Ε.Π.Ε. Ιδιοκτήτης PoliStyle

02-Σεπτ-2018

Άρθρα:

Τύποι οπαδών

Ο ανεμιστήρας είναι η βάση κάθε τεχνητού συστήματος εξαερισμού. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι περιττό σε οποιοδήποτε διαμέρισμα. Δημιουργώντας μια πίεση αέρα, ο ανεμιστήρας προωθεί την εντατικότερη ανταλλαγή. Με τους καθαρούς αγωγούς εξαερισμού μπορεί να διανεμηθεί ένας συμβατικός αξονικός ανεμιστήρας, αλλά με μόλυνση του αγωγού, αυτό δεν αρκεί.

Χρήση των οπαδών σε διαφορετικά δωμάτια

Καλύτερα εάν ο ανεμιστήρας είναι συνδεδεμένος με διακόπτη φωτισμού, ο οποίος επιτρέπει τον αερισμό του χώρου μαζί με την ένταξη του φωτός. Ειδικά είναι βολικό στο μπάνιο και την τουαλέτα, η επίσκεψη της οποίας συνοδεύεται απαραιτήτως από την ένταξη του φωτός. Ο ανεμιστήρας σβήνει αυτόματα μετά τη σβηστή φωτεινή ένδειξη. Αυτή τη φορά αρκεί για να αερίσετε το δωμάτιο και να αφαιρέσετε δυσάρεστες οσμές. Ο ανεμιστήρας στην κουζίνα πρέπει να είναι πιο ισχυρός, καθώς η κατανάλωση οξυγόνου σε αυτό το δωμάτιο είναι πιο έντονη.

Αν η κουζίνα και η τουαλέτα μπορεί να εγκατασταθεί συνηθισμένο ανεμιστήρα, το μπάνιο καλύτερα εξοπλισμένη με έναν ανεμιστήρα σε μια αδιάβροχη θήκη, όπως την υγρασία του δωματίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή του. Επιπλέον, ο ανεμιστήρας στο μπάνιο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με μετρητή υγρασίας, ο οποίος διατηρεί αυτόματα το εσωτερικό κλίμα. Στη συνέχεια, αν η σχετική υγρασία ξεπεραστεί, ο ανεμιστήρας θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και θα σβήσει όταν η υγρασία φθάσει στο επιθυμητό όριο. Μια τέτοια συσκευή θα ανακουφίσει τη συμπύκνωση της υγρασίας στους τοίχους του μπάνιου και τα ρούχα που θα κρεμαστούν κατά την ξήρανση θα στεγνώσουν πολύ πιο γρήγορα.

Οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στους καθιστικούς χώρους, ενσωματώνοντάς τους στα παράθυρα ή σε πρόσθετα κουτιά εξαερισμού. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό όταν το διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα παράθυρα, απομονώνοντάς το πλήρως από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ακτινοβολικός ανεμιστήρας

Radial ανεμιστήρα είναι διατεταγμένο εντός ενός σπείρα τροχό με πτερύγια, στην οποία η περιστροφή του αέρα που εισέρχεται τα κανάλια μεταξύ των λεπίδων του κινούνται ακτινικά προς την περιφέρεια του τροχού, και συμπιέζεται από τη φυγόκεντρο δύναμη μειώθηκε κατά ένα σπειροειδές και περαιτέρω αποστέλλεται στην οπή φουσκώματος.

Τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού απασχολούν φυγοκεντρικών ανεμιστήρων, μονομερείς ή διμερείς αναρρόφησης σε ένα άξονα στον κινητήρα ή ιμάντα κίνησης, με τις λεπίδες καμπύλα προς τα πίσω ή προς τα εμπρός.

Fan του καναλιού

Οι ανεμιστήρες καναλιών είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού. Αυτός ο τύπος ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος μέσα στον αγωγό ή στη ρήξη του αγωγού αέρα και αντλείται αέρας διαμέσου αυτού. Υπάρχουν πολλοί υποτύποι των ανεμιστήρων του καναλιού, αλλά ο κύριος διαχωρισμός είναι υπό τη μορφή του αγωγού: οι ανεμιστήρες καναλιών είναι για στρογγυλά και ορθογώνια κανάλια. Οι ανεμιστήρες του καναλιού έχουν χαρακτηριστικά χαμηλού θορύβου, τα οποία σας επιτρέπουν να τα εγκαταστήσετε απευθείας στο γραφείο χωρίς τη χορήγηση ειδικού χώρου και την εγκατάσταση μόνωσης θορύβου.

Αξονικός ανεμιστήρας

Ο αξονικός ανεμιστήρας χρησιμοποιείται σε συστήματα εξαερισμού και εξαερισμού βιομηχανικών, γεωργικών, δημόσιων και οικιακών χώρων. Οι αξονικοί ανεμιστήρες παρέχουν καλή απόδοση, αλλά αν αντιμετωπιστεί ένα εμπόδιο στη διαδρομή της ροής του αέρα, ο ρυθμός ροής μειώνεται σημαντικά. Επομένως, σε συστήματα εξαερισμού με διακλαδισμένο δίκτυο αεραγωγών χρησιμοποιούνται ακτινικοί ανεμιστήρες που διαφέρουν στην υψηλή πίεση της δημιουργούμενης ροής αέρα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αξονικών και ακτινικών ανεμιστήρων

Ο ανεμιστήρας είναι μια τεχνική συσκευή σχεδιασμένη να δημιουργεί κατευθυντική ροή αερίων ή υγρών. Τέτοιες μονάδες χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη βιομηχανία όσο και στην καθημερινή ζωή. Τις περισσότερες φορές, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι στα συστήματα εξαερισμού των χώρων, καθώς και στα συστήματα ελέγχου του κλίματος.

Στη βιομηχανία, οι οπαδοί χρησιμοποιούνται για να εκραγούν τον εξοπλισμό παραγωγής, καθώς και τις διάφορες μονάδες του. Επίσης, οι ανεμιστήρες είναι μια από τις κύριες μονάδες μονάδων ψύξης, όπου παρέχουν κυκλοφορία αέρα τόσο στην εγκατάσταση όσο και σε ένα δροσερό δωμάτιο. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και μοντέλα οπαδών, Ωστόσο, στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται συχνότερα οι αξονικοί και ακτινικοί ανεμιστήρες. Αυτές οι συσκευές διαφέρουν όχι μόνο στην κατασκευή, αλλά και στις παραμέτρους εργασίας και τις μεθόδους στερέωσης.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι ο απλούστερος σχεδιασμός, καθώς αποτελούνται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα, στον στροφέα του οποίου στερεώνονται τα πτερύγια. Ο κινητήρας βρίσκεται στο περίβλημα και τα πτερύγια καλύπτονται με ειδικό προστατευτικό πλέγμα. Σε τέτοιες συσκευές, ο αέρας κινείται κατά μήκος του άξονα περιστροφής του δρομέα.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες δεν μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρή ροή αέρα, οπότε πρόσθετα στάδια προστίθενται στην κύρια δομή για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Επιπλέον, στους αξονικούς ανεμιστήρες, η κατεύθυνση της ροής αέρα μπορεί να αντιστραφεί αλλάζοντας τη θέση της πτερωτής και των λεπίδων.

Ένα ακτινωτό ή φυγοκεντρικό θερμαντικό σώμα αποτελείται από έναν τροχό στον οποίο βρίσκονται οι λεπίδες, καθώς και από έναν ηλεκτροκινητήρα που αντλεί αέριο ή υγρό μέσα στη συσκευή. Όλες αυτές οι μονάδες στεγάζονται σε ένα περίβλημα από υψηλής ποιότητας κράμα χάλυβα.

Σε έναν τέτοιο ανεμιστήρα, η κίνηση υγρών ή αερίων συμβαίνει λόγω φυγόκεντρης δύναμης. Εξαιτίας αυτού, η μεταφερόμενη ουσία πρώτα σφίγγεται στο κεντρικό τμήμα του ανεμιστήρα, οπότε πιέζεται προς τα έξω με τη βοήθεια λεπίδων. Σε αυτή την περίπτωση, τα εισερχόμενα και εξερχόμενα ρεύματα είναι αμοιβαία κάθετα.

Οι ακτινωτοί ανεμιστήρες, σε αντίθεση με τους αξονικούς ανεμιστήρες, μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με πρόσθετα συστήματα προστασίας, για παράδειγμα, προστασία από εκρήξεις, αντιδιαβρωτική προστασία του κελύφους κ.λπ.

Ποιος ανεμιστήρας είναι καλύτερος: αξονικός ή ακτινικός;

Μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο ανεμιστήρας είναι καλύτερος - αξονικός ή ακτινικός - όχι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιλογή αυτού ή του τύπου ανεμιστήρα εξαρτάται κυρίως από τις συνθήκες λειτουργίας, τις απαιτούμενες τιμές της ροής αέρα, την ισχύ και την απόδοση της συσκευής.

Έτσι, οι ακτινικοί ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται συχνότερα στη βιομηχανία και οι αξονικοί ανεμιστήρες τοποθετούνται σε συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού των χώρων (καταστήματα, γραφεία, πολυκατοικίες κλπ.). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι οι ακτινικοί οπαδοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή ζωή, και οι οπαδοί της βιομηχανίας. Συνεπώς, για μια σωστή σύγκριση αυτών των δύο τύπων, διακρίνονται ορισμένα κριτήρια, τα οποία για ευκολία χρήσης καταγράφονται σε πίνακα.

