Μέθοδοι ελέγχου εξαερισμού στο διαμέρισμα και τα χαρακτηριστικά τους

Μία από τις παραμέτρους που καθορίζουν την άνεση του μικροκλίματος στο διαμέρισμα είναι η καθαριότητα του αέρα στο δωμάτιο. Τα χαρακτηριστικά του πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του SNiP 41-01-2003 και άλλων κανονιστικών εγγράφων. Στα περισσότερα πολυκατοικίες, η απαιτούμενη σύνθεση αέρα παρέχεται από ένα σύστημα αερισμού εισαγωγής και εξαγωγής με φυσικό κίνητρο. Η ροή των φρέσκων μαζών γίνεται μέσα από τα παράθυρα, τις πόρτες και τις ειδικές βαλβίδες και την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών μέσω ειδικών καναλιών στο μπάνιο και στην κουζίνα. Για να αναλύσετε την αποτελεσματικότητά τους, πρέπει να ξέρετε πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση του αέρα στο δωμάτιο στο σωστό επίπεδο.

Αιτίες διαταραχής της ανταλλαγής αέρα

Οι αρχές λειτουργίας του εξαναγκασμένου αέρα και εξαερισμού βασίζονται στη διαφορά πυκνότητας και θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω. Οι ελαφριές και θερμές μάζες εξατμίζονται μέσω του αγωγού εξαερισμού στο δρόμο και σε αντάλλαγμα έρχονται φρέσκα. Η απόδοση ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται από μια σειρά από αποχρώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, διαφορετικά η εργασία του θα είναι αναποτελεσματική. Και το κυριότερο είναι να μάθετε τους λόγους για τον κακό εξαερισμό, προκειμένου να τους εξαλείψετε εγκαίρως.

Έλλειψη εισροής αέρα

Η αντικατάσταση παλαιών ξύλινων πλαισίων με νέα πλαστικά παράθυρα με παράθυρα με διπλά τζάμια σας επιτρέπει να μειώσετε το επίπεδο θορύβου στο διαμέρισμα και να απαλλαγείτε από τα ρεύματα. Ωστόσο, η πλήρης σφράγιση εμποδίζει τη διείσδυση φρέσκου αέρα στα δωμάτια, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αυξημένης υγρασίας και ακαμψίας και υγρασίας. Ο τακτικός και παρατεταμένος αερισμός αυξάνει την απώλεια θερμικής ενέργειας και το κόστος θέρμανσης.

Σάρωση των αεραγωγών

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Πρώτον, ως αποτέλεσμα της φυσικής κατάρρευσης που συμβαίνει στα παλιά σπίτια. Δεύτερον, λόγω της ανάπλασης και της επισκευής. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει άλλη απειλή για την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Η απόσυρση πιο ισχυρών διαύλων στους κύριους άξονες μπορεί να διακόψει εντελώς την ανταλλαγή αέρα του διαμερίσματος.

Επιπλέον, η αιτία της υποβάθμισης του εξαερισμού είναι:

 • εγκατάσταση κουκούλας, η χωρητικότητα της οποίας υπερβαίνει την προβλεπόμενη από την περιοχή του αγωγού αερισμού.
 • Εγκατάσταση κλιματικού εξοπλισμού που αυξάνει τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο.
 • ανεπαρκές μήκος του καναλιού κατά μήκος της κάθετης, το οποίο θα πρέπει να είναι περίπου 2 μ. (πραγματικό για τα διαμερίσματα που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο του κτιρίου).

Είναι επίσης σημαντικό να τηρείτε το καθεστώς θερμοκρασίας, καθώς αυτό καθορίζει την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Σε ζεστό καιρό, μειώνεται σημαντικά.

Μέθοδοι για τον έλεγχο του εξαερισμού

Η απλούστερη μέθοδος μελέτης της αποτελεσματικότητας της ανταλλαγής αέρα πραγματοποιείται με ένα φύλλο χαρτιού ή εφημερίδας. Γι 'αυτό, μια λουρίδα πλάτους 2-3 cm και μήκους 15-20 cm βρίσκεται σε απόσταση κοντά στον αγωγό εξαερισμού. Αν διατηρείται στη σχάρα χωρίς βοήθεια, το σύστημα λειτουργεί κανονικά. Στην περίπτωση βραχυπρόθεσμης πρόσφυσης του φύλλου - η εισροή αέρα είναι ασθενής και πρέπει να ενισχυθεί. Η απόκλιση του χαρτιού από το πλέγμα δείχνει την ύπαρξη αντίστροφης ώσης.

Συμβουλές! Σε περίπτωση απουσίας εισόδων αέρα ελέγξτε τον εξαερισμό με ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο ή παράθυρα.

Υπάρχουν συστάσεις για να χρησιμοποιήσετε έναν αναμμένο ταιριάζουν ή αναπτήρα για να ελέγξετε το ρεύμα στον αεραγωγό. Ωστόσο, μια τέτοια μέθοδος δεν είναι ασφαλής, και όχι μόνο σε σπίτια με κεντρική τροφοδοσία αερίου. Στους φραγμένους αγωγούς εξαερισμού, συχνά ενεργοποιείται η διαδικασία σήψης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό εύφλεκτου αερίου. Η ανοικτή φωτιά μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη και καταστροφή.

Ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα παρέχεται με τον έλεγχο του εξαερισμού με μια ειδική συσκευή - ένα ανεμόμετρο, το οποίο δείχνει την ταχύτητα του αέρα στον αγωγό εξαερισμού. Χρησιμοποιώντας τα ληφθέντα δεδομένα και τους ειδικούς πίνακες, καθώς και την τομή του ανοίγματος, καθορίστε τον όγκο των μαζών που διέρχονται από αυτό μέσα σε μία ώρα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για μπάνιο, τουαλέτα και κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα, αυτός ο δείκτης πρέπει να είναι 25, 25 και 60 m3 / ώρα, αντίστοιχα.

Συμβουλές! Μπορείτε να εστιάσετε στον αέρα στο διαμέρισμα. Εάν η περιεκτικότητα σε CO2 δεν υπερβαίνει τις καθορισμένες προδιαγραφές και το επίπεδο σχετικής υγρασίας είναι εντός των αποδεκτών ορίων, οι λειτουργίες εξαερισμού. Όταν η συμπύκνωση της υγρασίας στα παράθυρα και στις γωνίες θα πρέπει να λάβει μέτρα για την εξάλειψη των ελλείψεων.

Παροχή κυκλοφορίας αέρα

Για τη σωστή εναλλαγή αέρα στο διαμέρισμα, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το εμπόδιο του αγωγού εξαερισμού και να το διατηρήσετε καθαρό και σε καλή κατάσταση. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε τα ακόλουθα μέτρα:

 • να εγκαταστήσει παράθυρα με διπλά τζάμια με τη λειτουργία του μικρού εξαερισμού, το οποίο θα εξασφαλίσει την εισροή καθαρού αέρα και θα αποφύγει την απομόνωση των χώρων.
 • να προβλεφθεί η τοποθέτηση κουκούλας κουζίνας, το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με εξουδετέρωση οσμών ·
 • αγοράστε έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα και εγκαταστήστε τον στην έξοδο ή στερεώστε μια παρόμοια μονάδα στο τμήμα του κιβωτίου εξαερισμού.

Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν λειτουργούν, τότε θα πρέπει να εξετάσετε την εγκατάσταση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος.

Πώς και πότε να ελέγξετε και να επισκευάσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα;

Η παρουσία ενός συστήματος εξαερισμού σε κτίρια κατοικιών, κατά κανόνα, θυμάται μόνο όταν υπάρχουν πολύ εμφανή σημάδια παραβίασης της εργασίας του. Εν τω μεταξύ, το δικαίωμα πλήρεις λειτουργία των δομών και του εξοπλισμού, την παροχή φρέσκου εισροή αέρα και εκροής των αποβλήτων - αυτό είναι ένα ερώτημα δεν είναι μόνο η άνεση των ενοίκων, αλλά και την υγεία τους, καθώς χρησιμοποιούνται συσκευές αερίου οικιακής χρήσης, είναι επίσης ασφαλές. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, και κατά διαστήματα να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού, και να υπενθυμίσει στους οργανισμούς που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν σε τακτική βάση από τις αντίστοιχες διατάξεις των ρυθμιζόμενων πρόγραμμα, και εάν εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία μέτρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών είναι εξοπλισμένα με φυσικό εξαερισμό και εξαερισμό. Αυτό ισχύει για όλα τα κτίρια σε όλα τα παλαιά (προ-επαναστατική) την κατασκευή, την ανέγερση κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της ΕΣΣΔ και χτίστηκε μετά την κατάρρευση της Ένωσης, καθώς και τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μαζικών προγραμμάτων στέγασης. Ο αποδοτικός πολύπλοκος εξοπλισμός για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού μπορεί να βρεθεί μόνο στη σύγχρονη οθόνη LCD των τελευταίων χρόνων κατασκευής και ακόμη και μόνο σε εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των ελίτ κατοικιών.

Τα περισσότερα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα

Προβλήματα με τα διαμερίσματα αερισμού συνήθως προκύπτουν σε εκείνα τα σπίτια όπου το σύστημα εξαερισμού είναι φυσικό. Το σχήμα της δουλειάς της έχει ως εξής. Η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής γίνεται απευθείας από τις εγκαταστάσεις όπου είναι πιο μολυσμένη, δηλαδή από υγιεινής (τουαλέτα, μπάνιο) και κουζίνας. Είναι απομακρύνεται με αντικατάσταση αυτού από τον εξωτερικό αέρα (στο δρόμο και εν μέρει από μια είσοδο μπορούν) το οποίο εισέρχεται μέσω διαφόρων διαρροές (ρωγμές και άλλα ανοίγματα) εξωτερική φράχτες (ως επί το πλείστον με τα παράθυρα) όλων οικιακούς χώρους και θερμαινόμενο σύστημα θέρμανσης.

