ABOK-SOFT

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καθορίζει τις παραμέτρους των συστημάτων προστασίας από καπνό για οικιστικά και δημόσια κτίρια.

Το πρόγραμμα Υπολογισμός των παραμέτρων συστημάτων προστασίας καπνού και καπνού για οικιστικά και δημόσια κτίρια περιέχει μεθόδους υπολογισμού διαφόρων τύπων συστημάτων απομάκρυνσης καπνού και παροχής αέρα:

 • συστήματα απομάκρυνσης καπνού από χώρους ή / και διάδρομους σε περίπτωση πυρκαγιάς,
 • συστήματα για την αφαίρεση καπνού και αερίων μετά από πυρκαγιά,
 • συστήματα για την εξασφάλιση της μη υπακοής των κλιμακοστασίων,
 • συστήματα παροχής αέρα στους άξονες των ανελκυστήρων, ανελκυστήρες σκαλοπατιών, κλιμακοστάσια και αίθουσες ανελκυστήρων, πύλες ανατροπής και ζώνες ασφαλείας

Το πρόγραμμα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του SP 7.13130.2013.

Το πρόγραμμα έχει σειριοποιηθεί από την CA AVOK. Πιστοποιητικό № ПО-0014 κατεβάσετε εδώ.

Το πρόγραμμα υπολογισμού των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού και υποστήριξης σύμφωνα με το VNIIPO KVM-Smoke

Οι ειδικοί της LLC "Production Association KVM" για την εξυπηρέτησή σας έχουν αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα για τον υπολογισμό του εξαερισμού καπνού εξαγωγής καυσαερίων KVM-Smoke με βάση τις μεθοδολογικές οδηγίες του VNIEPO για το 2013. λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του SP 7.131300.2013.

Εάν έχετε ήδη άδεια, για να χρησιμοποιήσετε τη νέα έκδοση, πρέπει να περάσετε ξανά τη διαδικασία εγγραφής. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει:

 • διαδρόμους και αίθουσες δίπλα στην αίθουσα καύσης ·
 • από αίθουσες διαφορετικών σκοπών.
 • από αίθρια σε περίπτωση πυρκαγιάς που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γκαλερί.
 • από κλειστά υπόγειους και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

2. Υπολογισμός συστημάτων εξαερισμού:

 • στο κλιμακοστάσιο του υπερυψωμένου τμήματος.
 • στο κλιμακοστάσιο του υπόγειου τμήματος.
 • στο φρεάτιο του ανελκυστήρα πάνω από το έδαφος.
 • στον άξονα του ανελκυστήρα του υπόγειου τμήματος.

Το πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν.

Το πρόγραμμα μπορεί να ληφθεί ως εξής:

 1. Κατεβάστε το πρόγραμμα και εγκαταστήστε το.
 2. Μετά την εγκατάσταση, το πρόγραμμα θα ζητήσει άδεια. Η άδεια εκδίδεται ΔΩΡΕΑΝ.
 3. Για να λάβετε μια άδεια είναι απαραίτητο να εγγραφείτε (στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος το κουμπί "Άδεια", στη συνέχεια "Φόρμα Παραγγελίας" - συμπληρώστε (παρακαλώ σημειώστε! Το όνομα της εταιρείας εγγράφεται χωρίς εισαγωγικά), αποθηκεύστε το αρχείο). αποθηκευμένο αρχείο αίτησης που αποστέλλεται στο mail [email protected]
  Αν έχετε ήδη άδεια, πρέπει να υποβάλλετε εκ νέου αίτηση για τη χρήση της νέας έκδοσης.
 4. Λόγω της μεγάλης ροής όσων επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια, το αίτημά σας θα υποβληθεί σε επεξεργασία εντός μερικών ημερών.
 5. Ο ειδικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα σας εκδώσει άδεια.


Ο χρόνος για την απόκτηση άδειας μπορεί να είναι έως και 7 ημέρες σε σχέση με μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Αν σε μια εβδομάδα δεν σας έρχονται σε επαφή οι ειδικοί μας, καλέστε τον εαυτό σας, ίσως το αίτημά σας δεν πέρασε.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα υπολογισμού είναι ένα νέο προϊόν, θα είμαστε πολύ ευγνώμονες αν αφήσετε τις επιθυμίες σας, σχόλια, σχόλια και ευχαριστίες σε ένα ειδικό γραμματοκιβώτιο.

Υπολογιστής υπολογισμού καπνού

Υπολογισμός της έκτασης των φρεατίων για φυσική αφαίρεση καπνού.

Αυτή η αριθμομηχανή σας επιτρέπει να καθορίσετε την περιοχή των καταπακτών για φυσική αφαίρεση καπνού.

Για ευκολία των υπολογισμών μπορείτε να επιλέξετε την πόλη στην οποία βρίσκεται το δομικό αντικείμενο.

Ο υπολογισμός είναι ενδεικτικός και γίνεται για μια ζεστή περίοδο του έτους. Εάν θέλετε να διευκρινίσετε τον υπολογισμό σας, επικοινωνήστε με την Τεχνική Υπηρεσία της Mercor-Proof μέσω τηλεφώνου +7 (495) 669-05-24 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]

LLC "Merkor-PRUF"
Τηλ.: +7 (495) 669-05-24
Διεύθυνση: 123056, Μόσχα, ul. Krasin,
2, είσοδος αριθ. 3, όροφος 3.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]

MKPP Systems LLC
Τηλ.: +375 (17) 392-66-16
Διεύθυνση: 220138 Μινσκ, ul. Γεωλογικά,
d.87, αίθουσα 11, 2ος όροφος, com. 207
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]

© 2014-2018 "Mercor-PRUF" - Συστήματα πυρασφάλειας

Norm P.B.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

καυσαερίων

καυσαερίων

Γεια σε όλους τους αναγνώστες του Blog και των συνεργατών μας στο κατάστημα! Με πολλά αιτήματα, σήμερα, σας προσφέρουμε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε το πρόγραμμα, το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το κόστος και την πολυπλοκότητα της οργάνωσης του συστήματος απομάκρυνσης καπνού στη μονάδα σας. Είναι αυτονόητο ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα υπολογισμού του συστήματος απομάκρυνσης καπνού δεν θα σας δώσει το αποτέλεσμα της θέσης του κόστους των υλικών και του εξοπλισμού και των εργασιών εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία. Φυσικά όχι. Ωστόσο, το προτεινόμενο πρόγραμμα υπολογισμού του συστήματος απομάκρυνσης καπνού θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε τις παρακάτω λειτουργίες:

1. να υπολογίζει ανεξάρτητα, εισάγοντας τα αρχικά δεδομένα των διαστάσεων και του προορισμού του δωματίου ή των διαστάσεων του ανοίγματος της διαδρομής εκκένωσης, τέτοιες καθοριστικές θέσεις όπως ο ρυθμός ροής καπνού ή αέρα σε kg / ώρα ή m3 / ώρα.

2. Προσδιορίστε την εκτιμώμενη επιφάνεια των φύλλων πόρτας για τα φυσικά καυσαέρια με φυσική μέθοδο αφαίρεσης καπνού.

3. Προσδιορίστε τη ροή του αέρα για την παροχή της πύλης στον προθάλαμο, τον φρεάτιο του ανελκυστήρα ή μια μη μολυσμένη σκάλα, κατά την οργάνωση ενός συστήματος back-up

Επιπλέον όλα είναι απλά. Μετά τα αποτελέσματα των υπολογισμών που αναφέρονται, μπορείτε να επικοινωνώντας με τον τιμοκατάλογο και κατάλογο πώληση της εταιρείας του εξοπλισμού εξαερισμού, χωρίς προβλήματα, ξέρετε το κόστος του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτούνται για την οργάνωση του συστήματος πυροπροστασίας σας. Ιδιαίτερα πολύτιμη αυτό το πρόγραμμα είναι ο υπολογισμός των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού θα είναι για τους μηχανικούς, τεχνικούς και μηχανικούς σχεδιασμού που είναι κυριολεκτικά «στο γόνατο», με την παρουσία των τιμοκαταλόγων και των καταλόγων της εταιρείας-παραγωγούς, σε 10-15 λεπτά, θα είναι σε θέση να υπολογίσει και να αναφέρουν τον ιδιοκτήτη του αντικειμένου της τιμής αγοράς του θέματος και ενδεχομένως να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αφαίρεσης καπνού ή ένα back-up με αέρα.

Λίγα λόγια για το prog..... Το πρόγραμμα για τον υπολογισμό του συστήματος απομάκρυνσης καπνού παρουσιάζεται σε μορφή Excel. Το παράθυρο ανοίγματος χωρίζεται σε σελίδες με καρτέλες γεμάτες με ανεξάρτητα προγράμματα υπολογισμού.

Η σύνθεση των καρτελών έχει ως εξής:

1. Η ζώνη καπνού. Σε αυτήν την καρτέλα, υπολογίζεται η συνολική επιφάνεια των πτερυγίων καπνού, όταν ο καπνός απορρίπτεται φυσικά.

2. Η ζώνη. Αυτή η καρτέλα υπολογίζει την κατανάλωση καπνού για διαφορετικές θερμοκρασίες από μια περιοχή πυρκαγιάς ή καπνού μέχρι 1600 m2 σύμφωνα με το SNiP 2.04.05-91.

3. Trans. Σε αυτήν την καρτέλα, ο υπολογισμός του κόστους καπνού για το όφελος

4. Κορ. Σε αυτήν την καρτέλα, ο υπολογισμός της κατανάλωσης καπνού και αέρα από το διάδρομο βάσει των διαστάσεων της πόρτας εκκένωσης.

5. Υπάρχει ένα φράγμα. Υπολογισμός του αέρα για τροφοδοσία στην πύλη φανός σε m3 / h, κατά την οργάνωση του συστήματος τροφοδοσίας αέρα στην πύλη ανατροπής.

6. LC "A". Υπολογισμός εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στον κόμβο "A" για 2 ανελκυστήρες.

7. LC "B". Υπολογισμός εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στον κόμβο "B" για 2 ανελκυστήρες.

8. LK "B". Υπολογισμός εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στον κόμβο "B" για 2 ανελκυστήρες.

9. LC "G". Υπολογισμός του εξωτερικού αέρα που τροφοδοτείται στον άξονα του ανελκυστήρα σε m3 / h, στο "G"

10. "Β" από τους αγώνες. Υπολογισμός της ροής του υπαίθριου αέρα μέσω του κόμβου "B", για 2 ανελκυστήρες με σχισμή

11. Προστασία των θυρών. Κατανάλωση καπνού από τις συνθήκες προστασίας των θυρών εξόδων έκτακτης ανάγκης (σε P περισσότερο από 12 μέτρα)

12. Πλήρωση με καπνό. Υπολογισμός του χρόνου πλήρωσης του δωματίου με καπνό και υπολογισμός του χρόνου εκκένωσης από τον προστατευόμενο χώρο

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να περιγράψουμε με ακρίβεια πώς το πρόγραμμα υπολογίζει τα απαιτούμενα δεδομένα των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού. Είναι απλό - ξεκινήστε τα αρχικά δεδομένα στα παράθυρα πηγής του προγράμματος και δείτε το αποτέλεσμα στα αποτελέσματα. Αυτό είναι όλο. Μπορείτε να κάνετε λήψη του προγράμματος κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο για τον υπολογισμό του συστήματος αφαίρεσης καπνού. Αυτό είναι ένα αρχείο PAP, αποσυσκευασία και λήψη του αρχείου Excel. Χρησιμοποιήστε το για υγεία και δωρεάν.

Αυτό ολοκληρώνει το άρθρο "πρόγραμμα για τον υπολογισμό του συστήματος καυσαερίων καπνού". Θα ήμουν χαρούμενος αν σε αυτό το άρθρο μάθατε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό σας. Αντιγράψτε το άρθρο για δημοσίευση σε άλλους πόρους στο Διαδίκτυο Εξουσιοδοτώ μόνο εάν διατηρηθούν όλοι οι ακόλουθοι σύνδεσμοι προς τον ιστότοπό μας, σας προτείνω να διαβάσετε άλλα άρθρα του ιστολογίου μας στους συνδέσμους:

Γιατί χρειάζομαι ένα σύστημα απομάκρυνσης καπνού;

Η εμφάνιση μιας φωτιάς είναι επικίνδυνη όχι τόσο από την παρουσία φωτιάς, όσο και από τον καπνό των χώρων. Ακόμα και ένα μικρό πυροσβεστικό κέντρο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας τέτοιας ποσότητας καπνού ώστε να γίνει προβληματική η απόσυρση ανθρώπων, εμποδίζονται τα μέτρα πρόληψης της πυρκαγιάς. Η παρουσία προϊόντων καύσης στον αέρα εμποδίζει την αναπνοή, αποπροσανατολίζει στο χώρο, προκαλεί πανικό. Αυτές οι απειλές απαιτούν τη διαθεσιμότητα των κατάλληλων συστημάτων εξαερισμού που εκτελούν αποτελεσματική αφαίρεση καπνού, καθώς και τη διευκόλυνση της άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Αυτά τα συστήματα υπάρχουν, χρησιμοποιούνται ενεργά σε διαφορετικά κτίρια, βιομηχανικά καταστήματα ή άλλες δομές.