Radial ανεμιστήρας - τι είναι;

Η τοποθέτηση των συστημάτων εξαερισμού συχνά συνεπάγεται τη χρήση ειδικών συστημάτων παροχής αέρα. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που διαφέρουν κυρίως στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Μια ιδιαίτερη θέση εδώ καταλαμβάνεται από έναν φυγοκεντρικό ανεμιστήρα, ο οποίος αποτελεί τη βάση πολλών συστημάτων εξαερισμού. Κατά την αγορά αυτής της συσκευής, φροντίστε να δώσετε προσοχή στις τεχνικές παραμέτρους και το περιβάλλον χρήσης.

Βασικές έννοιες

Ο ακτινικός ανεμιστήρας (φυγοκεντρικός ανεμιστήρας) είναι ένα είδος ανεμιστήρα, ο οποίος λειτουργεί με την αρχή της εκτόξευσης αέρα υπό την επίδραση της φυγόκεντρης δύναμης.

Εξωτερικά, η δομή μοιάζει με ένα είδος "σαλιγκαριού", το οποίο είναι ένα καμπύλο κανάλι με κινητήρα και όργανο εργασίας. Το κύριο μέρος του ανεμιστήρα αποτελείται από ειδικά πτερύγια με σχήμα σπιράλ.

Η αρχή της λειτουργίας της μπορεί να περιγραφεί σε διάφορα απλά βήματα:

 • Όταν ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος, ο αέρας μέσα από μια ειδική οπή θα πέσει στον ίδιο τον ρότορα.
 • Εκεί τα πτερύγια παράγουν τη λαβή και την κίνηση σε υψηλή ταχύτητα. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται μια φυγόκεντρη δύναμη που σχίζει τον αέρα από τις λεπίδες. Αυτό σας επιτρέπει να την κατευθύνετε σε μια ειδική τρύπα, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με τους κύριους διαύλους του συστήματος εξαερισμού.

Τύποι οπαδών

Η δομή αυτού του συστήματος ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο. Σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος των λεπίδων μπορεί επίσης να ποικίλει εντός ορισμένων ορίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι λεπίδες είναι καμπυλωμένες, είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω.

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες ταξινομούνται σε διάφορες υποομάδες:

 1. Συσκευές υψηλής πίεσης (3000-12000 Pa).
 2. Μηχανισμοί μέτριας πίεσης (1000-300 Pa).
 3. Ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης (μέχρι 1000 Pa).

Κατά την επιλογή αυτών των σχεδίων, πρέπει να δοθεί προσοχή στο περιβάλλον στο οποίο αναμένεται να λειτουργούν. Για να εργαστείτε με επιθετικές ουσίες, είναι απαραίτητο να δώσετε προτίμηση μόνο σε ειδικές συσκευές προσαρμοσμένες για αυτές τις συνθήκες.

Τα τυποποιημένα σχέδια λειτουργούν με αέρα που έχει θερμοκρασία μέχρι 80 μοίρες και δεν περιέχει επιβλαβείς και κολλώδεις εμποτισμούς. Η συγκέντρωση του πριονιού δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 100 mg / m3.

Για ειδικές συνθήκες υπάρχουν θερμαντικά σώματα που μπορούν να λειτουργήσουν σε κορεσμό στερεών σωματιδίων μεγαλύτερων από τον προηγούμενο δείκτη. Επίσης υπάρχουν συστήματα ανθεκτικά στη διάβρωση και ασφαλή για τυχαίες εκρήξεις.

Ψυχρό σαλιγκάρι (φυγοκεντρικός ανεμιστήρας) από τα ίδια τα σκουπίδια στο βίντεο:

Τι είναι ένας ακτινικός ανεμιστήρας και πώς είναι διαφορετικό από έναν αξονικό ανεμιστήρα;

Οι αξονικοί ανεμιστήρες άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία κάπως αργότερα από τους ακτινικούς οπαδούς. Ωστόσο, σήμερα κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών απόδοσής τους.

Οι ανεμιστήρες BP 300 45 συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε βιομηχανική κλίμακα. Διαφορετικά συστήματα κλιματισμού βαθιά μπορεί να παρέχει αποτελεσματικά διαφορετικά, ακόμη και απομακρυσμένα δωμάτια με καθαρό αέρα.

Θετικές πλευρές της εφαρμογής αξονικών ανεμιστήρων

Το γεγονός είναι ότι τα μοντέλα αξονικών ανεμιστήρων έχουν κάποια τεχνικά πλεονεκτήματα, τα οποία οδήγησαν στη συστηματική χρήση τους. Όλα αυτά θα περιγραφούν παρακάτω:

 • σχετικά μικρό βάρος (σε σύγκριση με ακτινικά ανάλογα).
 • τη δυνατότητα δημιουργίας αναστρέψιμης ροής αέρα ·
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • υψηλότερη απόδοση.

Ως παράδειγμα της χρήσης ενός αξονικού ανεμιστήρα, μπορεί να αναφερθεί ο κλιματισμός σε σήραγγες (τόσο στις σήραγγες μεταφοράς όσο και σε μια κοιλότητα εξόρυξης).

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των αξονικών ανεμιστήρων είναι η δυνατότητα αντιστροφής. Με άλλα λόγια, η πολικότητα της παροχής αλλάζει και ο ανεμιστήρας αρχίζει να περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ παράγει ακριβώς την ίδια ροή αέρα, μόνο στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτή η μέθοδος απλά δεν είναι δυνατή για τους ακτινικούς ανεμιστήρες. Υπάρχουν όμως ακτινικά ανάλογα και πλεονεκτήματα έναντι των αξονικών.

Γιατί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ακτινικοί ανεμιστήρες;

Το θέμα είναι ότι η επιλογή του ανεμιστήρα εξαρτάται από συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, σε σύνθετα συστήματα αναρρόφησης αέρα, απαιτείται υψηλή πίεση. Για το λόγο αυτό, η εναλλακτική λύση στους ακτινωτούς ανεμιστήρες απλώς δεν υπάρχει.

Η μειωμένη απόδοση μπορεί να εξηγηθεί από τις ιδιότητες του σχεδιασμού. Το γεγονός είναι ότι ο ακτινικός ανεμιστήρας είναι πολύ βαρύτερος από τον αξονικό ανεμιστήρα. Κατά συνέπεια, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να το ξεδιπλώσετε.

Αντί για τους ακτινωτούς ανεμιστήρες, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αξονικοί ανεμιστήρες, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν πρόσθετα βήματα, τα οποία δεν μπορούν να είναι a priori αποδοτικά από πλευράς κόστους.

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται μόνο στις πιο ακραίες ανάγκες (δεν υπάρχει τρόπος να αγοράσετε έναν ακτινικό ανεμιστήρα ή να το εγκαταστήσετε σωστά).

 • Μάθετε πώς λειτουργεί η ηλιακή ηλεκτρική εγκατάσταση. Λεπτομερής περιγραφή μονάδων και τεχνικών λύσεων.
 • Συστάσεις που θα σας επιτρέψουν να επιλέξετε το καλύτερο συγκολλητικό σίδερο για καλώδια συγκόλλησης - http://euroelectrica.ru/kak-vyibrat-payalnik-dlya-payki-provodov/

Το βίντεο θα εξετάσει τον αξονικό ανεμιστήρα, καθώς και τους τομείς εφαρμογής του:

Χαρακτηριστικά του ακτινικού ανεμιστήρα και της ποικιλίας του

Η διάταξη συστημάτων εξαερισμού συχνά περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων παροχής αέρα. Προς το παρόν, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που διαφέρουν ο ένας από τον άλλο στα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τους. Μια ιδιαίτερη θέση σε αυτό το σύστημα καταλαμβάνεται από έναν ακτινικό ανεμιστήρα, ο οποίος είναι ο κύριος για πολλά συστήματα εξαερισμού. Κατά την αγορά μιας τέτοιας συσκευής χωρίς αποτυχία, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στα τεχνικά χαρακτηριστικά της και στο περιβάλλον χρήσης.

Τι είναι αυτό και τι χρειάζεται ένας ακτινικός ανεμιστήρας;

Αρχή λειτουργίας και συσκευής

Οι ακτινικοί (φυγοκεντρικοί) ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο σε διάφορες βιομηχανίες αλλά και στην καθημερινή ζωή. Είναι αυτός ο τύπος εξοπλισμού που βασίζεται σε όλα τα συστήματα εξαερισμού, κλιματισμού και θέρμανσης.

Ο σχεδιασμός του ακτινικού ανεμιστήρα είναι ένας τροχός με λεπίδες, ένα σπειροειδές περίβλημα και ένα πλαίσιο με έδρανα και έναν άξονα. Προκειμένου να τεθεί σε κίνηση ο ανεμιστήρας, χρησιμοποιείται ηλεκτρικός κινητήρας.

Ταυτόχρονα, το κύριο στοιχείο - ο τροχός του ανεμιστήρα, αποτελείται από πτερύγια, πίσω και μπροστινούς δίσκους, καθώς και το πλήμνη. Ο αριθμός των λεπίδων και το σχήμα τους εξαρτάται από το σκοπό χρήσης του ανεμιστήρα.

Ακτινικός και αξονικός ανεμιστήρας: αντίθεση

Οι αξονικοί ανεμιστήρες άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κάπως αργότερα ακτινικοί. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι πιο δημοφιλείς λόγω των δικών τους μοναδικών χαρακτηριστικών απόδοσης.