Ζεσταθεί έξω αέρας ανεβαίνει και σπρώχνει πιο ζεστά καυσαέρια, το οποίο βρίσκεται σε okolopotolochnom χώρο μέσω των φυσικών καναλιών εξαερισμού απορρίπτονται στην τουαλέτα, το μπάνιο και την κουζίνα. Η προκύπτουσα ώθηση εξασφαλίζει τον εξαερισμό όλων των άλλων δωματίων. Από τους αεραγωγούς του διαμερίσματος, ο αέρας εξαγωγής εισέρχεται στον κοινό θάλαμο εξάτμισης, μέσω του οποίου ανοίγει και εξέρχεται. Ένα από τα κριτήρια απόδοσης είναι ένας φυσικός αερισμός των διαμερισμάτων ποσότητα (όγκος) του αέρα που περνά μέσα από τις γρίλιες καναλιών αναρρόφησης του για 1 ώρα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για το μπάνιο και τουαλέτα αυτή η παράμετρος πρέπει να έχει τιμή όχι χαμηλότερη από 25 m 3 / h, και κουζίνα - 60 m 3 / h (όταν εγκατεστημένη ηλεκτρική αντί κουζίνα αερίου).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο φυσικός αερισμός λειτουργεί μόνο εάν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού αέρα. Ο καλύτερος φυσικός αερισμός λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, ειδικά το χειμώνα, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι αρνητικές. Και το καλοκαίρι του εξαερισμού δεν μπορεί να συμβεί σε όλα, σε κάθε περίπτωση στη ζέστη απλά δεν θα. Μετά από όλα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στο δρόμο με τον οδυνηρό καιρό είναι σχεδόν η ίδια. Και, πιο συχνά, το διαμέρισμα είναι ακόμα πιο δροσερό. Και η αρχή του φυσικού αερισμού (βλ. Παραπάνω) βασίζεται στην αντικατάσταση του εσωτερικού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό από το εξωτερικό κρύο. Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να κάνουμε συνηθισμένο αερισμό.

Και μια ακόμα σημαντική προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού. Σε διαμερίσματα πολλαπλών δωματίων απευθείας από τα δωμάτια δεν συνιστάται η αφαίρεση του αέρα (ανοίξτε τα παράθυρα για γρήγορο αερισμό του χώρου), διότι αυτό σπάει το σχηματιζόμενο μοτίβο της κατευθυνόμενης φυσικής κίνησης του αέρα.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων εξαερισμού. Το πιο σημαντικό: ο βαθμός στεγανότητας του εξωτερικού διαμερίσματος προστασίας (π.χ. τοίχους, ή μάλλον γέμιση τους: κυρίως τα παράθυρα και μερικές πόρτες) και ο άνεμος (δεν το έχουν στο εξωτερικό ή είναι, και στη συνέχεια ό, τι την ταχύτητα του). Σύμφωνα με αυτές τις δύο δείκτες οι χειρότερες συνθήκες για εξαερισμό είναι ήρεμα και, μόλις αναφέρθηκε πιο πάνω, ανοίξτε το παράθυρο ορθάνοιχτο, ή όταν είναι υψηλής ποιότητας σφραγισμένα (π.χ., σύγχρονο πλαστικό) και πλήρως κλειστή. Οι παρακάτω απαιτήσεις επιβάλλονται στους αγωγούς εξαερισμού του διαμερίσματος και των γενικών καυσαερίων. Η ταχύτητα του αέρα εξαγωγής στην πρώτη πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m / s, και στη δεύτερη - 5 m / s.

Μέθοδοι ελέγχου του εξαερισμού στο σπίτι

Το μικροκλίμα σε ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό σπίτι εξαρτάται άμεσα από την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Έτσι, λόγω της υψηλής υγρασίας στις εγκαταστάσεις, μυρίζει υγρασία, μούχλα, τοίχοι και οροφή καλύπτονται με μούχλα, παράθυρα, καλοριφέρ και "πηνία" - συμπύκνωμα. Προσθέστε σε αυτό τις συνεχώς βρεγμένες πετσέτες και κλινοσκεπάσματα, το "ambre" από το δικό σας μπάνιο και τις κουζίνες των γειτονικών διαμερισμάτων - και πάρτε την πλήρη εικόνα.

Οι βλάβες στην εργασία του αερισμού επηρεάζουν την υγεία του νοικοκυριού. Υπερβολικά ενυδατωμένος ή "παλαιός" σκονισμένος αέρας προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες (άσθμα, βρογχίτιδα), καθώς και αλλεργίες.

Οι συνέπειες και τα σημάδια της αστοχίας του συστήματος εξαερισμού είναι πανομοιότυπα. Αν παρατηρήσετε ότι η υγρασία στο σπίτι είναι αυξημένη, και το μείγμα κουζίνας και "τουαλέτα" μυρίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν διαβρώσει - ήρθε η ώρα να ελέγξει τον εξαερισμό.

Μέθοδοι ελέγχου της ώσης

1. Ένα κομμάτι χαρτί. Ο ευκολότερος τρόπος.

 1. Κόψτε τη λωρίδα από την εφημερίδα ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο σε φύλλο χαρτί φύλλου. Το πλάτος πρέπει να είναι 2-3 cm, μήκος - 15-20 cm.
 2. Φέρτε τη λωρίδα στο άνοιγμα. Η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 5, αλλά όχι μεγαλύτερη από 7 cm.
 3. Παρατηρήστε τον "δείκτη": αν το χαρτί έλκετε στην οπή, αλλά δεν μπαίνει τελείως στην τρύπα, τότε ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά.

2. Ανοίξτε τη φωτιά. Για τη δεύτερη μέθοδο χρειάζεστε ένα κερί, έναν αγώνα ή έναν αναπτήρα. Να είστε προσεκτικοί εάν το σπίτι διαθέτει εξοπλισμό αερίου.

 1. Φωτίστε έναν αγώνα (κερί, ελαφρύτερο).
 2. Φέρτε στο άνοιγμα έτσι ώστε η φλόγα να βρίσκεται σε απόσταση 6-7 cm.
 3. Εάν η φωτιά ελαφρώς (κανονικά - όχι περισσότερο από 45 μοίρες) εκτρέπεται προς τον άξονα - όλα είναι εντάξει, με προβλήματα αερισμού εκεί.

3. Ανεμόμετρο. Για να ελέγξετε τον αερισμό στο διαμέρισμα με έναν τρίτο τρόπο (δίνοντας το πιο ακριβές αποτέλεσμα), χρειάζεστε μια ειδική συσκευή - ένα ανεμόμετρο, το οποίο μετρά την ταχύτητα ροής αέρα στον αγωγό αερισμού.

 1. Φέρτε τη συσκευή στο άνοιγμα (η απόσταση που υποδεικνύεται στις οδηγίες μπορεί να διαφέρει για διαφορετικά μοντέλα).
 2. Καταγράψτε την ένδειξη (εμφανίζεται στην οθόνη).
 3. Υπολογίστε τον όγκο του αέρα μέσω του τύπου: Q = V * S * 360. Η ταχύτητα ροής αέρα (ένδειξη ανεμόμετρου) είναι V, η διατομή του ανοίγματος αερισμού σε m2 είναι S.

Σύμφωνα με τους κανόνες, ο δείκτης για μπάνιο ή μπάνιο είναι 25 m3 / ώρα, για κουζίνα - 60 m3 / ώρα.

Συχνές αιτίες δυσλειτουργιών στο σύστημα εξαερισμού

1. Αντικατάσταση ξύλινων διπλών υαλοπινάκων με πλαστικό, σφραγισμένο. Το γεγονός είναι ότι ο εξαερισμός στα σπίτια του λεγόμενου παλαιού ταμείου υπολογίζεται (συμπεριλαμβανομένης) της φυσικής εισροής και εκροής του αέρα.

2. Επανασχεδιασμός του συστήματος ή εγκατάσταση μονάδων για εξαναγκασμένο εξαερισμό σε γειτονικά διαμερίσματα (σχετικά με πολυκατοικίες), η οποία απλά δεν αρκεί για ένα τυποποιημένο σύστημα.

3. Μπλοκάρισμα ή κατάρρευση του αγωγού. Η σκόνη, τα συντρίμμια, το συμπύκνωμα, το καλούπι στο ορυχείο μειώνουν την "διαπερατότητα" του αεραγωγού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πλήρη απόρριψη των αέριων μαζών.

Πρόληψη δυσλειτουργιών στο σύστημα εξαερισμού

Εάν η σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού εμποδίζεται από εξωτερικούς παράγοντες (επανασχεδιασμός των γειτόνων, ένα φραγμένο ορυχείο σε ένα κτίριο διαμερισμάτων), τότε δεν θα είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα από μόνο του. Ωστόσο, ορισμένα προληπτικά μέτρα θα βοηθήσουν στην αποτροπή αποτυχιών στο "τοπικό" επίπεδο.

 • Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ελέγξτε τον εξαερισμό με μία από τις παραπάνω μεθόδους.
 • Παρακολουθήστε για την καθαριότητα των πλεγμάτων εξαερισμού: ξεπλύνετε τα με ένα άγγιγμα λίπους, σκόνης, βρωμιάς.
 • Αν είναι δυνατό, κενού το διαθέσιμο τμήμα του καναλιού.
 • Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την κουκούλα στην κουζίνα, είναι αυτή που "παίρνει" το μεγαλύτερο μέρος του λίπους, αιθάλης και ατμού.
 • Για να βοηθήσετε το σύστημα να αντιμετωπίσει την εκροή του στάσιμου και καθαρού αέρα, αερίστε τακτικά τις εγκαταστάσεις. Για το χειμώνα είναι κατάλληλος ο εντατικός αερισμός και το καλοκαίρι ανοιχτά παράθυρα στον τρόπο μικροεπεξεργασίας ή τοποθέτησης στις βαλβίδες διπλού υαλοπίνακα για μικροκυκλοφορία αερίων μαζών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη ρύθμιση του εξαερισμού όπου αυξάνεται συνεχώς η υγρασία: στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο.