Διορισμός

Αναρρόφηση καπνών - εξειδικευμένα πολύπλοκα συστήματα εξαερισμού σχεδιασμένο για τα προϊόντα της καύσης σε πραγματικό χρόνο από τις εγκαταστάσεις, την απελευθέρωση των διαδρομών εκκένωσης καπνού και τη διευκόλυνση της σωστής οργάνωσης των μέτρων για την εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιάς. Το κύριο τμήμα της κάλυψης του συστήματος είναι οι σκάλες, φρεάτια ανελκυστήρα, οι διάδρομοι στο δρόμο κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Εκτελούνται οι ακόλουθες λειτουργίες:

Το σύστημα εξάτμισης καπνού είναι ένα εκτεταμένο και περίπλοκο σύστημα, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα, επιτρέποντας την ανακατανομή των ροών αέρα ανάλογα με τις ανάγκες.

Σχεδιασμός και κατασκευή

Ο καπνός εξαερισμού αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:


Η λειτουργία του συγκροτήματος ελέγχεται αυτόματα από τον πίνακα ελέγχου, ο οποίος λαμβάνει σήματα από ανιχνευτές καπνού. Επιπλέον, είναι εγκατεστημένοι ειδικοί αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης του εξοπλισμού.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων αφαίρεσης καπνού:

Εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο συγκρότημα

Ως ανεμιστήρες της αφαίρεσης καπνού, χρησιμοποιούνται ακτινωτά ή οροφής που έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Οι συνθήκες λειτουργίας απαιτούν υψηλή κατηγορία θερμικής αντοχής - από 400 ° έως 600 °. Οι πτερωτές μπορούν να κατασκευαστούν από ανοξείδωτο χάλυβα ή να έχουν προστατευτική επικάλυψη, η οποία τους προστατεύει από τις επιπτώσεις των επιθετικών προϊόντων καύσης. Οι αγωγοί καυσαερίων είναι κατασκευασμένοι από άνθρακα ή γαλβανισμένο χάλυβα και έχουν αυξημένες απαιτήσεις για στεγανότητα - κατηγορία "H" (κανονική απόδοση) ή "P" (πυκνή). Οι καπνοί καπνού που χρησιμοποιούνται για το σύστημα είναι κανονικά κλειστοί, ανοίγοντας με εντολή από τους αισθητήρες ή από τον πίνακα ελέγχου. Όλα τα στοιχεία πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες και σε επιθετικό περιβάλλον.

Υπολογισμός της αφαίρεσης καπνού

Ο υπολογισμός του συστήματος είναι μια σύνθετη εργασία πολλαπλών σταδίων. Προσδιορίστε όλους τους δυνατούς διαύλους απομάκρυνσης αερίων ή προϊόντων καύσης - από υπάρχοντες διαδρόμους, κλιμακοστάσια κλπ. σε νέους, επιπλέον εγκατεστημένους αγωγούς απαγωγής καπνού. Με το μέγεθος των καναλιών ή τους όγκους των δωματίων υπολογίζεται η απόδοση των ανεμιστήρων, ο αριθμός των βαλβίδων εξαγωγής καπνού, καθώς και οι βαλβίδες πυρκαγιάς, καθορίζεται από τον αριθμό των δωματίων και των διαδρόμων. Δεν υπάρχει ενιαία μέθοδος υπολογισμού, δεδομένου ότι η διαμόρφωση των χώρων και των αγωγών εξαγωγής καπνού μπορεί να είναι διαφορετική. Ταυτόχρονα, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για συστήματα αφαίρεσης καπνού και εξαερισμού, με τη βοήθεια των οποίων είναι δυνατός ο υπολογισμός των παραμέτρων του συστήματος απομάκρυνσης καπνού για συγκεκριμένο δωμάτιο ή κτίριο.

Η διαδικασία υπολογισμού είναι περίπλοκη και απαιτεί τη συμμετοχή εκπαιδευμένων ειδικών. Εάν για κάποιο λόγο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν είναι κατάλληλοι για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο οργανισμό και να παραγγείλετε έναν υπολογισμό από αυτούς. Θα χρειαστεί να ερευνήσουμε τους ειδικούς με τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις, τους πιθανούς τρόπους για την εξάλειψη των προϊόντων καύσης, να καθορίσουμε τη διαδικασία εκκένωσης ανθρώπων κλπ. Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί θα πρέπει να βασίζονται στις απαιτήσεις του SNiP, να συμμορφώνονται με τα πρότυπα πυρκαϊάς και αποχέτευσης.

Λειτουργία

Ένα καλά προσαρμοσμένο σύστημα εξάτμισης των προϊόντων καύσης λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων ή SNiP. Καταρτίζεται πρόγραμμα επιθεωρήσεων του εξοπλισμού, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση όλων των στοιχείων σε κατάσταση λειτουργίας. Η δυσκολία είναι ότι το σύστημα δεν λειτουργεί συνεχώς, ο αδρανής εξοπλισμός έχει μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας. Η ευθύνη του συγκροτήματος είναι μεγάλη, εξοικονομώντας τη συντήρηση, τα μέτρα ελέγχου είναι απαράδεκτα.

σύστημα απομάκρυνσης καπνού είναι συχνά πιο σημαντικά συστήματα πυρόσβεσης, γιατί ακόμα και σε χαμηλή εστία καύσης, χωρίς να απειλεί κάθε υλικές αξίες και τον άνθρωπο, η ποσότητα του καπνού μπορεί να είναι κρίσιμη και συνεπάγονται δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή ακόμα και απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Δηλητηρίαση από τα προϊόντα καύσης προκαλεί πανικό, αποπροσανατολισμός, όταν ένα άτομο δεν καταλαβαίνει, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να τρέξει. Η ευθύνη των εγκαταστάσεων καταπολέμησης του καπνίσματος είναι υψηλή και απαιτεί κατάλληλη στάση εκ μέρους της διοίκησης και του προσωπικού.

Διαδικασία υπολογισμού καπνού από το διάδρομο

Μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο οποιουδήποτε τύπου δεν είναι τόσο σπάνια και οι συνέπειές του είναι απρόβλεπτες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου, ως αποτέλεσμα της ανάφλεξης, δεν καταστράφηκε μόνο ο εξοπλισμός ή η περιουσία, αλλά και οι άνθρωποι πέθαναν. Τις περισσότερες φορές, ο λόγος είναι ο καπνός στις εγκαταστάσεις και οι διαδρομές εκκένωσης.

Ένα παράδειγμα μιας εποικοδομητικής λύσης για έναν τοίχο πυρκαγιάς.

Για να εξαιρέσετε την κατάσταση με βλάβες στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων σε μια πυρκαγιά στο κτίριο είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα του καπνού, μετά την ολοκλήρωση ενδελεχή εξέταση.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων απομάκρυνσης των προϊόντων καύσης

Ένα από τα βασικά καθήκοντα του συστήματος απομάκρυνσης καπνού είναι να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις διαδρομές εκκένωσης, στους διαδρόμους και στις σκάλες προς τα έξω. Δηλαδή, σε περίπτωση πυρκαγιάς σε έναν ή περισσότερους χώρους ενός κτιρίου, τα προϊόντα καύσης πρέπει να αφαιρεθούν από τους διαδρόμους και τις κλίμακες.

Σχέδιο απομάκρυνσης προϊόντων καύσης.

Αν το μονώροφο κτίριο έχει σχετικά μικρό μέγεθος του προγράμματος και όλες οι διάδρομοι του κοινοποιούνται απευθείας στον δρόμο, τότε είναι δυνατόν να οργανώσει ένα σύστημα καυσαερίων από μια φυσική παρόρμηση. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της διαφοράς στην εξωτερική και εσωτερική πίεση, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση του ανέμου. Ένα τέτοιο σύστημα δεν απαιτεί το κόστος των φορέων ενέργειας ή ειδικού εξοπλισμού, αρκεί να παρασχεθούν οι αναγκαίες περιοχές ανοίγματος για το σχέδιο, οι οποίες γίνονται δεκτές με υπολογισμό.

καπνίζουν από τους διαδρόμους του συστήματος πρέπει να είναι τεχνητός (μηχανική) που προτρέπει έναν μεγάλα πολυώροφα κτίρια με σύνθετες διαμορφώσεις, στις οποίες οι δίοδοι επικοινωνούν με το δρόμο δεν είναι άμεσα αλλά μέσω σκάλες. Στη συνέχεια, η συσκευή παρέχει κάθετων αξόνων της εξάτμισης προστέθηκαν σε αυτό οι διάδρομοι σε κάθε όροφο που συνδέονται με ειδικά κανάλια καυσαερίων βαλβίδες που ανοίγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, ως αποτέλεσμα των προϊόντων της καύσης εμπίπτουν στο ορυχείο. Το κενό σε ένα τέτοιο κάθετο κανάλι δημιουργείται με τη βοήθεια ενός ειδικού ανεμιστήρα - ενός εξαντλητή καπνού, ενεργοποιείται αυτόματα από την εντολή του συναγερμού πυρκαγιάς.

Προσδιορισμός της περιοχής ανοίγματος για φυσική αφαίρεση καπνού

Η οργάνωση ενός φυσικού συστήματος απομάκρυνσης καπνού από τους διαδρόμους δεν απαιτεί μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες ή ειδικό εξοπλισμό, αλλά ο υπολογισμός αυτής της μεθόδου είναι μάλλον πολύπλοκος και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να ξεκινήσει με τον προσδιορισμό του προσανατολισμού του κτιρίου στο έδαφος και της κατεύθυνσης από την οποία κατά τη διάρκεια του έτους τα φορτία ανέμου προσκρούουν περισσότερο στους τοίχους του κτιρίου με τη μεγαλύτερη περιοδικότητα.

Όταν ο σχεδιασμός του συστήματος απαγωγής καπνού θα πρέπει να αρχίσει με τον ορισμό του προσανατολισμού του σπιτιού στο έδαφος και την κατεύθυνση από την οποία επηρεάζει τις περισσότερες φορές το φορτίο του ανέμου στους τοίχους του δωματίου με συχνή κανονικότητα.

Αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην κανονιστική τεκμηρίωση κατασκευής κλιματολογίας για κάθε περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πρόσοψη, στην οποία ο άνεμος προσκρούει συχνότερα κατά τη διάρκεια του έτους, υιοθετείται ως ο άνεμος, απέναντι από αυτόν - ο δεσπότης. Το σχήμα αλληλεπίδρασης των φορτίων ανέμου με όλες τις προσόψεις της δομής μπορεί να φανεί στο Σχ. 1. Στο σχήμα: 1 - η προς τα έσω πλευρά του κτιρίου, 2 - η προς τα εμπρός πλευρά, 3 - οι πλευρικές προσόψεις, θστο - ταχύτητα των αέριων μαζών, m / s.

Κατά τη σύγκρουση της ροής του ανέμου με την πρόσοψη Νο. 1, η δυναμική της πίεση αλλάζει σε στατική πίεση με ένα σύμβολο συν. Από τις πλευρές στον αριθμό 3 πηγαίνει σε στατική με σημάδι μείον ή μηδενική πίεση, στην πρόσοψη Νο. 2 το αποτέλεσμα του μετασχηματισμού γίνεται στατική πίεση με σημάδι μείον. Αυτό οφείλεται σε μια απότομη πτώση στις άκρες του κτιρίου και την προκύπτουσα αραίωση και φουσκωμένα ρεύματα. Οι τιμές τέτοιων μεταβάσεων απεικονίζουν τους συντελεστές της αεροδυναμικής της πρόσοψης:

 • Για ναΚ. - συντελεστής αεροδυναμικής της πρόσοψης αριθ. 1 (προς την άκρη) ·
 • Για ναn - το ίδιο, πρόσοψη Νο. 2 (προς τα εμπρός)?
 • Για ναβ - το ίδιο, οι προσόψεις της πλευράς με τον αριθμό 3.

Για ένα μονοκατοικία, οι συντελεστές αυτών των συντελεστών είναι: KΚ. = 0,6, Κn = - 0,4, Κβ = 0 σύμφωνα με το SNiP "Φορτία και εφέ". Ο υπολογισμός πρέπει να αρχίζει με την αποσαφήνιση της ισοδύναμης περιοχής διατομής των κενών Fε (m 2). Εάν τα ανοίγματα αυτά λειτουργούν παράλληλα σε σχέση με το φορτίο ανέμου, η ισοδύναμη τιμή διατομής επιτυγχάνεται απλά με το άθροισμα των περιοχών τους. Στην περίπτωση που δουλεύουν διαδοχικά, η τιμή του Fε υπολογιζόμενη από τον τύπο:

Εικόνα 1. Σχηματική της αλληλεπίδρασης με όλα τα φορτία ανέμου προσόψεων κτιρίων: 1 - προσήνεμη πλευρά του κτιρίου, 2 - υπήνεμη πλευρά, 3 - τα πλευρικά προσόψεις, θV - ταχύτητα μάζας αέρα m / s.

