SanPiN για γραφεία

Οι απαιτήσεις για τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, το φωτισμό γραφείου και μερικές φορές ακόμη και τα έπιπλα ρυθμίζονται αυστηρά. Ετσι, εάν η μέση εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από 10 ° C, στο γραφείο πρέπει να είναι ο γενικός κανόνας 23-25 ​​° C, και αν είναι κάτω από αυτό το όριο - 22-24 ° C. Επίσης καθορίζεται ο τρόπος μείωσης της εργάσιμης ημέρας, εάν ο χώρος είναι πιο κρύος από τον επιτρεπόμενο ή αντίστροφα, είναι πολύ ζεστός. Για παράδειγμα, εάν σε θερμοκρασία αέρα γραφείου είναι 19 ° C, τότε μπορεί να είναι σε όχι περισσότερο από επτά ώρες, και αν 18 ° C - όχι περισσότερο από έξι ώρες, κλπ (SanPin 2.2.4.3359-16 «υγιεινής-επιδημιολογικές απαιτήσεις.. σε φυσικούς παράγοντες στον εργασιακό χώρο ", που εγκρίθηκε με το ψήφισμα του Αρχηγού Κρατικού Ιατρείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 81 της 21ης ​​Ιουνίου 2016).

Υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστές στη δουλειά τους. Ο χώρος εργασίας των εργαζομένων αυτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 4,5 τετραγωνικά μέτρα. m (εάν έχει εγκατασταθεί επίπεδη οθόνη) ή λιγότερο από 6 τετραγωνικά μέτρα. m (εάν ο χώρος εργασίας είναι εξοπλισμένος με παλιό τύπο οθόνης, με κινοσκόπιο). Και μετά από κάθε ώρα εργασίας το δωμάτιο πρέπει να αερίζεται (υγειονομικούς κανόνες και τους κανονισμούς SanPiN 2.2.2 / 2.4.1340-03 «Υγιεινή απαιτήσεις για προσωπικούς υπολογιστές και την οργάνωση της εργασίας.»? Εγκρίθηκε από τον αρχηγό κράτους Υγειονομικής Γιατρός της Ρωσίας 30 Μαΐου του 2003 g.).

Ορισμένες καταστάσεις δεν ρυθμίζονται άμεσα από υγειονομικούς κανόνες, αλλά στην πράξη γίνονται τακτικά. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δυσλειτουργία των τουαλετών στο κτίριο. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη γνώμη του Rostrud, ένας εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την εργασία και ο εργοδότης πρέπει να του παράσχει άλλη εργασία - χωρίς να απειλεί την υγεία του - μέχρις ότου εξαλειφθεί το πρόβλημα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, κηρύσσεται απλός και ο εργαζόμενος μπορεί να αναμένει τουλάχιστον 2/3 του μέσου μισθού του (άρθρο 157 του Κώδικα Εργασίας) κατά τη διάρκεια της αδράνειας των μισθών.

Σχετικά με τα άλλα υγειονομικά πρότυπα και κανόνες που ισχύουν για τους υπαλλήλους γραφείου, καθώς και με την ευθύνη του εργοδότη για τη μη συμμόρφωσή τους, μάθετε από τα ενημερωτικά μας στοιχεία.

Ο τρόπος αερισμού στις εγκαταστάσεις του νηπιαγωγείου

Όταν το παιδί σας μπαίνει νηπιαγωγείο γονείς είναι ιδιαίτερα υποχρέωση να μεριμνήσει ώστε η ατμόσφαιρα στην οργάνωση προσχολικής πληρούσε όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και συνέβαλε στη διατήρηση και την ενίσχυση της υγείας του παιδιού. Ο κύριος ρόλος για την εξασφάλιση ενός υγιούς μικροκλίματος παίζεται με μέτρα εξαερισμού.

Όταν ένα παιδί εισέλθει σε νηπιαγωγείο, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν ότι το μικροκλίμα στην προσχολική οργάνωση πληροί όλα τα απαραίτητα πρότυπα

Ανάγκη εξαερισμού

Οι προσχολικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν πολυάριθμες ομάδες παιδιών και όπου δεν υπάρχει κατάλληλος αερισμός, περιέχουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Αυτός ο αριθμός είναι αρκετές φορές υψηλότερος από τον κανονικό, ο οποίος είναι γεμάτος με τα ακόλουθα συμπτώματα σε παιδιά και φροντιστές:

 • ημικρανίες;
 • η μείωση των δυνάμεων.
 • ένα σταθερό αίσθημα ναυτίας.

Αλλά ο κανονικός αερισμός στο νηπιαγωγείο εξασφαλίζει την εμφάνιση των ακόλουθων παραγόντων:

 • επαρκή περιεκτικότητα οξυγόνου στις μάζες του αέρα ·
 • μείωση του αριθμού των επιβλαβών ουσιών που υπάρχουν στις μάζες του αέρα ·
 • την αφαίρεση συγκεκριμένων αρωμάτων που επηρεάζουν αρνητικά τα νεύρα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων,
 • την ομαλοποίηση της περιεκτικότητας σε υγρασία των μαζών του αέρα ·
 • μείωση του ρυθμού εξάπλωσης διαφόρων επιβλαβών οργανισμών και σπορίων μυκήτων.

Βασικοί κανόνες για τον αερισμό στις προσχολικές σχολές

Προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερβολικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα του νηπιαγωγείου, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει όλες τις ομάδες παιδιών, το SanPiN ανέπτυξε ένα ειδικό πρόγραμμα για την εκτέλεση εξαερισμού στο DOW.

Το πρόγραμμα αερισμού που αναπτύχθηκε από την SanPin, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, περιέχει τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων το χειμώνα θα πρέπει να διεξάγεται σε μια εποχή που τα παιδιά δεν βρίσκονται ακόμα στις ομάδες.
 • το καλοκαίρι, το νηπιαγωγείο θα πρέπει να αερίζεται ενώ τα παιδιά βρίσκονται στους περιπάτους τους (επιτρέπεται να αερίζονται τα δωμάτια και με την παρουσία παιδιών, αλλά μόνο αν δεν υπάρχουν βυθίσματα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέπτυξε το SanPiN, η διάρκεια του εξαερισμού υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους δείκτες:

 • χώρο των δωματίων.
 • τη θερμοκρασία των μαζών του αέρα στο δωμάτιο.
 • τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέπτυξε το SanPiN, η διάρκεια του εξαερισμού υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες

Επιπλέον, για να παρέχετε στο δωμάτιο μια σωστή ποσότητα οξυγόνου, πρέπει να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες:

 1. Ο εξαερισμός των παιδικών δωματίων στις κατώτερες ομάδες πρέπει να γίνεται μία φορά την ώρα, αν δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία, τότε κάθε 2-3 ώρες.
 2. Με την παρουσία των εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη από 10 μοίρες, η κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή το πρωί, ακόμη και πριν από τη γέννηση των παιδιών (περίπου 5-10 λεπτά), και στη συνέχεια στο τέλος της κάθε ώρα θα πρέπει να ανοίξει τα παράθυρα για τουλάχιστον ένα λεπτό. Θα πρέπει να θυμόμαστε το γεγονός ότι τα παιδιά της ηλικίας των νηπιαγωγών μπορεί να πάρει πολύ γρήγορα, ώστε αερισμό του δωματίου, είναι σκόπιμο να τα μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο.
 3. Εάν το καθεστώς θερμοκρασίας εκτός των εγκαταστάσεων κυμαίνεται από -5 έως -10 μοίρες, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να πραγματοποιείται το πρωί πριν από την άφιξη των παιδιών, η βέλτιστη διάρκεια του εξαερισμού είναι 10-15 λεπτά. Και μετά από παρέλευση μιας και μισής ώρας, θα πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα για 1-2 λεπτά.
 4. Σε θερμοκρασίες έξω από 0 έως -5 ανταλλαγή των αερίων μαζών πρέπει να γίνεται το πρωί και το βράδυ για 15-20 λεπτά (κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα παιδιά θα πρέπει να είναι έξω στον κήπο, δηλαδή, είτε δεν έχουν έρθει ακόμα, ή έχουν ήδη αριστερά). Επιπλέον, όταν τα παιδιά είναι σε ομάδες, ο εξαερισμός πρέπει να διεξάγεται μεταξύ δύο και πέντε λεπτών κάθε μισή ώρα.
 5. Σε θερμοκρασία από 0 έως +5 μοίρες αυξάνεται η συχνότητα αερισμού των χώρων. Πριν και μετά την επίσκεψη στα παιδιά, είναι απαραίτητο να αεριστεί το δωμάτιο για 20 λεπτά. Και όταν τα παιδιά είναι σε ομάδες, η ανταλλαγή αέριων μαζών πραγματοποιείται μετά από κάθε μιάμιση ώρα για 3-7 λεπτά.

Χαρακτηριστικά των χρονοδιαγραμμάτων σχεδίασης του αερισμού σε νηπιαγωγείο

Κατά τη δημιουργία του προγράμματος αερισμού στην προσχολική οργάνωση, λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι δείκτες:

 • τεχνικά χαρακτηριστικά του κτιρίου ·
 • ηλικία των παιδιών σε ομάδες ·
 • εποχή του έτους.

Κατά τη δημιουργία του προγράμματος αερισμού στην προσχολική οργάνωση, λαμβάνεται υπόψη η εποχή του έτους

Ο πίνακας κυκλοφορίας της ατμοσφαιρικής μάζας περιέχει δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα και το χρόνο αερισμού, τον τύπο εξαερισμού και τη θέση αυτών των ενεργειών.

Το πρόγραμμα δημιουργείται από τη νοσοκόμα και υπάρχουν υπογραφές του ιατρού και του επικεφαλής του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το πρόγραμμα ενημερώνεται κάθε νέο ακαδημαϊκό έτος.

Ένα παράδειγμα ενός χρονοδιαγράμματος κυκλοφορίας του αέρα, τύποι αερισμού

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο αερισμού στο νηπιαγωγείο, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με ένα παράδειγμα του τρόπου κυκλοφορίας του αέρα:

 1. 07: 00-07: 15 - αερισμός στους χώρους που προορίζονται για παιχνίδια. Ο εξαερισμός είναι γωνιακός ή διαμέσου.
 2. 08: 45-08: 55 - αερισμός στους χώρους που προορίζονται για ύπνο. Περάστε μέσω εξαερισμού.
 3. 10: 25-10: 50 - ο εξαερισμός πραγματοποιείται σε χώρους που προορίζονται για ύπνο και παιχνίδι. Τύπος εξαερισμού - διαμπερές.
 4. 12: 20-12: 30 - αερισμός, ξοδεύετε σε χώρους που προορίζονται για ύπνο. Εξαερισμός - γωνιακή.
 5. 14: 00-14: 30 - Ο εξαερισμός πραγματοποιείται στους χώρους υποδοχής και παιχνιδιών. Τύπος διαμέσου.
 6. 16: 00-16: 10 - Ο αερισμός πραγματοποιείται στον κοιτώνα και στην αίθουσα υποδοχής. Τύπος - γωνιακή.
 7. 17: 40-18: 00 - ένας χώρος υποδοχής, παιχνιδιών και ύπνου αερίζεται. Τύπος εξαερισμού - διαμπερές.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ανέπτυξε το SanPiN, μέσω του εξαερισμού και του γωνιακού αερισμού μπορεί να γίνει μόνο αν δεν υπάρχουν παιδιά στο δωμάτιο. Εάν διεξάγεται μονομερής αερισμός, μπορεί να παραχθεί ακόμη και αν υπάρχουν παιδιά σε ομάδες, αλλά μόνο στις ζεστές εποχές του έτους.

Σύμφωνα με τους κανόνες του SanPiN, μέσω του εξαερισμού και του γωνιακού αερισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν δεν υπάρχουν παιδιά στο δωμάτιο

Παραδοσιακός αερισμός των νηπιαγωγείων

Οι κανόνες που έχει θεσπίσει η SanPin για τις αίθουσες αερισμού σε παρόμοια εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πολύ σημαντικοί, αλλά πρέπει να υποστηρίζονται από τη διαθεσιμότητα ποιοτικού αερισμού.

Σε αυτό το στάδιο του χρόνου, διακρίνονται δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Ο παραδοσιακός τρόπος εξαερισμού ονομάζεται επίσης απλός ή φυσικός. Η ουσία της λειτουργίας του έγκειται στο γεγονός ότι η εισροή μάζας φρέσκου αέρα οφείλεται στον υαλοπίνακα εξαερισμού και στα κενά στα παράθυρα.