Όπως είναι γνωστό, σε ανεμιστήρες αξονικού τύπου, ο αέρας μετακινείται από λεπίδες (πτερύγια) γύρω από τον άξονα στον οποίο φυτεύονται αυτές οι λεπίδες. Έτσι, η κίνηση τόσο των λεπίδων ανεμιστήρα όσο και του αέρα πραγματοποιείται στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια κατεύθυνση.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Τύποι

Ακτινο-φυγοκεντρική

Οι ακτινικοί φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται τόσο στη βιομηχανία όσο και στο σπίτι. Οι κύριες λειτουργίες τους είναι:

 • τη μεταφορά αερίων ή αερίων-αέριων ρευμάτων στο σύστημα αερισμού.
 • καθαρισμός αέρα.
 • ρύθμιση της υγρασίας του αέρα.
 • δημιουργώντας άνετες συνθήκες διαμονής στο κτίριο.

Με διαφορετικές παραμέτρους και κριτήρια, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:

 • κατεύθυνση της κίνησης του αέρα:
  • διπλή αναρρόφηση.
  • εξάτμιση.
 • η τιμή της πίεσης του αέρα:
  • χαμηλό επίπεδο.
  • ενδιάμεσο επίπεδο ·
  • υψηλού επιπέδου.
 • κατεύθυνση περιστροφής:
  • περιστροφή δεξιάς πλευράς.
  • αριστερή περιστροφή.

Κανάλι

Οι ανεμιστήρες ακτινοειδούς καναλιού είναι σχεδιασμένοι για χρήση σε συστήματα εξαερισμού και παροχής αέρα γενικού σκοπού, στη βιομηχανία και στην πολιτικού μηχανικού.

Ο ανεμιστήρας εκτελείται σε κύκλωμα άμεσης ροής, διαθέτει ακτινωτό τροχό εργασίας και ειδική πολλαπλή εισαγωγής.

Οι ανεμιστήρες αυτού του τύπου παράγονται σε δύο εκδόσεις - με ενσωματωμένη απορρόφηση θορύβου και θερμομόνωση, και χωρίς αυτό.

Μέση πίεση

Οι ανεμιστήρες μέσης πίεσης χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μέτριου όγκου αέρα σε υψηλό επίπεδο αντίστασης στον εξοπλισμό.

Οι ανεμιστήρες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού σε στάσιμα κτίρια βιομηχανικών κτιρίων, καθώς και σε δημόσιους και κατοικημένους χώρους.

Προειδοποίηση: Οι συσκευές ακτινωτής μεσαίας πίεσης σχεδιάζονται για να λειτουργούν με μάζες αέρα χαμηλής σκόνης και μίγματα αερίου-αέρα. Η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση αιωρούμενης σκόνης στο περιβάλλον εργασίας είναι 100 mg / m 3. Δεν επιτρέπεται η παρουσία εκρηκτικών, ινωδών ή κολλώδους υλικών στο περιβάλλον εργασίας.

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου ακτινικού ανεμιστήρα είναι τα εξής:

 • ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών?
 • υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
 • ισορροπημένο σχεδιασμό.
 • ασφάλεια και αξιοπιστία στην εργασία.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • χωρίς όρους για τις συνθήκες λειτουργίας.
 • ελκυστικός συνδυασμός τιμής και ποιότητας.

Χαμηλή πίεση PF

Η μετακίνηση μη εκρηκτικών αερίων με χαμηλή αντίσταση του εξοπλισμού επιτρέπει στους ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης. Οι συσκευές αυτές προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής των επιχειρήσεων, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη σύνθεση κλιματικών συστημάτων οικιστικών και δημόσιων κτιρίων. Έχουν υπολογιστεί μονάδες μεταφοράς μη εκρηκτικών αερίων μέσων εργασίας με μέτρια σκόνη. Σε θερμοκρασίες μέχρι + 80 μοίρες.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των ακτινικών ανεμιστήρων είναι:

 • ευρύ φάσμα εφαρμογών.
 • αξιόπιστος και ασφαλής σχεδιασμός.
 • Κατασκευή της εγκατάστασης στο χώρο εργασίας.
 • δυνατότητα εργασίας σε δύσκολες συνθήκες.
 • ευνοϊκή σχέση τιμής-ποιότητας ·
 • αυξημένη λειτουργικότητα.
 • παρατεταμένη διάρκεια ζωής.

Υψηλή πίεση

Οι συσκευές ακτινοβολίας υψηλής πίεσης σχεδιάζονται για να μετακινούν τις μάζες αέρα και άλλα μείγματα αερίων, των οποίων η επιθετικότητα σε σχέση με τους χάλυβες άνθρακα δεν υπερβαίνει την επιθετικότητα του αέρα με θερμοκρασία έως +80 μοίρες. Τα μέσα εργασίας δεν πρέπει να περιέχουν σκόνη ή άλλες στερεές ακαθαρσίες σε όγκο άνω των 100 mg / m 3, καθώς και ινώδη υλικά και κολλώδεις ουσίες.

Αυτοί οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για την παροχή αέρα στα σταθερά συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, καθώς και για άλλους σκοπούς υγιεινής.

Σκόνη

Οι ανεμιστήρες ακτινικής σκόνης είναι εξοπλισμός ανθεκτικός στη φθορά για βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού. Τα χαρακτηριστικά απόδοσης αυτών των προϊόντων τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των λειαντικών σωματιδίων στις εγκαταστάσεις των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Οι ανεμιστήρες σκόνης είναι πιο συχνά εξοπλισμένοι με βιομηχανίες συγκόλλησης και ξυλουργικής. Στη βιομηχανία τροφίμων, με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών, μεταφέρονται σιτηρά και σπόροι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αντιεκρηκτική προστασία

Οι ακτινωτοί εκρηκτικοί ανεμιστήρες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην παραγωγή. Ο κύριος στόχος τους είναι να αφαιρεθούν εύφλεκτα και μη εύφλεκτα αέρια μέσα.

Σε αυτή την περίπτωση, εξειδικευμένες εξωτερικές συσκευές χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του περιβλήματος σε κρίσιμες εγκαταστάσεις.

Κατασκευαστές και δημοφιλή μοντέλα

Ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα ακτινωτών ανεμιστήρων τύπου CC είναι το VTS 14-46-4,0 (1,5KVT / 1000OB) που κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρεία Rowen. Το μοντέλο έχει τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • ισχύς: 1,5 kW.
 • παραγωγικότητα: 5400 m 3 / ώρα.
 • τάση: 380 V;
 • τη μέγιστη θερμοκρασία μετακίνησης του αέρα: +80 μοίρες.
 • Κατά προσέγγιση κόστος: 25 χιλιάδες ρούβλια.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Ιδιαίτερα δημοφιλής στους συμπατριώτες μας είναι το μοντέλο οικιακού ανεμιστήρα δαπέδου "Mystery MSF-2406", το οποίο έχει τις ακόλουθες τεχνικές παραμέτρους:

 • ισχύς: 45 W;
 • χρονοδιακόπτης: ναι;
 • αριθμός των τιμών: 3;
 • έλεγχος: μηχανικός?
 • Κατά προσέγγιση κόστος: 1500 ρούβλια.

Σαλιγκάρι από το Vanvent

Οι ακτινικοί ανεμιστήρες όπως το "Snail" έλαβαν τόσο ασυνήθιστο για το όνομα του εξοπλισμού λόγω του σπειροειδούς σχήματος της συσκευής που μοιάζει με σαλιγκάρι. Ένας λαμπρός εκπρόσωπος τέτοιων ανεμιστήρων είναι "VANVENT BP-16M-160", τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

 • ισχύς: 0,55 kW.
 • παραγωγικότητα: 1700 m 3 / ώρα.
 • τάση: 230 V;
 • περίπου κόστος: 8 χιλιάδες ρούβλια.

Τοποθέτηση του ακτινικού ανεμιστήρα: χαρακτηριστικά

Όπως κάθε άλλος εξοπλισμός, οι ακτινικοί ανεμιστήρες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά εγκατάστασης. Έτσι, κατά την εγκατάσταση τέτοιων συσκευών, οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να εξοπλιστεί το σώμα με ένα πτυσσόμενο ένθετο, το οποίο θα μειώσει το επίπεδο δονήσεων κατά το χρόνο χρήσης της συσκευής.

Σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές απαιτήσεις για χώρους για την τοποθέτηση ψυγείου, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένας απομονωτής κραδασμών στην επιφάνεια της πλάκας του συστήματος εξαερισμού. Η δομή σύνδεσης μεταξύ των ανεμιστήρων και των αεραγωγών πρέπει να είναι ενάμισι έως δύο φορές μεγαλύτερη από το άνοιγμα εξόδου.

Για να μειώσετε το συνολικό υπόβαθρο θορύβου και να μειώσετε το υπερβολικό βουητό, τα πτερύγια των φραγμών πρέπει να τοποθετηθούν υπό γωνία τουλάχιστον 60 μοίρες και τα κτυπήματα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 μοίρες.

Επιπλέον, η χρήση ακτινικών ανεμιστήρων ξεχωριστά από το σύστημα εξαερισμού απαγορεύεται αυστηρά. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα αρκετές συσκευές, πρέπει πρώτα να τις συνδέσετε μεταξύ του δικτύου.

Το κόστος των ακτινικών ανεμιστήρων καθορίζεται από ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του εξοπλισμού, της ισχύος και των χαρακτηριστικών λειτουργίας.