Επιπλέον, απαιτείται υπολογισμός της πίεσης στο επίπεδο του δαπέδου στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά:

 • Pσε - τιμή πίεσης στο επίπεδο δαπέδου, Pa,
 • PΚ. - την τιμή της εξωτερικής πίεσης στην πλευρά προς τα εμπρός ή προς τα μέσα, Pa;
 • Hpr - Μέγεθος του ανοίγματος σε ύψος, m.
 • g είναι το μέγεθος της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ίσο με 9,8 m / s 2.
 • Δρ είναι η διαφορά μεταξύ της πυκνότητας του εξωτερικού αέρα και των καυσαερίων εντός του χώρου, kg / m 3.
 • F1 - το μέγεθος της ισοδύναμης επιφάνειας των ανοιγμάτων της πρόσοψης, τα οποία επικοινωνούν με το εύφλεκτο δωμάτιο με τα γειτονικά, m 2.
 • F2 - το μέγεθος της ισοδύναμης επιφάνειας όλων των κενών των θυρών που οδηγούν από το χώρο που αποτεφρώθηκε προς το εξωτερικό.

Οι πυκνότητες του εξωτερικού αέρα και των καυσαερίων βρίσκονται στους πίνακες αναφοράς ανάλογα με τη θερμοκρασία τους. Η σημασία της για τα προϊόντα καύσης πρέπει να ληφθεί:

 1. Κατά την καύση υφασμάτων - 300 ° C.
 2. Κατά την καύση στερεών προϊόντων και υλικών - 450 ° C.
 3. Κατά την καύση διαφόρων αερίων και υγρών - 600 ° C.

Διάγραμμα δικτύου δικτύου καυσαερίων καυσαερίων.

Η ποσότητα PΚ. Απαιτείται να βρεθεί ο υπολογισμός ανάλογα με την πλευρά του κτιρίου για το οποίο προσδιορίζεται αυτή η πίεση. Για την πρόσοψη Νο 1 θα είναι ίση με 0,6Рάνεμος, για την πίσω πλευρά (πρόσοψη αριθ. 2) - μείον 0,4 Ράνεμος, για τις πλευρές αυτή η τιμή θα είναι μηδέν. Η πίεση του ανέμου καθορίζεται από τον τυπικό τύπο:

 • ρστο - πυκνότητα του αέρα έξω από το κτίριο, kg / m 3 ·
 • θστο - ταχύτητα ροής ανέμου, m / s.

Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε την ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο με φωτιά από ανοιχτούς αυλούς από διαφορετικές πλευρές του κτιρίου. Για να γίνει αυτό, οι ποσότητες που διαπιστώθηκαν νωρίτερα πρέπει να αντικατασταθούν από τον τύπο:

 • μ - αδιάστατος συντελεστής που χαρακτηρίζει την ποσότητα του αέρα που περνά μέσα από το άνοιγμα για καπνό, μ = 0,64 για ορθογώνια και μ = 0.8 για κυκλική αυλούς στο εξωτερικό τοίχωμα?
 • Pnn - την ποσότητα πίεσης που ασκείται στο αιολικό τοίχωμα του κτιρίου (Νο. 1), Ρα.
 • GΚ. - την ποσότητα αέρα που προέρχεται από την πλευρά του κτιρίου 1, kg / h,
 • Οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων τύπων.

Υπολογισμός των διαστάσεων της πόρτας

Αφού καθορίστηκε το ρυθμό ροής μάζας του αέρα που ρέει μέσα στο δωμάτιο μέσω των ανοιγμάτων στην πρόσοψη №1, πρέπει να υπολογίσει εισόδου αέρα και μέσω άλλων αυλών που βρίσκονται στην υπήνεμη πλευρά και προσόψεις. Γι 'αυτό, χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος, μόνο οι τιμές της ισοδύναμης περιοχής Fε και την εξωτερική πίεση PΚ. στον τοίχο του κτιρίου θα πρέπει να αντικαταστήσετε τους αντίστοιχους υπολογισμούς για κάθε μία από τις προσόψεις.

Τραπέζια και πόρτες που ταιριάζουν.

Όταν είναι γνωστό το κόστος του αέρα που ρέει μέσα στο δωμάτιο από κάθε πλευρά του κτιρίου, είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι διαστάσεις της εξόδου του καπνού από το διάδρομο:

 • GΚ., Gn, Gβ - ροή αέρα μέσα από τα χαμηλά επίπεδα των προς τα εμπρός, προς τα εμπρός και πλευρικών προσόψεων, kg / h.
 • ρδ - Πυκνότητα καυσαερίων, kg / m 3.
 • ΔΡ - διαφορά πίεσης μεταξύ του διαδρόμου και του κτιρίου, Pa;

Οι υπόλοιπες ποσότητες είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες φόρμουλες.

Προκειμένου να υπολογιστεί η περιοχή και κατόπιν οι διαστάσεις του ανοίγματος για την αφαίρεση του καπνού από το διάδρομο, μένει μόνο να βρεθεί η διαφορά πίεσης ΔP:

Για νακάνετε - συντελεστής αεροδυναμικής του αυλού για την αφαίρεση του καπνού, λαμβάνεται από πίνακες αναφοράς για ορθογώνια ανοίγματα ·

H είναι το ύψος από το δάπεδο του διαδρόμου μέχρι το σημείο από το οποίο αφαιρούνται τα καπναέρια, m,

Οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων τύπων.

Προσδιορισμός παραμέτρων για μηχανικό σχεδιασμό ενός μείγματος καπνού και αέρα

Αυτή η μέθοδος υπολογισμού σύμφωνα με το SNiP περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της τιμής του ειδικού φορτίου πυρκαγιάς και της συγκεκριμένης κρίσιμης ποσότητας του φορτίου πυρκαγιάς για τον προσδιορισμό της μέσης θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο καύσης. Το ειδικό φορτίο πυρκαγιάς, το οποίο κατανέμεται στην εσωτερική επιφάνεια των τοίχων, υπολογίζεται ως εξής:

Στον παραπάνω τύπο:

εφοδιασμού Σχήμα και εξάτμισης μηχανικό εξαερισμό: 1 - η διάταξη εισαγωγής αέρα 2 - αγωγού 3 - ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του αέρα από σκόνη, 4 - θερμαντήρας, 5, 8 - ανεμιστήρας 6 - ανοίγματα φυσήματος-ακροφύσιο 7 - ανοίγματα καυσαερίων 9 - συσκευή καθαρισμός του αέρα εξαγωγής, 10 - εκτροπέας.

 • - μάζα μέρος της ουσίας, μεταξύ άλλων, στην αίθουσα που εμπλέκεται στην καύση.
 • Qi - η θερμότητα καύσης αυτού του τύπου ουσίας, που καθορίζεται από πίνακες αναφοράς, kJ / kg.
 • F - το άθροισμα των επιφανειών όλων των εγκλεισμένων δομών αυτού του δωματίου, m 2.
 • Α - το άθροισμα των χώρων όλων των χώρων στο δωμάτιο, m 2?
 • Qδ - θερμότητα καύσης υλικών ξύλου (αναφορά), kJ / kg,

Το σύμβολο αθροίσματος υποδεικνύει ότι ο υπολογισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί για κάθε καύσιμη ύλη στην αίθουσα. Για περαιτέρω υπολογισμούς της αφαίρεσης καπνού, πρέπει να βρεθεί η τιμή της κρίσιμης ποσότητας του φορτίου πυρκαγιάς (kg / m²):

gkcr = 4500Ρ 3 / (1 + 500Ρ 3) + V 1/3 / 6V0, όπου:

V - όγκος του χώρου στον οποίο συμβαίνει η πυρκαγιά, m 3.

V0 - ειδική κατανάλωση αέρα για την πλήρη καύση της ουσίας εντός του χώρου, m³ / kg.

Η ποσότητα V0 μπορεί να βρεθεί από τον τύπο:

Για τον υπολογισμό της παραμέτρου P (συγκεκριμένη συνέχεια, m 1/2), χρησιμοποιείται η ακόλουθη έκφραση:

Π = Σ Αoi hoi 1/2 / V 2/3, εδώ:

 • Αoi - το άθροισμα των περιοχών όλων των lumens του i-th δωματίου, m 2.
 • hoi - το ύψος της i-η κάθαρσης χώρου, m.

Υπολογισμός της θερμοκρασίας μιας φωτιάς

Θερμοκρασία λειτουργίας ανιχνευτών θερμότητας.

Η ανάγκη να υπολογιστούν αυτές οι δύο παράμετροι είναι ότι καθορίζουν τον τύπο πυρκαγιάς σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο, συγκρίνοντάς τον μεταξύ τους. Εάν gνα gccp συμπεραίνεται ότι η φωτιά ρυθμίζεται με εξαερισμό. Μετά από αυτό, μπορείτε να βρείτε τη μέγιστη θερμοκρασία κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ένταση του καυστήρα σύμφωνα με τον γενικό τύπο:

 • Τmax - η τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας κατά μέσο όρο για ολόκληρο τον όγκο του δωματίου, K,
 • Τα - η τιμή της αρχικής θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο, K,
 • gνα - το μέγεθος του ειδικού φορτίου πυρκαγιάς που υπολογίστηκε νωρίτερα.

Σε περίπτωση που η φωτιά ρυθμίζεται με αερισμό, η τιμή του Tmax υπολογίζεται σύμφωνα με τον τροποποιημένο τύπο:

go - την αξία του συγκεκριμένου φορτίου πυρκαγιάς σε σχέση με την επιφάνεια του χώρου.

Πρέπει να υπολογίζεται ξεχωριστά από την έκφραση:

Fn - επιφάνεια δαπέδου του δωματίου, m 2.

Σύστημα απομάκρυνσης καπνού κτιρίων.

Όπως φαίνεται από την έκφραση, αυτός ο τύπος πυρκαγιάς σχετίζεται με την επιφάνεια δαπέδου, σε αντίθεση με την παράμετρο gνα, η οποία αποδίδεται στο άθροισμα των περιοχών όλων των δομών εγκλεισμού. Όλες οι παράμετροι που βρέθηκαν από τον προκαταρκτικό υπολογισμό θα χρησιμοποιηθούν για το σύστημα εξάτμισης της αφαίρεσης καπνού από το διάδρομο. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε τη θερμοκρασία της ροής των αερίων, η οποία μέσω των θυρών παίρνει από το δωμάτιο στο διάδρομο:

εδώ To - η θερμοκρασία των καυσαερίων από τη φωτιά που εισέρχεται στο διάδρομο από το δωμάτιο σε φλόγες, K;

Θερμοκρασία Tmax μέσα στο φλεγόμενο δωμάτιο καθορίστηκε νωρίτερα ανάλογα με τον τύπο της φωτιάς (ανεξάρτητα από το αν ρυθμίζεται με αερισμό ή φορτίο). Κατά την είσοδο στο διάδρομο, τα καυσαέρια αναμιγνύονται με τον αέρα σε αυτό το δωμάτιο, ενώ ψύχονται. Για να επιλέξετε σωστά έναν ανεμιστήρα εξάτμισης για την αφαίρεση καπνού (εξάτμιση καπνού), πρέπει να γνωρίζετε τη μέση θερμοκρασία αυτού του μείγματος καπνού και αέρα. Για το σκοπό αυτό ισχύει ο ακόλουθος τύπος:

Στον παραπάνω τύπο:

 • hcm - μέγιστο πάχος της στρώσης καπνού, m,
 • Αμε το - το μέγεθος της διαδρομής, m 2 ·
 • lμε το - αξία του μήκους του διαδρόμου, m.

Ένα τμήμα του τοίχου στα σημεία όπου τα τμήματα των κτιρίων γειτνιάζουν σε μια γωνία που χωρίζεται από τοίχους πυρκαγιάς.

Το αποτέλεσμα του υπολογισμού της αφαίρεσης καπνού είναι η ποσότητα κατανάλωσης μείγματος αέρα και καυσαερίων σε πυρκαγιά:

 • Gcm - κατανάλωση μείγματος καυσαερίων και αέρα, kg / s,
 • Αδ - την περιοχή της πόρτας, η οποία οδηγεί στην έξοδο από το διάδρομο, m 2,
 • Hδ - το ύψος αυτής της πόρτας σε ύψος, m.

Η τιμή του συντελεστή kcm στην παραπάνω φόρμουλα θα πρέπει να λαμβάνεται 1,0 για οικιστικά κτίρια και 1,2 για δημόσια κτίρια. Υπολογισμός Γενική διαδικασία που προβλέπεται παραπάνω μπορεί να εφαρμοστεί από μηχανικό τέντωμα για τον υπολογισμό όχι μόνο τον καπνό από τους διαδρόμους, αλλά και άλλους τύπους εγκαταστάσεων, που συνορεύουν με καύση, για παράδειγμα λόμπι ενιαίο επίπεδο ή αίθουσες.