Η εκχύλιση του εκχυλίσματος πραγματοποιείται με τη χρήση ενός άξονα στην οροφή, όπου υπάρχει φυσική παροχή αέρα, με αποτέλεσμα η ανύψωση των ζυγών θερμού αέρος να πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο.

Αλλά σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, αυτό το σύστημα εξαερισμού έχει πολλά περισσότερα μειονεκτήματα από τα πλεονεκτήματα.

Για να λειτουργήσει τα φυσικά συστήματα έδωσαν τουλάχιστον πρέπει να παρέχεται κάποια επίδραση στα τοιχώματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τη δυνατότητα να εκτελέσει την κοπή και την γωνιακή εξαερισμού, ιδίως σε σχέση με τους χώρους όπου τα παιδιά κοιμούνται και παίζουν.

Αν η τοποθέτηση νηπιαγωγείο πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου το ζεστό έλεγχο της θερμοκρασίας σεζόν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή των 30 βαθμών ή υψηλότερο, να είστε βέβαιος να προβλεφθεί η παρουσία του μέσα από αερισμό και τη γωνία όχι μόνο στα υπνοδωμάτια και Παιδότοποι, αλλά και στεγνωτήρια, τουαλέτες και εγκαταστάσεις κουζίνας. Με την παρουσία γωνιακού και αεραγωγού, η αφαίρεση των αέριων μαζών πραγματοποιείται μέσω παρακείμενων δωματίων.

Η παραδοσιακή έκδοση του εξαερισμού των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν έχει σημασία στις συνθήκες του Άπω Βορρά.

Εφαρμογή σύγχρονου συστήματος εξαερισμού

Δεδομένου ότι σε αυτό το σημείο ο αριθμός των ιδιωτικών κήπων έχει αυξηθεί σημαντικά, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές να φέρει σύγχρονα συστήματα εξαερισμού σε αυτά (επίσης γνωστό ως τεχνητός εξαερισμός).

Υπάρχουν πολλοί τύποι συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού, τα οποία είναι ιδανικά για έναν κήπο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουν προτίμηση στα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Αυτός ο εξαερισμός εξασφαλίζει την έγκαιρη αφαίρεση μολυσμένων αέριων μαζών και την αντικατάστασή τους από καθαρά. Είναι δυνατή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης καταρροϊκών ασθενειών σε παιδιά που εμφανίζονται σε ομάδες μειώνεται σημαντικά.

Το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κρυολογήματος στα παιδιά

Με τη σειρά τους, ο μολυσμένος αέρας που ρέει μέσα από τους ανεμιστήρες διεισδύει στους αγωγούς εξαερισμού του συστήματος εξαερισμού και στην έξοδο τους στο δρόμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού για ένα νηπιαγωγείο, είναι προτιμότερο να προτιμάτε τα υποχρεωτικά συστήματα. Μια τέτοια σύσταση εξηγείται από το γεγονός ότι θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος και οι περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ικανές να θερμαίνουν και να υγρανίζουν τον αέρα στα απαιτούμενα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι εάν ο κύριος στόχος κατά την εγκατάσταση της αναγκαστικής συστημάτων εξαερισμού στο νηπιαγωγείο είναι η επιθυμία να σώσει ενεργειακών πόρων, η ιδανική επιλογή θα ήταν ένα σύστημα αναγκαστική αέρα εξοπλισμένος με έναν εναλλάκτη θερμότητας.

Ένα τέτοιο σύστημα κατά την κρύα εποχή μειώνει σημαντικά τα απόβλητα για να θερμάνει τη μάζα του αέρα προσαγωγής, και εκτός αυτού, οι εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται με καθαρό και ζεστό αέρα τροφοδοσίας. Με τη βοήθεια του ανακτητή, η θερμότητα από τις ήδη εξαντληθείσες αέριες μάζες εισέρχεται στις μάζες του αέριου αέρα, έτσι μειώνεται σημαντικά το κόστος ενέργειας.

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού τύπου μονομπλόκ, εξοπλισμένα με ανακτητών, επιτρέπουν να μεταφέρει περίπου το 70% της θερμότητας, το οποίο είναι αρκετές φορές μειώνει το κόστος σε σύγκριση με τη λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού, στις οποίες κανένα εναλλάκτη θερμότητας.

Από αυτά τα συστήματα εξαερισμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το πιο κατάλληλο για εγκατάσταση σε ένα νηπιαγωγείο:

Το σύστημα εξαερισμού Dantex αποτελεί ιδανική επιλογή για νηπιαγωγεία

Αλλά παρά τις θετικές πτυχές των συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού για την εγκατάσταση τους σε ένα προσχολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις.

Βασικές απαιτήσεις για συσκευές εξαερισμού στο νηπιαγωγείο

Υπάρχουν ορισμένοι από τους ακόλουθους κανόνες που ένα σύστημα αερισμού σε ένα νηπιαγωγείο πρέπει να ταιριάζει:

 1. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, διαπιστώθηκε ότι η πολλαπλότητα των αέριων μαζών ανά παιδί ανά ώρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 m3.
 2. Κατά την εγκατάσταση της προσφοράς και της εξάτμισης απαγορεύεται να ενσωματώσει την παροχή αέρα και εξαγωγής αέρα τύπου των κουζίνα, τουαλέτες και στεγνωτήρια με τον αέρα που υπάρχει στο υπνοδωμάτιο και την αίθουσα παιχνιδιών. Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανόνες, υπάρχει αυστηρή απαγόρευση εγκατάστασης σε παιδικούς σταθμούς αεραγωγών κατασκευασμένων από υλικό όπως το αμιαντοτσιμέντο.
 3. Το δωμάτιο για την ξήρανση πράγματα, στο μπάνιο και η τουαλέτα είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή μάζας του εξερχόμενου αέρα, αυτό είναι λόγω του ότι είναι στον αέρα μιας μεγάλης ποσότητας των επιβλαβών βακτηρίων, σωματιδίων σημαίνει εντός της ομάδας των καπνού χημικών ατμών των νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, σε αυτά τα δωμάτια με τη βοήθεια των ανεμιστήρων καναλιών θα πρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας σύστημα εξαερισμού χαμηλής κατανάλωσης. Εγκατάσταση των οπαδών γίνεται είτε στον άξονα είτε στην οροφή, που εγγυάται τη σταθερή εισροή αέρα μάζες που δεν θα τους αφήσουμε να παραμείνει στάσιμη.
 4. Στους χώρους που προορίζονται για την ξήρανση και το σιδέρωμα των αντικειμένων, συνιστάται να εγκατασταθεί ένας θάλαμος εφοδιασμού στον οποίο θα χρησιμοποιούνται θερμοσίφωνες, θερμαντήρες ή θερμαντικά σώματα αντί για στοιχεία θέρμανσης.
 5. Στα δωμάτια όπου εκτελείται και το πλύσιμο των παιδικών ρούχων, θα πρέπει να τοποθετηθεί μια ισχυρή κουκούλα, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας στο δωμάτιο και συνεπώς να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μυκήτων.
 6. Το σύστημα εξαερισμού σε ένα τέτοιο ίδρυμα πρέπει αναγκαστικά να είναι ισορροπημένο και με επαρκές επίπεδο παραγωγικότητας, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα την υγεία των παιδιών και των φροντιστών.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο νηπιαγωγείο σε σχέση με τη χάραξη ζωνών

Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές κύριες περιοχές στο νηπιαγωγείο όπου το παιδί περνάει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο και έχει αναπτύξει απαιτήσεις εξαερισμού σε αυτές τις περιοχές.

Σε αυτό το στάδιο του χρόνου, υπάρχουν τρεις κύριες ζώνες:

Στο χώρο παιχνιδιού η δραστηριότητα του παιδιού είναι σε υψηλό επίπεδο, επομένως ο εξαερισμός σε αυτή τη ζώνη πρέπει να είναι υψηλότερος από ό, τι σε άλλους χώρους.

Στο χώρο παιχνιδιού, η δραστηριότητα του παιδιού φθάνει στο μέγιστο, έτσι υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Δεδομένου ότι στην περιοχή που προορίζεται για ύπνο, τα παιδιά περνούν μόνο λίγες ώρες, τότε ο εξαερισμός εκεί δεν πρέπει να είναι πολύ έντονος. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να αναπτύξει κρύο λόγω των ανεξέλεγκτων ροών αέρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού στους χώρους που προορίζονται για ύπνο πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Οι μάζες αέρα που είναι τοποθετημένες μεταξύ των πτερυγίων ανεμιστήρα του τύπου διέλευσης και του αγωγού για την κουκούλα πρέπει να αναμιχθούν όσο το δυνατόν λιγότερο.
 2. Το καθεστώς θερμοκρασίας στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι περίπου 1-2 μοίρες πάνω από τον ίδιο δείκτη στη ζώνη που προορίζεται για παιχνίδια.

Η περιοχή εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο συνεπάγεται ένα μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν. Το καθεστώς θερμοκρασίας σε αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να είναι θερμότερο από ό, τι στην περιοχή παιχνιδιού και πιο κρύο από ό, τι στην κρεβατοκάμαρα.

Για την παροχή ενός τέτοιου δείκτη, οι οδηγοί αποσβεστήρα του ανεμιστήρα αέρα τροφοδοσίας τοποθετούνται στη θέση "πάνω". Οι ψυχρές μάζες του αέρα που λαμβάνονται από το δρόμο ωθούνται στο ταβάνι. Με τη σειρά τους, οι μάζες του θερμού αέρα που υπάρχουν στο δωμάτιο ανυψώνονται επίσης. Επιπλέον, είναι μικτές.

Λόγω του γεγονότος ότι η ανάμιξη πραγματοποιείται στην περιοχή της οροφής, η ατμοσφαιρική ροή δεν επηρεάζει τα νήπια, επομένως δεν υπάρχει αρνητική επίδραση σε αυτά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η ρύθμιση των ροών του αέρα κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών στο νηπιαγωγείο λειτουργεί στο νηπιαγωγείο.

Χρήση στο νηπιαγωγείο του καθαριστή αέρα καναλιών Tion Eco

Εάν το σύστημα εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο στο νηπιαγωγείο δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργίες του και υπάρχουν διαφορετικές οσμές και ρύποι στο δωμάτιο, οι ειδικοί συνιστούν την εγκατάσταση του καθαριστή αέρα του καναλιού Tion Eco.

Air μάζα διέρχεται από αυτήν την εγκατάσταση, υποβάλλεται στη βακτηριοκτόνο δράση, και μέσα από το στοιχείο φίλτρου διεξάγεται από τον αέρα αφαιρώντας διαφόρων ρύπων: σκόνη, μούχλα, βακτήρια, ιούς, αέρια οσμή.

Η δημοτικότητα του καθαριστικού παρέχεται από τις ακόλουθες θετικές ιδιότητες:

 • όχι μόνο ασκεί απολυμαντικό αποτέλεσμα, αλλά καθαρίζει επίσης αέρα από σωματίδια σκόνης και άλλους ρύπους.
 • Επιτρέπεται να χρησιμοποιείται με τη μορφή ενός βακτηριοκτόνου φίλτρου για την επανακυκλοφορία του δωματίου.
 • κατά τη λειτουργία του, να μην απελευθερώνει επιβλαβείς ουσίες και εκπομπές ·
 • Η πτώση πίεσης κατά μήκος της συσκευής φιλτραρίσματος είναι πολύ χαμηλότερη από ό, τι σε παρόμοιες συσκευές.
 • Λόγω των υψηλών ιδιοτήτων φιλτραρίσματος, η πιθανότητα διείσδυσης νεκρών μικροοργανισμών στο δωμάτιο ουσιαστικά μειώνεται στο μηδέν.
 • η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετές φορές χαμηλότερη από ότι σε βακτηριοκτόνα τμήματα.
 • η τιμή αντικατάστασης των αφαιρούμενων στοιχείων είναι 5-10 φορές χαμηλότερη από ό, τι στους λαμπτήρες UV.

Το καθαριστικό αέρα Tion Eco duct είναι αρκετά δημοφιλές και έχει πολλά πλεονεκτήματα

 1. Προφίλτρο. Απορροφά μεγάλα σωματίδια σκόνης και εμποδίζει την είσοδό τους στο δωμάτιο.
 2. Ηλεκτροστατικό μπλοκ. Μετατρέπει τις μηχανικές μολυσματικές ουσίες και τα βιο-αερολύματα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν ένα ηλεκτροστατικό φορτίο.
 3. Φίλτρο HEPA. Καταστρέφει ρύπους και βιοαεροσόλες.
 4. Φίλτρο απορρόφησης-καταλυτικού τύπου. Μετατρέπει το όζον στο οξυγόνο.
 5. Αυτοματοποιημένο μπλοκ. Με τη βοήθειά της παρακολουθείται η λειτουργία ολόκληρου του εργοστασίου. Στα μοντέλα του τύπου κρεμάσματος υπάρχει ένας πίνακας ενδείξεων.

