροή αέρα πρέπει να είναι σταθερή.

Εάν η πόρτα εισόδου δεν κλείνει τόσο σφιχτά, ο αέρας μπορεί να βγει από το κλιμακοστάσιο. Στην ποιότητα, δεν είναι καλύτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο στο διαμέρισμα, αλλά η βιωσιμότητα των υποστηριγμάτων εξαερισμού. Παρόλο που χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού στο οποίο ο αέρας μετακινείται στο σπίτι - με τη μυρωδιά του καπνού (συχνά καπνός στην είσοδο), κλπ.;

Όταν δεν υπάρχει εσωτερική ροή αέρα μέσω της μπροστινής πόρτας, ένας από τους δύο αεραγωγούς που διατίθενται στο διαμέρισμα (με ισχυρότερη ώθηση) θα αρχίσει να αντλεί αέρα από το δεύτερο κανάλι. Δηλαδή. υπάρχει μια ανατροπή σε ένα κανάλι εξαερισμού σε βάρος του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - ο κακός αέρας κάποιου άλλου στο διαμέρισμα, πολλές ανεπιθύμητες οσμές και μυρωδιές.

Κανόνες εξαερισμού στα ανώτατα όρια

Επίσης το κατακόρυφο φρέαρ εξαερισμού εξόδου προς τα έξω, άλλα μηχανολογικό σχεδιασμό του συστήματος αερισμού - με ένα οριζόντιο συνδετικό αγωγό στη σοφίτα, που έχει ένα ενιαίο πρόσβαση στην οροφή και ένα μεγάλο ενδιάμεσο drives διαμερίσματος εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει η ίδια ως μια σοφίτα, από όπου ο αέρας κινείται προς τα έξω από ένα κοινό άξονα εξαερισμού.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αερισμός στα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους λειτουργεί κανονικά, ο αέρας πρέπει να ανεβαίνει τον κατακόρυφο άξονα τουλάχιστον μερικά μέτρα, αλλά αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη σοφίτα και συμβαίνουν τα εξής:

 • στο σχέδιο με ένα οριζόντιο κιβώτιο - ο αέρας από όλους τους ορόφους φτάνει στα σοκάκια και συναντά το ανώτατο όριο αυτού του κουτιού στο δρόμο. Χωρίς να γυρίζει οριζόντια, επιδιώκει να βρει άλλα περάσματα, και συχνά γίνονται οι αεραγωγοί των ανώτερων ορόφων που βρίσκονται κοντά.
 • στο σχέδιο με πρόσβαση στη σοφίτα - στα δορυφορικά κανάλια των άνω ορόφων η ροή του αέρα δεν επιταχύνεται επαρκώς για να ρεύσει στην ογκομετρική σοφίτα και η ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα επιβραδύνεται.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός αναγκάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και όλες οι μυρωδιές από τα χαμηλότερα διαμερίσματα διαπερνούν τους ενοικιαστές στην κορυφή. Δύο λύσεις στο πρόβλημα - αναβάθμιση του κουτιού σύνδεσης, εάν είναι τεχνικά εφικτό, ή διαχωρισμός των δορυφορικών καναλιών των ανώτερων ορόφων από το κιβώτιο, ζέσταμα τους και άμεση οδήγηση στο άνοιγμα του φρέατος στην οροφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στους πάνω ορόφους, και τόσο αδύναμη σχέδιο, και αν η σοφίτα έχει καεί, επίσης μπορεί να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, το μήκος δορυφορικό κανάλι της κατασκευής μέχρι την επάνω ορόφους είναι έξοδος σε υψηλότερες πατάρι και ξεδιπλώνονται σε μία κοινή άτρακτο, έτσι ώστε η ροή του αέρα από τους κάτω ορόφους γοητευμένος με ασθενέστερο άνω ρεύματα.

Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Όσο για τον κύριο άξονα εξαερισμού, οι ιδιώτες δεν μπορούν να το αγγίξουν. Εφαρμόστε μια καταγγελία σχετικά με τον ανεπαρκή εξαερισμό στην εταιρεία διαχείρισης και περιμένετε τους ειδικούς. Πριν από την άφιξή τους, είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν οι γείτονες ότι προστατεύονται από μόνα τους από πιθανές εξατμίσεις σκόνης μαύρης σκόνης από τα πλέγματα εξαερισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα κανάλια εξαερισμού, η επιτροπή εκδίδει μια πράξη με οδηγίες λειτουργίας και επισκευής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μετράται η διατομή του καναλιού, το μήκος των στενών τμημάτων, με προσοχή στην κατάσταση:

 • τοίχοι του ορυχείου (ρωγμές κ.λπ.) ·
 • σύνδεση σωλήνων διακλάδωσης ·
 • οριζόντια τμήματα.
 • εισόδους αέρα, κεφαλές, καταπακτές κ.λπ.

Για τον καθαρισμό των κινήσεων χρησιμοποιούνται βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, μηχανικές συσκευές με διάφορα ακροφύσια. Το ορυχείο φωτίζεται από προβολείς, τα εσωτερικά του επιθεωρούνται με τη βοήθεια ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερας.

Η επισκευή των αεραγωγών δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος. Τα κατεστραμμένα τμήματα του καναλιού αποκαθίστανται εγκαθιστώντας μέσα σε σωλήνες από μέταλλο ή κεραμικό, με τήξη λύσεων συγκόλλησης, πολυμερή επένδυσης.

Ο εξαερισμός από το διαμέρισμα στο ορυχείο της κοινότητας μπορεί και πρέπει να καθαριστεί ανεξάρτητα:

 • μετακινήστε τα έπιπλα, αφαιρέστε τα υπερβολικά αντικείμενα, μετακινήστε τη σκάλα στη σκιά.
 • κάτω από την οπή εξαερισμού, να κολλήσετε ένα χαρτί ή εφημερίδα στον τοίχο με ταινία βαφής, έτσι ώστε να μην ξεπλύνετε την ταπετσαρία ή το κεραμίδι από τη βρωμιά, καλύψτε το δάπεδο?
 • αφαιρέστε τη διακοσμητική μάσκα.
 • Φορέστε τα χέρια στα χέρια σας, αφαιρέστε απαλά τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τον αγωγό εξαερισμού.

Τα υπολείμματα ακαθαρσίας αφαιρέστε την ηλεκτρική σκούπα, αντικαταστήστε το προηγουμένως πλυμένο πλέγμα ή αγοράστε στη θέση του παλιού. Μετά τον καθαρισμό, ελέγξτε ξανά το σχέδιο με το παράθυρο να ανοίγει.

Μέθοδοι βελτιστοποίησης του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Αν ο αερισμός του διαμερίσματος διακόπτεται σε σχέση με την εγκατάσταση των αεροστεγανών παραθύρων με διπλά τζάμια, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αερισμού. Με τον αερισμό του καλοκαιριού, όλοι γνωρίζουμε - είναι τελείως ανοικτό πτερύγιο ή η θέση του υπό γωνία λόγω του μηχανισμού περιστροφής-κλίσης. Ο χειμώνας ονομάζεται μικρο-σχισμή, για να μπείτε σε αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γυρίσετε τη λαβή παραθύρου με το διπλωμένο πτερύγιο σε 45 μοίρες.

Μια άλλη διέξοδος είναι μέσω της χρήσης των εισόδων αέρα. Τοποθετούνται σε εξωτερικό τοίχωμα, στους αρμούς γεμισμένους με αφρώδες υλικό μεταξύ της μονάδας παραθύρου και του τοίχου, στο προφίλ παραθύρου, κάτω από το παράθυρο.

Το χειμώνα, οι βαλβίδες εξαερισμού ελαφρώς τραβούν το κρύο, αλλά στον καυτό καλοκαίρι ο αέρας δεν μπορεί να τους εισέλθει καθόλου. Επομένως, είναι λογικό να εξοπλίζονται επιπλέον οι εισόδους στους αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες εξαγωγής.

Το μπάνιο έχει να αντιμετωπίσει υψηλή υγρασία. Οι ανεμιστήρες με υγρασία ενσωματωμένοι στις οπές εξαερισμού ενεργοποιούνται μόνοι τους, αντιδρούν σε υψηλότερη υγρασία και σβήνουν όταν εξατμίζεται η εξάτμιση, ο αέρας γίνεται στεγνότερος.

Στις τουαλέτες μπορεί να εγκατασταθεί ανεμιστήρας με αισθητήρα κίνησης και χρονοδιακόπτη στο σύστημα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας αρχίζει αυτόματα να περιστρέφεται όταν κάποιος εισέρχεται και σταματά τη στιγμή που έχει οριστεί στο χρονόμετρο. Στην κουζίνα, οι οπαδοί θα επωφεληθούν από έναν αισθητήρα ποιότητας αέρα που συλλαμβάνει τον καπνό τσιγάρων και άλλες ανεπιθύμητες οσμές.

Και τελικά για τις κουκούλες κουζίνας. Η χωρητικότητά τους επαρκεί για να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του αέρα που διατίθεται στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή αέρα, η επιστροφή του αέρα από τον άξονα αερισμού του μπάνιου θα αρχίσει αναπόφευκτα. Περιορίστε τη χρήση της κουκούλας και ανοίξτε το παράθυρο όταν την ενεργοποιείτε.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τι να κάνετε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί:

Μόλις εντοπίσετε αποκλίσεις στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, λάβετε άμεσα μέτρα. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, καλέστε τους ειδικούς.

Επεξήγηση σχετικά με την περιοδική επιθεώρηση καναλιών καπνού και εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Η κρατική επιθεώρηση του RD πολύ συχνά λαμβάνει ερωτήσεις:

Πώς πρέπει να πραγματοποιείται περιοδικός έλεγχος των καναλιών καπνού και εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων;

Πρέπει να περπατήσω γύρω από τα διαμερίσματα και να ελέγξω τη διαθεσιμότητα πρόσφυσης ή αρκεί να ελέγξω το βύθισμα στους άξονες αερισμού;

Υπό την προϋπόθεση ότι το διαμέρισμα είναι εγκατεστημένο μόνο σόμπα αερίου, πόσο συχνά πρέπει να ελέγξετε τους αεραγωγούς;

Πρέπει ο διαχειριστικός οργανισμός να ελέγξει τη διαθεσιμότητα έλξης στο διαμέρισμα ή είναι το καθήκον του ιδιοκτήτη;

Και σε ένα μπάνιο την ίδια περιοδικότητα του ελέγχου των αεραγωγών, όπως στην κουζίνα ή υπάρχουν άλλες απαιτήσεις;

Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγούμε ότι οι αγωγοί καπνού και εξαερισμού ανήκουν στην κοινή ιδιοκτησία πολυκατοικίας. Το περιεχόμενο των καναλιών αποτελεί ευθύνη του διαχειριστικού οργανισμού βάσει της συμφωνίας διαχείρισης. η ίδια οργάνωση διαχείρισης μπορεί να φέρει ένα καθεστώς και τη λειτουργία των καυσαερίων και του αέρα αγωγούς, εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα και (ή) την επισκευή των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της κοινής περιουσίας σε μια πολυκατοικία αν έχουν άδεια ή με τη σύναψη επιθεώρησή τους από τη σύμβαση, καθώς και την ανάγκη για καθαρισμό και / ή επισκευή με εξειδικευμένο οργανισμό. Η συχνότητα των επιθεωρήσεων των αγωγών καπνού και αερισμού σε μια πολυκατοικία που πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο, έστω και σε σόμπες διαμερίσματα του φυσικού αερίου οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο, ο χρόνος θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις συνάψει συμβάσεις.

Ο έλεγχος της παρουσίας έλξης στα κανάλια γίνεται απευθείας στα διαμερίσματα από τις δυνάμεις του διαχειριστικού οργανισμού ή εξειδικευμένου οργανισμού.

Η συχνότητα ελέγχου του σχεδίου στις μονάδες υγιεινής καθορίζεται από τη σύμβαση.

Λόγω την αξίωση 5 από τους «Κανόνες για τη χρήση του φυσικού αερίου στην ασφαλή χρήση και συντήρηση των in-house και στο εσωτερικό διαμέρισμα του εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου στην παροχή δημοτικών υπηρεσιών για την προμήθεια φυσικού αερίου» (κυβερνητικό διάταγμα της 14.05.2013g №410) προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση του εξοπλισμού στο εσωτερικό και το φυσικό αέριο βρίσκεται μέσα σε διαμέρισμα σωστή συντήρηση των καπνών και των αγωγών εξαερισμού των κατοικιών και των πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με την αξίωση 14 του Κανονισμού №410 συμφωνία για την επαλήθευση, καθώς και η ανάγκη για καθαρισμό και (ή) για την επισκευή των καυσαερίων και του αέρα αγωγοί είναι ο οργανισμός που είναι εξουσιοδοτημένος για την εκτέλεση της εργασίας με βάση άδεια που εκδίδεται σύμφωνα με τους κανονισμούς περί αδειών εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή της πυρασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών, που εγκρίθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία από 30.12.2011g №1225, και εκτελούνται με τον τρόπο που προβλέπεται από το άρθρο.730-739 του Αστικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την παράγραφο 12 του κανονισμού αριθ. 410, η κατάσταση των αγωγών καπνού και εξαερισμού και, εάν είναι απαραίτητο, ο καθαρισμός τους εκτελείται:

α) όταν οι αγωγοί καπνού και αερισμού τίθενται σε λειτουργία για την αεριοποίηση του κτιρίου και (ή) τη σύνδεση νέου εξοπλισμού που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ·

β) Κατά την ανακατασκευή και επισκευή των αγωγών καπνού και εξαερισμού.

γ) η λειτουργία της καπνοδόχου και αεραγωγούς (περιοδικός έλεγχος), - τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο (το αργότερο εντός 7 ημερολογιακών ημερών πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, στη μέση της περιόδου θέρμανσης, και το αργότερο εντός 7 ημερών μετά την περίοδο θέρμανσης).

δ) εν απουσία της έλξης, η ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, για (ή) αερίου συντήρησης και επισκευής σπίτι και στο εσωτερικό του εξοπλισμού διαμέρισμα διάγνωση intrahouse και (ή) στο εσωτερικό του εξοπλισμού φυσικού αερίου διαμέρισμα και το λογισμικό αίθουσα ελέγχου έκτακτης ανάγκης.

Οι οργανισμοί συντήρησης κατοικιών είναι υπεύθυνοι για την τεχνικά καλή κατάσταση των αεραγωγών. Κατά τη διαδικασία συντήρησης του αποθέματος κατοικιών, πρέπει να παρέχουν περιοδικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των αγωγών εξαερισμού και των καπνοδόχων για λειτουργία εντός των ακόλουθων χρονικών πλαισίων (σημείο 4.3.12 του MDC 2-04.2004):

- τούβλο - μία φορά σε τρεις μήνες.

- τσιμέντο αμιάντου, αγγειοπλαστική και από ανθεκτικό στη θερμότητα σκυρόδεμα - μία φορά το χρόνο.

- φούρνοι θέρμανσης και μαγειρέματος - τρεις φορές το χρόνο (πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, καθώς και την άνοιξη).

- λέβητες θέρμανσης και λέβητες - μία φορά το χρόνο (πριν από την περίοδο θέρμανσης).

β) τους αεραγωγούς των χώρων στους οποίους εγκαθίστανται συσκευές αερίου - τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (το χειμώνα και το καλοκαίρι).

Σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.6 του "Κανόνου και Κανονισμών για την Τεχνική Εκτέλεση του Ταμείου Στέγασης" (Διάταγμα της Κρατικής Επιτροπής Κατασκευών της Ρωσίας αρ. 170 της 27ης Σεπτεμβρίου 2003), ο οργανισμός συντήρησης κατοικιών:

- κρατήστε σε τεχνικά καλή κατάσταση αεραγωγούς και καμινάδες.

Εξαερισμός σε πολυκατοικία

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στο πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού. Πριν από μερικούς αιώνες οι άνθρωποι έπρεπε να ανοίγουν παράθυρα και πόρτες για τον αερισμό των χώρων. Με την έναρξη της κατασκευής πολυώροφων κτιρίων, εμφανίστηκε ένα σύστημα εξαερισμού, χάρη στο οποίο ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαμέρισμα. Χάρη σε αυτό το σύστημα, η υπερβολική υγρασία, η θερμότητα, οι επικίνδυνες ουσίες και ο καθαρός αέρας βγαίνουν από το διαμέρισμα.

Από καιρό σε καιρό, είναι απαραίτητο να ελέγχεται ο εξαερισμός στο κτίριο του διαμερίσματος, καθώς τα προβλήματα με αυτό μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των κατοίκων.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό

Ο αέρας είναι γεμάτος με πολλούς κινδύνους, απορροφώντας όλες τις μυρωδιές και το επιβλαβές αέριο από τα κεραμίδια. Συσσωρεύει μικρά πετρώματα, σκόνη, μαλλί, επιβλαβείς μικροοργανισμούς και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθολογίες. Το μικροκλίμα των δωματίων γίνεται επικίνδυνο για την υγεία. Τα συστήματα εξαερισμού είναι μία από τις σημαντικότερες επικοινωνίες - η καλή δουλειά του είναι η εγγύηση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων.

Σημαντικό! Σύμφωνα με τους κανονισμούς του καθαρισμού ταμείο στέγασης του εξαερισμού σε πολυκατοικίες θα πρέπει να πραγματοποιείται από την εταιρεία διαχείρισης, ΕΣΟΑ ή οποιοδήποτε άλλο οργανισμό του οποίου οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τη συντήρηση ενός σπιτιού κατοικία. Επομένως, αν χρειαστεί, πρέπει να τους απευθυνθούμε, δεν μπορούν να αρνηθούν την άρνηση, αφού ο έλεγχος περιλαμβάνεται στον αριθμό των προγραμματισμένων έργων που πρέπει να εκτελέσει η εταιρεία.

Οι σωστοί και καλά σχεδιασμένοι άξονες εξαερισμού είναι αόρατοι και δεν δίνουν κανέναν ήχο κατά την εργασία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τον έλεγχο των αεραγωγών σε ένα κτίριο διαμερισμάτων.

Αυτοεξέταση των συστημάτων εξαερισμού:

 1. Είναι απαραίτητο να ανάβει ένας αγώνας ή ένας αναπτήρας και να τον φέρετε στη σχάρα του άξονα εξαγωγής. Όταν το παράθυρο είναι ανοικτό, η στήλη φλόγας θα πρέπει να στρέφεται προς την πλευρά της σχάρας. Εάν η φλόγα τείνει στο δωμάτιο ή παραμένει στην κατακόρυφη θέση, τότε η κουκούλα δεν λειτουργεί. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ επικίνδυνη και δεν συνιστάται από ειδικούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς σε αράχνης και συντρίμμια. Αυτή η μέθοδος δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε αεριοποιημένα κτίρια.
 2. Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε χαρτί. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το παράθυρο, τοποθετήστε ένα φύλλο εφημερίδας ή οποιοδήποτε άλλο λεπτό χαρτί στη σχάρα. Το φύλλο πρέπει να προσκολλάται στη σχάρα λόγω του ρεύματος αέρα.
 3. Η έρευνα χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία - ανεμόμετρα - μπορεί τόσο οι ίδιοι οι ενοικιαστές όσο και η εταιρεία διαχείρισης. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ακριβέστερο εξοπλισμό. Εκτελούνται μετρήσεις σε κάθε αγωγό καπνοδόχου και αερισμού και προσδιορίζονται οι αιτίες της δυσλειτουργίας. Λόγω μιας τέτοιας έρευνας είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο βαθμός μόλυνσης των αγωγών εξαερισμού και να ελεγχθεί η ικανότητα ανταλλαγής αέρα.


Αν εντοπιστεί δυσλειτουργία, απαιτείται εξαερισμός. καθαρίστε το σύστημα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να καθαρίσετε τον αγωγό σας ή να επικοινωνήσετε με μια ειδική υπηρεσία.

Συμπτώματα δυσλειτουργίας αερισμού

 1. Στο άνοιγμα της κουκούλας εμφανίστηκε σκόνη, αράχνης, συντρίμμια.
 2. Στη σχάρα δημιουργήθηκε μια μαύρη επίστρωση λίπους και αιθάλης (ειδικά στην κουζίνα).
 3. Η σκόνη εγκαθίσταται γρήγορα στα αντικείμενα ακόμα και μετά από υγρό καθαρισμό.
 4. Το καλοκαίρι το δωμάτιο θερμαίνεται γρηγορότερα.
 5. Πιο αδύναμα σχέδια από ό, τι πριν με ανοιχτές πόρτες.
 6. Οι μυρωδιές διεισδύουν από τους γείτονες.
 7. Η εμφάνιση μούχλας και μύκητας στην τουαλέτα και το μπάνιο.
 8. Υψηλή υγρασία.
 9. Οι μυρωδιές από την τουαλέτα και την κουζίνα διανέμονται σε όλο το διαμέρισμα.

Ο λόγος για την κακή απόδοση του εξαερισμού είναι το φράξιμο. Αυτός για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συσσωρεύεται στο ορυχείο, φράζει το πέρασμα, που δεν επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορήσει. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι οι κουκούλες από τους γείτονες. Η ποιότητα του αερισμού επηρεάζεται από τα παράθυρα. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια είναι γνωστά για την αεροστεγανότητα τους, αλλά λόγω της διακοπής της ανταλλαγής αέρα, η υγρασία αυξάνεται, οδηγώντας στην ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.

Πόσο συχνά πρέπει να διεξάγεται ο έλεγχος

Εκτός από τον φυσικό εξαερισμό, οι κατοικίες είναι εξοπλισμένες με καμινάδες. Έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν από τα προϊόντα καύσης χώρων από σόμπες αερίου, θερμοσίφωνες και τη θερμότητα που εκπέμπεται από αυτόν τον εξοπλισμό στο δρόμο. Το διάταγμα αριθ. 170 GosStroy ρυθμίζει τους κανόνες και τους κανονισμούς για τη συντήρηση και τη λειτουργία των καπνοδόχων και του εξαερισμού. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, η συχνότητα της επαλήθευσης έχει ως εξής:

 • Οι καμινάδες στο mcd ελέγχονται κάθε τρεις μήνες.
 • Όταν χρησιμοποιούνται συσκευές αερίου, πραγματοποιείται εποχιακή επιθεώρηση στην αρχή της σεζόν.
 • Έλεγχος καπνοδόχων από σκυρόδεμα ή σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο - κάθε χρόνο.
 • εξοπλισμό θέρμανσης και μαγειρέματος - άνοιξη και αρχές φθινοπώρου.
 • φρεάτια εξαερισμού - 2 φορές το χρόνο.

Ο χρόνος των επιθεωρήσεων αντικατοπτρίζεται στη σύμβαση με την εταιρεία που εξυπηρετεί το σπίτι. Τα αποτελέσματα του ελέγχου καταγράφονται σε πράξεις ενός τυποποιημένου προτύπου, καθώς και στη συντήρηση του εξαερισμού, στον καθαρισμό του από μεγάλα φράγματα κ.ο.κ. Η έγκαιρη εξέταση επιτρέπει τον εντοπισμό της ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό

Ο αερισμός και η καμινάδα περιλαμβάνονται στην κοινή ιδιοκτησία και η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη για τη λειτουργικότητα και τη συντήρησή τους. Σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζει το κυβερνητικό διάταγμα, η διάγνωση και ο καθαρισμός του εξαερισμού πραγματοποιούνται από εταιρείες που έχουν επίσημη άδεια. Οι υπάλληλοι αυτών των οργανισμών επιτρέπεται να εκτελούν ορισμένες εργασίες, για παράδειγμα: τη χρήση χημικών αντιδραστηρίων.

Σημαντικό! Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων καταβάλλουν μηνιαία για επισκευές κεφαλαίου. Ωστόσο, ο καθαρισμός αερισμού σπανίως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μεγάλων επισκευών. Ως εκ τούτου, οι ενοικιαστές απευθύνονται σε ειδικές επιχειρήσεις.

Κατά τη σύναψη συμφωνίας με μια τέτοια εταιρεία, οι ενοικιαστές λαμβάνουν:

 • αντίγραφα της άδειας για την επιθεώρηση από το Υπουργείο Επείγουσας Ανάγκης και πιστοποιητικό καθαρισμού ·
 • έκθεση ελέγχου επί ειδικού εντύπου ·
 • φωτογραφία, αντικατοπτρίζοντας τα προβλήματα του εξαερισμού.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διαχείρισης θα πρέπει να εξυπηρετεί το σύστημα εξαερισμού αρκετές φορές το χρόνο, μπορεί να μην το ελέγχει για χρόνια. Ως εκ τούτου, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για τους ίδιους τους ενοικιαστές. Μπορεί να καθαριστεί με μικρές ακαθαρσίες. Αλλά αν η βρωμιά συσσωρευτεί για αρκετά χρόνια, συνιστάται να καλέσετε ειδικούς.

Ο αυτο-καθαρισμός γίνεται όπως παρακάτω:

 1. Αφαιρέστε τις γρίλιες, καθαρίζοντάς τις καλά για να ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό.
 2. Με ένα πλέγμα σιδήρου ή μια βούρτσα, καθαρίστε τα τοιχώματα του άξονα.
 3. Σκουπίστε τις τρύπες από τα αράχνες και τα συντρίμμια.

Αν δεν έχει αλλάξει τίποτα, τότε το πρόβλημα είναι στον κοινό άξονα εξαερισμού. Μόνο επαγγελματίες μπορούν να φτάσουν σε αυτό και να το καθαρίσουν. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η αφαίρεση σκουπιδιών και σκόνης από την τρύπα είναι επικίνδυνη για την υγεία. Μέσα στους άξονες μπορεί να αναπτυχθεί μύκητας, βακτήρια, μούχλα - όλα αυτά προκαλούν αλλεργίες και άλλες σοβαρές ασθένειες. Οι επαγγελματίες προστατεύονται από αναπνευστήρες, φορώντας μάσκες και ρόμπες. Για την απολύμανση, χρησιμοποιούνται αντιδραστήρια που καταστρέφουν την παθογόνο χλωρίδα. Για τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε επαγγελματικό εξοπλισμό, που επιλέγεται με βάση την κατάσταση του αεραγωγού.

Το μικροκλίμα του διαμερίσματος και η υγεία των κατοίκων εξαρτώνται από την αποτελεσματική εργασία του αποσπάσματος. Ως εκ τούτου, να κάνει τις δοκιμές και τον καθαρισμό του προς το συμφέρον κάθε ενοικιαστή.

Περιοδική επιθεώρηση των καπνών και των αεραγωγών

Ερώτηση:

Πώς πρέπει να πραγματοποιείται περιοδικός έλεγχος των καναλιών καπνού και εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων; Χρειάζεται να περπατήσετε γύρω από τα διαμερίσματα και να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα έλξης ή αρκεί να ελέγξετε το ρεύμα των αγωγών εξαερισμού; Υπό την προϋπόθεση ότι το διαμέρισμα είναι εγκατεστημένο μόνο σόμπα αερίου, πόσο συχνά πρέπει να ελέγξετε τους αεραγωγούς; Πρέπει ο διαχειριστικός οργανισμός να ελέγξει τη διαθεσιμότητα έλξης στο διαμέρισμα ή είναι το καθήκον του ιδιοκτήτη; Και σε ένα μπάνιο την ίδια συχνότητα ελέγχου των καναλιών εξαερισμού, όπως και στην κουζίνα;

Απάντηση:

Οι αγωγοί καπνού και εξαερισμού ανήκουν στην κοινή ιδιοκτησία ενός κτιρίου διαμερισμάτων.

Το περιεχόμενο των καναλιών αποτελεί ευθύνη του διαχειριστικού οργανισμού βάσει της συμφωνίας διαχείρισης.

η ίδια οργάνωση διαχείρισης μπορεί να φέρει ένα καθεστώς και τη λειτουργία των καυσαερίων και του αέρα αγωγούς, εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα και (ή) την επισκευή των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της κοινής περιουσίας σε μια πολυκατοικία αν έχουν άδεια ή με τη σύναψη επιθεώρησή τους από τη σύμβαση, καθώς και την ανάγκη για καθαρισμό και / ή επισκευή με εξειδικευμένο οργανισμό.

Η συχνότητα των επιθεωρήσεων των αγωγών καπνού και αερισμού σε μια πολυκατοικία που πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο, έστω και σε σόμπες διαμερίσματα του φυσικού αερίου οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο, ο χρόνος θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη σύμβαση.

Ο έλεγχος της παρουσίας έλξης στα κανάλια γίνεται απευθείας στα διαμερίσματα από τις δυνάμεις του διαχειριστικού οργανισμού ή εξειδικευμένου οργανισμού.

Η συχνότητα ελέγχου του σχεδίου στις μονάδες υγιεινής καθορίζεται από τη σύμβαση.

Δυνάμει της παραγράφου 5. Οι κανόνες για τη χρήση του φυσικού αερίου για την ασφαλή χρήση και συντήρηση των in-house και στο εσωτερικό διαμέρισμα του εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου στην παροχή δημοτικών υπηρεσιών για την προμήθεια φυσικού αερίου (RF κυβερνητικό διάταγμα της 14.5.2013 Ν 410). (Στο εξής - Κανονισμοί 410) προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση του in-house και ο εσωτερικός εξοπλισμός αερίου είναι το κατάλληλο περιεχόμενο των καπνών και των αεραγωγών των κατοικιών και των πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με την παρ. 14 του κανονισμού 410 της επαλήθευσης Συνθήκης, καθώς και την ανάγκη για καθαρισμό και (ή) για την επισκευή καυσαερίων και αέρα αγωγοί είναι ο οργανισμός που είναι εξουσιοδοτημένος για την εκτέλεση της εργασίας με βάση άδεια που εκδίδεται σύμφωνα με τους κανονισμούς περί αδειών εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή της πυρασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών, που εγκρίθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία 30.12.2011, Ν 1225 και εκτελέστηκε με τον τρόπο που προβλέπεται Art. 730-739 του Αστικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τη ρήτρα 12 (Καν. 410), ελέγξτε την κατάσταση των αγωγών καπνού και εξαερισμού και, αν είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα:

- όταν διοχετεύονται αγωγοί καπνού και αερισμού για την αεριοποίηση του κτιρίου και (ή) σύνδεση νέου εξοπλισμού που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ·

- κατά την ανακατασκευή και επισκευή των αγωγών καπνού και εξαερισμού ·

- κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καπνού και αγωγών εξαερισμού (περιοδικός έλεγχος), - τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο (το αργότερο εντός 7 ημερολογιακών ημερών πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, στη μέση της περιόδου θέρμανσης, και το αργότερο εντός 7 ημερών μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης)?

- ελλείψει έλξης, ο εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, για (ή) αερίου συντήρησης και επισκευής σπίτι και στο εσωτερικό του εξοπλισμού διαμέρισμα διάγνωση intrahouse και (ή) στο εσωτερικό του εξοπλισμού φυσικού αερίου διαμέρισμα και το λογισμικό αίθουσα ελέγχου έκτακτης ανάγκης.

Οι οργανισμοί συντήρησης κατοικιών είναι υπεύθυνοι για την τεχνικά καλή κατάσταση των αεραγωγών. Κατά τη διαδικασία συντήρησης του αποθέματος κατοικιών, πρέπει να παρέχουν περιοδικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των αγωγών εξαερισμού και των καπνοδόχων για λειτουργία εντός των ακόλουθων χρονικών πλαισίων (σημείο 4.3.12 του MDC 2-04.2004):

- τούβλο - μία φορά σε τρεις μήνες.

- τσιμέντο αμιάντου, αγγειοπλαστική και από ανθεκτικό στη θερμότητα σκυρόδεμα - μία φορά το χρόνο.

- φούρνοι θέρμανσης και μαγειρέματος - τρεις φορές το χρόνο (πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, καθώς και την άνοιξη).

- λέβητες θέρμανσης και λέβητες - μία φορά το χρόνο (πριν από την περίοδο θέρμανσης).

β) τους αεραγωγούς των χώρων στους οποίους εγκαθίστανται συσκευές αερίου - τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (το χειμώνα και το καλοκαίρι).

Σύμφωνα με το άρθρο 5.5.6. «Κανόνες και πρότυπα τεχνικής εκμετάλλευσης οικιστικών αποθεμάτων» (Διάταγμα της Επιτροπής Κρατικής Κατασκευής της Ρωσίας της 27ης Σεπτεμβρίου 2003 αρ. 170), ο οργανισμός συντήρησης κατοικιών πρέπει:

- κρατήστε σε τεχνικά καλή κατάσταση αεραγωγούς και καμινάδες.

Έλεγχος του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία: μια τεχνική και ποιος είναι υπεύθυνος

Γεια σας φίλοι! Παρατηρήσατε ότι στους τοίχους και τα κεραμίδια στο μπάνιο άρχισαν να εμφανίζονται μύκητας, ότι οι δυσάρεστες οσμές που σχηματίζονται στο διαμέρισμα, δεν αφήνουν για πολύ; Εάν απαντήσετε θετικά στις ερωτήσεις που τίθενται, τότε ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Τι, ρωτάς. Απαντούμε: είναι απαραίτητο να ελέγξετε τον εξαερισμό στο κτίριο του διαμερίσματος. Διαφορετικά - όχι πολύ μακριά και για προβλήματα.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται από εμάς μαρτυρούν ότι στο σπίτι και στο διαμέρισμά σας ειδικότερα, το σύστημα εξαερισμού άρχισε να λειτουργεί ελάχιστα. Στα παραπάνω, μπορείτε ακόμα να προσθέσετε την κακή υγεία των μελών της οικογένειας, τη μυρωδιά του αποχετευτικού δικτύου στο διαμέρισμα, την υγρασία και το μακράν στεγνωτήριο.

Ένας αγώνας ή ένα φύλλο χαρτιού;

Για να βεβαιωθείτε ότι κάτι δεν συμβαίνει με το σύστημα εξαερισμού, μπορούν να γίνουν απλοί χειρισμοί. Ένας συνηθισμένος τρόπος για να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού με μια ανάμνηση αγώνα δεν θα συστήσει - είναι επικίνδυνο. Αλλά με ένα φύλλο χαρτιού είναι πραγματικά δυνατό.

Πρέπει να ανοίξουμε το παράθυρο, να φέρουμε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού και να δούμε τι συμβαίνει. Εάν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το φύλλο προσκολλάται στη σχάρα και κρατιέται στη θέση αυτή, τότε το σύστημα είναι σε καλή κατάσταση. διαφορετικά, υπάρχουν προβλήματα με τον εξαερισμό. Αληθινή, αυτή η επιλογή λειτουργεί μόνο σε κρύο καιρό, είναι απίθανο να βοηθήσει στη ζέστη.

Οι επαγγελματίες ενεργούν με νόμο

Όλα όσα λέμε αφορούν τον αυτοέλεγχο, τον οποίο μπορούν να κάνουν όλοι οι κάτοικοι του διαμερίσματος. Ωστόσο, οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν φύλλα χαρτιού, φυσικά. Για να ελέγξετε τον εξαερισμό υπάρχει ένας ειδικός εξοπλισμός και εκτελείται από κάποιον ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του συστήματος - μια εταιρεία που συμμετέχει στη σύμβαση για τη συντήρηση του σπιτιού σας.

Η εργασία αυτή ρυθμίζεται από διάφορα κανονιστικά έγγραφα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το 451ο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο αναφέρεται στους κανόνες για τη διατήρηση της κοινής ιδιοκτησίας του σπιτιού. 290ο διάταγμα, που εκδόθηκε νωρίτερα, 410ο διάταγμα, καθώς και κανόνες και κανονισμούς που εγκρίθηκαν από το διάταγμα Gosstroi.

Ποιος είναι υπεύθυνος;

Αυτά και άλλα έγγραφα περιέχουν λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εργασιών: συχνότητα επιθεωρήσεων, προθεσμίες, μεθοδολογία, υπεύθυνος, κατάλογος αναγκαίων εργασιών. Το σύστημα εξαερισμού των πολυκατοικιών αποτελεί κοινή ιδιοκτησία. Η ευθύνη επισκευής και συντήρησης κοινής ιδιοκτησίας ανατίθεται στην εταιρεία διαχείρισης.

Εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια, τότε έχει το δικαίωμα να ελέγχει και να επισκευάζει ανεξάρτητα το σύστημα εξαερισμού, αν όχι - τότε αυτό γίνεται από εξειδικευμένο οργανισμό με τον οποίο η εταιρεία διαχείρισης συνάπτει τη σύμβαση. Οι εργασίες καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, με μηνιαίες συνεισφορές για επισκευές και συντήρηση. Οι τιμές για αυτές τις υπηρεσίες αντικατοπτρίζονται στην αντίστοιχη γραμμή μιας ενιαίας απόδειξης πληρωμής των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Ένα καλό σύστημα είναι.

Τι ακριβώς χρειάζεται να ελεγχθεί για να διασφαλιστεί η κανονική λειτουργία του συστήματος; Υποχρεωτική επιθεώρηση εκτίθενται οι αγωγοί αερισμού και η δική μου - στη διαδικασία επαλήθευσης ερωτά αν υπάρχει μια δόνηση, ποιες είναι οι αιτίες της, είτε καθαρά είτε στο ορυχείο είναι φραγμένο, αν η διαρροή, οι γρίλιες εξαερισμού είναι να επισκευαστούν ανακάλυψαν πως οι ομπρέλες πάνω από τα ορυχεία και εκτροπείς.

Δεν θα σας ανεβάσουμε τεχνικούς όρους - οι ίδιοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι πρέπει να ελέγξουν και πώς να εξασφαλίσουν την αξιόπιστη λειτουργία του εξαερισμού στο κτίριο των πολυκατοικιών. Επιπλέον, για την αποτυχία εκτέλεσης αυτού του έργου θα πληρώσουν πρόστιμα (μέχρι 50.000 ρούβλια) - οι δραστηριότητες των εταιρειών ελέγχονται από την κρατική επιθεώρηση και την εισαγγελική αρχή.

Το καλοκαίρι και ο χειμώνας είναι η πιο κατάλληλη στιγμή

Περισσότερο ενδιαφέρον για τους κατοίκους των σπιτιών θα είναι η πληροφόρηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να διεξάγονται οι επιθεωρήσεις. Το διάταγμα Gosstroy είπε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο. Είναι αλήθεια ότι αφορά σπίτια όπου, εκτός από τις σόμπες αερίου, υπάρχουν κανάλια αερισμού και καπνού. Ωστόσο, σε συνηθισμένα διαμερίσματα με σόμπα αερίου το κάνετε αυτό λίγο λιγότερο, δύο φορές το χρόνο. Η πιο κατάλληλη στιγμή είναι το χειμώνα και το καλοκαίρι. Οι όροι αυτοί πρέπει να προσδιορίζονται στη σύμβαση.

Αν κάτι είναι λάθος

Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον εξαερισμό στο διαμέρισμά σας, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε έναν μη προγραμματισμένο έλεγχο - να γράψετε μια κατάλληλη εφαρμογή, η οποία πρέπει να απαντηθεί εντός των αυστηρά καθορισμένων προθεσμιών. Καλύτερα αν πρόκειται για συλλογική έκκληση - μέλη της οικογένειας ή γείτονες.

Πλαστικά παράθυρα: πρέπει να ενεργήσετε

Στα σύγχρονα πολυκατοικίες λειτουργεί κυρίως το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ορισμένα νέα σπίτια είναι εξοπλισμένα με μηχανικό σύστημα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί φυσικός αερισμός. Ήταν καλά σχεδιασμένο και παρέσχε μια κανονική παροχή καθαρού αέρα στα διαμερίσματα.

Ωστόσο, σήμερα έχουν εισέλθει νέες τεχνολογίες στη ζωή μας, οι οποίες δεν έχουν πάντοτε θετική επίδραση σε παλαιότερα εγκατεστημένα συστήματα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για πλαστικά παράθυρα. Ο καθαρός αέρας είναι πολύ πιο δύσκολο να διεισδύσει στα διαμερίσματά μας - εκτός από τα παράθυρα.

Για να βελτιωθεί ο εξαερισμός στο διαμέρισμα, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν διάφορες προσαρμογές. Αποκτήστε πλαστικά παράθυρα με μικρό αερισμό, εγκαταστήστε μηχανικά συστήματα στο μπάνιο και την τουαλέτα, εγκαταστήστε ένα μεμονωμένο σύστημα που δεν εξαρτάται από τους κρημνούς στο σπίτι. Οι κατασκευαστές παράγουν διαφορετικό εξοπλισμό σε διαφορετικές τιμές και με διαφορετική λειτουργικότητα.

Ελπίζουμε ότι μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, ξέρετε τώρα πώς να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού, ποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος για το έργο και σύμφωνα με τα ρυθμιστικά έγγραφα, πώς να βελτιώσετε το σύστημα στο διαμέρισμά σας. Εάν οι πληροφορίες σας έχουν καταστεί χρήσιμες, θα χαρούμε να ακούσουμε τη γνώμη σας. Ελάτε στην ιστοσελίδα μας, αφήστε σχόλια.