Αντιστάθμιση για την αφαίρεση καπναερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς

Μετά τον υπολογισμό του συστήματος απομάκρυνσης καυσαερίων από το διάδρομο και τον προσδιορισμό της εξόδου της μονάδας καυσαερίων, πρέπει να δοθεί προσοχή στην αντιστάθμιση του αέρα που αφαιρείται με τον καπνό από αυτόν τον ανεμιστήρα. Πολύ συχνά υπάρχει ένα ακόλουθο κενό των σχεδιαστών: όταν η πόρτα είναι κλειστή από το διάδρομο στην σκάλα μεταξύ αυτών των δύο δωματίων, υπάρχει μεγάλη πτώση πίεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Απαιτήσεις για σύγχρονα σχέδια για την αφαίρεση των καπναερίων.

Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι η φωτιά σε οποιοδήποτε δωμάτιο αυτόματο σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς ανοίγει τη βαλβίδα καπνού, που οδηγεί σε ένα κατακόρυφο άξονα καυσαερίων, και περιλαμβάνει ένα απορροφητήρα καπνού. Στο διάδρομο υπάρχει υποπίεση χώρο, και την ίδια στιγμή τέλμα σχηματίζεται λόγω της εγγραφής του φρέσκου αέρα φυσητήρα σε μια σκάλα. Η πόρτα από το διάδρομο προς τη σκάλα ανοίγει προς τα έξω σύμφωνα με τους κανονισμούς για την πυρκαγιά. Ως αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών κατά τη διάρκεια της πόρτας φωτιά στις σκάλες καθίσταται αδύνατο να ανοίξει λόγω της σημαντικής πτώσης της πίεσης στις εγκαταστάσεις.

Η εμφάνιση μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στους χώρους που γειτνιάζουν με το φλοιό. Αποφύγετε αυτές τις συνέπειες μόνο εάν η πίεση στο διάδρομο και στην προσγείωση ισοπεδωθεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τέτοιο τρόπο:

 1. Ένα σύστημα διαμέρισης μπορεί να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα που χωρίζει το διάδρομο από τη σκάλα. Αποτελείται από δύο βαλβίδες: φωτιά και καπνό. Όταν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος συναγερμός πυρκαγιάς, οι βαλβίδες θα ανοίξουν και η πόρτα προς την έξοδο δεν θα μπλοκαριστεί. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία στην προσγείωση είναι σύμφωνη με τα κανονιστικά έγγραφα χαμηλότερα από ό, τι στο διάδρομο, συνιστάται η λήψη θερμών μοντέλων βαλβίδων για να μην χαθεί η θερμότητα.
 2. Προκειμένου να αποφευχθεί πτώση πίεσης, είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο συμπιεσμένος αέρας και να εγκατασταθεί μονάδα παροχής αέρα με την απαιτούμενη χωρητικότητα. Αυτό πρέπει να γίνεται με την τήρηση των απαιτήσεων πυροπροστασίας και με τέτοιο τρόπο ώστε η εργασία του να μην παρεμποδίζει τη λειτουργία του συναγερμού καπνού.

Ο σωστός υπολογισμός των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού και η περαιτέρω εγκατάστασή τους σύμφωνα με τους κανονισμούς για την πυρκαγιά θα συμβάλουν στην αποφυγή αρνητικών συνεπειών για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Παράδειγμα έργου εξόρυξης καπνού

Οι εργασίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις απόκομμα 41-01-2003, απόκομμα 31/05/2003, SNIP 21-01-97, SP 7.13130.2009, 01-03 και GOST 12.1.004-91. Ανεξάρτητα από το σκοπό του κτιρίου, το σύστημα πρέπει να εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες:

 • δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για τους ανθρώπους να παραμείνουν στο δωμάτιο.
 • αποτελεσματική απομάκρυνση των προϊόντων καύσης, πρόληψη της εξάπλωσής τους σε παρακείμενες εγκαταστάσεις, καθαρισμός των οδών εκκένωσης έκτακτης ανάγκης,
 • παροχή προϋποθέσεων για την εργασία ειδικών υπηρεσιών και ελαχιστοποίηση ζημιών από πυρκαγιές.

Η αφαίρεση καπνού συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες για την πυρασφάλεια, το έργο αποτελείται από κείμενα και γραφικά μέρη. Το μέρος του κειμένου περιλαμβάνει περιγραφή του συστήματος απομάκρυνσης καπνού, αιτιολόγηση του επιλεγμένου προγράμματος και εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε, περιγραφή των υφιστάμενων κανονιστικών απαιτήσεων, πληροφορίες σχετικά με το κτίριο και μεμονωμένες εγκαταστάσεις.

Το γραφικό μέρος παρουσιάζει τη διάταξη των δωματίων, τη διάταξη των αεραγωγών και τον ειδικό εξοπλισμό για την αφαίρεση του καπνού και τον έλεγχο των παραμέτρων. Διαρθρώνονται διαρθρωτικά διαγράμματα τεχνικών συστημάτων, ένα σχέδιο κατάστασης για την εκκένωση των ανθρώπων και τις υλικές αξίες.

Υπολογισμοί εξαγωγής καπνού

Όλοι οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σε μέγιστα φορτία, λαμβανομένης υπόψη της ταχύτητας και της θερμότητας της καύσης των υλικών. Οι ανεμιστήρες με αντίσταση στη φωτιά τουλάχιστον δύο ωρών στη μέγιστη θερμοκρασία προβλέπονται. Με τα ίδια κριτήρια, επιλέγεται το υλικό κατασκευής των αεραγωγών.

Αρχικά δεδομένα σχεδιασμού:

 • Συνολική επιφάνεια εργαστηρίου ή αποθήκης 400 m2.
 • θερμοκρασία λειτουργίας στο κατάστημα ή στην αποθήκη + 18 ° C.
 • Το ύψος του δωματίου είναι 3,0 m.
 • το μέγιστο επιτρεπτό πάχος της στρώσης καπνού στην οροφή είναι 0,7 m.
 1. Προσδιορισμός της δύναμης επαγωγικής ανάφλεξης από τον τύπο Qνα = n * Qr.nc.c. * WΤετ * F0, kW

n - αναμενόμενη πληρότητα της καύσης υλικών, n = 0,7

Qr.nc.c. - τη χαμηλότερη υπολογιζόμενη θερμότητα καύσης, Qr.nc.c. = 22120 kJ / kg.

WΤετ - τον ειδικό ρυθμό καύσης των υλικών, WΤετ = 0,0393 kg / m 2 × s.

F0 - περιοχή ανάφλεξης, F0 = 5 m 2.Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα, η ισχύς της φλογοαναφοράς είναι 2816 kW.

 • Ο προσδιορισμός του ρυθμού ροής των αερίων που πέφτουν στο στρώμα οροφής πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο Gk = 0,071 * rk * Q⅓ * (H-h) 5/3 + 0,0018 * rk * Qk. Στην περίπτωσή μας Gk = 8,07 kg / s.
 • Η ποσότητα ογκομετρικής ωριαίας κατανάλωσης καπνού καυσαερίων L = 36900 m 3 / h.
 • Αποζημίωση για τα αφαιρεμένα προϊόντα τοξικής καύσης. Παρέχεται με την παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο στο επίπεδο της επένδυσης δαπέδου.
 • Οι διαδικασίες του συστήματος εξαερισμού ελέγχονται αυτόματα, η βέλτιστη λύση θεωρείται η αυτόματη αφαίρεση καπνού της εταιρείας Bolid και το παράδειγμα υπολογισμού δεν διαφέρει από τα παραπάνω. Οι αισθητήρες και τα συστήματα ελέγχου προσαρμόζονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε δωματίου.

  Το αυτόματο σύστημα ελέγχου είναι χτισμένο με βάση τις συσκευές αναλογικής διεύθυνσης, για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και επιτρέπεται η τοποθέτηση σταθμών εργασίας στις θέσεις του φύλακα. Λόγω της δημιουργίας λογισμικού, είναι δυνατή η σύνδεση πολλών ξεχωριστών συστημάτων καπνού και εξαερισμού σε μια θέση.

  Οι συσκευές συνδέονται σύμφωνα με το σχέδιο που επισυνάπτεται από τους προγραμματιστές, για να αυξηθεί η αξιοπιστία τους, παρέχεται χωριστή ή επείγουσα παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η ακεραιότητα των κυκλωμάτων ελέγχεται από μοντέλα ελέγχου.

  Εκτιμήσεις για την αφαίρεση καπνού - παράδειγμα

  Για την αφαίρεση καπνού είναι μια τοπική εκτίμηση, η οποία αποτελεί μέρος της συνολικής κατασκευής. Στην περίπτωση χωριστής εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού και απομάκρυνσης καπνού, συντάσσεται χωριστό έγγραφο. Σύμφωνα με την εκτίμηση:

  • το όνομα και τον τόπο εγκατάστασης ·
  • το συνολικό εκτιμώμενο κόστος, συμπεριλαμβανομένης της τιμής του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων εγκατάστασης.
  • πρότυπη ένταση εργασίας της κατασκευής, της εγκατάστασης και της θέσης σε λειτουργία ·
  • των μισθών των εργαζομένων και του τεχνικού προσωπικού.

  Για κάθε αντικείμενο καταρτίζεται πίνακας με το όνομα των έργων και το κόστος, την ποσότητα και τις μονάδες μέτρησης, το κόστος ανά μονάδα εξοπλισμού και το συνολικό κόστος εργασίας των εργαζομένων.

  Ένα έτοιμο έργο για την αφαίρεση καπνού (ένα παράδειγμα σχεδίου σχεδιασμού) σας επιτρέπει να εκτελέσετε εργασίες εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες απαιτήσεις κατάστασης. Ο πελάτης έχει κατάλογο ονοματολογίας και τον αριθμό εξοπλισμού και πρόσθετων συσκευών. Παρουσιάζονται λειτουργικά σχέδια, υπολογισμοί για τον εξοπλισμό και τα συστήματα, τους τόπους εγκατάστασης τους. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιαστικού έργου, η λειτουργικότητα του συστήματος ελέγχεται από την εμπειρία του κρύου καπνού. Λόγω του γεγονότος ότι σε αυτή τη μέθοδο θερμού ροές αέρα κανενός Συνέλευσης κατά την κατακόρυφη διεύθυνση, το έργο έχει εγκριθεί στην περίπτωση της αφαίρεσης τουλάχιστον 90% σε περίοδο χρέωσης καπνό του χρόνου.

  Υπολογισμός του καπνού του ανεμιστήρα. Υπολογισμός και σχεδιασμός συστήματος απομάκρυνσης καπνού.

  Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για την οργάνωση της αφαίρεσης καπνού από μεγάλους χώρους.

  Σχήμα 1. Φυσικές προϋποθέσεις για τον υπολογισμό των παραμέτρων των συσκευών αφαίρεσης καπνού για την παροχή ζώνης χωρίς καπνό στο κάτω μέρος του δωματίου.

  Η πρώτη προσέγγιση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης απαλλαγμένης από τον καπνό στο κάτω μέρος του δωματίου. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται σε P 12 m ή y> 4 m. Τα υποδεικνυόμενα όρια εφαρμογής των προσεγγίσεων ρυθμίζονται από τα κανονιστικά έγγραφα και εξαρτώνται από την επιθυμία λήψης ελάχιστων τιμών της περιοχής της διατομής των διατάξεων εξάτμισης καπνού.

  Εξετάστε τις φυσικές προϋποθέσεις της πρώτης προσέγγισης. Βασίζεται σε ισορροπία whisker-Lovie που προέρχονται από το στρώμα underceiling πηγής μεταξύ του ποσού του καπνού και την ποσότητα καπνού που αποσύρονται από την κορυφή των συσκευών άρση των καπνιστών στρώμα podpotolochiogo (Εικ.1).

  Όταν η έδρα της φωτιάς είναι χαμηλή και η φλόγα δεν φθάνει το στρώμα underceiling καπνό (την χαρακτηριστική διάσταση του θαλάμου καύσης Men-nezadymlennoy από το ήμισυ του ύψους της ζώνης), η ροή όγκου της εξάρτησης καπνού εκφράζεται προτείνεται I. Α.- Shepe-αριστερά:

  Q o - η παραγωγικότητα της θέσης της πυροπροστασίας ·

  Cp είναι η ειδική ισοβατική θερμική ικανότητα.

  р н н, T R - αντίστοιχα, την πυκνότητα και τη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο.

  Για την περίπτωση που η φλόγα διεισδύει στη στρώση καπνού κάτω από την οροφή, η κατανάλωση καπνού στην κυλινδρική στήλη εκφράζεται από την εξάρτηση:

  Κοινή στους τύπους για L K και G K είναι ότι με τη μείωση της ζώνης χωρίς καπνό, η κατανάλωση αερίου που εισέρχεται στο στρώμα της οροφής μειώνεται επίσης.