Παρά τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά αυτής της συσκευής, η χρήση της σε νηπιαγωγεία εκτελείται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, καθώς η συσκευή είναι αρκετά δαπανηρή.

Τα κρατικά προσχολικά ιδρύματα δεν μπορούν να αντέξουν την αγορά μιας τέτοιας συσκευής, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν ούτε να επιτρέψουν την εγκατάσταση συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού και πρέπει να εκτελέσουν χειροκίνητο αερισμό.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ορισμένα από αυτά είναι εξοπλισμένα με τέτοιες ή παρόμοιες συσκευές. Αλλά δεν έχει το είδος της προσφοράς και της εξάτμισης μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, και αν παράλληλα με τη λειτουργία του να διενεργεί τακτικούς αερισμό των χώρων, τα παιδιά που παρακολουθούν το νηπιαγωγείο, είναι εγγυημένη για να γλιτώσει τις συνέπειες των διαφόρων ειδών βακτηρίων.

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται οι απαιτήσεις των υγειονομικών κανόνων και των κανονισμών όταν αερίζονται τα δωμάτια;

Οι άνθρωποι καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής βρίσκονται συνεχώς σε μια κοινωνική κοινωνία. Αυτό συμβαίνει σε περιορισμένους χώρους, όπως ένα νηπιαγωγείο, μια σχολική τάξη, εργαστήρια. Η γενικότητα των ανθρώπων οδηγεί στο γεγονός ότι αργά ή γρήγορα δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου καθαρός αέρας στην αίθουσα. Όλα αντικαθίστανται από διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η αναλογία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία. Τα παιδιά και οι ενήλικες αρχίζουν να αισθάνονται υπνηλία, αίσθημα κακουχίας, πονοκεφάλους. Τα μικρά παιδιά αρχίζουν να είναι ιδιότροπα, οι μαθητές σταματούν να απορροφούν υλικό, οι εργαζόμενοι γραφείου μειώνουν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας εργασίας. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί αυτό το είδος των ασθενειών, υπολογίσαμε την ποσότητα του αέρα που απαιτείται για τον εξαερισμό των παιδικών σταθμών, σχολείων, παιδικών σταθμών, μουσικές σκηνές, βιομηχανικά κτίρια, χώρους γραφείων.

Πρώτα απ 'όλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες του sanpin καθορίζουν τις τυπικές απαιτήσεις για την κυκλοφορία του αέρα και σε καμία περίπτωση δεν διευκρινίζουν για ποιο χρονικό διάστημα πρέπει να ανοίξουν τα παράθυρα για παροχή οξυγόνου. Ωστόσο, η κατάσταση λαμβάνεται υπόψη όταν η πρόσβαση με καθαρό και καθαρό αέρα είναι κάπως περιορισμένη και δεν είναι δυνατόν να αεριστεί. Για παράδειγμα, σε χώρους μεγάλης έκτασης, όπως τα καταστήματα των εργοστασίων ή οι εγκαταστάσεις της αγοράς Komarovsky. Ο εξαερισμός σε τέτοιες περιπτώσεις πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού εξαερισμού και συστήματος κυκλοφορίας αέρα, το οποίο λειτουργεί σχεδόν συνεχώς.

Μην υποτιμάτε τη σημασία του αερισμού των χώρων όχι μόνο στο δικό σας διαμέρισμα, αλλά και στο χώρο εργασίας. Σε αυτό εξαρτάται η ευημερία και η χαρά.

Πρότυπα αερισμού δωματίων στο νηπιαγωγείο

Τα παιδιά είναι το πιο απροστάτευτο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, καθώς και παρακολούθηση της υγείας τους. Ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός χρειάζεται συνεχή εισροή φρέσκου οξυγόνου και γι 'αυτό δημιουργήθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα αερισμού στο νηπιαγωγείο σύμφωνα με τους κανόνες του sanpin. Ένα δείγμα των οποίων μπορεί να εκφραστεί στους ακόλουθους κανόνες:

 1. Ο αερισμός ή ο εξαερισμός των χώρων στις παιδικές ομάδες πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά την ώρα.
 2. Αναβαθμίστε τον εναέριο χώρο του φρέσκου αέρα, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία στο δρόμο.
 3. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, τότε η φρέσκο ​​κυκλοφορία του αέρα θα πρέπει να πραγματοποιείται ως εξής: το πρωί, πριν από την άφιξη των παιδιών - αερισμό 5-10 λεπτά? κάθε μία ώρα και ένα μισό - τα ανοιχτά παράθυρα σε ένα minutu.Pri Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον παγωμένο αέρα και δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για skvoznyaka.Zhelatelno για τον αερισμό παιδιά να μεταφέρουν σε άλλο δωμάτιο.

Μπορούμε να πούμε ότι για τον οργανισμό ενός παιδιού η παροχή φρέσκου οξυγόνου είναι η βασική ανάγκη ανάπτυξης και ευημερίας. Ο εναέριος χώρος που δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζει θετικά τη δραστηριότητα και την περιέργεια των παιδιών, τα οποία πρέπει να θυμούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.

Εξαερισμός χώρων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Το δεύτερο στάδιο της δημόσιας ζωής κάθε ατόμου είναι να παρευρεθεί στο σχολείο. Μισή μέρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα, τα παιδιά βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας και ασχολούνται κυρίως με ψυχική δραστηριότητα. Πρέπει να προστεθεί ότι οι μαθητές έχουν ένα αυξανόμενο σώμα που χρειάζεται σταθερή παροχή οξυγόνου για την ανάπτυξη της δομής του σώματος και του εγκεφάλου. Η σημασία του αερισμού του δωματίου είναι πιο προφανής από ποτέ. Επίσης, πρέπει να προστεθεί ότι, πολύ συχνά κυμαίνεται από 20 έως 30 άτομα σε μικρούς χώρους, αίθουσες ταυτόχρονα, το οποίο διευκολύνει την ταχεία σχηματισμό μιας μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και των εφήβων.

Συνεπώς, οι ηγέτες στην τάξη, ακόμα και τα ίδια τα παιδιά, πρέπει να τηρήσουν το πρόγραμμα αερισμού της αίθουσας μελέτης. Αυτό το πρόγραμμα που προσφέρεται από το sanpin περιλαμβάνει την παράβλεψη του φρέσκου οξυγόνου για 20 λεπτά πριν από την έναρξη των τάξεων, καθώς και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε κάθε διάλειμμα.

Διαπιστώνεται ότι η αρχή των τάξεων είναι στις 8.00 π.μ. Ως εκ τούτου, ο υπάλληλος του γραφείου ή ο δάσκαλος της τάξης πρέπει να έρχονται και να ανοίγουν τα παράθυρα πριν από την έναρξη της τάξης για να λαμβάνουν καθαρό αέρα στην αίθουσα σπουδών.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε σχολική συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά, ακολουθούμενη από αλλαγή και ξεκούραση, κατά την οποία πρέπει επίσης να αερίζετε τις εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα, οι μαθητές πρέπει να εγκαταλείψουν την τάξη και να χαλαρώσουν στους διαδρόμους του σχολείου. Αφήστε αεριζόμενο χώρο είναι επίσης απαραίτητο για τα παιδιά και τους εφήβους να αλλάξουν την κατάσταση και να μην καθαριστούν με δροσερό αέρα.

Στην ιδιαιτερότητα του αερισμού των εγκαταστάσεων στα σχολεία είναι το γεγονός ότι πρέπει να γίνει παρατεταμένος αερισμός κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έναρξη της δεύτερης σχολικής βάρδιας πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο και να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​οξυγόνο.

Όλες αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στη χαρούμενη διάθεση των παιδιών και των εφήβων και στην προσοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρότυπα για τον αερισμό των χώρων γραφείων και γραφείων

Όσον αφορά τη ζωή του επόμενου ατόμου, αυτός είναι ο χώρος εργασίας του. Δεν έχει σημασία αν κάποιος εργάζεται στο γραφείο ή στο εργοστάσιο - το φρέσκο ​​οξυγόνο είναι πάντα απαραίτητο στο χώρο. Οι οργανισμοί των ενηλίκων είναι πάντα λιγότερο επιρρεπείς στο στρες λόγω έλλειψης καθαρού αέρα. Επίσης, δεν είναι πάντα απαραίτητο οι ενήλικες να αερίζουν τόσο συχνά τον εναέριο χώρο. Ωστόσο, όταν εργάζεστε στο γραφείο, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, είναι απαραίτητο να αερίζετε το χώρο όσο πιο συχνά γίνεται. Φυσικά, η ελάχιστη απαίτηση είναι 20 λεπτά πριν από την εργασία και μισή ώρα στο μεσημεριανό γεύμα. Φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στο δρόμο. Ωστόσο, μετά από την εργασία για να αποφευχθεί ένα αίσθημα υπερβολική κόπωση, πονοκέφαλο, αίσθημα κατάθλιψης και δυσαρέσκεια να κάνει τέτοιες διακοπές και αερίζετε λίγο πιο συχνά. Κάθε δύο έως τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Όσο για τους εργαζόμενους που περνούν τον μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην παραγωγή σε μεγάλους χώρους, χρειάζονται επίσης φρέσκο ​​οξυγόνο, το οποίο μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Στην περίπτωση τους, η παραγωγή και οι μεγάλες εγκαταστάσεις είναι πάντοτε εξοπλισμένες με εξοπλισμό εξαερισμού, ο οποίος εξασφαλίζει όχι μόνο την πρόσληψη καθαρού αέρα αλλά και την εκροή από τον χώρο παραγωγής της μολυσμένης ατμόσφαιρας.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο συχνά οι άνθρωποι αερίζουν τον χώρο εργασίας τους, τόσο καλύτερη είναι η ευεξία τους και η δουλειά τους.

Αερισμός των εγκαταστάσεων του κανονικού sanpin

ΚΥΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

10 Ιουνίου 2010 N 64

Με την έγκριση του SanPiN 2.1.2.2645-10

(όπως τροποποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010)

____________________________________________________________________
Έγγραφο με αλλαγές που έγιναν:
με το ψήφισμα του επικεφαλής κρατικού υγειονομικού γιατρός της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 175 της 27ης Δεκεμβρίου 2010.
____________________________________________________________________


Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο της 30/3/99 Ν 52-FZ «On υγειονομικής και επιδημιολογικής ευημερία του πληθυσμού» (Συλλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 1999, Ν 14, st.1650, 2002, Ν 1 (Μέρος 1), το άρθρο 2? 2003, Ν 2, του άρθρου 167? Ν 27 (Μέρος 1) st.2700? 2004, Ν 35, st.3607? 2005, Ν 19, st.1752? 2006, Ν 1, του άρθρου 10? Ν 52 (Μέρος 1) st.5498? 2007, Ν 1 (Μέρος 1), το άρθρο 21? Ν 1 (Μέρος 1), το άρθρο 29? Ν 27, st.3213? Ν 46, st.5554? Ν 49 st.6070? 2008, Ν 24, st.2801? Ν 29 (Μέρος 1) st.3418? Ν 30, (σελ.2) st.3616? Ν 44 st.4984? Ν 52 ( σ.1), st.6223, 2009, Ν 1, άρθρο 17) και την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από 24.07.2000 N 554 «σχετικά με την έγκριση του κράτους υγειονομικής και επιδημιολογικής υπηρεσίας του ρωσικού F EDERATION και του κανονισμού σχετικά με τις κρατικές υγιεινής-επιδημιολογικής κανόνες «(Συλλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 2000, Ν 31, st.3295, 2004, Ν 8, st.663? Ν 47, st.4666, 2005, Ν 39, st.3953)

1. Να εγκρίνει υγειονομικούς και επιδημιολογικούς κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.1.2.2645-10 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας" (παράρτημα).

2. Εφαρμόστε τους καθορισμένους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς κανόνες και κανονισμούς από τις 15 Αυγούστου 2010.


Εγγεγραμμένοι
στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η Ρωσική Ομοσπονδία
Στις 15 Ιουλίου 2010,
εγγραφή N 17833

Προσάρτημα. SanPiN 2.1.2.2645-10 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας"


Υγειονομικοί-επιδημιολογικοί κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.1.2.2645-10

(όπως τροποποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010)

____________________________________________________________________
Το έγγραφο λαμβάνει υπόψη:
Τροποποιήσεις και συμπληρώματα αριθ. 1 της 27ης Δεκεμβρίου 2010 (Ψήφισμα του Υφυπουργού Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 175 της 27ης Δεκεμβρίου 2010).
____________________________________________________________________

I. Γενικές διατάξεις και πεδίο εφαρμογής

1.1. Οι υγειονομικοί κανόνες και κανονισμοί (στο εξής "υγειονομικοί κανόνες") αναπτύσσονται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

1.2. Αυτά τα υγειονομικών κανόνων θέσπιση υποχρεωτικών υγειονομικών και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες που ζουν σε κτίρια και χώρους που πρέπει να τηρούνται στη θέση, το σχεδιασμό, την ανακαίνιση, την κατασκευή και τη συντήρηση των κτιρίων κατοικιών και των χώρων που προορίζονται για μόνιμη κατοικία.

1.3. Οι απαιτήσεις αυτών των κανόνων υγιεινής δεν ισχύουν για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους ξενοδοχείων, ξενώνων, ειδικών σπιτιών για αναπήρους, ορφανοτροφεία, στρατόπεδα βάρδιας.

1.4 Είδη κανόνες έχουν σχεδιαστεί για τους πολίτες, μεμονωμένους επιχειρηματίες και νομικά πρόσωπα των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή και συντήρηση των κτιρίων κατοικιών και εγκαταστάσεων, καθώς και στους φορείς που επιτρέπεται να ασκούν κρατική υγιεινής και επιδημιολογική παρακολούθηση.

1.5. Ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις αυτών των υγειονομικών κανόνων διεξάγεται από φορείς εξουσιοδοτημένους να εκτελούν κρατική υγειονομική και επιδημιολογική παρακολούθηση σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

II. Υγειονομικές απαιτήσεις για τον τόπο και την επικράτεια των οικιστικών κτιρίων όταν βρίσκονται

2.1. Οικιστικά κτίρια πρέπει να είναι σύμφωνα με το γενικό σχέδιο του εδάφους, η λειτουργική οριοθέτηση του εδάφους των πόλεων, κωμοπόλεων και άλλων οικισμών (σημείο στο κείμενο, τέθηκε σε ισχύ στις 27 Μάρ του 2011 Αλλαγές και προσθήκες Ν 1 από τις 27 Δεκεμβρίου 2010.

2.2. Ο χώρος που διατίθεται για τη στέγαση κατοικιών πρέπει:

2.3. Έχει αποσυρθεί για την κατασκευή του κτιρίου κατοικιών γης πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα διοργάνωσης περιοχής με σαφή λειτουργική οριοθέτηση και την τοποθέτηση των χώρων αναψυχής, το παιχνίδι, τον αθλητισμό, επιχειρηματικές περιοχές, χώρους στάθμευσης επισκεπτών, χώρους πρασίνου.

2.4. Όταν κηπουρική έδαφος σπίτι κτίρια κατοικιών θα πρέπει να θεωρείται ότι η απόσταση από τους τοίχους των σπιτιών μέχρι κορμούς δέντρων άξονα στέμμα με διάμετρο έως 5 m πρέπει να είναι μικρότερη από 5 απόσταση m πρέπει να είναι περισσότερο από 5 μέτρα για τα μεγαλύτερα δέντρα, θάμνους σε - 1,5 m. Το ύψος των θάμνων δεν πρέπει να υπερβαίνει το κάτω άκρο του ανοίγματος παραθύρων των χώρων του ισογείου.

2.5. Στις διαβάσεις εντός της αυλής του παρακείμενου εδάφους δεν πρέπει να υπάρχει διαμετακομιστική κυκλοφορία. Είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόσβαση στις πλατφόρμες των συλλεκτών απορριμμάτων για ειδικές μεταφορές.

2.6. Οι αποστάσεις μεταξύ οικιστικών, οικιστικών και δημόσιων κτιρίων και βιομηχανικών κτιρίων θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις υγιεινής για την ηλιοπροστασία των οικιστικών και δημόσιων κτιρίων και εδαφών.

2.7. Όταν προβλέπονται κατοικίες, παρέχονται ύδρευση, αποχέτευση, παροχή θερμότητας, τροφοδοσία ρεύματος (το σημείο της έκδοσης, που εισήχθη από τις 27 Μαρτίου 2011 με τροποποιήσεις και προσθήκες αριθ. 1 της 27ης Δεκεμβρίου 2010).

2.8. Στα οικόπεδα πρέπει να υπάρχουν εισόδους και περάσματα σε κάθε κτίριο. Οι χώροι στάθμευσης ή γκαράζ στάθμευσης αυτοκινήτων πρέπει να πληρούν τις υγειονομικές απαιτήσεις για τις ζώνες υγειονομικής προστασίας και την υγειονομική ταξινόμηση των επιχειρήσεων, των δομών και άλλων αντικειμένων.

2.9. Οι χώροι μπροστά από τις εισόδους του σπιτιού, οι διαδρομές για τα ταξίδια και οι πεζοί πρέπει να έχουν σκληρά καλύμματα. Κατά την εγκατάσταση σκληρών επιφανειών, πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης ροής αποψυχθέντων και καταιγίδων.

2.10. Στο έδαφος της αυλές των κατοικιών απαγορεύεται να τοποθετείτε τις επιχειρήσεις και την τροφοδοσία των συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων σκηνές, περίπτερα, πάγκους, μίνι μάρκετ, περίπτερα, το καλοκαίρι καφέ, τις εγκαταστάσεις, τις επιχειρήσεις για τις μικρές επισκευές αυτοκινήτων, οικιακές συσκευές, παπούτσια, καθώς και χώρους στάθμευσης πέραν των επισκεπτών ( το σημείο της διατύπωσης, που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Μαρτίου 2011 με τις τροποποιήσεις και προσθήκες αριθ. 1 της 27ης Δεκεμβρίου 2010.

2.11. Ο καθαρισμός της περιοχής πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης της ζεστής εποχής - το πότισμα της περιοχής, το χειμώνα - μέτρα κατά του πάγου (απομάκρυνση, λείανση, αντιδραστήρια κατά του πάγου και άλλα).

2.12. Το βράδυ πρέπει να φωτίζεται η επικράτεια των αυλών κατοικιών. Τα πρότυπα φωτισμού παρατίθενται στο προσάρτημα 1 των παρόντων υγειονομικών κανόνων.

III. Απαιτήσεις υγιεινής για κατοικίες και δημόσιες εγκαταστάσεις σε κτίρια κατοικιών

3.1. Η διαμονή των διαμερισμάτων στα υπόγεια και υπόγεια δεν επιτρέπεται.

3.2. Σε οικιστικά κτίρια επιτρέπονται δημόσιοι χώροι, μηχανολογικός εξοπλισμός και επικοινωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται υγιεινά πρότυπα για θόρυβο, υπερφόρτωση, δονήσεις, ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

3.3. Οι δημόσιοι χώροι που είναι ενσωματωμένοι σε κτίρια κατοικιών πρέπει να έχουν εισόδους απομονωμένες από το κατοικημένο τμήμα του κτιρίου.

3.4. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση της βιομηχανικής παραγωγής σε οικιακούς χώρους.

3.5. Κατά την τοποθέτηση χώρων στάθμευσης σε οικιστικά κτίρια, είναι απαραίτητο να τα διαχωρίσετε από το οικιστικό μέρος του κτιρίου από μη οικιστικό πάτωμα. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση πάνω από τα γκαράζ των χώρων για εργασία με παιδιά, οι εγκαταστάσεις για ιατρικούς και προληπτικούς σκοπούς.

3.6. Σε οικιστικά κτίρια οποιουδήποτε αριθμού ορόφων στο πρώτο, στο υπόγειο ή στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να υπάρχει χώρος αποθήκευσης για την αποθήκευση εξοπλισμού καθαρισμού εξοπλισμένου με νεροχύτη. Η συσκευή αποθηκών με χώρο τουλάχιστον 3 m / άτομο επιτρέπεται στους κατοίκους του σπιτιού: νοικοκυριό, για την αποθήκευση λαχανικών και επίσης για στερεά καύσιμα. Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος από το πάτωμα, όπου βρίσκονται οι αποθήκες, πρέπει να απομονωθεί από το οικιστικό μέρος. Η τοποθέτηση δικτύων αποχέτευσης σε οικονομικά κυλικεία απαγορεύεται.

3.7. Οι δημόσιοι χώροι που είναι ενσωματωμένοι σε κτίρια κατοικιών πρέπει να έχουν είσοδοι απομονωμένες από το κατοικημένο τμήμα του κτιρίου, ενώ οι χώροι στάθμευσης για το προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας θα πρέπει να βρίσκονται εκτός της τοπικής περιοχής.

3.8. Σε κτίρια κατοικιών δεν επιτρέπεται θέση από τα μπάνια και τουαλέτες ακριβώς πάνω από τα σαλόνια και κουζίνες, με την εξαίρεση των δύο επιπέδων διαμερίσματα, τα οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση του τουαλέτα και μπανιέρα (ή ντους) ακριβώς πάνω από την κουζίνα (παράγραφος στο κείμενο, τέθηκε σε ισχύ στις 27, Μαρτίου 2011 Αλλαγές και προσθήκες αριθ. 1 της 27ης Δεκεμβρίου 2010.

3.9. Δεν επιτρέπεται να οργανώσει την είσοδο στο δωμάτιο εξοπλισμένο με μια λεκάνη τουαλέτας, απευθείας από την κουζίνα και σαλόνια, εκτός είσοδο ενός υπνοδωματίου στην τουαλέτα με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο δεύτερη αίθουσα, λεκάνη της τουαλέτας εξοπλισμένο με είσοδο σ 'αυτό από το διάδρομο ή διάδρομο.

3.10. Τα οικιστικά κτίρια με ύψος άνω των πέντε ορόφων πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ανελκυστήρες (φορτίο και επιβάτη). Κατά τον εξοπλισμό του σπιτιού με ανελκυστήρες, οι διαστάσεις μιας από τις καμπίνες πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ενός ατόμου σε φορείο ή αναπηρική καρέκλα.

3.11. Πάνω από τα σαλόνια, κάτω και δίπλα σε αυτά δεν επιτρέπεται να τοποθετήσετε το μηχανοστάσιο και φρεάτια ανελκυστήρων, musoropriemnuyu θάλαμο, το βαρέλι σκουπίδια και μια συσκευή για τον καθαρισμό και ξέπλυμα, τηλεφωνικό κέντρο.

IV. Απαιτήσεις υγιεινής για θέρμανση, εξαερισμό, μικροκλίμα και αέρα εσωτερικού χώρου

4.1. Τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού πρέπει να παρέχουν αποδεκτές συνθήκες για το μικροκλίμα και το περιβάλλον αέρα των χώρων. Οι βέλτιστες και επιτρεπτές παραμέτρους του μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών δίδονται στο προσάρτημα 2 αυτών των υγειονομικών κανόνων (το στοιχείο συμπληρώθηκε από τις 27 Μαρτίου 2011 με τροποποιήσεις και προσθήκες υπ 'αριθμόν 1 της 27ης Δεκεμβρίου 2010.

4.2. σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση του αέρα στους χώρους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου θέρμανσης δεν παράγουν οσμές, να μολύνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, δεν είναι επιβλαβείς ουσίες που εκκρίνονται κατά τη λειτουργία χωρίς να δημιουργούνται επιπλέον θόρυβο, πρέπει να είναι προσβάσιμα για τη συντήρηση και την εξυπηρέτηση.

4.4. Οι συσκευές θέρμανσης πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες για καθαρισμό. Με τη θέρμανση νερού, η θερμοκρασία επιφάνειας των συσκευών θέρμανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 90 ° C. Για συσκευές με θερμοκρασία επιφάνειας θέρμανσης μεγαλύτερη από 75 ° C, πρέπει να παρέχονται προστατευτικά περιφράγματα.

4.5. Οι εγκαταστάσεις των πρώτων ορόφων των κτιρίων κατοικιών που βρίσκονται στην κλιματική περιοχή Ι θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα θέρμανσης για ομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας του δαπέδου.

4.6. Η συσκευή αυτόνομων λεβητοστασίων για την παροχή θερμότητας σε οικιστικά κτίρια επιτρέπεται με παράλληλη τήρηση των υγειονομικών απαιτήσεων για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε κατοικημένες περιοχές, υγιεινής προδιαγραφές για θόρυβο και δόνηση.

4.7. Ο φυσικός αερισμός των χώρων διαβίωσης πρέπει να πραγματοποιείται με την εισροή αέρα μέσω των ανεμιστήρων, των τραντάγματα ή μέσω ειδικών ανοιγμάτων στα φύλλα των παραθύρων και στους αεραγωγούς. Τα ανοίγματα εξάτμισης των καναλιών πρέπει να παρέχονται στις κουζίνες, στα μπάνια, στις τουαλέτες και στα ερμάρια ξήρανσης.

4.8. Ο αερισμός αντικειμένων που βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών πρέπει να είναι αυτόνομος. Επιτρέπεται η σύνδεση του εξαερισμού των δημόσιων χώρων που δεν έχουν επιβλαβείς εκπομπές στο γενικό σύστημα εξαγωγής ενός κτιρίου κατοικιών.

4.9. Ο εξαερισμός εξόρυξης ορυχείων πρέπει να προεξέχει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή της επίπεδης οροφής σε ύψος τουλάχιστον 1 m.

4.10. Η συγκέντρωση των χημικών ουσιών στον αέρα εσωτερικού χώρου κατά την είσοδο κτίρια σε λειτουργία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις μέσες ημερήσιες μέγιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις (στο εξής - MPC) προσμείξεις που καθορίστηκε για Εξωτερικός κατοικημένες περιοχές, και να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα μέγιστη εφάπαξ MPC ή επαγγελματική έκθεση σε απουσία μέση ημερήσια MPC ( περαιτέρω - OBUV).

V. Απαιτήσεις υγιεινής για τον φυσικό και τεχνητό φωτισμό και τον ήλιο

5.1. Τα σαλόνια και οι κουζίνες των διαμερισμάτων θα πρέπει να έχουν φυσικό φως μέσω των διόδων εκπομπής φωτός στις εξωτερικές εγκλειστικές δομές του κτιρίου.

5.2. Ο συντελεστής φυσικού φωτισμού (στο εξής "ΚΕΟ") στους χώρους καθιστικού και στις κουζίνες πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5%.

5.3. Πότε θα πρέπει να εξασφαλίζεται η μονομερής πλάγια φωτισμού σε κτίρια κατοικιών ΚΕΟ κατ 'αποκοπή τιμή στο σημείο του σχεδιασμού, που βρίσκεται στη διασταύρωση του κάθετου τμήματος της χαρακτηριστικής αεροπλάνο χώρο και στο επίπεδο του δαπέδου σε απόσταση 1 m από το απώτατο τοίχο από το svetoproemov: στο ίδιο δωμάτιο - για ένα, δύο και διαμερίσματα τριών δωματίων και δύο δωμάτια για διαμερίσματα τεσσάρων και πέντε υπνοδωματίων. Στα άλλα δωμάτια και διαμερίσματα multi-room στην κουζίνα κανονιστική ΚΕΟ αξία με την πλευρά του φωτισμού θα πρέπει να παρέχεται στο σημείο του σχεδιασμού, που βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου στην επιφάνεια του δαπέδου.

5.4. Σε όλες τις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών πρέπει να παρέχεται γενικός και τοπικός τεχνητός φωτισμός.

5.5. Φωτισμού για τις εκφορτώσεις, σκάλες βήματα, στο λόμπι ασανσέρ, διαδρόμους ορόφου, ομάδες πίεσης, σοφίτες και υπόγεια δεν πρέπει να είναι κάτω των 20 lux στο πάτωμα.

5.6. Πάνω πρέπει να εγκατασταθεί κάθε μια από την κύρια είσοδο του σπιτιού λάμπες παρέχουν φωτισμό στο χώρο της εισόδου τουλάχιστον 6 lux, για μια οριζόντια επιφάνεια και τουλάχιστον 10 lux, για μια κάθετη επιφάνεια σε ύψος 2,0 m από το δάπεδο. Θα πρέπει επίσης να παρέχεται φωτισμός της διαδρομής πεζών στην είσοδο του κτιρίου.

5.7. Οι κατοικίες και η παρακείμενη περιοχή θα πρέπει να είναι απομονωμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις υγιεινής για την ηλιοπροστασία των οικιστικών και δημόσιων κτιρίων.

5.8. Η κατ 'αποκοπή διάρκεια συνεχούς ηλιακής ακτινοβολίας για εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών καθορίζεται διαφορετικά για ορισμένες ημερολογιακές περιόδους ανάλογα με τον τύπο των διαμερισμάτων, τον λειτουργικό σκοπό των χώρων, τις ζώνες σχεδιασμού της πόλης και το γεωγραφικό γεωγραφικό πλάτος της περιοχής:

- για τη νότια ζώνη (νότια των 48 ° Β) - όχι λιγότερο από 1,5 ώρες την ημέρα από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 22 Οκτωβρίου.

5.9. Η κανονική διάρκεια της ηλιοφάνειας θα πρέπει να παρέχεται σε τουλάχιστον ένα δωμάτιο διαμερισμάτων 1-3 δωματίων και τουλάχιστον σε δύο δωμάτια με 4 ή περισσότερα δωμάτια.

5.10. Επιτρέπεται διακοπή της διάρκειας της ηλιοφάνειας, κατά την οποία μία από τις περιόδους πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 ώρα. Η συνολική διάρκεια της ομαλοποιημένης απομόνωσης θα πρέπει να αυξηθεί κατά 0,5 ώρες για κάθε ζώνη, αντίστοιχα.

____________________________________________________________________
Οι παράγραφοι 5.12 και 5.13 της προηγούμενης έκδοσης στις 27 Μαρτίου 2011 θεωρούνται ως παράγραφοι 5.11 και 5.12 της παρούσας έκδοσης, αντίστοιχα, - Τροποποιήσεις και συμπληρώματα αριθ. 1 της 27ης Δεκεμβρίου 2010.
____________________________________________________________________

5.11. Για τα κτίρια κατοικιών που βρίσκονται στη βόρεια και κεντρική ζώνη, η διάρκεια της ηλιοφάνειας μπορεί να μειωθεί κατά 0,5 ώρες στις ακόλουθες περιπτώσεις:

5.12. Στις παιδικές χαρές και στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή, η διάρκεια της ηλιοφάνειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες στο 50% των τοποθεσιών ανεξάρτητα από το γεωγραφικό πλάτος.

VI. Υγειονομικές απαιτήσεις για τα επίπεδα θορύβου, κραδασμών, υπερήχων και υπερύθρων, ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ακτινοβολιών, ιοντίζουσας ακτινοβολίας

(το κεφάλαιο της διατύπωσης, που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Μαρτίου 2011
Αλλαγές και προσθήκες N 1 από τις 27 Δεκεμβρίου 2010, -

6.1. Τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα ηχητικής πίεσης, τα ισοδύναμα και τα μέγιστα ηχητικά επίπεδα στις εγκαταστάσεις κατοικιών και στην κατοικημένη περιοχή δίδονται στο προσάρτημα 3 των εν λόγω υγειονομικών κανόνων.

6.1.1. Τα επίπεδα θορύβου από εξωτερικές πηγές σε χώρους κατοικιών εκτιμώνται λαμβάνοντας υπόψη τη μέτρησή τους με ανοιχτό παράθυρο παραθύρου, καλύμματα, στενά φτερά παραθύρων.

6.1.2. Ισοδύναμη και μέγιστη ηχοστάθμη του θορύβου dBA που δημιουργούνται επί τόπου μέσω των οδικών, 2m σιδηροδρομικών μεταφορών από τους τύπους αντι-θόρυβο τοιχοποιία του πρώτου επιπέδου των κτιρίων κατοικιών, που αντιμετωπίζει την κατεύθυνση από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και περιφερειακή αξία, σιδηρόδρομοι, έχει τη δυνατότητα να λάβει σε 10 dBA παραπάνω (διόρθωση = + 10 dBA) που καθορίζεται στη δεύτερη γραμμή του παραρτήματος 3 των εν λόγω υγειονομικών κανόνων.

6.1.3. Τα επίπεδα ηχητικής πίεσης σε ζώνες οκτάβας σε συχνότητες dB, τα επίπεδα θορύβου, και ισοδύναμο επίπεδο ήχου του θορύβου dBA που παράγεται σε εσωτερικούς χώρους και σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα κτίρια, συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης κλιματισμού και εξαερισμού και άλλοι μηχανικοί τεχνολογικού εξοπλισμού του κτιρίου, θα πρέπει να είναι λαμβάνουν 5dB χαμηλότερος (προσαρμογή = μείον (-) 5 dBA) ορίζεται στο παράρτημα 3 του παρόντος υγειονομικών κανόνων (διόρθωση για τονικό και παλμικού θορύβου σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή).

6.1.4. Για τον θόρυβο και τον παλμικό θόρυβο, πρέπει να υιοθετηθεί μια διόρθωση μείον (-) 5 dBA.

6.2. Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα δονήσεων στις κατοικίες δίδονται στο προσάρτημα 4 αυτών των κανόνων υγιεινής.

6.2.1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε οικιακούς χώρους επιτρέπεται η υπέρβαση των τυπικών επιπέδων κατά 5 dB.

6.2.2. Για τους μη μόνιμους κραδασμούς, διορθώνεται μείον (-) 10 dB στις επιτρεπτές τιμές των επιπέδων που δίδονται στο προσάρτημα 4 των εν λόγω υγειονομικών κανόνων και οι απόλυτες τιμές πολλαπλασιάζονται επί 0,32.

6.3. Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υπερφόρτωσης στην επικράτεια κτιρίων κατοικιών και σε κτίρια κατοικιών δίδονται στο προσάρτημα 5 αυτών των κανόνων υγιεινής.

6.4. Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (εφεξής "EMF") όταν επηρεάζουν τον πληθυσμό.

6.4.1. Το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο εξασθένησης του γεωμαγνητικού πεδίου στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών ορίζεται σε 1,5.

6.4.2. Το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο ηλεκτροστατικής ισχύος σε οικιακούς χώρους είναι 15 kV / m.

6.4.3. Στην επικράτεια τοποθεσίες μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση μεταβλητή ηλεκτρικού πεδίου με συχνότητα 50 Hz σε ύψος 1000 μ 2 / m, και στο μέγιστο του συγκροτήματος επιτρεπόμενη ένταση μεταβλητή ηλεκτρικού πεδίου με συχνότητα 50 Hz σε ύψος από 0,5 έως 2 m από το δάπεδο του 500 V / m.

6.4.4. Τα επιτρεπτά επίπεδα EMF της περιοχής συχνοτήτων 30 kHz - 300 GHz για τον πληθυσμό (σε κατοικημένη περιοχή, σε χώρους μαζικής αναψυχής, εντός κατοικιών) δίδονται στο προσάρτημα 6 αυτών των κανόνων υγιεινής.

6.4.5. Οι απαιτήσεις αυτού του τμήματος δεν ισχύουν για ηλεκτρομαγνητικές κρούσεις τυχαίας φύσεως, όπως επίσης δημιουργούνται από κινητά αντικείμενα ραδιοεξοπλισμού που μεταδίδουν.

6.4.6. Η επιτρεπτή ένταση του εναλλασσόμενου μαγνητικού πεδίου δίδεται στο παράρτημα 7 αυτών των κανόνων υγιεινής.

6.4.7. Τα επίπεδα έντασης ηλεκτρικού πεδίου των 50 Hz, που δημιουργούνται από εξοπλισμό τροφοδοσίας και ισχύος που μεταδίδει αντικείμενα ραδιο μηχανικής (RTO) εντός κατοικιών, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τον πληθυσμό.

6.5. Επιτρεπτά επίπεδα ιονίζουσας ακτινοβολίας.

6.5.1. Η ισχύς μιας αποτελεσματικής δόσης ακτινοβολίας γάμμα μέσα στα κτίρια δεν πρέπει να υπερβαίνει την δόση στην ανοικτή περιοχή κατά περισσότερο από 0,2 μSv / h.

Η πρόσβαση στην πλήρη έκδοση αυτού του εγγράφου είναι περιορισμένη

Μπορείτε να εξοικειωθείτε με το έγγραφο, παραγγέλλοντας μια δωρεάν επίδειξη των συστημάτων "Codex" και "Texexpert".

SanPiN 2.1.2.2645-10 Απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας

ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΑΙ
με την απόφαση του επικεφαλής υγειονομικού ιατρού της Ρωσικής Ομοσπονδίας
από το "10" 06 2010 № _64_
Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας

Υγειονομικοί-επιδημιολογικοί κανόνες και κανονισμοί
SanPiN 2.1.2.2645-10

Περιεχόμενα

Γενικές διατάξεις και πεδίο εφαρμογής

1.1. Οι υγειονομικοί κανόνες και κανονισμοί (στο εξής "υγειονομικοί κανόνες") αναπτύσσονται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
1.2. Αυτά τα υγειονομικών κανόνων θέσπιση υποχρεωτικών υγειονομικών και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες που ζουν σε κτίρια και χώρους που πρέπει να τηρούνται στη θέση, το σχεδιασμό, την ανακαίνιση, την κατασκευή και τη συντήρηση των κτιρίων κατοικιών και των χώρων που προορίζονται για μόνιμη κατοικία.
1.3. Οι απαιτήσεις αυτών των κανόνων υγιεινής δεν ισχύουν για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους ξενοδοχείων, ξενώνων, ειδικών σπιτιών για αναπήρους, ορφανοτροφεία, στρατόπεδα βάρδιας.
1.4 Είδη κανόνες έχουν σχεδιαστεί για τους πολίτες, μεμονωμένους επιχειρηματίες και νομικά πρόσωπα των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή και συντήρηση των κτιρίων κατοικιών και εγκαταστάσεων, καθώς και στους φορείς που επιτρέπεται να ασκούν κρατική υγιεινής και επιδημιολογική παρακολούθηση.
Ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις αυτών των υγειονομικών κανόνων διεξάγεται από φορείς εξουσιοδοτημένους να εφαρμόζουν κρατική υγειονομική και επιδημιολογική παρακολούθηση σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υγειονομικές απαιτήσεις για τον τόπο και την επικράτεια των κτιρίων κατοικιών
όταν τοποθετούνται

2.1. Τα οικιστικά κτίρια θα πρέπει να βρίσκονται σε μια κατοικημένη περιοχή σύμφωνα με το γενικό σχέδιο της περιοχής, τη λειτουργική χωροθέτηση του εδάφους της πόλης, του χωριού και άλλων οικισμών.
2.2. Ο χώρος που διατίθεται για τη στέγαση κατοικιών πρέπει:
- να βρίσκεται εκτός του εδάφους των βιομηχανικών-κοινοτικών, υγειονομικών προστατευτικών ζωνών των επιχειρήσεων, των δομών και άλλων αντικειμένων, την πρώτη ζώνη της ζώνης υγειονομικής προστασίας των πηγών ύδρευσης και των αγωγών πόσιμου νερού.
- πληρούν τις απαιτήσεις για το περιεχόμενο των δυνητικά επικίνδυνων χημικών και βιολογικών ουσιών, βιολογικών και μικροβιολογικών οργανισμών του εδάφους, την ποιότητα του αέρα, το επίπεδο της ιονίζουσας ακτινοβολίας, φυσικούς παράγοντες (θόρυβος, Υπόηχος, κραδασμούς, ηλεκτρομαγνητικά πεδία), σύμφωνα με την υγειονομική νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
2.3. Έχει αποσυρθεί για την κατασκευή του κτιρίου κατοικιών γης πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα διοργάνωσης περιοχής με σαφή λειτουργική οριοθέτηση και την τοποθέτηση των χώρων αναψυχής, το παιχνίδι, τον αθλητισμό, επιχειρηματικές περιοχές, χώρους στάθμευσης επισκεπτών, χώρους πρασίνου.
2.4.Pri εξωραϊσμού περιοχή των κτιρίων κατοικιών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η απόσταση από τους τοίχους των σπιτιών προς τον άξονα των κορμούς δέντρων με διάμετρο στέμμα της μέχρι και 5 m πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 m απόσταση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 5 m για τα μεγαλύτερα δέντρα για να τους θάμνους -. 1, 5 μ. Το ύψος των θάμνων δεν πρέπει να υπερβαίνει το κάτω άκρο του ανοίγματος παραθύρων των χώρων του ισογείου.
2.5 Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαμετακομιστική κυκλοφορία στις διόδους εντός του ναυπηγείου της παρακείμενης περιοχής. Είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόσβαση στις πλατφόρμες των συλλεκτών απορριμμάτων για ειδικές μεταφορές.
2.6. Οι αποστάσεις μεταξύ οικιστικών, οικιστικών και δημόσιων κτιρίων και βιομηχανικών κτιρίων θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις υγιεινής για την ηλιοπροστασία των οικιστικών και δημόσιων κτιρίων και εδαφών.
2.7. Κατά την τοποθέτηση κτίρια κατοικιών προσφέρει τις υπηρεσίες τους τεχνικού λογισμικού (φωτισμός, κατανάλωση και παραγωγή ζεστού νερού, θέρμανσης και εξαερισμού, και αεριοποίησης περιοχές - προμήθειας φυσικού αερίου).
2.8. Στα οικόπεδα πρέπει να υπάρχουν εισόδους και περάσματα σε κάθε κτίριο. Οι χώροι στάθμευσης ή γκαράζ στάθμευσης αυτοκινήτων πρέπει να πληρούν τις υγειονομικές απαιτήσεις για τις ζώνες υγειονομικής προστασίας και την υγειονομική ταξινόμηση των επιχειρήσεων, των δομών και άλλων αντικειμένων.

Στις παρακείμενες περιοχές απαγορεύεται η πλύση των αυτοκινήτων, η αποστράγγιση των καυσίμων και των ελαίων, η ρύθμιση των ηχητικών σημάτων, των φρένων και των κινητήρων.
2.9. Οι χώροι μπροστά από τις εισόδους του σπιτιού, οι διαδρομές για τα ταξίδια και οι πεζοί πρέπει να έχουν σκληρά καλύμματα. Κατά την εγκατάσταση σκληρών επιφανειών, πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης ροής αποψυχθέντων και καταιγίδων.
2.10. Στο έδαφος της αυλές των κατοικιών απαγορεύεται να τοποθετείτε τις επιχειρήσεις και την τροφοδοσία των συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων σκηνές, περίπτερα, πάγκους, μίνι μάρκετ, περίπτερα, το καλοκαίρι καφέ, τις εγκαταστάσεις, τις επιχειρήσεις για τις μικρές επισκευές αυτοκινήτων, οικιακές συσκευές, παπούτσια, καθώς και οι χώροι στάθμευσης των δημόσιων οργανισμών.
2.11. συντήρησης λόγους θα πρέπει να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, ακόμη και σε θερμή περίοδο του έτους - περιοχή άρδευσης και το χειμώνα - antigololednye περίπτωση (διαγραφή, λείανση, αντι-άχνη πράκτορες και άλλοι).
2.12. Το βράδυ πρέπει να φωτίζεται η επικράτεια των αυλών κατοικιών. Τα πρότυπα φωτισμού παρατίθενται στο προσάρτημα 1 των παρόντων υγειονομικών κανόνων.

Απαιτήσεις υγιεινής για κατοικίες και δημόσιες εγκαταστάσεις σε κτίρια κατοικιών

3.1. Η διαμονή των διαμερισμάτων στα υπόγεια και υπόγεια δεν επιτρέπεται.
3.2. Σε οικιστικά κτίρια επιτρέπονται δημόσιοι χώροι, μηχανολογικός εξοπλισμός και επικοινωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται υγιεινά πρότυπα για θόρυβο, υπερφόρτωση, δονήσεις, ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Οι υπόγειο και ισόγεια των κατοικιών σπίτια επιτρέπεται συσκευή ενσωματωμένη και ενσωματωμένο και επισυνάπτεται στάθμευσης για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που παρέχονται σφίξιμο οροφές εξοπλισμός και συσκευές για την εκκένωση των καυσαερίων των οχημάτων.
3.3. Οι δημόσιοι χώροι που είναι ενσωματωμένοι σε κτίρια κατοικιών πρέπει να έχουν εισόδους απομονωμένες από το κατοικημένο τμήμα του κτιρίου.
3.4. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση της βιομηχανικής παραγωγής σε οικιακούς χώρους.
3.5. Κατά την τοποθέτηση χώρων στάθμευσης σε οικιστικά κτίρια, είναι απαραίτητο να τα διαχωρίσετε από το οικιστικό μέρος του κτιρίου από μη οικιστικό πάτωμα. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση πάνω από τα γκαράζ των χώρων για εργασία με παιδιά, οι εγκαταστάσεις για ιατρικούς και προληπτικούς σκοπούς.
3.6. Σε οικιστικά κτίρια οποιουδήποτε αριθμού ορόφων στο πρώτο, υπόγειο ή υπόγειο δάπεδο - είναι απαραίτητο να προβλεφθεί μια αποθήκη για την αποθήκευση του εξοπλισμού συγκομιδής εξοπλισμένου με νεροχύτη. Η συσκευή αποθηκών με έκταση τουλάχιστον 3 m² / άτομο είναι αποδεκτή για τους κατοίκους του σπιτιού: νοικοκυριό, για την αποθήκευση λαχανικών, αλλά και για στερεά καύσιμα. Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος από το πάτωμα, όπου βρίσκονται οι αποθήκες, πρέπει να απομονωθεί από το οικιστικό μέρος. Η τοποθέτηση δικτύων αποχέτευσης σε οικονομικά κυλικεία απαγορεύεται.
3.7. Οι δημόσιοι χώροι που είναι ενσωματωμένοι σε κτίρια κατοικιών πρέπει να έχουν είσοδοι απομονωμένες από το κατοικημένο τμήμα του κτιρίου, ενώ οι χώροι στάθμευσης για το προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας θα πρέπει να βρίσκονται εκτός της τοπικής περιοχής.
Δεν επιτρέπεται η φόρτωση υλικών, προϊόντων για δημόσιους χώρους από την αυλή του κτιρίου διαμερισμάτων, όπου βρίσκονται τα παράθυρα και οι εισόδους στα διαμερίσματα. Η φόρτωση πρέπει να γίνεται: από τα άκρα των κτιρίων κατοικιών χωρίς παράθυρα. από υπόγειες σήραγγες ή κλειστά στάδια προσγείωσης · από τις εθνικές οδούς.
Ο χώρος φόρτωσης επιτρέπεται να μην ταιριάζει στην περιοχή των ενσωματωμένων δημόσιων χώρων μέχρι 150m².
3.8. Σε διαμερίσματα δεν επιτρέπεται:
- τη θέση των λουτρών και των τουαλετών ακριβώς πάνω από τα σαλόνια και τις κουζίνες, εκτός από τα διαμερίσματα δύο επιπέδων, όπου μια τουαλέτα και ένα μπάνιο (ή ντους) μπορούν να τοποθετηθούν ακριβώς πάνω από την κουζίνα.
- τη στερέωση των συσκευών και των αγωγών των εγκαταστάσεων υγιεινής απευθείας στις εγκλειστικές δομές του καθιστικού, στους τοίχους μεταξύ των διαμερισμάτων και στα χωρίσματα, καθώς και στις επεκτάσεις τους εκτός των καθιστικών.
3.9. Δεν επιτρέπεται να οργανώσει την είσοδο στο δωμάτιο εξοπλισμένο με μια λεκάνη τουαλέτας, απευθείας από την κουζίνα και σαλόνια, εκτός είσοδο ενός υπνοδωματίου στην τουαλέτα με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο δεύτερη αίθουσα, λεκάνη της τουαλέτας εξοπλισμένο με είσοδο σ 'αυτό από το διάδρομο ή διάδρομο.
3.10. Τα οικιστικά κτίρια με ύψος άνω των πέντε ορόφων πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ανελκυστήρες (φορτίο και επιβάτη). Κατά τον εξοπλισμό του σπιτιού με ανελκυστήρες, οι διαστάσεις μιας από τις καμπίνες πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ενός ατόμου σε φορείο ή αναπηρική καρέκλα.
3.11. Πάνω από τα σαλόνια, κάτω και δίπλα σε αυτά δεν επιτρέπεται να τοποθετήσετε το μηχανοστάσιο και φρεάτια ανελκυστήρων, musoropriemnuyu θάλαμο, το βαρέλι σκουπίδια και μια συσκευή για τον καθαρισμό και ξέπλυμα, τηλεφωνικό κέντρο.

Απαιτήσεις υγιεινής για θέρμανση, εξαερισμό, μικροκλίμα και αέρα εσωτερικού χώρου

4.1. Τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού πρέπει να παρέχουν αποδεκτές συνθήκες για το μικροκλίμα και το περιβάλλον αέρα των χώρων. Οι επιτρεπόμενες παράμετροι του μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών δίδονται στο παράρτημα 2 αυτών των κανόνων υγιεινής.
4.2. σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση του αέρα στους χώρους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου θέρμανσης δεν παράγουν οσμές, να μολύνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, δεν είναι επιβλαβείς ουσίες που εκκρίνονται κατά τη λειτουργία χωρίς να δημιουργούνται επιπλέον θόρυβο, πρέπει να είναι προσβάσιμα για τη συντήρηση και την εξυπηρέτηση.
4.3. Η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα του δωματίου και της θερμοκρασίας της επιφάνειας των τοίχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 ° C. Η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα δωματίου και του δαπέδου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 2 ° C.
4.4. Οι συσκευές θέρμανσης πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες για καθαρισμό. Με τη θέρμανση νερού, η θερμοκρασία επιφάνειας των συσκευών θέρμανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 90 ° C. Για συσκευές με θερμοκρασία επιφάνειας θέρμανσης μεγαλύτερη από 75 ° C, πρέπει να παρέχονται προστατευτικά περιφράγματα.
4.5. Οι εγκαταστάσεις των πρώτων ορόφων των κτιρίων κατοικιών που βρίσκονται στην κλιματική περιοχή Ι θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα θέρμανσης για ομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας του δαπέδου.
4.6. Η συσκευή αυτόνομων λεβητοστασίων για την παροχή θερμότητας σε οικιστικά κτίρια επιτρέπεται με παράλληλη τήρηση των υγειονομικών απαιτήσεων για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε κατοικημένες περιοχές, υγιεινής προδιαγραφές για θόρυβο και δόνηση.
4.7. Ο φυσικός αερισμός των χώρων διαβίωσης πρέπει να πραγματοποιείται με την εισροή αέρα μέσω των ανεμιστήρων, των τραντάγματα ή μέσω ειδικών ανοιγμάτων στα φύλλα των παραθύρων και στους αεραγωγούς. Τα ανοίγματα εξάτμισης των καναλιών πρέπει να παρέχονται στις κουζίνες, στα μπάνια, στις τουαλέτες και στα ερμάρια ξήρανσης.
Ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού πρέπει να εμποδίζει την είσοδο αέρα από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.
Δεν επιτρέπεται να συνδυάζονται αεραγωγοί κουζίνας και μονάδες υγιεινής με καθιστικό.
4.8. Ο αερισμός αντικειμένων που βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών πρέπει να είναι αυτόνομος. Επιτρέπεται η σύνδεση του εξαερισμού των δημόσιων χώρων που δεν έχουν επιβλαβείς εκπομπές στο γενικό σύστημα εξαγωγής ενός κτιρίου κατοικιών.
4.9. Ο εξαερισμός εξόρυξης ορυχείων πρέπει να προεξέχει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή της επίπεδης οροφής σε ύψος τουλάχιστον 1 m.
4.10. Η συγκέντρωση των χημικών ουσιών στον αέρα εσωτερικού χώρου κατά την είσοδο κτίρια σε λειτουργία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις μέσες ημερήσιες μέγιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις (στο εξής - MPC) προσμείξεις που καθορίστηκε για Εξωτερικός κατοικημένες περιοχές, και να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα μέγιστη εφάπαξ MPC ή επαγγελματική έκθεση σε απουσία μέση ημερήσια MPC ( περαιτέρω - OBUV).

Απαιτήσεις υγιεινής για φυσικό και τεχνητό φωτισμό και ηλιακή ακτινοβολία

5.1. Τα σαλόνια και οι κουζίνες των διαμερισμάτων θα πρέπει να έχουν φυσικό φως μέσω των διόδων εκπομπής φωτός στις εξωτερικές εγκλειστικές δομές του κτιρίου.
5.2. Ο συντελεστής φυσικού φωτισμού (στο εξής "ΚΕΟ") στους χώρους καθιστικού και στις κουζίνες πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5%.
5.3. Πότε θα πρέπει να εξασφαλίζεται η μονομερής πλάγια φωτισμού σε κτίρια κατοικιών ΚΕΟ κατ 'αποκοπή τιμή στο σημείο του σχεδιασμού, που βρίσκεται στη διασταύρωση του κάθετου τμήματος της χαρακτηριστικής αεροπλάνο χώρο και στο επίπεδο του δαπέδου σε απόσταση 1 m από το απώτατο τοίχο από το svetoproemov: στο ίδιο δωμάτιο - για ένα, δύο και τριών υπνοδωματίων διαμερίσματα και δύο δωμάτια για διαμερίσματα τεσσάρων και πέντε-room. Στα άλλα δωμάτια και διαμερίσματα multi-room στην κουζίνα κανονιστική ΚΕΟ αξία με την πλευρά του φωτισμού θα πρέπει να παρέχεται στο σημείο του σχεδιασμού, που βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου στην επιφάνεια του δαπέδου.
5.4. Σε όλες τις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών πρέπει να παρέχεται γενικός και τοπικός τεχνητός φωτισμός.
5.5. Φωτισμού για τις εκφορτώσεις, σκάλες βήματα, στο λόμπι ασανσέρ, διαδρόμους ορόφου, ομάδες πίεσης, σοφίτες και υπόγεια δεν πρέπει να είναι κάτω των 20 lux στο πάτωμα.
5.6. Πάνω πρέπει να εγκατασταθεί κάθε μια από την κύρια είσοδο του σπιτιού λάμπες παρέχουν φωτισμό στο χώρο της εισόδου τουλάχιστον 6 lux, για μια οριζόντια επιφάνεια και τουλάχιστον 10 lux, για μια κάθετη επιφάνεια σε ύψος 2,0 m από το δάπεδο. Θα πρέπει επίσης να παρέχεται φωτισμός της διαδρομής πεζών στην είσοδο του κτιρίου.
5.7. Οι κατοικίες και η παρακείμενη περιοχή θα πρέπει να είναι απομονωμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις υγιεινής για την ηλιοπροστασία των οικιστικών και δημόσιων κτιρίων.
5.8. Η κατ 'αποκοπή διάρκεια συνεχούς ηλιακής ακτινοβολίας για εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών καθορίζεται διαφορετικά για ορισμένες ημερολογιακές περιόδους ανάλογα με τον τύπο των διαμερισμάτων, τον λειτουργικό σκοπό των χώρων, τις ζώνες σχεδιασμού της πόλης και το γεωγραφικό γεωγραφικό πλάτος της περιοχής:
- για τη βόρεια ζώνη (βορείως των 58 ° Β) - τουλάχιστον 2,5 ώρες την ημέρα από τις 22 Απριλίου έως τις 22 Αυγούστου.
- για την κεντρική ζώνη (58 ° Β - 48 ° Β) - όχι λιγότερο από 2,0 ώρες την ημέρα από τις 22 Μαρτίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
- για τη νότια ζώνη (νότια των 48 ° Β) - όχι λιγότερο από 1,5 ώρες την ημέρα από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 22 Οκτωβρίου.
5.9. Η κανονική διάρκεια της ηλιοφάνειας θα πρέπει να παρέχεται τουλάχιστον σε ένα δωμάτιο διαμερισμάτων 1-3 δωματίων και σε τουλάχιστον δύο δωμάτια με 4 ή περισσότερα δωμάτια.

5.10. Επιτρέπεται διακοπή της διάρκειας της ηλιοφάνειας, κατά την οποία μία από τις περιόδους πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 ώρα. Η συνολική διάρκεια της ομαλοποιημένης απομόνωσης θα πρέπει να αυξηθεί κατά 0,5 ώρες για κάθε ζώνη, αντίστοιχα.
5.12. Για τα κτίρια κατοικιών που βρίσκονται στη βόρεια και κεντρική ζώνη, η διάρκεια της ηλιοφάνειας μπορεί να μειωθεί κατά 0,5 ώρες στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- σε διαμερίσματα δύο δωματίων και τριών υπνοδωματίων, όπου τουλάχιστον δύο δωμάτια είναι μονόχωρα.
- σε διαμερίσματα τεσσάρων και πολυκατοικιών, όπου τουλάχιστον τρία δωμάτια είναι μονόχωρα.
- στην ανακατασκευή των κτιρίων κατοικιών που βρίσκονται στις κεντρικές και ιστορικές ζώνες των πόλεων, που καθορίζονται από τα γενικά αναπτυξιακά τους σχέδια.
5.13. Στις παιδικές χαρές και στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή, η διάρκεια της ηλιοφάνειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες στο 50% των τοποθεσιών ανεξάρτητα από το γεωγραφικό πλάτος.

Υγιεινές απαιτήσεις στα επίπεδα θορύβου, κραδασμών, υπέρηχων και υπερύθρων, ηλεκτρικών και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ιοντίζουσας ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις κατοικιών

Επιτρεπτά επίπεδα θορύβου

6.1.1. Τα επιτρεπτά επίπεδα θορύβου, καθώς και οι απαιτήσεις για τη μέτρησή τους σε χώρους διαβίωσης, πρέπει να πληρούν τις υγειονομικές απαιτήσεις για επίπεδα θορύβου στους χώρους εργασίας, σε οικιστικά, δημόσια κτίρια και κτίρια κατοικιών.
6.1.2. Οι επιτρεπόμενες στάθμες ηχητικής πίεσης σε ισοδύναμες ζώνες συχνοτήτων οκτάβας και οι μέγιστες στάθμες θορύβου του θορυβωδικού θορύβου στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με το παράρτημα 3 των εν λόγω υγειονομικών κανόνων.
6.1.3. Αποδεκτά επίπεδα θορύβου που παράγονται στα κτίρια και άλλα συστήματα εξαερισμού μηχανική και την κατασκευή εξοπλισμού, ένα κτήριο για την υποστήριξη της ζωής, θα πρέπει να είναι 5 dB κάτω (διόρθωση μείον (-) 5 dBA) που καθορίζονται στο παράρτημα 3 του παρόντος υγειονομικών κανόνων.
6.1.5. Για οικιστικά κτίρια με παράθυρα με θέα στον αυτοκινητόδρομο, με επίπεδα θορύβου πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο, πρέπει να παρέχονται μέτρα προστασίας από θόρυβο.
6.1.6. Τα επίπεδα θορύβου κατά τη λειτουργία του μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένο σε δημόσιους χώρους (εμπορικά, ψυκτικά, ακουστικά) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα θορύβου και κραδασμών που έχουν καθοριστεί για τις κατοικίες.

Επιτρεπτά επίπεδα κραδασμών

6.2.1. Τα επιτρεπτά επίπεδα δονήσεων, καθώς και οι απαιτήσεις για τη μέτρηση τους σε χώρους διαβίωσης, πρέπει να πληρούν τις υγειονομικές απαιτήσεις στα επίπεδα βιομηχανικών κραδασμών, κραδασμών στις εγκαταστάσεις οικιστικών και δημόσιων κτιρίων.
6.2.2. Κατά τη μέτρηση μη δονήσεις (επίπεδα ταχύτητας και της επιτάχυνσης με την οποία, όταν το όργανο μέτρησης με τα χαρακτηριστικά ενός «αργή» και «Lin» ή διόρθωση «Κ» για μια περίοδο 10-λεπτών ποικίλει κατά περισσότερο από 6 dB) θα πρέπει να προσδιορίζεται ισοδύναμη διορθωμένες τιμές των κραδασμών, την επιτάχυνση της παλμικής κινήσεως ή λογαριθμικά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές των μετρούμενων επιπέδων κραδασμών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες τιμές κατά περισσότερο από 10 dB.
6.2.3. Στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών, τα επίπεδα κραδασμών από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις τιμές που καθορίζονται στο παράρτημα 4 των εν λόγω κανόνων υγιεινής.
6.2.4. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε χώρους, επιτρέπεται η υπέρβαση των επιπέδων κραδασμών κατά 5 dB.
6.2.5. Για μη μόνιμες κραδασμούς, εισάγεται μια διορθωτική τιμή μείον (-) 10 dB στις επιτρεπόμενες τιμές των επιπέδων που δίνονται στον πίνακα και οι απόλυτες τιμές της ταχύτητας κραδασμών και της επιτάχυνσης των κραδασμών πολλαπλασιάζονται επί 0,32.

Επιτρεπτά επίπεδα υπερήχων και υπερύθρων

6.3.1. Τα επιτρεπόμενα επίπεδα υπερήχων, καθώς και οι απαιτήσεις για τη μέτρησή τους σε χώρους κατοικίας, ρυθμίζονται από τις τρέχουσες απαιτήσεις υγιεινής κατά την εργασία με πηγές αέρα και υπερήχων επαφής για βιομηχανικούς, ιατρικούς και οικιακούς σκοπούς.
6.3.2. Τα αποδεκτά επίπεδα σταθερής υπερφόρτωσης είναι επίπεδα ηχητικής πίεσης σε ζώνες οκτάβας με μέσες γεωμετρικές συχνότητες 2, 4, 8, 16 Hz.
6.3.3. Τα επιτρεπτά επίπεδα υπερφόρτωσης για οικιστικά κτίρια και στην επικράτεια κτιρίων κατοικιών δίδονται στο προσάρτημα 5 αυτών των κανόνων υγιεινής.

Επιτρεπτά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Επιτρεπόμενα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της περιοχής ραδιοσυχνοτήτων (30 kHz-300 GHz)

En (PPEn) είναι η ισχύς του ηλεκτρικού πεδίου (πυκνότητα ροής ενέργειας) που δημιουργείται σε ένα δεδομένο σημείο από κάθε πηγή RF EMR.
Το EDPU (PPEPS) είναι η επιτρεπτή ισχύς ηλεκτρικού πεδίου (πυκνότητα ροής ενέργειας).
Σε περιπτώσεις όπου για την ακτινοβολία όλων των πηγών EMP RF υπάρχουν διαφορετικά τηλεχειριστήρια εγκατεστημένα:

6.4.1.3. Κατά την εγκατάσταση της κεραίας μεταδίδει το ραδιόφωνο εγκαταστάσεων για τις κατοικίες η ένταση της RF EMR άμεσα στις στέγες των κατοικιών μπορεί να υπερβαίνει τα επιτρεπτά επίπεδα που καθορίζονται για το κοινό, με την επιφύλαξη για την αποφυγή της παραμονής των προσώπων που δεν σχετίζονται επαγγελματικά με την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες EMR σε στέγες με πομπούς εργασίας. Στις στέγες, όπου υπάρχουν, οι κεραίες εκπομπής θα πρέπει να επισημαίνονται κατάλληλα με τα όρια σύμβολο, όπου οι άνθρωποι μένουν απαγορεύεται κατά την εργασία τους πομπούς.
6.4.1.4. μέτρηση της στάθμης της ακτινοβολίας πρέπει να πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση της λειτουργίας πηγή EMR σε πλήρη ισχύ σε σημεία χώρους, που βρίσκεται πλησιέστερα προς την πηγή (για τα μπαλκόνια, τα παράθυρα), και μεταλλικά αντικείμενα σε καπνιστές που μπορεί να είναι παθητικοί αναμεταδότες EMR και πλήρως αποσυνδεδεμένα προϊόντα οικιακών συσκευών, τα οποία αποτελούν πηγές EMP RF. Η ελάχιστη απόσταση από τα μεταλλικά αντικείμενα καθορίζεται από τις οδηγίες λειτουργίας του οργάνου μέτρησης.
Οι μετρήσεις του EMP RF σε κατοικίες από εξωτερικές πηγές συνιστώνται με ανοιχτά παράθυρα.
6.4.1.5. Οι απαιτήσεις αυτών των κανόνων υγιεινής δεν ισχύουν για ηλεκτρομαγνητικές κρούσεις τυχαίας φύσεως, όπως επίσης δημιουργούνται από κινητά αντικείμενα ραδιο μηχανικής μετάδοσης.
6.4.1.6. Η θέση όλων των ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων μετάδοσης που βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοερασιτεχνικών ραδιοσταθμών και των ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούν στη ζώνη των 27 MHz, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις υγειονομικές απαιτήσεις για τη θέση και τη λειτουργία των χερσαίων κινητών ραδιοεπικοινωνιών.

6.4.2. Επιτρεπόμενα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας βιομηχανικής συχνότητας 50 Hz
6.4.2.1. Η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου της βιομηχανικής συχνότητας των 50 Hz σε οικιακούς χώρους σε απόσταση 0,2 m από τους τοίχους και τα παράθυρα και σε υψόμετρο 0,5-1,8 m από το δάπεδο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5 kV / m.
6.4.2.2. Εισαγωγή του μαγνητικού πεδίου της βιομηχανικής συχνότητας 50 Hz σε οικιακούς χώρους σε απόσταση 0,2 m από τους τοίχους και τα παράθυρα και σε υψόμετρο 0,5-1,5 m από το δάπεδο και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 mT (4 A / m).
6.4.2.3. Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία της βιομηχανικής συχνότητας 50 Hz σε οικιακούς χώρους αξιολογούνται με οικιακές συσκευές εντελώς αποσυνδεδεμένες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών διατάξεων φωτισμού. Το ηλεκτρικό πεδίο εκτιμάται όταν ο συνολικός φωτισμός είναι εντελώς απενεργοποιημένος και το μαγνητικό πεδίο αξιολογείται όταν ο συνολικός φωτισμός είναι πλήρως ενεργοποιημένος.
6.4.2.4. Η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου της βιομηχανικής συχνότητας 50 Hz στην κατοικημένη περιοχή από εναέριες γραμμές μεταφοράς AC και άλλα αντικείμενα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 kV / m σε ύψος 1,8 m από το έδαφος.

Επιτρεπτά επίπεδα ιονίζουσας ακτινοβολίας

6.5.1. Η ισχύς μιας αποτελεσματικής δόσης ακτινοβολίας γάμμα μέσα στα κτίρια δεν πρέπει να υπερβαίνει την δόση στην ανοικτή περιοχή κατά περισσότερο από 0,2 μSv / h.
6.5.2. Η μέση ετήσια ισοδύναμη ισορροπίας δραστηριότητας όγκο κόρη ραδονίου και θορόνιο σε εσωτερικούς EROARn αέρα + 4,6EROATn δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100 Bq / m3 για την κατασκευή και ανακατασκευή των κτιρίων και των 200 Bq / m3 για εκμετάλλευση.

Απαιτήσεις για εσωτερική διακόσμηση κατοικιών

7.1. Η κατανομή επιβλαβών χημικών ουσιών από υλικά κατασκευής και φινιρίσματος, καθώς και από υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενσωματωμένων επίπλων, δεν πρέπει να δημιουργούν συγκεντρώσεις σε κατοικημένες περιοχές που υπερβαίνουν τα πρότυπα επίπεδα που καθορίζονται για τον ατμοσφαιρικό αέρα κατοικημένων περιοχών.
7.2. Το επίπεδο τάσης του ηλεκτροστατικού πεδίου στην επιφάνεια των υλικών δόμησης και τελικής επεξεργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 kV / m (σε σχετική υγρασία 30-60%).
7.3. Η αποτελεσματική ειδική δραστηριότητα των φυσικών ραδιονουκλεϊδίων σε δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε υπό κατασκευή κτίρια και ανακατασκευές δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 370 Bq / kg.
7.4. Ο συντελεστής θερμικής δραστηριότητας των φύλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 kcal / τετρ. m ώρα βαθμό.

Απαιτήσεις για μηχανικό εξοπλισμό

Απαιτήσεις για παροχή νερού και αποχέτευση

8.1.1. Σε κτίρια κατοικιών θα πρέπει να παρέχονται για την οικιακή, την παροχή πόσιμου και ζεστού νερού, καθώς και αποχέτευσης και υδρορροές.

Σε περιοχές χωρίς κεντρικά δίκτυα μηχανικής, επιτρέπεται η κατασκευή μονοκατοικιών και διώροφων οικιστικών κτιρίων με αδιαπέραστες λεκάνες.
Στο Ι, II, III κλιματικές περιοχές εκτός ΙΙΙΒ υποζώνης, 1 και 2-ορόφων κτίρια αφέθηκε να θερμανθεί τουαλέτες nekanalizovannye (σπασμωδική κίνηση-ντουλάπες, κλπ) εντός του θερμαινόμενου τμήματος του κτιρίου.
8.1.2. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση δικτύων πόσιμου νερού με δίκτυα ύδρευσης που τροφοδοτούν μη πόσιμο νερό. Η ποιότητα του νερού της βρύσης πρέπει να πληροί τις υγειονομικές απαιτήσεις για την ποιότητα του νερού στα κεντρικά συστήματα παροχής πόσιμου νερού.
8.1.3. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση του τμήματος καυσαερίων των σωλήνων αποχέτευσης με συστήματα εξαερισμού και καπνοδόχους. Στα δίκτυα οικιακών λυμάτων δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση των φρεατίων επιθεώρησης μέσα στο κτίριο.

Απαιτήσεις για τη διάθεση οικιακών απορριμμάτων και απορριμμάτων

8.2.1. Σε περίπτωση διάθεσης απορριμμάτων σε κτίριο κατοικιών, οι καταπακτές των αγωγών απορριμμάτων πρέπει να βρίσκονται στις σκάλες. Τα καπάκια των πτερυγίων φόρτωσης των καναλιών απορριμμάτων στις σκάλες πρέπει να έχουν πυκνή βεράντα εφοδιασμένη με ελαστικά παρεμβύσματα. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση απορριμμάτων σκουπιδιών στους τοίχους που προστατεύουν τα σαλόνια.
8.2.2. Ο αγωγός απορριμμάτων πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση, να είναι εξοπλισμένος με συσκευές που του επιτρέπουν να καθαρίζεται, να απολυμαίνεται και να απολυμαίνεται.
8.2.3. Musoropriemnaya κάμερα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τρεχούμενο συσκευές νερού, λυμάτων και πρωτόζωα μηχανοποίησης για τη διάθεση των αποβλήτων, καθώς και ένα ξεχωριστό κανάλι εξαγωγής για να επιτρέψει θάλαμο, διατηρούνται σε καλή κατάσταση εξαερισμού.
Συνδεθείτε στο θάλαμο musoropriemnuyu πρέπει να απομονωθεί από την είσοδο του κτιρίου και άλλες εγκαταστάσεις. Η μπροστινή πόρτα πρέπει να έχει μια συμπαγή βεράντα.
Μην τοποθετείτε το θάλαμο σκουπιδιών απευθείας κάτω από τους χώρους καθιστικού ή δίπλα τους.
8.2.4. Τα δοχεία και άλλα δοχεία που προορίζονται για τη συλλογή οικιακών απορριμμάτων και σκουπιδιών πρέπει να μεταφέρονται ή να αδειάζονται καθημερινά.
8.2.5. Διαρρύθμιση για εμπορευματοκιβώτια ειδικό χώρο με τσιμέντο ή άσφαλτο πεζοδρόμιο πρέπει να τοποθετούνται, που οριοθετείται από τα σύνορα και η βλάστηση (θάμνοι) περιμετρικά και έχει μια διαδρομή πρόσβασης για μηχανοκίνητα οχήματα.
Το μέγεθος των χώρων πρέπει να σχεδιαστεί για να εγκαταστήσει τον απαιτούμενο αριθμό εμπορευματοκιβωτίων, αλλά όχι μεγαλύτερο από 5. Η απόσταση από τα εμπορευματοκιβώτια έως τα κτίρια κατοικιών, τις παιδικές χαρές, τις εγκαταστάσεις αναψυχής και τον αθλητισμό πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 μέτρα, αλλά όχι μεγαλύτερη από 100 μέτρα.

Απαιτήσεις για το περιεχόμενο των χώρων διαβίωσης

9.1. Κατά την εκμετάλλευση οικιστικών κτιρίων και εγκαταστάσεων δεν επιτρέπονται:
- Χρήση κατοικίας για σκοπούς που δεν καλύπτονται από την τεκμηρίωση του έργου.
- αποθήκευση και χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών που μολύνουν τον αέρα σε οικιακούς χώρους και σε δημόσια κτίρια που βρίσκονται σε κτίριο κατοικιών.
- οι επιδόσεις των έργων που αποτελούν πηγές αυξημένων επιπέδων θορύβου, δόνησης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή διαταράσσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών σε γειτονικές κατοικημένες περιοχές ·
- ρύπανση και πλημμύρες κατοικιών, κελάρια και τεχνικά υπόγεια, κλιμακοστάσια και κελιά, σοφίτες.
9.2. Κατά τη λειτουργία των κατοικιών απαιτούνται:
- να λάβει έγκαιρα μέτρα για την εξάλειψη των βλαβών του μηχανικού και λοιπού εξοπλισμού που βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή (ύδρευσης, αποχέτευσης, εξαερισμού, θέρμανσης, η διάθεση αποβλήτων, ανελκυστήρες, κ.λπ.) που παραβιάζουν τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης?
- διεξάγουν δραστηριότητες που στοχεύουν στην πρόληψη της εμφάνισης και της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών που συνδέονται με την υγειονομική κατάσταση των κτιρίων κατοικιών, την καταστροφή των εντόμων και τρωκτικών (και απολύμανση).