Είναι δυνατόν να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό το χειμώνα σε μείον θερμοκρασίες στο δρόμο

Σε ποια θερμοκρασία μπορώ να ενεργοποιήσω το κλιματιστικό; Αυτή η ερώτηση ζητείται συχνά από τους ιδιοκτήτες κλιματικής τεχνολογίας διαφορετικών επιχειρήσεων και ειδών. Θα ενεργοποιηθεί εάν η μονάδα ξεκινήσει το χειμώνα για θέρμανση ή ψύξη; Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αυτά τα θέματα. Έτσι, μπορώ να ενεργοποιήσω το κλιματιστικό το χειμώνα για θέρμανση ή ψύξη σε μείον θερμοκρασίες;

Πρώτον, ας πούμε λίγα λόγια για τις αρχές του διαχωρισμένου συστήματος. Όταν η συσκευή λειτουργεί σε λειτουργία θέρμανσης ή ψύξης, η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ του δρόμου και του δωματίου. Το καλοκαίρι αφαιρείται στην ατμόσφαιρα, και το χειμώνα, αντίθετα, αντλείται από το δρόμο προς το δωμάτιο.

Διαχωρισμός θέρμανσης κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου

Είναι δυνατόν να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν για θέρμανση; Ναι, μπορείτε. Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετούς παράγοντες και χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης συσκευής. Κατά τη λειτουργία σε λειτουργία θέρμανσης, το φρέον σε υγρή μορφή εισέρχεται στην εξωτερική μονάδα, εξατμίζεται εκεί, αφαιρώντας μέρος της θερμότητας. Μετά από αυτό, το αέριο ψυκτικό μέσο αντλείται στην εσωτερική μονάδα από τον συμπιεστή, όπου συμπυκνώνεται στον εξατμιστή, απελευθερώνοντας την αποθηκευμένη θερμότητα. Έτσι λειτουργεί το κλιματιστικό για θέρμανση το χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο εναλλάκτης θερμότητας στην εξωτερική μονάδα ψύχεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα η υγρασία από τον εξωτερικό αέρα που αντλείται από τον ανεμιστήρα να προσκρούει πάνω του. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού για θέρμανση το χειμώνα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το αυξημένο ιξώδες του πετρελαίου στον συμπιεστή. Δεδομένου ότι χρησιμοποιεί κινητό μηχανισμό, χρειάζεται λίπανση. Για να γίνει αυτό, ο συμπιεστής γεμίζει με λάδι στο εργοστάσιο, ο οποίος μπορεί να πυκνώσει στο κρύο. Κατά την εκκίνηση ενός συμπιεστή με πολύ λάδι, μπορεί να σπάσει.

Για να αποφύγετε αρνητικές στιγμές πριν ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό για θέρμανση το χειμώνα σε καιρικές συνθήκες, είναι απαραίτητο να κάνετε τα εξής:

 • Στις οδηγίες στο διαχωρισμένο σύστημα, βρείτε το σημείο σχετικά με τις επιτρεπόμενες οριακές θερμοκρασίες. Εάν βρίσκεται στον δρόμο που βρίσκεται κάτω, τότε η συσκευή δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι δείκτες του θερμομέτρου στο δρόμο είναι πάνω από το ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο.
 • Στην κονσόλα κλιματιστικού, βρείτε το κουμπί που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία θέρμανσης και πατήστε το. Συνήθως, ένα εικονόγραμμα με τη μορφή ενός στυλιζαρισμένου ήλιου χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό.
 • Επιλέξτε την επιθυμητή θερμοκρασία. Μην προσπαθήσετε να θερμαίνετε πολύ το δωμάτιο. Η μονάδα ενδέχεται να μην έχει επαρκή ισχύ. Συνιστάται η θέρμανση του δωματίου το χειμώνα στους 18-24 βαθμούς.

Αφού ολοκληρώσετε όλα τα παραπάνω βήματα, ενεργοποιείται η λειτουργία θέρμανσης. Λάβετε υπόψη ότι μετά την ενεργοποίηση του συστήματος split, η θέρμανση θα ξεκινήσει μετά από λίγο. Μερικά λεπτά, και μερικές φορές περισσότερα από 10, η συσκευή θα είναι έτοιμη για λειτουργία χωρίς την ενσωμάτωση μιας εσωτερικής μονάδας. Μην φοβάστε, το κλιματιστικό δεν έχει καταστραφεί, απλά πρέπει να περιμένετε.

Ψύξη με κλιματισμό το χειμώνα

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά σε ορισμένες αίθουσες είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η θερμότητα ακόμη και σε χαμηλές και αρνητικές θερμοκρασίες στο δρόμο. Αυτό ισχύει για χώρους όπου υπάρχει ισχυρός ηλεκτρικός ή θερμικός εξοπλισμός. Για παράδειγμα, αίθουσες εξυπηρετητών και γραφεία MRI. Είναι όμως δυνατό να ενεργοποιηθεί το κλιματιστικό το χειμώνα για ψύξη;

Τα περισσότερα από τα διαχωρισμένα συστήματα στο εργοστάσιο δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με ψύξη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνήθως, το κατώτατο όριο είναι μέσα σε 5-10 μοίρες θερμότητας. Για αυτή την εφαρμογή παράγεται ειδικός εξοπλισμός ακριβείας. Αλλά το κόστος του είναι αρκετά υψηλό. Είναι δυνατή η χρήση συμβατικού κλιματιστικού για τους σκοπούς αυτούς;

Οι περισσότερες μονάδες μπορούν να τροποποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δροσιστεί το χειμώνα. Αυτό ισχύει κυρίως για μη-αναστρεφόμενα μπλοκ. Το κύριο πρόβλημα με αυτό είναι ότι λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στο δρόμο, η πίεση του Freon στην εξωτερική μονάδα μειώνεται και η συμπύκνωση του είναι δύσκολη.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, στην εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται πρόσθετο κιτ χειμώνα, το οποίο ρυθμίζει την πίεση συμπύκνωσης μειώνοντας και αυξάνοντας την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Μερικοί κατασκευαστές εγκαθιστούν επίσημα κιβώτια χειμωνιάτικου σε παραστάσεις τους.

Στο χειμώνα κιτ συνήθως πηγαίνει:

 • Αποστράγγιση θερμαντήρα. Όταν εργάζεστε με ψύξη στην εσωτερική μονάδα, η συμπύκνωση της υγρασίας συμπυκνώνεται, η οποία όταν καταψυχθεί στο δρόμο μπορεί να παγώσει.
 • Θερμαντήρας στροφαλοθαλάμου. Στο στροφαλοθάλαμο του συμπιεστή υπάρχει λάδι, από την πάχυνση που προστατεύει τον θερμαντήρα.
 • Ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα. Μπορεί να λειτουργεί ως δείκτης πίεσης στο σύστημα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αισθητήρας θερμοκρασίας του κλιματιστικού που είναι εγκατεστημένος στον συμπυκνωτή.

Λάβετε υπόψη ότι το χειμερινό σετ δεν βοηθά με κανένα τρόπο όταν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται για θέρμανση το χειμώνα. Από τον παραπάνω εξοπλισμό, μόνο ο θερμαντήρας στροφαλοθαλάμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λειτουργία θέρμανσης. Για τα κλιματιστικά inverter, δεν παρέχεται η εγκατάσταση χειμερινών σετ.

Χαρακτηριστικά χειμερινής λειτουργίας

Πόσα βαθμούς μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό το χειμώνα; Όπως ήδη αναφέρθηκε, η ελάχιστη θερμοκρασία λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος αναφέρεται στις οδηγίες για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό:

 • τα περισσότερα μη αναστρεφόμενα διαχωρισμένα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν μέχρι -5 μοίρες, μερικά μοντέλα μέχρι +5.
 • οι περισσότερες μονάδες αντιστροφέα έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία σε -10 - -15 μοίρες.
 • Ορισμένα μοντέλα αντλιών θερμότητας από κορυφαίους κατασκευαστές έχουν σχεδιαστεί για θέρμανση σε εξωτερική θερμοκρασία -28 και πιο κρύα.

Η απόδοση του διαχωρισμένου συστήματος εξαρτάται έντονα από την εξωτερική θερμοκρασία. Σε μια θερμοκρασία κοντά στο μηδέν, σχεδόν οποιοδήποτε κλιματιστικό μπορεί να παράγει αρκετές φορές περισσότερη θερμότητα από την χρησιμοποιούμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Συμπεράσματα

Το κλιματιστικό με θέρμανση το χειμώνα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε τρόπο θέρμανσης σε θερμοκρασίες κάτω από μηδέν, αλλά είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να ελέγχετε τους περιορισμούς θερμοκρασίας που καθορίζει ο κατασκευαστής. Και προσέξτε: όταν μειώνεται η θερμοκρασία, μειώνεται η δραστηριότητα του διαχωρισμένου συστήματος.

Χαρακτηριστικά της λειτουργίας κλιματιστικών το χειμώνα

Πώς να προετοιμάσετε το μαλακτικό για το χειμώνα;
Η συντήρηση των κλιματιστικών πριν από την αρχή της χειμερινής περιόδου - αυτό συνιστούν όλοι οι κατασκευαστές τεχνολογίας κλίματος.

Η συντήρηση του κλιματισμού περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:
1. Συλλογή ψυκτικού μέσου στην εξωτερική μονάδα
για την εξάλειψη των απωλειών ψυκτικού μέσω χαλαρών συνδέσεων της εξωτερικής γραμμής Freon. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε:
- συνδέστε την πολλαπλή στη θύρα υπηρεσίας.
- Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό στη λειτουργία ψύξης.
- κλείστε τη βαλβίδα του υγρού της μονάδας συμπιεστή-συμπυκνωτή κλιματισμού.
- σε πίεση αναρρόφησης χαμηλότερη από την ατμοσφαιρική, κλείστε τη βαλβίδα αερίου.
- αποσυνδέστε την πολλαπλή.
2. Απενεργοποιήστε ή κλειδώστε τα κυκλώματα εκκίνησης του συμπιεστή για να αποφύγετε την τυχαία εκκίνηση.
3. Εγκαταστήστε το προστατευτικό κάλυμμα για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Αυτό είναι απαραίτητο σε περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα ζημιάς στην εξωτερική μονάδα από τον πάγο ή την πτώση των αερόσακων.

Πώς να είστε σε εκείνες τις περιπτώσεις όταν το χειμώνα χωρίς κλιματιστικό δεν μπορείτε να κάνετε;
Πραγματικό για διακομιστή, υλικό, απομονωμένα δωμάτια με εξοπλισμό παραγωγής θερμότητας κλπ.

Εξετάστε τον μηχανισμό λειτουργίας του κλιματιστικού σε αρνητική θερμοκρασία. Τα οικιακά κλιματιστικά δεν παράγουν κρύο ή θερμότητα από μόνοι τους, απλώς αντλούν θερμότητα από έναν θερμικά μονωμένο όγκο σε άλλο μέσω ψυκτικών μέσων, δηλ. σχετικά με την αρχή της δράσης, αυτές είναι οι "αντλίες θερμότητας". Η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του ψυκτικού μέσου και του περιβάλλοντος αέρα πραγματοποιείται μέσω εναλλάκτη θερμότητας αέρα.
Σχηματικά, αυτή η διαδικασία μπορεί να αναπαρασταθεί ως εξής:
Η θέρμανση από τον αέρα σε έναν απομονωμένο όγκο μέσω του εναλλάκτη θερμότητας απορροφάται από το ψυκτικό μέσο,
Το ψυκτικό μέσο με τη βοήθεια του συμπιεστή αντλείται στον δεύτερο εναλλάκτη θερμότητας,
Η θερμότητα που συσσωρεύεται από το ψυκτικό μέσο μέσω του εναλλάκτη θερμότητας εκκενώνεται στον αέρα.

Τα κύρια προβλήματα της λειτουργίας των κλιματιστικών σε αρνητικές εξωτερικές θερμοκρασίες

Είναι δυνατόν να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό το χειμώνα ή τους κανόνες θέρμανσης

Αφού αγοράσατε ένα σπίτι με split σύστημα, αναρωτήσατε ξαφνικά αν είναι δυνατόν να συμπεριλάβετε ένα split σύστημα το χειμώνα; Το ερώτημα είναι αρκετά λογικό, διότι ακόμη και στις οδηγίες και στην τεχνική τεκμηρίωση για τον εξοπλισμό κλιματισμού δηλώνεται ότι το φάσμα των θερμοκρασιών λειτουργίας των αναστρέψιμων κλιματιστικών είναι από -5 έως +25 μοίρες. Και τι εάν δεν υπάρχει -5, αλλά -30; Ας δούμε πόσο πραγματικά λειτουργεί το κλιματιστικό το χειμώνα.

Περιεχόμενα

Ποια κλιματιστικά είναι κατάλληλα για θέρμανση; ↑

Θέρμανση το χειμώνα: μύθος ή πραγματικότητα

Προσέξτε τις οδηγίες για το κλιματιστικό σας. Σίγουρα θα δείτε ότι έχουν ήδη εκφράσει τις παραπάνω παραμέτρους, καλά, ή πολύ κοντά σε αυτές. Εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από -5, το κλιματιστικό απλά θα χάσει την παραγωγή θερμότητας που δηλώνεται στην τεχνική τεκμηρίωση. Αργά ή αργότερα, θα πέσει καθόλου στο μηδέν. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει το κλιματιστικό το χειμώνα;

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης γενικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα. Το γεγονός ότι το ψυκτικό διαλύεται στο λάδι αποτελεσματικά «έργο» μόνο εάν καθορίζεται στη δήλωση επιλογές. Σπάζοντας το (οδηγίες), διατρέχετε τον κίνδυνο να «χάσει» τον φίλο του για πάντα, επειδή τα μέρη τριβής θα είναι σχεδόν στεγνή λειτουργία λόγω της πήξει το πετρέλαιο, και αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε γρήγορη φθορά του συμπιεστή και την τελική αποτυχία της.

Υπάρχουν μέτρα που αποσκοπούν στην επέκταση του εύρους θερμοκρασίας λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική το χειμώνα για να ψύξετε το δωμάτιο και όχι για να το θερμαίσετε.

Επιλογή κλιματιστικού για λειτουργία το χειμώνα

Χάρη στη συσκευή χειμερινής εκκίνησης, η λειτουργία του κλιματιστικού χειμώνα είναι δυνατή, όχι στο καθορισμένο εύρος, αλλά σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο με κατάλληλους τεχνικούς δείκτες για το σκοπό αυτό. Το σύστημα Split-MDV παρέχει έως -8 μοίρες και VRF-έως -15 βαθμούς Κελσίου.

Μερικά μοντέλα είναι διαιρούμενων συστημάτων, όπως η Mitsubishi Electric και της Daikin, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση χώρων, ακόμη και υπό την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι -25 βαθμούς, ότι θα συμφωνήσετε, δεν είναι μια κακή επίτευγμα.

Όταν απαιτείται σταθερός κλιματισμός, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός: ένα θερμαντικό στοιχείο αποστράγγισης που χρησιμεύει για την αποστράγγιση του υγρού. μια συσκευή θέρμανσης για τον συμπιεστή, η οποία εμποδίζει το πάγωμα του λαδιού και το βρασμό του ψυκτικού μέσου. καθυστερήστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, έτσι ώστε τα εσωτερικά μέρη της συσκευής να μην καταψυχθούν. Ένα τέτοιο σετ μπορεί να είναι εξοπλισμένο με τα περισσότερα μηχανήματα υψηλής ποιότητας, αλλά μόνο ένας τεχνικός μπορεί να το κάνει. Αν απαιτείται η λειτουργία της συσκευής μέχρι και -15 ομαλά (σε περίπτωση απουσίας αέρα έως -25 μοίρες), τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το κέντρο σέρβις. Εδώ δεν θα εγκαταστήσετε μόνο τον προσαρμοσμένο εξοπλισμό, αλλά και την υπηρεσία εγγύησης. Είναι δυνατό να επεκταθεί το εύρος θερμοκρασίας, αλλά αυτό είναι ένας αδικαιολόγητος κίνδυνος στη λειτουργία των μηχανημάτων.

Πιθανά προβλήματα με ακατάλληλη λειτουργία ↑

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Η ενσωμάτωση της συμβατικής τεχνολογίας το χειμώνα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων και η φύση τους εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο την εκμεταλλευτήκατε, η οποία ήταν η θερμοκρασία στο δρόμο.

Λειτουργία "Θέρμανση", η θερμοκρασία είναι κάτω από -5 μοίρες

 • το εξωτερικό μπλοκ από το συμπύκνωμα που απελευθερώνεται κατά τη λειτουργία αρχίζει να καλύπτεται από μια κρούστα πάγου.
 • Η μεταφορά θερμότητας επιδεινώνεται, η παραγωγή θερμότητας μειώνεται.
 • Υγρό ψυκτικό μπορεί να εισέλθει στον συμπιεστή, πράγμα που θα οδηγήσει στη θραύση του.

Λειτουργία "Ψύξη", θερμοκρασία + 5 μοίρες και κάτω

 • το εξωτερικό μπλοκ και ο σωλήνας αποστράγγισης πάγωμα?
 • Η απόδοση του συμπιεστή μειώνεται.
 • ο κίνδυνος διάσπασης του συμπιεστή αυξάνεται όταν το κλιματιστικό είναι ενεργοποιημένο.

Προετοιμασία οικιακού κλιματιστικού για χειμερινή λειτουργία ↑

Εάν το κλιματιστικό δεν ενεργοποιηθεί το χειμώνα, ή μάλλον, η λειτουργία του δεν σχεδιάζεται, τότε θα πρέπει να προετοιμαστεί για το κρύο. Για αυτό χρειάζεστε:

 1. ενεργοποιήστε το split σύστημα στη λειτουργία "Εξαερισμός" για 2-2,5 ώρες για να αφαιρέσετε την υγρασία από τον εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας.
 2. καθαρά φίλτρα (μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας).
 3. κλείστε την εξωτερική μονάδα με αδιάβροχο υλικό.

Ελέγξτε τη λειτουργία του κλιματιστικού το χειμώνα ↑

Ένα άλλο επίκαιρο θέμα για πολλούς διαμονή «σνακ»: «Πώς να ελέγξετε το σύστημα κλιματισμού σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν;» Έλεγχος θα μπορούσε να είναι μόνο αν η εξωτερική θερμοκρασία αυξάνεται με το που καθορίζονται στις ελάχιστες οδηγίες ή αν έχετε ένα «κιτ χειμώνα».

Αν έχετε αγοράσει και αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα σύστημα διαχωρισμού το χειμώνα, όταν οι καιρικές συνθήκες -25 έως 30 βαθμούς, θα πρέπει είτε να περιμένετε για την αύξηση της θερμοκρασίας και στη συνέχεια να ασχοληθεί με την εγκατάσταση, ή να εμπιστεύονται την εταιρεία που πούλησε τον εξοπλισμό HVAC, ενεργοποιήστε το σύστημα την άνοιξη.

Λειτουργία κλιματισμού το χειμώνα

Λειτουργία του κλιματιστικού το χειμώνα σε λειτουργία ψύξης

Υπάρχουν διάφορα προβλήματα για τη λειτουργία του κλιματιστικού μηχανήματος σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες κατά τη λειτουργία ψύξης:

 • Επανασχεδιασμένος πυκνωτής
 • Υπερχείλιση υγρού ψυκτικού μέσου στον συμπιεστή
 • Αύξηση του ιξώδους του λαδιού στο σύστημα
 • Ψύξη συμπυκνωμάτων στην αποστράγγιση (εάν οδηγείται στο δρόμο)

Ποια είναι η χρήση ενός ρυθμιστή πίεσης συμπύκνωσης;

Το πρώτο πρόβλημα οδηγεί σε μείωση της πίεσης στο σύστημα, μείωση της ποσότητας του Freon που τροφοδοτείται και, κατά συνέπεια, απόδοση του κλιματιστικού. Ως συνέπεια της μείωσης της πίεσης στον εξατμιστή, θα παγώσει.

Ο πιο προσιτός τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να μειωθεί η απορρόφηση θερμότητας από τον συμπυκνωτή μειώνοντας τη ροή του αέρα μέσω αυτού.

Αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση ρυθμιστή ταχύτητας ανεμιστήρα, η οποία είναι μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου που ρυθμίζει την τάση που πηγαίνει στον κινητήρα ανεμιστήρα από τον αισθητήρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον εναλλάκτη θερμότητας της εξωτερικής μονάδας.

Ποιος είναι ο σκοπός της θέρμανσης του στροφαλοθαλάμου του συμπιεστή;

Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης σταματά το κλιματιστικό σε ψυκτικό χαμηλή θερμοκρασία αέρα συσσωρεύεται στο σύνολο του τουλάχιστον θερμαινόμενου τμήματος του συστήματος ψύξης, δηλαδή στην εξωτερική μονάδα, και συμπεριλαμβανομένου στο στροφαλοθάλαμο του συμπιεστή.

Κατά την επόμενη εκκίνηση, το υγρό ψυκτικό υγρό βράζει (λόγω της πτώσης πίεσης) και μπορεί να εισέλθει στην κοιλότητα αναρρόφησης, πράγμα που θα προκαλέσει υδραυλικό κλονισμό και διάσπαση του συμπιεστή. Επίσης, το υγρό ψυκτικό ξεπλένει το λάδι από την επιφάνεια των τριβέων, γεγονός που προκαλεί υπερθέρμανση και εμπλοκή του συμπιεστή.

Μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πλανήτη συμπιεστή κατά τη διάρκεια της διακοπής, με μια μεγάλη χωρητικότητα δεν απαιτείται, όπως απαιτείται μία μικρή πτώση της θερμοκρασίας μεταξύ του συμπιεστή και άλλα στοιχεία της εξωτερικής θέρμανσης bloka.Takzhe και επιλύει το ακόλουθο αύξηση πρόβλημα ιξώδους, όπως δια θερμάνσεως του ιξώδους ελαίου μειώνεται και παρεμποδίζει την κανονική εκκίνηση του συμπιεστή.

Πολύ συχνά το συμπύκνωμα από το κλιματιστικό ρέει κάτω από το δρόμο, και φυσικά το χειμώνα η αποστράγγιση παγώνει και όλο το υγρό ρίχνει από το κλιματιστικό στο δωμάτιο. Για να αποφευχθεί αυτό, τοποθετείται ένας θερμαντήρας στο σωλήνα αποστράγγισης συμπυκνωμάτων, ο οποίος θα αποτρέψει την αποστράγγιση από την κατάψυξη. Συνιστάται να το συνδέσετε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί όταν ο συμπιεστής λειτουργεί.

Στους σύγχρονους κλιματιστικούς μετατροπείς (και όχι μόνο), η προσαρμογή σε χαμηλές θερμοκρασίες παρέχεται ήδη και είναι σε θέση να λειτουργούν κάτω στους -30 ° C.

Λειτουργία του κλιματιστικού το χειμώνα σε λειτουργία θέρμανσης

Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί με θερμότητα, προκύπτουν τα ίδια προβλήματα, μόνο ο συμπυκνωτής της εξωτερικής μονάδας αποδειχτεί μικρότερος.

Στην πράξη, είναι μάλλον δύσκολο να ξεπεραστεί, οπότε το χαμηλότερο όριο εργασίας για τη ζεστασιά το χειμώνα είναι περίπου -5ºC.

Δεδομένου ότι το κλιματιστικό είναι μόνο μια αντλία θερμότητας που αντλεί θερμότητα, τότε όταν η θερμοκρασία πέφτει στο δρόμο, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται αισθητά και η έξοδος θερμότητας αναλόγως.

Η κατάψυξη της εξωτερικής μονάδας αναγκάζει το φύλλο πάγου να χτυπήσει τον ανεμιστήρα, πράγμα που προκαλεί ρωγμές, εμπλοκές και θραύση του ηλεκτρικού μοτέρ ή των λεπίδων του ανεμιστήρα.

Η φωτογραφία δείχνει το κλιματιστικό που λειτουργεί με θερμότητα σε θερμοκρασία μόνο στο δρόμο -2 0 С. Την ίδια στιγμή σχηματίστηκε σε αυτό ένα αρκετά καλό στρώμα πάγου.

Πώς να προσαρμόσετε τον κλιματισμό για χειμερινές εργασίες

Ωστόσο, οι κατασκευαστές τεχνολογίας του κλίματος εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση των προϊόντων τους. Για παράδειγμα, η Mitsubishi έχει αναπτύξει μια ειδική σειρά Zubadan. Χρησιμοποιεί τεχνολογία ψεκασμού ψυκτικό δύο φάσεων και ειδικά συμπιεστές με θηλή inzhektsii.Proizvoditeli υπόσχεση σε πτώση ρεύματος -25 ° C μόνο κατά 20%. Αυτές οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία και στις Σκανδιναβικές χώρες για θέρμανση και παροχή ζεστού νερού. Η τιμή τέτοιων συστημάτων είναι, φυσικά, κατάλληλη.

Εάν η λειτουργία του κλιματιστικού απαιτείται μόνο το χειμώνα μόνο για ψύξη, για παράδειγμα, για χρήση σε αίθουσες εξυπηρετητών, η βέλτιστη επιλογή θα είναι ο εξοπλισμός ενός συμβατικού κλιματιστικού με ένα σύστημα χειμερινής προσαρμογής, το λεγόμενο "κιτ χειμώνα", που περιλαμβάνει:

 • Στοιχείο θέρμανσης για θέρμανση του στροφαλοθαλάμου του συμπιεστή κλιματισμού
 • Ρυθμιστής πίεσης συμπύκνωσης
 • Συσκευή θέρμανσης αποστράγγισης (εάν το συμπύκνωμα οδηγείται στο δρόμο)

Με τη βοήθεια αυτού του συστήματος είναι δυνατό να μειωθεί το εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας του κλιματιστικού σε -30 0 С

Είναι δυνατόν να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό το χειμώνα;

Ο κλιματισμός είναι μια συσκευή που συνδέεται στενά με θερμότητα και καλοκαιρινή θερμότητα. Η ψύξη του αέρα είναι η πιο δημοφιλής λειτουργία των σύγχρονων κλιματιστικών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 98% του συνόλου των λειτουργιών του, όλα τα κλιματιστικά που είναι εγκατεστημένα στη χώρα μας λειτουργούν στον τρόπο ψύξης. Γιατί η λειτουργία θέρμανσης δεν είναι τόσο δημοφιλής; Το γεγονός είναι ότι οι οδηγίες των περισσότερων κλιματιστικών οικιακών συσκευών απαγορεύουν ρητά τη χρήση τους σε θερμοκρασίες κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου και οι ειδικοί γενικά συνιστούν να μην περιληφθεί ο κλιματισμός όταν το "overboard" είναι κάτω από το μηδέν. Πριν από λίγο καιρό μια νέα προσφορά εμφανίστηκε στην αγορά - ένα κιτ χειμώνα για ένα κλιματιστικό. Ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημα;

Στην κρύα εποχή κλιματιστικά δεν χρησιμοποιούν

συστήματα κεντρικής θέρμανσης συνεργαστούν μαζί μας ακόμα, ας το παραδεχτούμε, απέχει πολύ από το τέλειο, όπως αποδεικνύεται από ξυλοδαρμό κάθε χειμώνα νέες εγγραφές στο θερμοσίφωνες όγκου των πωλήσεων, θερμάστρες πετρελαίου, «πιστόλι θερμότητας» και θερμαντικά σώματα. Γιατί να πληρώσετε μια διπλή τιμή, αγοράζοντας χωριστά τον κλιματισμό και έναν θερμαντήρα; Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε τον κλιματισμό χειμώνα στη λειτουργία θέρμανσης;

Λειτουργία του κλιματιστικού ως θερμαντήρα

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ας καταλάβουμε πρώτα γιατί η λειτουργία του κλιματιστικού έχει μια τόσο αυστηρή περιοχή θερμοκρασιών; Για να κατανοήσουμε αυτό, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι το κοντίσιονερ ως θερμαντήρας. Ο κλιματισμός έχει θεμελιώδη διαφορά από τις εξειδικευμένες συσκευές θέρμανσης. Οι θερμαντήρες, ανεξάρτητα από την αρχή της δράσης, στη διαδικασία της εργασίας τους μετατρέπουν ένα είδος ενέργειας σε ένα άλλο.

Ο θερμαντήρας δέχεται ηλεκτρική ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης και μεταδίδει ρεύμα μέσω του αγωγού με αυξημένη αντίσταση. Σε αυτή την περίπτωση, ο αγωγός θερμαίνεται σημαντικά. Συνήθως η θέρμανση του αγωγού θεωρείται ως απώλεια, με αυτό το φαινόμενο να παλεύει με κάθε τρόπο, σε ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, αντίθετα, οι θερμικές απώλειες του ηλεκτρικού ρεύματος προσπαθούν να μεγιστοποιηθούν. Το στοιχείο θέρμανσης σκοπίμως "χάνει" ηλεκτρική ενέργεια στον περιβάλλοντα χώρο με τη μορφή θερμότητας, οπότε η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια.

Μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα

Μια τέτοια μέθοδος θέρμανσης με άμεση "ψεκασμό" ενέργειας στον χώρο είναι εξαιρετικά δαπανηρή, διότι αν θέλουμε να αλλάξουμε την ενέργεια του δωματίου κατά 10 W, πρέπει να την καταναλώνουμε περισσότερο από 10 W ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν ο ηλεκτρικός θερμαντήρας λειτουργεί στο σπίτι, είναι καλύτερο να μην κοιτάξει κανείς τον πάγκο: ένα άπαχο άτομο μπορεί να αρρωστήσει από την εικόνα που πετάει μακριά στον αέρα των χρημάτων.

Το κλιματιστικό λειτουργεί σε μια εντελώς διαφορετική αρχή: δεν θερμαίνει ούτε ψύχει τον αέρα, αλλά μεταφέρει θερμότητα από το δωμάτιο στο δρόμο ή, στην περίπτωση θέρμανσης, αντίστροφα. Κοιτάξτε το κλιματιστικό, καλύτερα στο μοντέλο παραθύρου. Τώρα μια τέτοια ποικιλία μπορεί να βρεθεί όλο και λιγότερο, αλλά στο παράδειγμά του παρουσιάζει σαφέστερα την αρχή της εργασίας. Το κλιματιστικό βρίσκεται εντός και εκτός του δωματίου. Και στις δύο πλευρές της συσκευής ("σπίτι" και "δρόμος") είναι εύκολο να παρατηρήσετε τις γρίλιες του ψυγείου. Αυτή είναι η "είσοδος" και "έξοδος" της θερμότητας. Τα θερμαντικά σώματα συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ενιαίο σύστημα κυκλοφορίας, μέσω του οποίου κυκλοφορεί συνεχώς το ψυκτικό μέσο.

Η καρδιά είναι κλιματιστικό συμπιεστή που συμπιέζει ψυκτικού, των οποίων ο ρόλος στα περισσότερα σύγχρονα κλιματιστικά παίζει ένα φρέον, σε υψηλή πίεση, με αποτέλεσμα την αλλαγή του συσσωματώματος κατάσταση του ψυκτικού (λεγόμενη μια μεταβατική φάση), τη μετάβασή του από την αέρια στην υγρή κατάσταση - συμπύκνωσης. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε ένα "δρόμο" καλοριφέρ, που ονομάζεται συμπυκνωτής, και συνοδεύεται από την απελευθέρωση μιας μεγάλης ποσότητας θερμότητας, η οποία πηγαίνει στον εξωτερικό χώρο. Από το ψύκτη ψυκτικού ψυκτικού συμπυκνωτή εισέρχεται στον αντλιοστάτη - εξατμιστή, "οικιακό" ψυγείο. Στον εξατμιστή, καθώς δεν είναι δύσκολο να μαντέψει, λαμβάνει χώρα εξάτμιση του ψυκτικού μέσου, δηλαδή μια μετάβαση φάσης από την υγρή κατάσταση στην αέρια κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της εξάτμισης, το ψυκτικό υγρό απορροφά θερμότητα από τον αέρα του δωματίου, προκειμένου να "απελευθερωθεί" στο δρόμο στον συμπυκνωτή, μετά από τον οποίο η διαδικασία θα επαναληφθεί ξανά και ξανά.

Ο συμπιεστής του εξωτερικού μπλοκ του κλιματιστικού

Αν χρειαζόταν να βρεθείτε κάτω από την καλοκαιρινή βροχή, ίσως να έχετε παρατηρήσει πόσο κρύο αισθάνεται να παραδώσει βρεγμένα ρούχα ακόμα και στην πιο έντονη ζέστη. Στην πραγματικότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, τόσο πιο κρύο γίνεται. Η αίσθηση του κρυώματος προκαλείται από την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια του ιματισμού, το οποίο απορροφά τη θερμότητα του σώματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του αέρα - όσο πιο έντονη είναι η εξάτμιση, τόσο πιο κρύο αισθάνεστε. Παίρνετε το προσωπικό σας κλιματιστικό, λυπάστε, όχι για πολύ, μόνο μέχρι να στεγνώσουν τα ρούχα, δηλαδή όλο το νερό από την επιφάνεια του δεν θα εξατμιστεί. Στο κλιματιστικό σύστημα, το ψυκτικό υγρό εξατμίζεται, το ψύχος όχι "μόνιμα", αλλά συμπυκνώνεται και εξατμίζεται ξανά και ξανά, μεταφέροντας τη θερμότητα στον εαυτό του.

Τα σύγχρονα συστήματα διαχωρισμού κατ 'αρχήν δεν διαφέρουν από το παράθυρο "ηλικιωμένοι", μόνο τα "οδικά" και "οικιακά" καλοριφέρ χωρίζονται μεταξύ τους και συναρμολογούνται σε ξεχωριστές δομικές μονάδες που είναι διασυνδεδεμένες με αγωγό. Μαζί με τον συμπυκνωτή "πίσω από την πόρτα" υπάρχει επίσης ένας συμπιεστής - η κύρια πηγή θορύβου και ανεπιθύμητης θερμότητας.

Όταν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται για θέρμανση, τα εσωτερικά και εξωτερικά θερμαντικά σώματα απλώς αλλάζουν θέσεις, η βαλβίδα αναστροφής αλλάζει την κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού προς το αντίθετο. Ο συμπυκνωτής γίνεται εξατμιστής και αντιστρόφως, η θερμότητα μεταφέρεται από το δρόμο προς το δωμάτιο. Αυτή η μέθοδος θέρμανσης είναι πολύ πιο κερδοφόρα για την ενέργεια, επειδή η ηλεκτρική ενέργεια δεν δαπανάται για άμεσο «ψεκασμό» στον αέρα με τη μορφή θερμότητας, αλλά για την παραγωγική εργασία του συμπιεστή. Η ισχύς της θερμότητας που "αντλείται" από το κλιματιστικό υπερβαίνει την ισχύ του αναλωμένου ηλεκτρισμού αρκετές φορές. Η ενεργειακή αποδοτικότητα του κλιματιστικού, ο δείκτης που δείχνει την αναλογία της ισχύος μεταφοράς θερμότητας στην ισχύ που καταναλώνεται από τη συσκευή σε ορισμένα μοντέλα οικιακών κλιματιστικών μπορεί να φτάσει τα τέσσερα.

Φαίνεται, εδώ, είναι η ιδανική οικονομική συσκευή θέρμανσης. Αλλά πώς είναι ότι το κλιματιστικό με αξιοσημείωτη ικανότητα θέρμανσης του το μεγαλύτερο μέρος του έτους παραμένει εκτός εργασίας, εργάζονται μόνο κατά τη διάρκεια της offseason, όταν ο δρόμος είναι ήδη ψυχρός (αν και χωρίς παγετό), και κεντρική θέρμανση δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί;

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό, ένας είναι τεχνικής φύσης, ο δεύτερος είναι κατ 'αρχήν φύσης. Ο πρώτος λόγος είναι ένα πλήρες σύνολο ανεπιθύμητων φαινομένων που συνοδεύουν τη λειτουργία του κλιματιστικού το χειμώνα. Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν ανεξάρτητα από το εάν το κλιματιστικό λειτουργεί με θέρμανση ή ψύξη.

Μειονεκτήματα της εργασίας το χειμώνα

Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας του αέρα σχετίζεται με μια αλλαγή της σχετικής υγρασίας, η οποία συνοδεύεται από την απελευθέρωση (συμπύκνωση) της υπερβολικής υγρασίας. Το συμπύκνωμα αποστραγγίζεται μέσω συστήματος αποστράγγισης, το ορατό τμήμα του οποίου είναι ένας σωλήνας που κολλάει έξω από τον τοίχο με στάξιμο νερό από αυτό. Δεν είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε, το σύστημα αποστράγγισης "αρέσει" να θυμίζει τον εαυτό του από τις κρύες σταγόνες που πέφτουν απροσδόκητα από το κολάρο. Σημαντικό: μην συγχέετε την αποστράγγιση για το συμπύκνωμα με συμπυκνωτή - αυτοί είναι τελείως διαφορετικοί κόμβοι!

Σε περίπτωση σοβαρού παγετού, ο σωλήνας αποστράγγισης του συστήματος αποστράγγισης παγώνει, σχηματίζεται ένας φελλός πάγου, ο οποίος εμποδίζει τη διαφυγή υγρασίας. Χωρίς την εύρεση μιας εξόδου, το συμπύκνωμα αρχίζει να διαρρέει μέσω των αρμών των αγωγών μέσα στο περίβλημα του κλιματιστικού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία της συσκευής.

Παγωμένα εξωτερικά μπλοκ

Η επόμενη στιγμή έχει παρόμοια φύση: κατά τη λειτουργία, ο συμπιεστής του κλιματιστικού γίνεται πολύ ζεστός και ο αέρας αντλείται στο πλαίσιο από τον ανεμιστήρα για την ψύξη του. Η επαφή του αέρα με το θερμικό περίβλημα του συμπιεστή συνοδεύεται επίσης από τον σχηματισμό συμπυκνώματος, το οποίο παγώνει στον παγετό, σχηματίζοντας ανεπιθύμητο πάγο.

Επιπλέον, ένας ισχυρός παγετός οδηγεί στην κατάψυξη του λαδιού στο στροφαλοθάλαμο του συμπιεστή. Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, το λάδι αναμιγνύεται με freon και λιπαίνει τις μονάδες κλιματισμού από μέσα. Η κατάψυξη ή η αύξηση του ιξώδους του λαδιού οδηγεί σε απώλεια των λιπαντικών ιδιοτήτων του και η έλλειψη λίπανσης οδηγεί σε σοβαρή κατανάλωση του πόρου των κινούμενων μερών του κλιματιστικού.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί ο κλιματισμός το χειμώνα συνδέεται ειδικά με τη λειτουργία του κλιματιστικού για θέρμανση.

Γνωρίζαμε στην αρχή του άρθρου λεπτομερώς την αρχή του κλιματιστικού: όπως ήδη γνωρίζετε, το κλιματιστικό δεν παράγει θερμότητα από τον ηλεκτρισμό, αλλά το μεταφέρει μόνο από έναν όγκο αέρα στον άλλο. Προκειμένου το κλιματιστικό να "ρίξει" θερμότητα μέσα στο δωμάτιο, το ψυκτικό πρέπει πρώτα να "τραβήξει" από τον περιβάλλοντα αέρα. Αλλά αν η θερμοκρασία του αέρα είναι λίγο πάνω από τη θερμοκρασία φρεονιού στον εξατμιστή, ο τελευταίος δεν έχει ακριβώς χρόνο για να θερμανθεί. Η απόδοση της θέρμανσης πέφτει απότομα και ο ίδιος ο εξατμιστής παγώνει, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο άχρηστο.

Ακόμη πιο ατυχείς συνέπειες μπορεί να εισέλθουν στον ψυκτικό συμπιεστή σε υγρή κατάσταση. Το υγρό ψυκτικό μέσο, ​​το οποίο δεν έχει εξατμιστεί, προκαλεί υδροδυναμική πρόσκρουση μέσα στον συμπιεστή, μειώνοντας άμεσα τη διάρκεια ζωής του στο μηδέν.

Πώς λειτουργεί το κιτ χειμώνα;

Τώρα πίσω στο σημείο που ξεκινήσαμε και μιλάμε για το τι είναι το κιτ χειμώνα για το κλιματιστικό. Το κιτ περιλαμβάνει:

 • Ένας αισθητήρας θερμοκρασίας συνδεδεμένος με την ηλεκτρονική πλακέτα ρυθμίζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα, μειώνοντάς την σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό μειώνει τον σχηματισμό πάγου στο περίβλημα του κλιματιστικού και εμποδίζει το πάγωμα του λαδιού στο στροφαλοθάλαμο του συμπιεστή.
 • Η θέρμανση του στροφαλοθαλάμου του συμπιεστή ενεργοποιείται όταν απενεργοποιηθεί το κλιματιστικό. Έτσι, ο συμπιεστής διατηρείται σε κατάσταση έτοιμης προς εκκίνηση, η εκκίνηση του κλιματιστικού με τον κατεψυγμένο συμπιεστή μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή του τελευταίου λόγω της κατάψυξης του ελαίου και της υγροποίησης του φρέον.
 • Η θέρμανση του συστήματος αποστράγγισης του κλιματιστικού, εμποδίζει τον σχηματισμό φελλού και διευκολύνει την απρόσκοπτη αποστράγγιση του συμπυκνώματος.

Όπως μπορείτε να δείτε, το χειμερινό κιτ λύνει με επιτυχία τα τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν το κλιματιστικό να λειτουργήσει στον παγετό, αλλά δεν εξαλείφει τον κύριο λόγο για τον οποίο τα κλιματιστικά δεν χρησιμοποιούν θέρμανση το χειμώνα. Ως εκ τούτου, η απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί το κλιματιστικό το χειμώνα, εξοπλίζοντας το με χειμερινό κιτ, το επόμενο είναι εφικτό, αλλά μόνο για το σκοπό της ψύξης. Το καθολικό κλιματιστικό το χειμώνα-καλοκαίρι δεν υπάρχει στη φύση και είναι απίθανο να εμφανιστεί ποτέ: οι βασικές αρχές της θερμοδυναμικής δεν θα επιτρέψουν την αποτελεσματική θέρμανση ενός θερμού χώρου λόγω της θερμότητας που απελευθερώνεται από τον κρύο αέρα.

Πλήρες σύνολο για λειτουργία κλιματισμού το χειμώνα

Γιατί πρέπει να εγκαταστήσω ένα κιτ χειμώνα στο κλιματιστικό, αν δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως θερμαντήρα ούτως ή άλλως; Επιπλέον, η τιμή, όπως λένε, τσιμπήματα - μαζί με τις εργασίες εγκατάστασης, το κόστος της χειμερινής συσκευασίας μπορεί να υπερβαίνει το μισό κόστος του ίδιου του κλιματιστικού. Κάποιος θέλει να κρυώσει το χειμώνα; Αποδεικνύεται, ναι. Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις που απαιτούν την απομάκρυνση της υπερβολικής θερμότητας ακόμη και το χειμώνα, αλλά με ειδικότητα που δεν επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος της υπερθέρμανσης με απλό αερισμό. Τέτοιες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αίθουσες εξυπηρετητών, αίθουσες υπολογιστών, κέντρα υπολογιστών, των οποίων ο εξοπλισμός μπορεί να υποστεί υγρασία, η οποία αναγκαστικά θα αυξηθεί με τον εξαερισμό.

Άλλα είδη αυτών των εγκαταστάσεων είναι τα μικρά αρτοποιεία, οι κουζίνες των καφετεριών και των εστιατορίων, τα ιδιωτικά καταστήματα σφυρηλάτησης κλπ. Εδώ, ο αερισμός κατά τη λειτουργία είναι ανεπιθύμητος, επειδή τα ανεξέλεγκτα ρεύματα μπορούν να είναι επικίνδυνα για άτομα που εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, αν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό ως θερμαντήρα για όλες τις καιρικές συνθήκες με το κιτ χειμώνα, αναγκάζουμε να σας απογοητεύσουμε. Περάστε πολλά χρήματα για να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε το κιτ που δεν θα έπρεπε. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τη συσκευή τους σε ένα επιπλέον σύστημα θέρμανσης.

Είναι δυνατόν να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό το χειμώνα: θέρμανση και ψύξη σε χαμηλές θερμοκρασίες

Η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα κλιματιστικών με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, οπότε η επιλογή ενός κλιματιστικού δεν είναι πολύ εύκολη. Αλλά κάτι ακόμα ενώνει χωριστά συστήματα, μονοπώλια και άλλες συσκευές: το χειμώνα χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σπάνια. Αλλά γιατί;

Είναι στους διάσημους ρωσικούς παγετούς μας. Όταν αλλάζει η θερμοκρασία του αέρα, αλλάζει και η υγρασία του - επομένως, όταν λειτουργεί το κλιματιστικό, εμφανίζεται υπερβολική υγρασία (συμπύκνωση). Στα περισσότερα κλιματιστικά, εγκαθίσταται ένα σύστημα αποστράγγισης για την απομάκρυνση της υγρασίας: το ορατό τμήμα αυτού του συστήματος είναι ένας σωλήνας που συνήθως βγαίνει στο δρόμο. Εάν ο δρόμος είναι πολύ κρύος, ο σωλήνας αποχέτευσης παγώνει και σχηματίζεται ένας φελλός πάγου, ο οποίος δεν επιτρέπει την έξοδο του συμπυκνώματος. Στη συνέχεια, η υγρασία παραμένει δύο εξόδους: είτε εισέρχεται στο σπίτι σας μέσω της εσωτερικής θήκης, είτε απενεργοποιεί τη συσκευή.

Πάσχει από το κρύο εξωτερική μονάδα, ιδίως ένα συμπιεστή - «καρδιά» του κλιματιστικού μηχανήματος, το ψυκτικό συμπίεση (ιδίως ουσία αναγκαία για τη λειτουργία των κλιματιστικών) και στηρίζοντας την κίνησή του τα υπόλοιπα μέρη της συσκευής. Για να εκπληρώσει τα άμεσα καθήκοντά του βοηθάει ένα ειδικό λάδι, οι ιδιότητες του οποίου εξαρτώνται από τη θερμοκρασία του αέρα. Εάν πέσει κάτω από το όριο που έχει εγκριθεί από τον κατασκευαστή, το λάδι θα πυκνώσει και τα εξαρτήματα του συμπιεστή θα φθαρούν.

Υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος. Στη λειτουργία θέρμανσης, το ψυκτικό μέσο, ​​παρά το όνομά του, δεν πρέπει να ψύχεται αλλά να θερμαίνεται. Σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία, αυτό δεν συμβαίνει. Κατά την παραλαβή του ψυχθέντος, δηλ. υγρό, ψυκτικό στον συμπιεστή είναι ένα υδραυλικό σοκ - είναι κάτι που μπορεί να καταστήσει τη συσκευή άχρηστη.

Ως εκ τούτου, Το χειμώνα, χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό με προσοχή και ακολουθείτε τις οδηγίες λειτουργίας.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας τύπος κλιματιστικού, που μπορεί να προσαρμοστεί για να λειτουργήσει σε χειμερινές συνθήκες, είναι ένα κινητό κλιματιστικό μονομπλόκ. Αυτή η κινητή συσκευή δαπέδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους, να πάρετε μαζί σας στη ντάκα ή τη μεταφορά όταν μετακομίσετε: η εγκατάσταση δεν απαιτεί την εγκατάσταση. Το μόνο στοιχείο της συσκευής που δεν πρέπει να βρίσκεται στο δωμάτιο είναι ο αγωγός αέρα για την αποστράγγιση του ζεστού ή κρύου αέρα. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάψυξης του αγωγού, αξίζει να το βγάλετε μέσα στην οπή.

Όλα για την προετοιμασία ενός κλιματιστικού για το χειμώνα

Για να διασφαλιστεί ότι το κλιματιστικό δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιβιώνει το χειμώνα, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε πολλά, αλλά χωρίς αυτές τις ενέργειες είναι προτιμότερο να μην το αφήσετε για το χειμώνα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των χρήσιμων συσκευών για το κλίμα θα πρέπει να καταλάβουν ότι πριν από αυτούς μια επιλογή, δύο τρόπους: είτε να διατηρήσουν το κλιματιστικό μέχρι ζεστούς χρόνους, είτε να προετοιμαστούν για εργασία το χειμώνα. Και οι δύο απαιτούν τη λήψη ορισμένων μέτρων.

Διατήρηση του κλιματιστικού για το χειμώνα

Το κλιματιστικό μπορεί να καταστραφεί σε παγωμένο καιρό, ακόμη και αν είναι απενεργοποιημένο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να τιμωρούνται για μικρά λάθη κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού: επηρεάζουν δυσμενώς τα υλικά, τις μονάδες και τις μονάδες της συσκευής. Για τη συντήρηση του κλιματιστικού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς των κέντρων εξυπηρέτησης ή να πραγματοποιήσετε μόνοι σας τη διαδικασία.

Με τη βοήθεια ειδικών

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών που εμπλέκονται στην εξυπηρέτηση κλιματιστικών δεν έχουν ξεχωριστή υπηρεσία με την ονομασία "Διατήρηση κλιματισμού". Αλλά αυτό δεν πρέπει να σταματήσει εκείνους που αποφάσισαν αποφασιστικά να μην βιώσουν τις δεξιότητές τους σε αυτό το θέμα. Κατά κανόνα, η διαδικασία συντήρησης αποτελεί μέρος της συνήθης συντήρησης του κλιματιστικού και επομένως θα είναι περίπου από 1.800 έως 4.000 ρούβλια.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε έρθει σε επαφή με πιστοποιημένα κέντρα παροχής υπηρεσιών που έχουν επίσημη άδεια για τη συντήρηση του κλιματιστικού της μάρκας που σας ενδιαφέρει. Μια λίστα με τέτοια κέντρα είναι συνήθως διαθέσιμη στις ρωσικές ιστοσελίδες των κατασκευαστών τεχνολογίας του κλίματος.

Συνήθως οι δράσεις των ειδικών περιλαμβάνουν 3 κύρια στάδια:

 • Μεταφορά ψυκτικού μέσου στην εξωτερική μονάδα (για να αποκλειστεί η απώλειά του μέσω χαλαρών συνδέσεων της εξωτερικής γραμμής Freon)
 • Κλείνοντας τη δυνατότητα ενεργοποίησης του κλιματιστικού (έτσι δεν υπήρξε τυχαία εκκίνηση)
 • Κάλυψη της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού (όταν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί με πάγο ή αντικείμενα).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τεχνικούς χειμώνα κλιματισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο κλιματισμός επαγγελματικό καθαρισμό (αλλά, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σε κάθε περίπτωση).

Ανεξάρτητα

Όταν δεν συσσωρεύεται με τους ειδικούς (δεν χρόνου, κλπ), τότε για τη διατήρηση κλιματιστικό για το χειμώνα ο χρήστης μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από απλά βήματα που θα βοηθήσουν το κλιματιστικό μέσα του χειμώνα και να συνεχίσουν να αποδίδουν καλά με την έναρξη των θερμότερων ημερών. Έτσι, χρειάζεστε:

 • Αποσυνδέστε την παροχή ρεύματος
 • Σκουπίστε το κλιματιστικό υγρό και στη συνέχεια στεγνώστε το πανί (σε εκείνα τα σημεία όπου μπορεί να γίνει)
 • Καθαρίστε τα φίλτρα από ακαθαρσίες
 • Να είστε βέβαιος να στεγνώσει το κλιματιστικό (τόσο πιο γρήγορα θα αποδειχθεί, εάν περιλαμβάνουν τη λειτουργία θέρμανσης, εάν είναι διαθέσιμη, για 30-40 λεπτά, και στη συνέχεια τη λειτουργία αερισμού για άλλη μισή ώρα, ή απλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων αερισμού)
 • Καθαρίστε απαλά όλα τα σκουπίδια από το εξωτερικό και το εσωτερικό των μπλοκ
 • Είναι επιθυμητό να αφαιρέσετε τις μπαταρίες από το τηλεχειριστήριο

Στεγνώστε το κλιματιστικό μετά από μια περίοδο εργασίας πριν από την αποστολή του σε «χειμερία νάρκη», φροντίστε να κάνετε - ή το χειμώνα στο εσωτερικό της συσκευής μπορεί να είναι μούχλα, δυσάρεστη οσμή εμφανίζεται όταν ενεργοποιείτε τις επίπεδες εξάπλωση ασθενειών που προκαλούν τα βακτηρίδια, σπόρια μούχλας.

Προετοιμασία του κλιματιστικού για χειμερινή λειτουργία

Ορισμένα σύγχρονα κλιματιστικά μηχανήματα μπορούν να λειτουργούν σε αρνητικές θερμοκρασίες εκτός των εγκαταστάσεων για ψύξη και ακόμη και για θέρμανση. Αν το κλιματιστικό κατά τη χειμερινή λειτουργία ψύξης χωρίς ειδική εκπαίδευση, μπορεί να έχει πολλά προβλήματα: μια γενική πτώση της παραγωγικότητας, ένα πρόβλημα με τη λειτουργία του συμπιεστή, δυσκολία με το νερό αποστράγγισης, μια σημαντική αύξηση της διάρκειας του μεταβατικού καθεστώτος του κλιματιστικού, ψυκτικό υγρό στο στροφαλοθάλαμο συμπιεστή. Η συνέπεια όλων αυτών γίνεται συχνά, για παράδειγμα, θραύση του συστήματος αποχέτευσης, η επιδείνωση της ψύξης κινητήρα του συμπιεστή, που υπάγονται ψύξης κλιματιστικό. Ακόμη και μια ζημιά από υδραυλικό πλήγμα και συμπιεστή είναι δυνατή. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν όταν το κλιματιστικό λειτουργεί το χειμώνα κρύο.

Για τη χώρα μας, οι κλιματιστικά κατασκευάζονται σε κλιματολογικές έκδοση T1 - πράγμα που σημαίνει ότι ένα συμβατικό κλιματιστικό μηχάνημα μπορεί να λειτουργεί σε κατάσταση ψύξης όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεταξύ + 18 ° C έως + 43 ° C και από -7 ° C έως + 24 ° C σε λειτουργία θέρμανσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κλιματιστικά inverter κάπως ευρύτερο σύνορα: ψύξη από -15 ° C έως + 43-48 βαθμούς ° C και θέρμανση από -15 ° C έως + 24 ° C βαθμούς. Το γεγονός ότι τα σύγχρονα μοντέλα μετατροπέα είναι πολύ υψηλή αναλογία EER (στην πραγματικότητα, αυτή η αποτελεσματικότητα) δείχνει μια αναλογία της θερμότητας που παράγεται με την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνεται. Ο αριθμός αυτός είναι τώρα σε ορισμένα μοντέλα περίπου 4. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της, για παράδειγμα, μόνο 250 W, έχουμε περισσότερους κιλοβάτ της θερμότητας.

Οι κατασκευαστές οικιακών κλιματιστικών, κατά κανόνα, συστήνουν ότι είναι ακόμα δυνατή η διατήρηση αυτής της τεχνικής για την περίοδο του κρύου καιρού. Αλλά εάν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της συσκευής, πρέπει να αγοράσετε ένα ειδικό κιτ χειμώνα για να βελτιώσετε την απόδοση του κλιματιστικού το χειμώνα.

Είναι κατανοητό ότι το κιτ χειμώνα θα βοηθήσει μόνο αν χρειαστεί το χειμώνα για να κρυώσει το δωμάτιο (μπορεί να είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, για το διακομιστή, για τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, είναι μάλλον απίθανο για τα συμβατικά διαμερίσματα). Ο λόγος για την ανάγκη για κιτ χειμώνα είναι απλή και συνίσταται στην αρχή του κλιματιστικού: δεν χρησιμοποιεί τη θερμότητα, αλλά φέρνει μόνο από εσωτερικούς χώρους σε εξωτερικούς χώρους. Κατά συνέπεια, η εξωτερική θερμοκρασία του εναλλάκτη θερμότητας πρέπει να είναι υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία, να καταστήσει το προκύπτον θερμότητα από το δωμάτιο. Και όσο χαμηλότερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία - έτσι είναι ευκολότερο να γίνουν, δηλαδή, αυξάνει την μεταφορά θερμότητος, και απομάκρυνσης θερμότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες με την εξωτερική μονάδα είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα το ψυκτικό ρέει μέσα στην εσωτερική μονάδα με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάψυξη. Χειμερινά σετ είναι απλά απαραίτητα για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση. Αλλά, για άλλη μια φορά, σημειώνουμε ότι δεν επεκτείνουν τις δυνατότητες του κλιματιστικού όταν λειτουργούν για θέρμανση, μόνο για ψύξη.

Το κύριο καθήκον του κλιματιστικού είναι η μεταφορά θερμότητας. Το παίρνει στο εσωτερικό για να δώσει έξω. Στην ίδια λειτουργία θέρμανσης, το κλιματιστικό λειτουργεί αντίθετα, αντιστρέψιμα - παίρνει θερμότητα από το εξωτερικό για να το παραδώσει στο δωμάτιο. Αλίμονο, συνήθως, όταν το δωμάτιο χρειάζεται θέρμανση, ο δρόμος είναι ακόμα πιο κρύος. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει θερμότητα έξω από την εγκατάσταση, το κλιματιστικό μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με μια μικρή ποσότητα ενέργειας, η οποία εκπέμπεται από τον συμπιεστή της εξωτερικής μονάδας και του κινητήρα του ανεμιστήρα. Συνεπώς, σε θερμοκρασίες κοντά στους 0 ° C, η απόδοση του τρόπου θέρμανσης είναι εξαιρετικά χαμηλή. Στις κλιματολογικές μας συνθήκες, μπορεί να είναι χρήσιμη την άνοιξη ή το φθινόπωρο, όταν η κεντρική θέρμανση είναι σβηστή, αλλά περιστασιακά υπάρχει ανάγκη για πηγή θερμότητας. Πλήρης θερμαντήρας αντικατάστασης (οποιοδήποτε), κλιματισμό με θέρμανση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Το χειμερινό σετ για το κλιματιστικό αποτελείται από πολλά στοιχεία:

 • Ρυθμιστής πίεσης συμπύκνωσης. Είναι ίδιο ρυθμιστή, ο έλεγχος της ταχύτητας του κινητήρα), η οποία ανιχνεύει τη θερμοκρασία του ψυκτικού συμπυκνώνεται στην εξωτερική μονάδα, και, εάν είναι αναγκαίο, η ταχύτητα του κινητήρα επιβραδύνεται, εμποδίζοντας έτσι τη ροή του ψυκτικού μέσου από τη χαμηλή θερμοκρασία στην εσωτερική μονάδα
 • Ο θερμαντήρας στροφαλοθαλάμου του συμπιεστή - το λάδι γίνεται πιο πυκνό σε χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να θερμαίνεται πριν την εκκίνηση του κλιματιστικού
 • Αδειάστε τον θερμαντήρα σωλήνων - για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος αποστράγγισης νερού

Το κόστος εγκατάστασης ενός κιτ χειμώνα κυμαίνεται από 2.000 έως περίπου 10.000 ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εργασίας με κάθε συγκεκριμένο διαχωριστικό σύστημα.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κιτ χειμώνα για το κλιματιστικό, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της στο κρύο παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κλίματος του gadget, έχει και κάποια μειονεκτήματα. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα κατά την εγκατάσταση και τη σύνδεση ενός τέτοιου κιτ (αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς), κατά τη λειτουργία:

 • Με έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας
 • Ο χρήστης πρέπει συχνά να ελέγχει ανεξάρτητα τον χρόνο θέρμανσης του συμπιεστή για να αποτρέψει την μη θερμή εκκίνηση του, καθώς αυτό απειλεί να βλάψει τη συσκευή
 • Εάν η θερμάστρα του στροφαλοθαλάμου ενός συμπιεστή χαμηλής ισχύος (και αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά: 50-60 W), ο χρόνος θέρμανσης του στροφαλοθαλάμου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος

Δεν υπάρχουν καθολικά χειμερινά σετ, κατάλληλα για οποιαδήποτε κλιματιστικά - οι κατασκευαστές, συνήθως προσφέρουν τα μοντέλα τους (ωστόσο, δεν τα παράγουν όλα).

Κλιματιστικά και χειμερινά σύνολα

Σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά κλιματιστικά που μπορούν να λειτουργήσουν στο κρύο, αλλά, όπως ήδη παρατηρήθηκε, η ανάγκη για αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις (κατά την κανονική λειτουργία σε ένα διαμέρισμα) είναι μάλλον αμφίβολη. Αυτά, για παράδειγμα, τα μοντέλα Midea Neola, διάφορες οικογένειες κλιματιστικών Daikin, Mitsubishi, Ballu, Panasonic CS-VENKE, General, Gree και άλλων. Υπάρχουν επίσης μεταξύ των οικογενειών των μοντέλων που περιλαμβάνονται στην αναθεώρηση μας των κλιματιστικών inverter.

Με την ευκαιρία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό το χειμώνα για τη θέρμανση, το μόνο που χρειάζεται για να πετάξει το μοντέλο μετατροπέα - έχουν ένα ευρύτερο φάσμα θερμοκρασίας λειτουργίας: Inverter μπορεί να θερμάνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει πάντα να καθορίσετε την απόδοση της κάθε συσκευής προτού να αγοράσετε - ακόμη και μεταξύ των μοντέλων μετατροπέα υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε κρύο απτά.

Σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών, ένα κιτ χειμώνα που επεκτείνει την ικανότητα ψύξης του δωματίου σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες είναι στάνταρ. Ή μπορεί να αγοραστεί επιπλέον. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα σύνολο για κλιματιστικά Ballu, το οποίο θα κοστίσει περίπου 4.000 ρούβλια. Επιτρέπει την ενεργοποίηση του συστήματος ψύξης για ψύξη από + 18 ° C έως -30 ° C. Το κιτ είναι ένα σύνολο ρυθμιστή πίεσης συμπύκνωσης (ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρα), θερμαντήρας στροφαλοθαλάμου συμπιεστή, θερμαντήρας αποστράγγισης. Το κόστος εγκατάστασης ενός κιτ χειμώνα κυμαίνεται από 2.000 έως περίπου 10.000 ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εργασίας με κάθε συγκεκριμένο διαχωριστικό σύστημα.

Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι δυνατόν κάθε κλιματιστικό να λειτουργεί με χειμερινό κιτ - πολλά μοντέλα απλά δεν έχουν σχεδιαστεί για την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού. Πριν αγοράσετε ένα κιτ χειμερινής χρήσης, βεβαιωθείτε επίσης ότι θα ζητήσετε από τον κατασκευαστή (τον επίσημο αντιπρόσωπό του) τη δυνατότητα τοποθέτησης του στο κλιματιστικό σας.

Συνοψίζοντας, επαναλαμβάνουμε ότι το πιο λογικό τρόπο επέκτασης του πόρου κλιματιστικού - διατήρησή του για το χειμώνα. Οι κατασκευαστές, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, συμφωνείτε ότι η τακτική και σωστή συντήρηση του κλιματισμού κατά τη διάρκεια της εργασίας του υπό κανονικές συνθήκες (αρχές καθαρισμό φίλτρου, ελέγχει την ποσότητα του ψυκτικού μέσου, η διάγνωση των άλλων συστημάτων) για την κανονική χειμώνα το κλίμα αυτό το gadget θα είναι αρκετό για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ο χρήστης μπορεί να δεσμευτεί. Οι ειδικοί είναι απαραίτητοι εάν υπάρχει ανάγκη συνδυασμού της προληπτικής συντήρησης του κλιματιστικού με την προετοιμασία του για το χειμώνα.

Πλήρης έργο το κλιματιστικό το χειμώνα για θέρμανση είναι δυνατή σε περιορισμένο αριθμό μοντέλων (ναι, ορισμένα μοντέλα inverter μπορεί να είναι ωραία και ζεστά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -15 ° C, αλλά στην πραγματικότητα συχνά κρύο).

Η αγορά ενός κιτ χειμώνα είναι απαραίτητη μόνο αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή ψύξης των χώρων το χειμώνα, η οποία, συμφωνείτε, είναι απίθανο να απαιτείται για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών κλιματιστικών - κατοίκων διαμερισμάτων. Σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού κλιματισμού σε κρύο και την ανάγκη να προεγκαταστήσετε το χειμερινό κιτ, φροντίστε να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο ειδικό για αυτό.

Είμαστε ευγνώμονες στην TPK "Rusklimat", ιδιαίτερα στον Ρωμαίους Γκαλακόφ, τεχνικό διευθυντή της "Comfort Rusklimat", για βοήθεια στην προετοιμασία του υλικού.

Λειτουργία του κλιματιστικού χειμώνα για θέρμανση και ψύξη

Χρησιμοποιήστε κλιματιστικά το χειμώνα χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Υπάρχουν τυποποιημένες παράμετροι βάσει των οποίων οι καταναλωτές μας αξιολογούν τα κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Συνήθως, κατά την είσοδο στο κατάστημα, οι πελάτες θέτουν ερωτήσεις σχετικά με την ισχύ της συσκευής και της μονάδας συμπιεστή, τις παράμετροι θορύβου από την εσωτερική μονάδα και, κυρίως, με ποιες θερμοκρασίες μπορεί να κρυώσει το κλιματιστικό. Τώρα κανένας δεν εκπλήσσεται που το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει και σε λειτουργία θέρμανσης, αλλά στην πραγματικότητα το ζήτημα απαιτεί διευκρίνιση. Για να γίνει αυτό, εξετάστε το φάσμα των θερμοκρασιών στις οποίες χρησιμοποιούνται τα διαχωρισμένα συστήματα.

Κάθε συσκευή έχει το δικό της διαβατήριο, το οποίο υποδηλώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Στην περιγραφή του διαβατηρίου κλιματισμού, δίνονται οι παράμετροι θερμοκρασίας λειτουργίας, υπό τις οποίες η συσκευή λειτουργεί σωστά σε ψυχρές και θερμότητες.

Πρότυπη περιοχή θερμοκρασιών για κλιματιστικά: -5 έως +45 βαθμούς Κελσίου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με βεβαιότητα τον κλιματισμό στη λειτουργία θέρμανσης σε θερμοκρασία στο δρόμο όχι κάτω από -5 βαθμούς Κελσίου. Αλλά αν θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία, μπορεί να σπάσει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση έγκειται στην αρχή της λειτουργίας του εξοπλισμού. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, ο αέρας έξω από το ψυκτικό μέσο μπορεί να μην είναι σε θέση να πάει σε μια αέρια κατάσταση και θα πάει στο συμπιεστή κλιματισμού σε ένα υγρό. Δεδομένου ότι ο συμπιεστής, σε αντίθεση με το αέριο, δεν μπορεί να συμπιέσει το υγρό, καταρρέει.

Με άλλα λόγια, όταν ενεργοποιούμε το κλιματιστικό για θέρμανση σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν που καθορίζεται στο διαβατήριο, δρομολογούμε πολύ το φρέον και έτσι υπερφορτώνουμε τον συμπιεστή - αυτός διασπάται.

Αυτό συμβαίνει το χειμώνα. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τη θερμοκρασία στο δρόμο και να μην συμπεριλάβουμε τον εξοπλισμό μας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Κλιματισμός εκτός εποχής

Αλλά στην εκτός εποχής, κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, τα κλιματιστικά κάνουν μεγάλη εργασία θέρμανσης. Ταυτόχρονα, η απόδοση του κλιματιστικού φτάνει σε εκπληκτικά υψηλή τιμή - 350-400%. Για 1 kW καταναλισκόμενου ηλεκτρισμού για τη λειτουργία του κλιματιστικού, ο τελευταίος παράγει θερμότητα 3,5-4 kW! Φυσικά, αυτό είναι πολύ περισσότερο από το πόσο η θερμότητα παράγει ένα ηλεκτρικό ή αερίου θερμάστρα. Παράδειγμα: για έναν ηλεκτρικό θερμαντήρα ανά kW θερμότητας, καταναλώνεται σχεδόν 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι περισσότερες από τις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου υιοθέτησαν από καιρό αυτήν την τεχνολογία θέρμανσης σε κλιματιστικά για όπλα. Τώρα στις χώρες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας έχουν εισαχθεί προγράμματα εθνικού επιπέδου στα οποία οι ιδιότητες των κλιματιστικών για θέρμανση χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των χώρων τόσο του οικιακού όσο και του βιομηχανικού τύπου. Υπάρχουν κλιματιστικά με θερμοκρασίες λειτουργίας που κυμαίνονται από -15 βαθμούς Κελσίου, καθώς και μετατροπείς κλιματισμού που λειτουργούν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -30 βαθμούς Κελσίου.

Εξοπλισμός που λειτουργεί ως πηγή θερμότητας, παίρνει ενέργεια από τον εξωτερικό αέρα και μερικές φορές στη γη ή στο νερό και δίνει ενέργεια και θερμότητα στο εσωτερικό του χώρου είναι αντλίες θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας είναι η πιο προηγμένη τεχνολογική εφεύρεση, αναφέρονται ως "πράσινες" ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αρχή της θερμικής λειτουργίας βασίζεται στην ίδια με αυτή του κλιματιστικού, στον κύκλο ψύξης.

Χειμερινό σετ για κλιματισμό

Συχνά οι εταιρείες προσφέρουν την εγκατάσταση ενός κιτ χειμώνα για ένα split σύστημα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο πρόσθετος εξοπλισμός αυξάνει την απόδοση του κλιματιστικού για θέρμανση και η λειτουργία του γίνεται πιο αποτελεσματική. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κιτ χειρών, αν οι μονάδες παραγωγής δεν προβλέπουν την εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού;

Το χειμερινό κιτ είναι σχεδιασμένο για αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μόνο στη λειτουργία ψύξης. Το κιτ αποτελείται από ένα στροφαλοθάλαμο συμπιεστή, μια εξωτερική μονάδα θέρμανσης παλετών και μια εξωτερική βαλβίδα ελέγχου της θερμοκρασίας συμπύκνωσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμπύκνωση στην εξωτερική μονάδα εμφανίζεται αποκλειστικά στη λειτουργία ψύξης. Η χρήση του κιτ χειμώνα για θέρμανση ουσιαστικά χάνει το νόημά του. Αυτό υποδεικνύεται από τη χαμηλή απόδοση του συμπιεστή στη λειτουργία θέρμανσης με αρνητική θερμοκρασία αέρα στο δρόμο. Η εγκατάσταση ενός κιτ χαμηλής θερμοκρασίας θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της λειτουργίας του κλιματιστικού το χειμώνα μόνο στη λειτουργία ψύξης.

Κλιματισμός το χειμώνα

Η αρχή του κλιματιστικού είναι η μεταφορά θερμικής ενέργειας από το ένα χώρο στο άλλο. Η λειτουργία της αντλίας θερμότητας έχει περιορισμένη χωρητικότητα. Εάν ένα διαβατήριο δηλώνεται ότι το κλιματιστικό λειτουργεί σε ψύξη και θέρμανση, οι δράσεις της θα περιορίζονται στην εξωτερική θερμοκρασία -5 0 C. Ωστόσο, υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν στους -15 0 και -25. Έτσι μπορώ να ενεργοποιήσω τον κλιματισμό για θέρμανση, ποιες μπορούν να λειτουργήσουν το χειμώνα;

Είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί το κλιματιστικό το χειμώνα

Οι οδηγίες λειτουργίας γραμμένο με αντίστροφη κύκλωμα κλιματισμού μπορεί να λειτουργήσει μέχρι -5 0, και στη λειτουργία θέρμανσης μόνο σε 0 0 C. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η απόδοση της συσκευής για πολλά χρόνια, η διατήρησή του κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των αρνητικών εξωτερικές θερμοκρασίες το χειμώνα.

Μπορώ να ενεργοποιήσω το κλιματιστικό το χειμώνα μόνο για ψύξη; Εξάτμιση του ψυκτικού μέσου στην εξωτερική μονάδα και έτσι μειώνει τη θερμοκρασία κατά 5-14 μοίρες. Ακόμη και με θετικές θερμοκρασίες στο δρόμο, η θερμοκρασία στον εξατμιστή είναι αρνητική. Το σώμα είναι κατάφυτο με πάγο, αλλάζει η ανταλλαγή θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον, μειώνεται η θερμοκρασία εξάτμισης στο εσωτερικό και όχι όλο το ψυκτικό μέσο γίνεται αέριο. Το μέσο αερίου-υγρού, που εισέρχεται στον συμπιεστή, δημιουργεί τις συνθήκες για ένα σφυρί νερού. Ένα υγρό βύσμα θα σπάσει τους σωλήνες ή θα σπάσει τον συμπιεστή.

Η χρήση ενός κλιματιστικού χειμώνα και χωρίς ατύχημα θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα:

 • Η παραγωγικότητα στο κρύο θα είναι πολύ μικρότερη.
 • εάν ο εναλλάκτης θερμότητας είναι παγωμένος, το νερό εισέρχεται στις λεπίδες του ανεμιστήρα και παραδίδεται με ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο.
 • Η θερμοκρασία έγχυσης αυξάνεται, πράγμα που οδηγεί σε αστοχία της βαλβίδας τεσσάρων διαδρομών
 • ο σωλήνας αποστράγγισης θα είναι φραγμένος με πάγο.

Κλιματισμό το χειμώνα μπορεί να συμπεριληφθεί σε πόσα βαθμούς;

Οι λόγοι για τους οποίους το κλιματιστικό για ψύξη πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν είναι πολλές. Επομένως, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε ένα ατύχημα και να κάνετε τη συσκευή να λειτουργεί το χειμώνα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές που μειώνουν το φορτίο στον συμπιεστή και εμποδίζουν τον παγετό.

Είναι απαραίτητο να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα ρυθμίζοντας τον ρυθμιστή πίεσης συμπύκνωσης. Αυτό θα μειώσει την παραγωγικότητα. Με τη μείωση της απόδοσης θερμότητας από τη ροή του αέρα, μειώνουμε την κατάψυξη του εξατμιστή. Το έργο της ηλεκτρονικής ενότητας:

 • ρυθμίστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα.
 • διατηρώντας την κανονική πίεση φρέον.
 • αποφυγή της κατάψυξης της εσωτερικής μονάδας.

Είναι απαραίτητο να θερμανθεί ο κρατήρας του συμπιεστή, έτσι ώστε το υγρό που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια των αδράνιων χρόνων κατά την εκκίνηση να μην βράζει και να μην δημιουργεί υδροσόκ. Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει το λάδι λιγότερο ιξώδες στις μονάδες τριβής ευκολότερο να ξεκινήσει. Σημειώνουμε αμέσως ότι οι συμπιεστές αναστροφέα, οι οποίοι λειτουργούν συνεχώς, στερούνται αυτού του προβλήματος. Ως εκ τούτου, ο κατασκευαστής επιτρέπει τη λειτουργία τους για ψύξη σε -15 0.

Οι σωλήνες που εκτρέπουν το συμπύκνωμα μπορούν να παγώσουν με ένα μικρό μειονέκτημα. Σε αυτή την περίπτωση, το υγρό αρχίζει να φεύγει στο δωμάτιο. Αποφύγετε το πρόβλημα εγκαθιστώντας ένα θερμαντήρα χαμηλής ισχύος μέσα στο σύστημα αποστράγγισης.

Όλες αυτές οι προσθήκες αντιπροσωπεύουν ένα χειμερινό κιτ και πωλούνται για να λειτουργούν το κλιματιστικό το χειμώνα σε λειτουργία ψύξης. Στα μοντέρνα μοντέλα παρέχεται συχνά εποχιακός εξοπλισμός. Σε ποια θερμοκρασία μπορώ να ενεργοποιήσω τη συσκευή; Τα καλύτερα κλιματικά συστήματα εξοπλισμένα με ένα συμπιεστή αναστροφέα μπορούν να λειτουργούν έως -30 ° C.

Η αρχή του κλιματιστικού το χειμώνα για θέρμανση

Το κλιματιστικό είναι μια αντλία θερμότητας. Επομένως, με τη μείωση του εξωτερικού αέρα, οι επιδόσεις του μειώνονται, παρά την αναδιάρθρωση του καθεστώτος. Το κατώτερο όριο του κλιματιστικού για τη θερμότητα είναι 5 0 C. Το χειμώνα, το πάγωμα του εναλλάκτη θερμότητας προκαλεί σφήνωση των πτερυγίων του ανεμιστήρα, θραύση του ηλεκτροκινητήρα.

Ωστόσο, τα κλιματιστικά βελτιώνονται συνεχώς. Έτσι, η Mitsubishi δημιούργησε μια ειδική σειρά μονάδων Zubadan, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν το χειμώνα για θέρμανση ακόμα και στους -25 0. Στις μονάδες χρησιμοποιούνται ειδικοί συμπιεστές με δύο εξαρτήματα, η αύξηση της πίεσης είναι δύο σταδίων. Οι συσκευές χρησιμοποιούνται για θέρμανση και παροχή ζεστού νερού το χειμώνα στην Ιαπωνία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Αλλά όλα αυτά ισχύουν για συστήματα με διαίρεση που έχουν εξωτερική μονάδα. Και τι εμποδίζει να συμπεριλάβει στη θέρμανση το μονό μπλοκ κλιματιστικό που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο; Σε αυτήν την περίπτωση, ενεργοποιείται ο θερμαντήρας και η αντλία θερμότητας σταματά. Το έργο του κλιματιστικού ενός δωματίου για θέρμανση το χειμώνα είναι ενσωματωμένο στη δομή.

Ποια κλιματιστικά μπορούν να ενεργοποιηθούν το χειμώνα;

Εάν το κλιματιστικό έχει λειτουργία θέρμανσης, διαθέτει κύκλωμα κυκλοφορίας φρέον δύο κυκλωμάτων, υποχρεωτική είναι μια βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων. Τέτοιες συσκευές είναι πιο ακριβά από αυτές που έχουν ένα μόνο τρόπο ψύξης. Στις οδηγίες λειτουργίας του κλιματιστικού, τα εξωτερικά όρια εξωτερικής θερμοκρασίας καταγράφονται για τη μονάδα λειτουργίας το χειμώνα. Η διαφορά έγκειται στη χρήση μετατροπέων ή συμβατικών συμπιεστών, μιας ποικιλίας ψυκτικού μέσου και μιας σύστασης λιπαντικού.

Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε την ψύξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικά με ένα ειδικό κιτ. Έτσι το χειμώνα μπορούν να αντέξουν έως και - 25 0 C, που εργάζονται για ψύξη. Αλλά αυτό ισχύει για μονάδες inverter.

Η λειτουργία των κλιματιστικών στις απαιτήσεις του αυτοκινήτου είναι ξεχωριστή. Πιστεύεται ότι η παρατεταμένη αδράνεια αυτού του κόμβου συμβάλλει στην πρόωρη αποτυχία του. Η συμπερίληψη του κλιματισμού το χειμώνα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα - την απαραίτητη διαδικασία. Αυτό εξασφαλίζει τη λίπανση των εσωτερικών τμημάτων. Στον ελεύθερο χρόνο, η λεπτή μεμβράνη ρέει προς τα κάτω, αφήνοντας τις επιφάνειες χωρίς άμυνα κατά την εκκίνηση.

Μέσα στο εσωτερικό του καμπίνα αέρα συμπυκνώνεται, δημιουργώντας παγετό στα παράθυρα και επένδυση. Όταν ενεργοποιείτε το κλιματιστικό σε ένα περιορισμένο χώρο, στεγνώνει τον αέρα, αφαιρεί τον πάγο από τα παράθυρα. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε για θέρμανση στο αυτοκίνητο το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα, μόλις πιέσετε το κουμπί για τη θέρμανση των πλευρικών κατόπτρων. Η θερμοκρασία αέρα στην έξοδο του κλιματιστικού + (10-12) 0 είναι αρκετή για να γίνει ζεστή και στεγνή σε μια ψυχρή καμπίνα το χειμώνα.

Το χειμώνα, το κλιματιστικό του αυτοκινήτου ξεκινά πιο σκληρά. Για ένα χρόνο το 10% του Freon από το σύστημα εξατμίζεται. Το καλοκαίρι, η έλλειψη ψυκτικού δεν παρατηρείται, το χειμώνα δεν υπάρχει αρκετή πίεση για να ξεκινήσει. Πώς να το χρησιμοποιήσετε το χειμώνα; Πρέπει να θερμάνετε την καμπίνα ή να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό σε ένα ζεστό γκαράζ.

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε ένα κανονικό κλιματιστικό για θέρμανση το χειμώνα

Για χειμερινή θέρμανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερική κλιματιστική μονάδα μιας μονάδας. Παρά το γεγονός ότι όταν ενεργοποιείται η λειτουργία θέρμανσης, λειτουργεί το ενσωματωμένο θερμαντικό στοιχείο, ο ζεστός αέρας θερμαίνει ομοιόμορφα ολόκληρη την περιοχή. Είναι πιο αποτελεσματική στη θέρμανση; Το συνηθισμένο ψυγείο λαδιού είναι πιο λαμπερό, δημιουργεί ένα μικρό σημείο άνεσης, η θερμοκρασία δεν ρυθμίζεται.

Είναι απαραίτητο να έχετε κλιματιστικό το χειμώνα; Υπάρχουν τέτοιες εργασίες, ειδικά όταν εργάζεστε με ηλεκτρονικά κυκλώματα, όπου η υπερβολική υγρασία μπορεί να συμπυκνώνεται στη μόνωση, προκαλώντας βραχυκύκλωμα. Η υπερβολική υγρασία είναι επιβλαβής, όπως και η ξηρότητα στο διαμέρισμα. Το χειμώνα, αυτό δεν είναι λιγότερο σημαντικό από το καλοκαίρι.

Είναι δυνατόν να συμπεριλάβετε ένα κλιματιστικό δύο μονάδων σε ένα διαμέρισμα ή γραφείο το χειμώνα; Στη λειτουργία ψύξης με εξωτερική θερμοκρασία -5 0, μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα μη προετοιμασμένο όργανο που λειτουργεί στη θερινή λειτουργία. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μέχρι και -15 0 μπορεί να αντέξει ένα κλιματιστικό inverter, αν είναι γραμμένο στο εγχειρίδιο. Το χειμώνα, μπορείτε να συμπεριλάβετε μόνο τον κλιματισμό σε ένα χειμερινό σετ.

Σταδιακά, split συστήματα γίνονται πιο σύνθετες, βελτιωμένη κλιματισμό και κοντά στο χρόνο όταν βαριούνται ογκώδη καλοριφέρ το χειμώνα αντικαταστήσει τοίχο ή οροφή θερμό αέρα θέρμανσης διαμερίσματα.

Βίντεο

Προτείνουμε να δείτε τι αντιπροσωπεύει το σχήμα της μετάβασης από την ψύξη στην θέρμανση στο κλιματιστικό.