  Η κατανάλωση καπνού που αφαιρείται από την άνω ζώνη του δωματίου μπορεί να εκφράζεται με τον τύπο:

  F y - την περιοχή του τμήματος διέλευσης των καπναγωγών καπνού ·

  μου - συντελεστής κατανάλωσης καπναγωγών καπνού ·

  p m είναι η πυκνότητα καπνού στο στρώμα της οροφής.

  Το πιο σημαντικό από φυσική άποψη στον τύπο για το G y είναι ότι καθώς το πάχος της στρώσης καπνού αυξάνεται, η κατανάλωση του απομακρυσμένου καπνού αυξάνεται. Άθροισμα του ύψους της μη καπνισμένης ζώνης το και το πάχος του στρώματος καπνού είναι ίσο με το ύψος του κτιρίου και το ύψος του κτιρίου παραμένει σταθερό. Με τη μείωση το αυξάνεται h c c, με μείωση G K (L k ), αυξάνεται G K. Σίγουρα το υπάρχει μια ισορροπία G K και G y και το μέγεθος το σταθεροποιείται. Αξία y, στην οποία επιτυγχάνεται η ισότητα G K και G y, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: η ταχύτητα και η κατεύθυνση-ΜΕΝΤ του ανέμου, η θέση των ανοιγμάτων (ανοικτή, κλειστή), και ο χρόνος-μερή τους θερμοκρασία του αερίου στο underceiling στρώμα αεροδυναμικά-σης χαρακτηριστικά καταπακτές καπνού, κ.λ.π. Ένα μη-πολλούς παράγοντες με τους οποίους. μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα y, είναι η περιοχή της διατομής των καταπακτών απομάκρυνσης καπνού F y Το έργο υπολογισμού είναι η επιλογή της ποσότητας F y, κατά την οποία επιτυγχάνεται η καθορισμένη τιμή y.

  Προκειμένου να αποκτήσουμε μια έκφραση για την περιοχή των καπναγωγών καπνού, εξισώνουμε τις εξάρσεις για G το και G K

  Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο τύπος, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την πυκνότητα των προϊόντων καύσης στη στρώση υπο-οροφής pnr ή τη θερμοκρασία τους T m. Η θερμοκρασία των προϊόντων καύσης μπορεί να υπολογιστεί από την εξίσωση του ισοζυγίου θερμότητας. Η εξίσωση του ισοζυγίου θερμότητας είναι μια μαθηματική ένδειξη της ισότητας - η ποσότητα θερμότητας που εισέρχεται στο στρώμα κάτω από την οροφή με μια μεταβλητή στήλη και αφήνει με αέρια καπνού:

  το φ είναι το κλάσμα της θερμότητας που εκπέμπεται από την περιοχή καύσης στις δομές εγκλεισμού (φ = 0.25-0.5).

  η- Συντελεστής πληρότητας της καύσης (η = 0,85-0,9).

  -θερμιδική αξία, kJ / kg.

  ψ ud - ειδικός ρυθμός καύσης, kg / (s-m 2).

  F rop - περιοχή καύσης, m 2.

  c v - ειδική ισοβατική θερμότητα, kJ / (kg-K).

  Εάν τα δεδομένα προέλευσης για τον υπολογισμό T m δεν είναι αρκετό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κατά την καύση του LPG και GW, τn = 600 ° C, όταν θερμαίνονται τα στερεά υλικά, r = 450 ° C, όταν τα υλικά των ινών καίγονται t ur - 300 ° Γ.

  Ο υπολογισμός της απαιτούμενης επιφάνειας καπναγωγών καπνού μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας νομαγράμματα. Ένα νομόγραμμα για τον προσδιορισμό της περιοχής των καπναγωγών καπνού για ένα μικρό πυροσβεστικό κέντρο (το χαρακτηριστικό μέγεθος της ζώνης καύσης είναι μικρότερο από το ήμισυ του ύψους της ζώνης χωρίς καπνό) φαίνεται στο Σχ.

  Το Σχ. 2. Ονοματολογία για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης περιοχής καπναγωγών καπνού σε περίπτωση μικρής φωτιάς

  Για να προσδιοριστεί η περιοχή των καμίνων καπνού καπνού, αρκεί να γνωρίζουμε το ύψος του δωματίου από το δάπεδο έως το κεφάλι της συσκευής κατεδάφισης Η η, το επίπεδο της ζώνης χωρίς καπνό το και την περιοχή του κέντρου καύσης Fgor.

  Στο Σχ. 3 είναι ένα νομόγραμμα για τον προσδιορισμό Thr-σημαντήρα περιοχή εκκολάπτονται σε περίπτωση φωτιάς καπνού μεσαίου μεγέθους (η χαρακτηριστική διάσταση του θαλάμου καύσης της ζώνης ύψος nezadymlennoy χειλέων ΗΝ, περιοχή της περιοχής άνοιγμα εισροής μεγαλύτερη θάλαμο 1/20 καύσης). Τα αρχικά δεδομένα στην περίπτωση αυτή είναι το ύψος του δωματίου, το απαιτούμενο επίπεδο της ζώνης χωρίς καπνό και η περίμετρος της ζώνης καύσης.

  Το Σχ. 3. Ονομασία για τον προσδιορισμό της περιοχής των καπναγωγών καπνού σε μεσαία φωτιά (όταν δ > 0,5 γ)

  Το μειονέκτημα του υπολογισμού σύμφωνα με τα νομαγράμματα είναι η παραμέληση ορισμένων καθοριστικών παραγόντων, για παράδειγμα, η επίδραση της θερμοκρασίας των προϊόντων καύσης, η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου, η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα.

  Εξετάστε τη βάση για τον υπολογισμό της περιοχής των θυρίδων καπναγωγών καπνού για την περίπτωση όταν το καθήκον του συστήματος είναι η μη καπνιστότητα των οδών εκκένωσης από το κτίριο και δίπλα στο δωμάτιο καύσης. Αυτή η προσέγγιση αναπτύχθηκε από τον B.V. Grushevsky και αποτέλεσε τη βάση των κανονιστικών εγγράφων.

  Η διαφορετική πίεση του αέρα επηρεάζει τις διαφορετικές προσόψεις του κτιρίου (Εικόνα 4)

  Η ελάχιστη πίεση πραγματοποιείται από την πλευρά της τυλιγμένης πρόσοψης. Το σύστημα απομάκρυνσης καπνού πρέπει να εμποδίζει τον καπνό να διαφύγει σε παρακείμενες αίθουσες που βρίσκονται τόσο στην πλευρά του ανέμου όσο και στις πλευρικές και πλευρικές πλευρές. Θα πρέπει να τοποθετείται πάνω από όλες τις πόρτες επίπεδη ισορροπία μεταξύ των καμίνων και των παρακείμενων δωματίων.

  Το Σχ. 4. Φυσικές προϋποθέσεις για τον υπολογισμό των παραμέτρων των συσκευών αφαίρεσης καπνού για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα καπνίσματος των οδών εκκένωσης και δίπλα σε χώρους καύσης:

  Κάτω από τα υπόλοιπα, το επίπεδο ίσων πιέσεων βρίσκεται στα ανοίγματα που βλέπουν προς την προσήνεμη πρόσοψη. Η ελάχιστη ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο καύσης περνά μέσα από τα ανοίγματα από την εξωτερική πρόσοψη, το μέγιστο - από την προς τα αριστερά. Ο ρυθμός καπνού εξάτμισης είναι ίσος με το άθροισμα της ροής του αέρα μέσω όλων των ανοιγμάτων σε όλες τις προσόψεις του κτιρίου:

  Gy = G3 + G πλευρά1 + GBOK2 + GH

  G 3 - κοστίζει μέσα από τα ανοίγματα της πρόσοψης προς το άνεμο.

  G πλευρά1, GBOK2- κοστίζει μέσα από τα ανοίγματα των πλευρικών προσόψεων.

  G H - ρέει μέσα από τα ανοίγματα της πρόσοψης του ανέμου.

  Για να υπολογιστεί το κόστος, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την πίεση στο επίπεδο του δαπέδου του χώρου καύσης P 0B, που υπολογίζεται από τον τύπο:

  Εάν υπάρχουν πολλά ανοίγματα στην πρόσοψη προς τον άνεμο, ο υπολογισμός πραγματοποιείται για εκείνους για τους οποίους Ρ Ов παίρνει τη μικρότερη τιμή. Γνωρίζοντας την πίεση P O στο, Είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι πτώσεις πίεσης στο επίπεδο της μέσης των ανοιγμάτων του χώρου καύσης και οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στον τύπο για G v. Οι σταγόνες πίεσης στο επίπεδο μέσου ανοίγματος υπολογίζονται ως εξής:

  i - αριθμός της σχετικής πρόσοψης (για την προσήνεμη πρόσοψη i = Η, P o i = P o H = 0.2 και ούτω καθεξής).

  Η απαιτούμενη επιφάνεια των συσκευών αφαίρεσης καπνού υπολογίζεται από τον τύπο:

  ΔPras είναι η διαθέσιμη διαφορική πίεση.

  Η διαθέσιμη διαφορική πίεση είναι η διαφορά πίεσης μέσα στο δωμάτιο στο επίπεδο της κεφαλής της συσκευής αφαίρεσης καπνού και η πίεση έξω από το κτίριο στο ίδιο επίπεδο:

  Pcb -πίεση στο δωμάτιο στο επίπεδο της κεφαλής των καυσαερίων · Rundard - πίεση έξω από το κτίριο στο επίπεδο της κεφαλής της συσκευής αφαίρεσης καπνού.

  Η πτώση πίεσης πρέπει να είναι θετική, δηλαδή Pcb > R τάβλι. Διαφορετικά, το άνοιγμα που προορίζεται για την αφαίρεση του καπνού θα λειτουργήσει ως πρόσθετο και ο καπνός θα διαφύγει σε παρακείμενους χώρους.

  Η έκφραση για τη διαθέσιμη διαφορική πίεση είναι:

  Κατά την οργάνωση της αφαίρεσης καπνού μέσω των ανοιγμάτων στην επίστρωση ή τους άξονες όπως H Το ύψος του δωματίου μεταφέρεται από το δάπεδο μέχρι το κεφάλι του φρεατίου. Στην οργάνωση της αφαίρεσης καπνού μέσω των εγκάρσιων ανορθών των παραθύρων ή των φανών αερισμού φωτός ως ποιότητα H η απόσταση από το δάπεδο μέχρι το μέσο του τραβέρσας λαμβάνεται. Με αυτήν την οργάνωση της αφαίρεσης καπνού, πρέπει να ελέγχεται η κατάσταση ΔPasp> 0. Ως αεροδυναμικός συντελεστής για επαλήθευση, πρέπει να ληφθεί ο συντελεστής για την πρόσοψη του κτιρίου προς τα εμπρός (K y = 0,4) και ως H - απόσταση από το δάπεδο έως το χαμηλότερο σημείο της τραβέρσας.

  Εάν δεν πληρούται η προϋπόθεση ΔPasp> 0, τότε οι τραβέρσες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση του καπνού. Εάν το κτίριο έχει ανοίγματα παραθύρων σε αντίθετες προσόψεις και για πρόσοψη προς τα έξω, ΔPras 0 δεν εκτελείται, εξάντληση καπνού γίνεται μέσω των ορυχείων. Η επαλήθευση της κατάστασης ΔPras> 0 είναι επίσης απαραίτητη για την αφαίρεση του καπνού. Εάν δεν πληρούται η προϋπόθεση ΔPasp> 0 για το σωλήνα εξάτμισης καπνού, πρέπει να υπάρχει μηχανικό σύστημα αφαίρεσης καπνού.

  • Εγκατάσταση συστημάτων αφαίρεσης καπνού
  • Χαρακτηριστικά του υπολογισμού και του σχεδιασμού

  Τα συστήματα πρόληψης καπνού συνήθως εγκαθίστανται στις στέγες γραφείων ή βιομηχανικών κτιρίων. Χρειάζονται για να επιτρέψουν την ασφαλή εκκένωση ανθρώπων από τη ζώνη καπνού.

  Ο υπολογισμός της αφαίρεσης καπνού είναι απαραίτητος προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την ασφάλεια των ανθρώπων. Πριν από την εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού πρέπει να δημιουργήσετε ένα έργο. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το ακριβό σύστημα δεν θα χαλάσει και θα εργαστεί με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

  Ανά τύπο διαχείρισης, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι συστημάτων:

  Τα πιο προηγμένα αυτόματα συστήματα: συνεργάζονται με εγκαταστάσεις ανίχνευσης ή κατάσβεσης πυρκαγιάς. Το ημιαυτόματο ελέγχεται από τον αποστολέα ή είναι υπεύθυνο για την πυρασφάλεια.

