Συναρμολόγηση και εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού

Με τη βοήθεια του συστήματος εξαερισμού, ο χρησιμοποιούμενος αέρας, οι ατμοί και οι δυσάρεστες μυρωδιές εκτρέπονται από κάθε δωμάτιο του κτιρίου κατοικιών και παρέχεται επίσης αερισμός. Η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού βοηθά στη δημιουργία ενός κανονικού μικροκλίματος στο δωμάτιο και δεν μετατρέπει ένα διαμέρισμα ή σπίτι σε ένα φραγμένο θερμοσκληρυνόμενο.

Σύστημα εξαερισμού

Η επιλογή του συστήματος εξαρτάται από το σκοπό και τα χαρακτηριστικά της δομής. Ο σχεδιασμός και ο τρόπος τοποθέτησης επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη. Τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής ανήκει στις δημοφιλείς επιλογές. Κατάλληλο για τις συνήθεις περιοχές κατοικίας και παραγωγής. Παρέχει πολλούς βαθμούς διήθησης, αποτρέποντας την εισχώρηση οσμών και ροών σκόνης από το δρόμο.
 2. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας παρέχει την έξοδο της τροφοδοσίας και του φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο. Σχεδιασμένο για σαλόνια.
 3. Το σύστημα εξάτμισης περιλαμβάνει ισχυρούς ανεμιστήρες, η ισχύς των οποίων επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο χώρου και τις διαστάσεις του. Εγκαθίστανται στο μπάνιο, στην κουζίνα, στα κελάρια, στις σάουνες και στο σάουνα. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα στους υγρούς και ζεστούς χώρους του σπιτιού.

Για να εξισορροπήσετε το εσωτερικό μικροκλίμα, χρησιμοποιήστε πρόσθετες συσκευές και συσκευές. Το συνδυασμένο σύστημα παρέχει αποτελεσματική αντικατάσταση του αέρα. Η ιδέα υποδηλώνει:

 1. Συνδυάζοντας τον κλιματισμό και τον εξαερισμό. Ταυτόχρονα, αφαιρεί ρυπασμένα ρεύματα, αφήνει καθαρό αέρα και χαμηλώνει τη θερμοκρασία του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού ψύξης.
 2. Συνδυασμός θέρμανσης και εξαερισμού. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ανακτητή που διέρχεται από δύο αντίθετες ροές. Ο νέος αέρας θερμαίνεται με ειδική γεννήτρια.

Προμελέτη

Πριν από την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού, υπολογίζεται το μήκος των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής, υπολογίζεται η διάμετρος των συλλεκτών και προσδιορίζεται η ισχύς του ανεμιστήρα. Η τελευταία παράμετρος επιλέγεται πολλαπλασιάζοντας την ένταση του δωματίου κατά 12. Για να υπολογίσετε την χωρητικότητα, η επιφάνεια δαπέδου πολλαπλασιάζεται επί 3.

Η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαρτάται από τον ποιοτικό σχεδιασμό και την επιλογή του τύπου του εξοπλισμού. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα και η αναλογία των υπολογισμένων παραμέτρων στη διάταξη του χώρου. Κατά το σχεδιασμό, λάβετε υπόψη ότι οι αγωγοί βρίσκονται στην πάνω ζώνη κοντά στην οροφή.

Χρηματοοικονομικές επενδύσεις

Ο σχεδιασμός, ο υπολογισμός και η εγκατάσταση των συστημάτων αερισμού περιλαμβάνει το κόστος των κεφαλαίων. Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που χρησιμοποιούνται κατά την επιλογή του εξοπλισμού και την εγκατάσταση του συστήματος. Οι ιδιοκτήτες αποθηκεύουν με την αυτο-εκτέλεση μερικά απλά βήματα στο έργο, έτσι ώστε να μην πληρώνουν για τις υπηρεσίες των πλοιάρχων. Το συνολικό ποσό των δαπανών εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις:

 • επιφάνεια δαπέδου των δωματίων.
 • λειτουργικότητα μεμονωμένων δωματίων.
 • αριθμός κατοίκων ·
 • η θέση των τοίχων του σπιτιού στις πλευρές του κόσμου.
 • τον αριθμό των παραθύρων και τα τετράγωνα τους.

Για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού χρησιμοποιούν εξοπλισμό και υλικά, η τιμή των οποίων επηρεάζει το άθροισμα της τελικής εκτίμησης της εργασίας. Τέτοιες μονάδες, συσκευές και προϊόντα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα:

 1. Τα αρθρωτά κανάλια για τη διέλευση του αέρα είναι γαλβανισμένα ή πλαστικά. Οι συλλέκτες πωλούνται σε στρογγυλά ή τετράγωνα τμήματα. Η σύνδεση και οι στροφές γίνονται χρησιμοποιώντας στοιχεία παρόμοιου υλικού.
 2. Τα σχάρες για την προστασία της εισόδου στο κουτί παράγουν μια ποικιλία τύπων. Τα σχάρες χάλυβα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, το κύριο υλικό είναι πλαστικό. Το μέγεθος επιλέγεται ξεχωριστά και ο αρχικός σχεδιασμός χρησιμοποιείται ανάλογα με το εσωτερικό.
 3. Οι υπερσυμπιεστές ή οι κουκούλες χρησιμοποιούνται σε αναγκαστικά συστήματα. Είναι ανεμιστήρες τύπου περιστροφικού ή λοβού για να εξασφαλίσουν τη ροή των ρευμάτων.
 4. Οι θερμαντήρες ή οι θερμαντήρες εγκαθίστανται σε συστήματα κλιματισμού για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του αέρα και να δημιουργήσουν άνεση.
 5. Οι συσκευές ανάκτησης τοποθετούνται σε αναγκαστικές εκδόσεις. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο θερμός αέρας που εξέρχεται από το πέρασμα θερμαίνει εν μέρει τα νέα εισερχόμενα ρεύματα. Ένας εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στη μείωση του κόστους, αλλά ο παγωμένος αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό απαιτεί πρόσθετη θέρμανση.
 6. Φίλτρα για παροχή αέρα κασέτας.
 7. Ο θόρυβος συλλέγει για να μειώσει τα ντεσιμπέλ από έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί.
 8. Υλικό, μεντεσέδες για στερέωση, στερέωσης, αφρός συναρμολόγησης.

Απαιτήσεις του καλύμματος

Σε δωμάτια με υψηλή υγρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση, το μικροκλίμα πρέπει να αλλάξει πλήρως. Συχνά η ανταλλαγή αέρα παρέχεται από την αναγκαστική κυκλοφορία μέσω εκχυλισμάτων. Απαιτήσεις λειτουργικότητας:

 • καλύπτει το χώρο πάνω από την πλάκα χωρίς να επικαλύπτει την είσοδο στο κοινό κανάλι στην κορυφή του τοίχου.
 • η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία του ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα γίνεται με το συνδυασμό του κουμπιού του διακόπτη εξαγωγής και του φωτισμού.
 • ότι ο αέρας ρέει από την τουαλέτα ή το λουτρό δεν αναμειγνύονται σε ένα κοινό κιβώτιο και δεν εισέρχονται σε άλλους χώρους, οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται στις εισόδους.
 • για τους ανεμιστήρες του μπάνιου παρέχονται, περικλείονται σε ακρυλικό ή πολυπροπυλενικό περίβλημα, το οποίο προστατεύει τη συσκευή από την υγρασία.

Χαρακτηριστικά της βαλβίδας αντεπιστροφής

Ο σχεδιασμός, παρά την φαινομενική του απλότητα, εκτελεί μια χρήσιμη δράση. Στον άξονα τοποθετούνται περιστρεφόμενες λεπίδες, οι οποίες περνούν τον πίδακα μόνο στην εξερχόμενη κατεύθυνση. Η βαλβίδα αποτρέπει τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Μερικές φορές η αντίστροφη έλξη συμβαίνει για τους ακόλουθους λόγους:

 • Οι πολλαπλές εξαερισμού έχουν μη-ερμητικά τμήματα στην έκταση.
 • τα κανάλια είναι φραγμένα.
 • Ο απορροφητήρας βρίσκεται χαμηλά ή στο τοίχωμα απέναντι από το πλέγμα του παρακείμενου δωματίου.
 • στην ιδιωτική κατοικία με σόμπα ενισχύεται η καύση.
 • στο επόμενο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου υπάρχει ένα ισχυρό εκχύλισμα.
 • στο περίβλημα εγκατασταθεί αρκετές κουκούλες, η εργασία των οποίων δεν είναι συντονισμένη, λόγω αυτού υπάρχει μια ανομοιογενής πίεση του αέρα.

Καθαρισμός του αέρα σε ένα σπίτι από τούβλα

Τα κανάλια παρέχονται μαζί με την ανέγερση τοίχων, το πάχος των οποίων πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 380 mm. Εάν το κτίριο είναι ήδη κατασκευασμένο, χρησιμοποιούνται αρθρωτά κάθετα και οριζόντια πλαίσια. Ανάλογα με το σχεδιασμό του σπιτιού παρέχονται 1-3 κανάλια. Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε ένα κτίριο με τοίχους από τούβλα:

 • η διατομή της διόδου είναι 130x130 mm.
 • Η είσοδος από το δωμάτιο πραγματοποιείται κάτω από την οροφή.
 • Το συμπέρασμα για την οροφή γίνεται με τη βοήθεια ενός κατακόρυφου σωλήνα που ανεβαίνει 0,5 μέτρα πάνω από την οροφή.
 • το πάχος των τοιχωμάτων των καναλιών στην τοιχοποιία είναι τουλάχιστον 2,5 τούβλα για αργή ψύξη του ρεύματος.
 • Ο κάθετος αγωγός βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου.
 • προκειμένου να αυξηθεί η διαπερατότητα του αέρα, στα φύλλα των θυρών πραγματοποιούνται διαδερμικές διόδους (οπές) ή αφήνεται ένα ανοιχτό κενό στο κάτω μέρος.