Όπως δείχνει η πρακτική, οι τιμές για οικιακούς ακτινωτούς ανεμιστήρες ξεκινούν ένα ή δύο χιλιάδες ρούβλια, ενώ το κόστος των βιομηχανικών ακτινωτών συσκευών μπορεί να φτάσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ρούβλια.

Πού να αγοράσετε έναν ακτινικό ανεμιστήρα;

Στη Μόσχα

Στη Μόσχα μπορείτε να αγοράσετε radial fans σε οργανισμούς όπως:

 • "Intario":
  • site: http://intario.ru;
  • διεύθυνση: Μόσχα, 1η οδός Dubrovskaya, σπίτι 13, κτίριο 4?
  • τηλέφωνο: +7 (495) 278-02-03.
 • Mosklim:
  • site: http://mos-clim.ru;
  • διεύθυνση: Μόσχα, Bolshaya Cheremushkinskaya δρόμο, 34, γραφείο 237?
  • τηλέφωνο: +7 (495) 103-41-35.
 • Lefty:
  • site: https://ppk-levsha.ru;
  • διεύθυνση: Μόσχα, αυτοκινητόδρομος Kashirskoye, σπίτι 19, κτίριο 2?
  • τηλέφωνο: +7 (495) 763-54-99.
 • "Radonezh":
  • site: https://vpk-radoneg.ru;
  • διεύθυνση: Μόσχα, Baumanskaya street, 58;
  • τηλέφωνο: +7 (499) 504-91-44.

Στην Αγία Πετρούπολη

Στην Αγία Πετρούπολη, οι ακόλουθες εταιρείες ασχολούνται με την πώληση ακτινωτών οπαδών:

 • «Εργοστάσιο»:
  • site: http://ventilator.spb.ru/;
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, Bolshevikov Avenue, σπίτι 52, κτίριο 9?
  • τηλέφωνο: +7 (812) 331-00-97.
 • Rowen:
  • site: https://spb.rowen.ru/;
  • διεύθυνση: πόλη της Αγίας Πετρούπολης, Lane Umansky, σπίτι 68, κτίριο 1, επιστολή Α, γραφείο 101?
  • τηλέφωνο: +7 (812) 401-44-41.
 • "Bastion":
  • τοποθεσία: http://www.vent-bast.ru;
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, λωρίδα Chelieva, σπίτι 7Α, επιστολή L?
  • τηλέφωνο: +7 (812) 640-93-00.
 • "Μηχανικός Κλίμα":
  • τοποθεσία: http://www.inklimat.ru;
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, οδός Smolenskaya, 33, γραφείο 204,
  • τηλέφωνο: +7 (812) 337-20-54.
 • Teplomash:
  • site: http://www.teplomash.ru;
  • διεύθυνση: Αγία Πετρούπολη, επανάσταση αυτοκινητόδρομου, σπίτι 90?
  • τηλέφωνο: +7 (812) 301-99-40.

Έτσι, οι ακτινικοί ανεμιστήρες είναι αρκετά αποτελεσματικοί και ταυτόχρονα ένας προσιτός τρόπος αφαίρεσης αερίων μέσων εργασίας από το δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, ένα τεράστιο φάσμα των συσκευών σας επιτρέπει να επιλέξετε τη μονάδα αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγωγής ή του νοικοκυριού τους, και λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες.

Ακτινοβολικοί ανεμιστήρες γενικού σκοπού: τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι ακτινικοί ή φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες είναι η κυρίαρχη ομάδα συσκευών για τη μεταφορά αερίων ή αερίων. Χρησιμοποιούνται σε οικιακές ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις για εξαερισμό ή για τεχνολογικούς σκοπούς. Ο σχεδιασμός του ακτινικού ανεμιστήρα είναι ουσιαστικά αμετάβλητος από την εφεύρεση, πράγμα που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο απόδοσης, αξιοπιστίας και αντοχής.

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας

Ο ακτινικός ανεμιστήρας αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία:


Το κύτος έχει ένα συγκεκριμένο σχήμα του "σαλιγκαριού", το οποίο συμβάλλει στην αποτελεσματική οργάνωση της κίνησης της ροής του αέρα. Η πτερωτή πραγματοποιεί μια άμεση δράση στο μείγμα αερίου-αέρα, προκαλώντας την κίνηση με μια συγκεκριμένη ώθηση.

Αυτό παρέχεται από ένα τροχό εργασίας που έχει το σχήμα ενός κυλίνδρου με λεπίδες διευθετημένες παράλληλα προς τον άξονα περιστροφής. Ο αέρας μεταξύ τους αποκτά μια μεγάλη παροχή κινητικής ενέργειας και εκτοξεύεται στην έξοδο με φυγοκεντρική δύναμη. Ταυτόχρονα, σχηματίζεται στην είσοδο μια ζώνη εκρήξεως, στην οποία κατευθύνονται από το εξωτερικό τα νέα ρεύματα αέρα. Ανάλογα με την ανάγκη, Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άντληση ή για δημιουργία κενού (αναρρόφησης), γεγονός που το καθιστά πιο οικουμενικό και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες.

Αυτό επιτρέπει τη χρήση συσκευών σε συνδυασμό με μεγάλες και διακλαδιζόμενες γραμμές αεραγωγών, μετακινεί τη ροή των μιγμάτων αερίου-αέρα σε μεγάλες αποστάσεις και για τον αερισμό των χώρων με πολύπλοκες διαστάσεις.

Τεχνικές προδιαγραφές

Μεταξύ των παραμέτρων που καθορίζουν τις τεχνικές δυνατότητες των οπαδών, συνηθίζεται να συμπεριλαμβάνονται:


Όλες αυτές οι παράμετροι δίνουν μια αρκετά πλήρη εικόνα των ιδιοτήτων αυτού του μοντέλου και σας επιτρέπουν να επιλέξετε μία ή την άλλη επιλογή.

Τύποι ακτινικών ανεμιστήρων

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την ταξινόμηση φυγοκεντρικών ανεμιστήρων. Υποδιαιρούνται για διάφορους λόγους. Με δημιουργηθείσα πίεση:

Χαμηλή πίεση

Αναπτύξτε πίεση μέχρι 1000 Pa.

Ο ανεμιστήρας ακτινωτός ВР 80-75 №20

Ο ανεμιστήρας ακτινωτός ВР 80-75 №2,5

Αισθητήρας VR 80-75 № 3,15

Ανεμιστήρας VR 80-75 №4

Μέση πίεση

Δυνατότητα έκδοσης από 100 Pa έως 3000 Pa.

Ανεμιστήρας VTS 14-46 №2

Ανεμιστήρας VTS 14-46 №2,5

Ανεμιστήρας VTS 14-46 №3,15

Ανεμιστήρας VTS 14-46 №4

Υψηλή πίεση

Δημιουργήστε από 3000 έως 12000 Pa.

Ανεμιστήρας VR 12-26 №2,5

Ακτινοβολικός ανεμιστήρας BP 12-26 Όχι 3.15

Ο ανεμιστήρας είναι ακτινικός VR 12-26 №4

Ανεμιστήρας VR 12-26 №4,5

Οι συσκευές που μπορούν να υπερβούν τα 12000Pa αναφέρονται ήδη σε συμπιεστές, παρόλο που υπάρχουν μερικά μοντέλα ανεμιστήρων που αναπτύσσουν πολύ υψηλότερες πιέσεις.

Με αριθμό οπών αναρρόφησης:


Υπάρχουν διάφοροι αριθμοί οπαδών, που δείχνουν το μέγεθός τους. Έτσι, Νο. 1 σημαίνει τη διάμετρο της πτερωτής σε m, διαιρούμενη με 10, δηλ. 0,1 m. Αριθ. 5 - 0,5 m, κλπ., Αντίστοιχα.

Συνθήκες λειτουργίας

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες γενικού σκοπού είναι σχεδιασμένοι για λειτουργία υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

Σημείωση

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της GOST, στην επισήμανση των ακτινικών ανεμιστήρων αντικατοπτρίζονται τα ακόλουθα δεδομένα:


Διαφορετικοί κατασκευαστές έχουν τα δικά τους συστήματα συμβολισμού που εμφανίζουν άλλες παραμέτρους.

Πεδίο εφαρμογής

Συστήματα εξαερισμού ή θέρμανσης

Ο κύριος σκοπός των ακτινωτών ανεμιστήρων είναι η χρήση βιομηχανικών, διοικητικών ή δημόσιων κτιρίων ως μέρος των συστημάτων αερισμού ή θέρμανσης. Επιπλέον, οι ακτινικοί ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται ενεργά στη σύνθεση των τεχνολογικών εγκαταστάσεων για διάφορους σκοπούς. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορα σύμπλοκα ξήρανσης, χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κοκκωδών ουσιών ή υλικών. Για παράδειγμα, σε ανελκυστήρες σιτηρών ή άλλες γεωργικές επιχειρήσεις.

Συστήματα αναρρόφησης και διάθεσης

Χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία για τη διάθεση αποβλήτων σε πριονιστήρια ή καταστήματα παραγωγής ξυλουργικών προϊόντων. Για συστήματα αναρρόφησης (μεταφορά χύδην υλικών), χρησιμοποιούνται ειδικοί τύποι ανεμιστήρων με μικρό αριθμό πτερυγίων της πτερωτής, πράγμα που καθιστά δυνατή την αποφυγή εμπλοκής μεγαλύτερων σωματιδίων μεταξύ των λεπίδων και τη μείωση της απόδοσης της συσκευής.

Ενισχυτές για καύση

Χρησιμοποιούνται στη μεταλλουργία και στην ενεργειακή μηχανή ως ενισχυτές κατά την καύση διαφόρων καυσίμων, για να δημιουργήσουν την απαραίτητη πίεση σε φούρνους ή υψικαμίνους.

Συστήματα πυροπροστασίας

Δεν χρησιμοποιείται λιγότερο ευρέως σε συστήματα εξαερισμού καπνού ή πυρκαγιάς για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης από τις εγκαταστάσεις, την οργάνωση υποστήριξης για τον εκτοπισμό καπνού από τις οδούς εκκένωσης ανθρώπων.

Βίντεο

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας ακτινική ανεμιστήρα. Κατασκευή ακτινική (ή, όπως αποκαλείται επίσης φυγόκεντρος) ανεμιστήρα μπορεί.

Οι υπολογισθείσες παράμετροι που προσδιορίζονται στο σχέδιο αντιστοιχούν ακτινική αναπνευστήρα χαμηλή πίεση BP 80-75.

Τα πιο κοινά είναι τα αξονικά και ακτινική οπαδούς. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε ακτινική.

Αεραγωγοί: Τι για, τι είναι, πώς να εγκαταστήσετε

Fan του καναλιού: τι είναι αυτό;

Τι χρειάζεστε για να αερίσετε το δωμάτιο; Με βάση τη ρίζα της λέξης «αέρα», μπορούμε να πούμε ότι αυτός είναι ο άνεμος, δηλαδή η ροή του αέρα. Στο σύστημα εξαερισμού, ο "άνεμος" παρέχεται τεχνητά από έναν ανεμιστήρα καναλιών. Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συνόλου είναι τα εξής:

 • καθολική τοποθέτηση - Ο ανεμιστήρας αγωγών μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο: σε κτίρια κατοικιών, βιομηχανικά ή δημόσια κτίρια. Επιπλέον, η συσκευή μπορεί να κρύβεται πίσω από μια ψευδοροφή, γεγονός που καθιστά το εσωτερικό σχέδιο πιο στοχαστικό.
 • εύκολη εγκατάσταση - να εγκαταστήσετε μια οικιακή ποικιλία δεν απαιτεί τη βοήθεια ενός ειδικού?
 • ήσυχη λειτουργία της συσκευής - η μέση στάθμη θορύβου φτάνει τα 30-40 ντεσιμπέλ ·
 • ευκολία συντήρησης - μόλις μία φορά σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, καθαρίστε τις λεπίδες και το σώμα της συσκευής από τη σκόνη.
 • συνέχεια της εργασίας - σε αντίθεση με λιγότερο αξιόπιστες μεθόδους αερισμού - για παράδειγμα, με τον ίδιο εξαερισμό - ο ανεμιστήρας μπορεί να λειτουργήσει ομαλά στον επιλεγμένο τρόπο και με κάποια ισχύ.
 • αξιοπιστία - οι σύγχρονες συσκευές είναι εξοπλισμένες με τη λειτουργία της προστασίας του κινητήρα από πτώσεις τάσης, οπότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διάσπασης.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι αυτή η συσκευή, υπάρχει ένα μειονέκτημα: δεν προορίζεται για φιλτράρισμα. Αν το δωμάτιο χρειάζεται όχι μόνο φρέσκο, αλλά και καθαρό αέρα, πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από άλλη κλιματική τεχνολογία - για παράδειγμα, καθαριστές αέρα.

Ο ανεμιστήρας του αγωγού ελέγχεται χειροκίνητα ή αυτόματα, ανάλογα με το μοντέλο. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης για μπάνιο ή τουαλέτα, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε με το φως: πρέπει να ανοίξετε ένα καλώδιο τροφοδοσίας και να το συνδέσετε στο διακόπτη φωτισμού. Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα διπλό διακόπτη, ένας από τους οποίους μπορεί να συνδεθεί στο φως και ο άλλος στην ίδια τη μονάδα.

Η συσκευή και η αρχή λειτουργίας του ανεμιστήρα καναλιού

Ας δούμε ποια μέρη αποτελείται η συσκευή από:

 • στην πραγματικότητα στέγαση προϊόντα. Συχνά είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα: οπότε η θήκη αντέχει σε υψηλά φορτία και γίνεται ανθεκτική στη διάβρωση. Ωστόσο, για οικιακές ανάγκες, το πλαστικό υψηλής ποιότητας είναι επίσης κατάλληλο ως υλικό. Για τους σκοπούς της ηχομόνωσης, τα τοιχώματα της γάστρας γενικά κατασκευάζονται με πολλές στρώσεις.
 • πτερωτή, η οποία είναι υπεύθυνη για την απόδοση της συσκευής.
 • ηλεκτρικό μοτέρ, με τον οποίο λειτουργεί ο τροχός.
 • λεπίδες ή λεπίδες - Κατά τη λειτουργία περιστρέφονται, συγκρούονται με τον αέρα και το ρίχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
 • πτερωτή - περιστρεφόμενο τμήμα της διάταξης, στην οποία προσαρτώνται οι λεπίδες,
 • διακοσμητικά πλέγματα, τα οποία είναι εγκατεστημένα στους τοίχους και προστατεύουν τον αεραγωγό από το να πάρει συντρίμμια.
 • θερμική προστασία, Επιτρέπει τη λειτουργία της συσκευής σε συνθήκες διαφοράς θερμοκρασίας.

Ορισμένοι ανεμιστήρες εξάτμισης παρέχουν επίσης βαλβίδα ελέγχου, που εμποδίζει την κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από το δρόμο προς το δωμάτιο. Αυτό συμβαίνει εάν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη ή σπασμένη και εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι κάτω από τη θερμοκρασία του δρόμου. Λόγω της πτώσης πίεσης, ο αέρας μετακινείται από το δρόμο προς το δωμάτιο. Αλλά η βαλβίδα εμποδίζει τη ροή του αέρα και εμποδίζει τη διείσδυση του μέσα.

Η βαλβίδα ελέγχου μπορεί να είναι τριών παραλλαγών:

 • παθητικό - Κλείνει μόνο λόγω βαρύτητας. Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας βαλβίδας είναι αρκετά χαμηλή και σήμερα δεν είναι σε μεγάλη ζήτηση.
 • εύχρηστο - λειτουργεί από ηλεκτρισμό, ανοίγει και κλείνει με ειδικό αισθητήρα,
 • αυτο-κλείσιμο - Κλείνει ταυτόχρονα με τη διακοπή της ροής του αέρα. Συχνά χρησιμοποιείται για τουαλέτα ή κουζίνα.

Τα παρακάτω φάσεις της εργασίας συσκευές:

 1. Η πτερωτή, περιστρεφόμενη, δημιουργεί μια περιοχή χαμηλής πίεσης.
 2. Κάτω από την πίεση, ο αέρας αναρροφάται από τη σχάρα.
 3. Η ροή αέρα πέφτει στις λεπίδες, όπου η πίεση αυξάνεται.
 4. Κάτω από την πίεση, ο αέρας μετακινείται μέσω του δικτύου αγωγών προς τη σωστή κατεύθυνση.
 5. Για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του κινητήρα και η συσκευή να μην αποτύχει, οι θερμικές επαφές ανοίγουν το ηλεκτρικό κύκλωμα σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία.

Σκοπός και τύποι ανεμιστήρων

Δομικά ο ανεμιστήρας αποτελείται από τον ηλεκτροκινητήρα, στον στροφέα του οποίου προσαρτάται μια συγκεκριμένη μορφή της λεπίδας (λεπίδα). Περιστρέφονται από τον δρομέα και απορρίπτουν τον αέρα όταν συγκρούονται με αυτά. Η ταχύτητα, το σχήμα και το μέγεθος των λεπίδων εξαρτώνται από την κατεύθυνση και την ισχύ με την οποία αφαιρείται ο αέρας. Πρόσφατα, έχουν εμφανιστεί οι οπαδοί bezlopastnye οικιακής χρήσης, αλλά περισσότερο για αυτό θα μάθετε στο τέλος του άρθρου.

Σκοπός των οπαδών

Κυκλοφορία αέρα στον χώρο παρέχουν 2 συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Μην το συγχέετε με το φυσικό σε διαμερίσματα και σπίτια, στα οποία δεν υπάρχουν οπαδοί. Η πρόσληψη καθαρού αέρα αντλεί φρέσκο ​​φρέσκο ​​αέρα και τον μεταφέρει μέσα από τους αεραγωγούς μέσα στο δωμάτιο, και ο αέρας εξάγει, αντίθετα, αφαιρεί τον αέρα με οσμές και βλαβερές ουσίες έξω από το κτίριο.
Επιπλέον Οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται ευρέως για την εμφύσηση ψύξης ή θέρμανσης σε συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης. Στην τεχνολογία των νοικοκυριών και των υπολογιστών, οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για την ψύξη των ψυκτικών καλοριφέρ σε διάφορα θερμαινόμενα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Τύποι οπαδών

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας και τον τύπο κατασκευής, οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε 4 ομάδες:

 1. Αξονικοί (αξονικοί) ανεμιστήρες, στην οποία οι λεπίδες ή οι "λεπίδες" μετακινούν τον αέρα κατά μήκος του άξονα περιστροφής τους. Λόγω της απλότητας της κατασκευής και του σχεδιασμού, οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι οι πιο συνηθισμένοι, ειδικά στην καθημερινή ζωή. Τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται ως ψύκτες για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, εγχώριες ανεμιστήρα ψύξης, καθώς και αυτές χρησιμοποιούνται σε ορυχείο ανεμιστήρες, καπνό και t. D. Λόγω της χαμηλής αντίστασης του ανεμιστήρα κινούμενο ρεύμα αέρα και μικρές απώλειες από την τριβή του αέρα κατά την αξονική αποδοτικότητα lopatki- οι οπαδοί είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς των ακτινικών οπαδών.
 2. Φυγοκεντρικοί (ακτινικοί) ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία, επειδή αντέχουν εύκολα στην υπερφόρτωση της κατανάλωσης αέρα. Ο αέρας αναρροφάται διαμέσου της εισόδου στο εσωτερικό του ρότορα όπου παίρνει μια περιστροφική κίνηση και με φυγόκεντρη δύναμη που δημιουργείται από τις ελικοειδείς λεπίδες σχηματίζουν αέρα να κατευθύνεται σε μία σπείρα περίβλημα εξόδου που μοιάζει με σαλιγκάρι. Σε φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, η ροή αέρα εξόδου είναι πάντοτε σε ορθή γωνία με τη ροή εισόδου.
 3. Διαγώνιοι οπαδοί συνδυάζουν εποικοδομητικά τα στοιχεία των δύο πρώτων ειδών. Εισόδου κινείται ροή αέρα κατά την αξονική διεύθυνση, ομοίως όπως στα αξονικούς ανεμιστήρες, αλλά στη συνέχεια τα πτερύγια της πτερωτής εκτρέπεται κατά μία γωνία 45 μοιρών, με τον τρόπο αυτό επιταχύνοντας περαιτέρω το ρεύμα αέρος από τη φυγόκεντρο δύναμη, καθώς και από φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Διαγώνια ανεμιστήρες σε σύγκριση με σταθεί ακτινική και αξονική συμπαγές και το χαμηλό επίπεδο θορύβου, και επιπλέον η αποτελεσματικότητά τους φτάνει το 80%.
 4. Φίλοι Bezlopastnye για οικιακή χρήση εμφανίστηκε στην πώληση μόνο πρόσφατα. Αμέσως μετά την εμφάνισή τους, πωλήθηκαν σε τιμή αρκετών εκατοντάδων δολαρίων, αλλά σήμερα οι κατασκευαστές τους προσφέρουν σε τιμή 2.300 ρωσικά ρούβλια. Απλά προσέξτε και μην αγοράσετε ένα ψεύτικο! Σε αντίθεση με τους τύπους ανεμιστήρων που περιγράφηκαν παραπάνω, οι bezlopas λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Στη βάση της συσκευής υπάρχει ένας στρόβιλος που παρέχει ροή αέρα μέσα από στενές εγκοπές σε ένα οβάλ ή στρογγυλό σκελετό στο οποίο, χάρη στην εφαρμογή της τεχνολογίας "πολλαπλασιαστή αέρα", ενισχύεται 15-20 φορές. Μέσω του πλαισίου και περνάει από την κύρια ροή αέρα, και επιπλέον, χάρη στο αεροδυναμικό αποτέλεσμα, επιπλέον εξωτερικές μάζες τραβιούνται στο εξωτερικό του πλαισίου της συσκευής. Η ταχύτητα του στροβίλου ρυθμίζεται, στην έξοδο της σχισμής, η ταχύτητα ροής αέρα μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 90 km / h, η οποία άμεσα συνεπάγεται την κίνηση του περιβάλλοντος αέρα.

Το κύριο μειονέκτημα του ανεμιστήρα bezlopastnogo το υψηλό επίπεδο του θορύβου, αλλά για ένα πολύ όμορφο μοντέλο με ένα τηλεχειριστήριο, και της αποτελεσματικότητας (η κατανάλωση ενέργειας είναι 20% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα συμβατικά μοντέλα) και η χρήση της ασφάλειας (δεν υπάρχουν έξω από κινούμενα μέρη) σε bladeless ανεμιστήρα στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι οπαδοί του σπιτιού είναι διαφορετικοί το μέγεθος, τις επιδόσεις, τις επιδόσεις και τη λειτουργικότητα. Κατά την εκτέλεση, υπάρχουν: επιφάνεια εργασίας, δάπεδο, οροφή και κανάλι για εγκατάσταση στον άξονα ή το κανάλι εξαερισμού. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής ενός ανεμιστήρα για οικιακές ανάγκες θα μάθετε από το επόμενο άρθρο.

Επιλογή και εφαρμογή ακτινικών ανεμιστήρων

Ατομική και ομαδική σύστημα εξαερισμού, ψύξης ένα στοιχεία του συστήματος του υπολογιστή, τέλος, σχεδιασμού του δαπέδου για ενισχυμένη κυκλοφορία του αέρα στο αποπνικτικό καλοκαιρινή ημέρα - αυτό δεν είναι μια πλήρης λίστα των εργασιών ακτινικών ανεμιστήρων που χρησιμοποιείται για την επίλυση.

Ταξινόμηση των συσκευών

Οι φυγοκεντρικές μονάδες διακρίνονται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • την ποσότητα αραίωσης αέρα που δημιουργείται.
 • μορφή λεπίδων εργασίας.
 • το βαθμό ασφάλειας του σχεδιασμού.

Λόγω της υψηλής ευελιξίας του, ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για εξαιρετικά εξειδικευμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, σε ένα αντιεκρηκτικός ανεμιστήρα όψης αυλάκι σκόνη - ένα υποχρεωτικό συστατικό των συστημάτων καθαρισμού του αέρα σε βαθιά σήραγγες ή στοών, εργάζονται στην επεξεργασία και διάθεση των υλικών ξεσκόνισμα (χώμα, άμμος). Είναι οι ισχυροί ακτινικοί ανεμιστήρες που εξασφαλίζουν ένα σωστό βαθμό ανταλλαγής αέρα στις αίθουσες μεγάλων ψυχαγωγικών κέντρων.

Οι ακτινικοί ανεμιστήρες μέσης πίεσης στην έκδοση δαπέδου παρέχονται συχνότερα σε σπίτια για οικιακά συστήματα εξαερισμού.

Η εσωτερική διάταξη του ακτινικού ανεμιστήρα

Οι παράμετροι των σειριακά παραγόμενων μονόπλευρων φυγοκεντρικών ανεμιστήρων καυσαερίων χαμηλής και υψηλής πίεσης, δαπέδου και αρθρώσεων ρυθμίζονται από τις τεχνικές απαιτήσεις του GOST 5976-90. Αντίστοιχα με αυτό το GOST είναι κατασκευές τύπου ενός σταδίου με σπειροειδές περίβλημα σχεδιασμένο για λειτουργικές πιέσεις μέχρι 12 kPa. Το αντλούμενο μέσο μπορεί να είναι όχι μόνο αέρας, αλλά και οποιοδήποτε άλλο ασφαλές αέριο με πυκνότητα όχι μεγαλύτερη από 1,2 kg / m3.

Ο καθοριζόμενος GOST περιορίζει τα χαρακτηριστικά και την παραγωγή στην κατασκευή των ακτινωτών ανεμιστήρων μιας πλευράς με τις ακόλουθες συνθήκες:

 1. Το αέριο δεν πρέπει να έχει τρέχουσα θερμοκρασία πάνω από 60-80 ° (οι χαμηλότερες τιμές αντιστοιχούν σε μονόδρομες επιδόσεις).
 2. Η χρήση τέτοιων συσσωματωμάτων αποκλείεται σε περιπτώσεις όπου η ατμόσφαιρα μπορεί να περιέχει στερεά, ινώδη ή κολλητικά σωματίδια χάλυβα.
 3. Ο άξονας περιστροφής (για τις κατασκευές δαπέδου) πρέπει να τοποθετείται οριζόντια.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (πάτωμα, στέγη, για αφαίρεση καπνού, μίνι συσκευές για την ψύξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών), η παραγωγή αυτού του εξοπλισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με μεμονωμένους υπολογισμούς, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες της εργασίας του. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την απαιτούμενη ισχύ της συσκευής χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα γραφήματα.

Σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και ποικιλίες

Σε αντίθεση με άλλες αρχές της διάταξης των ανεμιστήρων, στην κατασκευή συσκευών του ακτινωτού τύπου, προβλέπεται να δημιουργηθούν οι μέγιστες δυνατές πιέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, εάν στο κανάλι ή στις αξονικές παραλλαγές η απαιτούμενη αραίωση μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με την αρχή της αύξησης των διαστάσεων, στους ακτινικούς ανεμιστήρες αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των στροφών του κοχλία.

Ως εκ τούτου, τέτοιες συσκευές είναι ευέλικτες, συμπαγείς, απαιτούν μόνο έναν ηλεκτροκινητήρα υψηλής ταχύτητας κατάλληλης ισχύος, που καθορίζεται από τα αποτελέσματα των υπολογισμών (που πραγματοποιούνται σε κυκλώματα ηλεκτρονικών υπολογιστών). Για τις μονόπλευρες κατασκευές δαπέδου απαιτείται και μια μη ανθεκτική στάση.

Λεπίδες και τα χαρακτηριστικά τους

Ο απαραίτητος βαθμός αναρρόφησης δημιουργείται όταν το αέριο μέσο διέρχεται από τα διάκενα μεταξύ των λεπίδων, τα οποία είναι προσαρτημένα στο γεννητικό πλέγμα του σαλιγκαριού. Το σχήμα των λεπίδων μπορεί να είναι ευέλικτο ταυτόχρονα και αυτό καθορίζει την ευελιξία, την ένταση εργασίας της παραγωγής και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μηχανημάτων.

Καμπή προς τα πίσω

Για τα πτερύγια που έχουν αντίστροφη κάμψη του προφίλ του κοχλία, η παραγωγικότητα καθορίζεται αποκλειστικά από την πίεση. Η απόδοση τέτοιων ανεμιστήρων χαμηλής πίεσης έχει κορυφή της απόδοσής της σε πολύ στενό εύρος. Οι αεροδυναμικές και αντιεκρηκτικές επιδόσεις των προϊόντων βρίσκονται στο σωστό επίπεδο, έτσι ώστε οι ανεμιστήρες αυτοί διακρίνονται θετικά από ένα χαμηλό επίπεδο θορύβου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σπίτι.

Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανίες για αέρια μέσα με υψηλή συγκέντρωση στερεών σωματιδίων. Για το λόγο αυτό, δεν είναι δυνατό να παρασχεθούν τέτοιες δομές, π.χ. για την απομάκρυνση καπνού των καυσαερίων από λέβητες που λειτουργούν με στερεό καύσιμο.

Άμεση αποσύρθηκε

Ευέλικτα πτερύγια άμεσης κατατομής, τα οποία είναι επικλινή προς τη ροή αέριου μέσου, είναι κατάλληλα για εργασία με μολυσμένο αέρα έξω από το σπίτι. Η αεροδυναμική της δουλειάς τους αποκλείει την εμφάνιση ζωνών στροβιλισμού, αλλά η αποτελεσματικότητα μειώνεται κατά 10-12%.

Ευθεία ακτινική

Γωνιακή μίας χρήσης σαλιγκάρια με ένα ευθύ προφίλ εποικοδομητικά πιο περίπλοκο, αλλά όχι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μόνο με πολύ μολυσμένο αέριο μέσο, ​​αλλά είναι επίσης μη ευαίσθητη σε σωματιδιακή συσσώρευση στη λεπίδα, η οποία βελτιώνει την ποιότητα των αντιεκρηκτικές κατασκευή.

Λυγισμένο προς τα εμπρός

Με ευέλικτες δομικές λύσεις των σαλιγκαριών εργασίας, όταν σκύβονται προς τα εμπρός, εξασφαλίζεται η υψηλότερη κατασκευαστική συμπαγία, καθώς και χαρακτηριστικά ευκαμψίας και αντοχής στην έκρηξη. Αυτό καθιστά δυνατή τη χρήση τους σε μίνι τεχνολογία μικρής ισχύος, καθώς και σε περιορισμένους χώρους στο σπίτι (για παράδειγμα, για κανάλια καπνού, στους εκτροπείς συστημάτων εξαερισμού οροφής).

Διέλευση ροής αέρα μέσω ενός ακτινικού ανεμιστήρα με εμπρόσθια καμπύλη λεπίδες

Επιπλέον, η τοποθέτηση ενός τέτοιου σχεδιασμού διατηρεί την απόδοσή του στο ευρύτερο φάσμα της ταχύτητας του κινητήρα. Επομένως, μηχανισμοί αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε χαμηλή όσο και σε υψηλή πίεση του αντληθέντος αερίου μέσου.

Πρακτική εφαρμογή και τύποι οπαδών

Με σωστή φροντίδα των ακτινικών ανεμιστήρων μονής κατεύθυνσης - ακίνητων και δαπέδων - εξασφαλίζουν στο χώρο εργασίας το λιγότερο υψηλό επίπεδο δονήσεων (και συνεπώς θορύβου), καθώς και καλές ιδιότητες απόσταξης από εκρήξεις. Λόγω αυτού, χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία, και σε μικρές εκδόσεις - και στο σπίτι, για τον αερισμό των τεχνικών χώρων του σπιτιού.

 1. Βιομηχανική όψης φυγοκεντρικών ανεμιστήρων λειτουργούν στην αναρρόφηση - ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό των συστημάτων άντλησης επιθετική και εκρηκτικά περιβάλλοντα (ειδικά με τις σχετικές υπολογισμούς φωτιά επικίνδυνες βιομηχανίες), ενώ αφαιρείτε αέρια συστατικά στις πετρελαιοπηγές. Μικρό μέγεθος, τη δύναμη και την ευελιξία της ακτινικής μίνι ανεμιστήρας, που εργάζονται με την απορροφητικότητα, προκαλούν ευρέως διαδεδομένη χρήση τους ως ψυκτικών (ψύκτες) μητρικών καρτών και καρτών γραφικών υπολογιστών.
 2. Η διάταξη του ακτινικού ανεμιστήρα εξαρτάται από τον προορισμό του και τη θέση της μελλοντικής εγκατάστασης. Με την παρουσία των εύκαμπτων ενθεμάτων των μεγάλων αεραγωγών - τόσο στρογγυλά και ορθογώνια τύπους - δομικά απλούστερο να εκτελέσει την εγκατάσταση και την επακόλουθη συντήρηση των συσκευών καναλιού (αξονική) απόδοση. Τα κινούμενα μέρη κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μαλακό χάλυβα, και στην περίπτωση της άντλησης χημικά επιθετικό περιβάλλον με υψηλή ισχύ αναλωθεί όπου - ο ανοξείδωτος χάλυβας του τύπου H9N18T, όπου ο αντιεκρηκτικός περίβλημα.
 3. Οι ανεμιστήρες αναρρόφησης είναι κατάλληλοι για την τοποθέτηση σε υπάρχοντα συστήματα ή την εγκατάσταση σε νέα συστήματα εξαερισμού για μεμονωμένα, δημόσια, διοικητικά και βιομηχανικά κτίρια.
 4. Τα εύκαμπτα μοντέλα μίνι ανεμιστήρων επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση, για παράδειγμα, στα ένθετα μεταξύ της κύριας και της τεντωμένης οροφής.
 5. Οι εκδόσεις καθέτου (καναλιού) των ανεμιστήρων για αναρρόφηση σύμφωνα με την GOST διαφέρουν σχετικά μακρά. Εάν, για κάποιους λόγους, δεν μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς περιλαμβάνουν τη συναρμολόγηση ανεμιστήρες δεν με το κανάλι, και μια αρχή εφαπτομενική εισαγωγή αέρα / αερίου, όπου σαλιγκάρι βρίσκεται κάθετα προς τον αγωγό. Η μετακίνηση του εργασιακού περιβάλλοντος εδώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, είναι πολύ πιο εντατική. Αυτό δημιουργεί υψηλές πιέσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μίνι συσκευές για την ψύξη υπολογιστών, σε συστήματα κλιματισμού, για την ψύξη κινούμενων μερών του εξοπλισμού παραγωγής καθώς και για την εισαγωγή συσκευών σε υπάρχοντα συστήματα κλιματισμού.
 6. Ο ανεμιστήρας ακτινικής σκόνης παρουσιάζει ιδιαίτερη απόδοση όταν εγκαθίσταται σε συστήματα εξάτμισης καπνού. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως είναι γνωστό, υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, που παράγονται σύμφωνα με τους υπολογισμούς σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν αποτελούν μικρότερη απειλή για τη ζωή και την υγεία (σύμφωνα με την GOST). Για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιούνται συστήματα εισαγωγής και απομάκρυνσης καπνού οροφής βασισμένα σε ακτινικούς ανεμιστήρες. Παρόμοιες κατασκευές χρησιμοποιούνται επίσης για την εγκατάσταση αγωγών καπνού για τζάκια, καθώς και για σόμπες για ιδιωτικές κατοικίες.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή

Η επιλογή και ο υπολογισμός του τύπου ανεμιστήρα που προορίζεται για την αφαίρεση καπνού γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που καθορίζονται στην GOST:

 • υψηλό βαθμό αντοχής στην έκρηξη του περιβλήματος του κινητήρα.
 • Απόδοση (εξαρτάται από την ένταση του χώρου όπου είναι εγκατεστημένος ο εξοπλισμός).
 • υψηλή αξιοπιστία (προτιμάται η τεχνολογία, η οποία παράγεται σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις) ·
 • την ικανότητα της συσκευής να λειτουργεί τόσο για έγχυση όσο και για αναρρόφηση.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της GOST, ο τύπος μονάδων για την αφαίρεση του καπνού επιλέγεται ανάλογα με το βαθμό προστασίας από την έκρηξη της κατασκευής. Η διαφορά καθορίζεται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

 1. Η περιοριστική συγκέντρωση σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων στο ρεύμα είναι μέχρι 150-200 mg / m3.
 2. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα πτερύγια του ανεμιστήρα είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό στη διάβρωση χάλυβα ή χάλυβα με επίστρωση θερμικής διάχυσης.

Μερικές φορές ένας ανεμιστήρας τύπου δαπέδου μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και το ενσωματωμένο σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ως εκ τούτου, τέτοιες μίνι συσκευές χρησιμοποιούνται για χώρους που χρησιμοποιούνται μόνο περιοδικά, για παράδειγμα, σε εξοχικές κατοικίες.

Χαρακτηριστικά ακτινικών οπαδών

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες (ακτινικοί) είναι ειδικοί βιομηχανικοί εξοπλισμοί, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιομηχανικούς χώρους.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των συσκευών θεωρείται ότι είναι η θέση των ελικοειδών λεπίδων (λυγισμένο πίσω ή προς τα εμπρός) και ένα ισχυρό ρυθμό ροής του αέρα, που κατέστη δυνατή από την ειδική σχεδίαση του γόνατο και τον αέρα που διέρχεται από τον ανεμιστήρα, ιδίως μέσω του άξονα της εργασίας.

Συνήθως το σώμα μιας τέτοιας συσκευής είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο χάλυβα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά καθενός από αυτούς τους ανεμιστήρες είναι ελαφρώς διαφορετικά.

Αρχή λειτουργίας ακτινικών ανεμιστήρων

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας είναι εφοδιασμένος με περιστρεφόμενο ρότορα, ο οποίος με τη σειρά του αποτελείται από λεπίδες ασυνήθιστου, σπειροειδούς σχήματος. Ο αέρας αναρροφάται στο ρότορα μέσω της εισόδου.

Εκεί αποκτά περιστροφικές κινήσεις και κατευθύνεται προς την έξοδο του σπειροειδούς περιβλήματος λόγω του ειδικού σχήματος των λεπίδων και της φυγόκεντρης δύναμης. Δηλαδή, η ροή του αέρα που βγαίνει είναι στην είσοδο υπό ορθή γωνία.

1 Τύποι, οι διαφορές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους

Οι ακτινωτοί ανεμιστήρες χωρίζονται σε συσκευές αυτού του τύπου:

 • Χαμηλή πίεση.
 • Μέση πίεση.
 • Υψηλή πίεση.
 • Ανεμιστήρας σκόνης.
 • Ανεμιστήρες οροφής.

Με τη σειρά τους, οι ανεμιστήρες χαμηλής πίεσης χωρίζονται σε συμβατικές (χάλυβα) και ανθεκτικές σε έκρηξη. Ανεμιστήρες μεσαίας πίεσης για χαλύβδινο (συμβατικό) και ανθεκτικό στην έκρηξη. Ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί επίσης να είναι από αντιεκρηκτική προστασία ή από χάλυβα. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε το σκοπό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε συσκευής.

Ο ακτινικός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης χάλυβα λειτουργεί σύμφωνα με την τυπική αρχή - αναρρόφηση μονής όψης. Έχει σχεδιαστεί για να κινεί διάφορα μίγματα αερίων με θερμοκρασία μέχρι + 80 ° C, με επιθετικότητα όχι μεγαλύτερη από την επιθετικότητα του συμβατικού αέρα σε σχέση με τα μέταλλα που δεν περιέχουν στερεές ακαθαρσίες σε όγκο όχι μεγαλύτερο από 0,1 g / m3.

Ένας ανεμιστήρας αυτού του τύπου χρησιμοποιείται σε συστήματα εξαερισμού βιομηχανικών κτιρίων. Η σχεδίασή του περιλαμβάνει: σπειροειδές περιστρεφόμενο σώμα, συλλέκτη, πτερωτή, ηλεκτρικό μοτέρ, πλαίσιο, και 12 οπίσθιες λεπίδες. Οι περιστροφές εκτελούνται σε δύο κατευθύνσεις - εμπρός και πίσω.

Βιομηχανικοί ακτινικοί ανεμιστήρες

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης που προστατεύεται από εκρήξεις χρησιμοποιείται σε εκρηκτικά περιβάλλοντα για την αφαίρεση μη εύφλεκτων και εύφλεκτων αέριων μέσων. Στο μίγμα αερίων δεν πρέπει να υπάρχουν σκόνη και στερεές ακαθαρσίες (πάνω από 0,1 g / m3), ινώδη υλικά και κολλώδεις ουσίες. Συνήθως χρησιμοποιείται για βιομηχανικά κτίρια στον εξαερισμό.

Η αρχή της λειτουργίας είναι η απορρόφηση μιας όψης, το σώμα είναι σπειροειδές περιστροφικό. Ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με 12 οπίσθια καμπύλες λεπίδες και έχει δύο προεξέχουσες διευθύνσεις περιστροφής - δεξιά και αριστερά. Ένας από αυτούς τους ανεμιστήρες είναι ο Vran 9. Αυτός ο ακτινικός ανεμιστήρας έχει μεγάλη χωρητικότητα (από 300 m3 / h)

Οι ακτινικοί ανεμιστήρες μέσης πίεσης που λειτουργούν σύμφωνα με τη γενικά αποδεκτή αρχή της μονόπλευρης αναρρόφησης και χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά κτίρια για τη μετακίνηση τόσο του συνήθους αέρα όσο και άλλων διαφορετικών μιγμάτων αερίων.

Είναι σημαντικό οι μάζες αέρα να μην υπερβαίνουν τους +80 ° C και να μην περιέχουν στερεές ακαθαρσίες. Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού είναι ένα σπειροειδές περιστρεφόμενο σώμα και 32 χρησιμοποιημένες λεπίδες. Για παράδειγμα, μπορείτε να φέρετε έναν φυγοκεντρικό ανεμιστήρα BP 300-45, ο οποίος είναι αναλογικός της προαναφερθείσας συσκευής Vran 9.

Ο ακτινικός ανεμιστήρας αντοχής σε εκρήξεις μέσης πίεσης λειτουργεί σύμφωνα με την βασική αρχή της μονόπλευρης αναρρόφησης. Οι περιστροφές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δύο μορφές - δεξιά και αριστερά. Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί 32 λεπίδες (πίσω κλίση) και ένα περιστρεφόμενο σώμα. Οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται συνήθως σε εκρηκτικές περιοχές (βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Οι ακτινικοί ανεμιστήρες υψηλής πίεσης χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση διαφόρων μιγμάτων αερίων που δεν έχουν στερεές ακαθαρσίες με θερμοκρασία έως +80 ° C. Χρησιμοποιούνται για τον αερισμό βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η αρχή της λειτουργίας είναι η μονομερής απορρόφηση. Εγκαταστήσατε προς τα πίσω καμπυλωμένα πτερύγια σε ποσότητα 12 τεμαχίων. Η κατεύθυνση περιστροφής είναι δύο ειδών - αριστερά και δεξιά.

Οι σκονισμένοι ακτινικοί ανεμιστήρες σχεδιάζονται για να μετακινούνται μόνο οι μίξεις αερίων και αερίων με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους +80 C. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά κτίρια, σπάνια σε δημόσιους χώρους. Η συσκευή χρησιμοποιεί 12 λεπίδες και ένα σπειροειδές περιστρεφόμενο περίβλημα.

Βιομηχανικός ακτινικός ανεμιστήρας

Οι ανεμιστήρες οροφής για την εξάτμιση καπνού σχεδιάζονται για την ταχεία απομάκρυνση των μιγμάτων φυσικού αερίου από βιομηχανικά και δημόσια κτίρια. Τα μίγματα δεν πρέπει να περιέχουν σκόνη και κολλώδεις ουσίες. Η θερμοκρασία στο μέσο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους +60 C. Αυτός ο ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης λειτουργεί με ή χωρίς δίκτυο αεραγωγών. Είναι εξοπλισμένο με συλλέκτη από χάλυβα και δώδεκα φορές προς τα πίσω καμπύλες λεπίδες.

Ο ακτινικός ανεμιστήρας καναλιού ανθεκτικός στην έκρηξη οροφής χρησιμοποιείται σε εκρηκτικά περιβάλλοντα, αφαιρώντας εύφλεκτα και μη εύφλεκτα αέρια μέσα. Κάθε ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης αυτού του τύπου είναι εξοπλισμένος με οπίσθια καμπύλη λεπίδες σε ποσότητα 12 τεμαχίων
στο μενού ↑

2 Πεδίο εφαρμογής και συμβουλές για επιλογή

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται σε πολλά συστήματα κλιματισμού, αναρρόφησης δύο όψεων και μονόπλευρης, σε άξονα με κινητήρα με ιμάντα ή με ηλεκτρικό κινητήρα, με καμπύλες προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

Οι ακτινικοί ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται επίσης σε συστήματα επεξεργασίας. Είναι σχεδιασμένα για τροπικά και εύκρατα κλίματα. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να είναι από -40 έως +20 ° C. Για τοποθέτηση χρησιμοποιούνται ελαστικά με ακτινικούς ανεμιστήρες.

Συμβουλές για την επιλογή

Όταν επιλέγετε radial fans, αξίζει να εξετάσετε πού θα τα εγκαταστήσετε και ποια λειτουργία θα εκτελέσουν. Εάν η εγκατάσταση του ανεμιστήρα σχεδιάζεται σε εκρηκτική ατμόσφαιρα, τότε ο ανεμιστήρας πρέπει επίσης να αγοραστεί με ένα ανθεκτικό στην έκρηξη.

Για εξοικονόμηση ενέργειας, συνιστάται η χρήση φυγοκεντρικών ανεμιστήρων με πλάγια καμπύλα πτερύγια (εξοικονόμηση μέχρι 20%). Επίσης, συσκευές με τέτοιο σχεδιασμό εύκολα και εύκολα μεταφέρουν υπερφόρτωση στην κατανάλωση μάζας αέρα.

Ένας τύπος ακτινικού ανεμιστήρα

Τα πλεονεκτήματα των ανεμιστήρων με εμπρόσθια καμπύλη λεπίδες είναι η μικρότερη διάμετρος του τροχού, οι αντίστοιχες μικρότερες διαστάσεις του ανεμιστήρα και η χαμηλότερη ταχύτητα (που δημιουργεί χαμηλότερο επίπεδο θορύβου).

Αν συγκρίνουμε ακτινικούς ανεμιστήρες με αξονικές συσκευές, τότε έχουν πολύ διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης στο πρώτο, η ροή αέρα έχει υψηλή πίεση. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.
στο μενού ↑