  Έννοια και σύνθεση των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού

  Το κύριο στοιχείο του συστήματος για την καταπολέμηση του καπνού είναι η συσκευή που παίρνει καπνό και αέριο και εξασφαλίζει την αποτελεσματική απομάκρυνσή του από το δωμάτιο. Εργάζονται στην αρχή του σχεδίου, η οποία αντλεί την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα στέλνει στους άξονες καπνού. Αυτό το μέρος του συστήματος καυσαερίων συνήθως λειτουργεί από ηλεκτρισμό.

  Εσωτερικά, εγκαθίστανται ανεμιστήρες για την αραίωση του αέρα και την αφαίρεση του καπνού μέσα στους αγωγούς. Οι αγωγοί εξαερισμού και οι άξονες είναι κατασκευασμένοι από μη εύφλεκτα υλικά, συνήθως από μέταλλο.

  Ένας άλλος τύπος ανεμιστήρα χρησιμοποιείται για την υποστήριξη του αέρα. Συνήθως εγκαθίσταται σε σκάλες και σε φρεάτια ανελκυστήρα. Το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί με βάση την αρχή της δημιουργίας πίεσης, η οποία δεν επιτρέπει την εξάπλωση του καπνού.

  Στους αεραγωγούς αερισμού τοποθετούνται βαλβίδες για να αποτρέπεται η είσοδος της φλόγας. Μπορούν να λειτουργήσουν είτε με ηλεκτρική κίνηση είτε με θερμική ασφάλιση.

  Εγκατάσταση καπνού από τις εγκαταστάσεις είναι δυνατή όχι μόνο σε διοικητικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα. Τις περισσότερες φορές, απομακρύνονται όχι μόνο το μονοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, αλλά και καύση προϊόντων, όπως τέφρας, που απελευθερώνονται.

  Τα πιο αποτελεσματικά συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν καταπακτές για την αφαίρεση του καπνού και τη μείωση της θερμοκρασίας. Υπενθυμίζοντας το σχολικό μάθημα της φυσικής, μπορούμε να βρούμε μια εξήγηση γι 'αυτό. Οι μάζες του θερμού αέρα όσον αφορά την πυκνότητα της δομής είναι ελαφρύτερες από τις κρύες. Επομένως, ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω. Με σωστό υπολογισμό και τοποθέτηση στην αίθουσα καταπακτών για απομάκρυνση θερμότητας, είναι δυνατό να μειωθεί σημαντικά η συνολική θερμοκρασία, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στα καύσιμα.

  Επιπλέον, τα εγκατεστημένα συστήματα θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του φυσικού αερίου και του καπνού από τα κτίρια, τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για το άτομο αλλά και για την κατάσταση του χώρου στο σύνολό του. Ανάλογα με το σχεδιασμό, το σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων ή, αντίθετα, να αποτελείται από μία μόνο δομή εξάτμισης.

  Επιστροφή στα περιεχόμενα

  Διάφορα συστήματα αφαίρεσης καπνού

  Πρώτα απ 'όλα, οι συναρμολογημένες εγκαταστάσεις μπορούν να είναι των ακόλουθων τύπων:

  Η πρώτη εγκατάσταση συνεπάγεται την απενεργοποίηση του εξαερισμού με την κλασική έννοια. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το σύστημα παύει να λειτουργεί και ο καπνός δεν εξαπλώνεται μέσω των υπόλοιπων χώρων, είναι εντοπισμένος.

  Η εγκατάσταση δυναμικού εξαερισμού λειτουργεί τόσο για την παροχή αέρα στους χώρους του δρόμου όσο και για την ανάληψη καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σε όλα τα κτίρια υπάρχουν φρεάτια αερισμού που κατασκευάζονται κατά τη φάση κατασκευής. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εκτροπή του καπνού, ωστόσο, για να αυξήσουν την αποδοτικότητα, πρέπει να κατασκευαστούν επιπλέον ορυχεία ή επικοινωνίες. Η χρήση πρόσθετων συστημάτων προστατεύει τους άλλους χώρους από τον καπνό.

  Κατά την προετοιμασία ενός έργου, η αποδοτικότητα του συστήματος υπολογίζεται και βελτιστοποιείται για κάθε χώρο.

  Προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα απομάκρυνσης καπνού σε κατάσταση λειτουργίας, ακολουθείται από συνεχή παρακολούθηση. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος εκτελεί επιπλέον τις λειτουργίες του συναγερμού πυρκαγιάς. Κατά την εγκατάσταση, εγκαθίστανται αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης της εγκατάστασης, καθώς και εξοπλισμού που σας επιτρέπει να διαχειριστείτε το σύστημα απομάκρυνσης καπνού.

  Τις περισσότερες φορές, οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την εγκατάσταση, παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες με τη μορφή συστημάτων εξυπηρέτησης, τη συνήθη συντήρηση και τις προληπτικές επιθεωρήσεις. Επιπλέον, είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε το προσωπικό της εταιρείας για τη διαχείριση του συστήματος απομάκρυνσης καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς ή καπνού.

  Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ακριβής σχεδιασμός του συστήματος απομάκρυνσης καπνού.

  Επιστροφή στα περιεχόμενα

  Σύνταξη: αρχές διαδικασίας

  Πρώτα απ 'όλα, γίνονται προκαταρκτικές εργασίες για την προετοιμασία του έργου με τη μορφή συλλογής τεκμηρίωσης. Επιπλέον, καταρτίζεται κατάλογος που αντικατοπτρίζει τις εγκαταστάσεις, τους άξονες ανύψωσης και τις κλίμακες, οι οποίοι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με εγκαταστάσεις απομάκρυνσης καπνού.

  Επίσης, πραγματοποιείται ανάλυση των υπαρχόντων συστημάτων εξαερισμού. Κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων και επιθεωρήσεων αποκαλύπτεται κατά πόσο είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διαθέσιμες επικοινωνίες για την εγκατάσταση συστήματος απομάκρυνσης καπνού.

  Επίσης καταρτίζεται κατάλογος και ποσότητα εξοπλισμού που απαιτείται για την εγκατάσταση: βαλβίδες, αεραγωγοί και ανεμιστήρες. Εκτελέστε τον υπολογισμό που απαιτείται για την επακόλουθη εγκατάσταση των συστημάτων παροχής αέρα και, επιπλέον, την αποτελεσματικότητα της απομάκρυνσης των προϊόντων καύσης.

  Ο πελάτης διαθέτει σχέδια εγκατάστασης εξοπλισμού, υπολογισμό και πλήρη περιγραφή του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί. Για να συντάξετε ένα ποιοτικό έργο και να υπολογίσετε την αποτελεσματικότητα του εργολάβου που θα εκτελέσει το έργο, είναι απαραίτητο να παράσχετε κατόψεις για χώρους και επικοινωνίες. Επιπλέον, μπορεί να απαιτηθεί τεκμηρίωση για την εξασφάλιση της πυρασφάλειας του κτιρίου.

  Προς το παρόν, οι τεχνολογίες υπολογιστών, για παράδειγμα, μοντελοποίηση, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του έργου και τον υπολογισμό. Το αεροδυναμικό μοντέλο του δωματίου είναι σε θέση να προβλέψει την κίνηση των αέριων μαζών και του καπνού στο δωμάτιο και επιπλέον βοηθά στον υπολογισμό της απόδοσης.

  Η σύνταξη του έργου, και ιδίως η μοντελοποίηση του υπολογιστή, πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικευμένο υπάλληλο. Ο υπολογισμός και το έργο μπορούν να προσαρμοστούν κατά τη διαδικασία επαλήθευσης απευθείας στην εγκατάσταση.

   • Υπολογισμός της θερμοκρασίας μιας φωτιάς
  • Αντιστάθμιση για την αφαίρεση καπναερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς

  Μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο οποιουδήποτε τύπου δεν είναι τόσο σπάνια και οι συνέπειές του είναι απρόβλεπτες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου, ως αποτέλεσμα της ανάφλεξης, δεν καταστράφηκε μόνο ο εξοπλισμός ή η περιουσία, αλλά και οι άνθρωποι πέθαναν. Τις περισσότερες φορές, ο λόγος είναι ο καπνός στις εγκαταστάσεις και οι διαδρομές εκκένωσης.

  Για να εξαιρέσετε την κατάσταση με βλάβες στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων σε μια πυρκαγιά στο κτίριο είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα του καπνού, μετά την ολοκλήρωση ενδελεχή εξέταση.

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων απομάκρυνσης των προϊόντων καύσης

  Ένα από τα βασικά καθήκοντα του συστήματος απομάκρυνσης καπνού είναι να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις διαδρομές εκκένωσης, στους διαδρόμους και στις σκάλες προς τα έξω. Δηλαδή, σε περίπτωση πυρκαγιάς σε έναν ή περισσότερους χώρους ενός κτιρίου, τα προϊόντα καύσης πρέπει να αφαιρεθούν από τους διαδρόμους και τις κλίμακες.

  Αν το μονώροφο κτίριο έχει σχετικά μικρό μέγεθος του προγράμματος και όλες οι διάδρομοι του κοινοποιούνται απευθείας στον δρόμο, τότε είναι δυνατόν να οργανώσει ένα σύστημα καυσαερίων από μια φυσική παρόρμηση. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της διαφοράς στην εξωτερική και εσωτερική πίεση, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση του ανέμου. Ένα τέτοιο σύστημα δεν απαιτεί το κόστος των φορέων ενέργειας ή ειδικού εξοπλισμού, αρκεί να παρασχεθούν οι αναγκαίες περιοχές ανοίγματος για το σχέδιο, οι οποίες γίνονται δεκτές με υπολογισμό.

  καπνίζουν από τους διαδρόμους του συστήματος πρέπει να είναι τεχνητός (μηχανική) που προτρέπει έναν μεγάλα πολυώροφα κτίρια με σύνθετες διαμορφώσεις, στις οποίες οι δίοδοι επικοινωνούν με το δρόμο δεν είναι άμεσα αλλά μέσω σκάλες. Στη συνέχεια, η συσκευή παρέχει κάθετων αξόνων της εξάτμισης προστέθηκαν σε αυτό οι διάδρομοι σε κάθε όροφο που συνδέονται με ειδικά κανάλια καυσαερίων βαλβίδες που ανοίγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, ως αποτέλεσμα των προϊόντων της καύσης εμπίπτουν στο ορυχείο. Το κενό σε ένα τέτοιο κάθετο κανάλι δημιουργείται με τη βοήθεια ενός ειδικού ανεμιστήρα - ενός εξαντλητή καπνού, ενεργοποιείται αυτόματα από την εντολή του συναγερμού πυρκαγιάς.

  Επιστροφή στα περιεχόμενα

  Προσδιορισμός της περιοχής ανοίγματος για φυσική αφαίρεση καπνού

  Η οργάνωση ενός φυσικού συστήματος απομάκρυνσης καπνού από τους διαδρόμους δεν απαιτεί μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες ή ειδικό εξοπλισμό, αλλά ο υπολογισμός αυτής της μεθόδου είναι μάλλον πολύπλοκος και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να ξεκινήσει με τον προσδιορισμό του προσανατολισμού του κτιρίου στο έδαφος και της κατεύθυνσης από την οποία κατά τη διάρκεια του έτους τα φορτία ανέμου προσκρούουν περισσότερο στους τοίχους του κτιρίου με τη μεγαλύτερη περιοδικότητα.

  Όταν ο σχεδιασμός του συστήματος απαγωγής καπνού θα πρέπει να αρχίσει με τον ορισμό του προσανατολισμού του σπιτιού στο έδαφος και την κατεύθυνση από την οποία επηρεάζει τις περισσότερες φορές το φορτίο του ανέμου στους τοίχους του δωματίου με συχνή κανονικότητα.

  Αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην κανονιστική τεκμηρίωση κατασκευής κλιματολογίας για κάθε περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πρόσοψη, στην οποία ο άνεμος προσκρούει συχνότερα κατά τη διάρκεια του έτους, υιοθετείται ως ο άνεμος, απέναντι από αυτόν - ο δεσπότης. Το σχήμα αλληλεπίδρασης των φορτίων ανέμου με όλες τις προσόψεις της δομής μπορεί να φανεί στο Σχ. 1. Στο σχήμα: 1 - πλευρά προς τα εμπρός του κτιρίου, 2 - πλευρά προς τα κάτω, 3 πλευρικές προσόψεις, θ в - ταχύτητα των αέριων μαζών, m / s.

  Κατά τη σύγκρουση της ροής του ανέμου με την πρόσοψη Νο. 1, η δυναμική της πίεση αλλάζει σε στατική πίεση με ένα σύμβολο συν. Από τις πλευρές στον αριθμό 3 πηγαίνει σε στατική με σημάδι μείον ή μηδενική πίεση, στην πρόσοψη Νο. 2 το αποτέλεσμα του μετασχηματισμού γίνεται στατική πίεση με σημάδι μείον. Αυτό οφείλεται σε μια απότομη πτώση στις άκρες του κτιρίου και την προκύπτουσα αραίωση και φουσκωμένα ρεύματα. Οι τιμές τέτοιων μεταβάσεων απεικονίζουν τους συντελεστές της αεροδυναμικής της πρόσοψης:

  • Κ n - συντελεστής αεροδυναμικής πρόσοψης №1 (προς τα έσω).
  • Για ν - το ίδιο, η πρόσοψη αριθ. 2 (προς τα εμπρός)?
  • Για b - το ίδιο, οι προσόψεις της πλευράς κάτω από τον αριθμό 3.