Απαλλαγή από οικιακά κτίρια

Σε βοηθητικούς χώρους που δεν θερμαίνονται, η εγκατάσταση εξαερισμού εξαερισμού σπάνια γίνεται. Το σύστημα παρέχεται στους χώρους αποθήκευσης προϊόντων που αυξάνουν την υγρασία του αέρα και στα συνεργεία με καυσαέρια. Στο φουρνάκι εγκαταστήστε ανεμιστήρες ή παράθυρα για την ανταλλαγή αέρα.

Στο κελάρι κάνουν ένα σύστημα παροχής και εξάτμισης με φυσική απέκκριση. Η διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό παρέχει την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα. Στο γκαράζ, ο φυσικός εξαερισμός δεν εξασφαλίζει πάντα την απομάκρυνση των καυσαερίων και της υγρασίας που παραμένουν στο αυτοκίνητο αφού έρχονται από το δρόμο. Παρέχεται ένα επιπλέον καταναγκαστικό βύθισμα, το οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες.

Εγκατάσταση καναλιών και αναγκαστικών συσκευών

Τα δωμάτια είναι σπάνια διατεταγμένα με φυσικό αερισμό, συνδυάζονται με κλιματισμό ή θέρμανση αέρα. Εσωτερικά κανάλια ή κρεμαστά συλλέκτες είναι χτισμένα στους χώρους της τουαλέτας, του μπάνιου, της κουζίνας και του ντουλαπιού. Σε ένα σπίτι με εγκατεστημένα παράθυρα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο (κατασκευασμένο από αλουμίνιο ή μεταλλικό πλαστικό) δεν υπάρχει φυσική ανταλλαγή αέρα, έτσι η εισροή και η απόσυρση των ρευμάτων αναγκάζεται. Παρέχονται βασικά συστήματα αεροπορικής μετάδοσης:

 • ο αερισμός πραγματοποιείται μέσω παραθύρων, οπών και ρωγμών στα μπλοκ των θυρών και, ελλείψει αυτών, ο αέρας αναγκάζεται βίαια.
 • η απόσυρση πραγματοποιείται μέσω ειδικών αεραγωγών με τη βοήθεια ανεμιστήρων και εκχυλισμάτων.
 • Η υπηρεσία, τα βρεγμένα και τα ζεστά δωμάτια είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστό κανάλι.

Στάδια εργασίας

Παρά την ποικιλία των συστημάτων και των δομών, όλες οι εργασίες στα κανάλια συσκευών αναλύονται σε ορισμένα στάδια. Μερικοί από αυτούς ιδιοκτήτες εκτελούν ανεξάρτητα, και για άλλους προσκαλούν ειδικούς. Η κατασκευή των καναλιών πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο:

 1. Προκαταρκτικός υπολογισμός της συνολικής ισχύος, προσδιορισμός του όγκου των υλικών και της εργασίας.
 2. Εγκατάσταση οριζόντιων συλλεκτών και τοποθέτηση κάθετων ακροδεκτών στην οροφή από γαλβανισμένο ατσάλι. Για αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικοί σφιγκτήρες και στοιχεία στήριξης. Τα εξωτερικά μέρη της κοιλίας είναι μονωμένα με ειδικά υλικά. Οι είσοδοι εισόδου κατασκευάζονται σε ύψος 0,5 μ. Από την επιφάνεια δαπέδου, εξάτμιση - 15-25 cm κάτω από την οροφή.
 3. Για να κάνετε μια είσοδο, τρυπήστε μια τρύπα περισσότερο από τους σωλήνες αερισμού, εισάγετε ένα στοιχείο μέσα σε αυτό και στερεώστε το με σφιγκτήρες. Γεμίστε τα υπόλοιπα κενά με αφρό.
 4. Διακοσμητικές γρίλιες συνδέονται στις εξόδους. Για να διασφαλίσετε ότι το δωμάτιο δεν ψύχεται από την ψυχρή παροχή εξωτερικού αέρα, τοποθετήστε τον ανακτητή ή τις πηγές θέρμανσης. Η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα επιταχύνεται από τους ανεμιστήρες.

Εγκατάσταση εξοπλισμού

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής στο μπάνιο, επειδή απαιτεί μερική αποσυναρμολόγηση του τελικού στρώματος. Η ηλεκτρική σύνδεση μπορεί να παρέχεται εκ των προτέρων ή να πραγματοποιείται μαζί με τη συναρμολόγηση του ανεμιστήρα. Τα καλώδια τοποθετούνται κάτω από το φινίρισμα ή περιβάλλονται από εξωτερικά πλαστικά κουτιά.

Προκαθαρίστε την τρύπα στον άξονα από τους ιστούς αράχνης και τη σκόνη. Το μοντέλο επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ, την αθόρυβη λειτουργία, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Για να εγκαταστήσετε τη συσκευή δημιουργήστε ένα πλαίσιο με τη μορφή ενός πλαισίου, είναι συνδεδεμένο με τους τοίχους του ορυχείου. Το υλικό γι 'αυτό είναι συνήθως ένα δέντρο. Οι διαστάσεις του πλαισίου αντιστοιχούν στις εξωτερικές διαστάσεις του συγκροτήματος ανεμιστήρα.

Μετά την προεγκατάσταση της μονάδας στην οπή με πλαίσιο, οι ακροδέκτες της είναι τοποθετημένοι στα ηλεκτρικά καλώδια. Αφού ελέγξετε τη λειτουργικότητα, ο εξοπλισμός είναι στερεωμένος στο πλαίσιο. Στη συνέχεια βάζουν ένα διακοσμητικό πλέγμα. Η σύνδεση του ανεμιστήρα με την ηλεκτρική ενέργεια και τη δρομολόγηση καλωδίων συνήθως εμπιστεύονται ειδικοί, δεδομένου ότι συγκεκριμένες εργασίες απαιτούν συγκεκριμένες γνώσεις. Οι διακόπτες οργάνων μπορούν να είναι:

 • εγχειρίδιο, που βρίσκεται απευθείας στη συσκευή, η συμπερίληψη γίνεται μετά την είσοδο στο δωμάτιο?
 • σε ένα ξεχωριστό κουμπί του διακόπτη πριν μπείτε στο μπάνιο.
 • με την ταυτόχρονη εκκίνηση του ανεμιστήρα και του φωτός.
 • με τη ρύθμιση του ανεμιστήρα με ειδικούς αισθητήρες ή χρονόμετρα.

Ποια επιλογή σύνδεσης επιλέξτε, καθορίστε πότε αγοράζετε. Μερικές φορές στον ανεμιστήρα υπάρχει ένα κουμπί αλλαγής ή ένα κορδόνι. Αυτό προκαλεί πολλές ενόχληση, καθώς ο ανεμιστήρας μπορεί να βρίσκεται ψηλά πάνω από το ανώτατο όριο. Για να αποφευχθούν δυσάρεστες στιγμές, η χειροκίνητη ένταξη του καλωδίου αντικαθίσταται με ένα καλώδιο και συνδέεται με ένα κοινό σύστημα τροφοδοσίας.

Ο συνδυασμός του ανεμιστήρα με τον φωτισμό δεν είναι πάντα βολικός. Σε κάποιο βαθμό, αυτό εξοικονομεί ηλεκτρισμό, επειδή ο εξαερισμός και ο φωτισμός αποσυνδέονται ταυτόχρονα. Αλλά η ενεργοποίηση της συσκευής κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης στο μπάνιο δεν αρκεί για να καθαρίσει τον αέρα.

Για τον απόλυτο αερισμό, πρέπει να αφήσετε τον ανεμιστήρα, και με το φως, που οδηγεί σε πρόσθετα οικονομικά έξοδα.

Οικονομικό από αυτή την άποψη είναι η χρήση ενός χρονοδιακόπτη. Συνήθως περιλαμβάνεται για 15-25 λεπτά. Ως αποτέλεσμα, το δωμάτιο θα αερίζεται χωρίς υπερβολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ορισμένα μοντέλα του ανεμιστήρα, οι σχεδιαστές βάζουν αισθητήρες για τον έλεγχο της υγρασίας. Οι μονάδες ενεργοποιούν αυτόματα τον ανεμιστήρα για εξαερισμό και σβήνουν με την επαναφορά των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του αέρα.

Εάν το μέγεθος της αίθουσας είναι μη τυποποιημένο (μεγάλο), τότε απαιτείται πρόσθετος απορροφητήρας. Για να γίνει αυτό, μια άλλη τρύπα γίνεται στον άξονα κάτω από το περίβλημα του ανεμιστήρα. Η εργασία αυτή συντονίζεται με το γραφείο αερισμού, το οποίο δέχεται τις αλλαγές που έγιναν.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα είναι μια πολύπλοκη λειτουργία. Αν δεν υπάρχουν ειδικές δεξιότητες, τότε είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε αυτούς τους εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Το κλίμα

Η αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας του αέρα καθορίζει την ποιότητα του μικροκλίματος στο δωμάτιο, από το οποίο εξαρτάται το επίπεδο άνεσης και γενικής ευημερίας ενός ατόμου. Ο αέρας μέσα στο δωμάτιο πρέπει να πληροί ορισμένα πρότυπα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν οι βέλτιστες ατμοσφαιρικές παράμετροι, είναι τοποθετημένο ένα σύστημα εξαερισμού. Η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού απαιτεί επαγγελματική προσέγγιση και ειδικές γνώσεις από τον καλλιτέχνη.