Εάν έχετε ελέγξει τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού και καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας - καλέστε τους ειδικούς. Για λόγους ασφαλείας, δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσετε την παραμονή στο δωμάτιο με αυτό το ζήτημα.

Ο καυσαερίων στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί σωστά

Το έργο του εξαερισμού και των απορροφητών είναι αόρατο, αλλά είναι ένα από τα κύρια συστήματα σε ένα πολυκατοικία και προσφέρει άνετη διαμονή σε ένα διαμέρισμα. Χωρίς σωστή λειτουργία, στις εγκαταστάσεις θα εμφανιστούν δυσάρεστες οσμές από την είσοδο, τουαλέτα και κουζίνα.

Επιπλέον, η έλλειψη αερισμού οδηγεί στο σχηματισμό μούχλας και μύκητας στους τοίχους και την οροφή. Ας δούμε πώς λειτουργεί η κουκούλα της κουζίνας στην κουζίνα, στο μπάνιο ή στην τουαλέτα. Και μαθαίνουμε τι να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του καλύμματος

Εάν τα παράθυρα γίνονται ιδρωμένα και οι οσμές παραμένουν για πολύ καιρό, εμφανίζεται μούχλα ή μύκητας στους τοίχους ή στην οροφή, κατά πάσα πιθανότητα, υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία του εξαερισμού.

Ας δούμε πώς να ελέγξετε αν λειτουργεί η κουκούλα. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα μικρό κομμάτι χαρτιού. Κατάλληλη τουαλέτα, αλλά η συνήθη εφημερίδα είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε, γιατί για τέτοιους σκοπούς εφαρμόστε ένα λεπτό φύλλο.

Ανοίξτε το παράθυρο σε ένα δωμάτιο για 5-8 εκατοστά και στερεώστε το φύλλο στη μάσκα της κουκούλας. Εάν το χαρτί προσέλκυσε, η κουκούλα λειτουργεί. Εάν το χαρτί δεν κολλήσει και πέσει, ο εξαερισμός σταματά να λειτουργεί. Επιπλέον, το χαρτί μπορεί να πετάξει από τη μάσκα.

Αυτό σημαίνει ότι η κουκούλα λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και οι ξένες μυρωδιές μπαίνουν στο διαμέρισμα. Ας μάθουμε γιατί δεν λειτουργεί σωστά ή δεν λειτουργεί καθόλου. Και μαθαίνουμε τι να κάνουμε αν η κουκούλα δεν λειτουργεί στην κουζίνα, στο μπάνιο ή στην τουαλέτα.

Γιατί η κουκούλα δεν λειτουργεί

 • Η παρεμπόδιση του αερισμού είναι η πιο προφανής και κοινή αιτία του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ξεβιδώσετε τη σχάρα και να αφαιρέσετε τα συντρίμμια που υπάρχουν εκεί. Εάν βρίσκεται στη ζώνη προσέγγισης, μπορείτε να αφαιρέσετε τα απόβλητα μόνοι σας. Ωστόσο, πιο συχνά είναι απόβλητα κατασκευών που βρίσκονται βαθιά στις οπές εξαερισμού. Στη συνέχεια, μόνο ο ειδικός μπορεί να καθαρίσει τον εξαερισμό.
 • Οι γείτονες στο διαμέρισμά σας χρησιμοποιούν εξαναγκασμένο εξαερισμό, ο οποίος δημιουργεί υπερπίεση και επιστροφή. Ως αποτέλεσμα, η κουκούλα σας λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 • Οι γείτονες κατά τη διάρκεια ακατάλληλων ενεργειών κατά την επισκευή ή την εγκατάσταση του εξοπλισμού ενδέχεται να εμποδίσουν τον εξαερισμό.
 • Αρχικά εγκατεστημένο μη σωστά εγκατεστημένο δίκτυο εξαερισμού στο σπίτι.
 • Νέα πλαστικά παράθυρα με υψηλή στεγανότητα εμποδίζουν τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο, κάτι που είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ανοίξετε ελαφρά το παράθυρο και να αφήσετε ένα μικρό κενό ή να χρησιμοποιήσετε αερισμό "βόλεϊ", όταν όλα τα παράθυρα ανοίγουν για μικρό χρονικό διάστημα και αέρα στο διαμέρισμα.
 • Η έλλειψη θέρμανσης οδηγεί σε ανεπαρκή ή ανεπαρκή λειτουργία του εξαερισμού, καθώς το τελευταίο λειτουργεί λόγω του ύψους της στήλης αέρα, της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας. Ως αποτέλεσμα, η μείωση της θερμοκρασίας στο διαμέρισμα επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία της κουκούλας.

Πού να πάτε αν ο εκσκαφέας δεν λειτουργεί

Πρώτα απ 'όλα, τίθεται το ερώτημα πού να γυρίσει όταν η κουκούλα στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί. Ανεξάρτητα από τον λόγο αυτό, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό που ελέγχει αυτό το κτίριο διαμερισμάτων και είναι υπεύθυνος για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Πρόκειται για ZhEK, εταιρεία διαχείρισης ή HOA.

Είναι απαραίτητο να γράψετε μια δήλωση σχετικά με τον ανεπαρκή ή ανεπαρκή αερισμό στο διαμέρισμα. Εδώ περιγράφουν την ουσία του προβλήματος, ζητούν να καταλάβουν, να λύσουν το πρόβλημα και να τιμωρήσουν τον ένοχο.

Μετά την αποδοχή της αίτησης στο διαμέρισμα, εισέρχεται ένας εμπειρογνώμονας, ελέγχει τη λειτουργία του εξαερισμού και συντάσσει μια πράξη με την παρουσία δύο γειτόνων και στο εγγύς μέλλον οι εργαζόμενοι του οργανισμού διαχείρισης ή του HOA θα πρέπει να εξαλείψουν το πρόβλημα.

Οι υπάλληλοι της κοινοτικής υπηρεσίας μετά την επιθεώρηση πρέπει να εκδίδουν αποφάσεις. Οι παραβάσεις εξαλείφονται εντός 45 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος ψηφίσματος. Εάν το θέμα βρίσκεται σε απορρίμματα, το βοηθητικό πρόγραμμα θα πρέπει να καθαρίζει τις δίοδοι αερισμού.

Εάν ο λόγος για τον ανεπαρκή εξαερισμό είναι οι γείτονες, πρέπει να εξαλείψουν τα λάθη στην εγκατάσταση των δικτύων κοινής ωφέλειας. Με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας οικιακής εξάτμισης.

Εάν ο διαχειριστικός οργανισμός δεν απαντήσει στην αίτηση, μπορείτε να καταθέσετε παράπονα σε μια ανώτερη αρχή. Γράψτε μια καταγγελία στην κρατική επιθεώρηση στέγασης, στο Rospotrebnadzor ή στην Εισαγγελία. Μπορείτε να στείλετε μια αίτηση σε τρεις φορείς ταυτόχρονα.

Η καταγγελία πρέπει να συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία. Αυτή είναι μια πράξη για τον έλεγχο της λειτουργίας του εξαερισμού, ένα αντίγραφο της σύμβασης με την εταιρεία διαχείρισης και απευθείας την αίτηση που στείλατε στον οργανισμό. Επομένως, κατά την υποβολή καταγγελίας στην εταιρεία, TSZH ή ZhEK, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ένα αντίγραφο.

Επιπλέον, η καταγγελία συνοδεύεται από την απάντηση και την απόφαση του οργανισμού με την παρουσία αυτών των εγγράφων. Μπορείτε να επισυνάψετε φωτογραφίες και υλικό βίντεο σε μια κουκούλα που δεν λειτουργεί, μούχλα ή μύκητες.

Παρεμπιπτόντως, η συλλογική καταγγελία λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ως εκ τούτου είναι καλύτερο να γράψουμε τη δήλωση μαζί με τους γείτονες αν το πρόβλημα με τον αερισμό παρατηρείται σε αρκετούς μισθωτές σε κτίριο πολυκατοικιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής παραπόνων σχετικά με το γραφείο στέγασης, τα HOA ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις, διαβάστε το άρθρο "Πού να γράψετε μια καταγγελία σχετικά με την εταιρεία διαχείρισης".

Άλλοι τρόποι για να διορθώσετε το πρόβλημα

Για να εξαγάγετε στο μπάνιο, στην τουαλέτα ή στην κουζίνα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την εργασία, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί παθητικά με την ένταξη. Στην τουαλέτα, κατά κανόνα, η συμπερίληψη συμβαίνει ταυτόχρονα με την ένταξη του φωτός. Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε ξεχωριστό διακόπτη για σχεδίαση.

Στην κουζίνα, ο εξαερισμός εγκαθίσταται πάνω από την πλάκα με τη μορφή κουδουνιού. Ένα τέτοιο σύστημα εξαλείφει δυσάρεστες μυρωδιές και καπνό. Επιπλέον, μειώνει τη συσσώρευση λίπους σε τοίχους, έπιπλα, οροφή και άλλες επιφάνειες. Πώς να πλύνετε την κουζίνα του λίπους, διαβάστε εδώ.

Για να διατηρήσετε καθαρό αέρα στο διαμέρισμα, εγκαταστήστε τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Για να το κάνετε αυτό, δημιουργήστε επιπλέον τρύπες στον τοίχο μεταξύ της μπαταρίας και του παραθύρου. Αυτά τα ανοίγματα λειτουργούν με την αρχή των εγκοπών στα παράθυρα και εξασφαλίζουν την τακτική πρόσβαση του καθαρού αέρα από το δρόμο.

Οι βαλβίδες τοποθετούνται υπό γωνία στον τοίχο και καλύπτονται με πλέγμα, μέσα στο κιβώτιο απομόνωσης θορύβου. Ταυτόχρονα, είναι πιο αποτελεσματικά και λιγότερο αισθητά από τα ανοίγματα του ελαφρώς ανοιγμένου παραθύρου.

Για την εγκατάσταση βαλβίδων τροφοδοσίας, είναι σημαντικό οι οπές στον τοίχο να αντιστοιχούν στη διάμετρο του αγωγού. Η κατάλληλη διάμετρος θα είναι 6-10 εκατοστά.

Πώς να διορθώσετε ένα μη ενεργό κάλυμμα στο σπίτι;

Ο σωστός εξαερισμός στο σπίτι εγγυάται καθαρό αέρα και υγεία στους κατοίκους. Αλλά τι γίνεται αν η κουκούλα δεν λειτουργεί στο διαμέρισμα; Πού να πάτε;

Ένα καλά λειτουργούμενο σύστημα εξαερισμού οδηγεί τον αέρα, αναζωογονεί και υγραίνει το δωμάτιο, εξαλείφει τις δυσάρεστες μυρωδιές, εμποδίζει την εμφάνιση δηλητηριώδους μούχλας και μύκητας στους τοίχους.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Σύμφωνα με την αρχή της εργασίας, μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

 • Εκείνοι που αντλούν βίαια αέρα από το δρόμο (τεχνητό). Είναι ειδικές συσκευές που αφαιρούν δυσάρεστες οσμές και γεμίζουν το σπίτι με φρέσκο ​​αέρα. Το έργο αυτού του συστήματος εξαερισμού δεν εξαρτάται από τον καιρό έξω από το παράθυρο. Τέτοιες συσκευές βρίσκονται συχνότερα στο μπάνιο, την τουαλέτα και ανάβουν μαζί με το φως. Μια παρόμοια αρχή της εργασίας και στην κουκούλα κουζίνας.
 • Φυσικά συστήματα. Παίρνουν τον αέρα στον ίδιο τον χώρο, χωρίς μηχανικές συσκευές και περιττά έξοδα ενέργειας. Ωστόσο, μια τέτοια κουκούλα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ορισμένες καιρικές συνθήκες (για παράδειγμα, υψηλή υγρασία) την καθιστούν αναποτελεσματική.

Τα περισσότερα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται ανάλογα με τον προορισμό τους:

 • εξάτμιση (απομακρύνετε δυσάρεστες οσμές, μούχλα αέρα από το σπίτι)?
 • Προμήθεια (παροχή καθαρού αέρα από το δωμάτιο, τη λήψη από το δρόμο).

Ο συνδυασμός φυσικών και τεχνητών συστημάτων είναι η καλύτερη επιλογή για ένα σπίτι. Εάν είναι εντάξει - ο αέρας κυκλοφορεί μέσω του διαμερίσματος, παρέχοντάς του οξυγόνο και το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας. Όταν η κουζίνα δεν λειτουργεί στην κουζίνα, στο μπάνιο, στην τουαλέτα - θα πρέπει να αναζητήσετε τα αίτια της βλάβης και να τα εξαλείψετε (ή να καλέσετε αυτούς που τους εξαλείφουν).

Πώς μπορώ να ελέγξω τη λειτουργία της κουκούλας;

Η εμφάνιση των οσμών σπιτιού από τις γειτονικές διαμερίσματα, τα παράθυρα θολώσει και η εμφάνιση του μούχλα στους τοίχους - όλα αυτά είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο εξαερισμός είναι κακό κάνει τη δουλειά του. Έχουν ανακαλύψει όλα ή κάποια από αυτά τα σημάδια - ελέγξτε αν ήταν εκτός δράσης. Δείτε πώς:

 1. Πάρτε ένα λεπτό κομμάτι χαρτιού (για παράδειγμα, χαρτί υγείας ή ρολό χαρτιού).
 2. Λίγο (5-8 cm) ανοίξτε ελαφρά το παράθυρο ή το παράθυρο.
 3. Συνδέστε το φύλλο στο άνοιγμα ή στη σχάρα που καλύπτει.

Αν το άνοιγμα αναρρόφησης προσελκύσει το χαρτί ως μαγνήτη - ο εξαερισμός λειτουργεί κανονικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποβολή ή δεν υπάρχει καμία ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι η κουκούλα στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ώθηση ενός χαρτιού από τη σχάρα δείχνει ότι το σύστημα αερισμού λειτουργεί αντίθετα: όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές εισέρχονται στο δωμάτιο και παραμένουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αιτίες θραύσης

Για να καταλάβετε πώς να εξαλείψετε την κατάρρευση, καταλάβετε γιατί συνέβη. Εδώ είναι οι κύριοι λόγοι για την κατανομή.

 1. Αρχικά ένα λανθασμένα σχεδιασμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα. Στο σχέδιο του σπιτιού, στο στάδιο της κατασκευής, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για το σύστημα ανταλλαγής αέρα δεν ελήφθησαν υπόψη. Από αυτό, ο εξαερισμός δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν τραβάει. Η μόνη διέξοδος εδώ είναι να εγκαταστήσετε μια τεχνητή κουκούλα.
 2. Αποκλεισμός του αγωγού εξαερισμού. Αυτός ο λόγος μπορεί συχνά να εξαλειφθεί μόνος σας. Αρκεί να αφαιρέσετε τη σχάρα και να καθαρίσετε τα χέρια (ή μια ηλεκτρική σκούπα) σκόνης, θραυσμάτων, ακαθαρσιών. Εάν αυτές οι ενέργειες δεν βοηθήσουν, τότε η εμπλοκή είναι πολύ πιο βαθιά. Για να την εξουδετερώ, πρέπει να καλέσετε υπαλλήλους της εταιρείας διαχείρισης, ειδικούς που θα καθαρίσουν τα ορυχεία. Επειδή συχνά οι αιτίες των βαθιων εμποδίων στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού είναι συντρίμμια κατασκευής ή τυχαία πιάνονται κατοικίδια ζώα.
 3. Γείτονες από την κορυφή. Όταν ο εξολκέας φυσάει και δεν τεντώνεται, αυτό βουίζει, αυτό δείχνει ότι ο τεχνητός αερισμός που εγκαθίσταται από τους επιβαίνοντες είναι το αντίθετο του βυθίσματος. Η λύση στο πρόβλημα είναι η τοποθέτηση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι.
 4. Πλαστικά παράθυρα. Τα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα είναι τόσο κλειστά ώστε να εμποδίζουν την είσοδο αέρα στην αίθουσα, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία της. Και αυτό σημαίνει ότι το σύστημα εξάτμισης λειτουργεί πολύ άσχημα. Για να εξαλείψετε αυτή την αιτία, ανοίξτε τα παράθυρα συχνότερα ή ρυθμίστε τη λειτουργία μικροεναπόκρισης σε αυτά.
 5. Μη συντονισμένη επισκευή με την εταιρεία διαχείρισης και τους ενοικιαστές. Μερικές φορές οι γείτονες, έχοντας κάνει παράνομες επισκευές, περιπλέκουν το έργο του συστήματος εξαερισμού.
 6. Έλλειψη θέρμανσης. Η υψηλή θερμοκρασία και η διαφορά πίεσης στα δωμάτια είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία της κουκούλας. Όταν δεν υπάρχει αρκετή θερμότητα - ο εξαερισμός θα λειτουργήσει άσχημα ή δεν θα λειτουργήσει καθόλου.

Τι να κάνετε στο σπίτι;

Εάν ο φυσικός αερισμός λειτουργεί ανεπαρκώς - μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Εδώ είναι μερικές επιλογές για το πώς να το κάνετε:

 • Εάν μια από τις κουκούλες (για παράδειγμα, στην κουζίνα) λειτουργεί καλά, και η τουαλέτα είναι κακή, μειώστε την περιοχή του πρώτου. Στη συνέχεια, περισσότερος αέρας θα πέσει στο δεύτερο, καθώς η μείωση του όγκου του καναλιού, που λειτουργεί καλύτερα, οδηγεί στο γεγονός ότι το χειρότερο αρχίζει να λειτουργεί καλά.
 • Τοποθετήστε την κουκούλα πάνω από τη σόμπα στην κουζίνα. Κανένας φυσικός αερισμός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μυρωδιές που συνοδεύουν το μαγείρεμα. Επίσης, απορροφά καπνό και αιθάλη, αποτρέποντας την εμφάνιση λίπους στην ποδιά κουζίνας, στην οροφή και στα έπιπλα.
 • Στο μπάνιο και στην τουαλέτα, εγκαταστήστε μηχανικό (τεχνητό) εξαερισμό. Θα λειτουργήσει όταν ανάβετε το φως, τραβάτε δυσάρεστες οσμές και εξασφαλίζετε τη ροή του καθαρού αέρα.
 • Τοποθετήστε τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Αυτές είναι ειδικές τρύπες στον τοίχο (συνήθως γίνονται ανάμεσα στο παράθυρο και την μπαταρία ή ακόμα και στο ίδιο το παράθυρο), που βοηθούν τον καθαρό αέρα να διεισδύσει στο σπίτι ανεμπόδιστα. Ακόμη και αν το σύστημα εξαερισμού είναι πολύ κακό. Για την τοποθέτηση της βαλβίδας, το τοίχωμα τρυπιέται υπό γωνία, δημιουργώντας οπές διαμέτρου 6-10 cm (σύμφωνα με τη διάμετρο του αγωγού). Στο εσωτερικό, η μόνωση είναι εγκατεστημένη, καλύπτεται με μια σχάρα στην κορυφή. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας είναι αποτελεσματικές και δεν είναι τόσο αισθητές όσο οι σχισμές στα παράθυρα.
 • Μερικές φορές ο αέρας στο δωμάτιο κυκλοφορεί ελάχιστα λόγω της στενής τοποθέτησης των θυρών στο πάτωμα. Αν το πρόβλημα είναι αυτό, δημιουργήστε πλέγματα αερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας.
 • Προβλήματα με το σύστημα εξαερισμού - αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα με το επίπεδο υγρασίας στο διαμέρισμα. Αγοράστε έναν υγραντήρα αέρα.

Βίντεο: επισκευή της κουκούλας κουζίνας.

Πού να πάτε;

Όχι όλα τα προβλήματα με την κουκούλα μπορούν και πρέπει να λυθούν ανεξάρτητα. Για να ζητήσετε βοήθεια, χρειάζεστε έναν αρμόδιο οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Για οικιστικά πολυκατοικίες:

 • εταιρεία διαχείρισης ·
 • Στέγαση και κοινοτικές υπηρεσίες (γραφείο στέγασης;
 • HOA (Σύλλογος Ιδιοκτητών Στέγασης).

Ο αλγόριθμος επίκλησης είναι απλός:

 • Εκτελέστε μια δήλωση σχετικά με τη δυσλειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα. Περιγράψτε λεπτομερώς, τι είδους πρόβλημα, ζητήστε να καταλάβετε και να λύσετε το πρόβλημα. Κάντε ένα αντίγραφο του εγγράφου. Ξαφνικά οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θα αντιδράσουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γράψετε μια καταγγελία και θα χρειαστείτε ένα αντίγραφο της αίτησης.
 • Περιμένετε την άφιξη ενός ειδικού από τους εκπροσώπους της κοινότητας. Ελέγχει τη λειτουργία του εξαερισμού, περιγράφει όλες τις δυσλειτουργίες. Είναι απαραίτητο να συνδεθούν οι γείτονες: η έκθεση επιθεώρησης συντάσσεται με την παρουσία δύο ακόμη ενοικιαστών.
 • Οι εκπρόσωποι του HOA ή του Γραφείου Στέγασης λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την επισκευή ή την αντικατάσταση του εξαερισμού.
 • Τις επόμενες 45 ημέρες, οι ειδικοί εξαλείφουν το πρόβλημα. Εάν είναι απαραίτητο - αφαιρέστε τα δομικά υπολείμματα από τους άξονες εξαερισμού.

Εάν εντός ορισμένου χρόνου η εταιρεία διαχείρισης (Γραφείο Στέγασης, HOA) δεν λύνει το πρόβλημα ή δεν ανταποκρίνεται στην αίτηση - παραπονιούνται. Για το σκοπό αυτό: Rospotrebnadzor, Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα, Κρατική Επιθεώρηση Στέγασης. Μπορείτε να γράψετε μόνο σε έναν οργανισμό, μπορείτε - συνολικά.

Οι καταγγελίες θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από όλες τις μαρτυρίες και έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεσή σας:

 • εφαρμογή ·
 • αντίγραφο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία διαχείρισης ·
 • πιστοποιητικό εξαερισμού ·
 • απάντηση από τον οργανισμό.
 • Φωτογραφικά και βιντεοταινικά, στα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί.

Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί λόγω των ενεργειών των γειτόνων (μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση, εγκατάσταση τεχνητών απορροφητήρων) - αυτοί εξαλείφουν τα λάθη στη λειτουργία των δικτύων. Η κουκούλα στο διαμέρισμα δεν είναι πάντα αισθητή, αλλά πάντα χρήσιμη. Χωρίς αυτό, ο καθαρός αέρας στο σπίτι δεν είναι δυνατός. Ως εκ τούτου, είναι τόσο σημαντικό να παρατηρήσετε εγκαίρως ότι απέτυχε και έπαψε να εργάζεται.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού στα διαμερίσματα: από απλές μεθόδους σε ειδικές συσκευές

Χιλιάδες διαμερίσματα στην πρώην Σοβιετική Ένωση χτίστηκαν με φυσικά συστήματα εξαερισμού. Ο ρόλος της κουκούλας παίζεται από έναν άξονα εξαερισμού - ένα κανάλι που εκτείνεται από το ισόγειο και μέχρι την οροφή, αφήνοντάς το πάνω από αυτό.

Ακόμη και με σωστή λειτουργία, τέτοια συστήματα αργά ή γρήγορα παύουν να λειτουργούν κανονικά. Και αυτό αμέσως μπορεί να αισθανθεί τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων σε αυτό το σπίτι. Είναι δυνατό να ελέγξετε μόνοι σας τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει τον έλεγχο του έργου του εξαερισμού;

Για να ανιχνεύσετε μια δυσλειτουργία στη λειτουργία του εξαερισμού - δεν χρειάζεται να είστε κατασκευαστής ειδικός. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

αυξάνοντας την υγρασία στο διαμέρισμα (αυτό μπορεί να γίνει αισθητό και αναπνοή στον αέρα, και επειδή τα υφαντουργικά προϊόντα γίνονται υγρό, μακρύτερα στεγνώσει)?

μακρόχρονη ξήρανση αντικειμένων πλυντηρίου (εκτός αν στεγνώνουν σε ανοιχτό μπαλκόνι).

"Δυσκολία" στον αερισμό, ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα.

η αργή απομάκρυνση των οσμών από την κουζίνα, από την τουαλέτα - μέχρι το σημείο που δεν μπορούν να διαβρωθούν από το ρολόι.

διείσδυση οσμών από γειτονικά διαμερίσματα.

την ανάπτυξη μούχλας στο μπάνιο (πιο συχνά), στην κουζίνα (μερικές φορές, αλλά λιγότερο συχνά).

Τέτοια προβλήματα μπορεί να προκύψουν μετά την εγκατάσταση νέων πλαστικών παραθύρων ή υαλοπινάκων στο μπαλκόνι. Σε αυτή την περίπτωση, η αιτία δεν βρίσκεται αναγκαστικά στο κανάλι καυσαερίων - είναι πολύ πιθανό ότι τα παράθυρα είναι "φταίξιμα". Αν είναι πλήρως σφραγισμένα και τα κρατάτε κλειστά - τότε ο αέρας απλά δεν μπορεί να εισέλθει.

Στη συσκευή των συστημάτων εξαερισμού των πολυκατοικιών (βίντεο)

Γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πρόβλημα με την έλξη;

Αν παρατηρήσετε προβλήματα από την παραπάνω λίστα, δεν πρέπει να τα αγνοήσετε για τους εξής λόγους:

αιωρούμενος, μούσκεμος, βουλωμένος αέρας - δεν δίνει στον οργανισμό αρκετό οξυγόνο, εξαιτίας του οποίου το άτομο χαλάει την ευημερία, μειωμένη αποτελεσματικότητα.

αυξημένη υγρασία - αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης των αναπνευστικών ασθενειών.

το καλούπι εμφανίζεται ανεπαίσθητα, αλλά είναι δύσκολο και χρονοβόρο να το αφαιρέσετε.

η αυξημένη υγρασία και η λειτουργία του καλουπιού μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση των υλικών φινιρίσματος, ξύλινων και μεταλλικών επιφανειών.

το σπασμένο έργο του αγωγού εξαγωγής δεν θα επιτρέψει στις κουκούλες της κουζίνας και του μπάνιου να λειτουργήσουν σωστά (γι 'αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

οι μυρωδιές από το μαγείρεμα ή ο καπνός τσιγάρων γρήγορα "τρώγονται" σε υφάσματα: ρούχα, κουρτίνες, κουρτίνες - έτσι πρέπει να αφαιρούνται γρήγορα.

Πιθανές αιτίες αδύναμης έλλειψης έλξης

Οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχει ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να είναι αρκετές:

Απουσία εισροής ή ανεπαρκής ποσότητα καθαρού αέρα. Αυτό συμβαίνει μετά την εγκατάσταση νέων πλαστικών παραθύρων - λόγω της στεγανότητας τους με την πόρτα κλειστή ο αέρας δεν διεισδύει μέσα.

Βλάβη του άξονα εξαερισμού. Ο λόγος μπορεί να είναι φραγμένο ή πλέγμα, ή απόφραξη του ορυχείου ή βλάβης του ή επικάλυψη κατά τη διαδικασία ενημέρωσης και ανάπλασης στο διαμέρισμα κάποιου.

Καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι, στη θερμότητα, ο φυσικός αερισμός λειτουργεί πολύ κακώς - επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά θερμοκρασίας (στο δρόμο και στο διαμέρισμα).

Βρώμικα ventraletheka και βρώμικο ventkanal μετά από αυτήν

Οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των προβλημάτων είναι πιθανός - όταν η ventshahta λειτουργεί επίσης ανεπαρκώς / δεν λειτουργεί καθόλου, και η εισροή δεν είναι αρκετή.

Στην πρώτη περίπτωση, η κατάσταση επιλύεται εγκαθιστώντας βαλβίδες εισαγωγής (παράθυρο ή τοίχο) ή μονάδες παροχής αέρα, ή με συνεχή άνοιγμα / άνοιγμα.

Στη δεύτερη περίπτωση, το πρόβλημα συνήθως επιλύεται με τον καθαρισμό του αγωγού αερισμού. Ωστόσο, προτού προχωρήσετε στον καθαρισμό - πρέπει να ελέγξετε την πρόσφυση.

Μέθοδοι επαλήθευσης

Στο διαμέρισμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν ανεξάρτητα να ελέγξουν πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού. Αυτό γίνεται είτε στην κουζίνα είτε στο μπάνιο / τουαλέτα - όπου είναι ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στην είσοδο.

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να ελέγξετε όλες τις τρύπες: είναι πιθανό ότι στην κουζίνα το βύθισμα θα είναι φυσιολογικό, αλλά στην τουαλέτα η σχάρα θα μολυνθεί και ο αέρας θα τραβηχτεί ασθενέστερος.

Αποσυναρμολογήστε το πλέγμα για επαλήθευση - μπορείτε, αλλά όχι απαραίτητα. Κάνοντας αυτό αξίζει τον κόπο, αν το κτίριο είναι παλιό και δεν έχετε (για μεγάλο χρονικό διάστημα) καθαρίσει τις γρίλιες στο ventshahta.

Αν μη διστάσετε να ελέγξετε το χειμώνα ή το φθινόπωρο / άνοιξη, αλλά σε δροσερό καιρό. Στη ζέστη, ακόμη και μια καθαρή ventshahta σε ένα νέο κτίριο δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται πριν από οποιαδήποτε μέθοδο επαλήθευσης:

Παροχή εισροής: ανοίξτε τη βαλβίδα παραθύρου / εξαερισμού / παροχής βαλβίδας / διακόπτη στη μονάδα τροφοδοσίας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στην κουζίνα ή σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο.

Εξασφαλίστε τη διέλευση του αέρα από το σημείο εισροής στο κοιλιακό πλέγμα του ορυχείου: ανοίξτε τις πόρτες από το δωμάτιο και μέχρι την κουζίνα.

Ελέγξτε από τη συσκευή, ένα κομμάτι χαρτί και φωτιά

Θα εξετάσουμε τώρα τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε γρήγορα τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Φωτιά

Η διαδικασία είναι ακριβής, αλλά επικίνδυνη και δεν συνιστάται να ελέγχετε τη λειτουργικότητα με αυτόν τον τρόπο.

Εάν η κουζίνα ενός ατόμου έχει διαρροή αερίου - μπορεί να συσσωρευτεί στον άξονα εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η φωτιά μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Στην πράξη, αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά πραγματική: εάν ένας από τους γείτονες ξέχασαν να κλείσουν την εστία, ή μια διαρροή κάπου κατά μήκος του σωλήνα αερίου.

Ο έλεγχος είναι ο ακόλουθος: ο αγώνας / αναπτήρας ανάβει και η φωτιά φτάνει στην σχάρα εξαερισμού. Με τη φλόγα είναι εύκολο να προσδιορίσετε την ικανότητα εργασίας του ορυχείου:

Εάν η φλόγα εκτρέπεται προς την κατεύθυνσή της - υπάρχει έλξη (και όσο ισχυρότερη είναι η απόκλιση, τόσο καλύτερη είναι).

Εάν η φλόγα καίει κατακόρυφα, χωρίς να αποκλίνει - δεν υπάρχει έλξη καθόλου.

Εάν η φλόγα αποκλίνει από την σχάρα - η αντίστροφη ώθηση συμβαίνει: από την ventshahta, ο αέρας εισέρχεται στο διαμέρισμά σας, κάτι που είναι επίσης λάθος.

Χαρτί

Ασφαλής και περισσότερο προτιμώμενη μέθοδος. Για αυτόν τον έλεγχο, χρειάζεστε ένα μικρό κομμάτι χαρτί, ιδανικά - λεπτό και μαλακό. Για παράδειγμα - χαρτί υγείας, χαρτί σημειωματάριων ή εφημερίδα θα κάνει.

Το φύλλο πρέπει να φέρεται στην κοιλιακή σχάρα. Με αρκετή πρόσφυση, θα προσελκύσει και θα κρατηθεί στην κοιλιακή σχάρα - αυτό είναι δείκτης της εξαιρετικής δουλειάς του ορυχείου.

Εάν το φύλλο δεν ταλαντεύεται καλά ή δεν αποκλίνει καθόλου - η έλξη είναι είτε πολύ κακή είτε ανύπαρκτη. Εάν υπάρχει αισθητή ροή αέρα, το φύλλο "απωθήσεως" από το πλέγμα είναι η αντίστροφη ώση.

Ελέγξτε οπτικά τη φωτιά και το χαρτί (βίντεο)

Ειδική συσκευή

Η πιο ακριβής δοκιμή είναι δυνατή με μια ειδική συσκευή - ένα windmeter (ή ανεμόμετρο). Μετράει την ταχύτητα της κίνησης του αέρα και χρησιμοποιείται από ειδικούς. Το πιο απλό και φθηνότερο μοντέλο θα κοστίσει περίπου 2000 ρούβλια, αν πάρετε μια νέα συσκευή από το κατάστημα.

Η παρεχόμενη συσκευή πρέπει να φέρεται στην σχάρα εξαερισμού. Η ταχύτητα της ροής αέρα θα εμφανιστεί στην οθόνη της συσκευής. Ο κανόνας δεν είναι μικρότερος από 3 m / s στον κλάδο του συστήματος εξαερισμού και τουλάχιστον 5 m / s στον ίδιο τον άξονα εξαερισμού.

Ελέγξτε το βύθισμα με ανεμόμετρο

Εάν αξιολογείτε την απόδοση, ο αριθμός των 60 m³ / h θεωρείται κανονικός για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα, 90 m³ / h για ηλεκτρική κουζίνα και 25 m³ / h για κουζίνα / μπάνιο.

Επαγγελματική εμπειρία

Ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι κατάφερα να εντοπίσετε παραβίαση, μόνο οι ειδικοί θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα στα συστήματα εξαερισμού των πολυκατοικιών. Εκπρόσωποι της εταιρείας διαχείρισης ασχολούνται με αυτό.

Σύμφωνα με το SNiP, είναι απαραίτητο να ελέγξετε εάν το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σωστά, με τέτοια περιοδικότητα:

Εάν το σπίτι διαθέτει συσκευές αερίου: 2 φορές το χρόνο.

Εάν το σπίτι δεν διαθέτει συσκευές αερίου (σε όλα τα διαμερίσματα υπάρχουν ηλεκτρικές σόμπες): 1 φορά το χρόνο.

Η εγγύηση για τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού παρέχεται συνήθως για περίοδο 5 ετών. Διαφορετικά (αν προκύψουν προβλήματα σε ένα νέο κτίριο) - η διάγνωση και η επισκευή θα πρέπει να πραγματοποιούνται (ή να πληρώνονται) από τον κύριο του έργου.

Για εμπειρογνωμοσύνη, πρέπει να παραγγείλετε μια υπηρεσία σε μια οργάνωση προφίλ - υπάρχουν εταιρείες σε σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη. Μπορούν να είναι τόσο ειδικοί που ασχολούνται μόνο με τον αερισμό, και εταιρείες που ασχολούνται με την αξιολόγηση άλλων μηχανικών συστημάτων.

Το κατά προσέγγιση κόστος μιας ανεξάρτητης εξέτασης, η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση και τις επιδόσεις του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα - από 15 000 ρούβλια. Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου, ο εμπειρογνώμονας εκδίδει μια πράξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη δίκη ως αποδεικτικό στοιχείο.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα: οι κανόνες για τον έλεγχο των αεραγωγών

Σε αστικές συνθήκες, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η έλλειψη φρέσκου αέρα απειλεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα, υποβαθμίζοντας την ευημερία.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό τη συνεχή παρουσία ξένων μυρωδιών, μούχλας, υγρασίας, μούχλας στις γωνίες; Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, δεν θα φέρει την κατάσταση στο άκρο.

Ελέγξτε το βύθισμα στις οπές εξαερισμού

Ας θα μειώσει αρκετές λωρίδες από λεπτό χαρτί, μήκος 20 cm, πλάτος 2-3 cm και να αρθεί ένα προς ένα σε μια έξοδο εξαερισμού διατίθεται σε διαμέρισμα σε απόσταση 5-7 cm. Σε κανονική λειτουργία των άκρων ταινίας εξαερισμού πρέπει να αγγίξει την άκρη του εξαερισμού, αλλά δεν εμπλακούν σε αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι η λωρίδα χαρτιού προς τον εξαερισμό προσελκύεται δύσκολα, δεν αποκλίνει καθόλου ή αποκλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο εξαερισμός είναι αναμφισβήτητα κακός, αλλά είναι απαραίτητο να μάθετε τι συμβαίνει - είτε οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι είτε δεν υπάρχει εισροή αέρα. Ανοίξτε την πόρτα και το παράθυρο, επαναλάβετε το πείραμα με ένα χαρτί. Εάν αυτή τη φορά τραβιέται η ταινία στην οπή - ο άξονας εξαερισμού είναι εντάξει, διαφορετικά είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του.

Το ίδιο μπορεί να ελεγχθεί από τη φλόγα ενός αγώνα, έναν αναπτήρα τσιγάρων ή ένα κερί, με καπνό τσιγάρου, αλλά αυτό είναι απογοητευτικό. Η πιθανότητα διαρροής αερίου και η συσσώρευσή του στον άξονα εξαερισμού είναι μικρή, αλλά ένα κομμάτι του τοίχου που έχει σπάσει στους γείτονες είναι το ελάχιστο των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο εξαερισμός δεν ελέγχεται μόνο με το κριτήριο "είναι / όχι", αλλά επίσης μετρά την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στον αεραγωγό με ένα ανεμόμετρο. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 • διορθώνουμε τις ενδείξεις της συσκευής.
 • Το αποτέλεσμα της μέτρησης και το μέγεθος της διάμετρος της σχάρας εξαερισμού εγγράφονται στον παρακάτω τύπο.
 • παίρνουμε πόσα αέρα περάσαμε από το σύστημα εξαερισμού (κυβικά m / ώρα).

Τύπος υπολογισμού:

Q = V * S * 3600

 • Q είναι ο όγκος του αέρα στον κύβο. m / ώρα.
 • V - ταχύτητα ροής αέρα σε m / s (μετρημένο ανεμόμετρο).
 • S είναι η επιφάνεια διατομής του ανοίγματος εξαερισμού σε m 2 (μετρούμενη με ένα μέτρο ταινιών).

Το πρότυπο για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα είναι 60 cu. m / ώρα, για μπάνιο - 25 κυβικά μέτρα. m / ώρα. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφορά θερμοκρασίας τουλάχιστον 13-15 ° C (για παράδειγμα, εκτός + 7 ° C, και στο διαμέρισμα + 21 ° C). Η εξωτερική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 5-7 ° C. Με τη θέρμανση, ο εξαερισμός γίνεται χειρότερος, ο έλεγχος θα είναι αναξιόπιστος. Όσο περισσότερο ο αέρας θερμαίνεται έξω, τόσο μεγαλύτερο είναι το σφάλμα μέτρησης.

Αν το θερμόμετρο στο διαμέρισμα παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα, και στο δρόμο εκείνη την στιγμή ένα μείον, ο εσωτερικός αέρας βγαίνει από το δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαερισμού προς τα πάνω, επειδή είναι ελαφρύτερο και θερμότερο. Αλλά με την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, η ώθηση στο κανάλι εξασθενεί. Όταν σε ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 22 ° C, και έξω από τα παράθυρα - + 32 ° C, ο λιγότερο θερμαινόμενος εσωτερικός αέρας παραμένει κάτω και δεν μπαίνει στον αγωγό αερισμού.

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ακόμη και ο απόλυτα ασφαλής αερισμός σταματά να αντιμετωπίζει ή να γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν είναι η βάση για να θεωρηθεί ότι είναι ελαττωματικό. Στα πολυκατοικία μας, ο εξαερισμός είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση. Λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.

Αιτίες έλλειψης ροής αέρα

Έτσι ελέγξτε ράβδο έδειξε ότι οι δίοδοι αέρα είναι δωρεάν, και ο αέρας στη στάσιμη διαμέρισμα, την κουζίνα και την δυσωδία, χειρότερα, γεύση ντύσιμο δεν είναι ξεπερασμένο. Το θέμα είναι ότι ο αερισμός των περισσότερων από τα διαμερίσματα μας αρχικά προοριζόταν για παροχή φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο μέσα από τα παλιά ξύλινη πόρτα και το σχεδιασμό παράθυρο χάρη gapping φτερά, την παρουσία των ρωγμών.

Και τώρα χρησιμοποιούνται τελείως διαφορετικά οικοδομικά υλικά με υψηλή πυκνότητα, διάφορες μόνωση, σφραγιστικά και επίσης πλαστικά παράθυρα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα σπίτια μας ζεστά με προστασία από τη διείσδυση έξω από το θόρυβο και το κρύο, και τελικά εμποδίζουμε τη ροή του αέρα. Τα πλαστικά παράθυρα και οι πόρτες εισόδου από μέταλλο φράζουν έτσι το δωμάτιο που μετατρέπεται σε σφραγισμένο.

Ο αέρας δεν περνάει, το ρεύμα στα ανοίγματα αερισμού απουσιάζει. Είναι ιδιαίτερα κακό το χειμώνα, όταν τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά ακόμη και για τον αερισμό, έτσι ώστε να μην χαλαρώσουν τα δωμάτια. Αλλά το πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Αρκεί να ανοίξει λίγο το παράθυρο και ο αέρας θα αρχίσει να ρέει στη διαμορφωμένη υποδοχή. Θα περπατήσει γύρω από το διαμέρισμα και θα φτάσει τις τρύπες εξαερισμού, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα και το μπάνιο.

Δυστυχώς, το χειμώνα, εάν αερίζουμε τα σπίτια μας, τότε με άλλο τρόπο. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα ταυτόχρονα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αέρας είναι εντελώς ανανεωμένος, το διαμέρισμα δεν έχει χρόνο για να κρυώσει, αλλά ο εξαερισμός εξακολουθεί να μην λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει.

Και τι γίνεται με το καλοκαίρι; Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα είναι καλύτερο, αφού το χειμώνα ο φυσικός αερισμός προκαλεί τη λειτουργία της θερμοκρασίας (εσωτερική και εξωτερική) και όταν αυτές οι θερμοκρασίες ισοπεδώνονται από το καλοκαίρι, σταματά η κίνηση των ροών του αέρα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στους αεραγωγούς

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η παρεμπόδιση των αεραγωγών. Αφαιρούμε την σχάρα από το παράθυρο εξαερισμού και εξετάζουμε το. Τα σκουπίδια που βρίσκονται σε απόσταση μπορούν να χυθούν ή να υποβληθούν σε ηλεκτρική σκούπα. Είναι τεχνικά δύσκολο να εξαχθούν τα σκουπίδια απευθείας από τον άξονα εξαερισμού και τέτοιες ανεξάρτητες ενέργειες απαγορεύονται για ιδιώτες.

Εάν υποψιαστεί η παρεμπόδιση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να καλείται από τους ειδικούς της εταιρείας διαχείρισης στο οπλοστάσιο των οποίων είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά όργανα και εργαλεία.

Υπάρχουν πολλά απόβλητα κατασκευών στα σκουπίδια. Οι αδίστακτοι οικοδόμοι, που ασχολούνται με την επισκευή και την ανάπλαση, συχνά σκόπιμα ρίχνουν τα απόβλητα του φρεατίου εξαερισμού, χωρίς να ενοχλούνται με την απομάκρυνσή του στην αυλή.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικαλυπτόμενος αγωγός εξαερισμού. Ο προσδιορισμός τέτοιων παραβιάσεων θα πρέπει επίσης να αφορά την εταιρεία διαχείρισης. Αλλά χωρίς αυτό, με κάθε επόμενο έτος λειτουργίας, λάσπη στα τοιχώματα στενεύει τον αυλό του αεραγωγού, η έλξη εξασθενεί. Η σκόνη εγκαθίσταται στο σύστημα εξαερισμού, σχηματίζει ιστό. Από πάνω, το φύλλωμα πετάει στον άξονα, τα πτηνά πέφτουν σε αυτό.

Οι ζημιές που οφείλονται στη συρρίκνωση των θεμελίων, στη διάσπαση των τοίχων και σε άλλες συνέπειες της αναπόφευκτης γήρανσης του κτιρίου συμβάλλουν επίσης σε αυτό. Τα φραγμένα κανάλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εργασία.

Προγραμματισμένος έλεγχος του αερισμού των πολυκατοικιών

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί είναι κοινά για το σπίτι, τη λειτουργία τους παρέχει οργάνωση της διαχείρισης, της οποίας τα μέλη και υποχρεούνται να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού και καθαρίστε τον άξονα και στερεώστε τα με βάση την άδεια ή να κάνετε τη σωστή σύμβαση με εξειδικευμένες εταιρείες, εάν είναι απαραίτητο.

Στους κανόνες δοκιμών εξαερισμού υπάρχουν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις:

 • πόσο συχνά ελέγχονται οι αεραγωγοί εξαερισμού.
 • Η παρουσία έλξης πρέπει να ελέγχεται στα διαμερίσματα ή αρκεί να εξετάζεται μόνο ο άξονας εξαερισμού.
 • είναι η περιοδικότητα των ελέγχων εξαερισμού στα μπάνια και την κουζίνα το ίδιο;
 • είναι ο υπεύθυνος οργανισμός διαχείρισης ή είναι ο ιδιοκτήτης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ώθησης στο διαμέρισμα;

Σε πολυκατοικίες, οι έλεγχοι αεραγωγών διεξάγονται 1-2 φορές το χρόνο - αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχουν συσκευές αερίου ή χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει αέριο, ο εξαερισμός ελέγχεται δύο φορές - το καλοκαίρι και το χειμώνα. Εάν εντοπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες, απαγορεύεται η χρήση συσκευών αερίου μέχρι να εξαλειφθούν.

Ο εξαερισμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί αυθαίρετα, να επιδιορθωθεί, να βελτιωθεί. Όλες οι ενέργειες συντονίζονται με τις σχετικές υπηρεσίες.

Προβλήματα στη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένοντας άθικτος και στη συνέχεια σταματά ξαφνικά ή αρχίζει να κυνηγάει τον αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, εάν αποφύγετε όλους τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα με τον εξαερισμό δεν τελειώνουν εκεί. Θα αναλύσουμε πώς είναι οργανωμένος ο φυσικός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων με ένα κάθετο κανάλι συλλογής.

Ο κύριος άξονας εξαερισμού οδηγεί από τον πρώτο όροφο έως τη σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ατομικούς αεραγωγούς (μανίκια ή δορυφορικά κανάλια). Καθένα από αυτά από την έξοδο εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα ανεβαίνει σε ένα πάτωμα και εισάγεται στο κύριο κανάλι ελαφρώς κάτω από την ίδια ατομική διαδρομή εξαερισμού που ανήκει στο διαμέρισμα σε όροφο πάνω.

Ο αέρας από το διαμέρισμα του δορυφορικού καναλιού μετακινείται σε έναν κοινό άξονα και εκεί μετακινείται περισσότερο στη σοφίτα, και από εκεί - στο δρόμο. Αυτά τα δορυφορικά κανάλια τροφοδοτούν τη συνολική ροή και εάν ο αέρας παύσει να ρέει μέσα από αυτά, τότε ο όγκος και η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος του κύριου άξονα θα μειωθούν επίσης.

Σταματήσαμε το μανίκι σε ένα διαμέρισμα δεν θα απενεργοποιήσει όλους τους εξαερισμού στην ανύψωση στον 5ο, 9ο ή 16ο όροφο σπίτι. Όμως, τα περισσότερα διαμερίσματα πέφτουν από το γενικό σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο αδύναμα είναι. Αφού έφτασε το κρίσιμο όριο, ο εξαερισμός αρνείται: η ροή του αέρα στο επίπεδο της σοφίτας είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, κατεβαίνει και οι πρώτοι τραβιούνται πίσω από τα μανίκια των δύο τελευταίων ορόφων. Για την προστασία των άνω ορόφων από την αντίστροφη έλξη, τα επιμέρους κανάλια εξέρχονται απευθείας στην οροφή. Αλλά για να μάθετε γιατί η παροχή αέρα στον άξονα εξαερισμού μειώνεται, είναι απαραίτητο σε ξεχωριστά διαμερίσματα.

Εξετάστε μια κατοικία δύο ή τριών δωματίων, στην οποία η κουζίνα και το μπάνιο / τουαλέτα βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα, και σε συνδυασμό με αυτό, κατασκευάζονται δύο ανεξάρτητοι αεραγωγοί. Το ένα εξυπηρετεί την κουζίνα, και το άλλο - ένα μπάνιο. Αυτό το ζεύγος καναλιών τραβάει τον στάσιμο αέρα από το διαμέρισμα στο σύστημα εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​αέρα.

Μόνο η εξωτερική εισαγωγή αέρα θεωρείται σωστή. Η πανταχού παρούσα αντικατάσταση των άθικτων, αλλά αναπνευστικών πλαισίων παραθύρων σε παράθυρα με διπλά τζάμια διαταράσσει τη διαδικασία κυκλοφορίας. Ο αέρας που δεν χάνονται, το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό δεν βοηθάει, καθώς λαμβάνει χώρα εξαερισμός, η ροή αέρα πρέπει να είναι σταθερή.

Εάν η πόρτα εισόδου δεν κλείνει τόσο σφιχτά, ο αέρας μπορεί να βγει από το κλιμακοστάσιο. Στην ποιότητα, δεν είναι καλύτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο στο διαμέρισμα, αλλά η βιωσιμότητα των υποστηριγμάτων εξαερισμού. Παρόλο που χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού στο οποίο ο αέρας μετακινείται στο σπίτι - με τη μυρωδιά του καπνού (συχνά καπνός στην είσοδο), κλπ.;

Όταν δεν υπάρχει εσωτερική ροή αέρα μέσω της μπροστινής πόρτας, ένας από τους δύο αεραγωγούς που διατίθενται στο διαμέρισμα (με ισχυρότερη ώθηση) θα αρχίσει να αντλεί αέρα από το δεύτερο κανάλι. Δηλαδή. υπάρχει μια ανατροπή σε ένα κανάλι εξαερισμού σε βάρος του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - ο κακός αέρας κάποιου άλλου στο διαμέρισμα, πολλές ανεπιθύμητες οσμές και μυρωδιές.

Κανόνες εξαερισμού στα ανώτατα όρια

Επίσης το κατακόρυφο φρέαρ εξαερισμού εξόδου προς τα έξω, άλλα μηχανολογικό σχεδιασμό του συστήματος αερισμού - με ένα οριζόντιο συνδετικό αγωγό στη σοφίτα, που έχει ένα ενιαίο πρόσβαση στην οροφή και ένα μεγάλο ενδιάμεσο drives διαμερίσματος εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει η ίδια ως μια σοφίτα, από όπου ο αέρας κινείται προς τα έξω από ένα κοινό άξονα εξαερισμού.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αερισμός στα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους λειτουργεί κανονικά, ο αέρας πρέπει να ανεβαίνει τον κατακόρυφο άξονα τουλάχιστον μερικά μέτρα, αλλά αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη σοφίτα και συμβαίνουν τα εξής:

 • στο σχέδιο με ένα οριζόντιο κιβώτιο - ο αέρας από όλους τους ορόφους φτάνει στα σοκάκια και συναντά το ανώτατο όριο αυτού του κουτιού στο δρόμο. Χωρίς να γυρίζει οριζόντια, επιδιώκει να βρει άλλα περάσματα, και συχνά γίνονται οι αεραγωγοί των ανώτερων ορόφων που βρίσκονται κοντά.
 • στο σχέδιο με πρόσβαση στη σοφίτα - στα δορυφορικά κανάλια των άνω ορόφων η ροή του αέρα δεν επιταχύνεται επαρκώς για να ρεύσει στην ογκομετρική σοφίτα και η ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα επιβραδύνεται.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός αναγκάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και όλες οι μυρωδιές από τα χαμηλότερα διαμερίσματα διαπερνούν τους ενοικιαστές στην κορυφή. Δύο λύσεις στο πρόβλημα - αναβάθμιση του κουτιού σύνδεσης, εάν είναι τεχνικά εφικτό, ή διαχωρισμός των δορυφορικών καναλιών των ανώτερων ορόφων από το κιβώτιο, ζέσταμα τους και άμεση οδήγηση στο άνοιγμα του φρέατος στην οροφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στους πάνω ορόφους, και τόσο αδύναμη σχέδιο, και αν η σοφίτα έχει καεί, επίσης μπορεί να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, το μήκος δορυφορικό κανάλι της κατασκευής μέχρι την επάνω ορόφους είναι έξοδος σε υψηλότερες πατάρι και ξεδιπλώνονται σε μία κοινή άτρακτο, έτσι ώστε η ροή του αέρα από τους κάτω ορόφους γοητευμένος με ασθενέστερο άνω ρεύματα.

Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Όσο για τον κύριο άξονα εξαερισμού, οι ιδιώτες δεν μπορούν να το αγγίξουν. Εφαρμόστε μια καταγγελία σχετικά με τον ανεπαρκή εξαερισμό στην εταιρεία διαχείρισης και περιμένετε τους ειδικούς. Πριν από την άφιξή τους, είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν οι γείτονες ότι προστατεύονται από μόνα τους από πιθανές εξατμίσεις σκόνης μαύρης σκόνης από τα πλέγματα εξαερισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα κανάλια εξαερισμού, η επιτροπή εκδίδει μια πράξη με οδηγίες λειτουργίας και επισκευής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μετράται η διατομή του καναλιού, το μήκος των στενών τμημάτων, με προσοχή στην κατάσταση:

 • τοίχοι του ορυχείου (ρωγμές κ.λπ.) ·
 • σύνδεση σωλήνων διακλάδωσης ·
 • οριζόντια τμήματα.
 • εισόδους αέρα, κεφαλές, καταπακτές κ.λπ.

Για τον καθαρισμό των κινήσεων χρησιμοποιούνται βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, μηχανικές συσκευές με διάφορα ακροφύσια. Το ορυχείο φωτίζεται από προβολείς, τα εσωτερικά του επιθεωρούνται με τη βοήθεια ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερας.

Η επισκευή των αεραγωγών δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος. Τα κατεστραμμένα τμήματα του καναλιού αποκαθίστανται εγκαθιστώντας μέσα σε σωλήνες από μέταλλο ή κεραμικό, με τήξη λύσεων συγκόλλησης, πολυμερή επένδυσης.

Ο εξαερισμός από το διαμέρισμα στο ορυχείο της κοινότητας μπορεί και πρέπει να καθαριστεί ανεξάρτητα:

 • μετακινήστε τα έπιπλα, αφαιρέστε τα υπερβολικά αντικείμενα, μετακινήστε τη σκάλα στη σκιά.
 • κάτω από την οπή εξαερισμού, να κολλήσετε ένα χαρτί ή εφημερίδα στον τοίχο με ταινία βαφής, έτσι ώστε να μην ξεπλύνετε την ταπετσαρία ή το κεραμίδι από τη βρωμιά, καλύψτε το δάπεδο?
 • αφαιρέστε τη διακοσμητική μάσκα.
 • Φορέστε τα χέρια στα χέρια σας, αφαιρέστε απαλά τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τον αγωγό εξαερισμού.

Τα υπολείμματα ακαθαρσίας αφαιρέστε την ηλεκτρική σκούπα, αντικαταστήστε το προηγουμένως πλυμένο πλέγμα ή αγοράστε στη θέση του παλιού. Μετά τον καθαρισμό, ελέγξτε ξανά το σχέδιο με το παράθυρο να ανοίγει.

Μέθοδοι βελτιστοποίησης του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Αν ο αερισμός του διαμερίσματος διακόπτεται σε σχέση με την εγκατάσταση των αεροστεγανών παραθύρων με διπλά τζάμια, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αερισμού. Με τον αερισμό του καλοκαιριού, όλοι γνωρίζουμε - είναι τελείως ανοικτό πτερύγιο ή η θέση του υπό γωνία λόγω του μηχανισμού περιστροφής-κλίσης. Ο χειμώνας ονομάζεται μικρο-σχισμή, για να μπείτε σε αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γυρίσετε τη λαβή παραθύρου με το διπλωμένο πτερύγιο σε 45 μοίρες.

Μια άλλη διέξοδος είναι μέσω της χρήσης των εισόδων αέρα. Τοποθετούνται σε εξωτερικό τοίχωμα, στους αρμούς γεμισμένους με αφρώδες υλικό μεταξύ της μονάδας παραθύρου και του τοίχου, στο προφίλ παραθύρου, κάτω από το παράθυρο.

Το χειμώνα, οι βαλβίδες εξαερισμού ελαφρώς τραβούν το κρύο, αλλά στον καυτό καλοκαίρι ο αέρας δεν μπορεί να τους εισέλθει καθόλου. Επομένως, είναι λογικό να εξοπλίζονται επιπλέον οι εισόδους στους αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες εξαγωγής.

Το μπάνιο έχει να αντιμετωπίσει υψηλή υγρασία. Οι ανεμιστήρες με υγρασία ενσωματωμένοι στις οπές εξαερισμού ενεργοποιούνται μόνοι τους, αντιδρούν σε υψηλότερη υγρασία και σβήνουν όταν εξατμίζεται η εξάτμιση, ο αέρας γίνεται στεγνότερος.

Στις τουαλέτες μπορεί να εγκατασταθεί ανεμιστήρας με αισθητήρα κίνησης και χρονοδιακόπτη στο σύστημα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας αρχίζει αυτόματα να περιστρέφεται όταν κάποιος εισέρχεται και σταματά τη στιγμή που έχει οριστεί στο χρονόμετρο. Στην κουζίνα, οι οπαδοί θα επωφεληθούν από έναν αισθητήρα ποιότητας αέρα που συλλαμβάνει τον καπνό τσιγάρων και άλλες ανεπιθύμητες οσμές.

Και τελικά για τις κουκούλες κουζίνας. Η χωρητικότητά τους επαρκεί για να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του αέρα που διατίθεται στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή αέρα, η επιστροφή του αέρα από τον άξονα αερισμού του μπάνιου θα αρχίσει αναπόφευκτα. Περιορίστε τη χρήση της κουκούλας και ανοίξτε το παράθυρο όταν την ενεργοποιείτε.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τι να κάνετε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί:

Μόλις εντοπίσετε αποκλίσεις στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, λάβετε άμεσα μέτρα. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, καλέστε τους ειδικούς.