  Για ένα μονοκατοικία, οι δείκτες αυτών των συντελεστών είναι: Κ n = 0,6, Κ п = - 0,4, Κ β = 0 σύμφωνα με το SNiP "Φορτία και επιπτώσεις". Ο υπολογισμός πρέπει να αρχίζει με την αποσαφήνιση της ισοδύναμης περιοχής διατομής των κενών F e (m 2). Εάν τα ανοίγματα αυτά λειτουργούν παράλληλα σε σχέση με το φορτίο ανέμου, η ισοδύναμη τιμή διατομής επιτυγχάνεται απλά με το άθροισμα των περιοχών τους. Στην περίπτωση που δουλεύουν διαδοχικά, η τιμή του Fe υπολογίζεται από τον τύπο:

  F e = 1: (1 / f 1 2 + 1 / f 2 2 +.......1 / f i 2) 1/2

  Εδώ f 1, f 2,...... f i είναι οι περιοχές των ανοιγμάτων, m 2.

  Σχήμα 1. Σχέδιο αλληλεπίδρασης των φορτίων ανέμου με όλες τις προσόψεις της δομής: 1 - προς την πλευρά του ανέμου, 2 - προς τα κάτω, 3 πλευρικές προσόψεις, θβ - ταχύτητα των αέριων μαζών, m / s.

  P o = P n - H pr g Δρ

  • Pv - η τιμή της πίεσης στο επίπεδο δαπέδου, Pa;
  • Ρ н - η τιμή της εξωτερικής πίεσης στην πλευρά προς τα εμπρός ή προς τα μέσα, Pa;
  • H pr - το μέγεθος του ύψους ανοίγματος, m;
  • g είναι το μέγεθος της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ίσο με 9,8 m / s 2.
  • Δρ είναι η διαφορά μεταξύ της πυκνότητας του εξωτερικού αέρα και των καυσαερίων εντός του χώρου, kg / m 3.
  • F 1 - το μέγεθος της ισοδύναμης περιοχής των ανοιγμάτων της πρόσοψης, τα οποία επικοινωνούν με ένα εύφλεκτο δωμάτιο με τα γειτονικά, m 2.
  • F 2 - το μέγεθος της ισοδύναμης περιοχής όλων των κενών των θυρών που οδηγούν από το χώρο που αποτεφρώθηκε προς τα έξω.

  Οι πυκνότητες του εξωτερικού αέρα και των καυσαερίων βρίσκονται στους πίνακες αναφοράς ανάλογα με τη θερμοκρασία τους. Η σημασία της για τα προϊόντα καύσης πρέπει να ληφθεί:

  1. Κατά την καύση υφασμάτων - 300 ° C.
  2. Κατά την καύση στερεών προϊόντων και υλικών - 450 ° C.
  3. Κατά την καύση διαφόρων αερίων και υγρών - 600 ° C.

  Η τιμή του P n απαιτείται να υπολογιστεί από τον υπολογισμό, ανάλογα με την πλευρά του κτιρίου για το οποίο προσδιορίζεται αυτή η πίεση. Για την πρόσοψη Νο. 1, θα είναι ίση με 0.6P ανέμους, για την πίσω πλευρά (πρόσοψη Νο. 2) - μείον 0.4 P ανέμους, για πλευρικές πλευρές αυτή η τιμή θα είναι μηδέν. Η πίεση του ανέμου καθορίζεται από τον τυπικό τύπο:

  Pt = ρ σε θ σε 2/2, όπου:

  • ρ в - πυκνότητα του αέρα έξω από το κτίριο, kg / m 3.
  • θ в - ταχύτητα ροής ανέμου, m / s.

  Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε την ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο με φωτιά από ανοιχτούς αυλούς από διαφορετικές πλευρές του κτιρίου. Για να γίνει αυτό, οι ποσότητες που διαπιστώθηκαν νωρίτερα πρέπει να αντικατασταθούν από τον τύπο:

  • μ είναι ο αδιάστατος συντελεστής που χαρακτηρίζει την ποσότητα αέρα που διέρχεται από την έξοδο καπνού, μ = 0,64 για ορθογώνια και μ = 0,8 για στρογγυλεμένους αυλούς στο εξωτερικό τοίχωμα.
  • Ρ nn είναι η τιμή της πίεσης που ασκείται στο αιολικό τείχος του κτιρίου (Νο. 1), Ρα.
  • G n - η ποσότητα αέρα που προέρχεται από την πλευρά του κτιρίου Νο. 1, kg / h.
  • Οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων τύπων.

  Επιστροφή στα περιεχόμενα

  Υπολογισμός των διαστάσεων της πόρτας

  Αφού καθορίστηκε το ρυθμό ροής μάζας του αέρα που ρέει μέσα στο δωμάτιο μέσω των ανοιγμάτων στην πρόσοψη №1, πρέπει να υπολογίσει εισόδου αέρα και μέσω άλλων αυλών που βρίσκονται στην υπήνεμη πλευρά και προσόψεις. Για αυτό, χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος, μόνο οι τιμές της ισοδύναμης περιοχής Fe και η εξωτερική πίεση P n στον τοίχο του κτιρίου πρέπει να αντικατασταθούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς για κάθε μία από τις προσόψεις.

  Όταν είναι γνωστό το κόστος του αέρα που ρέει μέσα στο δωμάτιο από κάθε πλευρά του κτιρίου, είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι διαστάσεις της εξόδου του καπνού από το διάδρομο:

  S = 1,1 (G n + G n + Gb) / μ (2 ρ d ΑΡ) 1/2, όπου:

  • G n, G n, G b - η ροή αέρα μέσα από τα χαμηλά επίπεδα των προς τα εμπρός, προς τα εμπρός και πλευρικών προσόψεων, kg / h.
  • ρ d - πυκνότητα των καυσαερίων, kg / m 3,
  • ΔΡ - διαφορά πίεσης μεταξύ του διαδρόμου και του κτιρίου, Pa;

  Οι υπόλοιπες ποσότητες είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες φόρμουλες.

  ΔΡ = Ρ во - К ду Р ветр + Н Δρ, εδώ:

  Για να γίνει ο συντελεστής αεροδυναμικής του αυλού για την αφαίρεση καπνού, λαμβάνεται από τους πίνακες αναφοράς για ορθογώνια ανοίγματα.

  H είναι το ύψος από το δάπεδο του διαδρόμου μέχρι το σημείο από το οποίο αφαιρούνται τα καπναέρια, m,

  Οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων τύπων.

  Επιστροφή στα περιεχόμενα

  Προσδιορισμός παραμέτρων για μηχανικό σχεδιασμό ενός μείγματος καπνού και αέρα

  Αυτή η μέθοδος υπολογισμού σύμφωνα με το SNiP περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της τιμής του ειδικού φορτίου πυρκαγιάς και της συγκεκριμένης κρίσιμης ποσότητας του φορτίου πυρκαγιάς για τον προσδιορισμό της μέσης θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο καύσης. Το ειδικό φορτίο πυρκαγιάς, το οποίο κατανέμεται στην εσωτερική επιφάνεια των τοίχων, υπολογίζεται ως εξής:

  g k = Σm i Q i / (F - A) Q q

  Στον παραπάνω τύπο:

  εφοδιασμού Σχήμα και εξάτμισης μηχανικό εξαερισμό: 1 - η διάταξη εισαγωγής αέρα 2 - αγωγού 3 - ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του αέρα από σκόνη, 4 - θερμαντήρας, 5, 8 - ανεμιστήρας 6 - ανοίγματα φυσήματος-ακροφύσιο 7 - ανοίγματα καυσαερίων 9 - συσκευή καθαρισμός του αέρα εξαγωγής, 10 - εκτροπέας.

  • - μάζα μέρος της ουσίας, μεταξύ άλλων, στην αίθουσα που εμπλέκεται στην καύση.
  • Qi - η θερμότητα καύσης αυτού του τύπου ουσίας, που καθορίζεται από πίνακες αναφοράς, kJ / kg.
  • F - το άθροισμα των επιφανειών όλων των εγκλεισμένων δομών αυτού του δωματίου, m 2.
  • Α - το άθροισμα των χώρων όλων των χώρων στο δωμάτιο, m 2?
  • Q d - θερμότητα καύσης υλικών από ξύλο (αναφορά), kJ / kg;

  Το σύμβολο αθροίσματος υποδεικνύει ότι ο υπολογισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί για κάθε καύσιμη ύλη στην αίθουσα. Για περαιτέρω υπολογισμούς της αφαίρεσης καπνού, πρέπει να βρεθεί η τιμή της κρίσιμης ποσότητας του φορτίου πυρκαγιάς (kg / m²):

  g kcr = 4500Ρ 3 / (1 + 500Ρ 3) + V 1/3 / 6V 0, όπου:

  V - όγκος του χώρου στον οποίο συμβαίνει η πυρκαγιά, m 3.

  V 0 είναι η ειδική ροή αέρα για την πλήρη καύση της ουσίας μέσα στο δωμάτιο, m³ / kg.

  Η ποσότητα V 0 μπορεί να βρεθεί από τον τύπο:

  V 0 = 0,263 Σm i Q i / 1000

  Για τον υπολογισμό της παραμέτρου P (συγκεκριμένη συνέχεια, m 1/2), χρησιμοποιείται η ακόλουθη έκφραση:

  P = Σ A oi h oi 1/2 / V 2/3, εδώ:

  • Το ai είναι το άθροισμα των περιοχών όλων των κενών στο i-th δωμάτιο, m 2.
  • h oi - το ύψος της i-η κάθαρσης χώρου, m.

  Επιστροφή στα περιεχόμενα

  Υπολογισμός της θερμοκρασίας μιας φωτιάς

  Η ανάγκη να υπολογιστούν αυτές οι δύο παράμετροι είναι ότι καθορίζουν τον τύπο πυρκαγιάς σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο, συγκρίνοντάς τον μεταξύ τους. Εάν g έως g kp, συμπεραίνεται ότι η φωτιά ρυθμίζεται από εξαερισμό. Μετά από αυτό, μπορείτε να βρείτε τη μέγιστη θερμοκρασία κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ένταση του καυστήρα σύμφωνα με τον γενικό τύπο:

  Tmax = Τa + 224 g έως 0,528

  • T max - η τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας κατά μέσο όρο για ολόκληρο τον όγκο του δωματίου, K;
  • T a είναι η τιμή της αρχικής θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο, K.
  • g k είναι η τιμή του συγκεκριμένου φορτίου πυρκαγιάς που υπολογίστηκε νωρίτερα.

  Σε περίπτωση που η φωτιά ρυθμίζεται με αερισμό, η τιμή του T max υπολογίζεται σύμφωνα με τον τροποποιημένο τύπο:

  Tmax = Ta + 940exp (0,0047 g ο-0.141), όπου

  g o είναι η τιμή του ειδικού φορτίου πυρκαγιάς σε σχέση με την περιοχή του δωματίου.

  Πρέπει να υπολογίζεται ξεχωριστά από την έκφραση:

  g o = Σm i Q i / F n Q d, όπου

  F n - επιφάνεια δαπέδου του δωματίου, m 2.

  Όπως φαίνεται από την έκφραση, αυτός ο τύπος πυρκαγιάς αποδίδεται στην περιοχή δαπέδου, σε αντίθεση με την παράμετρο gk, η οποία αναφέρεται στο άθροισμα των περιοχών όλων των δομών εγκλεισμού. Όλες οι παράμετροι που βρέθηκαν από τον προκαταρκτικό υπολογισμό θα χρησιμοποιηθούν για το σύστημα εξάτμισης της αφαίρεσης καπνού από το διάδρομο. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε τη θερμοκρασία της ροής των αερίων, η οποία μέσω των θυρών παίρνει από το δωμάτιο στο διάδρομο:

  εδώ T o είναι η θερμοκρασία των καυσαερίων από τη φωτιά που εισέρχονται στο διάδρομο από το δωμάτιο σε φλόγες, K;

  Η θερμοκρασία T max μέσα στο φλεγόμενο δωμάτιο προσδιορίστηκε νωρίτερα ανάλογα με τον τύπο της φωτιάς (ανεξάρτητα από το εάν ρυθμίζεται με αερισμό ή φορτίο). Κατά την είσοδο στο διάδρομο, τα καυσαέρια αναμιγνύονται με τον αέρα σε αυτό το δωμάτιο, ενώ ψύχονται. Για να επιλέξετε σωστά έναν ανεμιστήρα εξάτμισης για την αφαίρεση καπνού (εξάτμιση καπνού), πρέπει να γνωρίζετε τη μέση θερμοκρασία αυτού του μείγματος καπνού και αέρα. Για το σκοπό αυτό ισχύει ο ακόλουθος τύπος:

  Tcm = T a + 1.22 (T o - T a) (2h cm + A c / ls) / l με ᵡ

  Στον παραπάνω τύπο:

  • h cm είναι το μέγιστο πάχος της στρώσης καπνού, m.
  • А с - το μέγεθος της περιοχής διαδρόμου, m 2;
  • ls είναι το μήκος του διαδρόμου, m.