Αρχές λειτουργίας διαφορετικών συστημάτων εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα σύνολο εξοπλισμού και μέτρων που εξασφαλίζουν επαρκή κυκλοφορία αέρα. Το κύριο καθήκον του εξαερισμού - η απόσυρση από τους χώρους "πέρασε" και την πλήρωση με ένα ρεύμα καθαρού αέρα. Κάθε σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί από τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: τον σκοπό, τη μέθοδο κίνησης των αέριων μαζών, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και το πεδίο εφαρμογής.

Φυσική κυκλοφορία αέρα

Σε κτίρια πολυκατοικιών χρησιμοποιείται κυρίως φυσικός εξαερισμός. Η κυκλοφορία του αέρα διεξάγεται υπό την επήρεια πτώσεων πίεσης και θερμοκρασιών. Η αρχή της λειτουργίας της φυσικής ανταλλαγής αερίων πραγματοποιείται συχνά σε ιδιωτικές κατοικίες.

Η δημοτικότητα της φυσικής κυκλοφορίας οφείλεται σε πολλά πλεονεκτήματα:

 1. Ευκολία οργάνωσης. Για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός. Η ανταλλαγή του αέρα διεξάγεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
 2. Ενεργειακή αυτονομία. Η εισροή και η εκροή αέρα πραγματοποιείται χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
 3. Η δυνατότητα αύξησης της αποτελεσματικότητας. Εάν είναι απαραίτητο, το δίκτυο μπορεί να συμπληρωθεί με στοιχεία εξαναγκασμένου εξαερισμού: βαλβίδα παροχής ή εξάτμιση.

Η βασική διάταξη του συστήματος αερισμού φυσικού τύπου παρουσιάζεται στο διάγραμμα. Για τη λειτουργία του συγκροτήματος, απαιτούνται κανάλια εξάτμισης και τροφοδοσίας για την εξασφάλιση της ελεύθερης κίνησης του αέρα.

 1. Ο καθαρός αέρας (μπλε ρεύματα) εισέρχεται προς τα μέσα μέσω των παραθύρων ή των βαλβίδων εξαερισμού.
 2. Μέσα στο δωμάτιο, ο αέρας θερμαίνεται από τις συσκευές θέρμανσης και αντικαθιστά την "εξαντλημένη" σύνθεση, κορεσμένη με διοξείδιο του άνθρακα.
 3. Περαιτέρω, ο αέρας (πράσινο "ρεύματα") μετακινείται μέσω των διαμπερών παραθύρων ή των αυλών κάτω από τις πόρτες και κινείται προς την κατεύθυνση των αεραγωγών εξαγωγής.
 4. Λόγω διαφορών θερμοκρασίας, οι ροές (ροζ χρώμα) βυθίζονται κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων και ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Μηχανική ανταλλαγή αέρα

Εάν η παραγωγικότητα της φυσικής κυκλοφορίας δεν είναι αρκετή, τότε πρέπει να εγκατασταθεί ένα μηχανικό σύστημα εξαερισμού. Ειδικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία και την παροχή ροής αέρα.

Σε σύνθετα συστήματα, ο εισερχόμενος αέρας μπορεί να αντιμετωπιστεί: αποστράγγιση, υγρασία, θέρμανση, ψύξη ή καθαρισμός.

Τα συστήματα υποχρεωτικής δράσης χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή, στις εγκαταστάσεις γραφείων και στις αποθήκες, όπου απαιτείται εξαερισμός υψηλής ισχύος. Το συγκρότημα καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του μηχανικού αερισμού:

 • ευρύ φάσμα δράσης ·
 • τη συντήρηση των παραμέτρων του μικροκλίματος ανεξάρτητα από την ταχύτητα του ανέμου και τη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο ·
 • αυτοματοποίηση της διαχείρισης του συστήματος.

Η μηχανική ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους:

 • εγκατάσταση μιας διάταξης παροχής ή εξάτμισης ·
 • δημιουργία συγκροτήματος εφοδιασμού και καυσαερίων ·
 • συστήματα γενικής ανταλλαγής.

Το πιο ορθολογικό είναι το σύστημα παροχής και εξάτμισης. Το σύστημα διαθέτει δύο ανεξάρτητες ροές απομάκρυνσης και παροχή αέρα συνδεδεμένες με αγωγούς εξαερισμού. Τα κύρια συστατικά του συγκροτήματος:

 • αεραγωγούς ·
 • διανομείς αέρα - λαμβάνουν αέρα από το εξωτερικό.
 • Αυτόματα συστήματα - Διαχείριση στοιχείων δικτύου που ελέγχουν τις κύριες παραμέτρους.
 • φίλτρα για τον ανεφοδιασμό και την εξαγωγή αέρα - αποτρέπουν την είσοδο των συντριμμιών στον αεραγωγό.

Το σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει: θερμαντήρες αέρα, υγραντήρες, χειροκίνητους ανεμιστήρες και αφυγραντήρες. Δομικά, η συσκευή εκτελείται σε μονοκόμματο ή προκατασκευασμένη μορφή.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού:

 1. Ο συμπιεστής αέρα τροφοδοσίας "σφίγγει" τον αέρα.
 2. Στον ανακτητήρα, ο αέρας καθαρίζεται, θερμαίνεται και τροφοδοτείται περαιτέρω μέσω των αγωγών εξαερισμού.
 3. Ο συμπιεστής καυσαερίων παράγει ένα κενό στον αγωγό, ο οποίος συνδέεται με τη σχάρα εισαγωγής. Η εκροή αέρα εκτελείται.

Συστήματα ανταλλαγής αέρα για ειδικούς σκοπούς

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για ειδικούς σκοπούς:

 1. Εγκατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένα πρόσθετο σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται σε εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατή η διαρροή ή η εκκένωση μεγάλου όγκου αερίων. Το καθήκον του συγκροτήματος είναι να αφαιρέσει τις ροές του αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 2. Σύστημα κατά του καπνού. Όταν ο καπνός στο δωμάτιο ενεργοποιεί αυτόματα τον αισθητήρα, αρχίζει ο εξαερισμός - ορισμένες από τις βλαβερές ουσίες εισέρχονται στους αγωγούς εξαερισμού. Παράλληλα, εισέρχεται φρέσκος αέρας. Το έργο του εξαερισμού καπνού αυξάνει τον χρόνο για την εκκένωση των ανθρώπων. Το συγκρότημα εγκαθίσταται σε δημόσια κτίρια ή όπου χρησιμοποιούνται τεχνολογίες επικίνδυνες για τη φωτιά.
 3. Τοπικό - οργανώνεται ως σύστημα εξαερισμού εξάτμισης ή τροφοδοσίας. Η πρώτη επιλογή αφορά τις κουζίνες, τα μπάνια και τα μπάνια. Οι συσκευές τροφοδοσίας χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή, για παράδειγμα, φυσώντας το χώρο εργασίας.

Οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Πρότυπα για τη ρύθμιση της ανταλλαγής αέρα

Κατά τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να προχωρήσουμε από τις απαιτήσεις των κανόνων υγιεινής και των προτεινόμενων κανόνων για χώρους διαφορετικών σκοπών. Οι κανόνες για την παροχή καθαρού αέρα υπολογίζονται ανά άτομο.

Οι βασικές προδιαγραφές δίνονται στον πίνακα.

Στα κτίρια γραφείων, η εστίαση είναι στα δωμάτια όπου βρίσκεται το προσωπικό. Έτσι, στο γραφείο, μια αντικατάσταση αέρα 60 κυβικών μέτρων θεωρείται επαρκής. m / ώρα, στο διάδρομο - 10 κυβικά μέτρα. m, σε δωμάτιο καπνιστών και μπάνιο - 70 και 100 κυβικά μέτρα, αντίστοιχα.

Κατά την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού σε διαμέρισμα ή σε ιδιωτικό τομέα, καθοδηγούνται από τον αριθμό των κατοίκων. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά άτομο. Εάν η επιφάνεια κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 20 τετραγωνικά μέτρα, τότε η περιοχή των χώρων λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού. Ένα τετραγωνικό μέτρο πρέπει να είναι 3 κυβικά μέτρα αέρα.

Σχεδιασμός και υπολογισμός

Το σχέδιο συστήματος εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι πρέπει να αναπτυχθεί κατά τη φάση κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο κάτω από το θάλαμο εξαερισμού, να καθοριστούν οι βέλτιστοι χώροι για την τοποθέτηση σωλήνων και να δημιουργηθούν διακοσμητικές κόγχες γι 'αυτούς.

Υπολογισμός και σχεδιασμός της προσφοράς και της εξάτμισης του συγκροτήματος είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες. Ειδικός τεχνικό έργο θα δοθεί περιοχής και τον αριθμό των χώρων, τη θέση των δωματίων και τον προορισμό, τα στοιχεία τοποθέτηση αυξήσει το φορτίο στο σύστημα εξαερισμού (φούρνοι, τζάκια και τα μπάνια).

Σημαντικό! Σχεδιασμός απαιτεί μια ισορροπημένη, σοβαρή προσέγγιση για τον ορισμό εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - θα οργανώσει ένα επαρκές ρεύμα αέρος και την ίδια στιγμή να μην «κυνηγήσει» τον αέρα μάταια.

Η ισχύς του συστήματος, ανάλογα με την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, υπολογίζεται ως εξής: L = N * Ln, όπου:

 • N - ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στο δωμάτιο.
 • Ln - ώρα κατανάλωσης αέρα από τον άνθρωπο.

Η μέση παραγωγικότητα του συγκροτήματος για τα διαμερίσματα των 100-500 τετραγωνικών / h, για ιδιωτικές κατοικίες και εξοχικά σπίτια - 1000 - 2500 τ.μ / ώρα, διοικητικών και βιομηχανικά κτίρια - έως και 15000 m² / h.

Με βάση την εκτιμώμενη χωρητικότητα, επιλέγονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού: το μήκος και η διατομή του αεραγωγού, το μέγεθος και ο αριθμός των διαχυτών, η χωρητικότητα της μονάδας αερισμού.

Η διατομή του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο: S = V * 2,8 / w, όπου:

 • S είναι η επιφάνεια της εγκάρσιας τομής.
 • V - ο όγκος του αγωγού εξαερισμού (όγκος αέρα λειτουργίας / χωρητικότητα συστήματος).
 • 2.8 - πρότυπος συντελεστής.
 • w - ταχύτητα ροής αέρα (περίπου 2-3 ​​m / s).

Η τεχνολογία τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού

Η όλη τεχνολογική διαδικασία χωρίζεται στα εξής στάδια:

 1. Προετοιμασία εξοπλισμού, εξαρτημάτων και εργαλείων εγκατάστασης.
 2. Συναρμολόγηση και εγκατάσταση: τοποθέτηση αεραγωγών, τοποθέτηση σωλήνων μεταξύ τους, στερέωσης αερόθερμα, ανεμιστήρων και φίλτρων.
 3. Σύνδεση ρεύματος.
 4. Προσαρμογή, δοκιμή και θέση σε λειτουργία.

Για εργασία θα χρειαστείτε:

 • ελαστικά με φλάντζες.
 • Μεταλλικές γωνίες διαφόρων μεγεθών.
 • άγκυρα, αυτοκινούμενες βίδες.
 • θερμομονωτικό υλικό (ορυκτό μαλλί) ·
 • ενισχυμένη ταινία scotch?
 • ανθεκτικούς σε κραδασμούς συνδετήρες.

Η εγκατάσταση αεραγωγών πραγματοποιείται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

 • τα τοιχώματα, τα χωρίσματα και η εσωτερική επικάλυψη.
 • Η θέση των υγρών φίλτρων και των θαλάμων εισροής στεγανοποιείται.
 • σημειωμένο κάτω από το τελικό πάτωμα.
 • προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης των τοίχων αεραγωγών είναι λειασμένα?
 • πόρτες και παράθυρα.

Η σειρά εγκατάστασης αεραγωγών:

 1. Σημειώστε σημεία στερέωσης για συνδετήρες.
 2. Τοποθετήστε τους συνδετήρες.
 3. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις προτεινόμενες οδηγίες, συναρμολογήστε τους αεραγωγούς σε ξεχωριστές μονάδες.
 4. Ανασηκώστε τα στοιχεία του συστήματος και στερεώστε τα στην οροφή με σφιγκτήρες, άγκυρες ή καρφιά. Η επιλογή στερέωσης εξαρτάται από τις διαστάσεις των καναλιών εξαέρωσης.
 5. Συνδέστε τους σωλήνες μαζί. Τοποθετήστε τις συνδέσεις με σιλικόνη ή κολλήστε τις με μεταλλική ταινία.
 6. Συνδέστε τα πλέγματα ή τους διαχύτες στους αεραγωγούς.
 7. Συνδέστε το σύστημα ελέγχου.
 8. Φέρτε την παροχή ρεύματος στο σύστημα εξαερισμού και εκτελέστε μια δοκιμαστική λειτουργία.
 9. Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος και κάθε στοιχείου ξεχωριστά.

Η πιο επίπονη διαδικασία είναι η εγκατάσταση αεραγωγών. Οι απαιτήσεις για εργασίες εγκατάστασης διαφόρων αγωγών εξαερισμού είναι σχεδόν πανομοιότυπες:

 • Τα εύκαμπτα στοιχεία τοποθετούνται σε εκτεταμένη θέση - έτσι ελαχιστοποιούνται οι απώλειες πίεσης.
 • κατά την "εισαγωγή" του αγωγού αερισμού στον τοίχο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν προσαρμογείς ή μανίκια.
 • εάν κατά την εγκατάσταση ο αγωγός είναι κατεστραμμένος ή παραμορφωθεί, τότε πρέπει να αντικατασταθεί με ένα νέο θραύσμα.
 • κατά την τοποθέτηση των καναλιών εξαέρωσης, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση της ροής του αέρα.
 • Η σύνδεση των εύκαμπτων αγωγών πραγματοποιείται με γαλβανισμένους ή νάιλον σφιγκτήρες.

Αρχές δημιουργίας φυσικού αερισμού

Προβλέπονται ορισμένες απαιτήσεις για την οργάνωση της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα:

 • Το χειμώνα, ο αέρας τροφοδοσίας δεν μπορεί να ψύξει τον αέρα στο δωμάτιο.
 • σε κάθε σαλόνι πρέπει να παρέχει μια εισροή καθαρού αέρα?
 • η κυκλοφορία των ροών του αέρα πρέπει να πραγματοποιείται ακόμη και με κλειστά παράθυρα.
 • η εμφάνιση των ρευμάτων στο σπίτι δεν είναι επιτρεπτή.
 • Ο "εξαντλημένος" αέρας πρέπει να απομακρύνεται χωρίς παρεμπόδιση και εγκαίρως μέσω των αγωγών εξαγωγής.

Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένοι στους εξής χώρους:

 1. Υγειονομικά δωμάτια: μπάνιο, κουζίνα, πισίνα, πλυντήριο.
 2. Αποθήκη και αποδυτήρια. Στις μικρές διαστάσεις του δωματίου αρκεί να αφήνετε ένα κενό 1,5-2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας.
 3. Στο χώρο του λέβητα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παρουσία ενός "ρυθμιστή" και ενός καναλιού εξαγωγής.
 4. Εάν το δωμάτιο διαχωρίζεται από τον αγωγό αερισμού από τρεις ή περισσότερες πόρτες.

Στους εναπομείναντες χώρους πραγματοποιείται εισροή καθαρού αέρα - μέσα από τις ρωγμές στα πλαίσια παραθύρων. Με την μαζική εισαγωγή πλαστικών παραθύρων, η αποτελεσματικότητα του αερισμού του φρέσκου αέρα έχει μειωθεί πάρα πολύ. Για να αυξήσετε την παραγωγικότητά του, συνιστάται η τοποθέτηση βαλβίδων τοίχου ή παράθυρου παροχής αέρα.

Ο παραπόταμος του τοίχου είναι μια κυλινδρική φιάλη, μέσα στην οποία υπάρχει ένα θερμομονωτικό ένθετο, ένα στοιχείο φίλτρου και ένας αγωγός αέρα. Η φέρουσα ικανότητα των περισσότερων μοντέλων είναι 25-30 κυβικά μέτρα ανά ώρα με πτώση πίεσης 10 Pa.

Η σειρά τοποθέτησης της βαλβίδας τοίχου:

 1. Προετοιμασία τοίχων. Από έξω, αφαιρέστε τα αρθρωτά πλαίσια πρόσοψης (εάν υπάρχουν) και σημειώστε το εσωτερικό του δωματίου. Η βέλτιστη θέση της παροχής: ανάμεσα στο περβάζι του παραθύρου και το ψυγείο ή κοντά στο παράθυρο σε απόσταση 2-2,2 μ. Από το δάπεδο.
 2. Διάτρηση οπών. Πρώτον, αρχίζει η διάτρηση σε βάθος 7-10 cm, απομακρύνονται τα θραύσματα του τοιχώματος και πραγματοποιείται η τελική διάτρηση.
 3. Καθαρίστε την τρύπα. Αφαιρέστε τυχόν σκόνη συγκέντρωσης.
 4. Εγκατάσταση της βαλβίδας. Τοποθετήστε το θερμομονωτικό "μανίκι" και τον αγωγό αέρα. Στη συνέχεια, στερεώστε τη σχάρα, το σώμα της βαλβίδας και τον αποσβεστήρα.

Ο εισροής πρέπει να καθαρίζεται περιοδικά από σκόνη, αιθάλη και λεπτά σωματίδια ακαθαρσίας. Το στοιχείο φίλτρου πρέπει να ξεπλυθεί κάτω από τρεχούμενο νερό και να αντικατασταθεί.

Η αρχή της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα: βίντεο.

Σκοπός και αρχή της λειτουργίας του μηχανικού συστήματος εξαερισμού

Χρησιμοποιούνται μηχανικά συστήματα εξαερισμού όπου υπάρχει ανεπαρκής φυσικός αερισμός. Στα μηχανικά συστήματα, ο εξοπλισμός και τα όργανα (ανεμιστήρες, φίλτρα, θερμαντήρες αέρα κ.λπ.) χρησιμοποιούνται για την κίνηση, τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα. Τέτοια συστήματα εξαερισμού μπορούν να απομακρύνουν ή να παραδώσουν αέρα σε αεριζόμενα δωμάτια ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού μπορούν επίσης να είναι κανάλια και μη κανάλια. Τα πιο κοινά συστήματα καναλιών. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την εργασία τους μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο. Τέτοια συστήματα μπορούν να παρέχουν και να αφαιρούν αέρα από τις τοπικές περιοχές του δωματίου στην απαιτούμενη ποσότητα, ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος αέρα.

Το πλεονέκτημα του μηχανικού αερισμού πριν από τη φυσική είναι η δυνατότητα εξασφάλισης σταθερής απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα ανεξάρτητα από την εποχή, τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, καθώς και την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Επιτρέπει την επεξεργασία του αέρα που τροφοδοτείται στους χώρους, φέρνοντας τις μετεωρολογικές παραμέτρους του στις τιμές που απαιτούνται από το πρότυπο και καθαρίζοντας τον αέρα από επιβλαβείς ακαθαρσίες προτού απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Τα μειονεκτήματα ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού μπορούν να αποδοθούν σε υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά αυτά τα έξοδα αποπληρώνονται γρήγορα.

Εάν η θερμότητα, η υγρασία, τα αέρια, η σκόνη, οι μυρωδιές ή οι ατμοί υγρών που απελευθερώνονται στη ροή του δωματίου κατευθύνονται απευθείας στον αέρα ολόκληρου του δωματίου, τότε εγκαθίσταται γενικός αερισμός. Τα συστήματα εξάτμισης γενικής ανταλλαγής απομακρύνουν σχετικά ομοιόμορφα τον αέρα από το σύνολο των εγκαταστημένων χώρων και τα κοινά συστήματα παροχής αέρα τροφοδοτούν αέρα και το διανέμουν σε όλο τον όγκο του εξαεριζόμενου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, ο όγκος του αέρα εξαγωγής υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε μετά την αντικατάστασή του, η εισροή αέρα να πέφτει στις τιμές της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης (MPC).

Συνήθως από το δωμάτιο εξάγεται η ίδια ποσότητα αέρα, η οποία τροφοδοτείται σε αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συνολική ροή αέρα δεν είναι ίση με την εξαγωγή. Έτσι, για παράδειγμα, από τις εγκαταστάσεις στις οποίες οι κατανεμηθεί οσμηρές ουσίες ή τοξικών αερίων εξάγεται περισσότερο αέρα από ό, τι παρέχεται μέσω του συστήματος εισροής για τα βλαβερά αέρια και οσμές από εξαπλώνεται σε όλο το κτίριο. Ο ελλείπουσα όγκος αέρα αντλείται μέσω ανοιχτών ανοιγμάτων εξωτερικών φράχτων ή από παρακείμενους χώρους με καθαρότερο αέρα.

Γενικός εξαερισμός για τον εξαερισμό

Τα συστήματα παροχής αέρα χρησιμεύουν για την παροχή καθαρού αέρα σε αεριζόμενα δωμάτια αντί για απομακρυσμένα. Ο αέρας τροφοδοσίας στις απαιτούμενες περιπτώσεις υπόκειται σε ειδική επεξεργασία (καθαρισμός, θέρμανση, υγρασία κλπ.).

Το σχήμα του εξαναγκασμένου μηχανικού αερισμού (Σχήμα 1) περιλαμβάνει: μία συσκευή εισαγωγής αέρα 1, φίλτρο αέρα 2. θερμαντήρας αέρα (θερμαντήρας αέρα) 3; ανεμιστήρας 5? δίκτυο αεραγωγών 4 και ακροφύσια τροφοδοσίας με ακροφύσια 6. Αν δεν υπάρχει ανάγκη για προθέρμανση του αέρα τροφοδοσίας, τότε μεταφέρεται απευθείας στις εγκαταστάσεις παραγωγής κατά μήκος του καναλιού παράκαμψης 7.

Οι εγκαταστάσεις μπορούν να εξοπλιστούν μόνο με συστήματα εξαερισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια συγκεκριμένη ποσότητα αέρα παρέχεται στο δωμάτιο. Η απομάκρυνση του αέρα μπορεί να παρουσιαστεί ανοργάνωτη μέσω διαρροών σε φράκτες κατασκευής ή μέσω ειδικά σχεδιασμένων οπών για το σκοπό αυτό.

Το Σχ. 1. Το σχέδιο αερισμού προσφοράς

Σε μια σταθερή κατάσταση, η ποσότητα του καθαρού αέρα είναι πάντα ίση με την ποσότητα αέρα που αφαιρείται, ανεξάρτητα από τη συνολική έκταση διαρροών ή οπών στις δομικές κατασκευές. Συστήματα παροχής, κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα με τους πιο "καθαρές" αίθουσες, καθώς ο αέρας μετακινείται από αυτές τις εγκαταστάσεις και όχι το αντίστροφο.

Τοπικός εξαερισμός με καθαρό αέρα

Τα συστήματα τοπικού αερισμού προσφέρουν καθαρό αέρα απευθείας στο χώρο εργασίας ή σε χώρο ανάπαυσης. Στη ζώνη λειτουργίας του συστήματος δημιουργούνται συνθήκες που διαφέρουν από τις συνθήκες σε ολόκληρο το δωμάτιο και ικανοποιούν τις δηλωμένες απαιτήσεις. Στον τοπικό αερισμό τροφοδοσίας υπάρχουν ντους και οάσεις αέρα. Ένα ντους αέρα είναι μια τοπική ροή αέρα που απευθύνεται σε ένα άτομο. Στην περιοχή του ντους αέρα δημιουργούνται συνθήκες διαφορετικές από αυτές σε ολόκληρο το δωμάτιο. Με τη βοήθεια ενός ντους αέρα, μπορούν να αλλάξουν παραμέτρους όπως: η ανθρώπινη κινητικότητα. θερμοκρασία, υγρασία; συγκέντρωση αυτής ή αυτής της βλαπτικότητας. Το πιο συνηθισμένο ντους αέρα χρησιμοποιείται σε καυτά καταστήματα, στους χώρους εργασίας που είναι επιρρεπείς σε θερμότητα ακτινοβολίας.

Με τοπική εξαερισμού και του αέρα είναι οάσεις - τμήματα Βελτίωση, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο του κινητά χωρίσματα στο ύψος του χώρου του 2,0 - 2,5 μέτρα, εντός του οποίου εμφυσάται αέρας σε μία χαμηλότερη θερμοκρασία.

Ο τοπικός αερισμός απαιτεί λιγότερες δαπάνες από τον κοινό αερισμό.

Γενικός εξαερισμός

Ο εξαερισμός χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση μολυσμένου ή θερμαινόμενου αέρα από χώρους παραγωγής ή κατοικίας (συνεργείο, περίβλημα). Σε περίπτωση εξοπλισμού των χώρων μόνο με το σύστημα εξαερισμού, ο αέρας αφαιρείται από τους χώρους με οργανωμένο τρόπο. Η εισροή πραγματοποιείται ανοργάνωτα ή μέσω διαρροών σε δομές κτιρίων ή μέσω ανοιγμάτων ειδικά σχεδιασμένων για το σκοπό αυτό.

Ο εξαερισμός (Εικόνα 2) αποτελείται από μια συσκευή καθαρισμού 1, έναν ανεμιστήρα 2, έναν κεντρικό 3 και αγωγούς αναρρόφησης 4.

Σε αντίθεση με τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας, σε χώρους με μόνο συστήματα εξάτμισης, η πίεση είναι χαμηλότερη από την ατμοσφαιρική ή χαμηλότερη από ό, τι σε γειτονικούς χώρους.

Αν υπάρχει μόνο ένα σύστημα εξαερισμού στο δωμάτιο, όπως και στην περίπτωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ο αέρας ρέει από τη ζώνη υψηλής πίεσης στην μειωμένη ζώνη. Έτσι, η κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση εξαλείφεται ή παρεμποδίζεται. Τα πιο "βρώμικα" δωμάτια είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού, όταν είναι απαραίτητο να αποφευχθεί ή να μειωθεί η εξάπλωση του αέρα σε γειτονικούς χώρους.

Το Σχ. 2. Το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού

Τοπικός εξαερισμός

Ο τοπικός εξαερισμός χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπου η κατανομή της βλάβης στο χώρο είναι εντοπισμένη και είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους σε όλους τους χώρους. Ο τοπικός εξαερισμός στις εγκαταστάσεις παραγωγής εξασφαλίζει τη συλλογή και την απομάκρυνση των επιβλαβών εκπομπών: αέρια, καπνό, σκόνη, αναρτήσεις και εν μέρει απελευθερωμένα από τον εξοπλισμό θερμότητας. Για την εξάλειψη των κινδύνων εφαρμόζεται τοπική αναρρόφηση (καταφύγια υπό μορφή ντουλαπιών, ομπρελών, αερόφερτων αναρρόφησης, καταφυγίων υπό μορφή περιβλήματος εργαλειομηχανών κ.λπ.).

Οι βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν είναι:

Όπου είναι δυνατόν, πρέπει να καλυφθεί πλήρως ο τόπος δημιουργίας των επιβλαβών εκπομπών.

ο σχεδιασμός της τοπικής αναρρόφησης πρέπει να είναι τέτοιος ώστε η αναρρόφηση να μην παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία και να μην μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας.

οι βλαβερές εκπομπές πρέπει να απομακρύνονται από τη θέση σχηματισμού τους προς την κατεύθυνση της φυσικής τους κίνησης (τα καυτά αέρια και οι ατμοί πρέπει να απομακρύνονται προς τα πάνω, τα κρύα βαρέα αέρια και η σκόνη προς τα κάτω).

Ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο με τοπικό εξαερισμό, προτού απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, πρέπει να καθαριστεί από τη σκόνη. Τα πιο περίπλοκα συστήματα εξαγωγής είναι εκείνα στα οποία ο πολύ υψηλός βαθμός καθαρισμού του αέρα από τη σκόνη παρέχεται με την εγκατάσταση δύο ή ακόμα και τριών συλλεκτών σκόνης (φίλτρα) σε σειρά.

Τα τοπικά συστήματα εξάτμισης είναι, κατά κανόνα, πολύ αποτελεσματικά, δεδομένου ότι επιτρέπουν την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών απευθείας από τον τόπο του σχηματισμού ή της απομόνωσής τους, χωρίς να τους επιτρέπουν να εξαπλωθούν στο δωμάτιο. Λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών (ατμών, αερίων, σκόνης), είναι συνήθως εφικτή η επίτευξη καλής υγιεινής και υγιεινής επίδρασης με μικρό όγκο αέρα εξαγωγής.

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής βασίζεται στη δημιουργία δύο ροών μετρητών. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να δημιουργηθεί είτε βάσει της ανεξάρτητης αέρα υποσυστημάτων εισροής και εξάτμισης - με τα δικά τους ανεμιστήρες, φίλτρα, κ.λπ., ή βασίζονται σε ένα αντίστοιχο φυτό που λειτουργεί τόσο την εισροή και την κουκούλα. Το σχήμα του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής φαίνεται στο Σχ.

Το Σχ. 3. Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: 1 - διανομείς αέρα, 2 - συσκευές εισόδου αέρα (γρίλιες). 3 - παντζούρια. 4 - ανεμιστήρας (παροχή αέρα, εξάτμιση). 5 - το φίλτρο. 6 - θερμαντήρας αέρα. 7 - η βαλβίδα αέρα, 8 - εξωτερική μάσκα. 9 - κουκούλα εξάτμισης. 10 - αγωγός αέρα τροφοδοσίας, 11 - αγωγός εξαγωγής αέρα

Η διευκόλυνση τέτοιων συστημάτων όχι μόνο διευκολύνει την εγκατάσταση και την εγκατάσταση, αλλά και σε λειτουργία, καθώς και στις πρόσθετες ιδιότητες τέτοιων συστημάτων. Μία από αυτές τις ιδιότητες είναι η ανάκτηση θερμότητας - μια διαδικασία στην οποία συμβαίνει μερική αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα παροχής λόγω της θερμότητας του εξαγόμενου αέρα. Ταυτόχρονα, η ενέργεια δαπανάται μόνο για την οργάνωση των ροών αέρα, δηλ. δεν χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα λόγω ανάκτησης μπορεί να συμπληρωθεί με ηλεκτρικό ή θερμοσίφωνα. Ο εξαερισμός παροχής και εξαγωγής παρέχει αναγκαστική αντικατάσταση του αέρα στο δωμάτιο. παράγει την απαραίτητη επεξεργασία του αέρα (θέρμανση, καθαρισμός)? ορισμένα συστήματα παρέχουν επίσης την υγρασία του αέρα μέσα σε ορισμένα όρια.

Σύνθεση συστημάτων εξαερισμού

Η σύνθεση του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από τον τύπο του. Προμηθεύοντας τεχνητά (μηχανικά) συστήματα εξαερισμού - τα πιο σύνθετα και συχνά χρησιμοποιούμενα, επομένως θα εξετάσουμε τη σύνθεσή τους.

Συνήθως, το μηχανικό σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας αποτελείται από τα ακόλουθα εξαρτήματα (που βρίσκονται στην κατεύθυνση της κίνησης του αέρα, από την είσοδο στην έξοδο):

Συσκευή εισαγωγής αέρα. Οι συσκευές εισαγωγής αέρα σε συστήματα μηχανικής εξαερισμού κατασκευάζονται με τη μορφή ανοιγμάτων στους φράχτες των κτιρίων, των παρακείμενων ή χωριστά όρθιων ναρκών (Εικ. 4).

Όταν λαμβάνεται ο αέρας από πάνω, οι συσκευές εισαγωγής αέρα τοποθετούνται στη σοφίτα ή στον επάνω όροφο του κτιρίου και τα κανάλια λαμβάνονται πάνω από την οροφή υπό μορφή ορυχείων.

Η τοποθεσία και ο σχεδιασμός των συσκευών εισαγωγής αέρα επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη την καθαριότητα του αέρα εισαγωγής και την ικανοποίηση των αρχιτεκτονικών απαιτήσεων. Έτσι, οι συσκευές εισαγωγής αέρα δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης (εκπομπές μολυσμένου αέρα ή αερίων, καπνοδόχων, κουζινών κ.λπ.).

Η υψηλή σχετική θέση των ανοιγμάτων του αέρα τροφοδοσίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα των απελευθερωμένων ρύπων. Τα ανοίγματα αναρρόφησης του αέρα πρέπει να τοποθετείται σε ύψος άνω του 1 m πάνω από το κάλυμμα χιονιού βιώσιμη προσδιορίζεται σύμφωνα μετεωρολογικούς σταθμούς ή με υπολογισμό, αλλά όχι λιγότερο από 2 m από το επίπεδο του εδάφους.

Εικ.4. Συσκευές εισαγωγής αέρα: α - στον εξωτερικό τοίχο. β - στον εξωτερικό τοίχο. στο - στη στέγη

Οι αρχιτεκτονικές απαιτήσεις ικανοποιούνται από την κατάλληλη επιλογή της θέσης των οπών και του σχεδιασμού τους.

Τα εξωτερικά τοιχώματα των αγωγών και των αξόνων εξαγωγής είναι μονωμένα για να αποτρέπουν τη συμπύκνωση υδρατμών από τον εξαγόμενο υγρό αέρα και τον σχηματισμό πάγου.

Ο ρυθμός ροής του αέρα στον αγωγό τροφοδοσίας και ορυχεία ληφθεί εντός 2 - 5 m / s, στα κανάλια και τις συσκευές ορυχεία vybrosnyh - 4 - 8 m / s, αλλά όχι λιγότερο από 0,5 m / s, συμπεριλαμβανομένων για φυσικό εξαερισμό.

Η βαλβίδα αέρα. Για την προστασία των εγκαταστάσεων από την είσοδο τους μέσω θερμομονωτικά βαλβίδες αεραγωγών mnogostvorchatymi εξοπλισμένο με χειροκίνητο ή μηχανικό τρόπο λειτουργείται σε αερισμού σπασμένα κρύου εξωτερικού αέρα ο φρέσκος μονάδα αέρα. Στην τελευταία περίπτωση, η βαλβίδα είναι μπλοκαρισμένη με ανεμιστήρα και μπλοκάρει τις οπές όταν σταματά. Σε χαμηλή θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος σχεδιασμού, οι βαλβίδες τροφοδοτούνται με ένα ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης για να αποφευχθεί το πάγωμα των πτερυγίων τους. Η ηλεκτρική θέρμανση ενεργοποιείται για 10-15 λεπτά πριν την εκκίνηση του ανεμιστήρα.

Φιλτράρετε. Ένα φίλτρο αέρα είναι μια συσκευή στα συστήματα εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει για τον καθαρισμό του αέρα τροφοδοσίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις, του αέρα εξαγωγής. Ένα φίλτρο είναι απαραίτητο για την προστασία τόσο του ίδιου του συστήματος εξαερισμού όσο και των αεριζόμενων χώρων από την είσοδο διαφόρων μικρών σωματιδίων, όπως σκόνη, έντομα, χνούδι κλπ. Ο σχεδιασμός του φίλτρου αέρα καθορίζεται από τη φύση της σκόνης (ρύπους) και την απαιτούμενη καθαρότητα του αέρα.

Συντελεστής διείσδυσης (Ρ, %) είναι το χαρακτηριστικό φίλτρου ή υλικού φίλτρου, ίσο με το ποσοστό της συγκέντρωσης σωματιδίων μετά το φίλτρο ΓΠ προς τη συγκέντρωση σωματιδίων πριν από το φίλτρο ΓΔ

Αποτελεσματικότητα (Ε, %) είναι το χαρακτηριστικό φίλτρου ή υλικού φίλτρου, ίσο με το ποσοστό της διαφοράς στη συγκέντρωση σωματιδίων μέχρι το ΓΔ και μετά το φίλτρο CΠ προς τη συγκέντρωση σωματιδίων πριν από το φίλτρο ΓΔ

Το μέγεθος των πλέον διεισδυτικών σωματιδίων είναι το μέγεθος σωματιδίων που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση του υλικού φίλτρου.

Η απόδοση του φίλτρου (ρυθμός ροής αέρα) είναι ο όγκος αέρα ανά μονάδα χρόνου που διέρχεται από το φίλτρο.

Αεροδυναμική οπισθέλκουσα (διαφορική πίεση στο φίλτρο) - η διαφορά μεταξύ των συνολικών πιέσεων πριν και μετά το φίλτρο σε μια συγκεκριμένη έξοδο φίλτρου.

Τα φίλτρα ταξινομούνται σύμφωνα με τον προορισμό τους και την αποτελεσματικότητά τους, με:

γενικά φίλτρα - χοντρά φίλτρα και λεπτά φίλτρα.

φίλτρα που παρέχουν ειδικές απαιτήσεις καθαρότητας αέρα - φίλτρα υψηλής απόδοσης και φίλτρα εξαιρετικής απόδοσης.

Η σημείωση για τις κατηγορίες φίλτρων παρουσιάζεται στον Πίνακα. 1.

Ονομασίες κλάσεων φίλτρων (GOST R 51251-99),

Σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: αρχή λειτουργίας, ποικιλίες, εγκατάσταση

Ο καθαρός καθαρός αέρας είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κανονική ανθρώπινη δραστηριότητα. Πολύ συχνά ένα ανοιχτό παράθυρο στο διαμέρισμα εκτός από τον αέρα φέρνει μαζί του πολλή σκόνη και εξάτμιση από το δρόμο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, αναπτύσσονται διάφορα συστήματα εξαερισμού, μεταξύ των οποίων το πλέον δημοφιλές σήμερα είναι το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής.

Δεν παρέχει μόνο καθαρό φυσικό αέρα σε όλα τα δωμάτια ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού, αλλά έχει και αρκετούς βαθμούς διήθησης, με αποτέλεσμα όλη η σκόνη και οι δυσάρεστες οσμές από το δρόμο να μην εισέρχονται στο δωμάτιο. Επιπλέον, ο εξαερισμός αυτός παρέχει εξαιρετική κυκλοφορία αέρα, έτσι ώστε οι μυρωδιές από την κουζίνα ή τις τουαλέτες να μην εξαπλώνονται σε όλο το διαμέρισμα, αλλά απορροφώνται αμέσως από το σύστημα εξαερισμού.

Τύποι συστημάτων παροχής και εξάτμισης

Δεδομένου ότι ο εξαερισμός δεν έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένο χώρο, οι κατασκευαστές παράγουν τα προϊόντα αυτά για διαφορετικές ανάγκες παραγωγής, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής διαιρείται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • από την αρχή της κίνησης του αέρα στο διαμέρισμα, εδώ μπορούν να είναι τόσο με τεχνητό κίνητρο, και με το φυσικό?
 • για τον άμεσο σκοπό τους, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε αέρα εξάτμισης και εξαγωγής.
 • Όσον αφορά την περιοχή εξυπηρέτησης, χωρίζονται σε τοπική χρήση και γενικά συστήματα εξαερισμού.
 • σύμφωνα με την αρχή της εκτέλεσης, μοιράζονται μη κανάλι και κανάλι.

Όσο για τα συστήματα εξαερισμού με ένα αναγκαστικό σύστημα, είναι εξοπλισμένα με διάφορους ανεμιστήρες, αυτοματισμούς και άλλα ηλεκτρονικά, τα οποία επιτρέπουν σε αναγκαστική λειτουργία να παρέχουν ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Κατά κανόνα, τέτοια συστήματα, λόγω της υψηλής ισχύος τους, μπορούν να εγκατασταθούν για να διατηρήσουν ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού. Στην περίπτωση αυτή, το μοναδικό μειονέκτημα του είναι ότι από πολύ ισχυρούς ανεμιστήρες και διάφορα ηλεκτρονικά καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τόσο για κουκούλες όσο και για ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Ένα φυσικό σύστημα αερισμού είναι ένα σύστημα αερισμού στο οποίο η κίνηση του αέρα συμβαίνει λόγω φυσικών φυσικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων:

 1. η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας, η οποία οδηγεί στην κίνηση του αέρα, καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει και το κρύο εισέρχεται στη θέση του.
 2. Διαφορική πίεση στον άξονα αερισμού ανάμεσα στον κάτω όροφο και την κορυφή.
 3. Όταν χρησιμοποιείται ανεμοπίεση, η οποία παρέχει φυσική κίνηση αέρα.

Κατά κανόνα, τα φυσικά συστήματα εξαερισμού είναι πολύ αδύναμα, γι 'αυτό και χρησιμοποιούνται για την παροχή τοπικού εξαερισμού. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως καυσαερίων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη παραγωγής κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αρχή του συστήματος παροχής και εξάτμισης

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι πολύ περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό. Σε αυτό γύρω από το σπίτι είναι ειδικά κανάλια, μέσω των οποίων ο αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο, καθώς και καθορίζονται αγωγοί εξαγωγής. Ένας ειδικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο δρόμο, ο οποίος εξασφαλίζει την εισαγωγή αέρα.

Ένας ειδικός θερμαντήρας είναι εγκατεστημένος στο ίδιο το δωμάτιο, το οποίο όχι μόνο καθαρίζει τον εξωτερικό αέρα αλλά και ανάλογα με την εποχή και την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία και μπορεί να το θερμαίνει ή να το ψύχει μέχρι το επίπεδο που υποδεικνύεται στη ρύθμιση.

Αυτό το σύστημα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχή εργασίας. Σε αυτό, ο αέρας ωθείται στο δωμάτιο από έναν ισχυρό ανεμιστήρα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια διαφορική πίεση και ο "παλαιός" αέρας, προσπαθώντας να αυτορυθμίσει αυτή την ανισορροπία, πηγαίνει στο δρόμο μέσω ειδικών αγωγών εξαγωγής.

Μιλώντας για αυτό το σύστημα, θα πρέπει να καταλάβετε σαφώς το είδος του σπιτιού που μιλάτε, καθώς η τοποθέτησή του σε ιδιωτικό σπίτι διαφέρει σημαντικά από ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό σπίτι ο ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει μεμονωμένα όλους τους απαραίτητους αεραγωγούς, ενώ σε πολυώροφο σπίτι είναι συχνά ο μόνος που παρέχει αερισμό για ολόκληρο το σπίτι. Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι δημόσια χρήση. Παρόλα αυτά, κανείς δεν απαγορεύει να εγκαταστήσει στο διαμέρισμά του ένα ατομικό σύστημα προμήθειας και εξάτμισης.

Σε αυτό το σύστημα, ο τρόπος φιλτραρίσματος του εξωτερικού αέρα είναι πολύ ενδιαφέρον. Σε αυτή την περίπτωση, τα κύρια φίλτρα φίλτρου με μια υπεριώδη λάμπα, επιπλέον, είναι επίσης δυνατό να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο σατονιών ή αφρού.

Εγκαταστήστε το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με τα χέρια σας

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα, ωστόσο, η εγκατάσταση δεν απαιτεί συγκεκριμένες ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσετε σωστά όλες τις απαραίτητες παραμέτρους, ώστε το σύστημα να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαστάσεις του διαμερίσματος ή του σπιτιού σας. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι σας ο όγκος είναι 700 κυβικά μέτρα, τότε στην περίπτωση αυτή, για να έχουμε τη μέγιστη κανονική κυκλοφορία του αέρα, η παροχή πρέπει να κυμαίνεται στα 300-400 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Εάν υπάρχει περισσότερος, θα είναι μια σημαντική υπέρβαση της ηλεκτρικής ενέργειας, εάν είναι μικρότερη, τότε το σύστημα δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

Κατά την εγκατάσταση του συστήματος, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ειδικοί εύκαμπτοι σωλήνες εξαερισμού, καθώς και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, σύμφωνα με το σχέδιο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εκείνα τα μέρη που δεν περιλαμβάνονται στη βασική διαμόρφωση, τότε η ροή αέρα θα είναι πολύ μικρότερη. Για να γίνει ο σωστός υπολογισμός, πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάμετρος των σωλήνων εξαερισμού, καθώς και η απόδοση των ανεμιστήρων που βρίσκονται στο εξωτερικό του σπιτιού.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν πρώτα να τοποθετήσουν τον κεντρικό αεραγωγό και ήδη από αυτό να κάνουν καλωδιώσεις σε όλους τους άλλους χώρους. Επιπλέον, ο κεντρικός αγωγός αέρα μπορεί επίσης να τοποθετηθεί μέσω ενός "θαλάμου", ο ρόλος του οποίου στην περίπτωση αυτή μπορεί να παίξει ένα παλιό ψυγείο, το οποίο θα παίξει το ρόλο ενός φίλτρου με μια υπεριώδη λάμπα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το φράξιμο του συστήματος, συνιστάται η εγκατάσταση συμβατικών φίλτρων αμέσως μετά τον ανεμιστήρα.

Εάν εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα σε ένα διαμέρισμα όπου υπάρχει γενικός αερισμός, τότε στην περίπτωση αυτή απλά πρέπει να είναι πυκνά συσκευασμένο με αφρό ή άλλο υλικό που θα εμποδίσει τη λειτουργία του.

Ανάλογα με αυτό που επιλέξατε, η διαμόρφωσή του μπορεί να συμβεί τόσο σε αυτόματη λειτουργία όσο και σε χειροκίνητη λειτουργία. Για παράδειγμα, όταν ρυθμίζετε χειροκίνητα το χειμώνα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση αέρα και να την απενεργοποιήσετε για το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια.

Λίγο πριν προχωρήσετε με την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού πρέπει να είναι σε χαρτί υπολογίζουν προσεκτικά πόσο χρειάζεστε αέρα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, καθώς και για το σχεδιασμό, όπου η εισαγωγή αέρα, η παροχή αέρα από το δρόμο, και πού θα βρίσκεται το σύστημα μολύβδου-out θα είναι.

Διάταξη συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

Σύμφωνα με το όνομα, το σύστημα παροχής και εξαγωγής στη σύνθεση του έχει δύο ανεξάρτητα μέρη, τα οποία εξασφαλίζουν την κανονική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος. Έτσι, το τμήμα τροφοδοσίας του συστήματος παρέχει ροή αέρα στον χώρο, η θέρμανση του, ο καθαρισμός, αν είναι απαραίτητο, μπορεί επίσης να το ψύξει. Ο σκοπός του δεύτερου μέρους γίνεται επίσης σαφής από το όνομά του, δηλαδή εξασφαλίζει την εκροή αέρα από το δωμάτιο. Πολύ συχνά σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται απλά ένας αγωγός, αλλά μερικές φορές μπορούν να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξάτμισης.

Δεδομένου ότι το χειμώνα είναι απαραίτητο να θερμανθεί ο εισερχόμενος αέρας, χρησιμοποιείται συχνά μια περίπλοκη λύση, στην οποία χρησιμοποιείται ένας μοναδικός εναλλάκτης θερμότητας. Ονομάζεται ανάκτηση. Αυτή η μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή όπου ο αέρας εξαγωγής από το δωμάτιο θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα, αλλά δεν συμβαίνει η ανάμιξη των δύο ροών.

Εξαερισμός προσαγωγής και εξαγωγής: η αρχή της λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά της διάταξης

Πόσο συχνά αερίζουμε το δωμάτιο; Η απάντηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ειλικρινή: 1-2 φορές την ημέρα, αν ξεχάσατε να ανοίξετε το παράθυρο. Και τη νύχτα πόσες φορές; Ρητορική ερώτηση. Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και υγιεινής, η συνολική μάζα αέρα στο δωμάτιο όπου βρίσκονται οι άνθρωποι συνεχώς πρέπει να ενημερώνεται πλήρως κάθε 2 ώρες.

Μια από τις αυτοματοποιημένες λύσεις για αυτό το έργο είναι ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξάτμισης (PVV) του δωματίου.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Με συμβατικό αερισμό είναι η διαδικασία ανταλλαγής αέριων μαζών μεταξύ ενός κλειστού χώρου και του περιβάλλοντος. Αυτή η μέθοδος μοριακής-κινητικής καθιστά δυνατή την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας και υγρασίας μέσω ενός συστήματος διήθησης.

Ο εξαερισμός εξασφαλίζει επίσης ότι ο αέρας στο δωμάτιο πληροί τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις, γεγονός που επιβάλλει τους δικούς του τεχνολογικούς περιορισμούς στον εξοπλισμό που θα δημιουργήσει αυτή τη διαδικασία.

Το υποσύστημα εξαερισμού είναι ένα σύνολο τεχνολογικών διατάξεων και μηχανισμών για τη συλλογή, απομάκρυνση, μεταφορά και καθαρισμό του αέρα. Είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνιών των χώρων και των κτιρίων.

Συνιστούμε να μην συγκρίνετε τις έννοιες του εξαερισμού και του κλιματισμού - πολύ παρόμοιες κατηγορίες που έχουν πολλές διαφορές.

 1. Η κύρια ιδέα. Ο κλιματισμός παρέχει υποστήριξη για ορισμένες παραμέτρους αέρα σε περιορισμένο χώρο, συγκεκριμένα τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον βαθμό ιονισμού σωματιδίων και τα παρόμοια. Ο εξαερισμός παράγει επίσης ελεγχόμενη αντικατάσταση ολόκληρου του όγκου αέρα μέσω της εισροής και της εκροής.
 2. Το κύριο χαρακτηριστικό. Το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί με τον αέρα που βρίσκεται στο δωμάτιο και η εισροή καθαρού αέρα μπορεί να απουσιάζει εντελώς. Το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί πάντα στα όρια του κλειστού χώρου και του περιβάλλοντος μέσω ανταλλαγής.
 3. Μέσα και μέθοδοι. Σε αντίθεση με τον εξαερισμό σε απλοποιημένη μορφή, η προετοιμασία είναι ένα αρθρωτό σχήμα πολλών μονάδων, το οποίο επεξεργάζεται ένα μικρό μέρος του αέρα και έτσι διατηρεί τις υγειονομικές και υγιεινές παραμέτρους του αέρα στην καθορισμένη περιοχή.

Εξαερισμός μπορεί να επεκταθεί σε οποιοδήποτε επιθυμητό μέγεθος και παρέχει, σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, ένα αρκετά γρήγορη αντικατάσταση σε ολόκληρο τον όγκο της μάζας αέρα με ισχυρό ανεμιστήρες, θερμαντήρες, φίλτρα και διακλαδισμένα σύστημα σωληνώσεων.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αερισμού που μπορούν να χωριστούν σε σχέση με τον τρόπο δημιουργίας πίεσης, διανομής, αρχιτεκτονικής και σκοπού.

Η τεχνητή έγχυση αέρα στο σύστημα εκτελείται με τη βοήθεια φυτών πίεσης - ανεμιστήρες, φυσητήρες. Με την αύξηση της πίεσης στο σύστημα σωληνώσεων, είναι δυνατόν να μετακινηθεί το μίγμα αερίου-αέρα σε μεγάλες αποστάσεις και σε μια σημαντική ποσότητα.

Αυτό είναι χαρακτηριστικό για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δημόσιες εγκαταστάσεις με κεντρικό σύστημα αερισμού.

Εξετάστε τα συστήματα εξαερισμού τοπικά (τοπικά) και κεντρικά. Τα τοπικά συστήματα εξαερισμού είναι εξειδικευμένες λύσεις "point" για συγκεκριμένους χώρους όπου απαιτείται αυστηρή συμμόρφωση με τα πρότυπα.

Ο κεντρικός εξαερισμός παρέχει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα για ένα σημαντικό αριθμό πανομοιότυπων δωματίων.

Και η τελευταία κατηγορία συστημάτων: προμήθεια, εξάτμιση και συνδυασμός. Τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής παρέχουν ταυτόχρονη εισροή και εξαγωγή αέρα στον χώρο. Αυτή είναι η πιο κοινή υποομάδα των συστημάτων εξαερισμού.

Τέτοια σχέδια παρέχουν εύκολη κλιμάκωση και συντήρηση για τις πιο διαφορετικές εγκαταστάσεις βιομηχανικού, γραφείου και οικιστικού τύπου.

Φυσική βάση του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα εξαιρετικά γρήγορης επεξεργασίας του μείγματος αερίου-αέρα. Παρόλο που πρόκειται για ένα σύστημα εξαναγκασμένης μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά βασίζεται σε αρκετά κατανοητές φυσικές διαδικασίες.

Η ίδια η λέξη "εξαερισμός" συνδέεται στενά με την έννοια της μεταφοράς. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της κίνησης των αέριων μαζών.

Η θέρμανση είναι το φαινόμενο της κυκλοφορίας με θερμική ενέργεια μεταξύ της ροής του ψυχρού και του θερμού αερίου. Υπάρχει φυσική και εξαναγκασμένη μεταφορά.

Μια μικρή φυσική του σχολείου για να καταλάβει την ουσία του τι συμβαίνει. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο καθορίζεται από τη θερμοκρασία του αέρα. Οι φορείς της θερμικής ενέργειας είναι μόρια.

Ο αέρας είναι ένα πολυμερές μίγμα αερίων που αποτελείται από άζωτο (78%), οξυγόνο (21%) και άλλες ακαθαρσίες (1%).

Όντας σε κλειστό χώρο (δωμάτιο), έχουμε μια ανομοιομορφία της θερμοκρασίας σε σχέση με το ύψος. Αυτό οφείλεται στην ετερογένεια της συγκέντρωσης μορίων.

Λαμβάνοντας υπόψη την ομοιομορφία της πίεσης αερίου στον κλειστό χώρο (δωμάτιο) σύμφωνα με τη θεμελιώδη εξίσωση κινητική πίεση μοριακή θεωρία είναι ανάλογη με το γινόμενο της συγκέντρωσης των μορίων επί μέση θερμοκρασία τους.

Αν η πίεση είναι η ίδια παντού, τότε το προϊόν της συγκέντρωσης μορίων από τη θερμοκρασία στο πάνω μέρος του δωματίου θα είναι ισοδύναμο με το ίδιο προϊόν συγκέντρωσης στη θερμοκρασία:

Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση μορίων και, κατά συνέπεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική μάζα του αερίου. Επομένως, λένε ότι ο ζεστός αέρας είναι "ελαφρύτερος" και το κρύο είναι "βαρύτερο".

Σε σχέση με τα προηγούμενα, γίνεται σαφές γιατί Η παροχή (εισροή) αέρα είναι συνήθως εξοπλισμένη από τον πυθμένα του δωματίου, και η έξοδος (εξάτμιση) - από πάνω. Αυτό είναι ένα αξίωμα! Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής αλληλεπιδρά με δύο διαφορετικές ροές αέρα, οι οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονται.

Το PVV όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και επιπλέον συστήματα τοποθετούνται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί στο εσωτερικό της Λότζια στη σοφίτα, στον τοίχο έξω από το σπίτι, και ούτω καθεξής. D.

Ο ειδικός σχεδιασμός της εγκατάστασης παρέχει άφθονες ευκαιρίες για να εξασφαλίσει τον αερισμό των πρακτικών οποιουδήποτε αριθμού δωματίων στο κτίριο.

Εκτός από τη βασική λειτουργία της κίνησης του αέρα, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής περιλαμβάνει το ακόλουθο οπλοστάσιο βοηθητικών υποσυστημάτων και πρόσθετες λειτουργίες:

 • ψύξης και θέρμανσης του αέρα
 • ιονισμού και υγρασίας σωματιδίων
 • απολύμανση και διήθηση του αέρα.

Ας εξετάσουμε έναν τυπικό κύκλο εργασίας του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, το οποίο βασίζεται σε μοντέλο μεταφοράς δύο κυκλωμάτων.

Στο πρώτο στάδιο, ο ψυχρός αέρας λαμβάνεται από το περιβάλλον και ο ζεστός αέρας εξάγεται από το δωμάτιο. Και από τις δύο πλευρές του αέρα διέρχεται το σύστημα καθαρισμού.

Αφού ο ψυχρός αέρας μεταφερθεί στον θερμαντήρα (θερμαντήρας) - χαρακτηριστικός για PVV με ανάκτηση θερμότητας. Επιπλέον, η θερμότητα του ψυχρού αερίου μεταφέρεται από τον ζεστό αέρα εξαγωγής - χαρακτηριστικό των συμβατικών συστημάτων.

Μετά από τη θέρμανση και την εναλλαγή θερμότητας, ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω εξωτερικού αγωγού και τροφοδοτείται ζεστός καθαρός αέρας μέσα στο δωμάτιο.

Οι κύριες αρχές του αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι η αποδοτικότητα και η οικονομία.

Το κλασσικό σχέδιο εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • έναν υψηλό βαθμό καθαρισμού του ρεύματος εισόδου
 • προσιτή λειτουργία και συντήρηση αφαιρούμενων στοιχείων
 • την ακεραιότητα και την αρθρωτότητα της δομής.

Για την επέκταση των λειτουργικών μονάδων διαχείρισης αέρα εξοπλισμένο με βοηθητικές μονάδες ελέγχου και τα συστήματα φίλτρου ελέγχου, αισθητήρες, SELFTIMER, σιγαστήρες, ανιχνευτές υπερφόρτωση του κινητήρα, ανακτήσεως μπλοκ για τις παλέτες συμπυκνωμάτων και m. P.