  Τα συστήματα αφαίρεσης καπνού είναι ειδικά συστήματα εξαερισμού, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από τον αυτοματισμό ή από τον ίδιο τον άνθρωπο. Το κύριο καθήκον ενός τέτοιου συστήματος είναι να παράσχει συνθήκες για την εκκένωση των ανθρώπων στο χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

  Ο υπολογισμός του συστήματος απομάκρυνσης καπνού είναι πολύ σημαντικός, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των ανθρώπων. Τα συστήματα αυτά, κατά κανόνα, έχουν υψηλό κόστος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η δομή τους απαιτούν ειδικά έργα σχεδιασμού.

  Χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη του καπνού από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς και για τον περιορισμό της εξάπλωσης της φωτιάς προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής εκκένωση. Γενικά, έχουν αυτόματα συστήματα ελέγχου, κάπως λιγότερο συχνά - ημιαυτόματα.

  Η πρώτη αφορά τη διασύνδεση με συστήματα ασφαλείας, καθώς και εγκαταστάσεις πυρόσβεσης. Όσον αφορά τα ημιαυτόματα συστήματα, η εκτόξευση ενός τέτοιου συστήματος γίνεται από τον αποστολέα ή άλλο πρόσωπο, αφού ληφθεί το σήμα πυρκαγιάς.

  Τι περιλαμβάνεται στο σύστημα καυσαερίων

  Το κύριο συστατικό ενός τέτοιου συστήματος είναι οι συσκευές εισαγωγής καπνού, οι οποίες εγκαθίστανται σε χώρους που εξασφαλίζουν τη λήψη αερίου και καπνού, καθώς και την ανακατεύθυνσή τους σε θάλαμους καπνού. Αυτά τα στοιχεία είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρική κίνηση.

  Οι ανεμιστήρες αφαίρεσης καπνού, που λειτουργούν από τον ηλεκτρισμό, χρησιμοποιούνται για την αναρρόφηση των καυσαερίων και την αραίωση τους σε προστατευόμενες εγκαταστάσεις. Τα ορυχεία, οι αεραγωγοί και άλλοι αγωγοί εξαερισμού χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά καπνού από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο. Αυτά τα ορυχεία είναι κατασκευασμένα από μη εύφλεκτα υλικά, τα οποία μπορούν να παράσχουν πυροπροστασία των αγωγών εξαγωγής καπνού.

  Οι ανεμιστήρες για παροχή αέρα έχουν επίσης ηλεκτρική κίνηση. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία υπερπίεσης στις σκάλες και στους άξονες του ανελκυστήρα, που αποτρέπει τον καπνό. Οι βαλβίδες που συγκρατούν τη φλόγα τοποθετούνται σε αγωγούς εξαερισμού.

  Αυτά τα στοιχεία του συστήματος δεν επιτρέπουν την εξάπλωση των παραγόντων πυρκαγιάς μέσω του συστήματος απομάκρυνσης καπνού. Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα εξαρτήματα, μπορεί να υπάρχει ηλεκτρική κίνηση και θερμική ασφάλιση.

  Τα συστήματα απομάκρυνσης καπνού στα δωμάτια επιτρέπουν όχι μόνο την εξάλειψη των καυσαερίων, αλλά και την απομάκρυνση από το δωμάτιο τέφρας και άλλων ουσιών που παρουσιάζουν κίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα. Τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε γραφεία όσο και σε διοικητικά κτίρια ή ιδιωτικά διαμερίσματα.

  Τα συστήματα αφαίρεσης καπνού λειτουργούν σύμφωνα με τους γνωστούς νόμους της φυσικής, σύμφωνα με τους οποίους ο κρύος αέρας στο δωμάτιο βρίσκεται στο κάτω μέρος, ενώ οι μάζες του θερμού αέρα ανεβαίνουν προς τα πάνω. Εάν υπάρχουν καταπακτές στο χώρο για την αφαίρεση του θερμού αέρα, τότε αυτό μπορεί να συγκρατηθεί κάπως από την αύξηση της θερμοκρασίας και επομένως να αποφευχθεί η επίδρασή του στο κτίριο που είχε υποστεί καύση.

  Η χρήση μιας τέτοιας συσκευής μπορεί επίσης να μειώσει την επίδραση του αερίου, προϊόντα αποσύνθεσης μετά από θερμικές διεργασίες και καπνό. Τα συστήματα εξαγωγής καπνών από το σχεδιασμό είναι διαφορετικά, μερικές φορές πολύ περίπλοκα. Μπορούν να περιλαμβάνουν πολλούς πρόσθετους εξοπλισμούς. Ταυτόχρονα, υπάρχουν απλά συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα εκχύλισμα, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από το δωμάτιο.

  Ποια είναι τα συστήματα αφαίρεσης καπνού;

  Η αφαίρεση καπνού με στατικά μέσα είναι ένα σύστημα για τον τερματισμό του εξαερισμού, έτσι ώστε ο καπνός να μην ρέει σε άλλους χώρους με έντονο καπνό. Τέτοια συστήματα αυτής της κατηγορίας είναι τα φθηνότερα και τα πιο απλά.

  Διακρίνει επίσης την δυναμική αφαίρεση καπνού, η οποία σε σχέση με την προηγούμενη είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Η δυναμική τεχνολογία υλοποιείται με τη βοήθεια εξαερισμού.

  Εδώ, η αφαίρεση καπνού πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων και το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει τόσο για να αφαιρέσει τον καπνό από το δωμάτιο όσο και για να παρέχει καθαρό αέρα από το δρόμο προς το κτίριο.

  Η εξαγωγή καπνού πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν νωρίτερα, ακόμα και στο στάδιο κατασκευής, αλλά συνιστάται η κατασκευή ξεχωριστών επικοινωνιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας. Επιπλέον, η χρήση μεμονωμένων επικοινωνιών σάς επιτρέπει να αποφύγετε να καπνίζετε σε άλλα μέρη του δωματίου.

  Εάν κάνετε τον σωστό υπολογισμό των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού, καθώς και μια ποιοτική εγκατάσταση, μπορείτε να υπολογίζετε στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

  Η χρήση ειδικού εξοπλισμού συναγερμού παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατάστασης του συστήματος απομάκρυνσης καπνού και, σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων πυρκαγιάς, η διαχείριση όλων των στοιχείων του συστήματος πυροπροστασίας.

  Οι περισσότερες εταιρείες πραγματοποιούν σήμερα εγκατάσταση, προσαρμογή και συντήρηση και αναλαμβάνουν την ευθύνη της προγραμματισμένης συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού της εταιρείας, στην κατασκευή του οποίου εγκαθίσταται ένα σύστημα απομάκρυνσης καπνού. Μόνο που καθιερώνονται από όλους τους κανόνες του συστήματος θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, εάν είναι απαραίτητο, να παρέχουν στους ανθρώπους στο δωμάτιο με ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς.

  Σχεδίαση συστήματος

  Το σχεδιαστικό έργο περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Αρχικά, πραγματοποιείται η ανάλυση των τεκμηριωμένων σχεδίων, προσδιορίζονται οι χώροι που θα εξοπλίζονται με αυτό το σύστημα, καθορίζεται ο κατάλογος των φρεατίων ανελκυστήρων και των κλιμακοστασίων στους οποίους πρέπει να παρέχεται εξωτερικός αέρας.

  Μετά τη λήψη όλων αυτών των στοιχείων, πραγματοποιείται μια προκαταρκτική ανάλυση των υφιστάμενων ατράκτων εξαερισμού για να εξακριβωθεί η δυνατότητα χρήσης ως επικοινωνιών για συστήματα απομάκρυνσης καπνού.

  Στη συνέχεια, οι πλοίαρχοι της εταιρείας που κάνει την εγκατάσταση, πηγαίνετε στο χώρο και κάνετε τους υπολογισμούς του συστήματος παροχής αέρα και απομάκρυνσης καπνού. Επίσης καθορίζουν τον τρόπο εγκατάστασης του εξοπλισμού εξαερισμού, μεταξύ των οποίων είναι οι ανεμιστήρες, οι αεραγωγοί και οι βαλβίδες.

  Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων, ο πελάτης λαμβάνει σχέδια σχεδίου σχεδιασμού συστήματος και προδιαγραφές εξοπλισμού. Για τον ποιοτικό σχεδιασμό του συστήματος απομάκρυνσης καπνού στην περιοχή, είναι απαραίτητο να παρέχεται λεπτομερής σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου, των κατόψεων του, καθώς και ενός τμήματος του έργου για την πυρασφάλεια.

  Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο σχεδιασμό του CDS είναι η προσομοίωση του αεροδυναμικού συστήματος από υπολογιστή. Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται για την επίλυση διαφόρων συστημάτων αεροδυναμικής εξίσωσης που περιγράφουν την κίνηση του αέρα στο χρόνο. Δηλαδή, σας επιτρέπει να προσομοιώσετε ένα πραγματικό μοντέλο κίνησης καπνού στο δωμάτιο.

  Η ορθότητα των εκτελούμενων εργασιών ελέγχεται με τη βοήθεια επιθεωρήσεων πλήρους κλίμακας. Ωστόσο, όλα αυτά απαιτούν υψηλά προσόντα, επειδή τα προγράμματα υπολογιστών για μοντελοποίηση είναι αρκετά δύσκολο να εργαστούν με.

  Εγκατάσταση συστήματος αφαίρεσης καπνού

  Πρώτον, οι συγκολλημένοι αγωγοί στον χώρο. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε ανεμιστήρες που μπορούν να είναι αξονικοί, οροί ή ακτινικοί. Ο αγωγός αέρα αντιμετωπίζεται με ειδική επίστρωση που προστατεύει το σύστημα από την ανάφλεξη. Και το τελευταίο είναι η εγκατάσταση βαλβίδων για την αφαίρεση καπνού και άλλων επιβλαβών ουσιών από το δωμάτιο.

  Η στερέωση όλων των αεραγωγών πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τεκμηρίωσης εργασίας, χωρίς να παραβιάζεται η τεχνολογία. Η εγκατάσταση βαλβίδων καπνού πραγματοποιείται σε ορυχεία που βρίσκονται κάτω από την οροφή.

  Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να εγκατασταθούν μεταλλικοί φράχτες, με τη μορφή διακοσμητικών σχάρων. Η εφαρμογή επιβραδυντικού πυρκαγιάς πραγματοποιείται για να εξασφαλιστεί ένα δεδομένο επίπεδο αντοχής στη φωτιά. Το τελικό στάδιο εγκατάστασης των συστημάτων αφαίρεσης καπνού είναι ο ολοκληρωμένος έλεγχος.

  Θέματα σχεδιασμού

  Η σωστή μέθοδος υπολογισμού της αφαίρεσης καπνού δεν εγγυάται ακόμα την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένα σημεία που μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο σύστημα αφαίρεσης καπνού.

  Δεδομένου ότι τα πυρίμαχα χωρίσματα επηρεάζουν σημαντικά τη διανομή των αεραγωγών, τοποθετούνται πριν από τη δημιουργία ενός λεπτομερούς συστήματος εξαερισμού. Η αλλαγή των δεδομένων διαμέρισης μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τον σχεδιαστή στο μέλλον. Για παράδειγμα, ένα σύστημα τύπου «σάντουιτς», το οποίο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό δύο δωματίων στον ίδιο πάτωμα χρησιμοποιώντας ένα πυρίμαχο διαμέρισμα.

  Η αλλαγή στη θέση ενός τέτοιου διαμερίσματος ενδέχεται να απαιτεί επαναδιατύπωση της διανομής αέρα, ειδικά εάν κάθε ένα από τα δωμάτια χρησιμοποιεί ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας.

  Φυσικά, ένας αξιόπιστος τρόπος για να δοκιμάσετε τέτοια συστήματα είναι να οργανώσετε μια πηγή καυτού καπνού. Δεδομένου ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, χρησιμοποιείται κρύος καπνός στη διαδικασία δοκιμής.

  Ως εκ τούτου, μια πραγματική δοκιμή της αποτελεσματικότητας του συστήματος αναβάλλεται μέχρι την εμφάνιση μιας πυρκαγιάς, η οποία ευτυχώς είναι αρκετά σπάνια. Λόγω της έλλειψης σκοπιμότητας πραγματικών δοκιμών συστημάτων απομάκρυνσης καπνού, η βελτίωση αυτών των συστημάτων, η οποία υποστηρίζεται από βελτιώσεις λόγω της εμφάνισης νέων τεχνολογιών, είναι κάπως κατώτερη από τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης που χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι.